agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

çetinceviz 26-03-2015 00:39

Değerli arkadaşlar, bahçeme 130 adet chandler 70 adet kaman 1 fidanı diktim.Fidanı aldığım yer tozlayıcıya gerek yok bu iki çeşit birbirlerini tozluyor dedi.Sitede ki yorumları okuduktan sonra doğruluğuna karar veremedim.Değerli bilgilierinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler saygılar.....

hazerhan 26-03-2015 09:35

ankarada / ayaş ceviz yetiştiriciliği için toprak analizini kime nasıl yaptırabilirim?

Ben ziraat odasında yaptırdım. ziraat odaları ve özel laboratuvarlar yapıyor.

kabakoz 26-03-2015 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozancolak (Mesaj 1365465)
ankarada / ayaş ceviz yetiştiriciliği için toprak analizini kime nasıl yaptırabilirim?

0312 315 65 60 - 65 Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gayret Mahallesi İstanbul Yolu Üzeri No: 32 Yenimahalle / ANKARA yaptırabilirsin....Saygılarımla

guven03 31-03-2015 21:11

Öncelikle herkese selamlar.Uzun zamandır bu siteyi üye olmadan takip etmekteydim.güncel konuların bir coğunu okudum zannediyorum.bende afyonda küçük bir bahçe kurmak istiyorum.Ancak çeşit konusunda tereddütlerim var.Rakım 1200 mt civarı karasal iklim yani.ancak köyümüzde sulama barajı var.Bunun havaya bir etkisi olurmu.Hangi çeşidi önerirsiniz.

ferhatankara 07-04-2015 09:47

Bence asıl sorulacak soru hangi ceviz türkiyede kabuklu olarak en yüksek fiyata satılıyor ? Kimler alıyor.tamam ağać fazla veriyor ama kilosu 9liradan satılan hiç tadı olmayan cevizler var bilen varmı hangi kabuklu ceviz daha iyi ve degerli ve yüksek fiyata rahat bi şekilde satılıyor?

kamil_46 07-04-2015 21:49

Maraş 18 cevizi bu yıl Kahramanmaraş'ta tanesi 50 kuruşa kadar satıldı. Geçen yıl ise tanesi ortalama 25 kuruştan satıldı ilk üreticiden. Bu adet fiyatına göre kilo da 66 adet olduğunu varsayar isek geçen yılki kilo fiyatı 16,5 TL'yi, bu yıl (dondan dolayı ceviz çok az olduğundan) ise 33 TL'yi buldu. Bence ülkemiz de ki en değerli cevizlerden biri maraş 18. Ama uygun iklime, rakıma ve toprağa dikmek şartıyla. Bir de yabancı çeşitlere göre ticari verime 2-3 yıl daha geç verim vermesi bir dezavantaj ama uzun vadede (10-15 yıl) verimi yabancı çeşitlerden çok daha iyi bence. Ben maraş18 bahçesi kurmayı planlıyorum ama istediğin gibi bir tarla bulamadım henüz.

ferhatankara 09-04-2015 09:23

kamil bey çoook iyi o fiyatlara bence. Peki maraş 18 6yaşında kaç kilo veriyor hangibyöre ve rakımlarda oluyor .birde asıl merak ettigim aşılı bir fernor agacından aldıgımız cevizle maraş 18den aldığımız ceviz aynı parayamı satılıyor .Tamam iç agırlık buyüklük deiştiriyor ama acaba aşılı yerli fiyat farkı varmı ne kadar? Benimde aklımda var ama detaylı araştırma yapmak lazım mesela altay cevizi diye bir cins ceviz türü var mükemmel ceviz veriyor. simdi bu agacın ceviziyle maraş 18in cevizi arasında ne fark var fiyat olarak.?

kamil_46 09-04-2015 15:26

Ferhat bey özel olarak fernor hiç tatmadım. Ama genel olarak söyleyebileceğim bu işin üstatlarından ve araştırmalarımdan öğrendiğim yerli çeşitlerin tadı, aroması yabancı çeşitlerden (chandler, fernor vs.) daha iyi. Yerli çeşitler içerisinde de tadı bakımından en güzeli bence maraş 18. Oğuzlar cevizinin de tadının çok güzel olduğunu söylüyorlar ama boyutu biraz küçük. Araştırırsan sen de göreceksin kuru yemiş toptancılarının en çok aradığı ceviz maraş cevizidir. Hem iri ve gösterişli, hem de tadı ve aroması nedeniyle en çok beğenilen ceviz olduğu için. Bu nedenle kuru yemişçiler de maraş iç cevizi bu yıl (bu yıla özel çok az ürün olduğu için) 80-90 TL sını gördü diye biliyorum. Geçen yılda ürün bol olduğunda 35-45 TL civarı idi. Yani kısacası maraş 18 in ekonomik değeri yabancı çeşitlerden %30-40 daha iyi. Peki maraş 18, 6 yaşında kaç kilo veriyor diye sormuşsun onu cevaplayayım. Çok iyi bakılmış bir maraş 18 ceviz ağacı 6 yaşında araştırmalarıma ve gözlemlerime göre en fazla 3-5 kilo arası veriyor. Maraş 18 asıl verimini 10 yaşından sonra veriyor. Yabancı çeşitlerde 7-8 yaşında aldığın ürünü maraş 18 cevizin de 9-10 yaşında belki 11 yaşında alıyorsun. Ama 10. yıldan sonra verim çok yükseliyor.15-20 li yaşlara doğru ağaç başına 4000-5000 adet arası ceviz alınan çok ceviz ağacı duydum. Bu da ağaç başına 60-75 kilolar eder ki fiyat farkını da düşünürseniz yabancı çeşitlere göre ticari bakımdan çok daha kazançlı olur uzun vadede. Verim konusu ile ilgili bir şey daha söylemek istiyorum. Profesyonel bir maraş 18 kapama ceviz bahçesi ben Kahramanmaraş'ta bulamadım. Bu verim değerleri benim cevize merakımdan dolayı köylerdeki gözlemlerim. Eğer bilinçli bir kapama ceviz bahçesi kurulursa bu verim değerlerine çok daha erken ulaşılabilir kanaatindeyim. Ben kendi adıma bunu hedefliyorum. Bu yazdığım verim değerleri köylerde özellikle bugünkü bilgilerimiz olmadan dikilen ve büyütülen, bilinçsizce sulanan veya sulanmayan, yine bilinçsizce gübre verilen veya hiç verilmeyen ağaçların verimleri. Yani uygun toprak, iklim, budama, gübreleme ve sulama ile 10 yaşında en az 30 en fazla 50 kg bir ağaçtan ürün alınabileceğini kendi adıma düşünüyorum. Bu sadece benim şahsi fikrim, kesin böyledir demiyorum. Hangi yöre ve rakımlara sorusuna gelince şöyle cevaplayayım. 1000 ila 1700 arası rakımlı, ilk bahar geç donları açısından sıkıntı yaratmayacak bölgelerde, ılıman iklimden karasal iklime geçiş bölgelerinde (toroslar gibi, ege bölgesinin kıyı kesimindeki dağlar gibi) dikilmeli. Çok sert kışlar geçen karasal iklim bölgelerinde fernor daha iyi olur bence. Altay cevizine gelince ne olduğu belli olmayan bir ceviz. Bence yanından bile geçme şimdilik. Umarım faydalı bilgiler vermişimdir.

Ercan kızıl 11-04-2015 11:16

Saygıdeğer arkadaşlar:

350 ağaçlık ceviz bahçesi yaptım-Dikim zamanı 20.02.2015 Tam tuttu mu tutacak mı derken 2 gündür bahçenin bulunduğu bölgede ciddi don olayı oldu! Şimdi merak ve endişe içindeyim. Size sorum Şu: Olan bu don fidanların köklerine zarar verir mi? Kısacası bu fidanlar gitti mi? yoksa sorun olmaz mı?
Not: Çukurlar kepçe ile istenilen şekilde açıldı, dikim şekli kuralına uygun yapıldı, fidan diplerinde su birikmesine izin verilmedi. Teşekkür ediyorum size.

kararsız 14-04-2015 15:22

telinizi yazarsanız sizi arayıp size bilgi verebilirim özel labaratuvarlarda tarım bakanlığına bağlı labaratuvarlarda yaptırabilirsiniz

Cevizciankara 14-04-2015 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ercan kızıl (Mesaj 1370001)
Saygıdeğer arkadaşlar:

350 ağaçlık ceviz bahçesi yaptım-Dikim zamanı 20.02.2015 Tam tuttu mu tutacak mı derken 2 gündür bahçenin bulunduğu bölgede ciddi don olayı oldu! Şimdi merak ve endişe içindeyim. Size sorum Şu: Olan bu don fidanların köklerine zarar verir mi? Kısacası bu fidanlar gitti mi? yoksa sorun olmaz mı?
Not: Çukurlar kepçe ile istenilen şekilde açıldı, dikim şekli kuralına uygun yapıldı, fidan diplerinde su birikmesine izin verilmedi. Teşekkür ediyorum size.

Ercan bey ;
öncelikle bahçeniz hayırlı olsun.
Cevizleriniz sanırım daha uyanmadılar.
eğer uyanmadılarsa herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum.
Yok uyandılarsa ve sürgünler donduysa, o sürgünler gider.Ancak yerine inşallah yeni sürgünler gelir.
Birde eğer açık köklü dikdiyseniz 4 göz civarında tepe vurmasını mutlaka yapınız. Kökler henüz gelişmediğinden gövdeyi besleyemeyip kuruma oluyor. Ben geçen sene yaşadım. 400 fidan üstten kurudu.kuruyan yerleri kesince yeniden büyümeye başladılar.
Allah emeğinizi boşa çıkarmasın.

ZeBeRCeT 22-04-2015 13:07

Herkese merhaba, siteye yeni üye oldum. Kırklareli'nde 13 dönüm kadar bir arazide ceviz yetiştirmeyi planlıyorum. Bu çevrede danışabileceğim Ceviz yetiştiriciliği ile ilgilenen kimse var mıdır?

aslandikeni 22-04-2015 15:52

Merhaba arkadaşlar. Ben de siteye yeni üye oldum. Benim de ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bir sorum olacak. 1700 m rakımda ve kışları -30 dereceye düşen mevsim şartlarında ceviz ağacı yetişir mi? Eğer yetişirse hangi cinsi yetişir ve bu işi yapmak rantabl mıdır? Teşekkür ederim.

sedatkso 22-04-2015 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslandikeni (Mesaj 1372832)
Merhaba arkadaşlar. Ben de siteye yeni üye oldum. Benim de ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bir sorum olacak. 1700 m rakımda ve kışları -30 dereceye düşen mevsim şartlarında ceviz ağacı yetişir mi? Eğer yetişirse hangi cinsi yetişir ve bu işi yapmak rantabl mıdır? Teşekkür ederim.

syn aslandikeni ben ağrı patnosda görev yaptım oranın sogugunu iyi bilirim -42 dereceyi gördüm. bu derecelerde ceviz yetiştirmek sıkıntı olabilir. saygılar

aslandikeni 23-04-2015 12:04

Teşekkür ederim sayın sedatkso haklısınız. saygılar

ZeBeRCeT 27-04-2015 12:42

hiç kimse yok sanırım Trakya civarında

Cevizciankara 27-04-2015 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ZeBeRCeT (Mesaj 1373910)
hiç kimse yok sanırım Trakya civarında

Balıkesirde hocamız liliyum (Nail abi) var. Sorularınızı ona sorarsan size yardımcı olacaktır.

karayel54 28-04-2015 05:50

Ceviz çeşit değiştirme devlet desteği hakkında bilgisi olan varmı acaba

ZeBeRCeT 28-04-2015 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1373959)
Balıkesirde hocamız liliyum (Nail abi) var. Sorularınızı ona sorarsan size yardımcı olacaktır.

teşekkür ederim. tam aradığım civarda bir arkadaş varmış.

sinantarman 28-04-2015 12:21

*** site yetkililer..
memlekette(tunceli-çemişgezek-Akcayunt köyü) 1.5 dönüm 100/20 eğimli kuzey yamacına yaslı güney, doğu ve batı yönüne açık 1060 rakımda tarlama ceviz dikmek istiyorum.arazide su problemi yok .toprak 100/20 civarında küçük çakıllı süzek toprak. son 40 yıllık ortalama yağış 872 kg/m 2,nisan-ağustos arası 103 kg/m2, ortalama sıcaklık en düşük-9 c,en yüksek 37 c, ilkbahar geç donları 20-30 nisan ,sonbahar erken donlar 21 mart-31 mart ortalamaları vardır.
buraya uygun ekonomik verisi yüksek hangi türleri dikebilirim .yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

alkan5 03-05-2015 12:25

selamlar. Ceviz ağaçlarında gövdeyi kalınlaştırmak için neler yapılabilir? Bunu sağlayacak gübre çeşidi falan varsa acil kullanmam lazım.Gövdeleri çok ince soğuktan çabuk etkileniyorlar. Bir arkadaşım maket bıçağıyla çizikler açmamı önerdi ama faydası olu mu bilemiyorum. Bu arada ağaçlarım 5.yılında geçen yıl ki soğuklarda kurudu hepsi dipten sürgün verdi. Şimdi yeni fidanmış gibi duruyorlar.

canpunar 03-05-2015 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alkan5 (Mesaj 1375453)
selamlar. Ceviz ağaçlarında gövdeyi kalınlaştırmak için neler yapılabilir? Bunu sağlayacak gübre çeşidi falan varsa acil kullanmam lazım.Gövdeleri çok ince soğuktan çabuk etkileniyorlar. Bir arkadaşım maket bıçağıyla çizikler açmamı önerdi ama faydası olu mu bilemiyorum. Bu arada ağaçlarım 5.yılında geçen yıl ki soğuklarda kurudu hepsi dipten sürgün verdi. Şimdi yeni fidanmış gibi duruyorlar.

Çok geçmiş olsun. Umarım bahçeniz en kısa zamanda gönlünüzdeki gibi bir yer olur. Rakım ve yer neresidir? Cevizinizin türü nedir? bu bilgileri paylaşabilirseniz memnun olurum.

alkan5 05-05-2015 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canpunar (Mesaj 1375622)
Çok geçmiş olsun. Umarım bahçeniz en kısa zamanda gönlünüzdeki gibi bir yer olur. Rakım ve yer neresidir? Cevizinizin türü nedir? bu bilgileri paylaşabilirseniz memnun olurum.

yer kayseri cevizin türü kesin emin olmamakla birlikte chandler diye düşünüyorum. Babam ürgüp ten alıp getirmişti 40 fidan cinsini falan sormamış. Tarlaya diktiğimiz ilk yıl tepelerinde ceviz vedi birer tane. Ertesi yıllarda beşer altışar cevizini aldık sonra malum soğuk ve budaklar kurudu.

sinantarman 06-05-2015 10:03

*** site yetkililer..forumdan direk gönderemedim.
memlekette(tunceli-çemişgezek-Akcayunt köyü) 1.5 dönüm 100/20 eğimli kuzey yamacına yaslı güney, doğu ve batı yönüne açık 1060 rakımda tarlama ceviz dikmek istiyorum.arazide su problemi yok .toprak 100/20 civarında küçük çakıllı süzek toprak. son 40 yıllık ortalama yağış 872 kg/m 2,nisan-ağustos arası 103 kg/m2, ortalama sıcaklık en düşük-9 c,en yüksek 37 c, ilkbahar geç donları 20-30 nisan ,sonbahar erken donlar 21 mart-31 mart ortalamaları vardır.
buraya uygun ekonomik verisi yüksek hangi türleri dikebilirim .yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

yolgezer2001 06-05-2015 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinantarman (Mesaj 1376316)
*** site yetkililer..forumdan direk gönderemedim.

klasik karasal iklim; yabancı çeşit olarak fernor **** chandler yerli çeşit olarak ise kaman 1 benim nacizane önerimdir ancak bölgede yetişen cevizleri inceleyip verimli olanlarda aşılarsanız sanırım daha sağlıklı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...5958-ceviz.jpg

agacarkadas 06-05-2015 15:49

üçüncü yazına girecek olan chandler ve fernor fidanlarım

3 Eklenti(ler)
Fernor gerçekten geç uyanıyor tarih 04/05/2015

agacarkadas 06-05-2015 16:50

Forumdan edindiğim değerli bilgilerle ilk budamaları gerçekleştirdim. Fidanların otları alınacak ve çapalamaları yapılacak.
Bahçede ; birinci ,ikinci ve üçüncü yazına girecek olan fidanlar var , toplam 140 adet
Üçüncü yaza girecekler ortalama olarak fotoğraflardaki gibi gelişim gösterdiler.
Değerli görüş ve tavsiyelerinize arz ederim,

uzman70 10-05-2015 19:59

Üçüncü yaz derken ekim zamanını yazarmısın, ayrıca tüplümü diktin, bana göre sanki gelişimleri yavaş olmuş gibi.

Lilium 10-05-2015 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agacarkadas (Mesaj 1376423)
Forumdan edindiğim değerli bilgilerle ilk budamaları gerçekleştirdim. Fidanların otları alınacak ve çapalamaları yapılacak.
Bahçede ; birinci ,ikinci ve üçüncü yazına girecek olan fidanlar var , toplam 140 adet
Üçüncü yaza girecekler ortalama olarak fotoğraflardaki gibi gelişim gösterdiler.
Değerli görüş ve tavsiyelerinize arz ederim,

Forumda anlatılanlardan aldıklarınızla yapmış olduğunuz uygulama iyi, bazen düşüyorum bunca bilgi paylaşımları işe yarıyor mu diye görüyorum ki yarıyormuş, bir şey bilmek hiç bir şey bilmemekten iyidir,
Ot mücadelesini en kısa sürede yaparsanız iyi olur, gelişimleri daha iyi olabilirdi bakım gübreleme sulama zararlı mücadelesine dikkat ederseniz daha güzel olabilirler.
İlk yılındaki fidanlara dikkat edin kök çevresi toprak çatlayıp hava alıverirler çapayı ihmal etmeyin, sulamalardan sonra çapalama mutlaka yapınız..

Sevgili uzman70, bahçeye gitme şansınız oldu mu? bu dönemde dip sürgünlerin alınması ve bırakılacak liderler tercih edilmesi gerekiyor, kontrol edebiliyormusunuz.

musculus 11-05-2015 18:53

Yeni ceviz ekecek arkadaşlara nacizane önerim:
6 yıldır ceviz ağaçları ile uğraşmaktayım.Her sene ilaçlama,koyun-keçi gübreleme, çapalama,sulama vb işlerle oldukça yoruluyosunuz. Bu 6 yılda şu ana kadar yaptığım masrafın 10 da birini bile alamadım. Ya kırağı ya dolu zararı ya da tozlanma sorunu oluyor. Cevizler olsa bile yeşil kabuğundan zamanında ayrılmassa içi kararıp pazar değeri düşüyor. Cevizleri kurutması ayrı bir dert. Sorunları daha da sayabilirim. Neticede ( tamamen kendi görüşümdür) bu 6 senenin bana kazandırdığı tecrübe tarlanızı kesinlikle ceviz için heba etmeyin. Başka şekillerde değerlendirin. Emeğinize,zamanınıza,paranıza yazık etmeyin. Meyvesi olmasada gölgesi olsun yeter derseniz ona saygı duyarım. Karar yine de sizin...
Her yerde aynı sıkıntı var. Milleti ceviz ekin diye gaza getirdiler( bende dahil) ama maalesef koca bir fos. 7yaşında şu kadar ceviz aldım şu kadar para kazandım diyenler var. 6 yılı hesaplayan yok. Daha sonraki yıllarda olacağı garanti değil. Ceviz kârlı bir yatırım aracı değil derken yabancı **** yerli farketmez hepsi aynı. Sorun genel olarak meyvecilikte. Bir adet kıvırcık marulun 5 lira yaptığı güzel ülkemde çoğu yerde olmayan erik ve kayısının kilosunun 5 liraya satılması beni derinden yaralıyor. Onun için hiç kimse başta ceviz dahil hiç bir meyve ağacını ticari olarak ekip para kazanma sevdasına girişmesin. Ben ne ziraatçiyim,ne ceviz soyma makinesi yapıp satan biriyim, ne de diğer alet ve ekipman satan biriyim. Sadece amatörce meyvecilikle uğraşan biriyim. Takdir edersiniz ki insan emeğinin karşılığını alamayınca üzülüyor. Para kazanmak istiyorsanız köyünüzde tarlanızın etrafını çevreleyin,güzel bir dam yapın,küçük veya büyükbaş hayvancılık yapın. Hepinize bol kazançlar.
Bir arkadaş 8 yaşında olan takribi 60 ağaçından geçen sene toplamda 700-800 kg ürün elde etti. 17.5 liradan kilosunu sattığı cevizlerden 14 bin lira gelir elde etti. İlaçlama,sulama,tarlaya gidip gelme benzin parası, gübreleme, yeşil kabuğundan ayırma, kurutma gibi işlemlere 3-4 bin lira harcadı. 6 dönüm tarlanın getirisi yıllık 10 bin lira. Yanındaki tarlaya domates eken kişi 6 dönümden 18 bin lira aldı. 5 bin lira masraftan sonra kendisine 13 bin lira kaldı. Turşuluk biber eken başka birisi 6 dönümden net 20 bin lira aldı. Ceviz eken arkadaşın ilk 7 yılı yaptığı masraf ve hiç para kazanamaması işin cabası. 250 m2 seraya marul eken arkadaş bile 6 bin lira para aldı. Bu ürünler de de çalışma süresi 4-5 ay. Daha başka nasıl anlatayım bilmem. Meyvecinin para kazanabilmesi için elma,armut,erik ,şeftali10 tl,kiraz 20 tl,ceviz 50 tl olması lazım. Bu fiyatları istediğiniz zamanda tüketici yemez olur biter. Ama domates,biber,patlıcan,fasulye gibi ürünleri mecbur tüketmeye. Hepiniz sevgiyle kalın...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025