agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

barba1981 01-03-2015 00:20

Azot gübrelemesini basitçe özetlemek gerekirse toprak ph ınız yüksekse(7.5üstü) amonyum sülfat içerikli gübreleme ,düşükse de amonyum nitrat içerikli gübreleme tercih edilebilir.Azotlu gübrelemede dikkat edilmesi gereken şey hepsini bir kerede değilde üçe dörde bölerek verilmesidir.

agacsever06 02-03-2015 13:09

5 Eklenti(ler)
Ankara’nın Çubuk ilçesinden Zeki. 1985 doğumluyum ve Çubuk’ta ikamet ediyorum. Özel bir firmada Elektronik teknik servisiyim, şehirler arası çalışıyorum. Köyümüzde ki 8550 metre karelik arazimi ileriye dönük ağaçlandırmak istiyorum. Babamın tavsiyesi ile ceviz ağacına yöneldim. Uzun zamandır forumu takip ediyorum. (Kusura bakmayın yorum yapamıyorum, malumunuz bu işte tecrübem yok) Sizler aracılığı ile çok şeyler öğrendim. Hepinize sonsuz teşekkür ederim.

Malumunuz hem özel sektör personeli olmam, hem arazime ileriye yönelik yatırım yapmak için ceviz dikiminde karar kıldık. İnternette araştırma yaparken siz değerli arkadaşlarımın bilgi paylaştığı agaclar.net ’i buldum. Buradan sizlere birkaç sorum olacak. Size zahmet olumlu olumsuz düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız benim için sağlıklı olacağı kanaatindeyim. Tüm bilgi emekçisi arkadaşlarımı saygı ile selamlıyorum. Kafanızı ağrıtacağım ama şimdiden yüreğinize sağlık.

-Tarlam Ankara’nın Çubuk ilçesinde. Rakım ise 1100 m civarı.
-2014 Eylül ekim gibi tel örgü direklerini hazırladım. (Tel örgü çekmeme havalar müsaade etmedi. Nasipse 2015 Mart gibi, dal dikim sezonu ile eş zamanlı yapmayı hedefliyorum)
-2014 Mayıs ayında içi boş ikinci el 7 x 3 konteyner aldım. Bunun için 2015 yazında veranda, çatı yapmayı hedefliyorum. (Konteyneri bir inşaat firmasından ikinci el olarak 3.000 TL’ye aldım, 750 TL’ye nakliyesini yaptırdım.)
- Becerebilirsem buranın peşine 21.000 metre karelik bir yerim daha var. Orayı sadece ceviz ya da badem yapmayı planlıyorum. Orada ise hiç su yok. (Badem için pek fazla su ihtiyacının olmadığını birkaç yazıda okudum.)
- Kerestesinden yararlanılacak şekil, görüntü ve estetik bakımından güzel olan, tozlamaya faydalı olabilip, sıkıntı çıkarmayacak, görsel ve hava perdesi oluşturacak tel boyu dikilecek ağaç tür veya türleri nelerdir? Sizce bunları dikmemde fayda varmı? (pavlonya, bubinga, mavi ladin, çam vs)
- Tel boyu dikilebilecek (bonsai, şimşir, bexus, sarmaşık,limon selvi, mavi selvi, vs.) estetik bakımdan güzel olabilecek perde çit çeşitleri nedir?
- Arazimin bir kısmına meyve ağacı dikmeyi düşünüyorum. Meyve ağaçları ile cevizin birbirileri ile uyumu, ağaçların bir birine uzak olması yakın olması **** yanyana gelmemesi gibi bir durum söz konusu mudur?
- Ceviz ve Meyve ağaçlarının makul olan dal aralıkları. Pikaj çalışması konusunda yardımcı olabilir misiniz?(Baklava ve alternatif biçim)
- Ankara Çubuk’ta yetişebilecek en uygun meyve ağaç çeşitleri sizce nelerdir ;
Yaz elması, golden, amasya, erik, kiraz, vişne, yaz armudu, kış armudu, şeftali, kayısı, şekerpare, nektari, dut, badem, salkım söğüt, üzüm, böğürtlen, ahu dudu, kivi, fındık, incir, nar, portakal, mandalin, zeytin çeşitleri vs.
- 2013 başı dönüme 5 ton yanmamış gübre atılmış tarlanın, 2013 Kasım başı ile sürülme işlemleri tamamlandı. Uygun dikim zamanı (3. 4. Aylar) öncesi pikajı yapılan tarlanın dal çukurları ne kadar zaman önce kazılmalı, çukur ve kazılan toprağın ne kadar yanması gerekir?
- Arazi kuzeyden rüzgar alan bir yer. Perdelemenin önemi ve alternatifleri nelerdir? Dal dikmeden önce çit boyu perdeleme mi yapılması gerekir?
- Ahlat ağacına yapılan aşılamanın çok sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu söyleniyor? Çekirdek tohumundan mı?, fidanmı?, sertifikalı fidan mı? **** ahlat ve benzeri bir ağaca aşı mı? Şayet sertifikalı dal dikilmesi mantıklı ise kaç yaşında, kaç cm’lik fidan olmalı? (yıl kaybı ya da kazanımı ile ilgili)
- Dikerken farklı farklı yorumlar yazılmış neye dikkat edilmeli? Can suyu, yanmış **** kimyasal gübreleme desteklemesi vs. Yanmamış gübrenin kurtlanma ihtimali vs.
- Dal dikilmesi ardından uygulanması gereken tarımsal faaliyetler nelerdir?
- Arazimizin etrafı ekilir biçilir arazi olduğu için kullanılan zirai ilaçlar fidanlara zarar verirmi? Zarar vermemesi için yapmayı düşündüğümüz şimşir tarzı perdeleme faydalı olur mu ya da faydalı olacak cinsi nedir?
- Dikilecek meyve ağaçları arazinin neresine dikilebilir. Resimlerde arazinin bilgileri mevcuttur. Ona istinaden en uygun dikim nasıl olmalıdır.? Bu ölçülere en uygun dikim aralığı konusunda bilgi.
- Meyve ağaçları rüzgar almaması için, tel örgü üzerine Jeotekstil tarzı bir perdeleme yapabilecek kumaş benzeri bir örtünün perdeleme yapan ağaçların rüzgarı kesebilecek duruma gelecek olana kadar faydası olur mu?
- Dikimi 1.5 metre derinliğinde 1 metre genişliğinde toprak eşip toprağı bir miktar yakmayı düşünüyorum. Sizce çukuru ne zaman kazıp? Ne kadar süre toprağı havalandırmam gerekir.
- Sunduğum eklerde arazimin toprak ve su analizi mevcut. Bu sonuçlara ilaveten sizlerin ekleyeceğiniz, önereceğiniz, yapmam, dikkat etmem gereken bir şey var mıdır? (Kimyasal, doğal gübreleme, toprağı sürme vs gibi)
- Pedro, Chandler, Fernor, Fernotte’yi hedef olarak belirledim. Sizce bizim topoğrafya, mevsim, toprak, su analizine ve iklim şartlarına bunlar uygun mudur? Bunların sayısal seçimi ne olmalıdır, Hangi lokasyona hangi ağacı dikmeliyim.
- Suyum olmadığı için taşıma suyu düşünüyorum (taşıma suyu ile değirmen döner mi demeyin) İnşallah halledeceğim. Ortalama bir ağacın sulama süresi ve su ihtiyacı ne kadardır. Bu rakamı nihai olarak değerlendirmeyeceğim. İlla ki yanılma payı olacaktır. Sulamayı traktör arkası tanker ile yapmayı hedefliyorum.
-Sizce izlemem gereken adımlar nelerdir? Sormayı unuttuğum, sizce daha isabetli olabilecek bir şeyler var mı? Ağaç dikimini hangi tarihte yapmalıyım?

Eklenti 538955

Eklenti 538956

Eklenti 538957

Eklenti 538958

Eklenti 538959

karayel54 04-03-2015 14:17

Aşı kalelerinin sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılıyor. buzdolabında aşı kalemi saklıyorum gazete ve folyoya sardım açıp kontrol edebiliyormuyum.konu hakkında bilgisi olan cevaplarsa sevinirim

ömür-uşak 04-03-2015 22:45

Buz dolabının sebzeliğine koy. Bir ay sonra aşılanacak zaten bozulmaz. Açıp bakabilirsinde ama gerek yok.

karayel54 05-03-2015 17:35

cevap için sağol benim asıl öğrenmek istediğim aşı yaparken kalemlerin sağlam olup olmadığı görsel anlaşılabiliyormu. tutmayacak kalemleri kullanmamak için

ömür-uşak 05-03-2015 18:46

Aşı kalemleri pişkin olacak. Uç kısmından 3-4 göz alt kısmından 3-4 göz kesilip atılacak. Aşı yapılacağı zaman kalemler açılırken kurumu yeşil mi belli olur. Kalemler saklandığı yerde dahi uyanabilirler gözler uzar onları kullanmayın. Aşı yaparken kalemlerin gözlerine bak kurumu yeşimi hemen dökülüveriyormu bir kaç göz kır. Yeşil olacak göz içleri. Dokülmeyecek, Hemen gözler düşmeyecek. Bazı kalemlerin meyve gözleri kırılmış olabilir öyle kalemlerde düğme gözden sürgün verirler aşıların tutar. Ağaçlarında acı su akması devam ediyorsa aşılama. Daha sonra aşıla kolay gelsin.

karayel54 05-03-2015 20:44

açıklama için teşekkürler bu sene ilk çeşit değiştirme aşımı yapacağım inşallah beceririm

ahmettugrul55 15-03-2015 16:38

bahçede dölleyicilerin yerini unuttum ?Nasıl tekrar bunları bulabiliriz?3. yılına girecek bahçemde chandler ve tozlayıcı franqetta var.Fikirlerinizi bekliyorum.
Budama yapacagım .budama şekli ikisinde farklı .
Acil

ykaya194 15-03-2015 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1363496)
bahçede dölleyicilerin yerini unuttum ?Nasıl tekrar bunları bulabiliriz?3. yılına girecek bahçemde chandler ve tozlayıcı franqetta var.Fikirlerinizi bekliyorum.
Budama yapacagım .budama şekli ikisinde farklı .
Acil

Yaprak büyüklüğü ve yapraktaki damar sayısı ile çeşit anlaşılabilir ancak şu an yaprak olmadığına göre anlaşılması zor. Şekil budamasında ikisi arasında budama farkı olmamalı çünkü her ikisininde ideal budama şekli lider dal budamasıdır.

Kolay gelsin.

gökhan07 15-03-2015 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1363496)
bahçede dölleyicilerin yerini unuttum ?Nasıl tekrar bunları bulabiliriz?3. yılına girecek bahçemde chandler ve tozlayıcı franqetta var.Fikirlerinizi bekliyorum.
Budama yapacagım .budama şekli ikisinde farklı .
Acil

Ahmet bey, anlamanız için gözlerine bakın, franguetler daha çok boyunlu göz üretir ayrıca daha dik büyür.

Franguet 6-7. yılında çiçek açar mantığından hareketle erkek çiçek de yoktur.
Bu ihtimalle chandler erkek çiçeklerini göstermiştir diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

yörük_45 15-03-2015 23:57

merhaba değerli arkadaşlar.siteye yeni üye oldum.8-10 yıllık düşüncenin ardından yaklaşık 12 dönüm araziye cetnir cinsi ceviz dikmeye karar verdim. kasım 2014 de diktim. aralık olarak da 8*8 olarak yaptım kepçeyle yerini kazdırdım. bir iki hafta havalanmasını bekledim.15-15 gübre attım yaklaşık 1-2 avuç kadar. sonra çıkan toprağı tesviye ile tekrar kapattım üzerine yağmur yağdı. biraz çöktü. dikim yaparken de hümik asit kullandım.diktikten bir gün sonra zeten yağmur yağdı o yüzden sulamaya gerek kalmadı.3-4 tanesinde zaiyat var kurudu.

Bu arada ben izmir bergamadan yazıyorum. rakim olarak 250 rakım falan dikim yapılan yer.Ama benim en çok takıldığım bir kaç konu var:

1) Dikim mesafesi sizce nasıl?
2) Hümük asit kullanmamın ne gibi bir sıkıntısı olur?
3) Bir de Sağda solda en ideal dikim mesafesi 3,5-7 veya 4-8 diyenler var bende acaba 4-8 mi yapsam diyorum.

yani seneye aralara biri tane daha diksem nasıl olur en çok takıldığımda bu oldu. tarlaya boşuna bekletmesem.Sonuçta 8-8 den alacağım verim başka 4-8 den alacağım verim başka niye tarlayı heba edeyim ki değil mi? Ne dersiniz?

o zamanda 10 sene sonra onları tekrar sökmek zorunda kalırsın diyen de var eğer öyle bişey varsa benim öyle bişey yapma imkanım yok bu işi bilen varsa ve cvp yazarsa sevinirim. şimdiden çok sağolun

hazerhan 16-03-2015 15:31

sayın yörük 45 hep çhatner yapacaksan şahsi düşüncem ben öyle yaptım 7x5 çünkü yerli ağaç gibi taç yapmıyor

yörük_45 16-03-2015 22:51

iyi akşamlar hazerhan.7-5 yapamam o zaman sökmem gerekir. ben zaten 8- 8 ekim yaptım zaten. aralara birer tane daha diksem diyorum.o zaman da sıkmı olur acaba? sen ne kadar oldu dikeli? benim bir tarla daha var eğer orayıda düşünürsem bende senin gibi düşünüyorum.7- bence de ideal

yörük_45 16-03-2015 23:30

izmir bergama bölgesinden kimse varmı

Murat Kayadelen 17-03-2015 07:55

Ben önce araştırıp , sonra kendimce düşünüp taşınıp 8* 6 yaptım arkadaşlar. iki ağaç arasında 6 metre bodur cinslerde bile 8-10 yılda kapanacaktır. İleride ağaç aralarına traktör sokmak istediğim için 8 eni gerekli gördüm.

hazerhan 17-03-2015 08:37

Sayın yörük 45 benim ağaçlarım daha yeni 3 yaşındalar

labtek 17-03-2015 12:40

sayın yörük 45 bergama nın yüksek kesimlerinizdesiniz galıba .bergama nın rakımı 50-60 falan.bergamada benım tanıdıgım 9-10 yasında 250 agaclık bahce var.inan 8 metre cok degıl ıcınız rahat olsun.4 m yapsan agaca ve dala 2 m uzunluk musade etmıs olursun. kaldıki bergama da hazıran 20 de hakim rüzgarlar bir başlar,agustos 1 e kadar gider .istedigin yöne de sekıl veremezsın . bence.devlet bile bergama yı tohumluk darı bölgesi ilan etmiştir.dikkat edin ruzgardan ötürü.7-6.8-6 capraz dikim en iyi dikim bence.

yalıçapkını 17-03-2015 15:21

Sayın Yörük 45,
1.Dikim mesafesi ;Bahçen ovada, toprağın geçirgen verimli ceviz için idealse iyi bakacak ve sulayacaksan 8*8 de kalsın, toprağın killi ve zayıfsa, sulama yapmayacaksan çokta iyi bakmayacaksan 8*4 yapabilirsin.
2.Humik asitin hiçbir sakıncası zararı yoktur,her zaman kullanabilirsin.
3.Gözlemlerime göre verimli arazide 8*6 ideal,daha kötü topraklarda 7*5 ideal.

yörük_45 17-03-2015 19:24

sayın hazerhan 3 yaşındaki ağaçların boyu nasıl taç yapmışındır sanırım. ürünlerini koparıyomusun yoksa ufak ufak almaya başladınmı ?

yörük_45 17-03-2015 19:32

iyi akşamlar labtek .düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ederim. bulunduğum bölge Balıkesir sınırı zaten biraz dağlık alan.aslında bergamayla bir ilgisi bile yok diyebilirim.Benim en büyük sıkıntım çevrede başka ceviz ekende yok. iş bilende.sadece benimle beraber biri daha bu sene ekim yaptı o bendende beter. 10*10 aralıkla dikti. Ayrıca fidanları aldığım yer her türlü destek sözü verdi ama tlf na bile zor çıkıyor adam. demek ki parayı alana kadarmış.ben 8*4 düşünmemin sebebi ticari olsun diye düşünmüştüm

yörük_45 17-03-2015 19:38

sayın yalı çapkını;aslını istersen ben analiz falan yaptırmadım.başka biri daha benim tarlama yakın yerde oda ekim yaptı o analiz yaptırmış.15-15 gübre atın demişler bende ondan attım fidanın altına.toprak killi kireçli taşlı değil.aslında verimli arazi.aslında ben 5*6 falan yapacaktım ama babam çok sık olur dedi.bilirsiniz işte büyüğün sözünün üstüne söz söylenmez bizde bende tamam dedim.en azından 6*6 falan yapsaymışım keşke

yörük_45 17-03-2015 19:47

yavvv arkadaşlar.. biz bunları ekiyoruz ama 8-10 sene sonra ürün yapmaya başladığında kime satacağız biz bu kadar cevizi bizim buralarda ceviz alanda yok soranda ancak ramazan bayramında. benim daha bir tarla daha var boş duruyor.orayada dikmeyi düşünüyorum ama bir yandanda elimde patlarsa bu kadar mahsul..... boş tarlayada badem mi diksem acaba biri olmazsa birinden tuttururuz belki olurmu olur değilmi?

dikili 17-03-2015 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yörük_45 (Mesaj 1363871)
izmir bergama bölgesinden kimse varmı

İyi akşamlar Yörük,

Ben Dikili ilçesinde 20 kasımda 7,5 *5 aralıkla 132 chandler diktim.

badem-ağacı 18-03-2015 15:46

ceviz yetiştiriciliğinde anladığım kadarıyla kesin olarak şu cins şu bölgeye uygundur demek biraz zoriyine de bir bilene sormak da yarar vardır Isparta bölgesine en uygun ceviz türü hangisidir?

yörük_45 18-03-2015 18:41

iyi akşamlar kaç dönüme diktin 132 ağaç fidanı

yörük_45 18-03-2015 18:42

sayın diki aşağı yukarı aynı zamanda dikmişiz

yörük_45 20-03-2015 17:24

bu sitede pek fazla rağbet görmüyor sanırım kimseler yok yorum yok

dikili 20-03-2015 19:12

Sizin yeriniz tam olarak nerede? Ben Ankara da yaşıyorum. Cevizler uyanmaya başladı mı? Ben ancak mayıs sonunda Dikili' ye gidebilirim.

yörük_45 21-03-2015 14:56

cevizler hala uykudalar.benim memlekete Balıkesir il sınırında korucu ivrindi tarafında seneye tarlanın kenarına 8*8 aralıklarına tekrar dikmeyi düşünüyom.ortası öyle kalsın artık

ozancolak 24-03-2015 15:10

ankarada / ayaş ceviz yetiştiriciliği için toprak analizini kime nasıl yaptırabilirim?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025