agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

Çamtepe 26-01-2013 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1091172)
Bizimde bahçede küçük meyveli ağaçlar vardı. Aşı yapttık, abartısız 2 yılda eski haline geldi. Maraş-18 ve Sütyemez aşıladık.

Yalnız aşı yaparken budama çok önemli...Bir çok kitapta kökten 30 cm yukarıdan kesin diyor, bu çok yanlış... Amaç meyveyi değiştirmek....gövdeyi değiştirmenin anlamı yok. Vakit kaybı ve aşının tutma olasılığını çok düşürüyor.

Aşı için budama ana kollardan 20-30 sonrası olmalı...Biz öyle yaptık..Tüm aşılar tuttu ve kök ve gövde güçlü olduğu için kısa sürede eski halini aldı.İlk yıl sürgünleri 3 mt. fazlaydı...inanamadık.

Benim önerim...bu şekilde değiştirin. Beğendiğiniz bir cinsle...Maraş-18 ve Sütyemez öneririm. Büyük ve verimli...Detay isterseniz fidancının telefonunu verebilirim özelden...

Merhaba Sn. agozce

Sanıyorum bu bilgiyi verirken yapılan aşı türünü de belirtmeniz bizler için daha aydınlatıcı olacaktır.

Teşekkürler

Ç.

ykaya194 26-01-2013 13:34

([QUOTE=arif göçmen;1089960]Her yaştaki cevizlere aşı yapabilirsiniz ama büyük agaçların kollarına yapınız direk gövdeye yapmayın.Birde aşı yapacagınız çeşitlerin tozlayıcılarından aşı yapmazsanız tozlanma olamaz.Çiçek dökümü olur.[/)

Arif bey,
Yanılmıyorsam 2011 Kaman ceviz festivalinde Bereket tv. ile bir söyleşinizi izlemiştim, yararlı bir söyleşi olmuştu.
Sizinde bildiğiniz gibi meyve ağaçlarından iyi verim almanın öncelikli şartı uygun tozlayıcısının olmasıdır, chandler cevizin tozlayıcısı olarak en uygun frengeute olduğu söylenmekte.
Yerli ve yabancı cevizlerin aktif tozlanma dönemleri ile ilgili yapılan akademik araştırmalara rastladım,orada yaptığım mukayesede chandler cevizin dişi çiçeklerin aktif olma zamanı ile Kaman1 ve pedro cinsi cevizlerin erkek çiceklerin (tozlayıcı) aktif olma zamanı (tam olmasada) aynı döneme geldiği ancak frenguetenin ise bir iki gün gibi kısa dönem çakıştığı görülmekte.
Sizin bu konuda tecrübe ve gözlemleriniz varsa bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz.

agozce 27-01-2013 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1091833)
Merhaba Sn. agozce

Sanıyorum bu bilgiyi verirken yapılan aşı türünü de belirtmeniz bizler için daha aydınlatıcı olacaktır.

Teşekkürler

Ç.

Aşıların bir kısmı Nisanda kalem aşı, tutmayanları yazın göz aşı olarak yaptık.

agozce 27-01-2013 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1091533)
Selamlar,
Bu soruma yanıt veren olmadı, düşüncesi olanlar paylaşırsa sevinirim

http://www.agaclar.net/forum/1090004-post81.htm
teşekkürler

Ceviz suyu sever. Suyunuz varsa hep sulayın.

Sulama sıklığı, iklime, toprağın yapısına ve fidanın yaşına göre değişir. Küçük fidanlar daha sık sulanır. Eylül ve sonrasında su verilmez.

Biz, Akdeniz de 10 yıllık fidanları 15-20 günde bir suluyoruz.Toprak su tutmuyor ve organik değerleri çok düşük.

Yaz boyu neredeyse hiç yağmur yağmaz ve hava nemi çok düşüktür. Rakım 1400.

scanner75 28-01-2013 01:33

Ceviz yetiştiriciliği projeleri...

Arkadaşlar Merhaba,

Aranızda yeniyim. Böyle bir forumda ve doğa dostları arasında bulunmaktan mutluyum. Arkadaşlar ceviz yetiştiriciliği ile yeni ilgilenmeye başladım. Konu hakkında internetten epeyce bilgi edindim. Bunun sonucunda bu işi profesyonel kişilerin teknik desteğiyle yapmanın en doğru yol olduğu sonucuna vardım.

Bu yüzden ceviz yetiştiriciliği projelerine katılmak bana daha mantıklı geldi sanki. Çünkü benim bu işe ayıracak zamanım yok. Ayrıca tecrübem de yok.

Şimdi sizlerden; özellikle bu tür projelere girmiş arkadaşlardan ricam beni bu konuda aydınlatmaları. Sonuçta arazi seçiminden ürünün satışına kadar her şeyle bu işi bilen kişiler ilgilenecek. Bilgisi olanların değerli bilgilerini forumda görmek ve takip etmek isterim. Teşekkürler...

Çamtepe 28-01-2013 08:46

Merhaba Sn. Scanner75,

Hoşgeldiniz.

Bahsettiğiniz yardım talebini biraz daha açıklayabilir misiniz? Yatırımcı olarak ceviz yatırımlarına ortak mı olmak istiyorsunuz?

Selamlar,

Ç.

scanner75 28-01-2013 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1092989)
Merhaba Sn. Scanner75,

Hoşgeldiniz.

Bahsettiğiniz yardım talebini biraz daha açıklayabilir misiniz? Yatırımcı olarak ceviz yatırımlarına ortak mı olmak istiyorsunuz?

Selamlar,

Ç.

Sn. Çamtepe,

Biraz daha açayım konuyu o halde. Örneğin

"Tarım Federasyonu" nun web sitesine

Tadef

linkinden girip görebilirsiniz.

Devletten 49 yıllığına kiralanan orman arazileri üzerinde ceviz bahçeleri kuruyorlar. Arazinin seçimi, yüzeyinin temizliği ve tesviyesi işlerinden başlayarak çeşit seçimi, fidan dikimi, periyodik bakımlar, ilaçlama v.s. uzman kadrosuyla yapıyorlar.

Meyve aldıktan sonra da hasat, kabuktan ayırma, kurutma ve satış işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Giderlerini satıştan mahsup edip kalan hasılatı banka hesabınıza yatırıyorlar.

Benim sorum şu. Bu tür projelere giren var mı? Masraflar, verim, kazanç noktalarında bilgi edinebilir miyim?

Ayrıca internetten Mikrorman Organik Ceviz Yatırımı ve Ceviz Yetiştiriciliği, Mikro Orman Tarım bu adrese de bakabilirsiniz. Bu da özel bir firma.

Çamtepe 28-01-2013 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi scanner75 (Mesaj 1093094)
Sn. Çamtepe,

Biraz daha açayım konuyu o halde. Örneğin

"Tarım Federasyonu" nun web sitesine

Tadef

linkinden girip görebilirsiniz.

Devletten 49 yıllığına kiralanan orman arazileri üzerinde ceviz bahçeleri kuruyorlar. Arazinin seçimi, yüzeyinin temizliği ve tesviyesi işlerinden başlayarak çeşit seçimi, fidan dikimi, periyodik bakımlar, ilaçlama v.s. uzman kadrosuyla yapıyorlar.

Meyve aldıktan sonra da hasat, kabuktan ayırma, kurutma ve satış işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Giderlerini satıştan mahsup edip kalan hasılatı banka hesabınıza yatırıyorlar.

Benim sorum şu. Bu tür projelere giren var mı? Masraflar, verim, kazanç noktalarında bilgi edinebilir miyim?

Ayrıca internetten Mikrorman Organik Ceviz Yatırımı ve Ceviz Yetiştiriciliği, Mikro Orman Tarım bu adrese de bakabilirsiniz. Bu da özel bir firma.

Tarım Federasyonu için bir şey demeyeyim ama diğer sitedeki business case internette bol bol rastladığımız abartılı tahminlerden birisi. İşletmecilerin de güvenilirliğini sorgulamanız gerekir.

Eğer illa ki böyle bir şeye niyetiniz varsa, riski azaltmak için sıfırdan kurulan bir girişime değil, kurulmuş, ilk aşamalarını ve doğum sancılarını atlatmış bir yatırıma sonradan dahil olmayı seçebilirsiniz.

scanner75 28-01-2013 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1093195)
Tarım Federasyonu için bir şey demeyeyim ama diğer sitedeki business case internette bol bol rastladığımız abartılı tahminlerden birisi. İşletmecilerin de güvenilirliğini sorgulamanız gerekir.

Eğer illa ki böyle bir şeye niyetiniz varsa, riski azaltmak için sıfırdan kurulan bir girişime değil, kurulmuş, ilk aşamalarını ve doğum sancılarını atlatmış bir yatırıma sonradan dahil olmayı seçebilirsiniz.

Kesin karar vermiş değilim zaten. İlginize teşekkürler. Görüşünüz benim çin değerlidir.

AVCI016 30-01-2013 12:19

1 Eklenti(ler)
Selamlar,

Arkadaşlar, bu toprak analizini yaptırmadan 1 ay önce, fernor ceviz fidanlarımı, leonardit ve koyun gübresi ile üst toprağı harmanlayıp dikmiştim.

Şimdi raporda yazan TSP ve Potasyum sülfat gübrelerini nasıl ve ne şekilde verebilirim?

Ayrıca hazır, fermante edilmiş tavuk gübresi de kullanmayı düşünüyorum.
Bilgi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

ladikli 01-02-2013 20:25

organik ceviz..

eğer Allah izin verirde ceviz bahçem olursa organik yetiştirmeyi düşünüyorum..

ortada bahçe kurulacak yer bile olmadığı için bu konuyu daha araştırmadım o yüzden cahilce bir soru olabilir:)

dikimde kullanılacak tohum ya da fidan kimyasal kullanılarak elde edilmişse..ve ürünün alınacağı yıla kadar(4-5 yaş) kimyasal kullanılırsa organik olur mu? (yani 5.yıldan itibaren ürün almaya başlayacağım, bu yaşa kadar fıdanlarda kimyasal gübre ve ilaç kullansam ama ürün alacağım yıl ve sonrasında kullanmasam organik ceviz hasat etmiş olur muyum?:p

ncp1963 01-02-2013 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1095551)
eğer Allah izin verirde ceviz bahçem olursa organik yetiştirmeyi düşünüyorum..

ortada bahçe kurulacak yer bile olmadığı için bu konuyu daha araştırmadım o yüzden cahilce bir soru olabilir:)

dikimde kullanılacak tohum ya da fidan kimyasal kullanılarak elde edilmişse..ve ürünün alınacağı yıla kadar(4-5 yaş) kimyasal kullanılırsa organik olur mu? (yani 5.yıldan itibaren ürün almaya başlayacağım, bu yaşa kadar fıdanlarda kimyasal gübre ve ilaç kullansam ama ürün alacağım yıl ve sonrasında kullanmasam organik ceviz hasat etmiş olur muyum?:p

gel ben sana buradan bolca hiç kimyasal kullanılmamış ceviz vereyim çevrede o kadar çokki koca koca ağaçlar ne ilaç atan var ne kimyasal veren var allaha emanet. ağaç verirse topluyorlar vermezse bu sene yok deyip bir sonraki yılı bekliyorlar.

birde bir noktaya değinmeden edemiyeceğim. ceviz çok suyu sevmez diye biliyoruz, bir ağaç gördüm dibine ark ( deriz biz su kanalı) açılmış, sordum yaz kış bu su buradan akar gider dediler. kışın donmazmı bu su dedim. donmaz olurmu dediler. birde etrafına s çizdirmişler çok sulanabilsin diye şaşırdım.

bir ürünün organik olması için belli şartları yerine getirmek gerekiyor. toprağın belli bir süreden fazla kimyasal ilaç ve gübreye maruz kalmamış olması gerekiyor. yoldan belli bir uzaklığa sahip olması gerekiyor. çevresindeki arazilerde organik tarımla uğraşıyor olması gerekiyor. v.s v.s ancak o zaman organik ürün üretebilir belgesi alınıyor diye biliyorum ama yinde iyice okumak gerek

alpix 03-02-2013 22:16

çelik ile üretim?

çelikten üretme 4 adet chandler cevizim var(bu senenin çelikleri) .bir arkadaşım bu ağaçların büyüye bileceğini ancak ilerde ağaçların normal aşılama yapılmış fidanlardan daha az verimli olacağını söyledi:mad:acaba doğrumu söylüyor boşu boşuna 5 yıl beklemiyeyim.Ayrıca ben bu çeliklerden 300 tane daha yapmayı düşünüyordum birbilen olarak yorumlarınızı bekliyorum.

ladikli 05-02-2013 07:43

[QUOTE=ncp1963;1095623]gel ben sana buradan bolca hiç kimyasal kullanılmamış ceviz vereyim çevrede o kadar çokki koca koca ağaçlar ne ilaç atan var ne kimyasal veren var allaha emanet. ağaç verirse topluyorlar vermezse bu sene yok deyip bir sonraki yılı bekliyorlar.
teşekkür ederim..bizim oralarda da fazla olmasa da bu tür çetin cevizler var.sahipsiz olanları çoluk çocuk yiyor bahçe içerisinde olanları da 7-8 tl den satıyorlar.. cevizin bir sene verip diğer sene vermemesinin sebebi sırıkla dallara vurarak dökülmesi söyleniyor ama sadece bu sayılamaz herhalde çeşidin kendi özelliğidir daha çok..
birde bir noktaya değinmeden edemiyeceğim. ceviz çok suyu sevmez diye biliyoruz, bir ağaç gördüm dibine ark ( deriz biz su kanalı) açılmış, sordum yaz kış bu su buradan akar gider dediler. kışın donmazmı bu su dedim. donmaz olurmu dediler. birde etrafına s çizdirmişler çok sulanabilsin diye şaşırdım.

ben de ceviz akan suyu çok sever durgun suda boğulur diye okudum..hatta birisine ceviz fazla suyu çok sevmez dedim, sen geç onu yazın sürekli teneke teneke su veriyorum ben dedi:)ama ağaç kayaların arasındaymış, demek ki üstten dökünce toprakta kalmadan kayalardan akıp gidiyor:)
bir ürünün organik olması için belli şartları yerine getirmek gerekiyor. toprağın belli bir süreden fazla kimyasal ilaç ve gübreye maruz kalmamış olması gerekiyor. yoldan belli bir uzaklığa sahip olması gerekiyor. çevresindeki arazilerde organik tarımla uğraşıyor olması gerekiyor. v.s v.s ancak o zaman organik ürün üretebilir belgesi alınıyor diye biliyorum ama yinde iyice okumak gerek

organik işi bambaşka bişeymiş biraz da zor:)..ben yine de kimyasal kullanmam, doğal yetiştirmiş olurum..

08yusufeli08 05-02-2013 12:57

Arkadaşlar hepinize merhaba,
Bu siteye Kültigin arkadaşımın teşvikiyle üye oldum sağolsun kendilerine teşekkür ediyorum,
kısa bir süre önce İzmit'e yakın bir köyde 5.5 dönümlük bir yer aldım,içerisinde 50 ye yakın ceviz ağacı var,ancak fazla gelişme gösterememişler, bakımsızda kalmışlar , ilgilenen kimse olmayınca, ancak tarlanın alt tarafında kadastro yolu açılmış,bundan dolayıda küçük bir toprak heyelanı oluşmuş, alt tarafından su çıktığını gördüm mevsim kış olduğu için olabilir,toprak alt tarafında kil taşı oluşmuş, bu cevizin büyümesini ve verimini etkilermi,
yanıtlarsanız sevinirim
saygılarıma

haci_gencer 09-02-2013 19:35

Arkadaslar merhaba,

Siteye yeni uye oldum. Cok guzel tecrubeler, bilgiler paylasiliyor.
Ben de konya- zengen de ceviz bahcesi kurmayi dusunuyorum. tarlamiz 100 dekar.su elektirik var.

Kisaca sormak istedigim: ceviz bahcesi icin Yatirim kredisini ziraat bankasindan butun harcamalar yapildiktan sonra mi alinabiliyor? yoksa proje ,teminat gosterilip de alinabiliyor mu bu uzun vadeli dusuk faizli kredi?
gecen hafta ziraat bankasina gittim bu ayin sonunda 2013 kredileri be
i olacak dediler.

kredi alip da bu ise baslayanlar sorularimi yanitlarsaniz cok sevinirim
butun uretici arkDASLarima bereketli bir 2013 dilerim

arif göçmen 12-02-2013 15:19

bilgi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi haci_gencer (Mesaj 1099164)
Arkadaslar merhaba,

Siteye yeni uye oldum. Cok guzel tecrubeler, bilgiler paylasiliyor.
Ben de konya- zengen de ceviz bahcesi kurmayi dusunuyorum. tarlamiz 100 dekar.su elektirik var.

Kisaca sormak istedigim: ceviz bahcesi icin Yatirim kredisini ziraat bankasindan butun harcamalar yapildiktan sonra mi alinabiliyor? yoksa proje ,teminat gosterilip de alinabiliyor mu bu uzun vadeli dusuk faizli kredi?
gecen hafta ziraat bankasina gittim bu ayin sonunda 2013 kredileri be
i olacak dediler.

kredi alip da bu ise baslayanlar sorularimi yanitlarsaniz cok sevinirim
butun uretici arkDASLarima bereketli bir 2013 dilerim

Degerli ceviz dostlar krediden bildiğim kadar anlataym.Önce hazineden ve kendinize ait araziniz varsa (orman bakanlığı) kanalı ile bahçe yapacaksanız bağlı olduğunuz orman müdürlüne baş vuruyorsunuz müdürlük sizi serbest çalışan orman mühendisinden proje istiyorlar projeyi çizdirip ıl orman müdürlüğüne teslim ediyorsunuz.Projeniz kabul edilince orman müdürlüğü sizi yönlendiriyor.onların dediği şekilde işlerinizi yapıyorsuz yaklaşık olarak harcamalarınızın toplam %60 yakının size kademeli olarak ödüyorlar.Siz aldıgınz krediyi bir defada 12 yl sonra yanlış hatırlamyorsam ödüyorsunuz.Yani ilinizdeki orman müdürlüğü ile görüşürseniz size daha ayrntl bilgi vereceklerdir.Tarm bakanlığı ise en az 10 donüm ve üzeri arazinize aşl sertifikalı fidan dikip arazinizin tapusu ve fidancınızdan aldığınız belgelerle bağlı olduğunuz tarım müdürlüğüne müracaat ediyorsunuz.Mavi sertifikalı fidan için dönüme 235 tl hibe veriyor.Sarı sertifikalı fidan dikerseniz dönüme 120 tl veriyor.Ayrıntlı bilgiler için tarım müdürlüğüne veya orman müdürlüğünden bilgi alırsınız.Bilgilendirebildiisem ne mutlu

haci_gencer 13-02-2013 16:19

Arif Bey, vermis oldugunuz bilgi icin tesekkur ederim.

arif göçmen 15-02-2013 09:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1082408)
herkese tekrar selamlar,
dün itibariyle yaklaşık 330 adet çukura üçer tane cevizi ektik, ortalarına karık çaktık. çukurları bir kürek derinliğinde açıp, çıkan toprağı 7-8 avuç keçi gübresiyle karıştırıp cevizleri 10cm derinliğe gömdük yatay şekilde.

şimdi doğanın mucizesini göstermesini bekliyoruz :) sıra aralarına toprağın organik varlığını artırmak için, ceviz çukurlarına yetişmeyecek şekilde, bakteri kaplı yonca ekmeyi düşünüyorum.

Bu sene sulama yapmak gerekir mi acaba, gerekirse hangi ay en uygun olur?

teşekkürler
Murat

Degerli dostum cevizler çöğür olarak çıkana kadar çok dikkat etmelisin otlarını alırken yeni çıkan filizleri yanlışlıkla kopartmayın 15-20 günde su verin ama toprağınız kumlu ise daha fazla su isteyebilir,su isteğini öğrenmeniz için fidan çukurundan 5-6 cm altna bakın toprak çamur değilse su verin ağustos ay sonunda sulamayı bırakın ağacınız uykuya yatsın içerisine bir yıl boyunca bir şey ekmeyin ektiğiniz bitki fidelerinizi boğabilir.En doğru yolu seçmişiniz aşılama işinide başarırsanız en sağlklı bahçe kurmuş olursunuz.

arif göçmen 19-02-2013 10:57

değerli dostum sütyemez maraş 18 tavsiye ediyosunuz ama önerdiğiniz çeşitleri aşılanacan veya fidanın dikileceği ekolojıye uyum saglarmı.

arif göçmen 19-02-2013 11:05

10x10-12x12 metre

tiryaki 19-02-2013 14:02

Arif Bey,
Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Bugün kötü bir haber aldım, bizim cevizleri domuzlar toprağın altından çıkartıp bir güzel yemişler. Bahçemizde tel örgü vardı ama sellerden zarar görmüştü, şubat sonu yaptıracaktık ama nasip olmadı.

murat

drfatih35 19-02-2013 16:00

Öncelikle herkese selamlar
aranıza yeni katıldım sayılır yaklasık 16 dekar arazime 15 chandler 1 frenqutte olacak sekilde 7x7 m ara ile 308 adet cevizi 15 gün önce dikmiş bulunuyorum
kafamı karıstıran bir olayı paylasmak istiyorum bu cevizler açık köklü idi ve yaklasık 1 metre boyunda bu fidanların tepe vurumu olacak mı olacaksa nasıl olacak

Safranlı 19-02-2013 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drfatih35 (Mesaj 1104459)
Öncelikle herkese selamlar
aranıza yeni katıldım sayılır yaklasık 16 dekar arazime 15 chandler 1 frenqutte olacak sekilde 7x7 m ara ile 308 adet cevizi 15 gün önce dikmiş bulunuyorum
kafamı karıstıran bir olayı paylasmak istiyorum bu cevizler açık köklü idi ve yaklasık 1 metre boyunda bu fidanların tepe vurumu olacak mı olacaksa nasıl olacak

öncelikle hayırlı olsun
ancak teşke daha önce sorulabilseydi.
buzlanma rizki bittiginde yanı mart ortası gibi 50-60 cm den kesmelisiniz
308 adet çok güzel bir rakam
güle güle büyütün

drfatih35 19-02-2013 18:32

öncelikle iyi dilekleriniz ve cevabınız için teşekkürler
ancak daha önce sorulsaydı kısmını acarsanız sevinirim ayrıca bu kesimde göz sayısını dikkate alacakmıyım

agozce 19-02-2013 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1104234)
değerli dostum sütyemez maraş 18 tavsiye ediyosunuz ama önerdiğiniz çeşitleri aşılanacan veya fidanın dikileceği ekolojıye uyum saglarmı.

Bunlar zaten Anadolu da yetişen çeşitlerden geliştirilmiş türler. Bizim coğrafyamızın ağaçları (imiş, Mehmet hoca öyle diyor)..:). Zaten tozlayıcı olarak Bilecik ve Şebin kullanılıyor. Sahil haricinde sorun olacağını sanmıyorum. Tavsiye nedenim hem çok iri ve ince kabuk, lezetli oluşundandı.

Başka bir şey daha anlatayım. Ben 2007 yılında fidan almak için Yalova araştırma Ens. gitmiştim. ceviz çeşitlerini gösterdiler, en irisi ve güzeli YALOVA-1 ve KAPLAN-86 idi.:) Ben onlardan istedim. Rakım çok yüksek olmaz dediler. Yinede onları dinlemeyip 20 şer fidan aldım (Toplam 500 fidan almıştım).Keşke hepsini YALOVA-1 alsaymışım. Hem gelişimi, hem verimi çok iyi. Abartısız söylüyorum orta boy yumurtadan büyük. Üstelik 2 yıldır dolu oluyor. Diğer ağaçların meyveleri çok etkileniyor ama bunlar hiç etkilenmiyor.

Evet sayı olarak bakarsanız diğerlerine göre daha az verimi, ama ağırlık olarak ve piyasa fiyatı olarak çok daha fazla.Her gören hayran kalıyor. Diğer cevizlerimizde küçük değildir ama 10-15 Tl. den sattık. Yalova yı 20 den satıyoruz ve çok talep oluyor.

Kaplan-86 da çok iri ama taze çeviz türü. Kurumaya bırakınca biraz iç boşalması olyor. Ama tazeyken kırması çok kolay ve çok lezzetli.

Şu anda bahçe yapsam sadece Yalova-1 ekerim.geçen yıl 50 tane daha fidan aradım, üretimi yapılmıyor artık dediler. Başka iri çeşit araştırırken Sütyemez i buldum.

Yani bazen bilinen genel bilgiler doğru olmayabilir.

arif göçmen 20-02-2013 09:52

Degerli dostum bakın Yalova ekolojisine bakarsanız İstanbul ekolojisiyle örtüşür ama sizin tavsiyenizi örnek olarak malatya,kayseri ,sivas,erzincan,nevşehir ve nigde den okuyan bir üretici tavsiyenize uyarsa sonu benim ilk cevizciliğe başladığım gibi olur.Bizim tarım il müdürlüğü isim olarak yazmayacağın il den fidan getirdi bir ara bunu tarım müdürlükleri yıllarca çiftçiye dağıttı belki de ülkemize heryıl yüzbinlerce fidan dikildi ama hep sonu maalesef hüsran oldu.Benim demek istediğim yalova türünün karasal iklim de adaptasyon çalışmaları yapılarak dikilmesi daha uygun olur.Kaplan ceviz çeşidi meyve olarak çok iri bir çeşit turfanda olarak tüketilmesi çok güzel ama depolanmaya uygun değil randımanı kurutulunca % 35 dir.Örnek çhentler 7 yaşındaki bir ağaçtan 17-18 kg Karasal iklimde kaman 1 den 15-16 kğ meyve alına biliyor çünkü bu çeşitlerin yan dalları verimli çeşit ama Yalovaların sadece uçlarında verim olduğunu.Ben Yalovaları kırşehir de yetiştiremedim her yıl bahar ayında sürgün yaptı kış tekrar dondu 3 yılda sadece piç olunca kaman 1 çeşidi ile aşı yapmak zorunda kaldım. biliyorum.Mehmet sütyemez hocam cevize gerçekten emeği gecen bir akademisyen kendisine şükranlarımı sunuyorum.Kaman 1 cevizini de sütyemez hocam tescil etti.

cahitates 20-02-2013 11:31

Arkadaşlar Merhaba,
Bütün forumda gayet güzel paylaşımlar oluyor ve zaman bulabildiğimde takip etmeye çalışıyorum. Genel olarak gözlemim; toprak yapısındaki yüksek kireç, organik madde eksikliği,hele ki tüm tarım alanlarımızın çinko bakımından zayıf olması kolay aşılamıyor.
Ben Organik gübre üretimi yapıyorum.2012 yılında değişik bölgelerden alınan(300 civarında)
toprak örneğini analiz yaptırarak (özellikle güney de) toprak haritası çıkarmaya çalıştık.
Bu çalışmalar ışığında organik toprak düzenleyici üretimine başladık. Zira piyasada istediğimiz özellikte toprak düzenleyici bulamadık. Kullandığımız alanlarda toprak yapısına göre değişmekle birlikte ilk yıl uygulamada kireç oranının %15 ile %40 düştüğünü gözlemledik. Esas üretimimiz olan Organik Yarasa Gübresi ile birleşince de çok olumlu sonuçlar aldık. Bu araştırmalar ve çalışmalar sonucunda sıvı Yarasa Gübresi üretmek zorunda kaldık. Seralarda ve açık alanlarda etkili ve uygulaması kolay olduğu için deneyen üreticiler çok memnun olduklarını belirttiler.
Sözü fazla uzatmadan tüm yetiştirici ve üretici arkadaşların mutlaka denemesini tavsiye ederim.
Bu uzun süren çalışmalarımız sırasında Yarasa Gübresini hiç duymadığını söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisleri ile karşılaşmamız, bizi çok şaşırttı. Analiz raporlarımızı inceledikleri halde inanmayan deneyip görelim diyenler oldu. Süs bitkilerinden tutun 40 yaşındaki narenciye bahçelerine kadar denemeler yaptık ve çok başarılı sonuçlar aldık.

Sizlerde deneyip sonuçlarını görmelisiniz. Bu konuda detaylı bilgi ve analiz raporlarımızı incelemek isteyen arkadaşlara ilgili dökümanları gönderebilirim.
Not: Her türlü fidan dikimi yapacak olan arkadaşlar, fidan çukuruna 100-200 Gr Yarasa Gübresi koyup sonuçları 15-20 gün içinde görebilirler..

Herkese İyi günler, iyi çalışmalar

cahitates@gmail.com

ncp1963 20-02-2013 11:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cahitates (Mesaj 1105056)
Arkadaşlar Merhaba,
Bütün forumda gayet güzel paylaşımlar oluyor ve zaman bulabildiğimde takip etmeye çalışıyorum. Genel olarak gözlemim; toprak yapısındaki yüksek kireç, organik madde eksikliği,hele ki tüm tarım alanlarımızın çinko bakımından zayıf olması kolay aşılamıyor.
Ben Organik gübre üretimi yapıyorum.2012 yılında değişik bölgelerden alınan(300 civarında)
toprak örneğini analiz yaptırarak (özellikle güney de) toprak haritası çıkarmaya çalıştık.
Bu çalışmalar ışığında organik toprak düzenleyici üretimine başladık. Zira piyasada istediğimiz özellikte toprak düzenleyici bulamadık. Kullandığımız alanlarda toprak yapısına göre değişmekle birlikte ilk yıl uygulamada kireç oranının %15 ile %40 düştüğünü gözlemledik. Esas üretimimiz olan Organik Yarasa Gübresi ile birleşince de çok olumlu sonuçlar aldık. Bu araştırmalar ve çalışmalar sonucunda sıvı Yarasa Gübresi üretmek zorunda kaldık. Seralarda ve açık alanlarda etkili ve uygulaması kolay olduğu için deneyen üreticiler çok memnun olduklarını belirttiler.
Sözü fazla uzatmadan tüm yetiştirici ve üretici arkadaşların mutlaka denemesini tavsiye ederim.
Bu uzun süren çalışmalarımız sırasında Yarasa Gübresini hiç duymadığını söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisleri ile karşılaşmamız, bizi çok şaşırttı. Analiz raporlarımızı inceledikleri halde inanmayan deneyip görelim diyenler oldu. Süs bitkilerinden tutun 40 yaşındaki narenciye bahçelerine kadar denemeler yaptık ve çok başarılı sonuçlar aldık.

Sizlerde deneyip sonuçlarını görmelisiniz. Bu konuda detaylı bilgi ve analiz raporlarımızı incelemek isteyen arkadaşlara ilgili dökümanları gönderebilirim.
Not: Her türlü fidan dikimi yapacak olan arkadaşlar, fidan çukuruna 100-200 Gr Yarasa Gübresi koyup sonuçları 15-20 gün içinde görebilirler..

Herkese İyi günler, iyi çalışmalar

cahitates@gmail.com

selamlar topraktaki kireç oranını %15 ila %45 düşürdüğünü idia ettiğiniz üründen deneme amaçlı ürün gönderme şansınız varmı elimde toprağımın şu anki durumu ile ilgili analiz sonucu var numune aldığım yeri tam olarak hatırlıyorum sizin toprak düzenleyicinizi tam bu noktata kullandıktan sonrada sizin tavsiye ettiğiniz tarihte tekrar analiz yaptıra bilirim. dediğiniz gibiyse 70 dekar için ürün alabilirim..

arif göçmen 20-02-2013 12:50

Degerli dostum dikmiş olduğun fidanların tepesini ağaçlarda su yürüme başlayınca 30-40 cm kes kestiğin yani toprakta kalaz kesilen yere ahşap koruyucu sutut boya veya aşı macunu ile kapat.Fidanınızda bulunan gözden birtane lider dal çıkaracaksın .Daha sonra yal dalları oluşturmaya başlayacak ağaca yardımcı olarak yan dalları oluşturacaksın kademeli olarak 4 ana yöne dal 1.kademe ,2 ci kademe ara yönlere gelecek şekilde aynı yöne üst.üste 2 dal yaptırmayacaksın.Ama siz yan dalları ancak önümüzdeki yılda yapabilirsin

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025