![]() |
Sayın ncp1963
Toprak analiz raporunun kopyasını bana iletebilirseniz ve ne yetiştireceğinizi, nasıl yetiştireceğinizi yazarsanız daha sağlıklı kullanım oranları belirleyebilirim. Ayrıca Organik Yarasa Gübresi ile küçük bir alanda deneme yapabilirseniz sizde sonuçları daha iyi gözlemleyebilirsiniz. cahitates@gmail.com |
Arkadaşlar Kastamonu merkeze 20 km arazime 10 dönüm ceviz bahçesi kuracagım en çok sorun yaşadığım konu çeşit ilkbahar donlarının sık yaşandığı bir bölge rakım 800-850 arazi çok az meyilli sulama damla sisitem olacak edrafı korunaklı yabancı çeşit olarak FERNOR -FERNETTE yerli çeşi olarakta KAMAN - 1 / YAVUZ - 1 / ŞEN - 1 düşünüyorum Kastamonu merkezde bu çeşitleri yetiştiren varmı ve tavsiyeniz ne olur ***.
|
Değerli ceviz hastası dr, dikmiş olduğun fidanların daha güçlü lider dal oluşması için tepe dalını alman ileriki yıllarda ağaca büyük katkısı olacaktır.fidanlarınızın aşı üstünden 2-3 göz bırakıp kesin kestiğiniz yere aşı macunu veya sutut ahşap koruyucu boya ile kapatın bahar ayında yani nisan mayıs ayı gibi fidanınızı takip edin en güçlü süren gözü lider dal olarak büyütün ,lider dala rakip olacak başka bir sürgün yaptırmayın.
|
Değerli dostum bahsettiğin gübre niketim bir kuş gübresi bunu nasıl asimile ettiğinizi,fermantemi ettiniz yoksa sıvı hale mi getirdiniz.Ben şahsen hiç denemeden kullanmam ve tavsiye etmem geçen yıl fermente edilmiş tavuk gübresi kullandım deneme amaçlı fidanlarda gözle görülen bir gelişme izledim.Bu yılda kullanacağım ama isterseniz bir seramda deneme amaçlı kullanabilirim sonuç olumlu olursa her yıl sizden alıp seralarım da ve fidanlığımda kullanırım.Sonuçları buradan paylaşırım.
|
Arif bey,
Size ceviz ağacı budaması ile ilgili sorum olacak; Boyları aşı yerinden bir iki karış olan tüplü fidanları 2012 mayıs ortasında bir kısmınıda bir ay geçikmeli olarak 8x7 m aralıklarla diktim. Çeşitli kaynak ve duyumlardan edindiğim teorik bilgiler göre dikim ve bakım işlemlerini uygun şekilde yaptım. Dallanarak aşı yerlerınden 80-160 cm kadar uzadı ve aralık ortasında üzerlerinde hala yaprak vardı, bir gece kırağı düştü ve bütün yaprakların karararak yere düştüğünü gördüm acaba zarar görmüşmüdür bilemiyorum. (yer marmara bölgesi rakım 100 m dir) Sanırım bu yıl boyları çok daha uzayacaktır. Ben gerek boyları gerekse yan dallarının aynı olmasını sağlamak için liderdal terbiye sistemi uygulamayı düşünüyorum, tepe vurmasını 180 cm yukardan,1. katı yerden 80 cm yükseklikte 4-5 yandal bırakmayı, ağaç gelişimine göre 2. ve 3. katları aralarında birer m yükseklik bırakarak budamayı planlıyorum. Sizin bu konuda görüşlerinizi burada paylaşmanızı bekliyorum ve teşekkür ederim. |
Budama Hakkında
Alıntı:
Arif Bey'e sormuşsunuz. Lakin araştırmalarım sonucu en azından kendi budama planımdan bahsetmek istiyorum. Bende geçtiğimiz ekimde 300 adet chandler diktim. Budama ile ilgili olarak planım gelecek yıl Mart başında, 120-150 cm aralığından tepe vurumu yapacağım. Değişken lider dal metodunu uygulayarak taçlandırma yapacağım. Tepe vurumunun yapılacağı yer göz üzerinden olmalı. Yerden 100 cm yüksekliğinde 4 ana dal bırakacağım, yukarıdan baktığınızda + şekilde görünüm olmalıldır. Bir sonraki yıl yaklaşık 70 cm yukarından ikinci katı + şeklinde bırakacak şekilde tepe vurması ve dal budaması yapacağım. Budama ile ilgili aldığım notlar ve yararlı videolar ; 1) Budama için uygun zaman 1 Mart . Kesilen yeri aşı macunu ya da sutut ile kapatınız 2)1.20 -1.50 lerden tepe vurulursa oluşturacağınız ana yan dalları belli mesafelerden oluşturmak çok daha uygun olacaktır. Tüplü fidanlarda daha ziyade alçaktan taçlanma görülür, ve bu taçlanmaya kıyılamayıp kesilemez buda taç yapısını alçaktan oluşmasına sebep olur alt dallar kalınlaşır ileride taç yapısını yukarılara çekmede zorluklar çekilir, O nedenle tüplü fidanlarda daha düzgün bilinçli yıllara yayarak dengeli bir budama yaparak taç yapınızı istediğiniz seviyelere çekerek verime yatırmak ve sonraki yıllarda da Periyodisite göstermeden düzgün verim alabilmek budamada önemlidir. Altlardan oluşan dalların bir kısmını alarak diğerlerini de gelecek senelerde almak için şimdilik zayıflatarak taç yapınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz, lider dalınız 120-150 santimlerdeyse tepe kesimi yapabilirsiniz ki, 80-100 santimlerden ana yandallarınız oluşsun. 3) İkinci yıl 70-80 cm yukarıdan göz üzerinden tekrar tepe kesimi yapılır Bu birazda bahçe sahibini bahçeyi kullanacak kişinin tercihine kalmış bir şey, bazısı traktörle kültürel işlemlerini yaptığı ya da büyük bahçe sahipleri makinazyonlu işleme yapacağı için yüksek bir taç yapısı tercih edebilirler gayet doğaldır fakat ağaç taç yapınızı birden yükselmenizi asla önermem, fidan gençken gövdenin güneşe maruz kalmaması gerekir güneşe maruz kalan fidan güneş yanıklığı görülür iyi gelişemez rüzgar yatırır düzgün bir gövde oluşturamaz , yüksek bir taç yapısında ilaçlama hasat budama zor olur. Bazısı ise alçak bir taç yapısı oluşturmak ister, bunun da artı ve eksileri var, hasat ilaçlama rahat olur fakat kültürel mücadele zor olur bahçe hava almaz mantari hastalıklar fazla olur. Giriş: Budama - İznik -1- Giriş - YouTube Budama - İznik -1- Giriş - YouTube Budama Zamanı: Budama - İznik -2- Budama Zamanı - YouTube Budama - İznik -2- Budama Zamanı - YouTube Bölüm 3: (Birinci yıl budaması) Budama - İznik -3- dikim yılı - YouTube Budama - İznik -3- dikim yılı - YouTube Bölüm 4: (İkinci yıl budaması -a) Budama - İznik -4-ikinci yıl - a - YouTube Budama - İznik -4-ikinci yıl - a - YouTube Bölüm 5: (İkinci yıl budaması - b) Budama - İznik -5-ikinci yıl - b - YouTube Budama - İznik -5-ikinci yıl - b - YouTube Bölüm 6: (Üçüncü yıl budaması) Budama - İznik -6- üçüncü yıl - YouTube Budama - İznik -6- üçüncü yıl - YouTube Videolar elma armut gibi fidanlara uygulanan budama şekilleri, (anlatan güzel anlatmış, 4 ve 6 cı video anlatımı daha güzel.) Aşılı ve aşısız cevizlerde bu biraz farklılıklar gösterir, en başta tepe kesimi, hele bir pedro ırkında çok daha fark eder. |
Teşekkür ederim Permakültür,
Meslektaş sayılırız, benimde budama konusunda düşüncelerimde sizin görüşlerinize paralel sayılır ancak tepe vurması 120 cm alçak olmazmı? zira 1. kademe taç oluşumunu 80 cm yükseklikte oluşturmak zorlaşır daha alçakta oluşabilir gibi geliyor bana. Irk olarak, chandler ve pedro, tozlayıcı ise frangeute. |
Sayın permakültür, aldığınız notların link şeklinde verirseniz okumak isteyen arkadaşlara kolaylık sağlamış olursun ve nereden buldun ne kadar sağlıklı bilgiler gibi sorulara maruz kalmazsın, bunu sakın bir ikaz gibi algılama, kolaylık rahatlık isteyen istediği bilgiye kolay ulaşması açısından yazdım.
http://www.agaclar.net/forum/1100175-post76.htm |
lilium
Alıntı:
Aldığım notların tamamnı forumundan toparladım. Başta siz olmak üzere bir çok değerli arkadaşın emeği için teşekkürler. Farklı linklerden not ettiğim için, notlarımı copy paste yapıştırmak daha kolayıma geldi. Birdahaki sefere linkleri kopyalamaya çalışırım. |
Alıntı:
Tepe vurumu için 120-150 cm aralığının uygun olduğu kanaati mevcut. 120 cm tepe vurumu için en alt limiti, ağacına göre 150 cm kadar çıkabilmek tamamen sizin tercihinizdedir. Ağaçtaki o andaki dal ve göz durumuna göre 130 cm den de 140 cm dende tepe vurumu yaparsınız. |
arkadaşlar 80 dönüm arazim var 60 dönümüne ceviz ekmek istiyorum hangi cins ceviz ekmeliyim bodur ağaç olmasınıda istiyorum yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
|
Alıntı:
|
Sayın Arif Göçmen,
Bahsettiğiniz Yarasa Gübresi ise bana ne tür bir deneme yapacağınızı yazarsanız ben de size deneme yapabileceğiniz kadar gübre gönderebilirim.Fidan yetiştirmekte mi kullanacaksınız yoksa toprağa dikilmiş ve belli bir yaşa gelmiş ağaçlarınızda mı? Bunları yazabilirseniz daha sağlıklı bir deneme yapmış olursunuz.. |
Sayın regensulama1989, 60 dönüm oldukca büyük bir alan ve yatırım, hele bir de bodur ceviz dikmek istiyorsanız size buradan verilen tek cümlelik cevaplar yetmeyecektir. Bence de cok okumalı ve araştırmalısınız öncelikle ilk mesajdan itibaren bu forumdan başlayabilirsiniz...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim Arif Bey,
Forumdaki uzman arkadaşların paylaşımlarından aldığım notların arasına, sizin bu değerli bilgileride ekleyeceğim. sağlıcaklı kalın. |
Değerli dostum ben bu yılda 300 dönum ceviz bahçesi tesis ettim kaman da bir iş adamı aldı anahtar teslimi yaptım.Şu an kendime 50 dönum daha bahçe yapıyorum.Hem kendi bahçemde 10-15 ağaçta hemde aşılı ceviz fidanı yetiştirdiğim tüplü fidanda denerim.30-40 günde aradaki farkı gözlemlemiş olur sonuç başarılı olursa buradan ve www.cevizfidani.net-www.cevizagaci.net te paylaşırız.deneme amaçlı gönderirseniz buradaki dostlarımızda sonuçlarını görür diye düşünüyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
merhaba..acaba devletten arazi kiralayıp ceviz işine giren var mı acaba bu aralar.. daha doğrusu arazi kiralanabiliyor mu?
|
Sayın ladikli;
Evet sitemiz var ancak orada yayınladığımız bilgiler kopyalanıp kötü amaçlar için kullanıldığından güncelleme yapmıyoruz. İstediğiniz her türlü bilgi ve Resmi belgeleri isterseniz mailinize gönderebilirim.. cahitates@gmail.com FERTLSA ORGANIK YARASA GBRES |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu konuyu ceviz dostlarının yorumlarına açıyorum. |
Alıntı:
|
Degerli dostum buradaki ceviz aşıkları sizlere yardımcı olmak amacıyla yıllardan beri fikirlerini yazıyorlar tercübeleri ni paylaşıyorlar hiç bir maddi beklentileri yok ama
anladım ki bu bilgi paylaşımının hiç bir faydası olmuyor.Aylarca 7x3.5-8x4 gibi dikimin faydalı olmayacağını ileri yaşlarda tamiri zor olan hataları yapmayın diye siz gene bildiğinizi duyduğunuzu yapıyorsunuz.Fidancı fidan satmak amacı hesabında.Ama dayanamayıp dinlerseniz kireç içiz bir önerim olacak çukurları en az 1.m-1.50 cm kazıp çukurun en altına 1kğ toz kükürt atarsanız derin çukurun içerisine üst toprağı doldurursanız.sorununuz bir miktar çözülebilir.Dostum kamana gelin ceviz ağaçlarının arası mesafeleri görü sizin çeşitleriniz yarı yayvan gelişirki daha önce sorunlar başlar. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025