agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

serkanc 23-05-2013 13:11

Ceviz Bahçesi Hakkında

2 Eklenti(ler)
Hayırlı günler,

Çorluda bulunan 40 dönüm arazide ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Daha önceden ayçiçeği ekiliyordu. bu sene birşey ektirmedim. Gidip analiz yaptırdım yüzeysel olarak (0-25cm ile 25cm-50cm). Bu tahliller uygun görünürse 90cm ve hatta ilerisi için 140cm'den numune alıp analiz yaptıracam. Sormak isteiğim bu toprakta bu iş olur gibi duruyor mu? Bir de bu konuda neler yapılabileceği konusunda yardımcı olabilecek varsa bana özelden ulaşabilir.

Saygılar

EKLEME: Üstteki sonuç 0 - 25cm, alttaki ise 25cm - 50cm

bulgur 23-05-2013 21:06

serkanc ben pek fazla bilmiyorum daha yeniyim ama analiz yatırdığınız kuruma ceviz dikimi uygun mu diye sorabilirsiniz ama emin değilim

serkanc 23-05-2013 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulgur (Mesaj 1159521)
serkanc ben pek fazla bilmiyorum daha yeniyim ama analiz yatırdığınız kuruma ceviz dikimi uygun mu diye sorabilirsiniz ama emin değilim

Sordum, sadece forumda bilgili olan ustatlardan fikir almak istedim

Çamtepe 23-05-2013 22:39

Cevapladım diye üstat sayılmayayım şimdi :) ama benim naçizane düşüncem:

- Killi oluşu biraz alarm verici, mutlaka daha derine de inmelisiniz.
- Toprak analizini mümkünse tarlanın bir kaç yeri için ayrı ayrı yaptırınız. 40 dönüm için 2 hatta 3 analiz
- Kepçeyle toprağı bir kaç yerden kazın bakalım sert kil tabakasına rastlıyor musunuz?
- Organik madde düşük, bu araziyi alırsanız bol bol kompost/ahır gübresi vererek başlayın işe.
- Fosfor kısmı halledilir düşüncesindeyim..

Cemal61 24-05-2013 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanc (Mesaj 1159277)
Hayırlı günler,

Çorluda bulunan 40 dönüm arazide ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Daha önceden ayçiçeği ekiliyordu. bu sene birşey ektirmedim. Gidip analiz yaptırdım yüzeysel olarak (0-25cm ile 25cm-50cm). Bu tahliller uygun görünürse 90cm ve hatta ilerisi için 140cm'den numune alıp analiz yaptıracam. Sormak isteiğim bu toprakta bu iş olur gibi duruyor mu? Bir de bu konuda neler yapılabileceği konusunda yardımcı olabilecek varsa bana özelden ulaşabilir.

Saygılar

EKLEME: Üstteki sonuç 0 - 25cm, alttaki ise 25cm - 50cm

Ph biraz yüksek şayet ph yı düşürecek uygulama yaparsanız burada ceviz olur

ibas06 24-05-2013 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemal61 (Mesaj 1159753)
ph biraz yüksek şayet ph yı düşürecek uygulama yaparsanız burada ceviz olur

ph sorununu nasıl hallediyorsun ?
Teşekkürler

Cemal61 24-05-2013 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibas06 (Mesaj 1159755)
ph sorununu nasıl hallediyorsun ?
Teşekkürler

ph sorununu kükürt atarak halledebilirsin

Cemal61 24-05-2013 15:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem (Mesaj 1154143)
Yanlışınız var diye düşünüyorum.

Chandler Pedro ve UC 56-224 ceviz çeşitlerinden elde edilen California menşeli yabancı bir çeşit.

Sütyemez hocanın ıslah ettiği ceviz çeşitleri Maraş - 18 ve Sütyemez - 1 çeşitleri. Başka ceviz çeşitleri ıslah ettiğini de biliyorum.

bilmiyorsanız lütfen sorun ve öğreniniz

faruk demirel 25-05-2013 22:29

Merhaba

1 Eklenti(ler)
Merhabalar değerli ağaç dostları,
Foruma yeni üye oldum. Tanıtım yazısından sonra bir alt konuya yazdığım ilk mesajımdır budur. Öncelikle belirtmeliyim ki, böylesine güzide bir topluluğa dahil olmaktan dolayı çok mutluyum. Üye olmadan önce okuduğum birkaç sayfada bile tartışmalardaki edep düzeyinin yüksek oluşundan ve bilgi paylaşımcılığından çok etkilendim doğrusu.

Benim de -okuduğum diğer üyelere göre- mütevazi bir ceviz bahçem var. Henüz yeni, Aralık-2012 de diktik. Arazinin kıraç oluşu ve su konusundaki belirsizlikler nedeniyle, 50 adet kadar ceviz diktim. Fakat önümüzdeki yıllarda 20 dönüme kadar bahçeyi büyütmek niyetindeyim.

Bahçemiz Karabük'ün Eskipazar ilçesinde 630 m rakımda hafif eğimli düz, havadar bir tepe üstündedir. Kıraç tarlada önceden buğday ekimi yapılıyordu fakat yaklaşık 9-10 yıldır hiçbir şey ekilmedi. Fidanları dikmeden önce uzun uzun araştırdım, özellikle de Prof. Yaşar AKÇA hocanın kitabından çok istifade ettim.

- Dikimden önce toprağı hiç işlemedim.
- Dikim çukurlarını 7m x 7m eşkenar üçgen düzeninde olacak şekilde işaretledim ve 100cm x 100cm ölçülerinde kepçe ile kazdırdım.
- Çukurların derinlik kesitinde sert ve geçirimsiz tabakaya rastlamadım fakat şist tabir edilen ve ufalanan açık renkli bir toprak yapısı gözlemledim.
- Araştırmalarımdan edindiğim bilgilere göre toprağın drenajı gayet iyi, yoğun yağışlarda bile yüzeyde su birikmiyor.
- Toprak analizlerini 0-30cm ve 80-120cm örneklerinden yaptırdım.
- Çukurları 2/3 oranında yüzey toprağı ile doldurdum ve takriben her çukura 30-40 kg yanmış sığır gübresi karıştırarak koydum.
- Aralık-2012 de ana çeşit olarak aşılı ve açık köklü Chandler ile tozlayıcı olarak da %10 Franquette diktim.
- Tarlaya bir iklim kayıt cihazı yerleştirdim. Aralık ayından beri sıcaklık ve %bağıl nem değerleri 1 saat sıklıkta kaydedilmektedir. Böylece ne zaman ne kadar süreyle dona maruz kaldığını izleyebiliyorum. Örneğin bu ilk kışta fidanlar en fazla -9,4 C ye maruz kaldılar fakat kısa bir süre için. (-5 C) nin altında sadece 3 gece (ocak ve mart aylarında) kaldılar.
- Tarla kıraç olduğundan, yaz sulamaları için Mayıs ayı başında 5 tonluk bir su deposu ve damlama sulama tesis ettim. Fidan başına 3 l/h debi ile 15 günde bir defa 6-8 saat sulama programı düşünüyorum.
- Nisan başında tomurcuklar görünmeye başladı. Nisan son haftasında da yaprakları gördük çok şükür ve çok mutlu olduk..! :)
- Tarlanın pH değeri yüksek (8,2) olduğundan, sonbaharda tarlayı sürerek elementel kükürt atmayı düşünüyorum.

Bu bilgilerden sonra aşağıda verdiğim birkaç fotoğrafta da görüleceği üzere, derin dikim hatası yapmış bulunuyoruz. Maalesef bu acemiliğimize geldi. Zaman içinde çukurlardaki toprakla birlikte fidanlar yüzeyden 20cm kadar aşağıya çöktüler.

Çukurlardan çıkan dip topraklarından artanlar halen kepçenin bıraktığı gibi duruyorlar. Bununla doldursam aşı yerleri toprak altında kalacak. Bunun istenmeyen bir durum olduğunu biliyorum :(

- Bu durumda derin dikim hatasını nasıl düzeltebilirim?
- Bir de hazır damlama sulama kurmuşken, toprağın pH'ını düşürmek için kükürdü beklemek yerine hemen şimdi sulama suyu ile beraber fosforik asit vermek geliyor aklıma. Ne dersiniz? Böyle yaparsam köklere zarar vermemek için sulama suyunun (çözeltinin) pH'ı kaç olmalıdır sizce?

Yardım ve önerilerini rica ediyorum, saygılar..

zafer37 26-05-2013 14:38

4 Eklenti(ler)
değerli agaclar.net üyeleri mayıs ayının başlarında diktiğim 4 chandler ve 1 franqute

fidanlarımda bir tür hastalık var alttaki resimlerden de anlaşılacağı gibi karaleke deniliyor

maneb 80 kullandığım halde kara leke devam ediyor **** ben karaleke zannediyorum bir
yeni patlayacak gözler ve sürgünlerde kuruyor

fidanımda kurudu resmi aşşağıda neden kurumuş olabilir çok cılızdı diğrelerinini yaprakları büyüktü kuruyan fidanım

cılızdı değerli ağaç dostlarından yardım bekliyorum saygılar

ykaya194 26-05-2013 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafer37 (Mesaj 1160926)

fidanımda kurudu resmi aşşağıda neden kurumuş olabilir çok cılızdı diğrelerinini yaprakları büyüktü kuruyan fidanım

cılızdı değerli ağaç dostlarından yardım bekliyorum saygılar

512 nolu sayfada, yakında fidanlarınız kurur demiştim. Dikim esnasında hatalarınız var, dikim ve bihassa sulamadan kaynaklanıyor, o sayfayı tekrar okuyun aynı hataları tekrarlamamış olursunuz.

zafer37 27-05-2013 00:50

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1160976)
512 nolu sayfada, yakında fidanlarınız kurur demiştim. Dikim esnasında hatalarınız var, dikim ve bihassa sulamadan kaynaklanıyor, o sayfayı tekrar okuyun aynı hataları tekrarlamamış olursunuz.

sayın ykaya194 dediklerinizin hepsini yaptım ama budama kesme yapma demiştiniz onu yaptım alttaki resimde gösterdiğim dalı kesmiştim sanırım ondan kurudu yanlış zamandamı kesmişim hangi ayda nezaman kesmeliydim

ykaya194 27-05-2013 08:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafer37 (Mesaj 1161197)
sayın ykaya194 dediklerinizin hepsini yaptım ama budama kesme yapma demiştiniz onu yaptım alttaki resimde gösterdiğim dalı kesmiştim sanırım ondan kurudu yanlış zamandamı kesmişim hangi ayda nezaman kesmeliydim

Dikim ve sulama hataları ayrıca fidanın kökü zayıf oluşundanda kaynaklanabilir. Yerine tüplü fidan alır dikerseniz geç kalmış sayılmazsınız.

Ekteki linki okuyunuz.

ANASAYFA

zafer37 27-05-2013 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1161244)
Dikim ve sulama hataları ayrıca fidanın kökü zayıf oluşundanda kaynaklanabilir. Yerine tüplü fidan alır dikerseniz geç kalmış sayılmazsınız.

Ekteki linki okuyunuz.

ANASAYFA

Teşekkür ederim Sayın ykaya194 yerine yeni fidan dikeceğim

PARTAK 28-05-2013 03:38

Merhaba arkadaşlar, cevize gönül vermiş herkese selam ve saygılarımı sunuyorum.Ben ceviz konusuna kısa bir süreden beri ilgi duymaya başladım, çok fazla bir bilgim yok, soracağım acemi sorularım için lütfen kusura bakmayın, forumda yazılanları okumaya çalışıyorum, merak ettiğim bir husus var, tohumdan yetiştiricilikte, tohumu yani bildiğimiz ceviztoprağa ekiliyor, bu ceviz tohumu önce filiz(çöğür) oluyor, sonrada fidan olup daha sonra ağaca dönüşmüyormu? ille de aşılanmasımı gerekiyor ağaç olması için? aşılama dendiğinde şunumu anlıyoruz, önce tohum ekildi, filiz oldu ve sonra fidana dönüşünce başka bir çeşiti getirip bu fidanın üzerinemi aşılama yapılıyor? yoksa bu filizlenen fidan başka bir fidanamı aşılanıyor? tohumdan ağaç oluşamazmı?

PARTAK 28-05-2013 03:58

tohumdan yetiştiriciliğin bitkinin daha sağlıklı ve verimli gelişmesi için en doğru seçenek olduğunu forumdaki pek çok değerli üstadların verdiği bilgilerden öğrendim.Kısaca tohumdan yetiştiricilik nasıl yapılır?örnek verilecek olursa analizi yapılmış uygun bir toprağımız var ve ceviz yetiştirilecek olan bu toprakta bölgenin iklim yapısına en uygun çeşit olan kaman 1 çeşidinin en uygun tür olduğunu tespit etmişsek eğer, kaman1 cevizini tohumdan nasıl yetiştiririz? konu hakkında fazla bir bilgim olmadığı için vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

arif göçmen 29-05-2013 08:21

Degerli dostum cevizlerinizin yapraklarında antrakoz ,mantar hastalıgı başlangıcı var gibi gordum buna dıkkat etmeni rica ederim.

arif göçmen 29-05-2013 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PARTAK (Mesaj 1161904)
tohumdan yetiştiriciliğin bitkinin daha sağlıklı ve verimli gelişmesi için en doğru seçenek olduğunu forumdaki pek çok değerli üstadların verdiği bilgilerden öğrendim.Kısaca tohumdan yetiştiricilik nasıl yapılır?örnek verilecek olursa analizi yapılmış uygun bir toprağımız var ve ceviz yetiştirilecek olan bu toprakta bölgenin iklim yapısına en uygun çeşit olan kaman 1 çeşidinin en uygun tür olduğunu tespit etmişsek eğer, kaman1 cevizini tohumdan nasıl yetiştiririz? konu hakkında fazla bir bilgim olmadığı için vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Degerli dostum tohumdan ceviz yetiştirebilirsin 80-100 cm derinlikte çukur kazarsın çıkan topragın 3/1 kadar yanmıs hayvan gubresi karıştırıp cukuru tekrar doldurun tohum olarak kullanacagız cevizleri ust ten 8-10 cm derinliğe yatay bir şekilde bırakın yanı ceiz tohumunu 8-10 ce derinlikte olacak butun tohumlar kendı boyutundan 3 kat derinliğe dikilir bunu dip not olarak soyleyim.Tohumdan dıkımı sonbahar da toprak soyunca veya katlama yaparak ta dikebilirsiniz ama tohumdan çıkan fidandan aynı meyveyi alamazsınız mutlaka aşı yapmalısınız.bır de çok az ürün alırsınız.

zafer37 29-05-2013 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1162539)
Degerli dostum cevizlerinizin yapraklarında antrakoz ,mantar hastalıgı başlangıcı var gibi gordum buna dıkkat etmeni rica ederim.

Sayın arif göçmen mayıs ayının başından bu yana iki defa maneb 80 uyguladım ama sonuç aynı bende anlamadım ilaç etki etmiyor galiba

arif göçmen 29-05-2013 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel (Mesaj 1160731)
Merhabalar değerli ağaç dostları,
Foruma yeni üye oldum. Tanıtım yazısından sonra bir alt konuya yazdığım ilk mesajımdır budur. Öncelikle belirtmeliyim ki, böylesine güzide bir topluluğa dahil olmaktan dolayı çok mutluyum. Üye olmadan önce okuduğum birkaç sayfada bile tartışmalardaki edep düzeyinin yüksek oluşundan ve bilgi paylaşımcılığından çok etkilendim doğrusu.

Benim de -okuduğum diğer üyelere göre- mütevazi bir ceviz bahçem var. Henüz yeni, Aralık-2012 de diktik. Arazinin kıraç oluşu ve su konusundaki belirsizlikler nedeniyle, 50 adet kadar ceviz diktim. Fakat önümüzdeki yıllarda 20 dönüme kadar bahçeyi büyütmek niyetindeyim.

Bahçemiz Karabük'ün Eskipazar ilçesinde 630 m rakımda hafif eğimli düz, havadar bir tepe üstündedir. Kıraç tarlada önceden buğday ekimi yapılıyordu fakat yaklaşık 9-10 yıldır hiçbir şey ekilmedi. Fidanları dikmeden önce uzun uzun araştırdım, özellikle de Prof. Yaşar AKÇA hocanın kitabından çok istifade ettim.

- Dikimden önce toprağı hiç işlemedim.
- Dikim çukurlarını 7m x 7m eşkenar üçgen düzeninde olacak şekilde işaretledim ve 100cm x 100cm ölçülerinde kepçe ile kazdırdım.
- Çukurların derinlik kesitinde sert ve geçirimsiz tabakaya rastlamadım fakat şist tabir edilen ve ufalanan açık renkli bir toprak yapısı gözlemledim.
- Araştırmalarımdan edindiğim bilgilere göre toprağın drenajı gayet iyi, yoğun yağışlarda bile yüzeyde su birikmiyor.
- Toprak analizlerini 0-30cm ve 80-120cm örneklerinden yaptırdım.
- Çukurları 2/3 oranında yüzey toprağı ile doldurdum ve takriben her çukura 30-40 kg yanmış sığır gübresi karıştırarak koydum.
- Aralık-2012 de ana çeşit olarak aşılı ve açık köklü Chandler ile tozlayıcı olarak da %10 Franquette diktim.
- Tarlaya bir iklim kayıt cihazı yerleştirdim. Aralık ayından beri sıcaklık ve %bağıl nem değerleri 1 saat sıklıkta kaydedilmektedir. Böylece ne zaman ne kadar süreyle dona maruz kaldığını izleyebiliyorum. Örneğin bu ilk kışta fidanlar en fazla -9,4 C ye maruz kaldılar fakat kısa bir süre için. (-5 C) nin altında sadece 3 gece (ocak ve mart aylarında) kaldılar.
- Tarla kıraç olduğundan, yaz sulamaları için Mayıs ayı başında 5 tonluk bir su deposu ve damlama sulama tesis ettim. Fidan başına 3 l/h debi ile 15 günde bir defa 6-8 saat sulama programı düşünüyorum.
- Nisan başında tomurcuklar görünmeye başladı. Nisan son haftasında da yaprakları gördük çok şükür ve çok mutlu olduk..! :)
- Tarlanın pH değeri yüksek (8,2) olduğundan, sonbaharda tarlayı sürerek elementel kükürt atmayı düşünüyorum.

Bu bilgilerden sonra aşağıda verdiğim birkaç fotoğrafta da görüleceği üzere, derin dikim hatası yapmış bulunuyoruz. Maalesef bu acemiliğimize geldi. Zaman içinde çukurlardaki toprakla birlikte fidanlar yüzeyden 20cm kadar aşağıya çöktüler.

Çukurlardan çıkan dip topraklarından artanlar halen kepçenin bıraktığı gibi duruyorlar. Bununla doldursam aşı yerleri toprak altında kalacak. Bunun istenmeyen bir durum olduğunu biliyorum :(

- Bu durumda derin dikim hatasını nasıl düzeltebilirim?
- Bir de hazır damlama sulama kurmuşken, toprağın pH'ını düşürmek için kükürdü beklemek yerine hemen şimdi sulama suyu ile beraber fosforik asit vermek geliyor aklıma. Ne dersiniz? Böyle yaparsam köklere zarar vermemek için sulama suyunun (çözeltinin) pH'ı kaç olmalıdır sizce?

Yardım ve önerilerini rica ediyorum, saygılar..

Degerli dostum ph çok yuksek ph oyle kukurtle zor düşürürsün toprak analizini ceviz dikiminden sonramı yaptırdınız. PH normalde 7/2 veya 7,5 olması tavsıye edilir.

arif göçmen 29-05-2013 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso (Mesaj 1153056)
Hocam bakimlari zamanında yapılıyor hersey dört dörtlük takip ediliyor 12*12 ekili hepsi büyüdü görünüşleri çok güzel ama verim yok.ben bu sitede duyuyorum yüksek rakıma ekilen chandler denizlerde falan var.rakım mi yoksa iklim mi önemli

Bu konuda bır ,iki şey eklemek istiyorum şu sorularıma cevap verirseniz cevizlerinizde çiçeklenme doneminde meyve dokumu varmı,şekil ve ürün budaması yapıldımı?

faruk demirel 29-05-2013 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1162562)
Degerli dostum ph çok yuksek ph oyle kukurtle zor düşürürsün toprak analizini ceviz dikiminden sonramı yaptırdınız. PH normalde 7/2 veya 7,5 olması tavsıye edilir.

Sayın Arif Göçmen cevabınız için çok teşekkür ederim. Toprağın pH'ı maalesef bizim bölgede genel olarak yüksek. pH'ı ıslah ederim diye bilerek diktim cevizleri. Islah için elementel kükürdün yanı sıra fertigasyon yoluyla fosforik asit ve/veya hümik asit vermeyi de düşünüyorum. Bunlarla ilgili deneyimleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.

Bundan daha önemli sorunum ise, yaptığım derin dikim hatasını (çökmeden dolayı) nasıl telafi ederim?

Saygılar..

bulgur 29-05-2013 12:33

sayın dere bey Balıkesir neresinde kurdunuz bahçenizi?

arif göçmen 29-05-2013 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafer37 (Mesaj 1162556)
Sayın arif göçmen mayıs ayının başından bu yana iki defa maneb 80 uyguladım ama sonuç aynı bende anlamadım ilaç etki etmiyor galiba

Degerli dostum seneye cevizle yapak açmadan oncede atman iyi olur.Bordo bulamacından sonra

arif göçmen 29-05-2013 13:09

[QUOTE=faruk demirel;1162606]Sayın Arif Göçmen cevabınız için çok teşekkür ederim. Toprağın pH'ı maalesef bizim bölgede genel olarak yüksek. pH'ı ıslah ederim diye bilerek diktim cevizleri. Islah için elementel kükürdün yanı sıra fertigasyon yoluyla fosforik asit ve/veya hümik asit vermeyi de düşünüyorum. Bunlarla ilgili deneyimleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.

Bundan daha önemli sorunum ise, yaptığım derin dikim hatasını (çökmeden dolayı) nasıl telafi ederim?

Saygılar..Degerli dostum ceviz fidanlarınızı hangi ayda diktiniz.İki yol var 1,cisi yeni dikim yapmışsanız fidanın çukurları nı iyice su ile doldurup koklerin dibine kadar su inmesi saglanıp fidan dıpleri o sırada toprakla doldurup fidanı yukarı çekıp derin dikim sorunu çözulebilir.bırde kaç cm derinlikte oldugunu yazabilirmisin?

arif göçmen 29-05-2013 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel (Mesaj 1162606)
Sayın Arif Göçmen cevabınız için çok teşekkür ederim. Toprağın pH'ı maalesef bizim bölgede genel olarak yüksek. pH'ı ıslah ederim diye bilerek diktim cevizleri. Islah için elementel kükürdün yanı sıra fertigasyon yoluyla fosforik asit ve/veya hümik asit vermeyi de düşünüyorum. Bunlarla ilgili deneyimleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.

Saygılar..

Degerli dostum derin dikim yukarıda bahsettiğiniz 20 cm gibi derinlikte ise yanı cukurlarınız dan 20 cm mi derinlikte yoksa cıkur dahil mi 20 cm de boyle ise fazla sorun olmaz anlatamadımsa 05426255027 nolu tlf arayabilirsiniz.

arif göçmen 29-05-2013 13:27

Degerli dostum fidan üzerindeki meyveyi koparırsan fidanınız daha hızlı buyur toksa agacınız gelişmez.İki yıl meyveleri koparmanızı tavsiye ederim.

faruk demirel 29-05-2013 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1162723)
Degerli dostum derin dikim yukarıda bahsettiğiniz 20 cm gibi derinlikte ise yanı cukurlarınız dan 20 cm mi derinlikte yoksa cıkur dahil mi 20 cm de boyle ise fazla sorun olmaz anlatamadımsa 05426255027 nolu tlf arayabilirsiniz.

İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Fidanları 6 ay önce, geçtiğimiz aralık ortasında açık köklü fidanlar olarak diktim. Diktiğimde fidanların aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininin 5-10 cm üstünde idi ve toprak altında kalan kısımları da 20-30 cm idi. Zaman içinde dikim çukurları, dikili fidanla birlikte yavaş yavaş çöktü. Şu anda aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininden yaklaşık 20 cm aşağıdalar. Daha da çökmeye devam etmesinden endişe ediyorum.
Tek umudum yaz boyunca fidanların boy atması sayesinde aşı yerinin yine -çukur dışı-tarla zemininin 5-10 cm üstünde kalmasıdır. Eğer bu gerçekleşirse fidanları yükseltmeye gerek kalmadan kışın çukurların üst boşluklarını aşı yerlerini örtmeden doldurabileceğim. Aksi halde aşı yerleri toprak altında kalacak. Bu sakıncadan dolayı da bir şekilde fidanları yukarı çekmek zorunda kalacağım ve bunun risklerini kestiremiyorum.

arif göçmen 30-05-2013 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel (Mesaj 1162761)
İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Fidanları 6 ay önce, geçtiğimiz aralık ortasında açık köklü fidanlar olarak diktim. Diktiğimde fidanların aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininin 5-10 cm üstünde idi ve toprak altında kalan kısımları da 20-30 cm idi. Zaman içinde dikim çukurları, dikili fidanla birlikte yavaş yavaş çöktü. Şu anda aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininden yaklaşık 20 cm aşağıdalar. Daha da çökmeye devam etmesinden endişe ediyorum.
Tek umudum yaz boyunca fidanların boy atması sayesinde aşı yerinin yine -çukur dışı-tarla zemininin 5-10 cm üstünde kalmasıdır. Eğer bu gerçekleşirse fidanları yükseltmeye gerek kalmadan kışın çukurların üst boşluklarını aşı yerlerini örtmeden doldurabileceğim. Aksi halde aşı yerleri toprak altında kalacak. Bu sakıncadan dolayı da bir şekilde fidanları yukarı çekmek zorunda kalacağım ve bunun risklerini kestiremiyorum.

Degerli dostum artık fazla çokme olmaz derin dikim demek fidanın toraktan sokuldugu yer den daha 30-40 cm toprak altına kadar dikim demek sız topraktan sokuldugu yere kadar derinliğe dikmiş iseniz sorun olmaz.

juglandales 30-05-2013 08:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1163151)
Degerli dostum artık fazla çokme olmaz derin dikim demek fidanın toraktan sokuldugu yer den daha 30-40 cm toprak altına kadar dikim demek sız topraktan sokuldugu yere kadar derinliğe dikmiş iseniz sorun olmaz.

Sayın Arif bey, tohumdan yetiştirilip yerinde aşılanmış 5 yaşındaki ceviz ağaçlarımın etrafına (Aşırı yağışların verdiği zararı önlemek için sıra aralarından set yapma makinesi geçirip 30 cm seviye düşürmek istiyorum) , gövdesine kadar 30 cm kalınlığında toprak serersem (ortadan çıkan toprağı) ağaçlara bir zararı olurmu. ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025