![]() |
Ceviz Bahçesi Hakkında
2 Eklenti(ler)
Hayırlı günler,
Çorluda bulunan 40 dönüm arazide ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Daha önceden ayçiçeği ekiliyordu. bu sene birşey ektirmedim. Gidip analiz yaptırdım yüzeysel olarak (0-25cm ile 25cm-50cm). Bu tahliller uygun görünürse 90cm ve hatta ilerisi için 140cm'den numune alıp analiz yaptıracam. Sormak isteiğim bu toprakta bu iş olur gibi duruyor mu? Bir de bu konuda neler yapılabileceği konusunda yardımcı olabilecek varsa bana özelden ulaşabilir. Saygılar EKLEME: Üstteki sonuç 0 - 25cm, alttaki ise 25cm - 50cm |
serkanc ben pek fazla bilmiyorum daha yeniyim ama analiz yatırdığınız kuruma ceviz dikimi uygun mu diye sorabilirsiniz ama emin değilim
|
Alıntı:
|
Cevapladım diye üstat sayılmayayım şimdi :) ama benim naçizane düşüncem:
- Killi oluşu biraz alarm verici, mutlaka daha derine de inmelisiniz. - Toprak analizini mümkünse tarlanın bir kaç yeri için ayrı ayrı yaptırınız. 40 dönüm için 2 hatta 3 analiz - Kepçeyle toprağı bir kaç yerden kazın bakalım sert kil tabakasına rastlıyor musunuz? - Organik madde düşük, bu araziyi alırsanız bol bol kompost/ahır gübresi vererek başlayın işe. - Fosfor kısmı halledilir düşüncesindeyim.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Teşekkürler |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Merhaba
1 Eklenti(ler)
Merhabalar değerli ağaç dostları,
Foruma yeni üye oldum. Tanıtım yazısından sonra bir alt konuya yazdığım ilk mesajımdır budur. Öncelikle belirtmeliyim ki, böylesine güzide bir topluluğa dahil olmaktan dolayı çok mutluyum. Üye olmadan önce okuduğum birkaç sayfada bile tartışmalardaki edep düzeyinin yüksek oluşundan ve bilgi paylaşımcılığından çok etkilendim doğrusu. Benim de -okuduğum diğer üyelere göre- mütevazi bir ceviz bahçem var. Henüz yeni, Aralık-2012 de diktik. Arazinin kıraç oluşu ve su konusundaki belirsizlikler nedeniyle, 50 adet kadar ceviz diktim. Fakat önümüzdeki yıllarda 20 dönüme kadar bahçeyi büyütmek niyetindeyim. Bahçemiz Karabük'ün Eskipazar ilçesinde 630 m rakımda hafif eğimli düz, havadar bir tepe üstündedir. Kıraç tarlada önceden buğday ekimi yapılıyordu fakat yaklaşık 9-10 yıldır hiçbir şey ekilmedi. Fidanları dikmeden önce uzun uzun araştırdım, özellikle de Prof. Yaşar AKÇA hocanın kitabından çok istifade ettim. - Dikimden önce toprağı hiç işlemedim. - Dikim çukurlarını 7m x 7m eşkenar üçgen düzeninde olacak şekilde işaretledim ve 100cm x 100cm ölçülerinde kepçe ile kazdırdım. - Çukurların derinlik kesitinde sert ve geçirimsiz tabakaya rastlamadım fakat şist tabir edilen ve ufalanan açık renkli bir toprak yapısı gözlemledim. - Araştırmalarımdan edindiğim bilgilere göre toprağın drenajı gayet iyi, yoğun yağışlarda bile yüzeyde su birikmiyor. - Toprak analizlerini 0-30cm ve 80-120cm örneklerinden yaptırdım. - Çukurları 2/3 oranında yüzey toprağı ile doldurdum ve takriben her çukura 30-40 kg yanmış sığır gübresi karıştırarak koydum. - Aralık-2012 de ana çeşit olarak aşılı ve açık köklü Chandler ile tozlayıcı olarak da %10 Franquette diktim. - Tarlaya bir iklim kayıt cihazı yerleştirdim. Aralık ayından beri sıcaklık ve %bağıl nem değerleri 1 saat sıklıkta kaydedilmektedir. Böylece ne zaman ne kadar süreyle dona maruz kaldığını izleyebiliyorum. Örneğin bu ilk kışta fidanlar en fazla -9,4 C ye maruz kaldılar fakat kısa bir süre için. (-5 C) nin altında sadece 3 gece (ocak ve mart aylarında) kaldılar. - Tarla kıraç olduğundan, yaz sulamaları için Mayıs ayı başında 5 tonluk bir su deposu ve damlama sulama tesis ettim. Fidan başına 3 l/h debi ile 15 günde bir defa 6-8 saat sulama programı düşünüyorum. - Nisan başında tomurcuklar görünmeye başladı. Nisan son haftasında da yaprakları gördük çok şükür ve çok mutlu olduk..! :) - Tarlanın pH değeri yüksek (8,2) olduğundan, sonbaharda tarlayı sürerek elementel kükürt atmayı düşünüyorum. Bu bilgilerden sonra aşağıda verdiğim birkaç fotoğrafta da görüleceği üzere, derin dikim hatası yapmış bulunuyoruz. Maalesef bu acemiliğimize geldi. Zaman içinde çukurlardaki toprakla birlikte fidanlar yüzeyden 20cm kadar aşağıya çöktüler. Çukurlardan çıkan dip topraklarından artanlar halen kepçenin bıraktığı gibi duruyorlar. Bununla doldursam aşı yerleri toprak altında kalacak. Bunun istenmeyen bir durum olduğunu biliyorum :( - Bu durumda derin dikim hatasını nasıl düzeltebilirim? - Bir de hazır damlama sulama kurmuşken, toprağın pH'ını düşürmek için kükürdü beklemek yerine hemen şimdi sulama suyu ile beraber fosforik asit vermek geliyor aklıma. Ne dersiniz? Böyle yaparsam köklere zarar vermemek için sulama suyunun (çözeltinin) pH'ı kaç olmalıdır sizce? Yardım ve önerilerini rica ediyorum, saygılar.. |
4 Eklenti(ler)
değerli agaclar.net üyeleri mayıs ayının başlarında diktiğim 4 chandler ve 1 franqute
fidanlarımda bir tür hastalık var alttaki resimlerden de anlaşılacağı gibi karaleke deniliyor maneb 80 kullandığım halde kara leke devam ediyor **** ben karaleke zannediyorum bir yeni patlayacak gözler ve sürgünlerde kuruyor fidanımda kurudu resmi aşşağıda neden kurumuş olabilir çok cılızdı diğrelerinini yaprakları büyüktü kuruyan fidanım cılızdı değerli ağaç dostlarından yardım bekliyorum saygılar |
Alıntı:
512 nolu sayfada, yakında fidanlarınız kurur demiştim. Dikim esnasında hatalarınız var, dikim ve bihassa sulamadan kaynaklanıyor, o sayfayı tekrar okuyun aynı hataları tekrarlamamış olursunuz. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
Ekteki linki okuyunuz. ANASAYFA |
Alıntı:
|
Merhaba arkadaşlar, cevize gönül vermiş herkese selam ve saygılarımı sunuyorum.Ben ceviz konusuna kısa bir süreden beri ilgi duymaya başladım, çok fazla bir bilgim yok, soracağım acemi sorularım için lütfen kusura bakmayın, forumda yazılanları okumaya çalışıyorum, merak ettiğim bir husus var, tohumdan yetiştiricilikte, tohumu yani bildiğimiz ceviztoprağa ekiliyor, bu ceviz tohumu önce filiz(çöğür) oluyor, sonrada fidan olup daha sonra ağaca dönüşmüyormu? ille de aşılanmasımı gerekiyor ağaç olması için? aşılama dendiğinde şunumu anlıyoruz, önce tohum ekildi, filiz oldu ve sonra fidana dönüşünce başka bir çeşiti getirip bu fidanın üzerinemi aşılama yapılıyor? yoksa bu filizlenen fidan başka bir fidanamı aşılanıyor? tohumdan ağaç oluşamazmı?
|
tohumdan yetiştiriciliğin bitkinin daha sağlıklı ve verimli gelişmesi için en doğru seçenek olduğunu forumdaki pek çok değerli üstadların verdiği bilgilerden öğrendim.Kısaca tohumdan yetiştiricilik nasıl yapılır?örnek verilecek olursa analizi yapılmış uygun bir toprağımız var ve ceviz yetiştirilecek olan bu toprakta bölgenin iklim yapısına en uygun çeşit olan kaman 1 çeşidinin en uygun tür olduğunu tespit etmişsek eğer, kaman1 cevizini tohumdan nasıl yetiştiririz? konu hakkında fazla bir bilgim olmadığı için vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
|
Degerli dostum cevizlerinizin yapraklarında antrakoz ,mantar hastalıgı başlangıcı var gibi gordum buna dıkkat etmeni rica ederim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bundan daha önemli sorunum ise, yaptığım derin dikim hatasını (çökmeden dolayı) nasıl telafi ederim? Saygılar.. |
sayın dere bey Balıkesir neresinde kurdunuz bahçenizi?
|
Alıntı:
|
[QUOTE=faruk demirel;1162606]Sayın Arif Göçmen cevabınız için çok teşekkür ederim. Toprağın pH'ı maalesef bizim bölgede genel olarak yüksek. pH'ı ıslah ederim diye bilerek diktim cevizleri. Islah için elementel kükürdün yanı sıra fertigasyon yoluyla fosforik asit ve/veya hümik asit vermeyi de düşünüyorum. Bunlarla ilgili deneyimleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.
Bundan daha önemli sorunum ise, yaptığım derin dikim hatasını (çökmeden dolayı) nasıl telafi ederim? Saygılar..Degerli dostum ceviz fidanlarınızı hangi ayda diktiniz.İki yol var 1,cisi yeni dikim yapmışsanız fidanın çukurları nı iyice su ile doldurup koklerin dibine kadar su inmesi saglanıp fidan dıpleri o sırada toprakla doldurup fidanı yukarı çekıp derin dikim sorunu çözulebilir.bırde kaç cm derinlikte oldugunu yazabilirmisin? |
Alıntı:
|
Degerli dostum fidan üzerindeki meyveyi koparırsan fidanınız daha hızlı buyur toksa agacınız gelişmez.İki yıl meyveleri koparmanızı tavsiye ederim.
|
Alıntı:
Tek umudum yaz boyunca fidanların boy atması sayesinde aşı yerinin yine -çukur dışı-tarla zemininin 5-10 cm üstünde kalmasıdır. Eğer bu gerçekleşirse fidanları yükseltmeye gerek kalmadan kışın çukurların üst boşluklarını aşı yerlerini örtmeden doldurabileceğim. Aksi halde aşı yerleri toprak altında kalacak. Bu sakıncadan dolayı da bir şekilde fidanları yukarı çekmek zorunda kalacağım ve bunun risklerini kestiremiyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025