agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-12-2012, 11:38   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-12-2011
sayın derin su kıyı bölgelerine yani denize yakın bölgelere yalova çeşitleri daha kolay uyum sağlar ve daha iyi verime yatar şebin ve bilecik karasal iklim görülen bölgelerde daha randımanlıdır.

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 11:47   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-12-2011
sayın lilium kırmızıyla işaretlediğiniz yerleri neden keseceğinizi anlayamadım.aslında kesmenize gerek yok.gerekli olan yerden kesmişsiniz zaten tekrar oradanda kestiğinizde cevizleriniz kuruma yapabilir.

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 22:48   #3
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi goksal Mesajı Göster
tekrar oradanda kestiğinizde cevizleriniz kuruma yapabilir.
Neden kuruma yapacağını açıklarsanız daha yararlı olursunuz.

O kadar bir budakta bırakılmaz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 17:31   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2010
Sn. Rise Com'a ve Sn. Çamtepe sizlere de cevaplarınızdan ötürü teşekkür ederim. Peki bu malçlama konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ? Mesela her yaprak ve talaş malçlama için uygun mudur ? Geçenlerde marangozun birinden 15 çuval kadar çam kabuğu aldım. Ayrıca belediyemizin ağaç dal ve yapraklarını döktüğü yerden de 15 çuval kadar çam ibresi topladım (hepsi tam kurumamış durumda). 30 çuval kadar daha toplayıp çam kabukları ve biraz da talaş ilave edip malç yapmayı düşünüyorum. Bu malça aynı mekandan diğer ağaç yaprakları toplayıp karıştırmamın bir mahsuru var mı ? Hastalık, zararlı bakteri vb gibi zararlıları bahçeme taşımaktan korkuyorum o yüzden siz değerli forum üyelerine sormak istedim.

hasan_ka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 18:49   #5
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Malç başlıklarını okumanızı tavsiye ederim.

Çam kabuğu ve talaşı asidik olmalarından ötürü tercih edilmemektedir.
Eğer elinizde talaş ve yaprak varsa biraz da yeşil malzeme katıp kompost yapmanızı tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...htm#post633427

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 20:34   #6
Ağaç Dostu

Malç başlığını okumuştum Sn. Çamtepe. O konuda çam talaşı için reçineli olduğu için malçlamada tavsiye edilmemiş ben de kavak talaşı kullanmayı düşünüyordum. Kompost için önümde daha zaman var elimdeki 40 çuval çam kabuğu ve ibresini malç olarak kullanacaktım. 450 fidana yetmeyeceğini düşündüğüm için talaş ilave edeyim demiştim olmaz derseniz onun yerine saman da ilave edebilirim. talaş ucuz olduğu için talaş kullanmak daha mantıklı gelmişti

Eski 11-12-2012, 21:58   #7
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Malç başlığını okumuştum Sn. Çamtepe. O konuda çam talaşı için reçineli olduğu için malçlamada tavsiye edilmemiş ben de kavak talaşı kullanmayı düşünüyordum. Kompost için önümde daha zaman var elimdeki 40 çuval çam kabuğu ve ibresini malç olarak kullanacaktım. 450 fidana yetmeyeceğini düşündüğüm için talaş ilave edeyim demiştim olmaz derseniz onun yerine saman da ilave edebilirim. talaş ucuz olduğu için talaş kullanmak daha mantıklı gelmişti
İbreler olabiliyor diye biliyorum. Talaşı için iyi şeyler duymuyorum

Eski 12-12-2012, 00:01   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
İbreler olabiliyor diye biliyorum. Talaşı için iyi şeyler duymuyorum
Aynı şeyleri duydum ben de kavak talaşı kullanayım dedim Benim asıl aklımı karıştıran şey bahçedeki yaprakları hastalık vs taşıma ihtimalinden ötürü toplayıp yakmamız gerektiği söyleniyor. Ama başka ağaçların yaprağıyla malç **** kompost yapmamız söyleniyor. Bu olay sadece ceviz için mi geçerli ? Eğer değilse yaprakları toplayıp malç **** kompost yapsak olmuyor mu? Sorum saçma olabilir cahilliğimi mazur görün

Eski 12-12-2012, 08:47   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Aynı şeyleri duydum ben de kavak talaşı kullanayım dedim Benim asıl aklımı karıştıran şey bahçedeki yaprakları hastalık vs taşıma ihtimalinden ötürü toplayıp yakmamız gerektiği söyleniyor. Ama başka ağaçların yaprağıyla malç **** kompost yapmamız söyleniyor. Bu olay sadece ceviz için mi geçerli ? Eğer değilse yaprakları toplayıp malç **** kompost yapsak olmuyor mu? Sorum saçma olabilir cahilliğimi mazur görün
ceviz yapragı komposta pek uygun gelmiyor diye biliyorum

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 10:22   #10
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
ceviz yapragı komposta pek uygun gelmiyor diye biliyorum
Doğrudur. İçerdiği kimyasallar yüzünden komposttaki mikrobiyolojik aktiviteyi olumsuz etkiliyor.

Ama muhtemelen kompost süresi uzuyordur, sonuçta illa ki çürüyecek değil mi?

Eski 12-12-2012, 11:19   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2012
Merhaba Arkadaşlar,

Tarlama geçen ay sondaj açtırdım. Sondaj açma ruhsatını 2,5 ay süren bir başvuru sürecinden sonra alabildim. Takipçi kullanmama rağmen bu kadar uzun sürdü.

Neyse sondajı açtırdım, suyu buldum. Son 3 haftadır kullanım ruhsatımı bekliyorum, fakat bugün DSİ nin yearaltı su sayacı taktırmayan kişilere kullanım ruhsatı vermeyeceğini öğrendim. DSİ şuanda bu sistem için herhangi bir alt yapı çalışması dahi yapmamış, enazından Antalyada. Ne sayaç modeli belli, nede nerden alınacağı ve nasıl takılacağı. Fiyatının ise yaklaşık 2000 TL olacağı söyleniyor. Bu konu hakkında fikri olan varmı? Bu sistemi gören, duyan varsa deneyimlerini paylaşabilirmi acaba. ben şimdilik bekleme kararı aldım.

Bir sayaç için çok yüksek bir ücret değilmi. Takipçim jeoloji mühendisi ilerde yeraltı sularınıda özelleştirecekler bunedenle altyapı maaliyetlerini çiftçiye yükleyip, ileride sistem hazır olduğunda muhtemelen şuanda belli olan şirkete satılacağını tahmin ediyor.

Yeraltı sayaç kullanımı ile ilgili bir haber
HABER: Yeralt Suyu Kullanmnda Saya Takma Zorunluluu Geliyor haberi

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 18:24   #12
Ağaç Dostu

Fidan Dikim Harcı

Herkese iyi akşamlar. Fifanlar için çukurları 1m x 1m açtırdıktan sonra dikim harcını sizce nasıl doldurmalıyım? Ben 2 resim çizmeye çalıştım bu resimlerden 1. şekil mi daha mantıklı yoksa 2. resim mi? Eğer bunlar uygun değilse sizce nasıl olmalı ?

Eklenen Resimler

Eski 14-12-2012, 22:08   #13
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Bende işçilik ve maliyet açısından 2. çizime benzedi. Çukurun alt kısmını doldurmak gerçekten çok zor ve maliyetli.

En güzeli tüm dikim harcını bir kepçe yardımı ile ayrı bir yerde hazırlamak, damperli römorklara yükleyip çukurlara dökmek. Aksi takdirde dikim işi günler sürüyor.

Eski 15-12-2012, 00:56   #14
Yeni Üye

_ozgun_'s Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2012
ılkbaharda 1 bucuk ve 2 yasını doldurmus olan agaclarımın budanması gerekıyor,ılce zıraatten budama ıcın yetkılı guvenılır bır kısıye yonlendırmelerını ıstıycem,eger bana yardımcı olamazlarsa ıletısıme gecebılecegım bursaya,yalovaya yakın,budama ısımızı yapabılecek tanıdıgınız bır yetkılı varmı acaba?

Düzenleyen _ozgun_ : 15-12-2012 saat 00:58 Neden: yanlıs yazım
_ozgun_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2012, 18:19   #15
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-04-2012
Değerli arkadaşlar,Mudurnuda ceviz bahçesi kurmak istediğimi belirtmiştim.Mudurnu ve benim ceviz bahçesi kurmak istediğim yer vadi içerisinde ,bu vadinin bir tarafında tahmini 10 ,15 km lik mesafede ve rakım olarak Mudurnudan hayli yüksekte Abant gölü var, ilk bahar aylarında cevizlerin uyanma zamanında bu gölden gelen sis tabakasının uyanan ceviz tomurcuklarına zarar verdiği bu nedenle vadi içerisinde kalan yerlerde ceviz ağaçlarının verimli olmadığını birkaç kişiden duydum.Bu arkadaşlar hernekadar meyvecilik ve bilhassa ceviz konusunda yetkili olmasalarda burada yaşayan kişiler,kime sordu isem senin oradaceviz olmaz diyorlar,bu konuda tavsiyeniz ne olur, busöylenenler ne derece doğrudur,doğru ise çözüm yolu varmıdır.Selamlar.

derdin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2012, 13:50   #16
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Sis yer seviyesine yakın gezinen yoğun su buharı tabakasıdır. Yani ortamın nemini arttıracaktır. Dolayısı ile sadece su buharının tomurcuklara direk bir zararı olamaz. Ancak bahar aylarında artan sıcaklık ve nem birleştiğinde bakteriyel ve mantari hastalıkların yayılması için zemin oluştururlar.

Dolayısı ile eğer bu bölgede meyvecilik yapmak isterseniz bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı çok dikkatli olmanız ve mücadele için hazır olmanız gerekir. Kullandığınız ilaçların maliyeti daha kuru bir coğrafyaya göre göreceli olarak daha yüksek olacaktır. Dikkat ederseniz meyvecilik diyorum, sadece cevize yormamak lazım.

Anlattığınız coğrafya tanımından sizin bahçenizin vadinin alt kısımlarında olduğunu çıkarıyorum. Sn. Derdin, biliyorsunuz soğuk hava aşağıya doğru çöker. Dolayısı ile eğer bahçeniz bir vadinin en alt noktasını oluşturuyorsa don riskiniz yüksek demektir. Sisten çok don riskini göz önününe almanızda fayda var.

En doğru gözlemi yine etraftaki ağaç ve bitki örtüsüne bakarak yine kendiniz yapabilirsiniz.

Eski 16-12-2012, 18:03   #17
Ağaçsever

Sayın Çamtepe anlattıklarım çerçevesinde size göre belirttiğim tarlada ceviz olmamasını neye bağlarsınız hastalıkmı donmu nedir.Mudurnuda şu ana kadar tesbit edilen en son don tarihi 14 nisan olduğuna göre benim dikeceğim fidanların uyanma zamanı nisan sonuna geliyor hastalıksa muhakkak bi çaresini bulurlardı diye düşünüyorum.Ayrıca ceviz dikilen yere yakın herhangi bir fidanlık olmadığı için bir kıyaslama yapma imkanıda bulamadım.Busene evin bahçesindeki erikler meyveden nerede ise yıkılacak durumdalardı,eski yılları bilmiyorum.Netice olarak bana ne önerirsiniz.Selamlar

Eski 16-12-2012, 20:42   #18
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Sn derdin

Böyle bir çıkarım yapabilmek için ticari amaçla kurulmak istenmiş bir bahçe bulup onun başarısız olduğu hikayesini dinlemeniz lazım.

Bizim orada köylü genellikle baklavalık, kahvaltılık kendi ihtiyacı için ceviz eker. Hatta ceviz sevmeyen nefret edenleri bile gördüm.

Ancak mesela eşim Artvin Ardanuç'lu, onlarda ceviz bir hayat tarzı. Bayılıyorlar. Sadece tadına bakıp cevizin hangi ağaçtan olduğunu bile söyleyebiliyorlar. Oraların iklimi de Mudurnu'yu andırır. Nemse nem, soğuksa soğuk

Tahminim Mudurnu'da sizin bölgenizde cevizin yaygın olmaması sadece bir alışkanlıktır diye düşünüyorum. İlçe Tarım'a da bir danışabilirsiniz.

Eski 18-12-2012, 21:16   #19
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-10-2012
Cevizde TOP 25

Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ancak uzun zamandır aradığım bilgilere tek sayfada nihayet ulaştım. 75 Çeşit cevizin puanlaması yapılmış. Bu puanlamada iç kalitesi, çiçeklenme tarihi, hastalıklara dayanıklılık, kendi kendini tozlama, vb. gibi bir çok özellik puanlanmış. Verilen puanları Topladım. İlk 25 i aşağıda sunuyorum(Chandler 46 puanla 2. olmuş). Umarım faydalı olur.
Selamlar Sedat.

KAYNAK: REU Technical Series N. 66 - ESCORENA Network on Nuts: Inventory of Walnut Research, Germplasm and References

SIRA Name Origin TOPLAM PUAN
1 Shinrei Japan 49
2 Chandler USA (California) 46
3 Chico USA (California) 46
4 Amigo USA (California) 44
5 Cisco USA (California) 44
6 Midland USA (California) 43
7 Germisara Romania 42
8 Hartley USA (California) 42
9 Fernor France 41,2
10 Ashley USA (California) 41
11 Izvor 10 Bulgaria 41
12 Maribor 24 Slovenia 41
13 Payne USA (California) 41
14 Serr USA (California) 41
15 Fernette France 40,2
16 Lara France 40,2
17 Geisenheim 139 Germany 40
18 Pedro USA (California) 40
19 Howard USA (California) 39
20 Mayette France 39
21 Meylannaise France 39
22 Rego Portugal 39
23 Tulare USA (California) 39
24 Vina USA (California) 39
25 Waterloo USA (California) 39

seayden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 21:37   #20
Ağaç Dostu

ahmettugrul55's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2012
puanlama kritetleri neler miş ?

ahmettugrul55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 22:33   #21
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-10-2012
Kriterler.

Ahmet bey,
"KAYNAK" yazan yerdeki linki tıklarsanız görebilirsiniz. Ancak sayfa ingilizce.
Aşağıdaki özelliklerin her birine 1-9 arası puan verilmiş. Kısaca Türkçeye çevirmeye çalışayım:

CLRV status : CLRV hastalığına dayanıklılık.

Type of fruiting : Meyve türü

Time of bud break : Tomurcuk patlatma zamanı

Dichogamy : Kendi kendini tozlama

Nut size : meyve iriliği

Kernel percentage : iç verim oranı

Kernel quality : İç kalitesi

Winter hardiness : Kışa dayanım

Blight susceptibility : Güneş yanıklığına dayanım

Anthrac. susceptibility : Antraknoz hastalığına dayanım.

seayden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 21:42   #22
Ağaç Dostu

ahmettugrul55's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2012
sn. seayden
bende bu yıl chanler bahçesi kurdum.kriterlerde de görüldüğü gibi chanler kendi kendini tozlama oranı yüksek değil.bu konuyu Sn . lilium ile de konuşmuştum.onda da tozlama sorunu olmuş.o kadar bilgi kirliliği var ki:chanler ları satın aldığımda tozlayıcı ya gerek yok %70 tozlamayı kendi yapar bile dendi..ısrarla fernette istedim sırf yok diye mi ne bu dediğim açıklamayı yaptı..sonuç bahçeye frangette ile o işi halletme yoluna gittim oda 7 yıldan önce erkek çiçekleri tam iş yapmadığını forumda okudum

ahmettugrul55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2012, 08:55   #23
Ağaçsever

Sayın Çamtepe teşekkürler.selamlar

Eski 27-12-2012, 00:19   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-08-2011
bu çalışmayı incelemenizi tavsiye ederim... yerli ceviz ve tescil aşamasında ... bunu aşı ile verimi öne çekme çalışmaları var , bahsetmek istediğim bu cevizin tohumundan , dikip ağacından da aşı yaparak verimi öne çekmek .. adı pedro , chadner, fernetto değilde AĞAÇÖREN cevizi olacak...

ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 03:37   #26
/

Giriş Tarihi: 26-12-2012
sayın ramazan aydın lilium aşılı ceviz bahçesi kuruyor. enson paylaştığı resimlerden bahçesinin 7 yıllık olduğunu ifade etmiş, kendisi ceviz hakkında bilgin biri ancak cins olarak yabancı cinse hayran, olabilir o memleketin insanları cevize kafa yormuş olabilirler bu sayede bizim dokunmaya kıyamadığımız cevizi kıyım yaparcasına budayıp iyi verim alabilirler, ceviz aşılanmaz diye bilirdik o insanlar buna inanmayıp en iyisini çoğaltmışlar burda diyecek tek şey o insanları tebrik etmek, ancak kaman çağlayan cerit oğuzlar vb yerli olan ancak selekte edilmemiş cevizleri göz ardı etmek bize sadece para zaman ve emek kaybettirmez aynnı zamanda yeşeren umutlarımızı da kurutur iş te en acısı da budur. onun için bize ait olan değerleri yerden yere vurmayalım. bahçe AĞAÇÖREN DE gelecek yıl arar bahçe sahibi ile görüşürüz resimlerini internetten paylaşırız ama yeterki söylediğimiz ve söyleyeceğimiz söz bizi mahcup etmesin esen kalın

dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 09:46   #27
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-03-2012
sayın lilium geçen yıl bahçemdeki eksikleri tamam lamak için 6 **** 8 adet cehedler ve pedro diktim .ilk baharda bu fidanları 1 m den kestim .yaz boyun ca bazıların da şekilli şekilsiz kimin de bir **** iki sürgün kimin dede dört **** beş sürgün oluştu bu sürgünlerin boyları yakaşık kimi beş kimi on kimi onbeş cm oldular .bu bahsettiğim fidanları daki sürgünleri tek bir sürgün olarak bıraksam olurmu.? bu arada agacı birazdaha yukarıdan taçlandırmış olurum .cevabınız için şimdiden teşekkür edrim .saygılar .

vizyon_78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 10:43   #28
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Sayın vizyon fotoğraf olsaydı daha iyi bir şeyler söyleyebilirdik, fidanlar 1 metreden kesildiğine göre ve anlatımınıza göre 80-90 santimlerden dal oluşturmuş ve fazla boy atmamış sürgünlerse bu yıl ellemeyin (kesmeyin) en dikine olan liderliği alıp gelişimini sürdürüp ileriki yıllarda ondanda 70-80 santimlerden yandal oluşumu için dal tercihlerini yaparsın.

"yaz boyun ca bazıların da şekilli şekilsiz"

Bilhassa Açık köklü fidanların İlk yıl yüksek tepe vurmaların da sistemini oluşturmamış kök gövdeyi, uluşturacağı dalları iyi bakamıyor, şekilli şekilsiz ya da alcaktan yüksekten bir kaç dal oluşturuyor buda sizin şekil vermede taç yapısını oluşturmanızda zorlanmanıza neden oluyor.

Fotoğraflarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 20:07   #29
/

Giriş Tarihi: 26-12-2012
tohumdan ceviz fidanı üretimi

merhaba ceviz dostları;
2012 yılı eylül ayı başları idi, mahallede gelip geçerken baktığım meyve iriliği orta iç rengi beyaz kabuktan ayrıla bilen bir ceviz vardı o cevizden yaklaşık 45 tane aldım. Henüz içi olgunlaşmamıştı. Çevredekiler bunun yeşermeyeceğini söyledi. Mahalle baskısına aldırmadan bu cevizleri bir poşete koyarak balkonda unuttum. Yaklaşık bir ay sonra bunları kontrol ettiğimde yarısı kök sürgününü sürmeye başlamıştı. Hepsi kabuktan ayrılmıştı. Poşette yarısına kadar su vardı. Bu 45 cevizi tarla kenarında saksıya ektim. Üzerinede kargalar yemesin diye mezarlıktan atılan selvi dallarını kapattım. Sonucunu baharın paylaşacağım.

dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 10:15   #30
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Sayın Dadaşım, Ramazan Aydın,

Bu sitede hiç kimsenin yerli cevize karşı olduğunu düşünmüyorum. 103 sayfanın tamamını okuyabilseniz aralarda en güzel cevizin o yörenin şartlarına uyum sağlamış yerel ceviz olduğu mesajlarını göreceksiniz. Bu başlık altında "evet, Chandler Pedro şimdilik iyi verim veriyor gibi duruyor ama 20-25 senelik bir süre sonunda bu çeşitlerin Türkiye'ye gerçekten uyum sağladığını görebiliriz" mesajını da bulabilirsiniz.

Bu sitede sık sık bahsi geçen yabancı ceviz çeşitlerinin en büyük artısı (eğer gerçekten aslına uygun fidan ise), büyük araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda elde edilmiş, performansı ve hastalık dirençleri uzun süreli gözlemlerle belgelenmiş tescilli çeşitler olmasıdır.

Ülkemizde bu tür çalışmalar ancak kısıtlı imkanlarla ve özellikle de bireysel çabalarla (Yalova Enstitüsü, Sütyemez, Akça, vb) gerçekleştirilmekte ve stratejik bir programın parçası olmaktan uzak bir görüntü sergilemektedir.

Dolayısı ile ticari ve profesyonel bir işletme oluşturacak yatırımcılar büyük yatırım kararlarını seçilmiş ve tescilli çeşitler üzerine vermek mecburiyetindedirler. Bu yabancı çeşitler üzerine de olabilir, yerli çeşitler üzerine de olabilir. Her yatırımcının kendi koşullarına göre vermesi gereken bir karardır.

Videodaki çiftçimiz Yalova türlerinin Ağaçören'de iyi gelişmediğini söylüyor ki çok haklı, Yalova ılıman iklimlerin cevizidir. Kaman gibi çeşitler o bölgeye daha uygundur.

Elbetteki ülkemizin sahip olduğu ancak henüz bir tescil sürecine tabi olmamış ceviz çeşitlerimiz olduğu gibi, tescil edilmiş olsa dahi hastalık-verim performansları üzerinde yeterli araştırma yapılmamış bir çok çeşidimiz de vardır.

Küçük ölçekli yatırım yapanlar (aslında <100 dönüm demek lazım ama site ortalamasına bakarsak <30 dönüm daha gerçekçi), hobi bahçeleri içinde çeşit denemek isteyenler elbetteki bu tip çeşitleri deneyebilirler.

Hele hele yanınızdaki komşunuz deneyip güzel sonuç alıyorsa, sizin de toprak şartlarınız çok farklı değilse sizin de denememeniz için hiç bir sebep yok.

Maalesef ve maalesef ki sitede ceviz üzerine araştırma yapan akademisyenlerimizden yok. Halbuki bir kalkıp çektikleri zorlukları, alamadıkları destekleri, strateji eksikliklerini anlatsalar herhalde bu 103 sayfalık külliyat ağlardı. Bizim de ufak ve orta ölçekli yatırımcılar, ya da ceviz sevenler olarak bu tip araştırmalara sponsor olma imkanımız yok. Ancak gönül ister ki "kurumsallaşma yolunda" olan ceviz tüketicileri (kuruyemiş, tatlı, vs. firmaları) çocuklarının ve torunlarının da hayatını kurtarmak için gelirlerinin bir kısmını profesyonel olarak bu tip araştırmalara yönlendirseler.

Ancak hazıra konmayı çok seviyoruz. Çendlır'mış, franket'miş.. Elin oğlu yapmış, bizimkiler de hoop hazıra konuyor kullanıyorlar..

Saygılarımla,

Ç.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026