![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2012
|
Merhaba arkadaşlar, Son günlerdeki bu cevizde verim/ rekolte konularındaki tartışmaya bir de KSÜ Ziraat Fak. hocalarından Sn. Doç Dr. Mehmet Sütyemez de değinmiş. Tabi 8. yaşında 150kg verim konusunda çok yoğun sorulara maruz kalmışlar. Yazısından bir kısmı burada paylaşacağım linki de vericem..Tamamını muhakkak okumanızı tavsiye ederim..Ülkemizin yetiştirdiği iyi ziraatçilerdendir. Ayrıca öncülüğünde kurulan ceviz hattı sitesini de takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim.. Yazıdan : ''Bir ceviz ağacından 150- 200 kg ceviz alınabilir mi…… soruları üzerine 4. yaşında; 25kg, 6 .yaşında, 60-70 kg, 7. yaşında 100-115 kg, 8 yaşında 140-160 kg: Önce bu soruyu bana soran ceviz üretici adayımızın bana şaka yaptığını ****, beni sınadığını zannettim, ısrar edince ciddi olduğunu … vs söyledi ve bana kızarak tekrar etti…. Ben ne deyim Ya rabbi bu soruya…diyecek lafım yok, yazacak kelime kalmadı… bunlar benim ülkemde oluyor maalesef… Çünkü yıllar önce; Apomiktik ceviz diye bir moda başlatıldı, Sonra susuz yani kurakta ceviz çok daha iyi olur diye bir şaşa meydana getirildi, Bunu 40- 50 dekar ceviz bahçelerinden yüzbinler dolar kazanılacağı yaygarası takip etti vs.. Şimdilerde yukarıdaki soru…. Yani ceviz verimi…. Yani 7. 8. yaşında 140- 150 kg ürün veren ceviz … soruları akın akın gelmeye başladı, Nereden çıktı, kimden geldi, farklı bir ceviz dünyası varda haberim mi yok şaştım kaldım….. Yok böyle bir şey yok Yıllardır, ceviz ıslahı, ceviz çeşitleri üzerine çalışmaktayım, ülkemizdeki ve Dünyadaki standart tüm ceviz çeşitleri ile ilgili ya çalışma yaparak sonucunu gördüm, **** ilgili akademik yayınları okuyarak ceviz çeşitleri ile ilgili bilgiler okudum, derledim … ama böyle bir veri böyle bir verim değerine rastlamadım okumadım, kimsede okumamıştır rastlamamıştır. Milli ve uluslar arası tüm ceviz toplantılarına katılırım, cevizle ilgili tüm kaynakları inceledim ama böyle verim değerine sahip bir çeşidin varlığı ile ilgili bilimsel veriye şahit olmadım. Dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ABD ve diğer ülke kaynaklarına göre verimli sayılan standart bir ceviz ağacının tam verim çağındaki(10 yaş sonrası) ürün miktarı 45-65kg/ağaç dır. Ülkemiz verimli çeşitlerin verimi de buna yakın değerlerdir. Konuyu daha uzatmaya gerek yok. Allah aşkına bir ağaç her yaşta (takip eden her bir yılda) 25- 40 kg ürün artıracak kadar gelişir mi, büyürmü? biraz mantık lütfen, Bir ağacın gelişmesi ve sürgün verme yeteneği; bitki fizyolojisi ve çevre şartları ile ilgilidir. En yüksek gelişmede bile bir ceviz ağacı yaş başına maximum 3- 10 kg verim artışı sağlayabilir. Bir ceviz ağacının her gelişme yılında 25-40 kg daha ürün verecek ölçüde gelişmesi, bitkisel Fizyoloji veya Botanikle izah edilemeyecek kadar gerçekten uzaktır. Ben böyle bir duruma itibar etmem… Yaklaşık 20 yıldır ceviz ile ilgili çalışma yapan bir araştırıcı olarak, bilgilerimi pratik olarak paylaşmak istedim. '' Yazının tamamı : CEVİZ HATTI - KSÜ Ceviz Danışma Hattı Saygılarımla, |
![]() |
![]() |
|
|