View Single Post
Eski 27-11-2013, 15:07   #678
canspartan
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-11-2013
ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE MERHABA

Ben ticaretle ugrasan biriyim toprak ve yetiştiricilikden anlamam ama 15 dönümlük bahçemizde ceviz yapma fikri aklıma girdiğinden beri araştırıyorum cevizi bulabıldığim tüm ceviz kitaplarını okudum araştırdım üreticilerle konusup tecrübelerinden kendime alıntı çıkarıp hata yapmamaya calıştım fidancılarla konustum ve ısparta da rakının 1150 olması ve soguk bi kış geçirmemizden dolayı chadler dan vazgeçip fernor a yöneldim kararımı fernorda kıldım yanlız tam bu sırada altay cıktı karşıma okudugum kitaplardaki bilgilerden ceviz yapısını öğrendiğim kadar ve konustugum yetiştiricilerden zevkle sömürdüğüm tecrübelerinden yararlanarak açıkcası bu altay bir türlü kafama yatmadı bence 10 yaşında 200 kg 4 yaşında 50 kg agaç veremez belki adet olarak cok görünüyodur ama belki içi dolmaz belki lezzeti olmaz on yaşındaki bir ceviz ağaçının dallanma ve bünyesini düşündüm sonra üzerine ikiyüz kg ceviz koydum hayalımde ama agaç taşıyamadı anaç dallar kırıldı agaç iki yıl geri gitti iki yıl verim yok 4 yaşındsaki agaçı düşünüp elli kilo koydum üzerine agaç devrildi gitti hadi dedim ki destekle çözülür bu tamam çözdüm sonrada 4 yaşındaki agaçın kök ve vucud yapısını düşündüm ekstra besin ve su verdim ama bu kendisi çocuk olan bır çocugun annelik yapmasına benzedi buda olmadı güzel Allahımın dogayı kurarken yarattıgı o müthiş dengede neden ceviz on yasında flash verime yatıyo onuda anlamış oldum çünkü herşey yerli yerinde fazlası zarar...

tabi altayı dikip bı agaçdan 300 lira kazanmak yerine 1000 lira kazanıcamı düşününce kendi kendime gülümsedim ama arkadaşlar ben dediğim gibi toprak ve agaçdan çok anlamasam da ticaretden anlarım kısacası özetim südür böyle bi cinsin olabilceğini varsada böle verimin sürekli olabilicegini düşlünmüyorum...

Ve varsa eger ceviz yetiştiriciliği yapmamam gerektiğini düşünüyorum çünkü böyle bir verim kanıtlandıgında herkez zaten tercih eder kimse salak değil o zamanda cevizin fiyatı 1-2 liraya düşer emeniz bosa gider yetiştirmenin anlamı kalmaz...

gördüğüm kadarıyla arkadaşlar bu forumdakı tartısmalar çok hararetli ben sadece dısardan bi eleştirmen ve araştırdıgı bilgileri ve tecrübe sahiplerinden aldıgım görüşleri değerlendirerek bahçe kurmaya çalışan bir müteşebbisim söylediklerimin size dogru gelen veya yanlış gelen kısmı olabilir ama ben benim dogrumun bu oldugunu düşünüyorum hepinizin görüşlerine saygı duyuyorum ve dikkatlice okuyorum...

canspartan Çevrimdışı   Başa Dön