Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emreguven2011
Sayın Nevşehirli,
Ceviz fidesi ****** çöğürden de yetiştirilebilir..Buna apomiksis **** apomiktik üretim denir..Döllenme olmadan tohumlu meyve oluşumu..Erkek ve dişi çiçekleri kontrol altına alarak bir üreme yöntemi..Detaylarına girmiyorum..Vesayre vesayre..
Bu arkadaşların apomiksis üretim ile elde edilmiş çögürlerden fide üretikleri ve sattıkları ortada..
Şimdi gelelim asıl soruya..Bu apomiksis üretim ile elde edildiği anlaşılan/söylenen bu ceviz fidelerinin gerçekten anaçla aynı gen yapısını gösterip gösteremeyeceği, gen açılımına uğrayıp uğramayacağı..
Altay cevizi apomiksiz üretime uygun mu..?
Konuyu daha anlaşılır kılma açısından bir örnek veriyim..Bazı ceviz çeşitleri apomiksis üretime uygunken bazıları ise kesinlikle bu üretime uygun olmayıp gen açılımına uğramaktadır..
Elimde 2007 yılında Çukurova Üniv. De hazırlanmış Kaman Cevizlerinde Apomiksis Olasılığının Moleküler Yöntemlerle Araştırılması konusunda bir doktora tezi bulunmaktadır..Hatta bu konuda elimde birkaç tane tez var diyelim..
Bu araştırmada şu yapılmış..Kırşehire giderek apomiksis üretim ile elde ettiklerini ve anacın bütün özelliklerini gösterir olduğu iddia edilen 2 fidancıdan 40 adet çöğür fidan alınmış ve DNA molekülleri üzerinde çeşitli deneyler yapılmıştır.
Sonuç : Kaman-1 ve Kaman-5 cevizleri genotiplerinin apomiktik üretime uygun olmadığıdır.
Hatta Sonuç Bölümü Direk Paylaşayım.. ‘’Kaman-1 ve Kaman-5 ceviz genotiplerinin apomiktik meyve üretmedikleri ve bunların çöğürleri ile kurulacak bahçelerden homojen meyve alınamayacağının ve bu tür meyvelerin dış pazar şansının düşük olduğunun en kısa sürede basın yoluyla ülkemizdeki ceviz üreticilerine duyurulması gereklidir. ‘’
Şimdi benim sorum Altay Cevizi apomiktik üretime uygun mu..?
Ve altay cevizinden beklentim : Bir üniversiteye bu moleküler testin yaptırılması ve bizlerle palaşılması..
Bakın tekrar söylüyorum bu ceviz gerçekten argeyi hakkediyor..
Bu arada bende deneme amaçlı sipariş verdim.. Hafta sonu kısmetse gelecek ve ekimini gerçekleştireceğim.
( Tezi okumak isteyenler varsa mail atabilirler paylaşabilirim..)
Saygılarımla..
|
sayın emreguven verdiğin bilgi çok güzel altay ceviz arge çalışması yapılıyor bununla ilgili bi kaç resim yüklemişti altay ceviz üreticisi o dediğin apomıktık çalışmasıda yapılşıyormu bilmiyorum yapılması gerekir bence kendi kendini tozlaya bilen bi tür apomiktik araştırması yapılırsa çöğürden yetişe bilirmi **** ne kdar açılım yaptığı ortaya çıkıar...