agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Aðaçlar > Meyve Aðaçlarý (Özel) > Ceviz
(https)

Beðeni Düzeni1382Beðeniler

Bookmark and Share Dýþ Baðlantýlar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 27-08-2013, 17:16   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-08-2013
Þehir: Kýrýkkale
Altay cevizi, gördüklerim, anladýklarým

Saygýdeðer forum üyeleri,

Altay cevizin yer aldýðý Sivrihisar ilçesindeki bahçelere yolumun üstünde olduðu için 4-5 kere gittim. Kýrýkkale- Eskiþehir yolculuklarý sýrasýnda ilki Mayýs ayýnda olmak üzere, en sonuncusu da Aðustosun ortasýnda olmak üzere bahçede dolaþma olanaðým oldu.

Açýkçasý, senebaþýndan beri 12 dönümlük tarlama ceviz ekme isteði nedeniyle, ceviz ile ilgili birkaç kitap okudum, internette senebaþýndan beri sayfalara bakýyorum, bahçeleri gezdim. arazilere baktým. Bu iþin uzmaný sayýlmam, pek anlamam. Kýrýkkalede yer alan 1000 rakýmda 12 dönümlük arazime (karasal iklim) uygun ceviz çeþidi arýyorum.

Bu amaçla internette bulduðum altay ceviz çeþidi hakkýnda karýþýk fikirlerim var arkadaþlar. Aðaçlarý ve meyveyi görünce, þimdiye kadar ceviz hakkýnda tüm anlatýlanlarý, internetten tüm okuduklarýmý sileyim diyorum kafamdan. Ancak diðer yandan bu kadar sýk meyve veren aðaçta, meyveler istenilen büyüklüðe ulaþýr mý? meyve iriliði rahatça pazarlanacak boyutta olur mu diye soruyorum kendi kendime.

Öncelikle, burada yapýlan bazý yorumlardan hareket ederek, kimsenin ne dediðine bakmadan sadece gördüklerimi yorum katmadan (zira uzman deðilim, sadece gördüklerimi yazýyorum) burada yazacaðým.

1 -Mayýs ayýnda gezdiðim bahçede 4,5 dönüm arazideki aðaçlarýn hemen hepsinde yoðun bir meyvecik tutumu vardý. Sanýrým 40 adet aðaç vardý. Meyvelerin henüz hepsi çok küçüktü ancak küçük bir dalda onbeþe yakýn meyveye rastladým. Örneðin 3 yaþýnda, 2 metre boyunda bir aðaçta 215 adet meyve saydým.
O açýdan Aðustosun sonunda aðaçlarýn üzerinde meyve yoktu, sadece birkaç tanesinde meyve vardý sözü MAyýs ayý için geçerli deðil. mayýsýn ortasýnda benim gördüðüm tüm aðaçlarda uç ve yan dallarda, hatta ana gövdeden yukarý çýkan kalýn dallarda, meyve vardý. Sonuçta Altay cevizi, meyve tutumu açýsýndan, internette ve deðiþik bahçelerde gördüðüm kadarýyla çok önde. Bu arada aðaç altlarýna baktým, dökülmüþ meyve göremedim. Toplamýþlar mýdýr onu da bilmiyorum.

2-Haziranýn sonunda bir kez daha uðradým. Meyvelerde bir azalma yoktu. 40 adet aðaçtan 33-34 ü ayný meyve oranlarýna sahipti. agaçlarýn büyümesi için meyveleri kopartmaya baþlamýþlardý.
3- Baþka bir tozlayýcý tür yok. Aðaçta erkek çiçekler ayný aðaç üzerindeki diþi çiçekleri döllüyor.
4- Aðaç köklerinin toprakla buluþtu yer kalýn. Hemen tüm aðaçlarda ayný þekilde. Bana bu görüntü agacýn güçlülüðü hakkýnda olumlu bir fikir verdi.
5- Aðaçlarda nerdeyse hiç budama yapýlmamýþ. 40 aðaçtan sadece birkaçýnda bir iki dalýn kesildiðini gördüm. Sulama damla sulama sistemi ile yapýlýyor.
6- Ben oradayken, bahçeyi gezenler özellikle bu son gidiþimde, neredeyse bir kilo ceviz kopartanlar vardý aðaçtan. Gelen herkes topluyor aðaçtan. Sanýrým göstermek için. Ayný þeyi ben de yaptým. Biraz numune aldým.
7- Denildiði gibi, HAziranda gittiðimde, olan meyvelerin yanýnda, yeni yeni meyvelerin de oluþtuðunu gördüm. Ancak sanýrým bunlarýn ticari bir deðeri olmaz. Aksine kopartýlmalarý lazým, diðer meyvelerin büyüklüðüne olumsuz etkide bulunmamasý için.

8. Aðustosun ortasýnda son gidiþimde, 40 kadar aðaçtan sanýrým 10 tanesinde üzerinde meyve vardý. Meyveler biraz daha seyrekti. Yakýndan incelediðimde, meyvelerin çekip kopartýldðý belli oluyor.
9. Meyveleri incelediðimde iki tip ceviz var. Birisi týknaz denilebilecek, ip ile ölçüldüðünde çapý, tam ortadan ölçüldüðünde 7 santime (bundan tam emin deðilim, akþam tekrar ölçeceðim) denk geliyor. Boyu ise 3,5 santim. Meyveyi, kopartýldýktan 6 gün sonra tarttýðýmda ortalama 10 ile 15 gram arasýnda geliyor. Ýç tadýmýný yapmadým. BÝlen birisine yaptýrmayý düþünüyorum. Baklavacýlar olabilir.
10. DÝðer tür meyve ise çapý daha küçük ancak biraz daha uzun. 3,8 ile 4,2 santim aralýðýnda bir uzunlukta.

ARkadaþlar ****** bu gözlemler, meyve henüz tam olgunlaþmadan Aðustosun ortasýnda kopartýlmýþ haliyle yapýlýyor.

Piyasada satýlan ithal Þili ve Ukrayna cevizleri ile karþýlaþtýrdýðýmda kabuk kalýnlýðý onlara göre daha kalýn. Ancak siz de bilirsinizki Þiliden gelen cevizlerin kabuklarý baya ince. Bu altay cevizini yapýþma yerinden kanýrtarak açtým. Bazýlarýný iki cevizi elimin içinde bastýrarak açtým. BÝr kere þu anda satýlmakta olan Sapanca süt cevizlerinden daha ince kabuklu çýktý Altay cevizi. ****** henüz yaþ ve tam olgunlaþmamýþ bir cevizi deniyorum.

11. Ýç kalitesi açýsýndan damk tadýma pek güvenmiyorum. Arkadaþlarým baktý tadýna. Sapanca turfanda cevizi ile karþýlaþtýrdýk. Altay Cevizi pek dolgun deðil, Sapanca cevizine göre. Bir de galiba Sapanca cevizi biraz daha yaðlý gibi. Lezzet açýsýndan baklava ustalarýnýn sözüne bakmak gerek. Ancak tadan arkadaþlar ortada kaldýlar.

Benim görüþüme göre, verim açýsýndan hiç bir skýntý yok. Ancak kabuk kalýnlýðý, meyve iriliði ve iç kalitesi, yað oraný açýsýndan (çünkü iç dolgunluðu iyi deðilse, ceviziçi ince ise, bu ceviz kurutulduðunda büzüþmez mi?) soru iþaretlerinin giderilmesi gerekir.

Ayrýca, satýcýlar konusunda bu mesajda birþey yazmak istemiyorum. Belki sonra yazarým. Orasý ayrý konu arkadaþlar. Ama tam anlamýyla bir muamma.

Bence oradaki bazý tiplerin, satýcýlarý kastediyorum, benden daha fazla bilgisi yok bu ceviz hakkýnda. Sadece, orada bu fidanýn verimini görmüþler, getiren, geliþtiren bir adam var bu cevizi. O adamlar az çok ceviz jargonunu öðrenmiþler, ama derine indiðinde, burada deðerli ceviz uzmanlarý var, onlarý yanýtlayamýyorlar iþte. Bence ceviz aðacýnýn dili olsa anlatacak kendini ama onu satanlar cevizden anlamýyorlar.

dagýnsesi Çevrimdışı   Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanýt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Þu an saat: 21:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025