Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen
Değerli dostum cisko çeşidi o zaman gelse idi 200 tl satılırmıydı
|
Sevgili dostum tabi ki 200 tl ye satılamazdı ve satılamaz alınamaz da buna kimin gücü yeter, bizim aldığımız fidancı yüz tane kadar kendisine anaçlık olarak dışarıdan getirtmiş hatta vermek istemedi biz alacağız deyince almayalım diye tanesine 100 lira dedi tamam deyince ona da başka söz kalmadı.
Benim asıl öğrenmek istediğim neden chandler ile birlikte türkiyeye gelmedi, Chandlerle gelen franguette, fanguettenin yerine neden cisko değil ben bunu anlamaya çalışıyorum.
Sizin ifadelerinizden anladığım kadarıyla rant olduğu düşüncesindesin,
Bir şeyler yapılırken tabi ki, maddi tarafı olacak ama uygun kar payıyla. Benim bir fidana 100 tl vermem bir fidanın 100 liraya satıldığı satılacağı anlamı çıkmamalı, Bu ölçü olmamalı olamazda, bu anaçlık olan bir şey, eker yetiştirirsin ve bundan kalem alıp fidan üretirsin ürettiğini uygun fiatlarla satarsın.
Şimdi şöylede bir şey akla gelebilir, senden anaçlık isteyene 100 lirayamı satacaksın, hayır böyle bir şey olamaz olmamalıda, bakınız benim aldığım kişide üretip satan değil, böyle bir şey olsa ben zaten almam.
Bizimki şuna benziyor adam 1000 lira sermayeyle bir işe başlıyor biz semayesinin bir bölümünü alıyoruz, hepsi bu.
Siz olsanız kısıtlı imkanlarla edindiğiniz sermayenizin bir bölümünü vermek istermisiniz.
Bizde elimizde adına doğru bir cins bulunsun diye 100 liraya kıyıp aldık.
Bu şekilde bile pahalı olduğunu düşünsek bile, en azında ne olduğu belli kanıtlanmış olana verdiğim bir ücret. Ya ne olduğu belli olmayan kanıtlanmayan tohumdan yetiştirilip aşı dahi yapılmadan emek harcanmadan 25 tl den satılan fidanlara ne demeli bu konudaki görüşlerinizi de merak ediyorum doğrusu, bunun adını ne koyacağız, rantmı? Değilse, NE?