View Single Post
Eski 27-08-2013, 16:16   #267
dagınsesi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-08-2013
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 6
Altay cevizi, gördüklerim, anladıklarım

Saygıdeğer forum üyeleri,

Altay cevizin yer aldığı Sivrihisar ilçesindeki bahçelere yolumun üstünde olduğu için 4-5 kere gittim. Kırıkkale- Eskişehir yolculukları sırasında ilki Mayıs ayında olmak üzere, en sonuncusu da Ağustosun ortasında olmak üzere bahçede dolaşma olanağım oldu.

Açıkçası, senebaşından beri 12 dönümlük tarlama ceviz ekme isteği nedeniyle, ceviz ile ilgili birkaç kitap okudum, internette senebaşından beri sayfalara bakıyorum, bahçeleri gezdim. arazilere baktım. Bu işin uzmanı sayılmam, pek anlamam. Kırıkkalede yer alan 1000 rakımda 12 dönümlük arazime (karasal iklim) uygun ceviz çeşidi arıyorum.

Bu amaçla internette bulduğum altay ceviz çeşidi hakkında karışık fikirlerim var arkadaşlar. Ağaçları ve meyveyi görünce, şimdiye kadar ceviz hakkında tüm anlatılanları, internetten tüm okuduklarımı sileyim diyorum kafamdan. Ancak diğer yandan bu kadar sık meyve veren ağaçta, meyveler istenilen büyüklüğe ulaşır mı? meyve iriliği rahatça pazarlanacak boyutta olur mu diye soruyorum kendi kendime.

Öncelikle, burada yapılan bazı yorumlardan hareket ederek, kimsenin ne dediğine bakmadan sadece gördüklerimi yorum katmadan (zira uzman değilim, sadece gördüklerimi yazıyorum) burada yazacağım.

1 -Mayıs ayında gezdiğim bahçede 4,5 dönüm arazideki ağaçların hemen hepsinde yoğun bir meyvecik tutumu vardı. Sanırım 40 adet ağaç vardı. Meyvelerin henüz hepsi çok küçüktü ancak küçük bir dalda onbeşe yakın meyveye rastladım. Örneğin 3 yaşında, 2 metre boyunda bir ağaçta 215 adet meyve saydım.
O açıdan Ağustosun sonunda ağaçların üzerinde meyve yoktu, sadece birkaç tanesinde meyve vardı sözü MAyıs ayı için geçerli değil. mayısın ortasında benim gördüğüm tüm ağaçlarda uç ve yan dallarda, hatta ana gövdeden yukarı çıkan kalın dallarda, meyve vardı. Sonuçta Altay cevizi, meyve tutumu açısından, internette ve değişik bahçelerde gördüğüm kadarıyla çok önde. Bu arada ağaç altlarına baktım, dökülmüş meyve göremedim. Toplamışlar mıdır onu da bilmiyorum.

2-Haziranın sonunda bir kez daha uğradım. Meyvelerde bir azalma yoktu. 40 adet ağaçtan 33-34 ü aynı meyve oranlarına sahipti. agaçların büyümesi için meyveleri kopartmaya başlamışlardı.
3- Başka bir tozlayıcı tür yok. Ağaçta erkek çiçekler aynı ağaç üzerindeki dişi çiçekleri döllüyor.
4- Ağaç köklerinin toprakla buluştu yer kalın. Hemen tüm ağaçlarda aynı şekilde. Bana bu görüntü agacın güçlülüğü hakkında olumlu bir fikir verdi.
5- Ağaçlarda nerdeyse hiç budama yapılmamış. 40 ağaçtan sadece birkaçında bir iki dalın kesildiğini gördüm. Sulama damla sulama sistemi ile yapılıyor.
6- Ben oradayken, bahçeyi gezenler özellikle bu son gidişimde, neredeyse bir kilo ceviz kopartanlar vardı ağaçtan. Gelen herkes topluyor ağaçtan. Sanırım göstermek için. Aynı şeyi ben de yaptım. Biraz numune aldım.
7- Denildiği gibi, HAziranda gittiğimde, olan meyvelerin yanında, yeni yeni meyvelerin de oluştuğunu gördüm. Ancak sanırım bunların ticari bir değeri olmaz. Aksine kopartılmaları lazım, diğer meyvelerin büyüklüğüne olumsuz etkide bulunmaması için.

8. Ağustosun ortasında son gidişimde, 40 kadar ağaçtan sanırım 10 tanesinde üzerinde meyve vardı. Meyveler biraz daha seyrekti. Yakından incelediğimde, meyvelerin çekip kopartıldğı belli oluyor.
9. Meyveleri incelediğimde iki tip ceviz var. Birisi tıknaz denilebilecek, ip ile ölçüldüğünde çapı, tam ortadan ölçüldüğünde 7 santime (bundan tam emin değilim, akşam tekrar ölçeceğim) denk geliyor. Boyu ise 3,5 santim. Meyveyi, kopartıldıktan 6 gün sonra tarttığımda ortalama 10 ile 15 gram arasında geliyor. İç tadımını yapmadım. Bİlen birisine yaptırmayı düşünüyorum. Baklavacılar olabilir.
10. Dİğer tür meyve ise çapı daha küçük ancak biraz daha uzun. 3,8 ile 4,2 santim aralığında bir uzunlukta.

ARkadaşlar ****** bu gözlemler, meyve henüz tam olgunlaşmadan Ağustosun ortasında kopartılmış haliyle yapılıyor.

Piyasada satılan ithal Şili ve Ukrayna cevizleri ile karşılaştırdığımda kabuk kalınlığı onlara göre daha kalın. Ancak siz de bilirsinizki Şiliden gelen cevizlerin kabukları baya ince. Bu altay cevizini yapışma yerinden kanırtarak açtım. Bazılarını iki cevizi elimin içinde bastırarak açtım. Bİr kere şu anda satılmakta olan Sapanca süt cevizlerinden daha ince kabuklu çıktı Altay cevizi. ****** henüz yaş ve tam olgunlaşmamış bir cevizi deniyorum.

11. İç kalitesi açısından damk tadıma pek güvenmiyorum. Arkadaşlarım baktı tadına. Sapanca turfanda cevizi ile karşılaştırdık. Altay Cevizi pek dolgun değil, Sapanca cevizine göre. Bir de galiba Sapanca cevizi biraz daha yağlı gibi. Lezzet açısından baklava ustalarının sözüne bakmak gerek. Ancak tadan arkadaşlar ortada kaldılar.

Benim görüşüme göre, verim açısından hiç bir skıntı yok. Ancak kabuk kalınlığı, meyve iriliği ve iç kalitesi, yağ oranı açısından (çünkü iç dolgunluğu iyi değilse, ceviziçi ince ise, bu ceviz kurutulduğunda büzüşmez mi?) soru işaretlerinin giderilmesi gerekir.

Ayrıca, satıcılar konusunda bu mesajda birşey yazmak istemiyorum. Belki sonra yazarım. Orası ayrı konu arkadaşlar. Ama tam anlamıyla bir muamma.

Bence oradaki bazı tiplerin, satıcıları kastediyorum, benden daha fazla bilgisi yok bu ceviz hakkında. Sadece, orada bu fidanın verimini görmüşler, getiren, geliştiren bir adam var bu cevizi. O adamlar az çok ceviz jargonunu öğrenmişler, ama derine indiğinde, burada değerli ceviz uzmanları var, onları yanıtlayamıyorlar işte. Bence ceviz ağacının dili olsa anlatacak kendini ama onu satanlar cevizden anlamıyorlar.

dagınsesi Çevrimdışı   Başa Dön