agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-09-2014, 19:28   #1651
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-09-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bu konuda ısrarcı olanlara da son olarak şunu söylüyorum 15- 20 yıllık bahçeleri değil (zaten bu yaşlarda bahçe yok) mutlaka 8-10 yıllık bahçeleri gezip görsünler etraflarında yoksa gelsinler ben göstereyim bir çok arkadaşı götürüp göstermişimdir gördükten sonra abi haklıymışın hakiketen olmaz demişlerdir. 8x8 ekili 9 yaşında bahçenin araları daha şimdiden kapandı bu ağaçlar 100- 150 sene nasıl yaşayacaklar.
Asili yabanci cesitlerin (Chandler-Fernor gibi) verim yasinin 35 sene oldugunu okumustum. Genclik kisirligi olacak yerli cesitler icin 100-150 senelik bahce kurulabilir, fakat asili yabanci cesitlerde tavsiye edilen 7*4 sIrt dikimin nedenlerinden birisi bu olabilir diye dusunuyorum. 4 yasindan sonra verime yatiriyoruz, ve yuksek verimle 35 yasina devam ediyoruz. Bu sureden sonra agac genclik kisirligi da yasamadigi icin verim surekli azaliyor ve bahce kademeli olarak genclestiriliyor.

Kisacasi asili yabanci cesitlerin verim sureleri de arastirilip ona gore karar verilmelidir. HER CESIT icin YUZ YIL diyip, dikim SIKLIGI belirlenmemelidir.

ukaraymir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 15:56   #1652
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-12-2011
ceviz fidanı ile her konuda sitemizi ziyaret edebilir veya bizi arayabilirsiniz. Ceviz Fidanı - Ceviz Fidancılık Kalitesiyle İsmine Doğru Tescilli Markamızla Ceviz Fidanı Satışı 0539 432 34 85

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 16:09   #1653
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-09-2014
Herkese merhabalar,
Forumda yeniyim, hatta ilk mesajım.
Aylardır sayfa sayfa, konu konu okuyor araştırıyorum.
Memleketim olan İstanbul-Ağva da 4,5 dönüm dedelerimden kalma mütevazi bir arazide ceviz yetiştirme niyetindeyim. Benimki sadece toprağa-doğaya yakın olma sevdası, şehrin bunalımından bir nebze arınma, evlatlarıma bakın işte gerçek dünya bu diyebilme sevdası.
Arazi denizden kuşbakışı 4 km. kadar içeride ve denizi görmüyor, güney cepheye bakan bir yamaçta. Numune almak için toprağı kazdığımda ilk 60 cm. koyu renkli verimli görünen bir toprak, sonrasında derinleştikçe kırmızıya dönen yaklaşık 1 metrelerde kile dönüşen bir toprak.
Toprak analizini henüz yaptırmadım, 1 hafta içerisinde yaptıracağım. Okuduğum, edindiğim bilgiler ışığında chandler ekmeye karar verdim, hatta şile tarım ilçe müdürlüğü ile telefonda görüştüm ve onlar da Yalova tiplerinden kesinlikle uzak durmamı, chandlerin şu ana kadar oralarda denenmediğini fakat denenebilecek bir tip olduğunu söylediler.
Şu anda tek sorunum toprağın killi yapısı gibi gözüküyor, bu sorunu çözmem için ne önerebilirsiniz,
çukurları kepçe ile açtıracağım, yakınlardan hayvan gübresi bolca temin edebilirim, sizce toprağı derin kazdırıp yanmış hayvan gübresi ile desteklemem yeterli olurmu, bu arada hazır kepçe girmişken kuyu da kazdıracağım, bölgede 3-5 mt'de cılız da olsa su çıkıyor, yani su sorunum olmayacak.
Forumda yakın bölgede bahçe kuran arkadaşlar var ise tanışmak, deneyimlerinden faydalanmak isterim.
Şimdiden teşekkürler..

Murat Kayadelen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 16:20   #1654
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi goksal Mesajı Göster
ceviz fidanı ile her konuda sitemizi ziyaret edebilir veya bizi arayabilirsiniz. Ceviz Fidanı - Ceviz Fidancılık Kalitesiyle İsmine Doğru Tescilli Markamızla Ceviz Fidanı Satışı 0539 432 34 85
goksal bey fidan sokumunde sızden haber beklıyorum.unutmayın.saygılar

agacarkadas beğendi.
sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 16:24   #1655
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-12-2011
notunuzu aldım sedat bey söküm zamanı size haber vereceğim

sedatkso beğendi.
goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2014, 17:42   #1656
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-05-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güngöry Mesajı Göster
Sayın tiryaki ve ermana,
tahlil sonuçları sizleri haklı çıkadı. yabani ot organik madde ölçüsü değilmiş .
sonuçları aşağıya eklyorum, yorumlarınızı bekliyorum, bu arada analiz örneklerini aldıktan sonra 16 dekara 14 kamyon olacak şekilde hayvan gübresi vererek tekli sabanla sürdürdüm tarlayı, çukurları açmak için yağmur yağıp toprağın tavlanmasını bekliyorum. çukurlar açıldıkran sonra 50 cm e kadar doldurtup, 5-10 cm yanmış koyun gübresi ve ürerine 5-10 cm üst toprak koyarak beklemeye bırakacağım, aralığın 1. veya 2. haftası dikim yapacağım.
Tahlil sonuçlarında not bölümünde önerilen işler ve verilmesi gereken besin tablosu galiba tarım müdürlüklerinde standart
İlginçtir hemen her tahlil sonuçlarına aynı şeyleri yazıyorlar

Rıfat Tosun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2014, 17:19   #1657
Yeni Üye

Bahce kurmadan once yaklasik 3 yildir yerli ve yabanci kaynaklardan arastirma yapiyorum. Edindigim bilgileri kisaca asagida toparlayama calistim. Tecrubeli arkadaslarin yorum ve katkilarini bekliyorum. Tesekkurler

A Alinacak Arazinin Ozellikleri
1 Tarlada hafif egim olmasina dikkat edilmelidir. Soguk hava su gibi akar. Hafif egim sayesinde tarlanin icine cokup kalmaz.
2 Mumkunse tepenin kuzey cephesindeki yamactan tarla secilmelidir. Bu sayede fidanimiz guney cepheye gore 3-4 gun daha gec uyanir.
3 Tarla alinmadan once kepce yardimiyla 2.5 mt'lik profil acilmalidir.
4 Acilan profilde taslarda pas gozlenmemelidir. Aksi halde ortam nemli demektir. Demir su ile karisarak paslanmistir. Bu tarladan uzak duralim
5 Acilan profilde krec ve/veya kil tabakasi gozlenmemelidir. Bu tarladan uzak duralim
6 Acilan profilde tavan suyu birikmemelidir. 1 kac gun gozlem yapilabilir. Eger taban suyu sabit duruyorsa tabanda kaya veya kil vardir. Bu tarladan uzak duralim
7 Profilde gozle gorunur bir sikinti yoksa tarlanin muhtelif yerlerinden 30 60 90 cm den 3'er adet toprak ornegi alinarak analiz yaptirilmalidir
8 Toprak analizi sonuclari bir uzmanla (mumkunse fidan aldigimiz yere de gostererek) incelenmelidir.
9 Tarlada yapilacak sulama suyundan ornek alinarak su analizi yaptirilmalidir.
10 Sonuclar olumlu veya islah sonucu olumlu hale getirilebiliyorsa tarla alinabilir.

B Alinan arazide fidan ekimi oncesi yapilmasi gereken islemler
1 Tarla dipkazan ile surdurulmelidir.
2 Toprak analizine gore dekara 2 ila 4 ton arasinda Yanmis Hayvan Gubresi atilmalidir. Olmazsa olmazimidir.
3 Gubre atildiktan sonra zaman kaybetmeden karistirma ve capalama yapilmalisir. Yanmis hayvan gubresindeki Azotun ucmamasi icin olmazsa olmazimizdir.
4 Fidan ekilecek aralik mesafesi belirlendikten sonra 1mt eni 1 mt boyu 1.5 mt derinligi olacak sekilde kepce yardimiyla cukur acilmalidir. Olmazsa olmazimizdir.
5 Acilan cukurlar, cukurdan cikan topraga 3 kurek yanmis ahir gubresi karistirilarak kapatilabilir. Fakat topragin en verimli yeri canli tabaka olan ustteki 10 cm lik kismidir. Fidanin 2 yasinda 4 mt boyuna ulasmasi icin cukurdan cikan toprak yerine, fidan ekimi olmayan yerdeki yuzey topragiyla doldurulmasi gerekir. Bu islem biraz zahmetlidir, lakin bizi 1 seneye kadar kar ettirebilir.
6 Kapatilan cukurlara mutlaka herek dikilmelidir. Isaret heregini tamamladiktan sonra diger cukura gecilmelidir.
7 8*4 ; 7*4 ; 7*5 gibi SIK dikimlerde SIRT olusturmak gerekir. Bu sayede hem yuzey ustu drenaj saglanir, hem de sacak kokler icin gelisim yuzeyi artirilir.
8 Greyder yardimiyla Sira arasindaki 5-10 cm lik toprak sirt hizasinda toplanarak sirt hazirlanir.

C Fidan dikimi sirasinda dikkat edilmesi gerekli islemler
1 Ruzgar, don, camur varsa dikim yapilmamalidir.
2 Toprak tavinda ise daha onceden herek ile isaretledigimiz yerde 30 cm lik cukur acilarak dikime baslanabilir.
3 Acik koklu fidanlarin dikimden once koklerinin suya batilip kumdan temizlenmesi ve kok budamasinin yapilmasi gerekir. Olmazsa olmazimizdir
4 Dikim cukuruna 300 gr fosfor atilmalidir.
5 Asi yapilan yerden uzayan surgun hakim ruzgar tarafinda kalacak sekilde dikim yapilmalidir. Buradaki amac agacin ruzgar tarafina dogru uzamasini saglayip yan yatmasini onlemektir.
6 Acik koklu fidan istenen dikim noktasinin 5 cm altina konulur toprak kapatilir ve 5 cm hafifce yukari cekilir. Buradaki amac koklerin yercekimi tersi yonde gelmesini engellemektir.
7 Toprak hafifce bastirilir. Uzerine cikip ayakkabi ile cignemek tavsiye edilmez
8 Fidan dikildikten sonra don olma ihtimali varsa can suyu verilmez.
9 Hava gunesli ise can suyu verilir. Degilse yagmur, kar yagiyor veya yagma ihtimali varsa, ertesi gun havaya bakilarakta can suyu verilebilir
10 Can suyu olmazsa olmazimizdir, fakat dikilir dikilmez verilecek diye bir sart yoktur. Dikim yapilan gunun gecesinde don ihtimali varsa ve can suyu verdiysek kok o sene zayuf gelisir ve 1 sene kaybimiz olur.
11 Asi yapilan yerden uzayan surgunun tersi istikametteki surgunden 1.sene tepe kesimi yapilmadir. Buradaki amac agacin 2.sene yan yatmasini onlemektir.
12 1.sene tepe vurumu asagidan 6.gozden sayilarak asi surgununun tersi istikametten duz olarak yapilmalidir. Duz kesmesteki amac surgune zarar vermemektir.
13 Tepe vurumu yaptigimiz yere (goze degmedigine dikkat ederek) su bazli su tut surmek gerekir. Amac ruzgardan veya gunesten zarar gormemesidir.
14 Herek 10-15 cm uzaga dikilmelidir. Bir kumasla 8 harfi baglama teknigiyle cok sikmadan baglanmalidir.
15 1.5 mt genisliginde olan Sirt, siyah naylon malc ile Sirt hizasi boyunca aciklik kalmayacak sekilde kapatilmalidir. Bu sayede hem yabani ot mucadelesi yapilir, hem de su ve sicaklik kaybi onlenmis olur
16 Damlama sulama fidanin dibinde yapilmamalidir. Kokler gubre ve suya dogru uzar. (Gubreyi de cukuru acarken 1.5 mt derinlige bu mantikla atmistik) Kademeli olarak su agactan uzaklastirilmalidir ki agac daha hizli buyumeye tesvik edilebilsin.
17 Arzu edilirse sulama havuzu da yapilabilir. Hatta havuza sazan baligi turlerinden atilarak, sulama suyunun balik gubresi ile verilmesi saglanabilir. Buyuyen baliklar da kisa girerken afiyetle yenir )))

Eski 26-09-2014, 19:50   #1658
Ağaç Dostu

karaçepiş's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2012
arkadaşlar sn liliuma katılıyorum bahçesinide gezdim 8x8 güzel bir bahçesi var ama onlar bile birbirine girecek kadar yaklaşmış bende 250 ağacımı 8x4 16 ağacımı7x3.5 diktim artık yapacak bişey yok yeni bahçe kuracak olanlar dikkat etsin

karaçepiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2014, 19:53   #1659
Ağaç Dostu

karaçepiş's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2012
*** arkadaşlar chandler cevizleri toplayan varmı

karaçepiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 05:25   #1660
Yeni Üye

7*7 veya 8*8 dikim araligi, bahceleri kapatmadigi icin 7*4 veya 8*4 tavsiye edilmiyor ki. Buradaki olay Dekar basina verimi artirabilmek. SIRT dikimi oneren uzmanlar da kabul ediyor bahcenin 7*7 de kapandigini. Oncelikle SIRT dikimin mantigini iyi anlamamiz gerkiyor. Kimseyi suclamiyorum. Ama ulkemizde soyle bir anlayis var : "7*7 bahce kurdum, aralari tamamen kapandi, neden 7*4 kurayim mi?" Buradaki Cevap : "Verimliligi artirabilmek icin" olmalidir.
Burada 7*7 bahceyi kapatiyor, 7*4 ye gerek yok demek cokta saglikli degil. Ama uygulama ornekli olarak, 7*7 dekar urun toplami 7*4 dekar urun toplamindan fazla oluyor derseniz (kalibrasyonu da yakalayarak), o zaman tartismanin mantikli bir temeli olur.

Herkese iyi gunler dilerim. Saygilar

Eski 27-09-2014, 10:50   #1661
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-05-2014
Yapacak birşey yok demeyin, yurtdışında birçok araştırmada sık dikimi 5. Ve 15. Yıllarda (ağaçların gelişimine göre değişir tabii ki) seyrelterek ağaçlara 14x14 veya 16x16m ye kadar alan açıyorlar.

Böylelikle ilk 10 yıl içinde kumülatif maksimum verime ulaşmayı hedefliyorlar. Denemelerini de yapmışlar, Davis Üniversitesinin çalışmalarını araştırabilirsiniz bu konuda internetten.

duraemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 11:51   #1662
Yeni Üye

Californiadaki 35 yillik Chandler bahcesi. Sira aralari kesilmemis.

Eklenen Resimler

Eski 27-09-2014, 14:25   #1663
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
1- Bu ağaçlar 35 yaşındaysa bu Californialılar ya bu işi bilmiyorlar ya yılları şaşırıyorlar, 18 yaşında yalova ağacım bunların yanında 50 yaşında,

2- kerestelik ağaçmı yetiştiriyorlar, yoksa meyva için mi? bunların chandler olduğu konusunda da şüphelerim var, chandler yandal verimli bir cins bu ağaçlarda yandal çalışması görebiliyormusunuz.
3- Chandler olduklarını düşünelim, ağaçlar sıklıktan güneş isteğinden kavak gibi uzayım gitmişler güneş göremediğinden de yandal meyva gözü oluşturamayıp uzamışlar bu ağaçlardan 25 kg meyva alacaklarına inanmıyorum bu durumda sık dikimin faydası ne? artı mantari hastalıklarla uğraşaçağım diye zirai ilaç satanlarımı zengin edeceğim, zengin etmeyi de bıraktım bunlarında bu sık dikimde parmağı var diye düşünmeye başladım artık, oda ilaç zehir satıp para kazanacak erhalde. Başka bir şey aklıma gelmiyor sık dikim fidancıya ilaçcıya faydası var üreticiye faydası yok.
Alıntı:

7*7 veya 8*8 dikim araligi, bahceleri kapatmadigi icin 7*4 veya 8*4 tavsiye edilmiyor ki. Buradaki olay Dekar basina verimi artirabilmek.
Bu İfadenizi anlayamadım,

Dikim araları kapanmıyor ya da açık geniş kalacak gibi bir kanaat veya bilgi tecrübe edilmisse dikim araları sıklaştırılarak dekar başına verimi arttırabilirsin. Bu aralar üst resimde de görüldüğü gibi kapanıyor ise kapanmışsa güneş almıyorsa dekar bazında verimi sık dikimle arttıramazsın, ha kereste metreküpünü arttırabilirsin buna kafam yatar. Güneş almayan daldan meyvada alamazsınız. Biri alınıyor derse altta ifade ettiğim litaratürlere baksınlar.

Alıntı:
Burada 7*7 bahceyi kapatiyor, 7*4 ye gerek yok demek cokta saglikli degil.
Neden değil? sorumu soruyorsunuz cevap mı veriyorsunuz anlayamadım? sağlıklı değilse artıları eksilerinin de cevabı olmalı.

Tüm ifadelerde tüm litarütürlerde şu vardır ağaç dal aralarına güneş rüzgar girecek diye ki, doğrudur. (Bu cümleyi herkes kafasının bir yerine koysun sonra diğer konuları düşünürken bu cümleyi daima hatırlasın)

Bu cümleler söylenirken Diğer yandan ise 3.5-4 metreye ceviz ektirenler güneşi ve rüzgarı oraya neyle sokacaklar da meyva gözü oluşturacaklar, ellerine güneşi alıp yaprak altlarından dallara güneşimi gösterecekler, bunu kimse ne konuşuyor ne cevap veriyor,
Ve bunu size önerenlere özellikle sorunuz, deyiniz ki, arkadaş litaritürlerde yazan güneş rüzgar deyiminiz mi doğru yoksa 3.5- 4 metreye ekmek mi doğru.

Doğru bir tanedir iki tane olamaz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 14:44   #1664
Yeni Üye

Alıntı:
1- Bu ağaçlar 35 yaşındaysa bu Californialılar ya bu işi bilmiyorlar ya yılları şaşırıyorlar, 18 yaşında yalova ağacım bunların yanında 50 yaşında,
Ben de 35 yasinda Chandler gormedim Turkiyede. Hatta kimse gormemistir Turkiye topraklarinda. Turkiyeye son 10-15 yilda gelen bir cesir Chandler. O yuzden Californiyaya gidip goren ve bunu uzerine kitap yazan insanlarin tavsiyelerini ciddiye aliyorum. Ortada yazilmis KITAP'lar var cunku.

Alıntı:
Tüm ifadelerde tüm litarütürlerde şu vardır ağaç dal aralarına güneş rüzgar girecek diye ki, doğrudur. (Bu cümleyi herkes kafasının bir yerine koysun sonra diğer konuları düşünürken bu cümleyi daima hatırlasın)
Ben toprakta suzulerek gelen gunes isinlarini gorebiliyorum bu resimde.

Eski 27-09-2014, 14:47   #1665
Yeni Üye

Alıntı:
Güneş almayan daldan meyve de alamazsınız.
%100 haklisiniz.

Eski 27-09-2014, 14:50   #1666
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Komsunun tavuğu Bize kaz gelmiştir, bu elin ki alttakiler yelin ki.

Name:  575008571148503165841103.jpg
Views: 1787
Size:  69.5 KB

7 yaşlı Chandler

Name:  Kopyası 388022_4413412062731_1826862496_n.jpg
Views: 1886
Size:  71.9 KB

6 yaşlı Bilecik

Name:  ABCD0003.jpg
Views: 2916
Size:  63.0 KB

brr54 ve Milla beğendi.
Eski 27-09-2014, 15:09   #1667
Yeni Üye

Alıntı:
Komsunun tavuğu Bize kaz gelmiştir, bu elin ki alttakiler yelin ki.
Siz beni yanlis anladiniz sanirim. Benim bi iddiam yok. Ceviz bahcesi kurmayi dusunen genc bi girisimci adayiyim sadece. 7*4 SIRT'a SIK dikimin fayda ve zararlarini anlamaya calisiyorum

Eski 27-09-2014, 15:25   #1668
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ukaraymir Mesajı Göster

Ben toprakta suzulerek gelen gunes isinlarini gorebiliyorum bu resimde.
Güneş ışınlarını görebilmek belki senin için yeterli olabilir ama ağaç için Yeterliliğini ne bakmak lazım.

Eski 27-09-2014, 15:34   #1669
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ukaraymir Mesajı Göster
Siz beni yanlis anladiniz sanirim. Benim bi iddiam yok. Ceviz bahcesi kurmayi dusunen genc bi girisimci adayiyim sadece. 7*4 SIRT'a SIK dikimin fayda ve zararlarini anlamaya calisiyorum
Yanlış anlama yok Size istinaden resimleri koymadım herkes görsüm diye koydum.

7x4 sırta dikim ya da düz alana dikmenin arasında verim konusunda ne gibi faydaları var.
Sırta dikimde verimde çok bir şeyin değişeceğini sanmıyorum, ağacın daha sağlıklı olacağı sağlıklı olunca da azda olsa verim artışı görülebilir, sırta dikimin esas amacı verimle ilgili olmadığını düşünüyorum fakat dolayısıyla verime de etkili.

Eski 27-09-2014, 18:00   #1670
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Sn. Lilium

Ben cidden yoruldum 3.5 / 4m dikim aralığı soruları ile uğraşmaktan, siz yılmaz savaşçı olarak hala daha insanları uyarmaya devam ediyorsunuz, sizi takdir ediyorum.

TV'da tarımla ilgili kanallarda fidancı arkadaşlar 4m aralıkla kurulmuş bahçeleri ve bunların budamasını anlatıyorlar, ancak nedense hiç 3-5 yaşın üstündeki sık kurulmuş bahçeleri televizyonlarda göremiyoruz.

Anlattıkları ile hep 20-30 dönüm altı bahçe kuracak emekli ikramiyesini ya da senelerce biriktirebildikleri 3-5 kuruşu harcayacak, arkasında bir sermaye grubu olmayan orta direk vatandaşı cezbetmeye çalışıyorlar. Arazimiz ufak ya, mümkün olduğunca çok ağaç dikelim, bir şekilde budarız mantığındalar.

Hadi bize bir 200 dönüm üstü 8x4 dikilmiş, 5 yaş üstü sağlıklı bir bahçe göstersinler. 200 dönümü neyle, nasıl buduyorlar, ne kadar budama masrafı çıkıyor anlatsınlar. Ayrıca ne kadar senelik fungusit uyguluyorlar onu da anlatsınlar. Uygulanan fungusit harcamalarını da yazsınlar.

Sn. Lilium gördüğünü, budadığını hasat ettiğini yazıyor. Sn. Karaçepiş hata yapmışım diyor. Ceviz işine girecek kıt birikimini bu hayale bağlayacak insanımız halen tecrübeye değil, televizyona bakıyor.

Tamam 8x4 diksinler, ama belli bir yaştan sonra da aradan ağaç çıkarmaları gerektiğini de bilsinler. 7x3.5 dikmenin ise akıl alacak bir yanı yok.

Fıstık çamı fidanı aldığımda ormancı abiye bunları kaç mt ara ile dikeyim dedim. O da "aha bak şu ilerideki fıstık çamlarına sen karar ver" dedi. Bundan iyi akıl mı olur? Sn. Lilium da aynen bunu söylüyor. Gelin benim bahçeme bakın diyor. Gerisi fasa fiso.

Alın teriniz ile kazandığınız, çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını bu kadar kolay harcama lüksünüz varsa buyrun 7 x 3.5 mt dikin. Ama bir iyilik yapın, harcama lüksü olmayanları yanlış etkilemeyin.

Saygılar,

Ç.

Alıntı:
3.5 - 4 metrelerde cevizin olmayacağını bir çok yazılarımda yazmışımdır söylemişimdir şimdi bende mi yanlış yönlendirmiş oluyorum?

Yazılarımı yazarken de edindiğim tecrübeler doğrultusunda yazıyorum, efendim 3.5- 4 metrelerde bahçemi kurdun gördün de yazıyorsun diyebilirsin, Ne kurarım nede öneririm.
Şu ana kadar edindiğim tecrübelerden ustadlardan aldığım bilgilerden 8-9 yaşında yetiştirdiğim ağaçlarımdan, hocalardan aldığım küçük nüanslardan 3.5-4 metrelerde ceviz olmayacağı kanaatindeyim ve söylemekteyim ama ısrarla ekmeyiniz de diyemem herkesin kendi tercihidir eker yaşar görür ve kararını verir.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 21:46   #1671
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-09-2014
Bir kaç gündür konuyu sıkı bir şekilde okuyup merakla takip ediyorum, doğada gezmeyi, dağlara gitmeyi çok sevdiğim için gözlemlerimden bir şeyler aktarma gereği hissettim. Düzce ve Sakarya yaylalarına düzenlediğimiz trekkinglerde orman içlerinde görmüş olduğum (uzman değilim, sadece bir tahmin) gövde çapı 50-60cm olan, belki 40 50 yaşların da olan cevizlerin en yakınındaki ağaçlar 10-12 m. civarındaydı. Ben de ceviz dikmeyi düşünüyordum okuduklarım ve hatırladığım gözlemlerimden sonra doğanın yanlış yapmayacağına, var olan ekonomik sistenin yanlış içerdiğine biz insanların sömürülecek ... (yazmaktan vaz geçtim) bireyler olarak görüldüğümüz gerçeğini değiştirmiyor. Arazimize bahçemize, sanayi tipi tek çeşit ürünün yetiştirilmesi doğaya ne kadar aykırı ise var olan çark'ta yaşam bu şekilde devam ediyor. Etmeli mi? ...

Çamtepe ve ZEDİDO beğendi.
Karena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2014, 11:30   #1672
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-12-2013
Lütfen yardım

Arkadaşlar İstanbul da toprak tahlili hangi ayda yaptırılır ve ceviz ve meyva ağaçlarında kaç cm den örnek alınması gereklidir ? lütfen yardımcı olun .

ellagrup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2014, 13:09   #1673
Yeni Üye

10 yasinda 10*10 mt. kurulmus yandal verimi yuksek ceside otnek bir Pedro bahcesi ornegidir. Bahce sahibi yalan soylemiyorsa 2500-3000 adet meyve hasadi oluyor. 2500 adet dersek 2500*12gr = 30 TON urun yapar. Incelemek isteyenler icin link : https://www.youtube.com/watch?v=MHj5mM3Yjxg Agaclarin aralari kapatmadigini ve hata yaptigini soyluyor.

Dha sonra 7*7 mt bahce kuruyor. Yine bahce sahibi yalan soylemiyorsa 1500-2000 adet meyve hasadi oluyor. 1500 adet dersek 1500*12gr = 18 TON urun yapar. Incelemek isteyenler icin link : https://www.youtube.com/watch?v=R3G_xn9Xjx4

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
TV'da tarımla ilgili kanallarda fidancı arkadaşlar 4m aralıkla kurulmuş bahçeleri ve bunların budamasını anlatıyorlar, ancak nedense hiç 3-5 yaşın üstündeki sık kurulmuş bahçeleri televizyonlarda göremiyoruz.
Yillarini bu ise vermis ve bu alanda KITAP yazmis Selami Bayrak'in dikim araligi hakkindaki goruslerini incelemek isteyenler icin link : https://www.youtube.com/watch?v=Rhk37Opu0gY

Cevizin anavatani olan Anadolunun ceviz ihtiacinin %70 ini ithal etmesi ne kadar aciysa, modern tarim yontemlerini inkar edip geleneksel sekilde uretime devam etme israri da o kadar acidir.

Bu demek degildir ki herkes SIK dikim yapsin. Budama ve kulturel islemler takibi ek maliyet getirir. Ancak ticari amacla bahce kuracak olanlarin yeni cesitleri arastirmasi ve buna uygun kulturel islemleri gelistirmek istemesi gerekmektedir. Malclama, gubreleme, drenaj olusturma maalesef ulkemizde sinirli duzeyde yapilmaktadir. Yurtdisinda 2 dolara insanlar ceviz yerken biz 10 dolara bulamiyoruz.

Saygilar,

Eski 28-09-2014, 13:51   #1674
Ağaç Dostu

jinekolog1959's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2013
Sn. Ukaraymir

Bir liste halinde dikkat edilecekleri ve yapılacakları sıralamış ve “tecrübeli arkadaşların” yorumlarını istemişsiniz. Ben her ne kadar bu işin henüz başında olan bir ceviz dostu olarak kendimi tecrübeliler arasında görmesem de, birkaç konuda yazma ihtiyacı hissettim:

-"Bahçe kuzey cepheli seçilmeli" demişsiniz. Bahçenin kuzey cepheli seçilerek uyanmanın birkaç gün geciktirilmesi, şimdiki gibi geç yapraklanan türlerin mevcut olmadığı dönemlerde faydalı bir uygulama olabilirdi. Zaten ilkbahar donlarını tamamen atlatabilecek kadar geç yapraklanan türler varken kuzey cephe seçimi kesinlikle yanlıştır. Ceviz güneşle büyür, fotosentez güneşle yapılır, verim direk olarak ışıklanma süresiyle orantılıdır. Güney cephe, uzun vejetasyon süreli bölgelerde dahi önemli bir avantaj sağlarken, İç Anadolu gibi kısa vejetasyon süreli bölgelerde arazi alımında bence birincil önemdeki kriterlerden biri olmalıdır.

-Yapılacak işler listesinin başına 1. Madde olarak ‘Tarla dipkazanla sürdürülmelidir’ yazmışsınız. Amerika'da yıllar süren kontrollü çalışmalar neticesinde dikim öncesi riperlemenin, ileriki yıllarda ne ağaç çaplarında, ne ağaç başına verimde anlamlı, ölçülebilir bir artışa yol açmadığı gösterilmiştir. Riperlemeye alternatif olarak geliştirilen derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasının fidan gelişiminde aşikar olumlu etkileri bulunmuştur. Önce riperleme, ardından derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasında ise fidan köklerinin dikim çukurlarından dışarıya uzanması için gereken süre zarfında riperlemenin etkisinin kaybolduğu ortaya konmuştur. Bu bulguların ışığı altında, örneğin Avustralya cevizciliği'nde dikim öncesi riperleme uygulaması terk edilmiştir. Ben de şahsen kendi bahçemde riperleme uygulamadım.

(devam edecek)

jinekolog1959 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2014, 14:02   #1675
Ağaç Dostu

jinekolog1959's Avatar

Sırt dikimini, sık dikimin bir gerekliliği imiş gibi algılamışsınız. Oysa sırt dikimiyle sık dikimin direk bir ilişkisi yoktur. Toprağınız killiyse kök boğulmasını engelleyecek ve maksimum drenaj sağlayacak bir yöntem olarak çok faydasını görürsünüz. Keza toprağınız sığsa veya yakın mesafede kök gelişimini sınırlayacak kist tabakası varsa, fidanınızı sırta dikerek sınırlayıcı tabakadan uzaklaştırabilir, kökler için ilave hacim sağlayabilirsiniz. Ama kumlu ve derin bir toprakta sırt uygulaması, ilave bir sürü masraf dışında size fazla birşey kazandırmayacaktır.

(devam edecek)

Eski 28-09-2014, 14:31   #1676
Ağaç Dostu

jinekolog1959's Avatar

Kaliforniya'da 35 yaşında bir ceviz bahçesinde Sn. İ.Balkal'ın resmini yayınlamışsınız. Bu fotoğraf, ağaçlarda çıplaklaşma, yan dal verimliliği olmaması, oduna kaçma gibi çeşitli olumsuz eleştiriler almış.

Amerika'da ceviz bahçeleri için fizibilite çalışmaları yapılırken bahçe ömrü maksimum 35 yıl olarak hesaplanır. Bu yaşa gelen ağaçlarda dramatik bir verim düşüşü, bitkinlik ve yaşlanma belirtileri izlenir, rantabilite kaybolur.Fotoğrafta izlenen olumsuzluklar bu durumun yansıması olabilir diye düşünüyorum.

Bu duruma gelmiş bahçelerde ağaçlar derhal kaldırılır, kökler de 180 cm'e kadar inebilen derin riperlemeyle temizlenir ve sıfırdan yeni bahçe tesis edilir. Kimileri bu durumun Amerika'da paradox ve black walnut anaçları üzerinde j.regia yetiştirilmesinden kaynaklandığını, bizdeki anaçların j.regia olmasından dolayı bizde bu olumsuzluğun yaşanmayacağını iddia ederler.

Bizde fidancılar yeni bahçe tesis edeceklere "100 yıllık yatırım yapıyorsunuz" derler. Ben bu söylemi hep ihtiyatla karşılamışımdır. Bu erken bitap düşme durumu, bizatihi her türlü aşılı fidana mı mahsustur, yoksa aşırı verime zorlayan budama ve diğer kültürel uygulamaların da sorumluluğu var mıdır? Bu soruların cevaplarını kimsenin %100 kesinlikle verebileceğini sanmıyorum, çünkü bizde değil 100 yıllık, 35 yıllık aşılı kapama ceviz bahçesi olduğunu dahi sanmıyorum.

Eski 28-09-2014, 15:22   #1677
Ağaç Dostu

jinekolog1959's Avatar

"Kanaatime göre Türkiye’de zaten toprağı kuvvetli olup, araların hızlıca kapanacağı bahçelerde kesinlikle standart aralık mesafelerde dikim yapılmalıdır. Çit tarzı yetiştiriciliğin hiçbir gereği uygulanmazken, çit dikimi için yapılacak onca ekstra fidan alımı, çukur açma, dikim, bakım, gübreleme, budama , sonra da aradan çıkarma masraflarının o sürede geri alınması bence imkansız."

Yukarıdaki satırlar 30 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında "Ankara Polatlı'da bir Ceviz Bahçesi" adlı sayfamda çit dikimi ve çit tarzı yetiştiricilik üzerine bir dizi olarak yayınladığım yazıların sonuç bölümündeki cümle. Konuyla ilgilenen, bilgi sahibi olmak veya bilgilerini tazelemek isteyenlere, eğer okumadılarsa bir göz atmalarını öneririm. Kaliforniya Üniversitesi'nin bu yılki dökümantasyonu Amerika'dan getirilip incelenerek hazırlandığından herkese faydalı olabilir.

Gene de birkaç ipucu vermek gerekirse; Türkiye'de uygulandığı şekliyle,

- Sık dikimde 5. yıldan 8. yıla kadar daha çok verim alırsınız. Ama bu, henüz ağaçlar maksimum verimlerinden çok uzakta olduklarından anlamlı bir miktar teşkil etmez. Klasik dikilmiş bahçede 8. yılda aralar kapanınca taç hacimleri ve verimler hemen hemen eşitlenir.

-Sonraki yıllarda 8 metreye büyümeye çalışan ağacı sürekli 4 metrede tutabilmek için normalin 2 katı budama faaliyetiyle uğraşır durursunuz, ya da bu sevdadan vazgeçer, aradan ağaçları çıkarır ve rahatlarsınız.

Dünya'da uygulandığı şekliyle uygulayacaksanız; büyük yatırım planlıyorsanız, çitvari budama ekipmanını temin edip, onu kullanabilecek elemanı kiralama veya istihdam yoluyla bulabilecekseniz, kesinlikle çit tarzı yetiştiricilik çok daha karlı ve verimlidir.

Eski 28-09-2014, 18:02   #1678
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 Mesajı Göster
-"Bahçe kuzey cepheli seçilmeli" demişsiniz. Bahçenin kuzey cepheli seçilerek uyanmanın birkaç gün geciktirilmesi, şimdiki gibi geç yapraklanan türlerin mevcut olmadığı dönemlerde faydalı bir uygulama olabilirdi. Zaten ilkbahar donlarını tamamen atlatabilecek kadar geç yapraklanan türler varken kuzey cephe seçimi kesinlikle yanlıştır. Ceviz güneşle büyür, fotosentez güneşle yapılır, verim direk olarak ışıklanma süresiyle orantılıdır. Güney cephe, uzun vejetasyon süreli bölgelerde dahi önemli bir avantaj sağlarken, İç Anadolu gibi kısa vejetasyon süreli bölgelerde arazi alımında bence birincil önemdeki kriterlerden biri olmalıdır.
Olmazsa olmaz yazdiklarim maddelerin icinde kuzey cephe yok. Bazi ziraatciler 3-4 gun avantaj saglar derken, bazilari gerek yok diyolar. Farkli yorum oldugu paylasmak istedim sadece

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 Mesajı Göster
-Yapılacak işler listesinin başına 1. Madde olarak ‘Tarla dipkazanla sürdürülmelidir’ yazmışsınız. Amerika'da yıllar süren kontrollü çalışmalar neticesinde dikim öncesi riperlemenin, ileriki yıllarda ne ağaç çaplarında, ne ağaç başına verimde anlamlı, ölçülebilir bir artışa yol açmadığı gösterilmiştir. Riperlemeye alternatif olarak geliştirilen derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasının fidan gelişiminde aşikar olumlu etkileri bulunmuştur. Önce riperleme, ardından derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasında ise fidan köklerinin dikim çukurlarından dışarıya uzanması için gereken süre zarfında riperlemenin etkisinin kaybolduğu ortaya konmuştur. Bu bulguların ışığı altında, örneğin Avustralya cevizciliği'nde dikim öncesi riperleme uygulaması terk edilmiştir. Ben de şahsen kendi bahçemde riperleme uygulamadım.

(devam edecek)
Ayni sekilde cukur acma OLMAZSA OLMAZdir. Fakat patlatma imkan varsa yapilabilir. Tartisilmalidir ******. Yorumuz icin de tesekkur ederim. Keske herkes "Yav boyle olmaz, sacmalamayin" yerine sizin gibi duzeyli tartismanin icerisinde olsa, guclu ve zayif yonleriyle irdeleyip ilerlemeye katkida bulunabilse. Ama maalesef ki ulkemizde o kadar "uzman" var ki, bu yuzden %70 ceviz ihtiyacimizi ithal ediyoruz. Bu yetmiyormus gibi, Amerikan Cevizimi, Fransiz cevizi mi yoksa Altay cevizi mi eksem diye sig tartismalar yapabiliyoruz ve kendi Cesitlerimizi iyilestiremiyoruz. Klasik, babadan gorme yontemleri %1 iyilestirme adina bir tastisma acilmasina bile tahammul gosteremiyoruz millet olarak. Ben ona uzuluyorum sadece. Yoksa bu isi hobi amacli yapacak insanlariz hepimiz. Derdimiz sadece nasil daha iyi olur, daha keyifli ve kaliteli uretimi yapariz noktasidir. Ben 10 donum palnliyorum. Donum basina 400 kg alsam ne olur 450 kg alsam ne olur Beni ne zengin eder, ne de fakir eder. Ama o 451 kg'a ulasmanin mutlugu icin bu foruma girdim sadece, acaba bi ilerleme saglarmiyim. IHTIMAL bile bir yenilik bulabilir miyim diye. ama goruyorum ki cogu kullanici ilerleme ihtimali olan yontemleri bile SACMA diyerek kesip atiyo.

Eski 28-09-2014, 18:08   #1679
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Ceviz Fidanı Seçimi ve Dikimi 2. bölüm - YouTube

videonun 4- 4.40 taki söyleme kesinlikle ve kesinlikle katılmıyorum,selami hoca da çoşmuş,

Bir yandan 10 yıl sonra aralardan birer tanesini çıkaracaksınız diyeceksiniz bir yandan 10 yıl sonraki iki misli paradan üründen bahsedeceksiniz,

Adama Bu ne turşusu diye sorarlar. Böyle bir çelişki olabilirmi yahu.

ki buradan asla ve asla 10 yıl sonra iki misli ürün alamazsınız, altı yedi yaşına kadar iki misli ürün alınabilir, altı yedi yaşına kadar olan verimde ekonomik anlamda çok birşey ifade etmez.

Bazı şeyler yazıyorsan gözlemlerime göre yazıyorum bazı şeyleri yapmayınız derken elimi vicdanıma koyarak söylüyorum,

Bana ne, kim ne isterse yapabilir ne şekilde isterse ne sıklıkta ekerse eksin beni çok ilgilendirmiyor, paranızı carcur etmeyiniz diye yazıyorum, sizene benim paramdan diyorsanız ona da eyvallah deriz.

dilimin uçunda şöyleyecek çok şeylerim var Bazı şeyleri yazmak o kadar kolay değil yazarsam dava konusu olur.

Yok öyle yağma bu milleti enayi görmek enayi yerine koymak daha çok parasını alarak fidan satma, eh isim yapmışya güven kazanmış ya 8 liraya alacaksın fidanı 20 liraya satacaksın bir nevi fidan ticareti yapacaksın ve tabi ki, 7x3.5 - 8x4 diyecekler. arkadaşlar az paralar değil bunlar ordan al burdan sat milyarlar cebe, kazandıkları parada da gözüm yok gözü olanın gözü çıksın benim derdim üreticiyle bu kadar oynanmaz.

Benim böyle çelişkiler dolu söylemlere karnım tok.

Bazı üstatların ot bile çıkmayan topraklara taban killi kireçli topraklara para kazanma uğruna fidan satma uğruna bahçe kuranları da biliyoruz, ve bunlar üstad..

Eski 28-09-2014, 18:25   #1680
Yeni Üye

Alıntı:

Yok öyle yağma bu milleti enayi görmek enayi yerine koymak daha çok parasını alarak fidan satma, eh isim yapmışya güven kazanmış ya 8 liraya alacaksın fidanı 20 liraya satacaksın bir nevi fidan ticareti yapacaksın ve tabi ki, 7x3.5 - 8x4 diyecekler. arkadaşlar az paralar değil bunlar ordan al burdan sat milyarlar cebe, kazandıkları parada da gözüm yok gözü olanın gözü çıksın benim derdim üreticiyle bu kadar oynanmaz.

Benim böyle çelişkiler dolu söylemlere karnım tok.

Bazı üstatların ot bile çıkmayan topraklara taban killi kireçli topraklara para kazanma uğruna fidan satma uğruna bahçe kuranları da biliyoruz, ve bunlar üstad..
Sn Lilium,
Bazi fidancilar ellerinde kalani satmak icin boyleye bu cesit olur diyerek, sirf stok eritmek icin yanlis fidan secip, yanlis fidan diktiriyorlar. Hatta tozlayicilari bile yanlis verenler var. Bu para kazanma hirsiyla piyasadaki sahtekarlar konusunda %100 haklisiniz. Uc dal verimli agaclari 8*4 olur diyip satanlar da var fazla fidan satmak icin. Hatta ben bircok fidan fidancinin Fernorun tozlayicisi olarak Fernetteyi sattigini biliyorum. (bu forumda da onunla ilgili bir baslik vardi hatta bakabilirsiniz) Niye ? Fidancinin elinde Fernette var cunku O yuzden Fernorun tozlayicisi Fernettedir diyerek satiyolar.
Ama ben Selami hocayi 3 senedir takip ediyorum. Kitabini da aldim okudum (287 sayfa). Yurtdisi gezilerini de biliyorum, takip ediyorum. Diger sahtekarla gibi fidan satmak icin soylemde bulundugunu hic dusunmuyorum.

Feragnesim ve ENERJİİ beğendi.

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025