Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959
-"Bahçe kuzey cepheli seçilmeli" demişsiniz. Bahçenin kuzey cepheli seçilerek uyanmanın birkaç gün geciktirilmesi, şimdiki gibi geç yapraklanan türlerin mevcut olmadığı dönemlerde faydalı bir uygulama olabilirdi. Zaten ilkbahar donlarını tamamen atlatabilecek kadar geç yapraklanan türler varken kuzey cephe seçimi kesinlikle yanlıştır. Ceviz güneşle büyür, fotosentez güneşle yapılır, verim direk olarak ışıklanma süresiyle orantılıdır. Güney cephe, uzun vejetasyon süreli bölgelerde dahi önemli bir avantaj sağlarken, İç Anadolu gibi kısa vejetasyon süreli bölgelerde arazi alımında bence birincil önemdeki kriterlerden biri olmalıdır.
|
Olmazsa olmaz yazdiklarim maddelerin icinde kuzey cephe yok. Bazi ziraatciler 3-4 gun avantaj saglar derken, bazilari gerek yok diyolar. Farkli yorum oldugu paylasmak istedim sadece
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959
-Yapılacak işler listesinin başına 1. Madde olarak ‘Tarla dipkazanla sürdürülmelidir’ yazmışsınız. Amerika'da yıllar süren kontrollü çalışmalar neticesinde dikim öncesi riperlemenin, ileriki yıllarda ne ağaç çaplarında, ne ağaç başına verimde anlamlı, ölçülebilir bir artışa yol açmadığı gösterilmiştir. Riperlemeye alternatif olarak geliştirilen derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasının fidan gelişiminde aşikar olumlu etkileri bulunmuştur. Önce riperleme, ardından derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasında ise fidan köklerinin dikim çukurlarından dışarıya uzanması için gereken süre zarfında riperlemenin etkisinin kaybolduğu ortaya konmuştur. Bu bulguların ışığı altında, örneğin Avustralya cevizciliği'nde dikim öncesi riperleme uygulaması terk edilmiştir. Ben de şahsen kendi bahçemde riperleme uygulamadım.
(devam edecek)
|
Ayni sekilde cukur acma OLMAZSA OLMAZdir. Fakat patlatma imkan varsa yapilabilir. Tartisilmalidir ******. Yorumuz icin de tesekkur ederim. Keske herkes "Yav boyle olmaz, sacmalamayin" yerine sizin gibi duzeyli tartismanin icerisinde olsa, guclu ve zayif yonleriyle irdeleyip ilerlemeye katkida bulunabilse. Ama maalesef ki ulkemizde o kadar "uzman" var ki, bu yuzden %70 ceviz ihtiyacimizi ithal ediyoruz. Bu yetmiyormus gibi, Amerikan Cevizimi, Fransiz cevizi mi yoksa Altay cevizi mi eksem diye sig tartismalar yapabiliyoruz ve kendi Cesitlerimizi iyilestiremiyoruz. Klasik, babadan gorme yontemleri %1 iyilestirme adina bir tastisma acilmasina bile tahammul gosteremiyoruz millet olarak. Ben ona uzuluyorum sadece. Yoksa bu isi hobi amacli yapacak insanlariz hepimiz. Derdimiz sadece nasil daha iyi olur, daha keyifli ve kaliteli uretimi yapariz noktasidir. Ben 10 donum palnliyorum. Donum basina 400 kg alsam ne olur 450 kg alsam ne olur

Beni ne zengin eder, ne de fakir eder. Ama o 451 kg'a ulasmanin mutlugu icin bu foruma girdim sadece, acaba bi ilerleme saglarmiyim. IHTIMAL bile bir yenilik bulabilir miyim diye. ama goruyorum ki cogu kullanici ilerleme ihtimali olan yontemleri bile SACMA diyerek kesip atiyo.