agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)

Beğeni Düzeni975Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-04-2007, 09:39   #1
nil
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-03-2007
yangına dayanıklı ahşap

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ekalafat Mesajı Göster
sn. Nil,
Ahşap evler günümüzde yangına dayanıklı olarak imal edilebiliyor. Emprenye ve yangına dayanıklı verniklerle bu süre artırılabiliyor. Kaldıki eviniz betonarme de olsa suikast halinde yanmayan bir malzeme yoktur. Ahşap söndürülene kadar taşıyıcılık özelliğini kaybetmeden dayanırken, mesela çelik 500 dereceden sonra sıvılaşıp çöker.

Yani ahşap evinizde gönül rahatlığı ile oturunuz. Hiç bir şey olmaz.
Sn. ekalafat,

Verdiğiniz bilgiye teşekkürler (yanıtlamakta geciktiğim için kusura bakmayın). Doğrusu bu aklıma gelmemiş değildi ama gerçek olamayacak bir fantezi gibi göründü bana ve bir google yapmaya dahi kalkışmadım. Kendimle de dalga geçtim üstelik "-nereden gelir aklına böyle sivri fikirler" diye... ateşe dayanıklı ahşap??!!!

Demek kolay alev almayan ya da yangına nispeten dayanıklı ahşap da yapmışlar... yapıp sattıklarına göre, elbet işe yarıyordur... Ama bu konuda müşterinin özel bir isteği olmazsa, üretiminizde normal ahşap kullanıyorsunuz değil mi? Sorabilir miyim, müşterilerinizin yüzde kaçı böyle özel emprenyeli, yangına dayanıklı ahşap istiyor?

Bir de, hazır sizi bulmuşken maliyetini de öğreneyim böyle bir farkın.

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Nil

Düzenleyen nil : 03-04-2007 saat 09:48 Neden: yanlış ifade
nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2007, 17:07   #2
Ağaç Dostu

ekalafat's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2006
Galeri: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nil Mesajı Göster
Sn. ekalafat,

Verdiğiniz bilgiye teşekkürler (yanıtlamakta geciktiğim için kusura bakmayın). Doğrusu bu aklıma gelmemiş değildi ama gerçek olamayacak bir fantezi gibi göründü bana ve bir google yapmaya dahi kalkışmadım. Kendimle de dalga geçtim üstelik "-nereden gelir aklına böyle sivri fikirler" diye... ateşe dayanıklı ahşap??!!!

Demek kolay alev almayan ya da yangına nispeten dayanıklı ahşap da yapmışlar... yapıp sattıklarına göre, elbet işe yarıyordur... Ama bu konuda müşterinin özel bir isteği olmazsa, üretiminizde normal ahşap kullanıyorsunuz değil mi? Sorabilir miyim, müşterilerinizin yüzde kaçı böyle özel emprenyeli, yangına dayanıklı ahşap istiyor?

Bir de, hazır sizi bulmuşken maliyetini de öğreneyim böyle bir farkın.

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Nil

Sn Nil, ahşabın emprenye edilmesi için gerekli ücret m³ başına 100 $ dır. Ancak dış cephede bu emprenyenin kullanılıp iç cephede su bazlı emprenyenin kullanılması gerekmektedir. Yoksa biz de betonarme binaların radyasyon yayıp insanları kanser yaptığı gibi insanlara zarar verici konutlar yapmaya başlarız . Allah az imamla,az doktorla karşılaştırmasın diye dua ederiz ya bir de az marangozu katacağız bu işe.
Sağlıklı günler dilerim

ekalafat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2007, 10:59   #3
Ağaç Dostu

Halit Togay's Avatar

Giriş Tarihi: 30-09-2005
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nil Mesajı Göster
Sn. ekalafat,

Demek kolay alev almayan ya da yangına nispeten dayanıklı ahşap da yapmışlar... yapıp sattıklarına göre, elbet işe yarıyordur... Ama bu konuda müşterinin özel bir isteği olmazsa, üretiminizde normal ahşap kullanıyorsunuz değil mi? Sorabilir miyim, müşterilerinizin yüzde kaçı böyle özel emprenyeli, yangına dayanıklı ahşap istiyor?l
Acaba ben yanlış mı anlıyorum emprenye etmenin (bu kelime yerine emdirme veya emdirmeli demek de mümkün) ağacın ateşe dayanıklılığı üzerine bir tesiri var mı?

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2007, 23:08   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2007
Galeri: 56
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Acaba ben yanlış mı anlıyorum emprenye etmenin (bu kelime yerine emdirme veya emdirmeli demek de mümkün) ağacın ateşe dayanıklılığı üzerine bir tesiri var mı?
Emprenye(emdirme) vakum altında kimyasal maddeler ağaca emdiriliyor.Bu maddeler ağacı daha çok çürümeye karşı korumak için yapılıyor.Birde böceklere.Alevlenme derecesini bir miktar artırabilir,fakat bu yangına engel değildir.Çünkü her madde belirli bir sıcaklığa eriştiğinde yanmaya başlar.(Alevlenme derecesi) Bugün yanmaz tekstil kumaşlar da üretiliyor.Burada yanmazlıktan anlaşılan,kumaş alev alev yanmıyor, ama sonuçta yine yanıyor.
Benim sorduğumda emdirmeyi vakum altında 75-100 dolar/m3 yapıyorlar.
İç mekan için tavsiye etmem.Sonuçta kimyasal madde.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2007, 23:20   #5
Ağaç Dostu

Halit Togay's Avatar

Giriş Tarihi: 30-09-2005
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 Mesajı Göster
Emprenye(emdirme) vakum altında kimyasal maddeler ağaca emdiriliyor.Bu maddeler ağacı daha çok çürümeye karşı korumak için yapılıyor.Birde böceklere.Alevlenme derecesini bir miktar artırabilir,fakat bu yangına engel değildir.Çünkü her madde belirli bir sıcaklığa eriştiğinde yanmaya başlar.(Alevlenme derecesi) Bugün yanmaz tekstil kumaşlar da üretiliyor.Burada yanmazlıktan anlaşılan,kumaş alev alev yanmıyor, ama sonuçta yine yanıyor.
Benim sorduğumda emdirmeyi vakum altında 75-100 dolar/m3 yapıyorlar.
Bir miktar tahtaya emdirme yaptırdım . Hem de İstanbul'da iyi ve tanınmış bir firmada ancak bir kısmını kesip kullanmak icap etti ve gördüm ki tahtanın ortası emmemiş yalnızca dış yüzeyden 1-2 cm ilacı tutmuş.
Yni kesip kullanırsanız ortası çürümeye dayanıksız.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2007, 23:41   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Bir miktar tahtaya emdirme yaptırdım . Hem de İstanbul'da iyi ve tanınmış bir firmada ancak bir kısmını kesip kullanmak icap etti ve gördüm ki tahtanın ortası emmemiş yalnızca dış yüzeyden 1-2 cm ilacı tutmuş.
Yni kesip kullanırsanız ortası çürümeye dayanıksız.
Emdirme(emprenye) için bütün kullanacağınız ağaçlar,kullanacağınız ölçüde kesilecek,delik varsa delinecek ve öyle emdirme yapılacak.Daha sonra kesme,biçme işlemleri yapılmamalı.Mümkün değil demeyeyim,çok zor.Öyle bir şey çok pahalıya mal olur.Makine montajı gibi birşey.
Emdirmede kimyasal maddenin ağaca nüfuzu(işlemesi) ağacın kalınlığı ile orantılıdır.Hiç bir zaman %100 (sıfır noktasına kadar kimyasal madde nüfuzu) olmaz.
Bir de fırça ile yapılan veya sürülen emprenye maddeleri var.Emdirme(emprenye) denirse? Marangozların büyük bir kısmı emdirmeyi bu maddelerle yapılan işlem sanıyorlar.Ben kulübemi yaptırmadan önce en az on marangoz ile görüştüm,biri hariç emdirmeyi bilmiyorlar veya bilmek istemiyorlar.Sonuçta bende fırça ile bu maddeleri ahşaba sürdürdüm.Güya emprenye yaptım.

Eski 07-04-2007, 23:25   #7
Ağaç Dostu

İnci Akalp's Avatar

Giriş Tarihi: 06-03-2007
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 Mesajı Göster
Arkadaşlar

Ahşapta bir de 'ısıl işlem' denilen bir işlem var. İlgilenenlerin aşağıdaki siteye bakmalarını öneririm.

http://www.novawood.com.tr/

İnci Akalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2007, 23:50   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pearls Mesajı Göster
Arkadaşlar

Ahşapta bir de 'ısıl işlem' denilen bir işlem var. İlgilenenlerin aşağıdaki siteye bakmalarını öneririm.

http://www.novawood.com.tr/

Ağaç fırınlanmadan kullanılırsa,daha sonraları birçok problemle karşılaşılır.Bunun için genelde mobilya da kullanılacak ağaçlar 70-80C de belli süre tutularak bünyesindeki rutubeti atması sağlanır.İç ve dış lambirilerinizi mutlaka fırınlanmış ağaçtan yaptırmanız gerekir.Fırınlanmamış lambiri kullanılırsa,ilk yaz sıcaklarında tahtalarınız birbirinden ayrılacaktır.Veya ağaçlar kuru bir yerde çok uzun süre (1-2 yıl) bekletilir.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025