![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Sayın msgürkan, Burada yapılan roket bilimi değil ki! Ne neye benziyor. Herkes neye benzetiyorsa, ona benzetir. Kimse de aksini ispat edemez. Adı üstünde benzetme. Neden insanları taraf tutmaya zorluyorsunuz? Anlamıyorum. Farkındaysanız bu tartışmadan önce, bonsai bölümüne hiç uğramış kişiler tartışmaya müdahil olmaya çalışıyor. Alıntı:
Madem çok merak ettiniz... Bu terim için hangi seçeneğin kullanılacağı benim için farketmiyor. Her ikisi de ben forumlara gelmeden önce konmuştu. İkisini de kullanıyorum. Nye göre kullandığımı da biliyorsunuz. Diğer taraftan zümrüd-ü anka ve çelebi terimlerini kullanmayacağımı söyleyebilirim. Nedeni ikisinin de Arapça olması değil yakışmadığına inandığım için. Daha iyilerini bulana kadar tanuki ve literati demeye devam edeceğim. NOT: Bu isimleri, bukete Fransızca diyen Ali Bey koymuştu. Bir önceki mesajımda tartışmanın kuralsız ve şuursuz olduğunu söylerken kasttetiğim şey bu. Kurallarımızı Türkçe ve Türklerin koşullarına uygun olarak koymadıkça,bu şekilde her terim için kavga etmemiz gerekir. Kıvrımlı dik tarz da hiç doğru değil, ama kullanıyorum. Kıvrımlı diktarz "twisted trunk" için kullanılmalıydı. Ve "Informal upright" içinde düzensiz dik tarz denebilirdi. Dünyada "twisted trunk" ağacı rezil etmek olduğuna inanıldığı için terke edilmeye başlanmış bir tarz. Artık oldukça az yapılıyor. İleride az karşılaşırız diye umuyorum. Gerekirse birisi yivli tarz der. İdare ederiz. Malum spiral Latince, dönelli de entel Türkçesi. Eğer "siz"den kastınız bir grupsa, grubun adını koyalım ki grupcak yanıt verilebilsin. Zaten bu tartışma da, ortak Türkçe bulmaktan çok zaten var olmayan Türk bonsai birliğini iyice gruplara ayıramaya başladı.Bu da hiç hoş değil. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tartismaya katilmak istememenizin nedenlerden onde geleni, bu tartismada kural olmadigini belirtiyorsunuz ve suursuzca yapildigini dusunuyorsunuz. Bu baslik altinda yazilmis mesajlariniz var. Bonsaiye turkce terimler bulmaya da sizin belirtiginiz gibi bonsaiciler icerisinde en isteklilerdendiniz. O zaman bu forumda nasil bir tartisma kurali daha uygun olur diye baslik acip dusunce ve onerilerinizi belirtmeniz gerekirdi diye dusunuyorum. Bunu yapmis olsaydiniz belkide tartisma baska bir cizgide gelisirdi. Bir kere ta bastan ayirmamiz gerekiyor Ziraatcilik ayri bir meslektir. Bonsai ise Bitki yetistirmesini de icerisine alan bir sanat dalidir. O yuzden Ziraatcilerle bonsaicilerin kimi terimlerde ters dusmesi dogaldir. Batidakilerin bonsai terimlerini cahilliklerinden hic dusunmeden Kendi dillerine aldiklari dusuncenize katilmiyorum. Olsa olsa Japonlarin dunyaya bonsaiyi tanitmalarindan dolayi Onlarain kulturune olan bir saygidan yapmis olduklarini dusunuyorum ki biz bile kendimizi batidakilerden daha iyi dusunen celebiler olarak gorurken Japonca BONSAI sozcugune batililarin kendi dillerinde bir karsilik bulmaya calismadiklari gibi biz de calismadik ki dogrusu da bu idi. Istediginiz uygun sozcugu bulun herkes yine Japon dilinden gelen BONSAI sozcugunu kullanacak diger dillerde odugu gibi. Simdi size bir sorum var HOKIDACHI=BROOM=SUPURGE(Bu tarza nicin supurge dendigini de yukardaki mejajlardan eklenen resimlere bakabilirsiniz) Bu 3 kelimenin 3 dildeki anlami da aynidir ve buna katiliyorsunuzdur. Bizim turkcede kullandigimiz SUPURGE(cali, eletrikli degil ) Bonsaideki bu tarzla ortusuyormu?Ortusuyorsa ve SUPURGE turkce (veya turkceye yerlesmis ve kullanilan bir kelime ise, bunu yazmak zorundaydim cunku bu tartismaya daha kural konmamistir) bir kelime ise neden ikinci bir isim bulma cabasi icerisine girilmistir. Isterseniz cevabi yine ben vareyim. Agaclar.net'ten ayrilip yeni bir bonsai sitesi kuran arkadaslarimiz. Kimi bonsai terimlerini birlikte tartisip turkce karsiliklar bulmaya calistigimizi yok sayip **** unutup bu kelime agaclar.netindir diye, yeni arayislar icerisne girmislerdir. Oysa birlikte bulmaya calistigimiz turkce bonsai terimleri ne agaclar. netin ne benim ne de onlarindi hepsi bonsai icin yapilmis ortak calismalardi ve o calismalarin icerisnde SUPURGE tarzi da vardi. Simdi BUKET resimlerine bakin(kural konmadigi icin Fransizca olmasini bir kenara birakiyorum.) Bu buket resimleri ile HOKIDACHI bonsai tarzi arasinada gercekten bonsai ile ugrasan bir kisi olarak bir baglanti kurabiliyormusunuz? egreti gibi durmuyormu? NOT: Evet belirtiginiz konuyu iyi biliyorum. Ama eksik bildiginiz bir yani var Aussie'lerde(Australiyalilarin kendilerini tanitmak icin kullandiklari bir terim. Australiali anlaminda) Japon kulturunden ogrendikleri bonsai terimlerini Japoncadan Ingilizceye cevirdiler Ve dediginiz gibi Yalniz Sydney'de degil Australianin her yerinde Bonsaide yapilabilecek Australiaya ozgu arayislar icerisindedirler. Ornegin Daha once bonsaisi yapilmamis yerli agaclardan bonsai yapmiya, su an buyuk bir ilgi var. Sizin verdiginiz ornekte ise, yine eksiklik var. Aussie'lerden cok onceleri Cinliler ve Japonlar lime sulfur icerisine cini murekkep damladip beyazligi istedikleri gibi koyulastiriyorlardi. |
|
|
|
|
![]() |
|
|