Alıntı:
"Aslına bakarsanız isim çok önemli onu tanımlamanızda size yardımcı oluyor. Ama ben buna önem vermiyorum. Ben ağacımı oluştururken kendimden geçiyorum onu devasa olarak düşünüyorum doğada yaşasaydı hayatı nasıl olurdu diyorum ve mizansenlerimi oluşturuyorum ( - ki sanırım hemen hemen her bonsaici böyle yapıyordur. ) Benim için önem kazanan şey ona verdiğim isim aslında."
|
Yukardaki alinti sayin Picea pungeas' yazdiklarindan bir bolum. Ben onun ilk cumlesinini de onemsiyorum cunku bonsaide onemlidir. Onemlidir cunku, su an Turkiyede pek bilinmiyen bonsai gun gelecek diger ulkelerle boy olcusecek. Belkide Avrupadaki tum ulkelerle kimi bonsai yarismalarina girecek, dereceler alacak. Sizler Turkiyedeki (ve Kibristaki) ilk bonsaicilersiniz ve bu isi severek yapiyorsaniz en guzel en dogru bir sekilde yapmaniz gerektigine inaniyorum.
Japonlarin supurge tarzi dedigi ve gercekten de supurgeyi cagristiran bir tarza biz buket dersek bir yanilgi icerieine girmis oluruz. Bir milletler arasi katilimda tum ulkeler supurge tarzi derken(bildigim kadari ile, bonsaideki bu tarza avrupada da supurge tarzi deniyor herkes kendi dilinde supurge diyor) Biz bu tarza buket dersek saskinca yuzumuze bakararak, bunlar daha neyin neye benzedigini bilmiyorlar demezlermi?
Sayin Picea pungeasin diger yazdiklarina da katiliyorum. Insan bonsai ile ugrasirken kendinden geciyor buyuk bir keyif aliyor, kafasinda hayaller kuruyor agacini istedigi gibi sekillendirip buyutuyor ona istedigi isimleri veriyor. Ve bundan daha dogal bir sey yok herkes agaclarina istedigi isimi verebilir. Ama bu ozel bir isimdir ve ayni tarzdaki diger agaclari baglamaz.
Ornegin Uzman 16 Kibristan getirdigi sari yasemin celiklerinden guzel bir supurge tarzi yapmistir gun gelip agaci ciceklerle bezendiginde o ciceklerden etkilenip agacinin ismini Buket koyabilir bu benim buketimdir deyebilir ve diger supurge tarzlarini da baglamadigi icin kimse bir sey diyemez. Cinliler agaclarina ozel isimler veriyor ve kimi zaman da bu siirimsi isimler agacin bir parcasi oluyor hep onunla aniliyor (Sayin Eaglion da, agaclarina ozel isimler vermeyi seviyor ve guzel oluyor, Sahi o bu tartismaya niye katilmadi. Turkce isimler bulmayi bizler kadar onun da istedigine inaniyorum.)
Agaclariniz icin ozel isimler yaninda hikayeler de dusunebilirsiniz, Belki bir iki dizilik siirle birlikte sergileyebilirsiniz bunlar bonsaide cok dogaldir da tarz ve terimler uzerinde Turkce karsiliklar bulmak icin ugrasirken daha dikkatli daha fazla ozen gosterip iyice tartistiktan sonra turkce karsiliklari bulmaliyiz.
Mehmet Salih beyin ekledigi Kibristaki cali supurgeler, Turkiyede yapilanlardan farkili bir tarzda yapiliyor. Bonsaideki supurge tarzini da cagristiriyor.
Tartismaya katilan ve katilacak olan herkesin dusunceleri ne olursa olsun onemlidir ve tartismalara daha fazla uyenin katilmasi dogrulari en cabuk bir bicimde bulmamizi sagliyacaktir. Konumuz, Turkce isim ve terimler olunca tartismaya bonsai ile ilgilenmeyen ama Turkceye kayitsiz kalmiyacak uyelerimizin de katilabileceklerni belirtmek isterim.
Hepinize tesekkurler ve devam edelim.