agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

ayhat 27-09-2011 09:13

2 Eklenti(ler)
İşte en sonunda sizlere tohumdan yetiştirip yaz kış gözünün içine baktığım ama bana hiç çiçek vermiyecekmiş gibi gelen plumeriam. Sizce ne zaman çiçek açacak? :o

vehbi 27-09-2011 09:57

Plumeri'anız gayet sağlıklı görünüyor, MAŞALLAH gölge yerdemi duruyor,kısmen güneş görüyormu, alt yaprakları kendisimi döküldü?Büyüdükçe sizmi aldınız,inşallah çiçeğinide görürsünüz,sağlıcakla büyütün.

oxygene 27-09-2011 10:12

Gördüğüm kadarıyla 3 yaşında gibi duruyor ancak boyu biraz fazla uzamış gibi. Güneş sanki yeterli değil gibi duruyor sanki...

ayhat 27-09-2011 11:11

Sevgili vehbi alt yaprakları daha doğrusu bütün yaprakları kışın dökülüyor sonra baharda tekrar tepeden yaprakloanmalar başlıyor, işte hersene bu döngü devam ediyor,

Sevgili oxygene evet tam 3,5 yaşında güneş konusuna gelince 3 ten sonra güneş batana kadar güneş alıyor ama hep boya gidiyor, evimin oturulan kısımları pek güneş almıyor birtek o odanın camı en çok güneş alıyor tabi o da öğleden sonra güneşi.

oxygene 27-09-2011 11:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhat (Mesaj 863599)
Sevgili vehbi alt yaprakları daha doğrusu bütün yaprakları kışın dökülüyor sonra baharda tekrar tepeden yaprakloanmalar başlıyor, işte hersene bu döngü devam ediyor,

Sevgili oxygene evet tam 3,5 yaşında güneş konusuna gelince 3 ten sonra güneş batana kadar güneş alıyor ama hep boya gidiyor, evimin oturulan kısımları pek güneş almıyor birtek o odanın camı en çok güneş alıyor tabi o da öğleden sonra güneşi.

Kendi bitkilerimle kıyasladığımda gövde ince kalmış gibi duruyor bu da yeterli güneş alamamaktan kaynaklanıyor olabilir. Bitkinize gübre veriyormusunuz?

ayhat 27-09-2011 11:47

Hayır gübrede veremedim ama ihmalkarlığımdan değil sıvı gübremi vermem gerekiyor bilemiyorum yani gübreleme konusunda henüz çok cahilim. O yüzden mi çiçek açamıyor yoksa plumeriam?

acemifüsun 27-09-2011 21:23

Sevgili ayhat önümüzdeki yaz inşallah bol bol çiçeklerini görürsünüz:) Bana da gövde biraz ince kalmış gibi geldi.
Sevgili drhegelinin tercümeleri var , burada besin kullanımını çok güzel açıklıyor.

Hoş bir tesadüf olarak Amazon'dan sipariş verdiğim iki plumeria kitabı bugün elime ulaştı. Yazarları plumeria uzmanı olan kitapların tohum çimlendirme bölümlerini tercüme ediyorum.

İlk Kitap : "Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World"
Yazar : Jim Little
Basım tarihi : Nisan 2010

Tohumdan Çoğaltma
İlk adım, tohumu parmaklarınızın arasına alıp çok hafif sıkıştırarak tohum içinde kotiledon olup olmadığını anlamaktır. Düz ve içinde bir embriyon olduğuna dair işaret olmayan tohumları atın. Sonra, perlit veya benzer hafif ağırlıklı, gevşek bir yetiştirme ortamının üzerine yatırın. Üzerini ince bir tabaka perlit ile kaplayın. Siz nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, gövdeleri ışık kaynağına doğru döneceğinden tohumlar ortama dik olarak konmak zorunda değil. Taze tohumlar 12-15 günde çimlenecektir. Pek çok tohum çeşidi ekilmeden önce birkaç saatliğine veya gece boyunca suda bekletilebilirken, bu işlem plumeria için önerilmez. Plumeria tohumları yumuşak gövdeli tohumlardır ve nemli ortamları seven mantarların sebep olduğu aşırı sulamaya bağlı çürüme, ana başarısızlık nedenidir. Ekim öncesi suda bekletme, palmiye tohumları gibi kalın çeperli tohumlar için önerilir, plumeria tohumları için değil.
Tohumlar çimlendikten sonra, her on günde bir dengeli bir sıvı gübre ile (ambalaj üzerinde tavsiye edilen oranın yarısı kadar) beslemeye başlayabilirsiniz. İlk yıl içinde fidanınız sağlıklı bir şekilde geliştikten sonra gübrenizi NPK 18-6-12 olarak değiştirebilirsiniz. Yaygın kanının aksine, ilk çiçeklenmeyi tetiklemek için, fosfor ağırlıklı bir gübreden çok azotu fazla bir gübre tercih edilmelidir. Yeni çalışmalar(*), genç bitkilerin o kadar da çok fosfata ihtiyaç duymadıklarını göstermiştir. Fosfat, kök gelişimini tamamlamış yetişkin bitkiler için önerilir.
Fidanlar 5-8 cm boya ulaştığında, 10-15 cm'lik saksılara aktarılabilir. Tohumlar taze ise en az %90'lık çimlenme oranı beklenir. Ortalama ısıda ve az aydınlık bir iç ortamda bekletilebilirler ise tohumlar canlılığını bir yıl veya daha fazla koruyabilirler. Saklama için plastik değil kağıt torbalar kullanılmalıdır, çünkü tohumların da soluk alıp vermeye ihtiyaçları vardır. Tohumlar buzdolabında saklanabilir fakat gerekli değildir. Tohum ne kadar eski ise çimlenme o kadar yavaşlar ve kayıp artar.

(*) Kaynak: Armstrong Helen, "Plants don't need so much posphate!" Flower Tech, Horticulture World, Volume 8, No 3, 2005

ayhat 28-09-2011 07:47

Gövdesi ince kalmaması için ne yapmalıyım, evimdeki en müsait en çok güneş alan yer orası hatta yaz kış, her sene balkona alıyordum bu sene yerinden hiç oynatmadım daha iyi olsun diye ne yapabilirim gövdesi için?

acemifüsun 28-09-2011 15:29

İçeride duruyorsa tercümede önerilen şekilde besin verebilirsiniz.

ayhat 29-09-2011 08:47

Evet bende onu uygulayacağım bakalım o zaman ne ler olacak, teşekkürler acemifisun sayende içim rahatladı sağol.

Orkun Kırcı 29-09-2011 18:08

Son siparişle gelen 11 tohumdan 6sı çimlendi 2si köklendikten sonra 3ü ise maalesef köklenmeden çürüdü. (merak kurcalamaları etkili oldu tabii). Yeni yapraklar büyüyünce görsel olarak ta paylaşırım. Daha güzel haberleri diğer arkadaşlardan duyarız inşallah.

acemifüsun 29-09-2011 18:18

Orkuncuğum güzel haberler:)
Benim şu anda elimde fazla tohumlarla birlikte 10 adet çimlenmiş, şapkalarını atmış olanlar var. 2 tanesi şapka çıkarmakta tembellik ediyor. 2-3 adeti asıl yapraklarını çıkarmaya başladı. Çimleneler akşamüstü güneşini almaya başladı. Bu gün ben de çimlenmeyen bir , ikisini kurcaladım, tohumlar iyi durumda, hatta birinde kök başlamış, sevindim. Biraz daha sabırlı olabilsek, çok iyi olacak da..:)Çimlelenlerin hepsi asıl yapraklarını çıkarınca fotoğraflarını ben de paylaşacağım.

oxygene 30-09-2011 08:52

2 Eklenti(ler)
Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Henüz daha vakit var ancak benim Plumerilarım balkonda duruyor ve bu günlere epey rüzgar esiyor ve bitkilerim hırpalanmaya başladı. O nedenle ben de akşam içeri aldım. Bunlar bu sene togumdan yetiştirdiğim bitkiler henüz çiçek açmaya epey zamanları var.

Tohumdan yetiştikleri için tam çişitlerini bilemiyorum ancak çok renkli bir kolleksiyon olduğu konusunda hiç şüphem yok.

Eklenti 248837
Eklenti 248838

ayhat 30-09-2011 09:26

Plumeria vadisi gibi olmuş. Çiçek açtıkları zaman kimbilir ne kadar muhteşem olurlar.

gülenmelek 30-09-2011 10:36

Ne kadar canlı, ne kadar güzel görünüyorlar. Maşallah diyeyim, nazarımız değmesin ;) Güle güle büyütüp güzel çiçeklerini de görürsünüz umarım ;)

acemifüsun 30-09-2011 16:41

Sevgili oxygene ellerinize sağlık, bol bol, çiçeklerini de koklayın:) Darısı bizimkilerin başına:)

Jezebel 30-09-2011 18:08

Sn.oxygene, minik ormanınız için sizi kutlarım.
Sadece çiçeğini değil ağaç olduklarını görün.
Bu güzelliği İzmirde ağaç halinde görmeği çok istiyorum.:p

bıcırık 30-09-2011 18:48

Harikasınız...tebrikler...

gulşen 30-09-2011 19:05

şu manzarayı görebilmek için neler vermezdim :) dönüp dönüpbsevgili jezebelin de dediği gibi minik pulmeria ormanınıza bakıyorum, sayın oxygene gerçekten de tebrikler elinize sağlık. ben tohumdan yetiştirmeyi maalesef beceremedim çok üzgünüm bundan sonra yurtdışından ortak pulmeria çeliği siparişi açılırsa onu denemeyi düşünüyorum artık olmadı sizlerinkiyle avunacağız artık :)

drhegeli 30-09-2011 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulşen (Mesaj 865099)
...bundan sonra yurtdışından ortak pulmeria çeliği siparişi açılırsa onu denemeyi düşünüyorum...

Çelikler yolda...

Cutting of Plumeria Mix 9 type 8-12" | eBay

vehbi 30-09-2011 21:07

Harika bir bitki hayran olmamak elde değil,tebrikler.

gulşen 30-09-2011 23:19

[QUOTE=drhegeli;865134]Çelikler yolda...

çok güzellermiş gerçektende ;)

Jezebel 01-10-2011 01:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 865134)

Dokuz adet için çok uygun bir fiyat.
Maviler burada da ağırlıkta.
Umarım hakikaten mavi açarlar;)
Çok güzeller.

oxygene 01-10-2011 08:15

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Son bir yıldır onlarla yatıp kalkıyorum desem yalan olmaz. Bu yıl tatile gidemedim, susuz kalır ölürler diyerekten. Bu yukarıda gördükleriniz dışında yaklaşık 20-30 tane daha var :) ama onlar daha küçük henüz. Kış soğukları gelene kadar kendilerini toparlarsa çok mutlu olucam.

Sn. @drhegeli, maviler konusunda benim hala şüphelerim var. Mavi renkli Plumeria bana daha çok Photoshop mucizelerinden biriymiş gibi geliyor. Ebay dışında mavi renkli plumeria satan bir başka yer göremedim. Umarım gerçekten de mavi renklidir.

drhegeli 01-10-2011 09:32

Sevgili oxygene, mavi renk konusunda size katılıyorum. Bunu PSA'ya sormuştum. "Mavi yok." diye yanıt gelmişti. Thai renkleri büyük ihtimal ile kandırmaca...
Lakin...
Benim yapraklı bir tane bile plumeriam yok. Tohum çimlendirme yüzdem (pardon bindem) çok düşük. Yumurta metodu ile diktiğim Hawaii çeliklerinden biri çürüdü, diğeri de nane molla... Bu gelenler köklü imiş... Umarım yapraklanırlar, beyaz renklisine de razıyım...

oxygene 01-10-2011 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 865227)
Sevgili oxygene, mavi renk konusunda size katılıyorum. Bunu PSA'ya sormuştum. "Mavi yok." diye yanıt gelmişti. Thai renkleri büyük ihtimal ile kandırmaca...
Lakin...
Benim yapraklı bir tane bile plumeriam yok. Tohum çimlendirme yüzdem (pardon bindem) çok düşük. Yumurta metodu ile diktiğim Hawaii çeliklerinden biri çürüdü, diğeri de nane molla... Bu gelenler köklü imiş... Umarım yapraklanırlar, beyaz renklisine de razıyım...

Ben yumurta ile kökleneceğini pek zannetmiyorum. Yahoo plumeria grubuna bende kayıtlıyım ordaki bağzı şeyler fantezi gibi geliyor bana. Çeliklerinize köklendirme hormunu sürün ardından torf ve perlit karışımına ekin. Çok fazla fantastik yöntemler uygulamanıza gerek.

Ben bu güne kadar hiç çelik kullanmadım. Değişik ülkelerden 20 türe yakın tuhum aldım ve hepsini tohumdan çimlendirdim. Aralarında Obtusa olanlarda var. Yaparakların çiçeklerin çok renkli ve değişik türklerde açacağını tahmin ediyorum. Seneye büyük olasılıkla da çiçek açacaklarını ümit ediyorum. Bunu da düşündükçe içim kıpır kıpır oluyor ve inanılmaz heyecanlanıyorum :D

drhegeli 01-10-2011 10:46

:D Hawaii'deki satıcıya da sormuştum yumurta metodunu. Yanıt : "Yöntem filan bilmiyorum. Sadece toprağa göm..." olmuştu. :D

İstanbul'da mevsim dönüyor. Günler kısaldı, yağmurlar başladı, sıcaklık düşüyor. Çelikler köklenecek, yapraklanacak, sonra belki dinlenme dönemine girecek. Vakit dar... Yumurta metodunu zaman kazanmak için uyguladım.
Yetiştirme ortamını sizin dediğiniz gibi hazırladım. Ortam hafiflesin diye ponza taşı da ekledim. Hormon da kullandım. Nafile... Sanırım sizde olan birşey eksik bende : Yeşil Parmaklar...

acemifüsun 01-10-2011 12:26

Sevgili drhegeli inşallah Plumerialarınızın çiçeklerini önümüzdeki yaz bol , bol koklarsınız:) Güle güle büyütün:)

iris41 01-10-2011 20:04

Sayın drhegeli valla bendede yok bir tane bile tohuma niyetlendik kısmet degilmiş seneye artık . İşallah celikleriniz istediginiz gibi cıkar . pulemeria başlıgına bakmamaya özen gösteriyorum arada kacamak yapsamda :D

SEHA 01-10-2011 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oxygene (Mesaj 864898)
Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Henüz daha vakit var ancak benim Plumerilarım balkonda duruyor ve bu günlere epey rüzgar esiyor ve bitkilerim hırpalanmaya başladı. O nedenle ben de akşam içeri aldım. Bunlar bu sene togumdan yetiştirdiğim bitkiler henüz çiçek açmaya epey zamanları var.

Tohumdan yetiştikleri için tam çişitlerini bilemiyorum ancak çok renkli bir kolleksiyon olduğu konusunda hiç şüphem yok.

Eklenti 248837
Eklenti 248838

Sayın Oxygene çok güzel görünüyorlar..........Benimde 38 tane tohumdan yetişme ve 3 tane çelikten yetişme plumerialarım var... Tohumdan olanlar 5 aylık oldular ve şu an sağlıklı bir biçimde yetişiyorlar kış da geldi sayılır kış gelince ne yapacağığımı bilemiyorum.... Umarım hep birlikte çiçeklenmiş olarakta görürüz.Sizin plumerialar yaklaşık olarak kaç aylık?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025