![]() |
merhaba drhegeli ikinci partiyi de keçırınca ben umudumu kesiyordum artık.. bu mesajınız beni çok sevindirdi.. ben talibim..
|
Bende talibim.
|
Sevgili plumeria tutkunları, çelik paylaşımının ayrıntıları aşağıdaki konu başlığındadır.
http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/25516.htm |
Ben diğer partiyi bekleyeceğim.
|
gerekli ısı ve ışık isteğini karşılayamamaktan korktuğum için bende 2. hatta olursa 3. partiyi bekleyeceğim :o
|
Çelik Köklendirme
1 Eklenti(ler)
Bu nedir?
Eklenti 251864 |
Çelik Köklendirme
2 Eklenti(ler)
Evet , bu bir çamaşır sepeti...
Plumerianın toprak geçirgenlik isteğini vurgulamak için yükledim bu fotoğrafı... Okuduğum kitapta var bu bilgi(1)... Sepetin tabanına da ilave delikler açıp, içini kumaş ile kaplayıp saksı olarak kullandıklarını yazıyor. Taşıması da kolay oluyormuş...(Sepet fotoğrafı temsilidir. Kitapta bir fotoğraf yok. Ama tarif ettiği böyle bir şey. Fotoğraftaki sepetin büyüklüğü sizi yanıltmasın...) Bu vurguyu yaptıktan sonra, çelik köklendirmeye dair çoğu kitabi, çok azı tecrübeden oluşan bilgi kırıntılarımı aktarayım... 1) Yetiştirme Ortamı : Geçirgen olacak! Her yerde rastladığım bilgi bu. Bunun için önerilen çeşitli karşımlar var : kaba kum, perlit, vermikülit, torf, hindistan cevizi torfu, ponza taşı, lav taşı, diatomit, bahçe toprağı vb. oluşan karşımlar... Hazır satılan kaktüs toprağı veya adenium toprağı gibi karışımlar da kullanılabilir. Tek başına torf kullanımı biraz tehlikeli. Torfun su tutumu iyi de tuttuğu suyu bırakması zaman alıyor. Yetiştirme ortamının çabuk kuruması plumeriada istenilen bir özellik. Bu yüzden ortamı ne kadar hafifletebilirsek o kadar iyi... Ben denememde torf, perlit ve ponza taşı karışımını 1:1:1 oranında kullandım. 2) Isı : Okuduğum kaynaklarda, çelik köklendirme için yetiştirme ortamı ısısının 26-27 derece(2) cıvarında olması öneriliyor. (Dikkat hava ısısı değil, toprak ısısı...) Bunu sağlamak için alttan ısıtma kullanılabileceği söyleniyor.(3) Sanırım, bu mevsimde başımızı ağrıtacak konulardan biri bu... Belki elektikli battaniye işimize yarar... :confused: :) 3) Işık : Bu konuda pek tartışma yok : Ne kadar çok ışık, o kadar iyi.... 4) Sulama : Bir baş ağrısı da sulama konusu... Özellikle bu mevsimde çelik köklendirmeye çalışıyorsanız... İki sulama arasında yetiştirme ortamının (en azından yüzeyinin) kurumasına izin vermek genel öneri... Hatta; dikimde sulayın, ilk yaprağını çıkarına kadar bir daha sulamayın diyen bile var... Parmağımızı saksıya daldırıp karar vermek gerekebilir. Islaksa sulamayın. Şüphelisiyse yine sulamayın, bir iki gün daha bekleyin. Susuzluktan çeliği kaybetme riski daha düşüktür. Ama aşırı sulama kesin çürüme nedenidir. Unutmayın dinlenme dönemlerinde (dormancy) plumerialar haftalarca susuz kalabiliyorlar... Bir püf noktası daha... Saksı altlığı kullanmayın. En azından saksı altlığında su birikmesine izin vermeyin. Burada biriken su yetiştirme ortamı tarafından geri emilecektir. Yüzey kuru görünse bile saksı dibi istenilmeyen bir şekilde ıslak kalacaktır. 5) Gübreleme : Genel kanı, ilk yapraklar çıkana kadar gübrelemenin gerekmediği yönünde... Kökler gelişmeden çeliğin büyümesi beklenmediğinden gübre ihtiyacı olmayacağı söyleniyor... :D:D:D Bu kadar ahkam kesmeden sonra gelelim benim çelik köklendirme denememin ayrıntılarına... Tarih :15 Eylül 2011 9 adet Tayland orjinli köklü, 2 adet Hawaii orjinli köksüz plumeria çeliği denek olarak kullanıldı. Yetiştirme ortamı olarak yukarıda bahsettiğim karışımı hazırladım. Ayrıntılarını 1655 numaralı başlıkta yazdığım yumurta metodunu tercih ettim. Bu metod, henüz genel kabul görmüş değildir; bir öneri olarak algılamayın, sadece tecrübe olarak aktarıyorum. Hawaii orjinli olan çeliklerde köklendirme hormonu uyguladım. Diğerlerinde kullanmadım. Dikim sırasında bir kez suladım. Çürüyen yumurtaların sağlıyacağı neme güvenerek bugüne kadar bir daha sulamadım. Havalar izin verdiği sürece dışarıda güneşin altında kaldılar. Gece soğumaları başlayınca akşamları içeri taşındılar. Hava durumu takip edilerek yağmur almalarına izin verilmedi. Gündüz ısının da düştüğü son günlerde, güneye bakan alttan ısıtmalı bir kış bahçesinde duruyorlar. SONUÇ Hawaii kökenli iki çelikten biri çürüdü. Hoş, Hawaii'den 4 adet çelik gelmişti, ikisi daha geldiğinde yumuşamıştı ve dikilecek durumda değillerdi. Zaten satıcı tarafından yenileriyle değiştirildi. Ama yeniler denemeye haliyle yetişemedi. Kalanların hepsi sağlam durumda, bir yumuşama belirtisi yok. Köklendiklerini tahmin ediyorum. Saksı diblerinden görünür bir kök çıkışı yok ama, çelikleri ortasından tutup hafifçe çekmeye çalıştığımda dirençle karşılaşıyorum ve yerlerinden kıpırdamıyorlar. Tayland orjinli iki tanesinde de yeni yaprak gelişimi var. Fotoğrafları aşağıda. Yine de kesin başarıdan bahsedebilmek için baharı beklemek gerekecek... Dikimden bir ay sonra Plumeria "Violet 11" ' de yaprak gelişimi Eklenti 251944 Dikimden bir ay sonra Plumeria "Celebrities" 'deki gelişme Eklenti 251950 UYARI Plumeria konusunda çok hevesli olmama rağmen henüz kendimi "yeni başlayan" olarak görüyorum. Bu nedenle yazdıklarımda yanlışlar ve eksikler olabilir. Her türlü ekleme ve düzetmeye açığım. Hatta bekliyorum... Kaynaklar : (1) Eggenberger, Richard & Mary Helen - The Handbook on Plumeria Culture - Sayfa 58 (2) Eggenberger, Richard & Mary Helen - The Handbook on Plumeria Culture - Sayfa 53 (3) Litlle, Jim - Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World - Sayfa 29 |
çok teşekkür ederim ilginize.
pink lady'yi bana ayırabilir misiniz? |
Sevgili drhegeli teşekkür ederiz. Bence çeliklerinizin köklerinin saksı altından görünmesini böyle kısa bir zamanda beklemeyin:) Plumeria'da kök yapısı genellikle yanlardan gelişiyor. Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım yavrular şeffaf pet bardaklardalar, bardağın yan yüzlerinden kökleri çok net görebiliyorum. Paylaşımdan aldığım yeni çeliğimi dikerken ve bebekleri yeni saksılarına şaşırttığım zaman hazırlamayı düşündüğüm toprak; Sihirli toprak, orkide torfu, çok az perlit( çünkü sihirli toprakta var), ponza taşı ve odun kömürü kırığı karışımı olacak. Ben de ilk yaprak verinceye kadar çeliği tekrar sulamayı düşünmüyorum.
|
Bende celigimi sihirli topraga diktim az suladım bakalım kısmet ;)
|
Nihayet bütün yazıları okudum :)) drhegeli'den gelecek çeliğimi bekliyorum. anladığım kadarıyla çeliklerimizi saksılara yerleştirip bekliyeceğiz. kafam sadece bir konu da karıştı; saksıları kalorifer yanına mı yoksa serin bir odada mı tutacağız? Ayrıca sadece bir defaya mahsus sulayıp bahara kadar öylece toprakta mı tutacağız?
|
Dikeceğimiz çelikleri bol ışıklı hatta güneş gören, kalorifer yanan bir odada köklendireceğiz. Toprak ısısının 25-27derece olması gerektiği söyleniyor. İsteyen, çelikler köklenirken, toprakları iyice kuruyunca sulayabilir, ya da ilk yapraklarını çıkartıncaya kadar hiç sulamayabilir.
|
1 Eklenti(ler)
bende plumeriamda ki son gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim yavaş ama emin adımlarla büyüyoruz yalnız havalar iyice soğudu bundan sonra nolur bilemiyorum sulamayı nasıl yapmam gerekirsizce? ben toprak kurudukça tomurcuğu olduğu için sulama yapıyorum doğrumu yapıyorum dersiniz :o
not:sihirli toprak dediğiniz nasıl bir toprak acaba?:rolleyes: |
Gülşen hanım sihirli toprak üzerinde yazıyor poşetinde sihirmi bilmem sardunyalarımda bu sene denedim sonuc cok iyi .
Diatomite 2 tohum diktim işalah cıkar ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Gidip gelip celigime bakıyorum yumşama yok .
Tohumlardan 2 sini ekmiştim bu akşam şişmiş gördüm ;) kalerifer petegine yakın nem ve sıcaklık iyi . Sayın asya sihirli topragın özelikleri gercekten iyi zaman icinde saksı büyüttükce degişim şart :p |
Artık benimde plumeria'm var :)) Bende çeliğimi diktim, kaloriferim üzerinde beklemede. Şimdilik benimkinde de yumuşama yok. Maşallah :))
|
drhegeli'nin göndermiş olduğu süpriz tohumcuklarım var :)) sıra onları filizlendirmekte yani çok işim var çok...
|
Plumeriaya sanırım 2 senedir epeyi bi ilgisiz kaldım.. Durumlar beklediğimden de iyi gitmiş sanırım.. Kendime ayırdığım 2 plumeriam salonda çiçeksiz dev şekilde duruyorlar.. Ne dal verdiler ne çiçek.. Bakalım olmadı bahçeye dikip gölgesinde piknik yapıcam sonunda..
|
Ektigim tohumlar öylece duruyor :o
cürümedi acaba şansım varmı hala |
Değerli arkadaşlar
Bu forumdan yeni haberim oldu. 2010 yılında Endonezya'da görerek adeta vurulduğum Plumeria (Frangipani) lar hakkında birbuçuk yıldır birçok araştırma yaptım, epey döküman topladım, bu süre zarfında birçok tohum ve sınırlı sayıda çelik elde ettim, bunları kullanarak ürettiğim toplam 15 adet plumeriam bulunmaktadır. Bunlardan henüz sadece biri çiçek açtı, diğerleri bunun için henüz çok genç. İlgilenen arkadaşlara bildiklerimi aktarmak isterim. Sevgi ve saygılarımla Prof.Dr. Zafer İLKEN |
Sn Zafer Hocam,
ilgilenmek ne demek... Bilgi ve tecrübeye açız... Bildiklerinizi, gördüklerinizi, yaşadıklarınızı dökün ortaya lütfen... Hürmetler |
Sn. Zafer Hocam çiçek açmayan plumerialar içinde birşeyler varmıydı araştırmaslarınız arasında ?
|
Alıntı:
|
Değerli arkadaşlar,
Öncelikle Sn. drhegeli tarafından paylaşıma açılan çeliklerle ilgili görüşlerimi ileteyim: 1) Çelik temini olarak kötü bir mevsim seçilmiş, eğer ilkbaharda bu yapılsaydı bitkilerin hem yaşama hem de gelişme şansları çok daha fazla olurdu. Ortam sıcaklığının 17-18 C'nin altına düşürülmemesi gerekiyor. Gündüz dışarı gece içeri yöntemi de pek uygun değil, çünkü dış ortam sıcaklığı da bu değerlerin çok altına düşecek, dolayısıyla kapalı ve aydınlık sıcaklık kontrollu bir mekanda bitkileri muhafaza etmek gerekecek; yağmurlu dönemlerin geldiği de düşünülürse güneşten yeterince yararlanmak da mümkün olmayacak, suni aydınlatma gerekebilir. 2) Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla çeliklerin boyları ve bazılarının kalınlıkları az. Özellikle ince ve köklü olanların çelik değil, 4-5 ay önce dikilmiş tohumların bu süre zarfına kadar büyüyen ana bitkiler olabileceklerini düşünüyorum. Bu durumda iki sorun var; gerçek çeliğin size kazandıracağı birkaç yılı kaybetmiş olabilirsiniz (yani çiçeklenme için birkaç yıl beklemek gerekecek), bir diğeri ise, resimden seçmiş olduğunuz çiçeğe sahip bitki yerine tamamen farklı bir bitki sahibi olabilirsiniz. Umarım yanılıyorumdur.. Sayın ayhat çiçek açmayan plumerianız hakkında (kaç yıllık olduğu, temin şekli, büyüklüğü, bulunduğu yer vb.) detaylı bilgi verebilirseniz sanırım bazı tavsiyelerde bulunabilirim. Sevgilerimle Prof.Dr. Zafer İLKEN |
Alıntı:
Alıntı:
ilk yazınıza cevap verme zorunda hissetmem biraz talihsizlik oldu. Yazınızda hafif bir suçlama havası var sanki... Yukarıdaki alıntılar benim paylaşım sayfasında "Uyarılar" başlığında yazdıklarımdır. Görüldüğü gibi paylaşıma katılanlar, bitkinin istekleri ve olası sahtekarlıklardan haberdardı. Haberdar ve dahil olduğumuz başka mecralar da var tabii: Uluslararası yazışma grupları, uluslarası dernek üyeliği, kitaplar vs... "Madem biliyordunuz, neden yaptınız?" diyorsanız eğer, bunu sorulabilir bulmuyorum. Yine de şairden uyarlayarak söyleyeyim: "...yeni bir renk, farklı bir koku edinebilme ihtimalini sevdik..." |
Sayın drhegeli
Siz iyiniyetli olarak bir girişimde bulunmuşsunuz. Ortada suç yok ki suçlama olsun, kaldı ki bu benim haddime değil. Ben sadece gözlemlerimi aktarmak istemiştim; ama madem uluslararası yazışma grupları, dernek üyelikleri vs. ile ilişkileri olan bir kitle ile karşı karşıyayım, o zaman benim gözlemlerime, deneyimlerime ne gerek; bunların kat be katı onlarda mevcut, oralardan edinebilirsiniz, başarılar. Sevgiyle kalın ... Z.İ. |
Sn Zafer Hocam, Lakin "Bunu yanlış yapmışsınız." deyip birini işaret ederseniz, bakışlar o kişiye dönecektir. Akıllarda soru işareti oluşacaktır. Ki bu benim hiç istemediğim, aksine kaçındığım bir konu. Yanlış bulduklarınızı söyleyip, sizinkilerle benzer uyarılardan bahsetmezseniz, istemeseniz bile birilerini zan altında bırakırsınız. Bunu da hiç haketmiyorum. Üzerinde durmayıp susmak, kabulleme olarak algılanabilirdi. Bu kaygıdan dolayı itiraz ediyorum. Yoksa sizi üzme, kırma veya küstürme gibi bir niyetim yok. Yabancı siteler, dernekler, kitaplardaki tartışmalar, yazışmalar, bilgiler tropik, en fazla subtropik iklim koşulları temel alınarak oluşturuluyor. Ülkemizdeki gibi ılıman ve karasal iklimlerde tecrübesi, birikimi olanların kelamları tabiiki muteberdir, dinlenirler. Yeterki siz yazmaktan vazgeçmeyin. Hürmetler |
Sn. Zafer Hocam bana " çiçek açmayan plumerianız hakkında (kaç yıllık olduğu, temin şekli, büyüklüğü, bulunduğu yer vb.) detaylı bilgi verebilirseniz sanırım bazı tavsiyelerde bulunabilirim " demişsiniz, bu sayfada 1681 nolu mesajda plumeriamın resmi var, evimin konumundan dolayı en çok güneş alan pancerede yeri, yalnız öğleden sonra 3-5 arası yoğun güneş alabiliyor, binbir zahmetle onu bugüne kadar getirdim yaklaşık 4 yaşında ben bu plumeriamın tohumdan yetiştirdim, tabiyki tohumu bu siteden bir arkadaşım gönderdi. Bu sene hiç yerini değiştirmedim, dışarı çıkarmadan pencereden hava almasını sağladım ama yine çiçek açmadı, şimdi büyüyen yapraklarını dökmeye başladı, sanırım tavsiyelerinize çok ihtiyacım var.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025