agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

sibelim 24-10-2012 19:14

sayın zevren tebrik ederim 3 farklı renk aynı dalda bu güzelliğe sahip olmakda ayrı bir zevktir sanırım

papatya73 01-11-2012 16:19

Plumerialarımı sayın hegeli'nin tohumlarından büyüttüm. Çok kıymetliler ama bir sinek illeti bulaştı organik ilaç nemazal denedim sinek bitti gibi ama sonra balkonda bir acayip böcek (uçuyor) gördüm. Balkon da pekçok çiçeğim var hangisinden bilmiyorum. AMA plumeria ve adeniumlarımı kaybetmek istemiyorum, sonra çiçekciden aldığım bir ilaçla ilaçladım ama hala sorunlu galiba ne dersiniz?fotoları yüklemeye çalışıyorum, maalesef hata veriyor yükleyemiyorum.

BrunoL 03-11-2012 19:29

1 Eklenti(ler)
Diatomitte Plumeria çeliği köklendirme denemem.
Beklentimin aksine başarılı oldu.
Şimdi bu ufak kapta devrilme tehlikesi var, kabını büyütmem gerekecek.

Eklenti 343311

Diatomitte mi kalsa yoksa toprağa mı geçirsem bilmiyorum.
Bahara karar vereceğim.

papatya73 03-11-2012 20:53

Ben de diadomit içinde tohumları filizlendirmiştim(adenium ve plumeria) ama kocaman dal köklenmiş bravo size brunol.

agozce 03-11-2012 22:48

Diatomitte kalacaksa sıcak bir yerde kışı geçirmeli. Kışın içerde çok çabuk kırmızı örümcek oluyor, dikkatli olun derim.

BrunoL 04-11-2012 07:21

Bu bitkinin kışın kök kısmı ve uç kısmı yumuşamıştı. Kestim iki ucunu ve 15-20 gün belki öyle bıraktım.
Diatomitte denesem mi dedim, oldu. Ben bile şaşırdım.
Uykuya geçince kaktüs toprağında daha geniş bir saksıya alsam mı diyorum.
Sonuçta bir succulent o da yanılmıyorsam.
Az su ve kalorifer sıcaklığı ona yetecektir.
Teşekkürler sn.papatya ve sn.agozce.

agozce 04-11-2012 12:01

Bence, 15 -20 litrelik bir saksıya alın. Kışın saksıya alışır, kök yapar. Baharda hızlı büyür.

Kaktüs toprağı yetersiz gelebilir,birazda organik maddece zengin toprak karıştırırsanız çok daha iyi olur.

tturt 06-11-2012 19:43

3 Eklenti(ler)
Bu sene çelik aldığım plumeria iki gözden yapraklanmaya başlamıştı. Gelişimi güzel oldu. Bu hafta sonu iki çiçek sapı fark ettim. Bakalım bu mevsimde çiçeklerini görebilecekmiyiz.

Eklenti 344072

Eklenti 344073

Eklenti 344074

vehibe 18-11-2012 09:37

2 Eklenti(ler)
Sayın drhegeli' nin gönderdiği tohumların ürünleri:)
Nasıl iyi bakmış mıyım?

[ATTACH]Eklenti 346947[/ATTACH]

gülenmelek 18-11-2012 10:29

İyi bakmak ne kelime ! Kocaman bir Maşallah ;)

ayhat 28-11-2012 15:57

Sn. Tturt içeri alıyormusunuz? Hemen hemen iklimlerimiz yakındır diye düşünüyorum bende yaprak bile kalmadı bende içeri aldım.

sibelim 28-11-2012 16:52

sayın vehibe ******* çok iyi bakmışsınız maşallah yaprakları ne kadar büyük. nasıl böyle gelişti :)

tturt 28-11-2012 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhat (Mesaj 1055982)
Sn. Tturt içeri alıyormusunuz? Hemen hemen iklimlerimiz yakındır diye düşünüyorum bende yaprak bile kalmadı bende içeri aldım.

Geçmiş yıllarda tüm plumeriaları İstanbul'da işyerime getiriyordum.

Bu sene ise yaptırdığımız kış bahçesine aldım.

Dışarıda kalırsa bizim bölgede kışı çıkaramayacağını düşünüyorum.

vehibe 29-11-2012 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sibelim (Mesaj 1056038)
sayın vehibe ******* çok iyi bakmışsınız maşallah yaprakları ne kadar büyük. nasıl böyle gelişti :)

Sayın sibelim, ek hiç bir şey yapmadım. kırmızı torak, keçi gübresi, yazın bol su ve güneş. halada balkondalar.

Tuz ye dirildikleri için büyük baş hayvan gübresi kullanmam.

Selçuk Boz 29-11-2012 14:12

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 967753)
Arkadaşlar, http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...akas/26947.htm bölümünde, sayın drhegeli'nin dağıttığı ve bu dağıtımda bana da gönderdiği Plumeria Rubra 'Violet' tohumlarından çimlenenleri sizinle paylaşmak istedim.

Eklenti 296836

Tohumları 20 Nisan'da ekmiştim. Bugün itibarı ile bu fotoğrafı çektim.
Toprak harcı olarak, 2 ölçü torf ve 1 ölçü perlit kullandım.
Fideleri, öğlene kadar direk güneş ışığı alan güney-doğu penceresinin kenarına yerleştirdim.
Son yağmurlar geçtikten ve ilk gerçek yaprakları biraz daha geliştikten sonra, güney-batı yönündeki balkona alıştırarak çıkarmayı düşünüyorum.
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Plumerialarımı, kışı geçirtmek üzere bir ay önce içeriye aldım.

Son durumları;
Eklenti 350036

Kalöriferli odada ve güneydoğuya bakan pencere önünde bu kışı geçirtmeyi düşünüyorum. Sıcaklık 22-28 derece arası oluyor. Kışlatmadan bahara kadar bu şekilde bakacağım.

Bu planımla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Halil Balaban 29-11-2012 14:24

Sayın Selçuk Boz,
Bitkiyi tanıdığım, bakımını bildiğim için değil. Ama çok güzel görünüyorlar, çimlendirmeyi ve bu hale getirmeyi başardığın için seni kutlamak istedim. Tebrik ederim. Kardeşim sevgiyle, hoşça kal.
Halil Balaban

merakli 30-11-2012 12:02

Sevgili Dostlar;

Plumeriamın bir kaza sonucu iki dalı kırıldı. Ben de iki dalı önceki mesajlara göre hemen dikmedim, beklemeye aldım. Çelik yapıp köklendirmek istiyorum ama bu mevsimde nasıl yapmalıyım bilemedim.

Çelik yapacağım dallar yapraklı, mevsim uygun değil diye düşünüyorum. Ne tavsiye edersiniz?

Pet şişe sera yapsam olur mu? Toprağa diktikten sonra evin içine mi almalıyım dışarıda mı kalsın?

can17can 03-12-2012 05:46

sayın meraklı geçmiş olsun kırılan dalınızı aşağıdaki şekilde köklendirebilirsiniz.
alıntı :
Çelikle çoğaltılması: En az 30 cm uzunlukta bir dalı keserek alın, çok havadar
bir yerde bir hafta veya daha fazla bekleterek bir hayli kurumasını sağlayın. 20
cm genişliğinde ve derin bir saksı seçin çünkü iyice yapraklanıp iyice
kökleninceye kadar bu saksıda kalacak. Toprak olarak hazırlayacağınız iyi
süzdüren karışımı saksıya doldurun, sulayın, bir iki gün bekleyin. Toprak ıslak
değil nemli olmalıdır yoksa çürümeye yol açar. Sonra, toprağın ıslatıcılığı
azalınca dalı dikin. 8 cm’den derin olmayacak. Dik durması devrilmemesi için
dalın yanlarına taş parçaları koyabilirsiniz.
İstanbul şartlarında hazirandan önce bu işe girişilmemelidir çünkü geceleri
18’den, gündüzleri 24’den aşağı düşmeyen sıcaklık gerekir. Daha sıcak daha
iyidir, filizlenme ve köklenme daha çabuk gerçekleşir.
Toprağa diktikten sonra hiç sulamayacaksınız: Fakat eğer hava fazla sıcaksa ve
toprak felaket derecede kupkuru olursa sulayın. Filizlense bile böyle devam
etmelisiniz çünkü henüz köklenmemiştir. Filizlenip 3 – 4 yaprak çıkarması ve
bunların en az 5 cm uzaması köklenmenin başladığını gösterir. Bu aşamadan
başlayarak haftada bir “hafifçe” sulamaya bir ay devam edin. Hava ne kadar sıcak olursa o kadar fazla sulayabilirsiniz.
ayrıca mevsim itibariyle gerekli sıçaklığı sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız ve baharı beklemek isterseniz
''
Budadığınız dalları atmayın, bir gazete kâğıdına sarıp kuru bir yerde saklayın. Aylarca durabilir''
diye bir bilgiye de ulaşmıştım. bende dün itibariyle sulama hortumunu çekiştirme esnasında kırılan dalı yapraklarını budadıktan sonra kağıda sarıp gölge bir yere koydum bakalım bahara kadar bekleyecek mi?
kolay gelsin.

merakli 05-12-2012 08:39

Sayın can17can;
Önerileriniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu hafta sonu çelikleri ekmeyi planlanlıyorum. Umarım baharı görürler.

Selçuk Boz 19-12-2012 16:02

2 Eklenti(ler)
Buradaki mesajımdaki resimde, soldaki bitkimin üzerinde, bu pazartesi günü örümcekler ve ağlarını tespit ettim.

Hayvanlar kırmızı örümcek veya ona benzer akarisit türü değil gibi geldi bana. Zira, çıplak gözle ben bile örümcekleri ve hareketlerini gözleyebiliyordum.

Derhal,
  • 'Mosetam 20SP' sistemik insektisit ve
  • ne olur ne olmaz akarisitse etkili olsun diye suda eriyen kükürt 'Kumulus DF' fungusit ve akarisit etkili ilaçlar
ile, başta o bitki olmak üzere o ortamdaki tüm bitkileri ve topraklarını spreyle ilaçladım.

Bugün sabah (yani uygulamadan 2 gün sonra) bitkiyi kontrol ettiğimde, örümcekler bana küfür eder gibi aşağıdaki şekilde faaliyetlerine devam ediyorlardı.

Eklenti 355869
Eklenti 355870

Plumeria'yı kaptığım gibi bir zirai ilaç bayiine götürdüm. Oradaki arkadaşlar, Mosetam 20SP'nin bu örümceği nasıl yok etmediğine şaşmakla birlikte, Mosetam 20SP uygulamasına devam etmemi salık verdiler. İster istemez ben de bu seçeneği uygulayacağım.

Ancak, daha önce plumeria bitkisinde bu yaratıklarla karşılaşan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Kolay gelsin.

kelebek çalısı 19-12-2012 17:09

Bu örümceklerin ne tür olduğu konusunda fikrim yok ama ilaçlamaya karşı direnç göstermelerine ben de şaşırdım.

Belki benim Plumeria üzerinde de vardır diyeceğim ama bütün yaz boyunca sahip olduğum iki ağaçta da gözlemlediğim ve ağacın dalları arasında kendisine bir yaşam alanı oluşturan praying mantis (peygamber böceği/peygamber devesi) bu tür ufak zararlılarla doğal mücadele konusunda bana yardımcı olmuşlardır diye düşünüyorum. Hatta bir keresinde onu epey büyük bir çekirge ile aynı anda aynı ağaçta gözlemlediğimde çekirgenin arka bacaklarından birinin eksik oluş sebebini de buna bağlamıştım.

Selçuk Boz 19-12-2012 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1071239)
...bütün yaz boyunca sahip olduğum iki ağaçta da gözlemlediğim ve ağacın dalları arasında kendisine bir yaşam alanı oluşturan praying mantis (peygamber böceği/peygamber devesi) bu tür ufak zararlılarla doğal mücadele konusunda bana yardımcı olmuşlardır diye düşünüyorum. Hatta bir keresinde onu epey büyük bir çekirge ile aynı anda aynı ağaçta gözlemlediğimde çekirgenin arka bacaklarından birinin eksik oluş sebebini de buna bağlamıştım.

Plumerialarım mevsim itibariyle artık içeride. Yazın da kırmızı örümcek belası vardı başımda. Kırmızı örümcekten, suda eriyebilen kükürtten oluşan Kumulus DF'yi birkaç defa kullanarak kurtulmuştum. Kırmızı örümcek izleri, ne yazık ki hâlâ yapraklarda var.

Zafer İLKEN 28-12-2012 14:37

Plumerialar hala çiçekte

2 Eklenti(ler)
Sevgili Plumeria dostları

Korunaklı bölgeye aldığım Plumerialarım çiçek açmaya
devam ediyor. Minimum sıcaklık 14 C, sanıyorum çiçek
açma olayı yeniyılın başında da devam edecek, sonra kış
uykusuna yatacağız.

Sevgiler, saygılar

Zafer İLKEN

vehibe 28-12-2012 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 1071450)
Plumerialarım mevsim itibariyle artık içeride. Yazın da kırmızı örümcek belası vardı başımda. Kırmızı örümcekten, suda eriyebilen kükürtten oluşan Kumulus DF'yi birkaç defa kullanarak kurtulmuştum. Kırmızı örümcek izleri, ne yazık ki hâlâ yapraklarda var.

Sayın Selçuk Boz, duyduğuma göre bitlerden kurtulmanın en basit ve masrafsız yolu ısırgan otuymuş.
Tarif; Bir demet ısırgan otu akşamdan bir kova dolusu suda bekletilecek, sonra o su süzülüp fıs fıs yadımıyla bitkiye püskürtülecek.
Ben denemedim ama çok yakın bir arkadaşım kiraz ağacında denemiş ve iyi sonuç almış.

erdus10 28-12-2012 23:10

artık benimde bir plumeriam var

salvadore-tr 31-12-2012 15:48

Arkadaşlar bende tohumdan ektim ve dört gözle bekliyorum, gelişmeleri sizinle paylaşacağım.

Tarih :29.01.2013 sonunda ...
http://c1301.hizliresim.com/15/x/jj01v.jpg

Son hali 14.07.2013 (7.Ayı)
http://s1307.hizliresim.com/1c/h/q9t4t.jpg
Her 10 günde bir azot ve mineral takviyesi yapıyorum çok eser miktarda sürekli verdiğimden sonderece sağlıklı büyümekte. Acaba alt yaprakalrı koparsam mı? Biraz daha boya gitmesini sağlıya bilirmiyim?
BUDA SON HALİ 31.05.2014
http://i.hizliresim.com/mlZXG2.jpg

salvadore-tr 03-01-2013 14:16

Arkadaşlar tohumdan ektiklerimde halen bir gelişme yok, forumu bir takip ettim kimi arkadaşlar 6 yılda çiçek açar demiş, Gerçekten böylemi sinopta çelik bulma şansım oldukça zor, cevaplarınızı bekliyorum...

Zafer İLKEN 06-01-2013 08:47

Sayın salvadore-tr

Tohumları dikmek için yanlış zaman seçmişsiniz. Eğer elinizde hala varsa kuru ışıksız
bir yerde muhafaza edin ve hava sıcaklığının 20-25 dereceye ulaştığı (bulunduğunuz yer
için sanırım nisan-mayıs ayları olur) zaman dikim işini gerçekleştirin.

Sevgiler
Zafer İlken

Zafer İLKEN 06-01-2013 09:35

1 Eklenti(ler)
Sezonun son çiçekleri...
Bir bardak su içinde bile açmaya devam ediyorlar, darısı gelecek yıla...

Sevgiyle
Z.İlken

can17can 07-01-2013 17:47

Amatör olarak ürettiğimiz Plumeria (Hint mabet ağacı, Amerikan Fulu ) çiçeklerimizi siz ağaçlar net üyelerinin beğenisine sunuyoruz.

http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...atis/29709.htm

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025