agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

İklimsiz 09-01-2008 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 192187)
bugüne kadar toprak altında tohumu çürütmeye deymezmiş,

Tamamen katılıyorum buna, benimkiler de toprakta bir ayda gösteremediği gelişmeyi ıslak kağıt havlu arasında ve ılık elektrikli battaniye arasında hemen gösterdi. Ehh keyifleri yerinde tabi, arasıra soruyorum bir çay, kahve alır mısınız diye:D

İlkin 10-01-2008 11:03

Tüh önceden bileydim çürüyen 4 tohumu kurtarabilirdim belki. Sağlık olsun.

MSaygin 10-01-2008 11:05

1 Eklenti(ler)
Geliyorlar :D Torf perlit karışımında 7.gün çekildi fotoğraflar.

Eklenti 28088

günsu 10-01-2008 13:17

Arkadaşlar, ellerinize sağlık,pulmeriam yok ama bu başlığı her ziyaret edişimde sizinkileri gördükce sanki kendi çiçeğim büyüyormuşçasına seviniyorum çiçeklerinide görürüz inşallah:p

MSaygin 10-01-2008 15:12

Yukarılarda yazmıştım aslında :)

Plumeria çılgınlığına 6 üyemizi daha ortak edecek sihirli başlık da şurada :)

sinaninci1 11-01-2008 14:07

Biraz evel kağıt havlu altındaki tohumların üçünü topraga aktardım.:D:D:D

Emre Albayrak 11-01-2008 14:08

Kağıt havlu işleri çok kolaylaştırıyor. = )

sinaninci1 11-01-2008 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak (Mesaj 193150)
Kağıt havlu işleri çok kolaylaştırıyor. = )

Evet işlevi kolaylaştırıyor.
Sizin dediginiz gibi, biraz uzun bırakırsanız kökte kıvrılma yapıyor, tabi yan dikiyorsunuz.

Emre Albayrak 11-01-2008 14:17

= ) Esas zorlu kısım kabuğunu çıakrmada.. Sabırlı davranın ben kabuğu çıkarıcam diye 2 taneyi heba ettim. Bu arada sıcak arsızı bir bitkiymiş bu. Kaloriferin üstüne koyduğum mukavvayı da aldım daha hızlı boy atmaya başaldılar. Ama her gün spreyle sularını vermek şartıyla tabi.

sinaninci1 11-01-2008 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak (Mesaj 193154)
= ) Esas zorlu kısım kabuğunu çıakrmada.. Sabırlı davranın ben kabuğu çıkarıcam diye 2 taneyi heba ettim. Bu arada sıcak arsızı bir bitkiymiş bu. Kaloriferin üstüne koyduğum mukavvayı da aldım daha hızlı boy atmaya başaldılar. Ama her gün spreyle sularını vermek şartıyla tabi.

O konuda sabırlıyım beni üzen, tohumların torfun içinde çürümesiydi, tohum uyandıktan sonra problem kalmıyor, bundan sonra bence bitkiyi kaloriferin üstünden alıp yakınında muhafaza etmek, normal yaşayacagı sıcaklıga getirmek

Oyaman 11-01-2008 16:25

Sayın Emre Albayrak , Plumeria ile ilgili yazını takip ediyorum ve bir aydan fazladır bekleyen Plumerianın tohumlarını topraktan çıkardım tohumlarda hiçbir
gelişme yoktu .
Şu anda senin yöntemini uyguluyorum . Tohumları ufak bir şeffaf pvc kaba kağıt havlu içine koydum ,ısladım kabıda kilitli poşete koyup ağzınıda kapattım .
Evde soba kullandığım için hem ışık hemde ısı verecek bir ortamım yok , ne yaptım ? Kabı aldım ve mutfak avizemin üzerinde kullandığım 100 watt lık ampulun
üstüne yerleştirdim . Yaklaşık 10 cm. mesafeden alttan hem ısı hemde kuvvetli ışık alıyor .
Hiç gelişme göstermeyen tohumlar 3 günde şişti , inşallah birkaç güne kadar
filiz verecek.
Bu yöntemi çok sevdim , teşekkürler.Plumeria gerçekten sıcağı çok seviyor.

Emre Albayrak 12-01-2008 02:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deportivo (Mesaj 193185)
Sayın Emre Albayrak , Plumeria ile ilgili yazını takip ediyorum ve bir aydan fazladır bekleyen Plumerianın tohumlarını topraktan çıkardım tohumlarda hiçbir
gelişme yoktu .
Şu anda senin yöntemini uyguluyorum . Tohumları ufak bir şeffaf pvc kaba kağıt havlu içine koydum ,ısladım kabıda kilitli poşete koyup ağzınıda kapattım .
Evde soba kullandığım için hem ışık hemde ısı verecek bir ortamım yok , ne yaptım ? Kabı aldım ve mutfak avizemin üzerinde kullandığım 100 watt lık ampulun
üstüne yerleştirdim . Yaklaşık 10 cm. mesafeden alttan hem ısı hemde kuvvetli ışık alıyor .
Hiç gelişme göstermeyen tohumlar 3 günde şişti , inşallah birkaç güne kadar
filiz verecek.
Bu yöntemi çok sevdim , teşekkürler.Plumeria gerçekten sıcağı çok seviyor.

Çok sevindim efendim. 40 dereceye yakın sıcaklığı sürekli uygulayabilirseniz henüz yaprak vermediği için ışıksız da bu sıcaklık ona yetecektir. Zaten kök diş verdikten sonra anormal bir gelişim sürecine giriyor. 2-3 günde kök yaklaşık 3 cm kadar oluyor. Ama burada dikkat etmeniz gereken konu kök sığ kapta baş gösterdiğinden eğrilme olabiliyor. Siz kök tam olarak eğilmeye yönelmeden saksıya aktarma işlemini tamamlayınız. Saygılarımla..

Koyu yeşil 12-01-2008 09:04

Ektiğim tohumların tümünü evden, işyerimdeki kaloriferin üstüne taşıdım. 1-2 günde hızla geliştiler. 20 kadar tohumdan 12 tanesi büyüme halinde. Şimdi filizlenen arkadaşlardan birinin boyu 1 cm'e yaklaştı. Pazartesi kişisel saksısına aktaracağım:) Sormak istediğim şey şu; henüz yaprak yok ama ne zamana kadar kalorifer peteği üzerinde kalmalılar? Pencere yakınına almak için kaç yaprak olmasını beklemek doğru olur?

Emre Albayrak 12-01-2008 16:39

http://img70.imageshack.us/img70/7898/dsc006042rb0.jpg
http://img70.imageshack.us/img70/2422/dsc006052rh1.jpg
http://img70.imageshack.us/img70/4007/dsc006062ad5.jpg
http://img70.imageshack.us/img70/8428/dsc006072vy6.jpg
http://img70.imageshack.us/img70/5360/dsc006082ea1.jpg
http://img70.imageshack.us/img70/6676/dsc006092sw5.jpg

Önceden eklediğim resimler sanırım silinmiş. Yenilerini ekledim. Tohumlarımız serpildi yavaş yavaş boylanmaya başladılar. Teker teker küçük kaplara almaya başladım. Bu arada kabuk atmakta zorlananlar da var içlerinde. Onlar için biraz daha sabretmem gerekiyor sanırım. Ama genel olarak sağlıklı ve güzeller. Bu arada yaprak vermeye başaldıktan sonra aşırı sıcaktan biraz çekip kendilerini sadece ışığa tabi tutuyoruz.

Mucip Gürbüz 13-01-2008 13:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Koyu yeşil (Mesaj 193341)
Ektiğim tohumların tümünü evden, işyerimdeki kaloriferin üstüne taşıdım. 1-2 günde hızla geliştiler. 20 kadar tohumdan 12 tanesi büyüme halinde. Şimdi filizlenen arkadaşlardan birinin boyu 1 cm'e yaklaştı. Pazartesi kişisel saksısına aktaracağım:) Sormak istediğim şey şu; henüz yaprak yok ama ne zamana kadar kalorifer peteği üzerinde kalmalılar? Pencere yakınına almak için kaç yaprak olmasını beklemek doğru olur?

Koyu yeşil merhaba,

İlk çıkan iki yaprağı daha sonra zaten atacak, bu yüzden 4 yaprak olmasını bekleyin ve hemen ani ısı değişikliğinden de kaçının. Selamlar.

Koyu yeşil 13-01-2008 13:36

Teşekkür ederim Mucip Bey.

İlkin 14-01-2008 11:42

Bira kutuları çok hoş, sarhoş olup sağa sola sallanacak şimdi dallar. :D

Benim plumeria bir antika, garip bir yaprak formu var hiç buradakilere benzemiyor. Ortasından yeni bir yaprak vermeye niyetleniyor gibi, birara fotoğraflayıp göstereceğim sizlere.

İklimsiz 14-01-2008 13:39

Sevgili hoyadag nerelerdesinnn :( yokluğunda ne kadar yol aldık görmeni isterdik :(

sinaninci1 14-01-2008 16:50

2 Eklenti(ler)
Evet benimkilerin son hali.

Emre Albayrak 16-01-2008 00:01

http://img213.imageshack.us/img213/6...c006112ib5.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/5...c006122vn9.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/9...c006132qy1.jpg

lerdemir 16-01-2008 07:52

Emre, en çok da kalorifer peteğine en yakın konumdaki fideler büyümüş galiba, değil mi?

Sebahattin Sargın 16-01-2008 09:29

Plumerialarını sağlıklı bir şekilde çimlendiren tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. İnşallah sağlıklı bir şekilde büyüyüp bol kokulu çiçeklerinide görürsünüz. Bana en yakın Sinan Bey var sanırım bir baskın yapıp plumerialarını kaçırsam iyi olacak ;). Tırtıl hüseyinimin intikamını almış olurum :D

Merak ettiğim bir kaç şey var. Plumerialar kaç günde çimlendi? Çimlendirme şartlarını nasıl sağladınız? Bu plumerialar ne kadar büyüyünce saksılanacak? Sorularımı cevapmanız beni mutlu eder ;)

Sevgiler ;)

lerdemir 16-01-2008 09:53

Sebahattin, bu başlığı baştan bir daha okuman gerekiyor gibi görünüyor :)

Sebahattin Sargın 16-01-2008 09:55

Lerdemir haklısın, hazırcılık psikolojisi işte ;).

sempe 16-01-2008 10:00

Tohumları direkt kalorifer üzerine koyun ve bol bol sulayın. Ben öyle yaptım ve bir haftada sonuç aldım.
Üzeri şeffaf bir naylonla vs. kapatılırsa sera etkisi olur ve fazla su kaybetmez (bu durumda fazla sulama yapılmamalı).;)
Bir de hoyadag'ın tohum çimlendirme yazısını görmüşsünüzdür sanırım.:rolleyes:

Balıkcı 16-01-2008 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak (Mesaj 193154)

Her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır.:p

Islatılmış bir pamuk, akşamdan kabuğun üzerine konursa, sabah inşallah kendiliğinden çıkar.:D
Kolay gelsin.

Emre Albayrak 16-01-2008 15:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 194682)
Plumerialarını sağlıklı bir şekilde çimlendiren tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. İnşallah sağlıklı bir şekilde büyüyüp bol kokulu çiçeklerinide görürsünüz. Bana en yakın Sinan Bey var sanırım bir baskın yapıp plumerialarını kaçırsam iyi olacak ;). Tırtıl hüseyinimin intikamını almış olurum :D

Merak ettiğim bir kaç şey var. Plumerialar kaç günde çimlendi? Çimlendirme şartlarını nasıl sağladınız? Bu plumerialar ne kadar büyüyünce saksılanacak? Sorularımı cevapmanız beni mutlu eder ;)

Sevgiler ;)

Aşamalar halinde size yamaya çalışayım.

Tohumlar 25-30 derecelik suda yarım saat kadar şişirilir.

Kapalı bir kabın içerisine, 2 kat kağıt havlu, üzerine tohumlar ve üzerlerine 2 kar kağıt havlu gelecek şekilde yerleştirilir.

Kağıt havlu iyice ıslatılıp, kapak güzelce kapanır.

Kalorifer peteğinin üzerine bir sayfa gazete **** mukavva konularak bunun üzerine kabımız bırakılır.

Tahmini 1 haftaya kadar Plumeria'larınız kök vermeye başliyacakır.

Kök verdikten 5-7 gün sonra tohumlarınızın kökleri dönme yapmadan toprağa geçirmenizde yarar var.

Daimi ışık ve aralıklarla bol sulama yaparsanız tahmini 20 güne kadar Plumerialarınız kabuklarını atacak kadar boylanmış olurlar.

Kabuk atma işlemi zahmetli bir işlemdir aceleci davranmayınız.

Plumerialarınız ikincil yapraklarını çıkarmaya başladığında onları küçük kaplara ayırınız. (Derin ve dar kaplar kökün dibe yönelmesini sağlar)

Gövde kalınlaşmaya ve yaprak sayısı artmaya başladığında nihai saksılara geçiriniz.

Daha sağlıklı bireyler için repikaj (şaşırtma) uygulamasını yapmayı unutmayınız.

Sonrası henüz tecrübem dahilinde değil. Ama buraya kadar gelirseniz devamında da yardımcı olabiliriz.

Sebahattin Sargın 16-01-2008 16:14

Benim henüz plumeria tohumum yok, ben bazı tohumların çimlendirme şartlarını bir dosyada toplamaya çalışıyorum ondan sormuştum. Detaylı yazınız için çok teşekkür ederim Emre Bey.

Sevgiler ;)

zenfree 16-01-2008 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 194855)
Benim henüz plumeria tohumum yok, ben bazı tohumların çimlendirme şartlarını bir dosyada toplamaya çalışıyorum ondan sormuştum. Detaylı yazınız için çok teşekkür ederim Emre Bey.

Sevgiler ;)

O dosyayı yayınlamanı bekliyoruz Sebocuğum. ;);)

pawney 17-01-2008 08:27

Herkese Selamlar,

Konuyla ilgili cok bilgili olmamakla beraber soyleyecegim seyler var. Plumeria ozellikle Hawaii de cok bulunuyor, onlarin "Aloha" deyip milletin boynuna gecirdikleri cicek zincirleri (lei diye adlandirilir) genelde Plumeriadan veya Dendrobium (orkide) den yapiliyor. Her turlu rengi olmakla beraber en ragbet edileni "rainbow" dedikleri cok renkli olanlar.

Tohumdan yetismeleri 6-7 yil aldigi icin genelde celik olarak satisi yapiliyor. Ayrica tohumlarin omru bir ay, yani o sureden sonra tohumun bozuldugu veya etkisini yitirdigi soyleniyor. Celikleri, isterseniz dikili (koklendirilmis) veya direk yeni kesilmis olarak alabilirsiniz. Tabi alabilirsiniz dedigim Antalya'dan degil, Hawaii den. Amerikada tanidigi olanlar oraya gonderdip oradanda memlekete getirtebilirler. Celikler genelde 25-40 cm arasi oluyor.

Saygilar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025