agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

MSaygin 05-01-2008 10:43

Plumeria Pudica kokusuzmuş yalnız, onu da not düşelim.

sinaninci1 05-01-2008 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 190564)
Plumeria Pudica kokusuzmuş yalnız, onu da not düşelim.

Güzel salon çiçegi olur. Bu boyunun fiyatı $ 29.95

http://toptropicals.com/pics/garden/04/3000/2583.jpg

Emre Albayrak 05-01-2008 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 190555)
Tebrikler Emre Bey,

Yalnız "Frangipani" Plumeria'nın bir diğer adı, eşanlamlı diye biliyorum.Hilo bir tür ama frangipani ayrı bir tür değil, yanlışsam düzeltiriz.Wikipedia'ki tanımda da ilk satırda öyle yazıyor, diğer sitelerde de öyle kullanıldığını görüyorum.

Bir de hep Plumeria'nın çiçeklerinin fotoğraflarını görüyoruz, muhteşemler ama yılın büyük döneminde de ne çiçek ne yaprak oluyor, o zaman da pek bir çirkin :) Bizim yaygın olarak gördüğümüz tür Plumeria Rubra cinsi, 4 ay kadar yeşil ve çiçekli kalıyormuş.Bir de Plumeria pudica cinsi varmış, her daim yeşil, o daha kıymetli, daha zor bulunurmuş.Haydi bakalım, Ağaçlar.net üyeleri, bu bitkiyi de ülkemize kazandıralım :)

Sayın M Saygın evet yeniden baktım ve haklısınız. Gelen paketlerin üzerinde Plumeria "Frangipani" gibi bir şey yazıyordu. Pek çok sipariş verdiğimden ve bunlar karışık olduğundan sanırım burada bir yanılgıya düşmüşüm. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

Emre Albayrak 05-01-2008 15:18

Bir sitede Plumeria'ları koku ve özelliklerine göre ayırmıştı. Bulabilirsem onları da buraya eklemeye çabaliyacağım efendim. Saygılarımla.

Sevilay 05-01-2008 15:42

Emre bey, bu mesajda sevgili Lerdemir koku özelliklerine göre bir liste vermişti.

Bir göz atın isterseniz.

Emre Albayrak 05-01-2008 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevilay (Mesaj 190632)
Emre bey, bu mesajda sevgili Lerdemir koku özelliklerine göre bir liste vermişti.

Bir göz atın isterseniz.

Sevilay Hanım Sayın Lerdemir'in verdiği liste daha detaylıymış. Teşekkür ederim efendim.

zenfree 05-01-2008 18:59

9 Aralık' ta ektiğim 3 adet tohumdan bir tanesi çimlendi. Sanırım diğerleri de bir kaç güne kadar yeşillenecekler. :)

sinaninci1 05-01-2008 18:59

Evet buda benim yeni arkadaş.

http://img223.imageshack.us/img223/7...t013ty1.th.jpg

Emre Albayrak 05-01-2008 19:16

Bir sorum olacak.. Tohumlarımdan bazılarının kökleri virgül gibi hafif eğri. Bu ileride düzelir mi yoksa kök dönmesine kadar ilerler mi? Henüz en uzun kök 3-4 santim civarı. Bu olay mühim ise nasıl bir çözüme gidebilirim. Tüp içerisine almalımıyım?

İklimsiz 05-01-2008 20:24

Benim de sana bir sorum var sevgili Emre, köklendirmeyi başardığını artık biliyoruz. Köklendirdiğin plumeriaları toprağa ektin mi hiç? Köklenen plumerialar yaprak verdiler mi? Bunları şunun için soruyorum, şimdi biz ıslak peçete arasında köklendirme yapıyoruz. Yarın bunları toprağa aldığımızda bocalama yaşayacaklar biraz.

Emre Albayrak 05-01-2008 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iklimsiz (Mesaj 190710)
Benim de sana bir sorum var sevgili Emre, köklendirmeyi başardığını artık biliyoruz. Köklendirdiğin plumeriaları toprağa ektin mi hiç? Köklenen plumerialar yaprak verdiler mi? Bunları şunun için soruyorum, şimdi biz ıslak peçete arasında köklendirme yapıyoruz. Yarın bunları toprağa aldığımızda bocalama yaşayacaklar biraz.

Şu an 60 kadar dediğim, köklenmiş tohumlar zaten. Ayrı bir saksıda toprağa geçirildiler bile. Bunlardan 10 tanesi tam olarak yapraklarını açtılar. Yaklaşık bir 15 taneside her an kabuğunu patlatabilir. Kıyamıyorum zedelerim diye başçıkların kendiliğinden düşmesini bekliyorum. Ama kök verdikten sonrası geliyor Sayın İklimsiz.

İklimsiz 05-01-2008 20:30

Bir kere daha teşekkürler sevgili Emre. Pardon, hocam;)

sinaninci1 05-01-2008 22:12

Evet arkadaşlar, başından butarafa bütün yaptıklarımızı bu akşam tekrar okudum, kanımca plumeriya'nın istegi sabit ısı, ister toptakta, ister perlitte, ister havlu arasında çimlendirin fark etmiyor, yani sabit ısıyı verince kolaylıkla çimleniyor.
En hoşuma giden havlu arasında olan, en azından takip ede biliyorsunuz, ve sonra cımbız vasıtasıylan fazka sıkmadan topraga almanız bence başarı olayını yükseltecek diye düşünüyorum.
Şu anda benimde havlu içinde 9 tohumum var bakalım ne gösterecek

http://img503.imageshack.us/img503/2177/grnt014gn7.jpg

sempe 07-01-2008 14:35

1 Eklenti(ler)
Plumeria fidelerinin son durumu

sapudeaure 07-01-2008 14:39

Sevgili Sempe,gerçekten çok güzeller.Bu ne hız böyle.Benimkiler daha çıkacaklar:) Ellerine sağlık.

MSaygin 07-01-2008 15:47

Harika olmuşlar sempe.
Benimkileri ekeli 5 gün oldu, dün bir tanesi kabarmış gibi geldi, ben de biri çarpıp toprağını oynatmış diye düzelteyim derken baktım aşağı doğu3mm. çapında bir kök gidiyor.Hiç ellemedim, bekliyorum bakalım.
Her sabah su spreyliyorum ve bütün gün üstlerinde masa lambası yanıyor.Bir de kalorifere bitişikler.

İklimsiz 07-01-2008 19:49

Bayağı yol aldık arkadaşlar farkında mısınız;) Yakında benimkiler de görücüye çıkacak:D

Emre Albayrak 07-01-2008 19:52

Sayın Sempe gerçekten çok güzeller.. Tebrik ediyorum efendim sizi..

lerdemir 08-01-2008 08:39

Sempe tebrikler,

Çok da diri görünüyorlar...

Güzel olacak, güzel...

Güler 08-01-2008 09:11

Sevgili sempe, bravo.
Önce bir maşallah diyeyim, sonra da güzelliklerini, çiçeklerini doya doya seyret.

Koyu yeşil 08-01-2008 10:23

Süper!!! Tebrikler Sempe...

beyaz orkide 08-01-2008 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak (Mesaj 190481)
Sayın Beyaz Orkide, Hilo yu ebaydan sipariş verdim. Ancak henüz elime geçmedi. Sanırım 15 güne kadar tohumlar elime ulaşır.

Demek benden önce davranan sizdiniz.Neyseki yabancıya gitmemiş simdi icim biraz daha rahat üzülmüştüm kacırdıgıma kısmetimde yokmus ne yapalım.Bende bununla teselli olurum.

Oyaman 08-01-2008 11:51

Sempe tebrikler , allah nazardan korusun , güle güle büyütün.

MSaygin 08-01-2008 12:30

Sıcaklık 4 derecenin altına düştü mü Plumerialar zarar görüyor, riskli bir bitki ama Amerika'nın hemen her bölgesinde yetiştiren var.Soğuk zamanlarda yapraklarını kesip, gövdesini garaj ya da benzeri yerlerde korumaya alıyorlar, havalar yeniden ısınana kadar.
Ben serada uygun bir yer de belirledim, yavaş yavaş ticari olarak da yetiştirebilir miyim diye düşünüyorum.
Sıkıntılarından biri, dallanarak büyümek yerine uçtan uzayarak büyüyen bir bitki olması, boyunu kısa tutayım, yan dallarla büyüteyim deme imkanı pek yok sanırım.

Plumeria ile ilgili pek az kitap var, en yaygın olanı;

"The Handbook On Plumeria Culture"

Jim Little diye bir yetiştirici var, Plumeria konusunda isim yapmış birisi, gelini de ebay üzerinde plumeria tohumu satıyor.Bu adamdan gelen tohumlarla yetiştirilen Plumerilar, ismiyle satılıyor, onun kitabı da;

"Growing Plumerias in Hawaii"

Ben ikisini de sipraiş ettim, gelince hep beraber faydalanırız kitaplardan.Özellikle budama ve şekil vermeyi merak ediyorum.

iklimsiz, inşallah ben de bir kaç güne ismimi listeye yazdırmış olacağım :)

İlkin 08-01-2008 13:14

Sempe harika görünüyor plumeriaların maşallah, bunun sırrı ne acaba? Benim bir tane tohumdan çıkan filiz var, onun yaprakları da çok garip hiç sizinkinin forumda değil. Ortasında uzamaya meyili bir çıkıntı var öylece duruyor günlerdir. Sulamayı nasıl yapıyorsun, fısfıs yapıyor musun, sıcaklık nedir? Merak ettim. ;)

sempe 08-01-2008 17:13

Herkese teşekkür ederim.
Tohumları ektikten sonra, genelde kaloriferin üzerinde tuttum. Çimlenene kadar bol su ve fısfıs yaptım. Kartondan yapılmış gibi duran saksılara ekmiştim. Bu saksılar kurudukları zaman dışarıdan su istediklerini anlıyabiliyorsunuz. Sanırım 10 gün civarında hepsi çimlendi.
Çimlendikten sonra aynı kaloriferin üstündeki pencereye aldım böylece hem ısıdan hem de güneşten yararlanabiliyorlar. Yapraklar çıktıktan sonra fıs fıs yapmamak gerekiyormuş. Ben önceleri yapmıştım, baktım alttaki yapraklar bozuluyor fısfısı kestim.
İlk 4-5 yapraktan sonra saksı değişimi yaptım. Toprak: Yarı kum, yarı torf. Şimdilik bu kadar. Herkese kolay gelsin.

Emre Albayrak 08-01-2008 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beyaz orkide (Mesaj 191807)
Demek benden önce davranan sizdiniz.Neyseki yabancıya gitmemiş simdi icim biraz daha rahat üzülmüştüm kacırdıgıma kısmetimde yokmus ne yapalım.Bende bununla teselli olurum.

Henüz gelmedi elime tohum siparişim. Ancak elime geldikten sonra size de Hilolardan bir demek gönderebilirim efendim.

Oğuzhan 08-01-2008 17:45

Süper!!! Tebrikler Sempe...

sinaninci1 09-01-2008 10:23

Arkadaşlar 5 ocakta tohumları ıslak peçete arasına koydum, korkunç hızlı çimleniyor, bugüne kadar toprak altında tohumu çürütmeye deymezmiş, benimkilere bu sabah baktıgımda çimlenmeye başlamışla.

emre albayrak siz çimlenen plumeryaları topraga nezaman geçirdiniz.
Saygılar

Emre Albayrak 09-01-2008 12:04

Fazla bekletmeyin.. Kök dönme yapıyor sonra. Beyaz dişini çıakrıp en fazla yarım santim uzadıktan sonra kaktüs toprağına geçirin tohumlarınızı. Bol ve sabit sıcaklığı unutmayın. Toprağında kurumaması lazım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025