agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

Emre Albayrak 30-12-2007 10:04

Arkadaşlar sanırım 10 tane kadar tohum çimlendi. Bunlardan 8 tanesi birinci resimde bulunan beyaz kabın içerisinde 2 tanesi de saksılarda. Ama saksılarda bulunan ufaklıkları pek kurcalayamadığımdan kaç tane çimlenen var tam sağlıklı bi rakam veremiyorum. Bir kaç güna kadar net bir rakam çıkar sanırım ortaya.. Pek mutluyum..

Koyu yeşil 30-12-2007 14:10

Sayın Emre Albayrak, plumeria tohumu çimlendirme rekorunu siz kırdınız sanırım. Hem sürat hem de adet açısından. Benim tohumlardan yavaş yavaş umudu kesmeye başlıyorum ben.

sinaninci1 30-12-2007 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Koyu yeşil (Mesaj 188759)
Sayın Emre Albayrak, plumeria tohumu çimlendirme rekorunu siz kırdınız sanırım. Hem sürat hem de adet açısından. Benim tohumlardan yavaş yavaş umudu kesmeye başlıyorum ben.

Koyu yeşil ümidini kesme, ben kesmiştim bu gün bir tanasini kurcaladım 1cm kökle karşılaştım. Onun için kurcalama VE ÜMİDİNİ KESME
Saygılar

Mine Pakkaner 30-12-2007 20:21

Bu kurcalama konusu enteresan Sinan Bey :) Üyelerimiz çok heyecanlı ve sabırsız, Selahattin Yılmaz, ben, Todor, kulakları çınlasın Mucip Bey hepimiz çok kere bu konuda uyarılar yazdık ama sonuç alamadık.
Unutulmaması gereken nokta tohumdan ilk çıkan kökçüğün kırılırsa yeniden gelişemeyeceğidir. Bu yüzden sabır gösterilmesi gerekli. Bir de bu mevsimde çimlenme gecikmeleri sıcaklık yüzünden. Eğer çimlenme sıcaklığını sağlayabilirseniz sonucu değerlendirme şansınız olur. Hem ıslak hem soğuk kalan çimlenme ortamı bir süre sonra tohumun çürümesine sebep olabilir. (Bu söylediklerim tohum çimlenmesi dışında çelik köklenmesi için de geçerlidir.)

Emre Albayrak 30-12-2007 21:01

Arkadaşlar plastik kap sanırım çimlenme için çok daha uygun. Ben 4 kat kağıt havluyu alta serip yaklaşık 40 kadar tohumu sırayla üstüne yatırıp, üstüne yine 4 kat kağıt havlı serdim. Kapağını kapayıp kalorifer peteğinin üstüne kalın bir kitap, onunda üstüne bu plastik kabı koydum. Tepedende bir ışık kaynağı.. Ne ekstra su ekledim kaba ne açıp kurcaladım. (Kap devamlı kapalı kaldığından su kaybı olmadı kabın içerisinde) Ve şimdi patır patır kök vermeye başaldılar. Toprağa ektiklerime dokunmadım henüz ama görünürde bir belirti yok. Sadece 2 tanesinin altından beyaz bir kök (gözükmekte) bir tanesi ise kararsız. Ama onalrdan da ümitliyim.

sinaninci1 30-12-2007 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 188816)
Bu kurcalama konusu enteresan Sinan Bey :)

Evet mine hanım haklısınız. Esasında hiç böyle birşey yapmazdım, fakat ektigim günü unuttum, bende ümidi kesmiştim onun için kurcaladım, hava şartlarını hesaba katmamıştım. Neyse hemen köke zarar vermeden tekrar diktim, o tutmassa 11 tane daha var aslında kontrol içindi.Üzgünüm kötü örnek oldum:(:(
Saygılar.

Emre Albayrak 30-12-2007 21:26

Peki söyle bir soru sormak istiyorum. Kağıt havluda çimlenmeye başlayan tohumlarımı ne zaman toprağa aktarayım? Şu an yaklaşık 1,5-2 cm kadar kök vermiş durumdalar.

Mine Pakkaner 30-12-2007 22:42

Peki kaç yaprak oldular?

Emre Albayrak 30-12-2007 23:43

Henüz yaprak yok Mine Hanım. Sadece beyaz bir kök. Dün gece baktığımda henüz yeni kırmıştılar kabuklarını.

abk 31-12-2007 08:05

Çimlenip dört yaprak çıkaran plumeriamı bir kaşık yardımıyla (bu sitede bir yerlerde bu şekilde okuduğum için) çıkarıp başka bir saksıya ektim. Ancak bitkinin aşağıya doğru inen sapının uzunluğu beni şaşırttı. Yüzeye çok yakın ekmiştim. Bildiğiniz gibi sapı da çok narin, dikkatli olmasam kırılabilirdi. Çimlenen plumerianızı başka bir saksıya aktarırken dikkat etmekte fayda var.

Koyu yeşil 31-12-2007 09:06

Mine Hanım çok haklısınız. Sıcaklık sorunu yüzünden gecikme olduğu kesin. Emre Albayrak, oldukça konforlu bir ortam sağlamışsınız tohumlara ne güzel :)

MSaygin 31-12-2007 09:49

Benim okuduğum bir kaynakta, çimlendirme harcına koymadan önce 1 gece ıslak havlu arasında bekletilmesi ertesi gün ekilmesi öneriliyordu.Yani ıslak havluda uzun süre değilde , domatesler gibi sadece 1 gece bekletiyordu.
Bir de Plumerialar köklerin ıslak kalmasını hiç sevmiyorlarmış, ona göre drenajı çok iyi bir saksı harcı oluşturmak gerekiyor.

Koyu yeşil 03-01-2008 13:59

Nihayet benim tohumlarımdan 2 tanesi harekete geçti:) Kök görünebiliyor çünkü biraz yükselmiş durumda tohum. Çok sevinçliyim.

İklimsiz 03-01-2008 14:07

Güzel haberleri, gelişmeleri buradan okuyunca elime bir kürdan alıp toprağı karıştırasım geliyor:) Yarın tam bir ay olacak, hala merhaba demedi. Kutlarım Koyu yeşil.

Koyu yeşil 03-01-2008 14:21

Sağol İklimsiz. Ama sabır benimkiler 1 ay dolduktan sonra geldi:)

kuçukamazon 03-01-2008 20:40

Tropikal bir bitkiye benziyor.

Emre Albayrak 03-01-2008 21:44

Arkadaşlar kök veren tohumlarımızı sayısı 20 yi geçti. Yeni verdiğim siparişlerde elime ulaştı. Şimdi "Hilo" dan da sipariş verdim. Ben pek sevdim bu Plumeria işini.. 2 aya kalmaz görücüye çıkacak kıvama gelir benim canım bebeklerim.

Emre Albayrak 04-01-2008 00:05

Sanırı verdiğim resimlerin linkleri kaybolmuş. Bu gece yeniden yüklemeye çalışacağım efendim.

İklimsiz 04-01-2008 01:26

Sakin ve dolduruşlara gelmeyen bir yapım vardı zannediyordum, yanılmışım:p Gecenin bu saatinde sevgili Emre'nin plumeria tohumlarını çimlendirme başarısını okuyunca ve kendisi de işin püf noktasını verince, denemeli mi, denememeli mi, 10 dk. kadar evin içersinde dolaştım durdum:D

Emre, kapalı bir kaba kağıt havlu döşememi ve üzerine topraktaki tohumları çıkarıp koymamı önerdi. Kaybedecek fazla birşey olmadığını düşündüm, hem merak ta ediyordum toprağın altında kalan kısımlar ne durumda, çünkü tam 1 ay oluyor.

Sonunda tohumları zedelemeden topraktan çıkardım. Ne göreyim, Carmen kızım diş çıkarmış:D diğerlerinin de diş etleri iyice şişmiş:D Onları yeni yataklarına yatırıp üzerlerine iki kat kağıt havlu örttüm ve ılık suyla iyice fısfısladım. Kabın kapağını kapatıp, altta kalın bir kitap kalorifer peteğinin üzerine yeni yuvalarına yerleştirdim.

Çok çok teşekkürler Emre aklımı çeldiğin için;)

Emre Albayrak 04-01-2008 01:29

Ne demek efendim. = ) Tohumlarınız çimlenirse sanırım en çok ben mutlu olacağım. Gelişmeleri buraya da yazarsanız ne mutlu bize. Sıcaklığa dikkat ettiğiniz sürece (mesajımda da belirtmiştim) kapalı kap olduğundan sistem içinde su kaybı da olmayacağından gayet mutlu bir diş çıkartma olacak Carmen kızımız için.

sinaninci1 04-01-2008 09:36

Herkese selam
İki gündür arkadaşın serasında ki çalışmadan sonra döndüm, iki adat plumera tohumum filizlenmeye basladı fakat diger tohumlar tamamiylen çürümüş.

Sayın Emre Albayrak elimde birkaç tane daha tohum var, onlarıda senin yaptıgın gibi havlu üzerinde denemegi düşünüyorum. Bana kagıt havlu üzerinde aşagı yukarı kaç günde çimlendigini söleyebilirmisin.

Bakın yurt dışında plumera çelikleri nasıl satyılıyor. Sayfayı açın ve sağ üst köşedeki küçük resimlerden diger satış resimlerini görebilirsiniz.

http://home-and-garden.webshots.com/...27747486faNSMB

Saygılar.

İlkin 04-01-2008 10:45

Çok enteresan, sopasını alan mutlu mesut ayrılıyor gibi, bu çelikler köklenecek mi şimdi toprağa koyunca, ilginç. :rolleyes:

Emre Albayrak 04-01-2008 14:36

Sevgili Sinan İnci havlu içinde ve sabit sıcaklıkta duran tohumlar en fazla 10 günde çimlenmeye başlıyorlar.

İklimsiz 04-01-2008 15:02

Sevgili Emre, düzeneği kalorifer peteğinin üzerinden kaldırıp elektrikli battaniye içersine aldım. Isı sabit, 22 derece. Petek üzerinde bu ısıyı koruyamayacağımı, yükselip alçalamalardan verimli çimlendirme olamayacağını düşündüm.

Gelişmeleri paylaşacağım.

Emre Albayrak 04-01-2008 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iklimsiz (Mesaj 190312)
Sevgili Emre, düzeneği kalorifer peteğinin üzerinden kaldırıp elektrikli battniyenin içersine aldım. Isı sabit 22 derece. Petek üzerinde bu ısıyı koruyamayacağımı, yükselip alçalamalardan verimli çimlendirme olamayacağını düşündüm.

Gelişmeleri paylaşacağım.

= ) Siz bu işi gayet güzel başaracaksınız. İnsanın her an başlarında durası geliyor ama değil mi? Sürekli su püskürtsem, biraz havluyu eşelesem diye kurcalayası geliyor. Artık bundan sonrası sabrınıza kalmış efendim. Ama bu gidişle 1 haftaya kalmaz diş çıkarmış Carmenlerinizi saksılarına geçirirsiniz.

beyaz orkide 04-01-2008 15:36

Merhaba sayın Emre Albayrak,acaba hılo'yu nerden sıpariş verdiniz ebay'da vardı alacaktım satılmışda ben istiyorum bir hilo sahibi olmak.Zaten celadınıde çürüttüm ben bu sefer daha dıkkatlı olmalıyım.

Emre Albayrak 04-01-2008 23:24

Sayın Beyaz Orkide, Hilo yu ebaydan sipariş verdim. Ancak henüz elime geçmedi. Sanırım 15 güne kadar tohumlar elime ulaşır.

Emre Albayrak 05-01-2008 03:26

Son kap değişikliğiyle birlikte yaptığımız sayımda 60 adet çimlenmiş Plumeria tohumumuz olduğunu gördük. Şu an Hilo ve Frangipani türlerini de çimlendirmeye başliyacağız. Sekkerci arkadaşım da 100 adet karışık Plumeria tohumu çimlendirme işine başlıyor. Bakalım çok yakında seri üretime geçeriz sanırım. = )

MSaygin 05-01-2008 10:05

Tebrikler Emre Bey,

Yalnız "Frangipani" Plumeria'nın bir diğer adı, eşanlamlı diye biliyorum.Hilo bir tür ama frangipani ayrı bir tür değil, yanlışsam düzeltiriz.Wikipedia'ki tanımda da ilk satırda öyle yazıyor, diğer sitelerde de öyle kullanıldığını görüyorum.

Bir de hep Plumeria'nın çiçeklerinin fotoğraflarını görüyoruz, muhteşemler ama yılın büyük döneminde de ne çiçek ne yaprak oluyor, o zaman da pek bir çirkin :) Bizim yaygın olarak gördüğümüz tür Plumeria Rubra cinsi, 4 ay kadar yeşil ve çiçekli kalıyormuş.Bir de Plumeria pudica cinsi varmış, her daim yeşil, o daha kıymetli, daha zor bulunurmuş.Haydi bakalım, Ağaçlar.net üyeleri, bu bitkiyi de ülkemize kazandıralım :)

sinaninci1 05-01-2008 10:13

Herkese merhaba Msaygının söyledigi plumeria pudika'nın yaprak şekli ne kadar degişik ilkdefa gördüm hem 12 ay yapragını dökmüyormuş bakın bir
site

http://images.google.com.tr/imgres?i...%3Dtr%26sa%3DN

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025