![]() |
Plumeria
1 Eklenti(ler)
Benim'de artık bir plumeriam var,teşekkürler Zafer abi.
|
1 Eklenti(ler)
İlginç bir tohum çimlendirme yöntemi...
Eklenti 246431 Islak kağıt havluların arasındaki tohumları kilitli torbalara koymuş... Torbaları da cam kenarına asmış... Tohumların ısı, ışık ve nem ihtiyacını gösteren iyi bir fotograf... Üstelik tohumların çimlenmesini hiçbir yeri kurcalamadan takip edebilirdiniz... (Yahoo Group "Aloha Pulmaria"'dan alıntıdır) |
Kendi denemeniz mi?
|
Yumurta Metodu ile Çelik Köklendirme Denemesi
5 Eklenti(ler)
Yahoo Group "Aloha Pulmaria"'dan öğrendiğim bir yöntem...
Kullanılan malzemeler : Perlit Eklenti 246432 Ponza Taşı Eklenti 246433 Torf Eklenti 246434 İki yumurta ve iki plumeria çeliği Eklenti 246435 İki saksı Eklenti 246436 Köklendirme ortamları için değişik öneriler var. Ben elimde olan yukarıdaki malzemeleri kullandım. Karşım oranı 1:1:1 |
Yumurta Metodu ile Çelik Köklendirme Denemesi
2 Eklenti(ler)
Saksının yarısına kadar hazırladığınız karışımı dolduruyorsunuz. Bunun üzerine bir yumurta yerleştiriyorsunuz.
Eklenti 246437 Yumurtanın üstünü 2cm kadar kaplacak karışım ilave ediyorsunuz ve çeliği bunun üzerine dikip iyice suluyorsunuz. Eklenti 246438 Eee, bunu niye yaptık. Yumurtalardan omlet yapsak daha iyi değil miydi? İddaya göre bu yöntem çelik köklenmesini çok hızlandırıyormuş. Göreceğiz bakalım... |
Peki bu yumurta zamanla bozulma yapınca kabuğu yumuşayıp koku yapmaz mı?:eek:
|
Koku, böcek, sinek yapmadığı söyleniyor.
|
Siz deniyorsunuz sanırım sonuçları paylaşırsınız bizimle artık ;)
|
Sayın Drhegeli,
Çelikler kendi plumerinızdan mı, yoksa yurtdışından mı getirttiniz. Yurtdışından geldiyse adres vermeniz mümkün mü? |
Alıntı:
http://stores.ebay.com/Suncatchers-o...id=p4340.l2563 4 tanesi 14,99$. 16$ da kargo ödedim. |
Sayın Drhegeli,
Bilgi için teşekkürler. Hangi kargo şirketi ile geliyor ve elinize kaç günde ulaştı acaba. Sanırım gümrük anlamında bir sıkıntı yaşanmadı. |
21 Ağustos'ta almışım. 14 Eylül'de elime geçmiş. Yak 3 haftada gelmiş. Normal posta ile geldi. Gümrük sorunu yaşamadım.
Aynı ürünün iki versiyonu var. Biri "hemen al", ki fiyatı 24,99$. Diğeri 14,99$'dan başlayan arttırmalı olanı. Ben arttırmalıdan aldım. Benden başka talip yoktu. Arttırma bitince tekrar listeliyor. Kargo ücreti sayfada yazmıyor, mutlaka önceden sorun... |
Yumurta İzmir' de pişmesin :)))
Paylaşım için teşekkürler. |
2 Eklenti(ler)
Yine ilginç bir plumeria tohum çimlendirme yöntemi...(Yahoo Group Aloha Plumeria'dan alıntıdır.)
Kullanılan malzeme strafor tabak... Hani marketten et, sebze, meyve aldığımızda içinde bulundukları tabak... Çentikler açılıp tohumlar yerleştirilmiş straforları, içi bir miktar su dolu kaseye koyuyorlar... Üstünü kapatıp bekliyorlar... Alttaki fotoğrafta çimlenen tohumlar görülüyor... Bazıları suyun sıcaklığını 26-27 derecede sabit tutmak için akvaryum ısıtıcısı kullanıyor. |
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
ben de çok entersan bir çimlendirme yapmıştım. Jelatinli çikolata kutusunun ortasına nemli havlu kağıt koyarak 8 tohumdan 5 tanesini çimlendirmiştim. (Şubat 2010) Kendi icadım sanıyordum:D Bu düzeneği kaloferin üzerine , sürekli nemli ve ışık alacak şekilde tuttum. |
Sayın Drhegeli,
Siparişi geçtim bakalım, kazasız belasız ve de gümrüğe takılmadan gelecekler mi? Sıkıntı olmadan gelirse aşağıdaki siteden köklü ve çelik olarak plumeria getirtmeyi düşünüyorum. Bu arada gümrük sınırı 100 Eurodan 75 Euroya düşmüş. Yurtdışı siparişlerde bu rakamı dikkate almamız gerekiyor. Bahsettiğim sitenin linki Maui Plumeria Gardens - Plumeria Cuttings and Rooted Plumeria Rooted Plants |
Plumeria'nın tohumlarını kuyruk gibi olan taraftan mı toprağa ekiyoruz acaba?
|
Hayır sevgili günebakan. O kuyruklar çimlendirme ortamının üstünde kalacak.
|
2 Eklenti(ler)
|
Çok teşekkürler:)
|
Sevgili drhege'nin tercümelerine göre 3 çeşit çimlendirme metodu oluyor. Ben çoğu tohumumu 3. şıkta açıklanan şekilde deniyorum. Tohum yatay olarak toprak üstüne konuyor, üstüne çok az (3-4 mm.)toprak serpiliyor. Burada kuyruğun dışarıda kalması belirtilmemiş, ben de kuyrukları dışarıda bırakmadım. Umarım yanlış bir şey yapamamışımdır:)
Alıntı:
Yazarlar : Richard & Mary Helen Eggenberger Basım Tarihi : 2005 Yetiştirme Ortamı Yeterli miktarda nem tutunumunu, iyi bir havalanma ve drenaj sağlayan torf ve perlit (belki biraz da vermikülit) gibi hafif karışımlar kullanabilirsiniz. Başarı için birkaç anahtar vardır. Dikimi yapacağınız saksı sadece 8-10cm derinliğinde olabilir, fakat çok sayıda drenaj deliği olmalıdır. Hatırlanması gereken en önemli konulardan bir tanesi de yetiştirme ortamını tohumu dikmeden önce iyice ıslatmaktır. Çünkü yüksek miktarda torf içeren karışımlar suyu hemen ve eşit olarak emmezler. En iyi çimlenme için saksılar sabah güneşini ve sonrasında filtrelenmiş ışık alsın. Başarılı Çimlendirme Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme için gerçek sırlardan biri toprağın ısısıdır. Soğuk ve ıslak bir toprağın tohum çimlenmesine ve çelik kök gelişimine faydası yoktur. Aksine ikisinde de çürümeye yol açar. Plumeria tohumlarını çimlendirmeye girişmeden önce toprak sıcaklığından emin olun. 26-27 derece toprak ısısı idealdir. (NOT: Kalorifer petekleri üzerinde çimlendirilmeye çalışılan tohumların yüksek başarı oranını açıklıyor.) Son üç yılda yerden ısıtma konusunda pek çok deney yaptık. Hem tohumda, hem çelikte mutlak bir başarı yaşadık. Aynı şekilde, toprak seviyesinin yak 15cm kadar üstüne konan yetiştirme ampullerinden de mükemmel sonuç aldık. Tohumu Ekimi Aşağıdakiler, plumeria tohum ekimi için kullanılan üç metodtur. 1)Subtropik ve ılıman iklimlerde bulunan pek çok yetiştirici için başrılı olduğu kanıtlamış bir metodtur. Kuyruğu yukarıda olacak ve tamamen toprak dışında kalacak şekilde tohumu toprağa ekin. Sanki ağaçtan düşmüş de kuyruk kısmının başladığı yere kadar kendini gömebilmiş gibi. 2)Bu da başarılı olduğu kanıtlanmış basit bir metodtur. Tohumları, nemlendirilmiş iki kat kağıt havlu arasında bekletin. Tohumlar çimlenir çimlenmez küçük saksılara taşınabilir. 3)Plumeria tohumu çimlendirmesinde en başarılı bulduğumuz metodtur. Tohumu 3-4mm veya kendi kalınlığının iki katı kadar derinliğe yatay olarak yerleştirin. Üzerine tuz eker gibi, ince bir tabaka oluşturacak şekilde toprak serpin. Çok derine ekerseniz çimlenme olmaz, çok sığ ekerseniz tohum yüzeye çıkar. Tohumun üstü kaplandıktan sonra toprağa sıkıca bastırın. İyi bir toprak teması çok önemlidir. Saksıya birden fazla tohum ekiyorsanız aralarında 5-8cm mesafe bırakın. Tohum ve Filizlerin Sulanması Mantar oluşumu nedeniyle ortaya çıkan ve filizlerin hızla tahrip olmasıyla sonuçlanan çürümenin nedeni aşırı sulama ve birbirine yakın ve sık tohum dikimidir. Dikimden önce toprak yeterince nemlendirildiğinden, çimlenene kadar hafif bir spreyleme yeterli olacaktır. Spreyleme ne kadar ince olursa toprağı o kadar az rahatsız etmiş oluruz. Çimlenme görülünce ölçülü sulayın. Büyüme hızlanınca her seferinde adam akıllı sulayın ve bir dahaki sulamaya kadar toprağın kurumasına izin verin. Share Share this post on Digg Del.icio.us Technorati | Like |
Yok sn acemifüsun, kuyruk problemi dik ekimde ortaya çıkıyor. Yatay ekimde sorun yok.
|
Alıntı:
|
9 adet pulmeria tohumunu dün kaliteli kestane toprağı,perlit,dere kumu karışımına ektim fakat ne şanstırki dün akşam ki yoğun yağmur toprağını ıslatmış şimdi kara kara düşünüyorum acaba topraktan çıkarıp kağıt peçete arasına mı alsam diye
|
Ben kuyrukları dışarı da kalacak şekilde vermiklüte ektim ve sera yatım, bakalım ne olacak daha önce katı kültür ortamında kurukları dışarıda kalacak şekilde çimlendirme yapmıştım ve 5 tohumdan 3 ü çimlenmişti ama şu an ikisi yaşıyor.
|
1 Eklenti(ler)
Plumeria'm. (Kao Chatped). Maalesef Leela007'yi kaybettim. Kao Banna'nın kotelidon yapraklarının ucu çürümüş. Yarısını kestim. Kök gelişimi iyi gibi.
|
Leela007'yi kaybetmenize üzüldüm. Bakalım bizmkiler nasıl çimlenecekler? Benim 3 tanesi kafasını topraktan kaldırmaya çalışıyor, diğerlerinde şiimdilik hareket yok.
|
Sevgili acemifüsun, Leela007, ve Kao Chatped tohumlarından birer tanesi duruyor. Bunlar çimlenince onları ekmemiştim. Ama tohumlar çok cılız gözüktü gözüme. Artık bahara denicem.
Siz iklim itibariyle bize göre şanslısınız. Umarım diğerleri de çimlenir. Benim en zorlandığım tohumlar bunlar oldu. |
Bu havalarda ben üşüyorum kaldı ki tropikal çocuklar üşümesin. Bu yüzden kaloriferleri yaktıktan sonra çimlendirmeye çalışacağım
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025