agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

Jezebel 26-08-2011 21:07

1 Eklenti(ler)
"Çarlinin melekleri"

Eklenti 242773

:p

Diatomitte çimlenip sonra kum ve cocopeat diatomit karışımına geçtiler.

aygün 26-08-2011 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 852971)
"Çarlinin melekleri"

Eklenti 242773

:p

Diatomitte çimlenip sonra kum ve cocopeat diatomit karışımına geçtiler.

Sevgili jesebel, bunlar birlikte aldıklarımızdan değiller değil mi:eek:

Jezebel 26-08-2011 21:30

Hayır bunlar baharda aldığım tohumlardan.
Birlikte aldığımız tohumlardan henüz çimlenen olmadı.
Hepsi diatomitte. Ben de beklemedeyim ;)

athena -asena 26-08-2011 23:25

Benim plumeria tohumlarında da hareket yok daha beklemedeyim.

Periş 02-09-2011 09:16

Benim pulmeria tohumlarından sadece 2 tanesi hayatta diğerlerini malesef kaybettim:(:(
Yaşayanlar Leela 007
Kao Banna
Acaba yaşarsa hangi renk çiçek açacak bilgisi olan varmı:confused:

drhegeli 02-09-2011 18:56

Plumeria Renkleri

Plumeria hakkındaki belli başlı internet sitelerinde mavi, mor ve siyah renkli plumerialara dair bir bilgi yok. Amerikan, Hawaii, hatta ciddi Tayland siteleri renkleri genelde beyaz-kırmızı-sarı olarak ayırmış. Bazıları biraz genişleterek turuncu, şeftali, gökkuşağı, günbatımı, krem rengi gibi bazı alt gruplar saymışlar.
Dayanamayıp, plumeria cultivarlarını kayıt altına alıp onaylama (registrar) yetkisine sahip Amerikan Plumeria Derneği'nin "Bir Bilene Sorun" bölümüne yazdım :
"Ebay'da mavi, mor, eflatun hatta siyah renkli çiçekleri olduğu söylenen Taylan orjinli plumeria tohumları ve çelikleri satılıyor. Bu gerçek mi, yoksa bir kandırmaca mı?"

Gelen cevap :
Kod:

Dear drhegeli
There are no blue.
There are a few purples - Jack's Purple for one.
I'm not sure what violet is in a flower.
Burgundy reds, Hilo and Scott Pratt for two, can appear to be almost black.
The AU has one called Black Red but it is just a Hilo Beauty.
Know one knows what color a seed will produce regardless of
which cultivar it's from.
You can take all of above to the bank.

Emerson
www.emersonsplumerias.com

Kabaca tercümesi:
Kod:

Mavi yoktur.
Jack's Purple gibi birkaç mor vardır.
Çiçekte eflatun renkten emin değilim.
Hilo Beauty ve Scott Pratt gibi koyu şarap kırmızılar,
neredeyse siyah gibi görünebilir.
Yine de bir tohumdan hangi rengin çıkacağını kim bilebilir.

Bu durumda ihtimaller:
1) PSA (Plumeria Society of America)(Amerikan Plumeria Derneği), Tayland'daki çeşitleri bilmiyor, takip etmiyor.
2) PSA, Tayland'daki üreticileri görmezden geliyor. Piyasaya bol miktarda ve ucuz ürün (tohum,çelik) verdikleri, kayıt-kuyut işleri ile de ilgilenmedikleri için onları afaroz ediyor.
3) Taylandlılar bizi kandırıyor.

Sn Periş, filizleriniz umarım yaşar da renklerini görebiliriz.

Mavi renk konusunda en yakın cevap, sanırım sevgili Jezebel'in Leela 007 çeliğinden (maşallah) gelecek...

Periş 02-09-2011 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 838197)
Bu bu renk Plumeria'nın köklü ilaçlı çeliği.
Yani böyle açacağını umuyorum bir gün ;)

Eklenti 234942

Plumeria ile yatıp, Plumeria ile kalkanlar sanır ki Leela-007'yi herkes tanır.
Tabi ki bu gerçek olamaz ;)
Sevgiler.

Çok sevindim yaşayanlar arasında bu renk olması beni çok mutlu etti:p

bettyycim 02-09-2011 21:14

2 Eklenti(ler)
Benim de kışın çimlendirdiğim 5 pulmeria tohumdan 2 si beyaz sinek felaketine rağmen yaşamaya devam ediyor, umarım böyle devam ederler, :p

athena -asena 02-09-2011 21:29

Benimde pulmeria tohumlarından sadece 1 tanesi hayatta diğerlerinde daha hareket yok
çimlenen tohum fox violet

inşallah büyütebilirim.

Periş 02-09-2011 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 854775)
Benimde pulmeria tohumlarından sadece 1 tanesi hayatta diğerlerinde daha hareket yok
çimlenen tohum fox violet

inşallah büyütebilirim.

Sevgili athena -asena tohumları kontrol ettinizmi benim tohumlarımda baktıgımda çürümüştü :(

athena -asena 02-09-2011 21:35

Sayın Periş tohumları hiç karıştrımıyorum bugün baktım bir tanesi çimlenmiş biraz daha bekliyecem ondan sonra kontrol ederim.

aygün 02-09-2011 21:41

Arkadaşlar ben sadece bir çiftini ektim ve ikisi de çimlendi.
Peki diğerlerini bekletmenin bir sakıncası olur mu yoksa ekmeli miyim?

Jezebel 02-09-2011 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 854728)
...

Mavi renk konusunda en yakın cevap, sanırım sevgili Jezebel'in Leela 007 çeliğinden (maşallah) gelecek...

Umarım seneye açar da bu sorumuz yanıt bulur.
Bu mavinin elime geçen üçüncü çeliği. Kışın sulama konusuna dikkat edersem sorun olmaz.
Tohumlar fiyaskoyla son buldu, sadece 2 adet çimlenme umudunda gerisi çürüdü.
Diğer arkadaşların daha başarılı olduğuu umuyorum.

cheko 02-09-2011 21:52

Belek'den plumeria görüntüleri

5 Eklenti(ler)
Öncelikle 2011 yazının çiçeklerinden birkaç kareyi plumeria meraklılarının dikkatine sunuyorum. Daha sonra konuya ilişkin deneyimlerimi de paylaşacağım...

cheko 02-09-2011 22:37

plumeria

Yıllardır Belek’deki evimin bahçesinde yetiştirmeye çalıştığım bence dünyanın en değerli bitkisi olan Plumeria (Frangipani) ile ilgili deneyimlerimi bu çiçeğe gönül verenlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle Plumeria’nın çelikten yetiştirilmesinin daha doğru olduğunu yaşayarak öğrendim. Bunu plumeria ile ilgili ciddi kaynaklar da doğruluyor.
Çünkü tohumdan yetiştirilen bitkiler tohumun alındığı bitkinin özelliklerini çoğunlukla yansıtmıyor. Genellikle bambaşka bir bitkiye sahip oluyorsunuz. (Yine de tohumdan yetiştirme gayretlerini takdir etmemek elde değil..)
Çelikten yetiştirilenler ise hem çeliğin alındığı bitkinin tüm özelliklerini aynen yansıtıyor,hem de size ciddi zaman kazandırıyor.
Plumeria’nın yazın en sıcak günlerinde bile çok sulanmamasında fayda var. Toprağı tamamen kurumadan su verilmemeli...
Kışın yapraklarını dökünce kış uykusuna yatan plumerianın kesinlikle hiç ama hiç sulanmaması gerekiyor. Kışın bol yağmur alan yerlerde de toprağın su geçirgenliğinin çok iyi olması gerekiyor. Dona karşı çok hassas. Taban suyu yüksek olan yerleri hiç sevmiyor.
Bu yüzden ülkemizde Alanya dışında hatta Antalya’da bile yetiştirilmesi bir hayli zor. Plumeria Antalya’da kışın esen sert poyraz ve çoğu yerdeki yüksek taban suyu yüzünden genellikle saksıda yetiştiriliyor. Benim bazı plumerialarım da saksıda , bazıları ise yükseltilmiş(taban suyundan etkilenmemesi için) çiçekliklerde bulunuyor.
Bütün çabalarıma karşın Alanya ve Kıbrıs’da çok rastladığımız küçük ağaç formunda bir plumeria’ya sahip olamadım...
Saksıda plumeria yetiştirenler için Amerika’da çok kullanılan bir yöntemden söz etmekte yarar var.
Kış başında yapraklarını döken ve toprağı tamamen kuruyan plumerialar saksıdan çıkarılıyor, kökleri toprağı ile birlikte tercihan doğal elyaftan yapılmış bir çuvala sarılıyor ve garajda uygun bir yerde istifleniyor. Bahar geldiğinde garajdan çıkarılıp yeniden saksılara dikilip bahçedeki yerlerine konuyor. Bazen de yaz sonunda aynı işlemin kolaylıkla yapılabilmesi için toprağa saksılarıyla birlikte yerleştiriliyor.
Son yıllarda özellikle Alanya’da bazı peyzaj firmalarında renkleri ve kokuları birbirinden farklı çok güzel örneklere rastlamak mümkün.

Tura 03-09-2011 08:08

Sayın cheko; bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Resimleriniz çok güzel.

agozce 03-09-2011 20:14

Sayın cheko, bütün kış böyle mi geçiyor. Kuruma ihtimali yok mu?

Tropiklerde, doğası gereği böyle bir uygulama normal mi?

cheko 03-09-2011 21:26

Plumeria

Kış uykusu ile ilgili söylediklerimiz genel olarak bitkinin yaprak döktüğü ve kışın dışarıda bırakılması imkanı olmayan(don tehlikesi ve fazla yağış yüzünden) sub-tropik bölgelerle ilgili. Buralarda saksıya ekilen bitkilerin kışın bir biçimde korunması gerekiyor. Kışın çok yağış almayan, don tehlikesi olmayan ve çok geçirgen bir toprağa sahip olan yerlerde de bahçeye ekili olan bitkiler(ağaçlar) kışı yaprak dökerek geçiriyor. Bu duruma örnek olarak Alanya ve Kıbrıs'daki ağaçları gösterebiliriz. Bunlar da plumerianın dünyadaki en yaygın türü olan ve genellikle Singapore olarak adlandırılan ortası sarı beyaz çiçekleri ve inanılmaz güzel kokusu olan ve en dayanıklı olduğu söylenen tür için geçerli. Ailemizin Girne'deki evinde yaşı 30'un üzerinde böyle büyük bir ağaç var. Orada İngiliz Fulü olarak adlandırılır. Özellikle Girne'nin bu tür için ideal bir ortam oluşturduğu biliniyor. Ancak kış aylarında yaprak dökmüş ağaçların pek de güzel sayılmayan görüntüsü bu türün orada çok yaygınlaşmasını önlüyor sanırım.
Bu arada bu güzel bitki ile ilgili çalışmalarda yukarıda sözünü ettiğim en dayanıklı tür olan Singapore'a ağırlık verilmesinin başarı şansının arttırılması bağlamında daha doğru olacağını düşünüyorum...

agozce 04-09-2011 02:52

Bende 4 tane fidan var. 3 yaşında. Karışık renkli tohum almıştım henüz çiçek açmadılar., hangisi ne renk bilmiyorum. Kışın içeriye alıyorum. Yaprak dökmüyor ama sürekli kırmızı örümcek oluyor. Ve (kışın) sağlıklı görünmüyor.

Ne yapabilirim diye çözüm arıyorum da.

neşride 04-09-2011 09:41

2 Eklenti(ler)
Benim de 6 tohumdan, çimlenenler Kao Chatped ve Leela 007.

cheko 04-09-2011 10:36

Sayın Agozce,

Kışın kaloriferli ve aydınlık bir ortama alıyorsanız, yapraklarını dökmediklerine göre öyle olmalı, bunun doğru olup olmadığını sorgulamalısınız. Bana pek doğru gelmiyor.
Ben de bir ara denedim kışın bitkileri içeri aldım, dondan ve yağmurdan kurtuldular ancak bina kışın ısıtılmadığı için bu kez de rutubetten öldüler.
Sözünü ettiğim yöntemde ise bitkinin kış uykusuna yatması teşvik ediliyor. Havalar soğuyunca bitki yapraklarını döküyor. Kışın hiç suya ihtiyacı olmayacağı dikkate alınarak serin, ışığı oldukça az, rutubetsiz bir ortamda kökleri bir çuvala sarılı olarak muhafaza ediliyor. Böylece dışarıdaki ciddi tehlikelerden korunmuş oluyorlar. Bunlar, don tehlikesi ve aşırı ıslanma. Toprak geçirgen ise kısa süreli yağmurları tolere edebiliyor.(Örnek Alanya, Girne). Yağmurlar yoğun ve ortam aşırı rutubetli ise bitki kışı çıkaramıyor.(Örnek Antalya)
Kırmızı örümcek bu bitkilerin en hassas oldukları konulardan biri. Belirli aralıklarla ilaçlamakda yarar var.Kırmızı örümcek olayını rutubetin tetiklemesi söz konusu olabilir.
Bu bitkiler susuzluğa inanılmaz dayanıklı. Sağlıklı bir bitkiden alınan çelikler ya da budanan dallar bazen bir yerlerde unutulduğunda ve 4-5 ay sonra bir yerlere dikildiklerinde bile köklenebiliyorlar. Bu yüzden olsa gerek bazı ülkelerde bunlara ceset bitkisi deniyor. Bana sorarsanız alınan çeliklerin de uygun ortamda en az 2-3 hafta bekletilmesinde yarar var.

Tura 04-09-2011 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neşride (Mesaj 855254)
Benim de 6 tohumdan, çimlenenler Kao Chatped ve Leela 007.

Sayın neşride gözünüz aydın. Çok güzel gözüküyorlar.

6 tohumdan çimlenen mi bunlar yoksa deneme amaçlı 2 tohum mu ektiniz.
Çimlendirme sürecini bir de sizden öğrenebilirmiyiz. Hangi şartları onlara hazırladınız.

agozce 04-09-2011 16:32

Sayın cheko, teşekür ederim. Bu kış iki tanesini deneyeceğim. Hemde yer sorunu olmayacak.

neşride 06-09-2011 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 855287)
Sayın neşride gözünüz aydın. Çok güzel gözüküyorlar.

6 tohumdan çimlenen mi bunlar yoksa deneme amaçlı 2 tohum mu ektiniz.
Çimlendirme sürecini bir de sizden öğrenebilirmiyiz. Hangi şartları onlara hazırladınız.

Teşekkürler Sayın Tura.

Aslında benimki bir başarısızlık sayılır. Çünkü her bir renkten toplam 6 tane ekmiştim. 4 tanesi çürüdü.

Plastik bardaklarda, diatomit'e benzer bir maddenin içine kuyrukları dışarı gelecek şekilde ekmiştim. Aslında tohumların çok hassas olduğunu ve çürüme tehlikesinin olduğunu başta anlamıştım. Suda hiç bekletmedim. Nemi de belli belirsiz ayarlamıştım.

Tüm bardakları plastik (saydam) ayakkabı kutusunun içine yerleştirdim. Kutuyu da pencere önüne. Gün içinde sürekli aydınlık ve saat 14'ten sonra güneş alan bir yer. Kutunun kendi havalandırma deliği var. Gün içerisinde kapağı ara ara açıp kapatıyordum. Çünkü ısı ile buharlaşma oluyor ve kutunun üstünde birikiyor.

Ancak misafirim geldi ve bitkilerin olduğu odayı (mecburen) ona verdim. Bu arada, kutuyu istediğim gibi açıp kapatamadığım için nem dengesini ayarlayamadım. Ve.... dördü birden çürüdü maalesef. Ben de en azından bu kalan iki tanesiyle mutlu oldum. Renkleri de en sevdiğim renklerdenmiş.

Bir tanesini (büyük olanı) dün saksıya toprağa aldım.

neşride 06-09-2011 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 848665)
Ben sadece deneme amaçlı bir tane tohumu diatomite ektim. üzerine sera yaparak tohum serasında bekletiyorum. 1 Hafta oldu. Hiç bir haraket yok. Sabır.

Sevgili Tura, sizin tohumunuzda hala bir gelişme olmadı mı?

Tura 06-09-2011 09:36

Günaydın Sayın neşride.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben sadece bir tanesini deneme amaçlı diatomit'e ektim. Ama netice alamadım. Tohumları kaybetmek istemiyorum. Sizlerin tecrübesinden yararlanmak istiyorum.

neşride 07-09-2011 08:48

Kao Chatped ve Leela 007 dışındaki 4 renk tohumu iki gün önce ekmiştim. Ancak, sorun tamamen bizde değil sanırım çünkü iki tohumun içi boştu. Çimlenme niteliği bulunmuyordu. Diğer ikisi daha dolgun. Ona rağmen neme çok dikkat etmek gerekiyor.

Jezebel 08-09-2011 14:21

3 Eklenti(ler)
Dün Rodos sokaklarında bunları buldum;)

Eklenti 244438

Ellerim çiçekle, burnum da kokuyla doldu;)

Eklenti 244437

hangi yüzük bu kadar güzel olabilir:confused:

Eklenti 244439

.

drhegeli 08-09-2011 16:47

Aşağıdaki alıntıyı "Plumeria Tohumu Paylaşımı 2.Parti" konu başlığında yazmıştım. Paylaşım bittikten sonra başlık ölecek. Bilgiler kaybolmasın diye buraya aktarıyorum.
Alıntı:

Hoş bir tesadüf olarak Amazon'dan sipariş verdiğim iki plumeria kitabı bugün elime ulaştı. Yazarları plumeria uzmanı olan kitapların tohum çimlendirme bölümlerini tercüme ediyorum.

İlk Kitap : "Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World"
Yazar : Jim Little
Basım tarihi : Nisan 2010

Tohumdan Çoğaltma
İlk adım, tohumu parmaklarınızın arasına alıp çok hafif sıkıştırarak tohum içinde kotiledon olup olmadığını anlamaktır. Düz ve içinde bir embriyon olduğuna dair işaret olmayan tohumları atın. Sonra, perlit veya benzer hafif ağırlıklı, gevşek bir yetiştirme ortamının üzerine yatırın. Üzerini ince bir tabaka perlit ile kaplayın. Siz nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, gövdeleri ışık kaynağına doğru döneceğinden tohumlar ortama dik olarak konmak zorunda değil. Taze tohumlar 12-15 günde çimlenecektir. Pek çok tohum çeşidi ekilmeden önce birkaç saatliğine veya gece boyunca suda bekletilebilirken, bu işlem plumeria için önerilmez. Plumeria tohumları yumuşak gövdeli tohumlardır ve nemli ortamları seven mantarların sebep olduğu aşırı sulamaya bağlı çürüme, ana başarısızlık nedenidir. Ekim öncesi suda bekletme, palmiye tohumları gibi kalın çeperli tohumlar için önerilir, plumeria tohumları için değil.
Tohumlar çimlendikten sonra, her on günde bir dengeli bir sıvı gübre ile (ambalaj üzerinde tavsiye edilen oranın yarısı kadar) beslemeye başlayabilirsiniz. İlk yıl içinde fidanınız sağlıklı bir şekilde geliştikten sonra gübrenizi NPK 18-6-12 olarak değiştirebilirsiniz. Yaygın kanının aksine, ilk çiçeklenmeyi tetiklemek için, fosfor ağırlıklı bir gübreden çok azotu fazla bir gübre tercih edilmelidir. Yeni çalışmalar(*), genç bitkilerin o kadar da çok fosfata ihtiyaç duymadıklarını göstermiştir. Fosfat, kök gelişimini tamamlamış yetişkin bitkiler için önerilir.
Fidanlar 5-8 cm boya ulaştığında, 10-15 cm'lik saksılara aktarılabilir. Tohumlar taze ise en az %90'lık çimlenme oranı beklenir. Ortalama ısıda ve az aydınlık bir iç ortamda bekletilebilirler ise tohumlar canlılığını bir yıl veya daha fazla koruyabilirler. Saklama için plastik değil kağıt torbalar kullanılmalıdır, çünkü tohumların da soluk alıp vermeye ihtiyaçları vardır. Tohumlar buzdolabında saklanabilir fakat gerekli değildir. Tohum ne kadar eski ise çimlenme o kadar yavaşlar ve kayıp artar.

(*) Kaynak: Armstrong Helen, "Plants don't need so much posphate!" Flower Tech, Horticulture World, Volume 8, No 3, 2005

drhegeli 08-09-2011 17:07

İkinci kitabın tercümesini aynı gerekçeyle buraya aktarıyorum.

Alıntı:

İkinci Kitap : "The Handbook on Plumeria Culture"
Yazarlar : Richard & Mary Helen Eggenberger
Basım Tarihi : 2005

Yetiştirme Ortamı
Yeterli miktarda nem tutunumunu, iyi bir havalanma ve drenaj sağlayan torf ve perlit (belki biraz da vermikülit) gibi hafif karışımlar kullanabilirsiniz. Başarı için birkaç anahtar vardır. Dikimi yapacağınız saksı sadece 8-10cm derinliğinde olabilir, fakat çok sayıda drenaj deliği olmalıdır. Hatırlanması gereken en önemli konulardan bir tanesi de yetiştirme ortamını tohumu dikmeden önce iyice ıslatmaktır. Çünkü yüksek miktarda torf içeren karışımlar suyu hemen ve eşit olarak emmezler. En iyi çimlenme için saksılar sabah güneşini ve sonrasında filtrelenmiş ışık alsın.

Başarılı Çimlendirme
Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme için gerçek sırlardan biri toprağın ısısıdır. Soğuk ve ıslak bir toprağın tohum çimlenmesine ve çelik kök gelişimine faydası yoktur. Aksine ikisinde de çürümeye yol açar. Plumeria tohumlarını çimlendirmeye girişmeden önce toprak sıcaklığından emin olun. 26-27 derece toprak ısısı idealdir. (NOT: Kalorifer petekleri üzerinde çimlendirilmeye çalışılan tohumların yüksek başarı oranını açıklıyor.) Son üç yılda yerden ısıtma konusunda pek çok deney yaptık. Hem tohumda, hem çelikte mutlak bir başarı yaşadık. Aynı şekilde, toprak seviyesinin yak 15cm kadar üstüne konan yetiştirme ampullerinden de mükemmel sonuç aldık.

Tohumu Ekimi
Aşağıdakiler, plumeria tohum ekimi için kullanılan üç metodtur.
1)Subtropik ve ılıman iklimlerde bulunan pek çok yetiştirici için başrılı olduğu kanıtlamış bir metodtur. Kuyruğu yukarıda olacak ve tamamen toprak dışında kalacak şekilde tohumu toprağa ekin. Sanki ağaçtan düşmüş de kuyruk kısmının başladığı yere kadar kendini gömebilmiş gibi.
2)Bu da başarılı olduğu kanıtlanmış basit bir metodtur. Tohumları, nemlendirilmiş iki kat kağıt havlu arasında bekletin. Tohumlar çimlenir çimlenmez küçük saksılara taşınabilir.
3)Plumeria tohumu çimlendirmesinde en başarılı bulduğumuz metodtur. Tohumu 3-4mm veya kendi kalınlığının iki katı kadar derinliğe yatay olarak yerleştirin. Üzerine tuz eker gibi, ince bir tabaka oluşturacak şekilde toprak serpin. Çok derine ekerseniz çimlenme olmaz, çok sığ ekerseniz tohum yüzeye çıkar. Tohumun üstü kaplandıktan sonra toprağa sıkıca bastırın. İyi bir toprak teması çok önemlidir. Saksıya birden fazla tohum ekiyorsanız aralarında 5-8cm mesafe bırakın.

Tohum ve Filizlerin Sulanması
Mantar oluşumu nedeniyle ortaya çıkan ve filizlerin hızla tahrip olmasıyla sonuçlanan çürümenin nedeni aşırı sulama ve birbirine yakın ve sık tohum dikimidir. Dikimden önce toprak yeterince nemlendirildiğinden, çimlenene kadar hafif bir spreyleme yeterli olacaktır. Spreyleme ne kadar ince olursa toprağı o kadar az rahatsız etmiş oluruz. Çimlenme görülünce ölçülü sulayın. Büyüme hızlanınca her seferinde adam akıllı sulayın ve bir dahaki sulamaya kadar toprağın kurumasına izin verin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025