agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

neşride 08-09-2011 22:38

Bilgiler için çok teşekkürler Sayın drhegeli. Suda beletilen tohumların çimlenip çimlenmediğini özellikle merak ediyordum. Zira, hiç suda bekletmediğim, hatta hiç sulamadığım, nemi belli belirsiz olan ortama ektiğim tohumlar bile çürüdü. Bazılarında ise hiç kotiledon yoktu.

Jezebel 08-09-2011 23:33

Ben suda bekletim, sonuç hüsran, diatomitte bile :(
Arkadaş haklı.
Elimdeki canlı bitkiyle teselli oldum.

Jezebel 09-09-2011 11:55

3 Eklenti(ler)
Tüm plumerialar aynı gibi görünmekle beraber yaprak yapısı farkları var .
Mesela Leela 07

Eklenti 244570

,

Eklenti 244571

,

Eklenti 244572

Bu da Plumeria Rubra Red, kırmızı açacak :p
Yaprak yapısı ve damarlarında fark var.

oxygene 09-09-2011 12:53

Sn. Jezebel,

İlk resimde gördüğüm birki kaç yaşında acaba? Bir de bu bitkide gördüğüm kadarıyla dallanma olmuş! dal yapması için bitki üzerinde bir çalışmama mı yaptınız?

Benim 2 yaşındaki bitkilerimde hala dallanma yok :(

Jezebel 09-09-2011 13:09

Sn. oxygene, bu çelik bana o şekilde köklü olarak geldi.
Hiç bir şey yapmadım.
Geçen yıl 1 yaşındaki bitkimin ucunu budadım ve alttan iki dal vermesini sağlamıştım.
Yoksa sopa gibi uzayıp gidiyor.
Budamak yerine ucundaki büyüme noktasına biraz hasar versek, oradan uzamasına engel olup bitkiyi alttan dallanmaya zorlayabiliriz belki ;) Elimde 20 adet Plumeria var, cüce dahil, ufak ufak denemek lazım ...

oxygene 09-09-2011 13:19

Benim de şuan sanırım 40 veya 50 tane var hepside tohumdan yetiştirildi ancak henüz hiç birinde budak yok. Sizin dediğiniz gibi birinin tepesini biraz hasar vererek budak vermeyi deneyeceğim.

athena -asena 09-09-2011 21:53

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu çimlenen tohum fox violet

drhegeli 09-09-2011 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 857420)
Arkadaşlar bu çimlenen tohum fox violet

Sn athena -asena, resimdeki kabın altında suyun akıp gitmesine yarayacak delikler var mı? Toprağın üzeride de yeşil bir küf tabakası görünüyor sanki. Öyleyse, çimlenen fox ve o kabta henüz çimlenmeyen (varsa) diğerleri tehdit aldında...

AgacSevdalisi 12-09-2011 12:39

1 Eklenti(ler)
bu sene mayıs-haziran aylarında tohumunu ektiğim benim plumeria'm.Cinsi ve ismni hakkında bilgim yok.Çünkü satıcıdan alırken mix tohum olarak almıştım 2 yıl önce. Büyütmek bu seneye kısmetmiş.

tturt 12-09-2011 16:26

4 Eklenti(ler)
Kışı geçirmesi için işyerine getirdiğim bir çok çiçekle birlikte plumeriaları da Mayıs ayında Sapancaya götürürken bir tanesi iş kazası sonucu kırıldı, kırılan tohumdan yetişen plumerialardandı, bende hemen aynı saksıya diktim. Kırıldığında üzülmüştüm ama tecrübe oldu. Kırılan kısım tuttu ve yapraklanmaya başladı. Ana gövde ise sadece tek yerden filizlendi ve yapraklanmaya başladı.

Diğer tohumdan yetişen plumeriaların durumu gayet sağlıklı.

Bu sene çiçeklenen plumeria çiçek topuzundan sonra üç kola ayrıldı gelişimleri çok iyi umarım seneye çiçek topuzları çok güçlü olur. Yalnız çok büyüdü en fazla bu senede işyerine getirebilirim sonra nasıl koruyacağız bilemiyorum.

Anlattığım durumları anlatan fotoğrafları ekliyorum.

Eklenti 245299

Eklenti 245300

Eklenti 245303

Eklenti 245304

acemifüsun 12-09-2011 18:55

Sevgili tturt kışın saklama şeklini arkadaşımız çok güzel anlatmış, yapraklar döküldükten sonra çuvala sarıp saklanabiliyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cheko (Mesaj 855262)
Sayın Agozce,

Kışın kaloriferli ve aydınlık bir ortama alıyorsanız, yapraklarını dökmediklerine göre öyle olmalı, bunun doğru olup olmadığını sorgulamalısınız. Bana pek doğru gelmiyor.
Ben de bir ara denedim kışın bitkileri içeri aldım, dondan ve yağmurdan kurtuldular ancak bina kışın ısıtılmadığı için bu kez de rutubetten öldüler.
Sözünü ettiğim yöntemde ise bitkinin kış uykusuna yatması teşvik ediliyor. Havalar soğuyunca bitki yapraklarını döküyor. Kışın hiç suya ihtiyacı olmayacağı dikkate alınarak serin, ışığı oldukça az, rutubetsiz bir ortamda kökleri bir çuvala sarılı olarak muhafaza ediliyor. Böylece dışarıdaki c tehlikelerden korunmuş oluyorlar. Bunlar, don tehlikesi ve aşırı ıslanma. Toprak geçirgen ise kısa süreli yağmurları tolere edebiliyor.(Örnek Alanya, Girne). Yağmurlar yoğun ve ortam aşırı rutubetli ise bitki kışı çıkaramıyor.(Örnek Antalya)
Kırmızı örümcek bu bitkilerin en hassas oldukları konulardan biri. Belirli aralıklarla ilaçlamakda yarar var.Kırmızı örümcek olayını rutubetin tetiklemesi söz konusu olabilir.
Bu bitkiler susuzluğa inanılmaz dayanıklı. Sağlıklı bir bitkiden alınan çelikler ya da budanan dallar bazen bir yerlerde unutulduğunda ve 4-5 ay sonra bir yerlere dikildiklerinde bile köklenebiliyorlar. Bu yüzden olsa gerek bazı ülkelerde bunlara ceset bitkisi deniyor. Bana sorarsanız alınan çeliklerin de uygun ortamda en az 2-3 hafta bekletilmesinde yarar var.

gulşen 12-09-2011 21:03

benim plumeriamda çiçek topuzu oluşmaya başladı şu an, daha çok ufak ama, havaların serinlemesi olumsuz etkilermi acaba bu aylar çiçeklenme için geç değilmi?Ayrıca alt yapraklarda kuruma ve dökülme(sadece alt yapraklarda ) var ama üst taraftanda yeni yapraklar çıkmaya devam ediyor yaprakların kuruyup dökülmesi normalmidir?

tturt 13-09-2011 07:33

Sevgili Acemifusun,

Sapanca kışın çok soğuk oluyor. İçerde de fark etmiyor. Geçmişte hibiscuslardan kaybettiklerim olmuştu. Son olarak geçen sene naylon sararak bir hibiscus'u korumaya aldım kış çok sert geçmemesine rağmen çok zor kurtuldu yeni yapraklanıyor.
Geçtiğimiz iki kış plumeriaları işyerime getirdim. Işığı bol, gece 10 derecenin altına düşmeyen gündüz ise ortalama 18-20 derece, havalandırması çok iyi olan bir yerde muhafaza ettim. Yapraklarını dökmekle birlikte sorunsuz olarak iki kışı geçirdiler. Bu sene de aynı şekilde Eylül sonunda İstanbul'a getireceğim. Bizim sıkıntımız bir plumeria çok büyüdüğü için arabaya sığdırmakta zorlanıyoruz.

SEHA 15-09-2011 14:02

plumeria

5 Eklenti(ler)
Selam
20 gündür istanbulda olmamdan dolayı siteyi ziyaret edemiyordum...
İstanbul'dan döndüğümde güzel bir süprizle karşılaştım benim plumeria çiçeğimden birisi çiçek açmış ve çiçek sapının kenarlarından üç tane kol çıkmış. Tohumdan yetiştirdiğim plumerialarda gözle görülür bir gelişme olmuş büyümüşler...
YYukarıda ve aşagıdaki resimler şimdiki vaziyetlerini gösteriyorlar....

SEHA 15-09-2011 14:07

4 Eklenti(ler)
çiçek açan plumeriayı tekrar yükleme yaptım yüklenirken bir hata oluştu...

neşride 15-09-2011 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SEHA (Mesaj 859547)
çiçek açan plumeriayı tekrar yükleme yaptım yüklenirken bir hata oluştu...

Çok güzel...

Tohumdan yetiştirdikleriniz ne kadar sürede bu hale geldi? Hepsi de çok güzel gözüküyor, boy boy :)

ozbey 15-09-2011 16:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SEHA (Mesaj 859545)
Selam
20 gündür istanbulda olmamdan dolayı siteyi ziyaret edemiyordum...
İstanbul'dan döndüğümde güzel bir süprizle karşılaştım benim plumeria çiçeğimden birisi çiçek açmış ve çiçek sapının kenarlarından üç tane kol çıkmış. Tohumdan yetiştirdiğim plumerialarda gözle görülür bir gelişme olmuş büyümüşler...
YYukarıda ve aşagıdaki resimler şimdiki vaziyetlerini gösteriyorlar....

Sayın SEHA,
maşallah, nazar değmesin. pulmerialar sizin elinizden yetişmeyi seviyorlar.
Ben bu sene sekiz tohumu şişen tabletlere ekmiştim. İki tanesi çimlendi, sonra biri kurudu, diğeri şimdilik büyüyor. Bu gün size heveslenip son tohumları da ektim. İnşallah tohumlarım sizin pulmerialara özenir çimlenirler:))
Sağlıkla büyütün, ellerinize sağlık.

neşride 15-09-2011 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neşride (Mesaj 856303)
Kao Chatped ve Leela 007 dışındaki 4 renk tohumu iki gün önce ekmiştim. Ancak, sorun tamamen bizde değil sanırım çünkü iki tohumun içi boştu. Çimlenme niteliği bulunmuyordu. Diğer ikisi daha dolgun. Ona rağmen neme çok dikkat etmek gerekiyor.

Yaklaşık 10 gün önce ektiğim 4 tohumdan (ikisinin içi boştu) sadece birinde bu gün kök gelişimi olduğunu gördüm. Biri de çürüdü. İlk 6 tohumdan 2 tane, sonradan ektiğim 4 tohumdan 1 tane çimlendi.

Kao Chatped, Leela 007 ve Kao Banna. (üç farklı renk) Kao banna'nın rengini çok beğenmiştim. Leela 007 biraz nazlı. Kök gelişimi olduğu halde hala kotelidon yapraklarıyla duruyor. Kao Chatped ise ilk kotelidon yapraklarını döktü. Sonradan çıkardığı 2 yaprak ile büyümeye devam ediyor.

SEHA 15-09-2011 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neşride (Mesaj 859573)
Çok güzel...

Tohumdan yetiştirdikleriniz ne kadar sürede bu hale geldi? Hepsi de çok güzel gözüküyor, boy boy :)

selam sayın neşride
Beyaz saksılarda gördüğünüz plumeriaları iki parti halinde tohumdan ekim yaptım.İlk parti olarak 6 nisanda 6 adet olarak ekmiştim.Çünkü havalar tam olarak ısınmamıştı riske atmak istemedim.6 adetten 5 tanesi çimlendi. İkinci partiyi 2 mayısda 44 adet tohum olarak ekmiştim. İkinci partiden de 11 tanesi çimlenemedi. Yani şu an toplamda 38 adet plumeria sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmekte tek endişem kış gelince ne yapacağımı bilememek çünkü daha çok küçükler soğuktan korumak çok zor olacak çünkü 38 saksı çiçeği içeriye nasıl yerleştireceğimi bilemiyorum.

Sizinde plumerialarınız sağlıklı bir biçimde gelişimini gösterirler.
Teşekkürler...

SEHA 15-09-2011 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozbey (Mesaj 859603)
Sayın SEHA,
maşallah, nazar değmesin. pulmerialar sizin elinizden yetişmeyi seviyorlar.
Ben bu sene sekiz tohumu şişen tabletlere ekmiştim. İki tanesi çimlendi, sonra biri kurudu, diğeri şimdilik büyüyor. Bu gün size heveslenip son tohumları da ektim. İnşallah tohumlarım sizin pulmerialara özenir çimlenirler:))
Sağlıkla büyütün, ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim sayın özbey...
Sayın özbey keşke tohum ekim işini bahara bıraksaydınız.Çünkü tohumların çimlenmesi için hava sıcaklığının minimum 27 derece olması gerekiyormuş.Ben tohumlarımı taylanddan getirtmiştim. Tohum ekim talimatının içinde yazıyordu. Bende hava sıcaklığının en azından 25 derece olmasını bekledim ve ilk partiyi 6 adet tohum olarak 6 nisanda ekmiştim. Daha sonraki ikinci partiyi 44 adet olarak 2 mayısda ekmiştim, hava sıcaklığı güneş altında 30 dereceyi bulmuştu. Şu an 5 aylıklar.İyşallah ekmiş olduğunuz tohumlar bir an önce çimlenir. Çünkü önümüz kış soğuklar bir anda bastırırsa çimlenme olasılığı düşer, fakat alttan ısıtma yöntemi olursa çimlenme oranı yükselebilir...

SEHA 15-09-2011 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulşen (Mesaj 858489)
benim plumeriamda çiçek topuzu oluşmaya başladı şu an, daha çok ufak ama, havaların serinlemesi olumsuz etkilermi acaba bu aylar çiçeklenme için geç değilmi?Ayrıca alt yapraklarda kuruma ve dökülme(sadece alt yapraklarda ) var ama üst taraftanda yeni yapraklar çıkmaya devam ediyor yaprakların kuruyup dökülmesi normalmidir?

Selam sayın gülşen
Plumerianın çiçeklenme dönemi akdeniz bölgesi için haziran ayından kasım ortalarına kadar sürmekte hava sıcaklığı plumerianın çiçek açması için müsait.. Hava ne kadar sıcak olursa çiçeklenme o kadar çok olacaktır.Okuduğum kaynaklardan esinlenerek bunları yazıyorum... Fakat sizin bulunduğunuz bölge buraya göre soğuk çünkü 1 hafta öncesine kadar 15 gün boyunca istanbulda daha sonraki 6 gün boyunca izmit ve düzce de bulundum ve havalar bir hayli buraya göre soğumuştu. Plemeriaların alt yapraklarını kuruyup dökmesi de normal
Çünkü plumeria yaprak döken ağaç cinslerindenmiş. Yukarıdan yenilenen yapraklar,alt taraftada miyadını doldurup yaşlanan ve kuruyup dökülme eğilimi göstermesi normal bu yüzden herhangi bir endişede bulunmayın benim çelikten yetiştirdiğim 3 adet plumeriada aynı şekilde alttan yapraklarını dökerek büyüyorlar....

gulşen 16-09-2011 00:16

teşekkür ederim sayın seha şu an pulmeriam çiçek topuzu büyütüyor havalar gerçektende serin burada gündüz 25 27 lerde ama gece 16 17 lere kadar düşebiliyor inşallah bu durum çiçeklenmesini etkilemez

SEHA 16-09-2011 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulşen (Mesaj 859790)
teşekkür ederim sayın seha şu an pulmeriam çiçek topuzu büyütüyor havalar gerçektende serin burada gündüz 25 27 lerde ama gece 16 17 lere kadar düşebiliyor inşallah bu durum çiçeklenmesini etkilemez

Sayın gülşen size bir önerim olacak
Eğer plumerialarınız saksıda ise evinizin güneye bakan, güneş gören,hava alan bir pencere önüne yerleştirirseniz daha iyi olur.Hem böylelikle çiçeğiniz soğuktan etkilenmez hemde çiçekleri daha güzel açar,zaten sizin oralarda az da olsa kış gelmiş bile geçen hafta bende o civarda başiskele tarafındaydım geceleri üzerime hırka giyiyordum alışık olmadığımdan dolayı sanırım... plumerialar soğuğu sevmez, sukkulent yapısında bir bitki olduğu için soğuk havalarda donma ihtimali büyüktür.

neşride 16-09-2011 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SEHA (Mesaj 859744)
selam sayın neşride
Beyaz saksılarda gördüğünüz plumeriaları iki parti halinde tohumdan ekim yaptım.İlk parti olarak 6 nisanda 6 adet olarak ekmiştim.Çünkü havalar tam olarak ısınmamıştı riske atmak istemedim.6 adetten 5 tanesi çimlendi. İkinci partiyi 2 mayısda 44 adet tohum olarak ekmiştim. İkinci partiden de 11 tanesi çimlenemedi. Yani şu an toplamda 38 adet plumeria sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmekte tek endişem kış gelince ne yapacağımı bilememek çünkü daha çok küçükler soğuktan korumak çok zor olacak çünkü 38 saksı çiçeği içeriye nasıl yerleştireceğimi bilemiyorum.

Sizinde plumerialarınız sağlıklı bir biçimde gelişimini gösterirler.
Teşekkürler...

Teşekkürler Sayın SEHA,

Seri üretim yapmışsınız :) Tohumlarınız karışık renklimiydi, yoksa hepsi aynı renk mi açacak?

SEHA 16-09-2011 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neşride (Mesaj 859866)
Teşekkürler Sayın SEHA,

Seri üretim yapmışsınız :) Tohumlarınız karışık renklimiydi, yoksa hepsi aynı renk mi açacak?

Teşekkür ederim Sayın Neşride
Biraz öyle oldu galiba :) Aslında bende 100 adet tohum almıştım karışık renkli olarak...Fakat 50 tanesini ektim 38 tanesi hayatta geriye kalan 50 adet daha duruyor...Hepsini bir anda ekmemiştim çünkü hepsini riske atmaktan korktum belki olmazlar diye...İyiki de hepsini ekmemişim çünkü düşünsenize hepsinin çıkmış olduğunu ben nerelere sığdırırdım ki onları... şimdi kara kara düşünüyorum kış geldiğinde nereye yerleştireceğim onları dışarda kalamazlar çünkü silifkenin berbat bir poyrazı var insanı donduran..Şuan onlara baktıkça bu kadar sağlıklı bir şekilde büyümelerine seviniyorum kışı bir atlatabilirsek seneye yazın iyşallah hepsini yazın ki yerlerinde görebilirim...

gulşen 16-09-2011 14:02

verdiğiniz bilgi için saolun sayın seha şuan güneş alan rüzgardan korunaklı bir yerde duruyor evin içine almayı bende düşündüm ama maalesef güzel güneş gören kısıma pencere yapmamışlar, balkonlar ise hepsi kuzey cephede bol rüzgarlı :mad:
o yüzden yerinden kıpırdatmaya çekiniyorum :o

gulşen 16-09-2011 17:14

4 Eklenti(ler)
çiçek açmaya hazırlanan pulmeriam :cool: çiçek için biraz geç kaldı galiba ama olsun inşallah kazasız belasız açarda çiçeklerini görürüm :p iki pulmeriamında ne renk olduğunu bilmiyorum sürpriz olacak bana :D

maki01 16-09-2011 17:33

Eminim daha önce sorulmuş ve deneyimli arkadaşlar tarafından cevaplandırılmıştır , tekrar sorum için kusura bakmayın :)

Benim plumerianın özellikle yeni çıkan yaprakları büyüyemeden, sararıp solmadan sanki biri özellikle kırmış gibi dökülüyor. Neyi eskik ya da yanlış yapıyorum?

agozce 16-09-2011 17:59

Büyük ihtimalle, kırmızı örümcek olabilir. Veya fazla sulama...İçerideyse bu durum oluyor. Bu çiçek açık havayı seviyor.

Benimkiler dışarıya alınca düzeldi.

Asya_lotus 17-09-2011 10:34

1 Eklenti(ler)
Geçen sene bana sevgili Jezebel vergiği plumeriya tohumlar mahalasef bu sene, 03.09.11 anca ektim...:rolleyes:
Bu sabah benim çiçekler kontrol ederek, bunu gördüm :p :

Eklenti 246172

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025