agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)




Beğeni Düzeni418Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 17-02-2012, 00:45   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Amerika'daki bazı bahçelerde fidanların tümseğe dikildiğini görüyoruz. Ancak arazilerin neredeyse dümdüz olması da gözden kaçmayan bir nokta.

Badem fidanı dikiminde yükseğe / tümsek oluşturularak tümseğe dikim yöntemi ne getirir ne götürür bir kaynak da bulamadım.

Örnegin rüzgar erozyonu, yine rüzgar ile malçın riske edilmesi, yüzey alanın artarak su kaybının nispeten artma olasılığı söz konusu olabilir mi? Kök boğazının yüksekte olması ne kazandırabilir? Suni yükselti daha güçlü bir köklenme sağlayabilir mi, vb. ...

Yoksa, mekanizasyonla yapılan hasatta meyvaların ara yola yuvarlanması için oluşturulmuş yokuşlar mıdır?
Sn. Odeh,

badem ağaçlarının kök dibine sulama suyu gelmemesi gerekir. Fidan dikimde can suyu verildikten sonra, yani fidan tuttuktan sonraki yıllarda artık kök bölgesine sulama yapılmaz.

Yetişkin badem ağaçlarında kök dibine su verilmez. Uzağına iz düşümüne verilir.


Eğer gelişmekte olan badem fidanlarını ve yetişmiş ağaçların kök dibine _ havuz şekilde_ su verirseniz birkaç yıla kalmaz kurutursunuz.

Badem dışındaki meyve ağaçların da kök dibine su verilmez. Bu ağaçlar kurumaz ama kökler hazır su ve gübre o bölgeye verildiği için uzağa gitmez. Ağaç güçlü ve sağlıklı olmaz.

Badem ise bunu hiç sevmez ve kökü çürür, ölür.

Badem fidanı dikildikten sonra kök bölgesi toprakla kapatılır ve yükselti _ yuvarlak set_ oluşturulur, buraya su gelmez; ama bu da kök boğulması tehlikesini oluşturur. Onun için fidan dikilirken _ aşı yeri gözetilerek_ derine dikilmez, aşı yeri tümseğin _ setin_ üzerinde kalır.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025