Sayın UtkuMun,
Tümseğe dikim
Sizin ve sayın Önen'in
badem fidanının tümseğe dikilmesi yöntemi için yaptığınız ortak değerlendirmenin özeti; olası su birikintilerinin önüne geçilerek kök boğazına ve kök bölgesine su temasının engellenmesi oluyor. Elimizdeki bu bilginin ışığında şu çıkarımı yapılabiliriz:
arazimiz eğimli ise tümseğe dikim yapmamıza gerek yoktur diyebiliriz.
(Ancak yukarıda TV'de izlediğimden söz ettiğim o hocamızın kim olduğunu ve neden bu yöntemi uzun uzun anlatarak önerdiğini araştırmaya devam edeceğim)
GF-677
Sağolsun fidancılar... Öyle bir bilgi kirliliği var ki! Fidancıların sitesinde görüldüğünün aksine birçok kaynakta
GF-677 anacının nematoda karşı hiç de duyarlı olmadığı bilakis hassas olduğu bilgisine rastlıyorum. Yukarıda bir İspanyol menşeli bir firmanın anac tablosunu vermiştim. Tabloda GF-677'nin nematod ve patojenlere dayanım puanları "(5) Duyarlı" olarak verilmiş. Çıkın işin içinden!
Anacın mücadele edilebilir bir patojene duyarlı olması durumunda ilk akla gelen, duyarlı olunan patojen ile bitmek bilmez bir mücadeleye girmektir.
Ayrıca verilerini değerlendirebileceğimiz, kapsamlı bilgiler içeren doğru dürüst bir yerli kaynak yok. Çoğu kopyala yapıştır, derleme, o da eksik.
Tercüme
Tercüme için teşekkür ederim, zahmet verdik. Ama aklımızda kalmayacak artık...
Paecilomyces lilacinus a rastladığımı sanmıyorum. Birçok araştırma belgesine ulaşıyorum ancak Türkçe olmadığı için kenarda duruyor.
Bitki ile simbiyotik ilişkiye giren/girmeyen diye bir ayrım yapmadan esas amaca dönük değerlendirirsek elimdeki bir makaleyi paylaşmak istiyorum. Makalenin başlığı;
Kök-Ur Nematodları (Meloidogyne spp.) ile Biyolojik Mücadele. OMÜ'den. Makalenin son sayfasında sonuçların değerlendirildiği tablo dikkatinizi çekecektir.
Nogall konusunun nematodlar ile ilgili olduğunu zannetmiyorum...
Öğrendiğim kadarı ile; Nogall, etkili maddesi olan Agrobacterium radiobacter ile kök kanserine neden olan Agrobacterium tumefaciens adlı patojen bakterinin yaşam koşullarını sınırlayarak baskılar / rekabet eder. A.tumefaciens nematod değil ki?