View Single Post
Eski 18-02-2012, 15:23   #29
Tamtutulma
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Hayır sayın Tamtutulma dikim yapmadım daha, ancak KSÜ'den Prof.Dr.Semih Çağlar'ın badem hakkındaki bir yazısında GF-677 anacına övgü ile vurgu yapılıyor, 3 yaşlı fidanların fotoğrafları verilerek gelişimdeki büyük fark öne çıkartılıyor. Fotoğraf cazip görünüyor, ancak riskleri bilmeden bu cazibeye kapılmak, üzebilir.
Semih Hoca bir otoritedir. Sayın Avanos'un bahçesini gezmişti.
Doğada her şeyin hem artısı hem eskisi var. En zayıf hayvanlardan tavşan ve farenin inanılmaz bir üreme gücü var. En güçlü hayvan aslanın ise öyle güçlü bir üreme eğrisi yok.

GF-677 Hızlı gelişiyor bu artısı; kısa ömürlü ve nematoda karşı zayıf bu da eksisi. Başta biz de aynı sorunları yaşadık.Kısacası mükemmel bir çeşit yok. Size ve arazinize en mantıklı olanı seçmek durumunda kalacaksınız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Ülkemiz topraklarının yapısı gereği diğer patojen ve zararlıların yanısıra nematod, kireçlilik, pH ve organik madde yönünden görülen zayıflık yetiştiriciler tarafından yeterince irdelenmiyor izlenimine kapılıyorum. Hele de ağaçlandırma için büyük çabalar sarfedilirken. Mücadele için; "al şu ilacı, sık, dök, sür gitsin..." bir yöntem değil bana göre... En alttan başlamalı mücadele/yatırım/üretim, anaçtan.
Çok haklısınız. Burada tanıdığım ne kadar badem meraklısı varsa Texas diyor, başka da bir şey bilmiyor. Araştırmayı sevmediğimiz gibi reklama ve akımlara çabuk kapılıyoruz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
2 haftadır anaç konusunda doğru dürüst bir belge bulamıyorum. ABD kaynaklı belgelerde ülkemizde kullanılmayan anaçlar daha ağırlıkta. Parça parça veriler ile de anca bu kadar irdeleyebiliyoruz. #842 mesajdaki son tablo derli toplu tek düzgün veri. Ancak bunda da acı badem anacının teknik verileri mevcut değil. Aynı sorun türler için de geçerli. Bir başka örnek vereyim, harika bir tozlayıcı olmakla birlikte arıcılık faaliyeti için de çok cazip olan CARMEL türü badem ile ilgili. Yalnızca yabancı kaynaklarda veriler mevcut, bir firma da ABD'den getirmek istediğini bir vakit dile getirmiş, o kadar. ABD'de hayli yaygın kullanılıyor Carmel, Avustralya'daki plantasyonun 1/3'ü. Nonpareil gibi ince kabuklu türlerde ilaç/zehir kullanacaklar için kalıntı riskinden söz eden pek görmedim...
Nette bulabileceğiniz badem konusundaki Türkçe kaynaklara bir bakın, 20 ayrı sitede de aynı yazı kelimesi kelimesine tekrarlanıyor. Ne yazık ki ziraat mühendislerimiz yatmışlar, ay başında maaşlarını almışlar.

Anaç seçiminde bende benzer sorunlar yaşadım. Ancak bizim ilçenin kırlarını gezerken kuşlar vs tarafından dikilip kendi yetişen yabani bademleri inceledim. Hepsi de çok sağlıklı görünüyordu. Gövde ve yapraklarında herhangi bir hastalık belirtisi vs görünmüyordu. Ben de " Bizim buraya en uygun anaç acı badem çöğürüdür." dedim.

Erik anaçlı bademin taban suyu olan arazilerde kullanılabileceğini bile çok sonradan öğrendik. Emin olun diğer sitedeki bilgiler teorik bilgi kirliliğinden başka bir şey değil. buradaki arkadaşlar hiç değilse işin içindeler. Dikiyorlar, buduyorlar, suluyorlar, gözlüyorlar.

Dikmelerinizi toprakla buluşturduktan sonra kafanıza takılacak ilk soru işaretini size söyleyeyim: "Hangi aralıkla, ne kadar su vermeliyim ?" kısacası " Badem sulama takvimi" arayacaksınız ama yok. Çok aradım ama ben de bulamadım. Önceki sayfalarda kendi denediğim sulama takvimini yazmıştım. Haa bilimsel mi değil. Ama denedim ve dikmelerin iyi geliştiğini gözlemledim. Madem ki bilimsel kaynak yok; madem ki denedim ve olumsuz bir şey görmedim " bu doğrudur. dedim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Türlerin meyve verimleri ve randımanları konusunda da çok farklı bilgiler var. Her fidancı farklı rakamlar veriyor.
Fidancının elinde Texas çoksa sabahtan akşama kadar "Texas'ın ne kadar mükemmel bir çeşit olduğu." anlatılır size. Bence çeşit konusunda fidancılara sakın danışmayın, güvenmeyin. Onlar satış derdinde, sizin sonradan yaşayacağınız sıkıntılar onları bağlamıyor. İlçemdeki tarım Müdürlüğü çalışanları ve fidancılar yeterince araştırma yapmadıkları için yıllarca çiftçiye nonpareil sattılar. Şimdi çiftçiler çiçek donu ve kuş zararlısı nedeniyle 10 yaşında ağacı kesip başka cins aşılamaya çalışıyorlar. Arazinizin yüksekliği, taban suyu, toprak yapısı ve mikroklima verilerinden hareket ederek tercih edeceğiniz cinsi kendiniz belirleyin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Hem anaçlar için hem de türler için doğru dürüst bir tablo (toprak, patojen, ömür, çiçeklenme, verim, randıman, zafiyetleri, vb.) oluşturmak ve bu sayfalarda yayınlamak şart.
Bu konuyu yapacak olanlar biz olacağız. Ancak Neredeyse hepimiz bahçelerimizi yeni kurduk; kuruyoruz. bu tabloları yapmak bence 10 yılımızı alacaktır.

Saygılarımla...

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön