PDA

View Full Version : Adalet Yağcı / bahçe




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Adalet Yağcı
10-08-2008, 14:11
Adalet Yağcı Bahçe

Bahçenin bulunduğu şehir: Mersin Soğucak ilçesi Bekiralanı köyü
Bahçenin büyüklüğü: 300 m²

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Dört yönden güneş alıyor, Sonbahardan Temmuz ayına kadar yağışlı, her yıl en az bir defa tekrarlanan aşırı rüzgar olur, tuzluluk oranını bilmiyorum.

Bölgenin Soğuğa karşı dayanıklılık haritası: Zone 9 b olarak görünüyor.

Bahçenin türü: Sıcak yaz aylarını geçirmek için yılda dört ay kullanılan yazlık.

Bahenin geçmişi: Daha önce ineklerin yayıldığı boş arsaydı.

Kaç yıldır bahçe ile uğraşıyorsunuz? Tam 11 yıldır bahçeciyim :)

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Bir tasarım olması gerektiğinden bile haberim
yoktu.

Profesyonel yardım aldınız mı? Hayır, tamamen deneme yanılma yöntemini kullandım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir çizilmiş planı var mı? O ne ki :p sadece fotoğraflar var.

Bakımı nasıl yapılıyor? Budama ve belleme hariç, gücümün yettiğince kendim yapmaya çalışıyorum.

Bahçede bulunan ek alanlar(limonluk, çardak, sebzelik havuz vb.): Bahçe üç bölüm, Ön kısım süs bitkileri, arka bölüm meyve ağaçları, bir de üst seki bölümü var, orayı sadece sebze için kullanıyorum.

Bahçe için bir hayaliniz idealiniz var mı? Olmaz mı, hep cennet gibi bir bahçem olması için didinip duruyorum, geceler boyu nereye ne diksem diye uykularımı kaçıracak kadar deliyim :o

Bahçede bulunan bitkilerin listesi(ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler): Meyve bölümünde, 3 şeftali, 2 kiraz, 2 kayısı, 3 armut, 1 vişne, 2 erik, 1 ceviz, 1 muşmula, duvar dibinde çok güzel bir böğürtlen.
Sebze sekisinin iki ucunda 1 ayva, 1 ıhlamur, Giriş bölümünde talvara sarılmış 3 adet kivi.
Ayrıca 3 çeşit ribes ve goji berry.

Özellikle ilgilenip yetiştirdiğiniz bitkileriniz var mı? Benim için özellikle çiçek açanlar hep ilginç olmuştur. Clematisler, solanumlar, güller, mevsimlik ve çok yıllıklar, soğanlılardan liliumlar, renkli ve beyaz gallalar, süsenler, nergisler ve daha niceleri.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Hepsi bir birinden güzel, ama clematislerim harikalar :D
Tohumdan yetiştirdiğim plumerialar ve adeniumlar, bir de terasımdan sarkan sardunyalar.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Mümkün olduğunca yapıyorum, clematislerde başarılı olamadım ama güllerde bir kaç denemem var, ben daha çok tohum çimlendirerek üretim yapıyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Şebeke suyu kullanıyoruz, oldukça pahalıya geliyor ama mecburum, çevrede yapılan kuyu denemeleri iyi sonuç vermiyor.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Suyumuz günaşırı gelir, bir kaç saat akar ve kesilir, büyük depolarda biriktirerek susuz kalmamaya çalışıyorum.

Su tasarrufu iin neler yapıyorsunuz? Damlama sulama sistemi var, sudan, zamandan ve iş gücünden büyük tasarruf sağlıyor.

Toprak özellikleri: Bahçemin toprağı killi bir yapıya sahipti, 10 traktör kadar bahe toprağı getirttim, fena sayılmaz.

Kompost yapıyor musunuz? Daha önce bir kaç küçük denemem oldu, becerebilirsem bundan sonra yapacağım.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Hem de ne çok, özellikle de ağaçların dikimi konusunda, bir de her gördüğüm bitkiden benim de olsun anlayışı bahçemi arap saçına döndürdü.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Sonbahar ve İlkbaharda göztaşı veriyorum ağaçlara, bunun dışında insektisitlere nadiren ihtiyacım oluyor, bunun iin NeemAzal kullanıyorum.

Bahçeniz organik mi? Ben öyle olduğunu düşünmek istiyorum, bunu bir uzmana sorup incelettikten sonra cevap vermek lazım.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Her zaman yanmış ahır gübresi kullandım, bazan sığır bazan da keçi, bu sene süs bitkilerimin daha iyi çiçeklenmesi için azıcık kimyasal gübre kullanacağım her halde :(

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Şükürler olsun ki yok, bu konuda şanslı sayılırım.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Sebze bahçemi damlama ile ama süs bitkilerimi hortumla kendi elceğizimle sularım.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Tam da öyle, Giriş Doğuya bakar, Kuzeyde bizi şiddetli poyrazlardan koruyan maki kaplı bir dağımız var, çok yakınımızda hem de, Güneye bakan evin ön kısmı da ormanla kaplı bir dağı görür.

Bitkileriniz soguk alıyor mu? Uygun bitkileri seçmek çok önemli bence, bunu biraz geç öğrendim, inatla üç kez begonvil diktim bahçeye, her seferinde de dondu :(
Şimdi ortama uyumlu bitkileri seçmeye çalışıyorum.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? İyi ki bitki delisiyim ve bir bahçem var, bahçemde kendimi çok mutlu ve huzurlu hissediyorum, bir çocuğun en sevdiği oyuncaklarıyla oynaması gibi, gübre ile, toprak ile, bitkilerim ile oynamaktan büyük keyif alıyorum.
Ha...bir de agaclar.net e iyi ki üye olmuşum, harika dostluklar gördüm ve yaşadım burada.



Benim de bahçemle başım dertte, ilk zamanlar bulduğum herşeyi diktiğim için görüntüsü hoş değil bence.

Sizlerden yeni düzenleme için fikir almak istiyorum.

Sevgili Beyaz Orkide nin yurt dışından getirtmeye çalıştığı inanılmaz güzellikteki ödüllü güllerle bahçemi süslemek istiyorum.

Bakalım sizlerin önerileri neler olacak, geç kalmadan bu sonbaharda istediğim değişiklikleri yapma imkanım olursa seneye muhteşem bir bahçem olur, aynen hayalimdeki gibi.

İşte nihayet değiştirmek istediğim bahçemin fotografları.

Ön bahçe olarak tanımladığım yerde dört tane meyve ağacım var, bunları vakit geçirmeden arka bahçeme alıp, ön bahçemi güller, ortancalar, clematis ve yıldız çadırı çiçekleriyle donatmak istiyorum.

Görünen beton duvarlarımı çit gülleriyle kapatmak iyi bir fikir olur mu sizce?

Ortada görünen sekiz üzüm kütüğümü sökmek istemiyorum, bu bölüme daha önce çim denedim ama sonuç alamadım, nedeni ise bizim yaylamızda suyumuz düzenli akmıyor, günaşırı bir kaç saat su veriyorlar, bu da yeterli olmuyor.

Giriş sağ ve sol olarak belirttiğim yerler 75*75 olarak hazırlanmıştı, oraya clematis istiyorum kök kısmını korumak içinde öne doğru ortanca dikmek nasıl olur?

Giriş sol olan bölgenin genişliği 1.5 mt.oldukça uzun oradaki kivilerimden beş yıldır ürün alamadım, bunlarıda bahçeden çıkarmak istiyorum, yerine sarılıcı güller veya clematis, daha önde kalan bölümlerede ortancalar dikmek istiyorum, tabi nane ve maydonozlarda yer değiştirecek.

Yan bahçe dediğim yere ve giriş sağ olan yere ödüllü güllerden dikmek istiyorum(tabi sağ salim gelirlerse).

Diğer gülleri çıkartıp arka bahçemde uygun yerlere dikmeyi düşünüyorum.

Şimdi arkadaşlar sizin önerilerinizi almak istiyorum, seçtiğim çiçekler uyumlu olurmu, **** başka önerileriniz olabilirmi?

Lütfen zaman ayırıp yardım edin.

Hepinize sevgiler, teşekkürler...

44769

44770

44771

44772

44773




Adalet Yağcı
10-08-2008, 14:13
Fotografların devamı..

limon
10-08-2008, 20:52
Öncelikle bahçeniz çok güzel ellerinize sağlık.

Ben olsam yağmur oluğunun olduğu yere tam da merdiven girişine yasemin dikerdim. Boruyu kamufle ederdi, birazını da merdiven korkuluklarına sardırırdım. Evime girer çıkarken çiçekleri mis gibi kokardı. Kışın yaprak ta dökmediğinden her daim yemyeşil bir girişim olurdu. Alttan iki fotoğraftaki duvar üstlerine sarkan türde bir bitki dikerdim. Hem duvarı kapardı hem de yere doğru su gibi akardı :) Tabii herkesin zevki farklıdır siz yarım istediğiniz için fikir olabilir diye yazdım. Bence bu haliyle de çok güzel bahçeniz :)

Adalet Yağcı
10-08-2008, 21:09
Teşekkürler Sevgili Limon;

Bu kararımdan birazda siz sorumlusunuz ;)

Sizin bahçenizdeki o kırmızı beyaz clematisleri gördükten sonra niyeti bozdum:o

Sonrada Sevgili Beyaz Orkide ödüllü gülleriyle aklımı başımdan aldı.

Ben de sarılıcıları çok seviyorum, bu haliylede fena sayılmaz ama çok fazla çeşit olunca insanın dikkati dağılıyor.

Ayrıca birinin hoşlandığından diğeri hoşlanmayabiliyor, güneş su vb.

Henüz tüm çabalarıma rağmen clematis bulamadım :(

belkide sizin bahçenizden çalarım:p

Sürekli araştırmalar yapıyorum tohumdan üretmek zormuş bu yüzden fidancılara sipariş vermeyi düşünüyorum.

Sizin dediğiniz yere clematis düşünüyordum ama sizin yaseminlerde çok hoş, çokta güzel olur, bunu not ettim.

Diğer alanlar içinde yorumlarınızı bekliyorum.

Sevgiler...

Güler
10-08-2008, 22:11
Sevgili Limon'a katılıyorum. Kosmosların bulunduğu yere ben de yasemin ekerdim. Hem boruyu kapatır hem de her daim yeşil bir duvar olur.
Kivilerinizin hepsi mi dişi, döllenmesi için erkek bir kivi fidesi ekmediniz mi?
Beşinci resimdeki güllerin yeri bence iyi. Bu sene gençleştirme budaması yapın, bırakın balkon boyunu biraz geçsinler.
Arabanızı park ettiğiniz yerdeki duvar üstüne saksı içinde sakız sardunyaları koyarsanız, aşağı sarkarak güzel bir görüntü verebilirler.
Yıldız çadırını nereye ekmeyi plânlıyor sunuz? Güneş alan bir mekanda çiçekleri iğne oyası gibi güzel görünür. Clematislerin kökleri gölge sever ama kendileri güneşe doğru uzar. Dibine Ortanca ekeyim, gölgelik yapar diyorsunuz, ama ortancalar çok su sever, sabah akşam verseniz hayır demezler. Clematisleri de çok su çürütebilir. Daha başka bir gölgelik düşünmeniz gerekebilir, mesela üst üste koyacağınız iri yuvarlak dere taşları güzel görüntü sağlar.
Kolay gelsin.

Adalet Yağcı
11-08-2008, 07:25
Merhabalar Güler Hanım;

İşte bunları öğrenmek istiyorum, clematislerle ortancalar uyuşmaz demekki.

Tamam ikisini bir arada kullanmaktan vazgeçiyorum, taşlar ve ya kökleri örtecek clematisle uyumlu bir bitki tercihim olabilir.

Peki yıldız çadırıda clematis gibimidir, yani ön tarafa yıldız çadırı diksem nasıl olur, ikiside sarılıcı olduğu için boruları kapatır.

Aslında bahsettiğimiz yerler en küçük bölümler, esas düzenlemeyi giriş sağdaki üzüm diktiğim yerin etrafında ve giriş solda yani kivilerin ve güllerin bulunduğu bölümde yapmak istiyorum.

Kivileri çıkartmak zorundayım, sanırım hepside erkek ya da dişi, çevrede kivi olmasına rağmen beş yıldır meyve yok, ayrıca çok su istiyorlar.

Güllere gelince, çok çabuk geçiyor çiçekleri iki en fazla üç gün, form olarakta çok görkemli değil, bu yüzden orayı daha kaliteli güllerle donatmak istiyorum.

Fikirlerinize çok ihtiyacım var, mevsim geçmeden bahçemi düzenlemem için yardımlarınızı bekliyorum.

Sevgiler Güler Hanım... Teşekkürler...

Kiraz
11-08-2008, 10:58
Adalet Hanım bahçeniz çok güzel, devamı için kolaylıklar dilerim.

Benim de sormak istediğim bir şey var. Sokak kedileri sık sık bahçemi ziyaret eder, benim de pek şikayetim yoktu en azında farelere karşı güvence. Yalnız bahçe minderlerini kesinlikle geceleri içeri alıyorum yoksa ertesi gün kokudan oturamıyoruz.

Ama son zamanlarda tuvaletleriyle başım dertte. Önceleri sebze bahçesinin yakınını kazıyorlardı, sebzelerin etrafını çevirdim, şimdi daha da kötü, yeşilliklerin üzerine özellikle de buz çiçeklerinin yapraklarının üzerine yapıyorlar.Kediler hakkında fazla bilgim yok ama toprağı kazmaları gerekmez mi, üstelik bahçede kazacakları yer de var. Bu genel bir durum mu yoksa bir kedinin yaptığı iş mi onu da bilemiyorum. Kapıdan çıkarken çiçek kokusu gelsin istiyorum ama bu günlerde başka kokular geliyor. Ne yapabilirim? Köpek bir çözümse bu kışa bir bebek geliyor.

kazim polat
11-08-2008, 11:10
Sayın Nurbahar,
Kediciklerin dolaştığı yerlere sirke dökerseniz sorununuzu organik olarak çözeceğiniz kanısındayım!

Güler
11-08-2008, 12:42
Siz , bahçenizin hangi bölümüne ne yapmayı arzu ettiğinizi yazın ona göre el birliği ile yardımcı olalım. Resimleri yüklemişsiniz , mesela birinci resim de neler istiyorsunuz, veya ikinci resimde neler gibi.

Adalet Yağcı
11-08-2008, 13:08
Sevgili Güler Hanım;
İlgilendiğiniz için çok mutlu oldum, sizin deneyimlerinizden faydalanmayı çok isterim, aslında sizden, doğrudan yardım isteyecektim, böylesi daha uygun olur diye düşündüm sonra.

Fotografların olduğu mesajımda ne istediğimi anlatmıştım, ben sarılıcı bitkileri gülleri ve ortancaları çok seviyorum.

Bahçemde karışık bir görüntü yerine birbirleriyle uyumlu az çeşitte bir görüntü istiyorum.

Clematisler vazgeçemiyeceğim çiçeklerden, yıldız çadırı, ve ortancalarda öyle, ama güller ah o güller Güler Hanım, olamzsa olmaz :cool:

Bunun yanında sitede satışı yapılan galla soğanları aldım, ayrıca bir veya iki kartopu almayıda düşünüyorum tabi yaseminde, Sevgili Limon ve sizin önerinizdi.

İlk ve dördüncü fotograflardaki küçük bölümler yasemin ve clematis olarak kesinleşti diyebilirim.

Kiviler, maydonoz, nane ve devamında güllerin olduğu uzun bölüm, diğer bahçeye oranla(meyve ağaçları ve üzümlerin olduğu)daha az yakıcı güneş altında kalıyor.

Bu bölümü güllerle doldursam nasıl olur?

Ön bahçemin en geniş alanı olan meyve ağaçları ve üzüm kütüklerinin olduğu bölümde beton duvarların çirkin görüntüsünü çit gülleriyle kapatmayı düşünüyorum.

Daha öncede yazmıştım, ağaçları oradan çıkartıp arka bahçeme almayı düşünüyorum, bu konu ilede ilgili sitede ayrı bir başlık altında sormuştum, ağaçlarımın yaşlarını ve çevre ölçülerini vererek ama bir cevap alamadım.

Bu ayın sonunda ağaçlarımın yerini değiştirmek uygun olurmu sizce, en büyüğü üç yaşında.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, hayalimdeki bahçeyi yaratmak istiyorum, uykularım kaçıyor inanın.

Yardımlarınız için tekrar teşekkürler ediyor sevgilerimi gönderiyorum...

Güler
11-08-2008, 17:32
Ben bahçe resimlerinizi tekrar bir gözden geçirip, kendi düşüncelerimi yazarım. Tabii sonuç olarak siz karar vereceksiniz. İlk başta anlatmışsınız ama bana karışık gelmişti. Şimdi neleri sevdiğinizi anladım. Bu arada ipomoea'nız yarın postalanıyor.

Adalet Yağcı
08-09-2008, 15:03
Merhaba, bahçem için değişikliklere devam, masa üstü için yeni bir düzenleme yaptım, mini acem borusuna benzettiğim bir çiçek daha aldım kapı girişine sardırmak için.

Ful yaseminide daha önce girişte bulunan kozmosların yerine dikeceğim, aynı bölüme birde clematis diktim mavi, yasemine sarılsın istiyorum.

Bunların hemen önüne gelecek yerede clematise gölge yapsın diye ortanca dikeceğim.

Sundaville, nereden bulurum acaba?
Ağaç menekşesi ve ful yaseminini daha önce başka bir konuda yüklediğim için şimdi yükleme yapmadı.

Adalet Yağcı
08-09-2008, 15:12
Ağaç Menekşesi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=282506&postcount=77)

Ful Yasemin (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=282513&postcount=199)

Bunlarıda yeni aldım.

Adalet Yağcı
08-09-2008, 15:22
Saksılarımdaki toprakları boşaltıp yeniden vermikülit, toprak ve çiftlik gübresiyle bir karışım hazırladım, yazın çiçeklenen lilyumlarımın yerini değiştirmem gerekiyordu artık, kökleri çıkardığımda bir yığın soğancıklar gördüm Lilyum soğancıkları (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=280180&postcount=141) bunlarıda saksılara dağıttım.

Eylül 1 de 10 tane galla soğanı dikmiştim, onlar kendini göstermeye başladılar.

Sıra ortancaları dikmeye geldi, onları dikeceğim yerde maydanoz ve nane olduğu için bu ayın sonuna kadar beklemeyi uygun görüyorum.

Maydonoz ve naneler için ayrı bir bölüm hazırlayıp bordür taşlarıyla çevirdim, ama şimdi onları sökmeye gönlüm razı olmadı.

Adalet Yağcı
08-09-2008, 15:26
Sevgili Güler Hanımın yolladığı yıldız çadırı fidesinde tohumlar oluşup toprağa düşmüşler, birde baktım altı tane yıldız çadırım olmuş, onlarıda dün hemen torfla doldurduğum küçük saksılara aldım, bahara kadar gözüm gibi bakmalıyım onlara, harika sevimli çiçekleri var, bir ara fidelerin fotograflarınıda yüklerim.

sabah
10-09-2008, 16:55
Merhaba,
Bahçeniz şimdi de hoş görünüyor. Elden geçtikten sonraki hali herhalde iyice hoş olacaktır. :rolleyes:

Ön bahçeniz için çim olmuyor demişsiniz, başka bir yerörtücü düşünüyor musunuz?

Az su isteyen yerörtücüleri düşünebilirsiniz. Gerekirse adım taşları kullanılarak basılmaya dayanıklı olmayan türler de seçilebilir.

Adalet Yağcı
10-09-2008, 17:17
Sevgili Sabah, bahçemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.
Ön bahçeme bu sene eşiminde ısrarı ile üzüm diktim, burası Mersin'den 950 mt.yükseklikte yayla, gündüzleri kavurucu bir sıcak olabiliyor, geceler ise oldukça serin.

Benim asıl derdim, ön bahçede görünen beton duvarları kapatmak, burası için çit gülleri ve Angels trumpet düşünüyorum, yani ikisinden biri olacak.

Kenar bordürlerinin içinede yine gül düşünüyorum, araları uygun çiçeklerle doldururum.

Yinede önerilere açığım, muntazam ve bakımlı bir bahçem olsun istiyorum.
Sevgiler...

sabah
10-09-2008, 17:32
Duvar için ben çit gülleri yönünde oyumu kullanıyorum.

Yerörtücüler tozu ve yabani otların çıkışını önlemek için de işe yarıyor.

Fotoğraftaki toprağın hafif yeşil ile kaplı olduğunu bir düşünün.
-Ben de satıcı gibi oldum :rolleyes:-

Adalet Yağcı
10-09-2008, 19:19
Peki üzümlerin arasına böyle bir yerörtücü kullanılabilirmi acaba, birde ben bahçemin her köşesini gezmeye pek meraklıyım, her yerde gezmek isterim.

Aslında geçen sene japon çim tohumu almıştım, aralarından çiçeklerde çıkıyor, ama ilk çim denemem hüsranla bitince bundan vazgeçtim.

Belkide basmaya dayanıklı türler bakmalıyım buralara, yinede gözüm çimlerde biliyormusunuz, hevesimi alamadım.
Negüzel olurdu onların üzerinde yürümek...

Sebahattin Sargın
10-09-2008, 20:40
Adalet Hanım;

Kır menekieleri var birde hercai menekşelerin minik olanları, çokta güzel kokarlarmış. Onlar ile de bahçenizi süsleyebilirsini., bugün yerel bir televizyon kanalında onları tanıtıyorlardı. Kışında çok güzel durur, bulabilirseniz deneyin bence...

Emine Aktaş
10-09-2008, 20:54
Sevgili Adalet Hanım,

Bahçeniz için önerilen fikirler birbirinden güzel... Sizin azim ve kararlılığınızla, en kısa zamanda gönlünüzdeki bahçe görüntüsüne kavuşacağınızı umuyorum. Benim acizane tavsiyem, arkadaşların önerilerini dikkate alarak, peyzajcı bir arkadaşla irtibata geçmeniz.

İnşallah hayalinizdeki bahçeye kavuşursunuz...Sevgi ile kalın...

Adalet Yağcı
10-09-2008, 21:11
Adalet Hanım;

Kır menekieleri var birde hercai menekşelerin minik olanları, çokta güzel kokarlarmış. Onlar ile de bahçenizi süsleyebilirsini., bugün yerel bir televizyon kanalında onları tanıtıyorlardı. Kışında çok güzel durur, bulabilirseniz deneyin bence...

Sevgili Sebo,
Ben o menekşelerin üzerine nasıl basarım.
Bahçede gezinmek en büyük zevkim.

Adalet Yağcı
10-09-2008, 21:15
Sevgili Emine'ciğim,
Çok düşündüm aslında bir peyzaj mimarı fikrini, ama cesaret edemedim, maddi olanaklarım sınırlı olduğu için.
Ne yapmak istediğim hakkında tam olarak karar verebilsem bu da yetecek bana.
Etrafımda bol çiçekler ve mis kokular istiyorum, birde çirkin görünen yerleri kamufle etmek.
Sevgiler...

Güler
10-09-2008, 21:26
Sevgili adalet yağcı, japon çimlerini ben de bordür olarak denemiştim. Kenarlarda hat olarak güzel duruyor, bir de aralarından çıkan çiçekler bordürün görüntüsünü daha da güzelleştiriyor. Ama genel çim olarak kullanamazsınız bence.

Adalet Yağcı
10-09-2008, 21:37
Sevgili Güler Hanım, tam bir ay sonra bahçemi yeniden ziyaret ediyorsunuz, teşekkürler.
Zaten çim olamıyacak bu gidişle, su problemimiz var, ve gündüzleri çok sıcak olabiliyor.

Ben şöyle basmayada dayanıklı canlı yeşil bir örtü olsun istiyordum.
Elimdeki çimleride bir şekilde değerlendirmek isterdim yinede :o

sinaninci1
11-09-2008, 01:09
Bu ayın sonunda ağaçlarımın yerini değiştirmek uygun olurmu sizce

Adalet hanım agaçların yerini degiştirmekte acele etmeyin, bence Kasım sonu Aralık başı gibi yaparsanız daha garanti olur.
Kiwilere gelince 5 yaşında diyorsunuz, o zaman hepsi erkek veya dişi, baharı bekleyip çiçek açmalarını bekleyin çiçek açtıgı zaman forumdaki kiwi başlığından dişi erkek ayırımını çiçeklere bakarak yaparsınız.
Hepsi dişidir umarım bir erkek kiwiylen bayagı bereketli bir mahsül alma şansınızı kaybetmeyin derim.
Kolaygelsin.

sabah
11-09-2008, 11:36
Ben şöyle basmaya da dayanıklı canlı yeşil bir örtü olsun istiyordum.

Aslında yerörtücülere basılmanın yoğunluğu, sıklığı da sınıflandırılıyor:
ağır yaya trafiği olan yer, oyun alanı, arada bir dolaşılan yer vb.
Böyle bakınca sizin o bölge sadece dolaşılan bölge gibi görünüyor, bir çocuk oyun alanı gibi değil.

Belki az basılmaya dayanıklı birşeyler bulup, denenebilir.

Adalet Yağcı
13-09-2008, 13:15
Adalet hanım agaçların yerini degiştirmekte acele etmeyin, bence Kasım sonu Aralık başı gibi yaparsanız daha garanti olur.
Kiwilere gelince 5 yaşında diyorsunuz, o zaman hepsi erkek veya dişi, baharı bekleyip çiçek açmalarını bekleyin çiçek açtıgı zaman forumdaki kiwi başlığından dişi erkek ayırımını çiçeklere bakarak yaparsınız.
Hepsi dişidir umarım bir erkek kiwiylen bayagı bereketli bir mahsül alma şansınızı kaybetmeyin derim.
Kolaygelsin.



Teşekkürler Sinaninci1;
İlgilendiğiniz için, lakin ben yazınızı geç gördüm, ağaçlarım için Sevgili Mine Pakkaner ve Sevgili Emine Aktaş aynı şeyi söylediler, yani değiştirmek için Kasım ayını bekliyeceğim.
Kiwi için ise verdiğiniz başlığı inceleyeceğim çiçeklerini ayırdedebilirsem mesele yok.

sinaninci1
13-09-2008, 21:41
Çevrede kiwi oldugunu yazmıştınız onlarlan karşılaştırınız, farkı göreceksiniz çok belirgin ayırt etmemeniz mümkün degil.
çiçek zamanı resim koyarsanız size yardımcı olurum.
Saygılar.

Cumhur Tonba
13-09-2008, 22:24
Gülleriniz biraz fazla uzamışmı ? Yoksa bana mı Öyle geldi.
Duvarları yabani asma ile örtseniz nasıl olur. Hem bol bol zeytinyağlı dolma yeriz.
Benim düşüncelerim. Yinede en iyisini siz bilirsiniz.
Sevgi ve saygılarımla. Not: Mesajı gönderip, resimlere tekrar bakacağım.

Adalet Yağcı
14-09-2008, 11:47
Gülleriniz biraz fazla uzamışmı ? Yoksa bana mı Öyle geldi.
Duvarları yabani asma ile örtseniz nasıl olur. Hem bol bol zeytinyağlı dolma yeriz.
Benim düşüncelerim. Yinede en iyisini siz bilirsiniz.
Sevgi ve saygılarımla. Not: Mesajı gönderip, resimlere tekrar bakacağım.


Sevgili Cumhur;
Yabani asma dediğiniz bildiğimiz üzüm asmasımı, onlardan talvarın üzerine sardırmak için dört tane yeni aldım, ama yabani değil, çok kıymetli cinslermiş birisi victoria ama diğerinin adını unuttum.
Duvarlar için dekoratif çiçekli bitkiler düşünüyorum, Beyaz Orkide nin getirteceği çit gülleri nasıl durur, her yerden mis gibi kokular gelsin istiyorum.
Güller gelmiş olsa bende kararımı daha kolay verirdim ama hala bir haber yok.
Sevgiler...

Adalet Yağcı
14-09-2008, 12:00
Çevrede kiwi oldugunu yazmıştınız onlarlan karşılaştırınız, farkı göreceksiniz çok belirgin ayırt etmemeniz mümkün degil.
çiçek zamanı resim koyarsanız size yardımcı olurum.
Saygılar.

Sevgili Sinaninci1;
Çiçeklenme zamanı kiwilwrimin fotograflarını çekip buraya yüklerim siz de bakmayı unutmazsınız inşaallah.

Ben yapraklarda bir fark göremiyorum sanki hepside birbirine benziyor, bendeki üç tane beş yıllık, bir erkek iki dişi olarak almıştım.
Komşumdaki (elli metre aşağıda)tek kök olduğu halde altmıştan fazla meyve verdi.
Benimkiler yalnızca bol çiçek açıp öylece kaldı.

Fotografta görünen çatısı olmayan soldaki evde tek kök kiwi var ve bol kiwi verdi bu sene.
Bendeki kiwiler buradan tozlaşma yapabilirlermi dersiniz.
Fotografı kendi evimden çektim.

Mermaid
14-09-2008, 13:19
Merhaba Adalet Hanım;
Evinizin manzarasına bayıldım. Bahçeniz için de size kolaylıklar diliyorum. Sanırım enzor noktadasınız. Neyi nereye ve nasıl koyayım. Karar verdikten sonrası kolayda önemli olan karar verebilmek değil mi?

Dilerim hayellerinizdeki bahçeye en kısa zamanda kavuşursunuz
Saygı ve sevgilerimle

Adalet Yağcı
14-09-2008, 14:00
Sevgili Mermaid,
Karşıdan görünen küçük orman manzarası bu arsayı almamdaki en büyük sebep, ilk baharda çok sevimli bir görüntüsü var.

Bu sene düşündüklerimi yapabilirsem seneye hayalim gerçekleşir.
Bahçe işleri hiç bitmiyor, sürekli elinizin üstünde olması gerekiyor, tek başıma her işle başa çıkamıyorum, eşim yan çiziyor.

Yinede bıkıp usanmadan çalışıyorum işte, yardımlarınız fikirleriniz benim için çok değerli, lütfen esirgemeyin fikirlerinizi yazmaktan çekinmeyin.
Sevgiler...

sinaninci1
15-09-2008, 12:18
Demekki o kiwi dişi tozlamayı sizinkilerden yapmış olma ihtimali var, ama gene siz baharı bekleyinderim gene.Yardımcı olması açısından dişi ve erkek çiçek resimlerini ekliyorum.

Üstteki dişi kiwi çiçeği, ortasındaki beyaz kısıma dikkat edin farkı göreceksiniz.
saygılar

Adalet Yağcı
15-09-2008, 12:33
Sevgili Sinaninci1;
Harikasınız, nihayet elimde bir örnek var şimdi, fotoğraflardan çok bariz şekilde erkek ve dişi belirgin.
Beni ne kadar sevindirdiniz anlatamam, başkalarınada yardımım dokunması açısından çok kıymetli, bilgiyi paylaştığınız için çoook teşekkürler...

Adalet Yağcı
19-09-2008, 12:52
Arkadaşlar bir konu hakkında fikrinizi almak istiyorum, 2 nolu mesajımdaki ilk fotografta görünen (ön bahçe)duvarındaki görüntüyü şu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=41726&d=1214489954) şekilde kapatabilirmiyim ne dersiniz.

Gülü bahçenin sebzeleri ektiğim üst bölümüne dikersem aşağı doğru sarkıp buna benzer bir görüntü oluşturabilirmiyim ya da alt bölüme, şimdi glayöllerin olduğu kısma dikersem duvarımda bu kadar güzel dururmu dersiniz

bilce
10-11-2008, 10:01
Adalet Hanım, bahçenizin tamamını kapsayan birfotoğraf ekleme imkanınız var mı acaba? Böylelikle verilen fikirler lokal önerilerden çok bütüncül düşünülmüş yaklaşımlar olur.

Adalet Yağcı
10-11-2008, 10:56
Sevgili Bilce, önce ilginiz ve ziyaretiniz için teşekkürlerimi bildiriyorum.
En kısa zamanda bütünü gösteren bir fotoğraf yükleyeceğim.

bilce
10-11-2008, 11:23
Eğer ölçülerini de fotoğrafta belirtirseniz, bir taslak projede çizebiliriz, tartışabiliriz hep beraber.

nurcanaybay
10-11-2008, 14:57
Adalet hanım, Clematis´in köklerini güneşten korumak için bir öneride bulunmak istiyorum izninizle.Büyükçe boy,alt ile üst genişliği hemen hemen aynı olan ,toprak saksının altını çıkarıp bitkinin üstünden geçirirseniz (saksıya dikilmiş gibi) kök kısmı gölgede kalır.Ben alt kısmı hoş görünmeyen sarmaşıklarımda uygulamıştım.

Adalet Yağcı
10-11-2008, 15:06
Sevgili Nurcanaybay, mesajınızı okurken güldüm, çünkü, gelen clematisleri yerine diktikten sonra boşalan saksılarının altını keserek aynen dediğiniz gibi yaptım.
Hatta, bununlada yetinmeyip, bahçemde bol miktarda çıkmış, (biz cücü barsağı diyoruz)taze otları yolarak kestiğim saksıların içine yerleştirdim.
Demekki aklın yolu birmiş, çok teşekkürler, baharda yeniden filizlendiklerini görürsem, sadaka vereceğim.
Saksılar geldiğinde perişan vaziyetteydiler çünkü, tutmaları için dua etmekten başka çarem yok şimdilik.
Sevgiler.

nurcanaybay
10-11-2008, 15:23
Adalet hanım ,yeri değişecek ağaçlar vardı. Ne yaptınız?
Malum bende aynı dertten muzdaribim merak ediyorum.

Adalet Yağcı
10-11-2008, 15:31
SevgiliNurcanabay, bir tanesi kendiliğinden kurudu,(kiraz)diğer,(kayısı) hastalandı, onu kesmek zorunda kaldım.
Şimdi iki ağacım daha kaldı ön bahçede, onların yerini değiştirmeye cesaret edemiyeceğim sanırım, kıyamadım ya tutmazlarsa çok üzülürüm.

nurcanaybay
10-11-2008, 16:26
Sizi anlıyorum.Bende hergün fikrimi değiştiriyorum.Bu kararsızlıkta insanı yoruyor.

Saygılar

füsunANK
10-11-2008, 17:48
Ablacım ben sizin bahçenin ön girişi biraz değiştirdim. Evi beyaza boyadım izin almadan. Taşları söktüm. Yerine çim diktim. İçine de sarmaşık gülleri diktim. :D Aslında bonbon gül dikecektim ama bulamadım.
Biraz eksikler ver ama idare et. :D

Adalet Yağcı
10-11-2008, 18:31
Sevgili Füsun, ne güzel bir sürpriz bu böyle...
Ama, ama bunları yapıp bir kenara çekilebilceğinizi sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz, şimdi bu güzelim güllerden ben istememmi, çim istememmi, yok evin boyası sarı yeşil olarak kalsında(çok fazla masraf olumasın diye)hep çimlerim olsun istemiştim.

Valla çok sevindim, bana öyle geliyorki, bahara çıktğımızdabu bahçeyi el birliği ile cennete çevireceğiz, ben de sizleri yaylama davet edeceğim o zaman.

Adalet Yağcı
13-11-2008, 11:12
Bahçeme 2009 yılı baharında ekmeyi düşündüğüm tohumlar şöyle:
Çeşitli renklerde hibrit Petunyalar, karışık renkli Deniz Lavantası, Tütün çiçeği,
Lobelia, Lavanta, Verbena, Gazania, Godetıa, karışık renkli Nis Şebboyu, karışık renkli Cezayir menekşesi, karışık renkli Kuduz otu çiçeği.
Sarılıcı sarmaşıklar: Thunbergia(kara gözlü suzan sarmaşığı, yıldız çadırı, Clematis, Japon feneri.

Güllerim olacak tabi ki her zamanki gibi, Ortancalarım, ve Galla çiçeklerim.
Lalelerimi, İrislerimi, Nergislerimi diktim.

Duvara asılan yarım saksılardan hiç bir yerde bulamadım, sizlerin bir fikri varmı bu konuda, Koçtaş ta var ama çok pahalı ve bitki liflerinden yapılmış gibi.
Ben klasik plastik saksılardan düşünüyorum, daha ucuz olduğu için.

Ferda Ülkümen
13-11-2008, 11:47
Yarım plastik saksılar Akyüz plastik tarafından üretiliyor, Eminönünde satış mağazaları var.

http://www.akyuz.com.tr/default.asp?page=urunlist&kate=E8W2C6E7B1U2B3S9&kate2=M0E5J8L9I3B5I5A1&kate3=M5E0J4M4I9C0J1A7&bolumadi=Bahçe%20Kolleksiyon&bolumadi2=Saksılar&bolumadi3=Flora%20Saksı

Kod 2571 - 2573

Online satış yapıyorlarmı?, bilmiyorum

Acele değilse bir ara alıp size gönderebilirim.

Cumhur Tonba
13-11-2008, 12:14
Sevgili Adalet hanım.
Aranızda bir tek benim bahçem yok. Ne yapayım. Çevremdeki ormanları. kırları, dere kenarındaki yabani güller ve sarmaşıkları bahçem kabul edip oralarda dolaşıyorum.

şükran ünal
13-11-2008, 14:10
Sevgili Adalet Hanım, burayı yeni farkettim ,aslında yetişip okuyamadığım daha neler var kimbilir. Bahçen ve evinin konumu çok güzel güle güle otununuz. Bir kenarından işe başladın mı devamı gelir merak etme . Burada o kadar çok bilgili ustalarımız varki biri önerir, öbürü tohumu ,fideyi yollar birde bakmışsınız elbirliğiyle bahçe cennete dönmüş. Sonra da çayınızı kahveniz alıp yudumlarken iyi ki AĞAÇLAR.NET üyesiyim dersiniz.

Adalet Yağcı
13-11-2008, 18:41
Sevgili Ferda Ülkümen, yukarıdaki mesajı bu gün kursta iken aceleyle yazmıştım, akşam geldiğimde verdiğiniz linki inceledim.
Çok sevindim, neden Koçtaş gibi büyük yapı marketler bu saksılardan getirmezlerki, sizi oralardan yormak istemiyorum, tam da istediğim saksılar bunlar, eğer burada bulamazsam sizden rica edeceğim o zaman.
Yinede karar vermekte zorlanıyorum, görmek iyi olurdu ama, üç aydır arıyorum yok.
Zahmet edip ilgilendiğiniz için tekrar teşekkürler.

Adalet Yağcı
15-11-2008, 20:18
Bu gün, bahçemin fotoğraflarını çektim.
Sevgili Bilce, ne yazıkki geniş açı objektifim yok bu yüzden bütün bahçeyi görüntüleyemedim.

Eve giriş sağ taraf, yukarıdan görünüm(3.ve 4.)bahçe çevresi 6*6,40, bu bahçenin ortasında beş yaşında bir erik ağacım var, 3 ve 4. fotoğrafta girişe yakın yerde birde kiraz ağacım var, bu kısmın kenarlarını taş bordürle 130cm. çevirmiştim, bordür kenarlarında iç kısımda soğanlı çiçeklerim var, İris, Nergis, Lâle vs.
Ağaçlarımı kaldıramıyorum, erik çok büyük kirazda tutmaz diye korkuyorum, bordürün iç kısmında 7 adet üzüm fidesi var.

Adalet Yağcı
15-11-2008, 20:39
Devam ediyorum,
Bu da girişi sol tarafı, 13*1.15 ölçüsünde uzanan bir bahçe, burada kapı yakınında asma gülüm, Galla çiçeklerim, ön tarrafa doğru beş tane Ortancam ve giriş merdivenlerinin yakınında kivilerim var.
Bahçenin görünmeyen uzantısında Güllerim ve önünde Çileklerim var.
Bu bölüm Güney cepheli

Adalet Yağcı
15-11-2008, 20:48
Bitmedi,
Evimin girişi Doğuya, ön cephesi ise Güneye bakıyor.
Su sorunum olduğu için çimden uzak duruyorum, gündüzleri sıcaklık gölgede 36 derece olabiliyor, geceleri ise 26-28 derecelerde.
Aslında çok küçük bir bahçe, ben de her şeyden olsun istiyorum, Batı tarafındaki bahçem ise meyve bahçesi, orada 15 kadar ağacım var.
Kuzeye bakan üst bölümde sebze yetiştiriyorum.
Fikirlerinizi bekliyorum.

Cumhur Tonba
15-11-2008, 21:52
Sevgili Adalet hanım. Hem ufak. Hemde herşeyi istiyorsunuz. Bu bitkilerede haksızlık olmuyor mu? Az olsun öz olsun. Daha iyi olmaz mı? Biliyorum bana kızmazsınız. Şimdi kahveye gidip şiirinizi yazacağım. Kızdıysanızda biraz unutursunuz.
Sevgi, ve saygılar.

Adalet Yağcı
16-11-2008, 10:05
Biliyorum bana kızmazsınız
Ne mümkün efendim, ama ne yazıkki gönül ferman dinlemiyor, tohumlarımın arasında daha yazmadığım bir sürü çeşit var.
N'olacak şimdi :o

Cumhur Tonba
16-11-2008, 10:27
Evet. Uğramış ve şiiri okumuşsunuz. Selamlarınızı ileteceğim. Yağmur nasıl? Sizde tüm aile bireylerine selamlarımızı iletin. Bahçenize de nazar değmesin.
Şunu da hatırlatmak isterim ki benim bahçemin güzelliğine hiç bir bahçe erişemez.
Gittiğim ve forumda seyrettiğim her bahçe benim.

Adalet Yağcı
16-11-2008, 10:34
Gittiğim ve forumda seyrettiğim her bahçe benim

İşte bu, gerçek bir tabiat aşığı olmak böyle bir şey, ben de aynen sizin gibi düşünüyorum.
Her hafta sonu mutlaka bir Koçtaş ziyaretim var, oradaki çiçekleri bile özlüyorum.

hüsnüyusuf
16-11-2008, 10:49
Adalet Hanım merhaba, gala çiçekleriniz çok sağlıklı gözüküyor, iyi bakmışsınız anlaşılan.Renkleri de beyaz sanırım.Ben bir türlü yetiştiremedim malesef.:(
Üst balkonunuza da sakız sardunyalar çok yakışır diye düşünüyorum.

füsunANK
16-11-2008, 11:05
Üst balkonunuza da sakız sardunyalar çok yakışır diye düşünüyorum.
Bence de yakışır ablacım. Ben de aynısını düşünmüştüm açıkcası. :D

Adalet Yağcı
16-11-2008, 12:47
Adalet Hanım merhaba, gala çiçekleriniz çok sağlıklı gözüküyor
Çok teşekkürler, Hüsnüyusuf, mesajınızın altındaki başlıkta ekteki uygulamayı görebilirsiniz.

Gallalara gelince, 1 Eylülde toprağa diktim, otuz santim aralarla, toprağını iyice kazıp gübrelemiştim, hatta köşede bir tanesi çiçek açtı şaşırdım.

Galla soğanlarını Sayın Tummuivam dan almıştım(umarım ismi doğru hatırlıyorumdur).

Adalet Yağcı
16-11-2008, 12:58
Sevgili Füsun, gerçekten de çok güzel olmuş, hemen kolları sıvıyorum.
Ben şimdiye kadar bir defa sardunya yetiştirdim, ne tür saksılardan hoşlanır acep, derinmi yüzeyelmi.
Şimdi bir de sardunya çelikleri bulmak lazım, çiçekçilerde pek rastlamıyorum, aslında ben ceylan sardunyaları daha çok seviyorum.

Uygulamaya bayıldım, geçen defa sarılıcı gül yerleştirdiğiniz(giriş sağ ve giriş sol)kısma clematislerimi diktim, bir de öyle görsem çok mutlu olurdum.

Talvar tabir ettiğimiz demir aksamın direklerinin dibinde de clematis var, hemen onların dibine de kara gözlü suzan sarmaşığı ekmeyi düşünüyorum, clematislere sarılıp birlikte büyürler.

Ortancalarım yerini sevmemiş gibi görünüyorlar değilmi? onları sizin fotoğrafladığınız komşunuzun ortancaları gibi yapmak istiyorum.

Çoook çalışmam lazım çok, pek çok iş beni bekliyor.

füsunANK
16-11-2008, 14:33
Bilmiyorum istediğiniz çiçekler bunlarmı. Clematis hakkında pek bilgim yok çünkü.Sanırım biraz büyük oldular. :(
Ben hanımelini çok severim . Biraz döküntülü bir bitkidir ama hanımeli de ekledim :D

Adalet Yağcı
16-11-2008, 14:48
Canımmmmm...
Harikasın, süper olmuş, clematisler sarmaşık gibi sarılıcıdır, bunlar çok iri açan gramofonlara benzemiş.

Peki bunlar (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52879&d=1226712775)nasıl durur terasımda ya dakarşıdaki duvarın dibinde (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52955&d=1226776480).

Sayın Mutlu Kutlu dan bu gülden sipariş verdim, yakışır değilmi?

Adalet Yağcı
16-11-2008, 15:32
Sevgili Füsun ve Hüsnüyusuf, şimdide aklıma sardunyaları soktunuz.
Biraz önce eşime gösterdim, "burası bizim evmi" dedi, tanıyamadı.
Bakmakla doyamadım ne güzel olmuş ya.

Hemen saksılar alınıp hazırlıklara başlanıyor da, bakalım sardunyaları nereden bulacağım.

nurcanaybay
16-11-2008, 15:50
Adalet hanım ,daha önce begonvil dikip başarılı olamadığınızı söylemştiniz
ama ben bir kere daha deneyin derim (çelik değilde saksıda alıp ).
Begonvilin 2. kata tırmanıp balkonu sardığını düşündüm de çok hoş olurdu.
Bu noktada yine Füsun hanıma başvurmak lazım :D

Adalet Yağcı
16-11-2008, 16:05
Sevgili Nurcan, Maalesef, yayla kışı karlı geçtiği için Begonvil yetiştiremiyorum.
Tutturuyorum, yaz boyu keyifle büyüyorda ama kışı geçiremiyor, ne kadar acı değilmi.

Sevgili Füsun yakında oofff... diye bağıracak.

Güler
16-11-2008, 16:07
Sevgili adalet yağcı, sanıyorum sakız sardunyası çeliği istiyorsunuz.
Ben size tedarik ederim. Fakat onlar çok gevrek oldukları için, kargoda hasarları çok oluyor.
İstanbul'a gelme plânınız var mı? Size on-onbeş çelik hazırlarım.

Adalet Yağcı
16-11-2008, 16:13
Sevgili Güler hanım, ben İstanbul a yılda bir kez geliyorum, sanırım ancak baharda gelebilirim.
Ben sizin ne kadar büyük bir paylaşımcı olduğunuzu çok iyi biliyorum, herkese yetişmeye çalışıyorsunuz, sağolun var olun.

Ancak bu günkü durum yalnızca kargoya elverişli görünüyor.
Ben sizden tavsiye alsam yine yeterli olur, bu sardunyaların sarkan cinsleri ayrımıdır, en kısa zamanda bildiğim bütün çiçek satan peyzajcıları ziyaret etmeyi düşünüyorum.

Sanırım tek renkte karar versem daha iyi olacak gibi, ne dersiniz.

Güler
16-11-2008, 16:26
Sevgili adalet yağcı, sardunyanın sarkan cinsine sakız sardunyası deniliyor.
Sardunyalar biraz derin saksı sever, ve balkonunuza çok yakışacağı muhakkaktır.
Yoğun bir görünüm istiyorsanız, ön kısma aynı renk sakızı, saksının arka kısmına ise aynı renk normal sardunya ekerseniz, birisi aşağıya sarkar, diğeri arkada yukarı büyür ve çok yoğun çiçek görünümü verir.
Sakızları açık pembe, normalleri koyu pembe dikerseniz, hem aynı renk (ton farkı olur) olur hem de birbirlerini tamamlar. Veya bunu kırmızı tonlarda da yapabilirsiniz.
Tercihiniz ne olacak, ona göre çelikleri hazırlayayım.

Adalet Yağcı
16-11-2008, 16:34
Bir şey daha, sardunyaları dikmek için en derin olanlarından uzun yeşil saksılar düşünüyorum, doğrumudur, saksı harcı için, yanmış çiftlik gübresi, vermikülit, patlamış perlit, ve hazır torf olurmu, yoksa bahçe toprağımı daha iyi sonuç verir.

füsunANK
16-11-2008, 17:17
Maşallah, dayanışma diye ben buna derim işte. Sn. Güler hanımın önerisi çok güzel. Gerçekten harika olur. Önde sakızlar, arkada normal sardunyalar. Seneye süper fotolar bekliyoruz sizden Adalet ablacım.

Sevgili Füsun yakında oofff... diye bağıracak.
Yok yok bağırmam . Sadece şu var ,her şeyi yapamıyorum. Yapabildiklerimi seve seve yaparım. Bazen foto boyutları farklı oluyor olmuyor o zaman. Clematislerde olduğu gibi. :D

Ben begonvil hayranıyım. Dur birde begonvil sarmayı deneyelim balkona. Sn.Nurcanaybay aklımıza soktu madem :D

füsunANK
16-11-2008, 17:28
Begonvili aşırı sevmeme rağmen sardunyanın daha iyi olacağı düşüncesindeyim. Hatta şimdi biraz Sn.Güler hanımın bahçesine uğrayıp sardunya çalayım. İçerdedirler nasılsa görmezler dimi . :D Birde onun dediği gibi yapalım balkonu . Bakalım nasıl olacak. Tabii yapabilirsem :D

Adalet Yağcı
16-11-2008, 17:38
Füsun'cuğum, 76. mesajımdaki güller bahsettiğim duvarda nasıl dururlar.
Çok yüzsüzüm demi :o

füsunANK
16-11-2008, 17:42
Sn. Güler hanımın söylemek istediği de bu sanırım. Sardunyalar onun bahçesinden (Ç)alıntıdır. Teşekkür ederiz. ;)

Bitki yetiştirmekten çok fazla anlamam ama sardunyalarımız vardır bizimde yıllardır. En mantıklı olanı bence de bu gibi geldi Adalet ablacım.

Adalet Yağcı
16-11-2008, 17:46
Sevgili Füsun harikalar yaratıyor değilmi, Nurcan hanım.
Valla seyretmesi çok zevkli, rüyalarıma girecek kadar güzeller.
Ama hakkınızı teslim etmem gerekir, artık kafamdaki bahçe şekillendi, aylardır uykumda bile nasıl yaparım diye düşünmekten helak olmuştum.
Biliyormusunuz, ben üst balkona(aslında orası 28mk. lik teras) herhangi bir şey yerleştirmeyi hiç düşünmemiştim, ne kadar değişti yüzü çiçeklerle bezenince.
Demekki oranın boş olması çok büyük bir eksiklikmiş.

füsunANK
16-11-2008, 17:49
Çok çok güzel olmuş.Füsun hanım ,sayemizde bu konuda uzmanlaşıcaksınız.

Mesajı şimdi gördüm. Sanırım öyle olacak Sn.Nurcanaybay. Birde acele etmesem yaparken. Çok daha iyi olacak. Hiperaktifim biraz.

Füsun'cuğum, 76. mesajımdaki güller bahsettiğim duvarda nasıl dururlar.
Çok yüzsüzüm demi :o

Bu işten anlayanlar daha iyi bilir ama O gülleri oraya yakıştıramadım bir türlü, o yüzden yapmadım. :D Bence oraya daha farklı bir şey lazım. Biraz daha düşünelim :confused:

Adalet Yağcı
16-11-2008, 17:50
Siz üzülmeyin sevgili Füsun, Güler hanımın gönlü gani, hiç kızmaz, hepimizin bahçesinde emeği vardır.

Ben de rengarenk olanından çok ilk çalışmayı beğendim, yani en fazla birbirini tamamlayan iki renk.

füsunANK
16-11-2008, 17:52
Ama önde sakızlar arkada normaller olsun gene, çok mantıklı çünkü. Gerçekten süper olur. Renkleri ona göre seçersiniz.

Siz üzülmeyin sevgili Füsun, Güler hanımın gönlü gani, hiç kızmaz, hepimizin bahçesinde emeği vardır.

Ondan hiç şüphem yok ablacım, ben şaka yapıyorum zaten. Espri olsun :D

Adalet Yağcı
16-11-2008, 17:53
Bakın Güler hanım, bana gönderdiğiniz yıldız çadırının tohumlarından ekip Mersin'e getirmiştim, balkonumda ve keyfine diyecek yok, ama hâlâ beyazını bulamadım.

Cumhur Tonba
16-11-2008, 20:47
Adalet hanım. Sizin bahçe gitgide büyümeye başladı. Yeni yeni kısımlar çıkıyor. Taksit taksit mi gösteriyorsunuz? Yoksa bana mı öğle geliyor?
Buda şiiriniz



Bir Bahçe Olmalı

Bir bahçe olmalı şu dünya
Bahçe olmalı yeşilliğe uzanmış
Yeşile doysun bütün toprak.
Diz boyu olsun çimenleri
Çocuklar koşsun düşe kalka
Çalı çırpı,
.......çakır dikenleri bile olsun.
Bahçe olduğunu anlamak için
Isırgan otları da olmalı kardeşim.

Bir yürek olmalı şu dünyada
Yaşayabilmek için
Nasıl desem,
Bahçe gibi bir yürek
Acılar da olmalı mutluluk kadar
Her bahar meyva vermeli
Dallarında eksilmeyen çiçekler.
Bir pınar olmalı içinde
Kaynağı kurumayan ferahlık
Bahçe gibi bir yürek olmalı
Bu dünyada yaşamak için
O zaman
Yaşa yaşayabildiğin kadar.



1986

İsmet Bülent Tan

Güler
16-11-2008, 21:37
Elbirliği ile öyle bir balkon teras hazırlamalıyız ki, seneye yapılacak yarışmada sevgili adalet hanımın balkonu derece almalı değil mi?

Adalet Yağcı
16-11-2008, 22:07
Ah Güler hanım, rüya gibi bir şey olur bu.
Zaten yayladaki herkese söylemiştim, seneye öyle bir bahçem olacakki beni kıskanacaksınız diye, içime doğmuş demekki.

Sardunyalar üzerine şiir yazmak istiyorum, ah, çok güzel yakıştılar, bu güne kadar nasılda düşünemedimki, hep pencere önlerini düşünmüştüm, ama pencerelerde demirler ve artı sineklik telleri vardı.

Valla bu fikri ilk veren sevgili Hüsnüyusuf oldu, sevgili FüsunANK, nasıl görüneceğini gösterdi, Sevgili Güler hanımda çelikleri hazırladı, hepinizin ellerine gönlüne sağlık.
Ben bu gece uyuyamam artık.

cemo
16-11-2008, 22:08
Gönlümün bahçesindeki değerlendirmede, Adalet hanım birinci oldu şimdiden, bu hevesiyle.
Takipteyim sizi Adalet hanımcığım:))

Adalet Yağcı
16-11-2008, 22:14
Gönlümün bahçesindeki değerlendirmede, Adalet hanım birinci oldu şimdiden, bu hevesiyle.
Takipteyim sizi Adalet hanımcığım:))

Sevgili Cemo, sizi burada görmek harika, sizdende okey aldıysam sırtım yere gelmez artık.

Sonunda siz de hayalinizdeki bahçeli evinize kavuştunuz, bundan sonra sizin koşturmalarınızı zevkle izleyeceğiz.

Yeni evinizde sağlık ve huzur içinde mis kokulu güller yetiştirirsiniz inşaallah.

sabah
17-11-2008, 17:03
Sardunyalı, begonvilli fotoğraflarda gerçekten evin görünüşü değişmiş, daha güzel ve sıcak olmuş.

Sıcaklık kışın da mı geceleri 26-27 derece oluyor?

Adalet Yağcı
17-11-2008, 17:17
Sıcaklık kışın da mı geceleri 26-27 derece oluyor?

Ah öyle olsa evimin her yerini çeşit çeşit begowillerle süslerdim sevgili Sabah.
Burası Mersin'in yaylası, denizden 950 mt. yukarıda, kışın kar yağıyor don olayı var.

Birkaç defa denememe rağmen Begonwili yaşatamadım, en iyisi sardunyalar değilmi?

sabah
17-11-2008, 17:24
Sardunyaları da kışın içeri alacaksınız, değil mi?

Minem
17-11-2008, 17:39
Begonvil en güzel Ege'de coşuyor Adalet Hanım, ben de çok severim ama yetişmiyor bir türlü. Ama sardunyalara diyecek yok. Önde sakızlar arkada diğerleri mükemmel olur bence de.... Ahh şimdiden güle güle büyütün diyorum çiçeklerinizi...

Adalet Yağcı
17-11-2008, 19:49
Sardunyaları da kışın içeri alacaksınız, değil mi?

Alınması gerekiyorsa elbette alırım sevgili Sabah, gerekirse hepsini de Mersin'e taşıyabilirim.

hüsnüyusuf
20-11-2008, 10:35
Adalet Hanım, terasınız ve bahçeniz fikir alışverişleriyle zamanla çok güzel olacak buna gönülden inanıyorum. Sardunya merakımın başlamasında Güler Hanım'ın çok büyük etkisi vardır. Sardunya başlığının bütün sayfalarını o hevesle incelemiştim. Size de tavsiye ederim, çok faydalanacaksınız emin olun.Öğrendiğim kadarıyla sakız sardunyalar, normal sardunyalar kadar derin saksıya ihtiyaç duymuyorlardı.Sakızları uzun dikdörtgen saksılarda da yetiştirebilirsiniz.

Adalet Yağcı
20-11-2008, 10:43
Sevgili Hüsnüyusuf, ben de öyle düşünüyorum, yani dikdörtgen saksılar.
Terasım 28 mk. aradaki bütün boşlukları sardunya saksıları ile doldurmak istiyorum, her bölüm için iki saksı almam gerekiyor.
Saksı işi kolay, Koçtaş ta envai çeşiti var, iş Sardunyaları temin edebilmekte.
Sevgili Güler hanım benim için Manyas'tan çelik getirecekti, dilerim unutmamıştır.

Koyu pembe sardunyaların terasımda muhteşem duracağını düşünüyorum, ama kışa ne kadar dayanıklı olurlar bir fikrim yok.
Yaylaya az da olsa kar yağıyor, gündüzleri iyi olabilir ama gecelerin zaman zaman da olsa -10 dereceleri bulabilen soğuklarına dayanabilirlermi bilmiyorum.

hüsnüyusuf
20-11-2008, 10:49
Sevgili Hüsnüyusuf, ben de öyle düşünüyorum, yani dikdörtgen saksılar.
Terasım 28 mk. aradaki bütün boşlukları sardunya saksıları ile doldurmak istiyorum, her bölüm için iki saksı almam gerekiyor.
Saksı işi kolay, Koçtaş ta envai çeşiti var, iş Sardunyaları temin edebilmekte.
Sevgili Güler hanım benim için Manyas'tan çelik getirecekti, dilerim unutmamıştır.

Koyu pembe sardunyaların terasımda muhteşem duracağını düşünüyorum, ama kışa ne kadar dayanıklı olurlar bir fikrim yok.
Yaylaya az da olsa kar yağıyor, gündüzleri iyi olabilir ama gecelerin zaman zaman da olsa -10 dereceleri bulabilen soğuklarına dayanabilirlermi bilmiyorum.

Adalet Hanım, sakız sardunyalar, 10 derecenin altında bile bozulabilirler. Normal sardunyalar biraz daha dayanıklıymış. Siz yine de tedbirinizi alırsınız sardunyalarınız olduğunda. Ben korkumdan burada eylül ortalarında içeriye almıştım.

nurcanaybay
20-11-2008, 12:28
Adalet hanım ,nerde okuduğumu hatırlamıyorum ,ocak ayında sardunyayı tohumdan
çimlendire biliyormuşuz.Genişce bir kaba torf koyup ,tohumları serpip ,çok bastırmadan
üzerini torfla tekrar kapatıyoruz.Üzerine cam konuyor,camın üzerine saman kağıdı,içerde
pencere önünde bekletiliyor.Böylece bir anda onlarca sardunyamız oluyor .
Okuduğum yeri bulursam iletirim.Yanlış bir bilgi vermek istemem.

nurcanaybay
20-11-2008, 12:38
http://www.rehberobasi.org/forum-posts.asp?TID=13
Buraya bakarsanız ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz

Adalet Yağcı
23-11-2008, 22:27
Arkadaşlar, bu gün terasıma dikmeyi düşündüğüm sardunyalarım için uzun saksılar aldım.
Tam 12 tane, bütün terasımı kaplayacak ne güzel, şimdiden sarkan sardunyaların derdine düştüm, bu yaz Sevgili FüsunANK'ın yukarıda yaptığı gibi bir terası yaratabilmeyi ümit ediyorum.
Sonra da biliyorsunuz işte, en güzel teras yarışmasına katılacağım.
Haydi kolay gelsin hepimize.

Adalet Yağcı
23-11-2008, 22:29
Sevgili Nurcanaybay, benim tohum büyütecek kadar sabrım yok, sardunyalar bahara hazır olmalı.
Ayrıca verdiğiniz linki açamadım, başka bir yolu varmı bakmanın.

Mutlu Kutlu
23-11-2008, 22:39
Sakız sardunya ve uzun saksı örnekleri.

Adalet Yağcı
23-11-2008, 22:45
Çok güzeller, sayın Kutlu.
Ben yine de biraz koyu pembe diyorum, aslında bir de yer minesi geldi aklıma, o da çok güzel bir bitki ve kışın zarar görmüyor, çok da güzel sarkıyor.

nurcanaybay
24-11-2008, 10:27
Adalet hanım, okuduğum yerde ,tohumlar ocakta ekilir ,baharda fide haline gelir diyordu.Ben hiç tohumdan çiçek yetiştirmedim ,fakat bir paket tohumdan bir sürü
sardunya sahibi olacaksak denemeye değer diye düşünüyorum.
Okuduğum yeri göndermeyi beceremedim.

Adalet Yağcı
24-11-2008, 10:34
Sevgili Nurcanaybay, dün çiçek tohumlarına baktım ama maalesef sardunya yoktu, birde Adana'ya gittiğimde Praktiker e bakarım.
Link kırık heralde açılmadı bir türlü, sağlık olsun, 2009 yılı yarışmalarında beraberiz değilmi?

Minem
24-11-2008, 11:21
Ben Nurcan Hanımın eklediği linki düzelttim sanırım... Burada sardunya bakımı ve yetiştirilmesi konusu var.. Sanırım yardımcı olur bize...


http://www.rehberobasi.org/forum_posts.asp?TID=13

hüsnüyusuf
28-11-2008, 15:24
Adalet Hanım, bahçeniz sessiz kalmış bakıyorum.Örnek olması açısından sakız sardunyalı bir balkon resmi ekledim. Tek renkli uygulamalar daha hoş gözüküyor.Siz ne dersiniz?

54150

sabah
28-11-2008, 16:02
Bu fotoğrafı görünceAgaclar.net E-dergi Nisan07 (http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html) sayısındaki Mine Pakkener'in sardunya üreticisi Avrupa Çiçekçilik ile ilgili yazısını hatırladım.

Orada Gönül Basel "gelin elbirliğiyle pencereleri, balkonları süsleyelim "diyordu.

Oradaki sardunya çeşitlerine internetten erişebilsek ne güzel olurdu, değil mi?

nurcanaybay
28-11-2008, 18:50
Yazmayı unuttum ,Adalet hanım ,bolca sardunya dikeceğiniz için bilginiz olsun diye yazmak istedim, 3 yıllık sardunya saksım kırılınca ,yerlerini değiştirirken farkettim ,kökler
40cm lik saksının en altına kadar uzamıştı.Ben sakızların bu kadar kök yaptığını bilmiyordum.Bu durumda ,dikdörtgen saksıların içine 2 tür sardunya dikmek gelişimlerini etkilemezmi ?( Dikdörtgen saksıların enlerini ve uzunluklarını düşününce )

Adalet Yağcı
28-11-2008, 20:38
Merhabalar, ah... çok özür dilerim, konuklarım gelmişler beni bulamamışlar.
Sevgili Hüsnüyusuf, işte buna benzer bir görüntü arzuluyorum, ben aslında ceyan gözü sardunyaları daha çok seviyorum, ve bir dönem onlardan yetiştirdimde balkonumda, aynen sakız gibi o da sarkıyordu fevkalade güzel bir görüntüsü vardı.

Sevgili Sabah, hoş geldiniz, itiraf edeyim ki kısa bir zaman öncesine kadar sardunyalarla ilgilenmemiştim.
Sevgili FüsunANK'kın fotomontajından sonra taraf taraf sardunya aramaya başladım.

Sevgili Güler hanım, sözünüzü unutmadınız değilmi?

Sevgili Nurcanaybay, benim aldığım saksılardA 40 cm. derinliğinde, ilk bir iki yıl problem olacağını sanmıyorum, sonrasında da bir şeyler düşünürüz.

Adalet Yağcı
16-12-2008, 16:04
Pazar günü(14 Aralık) Bahçemdeki bütün ağaçlarımı, güllerimi ve asmalarımı Bordo bulamacı ile ilaçladım.
Ben Bordo Bulamacını hazır pakette kullanıyorum, hazırlaması oldukça zahmetli ve dozajını ayarlamak zor diye.

Bu sene bir şeftalimde kanser, diğerlerinde de yaprak kıvrıklığı hastalığı vardı, Armutta ise kara leke ve ardından yaprak bitleri ağacımı perişan ettiler.

Yine Nar ağacımı yaprak bitleri yedi bitirdi.

Bu senenin başında Bordo bulamacını yapmamıştım, hastalıkları buna bağlıyorum.

İlk baharda da gözler uyanmadan tekrar yapacağım, 14 gün sonra da yenileyeceğim, önümüzdeki yazı hastalıksız atlatmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım:rolleyes:

günebakan
16-12-2008, 16:09
Avrupa çiçekçilik Urla ile Çeşme arasındaki yolda yolda giderken etrafa dikkatlice bakın ve yavaş gidin mıuhteşem güzellikteki sardunya serası ile karşılaçaksınızdır ve tavsiye ediyorum gidebilecek arkadaşlar gitsin ama dikkat edin kendinizi kaybedebilirsiniz
ayrıca Gönül hanımda çok misafirperver sardunyalar hakkında ne isterseniz anlatıyor:)

Adalet Yağcı
03-02-2009, 11:49
Ocak ayından itibaren bahçemi süsleyecek tohumlarımı ekmeye başladım, çeliklerimi diktim, tohum viyollerimi her gün içeri dışarı taşıyıp duruyorum.
İçeride rahat ama balkona çıkardığımda güvercinlere yem olmasından korkuyorum.

Sayın Başbahcivanın gönderdiği ortanca çelikleri kayıpsız tuttu sanırım.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 11:51
Bu da sayın Snowman77 den aldığım gojiberry tohumu, ektikten on gün sonra nihayet bana merhaba dedi.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 11:53
Bu sene terasımı süslemesini istediğim, tohumdan ektiğim sardunyalarımın ayırma zamanı geldi.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 11:56
Beş adet selluka tohumundan dördünü çimlendirmeyi başardım, diğeri de canlı görünüyor ama topraktan başını çıkarmak istemiyor bir türlü, çok üşüyor sanırım:)

Adalet Yağcı
03-02-2009, 12:01
Hepside yaylaya gitmeyi bekliyor.
Yemek masamın üstü ve balkonumun haline bakın, temizlik yapmak işkence haline geldi :(

Cumhur Tonba
03-02-2009, 12:19
Ah Adalet hanım. Ah.
Sizin işniz gerçekten çok zor. Bir taraftan yayla. Bir taraftan şehir. Allah kolaylık versin. Boşuna bitki delisi olmamışsınız. Yoksa zor katlanırdınız. Fakat tüm yorgunluklarınızı çiçekler açınca unutuyorsunuzdur.
Benim işim çok kolay. Kırlardki, dere kenarlarındaki, ormandaki tüm çiçekler, böcekler, ağaçlar doğal bahçem. Motora atladım mı yanlarındayım. Bülbül sesleri, kurbağa sesleri, yılanlar, kaplumbagalr, ne ararsanız var. Yanlarında bir saat oturdum mu ne yorgunluk kalıyor, ne keder.
Saygı ve sevgilerimle.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 12:25
Sayın Hakkı-izmir, çok haklısınız, gerçektende çok iş var.
Bütün bunlarla tek başıma uğraş vermek zorundayım, eşim en az benim kadar bitkileri sevmesine rağmen bu konuda yardımcı değil.

Her bitkiden olsun deyince böyle arap saçına benziyor işte.
Deniz lavantası bile baştan başa bütün bahçeyi süslemeye yeterdi, daha yedi çeşit tohum ekilmeyi bekliyor, dediğiniz gibi, çoook çalışmam lazım çoook.

Yaz geldiğinde başarabildiğim güzellikleri sizlerle paylaşmaktan büyük keyif duyacağım.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 12:31
Cumhur bey, eşim de sizin gibi motosiklete binmeye bayılır, helede mevsim yazsa.
Püfür püfür rüzgara karşı daha özgür hissediyor olmalı, bazan beni de gezdirir, ama ben fazla binmemeye özen gösteririm, canım çok tatlı herhalde, korkarım.

Aslında dediğiniz gibi, kırlara çıkınca her yeşil bitki sanki sizinmiş gibi, dilediğiniz ağacın gölgesinde dinlenmek, yeşilliklerin arasında çıplak ayakla yürümek, orada burada açmış değişik çiçekleri gözlemlemek büyük keyif.

Ama lütfen sürüngenler benden uzak olsunlar :mad:

Güler
03-02-2009, 16:29
Ah, sevgili Adalet yağcı, sizin de işiniz pek kolay değil ama ben ne yapayım?
Nakil olacak saksılarımın ebatları 30-40cm.çapında. Tam da 35 saksı, ben nasıl sığarım?
Bakın:
61413

Adalet Yağcı
03-02-2009, 18:47
Sevgili Güler hanım, iyiki bu fotoğrafı benim sayfama koymuşsunuz, böylece budama ve form verme konusunda bir fikrim oldu, sizin kocaman beyaz bir gülünüz varya, ben ona hayranım, aynı formda yetiştirebilmek için bana budama önerileri verecektiniz, bekliyorum.

Sizin saksılara gelince, galiba Cumhur beyin hediye ettiği dört çeker çok işinize yarayacak :-)

Şaka bir yana sizin işinizin sahiden zor olduğunu biliyorum, ben kesinlikle tek başıma hakkından gelemezdim, sizin maşallahınız var.

Çimlerle uğraşmak bile başlı başına büyük bir sorun.
Ama olsun değilmi, bu bizim hayatımız, nasıl istersek öyle yaparız, neticede biz çok mutluyuz :cool:

Güler
03-02-2009, 20:39
Sevgili Adalet, saksılarda bulunan gülleri ben budamadım. Edirne'den aldıklarımız. Eve gelir gelmez hemen saksılara daldırdım, esasında onların da iyi bir budanmaya ihtiyaçları var.

Beyaz gülü, ilk sene hiç budamadım. İkinci sene budarken orta dallarını uzun, yan dallarını daha kısa kesmiştim, sanırım ters bir budama şekli oldu.
Daha sonraki seneler budayışımda top şeklinde yuvarlayarak budamaya dikkat ettim. Ama bu sene sanıyorum formu biraz bozulacak. Zira iyice yaşlı bir gül oldu, biraz gençleştirmeye gitmekte fayda var.
Ondan aldığım çelikten yaptıklarım da hemen hemen ona yaklaştı. Onların da formunu o şekilde yapmayı düşünüyorum.
Ferda Ülkümen için hazırladığım çelik de bayağı güzel oldu, halâ saksıda duruyor. Bu sene ikinci seneyi dolduracak, sonbaharda artık yerine yerleşebilir.
İstersen aynı gülden bu sene de sana çelik hazırlayayım.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 22:01
Sevgili Güler,(şu hanım takısından kurtulalımmı artık ne dersiniz)
Her sene ağaçlarımla birlikte budamaya gelen usta güllerimi de buduyor, ama bu sene kendim budamaya karar verdim.

Güllere acaip tutkunum, ya ben bütün çiçeklere vurgunum aslında, bu gün bir sitede verbena (yer minesi)ları gördüm, bittim eridim valla.
Sizin bahçenizdeki güller de dillere destan, bir ara "o formu ben verdim" demiştiniz, aynı formu korumak zor tabi ama yinede buna yakın olabilir.

Beyaz gülünüzden çelik olabilirse çok sevinirim, benim de bir kaç senelik güllerim var, çok büyük değiller, onları bu sene hafif budama yapmayı düşünüyorum.

Güler
04-02-2009, 09:51
Sevgili Adalet, bilmiyorum sitemizin aylık dergilerini hiç karıştırdınız mı?
Güllerle ilgili çok faydalı bilgiler bulacaksınız. Ben çok yararlandım.
Gül budamaları ile hiç endişeniz olmasın, bir iki yanlış budamadan sonra siz de farkediyorsunuz nerede ne yanlışı yaptığınızı.
Ben beyaz gülü yanlış budadım ama bakın formu ne güzel gelişti.

Verbenaları ben de çok seviyorum. Bahçe girişindeki soldaki yamaç bu verbenalarla doluydu. Üç dört sene çok güzellik sergileriler. Sonra sağdan soldan gelen ot tohumlarının arasında boğulmaya başladılar. Mecbur oldum sökmeye.
Şimdi bütün yamaç bordro yer minesi ile kaplı, bu da başka bir güzel.
Daha evvelki verbenalar
61492

Adalet Yağcı
04-02-2009, 10:46
Sevgili Güler, ben ne yapacağımı şaşırmış durumdayım, evin içi doldu.
Bu gün sellukaları ve sardunyaları ayırdım, siyah fide poştlerinden almıştım, koyacak yer kalmadı, yaylaya dikmek içinde çok erken.

E dergilere bakıyorum tabi, yeniden gözden geçiririm.
Şimdilik tek endişem, çok çeşit yaptığım için bahçem tıkış tıkış olurmu diye, çiçek alanım çok sınırlı, her şeyden olsun deyince böyle oluyor işte.

Büyük bahçenin büyük derdi var ama daha güzel bir görüntü elde edebiliyorsunuz, verbena çok iyi bir seçim gerçektende, bu sene ben saksılara da ekmeyi düşünüyorum, sarkaç olabilir çok güzel görünüyorlar.

Ay...Güler'ciğim, Nurbahar'cığım, ben bu mesajı yazarken komşum geldi, birlikte sabah kahvemizi içtik, ben mutfakta iken sizler kaynatmışsınız.

Hemen sizlere de bir kahve ikram edebilirim, burası benim evim sayılır değilmi :cool:

tropikana
04-02-2009, 11:15
Selam kızlar:)

sohbetinize istemeden kulak misafiri oldum:)
Sevgili güler hanım, sizin bahçeyi izlemek. Sevgili Adalet hanımın bahçesini çeçeklerle nasıl donatacağını görmek beni mutlu ediyor. İçimden uzun uzun ahh ahh çıkıyor. ben ne zaman böyle bir heyecan içinde olabilirim diye.
Tek dileğim bahçeli evimin olması. İçince börtü böceklerin bitkilerimle bir yaşam sürmeyi.
Sevgili Adalet hanım, azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz. Sizde bunu görüyorum. Bahçenizi şimdiden hayal edebiliyorum. Harika gidiyorsunuz.

Umarım her şey gönlünüzce olur.

Adalet Yağcı
07-02-2009, 12:03
Bu sene erkenden bahçeler budanmaya başladı, hava yumuşak gidiyor, dün ben de yaylamdaki ağaçlarımı ve güllerimi budattırdım.

Yayla yolunda badem ağaçları gördüm, tek tük çiçekleri vardı, bahar gelmiiiş.
Dilerim artık çok soğuk yapmaz yoksa bütün çiçekler dökülür, meyve az olur.

Kiraz
07-02-2009, 12:09
Orayı bilemem ama Adalet Hanım, nisan sonuna kadar İstanbul'un havası belli olmaz. Baharın ortasındayız derken kar da yağabilir, don da yapabilir. Hele mart ayı hiç belli olmaz, ben de sabırsızlanıyorum ama her sene acı tecrübelerim oldu, artık biraz tedbirli gidiyorum.

Adalet Yağcı
12-02-2009, 15:53
Bahçemin kapatmayı düşündüğüm duvarının dibine çardak gülünden başka ne dikebilirim diye düşünüyordum.

Bu gün gördüm ki, 22 Ocakta ektiğim Datura tohumlarımdan 10 tanesi çimlenmiş, şimdi duvar önüne dikeceğim bitkim belli oldu.

Dilerim Daturalar da Angel Trompet ler gibi güzel kokuludurlar, aynı tarihte ektiğim Angel Trompetlerden ses yok, tohumları bir hayli büyüktü, çürümüş olmalarından korkuyorum.

Adalet Yağcı
24-02-2009, 11:06
Beş tane Angel Trompetim çimlendi, ikisi çürümüş maalesef.

Biraz önce yayladan bir ahbabım geldi, yaylama kar yağmış hem de kırk santim :( Clematislerimin donmasından korkuyorum :( ne güzel filizlerini görmüştüm budamaya gittiğimde.

Ya ağaçlarım, kar yağacağını hiç tahmin edemedim, bahar gelmiş gibiydi, dilerim budandığı için zarar görmezler.

nariçi
24-02-2009, 11:13
Yaylanız kızılçamların yayılış alanındaysa buzlanma çok ender olur, Diğer taraftan açık alanda ayaz olursa sedir ormanları üst sınırlarındaysa ardıçların görüldüğü yerlerde soğuk etkendir.

Adalet Yağcı
24-02-2009, 11:35
Sayın Nariçi, evim yüksek bir tepeye hakim, 500mt. uzaktaki karşı tepede de kızılçam ormanı var, dilerim kazasız atlatırız kışı.

Cumhur Tonba
24-02-2009, 11:42
Cumhur bey, Kahvehane merkez, diğer bütün başlıklar ise şube haberiniz yokmu?
Siz ne dersiniz bu kar işine?

Eger kar üzerlerini kapadıysa tam aksine onlara bir yorgan vazifesi görerek donmaktan koruyacağını tahmin ediyorum.

nariçi
24-02-2009, 13:40
Otsu bitkiler ve çalılar için Cumhur beyin dediği doğru ancak boylu ağaçlar yaprağını döken türse yinwe zara olmaz. Ev çevresi açık olmasa, başka ev veya ağaçlarla kapalı olsa daha koruganlı olurdu.

Kiraz
24-02-2009, 16:18
Adalet Hanım, clematisler için hiç merak etmeyin, bizden çok daha soğuk ülkelerde kışı geçiriyorlar. Soğuk iklim bitkisi diye biliyorum.

Orkun Kırcı
24-02-2009, 22:56
Bu güzel bahçe artık benim sardunyalarıma da ev sahipliği yapacak. Umarım hepsi tutar da bu bahçenin bir köşesinden çekilmiş fotolarını da görürüm. O balkonun mor sardunyalarla kaplandığını hayal ettim konuyu okurken. Gerçekten heyecan verici.

Adalet Yağcı
25-02-2009, 16:50
Sayın Nariçi, ilginiz için sağolun, aklım fikrim yaylada kaldı.

Sevgili Nurbahar, içime su serptiniz, inşallah dediğiniz gibi olur, benim endişelerimden bir tanesi de, ağaçlarımın erken budanması, çiçek gözleri donarsa bu sene meyve alamam hiç birinden.

Sayın Orkunkırcı, sizin mor sardunyalarınız daha nice güzel bahçeleri süsleyecek, sardunyaları bahçeye değil, üzeri şıngıl ile kapatılmış olan terasımın üzerine dizeceğim, manzarayı hayal etmek gerçekten heyecan verici.

Sayın Oğuz Alper, ben de güzellikler bekliyorum bu sene bahçemden, hele kimyasal ilaçlara son vermek çok iyi oldu, bakalım yeni ürünümü deneme fırsatım olmadı, bu yaz neler göreceğimi merak ediyorum.

Adalet Yağcı
02-03-2009, 18:51
Bahçemi çok özledim, geçen hafta bahçemin güzelliğine büyük katkıları olacağından emin olduğum bir çiçek daha ekledim repertuarıma:D

Bildiğimiz Galla, ama bu kırmızı, paketten sadece bir yumru çıkıyor, yumru fazla büyük değil, 14-16 cm. çapında olduğunu yazmışlar pakete.

Paketteki fotoğrafı ekliyorum.

Penelophe
03-03-2009, 01:26
Adalet Hanım, geçen yıl yutdışındani sarı, kırmızı ve mor calla soğanları getirtmiştim fakat kargo biraz geç geldi ve soğanlar da normal soğan sertliği dışında hafif yumuşama vardı, ektim soğanları ama çürüdüler.:S Siz nereden aldınız acaba?

Adalet Yağcı
03-03-2009, 07:55
Sevgili Penelophe, ben de geçen sonbaharda on tane iri beyaz calla soğanı dikmiştim bahçeme.
On gün içinde filizlenip çok güzel yapraklar verdiler, ancak bir ay önce bahçeme gittiğimde gördüm ki, yapraklar çürümüş, tamamen suya kesmiş, hiç dokunmadım belki yumrusu sağlamdır, en azından ben öyle olmasını ümit ediyorum.

Bu kırmızı renkli Callayı Adana Practicer den aldım, fotoğrafta renk pek güzel çıkmamış, aslı çok daha güzel ve parlak bir kırmızı.

Onu bu sene saksıda tutmak istiyorum, belki seneye ilkbaharda yere dikerim.

hüsnüyusuf
03-03-2009, 20:31
Adalet Hanım, bu calla mevzusuna ben de katılmak istedim. Çünkü hüsrana uğrayanlardan biriyim malesef. Geçen bahar sarısını saksıya ekmiştim.Bir iki yaprak çıkardı fakat daha sonra kurudu.Ben de toprağının iyi olmamasına bağlamıştım.Yumrusu sağlam olarak çıktı başka bir saksıya aldım, suladım derken çürüdü.Bir calla macerası da böylece bitmiş oldu.Umarım siz başarılı olursunuz.Gördükçe hevesleniyorum, fakat narin bir çiçek olduğuna kanaat getirdim.

Adalet Yağcı
04-03-2009, 07:44
Sevgili Hüsnüyusuf, ben daha önce yazdığım gibi, Tummuivam dan aldığım Calla ları direk bahçeye 1 Eylülde dikmiştim, hiç sorun olmadan çimlendi, ama soğuk ve kara dayanamadı.

Bahar geldiğinde tekrar yaprak verirse soğanlar sağlam demektir, bu yeni aldığımı küçük bir saksıya diktim, bir kez suladım, üzerini şeffaf bir poşetle kapatıp bir kaç hava deliği bıraktım, çimlenme başlayınca üzerini açıp doğal büyümesine bırakacağım.

Bu konudaki gelişmeleri bu başlıktan vermeye devam edeceğim.
Bu Calla lar gerçekten de çok güzel görünüyorlar, bence vakit geçirmeden bir tane alıp deneyinbaharda açacaklar çünkü.

hüsnüyusuf
04-03-2009, 15:09
Calla baharda değil yaz mevsimi açıyor diye biliyorum ama tabi iklime bağlı olarak değişebilir.Burada normal açma zamanına göre geç açıyor.
Çiçek soğanlarını ancak internet üzerinden temin edebiliyorum.Burada satış yapılmıyor.Geçen sene bir markete gelmişti ben de zambak ve begonyalarla birlikte onu da almıştım.

Aslında tesadüf mü bilmiyorum bu sarı renk konusunda bir şanssızlığım oldu.Bu sene ektiğim sarı sümbül soğanlarının hevesle açmasını beklerken onların çiçeğini de tam olarak göremedim.

Adalet Yağcı
16-03-2009, 08:54
Dün yayla bahçeme Bauhause dan sevgili Eylem'in alıp gönderdiği Frenk üzümü çeşitlerini diktim, dilerim yerlerini severler.

Clematislerden beyaz olanı tomurcuklanmıştı, dört tane daha Clematis diktim, bu arada geçen yıl sonbaharda diktiğim yedi adet Clematis te uyanmış, sürgünlerini gördüm :D şimdi onbir kök Clematisim var, yeter değilmi?

Aslında fotoğraflarını çekecektim ama, ben işimi bitirdikten yarım saat sonra güneş kayboldu ve kar yağmaya başladı, inanamadım, geçen sene 20 Martta ben bahçemin sebzelerini dikmiştim.

Dilerim, Frenk üzümlerime Gojiberry fidanıma bir şey olmaz, Clematislerin kıştan korkmadıklarını anladım, onlar için endişelenmiyorum.

Adalet Yağcı
16-03-2009, 10:32
Ben de bilmiyorum, ilk defa Clematis yetiştiriyorum, dilerim bir kaç kez açarlar.
Beyaz renkli olanın baharda açtığını anladım ama diğerleri için bir şey diyemiyeceğim.

Adalet Yağcı
16-03-2009, 12:24
Cumhur bey, Mersin ilk baharı yaşıyor ancak yaylaya henüz bahar gelmedi:(
Dün gittiğimde kar yağıyordu, ben de bir an önce fotoğraflık güzelliklere ulaşmaya çalışıyorum ama baharın gelesi yok, çok nazlandı bu sene.

Hülya
16-03-2009, 13:08
Bu kırmızı renkli Callayı Adana Practicer den aldım, fotoğrafta renk pek güzel çıkmamış, aslı çok daha güzel ve parlak bir kırmızı.

Onu bu sene saksıda tutmak istiyorum, belki seneye ilkbaharda yere dikerim.[/QUOTE]

Sevgili Adalet Yağcı,Calla soğanları nazlı oluyor.Saksıda büyütünüz.Bende de var.Yere dikince çürüyüp yok oluyorlar.Denedim.
Bahçenizde renkli ve güzel günler diliyorum.:)

Adalet Yağcı
16-03-2009, 13:47
Çok teşekkürler sevgili Farezya, ben de bundan korkuyordum işte.
Gallalarıma beş kardeş daha aldım, sarı, turuncu, beyaz, pembe ve koyu pembe, kırmızı ile birlikte altı renk oluyorlar.

Dilerim yüzümü güldürürler, mevsimi geçince saksıdan çıkartıyormusunuz rizomlarını, yoksa toprağı ile birlikte dinlenmeye mi alıyorsunuz?

uzman16
16-03-2009, 15:17
Adalet Hanım merhaba,

Kolay gelsin. ;)

Bahar geliyor neler yapıyorsunuz diye bahçenizi şöyle bir dolaştım.
Bir faaliyet bir faaliyet maşallah size. Bu ne çalışkanlık.
Bu yaz en iddiali bahçelerden birisini göreceğiz galiba. Yok yok bahçenizde.

Ben asıl balkondan sarkıtacağınız sardunyalarınızı ve clematislerinizi merak ediyorum. Begonvil de almış mıydınız?

Ne güzel, sizlerin bahçeleri bizi mutlu ediyor. Çok teşekkürler paylaşımlarınız için. ;)

Adalet Yağcı
16-03-2009, 15:23
Ah sevgili Uzman16, begonwill dediniz de yaramı deştiniz, defalarca denememe rağmen yaylada begonwill yetiştiremedim, oysa en sevdiğim sarılıcılardan biridir kendileri.

Bu sene gerçekten her şeyi abartmış vaziyetteyim, kendimi durduramıyorum, bahçem küçük, hayallerime dar geliyor.

Sanırım Nisanın sonlarından itibaren fotoğraflık hale gelecek bahçem, şu anda karlar altında, bahar gelemedi bir türlü.

Adalet Yağcı
30-03-2009, 14:53
Sayın Fikreteren, ben de yerimde duramıyorum, ilk önce hazeran çiçeklerim karşılayacak beni, bir de diktiğim clematisler tomurcuktaydı, sanırım bu günlerde açacaklar.

Mayıs ayı büyük şöleni paylaşırım buradan.

Adalet Yağcı
31-03-2009, 18:14
Bu gün yaylaya gittim, meraktan ölüyordum, diktikten yarım saat sonra üzerine kar yağan Ribeslerimi ve Clematislerimi görmek için sabırsızlandım.
Her türlü sonuca kendimi hazırlamıştım, "kurumuştur ya da donmuştur, olsun tekrar denerim, belki de sadece sarsılmışlardır biraz" diye, düşüne düşüne kapıya geldiğimde sevinçten küçük bir çığlık attım, "canlarım beniiim" hepsi de harika görünüyorlardı.

Ribeslerimin yaprakları kocaman olmuş, bu sene diktiğim clematisler
tomurcuk oluşturmuş, geçen sene umutsuzca diktiğim clematislerim de hep sürgün vermişti, nasıl sevinilmez bu kadar güzel habere.
İşin tek kötü yanı bahçemi ot bürümüş, başkasına yaptıramam, çünkü çiçeklerimi de yolup atıyorlar ot diye, iş başa düştü yine.

Adalet Yağcı
31-03-2009, 18:20
Clematislerim beni şaşırttı, bu kadar erken açmalarını beklemiyordum, henüz tomurcuktalar ama ne kadar sürer açması bilmiyorum, ilk defa clematis çiçeğini yakından göreceğim.

Adalet Yağcı
31-03-2009, 18:30
İri nergisim ve badem ağacım açmış, bahçemin her tarafı kendiliğinden çıkan hazeranlarla dolmuş.
Bir kaç sene önce ekmiştim hazeranları, bir daha ekmedim, her yıl kendini tekrarlıyor.

hüsnüyusuf
31-03-2009, 19:19
Adalet Hanım, clematisleriniz şimdiden çok iyi gözüküyorlar. Çeşit olarak da benim en beğendiklerimden seçmişsiniz. Çiçekleri de harika olacak eminim.
Birgün ben de ulaşmayı umuyorum bu güzele.. bakalım hayırlısı..
Size kolaylıklar diliyorum.Bahçenizin meraklı takipçilerindenim.

Adalet Yağcı
31-03-2009, 19:26
Teşekkürler, Hüsnüyusuf.
İnşallah sizin de renk renk clematisleriniz olur, olmazsa da dert etmeyin, tohum, çelik ne varsa paylaşırız, hele bir büyüyüp serpilsinler şöyle.

Adalet Yağcı
31-03-2009, 21:08
Sevgili Cemo, bu sene başlangıç oluyor bahçelerimiz için, seneye her şey yerine oturmuş olacağı için daha güzel olacak inşaallah.

Sevgili Ülker, bu sitede olduğunuza göre sizin de bir çok bitkiniz vardır, hepsi de bir birinden güzeller, düşünüyorum da birini diğerine tercih etmek çok zor, böyle olduğu için her şeyden de olsun istiyoruzya.
Siz de fotoğraflarınızı paylaşın lütfen, değişik bitkiler görmek çok hoş.

Ülker
31-03-2009, 21:15
Adalet Hanım, bitkiler kardeştir zaten, seçim yapmak gerçekten zor.
Biraz daha zamanım olunca, balkonlarımdaki ve içerideki yetiştirdiğim bitkilerimin resimlerini çekip bir başlıkta toplamayı düşünüyorum,
kıştan çıktıkları için bitkilerim kuş gibi kaldılar yazık.

Adalet Yağcı
31-03-2009, 21:18
Yeni başlığı hazırlayın o zaman 'Ulker'in balkonu' hiç küçümsemeyin, balkonun pek çok avantajı var, bahçe sürekli oturulan yerde değilse, bakımı bir problem olabiliyor.
Balkon öylemi ama, elimiz sürekli üzerinde.

Ülker
31-03-2009, 21:58
Çok haklısınız Adalet Hanım, kesinlikle balkon, bahçeden daha kolay oluyor.
Nefes almak için çıktığımda bile yapraklarını temizleyip, topraklarını kontrol edebiliyorum, hava yüzünü ekşittiğinde içeriye taşıyıp koruyabiliyorum,
Ya bahçeler öyle mi? don olacak diye içiniz titrer, bir gidebilsem diye uykusuz kalırsınız, bakımı ise gerçekten meşakkatli,
Ama herşeye rağmen ben de bahçe istiyorum.:rolleyes:

Cumhur Tonba
31-03-2009, 22:21
Bir düşünün. 200-300 m2 lik bir balkon. Üstü istediğiniz zaman açılıp kapanabiliyor. İçeri dışarı saksı taşıma derdi yok. Tavanlar cam. Yağmur sesi dinliyorsunuz. Böylesi her halde daha güzel olur. Ne dersi niz?

Adalet Yağcı
01-04-2009, 09:39
Sevgili Ulker, Cumhur bey yine kuyuya bir taş attı, haydi çıkar çıkarabilirsen.
85m2 lik eve sığdımda 200-300 m2 lik balkonu hayal edeceğim şimdi :o
Aslında harika olurdu de'mi :dilli:

Ülker
01-04-2009, 12:45
Cumhur Bey, aşkolsun, yapmışsınız yapacağınızı yine.
Ben öyle bir balkonu küçük yaşlardan beri hayal eder dururum, balkonda kokulu çiçeklerin arasında uzanıp cam tavana bakarak yıldızları seyretmek...
Kötü tarafı İzmir'de yıldızları görmek çok zor.
Adalet Hanım, ne yapacağız şimdi? Cumhur Bey yine uykularımızı kaçıracak bir şey bulmuş bize.
Güler Hanım, başlık "hayalimizdeki balkon" mu olacak? ben hemen hayallerimi genişletmeye başlayayım.:rolleyes:

Adalet Yağcı
01-04-2009, 17:37
Haydi o zaman, hayalimizde bir balkon tanzim edelim. Çiçeklerimizi sağa sola yerleştirelim.
Şimdi ona da bir başlık açmak gerekiyor.
Sizler düşünedurun, bir bakalım, nasıl yaparız.

Sevgili Güler, ben bunu yıllardır düşünüp duruyorum zaten :o Konu şu ki; Bazıları düşünür bazıları yapar.

Siz başlığı açın, da, biz hayalimizdeki balkonu nasıl fizikselleştireceğiz, foto shop da bilmem ki.

Sevgili Günebakan, Clematisten hiç korkmayın, gerçekten de gözümle gördüm, atılacak kadar ölü gibi görünen dallar eksi derecelere rağmen filizlendiler.

Sevgili Ulker, iş başına, hayaller para ile değil nasılsa, dünyanın en nadide, en pahalı çiçeklerini alıyoruz, 300 m2 lik balkonumuzu süslemeye başlıyoruz.
Ha, cam çatıyı da Cumhur bey hediye eder artık bize, ne olsa fikir ondan çıktı:D

Cumhur Tonba
01-04-2009, 19:50
Bi de ortaya küçük bir şadırvan. Yağmur yağmasa bile su sesini oradan dinleriz. Bir kaç çeşit bodur meyve ağacı. Nasıl olsa iklim müsait olacak haliyle. İçeriye bir-iki bülbül koyabiliriz. Su sesi, tepede yıldızlar, bülbül sesi.
Etraf rengarenk çiçekler. Taşıma derdi yok. Yer sorunu yok. Yabancı otların istila sorunu yok. Sadece mantari hastalıklara karşı biraz dikkat edilecek.

Çam çatı benden.

Adalet Yağcı
01-04-2009, 20:24
Ne kadar zengin bir yüreğiniz var Cumhur bey, rica etsem bir kaç tane de tavus kuşu getirebilirmisiniz, nazlı nazlı dolaşsın çiçeklerimin arasında.

Bu gidişle ihtar alacağız haberiniz olsun, kahvehaneye döndü burası :dilli:

Ülker
01-04-2009, 20:48
Muhteşem balkonumuzda kelebeklerimiz de olsun mu? tırtılken pek cazip görünmeyeceklerdir fakat kozadan çıktıklarında seyrine doyamayız.
Cumhur Bey' de cam çatı işini üstlendiğine göre.
Mantari hastalıklara gelince, hiç problem değil bir de mantar yetiştiriveririz, yer müsait nasıl olsa.:o
Adalet Hanım, hakikaten uyarı alabiliriz, sizin bahçe oldu lüx balkon,
Bahçe neyimize yetmedi değil mi?

Cumhur Tonba
01-04-2009, 21:13
Fakat Adalet Hanım. Bitkiler, böçekler ve kuşlar birbirlerini bütünler. Örneğin ormanda toprağın havalanmasını en iyi sağlayan domuz'dur. Kuşlar bir çok böceği yiyerek bitkilerimizi korur. Ben onları süs olsun diye yazmıyorum. Hepsinin bir görevi var. Neyse. Benim yüzümden ihtar almayın.
<sağlıcakla kalın.

Adalet Yağcı
01-04-2009, 22:36
Darılmayın Cumhur bey, bize verdiğiniz bilgilerden gerçekten faydalanıyoruz, domuzların orman toprağını havalandırdığını ilk defa duyuyorum.

Adalet Yağcı
07-04-2009, 21:27
Cumhur bey, rica ederim, cik kadar aklım kaldı zaten, bu gidişle onu da sundavilleye kaptıracağım.
Nereden geliyor Allahaşkına aklınıza, iki gün öncede sevgili Güler, "sundavillem dipten bir sürü sürgün vermiş, üzerinde de bir sürü tomurcuk var, ayırabilirsem...." dediğinde bütün gece uyuyamamıştım.

Valla ben kendimi durduramıyorum artık, tedavilik sınıra geldim.
Tamamdır, dediğim halde, Pazar günü iki gül, iki de sardunya aldım yine.
Oooffff....offff...

Adalet Yağcı
07-04-2009, 22:14
Verceği zarara razıysanız neden olmasın, ben kendi bahçeme bir tane bile sokmam.
Tarla olsaydı belki, her metrekaresinde kıymetli çiçeklerimin olduğu bir bahçeye domuzları nasıl koyarım.

Ülker
08-04-2009, 12:13
Amanın Cumhur Bey, bırakın domuzları ormanda kalsınlar, hiç bulaşmayalım.;)
Adalet Hanım, ilerde daha geniş bahçeniz bile olsa, domuzlarla paylaşmayın sakın, çiftçilerin kabusudur bizim memlekette, oradan buradan dağınık beslenip bitkileri mahfettikleri yetmezmiş gibi, bir de üstlerinde yuvarlanır sürünürler ki, bir daha aşkolsun bitki yetiştirebilene...

Adalet Yağcı
08-04-2009, 13:34
Ya ben bu Cumhur beyin iyi niyetinden şüphelenmeye başladım laf aramızda :p
Sanırım bahçemizi sabote etmeye çalışıyor, hadi minik kedicikler olsa ne alâ, hadi köpekler de gelsin, ama domuz bu ya...

Cumhur bey, en iyisi sizin tavuklar gelsin, bence daha iyi olur, onlar daha iyi eşeler toprağımı :o

Ülker'ciğim, Cumhur bey bahçemin iki ay sonraki halini görse eminim kendisi bile bakmaya kıyamaz, her tarafı clematisler, yaseminler, deniz lavantaları, ortancalar sarsın da o zaman görsün.

Ülker
08-04-2009, 20:36
Adalet Hanım, bence Cumhur Bey akla zarar şeyleri beynimize sokarak uykumuzu kaçırmaya çalışıyor.
Şöyle bir yaz gelsin de, cennet bahçenizin fotoğraflarını gördükçe kıyamayacaktır,
gerçi onun gönlü öyle büyük ki, börtüye böceğe de, domuza da kıyamaz.:rolleyes:
İnşallah fırsatımız olur da, alın teriniz ve göz nurunuz bahçenizi yakından görürüz.

gurbik67
08-04-2009, 22:11
adalet hanım yukarıdaki sözüm ****** bir espiri cumhur bey domuzlar ormanların havalanmasını sağlıyor diyor ya doğru ama tam değil domuz ağız yanında bulunan iki adet dişi bilemek içinmi yoksa kızgınlıktanmı eşeler bilinmez zaman zaman bende yıllar önce ava gittiğimde bu şekilde enderde olsa görüyordum.

Cumhur Tonba
09-04-2009, 00:39
Sevgili Adalet hanım ve ULKER.
Ben zaten sizin bahçeleriniz için demiyorum. Büyük ormanlarda biliyorsunuz ki yaprak, dal vs. alta döküldükce bir tabaka meydana geliyor. Domuzlarda yem aramak için burunları ile bu örtüyü karıştırıyor. Toprak meydana çıkıyor. Hatta toprağıda karıştırıyor. İşte ormanlardaki toprağın hava almasını sağlayan en yararlı canlı domuz'dur.
En zararlı bildiğmiz hayvanların bile doğaya ne kadar faydalı olduğunu görün.

Zaten birkaç kez yazdım. Hiç uğraşmayın. Bu sitedeki hiç bir kimse benim bahçemle boy ölçücemez. Zira cevremdeki tün ormanlar, dereler, kırlar benim bahçem. Ben onlarla mutluyum.
Her ikinize de en içten selam ve sevgilerimle saygılarımı sunuyorum.

Adalet Yağcı
10-04-2009, 13:29
Ah, evet, Sevgili Güler bahsetmişti, ama kıyamam ben ona ya, kendi çiçeğini ayırabilirse ayıracaktı.
Yazık ama biraz bana biraz sana sonra diğer isteyenlere, yok yok kıyamam, dur bakalım bir çaresine bakacağız, aklımıza düştü bir kere, Cumhur beyin suçu.

Adalet Hanım. Ner düşündüm biliyor musunuz?

Sizin bahçenizde Bir Sundavilla olsa çok iyi olur

Adalet Yağcı
14-04-2009, 17:58
Sevgili Günebakan, yollar yürümekle, kapı çalınmakla aşınmaz değilmi :D

Pazar günü bahçemde öyle çok iş vardı ki, evdeki bütün sardunya çeliklerimi götürdüm, C.tesi den telefon edip toprak istemiştim köyün yerlisi olan birinden.

Neyse 1/4 traktör toprak geldi, içine daha önce alıp hazırladığım 120 Litre torf, dört kg. perlit, beş kg. vermikülit ve toplamın 1/5 i kadar da yanmış çiftlik gübresi ilave ettim.
Baktım bahçe toprağı fazla görünüyor, yarısını ilave ederek güzel bir harç hazırladım.
Aldığım uzun saksılara toprağı doldurup her birine dörder tane sardunya diktim.
Her şey iyi güzelde, birde onlar terasa taşımak var, zaten toprağı karıştırırken canım çıktı, neyse ki eşim yardım etti.

Adalet Yağcı
14-04-2009, 18:02
Clematislerimi korumaya aldım, hem rüzgârdan hem de yaban ellerden :dilli:

Adalet Yağcı
14-04-2009, 18:05
Kızlarım nasıl? Ellerindeki sepetlere alişyum ve nemesia ektim.

Adalet Yağcı
14-04-2009, 18:12
Bahçem hareketlenmiş, geçen yıldan kalan bu çin karanfili coşmuş, bu sarı güller açan ağaççığın ismini bilmiyorum, beş yıllık bir bitki, yaz boyu açıyor.
Geldiğinde minicik bir şeydi.

Adalet Yağcı
14-04-2009, 19:03
Sevgili Günebekan, yapılacak öyle çok iş var ki, hangisinden başlasam bilemiyorum.
Eşim bıktı artık yoprak almaktan saksı almaktan, birde üstüne yardım et deyince söyleniyor :o

Bu güzel bodur gülü saksıya dikeceğim, bir yılsonra yerine dikerim, şu andaki saksısı çok küçük.

Sebahattin Sargın
14-04-2009, 20:31
Adalet Hanım, bahçenizde ki güzellikler yavaş yavaş size "Merhaba" demeye başlamış, çok güzeller. Bu arada 243. numaralı mesajda ki çalınız Kanarya gülü ( Kerria japonica)...

Sevgiler ;)

Adalet Yağcı
14-04-2009, 20:41
Sevgili Sebo, evet yavaş yavaş bir şeyler oluşuyor ama benim sabrım kalmadı.
Geçen sene bu vakitlerde bahçemle ilgili bütün işlerim bitmişti.
Demek benim kanarya gülüm de varmış, herkes soruyordu bunun adı ne diye, çok teşekkürler.

Adalet Yağcı
22-04-2009, 13:50
On gün önce evdeki sardunyalarımı yaylaya götürdüm, teras duvarım boydan boya sardunya ile doldu daha da gelecekler var :)

Bunların haricinde dokuz çeşitte ceylanım var, onları ayrı saksılara diktim.

Adalet Yağcı
22-04-2009, 13:57
Lalelerimin bir kısmı açmaya başlamış, sarı gelinciğim de duvarın arasında kendine yer bulmuş :)

Lalelerin önündeki tül yapraklılar Delphinium, yani Hazeran çiçeği.
Her yıl kendiliğinden çıkar bütün bahçeyi donatır güzelliği ile.

nurcanaybay
22-04-2009, 15:36
Adalet hanım ,hedefleniz ve başardınız.Tebrik ederim.
İlk resimde ki sakızların arka kısımlarına normal sardunyalardan dikerseniz ,daha yoğun
bir görüntü elde edilir mi ? Ne dersiniz..

gilan
22-04-2009, 15:59
Adalet Hanım,
Sardunya saksılarının önünde demir falan mı var, yoksa sabitlemeyi nasıl yaptınız?
Ben de benzer şekilde bir yere saksılar koyacağım ama önünde demir yok. Sabitlemek için tek aklıma gelen saksıların altına çift taraflı yapışkan bant yapıştırmak. Başka bir usül var mıdır diye soruyorum :)

Adalet Yağcı
22-04-2009, 18:33
Orkun bey, siz mi çatlayacaksınız? Hiç sanmam, sizdeki koleksiyona ulaşabilmem için daha çoook zaman ister :p

Sevgili Nurcanaybay, hedeflediğim yere gelmeme daha çoook var, şu anda bahçe gözüme bomboş görünüyor.
Sardunyalar için söylediğiniz şeyi ben de düşündüm, ama bunlar büyüyüp yer kaplıyacaklar, yerlerini daraltmıyayım dedim.
Yine de elimdeki tohumdan yetiştirdiğim top sardunyalardan boşluklara dikebilirim.

Sevgili Gilan, benim duvarımın genişliği saksıların genişliğinden beş santim fazla, saksılar içindeki toprakla birlikte öyle ağır oldular ki, bir kişi taşırken zorlanıyor, yani rüzgarda fırtınada aşağı düşmesi gibi bir risk yok.
Ben hiç bir şey koymadım saksıların önüne gerekte duymadım, siz de korkmadan aynı şekilde dizebilirsiniz.

Sayın Oğuz Alper, çok teşekkürler, daha Biyonem kullanmaya başlamadım, bir de ondan sonra görün :)

fikreteren
22-04-2009, 20:19
Sayın Adalet Hanım, daha öncede yazmıştım.çicekleriniz artık yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamış.Bahar sizin oralara bizden önce geliyor. KIzlarınız harika sepetteki çicekler açınca daha nefis duracaklar. Clematislerin arkasına kafes çıta koyarsanız hem duvarı hemde yağmur borusun gizlemiş olursunuz diye düşünüyorum.Sardunyalar ve ceylan gözleri bahçenin vazgeçilmez çicekleri olup harika görüntü oluşturmuş.herhalde bodurdurlar.Ellerinize sağlık..

Orkun Kırcı
22-04-2009, 21:37
Bence de sakızlarla aynı saksıda top sardunyalar fazla sıkışık olur. Hiç keyiflerini bozmaya değmez.

Orkun Kırcı
22-04-2009, 21:42
Aslında ablacım bu saksıların balkona demirlerine tutturucu aparatları var ya. Onların benzerini yaptırıp buradan ön kısma sarkıtarak koyabilirsiniz. Bunların şimdiki yerine de top ve ceylanları dizebilirsiniz. Sakızlar önde sarkarken onlarda hemen arkalarında fon oluştururlardı. :) Benden söylemesi....

Adalet Yağcı
22-04-2009, 22:47
Adalet hanımcığım görüntüler muhteşem yani yakıyor güle güle büyüytün sardunyalarınızı:)

Çok teşekkürler, yanmayın canım, yanacak ne var ;)
Ne olsa budama zamanında bir sürü çelik dağıtacağım.

Adalet Yağcı
22-04-2009, 22:53
Sayın Fikreterten, clematislere zaten kafes yapmıştım, kafesi çiçeklerin arkasınamı yapmam gerekiyordu, yoksa ahşap bir kafes daha iyi olurdu mu demek istediniz?
Eğer ahşap diyorsanız orayı kapatacak şekilde bir şeyler yapılabilir hâlâ, ben clematislerin büyüyüp kapatacaklarını düşünmüştüm.
Ceylanlarım bodur değil sanırım, zaten ağırlıkta olanlar sakızlar.

Adalet Yağcı
22-04-2009, 22:59
Azmin zaferi.. :o Ellerine sağlık ablacığım. Herşey mükemmel görünüyor. Kızlar da çok güzel, çiçeklerde. Ama en güzeli sensin. ;)
Çok güzel bir yaz geçirirsiniz inşallah bu güzellikler içinde, ağız tadı ile . Sevgiler.

Sevgili Füsun, aylar sonra bahçemi ziyaret etmenize çok sevindim, terasın sardunya bahçesi olma fikri sizden çıktı, fotoğraftakine yakın bir görüntü oluşturabilmek için çok yoruldum, ama sonuçtan neredeyse eminim, çünkü sardunyalarım yayla havasına bayıldılar.
Sizde daha ne fikirler vardır kimbilir :p

Güler
23-04-2009, 04:39
Sevgili Adalet, herşey çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Clematis koruyucularını, dışına dikeceğin iki adet kazığa tutturursan daha sağlam olur.
Ben, kendi yaptığımım altına, elimin gireceği kadar bir kapı yaptım, zira dipte çıkan otları, clematisler iyice sarınca yolmak zor oluyor.
Sakızların arkasına normal sardunya ekmeni bu uzun saksılarda tavsiye etmem. Saksıların uzun, bunlar da büyüyecek ve yayılacaklar.
Saksıların derin yuvarlak olursa, öne sakız arkaya normal sardunya güzel olur.

Güzellikler içinde, yorgunluğunu çabuçak unutursun. Tadını çıkarmaya bak. Ellerine sağlık.

jineop
23-04-2009, 09:56
Sevgili Adalet Hanım
sizin bahçeniz çok güzel. Ceylanlarım derken sardunyalardan mı bahsediyorsunuz. Muhteşem bir bitki sardunya nerde görsem küçük bir dal koparıyorum 3 günde su da çilleniyor. Ben de gazanyalar var sarı,beyaz,kırmızı,sarı ortası kahverengi sanırım 30-40 tane var bölünse 300 e yakın .Meraklısı olan arkadaşlarıma ayırabilirim. Sevgiler

fikreteren
23-04-2009, 19:53
Sayın Adalet hanım, dikdörtgen kafes veya altı dar yukarıya doğru genişleyen bir kafes duvara veya clem.hemen arkasına konursa clem.ona sarılır dolayısıyla o kısmı kamufle etmiş olur.çevreldiğiniz telede gerek kalmaz diye düşündüm. Sardunyaların bodur olanalrı var ama ceylangözlerini yok.onunda çaresi çicekten sonra budamak olur.

Adalet Yağcı
23-04-2009, 20:21
Sevgili Güler, dediğin gibi, sardunyaları rahat bırakıyorum, senin gönderdiklerini(ceylanlar)ayrı saksılara diktim, onları da bir ara fotoğraflayacağım.
Küçük saksı ceylanlarımı merdivenlere dizmek istiyorum.
Clematis kafeslerini alt kısımlarından küçük kazıklarla toprağa iyice gömdüm, toprak üzerindeki kısmı otuz santim kadar, bir okadar da toprağın altına gömdüm.
Tel örgüye kapı açmak kolay, plastik bir maddeden yapıldığı için kolayca kesilebilir.

Sevgili Jineop, sizin bahçenizi gördükten sonra benim bahçemin bahsi bile olmaz :)
Ceylan dediğimiz, sardunyanın tırtıklı yapraklı olan iri çiçeklisi.
Bende değişik türlerden onbeş yirmi kadar çeşit oldu, hepsini açtıkça fotoğraflayacağım, daha sonra istediğinizden çelik ayırırım size de.
Gazanyalar çok güzel, kendinizmi ekip yetiştirdiniz, ben de bir paket gazanya ekmiştim dört tanecik çıktı ancak.

Sayın Şeref, teşekkürler ediyorum efendim.

Sayın Fikreteren, bahsettiğiniz şeyi şimdi anladım, ama bu kafesleri yeni aldım, bu şekilde kalsın bu sene, yapacak öyle çok iş var ki, bütün işler bittikten sonra belki böyle bir uygulama yapılabilir.

züleyha
23-04-2009, 20:38
Uzun süredir bahçenizi takip ediyorum Sayın Adalet Hanım, çok güzel gerçekten ellerinize sağlık, ama şu ceylanın ne olduğunu açıklarsanız çok sevineceğim, çatlayacağım meraktan :)) Böyle damdan düşer gibi oldu biraz ama lütfen kusura bakmayın:D

Adalet Yağcı
23-04-2009, 20:44
Sevgili Züleyha, az önce sevgili Jineop'un bahçesindeydiniz :)bahçeleri geziyorsunuz anlaşılan :)
Kameriye fikrinizi çok beğendiğimi yazmıştım, ne yazık ki benim bahçemde böyle bir imkanım yok.
Ceylanlarımı merak ettiniz?
İşte bunlar ceylan sardunyalar (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=67419&d=1237283306).

züleyha
23-04-2009, 20:48
Sayın Jineop'un bahçesine çay içmeye gitmiştim, sizinkinde de kahve sefasına geldim. Kameriye olmasa da olur Adalet hanımcığım, yeterki gönüller bir olsun. Çimlerin üzerine de otursam olur yeterki oturacak çim, seyredecek çiçek ve muhabbetine doyum olmayacak dost olsun yanımızda. Bu arada teşekkür ederim ceylan için harbiden isminin hakkını veriyormuş, çok süper görünüyor.

Adalet Yağcı
25-04-2009, 20:55
Bu gün yaylaya çıkmayı düşünmüştük ama olmadı, gök gürültülü sağanak yağmur vardı Mersin'de.
Gitsem de evden dışarı çıkamazdım zaten, otları yolamam bahçeyi kazamam, en iyisi ben yine hafta arası kaçarım.
Merak ediyorum, tomurcuktaki clematislerim açmışmı diye, inşallah bu yağmurda tomurcuklar yıpranmamışlardır.

Benim yaylama daha bahar gelmedi sanki, güller daha yeni yeni yapraklanmış, üzerinde tomurcuk görünmüyor.
Sadece hazeranlar ve kanarya gülüm coşmuş, acem borusunda hiç hayat belirtisi yok daha, kupkuru bir dal görünüyor.
İrislerimde de tomurcuk yok, geç kalmadılarmı, sevgili Güler'in irisleri açmış, laf aramızda kalsın çok kıskandım.
Bir kaç lalenin dışında soğanlı bitkilerimde çiçek yok.

Bir şeye çok sevindim, gallalarım çürümüş görünüyorlardı, hepside kendine gelmişler.

Adalet Yağcı
25-04-2009, 21:24
Güler'ciğim, anladığım kadarı ile, bizim yayla sizin Manyas'tan daha soğuk oluyor.
Geçen hafta gittiğimizde dışarısı günlük güneşlik olduğu halde içerisi buz gibiydi, yani soba yakmadan oturmanın imkanı yoktu.

İrislerim çok güzel açıyorlardı, sonbaharda yerlerini değiştirip seyreltme yaptım, hatırlarsan sana da sormuştum iris soğanı istermisin diye, şimdi bu kadar geç kalması acaba yerini değiştirdim diyemi açmayacaklar diye düşündürüyor bana.

Güler
26-04-2009, 08:03
Benim morlar açmadı henüz. Ben de seneler evvel onları bayırdan toplayıp, bahçenin bir köşesine ekmiştim. Daha sonraları çok güzel açtılar, seninkiler de mutlaka açarlar.
Beyaz ve sarı olanları saksıdalar o yüzden daha çabuk açtılar.

Adalet Yağcı
26-04-2009, 22:13
Bekleyip göreceğiz bakalım, ben de beyaz ve sarı almıştım mor irislerin yanına.
Üzerlerine sonbaharda bolca çiftlik gübresi dökmüştüm, hazeranlara yaramış anlaşılan, onlar da bu sene daha erken tomurcuklanmaya başladılar.

jineop
30-04-2009, 12:20
Sevgili Adalet Hanım
Bakarmısınız sizin ceylanlar bu balkonlar da ne güzel olmuş ...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=75427&d=1241012231

k0900
30-04-2009, 13:32
Sevgili Adalet Hanım
Bakarmısınız sizin ceylanlar bu balkonlar da ne güzel olmuş ...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=75427&d=1241012231


Sn. Jineop, bu ceylanlar, bildiğimiz sardunya çeşiti olanlardanmı ?

Koyu yeşil
30-04-2009, 14:30
Evet bunlar sakız sardunyası sanırım :)

Adalet Yağcı
30-04-2009, 14:39
Sevgili Jineop, harika görünüyorlar, inşallah bu yazın ortalarında benim terasım bundan daha güzel olacak :cool:

Sayın K0900, Koyuyeşil, bunlar bildiğimiz sardunyaların sakız cinsi.
Sakızlar aşağı doğru sarkıyorlar, top sardunyalar ve ceylan ya da canan dediklerimiz de dikine büyüyorlar.

Çok vefakar bir çiçek, ayrıca geliştikleri zaman da çok görkemli çiçekler açıyorlar.

Müjgan Yılmaz
30-04-2009, 16:00
Adalet,celikten yetistirmenin keyfi bir baska degilmi arkadasim.Hazir bitki,yerine yetistirmeyi daha keyifli buluyorum , uzerinde benden bir seyler olmali.Senin gonderdiklerin de nazli nazli buyuyorlar.

Adalet Yağcı
30-04-2009, 16:15
Evet Müjgan'cığım, tohum çok zor ama çelik imkansız değil.
Ama tohumdan yetiştirdiklerimiz de aynen çocuklarımız gibi oluyorlar gözümüzde :)

Seninkilerin büyümesine çok sevindim, tam zamanıydı demekki.

Adalet Yağcı
03-05-2009, 22:36
İnşallah dediğiniz gibi çabucak büyürler Cumhur bey.
Bu gün bahçede yine çok yoruldum ama hâlâ yapılacak yığınla iş var.
Bahçem yavaş yavaş kendine geliyor, en büyük sürpriz de clematislerim oldu, the president ve snow Queen açmışlar, rouge cardinal ve pembe katmerli(adını unuttum)tomurcukta.

Cumhur Tonba
03-05-2009, 22:41
Çok harika Adalet hanım. Baksanıza, sıkı koruma altına bile almışsınız. Dilerim bahçeniz kadar sizde iyisinizdir.

Adalet Yağcı
03-05-2009, 22:44
Geçen yıldan kalan aslanağzı yalnızlıktan şikayetçi değil.
Bahçemin her yıl değişmez davetsiz misafirleri, ben onlara sarı şekerler diyorum.
Sardunyam yeni, daha minicik bir fidan ama çiçek büyüklüğü orkide ile boy ölçüşecek neredeyse.
Hazeranlar da bu gün yarın açarlar artık.

Adalet Yağcı
03-05-2009, 22:58
Liliumlarım çok sağlıklı görünüyorlar, Bir tane mavi iris açmış, turuncu lalem her yerden çıkmış.
Üç kök kivimin bütün dalları tomurcuklu, sayın Sinaninci'nin sayesinde, çiçeklendiği zaman hangisi dişi hangisi erkek anlayacağım.

fikreteren
03-05-2009, 23:01
Bende de iki çeşit Acem Lalesi açtı.k.sarı ve a.sarı.yeni paket tohum aldım.başka renklerde vardı .Tohumları ektim çıkmışlar bakalım ne renkler çıkacak.Diğer çiceklerinizin açmasıı bekliyorum.Bakalım ne tür çicekleriniz var.Ellerinize sağlık.

Adalet Yağcı
03-05-2009, 23:10
Siyah lalelerim geçmek üzereler, bekleyen her şey bu gün yerine yerleşti, darısı geride kalanlara.

hüsnüyusuf
04-05-2009, 14:27
Adalet Hanım, emeklerinizin karşılığını almaya başlamışsınız.Ne mutlu size.Bu arada clematisinize bayıldım, maşallahı var.Terasınız da eminim yakın zamanda göz dolduracak. Kolaylıklar dilerim.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 14:41
Sevgili Hüsnüyusuf, ben de ilk defa bu sene yakından gördüm clematis çiçeğini, çiçek boyutu 12 cm. kadar, ama ne yazık ki kokmuyorlar.

denizakvaryumu
04-05-2009, 15:28
President gerçekten çok güzel açmış, snowman77 mi göndermişti?

Adalet Yağcı
04-05-2009, 15:30
Beyaz clematisim, çok güzel ve asil, çiçekleri president kadar büyük olmasa da harika görünüyor.
Çin karanfilim geçen yıldan kalma, keyfi pek yerinde.
Sellukalarımı erken götürmüşüm yaylaya, bir türlü kendine gelemedi yavrucaklar.
İki yıl önce komşumun bahçesinden minicik köklü bir çelikle büyüttüğüm leylağım beni güzel kokusu ile mest etti.
Siyah lâlelerim gerçekten de simsiyah açtılar, nerdeyse yirmi gündür de üzerindeler, günler geçtikçe renkleri biraz açıldı.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 15:36
Adını V.Pennel olarak hatırladığım pembe katmerli clematisim de tomurcukta, sanırım hepsi de baharda açan türler.
Vişnem gelin olmuş, en az 10 kg. hasat bekliyorum, hem reçel hem de vişne şurubu yapmak için ancak yeter.
Yediveren çileklerimden yalnızca 16 tane tutturabilmişim, dört tanesi tutmamış ama seneye çoğaltırım.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 15:38
Hayır sayın Denizakvaryumu, geçen sene Fidaistanbul'dan almıştım, seneye kökleri daha bir gelişecek daha fazla açacak inşallah.

nurcanaybay
04-05-2009, 17:06
Adalet hanım , sarı şekerler kaliforniya gelinciğimi ?
Birde çin karanfili dediğiniz mısır çiçeğimi ?

Adalet Yağcı
04-05-2009, 17:16
Evet sarı şekerlerim Kaliforniya gelinciği, ama diğerini ben çin karanfili olarak biliyorum, çok hoş bir pembe ve kırmızısı var bende, başka renkler de var tabi.

züleyha
04-05-2009, 17:36
Adalet hanım çiçekleriniz harika görünüyorlar, hayran olmamak elde değil, ellerinize sağlık. Hemen size bir soru sorayım. Bende balkonumu renklendirmek istiyorum , uzun balkon saksılarım var. Gösterişli ve çabuk(mesela bu yaz) çiçek açacak bitkilerden ne ekebilirim acaba, ne tavsiye edersiniz?Bu arada çok güneş alıyor balkonum. Teşekkur ederim.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 17:59
Vyvyan Pennel hybrid miş, biraz önce baktım, şöyle açacak.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 18:04
Sevgili Züleyha, balkon için en görkemli çiçek bence sardunyadır.
Sakız sardunyalar aşağı doğru sarktıklarında muhteşem bir görüntü olur, ceylan sardunyalar ise gösterişli çiçekleri ile sizi çok mutlu ederler.

Sarkan bir çiçek istiyorsanız Petunyalar da çok güzel olur, renk skalası çok geniş olduğundan istediğiniz renge boyayabilirsiniz balkonunuzu.

nurcanaybay
04-05-2009, 18:30
Evet sarı şekerlerim Kaliforniya gelinciği, ama diğerini ben çin karanfili olarak biliyorum, çok hoş bir pembe ve kırmızısı var bende, başka renkler de var tabi.

Kaliforniya gelinciğini tohumdan yetiştirdim .Merakla çiçeklenmesini
bekliyordum ,siz de görünce daha çok hoşuma gitti.Emin olmak için sordum.
Teşekkür ederim.

Güler
04-05-2009, 18:32
Sevgili Adalet, ben zaman zaman bahçene girip, turluyorum. Kusura bakma ama karışmadan da edemiyorum.
Saksılarda minelerin var, gördüm. 312 numaralı mesajındaki beyaz merdivenler var ya. O basamaklara birer tane mine veya sakız sardunyası koymayı düşünmez misin?

Herşey o kadar güzel görünüyor ki, ellerine sağlık.

epsody
04-05-2009, 18:39
Sayın adalet yağcı bahçe çalışmalarında gerçekten ortaya güzel şeyler koymuşsunuz , sizinle yazımalarımızda yaşınızın fizik gücü gerektirecek işlerde kendinizin fazla efor sarfetmiyecek işlerle uğraştığınızdan bahsediyorsunuz, ama sanaldaki bu izlenimlerim sizin hiç küçümsenmiyecek bir fiziğe sahip olarak, bu işleri ortaya koyman gösteriyor .

Adalet hanım bahçendeki kivi ağacının kaç yaşında olduğunu öğrenmek isterim.

Bahçen cennetlerden bir köşe gibi baharı ortaya koymuş, cennetinde sağlık ve esenlikli günlerin olsun hoşça kal.

Sevgi ve saygılarımla.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 18:55
Sevgili Güler, mineleri diktim, çok güzel bir beyaz sepetim vardı, haftaya fotoğraflarım, sepeti bahçenin ortasına koyacağım, ama merdivenler için tam isabet!!! Ben de aynı şeyi düşünmüştüm, orta boy saksılara sardunyalar diktim, onları koyacağım merdivenlere.

Yoksa sardunyaları terasa taşıyıp(diğerlerinin yanına)tekrar mineli saksılar mı yapsam, şöyle rengarenk, çok güzel duracağından eminim, mmmm biraz düşüneyim, sanırrım dediğin gibi daha güzel olacak.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 19:03
Hoş geldiniz sayın Epsody, verdiğiniz cesaret ve güzel sözleriniz için teşekkürler, bahçemi Güler hanımın bahçesine benzetmeye çalışıyorum ama nafile...
Benim bahçem çok küçük bu yüzden de çim ekemiyorum, ayrıca su sorunumuz var, ama yine de gizli yarışı elden bırakmıyorum :p
Eşim bahçe işini hiç sevmez, iş başa düşüyor anlayacağınız.
Onbeş gün içinde hazeranlarım açarlar, o zaman da farklı bir güzellik oluyor.

Sevgili Günebakan, ben hiç tohum ekmiyorum, bahçenin her yerinden hazeranlar ve Kalifornia gelinciği fışkırıyor, yüzde seksenini sökmek zorunda kalıyorum :(

Adalet Yağcı
04-05-2009, 19:07
Sayın Epsody, benim kivilerim üç kök ve altı yaşındalar, bu güne kadar meyve vermediler, ben de geçen sene kulaklarına eğilip, "bir dahaki seneye meyve vermezseniz sizi sökeceğim" dedim, faydası olup olmayacağını bir ay içinde göreceğiz :)

hozat
04-05-2009, 19:58
Sevgili Adalet Hanım,
Her gün bahçene aralıklarla uğruyorum,her seferinde yeni bir görüntü yeni bir renk cümbüşü negüzel çiçekler yetişmiş ellerine sağlık.

Bende bahçeme uğrayıp 15 gün kalabildim ,Bodrum,a b
ile bahar tam gelmemişti hava soğuk ve puslu geçti o kadar ot temizledim ki başka işlere zaman kalmadı.

Gülerin bahçesi dev bir orkestra gibi her köşesinde ayrı bir melodi,ayrı rağmaler dans ediyor oraya girince sarhoş oluyorum.Senin bahçende geri kalmıyor hani...yakında bir konserde orada dinliyeceğiz şimdiden belli oluyor bu.

Sevgili Adalet sana soracağım birkaç şey olacak. Bende çok çeşitli ceylan var ,çok büyüyüp devasa oluyorlar çokta açıyorlar ama haziran ayından sonra çiçeği bitiyor sadece yaprak olarak kalıyorlar.Mersinde de durum aynı mı oluyor?

Hazeranı çok severim ama yetiştiremedim,hele o sarı gelincikler aklımı aldı.Benim bahçe gelincik tarlası gibiydi
hertaraf kızıla kesmişti toplayıp şurp yaptım(her yaz yaparım)

Sizin bahçeleri dolaşınca bende renk eksikliği oldugunu farkettim,sarı ve mor çok az birde uzun çiçeğe ihtiyaç var.

Bu konuda bahçe doktoru Güler,e başvurdum ondan fikirler alıp yeni şeyler ekliyeceğim.

Senin yardımlarını da bekliyorum.Bu hafta resim göndermeyi öğreneceğim o zaman yardımlar daha kolay olur sanıyorum.
çok uzattım ama birde çiçek isimlerinin Latince olmaları kafamı karıştırıyor nereden buluyorsunuz bu isımleri dergilerde var ama yabancı dil bilmeyince anlamak çok kolay olmuyor.

Mesajlarda da türkçe isim çok az zamanla bir yolunu bulurum herhalde, cesaret veren sözlerini bekliyorum.

Yüreğin hangi güzel şeyler için çarpıyorsa 2009 yazı sana onları getirsin.

Güler
04-05-2009, 20:01
Böyle yarışlara can kurban. Keşke herkes bu konuda kıskanç olsa da gaza gelse. Ne güzel olur ve kimbilir ne güzellikler ortaya çıkar.

Bir Atasözü var bilirsiniz ''El elden üstündür''
Ben inanıyorum ki benim bahçemden çok daha güzel, pek çok bahçe ortaya dökülecek. Hele arkadaşlar eteklerindekileri dökmeye bir karar versinler de görün.

Bu ne güzel bir mutluluktur, bilirsiniz.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 20:49
Sevgili Hozat, güzel sözleriniz için çok teşekkürler ediyorum.
Çok güzel bir benzetme ile sevgili Güler'in bahçesini dev bir orkestraya benzetmişsiniz, gerçekten de haklısınız, hele oratoryolar çaldığı zaman ben mest oluyorum.
Benim bahçem ise henüz kaval resitali veriyor :o
zaman içinde her şey yerine oturacak.

Sardunyaları Güler hanıma sormalısınız, bildiğim kadar Eyül hatta Ekime kadar çiçeklenirler, ben de bu sene ilk defa bir sardunya koleksiyonu yaptım, arkadaşlarımız örnek balkonlar başlığında öyle güzel fotoğraflar gösterdiler ki, aklım başımdan gitti.

Bahçenizi birlikte renklendirelim, bu yaz ben size kaliforniya gelinciği tohumu toplayayım, tabi mor, eflatun, pembe, beyaz hazeran tohumlarından da.

Bunları bir yıl ekiyorsunuz, tercihen Sonbaharda, bir daha ekmenize gerek kalmıyor, her yıl kendini yeniliyor.

Uzun çiçekler için glayöller iyi bir seçim olabilir eğer bahçeniz çok rüzgar almıyorsa.

Bitkilerin Latince isimlerini ben de bilmiyorum, yerel ismi yoksa örneğin Heuchera, mecburen bu isimleri kullanıyoruz.
Siz en kısa zamanda fotoğraf yüklemeye bakın, bir de 'Hozat'ın bahçesi' başlığını açın, bakın neler olacak.
Tüm güzel dileklerinizin kat kat fazlasını sizin için diliyorum.
Sevgiyle kalın.

Adalet Yağcı
04-05-2009, 22:34
Baston güllerim henüz Mersin'de, sarının rengine bayılıyorum.
Dipladeniama bakın, fevkalade görünüyor değil mi?
Bu sene orkidem yine çok güzel açtı, her yıl 29-32 arası çiçek veriyor.
Pembe phalim de bu gün yarın açacak.

limon
04-05-2009, 22:58
Her köşe birbirinden renkli ve güzel, ellerinize, emeğinize sağlık.

Kivinizdeki çiçek tomurcuklarını görünce benim bahçemdekiler açmış kadar sevindim. İlk kez görüyorum tomurcuklu halini. Ben dikeli de 4 yıl oldu ama bırakın meyve vermesini daha çiçek bile açmadılar. Çiçeğinin de çok güzel olduğunu söylüyorlar, açmış halinin de fotoğrafını çekip eklerseniz çok sevinirim.

Clematis olur mu olmaz mı derken hepimizden çok çeşidiniz olmuş ta çiçeklenmişler bile :) Kafese almanızın sebebi siz yokken zarar vermemeleri için mi?

epsody
05-05-2009, 07:35
Sayın Epsody, benim kivilerim üç kök ve altı yaşındalar, bu güne kadar meyve vermediler, ben de geçen sene kulaklarına eğilip, "bir dahaki seneye meyve vermezseniz sizi sökeceğim" dedim, faydası olup olmayacağını bir ay içinde göreceğiz :)

Üzerinde çiçekler var, geçen senede aynı çiçekler varmıydı. Adalet hanım biliyorsunuz kiviler iki cinsli olarak meyve veriyor acaba çiçekler tozlama yapacak eş bulamıyorlarmı satıcıdan alırken yoksa bir hatamı oluştu bunları hiç araştırdınızmı, bende üç fidan kivi ekmiştim gelibolunun sert rüzgarlarında bir dişi bir erkek fidanımı kuruttum, geçen sene üzerinde çiçekler olmasına rahmen tozlama yapacak erkek fidan civardada olmadığından meyve vermedi.

Sizin kivilerdede böyle bir durum olsa gerek. hoşça kal güzellikler hep seninle olsun dileklerimle sevgi ve saygılar

Adalet Yağcı
05-05-2009, 08:54
Sevgili Limon, siz ve Güler hanım, bir de Sonja Varol'un clematisleri ile öğrendim bu güzel çiçeğin varlığını, görür görmez de aşık oldum :)

Bahçemi bir düzene sokmaya çalışıyorum, seneye daha iyi gelişeceğini umuyorum, bir çok şeyi yeni diktim veya yerlerini değiştirdim.

Kivileriniz için üzülmeyin, mutlaka siz de araştırmışsınızdır, dört yaşından önce meyve vermiyorlar.
Ben beş kök almıştım, bir erkek dört dişi, islâmî kurallara uygun olsun diye :)
İkisi bir şekilde kayboldu, kurudumu çürüdümü bilmiyorum.
Elimde kalanlardan üç senedir yalnızca bir tanesi çiçekleniyordu, bu sene hepsinde de tomurcuk var, yani dişi mi erkek mi olduğu bu sene belli olacak, açtıklarında sizin için fotoğraflarım.
Bu arada sizin fotoğraflarınızın hayranı olduğumu söylemeden geçemeyeceğim, ben de Fotokritiğe bir kaç fotoğraf yüklemiştim, ama baktım bu iş ustalık istiyor vazgeçtim.

Clematisleri hem hain ellerden korumak için hem de sarılsınlar diye kafesledim :)

İşte erkek ve dişi kivi çiçekleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=286279&postcount=40)

Adalet Yağcı
05-05-2009, 08:59
Sayın Epsody, sevgili Limon'a da yazdığım gibi, kivilerimin hangisinin erkek hangisinin dişi olduğu bu sene belli olacak, sizin kiviler muhtemelen susuzluktan kurumuştur, suyu bu kadar çok seven bir bitki daha görmedim.
Kivi kökleri fazla derine inemediklerinden su ihtiyaçları daha fazla oluyor.
Dört beş yaşından sonra biraz daha dayanıklı hale geliyorlar.

limon
05-05-2009, 16:40
Adalet Hanım, benim erkek kivi bir dişi ile idare etmek durumunda :) Meyveden geçtim çiçek açsalar dünyalar benim olacak. Fotoğraf konusunda ben de çok amatörüm, Fotokritikte yüzüme bile bakmıyorlar :) yine de albüm oluşturmak hoşuma gidiyor. Sevgiler...

Müjgan Yılmaz
06-05-2009, 14:05
Ada cim,eline yuregine saglik,bence kendini muthis dingin hissetmelisin..O ne bahce oyle..hangisini soylesem !!Cicekler tablo gibi ,ne ihtiyacin var,tuvalle, fircaya,boyaya ..
Bir de visne; umarim o ciceklerin hepsi meyveye donusur,bence kavanozlarini kapan gelip sende likor yapabilir belki bir sanayi olusturulur.Ne dersin?
Toprak ne comert tum emeklerini oldugu gibi ,odullendirmis,sevgili dostum..

Adalet Yağcı
06-05-2009, 14:33
Müjgan'cığım, sen benim bahçemi ziyaret ederken elimdeki son kitabı bitirmeye çalışıyordum.
Övgü dolu sözlerin için teşekkürler, vişne için kavanoz getirmeye gerek yok, bende çoook var.
Tuval boya ve fırça da sende var, haydi iş başı yapalım :)

jineop
07-05-2009, 22:57
Sevgili Adalet Hanım
Clematisler Harika,sarı şekerlere bayıldım.Hezeranlara da. Hezeran yetiştirmek isterim . Ekilme zamanı ne zaman acaba... Bakımı zor mu? Sevgiler

Adalet Yağcı
08-05-2009, 11:21
Sevgili Jineop, yetiştirebileceğiniz en kolay bahçe çiçekleri, Kaliforniya gelinciği(sarı şekerler)ve hazeranlar.
İkisini de bir kaç yıl önce bir defa ektim, sonraki yıllarda hep kendileri çıkıyorlar, hiç bir özel bakım gerektirmiyor.
Daha önce de bu başlıkta yazmıştım, hazeran ve gelinciklerin tohumları olgunlaştığında, topraktan söküp, onların çıkmasını istediğim yerlere tohumlarını silkeliyorum, genellikle sonbaharda.
Kış başı gibi tohumlar yeşeriyor, kışa da gayet dayanıklılar, erken ilk baharda bile bahçenin her yanı hazeran ve gelincik fideleri ile doluyor.
Bu şekilde yetiştirmek hem daha kolay hem de daha sağlıklı bitkiler oluşuyor.

nurcanaybay
08-05-2009, 15:05
Adalet hanım , yerlerinden hiç sökmesem olmazmı ? Tek yıllık mıydı unutmuşum.

Adalet Yağcı
08-05-2009, 16:20
Sevgili Nurcanaybay, aslında tek yıllık bitkiler, ama benim bahçemde ertesi yıla kalan gelincikler de var, yine de düşen tohumlardan her yıl sağlıklı bitkiler elde edebilirsiniz.

Adalet Yağcı
11-05-2009, 17:55
Sevgili Güler merdiven başına yer minesi dik demiş, hiç kırarmıyım :p
Sarkan poşet torbalar için neler aldım neler, hepsi de Pazar günü yerlerini bulur inşallah.

Adalet Yağcı
11-05-2009, 18:43
Her yıl bahçemin olmazsa olmazlarındandır petunyalar, ister saksıda ister yerde, çok güzel oluyorlar.
Siz hiç minyatür karanfil görmüşmüydünüz? Ben bu sene ilk defa gördüm, çok sevimliler.