PDA

View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12

cemiloguz
10-02-2012, 23:20
ve güncel maliyetleri açıklayabilecek olan varmı 1 dekar için günümüz fiyatları nedir

cemiloguz
11-02-2012, 00:02
çok güzel görünüyorlar

cemiloguz
11-02-2012, 00:02
kokopitte yapılmış bir çalışmanın fotoğrafları varmıdır acaba?

muratozt
12-02-2012, 10:33
Selam arkadaşlar,

Yaptığım meslekten sıkıldığım için başka neler yapabilirim diye araştırmalar yaparken 1 hafta önce agaclar.net ti keşvettim. Çalışmarınızı ilgiyle takip etmeye başladım ve hepinizden şikayetciyim. Kardeşim gecem gündüzüme karıştı :mad: .
Dün akşam 8 gibi pc başına oturdum sabah ezanını duydum :D.

Paylaştığınız bilgi ve deneyimler için herkese teşerkür ederek ilk mesajımı yazmak istedim, başlangıçta amatörce bir süre sonra ticari olarak tarım ile uğraşmaya karar vermek üzereyim :D, yakıda sorularımla sizleri bunaltmak üzere şimdilik hoşcakalın :D

mber2012
12-02-2012, 11:02
arkadaşlar hekese kolay gelsin bende topraksız tarım için 8 köklük pvc 80 lik boru üzerinde domates yetiştirmeye çalışıyorum 17.01.2012 tarihinde başladım şu anda 30 cm oldular sayın tezel beyin yardımıyla tabi hobi amaçlı hoş bi uğraşı milim milim büyümesini görmek çok hoş ama ne zaman dometes yiyeceğim merak ediyorum bütün üyelere karamandan saygılar

mavisakal
12-02-2012, 11:07
allahını seven yardım etsin . içim içimiyiyor bir an önce balkonuma bir sistem kurmayı düşünüyorum. ama malzemeleri nerden alacam neler alacam herkesin sistemi farklı acaba önce toprakta yetiştirip ondan sonra topraksız tarıma geçmek gerekiyor yanlış anlamadıysam. çoğu kişi borulu sistem yapmış o nasıl oluyor tam kavrayamadım yapabilirmiyim bende lütfen yardımcı olun.

akçay
13-02-2012, 10:14
sayın mavisakal önce hoşgeldiniz,sizde bu hastalığa tutuldunuz anlaşılan. ilk olarak forumdaki başlıklardan ne yapmak istiyorsanız iyice okumak,okumak,okumak lazım. topraksız tarım geleceğin tarım şekli bu dünya başka türlü doymaz.iyice okuyup anlayıp ne yapacağınıza karar verin gerisi gelir, bizde elimizden geleni yaparız.

seazone
14-02-2012, 13:41
Sayın mber2012 domatesler büyümeden başka çözüm bulsan iyi olacak 80 lik pimaş yeterli gelmeyecek domateslerin için uyarmak istedim.

mber2012
14-02-2012, 20:34
Sayın seazone biraz büyüsünler bunları 100 lük pmaşa alacam ilgin için sağol ne zaman ipe asacağım

Murat AKİKOL
19-02-2012, 18:50
siz bu işi neden daha profesyonel ve orjinal ekipmanlarla yapmıyorsunuz gerçekten harika bi iş çıkarmışsınız gıpta ile baktım fotolara allah nazardan saklasın

seazone
20-02-2012, 17:37
Eğer yatırım yapmadıysanız 100 lük pimaşta almayın size yetmeyecek min 15*15 gibi düşünün.

soilless
23-02-2012, 19:30
Brokolilerin ve karnabaharın bugünkü durumu.

Kudret bey,

hep yazın sebze yetiştirmekten bahsedildi. Şu an kış ortamı ve terasınız yine yeşil, yine üretimde. Sadece yaz değil sera bekçisi kışın da iş başında.

Merak etttiğim husus, son 10-12 yılın en soğuk en yağışlı, en karlı kışını yaşıyoruz. Bu ağır kış koşullarında hem de terasda ve açıktaki brokoliler, pırasaların durumu nedir? dayanabildiler mi? sera bekçisi görevine devam edebildi mi?

Kudret Tezel
24-02-2012, 09:16
Sevgili soilles, terastaki kış sebzeleri gerçekten güzel büyüyorlar. Bu seneki derin kış onları nekadar etkiledi bilmiyorum ama sera bekçisi etkilendi maalesef. -7 dereceye düşen sıcaklıkta besin eriyiği dondu.Motorları zarar görmesin diye 10 gün kadar fişini çektim. Pırasalar soğanlar brokoliler ve karnabaharlar kar altındaydı.Kar kalktı, kemale erdiler hasad edilmeyi bekliyorlar.
Biraz duygusallıktan olacak ki hasad etmeye kıyamıyorum. Ozaman niye yetiştiriyorsunuz ki dediğinizi duyar gibiyim Haklısınız.
Eskiler pırasanın lahananın üstüne kar düşünce bir başka olur tadı derler. Bu pazar günü hasadı gerçekleştirip, eskilerin dediklerini bir test etmek istiyorum, bakalım doğrumu söylemişler.
Soframızda brokoli sıkça yer alır, bazıları sevmiyor ama biz gercekten severek yiyoruz.Bu seneki ekim bir denemeydi netice çok güzel, seneye parkurun hepsine brokoli ve diğer tarafada pırasa ve karnabahar ekmeyi düşünüyorum.
Resimlerini çekip paylaşarak merakınızı gidereceğim sevgili soilles.

idris şenol
24-02-2012, 18:51
Sevgili soilles, terastaki kış sebzeleri gerçekten güzel büyüyorlar. Bu seneki derin kış onları nekadar etkiledi bilmiyorum ama sera bekçisi etkilendi maalesef. -7 dereceye düşen sıcaklıkta besin eriyiği dondu.Motorları zarar görmesin diye 10 gün kadar fişini çektim. Pırasalar soğanlar brokoliler ve karnabaharlar kar altındaydı.Kar kalktı, kemale erdiler hasad edilmeyi bekliyorlar.
Biraz duygusallıktan olacak ki hasad etmeye kıyamıyorum. Ozaman niye yetiştiriyorsunuz ki dediğinizi duyar gibiyim Haklısınız.
Eskiler pırasanın lahananın üstüne kar düşünce bir başka olur tadı derler. Bu pazar günü hasadı gerçekleştirip, eskilerin dediklerini bir test etmek istiyorum, bakalım doğrumu söylemişler.
Soframızda brokoli sıkça yer alır, bazıları sevmiyor ama biz gercekten severek yiyoruz.Bu seneki ekim bir denemeydi netice çok güzel, seneye parkurun hepsine brokoli ve diğer tarafada pırasa ve karnabahar ekmeyi düşünüyorum.
Resimlerini çekip paylaşarak merakınızı gidereceğim sevgili soilles.
kudret bey eksik olmayın
hasat etmeden önce resimlerinizi ilgi ile bekliyoruz
en azından ben bekliyorum
umarım o kadar göz hakımız vardır:))

Kudret Tezel
26-02-2012, 10:34
Bu gün pırasa ve brokoli hasadını gerçekleştirdik. Öncesi ve sonrası resimlerini çektim ancak bilgisayarımda bir problem var, veya bende bilemiyorum, resimleri yükleyemedim. Engeç yarın yükleyip paylaşacağım. Brokolinin yanına 5 litrelik bir su şişesi koydum büyüklük olarak mukayesesi kolay olsun diye. Brokoliyi tarttım 1041 gr. ( dijital terazi ile tarttım.) 1,5 kg civarındada pırasa topladım. Şimdi sıra tadına bakmaya geldi. Onuda yedikten sonra paylaşırım.
Herkese kolaygelsin.

kazimvarol
27-02-2012, 15:11
Kudret hocam hayırlı günler sizi takip ediyorum ama biraz ara verdim çünkü istanbulun o karmaşasından uzaklaşmak ve de bundan sonra tekirdağ da yaşamak için torunlarım dahil tekirdağa yerleştik 1 dönüm kadar bahçem var ama toprakla uğraşmak gerçekten zor topraksız tarımı okudum çok hoşuma gitti ve sizden ricam sıvı besini temin etmem bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim tüm arkadaşlarıma bol bereketli yaşam diliyorum..
Saygılarımla.

Kudret Tezel
27-02-2012, 18:04
Merhaba sevgili arkadaşlar. Samimi söylüyorum pırasada brokolide bir harika olmuş.
Gerçektende doğru söylemişler. Kış sebzesine kar yağınca bir başka oluyormuş tadı. Ha... tabii buarada hanımında yemek pişirme konusundaki ustalığını görmezden gelmek olmaz. Allah için güzel pişirmiş ellerine sağlık.
Fotoğraf makinasının ara koblosundaki arızadan dolayı dün resimleri yükleyemedim ama bugün halloldu. İşte resimler.
Sebzeler kar altında.

Kudret Tezel
27-02-2012, 18:13
Ve hasad zamanı.

farukmagat
27-02-2012, 18:13
Kudret Bey merhaba,

yazdıklarınızı okuduktan sonra resimlerin, "brokolilerin pişmiş halidir," diye tahmin ettim; yanılmışım.

Bir de saygıdeğer Yengehanım'ın tarifini de yazarsınız diye bekledim. :D (Bu kadar methettikten sonra.)

Ne diyeyim?.. Allah yetiştirdiklerinizi ağız tadıyla ve huzur içinde yemeyi nasip etsin.

Kudret Tezel
27-02-2012, 18:25
Teşekkürler sayın farukmagat, hanım altı üstü pırasa sen pişirene bak diyince bende eline sağlık demeden geçemedim. Haklıda, neticede bildiğimiz pırasa, ama kişiye her işi alâ görünür, kuzguna yavrusu anka görünür.
Herkese yetiştirdiklerini ağız tadı ile yemek dilğiyle..

birsen.a
28-02-2012, 10:01
Herkese selam,
1-2 haftadır topraksız tarımı araştırıyorum. Ama yöntemin varlığını 2007'den beri biliyorum. Bahçemiz var ama annem ve babam alan kavgası yaptıkları için balkonumda bir şeyler yapmak istiyorum. Hem verim ve lezzet kıyaslaması yapabileceğiz. Cocopeat, perlit ve vermikulit sipariş ettim. Tohumlarım da geliyor. Domates, çilek, havuç, minik kavun, salatalık vs yetiştirmek istiyorum. Başlangıçta günde 1 kez elle sulamayı düşünüyorum. Herkesten tavsiyeler istiyorum. Örneğin kök başına 1 günde kullanılan su miktarını (örneğin oda ısısında) hesaplayanınız var mı? İç mekanda yetiştirirsek mevsimin önemi var mı?

birsen.a
28-02-2012, 10:05
Bir de her şeyim tamamlanmak üzere geriye besin eriyiği ve ec ölçer kaldı. Sn. Kudret Tezel lütfen bana yardımcı olun. Elle sulamada EC ölçmek şart mı? Çok okumaktan çok karışık bir şeymiş gibi gelmeye başladı. Vazgeçmemek için önce başlayayım sonra nasıl olsa öğrenirim dedim...

soilless
28-02-2012, 22:03
Kudret hocam hayırlı günler sizi takip ediyorum ama biraz ara verdim çünkü istanbulun o karmaşasından uzaklaşmak ve de bundan sonra tekirdağ da yaşamak için torunlarım dahil tekirdağa yerleştik 1 dönüm kadar bahçem var ama toprakla uğraşmak gerçekten zor topraksız tarımı okudum çok hoşuma gitti ve sizden ricam sıvı besini temin etmem bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim tüm arkadaşlarıma bol bereketli yaşam diliyorum..
Saygılarımla.

oooo Sn kazıövarol, harika kelime, cümle,
fikir ve eylem,

- İstanbulunkarnaşından uzaklaşmak,
- tekirdağda yaşamak,
- torunlarla uğralmak-
- ve doğallığı yaşamak illaki;

herkes size yardımcı olur hiç merak etmeyin. Yeterki hayalinizi söyleyin? b u kadar net yazıyorum hayalinizi söyleyin

soilless
28-02-2012, 22:05
kudret bey eksik olmayın
hasat etmeden önce resimlerinizi ilgi ile bekliyoruz
en azından ben bekliyorum
umarım o kadar göz hakımız vardır:))

Sn İdris Şenol ben de istiyorum, o brokoli ve pırasalar tek başına paylaşılmaz illaki bir çatal daha lazım :)))

soilless
28-02-2012, 22:33
Bir de her şeyim tamamlanmak üzere geriye besin eriyiği ve ec ölçer kaldı. Sn. Kudret Tezel lütfen bana yardımcı olun. Elle sulamada EC ölçmek şart mı? Çok okumaktan çok karışık bir şeymiş gibi gelmeye başladı. Vazgeçmemek için önce başlayayım sonra nasıl olsa öğrenirim dedim...

Sn Birsena,

Evet gerekiyor. Bitkinin ihtiyacı olanı ayarlamanız için gerekiyor. Ama aslında hiç karmaşık değil. Ama Başlayın lütfen.

Hem inanılmaz kolay hem inanılmaz verimli.

Ama en önemlisi çok zevkli. 3 yaz üst üste denedim balkonumda her sorana topraksız tarım dedim. Anlattım. çok ilgi çekti. çok şaşırdı. çok uygulayan oldu. Sonuncusu yani çok uygulayanlar da yaptığım denemelerin zevki oldu.

soilless
28-02-2012, 22:43
Ve hasad zamanı.

Sevgili Kudret abi,

alıntıladığım zaman resimler de alıntıya dahil olmuyor. nedendir bilmiyorum ama 7279 no.lu resim ve sonraki resimler beni çok etkiledi.

Çünkü 7279 no.lu resimdeki düzende yazın SERA BEKÇİSİnin çok güzel beslediği çok verimli domatesler vardı. Şimdi aynı yerde pırasa ve sera bekçisinin deposunun üzerinde hem pırasa hem bokoli var. Farklı mevsim ama aynı yeşillik İstanbulun ortasında terasta.

Yalnız bir şeyi de hatırlatmak istiyorum Hem Sn idris Şenol hem ben yengemizin el emeğini de tadmak için çatalla geliyoruz.:)))

Elinize emeğinize sağlık

soilless
28-02-2012, 22:56
Herkese selam,
1-2 haftadır topraksız tarımı araştırıyorum. Ama yöntemin varlığını 2007'den beri biliyorum. Bahçemiz var ama annem ve babam alan kavgası yaptıkları için balkonumda bir şeyler yapmak istiyorum. Hem verim ve lezzet kıyaslaması yapabileceğiz. Cocopeat, perlit ve vermikulit sipariş ettim. Tohumlarım da geliyor. Domates, çilek, havuç, minik kavun, salatalık vs yetiştirmek istiyorum. Başlangıçta günde 1 kez elle sulamayı düşünüyorum. Herkesten tavsiyeler istiyorum. Örneğin kök başına 1 günde kullanılan su miktarını (örneğin oda ısısında) hesaplayanınız var mı? İç mekanda yetiştirirsek mevsimin önemi var mı?

Şu an ki gayretim sonuç verirse 1 ay sonraki dikim zamanına yetiştirmeyi düşündüğüm özel bir çilek fidesi de sizi uygulamaya başlamanız için teşvik amaçlı gönderebilirim. Söz vermiyorum ama gönderdiğimde illaki deneyin.

soilless
28-02-2012, 22:57
yetiştirmek için İklim kuşağı da uygun :))

Kudret Tezel
28-02-2012, 23:21
Sevgili soilless, tarlada daha pırasada var brokolide. Nezaman isterseniz buyrun. Bekleriz.:):)

silmarillion
29-02-2012, 01:08
arkadaşlar. bir tespitimi belirtmek istiyorum. bu işe yeni başlayacağım için yanlış yazıyorda olabilirim. tecrübeli arkadaşlardan doğrusunu öğrenmek isterim.

1. durgun suda sebze yetiştirmek için, hava pompasını hava taşıyla birlikte kullanıyoruz. ve hava kabarcıkları direk olarak, bitki köklerine doğru ilerliyor.

2. akan suda yetiştirirken, hava pompası kullanmamıza gerek yok. ya da hava pompası, rezervuarın içinde yine hava taşıyla duruyor.

3. aeroponik sistemlerde, hava pompasına gerek yok. ya da var mı?? tam bilmiyorum.

4. damlama yönteminde hava pompasına gerek yok..

arkadaşlar, bu uygulamalardan hangisi daha avantajlı. benim kafamda, aeroponik ya da akan su kültüründe domates yetiştirme fikri var. fakat gördüğüm kadarıyla damlama yöntemi profesyonel olarak kullanılıyor.. sizece hangisini seçmeliyim?

cevap verirseniz sevinirim...bu konularda kafam biraz karışık..

birsen.a
29-02-2012, 08:38
Şu an ki gayretim sonuç verirse 1 ay sonraki dikim zamanına yetiştirmeyi düşündüğüm özel bir çilek fidesi de sizi uygulamaya başlamanız için teşvik amaçlı gönderebilirim. Söz vermiyorum ama gönderdiğimde illaki deneyin.

İlginize ve cesaretlendirme çabalarınıza teşekkürler. Fideye çok sevinirim kızım ve ben çileğe bayılırız. Ben osmanlı çileği tohumu sipariş ettim. Tohumları çimlendirmeye başlamak için doğru zaman mıdır?

t_ozurul
29-02-2012, 15:23
Kudret bey ben yeni üyeyim,aynı zamanda Bursada babadan kalma meyve bahçemiz var ve bu topraksız tarım çok ilgimi çekiyor,sizden ricam evde,balkonda hazırladığımız bir dzenek için suya katılması gereken mineral miktarını ve nereden temin edileceği hakkında bilgi verebilirmisiniz.

garlangufa
29-02-2012, 16:37
Ve hasad zamanı.
Kudret abi harika görüntüler...en kısa zamanda uğrayacağım sana...selamlar&sevgiler

silmarillion
29-02-2012, 18:07
arkadaşlar. bir tespitimi belirtmek istiyorum. bu işe yeni başlayacağım için yanlış yazıyorda olabilirim. tecrübeli arkadaşlardan doğrusunu öğrenmek isterim.

1. durgun suda sebze yetiştirmek için, hava pompasını hava taşıyla birlikte kullanıyoruz. ve hava kabarcıkları direk olarak, bitki köklerine doğru ilerliyor.

2. akan suda yetiştirirken, hava pompası kullanmamıza gerek yok. ya da hava pompası, rezervuarın içinde yine hava taşıyla duruyor.

3. aeroponik sistemlerde, hava pompasına gerek yok. ya da var mı?? tam bilmiyorum.

arkadaşlar, bu uygulamalardan hangisi daha avantajlı. benim kafamda, aeroponik ya da akan su kültüründe domates yetiştirme fikri var. fakat gördüğüm kadarıyla damlama yöntemi profesyonel olarak kullanılıyor.. sizece hangisini seçmeliyim?

soilless
06-03-2012, 21:00
İlginize ve cesaretlendirme çabalarınıza teşekkürler. Fideye çok sevinirim kızım ve ben çileğe bayılırız. Ben osmanlı çileği tohumu sipariş ettim. Tohumları çimlendirmeye başlamak için doğru zaman mıdır?

İş yoğunluğum ve özel nedenlerle geç yanıtım için kusura bakmayın. Tohumdan hiç yetiştirmediğim için zamanı konusunda da yanıt veremiyorum. Tohumdan çilek yetiştirme konusunda nelerle karşılaırsınız bilemiyorum çünkü çilek kollarından çoğaltıldığını biliyorum. Bir de merakım OSMANLI çileği tohumunu nerden sipariş ettiniz?? Çok önemli ve ilginç bir bilgilendirme olacak.

Ayrıca ayarlayabilirsem size teşvik amaçlı göndereceğim fide de GERÇEK OSMANLI çileği fidesi olacaktır.

birsen.a
06-03-2012, 21:16
İş yoğunluğum ve özel nedenlerle geç yanıtım için kusura bakmayın. Tohumdan hiç yetiştirmediğim için zamanı konusunda da yanıt veremiyorum. Tohumdan çilek yetiştirme konusunda nelerle karşılaırsınız bilemiyorum çünkü çilek kollarından çoğaltıldığını biliyorum. Bir de merakım OSMANLI çileği tohumunu nerden sipariş ettiniz?? Çok önemli ve ilginç bir bilgilendirme olacak.

Ayrıca ayarlayabilirsem size teşvik amaçlı göndereceğim fide de GERÇEK OSMANLI çileği fidesi olacaktır.
Sn.Soilless,
Osmanlı Çileği tohumlarını gittigidiyor.com'dan sipariş ettim. Dükkan adını hatırlamıyorum... İçime şüphe düşürdünüz. Umarım benimkiler de "gerçek"tir. :(

soilless
06-03-2012, 21:47

Sn Silmarillion, damlatsanız da durgun suda da yapsanız her halukarda havaya ihtiyacı vardır.

- akan su kültüründe benim bildiğim en çok marul ve çilek denendi
- Durgun su kültüründe her şeyi deneyebilirsiniz
- Torf, kum, cocpeat, vs karışımların olduğu agregat kültüründe damla sulama kullanırsınız,
- hepsinde de besin eriyiğini hava ile karıştırmanız elzemdir. Akan su kültüründe besin eriyiğine hava karıştırmaya gerek duymaya bilirsiniz belki çünkü fasılalı besleyeceğiniz için aralarda havaya olan ihtiyacını bitki temin edecektir. Ancak Durgun su kültüründe hava beslemesi yapmanız kesinlikle şarttır. Agregat kültüründe kullandığınız agregatın hava boşluğu tutma kabiliyeti önemlidir. Ama kabiliyetini bırakın bunda da besin eriyiğini hava ile karıştırın.

Eksik veya fazlamı da hocalarımız belirtsin :)

abdullah78
07-03-2012, 17:19
Sayın Kudret Tezel Hocam;
23 yıllık ilkokul sınıf öğretmeniyim. Geçen yıl arabamı satarak bir traktör edindim. Zira tarıma duyduğum heves rüyalarıma giriyordu. 60-70 dönüm hububat ektim. Hayırlısı Allah'tan. Geçen yıl 1 dönüme yakın da sırık fasulye yetiştirdim. Şimdi ilk fırsatta kendimi köye, doğaya atmak istiyorum.
Toprağa bu kadar yatırım yapmışken şimdi topraksız tarımla tanıştım. Şimdilik sadece tanıştım. Ama yakında bu konuyu da rüyalarımda görceğimden eminim. Yapmazsam, en azından denemezsem bir tarafım yarım kalır.
Lafı uzattım yeterince, farkındayım. Size teşekkür ediyorum. Ec ölçer, domates ve çilek için besin eriyiği almak istiyorum. Lütfen size nasıl ulaşabileceğimi bildiriniz.
Unutmadan:
Torf ve kumu hangi oranlarda karıştıracağız?
Durgun su sisteminde bitkilerin kökleri suya ne kadar temas edecekler? Su, kökleri tamamen gömmeli mi?
Selam ve hürmetle...

soilless
07-03-2012, 21:12
Sayın Kudret Tezel Hocam;
23 yıllık ilkokul sınıf öğretmeniyim. Geçen yıl arabamı satarak bir traktör edindim. Zira tarıma duyduğum heves rüyalarıma giriyordu. 60-70 dönüm hububat ektim. Hayırlısı Allah'tan. Geçen yıl 1 dönüme yakın da sırık fasulye yetiştirdim. Şimdi ilk fırsatta kendimi köye, doğaya atmak istiyorum.
Toprağa bu kadar yatırım yapmışken şimdi topraksız tarımla tanıştım. Şimdilik sadece tanıştım. Ama yakında bu konuyu da rüyalarımda görceğimden eminim. Yapmazsam, en azından denemezsem bir tarafım yarım kalır.
Lafı uzattım yeterince, farkındayım. Size teşekkür ediyorum. Ec ölçer, domates ve çilek için besin eriyiği almak istiyorum. Lütfen size nasıl ulaşabileceğimi bildiriniz.
Unutmadan:
Torf ve kumu hangi oranlarda karıştıracağız?
Durgun su sisteminde bitkilerin kökleri suya ne kadar temas edecekler? Su, kökleri tamamen gömmeli mi?
Selam ve hürmetle...

Sn Abdullah78

Sevgili Kudret beye özel mesaj atarsanız sorularınızı çok kısa sürede yanıtlayacaktır.

Torf kum karışım oranı ise yarı yarıya ancak kabın (saksı, plastik büyük kap vs) altına iri çakıl taşı (tuzsuz) koymayı ve saksı, kabın altında delik olmasını ihmal etmeyin. Kum da dere kumu inşaatlarda kullanılan yani (Tuzsuz) ve de tavsiyem en irisi olsun

Durgun suda kökün 2/3 ü suda, kalanı suyun üstünde olsun ki suyun üstündekiler de bitkinin ihtiyacı nefesi alsın:) Ama kökün tamamı kesinlikle güneş görmesin. Ne üstten ne yandan. Hatta yazın aşırı sıcaklarda kabın altına ahşap koyarsanız toprak ve/veya beton zeminin sıcaklığını köklere iletmez kökler daha sağlıklı olur.

Bildiklerimin hepsi bu :))

Ama bildiğim kesin bir şey var öğretmen ve bu kadar hevesli olmak herkese nasip değil. Sn mtugrul da eğitimcidir.

soilless
07-03-2012, 21:19
Sn.Soilless,
Osmanlı Çileği tohumlarını gittigidiyor.com'dan sipariş ettim. Dükkan adını hatırlamıyorum... İçime şüphe düşürdünüz. Umarım benimkiler de "gerçek"tir. :(

Sn Birsen.a,

gerçek olmasından ziyade, tohumdan satılan Osmanlı çileği ilk defa duymuş olmamdı şaşırdığım. Doğrudur, gerçektir. İnşallah doğrusudur. Benim dile getirmek istediğim sıkıntı, tohumdan çilek fidesi üretiminin zorluğudur. Bu konuda Sn mtugrul ve Sn Delismus daha tecrübeli yanıtlar verecektir. Tecrübeli arkadaşlarımızın yanıtlarını bekliyoruz :D

birsen.a
07-03-2012, 22:58
Sn. Soilless tohumdan çilek yetiştirmenin kolay olmadığı izlenimi uyandırdı bende. Ben açıkçası bu güne kadar değil sebze-meyve saksıda çiçek bile yetiştirmemiş biriyim. Tecrübeli herkesten tavsiye ve püf noktalarına ihtiyacım var.

abdullah78
08-03-2012, 15:53
Soilless teşekkür ederim.

soilless
09-03-2012, 20:23
Sn. Soilless tohumdan çilek yetiştirmenin kolay olmadığı izlenimi uyandırdı bende. Ben açıkçası bu güne kadar değil sebze-meyve saksıda çiçek bile yetiştirmemiş biriyim. Tecrübeli herkesten tavsiye ve püf noktalarına ihtiyacım var.

Sn birsen.a;

Lütfen gözünüz korkmasın. Yaşayacağınız deneyim ticari risk değil sonuçta. ama yaşayacağınız deneyim bizleri takip eden tüm üye ve misafirlerimize bilgi ve tecrübe verecektir. Lütfen denemekten vazgeçmeyin.

dryuksel
11-03-2012, 21:31
Selamlar, bir süredir yazılanları takip ediyorum ve okuyorum, bütün özverili çalışmaları yapan arkadaşlarıda taktir ediyorum, amatör olarak başlayacağım topraksız tarım denemelerimi sizlerle paylaşmak istiroyum. Benden deneyimli ve bilgili arkadaşlardanda yardımlarını bekliyorum özellikle kudret beyin adı çok geçiyor :) kudret beydende gerekli yardımları almak isterim.

öncelikle bir sorum var, domatesi durgun su kültüründemi yetiştirmek daha verimli yoksa katı ortam kültüründe yetiştirmek mi daha mantıklıdır.

Kudret Tezel
11-03-2012, 22:28
Aramıza hoşgeldiniz sn dr yuksel, Güzel bir soru. Domates veya bir başka bitki her ortamda yetişir ancak, gerekli şartları yerine getirebilmek, donanım ister. Yaz sıcağında katı ortamın içi alt katmanlara gittikçe biraz daha soğuktur, zira agregatlar ısı iletkenliği zayıf malzemelerdir. Su ise ısı ıletkenliği çok yüksek olan bir malzeme olduğu gibi ısıyı taşımasıda çok kolaydır. Yanı yazın suyun soğutulması gerekir.Ancak her güzelin bir kusuru vardır, akarsu sisteminde de besini köklere taşımak çok kolaydır.Katı ortam sisteminde sık aralıklarla sulamak ancak köklerin boğulmaması için damlama sisteminizin çok güzel çalışıyor olması lazımdır. az damlatan damlama nozullarında tıkanma riski fazladır. Drenajın çok mükemmel olması da ayrı bir özelliktir.
Eğer sistemi otomatik kontrollü bir sera için düşünüyorsak akarsu sistemi çok kolay ve verimli bir sistemdir , ama amatörçe açık ortamda bir çalışma yapacaksak bahçe, balkon , teras ta düşünüyorsak katı ortam sistemi rizikosu en az olan sistemdir bence. Katı ortam bir çok arızayı kamufle edebilir ama akar su sistemi arızasız hatasız bir çalışma ister.

silmarillion
14-03-2012, 12:06
Sn Silmarillion, damlatsanız da durgun suda da yapsanız her halukarda havaya ihtiyacı vardır.

- akan su kültüründe benim bildiğim en çok marul ve çilek denendi
- Durgun su kültüründe her şeyi deneyebilirsiniz
- Torf, kum, cocpeat, vs karışımların olduğu agregat kültüründe damla sulama kullanırsınız,
- hepsinde de besin eriyiğini hava ile karıştırmanız elzemdir. Akan su kültüründe besin eriyiğine hava karıştırmaya gerek duymaya bilirsiniz belki çünkü fasılalı besleyeceğiniz için aralarda havaya olan ihtiyacını bitki temin edecektir. Ancak Durgun su kültüründe hava beslemesi yapmanız kesinlikle şarttır. Agregat kültüründe kullandığınız agregatın hava boşluğu tutma kabiliyeti önemlidir. Ama kabiliyetini bırakın bunda da besin eriyiğini hava ile karıştırın.

Eksik veya fazlamı da hocalarımız belirtsin :)

Sayın Soilless, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Domateslerimi çimlendirdim, ve şuan yaklaşık 5 cm boya ulaştılar. ilerki günlerde, fotoğraflarla, domateslerimi sizlerle paylaşmak isterim :)

asmfkozan
14-03-2012, 16:38
Kudret hocam... Besin eriyiğini sizden nasıl istiyoruz ???

soilless
14-03-2012, 21:53
Sn Abdullah78, Sn. Birsen.a, Sn drYuksel, Sn Silmarillion,

Üyeliğim mart 2009, ancak 6-8 ay misafir gözlemimi de katarsanız yaklaşık 4 yıla yakın ağaclar üyeliğimin en temel başlangıcı bir gazetede okuduğum ve daha öncesinde ulusal bir kanaldaki bir haberi anımsadığım TOPRAKSıZ TARIM olmuştur.

Gazete ve ulusal kanaldaki görsel haber ilgimi çekince google babaya yazdım. Topraksız tarım ne ki diye:)) Karşıma agaclar.net çıktı.

Konu başlıklarını okudukça önce ister istemez mesajlar arasında kaybolur gibi oldum. Siz de aynı şeyi yaşamışınızdır eminim.

Ancak bir mesaj ve sonrasındaki mesaj beni netleştirdi. Sevgili Kudret beyin benim üyelik tarihimden 2 yıl önce çizdiği ŞEMATİK anlatımı bulup inceleyince olay netleşti. Sizlerin de soru işaretlerini netleştireceğini düşünerek kolayca ulaşacağınız linki veriyorum,

http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/6944-2.htm

soilless
14-03-2012, 22:00
Bu şematik anlatım üzerine sorularınızı yanıtlayalım.

Ancak şunu özellikle belirtmek istiyorum, yukardaki şematik anlatımdaki sistemin;
- amatörce balkonda
- amatörce bahçede
- profesyonel olarak serada ticari üretimde

otomasyon sistemi ile nasıl olabileceğini de görmek isterseniz o zaman yine Sn Kudret beyin geliştirdiği ve ismini verdiği Sera Bekçisini incelemeniz gerekir.

Sera bekçisi linki;

http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/24563.htm

soilless
14-03-2012, 22:01
Bu iki konuyu hep beraber irdeleyelim, hem çok kolay, hem uygulaması çok zevkli :)

saygılarımla

ertank
16-03-2012, 09:33
Gerçekten çok güzeller.

BatuhanCan
16-03-2012, 10:15
Merhaba;

Konu başlığında yazan bitki türleri topraksız tarım için uygun mu?
Nasıl yetiştirebilirim ve hangi sıvı katkıları kullanmalıyım?

Teşekkür ederim

soilless
16-03-2012, 22:34
Hoşgeldiniz Sn Batuhancan,

Neden özelikle bu bitkileri tercih ettiniz?

BatuhanCan
17-03-2012, 06:33
Merhaba;

Evimizde fazla et tüketilmez. Eşim vejeretyendir. Neredeyse hergün tükettiğimiz bitkiler. Kıvırcık ve marul için forum sayfalarımızda doyurucu bilgi mevcut ancak bahsettiğim odunsu ve otsu bitkilerden hiç bahsedilmiyor.
Eğer becerebilirsem amacım, maydanoz, nane, tere, roka vb. yanı sıra mevsiminde domates, salatalık...uzun lafın kısası yatayda ve dikeyde bunları yetiştirip (biliyorum ilk seferde çoook pahalı bir salata yiyeceğiz:))tam anlamı ile olmasada bir süre kendine yetebilen bir döngü oluşturmak istiyorum.
Balkonumun genişliği 90 cm ve uzunluğu 370 cm. yüksekliği 270 cm. Balkonum kapalı olup saat 13:00 civarına kadar (Bahar ve yaz ayları için) güneş görmekte. Güneşi görmediği saatlerde ışk takviyesi ile büyütme yapmayı hedefliyorum.

Teşekkür ederim

farukmagat
17-03-2012, 09:32
Merhaba Sayın BatuhanCan,

Kanaatimce balkonunuzda ayrıca ışık kaynağı kullanmanıza gerek yok. Amatör yetiştiricilik için bahsettiğiniz kadar gün ışığı yeterli olacaktır.

Ayrıca bahsettiğiniz balkon toproksız sevdalıları için imrenilecek bir balkon, kıymetini bilin. :)

alareman
17-03-2012, 15:13
*** arkadaşlar uzun bir süredir sizi takip ediyorum gerçektem hayran kaldım.topraksız tarım benim de ilgilendiğim bir konu hatta kısa bir süre içinde faliyete geçek istiyorum.Fakat benim bir sıkıntım var besin elementi temini.Bir arkadaşıma boyle bır sıstem kurduk ve burada yazılı olan besın elemntlerınden aldık 984 tl gibi bir fiyat tuttu.Bunu daha uygn nasıl alabilirim yardımcı olabilirmisiniz.Şimdiden teşekkurler.

soilless
17-03-2012, 23:21
*** arkadaşlar uzun bir süredir sizi takip ediyorum gerçektem hayran kaldım.topraksız tarım benim de ilgilendiğim bir konu hatta kısa bir süre içinde faliyete geçek istiyorum.Fakat benim bir sıkıntım var besin elementi temini.Bir arkadaşıma boyle bır sıstem kurduk ve burada yazılı olan besın elemntlerınden aldık 984 tl gibi bir fiyat tuttu.Bunu daha uygn nasıl alabilirim yardımcı olabilirmisiniz.Şimdiden teşekkurler.

Ne?? burada yazılı besin elementinden aldınız ve 984 tl ödediniz? inanmıyorum? biraz daha konuyu açarsanız iyi olur gene inanamıyacağım rakam ama düşündüğümden farklı bir durum olabilir diye bir alternatif koyuorum.

soilless
17-03-2012, 23:29
Merhaba;

Evimizde fazla et tüketilmez. Eşim vejeretyendir. Neredeyse hergün tükettiğimiz bitkiler. Kıvırcık ve marul için forum sayfalarımızda doyurucu bilgi mevcut ancak bahsettiğim odunsu ve otsu bitkilerden hiç bahsedilmiyor.
Eğer becerebilirsem amacım, maydanoz, nane, tere, roka vb. yanı sıra mevsiminde domates, salatalık...uzun lafın kısası yatayda ve dikeyde bunları yetiştirip (biliyorum ilk seferde çoook pahalı bir salata yiyeceğiz:))tam anlamı ile olmasada bir süre kendine yetebilen bir döngü oluşturmak istiyorum.
Balkonumun genişliği 90 cm ve uzunluğu 370 cm. yüksekliği 270 cm. Balkonum kapalı olup saat 13:00 civarına kadar (Bahar ve yaz ayları için) güneş görmekte. Güneşi görmediği saatlerde ışk takviyesi ile büyütme yapmayı hedefliyorum.

Teşekkür ederim

Sn batuhanCan,

yaklaşık 3.5 m2 bir balkonunuz var. kapalı bir balkon diyorsunuz pencereleri açıp havalandırmanız lazım. neden?

- nem ortamı azalsın diye
- çiçeklenme zamanı tozlaşma olsun diye,
- gece oksijen girsin diye,
- hele ki yazın boğucu sıcağı bitkiyi etkilemesin diye

bunun ötesinde balkonda bitki yetiştirmek hele de haftasonu sabah kahvaltıya balkondan iki domates 2 salatalık koparıp yıkamadan taze taze yemek gibisi yok. yazın hafif sıcaklığı ve tazeliğin kokusu ile harika oluyor.

soilless
17-03-2012, 23:32
Sn batuhanCan,

malum bahar yüzünü gösterdi, yaz kapıda.

nasıl bir yetiştirme ortamı hazırlamayı düşünüyorsunuz?

yardımcı olalım.

BatuhanCan
18-03-2012, 20:17
NUTRICULTURE GT424 NFT SISTEM ( Nutriculture GT424 NFT Sistem - MagicPlant (http://www.magicplant.net/hidroponik-yetistirme-sistemleri/895-nutriculture-gt424-nft-sistem.html) ) kullanmayı düşünüyorum. Pahalı olmasına karşı temiz bir sistem gibi görünüyor. Sistemin sığ olması istediğim bitkileri yetiştirmeemi kolaylaştırır diye düşünüyorum. Ancak sıvıları satın almaktan ziyade kendim yapmayı tercih edeceğim. Sitelerden tatkip ettiğim kadarı ile hidroton, kaya yünü ve spreader mat yetiştirme ortamları var. Acikcası sizin yönlendirmenizi ricaedecim yetiştirme ortamı için.

zeynelgun
22-03-2012, 13:22
Bende uzun süredir formu takip edenlerdenim ama bir türlü cesaret edip başlayamamıştım. Bu sene balkonumda durgun su kültüründe domates ekmeyi düşünüyorum. Acaba ec metreyi hemen almam gerekir mi yoksa bir süre ec metre olmadan idare edebilir miyim?

BatuhanCan
23-03-2012, 17:30
Bende uzun süredir formu takip edenlerdenim ama bir türlü cesaret edip başlayamamıştım. Bu sene balkonumda durgun su kültüründe domates ekmeyi düşünüyorum. Acaba ec metreyi hemen almam gerekir mi yoksa bir süre ec metre olmadan idare edebilir miyim?

Mutlak EC metre ve Ph metre alınız. PH metrelerin sesorları 6 ayda bir değiştirmek gerekiyor. Ayrıca her iki cihaz içinde kalibrasyon kitleri almalısınız. E-Tartes (http://www.e-tartes.com/default.aspx?lang=tr-TR) tavsiye ederim. Sabah ve akşam olmak üzere 2 defa kontrol ediniz.

BatuhanCan
23-03-2012, 17:31
NUTRICULTURE GT424 NFT SISTEM ( Nutriculture GT424 NFT Sistem - MagicPlant (http://www.magicplant.net/hidroponik-yetistirme-sistemleri/895-nutriculture-gt424-nft-sistem.html) ) kullanmayı düşünüyorum. Pahalı olmasına karşı temiz bir sistem gibi görünüyor. Sistemin sığ olması istediğim bitkileri yetiştirmeemi kolaylaştırır diye düşünüyorum. Ancak sıvıları satın almaktan ziyade kendim yapmayı tercih edeceğim. Sitelerden tatkip ettiğim kadarı ile hidroton, kaya yünü ve spreader mat yetiştirme ortamları var. Acikcası sizin yönlendirmenizi ricaedecim yetiştirme ortamı için.

Anladığım kadarı ile kimse bu bitkiler denememiş. Sistemi toparlayınca deneme ve yanılma yolu ile yetiştirmeye çalışacağım. Buradan paylaşımlarda bulunmaya çalışacağım teşekkür ederim...

soilless
23-03-2012, 23:34

Pahalı derken ne kadar pahalı? Örnek bir rakam verebilirseniz alternatif sunabiliriz. Ancak öngörülü olmak isteme ama bu bahsettiğiniz NFT sistemden hallice uyguna alternatif deneme yapma şansınız olduğunu düşünüyorum.

soilless
23-03-2012, 23:37
Ayrıca neden NFT sistem de karar kıldınız? Satın alabileceğiniz karşılaştığınız bir sistem mi yoksa daha verimli olduğunu düşündüğünüz için mi?

Bu sorular ve muhtemel yanıtlar balkon ve bahçede daha optimum bir yetiştirme ortamı içindir.

BatuhanCan
24-03-2012, 05:28
Pahalı derken ne kadar pahalı? Örnek bir rakam verebilirseniz alternatif sunabiliriz. Ancak öngörülü olmak isteme ama bu bahsettiğiniz NFT sistemden hallice uyguna alternatif deneme yapma şansınız olduğunu düşünüyorum.

Daha önce forumdan ve internetten okuduklarımla iki kovayı iç içe koyarak ortam oluşturup, içerisine bir hava taşı ve akvaryum pompası koyarak bir sistem yaptım.Temel besinleri internet üzerinden satın aldım.Saksıda büyütme ortamı olarak bauhaus' dan aldığım lav taşlarını kullandım. Sistemde ilk denediğim salatalık yetiştirmekti. Düşündüğümden uzun ve sağlıklı oldu. Ürün miktarı görece fena değildi.
Youtube üzerinden yayımlanan videolarda da genelde bu bu tarzda saksıların kullanıldığını gördüm. Benim sistemimin ölçüleri çap 28 cm yükseklik 42cm.
Ancak yukarda da belirttiğim gibi hobi alanım çok küçük ve raf şeklinde dizerek hem alandan hemde yükseklikten kazanmayı hedefliyorum. NFT sistemi tercih etmemin tek nedeni yüksekliğinin şimdilik kabul edilebilir olması. 101cm x 49 cm x 21 cm. Şu anda internet fiyatı 295TL
gözüküyor.
Kovadan yaptığım sistemde sabah akşam EC ve PH kontrolü ile sıvı değişimi biraz sıkıntı verebiliyor. Özellikle bitki büyüyüp ağırlaşmaya başladığında zarar veri rmiyim acaba diye tedirgin oluyordum.

mar61
24-03-2012, 11:52
Benim de bir katkım olsun yeni başlayanalara.Merhaba dostlar
Belki dostlar diye başlığı yadırgayabilirsiniz, çok yeni bir üyeyim.
üye olmadan önce de misafir olarak değerli arkadaşlarımın yazılarını takip ediyorum.
Baştan sona kadar bütün yazılarınız okudum. Gördüm ki yeni başlayanların sorunları hep aynı
Bende dahil sulu tarım veya topraksız tarım nedir nasıl başlanır solisyonu nerden alabilir gibi
Bir çok soru var sizlerin tavsiyelerinizle ve yardımlarınızla bir yerlere gelen arkadaşlarımız var
Benim gibi sizlerin yazılarınızı okuyan yaptıklarınız izleyen yeni üyelerde var sizler tekrar başa dönmek istemiyorsunuz pek tabi ki. Bende yeni bir hastalığa kapılmış bir üye olarak yeni başlayanlarla birlikte
Bir şeyler yapalım dedim. Önce kendimi bir tanıtayım dostlar 1961 İstanbul doğumluyum halen İstanbul Beylikdüzün de ikamet ediyorum bizim çocukluğumuz daki ey güzel İstanbul artık yok çocuk luğum ve gençliğim çengel köyde geçti bilirsiniz bademi ile ünlüdür. Ama sadece omu dut
İncir, ıhlamur yetişirdi orda şimdi hiç birinden eser yok her yeri ev apartman yaptılar.bazen mis gibi kokan bademleri arıyorum nerde hepsi Akdeniz mahsulü .evet can dostlar ben Çengelköy salatalığını
Yaşatmak için bu işe soyundum sulu tarımı seçtim evde yapabilmek için. Sizlerle de paylaşmak istediğim.
Küçük ama başlangıç için yeterli sulu tarım düzeneğini tasarladım mesleğim olan elektronik sayesinde
Bu küçük mütevazı düzeneği elektronik olarak destekleyeceğim ve bunları da sizlerle de paylaşacağım. Ekte bu düzeneği inceleyebilirsiniz, çok basit malzemeler var marka belirtmeden 2,5 lt
Cola şişesi dört adet orta boğumun bittiği yerden fal çata ile düzgün bir şekilde kesilir kapakları sakın atmayın onlar bize lazım, marangozdan veya varsa evde kullanabileceğimiz tahta 120cm boyunda 10cm ila 15cm genişliğinde 1,5cm kalınlığında 1 adet. 5 litrelik bulaşık deterjan bidonu, yine bu bidondan biraz daha büyük başka bir bidon. Bu malzemeler kendi imkanlarımızla bulunabilir.
Şimdi etrafımızda akvaryum malzemesi satan bir yer lazım, beş mt. Akvaryum hortumu, altı adet hortum için dirsek, altı adet yine hortum için T bağlantı, bir adet akvaryum musluğu ve en pahalı parça
Su pompası ben su pompasını otomobillerde kullanılan silecek fıskiye motoru kullanacağım elektrik kesintilerinden etkilenmemek için bunun devresi biraz karışık ama faydalı form da okuduklarımdan sonra kesin gerekli olduğuna kanaat getirdim.

Düzeneğin yapımına başlıyoruz üstat larım bizi izliyorlardır sanırım burada tarif edeceklerim onların
Bir zamanlar geçtiği yollar olduğu için şimdi bize tebessüm ediyorlar dır. Düzenek bittikten sonra
Benim imkânlarım doğrultusunda bazı ilaveler yapacağız o zaman üstatlarımda bizi can kulağı ile izleyecekler dir.
Hadi bismillah diyelim, ilk önce tahtamızı alalım kenarlardan 14cm işaretleyelim ve oraya bir nokta koyalım noktadan 26 cm daha ölçerek bir nokta daha koyalım, ve bunun iki kez daha tekrarlayalım
Taşıyıcı tezgâh ölçülendirmesi bitti şimdi delik işi noktalı yerlerden 4 cm çapında delikler delelim
Evinde matkabı olan evde yapabilir yoksa en yakın marangoza gidilir küçük bir ücret karşılığı deldirilir.
2,5 lt lik cola şişeleri nin kapaklı kısımları aşağı gelecek şekilde deliklerden geçirilir, kapakları sökülür
Akvaryum hortumu gece çek kadar delik açılır bu deliklere 10cm lik akvaryum hortumu takılır ve etrafı şeffaf silikon ile sızdırmazlığı sağlanır bana göre sol tarafta kalan ilk şişenin hortumuna dirsek takılır
İkinci şişenin hortumu ile T yardımı ile birleştirilir, en sonuncu hortum ise 4 0cm olaçak şekilde bırakılır, dıranaj için buldumuz 5 lt. Bidon ve ya bir kap üstü açılır kapanır olmasında fayda var
Geniş yüzeyi alta gelecek şekilde iken üst te kalan kısımdan fal çata yardımı ile 10x10 cm ebadında kara şekli nin üç kenarı kesilerek delik açılır bir kenarı kullanmadığımız zaman kapatmak için bırakılır.
İçine su dolduğunda alt taraftan 2 cm kadar yukarıda kalacak şekilde hortum için delik açılır ve hortum takılır. Kesmiş oldunuz kare delikten bidonun alt kısmı bulaşık süngeri ile kaplanır hortum
Deliği kapanmasın diye hortum hizasına gelen süngeri içe doğru biraz oymak gerekir, unutmayın burası dıranaj suyunun filtre edileceği yerdir, marka belirtmek istemem ama üst tarafı yeşil olan tiplerden seçmenizde fayda var bu yeşil alan sebze köklerinden gelen pisiliği tutar sünger tıkanmaz temiz su veya solisyonlu su hortuma gelir, şim di motoru bağlamaya geldi eyer akvaryum motoru
Kullanacaksanız alırken devir daim tip olmasını isteyiniz aksi taktirde dıranaj kabının içine sokmak zorunda kalırsınız bu bütün pisiliği solisyon kabına taşır,evet devam herkes sabırsızlıkla bekliyor
Motoru dıranaj kabının çıkışındaki hortuma bağlayın ve kabı silikon ile izole edin sızdırmasın,
Motorun çıkış tarafına hortumu takın ve solisyon kabını fideleri ekeceğimiz pet şişelerden 40cm kadar yukarı bir noktaya asın solisyon kabını nın üst tarafını tamamen kesik açın burada bekleyecek olan
Karışımın çıkarmış olduğu gazlar dışarı çıkabilsin diye ve aynı zamanda açık ortamdan oksijen alsın diye bu gerekli, solisyon kabının yine alt kısmından bir miktar yukarı yaklaşık 2 cm hortum deliği acın
Ve kısa bir hortum takarak izole edin, motordan gelen hortumu üsteki açık olan kısımdan solisyon kabına sabitleyin mümkün olduğunca yukarı noktaya ve kenardan uzak bir biçimde bunun sebebi
Pompadan gelen kullanılmış solisyonun kaba dökülürken oksijen alması için alttaki deliğin 2 cm yük sek olmasının sebebi ise tortuları tekrar pet şişelere taşımamak için ayarlanmış bir mesafedir.
Ayrıntıları başaka bir gün nine devam edeçeğim hoşça kalın.

idris şenol
24-03-2012, 19:13
hadi bakalım
sabırsızlıkla başarılarınızı bekliyorum
bu arada forumun hepsini okuyun ,biraz zaman alır ama deyer:))saygılarımla idris

soilless
24-03-2012, 23:18
Daha önce forumdan ve internetten okuduklarımla iki kovayı iç içe koyarak ortam oluşturup, içerisine bir hava taşı ve akvaryum pompası koyarak bir sistem yaptım.Temel besinleri internet üzerinden satın aldım.Saksıda büyütme ortamı olarak bauhaus' dan aldığım lav taşlarını kullandım. Sistemde ilk denediğim salatalık yetiştirmekti. Düşündüğümden uzun ve sağlıklı oldu. Ürün miktarı görece fena değildi.
Youtube üzerinden yayımlanan videolarda da genelde bu bu tarzda saksıların kullanıldığını gördüm. Benim sistemimin ölçüleri çap 28 cm yükseklik 42cm.
Ancak yukarda da belirttiğim gibi hobi alanım çok küçük ve raf şeklinde dizerek hem alandan hemde yükseklikten kazanmayı hedefliyorum. NFT sistemi tercih etmemin tek nedeni yüksekliğinin şimdilik kabul edilebilir olması. 101cm x 49 cm x 21 cm. Şu anda internet fiyatı 295TL
gözüküyor.
Kovadan yaptığım sistemde sabah akşam EC ve PH kontrolü ile sıvı değişimi biraz sıkıntı verebiliyor. Özellikle bitki büyüyüp ağırlaşmaya başladığında zarar veri rmiyim acaba diye tedirgin oluyordum.

Sn batuhancan zevkle ve isteyerek yapıldığında bugün hayal gibi olan çok kısa bir süre sonra gerçekleşiyor. Zevkle yaptığınız tüm çalışmalarınız da başarı dileklerimle.

Her sıkıntı yeni bir kolaylık getirir. Dünya üzerinde insanlar hep bunu gerçekleştirmiş. Yukarıdaki koyulaştırdığım sıkıntınızı da Sevgili Kudret bey geçen yaz itibariyle çözdü. ve uyguladı.

bu başlıktaki Sera Bekçisi, EC ve PH kontrolunu otomasyon ile ve de sıvının ne kadar değiştiğini otomasyon ile tespit edip gereken arzuladığınız değerlere saniye bazında getiren Sera Bekçisini yaptı.

Bu başlık sizin sıkıntılarınızı gidereceğine eminim. :)

İnşallah bu yaz ben de sera bekçisini deneyeceğim. Aslında yeni bir oyuncak alınan çocuk gibi heyecanla, deneyeceğim günleri bekliyorum.

Denediğimde tüm ayrıntıları ile paylaşacağım.

BatuhanCan
25-03-2012, 13:54
Sayın Soilless Mar61;

Veridiğiniz ve paylaştığınız bilgiler için cok teşekkür ederim. Denemelerimin tümünü buradan paylaşacağım. Bahardan mıdır nedir bilmem ama bende bu sistemleri denemek için sabırsızlanıyorum..

Magna Carta
26-03-2012, 18:04
Sn batuhancan zevkle ve isteyerek yapıldığında bugün hayal gibi olan çok kısa bir süre sonra gerçekleşiyor. Zevkle yaptığınız tüm çalışmalarınız da başarı dileklerimle.

Her sıkıntı yeni bir kolaylık getirir. Dünya üzerinde insanlar hep bunu gerçekleştirmiş. Yukarıdaki koyulaştırdığım sıkıntınızı da Sevgili Kudret bey geçen yaz itibariyle çözdü. ve uyguladı.

bu başlıktaki Sera Bekçisi, EC ve PH kontrolunu otomasyon ile ve de sıvının ne kadar değiştiğini otomasyon ile tespit edip gereken arzuladığınız değerlere saniye bazında getiren Sera Bekçisini yaptı.

Bu başlık sizin sıkıntılarınızı gidereceğine eminim. :)

İnşallah bu yaz ben de sera bekçisini deneyeceğim. Aslında yeni bir oyuncak alınan çocuk gibi heyecanla, deneyeceğim günleri bekliyorum.

Denediğimde tüm ayrıntıları ile paylaşacağım.
Sayın Soilless,

Farklı bir konu açmaktansa size bir soru yöneltebilir miyim?
Tam otomasyon seralarda kullanılan sistemler, Sayın Kudret Tezel'in Sera Bekçisi'nden farklı bir işleyiş içinde mi ? Okuduğum yazılarda hep modern seranın maliyetinin fazla olduğu söyleniyor.Bu maliyeti arttıran bilgisayar kontrollü sistemler midir ?

Yani Sera Bekçisi gibi bir alet bizim tüm ihtiyacımızı görür mü topraksız tarım için.

soilless
26-03-2012, 21:00
Sayın Soilless,

Farklı bir konu açmaktansa size bir soru yöneltebilir miyim?
Tam otomasyon seralarda kullanılan sistemler, Sayın Kudret Tezel'in Sera Bekçisi'nden farklı bir işleyiş içinde mi ? Okuduğum yazılarda hep modern seranın maliyetinin fazla olduğu söyleniyor.Bu maliyeti arttıran bilgisayar kontrollü sistemler midir ?

Yani Sera Bekçisi gibi bir alet bizim tüm ihtiyacımızı görür mü topraksız tarım için.

Sn çakal_tm,

öncelikle topraksız tarıma ve konu başlığına olan ilginiz çok güzel. Hoşgeldiniz:)

çok güzel bir soru.

Ben konuyu 2 farklı kısımda irdelemek istiyorum, fazla veya eksikliklerime Sn üstadlarımızın düzeltme ve katkılarını bekliyorum.

1- Modern seralar
2- Modern seralardaki Tam otomasyon besleme sistemleri

Modern seralar, bir bitkinin tüm çevresel etki faktörleri ve sera kullanım ömrü düşünülerek kurulan seralardır. Kısaca, sıcaklık, nem, rüzgar, soğuk, sıcak, sera yüksekliği, genişliği, devasa su tankları, izolasyonu, gölgesi, çalışma alanı, zemini,kontrüksüyon dayanım ve garantisi, UV IR ışınımına göre özel üretim cam pşastik örtüler, serdaki ısı ve neme göre ayarlanmış kapı pencere sistemleri vs vs.

tüm bu etkileri endüstriyel bir üretim için bitkinin bilinen optimum ihtiyac seviyesine getirebilmek için tüm ekipmanların kullanılmasını gerektirmektedir.

Böylece modern sera entegre bir bitki üretim fabrikası anlamına geliyor. Böyle bir entegre tesisin oluşturulabilmesi de ARGE çalışmasına, detay denemelere, ekiplere uzmanlara ihtiyaç gerektiriyor. Dolayısiyle bir know how oluşuyor.

Tüm bu çalışmaların maliyeti know how bedeli olarak modern sera fiyatına yansıyor.

Tam otomasyonda da bu know how var. Ve bu bedel de alınıyor. Ve de alınmakta haklıdır. Çünkü bir emek var, gayret, çaba var. Ticari amaç var.

Bir evdeki termometrenin, fiyatını bir dijital termometrenin fiyatını, bir bilgisayarın fiyatını, bir yazılımın, anti virüs programının fiyatını düşündüğümde, entegre bir anahtar teslim modern sera kurulum maliyet artışının izahını yukarda yazdıklarımla açıklayabiliyorum.

Tv fiyatlarında da göreceğimiz gibi, tüplü, hd ready, full hd, led, 3d vs, her yeni teknoloji know how bedelini yüksek fiyatla alır.

Ben paylaştığım ve bildiğim kadarıyla Sn Kudret Tezelin sera bekçisi, hem balkon, teras, bahçe hem her dönüm büyüklükte seranın tam otomasyonlu EC kontrolunu ve sulamasını yapıyor.

Ve bunu, sera bekçisi başlığı altında paylaştığı gibi geçen yaz çok rüzgarlı olan terasında denedi ve sonuçlarını tüm gelişim ve üretim döneminde paylaştı.

Yani bitkinin verimi için en önemli olmazsa olmazı besin miktarı ayarlamasını, yani optimum besin ihtiyacını saniye bazlı kontrol ile karşılıyor.

Bence en önemli noktada burda. Bunu hep şöyle yorumlamışımdır. Ne ka ekmek o ka köfte. Yani Bitkinin optimum, tam da istediği besini, istediği an ve istediği besin elementi özelliğinde ve istediği miktarda sunduğunuzda bitki, genlerindeki en optimum gelişimi gösteriyor.

Diğer çevresel faktörlere uyumlu ortamı hazırlama ise yukarıda da bahsettiğim üzere 3-5-10 milyon euro'dan başlayan büyük ticari yatırımlardaki ticari beklentilerde devreye giriyor.

Özetle belirtmek isterimki

Bu konulardaki bilgi, tecrübe ve fikirlerim genel anlamda bunlar. Eksik, fazla ve yanlışımı her zaman için yorumlayalım, ilave ve çıkarımlarla paylaşımı artıralım.

Magna Carta
26-03-2012, 21:17
Güzel yazılarınız için teşekkür ediyorum.Dediğiniz gibi modern sera dediğimiz zaman her şeyiyle tam kontrol sağlanan seralar aklımıza geliyor.

Benim demek istediğim de seranın çevre faktörleriniz karşıladığımızı varsayarsak bitki için gerekli besin değerleriyle ilgili bir otomasyonu kastetmiştim.Ama siz gene de kapsamlı bir cevap vermişsiniz,sağolun.

Bitki için optimum besin ihtiyacının karşılanması için yapılan bilgisayar destekli tam otomatik bir sistem ile Sera Bekçisi aynı kefede mi ? Sera Bekçisi'ni seramıza koyduk diyelim çevresel faktörlerimizi de tam tamamladık.Modern bir seramız olduğunu söyleyebilir miyiz ? Sayın Kudret Tezel'in hazırladığı düzenek tam anlamıyla işimizi görmüş oluyor mu?

soilless
26-03-2012, 21:46
Sayın Soilless Mar61;

Veridiğiniz ve paylaştığınız bilgiler için cok teşekkür ederim. Denemelerimin tümünü buradan paylaşacağım. Bahardan mıdır nedir bilmem ama bende bu sistemleri denemek için sabırsızlanıyorum..

Sn Batuhan,
bahardan bahardan.:) hem bahardan hem de topraksız bir ortamda bitki yetiştirme gibi farklı bir deneyim heyecanından.:)

Hep şöyle düşünmüşümdür, yetiştirdiğim canlının tam da istediğini her an alabildiği ve onun besin ve su stresine girmediği yani ona değer verdiğim ve gözüm gibi baktığım bir sistem.

Çok güçlü, çok yeşil, çok canlı, çok verimli özetle çok mutlu oluyorlar.

soilless
26-03-2012, 21:48
Güzel yazılarınız için teşekkür ediyorum.Dediğiniz gibi modern sera dediğimiz zaman her şeyiyle tam kontrol sağlanan seralar aklımıza geliyor.

Benim demek istediğim de seranın çevre faktörleriniz karşıladığımızı varsayarsak bitki için gerekli besin değerleriyle ilgili bir otomasyonu kastetmiştim.Ama siz gene de kapsamlı bir cevap vermişsiniz,sağolun.

Bitki için optimum besin ihtiyacının karşılanması için yapılan bilgisayar destekli tam otomatik bir sistem ile Sera Bekçisi aynı kefede mi ? Sera Bekçisi'ni seramıza koyduk diyelim çevresel faktörlerimizi de tam tamamladık.Modern bir seramız olduğunu söyleyebilir miyiz ? Sayın Kudret Tezel'in hazırladığı düzenek tam anlamıyla işimizi görmüş oluyor mu?

Buna yanıtım net evettir.

Kafalioglu
02-04-2012, 22:15
Sayın; grafx hocam, malum mezuniyetimiz pek yok fakat, 2. sayfa 33. mesajınızda förmül **** karışım reçetinizde ( ters h ) 1/4 ve 1/2 oranı nedir lütfen açıklarsanız çok sevinirim saygılar...

the_mc
03-04-2012, 00:33
Sayın; grafx hocam, malum mezuniyetimiz pek yok fakat, 2. sayfa 33. mesajınızda förmül **** karışım reçetinizde ( ters h ) 1/4 ve 1/2 oranı nedir lütfen açıklarsanız çok sevinirim saygılar...

grafx gitmiş gelmez geri büyük ihtimal.

misalen 2.938 mM N 1/4 ü 0.7345 imiş ama bunlara gerek yok.

domater için gelişme dönemine ait receteler var ppm cinsinden veyahut genel domates recetesini hazırlarsın ec'sini düşürmek için içine fazladan su katarsın.

drarif
05-04-2012, 13:50
Arkadaşlar herkese selam .Bende bu dönem topraksız tarım denemek istiyorum. Kit malzemelerini Kudret Beyden mi temin ediyoruz?İletişim bilgilerine nasıl ulaşabiliriz.

clayman
05-04-2012, 16:55
siteyi uzun zamandır takib ediyorum balkonda birşeyler yetiştirmek istiyorum ama ec metre veph ölçer bulamadım bana bukonuda yardımcı olurmusunuz

tute82
06-04-2012, 16:33
merhaba drarif

besin kitlerini Kudret Tezele özelden mesaj atarsan hızlı bir şekilde yanıt alırsın

aga06tr
07-04-2012, 00:15
herkese selamlar...
ben Ankara da yaşıyorum ziraat mühendisiyim fakat sebzecilik konusunda hiç deneyimim olmadı şimdiye kadar. fakat bazı gelişmeler üzerine 3 tane 312m2 lik sera kurduk. ancak topraksız sera fikrine yakın değildim ve çok yabancı olduğum bi konu olduğu için bu 3 serada normal tarıma göre hazırlık yaptım fakat şu an itibariyle fide dikmiş değilim. bir arkadaşımın kullanmadığı ve bana bıraktığı bizim seralarımıza 500 metre mesafede olan 500m2 bir serası var, orası için hazırlık yapacakken zeminin kırma taş kaplı olması ve orasının nasıl temizleneceğini ve yeniden bahçe toprağı sermek gerekmesi beni düşündürürken topraksız tarım yapsam acaba becerebilirmiyim dedim nette bu konuda oldukça görsel kaynak var açıkcası gözümü korkutacak bişeye rastlamadım( besin cözeltisinin hazırlanmasının hafif yüzümü buruşturması dışında:) ) ve besin çözeltisi ve topraksız tarımla ilgili yaptığım tüm aramalarda Kudret Tezel Bey e rastladım işte reçeteleri inceledim falan derken üye olma zahmetine katlanıp topraksız tarım dünyasına seradan önce net te girmiş oldum

aga06tr
07-04-2012, 00:22
kurmayı planladığım ve katlı pvc sistem elimde yeteri miktarda pvc var ve çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. besin çözeltisi konusu uzmanlık gerektiren bi konu ki ben bu işi ticari olarak yapacağım yani hani balkonda terasda zevk amaçlı olsa deneme yanılma bi şekilde halledilebillinir .

aga06tr
07-04-2012, 00:22
her türlü öneri ve yardımlarınızı bekler sizlere iyi geceler dilerim

soilless
08-04-2012, 22:08
her türlü öneri ve yardımlarınızı bekler sizlere iyi geceler dilerim

Sn aga06tr,

ziraat mühendisi olarak sizin bilgi ve tecrübenizle birleştireceğiniz topraksız tarım denemeniz ve sonuç yorumunuz değerli olacaktır.

deneyiminizde birlikte paylaşalım kararınca

aga06tr
10-04-2012, 16:29
Sn aga06tr,

ziraat mühendisi olarak sizin bilgi ve tecrübenizle birleştireceğiniz topraksız tarım denemeniz ve sonuç yorumunuz değerli olacaktır.

deneyiminizde birlikte paylaşalım kararınca

inşallah, gecelerim uykusuz geçiyor bu günlerde besin eriyiğini nasıl hazırlarım nasıl ederim yerli yabancı tüm örnekleri incelemekle geçiyor.
sistemi kurmaya başladığım günden itibaren ilerlemeleri resim vs. ile paylaşmayı yorum, yardım ve öneri almayı düşünüyorum

soilless
11-04-2012, 22:43
inşallah, gecelerim uykusuz geçiyor bu günlerde besin eriyiğini nasıl hazırlarım nasıl ederim yerli yabancı tüm örnekleri incelemekle geçiyor.
sistemi kurmaya başladığım günden itibaren ilerlemeleri resim vs. ile paylaşmayı yorum, yardım ve öneri almayı düşünüyorum

Besin eriyiği konusunda yardım alacağınız adres Sn Kudret Tezel.

Sistem konusunda da aynı adres. :)) 3 yıllık deneyimim malum olduğundan yerli yabancı çok bir site araştırmadan önce kısa bir özel mesaj ile Sn kudret Tezel ile konuyu ve beklentinizi açıklarsanız net yanıt alırsınız.

Sadece iyi bir tavsiye :)

Saygılarımla

babahuse
12-04-2012, 23:24
eminönünden aldığım domates tohumu ile bende de bu hastalık başladı.Tohumları diktikten sonra internette araştırma yaparken nano olduğunu iddaa eden bir ürünle karşılaştım. bu ürünlede iki üç tohum ektim.daha sonra sitenizi keşfettim. bir aydır su kültürü çalışmalarını vakit buldukça inceleyorum. ben de Kudret Tezel beyin vermiş olduğu domates besin eriyiğini inceledim. fakat şu an hazırlamam ve gerekli (hassas terazi ve kimyasalları )malzemeleri almam biraz zaman gerektiriyor.Sayın Kudret Tezel bey bana 15 fidelik bir paket hazırlamanız mümkün mü? saygılarımla

soilless
13-04-2012, 23:05
eminönünden aldığım domates tohumu ile bende de bu hastalık başladı.Tohumları diktikten sonra internette araştırma yaparken nano olduğunu iddaa eden bir ürünle karşılaştım. bu ürünlede iki üç tohum ektim.daha sonra sitenizi keşfettim. bir aydır su kültürü çalışmalarını vakit buldukça inceleyorum. ben de Kudret Tezel beyin vermiş olduğu domates besin eriyiğini inceledim. fakat şu an hazırlamam ve gerekli (hassas terazi ve kimyasalları )malzemeleri almam biraz zaman gerektiriyor.Sayın Kudret Tezel bey bana 15 fidelik bir paket hazırlamanız mümkün mü? saygılarımla

Sn babahuse iflah olmaz alışkanlık başlamış sizde de:) hoşgeldiniz.

soilless
13-04-2012, 23:10
Bu sene ilk defa tohumdan yetiştirerek uygulama yapmaya niyetlendim. (daha önce hep hazır fide almıştım:)) bazen ziraattan, bazen köy toprağından, bazan buradaki eş dost arkadaştan) Bu sene tohumdan yetiştirmenin zevkini/zorluğunu tatmak istedim.

Şu an biber ve domateslerim çok küçükler. Burada merak ettiğim ne zaman ve hangi ölçülerle a + b besin ile beslemeye başlayacağım. Üstadlarımızın yardımlarını bekliyorum.

babahuse
13-04-2012, 23:11
sayın soilles öncelikle bu forumda yeni üyeyim.ayrıca konunun da yenisiyim.Çoçuklara taze domates yedirmek için almış bulunduğum tohumlarla diktiğim ilk denemem den sonra su kültüründe tarımı keşfettim. teşkilatım hazır ama besin eriği için Kudret Tezel beye ulaşmaya çalışıyorum. Eğer eriyikleri alabilirsem hemen başlayacağım

babahuse
13-04-2012, 23:17
şu an torfta ekili dört domates fidesi ve sekiz tanede tohumdan çıkarttığım fideciklerim var.bir hobi olarak bakıyorum olaya.Evde camın kenarında ve camın dışına yeni monte edeceğim küçük bir çıkma ile bu işi yapmak istiyorum. İmkanlar elverirse tabiiki

t_ozurul
16-04-2012, 22:21
arkadaşlar merhaba,benim invictus fidelerim 4.haftaya girdi,çok sağlıklı gözüküyorlar ama
yapraklar kıvır kıvır çıkıyor,invictusun cinsimi böyle yoksa bir şeyler fazlamı geliyor,azot gibi
veya hastalıkmı var,resimde yüklüyorum bilen arkadaşlar yardımcı olursa memnun kalırım.

Tuba
19-04-2012, 17:16
Merhaba,

Evde topraksız sebze yetiştirme serüvenine yeni yeni adım atıldığı sıralarda bir heves bende hazır kitlerden satın almıştım ama kullanmak nasip olmamıştı. Neredeyse tamamı aldığımdan beri buz dolabında bekliyor. Sadece bir defa eriyik hazırlamıştım deneme için ama hatırlamıyorum şimdi bir sıkıntı olmuştu kaldı öyle..

Bu besinler daha ne kadar kullanılabilir olarak kalır? Kalsın mı atayım mı?

soilless
27-04-2012, 22:37
Merhaba,

Evde topraksız sebze yetiştirme serüvenine yeni yeni adım atıldığı sıralarda bir heves bende hazır kitlerden satın almıştım ama kullanmak nasip olmamıştı. Neredeyse tamamı aldığımdan beri buz dolabında bekliyor. Sadece bir defa eriyik hazırlamıştım deneme için ama hatırlamıyorum şimdi bir sıkıntı olmuştu kaldı öyle..

Bu besinler daha ne kadar kullanılabilir olarak kalır? Kalsın mı atayım mı?

Sn Tuba, Serüvenin başlangıcını yazmamışsınız? 4-5 yıl?

efe446
28-04-2012, 10:21
Merhabalar abilerim ablalarım :)
Ben Gaziosmanpaşa Üniversitesinde ziraat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Bu sene seçmeli ders olarak topraksız tarım aldım ve yüksek lisans tezim olarakta topraksız tarıma yöneleceğim.Bu forumu birkaç senedir biliyorum son birkaç aydır çok yoğun olarak takip etmekteyim.Çok güzel amatör ve profesyonel çalışmalar var ve problemlere çok güzel çözümler sunuluyor.İnşallah insanlarımız üretime hep bu kadar istekli olurlar ve tüketim toplumu imajımızdan kurtuluruz.
Çalışmalarımızdan birkaç fotoğraf ekledim ama inşallah ekleyebilmişimdir.Saksıları kovalardaki sıvıyla temizlerken çekilmiştir.Kovalarda 1birim çamaşır suyu 4 birim su vardır.Şuan saksılara cocopeat konmuş vaziyettedir.Yakın zamanda onlarında fotoğraflarını eklerim.
Sormak istediklerinizi çekinmeden sorabilirsiniz bu foruma benimde katkım olursa çok mutlu olurum.(kendimde amatör olarak evde durgun suda domates yetiştirmekteyim ancak Kudret Beyden temin ettiğim gübrelerle)Yakın zamanda gübre hazırlamayıda öğreneceğiz derste malzemelerim hazır bütün kimyasalları aldım ve inşallah sizle beraber gübre yapımını video ve fotolarla birlikte göreceğiz.Malzemeleri bu adresten aldım denemek isteyenler için ucuz ve az miktarlarda satış yapıyorlar .http://dukkanlar.gittigidiyor.com/Hobidunyam/Kimyasal-maddeler/ Eğer reklam olacağı düşünülürse kaldırabilirim.Satıcıyı tanımıyorum ama gübre yapacağımı anlayınca potasyum sülfat almadığımı fark edip ücretsiz gönderdi sağolsun.Arayıpta malzeme bulamayanlar bakabilir.
Sağlıcakla kalın.

chopin07
30-04-2012, 14:54
Kudret Bey ben de topraksız tarıma gönül verenlerdenim artık üretime geçme denemelerim başlıyor yardımlarınızı bekliyorum

adonis-
04-05-2012, 19:00
Topraksız tarım daha sağlıklı gibi şeyler paylaşılmış uzun uzadıya okudum topraksız tarım ? çok uzak gelen bir kavram bana sağlıksız olduğunu düşünüyorum şahsen. bu işin doğası bu sebze ve anladığım kadarıyla bazı ağaçlarda yetişiyor üzümsü çalımsı gibi peki nekadar doğal bahsedildiği gibi daha leziz ve kimyasaldan daha arınmış mı ? bir arkadaşımız hayvansal gübrelerdeki civalardan vs bahsetmiş. topraksız tarımda tamamiyle kimyasal kullanılmıyormu acaba tam olarak kavrayamadım sanırım bu konuyu bilimsel araştırmalar topraksız tarım hakkında ne diyor peki ?

efe446
04-05-2012, 21:47
Sayın adonis isterseniz birde şu açıdan bakın sağlıksız olup olmadığına siz karar verin.Toprakta yapılan yetiştiriciliktede sadece ahır gübresi veya yeşil gübreleme yeterli değildir.Bunlara ilaveten çeşitli kimyasal toz gübreler kullanılır veya sadece kimyasal gübrelemeyede gidilebilir.(çoğu yetiştirici bu yönteme başvurur)Yani şuanda marketten aldığınız çoğu ürünün yetiştiriciliğinde kimyasal gübreler kullanılmaktadır.Buda günümüz şartlarında kazançlı bir üretim yapılması için mecburidir.Toprağa atılan bu kimyasalların homojen dağılıp dağılmadığını bitkinin alabileceği forma dönüşüp dönüşmediğini bilemeyiz ama topraksız yapılan tarımda bitkinin ihtiyacı olan gübreyi homojen bir şekilde, alabileceği formda verebiliriz.İşte aradaki fark budur.Bilmiyorum size neden sağlıksız geldi.Kimyasallardan daha fazla bahsediliyor olması daha fazla kullanılıyor anlamına gelmiyor.Sadece bilimsellik biraz daha ön planda topraksız tarımda.Umarım fikrinizi değiştirebilmişimdir çünkü ben çok olumlu bakıyorum topraksız tarıma.Ayrıca Mersin'de bildiğim kadarıyla topraksız tarım yapılan çilek seraları var.Birgün gidip çileklerin tadına bakarsanız belki fikriniz daha çabuk değişir.Sağlıcakla kalın.

adonis-
05-05-2012, 18:05
Sayın efe446 bilgiler için teşekkürler özet bi şekilde aydınlatmış oldunuz aslında yukarıdada bahsedilmiş daha dikkatlı okumam gerekirdi. bu açıdan bakmak değiştiriyor olayı evet işte bizde bu yüzden kendi bahçemizde balkonumuzda tamamen kimyasalsız ürünlere bukadar meraklıyız insanlar artık bu alana yöneldi. Benim topraksız tarıma soğuk bakmamın nedeni işin doğasına aykırı olmasından dolayıydı. Fakat seracılıkta yapılan abartılı gübreleme **** hormonlama ilaçlama işlemleri düşünüldüğünde belki topraksız tarım daha avantajlıdır.

Gönül isterki tamamen doğal ürünler yer alsın heryerde tamamen organik şuan mümkün değilama yönelimler bu yönde bence umarım o günleride görürürüz.

efe446
05-05-2012, 20:40
Umarım dileğiniz gerçekleşir adonis organik domateste alsanız pazardan kendi yetiştirdiğinizin tadını bulamazsınız.Hatta kendi yetiştirdiğiniz domatesi 1-2 gün bekletin sonra yiyin yine tadı önceki gibi gelmeyecektir.Keşke herşeyi organik ve taze bulabilsek.Gönül neler istiyor.

Kudret Tezel
08-05-2012, 12:28
Merhaba sevgili arkadaşlar. Nihayet yeni sezon çalışmalarına başlıya bildim. Dün sera bekçisini kople söktüm temizledim. Bugün domates parkurumuzu boşalttım. temizlemeye başladım. Özel mesajlarlada sık sık sorulan sorulara cevap olması açısından daha öncede benzer resimlerin bu seneki yenilerini paylaşarak, arkadaşlarımızın sorularına cevap vermeye çalışacağım. Drenajın su giderini tıkamaması, su giderinin filtre durumu , büyüklüğü gibi sorulara görsel olarak cevap verme niteliğine dikkat edeceğim.
Bu söylediklerimi bir iki gün içinde tamamlıyacağımı umuyorum.

Kudret Tezel
10-05-2012, 21:56
Yeni sezon çalışmalarını bir iki gün içinde tamamlarım demiştim ama iki gündür hava çok rüzgarlı çalışmama müsaade etmiyor.

dispaser
11-05-2012, 07:36
kolay gelsin sn. kudret tezel..

volkanboz
14-05-2012, 09:01
arkadaşlar 1 dönüm seranın malıyetı kac tl dır

volkanboz
14-05-2012, 09:05
s.a arkadaşlar 3 arkadaşısız 2 dönüm arazı alıp tekırdag ılınde topraksız tarım yapmak ıstıyoruz hıc bırımızın bılgısı yok ben solar panel uzerıne elektık eldesı ve ısıtma ısınde calısıyorum ısımdede profosyonelım seranın ısıtmasını elektrık gıderlerını dusunmuyorum serayı su sıstemlerı ıle peteklerle ısıtmayı dusunuyor ve elektrıgınıde elektrık aksamınıda gunes pıllerı ıle yapıcam ondan sıkıntım yok yanlız profosyonel olarak ılk etapda 1 donum serayı kac bın tl kurarım kım yardımcı olurrr ılgılenırsenız sevınırım saygılarla Volkan Boz

nicea
14-05-2012, 09:43
yapmak istediğiniz seraya ve içindeki otomasyon sistemlerine göre fiyat değişir.tahminimce 20.000' den başlar 120.000'e kadar artabilir hatta geçedebilir.bildiğim kadarıyla anahtar teslim modern topraksız sera kurulumu için dönümüne 50-60.000 eurolardan bahsediliyor.bende size bir soru sorayım , yapmayı düşündüğünüz ısıtma modelinden biraz bahseder ve fiyatlar hakkında bilgi verirmisiniz.

volkanboz
14-05-2012, 11:13
arkadaşım kendım solar enerji üzerinde çalışıyorum söğle iza edeyım 3 adet guneşden su ısıtma sıstemı kurup araya bı motor koyup peteklerde cevırıcem kısın 45 ile 60 dereceye kadar su ısıtıyo buda serayı ısıtmamda yardımcı olur gunesın olmadıgı zamanlarda ıse rezıstans sayesınde ısıtıcam suyu yıne peteklere verıcem elektrıgı kendım uretıcegım ıcın sıkıntı olucagını dusunmuyorum tahmını masraf olarak 3bın tl su ısıtma sıstemını verır ufak bı basınc motoru ve petek boru malıyetı tahmınım 10bın tl bulmadan ısıtma ısını bıtırrım 10bın tl abartarak yazdım

nicea
15-05-2012, 14:55
bu kadar düşük bi bütçeyle oluyorsa o zaman jeotermal kaynak aramaya gerek yok.çalışmalarınızı merakla bekliyorum.

ekaragoz
15-05-2012, 23:52
arkadaşım kendım solar enerji üzerinde çalışıyorum söğle iza edeyım 3 adet guneşden su ısıtma sıstemı kurup araya bı motor koyup peteklerde cevırıcem kısın 45 ile 60 dereceye kadar su ısıtıyo buda serayı ısıtmamda yardımcı olur gunesın olmadıgı zamanlarda ıse rezıstans sayesınde ısıtıcam suyu yıne peteklere verıcem elektrıgı kendım uretıcegım ıcın sıkıntı olucagını dusunmuyorum tahmını masraf olarak 3bın tl su ısıtma sıstemını verır ufak bı basınc motoru ve petek boru malıyetı tahmınım 10bın tl bulmadan ısıtma ısını bıtırrım 10bın tl abartarak yazdım

Sayın Volkan Boz,
Sizden ricam koyacağınız rezistans gücünden bahseder misiniz? Ayrıca acaba bu gücü kaç güneş paneliyle karşılayacaksınız? Bu güneş panelleri dahil tutar gerçekten 10.000 TL ise, ben bu sistemi size kurduracak çok kişi olacağını düşünüyorum. Lütfen bir kez daha inceler misiniz?

volkanboz
16-05-2012, 08:16
ekaragöz ben sadece su ısıtma ıle 10bı tl gıbı bır malıyet cıkardım elektırıgı olan bı ortam ıcın eger bunu solar panel ıle yapıcaksam mutlaka malıyetım artıcak bılıyorum sunu ıza edeyım sadece petekler su ısıtmalar motor vb gerekler ıcın 10bın tl dedım saygılar

volkanboz
16-05-2012, 08:21
4 adet = su ısıtma sıstemı :4 bın tl
petekler borular 1 motor 2 adet rezinstans 800watlık : 6 bın tl
2000 wat : solar panel 4000$
3 kw : inverter 500$
20amp : 2 adet sarj unıtesı 200$
artı kablolar ve benzerı araclar 250$
akü 2500$

Kudret Tezel
16-05-2012, 21:32
Sevgili arkadaşlar bir iki gün içinde çalışmaları bitireceğimi ummuştum ama evdeki hesap çarşıya uymadı.
çalışmaların aşama aşama resimlerini çektim, sizlerle paylaşacağım.
14 mayıs pazartesi günü sarıcan arkadaşımızla buluştuk fideleri aldık. 15 mayıs salı günü biraz yağmur yağmasına rağmen fide dikimi bitirdim. Ancak internetteki arızadan dolayı birşey yazamadım. İnternetin azizliğine uğramassam aşama aşama anlatacağım.
Sevgili arkadaşlar bu resimlerin benzerleri eski forumlarda var ancak soruları cevaplıyacak kadar detaylı değil . Umarım sorulara cevap verebilecek resimler çekmişimdir.
8 mayıs salı günü işe koyuldum bütün parkuru boşalttım.yıkadım temizledim,montaja başladım.

yalandünya59
16-05-2012, 22:22
Sevgili Volkanboz hemşehrim,

İlkönce bu tatlı maceraya ve platformumuza hoş geldiniz.

Düşünceleriniz çok güzel ancak size önemli bir uyarı yapmak istiyorumki, boşu boşuna zaman kaybetmenizi istemem.

Seraya ısıtma ne zaman gerekir? ****** kışın, peki kışın güneş varmıdır?.****** yoktur.
Dolayısıyla güneş paneli değilde, size şiddetle rüzgar türbinini tavsiye ederim.
Çünkü güneş panelleri kendi güçlerinin (Max.Power) % 10 kapasitesinde çalışırlar,
yani sizin 100 watt diye hesap ettiğiniz 1 panel kış ayında (şubat) ayında 10 wattı geçemez.
Hatta güneş panellerinin arka kısmında bulunan etiketinde aynen şöyle yazar;

Bu panel maksimum gücünü 15 Temmuzda, hava sıcaklığı 25 derecenin üzerinde 3.kriter ise öğlen 13.30 der.

Size tavsiyem ilk başlarken sezonluk yani Nisan-Kasım ayları arasında sezonluk dikim yapmanızdır, ısıtma işine biraz kazanın kendini amorti etsin ondan sonra koyarsınız 5 kw'lık 1 rüzgar türbini olur biter.
Saygılarımla, başarılar diliyorum...

Kudret Tezel
16-05-2012, 22:31
Resimlerde saç tablalar ve ayakların boyaları bozulmuş paslanmış görünüyor ama bu sene idare eder. Teknelerin demir ayağa bağlanabilmesi için şablonla delinmiş 3 adet delikvar ayaktaki vidaları karşılıyan. Tekneler bu üç delikle ayağa sabitlenir. önce 50 mm lik lastik pul, üstüne polyamit levhadan yapılmış 5 mm lik pul, ve 20 mm çaplı 5 cm boyunda poltamit somun. Bu somunlarla tekneler ayağa sıkılıyor ve somunların bulunduğu yerleri kesilerek delinmiş, bina mantolama işlerinde kullanılan bir tür köşe plastiği. Bu plastik kapak teknenin tam ortasında boydan boya bir drenaj boşluğu sağlıyor. ve üzerene yine inşaatlarda kullanılan , sıvayı tutması için kullanılan mavi elek.
Bu elek tekne içindeki agregatın drenaj kanalına düşüp drenaj deliğinin tıkanmasına mani oluyor.Polyamit somunların ucundaki deliklerden geçip kanca şeklinde kıvırdığım plastik kaplı yeşil tellerde askı iplerinin bağlantı noktası oluyor. Bu noktaların tam üst izdüşümlerinde iplerin diğer ucunun bağlandığı kanca delikleri var ve kancayla bağlanan ipler sabit iki nokta arasında geriliyor. Rüzğar sert te esse bu iplere bağlanmış domateslere fazla zarar veremiyor.

Kudret Tezel
16-05-2012, 22:57
Sonra coco-pead ve perlit karışımı agragatı doldurup parkurumuzu dikime hazır hale getirdik. Drenaj borusunun altına drenaj tankımızı bağlayıp içine drenaj suyunu ana besin tankına basacak motor, ve su seviyesinin maksimum - minumum noktalarını ayarlıyacak seviye elektrotları. Teknelerin üstüne hem görsellik adına hemde teknelerin yayvan laşarak deforme olmaması için ahşap
cerçeve. Ve bu çerceve üstüne monte edilmiş 3 adet sulama borusu.
Sonra sera bekçisininin üstüne oturacağı 6 adey 70 lik pimaş manşonu, üstüne 2,5 mm lik saç tabla , üstüne sera bekçimiz ve çalışır vaziyete gelmiş domates parkurumuz.
Sevgili arkadaşlar herzaman tekrarladığım gibi fide dikim işlemi en son işlem olmalı. parkurunuz hatasız düzenli bir biçimde çalışmaya başladıktan sonra fidelerimizi dikmeliyiz. Aksi taktirde fideler dikildikten sonra çıkacak problemlerin bir çoğunu dikim yapıldığı için yapılamaz hale gelir.
Yaptığım işlemleri adım adım anlatmaya çalıştım. Yeni sistem kuracak arkadaşlarıma nekadar faydası olur bilmiyorum ama en azından bir fikir verir diye düşünüyorum.
Böylece bu sezon fidelerimiz 15 mayıs 2012 tarihi itibarı ile dikmiş bulunuyoruz. Gelişmeleri yine hep birlikte takip edeceğiz.
Herkese başarılar dilerim. Kolaygelsin.

jibuti
17-05-2012, 09:07
Ellerine sağlık kudret amcam yine yeniden çalışıyorsunuz.Ellerinizden öperim.

kitayra
18-05-2012, 09:53
Arkadaşlar merhaba,
Ben Ankara'dan Murat.
Başta Kudret Bey ve diğer arkadaşların çalışmalarını ilgiyle izliyorum. Artık izleyici olmadan, balkonumda bende bu işi yapmak istiyorum. (Yani bana da bulaştı.)
Ankara' bu tür malzemeleri (besin eriyiklerini ve yapım malzemeleri) toplu olarak satın alabilieceğim adresleri arkadaşların paylaşmasını diliyorum.
Herkese kolay gelsin. Teşekkürler...

yalandünya59
18-05-2012, 15:14
Sevgili Hemşehrim kitayra. (Şehir kısmında Tekirdağ yazıyor doğrumu?)

Balkonunuzda bu çalışmaya başlayacağınız için bence 25-50 kg'lık gübrelerle
evi doldurmanıza gerek yok (ayrıca yekün tutar). Besin kitlerini üstadım Kudret TEZEL'den
temin edebilirsin.
Özelden mesaj atarsan sana yardımcı olacaktır.
Saygılar...

kitayra
18-05-2012, 16:42
Sayın Yalandünaya59,
Aslen Amasya'lım. Yıllarca Çorlu'da çalıştıktan sonra emekli oldum. Artık Ankara'dayım.
Yinede hemşehrim olarak hitap etmeniz beni çok sevindirdi. Oğlum Çorlu doğumlu.

Gerekli güncellemeleri yaptım. İlginize teşekkür ederim.

Kudret Beye yük olmak istememiştim. Ama doğrusu onun yardımlarıyla yola çıkmak sanırım.
Tekrar teşekkür ederim.

volkanboz
22-05-2012, 12:29
selam yalan dun ya ben ruzgar turbını ıle ugrastım 5 sene onun ıcın ondan asla kurmam ben kendım solar enerjı uzerıne ısletmem var konyada ıstanbulda şanlıurfada ankarada tekırdgda bı cok proje yaptım onun ıcın solar panellerın gucunu cok ıyı bılıyorum ben bunu projelendırıcem oldugu zaman burayada yazıcam ıcınız rahat olsun %40 kayıpla hesaplamalarımı yapıcam zaten saygılar

volkanboz
22-05-2012, 12:36
yalandunya59 suan 1350m2 bı arazı alıyorum corlu yakınlarında profosyonel bı fırma ıle gorustum 650mt2 bı sera kurmak ıcın yaklasık 55bın tl ıstedıler sadece bılgısayar sıstemı olmuyucak laylon degıl plastık veya cam sera yapmayı dusunuyorum 100tl lık bı butce ayırdım bu ıse kredıler ıle ugrasıyorum bı aksılık cıkmaz ısee allahın ıznı ıle bu ıse hıc bır bılgım olmadan 100 tl bı butce ıle gırıcem yapıcagım bu ısı ınat ettım bıkere :) olmazsada yapıcak bısey yok canımız sagolusn demekten baska antalya kokenlı bır fırmayla pazarlık asamasında yım arazıyı yarın oburgun satısını alıcam kısmet se saygıalr

yalandünya59
22-05-2012, 21:32
Sevgili Volkanboz hemşehrim,

İnşallah hayırlısı olur araziyi alırsınız ve bu işe başlarsınız.
Antalyadan buraya gelmeleri çok masraflı olmazmı, bu işi İstanbulda ve Çanakkalede yapanlarda var iyi araştırın.
100 TL derken 100.000 demek istedin herhalde, 650m2 1 sera için bence çok para, ama genede siz bilirsiniz ******, derinlemesine araştırın derim.

Bizim burada 4 serası olan bir Ekrem amcamız var, ben onunla tanışıp bu işi sorduğumda 'seracılıkmı yapmak istiyorsun?' diye sormuştu, bende hayır ama gelecekte olabilir demiştim oda bana. 'SABRIN VARMI, SABIRLI BİR İNSANMISIN' diye sormuştu, bende ona hemde tahmin edemeyeceğin kadar demiştim. Bu işte anladığım kadarıyla ' SABIRLI'olan kazanıyor, girdikten sonra tek dileğim Allah sana sabır versin, inşallah herşey gönlüne göre olur. Saygılar...

malbman
22-05-2012, 23:18
Sayın volkanboz, yanlış hatırlamıyorsam forum üyelerimizden ve aynı zamanda moderatörlerimizden todor arkadaşımız modüler sera üretimine başlamıştı. İsterseniz kuracağınız sera için bir de kendisiyle görüşün. Mutlaka yararı olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar.

volkanboz
25-05-2012, 22:55
arkadaslar 35bın tl arazı asvalta sıfır bı yer 1500m2 55bın tl 650m2 arsa olarak on pazarlık yaptık amatabıkı bu fıyatı adamlar ıstedı daha ındırım fılan ıstemedım tabıkı onuda ıstıyıcez ben sadece gıderler ıcın total olarak 100bn tl cıkardım

süleymanizmir
28-05-2012, 15:06
Sonra coco-pead ve perlit karışımı agragatı doldurup parkurumuzu dikime hazır hale getirdik. Drenaj borusunun altına drenaj tankımızı bağlayıp içine drenaj suyunu ana besin tankına basacak motor, ve su seviyesinin maksimum - minumum noktalarını ayarlıyacak seviye elektrotları. Teknelerin üstüne hem görsellik adına hemde teknelerin yayvan laşarak deforme olmaması için ahşap
cerçeve. Ve bu çerceve üstüne monte edilmiş 3 adet sulama borusu.
Sonra sera bekçisininin üstüne oturacağı 6 adey 70 lik pimaş manşonu, üstüne 2,5 mm lik saç tabla , üstüne sera bekçimiz ve çalışır vaziyete gelmiş domates parkurumuz.
Sevgili arkadaşlar herzaman tekrarladığım gibi fide dikim işlemi en son işlem olmalı. parkurunuz hatasız düzenli bir biçimde çalışmaya başladıktan sonra fidelerimizi dikmeliyiz. Aksi taktirde fideler dikildikten sonra çıkacak problemlerin bir çoğunu dikim yapıldığı için yapılamaz hale gelir.
Yaptığım işlemleri adım adım anlatmaya çalıştım. Yeni sistem kuracak arkadaşlarıma nekadar faydası olur bilmiyorum ama en azından bir fikir verir diye düşünüyorum.
Böylece bu sezon fidelerimiz 15 mayıs 2012 tarihi itibarı ile dikmiş bulunuyoruz. Gelişmeleri yine hep birlikte takip edeceğiz.
Herkese başarılar dilerim. Kolaygelsin.

Kudret bey,şahane olmuş eline sağlık.Hocam daha önce kum karıştırıyordunuz şimdi kum yok,daha iyi olacağını düşündüğünüz için mi cocopeat-perlit yaptınız? Bol ürünler

yasargür
28-05-2012, 16:51
Sn. Kudret bey ben yaşar (hanım) bu sayfaları günlerce inçeleyerek balkonumda pimaş içerisinde domates çilek ve biber ekmeye karar verdim. Yaptıklarımı size yazarak nerelerde yanlışlık yaptıgımı söylemenizi rica edecegim. Pimaşı deldim içine perlit koydum. Pazardan aldıgım domates,biber ve çilek fidalarının poşet içerisindedi topraklarını biraz azaltarak perlit dolu pimaşın içine yerkleştirdim .Serum hortumu yardımıylada marketten aldıgım damlalıklarlanda sulama yapmaya başladım ama çileklerim kurudu inatla tutmadı domatesler ve biber şimdilik yaşıyor ama ben bir yerlerde yanlış yapıyorum sanırım çünkü yalancı çiçek açıp duruyorlar. Buraya kadar yaptıgım işlem doğrumu? ve sizden topraksız tarım için gübre rica edecegim yoluma nasıl devam edebilirim bana yardımcı olusanız memnun olacagım acaba aşama aşama benim anlayacagım dilden yazarmısınız kolay gelsin
Adres. Atatürk bul. Mert apt.k.4 d:18 Adakent Beylikdüzü İstanbul
leopard_6@hotmail.com burdan iletişim kurabilirsiniz

cumayilmaz
28-05-2012, 17:58
Kudret bey bende topraksız tarıma yeni başlayacağım ilk etapta domates yetiştirmeyi düşünüyorum bana fide ve gerekli gübreler lazım bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.
cmylmz007@hotmail.com
0532 710 4206

mero.1312
29-05-2012, 23:28
balkonda bu tarım için gördüğüm örnekleri uygulamak için gereksiz eşyaları atıyorum ama final döneminde bu işe merak sardığım için fideler beklerken büyüdüler acaba besin eriyiklerini nereden temin edebilirim ?

Füsun Çağırgan
30-05-2012, 01:35
Sn. Kudret bey ben yaşar (hanım) bu sayfaları günlerce inçeleyerek balkonumda pimaş içerisinde domates çilek ve biber ekmeye karar verdim. Yaptıklarımı size yazarak nerelerde yanlışlık yaptıgımı söylemenizi rica edecegim. Pimaşı deldim içine perlit koydum. Pazardan aldıgım domates,biber ve çilek fidalarının poşet içerisindedi topraklarını biraz azaltarak perlit dolu pimaşın içine yerkleştirdim .Serum hortumu yardımıylada marketten aldıgım damlalıklarlanda sulama yapmaya başladım ama çileklerim kurudu inatla tutmadı domatesler ve biber şimdilik yaşıyor ama ben bir yerlerde yanlış yapıyorum sanırım çünkü yalancı çiçek açıp duruyorlar. Buraya kadar yaptıgım işlem doğrumu? ve sizden topraksız tarım için gübre rica edecegim yoluma nasıl devam edebilirim bana yardımcı olusanız memnun olacagım acaba aşama aşama benim anlayacagım dilden yazarmısınız kolay gelsin
Adres. Atatürk bul. Mert apt.k.4 d:18 Adakent Beylikdüzü İstanbul
leopard_6@hotmail.com burdan iletişim kurabilirsiniz

Siz soruyu Kudret beye sormuşsunuz ama ben de merak ettim, pazardan aldığınız fideler toprakta mı yetişmişti? Bu forumdan yaptığım incelemelerde, topraksız tarım yapılacak fidelerin toprakta yetişmemiş olması gerekiyor şeklinde anlmıştım.

Yanılıyorsam Kudret bey beni de uyarır dilerim.

Kudret Tezel
30-05-2012, 10:04
Merhaba sevgili arkadaşlar. Evinizde amatörce topraksız tarım denemeleri yapmak içinde, profösyonelce topraksız tarım yapmak içinde bilgi alabileceğiniz en büyük sitenin üyelerisiniz. Burada topraksız tarım yapmak için hertürlü bilgi ve uygulama mevcut. Ancak ****** bazı durumlarda soru sormakta en tabii durum. Genel olarak ilgili soruları forum sayfalarında , ama özel konuları özel mesajla sorarsak luzumsuz sayfaların çoğalmasına mani olmuş oluruz.
Sayın yaşargül hanımın sorduğu soruya sayın Füsun Çağırganın verdiği cevap önemli. Sayın Füsun Çağırgan toprakta yetişen fidenin topraksız tarımda kullanılamıyacağını yazmışlar, ancak böylebir kaideye rastlamadım. Her fide topraksız tarım sistemi ile büyütüle bilir.Ancak toprakta yetişen fidenin köklerini topraktan temizleme sırasında dikkatli olup köklerin zelenmemesine özen gösterilmelidir.
Sayın süleymanizmir, bu işe başladığım zaman pratiğim yoktu malzemeleri nerelerden bulabileceğimi bilmediğimi bırakın , ne olduklarını dahi bilmiyordum. Sistemi yakınımdaki bir markette bulduğum torf ve inşaat malzemesi satan bir nalburdan aldığım kumla karıştırarak başladım. Ve başarırılıda oldum. Değiştirmek luzumu hissetmedim. 5 sene kullandıktan sonra torf iyice özelliğini kaybetti su geçirmez oldu. Busefer coco-pead ve perlit karışımını uyguladım, yaptığım küçük denemelerde coco-peat ın güzel bir malzeme olduğunu tesbit etmiştim. Söylemek isterimki coco-pead ve perlit karışımı gerçekten çok mükemmel bir agregat. Ancak kaç sene kullanıbilir bilmiyorum, ama yine aynisini tercih ederim. Herkese başarılar dilerim.

aydın
30-05-2012, 16:22
Kudret Hocam, kesinlikle cocopeat muhteşem. 2 gün önce bir internet sitesinden 1 paketini 15,50 tl'ye temin ettim.

İçine tam 45 lt su koydum, banamısın demedi :D

BUNCA YILDIR BALKONA HEM DE 3. KATA BOŞUNA TOPRAK TAŞIMIŞIM.

Odamdaki küçük halıya kat defa sürülmesine rağmen zerre kadar iz bırakmadı. Annem'le bu kez aram açılmadı. (daha doğrusu farketmedi :p )

Nasreddin hocanın hesabı leğen doğurdu :p

Hem hafif, hemde bomba :eek:

302392

302391

302393

302394

Kudret Tezel
31-05-2012, 22:15
Merhaba sevgili arkadaşlar.15 mayıs salı günü fideleri diktim yağmur rüzğar bütün olumsuzluklar sanki beni bekliyormuş. 19 mayıs cumartesi günü sera bekçisi işbaşı yaptı.Ancak o gün aldığım bir haber üzerine gece 24.00 otobüsü ile Ankaraya yola çıktım ve sabaha karşı henüz varmadan üzücü haberi aldım. Hastamızı kaybettik. Ankaradan Kdz Ereğliye geçtim ve orada 4 gün kaldım 23 mayıs çarşamba akşamı İstanbula döndüm .Sera bekçisinden emindim ama öbür parkurda biberler, ve salatalıklar vardı. Geldiğimde bekçinin stokları bitmişti. nezaman bitti bilmiyorum.Yağmur çok yağdığı için sera bekçisi drenaj suyunun EC sini ayarlamakta oldukça fazla besin tüketmiş. stoklar sıfırlanmış. Diğer parkurda EC 0,6 lara düşmüş tanka sadece yağmur suyu dolmuş. Stokları yeniledim , öbür parkurun EC sini ayarladım cuma günü tekrar Ereğliye gittim. 28 mayıs pazartesi günü İstanbula döndük eşimle birlikte ve hayata bıraktığımız yerden devan ediyoruz. Her nekadar zor olsada.
Arkadaşlar fide dikiminden bugüne kadar yani tam 15 günlük yol hikayesi bu. Fideler neyazık ki doğru dürüst 5-6 günlerini mutlu geçirebildiler. kalan zaman yağmurlu , kapalı, rüzğarlı. Tabii durum böyle olunca gelişmelerin mükemmek olduğu söylenemez. Resimlere bakıp yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim

Kudret Tezel
31-05-2012, 22:52
bugünkü resimler.

Kudret Tezel
31-05-2012, 22:58
Arkadaşlar görüldüğü gibi amatör açgözlülüğü yine galebe çaldı ve daha önce bir tekneye 2 fide dikmişken sabah kalktığımda üçüncüleri dikkim. Amatörlük zor iş.
Resimlerin pek içaçıcı olduğu söylenemez bundan sonraki çekimlerde daha dikkatli olacağım.

cemilcekic
05-06-2012, 20:20
Saygıdeğer Kudret Hocam ve değerli topraksız tarım meraklısı arkadaşlar;
Bu siteyi 1-2 ay önce görene kadar topraksız tarım hakkında hiç bilgim yoktu. Buradaki bilgileri okur okumaz deneme yapmaya karar verdim. Herkese olduğu gibi Kudret Hocamın hızlı techizat ve gübre desteğiyle 24 mayıs günü sistemi kurup, 3 adet domatesi perlit hydroton karışımlı saksılara diktim (Forumun en amatör topraksız tarım meraklısı olarak acaba saksılara birer tane daha domates fidanı ilave etsemmi?) Saksıların hemen altına 40 litrelik büyük saksı yerleştirdim, akvaryum pompası ile sabah 6 akşam 9 arası her saat başı 5 dakika (dakikada 150 ml) suluyorum. İlk hafta 7,5 ph değerindeki çeşme suyumuzun ph ını nasıl düşüreceğimi kara kara düşündüm ayrıca ilk hazırladığım besin eriyiğinin prosedüre uygun litreye 10 ml A, 10 ml B stoğundan besin ilavesi ile ec değerinin 1,7 çıkması bu kadar düşük bir değer beklemediğimden beni endişelendirdi. Daha sonra limon tuzu kullanarak ph 5,5 yaptım ec değerinide besin ilaveleriyle 2,65 yaptım. Yaptıklarımda yanlışım varmı bilemiyorum değerli yorumlarınızı bekliyor saygılar sunuyorum.
305063 305064

305065 305066

nicea
06-06-2012, 08:13
Besin eriyiğini eksik eklemediğinize eminseniz bir problem yok.hatta 1.7 ms olması daha güzel.demek oluyorki kullandığınız suyun Ec değeri 0.1 ms civarı.yani oldukça yumuşak ve bu iş için ideal.
yazdıklarınızdan sanki şebeke suyunuzun Ph'ını düşürmeye çalışıyormuşsunuz gibi bir anlam çıkardım.suyunuza besinleri verip istediğiniz EC değerine ulaştıktan sonra ph ayarlamanızı yapmalısınız.

cemilcekic
06-06-2012, 10:45
Sayın nicea;
Forumda ve farklı kaynaklarda domates için uygun ec değerinin 2-5 ms olarak okuduğumu hatırladığımdan 1,7 ms düşük diye düşünmüştüm. Ec değerini 2,65 ms yaptıktan sonra ph' ı 5,5 yaptım. Yorumunuz için teşekkür eder saygılar sunarım.

optixs09
08-06-2012, 10:54
20 nisan tarihinde dikmiş olduğum salkım domates fidelerim 80 cm civarı boya geldi kudret beyin yollamış olduğu besin kitini kullanıyorum lakın domateslerin dökümü bana düşük geldi domateste dökümü artırmak için besin kite ilave bir madde koyuyormuyuz yoksa çiçek tutması için dıştan bir ilaçlama yapıyormuyuz bilgilerinize çok ihtiyacım var şimdiden teşekkürler...

amatör2012
10-06-2012, 14:38
Yeni sezonda bende sizlere katıldım;

Kudret TEZEL hocamdan hem bilgi hemde besin eriyiği tedarik konusunda, yardımlarını esirgemedeğinden dolayı teşekkür ederim.
Evde 6 katta balkonda saksılarda su petlerinde fideleri ektim.
Torfun içine yanmış hayvan gübresi ekledim 5-10 litrelik petlere yaklaşık 0,5-1-1,5 kg arası, (kokusa da yok ilginç ama)
yaklaşık 3 hafta oldu hatta hızımı alamadım dün tekrar 10 kök kadar salatalık aldım onları da diktim.
çok düzenli güneş almıyor balkon o sebeble umarım başarılı olurum yaklaşık 3-4 saat kadar.
süreci ve deneyimleri buradan paylaşarak eksiklerimi bana hatırlatmanızdan memnun olacağımı belirtirim.
genelde;
10 lt petlerde 4 kök çilek
5 lt petlerde 2 şer kök salatalık
10 lt lık petler 2 kok domates
5 lt lik petlerde 3 er biber
toplamda 30 yakın pet saksı ve saksı bulunmakta,
büyük bir saksıda ise yaklaşık 5 kg. hayvan gübresi torf ile hazırlayarak 5 kök domates dikdim.
Resimleri zamanla paylaşacağım,
Selamlar.

amatör2012
10-06-2012, 14:43
Yanmış gübrenin şelatı faydalı olabileceğini düşünerek kullandım.

Kudret Tezel
15-06-2012, 11:46
Terasımıza CEMİLE F1 cinsi domates fidelerini 15 mayıs 2012 tarihinde ekmiş ve siszlerle paylaşmıştım. 30 mayıs tarihli resimlerdede yani fide dikiminden 15 günsonraki fidelerin durumunu görmüştük. Bugün 15 haziran 2012 fideler tam bir aylık.

agriwolf
15-06-2012, 17:50
Kudret Bey Merhaba,
Sanki alan sıkışmış gibi mi Yoksa yeterlimi? Güneşlenme açısından sıkıntı olmaz mı?
1 ayda mı meyve vermeye başlıyor?
Saygılarımla,

Kudret Tezel
15-06-2012, 18:19
Sayın agriwolf, halısınız her dönemde, sıkışık oldu biraz daha az dikmeliyim diyorum, ama neyazık ki amatörlükten kurtulup her tekneye bir adet domates dikmeyi başaramadım. Bu sezonda olmadı, gelecek sezon inşallah sağ kalırsak.

aga06tr
15-06-2012, 21:17
Allah sağlıklı, hayırlı, uzun ömürler versin Kudret Bey daha bu işin entitüsünü kurduğunuzu görmek ister gönül

Kudret Tezel
15-06-2012, 22:12
Sağolun sayın aga06tr, hep birlikte inşallah

idris şenol
15-06-2012, 22:30
üstad ellerine sağlık eksik olma
ünversite imtanında 4 yanlış bir doğruyu götürür
tarımda TEK YANLIŞ, BÜTÜN YILI GÖTÜRÜR
NEYSEKİ dometesler yinede güzel görünyor
zararlılarla mücadele varmı? varsa ne kullanıyorsunuz

aga06tr
15-06-2012, 22:42
Sayın Kudret hocam bu arada yeni açtım gerci konuyu ama geçde kalsak bizde başladık topraksız tarıma bi ara bi hoca gözüyle bakıp tavsiyelerinizi lütfedermisiniz rica etsem.

Kudret Tezel
16-06-2012, 07:31
Çok güzel sevgili idris şenol, 4 yanlış bir doğruyu, 1 yanlış bir seneyi götürür.
Önemli olan balkonda birşeyler yetiştirebilmenin tadını çıkatrmak ve en önemlisi de topraksız tarım konusunda araştırmalar yapabilmek. Tabiiki imkanlar biraz kısıtlı, açık balkonun bazı dezentajları var. Siz nekadar istesenizde oyunu kuralına göre oynıyamıyorsunuz, şartlara ayak uyduruyorsunuz. Velhasıl istenilen şartları yerine getirmek zor olunca eldeki imkanlarla yetinmeye çalışıyoruz.
Şuana kadar herhangi bir zararlı ile karşılaşmadım çok şükür, ancak dün sayın süleymanizmir ile yaptığımız telefon görüşmesinde nemazal denen ilacın çok güzel bir ilaç olduğunu söylediler . Dahaönce bazı arkadaşrımızda nemazal dan bahsetmişlerdi. Aslında bir kutu alıp tedbirli olmakta fayda var diye düşünüyorum.

idris şenol
17-06-2012, 19:40
nemazeli kullanmadım fakat Antalyada bir firma organik sertifikalı ROA İSMİNDE hem gübre,hem nemotoda ve kök hastalıklarına hem yaprak hastalıklarına mantar,küf,böceklere etkili bir ürün piyasaya çıkardı nemaazel dış ülkerin ürünü bugün buldun yarın yok roa %100 türk
ayrıca Antalyada seracılarla bizzat ben görüştüm hepsi memnun ,neden roa olması
takdir yinede sizin
ROA Trkiye (http://www.roa-turkiye.com/Ana%20sayfa2.html)

Hypnosispy
18-06-2012, 06:53
G.s.k.

hkocabucak
19-06-2012, 15:18
kudret bey

kolay gelsin
bende birşeyler yapmağa çalışacağım ama bazı sorularım var
benim yapacağım sistem sislemeli olan
bitki bir kapta
sislemeli su ayrı kapta
besinler ayrı kapta
ama ben besinleri de sislemeyle vermek istiyorum.bu şekilde yapmak bitkiye zarar verirmi
bitkileri neoprene koyacaktım ama pahalı birde kaya yünü varmış buınu piyasadan nasıl temin edebilirim.
bitki solüsyonlarını hazırlamak için makro mikro nereden temin edebilirim.

yardımlarınız için teşekkürler

cesur393
19-06-2012, 18:06
Sayın Kudret Tezel
3lğ Besin eriği torba içeriklerini yazamısınız lütfen?
saygılarımla,

soilless
19-06-2012, 22:12
Çok güzel sevgili idris şenol, 4 yanlış bir doğruyu, 1 yanlış bir seneyi götürür.-------

Şuana kadar herhangi bir zararlı ile karşılaşmadım çok şükür, ancak dün sayın süleymanizmir ile yaptığımız telefon görüşmesinde nemazal denen ilacın çok güzel bir ilaç olduğunu söylediler . Dahaönce bazı arkadaşrımızda nemazal dan bahsetmişlerdi. Aslında bir kutu alıp tedbirli olmakta fayda var diye düşünüyorum.

Sevgili Kudret Bey,

teras bu sene de coşmuş, 1 ayda o küçücük fideler böyle orman oluyor. Harika!!! elinize emeğinize sağlık. Resimlerden görünmüyor ama çiçeklenme durumu nedir?

Bahsettiğiniz Neemazal doğal organik tarımda kullanılan ve neem ağacının tohumlarının yağından üretilen doğal bir böcek ve kırmızı örümcek ilacı.

Trips, afit, tırtıl kabuklu bit ve akara karşı etkili. etkisi bu tür böcekleri uzaklaştırıcı, böceklerin bunu yemeleriyle beslenme ve büyüme engelleyicisi özelliği göstermesi. Ve de en önemlisi bambus ya da bal arılarına, faydalı böceklere zararsız.

Ben geçen sene kullandım. Etkili. Bu sene de aldım. Haşere ilaçları / Pest Kontrol (http://www.magicplant.net/24-hasere-ilaclari-pest-kontrol)
bu siteden aldım. Daha uygun fiyatlı başka bir site var mı bilmiyorum. Araştırmadım.

Terasın bu güzelliğine bir nebze katkısı olsun diye 50 cl neemazal size gönderiyorum.

Ayrıca, çuha çiçeğini siz tavsiye etmiştiniz. İlaveten fesleğen, büyük yapraklı olanı reyhan ve kadife çiçeğini de konuşmuştuk. Bunları da hem böcek savar hem kök kardeşliği için dikmediyseniz aralara muhakkak dikin. Ben çok yararını gördüm.

Terasınız rüzgarlı ve havadar olduğu için mantar ve devamı virüs olacağını zannetmiyorum. Doğru mudur?

Kudret Tezel
19-06-2012, 22:34
Gerek yoktu sevgili soilles çok teşekkür ederim . Teras gerçekten rüzğarlı mantar hastalığı hiç görmedim ama zaman zaman böcek görüle biliyor. Bu arada uğur böcekleride görüyorum, sanırım biyolojik mücadele haberim olmadan sürdürülüyor. Daha önceki konuşmalarımızda dedim gibi salatalık ve biberler arasında reyhanlar var .Üç kök reyhan ektim. Ben çok etkili olduğuna inanıyorum. Ama bu sene zarar bir haftadır durmadan esen rüzgardan oldu domateslerin bile bazılarının uçları kırıldı . Rüzğar değil inanın fırtına. biberler ve salatalıklar toparlanabileceklermi bilmiyorum hepsi perişan oldu.
Alakanıza teşekkür ederim zahmet ettiniz sağolun.

soilless
19-06-2012, 22:43
Sevgili Kudret Bey,

Aslında şöyle genel olarak düşünüp, değerlendirdiğim de sizin gayret, emek ve sınırsız bilgi paylaşımlarınızla Topraksız tarıma yaptığınız öncülük, besin eriyiği ve Sera Bekçisi bence çok daha fazla kişi tarafından değerlendirilme şansına sahip.

Çünkü sadece topraksız tarım seralarında değil ayrıca son zamanlarda İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdeki konut projelerinde KAT BAHÇELERi, (ortak kullanım veya konuta ait) bahçe katı dubleks, Teraslar ve hatta çatı bahçeleri, çatı havuz alanları çokça yeralmaya başladı. Zaten büyük şehirlerde artık eskisi gibi bahçe içinde konut projelendirmesi imkansıza yakın hale geldi.

Özellikle Sera Bekçisi bu projelerden konut alan ve günlük yaşam koşuşturmaları içinde kat bahçesi ve terasında nefes almak isteyenler için çok net bir tercih olacağını zannediyorum. Sera Bekçisi Trade mark olmalı artık. Ne dersiniz???

soilless
19-06-2012, 22:47
Demek ki o güzelliğe benim de katkım olsun diye o kadar katı çıkıp gelmiştir uğur böceği :))

soilless
19-06-2012, 22:54
Çiçeklenme durumları nasıl Kudret bey?

Kudret Tezel
21-06-2012, 09:23
Günaydın sevgili soilless, sorunuzun cevabı biraz gecikti zira dün önemli bir deney peşindeydim. O deneydende bahsedeceğim, ancak önce sorunuza cevap vereyim: arkadaşlarım beni yanlış anlamazlar herhalde, bunu sera bekçisine paye çıkartmak adına söylemiyorum gerçekten sera bekçisi övgüyü hak ediyor. Topraksız tarım onunla bir zevk.
Sadece sizi EC ölçmek tamamlamak suyuna bakmak vs.. vs den kurtarmıyor,bitkinin enbüyük sıkıntısı stresinide yok ediyor veya askariye indiriyor. Nasılmı?. malbman arkadaşımız ( Askıya alınmış saksıda salatalık yetiştirme (http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=340&page=1)) bu lingte yeni bir konu yazdı konu üstünde yazıştık. Orada sistemin bitkide stressiz bir büyüme sağladığı strese sebep olmıyacağı konusunda bazı fikirler türettik. ve ufkumuz biraz açıldı Sera bekçisinin yaptıkları hakkındaki düşüncelerime yenileri eklendi. Sera bekçisi bitkinin çok inişli çıkışlı EC diyağramını minumum aralıklarda kontrol ettiği için bitki, beslenme stresinden uzak, normal gelişmesini gösteriyor. tabiiki benim şartlarımda sadece beslenme stresi. Zira açık bir ortamda Rüzğar yağmur sıcaklık ayrı bir fasıl ama bence bunlar çok önemli değil, zira bitki normal koşullardada doğada bu olaylarla karşı karşıya. Ancak beslenme konusunda ona kucak açan toprak ananın sağladığı şartlara yakınını sağlamak çabasında sera bekçisi.
Şimdi gelelim son sorunuza '' çiçeklenme nasıl '' Bu sorunuza doğru cevap verebilmek için domatesleri yakından inceledim . Boyları kökboğazından 140-150 cm. Beşinci çiçekleri açmış alttaki 4 çiçek meyve tutmuş vaziyette. En alttaki meyveler 5-6-7 cm çap gibi en üsttekiler yani 4. salkım fındık veya biraz büyüklü küçüklü. Ancak bunu hiçbir zaman gale almıyorum zira ben domatese laiki ile bakamıyorum. Bu sene mutlaka bakacağımı söylemiştim ancak ben görmeden büyüyen koltuklar çiçek açmış bile.
Dün yaptığımız deneye gelince daha doğrusu deney hazırlığına, İstanbul Şilede yazlığı olan, ayni iş yerinde çalıştığımız, 42 senelik arkadaşımla konuşurken sistemi burada kuralım dedi. Bende dün Şileye gittim. Çok güzel bahçeli bir yazlığı var. Sistemi kurduk gelişmelerden tabiiki sizleri haberdar edeceğim.
Yaşamanın anlamı her gün birşeyler öğrenmektir. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

Kudret Tezel
21-06-2012, 10:45
Yapmış olduğumuz sistem çok basit. Bitkinin ihtiyacı olan besini birdefada veriyorsunuz bitki bütün gelişimini tamalayınca kadar hiçbir işlem istemiyor.

soilless
21-06-2012, 22:57
Yapmış olduğumuz sistem çok basit. Bitkinin ihtiyacı olan besini birdefada veriyorsunuz bitki bütün gelişimini tamalayınca kadar hiçbir işlem istemiyor.

Kudret Bey,

- Bu sistem tamamen kapalı mı? Gördüğüm kadarı ile hiç hava girişi yok? Tankın içindeki hava ne kadar yeterli olur?

- Buharlaşma olmayacak mı? Olmasa bile EC değişimi sözkonusu olmaz mı?

Bunlara kısaca yanıtınız sonrası kendi görüşlerimi açıklamak isterim.

Bu foruma ilk girdiğim ve balkonda yaptığım Durgun suda domates yatiştirme denememe benziyor. O denemeyi de tayland (tarım bakanlığı idi sanırım) sitesinden örneklemiştim. Köklerin bir kısmı besinli suda bir kısmı ise hava için su ile kapak arasında yer alıyor idi. Sonuç mu? Yarın o denemeye ilişkin resimle örneklendirdiğim sayfayı bulup öyle paylaşayım.

yasargür
23-06-2012, 15:47
Merhaba kudret bey nasılsınız .Gönderdiğiniz gübreyi kullandım Teşekkür ederim ama bir sorunum var biberim habire çiçek açıyor ama meyva vermiyor bu beni çok üzüyor acaba nedeni ne olabilir bana yardımcı olmanızı rica edecegim kolay gelsin.

Kudret Tezel
23-06-2012, 19:03
Merhabalar sayın yaşargür, kaynaklar domates biber salatalık vs sebzelerde çiçek dökülmesinin bir çok sebepleri olabileceğini söylüyor . Kalsiyum eksikliği, iz elemen eksikliği sıcaklık ortam şartları gibi birçok sebebi olabilir diyor. Ancak en önemli sebeplerden birininde polen yiyen zararlılar olduğunu ,polenleri yenen çiçeklerinde kuruyup döküldüğünü yazıyor. Besin eriyiği ve beslenme problemini pek düşünmüyorum zira öyle bir şey olsa herkeste ortak bir şikayet olur. Ancak polen yiyen zararlıları kontrol etmek lazım. Bir mercekle çiçekleri kontrol etmekte fayda var. Bu konuda yorum yazacak arkadaşlarada şimdiden teşekkürler.

idris şenol
23-06-2012, 19:48
Merhaba kudret bey nasılsınız .Gönderdiğiniz gübreyi kullandım Teşekkür ederim ama bir sorunum var biberim habire çiçek açıyor ama meyva vermiyor bu beni çok üzüyor acaba nedeni ne olabilir bana yardımcı olmanızı rica edecegim kolay gelsin.
1..balkonunuz kapalımı ,aşırı ısma olailir
2..balkon cepheniz nasıl kuzey,güne ,doğu batı,,günde kaç saat güneş alıyor
3..dikim sıklığı nasıl
4..ec ,ph hava vs düzgün çalışıyormu
topraksız tarım en ufak eksiklikte hızlı ve etkili sonuç verir

soilless
24-06-2012, 21:55
1..balkonunuz kapalımı ,aşırı ısma olailir
2..balkon cepheniz nasıl kuzey,güne ,doğu batı,,günde kaç saat güneş alıyor
3..dikim sıklığı nasıl
4..ec ,ph hava vs düzgün çalışıyormu
topraksız tarım en ufak eksiklikte hızlı ve etkili sonuç verir

Sn İdris Şenol,

ilk 4 sorunuz doğru bunlar bitki gelişimi, çiçeklenme, meyve tutumu için doğru ancak son yorumunuza katılamayacağım. Çünkü son cümlenizdeki yorum sanki topraksız tarım çok özel ve zor şartlarda yapılan ve de en ufak eksiklikle olumsuz sonuç yaratacakmış intibası yaratıyor. Hayır yok böyle bir şey.

Aksine Topraksız tarım en kolay yapılan tarımdır. Bence neden en kolay?? Çünkü hep şöyle anlattım çevreme; Topraksız tarımdaki bitki villada yaşıyor, topraktaki bitki normal mahallede.

Neden?? çünkü topraksız tarımdaki bitki alması gereken besini en hazır ve en optimum özellikte hemen kökünün etrafında alıyor.

Toraktaki bitki ise o toprağın yapısına, özelliğine bağlı olarak şanslı veya şanssız olarak istediğini bulabilmek için kök geliştirip, besini suyu aramaya veriyor tüm enerjisini

İster topraksız tarım olsun ister topraklı tarım olsun ister balkonda olsun ister serada isterse bahçede tarlada olsun;

balkon kapalı ise, Serada yeterli iklimlendirme yoksa
bitki yeterince güneş almıyorsa veya aşrı güneşe maruz kalıyorsa,
çok sık dikilmiş ise,

besini,organik maddesi, gübresi, suyun, toprağın ph ı uygun değilse, büyümez, gelişmez, çiçek tutumu zor olur, çiçek döker, meyve tutmu az olur, tutsa bile ticari özellikte olmaz, verimsiz olur

soilless
24-06-2012, 21:59
Bitkinin kültürel bakım şartları bence topraksız tarımda da topraklı tarımda da aynıdır. Topraksız tarımın en önemli özelliği besini bitkinin tam istediği özellikte hemen kökün yanında vermesi bu nedenle, erkenci olması, daha verimli olması ve de sağlam güçlü bir bitki olması nedeniyle tüm zararlılara karşı daha sağlıklı ve daha dirençli bir bitki olması.

soilless
24-06-2012, 22:01
Bilgisayar yazılımında bitki yetiştirmiyoruz ki en ufak açık virüs ile yıkılsın :)

soilless
24-06-2012, 22:11
Şu an bu sene hem topraklı tarımı hem topraksız tarımı balkonumda aynı koşullarda yapıyorum, Domates ve biber için. Yani sıcaksa sıcak, rüzgarsa rüzgar, su aynı saksı aynı, fark var mı ??? evet var. hangisinde fark var? herhangi bir imtiyaz yapılmışmı birinden diğerine? herşey ve farkı 1 2 hafta sonra tüm gelişim resimleri ile beraber yayınlayacağım.

soilless
25-06-2012, 21:05
Sn İdris Şenol,

mesajınız üzere yazdığım görüşlerim Topraksız Tarım adına yapıcı olduğuna inandığım görüşlerdi. Sizin mesajınız üzerine yazmama rağmen sizce de beğenilmesi forum adına Topraksız Tarım adına yapıcı paylaşımın çok güzel bir örneği.

Saygılarımla

soilless
26-06-2012, 21:35
Bu sene ilk defa tohumdan domates ve biber yetiştiriyorum. Daha önce hazır fide alıyordum.

Neden bu sene tohumdan??

Çünkü geçen yaz komşum Ispartada meyve bahçesi olan babasının yetiştirdiği elma ve bunun yanında domates de getirdi.

Domatesleri görünce ticari olarak üreticiliğini yaptıkları elmalardan önce domatesler için teşekkür ettim. Tabii bakakaldı neden sadece domatese teşekkür ettim diye :))

Gerçekten ince kabuklu, etli, çatlama, hastalık, vs olmayan çok sağlıklı mükemmel düzgün formlu,ve kırmızı renkli köy domatesi ile çanakkale domatesi görünümünde harika kahvaltılık ve de aynı zamanda yemeklik domatesti. Belki domates çeşitlerini bilen üyelerimiz hemen ismini verebilirler ama bu domatesi çoğaltmak ve çevrede yaygınlaştırmak gerekirdi.

Domates buydu,

312492

soilless
26-06-2012, 21:38
Resimden anlaşılacağı üzere büyük olanlar

soilless
26-06-2012, 21:57
Hemen önce tat ve iç görünüm değerlendirmesi için kesildi. Ve değerlendirmeden tam puan alınca Tohum çalışmasına başlandı.

Önce domatesin odacığında tohumların jelimsi bir kıvamla saklanan kısmı yani fırt kısmı alındı. (Küçükken pek boğazlı olmadığım için iki lokma bir şeyler daha yedirebilmek için annemin 60'lı 70'li yıllarda stand up 'ın atası diyebileceğim yedirme çalışmaları esnasında verdiği isimlerden bir tanesi yani fırt :)

İç görünümü ve tohumlar ;

312499

soilless
26-06-2012, 22:13
Bu sene perlit ve torf karışımı viyollere ekildi;

Öncelikle torf, altı iri delinen yoğurt kabı ile elendi. Sonra perlitle karıştırılarak viyollere dolduruldu. Tohum tek tek özenle atıldı. Sonra karışımdan 1 cm daha tohumun üzerine serpildi ve bolca nemlendirildi.

312514

Dikkatli bir şekilde pişkin fide yapmak için en yeni teknolojik ölçüm aletleri de kullanıldı,

312507

Hatta pişkin fide yapmaya yemin ettik ya fideyi az biraz güneş az biraz gölge az sulama hafif nemlendirme yöntemleri için gün be gün meteoroloji tahminine baktık.

Baktık da çok parçalı bulutlu az güneşli gösteren gün için işe gitmeden önce o az diye tahmin edilen güneşi alabilsin de pişkinliğine pişkinlik katsın diye gölgeden alıp, güneş alabileceği yere koydum.

Meteoroloji özür mesajları gönderdi gün içinde. benim viyollerdeki minik fidelerim sabahtan akşama kadar çatır çatır güneşin altında kaldı.

İşyerine de " benim 5-7 kök fidem var meteoroloji yanıldı bu güneş onları yakar " diye bi müsaade desem hayli garip ve yan yan bakılacağı için inşallah ile akşamı ettik.

Sonuç nakavt.

Tekrar yeni tohumlar 24 saat hafif ılık suda bekletildi. Yine % 100'e yakın çimlenme ve fide.

soilless
26-06-2012, 22:56
Şaşırtma zamanı gelince hem topraklı hem topraksız tarımda yetiştirme ve değerlendirme kararı alındı.

Topraksız tarım için yetiştirme ortamı kolay;

1/1 oranında torf ve iri dişli dere kumu karıştırıldı ve saksılara dolduruldu.

Topraklı ortamda yetiştirmek için bilinen ve ulaşılabilenler karıştırıldı;

- Hiç bir atığın dökülmediği Derede yapılan ıslah çalışması nedeniyle ortaya çıkan alüviyal toprak,
- Binanın yan tarafında bir yıl önce basit yüzeysel bir drenaj oluğu yerleştirmek için 30-40 cm kazılan (yani üst toprak) yerden çıkan kırmızı toprak (Demirli toprak)
- Bilinen, en yaygın satılan organik hazır gübre
- Leonardit,
- kum
- Torf,

1 Haziran itibariyle karıştırıldı ve saksılara dolduruldu.

312529

312530

312531

312532

312533

soilless
26-06-2012, 23:04
1 haziranda topraklı ve topraksız tarım ortamına şaşırtılan domateslerin ve de hazır poşette tohum olarak alınıp çimlendirilen biberlerin bugünkü durumu;

Önce topraksız tarımda domates;

312535

312536

312537

soilless
26-06-2012, 23:09
Sonra Topraklı hayli organik tarımda domates;

312538

312539

312540

312541

soilless
26-06-2012, 23:14
Şimdi sıra Topraksız ve topraklı hayli organik tarımdaki biberlerde;

Resimde soldaki topraklı sağdaki topraksız tarımda yetiştirilen biberler,

312545

soilless
26-06-2012, 23:19
Sulama ve besleme;

TOPRAKLI organik tarımda sulama,

Sulama, toprak üstü nemi ve hemen altı kontrol edilerek önce 4 sonra 3 günde bir musluktan alınan en az 2 gün dinlendirilmiş su ile yapıldı. Ne çamur, ne kurak

soilless
26-06-2012, 23:25
TOPRAKSIZ tarım ortamındaki domates ve biberler Sevgili Kudret beyin temin ettiği domates besin eriyiği ile beslenmiştir.

Ortalama EC değerleri 2:00 (henüz biraz küçük oldukları için)

Besin eriyiği yine en az 2 gün dinlendirilmiş (yani kloru uçurulmuş) musluk suyu ile hazırlanmıştır.

Beslenme sıklığı ise ortalama 2 günde 1 (şimdilik)

soilless
26-06-2012, 23:27
Bence fidelerin, ana gövde, dal sayısı, dal genişliği, yaprak sayısı, bitki boyu, yaprak rengi açısından TOPRAKSIZ tarım metoduyla yetiştirilen bitkiler TOPRAKLI hayli organik ortamda yetiştirlenlere göre çok farklı.

Ne dersiniz?

soilless
26-06-2012, 23:35
Tüm bitkilerin bulunduğu genel ortamı (imtiyaz yapılmadığı amacıyla) göstermek adına,

Balkonun son hali;

312547

En arkadakiler Binanın tarım uzmanı olarak :p bina adına yetiştirdiğim alev ağaçları, en öndekiler de balkonu kullanabilme adına dinlenmiş su vererek komşununkinden çok daha iyi yetişeceğine taahhüt ettiğim eşimin çiçekleri :D

Ferhat Berkman
27-06-2012, 14:27
işte buda benim balkonum topraklı ve toptaksız denemelerim. kudret beye katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunarım.

Ferhat Berkman
27-06-2012, 14:38
görüldüğü üzere üstteki resimlerle bunlar arasında 20 gün var.20 gün süreye göre büyüme hızları sizce nasıl yorumlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler. bu arada bunlar hazır fide değil tohumdan yetiştirdim. topraklı olanların hepsi cery bodur. topraksız olanlardan büyük olanı cery sırık diyer dört tanesi salkım domatesdir.;)

idris şenol
27-06-2012, 23:22
sevgili soilless güzel insan, bana özelden bu mesajı göndermiş ,yukarda yazılan birkaç karşılıklı mesajın teşekkür ün ardından ,kendiside bana teşşekür gereyi duymuş
inanın bende bu güzel mesajı ondan izin almadan sizin beğninize sundum
işte karşılıksız sevmek karşılıksız tarım a gönül vermek bu olsa gerek
yorumsuz:))
Sn İdris Şenol,

Mesajınız üzere yaptığım ve de yapıcı bir eleştiri olduğuna inandığım için yaptığım eleştiri dozundan hallince uzak da olsa sizin mesajınız üzere yazdığım mesajlarıma beğeni göndermeniz TOPRAKSIZ TARIM adına gerçekten çok özel ve de güzel oldu.

İçtenlikle teşekkür ediyorum.

Bunu ben topraksız tarım zor zannedilmesin diye yazdım. Siz de bu işe gönül verenlerden olduğunuz için ifade mi net algılayıp destek vermişsiniz.

Paylaşım güzel. Her yazılanı kişilik meselesi, bilgisine saldırı addederek saldırgan bir üsluba yönelenlere güzel bir yanıt oldu.

Topraksız tarım ve paylaşım doğruluğu adına tekrar teşekkürler.
teşekkürler soilless ALLAH yar ve yardımcın olsun:))

Hakan Öncü
28-06-2012, 07:40

Kudret bey merhaba,

Önerdiğiniz sistem bende birçok soru işareti uyandırdı.
Dediğiniz gibi bitkiyi en az strese sokan bir sistem fakat,
Özellikle hava , besin miktarı ve tuzlanma konusunda soru işaterleri oluşuyor insanda ister istemez.

Belkide konuya yabancı ve bilgisiz olduğmuzdan tedirginde bakıyor olabiliriz.

Gelişmeleri bizimle paylaşırsanız seviniriz.

İyi günler.

Hakan Öncü
28-06-2012, 07:52
Günaydın sevgili soilless, sorunuzun cevabı biraz gecikti zira dün önemli bir deney peşindeydim. O deneydende bahsedeceğim, ancak önce sorunuza cevap vereyim: arkadaşlarım beni yanlış anlamazlar herhalde, bunu sera bekçisine paye çıkartmak adına söylemiyorum gerçekten sera bekçisi övgüyü hak ediyor. Topraksız tarım onunla bir zevk.
Sadece sizi EC ölçmek tamamlamak suyuna bakmak vs.. vs den kurtarmıyor,bitkinin enbüyük sıkıntısı stresinide yok ediyor veya askariye indiriyor. Nasılmı?. malbman arkadaşımız ( Askıya alınmış saksıda salatalık yetiştirme (http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=340&page=1)) bu lingte yeni bir konu yazdı konu üstünde yazıştık. Orada sistemin bitkide stressiz bir büyüme sağladığı strese sebep olmıyacağı konusunda bazı fikirler türettik. ve ufkumuz biraz açıldı Sera bekçisinin yaptıkları hakkındaki düşüncelerime yenileri eklendi. Sera bekçisi bitkinin çok inişli çıkışlı EC diyağramını minumum aralıklarda kontrol ettiği için bitki, beslenme stresinden uzak, normal gelişmesini gösteriyor. tabiiki benim şartlarımda sadece beslenme stresi. Zira açık bir ortamda Rüzğar yağmur sıcaklık ayrı bir fasıl ama bence bunlar çok önemli değil, zira bitki normal koşullardada doğada bu olaylarla karşı karşıya. Ancak beslenme konusunda ona kucak açan toprak ananın sağladığı şartlara yakınını sağlamak çabasında sera bekçisi.
Şimdi gelelim son sorunuza '' çiçeklenme nasıl '' Bu sorunuza doğru cevap verebilmek için domatesleri yakından inceledim . Boyları kökboğazından 140-150 cm. Beşinci çiçekleri açmış alttaki 4 çiçek meyve tutmuş vaziyette. En alttaki meyveler 5-6-7 cm çap gibi en üsttekiler yani 4. salkım fındık veya biraz büyüklü küçüklü. Ancak bunu hiçbir zaman gale almıyorum zira ben domatese laiki ile bakamıyorum. Bu sene mutlaka bakacağımı söylemiştim ancak ben görmeden büyüyen koltuklar çiçek açmış bile.
Dün yaptığımız deneye gelince daha doğrusu deney hazırlığına, İstanbul Şilede yazlığı olan, ayni iş yerinde çalıştığımız, 42 senelik arkadaşımla konuşurken sistemi burada kuralım dedi. Bende dün Şileye gittim. Çok güzel bahçeli bir yazlığı var. Sistemi kurduk gelişmelerden tabiiki sizleri haberdar edeceğim.
Yaşamanın anlamı her gün birşeyler öğrenmektir. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

Merhaba Kudret Bey,

Sera bekçisini sizinle beraber 2 yıldır takip ediyoruz. Geçen senelerde yaptıkları gerçekten takdire şayan. 10 gün kadar öncede sisteminizi tekrar gördüm ve bekçinin ne güzel çalıştığına tekrar şahitlik ettim. Dediğinizi gibi bitki deki stres ayri bir vilim dalı sayılabilir ve verimlilikte en az besin güneş ve diğer etmenler kadar önemli bir faktör.

Sera bekçisi burada kendine düşen görevi size ve doğaya rağmen en iyi şekilde yapıyor. :) Size diyorum çünkü sizden öğrendiğim amatör aç gözlü olur lafını sizde bu sende geçen senelerde olduğu gibi dikkat etmemiş siniz. Keşke dediğinizi yapabilseniz ve her saksıya 1 kök domates ekebilseniz. Ben geçen sene 60 x 80 x20 bir kaba 4 kök domates 1 kök salatalık ekmiştim. Bu sene 2 kök domates 1 kök salatalık ektim. Muhtemelen geçen sene aldığım kadar belki fazlasını bile alabileceğim. Ne kadar fazla kök o kadar fazla ürün değil aslında.

O yüzden umarım seneye her saksıda tek kök ile çok daha verimli bir sistem kurrarsınız. Hem sizde ornmanın içinde rahat rahat gezer keyfini alır gerekli mudahaleleri yaparsınız. 10 gün önce boyumu geçen domatesler muhtemelen amazon ormanlarından daha karışıktır.

Bu sene gerçekten rüzgar çok şiddetli ve bitkilerimizde bundan olumsuz yönde nasibini alıyor. Seneye yapmak istediğiniz seranızı yapabilirseniz bekçiniz , seranız ve siz muhtemelen harikalar yaratacaksınız.

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

ayhan_oz
29-06-2012, 13:57
Sera topraksız domates yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübrelemenin karşılaştırılması [Comparison of organik and synthetic (http://www.belgeler.com/blg/jyx/sera-topraksiz-domates-yetitiriciliinde-kimyasal-ve-organik-gbrelemenin-karilatirilmasi-comparison-of-organik-and-synthetic-inorganic-nutrition-of-soilless-grown-tomato)

soilless
29-06-2012, 23:01
sevgili soilless güzel insan, bana özelden bu mesajı göndermiş ,yukarda yazılan birkaç karşılıklı mesajın teşekkür ün ardından ,kendiside bana teşşekür gereyi duymuş
inanın bende bu güzel mesajı ondan izin almadan sizin beğninize sundum
işte karşılıksız sevmek karşılıksız tarım a gönül vermek bu olsa gerek
yorumsuz:))
Sn İdris Şenol,

Mesajınız üzere yaptığım ve de yapıcı bir eleştiri olduğuna inandığım için yaptığım eleştiri dozundan hallince uzak da olsa sizin mesajınız üzere yazdığım mesajlarıma beğeni göndermeniz TOPRAKSIZ TARIM adına gerçekten çok özel ve de güzel oldu.

İçtenlikle teşekkür ediyorum.

Bunu ben topraksız tarım zor zannedilmesin diye yazdım. Siz de bu işe gönül verenlerden olduğunuz için ifade mi net algılayıp destek vermişsiniz.

Paylaşım güzel. Her yazılanı kişilik meselesi, bilgisine saldırı addederek saldırgan bir üsluba yönelenlere güzel bir yanıt oldu.

Topraksız tarım ve paylaşım doğruluğu adına tekrar teşekkürler.
teşekkürler soilless ALLAH yar ve yardımcın olsun:))

Sevgili İdris Şenol,

İyi ki benim size özel mesajımı bana sormadan yayınladınız. Çünkü benim için süpriz, şaşırtıcı ve paylaşım güzelliği adına çok sevindirici oldu.

Sn üyelerimizin bir noktayı da bilmesini isterim;

Sn İdris Şenol forumda bu mesaja kadar benim arkadaş listemde değildi, ve daha önce karşılıklı özel veya herhangi bir konu kapsamı mesajlaşmamız olmamıştır.

Saygı ve sevgilerimle

soilless
29-06-2012, 23:19
Balkonumda bu sene yaptığım TOPRAKLI ve TOPRAKSIZ domates ve biber yetiştirme denememdeki resimleri birkaç mesaj öncesinde sizlerle paylaştım.

Karşılaştırma paylaşımıma biraz eleştiri biraz destek geldi.

Telefonla ulaşan eleştiriler TOPRAKLI Organik tarımı yerdiğim ya da uygun göstermediğim yönünde idi.

Destekler ise benzer denemelerde benzer sonuçlar aldığını belirten arkadaşlardandı.

Amacım birini övmek birini yermek değildi tabii ki. Amaç gerçekleşeni paylaşıma, bilgiye sunmaktı.

Evet Topraksız tarımda bitki gelişimi Topraklı tarıma göre benim balkonumda çok daha iyi. Başka balkonlarda farklı mı??

Yerli veya yabancı kaynaklarda bu konuda daha önce yapılmış bir karşılaştırma araştırması veya tezi varsa paylaşalım.

Paylaşım güzeldir.

Kudret Tezel
30-06-2012, 07:15
Sevgili soilless, topraksız tarım farkı sadece sizin balkonunuzda farkedilir biçimde önde değil, her balkonda her serada, her çalışmada önde bunu kim inkar edebilir. Burada tabii ki toprağı yermek asla ve asla düşünülemez. Toprak anadır, toprak kutsaldır. Bunu kimse inkar edemez. Ama ilmin, fen in üstünlüğüde tartışılamaz. İçinde yüzlerce minerali saklıyan toprak hangisini ilim, fen, bilgi olmadan insanlığın hizmetine sunabilir. Yaptığımız iş toprağın büyüklüğünü kutsallığını ıspatlamak adına yapılan bir iş gibide düşünüle bilir. Topraktan elde ettiklerimizi, temizlenmiş arıtılmış bir şekilde bitkiye sunuyoruz. Birileri topraklı tarım benim balkonumda daha verimli oluyor derse sormak lazım, gübre olarak ne kullanıyorsun?:):)

Kudret Tezel
30-06-2012, 14:32
Sera bekçisi işbaşında, domatesler 1,5 ay yaşında.

idris şenol
01-07-2012, 21:18
üstad eline sağlık , sisteme ph ekleme çalışması ne aşamada

Kayıkçı
01-07-2012, 22:56
Aeroponic sistemde, sisleme memelerinin metal olması bir sorun yaratır mı? hastalık gibi.
Bu forumda **** başka bir yerde sistemde metal kullanılmasının bir zararı var diye okuduğumu hatırlıyorum ama ne olduğunu çıkaramadım. bu sisleme memeleri hep suyun içinde kalmıyacağı için sorun yaratmaz diye düşünüyorum fakat su memelerden çıkarken metale temas edecek bu bir sorun olurmu acaba?

Kudret Tezel
02-07-2012, 08:13
Aeroponic sistemlerde yumuşak metal tercih edilmez , sebebi metalin oksitlenerek veya eriyerek bir biçimde besin eriyiğine karışmasıdır. Ancak aeroponik sisleme memeleri sert paslanmaz çelik, seramik veya özel alaşımlardır. Besin taşıyan borular ise 80-100 bara dayanacak plastikten imal edilir. Dolayısı ile fabrikasyon ciddi üeretimlerin sorun olacağını sanmıyorum.
Amatörce yaptığımız ev veya sera çalışmalarında besin eriyi ile temas aden yerlerde bakır, demir, pirinç, tel vida perçin gibi materyelleri kullanmamaya eğer kullanma zorunluluğu var ise mutlaka paslanmaz çelik (inox ) elemanlar kullanmaya özen göstermeliyiz.

Kayıkçı
03-07-2012, 20:44
Peki hocam, tanktaki suyun sıcaklığını bitkinin kökünün istediği ısıya getirirsek.püskürtme anında suyun atomize olmasından dolayı suyun ısısında değişiklik olabilir mi?

Kudret Tezel
03-07-2012, 21:42
Sayın kayıkçı, eğer suyu çok ince zerrelere ayırabilirsek bölgede bir soğuma sözkonusu olacaktır. Zira yüzeyi çok fazla büyümüş olan su uçunuma, süblimasyona uğrayacak ve buharlaşma ısısını çevresinden alaçak, buda çevresinin soğumasına sebep olacaktır. Suyun buharlaşma ısısı 540 kalori/ gramdır. Bir gram suyun sıfır dereceden 100 derece de kaynama noktasına gelebilmesi için 100 kalori lazımken, buharşalması için 540 kolari lazımdır. Yani su buharlaşırken etrafından çok büyük ısı alır.
Aeroponic sistemlerde verimin yüksek olması köklerin çabuk gelişmesi bundan olabilir. Zira NFT sistemde, akan su sistemlerinde suyun ısınmasına mani olmak zor olduğu için problemler çıkabilir. Ama aeroponic sistemlerde köklere pülverize edilen besin eriyiği kök bölgesini serinletmede işe yarıyor, buda köklerin gelişmesinde olumlu etki yapıyor. Aslında bu sistem sıcaktan bunalan insanlarıve diğer canlıları serinletmede kullanılıyor. Pülverize olarak püskürtülen su çevreyi serinletir. Besin tankının soğutulmasına gerek yoktur, en sıcak halinde bile buharlaşma ısısının yanında fazla birşey ifade etmez.
Tabi ki bu söylediklerimiz çok küçük zerreciklerle püşkürtülmesi halinde geçerlidir.
Nebuzilatör denen soğuk buhar üreten cihazlar güzel bir örnektir.

Kayıkçı
03-07-2012, 23:17
Evet hocam bu sisleme sistemini kafelerde ortamı soğutmak için kullanıyorlar. sera kuran firmaların internet sitelerinde gördüğüm üzere yazın sera sıcaklığını düşürmekte, nem oranın ayarlanmasında ve kışın donu önlemede kullanıldığını okudum.

Ben aklımca şöyle bir mantık yürütmüştüm, köklerin bulunduğu mekan kapalı ve dar olduğu için belki su zerrecikleri buharlaşma imkanı bulamadan köklere , taşıyıcı olarak ne kullanıldıysa çeperlerine yapışacağından ve zerreciklerin dağıldığı atmosfer küçük olduğu için belki buharlaşma imkanı bulamıyordur, bu yüzdende soğuma olmaz...

Peki bu buharlaşma sırasında bitkinin alması gereken sudan bir miktar kayıp olmuyor mu?
Bitki kökleri bulundukları mekanın içindeki havanın nemindende mutlaka beslenebiliyordur diye tahmin ediyorum fakat bu buharlaşma sırasında kimyasallarımızdan'da kayıplar yaşanmıyor mu? Belki kale alınacak bir oran değildir ama fikir yürütme açısından...

Kudret Tezel
04-07-2012, 07:36
Günaydın sayın kayıkçı, her sistemde bitki kökünün ulaşamadığı yani kayıp olarak değerlendirilecek besin miktarı vardır. Kök bölgesine püskürtülen besinin bir kısnı kök içlerine işler kök bundan faydalanır kalanı kök çevresindeki ortamda buharlaşır. ancak hepsi buharlaşamaz. Zira ortam buhara doyacağı için buharlaşma durur su zerrecikleri aeroponik sistem kabının alt kısmında toplanır. Zaten buradaki buharlaşma çok azdır , açık havadaki buharlaşma gibi olamaz. Açık havayı buharla doyuramassınız çünkü çok büyük bir kütledir. Ama aeroponic kabınız buhara çabuk doyar çünkü küçük bir hacimdir.
Kap içindeki nisbi nemi %100 olunca Buharlaşma durur. Kabım her tarafı ıslak olduğu için tuz açığa çıkmaz, tuzlu yani besinli zerrecikler kabın altında toplanır. Oradan alınarak tekrar kullanılır.Diğer sistemlerde olduğu gibi EC kontrolü yapılarak kullanılan besin kadar takfiye yapılır.

Kayıkçı
04-07-2012, 11:46
Günaydın Kudret bey. Peki hocam, EC kontrolünde toplam tuzluluğa göre ekleme yapıyoruz. Fabrikasyon sistemlerde işletmeler mesela bütün tuzları ayrı ayrı ölçülüp mü ekleme yapıyorlar? Yani örnek olarak x %1 azalmış y %10 azalmış z %30 azalmış ardından o oranlarda ekleme yaparak orjinal formülü yakalamak adına.Yoksa EC ye göre takviye yapıldığında yine orjinal formül yakalanmış mı olunuyor?

Yani eksiliyor ekleniyor, eksiliyor ekleniyor ama hangi kimyasal ne kadar eksildiği bilinmiyor EC ayarlansa bile bu formülün dengesini bozmuyormu?

Kudret Tezel
04-07-2012, 16:07
Sayın kayıkçı, sistemlerin çalışmaları hakkında çok fazla bilgi veren dökümanlar yok ancak birçok sistemde A- B ve birde PH ayarı için kullanılan asit tankları görülüyor. İşin doğrusu dediğiniz gibi tahlil neticelerine göre eksilen minerali takfiye etmektir mantıken. Besin eriyiğini zaman zaman değiştirme ihtiyacıda bozulan denge yüzündendir. Ancak güzel bir formül yakalandığında dengeli beslenme zaten ayarlanabiliyor. Devamlı azalan EC bitkinin besin kullanmakta probleminin olmadığını gösteriyor. Gelişi güzel bir formülle beslenen bitki bir süre sonra besin dengesinin değişmesinden dolayı beslenemez, buda EC nin düşmemesi ve bitkideki fizyolojik değişikliklerle kendini hissettirecektir. Çok ileri sistemlerde düşünüle bilir belki ama orta boy işletmelerde böyle bir teknolojinin olacağını düşünmüyorum.

Kayıkçı
04-07-2012, 20:07
Evet Kudret bey bende hep A B asit olarak gördüm. Belkide sizin dediğiniz gibi dengeli beslenme yakalandığı için böyle bir sisteme ihtiyaç duyulmuyor.

Sizin yukarıdaki domateslerinizin arkada kalanları az ışık görmelerinden dolayı az veya küçük dometes verme gibi bir durum oluyor mu?. Bir bitkiden ortalama kaç kilo domates alıyorsunuz? kaç cm arayla diktiniz?

Kudret Tezel
05-07-2012, 06:51
Sayın kayıkçı,benim parkurum bu haliyle domates yetiştirmeye hiçte müsait değil ancak başka care de yok.Tabiiki hepsi güneş ışınlarından eşit yararlanamıyor. Benimde hatalarım fazla çok sık ekim yapıyorum ve herseferindede sölüyorum ama olmuyor. yanyana 6 adet tekne var ölçüleri 80*40 cm yani toplamı 1,92 m2 her tekneye 3 adet domates ekili . Hep söylüyorum yine söyliyeyim amatör açgözlü oluyor. Seneye ömrümüz olursa parkurda değişiklik yapacağım. ve her tekneye bir domates ekeceğim. Böyle olmasına rağmen bu parkurdan 70-80 kg domates alınabiliyor. Herşey bir yana cins te çok önemli. Işık ve sıklığın yanında rüzğarda büyük etken. Ama maalesef şimdilik onu kesme şansım yok. Amatörce idare ediyoruz.

cesur393
10-07-2012, 21:25
domateslerim bol çiçekde fakat meyveye dönmüyor.EC 2.2-2.4 .Sebep neolabilir acaba?

Kudret Tezel
10-07-2012, 21:47
Sayın cesur, zaman zaman arkadaşlarımızdan ayni şikayetler gelebiliyor. Sebep olarak aşırı sıcaklık veya döllenme sorunu gösteriliyor. Eğer hiç rüzgar almıyorsa döllenme sorunu olabilir. Askı iplerine yavaş yavaş vurarak vibrasyon yapmayı deneseniz. Böylece çiçek tozlarının dağılmasına yardımcı olmuş olursunuz. Denemekte fayda var.

süleymanizmir
11-07-2012, 14:01
Sayın cesur, zaman zaman arkadaşlarımızdan ayni şikayetler gelebiliyor. Sebep olarak aşırı sıcaklık veya döllenme sorunu gösteriliyor. Eğer hiç rüzgar almıyorsa döllenme sorunu olabilir. Askı iplerine yavaş yavaş vurarak vibrasyon yapmayı deneseniz. Böylece çiçek tozlarının dağılmasına yardımcı olmuş olursunuz. Denemekte fayda var.

Saygıdeğer hocam.Düne kadar gayet güzel giden sistem 2-3 günde bozuldu.Aşağıda resimleyeceğim domatesler ve salatalıklar neden bu hale geldi bilemiyorum.Şu anda domatesler perlitteki sistemde günde 4 kez 15 dk.sulama ile sulanıyor ve üzerinde kızaranlar dahil 45 civarında domates var.Salatalıklar devamlı hava ile durgun suda.Ancak yaprakları solgun ve bazıları kıtır kıtır kuru.ACİL ÇÖZÜM .SAYGILARIMLA

süleymanizmir
11-07-2012, 14:12
Sayın kudret Bey,Dün akşam EC yi ölçtüğümde 6 dan fazla idi.Akşam eve geldiğimde hemen teras a çıkıp sularını kontrol ediyor eksileni hep tamamlıyordum.Hafta sonu kapları ve kökleri 1 saatten az yıkıyor ve şimdiye kadar böyle yaptım.Dün akşam sulu kükürt attım.Arada neemazal diye organik kırmızıörümcek ilacı atıyorum.EC yüksek cıkınca hemen yarım olan depoyu normal su ile doldurup arada EC ölçerek 3,5 a düşürdüm.Bu akşam gidince tekrar kontrol edeceğim.2,5-3 gibi yapsam uygunmudur? Hocam çok oldu ama birde bu yaptığımız doğrumudur içerdeki besinler EC düşürmek için ilave edilen su ile azalmaz mı?Değerli Önerilerinizi bekliyorum.Saygılar

süleymanizmir
11-07-2012, 14:21
Kudret Bey,Dün akşam çektiğim resimler

Kudret Tezel
11-07-2012, 16:54
Sayın süleymanizmir ,zaten arıza bulunmuş anladığım kadarı ile. EC yüksek olunca yani besin eriyiği içindeki tuz oranı ( tuz derken kullandığımız mineral gübreleri kasdediyorum) yüksek olunca bitki suyu alamıyor dolayısı ile yapraklarda kurumalar kıvrılmalar oluyor. Eğer tuz oranı çok az ise yani EC çok düşük ise buseferde almış olduğu su içndeki gübre miktarı beslenmesine yetmiyor. Dolayısı ile her bitkinin gelişme dönemine göre istediği EC ye riayet etmek durumundayız.Birde PH meselesi var. Mesela domateslerinizde sanki kalsiyum elsikliği var gibi görülüyor. Bu besin eriyiğinden kaynaklanan bir durum değil belliki bitki kalsiyumu alamıyor oda besin eriyiğinin PH ı ile ilgili. 1702 nolu mesajdaki yni dünakşam çektiğiniz resimlerde sanki biraz iyileşme görülüyor. Doğrumudur. Bu tamamen yüksek EC yi düşürdükten sonraki halmidir. resimlerde tarih yok dahaönceki resimlerle bu resimler arasında kaçgünlük bir zaman sözkonusu acaba.
Sayın süleymanizmir laf arasında geçen bir sorunuza mutlaka değinmek istiyorum. EC nin düşürülmesi demek besin konsantrasyonunun düşürülmesi demektir. domates için 2,2-2,5 EC yeterlidir. EC değeri 4 e hatta 5 e de çıkarılabilir ama bu gelişi güzel olmaz bitkinin verimine ve gösterdiği tepkiye bağlıdır buda biraz zamanla kazanılacak ihtisas gerektiriyor.İleride oda olacaktır inşallah. Siz EC nizi 2,2-2,5 gibi ayarlayın, Ph ıda 6,2-6,5 gibi yapın gelişmeleri ve değişiklikleri izleyiniz lütfen , ve bizlerle paylaşınızki hep beraber olayı görmüş olalım. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

aga06tr
11-07-2012, 22:16
Sayın süleymanizmir ,zaten arıza bulunmuş anladığım kadarı ile. EC yüksek olunca yani besin eriyiği içindeki tuz oranı ( tuz derken kullandığımız mineral gübreleri kasdediyorum) yüksek olunca bitki suyu alamıyor dolayısı ile yapraklarda kurumalar kıvrılmalar oluyor. Eğer tuz oranı çok az ise yani EC çok düşük ise buseferde almış olduğu su içndeki gübre miktarı beslenmesine yetmiyor. Dolayısı ile her bitkinin gelişme dönemine göre istediği EC ye riayet etmek durumundayız.Birde PH meselesi var. Mesela domateslerinizde sanki kalsiyum elsikliği var gibi görülüyor. Bu besin eriyiğinden kaynaklanan bir durum değil belliki bitki kalsiyumu alamıyor oda besin eriyiğinin PH ı ile ilgili. 1702 nolu mesajdaki yni dünakşam çektiğiniz resimlerde sanki biraz iyileşme görülüyor. Doğrumudur. Bu tamamen yüksek EC yi düşürdükten sonraki halmidir. resimlerde tarih yok dahaönceki resimlerle bu resimler arasında kaçgünlük bir zaman sözkonusu acaba.
Sayın süleymanizmir laf arasında geçen bir sorunuza mutlaka değinmek istiyorum. EC nin düşürülmesi demek besin konsantrasyonunun düşürülmesi demektir. domates için 2,2-2,5 EC yeterlidir. EC değeri 4 e hatta 5 e de çıkarılabilir ama bu gelişi güzel olmaz bitkinin verimine ve gösterdiği tepkiye bağlıdır buda biraz zamanla kazanılacak ihtisas gerektiriyor.İleride oda olacaktır inşallah. Siz EC nizi 2,2-2,5 gibi ayarlayın, Ph ıda 6,2-6,5 gibi yapın gelişmeleri ve değişiklikleri izleyiniz lütfen , ve bizlerle paylaşınızki hep beraber olayı görmüş olalım. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

sayın Kudret hocam;
ec yi düşürdüğümüzde hazırladığımız stok konsantrasyonun 1000lt lik tanka sağlayacağı ppm değerleri de düşmüyor mu?
örneğin benim denemem de stok solüsyonumun her 10 Litresi suya
116 ppm N, 52ppm P, 197ppm K, 130 ppm Ca ve 48 ppm Mg sağlıyor.
ec yi düşürmek için 1000 yerine 1100 kullandığımızda 116 gr N / 1100= 105,4 ppm ediyor ki . bitkilerin her gelişim dönemi için ihtiyaç duydukları düzeyleri karşılamakta problem oluşturmazlar mı?
bu gün bir günlük kullanımda eksilen 180 lt suyu tamamladığımda ec 2,9 dan 2,52 ye düştü pH ise 6,1 den 6,5 a çıktı

süleymanizmir
12-07-2012, 09:02

Sayın Kudret Bey ilgi ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Resimler 1 saat arayla çekildi.Tabii hasta olan (Sararmış,Kurumuş) dal ve yaprakları temizledikten sonra çektim.70 Lt.olan tank yarı iken EC 6 dan fazla idi.Üzerine yaklaşık 30 Lt su doldurdum EC hala 4,5 gibiydi.20 Lt boşalltım ve eksilen yere tekrar su doldurdum.Dün akşam 3,5 oldu.Size sormak istediğim bu suyu doldurdukça bitkiye gidecek besin azalmıyor mu? Sizin tarifinize göre 70 Lt lik besin tankımı dolduracağım zaman 14 şişe A 14 Şişe B eriyiğinden koyup üzerine 69 Lt su koyup karıştırıyorum.Akşamüstü yapabildiğim bu çalışmalarım sonucu EC hep 2-2.5 arasında oluyor,eğer EC 2-2,5 oluyor ve domatesler meyvede ise üzerine yarımşar şişe besin daha katarak EC yi yükseltiyordum.Bu yapılanlar doğrumudur, böyle devam edeyim mi Yoksa yarı haldeki besin tankını Yüksek EC yi düşürmek için su ile doldurmaya mı devam edeyim **** döküp yeni bir besin mi yapayım?.Sanki bana yarım tankı su ile doldurmaya devam ettiğimde çok su az besin kalıyor gibi geliyor.Çünki siz 5 Lt suya 1 şişe A ve 1 Şişe B eriyiği koyun diyordunuz.Böyle yapıyorum ve şimdiye kadar çok güzel idi.Daha önce de söylediğim gibi ne oluyor bilmiyorum aynı karışım EC yüksek oluyor ve ben su doldurarak EC yi düşürmeye çalışıyorum.Sanki çok su az besin gibi oluyor.Tabi uzman sizlersiniz.Değerli önerilerinizi bekliyorum.Sevgi ve Selamlarımla..

cesur393
12-07-2012, 12:46
317615teşekkürler hocam.Zannedersem sıcaktan,buralar 38-40 derece

Kudret Tezel
12-07-2012, 20:58
Sayın süleymanizmir, nedense besin eriyiğine karşı duygusal bir his var içinizde. Eğer besin eriyiğinin EC si domates için 2,2-2,5 arası isteniyorsa sizin biraz az geldi demeniz biraz duygusallık oluyor. İştiyorsunuzki biraz daha besin vereyim domates çabuk büyüsün.
Sayın süleymanizmir önce şu hatayı düzeltelim.! Eğer A ile B karışabilse idi tek poşet olarak hazırlar hiç teferruatla uğraşmazdık. Önce 14 şişe A, 14 şişe B koyuyorum üstüne 70 litre su ilave ediyorum diyorsunuz. Bu büyük hatadır. önce suyunuzu dolduracaksınız sonra A ve B yi ilave edecksiniz. A ile B yüksek konsantrasyonda birleşince suda çok zor eriyen bileşikler oluşur. zaten tankınızın dibinde bunu görürsünüz çöker. Durum böyle olunca EC olması gerekenden düşüktür. çünkü suda erimiyen tuzalar oluşmuştur. Siz biraz daha A ve B ilave ederk EC yi istediğiniz yere getiriyorsunuz ama zaman içinde demin çöken bileşikler yavaş yavaş ta olsa eriyor. Ve EC istenenin üstüne çıkıyor. Yapmamız gereken şey kullanma talimatına uymakta özen göstermek. Tankınızın kontrol edin dipte çöküntü görüyorsanız bu çöküntü eriyinceye kadar karıştırınız çok zor eriyeceğini bilmenizi isterim. Dökün yeniden hazırlayın diyemiyorum, besin eriyiğiniz ziyan olmasın diye. Tamamen eridiğinden emin olunca EC sini ölçün düşükse a,b ilave edin yüksekse su ilave edin 2,2-2,5 lara ayarlayınız. Tarım sabır işidir maalesef beklemekten başka care yok. Bitkinizinde yavaş yavaş düzeldiğini göreceksiniz. Tabii ki bu arada sıcaklık ta, sayın cesur393 arkadaşımızın dediği gibi büyük etken. El spreyi ile soğutma yapabilirsiniz ama buda söylendiği kadar kolay değildir. devamlı başında bekliyemessiniz. Tankınızın suyunu hergün kontrol ederek azalan suyu tamamlayınız, EC Ph konyrollerinizi yapınız. Bitkinizin havalanmasına yardımcı olması adına budamaya ve koltuk almaya dikkat ediniz başkada birşey söyliyemiyorum sayın süleymanizmir. Kolaygelsin , başarılar dilerim.

soilless
13-07-2012, 22:58
Sayın süleymanizmir, nedense besin eriyiğine karşı duygusal bir his var içinizde. Eğer besin eriyiğinin EC si domates için 2,2-2,5 arası isteniyorsa sizin biraz az geldi demeniz biraz duygusallık oluyor. İştiyorsunuzki biraz daha besin vereyim domates çabuk büyüsün.
Sayın süleymanizmir önce şu hatayı düzeltelim.! Eğer A ile B karışabilse idi tek poşet olarak hazırlar hiç teferruatla uğraşmazdık. Önce 14 şişe A, 14 şişe B koyuyorum üstüne 70 litre su ilave ediyorum diyorsunuz. Bu büyük hatadır. önce suyunuzu dolduracaksınız sonra A ve B yi ilave edecksiniz. A ile B yüksek konsantrasyonda birleşince suda çok zor eriyen bileşikler oluşur. zaten tankınızın dibinde bunu görürsünüz çöker. Durum böyle olunca EC olması gerekenden düşüktür. çünkü suda erimiyen tuzalar oluşmuştur. Siz biraz daha A ve B ilave ederk EC yi istediğiniz yere getiriyorsunuz ama zaman içinde demin çöken bileşikler yavaş yavaş ta olsa eriyor. Ve EC istenenin üstüne çıkıyor. Yapmamız gereken şey kullanma talimatına uymakta özen göstermek. Tankınızın kontrol edin dipte çöküntü görüyorsanız bu çöküntü eriyinceye kadar karıştırınız çok zor eriyeceğini bilmenizi isterim. Dökün yeniden hazırlayın diyemiyorum, besin eriyiğiniz ziyan olmasın diye. Tamamen eridiğinden emin olunca EC sini ölçün düşükse a,b ilave edin yüksekse su ilave edin 2,2-2,5 lara ayarlayınız. Tarım sabır işidir maalesef beklemekten başka care yok. Bitkinizinde yavaş yavaş düzeldiğini göreceksiniz. Tabii ki bu arada sıcaklık ta, sayın cesur393 arkadaşımızın dediği gibi büyük etken. El spreyi ile soğutma yapabilirsiniz ama buda söylendiği kadar kolay değildir. devamlı başında bekliyemessiniz. Tankınızın suyunu hergün kontrol ederek azalan suyu tamamlayınız, EC Ph konyrollerinizi yapınız. Bitkinizin havalanmasına yardımcı olması adına budamaya ve koltuk almaya dikkat ediniz başkada birşey söyliyemiyorum sayın süleymanizmir. Kolaygelsin , başarılar dilerim.

A ve B eriyiklerinin karışımı ile ilgili olarak yanılmıyorsam geçen sene Sn Kudret bey yapılan hatayı çok çok önemli uyarı diye yayınlamıştı. Kendisine iletilen uygulamaya göre en büyük hata A ve B eriyiklerini aynı anda konulması sonra su ilave edilmesi idi.

Yaptığım uygulama: hacmin 1/3 kadarına su koyup sonra A ilave etmek. Sonra güzelce çalkalamak Daha sonra B ilave etmek ve tam hacme kadar su ile doldurup güzelce çalkalamak. hele suyu bol şakır şakır yani hava dolu oksijen dolu koyarsak bitki çok seviniyor. Hem A ve B iyice karışmış oluyor hem de su da bolca oksijen oluyor. PH kontrolu elzem tabii ki. Çünkü PH derecesine göre bitkinin tüm besinlerden alma olasılığı artıyor.

aydın
14-07-2012, 13:55
5 lt'lik su bidonunda cocopeat agreratlı tek kök salatalığım dökmeye devam ediyor.

Her boğumunda salatalık var. Ayda bir kere yapraklara gülleci bulamacı atıyorum. Normalde her sene bu zamanlar salatalığın külleri bile kalmazdı. Cocopeat muhteşem su tutuyor.

318195

318196

318197

Kudret Tezel
15-07-2012, 13:51
Domatesler 2 ay yaşına girdi ama anlaşılan yaşgünlerini serabekçisi ve ben kutlıyacağız anlaşılan, zira ortalıkta kimsecikler gözükmüyor.

Kudret Tezel
15-07-2012, 13:54
Bunlarda biberlerimiz

süleymanizmir
16-07-2012, 09:38

Çok değerli hocamız Kudret Bey.Sevgi ve saygılarımla merhaba.Değerli bilgilerinize tekrar teşekkür ederim.Biraz kırgın gibi olmuşsunuz.Sanki sizden aldığım besinlere bahane buluyormuşum gibi algıladınız veya ben yanlış ifademle sizi böyle düşünmeye sebep oldum.Sayın hocam asla gönderdiğiniz besinlere olumsuz bir şey demiyorum.Benim söylemek istediğim azalmış besin tankındaki besinli suyun EC sini düşürmek için ilave ettiğim onca litre sudan sonra 3 e gelen EC den sonra bu besinin sanki bana az geldiğini söylemek istedim.Yani bi dünya su ve içinde az besin.Size ve besinlerinize asla ve asla birşey söylemem mümkün değildir.Ancak benim yaptığım en büyük hatam (veya kolayıma geldiği için) A ve B eriyiğinden kullanacağım kadarını döküp üstüne suyu doldurmuş olmam. Yarın Allah nasip ederse tankı döküp yeni besini, 3/ı su koyup A ilave edip karıştırıp 3/ı su doldurup B ilave edip karıştırıp kalan suyu tamamladıktan sonra EC sini ölçerek domateslere vermek istiyorum. Sayın Kudret Bey,bu yapacağım taktik uygun mudur? Selam ve Saygılarımla tekrar TEŞEKKÜR EDERİM.

Kudret Tezel
16-07-2012, 11:52
Sayın süleymanizmir öncelikle şunu samimiyetimle söyliyeyim ki asla ve asla bir ima , bir sitem, bir kırgınlık sözkonusu değildir. Bu imajı verdiğim için gerçekten üzüldüm özür dilerim. yok böylebirşey. Kesinlikle yanlış anlaşılma. Ve samimiyetimle söylüyorumki tenkitleriniz , eleştirileriniz daha güzel neyiceler doğuracağı için bundanda memnun olurum inanın.
Tankın tamamen boşaltılmasıda sözkonusu değil yukarıda anlattığım gibi. Ancak çok karıştırmanız lazım oda sizi yorar, onun için tercih sizin dedim. tankınızı doldurdultan sonra önce A yı veya B yi ilave edip karıştırıp,, sonrada diğerini ilave etmek yeterlidir.Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

Kudret Tezel
16-07-2012, 12:10
Evet arkadaşkar 2012 sezonu teras çalışmalarımızın ilk hasadı demek nekadar doğru olur bilmem , zira daha önce bir kaç kere 3-5 topladık kahvaltılık sivri biberlerden. Ama dolma biberlerin ilk hasadı. Dolmabiberlerin tanesi 150 gr gibi gelenleri var. Toplam 1922 gram hasadın 465 gr ı sivri biber kalan 1457 gr ı dolmabiber. 13adet biber ortalaması 112 gr. Tadı akşama belli olacak.

süleymanizmir
16-07-2012, 12:30
Sayın Kudret Bey,yine büyüklüğünüzü gösterdiniz.Ben de teşekkür eder daha nice mahsulleri toplamanız dileklerim.Saygılar

Kayıkçı
18-07-2012, 01:14
Normal boyutlardaki bitki için vericeğimiz besin eriyiğini tohumdan itibaren vermeye başlarsak çimlenme gerçekleşir mi, gerçekleşse bile normal büyümeyi yakalayabilir miyiz?

cilekci
18-07-2012, 09:11
Hocam sorularımla başınızı ağrıtacam kusura bakmayın

Biz ortalama hersene doğal olarak yanmış hayvan gübreleri ile 2-3 ton arasında deniz kumunda ürün almaktayız. Toprakta bu 12-15 tonu fidelerimizle bulmaktadır.Ürünlerimiz yoğunluğu 5.6.aylar olup 11 Aya kadar açık alanda çilek üretmekteyiz
Ot ile mücadeleyi biz zehirsiz sergilerle yapmaktayız ama otun çıkmadığı yer yok))Bu sebeple deneme yapmak istiyoruz.

Benim Anladıklarımı Yazayım.Açık Alanda ;
50 metrelik kanalda veya 15 cm derinlikte boruda (üst kısımları kesik ve boydan boya)
ortalama 20 cm aralıkta genleşmiş perlit ve kum karışımı veya sadece genleşmiş perlit kullandım damlama borusunu çektim Depom 3 tonluk Drenej borularda var fideleri 50 metreye 200 fide diktim (6 çeşit çilek fidemiz mevcut) benim anlamadığım şey sizin açık alanda aşağıda dediğiniz :

Eger açık sistem tercih edilecekse, yani drenaj suyu bir tankta toplanıp tekrar sürküle edilmiyecekse normal sulama yapılmalı ancak 10-15 günde bir bol su ile yıkanarak agregattaki tuz birikimine mani olmalıdır.

1- Verdiğiniz formülü uyulayacağım ama eriyikleri geri almayacakmıyım.
2- Verdiğiniz formülü uygulayacağım ama eriyikleri aldıktan sonra biriktirip normal sulama yaparak tuz birikimini mani olacağım
3- Verdiğiniz birikimi uygulayacağım eriyikleri kullanacam bol su ile yıkayacam 3-5-10 (siz belirleyin lutfen) tekrar eriyik hazırlayıp kullanacam
4- Yukarıdaki formül 100 litrelik depo 3 tonluk 50 metreye formül değişirmi
5- Formüle ek takviye edilecekmi

Saygılarımı sunuyorum. Çilekçi

Dima
18-07-2012, 09:13
Hocam yazılarınızı takip ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim

Kudret Tezel
18-07-2012, 14:07
Teeşekkürler dellonline, aramıza hoşgeldiniz. Sizede başarılı çalşımalar dileriz.

jibuti
18-07-2012, 17:40
Kudret amcam ellerinize sağlık afiyet olsun.

malbman
18-07-2012, 18:58
Normal boyutlardaki bitki için vericeğimiz besin eriyiğini tohumdan itibaren vermeye başlarsak çimlenme gerçekleşir mi, gerçekleşse bile normal büyümeyi yakalayabilir miyiz?

Sayın Kayıkçı, tohumu besin eriyiği ile çimlendirmek besin eriyiği israfından başka bir şey sağlamaz size. Zira çimlenme için gereken etmenler ısı ve nemdir. Bunu da sadece su ve mevsim uygun olduğu için ortam sıcaklığı ile sağlamanız mümkün.

Kudret Tezel
18-07-2012, 20:10
Teşekkürler sevgili jibuti,sesini duymak negüzel.

Kayıkçı
18-07-2012, 20:23
Sayın malbman, kurmayı istediğim sistem üzerinden aynı anda hem normal büyüme hemde çimlendirme ve fideyi belli bir evreye kadar büyütmek istiyorum. O işlem için fazladan bir pompadan kaçınabilir miyim diye öğrenmek istemiştim.

Kudret Tezel
18-07-2012, 21:08
Sayın çilekçi galiba sistemin açıklanmasında bir eksiklik var. Açık sistem saksıdaki çiçeği sulamak gibidir. suyu dökersiniz. altan çıkan su kaybolur gider. birdaha kullanılamaz. Onun için sulamada dikkat etmek lazımdır. Aşırı sulama yaparsak toprağı yıkamış yani içindeki gübreleri azaltmış oluruz.

Topraksız tarım yapıyorsak gübreli suyumuzu ziyan etmiş oluruz. Onun için açık sistemde bitki çok fazla sulanmaz. Topraksız tarımda besin eriyiği hazırlanır, bitinceye kadar gereğince kullanılır. Ancak bu makbul bir sistem değildir ve topraksız tarım etiğine de ters düşer. Zira gübreli suyun fazlası toprağa karışır toprağımız tuzlanır çoraklaşır. Yeraltı sularımıza karışır, sularımızı kirletir. Dolayısı ile çevreyi kirletmiş oluruz. Oysa hedefimiz toprağımızı ve çevremizi kirletmemektir.

Onun için kapalı sistem tercih edilir. Bu sistemde toprağa karışarak hem heba olan hemde çevreyi kirleten atık gübreli su besin tankına geri döndürülür. Ancak bitki bir miktar gübreyi kullandığı için besin değeri yani içindeki minerallerin miktarında azalma olur. Yapılacak iş besin değerini ölçmek ve azalan mineralleri takfiye etmektir.

İsterseniz işi çok daha derinleştirmeden EC si yani iletkenliği ölçülür. A ve B stok eriyiklerinden eşit miktarda ilave edilerek besin tamamlanır. diyelim. Birçok profösyonel sistem böyle çalışmaktadır. Zamanla bitkinin istediği gübre oranlarında değişmeler olabilir. Bu hazırladığınız formüle bağlı bir neticedir.

Denge bozuldukça bitkinin besin kullanma performansı düşer onun için peryodik olarak besin tankı komple boşaltılarak suyu değiştirilir. Besin tankı nekadar küçük olursa kontrolü okadar zor olur. Çok sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. buda bazı zorluklar çıkarır.

malbman
18-07-2012, 22:28
Sayın malbman, kurmayı istediğim sistem üzerinden aynı anda hem normal büyüme hemde çimlendirme ve fideyi belli bir evreye kadar büyütmek istiyorum. O işlem için fazladan bir pompadan kaçınabilir miyim diye öğrenmek istemiştim.

Sayın Kayıkçı, tohumları besin eriyiği ile de çimlendirebilirsiniz tabii. Ama dediğim gibi, belli bir miktar besin eriyiği kaybınız olacaktır.

Kayıkçı
18-07-2012, 23:53
Anladım sayın malbman, yani bir zararı olmaz gübre kaybı olur diyorsunuz. Teşekkürler.

cilekci
19-07-2012, 10:02
Hocam nasipse ekim kasım ayına sistemi hazırlayacağım o zamana kadar da çilek fideledimiz 10 cm lik köke ulaşmış olur saygılarımı sunuyorum Ereğliye geçerseniz kandıra kaynarca üzerinden geçebilirsiniz hem langoz ormanımızı görür hemde arazimizi incelemiş olursunuz saygılarımla (11 Aya kadar çileğimiz vardır ayrıca çilek te toplayabilirsiniz)

Kudret Tezel
19-07-2012, 10:18
İşte ramazan bereketi birinci hasat 4,5 kg domates. Ellerine sağlık sera bekçisi.

idris şenol
19-07-2012, 22:29
sayın süleymenizmir öncelikle çalışmalarınızdan dolayı kutlarım
şuanda diyer bilgisyarım bizim koca adamda obakımdan eski bir makinaya kaldım ekran çözünürlüğü nerdeyse siyah beyaz
sizin salatalıktaki sorunuz kırmızı örümcek ,kalsiyum yetmezliği(ph ve aşrı ıcaklıktan iz elemet alımı min seviyede)hava sirkilasyonu ve sıcak hava .... bütün bu sorunlar a ilaveten inişli çıkışlı ec ve ph dengesi
hemen içinizi karatmayın tarım tecrübe işi,,,,!
hele hele topraksız tarım hem tecrübe hem bilgi işi
bir arkadaşımız güleci bulamacından bahsetmiş nasıl yapıldığnı burdan http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21025-35.htm .öğrenebilirsin (mesaj 1029)

Halil Balaban
22-07-2012, 02:15
Sayın platform katılımcıları,
Merhaba. Ben Halil Balaban. Emekliyim, 60 yaşımdayım.
Ağaçlar.net ile üye olmadan
18- 20 gün önce akıllı girişimin
yönlendirmesi ile tanıştım. Ogün
bugündür tüm konuları saldırırca-
sına okudum. Çünkü toprtaksız
tarım ilgilenmek istediğim bir
konu olmasına rağmen, kaynak
bulamıyordum. Ve yine çünkü
ilkkez bir cep telefonu aldım,
ilkkez internetim oldu. Cep tele- fonuna olan allerjim ve antipa-
tim aslında beni körelten bir tutummuş. Şimdi bu satırları
telefonun ufacık klavyesinden,
60 yılda büyüttüğüm kocaman sağ başparmağım ile harfleri arayarak yazıyorum.
Bana göre topraksız tarım plat-
formunda kutsal bir vatan müca-
delesi veriliyor. Gazanız mübarek
olsun. Kudret ve Enver Beylerin
şahsında tüm emeği geçenlere
şükranlarımı sunarım. Lütfeder- seniz bende aranıza katılıyorum.
Hepinize başarar diler, sevgi ve
saygılarımı sunarım.

Kudret Tezel
23-07-2012, 10:53
Bugün ikinci hasatı yaptık. 5,5 kg domates, 1,5 kg sivri ve dolmabiber karışık.

gokcekoc
26-07-2012, 15:14
Iyi Gunler,
Forumda cok yeniyim. Topraksiz tarim konusuna merak sardim. Evimde kucuk bir akan su duzenegi kurmayi ve ayni anda cesitli sebzeler yetistirmeyi dusunuyorum. Her bitki cesidi icin ayri bir cevrim duzenegi mi kurmam gerekiyor yoksa tek bir cozelti ile farkli bitkiler beslenebilir mi bunu tam olarak anlayamadim. Yardimci olursaniz sevinirim.

HarperScout
29-07-2012, 13:12
Ellerinize sağlık Kudret Bey gerçekten çok güzel ürünler almışsınız.

Kudret Tezel
30-07-2012, 14:16
Sağolun sayın HarperScout, resimlerde güzel gözüküyorda yakından bakınca hiçte öyle değil. Domatesler perişan durumda . Açık teras çok rüzğar alıyor tabiiki benimde hatalarım eklenince bu manzaralar çıkıyor.
Bugün 6,5 kg daha domates topladık, şimdiye kadar toplam 4,5+5,5+1,6+2,6+6,5=20,7kg oldu dahada çok var ama kırılmış dallar üzerinde heba olmuş domatesler kurumuş yapraklar görünce insanın içi acıyor. Bu sene rüzğar çok açımasız esti, tabiiki mazeret değil, gerektiği gibi ilgi gösteremedim, buda biraz sık dikimden kaynaklanıyor.
Dikimden bir süre sonra değiştirmeyi düşündüğüm CEMİLE f1 domates cinsi güzel bir cinsmiş tavsiye ederim.Tadımlıkta olsa verdiğimiz bütün komşularımızın çok hoşuna gitmiş.Çok lezzetli ,birazıcık kalın kabuklu ve çok sulu bir domates çeşiti. Varsa ayni çinsi deniyen arkadaşlarımız düşüncelerini paylaşırlarsa memnun oluruz.

bountr
30-07-2012, 17:08
Kudret Bey merhaba. Size bahsettiğim hastalık şu şekilde, acaba nedir ve tedavisi varsa ne yapmalıyım?

http://f1207.hizliresim.com/z/y/b89y6.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

ferhat63
31-07-2012, 09:49
arkadaşlar herkese merhaba. öncelikle 58 sayfalık 1736 mesajı bıkmadan hepsini okudum. gerçekten de hiç bilgisi olmayan biri olarak. çok bilgiye sahip oldum. tabi diğer araştırmalarımı da söylemeye gerek yok binlerce mesaj okuyarak bu işi az çok çözdüm. emeği geçen herkese teşekkür ederim. bunu da unutmayın ki sizi çok insan takip ediyor.

bountr
04-08-2012, 13:51
http://d1208.hizliresim.com/10/4/bggnj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://d1208.hizliresim.com/10/4/bggqf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Kudret Bey sizden aldığım besini ekledikten sonra şimdiye kadar hiç kök salmayan marullar kök yapmaya başladı, keşke en baştan sizin besinlerle deneseydim. Ancak bir sorunum var galiba, bunlar lolo rosso ve kırmızı olması gerekiyor, ama bunlar yeşil :) acaba ne gibi bir sorun olabilir?

http://d1208.hizliresim.com/10/4/bggub.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Kudret Tezel
04-08-2012, 16:18
Sayın bountr, Marullar lolo rosso olabilir. Ancak ışığın az geldiğini tahmin ediyorum. Sevgili malbman ve sevgili todor nederler acaba.

thinkup
04-08-2012, 23:56
Iyi gunler kudret bey.ben japonyada yasiyorum.Bu siteyi zaman once buldum.cok guzel calismalar ve inanilmaz basarili topraksiz tarim projeleri ile dolu.Hemen her forumda isminiz gectigi icin yardimlarinizdan dolayi,sizinle ticari amacli turkiyede baslattigim topraksiz tarim marul uygulamasiyla ilgili konusmak ve tecrubelerinizden faydalanmak isterim.Umarim herhangi bir sekilde rahatsizlik vermem.Mesgul oldugunuz kanaatindeyim.Sorum su olucak.180 metre uzunlugunda 100mm yatik pvc boru icinde marul yetistiriciligi icin elleri sivadik.Deneme amacli oldugu icin az yapiyoruz.Japonyadaki arastirmalarimla maliyet dusurmek icin pvc boruyu yikanmis cakilla doldurucaz.Sistem ebb&flow olucak.Yani su boruya dolucak ve bosalicak.Birkac dakikada dolup bosalicak.Zaman araligi gozlemlenerek ayarlanicak.Besin eriyigi olarak japonyadan gonderdigim haiponica isimli urunu kullanicaz.A ve B olarak ikiye ayrilmis sekilde satiliyor.900 kok marul yuvasi olucak.Hesaplamalara gore 150 litrelik bir besin karisimi boruyu doldurmaya yeterli.Ancak emin olamadigim bilgi bu karisim 900 koke haftada bir degisimle yeterli besini verebilicekmi.Kok basina dusen karisim 170 ml.Sizin tecrubelerinizle bo konuya yorum yapmanizi bekliyorum.Saygilar

Kudret Tezel
05-08-2012, 08:35
Projeniz hayırlı olsun sayın thinkup, teknik olarak sistemin EC değerinin takibi size gerekli bilgiyi verecektir. Besin eriyiğinin haftada bir değişmesinin yanında düzenli olarak yapacağınız EC kontrolü ile eksilen besinin takfiye edilmesi ile sistem herzaman aktif olacak,besin eriyiğinin yetip yetmemesi konusundaki endişenizi ortadan kaldıracaktır. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

Kudret Tezel
05-08-2012, 13:58
Bugün domatesleri budayıp güzel bir bakım yapmayı düşünüyordum ancak düşündüğüm kadar kolay olmıyacağını anladım vaz geçtim. Dün 3,8 kg domates toplamıştık. bugünde 10 kg domate hasat ettik. Bunun yanında birazda biber topladık.

thinkup
05-08-2012, 17:25
Cok tesekkur ederim kudret bey.EC degerini olctugumde sanirim hangi besinlerin eksik oldugundan ziyade karisimin yogunlugunu ogrenmis olurum.Ekliyebilecegim gene elimdeki A ve B besinlerinin ortak karisimi olabilecek.Hangi urunun daha hizli eksildigini ogrenemem.Belirli bir gozetimlede karisimi degistirmem gereken zamani ayarliyabilecegim.tesekkur ederim.Elimden geldigince projenin gidisini forma guncellemeye calisicam.Kolay gelsin.

thinkup
05-08-2012, 17:26
Resimlerdeki goruntuler ne kadar tatli olduklarini anlatiyo kudret bey.Super goruntu.

suzanna
07-08-2012, 08:37
Merhaba Kudret Bey, topraksız tarım besin erğinizi nereden temin edebilriz?

bountr
08-08-2012, 20:29
http://d1208.hizliresim.com/10/8/bn9wc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://f1208.hizliresim.com/10/8/bnb0t.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Son halleri böyle :)

Todor
09-08-2012, 11:31
Sayın bountr, Marullar lolo rosso olabilir. Ancak ışığın az geldiğini tahmin ediyorum. Sevgili malbman ve sevgili todor nederler acaba.

Kalsiyum çok fazla gibi geldi bana. Tabi, çeşit özellikleride önemli.