Bağlan

View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...




Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12

ertugrulgazi
19-09-2010, 22:10
Ne yazık ki bu bölgede domates tarımı yapan arkadaş yok :) Gündüzleri Güneşli Geceleri eksi 1-2 lere düşebilir.Şehire her yıl kar yağar oğuzeli kılavuz köyünde kar yağışı bi kaç yılda bir olur.5 km ileride bi baraj var.( Belki O Biraz Havayı Yumuşatıyordur.)Naylon serada geceleyin ufak bi kaç soba kullanarak ısıtmayı ( dondan korumak için ) Elektrikli bir rezistans ilede gece suyu ısıtmayı düşünüyordum.Bu bölgede ısıtma sistemli sera kurmak ekonomik olmuyor. Kurulan seralarda ısıtmasız olup 1 ay erken ve 1 ay geç ürün ürtemi gerçekleştiriliyor.Seranın Gaziantep'te açık arazi ile tek farkı bu 2 aydır. Su problemimiz yok.Pazarı olan aklınıza gelen karasal iklime dayanıklı bir ürün çeşidi varsa deneyebilirim.
Saygılarımla
Murat ÖZKILINÇ




gazeteci28
03-10-2010, 12:39
Sağolsun kudret abi bizleri topraktan kurtardı. yavaş yavaş kış geliyor. Topraktan kurtardığımız hobilerimizi kışın da sürdürme imkanımız var. Bu konu hakkında neler yapılabilir?
Kudret ve sarıcan abilerimizden öneriler bekliyoruz.

Not: Yeni başlayan arkadaşlar bazen besin eriğinin kimden tedarik edilebileceği soruluyor. Besin eriği tedarikini Kudret Bey den tedarik edebilirsiniz. Envor bey bu aralar pek görünmüyor.

ekrem_
24-10-2010, 15:07
*** kudret bey topraksız tarımda besın elementlerını nereden temın edebılırız? Malıyetı ne kadar? BANA YARIDIMCI OLURMUSUNUZ

serkan_istanbul
26-10-2010, 18:44
vallahı nederece saglıklı bılmem ama toprakta yetişen ve hayvan gubresıyle yetişen hersey daha saglıklı bence artı bır hıjyen dıye tutturdu ınsanlar nerden geldık bız nereye gıdıyorus sulu tarım hıjyenıkmı bence deil. ıcıne ne koyulduguda bellı deıl yapay ılaclar netıcede.. bunlar benm fikrım... hersey yerlı yerınde gusel... çıcek dalında agac toprakta... o kadar cok arazı varken neden su masrafsızmıs bır kaç sene sonra onun ıcınde bırseyler cıkar bence toprak toprak

Sarıcan
26-10-2010, 19:07
vallahi sen bu sayfalarda dolaştığına göre korkarım kısa sürede sana da bulaşır bu illet. Biraz daha dolaşırsan çıkamazsın bu bahçeden.

Cem Ce
07-11-2010, 17:12
Merhaba Kudret Bey,

Uzun suredir, forumun butun basliklarini okuyup, ogrenmeye calisiyorum. Bugune kadar toprakla iliskim sifirdi. Ben Romanya'da yasiyorum, Bukres'te yaklasik 1000m2 lik bir topragimiz var. Bilmiyorum iklmi hakkinda bilginiz nedir, ama nem orani oldukca yuksek, oldukca sulak, 4 mt'den su cikiyor bizim arazide. Kisin Ankara gibi soguk yazlari ise oldukca bunaltici ve sicak. Isitmayi/aydinlatmayi solar panolariyla temin etmeyi hedefledik. Hydroponic yontemle domates yetistirmeyi arzu ediyorum. Ama bilmiyorum dogrumu olur, sakincalari ve riskleri nelerdir. Ne yapabilecegimizi bilemedigimiz icin bir yerden baslayamiyor ve butcemizi tespit edemiyoruz. Ilk etapta 1000 m2 ile baslayacak denemizde basarili olursak cok daha buyutmek hedefimiz var. Anlayacaginiz bir su anda belki sifir noktasinda bile degiliz. Ama bir sekilde bir yerlerden baslamamiz lazim. Okudukca bazen hevesleniyorum ama bazen de butun heveslerim kursagimda kaliyor. Lutfeeeen bana akil verin yardim edin.
Sevgiler

gazeteci28
07-11-2010, 19:30
Başlamak bitirmenin yarısıdır. Tavsiyem Kudret Tezel ile irtibata geçiniz. Özelden mesaj yazarsanız size mutlaka cevap verecektir.
Bin değilde öncelikle 1 m2'de deneme yaparsınız, sonra 10 m2, 100 m2 derken iş kendini zaten büyütür.

serkay1515
07-11-2010, 20:54
bir kaç haftadır sitede dolaşıyorum ve formları oluyorum benimde topraksız tarım hobim ama nedense birtürlü başlayamadım.
Umarım Sizlerden aldığım bilgilerle başlayacağım.

Kudret Tezel
07-11-2010, 21:02
Sayın Cem ce, topraksız tarım bizim bulduğumuz henüz çok yeni , bilinmeyenleri çok fazla, numuneleri tek tük olan bir tarım şekli değil ki. Bütün dünya topraksız tarım yapıyor. Memleketimizde çok çok değilsede topraksız tarım yapan seralar , müesseler var. Olay bu işi benimsemek gönül vermek olayı. Hiçbir sistem artıları olmadan eski sistemin önüne geçemez. Dünya nüfüsunun artması, ekonomik koşulların ağırlaşması, dışa bağımlılığı azaltmak gibi birçok faktör bugünkü gelişmeleri doğurmuş, daha kolay , gerek işçilik ve gerekse girdiler açısından daha ekonomik ve enbüyük faktör olarakta veririmliliğin artırılması gibi sebepler işi bu noktalara taşımıştır. Her işin bir başlangıcı , bir emekleme süreci tabiiki olacaktır.
Siz emeklemek istemiyorsanız büyük paralar yatırıp biz bu işi size kurarız ,ürününüzü satarız şukadar kar edersiniz diye garantiler veren ama haklı olarakta o mesuliyetin karşılığını bire on, bire yüz her neyse almak için müşteri bekliyen firmalar var. Ya bu yolu seçeçeksiniz, veya hayır biz bu işi yapabiliriz diyerek amatörce bir ruhla bir yered başlayıp işi geliştireceksiniz. Gazeteci arkadaşımızın da dediği gibi 1 m2-100m2 -1000m2 diye sürüp gidecek. böyle örnekler çok. tercih sizin, Ama bence amatör bir ruhla başlayıp,işin detaylarını öğrenmek ve emin adımlarla ilerlemek iyi olur. Daha hiçbir deneyim hiç bir bilgi yokken aydınlatmayı ,ısıtmayı solar panelerlemi yapsak diye düşünmek için biraz erken diyorum. öncelikle mevsime göre yetişecek sebzelerden başlayın,işin içine girin. Göreceksiniz ki ilerliyen süreçte karar vermek daha kolay olacaktır. Çalışmalarınızda başarılar dilerim ,kolaygelsin.

akçay
09-11-2010, 09:50
merhaba herkese, bende acizane bu hastalığa yakalanmış bulunmaktayım.üye olduğumdan beri siperdeyim,gözlemliyorum,okuyorum ufak caplıda olsa denemeye başladım.önce terasımda açık alanda perlitle domates ve salatalık yapmaya çalıştım,inanın bütün aile gözlerimize inanamadık, özellikle salataların büyüme hızı ve verimi bizi çok şaşırttı.ben manisa akhisarda ikamet ediyorum, burda her çeşit gübre ve besin bulmak mümkün,sayın Kudret bey,in ve sayın Envor,un forumdaki yazılarından yola çıkarak kendimce besin kitleri hazırladım ve bunlarla uygulama yaptım.yazın çok sıcak günlerine ve bu sene ortaya çıkan özellikle domates,te hastalık banada biraz uğradı ama genel olarak sonuç cok hoşuma gittiğinden dolayı bir ay içerisinde işletmemin bahçesine, kışın sürekli güneş alan bir yer onun için bir 100m2 sera yapmak istiyorum. mesleğim icabı(ısı ve su izolasyon işi) detaylarını daha sonra belirtirim.

akçay
09-11-2010, 09:58
yapmayı düşündüğüm yeni seramda domates,salatalık ve kapya biberi yetştirmek istiyorum, perlit veya perlit torf karışımı kullanmak istiyorum. seranın olması gereken ölçüleriyle ilgili bilgi istiyorum,özellikle sayın envor ,zeminle ilgilide bilgi almak istiyorum. bu sera benim için örnek olacak, buradan alacağım sonuçlar beni daha büyük yatırıma götürebilir. şimdiden herkese hayırlı bayramlar diliyorum.

bekirkurt2002
09-11-2010, 15:25
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım.Topraksız tarım çok ilgimi çekmeye başladı.Forumdaki tartışma ve bilgileri biraz daha gözden geçirmem gerekiyor sanırım.Önce amatörce başlayıp,kısmet olursa daha sonra yavaş-yavaş ilerlemeyi düşünüyorum....

yestore
10-11-2010, 09:58
Herkese selamlar.

Sitenize üye olduktan sonra '' yeni başlayacaklar için topraksız tarım '' adlı forum sayfalarının tamamını okumaya çalıştım.Başlangıçta konu hakkında hiçbir fikrim yokken şuan azda olsa fikir sahibiyim.

Tabi bilgiyi pratiğe dokmeden tam olarak anlamak ta zor oluyor.Forumdan edindiğim bilgiler ışığında topraksız tarıma başlarken ( amatör olarak ) dikkat etmem gerek hususları aşağda listeliyorum.

1. Kullanılacak suyun Ph değerini istenieln seviyeye ayarlam ve belli periyotlarda kontrol etmem gerekiyor.
2. Hazırlacak olan çözeltinin ( Besin eriyiğinin ) EC değerinin istenilen düzeyde ayarlamam ve belli periyotarda kontrol etmem gerekiyor.
3. Drenaj sisteminin iyi çalışmasını sağlayarak bitki köklerinin havasız kalmamasını sağlamalıyım.
4. Besleme periyodlarını iyi ayarlayarak bitki köklerinin kurumasını engellemeliyim.
5. besin eriyiğinin PH ve EC sini kontrol ederek aşırı yükselme veya düşme durumlarında istenilen düzeye getirecek müdahaleyi yapmalıyım.
6. 7 - 13 günlük periyotlarda bitki koklerindeki tuzlanmayı önlemek ve ortadan kaldırmak için yıkama yapmalıyım.yıkama işlemine yıkama suyundaki EC miktari 0,7 değerine inene kadar devam etmeliyim.

sorularım ise;
1. suyun PH değerini asit kullanmadan limon suyu, sirke gibi ürünleri kullanarak düşürebilirmiyim,faydası veya zararı olurmu?
2. Çözeltide kullanılacak suyun PH değeri ayarlandıktan sonra mı EC eklemeliyim? EC eklendikten sonra hazırlanan çözeltinin PH değerinde oluşabilecek sapmalar önemlimidir? önemli ise ne yapmalıyım?
3. %45 torf, %45 kum ve %10 pomza taşından oluşan karışım ekim için sizce uygun olurmu?
4. Katı ortam derinliğinde minumum maksimum derinlik değereleri varmıdır ?
5. Forumdaki SATIŞ BÖLÜMÜNÜ bulamadım yardımcı olabilirmisiniz?

herkese saygılarımı sunuyorum.

hserdark
15-11-2010, 22:36
öncelikle herkesin Kurban Bayramını kutluyorum. forumdaki ilk mesajımı da böylece yazmış oluryorum. site gerçekten yok başarılı emeği geçenler için tebriklerimi ve teşekkürlerimi sunarım..
bir sorum olacak... daha önce verilmiş olabilir ancak bu konu çok uzun zamandır devam ediyor..
10000 m2 tarla için topraksız suda domates üretimi için sera yaklaşık ne kadara mal edilebilir? Malzeme kalitesi olarak "iyi" düşünürsek.

saygılar sunuyorum ve tekrar herkesin bayramını kutluyorum.

Volkan Kesici
17-11-2010, 09:34
Herkese selamlar.

Sitenize üye olduktan sonra '' yeni başlayacaklar için topraksız tarım '' adlı forum sayfalarının tamamını okumaya çalıştım.Başlangıçta konu hakkında hiçbir fikrim yokken şuan azda olsa fikir sahibiyim.

Tabi bilgiyi pratiğe dokmeden tam olarak anlamak ta zor oluyor.Forumdan edindiğim bilgiler ışığında topraksız tarıma başlarken ( amatör olarak ) dikkat etmem gerek hususları aşağda listeliyorum.

1. Kullanılacak suyun Ph değerini istenieln seviyeye ayarlam ve belli periyotlarda kontrol etmem gerekiyor.
2. Hazırlacak olan çözeltinin ( Besin eriyiğinin ) EC değerinin istenilen düzeyde ayarlamam ve belli periyotarda kontrol etmem gerekiyor.
3. Drenaj sisteminin iyi çalışmasını sağlayarak bitki köklerinin havasız kalmamasını sağlamalıyım.
4. Besleme periyodlarını iyi ayarlayarak bitki köklerinin kurumasını engellemeliyim.
5. besin eriyiğinin PH ve EC sini kontrol ederek aşırı yükselme veya düşme durumlarında istenilen düzeye getirecek müdahaleyi yapmalıyım.
6. 7 - 13 günlük periyotlarda bitki koklerindeki tuzlanmayı önlemek ve ortadan kaldırmak için yıkama yapmalıyım.yıkama işlemine yıkama suyundaki EC miktari 0,7 değerine inene kadar devam etmeliyim.

sorularım ise;
1. suyun PH değerini asit kullanmadan limon suyu, sirke gibi ürünleri kullanarak düşürebilirmiyim,faydası veya zararı olurmu?
2. Çözeltide kullanılacak suyun PH değeri ayarlandıktan sonra mı EC eklemeliyim? EC eklendikten sonra hazırlanan çözeltinin PH değerinde oluşabilecek sapmalar önemlimidir? önemli ise ne yapmalıyım?
3. %45 torf, %45 kum ve %10 pomza taşından oluşan karışım ekim için sizce uygun olurmu?
4. Katı ortam derinliğinde minumum maksimum derinlik değereleri varmıdır ?
5. Forumdaki SATIŞ BÖLÜMÜNÜ bulamadım yardımcı olabilirmisiniz?

herkese saygılarımı sunuyorum.

Birkaç sorunuza cevap vermeye çalışayım.
-Suyun ph değerini limon tuzuyla düşürebilirsiniz ama aside göre hem daha maliyetli hem daha zor. Fosforik veya nitrik asit tavsiye ederim.
-Önce ph ayarlaması sonra EC. Böyle daha iyi sonuç veriyor.
-Torf böcek,kurt vs gibi sorunlara neden oluyor.
-Katı ortam derinliği konusunda bilgim yok.
-Satış için kişilere özel mesaj atarak ulaşacaksınız.
İyi çalışmalar.

Grandels
27-11-2010, 16:14
Arkadaşlar merhaba;

Jeotermal bir arazi üzerine sera kurmak istiyorum ve şuanda tasarım aşamasındayım fakat takıldığım bazı konular sera Eskişehir de oldukça düz bir ova da kurulacak bu duruma göre;

1.Serayı cam dan yapmayı düşündüm ısıyı tutması için, fakat çok maliyetli oldu, sera plastiğinden kullanmayı düşünüyorum Eskişehir in ayazını bileniniz vardır :) sizce maliyet için plastik (naylon) kullanmam doğrumudur. yaklaşık 100m2 düşünülen ilk aşamada.

2. Serayı kurarken iskeletini oluştururken 2 metrelik 5cm'e 4cm kalınlığında ortası boş demir i yaklaşık toprak altına 40 cm gömmeyi ve onun üzerine içine demir geçirilmiş pimaş borularla üstünü kapatmayı düşünüyorum, seranın genişliği yaklaşık 10 metre civarında olucak (tahmini) sizce bu yol doğrumu? önerilerinizi almak isterim.

3.Topraksız tarım yapmak istediğimden domates ekmeyi düşünüyorum (ekmek genelde toprak için kullanılan bir fiil ama düşündüm bulamadım :) ) domateslerin boyu uzun olucağı için yere yakın mı oluşturmalıyım yoksa yüksek mi? burda asıl sorun şu aslında ısıtmayı nasıl düşünmem gerektiği? demir borularla sera içerisinde dağıtmam mı doğru olur yerin altından **** tavsiye edebiliceğiniz bir şekilde, yoksa petek mi kullanmam gerekir.

Aklıma takılanlar şuanda bunlar tecrübe ve fikirlerinize ihtiyacım var
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

Kudret Tezel
19-12-2010, 10:48
Merhaba sevgili arkadaşlar. Dün Şansal bey ile İstanbul beylikdüzü Tüyap ta açlılan Avrasya tarım ve hayvancılık fuarına gittik. Türk tarımına hizmet veren birçok firmayı bir arada gördük. Tohumları, fidanları Toprağı işliyerek hayat verecek pırıl pırıl makinaları hayranlıkla seyrettik.
Fuar güzeldi, ancak samimi olarak söylemek istiyorumki, internet sitelerindeki habelerden,dergilerden,diğer yayın organlarından izlediğim kadarıyla topraksız tarımın ülkemizde de yaygınlaştığını bu konuda biraz yol aldığımızı zannediyordum. Ve bu kannatimi hala sürdürüyorum. Ama ne yazıkki bu koskoca avrasya tarım fuarında topraksız tarımla ilgili en küçük bir iz bulamadık. çiftçimize topraksız tarımdan haber verecek,onu teşfik edecek,bilgilendirecek enküçük bir emareye rastlıyamadık. Bu beni gerçekten üzdü hayal kırıklığına uğrattı. Oraya çok daha değişik şeyler göreceğimi, modern ve alternatif tarım hakkındaki ilerlemeleri izliyeceğimi zannederek büyük bir heyecanla gitmiştim, ama neyazık ki olmadı. Ve sevgili arkadaşlarım memleketimizin tarım sektöründe geleceğini hazırlamakta siz arkadaşlarımın nederece özverili çalıştıklarını,amatörcede olsa fikri aşılamakta, yaygınlaştırmakta bu konu hakkında gizli kapılar ardında sessiz sedasız yapılan tarımın su yüzeyine çıkartılmasında oynadığınız rolün gerçekten alkışlanması gerektiğini düşündüm. Konu hakkında daha hızlı daha yapıcı ve işin tekniğini daha detaylı incelemek,bireysel olarak yapılan topraksız tarımın yaygınlaştırılması konusunda çok çalışmamız gerektiği kanaatine vardım.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Lütfen çalışalım paylaşalım. Geleceğemize ışık tutalım.
Faydalı olabilirsek ne mutlu bizlere.

Delimus
19-12-2010, 22:34
Katılıyorum Kudret abi, adana fuarıda aynıydı,çok umutluydum bir standa dahi rastlamadım.

"BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Lütfen çalışalım paylaşalım. Geleceğemize ışık tutalım.
Faydalı olabilirsek ne mutlu bizlere." Katılıyorum , Teşekkürler , Ellerinden öperim...

Kısmet olursa Cezerye göndericem sana abi, ilk hasatımı bekliyorum...

Mete
20-12-2010, 09:48
Sanıyorum topraksız tarım ile sera (Ticari) çalışan firmalar konunun
yaygınlaşması hususunda rekabetten endişe ile pek de bilinmesini istemiyorlar.Çorlu da 100 dönüm kapalı sera da üretim yapıyor olduğu halde firma hakkında internette tek kelime bulamıyorsunuz.

Fotoğrafları daha önce yayınlamıştım.

Tekrar yayınlamama forum izin vermedi aşağıdaki linkten görebilirsiniz

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21129&page=3

Kudret Tezel
20-12-2010, 14:23
Sevgili arkadaşlarım inanın raharladım.Açaba yanlışmı düşünüyorum derken yorumlarınız beni rahatlattı.Ohalde yapılacak şey konunun tekniğini daha derinlemesine irdeleyip ciddi bir biçinde yaygınlaşması için uğraşmak. Birbirimize destek olarak geleceğimize katkıda bulunmak. Birgün bakarsınız birileri fark ederde daha hızlı yol almamıza yardımcı olur.Yılmak yok çalışacağız.

jokerkan
21-12-2010, 09:19
arkadaslar forumun bu kısmını ilgi ile inceliyorum, topraksız tarım muhtesem bisey cok ilgimi cekti, benim kafama takılan bir soru var bende okadar detaylı sıvı besinler yok sadece salon bitkilerim icin kullandıgım cicek costuran falan var, bu sıvı gubrelerle daha basit ornegin sogan gibi bitkileri yetiştirmem mumkunmu acaba? (sonucta ticari amaclı degil hobi olarak beslemek istiyorum)

thempest
21-12-2010, 14:54
Merhaba KUDRET Hocam ;

Bu sene tesısatımı genısletıyorum ve balkonuma 10 x 1 m pımas borularım var ve devamlı cogalıyorlar..:) bu sene akan su kulturunude deneyecegım ve durgun su kulturunede devam edecegım oglumun ılk sebze yemeklerını yetıstırmeyı planlıyorum sıze daha once bahsetmıstım camın onunde fasulyelerım zamanı doldu bugun kokten ımhaya cıkıcaklar 5 kok fasulyeden duzgun ve guzel yarım kılodan fazla fasulye topladım bakalım bu sene neler toplayacagım.

Kudret Tezel
21-12-2010, 17:11
Sevgili thempest,
bu iş insana bulaştımı kurtulmak mümkün değil, zaten kurtulmak istiyende yok sanırım. İnşalah büyür büyür seralara ticari kuruluşlara dönüşür. Ancak benim asıl söylemek istediğim 5 kökten aldığınız yarım kilo fasülye. Bu miktar çok az bence niye öyle oldu. Sizin özellikle tesbit ettiğiniz hata , yanlışlık, olumsuzluk varmı. Yoksa bütün gayretlerinize rağmen mi yarım kilo. Bu konuyu aydınlığa kavuşturmamız lazım. Bir yorum yaparmısınız. Bunun mutlaka mevsim, sistem, hatalı besleme, besin eriyiği, ışık, EC ,PH, vs vs bir sebebi olmalı. Eğer bi resim varsa belki aydınlatıcı olur.

thempest
23-12-2010, 17:26
Takıbını yaptım sayın KUDRET BEY benım gorusum sudur aynı fasulyelerı yazın basında bahceye ektım ve guzel sonuclar aldım ozamanda 8 kok dıkmıstım ve 3,5 4 kıloya yakın fasulye almıstım bırde ben fasulyelerı kılcıksız severım o yuzden kucukken topladım buyumelerıne fazla ızın vermedım bu camın onunde dıktıklerım ıse havanın soguk olmasına ve zamanının olmamasına yonlendırmek ıstıyorum butun olculer degerler uygundu bırde camın herzaman kapalı olması dollenmeyı kalıtesını dusurdu bunları ben elımle dolledım bır ara camı actım sonra yıne cosmay abasladılar ama tadı ve goruntusu ıyı oldu.
Bır hafta ıcerısınde tekrar soktuklerımın yerıne yenısını dıkecegım bakalım bu sefer nasıl olucak evın ısısı oldukca ıyı bebek oldugu ıcın..:) bırde bu seferkı fasulyelerı yazın kendı dıktıklerımden elde etmıs oldugum tohumluklardan denıyecegım.
Bırde yanında bırtane rıze'den gelen sus kabagı tohumu vardı onuda dıktım aynı sısteme ama o kabak ıcın pek uygun bır sıstem olmadı yaprakları oldukca canlı ve bol bır sekılde devamlı buyudu dollenme cıceklerı actı ama ıkı adet kabaktan baska olmadı onlarda soldular onlarında olma nedenı kayın valıdem camı acmıs bır ara ve ruzgarla dollenme olayı oldu ondan dolayıda ıkı tane fos kabagım oldu yanı basarısız sonuc.
Benım anlatmak ıstedıgım konu sudur kıs ayında ortamın ayarı olması gereklı 15-18 derece benım odanın ısısı ve sonuc okadar basarılı degıl.

bu ıs benı oldukca sardı hastası oldum artık elıme gecen herseyı kullanmayı planlıyorum bır kısıye asılamayı basardım devamı gelıcek tıcarı olarak arastırıyorum ama bayagı bır zaman alır.

Resım cekemem cunku fıdeler artık yok bırde hatırlatmak ıstedıgım bır konu dah avar ben buyuyen ve ırılesen yaprakları devamlı olarak kestım fasulyelerım ıyı yetıssın dıye bunu bırdahakı sefere yapmıyacagım ve almıs oldugum notlara bunu eklıyecegım.

Kudret Tezel
23-12-2010, 17:46
Açıklamalarınız için teşekkürler sevgili thempest, anladığım kadarıyla benim düşündüğüm manada olumsuzluk yok, ancak şartların bazı küçük tasirleri var. Yeni sezonda başarılar dilerim . Paylaşımlarınızı bekliyoruz. Kolaygelsin.

cattik
26-12-2010, 21:00
Merhabalar bu siteden almış olduğum bilgiler doğrultusunda eski bir akvaryumum vardı onu değerlendireyim dedim,maliyetlerimi ve nasıl yaptığım hakkımda bilgi vermek istedim biz bur da yaptıklarımızı gösterirsek sanırım diğer insanlara da ışık tutarak bir güven veririz.
http://i1012.hizliresim.com/2010/12/26/6803.jpg
http://i1012.hizliresim.com/2010/12/26/6817.jpg
http://i1012.hizliresim.com/2010/12/26/6834.jpg
http://i1012.hizliresim.com/2010/12/26/6843.jpg
http://i1012.hizliresim.com/2010/12/26/6854.jpg
http://i1012.hizliresim.com/2010/12/26/6789.jpg
besini hazır aldım ama daha profesyonel bişey arıyorum :D

cattik
26-12-2010, 21:03
akvaryum = eski vardı elimde
hava motoru = 6 TL
hava duvarı = 5 TL
hortum 2mt = 1 TL
ısıtıcı = 11 TL
--------------------
toplam 23 TL

Sarıcan
26-12-2010, 22:15
Sn. cattık,

Resim boyutlarını pixel olarak 800x600 yaparsanız resimleriniz sayfaya sığar ve daha iyi görünür. Ayrıca kocaman akvaryuma 6 adet soğan çok az olmuş. Straforunuzu da çok kalın ve iri gözenekli seçmişsiniz. Isı izolasyonunda kullanılan pembe renkli, çok ince dolgulu straforlar vardır. Onu delerken daha rahat edersiniz. Ayrıca aldığının bitki besini saksıda çiçek bakanlar içindir. Topraksız tarım için gerekli besin eriyiği için forumdan Sn. Kudret Tezel' e ulaşırsanız size yardımcı olur.

Soğan üretimi ve sistem dizaynı için Durgun Suda Yeşil Soğan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19246) başlığına bakabilirsiniz. Ama başlangıç için iyi yoldasınız. Kolay gelsin. Başarılar.

the_mc
26-12-2010, 22:17
akvaryum = eski vardı elimde
hava motoru = 6 TL
hava duvarı = 5 TL
hortum 2mt = 1 TL
ısıtıcı = 11 TL
--------------------
toplam 23 TL

o bitki besinleri topraksız tarıma uygun değil. besin formülasyonu çok düşük bide 20 lt de ne kadar düşeceğini sen düşün. bu konu forumda bahsedilmiş öncedenden. kökler ışık almaması lazım.

akçay
27-12-2010, 14:21
sayın Kudret hocam bende antalya tarım fuarına gittim ve fevkelade bilgiler aldım.topraksız tarım antalyada yaygın olark yapılıyor,ve ençok dikkatimi çeken şey birçok firma sadece toprak düzenleyici satıyor çünkü işlenen sera **** açık alan toprakları yanlış kullanımdan dolayı topraklar bozulmuş buda topraksız tarımın ne derece önemli olduğunu gösteriyor.bende daha önce de bahsetmiştim şu anda mini bir sera yaptım bahceye 15 m2 kadar. perlitte salata ve domates,

Kudret Tezel
27-12-2010, 14:38
Sayın akçay, İstanbul Antalya gibi tarım bölgesi olmadığı için buradaki fuarlarda oralara benzemiyor. Eğer oralarda edindiğiniz kayda değer güzel bilgileri paylaşırsanız çok seviniriz.
Yapmış olduğunuz mini seranızı resimlerseniz kurmuş olduğunuz düzen ve sistem birçok arkadaşımıza fikir vermek adına iyi olur. Bilgi paylaşıldıkça büyür.

domatesadam
27-12-2010, 15:16
Merhaba Arkadaşlar,

31 yaşımdayım,endüstri mühendisiyim..uzmanlık alanım marka yaratmak.salkım domates marka yaratıp,piyasaya tanıtmak ve stratejileri belirlemek.daha sonra da iç ve dış piyasada ürünü iyi fiyata pazarlamak.
bir araştırma yaparken,sitenizi gördüm ve gerçekten çok etkilendim.yapmış olduğunuz üretimlerden,yaşamış olduğunuz teccübelerden yararlanmak en büyük amacım.

teşekkürler

garlangufa
09-01-2011, 01:07
Tüm yazılanları okumadan bir yazı yazmıyacaktım ama dayanamadım. Benim çok çektiğim, ama 1-2 sene debelendikten sonra çaresini bulduğum bir konu olduğu için dayanamadım.
Açık alanda çok sıcak ortamlarda (yanılmıyorsam Fethiyeli bir arkadaş yazmıştı ve ben de Didim deki yazlığın bahcesinde yaşadım bu olayı), kapalı alanlarda bitki çok güzel büyüyor, birsürü çiçek açıyor ve bu çiçekler sapır sapır dökülüyor ... gelde kafayı yeme.... uzatmayayım, olay döllenme olayı, yani arıların olmaması da denebilir (Aşırı sıcaklarda arılar inzivaya çekilir).
Çözüm: Küçük bir fırça veya ilkokul suluboya fırcasının geniş ağızlı olanlarından alınır ve çiçeklere tek tek dokunulur. Evet arıların nezor bir işi yaptıkları anlaşılır.
NOT: Bu uygulama denenmiştir ve sapır sapır dökülen çiçeklerde artık meyveler oluşmaya başlamıştır. Ben 3 yıldır bu yöntemi kullanıyorum.

akçay
12-01-2011, 12:51
minik seramdan görüntüler188445

188446

188447

188448

188449

akçay
12-01-2011, 12:57
seram 15m2 kadar yaklaşık 30 kök var damates,hıyar ve kapya biber. diğital zamanlayıcıyla günde 8 defa sulanıyor.hepsine aynı besini veriyorumhavalar soğuk olduğu halde yinede büyümeye çalışıyorlar,yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum,bitkiniz yeil olsun.

seazone
12-01-2011, 13:02
Sayın akçay,
Öncelikle kolay gelsin ellerine sağlık, domates aralıkları kanımca çok yakın olmuş ilerde sana çok sıkıntı yaratacak özellikle kanal arası 3 sıra yapmışsın ya onu mümkünse 2 sıra gibi yaparsan daha sağlıklı olur. (Bana göre inanki 2 sıra bile fazla) hevesini kırmak değil amacım sadece çok güzel verim alıp dahada heveslenmen.

akçay
12-01-2011, 15:30
teşekkür ederim sayın seazone, benimki sadece hazırlmış olduğum besin eriyiğini test etmek içindi.

Mete
12-01-2011, 16:33
Kudret Hocam,
Kral FM de Tarım bakanı ve Tarım kredi koop birliğini topraksız tarım konusunda çiftçilerimizin bilgilendirmeleri için göreve çağırdığınız konuşmanızı dinledim.
Sizi ve diğer gönüllüleri tebrik ediyor başarılarınızın devamını diliyorum.

malbman
12-01-2011, 17:47
Kudret hocam, Kral FM'deki konuşmanızdan haberimiz olmadı. Yoksa ben mi kaçırdım bazı başlıkları? Dinlemeyi çok isterdim.

Sarıcan
12-01-2011, 22:43
Sn. akcay,

Seranız çok güzel bir uygulama olmuş. Benim tavsiyem kendinize yeni bir başlık açıp resimlerle başlangıcı kendi sayfanızda yaparsanız daha derli toplu bir kaynak olur. Bilgiler birikince toparlamanız daha zor olur. Kolay gelsin. Bol hasatlar.

akçay
15-01-2011, 16:04
Aslında topraksız tarım işi gerçekte bir sebze fabrikasıdır diye düşünüyorum,neden derseniz öncelikle bir fabrika gibi sürekli ve düzenli bir çalışma var,bilgi,tecrübe,sermaye,iş gücü,ve en önemlisi cesaret ister.onun için onun için ben bu işe tarım değilde,sebze fabrikası demek istiyorum müsade ederseniz. bende acizane kenarından köşesinden başladım bu işe yazın evimin terasında ufak biraçık alan çalısması yaptım,bitkilerin büyüme hızı ve isteği beni çok heyecanlandırdı ve yaklaşık bir ay önce işletmenin bahçesine 15 m2 kadar ufak bir sera yaptım,asıl amacım yapmış olduğum besin sıvısınıda burad iyice test etmek.inşallah resimleride koyacağım,eleştiri ve önerilere sonuna kadar açığımherkese özellikle kudret bey,e de bilgilerini esirgemeden sunan herkese bitkiniz herdaim yeşil olsun.

akçay
15-01-2011, 16:06
sayın sarıcan ben aslında başlık acacaktım ama olmadı herhalde başlığı nasıl acarım?

Sarıcan
15-01-2011, 16:28
Bu girdiğiniz konu başlığının iki cm üzerinde yeni konu aç diye bir kutucuk var onu tıklayıp çıkan pencerede kendi adınıza sayfa açabilirsiniz.

garlangufa
17-01-2011, 10:52
Selam arkadaşlar,
3 yıl önce bilmeden yaptığım fakat son 1-2 ay içerisinde ne olduğunu farkedip değerli Hocamız Kudret Tezel ile irtibata geçtiğim Topraksız tarım maceram için son 2 gündür yaşadıklarımı, aynı şeyleri yaşayabilecekler' e burada bir çözüm olabilir umudu ile yazıyorum.
Ben elektronik ve haberleşme mühendisiyim, veri ağları ve teknikkleri konusunda uzmanım. Gençliğimde evde 200 litrelik bir akvaryumum vardı. Üretilmesi çok zor Discus akvaryum balığı ve büyütülmesi çok çok zor olan Pangasius balıklarını Akvaryumumda yaptığım çok ince ısı, ışık ve su kontrolleri ile yapmış biriyim. Günün birinde 1 damla deterjanın damladığı akvaryumdaki 4 adet 35 CM lik pangasius balıklarım 15 dakika içerisinde ölünce akvaryum olayını birdaha başlamamak üzere bitirdim. O ekipmanımdan kalan, saatte 450 litre su devirdaim eden dıştan takma Eheim pompa ve filtre, ısıtıcı, yüksek güçlü hava pompası gibi malzemeleri topraksız tarımda kullanabileceğimi düşünüyorum.
Başta dediğim gibi 3 yıl kadar önce (sanırım Şubat ayı idi), Marmara Ereğlisinde şaraplık üzüm bağı olan arkadaşımı ziyarete gitmiştim. Budama yapıyordu. Budadığı dallardan birkaç tane alıp evde köklendirip , Didim'de olan yazlığımın bahcesine dikmeyi düşünmüştüm. Dalları evde, üst tarafını kestiğim , yarıya kadar su dolu 5 lt lik bir pet şişe içerisine koydum ve heryerde satılan sıvı gübrelerden birini belirtilen oranlarda pet şişedeki suya ekledim. 3-4 günde bir suyu değiştiriyordum veya ekleme yapıyordum. Üzüm dalları çok hızlı kök atmaya ve kökler de çok hızlı büyümeye başladı. Bir süre sonra pet şişenin içi olduğu gibi kök doldu. Neyse Mayıs ayı sonunda bu üzüm fidanlarını alıp Didim'e yola çıktım. (Istanbul Anadolu yakası-Kozyatağında oturuyorum). Üzümlerin 1 tanesi tuttu, onuda ertesi sene bahçeden çaldılar. Burada anlatmak istediğim şu. Ozamanlar topraksız tarım hakkında doğrudürüs fazla birşey bilmediğim halde bunu yapmış olmam.
Şimdi değerli Kudret hocamın katkıları ile daha bilinçli yaparım diye bu haftasonu Istanbul Anadolu yakasında gezmediğim yapı market kalmadı. Sakın ola bir yapı markete gidip "topraksız tarımda kullanılabilecek gübre varmı, perlit varmı, küçük delikli plastik saksılar varmı...v.b." gibi sorular sormayın. İlk tepki,
- o neki ? topraksız bitki olurmu,
- haaa omu , ondan bizde yok..
- geçen yıl jel gibi bişey gelmişti, pek tutmadı, bizde kaldırdık.
- şü küçük saksıları alın, matkapla delersiniz...
- burdaki sıvı gübreler de o iş için kullanılır, bakın azot değeri yüksek bunun....
Bunlar ve benzeri birçok bihaber cevaplar aldım (istanbuldaki en büyük 3 yapı marketin bahce bölümü elemanlarından).
Bu yapı marketlerinde bulabildiğim sadece 100 lük, 1-2 M lik pimaş borular idi ki onlarda mahallenin nalburunda satılanın 2 kat fiyatlı idi. 1 metreliği 7.99 TL yapımarkette ve Nalburda 3.95 TL
Yani istanbulda herşey var ama aynı zamanda hiçbirşey yok, eğer malzemeyi nereden alacağınızı bilmezseniz. Şimdi ben birazdan öğle paydosunu değerlendirerek ümranıyedeki Çiçekcilere gideceğim, delikli küçük saksı ve perlit bulmak ümüdüyle.
Sağolsun Kudret hocam ki bitki besin işini ondan sağlayacağım. ...
Çok uzun oldu...istanbulda yaşayıp, balkon veya terasında topraksız tarım yapmayı düşünen arkadaşlar için malzemeler nerelerden temin edilebilir ?...bilen arkadaşlar yazarsa, bu İstanbul trafiğinde bizde helak olmayız.
Selamlar & Sevgiler
Yeni topraksız tarımcı...:)

malbman
17-01-2011, 11:20
Sayın garlangufa, yeni uğraşınızda başarılar dilerim. Öncelikle bakıp bakmadığınızı bilmiyorum ama şu adresten (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21529) başlayabilirsiniz. Saksı vs gibi malzemeleri de yine doğalbahçe arkadaşımıza sorabilirsiniz yanlış hatırlamıyorsam.

Sarıcan
17-01-2011, 16:11
Sn. garlangufa,

Geçmiş olsun. Yapacağınız sistemi ve kuracağınız ortamı (balkon, teras vb.) özetlerseniz Anadolu yakasında aradığınız malzemeleri nereden bulabilirsiniz konusunda biraz yardımcı olabilirim. Ama PVC boru ve damla sulama malzemeleri ile ilgili hemen bir adres vereyim. Ümraniye' de. Bazı malzemeleri ben oradan almıştım.

189154

PVC boru ve plastik depo çeşitlerinin özellikle büyük çaplarını rahatlıkla bulabilirsin. Yalnız tavsiyem sistemi kafanızda oturtmadan malzeme almayın. Ben bir sürü malzeme aldım, bir çoğunu kullanmaktan vazgeçtim. Delikli saksıdan ne kastettiğinizi anlamadım ama size tavsiyem kendi saksınızı kendiniz oluşturmanız. Benim en severek kullandığım saksım. Malzemelerini Kozyatağı Bauhaus' tan aldığım plastik depolarla yaptığım akan su sistemi. Malzemeler ve nasıl yapıldığı bu forumda da resimli olarak var ama bir özeti de blogumda var.

http://mehmetsarican.blogspot.com

İstersen bir incele, akvaryum da yaptım diyorsun. Belki elinde akvaryum kasan varsa onu bile değerlendirebilirsin. Bakarsın tekrar balık beslemeye başlayıp aquaponic bile yapabilirsin.

Besin eriyiğini Kudret Bey' den alabilirsin ma perlit konusunda bende çok dolaşmıştım. Sonunda Pendik civarında bir yerden almıştım ama sonradan öğrendiğime göre Levent tarafında imalatçısıda vardı zannederim, adresi forumda vardı ama araştırmam lazım. Hydroton' da kullanabilirsin ya da bu malzemeleri olmadan direkt olarak su kültürü ile başlayabilirsin.

Daha sonra yardıma ihtiyacın olursa tekrar tartışalım. Kolay gelsin.

garlangufa
17-01-2011, 17:48
Sn. Sarıcan;
Duyarlılığın ve cevabın için çok çok teşekkür ederim. Boşuna dolaşmışım onca yapı marketi. Aradığım birçok malzemeyi bizim işyerinin(Netaş ta çalışıyorum) hemen karşısında yani Ümraniye de buldum. 2 adet 100 lük 1 m lik pimaş, 2 adet dirsek,2 adet kapak3 metre damlama hortumu, 10 adet damlama ucu,yapıştırıcı toplam 22 TL ye aldım. Bu 2 adet pmaş a 20cm ara ile 6,5 cm çapında delikler açacağım. Bu deliklere plastik bardaklar içerisine koycağım çilek fidelerini yerleştireceğim. U şeklinde olacak olan PVC borunun bir ucundan besin eriyikli suyu vereceğim ve diğer uçtan da tekrar, dıştan takma akvaryum filtresinin haznesinde toplayıp tekrar borulara basacağım. Böylece sürekli bir devirdaim olacak. PVC borunun içerisine koyacağım akvaryum hava taşı ile de, boru içerisindeki kalan suya sürekli oksijen vermeyi planlıyorum.
Bu mevsimde dışarısı oldukca soğuk, balkonda biraz çalıştım, üşüdüğümden içeri kaçayım dedim. İçişleri bakanından fırçayı yedik...proje şimdilik rafta, fırsat kolluyorum....:):D

Sarıcan
17-01-2011, 19:34
Bende zaten size sürpriz olsun diye Netaş' ın karşısındaki adresi vermiştim. İnsan bazan yıllarca önünden geçtiği yerin farkına varmaz.

Delimus
17-01-2011, 20:00
189206

Bu 5mm ince gri boruyu işaretlediğim aparatlaramı takıyoruz , bizim bölgedeki ziraat bayilerinde satılmadığı için bilmiyorlar.Aparat damlatıcı olarak mı geçiyor nozul olarak mı geçiyor ?

Resimdeki borular
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109237&stc=1&d=1256295646
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=102566&d=1252859217
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=102567&d=1252859217

Bu aparat ne ise Burada bulamadım yardımcı olursanız sevinirim....

Sarıcan
17-01-2011, 20:47
Sn. Delimus,

Resimde işaretledikleriniz musluk gibi ayarlı damlatıcılar. Sizin sorduklarınızdan farklı. Sizin sorduklarınız basınç ayarlı damlatıcı olarak geçiyor. Bu (http://www.netafim.com.tr/506/) sitede istediğiniz damlatıcılardan var. Firmadan isteyebilirsiniz, hem de Adana' da. Belki firmaya gidip elden alırsınız.

Delimus
17-01-2011, 21:23
Çok saol sarıcan, çok hızlı imdadıma yetiştin ...Tam istediğim gibi adanada olması ayrı bir güzel saol.Her gittiğim bayiye sordum ama netice alamamıştım buralarda seralar yeni gelişiyor topraksız tarım zaten az bu yüzden bilgisizler.

Sarıcan
17-01-2011, 21:35
http://www.agroplast.com.tr/hidroponic-damlaticidog.html

Birde bu firma var ama Adana da değil.

chevalier
20-01-2011, 00:58
Merhabalar ,
Evimdeki akvaryumumun suyunu sürekli domates saksımdan devir daim ederek 3 parti domates almıştım. Kahvaltıda çok şahane oluyor kendi yetiştirdiğiniz domatesler.

Balıkların azotlu atıkları doğal gübre görevi görüyor hem akvaryum temizleniyor hem de bitki besleniyor.
Bu şekilde sistemleri video paylaşım sitelerinde gördüm. Gerçekten de yurt dışında bu sistemle ağızları açık bırakacak seralar kuruyorlar.
Saygılar.

Todor
20-01-2011, 07:32
Sn Chevalier, kurmuş olduğunuz sistemin adı aquaponic. Hydroponicten farkı, kimyasal gübre kullanılmaması. Üründe verim ve kalitenin daha düşük olması, organik sertifikası veren kurumların henüz aquaponic konusunda bilgisiz oluşları, ticari olarak yetiştiricilikte tercih edilmesini engelliyor.

Ama evinizde akvaryumunuz veya havuznuz varsa çok keyifli bir uğraş.

konuyla ilgili videolar;
http://www.youtube.com/results?search_query=aquaponic&aq=f

Delimus
20-01-2011, 07:59
http://www.agroplast.com.tr/hidroponic-damlaticidog.html

Birde bu firma var ama Adana da değil.

Saol sarıcan, burada ayrıca kazıkta satıyorlar, iyi oldu verdiğin.

Todor
20-01-2011, 08:40
Agrodip parakende satış yapmaz. Fakat ürünlerine web sayfasından bakabilirsiniz.
Ayrıca bir izmir firması olan
http://www.teknoplast.com.tr sayfasından da ürün seçimi yapabilirsiniz.

Günser Seracılık (http://www.gun-ser.com/)
0226 461 26 06

Numaranızı Todor'dan aldım derseniz veya agaclar.net vasıtası ile arıyorum derseniz,
istediğiniz agrodrip veya teknoplast ürünlerini uygun fiyata yollarlar. Normalde öyle bir hizmetleri yok fakat agaclar.net için uğraşırlar. Severler bizi :)

bay kal
29-01-2011, 15:44
herkese merhaba. seracılıkla ilgili bilgi ararken bu siteye ulaştım. hiç bir foruma katılmadım ama bir kaç forum sitesi inceledim. inanın buradaki kadar açıklayıcı,aydınlatıcı,yol gösterici, doğru ve yoğun bilgi veren bir yere rastlamadım. kullanılan kelimelerden tutunda konu içeriğine , hatta doğru türkçe kullanımına kadar her şey çok güzel. ve en güzelide herkes birbirine karşı kibar ve saygılı.böyle nezih bir ortama dahil olduğum için çok mutluyum.konular hakkında bir bilgi birikimim yok fakat öğreneceğim çok şey var. site yönetimini ve emeği olanları tebrik ederim.

seazone
29-01-2011, 19:15
İyi niyetleriniz için bütün arkadaşlar adına teşekkür ediyorum. Yazılarımıza biraz daha dikkat edersek formun Türkçe'ye olan saygısını kaybetmeyiz.

alone35
06-02-2011, 11:51
Sn.Kudret hocam durgun suda soğan yapıyorum bunlara gübreleme olarak nasıl bir formül hazırlamalıyım kolay gelsin.

the_mc
09-02-2011, 18:16
TE nedir üstadlar?

Todor
09-02-2011, 19:17
Trace Element = iz elementler veya mikro elementler

demir
bor
çinko
bakır
mangan
molibden

hakan_44
19-02-2011, 20:44
*** sn kudret bey bende topraksız yetiştirme hakkında bilgi edinmek istiyorum ve sizden ricam minarelleri banada göndere bilirmisiniz

mtugrul33
23-02-2011, 12:52
Sn.the mc
yazdığınız formül domates için.bu formüle nerden ulaştınız?ben de çilek için besin eriyiğini araştırıyorum.selamlar.

dagbulent
23-02-2011, 13:00
Kudret bey,

Dün bana özelden göndermiş olduğunuz cevap mailini okudum. İlginiz için çok teşekkür ederim. Hem sizin yapmış olduğunuz analog EC metreyi hem de 250 litrelik besin kitini almayı düşünüyorum. Eğer bulunduğum yerde bulamayacak olursam PH kiti de ilave edeceğim galiba. Ancak forumda bir türlü bulamadığım hususu size sormak istedim. Eğer daha önce anlatılmışsa ve benim gözümden kaçmışsa özür dilerim. Yapmış olduğunuz EC metrenin nasıl kullanılacağını, nasıl çalıştığını anlatabilir misiniz? Eğer daha önce bahsi geçmişse linkini vermenizi rica edeceğim. Yok eğer daha önce anlatılmamışsa herkese faydalı olacağını düşünüyorum. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

farukmagat
23-02-2011, 13:51
Sayın Tezel,

Öncelikle sizin gibi birkaç arkadaş başta olmak üzere tüm agaclar.net üyelerini salımlıyorum. İnanır mısınız günümün büyük bir kısmı forumda geçiyor; ne kadar çok şey öğrendiğimi tahmin edemezsiniz. (veya edebilirsiniz) :)

Besin kiti ile ilgili sorduğum soruya, neler yetiştirmeyi düşündüğümü sorarak cevap vermişsiniz; ilginize teşekkür ederim.

Planım şu şekilde:

415 metrekarelik bahçemdeki 21 metrekarelik seramı yavaş yavaş büyüterek, bahçenin tamamını çilek üretim tesisine dönüştürmeyi düşünüyorum.

İlk olarak 10 adet 100'lük (belki 125'lik) pvc borulara, değerli üye Akın Selçuk'un yöntemiyle cepler oluşturmak (24 adet) ve birkaç değişik dolgu materyali ile denemeler yapmak niyetindeyim. Dolgu ile ilgili önerilere açığım. (lütfennn!)

Besin eriyiklerini sizden temin edebileceğimi isöylemiştiniz. Peki ec-metre ve ph ölçeri de sizden temin etmek mümkün mü yoksa başımızın çaresine mi bakalım.:)

Hesap bilgilerinizle birlikte üstteki soruma da yanıt verirseniz hemen siparişimi arz edeceğim.

Veeee, çalışmalara başlar başlamaz hemen değerli dostlarımızla çalışmalarımı paylaşacağım.

joker_1
07-03-2011, 20:57
peki hangi türleri suda yetiştirebiliriz ve tohumları nereden bulabiliriz bilgilendirirseniz sevinirim arkadaşlar..

emrebakan
11-03-2011, 14:27
Merhaba,
Bitkilerin kökleri topraksız tarım yapıldığında topraklı tarıma göre daha mı az gelişiyor? Yoksa kök gelişimi tamamen bitkinin karakteristiğine göre mi değişiyor? Bu sorularıma cevap bulabileceğim bir doküman bulabilir miyim?
Teşekkür ederim.

emrebakan
11-03-2011, 14:34
Bir şey daha sorsam sizi kızdırmış olur muyum :) Aquaphonic sistemde besin eriyiği yerine sadece balıklardan elde edilen doğal maddeler mi kullanılmış oluyor?

muallimayhan
11-03-2011, 21:54
balık küspesi ile besliyosunuz bitkilerinizi

the_mc
11-03-2011, 22:09
balık küspesi ile besliyosunuz bitkilerinizi

küspenin içerigi ve içerdiği maddelerin miktarı çok önemli. hidroponik yetiştiriciliğe uygun mudur? veya ek bitki besin çözeltisi eklenilmesi gerekir mi diye düşünülmeli.

seawindxxx
14-03-2011, 12:18
Daha çok Kudret Tezel,Envor,Sarıcan ve Malbman beylerin dikkatine...
Arkadaşlar zaman zaman ağaçlar netten yararlansamda,aranıza yeni katıldım.Öncelikle hepinize güzel çalışmalarınız ve değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Kısaca paylaşmak istediğim konuya değinmeye çalışayım.
Ben bu yıl hobi amaçlı olarak topraksız tarımla uğraşmaya karar verdim ve en doğru bilgileri alabileceğimi düşünerek 3 gündür ağaçlar nette hemen hemen okumadığım, konuyla ilgili forum sayfası kalmadı.tabi bukadar konu başlığı altındaki paylaşımların hepsini 3 günde okumaya kalkınca bilgi edinmenin yanında bir bilgi karmaşası olmadı da değil.Hatta bukadar detaylı işlenmiş olabileceğini düşünememem dolayısıyla not almama hatası da yapınca herşey birbirine karıştı demek daha doğru olur.
Yani sayın Envor'un Pvc borular içinde akan su kültürüyle yetiştirdiği domates,marul [malbman cinsi ]vs yi güzel güzel incelerken,sislemeyle yeşillik denemesi çıktı,oda olur derken,durgun su kültürüyle karşılaştım.Hadi onda sorun yok ben pvc borulu sisteme döneyim diye düşünürken Envordan akan su kültüründe domateslerden yeterli verimi alamadım,"Katı Kültür" daha iyi verim verdi açıklaması geldi.Ne oluyor derken şimdi de üzerinde fide ve boruların olduğu uzun paketlerle (içlerinde ne olduğunu ve adını bilmediğim) bir sistem.Baktım ki hızınıza yetişemeyeceğim,bir mesaj atıp araya gireyim diye düşündüm.Forumlarda okuduğum sayfayı tekrar bulabilme özürlü olduğum için de en son bulduğum sayfadan aranıza katılmaya karar verdim.umarım değerli vakit ve bilginizi paylaşma isteğimi olumlu karşılarsınız saygılar...

seawindxxx
14-03-2011, 12:20
şimdi izninizle birkaç soru sormak istiyorum

-Besin eriyiği olduğu sonucunu çıkardığım EC nin açılımı nedir?

-Kudret beyin ürettiği EC metrenin kullanımı nasıldır ve edinmem mümkünmü?

-Akan su kültüründe CO2 yi sisteme nasıl dahil edeceğiz?

-Eklediğiniz fotoğraflarda sırık domates kullanmışsınız,oturak çeşitler bu sistemde verimli olmuyormu?

-Kullandığınız tohumlar genelde hibrit tohum sanırım,organik-geleneksel tohumlarda verim düşüklüğü mü oluyor?

-Besin eriyiği hazırlarken örnek olarak 50 lt'lik iki bidonda hazırlanan bir formülle karşılaştım.
Bu 100 litre eriyik orantılı olarak birbirine karıştırılarak mı sisteme veriliyor yoksa atıyorum 800-1000 litre bir suya belli bir oranda karıştırılarakmı sisteme veriliyor?

-Besin eriyiklerin de, bu kimyasal karışımlar yerine sıvı solucan gübresi,sıvı kompost gübreler vs gibi organik karışımlar kullanılabilir mi?

seawindxxx
15-03-2011, 00:34
konu başka başlığamı taşındı yoksa gereksiz ve uzun sorularmı sordum?

Delimus
15-03-2011, 10:13
-Besin eriyiği olduğu sonucunu çıkardığım EC nin açılımı nedir?

EC : Suyun tuzluluk değeri (Daha fazlası için forumu araştırın)

-Kudret beyin ürettiği EC metrenin kullanımı nasıldır ve edinmem mümkünmü?

Özel mesaj atarsanız kendisine yardımcı olur.

-Akan su kültüründe CO2 yi sisteme nasıl dahil edeceğiz?
Suya Co2 değil oksijen eklemelisiniz , Co2 örütaltında havaya gübreleme yapabilirsiniz fakat bilgi ve ölçer alet gereklidir.

-Eklediğiniz fotoğraflarda sırık domates kullanmışsınız,oturak çeşitler bu sistemde verimli olmuyormu?

Topraksız tarımda tüm çeşitlerde verim artışı olur fakat elbette yetiştirene bağlıdır.

-Kullandığınız tohumlar genelde hibrit tohum sanırım,organik-geleneksel tohumlarda verim düşüklüğü mü oluyor?

Olmaz...

-Besin eriyiği hazırlarken örnek olarak 50 lt'lik iki bidonda hazırlanan bir formülle karşılaştım.

Bu 100 litre eriyik orantılı olarak birbirine karıştırılarak mı sisteme veriliyor yoksa atıyorum 800-1000 litre bir suya belli bir oranda karıştırılarakmı sisteme veriliyor?

Bu sorunuzu anlamadım fakat forumda çok ayrıntılı anlatımlar var okumanızı öneririm.
Mutlaka cevap bulursunuz.

-Besin eriyiklerin de, bu kimyasal karışımlar yerine sıvı solucan gübresi,sıvı kompost gübreler vs gibi organik karışımlar kullanılabilir mi?

% İçeriği biliniyorsa kullanılır.

malbman
16-03-2011, 03:18
konu başka başlığamı taşındı yoksa gereksiz ve uzun sorularmı sordum?

Sayın seawindxxx kusura bakmayın, sorularınızı gözden kaçırmışız ama Delimus arkadaşımız cevaplamış.

Size tavsiyem, boş zamanlarınızda forumdaki ilgi duyduğunuz konu başlıklarını gerekirse notlar alarak dikkatli bir şekilde ve acele etmeden okumanızdır. Sakın bunları ilkokul öğrencisine nasihat ediyormuşum gibi algılamayın. Bunu söylememin nedeni, forumda her konu başlığında gerçekten çok detaylı bilgiler olması ve en ufak bir dikkatsizlikte konuyu çok kolay kaçırabilme ihtimalidir.

Forumdaki başlıkları oluyup inceledikçe, aklınıza takılan ve daha sonra takılabilecek olan bir çok sorunun cevabını peşinen bulacaksınız. Bunun sonunda hala daha sorularınız mutlaka olacaktır. O durumda da tüm arkadaşlar sorularınıza bilgimiz dahilinde yanıt vermeye çalışırız.

Sevgilerimizle

seawindxxx
16-03-2011, 15:23
teşekkürler sayın malbman.forumu inclerken 1 soru sormak istiyorum.
Durgun su veya akan su tekniğiyle fide yetiştirilip belli bir erişkenliğe ulaştığında, fideleri toprağa taşımak uygun bir teknik olabilirmi acaba? artıları ve eksileri konusunda aydınlatırsanız sevinirim.

not:Ekilecek bahçeyle evimin arası uzak olduğu için fideleri evde yetiştirip,zamanı geldiğinde toprağa geçirebilirim belki diye böyle birşey düşündüm

malbman
16-03-2011, 15:38
Pratikte olmaz gibi görünmüyor ama durgun su ya da akan su sisteminde herşeyi hazır bulmaya alışmış olan fideleriniz, toprağ aktarıldıklarında besin arama zahmetine girmeyebilirler ve bu da onların sonu olur gibi bir şeyler geldi aklıma.

akinselcuk
16-03-2011, 16:16
Bitkinin kökü o kadar akıllı değildir inşallah... : )

pH dengesi, agregat yapısı uygunsa ve toprakta yeterince besin elementi mevcutsa bitki kökünün eski alışkanlıklarını sürdürmeye çalışması teknik olark mümkün değil. Topraksız tarım sistemlerinde yetiştirip sonra toprağa aktarılabilir bitki. Ama buna şaşırtmak değil bitkiye karşı çok açık olmak diyebiliriz. Gene de sorun çıkmaz.

seawindxxx
16-03-2011, 16:41
Sayın Malbman ve Sayın Selçuk'tan iki farklı bakış açısı :)
Geçen yıl küçük viyollerde torf içinde yetiştirerek denemiştim.Viyollerdeki domates fidelerinin büyümesi bir aşamadan sonra durup,fideler cansızlaşınca toprağa göçürmüştüm.1 hafta kadar herhangi bir büyüme **** canlanma gözlemleyememe rağmen 1 hafta sonra günlük olarak çok belirgin şekilde gelişmeye başladılar ve kısa sürede normal olarak yetiştirdiğim domateslerden bir farkları kalmadı.Buna ve sayın Selçuğun yorumuna dayanarak Su kültüründe yetiştireceğim fidelerin de aynı sonucu vereceği umuduyla yarın su kültüründe fide yetiştirmeye başlıyorum o halde :D

malbman
16-03-2011, 17:37
sayın seawindxxx, ben sadece yüksek sesle düşünürken farkında olmadan mesaj kutusuna yazmışım:p:p

Sayın akınselçuk'un mesleği gereği benden kat kat fazla olan bilgi ve tecrübesiyle söyledikleri çok daha fazla geçerlilik taşır.

seawindxxx
16-03-2011, 18:17
:D önemli değil Sayın malbman
bilginin fazlası azı olmaz,bilgi yanlış da olsa en azından bir sonuç çıkarmamıza,yeni bir fikir üretmemize yardımcı olabilir.yeterki paylaşın sessiz kalmasın forum :D

KRTL
22-03-2011, 22:44
Herkese merhabalar,

Forumun çekiciliğinden etkilenip birkaç ay çalışma yaptıktan ve Sn. Kudret Tezel ile yaptığımız bir iki yazışmadan sonra hevesle evimin cam balkonunda sistemimi kurmaya başladım. Sistemle ilgili henüz malzeme alımı ve tohum ekme dışında bir şey yapamasam da fidelerimin büyüdüğünü görmek en büyük keyif benim için. Bir de sistem içerisinde sağlıklı bir şekilde meyve verdiklerine şahit olursam uğraşlarıma gerçekten değecek. Şimdilik sizinle sadece filizlendirdiğim domates ve altın çilek tohumlarının fotoğraflarını paylaşabiliyorum. Kısaca son bir buçuk aydır neler yaptığımı anlatayım;

- Bauhaus'tan "cobra f1" domates tohumları alındı
- Çorum'da Osmancık Tarım'dan "Physalis Peruviana" tohumu alındı
- Gentek'ten Adwa Ph ve Ec metreler alındı (henüz kalibre edilmedi)
- Saksılar (4lt) ve ana depo (45lt) Bauhaus'tan alındı
- Borular, te köşeler ve vanalar Ankara Rüzgarlı'dan alındı
- İşyeri yakınındaki akvaryumcudan 2300lt/h su pompası alındı
- Zaman ayarlı dijital priz Bauhaus'tan alındı

Tohumlar, %75 torf-%25 perlit karışımının içerisinde yaşamlarına başladılar. Sabah akşam sprey ile suluyorum, nemli kalmalarını sağlıyorum.

Bugünlerde damla sulama ile ilgili uğraşıyorum. Umarım istediğim gibi bir şekil oluşturabilirim.

Yeni fotoğraflar eklemeye çalışacağım. Herkese iyi çalışmalar...

farukmagat
23-03-2011, 06:30
Sayın KRTL,

Sanırım fide adaylarınız yeterince güneş görmüyor. Boylarının öyle uzamaması gerekiyordu.

Hatta beni dinlerseniz acilen yeni tohumlar ekin ve güneş gören (çimlenme başladıktan sonra) bir yere çıkarın.

KRTL
23-03-2011, 07:41
Sn. farukmagat,

Bu durum benim de dikkatimi çekmişti ve güneş gören yere almıştım. Fakat henüz bir değişiklik olmadı. Sanırım yoğurt kabının yanlarındaki yükseklikler engel oluyor. Güneşi de yandan alınca gövde gölgede kalıyor. Umarım filizlerimi kaybetmem... :( Biraz daha bekleyeceğim...

farukmagat
23-03-2011, 08:00
Ben yine de tohumlarınız varsa başka bir kaba ekmenizi öneririm. Fazla zaman kaybınız da olmaz zaten. Bu filizleriniz ölmezse zaten sorun yok, aksi takdirde yerine yenileri yetişmiş olur.

Ghengistr
27-03-2011, 09:47
Arkadasar, 1 litre suda EC = 2 PH = 6 oldugunu farzedelim.

uzerine 1 Lt daha su ilave edelim. EC degeri dusecektir. peki sizce PH degerinde nasil bir degiskenlik olur.

Tesekkurler.

seazone
27-03-2011, 17:21
Eklediğiniz suyun Ph ve Ec değerleri ne ise ona göre etkileyecektir. Ec değeri yüksek bir su ilave ederseniz Ec yükselicektir.

Ghengistr
27-03-2011, 19:05
Ok. Diyelimki yeni ekledigimiz sudaki PH 5, EC 2 , ilk suyumuzdaki PH da 6 olsun, bu durumda

5+6/2 degildir heralde dimi hesap ?

seazone
28-03-2011, 12:54
Evet koyduğunuz ürün 1 lt ph 5 1 lt ph 6 koyarsanız 2 lt suyunuz ph 5,5 olacaktır.

sercan1969
01-04-2011, 13:49
Sn KRTL umarım bizlerle fotoğraflarını paylaştığınız domates fideleri ile işe başlamamışsınızdır.Yoksa işe daha başlamadan başarısızlıkla sonuçlanacağını şimdiden söyleyebilirim.Bence sizin yapay ışıklandırma ile ilgili bir donanıma ihtiyacınız olabilir...

mstx130
01-04-2011, 20:09
herkese iyi akşamlar topraksız tarım işine yeni yeni başladım ve okulumda ar-ge klubü açabilmek için bir poreje sunarak ödenek sağlamam gerekiyor ve ben bu projenin topraksız tarım olabiliceğini düşünüyorum sizin gibi bu işin içinde olan bu işle ilgilenen abilerimden bu konuyla ilgili(sağladığı kolaylıklar,faydaları vs)gibi konularla ilgili yardım bekliyorum elinizde bu konuyla ilgili dökümanlar varsa lütfen bana yardımcı olun mail adresim:mstx130@hotmail.com şimdiden çok teşekkürler.

sercan1969
06-04-2011, 14:34
Su kültüründe ilk deneyimime başladım.İlk olarak Todor Beyin gübreleriyle işe başlayacağım.Todor beyin gübreleri bitince kudret beyin marul için hazırladığı gübre kitiyle devam edeceğim...
Sistem 4 kanal 16 göz 50 litrelik bir depo ve motordan oluşuyor...Todor beyin tavsiyesiyle motoru hiç kapatmıyorum 7 gün 24 saat çalışacak...Fotoğrafları yakında sizlerle paylaşacağım...

idris şenol
09-04-2011, 06:43
sevgili arkadaşlar emeği geçen başta sayın hocamız kudret tezel beye yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum ,devamını sürdürmesini diliyorum
sevgili arkadaşlar ec metre deyer okunması hakkında bilgi verirmisiniz
örneğin 2,5 .2,9..demek 2500mikro simens,2900 mikro simensmi demek
kısaltılmış şeklimi 2,5 diyoruz????
labratuvarımızda bulunan ec yi biz direk olark gördüğümüz gibi okuyoruz
yağmur suynun ec sini cihaz nasıl gösteriyor bizde 130 ms/ diye okuyoruz ?teşekkür ederim

KRTL
09-04-2011, 11:01
Sn KRTL umarım bizlerle fotoğraflarını paylaştığınız domates fideleri ile işe başlamamışsınızdır.Yoksa işe daha başlamadan başarısızlıkla sonuçlanacağını şimdiden söyleyebilirim.Bence sizin yapay ışıklandırma ile ilgili bir donanıma ihtiyacınız olabilir...

Sayın Sercan,

Bugün itibariyle yeni tohumlarımı ektim. Diğerleri de şimdilik büyüyor. Onları atmak istemedim, toprağa ekmeyi düşünüyorum. Belki bir iki tanesiyle başlayıp yeni gelenlere onları da dahil ederim. Akşam işten eve gelince filizleri florasanın altına koyuyorum (gece 12 ye kadar) yaklaşık 2 haftadır. Boyların uzaması durdu, gerçek yapraklar çıktı... Sistemi kurmayı tamamlayabilsem, denemelerle birlikte yeni fidelere hazır bir ortam oluşturmuş olacağım.

İlginize teşekkürler, saygılar...

akinselcuk
10-04-2011, 13:11
Arkadasar, 1 litre suda EC = 2 PH = 6 oldugunu farzedelim.

uzerine 1 Lt daha su ilave edelim. EC degeri dusecektir. peki sizce PH degerinde nasil bir degiskenlik olur.

Tesekkurler.

İlave ettiğiniz suyun pH derecesine bağlı olarak etkilenir. İlave edilen su PH derecesi nötr ise (yani 7), ilk PH dereceniz 6 olduğuna göre 7 ye doğru hareketlenir. Örneğin 6,2 gibi.

şafak
11-04-2011, 11:21
selamlar
bir haftadan beri forumunuzu ilgiyle okuyorum.Ve virüsü bende kaptım.Besinler hafta içi elime gececek.Su konusu için yağmur suyu en uygunu diye okudum.Suan burada yagmur yagıyor. sorum ise şu olacak.
catıdan oluklardan gelen suyu alsak catıdaki toz oluklardaki biriken metaryaller suyun ph ını bozarmı bozsada sorun olurmu?[ph aletim yok)
sevgiler saygılar.

balıkcıl
11-04-2011, 21:43
Merhaba;
Ben de bugün bu siteye üye oldum. Hem konunun hem de forum sitesi kullanmanın acemisiyim. Bu yüzden kusurumu bağışlayın. Şu anda yazdığım yazının kime ve nereye gideceğini bile bilmiyorum umarım yanlış birşey yapmıyorumdur. Uzun uğraşlar sonucu son yazılan yazılara ulaşabildim ve oradan hızlı cevap kutusundan yazmaya başladım. Hobi olarak yapmak istediğim topraksız tarıma nereden ve nasıl başlayabilirim? Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

şafak
11-04-2011, 22:13
sistemlerden bence
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6944
bu konu
ardından yine kursat beyin besin konusu
sonrada sistemlerini acıklayan arkadaslara hacının konuya bakma sadece:D:D:D:D
soganlar acı oluyor:D:D:D

Sarıcan
11-04-2011, 22:26
sistemlerden bence
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6944
bu konu
ardından yine kursat beyin besin konusu
sonrada sistemlerini acıklayan arkadaslara hacının konuya bakma sadece:D:D
soganlar acı oluyor:D:D

Kudret Bey mi demek istediniz? :D Birde hacı kim? Kimin soğanlar acı? :D Noktalama işaretlerine biraz daha dikkat edersek Sn. balıkcıl umarım daha kolay çözecektir işi.

Bu arada Sn. balıkcıl, sizde aramıza hoşgeldiniz. Geçmiş olsun mu diyeyim? Allah kurtarsın mı diyeyim ama tam doğru yere yazmışsınız ilk mesajınızı.

Kudret Bey' den en sağlıklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

şafak
11-04-2011, 23:19
Kudret beyden oncelikle ozur dilerim. Kendisinden gelen mesajı okuduktan1-2 dakika sonra boyle bir hata nasıl olur; yorgunluguma verin.
Zaten dikkat ediyorum ama bundan sonra daha dikkat edicem.
hacıyı aktaramadım buraya senin konundaymış ustune alınma okurken konu cok komik gelmisti.
Sarıcan bey
hacıyı bulur arkadas zaten:D:D:D

sercan1969
12-04-2011, 08:51
Kullanacakları besin solüsyonunu asitlendirmek için Hidroklorik asit kullanmak istiyen arkadaşlara önerim çok dikkatli olmaları...Plastik şişeye az miktarda HCl
asit koyarken şişenin içinin ıslak olması nedeniyle havaya bir miktar asit buharı yukseldi ve ben bu buharı istemedende olsa bir miktar teneffüs ettim. Bu olaydan bir kaç gün sonra bende kesik kesik bir öksürük başladı ve hala devam ediyor....Asitler çok tehlikleli arkadaşlar özellikle hidroklorik ve sülfirik asit...dikkatli olunmazsa geri dönüşü olmayan zararlara neden olabiliyorlar....

gazeteci28
12-04-2011, 12:49
Forumda hacı rumuzlu birisi mi var?

Lütfen başkalarına hoşlanmadığı ve kendisinin tanımlamadığı sıfatları layık görmeyelim. Kendisine saygısı olan başkalarına da saygı gösterir.

Yeni gelen arkadaşlar mesaj sayılarını yükseltikce tecrübeleri artacak ve formun kendi içinde oluşturduğu kültür birikimi hakkında kanaati olacaktır.

Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyeler....

şafak
12-04-2011, 16:57
okuduğum mesajların birinde oyle gectiği için ortamın samimiyetinden bende aynısını yazdım.
Herhangi bir sıfat veyayakıştırma yapmak istememiştim.
Yanlişlikla değerli bir üyeyi üzdü isem özür dilerim.

şafak
12-04-2011, 17:22
bu arada raf boru sisteminde boru yerine tahtadan V yapsak reklam brandaları
ile sızdırmazliği ve dolasımı saglayabiliriz.(dusunduğüm sisteme yetecek atıl brandam oldugu için belki ucuza kapatırım:D)ucuz olurmu sizce?

Sarıcan
12-04-2011, 17:38
Tabii ki yapabilirsiniz. Forumu tam dolaşıp başlıkları okumadınız herhalde. Brandadan havuz da yapabilirsiniz, raflı sistemde. Şu başlıklara bir göz gezdir istersen.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23168 havuz ve

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23022 raflı sistem için örnek çalışmalar.

şafak
12-04-2011, 17:51
tam duzeltme yapıyordum.Havuz yapılmıs diye,:D
haftasonu bu sekilde insa işlemlerine baslıyorum.
Fotografları ekleyeceğim.

EmreÇiçek
12-04-2011, 18:47
iyi günler arkadaşlar bende 1 2 haftadır forumu takip ediyorum ve dün gece kayıt oldum çok güzel çalışmalar var gerçekten insan imreniyor :) benim size sormak istedigim bu topraksız tarımdaki ec maddelerle ilgili Kudret beyin bu konuda yardımcı oldugunu biliyorum fakat internette bir sıvı gübreye rasladım oda A B olarak iki şişede satılıyr ancak formülünü göremedim size sorum bu gübre benim hobi olarak başlıycagım topraksız tarım çalışmamda işimi görürmü şimdiden cevap verebilicek arkadaşlara çok teşekkür ediyorum
linki veriyorum ama inşallah link vermek yasak değildir :
http://www.magicplant.net/canna-bitki-besinleri/950-canna-hydro-vega-ab-2-litre.html

şafak
12-04-2011, 19:39
kaç litresuya besin saglıyor?

akinselcuk
12-04-2011, 23:07
İki bidonun içeriği toplam 14 besin maddesini de içeriyorsa sonuç vermesi lazım. Ama humik asit falan demiş içerikte bence topraksız tarım sıvısının içinde humik asite ihtiyaç yok, humik asit toprak veya organik bileşikler söz konusuysa çalışacaktır, su içinde ne kadar faydası olur bilemiyorum. Biraz reklam için yazılmış. Bize lazım olan doğru pH derecesinde suda erimiş 14 element. Doğru EC yi de bu sıvıyı sulandırıp seyrelterek sağlayacaksınız.

100 gr gübreden 200-300 litere gübreli su yapılabiliyor. Poşet içinde toz halde geldiği için kargo masrafı da olmuyor. Haliyle avuç içi kadar poşetin fiyatı da ucuz oluyor. Oysa bu bidonların ağırlığından dolayı bir sürü de kargosu tutar. Suya kargo parası ödersiniz.

EmreÇiçek
12-04-2011, 23:13
bilgi için teşekkürler . bende aslında ufak çaplı bi hesap yaptım benim hobi olarak ufak çaplı çalışmamda beni zorlıycak bi masraf çıkıyr . sonuçta bende öğrenciyim boş zamanlarımda bununla ilgilenicektim saolun bilgi için :)

arimayam
14-04-2011, 21:27
eylül ayi itibariyle evde topraksiz tarimda hangi sebzeleri ya da meyveleri yetistirebilirim,degerli hocalarim...besin kitlerime 2 hafta sonra kavusacagim ama malesef araya uzun bir tatil gireceginden topraksiz tarimi erteleme karari aldim,eylül ayi itibariyle bu sistemi kullanabilyorum....yardimci olursaniz sevinirim.....

sercan1969
15-04-2011, 10:56
Kapalı ortamlarda en büyük avantajınız ısıtma ama ışıksızlık gibide bir dezavantajınız var...

EmreÇiçek
16-04-2011, 12:18
acaba bu kapalı alanlar için ışıklandırma florasanlarla yapılamazmı ? çünkü bitkiler için özel satılan ışıkların en ucuzu 25TL gibi bir ücret gerektiriyor

seazone
16-04-2011, 12:22
Biliyorsunuz ki Türkiye'de enerji diğer ülkelere göre inanamayacağınız kadar pahalı diğer ülkelerdekilere söylediğinizde şaka yaptığınızı ve onunla dalga geçtiğiniz sanıyorlar. Bu yüzden Sayın Emreçiçek bu sevdanızı hobi amaçla evet ama profesyonel olarak kesinlikle desteklemiyorum.

EmreÇiçek
17-04-2011, 14:51
profesyonel olarak çalışacak ne yerim ne sermayem var ben sadece sormak istemiştim ben hobi olarak düşünüyordum zaten

yetki
17-04-2011, 18:16
Arkadaşlar, forumda yeniyim, topraksız tarım ilgimi çekti.
Ankara'da bu işle amatör düzeyde ilgilenenler bir araya gelsek,
birlikte fikir alışverişi ve yardımlaşma yapsak.
Nasıl olur acaba ?

wind11
18-04-2011, 09:43
Merhabalar!
5-6 metrekarelik iki balkonumu cam balkon olacak şekilde kapattırdım. Balkonlardan bir tanesinde topraksız tarım yapmak istiyorum. Şu an elimde sadece çilek (yediveren) fideleri var. Bir kaç hafta sonra domates, marul, yeşil soğan, maydanoz, tere, roka gibisebze ve yeşilliklerin de fide ve tohumlarını temin edeceğim. Sitedeki topraksız tarım ile ilgili olarak bir çok konuyu okudum ama kafam halen karışık. Bu konuda bir kaç sorum olacak:
1- Toprak olarak perlit değil de torf kullansam olur mu?
2- Sulama yapacağım besin eriğiklerini nasıl temin edeceğim? Kudret Bey hala gönderim yapıyor mu?
3- Kudret Bey gönderim yapıyorsa nasıl kendisinden temin edeceğim?

Teşekkürler.

Kudret Tezel
18-04-2011, 10:32
Merhabalar Sevgili arkadaşlarım, forumdan biraz uzak kalmak galiba yanlış düşüncelere sebep oldu. Ben herzaman buradayım, ancak 2011 sezonuna hazırlık yapmaktayım, ve inanın çok yoğunum. Kısa bir süre sonra sizlerle çok güzel şeyler paylaşmaya hazırlanıyorum. Havalarım elverişli olmayışıda süreyi ne yazık ki uzaymakta ısrarcı. Ancak nasıl olsa mayıs gözüktü.
Hekese çalışmalarında başarılar dilerim. Selamlar sevgiler.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

sercan1969
18-04-2011, 12:20
Paylaşımlarını büyük bir merak içinde bekliyoruz...

EmreÇiçek
19-04-2011, 16:53
merhaba arkadaşlar ben aranıza katılalı 1 2 hafta oldu olmadı ama hydroponik sistem için çalışmalarım devam ediyor bu konuda bilgisi olan arkadaşlara bir kaç sorum olucak. Ben sistemi 100 lük pvclerle yaptım ilk olarak fidelerim için hazırladıgım bardaktaki su seviyesini göstermek istiyorum bunun yeterli olup olmadıgını merak ettim .
204317
ikinci olarak pompa ve borular sizce bu şekilde sisteme su bassam yeterli olurmu ? 33sn de 5L su basmakta. borularla ilgili olarakta mesafeler 20 cm dir marul yetiştirmeyi düşünüyorum .
204318
204319
204320

şuanda çalışmalarım bu şekilde hava biraz sakinleşince seramı kapatıp boruları yukarı alıcam kudret beydende besinler gelince hemen başlıycak sistemim cocopeatlardaki marullar 5inci gününde ufacık ufacık çimleniyor ehe herkeze iyi çalışmalar ;)

efgalipdo
19-04-2011, 17:15
Sevgili Kaju,
Şu anda bütün dünya topraksız tarım yapıyor, topraksız tarımı tercihlerden biride daha sağlıklı daha hijyenik, daha lezzetli ürünler yetiştirmek. Ve de daha ekonomik bir maliyet.

Birde şu sorduğunuz varya (saksılardaki toprak değil mi?), toprakta olabilir önemli olan bitkiyi ayakta tutabilmektir. Küçüçük bir saksıda, içinde en verimli toprakta olsa büyük bir bitkinin beslenip büyüye bileceğini düşünmek yanlış olur. O halde bitkinin beslenmesi için gerekli besinleri dışarıdan ilave, takfiye etmemiz gerekir. Biz bitkinin istediği besinleri biliyor isek demekki taşıyıcı ikinci sırada önemli bir şey. Bunun için çok değişik materyeller kullanılıyor. Örneğin kum, çakıl, perlit, pomza, camyünü, kayayünü vs. Bunların bazılarında hiç besin değeri yok, bazılarında ise çok az ve birçok bitkide su kültürün de yetiştiriliyor, yani sadece besin eriyiği içinde.

sayın kudret tezel ben saksıda domates ve salatalık yetiştiriyorum yani fideleri daha yeni diktim ve bunları organik olarak yetiştirmek istiyorum bu bitki,lerin toprağına herhangi bir vitamin koymam gerekirmi?Saygılarımla

thempest
19-04-2011, 18:00
Sayın KUDRET Hocam Merhaba bu sene calısmalarım devam edıyor ama bende sızın gıbı balkon calısmasına hala gecemedım bırde yenı evımın balkonunda oyle bır ruzgar varkı dusman basına.

Kısın basında almıs oldugum tat tohumlarının bu sene hıc bır sekılde verımlı olmadıgını ve bellı bır boyuta geldıkten sora hepsının mefta oldugunu dıle getırmek ısterım sıze.

Gecen senede kalan tohumlarla ve bu sene ınternet uzerınde almıs oldugum tohumlar ıle calısmalarıma basladım su anda 200 fıdem var tabıkı sorun cıkmadan devamlı elıme kalılarsa ıyı olacak...:)

Bu sene kavun,kabak,su kabagı,salatalık,domates,fasulye,borulce,bakla bırde altın cılek sımdılık bunlar ( nede oasa bu sene yıllık ıznım yok evdeyım tum yaz oglumla bırlıkte balkonumu senlendırecegım )

Sıze daha once bılgı aktarımı yapmak ısterdım ama planlarımda ummadıgım bır sekılde karısıklıklar oldu lutfen kusuruma bakmayın.

İstanbul'a sizin yanınıza gelmeyı planlıyordum ( suprız yapacaktım ) ama dedım ya planlarımda ummadıgım sekılde degısıklıkler oldu.

Kudret Tezel
19-04-2011, 22:58
Sayın ergalipdo, organik tarım tartışmalı bir konu. Organik tarım derken akla gelen bitkiye inorganik olarak gübre verilmemesi, bitkinin tabii gübrelerle beslenmesi. Durum böyle olunca saksılarınızda ki toprağı çiftlik gübresi veya son zamanlarda yaygınlaşan ve bulmasıda kolaylaşan solucan gübresi ile takfiye edebilirsiniz.

Kudret Tezel
19-04-2011, 23:06
Sayın tempes, bu sene kış biraz uzun sürdü ve havalar hala ısınmadı.ben tohumları biraz erken ektiğiniz kanısındayım. Havaların henüz ısınmaması sebep olmuş olabilir. Buarada teni balkonunuz hayırlı olsun. Bol hasadlı, başarılı çalışmalar dilerim.
İstanbula yolunuz düştüğünde, tanışmaktan sevinç duyarım.

thempest
20-04-2011, 11:28
Sayın tempes, bu sene kış biraz uzun sürdü ve havalar hala ısınmadı.ben tohumları biraz erken ektiğiniz kanısındayım. Havaların henüz ısınmaması sebep olmuş olabilir. Buarada teni balkonunuz hayırlı olsun. Bol hasadlı, başarılı çalışmalar dilerim.
İstanbula yolunuz düştüğünde, tanışmaktan sevinç duyarım.

Gercekten bu sene oldukca erken dıktım sera ortamında olan fıdelerımın bır kısmını eve gotureyım dedım ama evde ıyıce kotu oldular su anda nereden bakarsak bkalım 100 uzerındekı fıdelerım hakkın rahmee kavustu.

Bu sezon buyuk ıhtımal ıle artık fıde takvıyesı yapacakarkadaslarda veya dısarıdan temın edecegım fıdelerden kullanıcagım.

Kurtarabıldıkelrımle yola devam.

iced
21-04-2011, 01:40
Merhaba,
Bugün televizyonda topraksız tarım konulu bir röportaj izledim. Normalde toprakla, çiçekle uğraşan biri değilimdir ama okullarda bile cocukların proje niteliginde evlerinde hazırladıklarını görünce özenmedim değil. Ve nette arastırmaya başladım. Topraksız tarımda birçok farklı secenegin oldugu ve bunların sıcaklık, yer, malzeme,vs... gibi faktorleri gözonune alarak bir secimde bulunulması gerektigini anlamış durumdayım :) Gel gelelim elde var sıfır :) yarın gidip malzemelerimi alıyım, yer hazırlıyım baslayım desem aklımda hiç bisey tam olarak yer etmedi hep bi eksiklik var. Ben sadece domates yetiştirmek istiyorum. 2-3 fide olsa yeter. Maksat dalından alabilmek :) Lutfen hobi amaclı yeni başlayanlar icin basit bir sekilde balkonda **** evin icinde neresi uygun oluyorsa , ne almam ,ve ne yapmam gerekiyorsa biri yardımcı olursa cok sevinicem. Cunku okuduklarımdan nasıl yapacağımı nasıl sulayacagımı anlayamadım. Sımdiden cok tesekkur ederim...

Not: Zamanında bir kac tohum ekip yetiştirme girişimlerim oldu ama hiç birinden bisey elde edemedim bu yuzden topraksız tarım mantıklı geldi. Ayrıca suan ilgilenebilecek vaktimde var. 5 kat fazla verim, su tasarrufu, maliyet gibi avantajlarda cezbetti :)

EmreÇiçek
21-04-2011, 18:52
ben size bu konuda birşey sölemek isterim iced 5 kat verim sanki çok gibi geldi ben eski legendelerde yeterince domates almıştım geçen sene . 2 3 fide için uğraşmanız zor olabilir ama kafaya koyup kesin yapıcam diyorsanız bazı arkadaşlar besin eriyigi ısık almayan kovalar fide ve bir adet hava pompasıyla gayet güzel sonuçlar alıyrlar .Forumun baştan bakmaya başlarsanız emin olun istediginiz tarzda birşey bulucaksınız . Şimdiden kolay gelsin.

Not: mutlaka bitkileri ışık alan bi cam kenarında tutun ;)

melihbulk
21-04-2011, 20:32
Selamlar,
Biraz zor oldu ama tüm mesajları okudum. İnşallah durgun su kültüründe marul ve soğan ile denemelere başlayayım diyorum.

Durgun su kültüründe, ne kadar süre ile ortama hava basmamız gerekiyor. 1 saatte 15 dakika mı? Yoksa 1 günde 3-4 kere 15 dakika yeter mi?

Tekrar teşekkürler. Allaha Emanet.

melihbulk
21-04-2011, 21:08
Selamlar,

Mekanik zaman saati - 4,20 TL
http://images.hepsiburada.net/assets/Hirdavat/200/Hirdavat_488782.jpg
http://www.hepsiburada.com/Liste/mekanik-zaman-saati-cocuk-korumali/ProductDetails.aspx?productId=hrbau2115122&categoryId=13003425

Kafa Motoru (Su iletmek için) - 9,64 TL
http://images.hepsiburada.net/assets/PetShop/200/ptar8690286569166.jpg
http://www.hepsiburada.com/Liste/atman-at-300-kafa-motoru/ProductDetails.aspx?productId=ptar8690286569166&categoryId=24001742

Bunlarda direk çin'den alınabilecekler. Kargo ücretsiz oluyor, 3 haftada geliyor.

Hassas Terazi (100gr. +-0.01gr) - 13.99$
http://www.meritline.com/images/product/2/5/6/0/medium/256-048.jpg
http://www.meritline.com/professional-digital-mini-scale-aptp447-100g-001g---p-52303.aspx

PH metre - 21.15$
http://www.meritline.com/images/product/4/0/7/1/medium/407-195.jpg
http://www.meritline.com/digital-ph-meter-tester-hydroponic-aquarium-buffer---p-60911.aspx

EC Metre - 18.39$
http://www.meritline.com/images/product/4/0/7/0/large/407-079.jpg
http://www.meritline.com/digital-ec-conductivity-tds-meter-tester-water-9990-ppm---p-58962.aspx

EC metre???? (Tuz indeksi test aleti) - 14.69$
http://www.meritline.com/images/product/4/0/7/0/large/407-026.jpg
http://www.meritline.com/electronic-salt-index-tester-analyzer---p-58145.aspx

Çin malı ve ucuz aletlerin kalite problemi daha önce forumda yazılmıştı. Sadece bilgi amaçlı yazdım.

Allaha Emanet.

HomeWork
22-04-2011, 07:13
İlgili firmadan alışveriş yapan varmı? Güvenilir mi?

melihbulk
22-04-2011, 16:42
İlgili firmadan alışveriş yapan varmı? Güvenilir mi?

Daha önce bilgisayar parçaları almıştım. Genelde Amerika'ya mal satan bir web sitesi. Paypal hesabınız olması ve ingilizce bilgisi gerekiyor. Ayrıca www.ebay.com da bir çok alternatif var. En kısa zamanda ayrıntılı yazıp, forumdaki uygun başlık altına koyayım ***.

Yeni başlayanlara yurtdışından alışverişi tavsiye etmiyorum: gelmesi 2-3 haftayı buluyor.

Allaha Emanet.

idris şenol
22-04-2011, 17:44
sn :melihbulk : işinize karışmak istemem ama tavsiye olarak ec metre konusunda sn KUDRET TEZEL beyden kendi yapmış olduğu ecmetreden alabilirsiniz ,
benim elektronik ec olmasına rağmen,,, kalibrasyon istemsi sevebiyle kudret beyin ecsini ,tavsiye ederim:))

akinselcuk
23-04-2011, 14:50
acaba bu kapalı alanlar için ışıklandırma florasanlarla yapılamazmı ? çünkü bitkiler için özel satılan ışıkların en ucuzu 25TL gibi bir ücret gerektiriyor

Flerosanla da gayet güzel olur. Ayrıca bitki ışığı diye satılan lambaların bir çoğu da hobicilerden para kazanmak için yapılmış fantazi fiyatlı ürünler. Bu ürünlerin üzerinde yazaılanların hiçbiri yalan değil ama o ürünü alınca bitkiniz çok güzel ışık sahibi olacak diye bir kaide de yok.

Beyaz ışık veren ledlerin hepsi bitkide o lambaların vereceği sonucu verir. Led düzeni flerosana göre ev şartlarında daha az elektrik harcaması demektir. Flerosanı kurması kolay ledleri kurması hazır bir sistem olmadıkları için biraz daha zordur. Ayrıca ilk maliyeti flerosana göre de biraz daha pahalıya gelir, sonrası için daha az elektrik harcasalar da.

Mesela 40 wat bir flerosanı balastı ile beraber 20 lira civarında mal ederbilirsiniz ama aynı sonuca 2 makara beyaz şerit led ve 2 amperlik 12V bir adaptörle ancak ulaşırsınız. Adaptör 15 lira desek, 2 makara yani 10 metre en ucuz şerit beyaz led 11lira/metre dir. yani 20 liralık flerosana denk düşen ışık 125 lira led ile. 20 liralık Flerosan 75 saate 1 lira yakar. 125 liralık led düzeni 160 saate 1 lira yakar. İkisinin de ışıkları denktir.

Bitkiye faydası ışığın yapraklara yakınlığı ile de ilgilidir.

melihbulk
23-04-2011, 16:43
Selamlar arkadaşlar,

Hastalık bana da bulaştı sanırım. Öylesine bir girdik foruma, bir daha çıkamadık.

Deneme amaçlı olarak, güneş ışığı olmayan bir ortamda LED lamba vasıtasi ile bitki yetiştirmek istiyorum. (1-2 saksı, durgun su kültürü, basit..)

1- Bende aynı ortamda olacağım. Beni etkiler mi? (Bronzlaşma v.s.)
2- Deneyen var mı? Oluyor mu?
3- Türkiye'de satan (ekonomik) yer var mıdır?

Fiyat olarak ebay'da (http://shop.ebay.com/?_kw=hydroponics%20led&_clu=5&_fcid=204&_localstpos=&_stpos=&gbr=1) kargo dahil 25$-30$ civarı bulunabiliyor.
(120 adet mavi + kırmızı led'lik sistem toplam 7 watt - Yani elektrik hiç harcamıyor gibi. )

http://i1104.hizliresim.com/2011/4/23/9823.jpg http://i1104.hizliresim.com/2011/4/23/9842.jpg http://i1104.hizliresim.com/2011/4/23/9849.jpg http://i1104.hizliresim.com/2011/4/23/9857.jpg

Allaha Emanet.

EmreÇiçek
26-04-2011, 22:47
akinselcuk çok teşekkürler kışın odamda bu sayede domates deniye bilicem :) led şeritler demişsiniz ama bende az çok bu işte oldugumdan o biraz pahalıya geliyor diye düşünüyorum şerit ve üstündeki diyotlar oldugundan ve ip gibi olup uğraştırmadıgından pahalı gelebilir yani pahalı satışı yapılabilir. ama elektronik bilgisi olan çok değil ledin anot ve katot uçları bilindikten ve lehim yapmayı becerebildikten sonra bir çıta üstünede aynı sistem kurula bilir . 12000 led lehimlemiş biri olarak imkansız değil =) biraz uğraşıyla yapılabilir :) tabi bu tavsiye ucuza led şerit buluna bilirse (ben pahalı sormuştum) oda dediginiz üzre gerçekten güzel olur iyi çalışmalar

EmreÇiçek
29-04-2011, 17:24
iyi günler arkadaşlar fidelerimde bir terlik farkettim sanki yapraklar kıvrılıyor gibi geldi sizce buna ne sebep olmuş olabilir ya da bu normalmi ?
207227
NOT: Kabak fidelerimde böyle birşey yok ama salatalık ve domateslerin bir kısmı böyle

matrakmurat
01-05-2011, 00:25
Bu sistemde hicbir yapay toprak kullanmiyorum.Destek icin sunger ve aski ipleri.

matrakmurat
01-05-2011, 00:38
Bu sistemle suyun icindeki besin tuzlarini daha uzun sureli fonksiyonda tutuyor boylelikle ph ayarinda sulfurik acid veya potasyum hidroksidi fazla kullanmayip besin tuzlarini oldurmuyorum.(ilk etaptaki suyun sertliginin ayari haric.)
(piston sistemi )Pompa 15 dakika on 45 dakika off .Gece 4 saate 1 15 dakkalik on.

matrakmurat
01-05-2011, 11:40
2lt lik pet siseleri yapiskanli aliminyum bantlarla kapladim nedeni soguk kis gunleri suyun sicakligini 22 ila 24 arasi tutup seranin icinde bi nevi kalorifer sistemi uyguluyorum pet siseler bi nevi radyator gorevide gormekte.

thempest
04-05-2011, 10:40
Merhaba SAYIN MATRAKMURAT ;

Çalışmanızı okadar begendımkı soyleyecek kelıme bulamıyorum allah kolaylık versın daha ılerıdekı calısmalarınızı 4 gozle beklıyorum.

Sisteminizde kullanmıs oldugunuz su motorunun markası nedır.

melihbulk
04-05-2011, 15:14
Selamlar Arkadaşlar,

Malzemeleri toparladık. Motor, zamanlayıcı, saksı, Kudret Bey'den eriyik derken baya vakit geçti. Yakın zamanda oda içinde marul üretme sistemini kuruyorum.

Söyle bir kupa ile masa üzerinde birşeyler yetiştirmek istiyorum, yorumlarınızı bekliyorum. Porselen bardak. İçinde perlit olabilir. Bir tane marul veya 1-2 kök maydanoz olabilir. Bardakta biraz eriyik olabilir. Her gün eriyik üstten tekrar dökülebilir veya değiştirilebilir. (Komple eriyik içinde olamıyor sanırım? Oksijen problemi?) Kupa, çin malı satan yerlerde 5 TL.

Allaha Emanet.

matrakmurat
04-05-2011, 18:56
Selam thempest
Maxi jet mj500

the_mc
04-05-2011, 18:59
sayın matrakmurat, hiç güneş ışıgı kullanmadan yetiştirdiniz sanırım. kullandıgınız lambanın türü ismi fiyatı nedir?

matrakmurat
04-05-2011, 19:09
Osram 150 W E40 tipli sodyum lamba kullandim.

the_mc
04-05-2011, 21:22
Osram 150 W E40 tipli sodyum lamba kullandim.

teşekkürler. fasülyeleriniz çok saglıklı büyümüşler. başarılarınızın devsmını dilerim.

0LeA
05-05-2011, 01:42
Osram 150 W E40 tipli sodyum lamba kullandim.

harika olmuş düzenek yetiştrircilik.. elinize sağlık..

thempest
05-05-2011, 10:19
Selam thempest
Maxi jet mj500

Çok teşekkür ederim piyasaya bakıyorum fıyatlar oldukca yuksek ama denenen bır urunu almak daha onemlıhıc denenmemıs urune para verıp bırde ısıme yaramazsa o kotu oluyor.

aliayas
05-05-2011, 19:21
sn Kutret Tezel bey ben Bursadan Ali Ayas topraksısız tarım ile yeni tanışmaya calışıyorum.küçük çaplı bir çalışmam var.Bu konuda merak ettiğim bu yetiştirdimiz ürünler organık mı oluyor.henuz ürün yetiştirip almadım ama bahcemdeki ürünler şimdilik cok gzel bu ürünler oldugunda kendimiz ve akrabalarımıza gönül rahatlıyla suna bilirmiyiz_? beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim

sercan1969
05-05-2011, 19:39
Kimyasal gübre kullanıldığından organik olmaz.Ancak besin elementleri ne fazla ne eksik bitkinin istediği kadar verildiğinden hem çok lezzetlidir.Hemde pazardan aldığınız sebzelerden 10 kat daha sağlıklıdır.

ayhan74
06-05-2011, 07:18
Osram 150 W E40 tipli sodyum lamba kullandim.
Sayın Matrakmurat;
Öncelikle çalışmalarınız için tebrik ediyor, paylaşımlarınız içinde ayrıca teşekkür ediyorum. Topraksız tarım konusunda epeyce bir yol katetmişsiniz. Başarılarınızın ve paylaşımlarınızın devamını dilerim. Birkaç soruma cevap verirseniz sevinirim.
1. Lambanızın gün içerisindeki çalışma periyotları nedir?
2. Lambanın yükseklik ayarını nasıl yaptınız? Bitkiye olan mesafesi kaça ayarladınız? Lambanızı tavana mı yoksa karşı duvara mı astınız?
3. Kabin içerisindeki fan'ın gün içerisindeki çalışma periyotu nedir?
4. Lambanızdan memnun kaldınız mı? Nereden alınabileceği ve fiyatı hakkında bilgi verirmisiniz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.

matrakmurat
06-05-2011, 22:15
Selam Ayhan74.
2 tur lamba kullaniyorum.Florosan ve sodyum lamba.Florasan 3x18=54watt,enerji tassaruflu lambalarda ayni islemi gormekte.Bu lambalar yeserme ve gelisme surecinde ideal,maviye yakin olan isikta.Fideler ciktiktan sonra florasan lambami 18 saat acik 4 saat kapali tutuyorum. (2 ile 4 hafta arasi Yeserme icin yeterli) )Yesermeden ciceklenmeye gecis icin Florasani sokup/devre disi birakip sodyum lambayi 12 saat acik 12 saat kapali tutuyorum.6 ile 8 hafta arasi meyveleri topluyorsun.
Fasulyeler fideden toplanmasina kadar gecen sure.9 ve 10. hafta yani 2,5 ay

Lambanin bikilere uzakligini elinin tersi ile belli bir mesafeden 10-15 saniye tutarak ayarla elin yanmiyorsa bitkide sorun cikarmaz.Lambayi reflektorle yatay/yere paralel asmak dogru olani.Ben fasulyede dikey astim ayni islemi gordu.Sonucta bitkinin yaprak diziisine gore.

Dolabin icerisindeki fan ruzgar efekti ve sicakligin her koseye esit miktarda dagitilmasi icin.
Dolabin bacasindaki fan (bilgisayar sogutma fani) kapali seranin icindeki nemi disari atmak amacli.

Insaa ettiginiz seranin sekline ve durumuna gore bu fanlarin gorevide degismekte.Deneme ve yanilma ile bulunabilir.(isi kontrollu kit devrelerle saglanabilir.)Kolaylik acisaindan Sonucta sera icinde en az 18 en yuksek 26 derece arasinda, ideal 20 ile 24 arasi, nem 50 ile 65 arasi
150w lik hazir sistemler elektirikcilerden kolaylikla temin edilebilir.bunu etrafinizdaki elektirikcilerden ogrene bilirsiniz.
Not:Ciceklenmedeki lamba ne kadar guclu olursa daha cok meyva alirsin

matrakmurat
06-05-2011, 23:32
Kurdugum bu duzenekteki avantajlar ve dezavantajlar.

1.Kucuk kokle buyuk bitki ve meyve elde edilmesi kokler resimdede goruldugu gibi ic ice ve SIK ve sert bir yerde toplu.
2.Saglikli kok yapisi. Koklerin kahve rengi olmasinin sebebi son 3 haftayi organik sivi gubre denemesinin sonucu.Organik sivi gubreler uzun sureli degil suyu degistirmek zorundasin ve gubre israfi .
3.Benzer sistemlerine (ebb and flow,deep water culture)nazaran daha az su gerektiren.
3.Yapay gubre gerektirmeyen.(Dengelme icin sunger haric)
4.Temizligi ve kontrolu cok kolay ve hizli.
5.Malzeme azligi ve kalite.
6.Ucuz.Az ilgi gerektiren.
7.Ph yesermede uzun sureli sabit.Ciceklenme ve meyve asamasindaki 3 haftadan sonra ph dengesi 2 haftada bi ayar gerek.
8.Tohumdan fide icin uyumlu.(sungerin arasina tohumu koyup yine ayni olcudeki kesik pet sisenin agiz tarafi olan kismini ustune kapatip suyun sicakligini 22-24 derecede tutmaya calisin)(fasulyede calisti.)kucuk thumlularda denemedim siradaki deneme biber ve domates.
Yani ayriyeten tohum-fide-transfer ile ugrasmiyorsun.(teste)@@@

Saygilar..

KRTL
08-05-2011, 14:24
Arkadaşlar,

Bu da benim sistem... Yorumlarınızı merak ediyorum

Kudret bey başta olmak üzere bilgilerini bizlerle paylaşan üstatlara teşekkür ederim...

thempest
08-05-2011, 14:49
SAYIN KRTL ;

Siz kendinizi bayagı bır asmıssınız tebrık ederım.
Kullanmıs oldugunuz 3 yollu vanaları nereden buldunuz ANKARA'DA.

AHahhh havalar toparlasada bende balkonuma bır an once yayılabılsem ruzgr ve soguktan bırsey yapamıyorum.

the_mc
08-05-2011, 16:14
Arkadaşlar,

Bu da benim sistem... Yorumlarınızı merak ediyorum

Kudret bey başta olmak üzere bilgilerini bizlerle paylaşan üstatlara teşekkür ederim...

güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim. planlamak ve uygulamak çok güzel bir duygu. bauhaus dan almışsınız coğunu ;) kafa motoru mu kullandınız fıskıye motoru mu yoksa başka bir çeşit motor mu?

KRTL
08-05-2011, 16:59
Sayin THEMPEST, tesekkur ederim :) vanalari medikal malzeme satan yerlerden alabilirsiniz. Ben balgattan almistim. Bunlar serumlarin ucuna takilan vanalar...

KRTL
08-05-2011, 17:02
Sayin the mc, evet saksilar bauhaustan. Sulama hortum vs. Ruzgarli sokaktan. Motor akvaryumcudan kafa motoru...

thempest
09-05-2011, 13:29
Çok teşekkürler sayın KRTL bende onlardan alayımda barı hazırlıklarım tamam olsun sonrasında 1 gun ıcerısınde tabıkı pursakların ruzgarı kesılırse ıslemlerımı gerceklestırebılırım.

lyra47
16-05-2011, 16:02
:)))) HOŞGÖRÜNÜZE SIĞINARAK.
3yıl önce alanyada yaşarken topraksız tarımı duymuş meraklı olduğum içinde kolları sıvayıp yetiştirmek üzere bilgi arayışına girmiştim maalesef aynen şimdiki gibi sorularıma doğru, düzgün cevaplar alamadığım için vazgeçmiştim. ben emeklilik dönemimi su kabağından objeler yapıp satarak değerlendiriyorum. yine int,te gezinirken topraksız tarım ile ilgili bu forum sitesine ulaştım müthiş bir heyecanla bu kez doğru bilgi verecek birilerini buldum diye ikibuçuk saattir tüm ilgili yazı ve yorumları okuyorum ama yine hayal kırıklığı içindeyim. ben ziraatçi değilim ben köydede doğup büyümedim ama meraklıyım madem amatörlerde bir şeyler algılayıp uygulamayı yapsınlar diye çaba harcıyorsunuz sizden ricam .
1- biri konuyu anlatırken bir başkası egosunu tatmin etmek için konuyu bölüp niye onu dedin, bunu dedin diye sormasın zaten teknik terim yoğunluğu ile biraz anlamaya başladığımı düşündüğüm minik bilgi kırıntısıda acaba bilgimi arttırırmı diye mecburen yazıyı okurken anladığımıda unutuyorum.
2-eminim konuya vakıf kişiler olarak gönüllü bilgi vermek için zaman ve emeğinizi harcıyorsunuz saygı duyuyorum.
yinede tekrar hoşgörünüze sığınarak çok şey konuşup hiç bir şey anlatmayan bir forum sayfası haline gelmiş bu sayfa.
benim 6 metrekarelik tamamen güneş gören camekan ile kapatılmışyani (kapalı balkon) tabir ettiğimiz. bir balkonum var burada topraksız bitki yetiştirebilirmiyim.??

akinselcuk
16-05-2011, 20:40
Sayın Lyra47,

Bir kere en doğru yeri bulmuş olduğunuzu söyleyebilirim. İnternette giripde çıkamadığım iki siteden biridir burası. Zaten diğeri de tarımla ilgili bir yer değil. Bu site kadar çok bilgiyi bir arada bulabileceğiniz ve nisbeten insanı içinde boğmadan akıcı bir iletişimin olduğu başka bir yer büyük ihtimalle yok. Üstelik bir süre sonra keşfettiğiniz yerin bir küçük ada değil aslında bir kıta olduğunu keşfedeceksiniz.

Amma.... Öyle egosunu tatmin etmesin falan demeyin. Bu başlıkta benim kasteddiklerimden yoktur belki ama bazen her söylenene itiraz eden ama hiç bir şey paylaşmayan epeyce bir egoist olduğunu görürsünüz zamanla üstelik bunların bir kısmı da basbayağı mekteblidir.

Konular bazen masumane bazen adice bölünür. Sapı samanı karıştırmamaya büyük özen gösterek bir şekilde iletişimi sürdürürsünüz. Hali hazırda başka bir yol biz bulamadık belki siz bulursunuz.

Emeklisiniz, bol güneş alan balkonunuz var. Üstelikl bir de heveslisiniz. Mükemmele yakın doğrusu. : )

Şimdi nereden başlamak istersiniz ? Ya siz sormaya başlayın ya da bizler bir yerden anlatmaya başlayalım . . .

Hoşgeldiniz.

the_mc
16-05-2011, 21:19
bazen yapılıyor aradan fırlayanlar çıkıyor. internetin kötü taraflarından bir yanı işte. yaşlı mı genç mi sabırsızlıkları fazla birileri işte. aslında yapmaya çalışıyorlar bence gizliden gizliye başaramıyorlar mı bilemiyorum artık böylesi davranışlar neden?

KRTL
17-05-2011, 08:08
Sn KRTL umarım bizlerle fotoğraflarını paylaştığınız domates fideleri ile işe başlamamışsınızdır.Yoksa işe daha başlamadan başarısızlıkla sonuçlanacağını şimdiden söyleyebilirim.Bence sizin yapay ışıklandırma ile ilgili bir donanıma ihtiyacınız olabilir...

Sayın Sercan,

Domates fidelerim bu duruma geldi. İlk fotoğraf topraklı, diğer ikisi topraksız.

Dediğiniz gibi bir sorun çıkmadı sanki?

the_mc
17-05-2011, 10:07
domatesler çeri mi?(ben çeriye benzettim) direk ışıklanma süresi ne kadar?

Zairsuzrik
17-05-2011, 13:18
Herkese merhaba.
Evde topraksız tarıma başlamak istiyorum ve kısmetse bu Perşembe sistemi hayata geçireceğim. Resimlerle sizlere bilgi vermek ve görüşlerinizi almayı planlamaktayım. Aklıma takılan bazı hususlar var;
1- Domates yetiştirmeyi düşünüyorum ve sizce ev ortamında (cam balkonda) yetiştirmesi en kolay domates çeşidi nedir?
2- 50*75*30 cm. ebadında bir ortam, (yaklaşık 110 lt. ediyor) 4 fide için yeterli midir? Yeterli değilse 4 fide için kaç litrelik bir ortam optimum fayda sağlar?

akinselcuk
17-05-2011, 16:55
Boy hangisi ?

75 boy ise iyi kötü durum kurtulur. Ama bir fide için. bildiğimiz salkım, sırık, pembe, mor veya yatık domateslerin hiçbiri o hacme sığmaz. Bonsai domates fideleri var onlardan 10 tane bile yetiştirebilirsiniz. : ) Ama domatesleri bilye kadar.

Siz o ortama bir adet fide yerleştirin. Boya vermezsiniz. Güneş varsa iyi kötü bir domates çıkar. Boy 30 olansa bibere yönelin.

the_mc
17-05-2011, 17:25
bende tek domates yeştiriyorum topraksız olarak benim ki sırıklık. balkon saksısında tek kiraz domates şimdilik fide çağında yakında dışarı alıcam. resimleri yüklerim foruma.

akinselcuk
17-05-2011, 17:32
Ben bu kiraz domatesleri yeni keşfettim ama büyük ilgi görüyor. İnsanlar bonsasiye bayılıyor. 4 fide alım toprakta. Sisteme koydum köklensinler diye dikey çilek düzeneğine.

Şimdilik fideler kötü durumdalar bakalım sağlıklı bir hale gelecekler mi ?

Zairsuzrik
17-05-2011, 17:50
Evet boy:75 cm. en: 50 cm. derinlik: 30 cm. düşünmüştüm.
Sırık veya ev ortamında daha rahat yetiştirilebileceğini okuduğum Robin düşünüyorum.
Boyutlar ya da cins olarak fikirlerinize göre tüm düşündüklerimi değiştirebilirim :)
Ne de olsa henüz başlangıç aşamasındayım.

Teşekkürler.

the_mc
17-05-2011, 18:15
213342

saksı alttan su sızdırmıyanlardan ( çok aradım hiç sormayın :D ), en altta tahliye yerinin üstüne kadar pomza (direnajı çok süper oluyor), üstte torf perlit karışımı.

saksıya delik açtıktan ve parçları taktıktan sonra denemek için 2-3 saat beklettim, sızdırdı. sonra sıkıladım yine sızdırdı. en sonunda silikonladım sızdırma probleminden o şekilde kurtuldum.

nicea
18-05-2011, 07:40
Sayın akinselcuk ,
boy : 120cm , en : 30cm , derinlik : 20cm
4 adet domates fidesi ektim.Sizce yeterli midir?

the_mc
18-05-2011, 10:10
normal olarak sıra üzeri mesafesini düşünün dikerken. Domates yetiştiriciliğinde sıra üzeri mesafesi çeşidin yer ve sırık olmasına göre değişmektedir.

Yer domatesi için sıra arası 140-150 cm sıra üzeri 40-50 cm, sırık domateslerde ise sıra arası 75-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yerleri hazırlanmalıdır.

hollowman42
24-05-2011, 15:53
arkdaşlar ben daha yeni kayıt oldum bu siteye. topraksız tarımı ve nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorum ilk olarak sebzeden başlayıp bu işi meyve ağaçlarına yapmak isyiyorum bana yardım ederseniz sevinirim. topraksız tarım hakkında bilgisi olanlar lütfen bana yardım edin. teşekkürler.

Hakan Öncü
24-05-2011, 16:40
arkdaşlar ben daha yeni kayıt oldum bu siteye. topraksız tarımı ve nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorum ilk olarak sebzeden başlayıp bu işi meyve ağaçlarına yapmak isyiyorum bana yardım ederseniz sevinirim. topraksız tarım hakkında bilgisi olanlar lütfen bana yardım edin. teşekkürler.

Sayın Hollowman,

Topraksız tarım ile ilgili öğrenmek isteyeceğiniz her şey bu forumda mevcuttur.

Yeni Başlayanlar için topraksız tarım başlığını en başından sabırla okumanızı tavsiye ederim. Yetiştirmek istediğiniz sebzeye göre forum da bol bol örnek ve düzenek mevcuttur. Buraları okuduktan sonra anlamadığınız **** takıldığınız bölümleri buradaki herkes memnuniyetle cevaplayacaktır.
Buradaki herkes emin olun ki "Bilgi Paylaşıldıkça Çoğalır" felsefesini fazlasıyla yaşatmaktadır. Ama unutmayın ki topraksız tarım bir deniz ve 2 - 3 satır yazı ile size bu işi detaylı bir şekilde kimse açıklayamaz.

Tekrar hoş geldiniz. Kolay gelsin.

the_mc
25-05-2011, 22:50
213342

saksı alttan su sızdırmıyanlardan ( çok aradım hiç sormayın :D ), en altta tahliye yerinin üstüne kadar pomza (direnajı çok süper oluyor), üstte torf perlit karışımı.

saksıya delik açtıktan ve parçları taktıktan sonra denemek için 2-3 saat beklettim, sızdırdı. sonra sıkıladım yine sızdırdı. en sonunda silikonladım sızdırma probleminden o şekilde kurtuldum.

benim canavar boylandı poslandı iyice yeni resimleri eklerim :D

topraksiztarım
29-05-2011, 18:00
Merhabalar

Bende durgun suda domates ve biber yetiştirmek istiyorum. Domates tohumlarımı ektim 5 gün oldu. Bir yandan da durgun suda yetiştirmek için malzemeleri almaya çalışıyorum. Bakalım ilk filizlendiklerinde resimleriyle paylaşıcam inşallah. Sırada Ph ve Ec ölçer,besin eriyi kaldı. Bunları da aldım mı bütün sistem hazır olacak. Sizlerin de yardımıyla güzel bi çalışma yapmak istiyorum.

farukmagat
29-05-2011, 18:19
Sayın topraksiztarım,

Ben sizin yerinize olsam ektiğim tohumları beklemez ve bir yerlerden (pazarlarda satılır) domates fidesi temin ederdim. Bu size en az bir ay zaman kazandıracaktır.

Hoşgeldiniz ve başarılar...

topraksiztarım
30-05-2011, 10:24
Sayin faruk
Evet sanirim haklisiniz. Ben bu carsamba bi pazardan bi bakiyim dediginiz gibi fidelere. Oneriniz icin tesekkur ederim.

mehmetrifat
30-05-2011, 20:03
*** rkdaşlar bende foruma yeni katıldım şu bahsettiğiniz besin eriyiklerini ve ec ölçer i nerden teminedebiliriz acaba

topraksiztarım
31-05-2011, 05:17
Mehmet bey ilk olarak hosgeldiniz. Besin eriyini sitede bulunan kudret tezel beyden temin edebilirsiniz.Ec ve Ph olceride bende almayi dusunuyorum Tartes adli siteden alabulirsiniz.Calismalarinizda basarilar dilerim.

mehmetrifat
31-05-2011, 19:57
Mehmet bey ilk olarak hosgeldiniz. Besin eriyini sitede bulunan kudret tezel beyden temin edebilirsiniz.Ec ve Ph olceride bende almayi dusunuyorum Tartes adli siteden alabulirsiniz.Calismalarinizda basarilar dilerim.

hocam ilginize teşekkürler

fencitek
01-06-2011, 09:48
SELAM ÇALIŞMANIZ İLGİMİ ÇEKTİ.
BAHSETTİĞİNİZ ÇALIŞMA
TELEVİZYON HABERLERİNDE ÇIKAN ORGANİK MİKROBESİNLİ BİTKİ ŞURUPLARI İLE İLGİSİ VAR MI? TV ve GAZETE HABERLERİNDE BUNLARDAN BAHSEDİYOR.İZLEDİNİZ Mİ?SİZ BU ŞURPLAMI BESLİYORSUNUZ. BUNU ÖNERİRMİSİNİZ.
KANAL TÜRK ANA HABERDE ORGANİK MİKROBESİNLİ BİTKİ ŞURUPLARI
KANAL D ANA EVSERA
ORGANİK MİKROBESİNLİ EVSERA BİTKİ ŞURUPLARI
http://youtu.be/CEBsMhvuIEQ
KANAL TÜRK ANA HABERDE EVSERA ORGANİK MİKROBESİNLİ EVSERA BİTKİ ŞURUPLARI
http://youtu.be/tiK3GVez41A

soilless
01-06-2011, 21:18
*** rkdaşlar bende foruma yeni katıldım şu bahsettiğiniz besin eriyiklerini ve ec ölçer i nerden teminedebiliriz acaba

Sn Mehmetfırat hoşgeldiniz,

Besin eriyiklerini topraksız tarımda üstadımız sn Kudret Tezel'den temin edebilirsiniz. EC metre bir çok internet sitesinde satılmaktadır. Ancak Sn Kudret Tezel'in yaptığı EC metre kalibrasyon gerektirmeyen, kalibrasyon sıvısı için ilaveten para vermenize gerek bırakmayan hassas ölçüm yapan pratik bir EC metredir.

Her iki konuda da Kudret beyi özel mesajla irtibat kurabilirsiniz.

soilless
01-06-2011, 21:22
Ayrıca Kudret Abinin en yeni ve son çalışması olan SERA BEKÇİSİ, Otomatik EC metre için aşağıdaki linkte yeralan konu başlığını incelemenizi tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24563

Hakan Öncü
02-06-2011, 06:53
SELAM ÇALIŞMANIZ İLGİMİ ÇEKTİ.
BAHSETTİĞİNİZ ÇALIŞMA
TELEVİZYON HABERLERİNDE ÇIKAN ORGANİK MİKROBESİNLİ BİTKİ ŞURUPLARI İLE İLGİSİ VAR MI? TV ve GAZETE HABERLERİNDE BUNLARDAN BAHSEDİYOR.İZLEDİNİZ Mİ?SİZ BU ŞURPLAMI BESLİYORSUNUZ. BUNU ÖNERİRMİSİNİZ.
KANAL TÜRK ANA HABERDE ORGANİK MİKROBESİNLİ BİTKİ ŞURUPLARI
KANAL D ANA EVSERA
ORGANİK MİKROBESİNLİ EVSERA BİTKİ ŞURUPLARI
http://youtu.be/CEBsMhvuIEQ
KANAL TÜRK ANA HABERDE EVSERA ORGANİK MİKROBESİNLİ EVSERA BİTKİ ŞURUPLARI
http://youtu.be/tiK3GVez41A

Reklam kokan hareketler bunlar.

Bence reklamınızı başka yerde yapın.

mehmetrifat
02-06-2011, 18:03
Ayrıca Kudret Abinin en yeni ve son çalışması olan SERA BEKÇİSİ, Otomatik EC metre için aşağıdaki linkte yeralan konu başlığını incelemenizi tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24563

sayın soilless ilginiz ve yrdımınız için teşekkürler

EmreÇiçek
04-06-2011, 16:16
iyi günler arkadaşlar ben seramdan bir iki resim ekliyim dedim gelişmeler çok güzel akan su kültüründe iki saatte 15 dakika su akıyr 30 kök bitkim var ancak ç0k su tüketiyorlar devamlı ekleme gerekiyor.
220392
220393
220394
220395

mehmetrifat
07-06-2011, 09:29
hocam *** ben de domates fidesi yetiştiriyorum durgn su yöntemi ile fideleri yerleştirdiğim pet bardağa sigara ateşiyle delikler açtım fideyi de bu bardağın içine yerleştirdim ve fidenin dik durabilmesi için bardağı çakıl taşı ile doldurdum
bardağın tamamı na yakını besin eriyiğne temas ediyor acaba bu sorun yaratır mı
bir de fidenin dik durması için bardağa yerleştirdiğim çakıllar bir sorun yaratır mı
çok teşekkür ederim

farukmagat
07-06-2011, 10:24
Sayın mehmetrifat,

Lütfen aynı mesajı birden fazla konu altına yazmayınız.

Yeni yorum gelmiş diye baktığım dört konuda da sizin AYNI mesajınızı gördüğümde Sayın Sarıcan'ın da belirttiği gibi 'kızdım'.

Lütfen bu konuda duyarlı olun zira daha önce de yapmıştınız.

mehmetrifat
07-06-2011, 10:31
HOCaM PARDON ACEMİLİĞİME VERİLMESİNİ RİCA EDİYORUM SIKINTI OLACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİM

mefumetsu
29-06-2011, 10:30
Merhaba.Şans eseri internette dolaşırken bu siteyi gördüm.Ben ziraat mühendisi öğrencisiyim ve topraksız tarım ilgimi çekiyor fakat yeterli bilgim yok bu konuda.Deneme amaçlı yapmak istiyorum bu işi tabi yardımcı olursanız.Bu konuyla ilgili elenizde döküman varmı **** buradan bilgi alabilirmiyim ?

thempest
29-06-2011, 14:42
Inanın buradakı herkesın elınde döküman var ama onlar bu sayfalara yazmıslar ve sıze tavsıyem bu sayfaları ıyıcene okuyarak bu emelınıze ulasmanız olur sıradan bır dokumandan daha yararlı bılgıler bulacaksınız.

mefumetsu
30-06-2011, 16:36
Peki teşekkürler umarım bir sorun çıkmaz.

Mete
13-07-2011, 12:56
Kudret Hocam,
Bugün sizi tvnetteki programda izledİm.Güzel olmuş değerli bilgilerinizi paylaşmışşınız izleyicilerin faydalanmış olduklarını düşünüyorum.

Kudret Tezel
13-07-2011, 17:12
Sayın Mete, alakanıza teşekkür ederim. Programın haberim olmadan yayınlanması dolayısıyla forum arkadaşlarıma haber veremedim. Sizde umarım tesadüfen görmüş olmalısınız. Hiçbir yorum yapamıyorum. İnşallah iyi olmuştur.
Bir daha yayınlanmasını umudederek ve haberimin olmasını dileyerek bekliyorum. Eğer tekrarından haberim olursa tabiiki buradan bütün arkadaşlarıma bildireceğim. Teşekkür ederim.

muallimayhan
18-07-2011, 18:13
:rolleyes:Dün gece saat 2 sıralarında bende izledim. Tebrikler Kudret bey , Bu vesile ile sizide görmüş olduk. Maşallah çok genç ve karizmatiksiniz.:rolleyes:

Yeşilefe
19-07-2011, 06:46
Herkese merhabalar...Bir süredir forumu ve yazılanları takip ediyorum...İzmirde evimin kücük bir bahçesi var ve burada amatörce domates biber kavun karpuz ekiyorum...Topraksız tarım konusu ilgimi sadece evde yetiştirme anlamında değil daha ticari olarak da çekiyor ama henüz ticari olarak başlamak için erken...en azından benim için.Doğa gönüllüsü tüm arkadaşlara tekrar merhaba...

Yeşilefe
19-07-2011, 06:47
internette seyretme şansımız var mı? Link varsa yazarmısınız buraya?

muratar
22-07-2011, 10:13
Herkese Selamlar;
Ben foruma yeni katıldım. İşin açığı topraksız tarımı araştırıyordum ve bu sitede baya bilgi alışverişi olduğunu gördüğüm için üye olmak istedim. Ben Adana'da çiftçilik yapıyorum. Köyümde topraksız tarımı geniş bir alanda 6 7 dönüm gibi bir yerde yapmaya kalksam bana bunun maliyetini, giderlerinin ne kadar olacağını ve bana ortalama ne kadar kar ettirebileği hakkında bilgisi olan var mı? Asıl merak ettiğim herkes topraksız tarımı evinde küçük yerlerde yetiştiriyor. Resimlerde öyle gördüm. Ben bunu daha geniş bir alanda yapmak istiyorum. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

Yeşilefe
26-07-2011, 06:59
Konumuz topraksız tarım haliyle ama gelin görün ki konuyu köydeki amcama anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor.Ben İzmirde yaşıyorum.İzmir Karaburunu bilenler bilir.Hurma zeytini ve enginarı meşhurdur.Bizim Karaburunda ki arsalarımızda ben de en kısa zamanda üretime geçmeyi düşünüyorum.Amacım ticari olarakbu işi büyüterek geliştirmek.

Bazı sorularım var.

1-İzmir bölgesinin (özellikle Karaburun) iklimine göre topraksız tarım akan su kültürü sistemini kullanarak yetiştirebileceğim en mantıklı sebze veya meyve hangileridir?

2-Özellikle sayın Envor ve Kudret beye sorum,topraksız tarım teknikleri kullanılarak enginar ve nergis yetiştirmek mümkün müdür?Nergiste hasat bizm Karaburunda kasım sonunda başlar.Topraksız tarımda bitkiyi kontrol cok yüksek olduğu için Kasım sonundan daha önce hasat alınabilir mi?

Dikkate alan ve cevaplayacak herkese şimdiden teşekkürler...

mmbodrum
26-07-2011, 10:34
yaklasık 70 metrekare evımın bahcesı var.bu sene normal tarım yapmaya calıstım.domates biber salatalık kabak falan ektım.ancak bakımı sulaması capası temızlıgı cok zor.televızyonda ızlemıstım.topraksız tarımı.cok ılgımı cektı.mınıkte olsa tarımla ılgılenmeyı organık olması cok ılgımı cekıyor.ozellıkle urunler cıkmaya basladıgında aldıgım hazzı anlatamam.bu konuda bana yardım edebılecek dostlar arıyorum.sımdıden teşekkür ederim.

Yeşilefe
26-07-2011, 11:23
Sayın mmbodrum ,

Burada sorunuza benden daha detaylı cevap verecek üstadlarımız olsa da sizi hemen cevaplamak adına ve sizin de bu forumda topraksız tarım hastalığı dediğimiz hastalığa yakalanmış olma ihtimalinizi de gözeterek size ilk söyleyebileceğim,bu forum başlığı dahil olmak üzere diğer tüm topraksız tarım başlıklarını en eskiden başlayarak okumanız.Son derece sürükleyici bir romanmış gibi ben de hepsini okudum.Şu an benim evdeki iç işleri bakanı tarafından neredeyse evden atılacağım ama yine de son 2 haftadır yaptığım gibi forumu okumaya devam ediyorum.Burada son derece işinin ehli ve amatör ruhunu yitirmeden sürekli yeni sistemler deneyen ve elde ettikleri bilgi ve tecrübeyi karşılıksız sizin ve benim gibi yeni başlayanlar ve ilgilenenler ile paylaşan insanlar var.Forumu okudukça bu insanların kimler olduğunu siz de göreceksiniz.Konu çok geniş.Şİmdiden size kolay gelsin forumları okumada.
Selamlar Saygılar

taha99
03-08-2011, 23:12
Ustad Kudret Tezel in tvnet te yayınlanan programının linki aşağıdadır.

http://www.youtube.com/watch?v=xp2TaW8EBM4&feature=player_embedded

efsane4891
17-08-2011, 15:05
Arkadaşlar öncelikle paylaşımlar için teşekkürler..Benim bir kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim..

Öncelikle domatesteki zararlılarla mücadele konusunda hastalıkları belirleme ve uygun ilaç önerisi gibi yapılan bir çalışma var mı? varsa bu listeyi nereden bulabilirim..

Özellikle görsel olarak hazırlanmış bir zararlı listesi olursa daha makbule geçer..

İkinci olarak eğer herhangi bir besin maddesi **** iz element dediğimiz türden bir eksiklik olursa nasıl anlayabiliriz?

Kudret Tezel
31-08-2011, 22:23
Organik Tarım En iyisi mi?
"En iyisi organik" iddiasını ispatlayan bir veri yok



Geçtiğimiz günlerde İngiltere'deki Society of Chemical Industry'nin (SCI - Kimya Endüstrisi Derneği) Journal of the Science of Food and Agriculture'da (Gıda ve Tarım Blimleri Dergisi) yayınlanan bir araştırma, organik gıdaların böcek ilacı ve kimyasal takviyesi ile üretilen gıdalara göre daha sağlıklı olduğu iddiasını destekleyen hiçbir kanıt bulunmadığını gösteriyor.

Çoğu insan organik gıdaların böcek ilacı ve kimyasallarla yetiştirilen gıdalara göre daha besleyici olduğu düşüncesiyle organik gıdalara normal gıdalardan üçte bir daha fazla ödüyor.

Fakat Dr. Susanne Bügel ve Kopenhag Üniversitesi İnsan Beslenmesi Bölümü’nden çalışma arkadaşlarının araştırması bu bulguyu destekleyen net bir verinin bulunmadığını belirtiyor.

Birinci çalışmada, hayvanlar iki mevsim boyunca üç farklı yetiştirme metoduyla yetiştirilen besinlerle beslenerek mineral ve eser miktar bulunan elementlerin seviyesi incelendi. Çalışma havuç, lahana, bezelye, elma ve patates gibi birçok ailenin alışveriş listesinde yer alan ürünleri içerdi.

Birinci yetiştirme yönteminde sebzeler lahana için organikliği onaylanmış böcek ilacı haricinde böcek ilacı bulundurmayan ve düşük miktarda yapı maddesi içeren hayvan gübresinde yetiştirildi. İkinci yetiştirme yöntemi düşük seviyede yapı maddesi içeren hayvan gübresi ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı içerirken, son olarak üçüncü yöntem yüksek oranda yapı maddesi içeren gübre ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı içeriyordu.

Ekinlerin komşu alanlarda aynı ya da benzer topraklarda, aynı dönemde yetiştirilerek aynı hava koşullarına maruz kalmaları sağlandı. Tüm ekinlerin hasat ve işlenme zamanları aynıydı. Organik olarak yetiştirilen sebzelerde ise organik toprak kullanıldı.

Hasat sonrası sonuçlarda temel ve eser miktar elementler bakımından üç farklı yöntemle yetiştirilen sebze ve meyveler arasında bir farklılık olmadığı görüldü. Daha sonra organik ve geleneksel metodla yetiştirilen ürünler iki yıl süresince hayvanlara verilerek farklı mineral ve eser miktar elementlerin giriş ve çıkışları ölçüldü. Bir kez daha sonuçlar ürünler nasıl yetiştirilirse yetiştirilsin temel elementlerin seviyesinde bir değişiklik olmadığını gösterdi.

Dr. Bügel konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Beş ekin üzerinde çalışılan organik ve geleneksel yetiştirilme metodları arasında hiçbir sistematik farklılık tespit edilmedi; başka bir deyişle çalışma, organik gıdaların geleneksel yöntemle yetiştirilen gıdalara göre daha yüksek seviyede temel element içerdiği görüşünü desteklemiyor”.

Kimya Endüstrisi Derneği (Society of Chemical Industry – SCI) Biyolojik Kaynaklar Grubu fahri sekreteri Dr. Alan Baylis ise şöyle ekledi: “Zararlı otları, böcekleri ve hastalıkları kontrol etmek için kullanılan modern ekin koruma kimyasalları detaylı testlere ve sıkı düzenlemelere tabi tutulmaktadır; doğal ve suni gübre içeren topraklar arasında kimyasal olarak bir farklılık bulunmuyor. Organik ekinler genellikle verimliliği düşürüyor, bütçesi bu gıdaları karşılayabilenler için onları tüketmek bir yaşam tarzı tercihidir”.

Derleyen: Ezra Kılınç
Kaynak: http://www.physorg.com/news137324269.html
Fotoğraf: Steve Woods - stock.xchng

Journal of the Science of Food and Agriculture

12.08.2008

Alıntı : http://www.tubitak.gov.tr/sid/0/cid/10970/index.htm

Topraksız tarım (soilless kultur ) dan

Tolga-77
05-10-2011, 11:40
yeni başladım yardımları bekliyorum

idris şenol
05-10-2011, 15:12
yeni başladım yardımları bekliyorum
bitki yetiştirmek için tüm bilgiler burda mevcut
kısa yoldan gübre için kudret beyden yardım alabilirsiniz

Tolga-77
05-10-2011, 17:49
yeniyim nerelerden başlamalıyım yardımcı olurmusunuz

zetbek
08-10-2011, 14:59
Tolga-77,
ve yeni başlayacak arkadaşlar bende yeniyim. işe Prof,Dr, Ayşe GÜL'ün kitabını okuyarak başladım. Konuya %100 hakim değilim ama sistemi öğrendim.

HomeWork
10-10-2011, 07:22
Sayın Zetbek

Kitabın adı ile yayın evini öğrenebilir miyiz?

konar81
13-10-2011, 10:38
Sayın HomeWork;

Öncelikle formdaki tüm arkadaşlara merhaba, ben aranıza yeni katıldım, ama geçmiş konuları yaklaşık 9-10 gün boyunca okudum. gerçekten bu konuda çok yol almışsınız. Ben site ile tanışmadan öncede topraksız tarım konusunu araştırıyordum ve sayın Ayşe Gül Hanımın kitabını ugurer.com sitesinden sipariş etmiştim. Fiyatı 15 tl dir. Buradan kolaylıkla alabilirsiniz.

Ben kendi evimde küçük bir sistem kurdum, siteye resim aktarmasını öğrenirsem sistemimin resmini sizlerle paylaşacağım.

Tohumları da ipekler çiçekçilik diye bir sitede buldum. Şimdi iş sadece kimyasallara kaldı.

Birçok arkadaş Kudret Bey'den temin ettiğini yazmış, Bu konuda Kudret Bey ile nasıl irtibata geçeceğiz bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar diliyorum...

idris şenol
16-10-2011, 18:50
Tolga-77,
ve yeni başlayacak arkadaşlar bende yeniyim. işe Prof,Dr, Ayşe GÜL'ün kitabını okuyarak başladım. Konuya %100 hakim değilim ama sistemi öğrendim.
kitabın ismini yazarmısınız!!!
veya kitap hakkında bilgisi olan arkadaşlar

HomeWork
17-10-2011, 06:59
Sayın HomeWork;

Öncelikle formdaki tüm arkadaşlara merhaba, ben aranıza yeni katıldım, ama geçmiş konuları yaklaşık 9-10 gün boyunca okudum. gerçekten bu konuda çok yol almışsınız. Ben site ile tanışmadan öncede topraksız tarım konusunu araştırıyordum ve sayın Ayşe Gül Hanımın kitabını ugurer.com sitesinden sipariş etmiştim. Fiyatı 15 tl dir. Buradan kolaylıkla alabilirsiniz.

Ben kendi evimde küçük bir sistem kurdum, siteye resim aktarmasını öğrenirsem sistemimin resmini sizlerle paylaşacağım.

Tohumları da ipekler çiçekçilik diye bir sitede buldum. Şimdi iş sadece kimyasallara kaldı.

Birçok arkadaş Kudret Bey'den temin ettiğini yazmış, Bu konuda Kudret Bey ile nasıl irtibata geçeceğiz bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar diliyorum...

Bence Kudret Bey'e özelden mesaj atın.

su peyker
11-11-2011, 11:44
bugün öğrendim topraksız tarımı çok ilgimi çekti bu konu ki toprakla haşır neşir omuşluğum yoktur.

akçay
11-11-2011, 15:59
kitabın adı Topraksız Tarım yazarı Pr.dr Ayşe Gül hasad yayıncılığa ait bir kitap.ve cok faydalı,güzel bilgiler var.

keypex
23-11-2011, 09:57
selam arkadaşlar ben erzurumdan talip bu işi hiç bilmiyorum ama yeni şeylere açığım ve bu işi başarmak istiyorum erzurumdayım malumunuz çok soğuk ben bu işe nerden ve nasıl başlamalıyım ilk önce hobi olarak yapacam başarmam lazım çünkü başarmazsam morelim bozulur bana yardım ederseniniz allahta size yardım eder

akçay
23-11-2011, 15:57
sayın keypex öncelikle hoşgeldiniz,birinci kural bu konuyla ilgili başlıkları iyice okuyup ondan sonra bu işe dalmanız,şimdiden uyarayım bu bir hastalıktır ve çaresi zor bulunur.haberin olsun.demedi deme.

mehmetdeveci
02-12-2011, 19:31
Prof,Dr, Ayşe GÜL'ün kitabını okuyarak başladım. Konuya %100 hakim değilim ama sistemi öğrendim.çoğu sistem kitapta anlatılıyor.hatta herşey anlatılıyor diyebilirim.kesinlikle okumNIZ lazım

tirebolu
22-12-2011, 21:11
Arkadaşlar bende topraksız tarım yapmak istiyorum ama sizin gibi üstadlara birkaç sorum olucak bazı ingilizce sayfalarda biraz araştırdım topraksız tarım yapılcak olan suya balık koyuyolar acaba nedenini size sorabilimiyim cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

aztuzlu
25-12-2011, 20:16
topraksız tarım için bile yerimiz yok maalesef :

Kudret Tezel
26-12-2011, 13:11
Merhabalar sevgili arkadaşlar. Havaların soğuk olması teras çalışmalarını biraz aksattı. Ancak soğanlar, pırasalar, brokoli ve karnabahar büyümeye devam ediyor. Ayrıca pepino ve altın çileklerde onca soğuğa rüzğara ve yağmura rağmen hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.

Kudret Tezel
26-12-2011, 13:17
sera bekçisi iş başinda. Pazar günü sistemi bir güzel temizledim . Uzunca bir süre ilgilenememiştim. Besin eriyiğide bitmişti ipazar günkü bakım iyi oldu.
resimlerin devamı

denizakvaryumu
26-12-2011, 20:26
Maşallah...
yazın teras boş kalmıyordu şimdi kışın da boş kalmayacak :)

Komşularınız görmesin, canı soğan -pırasa çeken kapınızı çalar :)

Kudret Tezel
26-12-2011, 20:55
Sayın denizakvaryumu ,sizleri tekrar aramızda görmek gerçekten çok güzel. Uzunca bir zamandır forumda görünmüyorsunuz. Topraksız tarım hobyy niz başka meraklarla yermi değiştirdi yoksa.
Terası boş bırakmamaya gayret ediyoruz, yazın domates biber salatalık altın çilek, kışın pırasa soğan brokoli karnabahar, nöbetleşiyorlar ancak terasımız maalesef komşulara görünmek açısından çok ketum. Çevreyle pek ilgisi yok. Dediğiniz gibi görünse sipariş alabiliriz belki:)

jibuti
27-12-2011, 11:05
Sevgili kudret hocam ne bereketli bir teras, devamlı üretim ve yeni denemeler içindesiniz, bana da bu çabalarınız ve emeğinizden dolayı ellerinizden öpmek düşer.

teraryum.host
27-12-2011, 11:35
Geleceğin tarımı, bilhassa seracılık muhtemelen böyle olacak.

Çok katlı seralar da göreceğimizi sanıyorum.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kaplumbağaya sırtın niye sağlam demişler, evimi sırtımda taşırım demiş.

Teraryum ve çeşitli hayvanlarla ilgili kişisel web sitem: teraryum.host.org (http://www.teraryum.host.org)

Kudret Tezel
27-12-2011, 12:27
Sevgili jibuti, teşekkür eder bende gözlerinden öperim. Terasımızı topraksız tarım araştırma istasyonu gibi kullanmaya devam ediyorum. Nekadar başarılıyım bilemem ama her geçen günün bir öncekinden ileride olması için gayret ve çaba içerisindeyim. Araştırmalara ve denemelere aralıksız devam ediyorum.

jibuti
27-12-2011, 15:08
Sevgili jibuti, teşekkür eder bende gözlerinden öperim. Terasımızı topraksız tarım araştırma istasyonu gibi kullanmaya devam ediyorum. Nekadar başarılıyım bilemem ama her geçen günün bir öncekinden ileride olması için gayret ve çaba içerisindeyim. Araştırmalara ve denemelere aralıksız devam ediyorum.

Bende sizi bu azim ve tutkunuzdan dolayı gıpta ile takip ediyorum.

idris şenol
30-12-2011, 09:52
kudret bey ,azim ve başarılarınızı ilgi ile izliyorum

yaprakyesili
05-01-2012, 18:13
Bu topraksız tarımı bende sevmeye başladım.Hala takip ediyorum..En kısa zamanda faaliyete geçeceğim..Sziler yazdıkça heyecanımdan yerimde duramıyorum :)

agaclear
06-01-2012, 18:27
Selam Dostlar,
Uzun zamandır takipçiniz olduğumdandır sanıyorum, bu şekilde bir giriş yapmak bana son derece doğal geldi. Forumda sürekli okuduğum ve ilgilenmek istediğim o kadar çok konu var ki, imrenmekten fırsat bulup henüz birisine başlayamadım. Topraksız Tarım başlangıç olacak umudu ile sizlerle bu mesajı paylaştığım için son derece mutlu olduğumu hissediyorum şu an. Kısa zamanda görüşmek dileğiyle...

saki1saki
10-01-2012, 14:49
Sn.Kudret Bey

Bir süredir topraksız tarım yapmak için araştırma yapıyorum. bu konuda en önemli sorun şu an karşımda besin eriyikleri olarak gözüküyor. nerden temin edebilirim bilmiyorum?

Maydanoz , Marul, dereotu , çilek , domates, salatalık, biber yetiştirmek istiyorum.

şimdiden teşekkürler

Cuneyt Gungor

mber2012
12-01-2012, 16:20
selam arkadaşlar herkese kolay gelsin ben yeni başladım 10 köklük bi sistem kurdum ALLAH razı olsun sayın tezel bey her konuda yardımcı sorunu olan tezel beye müracat etsin

ercan585
15-01-2012, 16:04
selam arkadaşlar. ben aranıza yeni katıldım. evde topraksız tarım yapmak istiyorum tabi hobi amaçlı olarak. ama nereden başlarım bilmyorum . bir de illa ki kapalı balkon mu olması gerekiyor.benim balkon açık ama boş bir oda var orada olur mu bilmiiyorum.

mber2012
15-01-2012, 17:42
selamaleyküm arkadaşlar ben suyumu değiştireceğim yoksa belirli aralıklarla besin eriğimi koyacağım

basriacar
15-01-2012, 22:26
Kudret Bey, domatesleri 4-Ocak günü diktim.
264361
264362
5-Ocak'taki görüntüler.
264363
Bu da bugünün tarihi, 15-Ocak' aldığım görüntüler.
264364
Şu son günlerde bir fırtına atlattık, ayrıca güneşsiz günler geçirdiğimiz için alışma devresi biraz uzun sürecek, galiba. Bu arada, kış domates fidesi satan bir site buldum. Mevsim gereği, onların daha verimli olacağını düşünüyorum.

basriacar
15-01-2012, 22:37
Bunlar da, balkonda yaşama mücadelesi veren gariplerim. Fırtına da içeri aldığım için, zararsız kurtardım.

goksunlu
17-01-2012, 12:26
Merhaba bir süredir izlediğim foruma bugun üye oldum. Basri bey bahçeniz çok güzel olmuş. Bende evin küçük bir odasını sera gibi kullanmaya başladım. Odanın geniş bir penceresi var. Bu odada menekşe ve bahçe bitkileri yetiştireceğim. Bir kasaya perlit üzerine torf döktüm altına maydonoz, reyhan ve dereotu ektim. Üzerini sıkılaştırıp suladım ve karanlık bir yere aldım, Filizlenmesini bekliyorum.
Basri bey sizin yaptığınız domates ve çilek de yetiştirmek istiyorum. Sistemi nasıl kurdunuz acaba?

Kudret Tezel
17-01-2012, 12:32
Brokolilerin ve karnabaharın bugünkü durumu.

basriacar
17-01-2012, 19:58
Kudret Bey, Maşallah, hepside sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Emeklerinize sağlık. Bu arada geçen Aralık ayındaki, Antalya Tarım Fuarından almış olduğum görüntüleri sayfada paylaştım.
Link: http://www.agaclar.net/forum/fuar-toplanti-egitim-kampanya/26009.htm#post899675
Ayrıca, evde küçük sistemlerdeki bitki çiçeklerini tozlandırabilmek için yapmış olduğum bir körüğün yapım sitesini paylaştım.
http://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/25981.htm#post898784
Geçen sene, mutfağımda, boyumca domatesler olurdu ama bu sene her şeye yeniden başladım. Neden derseniz, Fuardan sonra ufkum açıldı. Topraksız tarım konusunda herşeye yeniden ama bilinçli bir şekilde başlamam gerektiğini düşündüm. Bitkiler üzerinde durmadan bir şeyler araştırıyor ve sistemler üzerinde yoğun bir şekilde çalışma yapıyorum.
İnşallah, yazın, evin aydınlatma sistemlerini solardan ayırıp, balkonda tamamen bağımsız bir solar topraksız tarım bahçesi yapacağım. Her şey güneş ve rüzgar enerjisi ile hayat bulacak. Tabi bu arada bağımsız sistemlerin otomasyonunun bitkiler bölünümünde sizden bilgi olarak teknik destek de isteyeceğim.
Az önce Antalya merkezde idim. Ziraatçide bir domates tohumu gördüm. Yazın dışarda, kışın ise içerde yetişebilen salkım tipi büyük boymuş. İsmine baktım ama göremedim. Bu akşam büyük ihtimalle tohumlardan bir kaçını toprakla buluşturacağım.
264702 264703
Normal domateslerin fiyatı 2,5 TL iken bunun fiyatı 15 TL idi.
Bu arada iki gündür duvardaki sisteme almış olduğum kıvırcıkların durumu oldukça iyi. Şuna inanıyorum ki; istediğin düzeneği gerçekleştirmiş olsam bile sonuç dönüyor, geliyor besin eriyiğine.
264705
Ne kadar doğru tespit, o kadar başarı.... Gerçekten, emeklerinize sağlık Kudret Hocam.
264706
Bunlar da bugün itibarı ile domateslerin görüntüsü
264707

basriacar
17-01-2012, 20:17
Sayın goksunlu, Teşekkür ederim. Evinizde bahçe işi ile ilgilenmek gerçekten de çok güzel bir hobi. Geçen yaz, Mavi Tohum grubunun yöneticisi olduğum sıralar, Manisa'dan genetiği ile oynanmamış bir torba orijinal karışık tohum gelmişti. İçlerinden bir kaç tane hıyar ekmiştim. Sebzeyi elimle kütür kütür kırdığımda, önce sütü aktı sonra etrafa bir kokusu dağıldı. İnanın, o gündür, bu gündür pazardan bir tad alamıyorum.
Sanıyorum, çilekleri sormuşsunuz. Onlar, normal torflu toprakta yetişiyorlar. Domatesleri soracak olursanız, onlar da akan su kültüründe yetişiyorlar. Hatta, bu konuda çok güzel paylaşımları olan Sayın Kudret Tezel Beyin açıklamalarına bakabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/6944.htm
Bu linki baştan sona okursanız size büyük kolaylık sağlayacaktır.

goksunlu
18-01-2012, 15:01
Sayın Basri Acar bey burada yazdıklarınızı elimden geldiğince okumaya çalıştım. Bu başlık altında yer alan sayfaları 33'e kadar olanını okudum. Sizin video paylaşım sitelerinde yer alan anlatımlarınızı izledim. Kudret beyin ve sizin paylaşımlarınız inanılmaz bir emeğin ürünü, ellerinize sağlık :)
Sanırım burada herkes kendi tarzını uyguluyor.Evimin odasına uyabilecek bir sistem oluşturmaya çalışacağım. Ektiğim ilk tohumları fotografladım burada paylaşacağım. Pet şişeleri keserek yaptığınız sistemle ilgili olan videonun tamamı hata vermesi nedeni ile izlenemiyor.Orada şişenin altına indirdiğiniz hortum besin eriyiği ve havalanma işlemlerinin her ikisi için kullanılabiliyor mu?

basriacar
18-01-2012, 16:01
Sayın goksunlu, İlginiz için teşekkür ederim. Çoğu şeyde ben de sizler gibi öğrenci sayılırım. Esas, burada Sn. Kudret Hocamızdan ve daha nice bilgili arkadaşlarımızdan alacağımız çok şeyler olduğuna inanıyorum.
Hortumu, besin eriyiği ve havalanma işlemlerinin her ikisi için kullanabilirsiniz. Linki yazarsanız, videoyu yeniden yükleme yoluna gidebilirim. Pet şişeler boylamasına çok toprak alıp, az yer kapladığı için, genelde mor fesleğenlerimi yetiştiriyorum.
264912
Mor fesleğen, taze olarak salatada ve kurutulup eklenirse, yemeklerde inanılmaz lezzet veriyor.
264913
Tabi, bu saksının diğer bitkilerde de başarılı uygulamaları oluyor.
264914
Bu uygulamada ise, üstteki saksı yoğurt kabının içinde olup, hava alması için kenarları ısıtılmış tornavida ağzı ile elek haline getirilmiştir. Aynı zamanda oturmuş olduğu yoğurt kabının da kenarından hava girebilmesi için daire şeklinde küçük bir delik mevcut olup, alt kısmıda gözeneklidir. Böylece, saksıdan damlama şeklinde gelen besin sıvısı kokopit içinden süzüldükten sonra üstteki saksının içine akar.
Ama burada da saksının süzgeçlerinden olası gelebilecek kokopit taneciklerinin damlama sistemini tıkamaması için, buraya önce çok gözenekli bir file ve üstüne akvaryum dere kumu yerleştirilmiştir. Böylece buradan drene olan su, alttaki besin kabına akar ve ayrıca hava taşı ile oksijenlenen su, pompa ile yeniden saksıya sirküle edilir. Sulama zamanlamasına gelince, şu ana kadar en iyi verimi şimdilik 2 saatte 15 dakika kadar bir sulama sürecinde buldum. Tabi, bu değişken olup, ortama ve iklimsel etkiye göre değişebilir.

goksunlu
18-01-2012, 19:38
Kafamda kurmak istediğime sisteme bir türlü karar veremedim. Sabah 7:40 gibi evden çıkıp akşam 6 gibi geliyoruz. 3 odamız ve bir balkonumuz iyi güneş görüyor ama malumunuz istanbulda havalar bu ara soğuk ve bazı bölgeler her daim rüzgarlı. Çalışma odamızın yarısını buna ayıracağım. Ben pencereninin önüne yatay boru akan su sistemi kursam ama besinli eriyiği serum sistemi ile saatte 50 cc'den damlatsam akşama kadar. Birde çıkış dren borusu koyup suyu bidonda toplasam. Sonra o suyun PH ve EC sini ölçerek yeni hazırladığım suyu serum hortumu ile vermeye devam etsem. Dibine bir de havalandırma sistemi kursam.... Pencerenin önüne asacağım iplere bitkileri tırmandırsam, boruyuda tavana asacağım kelepçelerle sabitlesem veya yan duvarlara kepelpçelesem nasıl olur. Bir boruyu da tavandan dikey çilek sistemi yapsam...
Açıkçası bu besini motorla vermek, drenaj sistemi kurmak geri basmak benim zamanımın yetişemeyeceği işler, ama böyle manuel daha rahat olur kanısındayım. Tabi karar bu işi bilen siz üstadların :)

volkan355
18-01-2012, 19:41
Kudret Bey, Maşallah, hepside sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Emeklerinize sağlık. Bu arada geçen Aralık ayındaki, Antalya Tarım Fuarından almış olduğum görüntüleri sayfada paylaştım.
Link: http://www.agaclar.net/forum/fuar-toplanti-egitim-kampanya/26009.htm#post899675
Ayrıca, evde küçük sistemlerdeki bitki çiçeklerini tozlandırabilmek için yapmış olduğum bir körüğün yapım sitesini paylaştım.
http://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/25981.htm#post898784
Geçen sene, mutfağımda, boyumca domatesler olurdu ama bu sene her şeye yeniden başladım. Neden derseniz, Fuardan sonra ufkum açıldı. Topraksız tarım konusunda herşeye yeniden ama bilinçli bir şekilde başlamam gerektiğini düşündüm. Bitkiler üzerinde durmadan bir şeyler araştırıyor ve sistemler üzerinde yoğun bir şekilde çalışma yapıyorum.
İnşallah, yazın, evin aydınlatma sistemlerini solardan ayırıp, balkonda tamamen bağımsız bir solar topraksız tarım bahçesi yapacağım. Her şey güneş ve rüzgar enerjisi ile hayat bulacak. Tabi bu arada bağımsız sistemlerin otomasyonunun bitkiler bölünümünde sizden bilgi olarak teknik destek de isteyeceğim.
Az önce Antalya merkezde idim. Ziraatçide bir domates tohumu gördüm. Yazın dışarda, kışın ise içerde yetişebilen salkım tipi büyük boymuş. İsmine baktım ama göremedim. Bu akşam büyük ihtimalle tohumlardan bir kaçını toprakla buluşturacağım.
264702 264703
Normal domateslerin fiyatı 2,5 TL iken bunun fiyatı 15 TL idi.
Bu arada iki gündür duvardaki sisteme almış olduğum kıvırcıkların durumu oldukça iyi. Şuna inanıyorum ki; istediğin düzeneği gerçekleştirmiş olsam bile sonuç dönüyor, geliyor besin eriyiğine.
264705
Ne kadar doğru tespit, o kadar başarı.... Gerçekten, emeklerinize sağlık Kudret Hocam.
264706
Bunlar da bugün itibarı ile domateslerin görüntüsü
264707

Sn basriacar,
Duvardaki pvc borulu sistemde kullandığınız pompa hakkında bilgi verebilir misiniz. (güç, debi, basma yüksekliği). Bende aynı sistemin hazırlıklarını yapıyorumda.

basriacar
18-01-2012, 21:32
Sayın volkan355, ben sistemde "HDOM AP 3000, SUBMER SIBLE PUMP" Kullanıyorum. Size yazabilmek için sistemden motoru çıkarıp,sağlıklı bilgi vermek istedim. Üzerindeki değerler aynen şöyle;
AC 220-240, 50 Hz, 40 W
Hmax= 2,2M, Qmax= 2200Litre/h
Maxsimum çalışma sıcaklığı 35 derece.
264994 264995
264996 264997
Bu motoru neredeyse 2 yıldır kullanıyorum.Pompa çift çıkışlıdır. Bunu bulamazsanız, havuz dalgıç pompaları var. Tahmini 1,6 metreye su basabiliyor. Özellikle, damlama sisteminde 85 w olanını kullanmaktayım ve oldukça da memnunum. Bir ara basınçla yapmış olduğum dağıtıcıyı söküp atmıştı ve yeniden yapmak zorunda kalmıştım ama ilerde sistemi genişlettiğimde en azından pompa aramayacağım.

basriacar
19-01-2012, 00:16
Sn goksunlu, bahsettiğiniz sistemde, akan su kültürünü uygulamanız biraz zor gibi geliyor. Neden derseniz; akan su kültüründe sudaki akıntının bitkilerin beslenmesinde öneminin büyük olduğunu düşünüyorum. Tabi, bu konuda en doğru yorumu da ustalar yapacaktır. Üstadların fikirlerini de almakta büyük yarar var.
Bu arada, madem saatte 50 cc düşünüyorsunuz, benim şu andaki aktif olan sistemin aynısını kullanabilirsiniz. Hem maliyet düşük, hem istediğiniz gibi damlama şeklinde de yapabilirsiniz. Ayrıca, sistemde hava pompası yeterli olup, suyu hava ile de basabilirsiniz.
Yalnız,şişeleri önceden boyarsanız, perlit veya kullanacağınız malzemenin yosunlaşmasını ve ışığın köke zarar vermesini önlemiş olursunuz.

volkan355
19-01-2012, 10:55
Sayın volkan355, ben sistemde "HDOM AP 3000, SUBMER SIBLE PUMP" Kullanıyorum. Size yazabilmek için sistemden motoru çıkarıp,sağlıklı bilgi vermek istedim. Üzerindeki değerler aynen şöyle;
AC 220-240, 50 Hz, 40 W
Hmax= 2,2M, Qmax= 2200Litre/h
Maxsimum çalışma sıcaklığı 35 derece.
264994 264995
264996 264997
Bu motoru neredeyse 2 yıldır kullanıyorum.Pompa çift çıkışlıdır. Bunu bulamazsanız, havuz dalgıç pompaları var. Tahmini 1,6 metreye su basabiliyor. Özellikle, damlama sisteminde 85 w olanını kullanmaktayım ve oldukça da memnunum. Bir ara basınçla yapmış olduğum dağıtıcıyı söküp atmıştı ve yeniden yapmak zorunda kalmıştım ama ilerde sistemi genişlettiğimde en azından pompa aramayacağım.

İlginize teşekkür ederim. Yeterince açıklayıcı oldu.

goksunlu
19-01-2012, 13:31
Sn goksunlu, bahsettiğiniz sistemde, akan su kültürünü uygulamanız biraz zor gibi geliyor. Neden derseniz; akan su kültüründe sudaki akıntının bitkilerin beslenmesinde öneminin büyük olduğunu düşünüyorum. Tabi, bu konuda en doğru yorumu da ustalar yapacaktır. Üstadların fikirlerini de almakta büyük yarar var.
Bu arada, madem saatte 50 cc düşünüyorsunuz, benim şu andaki aktif olan sistemin aynısını kullanabilirsiniz. Hem maliyet düşük, hem istediğiniz gibi damlama şeklinde de yapabilirsiniz. Ayrıca, sistemde hava pompası yeterli olup, suyu hava ile de basabilirsiniz.
Yalnız,şişeleri önceden boyarsanız, perlit veya kullanacağınız malzemenin yosunlaşmasını ve ışığın köke zarar vermesini önlemiş olursunuz.

Sayın Basri Acar bu sistem uygulanabilir diye düşünüyorum, bununla başlayarak ileride inşallah geliştiririm. Bilgiler içinn çok teşekkür ederim.

basriacar
27-01-2012, 00:44
Bugün yapmış olduğum basit hydroponic sistem çalışması.

Faba
05-02-2012, 20:14
Bu işe başlanması için gereken malzemeler nerden alınacak ne yapılması gerekiyor bunları açıklayan bi bölüm varmı ?