View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
ozturk.kerim
31-07-2009, 16:17
sayın kudret bey
ec olayını ben tam anlayamadım 1 Lt suda ec kaç olmalı domatesler için **** benim düzeneğimde 80 litre su dolaşıyor şimdi burada ec kaç olmalı bir sistemde 1 Lt suda maksimum ec kaça çıkar bu konuda bilgiverirseniz sevinirim.
Kudret Tezel
31-07-2009, 20:45
Sayın ozturk. kerim, öncelikle EC nin suyun hacmi ile bir ilgisinin olmadığını söyliyelim. EC suyun elektrik iletkenliğidir. Ancak EC suyakonan tuz miktarıyla değişir.İşte ozaman suyun hacmide konan tuz miktarıda önem arzeder. Bir örnek vererek açıklarsak : mesela 1 litre suya 700 mg tuz konursa EC si 1 olur1400 mg konursa 2 olur 2100 mg konursa 3 olur. EC si 3 olan 1 litre suya 1 litre temiz su, yani tuzsuz su koyarsak EC si 1,5 a düşer. Sorduğunuz soruya gelince sizin tankınız 1 litrelikte olsa, 80 litrelikte olsa,1500 litrelikte olsa domates için EC 2-2,5 civarındadır. Bu ec değerini elde edbilmek için örneğin 1 litrelik tanka 1*2,5* 700=1750 mg. Yani 1 litre suya 1750 mg besin tuzu koyarsak suyun EC si 2,5 ms /cm olur. Ayni EC değeri için 80 litrelik tankınıza 80 *2,5*700=140000 mg yani 140 gr besin tuzu koymanız lazımdır. Eğer tankınız 1500 litrelik ise tuz miktarı 2,625 Kg a çıkar.
Saf suyun EC değeri nedir ?
Kalibrasyon olarak kullanabilirmiyiz kudret abi ?
Kudret Tezel
31-07-2009, 22:39
Saf suyun EC si ( 0 ) sıfırdır Sevgili delimus. Ancak bu teorik olarak böyledir . Safsu dahi elektriği bir miktar iletir. Yani iletkenliği 0 olamaz ama 0 a çok çok yakındır. Biz sıfır kabul edebiliriz.
Teşekkürler Kudret abi peki kalibrasyon olarak kullanamama sebebimiz bu iletkenliğinin tam 0 olmamasımıdır.
Kudret Tezel
01-08-2009, 20:03
Sevgili delimus, teorik olarak 0 iletkenlik 0 demektir. Eğer size kalibrasyon için 0 ece gerekiyorsa rahatlıkla kullana bilirsiniz.
ermenozkan
01-08-2009, 20:54
arkadaşlar içinizde en amatörü benimdi ben sisteme forumda anlatılanlar gibi yaptım 50 litre depo borunun içinde dolaşıyor bitki yok önce suyu takip ediyorum su kesinlikle ışık görmüyor ec ph tds ölcer aldım su öğlenleyin 34 dereceleri buluyor sıcaklığı su soğutucu yaptım (oto buzdolabı kapandan ne kadar suya sokmayın ikazları varsada ben soktum 1 aydır calışıyor su sıklını 31 dereceye cekti tam öğle vakti ) genelde 24 31 arası sıcaklık şimdi suda yosun oluşuyor birinci problem bu su değerlerini hergün ölcüyorum aynı sıcaklıkta sabahları ne hikmetse ph ve ec artıyor yavaş yavaş sebebi yosunmudur acaba sistemdeki su çeşme suyu 50 litre ph düşürmek için fosforik asit besin içinde makette sebzeler için sıvı besin aldım hellin marka npk 20+20+20 kullandım bu konuda beni aydınlatabilirmisiniz şimdiden teşekkürler
Sıcaklar Ph ve Ec artış sağlamakta eğer artışlar çok fazla değilse.
Yosunlanma için oksijen oranındaki artış engelleyeci iyi bir etmen bu yüzden oksijen için hava basıyorsanız bunu arttırın.
ermenozkan
01-08-2009, 21:10
şu anki sı sıcaklıgı gece 22:00 27 derece ec:2.0 - ppm :1001 - ph:6,7 iki gün önce ec:1.6 ppm :820 ph:5 idi gün gectikce bunla devamlı artıyor ve suda yosun oluşuyor bu oranların değişmesi normalmidir acaba **** yosunu engellemek için bişeymi yapmalıyım ama şunu söyleyeyim sistemdeki su kesinlikle ışık görmüyor suda şu anda bitki yok. yardımların için teşekkür ederim şimdiden
ermenozkan
01-08-2009, 21:18
evet hava basılıyor suya
ermenozkan
01-08-2009, 21:26
yapmaya çalıştığım sistem
Burası yazlık yer sanırım bizim yazlıkta mesala içme suyu yok.Suyumuza dere suyu karıştığından bahsedilir hep acaba suyunuzdan mı kaynaklanmakta bilemiyorum.Ya da aynı şekil ev tesisatınızın boruları yosunlu bu yüzdende yosunlanma oluyor.
Pvc Borularınızdan kaynaklandığını düşünmüyorum.
Fakat yosunlanma olsa bile çok az olmalı normal şartlarda.
Kudret Tezel
02-08-2009, 09:47
Bu gün çeri ve durinta ların son hasadını yaptık. 10,750 gram bugün, ve bundan öncede hasad edilen 14,250 kg la birlikte 25 kg domates hasad ettik.daha önce hasad ettiğimiz Red rubinlerin miktarını bilmiyorum,tatrmadım ama yaklaşık 1,5kg diyebiliriz. Parkurda şu anda sadece pembeler kaldı . Onlarında hasad zamanı geldi. Birkaç güne kadak onlarıda toplamak lazım.Zira pembeler fazla dayanmıyor.
ermenozkan
02-08-2009, 10:00
sayın delimus ben izmitte oturuyorum körfeze yakın ilk besin verdimde ec değeri ilk önce 1.7 besin vermedim halde şimdi 2.0 aştı bu normalmi **** suyu devamlı değiştirip yenidenmi yapmam gerekiyor
ermenozkan
02-08-2009, 10:01
kudret bey vallahi size özenerek bakıyorum maşallah ....
Kudret Tezel
02-08-2009, 12:21
Teşekkürler. Sevgili ermenozkan,şu anda bitki yok diyorsunuz su harcaması fazla olmaz ama su seviyesini ,veya miktarını kontrol ediyormusunuz. EC nin yükselmesi suyun buharlaşarak azalmasından kaynaklanır. Yosunlaşmaya gelince resimden gördüğüm kadarıyla ışık alabilecek her yeri kapatmışsınız. Sebep ışık olamaz diye düşünüyorum, ancak PVC boruların kalınlığı nedir, yani borunun ışık gecirgenliği nasıl. Et kalınlığı ince ise yosunlanması normaldir, bence siz borularıda ışığa karşı izole edin.
Kudret abi ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar tatlarıda eminim okadarda güzeldir.Terasınızı gören komşular evinize sık uğruyordur şu sıralar :D
ermenozkan
02-08-2009, 15:52
sayın kudret bey borunun kalınlığı 3.2 mm ve kontrol ettim içine ışık sızmıyor acaba diyorum şu havuz veya akvaryumlarda kullanılan yosun önleyiçilerdenmi kullansam ne dersiniz cünkü ec ve ph devamlı azar azar artıyor .
bu arada ben 2 tane salatalık ektim hayatlarından memnunlar bir kac gündür hatta büyüdüler biraz. Birde su soğutma calışması daha yaptım resimleri gönderiyorum zannedersem su biraz daha soğudu su dan aldığım son değerlerde şu şekilde bi terslik yoktur iyişallah ec2,1 tds1083 ph6.6 su sıcaklığı 27,7 dış ortam sıcaklığı 30,5
ermenozkan
02-08-2009, 16:37
nasıllar acaba
ermenozkan
02-08-2009, 16:41
devamı
ozturk.kerim
03-08-2009, 16:51
sayın kudret bey
domates ve salatalıkta maksimum ec bitki geliştikçe değişirmi değişirse örneğin boyu 1 m yüksekliğe ulaştığında kaç ec 1,5 metre olunca kaç ec olmalı. birde sistemdeki bitki sayısıyla alakası varmı
ermenozkan
03-08-2009, 21:07
sayın kudret bey a ve b sıvılarının ne oldunu bilmiyorum bunları sizden temin edip bu kış kurduğum sistemde bişeyler yetiştirebilirmiyim
Kudret Tezel
03-08-2009, 23:22
Sevgili ozturk. kerim, bitkiler büyüdükçe besin ihtiyaçları artar. Hele hele domates biber patlıcan gibi meyvesi yenen sebzelerse ihtiyaç dahada fazlalaşır. Bitki küçükken daha düşük EC değeri ile beslenebilir, büyüdükçe daha yüksek ec değerleri ister .Çünkü suyun içerdiği tuz, yani mineral miktarı arttıkça EC side yükselir. Ama bu artışı bir düzene sokmak gerekirse bitkinin boyuna göre değilde ( tabii oda bir faktördür mutlaka ) fideden çiçeğe , çiçekten meyve tutumuna ,meyvelerin olgunlaşmasına ve hasada kadar diye safhalara ayırmak daha mantıklı olur. Zaten bir çok fomül gelişme ve gelişmişdiye 2 aşamalı verilir. gelişmeyi 2 ye bazen 3 e vahatta 5 e ayıran formüller vardır. Mesela domatesin gelişmesini 3 safha olarak kabul eden formüller olduğu gibi , birinci salkım, ikinci salkım 3, 4, 5, salkım diye 5 döneme ayıran formüllerde vardır. Ama EC değerinin bitki sayısı ile alakalı olmasının bence bir mantığı yokfakat tank büyüklüğü ile alakalıdır . Bitki sayısı fazlalaştıkça besin eriyiği tanklarını büyütmek lazımdır ,yoksa EC regülasyonu zor olur.
ozturk.kerim
04-08-2009, 09:29
sayın kudret bey bilgilendirmeniz için size teşekkür ederim
bitki büyüdükçe ve meyve vermeye başalayınca maksimum EC kaç olmalı birde sizden temin ettiğimiz besin eriğiyle bu ec miktarını ayarlıyoruz doğrumudur.(haricen içine tuz koymuyoruz)
ozturk.kerim
04-08-2009, 09:33
kudret bey
formda bir arkadaşın yazısında ec formülünde 500 ml suya 1 gr tuz kondugunda 2000 ppm buda 4 ec eder yazıyordu. sizin yazınızda 1000 ml suya 700 mg tuz kondugunda ec 1 olur demişsiniz kafam karıştı bilgilendirirseniz sevinirim
birde su sıcaklığıyla ec miktarının azalıp arttığını formda bir arkadaş yazmış bu konuda bilgi verirseniz sevinirim
Su sıcaklığı ve karşılaştırmalar önemli, Örneğin; bir test sonucunu ileteyim.
20C 'de 1.2 ölçülen EC, 25C 'de 1.4 olarak, 30C'de 1.5 EC olarak ölçülmüştür.
Şimdi Değişimler 0.1-0.2 olarak görülebilir fakat Bu değerler Ec sınır değerlerindeyken önem kazanmakta ayrıca Ec değerini sadece suyun sıcaklığı etkilemediğinden suyun Ec'sini Sabah su daha düşük sıcaklıkta ölçüm yaparken, gün içerisindeki sıcaklık değişimlerinide dikkate almakta fayda var.
Acarextt03
05-08-2009, 13:44
Kudret Amca afiyet olsun... Tebrik ediyorum...
Benimkilerden bir tanesi mideye indi...
Geri kalanların kızarmasını bekliyoruz...
Bu hafta izinliyim.. Karadeniz'e Mavi ve yeşile gidiyoruz..
İnşallah sonraki hafta görüşmek dileğiyle...
ozturk.kerim
10-08-2009, 09:14
arkadaşlar ben akar su kültüründe denemeler yapıyorum domates , salatalık ve çilek diktim benimde sistemimde domates çiçek açıyor fakat daha sonra çiçekleri kuruyor meyve ye dönmüyor neden olabilir acaba çileklerim de kurudu salatalıklarım fide olarak diktiklerim kurudu çekirdek olarak diktiğim 1 tanesi tuttu digerleri tutmadı çekirdeklerini çıkarıp sıktığımda yoğurt gibi birşey içinden çıktı.bu konuda bilgi verebilirmisin
http://www.agaclar.net/galeri/files/32660-sdc11442.jpg
rencberdede
12-08-2009, 12:01
Kudret Bey,
Domates fidelerinin büyümesi son 4-5 gündür durdu gibi. Kanımca tepeleri lambalara çok yaklaştığından sıcaklığa dayanamıyorlar. Tam pişmediler ama yarın bunları topraksız ortama şaşırtacağım. Bakalım çok şaşıracaklar mı :D
Selamlar,
Kudret Tezel
12-08-2009, 21:00
Haydi hayırlısı sevgili rencberdede, dediğiniz gibi tepeler çok sıcaksa olabilir.
Ben domatesleri toplamakta biraz gecikince bazıları çürüyüp düşmüşlerdi. dün baktığımda sevgili envor'un çerileri,sevgili malbman ın red rubinleri yeniden çıkmışlar. Ama bu zamandan sonra nekadar büyütebilirim bilmiyorum. Sizin fideler baya sağlıklı görünüyor ve büyükler , benimkiler henüz çok küçük.Boyları anca 5-6 cm gibi.Bakalım ne olacak.
ermenozkan
13-08-2009, 19:45
arkadaşlar salatalığımın yapak kenarları sarardı sebebini bilen varmı aranızda acaba ec 1.3 tds 699 ph 6.2 su sıcaklığı 20.6 dıs sıcaklık 19.5 ölçümlerin alındığı saat sabah 07:00 dır bir fikri olan varmı su miktarı da 50 litredir
ermenozkan
13-08-2009, 19:47
okadar emek verdim öleceklermi acaba
ozturk.kerim
19-08-2009, 10:04
sayın ermenozkan salatalık biraz narin bir bitki hemen su koyveriyor. benimde fide olarak diktiğim salatalıklarımın hepsi öldü bende çekirdek olarak sisteme diktim hepsi şimdilik gayet güzel gidiyorlar hatta meyvası yemelik oldu bile belkide sizin fidelere rüzgar **** güneş zarar vermiş olabilir bunu takip edin
ermenozkan
19-08-2009, 11:47
sayın kerim bey bende cekirdekten ektim belkide rüzgardan olabilir . belkide demir eksikliği bilemiyorumki
ermenozkan
19-08-2009, 11:48
sudaki klordanda olabilirmi acaba en son suyu değiştirdim bide suya cok az bir yosun önleyiçi atmıştım büyük ihtimal bütün problemler birleşince sonuc bu oldu
Kudret hocam, cerileri 19 litrelik bidona göl yosununa diktim, bitkinin canlılık durumuna göre sizin okunmuş suyunuzdan 4 litre ilave ediyorum. Yaprakların boynu büküldükçe besin veriyorum. Rüzgarın ve havanın sıcaklığına göre beslenme zamanı değişiyor.
Beyaz bitlere çözüm bulamadık, beraber yaşayıp gidiyoruz. Sizden aldığım RR leri ne zaman çimlendirmemi önerirsiniz? Bugün fırsat bulup bulup bitmemiş terasın resimlerini yükledim bakalım beyenecekmisiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17124
Kudret Tezel
30-08-2009, 23:20
Teras harika görünüyorsevgili martı1, botanik bahçesi gibi maşallah yok yok.Gördüğüm kadarı ile epey yola girmiş, hatta bitmiş. Şimdi gelsin RR ler ampuller pembeler. Ellerinize sağlık. RR lerin çimlenmesini yeni sezonda diyorum.Hep beraber başlarız. Bu sene nasib olursa RR lerle yeni projelerim var. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
tarıMeraklısı
31-08-2009, 08:35
Sayın Kudret TEZEL zamanınız olunca kağıdımı kontrol eder misiniz?:)
rencberdede
21-09-2009, 21:09
Kudret Bey,
Yaklaşık 3 haftadır çiçek açan domateslerim henüz 1 tane bile meyva vermedi. Bitkiler gayet sağlıklı, bir hayli de çiçek var, fakat hepsi kuruyup dökülüyor. Neden meyva vermiyorlar?
Ortam: Camekan kaplı balkon, camlar hep açık, günde 5-6 saat güneş alıyorlar, saksılarda perlit var.
Sulama: Damlama, her saat başı 5 dakika, gece sulama yok (1 adet domates de durgun suda var, onda da dal-döl iyi, ama bal yok)
EC= 2.4 Ph= 6.0-6.5
Selamlar,
Kudret Tezel
21-09-2009, 23:19
Merhabalar sevgili rencberdede, bu sıkıntıyı kapalı balkonlarda domates yetiştiren bir çok arkadaşımız yaşadı. Kapalı balkonlarda çiçeklerin döllenip meyve tutması zor oluyor. seralarda döllenme işi ya bambus arılarıyla veya askı iplerine bağlanmış vibrayörlerle sağlanıyor. Yani cebri olarak yapılıyor. Ben beş senedir terasımda ki geldiniz gördünüz, topraksız tarım yapmaktayım. Hiç bir zaman çiçeklerin meyve tutmadığını çiçeklerin döküldüğünü görmedim, ve her sene toplamı 80 cm*40 cm ebatlı 6 adet tekneden yani yaklaşık 1,92 metrekare yerden30 -35 kg domates almaktayım. Terastaki toplam 16 adet tekneden 70 kg ürün aldığımda oldu. Domates, fasulye, patlıcan, sivri biber, dolmabiber ve salatalık ektiğim zaman 70 kg ürün aldım. Ekim yaptığım parkurları sizde gördünüz. Bu sene domatesleri topladıktan 15-20 gün sonra, olgunlaşıp dökülen domateslerden yeni fideler çıktı . Şu anda boyları 1 metre ve hem çiçek hem domates kaynıyor.İnanın hiç bir müdahalem yok. Sadece tabiiki besin eriyiğini ihmal etmiyorum. Buradan anlaşılıyorki balkonunuzda büyüme güzel, sağlıklı, çiçeklenme güzel, o halde geriye kalan döllenme işi gerçekleşmiyor. İşte terasımızdaki rüzgar hatta bazen fırtına bu işi sağlıyan en güzel etmen demekki.Sizin balkonunuzda gerçekleşmeyen bu olaya care bulmanız gerekiyor.Bunun da caresi çiçekleri sık sık sanki vibratör yapar gibi sallamak, titreştirmek.
EC, PH , Besin eriyiği, sulama , agregat gibi faktörlerden kaynaklandığını sanmıyorum. Bu konuda gözlemi deneyimi olan arkadaşlarımızdan rica edelimde görüş ve bilgilerini paylaşsınlar. bende yarın ikinci kuşak domateslerin resimlerini paylaşacağım.
Bu vesile ile bütün arkadaşlarımın bayramını kutlar, sağlık ,sıhhat ve mutluluk içinde nice tekrarlarını dilerim.
Kudret Tezel
22-09-2009, 10:33
Terastaki son durum.Yeniden çıkan domatesler, su kültüründe pepinolar ve biberler.
Acarextt03
22-09-2009, 12:00
Ben foto çekemiyorum...
Ama aynen dediğin gibi Kudret Amca bahçemdeki domateslerim
tekrar büyüdü ve şu anda 8 - 10 adedi çiçekten meyveye döndü...
Bütün yaz dökmeyen biberlerim ve patlıcanlarım çoştu...
Tam bayram sonrası bahçeyi kışa hazırlayayım derken şimdi evdekiler
beni durduruyor..
Bırak devam etsinler diye....
Şimdilik benden bu kadar....
Herkese selamlar ve hayırlı , sağlıklı bayramlar....
Kudret Tezel
22-09-2009, 13:23
Haklısın sevgili Acerextt03, bu saatten sonra domateslerin kızaracağını zannetmiyorum ama görüldüğü gibi bu güzelliği söküp atmayada kıyamam. Bekliyelim bakalım ne olacak görelim.
rencberdede
22-09-2009, 15:29
Maşallah Kudret Bey, bence siz ikinci hasadı da kaldırırsınız o tarladan :D O delikli su kültürü sistemi yeni galiba? Onda fide mi yetiştiriyorsunuz?
Ben domateslerin çiçeklerini sık sık salladım, döllenme olmuyorsa o domatesin kabahati :D Zaten pencereler hep açık, zaman zaman yaprakların rüzgardan sallandığını görüyorum. Işık kafama takıldı. Bu balkon mutfağın devamı, akşam mutfakta sık sık yanıp sönen ışık bitkileri de aydınlatıyor. Acaba bu düzensiz ışık bitkinin hormon dengesini bozar mı? Bunu anlamak için balkonla mutfak arasına siyah perde yapacağım ve akşamları bitkileri ışıkla rahatsız etmeyeceğim.
Düzensiz ışıktan şüphelenmemin sebebi domateslerin sistemine eklediğim cin biberleri. Bu biberler daha önce düzenli ışık alıyorlardı ve oldukça verimliydiler. Bu sisteme alınca bol çiçek verdiler ama neredeyse hiç meyva vermediler. Alt dallarda eskiden oluşan biberler var, üst dallarda sadece kuruyup dökülen çiçekler (resimler aşağıda). Besin sıvısı hep aynı, döllemeyi hep ben tavuk tüyü ile yaptım. Cin biberlerini üç gün önce sistemden çıkarıp, pek güneş görmeyen arka balkona koydum. Cin biberlerin yerine de pembe domates fideleri ektim. Bakalım kışın bunlardan domates yiyebilecek miyim...
Bu arada, siz RR'lerle ilgili yeni projelerim var demiştiniz, sır değilse :D bizimle de paylaşır mısınız ?
Selamlar,
Aynı bitki üzerinde, ilk iki resim alt daldaki biberler, üçüncü resim üst dalda kuruyup dökülen çiçekler
Acarextt03
26-09-2009, 17:04
Turşuluk domates olur Kudret amca.... ;)
Kudret Tezel
26-09-2009, 20:10
Haklısın sevgili acarextt03. ama bir şey daha öğrendik bu ara. yeşil domatesin çok güzel yemeği olurmuş, bizzt yapanlardan öğrendik. denemek için fırsat olacak herhalde.
musberkay
27-09-2009, 23:22
merhaba kudret bey,
sizden aldığım gübrelerle durgun su kültüründe domates yetiştirmeye başladım.ancak domatesin yaprakları kıvrılıyor, neden kıvrıldığı hakkında bilgi alabilirmiyim.EC 2.2 ile 2.4 arası ph 5.0 ile 6.5 arası.
kudret bey bir de sizden bir isteyim daha olacak.kimyasal gübreleri alıp besin eriğini kendim hazırlamak istiyorum.yazıları defalarca okudum ama bir türlü domates için gerekli olan gerçek değerleri bulamadım.daha doğrusu farklı farklı değerlerle karşılaştım.rica etsem bu değerleri burda yazarmısınız.yani kaç ppm azot kaç ppm fosfor......gerekli. saygılar.
N 160 N 118
P 46 P 55
K 212 K300
Ca 137 Ca 140 ppm
yazıları okuduğumda yukarıda yazdığım farklı değerler verilmiş.azor birinde 160 ppm diğerinde 118 ppm verilmiş.yani başta belirtilen 1,0 0,33 1,48 1,0 0,3 0,4 formülüne bile aykırı oranlar verilmiş.
Kudret Tezel
28-09-2009, 21:45
Sayın musberkay,değerler sizi yanıltmasın. Birbirine eşit iki kaynak bulamassınız. Ancak EC ve PH değerleri bütün kaynaklarda hemen hemen eşittir. Çeşitli üniversitelerde yapılan araştırmalarda hazırlanan besin eriyikleri bile birbirini tutmamaktadır. Güvenilir bir kaynaktan bulduğunuz formülü hazırlıyabilirsiniz. ve sizin şartlarınıza göre ,gözlemlerinize göre modifiye edebilirsiniz.1,0-0,3-1,48-1,0-0,3-04 ile1,0-0,5-2,0-1,2-0,4-0,5 değerleri arasında ki değerler uygundur.
Durgun su kültüründeki domatesinizin yapraklarının kıvrılması, PH değerinin biraz düşük olmasından kaynaklanabilir. PH 6-6,5 EC 2-3,5 gibi normaldir. Tabii yapraklarda bitkinin öz suyunu emen parazitler yoksa . Bir mercek ile kontrol etmekte fayda var derim.
İYİ GÜNLER
biz mersinde bir öğrenci evinin yaşayanları larak hobbyden çok bir gereksinim olarak gördüğümüz tarım işine girmeye çalışıyoruz. fakat bu konuda fotoğraflardan ve forumlardaki profesyonel sohbetlerden almaya çalıştığımız bilgiler bize biraz ilerde göründü. kısacası hiç birşey bilmiyoruz bu konuda bize yardımcı olabileceğiniz düşünüyoruz. sıfırdan bu iş nasıl yapılabilir? muhtemelen hazırlanmış bir dökümanınız vardır ayrıca yordamla bize nasıl yardımcı olabilirsiniz?
domates yahut marul için bu bahsettiğiniz eriyikleri nerden temin edebiliriz ve bu işin sıfırdan maliyeti ne kadar gelebilir nasıl bir yöntem önerirsiniz? teşekkürler..
Tolga Kurt
03-10-2009, 15:20
Bir sorum da bu kısma olacak.
Okuduğum kadarıyla taş yünü bloklar, tohum çimlendirme ve ilk gelişim evresi için uygun tabir ediliyor. Fakat ben koskoca Ankara'da, bunları satan bir yer bulamadım. Elimde ise oasis (ismin yanlış biliyor olabilirim. yeşil ve yumuşak, bol su emen bir süngerimsi) var. Bir kaç internet sitesinde, oasisin de bu iş için kullanılabileceğini okudum. Sizce de kullanılabilir mi? Çimlendirme sonrasında fide, hidroton (perlit ya da) ortamına alındığında da, aynı oasisi kullanabilir miyim?
Sevgili Kudret hocam
Sizinle tanışmamızın hemen ardından bilgisayarda meydana gelen bir arızadan dolayı ilgili parçanın uzun bir süre sonra gelmesinden dolayı bu mesajı geç yazmak zorunda kaldım.Topraksız tarımı bir de sizden tabiri caizse canlı yayında dinlemek çok hoş olmuştu.Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim.Göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka içinde ayrıca teşekkür ederim.
Sevgili arkadaşlar umarım sizinde hocamızla tanışmak gibi bir imkanınız olur.Konuya ne kadar hakim olduğunu verilen bilgilerin kıymetini ver her soruya verdiği tatminkar cevaplardan sonra eminim tekrar görüşmek için can atacaksınız.Saygılarımla
Kudret Tezel
09-10-2009, 20:39
Çok teşekkür ederim sevgili akcan67, bende sizinle tanışmaktan inanın çok mutlu oldum. seranızda yaptığınız çalışmaları anlatmanızdanda büyük zevk aldım.En kısa zamande tekrar buluşmak üzere,sevgiler selamlar.
bariselektronik
11-10-2009, 17:01
Sayın arkadaşlar domates yetiştirmesinde
kullanmak için aşağıdaki adreste bulunan
hangi ampulü satın almalıyım.Lütfen konu
hakkında yardım ederseniz sevinirim.Saygılarımla.
bu metal halide ampul:
https://www.volkanonline.com/pinfo.asp?pid=42767
bu da sodyum metal halide ampul
https://www.volkanonline.com/pinfo.asp?pid=42769
rencberdede
11-10-2009, 22:53
Metal Halide lambayı bilmiyorum ama Sodyum buharlı lamba ile toprakta biber yetiştirdim, gayet iyi oldu. Tabii elektrik faturası nedeniyle hayatımın en pahalı biberini yedim ama şikayetçi olmadım :D
Kudret Tezel
18-10-2009, 10:35
Uzun süredir hakim olan sessizliği bozmaya çalışıyorum. İşte terasın son durumu. Domatesler yavaş yavaş kızarıyor. pepinolar iyi çilekler sağlıklı, Biberlerin maşallahı var.
Kudret Tezel
18-10-2009, 10:36
Biberlerin arasında çan biberler de var.
Sn.kudret bey maşallahınız var masülleriniz çok güzeller.
Kudret Tezel
18-10-2009, 18:23
Teşekkür ederim sevgili alone35. İstanbul bu kadar, yaz bitti kara kış kapıda nekadar gider bilmiyorum. İnşallah domatesleri hasad ederizde yazık olmaz. Ama en kötü ahvalde turşu yaparız, neyapalım.
rencberdede
18-10-2009, 19:10
Ellerinize sağlık Kudret Bey. Kış geliyor diye terası boş bırakacağınızı sanmıyorum. Lahana, pırasa, ıspanak, brokoli, karnıbahar, taze soğan, ... resimlerini bekliyoruz.
Kudret Tezel
18-10-2009, 19:20
Tabiiki sn rencberdede, ilerliyen zamanda kışlıklarıda resimliyeceğim tabii.
Kudret hocam yarın gönderiyormusunuz benim kitleri bişey daha bu aylarda ne kadar aralıklarda sulanması gerekiyor çileklerin kolay gelsin
emremeydan
28-10-2009, 20:02
Sayın forum üyeleri;
Aranıza yeni katılmış bir topraksız tarım ve bitki meraklısı olarak öncelikle merhabalar demek isterim.Son zamanlarda iyice dikkatimi çekmekte olan balkon tarımını (topraksız tarım olarak) araştırmaya başladım ve ağaçlar.net te olabildiğince fazla gezinmek durumunda kaldım çünkü konu hakkında sayenizde fazlaca bilgi ve veri bulunmakta Ancak forumları nekadar takip etsemde somut bir bilgi edinemedim topraksız tarım hakkında.Evimin içinde **** balkonda çeşitli bitkiler yetiştirmek istiyorum.Bu yüzden beni daha iyi bilgilendirecek arkadaşlardan yardım istiyorum.Umarım bana geri dönüş yaparsınz.Saygılarımla...
moment_xy@hotmail.com / messengerdan eklerseniz sevinirim.
Sayın Ermenoskan hidroponik bitki yetiştirmek için dizayn ettiğiniz sistemi inceledim ve bende kendi çapımda küçük bir sistem yaptım .fakat malum havalar soğuyor . ve sistemi deneyebilmek için mevsimsel bir bitki seçmem gerekiyor . sizin hidroponik yetiştiriciliğinde mesafa aldığınızı gördüm . bende izmitte oturuyorum mümkünse sizinle kontak kurmak isterim.
rencberdede
15-11-2009, 18:27
Bunlar da benim domateslerim. Temmuz ortası tohumunu ektiğim domateslerin ilk meyvasını bugün yedim. Geç oldu ama oldu.
Valla gerçekten sayfa şenlendi. Uzun zaman oldu, üyelerimizden böyle renkli resimler görmemiştik. Elinize sağlık.
Acarextt03
17-11-2009, 23:34
Enver asıl seni görmeyeli çok olmuştu....
Ne yaptın serayı hiç bir yenilik yok mu...?
Meraklandırma bizi... Heyyyt be;
Nerde o eski Sarıcanlar, Malbmanlar, Kudret Amcalar, atışmalar... :p
Özledim o kahve telvesi laflarınızı....
Herkese Merhaba... ;)
Bu konuya çok uzağım ancak zor birşey olmadığının da farkındayım :)
Birşeyler yapmak istiyorum, nereden başlamalıyım.Yardımcı olabilir misiniz ?
Sn. ctex,
Balkon ve bahçede topraksız tarım başlığında yazılanların tamamını okumakla başlayabilirsiniz. Çünkü siz altta bir takım temel kavramları biriktirmeden bizler ne dersek diyelim havada kalır. Kolay gelsin. Çok zevkli bir uğraşa başlıyorsunuz.;)
Nadira hanım ben resimdeki sistemde çilek yetiştirmek istiyorum.Hatta adanadan anamura çok katlı serayı görmeye gideceğim. Üçgen şekline getirilmiş profillere kat kat boru döşenerek çilek fideleri yerleştirilmiş.
Fakat reimde seranın yüksekliği çok fazla değilmi? Ben okadar yüksek düşünmemiştim çünkü...
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
little lettuce lerim nihayet filizlendi ,ama balkonum yanlızca bir kaç saat güneş görüyor .Bu olumsuz durum bitkilerimin büyümesini olumsuz yönde etkilermi .Umarım yardımcı olursunuz
Geleceğin üretim şekli topraksız tarım.
Artık yatırımcılar Antalya tarafında topraksız bitki yetiştiriciliği seraları kurulüyorlar. Çünkü bir çok avantajı var ama çok aşırı düzeyde bilgi ve tecrübe istiyor. Aynı zamanda ben eğitimini alıyorum ama çok karışık küçük bir hata çok şeylere mal olabilir.
Sayın energy yapay ışıklandırma yapabilirsiniz.
siyahbeyaz
14-12-2009, 21:56
Evet ışıklandırmayı deneyin..
marullar akan su kültüründe yetişiyor fakat kökleri balon gibi şişiyor sebebi ne olabilir
Murat Altan
17-12-2009, 02:14
Bence sorun havalandırma. Borunun içine bir kaç noktadan akvaryum pompası ile hava vermeyi deneyin.
marullar akan su kültüründe yetişiyor fakat kökleri balon gibi şişiyor sebebi ne olabilir
Bu (http://www.tarimsalbilgibankasi.com/makale.php?id=30979)linke bir göz atın isterseniz. Ya da kök, gövde ya da yaprak gibi aksamların fotoğraflarını yükleyebilirseniz bilgili arkadaşlar daha çok fikir edinebilir.
akinselcuk
17-12-2009, 11:34
little lettuce lerim nihayet filizlendi ,ama balkonum yanlızca bir kaç saat güneş görüyor .Bu olumsuz durum bitkilerimin büyümesini olumsuz yönde etkilermi .Umarım yardımcı olursunuz
Metresi 15 lira olan şerit yapıştırmalı 12 V beyaz ledler var. Tabelacının birinden 20 cm eninde 2 metre boyunda plastik oluklu mukavva gibi olan levhalardan alıp boruların üzerine birer boy ışıklandırma yapabilirsiniz. Her levhaya 3 sıra led taksanız 12 metre led gerekir. Ledin metresi 400 mA çekiyor. 8 - 10 A 12V bir DC adaptör de gerekir. Yaprakların bir kaç santim üzerinde duracak şekilde yerleştirilince gayet güzel olabilir. Hafif bir düzenek olduğundan yapraklarla beraber yukarı alınır.
Denemek üzere olduğum bir ışıklandırma şekli. Sanki sonuç alırmışım gibi geliyor. Tabi böyle pahalı olur derseniz 2 adet 40 W floresan lamba da takılabilir. Ama ben bu led işini bir deneyeceğim. Ledler toptanda metresi 11 liraya kadar düşüyor.
sevgibuket
17-12-2009, 15:15
merhaba
herkeze bol mahsüller diliyorum.
Benimde topraksız tarımla ilgili bir projem var.Küçük bir deneme yaptım.Sizden birazcık yardım bekliyorum.Ama benimkisi domates gibi yenebilir değil:) sizinkiler çok güzel olmuş.
iç mekan ssüs bitkilerini su kültüründe yetiştirmeye çalışıyorum
ph ve Ec den pek anladığımı söyleyemem.Kullandığın musluk suyunun ph 7 bunu nasıl 5.5 **** 6 düşürebilirim.teşekkürler?
Sayın Sevgibuket,
Musluk suyunun pH ını 5,5 - 6 ya düşürmeniz için Sn. Kudret Tezel' den besin kiti alıp tarif edildiği kadarını sulama suyunuza ilave etmeniz lazım.
akinselcuk
17-12-2009, 23:04
Besin kiti hazırlama konusunda derslerin yapıldığı bir başlık vardı. Her yeri aradım bulamadım. yerini bilen var mı ?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6949
h.furkan şahin
26-12-2009, 18:20
bence topraksız tarım ayrı bi dünya her yönden geliştirilebilir
h.furkan şahin
26-12-2009, 18:22
bence bu çabalar ileride Türkiyenin çok fazla işine yarayacak...
sevgibuket
28-12-2009, 11:10
Sayın sarıcan
öneriniz için teşekkürler.
sayın malbman sayın akın selçuk marulların resmini ekledim benim sorunum köklerin üzerini şefaf bir balon tabakası kaplıyor .elimle çekince kökten sıyrılıp çıkıyor bu tabaka fakat ben bir anlam veremedim. Siz Bir tanı koyarmısınız lütfen.
soilless
31-12-2009, 17:31
herkese sağlıklı, mutlu bol ürünlü nice yıllar dilerim
akinselcuk
01-01-2010, 00:08
sayın malbman sayın akın selçuk marulların resmini ekledim benim sorunum köklerin üzerini şefaf bir balon tabakası kaplıyor .elimle çekince kökten sıyrılıp çıkıyor bu tabaka fakat ben bir anlam veremedim. Siz Bir tanı koyarmısınız lütfen.
Marullar aşırı sağlıklı görünmüyor ama bunun sebebi sizin bahsettiğiniz sebepten değil bence.
Öncelik sırasına göre ;
1 - Suyun biraz daha hızlı akmasını sağlayın.
2- Marulların daha çok ışık almasını sağlayın.
3 - Forumda tavsiye edilen EC ve Ph değerlerine uyun.
isfendiyarlı
01-01-2010, 21:27
selam, arkadaşlar ben bu bahar balkonda saksıda domates ve salatalık yetiştirmeyi düşünüyorum. bana uygun bir toprak karışımı önerirseniz çok sevinirim. yüzde olarak.
Murat Altan
02-01-2010, 19:13
selam, arkadaşlar ben bu bahar balkonda saksıda domates ve salatalık yetiştirmeyi düşünüyorum. bana uygun bir toprak karışımı önerirseniz çok sevinirim. yüzde olarak.
Sayın isfendiyarlı,
topraksız tarım başlığı altında uygun toprak karışımına cevap aramanız biraz ilginç olmuş :D
AgacSevdalisi
15-01-2010, 16:13
selam arkadaşlar benim merak ettiğim bir şey var: Topraksız tarım yaparken perlit,torf,vermekulit karışımı yapıp damlama veya tekil sulama yöntemiylemi fazla verim almak mümkün?yoksa akan su kültüründeki gibi sadece alttan kökleri besleyerek mi yüksek verim almak mümkün?Diğer bir ifadeyle;hangi yöntem daha kolay, daha ekonomik(maliyet açısından),daha verimli,daha lezzetli?bu sorularıma uzman arkadaşlarım cevap verirse sevinirim.
Sn Kudret bey sizden temin ettiğim kiti daha kullanmadım ancak Enver beyden temin ettiğim kit le 2 kök domates ve 4 kök çilekle çalışmalarım başladı ancak
musluk sundaki ph ölçümlerim 8,7 gösteriyor dolayısıyla hazırladığım eriyik'in seyreltiğimde ph 7 den aşağı düşemiyorum.
kısa vadede limon suyu veya sirke ile ph ayarlaması problem yaratırmı ?
(eriği dün akşam hazırlamıştım şuanda ölçtüğüm ph 8 ec değerim 1,82 )
Forumda bununla ilgili net bilgiye ulaşamadım .
Eğer ph ayarlamak için asit tedariği gerektiğinde nitrik asitmi yoksa sülfirik asitmi kullanmalıyım .
Kudret Tezel
19-01-2010, 10:39
Sn Kudret bey sizden temin ettiğim kiti daha kullanmadım ancak Enver beyden temin ettiğim kit le 2 kök domates ve 4 kök çilekle çalışmalarım başladı ancak
musluk sundaki ph ölçümlerim 8,7 gösteriyor dolayısıyla hazırladığım eriyik'in seyreltiğimde ph 7 den aşağı düşemiyorum.
kısa vadede limon suyu veya sirke ile ph ayarlaması problem yaratırmı ?
(eriği dün akşam hazırlamıştım şuanda ölçtüğüm ph 8 ec değerim 1,82 )
Forumda bununla ilgili net bilgiye ulaşamadım .
Eğer ph ayarlamak için asit tedariği gerektiğinde nitrik asitmi yoksa sülfirik asitmi kullanmalıyım .
her ikisinide kullana bilirsiniz fark etmez ancak musluk suyunuzun PH ının 8,7 olması biraz yüksek gibi geldi. PH ı neyle ölçüyorsunuz. kalibre sorunu olabilirmi?
onuruygun
19-01-2010, 12:12
Edirne'de pH yüksek. pH'i sertliği düşürmeden 7'nin altina asit ekleyerek indirmeniz çok zor. İndirseniz bile çok fazla asit ekleyip iletkenliği yükseltirsiniz. Sertliği düşürüp tamponlamayi durdurmaniz lazim. Bunun için saf su ile kariştirabilir veya ters ozmoz cihazi kullanabilirsiniz. Bu da maliyetli. En iyisi sertliği düşük içme suyu kullanmanizdir.(ufak miktarda su kullanacaksaniz)
Sn Kudret bey Adwa ph ve ec metresini kullanıyorum distile suda okuma yapıyorum ph:7 görüyorum.
Birde hadi kalibrasyonla ilgili problem olduğunu düşünelim 1 - 1,5 ph lık bir oynama olabilirmi ?
Dün akşam stok çözeltileri kullanarak satın aldığım damacadan seyreltmek üzere yaklaşık 1 litre 5 ml a+b çözeltisinden ekledim okuduğum ph 3,5 olarak ölçtüm bu hazırladığım çözeltini tamamını 15 litrelik çözeltiye ekledim ve ölçümde ph ancak 7 düştü ec değeri de 1,76 dan 1,82 çıktı
10 gün önceki 10 litrrelik çözeltide ph ayarlamak için limon :) kullanmıştım fakat bence bitki gelişiminde yavaşlama olduğunu düşündüğüm için arayışa girdim.
Cevabınız için şimdiden teşekür ederim.
Murat Altan
19-01-2010, 16:52
Limon tuzlu geldiği için limon tuzu kullanmaya başlamıştım. Hem etkili, hem doğal hem de daha hesaplı. Bulunması, hazırlaması ve stoklaması da diğer asitlere göre daha kolay.
Merhaba,
Sulama duzenekleri ile ilgili sordugum http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8325&page=2 sorudan sonra 10 lt bir yogurt kovasina straforu pet bardaklar gececek sekilde delip kapadim. Iki delikten de hava tasi icin akvaryum borusunu gecirdim. Ustune pet bardaklarda tazecik red robinlermi koydum. Hava motoru sarj edilebilir pille calisiyor, 24 saatte pili bitti, dun aksam bir baktim fidecikler kollarini bukmus. Su seviyesi fazla yuksek olmus kokler suda kalmis. 7 fideden 3 tanesi yanmis. Bende kalan fideleri straforun ustune cikardim, suzulsun hava alsin kokler diye. Oyle birakip ise geldim bakalim. Piller sarjda.
Viyollere tekrar tohum attim. Bu sefer perlit+torf karisimina. Red Robinlerim bitti :( Ben de oteki turlerden ektim.
Yani haberler pek de parlak degil...
Mevcutlari kurtapip yenileri yetistirebildigimide gorecekmiyiz aceba?
Sn kudret bey bu akşamki yaptığım ölçümlerde yine ph:8 ec: 1,51 oldu 2 gün önceki değerlere döndüm. ph ve ec en azından ph 7 ve ec 1,8 seviyelerinde tutabilmek için stok çözeltiden yararlanıp ilave ile düzeltme mi yapmalıyım
bu zaman içerisindeki bu değer değişimleri normal seyirde olduğumu mu gösterir.
tank kapasitem 20lt ben şuan 15lt çözelti kullanıyorum
Red Robinlerim bitti :( Ben de oteki turlerden ektim.
Yani haberler pek de parlak degil...
Sevgilil Tuba, adresini özelden yolla, P.tesi ya da Salı günü tazecik Red Robin tohumları göndereyim:p:p
seviyorum ben bu agaclar.neti ;):rolleyes:
Kudret Tezel
22-01-2010, 10:37
Sevgili fofurt, Besin eriyiğini hazırlarken yani işe ilk başlarken, tankımıza ilk dolumu yaparken, besin eriyiği kullanma talimatına riayet edeceğiz. yani örneğin 15 litre suya 150 ml A ,150 ml B koyacak isek tankımıza 14,7 litre su koyup A ve B stok eriyiklerimizden 150 şer ml koyarak 15 litreye tamamlıyacağız. Ancak bu hesap herzaman tutmaz, zira kullandığınız suyun EC değeri yüksek veya düşük olabilir . EC değerini istediğiniz değere düşüre bilmek için, azar azar temiz su, EC değeri istenilen değere yükselte bilmek için ise, damla dalma A ve B stoklarından eşit miktarlar ilave ederek EC değerini istediğimiz değere ayarlarız. Sıra PH ayarına gelmiştir. PH değeri istediğimiz değerden düşük ise , yani eriyik fazla asitli ise , örneğin seyreltilmiş NaOH ( sodyum hidroksit)
eriyiği damlatarak Ph değerini istediğimiz değere yükseltiriz . Eğer Ph değeri yüksek ise , bu seferde seyreltilmiş asit ilavesi ile, örneğin nitrik asit, sülfirik asit damlatarak PH değerini ayarlarız. ve EC değeri , PH değeri ayarlanmış besin eriyiğimiz ile bitkimizi beslemeye başlarız. bir süre sonra, yani suyumuz sistemimizi doldurup tanka döndükten yani teknik tabiriyle reşim halini tamamladıktan sonra tankımızdaki su seviyesini dikkatli bir biçimde işaretleriz. ( burası çok önemli ) Bir süre sonra, bitkimizin büyüklüğüne göre , büyük ise hergün, küçük ise 2-3 günde bir ölçme yaparız. . Yapacağımız iş öncelikle tankımızı işeretine kadar temiz su ile doldurmaktır. havalar sıcak, bitkimiz büyük ise tabiiki su fazla kullanılacaktır. su seviyesini tamamladıktan sonra EC ölçümü yapacağız. EC bitkimizin kullandığı besin nisbetinde düşmüş olacaktır.damlalığımızla A ve B stoklarımızdan eşit miktarlarda damlatarak EC değerini istediğimiz değere getireceğiz.ve yine bir süre bekleyip yanı su iyice dolaşıp dağıldığından emin olduktan sonra, EC değerini yine kontrol edeceğiz. Durgun su kültüründe iş biraz daha basit olabilir, ama akan su sisteminde besin eriyiğinin iyice karıştığından emin olmadan yapılan ayarlamalar yanıltıcı olabilir. Besin eriyiğinin heryerde aynı olabileceğini sağlıyacak süre sonra , PH değerini ayarlıyacağız.
Onun içindirki büyük sistemlerde EC ve PH değerini devamlı takip eden otomatik düzenler kurulmuştur. bu işlemi mükün olan sıklıkta yapmak tabiiki en iyisidir.
Sevgili arkadaşlar Yapacağımız bilinçli ayarlamalar tabiiki başarımızı olumlu etkiliyecektir.
herkese başarılar dilerim, kolay gelsin.
Ankara'da sebeke suyunun EC ve Ph degerlerini biliyormuyuz? Zannedersem sebeke suyu farkli degerlerde cikmaz...
Benim Red Robinler olup olmemekde kararsizlar... 3 tanesi oldu gibi yapraklari karardi falan ama oburlerinde de bir gelisme yok.
Isin kotusu hava pompasi pilli oldugu icin 24 saat omru yok neredeyse...
Mekanikten anlayan arkadaslara bir soru, benim pilli hava motorunu adaptore baglasam elektrikli hale cevirebilir miyim? Az da olsa kablo sokup takmisligim vardir, ona guveniyorum...
Herkese günaydın , yurdumuzdaki soğuk hava koşullarına bağlı olarak kapalı balkonumda bulunan 3 adet çeri domates fidelerimi kaybettim gece ölçülen ensoğuk değer termometrede -4C gösteriyordu.
çileklerde herhangi problem gözükmüyor.
ph ve ec ölçümlerim yine enteresan değerleri göstermeyi başladı.
ph=8,4 ec= 1,9 enson yaptığım ayarlamada ph=7 ec=1,73 ölçmüştüm
budurumda bile çilekler yeni yaprak çıkarıyor çiçek açıyor meyve oluşumu vargibi ama 10 günönce açan çiçek hala belirgin bir meyva formuna sahip değil
Sistemi dağıtıp tekrar gözden geçirip toplayacağım kaçırdığım **** atladığım birşey varmı diye elimde ph:7,4 ec 0,62 olan kaynak suyu var besin çözeltisini bu suyla tekrar hazırlayacağım.
Ankara'da fideciler -10 derecede cilek fidelerini disarida kasalarda tutuyorlar. Cilek mubarek bi bitki halen yesiller zira :)
iyi akşamlar
yaklaşık beş-altı senedir, balkonda saksılarda domates, biber ve salatalık yetiştiriyorum. Bu sene çeri domatesi (kiraz) yetiştirmeyi düşünüyordum.İnternette araştırma yaparken sizlerle tanışma fırsatı buldum. Artık topraksız tarım yapmak istiyorum.bana sistem kurulması ve eriyiklerin hazırlanması, veya nerelerden alabileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarım sunarım.Şimdiden teşekürler
Sayın alk20, aramıza hoş geldiniz. Topraksız tarım yapmayı düşünmekle kendinize güzel bir hedef koymuşsunuz. Ancak yukarıdaki yardım isteyen satırlarınızı tüm forumlara yapıştırırsanız, tüm forumlarda da aynı sorunun sorulduğunu bilmeyen arkadaşlarımız yardımcı olmak için tüm forum başlıklarında cevaplar yazacak.
Eh bu da büyük bir bilgi kirliliği yaratacak ki, bunun en büyük zararı da size olacak. Çünkü birbirinden farklı onlarca başlığa yazılanları takip etmeniz mümkün olmayacak.
Bunun önüne geçmek için yardım alabileceğinizi düşündüğünüz her başlığa bu mesajınızı yapıştırmaktansa, o başlığı ve devamında toprkasız tarımla ilgili tüm başlıkları sindire sindire okuyun. Göreceksiniz ki, öğrenmek adına burada oluşabilecek kargaşadan çok daha yararlı bir ortam sağlamış olacaksınız kendinize.
Ha, tüm başlıkları okudunuz, fikir sahibi oldunuz ama hala daha aklıma takılan şeyler var derseniz, size elimizden geldiğince, bilgimiz dahilinde yardım etmek için hepimiz buradayız.
Ama lütfen öncelikle gayreti bizden beklemeyin, kendiniz gösterin. Ondan sonra bu forumda bilgisini paylaşmayı neredeyse görev edinmiş ne kadar çok üye olduğunu görecek ve kendiniz de inanamayacaksınız.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Kolay gelsin.
sayın malbman yazdıklarınızda haklısınız.Bilgi kirliliği için özür dilerim.Diğer mesajı silmek istedim ama yapamadım.Af ola. İlginiz için teşekkür ederim.
koyu yesil
07-02-2010, 14:55
Kudret bey,
topraksiz tarim denemeleri yapabilmek amaci ile hazir gubre kitlerinizden almak istiyorum.
( forumda bu konu ile ilgili eski tarihli yazismalari okudum, umarim hala bu kiti tedarik etme konusunda yardimci oluyorsunuzdur. )
Simdiden tesekkur ederim.
koyu yesil
07-02-2010, 20:34
topraksiz tarim ile ilgili aklima takilan bir konu var; fideler.
topraksiz tarimda kullanilacak fideleri ne sekilde uretmemiz gerekiyor?
yani torf'da cimlendirsek, sonra akan su **** duran su yonetimini tercih edeceksek, fideleri yikayarak mi koklerindeki torfu temizleyecegiz?
Merhaba,
Atman 201 akvaryum ic filtresi aldim ama nasil birlestirecegimi bilmiyorum.
Bilgisi olan birileri yardim edebilir mi?
[QUOTE=Tuba;568128]Ankara'da sebeke suyunun EC ve Ph degerlerini biliyormuyuz? Zannedersem sebeke suyu farkli degerlerde cikmaz...
Benim Red Robinler olup olmemekde kararsizlar... 3 tanesi oldu gibi yapraklari karardi falan ama oburlerinde de bir gelisme yok.
Isin kotusu hava pompasi pilli oldugu icin 24 saat omru yok neredeyse...
Mekanikten anlayan arkadaslara bir soru, benim pilli hava motorunu adaptore baglasam elektrikli hale cevirebilir miyim? Az da olsa kablo sokup takmisligim vardir, ona guveniyorum...[/QUOT
Sayın Tuba kolay gelsin
Hava motorunuzu adaptöre bağlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz adaptör çıkış voltajını bilmeniz gerekmektedir. Bunuda hava motorunuzun pil sayısı ile öğrenebilirsiniz. 1 pil 1.5 v.* pil adedi olarak hesap edebilirsiniz.
saniyorum, hava motorunun adaptör girişide vardır.
sayın malbman yazdıklarınızda haklısınız.Bilgi kirliliği için özür dilerim.Diğer mesajı silmek istedim ama yapamadım.Af ola. İlginiz için teşekkür ederim.
Sayın alk20, mesajlarınızın altında düzelt düğmesi var. Önce ona basın. Açılan pencerede karşınıza "Kaydet- Gelişmiş Editöre Geç-Siı-Çıkış" seçenkleri gelecek. "Sil" seçeneğine tıklattığınızda altta yine bir kutu açılacak ve "Mesajı silma- Mesajı sil" seçenkleri belirecek. Mesajı sil seçeneğinin yanındaki daireyi tıklattığınızda sağ yandaki mesajı Sil düşmesi aktif hale gelir. O düğmeye basarsanız mesajınzı silinecektir.
topraksiz tarim ile ilgili aklima takilan bir konu var; fideler.
topraksiz tarimda kullanilacak fideleri ne sekilde uretmemiz gerekiyor?
yani torf'da cimlendirsek, sonra akan su **** duran su yonetimini tercih edeceksek, fideleri yikayarak mi koklerindeki torfu temizleyecegiz?
Sayın koyu yeşil, fidelerinizi hangi ortamda yetiştiriseniz yetiştirin, akan su ya da durgun su kültürüne geçirirken köklerini yıkayarak temizlemeniz gerekir. Yalnız yıkarken köklere zarar vermemeye dikkat edin.
Tuba merhaba. Birleştirmekten neyi kast ediyorsun? Bir de; bu motoru nerede kullanacaksın?
İlginize teşekür ederim. Sayın Malbman
O gün diğer mesajı nereye kaydettiğimi bulamadım. Daha sonra araştırdım, buldum ve sildim.
Bilginize
Merhaba,
Tesekkurler oncelikle.
Akvaryum filtresini topraksiz'da NFT sistemi icin kullanmak niyetindeyim. Motorun kendisi ile birlikte 6 ufak parca ve kucuk bir hortum cikti ama tum parcalari kullanmak mi lazim onu bilmiorum.
Resim eklemeye calisicam en kisa zamanda da sayet ayni markayi kullanan biri varsa diye onceden sormustum.
bende besin kiti almak istiyorum kudret beyin satışları devam ediyormu acaba veya başka alabileceğimiz bir yer varmı
Enver beylede irtibat kurabilirsin sana yardımcı olacağını tahmin ediyorum. Gerçi bu sıralar Güney biraz karışık ama mutlaka sizlere bir cevap verir.
ermenozkan
18-02-2010, 19:43
ben bu konuda pek başarılı olamadım sistem calışıyor ama yosun ve patozenler oluşuyor suda
Kesinlikle ışık giren her yeri tamamen kapatman gerekli yosun için bakır oksit deneyebilirsin.
doğacılık
23-02-2010, 16:53
hani şu biberler varya onların cinsi ney yeşil olanların
civilengineer
24-02-2010, 16:30
Bizim konumuz topraksız tarım, toprağı gübrelerle takviye ederek verimi artırmak veya kaliteyi yükseltmek değil, örneğin plastik talaşta,kumda,suda,yani hiç besin değeri olmayan bir ortamda,bitkinin istediği bütün besinleri onun istediği gibi hazırlayarak,sağlıklı,kaliteli,ve yüksek verimli bitkiler yetiştirmek.Gerek tekil,gerek kompoze, gerek damlama sulama gübreleri,toprağı takviye içindir. Topraksıztarım için yeterli olamaz.
kudret bey sizinle özelden nasıl görüşebilirim ? telefonunuz ve ya e-mailinizi bana mesaj atabilir misiniz ? sitede yeniyim size mesaj gönderemedim kusura bakmayın....
bulentyucel
24-02-2010, 21:44
hepinize merhabalar
ben biraz uzaktan Cezayir'den takip ediyorum forumu. bir iki senedir fasılalarla tekrar dönüyorum bu konuya. anladıklarımı kısaca özetlersem katı **** sıvı kültür ne olursa olsun önemli olan EC Ph ve ısı. birde besin sıvısındaki oksijen ve formülasyon. merak ettiğim ise ec, ph ve ısıyı otomatik olarak kontrol eden destek depolardan eksilen kimyasalı çözeltiye ekleyen bir sistem yok mu ? bu konuda yıllardır araştırma ve denme yapan sizlerin sanırım böyle bir otomasyon sistemi olup olmadığı hakkında bir fikriniz oluşmuştur. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
iyi çalışmalar
bülent yücel
oran cezayir
thempest
05-03-2010, 14:37
merhaba arkadaşlar ;
ben aslen ıstanbul kucukyalı'dan bora ve su anda ankarada yasıyorum benım elımde amerıkadan getırtmıs oldugum tohumlarım var dev kabak , beyaz mısır ve su kabaklarım var bunları bu sene yetıstırıp esıme benım nekadar usta oldugumu gosterecegım ve sızınde bana yardımcı olmanızı umuyorum sayfalardan cok seyler ogrendım ve ogrenmeye devam edıyorum ama okumaktan kafam davul gıbı oldu..:)
yılmak yok devam cunku 08.03.2010 tarıhınde belkkı benım yetıstırecegım bu sebzelerden yıyecek aıle sayımdaa cogalma olur ..:)
Selamlar...
Sayın Kudret Hocam,
Karadeniz Bölgesinden Ordudan yazıyorum. Topraksız tarım konusunda günlerdir sizleri takip ediyorum ve uygun bir şekilde Yeşil soğan yetiştirmek istiyorum. size hazırlıklarım konusunda tekrar yazıcam. Yeşil Soğan İçin Sizden uygun besin eriyiği hazırlamamda ve malzemelerinde yardımcı olmanızı rica ediyorum.
saygılarımlar. Cengiz Baday
Sn. cbaday,
Ben yeşil soğan denemesini domates besin eriyiği ile yaptım. Hava sıcaklığına göre arpacık soğandan 20-25 günde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19246)hasat yapılacak duruma geliyor. Tohumdan çimlendirmeyi deniyorum ama heniz çimlenmediler.
Hangi ortamda yetiştirmeyi düşünüyorsunuz. Bir hedef belirlediniz mi?
thempest
13-03-2010, 08:53
Tekrar Merhaba Arkadaşlar ;
Bu seneki çalışmalarıma başladım.Fidelerim bana bakıyor ben fidelerime bakıyorum şu anda ;
208 Adet fidem yeşerdiler bile daha 08.03.2001 tarıhınde tohumları ekmiştim ve bir hafta sonra tekrar bir bukadar ekiceğim 20 yakın beyaz mısırım bır okadar su kabağım ve sakız kabaklarım bana merhaba dediler 52 adet sarı domates fidesi ve ismini tam olarak hatırlayamıyorum kırmızı domatesim mevcut.Bunlar için hazırlamış olduğum yerlerine götüreceğim kısa bır sure sonra elısmelerden haber verırım sıze.
tamercalikoglu
15-03-2010, 18:51
Merhabalar
Siteyi uzun zamandır keyifle izliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum. İkinci üniversitede tarım önlisansı okuyorum. Sitedeki mesajlardan, ders kitaplarından örendiklerimnden fazlasını edindiğimi söyleyebilirim. Katılımcıların paylaşma istekleri ve amatör heyecanlarını yansıtan mesajlardan cesaret alarak evde bir aeroponic sistem yaptım. Kudret beyin yakın ilgisi ve beslenme kiti sayesinde 2 fidelik bir sistem kurdum. Okuduklarımdan, pulvarize sulama saglamanın(Oksijenizasyonu yeterli tutmak ve kök beslenmesini optimize etmek adına) önemli oldugunu çıkardığımdan bir çamaşır makinesı motoru kullanarak yeterli olduğunu düşündüğüm bir sulama gerçekleştirebiliyorum.
130489
Fidelerin hala yaşıyor olması ve yeni yapraklar çıkarmaya başlamasından cesaretlenerek ama daha önemlisi tohumluk yataklarına dar gelmeye başlayan fidelerime kıyamadığımdan evin arka bahçesine daha büyük bir sistem kurmaya karar verdim. Beceriksiz çizgilerimden bir parca utanarak da olsa proje taslağımı aşağıda sunuyorum.
130490
Problemim başlık sayısı(her fideye bir başlık kullanmayı düşünüyorum) 10-15 civarında olacağını sandığım sistemde yeterli pulvarizasyonu sağlayacak pompa tercihinde. Anlayabildiğim kadarı ile pompalar sağladıkları saatlik su sirkülasyonuna göre sınıflanıyorlar. Pompa çıkışında boru genişliği yanılmıyorsam 16 mm civarında, benim sprey uçlarında kullanmayı planladığım boru ise 4 mm(Yüksek basınç sağlayabilmek amacı ile boru çapını küçük tutmak gerektiğini düşündüm).
1-Nasıl bir pompa tecih etmem gerekir.? Dalgıç pompalar uygun olur mu? Tüm başlıklarda optimum basınç(pulvarizasyon) elde etmek için boru çaplarında değişiklik yapmam gerekir mi? Hem ekonomik, hem az gürültülü bir çözüm bulabilir miyim?
2-Bu proje ölçeğinde rezervuar hacmi ne kadar olmalı?
teşekkürler
Tamer Çalıkoğlu
Volkan Kesici
16-03-2010, 15:06
Pulvarizasyon başlıklarından saatte geçen su miktarı nedir acaba?
tamercalikoglu
17-03-2010, 17:45
Pulvarizasyon başlıklarından saatte geçen su miktarı nedir acaba?
cok iyi bilmiyorum ama sanırım saatte 5-7 litre olabilir.
Merhaba arkadaşlar ben Hüsnü.Affınıza sığınarak bu konuyu açıyorum.Forumu 3 gündür didik didik ettim.Ama belli başlı sorularıma basit cevaplar gerekli.Forumda cevaplayan arkadaşlara çok teşekkürler.ama o kadar teknik terim varki kafam çok karıştı.Umarım yazıcağım sorular sabrınızı taşırmaz :o
1)Perliti nereden elde edebilirim?İnşaat malzemesi satan yerlerdenmi yoksa Koçtaş gibi bahçe malzemeleri satan yerlerdenmi?
2)Pvc borunun içini perlitle doldurup içindende besin eriğini geçirmem gerekli değilmi?
3)Pvc borunun içine koyacağım besin eriğinin boru içersinde devirdaim etmesi gerekli değilmi?Besin eriği devirdaim olurken acaba ne kadar sürede bu sıvıyı yenisi ile değiştirmek gerekli?
4)Besin eriği sıvısını gerekli malzemeleri tedarik edebilirsem kendim hazırlayabilirmiyim?
İlginiz için şimdiden çok teşekkürler.
Hüsnü
Merhaba lehugo. Sorularına sırasıyla cevap vereyim.
1- İnşaat malzemesi satan yerlerde (nalburlarda) ya da Koçtaş'ta bulacağın inşaat perlitidir. İşine yaramaz. Senin ihtiyacın olan tarım perlitidir. Sitedeki satış bölümü olmak üzere internette arama yaparsan bulabilirsin.
2- Evet
3- Evet devridaim etmesi gerekiyor. fidelerin küçükken on günde bir değiştirmen yeterli olur ama bitkiler geliştikçe daha fazla eriyik tüketecekleri için her gün eksilen kısmı tamamlamak şartıyla haftada bir değiştirebilirsin.
4- Hazırlayabileceğini hiç sanmıyorum. Zira bunun için apayrı bir bilgi birikimi gerekiyor. Mecburen hazır olanlardan temin edeceksin.
Çalışmalarında başarılar
peki bir sera olarak hayata geçirmek istersem projemi sayın malbman.hazır besinler pahalı geliceği için kendim hazırlamak durumundayım sanırım
gazeteci28
17-03-2010, 22:23
hazır besinler pahalı geliceği için kendim hazırlamak durumundayım sanırım
Forumu 3 gündür didik didik ettim.
Hüsnü bey bir tur daha atmanızda fayda görünüyor.
Topraksız tarımda besin eriği hazırlama diye arama yaptırırsanız karşınıza çıkacak mesajlar size gerekli bilgileri verecektir.
qokhanyilmaz
18-03-2010, 16:35
Merhabalar
Siteyi uzun zamandır keyifle izliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum. İkinci üniversitede tarım önlisansı okuyorum. Sitedeki mesajlardan, ders kitaplarından örendiklerimnden fazlasını edindiğimi söyleyebilirim. Katılımcıların paylaşma istekleri ve amatör heyecanlarını yansıtan mesajlardan cesaret alarak evde bir aeroponic sistem yaptım. Kudret beyin yakın ilgisi ve beslenme kiti sayesinde 2 fidelik bir sistem kurdum. Okuduklarımdan, pulvarize sulama saglamanın(Oksijenizasyonu yeterli tutmak ve kök beslenmesini optimize etmek adına) önemli oldugunu çıkardığımdan bir çamaşır makinesı motoru kullanarak yeterli olduğunu düşündüğüm bir sulama gerçekleştirebiliyorum.
130489
Fidelerin hala yaşıyor olması ve yeni yapraklar çıkarmaya başlamasından cesaretlenerek ama daha önemlisi tohumluk yataklarına dar gelmeye başlayan fidelerime kıyamadığımdan evin arka bahçesine daha büyük bir sistem kurmaya karar verdim. Beceriksiz çizgilerimden bir parca utanarak da olsa proje taslağımı aşağıda sunuyorum.
130490
Problemim başlık sayısı(her fideye bir başlık kullanmayı düşünüyorum) 10-15 civarında olacağını sandığım sistemde yeterli pulvarizasyonu sağlayacak pompa tercihinde. Anlayabildiğim kadarı ile pompalar sağladıkları saatlik su sirkülasyonuna göre sınıflanıyorlar. Pompa çıkışında boru genişliği yanılmıyorsam 16 mm civarında, benim sprey uçlarında kullanmayı planladığım boru ise 4 mm(Yüksek basınç sağlayabilmek amacı ile boru çapını küçük tutmak gerektiğini düşündüm).
1-Nasıl bir pompa tecih etmem gerekir.? Dalgıç pompalar uygun olur mu? Tüm başlıklarda optimum basınç(pulvarizasyon) elde etmek için boru çaplarında değişiklik yapmam gerekir mi? Hem ekonomik, hem az gürültülü bir çözüm bulabilir miyim?
2-Bu proje ölçeğinde rezervuar hacmi ne kadar olmalı?
teşekkürler
Tamer Çalıkoğlu
Bu resimdeki su motorunun nasıl çalıştığını merak ediyorum doğrusu.Bende evde işe yaramayan bir elektrikli halı yıkama makinasından söktüm bunun gibi ama kullanmak konusunda tereddüt yaşıyorum.
privaters
24-03-2010, 22:55
Herkeze merhabalar ve çalışmalarınızda başarılar dilerim, ben de 1 haftadır gece gündüz forumun altını üstüne getirmekle meşgulüm, taze meraklı olarak.Gördüğüm kadarıyla burası öğretmeni ile öğrencis ile çok güzel bir okul....bol hasatlı günler şimdilik
Arkadaşlar bir sorum olacak ama lütfen gülmeyin :D
Aynen resimdeki gibi bir mekanik akıllı priz aldım ama bir türlü yapamadım ayarını. Prizle beraber güya bir kullanma klavuzu var ama kelimeleri bile yanlış yazmışlar. Birisi anlatabilir mi lütfen kaç saatte bir çalışacağını ve ne kadar çalışacağını nasıl ayarlıyoruz?
http://www.evcilal.com/Cata-UG082-Zaman-Ayarli-Mekanik-Priz,PR-4086.html
Sn. Katsu,
Her bir tırnak 15 dakikadır. Hangi dakikalarda çalıştırmayı düşünüyorsanız o tırnağı aşağı indireceksiniz. Mesala 1 - 3- 1-3 gibi yaparsanız 15 dakika çalışır 45 dakika dinlenir. Rakamlarda günün saatini gösterir. İlk başta onu kendi saatinize göre göbeği komple çevirerek ayar yapacaksınız.
Yalnız yandaki düğme sürekli çalışma konumundaysa yaptığınız ayarı göremezsiniz. Onu kesintili çalışmaya ayarlayın.
Sayın Malbman önce merhaba.Yeni üye olduğumdan epey bir zaman formu taradım.Ocak ayında bir üyemize Red Robin tohumu yollayabileceğinizi yazdığınızı gördüm.Acaba bende talip olabilirmiyim?Yanıtınızı sabırsızlıkla beklicem.Saygılar.
Teşekkür ederim arkadaşlar. Biraz uğraştım ama çözdüm.
kaan bedeloğlu
31-03-2010, 16:22
kudret bey lütfen malzeme olarak ne kullandığınızı yazarmısınız??
Kaan,
Kudret bey online seni beklemiyor ki. Öğretmenin verdiği ödevi sen yapacaksın. Kudret Bey' in kullandığı hangi malzemeyi soruyorsun. Kimyasal malzemeler bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8023)var.
ama biraz çabuk yazın öğretmen ödev verdi
Aslında biraz kurcalasan forumda bütün cevaplar var.:o
arkadaslar foruma yenı uye olsamda uye olmadan cok once forum mesajlarını okumaya baslamıstım.bir suredır topraksız tarımı ınternet uzerınden arastırıyorum.forumu da bu sayede kesfettim.Bugune kadar bu tarım turu aleyhıne bır yazı ıle karsılamadım.Burada sızlerın evde balkonda terasta denemeler yaptıgınızı tecrubelerınızı cok guzel paylastıgınızı goruyorum.Ancak ben soyle bir sorumluluk hissediyorum.Bu tarım seklınden seracılık yapan sera dan gecımını saglayan pek cok kımsenın haberı yok.Neticede çiftçi insanlar pek cogunu ınternet kullanıcısı olmadıgını tahmın etmek zor degıl.Olsalarda bu konuyu ınternette aratırmadan rastgele karsılasma ıhtımallerı de cok yuksek degıl bu durumda konunun tanıtılması hakkında sızlerde kendınızı sorumluluk altında hissetmıyor musunuz?Yanlıs mı dusunuyorum saygılarımla
seyyah16
02-04-2010, 15:44
Merhabalar,yaklaşık bir aylık bir okuma ve incelemeden sonra yapmayı düşündüğüm 11 saksılı sistemle balkonda bende topraksız tarımla tanışmayı düşünüyorum.Burada gördüğüm kadarıyla sayın Kudret Beye ve diğer eski üye arkadaşlara bilgilerini paylaştıkları ve yardımcı oldukları için teşekkür ederim.Anladığım kadarıyla bu iş için ec ölçer ve ph ölçer mutlaka gerekli,o nedenle bunları nasıl temin edebilirim? Bu konuda bilgi alabilirsem daha iyi olacak saygılarımla
Merhabalar,yaklaşık bir aylık bir okuma ve incelemeden sonra yapmayı düşündüğüm 11 saksılı sistemle balkonda bende topraksız tarımla tanışmayı düşünüyorum.Burada gördüğüm kadarıyla sayın Kudret Beye ve diğer eski üye arkadaşlara bilgilerini paylaştıkları ve yardımcı oldukları için teşekkür ederim.Anladığım kadarıyla bu iş için ec ölçer ve ph ölçer mutlaka gerekli,o nedenle bunları nasıl temin edebilirim? Bu konuda bilgi alabilirsem daha iyi olacak saygılarımla
Sitede bu işe bir kez bulaşanlara geçmiş olsun deniyor. Çünkü bulaşıcı ama keyifli bir iş. Size de geçmiş olsun.
Ec metreyi Kudret Bey'den temin edebilirsiniz. Ph ölçümü için genelde amatörler PH test kağıtlarını kullanıyor. Ama ben dijital almak istiyorum derseniz, ben epeyce araştırmıştım. en ucuzunu şu linkte bulmuştum.
http://www.ph-metre.com/default.asp
Sn. Seyyah16,
Topraksız tarıma başlayabilmeniz için önce besin kiti lazım, yani sıvı besin. Bunu da Kudret Bey' den temin edebilirsiniz. Bu arada Kudret Bey' in kendi imalatı EC metre de var. Besin kiti ile birlikte almanızı tavsiye ederim. pH ölçeri başlangıçta semtinizdeki herhangi bir akvaryumcudan pH test kiti alarak başlayabilirsiniz. Aslında EC ve pH ölçerler digital olarak cihazlarda var ama çok pahalı. Gerekirse daha sonra alırsınız.
Sitede bu işe bir kez bulaşanlara geçmiş olsun deniyor. Çünkü bulaşıcı ama keyifli bir iş. Size de geçmiş olsun.
Ec metreyi Kudret Bey'den temin edebilirsiniz. Ph ölçümü için genelde amatörler PH test kağıtlarını kullanıyor. Ama ben dijital almak istiyorum derseniz, ben epeyce araştırmıştım. en ucuzunu şu linkte bulmuştum.
http://www.ph-metre.com/default.asp
Siteye ulaşamıyorum :(:o
Açık abi şimdi tekrar denedim.
http://www.ph-metre.com/pinfo.asp?pid=127
seyyah16
03-04-2010, 15:35
Sayın Sarıcan,besin kitini Envor beyden aldım.Onun için besin kitini belirtmedim ama ben özelden Kudret beye mesajla ulaşamadım.Kendisine ulaşabilirsem ec ölçer ve 250 litrelik besin kiti siparişi vereceğim.İnşallah ulaşabilirimde şuanda ekim aşamasında olan tohumlarımı bu sistemle yetiştirebilirim.Saygılarımla
bir suredir forum sayfalarını ilgi ile okuyorum kudret bey ve envoru ustad tanıdım az önce baska bır forumda arkadas sormus ec metre kudret beyın temın edemıyor muyuz dıyeBen de tam ecmetre alayım dıyor bakıyordum.Farkettım ki 22 ocak dan berı Kudret Bey mesaj gırmemıs yanılmısımdır umarım.Bılgınız var mı? hasta veya ozel bır durumumu var?ses verse
kendısı sevınecem.EC metre ıstıyorum
Kudret Tezel
05-04-2010, 17:08
Buradayım arkadaşlar. Takipteyim , ancakyeni otomatik EC metre ile uğraşmaktan pekfazla vaktim olmuyor. Yakında yine beraber olacağız. bitti sayılır.
Şu prize tırnaklı saatli prize fazla güvenmeyin ben bugün az daha kompresörü yakıyordum içindeki yağ iyice ısınmış patlamış normalde 15dk. çalışıp 15dk. dinlenmeliydi takılmış tüm gün çalışmış heryer yağ olmuş .
Arkadaşlar, yapraklardaki kararmalar neden oluyor, bitkilerim ölüyor mu?
Neden kaynaklı olabilir, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler...
serhat_Önder
05-04-2010, 23:42
Konu o kadar uzunki... tamamını takip etmek cok zor . Bende aranıza yeni katıldım . Bir şey sölemek istiyorum bu konuyu mesela gerekli bölümleri kesilip hazirlanip yeni bi konuda toplanamazmi.. 2008 den 2010 a kadar cok uzun yol kat etmiş. Teşekkürler
Buradayım arkadaşlar. Takipteyim , ancakyeni otomatik EC metre ile uğraşmaktan pekfazla vaktim olmuyor. Yakında yine beraber olacağız. bitti sayılır.
Kudret Bey ses verdiniz tsk ederim .Daha 16. sayfasındayım sırayla okuyorum forum sayfalarını arada kacamak yapıp ara sayfalarıda karıstırmıyor degılım.Bu arada terasınızın fotografını ılk gordugumde aynı sıtede oturdugumuzu komsu oldugumuzu düsündüm sonra fark ettim ki 5-6 kat bınanın uzerınde bır terasınız var.Ancak bu kadar olur benım de terasım aynı formatta.
Yeni ec metreden istiyorum daha bir sey yapmadım ama yola cıkarken elım altında olsun ıstıyorum
Düzeltme yapmak süretiyle yeni başlayanlara faydalı olacağını düşündüğüm bu videoyu ekliyorum.Kudret üstad ın tvnet te yayınlanan videosu linki
http://www.youtube.com/watch?v=xp2TaW8EBM4
Herkese Selamlar arkadaşlar, bu işe uzun zamandır meyilim var. Balkonumda topraklı sebze ve meyve yetiştiriyprum. Bugün pazardan aldığım domates,biber ve salatalık fidanlarını itina ile saksılarıma diktim. konyada yetiştiriyorum.
Bir kaç saattir forumu geziniyorum ama bir türlü net bir bilgi bulamadım. Sitenin üstadları da dahil bir arkadaşımız sıfırdan balkonda topraksız tarıma başlayacak olan ben ve benim gibiler için neler yapması gerektiğini, gerekli malzemeler ve nerden (nasıl tedarik edebileceğimiz dahil) açıklayabilir mi?
Bir de yeni başlangıç için en kolay ve en çabuk yetişen ürünler hangileridir.
Biliyorum biraz hızlı bir giriş oldu ama affınıza sığınıyorum, o kadar heyecanlıyım ki bir an önce bu işe başlamak istiyorum.
Sn. vezi55,
Bu işin hocası yanı başınızda, forumu tam okumuş olsanız akınselcuk (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11897) ismini mutlaka göreceksiniz. Konya da istediğiniz bilgiye rahatlıkla ulaşmanıza yardımcı olur kanısındayım.
Hocam çok yeniyim. gerçekten bu işe gönül vermiş insanlar var burda. Hepsini teker teker tebrik etmek isterim. BAşka bir konuda kendi sitem var, son 5 yılımı insanları bilgilendirmeye adadım. O nedenle burdaki arkadaşların özverisini takdir ediyorum.
Soilless Garden
17-04-2010, 22:43
Arkadaşlar ben uzun süredir sessiz sedasız forumu takip ediyordum. Artık ben de aktif olarak katılmaya karar verdim kabul ederseniz. Ben halen durgun su kültüründe soğan ve çilek yetiştiriyorum. İnşallah yakında akan su kültüründe marul yetiştirmeye başlayacağım. Öncelikli hedefim 50 metrekarelik bir alanda sera ortamı kurmak ve orada marul yetiştirmek. Başladığımızda inşallah aşama aşama (maliyetlerle beraber) fotoğraflayıp yayınlarım. Bilgilerini paylaşan bütün bitki severlere canı yürekten selamlar..
agronom_06
18-04-2010, 00:00
Sayın Kudret Bey,
Forumda paylaştıklarınızı imrenerek takip ediyorum.Sizin ve diğer tarım gönüllerinin yazılarını okumak,ayrı bir heyecan veriyor bana.İnanın yarın çok önemli bir sınavım var ama ben burda topraksız tarım adına 1 kelime daha ne öğrenebilirimin peşindeyim :)
Konuyla ilgili yeterli düzey bilgiye vakıf olduğumda uygulamalarımla aranıza girmek benim için bir onur olacak.Umarım sonraki aşamalarda sorularımla siz değerli büyüklerimi rahatsız etmiş olmam.
Saygılarımla...
agronom_06
18-04-2010, 00:02
Basit olarak ilk sorum şu yönde olacak,
durgun ya da diğer sistemler için saf su kullanma imkanımız varsa kullanmamız daha olumlu sonuçlar doğurmaz mı?
Sayın Kudret hocam merhaba.ec ölçer ihtiyacımı özelinize ilettim.Olursa sevinirim.Selam ve saygılarımla.
Basit olarak ilk sorum şu yönde olacak,
durgun ya da diğer sistemler için saf su kullanma imkanımız varsa kullanmamız daha olumlu sonuçlar doğurmaz mı?
Sayın agronom_06, bildiğim kadarıyla saf suyun iletkenliği düşüktür. Topraksız tarımda en önemli girdilerden biri de ec (electroconductivity- elektriksel geçirgenlik) olduğuna göre pek yararlı olmaz sanırım.
agronom_06
18-04-2010, 15:59
Sonuçta gübreleri suya vererek yeterince iyon kazandırdığımızı düşünmüştüm.Bu sayede elektrik iletkenliğini pek etkilemez ama PH da oldukça faydalı olabilir sanmıştım.
Cevap için teşekkürler :)
Sayın agronom evet suya gübre vererek iyon kazandırıyoruz ama siz saf su kullanırsanız bir saf su için maliyetleriniz yükselecek iki saf suyu yeterli bir şekilde gübrelemek için gübre miktarınız artacak. Tabii siz bunlar varken daha faydalı olabileceğini düşünebilirsiniz bu kadar girdiler negatifken.
Sana kolay gelsin diliyorum.
agronom_06
19-04-2010, 19:40
Sayın seazone,
Birçok fabrikada elektroliz üniteleri var, bildiğiniz musluğu açtınızda şarıl şarıl saf su akıyor :) Amacım sadece bilimsel olarak mümkün olup olmamasıydı.Cevap verme inceliğini gösterdiğiniz için teşekkürler.
agronom_06
19-04-2010, 19:50
Bu arada durgun sistem için ilk aşamaları bitirdim.Sadece 6-7 kök sırık domates için nekadar büyüklüğünde bir kapa ihtiyacım olduğunu bilmiyordum.Sayın Kudret bey en az 10 litrenin uygun olabileceğini ifade etti.Direk tohumluktan Algola f1 sırık domateslerimi bugün itibariyle ekmiş bulunuyorum.Eğer çok geç kalmışsam ya da sabırsızlanırsam, fide temini yapıcam :) Benim için asıl önemli olan hazır kitler yerine tüm elementleri tek tek besin eriyiğine dönüştürerek hazırlayabilmek.Bunun da teminini, zorda olsa bir lab dan sağlamak üzerine söz aldım.Şimdi sıra dijital ec ve ph metrede...Birde NFT sistemi için yedikule marul tohumluklarımı da çimlenmeye bıraktım ama onlara bu sistem yetişecekmi bilemiyorum.Siz değerli tarım gönüllülerinin daha öncelerden yazmış olduğu yazılarıda bir taraftan hafızama kazıyorum.Umarım alnımın akıyla bu işten çıkabilirim.
Saygılarımla..
Sn. agronom 06,
Eğer safsu size ek bir maliyet getirmeyecekse, besin eriyiği hazırlamak için ideal olan içinde hiçbir çözünmüş element olmayan saf su ile başlamaktır. Biz amatörlerin hiçbiri kullandığımız suyun kimyasal analizini bilmeden kullanıyoruz ve her yörenin suyu birbirinden farklıdır.
Buna karşılık Kudret Bey' den alınan besin eriyiği tarifi 5 litre suya 50 cc A, 50 cc B stokundan katmaktır. Kimyasal analizi belli olmayan her suya aynı katkı, sonuçta çıkan formülün hiçbiri Kudret Beyin tanımladığı formül olmamaktadır. Sadece pH ve EC kontrolü de tanımlayamaz bu formülü. O zaman ince ince ppm hesabı yapmanın bir anlamı da kalmıyor. Herkesin formülü kendi kullandığı suya göre değişiyor.
Halbuki profesyonel çözüm önce kullanılacak suyun kimyasal analizini yapıp sonra istenen besin eriyiğine ulaşmak için hazır besin stokunu ona göre hazırlayıp kullanmaktır. Hatta otomatik dozajlama ile her elementi istenilen miktarda dozlamaktır.
agronom_06
21-04-2010, 21:21
bi konuda fikrinizi almak istiyorum, cvp verirseniz çok sevinirim.Durgun sistem,50 litrtelik bir kapta 6 kök domates düşünüyorum.Çok mu olur acaba? Birde bitkinin fide kabında durmasını sağlamak için en ekonomik ve güzel sonuç veren materyal olarak ne tavsiye edersiniz, perlit idealmidir?
bi konuda fikrinizi almak istiyorum, cvp verirseniz çok sevinirim.Durgun sistem,50 litrtelik bir kapta 6 kök domates düşünüyorum.Çok mu olur acaba? Birde bitkinin fide kabında durmasını sağlamak için en ekonomik ve güzel sonuç veren materyal olarak ne tavsiye edersiniz, perlit idealmidir?
Domates için yaklaşık her fideye 7 lt perlit yeterli diye okuduğumu hatırlıyorum.:D
Domateste asıl olan köklerin gelişeceği hacmin yanında gövde üzerinde oluşacak dal ve yaprakların gelişeceği yeterli üst hacmin var olması. Bu yüzden domateste saksı hacmi ile birlikte kökler arası mesafede gözönüne alınması lazım. 50 litre 6 kök için yeter ama fideler arası mesafe en az 35-40 cm olmalı. Yani birbirinden uzaklaştırılabilen saksılar şeklinde olmalı.
Perlit domates için uygundur.
agronom_06
21-04-2010, 22:06
Her fideye 7 lt perlit mi????????????????????? Nasıl yani anlayamadım sayın katsu.Durgun su kültüründe küçük plastik fidelikler için mi bu duyduğunuz acaba?
Kabımın yüzeyi 50*40. Sanırm 1 er köşelere 1 de ortaya toplamda 5 kök yapsam daha iyi olacak.Çok teşekkürler sayın Sarıcan
hasan kocan
21-04-2010, 22:25
sevgili Kudret Tezel, sevgili arkadaşlar
tek tek tüm yazılanları okudum. herşey tamam. ama şu EC yok mu?
EC yi nerden temin edebiliriz.
kendimiz yapabilir miyiz? sürekli su değişimi gerektiği için
epey edinmemiz lazım gibi.
Ph ı nasıl gereken seviyede tutabiliriz.
ve ec nin suya karışımı nasıl olmalıdır.
normal çeşme suyu kullanabilir miyiz?
kışın böyle domates yetiştirebilirmiyiz?
cevaplarınız bekliyorum.
şimdiden sağolun.
Çok özür diliyorum agronom 06 verdiğin ölçü için 3 ncü domates bile sıkıştırıcak bence mutlaka 2 adet dikmelisin araştırmanı mutlaka yap ama 3 domates kesinlikle sıkıştırıcak adım gibi eminim ve köklere oksijen ulaştıramayacaksın. Eğer aklına takılan başka bir soru varsa yardımcı olmaya çalışırız. Kolay gelsin.
Unutmaki sağlıklı beslenen fide tahmin edemezsin kökler 20 gün içinde 40 cm olacak 1,5 ay içinde 2 metreyi geçicek senin bahsettiğin ölçülerde eğer 6 adet veya 5 adet fide diktiğinde 1 nci ayda elini kesinlikle sokamayacağın kadar sıkıştıracak.
Yeni üye olduğum için bilmiyorum konuyu nereye açacağıma kusura bakmayın.Gerçekten çok güzel ve faydalı bir forum oluşturmuşunuz tebrik ederim.Benim size sorum olacak.Ben 1 dönüm kadar sera kurmayı düşünüyorum ve içinde başlıca sebzeleri(domates,biber,salatalık vb.) yetiştirmek istiyorum.Maliyet hesabı yapmam gerkiyor.bu sebzelerin verimi ne kadardır yani fide başına ne kadar ürün alırım **** dönüm başına ne kadar fideden ne kadar ürün alırım.sera bölgesi aydın olacak.ortalama söylesenizde olur.Bu soruyu sormadığım yer kalmadı hepside kaçamak cevaplar verdiler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ayrıca yapmak istediğim sera topraklı sera.
Kimsenin kaçamak cevap verdiği yoktur. Kesinlikle sanmıyorum o kadar önü açık bir soru ki bu domates için ayrı biber için ayrı salatalık için ayrı ve vb için ayrı tonlarda üretim alırsın kesinlikle bırakın ayrı cinsleri ayrı ırklarda bile farklılık var seranız nasıl olacak her şey değişken ben sera yapıcam 1 dönüm ne kadar ürün alırım gerçekten çok zor bir soru umarım anlatabilmişimdir.
agronom_06
28-04-2010, 19:07
Sn ca fer:
Sn seazone a katılmamak elde değil.Öyle bir soru soruyorsunuz ki işin içinden çıkmak elde değil.Ancak tahmini fiyatlar söylenebilir düşüncesindeyim.Ama illede kuruşu kuruşuna fiyat istiyorum diyorsanız, tarım danışmanlığı ofisleri var pek çok il ve ilçede. 4-5 bölüm mezunu ziraat mühendislerinden oluşuyor; bahçe bitkilerinden tarım ekonomisine kadar...Sanırım sorunuzun yanıtını kaçamaksız bir şekilde alabilmeniz ve kafanızda birşeylerin oluşabilmesi için oldukça faydalı olacaktır.
emmrecan
08-05-2010, 15:02
merhaba, durgun topraksız tarımı hobi amaçlı domates düzenekleri kurmak istiyorum. Fakat elimde besin olarak hiçbirşey yok :( ec metreyede sahip değilim. Sadece ph ölçebilirim. Bir ziraat mühendisine danıştım ve bu konuda bana besin için gübreyi suda eritebileceğimi söyledi. Peki ben besin işini nasıl halledebilirim? Bütcemde çok sınırlı, bitki besinleri var onlardan alsam olurmu? Domates 6 ph istiyormuş, kavanozda yapsamda sitedeki örnekteki gibi suyu doldursam, ph'ı 6 ya kadar getirecek domates gübresi **** bitki besinimi koysam ne yapsam ne önerirsiniz ?
saygılı26
10-05-2010, 22:10
Ultrasonik cihazların (soğuk buhar üreten)topraksız tarım uygulamalarında kullanıldığını nette gördüm.
Bu tip cihazlarla besin eriyiğini bitkinin besleneceği şekilde soğuk buhar ile bitki köklerine ulaştırmak mümkün müdür ?
Yüksek frekanslı ses dalgalarının bitkiye herhangi bir zararı olur mu? (Yüksek frekanslı ses dalgaları ile havuzlarda yosunla mücadele yapıldığını biliyorum).
Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların yorumunu rica ediyorum.
elturcool
15-05-2010, 16:56
merhaba arkadaslar ben kazakistandan ayhan topraksız tarımı kısın-30c olan bolgelerde yapmak mumkunmu
elturcool
15-05-2010, 16:58
ve -35c soguklukta hangi sera bicimi cam veya naylon hangisini tavsiye edersiniz
Bildiğim kadarıyla sizde doğalgaz ücretsiz eğer fırsat veriliyorsa ısıtmalı olarak mümkün. Gerçi -30 işleri değiştirebilir bu yüzden seranız kaliteli olmalı cam hatta çift cam oladabilir.Hiç çevrenizde sera var mı ? Soğuk yerde naylon seralar var türkiyede fakat -30 derecelere inmiyor buralar.
elturcool
16-05-2010, 07:12
merhaba delimus cevabın icin tesekkurler burda dogal gaz ucreti dusuk komur tonu 70 dolar evet seralar var cam hepsi.b.z.m dusndugumuz pimapenden sera olurmu zira bir akrabamız pimapen uretiyor
soilless
17-05-2010, 21:16
Herkese selam,
Yine bahar geldi yaz gelmek üzere. Bu sene ektiğim, siyah ve dev penbe domateslerin bu canlılığını, bu acele büyüme isteklerini görünce sizlerle paylaşmak istedim. Geçen sene torf+kum ve durgun su denemiştim. Bu sene sadece torf + kum karışımı agregatta yapıyorum. Domatesler geçen seneye göre inanılmaz hızlı geliştiler, inanılmaz çiçeklendiler. 3 hafta ancak oldu ama 60 70 cm boy ve çiçek var. Bir de Güvey feneri (Yer Kirazı) deniyorum. Aynı torf + Kum karışımında Kudret Abinin domatesler için aldığım aynı besin eriyiğini kullanıyorum. Kudret abinin besin eriyiği her derde deva :)) Sonuç her bir Yer kirazı fidesinde 6-8 çiçek var. Domateslerden çok daha önce çiçeklendiler. Arkadaşın bahçesi var. Aynı domates çeşitlerinden ve yer kirazından karşılaştırma için bahçesine diktik. Güvey feneri yeni bir tane çiçek açmış. Domatesler ise boy ve çiçek açısından şimdiden 2 hafta geriden geliyor.
Fotoğraflarını çekip ekleyeceğim.
Herkese tekrar merhaba
thempest
19-05-2010, 09:00
Merhaba arkadaşlar ;
Uzun zamandır forumu takıp edemıyorum su anda benım yetıstırmıs oldugum susak fidesinde ( fide demesek daha iyi olur KUDRET HOCAM'IN bsın erıgıyle neredesyse odamı tavanını kapatıcak hergun 10-15 cm buyuyor ) çiçek acıyor ve çiçeklenmeden sonra kurumaya baslıyor su anda bır tane var bu neden olabılır bılgısı olan varmı.
thempest
19-05-2010, 09:01
KUDRET HOCAM bırde benım kullandıgım su hazır damacana suyu daha once x fırmanın suyunu kullandım ama sonuc okadar ıyı degıldı ısteynler var ıse bu kullanmıs oldugum damacana suyun ısmını vereyım benım acımdan sonuclar harıka yakında resımlerı yukledıgımde sızde goreceksınız...:)
Selamlar
Öncelikle sayın Tezel ve Envor beyler başta olmak üzere emeği olan herkese binlerce teşekkür.
Birkaç gündür siteye üyeyim ve büyük bir iştah ile topraksız tarım konusundaki deneysel ve teorik çalışmalarınızı takip ediyorum. Gerçekten takdire değer çalışmalar. En güzeli de bütün bilgi ve birikimlerinizi hiç bir komplekse kapılmadan bizlerle paylaşmanız.
Üye olduğum şu kısa zaman dilimi içerisinde bir çok başlığı okumaya çalıştım(maalesef hala bitiremedim) İçimdeki meraktan ötürü ilk olarak çalışmalarınızla alakalı başlıklardan işe başladım. Gıpta etmedim dersem yalan olur.
Envor beyin fırtına ile birlikte yerle bir olan çalışmasına kendi başıma gelmiş kadar olmasa da gerçekten üzüldüm (sanırım kendi seranızı kurmuşsunuz, tebrik ederim.)
Sayın Tezel'in evinde kurduğu, ısı ve sıcaklık kontrolü olan otomasyonlu sera çalışması da gerçekten çok güzel.
Bir çok başlık atında cok değerli bilgi ve deneyler mevcut. Hepsini 2-3 günde beynime kazımam mümkün olmadı:=) En son (bir kaç dk. önce) besin eriyiği hazırlanması ile ilgili başlığı bitirdim. Arkadaşlar zorlu sınavlardan geçmişler:=)
Tüm okuduklarımdan sonra varmış olduğum sonuç; en kısa zamanda kendi çalışmamı yapmak.
Öncelikle beynime kazımayı beceremediğim bu yoğun bilgileri, müsaadenizle başlıkları tekrardan gezerek ayıklayacak ve bilgisayarıma kopyalayacağım. Kendime bir nevi kılavuz kitapçık hazırlayacağım. İnşallah en kısa zamanda (çok da kısa olmayacak) kendi sistemimi kurarak hem desteklerinizi almak, hem de burada paylaşmak isterim.
Başarılı çalışmalarınızın devamı dileğiyle...
elturcool
20-05-2010, 11:45
merhaba arkadaslar japonların bir sitesin aldıgım resimier belki ilginizi cekerlerhttp://www.eco-guerrilla.com/hyponica/
elturcool
20-05-2010, 11:46
http://www.eco-guerrilla.com/hyponica/
elturcool
20-05-2010, 12:01
http://www.eco-guerrilla.jp/?pid=8318155
Sn. elturcool,
Bu konu bu sayfada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12435)detaylı olarak irdelenmiş ve hala balkonumda kullanmaktayım. Bulunduğunuz ortamda elinizdeki malzemelerden bu sistemi rahatlıkla kurabilirsiniz. Tek probleminiz besin eriyiği temini olur. Onuda Istanbula gelip gittiğinizde ve bir tanıdığınız vasıtasıyla Sn. Kudret Tezel' den temin edebilirsiniz.
elturcool
20-05-2010, 16:08
saol sarıcan arkadasım verdigin linki inceledim.yakında sistem kurcam nasıpse,sn. kudret beyle tanıstım ve gerekli olan besin er. ve aletleri siparıs verdim.ben verdigim linkteki besin deposu icinde olan kırmızı renkteki ilgimi cekti siparıs verebiliyormusuz .220 dolarfiyatı var
elturcool
20-05-2010, 16:13
ve burda buldugum lintehttp://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=tr&langpair=ja%7Ctr&u=http://www.kyowajpn.co.jp/hyponica/farm/smallscale/index.html&prev=/translate_s%3Fhl%3Dtr%26q%3Dhyponica%26tq%3Dhyponi ca%26sl%3Dtr%26tl%3Dja%26start%3D10&rurl=translate.google.com.tr&usg=ALkJrhgDcNAgLSZ5UdIBhfyOsdpfLhBb4gmiracleye sistemini anlatıyor ve ornek sera olarak turkiyeyi,miracleyi gosteriyorlar
elturcool
20-05-2010, 16:14
bu simdi japonlarınmı yoksa miracleninmi
nihat_kb
21-05-2010, 00:45
Sevgili Kaju,
Şu anda bütün dünya topraksız tarım yapıyor, topraksız tarımı tercihlerden biride daha sağlıklı daha hijyenik, daha lezzetli ürünler yetiştirmek. Ve de daha ekonomik bir maliyet.
Birde şu sorduğunuz varya (saksılardaki toprak değil mi?), toprakta olabilir önemli olan bitkiyi ayakta tutabilmektir. Küçüçük bir saksıda, içinde en verimli toprakta olsa büyük bir bitkinin beslenip büyüye bileceğini düşünmek yanlış olur. O halde bitkinin beslenmesi için gerekli besinleri dışarıdan ilave, takfiye etmemiz gerekir. Biz bitkinin istediği besinleri biliyor isek demekki taşıyıcı ikinci sırada önemli bir şey. Bunun için çok değişik materyeller kullanılıyor. Örneğin kum, çakıl, perlit, pomza, camyünü, kayayünü vs. Bunların bazılarında hiç besin değeri yok, bazılarında ise çok az ve birçok bitkide su kültürün de yetiştiriliyor, yani sadece besin eriyiği içinde.
Şu an bütün dünya topraksız tarım yapıyor demişsiniz ama şuna dikkatinizi çekmek isterim, topraksız tarım yaparken kullanılan temel maddeler su ve bi ton kimyasal, evet üretirken güzel ama ürettikten sonra su içinde kalan kimyasalların da bir şekilde zararsız hale getirilmesi lazım, dünya bunu kullanırken bunu da düşünüyor.Biz ise burda amatörce üretim yapalım derken doğaya yüklü bir miktarda kimyasal bırakıyoruz.Bu nedenle dediğiniz hijyen ve sağlık konusu tartışılır.Yediğiniz şey o an için sağlıklı olabilir fakat, artık olarak attığınız kimyasallı suyun gittiği dere, ırmak artık sağlıksızdır, benim yorumum böyle eleştiriye her zaman açığım saygılarımla...
Şu an bütün dünya topraksız tarım yapıyor demişsiniz ama şuna dikkatinizi çekmek isterim, topraksız tarım yaparken kullanılan temel maddeler su ve bi ton kimyasal, evet üretirken güzel ama ürettikten sonra su içinde kalan kimyasalların da bir şekilde zararsız hale getirilmesi lazım, dünya bunu kullanırken bunu da düşünüyor.Biz ise burda amatörce üretim yapalım derken doğaya yüklü bir miktarda kimyasal bırakıyoruz.Bu nedenle dediğiniz hijyen ve sağlık konusu tartışılır.Yediğiniz şey o an için sağlıklı olabilir fakat, artık olarak attığınız kimyasallı suyun gittiği dere, ırmak artık sağlıksızdır, benim yorumum böyle eleştiriye her zaman açığım saygılarımla...
Sayın nihat_kb;
Ben yorumunuzu okuyunca atladığınız birşey olduğunu fark ettim. Bahsettiğiniz bu kimyasallar zaten doğada var olan ve yine doğadan elde edilen kimyasallar değil mi?
Yani toprağın içinde zaten var olan demir, fosfor, mağnezyum, azot gibi kimyasalların olduğu yerlerde klasik tarım yaparken doğal oluyor da topraksız tarım da aynı kimyasalları suya kattığınızda neden doğal olmuyor?
Birde atık olarak attığımız suyun dere, ırmak, deniz gibi doğal ortamların sağlıksız olduğunu söylemişsiniz. İyi de, zaten dere, ırmak, nehir gibi doğal yapılarda topraktan aldığı bu kimyasalları denizlere taşımıyor mu?
Bence toprakta ve denizlerde zaten bol miktarda olan kimyasalların içerisinde ürün yetiştirmek hiç de sandığınız kadar kötü değil.
Birde topraksız tarıma biraz daha fantastik tarafından bakalım. Kevin costner'ın water world filmini hatırlarsınız. 300 yıl sonra dünyadaki kara parçalarının ne kadar az kalacağını düşünürsek topraksız tarım belki de o zamanlarda yaşayacak olan insanların gıdası olacaktır. Zira geçen gün sohbet ettiğim bir arkadaşım bana "Peki o zaman kimyasalları nereden temin edeceksiniz" demişti. Hiç soluklanmadan cevap verdim. Tabi ki deniz'den. Yani zaten bir çok mineral ve elementi barındırıyor değil mi?
Bu arada nacizane yorumum sadece kendi düşüncemdir. Zira ukalalık gibi bir niyetim yok. Bu konuyla ilgili sitedeki sayın ustalarımızın yorumlarını da sabırsızlıkla beklemekteyim.
Bu arada mesajınızı tekrar okudum. Ve bir konuda da çok haklı olduğunuzu söylemek isterim. Elbetteki profesyonel topraksız tarım yapan seraların atık su sistemlerinin arıtılarak doğaya salınması gerekir. Özellikle Avrupa'da bunu yapıyor zaten. Ama henüz ülkemizde çok yeni olan topraksız tarım konusunda benim gibi hobi maksatlı çalışmalar yapan insanların atıkları bence zaten doğada var olan miktarlardan fazla değil.
Saygılarımla.
nihat_kb
21-05-2010, 14:54
Sayın nihat_kb;
Ben yorumunuzu okuyunca atladığınız birşey olduğunu fark ettim. Bahsettiğiniz bu kimyasallar zaten doğada var olan ve yine doğadan elde edilen kimyasallar değil mi?
Yani toprağın içinde zaten var olan demir, fosfor, mağnezyum, azot gibi kimyasalların olduğu yerlerde klasik tarım yaparken doğal oluyor da topraksız tarım da aynı kimyasalları suya kattığınızda neden doğal olmuyor?
Birde atık olarak attığımız suyun dere, ırmak, deniz gibi doğal ortamların sağlıksız olduğunu söylemişsiniz. İyi de, zaten dere, ırmak, nehir gibi doğal yapılarda topraktan aldığı bu kimyasalları denizlere taşımıyor mu?
Bence toprakta ve denizlerde zaten bol miktarda olan kimyasalların içerisinde ürün yetiştirmek hiç de sandığınız kadar kötü değil.
Birde topraksız tarıma biraz daha fantastik tarafından bakalım. Kevin costner'ın water world filmini hatırlarsınız. 300 yıl sonra dünyadaki kara parçalarının ne kadar az kalacağını düşünürsek topraksız tarım belki de o zamanlarda yaşayacak olan insanların gıdası olacaktır. Zira geçen gün sohbet ettiğim bir arkadaşım bana "Peki o zaman kimyasalları nereden temin edeceksiniz" demişti. Hiç soluklanmadan cevap verdim. Tabi ki deniz'den. Yani zaten bir çok mineral ve elementi barındırıyor değil mi?
Bu arada nacizane yorumum sadece kendi düşüncemdir. Zira ukalalık gibi bir niyetim yok. Bu konuyla ilgili sitedeki sayın ustalarımızın yorumlarını da sabırsızlıkla beklemekteyim.
Bu arada mesajınızı tekrar okudum. Ve bir konuda da çok haklı olduğunuzu söylemek isterim. Elbetteki profesyonel topraksız tarım yapan seraların atık su sistemlerinin arıtılarak doğaya salınması gerekir. Özellikle Avrupa'da bunu yapıyor zaten. Ama henüz ülkemizde çok yeni olan topraksız tarım konusunda benim gibi hobi maksatlı çalışmalar yapan insanların atıkları bence zaten doğada var olan miktarlardan fazla değil.
Saygılarımla.
Ayhan Bey, keşke dediğiiz gibi olsaydı, o zaman ırmaktan, denizden su alır, onunla güzel güzel bitki büyütürdük.Dünyadaki en karlı işletmeyi de kurmuş olurduk.
Dikkatinizi çekmek isterim, kullandığımız x kimyasalı hiçbir zaman %100 x ten oluşmaz.Saf değildir, doğadaki ile karşılaştırmak o açıdan yanlış olur.Ayrıca bu kullanılan kimyasallar ,dediğiniz miktarda, nehirlerimizde ,ırmaklarımızda çözünmüş olsaydı , şu an o sularda hiç bir canlı yaşıyamazdı.Düşünsenize su ortamında bile bitki beslerken belirli bir süre sonra suyu değiştirmek zorunda kalıyorsunuz.Neden çünkü suda tuzlar kalıyor ve bitkiye zarar vermeye başlıyor.Sizin bitkinize zarar veriryor olması, doğaya da zarar verdiğinin kanıtıdır.
İkincisi siz sadece bu kimyasalların sonucuna bakıyorsunuz , bir de üretim kısmına gelin.Hiçbir kimyasalın üretiminin doğaya zarar vermeden yapılması imkansızdır.
Yurtdışında bunu kullanıyorlar evet ama haklarını verelim , bilinçlice kullanıyorlar.İkincisi onlar biraz da mecburiyetten kullanıyorlar, biz mis gibi değerlendiremediğimiz dekarlarca arazi dururken , tutup da kimyasallarla bitki yetiştirmeye çalışırsak bu ülkeye yazık etmiş oluruz.
Ben öğrenmeyelim, denemeyelim demiyorum.Ben de denemekten , öğrenmekten ,yetiştimekten yanayım.Ama hiçbir zaman bu yöntemin daha sağlıklı , daha temiz olduğunu iddia etme lüksünü bana vermez.Benim karşı çıktığım nokta bu.Görüşlerinizi bekliyorum.İlgi gösterdiğiniz için de teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Ayhan Bey, keşke dediğiiz gibi olsaydı, o zaman ırmaktan, denizden su alır, onunla güzel güzel bitki büyütürdük.Dünyadaki en karlı işletmeyi de kurmuş olurduk.
Dikkatinizi çekmek isterim, kullandığımız x kimyasalı hiçbir zaman %100 x ten oluşmaz.Saf değildir, doğadaki ile karşılaştırmak o açıdan yanlış olur.Ayrıca bu kullanılan kimyasallar ,dediğiniz miktarda, nehirlerimizde ,ırmaklarımızda çözünmüş olsaydı , şu an o sularda hiç bir canlı yaşıyamazdı.Düşünsenize su ortamında bile bitki beslerken belirli bir süre sonra suyu değiştirmek zorunda kalıyorsunuz.Neden çünkü suda tuzlar kalıyor ve bitkiye zarar vermeye başlıyor.Sizin bitkinize zarar veriryor olması, doğaya da zarar verdiğinin kanıtıdır.
İkincisi siz sadece bu kimyasalların sonucuna bakıyorsunuz , bir de üretim kısmına gelin.Hiçbir kimyasalın üretiminin doğaya zarar vermeden yapılması imkansızdır.
Yurtdışında bunu kullanıyorlar evet ama haklarını verelim , bilinçlice kullanıyorlar.İkincisi onlar biraz da mecburiyetten kullanıyorlar, biz mis gibi değerlendiremediğimiz dekarlarca arazi dururken , tutup da kimyasallarla bitki yetiştirmeye çalışırsak bu ülkeye yazık etmiş oluruz.
Ben öğrenmeyelim, denemeyelim demiyorum.Ben de denemekten , öğrenmekten ,yetiştimekten yanayım.Ama hiçbir zaman bu yöntemin daha sağlıklı , daha temiz olduğunu iddia etme lüksünü bana vermez.Benim karşı çıktığım nokta bu.Görüşlerinizi bekliyorum.İlgi gösterdiğiniz için de teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Sayın nihat_kb,
Kimyasalların üretim aşaması hakkında söylediklerinizde kesinlikle haklısınız. Ve yurt dışındaki topraksız tarım konusunda da haklısınız. Fakat dekarlarca arazi konusuna biraz takıldım doğrusu. Ülkemizdeki arazilerin bereketi ve bolluğu kesinlikle göz ardı edilemez. Fakat diğer taraftan ülkemizdeki tarım politikaları ve çiftçilik adına alınan kararlara da bakarsak, ilerde ülkemizde de topraksız tarımın yapılması gerektiği çok daha rahat anlaşılacaktır.
Birde İlk paragrafınızda ırmaklardan derelerde su alır, bitkileri bunlarla büyütürdük demişsiniz. Ve tam da üstüne basmışsınız. Zaten kurulması planlanan bir topraksız tarım serasının da olmazsa olmazıdır bu konu. Yani seranın doğal su kaynaklarına yakınlığı. Çünkü her şekilde doğal su kaynakları besin açısından çok daha zengin. Bu şekilde kurulacak bir seranın daha az kimyasal kullanması gerekeceği içindir bu şart.
Ayrıca, topraklı tarımı kendi içinde de incelersek, ürün kalitesi ve hastalıklar, böcekler gibi haşerelerden kurtulmak için harcanan kimyasallar ne olacak? Ayrıca bahsettiğim bu kimyasallar çok daha tehlikeli. Herşeyden önce zehirli maddeler. Hemde topraksız tarımda kullanılan kimyasallardan çok daha zararlı. İşte topraksız tarımın bir faydası daha ortaya çıkıyor. Yani hijyenik bir ortamda daha az kimyasal ile üretim demektir.
Ben yine de ürün kalitesi, rekolte, hijyen ve elde edilebilirlik açısından değerlendirdiğim de kesinlikle topraksız tarım diyorum. Birde topraklı tarıma oranla daha az kimyasal kullanıldığını düşürsek, yine topraksız tarım ön plana çıkıyor. Size de düşünceniz açısından saygı duyuyorum.
Saygılarımla.
nihat_kb
21-05-2010, 17:46
Sayın nihat_kb,
Kimyasalların üretim aşaması hakkında söylediklerinizde kesinlikle haklısınız. Ve yurt dışındaki topraksız tarım konusunda da haklısınız. Fakat dekarlarca arazi konusuna biraz takıldım doğrusu. Ülkemizdeki arazilerin bereketi ve bolluğu kesinlikle göz ardı edilemez. Fakat diğer taraftan ülkemizdeki tarım politikaları ve çiftçilik adına alınan kararlara da bakarsak, ilerde ülkemizde de topraksız tarımın yapılması gerektiği çok daha rahat anlaşılacaktır.
Birde İlk paragrafınızda ırmaklardan derelerde su alır, bitkileri bunlarla büyütürdük demişsiniz. Ve tam da üstüne basmışsınız. Zaten kurulması planlanan bir topraksız tarım serasının da olmazsa olmazıdır bu konu. Yani seranın doğal su kaynaklarına yakınlığı. Çünkü her şekilde doğal su kaynakları besin açısından çok daha zengin. Bu şekilde kurulacak bir seranın daha az kimyasal kullanması gerekeceği içindir bu şart.
Ayrıca, topraklı tarımı kendi içinde de incelersek, ürün kalitesi ve hastalıklar, böcekler gibi haşerelerden kurtulmak için harcanan kimyasallar ne olacak? Ayrıca bahsettiğim bu kimyasallar çok daha tehlikeli. Herşeyden önce zehirli maddeler. Hemde topraksız tarımda kullanılan kimyasallardan çok daha zararlı. İşte topraksız tarımın bir faydası daha ortaya çıkıyor. Yani hijyenik bir ortamda daha az kimyasal ile üretim demektir.
Ben yine de ürün kalitesi, rekolte, hijyen ve elde edilebilirlik açısından değerlendirdiğim de kesinlikle topraksız tarım diyorum. Birde topraklı tarıma oranla daha az kimyasal kullanıldığını düşürsek, yine topraksız tarım ön plana çıkıyor. Size de düşünceniz açısından saygı duyuyorum.
Saygılarımla.
Ayhan Bey,
Evet bu üretim yöntemine geçmemi şart , buna karşı çıkmıyorum.
Normal tarımda bir bitki için bir dönemde en fazla 3-4 defa kimyasal uygularsınız.Bir bitki üzerine gelen yıllık kimyasal mg lar seviyesindedir.(Ben bu kimyasalların da kullanımı savunmuyorum , o ayrı bir konu) Topraksız tarımda ilaç kullanılmaz demişsiniz.Gayet güzel ilaç kullanılır , fakat topraktan kaynaklanan hastalıklardan kurtulmuş olunur.3-4 defa ilaç vereceğinize belki 1-2 kez ilaç verirsiniz.
Topraksız tarımda ise hergün kimyasalın içindedir.Bana nasıl daha az kimyasal kullanıldığını açıklayabilir misiniz?
Ben de sizin düşüncenize saygı duyuyorum,insanların şehirlerde bunalmışlıklarından ancak bu şekilde birşeyler üreterek kurtulabileceklerini düşünüyorum.
Ama burda şu bilinmelidirki benim iddia ettiklerim düşünce değildir.Soyut birşeyden bahsetmiyoruz.
Hangi bitkiyi yetiştiriyorsanız , bana o cins tek bir bitkiyi yetiştirmek için bir sezonda ne kadar kimyasal kullandığınızı yazar mısınız?Eğer gerçekten topraklı tarımdakine yakınsa ben dediklerimden vazgeçeceğim ve size hak vereceğim, ama eğer kat kat fazlaysa aynı görev size düşüyor.
Sayın nihat kb,
Aslında mantıksal olarak sizin gördüğünüz gibi bakarsak bu konuya bence de tamamen haklısınız. Size katılmamamın imkanı yok. Bende tıpkı sizin gibi tüketilen her organik gıdanın doğal ortamında ve kendi doğal yapısında yetiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Yüzyıllardır nasıl yetiştiriliyorsa aynı şekilde olması gerektiğini savunuyorum. Amaaa...
Sizin söylediğiniz gibi, insanların şehir yaşantısı içerisindeki sıkıntılarını biraz olsun unutabilmek, birşeyler üretmenin verdiği hazzı yaşamak, ülkemizde az bilinen bir konu hakkında denemeler yapmak, tecrübeler yaşamak ve bunları paylaşmak(bunları ben ekledim.:D) tabi ki çok güzel...
Peki hepsi bu mu?
Çağa ayak uydurmak ne olacak? Çünkü zaman geçmeye devam ediyor. Dünya değişiyor. Hemde negatif yönde değişiyor. Küresel ısınmanın 3-5 yüzyıl sonra sonuçlarını uzmanlar sık sık gündeme getiriyorlar. Tekrarlamış olmayayım ama water world fiilmine doğru gidiyor dünya.
Hem sonra kullanılan kimyasallar, topraklı tarımdaki zirai ilaçlardan daha zararsız değil mi? Peki insan vücudunda da bir çok element ve mineraller yok mu? Kullanılan kimyasalların bir çoğu insan bedeninde de var bildiğim kadarıyla.
Nihat bey yanlış anlamayın sakın. Aslında tarım konusunda çok yeni ve tecrübesizim. Kaldı ki topraksız tarımla ilgili ahkam kesmek istemem. Gerçekten o donanıma ve bilgiye sahip değilim. Tamamen kendi düşüncelerim.
Ama şundan eminim ki; sebze ve meyvelerin büyümeleri **** verimi ile ilgi herhangi bir ilaç veya hormon kullanılmıyorsa, doğal ortamında ne varsa onunla idare edilmeye çalışılıyorsa zararı yok.
Saygılarımla,
nihat_kb
21-05-2010, 21:04
Sayın nihat kb,
Peki hepsi bu mu?
Hem sonra kullanılan kimyasallar, topraklı tarımdaki zirai ilaçlardan daha zararsız değil mi? Peki insan vücudunda da bir çok element ve mineraller yok mu? Kullanılan kimyasalların bir çoğu insan bedeninde de var bildiğim kadarıyla.
Ama şundan eminim ki; sebze ve meyvelerin büyümeleri **** verimi ile ilgi herhangi bir ilaç veya hormon kullanılmıyorsa, doğal ortamında ne varsa onunla idare edilmeye çalışılıyorsa zararı yok.
Saygılarımla,
Bakın Ayhan Bey,
Ben şunu anlatamıyorum , üretilmesin , yapılmasın , öğrenmeyelim, denemeyelim demiyorum.Ama kimyasalların da ileride başımıza dertler açacağı konusunda şimdiden hazırlıklı olmalıyız , en azında farkındalık yaratmalıyız diye düşünüyorum.
Bir de dünya bu yöne gidiyor demişsiniz de dünya bir zamanlar da kimyasal ilaç , kimyasal gübre tüketimini destekliyordu.Bunlar genelde ticari oyunlardan kaynaklanıyor.Şu anda ise moda organik tarıma döndü.Yani her zaman dünyanın başka ülkelerinde yapılanların doğru olma gibi bir zorunluluğu yok.
Dünyayı ne kadar doğal kullanırsak dünyanın sonu o kadar geç gelir, dünya o kadar uzun süre yaşanabilir bir ortam olarak kalır.
İkincisi bu sizin vücutta da var meselesine kesinlikle katılmıyorum, niye diyeceksiniz?Örneğin normal insanlar için kullandığımız ilaçları düşünelim, tamamı kimyasal, bi ton yan etkileri var.Aslında ilaçların içinde olan etkin maddeler doğada doğal olarak da bulunuyor, fakat ilaçlar suni yollarla elde edildiği için bir ton yan etki içeriyor.
Topraksız tarımda kullanılan kimyasallarda aynen böyle,Doğada bu maddeler farklı şekillerde bulunuyor, fakat biz onları suni yollarla üretmeye kalktığımızda aynı insan ilaçlarındaki gibi bir çok zararında doğmasına neden oluyorlar.
Bir de şu var topraksız tarımda ilaç kullanılmaz diye birşey yok.Onlarda da kullanılıyor ve bunun yanında ekstradan beslemek için kimyasallar kullanılıyor.Onu düzeltmek isterim.
Topraksız tarım yaparken bu konuları da gözönünde bulundurarak üretim yaparsak ilerde az ahlayıp vahlarız.Suyumuz ,toprağımız kirlendi diye gezmeyiz.
Sağlıcakla kalın,
Sn. Nihat kb
Yazdıklarınıza tam anlamıyla katılıyorum. Suni gübre kullanımının çevrenin yanısıra insan sağlığı açısından da zararlı olabileceği gibi bir düşünce var bende.
Mesela suni gübrelerin içerisinde bulunan ağır metallerin bizler içinde ileride zararlı olabileceği düşüncesindeyim.
Bu yöntemde daha az gübre kullanılıyor konusunda ise, herhangi bir ölçme veya çalışmam olmadı ancak; topraklı tarımda verilen gübre ve topraksız sisteme verilen toplam gübre miktarı karşılaştırıldığında topraklıda daha fazla kullanım miktarlar söz konusu olabilir ancak bitkinin kendi bünyesine aldığı gübre miktarı açısından topraksız tarımda daha az gübre aldığı yorumu bana çok inandırıcı gelmiyor. Sonuçta topraksız tarımda verilen elementlerin çeşit sayısı bile topraklı tarımda verilenlerden daha fazla...
Ben modern tarımı da savunuyor değilim, modern tarımın da getirisinden çok götürüsünün olduğunu düşünüyorum. Ancak topraksız tarım daha sağlıklı denilince mantıken gerçekçi gelmiyor.
Suni gübrelerin sağlık üzerindeki etkileri konusunda uzman olan veya bilgili olan arkadaşlar var ise bu yöntemin avantaj ve dezavantajlarını daha iyi tanımlayabiliriz.
Saygılarımla,
nihat_kb
21-05-2010, 23:00
Sn. Nihat kb
Yazdıklarınıza tam anlamıyla katılıyorum. Suni gübre kullanımının çevrenin yanısıra insan sağlığı açısından da zararlı olabileceği gibi bir düşünce var bende.
Mesela suni gübrelerin içerisinde bulunan ağır metallerin bizler içinde ileride zararlı olabileceği düşüncesindeyim.
Bu yöntemde daha az gübre kullanılıyor konusunda ise, herhangi bir ölçme veya çalışmam olmadı ancak; topraklı tarımda verilen gübre ve topraksız sisteme verilen toplam gübre miktarı karşılaştırıldığında topraklıda daha fazla kullanım miktarlar söz konusu olabilir ancak bitkinin kendi bünyesine aldığı gübre miktarı açısından topraksız tarımda daha az gübre aldığı yorumu bana çok inandırıcı gelmiyor. Sonuçta topraksız tarımda verilen elementlerin çeşit sayısı bile topraklı tarımda verilenlerden daha fazla...
Ben modern tarımı da savunuyor değilim, modern tarımın da getirisinden çok götürüsünün olduğunu düşünüyorum. Ancak topraksız tarım daha sağlıklı denilince mantıken gerçekçi gelmiyor.
Suni gübrelerin sağlık üzerindeki etkileri konusunda uzman olan veya bilgili olan arkadaşlar var ise bu yöntemin avantaj ve dezavantajlarını daha iyi tanımlayabiliriz.
Saygılarımla,
Bir de topraklı tarım da şöyle bir ihtimal var , en azından suni gübre yerine çiftlik gübresi kullanma ihtimalimiz var ve bu madde bitki için gerekli nerdeyse bütün besinleri içeriyor ve doğal.İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.Dediğiniz gibi başka arkadaşların da yorumlarını da alabilirsek daha ii bilgi edinmiş olacağız.
ayhan 74, nbugay, nihat kb,
Konuyu yeni başlık açmak sureyıle tartışsanız ilgiyle takip edeceğim emin olun yanlız bu başlık ilk okumaya başlayanların ilgi gösterdiği en yogun okuma alan başlık ve 1200 u geçmiş mesaj miktarı.Yeni başlayanlara çokca faydalı ve mesaj arttıkca bi o kadar yorucu.
Saygılarımla
Sn. Nihat kb
Saygılarımla,
Sn. nbugay,
Yukarda koyulaştırdığım satırla ilgili bildiklerinizi paylaşırsan çok memnun olurum. Topraksız tarımda kullanırken hazırladığımız besin eriyiklerinde kullanılan (Örneğin Monopotasyumfosfat, Potasyumnitrat, Mağnezyumsülfat) teknik kimyasalların içerisinde hangi ağır metaller (http://www.food-info.net/tr/metal/intro.htm)var.
Bu konuya mutlaka açıklık getirilmesi lazım. Yoksa sanal ortamda büyük bir bilgi kirliliği oluşuyor.
Sn. nbugay,
Yukarda koyulaştırdığım satırla ilgili bildiklerinizi paylaşırsan çok memnun olurum. Topraksız tarımda kullanırken hazırladığımız besin eriyiklerinde kullanılan (Örneğin Monopotasyumfosfat, Potasyumnitrat, Mağnezyumsülfat) teknik kimyasalların içerisinde hangi ağır metaller (http://www.food-info.net/tr/metal/intro.htm)var.
Bu konuya mutlaka açıklık getirilmesi lazım. Yoksa sanal ortamda büyük bir bilgi kirliliği oluşuyor.
Sn. Sarıcan,
Kimyasal gübre kullanımı konusunda uzman değilim, ben sadece araştırmalarım sonucunda bulduklarımı aktarıp bunlar konusunda uzman kişilerden açıklayıcı bilgiler almak peşindeyim. Sonuçta şu anda uğraştığımız şeyi hobi olarak yapsak ta sağlığımız konusunda riskler var ise bunlarında açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Yukarıda yazdığım ağır metaller konusunda ise okuduğum kaynaktaki yazara olan güvenimden dolayı bunu dile getirdim ve alt detaylarını ben de öğrenme peşindeyim. Size bu kaynaktan bir alıntıyı aşağıda yolluyorum;
"Ancak sayın okurlar biliyor musunuz, 5 yıldır uğraşmama rağmen daha bir tane gübre üreticisinden bile, gübre içerisindeki ağır metalleri gösteren beyan belgesini alamadım, aldırtamadım. Diyelim bu gübre % 28 saf azot evet ancak geri kalan % 72 nedir? Ne kadar kükürt vardır? Özellikle fosforlu gübrelerde hangi ağır metallerden ne kadar var veya yoktur? (Bu noktada, "kimyasalın formülü belli, hesaplanınca geri kalan % 72 bulunur" diyenleri duyar gibi oluyorum. Hayır, burada benim belirttiğim üreticinin bunu beyan etmesi. Hem de hesapla değil analiz ile. Burada aradığımız olması gereken değil, mevcut durumdur) Bunu gösteren hiç bir yazılı dokümana erişemedim. Gübre üreten firmalar bunu sorunca "gübrelerimizde zararlı hiç bir şey yok" ya da "ne yapacaksınız kardeşim gübre firması mı kuracaksınız?" diyorlar."
Tekrardan konu ile ilgili olarak uzman arkadaşlar var ise yardımlarını rica ediyorum.
Sn. mete0838
Haklısınız bunun başka bir başlık altına alınması daha uygun olacak.
Sn. moderator bu yazışmaları yeni başlık altına taşımanız mumkunmu..
Saygılarımla,
furkanyener
23-05-2010, 23:24
arkadaşlar dikkat ederseniz bizim şu dev bal kabagı yarışmalarında abddeki gibi tonluk bal kabakları yok ve burada olması imkansız çünkü bizim kullandıgımız bütün tcari gübrelerin asıl patanti abd ye aittir ve bu gübreler uzun vadede topraklarımızı tarıma elverişsiz hala getirmek bizi dışa bagımlı hale getirmek için yapılır yani ekonomisi tarıma dayalı olan ülkemizde yavaş yavaş dışarıdan mısır bugday getirmeye başladık sadece saglıgımıza degil bizden sonraki tüm neslimize zaralı ama gelin görünki...neyse konu çok uzar siz biraz düşünün bunun üzerinde konuyu çok okuyamadım fakat bunu yazmak istedim
Sn. nbugay,
Elbetteki hiç birimiz mesleğimiz olmayan bir konuda uzman değiliz, olmamızda çok zor zaten. Bütün gayretimiz araştırarak en doğrusunu bulmak. Benim sağlık problemimde var ve bu konuda enaz sizin kadar titizim. Hiç şüpheniz olmasın.
Tarımda sağlığa zarar veren ister topraklı olsun, ister topraksız asıl unsur gübrenin dışında zararlılarla mücadele için atılan zirai ilaçlardır. Bence buna bir çare bulmak lazım. Bir diğer hususta özellikle topraklı tarımda ölçüsüz ve bilinçsizce gübre kullanımından dolayı toprağın belirli elementlere gereğinden fazla doyarak pH dengesinin bozulmasından kaynaklanan üretim kayıplarıdır.
Oysa topraksız tarımda her gübre formülüne uygun miligram mertebesinde tartılarak hazırlanıyor, belirli peryotlarla büyük şirketlerde analiz yapılarak eksilen element ilave ediliyor, küçük işletme veya hobilerde ise (bizim gibi) besin sıvısı tamamen değiştirilerek bitkinin sürekli istenilen pH ve EC (Su içerisindeki elementlerin çözünmüş miktarına bağlı elektrik iletkenliği) değerleri sabit tutulmaya çalışılıyor.
Topraksız tarımda üretilip yurtdışına ihracatı yapılan ürünlerde yapılan kontrollerde hep zirai ilaç artıkları (zirai gübre değil) aranmaktadır. Birde hep şöyle düşünüyorum, bu üretim şekli zararlı bir şey olsaydı herşeyi kılı kırk yararak alan avrupalı gelip bizden tarım ürünü alırmıydı. Bugün topraksız tarım yapan seraların isimlerini bizim yerel marketlerde görmemiz mümkün bile değil. Hepsi yurtdışına satılıyor. Bunun dışında avrupalıda aynı teknikle üretim yapıyor.
Bu sitedeki (http://www.thanetearth.com/video.html) videoları bir izlermisin? Belki için daha rahat eder. Özellikle kendi ürettiğin topraksız tarım ürünlerini gönül rahatlığı içinde yiyebilirsin. Çünki zirai ilaç kullanılmadığından eminsin.
"Bugün topraksız tarım yapan seraların isimlerini bizim yerel marketlerde görmemiz mümkün bile değil."
Sayın sarıcan sizin dediklerinize ek olarak şunu demek isterim yerel marketlerde birçok domates topraksız tarımla üüretilen domateslerdir. şimdi firma adı vermek istemediim ama tonla var.
Saygılarımla,
Sn. Sarıcan;
Tarım ilaçları ve kontrolsüz gübre kullanımı konusunda çok haklısınız. Ancak avrupalı tercih ediyorsa bu ürünlerin tamamıyle zararsız olacağı yaklaşımı şu anda bana uzak geliyor.
Ama yine de topraklı tarımda kontrolsüz zirai ilaç, hormon ve gübre kullanımı ile üretilen ürünlere nazaran belki topraksız tarım tercih edilebilir.
Bildiğiniz üzere, eskiden tüm ürünler doğal yöntemlerle üretilirken sonrasında modern tarım yöntemleri adı altında daha fazla kimyasal gübre, zirai ilaçlar ve hormonlar devreye girdi. Sonuç; insanlar çıkmaz bir noktaya doğru sürüklendiklerini anlayınca geri dönüş çabası başladı ve "Organik Ürün" çılgınlığı ortaya çıktı(çılgınlık diyorum çünkü olur olmaz herşeye "Organik" ibaresini yapıştırmaya başladılar).
Umarım ileride Topraksız Tarım için de aynı sorunlarla karşılaşmayız..
EC değeri konusunda ise aslında sormak istediğim bir şey var; Çok basit olarak EC değeri, suyun içerisine belirli oranlarda eklenen gübrelerin yoğunluğuna göre değişiyor. Yani farklı formulasyonla aynı EC değerleri yakalanabilir. Peki yanlış formulasyonlu bir besini bitkiye verdiğimizde, oranı gereğinden yüksek olan bu maddeler bitki bünyesinde mi toplanıyor yoksa bitki sadece alabildiğini alıp fazlası yine suda mı kalıyor?
Sn. shrub, marketlerde satılan bazı domateslerin(markalı, salkım, arılı, örnek görünümlü temiz domatesler vb) topraksız tarım ürünü olduğunu ben de duymuştum ama ne kadarı doğru bilemiyorum. Bu konuda daha detaylı bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla,
Sayın Bugay topraksız üretim yapan bir çok firma var. Üzerlerinde topraksız tarımla üretilmiştir ibaresi yok.Ama büyük market zincirlerinde çoğu mevcut. üzerinde arılıdır..v.s. yazması onun topraksız olduğunu göstermez. Saygılarımla,
Sn. nbugay,
Bitkilerin gelişimini tanımlayan minimum yasası diye bir yasa var. Aşağıda bir siteden alıp kopyaladım ama siz google da minimum yasası veya kanunu diye yazarsanız yüzlerce bilgiye ulaşabilirsiniz.
Liebig'in Minimum Yasası
1840 yılında Liebig tarafından ortaya konan bu kurala göre, bitkilerin büyümeleri, ihtiyaç duyduğu besin elementlerinden toprakta en az bulunanına bağlıdır. Doğal çevrede bitkiler için gerekli olan elementlerin bir bölümü (karbon, hidrojen, oksijen vb.) bol miktarda bulunduğu halde, topraktakilerin bazıları bitkilerin gereksinimlerini karşılayacak düzeyde bulunmayabilir. Örneğin bor elementi bitki gelişimi için gerekli olmakla beraber, tükendiğinde diğer gerekli elementler bulunsa bile bitki gelişimi durur. Yani bitkilerin gelişimi, topraktaki minimum besin elementiyle sınırlandırılır. Topraktaki minimum besin elementinin azot olduğu düşünülürse, bitki gelişiminin toprakta bulunan nitratın (NO3) miktarına bağlı olarak değiştiği görülür
İlk olarak sadece bitkiler için ortaya konan bu kural, daha sonra tüm canlılar ve tüm ekolojik faktörler için uygulanmıştır. Buna göre herhangi bir canimin gelişimi için diğer faktörler uygun olsa bile, sınırlayıcı olan en olumsuz faktördür.
Sn. Shrub,
Biraz önce yukardaki yazdıklarımı okuyunca eksik ayzdığımı farkettim. Ben topraksız tarımın dev şirket veye markalarını yerel marketlerde zor göreceğimizi vurgulamak istemiştim.
Selamlar...
Küçük bir sorunum var. Marul tohumlarımı ekeli 4 gun oldu. Bugün itibari ile 2 cm. olanlar dahi var. Cam kenarında olmalarına ve saat 12:00 dan gun batımına kadar guneslenmelerine rağmen boya gidiyorlar. Bu fideleri nasıl kurtarabilirim? İlk çıkan yapraklara kadar tekrardan torfla kaplasam işe yarar mı ?
Teşekkürler şimdiden...
Sayın ustalarım,çok çok amatörce bir şeyler üretmeye çabalıyorum.Diktiğim bazı ürünlerde anlamadığım bazı durumlar oluştu.Bunları çözmeme yardımcı olursanız sevinirim.10 gün kadar önce domateslerimin koltuk alma sorununu sayın Yılmaz hocam erken demişti.Dün alttan uca kadar aldım ama tepeyi bıraktım.Doğrumu yaptım?Bir buçuk ay önce tohumdan ürettiğim domatesim koyabilirsem resimde göreceğiniz durumda.Acaba normallermi?Ayrıca aynı zamanda tohum olarak ektiğim salatalık çiçek açıyor ama dökülüyor.Bazı yapraklarının üzerinde su damlacığı motifinde kabarcıklar oluştu.Ne yapabilirim?Lütfen yardım....
İlk resim de çileklerim.Görünmüyor gerçi ama onlarda da yaprak harici bir oluşum var.Fide olarak almıştım böylece duruyorlar.
Bu arada ilk söylemem gerekeni sona bıraktım.Kusura bakmayın.Ben güneş gören 2 metre kare cam önünde damla sulama , taşıma su yöntemiyle üretmeye çabalıyorum.Sayın Kudret hocamdan aldığım ec metre ve kağıt ph ölçerimle.Yeri gelmişken bir sorumda şu;3-4 gün önce saf suyla yıkadığım ürünlere besinli sularını verdim.Ancak sabah suyun ec değerini ölçtüğümde verdiğim andaki değerle karşılaştım.Ph değeri düşmüştü.Bitki besin almıyor sanırım , nedeni nedir acaba?
Sn. nbugay,
Bitkilerin gelişimini tanımlayan minimum yasası diye bir yasa var. Aşağıda bir siteden alıp kopyaladım ama siz google da minimum yasası veya kanunu diye yazarsanız yüzlerce bilgiye ulaşabilirsiniz.
Liebig'in Minimum Yasası
1840 yılında Liebig tarafından ortaya konan bu kurala göre....
Bilgi için teşekkürler sayın Sarıcan...
Sayın Sarıcan epeyce raflarda yer tutuyorlar rahat olun:)
Herkese merhaba,
Bu yıl balkonumda tekrar deneme yaptım, işte resimler ve ayrıntılar.
http://img690.imageshack.us/img690/5333/img0839k.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/6139/img0850u.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/7860/img0848sx.jpg
http://img41.imageshack.us/img41/8896/img0842o.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/7688/img0840g.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/5730/img0851at.jpg
* Balkonum doğuya bakıyor, öğleye kadar güneş alıyor, çok fazla rüzgar almıyor.
* Saksılarımda cocopeat, perlit ve normal toprak karışımı (aynı ölçülerde) var. (Normal torf, iri kum, toprak ile de olabilir)
* Nisan ilk haftasında hazır aldığım 3 domates, 1 sivri biber, 3 patlıcan fidesiyle dikim yaptım. Bence fidelerin asıl yerlerine dikim yapılmadan önce iyice pişkinleşmiş olması( 10 cm uzunluk, kurşun kalem kalınlığı, koyu yeşil renk) önemli. Fide döneminde iyi güneş almamış, boyu çok uzamış cılız fideler iyi olmuyor.
* Her saksıyı yaklaşık olarak 2-3 günde bir 5 litre besinli suyla sabahları suladım. Burada dikkat ettiğim nokta, su miktarını saksının altından su gelecek ancak saksının altındaki hazneden taşmayacak şekilde ayarlayabilmekti. Ayrıca tekrar sulamayı katı ortam iyice kurumadan hafif nemliyken yaptım.
* Besinim sayın envorun reçetesiyle 2-2,5 EC, ve 6-6,5 PH.
Bence çok fazla otomasyona girilmeden, iyi ışık alan, çok fazla yağmur ve rüzgar almayacak bir balkonda ve besinli sulamayla herkes sebze yetiştirebilir. Tabi bu gece sıcaklıklarının 7-8 derecenin altına düşmemeye başladığı ilkbahar döneminden kışa kadar yapılabilir.
Sayın Sarıcan epeyce raflarda yer tutuyorlar rahat olun:)
Geçen hafta Metro Gross Markette AGROBAY' ın Beef domatesini görünce dayanamadım aldım bir kasa. Doya doya gönül rahatlığı ile yedik. Keşke hep menşeini bildiğimiz ürünler yiyebilsek. Çokta lezzetliydi, neredeyse tanesi 350-400 gr her tarafı pırıl pırıl tertemiz domateslerdi.
Sn. Akya,
Bu biraz da Fethiye' nin ikliminden kaynaklanıyor herhalde. Istanbulda bu verimi yakalamak biraz zor. Domateslerin cinsini biliyormusunuz?
Herkese merhaba,
Bu yıl balkonumda tekrar deneme yaptım, işte resimler ve ayrıntılar.
http://img690.imageshack.us/img690/5333/img0839k.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/6139/img0850u.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/7860/img0848sx.jpg
http://img41.imageshack.us/img41/8896/img0842o.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/7688/img0840g.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/5730/img0851at.jpg
* Balkonum doğuya bakıyor, öğleye kadar güneş alıyor, çok fazla rüzgar almıyor.
* Saksılarımda cocopeat, perlit ve normal toprak karışımı (aynı ölçülerde) var. (Normal torf, iri kum, toprak ile de olabilir)
* Nisan ilk haftasında hazır aldığım 3 domates, 1 sivri biber, 3 patlıcan fidesiyle dikim yaptım. Bence fidelerin asıl yerlerine dikim yapılmadan önce iyice pişkinleşmiş olması( 10 cm uzunluk, kurşun kalem kalınlığı, koyu yeşil renk) önemli. Fide döneminde iyi güneş almamış, boyu çok uzamış cılız fideler iyi olmuyor.
* Her saksıyı yaklaşık olarak 2-3 günde bir 5 litre besinli suyla sabahları suladım. Burada dikkat ettiğim nokta, su miktarını saksının altından su gelecek ancak saksının altındaki hazneden taşmayacak şekilde ayarlayabilmekti. Ayrıca tekrar sulamayı katı ortam iyice kurumadan hafif nemliyken yaptım.
* Besinim sayın envorun reçetesiyle 2-2,5 EC, ve 6-6,5 PH.
Bence çok fazla otomasyona girilmeden, iyi ışık alan, çok fazla yağmur ve rüzgar almayacak bir balkonda ve besinli sulamayla herkes sebze yetiştirebilir. Tabi bu gece sıcaklıklarının 7-8 derecenin altına düşmemeye başladığı ilkbahar döneminden kışa kadar yapılabilir.
merhaba sebzelere imrenerek bakıyorum..tebrik ederim..topraksız tarım konusunda son derece cahil biriyim..fakat en merak ettiğim verdiğiniz besinler sebzelerin tadında değişikliğe yol açıyormu? yani bizim marketten pazardan aldığımız elma gibi domates ,tatsız salatalıklar gibimi ..
Volkan Kesici
06-06-2010, 01:05
Topraksız tarım doğru yapıldığında ürün kalitesinde düşmenin aksine yükselme oluyor.
Sebzelerin tadının eskisi gibi olmamasının ise iki nedeni var: Birincisi yetiştiricinin seçtiği türlerle ilgili. Ticari nedenlerden ötürü, lezzet ve aroması yüksek türlerden çok, nakliyeye, depolamaya ve hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli türler tercih ediliyor.
İkinci neden ise tad ve koku alma duyumuzun yaşımız ilerledikçe azalması. Özellikle sigara tad alma duyumuzu %30 oranında köreltiyor. Hiç sigara içmemiş biri bile 70 yaşına geldiğinde tad alma duyusunu %50 oranda kaybetmiş oluyor. Bu yüzden "Nerde eski domatesler" sözü muhtemelen bundan 100 yıl önce de kullanılıyordu. Malesef yapacak birşey yok :)
Verdiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim. syg :p
Topraksız tarım mayalardan kalma bir teknik, şuan kimyasal gübreler kullanılıyor o ayrı ama Tat koku bence tohum cinsinden kaynaklanmakta , Organik kayısı ve limonla biz çok kez karşılaştırma yaptık köyde, tat ve koku olarak fark yok fakat farklı türünde hep fark olur.Daha sulu ,daha lezzetli ,daha yumuşak , daha aromalı vs..
Sn. Akya,
Bu biraz da Fethiye' nin ikliminden kaynaklanıyor herhalde. Istanbulda bu verimi yakalamak biraz zor. Domateslerin cinsini biliyormusunuz?
Sayın Sarıcan, domateslerin iki tanesi salkım, 1 tanesi standart domates çeşitlerinden. Bence İstanbul ya da diğer yerlerin Mayıs-Haziran sonrası iklim koşulları buranın nisan koşullarıyla aynıdır. Bu dönemlerde yapılan dikimlerde, çok fazla rüzgar almayan, 6-7 saat direkt güneş ışığı alanbalkonlarda , pişkin fidelerle ve besinli suyla yapılan denemeler büyük olasılıkla başarılı olur diye düşünüyorum.
Kudret Tezel
08-06-2010, 13:55
Sevgili arkadaşalar, çeşitli sebeplerden dolayı baya uzayan yılan hikayesi nihayet bitti. sistemi kurdum cumartesiden bu yana gayet güzel çalışıyor. daha çok resim paylaşmak istedim,birkaç gündeki değişikleri gösterecektim, Ancak yağmur okadar şiddetli yağıyorki resim çekmeye fırsat vermiyor. Bu işe başladığımdan bu yana idaalim olan bir işi gerçekleştirdim. Bundan sonra topraksız tarıma daha büyük katkılarda bulunabilceğimi umuyorum.
Sevgili arkadaşalar, çeşitli sebeplerden dolayı baya uzayan yılan hikayesi nihayet bitti. sistemi kurdum cumartesiden bu yana gayet güzel çalışıyor. daha çok resim paylaşmak istedim,birkaç gündeki değişikleri gösterecektim, Ancak yağmur okadar şiddetli yağıyorki resim çekmeye fırsat vermiyor. Bu işe başladığımdan bu yana idaalim olan bir işi gerçekleştirdim. Bundan sonra topraksız tarıma daha büyük katkılarda bulunabilceğimi umuyorum.
Kudret Abi ellerine sağlık. Ne zamandır böyle güzel bir haber bekliyordum. Resimleri merakla bekliyorum.
gazeteci28
08-06-2010, 14:20
Üstad tatlı geldiniz. Kaç zamandır özletmiştiniz kendinizi. Yeni sistemle ilgili resimleri, sabırsızlıkla bekliyoruz. Keşke bir kaç gün sonra resimlerle beraber mesajınızı yayınlasaydınız. Resimler yayınlanana kadar çatlarım şimdi. :)
Kudret Tezel
08-06-2010, 14:28
Sevgili gazeteci, bu mesajın ilk yayınlanması gereken yerin'' topraksız tarım için otomatik düzenek hazırlanması''sayfalarının uygun olacağını düşündüm ve ilk resimleri oraya koydum bakabilirsiniz.
gazeteci28
08-06-2010, 14:32
Evet haklısınız sistemle ilgili bilgi ve mesajlar bu linktedir. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8325)
Öncelikle bu sitedeki paylaşımlar ve Kudret Beyin katkılarından dolayı teşekkür ederim.Buda benim topraklı ve topraksız tarım denemelerim paylaşmak istedim.Topraksız düzeneği dün tamamlayıp besin suyunu verdim. :eek:
Volkan Kesici
28-06-2010, 14:54
Merhaba arkadaşlar,
Balkonda tarım başlangıcımı ekledim resimleriyle. Önerileriniz, yanlışlarım ve eleştirileriniz benim için çok önemli. Kısmet olursa seneye bir sera kurmayı planlıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...ks%FDz+tar%FDm
Kontrol edebilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Bu şekilde başkalarının konularına kendi konunuza yönlendiren ilgisiz mesajlar atmak forum adabına pek uygun değil. Açtığınız konu yeni olduğundan zaten üst sıralarda görünüyor. Merak etmeyin, ilgili herkes okuyacaktır.
Merhaba arkadaşlar,
Balkonda tarım başlangıcımı ekledim resimleriyle. Önerileriniz, yanlışlarım ve eleştirileriniz benim için çok önemli. Kısmet olursa seneye bir sera kurmayı planlıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...ks%FDz+tar%FDm
Kontrol edebilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Kudret Tezel
20-07-2010, 12:01
Merhaba sevgili arkadaşlarım, şu an KDZ ereğlideyim ,dün kardeşimin yazlığında kurduğumuz yaklaşık 10 m2 lik bir topraksız tarım parkurundayım, ve domatesleri salatalıkları izledim . 25 tane kadar salatalık topladım inanın mükemmel. kardeşim bunun gibi en az 5-6 defa topladığının söylüyür. boyları yaklaşık 20-22 cm kadar ve tatları gerçekten harika, domateslerde kızarmak üzere. Herkese bol hasadlar dilerim.
*** kudret bey yazılarınız ne zamandan beri takip ediodum bilgilerinz bize yön gösteriyor.Kdz ereğlili olduğunuzu bilmiodum benim için büyük bir şans bende ereğliliyim yaptıklarınızı yerinde görmek ve sizinle tanışmak isterim mümkünse saygılar..
*** kudret bey yazılarınız ne zamandan beri takip ediodum bilgilerinz bize yön gösteriyor.Kdz ereğlili olduğunuzu bilmiodum benim için büyük bir şans bende ereğliliyim yaptıklarınızı yerinde görmek ve sizinle tanışmak isterim mümkünse saygılar..
Sayın ascona;
Ben bu sene topraksız tarım ile tanıştım. Ve Ereğli'deyim. Şayet vaktiniz olursa bende sizinle tanışmak isterim. Sayın Kudret TEZEL arada bir memlekete uğruyor. Geldiği zamanlarda mümkün olduğunca Ereğli'deki topraksız tarım hobicileri ile beraber bir araya geliyoruz. Umarım sizinle de tanışır ve sohbet ederiz. Çalışmalarınız varsa başarılar dilerim.
Saygılarımla,
Sayın ascona;
Ben bu sene topraksız tarım ile tanıştım. Ve Ereğli'deyim. Şayet vaktiniz olursa bende sizinle tanışmak isterim. Sayın Kudret TEZEL arada bir memlekete uğruyor. Geldiği zamanlarda mümkün olduğunca Ereğli'deki topraksız tarım hobicileri ile beraber bir araya geliyoruz. Umarım sizinle de tanışır ve sohbet ederiz. Çalışmalarınız varsa başarılar dilerim.
Saygılarımla,
Ayhan bey bnde topraksız tarıma bu değerli site ve sizin gibi bilgi sahibi arkadaslar sayesinde basladım daha yeniyim ama beni bu merak sürüklüyor ve birşeyler yapmak istiyorum yapılan işi yerinde görmek en iyi uygulamadır sanırım bnde sizinle tanışmak isterim cep telimi veriyim 0536 370 6029 saygılar..
Arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım. Çok güzel, dolu bir forum oluşturmuşsunuz ellerinize sağlık. Hobi amaçlı topraksız tarımla ilgilenmeye çalışıyorum. Bir sorunum var pH'yı 5.8-6.5 arasında tutmak gerekli olduğu için solüsyonumun pH'sını 6.1'e ayarladım fakat bitkilerin altındaki sölüsyonu oksijenledikçe (gazladıkça) pH yukarıya doğru çıkıyor şuan 8'e yaklaştı, ne yapmalıyım, fazla gazlıyorum yoksa biraz daha mı asit eklemeliyim, ne yapabilirim? Teşekkürler.
Depodaki solüsyonda pH'nın düşük olması yeterli değil heralde, bu pH aralığına bitkilerin altındaki solüsyonun pH'sını getirmek gerekli değil mi?
Sayın Kudret bey, sizden aldığımız pempe, çeri domates fideleri büyüdüler ve Kudret amcalarını, ağaçlar net üyelerini selamlamak ve ramazan bayramlarını kutlamak isterler. İyiki varsınız Kudret hocam vede şifalı suyu.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21811
Kudret Tezel
02-09-2010, 23:15
Ellerinize emeğinize sağlık sayın martı1, söylenecek bir şey yok. Gerçekten herşey çok güzel.Kutlarım.
Ancak burada önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum.
Sayın arkadaşımız rençberdede birdaha pembe domates ekmiyeceğini söylemişti, Verimin düşük olmasından, yakınmıştı. Besin eriyiği olarak aynı gün veya bir gün farkla size ve sayın rençberdedeye üçlü sistem besin kiti ve fide vermiştim. fideler aynı , besin eriyiği aynı tek fark gün ışığı. Sizinkiler terasta sn rençberdede nin pembeleri balkonda , Burada gün ışığının fonksiyonu bütün açıklığıyla görünüyor sanırım.
Bu konu hakkında sizdenden ve sn rençberdede dende yorum bekliyoruz.
tamercalikoglu
03-09-2010, 18:54
Bu yaz başı kurduğum hidroponik(aeroponik) sistem deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bütün kış evimin çatısında tohumdan yetiştirdiğim iki biber fidesi ile ilk deneyimime başladım. Rezervuar olarak plastik bir kutu, ince bir hortum, bu hortuma bağlı iki adet sulama başlığı, bir çamaşır makinası motoru, bir zaman ayarlayıcı, ve 70W’lik bir Metal Halide lamba kullandım.
169018
Çamaşır motoru sabah 9 ile akşam 9 arasında saatte 15 dakika süreyle rezervuar içindeki suyu saksı altlarına püskürttü, dökülen su rezervuar içinde kaldı, kapalı devre şeklinde resirkülasyon sulama devam etti. Sulama başlığı seçiminde arzuladığım pulvarizasyonu sağlamak için birkaç farklı başlık denemem gerekti. Su sirküle olduğu ve buharlaşmada çok az gerçekleştiği için besin kiti ve su harcamam oldukça düşüktü. Fidelerin gelişme hızından çok heyecanlanarak baharda daha büyük bir proje ile domates yetiştirmeye karar verdim.
Şubat ayında diktiğim domates tohumlarını mart sonuna doğru hazırladığım yetiştirme ortamına aktardım.
Kışın yaşadığım biber deneyiminden ve forumda yazılanlardan yararlanarak 150 lt su kapasiteli ve 8 başlıklı yeni bir rezervuar kurdum. Bu ölçekte pulvarizasyonu sağlamak için yeni bir motor aldım. Saksıları büro malzemesi olarak kullanılan delikli kalemliklerden oluşturdum. Saksıları üzerine yerleştirmek için, bina cephe kaplaması olarak kullanılan alimünyum-plastik içeren dayanıklı bir malzeme tercih ettim. Rezervuara kablo kanalını iki sıra halinde monte ettim ve bunun içerisine püskürtme başlıklarını taktığım hortumu yerleştirdim.
169023
169024
Pulvarizasyon mükemmel oldu. Ancak ilerleyen günlerde başlıkların tıkanması nedeni ile daha geniş delikli olan başlıklarla, suyu rezervuar çeperlerine yüksek başınçla çarptırarak suyun pulvarize olmasını tercih etmem gerekti. Ayrıca motorun rezervuardaki suyu çeken borunun ucuna birkaç kat şeklinde kadın çorabı ile kaplı bir filtrasyon sistemi de ekledim. Zaman ayarlayıcı olarak 24 programlı ve dakika ölçeğinde ayarlama yapabilen bir model kullandım. Yarım saatte bir 3 dakika(Yine sabah 9 -akşam 9 arasında çalıştı) şeklinde başladım. Sıcaklar bastırınca sulama süresini önce 4 dakikaya sonra 5 dakikaya çıkardım. Yaptığım ankete göre komşular motor sesinden rahatsız olmadılar(ya da ben öyle umuyorum).
Klasik ve pembe domates tohumlarından 16 fide ile işe başladım ama günler geçtikçe tahmin edeceğiniz nedenlerle fide sayısını 6’ya kadar düşürmem gerekti. Hiç budama ve koltuk alma yapmadım.(Forumda yazılanlardan ve domateslerin oturak tipi olduğunu varsayarak). Ancak geldikleri boyuta baktığımda fidelerin sırık tip olduğunu sanıyorum. İlk hasatı aldıktan sonra budamaya başladım ve sanırım bunun verime oldukça katkısı oldu.
169025
169026
Yazın en sıcak olduğu dönemlerde 3 günde bir 45 lt kadar su-besin eklemem gerekti. EC değeri buharlaşmanın yoğun olduğu dönemlerde 4’e kadar çıktı. Su/Besinli Su oranını(takviye dönemlerinde 30 litre besinli su ve 15 litre su şeklinde) artırarak bu değeri yavaş yavaş 2 civarına düşürüyordum. PH değeri tampon çözeltisi kullanmama hiç gerek kalmayacak kadar stabildi. Su kalitesi, sanıyorum püskürtme nedeni ile sağlanan yüksek oksijen seviyesi nedeni ile hep iyiydi ve rezervuarı tamamen temizlemem hiç gerekmedi(Gerekseydi bunu nasıl yapardım ayrı konu)
Baharın sonuna doğru beyaz örümcek ve yaprak biti saldırısı ile sadece mekanik olarak mücadele ettim. Sabah ve akşam 5 dakikalık vizitlerle bu haşerelere verdiğim zararın 20-30 uğur böceğinin vereceğinden daha aşağı olmadığını sanıyorum.
Bu arada tüm bu süreci birlikte paylaştığım arkadaşımın gerçekleştirdiği 8 kişilik bir lezzet anketinde(katılanlara kabukları soyulmuş olarak üç ayrı tabakta domatesler tattırıldı, yetişme ortamları ve tipleri ile ilgili bilgi verilmedi) 1. Sırayı hidroponik pembe domates, 2 sırayı hidroponik klasik domates, 3. Sırayı Ayaş domatesi aldı. İşin ilginç tarafı birbirinden habersiz olarak lezzet anketine katılan sekiz deneğin tümünün aynı sıralamayı yapması oldu.
Son olarak Kudret bey’e verdiği teknik bilgilerden ve destekten ötürü ayrıca çok teşekkür ediyorum.
Tamer Çalıkoğlu
ertugrulgazi
15-09-2010, 00:01
Sayın Kudret Bey
Yazılarınızı Takip etmeye çalışıyorum.
Amaç : Kışın Güneydoğuda Domates Yetiştiriciliği
Konu : Köklerin Isıtılması İle Isıtma Maliyetlerinin Düşürülüp Üretimin Artması.
Elimdeki İmkanlar Ve Tecrüblerimiz : Yazın Dolmalık Biber Yetiştiriciliği
Torfta Fide Yetiştiriciliği
200 Dönüm Düz Taşsız Kırmızı Toprak Arazi
Kuyudaki Su 7,2 Ph saatte 75 Ton Su Alabiliyorum.
120 Tonluk Sulama Havuzu
2 Kişilik İş Gücü
Alçak Tüneller
Heves ve Öğrenme Arzusu
Yağmurlama Boruları ve Basınçlı Motorlar.
Düşüncem : Gaziantep'te Kışın Örtü Altında Akan Su kontrolünde domates yetiştirmek istiyorum. Devir daim yaptırmış olduğumuz su ile bitkinin kökleri optimum sıcaklıkta tutulursa, sera içerisinde de gece sıcaklığı 3 derece civarında bulundurulabilirsek bu durumda bitki gelişimi sizce nasıl olur. Bitki daha çok stresemi girer yoksa kökler çalıştığı için gelişme devam mı eder. Bu arada bulunmuş olduğumuz bölgede kar bir kaç yılda bir yağar. Yanıt Veren İlgilenen arkadaşlar Şimdiden Teşekkür Ederim
Saygılarımla
Murat Özkılınç
nihat mutluoğlu
18-09-2010, 22:42
merhab kudret bey , ben bir yıl önce bu sitede misafir olarak yine sizin yazılarınızı okumaktaydım. uzun bir aradan sonra bugün siteye üye oldum, en büyük hayalim durgun su kültürü ile deneyler yapıp bunu ticari amaçlı büyütmek ve şu anda en çok merak ettiğim altın çilek diye isimlendirilen çileği durgun su kültüründe yetiştirebilirmiyim bu konuda bana yardımcı olurmusunuız. saygılar.
Kudret Tezel
18-09-2010, 23:36
Aramıza hoşgeldiniz sayın nihat mutluoğlu.sitenin eski bir izliyeni olarak fazla zorluk çekmiyeceğinizi düşünüyorum. Tabii ki her bitki gibi altın çilekte topraksız tarım yöntemi ile yetiştirile bilir. Ben bu sene terasımda 6 kök altın çilek yetiştirdim. ve 6 kökten 700gr+ meraklı payı hariç (onların nekadar götürdüklerini bilemiyorum) altın çilek aldım. Mukayese etmek için Eminönünden aldığım altın çileklerden daha dolgun lardı. onların 30 adet i 92gr gelirken benimkilerin 15 tanesi 52 gr dı, ancak bu farkın sebebini kesin söylemek zor olur . Kuruma faktörü olabilir ama beslenme faktörünün etkili olduğunu düşünmek sanırım çok yanlış olmaz.
altın çilek (yer kirazı ) çok nazik bir bitki.Rüzğarsız bir yerde denemenizi öneririm. Rüzğar bazı meyveli dalları kaybetmemize sebep oldu.Kırılmaya karşı çok dikkat istiyor,ve mutlaka desteklenmesi ( ip veya sırık gibi) gerekiyor. Bunun dışında bir zorluk arzedeceğini sanmıyorum. Ben katı ortam (coco pead + perlit ) da yetiştirdim, ve manüel suladım. önümüzdeki sezon tohumdan yetiştirmeğe çalışacağım.
Hayelinize ulaşmanız dileğiyle başarılar dilerim.
Kudret Tezel
19-09-2010, 09:42
Sayın ertugrulgazi, sorunuzu o bölgelerde domates tarımı yapan arkadaşlarımız daha doğru olarak cevaplandırılar diye bekledim ama şimdiye kadar cevaplıyan olmamış, olacağından eminim. ama bana göre bütün ekolojik şartları bir yana bırakalım, ortam sıcaklığının 3 dereceye düştüğünde kök bölgesini optimum sıcaklıkta tutmak,ve akan su sistemini ısıtmak maliyet açısından çok uygun olmaz diye düşünüyorum. suyu neyle ısıtmayı düşünüyorsunuz. Enerji kaynağı nedir.Olduğunuz bölgenin iklimi hakkında daha açıklayıcı bilgi verebilirmisiniz. Gaziantep, akdeniz ikliminden kara iklimine geçiş bölgesinde. yazları sıcak ama akşamları serin, kışları ılık gecen bir iklime sahip bölgemiz. Yükseklerde iklim kara iklimine döner ve sertleşirmiş. siz bu iklimin neresindesiniz.Bu teknik bilgilerin mutlaka çok iyi incelenmesi lazım.İklim konusunda istatistiki bilgiler çok önemli. Domares ısıya hassa bir bitki, slcaklığın 10 derecelerde olması hormon kullanımını gerektiriyor.eksi 1-2 lere düşmesi de bitkiyi tamamen öldürüyor. Çevre sıcaklığının 3 dereceye düşmesinin normal olması burada mutlaka don hadisesinin yaşanacağına işarettir.10 derecenin altında domates zaten gelişmiyor.Bence şartları çok iyi incelemek lazım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.