View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Kudret Tezel
20-10-2007, 22:08
Bizim konumuz topraksız tarım, toprağı gübrelerle takviye ederek verimi artırmak veya kaliteyi yükseltmek değil, örneğin plastik talaşta,kumda,suda,yani hiç besin değeri olmayan bir ortamda,bitkinin istediği bütün besinleri onun istediği gibi hazırlayarak,sağlıklı,kaliteli,ve yüksek verimli bitkiler yetiştirmek.Gerek tekil,gerek kompoze, gerek damlama sulama gübreleri,toprağı takviye içindir. Topraksıztarım için yeterli olamaz.
durustsahtekar
05-11-2007, 22:47
arkadaşlar Kudret Tezel inde bahsettiği gibi besin olmayan ortamlara besin takviyesi yapılarak yapılan yetiştiricilik bahsedilen.kimsenin söylediği yalnış değildir.ancak bahsedilen bazı kompoze gübreler bu tarıma yeterli değildir.bunuda belirtmek isterim.
kendim bu sektörün içinde çalışma imkanı buldum.sizlere bi kaç resim sunmak istiyorum ki anlatılanların daha açık olması amacıyla.resimlerdeki üretim balkon içinde uygun değillerdir.bilgi almak istiyen arkadaşlarıda bu başlık altında görmek ve paylaşımlarda bulunmak gerçekten çok hoş.şimdiden teşekkürler.
[/URL]
130809
ekte birkaç resimdaha bulabilirsiniz.
[URL]http://rapidshare.com/files/67700018/resim.zip.html (http://img239.imageshack.us/my.php?image=hpim0684az3.jpg)
Kudret Tezel
12-11-2007, 22:41
Sevgili deniz akvaryumu,Bütün dünya çoktan topraksız tarıma geçti,biz çok geri kaldık.
İnşallah bundan sonra hızlanırda farkı kapatırız.
Kudret Tezel
12-11-2007, 22:44
Feriha hanım,eğer bu işin tadına varmak için birazıcık gayret sarf ederseniz emin olun vaz geçemessiniz.
denizakvaryumu
13-11-2007, 07:44
Yukarda linkini verdiğim şirket, ahududuları da topraksız yetiştirip ihraç ediyor...
İşin açıkçası ben sadece sebzelerde - otlarda bu iş olur diye sanıyordum, üzümsüler de topraksız yetiştiğine göre, yakında meyvelerde de topraksıza geçilebilir.
Bir karış toprağı olmayan biz şehirlilere gün doğdu...yeter ki güneş gören teras-balkon olsun...
Kudret Bey bu konu sanıldığından çok daha önemli, sizi takip ediyorum :)
Ben anlamadım saksıdakiler toprak değil mi?
Ayrıca bu şekilde yetişen meyve sebze ne kadar sağlıklı?
Kudret Tezel
13-11-2007, 11:30
Sevgili Kaju,
Şu anda bütün dünya topraksız tarım yapıyor, topraksız tarımı tercihlerden biride daha sağlıklı daha hijyenik, daha lezzetli ürünler yetiştirmek. Ve de daha ekonomik bir maliyet.
Birde şu sorduğunuz varya (saksılardaki toprak değil mi?), toprakta olabilir önemli olan bitkiyi ayakta tutabilmektir. Küçüçük bir saksıda, içinde en verimli toprakta olsa büyük bir bitkinin beslenip büyüye bileceğini düşünmek yanlış olur. O halde bitkinin beslenmesi için gerekli besinleri dışarıdan ilave, takfiye etmemiz gerekir. Biz bitkinin istediği besinleri biliyor isek demekki taşıyıcı ikinci sırada önemli bir şey. Bunun için çok değişik materyeller kullanılıyor. Örneğin kum, çakıl, perlit, pomza, camyünü, kayayünü vs. Bunların bazılarında hiç besin değeri yok, bazılarında ise çok az ve birçok bitkide su kültürün de yetiştiriliyor, yani sadece besin eriyiği içinde.
Atomkkarınca
14-11-2007, 15:26
Mesajlarınızı bir süredir takip ediyordum. Şimdi aranızdayım. Bahçe ile amatörce uğraşıyorum ve bulabildiğimce kitaplardan bilgimi arttırıyorum. ****** sayın arkadaşımız Kudret Tezel gibi değil. Anladığım kadarıyla. Sayın Tezel'in Kimyayı çok iyi bildiği yazılarından, öğretici bir meziyete sahip olduğu da kişilere hitap edişinden anlaşılıyor. Belirttiğim gibi ben amatörce başladım bahçemde birşeyler yetiştiriyorum. Doğanın eli çok açık. Dolayısıyla hiç bakmasanız da size birşeyler veriyor.
Oysa toprak olmadan birşey alabilmek ilginç. Benim Sayın Tezel'den ricam; mümkünse bana yol göstermesi ve demesi ki: X domatesi tohumunu X malzeme içerisine koy. Göndereceğim A karışımı X litre suya karıştır ve her gün 1/4 litre X malzemeye dök. X gün buna devam et sonra alacağın neticeye göre ben sana tekrar B karışımı göndereceğim ve artık sende topraksız tarıma adım atmış olacak ve pratik yaparkende teorik bilgi kazanacaksın çünkü karışımları gönderirken içeriğini de sana dökümlü olarak anlaşılır izahı ile vereceğim. Bence amatörler için bu yol daha iyi olmaz mı?
Kudret Tezel
14-11-2007, 20:31
Sevgili Atom karınca, aramıza hoş geldiniz. İltifatınıza teşekkürler, biraz abartmışsınız. Kimyayı çok iyi bilen değil, yaptığım işi bilerek yapmayı seven bir kişiyim.
Mesajlarıma başlarken bu işe gönül verenlerin birgün topraksız tarım uzmanı olmamaları için bir sebep olmadığını söylemiştim, ancak geçecek sürece siz daha değişik bir açıdan bakıyorsunuz yani öğrenerek yapmak yerine, yaparak öğrenmek. Bu da öğrenmenin bir yolu, ancak sizden ricam verilen bu temel bilgileri alarak işe başlamak. İleride daha çok deneyerek öğrenilecek konular var.
denizakvaryumu
15-11-2007, 10:08
Kudret Bey,
zannedersem aktif sistem-su kültürü içinde büyütme olacak...
Pasif sistem olan Perlit,pomza vs.de yetiştirmeyi neden tercih etmediniz?Bu sistem yeni başlayanlar için daha kolay değil mi?
Kudret Tezel
15-11-2007, 16:30
Sevgili Deniz akvaryumu, her sistemin kendine göre kolaylıkları ve zorlukları var. Katı agregat sisteminde bitkiyi ayakta tutmak tabiiki çok kolay, benim balkonum gibi açık ve rüzgarlı bir ortamda tabiiki tercih edilecek sistem diye düşünüle bilir ama balkon şartlarında saksıları veya tekneleri boşaltmak, onları elemek, kök parçacıklarını ayırmak, teknelerin altına suyu süze bilmek için serdiğiniz kalın çakıltaşlarını ayırmak, yeniden teknelere koymak, hadi hepsi neyse severek yapıyorsunuz birde kullandığınız agregatın siterilizasyonu var. Tabiiki
hepsi tercihe bağlı ama amatörce yaptığınız topraksız ortamda bitki yetiştirirken, bitkinin kökünüde izlemek bilgi birikimi açısından önemli. Bu işi ilk denediğim sene drenaj borusunun tıkanması yüzünden bir teknedeki patlıcan fidelerim öldü. Önemli olan sistem ne olursa olsun yaptığınız işten zevk alabilmeniz, zaman içinde nasıl olsa en kolayı tercih edilecektir.
denizakvaryumu
15-11-2007, 17:47
Kudret Bey,
Yazdığınız gibi su kültüründe bitki yetiştirmek aslında daha çok zevk veren bir uğraşı... Gerçek topraksız tarım terimini de hak ediyor.
Fotolarınızı bekliyoruz. Yazılanların tam olarak anlaşılması için, fotoğraf eğer olmazsa basit bir çizimle desteklenmesi bizlerin olayı net olarak anlamasına çok yardımcı olacak.
Teşekkürler.
zooteknist
21-11-2007, 22:23
Ayrıca çok ilgimi çeken bir konuyla uğraşıyorsunuz. Merakla takip ediyorum. Topraksız tarım hakikaten müthiş bir olay.
Kudret Tezel
22-11-2007, 09:52
Arkadaşlar, ben konuyu bu sayfada irdelemek istiyorum. Amacımız balkonda topraksız kültürle sebze yetiştirmek mi? Yoksa topraksız kültürü öğrenerek, bilerek sebze yetiştirmek mi?
Ben başından beri bir işin ruhunu bilmekten bahsediyorum, eğer sizin herşeyiniz tamam da iş sadece malzemeye kaldı ise uzaklara gitmeyin her markette bahce reyonları, her reyondada kutu kutu gübreler var. Alalım bir kaç kutu, karıştıralım istediğimiz formülü hazırlıyalım....
Haa bunu yapamıyorsak Ne olursunuz şu işi öğrenelim. Dünya nereler gitmiş biz nerelerdeyiz. Sevgili arkadaşlarım sakın yalnış anlamayın, ben bu işin karıyerini yapmış uzmanı değilim kendi çapımda gece gündüz çalışarak bir şeyler yapmak edindiğim bilgileride bu işe gönül verecek, bilgiye omuz verecek insanlarla paylaşmak istiyorum.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Atomkkarınca
22-11-2007, 12:02
Sn. Tezel
Size ve bilginize güveniyorum..şayet sorularımla sizi ben üzdüysem özür dilerim..gayem buradan sizlerle yapacaklarımızı ve yaptıklarımızı paylaşmak.. hepimizin imkanları iyi ki böyle konularla ilgilenip araştırabiliyoruz..
Sizin de dediğiniz gibi büyük marketlerde, fuarlarda ve
tabi ki internet sitelerinde çoook ama çok şey var.. ama gel gör ki tam bilgi pratik ve tecrübeyle ancak kazanılabiliyor.. misal tohumu alıyorsunuz, ekim periyotları, ekim aralıkları, ekim derinliği detaylı mevcut .. sulama tam detaylı değil.. güneş ışığı detaylı değil sonuçta
tohumlarınız pülverize sistemle sularsanız ki çoğu insan böyle yapıyor satıhtaki su derine pek nüfus edemediği için tohumun çimlenmesini çok geciktiriyor, yine çimlenen tohumları güneş ışığından mahrum bırakın bu seferde büyüme çok hızlı ve beyaz kökle devam ediyor çünkü fide ışığı bulmaya çalışıyor tabi böyle bir fideyi diksenizde yaşamaz.. işte zamanla hüsran ve başarı birikimleri bizleri bir yere getiriyor..
Gaye hepimizin yaşadıkları deneyimleri
burada yaşamadan öğrenmek ve o hataya düşmeden zaman kazanmak..yoksa sadece başkalarının uyarılarını dinlemek değil..
ben de yaptıklarımı ve sonuçlarını yazmalıyım ki siz beni yanlışlarımdan döndürün veya denemediğiniz bir şeyse bu katkıyı bilgi dağarcığınıza katın.. işte o zaman elbirliği ile bana göre sonuç çok daha mükemmel ve zevkli olur.. yoksa şahsım adına söylüyorum.. yeniden hergün anfiye ders dinleme gitmiş hissediyorum.
Kudret Tezel
22-11-2007, 18:57
Sevgili Atom Karınca,
Ne birbirimizi incitmek ne de kırmak için bu forumdayız. Gayemiz faydalı bilgilerimizi paylaşmak, birbirimize bilgilerimizi aktararak eksiklerimizi tamamlamak, bu düşüncelerle hareket ederken farkına varmadan hatalarda yapılabiliyor anlaşılan. Dediğiniz gibi sizlere her gün, hadi anfiye ders başlıyor imajını verdiysek özür dilerim gayem ahkam kesmek değil yaptıklarımı anlatmak. Dinliyende sağ olsun dinlemiyende, devamsızlıktan kalma yok.
Kudret Tezel
22-11-2007, 21:46
Sevgili Selahattin Yılmaz, yazdığım yazı foruma geçince mizampajı değişiyor. Öyle olsada söylediklerim anlaşılıyor mu? Ne dersiniz?
Selahattin Yılmaz
22-11-2007, 22:17
Evet yazılarınız gayet güzel ve anlaşılır. Hatta sizin bir öğretmen olduğunuzu veya bu kabiliyette olduğunuzu bile düşünmeye başladım. Ancak yinede cümle içerisinde noktayı kullandığınızda cümle biter bitmez nokta koyun ve sonrasında bir boşluk bırakıp yeni cümleye büyük harfle başlayın ve bu kuralları ünlem işaretlerinden (!-?) sonra da uygulayın, virgülde de kelimeden sonra boşluk bırakmadan virgülü koyun ve bir boşluk bırakıp cümleye devam edin. Son olarak "bilir" kelimesini ayrı yazmayın. Bunlara dikkat ederek yazarsanız zamanla alışkanlık olacak bende her defasında ünlemlere müdahele etmeyeceğim ;)
denizakvaryumu
24-11-2007, 22:22
Merhaba Arkadaşlar,
15 kasım perşembe günü dikmiş olduğum tohumları hiç sormuyorsunuz?
.
Kudret Bey,
çok şey ekleyip soracağım ama Sn.Selahattin Yılmaz tarafından "konuyu bölüyorsun" diye uyarı alınca artık ne ekleme yapabiliyorum ne de aklımdaki soruların hepsini sorabiliyorum :)
Siz yazın...Takip edenler bir hayli fazla :)
Kudret Tezel
27-11-2007, 21:53
Sevgili Arkadaşlar,gayemiz mayıs ayına, yani gelecek yaz sebzeleri ekim sezonuna kadar olayı kavramak,balkonumuza, terasımıza hangi sistem uygun acaba diyip karar vermek ve sistemimizi kurmak. Kurulacak sisteme karar verirken şartlarımızı eleştirmek, irdelemek, düşünerek karar vermek. Evde yalnız olabilir, çalışıyor olabiliriz ozaman otomatik bir sistemi kurmalıyız. Her gün evdeyizdir, bitkilerle uğraşmak bize hoşça vakit geçirtiyordur, o zaman ben kontrol ederim istediği kadar su veririm, azar azar sular drenaj suyunu toplamak ve yeniden sirküle etmeye gerek kalmaz, masraf va zahmetten kurtulurum diye düşünebilirsiniz. İşte bütün bunlara yardımcı olmak adına sizlere demolar hazırlıyorum, resimliyorum. Kısa bir zaman sonra şematik olarak verecegim zira fotoğraflarda detaylar çok net gözükmüyor. Ayrıca yaz aylarında çoğumuzun bir tatil programı olur, acaba ne kadarlık bir besin eriyiği tankı yeterli olur, şimdiden bunları düşünmeye başlıyalım. Kullanacağımız materyelleri temin edelim iyi olur diye düşünüyorum. Onun için açık seçik şematik izahlara ihtiyaç var, onları halletmeye çalışıyorum.
Bugün bir arkadaşımın bahçesinden iki kök bakla ile bir kaç kök marul fidesi aldım. Solmasınlar diye köklerini torfa gömdüm. Sistemi hazırlayınca resimleyeceğim.
Selahattin Yılmaz
02-12-2007, 18:33
Sevgili Kudret Tezel, amacım elbette kimsenin soru sorma hakkını elinden almak değil ve hatta bu hakkı kendimde görmüyorum. Ancak şurada şu var burada bu var şeklindeki yönlendirmeleri kıstlamaktı amacım çünki bu başlık önemine göre gerçekten kesilip dağıtılacak bir konu değil, isterimki üreticilerin soruları,sorunları ve üretimin kendisi konuşulsun. İsteyen istediği kadar sorusunu sorsun bu sizin ve bu başlığın en doğal hakkı.
Kudret Tezel
02-12-2007, 19:48
Teşekkürler Sevgili Selahattin Yılmaz, sizi çok iyi anlıyorum,elbetteki sorulacak sorular, konuya ışık tutacak,önümüzü aydınlatacak, kendi adımıza sorarken herkesin ortak problemini dile getirecek nitelikte olmalıdır.Umarım arkadaşlarımız da bu konuda özen gösterirler,hep beraber gayeye ulaşırız
Atomkkarınca
03-12-2007, 10:13
Yani konuyu o hale getirdiniz ki belli bir bilgi seviyesine sahip olmayan kimse katılmasın sadece okusun.. bence yanlış buradan sn Tezel balkonda topraksız tarım yapmaktan bahsediyor yani amatörlere hitap ediyor onların birşeyleri yetiştirip işte bunu da ben yetiştirdim hem de topraksız bir ortamda demesini istiyor.. konuyu bilen bir ziraatçinin burada nefesini tutup bekliyeceği hiçbir şey görmüyorum.. malzemelerin isimleri verildi, oranları verildi, Ph ve Ec değerlerinin ne anlama geldiğini de bildiklerine göre ve ölçebildiklerine göre onlar için merak edilecek ne kaldı anlamıyorum.. bırakın bu kadar bencil
olmayı birazda bilmiyen amatörler birşeyler yapsın ve size komik gelebilecek ama onlar için çok önemli olan sorusunu sorsun.
bu arada bilgi sahibi arkadaşlar gördükleri tuhaflıkları da dile getirsinler.. Mesela Sn Tezel'in
bakla fidelerine bakın yaprak araları ne kadar kısa birde fasulye ve salatalıklara bakın ne kadar uzun bu ışıktan mı yoksa besin fazlalığından mı.. bilgilendirilirsem mutlu olurum.
Selahattin Yılmaz
03-12-2007, 11:21
Yani konuyu o hale getirdiniz ki belli bir bilgi seviyesine sahip olmayan kimse katılmasın sadece okusun.. bence yanlış buradan sn Tezel balkonda topraksız tarım yapmaktan bahsediyor yani amatörlere hitap ediyor onların birşeyleri yetiştirip işte bunu da ben yetiştirdim hem de topraksız bir ortamda demesini istiyor.. konuyu bilen bir ziraatçinin burada nefesini tutup bekliyeceği hiçbir şey görmüyorum...
Sevgili Atomkkarınca, hangi yazımdan dolayı üyelerin soru sormasını engellediğimi düşünüyorsunuz öğrenebilir miyim?
Atomkkarınca
03-12-2007, 13:07
Sn Yılmaz "editörümüz şu yasağı geçici olarak kaldırsa" dendiğinde bu soruyu kabullenip yasak nedenini ve uygulama hakkındaki görüşünüzü bir kez daha yazmıştınız..şimdi bu sorunuz niye?
Kudret Tezel
03-12-2007, 15:58
Sevgili arkadaşlar, lütfen konuyu dağıtıp kısır, verimsiz münakaşalara döndürmeyelim. Tabiiki herkes konuyla ilgili her soruyu soracaktır, zaten bu konuyla ilgili soru hepimizi ilgilendiren sorudur. Sayın Selahattin Yılmaz'ın konuyu dağıtmayalımdan kastı bir arkadaşımızın "bu eriyikler zaten hazır olarak satılıyor neden uğraşıyoruz "lafı üzerineydi. Bizde amacımız sadece sebze yetiştirmek değil, besin eriyiklerini kendimiz hazırlıyarak işin ruhunu öğrenmek, demiştik. Şimdi tabii konumuzla ilgili akla gelen her soru sorulacaktır, soru hakkında fikri olan, bilgisi olan herkes de cevaplıyacaktır ki bilgilerimiz paylaştıkça büyüsün.
Sevgili Atom Karınca, gerçekten gözleminiz çok hoşuma gitti. Bitkinin boğum aralıkları dikkatinizi çekmiş, daha öncede ışık isteklerinden dolayı boylarının büyüdüğünü yazmıştınız.
Ben daha önce fide yetiştirmediğimi söylemiştim. Ancak azot fazlalığının boğum aralarını açtığını biliyorum, resimlerde gördüğünüz boğum aralıklarının normal mi, anormal mi olduğunu bu konuda deneyimi olan arkadaşlar açıklığa kavuştursun. Bu konuda Sn Selahattin Yılmaz arkadaşımızdanda bilgiler alalım.
Harun Parlak
05-12-2007, 22:20
Selamlar arkadaşlar SU kültürü ile üretim aslında purafosyonellere yönelik bir üretim yatırım
gerektiren bir yöntem birde sürekli takip gerektiren bir yöntem (hobi olarak uğraşılabilir ******)
Amötörce topraksız tarım yapacaklara daha kolay ve fazla yatırım gerektirmeyen diğer yöntemlere yönelmelerini öneririm örneğin saman balyasında cam yününde ot balyası taş yünü perlit ağaç talaş ları bulunması kolay ve hafif vede amötörce uygulamalara daha müsait
diye düşünüyorum.
Soru değil de kendi düşüncelerimi paylaşmak isterim. Yetiştireceğim 5-10 kök domates, biber, salatalık vs. için bu kadar sıkıntıya girebileceğimi düşünemiyorum. Kimya formulleriyle gramlarla şahsen sebze yetiştiremem. Zaten bunları aklımda tutmam da mümkün değil. Sebze yetiştirirken, bir elimde kağıt bir elimde kalem taşımaktansa çapa taşımayı tercih ederim :)
Sebze fidemi ektikten sonra onlar için yapabileceğim şeyler, yabani otları temizlemek, çapalamak, yanmış büyükbaş veya küçükbaş hayvan gübresiyle arada gübrelemek ve sulamaktan öteye geçemez. Kaç gram potasyum versem, kaç gram bilmemne tuzu versem vb.. strese girmeme sebep olur. Ben yazdıklarımı yaparım, onlar da verebilecekleri sebze kadarını verirler sağolsunlar :) Hem o zaman sebzelerimi korkmadan yiyebilirim.
Tabii bu benim fikrim.
Ben kolay yolu seçerek mutlu oluyorum.
Sayın limon,
mesele o değil zaten...
konu başlığı topraksız ürün üretimi. Bu bağlamda yazıyoruz. zaten kimsenin de evinde ciddi bir şekilde 0,2 ml lik bir pipet olmasını beklemiyoruz. Bunları yapan yapıyor. Dışardan gelen sebze ve meyveler artık çoğu bu şekilde üretilmekte biz burda sadece amatör bazlı bir fikir teatisinde bulunuyoruz. bir tür brain stroming mi ne deiyor son aylarda :D
Hoş siz yine de hayvansal gübrede kurşun cıva gibi ağır metalden arınmış mış gibi düşünmeyin derim ben :D
Yani O kadar emin olamıyoruz artık hiç bir şeyden.
Ama ben pur analysis safiyetinde kimyasallarla, destile su ile yapacağım kültüre daha çok güvenirim im vitro deneyler her zaman kişinin kontrolünde olabilir.
Kudret Tezel
14-12-2007, 13:52
Sevgili Limon,tabiiki kişi yapabileceği kadarını, elinden geldiği kadarını,aklının yettiği kadarını yapar. Kimse sizi bunları yapacaksınız diye zorlıyamaz.Ben şahsen sizin fikrinizde olamam bu yaratılış meselesi,ama bir gerçek var, dünya artık topraksız tarım yapıyor,ve bizleri aman zorlanmasınlar, biz yapar onlara satarız, hemde bire on kazanırız, ne gerek var öğrenmelerine diyor. Haaa, birde şunu bilmenizi isterim, sağlık ve hijyen meselesine gelince, topraksız tarımın daha sağlıklı olduğu her yerde yazılı. Birde şu var,herkezin sizingibi çapasını rahatlıkla sallıya bileceği bir bahçesi yokki. Şimdiye kadar bahsettiklerimiz işin temelini anlatmak içindi.İsterseniz bir kova suya birbardak bu şişeden bir bardak şu şişeden koy bitkilerini sula şeklindede olabilir. Böyle istiyen arkadaşlar içinde
topraksız tarım mümkün,yeterki siz bitkiyi sevin, üretmeyi sevin, çareler tükenmez.
Kudret Bey, sizin bu konudaki yazılarınızı gıpta ile takip ediyorum. Gerçekten çok güç bir iş. (Bana göre)
Bana cevaben yazdığınız yazıya da katılmamak mümkün değil. Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Çalışmalarınızı takip etmeye devam edeceğim.
Kudret Tezel
14-12-2007, 15:15
Sevgili arkadaşlarım,Lütfen konuyu iyi anlamaya çalışalım. Gayemiz BALKONDA TOPRAKSIZ TARIM yapmak, sebze yetiştirmenin zevkine varmak. Hem de en modern, en hijyen, en güzel biçimde.
Yapabildiğimiz kadarını yapacağız, ancak şuna karar vereceğiz,kendimizi tartıp,ben ne kadar uğraşabilirim, ne kadar yapabilirim.
Limon arkadaşımız ne kadar açık yüreklilikle yazmış, BEN UĞRAŞAMAM ARKADAŞ diyor. Ama herkezin bir saksıyı sulamaya vakti olur herhalde. İsteyen bu kadarını yapacak, isteyen bu işi temelden öğrenip belkide işi büyütecek.
Karar sizin.
denizakvaryumu
14-12-2007, 15:35
Şimdi benim bu olayın başından beri sağdan soldan linkler vermem bunun içindi ama olay tam anlaşılmadan sanki ürün tanıtımı yapılıyormuş gibi bir hava yaratıldı :)
İşin zevkli yanı bir tarafa bırakılıp, matematiksel formüller olaya girince 10 kişiden 8 kişi haklı olarak olaya girmek istemez.
Oysa; başlangıçta amatör olarak terasında-balkonunda topraksız olarak domates yetiştirecek olanlar yukarda belirtilen sistemlerden birini seçip --hazır domates-- solusyonuyla bu işi yapip bol ve güzel ürün alınca bu sefer kendisi bu solusyon hazırlama işine bizzat girecektir.
Ama önce bir hazır bitki besiniyle deneyip görmek isteyecek ondan sonra ileri aşamaya geçmek isteyecektir.
Yani dereyi görmeden paçaları sıvamak istemeyecektir.(EC ve Ph metreler vs.)
Benim başlangıçta verdiğim ve sonra konudan ayrılan linklere bakılırsa durum çok daha iyi anlaşılacaktır.
Ben hem balkonumda topraksız tarım yapmak istiyorum ama bir yandan da sevgili limon gibi düşünmeden de duramıyorum.
Küçücük bir alan içerisinde yetiştirmeye çalıştığım bitkilerin; bu yöntemle daha az malzemeyle, daha sağlıklı olacağını, daha kısa zamanda ve daha az yer kaplayarak bana daha çok bitki yetiştirme şansı vereceğini düşünmek iyi bir çözüm gibi görünüyor. Yine de belki edebiyat ağırlıklı bir eğitimden gelmiş olmam nedeniyle, bu yazıları anlamakta çok zorlanıyorum. İşin uygulamasına geçtiğimizde belki de hiç zor olmadığını göreceğiz.
Kudret Bey benim için öncelikli olarak en önemli sorun, bu besin eriyiklerini nasıl ve nereden temin edebileceğim. Daha sonra ise diğer malzemeler konusundaki sorulara gelecek sıra:rolleyes:
Yani dereyi görmeden paçaları sıvamak istemeyecektir.(EC ve Ph metreler vs.)
Bana nedense bu sarracenia roridula ilişkisini hatırlattı. :D
Bu konu da emkliyemeden maratona kalkışanları hatırlattı. ;)
Ancak burda Kudret bey konuyu çok iyi adım adım anlatıyor.
Gerçi biraz temel kimya bilgisi gerektiriyor ama zaten bu da lisede öğrendiğimiz şeyler.
Kudret Tezel
14-12-2007, 17:01
Sayın denizakvaryumu,Söylediklerinizde haklısınız. işin matematiği insanları yıldırmış olabilir, herkesi olmasa da birkısmının hevesini kıracağı muhakkak,ama alternatifleri sunmak zorunda değil miyiz?
Alternatifleri sunarken de olayı anlatmak, tanıtmak,bilgilendirmek lazım değil mi. Yoksa al bu şişeleri ikisini karıştır domatesini yetiştir. İşte sizin bahsettiğiniz linkler böyle yapmışlar, bunları hazırlayıp satıyorlar zaten, ama olayı bu kadar hafife almayın lütfen, en iyi gübreyi aldığınızda bile bilginiz yoksa başarıyı yakalıyamassınız.
Mesele içinde herşeyi olan toprağı takfiye etmek değil, TOPRAKSIZ tarım yapmak. Konu başlığımızda bu değil mi.Ben bu forumda takip eden kişilere topraksız tarımın nasıl yapılabileceğini akademik seviyede değil amatörce en basit düzeye indirgeyerek anlatmaya çalışıyorum.
Biraz derinden başlamış olabilirim, ama emin olun işin ruhu oralardan başlıyor. Zaman içinde daha basit alternatiflerde sunacağız gayemiz balkonda sebze yetiştirmek. Anlaşılmaz formüllerle kafa karıştırmak değil, balkon zevki tattırmak. Ben tattım çok güzel birşey.
Kudret Bey benim için öncelikli olarak en önemli sorun, bu besin eriyiklerini nasıl ve nereden temin edebileceğim. Daha sonra ise diğer malzemeler konusundaki sorulara gelecek sıra:rolleyes:
Sn. Kudret Tezel, bu sorum biraz erken mi oldu?
Kudret Tezel
15-12-2007, 09:50
Nevsune Hanım, Bu malzemeler çok ekstrem olmayan, kimyasal malzemeler satan her yerde bulunabilecek malzemeler.Örneğin İstanbulda Eminönünüde kimyacılar çarşısında.
Mesele malzemeyi bulmak değil, mesele malzemeleri küçük ambalajlarda temin etmek. durum böyle olunca malzemeyi büyük ambalaj olarak alıp paylaşmak.
Böyle olursa fiatı çok düşeceği gibi ayni malzeme olması dolayısıyla çıkabilecek hataları düzeltmek, aynı eriyikleri hazırlayıp aynı dili konuşmak mümkün olacak, bunun içinde arkadaşların talepte bulunması, bir liste hazırlanarak ne civarda bir malzeme gerektiği saptanmak zorunda.
Ama dünkü mesajlardan anlıyorumki bu sistemi daha amatörce düşünüp daha basite indirgememiz lazım, kimse teferruatla uğramak istemiyor gibi geliyor
bana. Bir de malzemelerin adreslere postalanması konusu var en önemlisi.Zira kargo şirketleri sıvı malzeme taşımıyor. Öncelikle bu konuya çare bulmak lazım, diğer tarafı hiç düşünmeyin.
Henüz vaktimiz var, bu konuyu halledim, çünki iz element dediğimiz gurubun hazır sıvılar halinde dağılmak mecburiyeti var, bu konu ile ilgilenenlere şimdiden teşekkürler.
Kadir Çetintaş
19-12-2007, 04:20
Verilen aradan faydalanarak!
Merhabalar!
Sn. Tezel, elinize sağlık! Konuyu ilgi ile takip ediyorum. :)
Bir çok kaynakta değişik bilgiler bulunabilsede burada uygulamalı anlatmak ve konu hakkında aynı zamanda da ilgilenenlere kullanılacak eriyikler ( besinler! ) hakkında ayrıntılı açıklamalar yapmanızda çok güzel olmuş.
Konunun özünün ( her nekadar biraz fazla bilimsel gibi görünsede ) bitki besinlerinin bitkiye ve koşullara göre değişen miktarları ve türleri olduğunun farkına varmak lazım!
Sevgili denizakvaryumunun yaptığı sınıflandırma aslında yalnış değil,ama
1 ;Amatörce çalışmak istiyenler ,
2 ; profösyönel ce çalışmak iştiyenler, diye 2 guruba ayırmak daha doğru olur kanısındayım. Belkide yaz sezonunda herkezin amatörce başlayıp topraksız tarımla tanışması, sistemi yakından tanırken hazır eriyikleri kullanması, baklonda sebze yetiştirmenin tadını aldıktan sonra, güz sezonunda daha profösyönelce bir çalışma takip etmesi dahamı uygun olur, ne dersiniz.
Bende öncelikle amatörce çalışmalara ağırlık verilmesi taraftarıyım. Çünkü önceikle küçük ölçekte denemeler yapılmalı ki işin özü kavransın, yapılabilecek hatalar görülsün ve giderilsin, sonrasında imkanı ve niyeti olanlar işi büyük ölçeğe geçirebilirler.
Ve hatta belki daha önce hiç düşünmeyenlerde başarılı olduklarını gördükçe büyük ölçekli işlere girişebilirler.
Yanısıra burada anlatılanlar kimilerinede ilham kaynağı olabilir ve değişik denemeler yapabilirler.
Ama tüm bu denemeler yapılırken, hangi besin eriyiklerinden ( içeriklerinin ne olduğuyla birlikte! ) ne oranda kullanılması gerektiği bilgiside verilmeli.
Herne olursa olsun konu bence çok önemli, tüm katkı yapanlara ve yapacaklara şimdiden teşekkürler!
Saygılar.
Kudret Tezel
19-12-2007, 20:23
Teşekkürler sevgili Kadir Çetintaş,
Evet, konu gerçekten çok önemli birkonu. Bu konuya zevk olsun diye balkonda sebze yetiştirmek diye bakmamalı.bu konu her şeyden önce insanları pisikolojik olarak rahatlatacak, bir meşkale, günün yorgunluğunu unutturacak dinnendirecek bir uğraş yapmak isteyene beyin jimnastiği,imkanı olana para kazandıracak ikinci veya asal bir iş. Boş zamanı değerlendirmenin en güzel yollarından biri,Üretken olmanın,bir işi bilerek yapmanın tadını tatmak.İrdelenirse çok boyutlu bir uğraş.
Tabiiki böyle kimyasıyla, aritmetiğiyle, fiziğiyle, sistemiyle bir bütün olan uğraşın bir anda kavranması pekkolay olmaya bilir, ama önce konunun önemsenmesi, benimsenmesi lazım.İşte tahmin ediyorum ki bu zorluklardan dolayı olay profösyönellik çizgisinde kalmış basite indirgenememiş, öyle oluncada herkesin ilgisini çeken cazip bir uğraş olması engellenmiş.Kesinlikle inanıyorumki konu basit,biraz ön bilgi, biraz matematik ve gözlem
işte başarının sırrı. Bizim fazla bir şey yapmamıza gerek yok, bilim zaten olayı çözmüş
ve herşeyide açıkça ortaya koymuş yapılacak tek şey tatbik etmek. İşte oda biraz çaba istiyor. İnanıyorum ki hep birlikte bu çabayı sarf edip başarıyı yakalıyacağız.
Konu teknik bir konu olmakla birlikte çeşitli kaynaklarda çeşitli formüller uygulanıyor, buda işi birazcık zorlaştırıyor,biraz daha gözleme bağlı bir hal alıyor.Çeşitli kaynakların formüllerini alt alta yazdığınızda hemen hemen hiç birinin birbirini tutmadığını görüyorsunuz.Ve sayın arkadaşlarım altını çizerek söylüyorumki amatör bir ruhla birbirimize vereceğimiz bilgi ve destek hiçbir şeyle mukayese edilemiyecek kadar değerlidir.
Sizlerden gelen görüşler doğrultusunda besin eriyiklerini en basit şekilde hazırlamak ve kullanmak konusunda çalışmalar yapıyorum.Son geliştirdiğim bir sistemde amatörlük dönemi için 3 adet eriyik şişesi (yaklaşık 1 er litrelik) 1 adet ölçü kabı ve bitkinin büyüme dönemine göre dolu olarak ölçülecek örneğin (1 1 1--1 2 1--2 1 2--2 2 2 ) gibi kullanma
programı.
O zaman işler hayli kolaylaşacak içeriği belli şişeleri ya kendimiz hazırlıyacağız,veya hazır alıp pipetle, değil 15-20 cc lik standart ölçü kaplarıyla ölçeceğiz (şurup şişelerinin içindeki ölçü kapları gibi )
Ozaman umarım gözümüzde büyüttüğümüz olay kolaylaşacak ve daha cazip hale gelecek diye düşünüyorum.
Arkadaşlar hepinize merhaba;Kısa bir süre önce bu siteyi keşfettim(çok geç kalmışım)üye olmandaki gaye dev bal kabağı yarışmasına katılmaktı. Fakat siteyi incelerken üzerine uzmanlaşmak için uğraştığım çok sevdiğim mesleğim hakkındaki bu sayfayı görmem beni çok mutlu etti.Bende bu sayfadaki yorumlarınız,sohbetleriniz,deneyimlerinizden yararlanmak ve yine kendi deneyimlerimi sizinle paylaşmak,topraksız tarım gönüllüleri vede meraklıları olan sizlerle tanışıp,yazışıp bilgilerimi paylaşmaktır.Size kendimi tanıtayım adım Enver,Antalyada topraksız tarımda domates ve franbuaz üreten bir şirkette çalışıyorum.(sizide tanımak isterim)Bu arada durgun su kültürü hakkındaki deneme bitkimi görmek isterseniz negatif.com sitesine hidroponik ismiyle girerseniz deneme bitkimi görebilirsiniz.ayrıca yorumlarınızı bekliyorum.
handanhanım
23-01-2008, 22:24
Hepinize çabalarınızda başarılar dilerim. Envor'un linkini inceledim. Söz konusu su kültürü de bir saksı kadar yer kaplıyor bir de motor var işin içinde . Her kavanoza bir motor mu koymak gerekiyor acaba :)
Sevgili Limon'a katılmadan yapamayacağım doğrusu::) Toprağın kimyasallarla kirlenmesinden , hormonlu domateslerden şikayet ederken, karşı koyduğumuz bir takım kimyasallarla bitki beslemenin mantığını inanın anlayamadım ama konuyu takip edip bilgilenmek de isterim.
Kolay gelsin.
http://www.aib.org.tr/duyuru/mebr/mebrtopraksiz.pdf
:)sevgili handan hanım ve sevgili limon;sizin endişelerinizi çok iyi anlıyorum,kimyevi gübre ile olan vede yetişen sebze ve meyvelere pek sıcak bakmıyorsunuz,ama bilirsinizki avrupa birliği ülkeleri ve avrupalılar kendi tükettiği gıdaları çok iyi itina ile inceleyip alıyorlar.Sizce topraksız tarımda yetişmiş sebze ve meyvelerin nasıl yetiştiğini bilmedenmi alıyorlar?Ben size söylüyeyim çok iyi biliyorlar nasıl yetiştiğini.Şu an 65.000 metrekare serada yetiştirdiğimiz domateslerin hepsini AB.ülkelerine gönderiyoruz,talep o kadar çokki 40.000 metrekare sera inşaatımızda 3 ay sonra bitecek.Eğer siz tüm sene boyunca tükettiğiniz sebzeleri kendi bahçenizde yetiştirebiliyorsanız kaptan sizsiniz.yok hayır yazın biraz yetiştiriyorum diğer ihtiyacımız olan sebzeleri mahallemizin manavından:mad: alıyoruz diyorsanız o zaman bu konuyu irdelemek lazım.Çünkü ben biliyorumki bazı manavlar halden aldıkları hormonlu domatesleri bilmem nereden geldi organik vs.vs.vs.diyerek sağlığını düşünen insanları kandırıyorlar.Böyle domatesleri almaktansa kendi balkonunuzda kendi domatesinizi yetiştirmeniz bence daha mantıklı.:)
denizakvaryumu
25-01-2008, 08:25
Sn.envor
size katılıyorum, zaten 10-15 seneye kadar topraklı tarım denen bir olay olmayacak.
(sulamanın 1/5 oranında azalması, maliyetin yarıya düşmesi, gübre kullanımının yarı yarıya azalması , ilaç kullanımının yarıya düşmesi gibi artılar varken topraklı tarımın ayakta kalması zor)
Ancak sorun, amatör bazdaki balkonunda terasında domates-biber yetiştirmek isteyen çoğu kişinin gübre hazırlamak istememeleri (ben dahil)
Yurt dışında yetiştireceğiniz sebzeye göre hazır besin sıvıları var.
Türkiye'de ise henüz -amatör-seviyesinde bu sıvılar satılmıyor.
Örneğin:
-topraksız kültürde amatörler için hazır domates besini- adı altında bir ürün ortaya çıkar ve makul fiyatta da saksı kiti satılırsa insanlar bu fikre çok daha sıcak bakacaklardır.
Kudret Tezel
26-01-2008, 21:10
Merhaba Sevgili arkadaşlar, Bilgisayarımdaki arıza halloldu kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Kudret Tezel
26-01-2008, 21:10
Merhaba Sevgili arkadaşlar, Bilgisayarımdaki arıza halloldu kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Atomkkarınca
28-01-2008, 10:41
Sn. Tezel kaldığımız yer derken:
Hacca gittiğim için uzun süre sizi takip edemedim ve sizden istediğim besin eriyiği ile ilgili
yazınızı cevaplıyamadım.
Ben domates, biber ve salatalık tohumlarını ekmek istiyorum.mini seramda bunların fideye
dönüşüp topraksız tarım için yeterli büyüklüğe 3 haftada geleceğini tahmin ediyorum.
Sizden ricam bana eriyik göndermeniz veya sizden alabilmem için adres vermeniz. Bu arada
belli bir yerde randevu verirseniz belki İstanbullu diğer arkadaşlarda orada buluşup hem
tanışıp hem de besin eriyiği alabilirler. Konuyu bizim gibi amatörlerin anlıyacağı düzeyde tutan bir arkadaşsınız. Bu konuda bilgili diğer arkadaşlarımızı sıkmamak adına bizim gibi amatörlere yeni bir forum sayfasında hitap edemez misiniz?
Kudret Tezel
28-01-2008, 20:07
Hoşgeldiniz sayın Atomkkarınca,
Samimi söylemek lazımsa ben sıkıldığınızı düşünerek ara verdiğinizi zannettim oysa hayırlı bir iş içinmiş Allah kabul etsin hayırlı olsun, tekrar hoş geldiniz.
Mevsim itibarıyla arkadaşlarım konuya biraz uzaktan bakıyorlaşmış gibi geliyor bana oysa ocak ayı bitti birtek şubat var fide yetiştirmek istiyenlerin bir ay sonra hazırlıklarını tamamlamış ve tohumlarını dikmiş olmaları gerekiyor.Siz mini seranızda fide yetiştireceginizi söylüyorsunuz peki fideler yetiştiktensonra nasıl biryere dikeceksiniz nasıl bir sistem kuracaksınız. bunlar hazırmı, mayıs ayına kadar herşeyin tamamlanması gerekiyor.
gelelim besin eriyiklerine. Öncelikle nekadar bir eriyiğe ihtiyacınız olur onu bilmek gerekir veya bir miktarla başlanır sonra takfiye edilir bu konuda karar vermek lazım buda ekilecek kök sayısına bağlı öncelikle bunları değerlendirelim.
Benden randevu istiyorsunuz biryerde buluşalım diye ******* çok güzel olur.karşılıklı bilgi aktarımı mutlaka çok hızlı olur, tanışmış oluruz.bu konuyu yöneticilerin değerlendireceğini umuyorum. Diğer forum arkadaşları arasında böyle toplantıların yapıldığını biliyorum.
Birde bir başka forum sayfasından bahsediyorsunuz aslında bende o konuya sıcak bakıyorum. Bütün yazışmaları bir forumda yapsak yani herkez aynı sayfada yazsa ilk başlarda olduğu gibi ve birsüre sonra (daha önce yapıldığı gibi) mesela bir ay sonra gelen mesajlar konu başlıklarına göre dağıtılsa.Bu düşünce hakkında Sayın editörümüz Malina
ne der acaba.
Bütün yazışmaları bir forumda yapsak yani herkez aynı sayfada yazsa ilk başlarda olduğu gibi ve birsüre sonra (daha önce yapıldığı gibi) mesela bir ay sonra gelen mesajlar konu başlıklarına göre dağıtılsa.Mesajların bir ay sonra konu başlıklarına göre ayrılmasını gerekli görüyorsanız, demek ki bazı konuların kendilerine uygun başlık altında olmaları gerektiğini düşünüyorsunuz. Mesela sipariş başka başlık altında olmalı, hazır reçeteler başka başlık altında, uygulama ve örnekler başka bir altında...
Bu doğru bir uygulama ise, hepsini aynı yere yazıp, sonra ayırmak gereksiz bir uğraş olur... Yanılıyor muşum?
Atopkarıncanın önerdiği amatörler için yeni bir başlık açılması tabii ki olur. Ama bir amatör bile, sipariş işi gündeme geldiğinde, gidip ilgili bölüme yazmalı. Yoksa kim ne diyor takip edilemez...
Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7413)
Kudret Tezel
29-01-2008, 12:56
Çilek soğuğa dayanıklı,lezzetli,içerdiği mineral ve vitaminler açısından çok değerli bir meyvedir. Kökleri çok yüzlek yani çok yüzeysel olduğundan 5-10 cm derinliğindeki saksı veya tavalarda yetişebilir. çabuk çoğalan bir bitkidir.
Bizim balkonumuzda 80 cm ye 35 cm 2 adet teknede ekili. Geçen sene yaklaşık 1,5-2,0 kg kadar çilek topladık, hem de Osmanlı çileği.
Balkonumuzdaki saksılarda agregat olarak yarı yarıya torf+kum olduğunu daha önce söylemiştim hatırlatmakta fayda var.Şimdi vereceğim formül ile gerek katı ortam kültüründe gerek hydroponik sistemde çilek yetiştirebilirsiniz.
Bu formül 100 litre su için dizayn edilmiştir.
45 gr 8-12-32 kompoze N-P-K gübre
45gr Ca (No3)2 4 H2O ( Kalsiyum Nitrat)
30 gr Mg So4 7 H2O ( Magnezyum Sülfat)
Bu karışıma
Fe =1,1 PPM
Mn =0,55 PPM
Zn = 0,26 PPM
B = 0,22 PPM
Cu =0,05 PPM
Mo =0,05 PPM
Olarak ilave edilecektir.
Bütün iz elementleri içeren bir iz element gübresi bu değerleri göz önünüde bulundurarak kullanılabilir.
Bu formülü bitkinin bütün evreleri için mi uygulayacağız? Çiçeklenme zamanı, meyve tutum zamanı, dinlenme zamanı. Bir diğer merak ettiğim konuda, bu elementleri ve gübreleri her sulamada mı vereceğimiz?
Kudret Tezel
29-01-2008, 19:55
Çilek çok senelik bir bitkidir, bu formül yetişkin dönem içindir ancak tohumdan veya kökleri ayırarak yetiştirecekseniz bu yeni gelişme döneminde ve meyve tutumuna kadar olan dönemde ayni formülü 100 litre yerine 150 litreye hazırlıya bilirsiniz.
Fideleriniz en az geçen seneden kalma büyük fidelerse 100 litreye hazırlamanın bir mahzuru olmaz tabii çok küçük bir ekonomi faktörünü düşünmessek.
Tatbik şekline gelince bu da bir teknik ayrıntıdır,aynı eriyiğin sürkülasyon zamanı eriyik tankınızın büyüklüğüne ve beslenen kök sayısına bağlıdır.
Şöyleki, kök sayısı az depo büyük ise zaman uzundur,kök sayısı çok depo küçük ise zaman kısadır.
Peki bunun ölçüsü nedir ?
bunun ölçüsü eriyiğin değişen EC sidir. EC (elektrik condüktivite) Düşünce eriyikteki besleyici tuz miktarı düştü demektir, ya tuz takfiyesi yapılır yahut eriyik değiştirilir.
Bu arada PH nında 6 gibi olmasına dikkat edilmelidir.
Bu anlattığımız Kapalı sistemdir.
Eger açık sistem tercih edilecekse, yani drenaj suyu bir tankta toplanıp tekrar sürküle edilmiyecekse normal sulama yapılmalı ancak 10-15 günde bir bol su ile yıkanarak agregattaki tuz birikimine mani olmalıdır.
Sayın denizakvaryumu,yeni hobby seramda bende değişik sebze ve meyve yetiştireceğim,bunları sürekli ve anında resimlerle ve açıklamalarla sizinle günlük olarak paylaşacağım.Projelerim su kültüründe franbuaz,kabak,akan su kültüründe marul,çilek,katı ortam kültüründe soğan,marul,biber,karpuz,çilek,kavun,patates,pepin o,mango vs.vs.vs.
hani ne derler....bizi izlemeye devam edin:)
BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN
Saygılarımla...envor...
Kudret Tezel
03-02-2008, 12:09
Haklısın sevgili Denizakvaryumu, Millette bir rehavet var,ilgisizkiğe sebep tahmin ediyorum
mevsimin henüz erkenolması diye düşünüyorum ama şubata geldik, yavaş yavaş hazırlansak iyi olur diyorum.
Amatörce başladık ama aramızda profösyonellerde var bu yazın çok güzek geçeceğini umuyorum.
denizakvaryumu
03-02-2008, 19:35
Kudret Bey, sizin terasda yetiştirdiğiniz domateslerin resimlerini gördük, siz de bu konuda uzman sayılırsınız :)
Sn.envor dan ricam ise profosyonel bir yaklaşım yerine amatör bir gözle olaya yaklaşıp ona göre açıklama ve bilgi vermesi...Başlangıçta bu tür yaklaşım çok daha fazla kişinin topraksız tarım ile ilgilenmesini sağlayacaktır.
Bir yandan da topraksız tarım metodu ile ahududu yetiştirilmesini de çok merak ediyorum.
Öncelikle şu sorulara bir cevap arayalım...
1-Başlangıç için besin eriyikleri bir yerde hazırlanıp bu kaynaktan dağıtılacak mı ? yoksa herkes kendi besin eriyiğini kendi mi yapacak?
2-Hangi sistem amatör bir başlangıç için en uygun sistem olur?
Sn.envor ve Kudret Bey bu iki sorunun cevaplarını netleştirebilirsek mart ayına rahat bir şekilde gireriz :)
Sayın denizakvaryumu benim malesef besin eriyiğini hazırlayıp göndermem zor,ama bilgim dahilinde tüm arkadaşlara yardımcı olacağımıda bilmenizi istiyorum.
Bence ilk amatörce yapılacak yetiştiricilik durgun su kültürü,nedeni hem ekonomik(hava pom.7-10 ytl,cam kavonuz 1-2 ytl,siyah poşet bedava)hem bakımı kolay.
Yeteri kadar yerim var diyorsanız akan su kültürü(akvaryum su pom.35-50 ytl,pvc boru takımı 30-50 ytl arasında,büyükçe bir su tankı 20-40 ytl)yapabilirsiniz.
Katı ortam kültürü deneyecekseniz kokopit ve perlit'i tavsiye ederim,fakat bu ortamı deneyecek arkadaşların dikkat etmesi gereken en önemli şey ortamın iyice drenaje olması.
Tabiiki amatörce besin eriyiği hazırlamak başlı başına bir dert,gerekli gübreyi bulmak zor(açık olarak satılıyormu bilmiyorum,poşetler 25-50 kg'lık)hadi buldunuz gramla,mililitreyle uğraşmak zor. (ama imkansız değil)
Topraksız tarımda franbuaz yetiştiriciliğini biz %80 kokopit,%20 perlit karışımından elde ettiğimiz katı ortamda yapıyoruz,budama tekniği ile'de yılda iki defa ürün alıyoruz,işte bu yetiştiriciliği toprakta yapmış olsaydık yılda iki defa değil sadece meyvenin mevsiminde ürün alacaktık,işte arkadaşlar topraksız tarımın bir özelliğide bu,bitkiyi siz terbiye ediyorsunuz ve siz yönetiyorsunuz.
Sevgili denizakvaryumu inşallah sorularınıza biraz olsun yanıt vermişimdir,inşallah amatörce yaklaşmışımdır. Saygılarımla...
BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN...envor...
denizakvaryumu
04-02-2008, 21:35
Sn.envor bilgiler için teşekkürler.
Bana göre; eğer başlangıçta 2-3 tane domates vs.fidanı için bir deneme yapılacaksa durgun su kültürü sizin dediğiniz gibi en ideali.
Ama terasda-balkonda bir yetiştirme düşünülüyorsa hava pompaları ve 10-15 saksıda içi sıvı dolu saksılar bana zor geliyor.(çünkü sıvılar azaldıkça her saksıda bunlar doldurulacak her saksıda ph ve EC ölçülecek vs) veya uzun tek bir boru şeklinde saksı olursa bu amatörce başlangıç yapacak bizler için zor olacak.
Bunun yerine katı ortam kültürü olarak ,tamamı perlit veya pomza veya sizin dediğiniz gibi perlit-kokopit karışımları olan saksılar daha kolaymış gibi.(alttan sıvının bir araya toplandığı böylece ölçümlerin kolay olduğu)
Neticede perlit çuvalları hem hafif (kolay taşınıyor) hem de ucuz gerçi pomza daha da ucuz.
Acaba diyorum amatörler için --katı besin ortamında-- (perlit-pomza-coco lifi veya ne tavsiye edilirse) domatesle başlayalım mı?
Sn envor , Kudret Bey ne dersiniz?
Kudret Tezel
05-02-2008, 09:29
Sevgili Denizakvaryumu, daha önceki mesajlarda iletmiştim benim teknelerimde yarı yarıya
veya ona yakın oranda karıştırılmış torf+kum var. Ancak ben bu işe hiçbirşey bilmeden ve denemeden bşladım. Bugün ayni sistemi kuracak olsam pomza+torf u,veya pomza +cocopiat ı(Hindistan cevizi kabuğu) Tercih ederim. Hatta sadece pomza derimde, fakat çok sıkı kontrol ister en küçük hata, ihmal,veya aksilikte hüsran olabilir.Bu işin teorisi şu bence;suyun direnajı cok kolay olacak ve agregatınızın su tutma özelliği iyi olacak.
Sebebi açık alanda (balkonda bahçede yani sera ortamı dışında )bitkilerin su kaybı daha fazla olduğu için, sizin ;örneğin iki saatte bir sulamanız bitkinizi büyütecek ama her hangi bir aksilikten dolayı birgün su veremesseniz agregatınızın su tutumu iyi olduğundan bitkiniz ölmeyecek ancak büyümesi yavaşlayacak.Onun için diyorumki ; yeni başlayacak arkadaşlar. kum+torf u cercih etsinler zaten bir süre sonra olaylar kendilerini bilgilendirecek.
Atomkkarınca
05-02-2008, 10:05
uzun zamandır takipteyim sordum da..
Sn denizakzarvumun da son defa sorduğu sual cevapsız kaldı.. Besin eriyiği veya Sn Envor'un deyimiyle EC yi nasıl temin edicez hazırlanmış malzemeyi biz amatörlere kim verecek.. sanırım toz karışım gönderilecek biz onu orantıya göre su ile karıştıracağız..lütfen bunu netleştirelim
Kudret Tezel
05-02-2008, 10:37
Sayım Atomkarınca. bu sorunuzu daha sonra açıklıyacaktım ama mademki sordunuz kısaca anlatayım.Gübreler poşetlerde,iz elementler ise yaklaşık 250 cc şişede gelecek.kullanma talimatına göre mesela pet şişelerde eritilip ( 1-2 litrelik ) stok solüsyonlar hazırlıyacaksınız .( iki adet şişe yeterli )
örneğin 10 litrelik bir su şişesine bu solüsyonlardan birer kapak dolusu koyarak asıl besin eriyiğine ulaşmış olacağız. İşn özeti bu. Ama eritirken nelere dikkat edeceğiz nasıl saklıyacağız hepsini hem forumda hemde kullanma talimatında anlatacağız tabiiki.
Domates iyi bir seçim,ama her bitkiyide yetiştirebileceğinizden adım gibi eminim.Yeterki isteyin:)
perlit ve cocopit karışımı kullanmanız bence en iyisi,hata kaldırır.Teras ve balkonda yetiştiricilikte Kudret beyin dediği gibi su kaybı çabuk olacağından poşet sisteminde yetiştiriciliğide düşünebilirsiniz.
29696
29697
denizakvaryumu
05-02-2008, 21:10
Sn envor,
bu poşet sisteminde, sanırım damla sulama ile besin maddelerini veriyorsunuz ?
Alttan tekrar artan fazla sıvı toplanıyor mu?
Ne kadar sürelerle besin maddesi pompalanıyor?
:)Sn envor,
bu poşet sisteminde, sanırım damla sulama ile besin maddelerini veriyorsunuz ?
Alttan tekrar artan fazla sıvı toplanıyor mu?
Ne kadar sürelerle besin maddesi pompalanıyor?
drip ile su veriyoruz,poşetlerin altında drenaj kanalının üzerine gelecek şekilde delikler açtık,oradan drenaj akıyor.günün sıcaklığına ve nemine göre,hatta rüzgar yönüne göre su rejimimiz değişiyor.:)
Uzun sureden beri forumu izlemekteyim. Kudret beyin aciklamalari ve bulundugumuz bolgenin toprak ve ikliminin cok kotu (Kazakistan'dayiz) olmasi nedeni ile bir arkadasim ile beraber topraksiz tarima baslamaya karar verdik. Kudret beyden besini temin ettik. Daha sonrasinda calismalarimiza basladik
Daha oncede belirtigim gibi , burada toprak ve iklim (ruzgar,kum firtinasi , ani sicaklik degisimi gibi) cok kotu . Bu nedenle yaptigim arastirmalar sonucunda topraksiz tarimin tamamen kapali bir ortamda de yapilabilecegini ogrendim ve calismalarimiza kapali bir odada basladik. Ben bu tarim turu icin (ingilizcesinden cevirerek -Contolled Environment Agriculture) Kontrollu Ortam Tarimi diyorum. Tabii ki bitkiler su kulturunde yetisiyor. Ancak isik , isi , besin (ki ileride CO2 de kontrol edecegiz) tamamen bizim kontrolumuzde olacak.Su anda odamizin ic duzenlemesi bitti. Yaklasik 15 tur bitki yetistirmeyi planliyoruz( domates, ispanak, marul, hiyar, feslegen, cilek ,fasulye,havuc,sogan vb.) Odada yetistirecegimiz tohumlar (ispanak haric) cimlendi. Birkac gune kadar odaya alacagiz. Odamizda (yaklasik 6 metrekare) bitkilerin yapay isiktan iyi yaralanmasi ve yer kazanmak icin taraca sistemi kurduk.Oda hic bir yerden isik almiyor. PVC borulari saksilarimiz boyutunda punch ile esit araliklar ile deldik. Simdilik (istedigim nitelikte pompamiz su anda yok) , manuel damlatma sistemi ile yapacagiz.En kisa surede NFT sistemine gececegiz.Tabii PVC borularda kisa bitkileri yetisirmeyi planliyoruz.Domates , fasulye ve hiyar gibi bitkileri daha buyuk saksilarda yine drip ile sulayacagiz. Odanin bir kisminda da bu ise ayirdik. Buyuk plastik kutular bulduk , saksilari buna yerlestirecegiz. (Bizim burada herseyi biranda temin etmemiz kolay olmuyor)
Odaya bir bilgisayar koyduk. Isigin isinin , kontrolunu bu sekilde elektronik olarak yapacagiz. Tabi en onemlisi bilgisayar ile gunluk olarak isi ve isik durumlarini otomatik olarak kayedecegiz ve bitki gelisimi ile bunlari direkt olarak iliskisini cikarmayi umut ediyoruz.(bunlar bilinen seyler ancak kendi kullandigimiz turlere ozel bir seyler cikarmayi umuyoruz).
Simdilik bu kadar . En kisa surede fotograflari koyacagim foruma.
Ayrica Sayin Kudet Tezel'e bize verdigi destek, kendi calismalari ve bizler ile paylastigi bilgiler nedeni ile cok tessekur eder calimalarinda basarilar dilerim.
Bir ek yapmak istiyorum , belirtigim gibi bulundugumzu bolge bitki yetistirmek icin cok kotu. Yani bildiginiz col. Amacimiz bir nevi uzayda bitki uretimi calismasini taklidi etmek. Bizim calismalarimizda kullandigimiz teknikler bulundugumzu yerde elektrigin ve suyun bedava olmasi , bazi malzemelerin cok kolay (insaat malzemeleri anlaminda) bulunmasi , bazi malzemelerinde nerdeyse bulunmamasi anlaminda oldukca istisnai (Akvaryum pompasi bulmak icin 3-4 hafta beklemek gerekiyor desem sanirim ne demek istedigimi anlarsiniz). Dahasi pompa yok kemdimiz pompa tasarliyouz. Bugun basari ile calistirdik ilk ev yapimi pompamiz. Kisacasi Turkiye'den biraz fakli durumdayiz.Ama calismalarimizin sonucu bircok amator , hatta profesyonel icin cok faydali olacagini dusunuyorum.
Oda isiklandirmasi icin 4 floresan, ve 400 ve 1000 wattlik metal halid lamba kullaniyoruz. Gerci su anda yerlerine bagladik ancak aktif degil metal halid lambalar. Bildiginiz sebepten daha tohumlarimizin cimlenmesi 1 cm ortalama.(fasulye haric)
Bu arada ispanakta yasadigimiz cimlenme problemin tohum sorunu oldugu kanisina vardik(Kudret bey'den aldigimiz bilgi sonucunda) Simdi yeni Ispanak tohumlari siparis ettik. Umarim yeni tohumla cimlenmeyi saglayagiz. (tabii ki 15 gune kadar gelirse tohumlar zil takip oynaycagiz).
Bilgisi olanlara bir kac sorum olacak. Ispanak tohumlariini cimlendirmek icin kullandiginiz ozel bir yontem var mi? Dahasi genel olarakta cimlendirmeyi hizlandirmak (priming) icin kullanilan kimyasallari kullanmis ve ya bu konuda bilgisi olan var mi? Ispanak cimlenmesini hizlandirmak icin ticari seralarda PEG800 ( anlami sanirim polietilenglikol 800) kullanilidigini ogrendim.Bu madde Turkiye'de var midir ? (Ben Almanya'dan buldumda, herhalde gelecek seneye buraya gelir :) o yuzden umidi kestim ) . Tabii ki amacim sadece Ispanak degil, genel olarak tohum cimlenmesini uniform hale getirmeninde oldukca onemli bir sey oldugunu dusunmem.
Selamlar
Hidro
Bu çok yararlı bir deneme olacağa benziyor... Elimizde olan kaliteli tohumlardan gönderip, bu projeye destek olmak isteriz... Forumda böyle bir kampanya başlatabiliriz.
Kudret Tezel
15-02-2008, 20:39
Sevgili arkadaşlarım,arkadaşımız hidronun açiklamalarını gördükten sonra hala susmanın hatalı olacağını düşünerek, konu hakkında birşeyler söylemek istiyorum. Arkadaşımız hidro bana özel mesjla durumu anlattı,Türkmenistanda çalıştığını. orada sebzeye hasret kaldıklarını. ve ellerinde ki imkanlardan bahsetti. Kendilerine buraya izne gelen bir arkadaşıyla, daha doğrusu bu işleri beraber planladıkları arkadaşıyla buluşup bir besin eriyiği yolladım,içinde büyün detaylı kullanma talimatıyla. Ogünden sonra 5-6 defa mail leştik,fakat henüz işleri tamamlayamamaktan bahsetti.Geçen gün gelen mailde bütün tohumların çimlendiğini ancak ıspanakların çimlenmediğini söyledi.Bende kendilerine tohum ların bozuk olabilecegini ve hemen birbaşka marka tohun dikerek denemesini söyledim.
ANCAK....şimdi aklıma başka şeyler geldi ve mutlaka sizlerle paylaşmak istedim.
Bahara az kalmışken, tohum dikim mevsimi gelirken bu konunun gündeme gelmesi isabet diyorum.Sizlerden ricam bu konuyu açıklığa kavuşturmak için en küçük bilgisi olan dan en büyük kariyer sahibine kadar herkes konuyu yorumlasın.ve sevgili Malina;nın da dediği gibi elimize geçen bu deney fırsatını değerlendirelim.
Bem diyorumki Sayın arkadaşımız hidronun ıspanak tohumlarının çimlenmemesinin sebebi, toprağın çok tuzlu olmasından kaynaklana bilirmi? Ayni tohumlardan ayni ortama. (ısı, ışık,çevre olarak) saf su veya içile bilir nitelikte birinci sınıf su ile ( EC si 0,5 mS/cm ye kadar ) yıkanmış,
tuzdan arındırılmış ayni topraktan alınma bir numunede denense acaba çimlenme gerçekleşirmi, nedersiniz? .Bu konu hakkında bazı kaynaklara baktım ama tatmin edici bir cevap bulamadım, Bu konu hakında bilgi vercek ,yorumlıyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Kudret agabey,
Yaklasik 30 gun sonra bir tane ispanak bugun cimlendi. Inanin cok sasirdik ama sevindik. Butun amacimiz burada yogurtlu ispanak yemekti (ozelden yazmistim hatirlarsiniz) . Artik becerebilirsen bir tanesinden yapacagiz :p. Isin sakasi bir yana , sunu soylemeliyim , biz butun tohumlari zaten rockwool (tasyunu)icinde cimlendiriyoruz. Bu "lanet" ispanak tohumlari kesinlikle olmu$ bence . Siz daha once hakliydiniz. Bunlar bozuk .100 tohumdan sadece biri, "super uygun" ortamda cimleniyorsa bizde bir hata yok. Yarin aksam yeni ispanak tohumlari gelecek neyseki ,ak koyun kara koyun belli olacak bir hafta icinde
. Boylece bir tur kontrollu bir deneyde yapmis olacagiz.
Selamlar
Hidro
Topraksiz tarim ile ilgilenmeye basladiktan sonra internetten yaptigim arastirmalar sonucu bitki turlerinin Ph, EC, isik ve sicaklik isteklerini ve cimlenme isteklerini ozetleyen bir excel dosyasi hazirlamistim.(Bu bilgiler tamamen internet kaynaklardan alinmadir.Benim derlemek disinda hicbir katkim yoktur.) Sizler ile paylasmamak forumumuzun amator ruhuna aykiri olacagindan , hepiniz kullanimina sunuyorum.
Onemli not:
Forum yazilimi resim dosyasi disindaki formatlari desteklemiyor. Bu nedenle bende dosyanin soyadini png olarak degistirdim ve upload ettim foruma. Aslinda bir excel dosyasi. Lutfen bilgisayariniza kaydedin ve soyadini xls olarak degistirin. Tabii ki bilgisayarinizda Excelin oldugunu varsayiyorum.Bir sorun olusursa mesaj gonderin direkt olarak mail adresinize gondereyim
Upload calismiyor.PHP ci arkadaslari kutluyorum :( Neyse bu calismayi isteyenler istediklerini belirtsin dosyayi direkt gondereyeim
Birde kendi yaptigim EC metre ( fikir yapilmis bir ec metreden esinlenmedir) var onuda yakinda foruma koyacagim.Mukemel calisyor ama isi kompazyasyonu yok onu ekliyorum.
Selahattin Yılmaz
17-02-2008, 02:40
Hidro, çalışmalrınızı görmek isteriz, bekliyoruz...
Sayın Hidro, siz hazırladığınız dosyayı rapidshare gibi bir siteye yükleyip, buradan linkini verirseniz, biz merak edenler dosyaya ulaşabiliriz.
http://rapidshare.com/files/92616485/Agriculture.xls.html
Selamlar
sedatkara6
20-02-2008, 11:10
http://rapidshare.com/files/92616485/Agriculture.xls.html
Selamlar
kardeşim bu sitenin nasıl kullanılacağını da yazarmısınız.ben aradım bulamadım.selamlar
Linke tiklayin
Acilan sayfanin altinda Free yazilli bir buton cikcak.Onada tiklayin. Download baslaycaktir.
Ancak , ayni Ip adresinde o an baska download var ise baslamaybilir.
Siz en iyisi bana mail adresinizi gonderin bende size direkt gondereyim en kolayi bu
Hidro
EC Metre yapımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7680)
sedatkara6
21-02-2008, 15:27
Linke tiklayin
Acilan sayfanin altinda Free yazilli bir buton cikcak.Onada tiklayin. Download baslaycaktir.
Ancak , ayni Ip adresinde o an baska download var ise baslamaybilir.
Siz en iyisi bana mail adresinizi gonderin bende size direkt gondereyim en kolayi bu
Hidro
sedat.otomasyon@hotmail.com
sedatkara6@gmail.com
bu iki adresimden herhangi birine gönderebilirsiniz.iyi çalışmalar.
denizakvaryumu
25-02-2008, 11:03
"Sevgili arkadaşlarım,
Her hangibir karışım ki buradaki konumuz besin eriyikleridir,ölçü sistemini iyi bilmemiz gerekir, aksi taktirde çok büyük hatalar yapabiliriz.Bu hatalara sebep olmaması için ağırlık ölçü birimlerini hatırlatmak istiyorum.
Ağırlık ölçü birimleri
1 kg= 1000 gr
1 gr= 1000mg
1 ppm= 1 mg / 1 000 000 mg ppm =milyonda bir demektir
yani 1 ppm =1 mg /1000 gr suyun özgül ağırlığı 1 gr /cm3 olduğu için
1 ppm = 1 mg / 1 litre dir.
1 mg =0,001 gr dır
1 gr = 0,001 kg dır
LÜTFEN ÖLÇÜ VE TARTI BİRİMLERİNE DİKKAT EDELİM AKSİ TAKTİRDE HATALARIMIZ
ÇOK BÜYÜK OLUR"
Kudret Beyin yazısını buraya alıntıladım ki bu başlık altında da konuyla ilgilenenler hata yapmasın.
Kudret Tezel
25-02-2008, 11:32
Teşekkürler Denizakvaryumu , iyi düşünmüşsünüz.En önemli konulardan biri budur,,hatta önemlilik listesinin başındadır.
denizakvaryumu
25-02-2008, 11:41
Kudret Bey,
örnek çalışmalarınız nasıl gidiyor? Fotoğraflarınızı eksik etmeyin lütfen.
Terasınızı yeni dönem için düzenlediniz mi? Geçen seneki sistemin aynısıyla mı devam edeceksiniz?
Teşekkürler
Kudret Tezel
27-02-2008, 21:31
Eveeet Sevgili arkadaşlarım,Nihayet beklediğimiz bahar geldi. Ancak havaların yeniden bozmıyacağını garanti edemeyiz tabii.Ama bugün gerçekten bahar kendini gösterdi.
Önümüzdeki pazar günü yani 2 MART 2008 günü balkonda sebze yetiştirecek arkadaşların
Yaz okulu =açılış günü= olsun.Ve bundan sonraki günleri daha sık paylaşımlarla geçirelim yaptıklarımızdan ve neticelerinden daha sık bahsedelim ki doğruyu ve yalnışı vakit geçirmeden fark edebilelim.
Arkadaşlar,Yeni üye olduğumda bu sene herkes bolkonunda sebze yetiştirmenin tadını tadacak demiştim, işte o tadı tatmak için hazırlıklara başlıyoruz.herkese başarılar dilerim.
Sebze yetiştirmenin iki yolu vardır, Bunlardan biri erişkin fideyi alıp kendi bahçemizde, veya saksımızda büyüterek meyvelerini toplamak,diğeri ise,küçüçük bir tohumun dikiminden başlıyarak erişkin bir fide yetiştirmek, ve o fideyi büyüterek meyvelerini toplamanın zevkine varabilmek.Bu ikinci yol tabiiki biz amatörler için daha heyacan veren biryol gibi gözüksede, bazı dezavantajlarıda yok değildir.
Tohumdan fide yetiştirmek herşeyden önce belli bir bilgi birikimi meselesidir.bu işi profösyönelce yapan firma ve kuruluşların yetiştirdikleri fidelerdeki neticeleri yakalamak,onların kalitesine ulaşmak bir amatör olarak çok kolay olmasa gerek.Ama çarşıdan,pazardan ne olduğunu bilmediğimiz fideleride alıp dikmek ne çıkarsa bahtımıza demekte olmaz,zira buna bir emek, bir gönül vereceğiz,en iyisini yapmak ve eniyi neticeyi almak isteriz.Eğer yetişkin bir fide dikerek onu büyüteceksek,güvenilir firma ve kuruluşların fidelerini almak zorundayız.Fakat konu amatörlük olunca buda her zaman kolay olmaya bilir,birkaç kök fideyi bize hiçbir kuruluş vermez.Besin eriyiklerinin malzeme bulmaktaki zorluğu gibi.geriye mevsiminde pazarlara çıkan fide satıcıları kalıyor.ancak tanıdığımız,
daha önce denedeğimiz kişiler olmak zorunda, gerçekten eminsek alabiliriz,yoksa ,canakkale domatesi diye eker çeridomates çıkabilir, sırık diye eker yerlek çıkabilir,sivri biber diye alır dolma biber çıkabilir, tatlı diye alır zehirgibi acı çıkabilir,Bunları hep yaşadığım için anlatıyorum.Yani tecrübe konuşuyor.Neticede bende amatörüm.
Nerden bileyim hangisi hangisidir.
İşte arkadaşlarım bu durumlara düşmemek için yaptığımız işi iyi bilmek zorundayız. İşin ruhunu bilmek zorundayız.Ben ektim oldu diye tesadüflere bırakmamalıyız.
Onun içindir ki şu özet bilgileri vermek istiyorum.
Kaliteli bir ürün yetiştirmek sadece kaliteli bir tetiştirme ortamı hazırlamak değildir.
Kaliteli bir ürün yetiştirmek için, önce kaliteli bir tohum. ve kaliteli bir fide yetiştirme mecburiyetimiz vardır. Buradanda anlaşılacağı gibi,Kaliteli bir tohum illede kaliteli bir fide verir demek değildir.O halde kaliteli bir fide nasıl yetiştirilmelidir.
Kudret Tezel
27-02-2008, 22:45
Sebzeleri ,sıcağa ve soğuğa hassas olanlar,olmayanlar diye ikiye ayıra biliriz.
Hassas olmayanlar ; Havuç.maydanoz.ıspanak.bezelye.
soğan,fasülye,bakla,hıyar,kavun, karpuz, turp.
Hassas olanlar ;Domates,biber, patlıcan. pırasa,lahana,karnabahar,kereviz
Fideler ,yastık denen özel hazırlanmış yerlerde yetiştirilir.bu yerler ısıtma biçimlerine göre de sınıflandırılır.
Sıcak yastıklar ılık tastıklar soğuk yastıklar
Sıcak yastıklarda Domates, biber, patlıcan fideleri yetiştirilir.
Ilık yastıklar bu fidelerin şaşırtıldığı yastıklardır,fide döneminden erişkin fideye geçiş yeridir. Narin fidelerin dış ortama alıştırıldığı yerlerdir. Soğuk yastıklar ise,Lahana,pırasa,karnabahar,marul,salata ve kereviz fidelerinin yetiştirildiği yastıklardır.
Karnabahar,lahana,bürüksel lahanası 5 dereceye kadar çimlene bildiği halde,Patlıcan tohumları 19 derecenin üstünde,biber 15 dercenin üstünde, domates 10-12derecenin üstünde iyi çimlenirler.
Bazı sebzelerin çimlenme ısı tolaransları fazla değildir. Mesela pırasa en düşük 7 en çok 21-24 derceler arasında, Kereviz 10-19 dereceler arasında iyi bir çimlenme gösterdiği halde birçok baş marul 20 derecenin üstünde çimlenmez, kıvırcık marul 29 dercede bile güzel çimlene bilirmiş.
İşte arkadaşlar bu bilgileri bilmeden,işin ruhunu öğrenmeden fide yetiştirmeye kalkarsak başarı tesadüf olur, kendimizi kandırırız.
Tohum dikecegimiz toprağa, tohum harcı deniyor, bununda formülü var. 1/3 Bahçe toprağı,1/3 iyi yanmış gübre,1/3 ince dere kumu.
Eğer ,domates ,biber, patlıcan ekeceksek bu harçların alttan ısıtılması gerekiyor,ısıtma işlemi kalorifer,elektrik,güneş enerjisiyle olduğu gibi,yanmakta olan taze gübrede ıstmak amaçlı kullanılabiliyor.
Arkadaşlarım bu bilgileri, fide yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir ön bilgi olsun diye yazdım. Elimize geçen tohumları gelişigüzel bir yere ekerek hepsinin birden çimleneceğini düşünmeyelim.Yukarıda ki sınıflandırmalara dikkat edelim.Ben bu sene domates,biber ve patlıcan fidelerimi kendim yetiştirmek istiyorum.Daha önce hazırlamış olduğum deney serasına tohumları pazar günü dikeceğim,sizleride gerek fotoğraflarla gerek yazı ile gelişmelerden haberdar edeceğim.
denizakvaryumu
27-02-2008, 22:55
Bilgiler için teşekkürler.
Sizinle aynı zamanda ben de pazar günü elimdeki domates tohumlarını torfa dikeceğim.
Geçen sene Ulus'da bir satıcının çeri domates fidesi diye sattığı fideden, yumruk kadar domates olunca ben de fide işine girmeyeceğim.
Herkese kolay gelsin.
Kudret Tezel merhaba,
İçerisinde hayvan gübresi, çay ve bahçe toprağı karışımım hazır. Ben Yozgat'ta yaşıyorum. Çevredekiler bana Mart sonunda tohumları toprağa atmamı söylediler. Tohumları(biber) oda sıcaklığında çimlendireceğim. Bende bu pazar tohumları toprağa atmalımıyım?
Kudret Tezel
29-02-2008, 07:21
Sayın Ar Da,Tohumların çimlene bilmesi için toprak sıcaklığının, tohumun ıstediği sıcaklığa gelmesi lazım.Mevsim gelmeden, toprak ısınmadan bazı tohumları ekemessiniz. Fakat oda sıcaklığı olunca iş değişir.Söylemiştik; domates, biberi patlıcan sıcak yastıkta yetişir diye.
Siz tohumlarımızı ekin ,fideleri büyütün ,ama havalar ısınmadan dışarıya çıkartmayın.
İstanbulda benim balkonuma dikim tarihim 1-10 mayıs arası ,herhalde sizinde dikeceğiniz tarih mayısın sonlarına doğru olur.Ancak küresel ısınma havayı nasıl etkileyecek bilmiyorum.Etrafınızda bu işi frofösyönelce yapanlar varsa onları gözlemek yerinde olur.
Başarılar dilerim.
Kudret Tezel
02-03-2008, 20:46
Sevgili arkadaşlar, 2008 yaz sezonunda, bol, bereketli,hijyenik ve sağlıklı ürünler
yetiştirebilmek ümidi ile hepimize başarılar dilerim.
denizakvaryumu
02-03-2008, 22:27
Teşekkürler Sn.Tezel.
topraksız tarım , geleceğin tarımı olacak...Bugün Hollanda'da tarımın %90 ı topraksız olarak yapılıyor.
Bu yıl belki %100 başarılı olamasak bile bu işe başlayarak bir adım atmış olacağız sonrasın da da devam edecek.
arkadaşlar merhaba hepinizin güzel bir hafta geçirmesi dilegiyle diyorum ve pazar günü diktigim sebzelerden bahsetmek istiyorum domates ,biber ,patlıcan ,salatalık ve marul dikdim daha yokmuydu diyebilirsiniz aslında vardı çilek vardı ama onun tohumunu bulamadım :) çilegin fidesi gelecekmiş nisanda artık onun için nisan ı bekliyecegim işallahfilizlendiginde resimlerinide ekliyecegim saygılar
Hayırlısı olsun.Bende çilek fidesi arıyorum fazla bulursam paylaşırız...
denizakvaryumu
03-03-2008, 11:04
http://www.recordholders.org/en/records/vegetables.html
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Giant_strawberry.JPG
http://plants.thompson-morgan.com/product/9321/1
Jumbo çilek fidesi bulabilir miyiz?
Hayırlısı olsun.Bende çilek fidesi arıyorum fazla bulursam paylaşırız...
çok iyi olur teşekkür ederim biberi de kıl biber ekecektim ama bulamadım sivri biber ektim işallah oda tatlı çıkar :) çilekte lezzet daha önemli bence
Büyük çileklerden yemek için aldım daha önceden ama genelde lezzetsiz di tabi onunda cinsine göre degişiyorsa bilemem ama envor bey anlıyor bu işlerden herhalde bulursa iyisini bulacagına eminim bu yaz çok iyi geçecek
Innuendo
03-03-2008, 13:21
Herkese merhaba... Adana' da merkeze bağlı Sarıhuğla köyünde Yaltır isimli şirket tarafından çok kaliteli çilek fideleri üretiliyor, fiyatları da çok uygun. Özellikle Sweet Charlie türünü tavsiye ederim.
Ayrıca Sayın Kudret Tezel' in önceki yazmış olduğu konularla ilgili bir sorum olacak, odamda torf içerisinde ekili, 1 adet arokarya bitkim var. Haftada 1 defa bu bitkime 1 litre suda eritilmiş kompoze ve izelement içeren gübre veriyorum. Önceki mesajlara göre benim topraksız kültür yöntemi kullanarak bu bitkinin saksısını günde 2 kez gübreli suyla beslemem mi gerekiyor?
Saygılar...
[QUOTE=Innuendo;210075]Herkese merhaba... Adana' da merkeze bağlı Sarıhuğla köyünde Yaltır isimli şirket tarafından çok kaliteli çilek fideleri üretiliyor, fiyatları da çok uygun. Özellikle Sweet Charlie türünü tavsiye ederim.
Sayın Innuendo merhaba,sizde telefon numarası varmı bu şirketin arayıp alalım,artık vakti geldi...:)
Innuendo
03-03-2008, 22:18
Enver Bey, en kısa zamanda numarayı temin edip foruma yazacağım...
Innuendo
03-03-2008, 22:23
http://www.yaltir.com.tr siteyi inceleyebilirsiniz. Telefon numarası 0322 4855061-62
Saygılar...
Teşekkürler sayın Innuendo çok makbule geçti...
Innuendo
03-03-2008, 22:38
Rica ederim, sizin verdiğiniz bilgilerin yanında lafı mı olur...
naci okur
05-03-2008, 21:13
merhabalar kudret bey yeni bir üye olarak paylasılan bilgileri okudum.paylastıkca cok güzel bilgiler ortaya cıkmıs.tebrikederim herkesi.ben antalyada serada çilek ve biber üretimi yapmaktayım.toraksız kültürde çilek yetiştirmek istiyorum fakat bir türlü antalyada bu konuda bilgisi olan biriyle tanısamadım.basıt olarak çilek için küçük bir recete yazmıssınız.toprakta uyguladıgımız gübreleme miktarını hesapladıgımda fidan basına aşagıyukarı birbirine cok yakın degerler gösteriyor.size sormak istediğim yazdıgınız programda 100 lt su için dizayn edilmistir diyorsunuz.peki çilekleri ne sıklıkta ve bir seferde kac lt su vererek suluyorsunuz?sulama suyu olarak bu hazırladıgınız 100 lt lik tanktan belirli bir ölcek alıp dırek bitkiye mi döküyorsunuz?bu konuda beni bilgilendirirseniz cok sevinirim.Bir de agregat olarak torf ve kum yeterlimidir?
şimdiden cok tesekkürler...
Kudret Tezel
05-03-2008, 22:02
Sayın Naci Okur, aramıza hoş geldiniz,52 numaralı mesajda verdiğim reçetenin topraktaki gübrelemeye çok yakın olduğunu söylüyorsunuz,bu hesabı biraz daha açıklarsanız farklarını beraberce inceleriz,diğer arkadaşlarımızada faydalı olur.Bu reçete toplamı 100 litre için kurulmuştur (hesaplanmıştır) Ancak bunu isterseniz 1-2 litre stok olarak hazırlar ,o stoktanda gerektiği kadar kullana bilirsiniz.Çilek küçük bir bitki olduğu için su kaybıda azdır
torf-kum karışımı bir agregatta ki benim balkonumdada aynısı var günde iki defa sulamak yetiyor.Bizim balkonumuz rüzğara açık ve üstünde gölgeliği olmayan sıcak bir balkon sera şartlarında biraz daha seyrek sulana bilir ancak mutlaka EC kontrolü yapılarak bitkininde gübresiz bırakılmaması lazım diye düşünüyorum.
naci okur
05-03-2008, 22:19
kudret bey serada bir dönümde 8000 ad.çilek fidesi yetistiriyoruz.
bizim toprakta uyguladıgımız dönüm bazında
A tankı(200 lt)
18.18.18 dengeli gübre:5 kg
amon.nitr:1kg
mgn sülf.:1.5 kg
iz element:200gr
B tankı(200lt)
cal.nit:2,5 kg
demir:200 gr
C tankı(200lt)
nitr.asit
su an meyve döneminde ,fidan basına bu sekilde hesapladıgımda 11 kg gübreleme yapmıs oluyorum ve fidan basına 1,4 lt su tekabulediyor.damlama sulama yöntemiyle yaklasık 30 dk gibi bir sulama yapıyorum ve fidan basına 0,0013 gr.gübre miktarı denkgeliyor.su an 5 günde bir sulama yapıyorum, ****** yaz aylarında sulama sıklıgı ve sulama süresi de uzuyor.benim ögrenmek istediğim damlama sistemiyle uygun olan ph ve ec ile fidan dönemi ve meyve döneminde nasıl bir programlama izlemem gerekiyor?
teşekkürler.
naci okur
05-03-2008, 22:31
öncelikle merhabalar,
antalyada benim yetiştirdiğim çilek çeşidi camoroza adı verilen bir çeşit,uygun gubrelemde yaklasık 20-40 gr arası değişiyor sanırım istediğiniz cesit bu olsa gerek antalyada temin edebiliriz.
saygılar
Kudret Tezel
11-03-2008, 06:37
Sayın Naci Okur, Dün akşam sorunuzu cevaplamak istedim elektriklerimiz kesildi olmadı,
Sayın Okur şurayı bir aydınlatırmısınız? sizin 3 adet 200 litrelik tankınız var birinde kompoze
amonyum nitrat ve magnezyum nitrat ve iz element eritiyorsunuz, birinde kalsiyum nitrat ve demir eritiyorsunuz . Birinde de nitrik asitiniz var .şunu sormak istiyorum. 200 litrelik asit tankına ne kadar ve yüzde kaçlık nitrik asit koyuyorsunuz,artı bu tanklardan her sulamada ne kadar alıp ne kadar suya karıştırıyorsunuz sulama yapıyorsunuz. Yoksa her tanktan birer ölçekmi kullanıyorsunuz? birde fide başına hesap yapmışsınız kaç adet fideniz var. Çilekleri ektiğiniz agregat nedir .toprağamı ekili? Bu soruları cevaplarsanız teknik olarak herşeyi hesap edebiliriz.Selamlar.
naci okur
12-03-2008, 11:36
syn,kudret bey,
benim üretimim toprakta,biz tanklara dönüme göre bu gübreleri döküp karıstırıyoruz.daha sonra su motoruyla beraber ec ve ph metre olcen makınamızdan geciyor daha sonra da bitkilere ulasıyor biz ölcumuzu de bitkilerin oldugu yere 1,5 litrelik pet sise koyup oraya dolan suya göre sulamamızı bitiriyoruz.bu da asagı yukarı bitki basına 1,4 lt ye tekabul ediyor 1 dönüme 8000 ad.fide dikiyoruz.ayrıca nitrik asıt olarak da 200 lt lik tanka 10 lt.%12 nitrik asit döküyoruz nitrik asiti de ph ı düzenlemede kullnıyoruz.sulama aralıgımız topragın su ihtiyacına göre belirliyoruz.benim yapmak istediğim serada topraksız katlı sistemde üretim yapmak ,malesef antalya gibi bir yerde tam olarak fidenin belirli dönemlerde istediği gübreleme programını birtürlü bulamadık.bu konuda yardımlarınızı beklıyorum.
saygılar sunarım
naci okur
Paragraf yapmamak genel bir sorun olmaya devam ediyor. Sizin yazınızın altına yazdığım için, size yazıyor gibi görünsem de, aslında herkese sesleniyorum.
Enter tuşuna iki kez basmanız bir satır boşluk oluşturur.
Konu, deneyimsiz üyelerce yeterince karışık geliyor zaten. Üstüne bir de okuma zorluğu eklememek gerek.
Yazılarınızda Türkçe karekter kullanabilirsiniz. Yine herkes için söylüyorum, imla hataları yapmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü çok fazla kimyasal adı ve malzeme oranı söz konusu... Çok bildik kelimelerde hata yapan birinin yazdığı formüllere karşı bir güvensizlik oluşabilir.
Yazı içindeki önemli kelimeleri, cümleleri kalınlaştırabilirsiniz. Nokta koyup cümleye büyük harfle başlamak, noktama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak, cümleleri çok uzun tutmamak anlaşılırlığı arttıracaktır.
Kudret Tezel
15-03-2008, 17:47
Sayın Naci Okur, Verdiğiniz donelerle hesap edebildiklerim;
8000 kök bitkiye toplam yaklaşık11200litre su veriyorsunuz.buna göre sulama suyunuzun
besin değerleri;
Azot 160 ppm
fosfor 35 ppm
potasyum67 ppm
kaksiyum 38 ppm
Magnezyum 13 ppm
kükürt 17 ppm
Benim 54 numaralı mesajda vermiş olduğum değerlerde ise
Azot 146 ppm
fosfor 23 ppm
potasyum 120 ppm
kalsiyum 76 ppm
magnezyum 29 ppm
kükürt 39 ppm
Şimdi bu iki formülü karşılaştırırsak, siz toprakta olmasına rağmen çok fosfor veriyorsunuz.Benim düşünceme göre siz bu kadar gübrelemeye rağmen istediğinizi alamıyorsunuz zira fosfor potasyum ve kalsiyum alımını engelliyor.
ürünün raf ömrü kısa ve kendisi yumuşak olur diye düşünüyorum.düşündüklerim doğrumu acaba ?
Özgür Ayata
01-04-2008, 10:53
Selamlar arkadaşlar.
Ben uzun süredir konuyu okuyorum ve birçok bilgi edindim sayenizde. Bahçemde amatör olarak sebze yetiştiriyorum ama birçoğunuza göre daha yolun çok başındayım.
Konuyu takip ettikçe topraksız tarım konusuna hayranlık duymaya başladım ve Tartes şirketinden akıllı saksı sipariş ettim.Firma bütün eriyikleri ve formülleri göndereceğini söyledi.1-2 güne kadar elimde olacaklar ve bende ilk adımı atmış olacağım.
Sormak istediğim konu ise şudur:bende torfta çimlendirilmiş dolmalık biber, brokoli, patlıcan, çilek fideleri var. Bunları akıllı saksılara alabilirmiyim yoksa cocopeat içinde tohumdan mı çimlendirmem gerekir. Ve aynı saksıya birçok değişik ürün ekebilirmiyim?
Bu konuda biriniz beni aydınlatırsanız sevinirim.
Herkese saygılar.
Özgür Ayata
04-04-2008, 14:12
Selamlar,
Ben daha önce sormuştum fakat yanıt alamadım, Torf içinde çimlenmiş, biber, domates, çilek, patlıcan gibi fideleri cocopeat içinde akıllı saksi sistemi ile yetiştirebilirmiyim yoksa tohumdan mı çimlendirmem gerekir? Ve birçok değişik ürünü aynı saksıya ekebilirmiyim?
Teşekkürler
denizakvaryumu
04-04-2008, 14:23
cocopeat-perlit karışımı içinde yetiştirebilirsiniz, sırf cocopeatte yetiştirme olur mu bilmiyorum.
Türlerin ph-EC-isteği aynı ise aynı ortamda yetişir farklı türlere göre besin eriyiği ,ph vs. farklılık gösterir.
Yine kök uzantısı baskın olan tür kökü kısa olanı engelleyecektir.İdeal olanı aynı türün aynı saksıda olması.
matrakmurat
10-04-2008, 17:50
topraksiz uretim hasas bir uretim tarzi yani rakamlar olcmeler hergunluk gerektiren is.yani sudaki bitki icin gerekli olan besin.ve bu besinin kitlenmemesi icin suyun sertligi onemli yani sertlik yuksek ve alcak olursa bitki kokleri besin alimini durdur.suyun sicakligi bile sudaki besin hareketligini artirir veya azaltir yani bitki fazla beslenirse yanar.az beslenirse gelisme cok uzun surer ve meyva ve cicek kalitesi dusuk olur.
yani bu yuzden bu isi yapacaksaniz gercekten butun kurallari bilmeniz ve uygulamaniz gerekir.elimde bu konu hakkinda cok guzel bir kitap var ama ingilizce isteyenlere bir sekilde onemli bolgeleri kopyalar gonderebilirim.ama soz veremem
matrakmurat
13-04-2008, 16:16
izleyin arkadaslar bu topraksiz uretim hakinda bir kisa filim
http://www.youtube.com/watch?v=T81n_1t8fyU
agaclar.net adina
saygilar..
matrakmurat
13-04-2008, 16:19
ozgur gezel eger topraksiz uretimi denersen kendini ahengine kaptirir gidersin gercekten heveslenilecek bir teknik dene goruceksin farkini
basarilar.
Kudret Tezel
13-04-2008, 19:21
Sevgili arkadaşlarım merhaba, azönce hastahaneden geldim,annemin hastalığı ile maşgulüm ,bana birazıcık müsaade edin,bu haberi burada vermek istemezdim ama, özür dilerim.
Çok geçmiş olsun.
Acil şifalar.
yörükoğlu
15-04-2008, 22:59
Acil şifalar Kudret Tezel....Geçmiş olsun...
Kudret Tezel
15-04-2008, 23:46
Sevgili arkadaşlarım, şifa dilekleriniz için hepinize teşekkür ederim.Sevgiler,saygılar.
denizakvaryumu
16-04-2008, 00:03
Kudret Bey geçmiş olsun, Ankara'dan yapılacak birşey varsa iletin lütfen.
egetropical
16-04-2008, 12:14
Kudret Bey geçmiş olsun.
Kudret bey annenizin rahatsızlığına çok üzüldüm geçmiş olsun.Yapabileceğim birşeyler olursa lütfen çekinmeden iletin . Sevgiler.
Kudret Tezel
22-04-2008, 20:30
Sevgili arkadaşlarım merhaba,
Annem Dün gece saat 22-15 sularında taburcu oldu,Sağlık durumu iyi çok şükür, iyi dileklerde bulunan tüm arkadaşlarıma teşekkür eder sağlıklı biryaşam dilerim.
Kaldığımız yerden devam etmek üzre , yaptıklarınızı, gelişmeleri,ve sorularınızı bekliyorum.
Ben henüz birşey yapamadım ancak bundan sonra birşeyler yapmaya başlıyacağım.
yapacağım çalışmalar listemde ; tekneleri boşaltmak ,elemek,tesisatı ve otomatik düzeni gözden geçirerek sağlıklı calışmayı temin etmek dezenfeksiyon,askı iplerinin yenilenmesi ve fide dikilebilir hale hazırlanması var.bunlar için vakit daraldı ama yapılmak mecburiyetinde.
daha öncede bahsettiğim gibi ben önce sistemin sağlıklı ve düzenli çalıştırılmasına inanıyorum,yaptığınız çalışmalarda bir başarısızlık veya bir terslik hissediyorsanız hemen sisteminizi gözden geçirinizi ve sağlıklı çalıştığına inanmadan besin eriyiklerinin arızalarına
odaklanmamanızı tavsiye ederim. Bu konuyu açtığımızda vermiş olduğum resim şema vs iyi inceleyiniz o gün belkide atlamış olabiliriz açıklanması gereken yerleri yazınız, beraberce yeniden inceleyip teknik detaylara inelim ,konuyu bilerek yapmaya çalışalım.
Yeni üye olan arkadaşlarımız'a hatırlatmakta fayda var sanıyorum ilk başlarda topraksız tarım uygulamaları adı altında bir sayfa açmış ve orada uygulamalardan fotoğraf ve şema larla bilgi vermeye çalışmıştık. Sonra her nedense bu konu mini sera yapımı olarak isim değiştirmiş.Bu durumu sayın editörümüze hatırlatarak eski ismiyle anılması isteğimi ilettim.Sayın editörümüz malina bu isteğimi gale alarak düzeltme yaptılar kendilerine teşekkür ediyorum.
Yeni üye arkadaşlar topraksız tarım uygulamaları adlı forum sayfalarını incelerlerse
faydalı olacağını umuyorum.
sorularınızla sorunları ve eksiklikleri tamamlamak dileği ile.
kurmuş olduğunuz sistemle aradaki farkları bulmaya çalışınız
Özgür Ayata
25-04-2008, 11:11
Geçmiş olsun Kudret bey, Allah dermansız dert vermesin.
Kudret Tezel
25-04-2008, 13:54
Alakanıza ve iyi dileklerinize çok teşekkür ederim Sayın Ozgür Ayata,Sevgiler ,selamlar.
merhaba arkadaşlar yukrıda domates ve çilek için besin miktarları var bunları bulmak+yapmak zor değildir belki ama büyük şehirde olmayanlar için-ki şekil A ben- bulmak zor.Torf ta yok.Toprak+organik atık+toprak+... şeklinde olabilir mi kendim yapabilir miyim?anladığım kadarıyla torf+kum su tutma özelliğine sahip.
formun önceki sayfalarından hızlı cevap olarak yazmıştım.Annenizin hastalık durumunu yeni okudum. Çok geçmiş olsun sanırım şu anda iyi öyle yazmışsınız. Çok sevindim durmunun iyi olduğuna.
topraksız tatım hakkında okudum formu 5 sayfa onca yazı :D yazı olduğu için biraz uzun sürdü tabiiki. şu anda deneme amaçlı olarak yapmayı hedefliyorum. ışarıda ekim yapabilmem için toprak var fakat eğer ki başarılı olursam topraksız tarımda kışın evimde domates ve salatalık gibi bitkilerden az da olsa yetiştirebilirim en azından denemiş olurum. Fakat bilgim sıfır kendimce bu konuda. Buradaki bazı terimleri de bilmiyorum zaten yeni üyeyim.
Topraksız tarımda amatör olarak durgun suda yetiştirme de nasıl başarılı olabilirim???
Besin takviyesinde ki maddeleri ayrı ayrı nasıl temin edebilirim???
şimdilik aklıma takılan sorular bunlar.teşekkürler
Kudret Tezel
27-04-2008, 19:24
Sevgili nicolas,sağlık dilekleriniz ve gösterdiğiniz sıcak alakaya teşekkürler. Aramıza hoş geldiniz.Topraksız tarım denemelerinizi forumlarda bulacağınız bilgiler doğrultusunda deneye bilirsiniz umarım.Adı geçen malzemelerin teminine gelince hepsini kimya depolarında bulmak mümkün ,ancak zor yanı amatörce denemeler yapmak için küçük miktarlarda bulunamaması, araştıracaksınız.ilerliyen zamanda daha detaylı bilgilerde olacak.yeni başlıyan arkadaşlarımız bilgiler verecek yaptıklarını anlatacaklar derken herkes topraksız tarımı öğrenecek.Şimdiden başarılar dilerim.
Innuendo
27-04-2008, 20:43
Sayın TEZEL, çok çok geçmiş olsun, uzun süredir sınavlarım nedeniyle foruma giremiyordum. Hepinize saygılar sunuyorum...
Kudret Tezel
27-04-2008, 21:37
Teşekkür ederim sayın ınuendo,Allah kimesyi sağlkve sıhhatten mahrum etmesim.
Sınavlardan bahsediyorsunuz başarılar dilerim,çalışmalarınız nasıl gidiyor meraktayım.
domatesler ne durumda ??? saygılar ,sevgiler.
Innuendo
28-04-2008, 18:00
Sağolun Kudret Bey, domateslerimin resmini bugün çekme fırsatı buldum. Bakım yönünden eksiklikler olabilir ama idare ederler. Bir tanesini bugün tavsiyeniz üzerine 5 litrelik kaba aldım.
http://www.agaclar.net/galeri/files/7840-4.jpg
Enver Bey, verdiğiniz domateslere umarım iyi bakmışımdır. Herkese saygılar, selamlar...
Sağolun Kudret Bey, domateslerimin resmini bugün çekme fırsatı buldum. Bakım yönünden eksiklikler olabilir ama idare ederler. Bir tanesini bugün tavsiyeniz üzerine 5 litrelik kaba aldım.
http://www.agaclar.net/galeri/files/7840-4.jpg
Enver Bey, verdiğiniz domateslere umarım iyi bakmışımdır. Herkese saygılar, selamlar...
:cool:Güzel;)
Innuendo
28-04-2008, 18:12
Enver Bey, beğendiğinize sevindim. Elimde başka resimler de var ama yükleme problemi yaşıyorum. Acaba ec yi yükseltme zamanı geldi mi?
Innuendo
28-04-2008, 18:19
Bunlar da cherry ler ama perlit içinde manuel sulamayla bakımsız kaldılar. Akvaryum kafa motoruyla sürekli sirkülasyon sağlasam, perlitte acaba olur mu? Zamanlayıcım elektrik kesilince kendini sıfırlıyor. Bu yüzden kullanamıyorum.
http://www.agaclar.net/galeri/files/7840-5.jpg
Kudret Tezel
28-04-2008, 18:36
Teşekkürler Sayın ınnuendo nihayet sevinçli bir haber alabildik.ellerinize sağlık.
Bence EC yi yükseltmekte örneğin 8,5-9 litreye hazırlamakta fayda var zira artık kendilerini kurtarmışlar ama bence daha önemlisi eriyik değiştirme zamanı. şu anda ne kadar zamanda bir değiştirme yapıyorsunuz.havalar biraz daha ısınınca 5 litrelik kaplar yetmiyecek gibi geliyor bana .
perlitdekilerede devamlı sirkülasyon uygun olur derim.
Bu konuda Envor arkadaşımızın fikri nedir acaba zira bu domatesleri o daha iyi tanıyor.
Innuendo
28-04-2008, 18:43
Sayın TEZEL, şu ana kadar bir iki kez su değişimi yaptım , çünkü bu domatesler müthiş su tüketiyor. Günde 500 ile 750 ml. arası. Onlara yetişmekte zorlanıyorum, bir ara vazgeçip toprağa ekmeyi düşündüm. Bakalım ne kadar dayanabileceğim.
Bunlar da cherry ler ama perlit içinde manuel sulamayla bakımsız kaldılar. Akvaryum kafa motoruyla sürekli sirkülasyon sağlasam, perlitte acaba olur mu? Zamanlayıcım elektrik kesilince kendini sıfırlıyor. Bu yüzden kullanamıyorum.
http://www.agaclar.net/galeri/files/7840-5.jpg
Bence iyi gözüküyorlar,sürekli besin eriyiği vermeyi tavsiye etmiyoruz,ama düzensiz sulamadan daha iyidir gibide geliyor.Yanlız 24 saat su vermek iyi birşey değil,mesela akşamüstü suyu kesmeli,sabah 8-9 gibi sulamaya başlamalı,akşamları perlitte fazla su kalmamalı...
Resimden gördüğüm kadarıyla bitki iyi gelişmekte,dip sürgününden ürettiğimiz bir fidan o,bence çok iyi gözüküyor,size gösterdiğim gibi çiçeklerde döllemeyi ihmal etmeyin.:)
:)Enver Bey, beğendiğinize sevindim. Elimde başka resimler de var ama yükleme problemi yaşıyorum. Acaba ec yi yükseltme zamanı geldi mi?
Detaylı resimleri bana msn'den gönderebilirsiniz,ben sizin yerinize yükleyebilirim,hem büyütüp detaylı inceleyebilirimde...:)
Sayın TEZEL, şu ana kadar bir iki kez su değişimi yaptım , çünkü bu domatesler müthiş su tüketiyor. Günde 500 ile 750 ml. arası. Onlara yetişmekte zorlanıyorum, bir ara vazgeçip toprağa ekmeyi düşündüm. Bakalım ne kadar dayanabileceğim.
Su değişimini az yapmışsınız,ama bitki yinede belli etmiyor,bitki büyüdükçe 1,5 lt kadar su harcayacak,size tavsiyem her gün eksilen suyu tamamlayın,haftada bir kavanozun içini iyice yıkayıp yeni su ile doldurun,en azından haftada bir bunu yapmaya çalışın,durgun su kültürünü zorda olsa tamamlamaya çalışın derim:(,vazgeçme aşamasına geldiğinizde hidroponik denememdeki domatesin tadını aklınıza getirin,eminim vaz geçeceksiniz.:D
Domatesin yaprakları diyorki;benim EC şimdilik iyi,ama envora daha detaylı resim yolla,diyor...:D
Saygılarımla...envor...:)
denizakvaryumu
28-04-2008, 20:05
Maşallah domatesler çok iyi tebrikler.
Bu arada akan su kültürünün neden tercih edildiğini de anlamış olduk , durgun suda boşalan saksılara devamlı su doldurmanın sıkıcı olduğu bir gerçek.
denizakvaryumu
28-04-2008, 20:11
Kudret Bey,
bu durumda yeni başlayacak amatörler için, durgun su ile değil de terasında akan su kültürü ile örneğin 10 adet domates fidesi yetiştirmek isteyenler için nasıl bir basit düzenek önerirsiniz?
Şemayla anlatmanız mümkün mü?
Sayın denizakvaryumu sayın Innuendo durgun su kültürü deniyor,Sayın Innuendo serama ziyaret ettiğinde bitkilere çok dikkatli bakıyordu,işi kapmış valla,tebrik ediyorum kendisini,Sayın Innuendo size verdiğim besin eriyiğinden kaç ml veriyorsunuz litreye.
Innuendo
30-04-2008, 08:14
Sayın Envor yorumlarınızı dikkate alacağım, çok teşekkür ederim. 1 litreye 3 ml A tankından, 3 ml B tankından, 3 ml de nitrik asit tankından veriyorum. Şu ana kadar ec oranını değiştirmeden uyguladım. Aynı besini fasulye için uygulamam mümkün müdür?
Hengi kültürde yetiştirmeyi düşünüyorsunuz fasulyeyi?
Kudret Tezel
30-04-2008, 19:43
Sevgili deniz akvaryumu,
durgun su kültürü ile akan su kültürü farklı şeyler değildir .eğer tankınız büyükçe ve bitkileriniz buradan besleniyor ise bu durgun su kültürü olarak isimlendiriliyor zira su verdiğiniz hava ile karışıyor ve her yerdeki besin eriyiği aynı oluyor. Ama küçük küçük tanklarda yapmayı düşünüyorsak ozaman besin eriyiğini her tarafa taşıyabilmek için tankları birbirine bağlamamız lazım,bununda en kolay tatbikatı bir boru sistemidir.
Enver arkadaşımızın serada tatbik ettiği gibi.
Ancak ben açık balkonda su kültürünün çok zor olduğunu söyleye bilirim zira rüzğar çok büyük zorluklar çıkarıyor. en iyisi katı ortam kültürü. Bu sistem benimde balkonumda tatbik ettiğim sistem.Bu sistemin gerek şemaları ve gerekse resimleri ( balkonda çekilmiş) forumlarda var .
Innuendo
01-05-2008, 19:39
Enver Bey, fasulyeyi perlitte yetiştirmeyi düşünüyorum. Bugün cherry domateslerim için otomatik bir sistem kurmak için kolları sıvadım, yarın bir aksilik olmazsa her biri ayrı poşette perlite ekili cherry domateslere otomatik düzenekle su vereceğim. Kullandığım zamanlayıcı biraz eski model ve zaman aralıkları uzun. Sistem çalışmaya başlayınca 15 dakika boyunca sulama devam edecek bu yüzden borunun diğer ucunu tekrar tanka yönlendirdim, torbaların altına da yarısı kesilerek kanalete çevrilmiş pimaş boru yerleştirdim. Pimaş boruya sızan sular tekrar tanka akacak. Sistem tamamlandığında resimleri ekleyeceğim.
Saygılar...
Aynı besin eriyiğini kullanabilirsiniz sayın Innuendo,perlitte sorun olmaz,ama su kültürü olsaydı olmazdı...
Özgür Ayata
01-05-2008, 22:59
Selamlar,
Ben topraksiz sistemde cocopeat kullaniyorum ve cok memnunum.
Sormak istedigim sudur ki; besin eriyiklerini torf icin ekili saksi bitkilerime versem ne olur?
Saygilar
Kudret Tezel
01-05-2008, 23:51
Satın Özgür Ayata,Topraksız tarım için hazırlanan besin eriyikleri ortamda hiçbir besin yokmuş gibi düşünülerek hazırlanır. Ama her ortamda bir miktar besin vardır teorik olarakta olsa vardır.torfun besin değerleri cocopeat;a göre daha yüksektir.Topraksız tarımda torf kumla karıştırılarak kullanılır. Torfun su tutma özelliği yüksek olduğu için tercih edilir.beslenme açısından biraz farlılıklar olabilir. Besin eriyiğini nereden temin ettiniz, içeriğini biliyormusunuz,Kendinizmi hazırlıyorsunuz ?.. Bitkileriniz sadece torfa dikili ise eriyiğin EC sini düşürmek yani birmiktar daha su ilave etmek gerekir.Ama daha detaylı cevap ancak kullanılan torfun cinsini ,içeriğini bilmekten geçer.
Hydroponic ile amatörce uğraşmak ne zormuş arkadaşlar. Daha malzemeleri toplama aşamasında bile yıldım. Tam her şey tamam dedikçe insanın başına bir başka şey çıkıyor. Bu sefer de aldığım pompanın çıkışıyla yaptığım düzeneğin girişi uymadı iyi mi?
Özgür Ayata
02-05-2008, 13:55
Sayın Tezel,
Kullandığım besin eriyiklerini Tartes firmasından aldım, formülü aşağıdaki gibidir.
100 lt sulama suyuna 1 lt A besini ve 1 litre B besini karıştırılacaktır.
Karışım sonucunda sulama suyuna eklenen kimyasallar mg/lt olarak:
Nitrat : 225
Fosfor : 52
Potasyum : 280
Kalsiyum : 190
Magnezyum : 28
Demir : 2
Mangan : 0.38
Boron : 0.27
Çinko : 0.12
Bakır : 0.05
Molibden : 0.01
Domateslerin bu sabah çektiğim resimlerini ekledim. Çok güzel gelişiyorlar. Domates salkımlarını yukarı bağlamayı değilde aşağı sarkıtmayı deneyeceğim. Bu arada cocopeat içine ektigim biber tohumları 1 haftada çimlendiler onların da resimlerini linkte görebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8386
Saygılar.
denizakvaryumu
02-05-2008, 16:37
Peki bu hazır alınan 1 lt A besini ve 1 lt B besini niye karıştırılıp 2 lt olarak satılmıyor da 1 er lt olarak satılıyor ?
Eğer besinler birbirleriyle tepkimeye giriyorsa, sonuçda bunları birbirleriyle yine karıştırıyoruz ?
A besininde kalsiyum var,B de ise sülfat grubu var,ikisi karıştırılmaz,reaksiyon gösterir,ama 100lt su içinde bu reaksiyonu göstermez...
Özgür Ayata
02-05-2008, 19:10
A besininde kalsiyum var,B de ise sülfat grubu var,ikisi karıştırılmaz,reaksiyon gösterir,ama 100lt su içinde bu reaksiyonu göstermez...
Ne gibi bir reaksiyon?
Kalsiyum nitrat,sülfat içerikli gübrelerle birlikte karıştırıldığında kireç gibi bir hal alır,erimez.
Kalsiyum nitrat;Amonyum & potasyum &magnezyum nitratla,potasyum klorurla,demirle karıştırılabilir.
İşte bu reaksiyonun önüne geçmek için iki adet besin tankı hazırlanır.
Kudret Tezel
02-05-2008, 20:49
Sayın Özgür Ayata, bu formülde kükürt eksik,bu eksiklik bir yazı hatası olabilirmi yoksa tartes firması mı atlamış.merak ettim.
Özgür Ayata
03-05-2008, 18:38
Selamlar,
Firmanin web sitesinden aldim formulu, pazartesi kukurt konusunu soracagim firmaya.
Durgun su ile çalışırken, internetten okuduğuma göre, bitkiye göre değişmekle birlikte, 7-14 gün arasında suyu değiştirmek gerekiyormuş. Biz de böyle mi yapacağız? Değiştirdiğimiz kullanılmış su ne olacak? Diğer bitkilere kullanmak ağır gelebilir mi? (Evet galiba ama yinede sorayım :D )
denizakvaryumu
14-05-2008, 20:30
Selamlar,
Firmanin web sitesinden aldim formulu, pazartesi kukurt konusunu soracagim firmaya.
Kükürt konusunu öğrenebildiniz mi?
gokhan aydinli
14-05-2008, 21:36
Durgun su ile çalışırken, internetten okuduğuma göre, bitkiye göre değişmekle birlikte, 7-14 gün arasında suyu değiştirmek gerekiyormuş. Biz de böyle mi yapacağız? Değiştirdiğimiz kullanılmış su ne olacak? Diğer bitkilere kullanmak ağır gelebilir mi? (Evet galiba ama yinede sorayım :D )
Toprakda yetiştirdiğiniz bitkilerde özellikle hassas olmayan odunsu bitkilerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz....
:D Güzelmiş.. Ben de ziyan olacak su diye tereddüt ediyordum. Ankara'nın su sorunu malum. Damlası kıymetli...
Besin kiti geldi. Yakında ben de burada olucam :D
hasbehas
21-05-2008, 17:07
Bende okuduklarımın ve edindiğim bilgilerin ışığında deneme yapmak istiyorum..
Durgun su ve akan su kültürü arasındaki tam farkı (sebebi) anladıktan sonra bende küçük çaplı denemelere başlayacağım. Akan su sistemi daha bi mantıklı gelmesine ragmen durgun su daha zahmetsiz gibi. Öncelikle hangisini tavsiye edersiniz ?
kudret hocam yazılarınızı dikkatle okudum. bazı formüllerinizi tatbik ettim gerçekten çok büyük farklar elde ettim. fakat ölçümleri tam yapamadım heralde (başarızı denemelerimde oldu-fotografları gönderirim) hazır olarak bana gönderebileceğiniz besin tipleri olabilirmi. anladığım kadarıyla toz halinde gönderileriniz olabiliyor..
Kudret Tezel
29-05-2008, 21:12
Sayın hoho, aramıza hoş geldiniz.çalışmalarınızda başarılar dilerim.Hazırlamış olduğum besin eriyiği kitleri A ve B olarak iki poşet ve birde 50 cclik iz element şişesinden oluşuyor.
forumda resmi mevcut. domates,çilek, salatalık ve marul olarak 4 çeşit.
merhaba ben balokonumda topraksız tarım yöntemiyle bitki yetiştirmek istiyorum bana yardımcı olmanızı diliyorum bana resim ,bilgi,döküman,ve fotograf lazım yardımcı olanlara teşekürler
kudret bey balkonumda topraksız tarım yaparak domates üretmek istiyorum iş stresini bitkilerle ugraşarak atabiliyorum kullanılacak meteryalleri ögrenmek istiyorum önce nereden başlamalıyım hangi malzemeleri almam lazım . su kültürü ile üretim yapmak istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Ersin20, öncelikle aramıza hoş geldiniz.Kudret hocaya sorduğunuz sorunun cevabını sitedeki topraksız tarım başlığı altındaki tüm yazışmaları okuyarak bulabilirsiniz. Sevgiyle
merhaba ben balokonumda topraksız tarım yöntemiyle bitki yetiştirmek istiyorum bana yardımcı olmanızı diliyorum bana resim ,bilgi,döküman,ve fotograf lazım yardımcı olanlara teşekürler
Sayın Ersin20, öncelikle aramıza hoş geldiniz.Kudret hocaya sorduğunuz sorunun cevabını sitedeki topraksız tarım başlığı altındaki tüm yazışmaları okuyarak bulabilirsiniz. Sevgiyle
Böyle hazırlop bilgi istekleri elbette ki forum kültürüne uygun değil. Ama topraksız tarım konusunda çok fazla başlık açılmış, bilgiler dağılmış ve bilgi almak isteyenlerin ilgisini dağıtacak biçimde, bilgiler diğer yazışmaların arasında kaynamış. Sanırım temel bilgilerin verildiği, dağınık önemli yazıların biraraya toplandığı bir başlık açılması iyi olacaktır. Sadece geçmiş yazılar arasından önemlilerin ayıklanacağı, yeni postalara olanak verilmeyen bir başlık açılamaz mı? Bu konuda bilgili bir forum katılımcısı belki editör olabilir. Eğer böyle bir gönüllü bulunamazsa, bu konu ile ilgilenmeye yeni başlayan ben gönüllü olabilirim.
Kudret Tezel
12-06-2008, 10:26
Bundan tam bir ay öce 12/05/2008 ereğliden gelirken aldığım yerli köy domateslerini parkuruma diktim ve bu gün tam bir ay sonra ki hallerini sunuyorum.
Kudret Tezel
12-06-2008, 10:37
ve bu gün
Kudret Tezel
12-06-2008, 10:42
altta geri dönüş boruları gözüküyor.
Kudret Tezel
12-06-2008, 10:46
Budama yapamadım,çiçekler ve meyveler kaybolmuş vaziyette.ama çokçavar.
Kudret Tezel
12-06-2008, 10:51
Bunlarda biberler
denizakvaryumu
12-06-2008, 10:53
Maşallah, hasat geçen senekinden çok olacak :)
Yaprak biti , kırmızı örümcek vs. için ne yapıyorsunuz?
Maşallah Kudret hocam.Bol ürünler inşallah. Ben de burada hala daha 34 santimlik fidemsilerle uğraşıyorum iyi mi.Oofff off.:(
Elinize sağlık hocam. Ama domateslere vaktinde budama yapsaydınız daha iyi olurdu.
Kudret Tezel
12-06-2008, 12:30
Haklısın sevgili egome 'de olmadı işte malum ,hastalık felan uğraşamadık, orman gibi oldu bu saatten sonrada zor.
Sevgili deniz akvaryumu ,daha önce ddvp ile ilaçlamıştım ama artık ilaç kulanmıyacağım fakat organik olarak nasıl bir şey kullanmalı? pekte bir bilgim yok.
Bu konuda ihtisaslaşmış arkadaşlar yardım ederler umarım.
denizakvaryumu
12-06-2008, 12:53
http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.htm
Bu organik ilaçtan alın derim Kudret Bey.
VIT | Verim İnşaat Turizm Ltd. Şti.
İstiklal caddesi Küçükparmakkapı sokak
Topbaş İşhanı Kat 3 Daire 14
34433 Beyoğlu - İstanbul
Tel : (0212) 251 70 46
Faks: (0212) 251 70 47
------------------------------
ORBİ Organik Tarım Ürünleri Ürt. ve Paz. Ltd. Şti.
Küçükparmakkapı sk. No: 4/13
Beyoğlu/İSTANBUL
Tel: 0212 249 61 65
Fax: 0212 249 61 65
yakamozsimsek
12-06-2008, 13:00
Yukarda linkini verdiğim şirket, ahududuları da topraksız yetiştirip ihraç ediyor...
İşin açıkçası ben sadece sebzelerde - otlarda bu iş olur diye sanıyordum, üzümsüler de topraksız yetiştiğine göre, yakında meyvelerde de topraksıza geçilebilir.
Bir karış toprağı olmayan biz şehirlilere gün doğdu...yeter ki güneş gören teras-balkon olsun...
Kudret Bey bu konu sanıldığından çok daha önemli, sizi takip ediyorum :)
deniz akvaryumu nedir bu topraksiz tarim ama genis bilgi verebilirmisin inanki bilgi sahibi degilim
denizakvaryumu
12-06-2008, 13:10
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7854
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8500
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6948
Sn.yakamozsimsek verdiğim 3 linke bir göz atın derim özellikle videoları da izleyin.
Kudret Tezel
12-06-2008, 15:13
Teşekkürler denizakvaryumu,ilgileneceğim.Sağolun.
nadire gülden
15-06-2008, 19:39
ben katlı sistem çilek serası yaptım. ilk sezon bitti. deneyimlerimi paylaşmak isterim..
Kudret Tezel
15-06-2008, 19:43
Sayın Nadire gülden ,aramıza hoş geldiniz ,Gördüğünüz gibi bizler amatörce birşeyler yapmak çabasındayız,bu konuda deneyimli bir kişi olarak bildiklerinizi, deneyimlerinizi bizlerle paylaşırsanız geçekten çok seviniriz. Verceğiniz bilgiler ve paylaşımlar için şimdiden çok teşekkürler.
Sayın Nadire gülden aramıza hoş geldiniz. Bizlerde burda topraksız tarım öğrencileriyiz. Deneyimlerinizi paylaşmanız bizleri sevindirir.
nadire gülden hoşgeldiniz
9 günlük durgun su kültürü denememde bir kaç enteresan olay yaşadım öncelikle aynı ortama 4 adet biber,4 adet domates,4 adet çilek fidesi diktim plastik su bardaklarının altlarını delip strafordan geçirip suyun içine yerleştirdim ışık yalnızca bu bardakların ağzı kadar bir kısımdan içeri girdi aslında kapatabilrdim ama özellikle açık bıraktım yosunlanma nasıl oluyor göreyim diye 6. gün biberlerimin hepsi öldü sırayla inceledim hepsinin kökünde yosunlanma oldu o kadar çabuk yosun bağladı ki inanılmaz oldu çilekle domatese baktım hiçbirşey yoktu başka birşey daha oldu biberlerin kökünden fazla içeri giren kısmı çürüdü domateste ise kökünden fazla suyun içine giren kısmından yeni kökler çıkmaya başladı çilekte bir değişiklik gözlemlemedim şimdi 2. düzeneğimde ise herşey tam manasıyla kitaba uygun yapıldı kökler tam su hizasında hiçbir yerden ışık girmeyecek şekilde ve havada askıya aldım şimdi onları gözlüyorum bakalım zaman ne gösterecek.
Sayın derin.Suya mı koydunuz yoksa besin eriyiğine mi?Bir de keşke ara ara fotoğraflayıp buraya ekleseydiniz.
sn malbman besin eriyiğine koydum kudret tezelin vermiş olduğu listeye uygun hazırladım fotoğraflamayı şimdilik yapamam başka bir şehirdeyim en kısa zamanda fotoğrafları gönderirim.
Anlaşılmıştır efendim. Teşekkürler.
Kudret Tezel
05-07-2008, 11:27
İşte soframıza gelen hobimiz , emeğimiz.
Kudret Tezel
05-07-2008, 11:35
Durgun su kültüründe yetişen kabak tan görüntüler.
eczadolabi
05-07-2008, 16:31
Neden benim bütün bitkilerimi böcekler ya da herneyse örümcek ağı gibi bişiler sarıyor.
Kapalı mekanda olduklarından mı?
Gerçi öyle olsa Envor'unkileri dinazorlar basmalıydı.
Benim kabaklar AĞ ile boğuldular.
Sakın Ergenekon un işi olmasın...:D
Merhabalar tüm bilgi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Konuyı baştan sona okudum. Uzun zamandır araştırıp bilgi topladığım bir konuydu bu topraksız tarım. Yetiştirmiş olduğunuz sebzeler harika görünüyor.
Sn. Kudret Tezel Beyfendi vermiş olduğunuz bilgiler ışığında önümüzdeki sezon bende aranıza acemi biri olarak katılmak isterim.
Umarım başarılı olurum.
denizakvaryumu
05-07-2008, 23:24
Kudret Hoca ilk ürünlerini almış...Maşallah.
Benim domatesler daha yeşil olunca resmini ekleyeceğim ama Kudret Bey sayesinde bu sene çok sayıda domates yiyeceğim kesinleşti :)
Kudret Tezel
06-07-2008, 07:53
Aramıza hoşgeldiniz a öznur hanımefendi.
Amacımız bilgilerimizi paylaşıp amatörce balkon ,teras,bahce,hatta bir cam önüdeki küçüçük bir saksıda bitki yetiştirmek.Ancak bu teknik konu için biraz çaba sarf etmek gerekiyor.Yapacağınız çalışmalarda şimdiden başarılar dilerim. Sevgiler, saygılar.
Kudret Tezel
06-07-2008, 08:01
Evet sevgili denizakvaryumu , ilh hasatı yaptık.darısı diğer arkadaşlara.
Tabii bu arada hasatı yapıpta bizden habersiz yiyenler varsa söyliyecek birşey yok.
sizin domatesler ne alemde, manuel sulamaya devammı? . Şöyle diyorum birkaç fotağraf yollasanızda içimiz açılsa, paylaşmanın tadını varsak,her nekadar domateslerin tadına bakamasakda.
denizakvaryumu
06-07-2008, 17:26
Bu sene hayatımda ilk defa çekirdekten domates yetiştiriyorum ...Mini blanc-tumbler-t.tom çeşitleri...Geçen senelerde fideden başarısız domates denemelerim olmuştu,açıkçası domates yetiştirmek strese yol açmıştı bu sene Kudret Beyin eriyikleri ve yardımları sayesinde bu iş gerçekten bir zevke dönüştü...
Sarı çiçekler bir yandan, yeşil domatesler bir yandan, üstelik 15 günlük tatilde domateslerin bir başka kişi tarafından sulanmasına rağmen (soğuk su-güneşde sulama gibi şok durumları)
Nazar değmesin diye resim şimdilik yok :) ne olur ne olmaz mildiyö belası yeşilken tüm hasadı elimizden alabilir , ama kırmızı ve sarı renkler belirince mutlaka resim ekleyeceğim ...
Yine domateslere şimdiye kadar herhangi bir ilaç da atmadım ama ilaçlar hazırda her zaman var.
Kırmızı örümcek-bite karşı neem azal (henüz elime geçmedi) Bauhausdan alınma sabun bazlı helinin ilacı ve yine mantara karşı sıvı sprey şeklinde helinin ilacı.
Helinin son çıkan bu iki sıvı spreyini tavsiye ederim, çok pratik ve elinizin altında herzaman sıvı bir fungusit ve sabun bazlı bir böcek ilacı oluyor.
Bauhausda nilfia ismiyle satılıyor
elektronik.
07-07-2008, 00:56
Merhaba arkadaşlar bir süredir sizleri sessizce takip ediyorum.Daha önceleri terasta saksıda sebze yetiştiriyordum. Sizlerin topraksız tarımla anlattıklarınızı ilgiyle takip ettim.Gerçekten çok şeyler öğrendim.
Sayın Kudret beyden temin ettiğim besin eriği ile geç te olsa durgun su kültürü uygulaması ile domates yetiştirmeyi denedim. Aynı besin eriğine denemek amacıyla salatalık fidesi de koydum. Gerçekten sonuç mükemmel.Topraklı tarımla kıyaslanmayacak kadar hızlı büyüyorlar.
Durgun su kültüründe bitki büyüdükçe ayakta tutmak ve günlük su takviyesi yapmak oldukça zor. Ben bu bitkileri durgun su kültüründen torf ve kum karışımı ortama taşımayı düşünüyorum acaba verimlilik açısından hangi ortam daha elverişlidir.
Sayın Kudret Bey domatesler henüz kızarmadı. Tadına bakınca kulaklarınızı çınlatacağım.
Kudret Beye ve formdaki arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Seneye kısmet olursa bende daha geniş çaplı denemeler yapmak istiyorum. İnşallah bizleri de aranıza kabul edersiniz.
sayın tezel,
ben şeref deniz
amtörce birtakım bitki, agaç ve çicek yetiştirmeye çalışıyorum.
topraksız tarım hakkında bana bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.sevgiler sunuyorum.
cevap bekliyorum.
Topraksız tarımcıların hepsi (ben dahil) tatile çıkmış sanırım. Bu yüzden başlık öksüz kaldı. Ara sıra boş kalmasın diye böyle bir şeyler yazayım diyorum ama konu dışı yazışmalardan kaçının uyarısı yemekten korkuyorum.
eczadolabi
09-07-2008, 18:36
O muhteşem, sisli, puslu çilek serası ile Nadire Gülden nerelerde acaba?
Bir uğrasa foruma, anlatsa nasıl tatlıydı çilekler...
sabri zeki
09-07-2008, 19:48
Ben buradayım sistemi kurmaya çalışıyorum hergün yeni yazılanları okuyorum işe gidip geliyorum çilek için sistem kurmaya çabalıyorum gerçekten zor malzemeleri temin etmek
bu hafta sonu belki bitecek kurulum meselesi,
sevgili sabrizeki gelismeleri fotograflarla paylasirsan harika olur.Merak ediyorum(z).
sabri zeki
10-07-2008, 20:13
Sevgili mabman fotoğraf için de kurs görmem lazım göndermek için çocuklara rica edicez bakalım gönbülleri olursa
Kudret Tezel
10-07-2008, 21:09
sayın tezel,
ben şeref deniz
amtörce birtakım bitki, agaç ve çicek yetiştirmeye çalışıyorum.
topraksız tarım hakkında bana bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.sevgiler sunuyorum.
cevap bekliyorum.
Sayın şeref, öğrenmek istediğiniz bütün bilgiler forumlarda açık seçik yazılı,hemde arkadaşlarımızın yaptıkları tatbikatlarla. Sizden ricam biraz zaman ayırıp forumda gezinmek yani biraz ders çalışmak. Aradığınız bütün bilgileri fazlasıyla bulacaksınız . Ancak anlaşılmayan konuları dile getirirseniz ben veya bir başka arkadaşımız mutlaka sizi bilgilendirecektir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
elektronik.
11-07-2008, 13:09
Topraksız tarım uygulamalarını bu siteden öğrendim.Bende durgunsu kültürüyle çalışmalara başladım. İki ayrı sistemde denemelere devam ediyorum.
1.sistemde torf ve kum karışımı katı ortam.
2.sistem durgun su kültürü. Bu sistemdeki uygulamalarda gördüğüm kadarıyla günlük hatta sıcak havalarda günde iki defa besin takviyesi yapmak gerekiyor yoksa besin seviyesi eksildiğinden kök besinsiz kalıyor ve bitkinin zarar görmesine neden oluyor.
İşte bende bu durgun su kültürü sistemini tam otomatik (akıllı ) hale getirdim. Sistemin akıllılığı saksı içerisindeki besin seviyesini kontrol ederek besin seviyesi eksildiğinde depodaki besini otomatik olarak gönderiyor, bitki kökündeki besin seviyesini hep aynı tutarak bitki kökünün besinsiz kalmasını önlüyor.Bitkiyi bizim yerimize sistem gözetim altında tutmuş oluyor.Bu sayede bitki daha sağlıklı ortama kavuşmuş oluyor.
Çalışmaları resimleyip arkadaşlarla paylaşmak isterim.Yapılan çalışmaları bu başlık altındamı yoksa ayrı başlık altındamı anlatmak gerekir.
Sevgilil elektronik. kendi adiniza bir baslik acar ve (ozellikle de su otomatik kontrol isini) ayrintili olarak paylasirsaniz cok daha yararli olur kanisindayim.Su otomatik besin kontrol sistemini biraz detaylandirabilir misiniz? Ben de 11 saksili bir sistem kurdum ve besin takviyesi sorunu bir sure sonra can sikacaga benziyor.Belk' sizin sistemi kopya cekerim:D:D
Saygilarimla
sabri zeki
11-07-2008, 20:40
Evet evet bende faydalanmak isterim şu sıralar bilgiye çok ihtiyaç var sevgili elektronik
elektronik.
11-07-2008, 21:22
Sayın malbman, Sayın Sabri Zeki katı ortamlara (perlit gibi) dikilen bitkilere zaman saati ile belli peryotlarda besin gönderiliyor. Bu sistemler formda anlatılmış. Fakat durgun su kültüründe zaman saati kullanamazsınız ya hergün besin seviyelerini kontrol edeceksiniz **** bu işi otomatiğe bağlayacaksınız. Bende bu durgun su kültüründeki besin seviyesini basit bir elektronik yöntemi ile algılatıyor olması gereken seviyenin altına indiği anda depoda hazır bulunan besin eriğini küçük bir pompa yardımı ile takviye ettiriyorum.Bundan dolayı bitki besinsiz kalmıyor. Yaptığım sistem oldukça kolay bir sistem. Resimleyip detaylı olarak anlatacağım.
Sayın Malbman ben denemek için durgun su kültürüne iki adet domates bir adet salatalık koymuştum sistem terasta olduğundan çok fazla güneşe maruz kalıyorlar dolayısıyla besin seviyelerini günde birkaçkez tamamlamam gerekiyordu. 11 saksıyla ilgilenmek daha zor olsa gerek.
eczadolabi
12-07-2008, 15:14
Sayın Elektronik,
Malbman ın domatesleri çok kalender.
Sizin sistemi bile şaşırtıp devrelerinin yanmasına yol açabilirler, Zira onlar suyla beslenmiyolar. Hava yetiyo onlara. Günlük 600 cc kadar da bir eksilme oluyo, o da sıcaklardan dolayı.
elektronik.
12-07-2008, 19:46
Sayın eczadolabı, bizde o zaman Malbman için ayrı bir tasarım yaparız oda bu dertten kurtulur.
Kudret Tezel
13-07-2008, 12:09
Terasımızda yetiştirmeye çalıştığımız domateslerimiz.İnananın tatları bambaşka.
elektronik.
13-07-2008, 13:28
Sayın kudret Bey, benim torf ve kum karışımındaki domatesin yapraklarının renkleri açılmaya başladı birde yapraklar solgun duruyor.Durgun su kültüründekiler daha iyi durumda. Bende sulama yetersizdir diye saat başı 15 dakikadan yarım saate çıkardım. Acaba bunun sulama ile bir ilgisi varmıdır.Besini haftada bir değiştiriyorum.
Kudret Tezel
13-07-2008, 17:34
Sayın elektronik,
Eğer bitkimizde istenmeyen bir durum, bir anormalik varsa tabiiki sebep arıyacağız.
bitki sağlığını yitiriyor büyümüyorsa besin eksikliği ilk akla gelen olur tabiiki.
Burada önemli olan bitkiye nekadar besin taşıya biliyoruz ve belli bir zaman diliminde ne kadar besin verebiliyoruz.
Bence şunları bilmekte fayda var:
1 besin tankınızın büyüklüğü yani haçmi ne kadar , kaç litre
2 ompa her çalışmada ne kadar besin eriyiği basıyor, kaç litre, kaç cc.
3 nekadar zaman aralıklarıyla çalışıyor
4 Eriyiği kaç günde bir değiştiriyoruz.
5 kaç günde bir yıkama yapıyoruz.
Tabii ki bu söylediklerimiz şu anda yaptığımız amatörce bir yetiştiricilik için . yoksa PH metremiz ,EC metremiz varsa bu soruları anında cevaplıyacağız
Haftada bir eriyik değiştiriyoruz ama tankımızın büyüklüğü nekadar.
Bakın sizlere bugün yaptığımı anlatayım:
80 cm* 40 cm 6 adet teknenin 5 inde domates ekili 15 kök, birinde patlıcan.
Bu sabah resimlerini çekerken yaprakları biraz sararmış kırışmış bozulmuş gördüm.
Bakın şöyle yaptım: Besin tankı boşalmıştı besin eriyiği yerine su koydum yaklaşık 25 litre .Yarım saat çalıştırdım tankı boşalttım içindekini döktüm.suyu yeniledim , bir yarım saat daha çalıştırdım.
geri dönüş suyunu bir bardağa aldım PH ına baktım 6,6, biraz yüksek .
EC sine baktım 4,2 .
görüyormusunuz ne kadar ihmal etmişim yıkamakta geçikmişim. ne kadar tuz birikmiş. Şimdi 2 gün duruma göre 3 günde olabilir sadece su vereceğim.
Bu bitkiyi besinsiz bırakmak değil biriken tuzu yıkamak bitkiyi rakatlatmak için.
Eğer torf + kum olmasaydı kabak gibi iş kolaydı tankı boşalt kökü biraz yıka yeni eriyiği koy. ama katı ortam kültürü olunca yıkamak daha uzun sürüyor.
zannetmeyin ki 2 maşrapa su dökünce yıkanıyor.Su kültüründeki kabağın eriyiğini boşaltım ona da uzunca bir süre bakamamıştım güzel yıkadım eriyiğini tazeledim, ve mutlaka 2 gün sonra neticenin iyiye gittiğini göreceğiz.
EEEE amaörlük bu , bizim sistemimizi bilgisayar kontrol etmiyor, herşeyi biz kontrol etmek zorundayız.herkese iyi çalışmalar.
elektronik.
13-07-2008, 18:34
Evet haklısınız Kudret bey biz aslında ilk temin etmemiz gereken şey ec ve PH metre olması gerekirdi. artık bu sezon böyle devam edeceğim. Olumsuzlukları da görmek insana deneyim kazandırır kanısındayım.
Aklıma takılan bir konu da durgun su kültüründe bitki besin sıvısının devamlı içerisinde kalarak besleniyor.Peki katı ortam kültüründe eriği hiç kesmeden devamlı olarak göndersek ne gibi sakıncası olur.
Kudret Tezel
13-07-2008, 18:44
Sayın elektronik, Katı ortam kültüründede su devamlı verilebilr diyorum ,ama sayın eczadolabının bitkilerinde görülen arazın sebebi olarak çok sulanması dendi, oysa benim mantığıma göre verile bilir ancak suyun oksijen taşımasına dikkat etmek lazım yani havalandırmak lazım diyorum. Birde sayın eczadolabının fikrini alalım gözlemlerini anlatırsa memnun oluruz.
eczadolabının bitkilerinde görülen arazın sebebi olarak çok sulanması dendi, oysa benim mantığıma
Kudret hocam;Mantık meselesi değil,Teknik meselesi bu...
İşte böyle düşünüyoruz ve yanlış yapıyoruz,Çok lafa karışmakda istemiyorum,Ukalalık yapıyormuş gibide algılanmaktan korkuyorum açıkçası (Affınıza sığınaraktan),
Ama Topraksız tarım diye de bitkileri su içinde yüzdürmenin hiç bir anlamı yok,
Sn eczadolabının sulama sistemini bir hatırlayalım,Düden şelalesi gibi,şarıl şarıl akıyor.15 dakikada bitki köküne ne kadar su veriliyor?
Perlit ortamında yetiştiricilik şöyle olur;
Bitki başına en az 7 lt perlit konur,sulama hava sıcaklığı ve nem göz önüne alınarak yarım saat veya saat başı,oda içerisinde ise belki 1,5 saatte bir 100 er cc ile başlanıp yine sıcaklığa göre 150 cc-200 cc olarak devam edilir. (bitki başına).
Dikkat etmemiz 4. suda damla damla saksımızın altından drenajımız gelmesi,5. , 6. suda ise ince iplik şeklinde drenaj gelmesi gerekir,
bundan sonra tekrardan suyumuzu 100cc çekip akşama kadar bu şekilde devam etmeliyiz ve akşam su vermemeliyiz (çok aşırı sıcakta bir defa su verile bilir).
Böyle bir sulama sistemini kurabilirmiyiz? Kuramıyorsak o başka.24 saat sulanmasının amacı nedir?
Kudret Tezel
13-07-2008, 22:36
Sevgili envor. herşeyden önçe karışmak istemiyorum ,ukalalıkyapıyormuş gibi algılanaır felan lafını bırak.siz bu işi profosyönelce yapan ,işi bilen ve bilgilerinide arkadaşlarıyla paylaşan çok sevgili bir arkadaşımıssın. Ancak bu mantık işi değil diyince akan sular duruyor.
Sevgili eczadolabının yaptığı gibi su şelale gibi akarken köklere zarar verebilir ama köklere mekanik olarak bir zararı yoksa bence normaldir.profösyonel bir çalışmada sizin dediğiniz gibi yapmassak zaten sistemi çalıştıramayız .
Düşünün her bitkiye şakır şakır su akıtmak çok zordur. Siz seranızda bunu yapamassınız .Çükü o büyüklükte pompa bulamassınız Harcadığınız enerji yüzünden pahakı olur.Hatta bu sistemi kurmanız imkansız olur.Kitap en ekonomik ve en ergonomik yolu yazacaktır.
akansu kültüründe siz hatırladığım kadarıyla bir arkadaşımızın saatte ne kadar su basar sorusuna tahminim 6 ton civarındadır diye cevap vermiştiniz. yani borudan saatte 6 ton su akıyor anlamında değilmiydi, olabilir yeterki mekanik olarak kökleri zedelemiyelim.
fazla sulamak hatalı olsa idi su kültürünün çalışması imkansız olmazmıydı.Devamlı suyun içinde . Ancak ne var bitkiye her halukarda oksijen taşımak zorundayız.
Her sistem bir önceki sistemin olumsuzluklarını kaldırmak için düşünülmüştür
Şu anda damla sisteminin en büyük sıkıntısı nekadar az damlatmaya çalışırsanız o kadar arıza fazlalaşır.Az sonra tuz kurur damla kesilir nozul tıkanır. Oysa mesela size bir damlatma nozulu verseler ve deselerki bu nozul 12 saate sadece 1,5 litre damlatıyor, ve tıkanmamasına garanti verseler iyi olmazmı.
Bence çok yüksek debi ile sulamanın sıkıntısı eğer su,yüksekten dökülerek veya pompa vasıtası ile cebri olarak havalandırılmıyorsa perlit içindeki hava boşlukları tıkanır bitki hava alamaz . Danla damla veriyorsak su gözeneklerden direne olur akar gider ve perlit içimdeki boşlukları tıkamaz.
Eğer cok su veren bir sisteminiz varsa suyun mutlaka havalanması lazım hele hele hava çok sıcaksa suda erimiş oksijen azalacağından daha büyük problemler ortaya çıkacaktır. Benim mantığım ve görüşüm bu yöndedir, ayrıca yaptığım deneylerde bu söylediklerimi teyit eder.
Bu sezon domateslerim karambole geldi ama seneye o domateslerden yollamassan bozuşuruz haberin olsun.Gözlerinden öperim sağlıcakla kal.
elektronik.
13-07-2008, 22:54
Sayın Envor, 4.sulamada drenajdan damla damla şeklinde gelmeye başlayacak demişsiniz. O halde sistemimizi ilk üç sulamada drenajdan akmayacak şekilde mi ayarlamamız gerekir. Biz sulamayı uzun tuttuğumuz için daha ilk sulamada drenajdan akmaya başlıyor.
eczadolabi
14-07-2008, 08:25
Benim düden şelalesi, yaklaşık 20 cm mesafeden perlite dökülüyor, perlit içerisinden süzülürken kökler ne kadar su tutarlarsa o kadar sulanıyorlar ve oldukça geniş drenaj çatlaklarından alttaki besin tankına yaklaşık 30 cm mesafeden şakır şakır dökülüyorlar.
Kudret Hocam'a da bir konuşmamızda aktarmıştım.
Mevcut domateslerden ümidi kesipde yeni bitkilere başlarken şunu farketmiştim.
Gece saat 10 de değiştirmiştim bitkileri. Perlit sıcacıktı.
Tüm gün güneş alan üstü cam ile kapalı bir terasta, sıcaklığın kimi zaman 40 dereceleri geçtiği bir ortamda yaşıyorlar. Sıcak kök sendromu :)
Belki meyve tutmamaları bu sebepten olmuştur.
Köklerde oksijensizlik belirtileri yoktu. Kökler oldukça beyazdılar.
Yapraklarda kıvrılmalar vardı, renkleri normaldi. Bu zannediyorum yüksek EC den kaynaklanıyor.
Bir bitki kökleri tamamen suda dururken gelişip büyüyebiliyorken, fazla sulama nedeni ile benimkilerin meyve tutmamaları çok tuhafıma gitmişti.
Ama ****** bu konu sizlerin uzmanlık alanı. Sizler ne derseniz biz buna inanmak zorundayız.
(Geçde olsa ikna olabiliyorum :) )
Yüksekden dökülen suyun oksijensiz kalabileceğini de düşünmüyorum ama yine de bir hava taşı koyacağım.
Acaba benim sıpaların başka bir problemi mi var?
Örneğin, aldığım fideler Hibrit denilen meyvelerden üretildilerde, onların tohumu kısır mı?
Acemice bir soru mu oldu bilemiyorum ama anlayışla karşılayacağınıza inanıyorum. Keza daha ne abuk subuk sorular soruyoruz, onları bile cevaplıyorsunuz. :)
Seneye Sayın Envor'dan bize güvendiği fidelerden yollamasını rica edeceğim.
Belki sonuç değişir.
Umarım...
Sayın eczadolabı, bitkiler istenilen sayıda çiçek açıyorsa tohumun kısır olacağını sanmıyorum. Bu ancak döllenme problemi olabilir. Bence aşırı sıcaktan dolayı döllenme olmamış ve meyve bağlamamış olabilir. Ayrıca aşırı sıcaktan dolayı ortamın Ph sının yükselmeside olumsuz bir faktör diye düşünüyorum.
elektronik.
14-07-2008, 19:20
Topraksız tarım uygulamalarına başlayalı bir ay kadar zaman oldu.İşte sonuçlarından örnekler.
elektronik.
14-07-2008, 19:33
Bunlarda durgun su kültüründeki domateslerim.
elektronik.
14-07-2008, 19:37
Terasımdaki diğer sebzelerden birkaçı.
Kudret Tezel
14-07-2008, 19:44
Ellerinize sağlık sevgili elektronik, olay bu .yaptığımız bu ilk denemeden sonra gerek bilgi olarak ,gerek sistem, gerek alet edevat olarak zenginleştikçe çok daha iyilerini, çok daha
gelişmişlerini yapacagınıza inanıyor ve içtenlikle diliyorum.Ellerinize sağlık.
Sevgili Hocam;Mantıkmı?Teknikmi? Konusunu sonra irdeliyelim,Foruma kısa bir ara vereceğim,Ama dönüşüm muhteşem olur inşallah.:D
Bu konuya açıklık getirmek için sizin mantığınız ve benim tekniğimle iki ayrı yetiştiricilik yapıp bu konuyu forumda naklen irdeleyeceğim.:p
Domates fidanı ve franbuaz için;Haklısınız:o Özürdiliyorum...Özrüm kabahatimden büyük oldu ama :D Birazda suç sizin,Herkes fidan diye yazıyor,Siz bir hatırlatsanız yetecekti:o Biliyorsunuz unutkanlık, vs. Benim rahatsızlığım....
Ellerinizden öperim,Sağlıcakla kalın.:)
Sayın Envor, 4.sulamada drenajdan damla damla şeklinde gelmeye başlayacak demişsiniz. O halde sistemimizi ilk üç sulamada drenajdan akmayacak şekilde mi ayarlamamız gerekir. Biz sulamayı uzun tuttuğumuz için daha ilk sulamada drenajdan akmaya başlıyor.
Sevgili elektronik,Öyle olması gerekiyor,ama sabretin inşallah yakında uygulamalı olarak yapmayı düşünüyorum,o zaman açıklamalı anlatacağım...İnşallah...:)
Bu arada bitkileriniz çok güzel,sadece biraz EC'ye dikkat!
Elinize sağlık....:)
Kudret Tezel
14-07-2008, 23:11
Hayırdır sevgili envor. ne arası bu?.İnşallah çabuk dönersin de deneylere devam ederiz.
Teknik, mantık hiç önemli değil önce sağlık. Düşündüklerimizi açık açık söylemessek başarısızlıktan korkar susarsak öğrenemeyiz, öğretemeyiz.İnşallah hayırlısıyla git, gel uzun uzun tartışırız ve eminimki en doğrusunu buluruz. Gözlerimden öperim , sağlıcakla kal.
Herkes Aynı Fikirdeyse,Orada Kimse Çalışmıyor Demektir...
Biz Burada Çok Çalışıyoruz...:)
Topraksız tarım uygulamalarına başlayalı bir ay kadar zaman oldu.İşte sonuçlarından örnekler.
Sevgili elektronik bunlar bir aylık mı yani şimdi? Benim 76 günlük domateslerim seninkilerin ilk boğumuna gelmiyor. Allahaşkına, bunlara ne veriyorsun sen? Dikkat et bir ay sonra EC ya da verdiğin şey herneyse:p onu değiştirmeye gittiğinde geri dönemeyebilirsin. Bir bakmışsın bunlardan bir tanesi kapmış seni, afiyetle yiyor:D:D:D
elektronik.
16-07-2008, 14:47
Sayın Malbman,geçen ayın 16 sında fideleri ilk önce durgun su kültürüne koydum.Daha sonra tekini katı ortama aldım.Şu anda hem katı kültüründe hemde durgun su kültüründe domateslerim var her ikisinde de üzerinde domatesler var.Ben burada perlit bulamadım o yüzden torf ve kum karışımına diktim.Her iki sistemi de karşılaştırdığımda katı kültüründeki domateslerin yaprakları güneşte bayıldıkları halde durgun su kültüründeki domadeslerin yaprakları daha dirençli olduğunu gördüm.
Son günlerde yaprak rengi açılmıştı.Ben de Katı ortamındaki besini boşalttım Kudret Beyin söylediği gibi bol su ile yıkadım.Besini yeniden hazırladım. Belki oksijen yetersiz olabilir düşüncesi ile besin tankının içerisine hava taşı koydum.Bakalım domatesleri kızartıp yiyebilecekmiyiz.
Kudret Tezel
20-07-2008, 11:28
Sevgili arkadaşlarım, 12 mayıs 2008 pazertesi günü ektiğim fidelerimden birkaç gün önce tadımlık topladıklarımdan sonra bu gün 20 temmuz pazar günü yani yoplam 10 hafta sonra ilk büyük hasadı yaptık. Domates, patlıcan, salatalık ve biber olmak üzere toplam 11 kg.
denizakvaryumu
20-07-2008, 22:12
Şimdi bu resimlerden sonra ben hiç resim eklemeyeyim :) ben de torf-perlit karışımı mekanik sulama ile tohumdan yetiştirdiğim tumbler den ilk büyük hasadı yaptım, bu sabah evdeki herkes afiyetle 2 tabak domates yedi :)
Kudret Beye bir kez daha teşekkürler.
43469
43470
43471
43472
Kudret Tezel
20-07-2008, 22:56
Maşallah, maşallah sevgili deniz akvaryumu ellerinize sağlık gerçekten çok güzel ,çok güzel. Bu seneki manuel sulamadan sonra seneye otamatik sulamayı deneyecekmisiniz.ne dersiniz.
Birde sevgili deniz akvaryumu şunu merak ediyorum cevaplarsanız memnun olurum. Bu seneki deneylerimizin önemli bir noktası.
Kaç kök domates ektiniz bildiğim kadarıyla başka çeşit yoktu ve manuel sulama ile ne kadar eriyik kullandınız .
Tadı hakkında birşeyler söyleyin,herkesin damak zevki değişik ,ev halkının fikrinedir.
Teşekkürler.başarılarınızın devamını dilerim,saygılar sevgiler.
denizakvaryumu
20-07-2008, 23:19
Manuel sulama aslında hacı murat araba kullanmak gibi :) otomatik sulama ise mercedes diye tabir edebiliriz ...Ama her sene 15-20 günlük iznim domates-biber zamanına denk geldiğinden bu durumda açıkçası otomatk sulama otomatikman devreden çıkıyor ve kayınbirader manuel sulamaya devam ediyor :) yani bu aşamada otomatik sulama benim için olanaksız.
Sizden 500 lt lik eriyik almışdım, iki saksı 4 kök tumbler ve bir saksı iki kök tumling tom.Yani toplam 3 saksı 6 kök.
Şimdi tohumdan itibaren kendim yetişdirdim diye söylemiyorum ama domateslerin "işte bu" dedirten tadı ve kokusu vardı :) tüm domatesler çatır çatur hemen bitti.
Seneye 2x500 lt lik bir eriyik ile başlangıç yapacağım :)
elektronik.
21-07-2008, 00:43
Sayın Denizakvaryumu, ellerinize sağlık hacı muratla böyle güzel hasat elde etmişsiniz. Otomatik sulama sistemi hele sizin gibi 15 -20 gün tatile gidenler için daha iyi olmazmı.
denizakvaryumu
21-07-2008, 00:52
Sn.elektronik,
teşekkürler, dediğiniz doğru ancak açıkçası çekincelerim var...Elektrik kesilmeleri,arızalar olası bir takım olumsuzluklar vs.gibi.
Kudret Tezel
21-07-2008, 17:20
Sayın elektronik.231 no lu mesajınızdan sonra gözlemlediğiniz değişiklikleri rica etsem yazarmısınız.Katı ortam kültüründeki besin eriyiğini yenileyip daha bol sulama ile neler değişti,?..
elektronik.
21-07-2008, 22:00
Sayın Kudret Bey,Katı ortam kültürü açık terasta bulunuyor.Domates fidesi çok fazla güneşe maruz kalıyor ve domates yaprakları soluyor.Ancak gölgeleme yaptığım zaman canlanıyor.Bu da gelişmesini yavaşlatıyor. Ben bu fideyi ilk önce durgun su kültürüne koymuştum. Daha sonra katı kültüre aldım. Şu anda durgun su kültüründe de domates fidesi var.Bu ortamdaki fide güneşten daha az etkileniyor.ve daha canlı.
Denemek için aynı ortama ve birde toprağa salatalık dikmiştim.Salatalık fidesi anormal gelişme gösterdi.Toprağa diktiğim daha öylece bekliyor.
Yalnız bitkinin anormal gelişmesine rağmen meyvalarını büyütemiyor,sararıyor.Belki domates için hazırladığım eriği kullandığımdandır herhalde.Yaprakları o kadar büyük oldular ki hiç bukadar büyük salatalık yaprağı görmedim. Resimleyebilirsem daha iyi anlaşılır.
elektronik.
24-07-2008, 09:20
Dikkatimi çeken bir husus ta kaptaki besin eriği çok ısınıyor.Bunun negibi sakıncaları olur?Tecrübelerinizden yararlanmak isterim.
Sayın elektronik, bildiğim kadarıyla (sayın envor' dan öğrendiğim kadarıyla) ısınan besin eriyiğinin ec değeri yükselir. EC yükselince de bitkinin besini alması zorlaşır, diye biliyorum.
elektronik.
24-07-2008, 16:58
Sayın Malbman, doğru söylüyorsunuz besin eksilmesi de az oluyor. Önceleri besin eksilmesi fazla oluyordu.Buna bağlı olarak bitkideki gelişme de çok hızlı oluyordu.Havaların aşırı ısınması ile besin sıvısının da ısındığını farkettim. Buna bağlı olarak besin eksilmesi de azaldı. Tabi kapalı seralarda bu gibi mahsurlar da önlenmiş. Bundan sonraki çalışmalarda bu hususa da dikkat etmemiz gerekiyor sanırım.
Sevgili elektronik, besin eriyiğinin aşırı ısınmasını önlemenin bir yolu da, besin eriyiği tankını toprakta açacağınız bir çukura yerleştirmektir. Böylece gece ve gündüz ısı farklarından da etkilenmeyeceğini bir yerlerde okuduğumu hatırlıyorum.
elektronik.
25-07-2008, 21:04
Sayın Malbman, terastaki besin kaplarının altına yalıtım malzemesi koydum. gündüzleride gölgeleme yaparak sıcaklıktan korumaya çalışıyorum. Bu sene ilk denememiz biz de yaparak öğrenmeye çalışan amatörleriz. Bu önemli tesbitler daha sonraki çalışmalarımızda bize ışık tutacaktır.
Hakan SAKAR
31-07-2008, 09:47
Sevgili forum sakinleri,
Besin eriyiği bu gün elime ulaştı, hafta sonu hemen işe koyulmak istiyorum. Sizlere sormak istediğim şeyler var eğer cevaplarsanız çok sevinirim.
* Durgun su kültüründe besin takının içe hava taşları yerleştirmem gerektğini biliyorum, Ancak ben besin takviye tankını besin tankından daha yükseye koyup, besin tankına bir şamandıra yerleştirip besin tankında eriyiğik azaldıkca şamandıra vasıtasıyla besin takviye tankından tamamlamayı planlıyorum. ayrıca devir daim için yine besin tankının içine bir akvaryum pompası koyup besin tankından besin takviye tankına suyu aktarmayı planlıyorum. Asıl sorum şu besin tankında hava taşları şamandıra ve akvaryum pompasının bulunmasının bir sakıncası olurmu.
* Domates fidesinin köklerinin ne kadarı su içinde duracak, yani fideyi ne kadar batıracağım.
elektronik.
31-07-2008, 16:05
sayın Hakan Bey aramıza hoşgeldiniz.Umarın güzel çalışmalar yaparsınız.
Durgun su kültüründe hava taşını kullanacaksınız. Bitkinizi yerleştirdiğiniz besin kabınıza ilave besin takviye sistemi de kurarsanız başka birşey yapmanıza gerek yok. Besin kabından takviye besin kabına devirdaim olmaz çünkü iki kaptaki besin eriği birbirine karışır.
Bitki besin kabındaki besin eriğini harcadıkça kaptaki eriğin ec' de değişir.Bunun için bir süre sonra kaptaki besin yenisi ile değiştirilir. İlave besin tankı, Besin kabınızdaki eriğik azaldıkça otomatik takviye yapmak amacıyla kullanılır.
Hakan SAKAR
31-07-2008, 16:21
sevgili elektronik ilginize çok teşekkür ederim. Peki devir daim ettirmemiz gerekmiyormu, Yani besini doldurduğumuz kapda besin eksildikce eksilen kısımkadr yenisini ilace edecez o kadar yani ölemi
Hakan SAKAR
31-07-2008, 16:22
o zaman sizin yaptığın düzenek gibi bir düzenek yapmam yeterli olacaktır. seviyesini otomatik ayarlayan, sanırım yapabilrim elektroniği bende çok severim
Hakan SAKAR
31-07-2008, 16:29
Değerli arkadaşlar durgun su kültüründe domates yetiştirmek istiyorum, aynı kapa 6 veya 8 fide dikmek istiyorum kullanacağım besin tankının ölçüleri yaklaşık ne olmalı
elektronik.
31-07-2008, 17:25
Yapılan çalışmalara bakarsanız daha iyi anlayabilirsiniz .Tabi ki kapta besin eksildikçe eksilen miktarı kadar ilave besin tankından besin takviyesi yaptırmanız gerekiyor. Günlük takip edip seviyeyi kendiniz de tamamlayabilirsiniz. Fakat belirttiğiniz gibi besin kabından ilave besin tankına devirdaim şeklinde dönüşüm olmayacak.
Katı ortam kültüründe ve akan su kültüründe devirdaim sistemi var.Acaba onlarla karıştırmış olabilirmisiniz. Katı ortam (torf+kum gibi) ve akan su kültüründe aynı kaba birden fazla dikebilirsiniz.Ama durgun su kültürü direk besin sıvısında bulunacağı için birden fazla bitkiyi durdurmanız zor olabilir.
Besin takviye sistemini en basit şekilde elektronik devresiz de yapabilirsiniz. Kudret Beyin akıllı saksı sistemindeki gibi.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=43939&d=1217180602
sabri zeki
03-08-2008, 20:50
Selam arkadaşlar bende nihayet perlit ile başladım ancak çok ısınma oluyor perlitler adeta fırın domates fideleri birkaç günde ölüyo yenisini koyarak devam ediyorum damlama yaptığım için besin tankıda dişarda güneşe maruz sistemi de kıaca anlatayım üstte besin tankı damlama ile saksılara verdim iki adet atmış santimlik sakı kullandım her birinde iki adet domates fidesi ektim saksıların altkısmında tahliye hortumu ile alttaki çöp bidonu nu kullandım tank olarak çöp bidonu tankımızada seviye şarteli koydum çöp bidonu tankımın altına su hortumu bağladım ucuna kuçük bir satrafiş su motoru bağladım çöp bidonu tankım dolduğunda seviye şarteli motoru devreye sokup üstteki ana tanka pompalıyo
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.