Bağlan

View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12

ermenozkan
23-03-2014, 19:52
bakalım busene cocopeat lı denemem nasıl olucak

ermenozkan
23-03-2014, 19:54
[sıze="2"]477875[/sıze]

moznaneci
27-03-2014, 20:02
Besin eriyiğini nereden temin edebiliriz?? Malum kimya bilgimiz biraz zayıf. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

ermenozkan
30-03-2014, 21:03
kudret beyden temin edebilirsiniz.

yılmaz can
07-04-2014, 22:42
Selam Arkadaşlar;
Topraksız tarıma ilgi duyan biri olarak forumun her konusunu okumaya çalıştım ve bolca bilgiye sahip oldum. Topraksız tarımla ilgili bilgi, tecrübe ve deneyimlerini paylaşan tüm üyelere teşekkür etmek gerekir. Tabii Kudret Tezel Beyin olağanüstü gayreti ve ilgisi çok saygıdeğer.
Ben de forumdan edindiğim bilgi ve paylaşımlardan faydalanarak -ve özenerek- topraksız tarıma olan ilgilimi gerçekleştirme isteğiyle küçük bir başlangıç yapmak istiyorum. Forumdan aldığım bilgiler ışığıyla başlangıç olarak hem yetiştirilmesinin daha kolay olduğunu düşündüğüm, hem de yetiştirmesi amatör için zor olanıyla başlayıp başarısızlığa uğrayıp moral bozukluğu yaşamamak için yeşil soğan ve marul yetiştirmeyle ile başlamak istiyorum. Elimde bulunan malzemelerle gerekli düzeneği tamamlamak üzereyim. Yeni başlayanların besin eriğini için yegane tedarikçisi olan Sayın Kudret Tezel'e başvurmak gerekli.
Umarım başarılı olurum. Elimden geleni yapıp olabildiğince sizlerle paylaşacağım.
Sevgilerimle.

vetman996
07-04-2014, 22:52
Selam Arkadaşlar;
Topraksız tarıma ilgi duyan biri olarak forumun her konusunu okumaya çalıştım ve bolca bilgiye sahip oldum. Topraksız tarımla ilgili bilgi, tecrübe ve deneyimlerini paylaşan tüm üyelere teşekkür etmek gerekir. Tabii Kudret Tezel Beyin olağanüstü gayreti ve ilgisi çok saygıdeğer.
Ben de forumdan edindiğim bilgi ve paylaşımlardan faydalanarak -ve özenerek- topraksız tarıma olan ilgilimi gerçekleştirme isteğiyle küçük bir başlangıç yapmak istiyorum. Forumdan aldığım bilgiler ışığıyla başlangıç olarak hem yetiştirilmesinin daha kolay olduğunu düşündüğüm, hem de yetiştirmesi amatör için zor olanıyla başlayıp başarısızlığa uğrayıp moral bozukluğu yaşamamak için yeşil soğan ve marul yetiştirmeyle ile başlamak istiyorum. Elimde bulunan malzemelerle gerekli düzeneği tamamlamak üzereyim. Yeni başlayanların besin eriğini için yegane tedarikçisi olan Sayın Kudret Tezel'e başvurmak gerekli.
Umarım başarılı olurum. Elimden geleni yapıp olabildiğince sizlerle paylaşacağım.
Sevgilerimle.

Kıymetli Kardeşim merhaba.

Bitkileri yetiştirirken mevsimleri de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Örneğin marul kış mevsiminde daha iyi yetişir.

Bu günler için size çileği tavsiye ederim. Çileğin de yetişmesi kolaydır. Marul da yapabilirsiniz ama sıcağa dikkat etmek şartıyla.

Besin eriğikleri için Sayın Hocama ulaşamazsanız sitemizde de bulunuyor. Buradan da solucan Gübresi : madrasol.com (http://www.madrasol.com/) alabilirsiniz.

Selamlar...

yılmaz can
08-04-2014, 22:14
Sayın Vetman996;
Bu kadar hızlı ilgi için teşekkür ederim.
Evet bende çilek yetiştirmeyi isterim. Ama başlangıç için uygun olur mu diye tereddütte idim. Ben hem akan su sistemi hem de katı ortam sistemini kurmayı düşünüyorum. Yetiştirmeyi düşündüğüm bitkilerle birlikte çilekte yetiştirsem olmaz mı? Yani marul ile birlikte yetiştirmeyi denesem olmaz mı?
Bitki besini talebimi Hocamıza ilettim.Kendisi geri döndü. Bakalım ondan edinemez isek link verdiğiniz siteden edinebilirim. Oldukça da hesaplı görünüyor.
İlginiz ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

volkan0048
12-04-2014, 14:55
Tüm topraksız tarım ailesine selam olsun.
Kudret bey size özellikle selam olsun,yıllardan beri sizi ve yazılarınızı hayranlıkla takip ediyor,
denemelerinizin sonuçlarını takip ediyordum ama kirada rahat uygulama alanım olmadığından aranıza katılamadım,nihayet kendi geniş balkonlu olan evimize sahip olduk ALLAH'a şükür,benimde topraksız tarım uygulama için balkon ve küçük bahçem var artık ALLAh herkesi ev nasip etsin.
Kudret bey sistemi kurmakla meşgulüm sizden hem yardımlarınızı,hemde besin eriyiği ve ec metre için yardımlarınızı rica edicem,şimdiden teşekkürler...

Kudret Tezel
12-04-2014, 20:28
Merhabalar sayın volkan0048, Allah yeni evinizde güle güle oturmak nasip etsin, her şey gölünüzce olsun inşallah. Güzel sözleriniz içinde ayrıca teşekkür ederim. Topraksız tarıma gönül verdik, hep birlikte ülkemiz geleceğine katkıda bulunmak adına çaba sarf ediyoruz. Bir nebzede olsa faydalı olabilirsek ne mutlu bizlere. Bundan böyle sizleri de aramızda görmekten mutlu olacağız. Her türlü yardıma hazırız. Çalışmalarınızda başarılar dileriz. Kolay gelsin. Selamlar.

nacres
14-04-2014, 14:56
Herkese selamlar,bende bu işe yeni başladım önce saksıda satılan çileklerden almıştım.Sonra araştırma yaparken topraksız tarımı duydum ve bu siteye rast geldim.Kendime otomatik sulama sistemi kurmak için tüm gereçlieri temin ettim fakat aklıma takılan bir şey var.
Ben bu fideleri pazardan saksı içinde aldım.Şimdi ben bu fideleri topraktan çıkarıp almış olduğum torf-perlit karışımına koysam tutar mı? yoksa fideyi öldürmüş olur muyum ? Öyle ise perlitte fideyi nasıl yetiştireceğim ?

nhn4
14-04-2014, 16:47
Kudret hocam merhabalar,

Uzun zamandır sizi takip ediyorum ve yazılarınızı okuyorum.Yazı yazmak için daha yeni zaman buldum.Öncelikle hepimizi değerli bilgilerinizle aydınlattığınız için çok çok teşekkür ederim.Gerçekten çok bilgilendim.Hocam ben domates biber salatalık patlıcan vb tohumları çimlendirdim.Şimdi de fidelerim oluşmaya başladı.Elimde de 400-500 lt torf var.Yanlış hatırlamıyorsam sadece torfa ekeceksek kısmen topraksız tarıma geçiyor sanırım.Yalnız topraktaki besin oranı bildiğim kadar çok az.Fideleri saksılara ve torfa ektikten sonra ne yapmam gerekiyor.Besin eriyikleri ilgili formullerinizi okudum ama gerçekten bu aşamada yapabileceğimi düşünmüyorum.Sanırım sizden de besin eriyiği temin edebiliyormuşuz.Sadece besin eriyiği benim için gerçekten yeterli olacak mı ? Torfa herhangi bir gübre eklemeli miyim ? Veya başka hangi uygulamaları yapmamı önerirsiniz ?

humi
15-04-2014, 12:29
sayın kudret abi desteklerinizden dolayı teşekkürler öncelikle topraksız tarıma merak sardım ve hobi amaçlı çilek dikmem istiyorum elimde hazır besin ereğileri var a ve b diye adlandırılan peki 30 litrelik su tankına ne kadar besin koyulacak çilek için bu konuda bilgisi olan herkesden yardım istiyorum acilinden...Çok teşekkürler başarılar...

ermenozkan
16-04-2014, 19:45
483618

483619

483620

483621

483622

ermenozkan
16-04-2014, 19:51
ec 2.2
ph 6.5
besin sıcaklığı 18,9 C
cocopeat sıcaklığı 19,0 C
dış ortam sıcaklığı 22 C
sulama 4 saate bir 15 dk damlama seklinde (her fideye 24 saatte 125 ml besin geçiriliyor)

ermenozkan
16-04-2014, 19:53
5 gün önce diktim salatalık ve domateslerden biri yaprakları kıvrıldı sizce azmı suluyorum arkadaşlar. **** dikerken hırpalandılarmı acaba

ermenozkan
16-04-2014, 20:00
483629

483630

humi
17-04-2014, 07:57
Arkadaşlar İzmir ve civarında topraksız tarıma merak sarmış arkadaşlar nütfen engin deneyimlerinizi seralarınızı fotoğraflarınızla paylaşırsanız sevinirim görmek isterim ayrıyetten
yeni merak sardım bu işe seramı kurmak üzereyim çilek dileceğim fotolarınıda paylaşırım en kısa zamanda...

ahmetce32
23-04-2014, 22:07
Verdiginiz bilgiler esliginde bende hobi olarak topraksiz tarimi deneyecegim tsk.

serkan_sut
28-04-2014, 21:40
iLK DEFA GÖRÜYORUM İLGİNÇMİŞ. GERÇİ Bİ DEFASINDA HASILMATİK DİYE TOPRAKSIZ TARIM MAKİNASI GÖRMÜŞTÜM BUDA ONA BENZER SANIRIM.

Orqanic 27
29-04-2014, 18:27
*** bn durgun su kültürü yapmaya basladm hersey tmm yapamadigim tek sey su ve su icerisindeki hakkinda hicbirsey bilmiyorum yardimci olurmusunuz

İsmail Kuzucu
29-04-2014, 21:29
En çok merak ettiğim bir sistem topraksız tarım. İşlerimin azaldığı zamanda bir sera ile denemeler yapmaya başlayacağım. Torflu ve değişik karışımlarda fide-fidan üretip sattım. Bakalım bu sistemde başarılı olabilecekmiyim :)

kursun
30-04-2014, 15:14
*** bn durgun su kültürü yapmaya basladm hersey tmm yapamadigim tek sey su ve su icerisindeki hakkinda hicbirsey bilmiyorum yardimci olurmusunuz

Kudret Tezel beyden ya da Vetman beyden besin eriyiği alabilirsin.

smayil
30-04-2014, 22:25
arkadaşlar 300 bin tl kredi çekip 2 dönüm topraksız tarım serası kurup buradan kazancınla çektiğin krediyi 1 sene ödemesiz + 5 senede ödenebilir mi ??? İmkanlarım bu yazdıkalrımla sınırlı bu işe bi yerden giriş yapmak için buna olur gözüyle bakıp karar vermem gerekiyor.Not ürün (domates)

iyiarama
04-05-2014, 10:43
Arkadaslar hidroton mu diyorlar ne bu çakıl gibi yuvarlak kahverengi topraksız tarım malzemesini nereden bulabilirim, izmir de

Yardım

sonertorlakcık
04-05-2014, 13:44
merhaba bu siteyi yeni keşvettim ve balkonda topraksız tarım yapmak istiyorum gereklı olan mazemeleri ve nasıl bir uygulama yapacagım konusunda yardımcı olabilirmisiniz

volkan0048
06-05-2014, 07:27
Sayın kudredtezel hocam,
ilginize teşekkürler besinleri'mi alalı birkaç gün oldu,Topraksız tarım
çalışmalarımıza başladık,tecrübelerinizden de faydalanacağız inşallah,Allah'a emanet olun...

hsnsdt
06-05-2014, 23:04
EC ve pH değerlerini ölçmek için en basit ve en ekonomik çözüm nedir acaba ?

kır güzeli
08-05-2014, 10:30
En sevdiğim şeylerden biri topraksız tarımı görmekti ve gördüm

vetman996
08-05-2014, 23:26
merhaba bu siteyi yeni keşvettim ve balkonda topraksız tarım yapmak istiyorum gereklı olan mazemeleri ve nasıl bir uygulama yapacagım konusunda yardımcı olabilirmisiniz
Değerli Soner Bey merhaba.

Agaclar.net sayfalarında konu ile ilgili çok değerli bilgiler mevcut. Biraz araştırmayla bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Gerekli olan malzemeleri başka yerlerden temin edemezseniz eğer solucan Gübresi : madrasol.com (http://www.madrasol.com) sitemizden temin edebilirsiniz. Nasıl bir uygulama yapacağınızla ilgili satış müdürümüz Fatih Bey size yardımcı olacaklardır.

Kolaylıklar dilerim... Selamlar...

worldcomp
11-05-2014, 21:20
Sayın Kudred TEZEL hocam,
1-) 2 adet 2 metre, “U” şeklinde dizayn edilmiş 160 lık PVC borularda suyun girdiği boruda akıntı yani eğim var ama suyun boşaldığı boruda eğim yok. sistem doğrumu?
2-) 160 lık PVC boru daki su yüksekliği ne olmalı?
3-) Sistem i sürekli mi çalıştırmalıyım?
4-) Fideleri makarna denilen süngere yerleştirirken ,makarna delinip kök boğazı tam makarnada mı kalacak?
5-) Fide ilk 10 günlük ve sonraki günlerde PH ve EC ne olmalı?
6-) PH ı sabah, öğle, akşam 5,8 yaptığım halde , tekrar 7,0 lere çıkıyor.nedendir?
7-) Hava taşı ve motoru 2 şer adet ve büyük cinsten ,sorun yapar mı? (PH ve bitki sağlığı için)
8-) Sıcak ve soğuk havada PH ve EC ne olmalı?
9-) Derin akan su kültürü sisteminde elektrik kesintisi kaç saat geçmemeli?

Kudret Tezel
15-05-2014, 11:51
Merhabalar sevgili arkadaşlarım. Sizlere uzak diyarlardan, mübarek kutsal topraklardan selam getirdim. Konumuzla ilgili çalışmalar neticesinde tanıştığımız değerli arkadaşlarımın vesilesi ile topraksız tarım çalışmaları yapmak üzere Medine 'ye davet edildim. Aslında bu serüven bundan 4 ay önce başladı, oradaki önişlemlerin yapılmasında çıkan zorluklar vize alımında çıkan gecikmeler vesaire 3 mayıs günü gece gittik dün gece saat 04:00 gibi döndüm. Sabah kalktığımda ilk iş olarak Tabii ki öncelikler forumlara ve mesajlara baktım siz sevgili arkadaşlarımdan hayli mesaj gelmiş ve bazı arkadaşlarımda cevaplamadığım için haklı olarak sitem etmişler ancak bilirsiniz ki hiç bir mesajınızı cevapsız bırakmam. Bütün mesajlarınızı tabiiki cevaplıyacağım.
Oradaki çalışmalara gelince imkanlar maalesef memleketimiz gibi değil. Birçok malzeme çok daha kısıtlı hatta bazıları yok. Ancak bir iyi tarafı en büyük problemimiz olan enerji meselesi orada hiç problem değil ısıtma soğutma havalandırma için harcanacak enerji tutarı neredeyse bedava ancak işçilik ve kimyasal malzemeler büyük sorun. Bu sorunları aşmak hemen hallolacak gibi değil. Ama zaman içinde herşeyin yola gireceğine inanıyorum. Biraz toparlandıktan sonra yapılan çalışmaların resimlerini paylaşacağım. Hepinize sevgiler.

volkan0048
15-05-2014, 14:14
Kudret hocam hoş geldiniz ve aleyküm selam,
Böyle bir vesileyle o topraklara gitmeniz ne kadar güzel bir şey,ününüz saten ülke sınırlarını geçmiş durumda,Allah daha da büyük projeler'e imza attırsın inşallah,bu da insanlığa faydanın başka bir yolu,hadisi şerif te diyorki efendimiz;(bir insana yardın eden tüm insanlara yardım etmiş gibi,bir insana kötülük eden tüm insanlığa kötülük etmiş gibidir.).
Allah sizler gibi insanlığa yardımcı olanlardan razı olsun,ki bu form da bir çok insanlığa yardın eden ne iyi insanlar var,Allah onlardan da razı olsun....

h.kinaci
19-05-2014, 16:26
Kudret Hocam aleyküm selam ve de hoş geldiniz.Mesajıma verdiğiniz cevaptan dolayı teşekkür ederim.Ben şimdilik topraksız domates yetiştirmeyi ve onunla bir deneyim kazanmayı düşünüyorum.Mümkünse domates kitinden rica ediyorum.Ayrıca mesajımda bahsettiğim konuyla alakalı da tavsiye ettiğiniz yeri ben daha önceden okumuştum,ben yem bitkisini tohumdan tekrar tohum alma dönemine kadar yetiştirmeyi hatta yoncayı 5-6 yıl ve yılda 6-7 kez hasat etmeyi,mısırı silaj olgunluğuna kadar yetiştirmeyi vs.ve bunuda topraksız tarım yoluyla yapmayı düşünüyorum.Onun için sizden yonca,mısır ve arpa için besin formulleri istiyorum mümkünse.Küçük bir serada deneme yapmayı planlıyorum.Hatta bu şekilde bir üretim mümkün olurmu değerli görüş ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim,şimdiden teşekkür ederim.

fagu03
19-05-2014, 21:35
arkadaşlar 300 bin tl kredi çekip 2 dönüm topraksız tarım serası kurup buradan kazancınla çektiğin krediyi 1 sene ödemesiz + 5 senede ödenebilir mi ??? İmkanlarım bu yazdıkalrımla sınırlı bu işe bi yerden giriş yapmak için buna olur gözüyle bakıp karar vermem gerekiyor.Not ürün (domates)

Bursa da bir forum uyesi yetistirmisti. Nicea adli arkadas isterseniz ona sorun

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/27607.htm

Kuanza
29-05-2014, 22:43
Arkadaslar merhaba foruma yeni üye oldum. Forumdan edindiğim bilgilerle balkonda ufak bir deneme yaptım. Domatesler çicek açmaya başladı.. umarım yakında meyvelerini görmeye başlarım..

santrafor_38
29-05-2014, 23:00
Arkadaslar merhaba foruma yeni üye oldum. Forumdan edindiğim bilgilerle balkonda ufak bir deneme yaptım. Domatesler çicek açmaya başladı.. umarım yakında meyvelerini görmeye başlarım..

Keşke bi de resim koysaydınız da görseydik hocam.
REsimleri bekliyoruz. Saygılar...

Kuanza
29-05-2014, 23:05
Enkısa zamanda ekleme yapacagım

Kuanza
01-06-2014, 14:40
Arkadaslar biberlerimde böceklenme gözlemledim. Bunun önüne geçmenin bir yolu varmıdır?

Kuanza
15-06-2014, 14:55
Herkese merhabalar. Bu siteden okuduğum bilgiler ışığında yaptığım topraksız tarım denemelerimin fotografları
502215

502216

502217

502218

502219

Burada bilgilerini paylaşan herkese cok tesekkur ederim. Özellikle ilgisini eksik etmeyen Kudret Tezel beye ayrıca tesekkur ederim.
Meyvelerim görünmeye basladığına göre bu işi daha nasıl iyi yapabilirim ve eksikliklerimi nasıl gideririm bunu ögrenmeye devam edeceğim. Kolay gelsin.

delikadir8
22-06-2014, 19:32
Arkadaslar siteden aldigim bitkiler dogrusun da ve madrasol besin eriyigi kullanıyorum. Fakat domates bitkisinin alt yaprakları sarariyor bana yardımcı olabilir misiniz?

itfaiyeci46
12-07-2014, 18:55
merhaba, iri talaş ile topraksız tarım yapılabilir mi?
ahşabın suyu emme özelliği olduğu için soruyorum?

drno27
16-07-2014, 10:23
arkadaşlar bu konu çok ilgimi çekti foruma yeni katıldım hepinize merhabalar

volkan0048
16-07-2014, 14:32
sayın drno27,

aramıza hoş geldin,topraksız tarım bağımlılık yapar bilesiniz :)

itfaiyeci46
18-07-2014, 16:48
benim sorunun cevabını bilen var mı acaba?

sulukök
18-07-2014, 19:32
Sayın İtfaiyeci,

Evet, teorik olarak yapılabilir. Pratik olarak da epeyce bir yerlere kadar gidebilirsiniz.

Topraksız Tarım'ın Katı Ortam uygulamalarında kullanılan malzemenin varlık nedeni bitkinin ihtiyacı olan ve bizim sağladığımız besin eriyiğini depolayıp bitki köklerine sunmasıdır. Dolayısıyla bu işi gören her madde bu amaçla kullanılabilir...

Ancak...

Bu madde ile en yüksek verimi alabilmek için başka özellikleri de olması gerekir:

1.) Köklerin hava almasına olanak sağlamalı. İnce talaş çok sıkı olabilir, yapışabilir, kökler nefes alamaz, iri talaş daha iyi olabilir.

2.) Kılcal köklerin gelişmesine olanak sağlayacak şekilde ince dokusu olmalı. Burada kalın talaş çok kaba kalabilir, kökler boşta kalıyor olabilir

3.) Nötr olmalı. Yani diğer maddelerle kimyasal reaksiyona girmemeli. Asitten, tuzdan etkilenmemeli. Bu nedenle genelde inorganik maddeler, taşlar vs kullanılır, perlit, vermikülit, ve diğer xxxit gibi maddeler. Hatta plastik boncuklar, kırpıntılar. Talaş organik bir madde olduğu için üzerinde diğre canlıların da beslenme ve yaşama olasılığı yüksek. Bu da mantar ve benzeri kök hastalıklarına davetiye demek.

CocoPeat denilen madde de aslında odun talaşı. Hindistan Cevizi kabuğunun talaşı. Fırınlanıp kurutulmuş.

Benzer şekilde siz de kalın talaşı kullanabilirsiniz. Üstte köklenmeyi kolaylaştırmak / hızlandırmak için ince talaş kullanırsınız. Altta daha çok kaba talaş kullanırsınız, kökler nefes alır. Diğer canlılara karşı düşük yüzdeli Hidrojen Peroksit (oksijenli su) kullanırsınız, hastalıklardan korunursunuz.

Önemli olan kökleri ıslak tutacak kadar su (besin) tutması, hava alması, köklerin gelişimine olanak sağlaması. Bunlar oluyorsa, bitki hızla gelişir, boy atar. Olmuyorsa zaten anlaşılır, birşeyler yolunda değildir.

Deneyip göreceksiniz ve öğreneceksiniz. Sonuçları da burada bize anlatacaksınız.

Kolay gelsin

itfaiyeci46
18-07-2014, 23:03
sayın sulukök,
verdiğiniz bilgi için *** ederim balkonda bir deneme yapmayı planlıyorum resimleri ileride paylaşacağım..

Kudret Tezel
21-07-2014, 07:50
Merhaba sevgili arkadaşlar, bu sezon araya başka işlerimin girmesi dolayısıyla terasla fazla uğraşamadım. Ancak dün 5,5 kg lık ilk domates hasadını yaptık. Hasaddan sonra bir kaç resim çekip sizlerle paylaşmak istedim.

Kudret Tezel
21-07-2014, 07:55
Bir hata oluştu resimleri yükleyemedim.

Kudret Tezel
23-07-2014, 06:58
Resimler.

Kudret Tezel
23-07-2014, 07:16
Bunlarda üzüm, zencefil,böğürtlen,kavun,patates ve limonun perişan halleri.

birolbostanci
23-07-2014, 16:52
Merhabalar. Birol ben. Bir çiftçi torunu olarak topraksız tarıma merak sardım forumda emeği geçen herkese içten teşekkürler. Bu iş için hazır sistem kullanmayı düşünüyorum. Bir kaç sitede beğendiğim topraksız tarım ekipmanları mevcut. Siz değerli toprak dostlarından öneri rica edeceğim yanlış bir sistem alıp zaman ve maddi kayıp yaşamak istemiyorum. O ürün linklerini burada paylaşabilir miyim link paylaşmak yasak mı değil mi bilmediğim için paylaşmadan sormak istedim. Teşekkür ederim

zekiabbas
23-07-2014, 19:55
Kudret Tezel;Bunlarda üzüm, zencefil,böğürtlen,kavun,patates ve limonun perişan halleri.

1=hocam neden perişan durumdalar?
2=üzüm hakkında (terasınızdaki) bilgi verebilirmişiniz?

MeyveliTepe
24-07-2014, 23:52
510796
Kıvırcıklar bittikten sonra 300 litrelik tek depo ile sistemi besliyorum.
510797
510798
Serada kaliforniya biberleri, iki çeşit domates var. Ayrıca domateslerin önündeki sırada kompost çayı besleme ile karşılaştırmalı kapya biberler var.
510799
510800
Bu biberlerin tanesi 250-300gr civarında. Renkleri kırmızıya döndüğünde hasat edilecek. Henüz bir kaç tane hasat edildi. Dallar çok yüklü.

Dışarıda sebze adalarında organik yetiştirdiklerim bu yılın iklim özelliklerinden dolayı geriden geliyor. Bu deneme üretimi sayesinde Haziran ilk haftadan bu yana yeterli domatesimiz var.

volkan0048
25-07-2014, 09:55
Sayın MeyveliTepe,

çok güzel çalışma ve sonuçlar,

ALLAH bol hasatlar versin,

Kudret Tezel
25-07-2014, 17:24
Bu gün 6,5 kg lık ikinci hasadı da yaptık.

volkan0048
25-07-2014, 17:37
Ooo maşaallah hocam,

ilgilenemiyorum diyorsunuz ama sizin serabekçisi baya ilgilenmiş ki hasatlar güzel

bereketli olsun inşaallah :)

saygılar...

Kudret Tezel
25-07-2014, 17:54
Haklısınız Volkan bey, Gerçekten sera bekçisi olmasa iş kötü. Ama ne yazık ki ne budama biliyor ne toplama. Vakti geçtiği için dökülene çürüyene çare olamıyor.:)

ABY
27-07-2014, 19:07
Merhabalar,

Foruma topraksız tarım dolayısıyla yeni üye oldum ve bayram dolayısıyla ancak şöyle bir göz gezdirebilme fırsatım oldu..

Bu konuda çok deneyimsiz biri olarak basit bir soruyla başlamak istiyorum, daha sonra tabii ki forumu okuyup bilgileri sizler sayesinde güncelleyeceğim..

Evimin balkonunda topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum, fakat balkonum direkt olarak güneş ışığına maruz kalmıyor, yani ışık alıyor fakat güneş ışığını direkt olarak almıyor, ben yine de yoğurt kovasında vs. domates yetiştirebilir miyim ?

Kudret Tezel
04-08-2014, 12:15
Terastan birkaç resim daha. Kavunun biri temizlik yaparken koptu çok üzüldüm kestim kavun olgunlaşmış haberimiz yok. Öbürünüde koparttım çok güzel . Birtane daha var onu biraz daha bekletmek istiyorum bakalım tadında değişiklik olacakmı.
Kudret narları harika. Domateslerin arasından kendileri çıktı. Ben ekmedim. Gojiberi ,kurtüzümü meyve vermeye başladı.

idris şenol
06-08-2014, 22:05
benmi yanlış gördüm :))sayın meyelitepe topaksız tarımamı başlamış>topraklı tarımın fıtratında,
topraksız var.ilim gerektiren bu iş sn meyvelitepeye yakışır ,hadi abim çalışmalarınızı bekliyoruz

otto35
27-08-2014, 20:20
merhabalar . arkadaslar ben daha yeni üye oldum siteye , yanlız bir kaç zamandır yazılanları okuyorum , ilgili videolara ve fotograflara bakıyorum , benım merak ettiğim bazı konular var; internet de bakıyorum farklı markaların 100 lerce gübre çeşidi var , her bitki için farklı bir gubre uygulaması yapılması mı gerekli ? ve bunu bizim kendimizin yapması mı iyi olur , **** hazır yapılmış olanı mı almak daha iyi olur acaba ? ve bir ürün de mesela marul da **** domates de tohum ekimin den , meyveye durusuna kadar her evre de farklı gübremi kullanmak gerekli ? bir de , eriyik gübre , katı gübre farkları nedir acaba ? hangisi topraksız tarım için uygundur ? kafanızı şişirdim herkesden özür dilerim ? cevap yazarsanız çok sevinirim.....

mustafaaydur
15-09-2014, 20:18
merhaba sayın kudret bey bilgilerinizden her yönüyle faydalanıyoruz ve devam edeceğiz teşekkür ederim

mustafaaydur
15-09-2014, 20:23
ağaç dostu envor diğer üye arkadaşlar gibi bende çalışmalarınızı ilgiyle inceliyorum sizi çalışmalarınızda tebrik ederim yeni gelişmeler bekliyorum.

naci03
15-10-2014, 22:59
merhaba..ben buralarda yeniyim :/ stres atmak ve minik oğluma sağlıklı domtesler yetiştirmek için çıktığım arastırmada suda tarım ı ve bu siteyi keşfettim.tek anlamıyla bayıldım..harikasınız yaaaa :D :D ama oku oku allak bullak oldum 9. sayfada tıkandım. ph..eriyik...bi sorum olacak: şimdi bu sudan çözelti ile bitkiyi besleyeceğimiz maddeyi.nasıl elde edebilirim.kendim yapabileceğimi düşünmüyorum :( hazır nasıl hangi isimle alabılırım.evde yapım gibi güvenebileceğim bi kaynak varmı.yoksa normal sıvı gübre olur mu ????

naci03
15-10-2014, 23:35
yardım beklıyorum :( çözeltiyi nasıl elde edebilirim :(

hbaykal
18-10-2014, 10:50
herkese merhaba
Sn.Kudret Tezel'den aldığım EC metreyi nasıl kullanacağımı bilemiyorum. "yeni başlayacaklar için topraksız tarım" kısmında 15. sayfadayım ama EC metre kullanma klavuzunu göremedim.Belki basittir ama yinede yardım istiyorum. Teşekkür ederim.

Kudret Tezel
18-10-2014, 12:27
Lütfen EC metre yi aldığınız tarihi söylermisiniz.

hbaykal
18-10-2014, 14:20
Sayın Hocam. 2011 de almıştım EC metreyi. Ortam ve şartlar değişti. o gün bu gün derken kullanmak kısmet olmadı. EC metre duruyor ama besin eriyiklerini bulamıyorum. bir ara onlarda isteyeceğim sizden. teşekkür ederim

vetman996
18-10-2014, 16:51
merhaba..ben buralarda yeniyim :/ stres atmak ve minik oğluma sağlıklı domtesler yetiştirmek için çıktığım arastırmada suda tarım ı ve bu siteyi keşfettim.tek anlamıyla bayıldım..harikasınız yaaaa :D :D ama oku oku allak bullak oldum 9. sayfada tıkandım. ph..eriyik...bi sorum olacak: şimdi bu sudan çözelti ile bitkiyi besleyeceğimiz maddeyi.nasıl elde edebilirim.kendim yapabileceğimi düşünmüyorum :( hazır nasıl hangi isimle alabılırım.evde yapım gibi güvenebileceğim bi kaynak varmı.yoksa normal sıvı gübre olur mu ????

yardım beklıyorum :( çözeltiyi nasıl elde edebilirim :(

Merhaba.

Size yardımcı olacak arkadaş çıkmamış sanırım.

Biraz formları irdeleyebilirseniz kendi besin eriyiğini kendiniz hazırlayabilir veya sitede satanlardan edinebilirsiniz.

Eğer isterseniz buradan da http://www.madrasol.com/kategori/topraksiz-tarim.aspx satın alabilirsiniz.

Kolaylıklar dilerim. Selamlar...

hbaykal
20-10-2014, 09:01
Sayın Hocam. 2011 de almıştım EC metreyi. Ortam ve şartlar değişti. o gün bu gün derken kullanmak kısmet olmadı. EC metre duruyor ama besin eriyiklerini bulamıyorum. bir ara onlarda isteyeceğim sizden. teşekkür ederim

Kudret bey merhaba
Gönderdiğiniz cevaba göre bir ölçüm yaptım şebeke suyu ile ve sonuç bana göre 0,2 çıktı. doğrumudur acaba? resim de yükledim umarım başarmışımdır. Teşekkür eder saygılar sunarım.

hbaykal
20-10-2014, 14:50
Merhabalar
Topraksız tarımda yapılan hasadın tadı-lezzeti o kadar güzel anlatılıyor ki inanın çok özeniyorum haberiniz ola. Şu an 33. sayfadayım ve okumaya devam ediyorum. Biliyorum domatesin zamanı değil ama bu mesajı okuyanların hafızasında yer etsin diye yazıyorum bu cümleleri. Vakti zamanı geldiğinde bende bu pembe domateslerin tadına bir tane bile olsa tatmak istiyorum. Bursa'da yetiştiren varsa lütfen haber versin en azından bi tadına bakayım. Bende yetiştirmek istiyorum, özeniyorum ama zaman ve mekan müsait olmuyor işte. Kedinin ciğere baktığı gibi bakıyorum sadece.
Edindiği bilgi ve tecrübelerini açıkça ve dürüstçe anlatan başta Kudret hocam olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. İyiki varsınız.

aziztoprak
22-10-2014, 22:30

Herkese selamlar,
Sayın hocam, ben de tarım sevdalısıyım ama şimdilik uzaktan seyrediyor gıpta ve hayranlıkla izliyorum. Topraksız tarım ve uygulamalarını ve bilhassa sizin çalışmalarınızı bu sitede takip ettikten sonra bu sevda bana da bulaştı. Şimdiden kendimi bir topraksız tarım sevdalısı olarak görmeye başladım.

Bu konuyu duyduğumdan bu yana 1 hafta 10 gündür ilk etapta öğrendiklerim çerçevesinde ben de balkonumda ufak ta olsa bir başlangıç yapma çabası içindeyim acizane. Bu çerçevede başlangıç olarak katı ortam, zamanlayıcılı, pompa ile beslemeli, manuel besin çözeltisi eklemeli basit ufak bir sistem düşünüyorum. Düşündüğüm düzeneğin şematik çizimini bilhassa sizin ve diğer üstadların görüş ve önerilerine sunuyorum. Dijital zamanlayıcıyı sipariş verdim. Akvaryum kafa motoru ve hava pompasını belirledim. Siparişini vereceğim. Diğer malzemeleri de tedarik etmeye çalışıyorum.

Ancak bunula birlikte hala kafamın bir kenarında bazı sorular kıymık gibi beynimi kemiriyor ve bu çabalarıma gölge düşürüyor. Eğer bu sorularıma siz ve diğer konunun uzmanı arkadaşlar cevap verebilirse çok minnettar kalırım. Sorularımdaki muhtemel cahilliklerim için şimdiden affınıza sığınarak, kusurlarımın konuya çok yabancı olmamdan kaynaklandığını ayrıca sizin ve arkadaşların yetiştirdiğiniz görsel bir şölen olan ürünlerinizi görüp utanarak sıkılarak bu soruları sorduğumu da ayrıca bilmenizi isterim.

1-Topraksız tarımda kullanılan besin eriyikleri tamamen suni kimyasallar değil mi? Öyle ise, şu anda pazarlardan marketlerden alıp yediğimiz sebze meyvelerde var olduğu söylenen tarım ilacı kalıntılarından ne farkı var? Topraklı tarımda meyve sebzelere yüzeyden verilen ilaçların başka türlüsünü biz sebzenin direk bünyesine vermiş olmuyor muyuz? Bu konuda bilimsel çalışmalar mevcut mu?
2-Belki duymuşsunuzdur, Prof. İbrahim Adnan Saraçoğlu, pazardan marketten aldığımız domates, salatalık vb. sebzelerin, koku ve tat bir yana, %80 inin besin değeri anlamında “ÇÖP”!!! olduğunu iddia ediyor. Bunun kullanılan “HİBRİD” tohumlardan kaynaklandığını, bu tohumların normal tohumlara göre daha verimli olduğunu ancak %80 oranında besin değerinin azalmış olduğunu söylüyor.
Sizin ve diğer arkadaşların topraksız tarımda kullandıkları tohumlar, hibrid mi organik mi veya ne türdür?
Bu şekilde yetişen ürünlerin besin değeri, normal toprakta yetişene göre aynı mıdır? Veya normale göre herhangi bir (kimyasal besinlerden dolayı) zararı var mıdır?
Bu soruları sormamın sebebi, çocukluğumda küçük de olsa bahçemizde yetiştirdiğimiz sebze meyvelerle olan muaşakamdır. Benim çocukluğumda, bahçemizde, çok güzel domates, salatalık, fasulye, kabak, biber, karpuz vb yetişirdi. Domateslerin kokusu hala belleğimdedir. Rahmetli babam, özene bezen tumpları hazırlar Eminönü’nden aldığı fideleri güzelce diker, can suyunu veridi. Sonra çevrede mevcut bazı ufak mandıralardan getirdiği “yanmış gübre” ile bir kapta su içinde iyice eritir ve bunu sebzelerin dibine azar azar verirdi. Yanmış gübrenin üzerini toprakla güzelce örter ve zaman zaman bu gübrelemeyi yapardı. Bazen bahçeyi bellerken toprağa biraz yıkanmış deniz kumu katardı. O güzelim bahçe bir orman gibi yemyeşil olur, sabahları leğen ile domatesler, salatalıklar, fasulyeler toplanırdı. Öyle ayda bir filan değil hemen hemen her sabah bayağı bir şeyler toplanırdı.
Kusura bakmayın biraz uzattım. Ama mazur görün, elbette ki topraksız tarımın topraklı doğal tarımın yerini tutması mümkün değil. Sadece anlamak istediğim husus topraksız tarım usulleri ve kimyasal besin eriyikleri ile yetiştirilen ürünlerin besin değeri normale göre nedir ve sağlık yönünden herhangi bir zararı var mıdır acaba? Bu konuda bilimsel bir çalışma dünyada yapılmış mıdır? Siz veya bilen arkadaşlar bu konuda bilgi verirse çok makbule geçecek.
3-Bu sorular bir yana, ben bu sistemi kurabilirsem, sizden biraz tohum ve besin maddesi rica edeceğim. Sistem üzerinde sizlerin görüş ve önerileri çerçevesinde düzeneği kurduktan sonra sizinle bu konuda irtibata geçmek isterim müsaade ederseniz.
4-Bu sistemde bitkiler balkonda tül perde gerisinde kalırsa sorun olur mu? Balkon iyi güneş alıyor.
5-Ben şimdilik yarı otomatik düzenekte, PH-EC kontrolü yapamayacağım için, depoya günlük veya haftalık olarak uygun PH-EC si hazırlanmış eriyik çözeltisinden eksilen miktar kadar eklemeyi düşünüyorum (Depo içine cetveli bunun için yerleştireceğim-birimleri L veya mL olarak işaretleyeceğim. Uygun mu?
Şimdilik aklıma gelen soru ve düşüncelerim bunlar. Değerli cevaplarınızı ve değerlendirmelerinizi beklerken, size ve bu güzel çalışmaları bize tanıtıp öğreten çok değerli bilgilerini ve tecrübelerini aktaran herkese saygılarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalın.

Metin Baykara

oceaneagle55
24-10-2014, 23:13
Selamlar öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Öncelikli olarak yapılan ilk amatör yetiştiricilikte çok fazla ayrıntıyı kafanıza takmanıza gerek yok.Zira topraksız tarımı 4 yıldır yapmama rağmen sürekli yeni şeyler öğreniyorum.
Kurmuş olduğunuz düzenek çizimi bence başarılı.Sadece pompaları seçerken besin sıvısını ne kadar yükseğe ve kaçlık boruda basacağını göz önüne alarak seçim yapın.

-Gelelim topraksız tarım sağlıklımı sorusuna.
Bence doğru yapıldığında şuan ki topraklı tarımdan daha sağlıklı.Kullanılan besin elementleri toprakta olması gereken elementler.Ben suni demir **** potasyum duymadım.Keşke eski tohumlar ve topraklar olsada çocukluğumuzdaki lezzetlere kavuşsak.Malesef artık mümkün görünmüyor.Bizim yapabileceğimiz en iyi şey iyi tarım uygulaması olabilir.Ve bunu sağlamak topraksız tarımla mümkün.Saygılar

aziztoprak
26-10-2014, 13:46
Sayın, oceaneagle55

Yorumlarınız için teşekkürler. Bir çalışalım bakalım ortaya ne çıkacak. Diğer yandan, topraksız tarımda organik besin eriyikleri konusunu da araştırmaya devam edeceğim. Herkese kolay gelsin.

aziztoprak
26-10-2014, 13:49
Sayın, oceaneagle55

Yorumlarınız için teşekkürler. Bir çalışalım bakalım ortaya ne çıkacak. Diğer yandan, topraksız tarımda organik besin eriyikleri konusunu da araştırmaya devam edeceğim. Herkese kolay gelsin.

abdulkayyum
30-10-2014, 17:20
arkadaşlar terasımda topraksız tarımla ugrasmak ıstıyorum ardımcı olursanız sevınırım
(protokol yyolu olduğu ıcın goruntu kırlılıgıne ızın vermıyorlar)
saksıların herbırı 100adet

yasintolga
01-11-2014, 14:40
Selam değerli forum üyeleri,
Bende topraksız tarımın yeni hayranlarından biriyim. İnternette öylesine gezinirken tamamen tesadüf üzeri sayın Kudret Tezel'in bir TV röpörtajına takılarak başladı bu hayranlığım ve bir süredir de eski tarihlerdeki paylaşımları okuyorum. Başta Kudret Tezel abimize ve topraksız tarım'a gönül veren ve tecrübelerini bizlerle paylaşan tüm üyelere teşekkürü kendime bir borç biliyorum. Gerekli ekipmanı sağlamak için internetten siparişlerimi verdim ve en kısa zamanda balkonumdaki saksımda duran 2 kök domatesimi su kültürü sistemine aktarmak için sabırsızlıkla siparişlerimin yolunu gözlüyorum. Herkese iyi çalışmalar, sevgiler, saygılar...

ahaknet
12-11-2014, 21:37
Öncelikle Sayın Kudret TEZEL, envor, Todor, malbman, soilless ve sulukök'e değerli bilgileri ve deneyimlerini paylaştıkları için teşekkür ederim. Tecrübe ve deneyimlerini paylaşan tüm üyeleri de unutmamak gerekir.
Bende topraksız tarıma ilgi duyan biri olarak forumun her konusunu aylarca takip ettim ve okumaya çalıştım. Bolca bilgiye sahip oldum. Ve nihayet 70 sayfayı okuyarak bitirdim. Artık topraksız tarım konusunda uygulama yapmaya hazırım, hatta basit bir düzenek hazırlayarak öncelikle ıspanak yetiştirmeyi planladım. (ilk deneyim ve tecrübe kazanmak adına) Yaza hazırlık yapmak için en azından deneyimim olur düşüncesindeyim. Öncelikle basit tohum çimlendirme ünitesi tasarladım ve uyguladım. Geliştirme için planlar hazırladım.(Nem-fan ve aydınlatma otomatik kontrol) Resimleri kısa zamanda eklerim.

Kudret Beyin dediği gibi "Bilgi Paylaştıkça Büyür"
Herkese başarılı ve bol verimli çalışmalar diliyorum.

ahaknet
12-11-2014, 22:02
Kısaca bilgi vermek gerekirse
Kabin için Ayakabı-Bot saklama kutusu (7TL)
Aydınlatma 3lü modül led x10 (15 TL)
Adaptör 12V 1A (5TL)
Gelecek güncelleme : (Fan - DHT11 sensör ve Arduino pro mini) Otomatik konrol için
Ve resimler,

526130
526131
526132

s.akbulut
13-11-2014, 00:15
Sn. ahaknet,
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. C++ gibi programlama dili hakkında hiç bilgim yok ama internette arduino ile yapılanları izleyince bir çok şeyin rahatlıkla yapılabileceğini gördüm. Ben de meraklanıp c++ öğrenmeye kalkıştım (Allah sonumuzu hayır etsin) :rolleyes: Olaki bir gün kod yazma sürecini tamamlarsam sizlerden yardımlarınızı beklerim ::cool:
Ayrıca arduino olan çalışmalarınızı merakla (özellikle ayrı bi başlık altında) bekliyorum.
Işıklandırma konusunda ufak bir bilgi aktarmak isterim. Genelde kırmızı-mavi kombinasyonu ile daha iyi sonuçlar elde edilebileceği savunuluyor. Hatta forumda deneyen arkadaşlarımız da var, incelemenizi tavsiye ederim.( http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29307.htm ) Bir de kabın içerisini alüminyum ile kaplarsanız ışığın dağılmasını engellemiş olursunuz. Kolay gelsin,
Saygılarımla...

ahaknet
13-11-2014, 09:39
Sn s.akbulut,
Eldeki imkanları değenlendirmek için bende sadece beyaz vardı onu kullanabildim. Led konusunda aynı fikirdeyim kırmızı ve mavi led lambalar büyütme konusunda daha elverişli hatta yabancı kaynaklarda bu oranın R/B oranı 5/1 olarak bildiriliyor ve yurt dışında dikkat ederseniz grow plant lamb satışları çoğunlukta bu orana göre yapılıyor. alüminyum ile kabı kaplamak doğru fikir *******, düşününce mantıklı geldi en kısa zamanda kaplama işlemine de bakarım.
Teşekürler

Murat_Erdogan27
13-11-2014, 12:40
Selam herkese bende yeni katıldım araniza hala okuma aşamasın dayım 10 gündür okuyorum okuyorum okuyorum :-) hiç kimya bilgisi olmayan hiç köyde yaşamamış biri olarak derya deniz konuların içerisinde buldum kendimi burada bilgilerini paylaşan başta kudret tezel olmak üzere bütün arkadaşlara gıpta ile baktım imrendim ancak bu kadar bir dayanışma olabilir bu sürede bilgiye doydum inşallah en kısa zamanda pratiğe geçip kendimi test edeceğim tabi ki başta hazır besin eriyiği ile hepinize tekrar selamlar

MeyveliTepe
04-12-2014, 11:38
benmi yanlış gördüm :))sayın meyelitepe topaksız tarımamı başlamış>topraklı tarımın fıtratında,
topraksız var.ilim gerektiren bu iş sn meyvelitepeye yakışır ,hadi abim çalışmalarınızı bekliyoruz

Chinampa’ların ışığı – 1 (http://blog.meyvelitepe.org/2014/05/11/chinampa-1/)
Chinampa’ların ışığı – 2 (http://blog.meyvelitepe.org/2014/05/11/chinampa-2/)
Chinampa’ların ışığı – 3 (http://blog.meyvelitepe.org/2014/05/12/chinampa-3/)
Chinampa’ların ışığı – 4 (http://blog.meyvelitepe.org/2014/05/13/chinampa-4/)
Chinampa’ların ışığı – 5 (http://blog.meyvelitepe.org/2014/05/19/chinampa-5/)
Chinampa’ların ışığı – 6 (http://blog.meyvelitepe.org/2014/05/25/chinampalarin-isigi-6/)
Chinampa’ların ışığı – 7 (http://blog.meyvelitepe.org/2014/12/01/chinampalarin-isigi-7/)
Chinampa’ların ışığı – 8 (İrfan Çayı) (http://blog.meyvelitepe.org/2014/12/04/chinampalarin-isigi-8-irfan-cayi/)

abaykal
11-12-2014, 15:55
Selam sayin arkadaslar,,,
Nerden geldi aklima bu foruma katilmak derseniz.Bizler topraktan geldik ve toprak anadan ayri kalamiyoruz.... gidiyoruz, ayriliyoruz baska isler yapiyoruz fakat toprak bir sekilde gel yanima diyor.
Bir sekilde geri donmeye karar verdim ve biraz arastirmalar yapalim son zamanlarda ne gibi degisiklikler olmus neler degismis...
Toprak ana gel dedide topraksiz tarim yapilmasi icin karar kildim, yogunlasmam bu konu uzerine.
Sizlere kolay gelsin,
Saygilarimla

adolyer
12-12-2014, 22:23
Süpersiniz!!! Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Bende projelerimle paylaşımlara başlıycam en kısa zamanda tabi sizlerin sayesinde :) Gerçenden süper bilgi deposu bir forum.

Sevgilerimle herkese kolay gelsin...

T.GUMUS
25-12-2014, 20:19
Selamlar, saygilar. Forma henuz katildiim.yaklasik 2 haftadan beri topraksiz tarim ile ilgili cesitli forumlari takip ediyorum. Konu fazlasiyla merak uyandirmis olup evde kucum bir hobby bahcesi kurmak isterim. Ancak bu konuda siz degerli katilimcilarin yorumlarina ihtiyacim olacak. Yorumlarinizla projemi desteklerseniz sevinirm.acemi oldugum icin sacma yorum ve bildirimlerden oturu simdiden ozur dilerim. Amacim vaktinizi calmak degil...
Arastirmalarim neticesinde yatayda 70*40 h:50 cm olculerinde plastik kapta aeropinc yontem ile 4 adet domates fidesi yetistirmek.Tekne icerisinde 3 adet 360 derecelik 6 adet 180 dereclik olmak uzere 9 adet noozle ilave edilmis, 20 mm capinda tekne tabanindan 20 cm yuksekte bitki koklerini destekleyen bir tesisat kuracagim, boylelikle tankta su seviyesi 50 lt civarinda olacak. bu tesisatida eihmen 1000 bir kafa motoruna baglayacagim.kafa motorunu ise zaman ayarlayaci bir saate baglayarak belli araliklarla sisteme besin eriyikli su basacagim boylekle uretecegimi tahmin ediyorum. Bazi sorularim olacak yardimci olursaniz sevinirm
1 okudugum kadariyla aeropinic te domates icin 3 farkli yetisme donemi oluyormus. Her bir donem icinde ozellikle azot ihtiyaci farklilik gosteriyor ki buna bagli olarak fosfor ve potas talebide degisiyor. Dolayisiyla disarda satilan hazir besin icerikleri isime yarar mi yoksa ozel bir receteyle yaptirmak mi gerekir. Bu konuda sn. Kudret tezel hazirladigi besin eriyikleri varmidir nereden temin edebilirim
2 sistemde ne kadar siklikla besin eriyi basmak gerekir. Ne kadar zamanda bir su tankini degistirmem gerekir. Gerci pompa bu isi gorur mu ondanda emin degilim acikcasi
3besin tankinin etrafini kopuk ile gunes almasini engellemek icin sarmak gerekir mi?
4bu sistem icin ec metre **** ph metreye sartmi?
5bu sistemi daha once denemis arkadaskar var ise bu projenin ise yararip yaramayacagi konusunda yorumlari ile destek olabilirler mi acaba?

Destegibiz icin simdiden Tesekkurler. Saygilar, selamlar...

idris şenol
26-12-2014, 11:09
Selamlar, saygilar. Forma henuz katildiim.yaklasik 2 haftadan beri topraksiz tarim ile ilgili cesitli forumlari takip ediyorum. Konu fazlasiyla merak uyandirmis olup evde kucum bir hobby bahcesi kurmak isterim. Ancak bu konuda siz degerli katilimcilarin yorumlarina ihtiyacim olacak. Yorumlarinizla projemi desteklerseniz sevinirm.acemi oldugum icin sacma yorum ve bildirimlerden oturu simdiden ozur dilerim. Amacim vaktinizi calmak degil...
Arastirmalarim neticesinde yatayda 70*40 h:50 cm olculerinde plastik kapta aeropinc yontem ile 4 adet domates fidesi yetistirmek.Tekne icerisinde 3 adet 360 derecelik 6 adet 180 dereclik olmak uzere 9 adet noozle ilave edilmis, 20 mm capinda tekne tabanindan 20 cm yuksekte bitki koklerini destekleyen bir tesisat kuracagim, boylelikle tankta su seviyesi 50 lt civarinda olacak. bu tesisatida eihmen 1000 bir kafa motoruna baglayacagim.kafa motorunu ise zaman ayarlayaci bir saate baglayarak belli araliklarla sisteme besin eriyikli su basacagim boylekle uretecegimi tahmin ediyorum. Bazi sorularim olacak yardimci olursaniz sevinirm
1 okudugum kadariyla aeropinic te domates icin 3 farkli yetisme donemi oluyormus. Her bir donem icinde ozellikle azot ihtiyaci farklilik gosteriyor ki buna bagli olarak fosfor ve potas talebide degisiyor. Dolayisiyla disarda satilan hazir besin icerikleri isime yarar mi yoksa ozel bir receteyle yaptirmak mi gerekir. Bu konuda sn. Kudret tezel hazirladigi besin eriyikleri varmidir nereden temin edebilirim
2 sistemde ne kadar siklikla besin eriyi basmak gerekir. Ne kadar zamanda bir su tankini degistirmem gerekir. Gerci pompa bu isi gorur mu ondanda emin degilim acikcasi
3besin tankinin etrafini kopuk ile gunes almasini engellemek icin sarmak gerekir mi?
4bu sistem icin ec metre **** ph metreye sartmi?
5bu sistemi daha once denemis arkadaskar var ise bu projenin ise yararip yaramayacagi konusunda yorumlari ile destek olabilirler mi acaba?

Destegibiz icin simdiden Tesekkurler. Saygilar, selamlar...

aramıza hoşgeldiniz
bizim tanıdığımız turan gümüş mü ;?:))av köpeği sayfası:confused:
deyilseniz!!
formu inceleseniz biraz zamanınzı alır
sistemi kurun ben ve buradakilerde aşama aşama size yardım ediceğiz
birde sorduğnuz soruların tüm cevapları mevcut,kudret TEZEL beyden teknik konuda umarım size destek veriri
özelden mesaj atın kendiside istanbulda saygılarımla

T.GUMUS
26-12-2014, 22:31
Sn idris senol, cevap icin tesekkur ederim. Ismim tolga, sn turan gumus ile bir akrabaligimiz yok maalesef:(. Sistemi kurucam ama besin eriyi hazirlanmasi ve eriyin
ne siklikla degistirilmesi konularini netlik kazandirmadan acikcasi baslamak istemem. Anlik bir heves olsun istemiyorum, kurunca isledigini gorursem motivasyon kaynagi olur sikilarak bir kenara birakmak istemiyorum. Biraz daha arastirma yapacagim, en kisa surede sizlerle bir sey paylasmayi umuyorum.

sulukök
27-12-2014, 10:08
Sayın Gümüş,

Hoşgeldiniz ve de kolay gelsin.

Yapmayı düşündüğünüz sistem aeroponik sistemden çok gel-git sistemine benziyor.

İsmi önemli değil; önemli olan bitkileri yeterince ve doğru şekilde beslemek ve hava almalarını sağlamak.

Gel-Git sistemler bitki köklerinin tamamının ıslanabilmesi için bütün tankı/ortamı dolduruyor. Hava alabilmesi için de tamamen boşaltıyor. Güçlü bir pompa ve bolca doldur-boşalt işlemi var. Bu süre için pek de hazır bir reçete yok. Kökler kurumaya başlayınca tekrar ıslatmanız gerekecek. Bu da bitkiler büyüdükçe değişecek, daha sıklıkla ıslatmanız gerekecek. Yani deneyip göreceksiniz.

Aeroponik sistemler ise genellikle az miktarda besini köklere püskürtme şeklinde yapılıyor. Islatıp geçen Şelal sistemler de var, onlarda daha çok NFT sistemini andırıyor, ama amaç aynı. Besin vermek - hava almasını sağlamak.

Aeroponik sistemlerde "ıslatmak" yerine "nemlendirme"nin daha başarılı olduğu görülmüş. Yani damlacık boyutu ufaldıkça, kökler tarafından daha kolay/hızlı emiliyor, aynı anda hava alması da sağlanıyor. Böylece spreyleme sistemleri küçüldükçe verim artıyor. Ancak bu sefer de teknik problemler, yani tıkanma sorunları başlıyor.

Bunu aşmak için de "soğuk sisleme" yöntemini bulmuşlar. Besin ultrasonik ses dalgaları ile (ısıtmadan) "buharlaştırılıyor" ve de köklere üfleniyor. Böylece kökler yüksek nemli bir ortamda hem yüksek besin hem de hava alabiliyor. Burada bile yine arada molalar var, ama çok sık. 2 saniye üfleme, 5 saniye bekleme gibi. Daha hassas kontrol gerekiyor.

Bunu yapan ucuz sistemler var. Ama yüksek kapasite isteyince, mesela sisleme aleti 5 USD ama, adaptörü 15 USD olduğundan, astarı yüzünden pahalıya geliyor.

Yani hepsinin artıları ve eksileri var. Biraz daha araştırıp size en uygun geleni seçeceksiniz. ve deneye deneye uygun süreleri bulacaksınız.

Kolay gelsin

Kudret Tezel
28-12-2014, 09:10
Sevgili arkadaşlar 16 şubat tarihinde ektiğim yaklaşık 250 gr zencefilleri dün hasad ettim. 1475 gr olmuşlar.

silaemir
30-12-2014, 16:37
Arkadaşlar yaklaşık 12 m2 lik bir alana (3*4 gibi) sera kurup topraksız tarım uygulaması yapmayı düşünüyorum. Burada çilek domates salatalık ve biber ekmeyi düşünüyorum. Sera ve topraksız tarım otomasyonu için hangi malzemelerden ve nerelerden almalıyım. Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler..Hayırlı akşamlar..

muratgunesm
31-12-2014, 12:30
Sayın kudret tezel merhaba ben yeni üyeyim ismim murat güneş
topraksız tarımı merak ediyordum ancak tereddütlerim var kafamı kurcalayan konu şu...
Eriyik deki maddeler yani topraksız tarım uygulamasında kullanılan kimyasallar kansorejen içeriyormu doğal tarım kadar sağlıklımı gerçekten çok tereddütlüyüm lütfen bu konuyla ilgili bilgi verirseniz çok memnun olcm tüm arkadşlara saygılar sevgiler

muratgunesm
31-12-2014, 12:33
Tüm arkadaşları yakından takip ettim ve çok da mutlu oldum ve acaba dedim,
acaba bende yapabilirmiyim yardımcı olursanız çok sevinicem mesela bir tane de olsa domates
herkese saygılar sevgiler

Kudret Tezel
31-12-2014, 16:47
Sayın Murat Güneş aramıza hoş geldiniz. Topraksız tarıma gönül vermek için öncelikle kuşkularınızın aydınlığa kavuşması ve yapacağınız çalışmaları gönül rahatlığı içinde yapmanız gerekiyor. Burada uzun uzun kullanılan malzemeler kimyasal malzemelerdir, kansorojendin sağlığa zararlıdır sağlığa faydalıdır tartışması yapmanın bir manası yoktur. Zaten bu işin tartışmasıda bizi aşar. bırakın bu konuda otoriteler, üniversiteler, sağlık kurumları doktorlar konuşsun. Ancak size şukadarını hatırlatmak isterim, Kullandığımız bütün gübreler topraklı tarımda kullanılan ve bütün dünyada da aynisi kullanılan klasik gübrelerdir. Kimyada elementler birer tanedir. Bir elementin çeşitli formları yoktur. Topraklı tarımda hangi gübreler kullanılıyorsa topraksız tarımdada aynı gübreleri kullanıyoruz. Topraksız tarım için bu özel topraksız tarım gübresidir diye bir şey yok. Bütün kullandıklarımız gübre fabrikaları tarafından üretilen dünyanın her tarafına dağıtılan veya onlardan bize gelen gübrelerdir. Bu sizi nekadar rahatlatır bilemem ama unutmayınız ki topraksız tarım bizim icadımız değil. Bütün dünyanın yaptığı daha hijyen daha lezetli daha ekonomik, verimi yüksek işçiliği daha az,hasadından tüketilinceye kadar kaybı daha az, dolayısı ile randımanı yüksek, ancak biraz teknik bilgi gerektiren ve ilk yatırımı biraz yüksek olan teknik bir tarım şeklidir.
İkincisi şu kuşkunuzuda açıklığa kavuşturalım, bizler hepimiz topraksız tarıma amatörce başladık, amatörce yaptık. Forumlardan gördüğünüz gibi bu işe gönül veren bütün arkadaşlarımız topraksız tarımı başarı ile yaptılar siz neden yapamıyacaksınız ki. Önemli olan gönül vermek inceliklerini öğrenmeye çalışmak ve en önemlisi oyunu kuralına göre oynamak. Öncelikle en basit uygulamalardan başlayıp işin ruhuna inebilmektir. Siz gayret ve ilgi gösterdikçe bütün arkadaşlarımızın yardımcı olacağından şüpheniz olmasın . Sloganımız: BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Kolaygelsin selamlar sevgiler.

Kudret Tezel
31-12-2014, 16:52
Tüm arkadaşlarıma sağlık, mutluluk ve başarılı çalışmalarla geçirecekleri mutlu bir yıl dilerim.

Yeni yılınız kutlu olsun.

kayabiga
01-01-2015, 14:20
Kudret bey topraksız tarım ile ilgili hiç bir bilgim yok amatör olarak yapmak istiyorum malzeme hazırlamasını yapımını güzel bir anlatan video yokmu ? Okumaktan gözlerim ağrıdı tam bir bilgi alamadım

Kudret Tezel
01-01-2015, 15:38
Sevgili kayabiga, topraksız tarım hakkında bilgi alabileceğiniz en büyük kaynak agaclar. net sitesidir. Ancak haklısınız biraz bilgi kirliliği mevcuttur ama ne yazık ki en güzel bilgiler
o satırlarda saklıdır. sizden ricam biraz katlanıp sabırla okumanızdır. Eminimki çok detaylı bilgiler ve uygulamalar bulacaksınız. Sabırlar dilerim kolaygelsin.

Taplaci
05-01-2015, 13:29
Merhaba
Topraksız tarım üzerine yaptığınız çalışmalar için aklımdaki birçok sorunun cevabını forum da bulduğum için çok teşekkür ederim. Forumu büyük bir özenle hiç bıkmadan zevkle okudum halende takip ediyorum. Aranıza yeni katıldım maalesef. İstanbul'da okuyan bir üniversite öğrencisiyim. Karaman Ermenekliyim birçoğunuzunda medyada takip ettiği üzere yakın bir dönemde maden kazasında birçok madencimizi kaybettik ve Ermenek halkı ekonomik anlamda maden ocaklarının kapanmasıyla zor duruma düştü. Sizce Ermenek şartlarında topraksız tarım uygulamaları sayesinde yeni bir gelir kaynağı oluşabilir mi ? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler iyi çalışmalar

MeyveliTepe
05-01-2015, 14:11
Sevgili arkadaşlar 16 şubat tarihinde ektiğim yaklaşık 250 gr zencefilleri dün hasad ettim. 1475 gr olmuşlar.

Tatlı patates de deneyin, çok iyi performans gösteriyor.

sulukök
05-01-2015, 14:59
Apartmanda sebze yetiştirmişler... :))

İşte apartmanda tarım mucizesi (http://ekonomiekibi.com/video/index/41/iste_apartmanda_tarim_mucizesi/)

oceaneagle55
05-01-2015, 17:56
Selamlar elimde topraksız tarıma yeni başlayanlar için malzeme ler mevcut .Isteyen arkadaşlar özelden mesaj atabilir.İyi çalışmalar herkese

oceaneagle55
05-01-2015, 18:00
http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/31463.htm

Kudret Tezel
05-01-2015, 18:09
Sayın meyveli tepe, denenecek çok şey var ama balkon dar gelmeye başladı. Deneme için tatlı patates aldım ne yazık ki henüz ekemedim. Malum sebeplerden dolayı bu sezon ilgilenemedim ama inanıyorum ki gereği kadar ilgi gösterebilseydim zencefil hasadı çok daha verimli olacaktı.

Taplaci
08-01-2015, 03:13
İyi günler
Topraksız tarım ile ilgili birçok başlığı baştan sona kadar okudum emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Sınavlarımın bitmesi nedeniyle yarın bir haftalığına antalyaya ablamı ve yeğenlerimi ziyarete gidiyorum. İstanbul şartlarında topraksız tarımı yerinde görmem pek mümkün değil maalesef.

Antalya'da çalışmaları olup beni misafir etmek isteyen olursa çok mutlu olurum. Bu ziyaretin topraksız tarıma olan ilgimin artıracağını düşünüyorum. Sayın Kudret Hocamızın dediği gibi BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

orange
10-01-2015, 13:29
oceaneagle55 malzemeler ile ilgili mesaj size gönderemiyorum, cep tel yazarsanız görüşmek isterim

oceaneagle55
10-01-2015, 17:54
05376747249

caner36
13-01-2015, 01:00
s.a saygi deyer ustatlarim.bana yardim ederseniz sevinirim.hidroponik sistem icin malzemelerimi ayarladim.sadece suya ( BITKI BESINİ ) nerde bulacam.nasil alacam.yardim ederseniz minnettar kalirim. canertanaydin@gmail.com mail atabilirsiniz.

ozgur17
14-01-2015, 18:11
leventali abimizin yaptığı ile aynı mantıkta, demo olarak yapılacak.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/443562d1379877809-hydroponic_011.jpg

1er metrelik 2 adet pvc boru, üstten su vereceğiz, su gidecek, diğer borudan dönecek, su kabına dökülecek.

bunun için su motoru pvc boruya su dolduracak,
su kabının içinde hava motoru su kabına hava takviyesi yapacak, oksijensiz kalmasını engelleyecek. su kabı ve pvc boruya giden küçük hortumlar (bahçe hortumu) aliminyum folyo ile kaplanarak, güneş ışığıyla teması kesilerek yosun oluşumu engellenmiş olacak.

Suyun geri dönüşünde yaklaşık yarım metre aşağı dökülürken, oksijen kazanarak, su kabına geri dönecek.

sarımsak yetiştirmeyi planlıyorum. 1er metreden 2metre pvc boru çok küçük, biliyorum. Başta dediğim gibi demo olacak. Odada, Pencerenin önüne koyacağım. Hem ışık alacak, hem de soğuktan etkilenmeyecek. Oda sıcaklıgı 18*20 derecelerde. (kullanmadığımız odaya kuracağım)

Kudret abimizden, besin eriyiklerini isteyeceğim. Kaç lt. su kabı olmalı? 2haftada 1 suyu değiştireceğim. Ph ve ec ölçücü elimde yok. Almayı ileride düşünürüm. Şimdilik ihtiyaçda yok gibi.

berenduru
14-01-2015, 18:23
merhabalar, sayfayı tesadüfen keşfettim , yapılanları okudum ve inanılmaz heyecanlandım. ben de bu işe kıyısından köşesinden bulaşmak istiyorum fakat yaşadığım şehir buna uygun mu onu bilemedim. Van da yaşıyorum evimin ufak bir balkonu var ve aslında her gün ve neredeyse günün her saati güneşli fakat malum bu aylarda sıcaklık oldukça düşük. Ben de balkonumda bir şeyler yetiştirebilir miyim, daha doğrusu neler yetiştirebilirm ve ne zaman başlamalıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler.

harita53
14-01-2015, 18:34
Ben öğrenciyim topraksız tarım ilgimi çekti fakat bu işin getirisi ne olur ne kadar olur öğrenci olduğum için maddiyat benim için 1. planda, istediğim X domates X ayda yetişir X maliyeti vardır bu aylarda X bitkiyi yetiştirirsin X bitki sana bu kadar maliyete mal olur bu kadar ayda yetişir gibi şeyler yardımınız için şimdiden teşekkürler.....

ozgur17
15-01-2015, 21:02
kafamdaki sistemi kurmaya başladım. Kudret Bey den de besin eriyiklerini aldığım zaman işlem tamamdır. Sarımsak ekmeye başlayacağım. Büyük dişli köy sarımsaklarını bile buldum.
Akan su şeklinde yapacağım, suyun oksijen alması bakımından.
2. resimde akvaryum hava motoru var. Su motoru olarak kullanacağım. Denedim oluyor. 1 tane de küçük hava motoru var. onunla da tankın içindeki suyu havalandıracağım.

mkntasarim
17-01-2015, 19:04
bravo ya size özeniyorum

Yaşartuncel
24-01-2015, 11:29
merhabalar sayfada yeniyim konu ile ilgili sadece araştırma aşamasındayım ve kudret hocama besin eriğiyini kendisinden **** baska nereden nasıl temin edebileceğim konusunda ayrıca bir kaç tane daha sorum olacak yardım edebilirseniz çok sevinirim.

ozgur17
24-01-2015, 15:31
bravo ya size özeniyorum

teşekkürler.

Açık Öğretim Sınavı dolayısıyla kısa bi ara vermek durumundayım. salı günü sistemi tam kurup, işletmeye başlayacağız inşallah. Besin eriyikleri için Kudret Hocama ayrıca teşekkürler.

ozgur17
28-01-2015, 20:40
aöf sınavından sonra, bu işin evin bir odasında olmayacağını tahmin ederek, arkadaşımın çatısına sistemi götürdüm. Boru sisteminde çok yer kaplayıp, az üretim olacağını ve sarımsakların baş yaparken tam büyüyemeyeceğini düşündüğüm için sistemin üstüne birde tahtadan, denemelik tek sıralı yer daha yaptık, bunları aliminyum folyo ile kapladım. Çünkü ışık görüp yosun tutmaması için.

son halinin fotogragını çekemedim. Telefonun şarjı bitmişti. Bu foto yapılış aşamasında çekildi. Fikir ve Önerilerinize açığım. Sonuçda deneme yapıyorum.

Eğer sistem tutarsa, tarlada 3-4 sıralı yukarı doğru yapmayı düşünüyorum.

not: pomza kullandım.

Rahib
04-02-2015, 15:35
Selam arkadaşlar.Ben topraksiz tarima yeni başlamak için ilk önce ne yapmalıyım,?

s.akbulut
04-02-2015, 19:25
Sn. Rahib aramıza hoşgeldiniz. Naçizene fikrimi sunmam gerekirse öncelikle "topraksız tarım" başlıklarını gezmenizi ve yazılanları atlamadan okumanızı tavsiye ederim. Çünkü topraksız tarıma başlama ve devamını getirme konusunda birçok sorunuza cevap bulabilirsiniz. Önbilgi edindikten sonra karşılaştığınız veya aklınıza takılan bir konu olduğunda yeni bir konu açarak bunu forumdaki arkadaşlara sorabilirsiniz(Buradaki herkesin yardımcı olmaya çalışacağından şüpheniz olmasın sakın).

hotgojo
04-02-2015, 20:54
Herkese iyi günler. Forumda yeniyim. 1 haftadır Topraksız Tarım ile ilgili başlıkları okumaya çalışıyorum. Bir sürüde video izledim.

Öncelikle bunu yapmayı düşündüğüm yeri biraz tarif edeyim. Kuracağım seranın 20-30 metre yakınında 2 su kaynağı var. Yani sudan yana hiçbir derdim yok. Aslına bakarsanız toprakta var. Ama okuduğum kadarı ile verim ve büyüme hızı topraksız tarımda topraklı tarıma göre daha fazla. (Kuracağım sera 100m2 civarı olacak)

Şimdi sormak istediğim şeyler sırasıyla

1 - Durgun su mu akan su mu?
2 - Çevredeki akarsulardan sisteme bağlayacağım su tek başına yeterli olur mu? (Muhtemelen olmayacaktır)
3 - Rize bölgesinde sera içerisinde üretilebilecek en uygun ürün nedir?
4 - Yurtdışından değişik ürünler getirip (siyah domates, yuvarlark patlıcan vs.) üreten arkadaşlarımız var mı?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

oceaneagle55
05-02-2015, 10:05
selamlar rize fındıklıda bir arkadaşa topraksız tarım sistemi kurdum.Evin terasını değerlendirmişti iyi de ürün aldı.İstediğiniz ürünleri kargo ile türkiyeden tedarik edebilirsiniz.

alloch
05-02-2015, 10:35
Abiler im merhaba
KUDRET hocamız a tekrar allah razı olsun dedikten sonra .yeni başlayan biri olarak from yaklaşık iki haftadır seri seri okuyup bende bu işi yapmaya karar verdim bişeyler e başladım sayılır sole bi sorum olacaktı bu perlit yerine başka kolay bulunan maliyeti düşük ne olabilir .int bakıyorum 200 lt felan satılıyor bana 5 lt veya 10 yetecek ama ole bulamıyorum ayrıca kumdan felan olabilir mi **** bu insaat malzemesi olan Mozaik çekilen küçük hali olabilir mi

thempest
05-02-2015, 14:28
daha küçük miktardaki perliti bauhause mağazalarında bulabilirsin sormadım ama birde pursaklar saray tarafında biryer var perlit satıyor akper perlit internetten bilgilerini bulup sorabilirsin.

visirli
13-02-2015, 22:46
herkese merhaba
topraksız tarım konusunu internetten araştırıyorum ve bu siteye ulaştım. Ben deneme amaçlı 1 dönüm bir yer kiralayıp başlamayı düşünüyorum. bu konuda bana nasıl yardımcı olursunuz. istanbuldayım. kiralık seralar var fakat normal topraklı sera bunun topraksız sisteme dönüştürülmesi nasıl olur. bu konuda tafsiyeleriniz nedir.

aziztoprak
20-02-2015, 15:01
Bu sitedeki topraksız tarımla ilgili yazılanları iyice okursan epeyi bilgi sahibi olursun. Okumadan elini hiçbir şeye sürme.

serdar_45
23-02-2015, 13:22
sevgılı hocam aranıza yenı katıldım daha once vermıs oldugunuz bılgılerı ozenle takıp edıyorum ozellıkle tabıat hanımım yapmıs oldugu seraya bayıldım ben manısadan yazıyorum 1 donum arazıne topraksız tarımda akan su kulturunde marul yetıstırmek ıstıyorum sızın engın bılgı ve tecrubelerınızden faydalanmak ıstıyorum bana ve gıbı tavsıyelerde bulunursunuz

mehmet_yldrm
27-02-2015, 14:05
ceviz bahçes, kurduk. ceviz için foruma uye olduk. nedense ceviz konusunda degil kendimi burada buldum.. bende ufaktan başlayacam bu sene topraksız tarıma.

şimdi aklıma takılan soru su ki. akvaryum motorunu hem havalandırmak için hem de sisteme su basmak için kullanılabilir mi . sistemdeki su bi kaba kaptan da sisteme degilde komple kapalı. hatta bi arkadas yapmıstı forumda gezerken gördüm dikey çilek agavı yapmıstı. marullar zayi olmasın die yatay da hemen yerleştirmiş. onun sistemi duz pVC boru diğer tarafından çamasır makinesi hortumuyla tekrardan pompaya geliyordu. onun yerine pvc boru geri dönderip pompaya versek olmaz mı.

bi taraftan cekip bi taraftan bastıgı için devir daim sağlanır sanıyorum. bölece kucuk pompa ile 2 katı fide beslenebilir.

2. sorumda su ki bazı arakdaslar suları degiştiriyor okuyorum. anlattıgım sekildeki bir sistemde su degiştirmeye gerek olur mu.

üstadlar öncelikle kafam topraksız tarımla ilgili bilgilerle doluyo hergun ama işin içine girmeden tam bi yerine oturmayacak sorduğum sorular saçma gelebilir. bu yuzden kusura bakmayın..

3. sorumda sıvı solucan gubresi ile topraksız tarım yapılabilir mi. yoksa onu toprakta kullanmak daha mı akıl karı olur..topraktaki faaliyetleri artırdıgından..

saygılar

EB_hayranı
01-03-2015, 21:45
arkadaşlar merhaba forumda yeniyim,

zengarden sitesinden birkaç tane tohum aldım... sormak istediğim şey şu,

kaya yünü ile çimlendirilen sebzeleri kaya yününden çıkartmadan, toprağa dikebilir miyiz ? yoksa hidroponik sisteme mi almamız lazım ?

kardelenler54
03-03-2015, 14:51
Merhaba arkadaşlar ; aranıza yeni katıldım. toprak üstünde serada marul yetiştiriciliği yapmaktayız. Fakat toprak da oluşan hastalıklar ile mücadele zor olduğundan su ile üretime geçmek istiyoruz.

fakat kafama takılan bir kaç konu var yardımcı olursanız sevinirim.

Akansu yöntemi ile pimaşlarda üretim yapmayı düşünüyoruz.

Sistem içerisindeki su ne kadar süreler ile değiştirilmesi gerekmekte. ?

birde verilen daha öncelerde verilen reçetedeki besinler miktarları kaç adet ürün veya ne kadarlık su hacmi için bilgi bulamadım.

Yardımcı olursanız sevinirim.

mehmet_yldrm
04-03-2015, 07:30
madrosol die bi site var uygun kucuk paketler halinde satılıyor topraksız tarım malzemelerii bilginize.

darkhuk
05-03-2015, 12:28
Merhaba Topraksız Tarım da yeşillikler hakkında döküman arıyorum bir türlü bulamıyorum elinde kaynağı olan arkadaş verebilirse sevinirim :)

Kudret Tezel
06-03-2015, 21:38
Organik Tarım büyük bir yalan! / Tarım / Hayvancılık / Milliyet Blog (http://blog.milliyet.com.tr/organik-tarim-buyuk-bir-yalan-/Blog/?BlogNo=349236&ref=fblike)

Lütfen okuyunuz.

asilturk1
18-03-2015, 16:50
merhabalar topraksız tarım için besin elementlerini nerelerden bulabilirim?
kahramanmaraş'ta ikametgah ediyorum tarımla ilgili dükkanlarda bulabilirmiyim çilek için neler almam lazım nasıl bir karışım yapmam lazım acaba?

oceaneagle55
22-03-2015, 12:33
İmkanlar dar olunca azim herşeyin üstesinden geliyor.Görev yaptığım ticaret gemilerinde yaptığım topraksız tarım denemelerim aklıma geldi(ama harbiden topraksız sonuçta gemi okyanusta seyirdeydi).Zor olanda başarıyı sağlamak daha önemli.İyi çalışmalar diliyorum.

karatas235
26-03-2015, 14:31
Selamlar elimde topraksız tarıma yeni başlayanlar için malzeme ler mevcut .Isteyen arkadaşlar özelden mesaj atabilir.İyi çalışmalar herkese

merhaba,
çorumda çalışan bir biyoloji öğretmeniyim. okulumuzda mayısın son haftasında bilim şenliği düzenleyeceğiz. öğrencilerime saksıda ya da küçük bir ortamda basit bir topraksız tarım uygulaması göstermek istiyorum. ilgili konuda yardımcı olacabilecek arkadaş varsa sevinirim. ;) 2 gündür konuları inceliyorum sulu ve perlitli alternatifler üzerinde duruyorum ama yardım almadan sonuç alabilir miyim bilemedim. eğitim kiti gibi birşey de bulamadım.

hdhd06
12-04-2015, 00:20
İyi günler herkese,

Bir süredir forumu takip etmekteyim, topraksız tarımı gelecekte ticari olarak düşünüyorum. Ancak ticari olarak düşünmeden önce bu sezon deneme amaçlı evimin terasında bir sistem hazırlamayı düşünüyorum. Forumda birçok konu ile alakalı bilgi var ancak ben biraz daha duruma özel bilgi talep etmekteyim.

öncelikle yapmak istediğim sistem yatay olarak 3-4 metrelik PVC lerin birleşimi şeklinde olacaktır. bu şekilde 4 adet PVC nin birleşimi ile toplamda 15 metre civarı bir yol hazırlayacağım.
PVC lere açılacak deliklere plastik bardaklar içerisinde fideler dikeceğim. buraya kadar kafamda netleşti ancak almam gereken su pompasını sizlere sormak istedim. başka bir konuda bahsedilen iki pompadan ;
Venusaqua E-3303 Kafa Motoru GittiGidiyor'da 152347490 (http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/venusaqua-e-3303-kafa-motoru-152347490)

Pkm-60 Yarım Parmak Su Motoru Su Pompası Dinamo GittiGidiyor'da 152893797 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/pkm-60-yarim-parmak-su-motoru-su-pompasi-dinamo-152893797)

bunlardan hangisi anlattığım sisteme uygun olur ya da başka bir tavsiyeniz var mı ? benim için bahsettiğim sisteme yeterli olması ve çok elektrik yakmaması önemli. yani evde ürün yetiştirelim derken faturaların şişmesini istemem :o

ayrıca yetiştirmek istediklerim ; +domates ve çilek ( bunları çok istiyorum ) , yanında kıvırcık ve salatalık da olabilir. bunlar için tohum ve besin eriği alabileceğim (hepsine tek bir besin kullanmak istiyorum ) tavsiyeniz bir ürün var mıdır ? Ankara'dayım gidip alınabilecek yerler varsa çok iyi olur. En azından alışveriş sitesi olarak tavsiyeniz nelerdir ?

bir diğer sorum ise ph değeri gibi şeylerin çok önemli olduğunu düşündüm okudukça forumu. bunları ölçecek şeyler şart mıdır ev ortamında ? bunlar için takip etmem gereken neler var yani ph ile birlikte ?

sistemi kuracağım yer evimin terası. rüzgarı ve güneşi bol. rüzgardan yatay sistem sayesinde kurtulabilirim diye düşünüyorum. günlük kaç saat güneş almasını tavsiye edersiniz ona göre bir yer ayarlamam gerek.

ÖZETLE SORULARIM ; 1- bahsettiğim sisteme göre Su pompası önerisi ?
2- alışveriş yardımı
3- takip edilmesi gereken değerler nelerdir ?
4- günlük kaç saat güneş görmeleri gerekmektedir.

bir an önce başlamak istiyorum o sebeple her tavsiyeniz her cevabınız benim için çok önemli.şimdiden çok teşekkür ederim.

sulukök
12-04-2015, 05:55
Sayın HdHd06,

Öncelikle hoş geldiniz ve de kolay gelsin.

Sanırım bir akansu kültürü ortamı düşünüyorsunuz. O durumda akvaryum kafa motoru yetersiz gelebilir, diğer seçenek daha uygun olabilir. Akansu yapan arkadaşlar toplam bitki sayısına göre gerekli debi hakkında fikir verebilirler, pompayı ona göre seçersiniz.

Ankarada iseniz sanırım ne kadar güneş alsa o kadar iyidir. Hele açık-havadar olacaksa, sorun olmaması gerekir.

Besin eriyiği başlangıç için Sayın Kudret Tezel'den sağlayabilirsiniz. Sayın Vetman da aynı konuda yardımcı olur. Başlangıçta herkes çok şey yapmak istiyor doğal olarak, ama az miktar ve az çeşit ile başlamakta yarar var, sonrasında hakkından gelmek zor olabilir.

EC ve pH önemli. EC ölçmek ve besini hazırlamak için yine Kudret Bey'den ECMetre almak en uygun çözümlerden biri. pH ölçmek için aletler var, sıvı ve kağıt malzeme var. Ben sıvı çözelti ve hassas ölçekli turnusol kağıdı (5-9) kullanıyorum. Asit düzenlemek için ilk başlayanlar genelde limon tuzu kullanır, ama sülfürik asit daha uygun.Şimdiden ufak bir kimya laboratuarı kurmaya başlayın derim: Ölçü kabı (100ml), 10ml-25 ml pipet, pH ölçmek için sıvı çözeltiler (pH5-9 aralığı için) gibi. Mümkünse kireçsiz-yumuşak su.

Tekrar kolay gelsin

hdhd06
12-04-2015, 19:44
Teşekkür ederim cevaplarınız için, akan su kültürü kullanmak istiyorum dediğiniz gibi.Bir sorumda köklerin bağlanacağı malzeme için neler kullanabilirim ? Ankara'nın yaz dönemi baya kurak geçiyor. su motorunun çalışmadığı zamanda kurumaması için mesela kalın talaş kullanılabilir mi ? ya da başka bir malzeme tavsiyeniz var mı ?

sulukök
13-04-2015, 11:24
Akan su kültürü yapmadım hiç. Ama sular kesilse de siz besin deposundan aynı suyu (tabii besin eksildikçe tamamlayarak) devrettiriyor olacaksınız sürekli, o problem değil. Normal olarak katı malzeme de gerekmez. Küçük delikli saksıya yerleştirip kökleri suya saldıktan sonra başka birşey gerekmemesi lazım. Çok küçükken belki, ama sonra zaten boruyu tıkayacak kadar kök olacak.

hdhd06
15-04-2015, 19:55
teşekkür ederim sayın sulukök . siparişler edildi , İnşallah başlayacağım sistemi kurmaya :)

hdhd06
18-04-2015, 02:11
siparişler elime ulaştı. Kudret Bey ile görüşmemde domateslerin çilek ve marullar ile aynı şekilde olmayacağını söyledi. domates yetiştirebilmek için saksılara damla sulama önerdi. hem akan su ( çilek + marul ) hemde damla sulama (domates ) için ortak bir sistem yapmak istiyorum.
hepsine aynı sistemden su pompalayabileceğim bir sistem önerisi olan var mı ? daha önce böyle örnekler var mı ? yoksa ille ayrı mı yapmak zorundayım.

not : amatörce düşündüğümden aynı besin eriyiğini kullanacağım.

turhanengin
18-04-2015, 15:03
Merhaba Sayın hdhd06;
Aramıza hoş geldiniz.Benim sistemim sizin yapmayı planladığınız sistem gibi çalışıyor. Sistemimde tek depo var. Tek depo içerisinde iki tane motor bulu nuyor. Motorlar iki ayrı zaman saati tarafından çalıştırılıp durduruluyor. Motorlardan biri akan su kültüründe çilek ve marulların beslenmesini sağlıyor .Diğer motor ise seramın içerisindeki tüm katı ortam saksılarımın damlama sulama olarak beslenmesini sağlıyor.
Saygılarımla Turhan Engin.

hdhd06
19-04-2015, 00:54
teşekkür ederim sayın turhanengin ,
seranızı baya incelemiştim zaten tebrik ederim :) tecrübelerinize dayanarak sormak istediğim birkaç şey var ;

- perlit + torf mu yoksa sadece perlit mi önerirsiniz damla sulama sisteminde domates ( maydonoz tere vs ) için. (karışımsa oranları nasıl tavsiye edersiniz )

-akansu kültürü için pimaş boruların 100 lükleri çok pahalı geldi açıkçası 75 lik boruda çilek ve marul yapabilir miyim sizce ? halihazırda elimde 8 mt'lik 75'lik pimaş var.

- 1-2 güne sistemi hazır edeceğim inşallah, şu anda elimde toplam 40 civarı 4-5 cm boy atmış fide var. ( çilek , domates , biber , salatalık ) bunlardan hangisine hangi sistemi önerirsiniz ?

- seranızı incelerken aklıma takılan bir nokta da ; katı ortam için damla sulama sisteminizin çalışma süresini biraz daha ayrıntılı anlatabilirseniz çok mutlu olurum.

turhanengin
19-04-2015, 13:51
Merhaba Sayın hdhd06
- Katı sistem için perlit +torf daha iyi olur .%60 torf, %40 perlit karışımı yapabilirsiniz.

-75 lik boruda marul ve çilek yapabilirsiniz fakat marulların tam geliştiği dönemde kökler boruyu tıkayabiliyor.Benim sistemimdeki boru çapı 70 mm.olmasına rağmen çilek fideleri boruyu tıkamadı.Ben de artık akan su kültürü sistemimde sadece çilek yetiştiriyorum.Marul yetiştirmekten vazgeçtim.

-Çileklerinizi borulu akan su kültürüne, diğer fidelerinizi de katı sistem ,damlama sulamalı sisteminize dikebilirsiniz.

-Seram da ki katı ortam sulamasını sağlayan motor dijital bir zaman saatine bağlı olarak çalışıyor. Dijital zaman saatleri 1 dakika zaman aralıklarına kadar çalışma süreleri ayarlanabilen aletler olduğundan katı ortamdaki bitkilerin su ihtiyacına göre istenildiği şekilde ayarlanabiliyor.
Örneğin şu anada benim katı sistem ,sabah 08:00-08:05 arası ve akşam 18:00-18:05 saatleri arasında toplam günde iki defa sulanıyor.Günler geçip bitkiler büyüdükçe ve hava sıcaklığı arttıkça bitkilerin su ihtiyacı da artacak.O zaman aralara yeni sulama programları eklenecek ya da var olan sulama sürelerinin sulama zamanları artırılacak.
Saygılarımla Turhan Engin...

turhanengin
19-04-2015, 13:53
Merhaba Sayın hdhd06
- Katı sistem için perlit +torf daha iyi olur .%60 torf, %40 perlit karışımı yapabilirsiniz.

-75 lik boruda marul ve çilek yapabilirsiniz fakat marulların tam geliştiği dönemde kökler boruyu tıkayabiliyor.Benim sistemimdeki boru çapı 70 mm.olmasına rağmen çilek fideleri boruyu tıkamadı.Ben de artık akan su kültürü sistemimde sadece çilek yetiştiriyorum.Marul yetiştirmekten vazgeçtim.

-Çileklerinizi borulu akan su kültürüne, diğer fidelerinizi de katı sistem ,damlama sulamalı sisteminize dikebilirsiniz.

-Seram da ki katı ortam sulamasını sağlayan motor dijital bir zaman saatine bağlı olarak çalışıyor. Dijital zaman saatleri 1 dakika zaman aralıklarına kadar çalışma süreleri ayarlanabilen aletler olduğundan katı ortamdaki bitkilerin su ihtiyacına göre istenildiği şekilde ayarlanabiliyor.
Örneğin şu anada benim katı sistem ,sabah 08:00-08:05 arası ve akşam 18:00-18:05 saatleri arasında toplam günde iki defa sulanıyor.Günler geçip bitkiler büyüdükçe ve hava sıcaklığı arttıkça bitkilerin su ihtiyacı da artacak.O zaman aralara yeni sulama programları eklenecek ya da var olan sulama programlarının sulama zamanları artırılacak.
Saygılarımla Turhan Engin...

hdhd06
19-04-2015, 15:39
Turhan bey çok teşekkür ederim aydınlattığınız için. şu anda akan su sistemimi kurmaktayım. katı ortam için damla sulama borusu ve diğer aparatları bekliyorum. hafta ortası da onu hazır ederim sanırım.

19 Mustafa
06-05-2015, 12:23
Topraksız tarım camiasına merhaba;bir aydır forumları merak ve heycanla okumaktayım, balkonumda küçük bir katı ortam sistemi oluşturdum ancak ec ve ph metre ihtiyacımı sayın kudret beyden temin edebilirsem çok menun olacağım, kudret beyin bilgisine umarım dönüş yapar.

esesozer
07-05-2015, 18:35
Say'ın Kudret Tezel bey ben Kayseri'de yaşıyorum ve iki Yıldır topraksız tarımla ilgileniyorum sizin çalışmalarınızı ilgiyle izledim formdaki bütün Uygulamaları yakından takip etmekteyim ben yakında Kayseri'ye en az 500mkare topraksız tarım için sera yapmak istiyorum .benim şu anda 60 mkare serada marul yetiştirmekteyim bunu geliştirmek istiyorum sizin sera bekçisini gördüm ve beni kuraçagım serada benim çok işme yarayaçak bu sera bekçisini üretiyormusunuz birde sizin Engin bilğilerinizden yararlanmak istiyorum bana telefon numaranızı özel mesajdan yazabilirmisiniz.saygılarımla..

koraybıyıklı
31-05-2015, 00:09
Merhabalar yeni üyeyim fotoğraf atmaya çalışacağım ama bir sorunumu sizinle paylaşmak istedim kudret beye de özelden mesaj attım inşallah yardımcı olursa çok memnun olacağım topraksız tarımla uğraşıyorum balkonda ve domates biber yetiştirmeye çalışıyorum yapraklarım da yanma durumu oluşmaya başladı tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum bu konu hakkında kimden nasıl yardım alabilirim.Şimdiden teşekkürler..

koraybıyıklı
31-05-2015, 00:17
http://i.hizliresim.com/EYmkr8.jpg

http://i.hizliresim.com/mPMm41.jpg

http://i.hizliresim.com/j5gmXn.jpg

http://i.hizliresim.com/2g6Bnj.jpg

http://i.hizliresim.com/BMa3vv.jpg

http://i.hizliresim.com/ogXo0k.jpg

koraybıyıklı
31-05-2015, 23:42
Karpuzmu kavunmu tam bilmiyorum ama babam ekmişti, böle resimdeki gibi kendini bıraktı ve zayıf düşmeye başladı çıkarmak zorunda kaldık sanırım o bitkidende bi hayır gelmicek.

http://hizliresim.com/j5qBXJ

http://hizliresim.com/ogdE02

http://hizliresim.com/VVQEPV

http://hizliresim.com/1ypNVD

http://hizliresim.com/g5PX22

http://hizliresim.com/ogdE0k

koraybıyıklı
31-05-2015, 23:52
Ph kaç günde bir ölçülmeli, Su tankları kaç defa değiştirilmeli, besin eriği kaç günde bir verilmeli ecyi nasıl ölçeriz, sebze meyvelerle doğal besin eriği hazırlamak ne kadar doğru ?Yanıtlama imkanınız olursa çok memnun olurum iyi, yemyeşil güzel bir hayat geçirmeniz dileğimle..

Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/LavQGZ)

Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/rQ0Ey3)

Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/Pq7QGO)

Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/g5PXbO)

Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/qYAEyd)

http://hizliresim.com/ME1kR1

useydkocakurt
01-06-2015, 08:31
bende aranıza yeni katıldım bir süredir takip ediyordum yazıları üye olmaya karar verdim sistemi kurdum resimlerini atacağım tabi çok sorum birikti cevaplarsanız sevinirim

beingobserver
12-06-2015, 21:57
Merhaba arkadaşlar.

Perlitte az sayıda biber fidem var ve damlama sulama yapıyorm.
Çiçek / meyve aşamasındalar. Ne sıklıkta sulamalıyım?

İyi çalışmalar.

bybahce
16-06-2015, 23:37
merhaba bende aranıza yeni katıldım şans eseri internette gezinirken ve daha doğrusu solucanları incelerken bu konuya geldim siteye üye oldum çok güzel bir site araştırıyor ve öğrenmeye çalışıyorum izmirde yaşıyorum müstakil evde topraksız tarımı denemek ve öğrenmek istiyorum nasıl başlamalıyım ve ne yapmalıyım ilk aşamada biber denemek istiyorum **** ustalarımın önerisi ne olur besini nereden tedarik edebilirim şimdiden teşekkürler herkese iyi çalışmalar.

beingobserver
17-06-2015, 01:50
Merhaba bybahce, hoşgeldin.

Besin için Kudret Tezel'e özel mesaj atabilirsin.

Bu sitede amatörlerin bir çok sorusuna cevap verebilecek özet bilgi var Topraksız Tarım Hakkında Herşey , Topraksız tarım, Sebze meyve yetiştiriciliği, sistemler, denemeler (http://topraksiz-tarim.blogspot.com.tr/)

extant958
17-06-2015, 07:24
siparişler elime ulaştı. Kudret Bey ile görüşmemde domateslerin çilek ve marullar ile aynı şekilde olmayacağını söyledi. domates yetiştirebilmek için saksılara damla sulama önerdi. hem akan su ( çilek + marul ) hemde damla sulama (domates ) için ortak bir sistem yapmak istiyorum.
hepsine aynı sistemden su pompalayabileceğim bir sistem önerisi olan var mı ? daha önce böyle örnekler var mı ? yoksa ille ayrı mı yapmak zorundayım.

not : amatörce düşündüğümden aynı besin eriyiğini kullanacağım.
ben yaptım oldu :) domates,biber,patlıcan,marul,fasulye yanlız çilekte başarılı olamadım demekki onun fitratı ayrı :)

extant958
17-06-2015, 07:54
İyi günler herkese,

Bir süredir forumu takip etmekteyim, topraksız tarımı gelecekte ticari olarak düşünüyorum. Ancak ticari olarak düşünmeden önce bu sezon deneme amaçlı evimin terasında bir sistem hazırlamayı düşünüyorum. Forumda birçok konu ile alakalı bilgi var ancak ben biraz daha duruma özel bilgi talep etmekteyim.

öncelikle yapmak istediğim sistem yatay olarak 3-4 metrelik PVC lerin birleşimi şeklinde olacaktır. bu şekilde 4 adet PVC nin birleşimi ile toplamda 15 metre civarı bir yol hazırlayacağım.
PVC lere açılacak deliklere plastik bardaklar içerisinde fideler dikeceğim. buraya kadar kafamda netleşti ancak almam gereken su pompasını sizlere sormak istedim. başka bir konuda bahsedilen iki pompadan ;
Venusaqua E-3303 Kafa Motoru GittiGidiyor'da 152347490 (http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/venusaqua-e-3303-kafa-motoru-152347490)

Pkm-60 Yarım Parmak Su Motoru Su Pompası Dinamo GittiGidiyor'da 152893797 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/pkm-60-yarim-parmak-su-motoru-su-pompasi-dinamo-152893797)

bunlardan hangisi anlattığım sisteme uygun olur ya da başka bir tavsiyeniz var mı ? benim için bahsettiğim sisteme yeterli olması ve çok elektrik yakmaması önemli. yani evde ürün yetiştirelim derken faturaların şişmesini istemem :o

ayrıca yetiştirmek istediklerim ; +domates ve çilek ( bunları çok istiyorum ) , yanında kıvırcık ve salatalık da olabilir. bunlar için tohum ve besin eriği alabileceğim (hepsine tek bir besin kullanmak istiyorum ) tavsiyeniz bir ürün var mıdır ? Ankara'dayım gidip alınabilecek yerler varsa çok iyi olur. En azından alışveriş sitesi olarak tavsiyeniz nelerdir ?

bir diğer sorum ise ph değeri gibi şeylerin çok önemli olduğunu düşündüm okudukça forumu. bunları ölçecek şeyler şart mıdır ev ortamında ? bunlar için takip etmem gereken neler var yani ph ile birlikte ?

sistemi kuracağım yer evimin terası. rüzgarı ve güneşi bol. rüzgardan yatay sistem sayesinde kurtulabilirim diye düşünüyorum. günlük kaç saat güneş almasını tavsiye edersiniz ona göre bir yer ayarlamam gerek.

ÖZETLE SORULARIM ; 1- bahsettiğim sisteme göre Su pompası önerisi ?
2- alışveriş yardımı
3- takip edilmesi gereken değerler nelerdir ?
4- günlük kaç saat güneş görmeleri gerekmektedir.

bir an önce başlamak istiyorum o sebeple her tavsiyeniz her cevabınız benim için çok önemli.şimdiden çok teşekkür ederim.

ticari düşünüyorsanız ilersi için bugünden büyük düşünün örneğin böyle bir cihaz Mini Ph Ec Kontrol Cihazi GittiGidiyor'da 173311271 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/mini-ph-ec-kontrol-cihazi-173311271#product-information)

mber2012
23-06-2015, 09:11
Arkadaşlar domates için eriyik arıyorum lütfen yardım

koraybıyıklı
23-06-2015, 21:49
Kudret TEZEL beyden temin edebilirsiniz.Özel den mesaj atarsanız yardımcı olur size.

Emre Uzuntepe
23-06-2015, 22:44
Kolay gelsin arkadaşlar 1 aydır siteyi düzenli olarak geziyor ve tahmini bilgiler edindim ve Sn Kudret Tezel beyefendiden gerekli besin eriyiğlerini alıp ilk amatör işleme domates ile başladım inşallah tahmin ettiğim gibi olur engin bilgilerinden dolayı burdan kendilerine saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Kudret Bey zamanında bi ec metre yapıp galiba isteyenlere dağıttı acaba bu ec ölçer hala elinde mevcut mu çok merak ediyorum birkaç gündür özel mesaj atamıyorum nedense :(

Myigit
26-06-2015, 11:22
merhaba arkadaşlar foruma yeni üye oldum ve bende sizler gibi topraksız tarımla birşeyler yapmak istiyorum yazıları okudum(kısmen) resimleri inceledim bu işi profesyonelce yapanların da yazılarını falan okudum akansu tekniği ile başlamaya karar verdim fakat kafama takılan şeyler var yardımcı olur musunuz

ilk önce sistemi kurarken bana ne tavsiyeler verirsiniz nasıl başlamalı ne yapmalıyım

ikinci olarak tam anlamadığım konu sisteme koyacağımız fideler büyümüş şekilde mi konmalı yoksa sadece yeşermiş tohumlar yeterli oluyor mu ben perlit değilde pomza kullanacağım pomza'da nasıl bir fide kullanmalıyım ilk olarak domatesle başlamayı düşünüyorum

turhanengin
26-06-2015, 19:43
Merhaba Sayın Myigit, aramıza hoş geldiniz.
Öncelikle kurmak istediğiniz akan su kültürü sistemleri ile ilgili yeterli araştırma yapmanızı öneririm.Kafanızda bir sistem belirledikten sonra, bu sistemde kullanacağınız malzemeleri temin etmenizi ve sonra sisteminizi kurup çalışır hale getirdikten sonra bitkilerinizi sisteme almanız sizin açınızdan daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.
Sisteme alacağımız fideler 8-10 yapraklı gövdesi yeterince gelişmiş olan yani pişkin fide diye tabir edilen fideler olursa başarı olasılığımız daha yüksek olur.
İstanbul- Çorlu arası bir saat isterseniz benim Çorludaki iş yerimin önünde bulunan seramı ziyarete gelebilirsiniz. Seramda akan su kültürü ve katı sistem e ait örnekleri inceleyebilirsiniz.
Saygılarımla Turhan Engin.

Myigit
27-06-2015, 07:56
teşekkürler sayın turhanengin benimde kafamdaki asıl soru oydu bitkilerin pişkin fide olup olmaması sistemimi kuruyorum kurduğumda buraya resmini koyacağım seranız olduğuna sevindim bi fırsatta gelmek isterim mutlaka

cemleme
10-07-2015, 12:01
merhaba,

ben de hobi olarak domates yetiştireceğim. bu işe de ilk defa bulaştığım için önerebileceğiniz amatör sistem ne olur?

sizce derin su sistemi mi yoksa onu tamamen es geçip dutch bucket tarzı birşeye mi uğraşayım?

idris şenol
11-07-2015, 16:41
kudert bey kalsiyum klorid hk
gübre içeriği%77 si kalsiyum klormu:( şimdiden tyeşekkür ederim

Kudret Tezel
11-07-2015, 20:50
% 77 si payet veya pul pul manasında kalsiyum klörür olduğu anlaşılıyor. Oda %28 Kalsiyum, %49 uda klor oluyor.

idris şenol
11-07-2015, 21:19
% 77 si payet veya pul pul manasında kalsiyum klörür olduğu anlaşılıyor. Oda %28 Kalsiyum, %49 uda klor oluyor.
eksik olmayın kudret hocam içimi rahatlattınız:)

idris şenol
11-07-2015, 21:53
sn kudret bey %28 calsiyum dedik%49 clor ve23 te dolgu maddedesi
sn hocam bu olayı bizimkilere nasıl anlatıcam,
yağni şundan şundan dayanığım şu deyip nasıl anlatmam gerekiyor kaynak vs bişeyler gösterebilirsem sevinirim:)

Kudret Tezel
12-07-2015, 00:18
Sayın idris şenol, onu anlatmak luzumunu niye duydunuz ki?. Gübreyi yapan firma bu malzemenin %77 si kalsiyum klörürdür demiş bizim %23 lük dolguyla ilgilenmemiz gerekmez. Ama işin aslını açıklamak açısından hesaplaya biliriz. Calsiyum Klörür Hidro klorik asit ile Kalsiyum hidroksit ( sönmüş kireç) in bileşimidir. Ca (OH)2+2HCl=Ca Cl2+2H2O deklemine bakarsak CaCl2 tuzunun yanında 2 mol de kristal suyu meydana gelir. İşte dolgu dediğimiz bu kristal suyudur. Hesaplamaları buna göre yaparsak CaCl2+2H2O nun mol ağırlığı, 147,026 gr dır. CaCl2 tuzunun mol ağırlığı 110,994 gr dır. 110,994/147,026=0,7549~ 0,75 dir. 2 mol Cl un ağırlığı 70,914 gr dır. 70,914/147,026= 0,4823~0,48 dur .2 mol kristal suyunun ağırlığı ise 36,032 gr dır. 36,026/147,026= 0,2450~0,25 . Kalsiyum yüzdesi ise 40,08/147,026=
0,2726~0,27 Yani yuvarlamaları yapılmış hali ile : Ca%27+ Cl %48 + kristal suyu %25=100 gr dır.

ahmetyasar
19-07-2015, 23:36
Merhabalar..
Ben burada bastaki cam kavanozlu durgun su sistemini yapmak.isyorum..
Yardim.istedigim.konu

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm

Domatesin kokundeki topragi nasil temizlemis yoksa toprakli haldemi yerlestirmis
Fideyi oturttugu yer nedir.
Normal pet bardaga bir.cok.delik acsam
Icindeki sanirim perlit..
Birde bu EC besin.demek sanirim nerden.nasil alirim ?
Normal pet bardaga bircok.delik.acip.icine.perlit koysam kök u ayni sekilde disarda birakmam gerekirmi yoksa actigim.deliklerden kendi.cikarmi ?
Tesekkurler.

ahmetyasar
19-07-2015, 23:42
Birde su degisimi nasil.ve ne zamanlar olmasi gerekiyor.
Besini ne oranla suya vermemiz gerekiyor kac ml vs..

Banzai
20-07-2015, 10:22
ahmet yaşar bey aramıza hoşgeldniz
bende yeniyim 1 aydır okumadığım konu kalmadı sanırım
oncelikle teoriyi iyice okuyup yapan arkadaşların sistemlerini iyice anlayıp mantığı düzgün anlamak gerekiyor
sizde konuları bol bol okuyup incelemelisiniz

besin kudret tezel beyden forum içinde mutlaka mesajlarını görürsünüz özelden mesaj atın ulaşacaktır size

sudaki besin değerlerini ölçmek ve ph ölçmek içinde kudret beyde aletler mevcut
ya da internet araması yaparak farklı yerlerdende bulabilirsiniz

kökteki toprak değildir envor bey bu işin ustalarından vyolde perlit torf karışımından elde ettiği fideyi viyolu kırarak yerleştirmiş besinli suya
adı üstünde topraksız tarım
toprakla olmaz
pet bardağa birçok delikler acarak mümkün olduğunca büyük geniş delikler acarak sonuç elde edebilirsiniz

su değişimini envor bey zaten acıkca yazmış

çok ça okursanız başarılı olursunuz

kolaylıklar

Banzai
21-07-2015, 09:42
çok ça okumaya ek yapıyorum
yeni başlayanlarada tavsiyemdir
youtube daki videolara izlemek
ben çok şey gördüm öğrendim
oldummu tabi ki hayır
acemiliğin ve bilmemenin baskısını azalttım :)

zg27
24-07-2015, 08:49
iyi günler arkadaşlar,
yeni üye oldum ama yaklaşık 2 aydır topraksız tarımla ilgileniyorum ve sitedeki bilgileri takip ediyorum.
envor, kudret tezel gibi arkadaşlarımızın paylaşımlarından çok faydalandım.
dikey ve akan su ortamında domates yetiştirmek için uğraşıyorum.
sistemi kurup çalıştırdıktan sonra 3 haftadır domateslerim bayağı büyüdü.
fotoğrafları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
faydalı paylaşımlar için tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

ziraciii
24-07-2015, 15:06
ben çokça okuyorum fakat hala kafam karışık çilekmi marulmu yapsam karım ne olur bir hesapla patrona iletmem gerek daha sonra işe koyulacagım

zg27
24-07-2015, 20:13
kurduğum sistemin ilk görüntüleri

567885

zg27
24-07-2015, 20:16
daha yakından

567886

zg27
24-07-2015, 20:21
ilk çalıştırma denemesi

567887

567888

zg27
24-07-2015, 20:27
aşağıdaki resimlerde kurduğum sistemde tasarladığım bir ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
75' lik boruların alt boruya su akış yönündeki çıkışlarına altta görüldüğü gibi 3 cm'lik kademeler yaptık.
böylece su boru içinde sürekli olarak köklere temas edecek şekilde havuz oluşturuyor.
alt boruya ise ancak kademe dolduğu zaman akış oluyor.

567889

567890

567891

ismailadana
31-07-2015, 10:59
merhabalar ben elek. müh. ismail. adanalıyım burada yaşıyorum adanada topraksız tarım yapmak istiyourm.bana önerileriniz neler olabilir

culsuz gezgin
20-09-2015, 03:45
Aman Allah'ım daha 46.cı sayfadayım.
Ne güzel anlatıyor ortak paydamızı bu iki kelime " ağaç dostu".
Doğayı, yeşili seven dostlar merhaba.
Uzun gir süredir sorgulama ve gezintilerimde google amca hep buralara yönlendirdi. Alacağımı aldım yazacağımı yazdım,kaçtım gittim. Ta ki bu başlığı ve buna bağlı bir kaç forum sayfasını görene kadar. Başladık okumaya, başladık ta ev halkının müsaade edebildiği kadarıyla okuyoruz. Daha yeni 46. sayfaya gele bildik.
şimdilik sorum yok. Elbet olacak hele bir sona varayım sıralarım sorularımı.
Sonuncu sayfaya gelmeden sizleri selamlamak istedim, olur da ömür yetmezse selamsız geçti demeyin.
Az buz bizimde katkımız olsun. Bu da bizim mini topraksız tarım uygulamamız.

culsuz gezgin
21-09-2015, 12:04
Evet kısa bir zaman oldu ama yumrularimiz filiz sürmeye başladı.

shawshang
21-09-2015, 12:07
ne yetiştiriyorsunuz ?

culsuz gezgin
23-09-2015, 00:05
Salep orkidesi. Bakalım başara bilecek miyim. Bu oniki yumrunun dışında 24+24 topraklı tarım için deneme bahçesi yaptım. Ayrıca topraksız tarım olarak 12 +12 durgun su ve akar su denemesinde düşünüyorum.

karaaslan1234
23-09-2015, 12:52
Kolay gelsin sizede. Ben de evde akan su kültüründe domates yetiştirmeye çalışıyorum fakat yaprakları bi turlu büyümüyor. Sürekli yeni yapraklar filizleniyor ama hep küçük küçük kalıyor.

Resul Mehmet
02-10-2015, 09:01
Merhaba, ben sizi uzun süredir takip ediyorum. Aranıza katılma şansı ancak bulabildim. Topraksız tarımı ticari büyüklüğe kadar öğrenmek istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz.
Şimdiden teşekkür ederim ))))

kursun
02-10-2015, 14:10
Kolay gelsin sizede. Ben de evde akan su kültüründe domates yetiştirmeye çalışıyorum fakat yaprakları bi turlu büyümüyor. Sürekli yeni yapraklar filizleniyor ama hep küçük küçük kalıyor.

Sayın Karaaslan. Kolay gelsin.
Yaptıklarını tek tek yazarsan ve resimlersen daha çok yardımcı olunur.
Örnek: Su akışı sürsi nedir. Besin eriyiği Ec değeri nedir. v.s
Bunları açık açık yazmalısın.

karaaslan1234
02-10-2015, 23:15
Sayın Karaaslan. Kolay gelsin.

Yaptıklarını tek tek yazarsan ve resimlersen daha çok yardımcı olunur.

Örnek: Su akışı sürsi nedir. Besin eriyiği Ec değeri nedir. v.s

Bunları açık açık yazmalısın.

Balkonda akan su kültüründe domates fidesi diktim. Yaklaşık 20 gün geçti. Suyun ec si nerdeyse sıfır 0,005. PH 6.5. Arıtılmış su kullanıyorum. İlk başlangıç 1.0 ec ile oldu. Azar azar arttırdım 3 haftanın sonunda Sistemin resimlerdeki ec si 2.0. Oldu. Suyun sıcaklığı 23.5 derece. Hava çoğunlukla gündüz 30 gece 22 derece civarındaydı. Ama yapraklar nedense bi türlü büyümüyor. Resimleri çektikten sonra ec yi 2.60'a kadar çıkardım. İki kök bitki yandı. Şimdilik 2.0 A düşürdüm tek kök yavaşta olsa büyümeye devam ediyor. Günde 3 saat kadar direk güneş alan geri kalan Zaman'lar ise aydınlık olan kapalı balkonda yetiştirme yapıyorum. Değerli fikrilerinizi paylaşırsanız hatalarımızı bulup yolumuza büyüyerek devam ederiz. Sevgi'yle dostça kalın. http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/02/d176aada57d566b538a7de8623b00b99.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/02/3f362dcd9c3c0ce4d20fff3f6edc9437.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/02/b9dc80ab1ceb482d2a3ad1566412d37a.jpg

Sent from my iPad using Tapatalk

kursun
03-10-2015, 11:54
İyi günler, sayın Karaaslan.
Su devirdaimini devamlı mı yapıyorsun?
Değilse 7/24 devirdaim olmalı. Besin eriyiği ne kullanıyorsun.
Perlit dolu bardağın altı yaklaşık iki parmak gübreli suyun içinde olmalı.
Dolaşan gübreli suyun seviyesi önemli.
Başlangıç için EC 2.00 olabilir.
Fide iken fazla yükseltme.
Ayrıca Ph 6-6,5 olmalı.
Bitkinin kökleri gübreli suya mutlaka değecek.
Işık alması zayıf olursa bitkide boy uzaması olur.

karaaslan1234
03-10-2015, 14:01
İyi günler, sayın Karaaslan.
Su devirdaimini devamlı mı yapıyorsun?
Değilse 7/24 devirdaim olmalı. Besin eriyiği ne kullanıyorsun.
Perlit dolu bardağın altı yaklaşık iki parmak gübreli suyun içinde olmalı.
Dolaşan gübreli suyun seviyesi önemli.
Başlangıç için EC 2.00 olabilir.
Fide iken fazla yükseltme.
Ayrıca Ph 6-6,5 olmalı.
Bitkinin kökleri gübreli suya mutlaka değecek.
Işık alması zayıf olursa bitkide boy uzaması olur.

selamlar sayin kursun.

su devirdaimi 2.5 saat calis 0.5 saat dur seklinde devam ediyor.
besin eriyigi sayin Kudret Tezel ` in hazirladigi formul.
perlit bardagin alti 3-4 cm kadar suyla temas ediyor.
ph 6-6.5 arasinda orda bi sorun gozukmuyor.
isik almasi zayif olsa dediginiz gibi uzayacaktir. fakat benim asil sorunum ornegin bir yaprak yeni patlak verip buyuyor. daha kendisi olgunlasmadan yine alltan bir daha surgun geliyor. bu sekilde kucuk kucuk bi suru yaprak filizlendi. ayni donemde yanina toprakta dikim yaptigim fide borudakinden 3 kat daha fazla buyudu/ ayni ortam isi ve isik olarak. arada bu kadar fark olunca neyi duzeltmem gerektigi konusunda degerli fikirlerinize ihtiyacim var.

iyi gunler dilerim.

kursun
03-10-2015, 15:56
Sayın Karaaslan.
Borulu sistemde hiç durmadan gece gündüz devirdaim olacak.
Sistemi bu şekilde ayarla.

karaaslan1234
03-10-2015, 19:33
tesekkurler. deneyim sonucu bildiririm

Kudret Tezel
20-10-2015, 22:53
Merhabalar sevgili arkadaşlarım. İşlerimin yoğunluğundan bu sezon terasla fazla ilgilenemedim. Domatesleri toplamıştık ancak dökülenler fide olmuş yeni meyve bile tutmuşlar. Bu sezon pırasa brokoli karnabahar ekmek istiyordum ama son hasadı pazar günü yapabildik. Parkurların temizliğini bakımını yapıpta yeni fideleri dikebilirmiyim bilmiyorum. İlgilenememekten dolayı güzelim kavunların 4 tanesini çürüttük, 4-5 tanesi vakti geçtiği için yumuşamış ve biraz acımış. neyseki 2-3 tanesini ağız tadıyla yiyebildik. 2-3 kök sivri biber vardı verim çok güzel ama ne yazık ki çoğu acı çıktı. Ama dolma biberler bir harika diyecek yok Gerçekten . Pazardan marketten alınanla asla mukayese edilemez. Bir kaç resim paylaşarak yaz sezonunu kapatalım.

Kudret Tezel
20-10-2015, 23:17
Resimde görülen kudret narları bir önceki sezondan kalan tohumların eseri. Bu sezon kudret narı ekmedim ancak en az 100-150 fide atmışımdır herhalde. yaralara yanıklara iyi gen bir bitki. Zeytin yağında veya balda bir süre bekletiyorsunuz özellikle de mide hastalıklarına iyi gelen bu bitkinin yeşilliği ve sarıcılığı bir harika ama kısıtlı yerler için tavsiye edilmez çok arsız bir bitki.
Jumbo limonumuz limonlarını taşıyamıyor. (maşallah deyin:)) Fazla ilgilenen olmayınca gördüğünüz gibi süs biberleri kudret narları yeni sezon domatesler kafalarına göre takılıyorlar.:p

İsmail Karagülle
21-10-2015, 09:56
Kudret ağabey kudret narlarını ben biraz daha bekletiyorum . Kendiliğinden biraz kızarıp gövdede çatlama yapınca topluyorum . Daha yumuşak ve tadı da daha az acı oluyor.
Selamlar saygılar .

Kudret Tezel
21-10-2015, 14:04
İsmail bey kudret narlarını parkuru boşaltmak için topladık. Çok arsız bir bitki zaten olgunlaşınca bir veya iki gün sonra hemen çatlıyor ve tohumları dökülüyor. 3-5 tane konu komşuya dağıttık ama fazlasını değerlendiremiyoruz. Zaten onu takip edecek vakit de yok. Kavunları bile çürüttük. Bu arada sizin tarım çalışmalarınızdan haber alamıyoruz.Nasıl gidiyor. Kolay gelsin Selamlar.

İsmail Karagülle
21-10-2015, 20:09
Kudret Ağabey , Valla köy yaşamı uzaktan imrenildiği gibi kolay bir şey değil.
Gün yetmiyor .İşler bitmiyor.
15 gündür seranın içinden çıkamıyorum .
Topraktaki çilekler Stolan atarak ve kardeşleme yaparak, her yeri ormana çevirdi.
Onları temizlemeye çalışıyorum .
Ve oradan aldıklarımı
Saykapların içine yerleştiriyorum .

Saykapların içine aldıklarım, senden aldığım besin içinde çok güzel kök gelişimi yapıyor.

Ve zannederim , bir daha toprakla uğraşmayacağım .
Yaparsam toprakta ve sera dışında bal kabağı yaparım .

Sera içinde bal kabağı bir dert.

Her yeri kapladığı gibi meyveler elma büyüklüğüne geldiğinde çürüyor.
Yaprak gelişmesi muhteşem , ama iş meyveye gelince tam bir hezimet .

Bu arada seranın penceresinden dışarı uzayan kabak bakalım ne olacak diye dokunmadım .

Koca orman gibi olmuş yerden bir tane kabak alamazken , kendini sera penceresinden dışarı atan kısmında çok güzel kabak büyümeye başladı .
Anladım ki sera içindeki nem meyvesinin çürümesine sebep oluyor. Diye düşündüm .

Kudret narlarını bedava dağıtınca müşterisi oldukça çok .
Hatta bunların içinde devamlı müşterilerim bile oldu .
Nerede kaldı bizim kudret narları diye hesap bile soruyorlar .
Şifa olsun .
Kudret narını,
Ben İstanbul'da mayısın başında dikiyordum.
Burada 15 mayısta dikiyorum .
Kudret narı benim Rahmetli ağabeyimden kalan tohumlar olduğu için sanki onu yaşatmak için her sene dikmeye devam ediyorum .
Selamlar saygılar .Değerli ağabeyim .

idris şenol
21-10-2015, 20:26
kudret beyin bana daha önce bahsettiği kavunlar gerçekten çok güzel görünyor
uyyuyan tarım sevdalıları kudret hocamın shirli dokunuşuyla uyandı::D
meyer herkes bu anı bekliyormuş
belgeselin birinde vardı., balık çamura yatıp yıllarca yağmuru bekliyor ve yağan yağmurla uyanıyor:)

Kudret Tezel
21-10-2015, 20:43
Nihayet yağmurlar yağdı mı diyorsunuz İdris bey. Eminimki herkez birşeyler le meşgul ama paylaşmaya zaman mı yetmiyor nedir bilemiyorum.
Eh artık bu sezonun son kavununu da hep beraber yiyelim buyrun. Bu kavunu en sona ayırdık zira diğerlerine göre daha sert daha sağlam görünüyordu. Gerçektende öyle imiş.

Kudret Tezel
21-10-2015, 21:33
Haklısınız İsmail bey. Bir şeyi severek yapıyorsanız vaktin nasıl geçtiğini anlamak mümkün değil. Terasta bile vakit yetmiyor ALLAH size ve serası olan bütün arkadaşlarıma kolaylık versin. Ancak şunu hatırlatmakta fayda sera içindeki sistem önemli sağlam arızasız düzgün çalışan bir sistem bitkilerle uğraşmaya zaman tasarrufu sağlar. oda zevklidir . Ancak arızalarla eksiklerle noksanlar la uğraşmak insanı gerçekten yorar ve bir süre sonra angarya gelir. Kavunları ekince arka plana çelik hasırdan dikine bir ağ askı düşündüm ama işlerin yoğunluğundan yapamadım. Kavunlar büyümeye başladı malumunuz sizin kabaklar gibi kavununda dalı yaprağı büyükçe hepsi birbirine karıştı dur biraz temizleyelim derken kavunların ana dallarını da kestiğimiz oldu. Şaka gibi ama gerçek. Bu dalgınlık veya dikkatsizlik değil sistemin hatasından kaynaklanıyor. İşte o zaman işin tadı kaçıyor kendi haline bırakıyorsun zevki kalmıyor. Serada da öyledir eminin çalış çalış iş bitmeyince bir süre sonra angarya gelir.
Sera içindeki kabak toprakta mı yetişiyor. Yoksa başka bir sistem mi kurdunuz. Resimlerini paylaşırsanız memnun oluruz. Bu arada çilekleri de görmüş oluruz.
Demek artık bu taraflara gelecek vakit yok anlaşılan. Gönüller bir olsun.Elbet bir gün hasret gideririz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim herkese kolay gelsin.

İsmail Karagülle
21-10-2015, 22:03
Çok doğru tespit hocam .
Bugün saat 13 de seraya girdim . Akşam 19,30 da çıktığımda belimi doğrultamıyordum .☺
Sevmeden yapılacak iş değil. ☺

Kudret ağabeyim , kabaklar toprakta 4 çekirdek serayı esir aldı .
Topraksız sistemi konusunda sera bekçimizin deposunda problem var . En kısa zamanda fiber-glass ile tamir etmeye çalışacağım.
Şimdilik bir depo , bir motor , ile senin verdiğin ec metre ile çilek fideleri saykapların üzerinde çalışıyor.
Karmakarışık bir sistem .
Saykapın birinde akan su içinde strofora açtığım delikler içinde çilek fideleri , diğerinde perlit içinde fideler.

Su depoya biraz yüksekten düşerken havalanıyor.

Şimdilik hava motoru çalıştırmıyorum .

En kısa zamanda hava motorunu da çalıştıracağım .

Havalar uygun giderse , şubat ayında çilek toplarız diye ümid ediyorum .

Sera bekçisi depo çatlağı yüzünden onsuz , saykaplar üzerinde yetişen çileklerden 30 kavonoz reçel yaptım .

Toprakta yetişenler fide adedi daha çok olmasına rağmen topraksızdan aldığıma yetişemedi.

Tabii bütün acamiliğime rağmen topraksız tarımda sizin besinler sayesinde oldu.
Sağolasın .

Sera içi şu anda yüz güldürecek durumda olmadığı için resim konusunu sonraya bıraksam daha iyi olur diye düşünüyorum .( Kötü örnek olmamak lazım ☺)

HER ŞEY İÇİN TEŞEKKÜRLER EDERİM
KUDRET HOCAM. SAYGILAR .

Kudret Tezel
22-10-2015, 19:46
İsmail bey, çatlayan sera bekçisi besin tankının tamirinin sizin için problem olmadığını biliyorum. Eskilerden kim kaldı :) Ancak sebebine gelince zaman yetmezliği diye düşünüyorum. Ama sera bekçisinin küçük bir problem yüzünden atıl kalmasına üzülürüm. Bu kadar yoğun çalışma içinde sera bekçisi çok iyi bir yardımcıdır. Yanılıyormuyum.

İsmail Karagülle
22-10-2015, 20:21
İsmail bey, çatlayan sera bekçisi besin tankının tamirinin sizin için problem olmadığını biliyorum. Eskilerden kim kaldı:) Ancak sebebine gelince zaman yetmezliği diye düşünüyorum. Ama sera bekçisinin küçük bir problem yüzünden atıl kalmasına üzülürüm. Bu kadar yoğun çalışma içinde sera bekçisi çok iyi bir yardımcıdır. Yanılıyormuyum.
Hocam zaten bu kadar eziyet çekmemin nedeni Sera bekçisinin başına gelen iş kazası.
O görev başında iken tembelliğe alışmışız meğerse. ☺

İsmail Karagülle
22-10-2015, 20:27
Ekim sonuna geldik . Domates toplamaya devam ediyoruz.

Serada kaçak vardı .Yakalandı.☺

Kabaklar seradan firar ediyor.

Kudret Tezel
23-10-2015, 20:54
Bu kabağa manzara yaramış. Yerde hiç bir yeri görmemiş ki zavallı. pencereye çıkınca
gaza gelmiş.

Dudugen
01-11-2015, 08:19
Forumların (topraksız tarım ile alakalı olan) büyük bir kısmını okudum fakat; öğrenmek istediğim bir konu var.
Soru 1 : 1000 Litrelik su kullanılan bir sistemde 6 olarak ölçtüğümüz PH değerini 5.5 yapmak için "sülfürik asit"'i nasıl ve ne kadar kullanmalıyız? (Sıcaklık 20 derece)
Soru 2 : 1000 Litrelik su kullanılan bir sistemde 5 olarak ölçtüğümü PH değerini 5,5 yapmak için "sodyum hidroksit"i nasıl ve ne kadar kullanmalıyız?(Sıcaklık 20 derece)

topraksızsera
07-11-2015, 09:37
44 dönümlük sera alanımızda toprAKSIZ tarım yaparak domates yetiştirmek istiyoruz ,

güneş enerjisinden elektrik üretme gibi bir düşüncemiz var.

günlük ne kadar elektrik sarfiyatı var bilen veya hesaplayanlar var mı bunun içinde ısıtma ve aydınlatma dahil olmalı

Tartes
08-11-2015, 16:58
suyun içeriğine göre konulacak asit miktarı değişir.

19 Mustafa
15-11-2015, 13:36
Bilgi paylaştıkça büyür diyen topraksız yeşil insanlara merhaba;küçük de olsa toraksız sera kurmayı ve bitki büyütmeyi başardık lakin ec ve ph dengesini sağlayacak otomasyon bir düzeneğe ihtiyaç şart bu konuda ekonomik önerisi olacaklara teşekürler.
ve bilgisinden faydalandığımız kudret hocamıza teşekürler ,sayın kudret tuzel hocama nasıl irtibat kurabilirim bilmiyorum,onun sera bekcisine ihtiyacım olduğunu biliyorum kudret hocamın bilgisine ...sağlıcakla kalın

Tartes
15-11-2015, 16:32
Topraksız tarım sisteminizin özellikleri nedir ?

19 Mustafa
18-11-2015, 14:53
Tartes ilginiz için teşekür ederim geciktiğim için üzgünüm.36 metrekare deneme seramda havalandırma; 6m.x 2 m.açılabilir 2 pencere ve 2 kapı mevcut.iki ürün denemem oldu;biber(kova sistemi drenajlı, perlıt içerisinde damlama sistem ile ve marul(12x3 m )pvc 70 lik sürekli akan su sistemi ile yaptım,besleme için ayrı iki depo kullanıldı.havaların soğması ile büyüme yavaşladı.ikinci bir iş olarak düşünmekteyim lakin kendimi yetiştirebilmem için besleme ve iklim otomasyonu için ne önerirsiniz?

Tartes
19-11-2015, 20:17
su kültürü için ph-ec kontrol cihazı 2,350TL, iklim kontrol cihazı 3,250 TL dir.
cihazlarda isteğinize göre değişiklikler yapılabilir.

Kudret Tezel
13-12-2015, 09:14
Yeni üye olan arkadaşlarımdan bir ricam var. Mesaj kutularını kontrol etmedikleri için bir iki mesajdan sonra irtibatımız kopuyor. Lütfen mesaj kutularınızı boşaltmayı unutmayınız.
İrtibatımız kopmasın.

CNL
16-12-2015, 15:42
Öncelikle herkese merhaba;
Başlıktan da anlaşılacağı üzere siteye yeni üye oldum, fakat epeydir takip ediyordum. Özellikle topraksız tarım konusu baya ilgimi çekmişti önceden beri.

İş yerimde üst katta balkon çıkıntısına benzer bir çıkıntı var, orayı nasıl değerlendirebilirim diye epeydir düşünceler içindeyken topraksız tarım yapmaya karar verdim bu alanda.
İlk işim sera benzeri bir şey olması için etrafını rüzgar ve yağmura karşı kapattım. Ön tarafı da pervaz gibi bir sistem yaptım ki güneşli zamanlarda güneşten faydalanmak için.

Bu konu başlığını baştan beri tüm mesajları tek tek okuyorum ve ancak 26. sayfaya gelebildim henüz, yani 2009 yılındayım :D Okumaya da devam ediyorum, sizlere selam vermek adına bu mesajımı yazıyorum.

Bu arada forumda emeklerini, fikirlerini ve zamanlarını esirgemeyen Kudret Bey başta olmak üzere herkese teşekkür ederim.

Tohumdan fide yetiştirme konusunda benimde fikirlerim var. 2009 yılındaki mesajdan sonra kuvvetle muhtemel sistem değişiklikleri vs olmuştur. (dediğim gibi okumaya devam ediyorum hala) Ben kuluçka makinesinde filizlenme yapmayı düşünüyorum. Kendi yaptığım, gayet iyi verim aldığım bir kuluçka makinem var. Az çok bilirsiniz orada da ciddi hassasiyetler söz konusu; özellikle ısı ve nem. Hal böyle olunca tohumu filizlendirme konusunda çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum ama Allah bilir tabi ki.

Sanırım tanışmak için fazla yazdım, kusura bakmayın. Herkese iyi günler dilerim.

Hasan26
11-02-2016, 12:31
Hocam merhaba nasılsınız bana sizin besin kitlerinden lazim size nasıl ulasabilirim

rkocabas
14-02-2016, 16:00
Herkese merhaba. Foruma yeni katıldım ve ilgiyle takip ediyorum. Bilgi paylaşımı yapan herkesten Allah razı olsun

berkayyalcin
15-02-2016, 13:29
BENİM BİYOLOJİ PROJE ÖDEVİM VAR NE OLUR BANA ACİL SADECE ÖDEVLİK BİR TOPRAKSIZ TARIM PROJESİ ANLATABİLİRMİSİNİZ :confused::confused::confused::confused::confused:

turan_mert
17-02-2016, 10:54
forumda boyle bir konu acarak benim gibi bu ise yeni baslayacaklara isik tuttugunuz icin tesekur ediyorum
Endonezyada yasamaktayim
yaklasik 1 hafta once istedigim sebze ve yesillikleri bulamadigim icin kendim yetistirmeye karar verdim
bulundugum bolge genel olarak geceleri 25 gunduzleri 35 derece (yil icerisindeki minimum ve maksimum suanda 23-30 gece/gunduz sicakligi var) nem %50/%90 arasi
toprakli tarimda basari mumkun degil gibi duruyor yagis bu aralar asiri fazla toprak kumlu genellikle pirinc ekimi yapiliyor buralarda aradigim cogu sebzeyi (maydanozu bile bulamiyorum) bulduklarimin bazilarinin tadi cok farkli ( tatli havuc yerine tuzlu havuc dere otu acimsi bir tat birakiyor agizda)
hem kendim ve sevdiklerim hemde yerel halka farkli tatlar sunmayi dusunuyorum
benim bu bolgede ekebilecegim sebzeler nelerdir?
alan sikintimiz pek yok gerekirse her bir sebze icin rahatlikla 200-300 m2 lik seralar kurabilecek kullanilmayan tarlamiz mevcut. isin ticari boyutuna girecek durum olusursa 8-10 donum araziyi degerlendirebiliriz ( zamanla hem bilgi hemde para biriktirerek birkac yilda yapilabilir ancak)
bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim
simdiden herkeze tesekkur ediyorum

idris şenol
17-02-2016, 11:02
forumda boyle bir konu acarak benim gibi bu ise yeni baslayacaklara isik tuttugunuz icin tesekur ediyorum
Endonezyada yasamaktayim
yaklasik 1 hafta once istedigim sebze ve yesillikleri bulamadigim icin kendim yetistirmeye karar verdim
bulundugum bolge genel olarak geceleri 25 gunduzleri 35 derece (yil icerisindeki minimum ve maksimum suanda 23-30 gece/gunduz sicakligi var) nem %50/%90 arasi
toprakli tarimda basari mumkun degil gibi duruyor yagis bu aralar asiri fazla toprak kumlu genellikle pirinc ekimi yapiliyor buralarda aradigim cogu sebzeyi (maydanozu bile bulamiyorum) bulduklarimin bazilarinin tadi cok farkli ( tatli havuc yerine tuzlu havuc dere otu acimsi bir tat birakiyor agizda)
hem kendim ve sevdiklerim hemde yerel halka farkli tatlar sunmayi dusunuyorum
benim bu bolgede ekebilecegim sebzeler nelerdir?
alan sikintimiz pek yok gerekirse her bir sebze icin rahatlikla 200-300 m2 lik seralar kurabilecek kullanilmayan tarlamiz mevcut. isin ticari boyutuna girecek durum olusursa 8-10 donum araziyi degerlendirebiliriz ( zamanla hem bilgi hemde para biriktirerek birkac yilda yapilabilir ancak)
bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim
simdiden herkeze tesekkur ediyorum
topraksız tarımla yetiştiremeyeceniz ürün yok gibi *ticari boyutta kar marjı yüksek ürünler tercihiniz olmalı
yıl içersinde sevilen ürün temin edilemediği zamanlarda pazar a ürün çıkarabilirseniz ovakit yetiştirdiğniz ürün emek kemale erer
size tavsiyem istediğiniz ürünleri listeleyip formda kudret tezel beyle irtibata geçip gübre kiti ile işe başlamanız

turan_mert
17-02-2016, 11:51
yaklasik 2 haftadir bu konu uzerine dusunup arastirma yaptim ardunio ile kontrol sistemi kurabilirim malesef gelip birebir yardim edebilecek kimse yok resimlerle paylasimlarla vs sizden yardim alabilirim ancak
genel olarak bana lazim olan ve bunlardan piyasaya rahatlikla surebilecegim urunlerin listesi
domates (buradakiler cok kucuk ve tadi pek yok)
biber (tatli ve dolmalik) (burada sadece oluyu dirilten chilli biberi var)
kavun karpuz ( kapuz sari renkli ve tadsiz kavun turkiyedede bulunan yuvarlak turde ama tadi yok)
cilek ( asiri kucuk ve eksi cilekleri var az biraz daha eksi olsalar limon niyetine kullanilabilir)
marul ( burada gobek kismi buyuk ve beyaz kenarlari sari renkli tadi cok degisik)
kivircik ( 4-5 tane kivircik 250gr geliyor uzun bir govde uzerinde birkac kucuk yapraktan ibaret ayni lezzetide alamiyorum)
nane (sadece 150km mesafedeki bir pazarda tek bir saticida gordugum (muhtemelen ithal) aromasi yogun olmasada ozlemden dolayi severek yedigim sonradan keske bir parca dikip deneseydim dedigim yesillik)
maydanoz (hic bulamadigim ozlemini cektigim salatanin olmazsa olmazi yesillik)
dere otu (ilk basta hafif bir aroma ve sonrasinda agzinizi yikatacak kadar kotu bir tat (eksimsi acimsi-bitter) veriyo)
kara lahana( hic gormedim)
havuc (buradakiler tuzlu)
bezelye (taneler cok kucuk genellikle dis kabukla birlikte pisiriliyor burda)
nohut yesil ve kirmizi mercimek (hicbirisi yok)
kuru sogan (asiri pahali kiska denilen mevcut oda biraz aci)
yil icerisinde minimum 12 maksimum 13 saat gunes var
bu durumlar altinda bu listenin ne kadarini uretebilirim
sera kurmak( cevresini ve etrafini kapatmak mecburimi sicaklik ve nem asiri artacagi icin guclu havalandirma gerekli ayrica nemi azaltmak icin ne yapmak lazim (dis ortam geceleri %60 oglen saatlerinde %80-80 arasi aklima kompresor ve hava kurutucu ikilisi geldi elektrik maaliyeti biraz fazla olur ama o sistemin)

Yasemin3535
18-02-2016, 10:22
Merhaba ben de sınıfımda topraksız tarıma başlayacağım başlangıç için bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

FikretBulut
18-02-2016, 13:01
Merhaba ben de sınıfımda topraksız tarıma başlayacağım başlangıç için bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

Forum'da araştırıp Okursanız ihtiyacınız olan tüm Bilgileri bulursunuz.

mhmtdgdln03
26-02-2016, 21:04
kardes kolay gelsin ph metre fiyatları ortalaması o civarda sanayimalzemeleri.com hepsiburada ve gittigidiyor.com da bulabilirsin

berkayyalcin
01-03-2016, 17:27
Lütfen yardım edin çok acil bir sistem kurmam lazım ama kolay olması gerek sadece bir proje ödevi için yardımlarınızı bekliyorum

Dudugen
01-03-2016, 22:02
berkayyalcin kardeşim. İstediğin sistemi kurmak çok kolay. 20cm²'lik küçük bir sistem senin işini görür. İstersen yardımcı da olurum. Fakat, elinde olması gereken birkaç alet/araç var bunları elde etmen gerekli.
1 : ec metre : Suyun içindeki besin eriği miktarını ölçmek için. (60-70 TL)
2 : ph metre : suyun ph'ını ölçmek için. (5-10 TL)
3 : su motoru : su devir daim etmek için. (30 TL)
4: hava motoru : suya oksijen vermek için. (20 TL)

NOT: Verdiğim fiyatlar en ucuza bulabileceğin alet/araç fiyatları.

proemlak
03-03-2016, 15:59
Merhaba arkadaşlar forumu bi,r süredir üye olmadan dışarıdan takip ediyordum. Bugün üye olarak sohbete ve bilgi alışverişinize ortak olmak istedim öncelikle herkese selamlar. Ben de Akan su kültürü ile tarımı inceliyorum ve ticari hedefli bir hobi olarak ta ilk adımı attım. Yaklaşık 350 köklük bir sistemle deney alanımı oluşturmaya başladım konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

irfantas
16-03-2016, 13:48
Yeni üye olan arkadaşlarımdan bir ricam var. Mesaj kutularını kontrol etmedikleri için bir iki mesajdan sonra irtibatımız kopuyor. Lütfen mesaj kutularınızı boşaltmayı unutmayınız.
İrtibatımız kopmasın.

Kudret Bey Merhabalar
yeni üyeyim gecen yaz kapalı balkonumda durgun su kültüründe domates ve süs biberi yetiştirmeyi denedim pek başarılı oldum diyemem . Çünkü ph kontrolü yapsamda ec kontrolü yapmadım. Besinleri maltepede bir yerden almıştım.

Besin eriyiği hazırlama formüllerine baktım ama biraz karışık geldi ,
sizden domates ve salatalık için besin temin edebilirmiyim **** uygun nerden temin edebilirim.
bilgi vermenizi rica ediyorum teşekkürler.

özdenöz
16-03-2016, 21:30
İyi akşamlar, öğrencilerimle birlikte okul etkinlikleri kapsamında sulu tarım yapmak istedik. 30 litrelik bir saklama kabına düzeneğimizi kurduk. Akvaryum hava motoru sayesinde oksijen de sağladık, tüm bitkiler ve çiçekler için uygun olan bir sıvı gübre uyguladık; ancak diktiğimiz marullar bir süre sonra sarardı, kökleri çürüdü ve koktu. Nerde hata yaptığımızı bulup yeniden başlamalıyız yardımcı olursanız sevinirim

Dudugen
17-03-2016, 15:59
suyun ec ve ph ölçümlerini yaptınız mı?

blurwan65
22-03-2016, 22:49
kudret bey sizi ve diğer topraksız tarımla uğraşan insanları takip ediyorum bu siteden şunu sormak istiyorum hidroponik nft sistemde marul yetiştirirken 30 günde marul hasat ediliyorsa mesela100 250 500 1000 metre kareli seralarda otomasyon olmadan günlük ph ve ec kontrolü manuel günlük tek ölçüm yeterlimidir günde kaç saat kaç dk sulama yapılmalı suya hava verirken oksijen bu ph ve ec ölçümünü etkilermi birde marul hasat oluncaya kadar bu depodaki su değiştiriliyormu yoksa hasata başladığınız su hasat bitimine kadar ph ve ec kontrolümü yapılıyor depodaki su değişimimi ne zaman yapılmalı.

Kudret Tezel
22-03-2016, 23:34
Sayın blurwan65 topraksız tarım su kültüründe veya katı ortam kültüründe EC kontrolünün 2 ana sebebi vardır. Birincisi bitkinin aldığı besin kadarını yerine koymak. Bu kontrol nekadar sıklıkla yapılırsa bitki beslenmesi o kadar süreklilik arz eder yani beslenme kesintilere uğramaz. EC kontrolünün 2. sebebi ise bitkinin besin alma performansını takiptir. Eğer EC her gün düzenli olarak düşüyor ve takviye ediliyorsa suyu değiştirmek gerekmez. Ama besin alma performansı düşer günlük besin harcaması azalır beslenme yavaşlar sa durmasını beklemeden değiştirmek lazımdır. Buda hazırlanan bitki besininin formülasyonu ile alakalıdır.Eğer bitkinin istediği besin oranlarını tam yakalaya bilirseniz uzun süre su değiştirmeden kullanmak mümkün olur. Ph kontrolü ise ayrı bir iştir EC kontrolü gibi çok sık ölçülmesine gerek yoktur. zira EC gibi çok çabuk değişmez. Ama EC ve Ph kontrolünün sıklıkla yapılması tabii ki güzel bir şeydir onun için topraksız tarımda otomasyon önemlidir.

efe446
23-03-2016, 07:51
Su kültürü katı ortam kültürüne göre daha ince hesapların ve otomasyonun gerektiği bir sistemdir. Ticari olarak yapılacaksa ya bir danışmanla yapılmalı ya da ufak ufak başlanmalı.

30 günde marul yetişir ancak satacağınız pazar kaç gram istiyor hangi çeşit talep görüyor ona göre değişir bu süre. Ayrıca kış aylarında bu süreye 15-20 gün daha en az ekleyin. Örneğin 1-1.5 kg arası bir marulu 30 günde yetiştirmeniz zor. Ancak 500-600gramı 30 günde alabilirsiniz bahar mevsimlerinde.

efe446
23-03-2016, 08:05
Birde yukarıda proje ödevleri hazırlandığını gördüm. Bunun için yapılacak en kolay sistemi anlatayım.
Malzemeler;
10lt ışık geçirmeyecek kapaklı bir kova
1 adet hava motoru +hava hortumu+hava taşı
Yetiştirilecek sebze için besin elementi
1 adet sebze fidesi

Bunlardan başka bir şeye gerek yoktur.

Kovanın kapağına fide sığacak kadar delik açılır ve fide bu deliğe sıkıştırılır. Daha sonra kova besin elementi fide köküne değecek kadar besin elementli su ile doldurulur. Hava motoru bağlanıp hava taşı su içine atılır. İşte hepsi bu kadar. Besin elementi düzgün ayarlandığı sürece istenilen sebzeler bu sistemde yetiştirilebilir. Hava motoru mümkünse 24 saat çalışsın. Besin elementide haftada bir yenilense yeter(Marul için).

Basit yapılacak çalışmalarda pH ve EC ölçümüne gerek yoktur. Standart bir formülle (Özellikle bilimsel çalışmalardan seçerseniz formülü) çalışırsanız EC ve pH standart çıkar. Ancak suyunuzu mümkünse hazır su kullanın ve pH'ı düşük olanı seçin.

putko
23-03-2016, 09:07
Bu tür projeler için kratky methodunuda öneriyorlar. Aynı şekilde kovayı köklere gelecek şekilde dolduruyorsunuz. Hava pompası kullanmanıza gerek kalmıyor çünkü suyu bir daha ellemiyorsunuz. Ama kovanın içinin tamamen kapalı olması gerekiyor ki buharlaşma az olsun. Su eksildikçe kökler uzuyor ve besin alışı devam ediyor. Bitki oksijen eksiğini eksilen suyun yerini alan havada asılı köklerinden karşılıyor. Çok basit.

Youtube'da MHPGardener diye bir amerikalının videolarını takip ederken rastlamıştım. Adam hangi bitkilerin buna daha uyumlu olduğu ile ilgili bir çalışma yürütmüştü.

Minecraft
25-03-2016, 19:53
Arkadaşlar proje ödevim için topraksız tarım deneyi yapmam lazım mineralli nerden satın alabilirim yardımcı olurmusunuz

blurwan65
27-03-2016, 00:40
Sayın blurwan65 topraksız tarım su kültüründe veya katı ortam kültüründe EC kontrolünün 2 ana sebebi vardır. Birincisi bitkinin aldığı besin kadarını yerine koymak. Bu kontrol nekadar sıklıkla yapılırsa bitki beslenmesi o kadar süreklilik arz eder yani beslenme kesintilere uğramaz. EC kontrolünün 2. sebebi ise bitkinin besin alma performansını takiptir. Eğer EC her gün düzenli olarak düşüyor ve takviye ediliyorsa suyu değiştirmek gerekmez. Ama besin alma performansı düşer günlük besin harcaması azalır beslenme yavaşlar sa durmasını beklemeden değiştirmek lazımdır. Buda hazırlanan bitki besininin formülasyonu ile alakalıdır.Eğer bitkinin istediği besin oranlarını tam yakalaya bilirseniz uzun süre su değiştirmeden kullanmak mümkün olur. Ph kontrolü ise ayrı bir iştir EC kontrolü gibi çok sık ölçülmesine gerek yoktur. zira EC gibi çok çabuk değişmez. Ama EC ve Ph kontrolünün sıklıkla yapılması tabii ki güzel bir şeydir onun için topraksız tarımda otomasyon önemlidir.

kudret hocam çok teşekkür ederim bu konuda proje çalışmalarım var siteyi takip ediyorum hidroponic sistemde marul çalışması yapmak istiyorum başlamadan önce siteden ve farklı kaynaklardan iyi bir çalışma ve bilgi birikiminden sonra işe başlamayı düşünüyorum.

blurwan65
27-03-2016, 00:50
Su kültürü katı ortam kültürüne göre daha ince hesapların ve otomasyonun gerektiği bir sistemdir. Ticari olarak yapılacaksa ya bir danışmanla yapılmalı ya da ufak ufak başlanmalı.

30 günde marul yetişir ancak satacağınız pazar kaç gram istiyor hangi çeşit talep görüyor ona göre değişir bu süre. Ayrıca kış aylarında bu süreye 15-20 gün daha en az ekleyin. Örneğin 1-1.5 kg arası bir marulu 30 günde yetiştirmeniz zor. Ancak 500-600gramı 30 günde alabilirsiniz bahar mevsimlerinde.

syn efe446 evet otomasyon önemli pahalı bir sistem.kışın düşünmüyorum aralık ocak şubat ayı dışında kalan aylarda bizim için daha iyi olur kıvırcık ve göbek marol bizim için uygun tek çeşit ama ciddi bir araştırma ve deneme çalışmalarından sonra başlamayı düşünüyorum

selimkuntay
27-03-2016, 22:35
Ankara'da topraksız tarımla ilgili malzeme, besin eriyiği alabileceğimiz bir firma, kişi bilen bir arkadaşımız var mı?

efe446
28-03-2016, 07:57
Tam olarak hangi malzemeleri istediğinizi söylerseniz yardımcı olabilirim.

selimkuntay
28-03-2016, 10:12
Domates, marul için besin eriyiği, delikli saksılar ve EC değerlerini ölçebilecek için ölçüm cihazı, PH için turnusol kağıdı ihtiyacım olacak.

efe446
28-03-2016, 10:25
Anladığım kadarıyla hobi amaçlı yapacaksınız. Bunun için EC ve pH ölçmenize gerek yok(bu benim şahsi fikrim). Ben evde yaptığım yetiştiricilikte buna gerek görmüyorum. Özelden yazarsanız besin elementleri konusunda yardımcı olabilirim.

EC ve pH ölçmeden kendi besin eriyiğimle yaptığım balkon yetiştiriciliğinden kareler :D

haracmezat
28-03-2016, 13:14
Öncelikle herkese merhaba. 5 yıllık arıcılık merakım beni bitkilere dahada yaklaştırdı. Forumunuzu uzun zamandır takip ediyorum. Merak ettiğim biirçok şeyin cevabını burada buldum. Sonunda uzun zamandır araştırdığım topraksız tarım denemesini yapmaya karar verdim, bu vesileyle foruma üye oldum.

Okuduğum sayfalar dolusu bilgi sonucunda Sayın ateş kaptanın videoda allattığı Hoagland formulünü kendimce kullanılabilir buldum. Ph ve ec ölçümlerini takip etmek bana daha kolay gibi geldi.

Ancak işe başlamadan ilk tereddütüm, seçimim doğrumu yoksa her bitki için ayrı ayrı verilen formulleri uygulamam daha mı uygun?

Sistem olarakta durgun su değilde Bitki köküne direkt besin sıvısını püskürterek çalışmayı düşünüyorum.

Fikirleriniz benim için önemli, Foruma ve konuya verilen emeklere teşekkür ediyorum.

efe446
28-03-2016, 13:47
Birkaç çeşit bitkiyi birarada düşünüyorsanız hoagland kullanabilirsiniz. Eğer bir çeşite yoğunlaşacaksanız ona uygun besin eriyiği hazırlarsanız daha iyi olur. İlk deneyecekseniz bence katı ortam deneyin. Su kültürü biraz daha teknik bir iştir. Katı ortamda bu ölçümlere alışırsınız hemde yapılan bir hatayı tolere etmesi daha iyidir. Su kültüründe yapılan hatalar çalışmanızı ve emeklerinizi biranda götürebilir.

ermessun
30-03-2016, 03:17
Merhaba. Bu benimde bayağı ilgimi çekti. Yapmayıda düşünüyorum. Katı madde içerisinde değil suda üretmeyi ciddi anlamda düşünüyorun. Kurulum vs. tamamda ürünlerin fidelerini ve suya katacağım zenginleştirilmiş besin çözeltisini nasıl ve nereden temin ederim **** kendim yapmam gerekirse nasıl yaparım. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

selimkuntay
03-04-2016, 22:02
Merhaba, aklıma gelen/takılan bir fikir var. Daha önce menekşelerim için fitilli sulama düzenini yapmıştım ve bayağı iş görmüştü. Sebzeler için de bu şekilde, ihtiyacı olan besini besin tankından alacak bir fitil sistemi yapsak sebzeler ihtiyacı olan besini bu şekilde alabilir mi?
Biber fidelerinden bir tanesini bu şekilde bir düzenekle deneyeceğim, bakalım gelişebilecek mi?

Hakan koray
04-04-2016, 08:57
Selamün Aleyküm. Yeni üye oldum arkadaş lar. Ben bu iş hobi olarak değilde ticaret olarak yapmak istiyorum. 5 dönümlük bi arazim var sera kurmak istiyorum. Sizlere sorum şu olucak Erzurum da yapabilirmiyim malum burası soğuk memleket sıkıntı olur mu yetiş tirici acısından veya ürünler acısından. Yardımcı olurmusunuz.

efe446
04-04-2016, 08:59
Denenebilir ancak sebzelerin su tüketimleri fazla olacağı için besinin olacağı kap biraz büyük olmalı. Merakla bekliyoruz.

efe446
04-04-2016, 09:02
Selamün Aleyküm. Yeni üye oldum arkadaş lar. Ben bu iş hobi olarak değilde ticaret olarak yapmak istiyorum. 5 dönümlük bi arazim var sera kurmak istiyorum. Sizlere sorum şu olucak Erzurum da yapabilirmiyim malum burası soğuk memleket sıkıntı olur mu yetiş tirici acısından veya ürünler acısından. Yardımcı olurmusunuz.

Isıtma olmadan sadece marul yetiştirebilirsiniz. Onun haricinde ticari yetiştiricilik yapacaksanız ve bu işin daha başında olduğunuzdan bir danışman firmayla başlamanız yararınıza olacaktır. İlla ben kendim öğrenerek yapmak istiyorum derseniz daha ufak bir serayla deneyip büyütebilirsiniz.

blurwan65
04-04-2016, 16:23

merhaba bence kış aylarında jeotermal harici biraz zor erzurum çok soğuk orda bir yıl kaldım rakım yüksek van ili rakımı erzurumdan düşük olduğu halde nissan ayı ama soğuk aralık ocak şubat hariç diğer aylar olur ama ben ısıtmayı hallederim sorun yok diyorsan maliyeti düşürürüm diyorsan yapabilirsin.

blurwan65
04-04-2016, 16:30
Isıtma olmadan sadece marul yetiştirebilirsiniz. Onun haricinde ticari yetiştiricilik yapacaksanız ve bu işin daha başında olduğunuzdan bir danışman firmayla başlamanız yararınıza olacaktır. İlla ben kendim öğrenerek yapmak istiyorum derseniz daha ufak bir serayla deneyip büyütebilirsiniz.

merhaba erzurum kars ağrı buralar doğu anadolunun en soğuk illeri erzurum yanılmıyorsam 2100 rakım karasal iklimin en şiddetli olan il gece gündüz arası ısı farkı yüksek don süresi uzun kış aylarında ısıtmasız zor birde ticari marul olayıda bence soğuk kış aylarında ısıtmasız zor gibi erzurumun soğunu bilirim söylediğiniz gibi ufak bir deneme serası olabilir.

efe446
05-04-2016, 20:01
Evet topraksız tarıma hareket gelsin biraz :)

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/39249.htm