Bağlan

View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]

mimsondo
14-06-2019, 23:08
Hocam selamlar, bır baska sayfada Çilek için besin eriyi bu sayfada demişsiniz ben tum halen bulamadım .. Açılan her konu muhabbetle baska yerlere gıdiyor sanırım. ülkemizin yenıden tarımda çığır açacağına inanıyorum. Bir mimar olarak gönlümü bu alana verdim son 7 aydır topraksız tarımı araştırıyorum. amatör demo seralarda denemeler yapıyorum. bir çok konuda çok faydalandım sizden. Teşekkür ediyorum paylaşımlarından dolayı.. Çilek-salatalık-ahududu- domates -biber gibi sebze ve meyveler için besin eriyi formülleri bulmaya çalışıyorum . daha kolay bulmama vesile olursanız memnun olurum. saygılar

nk_tarim
15-06-2019, 20:14
Hocam selamlar, bır baska sayfada Çilek için besin eriyi bu sayfada demişsiniz ben tum halen bulamadım .. Açılan her konu muhabbetle baska yerlere gıdiyor sanırım. ülkemizin yenıden tarımda çığır açacağına inanıyorum. Bir mimar olarak gönlümü bu alana verdim son 7 aydır topraksız tarımı araştırıyorum. amatör demo seralarda denemeler yapıyorum. bir çok konuda çok faydalandım sizden. Teşekkür ediyorum paylaşımlarından dolayı.. Çilek-salatalık-ahududu- domates -biber gibi sebze ve meyveler için besin eriyi formülleri bulmaya çalışıyorum . daha kolay bulmama vesile olursanız memnun olurum. saygılar

Merhaba.

Genel olarak Hoagland formülü ile başlayabilirsiniz. İlk aşamada deneme çalışmaları için tüm bitkilere uygulayabilirsiniz uygun EC değerleri ile.

Forumda başlıklar altında formüller paylaşıldı ancak toplu halde değil. Zaten belli başlı başlıkları kesinlikle ilk sayfalarından itibaren okumanızı tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm

Bu iki başlık ilk aşamada aklıma gelenler.

Formül olarak da aşağıda eklediğim formülleri inceleyebilirsiniz. Değerler ppm (mg/lt) cinsindendir. İlgili forum başlıklarından besin çözeltilerinin hazırlanması ile ilgili paylaşımları yeteri kadar inceledikten sonra bu formülleri hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca ilk aşamada Sn.Kudret bey ya da Sn.Tartes'ten hazır besin kiti tedarik etmeniz ilk aşamada pratik olacaktır.

695177

Kaanjeo
28-06-2019, 10:57
Herkese selamlar epey süredir ağaçlar neti takip ediyorum. Evde topraksız dikey tarım ile ilgili ilk denememi gerçekleştirdim. Ama sonuçlar başarılı gözükmüyor gibi. Pimaş borulardan bir sistem hazırladım ve zaman ayarlı priz ile 15 dk ara ile pompa yardımıyla yukarından sulama yapıyorum. İnternetten aldığım A ve B sıvı besin maddelerini hazırladım, Ph ölçer ve EC/TDS (ppm cinsinden) ölçüm aletleri ile kontrol ediyorum. Ankarada bahçe bitkileri satan bir yerden topraklı marul fidesi aldım ve topraklarından arındırarak delikli saksılara sünger ile sıkıştırarak dikim işlemini tamamladım. Marulların cinsi hakkında hiçbir fikrim yok. İlk başta güzel bir büyüme olduğunu düşünüyordum ancak son aşamada bitki göbekli marul değilde,bitki gibi uzayıp yaprakları marul olarak veriyor. Buda dikine çok uzadığından aşağı doğru kendini tutamayanlar oluyor. Acaba böyle marul cinsi varmı? yoksa besin ile ilgili bir sıkıntı mı Oldu? tam olarak çözemedim. Resimleri ilk aşamadan son aşamaya sırasıyla yükledim bana bir fikir verebilirmisiniz. Ph genelde sürekli yükseliyor su ekleyip besin verdiğimde 6.5'lara düşüyor. Ara sıra limon tuzu ile ph 5.5-6.5 arasında ayarlamaya çalışıyorum. EC için TDS ölçer ppm cinsinde 450ppm olarak genelde tutuyorum (450/640=0.7 ms/cm) hesaplarım doğrumu bilemiyorum. TDS için çünkü 500-640-1000 ile hesaplamalar var. teşekkürler şimdiden.

kdrcll
28-06-2019, 15:18
bir whatsapp grubu var ise bende dahil olmak isterim yoksa da siz kurmuşsanız beni de ekler misiniz?
05063747360 konyadan kadir

Tartes
29-06-2019, 13:29
güneş ışığı doğrudan marulların üstüne geliyor mu ? yoksa gölgede mi kalıyorlar ?

Kaanjeo
02-07-2019, 09:53
Öğlene kadar güneş almıyor batana kadar cam balkondan aldığı kadarı ile güneş alıyor.

eyyüp gezerer
03-07-2019, 13:37
Herkese merhaba
Yaklaşık 2 aydır topraksız tarım ile ilgili araştırma yapıyorum ve en son balkonumda 100 lük pvc borudan 1 metrelik siatem kurdum. 5 lik pançlarla 4 adet delik deldim. Su depom yaklaşık 20 lt. Evsera firmasıyla diyaloğa geçtim ve bana önerdiği evsera3 full besiniyle beraber ph dğzenleyici ve ponza taşı aldım. Domates biber ve salatalık fideleriyle başladım ancak bir hafta sürmeden hepsi kurudu. Firmayla tekrar diyaloğa geçtim ve kendi hazırladıkları 5 i bir yerde adlı agregatı önerdiler kuru tarım olarak bende önerileri üzerine aldım ve sadece biber fidesi ektim. Seperatörün altında ponza taşı üst taraftaysa 5 i biryerde agregatı var.ec metre ve ph ölçüm cihazına ihtiyacım olmayacağı söylendi.
Motor 1 saat 45 dk çalışıp 15 dk ara veriyor. Ancak 2 gğndür ektiğim fidelerimin yaprakları dökülmeye başladı ve üstlerinde yeşil böcekler türedi.
Ben bu işi yapmaya kararlıyım vr bu konuda beninle gerçek anlamda diyaloğa geçmek isteyen siz değerli dostlara minnet duyarım. Öğrenecek çok şey var biliyorum ve desteklerinizi bekliyorum. Şiödiden teşekkürler herkese

cihanyildiz
08-07-2019, 14:08
yanlış görmediysem depo bağlantılarında galvanizli parça kullanmışsınız.
sistem de galvanizli parça kullanmayın.
galvaniz ağır metal içerir.

Merhaba;

Öneriniz üzerine galvanizli manşonları paslanmaz ile değiştirdim.
Ayrıca ufak gelen 30lt'lik besin tankı yerine de 100lt lik bir tank bağladım.
Buharlaşmadan kaynaklanan su eksilmesi ve tuzluluğu önüne geçmek içinde şamandıra ile su beslemesi yaptım.
Tank büyüyünce oksijen ihtiyacı da arttı, bunun için ilave hava kaynağı ve taşları koydum.

Fidelerim maalesef bir hafta sonu motor arızası nedeniyle susuzluktan kurudu. Yeni fiderleri ektim.

Tekrar başa döndük :(

Son hali böyle;
https://resmim.net/f/1QiW9x.jpg

cihanyildiz
10-07-2019, 11:22
Arkadaşlar Merhaba;

#2758 (http://www.agaclar.net/forum/1571776-post2758.htm) numaralı mesajımda gösterdiğim sistemde belki sizde farketmişsinizdir, çilek yapraklarında bir gariplik var.

İlk çıkan yapraklar koyu yeşil ama yeni gelenler açık yeşil.
Hatta ilk çıkanlar kenarlarından kurumaya başlamış.

Bir önceki kurduğum çilekleri de bu sebeple kaybettim, aynı durumu yaşamamak adına yardımcı olur musunuz?

Nerede hata yapıyor olabilirim.

Kurulum suyunun EC değeri 0,3
Tankın besin ilavesinden sonraki EC değeri 1,8-2,0 arasında
PH 5,9-6,1 arasında fosforik asitle dengeleniyor.
Oldukça yoğun Oksijen taşları var, bu konuda sıkıntı olacağını sanmıyorum.
Besin olarak Kudret Hocamın karışımını kullanıyorum.

https://resmim.net/f/W4dcBK.jpg
https://resmim.net/f/9eAVer.jpg

Sizce nerede hata yapıyorum.

cihanyildiz
23-07-2019, 08:25
Arkadaşlar merhaba;

Sorunu besin karışımına müdahale ederek çözdük.

Mikro elementlerin çökmesi ve suda yeterli çözünmememesi problemin kök nedeniymiş.

Şu an yapraklarım tekrar koyu yeşil halini almaya başladı.

cihanyildiz
30-07-2019, 09:42
Arkadaşlar tekrar merhaba;

Öğrenme sürecinde yaşadıklarımı ve çözüm yöntemlerimi paylaşarak yeni başlayanların da benim gibi sıkıntı çekmemesi için her adımı burada paylaşıyorum. Özellikle dikey sistem kullanan pek yaygın olmadığından açıkcası bilgilere ulaşmak benim için de pek kolay olmuyor.

Öncelikle yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi mikro element eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıyı giderdiğimi belirtmek ve etkisini aşağıdaki resimle göstermek istiyorum. Besin slolüsyonunu değiştirdikten sonra görüldüğü gibi yapraklar koyu yeşile dönmeye başladı.

https://resmim.net/f/cYg08s.jpg

https://resmim.net/f/aElB1z.jpg

https://resmim.net/f/XfpK6v.jpg

Fakat bu sefer önümde çözmem gereken farklı bir problem vardı. Bitki köklerini file saksıya tututtrmak için kullandığım cam elyafının bazı dezavantajları oldığunu gördüm. Elyaf sürekli nemli kaldığından yoğun bir şekilde yosunlanıyordu ve yosunu gidermenin bir yolunu arıyordum. Ayrıca cam elyafı tamamen ıslak olduğundan içinde havasız kalan bitki köklerinin karararak ölmesine sebebiyet veriyordu.

https://resmim.net/f/hvsq7E.jpg

Bu sebeple köklerdeki elyafları sökerek yerine cocopit eklemek istedim, fakat cocopit toprak gibi küçük taneli olduğundan su akışı esnasında file saksının delikleri arasında akacak ve depoda çamur gibi birikecekti. Bu nedenle daha iri parçalı cocopit arayışına girfiğim esnada hindistan cevizi lifi ile karşılaştım.
PetShoplarda bu ürüne Kuş Yuva Kılı diyorlar ama aslında tam olarak hindistan cevizi lifi. Lifli yapısı sayesinde file saksıda tutunacaktı. Internet üzerinde 500gr mını 13TL ye aldım ve 40 tane fideye fazla fazla yetti ve arttı.

https://resmim.net/f/P7YTba.jpg

Böylelikle cam elyafın birçok yan etkisinden kurtulmuş oldum. Sonuçların olumlu olacağını düşünüyorum ve gelişmelerden sizleri haberdar edeceğim.

https://resmim.net/f/9hM7nb.jpg
https://resmim.net/f/RHkSKv.jpg

Kudret Tezel
08-08-2019, 19:51
Sevgili arkadaşlarım nihayet beklediğiniz müjdeli haberi veriyorum. Bu gün saygın plastik Adnan beyim 50*80 mm kanalları ve kapakları elime ulaştı . Sağ olsun Adnan bey ilk numuneleri yolladı bende en kısa zamanda bir mini set hazırlamak için harekete geçtim. İnşallah bayram tatilinden de yararlanarak sistemi kuracağım. Yuvarlak borularla dik dörtken boruların farkını göstermeye çalışacağım.
Adnan beye Topraksız Tarıma verdiği destekten dolayı tekrar teşekkür ederiz.

Teknik63
25-08-2019, 10:07
Sevgili arkadaşlarım nihayet beklediğiniz müjdeli haberi veriyorum. Bu gün saygın plastik Adnan beyim 50*80 mm kanalları ve kapakları elime ulaştı . Sağ olsun Adnan bey ilk numuneleri yolladı bende en kısa zamanda bir mini set hazırlamak için harekete geçtim. İnşallah bayram tatilinden de yararlanarak sistemi kuracağım. Yuvarlak borularla dik dörtken boruların farkını göstermeye çalışacağım.
Adnan beye Topraksız Tarıma verdiği destekten dolayı tekrar teşekkür ederiz.
Merhaba kudret hocam siteye yeni üye oldum.
topraksız tarım olarak ilk denemeyi yaptım ancak.
biber fidesi biraz boy attı çiçekte açtı ama çiçekler sararıp solmaya başladı.
şimdi resim ekleyemiyorm ama
hazır besin eriği kullandım. çiçeklerdeki solmanın nedeni nedir acaba

Kudret Tezel
25-08-2019, 13:09
Sayın Tekin63, öncelikle aramıza hoş geldiniz.Topraksız tarımı en iyi öğrenebileceğiniz sitede siniz. Sorduğunuz sorunun yanıtını vermek gerçekten kolay değil zira neticeye etki eden sebep bir veya bir kaç tane değil bir çok sebep olabilir. Ancak bitkinin sağlıklı beslene bilmesi için öncelikle çevre şartları ortam şartları yani ısı ışık nem sistem ve bitkiye uygun besin. Bitkiniz besin tüketimi vs vs. Önce sisteminizden bahseder misiniz nasıl bir sistem kurdunuz. nelere dikkat ediyorsunuz bunların bilinmesi bilinçli yapılması gerekir.

Teknik63
25-08-2019, 16:40
Sayın Tekin63, öncelikle aramıza hoş geldiniz.Topraksız tarımı en iyi öğrenebileceğiniz sitede siniz. Sorduğunuz sorunun yanıtını vermek gerçekten kolay değil zira neticeye etki eden sebep bir veya bir kaç tane değil bir çok sebep olabilir. Ancak bitkinin sağlıklı beslene bilmesi için öncelikle çevre şartları ortam şartları yani ısı ışık nem sistem ve bitkiye uygun besin. Bitkiniz besin tüketimi vs vs. Önce sisteminizden bahseder misiniz nasıl bir sistem kurdunuz. nelere dikkat ediyorsunuz bunların bilinmesi bilinçli yapılması gerekir.

Hocam anlatayım sistemi mi sistem denmez aslında ama

resimleri ekliyorum.
Hazır aldığım a ve b maddelerini karıştırıp çalıştığım işyerinde günde 2-3 saat güneş gören bir yerde bir plastik şişe içerinde deneme yapıyorum şişenin altında 5'lik bir kap var hazırladığım karışım suyunu bu kaba koyup akvaryum motoru ile aralıksız devir daim yaptırıyorum.Bu arada taş yünü falan kullanmadım marketten aldığım bulaşık süngerini kullandım.Biber fidesi toprakta biraz büyüdükten sonra topraktan çıkarıp köklerini yıkadım sonra bulaşık süngeri ile sıkıştırıp suyun içine bıraktım.ilk başlarda iyi gelişti boy attı çiçek açtı sonunda çiçekler solup kopmaya başladı durum bundan ibaret

Kudret Tezel
25-08-2019, 19:40
Sayın Tekin63 öncelikle ışık meselesini halledin. Bitkinin boya gitmesi ışık almayışın dan.
Sararmada ondan olabilir ancak EC metrenizin olmadığını biliyorum EC ölçmüyorsunuz Ph a da bakmıyorsunuz anlaşılan..Dolayısı ile bulanık suda balık avlıyoruz şimdilik. Mümkünse bir an önce bitkiyi güneş li bir yere taşıyın.

Teknik63
01-09-2019, 08:49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sayın Tekin63 öncelikle ışık meselesini halledin. Bitkinin boya gitmesi ışık almayışın dan.
Sararmada ondan olabilir ancak EC metrenizin olmadığını biliyorum EC ölçmüyorsunuz Ph a da bakmıyorsunuz anlaşılan..Dolayısı ile bulanık suda balık avlıyoruz şimdilik. Mümkünse bir an önce bitkiyi güneş li bir yere taşıyın.

kullandığım hazır madde
A ve B Maddesi = Vitamin
Hocam aklımda bir kaç bilgi var(ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum internette öğrendiğim bilgiler) bunları size sormak istiyorum.

1-ışık'tan dolayı sararma olabilir dediniz.Topraktaki gibi güneş olmazsa olmaz mı? Bu sistemi kapalı hiç güneş almayan yerlerde yapıyorlar

2-bitkinin içinde bulunduğu kabın koyu renk açık renk olmasının(benimki görüldüğü üzere beyaz plastik kap) artısı veya eskisi var mı?
İnternet'te okuduğum ve gördüğüm kadarı ile bitki kökü güneş ışığına veya normal lamba ışınlarına maruz kalmasın karanlık sanki topraktaymış gibi olsun diyorlar yani kabın siyah içine ışık almayan bir kap olması gerektiğini söylüyorlar.Bu ne kadar doğrudur?

3-Ec ve PH ölçmüyorum doğrudur ekipmanım yok size de sormuştum. sizde ec-ph ölçer varsa alabilirim.Sizin piyasada tavsiye edeceğiniz bir marka varsa onuda alabilirim.
Sorumu sorayım resimlerde görüldüğü üzere 5'lik kabım var bitki besini karıştırılmış suyum var bu su devir daim halinde
Diyelim ki ec-ph metre aldık.ölçüm yaptık Vitamin eksik ekledik ph eksik ekledik bu döngü su azalana kadar devam etti ancak mevcut suyun bozulma ihtimali varmı?
Yine internette okuduğum gördüğüm kadarı ile kullandığınız suyu hafta da bir komple değişin diyorlar.

Ek:
Aşağıdaki resimdeki sistem nasıldır?

Şimdiden teşekkür ederim.

cihanyildiz
02-09-2019, 08:06

Şimdiki sıkıntım ise köklerin çürümesi ve sabunumsu beyaz birşey ile kaplanması.
Ayrıca yapraklarda da beyaz lekeler ve kurumalar var.
Mantar olduğunu tahmin ederek
200Lt lik besin tankıma %3 lük 40cc Oksijenli su döktüm fakat 4 gün sonunda sonuç değişmedi.
Halen çözüm arayışı içindeyim, sanırım fidelerimi tekrar kaybedeceğim.
Çözüm için yardımcı olabilirseniz sevinirim.

https://i.imgyukle.com/2019/09/02/oLvkUj.jpg
https://i.imgyukle.com/2019/09/02/oLvodo.jpg
https://i.imgyukle.com/2019/09/02/oLvPO8.jpg
https://i.imgyukle.com/2019/09/02/oLmdVn.jpg

mfatih17m
10-09-2019, 13:43
Değerli Arkadaşlar üstadlar uzun zamandır kafamı kurcalar adım atmak noktasında kararsız kaldığım topraksız yüzen suda marul yetiştirme konusunda tam bilgiye nasıl ulaşabilirim.

malbman
11-09-2019, 09:48
Değerli Arkadaşlar üstadlar uzun zamandır kafamı kurcalar adım atmak noktasında kararsız kaldığım topraksız yüzen suda marul yetiştirme konusunda tam bilgiye nasıl ulaşabilirim.

Topraksız tarım başlığı altında onlarca üyenin paylaştığı, onlarca durgun suda marul denemesi var. İlgili başlıkları araştırırsanız hepsi karşınıza çıkacaktır.

idris şenol
14-09-2019, 22:15
kudret TEZEL bey konuya hakim mesaj atın sanırım yardımcı olur

bornova lı
19-09-2019, 23:32
Saygıdeğer ağaç dostu kudret tezer , gündemde yeni bir topraksız tarım kursu açılacağına dair bilginiz varmı acaba ? ...

Kudret Tezel
20-09-2019, 07:36
Merhabalar sayın Bornovalı bu kurs nerede açılacakmış. Topraksız Tarım kursu açanlar var duyuyorum ama fazla bilgim yok.

zika
23-09-2019, 17:04
merhabalar 2016 yılında izmir'de belediye tarafından açılmış.Bu sene sordum kurs yokmuş.İzmir civarında bende bilgi toplamaya çalışıyorum.

cihanyildiz
14-10-2019, 15:08

Şimdiki sıkıntım ise köklerin çürümesi ve sabunumsu beyaz birşey ile kaplanması.
Ayrıca yapraklarda da beyaz lekeler ve kurumalar var.
Mantar olduğunu tahmin ederek
200Lt lik besin tankıma %3 lük 40cc Oksijenli su döktüm fakat 4 gün sonunda sonuç değişmedi.
Halen çözüm arayışı içindeyim, sanırım fidelerimi tekrar kaybedeceğim.
Çözüm için yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Maalesef köklerdeki çürükleri antifungual ilaçla yok edemedim ve çileklerim yine öldü.

Bir sezon daha sonuç elde edemeden bir sürü fide ve emek ziyan oldu. Sanırım gelecek sezona konu ile ilgili daha çok çalışmam ve öğrenmem gereken şeyler var.

Bu süreçte aklınıza gelecek çözüm yöntemleriniz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum.

Teşekkürler.

İsmail Kuzucu
14-10-2019, 19:40
Filenin içindeki ürünler nedir? İnce çam dalı gibi olanlar?

Tatarzapata
15-10-2019, 18:26
Arkadaşlar hepinize iyi günler diliyorum. Topraksız tarıma baya ilgi duyuyorum ama araştırmalarım yeni yeni başlıyor. Bu konuyla ilgili sizlerden bilgi almak adına bir kaç şey sormak ve paylaşmak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

1) Yaklaşık olarak arkadaşlarımla kafamızdaki bütçe 1.5 milyon Tl 5 dekarlık bir alan planlıyoruz devlet desteği alma fikrimiz var lokasyon olarak Konya Seydişehir bölgesinde Topraksız Çilek üretimi düşünüyoruz. Bölgede termal var o yüzden oraya odaklanmış durumdayız. Yenilenebilir enerji anlamında tavsiyeleriniz nelerdir 5 dekarlık bir alan için enerji tüketimi vs ne kadar olur?

2) İşle ilgili potansiyeli geri dönüm süresi vs ilgilenen arkadaşlar artı ve eksilerini belirtirse çok sevinirim.

3) Tavsiye edebileceğiniz fikir alabileceğimiz bu konuda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip kimler vardır?

4) Çilek için konuşmak gerekirse alıcı bulma potansiyeli nedir işin devamlılığı var mıdır ?

5) Özellikle elektrik tüketimiyle ilgili detaylı bilgiye ihtiyacımız var aklımızdan geçen hem güneş enerjisi hem de jeotermal enerji olarak ikisini de kullanmak. Bu konuda bilgisine güvenen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Şimdilik sormak istediklerim bunlar yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler diliyorum.

idris şenol
21-10-2019, 21:10
Topraksız tarım kursu
https://sem.nisantasi.edu.tr/Egitimler/topraksiz-tarim-egitim-programi-istanbul-1?kaky=MS02LTE=&gclid=EAIaIQobChMIqpuI8IWu5QIVhPdRCh3mkg2kEAAYASAA EgLdv_D_BwE
https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=fuIzEulo8bw

perinaysu
28-11-2019, 10:13
Merhabalar, ben üniversite 3. sınıf öğrencisiyim endüstriyel tasarım okuyorum. Bize verilen proje kapsamında Tarım sektörüne gelecekçi, sürdürülebilir ve inovatif bir ürün tasarlamam istendi. Konu seçme sürecimde tarım türlerini araştırırken en yenilikçi tarım türünün topraksız tarım olduğuna karar verdim ama daha çok yeni ve Türkiye'de bir türlü gelişemeyen bir konu olduğu için bilgi kaynaklarım sınırla ve kesin olmayan verilere bağlı kaldı.
Kendi projemde tasarlayacağım alan aileler için ev içine tasarlanan bir sistem olacak (örn: mutfak) . Bu sürecimde kafama takılan soruları buraya aktarmak istedim yardımcı olursanız sevinirim.

1-Bir evde ailenin pazar ihtiyacını karşılayacak büyüklükte topraksız tarım sistemi kurarken topraksız tarımın hangi türünü tercih ederdiniz ? neden ?

2-Bir evde ailenin pazar ihtiyacını karşılayacak büyüklükte topraksız tarım sistemi kurmak için gerekli enerji miktarı nedir ?

3-Bu sistemin herhangi bir evresinde atık oluşuyor mu ? Oluşuyorsa ne kadar ?

4-Bu sistemin bir ev için gerekli enerji miktarını güneş enerjisinde karşılamak ne kadar karlı olur ?

5-Topraksız tarım organik tarım yönetmeliğinde yapılamaz olarak gözüküyor bunun nedeni nedir ?

6-Sistemin herhangi bir aşamasında katkı maddesi, ilaçlama veya sağlığa zararlı bir girdi kullanılıyor mu ? Besin solüsyonu içerisine konulan maddeler için organik diyebilir miyiz ? Diyemezsek neden ?

Ginseng35
21-12-2019, 17:04
Forma emeği geçen tüm arkadaşlara cok teşekkür ederim. Topraksız tarıma ilgim 5-6 ay önce başladı ama doğru kaynaklar bulamadım bu formla tanışana kadar. Formu iki aydır inceliyorum çok şey öğretti bana , besin eriyigi hesaplamadan tutun nereden başlamam gerektigi hakkında bilgi sahibi oldum diyebilirim. Tabi yinede eksiklerim var ama artık eksiklerim korkmuyorum. Çünkü yanımda form arkadaşlarımın ve değerli hocalarım olduğunu biliyorum. O yüzden bu forma teşekkürü üzerime borç bildim, cok teşekkür ederim.

idris şenol
25-12-2019, 20:33
Forma emeği geçen tüm arkadaşlara cok teşekkür ederim. Topraksız tarıma ilgim 5-6 ay önce başladı ama doğru kaynaklar bulamadım bu formla tanışana kadar. Formu iki aydır inceliyorum çok şey öğretti bana , besin eriyigi hesaplamadan tutun nereden başlamam gerektigi hakkında bilgi sahibi oldum diyebilirim. Tabi yinede eksiklerim var ama artık eksiklerim korkmuyorum. Çünkü yanımda form arkadaşlarımın ve değerli hocalarım olduğunu biliyorum. O yüzden bu forma teşekkürü üzerime borç bildim, cok teşekkür ederim.

izmir in neresindesiniz:confused:

Ginseng35
28-12-2019, 19:49
Ben İzmir/Aliağa'da ikamet ediyorum

Halis Görmüş
29-12-2019, 00:40
Kudret bey topraksiz tarıma başlamaya karar verdik marol ve çilek için hangi besin ve vitamin gübrelerini kullanabiliriz ayrıca bu iş için kimlerden **** nerden profesyonel yardım alabilir şimdiden teşekkür ederim

Kudret Tezel
29-12-2019, 08:12
Halis bey aramıza hoş geldiniz. Sitemizde dışarıdan destek almaya gerek bırakmayacak uygulamalar bilgiler var. Eğer biraz incelerseniz hak vereceksiniz.

KAYNAK74
11-01-2020, 13:13
Kudret bey forumda verdiğiniz bilgilerden faydalanarak Konya da 30 m2 deneme seramda ilk denemeleri borulu sistem ile yaptım ve başarılı da oldum.Şimdi yaklaşık 400 m2 alanda yaklaşık 2000 marul için deneme yapmak ve eğer başarılı olursam daha da büyütmek istiyorum.Sizden ricam bu kapasiteye uygun sera bekçisini sizden karşılamak .

Natural Dreamer
28-01-2020, 14:46
Uzun süredir forumda dolaşıyorum. Sessiz, sakin ve derinden. Hobi amaçlı topraksız çilek ekimi yapmayı kafaya koydum. Fakat ne kadar araştırsam da aklıma takılan sorularım var.

- Aşağıda içeriğini belirttiğim hazır besin için su analizine bakarak yeterli olup olmadığını söyleyebilir misiniz?
- Tasarım da belirttiğim ölçüler iyi mi? Değiştirmem gereken bir ölçü var mı?
- Malzeme listesinde unuttuğum bir malzeme var mı?
- Ekim için güneş ne kadar önemli direk güneş ışınını gün içerisinde 4 saat anca alıyor. Bir sakıncası olur mu?
- Günde 1,5 - 2 dk damlama ile sulamak çilek için yeterli midir? Birde bir kaç yerde her gün besin vermeyin diyordu. Normal su ile besinli su dengesini neye göre ayarlamalıyım.

Alacağım Besinin İçeriği:
- 1/500 oranında kullanılacaktır.
- EC değeri 2.20 mS/cm dir.
- Nitrat : 249
- Fosfor : 57
- Potasyum : 317
- Kalsiyum : 173
- Magnezyum : 31
- Demir : 6,5
- Mangan : 1,97
- Bor : 0.7
- Çinko : 0.25
- Bakır : 0.07
- Molibden : 0.08

Alacağım Malzemeler ve Düşündüğüm Tasarım :
https://i.hizliresim.com/QPDNXr.jpg (https://hizliresim.com/QPDNXr)

Su Analizi:
https://i.hizliresim.com/XbVNWO.png (https://hizliresim.com/XbVNWO)

AydınEfesi
16-02-2020, 15:11
Topraksız tarım denemesi için 35m²'lik bir alana ağaçtan bir sera yapma planım var. Bu işten anlayanlardan yorum rica ediyorum. Aşağıya 2d çizimlerimi bırakıyorum.

https://i111.fastpic.ru/big/2020/0216/ec/9081c34a281329f5328656ff875a2cec.jpg

gencmakers
03-03-2020, 16:30
Merhaba:) Acaba o uzun delikli file saksıları nereden temin ettiniz? Paylaşabilir misiniz?

AydınEfesi
14-03-2020, 14:28
Merhaba:) Acaba o uzun delikli file saksıları nereden temin ettiniz? Paylaşabilir misiniz?

forum uzun zamandır ölü galiba üstad ya :) İn cin top oynuyor :p

Kudret Tezel
15-03-2020, 19:09
Aramıza yeni katılan arkadaşlar özel den mesaj yolluyorlar ancak mesaj kutularını kontrol etmedikleri için cevap ulaşmıyor lütfen mesaj kutularınızı boşaltınız.

hayzem
02-04-2020, 11:45
Merhaba, bu ilk mesajım. Forumu yeni başladığım topraksız tarım ile ilgili kaynak aratırken buldum. Konuyu takip etmek ve selam vermek istedim. :eek:

ksolak
20-04-2020, 12:24
bu siteden öğrendiğim bilgilerle bu sene otomatik dozajlama sistemiyle domates yetiştirmeyi deniyecem. görüntüleri ve gelişmeleri kısa zamanda sizlerle paylaşıcam

Ahmet eymen
20-04-2020, 14:59
Çok yararlı bir site bilgilerini paylaşanlar dan Allah razı olsun

mimsondo
21-04-2020, 22:08
merhaba abiler, tarıma gönül verdim kurcalıyorum , bilenlerden bir destek istiyorum... gr gram cinsinden
A ve B 100 lt lık tank ıcın

salatalık ve çilek için
besin solusyonu formülü bilen varsa paylaşmasını rica edeceğim..

gecen sene basladım bu seruvene potasyum sulfatlar nıtratlar kalsıyumlar toz olarak kıloluk hep temın ettım. gecen sene bır kac pımas ıcerısınde denedım .. olcum aletlerını kesfetmem gecıkınce baya bır sıkıntı cektım .. urunler gecıkmelı buyudu verım cok dusuktu.. pek basarılı oldum denemez.. besın erıyıklerını hazırlamasını ogrendım ve 1 er lıtre olarak hepsı hazır var 50 tl lık bır sırkulasyon platformunu da hazırladım ancak EC ve PH degerlerı nı saglayabılmem ıcın ıyı bır solusyon tarıfıne ıhtıyacım var .. bana yardımcı olun lutfen... bır yerlerden buldum bır kac tarıf 1.2.3.4. evre salatalık solusyon tarıflerı ancak ne kadar uygulasamda Ec degerlerı dıpte duruyor.. aranan 1.7-2.5 degerıne yaklasmıyor bıle.. bıryerde bır yanlıslık var.. lutfen yardımcı olun...

idris şenol
21-04-2020, 23:29
merhaba abiler, tarıma gönül verdim kurcalıyorum , bilenlerden bir destek istiyorum... gr gram cinsinden

salatalık ve çilek için

gecen sene basladım bu seruvene potasyum sulfatlar nıtratlar kalsıyumlar toz olarak kıloluk hep temın ettım. gecen sene bır kac pımas ıcerısınde denedım .. olcum aletlerını kesfetmem gecıkınce baya bır sıkıntı cektım .. urunler gecıkmelı buyudu verım cok dusuktu.. pek basarılı oldum denemez.. besın erıyıklerını hazırlamasını ogrendım ve 1 er lıtre olarak hepsı hazır var 50 tl lık bır sırkulasyon platformunu da hazırladım ancak EC ve PH degerlerı nı saglayabılmem ıcın ıyı bır solusyon tarıfıne ıhtıyacım var .. bana yardımcı olun lutfen... bır yerlerden buldum bır kac tarıf 1.2.3.4. evre salatalık solusyon tarıflerı ancak ne kadar uygulasamda Ec degerlerı dıpte duruyor.. aranan 1.7-2.5 degerıne yaklasmıyor bıle.. bıryerde bır yanlıslık var.. lutfen yardımcı olun...
Form içersinde 10 larca çilek salatalık formülü var iyice okursanız görürsünüz
kendinize ayrı bir form açıp orda paylaşırsanız daha ulaşımı kolay olur bizde sizden istifade ederiz :)

nk_tarim
22-04-2020, 14:29

salatalık ve çilek için

hazırladığınız çözeltinin ec si düşük çıkıyorsa daha az miktarda su ile hazırlayın ec yüksek olur. 10 lt içine kuruyorsanız 8 lt ye kurun ya da tüm gübrelerin miktarını "oran" olarak aynı oranda arttırın... bir bardak suya bir çay kaşığı şeker size az geliyorsa ya şekeri arttırırsınız ya da aynı miktar şeker için suyu azaltırsınız

Minunrakas
01-05-2020, 00:09
Merhabalar cümleten. Öncelikle ben bu işlerde yeniyim. Bi meraktır başladım. 2 sistem kurdum. 1.si katı kültürde cocopeat perlit karışımında çilek yetiştirmek. 2.side durgun suda marul. Sistemler bitmek üzere ama şu besin eriyiği olayı çok karışık. A ve b besini npk gübre combo gübre solucan gübresi birde yapraklardan verilen organik sıvı gübre diyolar bunları açıklarmısınız. Birtek a ve b besinini az çok anladım diğerleri nedir acaba

ug001
02-05-2020, 22:45
1) doğru anladıysam eyer indoor yetişdiricilikte güneşsiz yapılıyor fakat güneşi taklit eden lambalar kulanılıyor yani her halukarda bir ışık kaynağına ihtiyaç var

koray72
04-05-2020, 02:15
Kudret hocam merhaba,

Sizden aldığım eriyikleri hazırladım, EC sini ölçtüğümde 1,8 civarı oldugunu görüyorum ( Su + bitki besini ), bendeki EC metreyede pek güvenemediğim için size sormak istedim, bulunan değer doğru mudur ?

PH ölçer için kalibrasyon çözeltim vardı onu kalibre ettim ancak EC metreyi kalibre edemedim, EC si belli bir çözeltim de yok, nasıl kalibre edilir açıkçası araştırmadım henüz, mutlaka bir yöntemi vardır bakacağım.

Yalnız suyun EC sini ölçtüğümde 0,45 değerini buluyorumki buda bana fazla sapma olmadığını düşündürüyor.

Birde değişik kaynaklarda, EC değerleri için farklı veriler görüyorum ve buda kafamı karıştırdı açıkçası, bitkiler ve meyveler için EC dceğerlerini gösteren doğru bir tabloya nereden ulaşabilirim.

Örneğin Prof Dr. Dilek Anaç'ın T.Tarım ve bitki besleme teknikleri kitabı çizelge 4.8 de, Marul için 2.6 EC değeri veilmişken,

707308

tarım.gen.tr de, Marul için EC değeri ( sizinde forumda daha önce belirttiğiniz gibi ) 0,8-1.2 arası olarak veriliyor.

707309

Bu durumdan dolayı kafam karıştı biraz, yardımcı olabilirseniz memnun olurum, benim şu anki EC değerim yüksek mi , normal mi, düşük mü ?

Bu arada balkonumdaki çalışmalarımı sizinle ve forumlardaki arkadaşlarla paylaşmak istedim, Marul ve diğer yeşillikleri kendi yaptığım kule sisteminde denemek istiyorum ( Bu sanırım Areoponik sistem oluyor ), aşağıda fotoğrafını bulabilirsiniz .

şimdiden teşekkürler.

nk_tarim
06-05-2020, 11:57
Kudret hocam merhaba,

PH ölçer için kalibrasyon çözeltim vardı onu kalibre ettim ancak EC metreyi kalibre edemedim, EC si belli bir çözeltim de yok, nasıl kalibre edilir açıkçası araştırmadım henüz, mutlaka bir yöntemi vardır bakacağım.

Yalnız suyun EC sini ölçtüğümde 0,45 değerini buluyorumki buda bana fazla sapma olmadığını düşündürüyor.

Merhaba.

Saf su temin edebilirseniz;

0,5 g sofra tuzu (NaCl)'ü 1 lt saf suda çözdüğünüzde 1 EC çözelti elde edersiniz. Elinizdeki EC metrenin özelliklerini bilmiyorum. Eğer Kudret beyin tasarımı analog ec metreniz ya da direk mS/cm cinsinden EC değeri gösteren cihaza sahipseniz 1.0 değeri alırsınız. Yok eğer TDS metre yani ppm cinsinden sonuç veren cihaza sahipseniz cihazınızın üretici tercihine göre 500, 640 ya da 700 ppm değerlerinden birini göreceksiniz. Her üretici farklı referans tuz kullanarak kalibrasyon yaptığında durum farklı çıkıyor. Bendeki ppm ölçerler 640 ppm gösterdi, Kudret beyin analog ec metresi 1,0 değerini gösterdi.

Evdeki sofra tuzu tabii ki ideal bir kalibrasyon çözeltisi elde etmek için ideal değil ancak topraksız tarım için yeterlidir...

707469

koray72
06-05-2020, 17:41
Sn. nk tarım merhaba ,

Açıklama için çok teşekkür ederim. Saf su ve birde hassas terazi temin edip, kalibrasyonumu yapabilirim artık.

Bendeki cihaz her ikisinide gösteriyor, TDS&EC metre olarak piyasadaki ucuz olan cihazlardan,

Şimdi bir başka çözeltide ölçtüğümde ;
EC microsiemens/cm 1358 ( 1,36 milisiemens/cm ) , 679 ppm değerlerini gördüm
Bu durumda tabloya göre Dutch master olan sutuna uyuyor. Eğer sizdeki ( Eutech ) ile ölçseydim 850 ppm civarı bir değer bulacaktım ( eğer bendeki cihazın kalibrasyonu doğruysa tabi )

Elinizde Bitkiler için en uygun EC değerlerini gösteren bir tablo mevcutsa gönderebilir misiniz ?

İyi günler dilerim.

nk_tarim
06-05-2020, 19:34
Sn. nk tarım merhaba ,

Açıklama için çok teşekkür ederim. Saf su ve birde hassas terazi temin edip, kalibrasyonumu yapabilirim artık.

Bendeki cihaz her ikisinide gösteriyor, TDS&EC metre olarak piyasadaki ucuz olan cihazlardan,

Şimdi bir başka çözeltide ölçtüğümde ;
EC microsiemens/cm 1358 ( 1,36 milisiemens/cm ) , 679 ppm değerlerini gördüm
Bu durumda tabloya göre Dutch master olan sutuna uyuyor. Eğer sizdeki ( Eutech ) ile ölçseydim 850 ppm civarı bir değer bulacaktım ( eğer bendeki cihazın kalibrasyonu doğruysa tabi )

Elinizde Bitkiler için en uygun EC değerlerini gösteren bir tablo mevcutsa gönderebilir misiniz ?

İyi günler dilerim.

Bugun ben de bir kalibrasyon hazirladim. Bayadir kontrol etmemiştim.

0,5 g tuzu 1 lt de çözdüm. Muhtemelen sizdeki (679/1.358=500) ec metre de bendekinden (500 ppm : 1 EC). 0,925 ec / 462 ppm ölçtü. Kudret beyin analog ec metresi de 0.9 ölçtü. Cihazlarda problem var mi diye düşünmeden once durumu sofra tuzu na verdim. Cunku sofra tuzunda dolgu ya da ilave maddeler var. Bu maddelerden dolayi tam degere ulaşamıyorum. Ancak %7-10 arasi fark benim icin kabul edilebilir.

Farkli bitkiler icin onerilen ec degerlerine bir bakayim... Forumda da var esasinda ama konular eskiyor, karışıyor.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61hmj8QAkXL._AC_SY355_.jpg

koray72
06-05-2020, 22:35
Evet, bendeki ile aynı tip .

707511

Bendeki ingilizce bir kaynakta ppm olarak besin değerleri tablosu buldum.

707513
707514

Buna göre Marul ( Lettuce ) için değer , 560-840 ppm olarak değer verilmiş , bu sizin EC/PPM tablosuna bakılınca ( en son sütün, trancheon 1 EC=700 ppm olan ) 0,8-1,2 arası olarak verilmiş. Daha önceki mesajımda verdiğim tarım gen.tr nin tablosunda da 0.8-1.2 değeri vardı.

Sanırım bu tablolar yeterli olacaktır, yinede teşekkürler Sn nk_tarım.

nk_tarim
07-05-2020, 07:41
Buna göre Marul ( Lettuce ) için değer , 560-840 ppm olarak değer verilmiş , bu sizin EC/PPM tablosuna bakılınca ( en son sütün, trancheon 1 EC=700 ppm olan ) 0,8-1,2 arası olarak verilmiş. Daha önceki mesajımda verdiğim tarım gen.tr nin tablosunda da 0.8-1.2 değeri vardı.

Sanırım bu tablolar yeterli olacaktır, yinede teşekkürler Sn nk_tarım.

Bu kaynakta referans alinan ppm 500 bile olsa 1-1,7 ec arasi sonuç çıkıyor marul icin. Marul ilgilenmedim ozel olarak ama 1 civari ec çalışılıyor hatirladigim... Ec ye hassas bitki

koray72
07-05-2020, 11:29
Sn nk tarım,
Daha önceki Kudret hocam ın yazılarında ve birkaç yerde daha, marul için başlangıçta 0,8 EC ile başlamak gerektiği fide büyüdükçe EC değerlerinin arttırılıp max 1.2 EC olması gerektiği belirtilmiş. Hatta suyun EC si yüksek ise fideler ilk yetiştiğinde sadece su ile başlanıp ardından 0,8 ile devam edilebileceği belirtilmişti diye hatırlıyorum .

Yüksek EC değerleri marul için uygun değil galiba.

Ben fidelerimi topraktan alıp, köklerini yıkayıp kaya yünü içerisine yerleştirmiş ve alışsınlar diye 3-4 gün bitki besinli bir kabın içerisinde tutmuştum, Ama EC değeri 1,8 EC civarıydı, ilk günlerde bir şey yoktu ancak 4 ncü günce köklere baktığımda biraz koyulaşma gördüm.

Dün köklerini ve kaya yünlerini normal suyla yıkadım, daha sonra onları dikey sisteme aldım, çözelti 6.5 ph ve 0,9 EC değerindeydi, dünden beri biraz toparlanmış görünüyorlar, bakalım nasıl devam edecek.

koray72
07-05-2020, 21:45
Merhaba,

Sessiz olsun diye 12V 1,5A 18 W 3mt ye basabilen çap 16mm çıkışlı momentum markalı bir sintine pompası almıştım, ancak bugün arıza yaptı, belkide pompayı yaktım bilmiyorum.

15 dk arayla çalıştırıyordum, sanırım dayanamadı. onu söküp eski gürültülü olan, yine 12V 18W olan pompayı taktım ancak bir an önce yeni sessiz bir pompa almalıyım, yoksa komşularım gürültüden epeyce rahatsız olacak, ve bende kullanamayacağım.

2mt yüksekliğe basabilecek 12V, düşük tüketimli sessiz bir pompa tavsiyesi olan var mıd ?

Bir kova içinde yaklaşık 15 lt suyu 2mt yüksekliğe basabilecek bir pompa gerekiyor. en önemlisi sessiz olmalı ve günde 12 saat ( 15 dk on / 15dk off ) çalışabilecek bir pompa olmalı .

Şimdiden teşekkürler.

Kudret Tezel
07-05-2020, 22:36
Sayın koray72 daha önce sintine pompası kullanan arkadaşlara hatırlatmıştım fırçalı motorlar bu sistemlerde çok uzun süre çalışmazlar. Evet basınç ve debi açısından mükemmeldirler ama ömürleri uzun olmaz. Onun yerine mesela 24 volt fırçasız 3-3,5 metreye basan pompalar var tavsiye ederim.

koray72
07-05-2020, 23:29
Kudret hocam ,

Cevabınız için çok teşekkür ederim,

Elimdeki yedek, fırçasız bir motor var, 12 V ve 2mt yüksekliğe çok rahat basıyor, yalnız çok ses yapıyor. aşağıda resmini görebilirsiniz ;

707604

Yanan sintine pompasını çok sessiz olduğu için seçmiştim, şimdi tekrar sessiz ve sık çalışmaya müsait bir pompa seçmek istiyorum. sizin dediğiniz gibi fırçasız bir motor seçmeye dikkat edeceğim.

Ama sık çalışmaya uygun olması şartı için, Sirkülasyon veya devridaim pompalarına mı, akvaryum pompalarının biraz daha pahalı olan ( örneğin Heilea tipi ) modellerine mi, araba cam yıkama pompalarına mı veya süs havuz pompalarına mı bilmiyorum.

Kudret hocam bir şey daha sorabilirmiyim münkünse ?

2mt den aşağıya serbest düşüşte su sesini azaltmak için, besin çözeltisini bir sünger içerisinden geçiriyorum, çözeltiye olumsuz bir etkisi olur mu, bazı partiküller süngerde takılabilir mi biliyor musnuuz ?

Teşekkürler.

ebher01
08-05-2020, 15:24
Iyi gunler hocalarim kolay gelsin hepinize sizin yazilarinizi ilgiyle takip ediyorum simdiye kadar hep okuyucu kisminda idim 2 gun once deneme amacli sistemimi kurdum fidelerimi diktim ilk gun cok guzeldi lakin 2. Gun solmaya basladi boynunu buktu icim acidi oyle gorunce :( ec degerim1.2 ph 6.5 dikkat etmem gereken baska birsey varmidir neyi gozden kacirdim yardimci olabilirseniz cok sevinirim akan su kulturu 110 luk borulardan olusuyor 24 adet fide dikili vaziyette 25 er cm arayla dikili devirdaim pompasi vede hava pompasi 3 saat arayla 3 saat calismaktadir bilgi paylasabilirseniz cok sevinirim simdiden herkese cok tesekkurler

jacky_038
10-05-2020, 12:56
Kökler suyun içerisindemi,resim eklesen daha ii olur

brk.loyka
10-05-2020, 14:52
merbalar topraksız tarım ortamında çilek yetiştirmeye başladım fakat cevabını bulamadığım bir kaç soru var yardımcı olmanızı temenni ederim. bilmediğim için kullanılan değerler yabancı geliyor, besin eriğini nasıl hazırlamalıyım ve büyüme, çieçklenme, meyve dönemi gübresi nasıl olmalı? Ayrıca, su / gübre hangi aralıklarla ne sıklıkla verilmeli? yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

jacky_038
10-05-2020, 18:40
Besin eriğini yeni başladığınız için yapmanız biraz zor eğer satım almak isterseniz kudret hocaya sorun çilek için besin eriği,zamanla alışırsınız ne kadar verip ne sıklıkla vericeğinize,

hakanim_74
11-05-2020, 00:08
Selamlar arkadaşlar..Topraksız tarım konusunda Saksılara coco-perlit vb. malzemeler koyarak, sulama sistemi zaman ayarlı aparat ve bir depo yardımıyla sistem kurulduğu zaman saksılara sadece sulama için bir ağ kuruluyor galiba değil mi? Tekrar saksı dibindeki suların depo gibi bir şeye girmesine gerek kalmıyor?
1. Sulama sistemi saksılar için
2. Beyin eriyikleri için bir depo
3. Sulama sistemi için bir motor
4. Sulama zaman ayarı için bir zamanlayıcı
Sistem böyle mi kuruluyor acaba?
Şimdidene teşekkürler..

bypoli
11-05-2020, 01:25
Selamlar öncelikle. Sen (ben :) ) 2013 yılında üye ol. Bu sene duy topraksız tarım diye bir şey olduğunu. Banada yazıklar olsun 90m2 terasım var kaç senedir teras rüzgarlı oluyor diye balkona sıkıştırıp durdum sebzeleri. Yaklaşık 2 haftadır bu konu ile ilgili neredeyse tüm içerikleri okudum ve anlamaya çalıştım. internet üzerinden ülkemizdeki ve yurt dışı kaynakları inceledim. Geçtiğimiz hafta içi atağa geçerek Tds Ec metre, ph ölçer, zaman ayarlı priz, kafa motoru, kokopit, perlit, kil bilyesi, delikli fide sakısı, spagetti hortum ve ara elemanlarını sipariş ettim bir çoğu geldi kalanlarda yarın gelir sanırım. Ayrıca akan su kültüründe çilek yetiştirmeyi denemek için 1er metrelik 5 adet 100lük pimaş ve katı sistemde domates ve salatalık yapmak içinde plastik sepetler edindim. Bunlar için bir düzenek kurmam gerekiyordu keresteciden o işi de hallettim hafta sonu renkli vernikle de vernikledim sadece kurulumu kaldı. ( ****** acele ettiğim için çilek yetiştirmek için 70lik yerine 100lük aldım biraz kalın kaldı borular). Yarın veya Salı günü pimaşların deliklerini açıp en geç 15i gibi sistemi hazır hale getirerek fidelerimi sistemle tanıştırmak istiyorum. Besin eriğini henüz almadım. Sitede Kudret Bey ve bir kaç arkadaşın daha eriyik hazırlayarak temini konusunda yardımcı olduklarını okudum. Ayrıca Tardes sitesinde de hazır içerik gördüm.(forumda da gördüğüm için ismini) İnanırmısınız bilmiyorum ama geceleri 3e 4e kadar oturup buradaki kurulmuş sistemleri ve tartışmaları inceledim. Baktıkça inceledikçe içine çekti beni topraksız tarım. Allah sonumuzu hayır etsin :) Bilgi paylaştıkça büyür çoğalır felsefeniz ve herkesin birbirine yardımcı olması yönlendirmesi çok güzel bir davranış. Tüm ustalara, hocalara, öğretmenlere teşekkür ederim. Henüz emekleme safhasında olan bir kişi olarak bende artık aranızdayım. Sistemi hazırladıkla step step resimleyerek tek bir gönderi içinde sizlerle paylaşacağım. Sabrınız için teşekkür ederim.

nk_tarim
11-05-2020, 11:14
Selamlar arkadaşlar..Topraksız tarım konusunda Saksılara coco-perlit vb. malzemeler koyarak, sulama sistemi zaman ayarlı aparat ve bir depo yardımıyla sistem kurulduğu zaman saksılara sadece sulama için bir ağ kuruluyor galiba değil mi? Tekrar saksı dibindeki suların depo gibi bir şeye girmesine gerek kalmıyor?
1. Sulama sistemi saksılar için
2. Beyin eriyikleri için bir depo
3. Sulama sistemi için bir motor
4. Sulama zaman ayarı için bir zamanlayıcı
Sistem böyle mi kuruluyor acaba?
Şimdidene teşekkürler..

Merhaba.

- Sulamadan dönen drenajı tekrar besin deposuna yönlendirebilirsiniz. Kapalı sistem olur. Dezavantajı ise drenajın kimyasal içeriği besinden farklı olduğu için zamanla besin deposunun içeriği değişecektir.
- Sulamadan dönen drenajı kullanmazsınız, her sulamada %20-25 drenaj gelecek şekilde sulama ayarlarsınız. Açık sistem olur. Drenaj suyunu atarsınız ama besleme kontrol altında olur sürekli aynı ve uygun besin ile sulama yapılmış olur. Hobi amaçlı olduğunda ilk yazdığım kapalı sistem de kullanılabilir. Deponun ph ve EC sini kontrol edersiniz sürekli ve haftada bir vs komple değiştirirsiniz.
- Malzemeler genel olarak yazdığınız gibi. Saksıların iyi drenaj çıkarıyor olmasına dikkat edin. içinde su birikmesi olmasın. İyi drenaj var ise istediğiniz kadar sulayın kokopitin, perlitin doygunluk seviyesini geçtiğinde su birikmeyecektir. Drenaj iyi olmadığında zamanla sıvı birikip kök boğulması yaşanır.

Serkankilic
11-05-2020, 13:31
Arkadaşlar merhaba ben öğretmenim 2 3 haftadır topraksız tarımla ilgili arastirmalar yapıyorum gruba üye oldum baştaki sayfaları takip ediyordum tarihler eski olduğu icin kişilerin olmayacağını düşünüyordum sonunu sonradan keşfettim bugün paylaşımda bulunan arkadaşları görünce çok sevindim . Arkadaşlar topraksız tarımla ilgili ne yapmam lazım nasil bir yol izlemem lazım bana bu noktada yardımcı olursanız çok sevinirim numaram 05308793989. Mail adresim serkankilic44@gmail.com . Dediğim gibi bir-çok video izledim ama halen kafamda soru işaretleri oluyor. Benim gibj ilk başlayanlar varsa tecrübesini paylaşırsa cok sevinirim

Serkankilic
11-05-2020, 13:39
Malatyada bu isi yapan birisi varmj **** burda bildiğiniz yardim ci olacak biri

hakanim_74
11-05-2020, 21:16
teşekkürler hemen dönmüşsünüz saksı değilde poşet gibi bir malzeme var malumunuz onu kullansam olur mu? Tekrar drenajın depoya dönmesi korkutuyor beni sistemi kendim kuracağım için cesaret edemiyorum..Pimaş yerine saksı veya poşet gibi şeyden kullanmak istiyorum..Bir görsel veya video atma şansınız var mı? Umarım yormuyorumdur teşekkürler..

nk_tarim
13-05-2020, 11:58
teşekkürler hemen dönmüşsünüz saksı değilde poşet gibi bir malzeme var malumunuz onu kullansam olur mu? Tekrar drenajın depoya dönmesi korkutuyor beni sistemi kendim kuracağım için cesaret edemiyorum..Pimaş yerine saksı veya poşet gibi şeyden kullanmak istiyorum..Bir görsel veya video atma şansınız var mı? Umarım yormuyorumdur teşekkürler..

Kolay gelsin...

Katı ortamda yani perlit, kokopit, vermikulit, kum vb çalışıyorsanız ister saksı, ister poşet istediğinizi kullanın. Amaç bitki büyüdükçe gövdenin rahat tutunmasını sağlayacak kök yapısı gelişimi için yeterli hacmi sağlayın. Her bitki için değişir. Forumda Kudret beyin balkon paylaşımlarında ve diğer üyelerin paylaşımlarında fikir edinebilirsiniz hacimlerle ilgili. Manavlaın kullandığı plastik ufak sebze kasası alır kargocuların kullandığına benzer içi siyah dışı beyaz ışık geçirmeyecek poşet koyar o şekilde beslersiniz. sizin tercihiniz.

Esas olan drenajın düzgün olması. Drenaj delikleri sayısında mütevazi olmaya gerek yok. Kağıt delma zımbası gibi delik ebatlarında fazlaca drenaj olsun...

osman95
13-05-2020, 16:07
Merhabalar herkese,

İsmim Osman mühendisim ancak birkaç arkadaşım ile birlikte topraksız tarım işine el atmış bulunduk. Şuan için sadece bir deneme sistemi kurduk. Çilek üretimi üzerine yöneliyoruz. Küçük bir 20 fidelik sistem kurduk. Toprak veya kokopit yok. A ve B besinlerimizi ppm ölçer Ph ölçer nem sıcaklık ölçer hepsini aldık. Geçen hafta fidelerimizi yerleştirdik. Bahçede güneş alan güzel bir nokta bulduk devir daim olmayan bir hazneye gerekli miktarda besin ve suyu karıştırdık sonrasında fidelerimizi kökleri uygun olacak şekilde yerleştirdik. Ancak 1 hafta içinde Ankara'da sıcaklık çok hızlı arttı, şuanda 28 derece ve haftaya 34 dereceleri gösteriyor. Çilek fideleri için pek de uygun bir ortam olduğunu zannetmiyorum ancak fidelerimizi geç olmadan kurtarmak istiyoruz. Bu konuda ne yapabiliriz, sizlerin engin bilgilerine danışmak istedim. Bana konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla

Bulent P
15-05-2020, 09:33
ebher01 İlk başta 15 dakika su dolaşımı ve 15 dk. durma diye biliyorum. 3 saat besin gitmemesi, fideler için iyi olmayacaktır diye düşünüyorum.

brk.loyka
16-05-2020, 20:48
Selamlar abilerim hayırlı ramazanlar. Amatör şekilde damlama sulama sistemi yaptım falat su her yere gitmiyor. 200lt lik varil depom var yaklaşık 1,2 metre yükseklikte. Acaba neyi yanlış yapıyorum? Bunun mantığı nedir? Biraz daha mı yükseltmeliyim yoksa akvaryum motoru yeterli olur mu? Saygılar.

nk_tarim
17-05-2020, 08:48
Selamlar abilerim hayırlı ramazanlar. Amatör şekilde damlama sulama sistemi yaptım falat su her yere gitmiyor. 200lt lik varil depom var yaklaşık 1,2 metre yükseklikte. Acaba neyi yanlış yapıyorum? Bunun mantığı nedir? Biraz daha mı yükseltmeliyim yoksa akvaryum motoru yeterli olur mu? Saygılar.

Kurduğunuz sistemin, pompanın vs biraz foto ya da bilgi eklerseniz daha iyi olur. akansu mu, perlit mi, kokopit mi, kaç mt, pompa nasıl

hakanim_74
18-05-2020, 02:11
Teşekkürler 🌹

cihanyildiz
18-05-2020, 14:46
Filenin içindeki ürünler nedir? İnce çam dalı gibi olanlar?

#2761 de belirttiğim gibi hindistan cevizi lifi, kuşlar için yuva kılı diye satılıyor.

cihanyildiz
18-05-2020, 14:50

İnternetten topraksız tarım saksıları veya delikli saksı yazarak aratabilirsiniz.

koray72
22-05-2020, 15:29
Bugun ben de bir kalibrasyon hazirladim. Bayadir kontrol etmemiştim.

0,5 g tuzu 1 lt de çözdüm. Muhtemelen sizdeki (679/1.358=500) ec metre de bendekinden (500 ppm : 1 EC). 0,925 ec / 462 ppm ölçtü. Kudret beyin analog ec metresi de 0.9 ölçtü. Cihazlarda problem var mi diye düşünmeden once durumu sofra tuzu na verdim. Cunku sofra tuzunda dolgu ya da ilave maddeler var. Bu maddelerden dolayi tam degere ulaşamıyorum. Ancak %7-10 arasi fark benim icin kabul edilebilir.

Farkli bitkiler icin onerilen ec degerlerine bir bakayim... Forumda da var esasinda ama konular eskiyor, karışıyor.

Sevgili nk_tarim,

Dediğiniz gibi 0,5 gr sofra tuzunu 1 litre saf suyun içerisinde çözdüm. Bendeki EC metre ile ölçtüğümde 1,165 çıkıyor. yani %16 yüksek ölçüyor gibi görünüyor,

Ancak dediğiniz gibi sofra tuzu içerisindeki diğer maddeleri de düşünmek lazım bende bundan sonra ölçtüğüm değeri % 10 yüksek olarak kabul edeceğim , ( 1 ölçüyorsam 0,9 olarak kabul edeceğim )

Uygulamaya gelince sonuç gayet güzel, pompa sorunumda çözüldü ve marullar gayet sağlıklı. ( 0,8 - 1,2 EC değeri ile çalışıldı )

Yardımınız için tekrar teşekkür ederim .

koray72
22-05-2020, 15:40
Sayın koray72 daha önce sintine pompası kullanan arkadaşlara hatırlatmıştım fırçalı motorlar bu sistemlerde çok uzun süre çalışmazlar. Evet basınç ve debi açısından mükemmeldirler ama ömürleri uzun olmaz. Onun yerine mesela 24 volt fırçasız 3-3,5 metreye basan pompalar var tavsiye ederim.

Sevgili Kudret Hocam,

Pompa sorununu çözdüm gibi görünüyor, Marul için sizden aldığım besin eriyiklerini kullanıyor ve her gün PH ve EC değerlerini kontrol ediyorum .

Marullarımın son halini sizinle paylaşmak istedim, aşağıda fotoğrafını bulabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim.

708980

nk_tarim
22-05-2020, 17:32
Sevgili Kudret Hocam,

Pompa sorununu çözdüm gibi görünüyor, Marul için sizden aldığım besin eriyiklerini kullanıyor ve her gün PH ve EC değerlerini kontrol ediyorum .

Marullarımın son halini sizinle paylaşmak istedim, aşağıda fotoğrafını bulabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim.

708980

kolay gelsin.

direk güneş ışığını yoğun alıyorsa marulun yorabilir. fotodan yorumluyorum.

Kudret Tezel
22-05-2020, 20:22
Sevgili koray72 Belli ki sistemde bazı aksaklıklar var. EC ve ph ayarlamak için nasıl bir yol izliyorsunuz durumu düzeltmek adına ilave kullandığınız besin katkıları var mı nelerdir Ph ı nasıl ayarlıyorsunuz biraz bilgi verebilir misiniz.

koray72
23-05-2020, 00:04
kolay gelsin.

direk güneş ışığını yoğun alıyorsa marulun yorabilir. fotodan yorumluyorum.

Bati tarafinda balkonda duruyor. gunesi öğleden sonra 15:00 gibi görmeye basliyor, 19:00 a kadar devam ediyor,gun isigi fazla almadigi için, ozellikle kenara aldim.

Yinede sıkıntı olur mu dersiniz?

koray72
23-05-2020, 00:29
Sevgili koray72 Belli ki sistemde bazı aksaklıklar var. EC ve ph ayarlamak için nasıl bir yol izliyorsunuz durumu düzeltmek adına ilave kullandığınız besin katkıları var mı nelerdir Ph ı nasıl ayarlıyorsunuz biraz bilgi verebilir misiniz.

Merhaba Kudret hocam,
Ph'ı 6,5 seviyesine ayarliyorum, bunun icin 1, 5 yil once evseradan aldigim ph dusurucu, içeriğini bilmediğim asidik bir sivi kullaniyorum.

Ec degeri icin de, 10 günde bir suyu komple boşaltıp, yeni bir besin eriyigi hazirliyorum, su an 1.2 EC degerinde tutuyorum,

8 mayista basladim, 18 mayista degistirdim, su sn 22 mayis, 14 gun oldu, her gun biraz daha marullar gelisiyor gibi, yapraklar cok diri ve rengide fena degil gibi, ust 2 sirada da yeşillikler var .

Gördüğünüz sorun nedir hocam?

Bu arada badka bir foto daha goneriyorum asagida burada daha net..

Saygılar.
709002

Enginhoca
25-05-2020, 15:50
Herkese merhaba,oncelikle hayırlı bayramlar Engin ben birkaç sorum olacak sizlere mümkünse cevaplarsanız çok sevinirim.
Balkonda topraksız tarım ile ilgileniyorum tohumdan çimlendirme yaparak kurduğum sisteme ekleme yapmak istiyorum fakat karşılaştığım birkaç sorun var;
Şöyle sıralayım:
3 deney gurubu olusturdum kendimce
1.gurup cimlendirdigim domates salatalık biberleri ufak saksılarda biraz büyütmeye çalışıyorum bir süre sonra yaklaşık 10cm olduklarında cansizlasma ve ölümleri oluyor 1.sorun bu
2.gurup kaya yününde cimlendirklerimi hazirladigim besin eriyiginde tutuyorum bunlardaki sorun ise yine aynı solma ve ölüm
3.gurup ise kaya yünü ile cimlenenleri biraz torf ile karıştırarak dışarda satılan besin takviyesi ile suluyorum kısmen diğerlerine göre gelişimleri güzel fakat diğerlerinden daha uzun süre sonunda cansizlasip öluyor.
Hepsinde ortak bir sorun var fakat ne olduğunu anlayamadım yardımcı olursanız çok sevinirim.

https://imgyukle.com/i/yaXL1I
https://imgyukle.com/i/yacVQb
https://imgyukle.com/i/yacg5M
https://imgyukle.com/i/yaX3k6
https://imgyukle.com/i/yacIbq
https://imgyukle.com/i/yagk26
https://imgyukle.com/i/yagRTy
https://imgyukle.com/i/yagVmM

nk_tarim
25-05-2020, 18:07
Herkese merhaba,oncelikle hayırlı bayramlar Engin ben birkaç sorum olacak sizlere mümkünse cevaplarsanız çok sevinirim.
Balkonda topraksız tarım ile ilgileniyorum tohumdan çimlendirme yaparak kurduğum sisteme ekleme yapmak istiyorum fakat karşılaştığım birkaç sorun var;
Şöyle sıralayım:
3 deney gurubu olusturdum kendimce
1.gurup cimlendirdigim domates salatalık biberleri ufak saksılarda biraz büyütmeye çalışıyorum bir süre sonra yaklaşık 10cm olduklarında cansizlasma ve ölümleri oluyor 1.sorun bu
2.gurup kaya yününde cimlendirklerimi hazirladigim besin eriyiginde tutuyorum bunlardaki sorun ise yine aynı solma ve ölüm
3.gurup ise kaya yünü ile cimlenenleri biraz torf ile karıştırarak dışarda satılan besin takviyesi ile suluyorum kısmen diğerlerine göre gelişimleri güzel fakat diğerlerinden daha uzun süre sonunda cansizlasip öluyor.
Hepsinde ortak bir sorun var fakat ne olduğunu anlayamadım yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba.

Tohum çimlendikten sonra ikinci yapraklara kadar (ilk yapraklar kotiledon yaprakları) besin takviyesine ihtiyaç duymaz. Sıcaklık, nem, su ihtiyacı duyar. İkinci yapraklar ile birlikle besleme yapmaya başlamak gerekir. Besleme de kademeli olarak düşük gübre içeriğiyle başlar ve yükseltilir geliştikçe.

Fazla sulama var ise kökler çürür

Fazla gübreleme var ise, kök bölgesinde tuzluluk var ise bitki su alamaz ve solar

Kullandığınız ortamlarda yani kaya yünü ve torf besin içermez. (Torf bir miktar belki ama gözardı edilebilir) Bitkiniz ikinci yapraklarını çıkardıktan sonra gübreleme yapmanız gerekir.

Ne şekilde besleme yaptınız?

Enginhoca
25-05-2020, 19:26
Merhaba.

Tohum çimlendikten sonra ikinci yapraklara kadar (ilk yapraklar kotiledon yaprakları) besin takviyesine ihtiyaç duymaz. Sıcaklık, nem, su ihtiyacı duyar. İkinci yapraklar ile birlikle besleme yapmaya başlamak gerekir. Besleme de kademeli olarak düşük gübre içeriğiyle başlar ve yükseltilir geliştikçe.

Fazla sulama var ise kökler çürür

Fazla gübreleme var ise, kök bölgesinde tuzluluk var ise bitki su alamaz ve solar

Kullandığınız ortamlarda yani kaya yünü ve torf besin içermez. (Torf bir miktar belki ama gözardı edilebilir) Bitkiniz ikinci yapraklarını çıkardıktan sonra gübreleme yapmanız gerekir.

Ne şekilde besleme yaptınız?

merhaba beslemeyi 3 farklı yolla yaptım şuan için önce fıs fıs yardımıyla sonra yazımda belirtiğim gibi besin eriyiği ile yaptım
günde iki **** 3 defa fısfıs yardımıyla genelde

nk_tarim
25-05-2020, 22:20
merhaba beslemeyi 3 farklı yolla yaptım şuan için önce fıs fıs yardımıyla sonra yazımda belirtiğim gibi besin eriyiği ile yaptım
günde iki **** 3 defa fısfıs yardımıyla genelde

Besin EC ve pH değeri ne?

bypoli
27-05-2020, 13:35
Selamlar öncelikle. Sen (ben :) ) 2013 yılında üye ol. Bu sene duy topraksız tarım diye bir şey olduğunu. Banada yazıklar olsun 90m2 terasım var kaç senedir teras rüzgarlı oluyor diye balkona sıkıştırıp durdum sebzeleri. Yaklaşık 2 haftadır bu konu ile ilgili neredeyse tüm içerikleri okudum ve anlamaya çalıştım. internet üzerinden ülkemizdeki ve yurt dışı kaynakları inceledim. Geçtiğimiz hafta içi atağa geçerek Tds Ec metre, ph ölçer, zaman ayarlı priz, kafa motoru, kokopit, perlit, kil bilyesi, delikli fide sakısı, spagetti hortum ve ara elemanlarını sipariş ettim bir çoğu geldi kalanlarda yarın gelir sanırım. Ayrıca akan su kültüründe çilek yetiştirmeyi denemek için 1er metrelik 5 adet 100lük pimaş ve katı sistemde domates ve salatalık yapmak içinde plastik sepetler edindim. Bunlar için bir düzenek kurmam gerekiyordu keresteciden o işi de hallettim hafta sonu renkli vernikle de vernikledim sadece kurulumu kaldı. ( ****** acele ettiğim için çilek yetiştirmek için 70lik yerine 100lük aldım biraz kalın kaldı borular). Yarın veya Salı günü pimaşların deliklerini açıp en geç 15i gibi sistemi hazır hale getirerek fidelerimi sistemle tanıştırmak istiyorum. Besin eriğini henüz almadım. Sitede Kudret Bey ve bir kaç arkadaşın daha eriyik hazırlayarak temini konusunda yardımcı olduklarını okudum. Ayrıca Tardes sitesinde de hazır içerik gördüm.(forumda da gördüğüm için ismini) İnanırmısınız bilmiyorum ama geceleri 3e 4e kadar oturup buradaki kurulmuş sistemleri ve tartışmaları inceledim. Baktıkça inceledikçe içine çekti beni topraksız tarım. Allah sonumuzu hayır etsin :) Bilgi paylaştıkça büyür çoğalır felsefeniz ve herkesin birbirine yardımcı olması yönlendirmesi çok güzel bir davranış. Tüm ustalara, hocalara, öğretmenlere teşekkür ederim. Henüz emekleme safhasında olan bir kişi olarak bende artık aranızdayım. Sistemi hazırladıkla step step resimleyerek tek bir gönderi içinde sizlerle paylaşacağım. Sabrınız için teşekkür ederim.

Tekrardan selamlar,

Malum sokağa çıkma yasakları ve araya giren bayram tatili nedeniyle malzemelerim yeni geldi ve bişeyler yapmaya başladım. Resimlerini ekliyorum. Bu sene deneyim ve tecrübe olacak bana şimdiden pimaş üzerindeki delik aralıklarının sık olduğunu anladım :D

Asıl sormam gereken bir soru var çözüm aradığım bir problem. Bİnamız 2.5 katlı ve üst kattaki herkes dubleks teraslı. Bina girişinden veya otopark içinden sokak kedileri havalandırmaya çıkarak çatıya çıkıyorlar ve kimin terasında sebze meyve yetişiyorsa özellikle geceleri gelip tuvalet niyetine kullanıyorlar. Yanlış anlaşılmasın kedilerle bir problemim yok kendi evimdede 2 tanesine bakıyoruz ama onlar balkon veya terasa çıkmazlar. Geçen hafta mint nanelerim ve maydanozlarımda bu işten payını aldı. Maydonozlar yeni filizlenmişti maalesef hepsi eşelenerek ölmüşler. 2. resimde görüldüğü üzere pimaş harici Kudret Bey den esinlenerek birde katı sistem denemek istedim ayrı tankını filan hepsini ayarladım. Drenajını ayarladım ve alt kısımlarına çakıl ve lav taşı serdim fakat cocopit ve perlit karışımını korkudan koyamadığım için fidelerimi henüz ekemedim. Kedilerden korumak için fideleri ektikten sonra üzerlerine strafor yerleştirsem (fide yerlerini açarak) altındaki malzemeye teknenin üzeri kapanacağı için zamanla sıcaklık ve su zarar verir mi? 3*3 aralıklık örgü plastik kaplama tellerden mi koymam gerekir. Başka bir fikriniz veya tecrübeniz varsa paylaşırsanız sevinirim.

Bu sene deneme ve beceri kazanımı sonrası Terasım toplam 90m2 ve 40m2 sini topraksız tarım için değerlendireceğim.

Mümkün olduğu kadar paylaşımlarınızdan ve verdiğiniz bilgiler ışığında çalışmalarıma yön veriyorum bu sebeple az soru sorarak ve verim elde ederek yaşadıklarımı paylaşacağım.

Mert ylmz
30-05-2020, 19:27
Merhabalar ben 24 yasinda topraksiz tarıma ilgi duyan biriyim. Topraksiz tarim ile cevabini pek bulamadiğım sorularin cevabini bulmak için yardımlarinizi bekliyorum :) öncelikle kendimize ait 12.000 m² bir tarlamiz var buraya tünel seralar kurarak topraksiz tarim yapmak istiyorum geniş uzun donanimli yapilar yamak icin maddi imkanim yok. Dar uzun seralar kurmayi dusunuyorum 2 m yukseklik 4 metre en 15 metre uzunlukta havuz sistemli tünel sera dusunuyorum su sıkintim yok sorum şu alçak ve dar bir sera olacağı için icerideki basık havadan ve icerideki hava sicakligi nemden korkuyorum marul yetistirmek istiyorum marulun bu yukseklige uygun olacagi soyleniyor ancak derdim ürun olsun da nasil olursa olsun degil saglikli guzel bir marul elde etmek icin ic mekan hacmi ne olmali diger konuları bir sekilde ogrenebiliyorum ancak bunu bulamadim cevaplarsaniz sevinirim bende projemi gerekli iç hacme uygun tasarlamaya devam edeyim

nk_tarim
31-05-2020, 08:10
Merhabalar ben 24 yasinda topraksiz tarıma ilgi duyan biriyim. Topraksiz tarim ile cevabini pek bulamadiğım sorularin cevabini bulmak için yardımlarinizi bekliyorum :) öncelikle kendimize ait 12.000 m² bir tarlamiz var buraya tünel seralar kurarak topraksiz tarim yapmak istiyorum geniş uzun donanimli yapilar yamak icin maddi imkanim yok. Dar uzun seralar kurmayi dusunuyorum 2 m yukseklik 4 metre en 15 metre uzunlukta havuz sistemli tünel sera dusunuyorum su sıkintim yok sorum şu alçak ve dar bir sera olacağı için icerideki basık havadan ve icerideki hava sicakligi nemden korkuyorum marul yetistirmek istiyorum marulun bu yukseklige uygun olacagi soyleniyor ancak derdim ürun olsun da nasil olursa olsun degil saglikli guzel bir marul elde etmek icin ic mekan hacmi ne olmali diger konuları bir sekilde ogrenebiliyorum ancak bunu bulamadim cevaplarsaniz sevinirim bende projemi gerekli iç hacme uygun tasarlamaya devam edeyim

Merhaba. 2 mt yükseklik kapali alan için düşük bir hacim saglayacaktir, dogru. Küçük hacimde nem kontrolü ciddi dezavantaj.

Marul yerine çilek düşünülebilir. Sera yapisindan ziyade kanallarin uzeri ortulecek sekilde daha düşük maliyet olabilir.

https://images.app.goo.gl/LRtC9SmBzFTSsVuL6

Her durumda küçük alanda deneme/öğrenme yapmaniz onemli

mburcuca
02-06-2020, 15:11
Merhaba, Ben aranıza yeni katıldım. İndoor Farming dedikleri şekilde, 40lık konteyner da dikey topraksız tarım yapmaya başladım, Munis Tarım olarak. Fakat bitkiler hakkında bilgim neredeyse 0. Tamamen bir girişimci olarak başladım bu işe. Geleceğinin olduğuna inandığım bir iş olduğu için. Bazı araştırmalar yaparken bu foruma denk geldim ve sizlerden de bir şeyler öğrenebileceğime inanıyorum.

cihanyildiz
03-06-2020, 12:22
Merhaba, Ben aranıza yeni katıldım. İndoor Farming dedikleri şekilde, 40lık konteyner da dikey topraksız tarım yapmaya başladım, Munis Tarım olarak. Fakat bitkiler hakkında bilgim neredeyse 0. Tamamen bir girişimci olarak başladım bu işe. Geleceğinin olduğuna inandığım bir iş olduğu için. Bazı araştırmalar yaparken bu foruma denk geldim ve sizlerden de bir şeyler öğrenebileceğime inanıyorum.

Benim de gelecek gördüğüm bir sektör, birkaç senedir ufak çapta yaparak hatalarımı keşfetmeye çalışıyorum. 2 senedir doğru düzgün ürün alamadım ama bana maliyeti çok düşük oldu. Tecrübelirinizi daha ufak çaplarda maliyetlere sebebiyet verecek şekilde kazanırsanız kayıplar daha düşük olur.

bypoli
03-06-2020, 14:53
Tekrardan selamlar herkese,

Daha öncede anlattığım gibi 2 ortamda deneme yapıyorum. Akan su ve Katı kültür. Katı kültür için aklıma takılan bir konu var. Bursa da 3 gündür yağmur yağıyor ve teknelerin üzerleri açık olduğu için yağmur suyunu alabildiğine aldı ve drene etti. Fakat perlit ve kokpit karışımı bir ortam olduğundan suya yeterince doymuş durumda. 2 gündür besin vermemeyi tercih ettim ziyan olacak düşüncesiyle sadece yağmur suyu ile beslendi ve karışım suya doydu. Böyle bir durumda muhakkak sizlerde kalmışsınızdır. doğru olan besini kesmek mi? yoksa yağmura rağmen periyotlarını kesmeden vermek mi?

Teşekkür ederim.

nk_tarim
04-06-2020, 08:31
Tekrardan selamlar herkese,

Daha öncede anlattığım gibi 2 ortamda deneme yapıyorum. Akan su ve Katı kültür. Katı kültür için aklıma takılan bir konu var. Bursa da 3 gündür yağmur yağıyor ve teknelerin üzerleri açık olduğu için yağmur suyunu alabildiğine aldı ve drene etti. Fakat perlit ve kokpit karışımı bir ortam olduğundan suya yeterince doymuş durumda. 2 gündür besin vermemeyi tercih ettim ziyan olacak düşüncesiyle sadece yağmur suyu ile beslendi ve karışım suya doydu. Böyle bir durumda muhakkak sizlerde kalmışsınızdır. doğru olan besini kesmek mi? yoksa yağmura rağmen periyotlarını kesmeden vermek mi?

Teşekkür ederim.

Merhaba.

Drenaj ec değerini kontrol edin. Çok fazla düşükse besin beslemesi yapıp normal değerlere yükseltin

bypoli
04-06-2020, 09:42
Merhaba.

Drenaj ec değerini kontrol edin. Çok fazla düşükse besin beslemesi yapıp normal değerlere yükseltin

Teşekkür ederim yönlendirdiğiniz için.

mburcuca
04-06-2020, 10:19
Benim de gelecek gördüğüm bir sektör, birkaç senedir ufak çapta yaparak hatalarımı keşfetmeye çalışıyorum. 2 senedir doğru düzgün ürün alamadım ama bana maliyeti çok düşük oldu. Tecrübelirinizi daha ufak çaplarda maliyetlere sebebiyet verecek şekilde kazanırsanız kayıplar daha düşük olur.

Aslında benim sistemim baya maliyetli. 40 lık konteyner, paslanmaz çelik tesiler, raf sistemi, yapay zeka, özel büyütme ledleri, iklimlendirme, nem cihazı, ısıtma fanları, havalandırma fanları, toplama tankları derken tam olarak ticari olarak kurulmuş bir sistem. hepsi de yapay zekaya bağlı. Ama sistemi ele alacak bilgiye ve bitkilerde karşılaştığım tepkileri yorumlayabilecek deneyime sahip değilim açıkçası. Mesela Forumda bir kaç konu başlığında denk geldim ve araştırmalarım devam ediyor ama EC değerleri bende bir muamma. Çünkü sistemi çeşitlendirmek istiyorum ama tek EC değerine sahip olduğum için Benzer özelliklerdeki bitkiler kullanabilirim ancak. :)

nk_tarim
04-06-2020, 15:14
Aslında benim sistemim baya maliyetli. 40 lık konteyner, paslanmaz çelik tesiler, raf sistemi, yapay zeka, özel büyütme ledleri, iklimlendirme, nem cihazı, ısıtma fanları, havalandırma fanları, toplama tankları derken tam olarak ticari olarak kurulmuş bir sistem. hepsi de yapay zekaya bağlı. Ama sistemi ele alacak bilgiye ve bitkilerde karşılaştığım tepkileri yorumlayabilecek deneyime sahip değilim açıkçası. Mesela Forumda bir kaç konu başlığında denk geldim ve araştırmalarım devam ediyor ama EC değerleri bende bir muamma. Çünkü sistemi çeşitlendirmek istiyorum ama tek EC değerine sahip olduğum için Benzer özelliklerdeki bitkiler kullanabilirim ancak. :)

Merhaba.

Genel olarak fazla bitki çeşidi çalışmak her bitkinin yapısına göre farklı altyapı ve tecrübe gerektirir. Kaldı ki topraksız sistemler kat be kat fazla altyapı gerektirir. Bu yüzden üzerine ayrıca indoor farming tekniklerini konteynerlarda farklı besleme istekleri olan bitkilerle çalışmak ayrıntılı bir mühendisliktir.

Bu yüzden indoor farming sistemlerde bazilik, maydonoz,dereotu vs gövdesi tüketilen ve iklim ve besin istekleri yaklaşık aynı olan ürünler çalışılır.

Tabii ki bu üretim yöntemlerinin ticari olarak sürdürülebilir olması için üretilen ürünlerin satış fiyatlarının da yükse olması gerekir. Ya londra gibi bir şehirde taze ürün talep edecek restoranlara, ya değeri yüksek olan bitkiler çalışmak gerekir ki konteyner sistemlerin ışıklandırma ve iklimlendirme maliyetleriyle Türkiye'de iç piyasaya mal verip de getirisi kabul edilebilir olacak ürün ne olur düşünmek gerekir.

mburcuca
05-06-2020, 11:10
Merhaba.

Genel olarak fazla bitki çeşidi çalışmak her bitkinin yapısına göre farklı altyapı ve tecrübe gerektirir. Kaldı ki topraksız sistemler kat be kat fazla altyapı gerektirir. Bu yüzden üzerine ayrıca indoor farming tekniklerini konteynerlarda farklı besleme istekleri olan bitkilerle çalışmak ayrıntılı bir mühendisliktir.

Bu yüzden indoor farming sistemlerde bazilik, maydonoz,dereotu vs gövdesi tüketilen ve iklim ve besin istekleri yaklaşık aynı olan ürünler çalışılır.

Tabii ki bu üretim yöntemlerinin ticari olarak sürdürülebilir olması için üretilen ürünlerin satış fiyatlarının da yükse olması gerekir. Ya londra gibi bir şehirde taze ürün talep edecek restoranlara, ya değeri yüksek olan bitkiler çalışmak gerekir ki konteyner sistemlerin ışıklandırma ve iklimlendirme maliyetleriyle Türkiye'de iç piyasaya mal verip de getirisi kabul edilebilir olacak ürün ne olur düşünmek gerekir.

Evet Türkiye'de maliyetler azımsanacak oranda değil. Ama Türkiye'de indoor farming şuan hiçbirşey ifade etmiyor aynı zamanda, vertical farming dendiğinde akla gelen genelde borularda yapılan üretim oluyor. Benimki gibi tam otomasyon olan sistemler daha yeni.

Üretilen ürün fiyatları aslında şuan Türkiye'de organik adı altında satılan ürünlerden çok farklı değil. Tek dezavantajı insanlar dikey ve topraksız deyince duraksıyorlar. Ama fiyat olarak kimselere çok garip gelmiyor.
Pandemi dolayısı ile restoran ve market zincirleri ile çalışılamayınca son kullanıcı ile direk sıcak satışta bulunmak zorunda kaldım. Bu süreçde gelen bazı bitkileri sisteme eklemek istiyorum aslında, gerçi doğal tohum ya da fide bulmak çok zor.
Ben şuan Fesleğen ve Nane yetiştiriyorum, aynı zamanda Fesleğen'den de Pesto sos üretimi yapıyorum. Fakat biberiye, kekik eklemek istiyorum. Kendim için de domates, özel tür biberlerden deneme yapmak istiyorum boş tepsilerde ama dediğim gibi güvenilir bir kaynak bulmak çok önemli benim için. Çünkü her tepsiye farklı EC değeri veremiyorum şuan, tek EC değeri ile bu aralıkta olan bitkileri denemeliyim.

brk.loyka
05-06-2020, 17:26
Merhabalar herkese, muhtemelen çok sorulmuştur ama forum çok büyük olduğu için okurken kafam karıştı. Çilek yetiştiriyorum, bu sıcaklıklarda çilekleri sulama sıklığı nasıl olmalıdır bu neye göre ve nasıl hesaplanır bunun formülü nedir, sabah mı öğlen mi akşam mı sulayayım? aynı soru gübreleme sistemi için de geçerlidir neye dayanarak vermeliyim gübrelerini bunu nasıl analiz edebilirim? Teşekkürler

nk_tarim
05-06-2020, 18:02
Merhabalar herkese, muhtemelen çok sorulmuştur ama forum çok büyük olduğu için okurken kafam karıştı. Çilek yetiştiriyorum, bu sıcaklıklarda çilekleri sulama sıklığı nasıl olmalıdır bu neye göre ve nasıl hesaplanır bunun formülü nedir, sabah mı öğlen mi akşam mı sulayayım? aynı soru gübreleme sistemi için de geçerlidir neye dayanarak vermeliyim gübrelerini bunu nasıl analiz edebilirim? Teşekkürler

Biraz daha bilgi paylaşırsanız daha sağlıklı yorum yapilabilir. Toprakta mi topraksiz mi? Topraksiz ise hangi yetistirme ortami? Mumkunse foto vs

brk.loyka
06-06-2020, 21:53
Aslında topraksız diye başladık amatörlük işte sermaye yetmeyince ormandan toprak ile doldurdum pvc borularda yetiştiriyorum raflı sistem yaptım iki katlı teknik aksaklıklar derken ancak gübre vermeye başladım bugün baktım boyunlarını bükmüşler acaba susuz olmalarından mı ki? ayrıca yukarıdaki sorum hala geçerlidir. Saygılar.

bypoli
14-06-2020, 12:40
Selamlar, akan su kültüründe ki salatalıklarda dünden beri bir problem mevcut. Yaprakları kendini bırakıyor salıyor. Gece 10 gibi de tekrar toparlıyor gibi oluyor. Az önce tekrar terasa çıktım ve gene aynı manzara ile karşılaştım. Dün gece tankın suyunu komple yenileyerek besinlerini ekledim. Bursada 2 gündür hava çok basık bi yapıyor bir açıyor çok nemli bir hava arada da rüzgarlı. Havanın etkisi olurmu bu duruma. Yoksa yanlış yaptığım bişeyler mi var. EC 2.2, PH 5,3.
Not: Telefonumdan ekledim resmini yan çıkmış.

haldun09
14-06-2020, 12:45
https://hizliresim.com/qRPW8T

Yardım eder misiniz ?
Her sabah marullarım kendini salıyor akşama doğru topluyor, büyümeleri durdu 3 4 gündür bu şekilde devam ediyor.

Akan su kültüründe 100 lük boru içerinde yapıyorum motor sürekli çalışıyor.
Sabahtan öğlene kadar güneş görüyor, öğlen12 den sonra direk güneş almıyor.
Ph ortalama 6 civarında tutuyorum, Ec değeri 1.2 -1.4 arasında tutuyorum.

Neden olabilir acaba önerisi, fikri olan var mı?

https://hizliresim.com/qRPW8T

haldun09
14-06-2020, 12:47
Selamlar, akan su kültüründe ki salatalıklarda dünden beri bir problem mevcut. Yaprakları kendini bırakıyor salıyor. Gece 10 gibi de tekrar toparlıyor gibi oluyor. Az önce tekrar terasa çıktım ve gene aynı manzara ile karşılaştım. Dün gece tankın suyunu komple yenileyerek besinlerini ekledim. Bursada 2 gündür hava çok basık bi yapıyor bir açıyor çok nemli bir hava arada da rüzgarlı. Havanın etkisi olurmu bu duruma. Yoksa yanlış yaptığım bişeyler mi var. EC 2.2, PH 5,3.

Aynı sorun ben de var 4 gündür sabah çok kötü duruyorken geceye doğru topluyor. Bende senin gibi 2 gün önce sistemi boşaltıp suyu yeniledim değişen bir şey olmadı.

nk_tarim
14-06-2020, 16:20

Besin içine hava pompalaniyor mu?

bypoli
14-06-2020, 18:21
Besin içine hava pompalaniyor mu?

Besin tankına 3 adet 16lık boru ile dönüş sağlanıyor tankın 10-15cm üstünden havadan düşüyorlar. Bu şekilde devirdaimde havalanıyor diye düşünüyorum. Ama bu yanlış bir yaklaşımsa hemen hava taşı ve motoru koyabilirim içine.

bypoli
15-06-2020, 17:35
Besin tankına 3 adet 16lık boru ile dönüş sağlanıyor tankın 10-15cm üstünden havadan düşüyorlar. Bu şekilde devirdaimde havalanıyor diye düşünüyorum. Ama bu yanlış bir yaklaşımsa hemen hava taşı ve motoru koyabilirim içine.

Devirdaim olduğu için hava motoruna gerek duymamıştım fakat bugün öğlenden sonra çift çıkışlı bir motor ilave ettim sisteme 2 çıkışınıda tankın içine bıraktım. Bakalım yapraklar kendilerini toparlayacaklar mı? :) Buna rağmen düzelmezse ne yapmalıyım?

Teşekkürler

nk_tarim
15-06-2020, 18:42
Devirdaim olduğu için hava motoruna gerek duymamıştım fakat bugün öğlenden sonra çift çıkışlı bir motor ilave ettim sisteme 2 çıkışınıda tankın içine bıraktım. Bakalım yapraklar kendilerini toparlayacaklar mı? :) Buna rağmen düzelmezse ne yapmalıyım?

Teşekkürler

Ekstra havalandirmanin zarari olmaz :) havalarda ısındıkça sudaki oksijen miktari daha az olacaktır, iyi olur havalandırma.

Ayrica 12 ye kadar güneş aliyor demistiniz. Gun dogumu 4 te oluyor. Belki o sureden oglene kadar aldigu direk gunes ışığı sıkıntı olabilir. Bir kac tanesinin önüne güneşi direk almasini engelleyecek bir engel koyun olmadi. Durumun ışık kaynakli olup olmadığı netleşir

bypoli
15-06-2020, 19:01
Ekstra havalandirmanin zarari olmaz :) havalarda ısındıkça sudaki oksijen miktari daha az olacaktır, iyi olur havalandırma.

Ayrica 12 ye kadar güneş aliyor demistiniz. Gun dogumu 4 te oluyor. Belki o sureden oglene kadar aldigu direk gunes ışığı sıkıntı olabilir. Bir kac tanesinin önüne güneşi direk almasini engelleyecek bir engel koyun olmadi. Durumun ışık kaynakli olup olmadığı netleşir

Gölgelendirme filem mevcut bu sene takmamıştım. Bu akşam gölgelendirme filemide sistemin üstüne sundurma hizasına kadar yükseltip monte edeceğim. Hafta sonuna kadar fikir verir sanırım. Ayrıca domatesleri 12 gün önce fide olarak ektim ve harika bir gelişimi var onlarıda ayrıca ekleyeceğim.

jacky_038
18-06-2020, 15:03
benim salatalıklarda böle oluyodu sonra gölgeleme yaptım düeldi çok güneş ışıgına maruz kalınca kendini toparlamakta güçlük çekiyo,toprakta önüne mısır ekiyorum o gölge sağlıyo,balkonda böcek gelmeden önlem alın yoksa külleme mantar hastalığı vs bulaştımı canınız sıkılıyo

halo_tr
18-06-2020, 17:44
Merhabalar, yaklaşık 2 aydır topraksız tarımla ilgileniyorum. 2 hafta önce diktiğim çilek fidelerinin köklerinde resimlerdkei sorunlar var. Köklenme yok ve kökler kap kara, sebebi ne olabilir?
https://imgshare.io/image/N5N9k8
https://imgshare.io/image/N5Nv8K
https://imgshare.io/image/N5NjSS
https://imgshare.io/image/N5NPoj

EC ortalama 1700, ppm ortalama 1000, Ph ortalama 5.5~6

bypoli
18-06-2020, 21:29
benim salatalıklarda böle oluyodu sonra gölgeleme yaptım düeldi çok güneş ışıgına maruz kalınca kendini toparlamakta güçlük çekiyo,toprakta önüne mısır ekiyorum o gölge sağlıyo,balkonda böcek gelmeden önlem alın yoksa külleme mantar hastalığı vs bulaştımı canınız sıkılıyo

3 kök salatağı kurtaramadım. Tanka hava da ekledim bol bol oksijen alıyor. Geri kalanı kurtuldu baya kuvvetlendiler. İnşallah sorun çıkmaz artık. Hava çok kötü gitti Bursada yoğun yağmur yağdı gölgeleme filesini çekemedim bu yüzden nasipse yarın halledicem o işide.

jacky_038
19-06-2020, 07:25
Merhabalar, yaklaşık 2 aydır topraksız tarımla ilgileniyorum. 2 hafta önce diktiğim çilek fidelerinin köklerinde resimlerdkei sorunlar var. Köklenme yok ve kökler kap kara, sebebi ne olabilir?
https://imgshare.io/image/N5N9k8
https://imgshare.io/image/N5Nv8K
https://imgshare.io/image/N5NjSS
https://imgshare.io/image/N5NPoj

EC ortalama 1700 ppm ortalama 1000 Ph ortalama 5.5~6

çilek için 1,7 fazla gelebilir,sulu ortamda çilek hassas bi iş bence katı ortamda aynı gübreyle devam edin daha hızlı ve sağlıklı olacaktır,zira küçük bi yanlışta telafisi mümkün

Kudret Tezel
20-06-2020, 09:38
Arkadaşlar gözden kaçan bir şey var galiba sayın halo 1700 ms veya EC demiyor 1700 ppm diyor yani 3,4 ms / cm den bahsediyor.

halo_tr
20-06-2020, 10:03
Yok hocam,
Ec en az 1.700 , ortalama 2.1 gibi tutuyordum
ppm ise 1100 ile 1500 arasında
ph ise ortalama 5.5~6 arasında tutmaya çalışıyorum.

Bir ara köklerdeki küflenmeler için belirli bir miktar çamaşır suyu koymam gerektiğini söylediler, bakterileri ve hastalıkları öldürmesi için. Koyduğum çamaşır suyu bazik olduğundan dolayı bu etkiyi yapmış olabilir mi?
Ve ek olarak daha 2 haftalık fidelerde yüksek Ec değeri vermiş olmam (2.2) gibi bundan dolayı köklerde çürümeler meydana gelmiş olabilir mi?

Kudret Tezel
20-06-2020, 18:24
Sayın halo tr EC yi hemen düşürün ama fideler ölmüş sanırım EC 1,3 gibi ppm 650 gibi olsun. Numune suyun ayni anda EC ve ppm değerlerini okuyun EC metre nizin ppm çevirme katsayısını tesbit edin.

halo_tr
21-06-2020, 13:53
Sayın halo tr EC yi hemen düşürün ama fideler ölmüş sanırım EC 1,3 gibi ppm 650 gibi olsun. Numune suyun ayni anda EC ve ppm değerlerini okuyun EC metre nizin ppm çevirme katsayısını tesbit edin.

Teşekkürler Sayın hocam, düşürdüm ve bir süre gözlemleyeceğim. Sonrasında taze fideler ile tekrar deneyimleyeceğim.

MFurkan
21-06-2020, 14:06
Çin malı tds metre kullanıyorsanız,ppm cinsinden aldığınız değeri 500 e bölerek EC(ms/cm) değeri elde edebilirsiniz. Ben domates için yaklaşık 2 haftadır 1100 ppm(~2.2) olarak uyguluyorum.Hemen hergün yeni ve yemyeşil yaprak veriyor.1200 ppm uyguladım yapraklar uçlarından yandı.850 -900 ppm uyguladım yapraklarda sararma ve lekelenme oldu.İdeali Kudret beyin de tavsiyesi üzerine 1100 ppm (2.2 )de buldum.Tecrübe oldu

halo_tr
23-06-2020, 10:17

Sayın hocam, internette yaptığım bir araştırma sonucu şöyle bir yazıya ulaştım.
https://prnt.sc/t4tkbe
https://prnt.sc/t4tkbe

Dehidrasyondan dolayı benim başından beri yüksek EC seviyesi vermem köklerin içindeki suyun dışarı taşınmasına ve hali ile bitkinin önce köklerin çürümesine sonra bitkinin çürümesine yol açtığı ortaya çıkıyor.

bayoz
23-06-2020, 11:49
Merhaba hobi amaçlı topraksız tarım yapmak istiyorum. Çilek kanallarını duvara monte edeceğim;
* Duvar ile arasında kaç cm mesafe olmalı, cocopeat in 13 boşluğunada fide dikmek istiyorum.
* 3 sıra 3m lik çilek kanalım var bunları damlama ile hangi zaman aralıklarında günde kaç dk besinli sulamam gerekir.
Teşekkür Ederim.

haracmezat
23-06-2020, 22:04
Merhaba hobi amaçlı topraksız tarım yapmak istiyorum. Çilek kanallarını duvara monte edeceğim;
* Duvar ile arasında kaç cm mesafe olmalı, cocopeat in 13 boşluğunada fide dikmek istiyorum.
* 3 sıra 3m lik çilek kanalım var bunları damlama ile hangi zaman aralıklarında günde kaç dk besinli sulamam gerekir.
Teşekkür Ederim.Yeni başlayacaksanız domates salatalık kabak ve belki birde biber gibi bitkilerle başlayın. İkinci kez 100er adet aldığım çilekler telef ettim. Durgun suda kratky yöntemi ile yetiştirdiğim biber domates hayatta hele kabak ve salatalık çok keyifli büyüyor.

Venus_V4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kemal54
20-08-2020, 08:50
Merhaba ben ilk defa hobi amaçlı evde topraksız tarım akan suda yapmayı düşünüyorum biraz araştırdım gerekli malzeme ve düzeneği kurdum yalnız besin ve fideyi almam kaldı alış veriş siteleri a ve b besini diye bir besin türü satıyor fakat her sebze ve meyve için ayrı ayrı ben hem marul hem çilek yetiştirmek istiyorum bunu aynı suda aynı besinle yapmam mümkün değil mi

haracmezat
20-08-2020, 10:09
Merhaba ben ilk defa hobi amaçlı evde topraksız tarım akan suda yapmayı düşünüyorum biraz araştırdım gerekli malzeme ve düzeneği kurdum yalnız besin ve fideyi almam kaldı alış veriş siteleri a ve b besini diye bir besin türü satıyor fakat her sebze ve meyve için ayrı ayrı ben hem marul hem çilek yetiştirmek istiyorum bunu aynı suda aynı besinle yapmam mümkün değil miHer bitkinin farklı oranlarda farklı besin ihtiyacı var. Hele marul ec değeri diğerlerine göre düşük. Bir ec metre ve ph metre edinin. bu değerleri sürekli kontrol altında tutmanız gerekecek.

Erdem Erdoğan
25-08-2020, 13:38
Kıymetli üyeler; topraksız tarım için besin eriyiği hazırlarken birbirine karışmaması gereken A ve B diye ifade edilen eriyiklere konan gübreleri listeleyebilir misiniz.
Yani hangi gübreler A hangileri B eriyiğine katılabilir? Teşekkür ederim.

ozyoldas
25-08-2020, 17:01
Topraksız **** Toprağın niteliğini geliştiren Vermikülit

Vermikulit

Vermikulit, volkanik mağma kaynaklarından elde edilen silikat mineraldir Yüksek ısıya maruz kaldığında hacmi genişler, geçirgenliği artar ve hacim ağırlığı belirgin bir şekilde düşerek şekil değiştirir. Süreç sonunda hafif, steril, kuru, sıvıları hızlı emme ve yavaş geri verme yetisine sahip genleştirilmiş vermikulit elde edilir. Vermikulit ateşe dayanıklıdır ve ısı ve ses yalıtım özelliğine sahiptir.
Hafiftir Sıkıştırılabilir
Yüksek sıvı emme yetisine sahiptir
Termal yalıtım özelliğine sahiptir
Yüksek anyon - katyon değişim özelliğine sahiptir
Yüksek hava kapasitesine sahiptir.
Sterildir. Ph 6 – 9 Aralığındadır.
Detay (https://www.tuanadogalyasam.com/urun/vermikulit-10-lt)

ozyoldas
25-08-2020, 17:05
Cocopeat ( Hindistan Cevizi Lifi )

Cocopeat
Cocopeat hindistan cevizi kabuğundan elde edilen %100 doğal bir liftir. Doğal PH 5,5-6 ve doğal EC değeri 2,5-3 dür. Hindistan cevizi kabukları öncelikli olarak parçalanır, yıkanır ve birkaç ay sıkıştırılarak bekletilir. Bekleme sürecinin sonunda tozundan arındırmak amacıyla elenir. Cocopeat bloklar halinde veya topraksız tarımda kullanılmak üzere yetiştirme torbaları olarak tedarik edilmektedir. Ana kaynakları Hindistan ve Srilanka’dır.
Kaliteli Cocopeat ‘in Özellikleri;
Kabuk yaşı eski olmalıdır.
İstiflenme süresi uzun olmalıdır.
Toz oranı az olmalıdır.
Lifli yapıda olmalıdır.
Blok başına verim yüksek olmalıdır.
EC seviyesi optimum olmalıdır.
Detay (https://www.tuanadogalyasam.com/urun/cocopeat-1-kg)

ozyoldas
25-08-2020, 17:07
PERLİT

Perlit

Perlit terimi, magmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup, gözle veya mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği, kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan, volkanik bir kayaçtır. Yüksek ısıya maruz kaldığında kütle bünyesinde bulunan suyun buharlaşmamaya çalışması nedeniyle tanecikler genleşir ve yoğunluğu düşük, gözenekli genleştirilmiş perlit granülleri elde edilir. Genleştirme işlemi sonucunda pek çok fiziksel özelliğe sahip olan perlit bu yeni özellikleri sayesinde tarım, inşaat ve sanayi gibi farklı sektörlerde farklı amaçlarla kullanılır.
Perlit Özellikleri:
Hafiftir İnorganik ve inerttür.
Sterildir Yüksek oranda ısı ve yangın yalıtım özelliğine sahiptir.
Muhteviyatında tohum, parazit ve zararlı organizma yoktur.
Yüksek drenaj kabiliyetine sahiptir.
Yüksek su tutma kapasitesine sahiptir.
Yüksek havalandırma kapasitesine sahiptir.
15 Lt perlit Yaklaşık Ortalama 650 gr-750 gr Civarıdır.
Detay (https://www.tuanadogalyasam.com/urun/perlit-15-lt)

haracmezat
25-08-2020, 18:59
Kıymetli üyeler; topraksız tarım için besin eriyiği hazırlarken birbirine karışmaması gereken A ve B diye ifade edilen eriyiklere konan gübreleri listeleyebilir misiniz.
Yani hangi gübreler A hangileri B eriyiğine katılabilir? Teşekkür ederim.Hidrobudy diye bir program var internette aratın formulde işinize yarayabilir

Erdem Erdoğan
01-09-2020, 10:37
Hidrobudy diye bir program var internette aratın formulde işinize yarayabilir

Hydro Buddy programını indirmiş ve kısaca bir göz atmıştım ama program gübreleri A ve B olarak ayrı ayrı listeliyor mu?
...
...
Evet varmış tekrar bakınca gördüm, çok teşekkür ederim.

Passifloraa
22-10-2020, 19:04
Hydro Buddy programını indirmiş ve kısaca bir göz atmıştım ama program gübreleri A ve B olarak ayrı ayrı listeliyor mu?
...
...
Evet varmış tekrar bakınca gördüm, çok teşekkür ederim.

Teşekkürler.

m.aliyksl
24-10-2020, 12:58
merhabalar balkonda kurmuş olduğum denememde bazı sorunlar var resimde görüldüğü üzere yapraklar seyrek oluyorlar bütün halde durmuyorlar ayrıca yeni çıkan yapraklarda da benek gibi çukurluklar oluşuyor neden kaynaklıdır acaba yardımcı olursanız çok sevinirim

aoyilmaz
06-11-2020, 18:40
Merhaba, bende balkonumda deneme amaçlı akar su kültürü sistemi kuruyorum. Ancak piyasada fide bulamadım. Bana yardımcı olur musunuz?

Mhmt Yel
16-11-2020, 21:46
Merhabalar az önce üye oldum, Gaziantep de öğretmenim, okulumuz da 4006 tubitak projesi kapsamında topraksız tarım çalışması yapacağız. Marul yetiştirmeyi öğrenmek istiyoruz. Bunun için gerekli malzemeleri biraz araştırdım.
100 lük pvc,dirsek, su boruları, saksılar, tds metre ph metre, A B besinler, fideler vs bu ürünleri nereden temin etmeliyim, marka model tavsiyelerinizi de alabilirim. Serayı kurduk. Fotoğraf yükleyeceğim

Mhmt Yel
17-11-2020, 09:20
Merhabalar az önce üye oldum, Gaziantep de öğretmenim, okulumuz da 4006 tubitak projesi kapsamında topraksız tarım çalışması yapacağız. Marul yetiştirmeyi öğrenmek istiyoruz. Bunun için gerekli malzemeleri biraz araştırdım.
100 lük pvc,dirsek, su boruları, saksılar, tds metre ph metre, A B besinler, fideler vs bu ürünleri nereden temin etmeliyim, marka model tavsiyelerinizi de alabilirim. Serayı kurduk. Fotoğraf yükleyeceğim

https://i.hizliresim.com/JKW3Um.jpg
https://i.hizliresim.com/gzh8FI.jpg
arkadaşlar sera içinde sol tarafa, yerden 1-1.5 metre yükseklikte olacak şekilde, 10 metre gidiş dirsek atıp 10 metre dönüş yapacağım. Delikler 25 cm aralıklarla mi olmalı? Bu sisteme nasıl bir kafa motoru kullanmalıyım?

Muda
17-11-2020, 11:16
Kolay gelsin. Topraksız tarım ile uğraşmasam da seranızı sağlam bir şekilde zemine sabitlemenizi öneririm. Sizin orada da zaman zaman çok kuvvetli fırtınalar olabilir. O zaman yüzey büyüklüğü nedeni ile seranız muhtemelen uçacaktır. Benim kiraz ağacını çıkan fırtınadan kurtarabilmek için bir dalını kesmek zorunda kalmıştık. O kadar büyük ve köklü ağaç bile az daha kırılıyordu.
Önceki bölümleri, topraksız tarımla ilgili kısımları okursanız orada arkadaşların başlangıçtan sonuna kadar aşamalarını, besin maddelerini, yapan arkadaşları ve hocaları görebilirsiniz.
Toprağınız kırmızı toprak ve verimli olduğunu düşünüyorum. Burada marulu ısıtılmayan seralarda yetiştirebildiklerine göre siz de daha iyi yetiştirebilirsiniz. Çok soğuk olmadığı taktirde. Bir kısım fidenizi de damlama sulama ile toprak ortamında yetiştirmeyi denemenizi öneririm. Farkı görebilmek açısından.

Kolay gelsin.

Mhmt Yel
17-11-2020, 13:32
Teşekkürler Muda hocam, evet yerde damla sulama da olacak farki gözlemlemek için , farklı gübre çeşitlerinin etkisi de olacak, 14 projemiz var biri bu topraksiz tarim, proje bütçesi kısıtlı olduğundan deneme yanılma çok yapamayız. Öncelikle besinleri, ph metre ve tds metreyi, su motorunu temin etmemiz gerekiyor.

hcm
24-11-2020, 12:23
merhaba, topraksız tarıma yeni başlayanlardan biri de benim. akan su kültürü ile ev tipi başlıyorum inşallah. umarım güzel sonuçlar alırım.

Anomali
24-12-2020, 09:36
Merhabalar,

Uzun bir araştırma dönemi sonrası, forumdaki değerli yazarlarımızın değerleri bilgileri sayesinde ben de işi pratiğe dökme hevesindeyim.

Acaba aramızda yeşillik grubunda günlük üretimi planlayıp hayata geçirmiş olan var mı?

Teşekkür ederim.

nk_tarim
28-12-2020, 20:42
Merhabalar,

Uzun bir araştırma dönemi sonrası, forumdaki değerli yazarlarımızın değerleri bilgileri sayesinde ben de işi pratiğe dökme hevesindeyim.

Acaba aramızda yeşillik grubunda günlük üretimi planlayıp hayata geçirmiş olan var mı?

Teşekkür ederim.

Sn. Arslanereli ...

http://www.agaclar.net/forum/members/144527-arslanereli.htm

Kudret Tezel
15-01-2021, 11:13
Sevgili arkadaşlarım özellikle yeni üye olan arkadaşlarımmesaj kutularınızı boşalmadığınız için sizlere ulaşamıyorum lütfen mesaj kutularınızı kontrol ediniz. aksi taktirde heberleşemeyiz..

mardarlı
16-01-2021, 20:56
bu forum gayet bilgilendirici ve teknik konularda aydınlatıcı kişilerle dolu ben bahçeme mini bir sera yapacağım 500 marulluk katlı sistem. 15m uzunluğunda olacak şekilde. sormak istediğim ben köyde yaşıyorum tarla sulamak için kullanılan 70 mmlik siyah pimaj boruları var onunla marul yetiştirilir mi?

mertulker
17-01-2021, 12:45
bu forum gayet bilgilendirici ve teknik konularda aydınlatıcı kişilerle dolu ben bahçeme mini bir sera yapacağım 500 marulluk katlı sistem. 15m uzunluğunda olacak şekilde. sormak istediğim ben köyde yaşıyorum tarla sulamak için kullanılan 70 mmlik siyah pimaj boruları var onunla marul yetiştirilir mi?

Konular hakkında güncel olarak sürdürdüğüm topraksız marul ve çilek konumun linkin ;

http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/44580.htm#post1601750

Sorunuza gelecek olursak evet 70lik borular uygun olur .. Bende 70lik boru üstünde çalışıyorum saygılar ..

Kudret Tezel
03-02-2021, 21:55
Arkadaşlar bir konuda uyarıda bulunmak istiyorum.Topraksız tarım hızla gelişiyor ve bu gelişmeyi fırsat bilip rant peşinde koşan insan sayısı da artıyor. O kadar yalan yanlış bilgiler içeren videolar seyrediyorum ki anlatamam lütfen dikkatli olunuz bu işe yatırım yapmak istiyorsanız söylenenlere değil firmaların yaptıkları işi yakından görerek yetiştirdikleri ürünü ve verimlerini yakından inceleyerek karar veriniz. Aksi taktirde hüsrana uğraya bilirsiniz. Topraksız tarımı tanımadan topraksız tarımı öğrenmeden onun bunun lafı ile karar vermeyiniz.

Ottoman1
25-04-2021, 02:06
Arkadaşlar merhaba.
500mt2 ebatlarında sera kurmayı düşünüyorum. Çilek serası mi yoksa marul serası mi Daha mantıklı ?
Bilgi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
( Konum Bursa)

nk_tarim
05-05-2021, 13:58
Arkadaşlar merhaba.
500mt2 ebatlarında sera kurmayı düşünüyorum. Çilek serası mi yoksa marul serası mi Daha mantıklı ?
Bilgi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
( Konum Bursa)

Merhaba

öncelikle hangi ürünü daha hızlı satabileceğinize göre ve sonrasında sermayeniz ve teknik altyapınıza göre değişir.

Balaleal
16-05-2021, 13:24
Selamlar arkadaşlar. Yıllardır forumu takip ederim ama paylaşımım olmadı hiç. Hobi amaçlı uğraşmak için uzun süredir topraksız tarımı araştırıyorum. Artık zamanın geldiğini düşünüp atılıma geçtim. İlk etapta çilek veya marul ile başlayıp biraz tecrübe kazanmak istiyorum. Siz değerli ve benden daha uzman arkadaşlardan tavsiye ve yorum bekliyorum.

Bu forum haricinde yabancı bir çok siteyi inceledim, yüzden fazla e-kitap ve makale okudum, haliyle çok bilgi çok fazla kafa karışıklığı doğurdu. Biraz öncede dediğim gibi yorumlarınız benim için çok önemli.

Akan su kültürü ile başlamak istiyorum. Bunun için 10 adet 3 metrelik 70 lik PVC boru aldım. Kurmayı düşündüğüm sistem şu şekilde:

Sistemdeki boruların hacmi yaklaşık 115 litre olacak, bu sebeple 200 litrelik plastik bidon kullanmayı düşünüyorum. Suyun oksijenini artırmak için bidon içinde hava motoru kullanacağım. su sirkülasyonunu sağlamak içinde uygun kapasitede akvaryum motoru kullanacağım.

İki tane 3 metrelik boruyu V bağlantılar ile birbirine bağlayacağım, böylelikle bir su girişindeki sistem uzunluğu 6 metre olacak. Böylelikle 5 noktadan su girişi, gene 5 noktadan su çıkışı olacak. Birbirine paralel olacak borular içerisindeki saksılar arası mesafenin 30 cm olmasını planlıyorum.

Bir boruya 28 cm aralıklarla 11, 30 cm aralıkla 10 saksı koyabileceğim.

70 lik PVC boruların içerisinde 5,5X5 cm boyutlarında file saksı kullanacağım. ilk denememde saksıları boş kullanmayı düşünüyorum. Şekilde su seviyesi 1 tam ortadan geçip, 3,5 cm dir. 2 numaralı su seviyesi ise 1/3 oranında olup yaklaşık 2,33 cm de durmaktadır.

Sorularıma geçecek olursam;

Borularda saksılar için açacağım deliğin 5 cm olması yeterli mi?

Noktadan noktaya delik arasının 28 cm olmasını planlıyorum. Çilek için biraz fazla gibi ama daha sonra başka bitkiler içinde kullanabilirim diye düşünüyorum. Bu aralık için fikriniz nedir?

Borular içerisindeki su yüksekliği ne kadar olmalı?

Aydında yaşıyorum, yazın gündüz sıcaklığının 40-45 derece olduğu günler oluyor oluyor, gölgelik kullanmalı mıyım?

EC ve PH metrelerim var. Hazır gübre sıvısını az miktar sipariş ettim, hafta içi elimde olur, daha sonra kendim yapabilirim diye düşündüm.

Uygulamaya başlayınca daha fazla sorularda olacak mutlaka ama kurulum aşamasında ilk aklıma gelenler bunlar.

3X3 m boyutlarında 9 m2 lik sistem için bayağı başınızı ağrıttım kusura bakmayın :)

nk_tarim
22-05-2021, 15:24
Sorularıma geçecek olursam;

Noktadan noktaya delik arasının 28 cm olmasını planlıyorum. Çilek için biraz fazla gibi ama daha sonra başka bitkiler içinde kullanabilirim diye düşünüyorum. Bu aralık için fikriniz nedir?

Aydında yaşıyorum, yazın gündüz sıcaklığının 40-45 derece olduğu günler oluyor oluyor, gölgelik kullanmalı mıyım?

EC ve PH metrelerim var. Hazır gübre sıvısını az miktar sipariş ettim, hafta içi elimde olur, daha sonra kendim yapabilirim diye düşündüm.

Uygulamaya başlayınca daha fazla sorularda olacak mutlaka ama kurulum aşamasında ilk aklıma gelenler bunlar.

3X3 m boyutlarında 9 m2 lik sistem için bayağı başınızı ağrıttım kusura bakmayın :)

Kolay gelsin...

satın alacağınız saksılara göre açmak gerekir sanırım.

Noktadan noktaya delik arasının 28 cm olmasını planlıyorum

marul için 30 cm den itibaren uygundur denilir.
çilek için akan su kültürü çok kullanılmaz... çilek bitkisinin kök ve gövde yapısına uygun değildir... katı ortam (kokopit) öneririm

kesinlikle

orta vadede kendi besininizi hazırlayabilecek hale gelin

forumda ilgili konularda öneriler vardır... esas olan besin çözeltisi içinde çözünmüş oksijeni yüksek seviyede tutmak... yeterli oksijen içeren besin çözeltisi var ise kökler tamamen suyun içinde olsa da sıkıntı yok.... özellikle sıcak zamanlarda daha zor olur. Besin tanki içine hava taşı ile sürekli hava pompalamanız önemli... hava taşı ile oluşan küçük baloncuklar hava ile suyun en yüksek yüzey alanında temas kurmasını ve havadaki oksijenin daha fazla oranda suya geçmesini sağlar... besin tankı sıcaklığını kontrol etmeniz de önemli

ferhatgolcuk
01-06-2021, 09:01
Selamlar. Forumu bir kaç gün önce keşfettim.Yararlı bilgiler mevcut ama ben gibi yeni foruma giriş yapanlar mesajlar arasında okuyarak aradığını bulabiliyor ve biraz da samanlıkta iğne aramaya benziyor.Okumaya devam edeceğim henüz aklımdaki sorulara tam olarak cevap bulamadım.En önemli aradığım cevap ise sistemde hiç kök olmamasına rağmen ph 6 ya ayarladiğım sistemdeki ve tanktaki yağmur suyunun 24 saat sonra neden ph8 e kadar çıktı.bu arada yağmur suyu ilk ölçüm 7.23 idi.ph6 ya limon tuzu erittigim su ile düşürdüm.besin eklemedim.ertesi gün yine aynı saatte baktığımda yükselmiş 8 e çıkmış.besin olmadığı için bu kadar yüksek değişimler yoksa sistemde bitki olmadığı için mi.**** atladiğım gözden kaçırdığım veya yanlış yaptığım birşeyler mi var.7.katta balkonda yapıyorum ayrıca.balkonun kenarları ve ön kısmından kısa bir alan kapalı.fazla rüzgar görmüyor.saat 2 gibi güneş görmeye başlıyor ve batana kadar devam ediyor.su seviyesi de PVC borunun orta kısmından biraz daha yukarıda ama file saksının 1 cm kadar içinde.depomu da akvaryum motoru ile hem devridaim yaptırarak homojen bir karışım olmasını hemde hava vermesini sağlıyorum. 12 volt bir su motoru ile de sisteme gönderiyorum depomdaki suyu.biraz karışık anlatmış olabilirim acemiliğime verin.Vereceğiniz bilgiler benim için çok değerli.Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

nk_tarim
03-06-2021, 21:33
Selamlar. Forumu bir kaç gün önce keşfettim.Yararlı bilgiler mevcut ama ben gibi yeni foruma giriş yapanlar mesajlar arasında okuyarak aradığını bulabiliyor ve biraz da samanlıkta iğne aramaya benziyor.Okumaya devam edeceğim henüz aklımdaki sorulara tam olarak cevap bulamadım.En önemli aradığım cevap ise sistemde hiç kök olmamasına rağmen ph 6 ya ayarladiğım sistemdeki ve tanktaki yağmur suyunun 24 saat sonra neden ph8 e kadar çıktı.bu arada yağmur suyu ilk ölçüm 7.23 idi.ph6 ya limon tuzu erittigim su ile düşürdüm.besin eklemedim.ertesi gün yine aynı saatte baktığımda yükselmiş 8 e çıkmış.besin olmadığı için bu kadar yüksek değişimler yoksa sistemde bitki olmadığı için mi.**** atladiğım gözden kaçırdığım veya yanlış yaptığım birşeyler mi var.7.katta balkonda yapıyorum ayrıca.balkonun kenarları ve ön kısmından kısa bir alan kapalı.fazla rüzgar görmüyor.saat 2 gibi güneş görmeye başlıyor ve batana kadar devam ediyor.su seviyesi de PVC borunun orta kısmından biraz daha yukarıda ama file saksının 1 cm kadar içinde.depomu da akvaryum motoru ile hem devridaim yaptırarak homojen bir karışım olmasını hemde hava vermesini sağlıyorum. 12 volt bir su motoru ile de sisteme gönderiyorum depomdaki suyu.biraz karışık anlatmış olabilirim acemiliğime verin.Vereceğiniz bilgiler benim için çok değerli.Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Merhaba.

Öncelikle yağmur suyu da olsa köklerde bir biyolojik aktivite mevcut. Yağmur suyunun saf su yani herhangi bir besin elementi içermediğini farzetsek dahi bitki bünyesindeki enerjiyi kullanarak gücünün son damlasına kadar yaşamaya devam edecek. Yani bu süreçte köklerde çalışacak. Kökler biyoatkiviteye sahip oldukça kök bölgesinde ph değişimi olacaktır. Aslında drenajın pH artışı biyolojik aktiviteyi gösterir yani olumlu bir işarettir.

Bunun yanında limon asidi zayıf bir asitti ve bir anlık ph düşüşü sağlar ancak bir süre sonra etkisini yitirir. Yani 7,23 den 6 ya düşen pH bir kaç saat sonra eski haline döner. Ayrıca kök aktivitesinden dolayı da pH artışı olur ve 7,23 ten 8,00 a bir değişim görülür.

Bence durum böyle

ferhatgolcuk
04-06-2021, 11:42
Merhaba.

Öncelikle yağmur suyu da olsa köklerde bir biyolojik aktivite mevcut. Yağmur suyunun saf su yani herhangi bir besin elementi içermediğini farzetsek dahi bitki bünyesindeki enerjiyi kullanarak gücünün son damlasına kadar yaşamaya devam edecek. Yani bu süreçte köklerde çalışacak. Kökler biyoatkiviteye sahip oldukça kök bölgesinde ph değişimi olacaktır. Aslında drenajın pH artışı biyolojik aktiviteyi gösterir yani olumlu bir işarettir.

Bunun yanında limon asidi zayıf bir asitti ve bir anlık ph düşüşü sağlar ancak bir süre sonra etkisini yitirir. Yani 7,23 den 6 ya düşen pH bir kaç saat sonra eski haline döner. Ayrıca kök aktivitesinden dolayı da pH artışı olur ve 7,23 ten 8,00 a bir değişim görülür.

Bence durum böyle
Cevabınız için çok teşekkür ederim.aslinda sistemde hiçbir bitki yok ölme ihtimallerini gözönüne alarak önce istikrarlı bir değer yakalamak adına bitkisiz şekilde deniyorum.limon asidini zayıf bir asit olarak belirtmişsiniz peki bitkilere (çilek düşünüyorum)zarar vermeyecek derecede etkili ve uzun süreli ph dengesini koruyabilecek ne tür bir asit **** ph düşürücü kullanabilirim.

nk_tarim
08-06-2021, 20:55
Cevabınız için çok teşekkür ederim.aslinda sistemde hiçbir bitki yok ölme ihtimallerini gözönüne alarak önce istikrarlı bir değer yakalamak adına bitkisiz şekilde deniyorum.limon asidini zayıf bir asit olarak belirtmişsiniz peki bitkilere (çilek düşünüyorum)zarar vermeyecek derecede etkili ve uzun süreli ph dengesini koruyabilecek ne tür bir asit **** ph düşürücü kullanabilirim.

nitrik asit ya da sülfirik asit kullanabilirsiniz ama bunlar kuvvetli asittie ve tehlikeli maddelerdir. Topraksız tarımda bu asitler kullanılır... Ancak kullanırken eldiven, gözlük gibi koruyucu ekipmanlar ve temel bir kimya bilgisine sahip olmak önemli

muratskalfagil
01-08-2021, 16:08
merhaba
yeni üye değilim fakat eski hesabımın şifresini unuttuğum için yeni bir hesap almak zorunda kaldım.. çok eskiden beri raft sistem ile topraksız tarım yapıyorum fakat bu sene ufak bir sorun yaşadım topraksız tarımda domates biber kıvırcıklarım güzel yetiştiler. bu sefer tartes ten değil başka bir frmadan besin aldım domates besini olarak satılıyordu kıvıcık biber çok güzel verim aldım fakat salatalıklarım minik boydayken çiçek kısmından sünmeye başlıyor bitkide bir sorun yok fakat daha mahsül alabilmiş değilim bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. teşekkürler

alperdum
07-08-2021, 23:49
herkese merhaba ben de ankarada 200 metrekare ile başlayacagım

Burak2775
16-08-2021, 13:36
Arkadaşlar bir kaç hobi denemem oldu ve aranıza katıldım <3

Şİmdi dikey kule sistemiyle biraz daha büyük 500 bitkilik bir sistem inşa etmek istiyorum, sonrasında hedefim en az 10 bin kök

Yerli elonMusk
14-10-2021, 14:44
Merhaba su kültüründe yetiştirdiğim kıvırcıkları sistemden çıkarınca 3-4 saat sonra yaprakları gevşemeye başlıyor bunun önüne nasıl geçebilirim? Kimisi hasattan önce Ec yi düşür diyor. Kimisi gübrede problem var diyor. Yardımcı olabilir misiniz?

https://ibb.co/LJvndv8
https://ibb.co/LJvndv8

YusufK.41
08-03-2022, 15:04
Merhabalar. Bende topraksız tarım üzerine araştırmalar yaparken burayı keşfettim. Verdiğiniz bütün bilgiler için teşekkür ederim.

yeni mühendis
05-04-2022, 13:44
Merhabalar. An itibari ile balkonumda küçük bir sistemde topraksız tarım denemesine karar verdim.Yalnız kafama takılan bir kaç soru var,yardımcı olabilirseniz sevinirim.

1-Öncelikle pompa seçimi ne olmalıdır,misal sistemde 50 lt su var ise debi ne olmalı?
2- Bu pompanın çalışma süresi ne olmalı? Misal her saat suyu 1 defa devir daim ettirse yeterli mi vb?
3- Besin hazırlama safhasında, ilk başta suyun PH ve EC değerlerini bitkinin istediği seviyeye düşürüp sonra A ve B (piyasadan hazır aldığım) besinlerini ekleyip sistemi çalıştırıyorum. Doğru mu?
4-Sistem çalışırken su kayıpları olacak sanırım ve PH ve EC değerlerinde değişimler. Bu ph ve ec değerlerini ne sıklıkla kontrol etmek ve değerleri istenilen seviyeye getirmek her defasında elzem mi? Sisteme su eklerken en baştaki gibi PH ve EC si ayarlanmış,ve besin ekli su mu ilave ediyorum?
5- Domastes ekimi için fileli saksı siparişi verdim, domates fidelerini destekleyecek cocopeat vb malzemeleri saksıya koymalı mıyım?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

jacky_038
11-04-2022, 14:28
50 lt suyu akvaryum pompası rahatlıkla basar,bana sorarsanız önce topraklı deneyin hataları tolere eder,topraksız yaparsanız sürekli kontrol etmeniz ve hata yaptıgınızda tüm emekleriniz boşa gider ve hevesiniz kaçabilir,besinler ekledikten sonra ölçüm yaparsınız,evet her defasında yeteri kadar ec değerini yakalamak için besin ekliyosunuz,saksıya koyabilirsiniz sorun olmaz,ama ilerde kökler büyüyeceği için boruyu tıkayabilir ona göre boru seçimi yapınız.

mesut çelik
13-04-2022, 05:49
Merhaba hobi amaçlı olduğu için fazla gozunde büyütme sen başla gerisi gelir

yeni mühendis
19-04-2022, 14:02
Merhaba.

Kendimce bir sistem kurdum ancak en önemli şey eksik. Fide! Toplam 20 saksılık bir sistemim var ve genellikle internette toptan satış yapılıyor. Bir iki yer gördüm tek tek fide satan ama emin olamadım. Perakende fide satışı yapan önerebileceğiniz bir yer var mı acaba?

Bir de aile baskısı ile sistemde aynı anda domatesin yanında salatalık ve biber ekimi yapacağım. İnternette hazır domates besini almıştım, salatalık ve biber yetişir mi dersiniz? :)

yeni mühendis
13-05-2022, 10:49
Merhaba. Fotoğraflarda görüleceği üzere kendimce denemelik-hobi amaçlı bir sistem kurdum. İşi bilenler alıcı gözle bakıp olmuş ya da olmamış deyip doğrularımı yanlışlarımı söylerler ise memnun olurum. Onun haricinde de bir kaç sorum olacak.

Ph ı bir türlü dengeleyemiyorum. bir gün 6-6,5 aralığına düşürüyorum ertesi gün 7 ye geri yükselmiş buluyorum. Ufacık bir sistemde bu PH yükselme sebebi ne olabilir,nasıl engelleyebilirim?

Kapalı çevrim olarak işleyen sistemde hazır (A101 in abant suyunu kullandım) su kullandım,ilk birkaç gün su berrak iken şimdi fotoğraflarda görüleceği üzere gittikçe jel kıvamına dönmeye başladı. Bu neden olabilir?

Bitki kökleri pek normal gelmedi,buşekilde mi olması lazım yoksa sorun mu var?

Aynı sitemde saltalık-biber-domates yetiştirmeye çalıştım,işin açığı belki biraz da saçmalayarak domates besini kullandım. Domates ve biberler gelişti iyi kötü ancak salatalıklar büyümedi. Şimdi "Genel Besin" diye bir besin buldum onu aldım,sanırım salatalıklar da da gelişme görebilirim. Sistemde aynı anda birden fazla bitki olması problem yaratır mı?

Değerli üyeler yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

çiftçifizikçi
31-05-2022, 21:11
Selam. Yeni üye oldum. Topraksız tarımı öğrenmek istiyorum. Neler önerirsiniz? nereden başlayayım?

mesut çelik
06-06-2022, 00:30
Selam. Yeni üye oldum. Topraksız tarımı öğrenmek istiyorum. Neler önerirsiniz? nereden başlayayım?

Merhaba https://youtube.com/channel/UCJ67EN985mlQiFiLfjEbkxA bu linke bir göz atabilirsiniz

Zireael67
13-06-2022, 19:29
Merhaba, tarımla çok uğraşmıyoruz ama arada bir ekim yaptığımız ufak bir arazimiz var. Biraz daha ciddi bir şekilde bu işle uğraşıp kendi seramızı kurup üretim yapmayı düşünüyoruz. Ürettiklerimizi öncelikle kendimize kullanıp fazlasını da bakkalımızda satmayı düşünüyoruz.

Şimdilik 60m2 lik bir sera kuracağız, aldığımız verime göre yanına bir kaç tane daha kurabiliriz ileriki senelerde. Topraksız tarımın daha verimli ve yeni nesil olduğunu okuduğum için kurmuşken normal bir sera kurmayalım diye düşündük. Sorunumuz şu ki bu arazimize her zaman gitme şansımız yok, düzenli olarak 2-3 günde bir gidebileceğiz. Bu sebeple otomatik ve uzaktan kontrollü bir sistem kurmayı düşünüyoruz. Elektrik ve yazılım bilgim var kendi başıma kurabileceğimi düşünüyorum. Daha önce bu tarz bir şey deneyen oldu mu? Ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?

Zonguldak/Ereğli bölgesinde ikamet ediyoruz. Arazimiz tüm gün güneş alıyor. Bu iklimde 60 m2'den her şey sorunsuz olursa ne kadar ürün alabiliriz? Salatalık ve domates dikeceğiz öncelikli olarak.

barisson
14-06-2022, 18:02
Merhaba, tarımla çok uğraşmıyoruz ama arada bir ekim yaptığımız ufak bir arazimiz var. Biraz daha ciddi bir şekilde bu işle uğraşıp kendi seramızı kurup üretim yapmayı düşünüyoruz. Ürettiklerimizi öncelikle kendimize kullanıp fazlasını da bakkalımızda satmayı düşünüyoruz.

Şimdilik 60m2 lik bir sera kuracağız, aldığımız verime göre yanına bir kaç tane daha kurabiliriz ileriki senelerde. Topraksız tarımın daha verimli ve yeni nesil olduğunu okuduğum için kurmuşken normal bir sera kurmayalım diye düşündük. Sorunumuz şu ki bu arazimize her zaman gitme şansımız yok, düzenli olarak 2-3 günde bir gidebileceğiz. Bu sebeple otomatik ve uzaktan kontrollü bir sistem kurmayı düşünüyoruz. Elektrik ve yazılım bilgim var kendi başıma kurabileceğimi düşünüyorum. Daha önce bu tarz bir şey deneyen oldu mu? Ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?

Zonguldak/Ereğli bölgesinde ikamet ediyoruz. Arazimiz tüm gün güneş alıyor. Bu iklimde 60 m2'den her şey sorunsuz olursa ne kadar ürün alabiliriz? Salatalık ve domates dikeceğiz öncelikli olarak.

Topraksız tarıma göre kuracağınız serada normal seraya göre iki üç kat fazla fide ekebileceğiniz kesin. Ben balkonumdaki hobi setimden biliyorum. Ticari amaçlı olarak bu işi yapanların çoğu zaten kontrollü bir sistem kuruyor.

Evinde hobi amaçlı ve yeni başlayan biri olarak size yapabileceğim tek tavsiye bu başlıktaki forumu en başından itibaren okumanızdır. Malesef ilk yıllardaki canlılığını son yıllarda kaybetmiş. O yüzden kesinlikle ilk sayfadan itibaren okumanızı tavsiye ederim

jacky_038
23-06-2022, 11:38
sürekli başında durmadan topraksız tarım çok zor ve sonu hüsran olabilir,elektrik kesilse fideler dayanamaz **** ec değeri düşse yükselse hemen etkisini gösterir daha ph seviyesi var,çilek katlı olarak yetiştirilebilir ama dediğim gibi sürekli gözlemlenmesi gerek,boru tıkanır **** fazla su gider,ben olsam serada normal toprakta yetiştirip o şekilde satardım zaten sölediğinize göre hava sıcak bide seradaki nem ile güzel verim alırsınız gibi,yinede siz bilirsiniz kolay gelsin

Felsefe yapma
06-07-2022, 20:22
Saf leonardite hiç toprak karıştırmaksızın doğrudan bitki ekilir mi?

Françıçca
07-07-2022, 08:06
BU SIRALAR ÇOK YAYGIN DENEYEN VAR MI BUNU?
Rekor Gelişim, mineral kayaçlardan yapılan içeriğinde hayvansal ve bitkisel bir ürün kullanılmayan ve hiçbir yan etkisi olmayan doğal bir karışımdır. Tamamen yerli üretimdir. Hatta içine dahi istediğiniz bitkiyi dikebilirsiniz. Bu yüzden topraksız tarım uygulamalarında da kullanılmaktadır.
https://www.gubregubre.com/topraksiz-tarim-nasil-yapilir

dinc.mustafa
21-07-2022, 18:20
merhaba, balkonda topraksız tarım denemesi yapıyorum. 1.5 metrelik ve 100lük iki pimaş boru ve 10 litrelik su kovası kullandığım bir sistemim var. çeri domates yetiştiriyorum. ancak hiçbir yerden kaçak vs olmamasına rağmen 10 litrelik kovam her gün sabahtan akşama kadar boşalıyor ve motorum boşa çıkıyor. böylesine küçük bi sistemde bu kadar su gitmesi normal mi? topraksız tarımın avantajlarından birisi de su tasarrufu değil midir? yarın öbür gün bu sistemi büyütmek istesem yine bu oranda büyük su ihtiyacım olur mu? kovanın üstü su alma borularının delikleri haricinde kapalı bu arada.

megbilgi
22-07-2022, 16:35
merhaba, balkonda topraksız tarım denemesi yapıyorum. 1.5 metrelik ve 100lük iki pimaş boru ve 10 litrelik su kovası kullandığım bir sistemim var. çeri domates yetiştiriyorum. ancak hiçbir yerden kaçak vs olmamasına rağmen 10 litrelik kovam her gün sabahtan akşama kadar boşalıyor ve motorum boşa çıkıyor. böylesine küçük bi sistemde bu kadar su gitmesi normal mi? topraksız tarımın avantajlarından birisi de su tasarrufu değil midir? yarın öbür gün bu sistemi büyütmek istesem yine bu oranda büyük su ihtiyacım olur mu? kovanın üstü su alma borularının delikleri haricinde kapalı bu arada.

Kaç bitki var ?
10 litre azalması normal. Bitki başına günlük 1-2 litre su kullanımı olabilir ( sıcaklığa bağlı olarak )

jacky_038
26-07-2022, 16:38
hayır o kadar fazla su tüketemez ortada suyu emecek bi toprak cocopeat torf vs yoksa eger bi yerde akıp gidiyodur

dinc.mustafa
01-08-2022, 21:54
13 tane domates günde 10 litreden fazla suyu emebilir mi gerçekten? Biz topraksız tarımın avantajlarından birisi de su tüketiminin az olması demiyor muyduk?

yasinercan
04-08-2022, 18:30
Merhaba, planımı anlatıp buradaki tecrübeli arkadaşlardan mümkünse yanlışlarımı düzeltmelerini istiyorum.
Amacım akuaponik sistem yapmak. Ama önce hidroponik sistem yaparak kendimi geliştirmek sonrasında bu sisteme aquaponik sisteme geçmek istiyorum.
Bir terasim var yaklaşık 8 metre uzunluğunda 2,5 metre genişliğinde. Güzel güneş alıyor.
Balkonun hizasından 8 Mt uzunluğunda üç **** dört adet kare boru uzatacagim.
Katlanabilir yüksek olmayan bir sera koyacağım üstüne.
Aquaponik tarafına geçmeden,
Sorularima gelirsek.
Kare boruları tavsiye ediyorlar ölçüleri ile beraber tavsiyeniz var mı.
Aynı anda birden fazla ürün yetiştirmek istiyorum. Çilek, biber, marul gibi. Bunun için yapımda nelere dikkat etmem gerek(kök aralıkları gibi)
Terasta buna benzer bir çalışma gorduyseniz linkini paylaşır mısınız?
Yazın Sera gerekli mi? Kocaeli Darıcada oturuyorum. Önce tek bir kare boru ile başlamak istiyorum.
Malzeme tedariği yapabilecek bir arkadaş tanıyor musunuz?
Cevap verecek olanlara şimdiden teşekkürler.

Kudret Tezel
30-08-2022, 19:55
Merhaba arkadaşlar, Bu gün terasta yaptığımız hasatla sezonu tamamladık sayılır. toplamda net 91 kg domates 5 kg yeşil turşuluk domates ve bakımsızlıktan dökülen düşen çürüyen yaklaşık 15 kg kadar tahmin ettiğim fire ile birlikte toplam 111 kg biraz salatalık biraz patlıcan sivri ve dolma biber ile sezonu kapattık. bir kaç gün sonra güz dönemine hazırlığa başlayacağız. Herkese selamlar.

cilekcidede81
31-08-2022, 08:12
merhaba
8 ay oldu düzce ilinde topraksız tarım küçük bir 320 kare 5000 fidelik bi sera kurduk çilek için
cins montery
suyumun ec değeri 0,40
çok karşıtırdım fakat şu reçete olayını çözemedim. işin de aceemisi olmamızdan dolayı pek bi yere varamadım.

1 tonluk sulama depom var
saksıda yetiştirme yapıyorum
dripli damlama sistemi kullanıyorum.
şuana kadar gübrelemeyi hazır solüsyon (tartes tarımdan ) aldığım besinlerle yaptım fakat işi biraz ileri götürmek istiyorum. küçük yer oluncada kimsede ilgilenmek istemiyor.
şu gübreleme reçetesi için yardımcı olabilicek varmı.
resimleri şuan için yükleymedim seranın

gabriel ufuk
01-09-2022, 04:17
Merhaba
Bu konu daki herkese, yani topraksiz tarim konusunda yazanlara,
anladigim kadari ile, ilk baslangicta yazan tam hydroponics terimine girmiyor ise sanirim tartisilan konu bu, baska forum sayfalarina da eriyikler vbg. konulsr.. sanirim konu bu.
Guzel, burada USA/NYC New York yasiyorum 25 yil gibi, Son yillarda epey arastirma yapmistim HYROPONIC FARMING konusunda, Sn Kudret By, ozellikle karisimlar konusu da var, orada aciklamalar, formuller vbg, cok iyiler,
Burada cok yaygin bu konu buradan takip edebildigim kadariyla-artik ugrasmiyorum konuyu degitirdim, tumuyle her yerde cogu ciftlikte degilde binalar icinde garip yapilar icinde ozellikle konteyner icin de cok yaygin. yaygin ama burada anlatilmis sekilde formulasyon vbg cokta yok, tipik USA mantigi bunu al sunu al gibi binlerce ama binlerce cozum var .Toplama gelirsem her bitki her sebze veya meyva da oyle bu konu da olmuyor.Ana merkezleri yaprakli bitkiler cok sonra biraz meyva oda basta cilek, berry ler..Fakat agir bir teknoloji gerekiyor isik iklimlendirme programlamalar vbg.
TR ye getirilmistir sanirim da hep disardan aliyor olmalilarki buda korkunc paradir, italati gumruk vbg.Burada evler icin basit sistemleri var meraklisi kuruyor yapiyor kucuk bunlar ama sistemler, temelde Drip Sistemi-damlama-Damlama sistemi aktif bir hidroponik sistemdir. Bu, bitkilerinizi düzenli olarak besin ve su ile beslemek için bir pompa kullandığı anlamına gelir. Damlama veya mikro sulama sistemi olarak da adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi sistem, besin çözeltisini doğrudan bitkilerinize damlatmak için küçük yayıcılar kullanır.diger sistemi-NFT-NFT (Besleyici Film Tekniği) Sistemi, yapraklı yeşillikleri yetiştirmek ve onları ideal besin ve iklim seviyelerinde tutmak için harika bir hidroponik sistemdir. Bu kontrol seviyesi, üretim süresini azaltmaya ve mahsullerin kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.Diger baska sistemi bu karisk biraz akvaryumcu olanlar bilebilebilirler detayli-DRFT.Digeride Aeroponics-Aeroponik, topraksız bitki yetiştirme yöntemidir. Bunun yerine kökler havada asılı kalır ve besleyici yoğun bir sis ile sulanır. Bu, bitki köklerinin düzenli olarak besin açısından zengin bir çözeltiye daldırıldığı hidroponik sistemlerden farklıdır. Tumu temelde benzemekle beraber agir teknoloji ve sistemler gerektirir. Bitkilerin kokleri suda degildir ama besleme cozeltisi koklere fiskirtilir **** Mist sis seklinde verilir, konu cok detayli hastaliklari eksikleri cozum yollari vbg hepsi aciklanir,En cok NFT yi kullanirlar sada ne yetistireceklerse ona gore yapiliyor, bu ise tarla falan gerekmiyor bir han odasinda bile cok kisa zamanda marul uretiyorlar bunu ornek verdim, 3 yil falan arastirmistim, biraktim , mantar uretimi gibi onunlada 4 yili geckin ugrasmistim, iyi bir istir ama tehlikeli cogu yer bahsetmez de tehlikeli, simdi arastirdigim konu baskadir,
yazilarinizi okumaya devam edecegim,
Tesekkurler
Ufuk

gabriel ufuk
01-09-2022, 04:30
En cok yetistirilen basta Cilek gelir, sonra karpuz, kavun - ama -buralarin kavunu ve berry dedikleri blue berry dedikleri meyvalar en cok yetistirilen, marul , domates, aci biber, feslegen **** basil , yesil fasulyeler ise sebzelerden en cok yetirilen sebzeler

gabriel ufuk
01-09-2022, 04:38
Misir,patates,cay da yetistiriyorlar ama biraz farkli ve buyuk alanlar istiyorlar..Bu uclunun yetistirilmesinde baska konular devreye giriyor ve okadar acik degiller, cunku ozellikle papates ve misir buradaki buyuk ciftcilerin tekelinde onlarsiz birsey yapilamiyor, yani cilek yetistirene cok dert degilde konu misira falan gelince abiler var...Zeytinyagi stisi gibi onda da Italyan abilersiz bir yaprak oynatilamaz, ya onlara verilecek onlar dagitacaklar gibi ..

Kudret Tezel
01-09-2022, 08:38
Sevgili arkadaşlar merak ettiğim bir şey var arkadaşlarım özelden mesaj atıyorlar bende gördüğüm an cevap veriyorum bilirsiniz kimsenin mesajını cevapsız bırakmamışımdır ancak cevap verdiğim arkadaşlar tekrar bana dönmüyorlar sebep nedir acaba.

jacky_038
22-09-2022, 15:49
hocam bence ya mesaj kutusu dolu **** görmüyodur

Kudret Tezel
22-09-2022, 17:37
Tamam da jacky_38 mesaj yollayan arkadaşlar cevap geldi mi acaba diye kontrol eder diye düşünüyorum ama yanlış düşünüyorum anlaşılan.

mkokler
26-11-2022, 11:49
Merhabalar cati kati bir eve taşındım terasim yaklaşık 60 mt² çok güzel güneş alıyor bu alanda topraksiz tarim yapmayı düşünüyorum basit hobi setleri var lakin biraz pahalı kendi sistemimi kurma niyetindeyim daha önce kuran varmi aramizda

Kudret Tezel
29-12-2022, 21:45
Sayın mkokler hayırlı olsun güle güle oturun topraksız tarım yapmak için çok güzel bir fırsat yakalamışsınız hayırlı olsun. Topraksız tarım yapmak için pahalı hazır sistemlere gerek yok forumları incelerseniz her arkadaşımız kendi imkanlarıyla sistemlerini kurmuşlardır hazır kit alan yok gibi veya çok azdır.Kendiniz çok daha ucuza çok daha güzel sistemler kurabilirsinz. Forumları incelerseniz çok örnekler var. Gerekirse ozel mesajla bana ulaşın yardımcı olayım.kolay gelsin.

erl
21-01-2024, 15:58
selam yeni başladım güzel site aradığım her şey var

Asım Tunç
03-05-2024, 08:45
Bir sorum olacaktı dün topraksız tarım sistemini 2000 ec ye ph i ise 6 civarına ayarlamistim bugün olçtüğümde ec 1400 lerde (bu bana normal geldi)ph ise 4 e inmiş nedeni nedir ?

Stronger
25-09-2024, 11:57
Güzel soru bende merak ettim. Öğrenmek adına bilenlerden cevap bekliyorum. Konu devam etsin.