View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
osmanramone
08-08-2008, 10:40
herkese selam topraksız tarım la ugraşmak ve yapmak istiyorum. nasıl bir başlangıç yapmalıyım beni yönlendirirseniz çok memnun olacagım. teşekkürler.
Sayın osmanramone, öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sorunuza gelince; İlk önce "Balkon ve bahçede topraksız tarım" başlığında yani şu anda okuduğunuz konunun ana başlığında yazılanları dikkatle ve bir kaç defa üst üste okumanızı öneririm. Eminim aklınıza takılan bir çok soruya cevap bulabileceksiniz. Ondan sonra da aklınıza takılanlar olursa, hepimiz buradayız ve seve seve yardım etmeye (bildiğimiz kadarıyla) hazırız.
Kudret Tezel
08-08-2008, 19:39
Aramıza hoş geldiniz sayın osmanramone, malbman arkadaşımızın dediği gibi hepimiz buradayız,ancak şimdiye kadar ki forumları incelerseniz birçok sorunuza cevap bulacaksınız.Şimdiden çalışmalarınızda başarılar dilerim.
bahcivan
17-08-2008, 13:38
denemelerimi paylaşmak istiyorum .
çok geç başlasamda yaklaşık 3 hafta ıcınde bıber vermeye basladılar.
ancak son 3 gundur yapraklar sankı haftalardır susuz kalıyormus gıbı kıvrılıyor hava serınleyınce bıraz daha duzelıyorlar ancak herseferınde bıraz daha kotuluyorlar.
Koklerde olusan yosunlasmayının sebebını de anlayamadım oksıjen eksıklıgı olabılecegı akla ılk gelen oldu ancak hava motoru ve suyun devri sırasında ki yüksekden bidona boşalmasınıda hesaba katarsak oksıjen eksıgı olmaması gerekır dıye dusunuyorum.
ayrıca ph bir turlu sabıtleyemıyorum çeşme suyu 7.5-8 arası deger oldugundanmı bılmıyorum genelde 8 veya yakın bir değer alıyor.
bahcivan
17-08-2008, 13:43
köklerdeki yosunlaşmayı bır türlü çözemedim bitki ölmesin diye köklerini yıkadım belki de yaprakların kıvrılmasının sebebı budur. :(
Benim gibi balkonun kenarında yapmak isteyenlere fazlada yer kaplamayan pimas boruda tüm arkadaşlara tavsiye ederim.
selamlar;)
bahcivan
17-08-2008, 13:45
resimlerin devamı;)45302
45303
45304
45305
bahcivan
17-08-2008, 13:51
resimlere devam:p
45306
45307
Kudret Tezel
17-08-2008, 18:11
Sayın bahcivan herşey çok güzel elinize sağlık ancak şu yosunlanmaya care bulmak lazım. benim tahminin eriyiğin PH değeri çok yüksek . PH ı 6-6,5 gibi ayarlamak lazım. Biraz nitrik asit, sülfirik asit fosforik asit ne varsa temin edebileceğiniz hemen temin edip ayarlamak . PH ayarlamak için nasıl bir yol izliyorsunuz. Ayrıca PH metrenizin doğru gösterdiğinden eminmisiniz kalibre edilmişmi hatırlatmakta fayda var.
Heyerde buluna bilecek en kolay asit sülfirik asittir araba aküleri şarj eden oto elektrikçilerinden temin edebilirsiniz.
bahcivan
17-08-2008, 18:36
bu konuda sizin yardımlarınız yadsınamaz, bu fırsatla tekrar teşekkür ederim.
ph olcerimi kalibre edıyorum ancak kulandıgım su degerınin (cesme suyu) ph ı yuksek ondan olabılırmı bılmıyorum.
lımon tuzu kulandım yuksek olunca ancak ertesı gun tekrar yukselıyor.
bugun suyu degıstırdım ec 1.42 ph 7.2 olarak olctum ,koruyabılecegımız en dogru aralık nedir ?
evde el fenerlerının aküsü vardı yenı aku takmıstık onun akusunden suyu alayım bu arada asit olması acısından tehlıkelımı ve ne kadar kulanayım. saygılarımla
Kudret Tezel
17-08-2008, 22:05
Sayın bahcivan,Birşey sormak istiyorum: eriyikleri talimata göremi hazırlıyorsunuz, yani 10 litreye suya 100ccA+100 ccB stoklarından konulmasını önermiştik, acaba biraz azmı kullanıyorsunuz?. bu fikre hem EC nin düşük olmasından hemde PH ın yüksek olmasından vardım ne dersiniz.
Düşük EC fide döneminde olabilir ama biraz büyüdükten sonra 1,42 ms/cm düşük olabilir.
Bu aynı zamanda PH a da tesir eder.
Herşeyin dört dörtlük arızasız hatasız gitmesi tabiiki güzeldir. Ancak arızayı bulabilmek giderebilmek bilgi birikimi açısından çok önemlidir. Bu konuyu hep beraber paylaşırsak çok faydalı olur sanıyorum.
bahcivan
17-08-2008, 23:05
Tarife göre hazırlıyorum ancak bugun eriyiği biraz az kattım ph dusuk cıkarmı dıye.
ancak talımata gore kulansamda malasef zaman zaman su takvıyesını yaptıgımda tuturmam mumkun olmuyor.ph her halükarda farklı oluyor.
yosunlaşma gıtsın dıye sadece deneyerek bulmaya çalışıyorum bır gun boyuncada sadece su ıle calıstırdım.
bitki yetişirme hakında bılgım olmadığı için zaman zaman sizleri rahatsız edıyorum ,sizlerede ulaşamayınca denemeler yapmaya çalışıyorum.bunların hepsi deneyım oluyor kendımce dersler de cıkarmaya calısıyorum.
İlginiz için teşekkür ederim.
;)
Kudret Tezel
17-08-2008, 23:24
Eriyiği az koyarsanız PH düşük çıkmaz bilakis yüksek olur.
Sayın bahcivan tankınız kaç litre lik . Birde aklıma bitki sayısı çok fazla tanktaki eriyik miktarı az gibi geliyor ne dersiniz?.. Kaç kök bitkiniz var ve sisreminizdeki besin eriyiği kaç litre. bu iki doneyi söylerseniz daha iyi değerlendirebiliriz.
zaman zaman su takvıyesını yaptıgımda tuturmam mumkun olmuyor.ph her halükarda farklı oluyor.
Sayın bahçıvan, ben yukarıdaki alıntıda yazdığınıza takıldım. Su mu ilave ediyorsunuz yoksa besin eriyiği mi? Eğer doğru anlamışsam sadece su ilave ediyorsunuz ve bu da ec değerini düşürüp ph ın artmasına neden oluyormuş gibi geldi bana.Eğer dediğim gibiyse besin eriyiğinizin eksilen kısmını suyla değil yine besin eriyiği ile tamamlayın.
Sayin bahcivan bitkilerinizin su tuketimi gunluk veya iki gunluk ne kadar?
Kac lt lik besin veya su tanki kullaniyorsunuz?
Tavsiyem hergun sabahdan pH degerlerini olcmeniz ve ayarlamaniz.
Gunluk olarak bu islemi yapinca pH acisindan sorununuz kalmayacaktir.
bahcivan
18-08-2008, 18:36
İlginiz için teşekkür ederim,
37 kök var ancak bunlardan 6 tane biber diğerleri marul ve daha çok ufaklar değerleri değiştirecek kadar değil.
boruların içindeki su ve bidondaki suyu toplarsak 50 litre olarak ayarlıyorum.
Sayın Mustak gunluk veya ıkı gunluk cok fazla su tuketımıne dikkat etmedim azaldıgını hıssedınce takviye yapıyorum.
Sayım Malbman, su dediğime bakmayın daha besin eriyiği demeye pek alışamadım.
ancak ec yukselınce (sabah normal akşam gelince değerler alt üst oluyor ph yukseliyor ec de değişiklik oluyor örneğin ec 1.65 oluyor 1.82 , ph değeri 6.8 akşama 7.9 cıkabılıyor hatta 8 .2 bile gordum ilk oncelerı onemsemedım ancak yosunlasma ve solma dıkkatımi cektıkten sonra ondan kaynaklanabılecegını dusunmeye başladım).
limon tuzu kulanıyorum ancak oda bır gun suruyor tekrar yukselıyor.
ben limon tuzu ıle dusurdukten sonro koklerdekı yosunlaşma ph yukseleltebilirmi suan aklıma o geldi.
saygılarımla
Sayin bahcivan, en azindan gunde 1 defa pH ayarlamasi yapmaya mecbursunuz.
yarim litrelik pet siseye % 10 luk seyreltilmis sulfirik asit hazirlayin, eczaneden alacaginiz 60 cc lik siringa (asiti fazla kacirmanizi onlemek icin) ve ph metre ile ph 6 yapmaya calisin. Biber ve marullar icin ph 5.5 -6 arasi olabilir ama domateste var sanirim, o yuzden ph 6 dedim.yosun icin mutlaka isik alacak yerleri aluminyum folyo ve strech naylon ikilisiyle kapatin.
echnaton
20-08-2008, 21:59
ph 5-7.5 arası en ideal bitki yetiştirme aralığıdır,
yapraklardaki solgunluğun bence iki sebebi olabilir, ilk ihtimal yetiştirdiğiniz alanın çok sıcak olma ihtimali ve dahada kötüsü öğle saatlerinde güneşin, pencerenizinde mercek etkisiyle bitkilerinizi ezmesi mümkün, sıcak havaya bağlı olarak yetiştirme ortamınızında su olduğu düşünülürse o kapalı ortamdaki yüksek nem oranı bitkinizin stomalarının kapanmasına dolayısıylada bitkilerinizin yapmak zorunda olduğu terlemeyi önlemeside diğer bir husustur. ki yukardaki yazınızda havaların serinlemesiyle bu sorunların azaldığını belirtmeniz bu ihtimali kuvvetli kılmaktadır..
suyun ph ını ayarlamak için ekstradan kullandığınız asitlere ki pilden aldığınız asitlerden bahsediyorum bu bence tam bir hatadır.. ph ı düşüreyim derken bitkilerinize nasıl bir ölümcül ortam yarattığınızı hatırlatmak isterim, tarımın hiçbir şeklinde bu tür asitler kullanılmaz, kullanılmamalıdır, sonuçta o asitlerin içinde eriyik halde ağır metallerde barınmaktadır ki bu metaller bitkileriniz kadar sizin içinde ciddi tehdittir. kaş yapayım derken gözden olmamak lazım, yaptığınız gübre uygulamaları ph ı düşürmenizde yeterlidir, yosunlaşmayı ciddi bir problem olarak almamanızı öneririm yahut alacaksanız da dediğim gibi gübre uygulamalarınızda nitrik asitli uygulamalara ağırlık verin, yosunlaşma olması elbette ph ın yüksekliğine işaret olabilir ki buna rağmen ph7 zararlı bir değer değildir bitkiler için, ama bence bunun asıl nedeni pimaş borulardan kaynaklanmaktadır, kök ortamı az ışık almakta ve yosunlaşma için uygun bir ortam yaratmaktadır..
ph ve ec sürekli olarak yapacağınız gübre uygulamaları ve su takviyeleriyle değişir bu normaldir, ama illa gübrelemeden başka ph dengeleyici birşeyler kullanayım derseniz size yüzme havuzlarında kullanılan ph düşürücü veyahut yükselticileri kullanmanızı öneririm.
yine yosun önleme amaçlı olarak gene havuz kimyasalları vardır, yahut demir içerikli gübrelemelere de ağırlık verebilirsiniz..
ps: harika ve çok özverili bir sistem kurmuşsunuz -ben çok imrendim bu özverinize-ve bence herşey yolunda gidiyor, inanın bana havaların serinlemesiyle yahut pencerelerinizi beyazperdelerle örtmeniz durumunda bitkileriniz düzenli gelişimlerini sürdüreceklerdir
saygılarımla..
Kudret Tezel
23-08-2008, 16:36
Sayın bahcivanson birkaç günlük gelişmeleri alamadık nasıl düzelme varmı.
Alglerin fazlalığı PH ın çabuk değişmesine sebep olabilir belki, ancak söylediklerininiz çok çok ta anormal şeyler değil, birgünde EC nin ve PH ın değişmesi normal. Bu olay gelişmiş seralarda bilgisayar desteği ile otomatik yapılıyor.
Toplamda 37 kök bitkinin olduğunu yazıyorsunuz bence bütün olay buradan yani kullanılan tanktaki suyun az( 50 litre kadar) kök sayısının fazla olmasından kaynaklanıyor.
zira arkadaşlarımız bir kök bitki için en az 3-5 hatta 10 litrelik kaplar kullandılar durum böyleyken sizin 50 litrelik tank hacminiz çok büyük sayılmaz .
ikinci bir husus echnaton arkadaşımız tarımda bu türlü asitler kullanılmaz diyor,hangi kaynağa istinaden söylüyor bilmiyorum eğer kaynak gösterirse memnun olurum ama benim bildiğim kaynaklarda PH bu asitlerle ayarlanır ancak elfenerinin içinden alınacak kulallanılmış asitlere bende sıcak bakmıyorum akümülatörlerde kullanılan kurşun ve kurşunla karışık diğer ağır metaller erimiş olarak buluna bilir en iyisi metallerle muamele görmemiş asitleri kullanmaktır. ticari gübre yapımında sülfirik asit nitrik asit, fosforik asit çok kullanılan ana malzemelerdir.
Topraksız tarımda en zor kısım PH ve EC değerlerinin devamlı kontrolde tutulmasıdır. Amatörce bu işi başarmak gerçekten biraz zor ve sıkıcı olabilir.Bu konuyu pratik olarak halletmek için çalışmalarım devam ediyor. EC işini halletim şimdi PH ayarı ile uğraşıyorum
umuyorum yakın bir zamanda ( tarih vermek istemiyorum ) Profösyonel seralarda olduğu gibi EC ve PH kontrolünü kendi yapan Süper akıllı saksıyı hayata geçirmeye çalışıyorum.
İşte o zaman bu işin tam tadına varacağız ve balkonlarımızda teraslarımızda daha profösyonelce üretimler yapacağız. İNŞAALLAH herkese selam...
bahcivan
24-08-2008, 13:13
Sayın Tezel;
Şuana kadar formda yazan üyelere ve özellikle sizin özveriyle yaptığınız katkı ve yardımlarınızlarınız la çok mesafe aldık.
Şuan günlük kontrol yapıyorum ve gerektıkce nıtrik asitle duzenlemeye calısıyorum ec 1.80 ile 1.95 arası ph 5.9 ve 6.5 arası tutabılıyorum.
anladıgım kadarıyla alglerde ph "ı cok daha hızlı değıstırıyordu.:p suan eskıden oldugu gibi ph seviyesinde dip ve doruk yaşamıyorum.
saygılarımla
sayın bahçıvan bende size teşekkür ediyorum deneyimlerinizi paylaştığınız için ben çok acemiyim ama siz ve sizin gibilerin azmini gördükçe dahada güçleniyorum ellerinize sağlık kolay gelsin
sitkomsky
31-08-2008, 09:04
Size cevap yazmayacağım. Konu devam etsin...
25436
buy konu başlığını bulamadım. yardımınızı bekliyorum
osmanramone
02-09-2008, 13:01
herkese çok teşekkür ediyorum. Selamlar.
Kudret Tezel
02-09-2008, 21:10
Merhaba sevgili arkadaşlarım, 4 gün kadar şehir dışındaydım geldim. Daha önce söylediğim gibi EC metre bitti PH metre çalışmaları yapıyorum.selamlar.
Kudret Hocam merakla bekliyoruz.
bahcivan
03-09-2008, 20:26
Sayın Sinin ve değerli arkadaşlar,
Şuana kadar gözlemlediğim kadarıyla geçmişde bitkiler hakkında çok bilgisi olmayan biri olarak gözlemlerim;
Çalışmalarımı pimaş borulara yerleştirdiğimi sizlerle paylaşmışdım,kök olarak belli bir seviye gelen bitkileri pimaşa dikince diğerlerine göre çok daha hızlı büyüdüğünü gözlemledim ,
ayrıca fasulyeler diğerlerinden daha hızlı boy verdiğni duymuşdum ama bu kadarını beklemiyordum gunluk 20-30 cm kadar boy verebiliyor.
dışardan aldığım fidelerde kırmızı böcekler varrmış diğerlerine serpti ve yaprakları sarartıyordu bende ısrarla ilaç kulanmamaya gayret gösterdim.
Bir bitki teknikeri arkadaşdan aldığım bitkilere uygulanacak organik sayılabilecek ilacı paylaşayım.
bir tutam arap sabununu 1 litre su da eriterek usteki kopuklu kısmı dokun ve etkısı artırması ıcın ıcıne ezdiğiniz sarımsak suyu veya yağını dökün bitkilerin yapraklarını püskürtün.İŞE YARIYOR
Saygılarımla
Sayin Bahcivan verdiginiz ilac tarifi ile kirmizi orumcekleri oldurebildinizmi.
Zira kirmizi orumcek cok hizli urer ve bitkiye zarari fazladir.
Yapraklarin altina bakip kirmizi noktalarin hareket edip etmedigini kontrol ederseniz cok iyi olur.Yok etmisse, bizde faydalaniriz.
Saygilarimla
bahcivan
04-09-2008, 21:52
Sayın Mustak;
baktıgımda yaprak altındakiler kurumuş böceklerle dolu sonradan yumurtalarından tekrar cogalırmı bilmiyorum ancak durumu sizlerle paylaşırım
saygılarımla
erkanakad
10-09-2008, 17:12
Ben bahçemde durgun su kültürü uygulamak istiyorum.Nedeni ise nadas yapamamak.PVC borular içinde uygulanmış bir kaç örnek gördüm(internette)fakat detaylı bilgiye ulaşamadım.Bana bu hususta yardımcı olabilirmisiniz?
Selamlar
Kudret Tezel
13-09-2008, 20:34
Sayın erkanakad, aradığınız bilgiler forumlarda . Bazı arkadaşlarımız çok güzel çalışmalar yaptılar.Resimlerle yazılarla paylaştılar.Gerekli bilgilere forumlarda ulaşabilirsiniz.
Kudret Tezel
13-09-2008, 20:50
Terasta sezon sonu artık kışlık sebzeleri deneyeceğiz.
kahyanur
19-09-2008, 20:29
değerli grup üyeleri,
topraksız ortamda sebze yetiştiriciliğiyle ilgili 10 sayfalık bu bölümü yutarcasına okudum..neler öğrendim neler..hiç bilmediğim terim ve maddeleri(torf,agrinat,hümanik asit,vb) ayrıca araştırarak öğrendim..hatta otomatik dozajlama sistemleri , ph ve ec metre araştırmaları yaptım..türkiyede nerelerde torf bulunur , kimler kaça ne şekilde satar araştırdım..hatta mail attığım bir üretici verdiği cevapta torfu TIR la sattığını ve bir TIR"a 40 m3 yüklediklerini yazdı:)
özellikle kudret bey"e ve bilgisini paylaşan diğer arkadaşlara ne kadar teşekkür etsem az. sayenizde çok fazla bilgi eksikliğim olmasına rağmen bu üretimin mantalitesini ve tekniğini anlıyabildim..tabii ki daha öğreneceğim çok şey var..ama önemli olan yöntemi anlayabilmek..kimya mühendisi olduğum için eriyik, ph ve ec kavramları bana yabancı değil..konuyla ilgili diğer yazılarıda okuyacağım..en kısa zamanda da gerekli araç gereç ve kimyasalları alıp işe koyulacağım..herkese çok teşekkürler..
Merhaba Sayın kahyanur.Aramıza hoş geldiniz.Bu arada çok şanslısınızı sizin alışık olduğunuz şeyleri (eriyik,ec,ph) anlamak ve hatta uygulamak ben ve benim gibi amatörler için hiçde kolay olmadı(hala öğrenmeye çalışıyorum :)).Sizin bu konuda avantajınız var umarım güzel paylaşımlarda bulunuruz başarılar.
Kudret Tezel
28-09-2008, 16:15
Sevgili arkadaşlar,domatesleri hasat ettikten sonra iki tekneye pırasa ektim yaklaşık onbeş gün önce. Havalar soğudu bayağı bir yağmur fırtına oldu çok fazla ilgilenemedim ama arasıra eriyiği ihmal etmedim ve bugün resimlerini çektim göstereyim baya gelişmişler. ayrıca patlıcanlar ikinci kez çiçek açtı ve patlicanları var.saksıda kalan domateste yeniden çiçek açmış bakalım nereye kadar büyüyebilecek.
Sayın kudret hocam ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.Yeni dönem dersleri bayramdan sonra başlıyor dimi hocam.
Kudret Tezel
28-09-2008, 21:11
evet,evet Sevgili jibuti. Derslere bayramdan sonra başlıyalım. Bu kadar rehavet yeter sınıfı şöyle bir toplıyalım bakalım kaç kişi varız görelim.
Haklısınız sevgili kudret hocam.Bu arada bütün arkadaşların bayramını kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.Hocam ellerinizden öperim.
Kudret Tezel
01-10-2008, 22:52
Bende bütün arkadaşlarımın mübarek bayramını kutlar,aileleriniz ve tüm dostlarınızla nice mutlu bayramlara ermenizi dilerim.Sevgiler selamlar.
Kudret Tezel
07-10-2008, 21:09
Merhaba sevgili arkadaşlar, ramazan dedik geçti, bayram dedik geçti eeeee ne bekliyoruz daha .
Yalnız bu sezon bir müfredat programı yapalım. geçen sezon(( topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması)) başlığıyla derse başaladık ve herkes merak ettiği için bu konuda yoğunlaştık, ve başkaca önemli konulara pek yer veremedik.bu sezon baya bir yol aldık,artık duyduklarımızı veya gördüklerimizi değil düşündüklerimizi tatbik edebileceğimiz bir bilgi ve mantık seviyesine ulaştık zannediyorum. Durum böyle ise sizlerden ricam eksikliğini hissettiğimiz konu başlıklarını listeliyelim ve önem sırasına göre dizerek bir müfredat programı hazırlıyalım ve derslere başlıyalım.
sabri zeki
07-10-2008, 21:33
Selamlar kudret hocam öncelikle sınıfları bölelim birler ikiler üçler diye ben yeni kayıt birlere yakışırım. malüm hepimiz kimya görmedik, bayağı zor geliyor problemleri çözmek.önümüzde baya bir zaman var, uygulamalı tarım için kış mevsiminden dolayı. sınıf arkadaşlarımızda fikirlerini açıklasınlar da dersler başlasın hayırlısı ile.
Evet arkadaşlar kimler derslere katılmak istiyor lütfen kıpırdayalım artık tatil bitti.Kudret hocam çok öenmli olan Ec metre yapımını bitirdi artık ec metre sahibi de olabiliriz ama öncelikle derslere başlamalıyız zaman geçiyor.Önceki derslerde bulunan arkadaşlarında yardımıyla çabuk yol alabiliriz ne dersiniz.
Evet jibuti herkeste bir rehavet.. En iyisi sınıf listesini yapmaya başlayalım da kimler var kimler yok görelim.
1- sule68
2-
3-
4-
kahyanur
08-10-2008, 21:29
banada ön sıralardan bir yer ayırın lütfen:)
siz bu mesajı yazarak o yeri ayırdınız bile:)
Merhaba sevgili arkadaşlar, ramazan dedik geçti, bayram dedik geçti eeeee ne bekliyoruz daha .
Yalnız bu sezon bir müfredat programı yapalım. geçen sezon(( topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması)) başlığıyla derse başaladık ve herkes merak ettiği için bu konuda yoğunlaştık, ve başkaca önemli konulara pek yer veremedik.bu sezon baya bir yol aldık,artık duyduklarımızı veya gördüklerimizi değil düşündüklerimizi tatbik edebileceğimiz bir bilgi ve mantık seviyesine ulaştık zannediyorum. Durum böyle ise sizlerden ricam eksikliğini hissettiğimiz konu başlıklarını listeliyelim ve önem sırasına göre dizerek bir müfredat programı hazırlıyalım ve derslere başlıyalım.
Kudret hocam, isterseniz önce geçen yılın bir genel tekrarını yapalım. Zira aramıza yeni katılan arkadaşlar var ve sanırım bazıları geçen yılki konuları takip etme şansı bulamadı.
Geçen yıl üzerinde en çok durduğumuz konu besin eriyiklerinde kullanılan elementlerin miktarlarının hesaplanmasıydı. Bunu geçen yılki kadar detaylı olmasa da (aksi halde bir yılı daha bu hesaplarla geçirmek işten bile değil):D, yeni arkadaşların geçen yılki yazışmaları izleyerek fikir sahibi olabilecekleri düzeyde bir tekrar yapalım derim.
Bana sorarsanız bu aşamadan sonra kısıtlı imkanlarımız, alanlarımız, zamanlarımız çerçevesinde uygulayıp hayata geçirebileceğimiz, ayakları yere basan topraksız tarım projeleri üzerinde kafa yoralım. Yabancı web sitelerinde dolaşırken bakıyorum da neler, ne projeler üretmiş adamlar. Adam çamaşır suyu şişelerini saksı olarak kullanıp 300 saksılık sistemler kurmuş, sonra da sitesinde bunun reklamını yapıp, ticari formlarını satışa sunmuş. Yanlış anlaşılmasın biz de yapıp satışa sunalım demiyorum; ama en azından yaratıcılığımızı kullanıp/harekete geçirip ilginç, uygulanabilir projeler üretelim ve bunları kendi balkonumuzda, terasımızda hayata geçirelim. Bu konuda sitede yardım alabileceğimiz, bu projelerin seve seve bir parçası olmak isteyecek profesyonel arkadaşlarımız da çok. Eh bu kadar irmik, şeker vs varken neden biz de helva yapmayalım?
Tabii dediğiniz türden bir müfredat programı da hazırlayalım ama yine bana sorarsanız, bu müfredat programı da canlı, bizim aklımıza takılan sorular, zihinlerimizde gelişen fikirlerle sürekli o anı yaşayan, yenilenen, belli kalıplara sıkışıp kalmamış bir müfredat olsun derim.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar ("koca bir sayfa yazdı hala daha şimdilik aklıma gelenler bunlar diyor adam" dediğinizi duyar gibi oldum:D:D:D) diğer arkadaşlar da fikirlerini söylerse sanırım bu seneki müfredat hem çok canlı hem de çok yüklü olacak.Sene yeterse iyi:p
Çalışmalarınız çok güzel, ilgiyle okuyorum. Bahara belki niyeti bozup sizlere katılabilirim. Ufacık bahçemde biraz domates ve biber yetiştirmeye uğraşıyorum ama terasım bahçeden daha büyük.
Şimdilik vakit ayıramam, yeterince ilginenemem diye gözüm korkuyor ama sizlerin çalışmalarını görünce de gerçekten başlamak da istiyorum.
Verdiğiniz bilgiler ve güzel paylaşımlarınız için hepinize teşekkür ederim.
Sayın nurbahar şimdiden başlarsak ancak kendimizi geliştiririz diye düşünüyorum.
Kudret Tezel
09-10-2008, 19:02
Evet sevgili malbman şu çok doğru : adamlar neler yapmışlar: Peki biz neden yapamıyoruz ? yapamayız tabii ,onların memleketlerinde fikir ,düşünce çok önemli fikre düşünceye duyulan saygı çok büyük siz yeterki düşünün siz yetreki bir şeyler üretmek isteyin sermaye önemli değil ,iş kurmak önemli değil ,peki bizde öylemi. Sermayeniz yoksa imkanlarınız el vermiyorsa hiçbirşey yapmak mümkün değil. ne devlet yardım eder ne zengin, herkes kendi göbeğini kendi kesmek zorundadır. herneyse bırakalım bunları biz çalışmalarımıza bakalım.
Arkadaşlar geçen sezon herkes konuya yabancı idi ama bu sezon artık hepimizin konuyla ilgili bilgileri var. Besin eriyiklerinin hazırllanması hakkında yazmış olduğum yazılarda bu işe kafa yoracak arkadaşları yanıltacak şüpheye düşürecek en küçük bir yanlış ve eksik olduğunu sanmıyorum . Bu gibi teknik konularda yazılmış kitapların bir çoğu tecüme olduğu için gerek ceviri hatası ve gerekse baskı hatası yüzünden birçok yanlışlıklar vehesap hataları görmek mümkündür. verilen doneler ve neticeler birbirini tutmassa ögrendiğinizi kontrol etmekte, bilginizi tartmakta zorluk çekersiniz . Bu durumu çok iyi bildiğim ve yaşadığım için hiç bir problemi kontrol etmeden yazmadım ancak neticede insanlar hata yapabilir eğer siz sayın arkadaşlarımın kafalarına takılan en küçük bir şüphe veya müphem bir nokta varsa önce onları aydınlatalım.
Yaptığımız hesapların kesinlikle doğru olduğundan emin olalım. Besin eriyiklerinin hazırlanması ile ilgili teknik bir bilgi eksiği olduğunu sanmıyorum. Ancak konu ile ilgili çok problem cözerek pratik yapmanızı öneririm. konu sadece teorik bilgi ister yaptığınızı kontrol etmek yani analiz etmek imkanı yoktur, bitkinizin büyümesi ve gelişip gelişmemesiyle yaptığınızın doğru veya yanlış olduğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Bu sezon daha teknik ve daha bilinçli çalışmalar yapacağız ve topraksız tarımın daha değişik tatbikatlarını deniyeceğiz . Sayın envor arkadaşımızın serasında yaptığı büyük çaplı aereponic sistemin amatörce balkonunuzda tatbik etmeye çalışacagız.
Yani anlıyacağınız bu sezon çalışmalarımız çok zevkli olacak
denizakvaryumu
09-10-2008, 20:14
Merak ettiğim;
1-Küçük çaplı aereponic sistemin nasıl kurulacağı ? (torf-kum-perlit-durağan ve akan besin eriyiği yok) Fıs fıslama en iyi çözüm gibi gözüküyor :)
2-Kudret Bey olmasa, besin eriyiklerini ufak miktarlarda nasıl temin edebileceğimiz :)
Geçen seneki dersleri baştan almaya vs.bence gerek yok.
Çünkü en ufak ayrıntısına kadar zaten yazılı .İsteyen bu konuları tekrar okuyabilir ancak herhangi bir sorun olduğunda tekrar anlatılabilir.
EC ölçer ve ph ölçer hazır olduğuna göre bu konularda yoğunlaşılabilir.
denizakvaryumu
09-10-2008, 20:19
Evet jibuti herkeste bir rehavet.. En iyisi sınıf listesini yapmaya başlayalım da kimler var kimler yok görelim.
1- sule68
2-
3-
4-
Geçen seneki derslerden tecrübeyle söylüyorum ki, sınıfın sayısı devamlı değişken oluyor.
Kimi zaman konunun durumuna göre sınıf mevcudu ve sorular artarken kimi zaman sınıfta sadece Kudret Hoca kalıyor ve "nerde bu millet" diye fırçasını atıyor :)
Kimi zaman benim gibi tembel öğrenciler en arka sırada kaynatırken kimi zaman haylaz öğrenciler Kudret Hocanın diplomasını elinden almaya kalkıyor :)
Yani bu sınıf biraz hababam sınıfı gibi...
Kudret Tezel
09-10-2008, 20:43
sayın denizakvaryumu ,galiba bir şeyi yanlış aksettirdik, EC metremiz hazır, hazır derken malzemede bir sorunum vardı anca halloldu EC leri gösterim skalasını basmak için uğraşıyorum . Baskısız halini cumartesi günü sizlere resimliyeceğim ,baskı olayıda çok değil ama birkaç gün sürebilir ,bazı şeyleri yaptım demek çok kolaydırda yapıp ortaya çıkmak zordur fakat yanlış akseden şu, PH metrenin hazır olduğunu söylemedim, çalışmaların devam ettiğini ümitsiz olmadığımı söyledim . İnşallah PH metreyide zaman içinde hallederiz ama şu anda ph metre hazır değil. Yanlış bilgilendirdiysem özür dilerim.
bahcivan
10-10-2008, 19:53
sınıfta arkalarda olsa yer kaldıysa bende sıra tutayım
sabri zeki
12-10-2008, 18:31
Arkadaşlar neredesiniz,ders zili çalacak nerdeyse siz daha yoksunuz hadi sınıfa öğrenecek çok konu var.
Kudret Tezel
12-10-2008, 19:35
Bugün en az 15 kere baktım sınıfa kimseler yok, nedendir anlamadım.?
Sabahtan beri EC metre nin prototip'iyle uğraşıyorum sizlere en azından nasıl birşey olduğunu göstereyim diye ama baskısı felan yapılmadan ,toplanıp kullanılabilir hale gelmeden göstermek istemiyorum ,bunca zamandır bu kadarcık şeylemi uğraşıyorsun demiyesiniz diye. Ama ben hep onu kullanıyorum.
Kudret hocam merhaba ne zaman başlayacağımız hakkında bilgimiz olmadığından bir kopukluk oldu.Ec metreyi ne kadar merak ettiğimi biliyorsunuz resmini yükler misiniz teşekkürler
Bilgimiz yok derken elbette vardı ama kesin bir tarih belirlemediğimiz için söyledim yanlış anlaşılmasın lütfen
Kudret Tezel
12-10-2008, 23:43
Arkadaşlar dersler birazda demo hazırkayamadığım için kalıyor . Aeroponic sistem için bir demo hazırlayıp anlatmak lazım yoksa şöyle böyle yapın demekle olmazdiye düşünüyorum
yanlışmı düşünüyorum yoksa .
denizakvaryumu
12-10-2008, 23:55
Aeroponic demosunu (teras-balkon-pencere önü olarak) en iyi siz yaparsınız Kudret Bey.
Bu nedenle acele etmemekte fayda var.
Neticede örnek bir çalışma olacak.
Evet haklısınız uygulamı görmek çok daha yararlı ve öğretici olacak.
Kudret Tezel
13-10-2008, 19:15
Teşekkür ederim sayın denizakvaryumu ,iltifat ediyorsunuz. Bu iltifatınıza layık olacak güzel bir demo hazırlıyacağım ama daha verdiğimiz sözü yerine getiremedik .Şu EC metre tamamlansın sırada o var,hemen peşinden çok güzel, problemsiz çalışacak bir aeroponics
demo sunu kuracağız . Sabrınız için bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim.Sevgiler saygılar.
sabri zeki
14-10-2008, 19:21
Size güvenimiz sonsuz sayın hocam bekleriz iyi bir başlangıç olsunda. geç olsun . sevgiler saygilar ,
Biz de bu arada tatili biraz daha uzatmış oluruz Kudret hocam:D:D (Biraz tembel miyim ne?):p
eczadolabi
15-10-2008, 18:44
Ben uyandım hocam.
Yaz uykusu benimkisi...
Mahmurluğumuda atayım aranızda olacağım inşallah.
Bu arada Envor'da ağzımıza bir kaşık bal çaldı kaçtı.
Hani n'oldu serada eğitim?...
Teessüf ederim :)
Kudret Tezel
15-10-2008, 19:22
Günaydın sevgili ecza dolabı. Yaz bitti artık dersler başalsın diyor herkes duyuyorum farkındayım. Ama bu ders sadece anlatılarak işlenmez laboratuvar, tatbikat şart.Hem tatbik edeceğiz hem anlatacağız ,azkaldı. Ayrıca envor arkadaşımızın da son derece iyi niyetlerle söz verdiğine ama gelişen olumsuz koşullararın, aksiliklerin verdiği sözün şimdilik aksamasına sebep olduğuna, ama ilk fırsatta yerine getireceğine inanıyorum.
Yerine getiremesede o paylaşımlarıyla zaten verdiği sözü tutmuş durumda.
elektronik.
15-10-2008, 20:35
Arkadaşlar bu çalışmalarımızda özellikle ben hastalıklara karşı herhangi bir ilaç kullanmadım. Acaba kullanabileceğimiz bir organik ilaç belirlesek çalışmalarımızdan daha fazla verim alabilirmiyiz. Kullanan arkadaşlar varsa bilgi verebilirmi.Ben bu sene daha çok salatalıklarda yeşil yaprak biti ve mantar hastalığı gördüm. Buna rağmen yine de verim iyiydi. Daha iyisini yapabilirmiyiz diye düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062
Sn. elektronik yukardaki linkte evde yapalabilecek bazı zirai mücadele yöntemleri var. Terastaki patlıcan ve domateslerde beyaz sinek olmuştu, ben arap sabunu, sarımsak ve zeytin yağlı formülü denedim, işe yaradı mesela. Kimyasal ilaçlardan önce bunları denemeliyiz diye düşünüyorum, elbetteki etkili olmadıkları yerde profesyonel yardım almak şart. Deneyip sonuç aldığım için belirtmek istedim. Biz göz atarsanız belki işinize yarar.
Kudret Tezel
17-10-2008, 08:45
Arkadaşlar şehir dışına çıkıyorum ,3-4 gün sonra görüşmek üzere hoşçakalın.
Hayırlısı hocam uzun bir süre kendi adıma ama elden gelen birşey yok hayırlı yolculuklar.
Kudret Tezel
22-10-2008, 19:34
Merhaba sevgili arkadaşlarım, sizleri şu meşhur EC metre ile tanıştırmak istiyorum.
Önce isterseniz özelliğinden bahsedeyim; Ec metremiz anolog çalışan bir EC metre,
dört parçadan oluşuyor. Adaptör ,elektronik devre, Ölçü borusu ( şeffaf 15 mm çapında plexiglas bir boru 20 cm boyunda) ve sürgü çubuğu (2,4 mm paslanmaz tel)
Ölçü aralığı 0,1 ms/cm ile 6 ms/cm BU aralıkta çalışması topraksız tarım için ideal diye düşündüm.
Ancak bu gün bundan yaklaşık 2 saat önce elektronik devrenin ve skalanın grafik işini halledip film çıktısını alabildim.Sizleri bir an önce meraktan kurtabilmek için elimden geleni yapıyorum ama maalesef bukadar olabiliyor özür diliyorum kusura bakmayın.
Sizlere EC metrenin fotoğrafını sunuyorum,Bildiğiniz EC metrelerden biraz değişik,herşeyiyle A dan Z ye bana ait bir EC metre.
Kudret Tezel
22-10-2008, 19:47
Analog EC metre
Dizayn Grup firması yanılmıyorsam suda topraksız tarım projesini epeyce ilerletti. Ama biz onlardan öğrenemiyoruz. Bizim bahçe kumlu toprak ağaç ve çalılar oluyor ama sebze bir türlü toprakta olmuyor, son çare bu formdaki yöntemi öğrenerek sebze yetiştirmek. Yardım alabilirsem iyi olur, öncelikle tabi ki bu form sayfalarını okumak gerekli. selam.
Kudret Tezel
22-10-2008, 20:39
aramıza hoşgeldiniz nariçi, bu forumlarda topraksız tarımla tanışacak ve ardığınız her türlü bilgiyi bularak bahçenizi değerlendireceğinizi umuyorum.Ama dediğiniz gibi önce forumları okumak lazım. Size başarılar ve güzel çalışmalar diliyorum,sevgiler selamlar.
Sayın, Kutret bey genel olarak sayfalarda bir tur attım, daha çok sizin mesajlarınızı okumaya çalıştım. Bir iki arkadaş daha dikkatimi çekti ama bensonuçte anladım desem yanlış olur.
Şimdi başlangıçta hangi tohumlar tercih edilecek. sıradan tohumlar oluyor mu yoksa topraksız yetiştiricilik için belli tohum cinsleri mi tercih edilecek?
Sırası ile daha sonra çimlendirme fide yetiştirme, sulu tarhların hangi ölçü ve ebatlarda olması gerektiği,
Suya karıştırılacak besin maddelerinin bir fidan ihtiyacının litre miktarı ve karıştırılan maddelerin litreye konulan miktarları ?
birde bu besinsuyun devirdaim şeklinin ve tüm araçların şematik olarak çizilmesi faydalı olur kanısındayım,
Umarım öğreniriz, Belki sezon sonu ama malzemelerin temin durumu için şimdiden başlamak gerekli herhalde.
Sevgili Kudret hocam ellerinize,emeğinize ve yüreğinize sağlık çok harika olmuş.Yanlız benim sabırsızlığımıda biliyorsunuz :p acaba diyorum bu ec metre ne zaman elimizde olur nasıl sahip olabiliriz çok mu acele ettim:p
Birde bir haftadır foruma pek giremiyorum malum seramı kurmaya çalışıyorum her ne kadarda aksilikler olsada çalışmaya devam ediyorum.Benden istediğiniz perlit torbalarının resmini hala foruma koyamadım özür dilerim inanın gece geç saatte eve dönüyorum ama resmi en kısa zamanda ekliyeceğim merak etmeyin.
Kudret Tezel
23-10-2008, 21:11
Sayın nariçi, sorunuz özel yani bir konu ilgilendiren soru değil şimdiye kadar anlatılanların tümünü kapsayan bir soruneredeyse. cevap aradığınız her şeyi bu forumlarda bulabilirsiniz .Sizden ricam bütün forumlara birkere daha göz atmanız. Tabiiki bütün arkadaşlarımız sizlere yardımcı olacaktır ama önce yapılanları, kurulan sistemleri, arkadaşlarımızın çalışmalarını incelemekte fayda var. Ancak yinede anaşılamayan yerler olursa tabiiki herkes aklının yettiği, dilinin döndüğünce sorularınızı cevaplıyacaktır.
Sıloganımız BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR , bildiklerimizi paylaşmaya hazırız.
Sayın Kutret Bey, Besin karışımının formülüne göre gereken maddeleri kendi yöremizde bulabilirmiyiz ? **** siparişle sizlerden istersek litre fiyatı nedir.
Kudret Tezel
24-10-2008, 23:02
Sayın nariçi, besin eriyiklerinin hazırlanması diye bir forum sayfamız var . Orada bütün formüller açık seçik yazılı . Malzemeleri gübre satıcılarından bulabilirsiniz umarım ,ama arkadaşlarımın hepsini bulmakta sıkıntı çektiklerini biliyorum. Besin eriyiklerinin hazılanması başlığı altındaki forumlarda 250 litrelik olarak hazırlanmış kitlerin 7,50 olduğunu söylemiştik bir değişiklik yok. İstediğiniz besin eriyiğini benden temin edebilirsiniz.Selamlar sevgiler.
bahcivan
27-10-2008, 19:34
Yeni eğitm yılınhepimize hayırlı olsun Kudret Hocama saygılarımı sunduktan sonra sizlerle paylaşmak istediklerim.
Ben bu sene hernekadar geç başlasamda daha önce bitkiler hakkında bilgim olmasamda çok şey öğrendim diyebilirim.
öncelikle böceklerle baş etmenin bitkilere zarar vermeden çözmeyi bulmaya çalışdım Arap sabunu anlatmışdım çok işe yaradı ancak bunlar yumurtalarından daha sonra cıkıyor tekrar başlıyor pek ugrasmak ıstemıyorsanız karızem denen bıtkıden elde edılmıs bır ılac var cok cok ıse yarayır hatta sebze ve meyveya geçmedıgını unvıversıteler onaylamıs ilgilenen arkadaslar değerlendirirler.
eklemek ıstedıgm dıger konuda daha once sayfaya yerlestırdıgımresımlerıde ıncelersenız pımas boruda yapmaya calışmısdım.pilastık bardakların içine yerlestırerek pimaşa tuturmusdum burada deneyımle anladıgım kadarıyla bardaga sıkı bır sekkılde tuturamadıgım bıtkıler gelısememıs ancak straforla sıkıştırmaya çalıştırdıgım gevsek olmayan bıtkıler ıse cok daha buyuk ve mahsul verdi,anladıgım kadarıyla yer çekımıne karsı bitkı kendıni güvende hissetmese mahsul vermiyor.
Bardakla ve straforla çok başarılı olunamiyor dıyebilirim hatta bu konuda fıkırlerı olan arkadaslar varsa acılımlarını beklerım .
saygılarımla
Kudret Tezel
29-10-2008, 21:25
Merhabalar sayın bahcivan, Nedense derslere bir türlü başlıyamadık.Aslında başlamamak içinde bir sebep yok.Tek sebep yapmaya çalıştığım EC metrenin biraz uzaması.Gelin Cumhuriyetimizin 85. yıl dönümü anısına bu gece EC konusuyla derslere başlıyalım.
Ders 1 konu EC
EC nedir
Sevgili arkadaşlar EC electrikal conduktivity kelimelerinin baş karfleridir. Ve Türkçesi elektriksel iletkenliktir.
Önce iletkenliğin ne olduğunu görelim.
Dirençle iletkenlik kardeştir. birbirlerine zıt kardeşlerdir. Biri büyükse diğeri küçüktür.
Örnek: giysiniz sizi üşütüyorsa ısıyı çok iletiyor demektir yani ısıya karşı direnci azdır.
Isıya karşı daha dirençli giysiler giydikçe, daha kalın giysiler giydikçe daha az üşürüz neden, giysimizin ısıya karşı direnci artmış, buna karşılık ısı iltkenliği azalmıştır.
Elektrik içinde aynı şey geçerlidir .Elektriğe karşı dirençli büyük olan telin iletkenliği
azdır. Bu sıvılar için, konumuz olan su içinde böyledir .
Saf su elektriği iletmez fakat bu teorik olarak böyledir nekadar saf olursa olsun yinede bir miktar iletir.Yani çok az iletir yani iletkenliği çok azdır. Yani direnci çok büyüktür..
Saf suya bir miktar tuz koyacak olursak direnci düşer . Direncinin düşmesi yani azalması demek iletkenliğinin fazlalaşması demektir.
İşte bu özellik yani suyu iyonlaştıran tuz miktarı ile direncinin azalması ,iletkenliğinin yükselmesi bize su içindeki tuz miktarının hesaplanmasına yardımcı olacak ip uçları verir.
Eğer suyun direncini ölçebilirsek içindeki tuz miktarını hesaplıyabiliriz.
Ama suyun direnci nasıl ölçülür?....
Bunuda ikinci derste anlatalım.
Yani hocam tuz oranının yüksek olması iletkenliğin daha çok olması anlamına mı geliyor?
Kudret Tezel
30-10-2008, 19:46
Evet aynen öyle . Tuz miktarı artınca suyun direnci düşüyor, iletkenliği artıyor.
Herkes gibi (**** ben) bende besin eriyiğinin formülasyonu,yani hangi elementten ne kadar koyulacağı ve ne kadar su için olduğunun bir formülü var mı **** nasıl yapılır en çok öğrenmek istediğim bu ama sanırım aşama aşama geleceğiz bu konuya
sabri zeki
30-10-2008, 21:27
Dersin başlamasına sevındim. bu yıl daha ileri teknikler ögreneceğiz.hepimize başarılar öğretmenimize de sabır dilerim
Kudret Tezel
30-10-2008, 22:48
Direnç toplam bir büyüklüğü ifade eder.elimizdeki elektrikli bir aletin direncini bilirsek uçlarına gerilim tatbik ettiğimizde ne kadar akım çekebileceğini hesaplıyabiliriz. ayrı özellikte bir başka alette ayni direnç değerinde olabilir ve aynı gerilimde ayni akımı çekebilir.
Örnek olarak bunların bir elektrik sobası olduğunu var sayarsak birinin teli diğerine göre daha kaliteli, diğerine göre biraz daha uzun veya kısa olabilir. Farkındaysanız şimdiye kadar aletlerin sadece dirençlerinden bahsettik. Dirençlerinin karakteristik özelliğinden söz etmedik oysa elektriği ileten malzemelerin yani iletkenlerin karekteristik bir direnci vardır bu dirence öz direnç denir.Ve bütün malzemelerin öz direçleri değişiktir.
Öyle ise öz direnç nedir ?..
onermeshur
30-10-2008, 23:11
Kudret bey derslere başlamışsınız yeni gördüm. Dersleri ilgi ile takip edeceğim. Bu arada ilk denemem fiyasko ile sonuçlandı. Fidelerim kötü olduğundan dayanamadılar ama yılmadım yeni fideler buldum ve tekrar denemeye başladım.
Kudret Tezel
01-11-2008, 19:09
Öz direnc iletken bir malzemenin birim kesit ve birim boyda ki direncidir. kesiti mm2 ,boyu metre cinsinden ifade edecek olursak özdirenç sembolu ro harfidir( klevyede bulamıyorum) özdirenç = ohm mm2 / metre dir. Ve her malzeme için değişiktir dolayısı ile özdirenç karekteristik bir büyüklüktür. Örneğin direnci 0,0175 ohm olan bir telin hangi malzemeden yapıldığı belli değildir ama öz direnci 0,01775 ohm mm2/ m dediğimiz zaman malzemenin bakır olduğunu söyliyebiliriz zira öz direnci 0,01778 mm2 /m olan metal bakırdır.
Elimize 2 adet tel verilmiş olsun ve dirençlerini hesaplayın derlerse Kesitlerini ,boylarını ve özdirençlerini bilmeden hesaplıyamayız ,ancak bir ölçü aleti vasıyasıyla dirençlerini ölçe biliriz ama başka hiçbir özelliğini bilemeyiz. ancak kesiti ve boyu bilinirse ölçü aletimden okunan direnç değeri vasıtasıyla malzemenin özdirencini hesaplar, dolayısıyla hangi malzemeden yapıldıklarını söyliye biliriz. Yani elimizde 4 donenin olması gerekiyor :
1 : kesit 2 : boy 3 : özdirenç 4 toplam diremç
Bu dört büyüklükten 3 ünü bilirsek 4 cüyü bulmak kolaydır.
Kesiti S harfi ile boyu L harfi ile özdirenci Q harfi ile ( özdirenç sembol olarak ro harfi ile gösterilir klevyede yok onun için Q harfi ile gösteriyorum ) direncide R harfi ile gösterirsek
R = L * Q / S formülü ile hesaplıyabiliriz.
Sevgili arkadaşlarım bazılarınızım of puf ettiğini duyuyorum . Elektrikçimi olacağız bizene bunlardan diyor olabilirsiniz . ancak temelden öğrenilmeyen bilgi kalıcı olamaz.
Bütün bunları EC değeri nedemektir sorusunu cevaplandırmak bu konu hakkında temel bir bilgi aktara bilmek için gayret ediyorum. Eğer sizleri sıkıyorsam özür dilerim ,birazıcık sabırlı olmanızı rica ediyorum.
Mademki öz direnc karekteristik bir değerdir bakırı alüminyumu altını ,gümüşü demiri ayırmamızı sağlar ,ozman neden elektriği ileten tuzlu suyun karekterini bulmamıza yardim etmesin.
Bu sene dersler bayağı ağırlaşacak sanırım. Dersleri can kulağıyla dinliyorum. Ben sınıfta çok konuşmam ama anlamadığım yerleri sorarım. Yoklamalarda yok yazmayın:)
Kudret Tezel
01-11-2008, 23:33
Kablo, imatında kare dikdörtgen veya umumiyetle yuvarlak olarak fomlandırılmış metal ipliklerdir. suyu bu hale getirmek ancak düzgün bir boru içine koymakla mümkün olabilir. örnegin bir bahçe hortumunu su ile doldurursak ve aralarda hava kabarcığı ve kopukluk olmamasına dikkat edersek sudan bir kablo yapmış oluruz . İşte şimdi kesiti. boyu belli olan su sütunu nun veya su kablasunun direncini ölçe bilir özdirencini bulabiliriz.
Elektro teknikte birçok hallerde özdirençle hesaplamalar yapmak pratik olmaz .Çünkü hepsi küçük ve 5-6 hanelik rakamlardır. Bunun yerine ilk başta bahsettiğimiz iletkenlik değerleri kullanılır. Bir malzemenin öz direncinin ne olduğunu biliyoruz özdirenç birim kesit ve birim boydaki parçacığım direnci demekti. Asıl ölçü kesit için m2 boy için m dir . Fakat bu okadar küçük sayıdırki kullanılması pratik değildir ve sembolü ro harfidir. Öz iletkenlik ise Gamma harfi ile gösterilir ( neyazıkki iletemiyorum ) ve matematiksel olarak öz iltkenliğin tersi yani 1/ Q ( ro ) dur .Toplam dirençten bahsedersek direnç simgsei R birimi ohm dur
toplam iletkenlik ise G harfi ile gösterilir ve birimi ohm un tersi mho dur.
Bu birime Siemens adı verilmiş ve sembolüde S olarak kabul edilmiştir.
İşte kullandığımız suyun veya besin eriyiğinin iletkenliği, yani elektrisel kondüktivitesi, yani EC si, Birim kesitte ve birim boyda ki su sütununun iletkenliğidir.
Şimdiye kadar ,
Özdirenç
direnç
Öziletkenlik
iletkenlik ( elektriksel kondüktivite)
ohm
mho siemens
terimlerinin ne ifade ettiğini anlatmaya çalıştık.
sabri zeki
02-11-2008, 10:05
sınıftayız dersleri takip ediyoruz .
Kudret Tezel
02-11-2008, 10:49
Metal tellerin dirençlerini bir AVO merte ile ölçmek mümkün olduğuğ gibi uçlarına uygun bir gerilim verilip üzerinden geçen akımşiddeti ölçülerekte hesaplıya biliriz . ohm kanunu gereği R = u/ı sembolleri açarsak direnç = gerilim / akım şiddeti gerilin volt olarak ,akım şiddetide amper olarak yazılırsa direnç ohm olarak hesap edilir ( ohm kanunu )
Ancak suyun iltkenliği ölçülürken dikkat edilmesi gereken bir husus vardır.
Yukarıdaki ölçmeyi doğru akımla veya alternatif akımla yapmanız fark etmez. ama suyun sütununun direncini ölçerkem mutlaka alternatif akım kullanmak gerekir .aksi taktirde yani doğru akımla yapılan ölçmeler doğru netice veremez. Gerilimaltındaki su ( - ) kutupta hidrojen,( + ) kutupta oksijen çıkararak elektrotların su ile temasını kesileceğinden doğru bir değer ölçülemez. Onun için doğru akım kaynağıyla ölçme yapan AVO metre bu işte kullanılamaz. Bu ölçme mutlaka 50 ile 1000 Hz lik alternatif akım kaynağı ile ölçülmelidir.
Bu işlemi yapan çok pratik çok küçük EC metreler var biliyorsunuz. neticeyi djital olarak gösteriyor Sabit 2 elektrot arasındaki su sütünunun direncini ölçüyor. Bu direnç değeri kalibre edilerek istenilen değere ayarlanıyor iltkenlik birimlerine çevrilerek ekranında öçülen suyun EC değerini yani iltkenliğini ms /cm ( mili siemens / santimetre )
Veya mikro siemens / satimetre olarak gösteriyor.
Sevgili arkadaşlarım buraya kadar olan bölüm, direncin iletkenliğin ne olduğunu anlatan
bir bölümdü genel bir bilgi idi . Ancak bizi asıl ilgilendiren su sütununun direncine bağlı olarak ilrkenliği ,iletkenliğe tesir eden yani suyun direncini değiştiren tuz miktarıdır.
Bu konu geçekten karmaşık ve zor bir konudur.her iltkenin ısı ile direnci değiştiği gibi tuzlu suyunda direnci, buna bağlı olarak iletkenliği ısıyla değişir. bunun için tablolarda suyun ısısı 25 derece olarak kabul edilmiştir . Her kimyasal tuzun kendine göre bir öz iltkenliği vardır, ama kalibrasyon işleminde Sodyum Clörür ( sofra tuzu ) veya potasyum clörür tuzlarına göre yapılır ve kabul edilen bazı değerler vardır. suyun PH ı da iletkenliğinde bir faktördür.
Kudret Tezel
02-11-2008, 12:31
Daha önceki derslerden biliyoruzki ppm milyonda bir demekti yani 1 litre suya ( 1000 gram suya 1 mg tuz koymaktı.
Örneğin 2 litrelik suya 5 gram besin tuzu atarsak 5*1000 mg tuz / 2 litre su =2500 ppm
Elektriksel olarak 1 ms/cm 1 EC kabul ediliyor . 1 EC de 10 CF (kondüktivite faktörü )
kabul ediliyor elektriksel olarak normal ancak:
USA normlarında 1 ms/cm= 10 CF = 500 ppm kabul edilmiş.
Avrupa normlarında 1 ms/cm = 10 CF =640 ppm kabul edilmiş
Avustralya normlarında 1 ms/ cm =10 CF =700 ppm kabul edilmiş
Onun için değişik ölçü aletleriyle değişik neticeler almak mümkündür.
Çünkü kalibrasyonları ayrı ayrı kabüllere göre yapılmış olabilir.
Burada konuyu daha kolay anlata bilmek için 1, normu yani 500 ppm = 1EC = 10 CF normunu seçelim.
1 ms /cm demek 1000/1 =1000 ohm cm2/cm demektir .Yani kesiti 1 cm2 boyu 1 cm olan ve içinde 500 ppm yani 1 litresinde 500 mg Sodyum Clörür ( yemek yuzu ) olan su sütünunun direnci 1000 ohm dur. R =1000 ohm G =1/1000 moh = 0,001 S/cm ( mili bindebir demek olduğuna göre ) = 1 ms / cm demektir
İşte bu su sutununun veya ölçü aletinin 2 elektrotu arasındaki suyun direnci ölçülerek içindeki tuz miktarı aletin skalasından okunur.
BU ne işe yarar? bitkimize verdiğimiz taze besin eriyiğini önce bitkimizin istediği EC değerinde hazırlamamızı sağlar sonrada gecen zaman içinde tuz miktarının nekadarının kullanıldığını ,bitkimizin besin eriyiğini nekadar hızla kullandığını ,eriyiğin değiştirilmesinin zamanını gelip gelmediğini veya nekadar takfiye edileceğini gözlememizi,
dolayısı ile şimdiye kadar takip edemediğimiz afaki değerleri tayin etmemizi sağlar.
Tabiiki bu kontrol bitkimizin gelişmesi büyümesi ve verimliilği ile çok yakından alakalıdır.
Sevgili arkadaşlarim sizleri daha fazla sıkmak istemiyorum,zira konu oldukça teorik bir konudur . Nekadar anlatabildim bilmiyorum . Anlaşılmayan yerleri cevaplamak üzere sorularınızı bekliyorum.
eczadolabi
02-11-2008, 22:51
Hocam ısı konusu çok önemli mi?
5 santigrat derecelik değişim sonu etkiler mi mesela?
İlk aklıma takılan bu oldu.
Hocam aslında bu kadar geniş ve detaylı anlatımınız, ne ölçtüğümüzü,ne aradığımızı ve en önemlisi yapmak istediğimiz işin ne kadar hassas ve dikkat etmemizi gerektirdiğini etraflıca anlattınız .Isı konusu sayın eczadolabının dediği gibi bir hassaslıkda mı?
Kudret bey derslerinizi bende takip ediyorum hep aklıma takılan bir soru var besin eriyiği hazırlarken örn.250l için şu kadar besin eriyiği gerekli deniyor ve hesaplanıp tartım işlemi yapılıyor 250l lik hesaplanan eriyik için neden ec ayarı yapmamız gerekiyor **** ec ayarı yapıyorsak neden besin eriyiği hesap ediyoruz eğer aralarında sabit bir oran varsa bu oran 250l içinde 1000 l içinde aynıdır bu oran sabit tutularak tartım yapılıp karışım ec ayarlamasıyla verilebilir
Kudret Tezel
03-11-2008, 22:04
Sevgili arkadaşlarım dersi takip etmeniz beni sevindirdi ve sorduğunuz sorulardanda gerçekten takip ettiğinizden eminim ,memnun oldum.
Önce derin arkadaşımızın sorusuna cevap vermek istiyorum . sonrada belki yarın ec nin sıcaklıkla değişmesinin deneysel açıklamsını yapacağım .Çünkü bir düzen kurmak gerekecek.
Sevgili derin .soru güzel, mademki ec yi teorik olarak hesaplıya biliyoruz neden EC ayarı yapmamız gerekiyor veya EC ayarı yapacaksak neden tartıyoruz.
Besin eriyiği hazırlarken herşeyden önce formülümüzü kuruyoruz . Önce bu eriyiğim kaç litrelik olacağına karar veriyoruz . Örneğin 250 litre. Formülümüze göre mesela domates için 50 ppm fosfor olması lazım ise 50* 250 / 1000=12,5 gr fosfor lazım olduğunu hesaplıyoruz, bunun için gerekli kimyasal tuzu tartıyoruz . Sıra geliyor potasyuma , kalsiyuma ,magnezyuma vs vs . Bu tuzların tekbaşlarına öz iltkenliklerini ölçmek mümkün tabii . Ama 3 ,,5 ,,9 ,, çeşit tuz karışınca hepsinin karışmış (ortak ) özdirenci ni söylemek zordur. Teorik olarak belki hesap edilebilir ama bu çok zahmetli vede tartım hatalarından dolayı belkide kesin EC yi hesap etmek mümkün olmayabilir. derste bahsettiğimiz sofra tuzu sizi yanıltmasın o birtek karışım olarak kalibrasyonda kullanılıyor. durum böyle olunca en kolay yol eriyiğim EC sini ölçerek istediğimiz EC değerinde hazırlamaktır.Hiç bir arkadaşımızın hazırladığı besin eriyiği EC değerleri birbirini tutmaz ,sebep en azından kullanılan su farklıdır. suyun ölçümünde hatalar yapılabilir.velhasıl hatalar olabilir
kesin yol EC yi kontrol ederek hazırlamaktır .Ancak talimata göre örneğin 250 litre su için toplam 500 gram kimyasal tuz konuyorsa denenmiş neticelerdir, ikincisi büyük hatalara mani olmak için Formülün ppm değerleri çok önemlidir. sınırlar içindeyse çok anormal EC ler çıkmaz. Birde en önemlisi '( son ders çok iyi anlaşılmamış anlaşılan') bitkinin besin eriyiğini kullanmasını takip etmektir ve EC düştükçe yani besin kullanıldıkça ilave etmektir.
Ve EC kontrolünün en büyük avantajı da budur. Bitkimizi besinsiz bırakmamak ,veya henüz içinde besin olan eriyiği değiştirerek israf etmemek dir.
Hocam yukarıda verdiğiniz formül besin eriyiği hazırlanırken her zaman kullanılan bir formül mü?Yani Formülünü bildiğimiz bir besin eriyiğini bu yöntemlemi hazırlıyoruz.Atıyorum Fosfor150 ppm,Potasyum,90ppm gibi.Ama neticede Ec metre olmadan hepsi farazi kalıyor sanıyorum.Bilerek yapmak **** hatadan dönmek için en garanti ve hassas alet EC metre.
Kudret Tezel
04-11-2008, 20:03
Galiba iyi anlatamadık sevgili jibuti. Şöyle diyelim besin eriyiği içinde olan minaraller, azot,fosfor,potasyum, kalsiyum ,magnezyum ,kükürt ve diğerleri formülümüzdeki ppm değerlerine göre hazırlanıyor ancak örneğin 250 litre derken hepsini 250 litreye koymuyoruz .,buna stoklu çalışma diyoruz.mesela 250 lıtre için 2,5 litrelik 2 adet şişeye A ve B stoğu olarak hazırlıyoruz. Bitkimizin büyüme durumuna göre profösyonel bir çailşma yapıyorsak EC degerini kontrol ederek gereken suya A ve B eriyiklerinden koyarak istediğimiz EC değerinde hazırlıyoruz. Hazırladığımız besin eriyiğindeki minerallerin oranları formülümüze sadık kalıyor, oranları değişmiyor ancak eriyikteki toplam tuz miktarı değişik olabilir. kullanma talimatındaki gibi 10 litreye 100 cc A 100 cc B eriyiğinden konduğunda EC değeri makul değerlerde bir değer olur bu değer yapılan deneylerde tesbit edilmiş bir değerdir .Formüldeki toplam tuz miktarından kaynaklanır.
Bu konu hassas arkadaşlar, anlaşılmadıysa sorularını bekliyorum.
dersler süper hocam ben de uzun zamandır takip edememiştim mayıstan bu yana. Saat geç olduğu için ilk derserlerinizi okudum ve sonralarını okuyamayacağım, çünkü yatmam gerek. Şu sorum var benim saksıda domates gibi yaz sebzesi yetiştirecek olsam kötü oluyorlar çok büyümeden bu neden oluyor bulamadım, sanırım çok sıcaktan ve arada kaçırdığım fazla sulama olabilir ama tohumu saksıda çimlendirdiğim zaman yerlerini oynatınca hemen kötü oluyorlar, sizce nedeni ne olabilir? Biliyorum saksıdaki besin değeri bu kadar çok gelişen bitkiler için yetrsiz gelecektir. Saksılar orta boy ve en fazla 2 fide bulunuyor. Çok kapsamlı olarak hazırlamam zor topraksız tarım için. Sadece bu tür bitkilerin saksıda sebzelerini verebilmeleri için neler önerirsiniz hocam. Saygılarımla ve başarılar size ve tüm ağalar.net'in herşekilde yanında destekçilerine. İyi geceler herkese.
Kudret Tezel
05-11-2008, 23:23
Sevgili arkadaşlar öncelikle gecen gün eczadolabı arkadaşımızın sorduğu soruyu cevaplıyalım. Bu gerçekten önemli bir soru.Daha önce cevaplıyacaktık ancak nümerik değerler verebilmek ve EC metrenin son halini anlata bilmek için bir deney düzeneği kurdum ama deney biraz uzun sürdüğü için dün akşam yetiştiremedim.
Kurduğum düzen şu idi; Önce kalorimetre kabı olarak kullandığım 1,75 litrelik kavanozda 25 dercede 3,5 EC yani 3,5 mS cm lik bir sodyum klörür eriyiği hazırladım ve buz dolabında 5 dereceye kadar soğuttum.
Kavanozun içine hem orjinal hemde kendi yaptığım EC metreyi , 60 decelik bir laboratuvar termometresini ve 20 watlık bir ısıtıcı koydum, ve magnetik karıştırıcıda devamlı karıştırarak ısının her yerde ayni olası sağlamaya çalıştım. ama ben deneye başlayıncaya kadar termometre 6 dereceyi gösterdi,ve deney 6 derece santigrattan başladı.
6 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 derecelerdeki EC değerlerini hem yaptığım EC metreden hemde orjinalden okudum , ve sırasıyla 2,3 2,5 2,8 3,25 3,5 3,8 4,1 4,4 4,8 5,1 5,4 olarak tesbit ettim.Derce değerlerini orjinal ec metrenin dijital termametresi ile takip ettim ama analog termometre ilede kontrol ettim. Sonra bir EC ve sıcaklık tablosu hazırladın .
Bu arada orjinal EC metrenin otomatik ısı kompanzasyonu olduğu için deney boyunca sabit olmamakla birlikte 3,6 ile 3,75 arasında değerler gösterdi .Yani hemen hemen hep sabit kaldı. Her malzemenin sıcaklıkla değişem bir direnç katsayısı mevcuttur .Bunların bazıları normal kullanma şartlarında hesaba alınmıyacak kadar küçüktür. Ama tuzlu suyun ısı ile direnc değişim katsayısı yapılan deneydende anlaşılacağı üzere çok küçük değildir , bu deneyde 3,5 ms cm için ısı katsatısını 0,062 olarak hesapladım. Isı yükseldikçe direnç azalmakta dolayısı ile iletkenliği artmaktadır. Netice ortada . Ama Tuzlu suyun yani besin eriyiğinin sıcaklıkla değer değiştirmesi normal şartlarda ve bizi ilgilendiren bitki büyütme konusunda çok çok ta büyük hatalar olduğunu sanmıyorum. Çünkü besin eriyiği sıcaklığı nihayet 5-10 derece + / - aralıkları pek geçmez .Yani baz olarak 25 derece standart ise 15 /35 derceleri arasındaki fark ( üstelik 3,5 EC için bu aslında yüksek bir EC dir ama özellikle biraz yüksek almayı uygun gördüm)
Öyle abartılacak bir fark olmasa gerek.
, zira bir çok formülde mesela 2 ms cm + su EC si der
suyun EC si 0,5 ,06 olabildiği gibi 0,2 de olabilir. Bazı formüllerde EC 1,5 _2,0 ms cm der . yani mela illede 2,05 1,85 olacak diye bir kaide görmedim.
Ayrıca EC metre ile kontrol yapan arkadaşlar bilirler ki EC nin 0,5 -0,8 fark lı olması çok önemli değişikliklere sebep olmaz.
Bu deneydeki neticeler normal şartlarda 2,0 - 2,5 EC için dahada düşük olacaktır . Netice olarak ısının 10 -15derece gibi yükselmesi korkunç hatalara sebep olamaz , zaten EC niz bir bilgisayar veya bir otomatik düzenle kontrol edilmiyorsa bu hatadan çok daha büyük hatalar yaşanıyor demektir.Bu hataya mahal bırakmak istenmiyorsa bir çizelge hazırlanarak ısı kompanzasyonu yapmakta çok zor bir şey değildir.
merhabalar herkese
hocam eczadolabının soruna çok güzel açık birşekilde ifade ettiğiniz için teşekkürler bu cevapla birlikte formunuzu da takip edenlere çok büyük yararı dokunacağına inanıyorum.
fakat ben soruma cevap göremedim hocam affınıza sığınarak söylemek durumundayım bunu. Ben saksıda yetiştirmeye çalışıyorum ve besin maddelerini yani kimyasal olarak bulmam çok zor imkansız gibi. Sizlerin anlattığı gibi bir düzeneği kurabilmem için geniş zamanımın olması gerek fakat derslerle de uğraştığım için sadece pratik olarak bu sebzelerimin yeterince sağlıklı bir şekilde nasıl sebzelerini vermeyi mümkün kılabilirim acaba. Cevabınızı çok büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum hocam. Saygılar ve başarılar size ve tüm bu denemelerle ve herşekilde topraksız tarımla uğraşan dostlarımıza.
Sevgili Kudret hocam yukarıda anlattığınız stok besin eriyiği 2.5 ltlik 2 adet şişeden oluşuyor.Verdiğiniz formülle de bu toplam 5 litrelik stok için gerekli minarelleri hesaplıyor, A ve B şişesi olarak stokluyoruz.Elbette mevzu olan 250 lt besin eriyiği için.Buda final besin eriyiği sanırım.EC side stoktan kaç cc stok besin eriyiği ve kaç lt suya koyduğumuzla ortaya çıkacak sanırım.Umarım doğru anlamışımdır.
Kudret Tezel
06-11-2008, 23:03
Sevgili nicolas. toprak hakkında bu kadar olumsuz olmıyalım. Tohum tetiştirmek için toprak kötü bir ortam değildir. Birçok fide toprakta tetiştirilir sonra topraksız kültüre alınır. Ama bu demek değildirki mutlaka toprakta yeyiştireceğiz. Tercih meselesi. Tohumumuzu toprakta tetiştireceksek önce tohum harcını hazırlamamız lazım. Gelişi güzel seçilmiş fiziksel olarak kötü bir yapıya sahip bit toprakta tabiiki iyi netice alınamaz.
Tohum harcı olarak heryerde bahseliliyor. Bir kısım bahçe toprağı bir kısım yaprak çürüğü örneğin torf ve bir kısımda dişli dere kumu. Bu nedemektir toprağımızda tohumlara yetecek kadar besin, köklerin rahat gelişe bilmesi için yumuşak bir ortam ve hava almayı temin edecek aralarında boşluklar olan ( kumdan dolayı ) bir ortam lazım. Saksının altına direnej için daha kalın kum ,mesela çakıl taşı konur üzerine hazırlanan harç konur, Eğer toprağı gübrelemek istiyorsak 1 m3 toprağa yaklaşık 1-1,5 kg kadarda 20-20-0 kompoze gübre konur iyice karıştırılırsa güzel bir tohum yetiştirme ortamı olur.
Bu karışımı tabiiki eleyip içindeki büyük parçaları ayıklamalıyız. birazını kenara ayırdığımız tohum harcını tohumları makol aralıklarla ektikten sonra üştüne 1,0 cm kadar harç serilir ve bir tahta parçasıyla biraz bastırılır , tohunlar harca iyice temas etsim diye.
Bir fıs fıs la bolca sulanır . hortum veya ibrik le sulanırsa toprak karışır tohumlar özellikle küçük tohumlar toprak yüzüne çıkar.Üstüne bir naylon gerilir gölgeye konur tohumlar yeşermeye başlayınca örtü kaldırılır, yavaş yavaş alıştıra alıştıra güneşe çıkarılır ama sulamaya dikkat etmeli asla susuz bırakmamalıdır.
Fideler yerinden alınıp şaşırtılacaksa veya su kültürüne alınaçaksa akşamdan iyice islatılıp toprağı yumuşatmak lazımdır . Ve çok nazik bir biçimde yapraklarından yuyup almalı ve köklerini bol su ile yıkayarak su kültürüne almalıdır.
Sevgili nicolas bilmem oldumu ,surunuzun cevabını alabildinizmi.?
Kudret Tezel
08-11-2008, 13:09
Sevgili arkadaşlar ,bir soruda ben sormak istiyorum cevaplarsanız sevinirim.
Red robin cinsi domates yetiştiren arkadaşları ilgilendiriyor sorum.
Bir kök red robin domates ömrü boyunca kaç litre besin eriyiği ister. 30 kök için bu miktar mak-min ne olabilir. Verceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
Kudret hocam, Red Robin ile ilgilenenlerden biri de benim ama kendi adıma bu soruyu cevaplayamayacağımı belirtmek isterim. Zira ilk kez bu yıl deniyorum ve ne ömrünün ne kadar olduğunu, ne de birim zamanda ne kadar besin eriyiği kulandığını ölçme şansım olmadı. Ama yapabilen arkadaşlar varsa litfen bilgi versinler. Bu sayede hepimiz bir fikir ediniriz. Sevgi ve saygılarımla
Kudret Tezel
08-11-2008, 21:09
Teşekkür ederim sayın malbman, bu sene red robin yetiştirecekler çok zannediyorum ama şimdiye kadar yetiştiren varmı bilmiyorum. Sayın denizakvaryumu tumbler cinsi yetiştirdi belki bir fikir verebilirdi ama nedense derslere girmiyor galiba, sesini duyamıyoruz:):):)
Sevgili kudret hocam yukarıda formülle ilgili yazdıklarım doğrumu.Siz onaylamadan veya yorum yapmadan bu konuda ikna olamam.
Kudret Tezel
08-11-2008, 22:01
Sevgili jibuti söylediklerin tamamen doğru. Stoğumuz 2,5 litrelik 2 adet şişe yani 100/1lik yani 100 kere konsantre. Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum lütfen sizde 1 /100 konsantre demeyiniz bazı etiketlerde yazdığı gibi.Bu yanlış bir orandır 100 defa konsantre ise doğru yazılımı 100/1 dir. Eriyik hazırlarken 1 litre suya 1000/100 =10 cc A 10 cc B koyacağız ,veya talimatta yazdığımız gibi 10 litre için 100 cc A 100 cc B.
Bu sistem amatörce bir hazırlamadır.Afakidir, besin kitini hazırlıyanın talimatıdır. Ama işler iyi gidiyorsa hata yok demektir ancak besin eriyiğini kaçgün sonra değiştirelim derseniz önem kazanır. ilk verdiğiniz besin eriyiğinin EC si kaçtı ,kaça düşmüş, içindeki tuz miktarı hangi seviyeye inmiş bunu takip edebilmek için çok önemli.Bazı formüllerde sadece reçete verilir örneğin 100 gr K No3 25 Gr MKP 50 Gr Ca No3 vs vs ec 2,5 mS cm, orada bu malzemeyi nekadar suya koyacağınız belli değildir, Örneğin envor arkadaşımızın verdiği reçetelerde olduğu gibi.işte EC metre ozaman önem kazanır.Bütün bunların yanında EC metre besin eriyiğinin kullanımını yakip etmek için çok önemlidir.
yukarıda anlatıldığı gibi
Sevgili kudret hocam sizin yazılarınızdan öğrendiğim bir konu var Ec metre besin eriyiğimizin durumunu bize aktarıyor ve gereksizce besin eriyiğimizi heba etmemizi önlüyor.Besin eriyiğindeki minarellerin azalması durumunda takviye etmemizi sağlıyor.Peki besin eriyiği takviyemizi stoktaki şişemizden ne şekilde yapmalıyız.Ec metre kontrolünde cc ler olarak mı yoksa stoktaki A ve B şişelerinden alacağımız belli cc leri belli bir litrede karıştırıp ec sini ölçtükten sonra mı besin tankına ilave edeceğiz.Karışık mı oldu yoksa ben mi karıştım iyice :)
Kudret Tezel
08-11-2008, 23:01
Sevgili jibuti buda çok önemli bir soru biliyormusun.EC metreyi kulanarak besin eriyiğinin içeriğini anlıyabilmek ,onunla bütünleşe bilmek EC ile zaman faktörünü karşılaştırabilmek bu işte yavaş yavaş profösyonel olmak demek, nasılmı ?
Örnek : bugün besin eriyiğimizi hazırladık ve bitkilerimizi beslemeye başladık.başlangıç EC miz 2,5 ms cm olsun bu nedemektir? eriyiğimizde Amerikan normuna göre 500*2,5=1250 ppm tuz var avrupa normuna göre 2,5*640 =1600 ppm Avusturalya normlarına göre
700*2,5 =1750 ppm tuz var.Bir gün sonra bakıyoruz çok az düşmüş 2 gün sonra bakıyoruzmesela 2,25 e düşmüş bunu 2,5 a çıkartmak istiyoruz ,2 yol var birincisi rizikolu, A dan ve B den ayni miktarlarda alarakdikkatlice azar azar ilave ile 2,5 a gelmek . ikinci yol rizikosuz veya çok daha az rizikolu. EC si yüksek bir eriyik hazırlıyoruz mesela 4 ec
bu eriyikten vererek dikkatlice 2,5 a gelmek. Bunları anlatmak biraz karışık teoriler olarak gelebilir ama bir kaç kereden sonra tankınızın ne kadar eriyikle nereye geldiğinin pratiğini kapacaksınız . 2 gün sonra yine bakacaksınız yine ayarlıyacaksınız fakat bir süre sonra aradan 2 gün geçtiği halde ec düşmiyecek veya çok az düşecek ,işte ozaman anlıyacağızki eriyikteki bazı tuzlar kullanılamadığı için tuz birikmeye başlamış işte ozaman
eriyiği yenileme zamanı gelmiş demektir. Bitki ne verirseniz hepsini almaz,aslında hepsini kullana biliyor ve mesela her gün EC muntazaman düşüyor takfiye yapıyoruz yarın yine düşüyor yarın yine düşüyor sa yani değiştirme zamanı nekadar uzunsa eriyik formülü okadar güzel demektir.Neden eriyikte bitkinin istediği kadar tuz var demektir ,yani formül idealdir. İşte EC metreyi bu mantıkla kullanmak lazımdır. Bilmem anlatabildimmi?
Sevgili nicolas. toprak hakkında bu kadar olumsuz olmıyalım. Tohum tetiştirmek için toprak kötü bir ortam değildir. Birçok fide toprakta tetiştirilir sonra topraksız kültüre alınır. Ama bu demek değildirki mutlaka toprakta yeyiştireceğiz. Tercih meselesi. Tohumumuzu toprakta tetiştireceksek önce tohum harcını hazırlamamız lazım. Gelişi güzel seçilmiş fiziksel olarak kötü bir yapıya sahip bit toprakta tabiiki iyi netice alınamaz.
Tohum harcı olarak heryerde bahseliliyor. Bir kısım bahçe toprağı bir kısım yaprak çürüğü örneğin torf ve bir kısımda dişli dere kumu. Bu nedemektir toprağımızda tohumlara yetecek kadar besin, köklerin rahat gelişe bilmesi için yumuşak bir ortam ve hava almayı temin edecek aralarında boşluklar olan ( kumdan dolayı ) bir ortam lazım. Saksının altına direnej için daha kalın kum ,mesela çakıl taşı konur üzerine hazırlanan harç konur, Eğer toprağı gübrelemek istiyorsak 1 m3 toprağa yaklaşık 1-1,5 kg kadarda 20-20-0 kompoze gübre konur iyice karıştırılırsa güzel bir tohum yetiştirme ortamı olur.
Bu karışımı tabiiki eleyip içindeki büyük parçaları ayıklamalıyız. birazını kenara ayırdığımız tohum harcını tohumları makol aralıklarla ektikten sonra üştüne 1,0 cm kadar harç serilir ve bir tahta parçasıyla biraz bastırılır , tohunlar harca iyice temas etsim diye.
Bir fıs fıs la bolca sulanır . hortum veya ibrik le sulanırsa toprak karışır tohumlar özellikle küçük tohumlar toprak yüzüne çıkar.Üstüne bir naylon gerilir gölgeye konur tohumlar yeşermeye başlayınca örtü kaldırılır, yavaş yavaş alıştıra alıştıra güneşe çıkarılır ama sulamaya dikkat etmeli asla susuz bırakmamalıdır.
Fideler yerinden alınıp şaşırtılacaksa veya su kültürüne alınaçaksa akşamdan iyice islatılıp toprağı yumuşatmak lazımdır . Ve çok nazik bir biçimde yapraklarından yuyup almalı ve köklerini bol su ile yıkayarak su kültürüne almalıdır.
Sevgili nicolas bilmem oldumu ,surunuzun cevabını alabildinizmi.?
çok teşekkürler kudret hocam sorunun cevabını gayet açık ve ayrıntılı şekilde aldım kesinlikle çok teşekkürler ben siteden epey bir zaman uzak kaldığım için ve imkanlar dahilinde bayağı bir acemisiyim bu işin hatta acemi kelimesi benim için bile çok iyi kalır ;)
eksikliklerimi anladım sanırım bitkiyi şaşırtacağım zaman daha nazik olmalı ve suyuda az kullanmam gerek çünkü onlara birşey oalcak diye fazla kaçırıyorum sanırım ;)
bir de şu sorum olacak besin eriyiği ( EC) nden bahsediyorsunuz bu maddeleri bulabilme imkanım çok zor açıkcası. Tarımla ilgili işletmelerden alabileceğim bir besin bulunabilir mi bu maddelerin hepsini içeren. Tek istediğim hala yeşil olan bu güzel sebzelerimi saksı gib sınrılı toprak( besin ) içeriisnde hayatta kalmalrını sağlamak ve onları izleyebilmek
Sevgili kudret hocam gayet güzel anlatmışsınız.Daha ne olsun ellerinize ve bilginize sağlık.
sabri zeki
09-11-2008, 17:50
http://img61.imageshack.us/img61/3107/img00054au4.th.jpg (http://img61.imageshack.us/my.php?image=img00054au4.jpg)http://img61.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
sabri zeki
09-11-2008, 17:52
http://img91.imageshack.us/img91/7706/img00055pe4.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=img00055pe4.jpg)http://img91.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
Bunlarda bizim mahsüllerimiz. Kızarmaya başlıyorlar, herkes yemeğe davetli...
sabri zeki
09-11-2008, 17:54
http://img61.imageshack.us/img61/1694/img00056ab7.th.jpg (http://img61.imageshack.us/my.php?image=img00056ab7.jpg)http://img61.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
İlk kızarmış çerimiz:)
http://img91.imageshack.us/img91/9195/img00057xt2.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=img00057xt2.jpg)http://img91.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
sabri zeki
09-11-2008, 17:58
http://img91.imageshack.us/img91/4017/img00058gp3.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=img00058gp3.jpg)http://img91.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
Buda başka bir cins domates.
http://img91.imageshack.us/img91/6861/img00059ft0.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=img00059ft0.jpg)http://img91.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
sabri zeki
09-11-2008, 18:02
http://img353.imageshack.us/img353/372/img00060sf5.th.jpg (http://img353.imageshack.us/my.php?image=img00060sf5.jpg)http://img353.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
Sistemden görüntü nasıl ama,
sabri zeki
09-11-2008, 18:06
Nasılda asil görünüyorlar
http://img204.imageshack.us/img204/8854/img00061tg2.th.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=img00061tg2.jpg)http://img204.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
sabri zeki
09-11-2008, 18:13
http://img171.imageshack.us/img171/5339/img00062yp1.th.jpg (http://img171.imageshack.us/my.php?image=img00062yp1.jpg)http://img171.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
zar zor başardık resim yüklemeyi
işte biz yaparsak böyle yaparız teknolojiyi,
http://img58.imageshack.us/img58/5536/img00063uj1.th.jpg (http://img58.imageshack.us/my.php?image=img00063uj1.jpg)http://img58.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
Kudret Tezel
09-11-2008, 19:52
Ellerinize sağlık Sabri bey bayağı büyümüşler maşaallah.Resimler biraz daha büyük olabilirmi bilmiyorum ama daha bi zevkli olur tahminim. kaç kök domatesiniz var, başka neler var ..? Açık havadamı yetiştiriyorsunuz . Kıbrısın çok sıcak olduğunu biliyoruzda şu anda durum nedir.
Siz beyaz sineklerden bahsetmiştiniz , acaba çok sıcaktan olabilirmi. Bunun için ne yapıyorsunuz ne kadar başarılı oluyor . Bildiğim kadarıyla perlit te yetiştiriyor ve perlitin çok ısındığından bahsediyordunuz bir yazınızda . Hastalıklar hakkında bilgim olduğunu söyliyemem ancak yüksek ısı bir faktörse bitkilerimizi serinletecek sistemlerden bahsedebiliriz. Birde kurduğunuz sistemi merak ediyorum ,madem fotoğraf problemide halloldu sistemi resimlerseniz yeni başlıyacak arkadaşlarada bir örnek olur.Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.
Kudret Tezel
09-11-2008, 19:59
Merhabalar sayın hazel, aramıza hoş geldiniz ve gelirkende güzel bir konu getirmişsiniz teşekkürler. Günümüzde LED aydınlatmalar çok rövaşta tabiiki bitki büyütmek için olan çeşitleride geliştirilmiştir .Zaten adresini verdiğiniz sitede var. Ancak bizim piyasamızda durum nedir bilmiyorum kısa bir zaman içinde bir piyasa araştırması yapıp sizleri haberdar edeceğim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
sabri zeki
09-11-2008, 20:20
İyi akşamlar kudret bey domatesler biraz büyük görünüyor resimlerde.altı kök domates var pazardan aldıgım çerilerden yetiştirdim. halen dışarıda bahçede açıktalar havalar henüz sıcak sistem yarı otomatik. onuda resimleyecem hafta sonu ısınmayıda mevsim itibariyle atlattık. yaza kadar bir çözüm buluruz, birde başımın belası sinek, beyaz sinnek onlarla başedemedim domateslerin yaprakları buruşuk ,vede renkleri açık yeşile benziyor. bunuda beyazsinekler yaptı kimyasal ilaç bile hepsini yoketmiyor belki uzun vadede yokolurlar .hoşçakalın..
Merhaba, 1 ay kadar önce benim için sadece uzak bir terim olan ''topraksız tarım'', günlerdir okuyup merak saldıgım bir konu haline dönüştü. Siz değerli ve tecrübeli ''topraksız tarımcılardan'' bana yardım etmenizi rica ediyorum. 20 adet aromas yediveren çilek fidesini ve 30 adet red robin domates fidesini topraksız tarımla yetiştirmek istiyorum. Domates fideleri şuan hayal aslında, 60 adet tohum siparişim gelecek bugünlerde, onları fide haline getirip ardından yarısını normal saksıda, yarısını da topraksız olarak yetiştirme hayali kuruyorum (Nasrettin Hoca'nın koyunların yünleriyle borçlarını ödeme hikayesi şeklinde :D )
Ama bu işi balkonumda yapacağım, Adana gündüzleri zaten hala sıcak, akşamları biraz üşütüyor. Bu iş için 2 uygun balkonum var, birisi güneydoğu yönünde,ögleye kadar güneş alıyor ve esintili; diğeri ise doğu yönünde, akşama kadar güneş altında ve rüzgar almaz...
Kudret by.den besin kitleri de rica ettim, katı besin ortamında -perlit kullanmayı düşünüyorum? Bana uyarılarınız, yönlendirmeleriniz olursa çok mutlu olurum...
Sabri Bey;
tebrikler... Domatesleriniz çok iyi görünüyor. Ama sistemin tam resimlerini ve nasıl çalıştığını da görebilirsek iyi olurdu. Emeğinize, ellerinize sağlık.
çeri domates tohumunu 'anadolu tohum' markasıyla marketten aldım. ekim takvimi ocaktan bahar sonuna kadar yazıyor. İçeride (oda da )yetiştirmek için zaman önemli mi ?
sabri zeki
11-11-2008, 20:12
teşekkür ederim şule68. beni onurlandırdınız bu motivasyonla dahada inanarak çalışmalarım sürecek daha iyiye dogru saygılar..
Sayın sabrizeki ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.Bende sistemi merak ettim ama resimlerden net anlayamadım.
Sayın ebrub öncelikle hoş geldiniz aramıza.Çok ilginç ve bir o kadarda güzel bir uğraş topraksız tarım.İnanın çok mutlu edecek sizi.
Topraksız tarım konusunda hocalarımız sorularınıza cevap verecektir.Bizlerde bilgimiz doğrultusunda elimizden geleni yaparız hiç merak etmeyin.
Size ilk önerim, forumları okumuşsunuzdur vede resimlere bakmışsınızdır,genelde perlit, içi siyah dışı gri renkte torbaların içindedir.Ben bu durumu kargo poşetleri ile hallettim onlarında içi siyah dışı gri.Kargo poşetlerinin en büyüğünden temin ederseniz bu sorununuz ortadan kalkar diye düşünüyorum.Tek tek dikecekseniz fideleri poşetlere (hocalarımdan öğrendiğim) fide başına 7 litre perlit doldurun ağzını kapatın ve bir poşete daha koyun böylelikle daha sağlam bir poşete sahip olursunuz.
sabri zeki
12-11-2008, 06:01
Sevgili jibuti bir ara resimleri çekicem sistemle ilgili.çekim işi tecrübe istiyor, o yüzden net çikmadılar ilginize teşekkür ederim ..
çeri domates tohumunu 'anadolu tohum' markasıyla marketten aldım. ekim takvimi ocaktan bahar sonuna kadar yazıyor. İçeride (oda da )yetiştirmek için zaman önemli mi ?
Sayın nariçi, odada gerekli iklim şartlarını sağlayabilecekseniz, ekim zamanının çok önemli olduğunu sanmıyorum. Ama hocalarımız ve tecrübeli diğer arkadaşlarımız daha uygun cevaplar verebilir. Yine de bir kaç tohumla deneme yapıp kendiniz de gözlemleyebilir, en azından tecrübe sahibi olursunuz. İyi çalışmalar.
Sn Jibuti çok teşekkürler, tohumlarım ve çilek fidelerim gelmek üzere, bense hala sistem arayışındayım, biran evvel sistemi kurmam lazım, kargo poşeti gerçekten güzel bir fikir...
sayın malbman teşekkür ederim. Öyle yapmalıyım herhalde.
eczadolabi
12-11-2008, 18:29
Evde bu işin olabileceğini pek sanmıyorum ama...
İnşallah siz başarırsınız.
Sevgili arkadaşlar Kudret hocamın daha önce yapımına başladığı ve yakın bir zamanda resimlerini gösterdiği Ec metre şuan elimde(aslında dünden itibaren).İşte şimdi bilimsel, birazcık da olsa amatörlükten çıkarak birşeyler yapmaya başladığımı hissetmek çok harika.
Ec metreyi kullanmak gerçekten çok kolay.Sevgili kudret hocamın anlatımı zaten kullanma olayını bitiriyor.Alet gerçekten basit ve kolay parçalardan oluşuyor, kolay bir kullanımı var bir iki defa tecrübe etmek yeterli.
Ec metre geldi yüzüm kızardı meğerse benim yavrucaklarım besinsizlikten bana bakıyorlarmış ama ben anlamamışım fakatt şimdi aynı dili konuşuyoıruz bu çok harika.
Ellerinize sağlık kudret hocam.
sevgili sabrizeki resimleri merakla bekliyorum.Tecrübe tecrübedir.Kolay gelsin.
Derslere devam edelim hocam, yine bir ara söz konusu sanırım.
Pardon ama bu ec metrenin kullanılacak ve daha da önemlisi dağıtılmaya hazır hale geldiğinden neden bizim haberimiz olmadı Kudret hocam?:(:(
Ben de aynı soruyu soracaktım Sn. Malbman. Biz prototipin bittiğini gördük fotolarda ama nasıl kullanıldığı, seri üretim aşamasına gelip gelmediği ve elbetteki fiyatı hakkında hiç bilgimiz olmadı. :eek::(
Kudret Tezel
13-11-2008, 18:52
Hiç öyle şey olurmu sevgili arkadaşlarım .Dağıtılacak hale gelse yani stokta bir miktar mevcut olsa sizlere demezmiyim EC metre istiyenler parmak kaldırsın diye. ,dağıtılacak hale geldi gelmesinede yani elektronik devre baskılı plaketleri. ekran baskı film leri torna tezgahında yapılmış malzemeleri hepsi hazır . Bir tek numune monte ettim ve sevgili eczadolabının sorduğu soruyu cevaplandırmak için bir deney düzeni kurdum ve aletin son haliyle daha önceden bildiğim deneyi yeniden yaparak bilgi vermek adına sizlerle paylaştım.nümerik değerler verebilmek için. Ve birde bir kullanıcı tarafından test edilsin istedim. Sevgili jibuti bu işle çok ilgilendi sağolsun,telefonla ,özel mesajlarla. bende kullasında fikirlerini, yorumlarını alalım diye bu ilk montaj EC metreyi ona yolladım. Bu hareketim sizi üzdüyse özür dilerim ama enküçük bir ard niyet yok, olmadığındanda emin olduğunuzu düşünüyorum. Bir arkadaşımızın kullanarak fikrini söylemesi sizleri rahatlatır diye düşündüm.
Sevgili arkadaşlar sayın kudret hocamın yaptığı ec metreyi gerçekten çok merak ediyor ve kudret hocamı devamlı özel mesaj veya telefon ile rahatsız ediyordum oda baktıki kurtuluş yok ilk yaptığı ec metreyi bana göndermeye söz verdi.Bu konuda sizleri kırmak gibi bir niyeti asla olmadı.Sadece çok istediğim için gönderdi henüz fiyatı bile belli değil kullanmam ve fikrimi sizlerle paylaşmam için gönderdi.
Kudret hocam hiçbirşey talep etmeden ec metreyi gönderip benim gibi ilk defa bir ec metre kullanacak kişinin izlenimlerini ve ec metrenin kullanılabilirliği konusunda sizlere bilgilerimi ve gözlemlerimi aktarmam için gönderdi.
Bu konuda bu kadar ısrarcı olduğum ve dolaylı da olsa sizleri kırdığım için bütün arkadaşlardan özür dilerim.Kudret hocamın bu konuda hiçbir art niyeti yoktur.
Bilgilerinize...
denizakvaryumu
14-11-2008, 11:39
Aksine böyle bir deneme fikri ve uygulaması çok iyi oldu.
İlk defa böyle bir EC metre kullanacak birinin soruları ve deneyimleri herkes için yararlı olacaktır.
Kudret Bey yine en uygun olanı düşünmüş.
elektronik.
14-11-2008, 21:55
Sonuçları ben de merakla bekliyorum. Bu ec metrede kalibrasyon gerekiyormu.
Kudret Beyin ard niyetli olmadığına canı gönülden inanıyorum. Bu işe gönül vermiş, zamanını ve emeğini bu denli harcamış bir insanın hiç bir sebepten hassas olduğu bir konuda kötü niyetli davranacağına inanmıyorum.
İlk ec metrenin Jibuti arkadaşımıza gitmesine de itirazım yok çünkü bu işe bu dönem en çok asılan, ciddiye alan emek verip kafa yoran bir arkadaşımızdır. Jibuti özre gerek yok ki, ec metre biri tarafından denenecekti ve bunu sen yaptın; hiç ec metre kullanmamış birinin izlenimleri elbette önemli.
Benim tepkimin nedeni ec metrenin herkese yetecek, isteyene gönderilebilecek aşamaya geldiğini düşünmemden dolayıydı. Jibuti'nin açıklamasıyla şok yaşadım, çünkü sitede ec metreyi dört gözle bekleyenlerden biriydim. Umarım biz de ec metre kullanma şansını yakalarız en kısa zamanda.
Sevgili Şule ve denizakvaryumu desteğiniz için teşekkürler.
Kudret Tezel
14-11-2008, 23:28
Teşekkürler sayın arkadaşlarım,tabiiki art niyet sözkonusu değil. Bu netiçede tek tek monte olan basit bir alet .yetmiyecek ermiyecek kaygusu yok, kimler istiyorsa okadar monte ederiz sorun yok ,ama biraz zaman ister. Takdir edersinizki hepsini bir anda yapamak zor olur.
Arkadaşlar sizlere daha açık ve net bilgiler verebilmek için şunu sormak zorundayım,lütfen EC metre istiyenler parmak kaldırsın,bir liste hazırlıyalım bende sizleri rahatlatacak en uygun fiatı açıklıyayım.Ve malzeme listemizi stoklayıp montaja başlıyalım.
Kudret Tezel
14-11-2008, 23:35
Teşekkür ederim sayın denizakvaryumu,bu vesile ile sesinizi duymak beni sevindirdi sağolun .
Kudret bey, çoğumuz dört gözle bekliyorduk zaten ec metreyi. Ama sipariş listesine başlamadan bazı soruları cevaplarsak sonradan sipariş iptalı **** elinizde malzeme kalması gibi sorunlar yaşamayız diye düşünüyorum.
Bu ec metre piyasadaki ec metrelerden hem görüntü hem de çalışma prensibi olarak farklı anladığım kadarıyla. Piyasadakilerin sorunu bildiğim kadarıyla kalibrasyon, kullanım zorluğu, çabuk bozulma vs. vs.. Yaptığınız sistemde bu sorunlar halledilebildi mi? Birim fiyat bizim talebimize göre değişecektir elbette ama yaklaşık bir fiyat **** fiyat aralığı bildirebilir misiniz?
Benim sorularım bunlar. Teşekkürler...
Sayın elektronik bu soruya kudret hocam daha açıklayıcı cevap verir ama ec metrede kalibrasyon yok.
Kudret Tezel
15-11-2008, 08:20
Sevgi şule68, bu EC metre piyaradakilerden çok farklı, zira piyasada sadece djital EC metre ler var hemde sadece EC ölçen leri olduğu gibi biraz daha pahalısı hem EC hem PH hemde sıcaklığı ölçüyor.Yani bununla mukayese edilemez işlev açısından. Ancak benim yaptığım analog ec metreyi uzun zamandan beri test ediyorum, beni hiç yanıltmadı işimi görüyor, Bende çok pahalısından EC PH T ölçen alet var fakat onuda herzaman kullanmak işime gelmiyor, bununla hallediyorum. En önemli ayrıcalığı kendim yapmış olmam başkasına bağımlı olmamam. Nedemişler KİŞİYE HER İŞİ ALA GÖRÜLÜR. Tek iyi tarafının Fiatının uygun olması diyebilim, nekadarmı , ?oldu olacak söyliyeyimde sizde rahatlayın birkaç lira artarsa onuda hepberaber yeriz:D:D:D
Fiatı 40,00 YTL . ohbe bende rahatladım sağol sevgili şule sayende oldu.
Elektronik devresi hiçbirşey değil ama kuyusu tüpü, tornada yapılan parçalarıve paslanmaz çelik malzemeler fiatı yükseltiyor.
Birde en önemlisi gözünüz arkada kalmasın kalibreye ihtiyaç yok .her haliyle işimizi görür .
Sevgili şule68 size enkısa zamanda bir EC metre yollıyacağım ve yorumlarınızı aldıktan sonra devamına karar verelim. herkes çok tedirgin anlaşılan.
Herkese günaydın arkadaşlar. Kudret hocam istemeden sizi üzdüm sanırım. Bu yüzden sizden ve sevgili jibuti' den özür dilerim. Bu işe gönül vermiş, ve bizim gibi bu işten kayif alanların hayatını kolaylaştıracak bu kadar çok şey yapan biri olduğunuz bile bile, art niyetli olduğunuzu zaten düşünemem bile. Benim de tepkim tıpkı sayın şule68 gibi her şey hazır da bizim neden haberimiz olmadı babındaydı. Ama düşüncesizce ve fevri bir tepki olduğunu şimdi anlıyorum. Tekrar özür dilerim. Gelelim ec metreye: isteyenler parmak kaldırsın demişsiniz, ben de parmağımı kaldırdım. En kısa zamanda bir tane istiyorum. Red Robinlerimin yaprakları kıvrılmaya başladı. Sanırım ec ihtiyaçları diğer domateslerden farklı ama ec metrem olmadığı için bunu anlayamıyorum. Mümkün olan en kısa sürede bir tane edinebilir miyim? Sevgi ve saygılarımla.
Elbette üretilen herşeyin bir maddi bedeli olacak. Hem emek, hem zaman hem de beyin gücü harcadınız. Sadece dizayn etmekle bitmedi üstüne o malzemelerin temini, yaptırılması gibi bir sürü de oyalayıcı ve zaman zaman sinir bozucu bir evre geçirdiniz. Başkasına iş yaptırmak kadar yıpratıcı başka birşey daha yok. Fiyat konusunda kar da koymalısınız bence. Ülkemizde en az değer verilen şey beyin gücü ve emek. En azından emek verip birşeyler üretmeye çalışan bizlerin buna saygı duyması, değer vermesi gerek.
O kadar zarifsiniz ki fiyat açıklamak bile sizi geriyor, sıkıntıya sokuyor anlaşılan. Ama bunu açıklamazsanız ve bizleri rahatlatacak tanıtım kampanyasını yapmazsanız bu sitede bunca emek verip öğrettiğiniz şeyler boşa gider.
Ben de heyecanla bekliyorum ec metreyi. Bakalım benim zavallı yavrucuklarım ne ızdıraplar çekiyor. Sevgiler, saygılar.
eczadolabi
15-11-2008, 16:20
Ön talepleri toplayalım o zaman...
Torpilli: Jibuti :)
1. Malbman
2. Şule
3. Eczadolabi
Herşeyin anlaşılmasına sevindim arkadaşlar o zaman herşey yolunda bu güzel işte.Bu sayede bende ec metrenin fiyatını öğrenmiş oldum çok şükür.
Bu arada hiç önemli değil sevgili malbman herşey anlaşıldı nasıl olsa olur böyle şeyler
Hocam bu arada tornada yapılan malzeme tüpün ucundaki malzeme galiba,o parçayı ben size yapabilirim.Siz cnc side işlettiniz sanırım o parçayı.E bende hem cnc var hemde cnc opertörlüğü bu konuda size yardım edebilirim isterseniz.
Kudret Tezel
16-11-2008, 11:41
Çok sağol sevgili jibuti. şu anda listede henüz 3-5 kişi var ,getiri götürü daha pahalıya mal olur ama liste kabarırsa düşünürüz.Alakan için teşekkürler.
Nasıl EC yi ölçmekle birşeylerin değiştiğine inanıyormusun ? değişiklikler varmı, herkes merak ediyordur mutlaka ama inan ben dahaçok merak ediyorum. Bilgilendirirsen gözlemlerini paylaşırsan sevinirim.
Fotoğraf işini halledebildinmi, seranı görüntülede meraktan kurtar herkesi. sevgili envor bile resim yoksa bilgide yok diyor,onagöre.;);) elini çabuk tut.
Kudret Tezel
16-11-2008, 12:21
Sayın elektronik arkadaşımız bir soro sormuş atlamışız özür dilerim.
Sayın elktronik, kalibrasyon aletin gösterdiğ değerin doğru değere ayarlanması demektir . Bu ayar neticeyi sayısal sösteren aletlerde özellikle çok önemlidir ama bizim EC metremiz için okadar önemli değil ,anolog bir alet olduğundan hatası okuma hatası sınırları içinde kalır diye düşünüyorum. montaj bittikden sonra FABRİKA;) çıkış kalibrasyonu yapılır bu ayarları değiştirmedikçe işişmizi görür.
Arkadaşlar bende sizler gibi amatör bir topraksız tarım meraklısıyım.Bu işe gönül verdim ve mesleki mantığımla bilgilerimle problemleri çözmeye çalışıyorum. İnanıyorum ki bu konuda aletsiz çalışmak bulanık suda balık avlamaya benzer , PH ve EC çok önenli değerlerdir ama bu önem ölçmenin hassasiyetinden değil yani neticenin örnekğin PH 6,3 EC 2,45 değerlerinin virgülüne kadar okunmasından değil mertebesinden gelir. yani PH 5,5-6,5 arası EC 2-3 arasıdediğimizde yelpaze bayağı genişler zaten doğadada bu değerleri bu kadar kesin hassasiyette tutmak mümkün değildir umarım.
Sakın yanlış anlamayın kesin bir teknoloji tutkunuyum,bu işin virgülüne kadar takip edilmesine asla itirazım yok ama konumuz amatörce birşeyleri bilerek yapabilmekse, yaptıklarımızdan zevk almaksa ölçülen değerler bize yeter ,yeterki ne yaptığımızı ,ne ölçtüğümüzü bilelim. ölçtüğümüz değerin ne olduğunu anlıyarak hareket edelim.
eczadolabi
17-11-2008, 20:34
Sakın yanlış anlamayın kesin bir teknoloji tutkunuyum,bu işin virgülüne kadar takip edilmesine asla itirazım yok ama konumuz amatörce birşeyleri bilerek yapabilmekse, yaptıklarımızdan zevk almaksa ölçülen değerler bize yeter ,yeterki ne yaptığımızı ,ne ölçtüğümüzü bilelim. ölçtüğümüz değerin ne olduğunu anlıyarak hareket edelim.
Sayın Kudret Hocam,
Bu sözlerinizden kuvvet alarak diyorum ki;
"Bu seneki derslerimizde çok ağır kimya ve elektrik konularını geçsek ve, bitkimizin dönemsel ihtiyaçları üzerine yoğunlaşsak."
Mesela,
1-çiçeklenme döneminde biraz fosfor eklesek (Buna şu kimyasaldan şu kadar gram besin eriyiğimize ekleyerek ulaşıyoruz gibi)
2-meyve döneminde şu kimyasalları şu kadar ilave edeceğiz,
3-gece gündüz sıcaklık farkları şu dereceyi geçmesin gibi...
Ben geçen sene iki kere denedim topraksız tarımı ve en sonunda neredeyse yılıyordum bu işten.
Halbuki önce sonucu görsek:eek: domatları bi ısırsak :D ve sonra bu sonuca nasıl daha kısa yoldan ve nasıl daha çok verimle ulaşabiliriz ona baksak?
Kimyayı daha bi anlayarak tekrar okusak...
Olur mu?
Affınıza sığınarak...
Sevgili arkadaşlar "Topraksız tarım ile yapabildiklerim" adlı bir forum açtım.Şimdiye kadar öğrendiklerimi uygulamaya çalıştım.Bilgilerinize
Sevgili kudret hocam öncelikle ellerinize sağlık.Ec metresiz çıkmam abi diyorum başka da birşey demiyorum :)
Ec metre ile herşey değişti, bitkilerimden gözlemliyebiliyorum.Ec metre geldiği gün akansu kültürümdeki besin tankını ölçtüm ve ec'si 1.6 idi. Marullarım bu yüzden melül melül bana bakıyorlarmış meğerse şimdi (resimleri yükledim)gayet iyiler ve başlardı dik artık.
Ec metrenin kullanımıda çok kolay 2 dakikanızı almıyor öğrenmek.Heran elinizin altında sağlam bir veri alabileceğiniz bir aletin olması size güven sağlıyor en önemlisi de bu yanlışı anında görebilmek.Teşekkürler sevgili kudret hocam.
Resimleri yükledim hocam "Topraksız tarım ile yapabildiklerim" adlı bir forum açtım umarım beğenirsiniz.
Sevgili kudret hocam bu kadar emeğiniz oldu en azından bir konuda yardım etmek isedim.Ne zaman isterseniz torna konusunda ben burdayım.
hannibal
19-11-2008, 13:13
Sayın kudret bey ****** kolay gelsin. Bende hobi olarak evimde topraksız yapmak istiyorum. Ama sitde bu konuyla ilgili o kadar site varki kafam karıştı nerden başlayıp nereyi takip edeceğimi şaşırdım. Başlangıç olarak ne yapmamı önerirsiniz. İlk etap ta temin etmem gerek malzeme ekipman varmıdır. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.
kahyanur
19-11-2008, 13:49
Sayın kudret bey ****** kolay gelsin. Bende hobi olarak evimde topraksız yapmak istiyorum. Ama sitde bu konuyla ilgili o kadar site varki kafam karıştı nerden başlayıp nereyi takip edeceğimi şaşırdım. Başlangıç olarak ne yapmamı önerirsiniz. İlk etap ta temin etmem gerek malzeme ekipman varmıdır. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.
Topraksız tarım başlığı altındaki her altbaşlıkta toplanmış olan mesajları hiç atlamadan okuyun derim. Hatta bazı mesajları özellikle Kudret bey ve Envor beyin mesajlarını ikişer defa okuyun. Kafa karıştıracak bir şey yok. Kudret bey gayet güzel açıklıyor konuları. Envor bey de pratikte uygulama yaparak resimliyor.
Kolay gelsin.
Sayın hannibal aramıza hoş geldiniz. Öncelikle topraksız tarım başlığı altında açılmış ne kadar alt başlık varsa hepsini sindire sindire okuyun. Eminim ki okudukça yapmak istedikleriniz ya da yapabilecekleriniz zihninizde şekillenecektir. En sonunda hala daha aklınıza takılı kalan konular olursa, hepimiz (bilgilerimiz dahilinde) seve seve yardım etmeye hazırız.
Bir de forumda Türkçe' nin kullanımı ve imla kurallarına karşı çok hassasız. Aynı hassasiyeti sizden de bekliyoruz. Sevgi ve saygılarımla.
eczadolabi
19-11-2008, 18:31
Önce sisteminize karar verin.
Bir çok denenmiş sistem var. Akan su, durgun su vs...
Sisteminizi kurup geliniz. (Akvaryumculara nasıl anlatırsınız bu fikirlerinizi bilemem. Yeni bir deli geldi diye bakabilirler yüzünüze)
Bol bol resimleyiniz. (Yapım aşamasında, sonucunda.)
Maliyetlerinizden, yapmayı amaçladıklarınızdan bahsediniz. Besleyip büyütmeyi planladığınız sebzelere karar veriniz ve hemen Kudret Hocam'dan besin kitleri edininiz.
EC metre edinmek için şu upuzuuun kuyruğa giriniz. (Sakın kaynak yapmayın, biz site olarak buna çok kızarız)
Bakınız ne kolay. :)
Kudret hocam konu dışı olacak ama sizin başlığınız olduğu için buraya yaıyorum. Özel mesaj kutunuz dolmuş. Mesaj gönderemedim.
hannibal
19-11-2008, 20:25
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Aklımdan geçen domates yetiştirmek. Terasımda camekan kapalı bir alanım var. Burayı değerlendirmeyi düşünüyorum. Sizcede uygunsa. Sistem içinse forumları okuduktan sonra karar vericem. İyi akşamlar.
Kudret Tezel
19-11-2008, 20:38
Aramıza hoşgeldiniz sayın hannibal ,arkadaşlarım gerekli bigileri vermişler, kapalı bir terasa sahip olmanız gerçekten büyük şans ve topraksız tarım fikrinizde çok güzel. Forumları okuyup gerekli soruları sordukça hepimiz elimizden geleni yaparız ,merak etmeyiniz. Sisteminize karar veriniz malzeme alımı yaparken yine arkadaşlarımın fikrini alırsanız umarım iyi olur. çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Kudret Tezel
19-11-2008, 20:40
Sevgili arkadaşlarım kusura bakmayınız, özel mesaj kapasitem dolmuş bazı mesajları alamadım,yenilerseniz memnun olurum.
Aramıza hoşgeldiniz sayın hanibal, bakın şimdiden bütün arkadaşlar yardıma koşmuş sıkıntı edecek bir durum yok.Biz burada büyük bir aileyiz.Şimdiden kolay gelsin.
hannibal
20-11-2008, 13:13
Forumun bu kısmını okudum. Bazı sorularım olucaktı. Öncelikle başlangıç olarak bana akan su, durgun su, katı ortam bunlardan hangisini önerirsiniz. Birde anladığım kadarıyla her bitkinin ihtiyacı olan besin miktarı ppm olarak sabit olduğu için biz 250 litre **** 500 litre bir karışım yapsakda sadece eklediğimiz elementlerin gram değerlerimi değişiyor. Ben başlangıç olarak domates yetiştirmeyi düşünüyordum. Yetiştirme ortamım terasta camekan bir alan. Önümüz kış. Muğla merkezdeyim. Kış için domates uygunmudur. Değilse ne önerebilirsiniz.
Kudret Tezel
20-11-2008, 17:57
KAYIP ARANIYOR
Bu siteye üye olduğum ilk günlerde( TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMALARI ŞEMATİK ANLATIM ) başlığıyla bir forum açmıştım bulamıyorum .Görenlerin ,bilenlerin haber vermelerini rica ederim .
Hocam aradığınız link http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6944 bu mu?
Kudret Tezel
20-11-2008, 18:21
Teşekkürler sevgili malbman.bende buldum ama geçkaldık tabii özür dilerim .
İlan GECERSİZDİR.
Sevgili kudret hocam besin eriyiği formülü var mı yoksa biz bitkiye göre mi hazırlıyoruz.Yani bunun standardı nedir bitkiden bitkiye değişiyor sanırım.Mesela n veya p eriyikleri bitkiye göre ayarlanıyor sanırım.
Birde besin eriyiği hazırlamanın daha doğru örneğin; 100lt-500 lt bir stok besin eriyiği hazırlamanın yolu ve mantığı nedir.Birde final çözelti buda ne kadar suya ne kadar ölçü besin eriyiği koymamaızı bununlada ec sine ulaşmamızı sağlıyor.Bunda izlenen yol veya metod nedir.Stok besin eriyiği hazırlamanın,ne kadar stok besin eriyğinin ne kadar final çözeltisine dönüşeceğini ya da ne kadar suya karışacağını belirlememizin bir yolu ve mantığı vardır mutlaka bu konuları işleyebilirmiyiz lütfen.
Kudret Tezel
20-11-2008, 23:27
Sevgili jibuti ,buara serayla fazlauğraştığın için forum derslerini biraz asmışsın anlaşılan.
Bir göz atarsan bütün sorularının cevabını besin eriyiklerinin hazırlanması başlıklı forumda bulacaksın. bulamadıklarını tamamlarız.
Kudret Bey'in yapmış olduğu ec metre dün akşamüzeri elime geçti ve bugün kullanma fırsatı buldum. Bence oldukca başarılı, kullanımı kolay bir alet. Piyasadaki ec metrelerde en çok şikayet edilen konular kalibrasyon zor, çabuk bozuluyor ve çok pahalı olduğu yönündeydi. Kalibrasyon gerektirmemesi işleri kolaylaştırıyor. Öyle kolayca bozulacak gibi karmaşık elektronik aksamı da yok( sakarlık edip cam tüpü kırarsanız ayrı) gördüğüm kadarıyla ve fiyatı da oldukca makul.
Çileklerim diyetteymiş onların diyetine son verdim. Yapraklarının rengi açık gibi geliyordu sanırım sebebi buymuş. Domateslerin ec si daha iyiceymiş çileklere göre. Marulların olduğu sistemde tadilat var o yüzden çalışır durumda değildi.
Yeni düzenlemeler yapıyoruz yakında katı ortama red robin, biber, kapya falan dikeceğiz. Ec metre çok işimize yarayacak. Bugüne kadar yaptıklarımız sadece birşeyler yetiştirmenin tadına varmak adına yapılan, fazla beklentimizin olmadığı çalışmalardı. Çünkü ec ve ph metre olmadan saldım çayıra mantığıyla gidiyordu herşey. Artık daha bilimsel verilerle çalışıp bitkilerimizi bu zulümden kurtaracağız diye umuyorum. Ben ve bitkilerim size minnettarız Kudret Hocam. Emeğinize, yüreğinize sağlık.
Bu arada en yakın zamanda ec metre kadar işlevsel ve kolay kullanımlı bir ph metre bekliyoruz Kudret Bey.
Kudret Tezel
22-11-2008, 20:31
EC metreyi kullanıp çileklerinizi diyetten kurtardığınıza sevindim sayın şule68.Güle güle kullanınız,yakın zamanda daha bilimsel çalışmanın nimetini görecek ve bu işin çok daha zevkli bir uğraş olduğunu fark edeceksiniz .Yorumunuz için teşekkürler, çalişmalarınızda başarılar dilerim, İnşaalah PH metre çalışmalarınıda hızlandırıp başarılı bir netice elde ederizde bulanık suda balık avlamaktan kurtuluruz.
eczadolabi
22-11-2008, 20:36
Hocam EC metreleri yollamaya başladınız mı?
Kudret Tezel
22-11-2008, 21:00
Sevgili eczadolabı özeldende bildirmiştim. ctesi veya pazartesi yolluyorum diye.bugün olamadı pazartesi yolda sali elinizde inşallah. Sevgili malbman la birlikte.
akinselcuk
24-11-2008, 23:05
Bu başlıktaki bütün yazıları okudum. Arada atladığım bilgi oldumu bilmiyorum. Çilek, domates ve kıvırcık marul yetiştirmek için düzenekler kuracağım.
Buradan ve diğer başlıklardan bir çok sorumun cevabını buldum.
Marulu akansu kültüründe PVC borularda , çilegi dikey PVC boruda torf-kum karışımı içinde, ve domatesi de iri saksılarda durgun su kültüründe yetiştirmeyi planladım. hatamı ettim yanlış mı planladım şimdilik bilemiyorum.
Tam olarak keşfedemediğim , akan su kültüründe suyun akış hızı nedir ? Aralıklarla akacaksa ne aralıklarla akacak ? Köklere hava vermekte gerekmiyor mu ?
Sanırım selamsız ani bir giriş oldu. Hepinize merhaba.
İleride bu işi ticari de yapmayı çok istiyorum. Bir meslek lisesinin bahçecilik bölümünde ders veriyorum. Haziranda bir fuara katılacağız fuara bu konudaki çalışmalarımızla katılmak istiyoruz.
Sevgili Kudret bey EC metreye ihtiyacımız olacağı kesin. Sizinkinden bizde isteriz ama nasıl, o kısmını keşfedemedim henüz . . .
Klasik digital ölçü aleti ile hem ph hemde EC ölçümleri yapmaya çalıştıysam da sağlıklı sonuçlar alınamıyor. Hatası çok yüksek oluyor. Ya hazır almak ya da oturup bir standart düzenek hazırlamak gerekiyor. Siz bizim yerimize yapmışsınız ne güzel.
hannibal
25-11-2008, 12:58
Kudret bey iyi çalışmalar. Sistemi dizayn ettim. Auto cad ortamında basit olarak çizdim. İmalata başlıycam. Size göndersem bir inceleyip eksiklerimi bsöleme şansınız olabilirmi.
NOT:Çizimi word power point programlarına kopyaladım ama bu site sadece resim dosyalarını kabul ettiği için yükleme yapamıyorum.
hannibal
25-11-2008, 17:20
En sonunda sanırım yükledim dizaynımın fotoğrafını. Kudret bey eksiğim varsa bildirebilirmisiniz. Bende artık imalata başlıycam. Sizcede uygunsa domatesde karar kıldım. İyi günler. Şimdiden teşekür ederim.
Kudret Tezel
25-11-2008, 19:45
Sayın akınselçuk aramıza hoş geldiniz. Çalişmalarınızda başarılar dilerim.
Çalişma ortamınızın hakkında bilgi verirmisiniz. yani açık havadamı yetiştireceksiniz bir sera ortamında mı, en azından rüzğardan ,yağmurdan muhafazalı kapalı bir yerdemi.
Açık ortamda yetiştirecekseniz domates için durgun su kültürünü tavsiye etmem şahsen.
Marul için PVS borularda akan su kültürü uygun olabilir,yanlız birşey hatırlatmak istiyorum ,Sayın şule68 in yaptığı gibi kısa borularla amatörce bir deneme olacaksa diyeceğim yok ama daha büyük bir sistem kuracaksanız boruları biraz kalın tutmanız gerekir örneğin 150 mm gibi buda biraz pahalıya mal olabilir diye düşünüyorum. Akacak suyun hızına gelince ki bu önemli bir konu, kısa borularda sorun olmaz çünkü bitki sayısı azdır ama birhat üzerimde fazlaca bitki varsa giriş EC si ile çıkış EC si hissedilmeyecek hızda akmalıdır buda debi olarak biraz büyük olacak anlamına gelirki basit bir akvaryum pompası yetmez. Bu konuda sayın jibuti arkadaşımızın deneyimleridevam ediyor sanıyorum gözlemlerini aktarır.
Önemli olan bitkilerin ayni hızda büyümesi yani besin eriyiğinden eşit faydalana bilmeleri ve hasada beraber gelmeleridir. debi düşük olursa girişteki bitkilerin gelişmiş çıkıştaki bitkilerin cılız olduğunu görüle bilir. bu konuda deneyen arkadaşlarınız gözlemlerini bildirirlerse memnun oluruz.
Kudret Tezel
25-11-2008, 20:08
Sayın hanibal elimizden geleni yaparız tabiiki. ancak proje bazan yanıltıcı veya eksik bilgili olabilir. Örneğin çizmişolduğunuz resimde 2 adet saksı gözüküyor. gerçekten 2 adet saksıdamı deneme yapacaksınız ? Tanktan basılan eriyik biri ortadan biri sondanmı BY-pass oluyor. bunun en iyi şekli bence girişin bir uçta çıkışım diğer uçtan olması dır. veya her bitkinin köküküne damlamayla verilem besin eriyiği nin hafif bir meğille toplanması ve oradan drene edilmesidir. Kısaca her bitki besin eriyiğinden ayni şekilde ayni miktarda yararlanmalıdır. Tedarik ettiğiniz veya edeceğiniz malzemeleri fotoğraflarsanız montaj için belki daha olumlu bilgiler verebiliriz.
hannibal
25-11-2008, 21:06
Sayın tezel teşekür ederim. Şöyle resimde pek belli olmamış belki ama soldaki by-pass hattı büyük saksı dibinden yukarı doğru 10 cm kadar yüksek olacak. Böylece büyük saksıdaki su seviyesini ayarlayabileceğim. Sıvı seviyesi mesela 10 cm den yukarı çıktığında tekrar besin takına kendiliğnden akacak. Ortadaki dönüş hattında bir adet küresel vana olacak. Oda tam net gözükmemiş olabilir belki. Pompa çalışırken ilk etapta kapalı olacak. Büyük saksıdaki sıvıyı boşaltmak istediğimde vanayı açıcam. En kısa sistemimi tamamlayıp tekrar görüşmek üzere. İyi akşamlar.
bahcivan
26-11-2008, 21:39
Arkadaşlar bende kendimi hernekadar amatör saysamda ve geç başlasamda topraksız tarıma cok ıyı verım aldıgımı dusunuyorum.
Ben pimas borularda yaptığım topraksız akan su denemelerimdeki deneyimlerimi arkadaşlara paylaşmak isterim Kudret Bey in ve diğer bu konuda emek ve deneyim sahibi üstadlar müsade ederse
aklıma ilk gelen
bitkinin belli bir buyukluge geldıkten sonra pimaşa almak gerektıgı,
pimaşa mutlaka yer cekımıne karşı sabitlemek gerektıgı eger sabitlemede bır ıhmal varsa buyume hızı cok fazla fark ettırdıgını gozlemledım,
arkadaşlar şuan aklıma ilk gelenler bunlar sormak ısteyenler elimden geldıgınce bıldıklerımı seve seve aktararım saygılarımla
bahcivan
26-11-2008, 21:52
Topraksız tarıma başlamamda çok büyük katkısı olan ve vermiş olduğu bilgi ve doneler için Kudret TEZEL teşekkür ederim.
Kudret Tezel
26-11-2008, 22:23
Arkadaşlar bende kendimi hernekadar amatör saysamda ve geç başlasamda topraksız tarıma cok ıyı verım aldıgımı dusunuyorum.
Ben pimas borularda yaptığım topraksız akan su denemelerimdeki deneyimlerimi arkadaşlara paylaşmak isterim Kudret Bey in ve diğer bu konuda emek ve deneyim sahibi üstadlar müsade ederse
aklıma ilk gelen
bitkinin belli bir buyukluge geldıkten sonra pimaşa almak gerektıgı,
pimaşa mutlaka yer cekımıne karşı sabitlemek gerektıgı eger sabitlemede bır ıhmal varsa buyume hızı cok fazla fark ettırdıgını gozlemledım,
arkadaşlar şuan aklıma ilk gelenler bunlar sormak ısteyenler elimden geldıgınce bıldıklerımı seve seve aktararım saygılarımla
Sayın bahçivan önemli bir konudan bahsediyorsunuz ama rica etsem birazdaha açık anlatırmısınız.
bahcivan
26-11-2008, 22:48
Hocam ;
Akan su eriyiklerinde bitkinin sabitlemek biraz emek istiyor, örneğin biber sabitlemek istiyoruz daha once resimlerinide gonderdıgım gıbı plastık bardakların dibinden delerek oradan pimasa sallandırdmıstım ancak ince uzun bitki gövdesi bu bardak ıcınde haraketsız kalmasının onemını sonradan anladım.
Herzaman gördüğümüz ancak dikkat etmediğimiz **** farkında olmadığımız bir şekilde bitki yerçekimine karşı büyüyor, Yaradan onu o incecik zarif gövdesinin yerçekimine karşı gelecek şekilde yaratmıştı ve bitkinin yetişme şartlarının kurallarına uyarsan mahsulun cömert olarak verdiğini farkettim.
Bitki kendini güvende hissetmeden büyümüyor eğer strafor ile onu iyice sıkıstırdıysam bıtkı dıgerlerınden cok daha hızlı buyudugu ancak emaneten **** cok da sıkı olmadan gevşek bir sıkıştırma ise buyume hızı ya duracak derecede **** cok yavaş gerçekleşiyor.
Deneyecek arkadaşlarda bu konuyu dikkat ederse **** strafordan başka şeyler akıllarına gelirse bu konudaya önem vermelerini isterim.
Saygılarımla
Kudret Tezel
28-11-2008, 22:39
Sayın bahcivan bu önemli bir gözlem.her canlı gibi bitkide güvende olmak istiyor anlaşılan. Toprağa ekilen bitki için kök boğazına sıkı sıkı bastırınız derler , bunun köklerin toprakla temasını artırmak için faydalı olduğunu muhakkaktır. .Bitkinin beslenmesi, köklerin toprakla sıkı sıkya temasından başka bitkiye güven telkin etmesi açısındanda önemi var anlaşılan.Söylediğiniz doğru olabilir denemeye, gözlemeye değer doğrusu.
Evet hocam doğru bir konu.Akansu kültüründeki marullarımı fide halinde iken bardağın ağzına kadar perlit doldurup öylece sisteme aldım.Sonra bazı fideler aslında çok küçük olmalarından dolayı, ben onların daha rahat büyümeleri ve alt yapraklarının daha çabuk perlitten çıkmaları için,bardaktaki perlitin yarısını boşalttımbu işlemi biraz büyüdükten sonra yani 5-6 yapraklı iken yaptım.Diğerleri aynı şekilde kaldı.Şimdi gözlemliyorum ki;
1-Sisteme alınacak fideler gerçekten fide olmalı fidecik değil.
2-Perlitle dolu olan bardakdaki marulların gövdeleri,dik durmaları ve göbek bağlaması mükemmel.
3-Diğerlerinin yaprakları sağa sola yatmakta ve hala büyümeye çalışmakda ve bu işde de tembel davranmaktalar.
firarisözler
29-11-2008, 01:22
Sayın Kudret Tezel hocam, sitemize üye olduğum andan beri, fırsat bulabildiğim ölçüde sizleri takip ediyorum... Aktif bir katılım gösteremesem de inanın ilgi, hayranlık belki de biraz kıskançlıkla ( pozitif ) izlemekteyim... Şartlarımı oluşturur oluşturmaz bende sorularımla başınızı ağrıtacağım :)... Emekleriniz ve paylaşımlarınız için TEŞEKKÜR EDERİM...Çalışmalarınız da başarılar...
Kudret Tezel
29-11-2008, 14:41
Merhabalar sayın firarisözler, aramıza hoşgeldiniz . Bilgi paylaştıkça büyür sloganı ile yola çıktık, bildiklerimizi dağıtmak bilmediklerimizi tamamlamak için uğraşıyoruz.
Hani kamyonlarım minibüslerin arkalarında yazıyor ya NAZARETME NE OLUR İSTE SENİNDE OLUR. doğru söylemiş söyliyen . Eğer arzu eder gönül verir ısterseniz yapılamıyacak erişilemiyecek şeyler değil yaptıklarımız . Yeterki isteyin ama ne olur geç kalmayın biran önce başlayın. Zaten yetrince geçkalmışız. ZARARIN NERSİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR: Sevgiler, selamlar.
firarisözler
29-11-2008, 15:22
Hani kamyonlarım minibüslerin arkalarında yazıyor ya NAZARETME NE OLUR İSTE SENİNDE OLUR. doğru söylemiş söyliyen
Merhaba sayın Kudret Tezel hocam, Allah sizi ve herkesi nazardan beladan korusun,işlerininizde başarılı kılsın, elbet dilek yetmiyor hiçbir zaman...Çalışmak daha çok çalışmak... sizler varken bu biraz daha kolay olacak buna inanıyorum...İlgi ve alakanıza teşekkür ederim...
Kutrey Bey Bilgi paylaşımı ile sadakasını veriyor. Allah sağlık sıhat versin.
Sayın hocam, EC metre varmı kaç lira acaba? Kullananlardan öğrendiğimize göre alanlar memnun.
erkete28
03-12-2008, 21:57
Herkese selamlar.. Ben Konya ili Kulu ilçesinde Müzik Öğretmenliği yapıyorum. Yaklaşık 3 haftadır Ağaçlar.Net takipçisiyim.
Özellikle topraksız tarım olayına ciddi anlamda kafayı bozmuş durumdayım.
Sayın Kudret Tezel ve Envor Bey'in bu konudaki engin bilgi ve tecrübelerini dikkatle takip ediyorum. Fakat, maalesef Konya'da yaşıyor olmam ve bundan daha acısı kış mevsiminin ilk aylarında topraksız tarımla tanışmam bende ciddi hayal kırıklığı yarattı.
Geçen hafta sonu tam 12 saat bilgisayar başında konuyla ilgili araştırmalar yaptım. Evim 2 kat bahçeli ve 35 m2+ 25 m2 gibi büyük bir bahçem var. Bu yıl amatör olarak domates ve biber yetiştiriciliği yaptım.İlk yıl için bana göre fena sayılmaz. Önemli tecrübeler elde ettim sandım...Taa ki topraksız tarımla tanışana kadar.
Ümid ederim hep beraber bilgi ve tecrübe paylaşımıyla güzel işler başaracağız.Şimdiden sabırsızlanıyorum. Herkeze hayırlı işler , bol kazançlar dilerim...En yakın zamanda görüşmek dileğiyle...
Saygılar, selamlar...
BAHÇEMDEN RESİMLER EKLEDİM..Umarım Beğenirsiniz...
erkete28
03-12-2008, 22:24
Sayın Kudret Tezel.. EC ve Ph ölçer konusunda yardımınıza ihtiyacım var.
Bir de hassas terazi...
Diğer kimyasal malzemeleri kayın bilader ve kimyacı arkadaşım yardımıyla temin edebilirim sanıyorum.
Birde aşağıdaki linke bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Hidroponik, NFT gibi sistemler hakkında önemli şekil, resim ve örnekler var...
Benim gibi yeni başlayacak arkadaşlara faydalı olur kanaatindeyim...
http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.tomatoland.net/edurink_site/graphics/content/gutterdripsys.jpg&imgrefurl=http://www.tomatoland.net/edurink_site/pages/systems.html&usg=__Xjt28NeYDOWeLv0SmiUGQIJP3cA=&h=1160&w=1227&sz=92&hl=en&start=76&um=1&tbnid=Yep8d8DEisRWnM:&tbnh=142&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3DHydroponic%2BSystem%26start%3D60%26nd sp%3D20%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN
Kudret Tezel
03-12-2008, 22:49
Sayın erkete28 aramıza hoş geldiniz evinizin bahçesi olması tarımı seviyor olmanız ve birde topraksız tarıma alaka duymanız gerçekten büyük şans.Biraz daha zaman ilerler ve forumları inceleme fırsatı bulursanız çok güzel ve değerli bilgiler bulacaksınız arkadaşlarımızın amatör oldukları halde harika şeyler yapıyorlar.Yukarıdaki linte gördüklerinizin uygulamalarını görecek eminim hayran kalacaksınız.
verdiğiniz link adresi içinde teşekkürler eminim faydalanacaklar olacaktır.
çalışmalarınızda başarılar dilerim sevgiler, selamlar.
onermeshur
03-12-2008, 23:09
Sayın Kudret hocam daha öncede belirttiğim gibi ilk marul fidelerimi telef ettikten sonra ikinci olarak durgun suda yetiştirmeye başladığım marullarım gayet güzel gelişmeye devam ediyorlar. Sizden edindiğim ve halen edinmeye de devam ettiğim bilgiler için teşekkür ediyorum.
onermeshur
03-12-2008, 23:11
Ayrıca, yeni dönemde yetiştirmeyi düşündüğüm çilek içinde fidelerimi temin ettim. Şu an için gerekli malzemeleri hazırlamaya çalışıyorum. İnşallah başarılı olurum.
Kudret Tezel
03-12-2008, 23:16
Estafurullah sayın onermeşhur biz bilgi paylaştıkça büyür sloganıyla yolaçıktık ve doğru bildiklerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.Çalışmalarınızda başarılar dilerim ,kalın sağlıcakla .
Sevgiler, selamlar.
Sevgili arkadaşlar bilgi paylaştıkça büyür sloganına atfen sizlerle sayın kudret hocamdan öğrendiğim ve hepimizin başına gelebilecek bir durumu paylaşmak istiyorum.
Açmış olduğum "topraksız tarım ile yapmaya çalıştıklarım" adlı forumda yapmış olduğum çalışmaları biliyorsunuz.Sevgili kudret hocamdan temin ettiğim Ec metre inanın bütün emeklerimi kurtardı.Forumlarda okumuşsunuzdur mutlaka kullandığımız agredatı 7 günde veya 10 günde bir bol su ile yıkamamız gerektiğini.Bende domates ve marulda kullandığım perliti 7 günde bir musluk suyu ile yıkıyordum ve sonra yeniden besin eriyiği veriyordum.Yıkama işleminide sistemlerden 2-3 defa musluk suyunu devirdaim ettirtikten sonra bitiriyordum.
3 gün önce aynı işlemi yaptım ve yeni besin eriyiği ayarlayıp tankı doldurdum.Otomatik sulama ile bitkiler sulanmaya devam eti.Ertesi sabah tankı ölçtüğümde Ec ölçüleri dehşet verici idi marul tankının ecsi 3 domates tankının ecsi 3,5 idi.Oysa ben marulu 1,8'e domatesi de 2 ye ayarlamıştım.2 saat sonra tekrar ölçtüm ve ecler 4- 5,5 idi.Sulamayı kestim ve bitki köklerinde tuzun biriktiğini düşündüm.Musluk suyu ile yıkadım ve tekrar besin eriyiği verip ölçtüm ec yine çok yüksekti.
Dikkat ; İşin aslı musluk suyunu 2-3 defa devir daim ettirmek değilmiş.Bol su vermek ve drenajdan akan suyun devamlı Ecsini ölçmek ve drenajdan akan suyun ecsi ne zamanki musluk suyunun Ecsine (genelde 0,6) gelene kadar su vermeye devam etmekmiş.Bu bilgiyide sevgili kudret hocamdan edindim.Teşekkürler.
Dün bunu halledip besin eriyiğini ayarlayıp sulamaya başladım 3 saat gözlemledim ve her saat başı sulama bittikten sonra tankın ecsini kontrol ettim ve herşey normaldi.Bu arada ph ayarlamasını unuttum ve akşam üzeri ph'ın 4,8 olduğunu farkettim ama tembellik edip sabah(bugün)ayarlarım dedim ve bu sabah gittiğimde ec yine yüksek çıktı tam 3 olmuştu.Marul tankı normaldi ve ph 6,4 dü.O an ph'ın düşük ve yüksek olması ecyi yükseltiyor diye düşündüm ve bunuda kudret hocama teyit ettirdim.Lütfen bunlara dikkat edin arkadaşlar ben helak oldum siz olmayın.Şuanda herşey normal ve yolunda ilerliyor herkese kolay gelsin.
Bu iş gerçekten ec ve ph metre olmadan hikayeden öteye geçmez bence.
Bilgi paylaştıkça büyür.
Sayın Kudret Bey,
Göndermiş olduğunuz ec metre muazzam bir alet.Piyasadan böyle bir ec metreyi hemde böyle bir fiyata temin etmemiz mümkün değildi.Artık sayenizde olaya biraz daha bilinçli yaklaşabileceğiz.**** sorularla başınızı daha çok ağrıtacağız.
Her şey için çok teşekkürler.Emeğinize sağlık...
Kudret Tezel
05-12-2008, 22:57
Teşekkür ederim sayın knry07, memnun kalmanız beni sevindirdi. Çalışmalarınızda başarılar dilerim . İyigünlerde kullanınız.
Kudret Tezel
05-12-2008, 23:11
Sevgili jibuti. nekadar anlatırsak anlatalım yaşamış olduğunuz tecrübeden edindiğiniz deneyimi aktarmamız mümkün olamaz.Her kayıpta bir kazanç, her kazançta bir kayıp vardır demiş atalarımız . Mutlaka başınıza gelen olaylar sizi fazlasıyla yordu vede üzdü.Ama bizzat yaşadığınız olaylardan edindiğiniz bilgi,kazanmış olduğunuz tecrübe ve pratik umarım çektiğiniz zahmet ve sıkıntıyı karşılamıştır.Birdaha böyle sıkıntılı ve zahmetli günler yaşamamanız dileğiyle bol verimli, bol yeşilli çok kazançlı günler dilerim.
Sevgili kudret hocam bütün iyi dileklerinize çok teşekkür ederim.
merhaba ben Ankara üniv.Ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümü son sınıf öğrencisiyim tez ödevim topraksız tarım ve katı kültür ortamında domates ve biber yetiştiriciliği bu konuda bana resim ve materyel bulmamda yardım edebilirseniz çok sevinirim iyi günler
Kudret Tezel
07-12-2008, 18:54
Sevgili suzer tez ödevinizi yapmak için bu site yeter,aradığınız her bilgi ve resim forumlarda mevcut.Vakit ayırıp forumları okursanız her türlü bilgiyi bulacağınızdan eminim.
Cevabını bulamadığınız sorularınız olursa cevaplandıracak birileri mutlaka olacaktır.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.sevgiler selamlar.
Arkadaşlar bütün büyüklerimin ellerinden öpmek kaydıyla sizin ve ailelerinizin bayramını kutlarım.Bayramınız mubarek olsun.
ertugrula
08-12-2008, 16:45
Merhaba, Sayın Tezel,
Uzun bir okumadan sonra artık deneme yapmaya karar verdim fakat tabii ki başlamadan önce halledilmesi gereken birkaç nokta daha var. Bunların da bir çoğunun cevabını sanırım sizden alacağım :)
Öncelikle mini seranız hakkında biraz daha detaylı bilgi alabilir miyim?
Ölçüleri, kaç watt'lık ampul kullandınız, içerideki ısının kaç derece olması idealdir, kullandığınız termostat, üzerine kapattığınız camekan gerçek cam mı yoksa plexiglass mı vb. gibi bilgiler?
İkincisi, hazırladığınız besin karışımını nasıl elde edebilirim?
Üçüncüsü, EC ölçerlerinizden bir tane edinebilir miyim?
Dördüncüsü, PH ölçer olarak (ucuz/işlevsel) ne önerirsiniz ve nereden temin edebilirim?
Beşincisi, öncelikle durgun su deneyeceğim fakat sanırım hemen ardından akansuyu da denemeden olmayacak. Bu nedenle zaman saatli priz hakkında da bilgi almak istiyorum. Dün bauhaus'da baktığım zaman saati sadece birer saatlik sürelerle ayarlanabiliyordu (fiyatı sanırım 8 YTL gibi bir şeydi). Sizin söz ettiğiniz 96 dilimli ve daha ucuz saati nereden temin edebilirim?
Altıncısı, yapacağım denemeyi kapalı alanda, doğuya bakan camı olan bir odada yapacağım. Öğlene kadar iyi ışık alıyor, öğleden sonra da karşıdaki binadan gelen yansımayı da sayarsak iyi aydınlanıyor. Yine de suni ışığa ihtiyacım olacağını sanıyorum. Bu konuda nasıl bir aydınlatma önerirsiniz?
Yedinci olarak, kendi tohumlarımın çimlenmesini beklemeden bulabileceğim bir fideyi denemeyi düşünüyorum. Bu mevsimde ne denememi önerirsiniz?
Son olarak benim düşünmediğim, sizin aklınıza gelen başka ne tür sorunlarla karşılaşabilirim?
Çok şey sorduğumun farkındayım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Herkesin bayramını kutlarım.
Kudret Tezel
08-12-2008, 19:27
Sayın ertugrula, Öncelikle bayramınız kutlu olsun,nice güzel bayramlar dileği ile Sorularınıza kısakısa yanıtlamaya çalışacağım.
1 : Mini seranın ebatları 30*40 yük 30cm
camekan yüksekliği 20 cm plexiglas
2 : termostat olarak kuluçka termostatı kullana bilirsiniz
numune serada termostat yoktur .Seri bağlı 2 adet 60 watt lık lambayla ısıtılmaktadır
lambaların seri bağlı toplu gücü30 watt tır seri bağlanmasının sebebi ise ömürlerinin çok uzun olması içindir.
Besin eriyiklerini hazırlamak için ; topraksıztarım Besim eriyiklerinin hazırlanması konulu forumları inceleyiniz
3 :EC metreyi bayramdan sonra ki hafta içi yollıyabilirim arzu ederseniz.
4 :PH metre için tavsiye edeceğim en pratik yol PH kağıdı kullanmaktır.Bukonu hakkında
forumları inceleyiniz . Özet olarak ucuz PH metrelerden kimse memnun değil çabuk bozulması ve kalibrasyonunun problem olması.
5 : 96 dilimli zaman saatini bulunduğunuz yerde bulmak zor ise EC metre ile yollıyabilirim. Fiatları 7,5 ytl .Büyük marketlerde çok daha ucuz ama benim marketten teminim daha pahalıya mal olur.
Işık ihtiyacı yetiştireceğiniz bitkiye bağlı . ışık gerekirse metal halide lambalar kullana bilirsiniz ancak unutmayınız ki elektrikle aydınlatma ülkemiz için lükstür pahalıya malolabilir.
Bu mevsimde buluna bilecek fide çeşitleri bulunduğunuz bölgeye bağlı. İstanbul Silvri bölgesinde zannederim marul fidesi bulmak mümkün olabilir,ama yinede semt pazarlarına bakmanın yararı var. Bu sorunuzu cevaplamak biraz zor.
Son olarak tohum luk seranızı ve yetiştireceğiniz fideleri yetiştirme ortamını gerektiği gibi hazırlamadan işe koyulmayın bazı olumsuzluklar şevkinizi kırabilir.
Forumlarda her türlü bilgiyi bulmak mümkün lütfen biraz zaman ayırıp gözden geçiriniz.Arkadaşlarımızın yaptığı tatbikatları, örnekleri inceleyiniz., ve yaptığınız çalışmaları lütfen bizlerle paylaşınız.BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Sevgiler selamlar.
Kudret bey EC metreyi bende istiyorum temin etme imkanımız var mı?
denizakvaryumu
09-12-2008, 22:32
...
Işık ihtiyacı yetiştireceğiniz bitkiye bağlı . ışık gerekirse metal halide lambalar kullana bilirsiniz ancak unutmayınız ki elektrikle aydınlatma ülkemiz için lükstür pahalıya malolabilir.
...
Güneş görmeyen zifiri karanlık bir bodrumda " ARDO Sera" ile domates yetiştiği çalışmalarımız sırasında gözlemlenmiştir. Sizde hemen şimdi bir kasa içine domates ekerek, zifiri karanlık bir bodrumda " ARDO Sera"nın etkisine kış gelmeden şahit olup, bu kış seranızda "ARDO Sera" teknolojisini kullanmanın farkını yaşayabilirsiniz!
http://www.pestgo.com/yeni/yeni.htm
----------------------------
ARDO ile, Zifiri karanlık odalarınıza koyduğunuz çiçeklerinizin açtığını, saksıda ektiğiniz domateslerin, hiç günes ısığı almadan kızardığını
görmenin keyfi ise, ARDO’nun size yaptığı iskontonun, sadece cüzi bir kısmıdır.
http://www.ardo.com.tr/katalog3.htm
-------------------------------
Kudret Bey
bu ürün için ne dersiniz?
ilginç bir ürün bence ama iş sadece sıcaklıkla bitmiyor bence.zifiri karanlıkta domatesi kızartabilirsiniz belki ama salkım araları kaç cm olur onu bilemem.
Hakan Saygılı
12-12-2008, 20:07
Herkeze Merhaba,
Ben bu zamana kadar hiçbirşey yetiştirmedim ama topraksız tarım konusunda bilgi sahibi olmak ve denemeler yapmak istiyorum. Herkez birşeyden bahsediyor. Yazılanlara baktığımda kendimi maalesef bu konuda hiçbir fikri olmayan biri olarak görüyorum. Başlangıç aşamasında biri olarak, temel bilgileri alabileceğim, neyi nasıl yapacağım konusunda bildiklerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum. Bu konuda başvurabileceğim kaynak, döküman, cd, vs... hakkında internette veya kitap olarak hangi yayınları tavsiye edersiniz? Üretim aşaması için neler gereklidir?
İlginiz ve alakanıza şimdiden çok teşekkürler.
Harun Parlak
12-12-2008, 20:13
Sayın Hakan Saygılı bey sitemizin içi topraksız tarım ile ilgili çalışmalar ve onlarca makalelerle dolu site içersinde biraz arama yapın istediğiniz tüm bilgilere ulaşacaksınız.
Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7413)
Böyle bir başlık bile var.
Bir süre yazılanları okumanız iyi olacaktır. Yoksa kimse, bu kadar şeyi baştan bir de sizin için tekrar anlatamaz... Değil mi?
Kudret Tezel
15-12-2008, 21:16
Sayın denizakvaryumu ,bu ürün sayın Niyazi Davran tarafından bir televizyon programında tanıtılmıştı. Ayrıca geliştirmiş olduğu ultrasonik fare ,köstebek ve diğer bazı zaralıları kovucuları anlatmıştı. Bir müzenin haşerattan kurtulmak için kendilerineyaptığı davette oradaki eski çini sobaları görmüş ve onlardan esinlenerek sıcak camı bulduğunu anlatmıştı.
Seraların daha kolay ve ucuz ısıtılacağından bahsetmişti ve patentinin kendine ait olduğunu söylemişti hatırladığım kadarıyla. vermiş olduğunuz adreste adının geçmemesi garip geldi bana .
Isınmanın ötesinde zifiri karanlıkta domates kızartmanın kızıl ötesi ışınlarla mümkün olması iyide yeni keşfedilmiş olması tuhafıma gitti doğrusu . Yakında nederece doğru ve kullanılır nekadar ekonomik bir sistem olduğu belli olur umarım.
Kudret Tezel
18-12-2008, 19:30
Sevgili arkadaşlarım üsteki mesajımda Sayın Niyazi Davran' ın adının gecmemesi bana garip geldi demiştim.Bu buluşun sahibinin Sayın Niyazi Davran olduğunu bir TV programında öğrendiğimi söylemiştim.Ancak sayın denizakvaryumunun verdiği adreste bu ismin gecmemesi sanki birilerinin kendi buluşlarıymış gibi bir açıklama yaptıklarını düşündüm ,oysa olay öyle değilmiş özür dilerim. Pestgo Sayın Niyazi Davranın elektronik şirketiymiş ve ardo da bü ürünün adı veya markası imiş. Google de Niyazi Davran diye girerseniz göreceksiniz.Çok geniş açıklamalar var.Fakat fiat ve referans bilgilerine ulaşamadım.Fiat ve özellikle seracılıkta kullananlar bilgilerine ulaşanların adres bildirmelerini rica ediyorum.
Kudret hocam, ben firmaya gönderdiğim e postaya üç gündür bir cevap alamadım. Gerçekten bellirttikleri şartlar oluşuyorsa (ölçülüyorsa) ciddi ciddi uygulamayı düşünmüştüm ama ne yazık ki profesyonellik kıyısından bile uğramamış bu firmaya. Artık bana cevap verseler de çok fazla ciddiye alacağımı sanmıyorum.
denizakvaryumu
19-12-2008, 07:32
Doğrudan telefonla bağlantı kurun derim, ben öyle yaptım...
Fiyatlar 700 YTL den başlıyor.
Teşekkür ederim sayın denizakvaryumu.
700 YTL'lik olan ne kadar bir alanın ısıtılmasını sağlıyor?
denizakvaryumu
19-12-2008, 13:06
http://www.ardo.com.tr/modeller.html
linkteki 1200 modeli.
http://www.ardo.com.tr/katalog_tr.html
dosyalarda bu cihazlarla ne kadar alanın ısıtılacağı belirtiliyor.
Kudret Tezel
19-12-2008, 20:42
1200 modeli 1,2 kw fiatıda dediğiniz gibi 700 Ytl ise afedersiniz ama ekonomisi nerde anlayamadım.
fahrikucuktas
09-01-2009, 16:51
Bu alanda öğrendiklerimle bende topraksız tarım denemeleri yapmaya başladım.O kadarda zor birşey değilmiş.
Merhabalar,
Ben de grubunuza yeni uye oldum. Kizim Özlem ile birlikte bu yil denemeler yapmayi duşünüyoruz. Oldukça faydali şeyler paylaşmişsiniz. Umarim biz de sizlerin tecrübelerinden faydalanip bir an önce sizin seviyenize ulaşiriz.
Aramıza hoş geldiniz sayın dsagon. Yapacağınız çalışmalarda başarılar. Eminim bizi de geçeceksiniz.
Kudret Tezel
11-01-2009, 16:58
Hoş geldiniz sayın dsgon ve sevgili özlem, Hiç bir hedef yoktur ki gönül verilipte ulaşılmasın. Önemli olan kararlı olmak, yapabilirmiyim değil yapacağım diyerek başlamak.
Sayın fahrikucuktaş ın dediği gibi çok ta zor bir şey değil yapmak isteyince. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
Kudret Tezel
11-01-2009, 19:55
Sevgili arkadaşlarım, mevsimin kış olması tarımsal faaliyetlerimizi tabiiki olumsuz etkiliyor. amatörce yapacağımız tarım çalışmalarımız bir, birbuçuk ay gibi bir zaman sonra fidelerini yetiştirecek arkadaşlarımız için faal bir dönem olacak. Fidelerini hazır almak isteyen ,uğraşmaya vakti olmayan arkadaşlarımızda nisan sonu veya mayıs başı gibi fidelerini hazırladıkları sistemlere dikerek balkon ve bahçede topraksız tarım yapmanın zevkini yaşıyacaklar. Durum böyle olunca forum faaliyetlerinin yavaş olduğu şu günlerde pek fazla yazmak istemiyorum . Çünkü vereceğimiz bilgileri veya yapmak istediklerimizi mevsimi ile eş zamanlı yazarsak takibi daha kolay olur ,daha faydalı olur diye düşünüyorum.Ancak nedir yapacaklarımız diye sorarsanız öncelikle tohumdan fide yetiştirmek konusunu ele almak istiyorum . Bunun için sizlere daha öncekinden biraz farklı bir sera ( mini sera) modeli sunacağım. Bu sene tatbik edeceğimiz sistemlere birde aeroponic, püskürtme sistemi ilave edeceğiz. Evimizde balkonumuzda pratik ve amatörce nasıl yapabiliriz konusunu getirmek istiyorum.
Fide konusunda sıkıntılar yaşadım herkesin yaşadığı gibi. Ayni yerden ayni kişiden almama rağmem farklı çeşitler çıktı . İnanıyorumki bu işin en önemli noktalarından biride adını sanını cinsini bildiğimiz tohumları alıp fidemizi kendimizin yetiştirmesi.
önümüzdeki günleri sistem hazırlamak la bilgilerini geliştirmek için ders çalışmakla geçirecek arkadaşlarıma başarılar dilerim kolay gelsin.
Benim başıma çok ilginç birşey geldi, bugün yeni besin çözeltisi hazırlarken çeşme suyu değilde kaynak suyu kullanmayı düşündüm önce kalsiyum nitrat çözeltisini deneyim dedim, çeşme suyu ve kaynak suyu olmak üzere 2 çeşit su kullandım birde ne göreyim kaynak suyunda kalsiyum nitrat çökelme yapmazken,şebeke suyunda çökelme yaptı hemde çok yüksek oranda,yazın belki hatırlarsınız Aksaray belediyesi şebeke suyundan zehirlenenlerle meşhur olmuştu sanıyorum çok yüksek oranda klor kullanılıyor 2 soru aklıma takıldı 1-Bu dozda klor insan sağlığı için tehlikemidir 2-Besin çözeltisi hazırlarken hep kaynak suyu kullanmak zorunda mı kalacağım, teşekkürler.
AgacSevdalisi
16-01-2009, 07:35
neden topraksız tarım yapma ihtiyacı hissediyoruz bizim yeterince toprağımız var.topraksız tarım yapanlar yeterince toprağı olmayan japonya gibi ülkeler.
neden topraksız tarım yapma ihtiyacı hissediyoruz bizim yeterince toprağımız var.topraksız tarım yapanlar yeterince toprağı olmayan japonya gibi ülkeler.
Topraksız tarımla ilgili tüm bilginiz bu yazdıklarınızdan ibaret sanırım sayın AgacSevdalısı. Aksi olsaydı topraklarımızın çok büyük bir bölümünün bilinçsiz gübre ve kimyasal ilaç kullanımı, yanlış sulama ve bunlara benzer nedenlerden kısırlaştığını ve neredeyse kullanılamaz hale geldiğini ve bu nedenle sözünü ettiğiniz ülkeler gibi bizim de tarım yapacak toprağımız kalmadığı için topraksız tarım yapma ihtiyacında olduğumuzu biliyor olurdunuz.
sercan1969
16-01-2009, 12:38
Sn Malbman çok karamsar bir tablo çizmişsiniz...Avrupa ülkeleriyle karşılaştırma yapacak olursak birim alan başına tüketilen kimyasal gübre ve ilaç miktarı bizim ortalama 10 katımız...Marmara,Ege ve Akdeniz de oldukça yoğun ilaç ve gübre kullanılsa da Hollanda İtalya gibi ülkelerin çok gerisinde Diğer bölgelerimizi söylemeye gerek yok, bilinçsizce ve programsız üretim yaptıkları için ve malesef bir türlü organize olamadıklarından giderek dahada fakirleşiyor bu yörelerin çiftçileri....Bu bölgelerimizdeki üreticiler parasızlıktan ne kimyasal gübre nede ilaç kullanabiliyor.
Akdeniz bölgesi Türkiye için bir şans, sebzenin en pahalı olduğu dönemde pazara sebze çıkarabiliyor.Yani yaz, kış domates,biber,patlıcan yiyebiliyoruz. Topraksız tarım toprak kaynaklı sorunları ortadan kaldırdığı için özellikle Sera üreticisinin tercih ettiği bir yöntem...Verim bütün ürünlerde en az 3-4 kat artıyor.Topraksız tarım yapılan seraların büyük çoğunluğu modern seralar ve üretim fide dikiminden hasada kadar kontrol altında son derece sağlıklı kalıntısız ve hormonsuz bir üretim söz konusu ve yurt dışından korkunç bir talep var bu ürünlere...Açık alanda zaten topraksız tarım neredeyse yok denecek kadar az....
Merhaba öncelikle formda emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
Ben tesadüfen başka bir konu araştırması yaparken 4 gün önce burada bulunmak gibi bir çok güzel hata yaptım. Bu dört gün boyunca sizin yıllardır yaşamış oduğunuz emekleri anlamaya çalıştım, ama malesef okuyarak her şey karıştı ve aynı başladığım yere geldim.
En sonunda bu formdaki konuları okuyarak değil bende kendimi bu üretimin içinde bulmak istedim. Size daha önceden yazılmış herhangi bir soru sorarsam şimdiden özür dileyerek konuya girmek istiyorum.
Kudret Hocam, bende sizin ec metre ve besin eriğinden temin edebilirmiyim. Öncelikle marul denemek istiyorum yakalabildiğim kadarıyla ec metre marulda pek fazla önemli değil mi? Acaba ama peşindende domatesle uğraşmak istiyorum ve durgun su mu? Akar su mu? önerirsiniz. Çok Teşekkürler.
Kudret Tezel
20-01-2009, 23:21
Aramıza hoşgekdiniz sayın seazone.Gerçekten çok güzel bir hata yapmışsınız , hayırlı olsun.Topraksız tarımla ilgili her türlü bilgiyi bu forumlarda bulabilirsiniz.Bir an önce başlamanız dileğiyle kolay gelsin.
EC metrenin önemsiz olduğu hiçbir toptaksız tarım yoktur .başarının sırrı EC ve PH kontrolünder geçer. Durgun su mu akan sumu diyince bu kuracağınız sistemin büyüklüğüne bağlı.Sistem küçük olacaksa yani birkaç kök bitki beslenecekse durgun su sistemi tercih edilmelizira 5-10 litrelik bir tank bitkileri besleyeme yeterli olacaktır.. Ama sistem büyük olacaksa yani her kökün besin eriyiği içinde kalması için çok fazla eriyiğe ihtiyac olacaksa ozaman daha az eriyikle daha çok bitkiyi besleyebilmek için akan su kültürünü tercih etmek lazım.Ancak amatörce yeni başlıyanlar için katı ortam sistemlerini tercih etmek daha isabetli bir karar olur kanısındayım.
EC metre ve besin eriyiklerini istediğiniz zaman alabilrsiniz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Kudret bey tekrar merhaba, yerim müsait denemek için 3X5 h=3 metre bir sera yapma planına başladım eğer ölçülerde bir sıkıntı yoksa hemen demirlerini alıp seramı yapabilirim. Üstünede 0,5X0,5X0,5 iki adet açılır pencere koyucam (çatının güneye bakan tarafı ve 1,66 metrede bir koymayı planlıyorum) acaba yeterli olurmu onay verirseniz hemen çalışmalara başlayacağım.
Kudret hocam aklıma bir soru geldi. Katı ortamda eriyik geri döndü, bazılarında atılan eriyik kullanılmıyor ama bazılarında eriyik tekrar kullanılıyor. Buna nasıl karar veriliyor ve geri dönen eriyiği ben sistemimde tekrar kullanmak üzere dizayn ettim. Aşağıdaki eriyik kabı yukardaki kabın yarısı kadar büyüklüğünde, mantığım ele verdiği kadar dönen eriyik sıkıntı yaratmayacak tahmin ediyorum.
Sorum 2: Dönen eriyik kabı içinde **** başka herhangi bir yerde katı ortamlılarda havalandırma motoru kullanılacak mı? Çok teşekkürler.
Birde makina tasarımı üzerinde de hobilerim vardır. Sitedeki arkadaşlar ve Kudret bey çözülecek makina tasarımlar varsa yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.
Kudret Tezel
21-01-2009, 21:26
Sevgili seazone sorularınızı kısa kısa cevaplıyayım. Bu soruların cevabıforumlarda var fakat hepsini araştırmak uzunca bir zaman alabilir. Yeni başlıyacak arkadaşlarada faydası olur sanıyorum.
Önce topraksız tarım sistemleri nedir onu kavramak lazım aslında sistemler tabu değildir her kes kendi mantığına göre bir şeyler deneye bilir . Ama şu unutulmamalıdırki aklın yolu birdir bütün sistemler ekonomi düşünülerek geliştirilmiştir.
Önce sistemler 2 ye ayrılır.
1 : Su kültürü
2 Katı ortam kültürü
su kültürü
Adındanda anlaşılacağı gibi bitki su içindedir . Kök boğazından sabitlenmiş ve kökleri serbest bir biçimde su içinde dir .
SU kültürüde 2 ye ayrılır Durgun su kültürü akan su kültürü
Durgun su kültürü küçük çaplı denemeler labaratuvar çalışmaları için kullanılır
bitki kabımızın ağzı genişse yani havadaki oksijen difizyonla suya geçebilecek kadar genişse ( Bunu akvarist arkadaşlar iyi bilirler derki akvaryumunuzun yüzeyi nin 144 cm2 sin
den alınan oksijen 2,5 cm bir balığa yeter. ) Bu şu demektir akvaryumunuzun yüzeyi 144 cm2 ise ve 2,5 cm lik bir adat balık besliyorsanız havalandırmaya ihtiyaç yoktur. Eğer besin kabımızın yüzeyi yeteri kadar büyükse havalandırma gerekmez.
ama küçükse veya üstüne bitkiyi sabitlemek için strofor vs koymuş ve havalandırmaya mani olmuş isek günde 5-10 dakika havalandırmak yeter bu durgun su kültürüdür.
Eğer besliyeceğimiz bitki sayısı çok ise ve bitkilerin gelişe bilmesi ve güneş ışıgından istifade edbilmesi için çok sık dikilemiyeceğine göre çok büyük bir kap mesela bir büyük havuz gerekecektir. Bu havuz ekonomik olmaya bilir ekomomik olması için sürekli bir üretimin olması gerekir. ( yuotube deki marul fabrikası gibi ) İşte bunun içinde akan su kültürü NFT denen sistem geliştirilmiş. bir kaç mm kalınlıkta akan besin eriyiğinden köklerim beslenmesi sağlanmış gereğikadar su miktarı ve gereği kadar besinle olay çözülmüş.
Katı ortam kültürü
İkinci besleme şekli ise katı ortam kültürüdür. Burada bitki suya değil katı ortama toprak olmayan katı ortama ekiliyor. ve aralıklarla besin eriyiğiyle sulanarak beslenmesi sağlanıyor.
Bu sistemde 2 ye ayrılır. açık sistem. kapalı sistem.
Açık sistemde Bitki yetrince sulanır fazla sulanıp besin direne olup ziyan edilmez
Suyun bitkiler tarafından kullanılacak ve yüzeyden buharlaşacak miktarı düşünülerek EC biraz yüksek tutulur .
2. sistem ise kapalı sistemdir besin katı ortama verilir ve direne olan kısmı besin tankında toplanır yine verilir devamlı sürküle edilir ama burada EC ve ph kontrolü önem taşır zira besinin azalan kısmı takfiye edilmelidir. Her 2 sistemdede belli aralıklarla katı ortam yıkanır fazla tuzlanmaya mani olunur
İşte işin mantığı budur ve bu mantıkla çeşitli yollar denene bilir .mesela siz 2 tanklı bir sistem kurmuşsunuz . Anlaşılan birinci tanktan sulama yapıp fazlasını 2. alt tanka alıp oradan üst tank a basacaksınız . ama bunu tek tanklada yapmak mümkün. Alt tanktan pompa vasıtası ile basıp fazlasını tekrar aynı tanka döndürmek. Yanlız tavsiyem şudur tankı biraz büyük seçiniz mesela bitkilerinize bir hafta yetecek büyüklükte olsun sizi bıktırmasın.ben bu dertten müzdaribim , tanklarım çok küçük zor oluyor.
Gecen sene Sayın denizakvaryumu arkadaşımız açık sistem denemiş fasılalarla yeteri kadar sulayıp fazla direne olmamasına dikkat etmiş olmalı ( aksi taktirde besin eriyiği ziyan olurdu.) ve güzelde verim almıştı. Bu konudaki düşüncelerini paylaşırsa seviniriz.
Katı ortam sisteminde havalandırma gerekmez . Agregat içindeki danecikler köklerin havalanmasını sağlar ,ama ağregatın dane büyüklüğü önemlidir 0,5 ile 2 mm arası uygundur.
Kudret Hocam
Ayın 22 sine özel mesaj göndermiştim. Ama henüz sizden bana bir bilgi gelmedi. Acaba size gönderdiğim mesaj size ulaşmadı mı?
NazifYitmez
25-01-2009, 20:54
Merhaba arkadaşlar,
Bende aranıza yeni katıldım.Yaklaşık 8 yıldır topraklı tarımla uğraşıyorum.Son 3 yıldır da kimya sektöründe çalışıyorum bi taraftan.Bu aralar bende topraksız tarıma merak sardım.1 aydır yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Ancak her ne kadar topraksız tarım yüksek verim sağlasa da tamamen fenni besleme yapılmakta.Tek iyi yönü ekim öncesi toprak ilaçlamasında kullanılan zirai ilaçlara ihtiyaç duyulmaması.Bana göre taban toprağından izole edilmiş kanallarda torf,toprak,pomza veya perlit karışımları kullanılarak üretim yapılması daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.Kaldı ki topraksız tarım, bu işi ticari yapanlar için büyük avantajlar sağlamaktadır,tüketici için değil...
Kudret Tezel
25-01-2009, 22:07
Aramıza hoşgeldiniz sayın NazifYitmez. 8 yıldır topraklı tarımla uğraştığınızı , kimya sektöründe çalıştığınızı topraksız tarıma merak sardığınızı ve topraksız tarımın bütün artılarının sadece üretici için olduğunu ,tüketici için olmadığını yazmışsınız.Orasını anlıyamadın biraz açarmısınız lütfen.
Kudret Hocam
Ayın 22 sine özel mesaj göndermiştim. Ama henüz sizden bana bir bilgi gelmedi. Acaba size gönderdiğim mesaj size ulaşmadı mı?
Özel konuları özelden halleder misiniz? Cevap gelmediyse cevap vermek istemiyordur. Ayrıca soruların forumda değil, özel mesaj aracılığıyla sorulması yasaktır. Umarım sizin konu bu fasla girmiyordur...
Merhaba Kudret Bey'den henüz besin eriği gelmeden. Ben besin eriyiği hazırlamıştım ve onu yaklaşık olarak bir haftadır kullanıyorum.
Fasulye ve çilek için kullanmıştım birer adet fidelerde denedim çünkü onlarında canları var nasıl bir eriyik yaptığımı bilmediğim için birer adet denedim.
Acaba hangi mineral eksikliği yaprakları iç bükey döndürür. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ölmesinler diye dün akşam normal su verdim. (Perlit içindeler her bitki için 9 lt kap var) Çünkü bugün Kudret Bey'den yardım geliyor. Ec metre ve besin eriyiklerim yolda, nasıl bir hata yaptığımı bilen var mı?
Hepinize kolay gelsin.
akinselcuk
29-01-2009, 10:35
neden topraksız tarım yapma ihtiyacı hissediyoruz bizim yeterince toprağımız var.topraksız tarım yapanlar yeterince toprağı olmayan japonya gibi ülkeler.
Bu ihtiyacı duymamızın birinci nedeni ev şartlarında bahçe bitkisi yetiştirebilmenin zevkine başka türlü varabilme imkanı bulunmadığı için.
İkincisi bu metotların ileride aklımızın alamayacağı kadar çok ilerleyeceğini, hatta tarımın yegane yöntemlerinden biri haline geleceğini biliyor olmamız.
Bu sitenin ana sayfasında yaşam alanlarının her saniye ne kadar azaldığını gösteren bir sayaç var, oraya 5 dakika bir bakın. Sonra 20 yıl ilerisini bir hesaplayın.
Toprak şimdilik yeterli ama su yer değiştiriyor. Bizim istediğimiz yerlerde durmuyor. Taban suları her gün biraz daha aşağı iniyor. Yağmur istatistiklerini eskiden 20 yılda bir güncellemek yeterli iken artık 5 yılda bir güncellemek bile yeterli gelmiyor.
Dünya nüfusu hızla artarken su yavaş yavaş azalıyor. Tarım yapılan toprakların kimyası hızla bozuluyor. Bu yıl aldığınız verimi ertesi yıl alamıyorsunuz. Hiç bir şeyin dengesini bozmadan bitkisel gıda üretimi yapmanın başka bir yoluda şimdilik yok.
Çok değil, görmeye sizin ömrünüz yeter, toprağa bağlı ülkelerde büyük olumsuz değişimler yaşanması muhtemel felaketlerden biri.
Kalem kağımız var elimizle yazabiliyoruz matbaa makinesine ne gerek var gibi geliyor bana topraksız tarımla uğraşmaya ne gerek var demek.
NazifYitmez
31-01-2009, 23:25
Kudret Hocam,
Ben sadece kendi düşüncelerimi aktardım.Böyle düşünmemin nedenine gelince;Biz seracılığa 1983 te başladık.O zaman ne böyle damla sulama ne de damlama gübreleri var.Kullanabileceğimiz gübreler amonyum nitrat ve amonyum sülfattı.Hal böyle olunca ekim öncesi ip çekilerek domateslerin ekileceği çukurlar kazılır ve o çukurlara 1 er kürek hayvan gübresi atardık.Üzerine fideler ekilip cansuyu verildikten sonra 2 sulamada(ki salma su dediğimiz sulama) bir nitrat veya şeker gübresi sıra aralarına serpilerek uygulanırdı.İşte o domateslerin(F140) muhteşem tadını aradan geçen 22 yıla rağmen çok iyi hatırlıyorum.Şimdiki gibi ne iz elementler ne damlama gübreleri,bol miktarda hayvan gübresi kullanılırdı.Toprak ilaçlaması zaten yok.Ayrıca nematodla da hiç karşılaşmamıştık.
Topraksız tarıma karşı değilim hatta hayran kaldım diyebilirim, ancak doğal olana tarafım.Kendi bahçemdeki küçük seramda sebzelerimi hiç ilaç ve sunni gübre kullanmadan yetiştiriyorum.Hatta birşey daha söyleyeyim ;yaklaşık 6,5 dönümlük seramızda domates yetiştiriyoruz ve 2 yıldır nerdeyse hiç zirai ilaç kullanmıyoruz.
Kudret Tezel
31-01-2009, 23:51
Sayın NazifYitmez, tarım konusunda deneyimli ve işi bilen bir kişisiniz. Tabuları yıkmak zordur.Bence işin en kolayı dur bakayım bir deniyeyim diyip küçükte olsa bir alanda topraksız tarımı denemek ve yaptığınız topraklı tarımla , işgüçü verim karlılık tad ve kalitesini mukayese etmektir. Ancak o zaman , üretici içinmi, tüketici içinmi yoksa her ikisi içindemi yararlı bir tarım şekli olduğuna karar verebilirsiniz.Bence denemenizde fayda var.
Merhaba bir gün içinde domates fidelerimin yapraklarının bir çoğunda aşağıya doğru dönme oluştu sebebini bilen var mı ?
Yorumlarınız için teşekkürler.
mor papatya
02-02-2009, 19:48
benim bildiğim kadarıyla güneş ışığına ulaşmaya çalışıyorlar
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.