PDA

View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12

akya
14-05-2009, 13:36
Sevgili arkadaşlar 28 nisan günü yani 15 gün önce diktiğim fidelerin bugünkü durumu.

Kudret Bey, güle güle büyütün fidelerinizi, bol hasatlar. Ben de büromdaki başarısız çalışmamdan sonra jibuti üstadımızın serasına benzer 100 fidelik bir sistem kurdum. Ayrıntı ve resimler çok yakında... ağaçlar.net' i izlemeye devam edin.

Kudret Tezel
14-05-2009, 16:26
Sayın fatihes. Bitkiye gübre verilir, ve verilen gübrelerde bellidir. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ,magmezyum ve kükürt. Micro elementler diye gecen, demir, bakır, bor, mangan, çinko, klor ve molibden gibi elementlerden okadar az verilirki ,örnek 10 ton suya ,dikkatinizi çekerim 10 ton suya sadece 25 gram civarında demir, 1 gram kadar bakır
yarım gram kadar molibden konur. bunların miktarı çok azdır ama bitki bunların eksikliği hisseder. Makro besin elemenyleri denen azot fosfor patasyum kalsiyum magnezyum ve kükürt baş rolü oynar.her bitki bu besin elementlerini topraktan veya sudan yani hazırladığımız kültür ortamından ayrı ayrı oranlarda alır Sizin aldığınız gübre 20,20,20, diye geçer veya üç 20 de denen toprağı takfiye eden dengeli bir beslenme gübresidir ama toprak içindir. Sadece bunu vererek besin değeri olmayan bir ortamda sebzeleri yetiştiremessiniz. Mesela 1 litre suya 1 gram 20,20,20, gübresi erirtelim ,200 ppm azot,87,5 ppm fosforve 166 ppm potasyum elde edersiniz.ama bu oranı hiçbir şekilde değiştiremessiniz. formül sabittir. Bu gübrenin suda tamamen eriyen damlama sulamada kullanılan tipi olduğu gibi toprakta yavaş yavaş eriyen tipide vardır.Görüldüğü gibi içinde kalsiyum magmezyum kükürt yoktur. Bu elementler topraktan alınacaktır.
Ben bitkilerime hazırlamış olduğum ve arkadaşlarımada verdiğim besin eriyiklerinden veriyorum. Ama hemen yerigelmişken aktarayım fide olayı gerçekten çok önemli. Bunu yeni keşfettim. Gerçi bütün kitaplar yazıyor ama yaşayıp görmek lazım. Sağlıklı güzel büyümüş bir fide ( buna pişkin diyorlar) dikildiğiyerde hemen kendini gösteriyor.Çok çabuk gelişiyor.Arkadaşımın hediye ettiği 5-6 kök bahçede yetiştirdiği fideler var inanın ayni ortam ve ayni besin olduğu halde diğerlerinin dörtte biri kalınlığa ve boya gelemediler,gözüm gibi bakıyorum ama çok yavaş gelişiyorlar. Sizden ricam,besin eriyiklerinin hazırlanması adı altındaki forum sayfalarına bir göz atın orada bu konu ile ilgili işe yarar çok bilgi var.

fatihes
14-05-2009, 16:40
Bilgi için teşekkürler hocam.

Kudret Tezel
14-05-2009, 17:14
Bunlarda çileklerin bir kısmı.

Kudret Tezel
14-05-2009, 17:18
Sevgili sarıcan, nazarboncuğumu yollarsın herharhalde neolur neolmaz.:D:D

Sarıcan
14-05-2009, 19:51
Dilim tutuldu... Ne söyliyeyim bilemiyorum. Elemtere fiş:D:D:D Ben önlemi alayımda. Ne olur, ne olmaz... Bendeki kardeşlerine göstereceğim bu resmi

Acarextt03
15-05-2009, 10:00
Kudret hocam... Fide pişkinliğinin önemini bende yani anladım...
2 haftadır üst üste eminönünden aldığın fideler 3. Günlerinde toprağa karıştılar... Geçen pazar dere pazarından aldığım 1 demet domates ama adam verirken demişti. Bunlar geç fide diye...hemen o akşam diktim.. Inanınki bir tane bile kayıp yok. Hepside dipdiri büyümeye başladılar hemde toprakta... Inşallah bu pazar bazı hasarlı marulları alıp yerine kandi yetiştirdiğim domatları ekleyip devam diyeceğiz... Saygılar... Bu arada çileklerine bayıldım...

Alan Parsons
15-05-2009, 13:32
Sayın Kudret Tezel'in fotoğafları,Teknik çalışmaların ve levazımın, topraksız tarımda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Fide pişkinliği konusunda hemfikirim sizlerle, ancak;
tohumdan fide haline getirdiğim yavruları, ne kadar kötü gözükseler de(diğer yetişmiş fidelere göre), atmaya kıyamıyorum, cılız, ırkını sürdürme konusunda isteksiz fideleri de bir saksı köşesine, bir yoğurt kabına dikiyorum.Biliyorum belki ürün alamayacağım ama kıyamıyorum..

Kudret Tezel
15-05-2009, 18:48
Sayın Alan Parson,haklısınız katılmamak mümkün değil .topraksız tarım gerçekten teknik çalşma ve bunun gereği olan lavazımatıda gerektiriyor. Ancak bunun nekadarını gerçekleştirebiliyoruz bilemiyorum. Elimden gelen gayreti gösteriyorum ama tabiiki benimde gerek bilgi, gerekse lavazımat olarak çok eksiklerim var, bunun bilincindeyim ve günbegün tamamlamaya çalışıyorum.
Kıyamıyorum meselesine gelince çok doğru. İnanın fidelerin yanında çıkan otların bile büyümesi ,gelişmesi ayrı bir zevk veriyor.Onları bile koparıp atmak benide sizin gibi üzüyor ama hepsini birliktede büyütmekte imkansız. Herzaman söylüyorum ,amatör açgözlü oluyor
yeterince vede sağlıklı fide yetiştirsek veya alsak, hem büyütmek hemde üzülmemek açısından en iyisi olur zannediyorum.Ekecek yerim kalmadığı halde yine birsürü fide aldım, bakalım ne yapacagız.

Acarextt03
16-05-2009, 09:57
KuDret amca ben her hafta 2 demet fide alıyorum...
Tek şikayetim 2 demet patlıcandan sadece 3 adedi tuttu. Gerisi heba..
Acaba dikimde mi hata var yoksa zamanlamada mı?

Kudret Tezel
16-05-2009, 10:15
Sevgili acarextt03, demet halde alınan fideler rizikolu oluyor, herhalde toplama sırasında zarar görüyor ama dediğin kadar olmaması lazım.Aldığın fideleri 1-2 gün suda bekletsen daha iyi olur gibi geliyor. Birde havalar aniden ısındı çok dikkat eymek, fideyi susuz bırakmamak lazım. Fide gerekli suyu kökünden alamassa ölebilir yapraklarına su püskürtmek faydalı olur.Tutuncaya kadar dikkatli olmak lazım.Benim fikrim.

omerburak
16-05-2009, 14:09
kudret bey fidelerim bunlar..

Kudret Tezel
16-05-2009, 14:27
Sevgili ömerburak hiçyaprağı yok. Bi ekin bakalım belki yeşerebilir, dahaönce böyle birşey yaşamadım bilemiyorum. Yorumlıyacak arkadaşlar vardır belki.

alone35
17-05-2009, 21:30
Sn. tezel
Benim çilekler sarardı ve kuruyo neden olabilir hocam?

Kudret Tezel
17-05-2009, 23:36
Sayın alone35, bitkinin sararmasının birkaç sebebi olabilir ama en başta geleni azot eksikliği olabilir. şu anda çilekleriniza nasıl bir karışım hazırliyorsunuz.

çelebi
18-05-2009, 08:04
Genelde frigo fideler böyle yapraksız oluyor ama sonra yaprakları çıkıyor. Sayın envor un çilek ağacına diktiği fidelerde böyle yapraksızdı.

Acarextt03
18-05-2009, 09:26
Katılıyorum. Eğer fidelerinizin kökleri sağlıklıysa bir süre sonra yapraklanacaktır...
Tavsiyem çilek dikim zamanlarını araştırın ve gecikmeyin...

alone35
18-05-2009, 11:10
SN.tezel aldığım gübreler bunlar karısımları bir yakınım yapıyor nasıl yaptığını bılmıyorum.
potasyum nitrat
poatsyum sülfat
makp
calsiyum nitart
magnezyum sülfat
combi 6 iz elementli

fatihes
18-05-2009, 13:54
Kudret hocam aşağıdaki karışım domates,biber,salatalık çilek ve fasulye için uygunmudur?

Nitrat : 225
Fosfor : 52
Potasyum : 280
Kalsiyum : 190
Magnezyum : 28
Demir : 2
Mangan : 0.38
Boron : 0.27
Çinko : 0.12
Bakır : 0.05
Molibden : 0.01

omurakyuz
18-05-2009, 14:14
konuyu merakla takip ediyorum.lütfen fotoğraflarla ve teknik bilgilerde paylaşalım teşekkürler

sans43
18-05-2009, 19:12
İnternette Topraksız tarım konusu hakkında yaptığım araştırma sonucu bulduğum bu sitede konu ile ilgili bir bölüm olmasına çok sevinmiştim. Başlıkları ve yapılan çalışmaları okumam epey zamnımı aldı. Dikkatimi çeken, bu bölümün açılmasını sağlayan sayın Kudret TEZEL'in, senelerin çalışmalarını ve birikimini hiç bir komplekse girmeden meraklı herkese anlatması ve sabırla yol göstermesi oldu. Sayın Kudret TEZEL'e tüm yardımları ve paylaşımı için teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Aslında Kudret beyin teşvikiyle başladığım çalışmalarımı ayrı bir başlık altında, topraksız tkültür meraklılarına sunacağım. Yazımda, karşılaştığım sorunlar, teknikler, eksikler ve şahsi düşüncelerimi bulacaksınız.

Şimdilik çalışmalarım ile ilgili üç foto ekliyorum. En kısa sürede de yazımı hazırlayıp bilgilerinize sunmak istiyorum.

Yakında görüşmek üzere hoşçakalın.

Kudret Tezel
18-05-2009, 19:13
Sayın fatihes, Formül anormal gözükmüyor.denemeye değer. Ancak banagöre azotu biraz azaltıp potasyumu yükselmekte fayda var gibi geliyor. K/N oranının 2 civarında olması özellikle domates için önemli.
Bunu daha öncede söylemiştim. Her bitkinin besin istediği ayrı.Formüller birbirine yakın olmakla birlikte farlılıklara dikkat edilmesse kullanılmayacak element fazlalıkları önce besin eriyiğinin ec değerini yükseltir. Siz ec değerini ayarlarız diyebilirsiniz ama buda besin değeri konsantrasyonunu bozacağı için bitki istediği besini alamaz. Bazı besinlerde luzumundan fazla besin tüketeceği için ki buna lüx tüketim deniyor,buda belki hem kalite ye vede en azından ekonomik olarak israfa sebep olacaktır.Onun için bilinçli hareket edip her bitkinin isteği doğrultusunda eriyik hazırlamak en iyisidir.

Kudret Tezel
18-05-2009, 22:01
Teşekkür ederim sayın sans43, ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum,taktirinide sizigibi
kadirşinas arkadaşlarıma bırakıyorum. Sağolun, varolun. Bilgi paylaşıldıkça büyür.

fatihes
19-05-2009, 15:04
Kudret hocam ben bu formülü bi deneyeyim sonuçları yazarım buradan.Keşke her bitkinin formülü aynı olsaydı :) Ben Seruma benzer bir damla sulama sistemi kuracaktım, suyu toprağa üstten sürekli damlatma şeklinde.Sonra sizin saksıları gördüm (Ek'te).saksıları sizin saksı sistemine çevireceim gördüğüm en kolay sistem o. Ben bu şekilde toprağın yeterince su alamayacağını düşünmüştüm. Demekki sorun olmuyormuş. Ama serum sisteminide yine birbaşka saksıda deneme amaçlı yapacağım ,damlama şiddetini bitki ve toprağı(torf+kum) gözlemleyerek ayarlayacağım.

Kudret Tezel
19-05-2009, 16:45
Sayın fatihes,serum modeli damlama aslında çok çok güzel bir damlama modeli ancak gerçekleştirmesi biraz zor. Zira kullanılan tuzlarda saf ve % 100 eriyen değildir. Kimyasal olarak azda olsa çökmeler olabilir. Fltrasyonu gerekir.ama oda çok kolay değil veya zahmetlidir basit bir düzenek ,bir hortum bir damlatıcı demek olmuyor.damlalıkta biriken kurumuş tuz veya küçük bir patikül sistemi hemen tıkayacaktır.Devamlı küçük küçükdamlalar yerine fasılalarla dahabüyük nozullardan sulamanızı yani tıkanmayacak kadar büyük delikli nozulları kullanmanızı tavsiye ederim. Ama bilgi birikimi deneysiz olmaz.
Bu rizikoları gögüsler ,dener bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz.

erosm
19-05-2009, 23:19
Basınçlı su kullanılarak, suyu zerre halinde veren sistemlerin tıkanma sorunu çıkardığını birkaç yerde okumuştum. Bugün aklıma benzin-mazot filtresi geldi. Çok pahalı olmayan, kaliteli bir filtre kullanılabilir.

(Forumda böyle bir şey görmedim. Benden önce düşünen olduysa affola.)

Bu filtreler enjeksiyon sistemine giden yakıtı filtre ettiğinden, yeterince filtre eder diye düşünüyorum. Tam enjeksiyonlu araçlarınki olmalı. Birçok servis 10 bin km.'de bir filtreyi değiştiriyor. Bir aracın 10bin kilometre yapması ortalama 1300-1500 litre benzin harcaması demek. Yani, bu filtre ile en az 1 buçük ton su kullanılabilir. Tohum çimlendirmek için yeterli olur sanırım.

fatihes
20-05-2009, 13:04
Damlama sulama için araştırmalarım devam ediyor.

Bugün kargoya paket almaya gittim orada aşılı fidelere rasladım ,aşılamayı ben ağaçlarda görmüştüm ama sebzelerde ilk kez gördüm. Net'ten bi araştırma yaptım nedir bu aşı olayı diye aşağıdaki bilgilere ulaştım.

"Aşılanacak fideler uygun boya ulaşınca seradan alınıyor ve özel bölümde aşılanıyor. örneğin; serada fidelendirilen, Balkabağı fidesinin kökü, karpuz fidesinin başı alınarak basit bir işlem ile birleştiriliyor, aşılanıyor. Kökü balkabağı üstü karpuz olan fide bir haftada kaynaşıyor ve serada tekrar bakıma alınıyor. Bu işlemde fidenin, ürünün genetiği ile oynanmıyor. Anadolu’da çiftçilerimizin meyve ağaçlarında çok sık uyguladığı aşılama işlemi yapılıyor.

Aşılamaya neden gerek duyuluyor?
Çünkü, balkabağının kökü çok sağlam,hastalıklara, böceklere karşı dayanıklı. İlaç kullanılmasına gerek kalmıyor. Sağlam kökten sağlam ve kaliteli ürünler elde ediliyor"

Ben balkabağı-karpuz aşılamasını bulabildim. Ayrıca sadece domates, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabakta uygulanıyormuş.Diğer sebzelerde nasıl oluyor bilmiyorum.

Anladığım kadarıyla topraklı tarım için çok uygun bi yöntem. Acaba topraksız tarımdada verimlilik açısından çok fark ettiriyormu?

sans43
24-05-2009, 08:23
Y o r u m s u z...

soilless
24-05-2009, 21:57
Ben nihayet geldim. :p Önce bilgisayar komple format yedi. Sonra acil bir Ankara ziyareti. Böylece 1 haftalık gecikme oldu.

Şu anda Topraksız Tarım ile ilgilenmemin zevkini yaşıyorum. Harika büyüyorlar. Renkler, yapraklar, gövdeler, hele hele bebek çiçekler hepsi insanı daha da fazla şevklendiriyor. sabah 8 kontrol akşam 6 kontrol.

Yapabildiklerimi kısaca resimlerle paylaşacağım. Ancak öncelikle bilgisini, tecrübesini, zamanını esirgemeden telefonla, yüz yüze görüşme ile benle paylaşan besin kitini, ec metreyi temin eden Sevgili Kudret abimize, PTT cargonun 8 günde teslim edebilmesine rağmen şu an da çok güçlü ve sağlıklı olan fideleri için Sn Enver beye, ve bu forumu yaratan arkadaşlara içten sevgi ve saygılarımı sunarım.

Sarıcan
24-05-2009, 22:02
Hoş geldin.

soilless
24-05-2009, 22:09
Sn Sarıcan ve Kudret beye daha önce bahsettiğim PDF dokuman adresi aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Ancak kısıtlı zamanımı hızlı taramalarla değerlendirmeye çalışırken arka arkaya açtığım siteler nedeniyle sanırım ABD tarım Bakanlığı olarak aklımda kalan site aslında sanırım Sri Lankanın.

Ancak A'dan Z'ye Topraksız Tarım, su değerleri, ec ve ph detay mantığını şematik olarak, ve de 2 - 3 farklı besin eriyiği oranı, hangisi diğeri ile karıştırılamayacağı, koltuk alma, fide ipe asma yöntemi, meyveyi yetiştirme aralığı fertilizasyon, nursery v.shakkında çok temel, açık, şemalarla tablolarla çok net anlaşılabilir bir çalışma.

Sn Sarıcan'ın Hyponica - Hydroponic farkına ilişkin şematik tanım sanırım sayfa 10-11 şekil 14'de. Root dipping kök daldırma sistemi olarak geçiyor. Yalnız burada durgun suda. Köklerin 1/3'ü oksijen için suyun üstünde.

soilless
24-05-2009, 22:14
adresi http://www.agridept.gov.lk/Techinformations/Hponics/H_Eng.pdf

burada ayrıca Sevgili Kudret beyin ve ilgili diğer arkadaşların 2 ayrı tablodaki besin içeriği, element oranlarına ilişkin yorumlarını merak ediyorum.

Kudret beyin ayaklı saksısı şekil 2'de. Diğer şematik anlatımlarını da hatırlayınca Kudret bey Tarım Bakanlığının paylaşım dokumanına rakip durumda:p.

soilless
24-05-2009, 22:15
Sn Sarıcan teşekkür ederim

soilless
24-05-2009, 22:22
Enver beyin kavanoz sistemi ile bu dokumandaki Kök Daldırma sistemini ve de Torf Kum karışımı bir kaç saksıyı Topraksız Tarım heyecanım için kullanıyorum şu an.

Akan su kültürü veya zaman ayarlı damlama yöntemini kurmadım. İki nedenle ;

Öncelikle hava motoru 2 defa sigortaları attırınca dimyada pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım diye ve de çalışma hayatının getridiği kısıtlı zaman sorunu nedeniyle başladığım kavanoz sistemine devam ettim. Ayrıca sitedeki açıklamada da belirtildiği üzere en basit, en az zaman gerektiren, en az maliyetli sistem olan Root Dipping (kök Daldırma) yöntemini kendi yorumlarımla

soilless
24-05-2009, 23:01
Benim Topraksız Tarım heyecanımı bibliyografya gibi resimlerle tarih sırasında paylaşıyorum. En önemli sorunum salatalıktaki en alt yaprağın renk değişikliğinin sebebi. Yorumlarsanız çok sevinirim.

soilless
24-05-2009, 23:05
Ayaklı saksı kapalı sistemi için devam çalışması görüntü 77

soilless
24-05-2009, 23:14
Tekerlekli sistemin (2'si frenlidir ltf dikkat:D) faydaları;

Balkonun kolay yıkanması, strafor balık kutusunun yıpranmaması, zamin sıcaklığı izole imkanı, büyüdüklerinde az da olsa yer açma imkanı için:D

soilless
24-05-2009, 23:18
Çiçeklerle birlikte gelen neşenin resmi ve yardımcım oğlum:D

Kudret Tezel
25-05-2009, 00:00
Merhabalar sevgili soilless, paylaşımlarınız için teşekkürler.ellerinize sağlık görülen o ki çalışmalar doğru yolda ve iyiye gidiyor.Her yeni başlangıç bazı zorluklarla karşılaştırır insanları . Ama bir müddet sonra zorluklar kaybolur,ama bu işin zevki ve keyfi inanın hiç bitmez.
Sayın Şans43 arkadaşımızın bahçesine kurmuş olduğu sistemdeki salatalıklar gerçekten çok hoş.Bugün sevgili envorun yolladığı ama benim dikimde çok geç kaldığım marullardan Ankaradan gelen misafirlerime ikram ettim. İnanın doğru söylüyorum tek kelimeyle bayıldılar ve böyle marul yemediklerini söylediler. Domatesler ,çilekler bütün olumsuz hava şartlarına, fırtınaya rüzgara rağmen harika büyüyorlar. 6 mayıs ta ektiğim 60 adet kudret narı tohumunun 55 i çimlendi ve fideler 10 cm kadar oldular neredeyse.Tohumlar gecek sezon akıllı saksıda yetiştirdiğim k narlarının tohumları idi.Umuyorum bir süre sonra paylaşacak çok şeyimiz olacak ,yaz yaz yeni yeni geliyor.Herkese bol ürünlü zevkli çalışmalar dilerim.

fatihes
25-05-2009, 15:03
sn. soilles bahsettiğiniz yaprak sararması sorunu benim domataslerdede var.Ne yazıkki çözümünü bende bilmiyorum. En alttaki yapraklar sararıyor.Acaba hepsi sararırmı diyede endişeliyim.

soilless
25-05-2009, 20:31
teşekkürler Kudret bey.

Sn Fatihes Kudret beyle bugün yaptığımız görüşmeye istinaden o yaprağı bugün kestim. Diğer yapraklar çok sağlıklı.

Şunu da belirtmek isterim ki 1 veya 2 gün arayla eşimin diktiği ve besin eriyiği vermediğimiz salatalıklarla sistemde besin eriyiğini yutan salatalıklar arasında inanılmaz fark var. Ayrıca her ikisi de sistemin içinde besin eriyiğini yutmasına rağmen tarım satıştan aldığım fidelerle Sn Enver beyin gönderdiği fideler arasında da var.

Kudret Tezel
28-05-2009, 06:58
terasta son durum

denizakvaryumu
28-05-2009, 08:05
Çok bereketli ve coşkun bir görüntü var , fotoğraflardan bu enerji hissediliyor.

Nazar boncuğu yerine kalp takmışsınız çiçeklere :)

Kudret Bey konu açılmışken tarafıma çok sayıda özel mesaj geliyor.Besin eriyiği nereden bulacağız diye.

Ben forumdan envor ve sizi işaret ediyorum.

Envor en son yetişemediğini ve ara verdiğini belirtti.

Acaba diyorum sizin işler müsaitse satış bölümünde konu başlığı açıp bu besin eriyiğini satamaz mısınız?

Bu işe yeni başlayan arkadaşlar; besin eriyiklerini hazırlama bilgisini bilseler bile çuvalla gübre almalarına olanak yok.

fatihes
28-05-2009, 11:20
Kudret bey domatesleri bahçeye nezaman ektiniz? Birde domatesleriniz kaç kök? şu anda günlük kaç litre su veriyorsunuz?

murat_104
28-05-2009, 12:42
*** herkese.Ben okulda kimyadan proje aldım.Hoca topraksız yetiştirme yap dedi.Bende domatesi seçtim.İstanbul'dan özel topraksız hydroponics domates sipariş verdim.Ben şimdi bunu nasıl yetiştireceğimi bilmiyorum.Hocayla birlikte araştırıyoruz.Lütfen yardımcı olun.(Suyuna neler koyulması gerekiyo? Hangi malzemeler lazım? Ne zaman yetiştirmem gerekiyo?)Bilgi verirseniz memnun olurum....

malbman
28-05-2009, 13:17
Topraksız tarım başlığını baştan sona, dikkatle incelersen sorularının hepsinin, hem de bir kaç kez cevaplanmış olduğunu göreceksin.

Kudret Tezel
28-05-2009, 19:07
Merhabalar sayın denizakvaryumu, Daha öncedende bu konuda bana destek ve önerileriniz olmuştu ,çok sağolun yakın alakanıza gerçekten teşekkür ederim.Şimdiye kadar talepte bulunan arkadaşlarımızı geri çevirmedim, ancak bu konu için ayrı bir başlık açılmasının faydalı olabileceği aklıma gelmedi.yardımcı olursanız niye olmasın. Gayemiz topraksız tarımı yaygınlaştırmak, merak edenlere yardımcı olmak değilmi.

Kudret Tezel
28-05-2009, 20:12
Sayın fatihes, 2 mart ta sevgili malbmanın gönderdiği pembe domates ve red robin tohumlarıyla, aldığım tohumları miniseraya dikimle süreci başlattık.21, sayfa 611 mesaj
4 nisan yani bir ay sonra fideler 23, sayfa637 nolu mesajda. 29 nisan da yerlerine dikim.24, sayfa 710 nolu mesaj.15 günlük sürec sonunda görünüm 25. sayfa 738 nolu mesal.
ve bugünkü durum.
Herzaman amatör aç gözlü olur derim ya her teknede (80*40 cm) 6 adet fide var. Daha önceki yıllarda böyleydi ama çok fazla olduğunun bilincindeyim. geçen sene 3 er tane diktim. ve
2 şer fideye düşürmenin iyi olacağını düşünüyordum. Sevgili envor da fide yollayınca
iş değişti kıyamadım, ve yine 6 şar tane diktim, istiyenler aç gözlülük diyebilir ,darılmam haklısınız. Bu halleriyle günde 6 tekne 6 fide yani 36 kök 12-15 litre eriyik harcıyor.Havalar henüz çok sıcak değil tahminim havalar ısınınca bu miktar 40-50 litreye çıkabilir.

denizakvaryumu
28-05-2009, 22:01
Merhabalar sayın denizakvaryumu, Daha öncedende bu konuda bana destek ve önerileriniz olmuştu ,çok sağolun yakın alakanıza gerçekten teşekkür ederim.Şimdiye kadar talepte bulunan arkadaşlarımızı geri çevirmedim, ancak bu konu için ayrı bir başlık açılmasının faydalı olabileceği aklıma gelmedi.yardımcı olursanız niye olmasın. Gayemiz topraksız tarımı yaygınlaştırmak, merak edenlere yardımcı olmak değilmi.

Kudret Hocam,

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10784

bu linke başvuru yapıyorsunuz, Malina onayladıktan sonra

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=205

bu linkte yeni başlık açıyorsunuz.

Envorun açtığı link

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11855

örnek olması açısından.

soilless
28-05-2009, 22:06
Kudret bey maşallah,

Aynı günlerde sisteme koymuşuz. Bendeki fideler için super hızlı bir gelişim yorumları alıyorum toprakta yetiştiren arkadaşlardan ama bendekilerin en iyisi 4. salkım çiçekte ve 3-5 tanesi çiçek atıp meyveyi gösterdi.

Titiz gözleme dayanan tecrübe, üstad farkı ve biraz da besin eriyikleri nasılsa yan odada hazırlanıyor, beğenmezsek nasılsa daha iyisi gelir rahatlığıyla fideler löp löp içiyor sanırım.:):) Gerçekten çok fark var.

Saygı ve sevgilerimle

soilless
28-05-2009, 22:37
Sn Murat 104,

Sn Malbman bu konuda çok haklı. Neden mi? Yaklaşık 2-2.5 ay önce gazete haberinde topraksız tarım dikkatimi çekti. Araştırırken bu forumu buldum. 2 hafta süreyle geçmişe dönük okudum, izleyici kaldım. Hasta oldum. (Hep öyle oluyormuş:) Dayanamadım, üye oldum, dayanamadım sistemi kurdum, denemeye başladım.

Ama şu farkı belirtmek isterim, ders kitaplarından (bulsan bile ki hayli kısıtlı) çok farklı, bir sonraki mesajı, bilgiyi, yorumu merak ederek heyecanı, merakı, denemeleri, üzüntüsü, sevinci ile her duygunun yaşandığı bir roman, bir gerçek hayat dizisi tadında hem okuyor hem öğreniyorsun.

Özellikle besin eriyiği hazırlama derslerindeki mesajlarda, arka sıralarda oturma, hoca ile göz göze gelmemek için camdan dışarı bakmalar... çok gülmüştüm.

2 hafta topraksız tarım konu başlıklarını incele, hocan arkadaşlarının yanına oturur, dinler.

Kudret Tezel
29-05-2009, 08:17
Sevgili soilless, geçenlerde fidelerden bahsetmiştik hatırlarsınız. Pişkin fide yani gerçekten olgunluğa erişmiş yerine dikilmeyi bekliyen fide ile henüz gelişmekte olan fidenin dikilmesi arasında fark olduğundan eminim. Ayrıca cins te çok önemli bir farktör.
Arkadaşımın bahçesi için yetiştirdiği fidelerden aldım. Bulgar domatesi diye verdi. tarif bizim pembe domatese benziyor. 600-700 gram, ince kabuk pazarda satılmayan dalından koparılıp yenecek çok lezzetli bir cinsmiş. moralinizi düzeltmek için şimdi resmini çekeceğim. Diğer domateslerin 1/3 ü kadar resimde göreceksiniz.Domates parkurunun hepsi ayni eriyikle besleniyor. Fark ?.. Dün oğlum telefon etti. Torunuma bir saksıya torf+ kum a yetiştirdiğim fidelerden dikmiştim. Bizler geç kaldık onlar şimdiden haberdar olsunlar,bilsinler diye. Henüz 15- 16 gün oldu. ve sizi temin ederim herkese dağıttığım eriyiğin aynısını hazırladım .Bakın altını çiziyorum sizdeki eriyiğin aynısı. Babacım bu nasıl birşey saksı küçük olmasına rağmen fide 60-65 cm oldu ve çiçekleri var ,çok hızlı büyüyor diyor.
Herkes taktir ederki ben araştırmaya gönül vermiş biriyim. tabiiki kendime göre yapabildiğimce deney yapıyorum. Çeşitli eriyikler hazırlıyorum.Hep ders çalışıyorum en iyisini yapayım diye .Ama sizler için ayrı kendim için ayrı hazırlayan bir zihniyetimin olmadığını hemen belirteyim asla böyle bir şey olmaz.Yaptığım, bulduğum başardığım iyi mutlaka sizede yansıyacakdır. bundan emin olunuz. Haklısınız dükkan yan tarafta ,Bazı arkadaşlarım gelip gördüler kendi çabalarımla hazırladığım çalışma ortamımı.Gayem bu imkankarı bir vatandaşlık görevi için kullanmamdır.herkes bundan lütfen emin olsun.
Siz hiç moralinizi bozmayınız.Bilgi paylaşıldıkça büyür , paylaşmak için en iyi bilgiye ulaşmabilmek için çalışmakta kutsal bir görevdir.Ben bunun bilincindeyim. Ama yaptığımız en iyisidir şeklinde bir iddamda asla olamaz. Herkese sevgiler.

Kudret Tezel
29-05-2009, 08:30
İşte resimler cins farklılığının büyümedeki rolü açıkça belli oluyor.

envor
29-05-2009, 20:05
Kudret hocam, ellerinize sağlık. Terası yeşil vadiye dönüştürmüşsünüz.

Maşallah diyorum hocam, nazar değmesin :)

soilless
29-05-2009, 21:26
Sevgili Kudret Abi,

Titiz, sabırlı, araştırmacı yönünüze ve bilgi paylaştıkça büyür felsefenize hem burda forumdaki geçmiş mesajlarda hem de bizzat ben kendim şahit olduğum için aslında sizin bu yönünüzü vurgulamak istedim. Ama sanırım cümle mantığım, duygu mantığımın ötesine geçti. Kusura bakmayın yanlış anlaşılma için. Evet fide çeşidi, pişkin fide konusunu görüştük. Ama aslında yeni başladığım için fide farkını değerlendirmekten ziyade EC ayarlamasını yapabilmek için 1 saat harcayan benim ilk aklıma gelen, tecrübelerinize dayanarak kurduğunuz sisteminizin işleyiş mükemmelliğinin yarattığı fark olarak değerlendirmiştim. Tekrar maşallah.

Saygı ve sevgilerimle

Kudret Tezel
29-05-2009, 21:26
Sevgili envor latife ediyorsun. seninkilerin yanında benimkilerin lafımı olur. Seninkileri gördükçe bizde zıvanadan çıkıyoruz, nebulursak ekiyoruz. Anlıyorum dilin varmıyor ama çok sık diktiğimin farkındayım. Sağol çokteşekkür ederim,bu seneki parkur çok özel. Zira envor, malbman ve bana ait. Yolladığın fideler cinsini bilmiyorum ( yazarsan memnun olurum), sevgili malbmanın pembeleri, red rubinleri, ve benim durinta f1 lerim ve arkadaşımdan aldığım kendi yetiştirdiği çinsini bildiğimiz fideler.Hepsi tanıdık.yani yabancı yok. Herkese bol, bereketli hasadlar dilerim.

envor
29-05-2009, 21:35
Hocam bende profosyönellikten, amatörlüğe teğet geçiş yaptım:D acayip açgözlümü oldum ne:p Bende çok sık dikmişim, şimdi geriyede dönemiyorum, saldım çayıra, mevlam kayıra oldum:D Bende size durinta göndermiştim sanırım :) Artık orada onlar durinta durinta yaşarlar:D

Sarıcan
29-05-2009, 21:47
Biz bu saçları değirmende ağartmadık. Sana başlangıçta sık dedik dalga geçtin bizimle. Biraz da biz dalga geçelim mi şimdi. Benimde çilek ağacı balkonu işgal etmişti kaldırdım dün. 75 lik borular aynı senin domates fidelerinin yaptığı gibi kökler tarafından tıkandı ve taşmalar başladı.

Meyvede yoktu, bende söktüm kaldırdım. Yoksa bütün yaz ben evde yokken balkon elden gidecekti. Etobur bitkiler gibi pabuç gibi yapraklar yüzüme saldırıyordu balkona girdiğimde. Şaka bir yana kontrolsüz bırakmak pek akılcı gelmedi bana sökmek zorunda kaldım. Yoksa yeşil manzarası yetiyordu.

Kudret Tezel
29-05-2009, 22:08
Sevgili soilless,çalışmalarınızı büyük bir zevkle izliyorum. Siz ,sayın( sarıcan ,akınselçuk. inch ve dahası),yani herkesitakip ediyorum ve ilk başladığım günlerdeki heyecanımı hatırlıyorum.İnanın günde 3 defa eriyik değiştirdiğim oldu bu neden büyümüyor diye. Gecede 2-3 defa kalkıp büyüyormu diye baktığım oldu. El insaf 2 saatte bitki büyürmü.?,ben bu heyecanı yaşadım.sizleri çok iyi anlıyorum. Tarım çok enteresan bir uğraş herşeyden önce insana sabrı telkin ediyor. Sabırsızlık, yaptığımızın doğru olup olmadığından emin olmamaktan kaynaklanıyor.Zaman içinde tecrübeler arttıkça bazı endişeler kalkıyor, sizde rahat ediyorsunuz bitkide. Bu aşamada duygularınızı çok iyi anlıyorum. Bakınız benim şanslı olduğum bir konu daha var.
Şu anda yaklaşık 40 kök domates hatta daha fazlası var.Biri,üçü beşi geri kalıyorsa biliyorumki cinsinden.veya daha az güneş alıyor,veya rüzgara daha açık yerde ,çünkü ortam ve şartlar ayni. Eğer hepsinde ortak bir bozulma veya anormallik varsa ozaman arıza aramaya başlıyorum. Sizi ençok huzursuz eden deneme parkurunuzun küçük olması.Çevrenizdeki bahçelere bir bakın fideler ne boyda.fideniz gerçektenmi gelişmiyor? yoksa sizin beklentinizemi cevap vermiyor. Birazcık rahat olun herşey düzelecek.

jibuti
30-05-2009, 10:53
Sevgili kudret hocam ellerinize ve emeğinize sağlık.Bir maşallah da benden ne olu ne olmaz :)

Kudret Tezel
30-05-2009, 11:15
Sağolasın sevgili jibuti, teşekkür ederim. Hayırdır bu aralar sesini duyamıyoruz,özlettin.

Acarextt03
30-05-2009, 11:18
Kudret amca 2 haftalık domates fidelerim bana göre hiç gelişmedi...
Tıpkı diktiğim gibi ne ölüyor nede şahlanıyor.. Biraz kök salınımı var. Ama benim ec sabit 2.0 gibi buharlaşmayı sıfırladım... Ama büyümüyor.. Güneş seviyesi günde 6-8 saat.. Ne dersiniz...

Kudret Tezel
30-05-2009, 11:45
Bitkide bir gerileme, yani bir bozulma birsağlık katbı görüyormusun.?

fatihes
30-05-2009, 11:47
Kudret amca 2 haftalık domates fidelerim bana göre hiç gelişmedi...
Tıpkı diktiğim gibi ne ölüyor nede şahlanıyor.. Biraz kök salınımı var. Ama benim ec sabit 2.0 gibi buharlaşmayı sıfırladım... Ama büyümüyor.. Güneş seviyesi günde 6-8 saat.. Ne dersiniz...

Bende bu mesaja ekleme yapayım :p benimde 4 kök domatesim 5 kök biberim var 10 gün önce ektim. Domatesler fena deil çiçek açmaya başladılar. Ama 1 saksıda (büyük boy uzun saksı) 3 kök çarli biberim var neredeyse fideyken ektiğim gibi duruyorlar desem yeridir. Yeşil yeşil :) EC=2,2 , torf-kum karışımı kullanıyorum. toplam 8 köke günlük 6-7 litre besin veriyorum. Daha önceden manuel sulama yapıyordum sonra kendi düzeneyimi kurdum 2 gündür damla sulama yapıyorum yine ortalama 6-7 litre veriyorum.saat 21 den sonra sulamayı kesiyorum sabah 10 da başlatıyorum bakalım bir değişiklik olacakmı.Acaba fazlamı su veriyorum. Güneşlenmede iyi günde ortalama 3 saat güneş alıyor. 2 gün önce tuzlanmayı artırıyormu acaba diye , saksıların altındaki su biriken kabları çıkardım.

fatihes
30-05-2009, 11:53
Dier 2 biber ayrı ayrı saksılarda, ama onlarda aynı dier 3 kök gibi yapraklarda pek bozulma görünmüyor sadece sabahları çok solgun baygın sanki kurumuş gibi görünüyorlar sulamaya bırakıyorum akşamları düzeliyorlar ama 10 gündür bu böyle. Bigün hiç düzelmeyeceklermiş gibi geliyor.Sanki böyle ölmekle yaşamak arasında gidip geliyorlar

Kudret Tezel
30-05-2009, 12:18
Sayın fatihes biberleri çok suluyorsunuz okadar bibere 6-7 litre çok çok fazla . Siz 2-3 gün hiç sulama yapmayın, Birerler baygınlaşıp su istiyoruz dediklerinde hepsinin dibine ayrı ayrı mesela yarımşar su bardağı eriyik verin. ve ertesi gün diplerine bakın kurumuşmu. Anladığım kadarıyla sizin torf+ kum karışımınızda torf fazla kum az çok fazla su tutuyor.
Kurduğunuz düzenek günde kaçdefa sulama yapıyor. her sulama 15 dakikamı. sulama sistemi kapalı sistemmi. resimleseniz çok iyi olur.
Sevgili arkadaşlar sulama yani besin eriyiği verme çok dikkat isteyen bir iş. anladığım kadarıyla herkesin problemi burda. Bu konuyu geniş bir biçimde inceliyelim.

fatihes
30-05-2009, 12:29
kudret hocam size katılıyorum ******* sulama fazla , evet saksılarda torf oranı kumdan fazla.Ama 6 litreyi sadece biberlere vermiyorum domateslerde dahil toplam 8 köke dağılıyor. önceden sabah akşam öğlen manuel suluyordum.2 gündür damlama yapıyorum. Sulama üstten bitkinin dibine sürekli damlama şeklinde oluyor ve sabah saat 10 dan akşam 9 a kadar 6 litre damlatıyor. Yarın resimleri koyacağım. O zaman bugünden itibaren sizin dediğiniz şekliyle bir uygulama yapayımmı?

fatihes
30-05-2009, 12:31
pardon domateslerle beraber 9 kök var

Kudret Tezel
30-05-2009, 18:44
Bitki nekadar küçükse okadar az suya ihtiyacı vardır.Tabiiki bu arada saksının yüzeyinden buharlaşacak miktarıda düşünmek lazım. Aslında fazla sulanmasının zararsız olduğu düşüncesindeyim, ama veceğimiz su agregatın butün gözeneklerini doldurup bitkinin hava almasına mani olmamalı. Saksının drenajının çok iyi olmasına dikkat etmeli, agregatın altına mutlaka iri daneli çakıl gibi bir materyel sermeli ki su hemen direne olsun ve sadece agregatın su tutumu kadar kalsın. Yani egregat içindeki boşluklar hemen açılsın ve bitki nefes alabilsin.
Sevgili arkadaşlarım , bence önemli olan bir husus daha var.Tecrübeler arttıkça düşüncelerde değişiyor ve mantığınız arızayı kendiliğinden buluyor. Başindan beri EC ve PH ın çok önemli olduğunu biliyoruz.Kapalı sistemlerde riziko biraz daha az. Yani pompamız besin eriyiğini basıyor ,drene olan fazla gelen eriyik tank a geri dönüyor. Tank tan aldığımız örneğin EC ve PH ını ölçerek ayarlıya biliyoruz.Ancak EC ve ph ın saksının her noktasında ayni olduğunu söyliyebilirmisiniz.? hayır. Saksıyı şöyle ortasından yere paralel bir kessek, bu kesitteki ölçümleri alsak damlamanın olduğu yerdeki tuzluluğun az,diş halkalara çıktıkça çoğaldığını görürüz düşüncesindeyim. Bu şu demektir . Bitkinin kökü suyun aktığı yöne doğru gelişiyor ,ama yanlara doğru gelişemiyor zira oralar daha tuzlu ,yani saksımızı küçültmüş bitkimizi küçük bir saksıya hapsetmiş oluyoruz. Çaresi sık sık agregatı her tarafından bol ve temiz su ile yıkamak. Hatta daha etkilisi drenaj deliğini kapatarak saksıya temiz su doldurmak 5-10 dakika bekliyerek biriken tuzu eritmek ve deliği açarak tuzlu suyu dışarı atmak, ve bunu birkaç kez tekrarlamak.Durgun su kültüründe köklerin hertarafa dağılarak büyümesi, katı ortam kültüründe köklerin saksının uç noktalarına kadar yürümemesinin sebebi budur diye düşünüyorum.Gözlemlerim bu fikri doğruluyor. Gözlemlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

fatihes
31-05-2009, 18:12
Dünden itibaren suyu kestim.
ekte dün ve bugün çektiğim resimler var
bugün sabah saksıların topraklarını iyice havalandırdım toprak adeta su gibi. Hatta tek saksıda olan biber saksısının altından resmen çamur çıkardım.Sonra saksılara birazda kum ilave ettim köklere hasar vermeden karıştırdım bir nevi çapalama oldu.Sonra resimledim. Ekte (Azbesinli) diye geçen biber fidesine günde sadece yarım su bardağı su verilmiştir.Toplam 10 günlük bakım sonucu aşağıdadır.

fatihes
31-05-2009, 18:13
Resimlerin devamı...

fatihes
31-05-2009, 18:15
Dier resimler...

fatihes
31-05-2009, 18:19
Bunlarda son resimler... Toprağın dünkü, karıştırmadan önceki durumu.

Kudret Tezel
31-05-2009, 20:55
Sayın fatihes, bitkilerin bu günkü durumları resimlerle sabit . Şimdi mesela bir hafta sonra durumu yeniden gözden geçirelim .ardaki farkı görelim. Birde tavsiyem ,damlama hortumlarını bitkinin köküne okadar yaklaştırmanın iyi olmadığı, gövdeden mesela 10 cm uzaktan sulamanın daha faydalı olacağı kanısındayım.

fatihes
31-05-2009, 22:42
Evet Kudret hocam bu şekilde 1 hafta deneyim. Sulamayıda dediğiniz gibi yapayım.

Acarextt03
01-06-2009, 14:15
Bitkide bir gerileme, yani bir bozulma birsağlık katbı görüyormusun.?

evet kudret amca genelinde tepe noktalarında 3-5 cm lik büyüme noktasında bir renk açılması var. fakat aynı zamanda meyve ampulleri de görünüyor...

sans43
01-06-2009, 16:10
Topraksız kültürde son durum

Kudret Tezel
01-06-2009, 17:14
Maşallah ellerinize sağlık sayın şans43. Salatalıklar, biberler almış başını gidiyor. Çiçekleriniz harika. Güzel bir yaz geçirmek dileğiyle,sağlıklı kalın hoşçakalın.Selamlar saygılar.

sans43
02-06-2009, 10:41
Maşallah ellerinize sağlık sayın şans43. Salatalıklar, biberler almış başını gidiyor. Çiçekleriniz harika. Güzel bir yaz geçirmek dileğiyle,sağlıklı kalın hoşçakalın.Selamlar saygılar.

Sayın Kudret TEZEL,

Rehberimiz sizsiniz, güzel temennileriniz için teşekkür ederim.
Cümlemizin, bol hasatlı ve sağlıklı günler geçirmesini dilerim.

Hoşçakalın...

Kudret Tezel
02-06-2009, 14:47
Teveccühünüz sayın şans43, başarı sizin . Sağolun varolun.

cmerih
03-06-2009, 12:34
Merhaba arkadaslar,
Topraksiz tarima yeni basladim.. Internette buldugum formullerin ortalamsiyla ise basladim. Biber ve domates buyutuyorum. yalniz son gunlerde bitkilerin tepe yapraklari sararmaya basladi? Sebep kimyasal maddelerdenmidir? yoksa direk guneste biraktigimdan midir? Ayrica biberler domateslere gore daha canli.. ne yapabilirim? Bilgisi olan varsa Tesekkurler

Acarextt03
03-06-2009, 15:05
Merhaba arkadaslar,
Topraksiz tarima yeni basladim.. Internette buldugum formullerin ortalamsiyla ise basladim. Biber ve domates buyutuyorum. yalniz son gunlerde bitkilerin tepe yapraklari sararmaya basladi? Sebep kimyasal maddelerdenmidir? yoksa direk guneste biraktigimdan midir? Ayrica biberler domateslere gore daha canli.. ne yapabilirim? Bilgisi olan varsa Tesekkurler

SÜPER BİR BAŞLANGIÇ....:(

ÖNCELİKLE TÜRKÇE : İMLA HATALARI...
internetteki formül ortalaması cümlesi Kudret amcamıza karşı ayıp oluyor...
Eğer Toprak Kardeşliğine katılmak gibi bir hata yaparsan bilesin ki buradan çıkış yok...

cmerih
03-06-2009, 16:00
SÜPER BİR BAŞLANGIÇ....:(

ÖNCELİKLE TÜRKÇE : İMLA HATALARI...
internetteki formül ortalaması cümlesi Kudret amcamıza karşı ayıp oluyor...
Eğer Toprak Kardeşliğine katılmak gibi bir hata yaparsan bilesin ki buradan çıkış yok...

sevgili Acarextt03 kardesim, izmirin köyünden ancak bu kadar düzgün imla kurali kullanabiliyorum :)

bu arada turkce alfabede X harfi mevcutmu?

Forumda cok yeniyim, icerigi tam yakalayamadim. inaniyorumki burda cok degerli arkadaslarimiz var.

Ben internet genelinde formulleri inceledim, KNO3 hususunda cok degisik degerler var.. kalsiyum nitrattada degisik tavsiyeler var..

forumda biber ve domates icin net bir formul var mi?
Benim biberlerim iyi yetisiyordu, alt degilde üst yapraklarindan renk acilmasi basladi. cok acik yesil tona dogru. bu hususta bilgisi olanlar varsa simdiden cok tesekkür ederim.

tolgayarici
03-06-2009, 23:55
Arkadaşlar toprak kısıtlaması olan, bizim sahip olduğumuz coğrafya'nın bir şehri kadar bir alanda hem şehirleşmeye, hemde üretmeye çalışan ülkeler için gerekli olabilir bence. Ekime müsait bunca alanımız varken toprağımızı değerlendirmek ve kullanmak, işlemek, onun kıymeti bilmek, geleceğimize işlenmiş ve iş görür halde miras bırakmak bizlere düşen görev. Tabii işlemek betonlaştırmak ve konutsallaştırmak anlamında düşünülmesin. Belki hobisel anlamda düşünülebilinir ama ben benim ülkemin tabii zengiliği toprağımızın bilinçli bir şekilde ekilerek biçilerek işlenerek değerini kazanmasını ve haketmediği uygulamlardan artık kurtulmasından yana olup bu topraksız tarım'ında ANADOLU üreticisine yakışmadığını düşünmekteyim.Düşünseniz ya elimizin altında toprağımız dururken , işlemeyeceğiz ve yurt dışından bu tarımı yapmak için durmadan ürün gıdası,malzeme ve donanım alacağız. Oldukça düşündürücü

Kudret Tezel
04-06-2009, 08:49
Yorumunuz biraz duygusal olmuş sayın tolgayariçi, topraksız tarımı tanımamak, topraksız tarımın tercih nedenlerini bilmemekten kaynalanıyor olmalı. Kimse vatan toprağını gözden çıkarmış değil. Gayemiz toprağımızın, ekim dikim bakım ve besleme koşullarının teknolajiye ayak uydurarak daha verimli daha kaliteli üretim yaparak dünyanın tarım merkezi haline dönüştürülmesini sağlamak.

Acarextt03
04-06-2009, 09:15
sevgili acarextt03 kardesim, izmirin köyünden ancak bu kadar düzgün imla kurali kullanabiliyorum :)

bu arada turkce alfabede x harfi mevcutmu?

Forumda cok yeniyim, icerigi tam yakalayamadim. Inaniyorumki burda cok degerli arkadaslarimiz var.

Ben internet genelinde formulleri inceledim, kno3 hususunda cok degisik degerler var.. Kalsiyum nitrattada degisik tavsiyeler var..

Forumda biber ve domates icin net bir formul var mi?
Benim biberlerim iyi yetisiyordu, alt degilde üst yapraklarindan renk acilmasi basladi. Cok acik yesil tona dogru. Bu hususta bilgisi olanlar varsa simdiden cok tesekkür ederim.

Canım benim Türkçede tabii ki X harfi yok... Zaten burada (acarextt03) rastgele yazılmış bir olay yok... Benim ailem içinde her harfin bir anlamı var.... Neyse İzmir'lilerle atışmak istemem... Benim yanlış anladığım kısım " internetten bulduğum formülleri karıştırdım ortalama bir formül yarattım." kısmı idi. Inşallah yakın zamanda senide toprak kardeşliğinde sık sık görürüz...

malbman
04-06-2009, 09:46
Neyse İzmir'lilerle atışmak istemem...

Keşke böyle bir genelleme yapmasaydın.

Acarextt03
04-06-2009, 09:56
keşke böyle bir genelleme yapmasaydın.

ne yapayım kardeşim adam biraz alındı. Izmirin köyünden miş...
Ben izmirlileri severim. Ama köylerimizin insanlarını daha çok severim...
Bilmemezlik işte... Kusur ettiysek affola...

akya
04-06-2009, 12:20
Merhaba, Nisan ilk haftasında balkonuma diktiğim salkım ve cherry domateslerim ile biberlerim olmaya başladı. Envor'un besin eriyikleri ve Kudret Tezel'in EC ölçeri oldukça işime yaradı. Her sabah düzenli olarak bu besinli eriyikle sulamaya özen gösterdim. Kışın kapalı ve güneş almayan ortamlardaki başarısız denemelerimden sonra balkonumdan hasata başlayacak olmamdan dolayı oldukça keyifliyim...:p

akya
04-06-2009, 12:23
diğer resimler

fatihes
04-06-2009, 14:21
OOOOFFFFF maaşallaaaa bu ne aabi ya domates resmen patlama yapmış :D böyle zincirleme domates ilk kez gördüm :eek: aşağı kadar uzanan salkım domatesin hangi çeşidi?

cmerih
04-06-2009, 15:04
Arkadaslar cehaletimi affediniz; bu bitkiler normal topraktayken fazla sulayinca ölüyorlar cürüyorlar da nasil oluyorda topraksiz tarimda devamli su icinde bulununca birsey olmuyor?

lerdemir
04-06-2009, 15:04
Sn.akya,

Domatesler için kullandığınız pet şişeler 5lt.lik mi, yoksa 10lt.lik mi?

Bir de Selahattin Yılmaz'ın vurguladığı üzere, domatesin köklerini güneşten ve aşırı ısıdan korumak için herhangi birşeyle kaplamamışsınız/boyamamışsınız? Bir sorun olmadı mı ?

fatihes
04-06-2009, 15:35
Arkadaslar cehaletimi affediniz; bu bitkiler normal topraktayken fazla sulayinca ölüyorlar cürüyorlar da nasil oluyorda topraksiz tarimda devamli su icinde bulununca birsey olmuyor?

Bende bu konuların acemisiyim :) dilim döndüğünce anlatayım tabi ustalar daha iyi bilir.(bu konuda kudret beyin yukarıdaki mesajlarını okuyabilirsin)

Aslında topraksız katı ortamlardada çok sulayınca ölebiliyor. Bitkiyi çok sulayınca hava alamıyor. Bu nedenle agregatın yani kullanılan katı ortamın çok geçirken ve drenajında çok iyi olması lazım.Bende bu yıl katı ortam deniyorum ama topraksız tarım için duran su veya akansu kültürü sanki biraz daha mantıklı. Bu ortamlarda bir hava motoru ve hava taşlarıyla bitkinin istediği havalandırma kolaylıkla sağlanıyor. Katı ortamda havalandırmayı ayarlamak daha zor sanki , bitki verdiğimiz sudaki besini alıyor ama ortam birdahaki sulamaya kadar yine ıslak kalabiliyor ve tekrar suladığımızda bukez çamurlaşma oluşuyor buda bitkinin hava almasını engelliyor dolayısıyla gelişimde çok yavaş oluyor.Hatta geriye bile gidebiliyor.Az sulama yaptığımızdada bu kez bitkinin aç kalma ihtimali doğuyor. Özellikle fide boydayken sulamaya çok dikkat etmek lazım. Yaani saksı ortamında kesinlikle hava sirkulasyonu şart. Ben kendi gözlemlerimi aktardım. Ben kök başına günde yarım su bardağı su vermeye korkarken gelişimini tamamlamış bitkilere hergün nerdeyse 1-2 litre su veriliyor bu bitkilerde durum nasıl oluyor bilemiyorum, benim bitkiler henüz okadar büyümedi ;)

akya
04-06-2009, 15:43
OOOOFFFFF maaşallaaaa bu ne aabi ya domates resmen patlama yapmış :D böyle zincirleme domates ilk kez gördüm :eek: aşağı kadar uzanan salkım domatesin hangi çeşidi?

Sayın Fatihes,

sanırım cherry cinsi kiraz domateslerden bahsediyorsunuz. BU çeşitler çok fazla büyümüyor ama bir salkımda 20-30 meyve bile verebiliyor. Bir resimde gördüğünüz üstten görünen iki salkım birden çekmiştim, sanki birleşik gibi çıkmış:D

akya
04-06-2009, 15:59

Normal toprakta çok sulandığı zaman bitkinin kökü kendisi için çok önemli olan oksijen elementini alamayıp ölebiliyor.( Sebep toprağın çamurlaşması) Benim yaptığım torf perlit gibi maddeleri iyi harmanlayıp iyi bir drenajla saksıların içinin göllenmesini önlemek (böylece çok sulansa da fazla su dışarı gidiyor ) ve besinli su ile bol miktarda oksijenli havanın kök bölgesinde olmasını sağlıyorum.

Diğer yandan sadece besinli su içerisinde yetiştiricilikte ise, dışarıdan akvaryum hava motorları gibi cihazların suyun havalandırılmasıyla yeterli oksijen sağlanıyor ve bitki yaşamaya devam ediyor. Havalandırılmayan suda bitki çok sulanan topraktaki gibi bir süre sonra ölür. Forumdaki başlıklarda bir çok açıklama bulabilirsin.

fatihes
04-06-2009, 16:00
Saolun sayın Akya. Fidesini aramaya başladım. (Amatör açgözlü olur ya benimkide o hesap) :eek: 1 saksı yapayım. Ama umarım geç kalmamışımdır.

akya
04-06-2009, 16:12
Sn.akya,

Domatesler için kullandığınız pet şişeler 5lt.lik mi, yoksa 10lt.lik mi?

Bir de Selahattin Yılmaz'ın vurguladığı üzere, domatesin köklerini güneşten ve aşırı ısıdan korumak için herhangi birşeyle kaplamamışsınız/boyamamışsınız? Bir sorun olmadı mı ?

Petler 5 lt olanlardan. Bitkiler büyüyünce küçük olduğunu anladım. En altına drenaj iyi olsun diye iri çakıllardan koymuştum bu da hacmi iyice daralttı. Şİmdi 10 lt lik petlerden bir tane yapacağım. Nisan ve mayıs aylarında çok fazla ışık ve ısı problemi olmadı köklere. Ama bir haftadır aşırı sıcaklar başladı, sadece sabahları sulamam yetmiyor. Folyo ya da kargo poşeyiyle kapatacağım. Yazları köklerin koruması, nemli tutulması için kapatılması ve 7-10 lt hacim şart. Bir de perde gibi bir şeyle gölgeleme iyi olur galiba çünkü meyve ve çiçeklerde bozulmalar oluyor.

indomie
04-06-2009, 21:10
Çok güzeller.
Sayın envor'a bir rakip çıktı. :D

Kudret Tezel
04-06-2009, 21:55
Tebrikler sayın akya, ellerinize sağlık. Maşallah çok güzel omuşlar. Afiyet olsun.

Acarextt03
05-06-2009, 10:09
Size gıpta ile bakıyoruz sn Akya... Afiyetler olsun.
Maaşallah...

cmerih
05-06-2009, 10:22
Sevgili arkadaslarim sagolun, bilgilerinizle bilgileniyoruz..

Kudret Tezel
05-06-2009, 10:30
Sayın arkadaşlarım,hazırlamış olduğum besin eriyiği kitlerinden ve EC metreden daha geniş bir kitlenin yararlanabilmesi için, siz arkadaşlarımdan gelen önerileri dikkate alarak sitemizin satış bölümüne taşımış bulunmaktayım. Talepte bulunacak arkadaşlarımın lütfen satış bölümü sayfalarından irtibata geçmelerini rica ederim.

cmerih
07-06-2009, 17:04
Arkadaslar, sulu sistemde devirdaim ettigimiz suyun(eriyik) isisi hava cok sicak oldugundan baya yukseliyor, burada gölgede bile 37 derece suan, dolasan suyun sicak olmasi bitkileri öldürür mü?

Sarıcan
07-06-2009, 21:20
öldürmez ama süründürür:(

soilless
07-06-2009, 22:52
Sn Akya,

harika görünüyorlar. Nazar değmesin.

soilless
07-06-2009, 22:54
Bugün Bartın domatesi diyorlar arkadaşım bahçesine ekmiş. Bir iki kök de ben aldım. Mor domates. Ona özel durgunsu sistemi yapacağım. Merak ediyorum gelişimi. sizlerle paylaşacağım.

Sarıcan
08-06-2009, 10:56
Sevgili akya,

Domatesleriniz çok güzel olmuş. Manuel sulamaya mı döndünüz. Ben sizi su kültürü yapıyorsunuz diye biliyordum. Pet şişelerin altından drenajla aldığınız sıvıyı tekrar kullanıyor musunuz? Sisteminizi paylaşırsanız iyi olur.

Birde bu güzel domatesleri yetiştiren arkadaşın yaptıklarını kendi adına açılmış bir başlıkta paylaşması daha iyi olur. Eğer siz ayrı başlık açıp bu çalışmaları taşıyamazsanız sevgili moderatörümüz Envor bu işi halleder herhalde.

akya
08-06-2009, 11:55
Sevgili arkadaşlar, değerli yorumlarız için teşekkür ederim.

Çok güzeller.
Sayın envor'a bir rakip çıktı. :D

Sayın envor'a rakip çıkmak mı? Haşa, üstadımız(sensei) keşke bizi çırağı olarak yanına alsa, yerleri paspaslamaya razıyım:D

Sevgili akya,

Manuel sulamaya mı döndünüz. Ben sizi su kültürü yapıyorsunuz diye biliyordum. Pet şişelerin altından drenajla aldığınız sıvıyı tekrar kullanıyor musunuz? Sisteminizi paylaşırsanız iyi olur.

Sayın sarıcan, ağaçlar netle tanıştıktan sonra herkesin yakınen bildiği hastalık benim de kanıma girmişti ve hemen sizle daha önce paylaştığım gibi işyerimde iki uzun paralel saksıda otomatik damlama sulamayla perlite 5 tane domates 1 biberle işe koyulmuştum.

Ama hiç gün ışığı almayan ortamda çiçek açmadan uzayıp gittiler ve sökmek zorunda kaldım. Nisan başı gibi evimin balkonuna her sabah manuel sulama yaptığım 2 salkım, 5 cherry, 3 biber fidemi diktim( torf-perlit) Ben de bu kadar iyi olacağını beklemiyordum ama satın kudret beyin ec ölçeriyle, sayın envorun besin eriyikleriyle 2 ec de her sabah fide başı 1 litre kadar suyla suladım. Otomatik sulama yapsaydım belki daha iyi olurdu.

Ama bence en önemli faktör domates biber gibi sebzelerin optimum iklim istekleri bu bölgenin nisan ve mayıs aylarında oluştu. (Gece 12-13 gündüz 20-25 derece sıcaklık ve günlük 8-9 saat güneş ışığı) Bu arada burası sera bölgesi olduğu için bulabildiğim iyi yetişmiş fideler de çok etkili oldu.

Bence sulu sistemlerden daha çok perlitte damlama sistemi daha iyiymiş gibi geliyor ve bu iş balkonda da Ankara ve İstanbul'da rahatlıkla başarılabilir. Ama yaz için tabi, kış için ise bir şey diyemiyorum. Sürekli kapalı ve soğuk giden havalarda ne yapılabilir düşünmek lazım.

Ama insanın kendi yetiştirdiği sebzeleri yemesi gibi yok, bu pazar ilk hasatı kızımla birlikte yapıp kahvaltıda yedik, cherryler oldukça lezzetliydi. Hatta hasat tabağımızı fotoğrafladık ama hafıza kartım malesef bozuldu.

Bu arada forumdan tanıdığınız sayın meeteine, Ankara'dan Fethiye'ye taşındı. Ve biz bu şehir kaçkını abimle bir iki hafadır 100 fidelik,sayın jibutinin sistemine benzer bir sitemi sonunda kurduk. İlk meyveler kendini göstermeye başladı ama sinekler ve aşırı sıcakla başımız dertte.

Farklı bir bağımlılık da ağaçlar.net'i her sabah açılış sayfamdan sonra tıklayarak kim ne yazmış diye merakla okumak oluyor. Bu foruma yazıları ve fotoğraflarıyla destek veren herkese teşekkürler.

Kudret Tezel
08-06-2009, 20:39
Teşekkürler sayın akya, başarının sırrını gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Elinize emeğinize sağlık. Dediğiniz gibi iklim ve güneş ışığı faktörü + sağlıklı pişkin fideler ve gösterilecek özen. İşte netice. Bunlardan biri eksikse umulanı bulmak kolay değil.
Sayın meetin arkadaşımızka beraber başlattığınız çalışmalarda da başarılar dilerim.İnşallah hafıza kartınız değiştiğinde yaptıklarınızı paylaşır, izleyenlere güven ve cesaret dağıtırsınız. Herşey gönlünüzce olsun başarılı çalışmalar dilerim.

soilless
09-06-2009, 22:33
Herkese merhaba,

Bugün çok azgın büyüyen, salatalığımın ilk meyvesini hasat ettik törenle:D Lezzet harika. Özlemişim bahçe salatalığını. Sevgili Kudret abimize teşekkür ederim besin eriyiği ve ec metre için.

Domatesler yolda. :)

soilless
09-06-2009, 22:42
Domatesler harika olmalarına rağmen bir fidenin sadece bir yaprağında aşağıdaki resimlerde görülen sanırım zararlı canlı tespit ettim. Yaprağın altında yeşil renkte hayli net belli olan canlılar vardı. Yaprağı kestim. Yaprağın üst ve alt görünümünü ekledim. Bu durum nedir acaba? Yorumlarınızla yardımcı olurmusunuz?

Kudret Tezel
09-06-2009, 23:40
Afiyetolsun sevgili soilless, nasıl?.. insanın kendi yetiştirdiği meyveyi yemek kadar zevkli bir şey yok değilmi. İnşallah domateslerde yetişirde amannn ne salata olur değilmi domates salatalık, vs vs. Ellerine sağlık.başarılarınızın devamını dilerim.
Domates yaprağındaki beklenmedik misafirlere gelince aman dikkat.bence ilk tedbir hemen o yaprağı imha etmek.Eğer başka yapraklardada varsa ki olabilir meyvesiz yaprakları kes böcekleri bitkiden uzaklaştır ve 1 litreye 25 gr hesabıyla hazırladığın arapsabunlu suyu püskürt sprey pompasıyla. 2 gün sonrada temiz su püskürterek yıka.
Bu yöntemin etkili bir ilaçlama olduğu söyleniyor vede zararsız. Bu konuda deneyen arkadaşlar gözlemlerini paylaşırlarsa mutlu oluruz.Ben denemedim ama güvenilir kaynaklardan okudum. Bu kaynağı bulup sizlerle paylaşacağım. kolaygelsin.

Acarextt03
10-06-2009, 09:12
Çok fazla olmamak kaydıyla arap sabunu ve 10 dk. kaynatılmış kekik suyunu karıştırıp sprey pompayla uygula... Ben bahçemdeki gülde yaprak bitlerini çok güzel temizledim... Tecrübe edilerek diyebilirimki en azından doğal... Zararlı olmayacağını biliyoruz... Yanlız aşırı sıcaklara dikkat et.. Serin ve akşamüstlerini tavsiye ederim..

fatihes
10-06-2009, 11:09
Kudret bey dediğiniz gibi 3 gün su vermedim, sonraki günlerde kök başı yarımşar su bardağı eriyik verdim.sadece son 2 gündür kök başı yarım su bardağı sabah saat 10 da yarım su bardağıda akşam 8 de eriyik veriyorum.

Resimler aşşağıda bu sabah eriyik vermeden önce çektim. Kökler resimlerde görüldüğü gibi haala nemli.
Ne dersiniz sulama için? Genel gelişim normalmi? 19 mayısta ektiğim ,geçen hafta resimlerini gönderdiğim fideler.

fatihes
10-06-2009, 11:20
sayfa 28 de 822-823 nolu mesajlarda geçen haftaki resimlerim var.

Hakan SAKAR
11-06-2009, 17:06
Agaclar.net forum sakinleri herkese merhaba, uzun zamandır forumdaki bilgi ve notarı okuyorum. Bir an önce bir düzenek hazırlayıp işe koyulmak için can atıyorum. Hatta durgun su kültürü için hazırlıklarım tamam sayılır hafta sonu kuracağım. 80*30*40cm ölcülerinde camdan bir kab hazırladım. Besineriği eksildikce daha yükseye koyacağım depodan takviye yapması için şamandıra ve akvaryum motoru hava taşları, üstüne kapak olarak kullanacağım ve fideleri yerleştireceğim dove stafor hatta fidelerim bile hazır. hafta sonu hepsini bi araya kurmak istiyorum. tek eksiğim fideleri nasıl yerleştireceğim köklerinin ne kadarı besin eriğinin içine batacak, besin eriğinin değerlerini hangi sıklıkla ve nasıl kontrol edeceğim. tabi bide besin eriğini nerden temin edeceğim. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim

Acarextt03
12-06-2009, 09:08
İstediğin ekipmanlar sn. Kudret amca'da var.. Satış bölümünde Besin kiti, EC metre, Ph kağıdı, ve değerler ...

sans43
12-06-2009, 11:47
Domatesler ağaç olma yolunda hızla büyüyorlar...

Kudret Tezel
12-06-2009, 21:55
Maşallah sayın şans43, gelişmeler çok güzel gözüküyor.Sizde benim gibi budamaya kıyamıyorsunuz anlaşılan . Sevgili envorun ve akya nın domateslerini görünce biri çıksada domares şöyle budanır diye şu işin teorisini anlatan bir ders verse, bizde can kulağıyla dinlesek diyorum.

izzeterisen
12-06-2009, 22:08
Serada Domates Yetiştiriciliğinde Budama
Sera domateslerinde budama , koltuk alma, yaprak alma ve tepe(uç) alma olarak yapılır:
1-Koltuk (sürgün) alma :
Serada sırık domates çeşitleri yetiştirilir ve tek gövde halinde büyütülmeleri gerekir. Yaprağın gövdeye bağlandığı yerden (koltuk) çıkan sürgünler 4-5 cm. olunca boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Koltuklar küçükken, sabahları gevrekken alınmalıdır. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, nisan-mayıs aylarında ise iki defa alınmalıdır. Zayıf büyüyen bitkilerde geç alınmalıdır. Böylece yaprak yüzeyi arttırılıp meyve kalitesi ve miktarı artırılabilir. Budamanın sabah yapılması daha doğru olur. Çünkü bitki bünyesi serttir. sürgünlerin kırılması kolay olur. Koltuk alma baş ve işaret parmaklarının hareketi ile yapılır. koltuk almada geç kalınmamalıdır. Bitki enerjisini koltukların gelişmesi için harcar. Uzun ve kalın halde bulunan koltukların kopartılması halinde kabuk sıyrılabilir, gövde üzerinde büyük yaralar açılır. Bu sürgünler keskin bir bıçakla kesilmelidir. Büyük yaraların kapanması geç olur. Koltukların daha küçük iken alınmaları halinde koltuk gözleri gelişmesinin tamamlamadığından yeni koltuk gelişmesi beklenmelidir. Eğer serada koltuk(filiz) alma ile bulaşabilecek hastalık varsa, bu gibi hastalıklı bitkilerde en son koltuk alma yapılmalıdır.
2-Yaprak alma :
Domates 1,2 m. boylandığında fotosentez ve transpirasyon için en yüksek oranda yaprak alanına ulaşır. bitki boyu 1,2m'yi aştığı zaman alttaki yapraklar düzenli bir şekilde alınabilir. Yaprak alınmada ilk önce hasadı tamamlanmış veya hasada gelmiş meyveli ilk salkıma kadarki yapraklar alınır. Yaşlı ve hastalıklı özelliğini kaybetmiş, yere değen ,birbirine gölge yapan, bitkinin havalanmasına engel olan yaprakları alınır. Ayrıca çok kuvvetli büyüyen bitkilerde her bitkiden 1-2 yaprak alınır. Yaprak mahmuz bırakılmadan, yaprak sapının gövdeye birleştiği yerden alınır. Yaprak sapı gövdeye doğru yatırılır ve sonra geriye doğru kanırtılarak gövdeden koparılır.
3-Tepe (uç) alma :
Domatese büyümeyi durdurmak için tepe (uç) alma yapılır. Tepe alma işlemi ile meyvelerin daha çabuk olgunlaşmaları ve daha iri olmalarını teşvik edilmiş olur.
Tek mahsul ve ilkbahar yetiştiriciliğinde hasat, çoğunlukla haziran ayının ortasında veya sonunda biter. Bu yetiştiricilikler için tepe alınması, hasada son verme tarihinden 8-10 hafta önce yapılır. Nisan ayını ortalarında tepe alındığında haziran ayının ortası ile sonu arasında hasada son verilebilir.
Tepe alma, bitkinin en üst salkımından sonra iki yaprak bırakılarak bitkinin büyüme noktası elin baş ve işaret parmaklarının tırnakları ile kesilerek köreltilir. Salkımdan sonra bırakılan yapraklar, sera içinde nisan-mayıs aylarında ısı ve ışık normalin üzerinde olduğundan çiçek salkımını korurlar.
Tepe alınmadan sonra serada hem fazla ışık hemde yüksek sıcaklık bulunması tepe almadan sonra meydana gelen sürgünlerin süratle gelişmesini teşvik eder. Meydana gelecek bu sürgünlerin temizlenmesi gerekir.
Sonbahar yetiştiriciliğinde hasada şubat ayı başlarında veya ortalarında son verileceğinden son hasat tarihinden 70-80 gün önce tepe alınarak bitkinin büyümesi durdurulur. Aralık ayının ilk haftasında tepe alma yapıldığında şubat ayının ortalarında hasada son verilebilir. Sonbahar yetiştiriciliğinde salkımdan sonra iki yaprak bırakılması önemli değildir. Çünkü bu aylarda ısı ve ışık şiddeti azalmıştır. Tepe alınacağı zaman iki yaprak bırakılmadan sadece bitkinin büyüme noktası köreltilir. Tepe koparılırken gövdeden kabuk sıyrılmamalıdır.
Ayrıca indirme sırasında da uç alma yapılır. Bitkiler tel hizasına geldiğinde indirileceği zaman gerekli yaprak alma işleminden sonra uç alma yapılarak indirme yapılır. Böyle yapıldığı zaman (aşırı) indirme nedeniyle olacak meyve düzensizlikleri (ufak ve şekilsiz meyve) önlenebilir. İndirmede (salma) Uç alma meyve irileşmesi sağlar.
Faydalanılan Kaynaklar :
1-ERTEKİN,Ü. Seracılık ve Örtüaltı "Biber,Domates, Hıyar,Patlıcan" Yetiştiriciliği,2002
2-Örtüaltında Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Eğitim Notları 1994-2003
86126

Acarextt03
13-06-2009, 10:17
" bu bilgiler seralarda veya sırık domateslerde uygulanabilir." diye bir cümle ne kadar doğru olur... Benim bahçemde oturak domates ve çeriler var.
Envor oturaklarda bunların aksine koltukları almamam gerektiğini yazmıştı. Birde hazır sırsı gelmişken oturak domatesin gövde kalınlığı 1cm üzerinde olması normal mi? Benim domateslerimin gövdeleri çok kalınlaştı. Habire boya gidip rekabet ediyorlar...

Kudret Tezel
13-06-2009, 10:52
Teşekkürler sayın izzeterisen,Bu bilgiler benimgibi çok kişinin işine yarıyacaktır umarım.

Kudret Tezel
13-06-2009, 15:55
Sayın fatihes,geçen haftaki resimlerin yanında bunlar daha bir düzelmişmi görünüyor,yosa ben psikolojik olarak şartlandığım içinmi öyle görüyorum bilmiyorum. Suyu uzun zaman kesemeyiz ama aşırı su kökleri boğabilir.Günde verdiğiniz yarım bardak suyun çok gelmemesi lazım. Bukadar su çok geliyor, agregat yine kökler hava alamayacak kadar çamurlaşıyorsa drenaj çalışmıyor olabilir. Saksının altında kaba daneli çakıl gibi birşey varmıydı. Aslında bu konuyu yukarıda çok güzel anlatmışsınız.Bitkilerin henüz küçük olmasındanda kaynaklana bilir.Ama sık sık besin eriyiği vermessek bu seferde fideler büyüyemez. Özellikle fide döneminde drenaj çok çok önemlidir.Fideyi büyüten sık sık besin eriyiği vermektir.ben su tutumunun çok fazla olduğunu düşünüyorum.nedersiniz?.

fatihes
13-06-2009, 16:57
Kudret bey geçen haftaya göre gelişme büyük. Havalandırma için , saksıların altında delikler var hatta extra yan taraflardada açtım ama çakıl koymamıştım. Torf-kum kullanıyorum karışım oranlarını eşitlemiştim. Ama su tutumu fazla neyseki havalar ısındıda biraz, çamurlaşma olmuyor. bende dünden beri günde kök başı 2 su bardağı veriyorum bakalım nasıl olacak.Sadece biberlerde gelişim çok yavaş onlara şimdilik 1 su bardağı devam ediyorum yakında tekrar resim koyarım.Suyu fazla vermediğim için saksıların alt tabaklarında hiç su yok, kuru. Bir sakıncası varmıdır bilmiyorum.

Kudret Tezel
13-06-2009, 19:25
Problem saksı altında çakıl olmamasından kaynaklanıyor zannediyorum. Yavaş gelişmede fazla besleyememekten. Bitkiler henüz küçükken düzeltmek mümkünmü acaba. bence iyi olu.

seazone
14-06-2009, 16:10
Kudret Hocam merhaba nasılsınız? Ec metrenin yanında gönderdiğiniz formül yazılı kağıdı sanırım kaybettim bir türlü bulamadım. Bana o formülü tekrar zahmet olmazsa ulaştırabilir misiniz?

Acarextt03
15-06-2009, 11:50
Işte cumartesi buluştuğumuz kudret amcanın bahçesinden... Harika bir yemeğin ardından güzel ama kendince düzenlenme ihtiyacı olana terasa çıktık... Inanılmaz bir uğraş sonucu ortaya çıkmış sebzeleri görünce çok şaşırdım... çok fazla çeşit ve güzellik... Birde labaratuvarını ve kütüphanesini görünce kendimi ilkokul öğrencisi zannettim... Güzel bir sohbetin ardından keyifle oradan ayrıldım... Neredeyse amacımızın dışında herşeyi yapmıştım ki, birden hatırlatıldı... " besin kitini niye almıyorsun..." biraz afalladım.. Ben nasıl unuttum diye. Yani hem ziyaret hem ticaret... Istanbulun en güzel yanı kudret amcaya yakın olmak...

Acarextt03
15-06-2009, 11:50
Devam

Acarextt03
15-06-2009, 11:52
Devam 2

Acarextt03
15-06-2009, 11:55
Devam 3

fatihes
15-06-2009, 16:34
Nede olsa Kudret bey in bahçesi normaldir :rolleyes: Domatesler hiç budanmamışmı yoksa resimlerdenmi öyle görünüyor.

Acarextt03
15-06-2009, 16:44
nede olsa kudret bey in bahçesi normaldir :rolleyes: Domatesler hiç budanmamışmı yoksa resimlerdenmi öyle görünüyor.

sence çokmu seyrek.... Bildiğin tropik domates ormanı... Insanın boyunu aşıyorlar...

akya
15-06-2009, 16:55
Kudret Bey, maşallah, yok yok. Nuhun gemisinin sebzeli versiyonu. Pazara uğramıyorsunuzdur herhalde hiç? Oldukça büyük bir teras gibi geldi bana? Üstünü plastikle kapatsanız kışın da üretime devam edersiniz? Herkes, Ağaçlar.net ve sizler sayesinde balkon-bostancılığını ilerletse pazarcılar ve manavlar iflas eder, ekonomik kriz derinleşir...:D

akya
15-06-2009, 17:15
Problem saksı altında çakıl olmamasından kaynaklanıyor zannediyorum. Yavaş gelişmede fazla besleyememekten. Bitkiler henüz küçükken düzeltmek mümkünmü acaba. bence iyi olu.

Kudret Bey, fatihes'in problemi bence de drenajdan kaynaklanıyor. Kullanılan kumun çok küçük taneli olması suyun süzülmesini önlediği gibi torfun gereğinden fazla su tutması problem yaratıyor olabilir.

Fideler küçükken olabildiğince mercimek tanesi büyüklüğündeki çakıl, perlit, pomza vb ile düzenleme yapılabilir. Saksıdan bir miktar torf alınarak yerine kök zedelenmeden elle 10-15 cm aşağıya kadar harmanlanarak bu işlem olur. Bir de saksı yerden yükseltilerek altındaki drenajın toplandığı saksı altlığı ile teması kesillip drenaj deliklerinin sayısı arttırılabilir. Böylelikle bitkinin istediği besinli sulama suyu miktarı bütün saksıya yeterince verilip fazlasının çamurlaşma yapmadan akması sağlanabilir.

fatihes
15-06-2009, 18:36
Kudret Bey, fatihes'in problemi bence de drenajdan kaynaklanıyor. Kullanılan kumun çok küçük taneli olması suyun süzülmesini önlediği gibi torfun gereğinden fazla su tutması problem yaratıyor olabilir.

Fideler küçükken olabildiğince mercimek tanesi büyüklüğündeki çakıl, perlit, pomza vb ile düzenleme yapılabilir. Saksıdan bir miktar torf alınarak yerine kök zedelenmeden elle 10-15 cm aşağıya kadar harmanlanarak bu işlem olur. Bir de saksı yerden yükseltilerek altındaki drenajın toplandığı saksı altlığı ile teması kesillip drenaj deliklerinin sayısı arttırılabilir. Böylelikle bitkinin istediği besinli sulama suyu miktarı bütün saksıya yeterince verilip fazlasının çamurlaşma yapmadan akması sağlanabilir.

Doğrudur... Drenaj deliklerinin sayısını arttırdım zaten suyu tabakta birikme yapacak kadar çok veremiyorum. Su tutumu fazla(ince kum ve torf). Biber saksısını sizin ve Kudret beyin dediği gibi düzenlemeye çalışacağım

Kudret Tezel
15-06-2009, 20:20
Evet arkadaşlar özellikle şunu bir yere yazalımki ...drenal çok önemli. Ben parkurdaki tekneleri 5 sene önce yaklaşık yarı tarıya torf+ dişli kum doldurdum. Hatta kumu eleyerek çok incelerini ayırdım.Drenaj çok güzeldi. Ama bu sene daha çok farkındayımki torfun 5 senedir ufalanmasından dolayı kum + ince kum gibi oldu ve drenaj problemi kendini göstermeye başladı.daha önceleri damlama nozülleri en açık halınde bile göllenme olmazdı ,bu sene damlalar kısık olduğu halde göllenme görüyorum.Buda köklerin daha az havalandığını gösteriyor. Problem dahada büyürse tankı çebriolarak havalandıracağım.
Sayın akya Zaten pazarcılar anlaşalım diyorlarda ben yanaşmıyorum.:D:D:D
Üstünü kapatmaya gelince buradaki rüzgarı tarif etmek biraz zor. Onun için çok sağlam bir şey olması lazım. Hem sağlam hem estetik ikisibir olunca şimdilik bizi aşıyor. düşünmüyor değiliz ama ileride inşallah.
Evet sayın fatihes domatesler hiç budamnadı, acarextt03 dediği gibi tam bir domates ormanı, sağolsun izzeterisen arkadaşımız domatesin budanması hakkında bilgi vedi ama tren kaçtı el ayak girmiyor arasına. Hep diyorum ya amatör aç olur diye, işte gerçek örneği. Geçen sene birdaha sık ekmem diyordum, sağolsun sevgili envor fide yolladı , sevgili malbman tohum yolladı, bir minisera sevdasına tutulduk, fidelerde güzel olunca ne atmaya kıyabildik nede verecek bulabildik ve ...... dediğiniz gibi nuhun gemisinden daha çok çeşit oldu. Kudret narımdan tut karnabahara kadar herşey var.Ama araştırma için iyi oluyor.
Bugün domatesin ilk hasadını yaptık.3-4 tanesi kızarmış. birini koparabildim.
29 nisan günü yerlerine diktiğim ve yaklaşık 15-20 cm olan domatesler gecen 1,5 ay içinde 1,5 metreden fazla boylandılar vetadımlık domates verdiler.
Herkese yeşil balkonlar bahçeler, bol bereketli hasadlar dilerim.

akya
16-06-2009, 11:31
Sırık çeşitleri koltukları alabilseydiniz daha iri ve çok meyve alabilirdiniz. Bu arada balkonda kudret narı deyince aklıma saksıda yetişen bodur meyve ağaçları geldi. Hatta Alara fidancılığın saksıda 5 yıllık çok güzel meyve vermiş bodur elmalarını görmüştüm. Bunları topraksız tarım teknikleriyle yetiştirilebilir mi diye sayın envora sormak lazım. Ayrıca sezonun ilk hasatı için de afiyet olsun diyelim.

hobi61
16-06-2009, 19:55
Kudret bey, çalışmalarınız hepimize ilham kaynağı, sizin terastaki çeşit çeşit bitkilerin resimleri gerçekten çok etkileyici, balkonda sadece çiçek yetişir diye düşünen herkesin görmesini isterdim.

Torf + Kum karışımı kullanıyosunuz, bu ortam bitkinin bakımını daha kolaylaştırıyor.üstten sulama yazın sıcak günlerinde sinek oluşumunu artırıyor, bununla nasıl baediyorsunuz.

Besini alttan vermeyi düşündünüzmü, böylece yüzeydeki torf + kum karışımı kuru kalır.saksının yüzeyini bir örtü ile kapatmamışsınız, havalanmayı azaltır düşüncesiylemi ?

Kudret Tezel
16-06-2009, 20:03
Sayın akya, balkonda topraksız tarım sadece sebze yetiştirmekle sınırlı değil tabii. Ancak çok senelik bitkileri sürekli kontrol etmek büyük mesuliyet ister. Ama yinede denemeğe değer.
Evet sezonun ilk hasadını yaptık. Hernekadar tatmak bize düşmediysede,tadacağımız gümler yaklaşıyor. Koltuk alma konusunda haklısınız ama seneye inşallah, nasib olursa.

malbman
16-06-2009, 20:17
Kudret hocam ellerine, emeğine sağlık. Ne yalan söyleyeyim, ilk gözüme çarpanlar kırmızı fesleğenler ve Lollo Rosso'lar oldu (neden acaba?:p:p) Muhteşem olmuşlar.

Kudret Tezel
16-06-2009, 20:30
Sayın hobi61, geçekten balkonda çiçeğin yanında olmaz denilenleride yetiştirebilmek çok güzel. Bu duyguyu hep beraber yaşıyoruz. Bende bazı değişiklikler yapmak istiyorum ama
eskiyi tamir etmek yeni yapmaktan zordur. Araştırmalar başka yönlere kanalize olunca bazı şeyleri yapmaya zaman yetmiyor. Sinek konusunda acaba rüzgarlı oluşundanmıdır bilmiyorum öyle rahatsız edici bir durum yok. Üstünü kapatmaya gelince herhangibir sebep yok, düşünmedim. Malçlanırsa yani üzeri kapatılırsa gerçi burası için biraz zor olur ama en azından su tasarrufu sağlar.buharlaşma azalır,denenebilir.

Kudret Tezel
16-06-2009, 20:35
Sevgili malbman yoksa fesleğenler tanıdıkmı geldi:D:D:D tohuma kaçsınlarda bolca tohum alalım diye bekliyorum. Pembeleride tanımışsındır herhalde. Çok sağol sayende bahçemiz güzelleşti.

malbman
16-06-2009, 21:22
Sayemde ne demek hocam. Sizin sayenizde o güzellikler. Naçizane bir kaç tohum paylaşmakla bu güzelliklere verilen emeğe ortak olamam, vicdanım el vermez buna:p:p

Çalışmalarınız her zaman olduğu gibi bize feyz vermeye, yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.

Ellerinize sağlık.

ovalı35
20-06-2009, 12:09
degerli arkadaşlarım topraksız tarım maliyeti endüşük kök tutucu hangisidir bitkiyi organik besleme yapıla bilirmi

soilless
23-06-2009, 22:11
Herkese merhaba,

Bu sene ilk kez denediğim topraksız tarım ile ilgili yaklaşık 7 haftalık deneyimimin ve gözlemlerimin sonuçları;

Domateslerin 1 tanesi salkım çeri, diğer 8 tanesi sırık.

2 adet durgun su sisteminde 4 adet domates, bir salatalık, bir biber bir patlıcan. Geçen hafta domateslerin aşırı büyümesi nedeniyle salatalık, biber ve patlıcan için 1 adet daha durgun su sistemi kurmak zorunda kaldım.

1 salatalık, bir biber, bir patlıcan ve diğer domatesler torf+kum karışımında saksılarda.

Torf+kum içindeki salatalık boyu, durgun su sistemindekine göre 2 kat. Meyve daha fazla ancak durgun sudaki salatalık çok erkenci meyve verdi. Her ikisinden de aldığım meyveleri 6 farklı kişinin görüşlerine sundum. Sonuç, harika!!!! Çocukluğumuzun bahçe salatalığı kokusu ve tadı olduğunu ayrı ayrı söylediler.

Domateslerin hepsi yaklaşık 1.50 -1.60 m. Meyve ve gövde kalınlığı açısından durgun su sisteminin belirgin bir artısı var. (torf+kum karışımına manuel sulamada yaptığım gecikmeler etkili oldu mu bilemiyorum) Domatesler büyüdükçe çiçek bolluğu ve sayısı hızla artıyor.

Biber; durgun sudaki domateslerle aynı sistemde mücadele edemedi. sanırım kök uzunluğu yeterli olmadığından beslenmesi zayıf kaldı. Bu nedenle yeni, domates olmayan sisteme aldım. Torf+kum karışımındaki biber; 2 domates, bir salatalığın arasında sıkışıp kaldığı için sanırım o da yeterince (beklediğim kadar) gelişemedi.

Durgun su daki patlıcana bu sistem yaramadı. sebebini bilemiyorum ancak sanırım o da kök uzunluğu yetersizliği nedeniyle maalesef kaybettik. Torf+kum karışımındaki patlıcanın gelişimi çok güzel.

Domateslere (ilk başta acemilikle kaçırdıklarım nedeniyle 3 domates 2-3 gövdeli) koltuk alma budaması yaptım. Bence sonuç çok iyi. Geçen Cuma itibariyle misket ile yumruk büyüklüğünde yaklaşık 100 e yakın meyve saydım. Çiçekler hariç. Tabi bunun 1/2 si salkım çerinin:p

Tüm fidelerde aynı besin eriyiğini kullanıyorum. Bu konuda Kudret abimizin ve Enver beyin yorumunu merak ediyorum. Özellikle biber, salatalık ve patlıcan için ayrı ayrı hazırlanmış besin eriyikleri gelişimlerini çok etkiler mi?

Hafta sonu 5 minik MOR domates fidesi yeni saksılarda yerini aldı. Diğerlerinin yanında bebek gibi kaldılar:))) Hakikaten gövdelerinin yarısı mor renkte. Merakla bekliyorum sonucu.

Daha önce resimlerini eklediğim yapraktaki hastalık ve sanırım yaprak biti olan canlının bulunduğu yaprağı kesip aldım. Yaklaşık 2-3 hafta olmasına rağmen diğer yapraklarda benzer bir hastalık ya da canlı gözlemlemedim. Yalnız salatalıklarımda öğrendiğim kadarı ile mozaik virüsü var. Ancak ilaç kullanmadım. Meyvede yarışmaya devam ediyorlar:))

Sonuç, bahçede yetiştiren arkadaşlarla paylaştığım gözlemlere göre; sonuç inanılmaz farklı. Tecrübesizliklerim, zaman zaman aksatmalarıma rağmen yaklaşık 7 haftada boy ve meyvede bahçeye göre fark çok çok fazla.

Herkese bol yeşilli-kırmızılı hasatlar. :)

Kudret Tezel
27-06-2009, 11:50
Sevgili soilless. Pazartesi günü bir iş için denizliye gittim. Salı veya çarşamba dönmeyi planlarken işlerin biraz uzaması dolayısıyla bugün saat 10,00 sularında evime gelebildim.Tabiiki öce balkona çıktım ,sağolsun eşim talimatlara uygun kontrolleri yapmış ve inanın aradan geçen 4,5 günlük bir zaman sürecinde inanamıyacağım gelişmeler olmuş. yakın takipte insan fark edemiyor. ama 4,5 günlük bir aradan sonra gelişmeleri hemen hissediyorsunuz.
Paylaşımlarınız için teşekkürler.bilinçli günü gününe bir takip.hakikaten çok güzel.
işte sevgili arkadaşlarım, bu işi geliştirebilmek,gerek amatöre gerekse profesyönele yardımcı olabilmek için yaptığımız çalışmaları paylaşmak zorundayız.Sevgili arkadaşımız soilless gözlemlerini paylaşmış çok çok teşekkür edereiz.Bundan sonraki dönemlerde daha başarılı çalışmalar yapacağından eminim.
Gelelim işin bir başka teknik boyutuna her bitki için ayrı ayrı eriyikmi hazırlıyacağız.
Evet arkadaşlar.bu işi bilinçli yapacaksak her bitkinin isteklerini dikkata almak zorundayız . Ama farklıtopraksız kültürlerde her bitkinin yetişebileceği besin eriyiği fopmülleride var.
Mesela sayın prof Dr Ayten Sevgican ın kitabından vereyim.
N =150
P=55
K=175
CA=105
Mg=90
S=125
B= 0,008
Fe=1
Mn=0,36
Zn= 0,046
Cu=0,026
Mo= 0,001
Evet bu besin eriyiğinde bütün sebzeler yetişebilir ,sağlıklı büyüye bilirler ama bu salkım salkım domatesler, koca koca patlıcanlar ,biberler verir manasında algılanmamalıdır.Ozaman bir tek besin eriyiği hazırlanır her yetiştirici cinse bağlı olarak 3 aşağı 5 yukarı ayni verimi alırdı. Oysa şöyle bir gezinirseniz sadece domates için belki 100 değişik formül bulabilirsiniz. Topraksız tarımın en büyük özeliğide her bitkiye ayrı ayrı eriyik hazırlama imkanı tanınasıdır. En iyisi en verimlisi her bitkiye istediği oranlarda besin vermektir.
Sevgili soilless in gözlemlerinden anladığım kadarıyla yaprak bitinin yeni görüldüğü evrede konuçlandığı yaprakları keserek bitkiden uzaklaştırılması iyi netice vermiş, sevindim.
Demekki bitkiyi sık sık kontrol edip başından tedbir almak çok önemli.Hastalık **** zararlılar sardıktan sonra mücadelesi bayağı zorlaşıyor.
Herkese bol bereketli hasadlar dilerim.

Delimus
27-06-2009, 15:50
Kudret abi ben resimlerde Karnıbaharda görüyorum biraz anlatırmısın onuda ne kadar zamanda büyüyor ayrıca domates besisiylemi yetiştiriyorsunuz ?
Çok sık olmuş gibi kaç cm araları ?

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86827&stc=1&d=1245059392

Kudret Tezel
27-06-2009, 18:00
Sevgili delimus, karnabahar denemek için mini seraya ektiğim karalahanalar arasından tesadüfen çıktı vede çok güzel çimlendi
Amcak bu sıcak hava koşullarında ve güneşte sağlıklı büyüyemedi biraz sarardı. Tek olduğu için özel bir formül yapmadım.Ama bu hale gelinceye kadar salatalık B eriyiğiyle besledim, arada domates te verdiğim oldu. Nasib olursa sonbaharda daha ciddi düşünüyorum, hangi eriyikten hoşlandığını daha ciddi bir biçimde araştıracağım. Ozaman paylaşırız.İyice sararmıştı.Yanındakiler karalahana . Karalahanalar çok güzel gelişti ama koparmaya kıyamayınca kartlaştı. Bende hepsini bir söktüm ,boşalan yere ne ekeyim diye düşünüyorum.

Delimus
27-06-2009, 18:46
Anladım kudret abi dört gözle bekliyorum...

fatihes
29-06-2009, 15:04
Selamlar...
Kudret bey sizin domates ve salatalık için hazırladığınız karışımın mümkünse formulasyonunu yazabilirmisiniz acaba? Belki daha önce yazmışsınızdır diye baktım ama bulamadım forumda :( Bende hem sizden aldığım karışım var hemde piyasada besin kiti olarak satılan karışım var. ikisinide farklı saksılardaki domates ve salatalıkta kullanıp sonuçları yazacağım.

HAZIR BESİN KİTİ
Nitrat : 225
Fosfor : 52
Potasyum : 280
Kalsiyum : 190
Magnezyum : 28
Demir : 2
Mangan : 0.38
Boron : 0.27
Çinko : 0.12
Bakır : 0.05
Molibden : 0.01

ayselug
29-06-2009, 17:37
Durgun su kültürü içindeki domateslerin meyveye durmaları zor olmuyomu acaba? Selahattin hocamın yazılarında az sulamamız gerektiğini yazmış, ama bu şekilde hep suyun içindeler :S

Kudret Tezel
29-06-2009, 20:32
Sayın fatihes,piyasadan bulduğunuz bu besin eriyiği stok eriyik halindemi,yoksa sulandırılmış nihayi halini almış örneğin 50-100-veya 200 litrelik bidonlar halindemi.

fatihes
30-06-2009, 14:37
Kudret bey bunlar stok eriyik. 5 litre A , 5 Litre B diye iki ayrı bidonda sıvı vaziyette.Kullanım şekli, 5 litre suya 50 cc A bidonundan, 50 cc B bidonundan karıştırılarak kullanılıyor.

Kudret Tezel
30-06-2009, 17:29
Sayın fatihes, besin eriyiklerinin hazırlanması sayfalarında bahsetmiştik böyle bir formül
biraz yanlış olur. zira değişik değişik yerlerde hazırlanmış eriyikler suların farklılığından dolayı ayni değerleri vermez. Formülü budur diyebilmek için hesabedilen kimyasal tuzları damıtık suda eritmek lazımdır ki o zaman şukadar ppm potasyum şukadar ppm diyebilesiniz.
Engüzeli oran olarak vermektir. Şu anda benim agaçlar.net teki arkadaşlarım için hazırladığım formül domates için 1 0,66 1,6 1,2 0,4 0,84 bu değerler N P2O5 K2O CaO MgO SO3 çinsindendir.
N P K Ca Mg S
dersek
1 0,288 1,328 0,857 0,24 0,316
Şimdi talimata uygun bir biçimde yani 5 litreye 50 cc suda erittiğinizde ki üstüne basarak söylüyorum sudan dolayı bilemediğimiz + lar olacaktır,( özellikle kalsiyum ve magnezyumdan yana) 160 46 212 137 38 50
ppm ve artı ları olacaktır. Farklılıkları gözlemeyi ve yorumlamayıda size bırakıyorum.

fatihes
01-07-2009, 17:09
Bilgileriniz için teşekkürler. Dünden itibaren sizin karışımıda kullanmaya başladım. Aynı suda iksininde EC=2.2
Bitkilerde olası farklılıkları paylaşacağım.

fatihes
03-07-2009, 13:46
Çok geç farkına vardım. Benim Patlıcan , biber ve salatalıklara kırmızı örümcek musallat olmuş. Gözle görünmeyen bir canlı.Patlıcan ve salatalık yapraklarına sanki kar yağmış gibi. Bir süre sonra yapraklar deliniyor ölüyor bitkiyi adeta tüketiyor :( Resimleri koyacağım. Bugün ek'teki zirai ilacı aldım akşam kullanacağım. 10 litre suya 5 milim karıştırılıp yapraklara püskürtülecek bütün sebzelerde ve meyva ağaçlarında kullananılabiliyormuş.

fatihes
04-07-2009, 11:22
Dün ilaçlama yaptım 1 hafta sonra tekrar yapacağım. İlçe Tarımdan aşağıdaki yaprak örneklerine kırmızı örümcek dediler.

fatihes
04-07-2009, 11:33
Bu iki domates farklı saksılarda ikisininde tepe noktası farklı. Soldaki ana gövde olmasına rağmen sadece tepe noktası son günlerde hiç gelişme göstermiyor cansız ve solgun. sağdaki başka bir saksının ana gövdesinden ayrılan bir filiz olmasına rağmen çok canlı. Nedeni ne olabilir acaba.Saksı yapıları neredeyse aynı agregat aynı, besin aynı. Sadece sol taraftaki saksıda toprağın üstünde kökler görünüyor onuda bugün biraz torf ve kumla örttüm. Ondan olabilirmi acaba.

akya
04-07-2009, 14:39
Balkonumdaki domateslerim aşırı sıcaktan ve gölgeleme yapmamaktan artık büyümüyorlar. Açan çiçekler de meyve tutmadan köreliyor. Yine de bu sezon 6-7 kök fideden 8-10 kg sebze yedik tahminimce...En son hasatımdan bir kare.

Kudret Tezel
04-07-2009, 15:18
Ellerinize sağlık sayın akya, afiyet olsun.Başarılarınızın devamını dilerim. Şimdi ne dikeceksiniz. Önümüzde hayli zaman var daha yazın bitmesine, boş geçmez inşallah.

akya
06-07-2009, 13:01
Evet Kudret Bey, boş geçirmemek lazım, ama buranın çöl sıcağı sebzeleri kavuruyor. Balkon küçük, priz yok, uzatma kablosu çekip otomatik sulama yapmam lazım. Tabi bir de gölgeleme. Tekrar başlayacağım, kışa kadar vakit çok. Kızım da domates toplamasını çok seviyor dalından.

Bu arada foruma ilgi azaldı mı? Yoksa yaz rehaveti mi çöktü? Herkes tatilde mi?

jibuti
06-07-2009, 18:43
Sevgili akya tatil mi dedin bende sana nerdeeee diyebiliyorum sadece :) Elbette tatile çıkabilenlere sözümüz yok güzelce eğlensinler, nedense ilgi azaldımı deyince üzerime alınıp işlerimin yoğumluğundan dolayı foruma sık giremiyorum açıklamasını yapmak geldi içimden bu not özellikle kudret hocam için. Saygılar

Kudret Tezel
06-07-2009, 20:10
Merhaba sevgili jibuti, bende bizleri iyice unuttun diye üzülüp duruyordum. Meğer işlerinin yoğunluğundanmış. Çok sevindim. Hem bizi unutmadığına ,hemde şu kriz ortamında yoğun olmana. Fırsat buldukça, hatırladıkça yazarsan, o eski günlerdeki gibi yaptıklarını, başarılarını paylaşırsan çok mutlu olurum. Sevgiler selamlar.

Acarextt03
07-07-2009, 09:27
EVET ARKADAŞLAR KUDRET AMCA BİLGİSAYAR BAŞINDA BİZLERİN NELER BAŞARABİLDİĞİNİ GÖRMEK İSTİYOR... HERKES ARADA BİR SELAM VERSİN BİR FOTO. KOYSUNDA YANLIZ KALMAYALIM...

BU DA BENİM MESAJIM.... :cool:
" Buradayım Kudret amca... Ama işyerinde yalnız olduğumdan pek mesaj yazamıyorum...
Sadece yeniliklere bakıp senin mesajlarını ve kimya bilgine hayran olup geziniyorum...
Zaten 2 hafta önce farkındaysan banner yedim.. İsmimin altında kuralları öğreniyor yazıyordu.. Sütten ağzımız yandı, yoğurdu üflüyoruz...

Sana daha önce bahsetmiştim.. Ağaç Net'in Yemyeşil projesi var diye Ömerli'de... Her hafta sonu oraya gitmeye çalışıyorum... Ev İş Tatil derken zaman geçiyor... Yaz dönemi olduğundan mıdır nedir zaten topraksız tarım üyelerinde bir gevşeme var... Tabii olarak bütün kış öğrendiklerimizi uygulama aşamasında ilgimiz oralarda... Senin bitkilerinde bir haberim var.. verdiğin kudret narlarından 6-7 adet iri ceviz büyüklüğünde meyve var...
Fakat domateslerin büyük bölümü kayıp.. Özellikle kök tahribatları çok olduğu için yeni kök yapsada gövde çürükleri oluştu ve bir çoğunu kaybettik... Ama 3-4 tanesi bir karış daha uzadı. Henüz çiçeklenmediler ama umutluyum... Bahçemde ve sistemde genel olarak domatlarım çiçek ve meyve bağlamada... Amatör açgözlü olur mantalitesi nedeniyle seninkiler kadar sık ve el ayak girmediği için müdahale edemeden birbirleriyle yarışıyorlar.. Son bir şey sistemde EC yi 3,3 çıkardım. Tepkilerini bekliyorum.. Bakalım ne olacak... Benden haberler böyle... Gül gibi geçinip gidiyoruz...""""

Kudret Tezel
07-07-2009, 12:29
Teşekkürler acarextt03, arada bir sesinizi duyalımda merak etmiyelim.Herşeyin başı sağlık. daha çok domatesler yetiştiririz inşallah önemli olan gönüller hoş olsun, Allah sağlıktan sıhhatten ayırmasın.Başarının sırrı başarısızlıktadır. tecrübe,deneyim en önemli faktördür. Bundan sonraki sezonlarda umarım çok şey değişecek.
Yaz sezonu olduğu için sitede bir rehavet,bir gevşeme hissediliyor.Herkes yazın sıcak ve güzel günlerini değerlendiriyor anlaşılan. Eeee...hayatta domates yetiştirmek kadar güzel başka işlerde var tabii. Darısı başımıza. Herkese selamlar.

Kudret Tezel
07-07-2009, 13:02
Balkonda son durum. Pembeler kızardı, salatalık yemeye devam ediyoruz. Domateslerden 2-3 götürüyoruz ama henüz toplu hasad yapmadık, fakat zamanı geldi. Kabaklar , fesleğenler, üzümler. Birde su kabağımız var kendi yetiştirdimiz ama henüz küçük

Kudret Tezel
07-07-2009, 13:13
Ve diğerleri.

sans43
07-07-2009, 20:23
Kudret Bey,

Tüm bitkileriniz harika olmuş. Ben de Bodrum'da 4,75 EC li arteziyen suyu ile naçizane bir şeyler yapmağa çalışıyorum. Salatalar artık eriyiği alamadıkları için duraksadılar. Son durum fotolardaki gibi.

aydınlı
07-07-2009, 21:14
HErkese selam

İnanın bazen nereden bu işe sardırdım demeye başladım... Herşey kızımın bir paket domates tohumu alalım demesiyle başladı. 1 aydan uzun zamandır bulabildiğim tüm teorik bilgileri topladıktan sonra artık sistemlerimi yapmaya başladım.
1 haftadır tüm geceleri sistem tasarımı ve marangozlukla uğraşıyorum. Şu anda evin ortasında küçük çaplı bir havuz ve 8 saksılı (12 şer litrelik) damlatmalı sistem var.

Her saksıda 4 lt/h lik 2 adet gardena end drip head var. GAP projesi gibi birşey oldu ama çalışıyor.
Sağolsun Kudret beyden eriyikler ve EC metre de yola çıktı.... Yarın ağaç sevdalısından perlitlerim de gecek, Tartesden hidroton ve cocopeatlarımı da haftaya alırım.Önümüzdeki hafta da kayayünü içine marul ve domates tohumlarımı ekerim. Tohumlardırma için ışık sistemi de hazır durumda...

Bu arada ABD deki tohumcudan bilimum domates, salatalık, biber ve marul tohumlarım da yola çıktı.

HArcadığım para ile yaklaşık 2 yıllık domates stoğumu yapabilirdim ama bu işin şaka yanı artık böyle hobiye girince harcanan paraları saymamak lazım...

Ancak normal bildiğimiz saksılardan (perlit dolu) drenaj sistemini sanırım yorgunluktan artık tasarlayamadım. Bir fikri olan varmı?

iyi akşamlar...

Kudret Tezel
07-07-2009, 21:30
Sayın şans43 sizinkilerde harika gözüküyor, hele hele 4,75 ec li su ile .. inanın büyük başarı. Sezon başında sevgili malbman tohumlar yolladı. Mini serada fideleri büyüttük. sevgili envor fideler yolladı. Ayrıca benim tohum alıp yetiştirdiklerim ve bunlar yetmiyor gibi birde aldığım hazır fideler.... Netice balta girmemiş bir domates ormanı , olgunlaştığı halde toplanamayan zavallı domatesler.
Geçem gün 15 tane kadar redrubin toplayıp tohumlarını çıkarttım kuruttum. anlıyacağınız tohumlarımız hazır. Şimdi sıra pembelerde . Birkaç güne kadar onlarda kızarınca inşallah hem tadına bakacağız hemde bol miktarda tohumlarımız olacak.
bunlarda kalan redrubinler. Hernekadar kıyamasamda bu hafta toplanması gerek.

aydınlı
07-07-2009, 22:10
Bu kadar resimden sonra kıskandım valla :rolleyes: Benim sistemde şimdilik benim kız yüzüyor sadece :p

Drenajı saksılı sistem icin sormustum..

Digerinin de (su kültürü) izolasyonu ile ugrasıyorum su anda akvaryum silikonu ile.

Kudret bey tohumlarım geldiğinde paylaşabilirim özellikle domatesleri F1 olmayanlardan seçtim ki tohumları işe yarasın. Bazıları da Heirloom denen tohumlardan... Sizin bahçeye şık olur..

Kudret Tezel
07-07-2009, 22:37
Sayın aydınlı gerçekten görenleri kıskandıracak bir montaj olmuş.,gayet düzgün.
Üste suyu dağıtacak boydan boya bir boru altda drenejı toplıyacak boydan boya bir boru sistemi koysanız nasıl olur acaba.
Gelelim heirloom denen tohumlara .. Bundan böyle çok çok özel olmadıkça fidelerimi kendim yetiştireceğimi söylemiştim. Gerçekten çok zevkli bir iş. Bendede redrubin ve pembe domares tohumları olacak.Paylaşırız ne güzel olur. Teşekkürler kolaygelsin.

aydınlı
08-07-2009, 00:10
Sayın TEzel

Önerinizi yapmaya başladım yarına bitmiş olur. Gardena borulara şekil vermek zor oluyor esnek olmadıkları için o zaman da iş uzuyor.

Sizin bahçede fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile damlatma başlıkları 0-20 lt/saat ayarlanabilir olanlardan değil mi....

Benim saksı sistemimde her damlatma başlığından yaklaşık 3 lt/saat (saksı başına 6 Lt/saat ediyor 2 başlık olduğu için) debi ile su aktığı düşünüldüğünde süper iri perlit ortamında domates için nasıl bir sulama rejimi olabilir sizce?

Bu arada tam deneyemedim daha ama 1.5 metrelik ana dağıtım borusu olmasına rağmen en sondaki 4lt/saat kapasiteli başlıklardan çok az su geliyor. Acaba pompadan sonraki basınç düşürücüyü (GArdena Master Unit-1000 basınç düzenleyici ve filtre) ayırsam çözüm olurmu?

Delimus
08-07-2009, 00:25
EC 4,75 Su diyince aklıma bizim çiftliğin suyu geldi eğer bukadar yüksekse ne yapabiliriz ? Filtreleme ile değeri düşürebilirmiyiz.Büyük ihtimal EC değerini yükselten kireçtir gibime geliyor.

Kudret Tezel
08-07-2009, 08:51
Sayın aydınlı bence filtre çıkışından debiyi bir ölçün. Motorunuz ne güçte bilmiyorum ama 6 l/h*8= 48 litre/ saat çok olmamakla birlikte, filtre etkisi çok faz tahmin ediyorum. Pompanız nasıl bir pompa?. Damlama nozullarına fazlaca güvenmeyiniz zira bayağı baş ağrıtıyorlar. Çokçabuk tıkanıyorlar. Bu açıdan filtre tabiiki çok güzel iptal edin diyemem ama Birde filtreyi çıkartıp aradaki farkı görün derim. En kötü ahvalde iptal edersiniz.Kolaygelsin.

Kudret Tezel
08-07-2009, 08:53
Haklısın delimus. Anyon değiştirici basit bir filtreyle suyun EC si düşürüle bilir. Daha öncede önermiştim ama deneyen olmadı sanırım.

akya
08-07-2009, 11:02
Ancak normal bildiğimiz saksılardan (perlit dolu) drenaj sistemini sanırım yorgunluktan artık tasarlayamadım. Bir fikri olan varmı?

iyi akşamlar...

Resimdeki onduline altı srafor 1 m eninde 2 m boyunda. Kolaylıkla kesilip saksıların altına koyularak drenajın depoya akması sağlanabilir.

Kudret Tezel
08-07-2009, 11:18
Sevgili arkadaşalarım,gerçekten çok üzgünüm.Az önce bitkilerimi kontrol ederken henüz tam olgunlaşmamış, 1-2 gün daha beklese iyi olur dediğim, dallar arasına sıkışmış bir pembe domates kopardım. ve eşimle birlikte milletin metetiği şu pembe domatesin tadına bir bakalım ,test edelim dedik.Pembe domates olduğunu bilerek yediğimiz ilk domates.
Olmaz böyle bir şey arkadaşlar.İnanın şimdiye kadar kendimizi kandırmışız. şöyle lezzetli böyle lezzetli diye. Bu sene topraksız tarımla beraberliğimin 6. senesi. ve gecen 5 seneye acıyorum. Bu domates gerçekten çocukluğumda yediğim domatesin ta kendisi.Artık bende pembe domates yetiştirenler, bunu yaygımlaştırmak isteyenler bölüğünün bir neferiyim.
Bundan böyle domates diyince Pembe domates, diğerleri benim için bitmiştir.
Bana bu fırsatı veren,bu lezzeti tekrar tatmama sebep olan sevgili arkadaşım malbmana sonsuz teşekkürler ediyorum. Minnetdarım.Sağolsun varolsun. Herkesin denemesini tavsiye ederim.Lezzetmiş, verimmiş, salkımmış, çeriymiş, hepsi masalmış arkadaşlar.
Biraz fazla heyacanlanıp abarttımmı bilmiyorum ama, inanın bambaşka bir lezzet.Yediğimiz domateslerle uzaktan yakından bir benzerliği yok.Herkese tavsiyemdir. Tohum ve fide konusunda elimden gelen bütün gayreti gösreceğim.Hoşçakalın.

jibuti
08-07-2009, 12:01
Sevgili Kudret hocam bune heyecan bu nasıl bir anlatım yani pembe domates yiyesim geldi.Denemeden dururmuyum hemen tohumunu edinmeye çalışayım ama önce bir araştırayım bakalım nerden bulabilirim.Bu arada sonundaki hoşçakal bana koydu nedense sanki biryerlere gidiyorsunuz gibi hissettim :(((

Kudret Tezel
08-07-2009, 12:35
Sevgili jibuti,öyle bir imaj vermek istemedim,:( pembe domatesi tadtıktan sonra bana birşey oldu inan ne yaptığımı bilmiyorum.:D:D Şaka bir yana hakikaten başka bir lezzet. Nekadar tohum çıkar bilmiyorum. çekirdeksiz demiyelimde çekirdeği az bir domates.Ne çıkarsa bahtımıza, paylaşacağız.

jibuti
08-07-2009, 13:16
Sizin gönül bolluğunuz yeter sevgili kudret hocam.Bende tohum istiyor imajı yaratmak istememiştim :)))

denizakvaryumu
08-07-2009, 13:49
Afiyet olsun, Kudret Bey.

Bu lezzetde ,topraksız tarımın ve sizin katkınız olduğunu da bizler biliyoruz.

Sanırım Sn.malbanın gönderdiği pembe domates çekirdekleri, Sn.Tekin kaynaklı.

Yani Sn.Tekin'den pembe domates fidesi alanlar aynı lezzeti yakalayabilir :)

aydınlı
08-07-2009, 13:57
Arkadaşlar ABD den ödül almış heirloom pembe domates tohumlarım yola çıktı... Bakarız paylaşırız.

Aynı zamanda Bauhaus'un organik tohum bölümüne pembe domates tohumu gelmiş...

Bir de geçen hafta Aydın'da babaannemden pembe domates aldım ondan da tohum elde etmeye çalışacağım... Lezzet konusunda Kudret beye birebir katılıyorum.

tarıMeraklısı
08-07-2009, 14:43
Amcalarım teyzelerim:D,besinde kaç ppm elementlerden gerektiğini nasıl öğreniyoruz?-Herhangi bir kaynakta geçiyor mu?-

Ben verilen gübre miktarlarını oranlayıp bir reçete hazırladıktan sonra bitkinin maksimum ne kadar tuzluluk oranına dayanabildiğini öğrenerek yapılabileceğini düşünmüştüm tuzluluk oranı artarsa ECnin yani elektrik iletkenliğinin de artacağını düşündüm ama bir sorun var ben ayçiçeği yetiştirmek istiyorum ve en fazla ne kadar tuzluluk oranına dayandığını buldum ama EC'yi bulamadım:(Tuzluluk oranından bir maddenin EC'sini nasıl bulabiliriz?Tabi bir maddenin kolay bir yöntemle tuzluluk oranı hesaplanabiliyorsa o da olur:p

Benim bulduğum yoldan daha kolay bir yol elbette vardır.Benle bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Saygılarımla Mehmet

Kudret Tezel
08-07-2009, 19:30
Aşkolsun sevgili jibuti, tohum için imaj vermene gerek yok. Bende istiyorum dersin ,tamamdır. Olduğu kadar herkesle paylaşmaya hazırım. Ama önce sevgili malbman dan bu pembe domatesin isim, cins ,menşeyini öğrenelim. Sayın aydınlı nın ABD den getirteceği heirloom pembe domatesin özelliğini bilenler ,belki birkaç cinsi tanıyan arkadaşlar vardır. Bilgi verirlerse seviniriz. Benim bu konuda hiçbir bilgim yok.
Bu arada bu sene tanesi 1000 gram ile1800 gram gelen bir domates cinsi İsrail domateslerine alternatif olarak TÜRK domatesi '' yürek'' adıyla dünya ya açılacağını okudum ve gerçekten çok merak ediyorum.Sahip olabilirmiyiz bilmiyorum. Tahmin ediyorumki bu domates bizim pembe domateslerin ağababası.

Kudret Tezel
08-07-2009, 19:45
Sayın denizakvaryumu,sevgili malbman bir bilgi verir mutlaka. Ancak bu konu bugün yetiştirdiğim domtesin tadına baktıktan sonra çok ilgimi çekti.Galba söylemiştim, birkaç sene önce pembe domates hakkında bir yazı okumuş ve PDA dan tohum talep etmiştim ama ben topraksız tarım yapıyorum diye vermediler.Bu gün tatdığım tadın nekadarı topraksız tarımdan geliyor bilmiyorum ama gelecek sezon bu konuyu aydınlığa kavuştururuz kanısındayım.Tabii siz sevgili arkadaşlarımın katkılarıyla.

aydınlı
08-07-2009, 20:25
Kudret bey

Tohumların listesi aşağıda resimleri de domatesler için sonra göndereceğim.

TM20-20 Brandywine Tomato (Pink) pk/20 (PEMBE BRANDYWINE)
TM146-10 Floramerica Tomato
TM114-20 Red Robin Tomato pk/20
TM260-20 Money Maker Tomato pk/20
LC7-100 Lollo Rosa Lettuce pk/100
CU108-5 Cucino Cucumbers pk/5
CU19-20 Persian Middle East Cucumbers pk/20 (İRAN SALATALIĞI)
SP105-20 Corno Verde Sweet Peppers
LC22-100 Salad Bowl Lettuce (Green) pk/100
ON43-100 White Lisbon Bunching Onions pk/100 (TAZE SOĞAN)
TM30-10 Caruso Tomato
HP108-10 Heatwave Hot Peppers (ACI BİBER)
HB111-100 Nufar Basil pk/100
EG9-20 Casper Eggplants pk/20 (BEYAZ PATLICAN)
TM495-10 Arbason Tomato
SN7-50 Viroflay Spinach pk/50 (SUSUZ TARIM İÇİN ISPANAK)
BR20-50 Green Magic Broccoli pk/50

aydınlı
08-07-2009, 20:41
İngilizceden çevirmeye çalıştım...

BRANDYWINE

"Bu çeşit birçok tadım ödülü kazanmış dünyadaki en lezzetli domateslerden biridir. 1885 yılından kalma ABD heirloom çeşidi. Her domates .5-1 kg arası ürün vermektedir.

FLORAMERICA
1978 All-America Selections Winner! 70 günlük. (F1) Sıcak soğuk ve neme dayanıklı. 17 domates hastalığına çok dayanıklı. Dondurmak ve salça yapımı için mükemmel. Kafese sardırılırsa ürün miktarıartar. Ev bahçeleri için uygun. çalı tipi.

aydınlı
08-07-2009, 20:55
MONEYMAKER

Heirloom çeşidi... 80 günlük.. Bitki çok miktarda parlak ve küçük domates üretir. En güvenilir ve aromatik çeşitlerdendir. Sırık tip.

CARUSO DOMATES
75 günlük. (F1 cinsi) Çok ürün verir. Aşırı verimli sera cinsi domates. Dışarıda yetiştirip kışın içeriye taşıyabilirsiniz. Hastalıklara dirençli. Çalı tipi.

ARBASON DOMATES
70 günlük. (F1 cinsi) sera cinsi erkenci domates. Sırık tipi.

aydınlı
08-07-2009, 21:15
Kudret beyin PDAsı acaba nerededir diye ararken aslında Pembe Domates Ağı diye bir hareket olduğunu buldum. Buna göre Heirloom evladiyelik demekmiş..

Bir de aşağıdaki PDA sitesinde bir bilgi okudum ne kadar doğru bilmiyorum ama can sıkıcı birşey...(ama bir yandan kayıt altına alınması da iyi gibi) ABD de her tohumun kodu ve bir sürü bilgisi var.

"Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İsveç, Bulgaristan, Rusya ve daha birçok ülkede lezzeti ve bozulmamış niteliği nedeniyle yüksek değere sahip olan Pembe Domates, tohum paylaşımı sayesinde, kendi yeniden topraklarında değer kazanmış önemli bir tarım ürünüdür. Özellikle "Heirloom" yani genetiği ile oynanmamış, doğal tarımla üretilen ve kuşaktan kuşağa aktarılan tohumlar, endüstriyel tohumlara nazaran kat be kat değerlidir.

Ülkemizde tıpkı Pembe Domates gibi çeşitliliği ve değeri çok yüksek olan 3 bin'den fazla “endemik”; “kendine has”, tarımsal bitki türü ya yok olmuş, ya da yok olmağa mahkûm durumdadır.

Yüzyıllardan bugüne, hiçbir bozulmaya uğramadan çiftçilerin çabalarıyla tarımda "üretilebilirliğini" sürdürmüş bitkilerimizin yok olma fermanı sayılan "TOHUMCULUK YASASI"nın 2011'den itibaren yürürlüğe sokacağı 5. Maddesi ancak 'kayıt altına alınmış tohumların' ekimine olanak tanıyacak. Tohumuna patent alamayan çiftçiler ise, tekel durumundaki uluslararası şirketlerin insafına terk edilecek. 2011'den itibaren kayıt altına alınmamış tohumluklarını satan köylüler, ağır para cezasına çarptırılacak ve el konulan ürünler imha edilecek. Böylece Anadolu'nun zengin türleri doğallığını yitirecek.

http://hfz-pda-tohumdanpembeye.blogspot.com/

Kudret Tezel
08-07-2009, 21:21
Sayın aydınlı dahaönce bu domateslerden yedinizmi, yoksa yenimi deniyeceksiniz.Ben daha önce işin bu yanıyla ilgilenmedim. Hatta yetiştirdiğim domteslerin cinsini bile bilmiyordum.Çanakkale dedile çeri çıktı karpuz domates dediler ve inanın çok pahalı aldığım fideler sıradan domates çıktı. ama bu sene bildiğim tohumlardan yetiştirdiğim için pembe domates diyebiliyorum. Tabii onunda cinsleri vardır lezzetleri değişiktir.Fakat sizin ödül almış domatesle bu pembe domatesin farkını test edebilmek için gelecek sezon ikisindende yetiştirip farkı görmek lazım.tohumları hangi adresten temin ettiniz.Tohum almakta bir zorluk varmı.

Kudret Tezel
08-07-2009, 21:35
Haklısınız sayın aydınlı gerçekten çok üzücü .Dileriz böylebirşey olmaz. Ama desenize neler olduda tepki verdik neler olduda tavır koyabildik.Neyi değiştirebildik.

aydınlı
08-07-2009, 21:45
Sayın aydınlı dahaönce bu domateslerden yedinizmi, yoksa yenimi deniyeceksiniz.Ben daha önce işin bu yanıyla ilgilenmedim. Hatta yetiştirdiğim domteslerin cinsini bile bilmiyordum.Çanakkale dedile çeri çıktı karpuz domates dediler ve inanın çok pahalı aldığım fideler sıradan domates çıktı. ama bu sene bildiğim tohumlardan yetiştirdiğim için pembe domates diyebiliyorum. Tabii onunda cinsleri vardır lezzetleri değişiktir.Fakat sizin ödül almış domatesle bu pembe domatesin farkını test edebilmek için gelecek sezon ikisindende yetiştirip farkı görmek lazım.tohumları hangi adresten temin ettiniz.Tohum almakta bir zorluk varmı.

Tohumcunun adresi

http://www.reimerseeds.com/viroflay-spinach.aspx
PAYPAL ile ödeme kabul ediyor ve kayıtlı tohumlar. En üstteki pembe domatesin benzerini Aydında pazardan alıp yedim. Gerçekten çok lezzetli ama biraz kabuğu kalın sadece.
Ben size bu tohumlardan gönderirim gelince. Siz de Heirloom olanlardan tohum elde edip bunları devam ettirebilirsiniz. Ben daha önce hiç bu işi denemediğim için tohumları mundar etmemek adına size de gönderirim. Böylece test etmiş oluruz.

Bir diğer pembe tohum da Anadolu Organik Pembe bauhausta var.

Bu arada besin kitleri geldi. teşekkürler.. 2 saattir evdeki herşeyin EC sini ölçtüm :D
Ankara suyu 0.3

aydınlı
08-07-2009, 21:49
Kudret bey tohum almak kolay asıl sorun kargo ücreti biraz fazla.. Gümrükte ne olur göreceğiz bakalım. Aslında heirloom tohum ithalatı biraz sorunlu bir işmiş ama bizimki amatör.

Belki bizde ADA (ağaçlar.net domates ağı) kurarız...

aydınlı
08-07-2009, 21:51
Hollanda'nın ihracatına bakarmısınız.... 3 milyar dolarlık tohum ihracatı da fransadan..

Fransa ise büyük tartışmalara yol açan tohum yasasını 1990'larda meclisten geçirdikten sonra tohum ihracını neredeyse 40 kat artırdı. Yasadan önce 80 milyon doları bulmayan tohum ve benzeri ürün ihracatı bugün 3 milyar doları aştı. Fransızlar 2005 yılında sadece tohumdan 707 milyon dolar elde ettiler. Öte yandan Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 32 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracı yapabilmesi, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini ortaya koyuyor.

Haberin tümü:
http://www.aksiyon.com.tr/detaylar.do?load=detay&link=20014

aydınlı
08-07-2009, 22:18
Arkadaşlar 1970lerden beri topraksız tarım ile uğraşan bir arkadaş var adı Howard Resh. Hydroponic Food Production adında güzel bir kitabı var (sipariş vereceğim ama biraz eski gibi). Onun bir yazısından türkçeye çevirmeye çalıştım.

Kaya yününü eldiven takarak 3x3x3 lük bloklara kesiniz (kaya yünü bloğunun kalınlığı 3cm zaten). Kaya yünü bloklarını sterilazyon için %10 çamaşır suyu ilave edilmiş su dolu kovada yıkayınız. Blokları iyice durulayınız ve EC=0.5 lik suda blokları 2-3 saat bekletiniz. Sağlıklı ve hastalıklardan korunmuş fidanlar ile yine sağlıklı ve verimli ürünler alabilirsiniz.
Bloklarda küçük delik açarak tohumları 3x3x3 lük kayayünü bloklarının içine dikiniz. Kayayününün drenajı, oksijenlenmesi ve yapısal bütünlüğü bu iş için idealdir. Taşıma sırasında dağılmaz kırılmaz. Tüm kayayünü bir poşet ile örtünüz (bu iş için özel kutular da var)

7-8 gün sonra blokları aralarındaki boşlukları arttırarak yan çeviriniz. Bu şekilde fideler yukarı kıvrılarak daha sağlam hale gelecek ve gövdeden kök verecektir.
14-18 gün arasında fideleri kaya yünü kalacak şekilde (çevirenin notu: etrafı delikli plastik bardak içine) perlit ya da hidroton ortamına aktarınız. 15 gün daha bu şekilde son büyüme yerine aktarmadan önce sulayarak devam ediniz.(Eğer son büyüme yeri yine perlit ise bu şekilde saksılara (her saksıya iki adet) taşıyınız.
Tüm bu işlemler için fideleri yapay floresan ışığı altında tutabilirsiniz. Bitkiler büyüdükçe birbirlerine gölge yapmamaları için aralarını açınız. Aksi takdirde bitkiler gereksiz uzayacaktır.

suzan7
08-07-2009, 23:19
Sayın Tezel,
Sizlerin topraksız tarım denemelerinizi uzun zamandır izliyorum.Bende terasımda 4-5 çeşit çeri domates ve biber yetiştirdim ama çerilerimden verim alamadım,şu an diplerinden kesik vaziyetteler.Bu nedenden dolayı önümüzdeki dönemde topraksız tarımı denemek istiyorum.
Sizlerin düzeneklerini izlerken bende kendimin yapabileceği bir düzenegi kafamda tasarladım.Yalnız ben akan su kültürü degil de ,durgun su kültürü denemek istiyorum.Planım şu.
1.2 litrelik plastik kaplarda domates ve biber denemesi yapmak istiyorum
2. plastik kapakların üzerinden bitki köküne göre delikler açılarak,
3. Kaplara sizin eriyklerden yeterli miktarda doldurup, fide köklerini deliklerden geçirip kökler eriyiklerin içine gelecek şekilde kapaklar kapatılacak.
4.Balkonda 4-5saat güneş alan bir yerde duracaklar.
5.gerektiginde besin ilavesi kapak açılarak yapılacak.
6. 9-10 günde bir kaplar boşaltılıp temizlenerek yeni karışımla tekrar doldurulacak
Benim yapmayı planladıgım yöntem böyle.Bu yöntemde toplaksız tarım yapılabilir mi?
Başarı oranı ne olur?
Yöntemimin eksikleri nelerdir?
Bu yöntemle domates ,salatalık,biber, kabak vs. sebze yetiştirebilir miyim?
Cevaplarsanız çok sevinecegim.Şimdiden teşekkür ederim.

Kudret Tezel
09-07-2009, 08:47
Merhabalar sayın suzan7, kutlarım ,gerçekten topraksız tarım yöntemlerinden birini seçmiş, şekillendirmiş , hatta neyi nasıl yapacağınızı planlamışsınız. Bu mesajınız yeni başlamak istiyen arkadaşlara ışık tutacaktır. Ancan müsaade ederseniz tasarladığınız sistemi birazıcık irdelemek istiyorum. Tarif ettiğiniz sistemi durgun su olarak değilde akan su olarak deniyen arkadaşlarımız var. onlarında teyyidlerini paylaşım ve katkılarını bekliyorum.Öncelikle şunu söylemek istiyorum, özellikle domates salatalık kabak gibi bitkiler için seçtiğiniz tank haçmi çok küçük. Zira bu bitkiler saçak kökleri çok büyüyen ve bitkinin büyümesi için,köklerinin büyümeye ihtiyacı olan bitkiler. Belki ilk diktiğinizde çok çok güzel büyüyecekler, ancak bir yerden sonra büyüme duracak saksılar ( tanklar) küçük olduğu için kökler her tarafı dolduracak ve sıkışan kökler besin eriyiğinin dolaşamaması yüzünden beslenemiyecekler.
Tarif ettiğiniz gibi arada bir saksılar boşaltılıp temizlenip yeni eriyik konması çok, çok, ama çok zor olacak ve sizi yıldıracak.
Bir başka yönü durgun su kültürü olduğu için her saksıyı ayrı ayrı havalandırmanız gerekecek , bunun içinde ya çok güçlü büyük bir hava pompanız olacak, **** ayrı ayrı pompalar kullanmak zorunda kalacaksınız.
Deneyimlerim neticesi sabittir ki kök büyümesi durduğunda büyüme durur , meyveler büyüyemez. Şu anda terasımda 15 litrelik bir kovada (sayfa 31 -918 nolu mesaj) durgun su kültüründe sakız kabağım var çok güzel gelişti tahminim 3 kg kadar kabak var üzerinde ama artık durdu ölmeye başladı. Sebep kök okadar girift bir yumak olduki eriyik kökler arasında dolaşamıyor, bitki beslenemiyor. Birde salatalığım var oda dediğim noktaya yaklaşıyor.
Sayın suzan7, ve sevgili arkadaşlarım, sizlere gözlemlerimi aktarıyorum. Eğer kabak durgun su kültüründe değilde ayni hacında bir katı ortam kültüründe olsaydı kökler girift bir yumak olmayacak agregat daneleri arasında ilerliyerek aralarında boşluklar olan bir kök durumuna gelecek ve ortamdaki besinle beslenebilecekti ,ama bu şartlarda beslenmesi mümkün gözükmüyor.
Bu gözlemlerden çıkardığım netice: durgun su kültürünü küçük kablarda yapacaksak küçük köklü bitkileri seçelim. marul ,soğan, roka gibi.
Büyük boylu veya kabakgibi hacimli bitkileri büyüteceksekbüyük kabları ve akan su kültürünü ve dahada iyisi katı ortam kültürünü tercih edelim derim.
Sloganımız BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Öyle ise lütfen yorumlarınızı yazınız gözlemleriniz paylaşınız, bu işi en iyi şekilde yapmaya , en doğruyu bulmaya katkıda bulununuz.

suzan7
09-07-2009, 13:16
Sayın tezel,
Öncelikle ilgilenip cevap verdiğiniz için çok teşekkür edrim.
Bilgileriniz ve deneyimleriniz benim için gerçekten yol gösterici olacak.
Akan su demişsiniz bu yöntemi uygulamak benim için zor olacak, düzenek hazırlama aşamasında.
Kapların hacmini istenen boyutta büyüte bilirim.
Katı ortamı da deneyebilirim, ama bu yöntemi henüz iyi anlayamadım.
Havalandırmayıda ben bir bisiklet pompasıyla ara ara kaplara hava veririm diye düşünmüştüm.Tabi böyle bir uygulama sözkonusu olur mu ? bilmiyorum.Benimki sadece yapabilecegim yolları denemek olacaktı.Yinede sizlerin yönlendirmesiyle bir yerlere gelebilecegimi düşünüyorum.Sizinde dediğiniz gibi bilgi paylaşıldıkça önem kazanır.
Ben bir öğretmen olarak öğrencilerimi bilgilendirirken.benimde biryerlerden birşeyler öğrenmem güzel olur ******.Sizlerin bilgilerine gerçekten güveniyorum.
Yinede katı ortam uygulaması haskkında biraz daha bilgi edinirsem bu konu üzerinde de konuşabiliriz.Hoşça kalın.

malbman
09-07-2009, 15:13
Sayın suzan7, Kudret hocamın da belirttiği gibi domates, salatalık, kabak gibi bitkiler için her bir fideye en az 7 lt. kaplar düşünmelisiniz. Böylece kök gelişimleri sağlıklı bir şekilde devam eder ve mevsim boyu ürün alabilirsiniz.

Hava işine gelince, bisiklet pompası ile başa çıkamazsınız. En iyisi ucuz bir akvaryum hava motoru ve hava taşları ile çözmek bu işi. Piyasada 6-7 TL.'den satılan hava motorlarını birere hava taşı ile üç saksıya kadar bağlayabilirsiniz. Bu sayede hem havalandırmada süreklilik sağlarsınız, hem de her gün belli bir zamanınızı, enerjinizi bisiklet pompası ile havalandırma yapmak için harcamazsınız. Besin eriyiğini sürekli olarak havalandırmak, bitki köklerinin bol oksijenli bir ortamda çok daha sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır.

Kolay gelsin

suzan7
09-07-2009, 17:00
Degerli malban,
Vediğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Umarım sorularımla sizleri sıkmam,Size sorular sorup aldıgım cevaplar ışıgında, tatil dönüşü topraksız tarımla aranıza katılmaya çalışacagım.
Umarımo zamanda benden yardımlarınızı esirgemezsiniz.

suzan7
14-07-2009, 01:47
Sayın tezel,
Size çok acil sormak istedigim bir konu var.
Topraksız tarım için kullanılan yetiştirme ortamının plastik, camın dışında başka bir madden yapılmış olabilir mi?
Yani teneke, aleminyum,saç,demir gibi maddelerden yapılmış bir yetiştirme ortamı olabilir mi?Vereceginiz bilgiye göre, sac veya tenekeden bir düzenek yapmak istiyorum.vereceginiz bilgiye acilen ihtiyacım var.Teşekkür ederim.

Kudret Tezel
14-07-2009, 08:31
Sayın suzan7, topraksız tarımda metal aksam kullanılması tercih edilmiyor.Zira besin eriğinin ph değerinin biraz düşük, yani asidik olması ( 5,5-6,5 gibi) metallerin korozyonuna sebep olacağından , ve eriyen metaller iz element dengesini bozacağından, bazı metal alaşımlarda ağır metaller bulunabileceğinden dolayı tercih edilmiyor.

Acarextt03
14-07-2009, 10:21
Kudret hocam bizleri tohum desteğinizden mahrum bırakmazsınız değil mi?
Gerçekten de o kadar lezzetli mi? Tadını unuttum artık...

Kudret Tezel
14-07-2009, 12:05
Hiç bırakırmıyım sevgili acarextt03, Bu lezzeti herkesin tatmasını dilerim. Nekadar tohum çıkacak bilmiyorum ama üçer beşer isteyene tohum ,isteyene fide , paylaşacağız. Eğer nasib olursa mini serayı biraz daha büyütüp fide olayına ağırlık vermek istiyorum. Zira sağlıklı ürün = sağlıklı fide.

Acarextt03
14-07-2009, 12:21
Çok doğrusun Hocam....
Kendi yetiştirdiğimiz fideleri mi daha iyi tanırız başkalarının toplayıp getirdiklerini mi?

Delimus
14-07-2009, 23:34
Merak ettiğim bir hususta fide oluşumunda besi eriği ne derece kullanılmalı mesela ben marul ekmeyi planlıyorum fide oluşumu yaklaşık 1 ay sürecek bunun hangi evresinde besi eriği kullanmalıyım.Normal kullanacağım formüle göre içerik oranları ne olmalı ?

Kudret Tezel
15-07-2009, 11:40
2 mart ta tohumlarını ektiğim pembe domateslerin, birinci hasadını gerçekleştirdik. 702+510+330+176 gr olmak üzere ilk 4 domates. Ve yanında birazda salkım çeriler ve durinta lar.

denizakvaryumu
15-07-2009, 12:53
Maşallah,
pembelerin tohumlarını almayı unutmayın.Ne de olsa topraksız tarımı tanımış domateslerin çekirdekleri ...

Kudret Tezel
15-07-2009, 13:58
Hiç unuturmuyum sayın denizakvaryumu, bakalım nekadar çıkacak.

jibuti
15-07-2009, 18:03
Afiyet olsun Kudret hocam.Ellerinize sağlık.

Kudret Tezel
15-07-2009, 18:10
Teşekkürler sevgili jibuti, Daha önce denedinmi bilmiyorum ama gerçekten farklı. Tavsiye dedrim.

jibuti
15-07-2009, 18:17
Daha önce pembe domates yemedim ama şekil olarak pembe domatese benzeyen rengi kırmızı bizim buralarda yerli domates denilen büyük,kokulu ve sulu olan cinsi bundan 10-15 sene önce köydeki bahçelerde yanımıza tuz alıp dalından kopartıp oracıkda yerdik.Harika bir tadı ve kokusu vardı.Ama şimdilerde araki bulasın.

Kudret Tezel
15-07-2009, 18:51
BU domates bana çocukken yediğim domatesleri hatırlattı. Sadece ticari gaye için değişik cins ve verimde domateslere diyeceğim yok. Ama amatörce yiyeceğimiz domtesler, balkonumuzda ,bahçemizde yetiştireceğimiz domatesler için, bundan sonra başkasını düşünemiyorum.

rencberdede
15-07-2009, 22:04
Çok geç farkına vardım. Benim Patlıcan , biber ve salatalıklara kırmızı örümcek musallat olmuş. Gözle görünmeyen bir canlı.Patlıcan ve salatalık yapraklarına sanki kar yağmış gibi. Bir süre sonra yapraklar deliniyor ölüyor bitkiyi adeta tüketiyor :( Resimleri koyacağım. Bugün ek'teki zirai ilacı aldım akşam kullanacağım. 10 litre suya 5 milim karıştırılıp yapraklara püskürtülecek bütün sebzelerde ve meyva ağaçlarında kullananılabiliyormuş.

Kırmızı örümcek bana da musallat olmuştu. Kuru ve sıcak ortamda çok çabuk çoğalıyorlar. Aldığınız ilacı bilmiyorum ama eğer faydasını göremezseniz DDVP adlı ilacı kullanın (1 litre suya 2 cc - Birer hafta arayla 3 kez), ben bu ilaçla kurtuldum.

fatihes
16-07-2009, 11:48
Kudret Bey elinize sağlık afiyet olsun pembe domatesler çok iri bir cins. Galiba dalında salkım deilde tane olarak yetişiyor.Seneye bulursam bende pembe yapayım tadını çok beğenmişsiniz, domates olarak artık sadece pembe yetişrireceksiniz galiba

Sayın rencberdede; evet buralarda ortam kuru ve sıcak.Benim kullandığım ilacı 1 er hafta arayla 2 kez kullanabildim üçüncüyü bu hafta atacağım. Şimdilik işe yarıyor gibi patlıcan yaprakları tekrar yeşerdi.Bu bikaçkez tekrar larvalar içinmi acaba.

rencberdede
16-07-2009, 15:44
Larvalar için olmalı, bana da Bauhaus'daki ziraat mühendisleri bu şekilde söyledi. Yalnız sanma ki bu yaratıklardan kurtuldun :) Seneye aynı ortamı bulunca yine çoğalacaklar, buna emin olabilirsin. Hatta bu sene de havalar serinlemeden önce tekrarlayabilirler. Bitkilerini çok dikkatli takip ederek, ilk beyaz-sarı benekleri gördüğünde hemen ilaçlaman gerek. Sabunlu su spreyi, bitkisel ilaç (Pyrethrum spray, acı biberli su) gibi şeyler fayda etmiyor maalesef.

Hakan SAKAR
16-07-2009, 17:28
Herkese Merhaba, Yaklaşık 2 hafta önce durgun su kültüründe domates yetişdirmek üzere düzeneğimi kurdum ve seraya yerleştirdim. Kudtret beyden aldığım besin eriyiklerinide düzeneğe ilave edip domateslerimi diktim. Yanlız fidelerim zaten serada toprakta baya gelişmişlerdi. Yani topraktan söküp durgun su kültürüne aldım. İnşallah bi aksilik olmazsa bu hafta resimlerini ekleyeceğim. ama sanırım gelişimleri gayet güzel gidiyor.

Hakan SAKAR
16-07-2009, 17:30
Kurduğum düzenekte besin tankında fideler suyu emdikçe, besin deposunda su otomatik olarak tamamlanıyor. Bu fidelerin bakımı için nelere dikkat etmem lazım Ph, ec değeri bu konuda çok bilgisizim. besin eriyiği eksildikçe tamalanıya fakat yinede belli periyotlarda besin tankını boşaltıp yeni eriyikle doldurmam gerekirmi.

özekin
16-07-2009, 19:03
Sayın KUDRET TEZEL balkonda su kültürüyle tarım yapmak istiyorum (domates yetiştirmeyi düşünüyorum)besin eriyini nasıl temin edicem yardımcı olurmusunuz.teşekkürler.

Hakan SAKAR
21-07-2009, 08:39
Herkese merhaba, Yaklaşık 4 hafta önce durgun su kültürü ile yetiştirmeye başladığım domateslerimin son durumunun resimlerini gönderiyorum. Kökleri biraz sarı ve çürümüş gibi geldi bana bakıp tavsiyelerde bulunursanız sevinirm. Ayrıca bu hafta sonu yani 2 gün önce besin eriğini değiştirdim. Etrafını kapatmadığım için biraz yosunlanma olmuştu. yeni koyduğum besin eriğinin de Ph 6,28- ec ise 2,8 gedi çalıştım Şirkette ec metre de ph metre mevcutmuş. Alıp ölçümleri yaptım. Yanlız ec' yi 100 le çarpıp değerlemem gerekiyomuş yani ec si 280 çıktı diyelim. Fideler çok baçuk büyümüş gibi düşünmeyin zaten baya büyüklerdi seran topraktan söküp durgun su kültürüne aldım.

aydınlı
22-07-2009, 22:15
Perlitli saksılardaki sistemimin drenajını bitirdim ve boş saksı ve su ile denemelere başladım. Daha önce de belirttiğim gibi aşağıdaki gibi bir dağıtım sistemini gardena parçaları kullanarak yaptım. 1-15 arası damlatma başlıkları 4lt/h kapasiteli. ancak 4-5 nolu başlıklar sadece 4lt/h çalışrken 1-2,6-7 çok az damlatıyor. en sondaki 5 li grup ise çok çok az damlatıyor.
Pompa sol tarafta (1-5 nolu başlıklara yakın)
Pompa çıkışı boşta ölçümde iken 52 lt/h
Tüm damlatma başlıklarının çıkışı (drenajdan delen su kapasitesi):17 lt/h.

Sorun 1: Tüm damlatma başlıkları eşit miktarda su basmıyor.
Sorun 2 : Pompa boşta çıkışı 52 lt/h iken sisteme bağlandığında başlıkların tümünden 17lt/h su çıkıyor.

Sizce bu sorunları nasıl çözebilirim?
Ana boru 13 mm, ara borular 4.6 mm çapında. Arada reduktörler var.
Ana boru uzunluğu 1.5 m civarında ara borular çok kısa en uzunu 15 cm.

Kudret Tezel
22-07-2009, 23:02
Sayın aydınlı , damlama başlıklarında sizin istediğiniz hassasiyeti yakalıyabilmek biraz zor olur. Pompa basınci düştükçe bu zorluk dahada artar.Hele hele zaman içinde kurumadan kaynaklanan tuzlanmalar oldukça çok daha fazla farklılıklar gösterirler.Pompa basıncı düşük olduğunda sorunu çözmek zordur. Ama şöyle bir deney yapabilirsiniz. Pompa yerine musluğunuzu kullanın. şehir şebeke suyunun basıncının en az 2,5-3 bar olacağını düşünüyorum. Deneyinizi birde şebeke suyu ile yapın. Kurmuş olduğunuz sistemde basınç ve debi düşüklüğü nedeni ile damlama başlıklarından birinin ayarını değiştirmeniz, diğer başlıklarında debilerini değişecektir. Kolaygelsin.

aydınlı
22-07-2009, 23:09
Kudret bey

iyi akşamlar. Desenize haberler kötü. Ancak sistem henüz denemede olduğundan tasarım değişiklikleri yapabilirim sizin öneriniz ile.
Şu anda pompanın asıl kapasitesi 1000 l/h. Ancak pompadan sonra gardenanın 1.5 bar basınç sabitleyicisi var ve onun çıkışı 52 lt/h. Basınç sabitleyiciyi devre dışı bıraktığımda sistemin redüktörleri su kaçırmaya başlıyor basınç fazla olduğundan.

Dediğiniz deneyi yapacağım ancak başlıklar ayarlı değil 4lt/h sabit.

Bu iş elektronikdeki direnç ve akım problemi ancak işin içine su girince herşey teorideki gibi olmuyor :(

Kudret Tezel
22-07-2009, 23:32
Sayın aydınlı, rica etsem pompa çıkışına bir hortum bağlayıp damlama nozulları çalışırken pompanın basıncını yani kaç metre yükseğe su bastığını ölçe bilirmisiniz.

aydınlı
22-07-2009, 23:37
Kudret bey pompa nozullara bağlı iken nasıl aynı anda hortum bağlayıp kaç metre yükseğe bastığını ölçebileceğimi anlamadım.

Kudret Tezel
22-07-2009, 23:40
Pompadan çıkıp nozullata giden hortuma bir ( T ) bağlayıp ölçü hortumunu bu ( T ) ye geçirerek olmazmı.

aydınlı
22-07-2009, 23:46
Pompa basın düşürücüden önce (direkt pompa çıkışı) iç çapı 17mm olan hortum ile 0.6m yüksekliğe su basabiliyor. (Debi: 600 lt/h yaklaşık)
BAsınç düşürücüden sonra ise yükseklikten bağımsız olarak (1.5 metreye kadar) aynı sabit debide 52 lt/h su basıyor.

Kudret Tezel
23-07-2009, 07:17
Sevgili Aydınlı.,pompa, basınç regülatörü, nozulları komple bir resimliyebilrmisiniz. galiba hata nozullara giriş yanlış yerden. Sabit basınç, regülatörün çıkışında değil, girişinde. 1,5 metreye 57 litre su basan kısım Bypas dönüşü. Sabit basınç yani 1,5 bar pompa ile regülatör arasında.

Acarextt03
23-07-2009, 10:43
Süper cevap kudret amca.. Görmeden bu kadar teşhis tebrik ediyorum sizi...

Sarıcan
23-07-2009, 18:27
Perlitli saksılardaki sistemimin drenajını bitirdim ve boş saksı ve su ile denemelere başladım. Daha önce de belirttiğim gibi aşağıdaki gibi bir dağıtım sistemini gardena parçaları kullanarak yaptım. 1-15 arası damlatma başlıkları 4lt/h kapasiteli. ancak 4-5 nolu başlıklar sadece 4lt/h çalışrken 1-2,6-7 çok az damlatıyor. en sondaki 5 li grup ise çok çok az damlatıyor.
Pompa sol tarafta (1-5 nolu başlıklara yakın)
Pompa çıkışı boşta ölçümde iken 52 lt/h
Tüm damlatma başlıklarının çıkışı (drenajdan delen su kapasitesi):17 lt/h.

Sorun 1: Tüm damlatma başlıkları eşit miktarda su basmıyor.
Sorun 2 : Pompa boşta çıkışı 52 lt/h iken sisteme bağlandığında başlıkların tümünden 17lt/h su çıkıyor.

Sizce bu sorunları nasıl çözebilirim?
Ana boru 13 mm, ara borular 4.6 mm çapında. Arada reduktörler var.
Ana boru uzunluğu 1.5 m civarında ara borular çok kısa en uzunu 15 cm.

Sn. Aydınlı,

Bu tip dağıtım sistemlerinde nozulların önündeki basınçların dengeli ve eşit olması için sistemin 13 mm borudan mutlaka kapalı bir ring çevrim olması gerekir.

Sizin resminizden tadilat yaptığım gibi sisteminizi tadil edebilirseniz, pompa basıncınız ne olursa olsun bütün nozullarda basınçlar eşit olacağı için henüz tıkanmamış ve teorik değeri belli nozullarda aynı damlama miktarı alırsınız (veya çok az farklılıkta).

Zamanla fazla farkeden nozul ise tıkanmış demektir, temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir.

rencberdede
25-07-2009, 21:48
Kudret Bey,

Sizinle buluştuğumuzun ertesi günü cin biberlerimi topraktan çıkarıp perlite ektim. Sizden temin ettiğim besinleri hazırladım (EC=2.5) ve bir haftadır elle suluyorum. Hiç problem yok, gayet güzel gelişiyorlar. 2-3 gün evvel çiçek tomurcukları da belirmeye başladı. Resimleri ekledim. Sizin EC ölçer ile şehir suyumu ölçtüm, 0.7 çıktı. Bu değer normal midir?

Bu arada, sizden dönüşte Bauhaus'dan Cobra F1 adında domates tohumu aldım. 8 adet ektim ve yedisi çimlendi. Onlar için bir mikro sera yaptım, 24 saat flüoresan ampulle ışık verip, nemi %50-60 arasında tutmaya çalışıyorum. Sıcaklık yüksek (28-30 oC) ama yapacak bir şey yok. Resim ekte. Çok sabırsız olduğum için sizden öğrenmek istediğim bir şey var: Acaba kaç gün sonra bu domatesleri perlite alabilirim (tabii başlarına bir kaza gelmezse :))

Selamlar,

Kudret Tezel
25-07-2009, 23:11
Merhabalar sevgili rencberdede, Kullandığınız suyun EC si biraz yüksek. İstanbul şehir şebeke suyu 0,40 gibi, ama büyükçekmece mevkiinde biraz daha yüksek olmasının sebebini bilemiyorum. Tabii ki bir ölçüm veya arıza hatası yoksa. Ancak şunuda hemen hatırlatmak isterim,bu değer ısı kompanzasyonu yapılmış değermidir.EC sini ölçtüğünüz eriyik 30 oC civarında ise değer doğrudur. 0,7-(30-25)*0,063=0,38 bu değerde normal bir değerdir.
Gelelim çimlenen domates fidelerinize: Bence çimlenmiş her tohuma besin eriyiği verilebilir.Zaten fidenin güçlenebilmesi için verilmelidirde.Ama bu yerinden sökerek bir başka ortama dikerek olmaz .çimlendiği yerde beslemelidir. Sebep ? Henüz kökleri okadar nazik okadar zayıftırki yerinden sökülürken mutlaka zarar göreceklerdir.Onun için tohumlar çimlendikten sonra beslenmeli ama katolidon yapraklarından sonra gerçek yapraklarının çıkmasını, fidelerin biraz olgunlaşıp pişmesini, biraz büyümesini beklemek lazım.Bu süreçte yaklaşık tohum ekiminden itibaren bir ay gibi bir süre. Tabii sera şartları veya dışarıda yetişmeside önemli, ısı ve nem fidenin gelişmesini ve pişmesini olumlu yönde çok etkiliyor.Bu aşamada besin eriyiğinizin EC sini 1,2 ms/cm gibi ayarlamakta ve yavaş yavaş yükseltmekte fayda var derim.
Bu arada biberlerinizde çok sağlıklı görünüyor.Ellerinize sağlık.Kolaygelsin. Paylaşımlarınızı bekliyoruz.

rencberdede
26-07-2009, 12:07
Evet haklısınız, suyun sıcaklığının bu kadar yüksek olacağını tahmin etmedim, 28 dereceymiş :)

civcikim_
26-07-2009, 18:21
Merhaba kudret bey ben şuan yüksek lisans yapıyorum ve çalışmalarım için sadece perlit içerisinde mısır bitkisi yetiştiriyorum fakat 3 kez denememe rağmen bunu başaramadım acaba bir hata mı yapıyorum bilmiyorum sulamada **** farklı herhangi birşeye bana yardımcı olursanız çok sevinirim cevabınızı bekliyorum

Kudret Tezel
26-07-2009, 20:34
Sevgili civcicim, aramıza hoşgeldiniz. Perlitte mısır yetiştiriyorum diyorsunuz. besin eriyiği olarak ne kullanıyorsunuz ,biraz bilgi verirmisiniz.

Kudret Tezel
26-07-2009, 20:47
Teşekkürler sayın rencberdede, şimdi oldu, su sıcaklığı 28 derece olunca EC ...
0,7- ( 28-25 )*0,063 =0,5 oluyor, zaten ölçümlerde İstanbul şebeke suyu için 0,4 -0,5
gibi kullanan arkadaşlar bilirlel.
Sayın rencberdede,fidelerin durumunu sık sık fotoğraflarsanız iyi olur, merak ediyoruz.

fatihes
27-07-2009, 14:15
19 Mayıs da ektiğim domates fideleri. Sulamayı manuel yaptım günlük kök başı 1 litre sabah , yarım litrede akşamları eriyik veriyorum. Ancak son günlerde resimlerde görüldüğü gibi dal ve yapraklar kurumaya başladı. Domatesler doğrudan 2-3 saat kadar güneş alıyor gündüz hava 45 derece.Acaba sulamayımı az yapıyorum yoksa aşırı sıcaklarmı etkiliyor? Sulamayı arttırmanın faydası olurmu acaba? Birde agregatı iyi ayarlayamadım çok ince kum ve torf kullandım sonra iyice kökleşme olunca değiştiremedim tabi.Bu nedenle bugüne kadar verdiğim suyun hiç bir damlası drene olmadı adeta kapalı saksı gibi. Sadece buharlaşmayla su kaybı olmuştur.İyi bir drenajla ve uygun sulamayla çok daha iyi verim alabilirdim diye düşünüyorum.

Kudret Tezel
28-07-2009, 21:32
Sayın Fatihes, hiç yıkama yaptınızmı yani saksılarınızı 10-15 günde bir bol su ile sulayıp tuzlanmaya mani oldunuzmu. Bence agregatta tuz birikmiş gibi.Ancak havaların çok sıcak olması ve hele birazda rüzgar varsa su az gelmiş olabilir. Ama benim ilk aklıma gelen tuzlanma gibi, nedersiniz.?

Delimus
29-07-2009, 03:25
Envor hocamızın domatese bir demenesi vardı, yüksek EC değeri vermişti ondada benzer sorunlar gözükmüştü, resimli olarak forumda olucak,siz Ec değerini belirtilen kadar verseniz bile Drenaj iyi olmadığından bahsetmişsiniz ve ayrıca kudret hocamızın bahsettiği tuzu yıkama uygulamasını yapmadıysanız tuz+sıcaklık etkilemiştir.
Ya da Amonyak zehirlenmeside olabilir,Fazla Amonyum nitrat kullanıyorsanız .

Farklı Çevre Koşulları ile Sulama Suyu Tuzluluğu İlişkilerinin Domatesin Büyüme, Gelişme, Verim ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri hakkında döküman var elimde okumanızı tavsiye ederim.İsterseniz mail olarak iletebilirim.

jibuti
29-07-2009, 13:34
Sayın Delimus bahsettiğiniz dökümanı rica etsem bana da gönderir misiniz.Öğrenecek çok şey var.

Delimus
29-07-2009, 13:39
Email Adresinizi özelden gönderin hemen yolluyayım.

fatihes
29-07-2009, 17:34
Sayın Fatihes, hiç yıkama yaptınızmı yani saksılarınızı 10-15 günde bir bol su ile sulayıp tuzlanmaya mani oldunuzmu. Bence agregatta tuz birikmiş gibi.Ancak havaların çok sıcak olması ve hele birazda rüzgar varsa su az gelmiş olabilir. Ama benim ilk aklıma gelen tuzlanma gibi, nedersiniz.?

Doğrudur EC birikmesi olabilir. EC=2,2 veriyorum.Yıkama işlemini yapmayalı 13 günü geçmiştir. Bugün yıkama yaptım bakalım nasıl olacak.

Acaba gövdeyi kurtarma şansımız olabilirmi? yoksa kuruma yayılarak gövdeyi tamamen öldürürmü? Gövdeler sağlıklı görünüyor.

rencberdede
30-07-2009, 20:43
Kudret Bey,

5 gün sonra tekrar fideler (çok mu sık oldu:o)

Bunlara EC=1.2 besin eriyiği verme zamanı geldi gibi, ne dersiniz?

Selamlar

Delimus
30-07-2009, 21:38
Evet gelmiş besin eriği vermeye başlayın bence.

MArul çimlendirmek için en uygun sıcaklık 15 derece denilmiş,sıcak ünite yapılırda bu yaz vakti 15C lik bir unite nasıl yaparım **** nasıl en iyi şekilde çimlendirebilirim marullarımı ?

1 gece suda bekletip sonra akşam ekmeyi planlıyorum sıcaklığıda 20-24C çekmeyi düşünüyorum zira 25 üzerinde çimlenmiyor.Soğuk yastık tabiri geçiyor fakat nasıl yapılacağını bilmiyorum.

Kudret Tezel
30-07-2009, 21:47
Sayın rencberdede, tabii, bence geç bile kalmışsınız. Biraz daha yüksek EC olabilir.Fideler fena gözükmüyor.EC yi 1,5 -1,7 gibi ayarlıyabilirsiniz. Ellerinize sağlık.

rencberdede
30-07-2009, 22:17
Evet gelmiş besin eriği vermeye başlayın bence.

MArul çimlendirmek için en uygun sıcaklık 15 derece denilmiş,sıcak ünite yapılırda bu yaz vakti 15C lik bir unite nasıl yaparım **** nasıl en iyi şekilde çimlendirebilirim marullarımı ?

1 gece suda bekletip sonra akşam ekmeyi planlıyorum sıcaklığıda 20-24C çekmeyi düşünüyorum zira 25 üzerinde çimlenmiyor.Soğuk yastık tabiri geçiyor fakat nasıl yapılacağını bilmiyorum.

Benim domateslerde de ideal çimlenme ısısı 18 derece yazıyordu, ben tohumları sık sık buzdolabına sokup çıkardım ve 8 tohumun hepsi çimlendi. Aynı şekilde biber tohumu da çimlendirdim. Siz de bir kaç tohumu deneyin belki marulda da işe yarar.

Kolay gelsin

Delimus
31-07-2009, 00:40
Çok fazla ekeceğim için zor olur buzdolabı :( tavsiyen için saol

yolcu8264
31-07-2009, 12:54
Merhaba. Kudret bey'den aldığım besin eriyiğiyle balkonda domates yetiştirmeye çalışıyorum domatesin boyu 1.5 m kadar oldu ama hala ne bir çiçek nede bir ses çıkmıyor. prktikerden almıştım tohumu acaba tohumda mı bir sorun vardır yoksa atladığım bir şey mi var. Bu arada işim uzakta olduğundan yeterince ilgilenemedim. Besin eriyiğini değiştiremediğim haftalar oldu. Yani bitkinin çemediği eziyet kalmadı. Acaba çiçeklenmesi için ekstra birşey yapmalımıyım yoksa söküp atıp yeniden mi başlamam gerekir?