View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Çok teşekkürler 138 ama aşağıya doğru bükülme var.
Güneş ışığına ulaşmaya çalışırken aşağıya doğru bükülme yapar mı?
mor papatya
04-02-2009, 14:04
zaten benimde bildiğimdenmi benim de saksıda marullarım vardı boyunları eğiliyordu aynı senin domates gibi ananem demiştiki daha ışıklı bir yerekoy ışığa ulaşmaya çalışıyorlar demişti:D:D:D:D:D:D
cemilmcb
08-02-2009, 12:47
sevgili emektaşlar,
uzunbir süredir siteyi takipetmekteyim henüz hiç denemem olmadı ancak hocamız kudret bey ve malina nın gayretlerine ve insanları yönlendirmelerine hayranım.
benim merak ettigim şu; besin eryigi hazırlanırken kullanılan kimyasallar normalde ve bizim eleştirdigimiz tarım tekniklerinde de yani şuanda tarlalarda da kullanılmıyormu? bizde durgun su sisteminde bunları kullanırsak elde ettigimiz ürün organik olurmu? ikinci olarakta durgun su sisteminde bitki kökünü nereyekadar sıvının içine batıracagız cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
akinselcuk
08-02-2009, 14:28
Eleştirdiğimiz tarım teknikleri derken ne tür teknikleri kasdediyorsunuz ? Buna ait bir fikrim yok. Fakat sulama suyuna besin elementi karıştırararak sulama yapmak bir tarımsal yöntemdir. Tarlanın bitkinin durumuna göre bir ya da daha çok elementin su yoluyla bitkiye ulaşması sağlanabilir.
Bütün tarım tekniklerinde sağlığı ön planda tutmayan uygulamalar yapılabilir. Bilinçsizlikten veya bilinçli kazanç kaygısından yetiştirici uygun olmayan yollara başvurabilir. Bu sitede besin diye bahsettiğimiz şey bitkiye gerekli olan temel makro ve mikro elementlerdir. Azot, fosfor , demir vs. gibi.
Organik ürün için tamamen doğal haline geri döndürülmüş bütün fiziksel özellikleri doğal haline sokulmuş içinde suni hiç bir kimyasal barındırmayan toprak içinde yetişir. Yani gerçek organik ürün için mutlaka yerdeki toprak içinde tarım yapmak gerekir. Topraksız tarımla organik ürünün çok yakın taklitlerini yetiştirebilseniz de gerçek organik ürün olamaz.
Su kültüründe kökleri tamamen suya batıracaksınız. Fakat suyunuzda bolca erimiş oksijen olacak veya kök bölgesine bolca hava kabarcığı göndereceksiniz. Durgun su kültürü derken tamamen kaderine bırakılmış su değil. Durgun su kültüründe de bir havalandırma yapılması gerekiyor. Aksi halde kökler hızlıca çürür. Ayrıca suda az da olsa bir hareket olması gerekiyor ki çökelmeler , bakteri faaliyetleri gibi olumsuzluklar başlamasın.
cemilmcb
08-02-2009, 15:54
verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim akin selçuk
Kudret Tezel
09-02-2009, 20:52
Merhaba sevgili arkadaşlarım. Bahar yavaş yavaş geliyor.Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi bu sezon fidelerimi kendim yetiştirmek istiyorum.Daha önce aldığım fidelerin hemen hemen tamamı söylenen cinslerde çıkmadı. Bu sezon nasib olursa fidelerimi yetiştirmeye çalışacağım. Bunun için önce mini bir sera yapmak lazım diye düşündüm ve 10 mm kalınliğindaki dakotadan ( dakota: reklam firmalarının kullandığı bildiğim kadarı ile 3 mm den başlayıp çeşitli kalınlıklarda bulunabilen PVC köpük diye tarif edilen beyaz sert tahtaya benzer çok sağlam bir malzeme.) içten içe ölçüleri 30cm*65 cm*15 cm bir kutu yaptım. Mini seranın ana teknesi olarak.Üstüne 3 mm şeffaf akrilik den bir camekan ve içinede 40mm*60 mm elektrik kablo kanallarından tohum yatakları yaptım.
Alttan isıtmalı ( sıcak yastık ) ve aereponik ( püskürtmeli ) bir sistemle topraksız ortamda tohumdan fide yetiştirmeyi deniyeceğiz.Yarın fotoğrafını çekip sizlerle paylaşacağım.
Ayni olması gerekmez ama sistem olarak ona benzer bir sistem kurarsanız işe beraberce başlar,yaptıklarımızı ,gelişmeleri beraberce gözler netiçeleri beraberce değerlendiririz.
Hazırlıklarımızı hafta sonuna kadar tamamlarsak 15 şubat pazar günü tohumlarımızı dikeriz.Çalişmalarınızda başarılar dilerim.
h-i-l-a-l
09-02-2009, 21:18
Bende mini serayı bugün yapıcaktım ama bazı aksaklıklar oldu fakülteye gittim öğretim üyelerinden benim projeme gerek yok falan dediler ama şevkim kırılmadı:)sonunda birini buldum beni anlayan yarın yanına gidicem,benim ihtiyaçlarımı karşılayacağını söyledi.
Artık bende deneysel olarak öğrenicem çok heyecanlıyım.:)
Ayrıca Sayın Kudret Tezel hocama çoooooooooooooooook teşekkür ederim.:D
Kudret Tezel
10-02-2009, 16:09
Havanın yağmurlu olmasından dolayı resimleri yeni çekebildim.
Kudret Tezel
10-02-2009, 16:16
Hazırlamakta olduğum mini seranın çoğu bitmiş vaziyette.Ana kabin ve camekanı, tohum yatakları resimde gördüğünüz gibi. Kalan kısımlarınıda tamamlamaya çalışıyorum.
Kudret hocam ellerine sağlık. Yine yapmışsın yapacağını. Ama keşke ilk andan itibaren malzemeleri de tanıtıp, yapılış aşamalarını detaylı olarak fotoğraflasaydın. Böylece kopya çekmek daha kolay olurdu.
Şaka bir yana gerçekten tam usta işi olmuş. Yanlız bunu fotoğraflamayıp kurtulduğunu düşünme lütfen.
En baştan başlayarak (malzemeleri de detaylı olarak tarif ederek) nasıl yaptığını anlatırsan seviniriz.
Sevgiler.:D
Hocam bir de şu sıcak yastık işini detaylandırabilirsen gerçekten çok işe yarayacak. Teşekkürler şimdiden.
Kudret Tezel
10-02-2009, 16:47
Sevgili malbman teşekkür ederim, de inan okadar ahım şahım birşey değil. Bütün aşamalarınıda anlatmaktan sizi sıkmassam zevk duyarım.
denizakvaryumu
10-02-2009, 18:10
Kudret Bey,
yeni sezon hayırlı olsun, püskürtmeli sistemi sabırsızlıkla bekliyorum.
Hocam sıkmak ne demek. Zaten bu sene bütün dersleri kaytardık. Bari burada bir şeyler öğrenelim. Yoksa karneler berbat gelecek:p:p
Kudret Tezel
10-02-2009, 18:20
Sayın denizakvaryumu, bu sezon kendi yetiştirdiğimiz fidelerimizi büyütmek niyetindeyiz..Bildiğimiz sistemlerin yani denediklerimizin yanında püskürtme sisteminide hayata geçireceğiz.İnşallah böylece sezonu açtık baharda geldi sayılır.Bundan sonra çalışmalarımızın daha hızlı olması dileğiyle.
sabri zeki
10-02-2009, 18:54
iyi akşamlar sevgili kudret hocam, sera pratik ve mükemmel görünüyor ,püskürtme sistemlerinide bitirince daha iyi fikir ediniriz. birde ne cins domateslen başlayalım ,mesela bandita olurmu .tohumuda ortak paylaşımla sahip olabiliriz diye düşünüyorum , aynı zamanda ekime başlarız .kim nasıl yaptıgını paylaşır zaten paylaşım var hani yarışma gibi kim daha iyisini nasıl yapıyorsa oda birinci olur.
Kudret Tezel
10-02-2009, 19:46
Sayın sabri zeki. henüz sera bitmiş değil ama inşallah bitecek fakat hangi tohum denince önemli bir konu . Şöyle olabilir belki, mesela dediğiniz gibi bandita tohumdan veya herkesin müştereken kolayca bulabileceği bir tohumdan herkes eker .Bunun yanındada elinde olan tohumları ekip deneye bilir. Ama ortak hareket edeceğimiz bir cins belirlenip gözlemleri paylaşırsak iyi olur.ve en iyi yetiştireni birinci ilan ederiz. Ayrıca çeşitli tohumlarıda denemek faydalı olur. Fakat benim ençok düşündüğüm herkesin standar bir sistemi nasıl kuracağı.
Bu seranın yapımını adım adım anlatacağız anlatmasınada malzeme temini ve işçilği konusunda bazı zorluklar çıkabilir. Onun için İlk iş olarak yarın çarşıdan herkesin bulabileceği malzemeleri temin etmek için çalışacağım.
denizakvaryumu
10-02-2009, 19:57
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11456
Bu domatesler topraksız tarım için uygun mudur?
Sevgili denizakvaryumu, ben geçen yıl 11 saksılı sistemde Tuba'nın emaneti olan üç tane pembe domates fidesini öldürmüştüm. Ama bu başarısızlığımın nedeni tamamen acemilik ve yaz ortasında bir gece aniden patlayan fırtına idi. Yoksa o zamana kadar son derece iyi gidiyorlardı.
Pembelerin de topraksız tarımda olmaması için bir neden göremiyorum. Hatta sırf pembeler için ayrıca bir 11'li sistem bile yapmayı düşünüyorum.
Kudret Tezel
10-02-2009, 20:24
Sevgili arkadaşlarım kanayan bir yarama parmak bastınız vede ne iyi ettiniz bu konuyu açtınız sevgili deniz akvaryumu.
Bundan 4 yıl önce yani topraksız tarımla uğraşmaya başladığının 2. senesi olacak arkadaşlarımla konuşurken biri çok güzel bir cinsten bahsetti ve bir yere telefon etti cinsi pembe domates miş dedi. O gündür bu gündür aklımda ama nasip olmadı .Sayenizde belki benimde elime geçer .beraberce yetiştiririz.
Hocam bende 30 tane tohum var. Yarısını size gönderebilirim. Diğer yarısını da ben kullanırım.
Kudret Tezel
10-02-2009, 20:34
Çok teşekkür ederim sevgili malbman. Serada ilk deniyeceğim tohum olacak.İnan çok makbule geçecek.
denizakvaryumu
10-02-2009, 20:46
Hocam bende 30 tane tohum var. Yarısını size gönderebilirim. Diğer yarısını da ben kullanırım.
Sn.malbman
sizdeki tohumlar da sanırım linkini verdiğim Sn.Tekin'in tohumları.
Doğrudur sayın denizakvaryumu. Tohumları Sn.Tekin'den almıştım.
denizakvaryumu
10-02-2009, 21:12
Ben de 26 adet fide ile Sn.Tekin'in pembe domates sırasındayım.
onermeshur
10-02-2009, 22:11
Sn. Kudret Hocam ellerinize sağlık mini seranız çok güzel olmuş. Uzun zamandır iştirak edemiyordum. Ama bu geçen zaman içerisinde de ara ara forumu takip etmeye çalıştım. Sezonu açmışsınız anlaşılan.
onermeshur
10-02-2009, 22:15
Bu arada boş durmadım tabii ki, yaklaşık 1-1,5 ay önce fide torbalarına yerleştirdiğim çilek fidelerim vardı. Minikleri marullara ait besin eriği ile ara sıra besliyorken havaların iyi gitmesini fırsat bilip birden çiçek açmaya başladılar.
Şu sıralar onları daimi kalabilecekleri bir mekan hazırlamakla uğraşıyorum. Resimlerini yakında eklemeye çalışcağım. Herkese çalışmalarında başarılar.
Kudret Tezel
11-02-2009, 17:55
merhaba sevgili arkadaşlarım,mini sera için bugün çarşı pazarda herkesin aynısını veya çok benzerini bulabileceği bir kap aldım, aksesuarlarını yapabilmek için malzeme temin etmek peşindeyim. İstiyorum ki herkesin rahatlıkla bulabileceği malzemeler olsun. Resmini çekip göstereyim istedim ama aksesuarlar için alınan malzemelerle beraber olursa daha iyi olur diyorum. Sayın malbman ın dediği gibi işlenmedenki halleriyle resimliyeceğim.
Dün resimlerini gördüğünüz mini serayı sadece tohumdan fide yetiştirmek için düşünüp yapmıştım ve Daha önceki forum mesajlarında da bu sene püskürtme sistemini deniyeceğimizi söylemiştim.Durum böyle olunca sizlere iki iki iş çıkartmamak için hem fide yetiştirmek hemde püskürtme sistemi ile bitki büyütme işini beraber yapabileceğimiz bir sistem kurmaya karar verdim. Ancak unutulmamalıdır ki püskürtme sistemi diğer sistemler kadar basit ve kolay değildir Rizikoları diğer sistemlere göre daha fazladır. Fakat artılarını ve eksilerini bizzat yaşıyarak görmemiz ve çözümler üretebilmemiz açısından önemlidir.
Kudret Tezel
12-02-2009, 22:29
Sevgili arkadaşlar çok özür dilerim.bugün çok önemli bir iş yüzünden ilerleme kaydedemedim .yarın akşam inşallah aldığım malzemeleri ve yapabildiklerimi resimleriyle anlatacağım.ve sizlerinde yapım sürecini düşünerek tohum ekimini bir hafta erteliyelim diyorum, nedersiniz.
Hocam tohumlar elinize geçti mi? Haber ederseniz sevinirim. Gelmediyse kargo şirketinin hatırını soracağım, o yüzden...
eczadolabi
13-02-2009, 18:24
Kudret Hocam,
Yine muhteşemsiniz.
Bende bu yataklardan istiyorum.
Hemen imalata başlamalı, ama nasıl?
Denemelere başlayayım artık, çok uyumuşum....
Amanin. Kimler de buradaymış da, buralara gelirmiş de, yok olduğu zamanları nasıl açıklayacakmış da vs. vs.
Şaka bir yana, hiç şaka yapmıyoruz dostum. İnsan hiç değilse foruma girip "buradayım, merak etmeyin" türünden bir şeyler yazar ya. Valla kızgınım:mad:
Ama burada olduğunu görmek birazcık da olsa kızgınlığımı aldı. Yapma böyle be arkadaş.
Sevgiler Ugh.
(O biliyor kim olduğunu, başkaları alınmasın.)
Kudret Tezel
13-02-2009, 20:20
Merhaba sevgili arkadaşlarım. Bugun 2 güzel olay oldu : birincisi sayın malbmanın göndermiş olduğu tohumları aldım. O istemiş bir göz Allah vermiş iki göz. pembe domates derken redrobin,fesleğen,bürüksel lahanası ve çan biber. İşte mini seramıza ekeceğim ilk tohumlar. Sevgili malbmanada buradan teşekkürlerimi sunarım.
İkinci olay bir üstte. sevgili eczadolabı arkadaşımız tatilden dönmüş. artık aramızda.
İnsan eski dostların sesini duyunca bir hoş oluyor.Negüzel.
Sayın arkadaşlarım, bugün miniseramızın yapımı ile uğraştım. önce nasıl bir şey düşündüğümü açıklıyayım sonrada henüz tam bitmesede bititği kadarını görüp sizlerde mini seranızı yapmaya başlatınız.
Önce malzeme listesinden bahsrdelim. bulabiliyorsak mesele yok ,ama bulamıyorsak malzeme temininde sıkıntı varsa onun yerine diğer alternatiflerden bahsedilm.
1 : kasa . heryerde bulunur düşüncesiyle 40cm*60 cm*35 cm ölçülerinde plastik bir çamaşır sepeti . ben içinin görülmesini istediğim için bunu sectim. buna benzer bir kasa.
2:Tohumları ekeceğimiz bardakları sıralıya bileceğimiz bir tabla. Ben PVC plakadan yaptım
bu malzeme heryerde bulunmaya bilir .Enkolay malzeme strafor, kesimi delimi çok kolay.
3.Henüz alamadım vakit olmadı 50 cm boyunda ( U ) biçiminde 200 Watt bir ısıtıcı .Olmassa 2 adet 100 waat lamba.
4 : Bilgisayar soğutucu vantilatörü. bu artık heryerde var. 220 volt olması iyiydir olmassa bir tansfomatör gerekecektir.
5: bir adet oda termostatı, yoksa 0-90 derecelik gazlı bir termostat .
6 ; bir adet termometre
7: küçük boy plastik bardak
8 : en incesinden, fayas döşemede kullanılan derz ( + ) sı
9: 3 mm çapında 1 metre boyunda galveniz tel ( paslanmaz kullanıldı.)
Buraya kadar olan malzemeler normal olarak bir mini sera için malzemeler tabii lüks bir sera . Ama bundan sonrakiler biraz daha lüks.
Kudret Tezel
13-02-2009, 20:25
Henüz bitmesede durumun ne olacağı belli oluyor sanırım.
Kudret Tezel
13-02-2009, 20:43
2, ve 3, resimlere bakınca seranın nasıl çalışacağı anlaşılıyor.
Birinci etapta tohum yastıklarımız ( bardaklarımız ) alttan kontrollü bir biçimde ısıtılan ve üst bölümünde nem ve havalandırılması yapılan bir çimlendirme kabı.
ikinci resim ise çimlenmiş tohumların püskürtme yöntemi ile büyütülürken üstlerine bir naylon sera örtüsü örtme amaçlı, sera örtüsü gerekmiyorsa bir ağ atılarak yeni fidecikleri kuşlardan korunması için tel karkas. Bu portatif tel karkas fideler büyüyüp kendilerini kurtarınca kaldırılır, ve ürettiğimiz fidelerimiz püskürtme yöntemi ile büyümeye devam ederler.
Kudret Tezel
13-02-2009, 21:45
Teşekkür ederim sayın eczadolabı, elektrik kablo kanallarından yapmaya çalıştım aslında çok ahım şahım değil ama beğendiğiniz için yinede sağolun güç veriyorsunuz,moral oluyor sağolun.
Merhaba arkadaşlar, İstanbul'da havalar ısınmış olmalı, Güzel mini seralar yapılıyor, yinede her söyleneni ülkenin her yerinde bulmak zor. Benim aklıma eski buzdolabı kasası veya küvet geliyor. ama diğer malzemelerin montajları önemli. Sizleri gözlüyorum, kolay gelsin.
denizakvaryumu
13-02-2009, 23:35
Burada sanırım püskürtme sistemi işin kalbi.
Kudret Tezel
14-02-2009, 06:54
Evet sayın denizakvaryumu ,işin kalbi püskürtme sistemi. Amcak püskürtme sistemi geçengün de söylediğim gibi amatör bazda zor bir iş. Zorluğu şu , püskürtme memelerinin tıkanması.bunun için sizlere sunmak istediğim birkaç yol var. Mesela birtanesi basınçlı bir motor ve 2 adet sprey başlığından yaptığım püskürtme sistemi. 2, yol ilaçlama pompasından yapıla bilecek püskürtme. 3, yol arabalarda kullanılan camlara su fışkırtan sistem . Çok ucuz maliyeti çok çok 25-30 lira. Bunların hepsinde meme tıkanma problemi yaşana bilir. güvenli hiç bir şekilde tıkanmayacak projelerde hazırladım ama henüz malzemerini tedarik edemediğim için bir iki gün sonraya bırakıyorum.
İçiniz rahat olsun sevgili denizakvaryumu. bu sezon püskürtme sistemini mutlaka hemde en sağlıklı bir biçimde, gözünüzü arkada bırakmayacak bir sistemle deniyeceğiz.
Kudret Tezel
14-02-2009, 08:50
Tohumdan fide elde edebilmek ve bu fideleri ya ayni serada ,yukarıda anlattığımız gibi
**** başka bir büyütme ortamında büyütebilmek için yapacağımız çalişmaları 2 ye ayırmak lazım. Birincisi kap,örtü,tohum yatağı vs gibi herkesin yapabileceği, ölçüsü şekili farklı olsada çok önemli olmayan bazı ayrıntılara birazıcık dikkat edilerek yapılabilecek şeyler. 2. bölüm ise önem taşıyan çok fazla seçeneği olmayan teknik malzeme ve teknik bilgi istiyen bölüm.
Isıtma ,havalandırma soğutma , sulama ,besleme gibi. Bu işleri yapabilmek normal küçük bir serada nekadar teferruat ve zorluk arzederse küçüçük mini bir serada çok daha fazla tefarruat ve zorluk arz eder. İşte bu zorlukları askariye indire bilmek için teknik detayların anlatılmasında fayda var. Mesele hepimizin yapabilmesi ve bu zevki paylaşabilmek.
Fide tetiştirmeyi aslında herkes biliyor.bunları yapmak şart değil ama konu teknik bir mevzu ile uğraşmak,deney yapma zevkine varabilmek,işin ruhunu kavraya bilmek, profosyönelce düşünüp amatörce yapabildiğimizi yapabilmek,zorluklara cözüm getirebilmek ,yapıcı üretici bir ruh kazanmaktır.
Bu konuda sizlere yardımcı olabilirsem, birşeyler yapıp ortaya çıkarabilirsek.beraber ce paylaşabileceğimiz başarı ve mutluluğu yakalıya bilirsek nemutlu. Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Benim bir seram var ve bu yıldan itibaren topraksız tarım yapmak istiyorum. Yetiştireceğim ürün domates. Katı ortamda topraksız yapmak istediğim göz önünde bulundurulursa sulama sıklığı ne olmalıdır, seraya kaç saatte bir su vermeliyim?
Kudret Tezel
14-02-2009, 21:39
Sayın arsus aramıza hoşgeldiniz. Topraksız tarımla ilgili hemen hemen her sorunun karşılığı forumlarda var. eğer bir göz atarsanız umarım hem sorunuza cevap hemde işinize yarar çok bilgi bulacaksınız. Sulama günde şukadar ve şu süre diye tarif edilemez seranın ve bitkinin durumuna göre ayarlanır ama başlangıç olarak günde 4-5 defa olmak üzere 15 er dakikalık fasılalarla deneyebilirsiniz. kolaygelsin başarılar dilerim.
Kudret Tezel
14-02-2009, 22:19
Bügün istanbul çok yağışlı sizler için püskürtme sistemleri hazırladın ama resimliyemedim.
Yarım hava imkan verirse resimlerini çekip göstereceğim.
Arkadaşlar önemli konulardan birinin ısıtma olduğunu söylemiştik. zira bir çok tohumun çimlene bilmrsi için ısı ve nem şatı başta geliyor. Birçok sebzenin tohumları sıcak yastık denen tohum yataklarında fide yetiştiriliyor.
Sicak yastıktoprağa örneğin 1 metre genişlik 3-4 metre boyunda 60-70 cm derinliğinde çukur acılıyor ve bu çukura 50-60 cm yüksekliğinde taze çiftlik gübresi hatta daha iyisi at gübresi seriliyor. Üstüne 15-20 cm kadar tohum harcı seriliyor ve tohumlar ekiliyor. burada gübrenin görevi yanmadan dolayı açığa çıkam ısı ile toprağı ısıtmak. bu ısı 60 dercelere kadar çıkabilirmiş.Dolayısı bu ısı üsteki toprağı ısıtıyor. Buna sıcak yastık deniyor. bundan başka ılık ve soğuk yastıklarda var. Kabaca anlatmaya çalıştım ama gaye toprağı ısıtmak. tabiiki artık çiftçimizinde böyle uğraştığını sanmıyorum. Zira modern fide yetiştiriciliğinde elektrikli ısıtma sistemleri kullanılıyor. Çokşükür elektriksiz köyümüz yok.
geriye cağa ayak uydurmak kalıyor.
Biz amatörce nasıl bir ısıtma sistemi yapabiliriz?
Kudret Tezel
16-02-2009, 09:26
Sevgili arkadaşlar merakta bıraktığımı biliyorum ama inanın şartlar müsait değil . yağmur ,soğuk ve rüzgar balkonda çalışmaya mani püskürtme deneyide içeride biraz zor. Hepsi hazır en kısa zamanda resimliyeceğim.
Bu arada herkesin ortak yapabileceği bir ısıtma şeklinden bahsetmek istiyorum.
Mümkün olunca resimlemeye çalışacağım.Önce anlatayım. İlk yaptığım dakota sera için yine bir reklam işleri yapan arkadaşımdan 30cm*65 cm ebatlarında kalınkığı 6 mm polikarbon oluklu plaka aldım.Bu plakanın30 cm lik genişliğinde 46 adet kanal var, Bu kanalların arakarını 1,5 cm kadar yardım. 63*46=2890 cm yani 29 metre reziztans telini kanallara döşedim. Çıkış kablolarını bağladım ve uçlarını silikonla kapattım.
Böylece 263 ohm direçli bir elektrik ocağı yaptım. Bu kadar uğraşmamın sebebi her tarafı ayni ısıtan üniform bir ısıtma elde etmek içindi. Eskilerden kalma bozuk bir akvaryum ısıtıcısından söktüğüm bir termostatı da devreye bağlıyacağım. Burada termostat kullanma mecburiteti var .Ancak hepimizin çarşı pazardan alıp yapacağı sepet için çok kolay bir ısıtma şekli öneriyorum. Tabiiki illede hazır sepet olması gerekmiyor. kendi yaptığınız her hangi bir kutuyada monte edebilirsiniz. Yalnız ısıyı biraz izlemeniz gerekir.
Sistem şu : sepetin 40*60 cm lik tabanına 4 veya 5 metre vitrinleri süsleyen ışıklı boru yu eşit aralıklarla serin. bu boruların metresi yaklaşık 10 watt gibi. Markaya göre değişe bilir ama yaklaşık bu civarda. Balkonda bu ısıtıcının devamlı yanması sera ısısını çok anarmal yükseltemez . Bu borular 1 metrelik parçalar halinde kesile bilir.5 metrenin az geleceğini ummuyorum fazla gelirse 1 metresini makas işareti olan yerden kesebilirsiniz.
Seraya koyacağınız termometre ile ısıyı kontrol edip20-25 derece olması için hareket ediniz. Bu yönten bence
çok kolay, çok ucuz ( borunun metresi 1-1,5 tl gibi ) tehlikesiz teferruatsız ünüform bir
ısıtma şekli. Devamlı yanan ışık sizi rahatsız ederse bunu plastik bir plakaya veya bir kontraplak üzerine monte edip siyah bir poşete koyabilirsiniz.
Işıklı borunun 2 ucunuda seradan dışarı çıkarıp çok emniyetli bir ısıtma yapabilirsiniz .resimler yolda.
Kudret Tezel
17-02-2009, 10:35
Ve nihayet püskürtme sistemi...
Isıtıcı yapım aşamasında belki akşama fotoğraflıya bilirim.
Kudret Tezel
17-02-2009, 10:49
Püskürtme sistemini resimde gördüğünüz gibi sprey pompalarından yaptım. Montajı kolay olsun diye bu tipi seçtim. Daha güzel püskürtenler de var ama adaptasyonu biraz zahmetli.
Bu tip monte etmek için boruya sadece 6 mm lik bir delik deliyorsunuz sıkıca geçiyor ,montaj çok basit.
Isıtıcıyı ( 16,8 Watt/m ışıklı boruveya hortum diye geçiyor.)53* 34 cm PVS plakaya monte edip resimliyeceğim.Bu iş biraz el oyaladı öbür tarafların çabuk biteceğini umuyorum. Yapmaya başlıyan arkadaşlar çalışmaları hakkında bilgi verirlerse seviniriz.Kolaygelsin.
Kudret Tezel
17-02-2009, 11:19
Buda dakota seranın ısıtıcısı. Oluklu polikarbon plakadan yapılma. bir diyot bağlanarak yaklaşık 100 W güçünde.
Kudret Tezel
17-02-2009, 20:01
Isıtma işi bitti arkadaşlar.Havalandırma ve püskürtme tamam ,birtek tohum harcının ıslatılması kaldı. Oda hazır ,ancak montajı var.Umarım perşembe günü A dan Z ye bitmiş olur. Yavaş gidiyor diyenleri duyar gibiyim ama elimden bu kadar geliyor.
bariselektronik
17-02-2009, 20:24
Saygıdeğer kudret bey,çalışmalarınızdan ve forumdaki arkadaşlara yardımlarınızdan dolayı sizi canı gönülden kutlar başarılarınızın devamını temenni ederim.Forumu uzun süreden beri takip ediyorum,üye olmak yeni kısmet oldu.Bence siz türkiyenin gururu ve medarı iftarısınız.Çünkü çoğu arkadaşın bir sır gibi sakladığı bu değerli bilgileri siz paylaşıp herkese yardımcı olmaya çalışıyorsunuz.Ardniyetsiz, temiz duygularla yardımlaşmayı,paylaşmayı seviyorsunuz.Size hayran olmamak imkansız.Özellikle bu topraksız tarım işine profesyonelce yaklaşanlara dahada bir sempati duyuyor ve daha çok yardım ediyorsunuz.Ben elektronik olarak kendime ürettiğim,akıllı otomatik sera otomasyon sistemiyle bu işi yapmayı düşünüyorum.Yaptığım devreler.
1- Otomatik PH ve EC ölçer kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
2- Otomatik CO2(Karbondioksit)kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
3- Otomatik sıcaklık ve nem ölçer cihazı,PC data logger kayıtlı.
4- Otomatik sulama kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
5- Otomatik fan sirkülasyon cihazı.
Yukarıda belirttiğim cihazlarımı tam olarak tamamladıktan sonra küçük bir serada topraksız tarım çalışmalarıma başlamak istiyorum.
Lütfen konu hakkında ilerleyen zamanlarda yardım edebilirmisiniz.
Bilgi paylaştıkça çoğalır.
Saygılarımla.
Kudret Tezel
17-02-2009, 20:49
Sevgili bariselektronik, aramıza hoşgeldiniz. Konu ile ilgili çok araştıracak şey olduğuna inanıyorum. Bilgi kaynağı bulamamanın sıkıntısını çok iyi biliyorum. Elimden geldiğince bilgilerimi, deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum.Tabiiki sizinlede paylaşmak konusunda teredüt olmaz. Bu sayfalarda yer almam için ne zorlıyan ne yalvaran oldu. Kendi isteğimle bildiklerimi paylaşmaya herkes için geçerli olan kutsal bir vatandaşlık görevimi yapmaya geldim.Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Yapmaya başlıyan arkadaşlar çalışmaları hakkında bilgi verirlerse seviniriz.Kolaygelsin.
Kudret hocam yine döktürüyorsun. Ellerine sağlık. Ben biraz geri kalacağım. Zira Elimde acil yetişmesi gereken bir çeviri var ve inan Red Robinlerin besin sıvısını bile değiştiremedim kaç gündür. Ara ara işten kaçtığımda ancak forumda yazılanları okuyabiliyorum.
onuruygun
18-02-2009, 08:16
Ve nihayet püskürtme sistemi...
Isıtıcı yapım aşamasında belki akşama fotoğraflıya bilirim.
Kudret Bey; bu güzel çalışmanız için teşekkürler. Ben de tropikal bitkiler ile ilglendiğimden kimi bataklık bitkilerini(hemianthus callitrichoides gibi) su dışında yetiştirirken çok büyük sorunlar yaşıyorum. Bu püskürtme projeniz derdime ilaç oldu diyebilirim.
Yalnız birkaç sorum olacaktı, cevap verirseniz çok memnun olurum.
Kullandığınız su pompası nedir ve nereden bulabiliriz?
Debisi belli midir?
12V DC'de mi çalışıyor?
Sayın Kudret Bey
İlginize çok teşekkür ederim. Ben İskenderun'da yaşıyorum. Seram yaklaşık 1 dönüm ve 8 yıllık. Zararlılardan dolayı (özellikle canavar otu) yılda en fazla 4 ton domates vermekte. Çevremde topraksız tarım için destek alabileceğim bir mühendis bulamadım ve bulamayacakmışım gibime geliyor. Sonuçta benim seram bir tesis ve orayı kaybetmek istemiyorum. Bir öneriniz var mı?
Kudret Tezel
18-02-2009, 08:57
Estafurullah sayın malbman,elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum.Mini seranın otomatik kontrolü için yapacak çok şey var ama abartmıyalım. Önce şu fidelerimizi yetiştirelim,sonra yavaş yavaş ilaveler yapar, mini seramızı daha moder bir hale sokarız.
Sera yapan arkadaşlara tavsiyem elinize geçem sprey pompalarını aman atmayın .pompalar birbirlerini tutmuyor. Aynı basınçla çok daha güzel,daha yaygın ,daha ince pülverize edenler var.
Arkadaşlar püskürtme sisteminin nozulların tıkanmasından dolayı rizikolu olduğunu söylemiştim. Buna care olacak sistemlerimiz hazır fakat birazdaha çalışıp basite indirgemek için uğraşıyorum.
Kudret Bey,
Sizin gibi yeri geniş olanlar oynuyor, biz garibanlar seyrediyoruz. Biraz daha dağılsak salona yerleşeceğiz. Çalışmalarınızı gördükçe yerimde duramıyorum ama kımıldayacak yerim kalmadı.
Ama yinede yaptığınız çalışmalar saha çalışması yapan arkadaşlar için yeni ufuklar açıyor. Sonunda bende dayanamayıp sera yapacağım herhalde. Bu işler evde olacak iş değil çünki. Sera veya bahçe imkanı olan arkadaşlara gıpta ile bakmaya başladım.
Sn. Malbman sağolsun bana da Red Robin tohumu gönderdi bende onunla uğraşıyorum. Bende şimdi onun için yeni bir akıllı saksı yapma peşindeyim. Yapabilirsem bir adet topraksız, bir adet topraklı aynı anda yetiştirmeye çalışacağım.
Kudret Tezel
18-02-2009, 09:47
Sayın onuruygun,bu sadece sizin sorununz değil ve sadece tropik bitkiler içinde değil .Çok sıcaklarda bitkileri serinletmek için püskürtme değilde sisleme sistemi denen bir sistem kullanılır. sis pompaları araba yıkama istasyonlarında kullanılan yüksek basınçlı( çok yüksek basınçlı) pompalardır. Ancak amatörce evde bir iki bitki için bu sistemde mükemmeldir.
Temiz su püskürteceği için tıkanma olmaz ama kireçsiz su kullanmaya dikkat etmek lazımdır.Püskürtme sisteminde besin eriyiği kullanıldığında her nozulda tıkanma olasılığı mevcuttur.
Kullandığım pompa arabaların camlarına su fışkırtan su pompasıdır. Ancak bu pompaların çok çeşitlisi mevcut. Bu pompanın özelliği dişli pompa olmasıdır santrüfüş sistem çalışam pompalar bu kadar basınçlı olamaz, Özellikle bu tipi seçtim. 24 volt, debisi tahminen 200-250 cc dakika gibi. 15 w bir tansformatör den yaptığım bir DC kaynakla çalıştırdım.
Yapmış olduğum mini serada nekadar işe yarayıp yaramıyacağını birlikte göreceğiz.
onuruygun
18-02-2009, 10:11
Sayın onuruygun,bu sadece sizin sorununz değil ve sadece tropik bitkiler içinde değil .Çok sıcaklarda bitkileri serinletmek için püskürtme değilde sisleme sistemi denen bir sistem kullanılır. sis pompaları araba yıkama istasyonlarında kullanılan yüksek basınçlı( çok yüksek basınçlı) pompalardır. Ancak amatörce evde bir iki bitki için bu sistemde mükemmeldir.
Temiz su püskürteceği için tıkanma olmaz ama kireçsiz su kullanmaya dikkat etmek lazımdır.Püskürtme sisteminde besin eriyiği kullanıldığında her nozulda tıkanma olasılığı mevcuttur.
Kullandığım pompa arabaların camlarına su fışkırtan su pompasıdır. Ancak bu pompaların çok çeşitlisi mevcut. Bu pompanın özelliği dişli pompa olmasıdır santrüfüş sistem çalışam pompalar bu kadar basınçlı olamaz, Özellikle bu tipi seçtim. 24 volt, debisi tahminen 200-250 cc dakika gibi. 15 w bir tansformatör den yaptığım bir DC kaynakla çalıştırdım.
Yapmış olduğum mini serada nekadar işe yarayıp yaramıyacağını birlikte göreceğiz.
Kudret Bey; cevabınız için çok teşekkürler.
İnanın olay sadece birkaç bitkiden ibaret olsa bu kadar uğraşmazdım ama bu bitki işi bende artık tutku halini aldı. Sis cihazları maalesef paludaryum için pek kullanışlı olmuyor. Su dışı 90 cm'lik bir yükseklik ve 210 cm uzunluktaki dikey sistemi sulamam gerekiyor ve işin acıklı yanı bunu akvaryumdan çektiğim su ile yapmam gerekiyor.:) (mikron düzeyinde medikal filtrelerden geçirdiğim suyu ayrı hazneye alıp oradan püskürtmeye yollamayı düşünüyorum)
Akvaryum şartlarında bitki yaşatmak topraksız tarıma çok benziyor. Mecburen iz element takviyesi ve yoğun bitkilendirmede de NPK kullanmamız gerekiyor.(sanırım besin eriyiğinden kastınız bu) Sprey başlarında tıkanma yapmayacağını veya tıkandıkça yenisini takacağımı ummaktan başka çarem yok.
Su sertliği konusunda pek sorun yok, sistemin su kapasitesinin %65'i RO'dan elde edilmiş olacak. Karbonat derişimi düşük olacak ama bitkileri desteklemek için Ca ve Mg derişimini yüksek tutacağız. (KH<3, GH şimdilik belli değil)
Debi sanırım yetecektir, yetmezse birden fazla kullanabilirim. Acaba bu motorları bir şekilde 1000mA-12V(DC) adaptörlerle çalıştırma imkanımız var mı? Hani adaptörleri seri bağlasak pillerdeki gibi gerilimin artması söz konusu oluyor mu? (Elimde bu adaptörlerden 25 adet var)
Tekrardan ilginize teşekkür ederim. Saygılarımla...
Kudret Tezel
18-02-2009, 10:16
Sayın sarıcan.geldiniz gördünüz evin bir odası bana ait, ama bu arda maalesef öbür odalarıda kiraladım ,sera birken iki oldu,atölye caresiz kaldı.
Çalişmalarınızı takip ediyorum. Eğer mini sera işi istediğimiz neticeyi verirse inan bambaşka bir zevk olacak.
Sayın malbmanın yolladığı pembe domares ,redrobin ve diğer tohumları bu serada deneyeceğim. bakalım başarabilecekmiyiz.
Kudret Tezel
18-02-2009, 10:40
Kudret Bey; cevabınız için çok teşekkürler.
İnanın olay sadece birkaç bitkiden ibaret olsa bu kadar uğraşmazdım ama bu bitki işi bende artık tutku halini aldı. Sis cihazları maalesef paludaryum için pek kullanışlı olmuyor. Su dışı 90 cm'lik bir yükseklik ve 210 cm uzunluktaki dikey sistemi sulamam gerekiyor ve işin acıklı yanı bunu akvaryumdan çektiğim su ile yapmam gerekiyor.:) (mikron düzeyinde medikal filtrelerden geçirdiğim suyu ayrı hazneye alıp oradan püskürtmeye yollamayı düşünüyorum)
Akvaryum şartlarında bitki yaşatmak topraksız tarıma çok benziyor. Mecburen iz element takviyesi ve yoğun bitkilendirmede de NPK kullanmamız gerekiyor.(sanırım besin eriyiğinden kastınız bu) Sprey başlarında tıkanma yapmayacağını veya tıkandıkça yenisini takacağımı ummaktan başka çarem yok.
Su sertliği konusunda pek sorun yok, sistemin su kapasitesinin %65'i RO'dan elde edilmiş olacak. Karbonat derişimi düşük olacak ama bitkileri desteklemek için Ca ve Mg derişimini yüksek tutacağız. (KH<3, GH şimdilik belli değil)
Debi sanırım yetecektir, yetmezse birden fazla kullanabilirim. Acaba bu motorları bir şekilde 1000mA-12V(DC) adaptörlerle çalıştırma imkanımız var mı? Hani adaptörleri seri bağlasak pillerdeki gibi gerilimin artması söz konusu oluyor mu? (Elimde bu adaptörlerden 25 adet var)
Tekrardan ilginize teşekkür ederim. Saygılarımla...
Sayın onuruygur Konuya yabancıyım. dahaönce böyle bir çalışmam olmadı ama teknik olarak işi çözmekte yardımcı olabilirim sanırım. Biraz daha detaylı, resimli bilgiler vermek mümkünmü. Hem yaptığınız işi tanımak hemde bilgi edinerek care düşünmek açısında faydalı olur diye düşünüyorum.
onuruygun
18-02-2009, 15:09
Kudret Bey; şu anda bitkilerin yetiştirilmesi ve çoğaltılması ile uğraşıyorum. Bahsettiğim sistem Haziran-Temmuz gibi kurulacak.(Bitkilerin hepsini birden almak servete maloluyor, mecburen az miktarda alıp üretiyorum)
Şu anda fotoğraf makinem yok, bulduğum zaman püskürtme sistemini de kurmuş olurum sanırım. Hem bitkilerin hem de sistemin fotoğraflarını paylaşırım.
Paludaryumlarla ilgili genel bilgi edinmek için google'da "paludarium" yazıp aratabilirsiniz. Hakikaten insanı cezbedecek cinsten fotoğraflar görebilirsiniz.
Arkadaşlar kısa bir süredir iş yoğunluğundan bakamadım ama harikalar yaratmışınız teşekkürler.
Sisleme ile ilgili size bir örnek verebilirim eğer elinizde 1,5-4 bar arası basınçlı havanız varsa ve 1,5-2,5 bar arası da su basıncınız varsa direk olarak şebeke basıncından bile küçük bir basınçtan söz ediyorum nerdeyse hiç tıkanmayacak krom sis nozulları var bunları size önerebilirim. Mükemmel sisleme yapıyorlar. Bunuda selonoid vanalarla hem havayı hem suyu istediğininz gibi açıp kapatabilirsiniz.
Kudret Tezel
18-02-2009, 21:02
Sayın seazone ,verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Anladığım kadarıyla böyle bir sisteminiz var. Rica etsek resimlermisiniz. Dakikada nekadar su, ne kadar hava harcıyor,ölçme imkanınız varmı.
Sayın Kudret bey size hava debisi ile ilgili herhangi bir şey söyleyemeyeceğim ama araştırıp mutlaka bilgisini veririm. Su için saatte tek nozul 7 litre su harcıyor ve bu miktar su tüketimi için çok iyi bir miktardır. Bundan daha az tüketim isterseniz 4 litre civarında da bir modeli vardı.
Kudret Tezel
19-02-2009, 19:35
Sayın seazone, debiler gerçekten enteresan. Bu nozulları temin edebileceğimiz veya bilgi alabileceğimiz bir adres verebilirmisiniz.
Kudret Tezel
19-02-2009, 19:49
Sayın onuruygun, püskürtme motorumuz 12 voltta 3,5 amper çekiyor. bu durumda elinizdeki 12 volt 1000 mA adaptörleri kullanamassınız. bu motor biraz büyük. Ancak kısa fasılalarla belki olabilir. Püskürtmeyi deneyip görmek lazım.
onuruygun
19-02-2009, 22:07
Sayın Seazone; akvaryumlarda kullanılan güçlü hava motorlarından alıp basınçlı hava işi halledilebilir. Yalnız dandik çin malları motor zorlandığında çabuk ısınıp bozuluyorlar, kaliteli ve güçlü bir motor kullanılırsa 2,5-3 bar basınç çok rahat elde edilebilir.
Kudret Bey; peki 12 voltta 4 tane 1000mA adaptörü paralel bağlasak bu 42 VA çıkışı alma şansınmız olur mu?
Kudret Tezel
19-02-2009, 22:39
Paralel bağlamada bütün adaptörlerin ayni karakterde olması lazımdır. Voltajları ve trafo doneleri arasındaki küçük fark bile yükün eşit paylaşılamamasına sebep olur.Çok büyük farklılıklar yoksa bağlana bilir. Ancak büyük yer tutar.Bu iş için kaç adet pompa Kullanmayı düşünüyorsunuz.
onuruygun
19-02-2009, 23:06
Kudret Bey; elimdekilerin hepsi Ataba'nın 1000mA ve aynı modelli adaptörleridirler. Hatta aynı koli içinde gelmişlerdi, üretim tarihleri bile aynıdır sanırım.
Bir pompa ancak iki nozülde etkili oluyorsa sanırım şimdilik üretim denemesi için 4 nozül, yani 2 pompa kullanacağım ki 8 adaptör eder. (elimde 25 tane kullanılmamaış adaptör mevcut.)
Fakat yine iki nozüle 1 pompa denk geliyorsa o zaman paludaryumu kurunca iş biraz değişiyor, galiba 40-50 nozül falan lazım olacak ki o zamana gelince farklı bir pompa türü kullanmam gerekebilir.
Kudret Tezel
19-02-2009, 23:29
Sevgili onuruygun, Minisera için bazı deneyler yapmak istiyorum,değişik pompa ve nozullar kullanacağım. Biraz vaktiniz varsa deney neticelerini bekliyelim. 12 volt 1 amper
uygun bir pompa bulabilirsek iş bayağı kolaylaşır.
onuruygun
19-02-2009, 23:48
Kudret Bey; her türlü ilgi alakanız için çok teşekkürler. Deney sonuçlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Merhaba Kudret bey ben bu nozulu alalı yaklaşık olarak 5 sene kadar olmuştur herhalde ama eski bilgilerine ulaşabildim, bir ara ümidi kesmiştim.
156.206.35 kodu nozulun
su basıncı 1,5 bar
hava basıncı p su tüketimi lt/h hava debisi m3/h
1,4 6,4 1,2
1,5 6,1 1,3
1,7 5,7 1,35
1,8 4,9 1,4
su basıncı 3 bar
hava basıncı p su tüketimi lt/h hava debisi m3/h
2,9 7,3 2
3,2 7,2 2,5
3,3 6,4 2,9
3,4 5,7 3,2
Daha farklı basınçlarda farklı bilgileride mevcut yeterli olur sanırım.
Şirket bilgileri metalform.com.tr konularında gerçekten iyiler.
Benim için sis önemliydi ihtiyacınızı şirket yetkilerini izah ederseniz belki başka nozullarda önerebilirler.
Kolay gelsin.
Yukarıda çizelge hazılamıştım ama gönderince net çıkmadı anlamadığınız bir şey varsa yardımcı olurum.
su basıncı 3 bar
hava basıncı p -----------su tüketimi lt/h --------------hava debisi m3/h
2,9---------------------- 7,3-------------------------------- 2
3,2 ----------------------7,2 --------------------------------2,5
3,3 ----------------------6,4 --------------------------------2,9
3,4---------------------- 5,7 --------------------------------3,2
Bir de bu şekilde deneyelim bakalım.
onuruygun
20-02-2009, 08:49
Sayın Seazone; hava pompası olarak kullandığınız bir ürün var mı?
Bir de bu konularda epey araştırma yapmışsınız sanırım. Süpermarketlerde sebzelerin üzerine belirli aralıklarla çok ince tanelerle su püskütten sistemler ile ilgili bilginiz var mı?
akinselcuk
20-02-2009, 09:20
Benim bir makinada vaktiyle kullandığım motorlar vardı. Taksim de bir toptancısı vardı. Fransız malı bir şeydi. Motorun sürücü voltajı üzerinde 1N4001 diyot vardı. 12 Volt. İçinden siyah beyaz film banyo ilaçları geçiyordu ve hiç bozulmamışlardı. Oto sileceği için üretilmişlerdi. Basıncıda epey kuvvetliydi. Motor yağ pompası gibi iki dişlinin arasında sıvıyı sıkıştırarak çalışıyordu. Bu motorlardan depomdan çıkarıp resimleyeyim. Bulabilirseniz sonuç verebilir.
Not : 1N4001 diyot en çok 1 amper geçirir.
Kudret Tezel
20-02-2009, 10:09
Püskürtme sisteminde kullandığım cam silecek pompası dişli pompadır. Dişli pompalar basınçları çok yüksek pompalardır.Çok küçüktürler ama en büyük dezavantajları debileri düşüktür. Santrüfüş motorlarda ise debi yüksek fakat basınç düşüktür.
akinselcuk
20-02-2009, 12:14
Dişli hocam bu dediğim motorda zaten.
Kimyasala dayanıklı 12 volt hemde 1 amper. Tam sizin dediğiniz gibi işte . . .
1 amper çekeni aradığınız için yazdımdı . . . . : )
Kudret Tezel
20-02-2009, 16:43
Sayın Akınselcuk12 volt 1 amper çok güzel bir değer. Taksimdeki satıcısını bulmak veya pompanın markası vs bulup ulaşmak mümükün olabilirmi. Birde bu pompa sizde mevcut anladığım kadarıyla bir resmini çekebilirmisiniz rica etsek.Belki tanıyan bir yedekparça satıcısı bulabiliriz.
Kudret Tezel
20-02-2009, 17:14
Arkadaşlar her motor boşta çok az akım çeker. motorun çektiği akım yaptığı işe bağlıdır.Kullanmış olduğum bu motorun orjinal nozulunu bilmiyorum, cam yıkamak için olduğundan bizimki gibi cok ince pülverize olması istenmeye bilir. Dolayısıile nozulun deliği biraz büyükse yük azalaçağından,yapılan iş azalacağından harcanan güç düşecek dolayısıyla motorun çektiği akım azalacaktır. Bu teknik detaylar aslında çok önemli değil bence önemli olan işimizi görecek zaman aralığında ve yaptığımız işin motoru anormal bir biçimde zorlamamasıdır. zorlarsak motor ısınır ve yanar.
Sayın onuruygun arkadaşımıza bir önerim 12 volt 1 amperle çalışan motorun çalışma süresi zarfında gerek motoru ve gerekse adaptö anormal ısıtmıyacak bir
nozul secmesi dir.
Sayın onoruygun daha önce yaptığınız gözlemlere dayalı olarak ne kadar aralıklarla nekadar su püskürttüğünüzü söyliye bilirmisiniz?
Sevgili onuruygun süpermarketlerde ki su püskürten sistemlerin özelliklerini hiç bilmilmiyorum sadece bildiğim sadece basınçlı suya ihtiyaçları var zaman aralığı geldiğinde selonoid açıyor ve sisteme giriyor.
Hava için ise normal kompresör kullanıyoruz. Zaten sürekli hava ihtiyacımız var başka yerde kullanılmak üzere o hat üzerinden hava alınıyor sadece önünde ayrıştırıcı konuluyor o da 1.2 bar ayarlıyorsunuz, mesela sürekli o barda veriyor. İsterse arka taraf 10 bar olsun.
akinselcuk
20-02-2009, 22:56
15 liraya çıkma bir buzdolabı kompreserüyle hidrofor sistemi gibi sızdırmaz bir besinli su deposuna hava basıp basınç oluştursak her türlü meme ile pulvarize püskürtme yapılabilir. 20 dakikada 5 dakika çalışşsa çalışmasıda hiç dikkat çekmez. Ama evin içinde olmaz herhalde. : )
onuruygun
21-02-2009, 16:30
Kudret Bey; su püskürtme denemelerim biraz değişken. Şimdilik sadece tür tür denemeler yapabildim. Gerekli su miktarı türe ve sıcaklığa göre çok değişken oluyor.(seçtiğim bitkilerin çoğu su dışında çok zorlanıyor) Kimi bitkiler için toprak veya elyaf üzerindeyken su yüzeyinin 3-4 mm üzerinde olmaları ve günde 5-6 defa su püskürtülmesi yeterli iken kimileri için su dışındayken neredeyse tüm gün su püskürtmek gerekiyor. Zaten benim esas sorun yaşadıklarım da bu aşırı su isteyenler.
Bir önemli nokta da bahsettiğiniz bu pompaların ne kadar dayanıklı olacağıdır. Acaba aralıksız 1-2 saat çalışabilirler mi? Isınma sorunu olursa bu işi biraz peltier ve biraz da termal macun ile çözebilir miyiz? (Bu ısınıp yanma olayı biraz can sıkıcı olacağa benziyor. En azından benim açımdan.)
Sayın seazone; peki bu bahsettiğiniz hava kompresörü bildiğimiz salyangoz kompresörler mi?
Kudret Tezel
21-02-2009, 22:40
Şimdi olay biraz değişti sayın onuruygun. Gecen günde açıklamıştım bu pompalar bu yükte öyle birkaç saat çalışamaz. Cüsselerine bakılınca çok çok 5-6 watt lık motorlardır. Tabiiki devamlı çalışır ama ya 5-6 watt lık bir yükle çalıştıracaksınız az yükleyeceksiniz, **** cebri soğutma yapacaksınız.
Birçok yazı yazıldı ama hala anlaşılamayan yerler var bence. püskürtmeyi ortamı soğutmak ısıyı düşürmek içinmi kullanacağız? yoksa bitkilerin su ihtiyacınımı karşılamak için kullanacağız. Bu konu çok önemli konudur.Bitkinin su ihtiyacını karşılamak içinse hiç önemli değil ,bir santrüfüj pompa ve suyun hızını kesecek kadar pülverize edip dağıtması yeterli olabilecek nozullar.Eğer pülverize edip dağıtmassak bitkiler zarar görebilir mesela kırılabilir.
Çünkü su dağılmassa bitkilere büyük kuvvet uygulayacaktır.
Eğer konu ortamı soğutmak, ısıyı düşürmekse suyun çok iyi pülverize olması,yani sisleme yapılması lazımdır. Sisleme sisteminde su küreciklerinin büyüklüğüYani çapı 5-10 mikronlar mertebelerinde olurmuş. pülverize olan suyun yere düşmeden buharlaşması ortamdan aldığı buharlaşma ısısı dolayısıyla hava sıcaklığını düşürmesi.
Durum böyle olunca önce ne istediğimize karar vermek zorundayız.
onuruygun
22-02-2009, 01:26
Kudret Bey; benim istediğim bitkilerin su ihtiyacının karşılanması. Sanırım benimki işin kolay olanı. :D
Soğutma işlemi için bir fikrim var, büyük ihtimal bir yerlerde söylenmiştir gerçi... Ortamda hava akımı oluşması hem parçacıkların çabuk buharlaşmasını hem de yere düşme sürelerinin artmasını. Sanırım hava akımı arttırılarak sistemin verimi arttırılabilir.
Kudret Tezel
22-02-2009, 13:26
Şimdi olay aydınlığa kavuştu.Gayemiz bitkilerin kurumaması için su ihtiyacını karşılamak olduğunua göre basit bir püskürtme işinizi görür.
Soğutmada ise hava akımı tabiiki ortamın daha çabuk soğumasına neden olur.
Tahmin ediyorum ki işinizi bir çamaşır makinesi su tahliye pompası bile görebilir. Hiç problemsiz hallolur zannediyorum. Deney neticilerinden haber verirseniz seviniriz.kolaygelsin.
Kudret Tezel
22-02-2009, 13:43
Gelelim mini seraya. Mini sera bitti arkadaşlar,havaların yağmurlu olması işi biraz aksattı ve hala ufaktefek eksikleri var. paslanmaz vida besin tankı gibi ama yarın inşallah hepsini tamamlayıp tohumları ekecek hale getireceğim.
Çok güzel olmuş ,başarılar dilerim.
Kudret Tezel
22-02-2009, 16:58
Teşekkür ederim sevgili derin.
onuruygun
22-02-2009, 17:09
Kudret Bey; çok güzel olmuş. Elinize sağlık.
Hayırlı olsun Kudret Bey,
Panosuyla daha bir güzel görünüyor. Eksik bir şey kaldı mı? Fideden sonra normal üretimde yaparsınız orada. Birer atlayarak koysanız 15 adete yakın kıvırcık alır orası. Yükseklikte yeter kıvırcık için. Fideden sonra boş durmasın bence.
Pompa sistemin dışında değil mi? DC motor olduğuna göre fırçalı motor herhalde değil mi? Çalışma ömrü ne kadardır acaba? Mazot pompalarındaki risk bu motorlarda da var mı? Yoksa bunlar tamir edilebiliyor mu?
bergamakozak
22-02-2009, 18:15
selamlar arkadaşlar amatör olarak topraksız çilek üretmek istiyorum şimdiden yardımlarınız için teşekürler
sabri zeki
22-02-2009, 18:16
kudret bey harikalar yaratıyosunuz .bizde bu elektronik parçaların işlevini ve isimlerini okla gösterip açıklarsanız bizlerde, aradıgımız parçaları bilerek alırız, elektronik bilgimiz olmadığı için zorlanıyoruz . teşekkürler ..
Kudret Tezel
22-02-2009, 19:26
Sayın sabrizeki teşekkür ederim. Çamaşır sepetine saklama kabından pano.
Tabii bütün çalışmasını parçaları tek tek anlatacağım. Gaye yapıp kenara çekilmek değil . Gaye paylaşmak birşeyler yapabilmek. Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Sayın sarıcan şu anda eksik birtek paslanmaz vidaları . Tank vs herşey hazır. yarın % 100 bitmiş olacak inşallah. Nediyorsunuz fidelerden sonra marulmu yetiştirsek.?
DC motorlar her zaman rizikoludur daha önce söyledik, bakalım nekadar gidecek. Ama çok kısa fasılalarla çalışacağı için çok uzun çalışacağından eminim.
Sayın Kudret hoca mini sera çalışmalarınızı izledim çok güzelin ötesinde bir proje sanırım benim gibi izleyenlerin vede konuyla yakından ilgilenip böyle çalışmaya gıpta edercesine hayran kalıpta birşeyler yababilme şevki uyandırıyorsunuz siz gerçekten büyük projelerin altına imzası olacacak insansınız inanın sizi yakından tanıdığıma çok memnunum .
Sizin bu azimli çalımalarınız çok gençlere taş çıkartır ama size bu gücü yaptığınız araştırma geliştirme çalışmalarından haz duyma fayda sağlama yardımcı olma paylaşma duygusu bu mükemmellikler sizin çalışmalarınızın itici gücü olarak çevrenizede yansıyor .
Bitki besin eriyikleri hazırlamada gösterdiğiniz performansı benim dışında pek az kimsenin anlıyacağını kavrıyacağını zannetmiyorum. Şimdi siz ayni anlayış ve ruhla bu mini sera işini yapıyor sonuca götürmede gösterdiğiniz performas forumdaki arkadaşlar üzerindeki etkilerden de anlaşlıyor. Kendinizi fazla yoruyorsunuz gibi geliyor bana.
Sayın hocam sizin calışmalar dan aldığım ilham ve esinlemeler banada bahçe, toprak, kompost konularında itici güç veriyor bahçemdeki özverili çalımalarda ki yanlızlığımı unutturarak azmimin güçlenmesi ile çalışmalarımda usanma duygusu yaşamıyorum tekrar bu satırlarda bulaşmak üzere çalışmalarında başarılar dilerim
Sayın onuruygun salyangoz fanlarla yapılma şansının olmadığını düşünüyorum benim dediğim komp. bildiğimiz pistonlu ya da vidalı bunlar genelde 10 bar civarında çalışma yaparlar.
Kudret Tezel
23-02-2009, 21:55
Bu akşam serayı bitirdim arkadaşlar Tohumları ekip fişi takmak kaldı.
Resimlerini görünce belki biraz karışık gelmiş olabilir. Ama inanın çok karışık bir şey değil.
Taktir edersinizki bir sistemi manuel olarak çalıştırmakla otomatik çalıştırmak arasında tabiiki biraz teferruat ve biraz farklılıklar olacak.Daha öncedende bahsetmiştik..Hemen hemen herkesin elindeki zaman saatlerinin ayarlana bilir enküçük zaman aralığı 15 dakika.
Tohumlar çimleninceye kadar nemlendirme ve tohumlar çimlendikten sonra beslemek için püskürtme sisteminde 15 dakika çok fazla gibi . Bu süreyi kısaltmak için yapabileceğimiz en pratik yol zaman saatinin yanına bir zaman rölesi bağlamak.Bu istemin çeşitli yolları var yol sadece bu değil ama en ucuz çözüm bu. Gelelim ısıtmaya : tohumların çimlenmesi için belli bir sıcaklığa ihtiyacı var . BU sıcaklık daha öncede bahsettiğimiz gibi sıcak yastık denen ve ısısını gübreden temin eden eski klasik sistemler olduğu gibi elektrik ısıtmalı sistemlerde var.Isı konusu hassa bir konudur, teferruata girmiyelim ,onun içinde en uygun enucuz ve pratik olarak ışıklı reklam veya süsleme borularını sectim.mini Seranızın büyüklüğüne göre en kısa bir metre ve metrenin katları olmak şartıyla kullana bilirsiniz. bu serada metresi 16,8 watt olan borudan 5 metre kullandım.
Bunun fide yetiştirmek için yeterli ısıyı vereceğini zannediyorum.
Sevgili arkadaşlar bende sizler gibi bir amatörüm ve ilk defa tohumdan fide yetiştireceğim.Kendimce deney yapabileceğim bir düzenek ,bir sistem kurmaya çalışıyorum.
Bu sistemde fazladan birşeyler olabilir önemli olan keşke şunuda yapsaydım dememek için biraz teferrualı düşünmüş olabilirim ama ana hatları ısı,nem ve besleme.Işık olayı enteresan önemli bir konu.
,hiçbir yerde 20 watt lık şu lamba 100 watt lık bu lamba güzel sonuç verir bilgisine rastlamadım. Bütün bilgiler büyük güçlü ve sarfiyatı çok olan ışıklandırmalar.Öyle olunca güneş ışığından istifade etmek için sistemi dışarıda çalışa bilecek bir biçimde yapmaya çalıştım. Bu sistemi bütün sene boyunca kullanırım düşüncesiyle soğukta ısıtan ,sıcakta soğutan bir sistem kurmaya çalıştım. Onun için bozuk bir akvaryum termostatından faydalandım.
Buradan forum vasıtası ile tanıştığımız ve eski akvaristlerden şans43 arkadaşımıza teşekkür ederim ,onun bir akvaryumcu arkadaşından temin ettik. yeni bir akvaryum ısıtıcısını bozmaya kıyamadım.
Onlar tek kontaklı olduğu için devreye bir röle ilave ettim,ve soğutmayı daha doğrusu havalandırmayı eski bir bilgisayar fanından yaptım ,ama oda 12 volt olduğu için birde transformatör ilave etmek gerekti. Bunları tasarlarken ,bu kadarını yaptın bari şuraya 3 tanede anahtar koyda deney yaparken alternatifin olsun dedim kendi kendime. 3 te anahtar koydum. ıstıcıyı, püskürtmeyi ve nemlendirmeyi devreden çıkaracak.
Tabiiki sistem dışarıda çalışacağı için su geçirmez,rutubete yağmura vs dayanıklı etanj bir kutuya koymak lazımdı. Çamaşır sepetinin yanına en ucuz pratik saklama kabı olur dedim,kapağına açtığım pencereye plexglas birparça taktım hepsi bu.
Üstüne birde naylondan sera örtüsü yapacağım , ilk resimlerde tellerini görmüştünüz.
Anlıyacağınız arkadaşlar bu işe bende fena kaptırdım. Aslında dakotadan yaptığım serada bu kadar teferruat düşünmemiştim ama sizden gelen güzel yaklaşımlarla gaza geldim ve neticede güzel deneyler yapıp sizlerle paylaşabileceğim bir mini seram oldu.
Hepinize teşekkür ederim .
Isıtma sistemi işn bence en önemli kısmı bunu yaptıysanız tohumları ekebiliz . nemlendirme bir el pompasıyla manuel olarak kolay yoldan hallolabilir.Bu seranın teferruatlı olmasının sebeplerinden biri püskürtme sistemini denemek içindir. Bu nu çıkarınca geriye birtek ısıtma kalıyor.
Elimdeki diğer serada enbasit yoldan fide yetiştirmeyi deneyeceğiz. Böylece tohumdan hasata topraksız tarım yapacağız , Herkese başarılar dilerim ,kolay gelsin.
Kudret Tezel
24-02-2009, 14:36
Arkadaşlar mini sera bitmiş gibi gözüküyor ama mesela üstündeki PVC örtüyü diktirmem lazım.evdeki makina dikmedi biraz kalın. Yarın şehir dışına çıkmak zorundayım , inşallah gelince büyük ihtimal Pazartesi veya salı tohumları dikeceğiz. Merak ettiğim birşey var , hiç mini sera yapmaya başlıyan yokmu.
Kudret bey harika olmuş tebrik ederim.
Kudret Tezel
24-02-2009, 14:58
Teşekkür ederim sevgili derin. Bakalım tohumları düşündüğümüz gibi büyütebilecekmiyiz.
Hocam ellerine sağlık. Yine konuşturdun ustalığını. Merak ettiğim birşey var , hiç mini sera yapmaya başlıyan yokmu. Daha önce de dediğim gibi, ben hala beklemedeyim:(
hhozturk
24-02-2009, 15:17
Sn.Kudret bey, süper olmuş, darısı başımıza.....
Kudret Tezel
24-02-2009, 16:36
Sağolun arkadaşlar,çok teşekkür ederim. Sayenizde oldu. Bu sera hepimizin bir deney serası olacak, yaptığımız bütün deneyleri açık seçik paylaşacağız ve nihayet bizde bu işin nasıl yapıldığını öğreneceğiz.
madartemis
24-02-2009, 21:52
Merhaba, Kudret bey gerçekten çok güzel bilgiler sunmuşsunuz, benim gibi bu işle hiç ilgilenmemiş ama hep içinde böyle şeylerle ugraşmak olan insanları hemen etki alanınıza çekiyorsunuz.
İlk olarak Pepino yetiştirmek istiyordum fakat burayı ve diğer konuları okuduktan sonra bende topraksız tarım yapmaya karar verdim.
ileride sıkça başınızı ağrıtacağa benziyorum :)
Kudret Tezel
24-02-2009, 22:48
Aramıza hoşgeldiniz sayın madartemis, Bilgi paylaşıldıkça büyür sıloganıyla yola çıktık bildiklerimizi,yaptıklarımızı paylaşıyor,ülkemiz için biraz geç kalmış konunun yaygınlaşması için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Gerçekten çok zevk alarak yapaçağınız topraksız tarım çalışmalarınızda başarılar diler ve bütün arkadaşlarım adına
Bildiğiniz,öğrendiğiniz, yaptıklarınızı ve gördüklerinizi paylaşacağınızı umuyorum.
Sayın Kudret hoca başardığınız bu mini sera . Ağaçlar net üyeleri içinde tohumdan sebze ve bitki yetiştiren bütün arkadaşların çok işine yarayacağına eminim fakat burada teknik bilgi ve beceriden öte insanı bu işlere yönlendirecek teknik ve botanik bilgileri ortaya koymak her insanın üstesinden geleceği iş olmasa gerek. Bu vasıflar ancak önderler,liderler öğretmenler ve ustalara verilmiş ilahi bir imkan olsa gerek siz ağaçlar nette az rastlanır bir bütünlükle netteki insanları aydınlatıyorsunuz.
Sizin gibi ustalara bu toplumda çok ihtiyaç var. Yazışmalarda gösterdiğiniz iyi niyet ve samimiyet hayranlığımı artırıyor inşallah size layık dost arkadaşlıklar la sizlerin bilgi ve becerilerinizın takipçisi olarak toplum içinde, internetin paylaşım olanaklarını topluma yaymak bilim ve insanlık adına yapılmış yüce bir değer olacağı inancındayım.
İnsanların rızasını kazanmış insan, allah indindede bence en makbul insandır. Büyük usta vede (Ağaçlar netin büyük öğretmeni ) iyiki bu sitede varsın. Saygılar sevgiler iyilikler hep seninle olsun hoşça kal...
Kudret Tezel
01-03-2009, 20:32
Merhabalar arkadaşlar ,tekrar beraberiz . Tohumlarımızı dikmek için harekete geçeceğiz. Serasını hazırlıyan arkadaşlar yaptıklarını paylaşırlarsa memnun oluruz.
Kudret Tezel
01-03-2009, 20:45
Sayın epsody övgü dolu sözleriniz için çok teşekkürler ama umarım okuyan arkadaşlar hadi canım biraz fazla abartmışsın diyecekler. Yaptığım tek şey bildiklerimi, yaptıklarımı, yapmak istediklerimi samimi olarak sizlerle paylaşmak, ve Buradan herkesi bilgi paylaşımına davet etmek. Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Hiçbir formülü unutmayan..Değerli bir Dostumu (Kudret Tezel'i) bu formda övgü dolu kelimelerle taçlandırılmış görmek ne güzel ve ne hoş tesadüf.Zekana, Yüreğine kuvvet Üstad ...(artık o payeyi almışsın kullanabilirim)
Kudret Tezel
02-03-2009, 16:07
Sevgili TARDU, Eski bir dostu görmenin mutluluğunu yaşamak istiyorum ama bu eski dostun kim olduğunu bilmiyorum. lütfen yardımcı olurmusun.
Kudret Tezel
02-03-2009, 21:19
Sevgili arkadaşlar,bugün tohumları ekmek için faaliyete geçtim. Tohumları dikmek için
Torf, Kum,Koyun gübresi, cocopeat,ve kompost aldım. Bunları atrı ayrı bir güzel eledim. Ancak hava yine yağmurlu olduğu için içeride çalışma odamda yapmak zorunda kaldım biraz zorlandım.Tavsiye etmem içeride olacak iş değil.
Elimdeki tohumların bir kısmını çıkarttım, seranın tohum yataklarını numaraladım .
14 adet tohum yatağı mevcut,12 adeti tek sıralı 2 adetiçift sıralı. Her sıraya 8 adet tohum dikmeyi düşünüyorum.
Zaten tohumların eşit aralıklı dikile bilmesi için birerde şablon yapmıştım.
harhangi bir karışıklığa meydan vermemek için tohum zarflarına da yatak numaralarını yazacağım.
Hocam maşallah, o ne çok çeşit öyle. Sanırım bu yıl bostancı haliyle anlaşma yaptın:p:p
Ellerine sağlık. Az kaldı bir süre sonra (umarım) ben de sana katılacağım. Tabii önce sistemi yapmam; bunu yapmam için de parçaları toplamam gerkecek.
Kudret Tezel
03-03-2009, 09:06
Bulduğumuzu koymuşuz kenara ha ekeriz ha ekeriz diye nasip bu güneymiş. Fakat çoğununda işe yarıyacağından emin değilim sevgili malbman. En eminleri sizin gönderdikleriniz diye düşünüyorum.
Sevgili arkadaşlarım ,söz verdim tutmak istiyorum yine yağmurlu bir hava var. Yağan yağmur ekeceğimiz tohumdan daha kıymetli, varsın yağsın.
Kudret Tezel
03-03-2009, 16:06
Tohumları ektim sevgili arkadaşlar.Harç olarak birinci seraya sadece elenmiş torf kullandım. Önce tohum yataklarını torfla doldurdum. Bir cetvel vasıtasıyla sıyırdım. Dikim şablonuyla biraz bastırdım yarım cm kadar, sonra şablonla tohumları numaraladığım tohum yataklarına ektim. Sonra tekrar üzerlerine torf eledim ( elenmiş torftan, tohumların üstünü kapatmak için.) ve tekrar şablonla bastırdım, Böylece tohumlar yaklaşık yarım cm kadar toprak altında kaldı. Yatakları fırça yardımıyla temizledim,sırasıyla yerlerine koydum.
Bardaklara yaptığım tohum harcı için torf, cocopeat ve kumu 1-2-1 oranlarında karıştırdım. Numaraladığım bardaklara doldurdum. Bir boş bardağın dibi ile onlarıda yarım cm kadar bastırdım. Tohumları ektim tekrar harç karışımını üzerlerine eledim . Bardaktaki tohumlarda yarım cm kadar harç altında kaldılar. Seraları balkondaki yerlerine taşıdım.Elektriklerini bağladım ve ilk sislemeyle nemlendirme işini yaptım. Birinci sera manuel, ikinci sera otomatik olarak devam edecek. İkinci serada termostat var biliyorsunuz. ancak sislemenin zaman ayarını yapmadım. Nemini kontrol edip ona göre bir zanam ayarı yapmak istiyorum.
Saldım çayıra , Mevlam kayıra. Hayırlı olsun.
Hadi hayırlısı hocam. Şiir gibi olmuş vallahi.
Kudret Tezel
03-03-2009, 16:26
Buda bardak faslı.
Kudret Tezel
03-03-2009, 16:31
Hadi hayırlısı hocam. Şiir gibi olmuş vallahi.
Teşekkürederim de,ben şiirin sonunu merak ediyorum. Şiir felan derken hikaye olmasın.?
Olsa olsa harika bir ders kitabı olur bundan hocam:p:p
berduray
03-03-2009, 23:28
Ben pek anlamam bu işlerden ama şöyle (http://www.instructables.com/id/Solar_Thermally_Pumped_Hydroponic_System/) bir yer buldum, galiba sizin işlerle ilgili...
Sayfanın sağ tarafında da epey resimli çalışmalar da var, artık birisi tercüme ediversin.
Kudret Bey merhaba,
Cocopeatler yeniydi daha önce hiç kullanılmadı. Size 3 resim gönderiyorum. Sonuncuda elle sulama yapıyorum. Diğeri ise akıllı valf ile sulama yapılıyo. Sorun akıllı valfle sulama yaptığım domateslerde. Haftasonu 3 saksınında toprağını değiştirdim. Bütün boru ve aksamlarını sıcak su ile yıkayıp tekrardan sistemi kurdum. Şimdilik kurt görünmüyo ama büyük ihtmial yeniden çıkar o zaman onlarında fotorağrafını çekip gönderirim. Bu arada tohumdan yaptığım domates bunlar 3 ay oldu hemen hemen ama boylaır göründüğü gibi ve çiçekler daha yeni vermeye başladı. Sıcaklık 2-3 haftadır çok düşük onun haricinde 20 nin altına düşmez. Suyu en az 2 hafta da bir yeniliyorum. Sistemdeki bütün suyu diğer elle suladığım biber ve domateslere döküyorum. Elle suladığım domates daha fazla boy attı ama o da henüz çiçek vermedi. Bu arada domaterler cherry cinsi domat. Şimdi Red Robin de çimlendiriyorum. Onun içinde akıllı valf alacam.
Sizden birde bir tavsiye istiyecektim. Ben cocpeat kullanıyorum acaba başka bir maddemi kullansam daha kullanışlı olur mu.
Kudret Tezel
04-03-2009, 19:32
Sayın volvos Cocopead in içinde küçük beyaz kurtçuklar diyorsunuz,bilmiyorum şimdiye kadarda kimseden böyle bir şikayet duymadık.Tahmin ediyorum kullandığınız cocopead ta yumurtalar vardı ve kurtçuklar meydana geldi.
Arkadaşlarımızdan böyle bir olay yaşıyanlar tabii ki yazacaklar yardımcı olacaklardır.
Ağregatı değiştirdim, büyün avadanlıkları sıcak suyla yıkadım diyorsunuz.Gerek sera toprağı gerekse topraksız tarımda kullanılan katı ortam agregatları buharla dezenfekte edilir.Amatörce yapabileceğimiz kaynar su ile yıkamak pratik bir yoldur.Kullandığımz veya kullanacağımız agregatların steril olduğundan emin değilsek, bir elek yardımıyla kaynarsu kullanarak dezenfekte edilebilir iz.ama 100 oC ta tam sterilizasyon olmaya bilir, en iyisi agregatı 120 oC a kadar ısıtmaktır.Buda etüvde veya fırınlarda yapılabilir.
Kullanan arkadaşlarımız belki bilirler fark etmişlerdir. Cocopeat ın kökleri sıkan bir yapısı olduğu söyleniyor.Perlitle karıştırmak daha iyi olur.Perlitin olmadığı yerde kaba dere kumu karıştırmanında iyi olacağını söyliye biliriz. Ben terasımda yaptığım çalışmalarda torf+ kum
kıllanıyorum ve memnunum.
Merhabalar,
Topraksız tarım yöntemiyle elma yetiştirilebilir miyiz?
Bunu sormamın nedeni ise,
Niğde'liyim ve tarlamız var. Ben burada ağırlıkla çilek ve domates gördüğüm için, hep sıcak, ılıman yerler tavsiye edilmekte. Tarla Niğde'de olması nedeniyle orada bu işi yapmam konusunda babamdan baskı var da:( bu nedenle soruyorum.
Ayrıca;
çilek için yetiştirilmesi gereken en uygun yer neresidir acaba?
izmir uygun mudur?
Saygılarımla
Yasin
Topraksız tarım yöntemiyle elma yetiştirilebilir miyiz?
Topraksız tarım yöntemiyle her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz, fakat ticari olarak çok cazip olacağını düşünmüyorum acıkcası.
bu işi yapmam konusunda babamdan baskı var da
Size haddim olmayarak, tavsiyem; Babanızda olsa, kimsenin zoruyla bir iş yapmayın. İnsanın sevdiği işi yapması gibisi yok, bilesin :)
çilek için yetiştirilmesi gereken en uygun yer neresidir acaba?
izmir uygun mudur?
Sıcak iklim kuşağında çok iyi sonuçlar alınıyor, Adana, Antalya, Aydın ve Manisada büyük alanlarda çilek üretimi yapılıyor. İzmirde uygundur.*
Topraksız tarım yöntemiyle her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz, fakat ticari olarak çok cazip olacağını düşünmüyorum acıkcası.
Size haddim olmayarak, tavsiyem; Babanızda olsa, kimsenin zoruyla bir iş yapmayın. İnsanın sevdiği işi yapması gibisi yok, bilesin :)
Sıcak iklim kuşağında çok iyi sonuçlar alınıyor, Adana, Antalya, Aydın ve Manisada büyük alanlarda çilek üretimi yapılıyor. İzmirde uygundur.*
Merhaba Envor,
öncelikle yaptığın çalışmaları gerçekten gurur verici, ben istememezlik yapmıyorum:) sadece Niğde'de dolmatesin tam verimli yetiştirilemeyeceğini anlatmak istediğimde babam tarlalarımız olduğu için Niğde'de yap diyor hep, o nedenle muzdaribim. Neyse, ticaret yapıyorum şu anda para biriktirip İzmir'den tarla almayı düşünüyorum ama aklımda sorular var açıkçası:
Ziraat mühendisi değilim, bu işe girerken 50 m2 lik bir bahçe ile ilk yıl deneme yapmak istiyorum. Fakat ziraat mühendisi olmadığım gibi bu tarz konularda hiç bir bilgim yok. Bu açığı nasıl kapatabilirim? Önerileriniz nelerdir? İlk kez gireceğim sonuçta ve domates / marul yetiştirmek için ilk giriş hangi ayda olmalı ve en verimli domates / marul hangi kültürde yetişir?
Teşekkürler
Yasin
Kudret Tezel
08-03-2009, 13:24
Tohumlar çıkmaya başladı arkadaşlar.
Hayırlısı olsun ama fotoğraf da isteriz hocam;)
Kudret Tezel
08-03-2009, 14:38
Milliler sizin yolladığınız fesleğenler sevgili malbman.İpi ilk göğüsleyen onlar oldu
Onlar da benim gibi tez canlı herhalde:p:p Diğerleri de yoldadır herhalde yavaş yavaş.
dogasever_doga
09-03-2009, 23:50
sayın ; kudret bey yapmış oldugunuz mini sera çok güzel olmuş
AgacSevdalisi
10-03-2009, 08:40
sayın kudret tezel bende saksıda sebze yetiştirmek istiyorum ama sadece perlit ve torf karışımında yetiştirmek istiyorum.bu konuda biraz yardımcı olurmusunuz.
hakan küres
10-03-2009, 22:41
Merhabalar, Kudret bey mümkünse EC metre gönderebilirmisiniz.Teşekkürler.
Merhaba, ben istanbul dan katılıyorum sizleri uzun süre takip ettikten sonra birçok denemelerim oldu domates, biber,roka, maydonoz,semizotu denemelerim bunlardan birkaçı
ve başarısızlıkla sonuçlandı. Çimlenme gerçekleşti fakat ikinci yaprağı alamadık. Ters giden birşeyler var buda güneş olsa gerek malum İstanbulda bir aydır güneş göremiyoruz. Bunda bodrum katta oturmamızın etkiside vardır. Sayın Kudret Tezelin sera kurulumu yeni bir ışık olarak hayatımıza girdi. Günde 3-4 sefer forma girip bakıyorum, Kudret hocam birşeyler yazmışmı diyerek. Unutmadan, Emeği geçen tüm arkadaşlara buradan teşekkür etmeyi borç bilirim. Yılbaşında seyhate giden bir arkadaş Atatürk çiçeği ni bakmam için bana bırakmıştı 15 gün içinde yanlız dalları kaldı. nette çözüm ararken Ağaçlar net ile tanıştım ve hayatım değişti. Güneş almayan salonumda şu anda 2m kare hobi bahçem oluştu. Resimlerini yakında yükleyeceğim. Topraksız tarım, ilgi duyduğum ve beni kopartan çalışmalarınız oldu. Ayrıca sayın Envor a profosyonel bilgilerini paylaştığı için nekadar teşekkür etsek azdır.
Bunlarda benim çalışmalarım. Maydonoz şubat 21 de torf ve perlitle buluştu şu an dışarıda, güneş yok.
Merhaba, baharla beraber bir süredir takip ettiğim forumdan öğrendiklerimi uygulamak ve sizlerle paylaşmak istedim.
Malzeme listesi
2 ad uzun saksı ve altlık
1 ad akvaryum kafa pompası
Zamanlayıcı
Kova
Hortum, damlama boruları,
İri perlit
Besin kiti
Saksılara perliti koydum, altlıkların uç taraflarına delikler açarak saksıları üzerlerine yerleştirdim ve sulamadan sonra akacak olan suyun sehbanın altına koyduğum kovaya dolmasını sağladım.
Kovaya koyduğum akvaryum kafa motorunun ucuna yarım metre kadar yumuşak bahçe hortumunu saksı seviyesine çıkardım ve damlama su borusu aldığım yerden bulduğum bir '' T '' Ve 4 adet dirsek ile düzeneği resimdeki gibi kurdum. ( Sadece yumuşak bahçe hortumu ile saksıların üzerinden U şeklinde bir sistemde yapılabilir.)
Kovaya 15 lt su koyarak ölçüsüne göre besin sıvısı ilave ettim. Motorun fişini zamanlayıcıya takarak sabah sekizden akşam beşe kadar her saat başı 15 dakika sulayacak şekilde ayarladım.( Benim sistem on beş dakikada yaklaşık olarak fide başına 150 cc besinli su damlatıyor.)
Beş tane domates ve bir biber fidesi ile direkt güneş ışığı almayan , kuzey yönlü ama büyük bir camı olan büromda topraksız tarım denemelerime başladım ve fideler iki gün önce diktim. Burada bilgilerini bizlerle paylaşan herkese teşekkür ederim. Umarım yeni başlayacak olup otomatik düzenek kurmak isteyen arkadaşlara faydası olur...
Aramıza hoşgeldiniz sayın akya, hayırlısı olsun. Gelişmeleri ilgi ve merak ile izleyeceğim :)
Ayrıca imla kurallarına göstermiş olduğunuz hassasiyet için de ayrıca teşekkür ederim.
Teşekkür ederim sayın Envor, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Sistemle ilgili bir kaç foto daha ekliyorum.
Sayın Akya,
Hoş geldiniz. Kurduğunuz sistem çok pratik ve güzel olmuş. elinize sağlık. Kovanın içine koyduğunuz kafa motorunun kalın hortum bağladığınız yerdeki ince hortumun ucundaki hava taşını hortumun ucundan çıkarın ve o ince hortumu saksıların üzerindeki damlama borularından en az bir karış kadar yukarda kalacak şekilde atmosfere açık şekilde bir yere asın.
Pompa sisteme su basarken suyun içine oksijen karıştırmak için hava alması için konulmuştur o ince hortum. Eğer kovanın içinde bırakırsanız hiç bir işe yaramaz. Bir akvaryumcuya sorarsanız size daha iyi anlatır.
Kolay gelsin.
Kudret Tezel
14-03-2009, 21:34
Merhabalar sayın akya, aramıza hoş geldiniz. Elinize sağlık sistem tamam ,ama müsaade ederseniz bir şeyi hatırlatmak istiyorum.Çok önenli değil fakat örnek alacak arkadaşlara faydası olur diye düşündüm. Kullandığınız damlama sulama hortumu kendinden hozullu ve yüksek basınçla çalışam bir tip.Onun için 20 dakikada 150 cc damlata biliyor. ancak bu başlangıçta böyle. Bir süre sonra nozüller tıkana bilir. Damlama miktarı ya çok düşer veya hiç damlamaya bilir dikkatli olursanız iyi olur şayet böyle birşey olursa uygun yerlerden delip vidalı damlama nozülü takabilirsiniz. Oda olmassa ince bir iğne veya civiyle delmek gereke bilir.
akinselcuk
15-03-2009, 14:05
Sayın Akınselcuk12 volt 1 amper çok güzel bir değer. Taksimdeki satıcısını bulmak veya pompanın markası vs bulup ulaşmak mümükün olabilirmi. Birde bu pompa sizde mevcut anladığım kadarıyla bir resmini çekebilirmisiniz rica etsek.Belki tanıyan bir yedekparça satıcısı bulabiliriz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=377996&postcount=52
Bahsettiğim motoru satıcılarda gene buldum. Resimleri ve markası bağlantıda var. Toptancıda 4 - 5 lira gibi bir fiyatı var. Ben parakendeden 10 liraya aldım. Yıllar evvel İstanbul Taksimden bugünün 3,75 lirasına almışım toptan. Çok basit bir iç yapısı var kömürleri çok kolay değiştirilebiliyor.
Ben bu motorla asidik ve bazik özellikleri kuvvetli ilaçlar pompalamıştım. Temizlenmediği halde depoda duran makinanın içindeki motorların yıllardır kollektörü erimemiş ve contaları gevrememiş. Dişlileri teflondan kuru çalışmadığı sürece hiç bir sıkıntı çıkaracağını sanmam. 24 voltluğu da var.
Saygılar.
Sayın Sarıcan, motordan çıkan akvaryum borusunun suyun içinde kalarak besinli suyu havalandırması gerektiğini düşünmüştüm, dediğinizi yaparak ucunu dışarı çıkarttım, tecrübesizlik işte.
Sayın Kudret Bey, damlayan su miktarını sık sık kontrol etmeli, dediğiniz gibi tıkanabilir.
Teşekkür ederim.
Sn. Akya,
Dışarı çıkardığınız uçtan su akmamalı, tersine hava emmeli. Su gelmeyecek kadar yukarı kaldırmalısınız. Hava emip emmediğini de hortumun ucuna yaklaştırdığınız bir duman testi ile kontrol edebilirsiniz. Kolay gelsin.
Sn. akınselçuk motorlardan hiç anlamıyorum
ben sisleme şeklinde su atacak küçük bir pompa sistemi istiyorum yani hem güçlü hem küçük olacak,
ev içinde yanma kısa devre vs. gibi problem çıkarmayacak, kaçak yapmayacak benim için en önemli nokta bu birinin yanlışlıkla çarpılmasını istemiyorum.
Akvaryum motorları var ancak onlar istediğim basınçta su verebilirler mi? bilmiyorum.
Siz nasıl bir pompa sistemi önerirsiniz.
Teşekkürler.
Kudret Tezel
16-03-2009, 08:17
Buyrun arkadaşlar pırasa yiyelim. Balkondaki 80*40 cm lik 2 adet tekneye 25 adet kadar fide dikmiştim, bu sabah 8 kök pırasa söktüm 1,2 kğ geldi.akşama da tadını anlatırım.
Kudret Tezel
16-03-2009, 08:37
Bu zevki tadabilmek inanın muhteşem birşey. Kış şartları dolayısıyla çok fazlada ilgilendiğim söylenemez doğrusu. Soğuk, rüzğar, yağmur bütün olumsuzluklara rağmen netice gerçekten çok güzel.Köklerin beyazlığına ve tazeliğine bakarmısınız.
Sevgili arkadaşlar, seralardaki duruma gelince: Bence yanlış bir iş yaptık. böyle ıstmalı bir mini serada kapların biraz büyük tutlmasının elzem olduğunu tesbit ettim. zira az torf az su tutuyor ve oda çabuk kuruyor.dolayısıyla gelişme istediğim gibi olmadı. Birdahaki sefere torf kaplarını mutlaka büyüteceğim. Yeni yapacak arkadaşlarada tavsiye ederim.Benim tesbitim bu.
Kudret hocam, aslında hiç de kötü görünmüyor fideler. Bana sanki çok normal gibi geldiler.
Kudret Tezel
16-03-2009, 09:01
Sevgili malbman gerçekten normal mi diyorsunuz. Ben kendime göre böyle değerlendirdim. normal dahi olsa en güzeli tohumlukları biraz büyük tutmak,nem dengesini koruyabilmek için. Birde ektiğim tohumların bayat olmasıda etken olabilir.
Yanlız özellikle bardaklara baktığımda torfun kurumuş ve ufalmış olduğunu görüyorum.
Birde sera kabının şeffaf olması dezavantaj,çünkü sabah yağmur ve soğuk öğledensonra ılık ve güneşli veya tersi birazcık güneş alsa sıcaklık hemen yükseliyor. Otomatikte olsa ısı tam dengede tutulamıyor. onun için ısı izolasyonun yapılması önemli. Fakat pano mükekmel kusursuz çalışıyor. Ayni panoyu bir başka seraya monte edeceğim.
Bu deneme çok şey verdi bence.
akinselcuk
16-03-2009, 14:48
Sn. akınselçuk motorlardan hiç anlamıyorum
ben sisleme şeklinde su atacak küçük bir pompa sistemi istiyorum yani hem güçlü hem küçük olacak,
ev içinde yanma kısa devre vs. gibi problem çıkarmayacak, kaçak yapmayacak benim için en önemli nokta bu birinin yanlışlıkla çarpılmasını istemiyorum.
Akvaryum motorları var ancak onlar istediğim basınçta su verebilirler mi? bilmiyorum.
Siz nasıl bir pompa sistemi önerirsiniz.
Teşekkürler.
Sayın derin, 639 nolu mesajda tanıttığım motor bu iş için biçilmiş kaftan üstelik Türkiyenin heryerinde de bulunabilir. Basıncı aynı emsal birçok motordan iyidir. 1amper 12 volt bir adaptörle çalıştırabilirsiniz. Adaptörü zamanlayıcıya takacaksınız çünkü bu tip motorların hiçbiri sürekli çalışamaz. Hatta piyasa satılan ucuz zamanlayıcıların en kısa süresi 15 dakikadır ki bu tip motorlara 15 dakika bile uzun bir süre sayılır. Bu motoru en çok 5 dakika çalıştırıp sonra en azından 10 dakika dinlendirmek gerek teknik açıdan. Bitkisel açıdan dinlendirme süresi daha da uzun olabilir. Orası sizin tercihiniz.
Ayrıca bu motorların kuru çalışmasıda ölmesine sebep olabilir. Montaj yapılırken seviyesinin suyu kolayca çekebileceği durum gözönüne alınmalıdır. Biraz vakum gücü olsada çok hava yaparsa suyu geri çekemeyebilir.
12 volt ile çarpılamazsınız. Genede elektrik kablolarının özenli kullanılması kısadevre olmasının engellenmesi lazım.
Sn akınselçuk ben o mesajınızı görmemişim gerçekten çok harika tam benim istediğim gibi.
Sizin resimdeki gibi suyu atacak ve su içinde çalışabilecek bir motor var mı?
Dalgıç pompa benzeri 12v **** 24v luk. Teşekkür ederim.
Zaman saati
http://www.sahibinden.com/sulama_zaman_saati-87WQQaXQQ9631559WQQpXQQdisplayitem
su pompası
http://orcag.net/150024v.asp
mazot pompası
http://urun.gittigidiyor.com/dc-motor-mazot-yakit-pompasi_W0QQidZZ16182829
linklere gözatabilirmisiniz bu motorlarla sizin bahsettiğiniz motor arasında nasıl bir fark var siz ne tip kullanmamı tavsiye edersiniz.
Zaman saati de elektronik tip bunlarda zamanı sn olarak dahi ayarlayabiliyorsunuz ne kadar sağlam **** kullanışlı mı onu bilmiyorum teşekkür ederim.
akinselcuk
16-03-2009, 20:52
Sayın derin,
Hırdavatcıların çoğunda bulabileceğiniz mazot pompalamak amacı ile yapılmış dalgıç pompalar mevcut.
Fakat bildiğim kadarı ile benim önerdiğim motor ile bu dalgıç pompalar arasındaki en önemli fark basınç ile ilgili. Dalgıçler santrifüj yoluyla sıvı basar, benim önerdiğim dişliler arasında sıvıyı sıkıştırarak basar. Santrifüjün debisi çok, basıncı düşüktür nozüllerden püskürtme yapamaz. Dişli pompaların kısa çalışma süreleri olsada nozülden su püskürtecek kadar basıncı vardır. Su içinde çalışmazlar.
Resimlediğiniz dijital saat 1 dakika aralıklarla çalışması ayarlanabilecek bir saat. Başla ve dur saatleri girilir dakika bazında. Saniye hassasiyetinde olduğunu sanmam.
Fakat her gün için belli bir sayıda başla-dur saati girilebilir. Mesela benim elimdeki bir modele bir gün için 5 başla-dur girilebiliyor. Bu durum bu saati bizim için kullanışsız yapıyor.
Çünkü 24 saatte en azından 25 - 30 adet başla dur saati girilebilmeli ki kökler kurumasın.
Zamanlı şalterler vardır elektrik toptancılarında. 1 saatlik bir zaman dilimi için başla dur ayarlanır. Bu şalteri 5 dakika çalıştır 55 dakika dur şeklinde ayarlarsak 24 saatte 24 sulama 24 adette bekleme süresine sahip oluruz. Bu saaten 2 adet seri bağlayarak geceleri çalışmayıp sadece gündüzleri çalışmasını da kontrol altına alabiliriz.
Ya da sizin resimlediğiniz dijital saatten 2 veya 3 adet paralel kullanarak gün için girilebilen başla dur saatlerinin adedi arttırılabilir.
Sisleme için su dışında çalışan dişli motorlardan kullanmak şart. Dalgıçlar olmaz.
Sn. selçuk sizin önerdiğiniz dişli pompadan alacağım.Teşekkür ederim
akinselcuk
18-03-2009, 22:51
Püskürtme sistemi için klasik 7 - 8 liralık, 15 dakika tırnaklı zaman saatlerini, resimdeki röleyi kullanarak daha kısa sürelerde kullanabilirsiniz. Bu röle 3 dakikalık, bunların 5 - 8 veya 10 dakikalık olanları da var. Fiyatları zaman saati kadar ucuz. Her büyük elektrikçide bulunur.
Motoru bu röleye bağlayacaksınız. Bu röleyi de zaman saatine bağlayacaksınız. Böylece zaman saati 15 dakikalık çalış konumuna geçtiğinde bu röle süreyi 0 - 15 dakika arasında ayarlayabilmenizi sağlayacak.
Böylece dişli su pompanız 15 dakika boyunca çalışmak zorunda kalmayacak. 24 saat içinde her 15 dakikada bir istediğiniz kadar çalışacak. Her 15 dakikalık dilimini isterseniz zaman saatinden tamamen iptal edebildiğinize göre çok ucuza tam kontrol sağlanacak.
akinselcuk
18-03-2009, 23:03
Yukarıdaki 652 nolu mesajın son 69 nolu resmine bakın.
Rölenin a1 ve a2 uçlarına ucuna fiş taktığınız bir 220 kablosunu bağlayın. Bu fişi zaman saatine takın. Röle elektrik aldıkça ayarladığınız süre kadar çalışır ve zaman saati elektriği vermeye devam etse bile susar.
Rölede 2 yazan yer rölenin orta ucudur ve normalde 2 yazan uç ile birleşik durumdadır. zaman saati elektrik verdiğinde 2 numaralı uç 1 den ayrılıp 3 yazan uç ile birleşir. Rölede ayarladığınız süre kadar sonra ilk konumuna geri döner.
Her elektrik aldığında bu işlem tekrarlanır.
Motorun artı ucunu 3 yazan yere bağlayın. Adaptörden gelen artı ucu da 1 yazan yere bağlayın. Adaptörün eksi ucunu da motorun eksi ucuna bağlayın.
Rölenin hazırlayıp a1 ve a2 yazan uçlarına bağladığınız fişini zaman saatine takın. Zaman saatini de prize sokun. Rölede ve zaman saatinde zaman ayarlarını isteğinize göre yapın.
Her şey hazır.
Not: Kudret hocam konuyu böldük mü araya girip bilemiyorum ama bu başlık bu açıklamalar için, soruda gelince uygun gibi geldi. Böldüysek affedin.
Kudret Tezel
18-03-2009, 23:24
Sayın akınselcuk, Bu site bilgi paylaşım sitesi. gayemiz konuyla ilgili her bilgiyi paylaşmak,konuyla ilgili soruları cevaplandırmak, bilgi aktarmak, paylaşmak. Bence asla sakıncalı bir tarafı yok. Ancak bu türlü teknik tarifleri bir şema vasıtasıyla anlatmak bazı hataların önlenmesinde faydalı olur diye düşünüyorum.Konuya yabancı arkadaşlarımızın yararlanması daha kolay olur diye kanısındayım.Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Bu sistemi pil **** akü ile çalıştırabilirmiyiz.
Çalışırsa ne kadar süre şarj etmeden kullanabiliriz.
Teşekkür ederim.
akinselcuk
19-03-2009, 20:27
Pillerle biraz zor. Ama 12V 7A 40 liralık bir kuru akü ile bu tip bir sistem oluşturulabilir. Akü tahminen en fazla bir kaç gün dayanır. Aynı akünün 25 liralığı da vardır onlar üzerinde yazan değerlerin çok altında çalışır.
Zaman saati ve geçiktirme rölesi 220V AC ile çalışıyor. Bunların yerine 12 V ile çalışan bir devre döşemek gerekir. O zaman akü ile bu iş olur. Aküyü şarj etmek için 220 V şehir ceryanına ihtiyaç duyulacak. Pek pratik bir iş olmaz.
Zaman saati ve geçiktirme rölesinin 12 voltlukları piyasada hazır varmıdır bilmiyorum.
Sayın yetkililer,
Topraksız Tarım konusunu baştan itibaren okumaya çalışıyorum ve 2. sayfanın sonuna geldiğim halde hiçbir şey anlayabilmiş değilim. Özür dileyerek söylemeliyim ki, kendimi keçi boynuzu yemiş gibi hissediyorum. Yazının devamının da bu şekilde olmasından korkuyorum. Halbuki forumdaki birçok konuyu büyük bir haz alarak okuyor ve son sayfasına kadar okumadan bırakamıyorum (kabak çekirdeği gibi).
Burada, biri diğerine cevap veriyor diğerinin yazısı ortada yok. Diğer biri "Aman ne güzel açıklamalı anlatmışsın" diye yazıyor ben açıklamaları göremiyorum. Belli ki bazı bölümler forumdan silinmiş. ya da ben okuduğumu anlayamıyorum.
Lütfen baştan itibaren 2. sayfanın sonuna kadar okuyun, eğer Topraksız Tarımın, en azından başlangıç bölümü anlaşılabiliyorsa "hata bende, ben okuduğumu anlayamıyorum" diyeceğim.
Yok eğer konudaki kopukluğu sizler de fark ediyorsanız lütfen bir çözüm bulun. Eski yazıları yerli yerine koymak mümlün olmayabilir, o zaman toptan bir temizlik yaparak konuyu daha anlaşılır bir hale getirebilirsiniz.
Selam ve saygılarımla.
Sayın İndomie,
Aramıza hoş geldiniz. Bende dört ay önce topraksız tarımla tanışınca sizinle aynı şeyleri hissetmiştim. Büyük bir açlıkla içgüdüsel olarak biran önce bütün bilgileri beyninize kopyalamaya çalışıyorsunuz ve bunuda alıştığımız eğitim metodları içinde belirli bir düzen içinde almayı veya bulmayı ümit ediyorsunuz.
Ama forum ortamında işer biraz daha farklı gidiyor. Epeyce bir konu başlığı var, forumda yazan arkadaşlar zaman içinde bütün konu başlıklarını okudukları için kişiler ve ilgilendikleri konulara aşina oluyorlar. Hiç beklenmedik bir anda başka bir sayfada tartışırken başka bir başlık altında tartışılmış konudan da bahsedebiliyorlar.
Bu yüzden kendinizi fazla zorlamadan hangi konu ile ilgili olduğunuzu yazarak başlar ve konu başlıklarını diğer arkadaşları tanıdıktan sonra özümlemeye başlarsanız daha rahat edersiniz. İhtiyacınız olan bilgileride forumda konu başlığı açmış arkadaşlara sorarsanız bilgilere daha kolay ulaşırsınız. Bir süre sonrada zaten hangi bilgilerin hangi konu başlıklarında oldukları otomatik olarak zihninize yerleşir.
İsterseniz ben sorayım, topraksız tarımla neler yetiştirmeyi düşünüyorsunuz ve hangi ortamda (mekanda) yapmayı düşünüyorsunuz?
Sayın Sarıcan,
İlginiz için teşekkür ederim.
Sayın Kudret Tezel’in "Yeni Başlayacaklar İçin Topraksız Tarım" başlıklı yazısını görünce, bunun, topraksız tarım ile ilgili açıklamalı temel bilgilerin verildiği "sabit" bir başlık olduğunu, devamında da üyelerin uygulama ve tartışmalarının bulunduğunu zannetmiştim.
Anlayabildiğim kadarıyla konu, başka bir yerde, başka bir başlık altında başlamış ve bir bölümünden sonra da burada devam ediyor. Bu durumda, topraksız tarım konusunda başlangıç bilgilerine ulaşmak için diğer tüm başlıkları da okumak gerekiyor.
Evimin, sebze yetiştirmek için ayırabildiğim küçük sayılabilecek bir bahçesi var. Burada domates, biber, patlıcan, marul, soğan, nane ve maydanoz yetiştirmeğe çalışıyorum. Ayrıca evimin üzerinde 100 m² teras var. Acaba burada da topraksız tarım yoluyla birşeyler yapabilirmiyim arayışındayım.
Yazışmayı tartışma ortamına taşıyarak, topraksız tarım konusunu büyük bir heyecanla takip eden ve uygulayan üyelere saygısızlık yapmak istemem.
Selam ve saygılarımla.
Sayın İndomie,
Çok doğru bir yere geldiniz ve 100 m2 terasınızla bir çoğumuzun özlemle hayıflandığı bir olanağa sahipsiniz. İzmir' li olmanız hasebiyle size Sayın Malbman' ın son marul çalışmalarını izlemenizi öneririm. Kendisinden deneyimleri konusunda faydalanabilirsiniz.
Ayrıca İzmir' de bu konuda en iyi firmalardan biri olan Tartes var. Özellikle terasınızın biraz daha profesyonelce değerlendirilmesini düşünürseniz çok güzel çalışmaları var.
Terasta topraksız tarımda Sayın Kudret Tezel' in çalışmaları kıskanılacak düzeydedir. Her türlü deneyimini paylaşmaktan zevk duyan bir ağabeyimizdir.
Domates konusunda Sayın Envor' la iletişim kurabilirsiniz. Topraksız tarımda en büyük ihtiyaç olan besin eriyiğini hazır almayı düşünürseniz en ekonomik ve uygulanmış olarak Sayın Kudret Tezel ve Sayın Envor' un kendi hazırlayıp sattıkları besin kitlerini alıp kullanabilirsiniz.
Çilek konusunda Sayın Akın Selçuk ve benim uğraştığım amatör Çilek Ağacı denemelerimiz var. Domates konusundada çok kısıtlı çalışmalarımız var ama çeşitli deneysel bilgiler içerir. Ama sizin terasınızda biraz daha fazla yatırımla çok güzel bir sera kurabileceğinizi söyleyebilirim.
Bahçenizde topraklı tarım yapacaksanız Sayın Tekin' in pembe domateslerini öneririm. Bahçe konusunda benim bilgim kısıtlı forumda çokça bilgi bulabilirsiniz.
Kolaylıklar diliyorum. Çalışmalrınızı ilgi ile izleyeceğimden emin olabilirsiniz.
Kudret Tezel
21-03-2009, 09:58
Aramıza hoşgeldiniz sayın indomie,tam yerine geldiniz inanın. Sayın arkadaşımız sarıcan gerekli açıklamaları yapmış, umarım birkaç gün içinde daha detaylı bilgi ve güven veren ,merakınızı kamçılıyacak güzel sayfalar bulacaksınız .VE.... Ve işte ozaman sahip olduğunuz terasınızın ne büyük bir değer olduğunu anlayıp topraksız tarım ın bir neferi olacaksınız. Ve bulaşan bu hastalıktan kurtulmaya çalışacaksınız ama nafile.
Sizden ricam birazıcık sabırla forumları okumaya devam ediniz,edineceğiniz bilgiler ışığında terasınızı, hemgörsel açıdan hoş, hemde emekliliğin tadını çıkartacak bir hobi bahçesi yapınız.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.kolaygelsin.
Sayın Sarıcan,
Önerileriniz için teşekkürler. Marulları gördüm ve yiyesim geldi.
Sayın Tezel,
İlginize teşekkür ederim. Yazılarınızı beğeniyle okuyorum ve nereden başlamak gerektiğini bulmaya çalışıyorum. Böyle bir girişime başlamadan önce başta sizinkiler olmak üzere bütün yazılanları okumam ve bilgi birikimi yapmam gerekiyor.
Tabiri caiz ise İstanbul çocuğu değilim. 18 yaşıma kadar Akhisar'daki bağımızda. zeytinliğimizde ve tarlamızda aileme yardımcı oldum. Yani ellerimin çapa tutmuşluğu vardır.
Küçük bahçemde yetiştirdiğim az çeşitteki sebzeler eşimle bana yetiyor, hatta komşu ve dostlarımıza azar azar da olsa dağıtabiliyorum. Amacım, toprakta sebze yetiştirirken büyük mücade verdiğim başta dana burnu ve salyangoz olmak üzere bilumum zararlılardan kurtulmak ve terasımda bir yandan sebze yetiştirirken bir yandan da sebzelerimin yeşilliğinin arka fonunda 80-90 metre ilerideki Çeşmealtı denizinin maviliğini seyretme zevkine varabilmek.
Hele bir başlıkların tamamını okuyayım, cesaret edip de topraksız tarım yetiştiriciliğine başlayabilirsem çalışmalarımı burada sizlerle paylaşmaktan onur duyacağım.
Şimdilik okumaya devam...
Selam ve saygılarımla.
Hatice Tarhan
25-03-2009, 21:13
topraksız tarım sadece perlitle yapılabiliyor diye okumuştum daha önce deneyen varmı alanyada nerden bulabilirimiyi akşamlar
akinselcuk
26-03-2009, 07:33
topraksız tarım sadece perlitle yapılabiliyor diye okumuştum daha önce deneyen varmı alanyada nerden bulabilirimiyi akşamlar
Su ve besin kimyasallarıyla reaksiyona girmeyen her türlü agregatla yapılabilir. Perlit nötr bir materyaldir. Çok ucuzdur. Çok kolay bulunabilir, yaygındır. Adının çok geçmesi bundandır. Süs için kullanılan incik boncukları veya çocukların oyun oynadığı cam bilyaları bile katı ortam olarak kullanabilirsiniz.
Katı ortam malzemesinde aranacak özellikler basitce; geçirgen olması, sıvıyı bir miktarda olasa tutabilmesi, Köklere zarar vermeyecek yapıda olması, su ve elementlerle reaksiyona girmemesi, ucuz olması, kolay kullanılabilmesi vs. özellikleri sayabiliriz. toprak bile topraksız tarım materyali olabilir. Önemli olan kurulan sistemdir. Bitki topraktan değil dışarıdan verilen elementler ile besleniyorsa oradaki toprak katı ortam materyali olmaktan öteye gidemez. Adı topraksız tarım olur.
Perliti inşaat malzemesi satıcılarında tarım malzemeleri satıcılarında izalasyon malzemesi satıcılarında bulabilirsiniz. Bir çuval perlit 7 - 8 lira dır.
Saygılar . . .
Bursa'da çiçekçiler pazarında kilosunu 10 TL'ye satıyorlar. İnşaat malzemesi satıcılarına da bir sormak lazım.
akinselcuk
26-03-2009, 12:34
Bendeki çuvalda toplamda 20 kg anca gelir. Demekki sizin çiçekçiler 10 lirayı 100 liraya çeviren bir işletmeye sahipler. Kızmamak gerek aslında ticaret budur. Her şey böyle olsa kriz filan kalmaz. Bursalı çiçekçileri ekonomiye katkılarından dolayı tebrik ediyorum. Gerçi her şehirde durum aynıdır ama biz önce Bursayı duyduk.
Zeytinci
02-04-2009, 12:56
Sn. Tezel,
Prensip olarak besin eriyiği agregat üzerine damlalar şeklinde verilebilir mi?
Selamlar.
Kudret Tezel
02-04-2009, 14:01
Aynen dediğiniz gibi sayın zeytinci, besin eriyiği agregat üstüne damlalar halinde verilir.
Kudret amca saygılar bu sene topraksız tarım için besin alımında yardımcı olacakmısınız bu konuda bir mesaj göremedim birde geçen seneden sulandırılmış olarak bekleyen besin var bu besinde bozulma olurmu kullanılabilirmi
Kudret Tezel
03-04-2009, 21:24
Merhaba sin, nerelerdesin.uzun zamandır sesin soluğun çıkmıyor.merak ediyordum.iyioldu. Arada bir el sallaki nerde olduğunu bilelim.
Tabii sin besin eriyiklerine devam bu arada birde EC metremiz oldu biliyormusun bilmem.
Gecen sezondan kalma eriyiklere gelince birşey olacağını sanmıyorum.rahatlıkla kullana bilirsin. Hadi bakalım havalar ısınıyor merakla bekliyoruz yapacaklarını. bizi haberdar et merakta bırakma.
Acarextt03
04-04-2009, 11:20
Kudret bey sizdeki EC'ler bir konuda gördüğüm 2 pk toz ve 1 şişe olarak mı veriyorsunuz.
Bunların fiyatı nedir desem ve ne kadar EC elde ederiz? Yeşillik, domates biber **** salatalık için...
Kudret amca ben hep burdayım farklı yerlerede yazıyorum envorla atışmalarımızı görmüş olmanız gerekirdi :) ec metreden haberim yok nasıl oldu kendinizmi yaptınız biraz açıklıyabilirmisiniz birde yeni bir besin üzerinde çalışıyordunuz sonuçlandıysa ondan almak isterim aslında akvaryum hazır besinde var şimdilik ama fide olmadıgından başlayamadım
geçen sene envor yollamıştı bu sene biraz geç kaldım galiba artık red robinleri bekliyecegim SAYGILAR :)
Kudret Tezel
04-04-2009, 17:18
Merhaba arkadaşlar. Bugün pembelerin,fesleğenlerin,red robimlerin vs vs lerin doğum günü. Tam bir aylık oldular. doğumgünü partisine davetlisiniz.
Benim redrobinlerde bunlardan bir hafta küçük :) maşallah nazar degmesin çok güzeller kudret amca
Kudret hocam emeğine sağlık. Yaptığın düzenek mükemmel iş görmüş. Sanırım hiç kayıp yok değil mi?
Ellerine sağlık Kudret Hocam çok sağlıklı görünüyorlar.
Kudret Tezel
04-04-2009, 18:57
Ayinesi iştir kişinin laafa bakılmaz demiş atalar . Eğer gerçekten tohumların büyümesi bir ay lık dönemde iyi gözüküyorsa demekki düzenek iyi çalışmış. Ama bana sorarsanız düzenekte bazı değişiklikler yapmak faydalı olacak.Bu seralar tohum ekiminden bu yana dışarıda idi. Hava nekadar soğuk, rüzgarlı,yağmurlu ve sıcak olsada müdehale etmedim.Ama yine söylüyorum eksiklikler tesbit ettim, şimdi onları dikkate alarak yeni düzenekler hazırlamaya çalışıyorum. İnşallah bitince paylaşırız.
Kudret Tezel
04-04-2009, 19:09
Sevgili malbman, sizin gönderdiğiniz tohumlarda kayıp yok gib ama benim tohumlarda yani eski tohumlarda bazı kayıplar var.işin kötüsü tohum paketlerine tarih yazmadığım için durumu analiz etmek biraz zor. Ama biliyorsunuzki burada amaç önce sera düzeneğini denemekti oda iyi gibi bundan sonra ekilecek tohumlara özellikle dikkat edeceğim.
Sizin minisera çalışmaları ne alemde hiç bahsetmiyorsunuz, büyük bir sürpriz mi hazırlıyorsunuz yoksa.
Kudret Tezel
04-04-2009, 19:13
Sevgili sin eğer doğruysa 4/3 gelişme güzel ama sebebi minisera düzeneği . Yoksa benim başarım değil. başarı seranın. Sende buna benzer bir sera yaparsan göreceksinki netice bu olacak sanırım.
Kudret Tezel
04-04-2009, 19:22
Sevgili seazone evet fideler sağlıklı görünüyor. İki sezon önce oda içinde denemelerim olmuş ve forumda arkadaşlarla paylaşmıştım. Oradaki fidelerde gövdeler cılız ve daha narin bir yapı vardı. Bu fideler gerek tapı ve gerek görünüş olarak çok daha canlılar. dışarıda olmanın ve güneş ışığı almanın neticesi diye düşünüyorum. Henüz botları fazla olmamakla birlikte yaprak sayıları çok 4 üncü 5 inci yaprakları çıkmış vaziyette. Fide yetiştiren arkadaşlar yorumlarlarsa iyi olur.Yorumlıyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Sevgili malbman, sizin gönderdiğiniz tohumlarda kayıp yok gib ama benim tohumlarda yani eski tohumlarda bazı kayıplar var.işin kötüsü tohum paketlerine tarih yazmadığım için durumu analiz etmek biraz zor. Ama biliyorsunuzki burada amaç önce sera düzeneğini denemekti oda iyi gibi bundan sonra ekilecek tohumlara özellikle dikkat edeceğim.
Sizin minisera çalışmaları ne alemde hiç bahsetmiyorsunuz, büyük bir sürpriz mi hazırlıyorsunuz yoksa.
Kudret hocam, eski tohumlarda çimlenme oranları son derece düşük çıkabiliyor. Sizin kayıplar o yüzden olabilir.
Benim sera işine gelince; henüz hiç bir şeye başlamadım. Zaten başlarken sizden tüm malzeme listesini isteyeceğimi söylemiştim. Elimdeki işi henüz bitiremedim. Bitmeden de hiç bir şeye başlamam mümkün değil.
Sevgilerimle
Kudret Tezel
05-04-2009, 09:41
Başladığınız an bildiğim gördüğüm herşeyle yanınızdayım Sevgili malbman.Dediğim gibi eksiklikleri giderecek 2. sera yapımına başladığımda yine anlatırız ama bu sefer gerçekten fide yetiştirme işini halledebileceğime inanıyorum. Taktir edersinizki iyi güzel birşeyler yapmak imkan meselesi . Yaptığımız şeyler öyle ahım şahım masraf gerektiren şeyler değil ama zaman ayırmak meselesi en büyük sorun. İnşallah başladığımda bilgilendiririm.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Sayın Envor Bey;
Elinizde salkım ve cherry fidesi varsa 25 adet salkım ve 10 adet cherry fidesi kargo ile göndermişken bayağı azaldıda 2 pakette besin eriyiği gönderir misiniz? Perlitli damlamalı sistemimde mevcut sizden görüpte uyguladığım pimaş sistemimde var pimaşlarım dikdörtgenler (çok büyük değiller ama 80 adet fide dikebilirim marul için hazırlamıştım)
Sizden eğer elinizde hazır bilgi varsa ec ve ph değerleri bitkinin yaşına göre böyle bir grafiğiniz mevcutsa bu bilgiyi isteyebilir miyim? Şimdiden çok teşekkürler.
Sayın Kudret Tezel, bu sezon besin eriği dağıtımı varmı? geçen sezonu sizleri izleyerek geçirdik, şu an denemelere hazır sayılırız. 19 litre bidon içinde coocepead ile ilk üretimi yapmak istiyorum, bilgi verirseniz sevinirim. iyi çalışmalar.
Acarextt03
06-04-2009, 10:46
Bende ec kitini sormuştum. Ama cevap alamadım..
Kudret Tezel
06-04-2009, 20:03
Sayın Acarextt Kusura bakmayın Ec metre konusunda sorduğunuz soruyu atlamışım anlaşılan.Özürdilerim. EC metre herzaman var size özel mesajla bilgi vereceğim.
kudret amca bende sordum ec metreyi ama beni de atladınız sanırım banada bir bilgi verirseniz sevinirim :) saygılar
Acarextt03
07-04-2009, 13:00
Estağfirullah Kudret Bey ne demek.
Asıl ben size bu kadar zahmet verdiğim için özür dilerim...
human1972
10-04-2009, 08:08
:oSelam arkadaşlar;
sitenize yeni üye oldum yazılarınızı dikkatle ve zevkle okuyorum,topraklı ve topraksız tarıma ilgim var ama dediğim gibi acemiyim nereden nasıl başlıyacağımız bilemiyorum,banayazılı görsel her türlü yardımda bulunacak yol gösterecek arkadaşlara ihtiyacım var,
şimdiden teşekkürler,
saygılar,
Yazılı ve görsel kaynak olarak size önerim, forumu incelemeniz. İhtiyacınız olan her çeşit bilgiyi forumda bulabilirsiniz.
Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31) bölümünden başlayın.
Acarextt03
10-04-2009, 09:03
Öncelikli olarak imkanlarını yazılı olarak sırala... (evin balkonu,bahçe,vs. malzeme vb.)
Sonra yapmak istediğin şeyi düşün.(topraksız durgun veya akan su kültürü)
En önemlisi karar ver. Bunu gerçekleştirmek için bütün zorluklara karşı hazırlıklı ol.
Sitemizden tam bir araştırma yap. 3 - 5 konu okuduğunda aklında bir fikir oluşacaktır.
Aklına takılan şeyleri not et. Buradaki uygun sayfalara ve konuyu tam hakim Enver ve Kudret Beye sorularını ve sorunlarını ilet.
Malzemelerini toparla. Bütçene ve zaman yay. Herşeyi kendin yap ve hatalarını gör.
İnşallah başarılı olursunda Bu bir geçici heves olarak kalmaz.
Başarılar. Bu arada siz bunları yaparken kulağınıza kulaklık takın ki çevrenizden gelebilecek olan olumsuz eleştirileri de duymamış olursunuz.
yolcu8264
14-04-2009, 19:26
Merhaba herkese. İnternette gezinirken alternatif a.ş. diye bir şirketin sitesinde pomza ile ilgili bir sürü veri vermişler ve tek başına pomzanın yıllarca çilek bitkisinin gübre veya herhangi bir şeye gerek duymadan karşılayacağını yazmışlar. işte link http://www.alternatiftarim.com/pomza.htm Acaba burda yazılanlar doğrumudur **** şöylede sorabiliriz burda yazan değerler çilek yetiştirmek için yeterlimidir? Eğer öyleyse bizim yok efendim ec'ymiş phmış sonra Kudret Bey aman yetişlermiş öldük bittiklermiş yapmamıza gerek yok:D. Ustalardan cevap beklemekteyim ona göre. Bu arada Kudret beyin Bana gönderdiği besin eriğiyle durgun su kültürü denemesi yaptım. Perlit bulamadığım için şimdilik yarım avuç kadar tofta duran fidelere besin eriyiği vererek öldürmemeye çalıştığım bir kaç domatesi ne yapacağını bilmeyerek bekletiyorum. Şantiyede olduğum için eve de gidemiyorum bakalım ne olacak. Yakın zamanda fotolarını yükleyeceğim ama hafifte utanıyorum. Çünkü birşeye benzemiyorlar. Benzedikleri garanti olunca yükleyim en iyisi rezil olmayalım.
Linki bende inceledim, Pomza’nın kimyasal özellikleri şöyle;
Oksit Miktar (%)
SiO2 43.04
Al2O3 14.88
Fe2O3 12.94
TiO2 2.89
MnO 0.19
Cr2O3 0.03
V2O5 0.03
P2O5 0.92
CaO 8.95
MgO 10.10
BaO 0.04
K2O 1.83
Na2O2 3.30
pH 7.0
Ürünün kullanımıyla ilgili birde haber var;
http://www.alternatiftarim.com/images/Product/Hurriyet_cukurova.jpg
Bu değerlere göre yani pomza kullanılarak yapılan bir yetiştirilikte besin eriyiğinin formülü değişir mi?:confused:
Bahsi geçen değerlere bakılırsa bu çilekler azot, bakır,çinko ve molibden istemiyorlar. Pomza taşı girintili yapısı sayesinde su sorunu olan bölgelerde su ve gübre kullanımını azaltıyor ama tek başına bitki beslemede kullanıldığını ilk kez duydum.
Acarextt03
15-04-2009, 10:21
Ben neredeyse ikna olacağım... Aslında eğer bu kadar etkiliyse 30 m^2 bahçe toprağıma
1 ton pomza, bir miktar gübre eklemeyi düşünmeye başladım... Hemde ekonomik galiba...
yolcu8264
15-04-2009, 16:32
Acaba o haberdeki gibi sadece pomza ve su kullanıp bitki yetiştirmek gerçekten mümkün mü? mümkünse gübre kullanım maliyeti sıfırlanabilir demektir. Ustalar nerdesiniz. Sayın envor, Kudret bey?
Acarextt03
15-04-2009, 16:38
Bu konuyu bende merak ettim.
Acaba o haberdeki gibi sadece pomza ve su kullanıp bitki yetiştirmek gerçekten mümkün mü? mümkünse gübre kullanım maliyeti sıfırlanabilir demektir. Ustalar nerdesiniz. Sayın envor, Kudret bey?
Mümkün değil.
Arkadaşlar, adamlar demiyorki alında bu pomza taşını hiç bir gübre kullanmadan topraksız tarım yapın. Toprağınızı ıslah etmek için kullanırsanız, yani bahçe toprağına katarsanız içindeki fosfordan dolayı fosforlu gübre kullanmanıza ihtiyaç kalmaz diyor.
Öyle bir şey olsa biz balkonda hobi yapmaya çalışan uyanıklar varda, antalyada sera işi ile uğraşan profesyoneller enayi mi?
Topraksız tarımda pomza taşının fideyi taşıyıcı ortam olarak kullanılacağı belki yüzlerce yerde yazılı, tek özelliği gözenekli yapısından dolayı su tutma özelliğinin fazla ve ağırlığının hafif olması.
Fidenin ihtiyacı olan elementleri ayrıca vereceksiniz ******. Çilek yetiştiren vatandaş gazeteye beyanat verirken pomza ortamında çilek yetiştirdiğini söylüyor ama sistem katlı sistem ve mutlaka sulama tertibatı var. İçine kattığı sıvı besinden de bahsetmemiş hepsi bu kadar.
Ama ben uyanığım diyen bir arkadaşımız varsa kurar sistemi, koyar pomza taşını, basar içme suyunu, 15 gün sonrada alır fideleri eline gider nereye atarsa atar.
Bu işi yapıyorsanız fidenin ihtiyacı olan makro elementlerin N-P-K olduğunu bileceksiniz ve fidenin bu elementlerden ne kadar ihtiyacı olduğunu da bileceksiniz. Ondan sonra bu elementleri hangi kaynaktan karşılayacağınız size kalmış. İster sıvı besin kullanırsınız, ister hayvan gübresi.
Yazıyı yazıp çıktıktan sonra tekrar okudum çilek üreten vatandaşın sayfasını. Vatandaşın uyanıklığına bakın ki organik çilek ürettiğini söylüyor.
Yani hem katlı sistem yapıp topraksız tarım yapıyor hemde organik tartışması çıkmasın diye bütün besini pomza taşından aldığını söylüyor ve bunuda sadece lafla bir üniversite araştırmasına bağlıyor.
Buna resmen şark kurnazlığı derler. Üretilen çilek organik mi? değil mi? Topraksız tarım organik mi? Organik dediklerinde sanki azotun yerine başka bir element kullanıyorlar, hayvan gübresinde de azot yok, kahrolsun azot. Azotsuz günler...
Alternatif tarımın verilen birinci linkteki topraksız tarım başlığını açıp okuyun, pomza taşını üreten firmanın böyle bir iddiası yok. Pomza ile topraksız tarımın nasıl yapıldığını ve nasıl faydalar sağladığını anlatıyor. Besin kullanmaya gerek yoktur demiyor.
akinselcuk
15-04-2009, 23:35
Bence, bölgesinde boş oturmayıp, iyi kötü bir sistem kuran şahsı değilde gazetesine haber yapma kaygısıyla yarım yamalak edindiği bilgiyi, kafasını gözünü kıraraktan yazan muhabiri daha çok eleştirmek gerek.
yolcu8264
16-04-2009, 08:45
Sn. Sarıcan garip bir sinir ve telaşla yazmışsınız galiba. Burda kurnazlık yapmaya çalışan yok. En azından ben öyle değilim. Evinde üç beş kök domates yetiştirmeye çalışan ve onunda kafasını gözünü yararak yapan bir insanım. Ticari bir faaliyetim olmadığı için kurnazlık yapmaya gerekte duymuyorum. Bu sorunun amacı yayınlanan bir haberde iddia edilen şeylerin doğruluğu var mı **** pomza kullanıldığı zaman farklı besin eriyiği formülü mü gerklidir veya bazı gübreler olmasa da olur mu gibi bir beyin fırtınası yapmaktı. Boşverin birlikte Mersinde seracılık yapan 'ŞARK KURNAZI'na koro halinde küfür edelim. Hatta forumda acaba böyle birşey mümkün mü diyen arkadaşlarımıza kurnazlıktan başlayıp daha ağır hakaretler edelim. Bir taraftanda zaten topraksız tarımı da aynı alandan beş kat ürün almak mümkün mü diyen kurnazların bulduğuna eminim.
Acarextt03
16-04-2009, 14:20
Bence fazla kırıcı olmaya gerek yok...
Aşağıdaki konuda çok haklısın sn. Sarıcan.
Sn. yolcu8264,
Benim sizi hedef alan en küçük bir çıkışım yok o yazıda, tersine yeni başalayan bir arkadaşımız olarak kafanızı bulandıran manşete canım sıkıldı. Bu forum paylaşım tabanlı bir arkadaşlığa dayanıyor. Burada en son düşünülecek şey başka bir arkadaşımızı rencide etmektir.
Siteye sıvı besin konusunda hizmet veren iki arkadaşımız olmasa iddia ediyorum bugün forumda bulunan ve balkonda tporaksız tarım yapmaya kalkışan arkadaşların %90' ı havlu atar. Ziraat mühendisi veya işi daha önceden profesyonel tarım veya kimya sanayi ile ilgili olmayan bir çok arkadaşımız sıvı besin temin edemez hale gelir.
Sn. Envor' un mesleği bu, kendisine yeni sera yaptı. Böyle bir şey olsa neden sıvı besinle uğraşsın ki. Meseleye birde bu açıdan bakarsan, benim gazete manşetine neden kızdığımı anlarsın. Kolay gelsin.
Sayın sarıcan besin eriyiği konusunda çok haklısınız, Kudret amca ve sevgili enver olmasaydı şuan hiçbirşey yapamıyorduk bu kesin.
yolcu8264
18-04-2009, 09:17
Merhaba herkese. Sn Sarıcan yanlış anladım sizi galiba özür dilerim. Peki şimdi bu pomzayı çilekte kullanırsak besin eriyiği değişmesi gerekirmi acaba? Yoksa normal kullandığımız formüllerde değişiklik yapmadan mı kullanmak gerekir? Hangisi daha sağlıklıdır?
Hiç önemli değil Sn. yolcu8264, özür dilemek meziyettir. Bir meslektaşın beni anlamamasına daha çok üzülürdüm. Siz topraksız tarım yapmayı düşündüğünüze göre pomzayı fideyi destekleyeci ortam olarak düşünün. Bitki zaten kendisi için gerekli olanı alıyor. Sıvı besinin EC ve pH' ını kontrol etmeniz yeter diye düşünüyorum. Pomzanın içindeki elementlerin sıvı besini nasıl etkileyeceğini herhalde en iyi Sn. Envor bilir. Belki yaşamışlığı vardır.
soilless
22-04-2009, 22:43
Sn Sarıcan,
Gazete manşeti ve de içeriğine kızma konusunda son derece haklısınız.
Bugün yaşadıklarımdan ve son mesajları okuduktan sonra ben de sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istedim. Bugün yaşanan tecrübe en sonunda belirtilmek üzere önce şunu belirtmek istiyorum;
En acemilerinizden biri olarak ben pomza taşını bundan 2-2.5 yıl önce bir gazete haberinde ilk defa gördüm. Büyük bir holdingin (ismini hatırlayamıyorum) Tuz gölü yakınındaki Hasan Dağı'nda (sanırım)ürettiklerini, volkanik bir yapıda olduğunu, çok gözenekli bir yapısı olması dolayısıyle su tutma özelliği olduğunu (en belirgin ve etkin özelliği) toprakla karıştırıldığında su tassarrufu sağladığını okumuştum.
Bu foruma 2 ay kadar önce dışardan, yakın zamanda da üye olarak katıldığımda hem bu forumdan hem de yabancı bir kaç kaynaktan pomza taşının nötr yapıda olduğunu ve katı ortam için bitki kökünün tutunması için ve yine su tutma özelliği olduğunu okudum.
Konuya bu kadar uzak olan, dış ticaret mesleğinde iştigal eden biri olarak böyle bir yanıltıcı haberin nasıl yapılabildiğine gerçekten hayret ettim.
Bugün yaşadıklarım ise;
Kudret beyin ve Enver beyin katkılarıyla (bu konuda da haklısınız Sn. Sarıcan) balkon ve bahçede yapacağım deneme üretimine biraz destek, biraz heyecan merakı nedeniyle ilçe tarıma gittim. Detayını değil sonucunu söyleyeyim, Topraksız Tarım ile ilgili bir bilgileri olmadığı gibi, temin edeceğim besin eriyiğinin içeriği, miktarı, fiyatı, ne kadar fide için kullanılabileceği konularında bana, arkadaşlar BANA soru sordular. :)))
Bu nedenle bu foruma ve burada destek veren herkese saygı ve sevgilerimle.
Küçük ama aslında büyük NOT: İnternet araştırmalarım doğrultusunda edindiğim biligiye göre Belçika ve Hollanda'da seraların %90-95'i EUROGAP sertifikalı Topraksız Tarım yapıyor. Ülkemizde oran 450.000 dönüm seranın 1.500 dönümü topraksız.
merhaba ben balkonumda ve küçük bahçemde topraksız tarım yöntemi ile domates yetiştirmek istiyorum .ayrıntılı teknik bilgiye nereden ulaşabilirim?
Kudret Tezel
29-04-2009, 17:01
Merhaba arkadaşlar. Mini seraya 3 Mart ta ektiğim tohumlar bayağı gelişme gösterdiler .Ancak havaların soğuk yağmurlu ve rüzğarlı olmasından dolayı yerlerine alamadım . Fakat mini seradan taşmaları seraya sığmamaları yüzünden dün akşam 28 nisan günü yerlerine dikmeyi uygun buldum. Yaklaşık tam bir ay önce sevgili envor un yolladığı domates fidelerinide dün akşam diktim. Envorun yolladığı marulları geldikten bir hafta sonra alel acele hazırladığım delikli levhaya dikmiştim, gelişmeleri iyi gidiyor ama bir vakit ayırıp güzel bir sistem yapmam lazım.
Arkadaşlar yetiştirdiğim fideleri resimledim.Mini seranın çok işe yaradığını göreceksiniz .
Şimdiye kadar fide yetiştirmemiştim bir kaç basit deneme dışında. Şimdi sistemi dahada geliştirip fide yetiştirme zevkini tatmak istiyorum. 4 cm derinliğindeki tohum yatağına henüz açilmamış bir kurşun kalem dikerek fidelerin eni boyu kakkında bir fikir versin istedim.
Kudret Tezel
29-04-2009, 17:15
devamı
tarıMeraklısı
30-04-2009, 18:54
:rolleyes:Merhaba,ben ilköğretim 7.sınıf öğrencisiyim topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum büyüklerimden de yardım alarak.Ama forumda bilgi verilen sayfaların yanında çok yazı var okumak uzun sürüyor acaba buraya biri tek tek besiin eriyiğinin hazırlanmasından hasadına kadarki dönemle ilgili bilgileri toplayıp tek tek geçirebilir mi?(su kültüründe çilek)
celalsungur
30-04-2009, 18:57
Yaşın azıcık büyük olsaydı ''Bizde leşi öldürene kaldırtırlar'' benzeri bir mesaj alırdın.;)
:rolleyes:Merhaba,ben ilköğretim 7.sınıf öğrencisiyim topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum büyüklerimden de yardım alarak.Ama forumda bilgi verilen sayfaların yanında çok yazı var okumak uzun sürüyor acaba buraya biri tek tek besiin eriyiğinin hazırlanmasından hasadına kadarki dönemle ilgili bilgileri toplayıp tek tek geçirebilir mi?(su kültüründe çilek)
Tabii ki biri toplayabilir. Mesela sen :p:p
bu konuyu bende merak ettim
devamı
Kudret Hocam, tek kelimeyle muhteşem. Ben nasıl gözden kaçırmışım bu fotoğrafları:(
İşler hafiflediğinde ilk iş olarak Kudret Hocaya danışılıp, mini sera yapılacak ve fideciliğe merak salınacak:D:D
Kudret Tezel
30-04-2009, 21:38
Sevgili malbman ,gerçek söylüyorum bambaşka bir zevkmiş. Ben bu kadar zevkli olacağını ummamıştım. Gayem sadece ne ektiğimi bilmekti. Fakat tohumlar çimlenip büyümeye başlayınca bayağı zevkli oldu. Tavsiye ederim.
En kısa zamanda hocam, en kısa zamanda.
Kudret hocam,
Sizin domatesler topraklı'ya benziyor.
Ben mi yanlış görüyorum acaba?
Selam ve saygılar.
Kudret Tezel
01-05-2009, 23:34
Sayın indomie, gördüğünüz teknelerde yarı yarıya karıştırılmış torf+ kum var. 5 senedir ayni agregatı kullanıyorum.Gördüğünüz büyük parçalarda pomza taşı. Derinlik olarakta
10-11 cm gibi.
Kudret hocam,
Torf kum ile karışınca toprak rengini almış, yanılttı beni. Pomzayı da renginden dolayı çakıl zannettim.
Bize "topraksız tarım"ı tavsiye ederken sizin "topraklı tarım" yapabileceğinizi düşünmüş olmamdan dolayı özür dilerim.
Selam ve saygılar.
Kudret Tezel
02-05-2009, 08:46
Estafurullan sayın indomie, bu bir hata değil. Mesele bağcıyı dövmek değil üzüm yemek. Keşke balkonumuzda topraklı tarım yaparak bu verimi bu kaliteyi alabilsekte topraklı tarım yapsak. Topraksız tarımın tercih sebeplerini herkes biliyor. Tek sıkıntısı birazıcık teknik bilgi basit bir sistem le çok fazla verim, kalite, lezzet, hijyen, ve ekonomi. Gerçi bu son yazdığım biraz yanlış oldu galiba zira sevgili sarıcan 24 ayar altından fazlaya geldi domatesin kilosu diyor ama:D:D ve ilave ediyor herşeye rağmen zevki başka diyor. İşte bütün bunları yayyana getirirsek balkon veya terasta topraklı tarım yapmanın hiçbir esprisi kalmıyor.
tarıMeraklısı
02-05-2009, 15:34
malbman amca dediğini yaptın bir kaç slayt hazırladım:D
Ne diyon sen len:confused::D:D Görem bakem ne yaptın..
koray112
02-05-2009, 17:56
eger bu topraksız tarım hakkında bana daha acıklayıcı bılıg verırsenız msn yoluyla sevınırım sakıncası yoksa tabıkı bende yetıstırmek ıstıyorum evde su an toprakta yatıstırıyorum ayrıca sıetde gormus oldugum besınler vardı ıkı paket bırde sıse neydı bulamadım sımdı onuda nasıl temın etcem yardım lutfen eger msn adresı vermek yasak degılse verecegım ama sımdılık vermıyım sadece cevaplara bakarım yasak degılse msn verırım lutfen rıca edıp yalvarıyorum
Sayın koray112; Ağaçlar.net / forum'u diğer forumlardan ayıran en büyük özellik, imla kurallarına göstermiş olduğumuz hassasiyettir, sizden de bu hassayiyeti göstermenizi bekliyoruz. Yazmış olduğunuz mesajlarınızı imla kurallarına uygun düzeltirseniz, herkes size yardım edecektir, merak etmeyin. Ayrıca msn ile sorularına cevap alamazsınız, sorularınızı ve cevapları forumda konuşalım ki, herkes faydalansın. Bilgiyi paylaşarak büyütelim :)
Forum yardım (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=vb_faq#faq_111)
tarıMeraklısı
02-05-2009, 21:10
Ne diyon sen len:confused::D:D Görem bakem ne yaptın..
bir e posta adresinizi verirseniz yollayabilirim:) aslında böyle slaytları paylaşmak için yükleyebileceğimiz bir yer varsa söylerseniz sevinirim:)
selamlar...
Bende bir amatör olarak bu yıl balkonumda bu işe başlamaya karar verdim.Katı ortamda (perlit-kokopet) yapmayı düşünüyorum.forumu en başından beri yan konu başlıklarıda dahil takip ediyorum gerçekten çok faydalı oluyor. Herkesin bilgisini budenli paylaştığı başka bir forum görmedim.Bu müthiş.Benim topraksız tarım konusunda hiç bilgim olmadığı için aralarda müdahelede bulunup bölmek istemedim.Ama bu işe başlamayı düşündüğümden kafamda bazı sorular var paylaşmak isterim.
1- Ben ege bölgesinde milasta ikamet etmekteyim bodruma gidenler bilir, kışın ılıman yazın çok sıcak bir iklime sahip. Zemin kattayım ve balkonlarımdan hiçbirisi güneş almıyor güneşsiz ortamda topraksız tarım yapabilirmiyim? yapabilirsem bu verim düşüklüğüne sebep olurmu?
2- Piyasada tohum çeşitleri gördüm organik ve organik olmayan tohum. Organik tohumdan tohum elde edildiğini diğer tohumlardan tohum elde edilmediğini duydum bu hususta görüşleriniz nedir?
3- Organik tohum ve normal tohum arasında tat yönünden bir fark varmıdır? topraksız tarımda organik tohum kullanılırmı?
4- Mayıs ayının ilk haftasındayız, galiba ben tohum ekimi için geç kaldım bu yüzden çimlendirilmiş tohumdanmı başlamalıyım?
5- sistemi elektriksiz otomatik vanalı akıllı saksı yapmayı düşünüyorum. Öğrendiğim kadarıyla 100 lt suya 1 lt A , 1 lt B besin ilave edilerek ve saksı bidon arasındaki otomatik bağlantıyı kurmak bunun için yeterli oluyor. Nedersiniz?
6- Bahsini ettiğim A ve B besinlerini kudret TEZEL hocam dan temin edebilirmiyiz? Temin edebiliyorsak her biri kaç litredir? fiyatı nekadardır?
Her nekadar besinleri kendimiz hazırlayabileceksede, kendi adıma işi bilen bir insan kadar başarılı olabilceğimi düşünmüyorum. İzlenimlerime görede bu işin en önemli tarafı bu besin olayı.Bu nedenle hazır almak istiyorum.
7- yetiştirdiğiniz sebzelerin piyasada satılan hormonlu sebzelerden tat olarak farkı varmıdır? Öneğn; çilek mevsimindeğiz ama manavdan aldığım çileğin tadı şekersiz çay gibi :( Keza domatesler susuz ekşisiz tatsız.Biberler kokusuz.Sizin yetiştirdiklerinizde durum nasıl memnunmusunuz?
8- yaşadığım iklim koşullarında topraksız tarımı açık alanda yaz kış yapmam mümkün olurmu?
Çok sordum umarım rahatsızlık vermemişimdir. Yardımlarınız için teşekkürler...
Öncelikle hepimiz çalışmalarında başarılar dileriz. Sorduğun soruların hepsinin cevabı aslında mevcut, ancak forumu uzun süren bir takipten sonra cevapları kendin verebileceksin. Ben bir kaçına bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım, eksik **** hatalarım olursa arkadaşlar düzeltin lütfen.
1- Her bitki gölgeyi sevmiyor, örneğin domates, çilek, marul gibi bitkiler güneşi seviyor. Gölgeyi seven ve aklıma gelen roka var oda direk güneş ışığı olmasa da ışık isteyecektir.
3- Çeşitler arasında arasında tat farkı olabilir, sizin bahsettiğiniz şekilde bir fark yok sanırım.
4- Ne yetiştirmek istediğinize bağlı. Mesela kavun, karpuz, domates için geç değil
5- O formül 10 lt suya 50 cc A besini 50 cc B besini şeklinde.
6- KudretTezel'den de olur envor'dan da her ikiside teminde size yardımcı olurlar. Fiyatlar en son 7,5 TL(250 lt için) ve 11 TL(500 lt için) idi. Özel mesaj gönderin isterseniz.
7- Yetiştiren herkes olumlu yönde belirgin bir fark olduğundan bahsetti. Forumu okuduğuna göre seninde öğrenmiş olman lazım.
8- Topraksız tarımda iklim koşullarını da kontrol altına almak verimi olumlu yönde etkiliyor. Eğer açık alanda yaparsan örneğin yağmur yağar sulaman kontrol dışı olur, çok sıcak olur bitkiler bayılır vs.
Kolay gelsin.
ÇELEBİ bilgi için ***. internetten küçük bir araştırma yaptım, gerçi çoğu normal topraklı tarım siteleriydi. Gördüğüm; benim yetiştirmek istediğim bitkilerin çoğu (salatalık-domates-biber-soğan-patlıcan v.s) güneş istiyor.Hevesim kursağımda kaldı. Anladığım kadarıyla bu sebzelerin gelişmek için güneşten aldığı bazı besinler var ve bu besinler hazırlanan besin karışımlarında bulunmuyor. Yanılıyormuyum acaba.
Her bitkinin yetiştiricilik gereksinimleri farklı nem, sıcaklık, gübre, havalandırma, ışık gibi girdileri var. Her bitki için bunları ayrı değerlendirmek lazım.
omerburak
06-05-2009, 15:38
Öncelikle herkese selamlar.Bu siteye eşimin uzun süren ısrarlarıla üye oldum.Özellikle topraksız tarımla ilgili yazıları okumaya başladım ve kendimi alamadım.Sizleri azminizden , birbirlerinizle bilgileri açıkça paylaşmanızdan ve
sanki bir aile ortamı oluşturmuş gibi yaklaşımlarınızdan dolayı tebrik ederim.Gerçekten etkilelendim ve bende ufak çapta birkaç deneme yapmaya karar verdim.İnşallah yakında başlarım ve bende resimlerle sitemizi süslerim.Umarım benide desteklersiniz.Merak ettiğim birşeyde neden herkes domates,çilek,marul deniyor.Biber, salatalık,vs. olmuyor mu.Şimdilik bu kadar herkese bol ürünler.
sn.omerburak, hoş geldiniz iyiki eşinizin ısrarlarını dikkate almışsınız :) çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz
Acarextt03
07-05-2009, 09:04
Çünkü birçoğumuz daha çok yeni olduğumuz için bize büyütmede zorluk çıkarmayacak ürünlerle başladık. Domates çilek ve marul sistem eksikliklerine dayanabilecek ürünler...
Ama bir salatalığın neredeyse günübirlik takip edilmesi gerekiyor.. Bu da bizim gibi çalışanları zorlar.. Mesela ben kıvırcık deniyorum. Hergün olmasada 2-3 günde bir ölçüm yapıyorum. şimdiye kadar da hiç ilave su yapmadım. Zaten fazlasıyla suyum var. Bitkilerim de güzel güzel büyümeye başladı... Inşallah böyle devam eder.
Örneğin sevgili Malbman'ın da domatesi ( Enver'in hediyesi ) çok mukavemetli... vb gibi... Denemelerini fotoğraflaman bizler açısından önemli... Sakın atlama... Birde Kudret amcadan EC Metre almadan başlama...
Aramıza hoş geldiniz Ömerburak. Çalışmalarına bir an önce başlamanı tavsiye ederim. Zira sezon bir anda geçip gidiyor ve daha iki tane domat, üç tane biber toplayamadan kış geliyor ve ellerin böğründe kalakalıyorsun:D:D
Geçen yıl aynı şeyi yaşadım oradan biliyorum. Neredeyse Haziran sonu başladım ve domatlarım çiçekleninceye kadar yaz bitti:p
Sorularını sevgili Acarextt03 yanıtlamış. Bir ek de ben yapayım; domates, marul, çilek daha ticari ürünler. Buradaki bir çok insan da ileride bu işi hobiden çıkarıp, profesyonelce yapma amacında. Bu nedenle ileriye dönük olarak tecrübe kazanmaya çalışıyoruz.
Umarım benide desteklersiniz.
Hiç şüphen olmasın. Aklına gelen, takıldığın her türlü konuda soru sormaktan çekinme. Hepimiz (bildiğimiz kadarıyla) seve seve yardıma hazırız. Ama dediğim gibi bir an önce başla.
Sevgiler
Alan Parsons
07-05-2009, 11:25
Buradaki bir çok insan da ileride bu işi hobiden çıkarıp, profesyonelce yapma amacında.
Sevgiler
way waay way :p, sayın malban şimdiden hayırlı olsun
omer.tuncer
07-05-2009, 12:04
Hoşgeldin allah şifa versin:)
Ben bu yazıyı buraya yazmadım ama:(:(
sanırım taşınmış :)
Kudret Tezel
13-05-2009, 08:18
Sevgili arkadaşlar 28 nisan günü yani 15 gün önce diktiğim fidelerin bugünkü durumu.
denizakvaryumu
13-05-2009, 14:31
Şimdiden hasadın çok fazla olacağı kesin.
Bu sefer eşe dosta verilmekle de bitmeyecek.
Salça kazanı bu sefer kaynayacak gibi :)
way waay way :p, sayın malban şimdiden hayırlı olsun
Teşekkürler sevgili alan Parsons. Umarım hayallerimizi gerçekleştirebiliriz.
Sevgili arkadaşlar 28 nisan günü yani 15 gün önce diktiğim fidelerin bugünkü durumu.
Kudret hocam topraksız tarımın en başarılı uygulayıcılarından biri oldu. Hem de her yönüyle ilgilenerek. Darısı başımıza.
Kudret Bey,
Resimler biraz daha gelmeseydi bende takılacaktım. Envor gibi korkuyorsanız nazar boncuğu göndereyim diye.:D:D:D
Bu sene çeşit fazla, pembeler, red robinler... Hasat zamanı yolumuz oralardan geçer herhalde. Pembe tohumlarını meyve olarak alırız artık. Bu sene pembeye niyetlendim ama adım atacak yer kalmadı. Kısmetse seneye.
Bol hasatlar...
Alan Parsons
13-05-2009, 17:06
Umarım hayallerimizi gerçekleştirebiliriz.
Sayın Malbman,
Tek başına olmuyor üstadım, insan yanında hangi iş olursa olsun kafa dengi, kendi gibi heyecanlı, azimli, tutkulu ve iyi tanıdığı bir iş arkadaşı-ortağı arıyor,
İyi bir F1 takımı gibi, fransız bisiklet turundaki takımlar gibi, aynı ayakta koşan aynı ahırın atları gibi, sağlam bir eküri lazım üstadım, hayat hepimizin ekürilerini bir oraya bir buraya, farklı mekanlara şehirlere dağıttığına eminim, umarım bir gün hepimizin hayalleri gerçek olur.
Kudret Tezel
13-05-2009, 19:26
Merhabalar sevgili denizakvaryumu, sesinizi duyduk mutlu olduk,nerelerdesiniz. Bu seneki hasad salçakazanlarını doldururmu bilemem ama içinde pembelerinde olduğu bir kaç öğünlük domates çıkar umarım. Beni ençok mutlu eden fidelerimi kendi yetiştirmem oldu. Artık yetiştirdiğim fidelerin ne olduğu bileceğim. Fide yetiştirmenin zevkide bambaşka. Sevgili arkadaşımız malbman ın yolladığı tohumlardan pembe domates ve redrobin lerim oldu,tekrar teşekkürler malbman. Seneye inşallah pembe domates ve redrobinlerin tohumları benden, hepimize yetecek kadar olur sanırım.
Sayın sarıcan,resimlerin geç kalmasının sebebi nazarboncuğun değil rüzğarın aziziliği.
Kapımız herzaman açık, nezaman arzu ederseniz buyrun bekleriz.
Sayın Malbman,
Tek başına olmuyor üstadım, insan yanında hangi iş olursa olsun kafa dengi, kendi gibi heyecanlı, azimli, tutkulu ve iyi tanıdığı bir iş arkadaşı-ortağı arıyor,
İyi bir F1 takımı gibi, fransız bisiklet turundaki takımlar gibi, aynı ayakta koşan aynı ahırın atları gibi, sağlam bir eküri lazım üstadım, hayat hepimizin ekürilerini bir oraya bir buraya, farklı mekanlara şehirlere dağıttığına eminim, umarım bir gün hepimizin hayalleri gerçek olur.
Doğru söze ne denir kardeşim. Ama bakarsın bir gün ekürilerimizi (umarım) yanı başımızda buluveririz.
tekrar teşekkürler malbman. Seneye inşallah pembe domates ve redrobinlerin tohumları benden, hepimize yetecek kadar olur sanırım.
Ne demek Kudret hocam. Paylaşalım ki çoğalsın. Sizin paylaşım konusundaki çabalarınızın yarısına yetişebilsem ne mutlu bana.
Red Robinleriniz ve pembelerinize çok sevindim. Umarım bol bol mahsul alırsınız.
Kudret Tezel
13-05-2009, 20:49
İnşallah sevgili malbman,iyi dilek ve düşünceleriniz için teşekkürler.Hayellerim çok ama terastaki rüzğar ve soğuk birçoğuna mani oluyor. Birkac sistem kurup paylaşacağım inşallah ama havalar daha yeni yeni ısınıyor.
Sevgili kudret hocam her zaman öncü oldunuz bize ellerinize sağlık,hasadınız bol olsun.
Kudret Tezel
14-05-2009, 09:21
Teşekkürler sevgili jibuti. bizim öyle büyük seralarımız yok, sofraya tadımlık gelsin yeter.
Dahafazlasını beklemek yersiz. gaye konuyu öğrenebilmek,deney yapmak araştırmak, ve edinilen bilgileri başkalarına faydalı olmak adına paylaşmak. Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Herkese yemyeşil saksılar bereketli hasatlar dilerim.
Acarextt03
14-05-2009, 10:24
Kudret Amcaya Alkış...
Tebrikler. İnşaallah seneye Red Robin taliplisiyiz...
Domates üstadlarına duyurulur...
kudret hocam ne veriyorsunuz fidelere böyle 1 haftada coşuyorlar :)
benim bi sorum olacaktı 2 saksıda 4 kök çarli biberim 4 kök sırık domates fidem var.Torf kullanıyorum. Burada bir ziraatçiden 1 kilo katı makro içerikli besin 1 kg sıvı minor besin aldım. Resimler ektedir bu besinleri kullanablirmiyim? 5 lt su için ölçü nekadar olmalıdır? Zİraatçi kullanabileceğimi bi sakıncası olmayacağını söyledi ben birde sizlere danışmak isterim.
makro besin içeriği
azot %20
fosfor %20
potasyomun %20
sıvı mikro besin içeriği:
demir= %2
mangan =0,5
çinko = %1
ve hümik asit
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.