PDA

View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12

efe446
07-04-2017, 15:50
Başınız sağolsun Kudret Bey.

Kudret Tezel
07-04-2017, 17:56
Sizler sağ olun sevgili arkadaşlarım.Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Muda
07-04-2017, 18:22
Başınız sağolsun Kudret Bey.

nergıs
08-04-2017, 11:45
topraksız tarım düzeneğini nasıl kurabilirim yardımcı olabilir misiniz

cihanyildiz
09-04-2017, 21:11
Kudret Bey çok geçmiş olsun.
Bahçe ve tarım işlerine çok ilgili olmamla birlikte İstanbul da şehir hayatının içinde yapılabilecek benim için en uygun bitki yetiştirme yönteminin topraksız tarım olduğuna kanaat getirdim.
Foruma 9 gün önce üye oldum ve bu süre içerisinde 84 sayfalık bu başlığı ancak bitirebildim ve hatta bazı çok önemli bölümleri defalarca okuyarak bilgi edinmeye çalışıyorum.
Şu an sistemi kurma çalışmam tamamlanmak üzere ama ben yerden kazanmak için dikey sistem tercih ettim. Önceleri kendim pvc borulardan yapmayı düşünürken daha sonra Serakule isimli yerli bir marka ile hazır satıldığını gördüm ve temin ettim.
EC metre, Ph metre, hava motoru ve zamanlayıcı saat sipariş ettim.
Şimdi fide arayışı içerisine girdim. Çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. Temin ettiğim sistemde 40 fide için yer var, 2600L/h-2,5m lik bir pompa en üstten başlayarak tüm köklere homojen miktarda besin sağlayabiliyor. Üretici, sistemle birlikte marul için hazırlamış olduğu besinden de sağladı ama çilek için gerekli besin konusunda sizden yardım talep etmeyi düşünüyorum.
Bütün bunların haricinde araştırma azminize ve bilgiyi paylaşma şevkinize de hayran kaldım.
İlerleyen süreçlerde bende çalışmalarımı ve geldiği noktaları burada paylaşarak bu başlığın büyümesine katkıda bulunmak istiyorum.
Şimdilik sağlıcakla kalın

oyunadevam
03-05-2017, 10:58
Herkese iyi çalışmalar. Geçmişi çiftçiliğe dayanan bir öğretmen olarak topraksız tarım beni gurbet ellerde kurtardı diyebilirim. Öncelikle bu forumda paylaşılan değerli bilgiler için teşekkürler. 15 kökten oluşan bir akan su kültürü denemem oldu. Şu anda gayet iyi gidiyor. Çilek ve biber fidelerim güzel büyüdüler.Bakalım ürünlerin büyüme aşaması nasıl olacak merak içindeyim. Sabah uyanır uyanmaz yanlarına koşuyorum. Okuldan gelir gelmez yanlarına koşuyorum.
Birkaç sorum olacak.
Öncelikler besin eriği kullanamadığımdan dolayı sıvı yarasa gübresi ve şurup haline getirilmiş solucan gübresi kullanıyorum. Ec yi 2,5 gibi tutmaya çalışıyorum. Sizce böyle devam edebilir miyim.
Bir de köklerde özellikle çileklerin köklerinde beyaz muhallebi kıvamında jelimsi şeyler oluşuyor. Bunlar nedir?Zararlı mıdır? Sürecin bir parçası mıdır?
Tekrardan herkese iyi çalışmalar.

Leoarslan33
06-05-2017, 22:41
Solucan gübresi nin içeriği element olarak neyi ne kadar ihtiva ediyor. Minimum yasasına göre bitki ihtiyacı olan en düşük molekül veya element göre davranacaktır, bu durumda eksik kalan besini takviye etmelisiniz. Jelimsi şeyler böcek yumurtaları olabilir sonuçta nemli ve uygun sıcaklık var patlatıp bakabilirsiniz

idris şenol
07-05-2017, 12:26
Herkese iyi çalışmalar. Geçmişi çiftçiliğe dayanan bir öğretmen olarak topraksız tarım beni gurbet ellerde kurtardı diyebilirim. Öncelikle bu forumda paylaşılan değerli bilgiler için teşekkürler. 15 kökten oluşan bir akan su kültürü denemem oldu. Şu anda gayet iyi gidiyor. Çilek ve biber fidelerim güzel büyüdüler.Bakalım ürünlerin büyüme aşaması nasıl olacak merak içindeyim. Sabah uyanır uyanmaz yanlarına koşuyorum. Okuldan gelir gelmez yanlarına koşuyorum.
Birkaç sorum olacak.
Öncelikler besin eriği kullanamadığımdan dolayı sıvı yarasa gübresi ve şurup haline getirilmiş solucan gübresi kullanıyorum. Ec yi 2,5 gibi tutmaya çalışıyorum. Sizce böyle devam edebilir miyim.
Bir de köklerde özellikle çileklerin köklerinde beyaz muhallebi kıvamında jelimsi şeyler oluşuyor. Bunlar nedir?Zararlı mıdır? Sürecin bir parçası mıdır?
Tekrardan herkese iyi çalışmalar.
bu şekilde topraksız tarım kültürü olmaz hocam
çilek köklerindeki jel tabakası bitki kök hastalığna doğru gidiyor
suyun içersindeki elementler başlangıçta tohumun çimlenmesi fide aşamasına kadar suyunuzun kalitesine bağlı olarak gelişir
verdiğiniz yarasa gübreside bir miktar geliştirir fakat size ürün aşamasında pek bir şey vermez
formda gübre hazırlama topraksız tarım sabit konuları iyice okuyup topraksız tarıma adım atmanızı tavsiye ederim başarılar:)

Nctelts
15-05-2017, 23:36
Herkese iyi geceler. Elinize ve emeğinize sağlık, bu site de her şey çok verimli emin olun burdan aldığınız bilgiyi okuldan alamazsınız.

Benim ismim Necati. Topraksız tarım ile ilgili 1 haftamı videoları izleyerek 1 hafta mı da burda sizin güzel yorumlarınızı ve çalışmalarınızı inceleyerek geçirdim ve son sayfayı bitirip sabahı beklemeden yazmaya Karar verdim.

Bende başlangıçtü akan su da 125 lik 3 parça pvc boru da denemelerime başlamak istiyorum eksik olan malzemelerimi bu hafta tamamlamayı planlıyorum. Tabi ki sayın kudret hocamızı da unutmayalım. EC ölçer ve PH ölçer ile birlikte gerekli besin ihtiyaçlarımızı kendisinden karşılamayı düşünüyorum.

Benim sorum başlangıçta domakes, biber ve çilek en kolay yetişenler diye okumuştum bir karışım da hepsini besleyebilir miyim? yoksa nasıl bir sınıflandırma önerirsiniz? Elimde bir miktar perlit var pet bardak içerisinde kullanmayı düşünüyorum veya ırmaktan alacağım çakılı kullansam sıkıntı yaratır mı?

Daha fazla uzatmayayım hemen başlamak için sabırsızlanıyorum. İlerleme kaydettikçe fotoğraf ta ekleyeceğim. Şimdiden herkese çok teşekkür ediyorum.

Nctelts
16-05-2017, 00:02
Kudret hocam özelden msj yazıyorum gitmiyor. Size zahmet olmazsa PH ölçer, EC ölçer ve besin kiti maliyetleri ile ilgili bilgi almak istiyorum. Veya sera bekçisi. Tekrardan teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık.

Nctelts
16-05-2017, 20:11
Arkadaşlar iyi akşamlar.

Kudret hoca sağolsun mesajıma dönüş yaptı ve kendisinden aldığım bilgiler doğrultusunda çilek ile başlamaya karar verdim. Başlangıçta 20 kök akan su kültürü deneyeceğim. Dikkat etmem gereken noktalar nelerdir? Bitkileri pet bardak içerisinde en uygun ne ile sabitleyebilirim? Ve bu sistemde bildiğim kadarı ile sabantan akşama kadar devamlı su dönecek. Sistem gece çalışmayacak yanlışım varsa düzeltir misiniz? Ekleyecekleriniz varsa onu da bekliyorum.

Herkesin eline ve emeğine sağlık. Yardımlarınızı sabırla bekliyorum.

jacky_038
16-05-2017, 20:23
Aslında ilk denemede katı ortamda çilek daha kolay ve başarılı olur, bu benim düşüncem, pvc borunun içinde su köklere sürekli temas edicek ve belli zaman aralıklarında devirdaim edecek ve besin tankına hava motoruyla oksijen vermelisin ki kökler çürümesin, pvc güneşten ısınınca ph ve ec değerleri sürekli değişecek ve kontrol etmek zorunda olucaksınız, katı ortam akan suya göre bence hata kaldırıyo, ****** karar sizin...

Nctelts
16-05-2017, 21:02
Aslında ilk denemede katı ortamda çilek daha kolay ve başarılı olur, bu benim düşüncem, pvc borunun içinde su köklere sürekli temas edicek ve belli zaman aralıklarında devirdaim edecek ve besin tankına hava motoruyla oksijen vermelisin ki kökler çürümesin, pvc güneşten ısınınca ph ve ec değerleri sürekli değişecek ve kontrol etmek zorunda olucaksınız, katı ortam akan suya göre bence hata kaldırıyo, ****** karar sizin...

Teşekkür ederim. Elimdeki sistem daha önceden vardı yani biraz mecbur kalıyorum bunu denemeye. Artık şansımıza. Başladıktan sonra gelişmeleri haberdar ederim.

Nctelts
17-05-2017, 20:18
Herkese iyi akşamlar.

Arkadaşlar sistemim yavaş yavaş hazır oluyor ama ilerledikçe kafamda soru işaretleri çoğalıyor. Şimdi öncelikle akan su kültüründe bitki kökü 2 cm kadar suyun içerisinde kalıyor ve su belirli zamanlarda borular içerisinde devir daim oluyor. Peki bitkiyi koyduğumuz kabın içerisine ne koyabiliriz elimde perlit var olur mu? Emin değilim. Sistem bağlantılarını ona göre yapacağım ufak tefek eksikler kaldı onları da yarın tamamlamayı düşünüyorum. Size zahmet arkadaşlar sistemi tamamlamak için biraz heyecanlıyım yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

shawshang
18-05-2017, 12:53
seçenekler bir hayli fazla

perlit olur fakat çok fazla su tutuyor ve yosunlaşma yapıyor

Nctelts
18-05-2017, 14:48
Teşekür ederim shawshang önerebileceğiniz ne var acaba. Irmak çakılı veya kalın talaş olur mu?

İyi çalışmalar.

Nctelts
18-05-2017, 14:50
Aldığım motorun üzerinde 1.5 mt basar yazıyor. Ne yazık ki 1.1 mt ye ancak basıyor. İşler sürekli uzuyor. Pc başında yazılanları okumaya benzemiyormuş uygulama. Şimdi motoru büyütüp yarın çalışmalara devam. Herkese kolay gelsin.

İsmail Karagülle
18-05-2017, 19:16
Aldığım motorun üzerinde 1.5 mt basar yazıyor. Ne yazık ki 1.1 mt ye ancak basıyor. İşler sürekli uzuyor. Pc başında yazılanları okumaya benzemiyormuş uygulama. Şimdi motoru büyütüp yarın çalışmalara devam. Herkese kolay gelsin.
Motordan sonra köşe var mı? Her dirsek motoru zorlar. Dirsek varsa düz çıkış yapmaya çalışın . Eğer yine yetmezse o zaman motor değiştirin .

jacky_038
18-05-2017, 20:31
Hydroton da kullanabilirsin,bu arada eldeki sistemden mecbur kullanıyorum demişin ama yaz aylarında maksimum verim olacağı için sezonu kaçırmadan istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.ürününüz bol olsun

shawshang
19-05-2017, 07:53
Teşekür ederim shawshang önerebileceğiniz ne var acaba. Irmak çakılı veya kalın talaş olur mu?

İyi çalışmalar.

Tarım Pomzası işinizi iyi görür

Nctelts
19-05-2017, 11:01
Herkese çok teşekkür ederim.

Motoru değiştirdim şimdilik oldu. Tarım ponzasını araştıracağım iyi olur. Artık bundan sonrası deneme yanılma. Ped bardak ile yer arasında 2.5 cm bardakta 2 cm kadar su kalacak şekilde ayarladım. Bitki yerleştirme yi bu ölçülere göre yapacağım artık bundan sonrası hayırlısı.

Nctelts
19-05-2017, 11:03
Bu sistem kışında kullanılıyor mu? Yağmur suyundan sıkıntı olur mu acaba? Çilek ekiyorum ömrü 3-4 sene yaklaşık her sene değiştirmem gerekiyor mu? Yoksa toprakta olduğu gibi devam ediyor mu? Herkese kolay gelsin.

Nctelts
22-05-2017, 19:00
Herkes çok yoğun galiba herkese kolay gelsin. Aklıma gelmişken ben kuracağım topraksız tarım sistemini sera dışında bir yerde kursam sıkıntı olur mu? Bir kısmı biraz yağmur alabiliyor. Fikir verirseniz sevinirim o kadar uğraşıyorum boşa gitmesin en azından daha güvenli bir yer bulmaya çalışayım kendime.

İyi çalışmalar.

jacky_038
22-05-2017, 20:01
Merhaba, kışın yeteri kadar ısı sağlandığı sürece yetişebilir, adanada kışın sıcaklık kaç derece? 10 derecenin altında sıkıntı olur. Bence rüzgara yağmura vs dış etkenlerden korunmak için sera daha güvenli ve güzel olur, Bu kadar hevesinize boşa gitmez emin olun. Resim paylaşırsanız bakabiliriz

Nctelts
23-05-2017, 09:16
Çok teşekkür ederim sayın jacky 038 elimden geldiği kadar korumaya çalışacağım. Önümüz yaz kışa allah büyük. Elimde 3 parça pvc boru vardı ucları ısıtılarak kapatılmış öyle olunca tahliye için altından delmek zorunda kaldım. Birde zamanında altlarını akıllı vida ile de delmiştim şimdi onları silikon ile kapatmak için uğraştım aldığım silikon eski tarihli olunca kurumadı 1 haftama mal oldu şimdi tek parça kullanmaya çalışacağım daha sonra parçalı olanlara uğraşacağım. Artık hayırlısı umarım uğraştığımıza değer. Şu sistemi bir kurabilseydim foto paylaşacağım.

Herkesin eline sağlık çok teşekkür ediyorum.

Balkondasera
01-06-2017, 09:13
Sevgili dostlar
aranıza yeni katıldım yaklaşık 2 3 aydır topraksız tarımla ilgilenmekteyim
bu işi 1 yıl kadar hobi amaçlı daha sonra kosgebden tersine göçten, destek kredisi ve hibe alabilirsem Erzincan da yapacağım (aslen oralıyım İstanbul da ikamet ediyorum)

yazılanları iş sebebi ile satır satır okuyamıyorum

bu işe başlangıç olarak 70 lik 5 tane 1 metrelik borularla
akan su sistemi yaptım. sistemim hazır ve çalışmakta
gübre olarakta gübretaş Gübretaş (http://www.gubretas.com.tr/tr/urun/3/28/5/202020.aspx) çok kaliteli olmayan bir gübresini aldım resimde büyüyen salatalıkları domatesleri görünce bir şeylerin yanlış gittiğini anlamış bulunmaktayım çünkü ben 15 günde 3 cm büyütemedim :)

lafı çok dolandırmadan
1 adet ec ve tds metre
1 adet su termometresi aldım

akabinde sormak istediğim sorular şunlardır

1- İDEAL PH ?
2 İDEAL SU SICAKLIGI
3 İDEAL EC VE TDS DEĞERİ
4 akan su kültüründe saksı içine ne kullanmalıyım
5 KENDİM SUANDA YAPMA FIRSATIM YOK DOMATES SALATALIK VE FASULYE İÇİN ORTAK KULLANABİLECEĞİM HAZIR BESİN ERİYİĞİ MARKASI (1 KAÇ TANE ALTERNATİF YAZARSANIZ SEVİNİRİM)
6 FASULYE DOMATES SALATALIK AYNI SİSTEMDE AYNI ANDA OLABİLİRMİ
7 HER HAVASICAKLIGINDA HER MEYVE SEBZEYİ EKEMEYİZ ELİNDE TABLO OLAN VARSA HANGİ SICAKLIKLARDA HANGİ BİTKİLER DAHA VERİMLİ YETİŞİR TABLO GÖNDERİRSE SEVİNİRİM
8 BU İŞİ A DAN Z YE GÖSTEREBİLECEK BİR KİTAP **** VİDEO VARSA LİNKİNİDE ATABİLİRSENİZ COK SEVİNİRİM
9 topraksız tarım için temin edebileceğim tohum ve fideler için en uygun merci neresidir internet sitesi **** buradan bu işi yapan herhangi biriside olabilir
10 COK SEY İSTEDİM FARKINDAYIM :)))

BU SORULARIMA CEVAP VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM

SAYGILARIMLA

Kenan Köse
05555765693
bu konulara ilişkin herhangi bir whatsup grubu var ise eklemenizi rica ederim

not : bir whats up grubu varmıdır varsa beni ekleyebilirmisiniz yoksada neden bir whatsup grubu kurulmasın ?

Balkondasera
01-06-2017, 09:24
Yukarda linkini verdiğim şirket, ahududuları da topraksız yetiştirip ihraç ediyor...

İşin açıkçası ben sadece sebzelerde - otlarda bu iş olur diye sanıyordum, üzümsüler de topraksız yetiştiğine göre, yakında meyvelerde de topraksıza geçilebilir.

Bir karış toprağı olmayan biz şehirlilere gün doğdu...yeter ki güneş gören teras-balkon olsun...

Kudret Bey bu konu sanıldığından çok daha önemli, sizi takip ediyorum :)

merhaba
sisteme yeni dahil oldum en baştan başlayıp bu işe yeni başlayanların izleyeceği yolları öğrenmek istiyorum
Yazdığınız bu yazıda dikkatimi çeken bir husus oldu
'yeter ki güneş gören bir yer' demişsiniz
topraksız tarımı kapalı alanlarda da yapıldığını duymuştum doğru mudur ?

Balkondasera
01-06-2017, 10:31
Sevgili Deniz akvaryumu, her sistemin kendine göre kolaylıkları ve zorlukları var. Katı agregat sisteminde bitkiyi ayakta tutmak tabiiki çok kolay, benim balkonum gibi açık ve rüzgarlı bir ortamda tabiiki tercih edilecek sistem diye düşünüle bilir ama balkon şartlarında saksıları veya tekneleri boşaltmak, onları elemek, kök parçacıklarını ayırmak, teknelerin altına suyu süze bilmek için serdiğiniz kalın çakıltaşlarını ayırmak, yeniden teknelere koymak, hadi hepsi neyse severek yapıyorsunuz birde kullandığınız agregatın siterilizasyonu var. Tabiiki
hepsi tercihe bağlı ama amatörce yaptığınız topraksız ortamda bitki yetiştirirken, bitkinin kökünüde izlemek bilgi birikimi açısından önemli. Bu işi ilk denediğim sene drenaj borusunun tıkanması yüzünden bir teknedeki patlıcan fidelerim öldü. Önemli olan sistem ne olursa olsun yaptığınız işten zevk alabilmeniz, zaman içinde nasıl olsa en kolayı tercih edilecektir.

Kudret bey merhaba bu sisteme yeni dahil oldugum için en baştan başlayarak tüm paylaşımları okumakta not almakta ve gerektiği yerdede sorularım olacagını bu konuda anlayışınıza sıgınarak sizi biraz yoracagımı beyan ederim şimdiden teşekkürler :)
2007 yılında yazdığınız bir yazıya istinaden size biraz nostalji yaşatalım..
benim yukarıdaki yazı akabinde söyle bir sorum olacak

akan su kültüründe pvc boruların içini belli zaman aralıklarında dezenfekte etmek zorunda mıyız? ki kanımca edilmeli diye düşünüyorum toprak nasıl hijyen ve ekme öncesi temizleniyorsa buda herhalde bu şekil olmalı diye düşünüyorum yoksa akan su kirlenmez mantığında pvclerde temiz kalır mı? hadi evde 3 4 boruyu temizlemek bir sorun teşkil etmez ama bu işi ticari anlamada yapan insanlar için mesela 1 dönüm yerdeki boruların temizlenmesi fazlası ile sıkıntılı olacaktır ..

eğer dezenfekte edilecekse bunun için ne kullanılmalı kimyasal mı? doğal bir yol var mı?

jacky_038
01-06-2017, 11:36
Merhaba,sorularına yanıt olarak öncelikle ideal die değilde belli aralıklarda ph ve ec değerleri var çünkü birçok bitkinin istediği değerler farklı,ph 5,5-6,5 arası ec ise 0,80 mesela marul için ama domates için kademeli 4 e çıktığı da var,o yüzden bitkinin ihtiyacı kadar verilmesi gerekiyor,saksıların içine en iyi perlit sanırım şuanda hydroton ve kaya yünü de olabilir,besin için syn Kudret tezele özelden yazın,güneş bitkiler için gerekli o yüzden balkonun güneş alması gerek almayan yerlerde florasan ile ışık yapabilirsiniz.umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.kolay gelsin

Balkondasera
01-06-2017, 12:17
Sevgili arkadaşlar, lütfen konuyu dağıtıp kısır, verimsiz münakaşalara döndürmeyelim. Tabiiki herkes konuyla ilgili her soruyu soracaktır, zaten bu konuyla ilgili soru hepimizi ilgilendiren sorudur. Sayın Selahattin Yılmaz'ın konuyu dağıtmayalımdan kastı bir arkadaşımızın "bu eriyikler zaten hazır olarak satılıyor neden uğraşıyoruz "lafı üzerineydi. Bizde amacımız sadece sebze yetiştirmek değil, besin eriyiklerini kendimiz hazırlıyarak işin ruhunu öğrenmek, demiştik. Şimdi tabii konumuzla ilgili akla gelen her soru sorulacaktır, soru hakkında fikri olan, bilgisi olan herkes de cevaplıyacaktır ki bilgilerimiz paylaştıkça büyüsün.

Sevgili Atom Karınca, gerçekten gözleminiz çok hoşuma gitti. Bitkinin boğum aralıkları dikkatinizi çekmiş, daha öncede ışık isteklerinden dolayı boylarının büyüdüğünü yazmıştınız.

Ben daha önce fide yetiştirmediğimi söylemiştim. Ancak azot fazlalığının boğum aralarını açtığını biliyorum, resimlerde gördüğünüz boğum aralıklarının normal mi, anormal mi olduğunu bu konuda deneyimi olan arkadaşlar açıklığa kavuştursun. Bu konuda Sn Selahattin Yılmaz arkadaşımızdanda bilgiler alalım.

geçmişe dönük yazılanları okumaya başladıgımı daha önce belirtmiştim arada bir kopukluk var mı benmi yanlış anlıyorum mesela yukarıda atom karıncanın bitkinin boğum aralıklarını gördügünden söz etmissiniz ama ben başlangıçtan suana kadar böle bir yazıya rastlamadım heralde editortarafından bazı yazılanlar makaslanmış...

Balkondasera
02-06-2017, 12:21
Merhaba,sorularına yanıt olarak öncelikle ideal die değilde belli aralıklarda ph ve ec değerleri var çünkü birçok bitkinin istediği değerler farklı,ph 5,5-6,5 arası ec ise 0,80 mesela marul için ama domates için kademeli 4 e çıktığı da var,o yüzden bitkinin ihtiyacı kadar verilmesi gerekiyor,saksıların içine en iyi perlit sanırım şuanda hydroton ve kaya yünü de olabilir,besin için syn Kudret tezele özelden yazın,güneş bitkiler için gerekli o yüzden balkonun güneş alması gerek almayan yerlerde florasan ile ışık yapabilirsiniz.umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.kolay gelsin

Ben suanda domates ile basladim 1 adet ph olcer 1 adet ec ve tds olcer aldim kudret beylede temastayim besin eriyigi icin

Ph araligini anladim ideali 6 6.5 arasi
Ec degerini anlayamadim biraz acarsaniz sevinirim kademeli olarak 4 derken
Son olarakta ideal tds degeri hakkinda bilgi verirseniz sevinirim..
Saygilarimla
Kenan

Balkondasera
02-06-2017, 12:26
Ayrica merakimdir akan su kulturunde bazi kaynaklar debi ayari yapilmasi gerektigini soyluyor yani otomatik sistemde su akisi durdugunda pimas boruda su kalmasi gerektigini yazmis bazi kaynaklarda ise sistem calismadiginda pimaşta su kalmamali kalan su kökü çürutebilir denilmekte sizce hangisi dogrudur?
Bir diger yandan bakincada durgun su kulturunde su surekli köke temas etmekte sorun olacak olsa bu sekildede sorun olmazmiydi mantigim cercevesinde zarar vermemesi lazim tabi herzey mantikla cozulseydi kimsenin kimseye ihtiyaci olmazdi:)

Yeni kurulmus bir sistemde ideal akis suresi ne olmali yani sistem nekadar acik kalsin nekadar kapali
Ben 3 saat kapali 45dk acik olarak ayarladim bu uygunmudur

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

jacky_038
02-06-2017, 12:34
besin değeri kademeli dediğim bitkinin fide dönemi çiçek dönemi meyve dönemi olarak besin artırılarak verilir,suda oksijen olmazsa evet kökler çürür,fakat sürekli besin tankına oksijen verirseniz sıkıntı olmaz,pimaş boru içerisinde besin belirli aralıklarla devir daim eder bu sürede kökler yaklaşık 2 cm kadar boru içindeki suya temas eder ve beslenir.sitede çok farklı zaman aralıklarında sulama yapan arkadaşlar var,mesela saatte 15 dk **** 2 saatte bir 15 dakika bu biraz drenaj ve sisteme bağlı,ben katı ortamda yetiştiriyorum çünkü bana göre akan su biraz daha fazla ilgi istiyo.kolay gelsin

Haylazster
02-06-2017, 19:25
Ben suanda domates ile basladim 1 adet ph olcer 1 adet ec ve tds olcer aldim kudret beylede temastayim besin eriyigi icin

Ph araligini anladim ideali 6 6.5 arasi
Ec degerini anlayamadim biraz acarsaniz sevinirim kademeli olarak 4 derken
Son olarakta ideal tds degeri hakkinda bilgi verirseniz sevinirim..
Saygilarimla
Kenan

Tds ppm degeri olarak olcer ayrica suyun sicakliginida olcer. Genel olarak kimyasallara gore de degisir tabikide ama 1 ec 640 ppm e tekabul eder aşagi yukari

Balkondasera
03-06-2017, 10:07
Ec olcu cihazimpa test icin besin tankina soktum 2720 gibi bir deger yaziyor bu 2.72 midir dogrumu anladim

Tds 0375 buda 0.37 mi ?

Haylazster
03-06-2017, 18:36
Ec ile ölçtüğünü niye ppm degerine ceviriyorsun ki ? Tds ppm degeri gosterir ec metre direk ecyi gosterir ikisini karistirma. Tds ile olcuyosan kac ec istiyosun 2 mi ? Ortalama 1280 ppm yapar aşagi yukari. 1 ec 640 ppm kimyasala gore degişir aşagi yukari hesapla

Balkondasera
04-06-2017, 06:18
Haylazster sorunda burda basliyor iste tam olarak anlatmak istedigim sey şudur

1 ec 640 ppm ise

Digelimki ec 1 olctum mantik olarak tds oltugumdede 640 olmasi gerekir
Fakat ben tds yi olcunce 640 degilde 530 cikiyor bu sapma payi normalmi cijaz ayni cihaz.tds yi olcende ayni ec olcende

Degerli ustalarim bu konu hakkinda yardimci olup aydinliga kavusturursanoz beni cok mutlu olcam

Ben yapi geregi 2 olcak 2 yapalim 2 oldu tamm iste diyemiyorum irdelemem lazim tamamen mantigini ogrenmen istiyorum:)

Kudret Tezel
04-06-2017, 08:46
Arkadaşlar yanlışlığı düzeltelim. Sadece 640 ppm i ec kabul etmek olmaz. Çünkü Amerikan malı EC metreler 1 EC yi 500 veya 640 ppm , İngiliz malı cıhazlar 700 ppm i 1EC kabul eder. onun için cihazınızın bu seçeneklerden hangisini kullandığını bilmeniz lazımdır.
Yukarıdaki ölçüm örneğinde olduğu gibi 2720 Mikoro siemens 2,72 mili siemens tir cihazınız ms ve mics olarak gösterir zaten Şimdi 2,72 * 500=1360 ppm veya 2,72 * 640 =1740 ppm veya 2,72*700=1904 ppm göstere bilir. Cihazınızın 500,640,700 birimlerinden hangisini kullandığını bilmemiz lazım. Yukarıdaki açıklamalardan cihazın 500 ppm 1 EC kabul ettiği anlaşılıyor.

Balkondasera
04-06-2017, 09:14
işte şimdi oldu çok
teşekkürler KUDRET HOCAM

besin eriyiklerim geldikten sonrada karışım miktarları ve ufaktan besin eriği nasıl hazırlanır temel olarak buna başlıcam..

kendime 1 yıl süre verdim heralde bir yılda siz değerli dostlar ve KUDRET hocamın desteği ile çok yol alacagım
herkeze saygılarımı sunuyorum iyi çalışmalar

Haylazster
04-06-2017, 23:18
Sayin kudret hocam ,
Her mesajimda belirttim aşagi yukari diye. Tam manasiyla zaten 640 ppm diyemeyiz dediginiz gibi cihazdan cihazada farklilik gosterebilir. Ben 640 ppm i baz alarak hareket ediyorum cileklerim kotu bir reaksiyon gostermediler şuana kadar. Sizin yararli bilgilerinizle bizde artik balkonda topraksiz tarim sever olduk ;)

Kudret Tezel
04-06-2017, 23:54
Sevgili haylazster yine bir hata yapıyoruz galiba (tam manasıyla 640 ppm diyemeyiz )yorumunuz üzere yazıyorum bu bir kabüldür ve aşağısı yukarısı yoktur. Dediğimiz gibi Amerikan yapımı EC metreler 500 veya 640 olarak kabul etmişler 1 ec yi ama şurasını iyi anlamamız lazım ki bu şu demek değildir.500 de olabilir veya 520 veya 500 yani 500 ile 640 arası bir şey . Hayır 500 ppm veya 640 ppm Bu elektronik alette bir kat sayı çevrimidir
çihaz iletkenliği ölçer ve bunu 500 ile veya 640 ile çarpar hepsi bu EC yani iletkenlik gerçektir ancak ppm kabüldür İngiliz mallarında da 700 ppm kabul edilmiştir.Mesela şöyle bir deney yapın 1 litre suya 500 mg tuz atın ne olması lazım EC nin 1 ms/cm TDS inde 500 ppm olması lazım ama hiçbir zaman olmaz. zira her tuzun iletkenliği farklı farklıdır TDS bize ancak ve ancak mukayese imkanı sağlar.Onun için hesaplamalarımızı
ppm e göre değil EC ye göre yapmalıyız. Zira EC elektriksel bir değerdir şöylesi böylesi olmaz.Gerçek değerdir ama ppm EC mim kabul edilen bir sayı ile (500,640,700 ) çarpılmış halidir. Yani TDS değerine bakarak bu suyun içinde aleti tanımak şartı ile şu kadar mg tuz var diyemeyiz yaklaşıktır. Bilmem anlatabildim mi.

Haylazster
05-06-2017, 08:01
Ben de farkli bisey demedim hocam ;)
Saygilar

adem685
05-06-2017, 21:13
Kudret bey besin eriği almak istiyorum nasıl iletişim kurabiliriz. 05511789599

Balkondasera
07-06-2017, 11:26
Dostlar hobidaslarim tekrar merhaba

Yaklasik on gundur pratikte gorduklerimi artik uygulamaya gectim

Oncelikle 6 adet pimas boruyu birbirine baglayarak 25 litre su tankini bu sisteme birlestirip otomatik zaman ayarlama ile hiydroponik akan su kultur kiti olusturdum
Daha sonra Kudret hocamin telkinleri ile tesadufen calistigim yerin 3 sokak otesinde kaya tohumculuk ile tanisip 30 kok domates fidesi aldim. Domates fideleri torf ve perlit karisimi mini saksilarda idi evde itinali bir sekilde bu kokleri temizleyip hazir hale getirdim.
Daha sonra yine kudret hocamdan aldigim domates bitki besinlerini hazirladim 1 adet ph 1 adet ec olcer temin ettim suyun ph ni dusurmek icin limontuzunu suda eriterwk 5 litrelik bir pet siseye koydum ve sistemimi tamamen hazir hale getirdim

Balkona dadana kargalar yuzunden balkonun ust tarafini seffaf bir branda ile kapattim bu sekilde fazla gunes isiginida kesmis oldum

Suan sistemim 30 dk calisip 1.5 saat duruyor

Ph dengesi surekli bozulsada 6.2 civarinda turuyorum fidelerim henuz kucuk oldugu icin ec degegerim 1.9-2 civarinda. Bunun disinda sistemde unuttugum **** bu sekil yaparsan daha iyi olur dediginiz birsey varsa yazmanizo rica ederim sistem resimlerini bos bir vaktim oldugunda sizlerle paylasacagim

Herkeze sevgi ve saygilarimla
Kenan Köse

Balkondasera
07-06-2017, 20:48
Yaklasik 10 gundur bu bolume yaziyorum fakat kudret hoca ve 1 kac arkadas disinda ne geri donus yazildi nede benim disimda yeni baslayan birine rastladim bu ise ragbetmi azaldi yoksa ati alan uskudari gecti biz gecmi kaldik.. hic bir sey icin gec kalmis sayilmaz diyenlerdenim... haydi arkadaslar nerelerdesiniz elimizi uzattik yokmu dost elini uzatan..

kiziltan
07-06-2017, 21:18
Uygulamalari hakkinda bilgi veren bircok arkadasin basliklari var. " Topraksiz tarim " aramasi yapip o basliklari da okursaniz faydali olur.

Kudret Tezel
07-06-2017, 22:47
Sayın balkondasera rağbet azalıyor mu diye ümitsizliğe kapılmayın topraksız tarım gün geçtikçe hızlanıyor çığ gibi büyüyor. Ancak zaman olarak havaların henüz düzelmeye başladığı herkesin sistemini yoluna koymaya çalıştığı işlerin yoğun olduğu bir dönem. Bu kayıtsızlık ondan kaynaklanıyor zannediyorum.Siz paylaşmaya devam edin arkadaşlarım mutlaka cevap vereceklerdir.

malbman
08-06-2017, 06:57
Yaklasik 10 gundur bu bolume yaziyorum fakat kudret hoca ve 1 kac arkadas disinda ne geri donus yazildi nede benim disimda yeni baslayan birine rastladim bu ise ragbetmi azaldi yoksa ati alan uskudari gecti biz gecmi kaldik.. hic bir sey icin gec kalmis sayilmaz diyenlerdenim... haydi arkadaslar nerelerdesiniz elimizi uzattik yokmu dost elini uzatan..

Sayın Balkondasera, geri dönüş olmama nedenlerinden bazılarını Sevgili Kudret hoca açıklamış. Ama bu forumda sorulan sorunun çok fazla ilgi görmemesinin genel kabul görmüş nedenlerinden bir tanesi de soruyu destekleyecek görsel olmaması. Sorduğunuz soruyu yalnızca sizin tarifinizle zihnimizde canlandırıp hayali cevaplar üretmek yerine, varsa paylaşılan görselden hareketle cevap yazmak daha makul geliyor.

Bu yüzden sisteminizi ve bitkilerinizi görsel olarak (mümkün olduğunca detaylı bir şekilde) paylaşırsanız ve hatta bunu kendi adınıza bir başlık açarak yaparsanız daha hızlı ve daha çok geri dönüş alabileceğinize eminim.

Buna rağmen, ben size anlattıklarınızdan çıkardığım bir olumsuzluğu (bizzat tecrübe etmiş biri olarak) hemen söyleyeyim: domates pimaş boruda çok zor, hatta imkansız gibi. Zira bitki büyümeye başlayınca doğal olarak kökleri de büyüyor ve bir süre sonra (kullandığınız boru kaçlık olursa olsun) akış yolunu tıkıyor ve besin eriyiği borudaki deliklerden taşmaya başlıyor. Bu da bitkinin beslenme rejimini bozuyor ve hem verim kaybı yaşıyorsunuz ve hem de bir süre sonra bitki de ölümle yaşam arası bir noktada sıkışıp kalıyor.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Balkondasera
08-06-2017, 07:54
Sayın Balkondasera, geri dönüş olmama nedenlerinden bazılarını Sevgili Kudret hoca açıklamış. Ama bu forumda sorulan sorunun çok fazla ilgi görmemesinin genel kabul görmüş nedenlerinden bir tanesi de soruyu destekleyecek görsel olmaması. Sorduğunuz soruyu yalnızca sizin tarifinizle zihnimizde canlandırıp hayali cevaplar üretmek yerine, varsa paylaşılan görselden hareketle cevap yazmak daha makul geliyor.

Bu yüzden sisteminizi ve bitkilerinizi görsel olarak (mümkün olduğunca detaylı bir şekilde) paylaşırsanız ve hatta bunu kendi adınıza bir başlık açarak yaparsanız daha hızlı ve daha çok geri dönüş alabileceğinize eminim.

Buna rağmen, ben size anlattıklarınızdan çıkardığım bir olumsuzluğu (bizzat tecrübe etmiş biri olarak) hemen söyleyeyim: domates pimaş boruda çok zor, hatta imkansız gibi. Zira bitki büyümeye başlayınca doğal olarak kökleri de büyüyor ve bir süre sonra (kullandığınız boru kaçlık olursa olsun) akış yolunu tıkıyor ve besin eriyiği borudaki deliklerden taşmaya başlıyor. Bu da bitkinin beslenme rejimini bozuyor ve hem verim kaybı yaşıyorsunuz ve hem de bir süre sonra bitki de ölümle yaşam arası bir noktada sıkışıp kalıyor.

Haklisiniz saniyorsam pimas boru belli bir zaman sonra tadimi kaciracak gibi suan zaten deneme asamasindayim bitkinin suda buyumesini gozlemliyorum besinceriyiklerinin nasil yapildigi vs konulari ogrenip daha sonra kati kulturde calismalar yapacagim hatta bu dediginizi hemen dikkate alip domatesleri ilk izinli gunumde kati ortama tariyip pimas boruya kivircik **** gobek dikip hem kati ortam hemde akan su kulturunde farkli iki calisma elde edecegim

Peki 2 sorum olacak

1 akan su kulturunde pimasta rahatlikla besleyecegim ne olabilir cilek **** yesillikler disinda

2. Sorum her sabah ve aksam sistemdeki ec ve ph degerlerini olcuyorum
Fakat ec de problem olmuyor ama ph degeri 7.5 lere cikiyor limon tuzi kullanarak tekrar 6.1 6.2 civarina indiriyorum fakar sabah kalkip olcme yaptigimda tekrar 7 lere cikiyor bu olay normalmidir kaya tuzunu surwkli kullanmam sebzelere zarar verirmi? Bu surekli olacakmi **** baska bir sekilde ph sabitleyici kullanmammi gerekiyor

2 soru dedim ama 3 cusu aklima geldi :)

Formda oduklarima gore bocek ve bit sorununa dogla **** daha organik bir yol ile nasil bir onlem alabilirim

malbman
08-06-2017, 08:59
Birinci sorunuza kökü çok fazla büyümeyen bitkiler olarak genel bir cevap verilebilir. Bunlar da bildiğiniz gibi kökü çok fazla büyümeyen çeşitli yeşillik türleri, çilek ve benzeri bitkilerdir. Bunlar dışındaki bitkilerle kök yapısı itibarıyla pimaş boruda sıkıntılar yaşama ihtimaliniz yüksek.

2- pH seviyesi bitkilerinizini besin eriyiğini tüketmesinden tutun da, gece-gündüz arası sıcaklık farkına varana dek çeşitli etmenler nedeniyle değişir. Bu yüzden normal bir durumdur. Bildiğim kadarıyla limon tuzu kullanımı bitkilere ya da insana zarar vermiyor, o nedenle kullanmanızın bir sakıncası yok denilebilir.
Üçüncü sorunuzun cevabını geniş bir şekilde bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) bulabilirsiniz.

Kudret Tezel
08-06-2017, 09:05
Sayın balkondasera çok yerde söylemişizdir akarsu sisyeminde ki EC ile katı ortam daki EC farklıdır sizin sisteminiz akarsu ama EC niz damlama sulamaya uygun. EC yi 1,3- 1,4 lere düşürün.

Kudret Tezel
08-06-2017, 09:23
Arkadaşlar hepimiz ayni hatayı yapıyoruz. Bitkileri strese sokuyoruz. Kaynaklar ne kadar çok sulama o kadar düşük EC, ne kadar az sulama o kadar yüksek EC diyor. Ama biz günde bir kere sulasak ta 10 kere sulasak ta hep ayni EC yi hazırlıyoruz. Sulama sıklığına göre EC yi düşürmemiz lazım. Çünkü sistem katı ortam olsa da sık sulanırsa akarsu sistemine doğru kayıyor. Devamlı yüksek EC ye maruz kalan bitki savunma mekanizmasını çalıştırıyor olmalı ki Ph ı yükselten salgılar salıyor.

jacky_038
08-06-2017, 10:11
Haklisiniz saniyorsam pimas boru belli bir zaman sonra tadimi kaciracak gibi suan zaten deneme asamasindayim bitkinin suda buyumesini gozlemliyorum besinceriyiklerinin nasil yapildigi vs konulari ogrenip daha sonra kati kulturde calismalar yapacagim hatta bu dediginizi hemen dikkate alip domatesleri ilk izinli gunumde kati ortama tariyip pimas boruya kivircik **** gobek dikip hem kati ortam hemde akan su kulturunde farkli iki calisma elde edecegim

Peki 2 sorum olacak

1 akan su kulturunde pimasta rahatlikla besleyecegim ne olabilir cilek **** yesillikler disinda

2. Sorum her sabah ve aksam sistemdeki ec ve ph degerlerini olcuyorum
Fakat ec de problem olmuyor ama ph degeri 7.5 lere cikiyor limon tuzi kullanarak tekrar 6.1 6.2 civarina indiriyorum fakar sabah kalkip olcme yaptigimda tekrar 7 lere cikiyor bu olay normalmidir kaya tuzunu surwkli kullanmam sebzelere zarar verirmi? Bu surekli olacakmi **** baska bir sekilde ph sabitleyici kullanmammi gerekiyor

2 soru dedim ama 3 cusu aklima geldi :)

Formda oduklarima gore bocek ve bit sorununa dogla **** daha organik bir yol ile nasil bir onlem alabilirim

merhaba,anladığım kadarıyla elinizde besin tankı pompa ve zaman ayarlayıcı var,bütün bunlar elinizde mevcut besin eriğinide temin ettiğinizde bence katı ortam şuan yaz başında güzel sonuçlar verebilir tabi karar sizin,sadece saksı ve damlama sulama hortumu memesi vs lazım,sorularına gelince
1-çilek ve dediğin gibi marul şuan iyi sonuç veren ürünler başkada vardır belkide ama riskli.
2-besin tankın güneş ışığına maruz kalıyormu?limon tuzunu sürekli kullanmam dicektin sanırım (kaya tuzu yazmışında) bunun için ph düşürücü asitler satılıyo onlardanda kullanabilirsin.
3-daha önce arap sabunu,zeytinyağı,acı toz biber,sarımsak ile bi karışım yapıp uygulayan arkadaşlarımız olduğunu biliyorum.
iyi günler

Balkondasera
08-06-2017, 11:15
Cok tesekkurler cevaplar icin evet forumda hersey yaziyor ama ben henuz 17 ci sayfadayim biyandanda bir kitap aldim ve kitap ile uygulama yapip bir sekilde merak ettiklerimi sormak zorunda kaliyorum.. forumda olan seylerin tekrar tekrar sorulmasi ****** hos olmuyor hazircilik yerine birazdaha zaman ayirip daha fazla okumam ve guncele yaklasmam gerekiyor herkezdwn ozur dilerim bu konuda daha dikkatli olacagim saygilarimla

VegetablePolice
08-06-2017, 18:04
Eriyik hazırlamak için gereken maddeleri almak istiyorum ama 5kg'lık, 1kg'lık vb. miktarlarda satılıyor bu da benim için pahalıya geliyor 100'er gramlık veya daha da düşük ölçülerde alabileceğim bir yer var mı İstanbul'da? Son derece amatörüm ve öğrenciyim 5kg'lık alacak bütçem yok zaten :). Evde toprağa domates ektim 6 tane fidem var, onlar için eriyik hazırlayıp toprağa dökmeyi düşünüyorum. Fazla ışık alamadıkları led ampüller de aldım her şey hazır sadece eriyik işi kaldı.
Teşekkürler.

jacky_038
08-06-2017, 18:52
Hepsi olmamakla birlikte çoğu gitti gidiyor da var ordan temin edebilirsin

sercancepkin
09-06-2017, 14:24
selamlar.Forumda yeniyim.Topraksız tarımı yeni öğrenip meraklananlardanım.Öncelikli olarak sıfırdan başlayıp 10 tane 15 tane kadar iceberg marul yetiştirmek istiyorum.Fakat araştırmalarım sonucu ec değerleri eriyikler vs. ler cok kafamı karıştırdı.Bu işe başlamış üretim yapan arkadaşlar yönlendirirlerse sevinirim.Ben herşeyini kendim yapmak istiyorum.Boruları alıp kendim kesip sistemi kurmak sonra fideleri dikmek vs. lakin nerden başlayağımı bilemiyorum.Forumlarda borular şöyle olmalı şu şekilde kesilmeli gibi yeni başlayanların öğreneceği gibi bişey bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

malbman
10-06-2017, 09:30
selamlar.Forumda yeniyim.Topraksız tarımı yeni öğrenip meraklananlardanım.Öncelikli olarak sıfırdan başlayıp 10 tane 15 tane kadar iceberg marul yetiştirmek istiyorum.Fakat araştırmalarım sonucu ec değerleri eriyikler vs. ler cok kafamı karıştırdı.Bu işe başlamış üretim yapan arkadaşlar yönlendirirlerse sevinirim.Ben herşeyini kendim yapmak istiyorum.Boruları alıp kendim kesip sistemi kurmak sonra fideleri dikmek vs. lakin nerden başlayağımı bilemiyorum.Forumlarda borular şöyle olmalı şu şekilde kesilmeli gibi yeni başlayanların öğreneceği gibi bişey bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın sercancepkin. Şu linkte (http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=267) sorularınızın bir kısmının cevabı var sanırım.

sercancepkin
10-06-2017, 09:50
malbman süper. sistem için istediğim bilgiler bunlardı.Bu sistemi kurdum diyelim tohum alıp ne yapmam gerekli nasıl fide olur?.Fide olduktan sonra o su tankının içinde neler var?Su tankında nelere dikat etmeliyim ? Bu sistemide kurmaya başlayacağım.syg.

Balkondasera
10-06-2017, 19:02
Sayın balkondasera çok yerde söylemişizdir akarsu sisyeminde ki EC ile katı ortam daki EC farklıdır sizin sisteminiz akarsu ama EC niz damlama sulamaya uygun. EC yi 1,3- 1,4 lere düşürün.

Kudret hocam ec 1.35 sabah 6 olarak ayarladigim ph aksam 8.2 ama fidelerde bi anormallik yok buyüyor cicek acmaya basladi. Fakat sorunu cozemedim basina böyle bir olay gelen varsa yardimci olursa sevinirim forumda 27 ci sayfalara geldim yavas yavas yetisiyorum guncele..

malbman
10-06-2017, 21:25
malbman süper. sistem için istediğim bilgiler bunlardı.Bu sistemi kurdum diyelim tohum alıp ne yapmam gerekli nasıl fide olur?.Fide olduktan sonra o su tankının içinde neler var?Su tankında nelere dikat etmeliyim ? Bu sistemide kurmaya başlayacağım.syg.

Öncelikle marul için artık geç oldu. Çünkü her ne kadar sıcağa dayanıklı olduğu söylenen çeşitler olsa da, marul sıcakta erkenden sapa kalkar, yani tohuma kaçar.

Ama yine de denemek istersen bence hazır fide bulup onlarla başla. Zira bu saatten sonra tohumdan yetiştirmeye kalkarsan (hele de yazdıklarından doğru anladıysam ve tohumdan fide hiç yapmamışsan) çok geç kalırsın.

Temmuz sonu gibi tohumları ekmeye başlarsın. Onlar fide olana dek havalar da serinlemiş olur o şekilde devam edersin. Hem de forumu detaylı bir şekilde inceleyip gerekli bilgileri de hazmetmiş olursun.

Su tankında marul besin eriyiği var. Topraksız tarım başlığını dikkatli bir şekilde incelersen aklına gelen ve bir süre sonra aklına takılacak olan hemen hemen her türlü sorunun cevabının olduğunu göreceksin. Tavsiyem, hiç bir şeye kalkışmadan önce buradaki bilgileri incele, konuyla ilgili kavramları öğren ondan sonra da uygulamaya geç. Çok kolay ilerlediğini kendin de göreceksin.

Çalışmalarında başarılar dilerim.

Balkondasera
15-06-2017, 19:39
Herkeze merhaba 10 gün önce fide olarak aldigim domatesler yavaş yavas cicek acmaya basladi. 10 gunde yaklasik 5 6 cm uzadilar birtanede domates patlak verdi forumda, kitapta ve videolarla gorduklerimi uygulamaya basladim yardimci olan herkezede burdan cok tesekkur ediyorum. bu sene bu sekil denemeler yapacagim artik seneye daha guzel sistemler kurmayi dusunuyorum hem kati ortam hemde su kulturunde herkeze iyi calismalar

Nctelts
16-06-2017, 11:00
Herkese kolay gelsin. Biraz zor oldu ama sistemi sonunda kurdum sağolsun kudret hocam gerekli besin erişimi gönderdi. 15 adet çilek ektim akan suda. Şöyle bir sıkıntı oldu besin tankı nın içi kötü kokuyor bir de su yüzeyinde çok ince bir zar oluşuyor gibi. Daha 2 gün oldu pek bir gelişme yok. Kalitesini düşüremediğim için foto atamıyorum kusura bakmayın.

Nctelts
16-06-2017, 11:02
Bitkileri içine ektigim Bardak ları kağıt kullanmak zorunda kaldım koku ondan olabilir mi? Acaba.

Haylazster
16-06-2017, 15:39
Kagit bardak zamanla deforme olucaktir plastik bardak kullanabilirsnz ayrica o domateslerin dibindeki renkli taşlar nedir ? Besin eriyigi tankinizda plastik bardak giricek sekilde delik açabilirsiniz , bardagi delip tankin ici hava alicak sekilde yerlerstirilebilir şahsen ben oyle yapiyorum

Balkondasera
16-06-2017, 18:49
Kagit bardak zamanla deforme olucaktir plastik bardak kullanabilirsnz ayrica o domateslerin dibindeki renkli taşlar nedir ? Besin eriyigi tankinizda plastik bardak giricek sekilde delik açabilirsiniz , bardagi delip tankin ici hava alicak sekilde yerlerstirilebilir şahsen ben oyle yapiyorum

Saniyorsam hatlar karisti resimleri paylasan benim

Taslar bildiginiz akvaryum tasi

Nctelts
16-06-2017, 19:46
Bugün aynı ölçüde plastik bardak aldım yarın hepsini değiştireceğim. Hayırlısı artık. Sonuçları yazarım.

Nctelts
19-06-2017, 12:04
Sonunda fotoları yükleyebildim. Arkadaşlar size zahmet eksikleri yazar mısınız? Çok sağlıklı görünmüyor gözüne acaba nerde yanlış yaptım. 6 gün oldu sistem çalışıyor. Ev= 1.8-1.9 Ph hergün değişiyor limon tuzu ile düşürüyorum.

Nctelts
19-06-2017, 13:48
Rüzgar hepsini yatırdı. Sanki ateş tutmuşsunda kuruyacak gibi. Ne yapmak gerekir acaba??

Haylazster
19-06-2017, 14:50
Saniyorsam hatlar karisti resimleri paylasan benim

Taslar bildiginiz akvaryum tasi

Hatlar karismamis alinti yapmamişim sadece 😉

Haylazster
19-06-2017, 14:55
Sonunda fotoları yükleyebildim. Arkadaşlar size zahmet eksikleri yazar mısınız? Çok sağlıklı görünmüyor gözüne acaba nerde yanlış yaptım. 6 gün oldu sistem çalışıyor. Ev= 1.8-1.9 Ph hergün değişiyor limon tuzu ile düşürüyorum.

Ph mi 1.8 1.9 yoksa ec mi ? Egerki ph ise dusurmenize gerek yok 6 ya kadar olabilir , egerki ec ise 1.5 baslangic icin idealdir. Sulama programinizi yazarmisiniz ? Ayrica limontuzunu surekli kullanmayin ben 1 ay oldu ilk defa attim tanka surekli su ekleyin seviye olusturun kendinize dustukce ekleyin ecyi ayarlayin ph sorununz olmaz.tankta cokuntu olusmus arada bir karistirin bird hava veriyormysunz tankiniza?

Nctelts
19-06-2017, 15:28
Ec=1.8-1.9 onda sıkıntı görünmüyor PH 5 e düşürüyorum bir iki gün sonra 8 e kadar çıkıyor. Sadece su kullanırsam da bir işe yarayacağını sanmam çünkü o suyun Ph I da neredeyse 8 civarı. 15 dk çalışıyor 1 saat duruyor hava Motor yok ama su biraz yüksekten ve az bir yoğunlukta akıyor. B besini erimiyor çok uğraştım bir de daha önce kağıt bardak kullanmıştım belki onun da tortusu olabilir diye düşünüyorum. 10. Günde suyu değiştirip biraz temizlik yaptıktan sonra tekrar dolduracağım.

Haylazster
19-06-2017, 17:03
Hava motoru mutlaka kullanin cok faydasini goruceksinz. Benim ph sikintim olmadi şuan gayet iyi durumda cileklerim

Nctelts
19-06-2017, 17:27
Hava motoru mutlaka kullanin cok faydasini goruceksinz. Benim ph sikintim olmadi şuan gayet iyi durumda cileklerim

Teşekkür ederim. Hava motorunu deneyeceğim.

Nctelts
20-06-2017, 19:30
Rüzgar bizim çilekleri baya çarptı umarım düzelirler. Arkadaşlara sorum hava motoru sürekli mi çalışacak yoksa su pompası ile ayni zamanda mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.

Haylazster
20-06-2017, 21:10
Normalde nasil kullaniyorlar bilmiyorum ama ben motorla beraber calistiriyorum

megbilgi
20-06-2017, 23:12
Çileklerin kök sorunu mevcut...
Besin kullanmadan sadece su ile besleyin biraz kendilerine gelsinler. ( kök kısmının su içinde olduğundan emin olun )
Kök olmadığı için su alamamış bu çilekler, susuz kaldıkları içinde kısa sürede ölecek gibiler.

Nctelts
21-06-2017, 05:38
Çileklerin kök sorunu mevcut...
Besin kullanmadan sadece su ile besleyin biraz kendilerine gelsinler. ( kök kısmının su içinde olduğundan emin olun )
Kök olmadığı için su alamamış bu çilekler, susuz kaldıkları içinde kısa sürede ölecek gibiler.

İlginize Teşekkür ederim. Hava motorunu bugün çalıştıracağım kökleri hergün kontrol ediyorum ama biraz daha dikkat ederim. 1 saat dur 15 dk çalış yapıyordum bugün 2 saat dur 15 dk çalış yapacağım. Kudret hocam fazla ec bitkiyi savunmaya geçirir ve bitki Ph salgılayarak suyun Ph ını yükseltir diye yazmıştı bir yerde eğer yanlış anlamadıysam.

megbilgi
21-06-2017, 12:50
İlginize Teşekkür ederim. Hava motorunu bugün çalıştıracağım kökleri hergün kontrol ediyorum ama biraz daha dikkat ederim. 1 saat dur 15 dk çalış yapıyordum bugün 2 saat dur 15 dk çalış yapacağım. Kudret hocam fazla ec bitkiyi savunmaya geçirir ve bitki Ph salgılayarak suyun Ph ını yükseltir diye yazmıştı bir yerde eğer yanlış anlamadıysam.

Besinli su vermeyin daha kötüye gitmesinler

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Nctelts
21-06-2017, 18:16
Besinli su vermeyin daha kötüye gitmesinler

Yarın sabahtan kovayı boşaltıp bir güzel temizledikten sonra ertesi gün sabah a kadar temiz su ile çalıştıracağım cuma sabah tekrar besin ekleyip 2 saat dur 15 dk çalış olarak devam edip gelişmelere bakacağım. Temiz su ile çalıştığı zaman suyun Ph I kontrol edilecek mi acaba şimdi yazarken aklıma geldi . Kökler de küçük küçük gelişme var gibi temizlikten sonra bakalım ne olacak.

Nctelts
21-06-2017, 18:18
Ayrıca Ph sabah saat 8 gibi 6 civarına düşürüyorum öğle sonu 4 gibi bir daha 8 e çıkıyor. Sıkıntılı bir durum umarım önüne geçebilirim.

megbilgi
22-06-2017, 12:58
Sadece Su ile 3-4 gün çalışsın ellemeyin. Besin eklemeyin...
Kökler ancak kendine gelirler.
Ph ın 8 e çıkması demek susuzluğun diğer göstergesi. Ph yükseldiğinde bitki su alamaz ve ölür.

Nctelts
22-06-2017, 17:34
Teşekkür ederim. Bayram sonuna kadar bırakmak zorunda kalacağım o zaman iyice temizlensinler bari.

Nctelts
22-06-2017, 19:07
Sadece Su ile 3-4 gün çalışsın ellemeyin. Besin eklemeyin...
Kökler ancak kendine gelirler.
Ph ın 8 e çıkması demek susuzluğun diğer göstergesi. Ph yükseldiğinde bitki su alamaz ve ölür.

Peki kullandığımız suyun ph ınıda ayarlamak gerekiyor mu? Yoksa kendi Ph ile mi kullanalım.

megbilgi
22-06-2017, 20:16
Ph ölçmenize gerek yok sadece arada taze su ilavesi yapın.
Hava motorunuz sürekli çalışsın...

Nctelts
30-06-2017, 10:24
Herkese kolay gelsin. Besin tankı mızı 2. Kez doldurdum. Fideler baya zarar gördü çoğunu değiştirdim akşam bir kaç foto koyacağım ec 1.2 ile 1.4 arasında ayarlandı. Ph ise ilk gün sabah 6 olarak ayarlardı ve akşama kadar değişmedi ama ertesi gün sabah tekrar 8 e çıktı ve 2 gün oldu sabah akşam 8 den 6 ya düşürüyorum. Çalışma zamanı sabah 7 akşam 9. 2 saat dur 15 dk çalış olarak ayarlı. PH a nasıl çözüm bulabilirim. Yaptıklarımın dışında. Herkese çok teşekkür ediyorum.

Kudret Tezel
30-06-2017, 16:54
Sayın NCTELTS size özel mesaj attım ama mesaj kutunuz dolu olduğu için ulaştıramadım.
Deponuzda ki suyun üstünde tabaka yapması suyun çok durgun olduğundan ve hava almadığından dır. 2 saat durup 15 dakika çalışması sakıncalıdır akan su sisteminse pompa devamlı çalışır ve geri dönüş biraz üsten bırakılarak suyun havalanması ve karışması sağlanır.

muzaffer.u
30-06-2017, 17:31
Öncelikle topraksız tarım gibi önemli bir konuya bu denli ehemmiyet verdiğiniz için saygılarımı sunuyorum.

2-3 senedir konuyla ilgilensem de, yer ve bilgi eksiliğinden tam olarak ne yapılacağını toparlayamamıştım. Konu canlı bir bitkiyi büyütmek olunca zaten tek başına bir dert.

Benim konuyla ilgili sorum, acaba üyelerden topraksız tarımı dikey olarak (kule veya "A" şeklinde platformlarda) deneyen, verimlilik sağlayan var mı? Özellikle ABD'de bu iş tamamen kapalı ve sentetik ışıkla yapılmaktayken (indoor farming), bizde neden bu denli amatörce (en azından göz önünde olan bu yönde) kaldı. Gözü kara çiftçilerimiz bu konulardan bihaber mi?

Kendim de, en azından şimdilik, güneş enerjisini kullanarak aeroponik üretime başlamak istiyorum. Olağan riskleri olabildiğince minimuma indirebildim. Daha önce yazılanların da neredeyse tamamını okumaya çalıştım, ama bu tip bir tartışma göremedim. Bu başlık altında da bazı mesajlar silinmiş anladığım kadarıyla. Yeni olduğum için başlık seçimi ya da sorularımı mazur görünüz.

Sayılarımla

Nctelts
30-06-2017, 17:48
Kudret hocam ilginize çok teşekkür ederim. Mesajların bazılarını sildim umarım mesajınız ulaşır. Hava motoru sürekli çalışıyor sistem Motor 1 saat dur 15 dk çalış olarak ayarlıyorum o zaman. PH bu şekilde normal e döner mi sizce sabah akşam düşürmek için uğraşıyorum. Tekrar teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Nctelts
30-06-2017, 17:50
Fotoğraflarda besin tankı ile tahliye borusu arasındaki mesafeyi göstermek için koydum ve hava motorunun gücü umarım yeterlidir. PH I da limon tuzu ile sabah akşam düşürüyorum.

muzaffer.u
30-06-2017, 21:37
Hidrofonik sistemler için bir sitede gördüğüm pH ve EC listesi. Sadece bitki adlarını tercüme ederek bilgilerinize sunuyorum.

Dosya.tc - cretsiz, Hzl ve Kolay Dosya Paylam (http://s2.dosya.tc/server5/23hf86/Veggies_pH_EC_List.xls.html)

Nctelts
01-07-2017, 14:18
Arkadaşlar kolay gelsin. PH düşürmek için kullanacağımız sülfürik asit kullanılmış olursa sıkıntı olur mu? Kullanılmamış zor bulursun diyorlar. İyi çalışmalar.

Kudret Tezel
01-07-2017, 15:54
Kullanılmış yani akümülatörden alınmış sülfürik asitte kurşun iyonları vardır. Tavsiye etmem. Kullanılmamış asit bir çok oto elektrik malzemesi satanlarda var ararsanız bulabileceğinizi zannediyorum kolay gelsin.

müh.berk
04-07-2017, 17:51
Herkese iyi günler dilerim

uzun zamandır araştırıyorum sera kurulumunda izlenecek bir yol bulamadım ziraat bankası kredi kullanımında sera ruhsatı ve sera işletme belgesi gibi şeyler istiyor internette baktığım kadarıyla herkes tarım il müdürlükleri **** belediyeye sorun diyor fakat olaylardan bi haberler yaşanmış bir tecrübe varsa izlenecek yolu tarif edebilecek sera kurulması için başvuru nereye yapılır kimlerden izin alınır ve bu işlemlerin ort. süresi maliyeti hakkında bilgi verebilecek varsa çok sevinirim sera kurulumunda topraksız tarımdan bahsediyorum bilgilerinize

Nctelts
05-07-2017, 12:48
Arkadaşlar herkese kolay gelsin şahsa sülfürik asit satışı yasakmış bulamadım. Gönderebilecek bir arkadaş var mı **** nerede bulabilirim. Kargo ile alabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

kursun
06-07-2017, 08:37
Oto elektrikçiye gideceksin, asitli akü suyu isteyeceksin.
Sanırım 1 litre olarak satılıyor.

Nctelts
07-07-2017, 07:40
Oto elektrikçiye gideceksin, asitli akü suyu isteyeceksin.
Sanırım 1 litre olarak satılıyor.

Kaç yere gittim yok. Artık akülü kapalı akü olarak satılıyormuş o yüzden artık satmıyoruz diyorlar. Tanıdık oto elektrikçi lerde var onlara da sordum yok.

ksswat
07-07-2017, 08:55
Sülfirik asit satışı ile ilgili bir kısıtlama söz konusu galiba.
Bir kimya ürünleri satışı sitesinde Sülfirik asit satışı ekranında "Kontrola tabii ürün olduğundan sipariş vermeden önce form doldurmak için firma ile görüşülmesi gerekir" gibi bir ifade var. Bu sebeple sanıyorum erişiminiz zor olacak.

Ph düşürücü olarak farklı ürünler kullanabilirsiniz. Fosforik asit veya asitlik düzenleyici olarak üretilen hazır ürünlerden kullanabilirsiniz. Asitlik düzenleyici olarak Limon suyu'nun kullanabileceğini okuduğumu hatırlıyorum ama daha tecrübeli arkadaşların teyit etmesi gerekir.

http://www.agaclar.net/forum/468423-post13.htm

megbilgi
07-07-2017, 16:32
Asit olarak hümik asit kullanın.
Ph düzenler ayrıca bitkiyi daha iyi köklenmesine teşvik eder.
Besleme suyuna ilave ettiğinizde uzun bir zaman ph değeriniz yükselmez.

Nctelts
08-07-2017, 09:54
Teşekkür ederim arkadaşlar. Netten bir siteden sipariş verdim bugün elimde olması gerekiyor. Hümik asit i deneyeceğim. İnternet dışında elden nerede bulabilirim. İyi çalışmalar.

Turkthai
09-07-2017, 16:05
Merhaba aranıza yeni katıldım.Yaklaşık 5 yıla yakın Uzakdoğuda yaşıyorum yaşım 33 ...iş yerimi kapattım ne yapabilirim diye düşünürken aklıma topraksız tarım geldi Birde araştırmalarım neticesinde internette Kudret tezel ve ateş kaptan abilerimizin videoları beni daha da düşündürdü saolsunlar.Son 1 aydır topraksız tarım ile ilgileniyorum ama öyle böyle değil birazda boş zaman olması sebebi ile oldukça kafa yoruyorum diyebilirim ;) Gerçekten işin içine girince bir bilgi okyanusuyla karsilastım her nekadar hersey cok zor görünmesede madalyonun diğer yüzü bir anda kendisini gösteriyor.Bir işe başladığımda aklima universitedeki bilgisayar dersi geliyor o zamanlar cd ler ve yeni teknoloji bilgisayarlar ile bilgisayar dersi gorebilirdik ama hoca once kodlamayi ve bilgisayarin varligi ile ortaya cikan diskete yazi yazdirirdi biz hep ya cd yazici var neden diskete yaziyoruz klavye var neden kod lama ile yazi yaziyoruz diye takilirdik olayi sonra anladik gelecegi yazmak icin gecmisi okumak ve bilmek gerekir... Kendi capimda boru ve havuz sistemini birlikte kullanabilecegim mini bir hidroponic sistem kurdum sistemi kurmadan tüm hesaplamalari kagıt uzerinde yapmis olsamda gercekte bazi sorunlarla karsilastim mesela pompa cok guclu cikti sistemime gore filtre olayi onemliymis pompayi arada tikadi pompa haznesi ile normal su tanki arasinda ki boru baglantisi kucuk oldugu icin pompa haznesinde su sıkıntilari yasadim.boru sisteminde eğimi ayarlayamadim ama hepsi bir tecrube ve cözüm bir sekilde uretiliyor...Ph ve Ec ölçerim daha yok seram daha yok kafamda soru işaretleri çok bazı konularda ama acelemiz yok yavaş yavaş bu siteyi 10 gün once keşfettim gecmiste yazilanlari okuyup alamadigim cevaplari ustadlar cevaplarsa sevinirim.40 50 sayfam daha kaldi bakalim :)

turhanengin
09-07-2017, 17:18
Hayırlısı olsun,kolay gelsin çalışmalarınızda başarılar..

Turkthai
10-07-2017, 17:42
Turhan Engin bey ,iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.Çalışmalarimi en kisa surede paylasacagm gorsel olarak...
Ben çilek üzerine yoğunlaşmak istiyorum .Sadece bu konu ile drrinlemesine bilgi alabileceğim bir sayfa varmıdır forum içerisinde ben bulamadım link olarak paylaşabilir mi geçmişte birseyler okuyup hatirlayan varsa...Saygılar ,

turhanengin
10-07-2017, 23:03
Merhaba Sayın Turkthai;
Topraksız çilek yazarak arama yaparsanız çilek yetiştiriciliği ile ilgili detaylı bilgi içeren sayfalara ulaşabilirsiniz. Takıldığınız konularda elimden geldiğince ben de yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılarımla
Turhan ENGİN

Kudret Tezel
11-07-2017, 07:49
Merhabalar sevgili Turkthai aramıza hoş geldiniz. Yapmayı düşündüğünüz sistemi ve yaptıklarınızı paylaşırsanız bütün arkadaşlarımızın yardımcı olacağından şüpheniz olmasın
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

Turkthai
12-07-2017, 09:44
https://i.hizliresim.com/aGzyQ4.jpg
https://hizliresim.com/vpjQvA

Yukarıda 2 farklı calısma mevcut hıdrophonık basladıgım calısmalara , aquaponık olmak uzere devam etmekteyım... Suan 8.gun cılekler olmedı ancak PH ve EC olcme aletlerım hala elıme ulasmadıgı ıcın ph ve ec ıle bır bılgım yok degerlerı konusunda.Pompamdakı sorun nedenıyle tum cıleklerımı havuza tasıyıp herhangı bır ozellıgı olmayan tasa gomdum.
2.Gundur bır sorun gozukmuyor Ancak yapraklarda solgunluk cok hafıf bır sertlık var. Snırım ec ıle ph alakalı.

Cıleklerımın 2 tanesını kopuge delık delerek suya dırek kok olarak temas halınde boru ıcerısınde olanları tasa almıstım suan boru,tas ve havuzdakı cılekler arasında bır farklılık yok hepsı hayatta diri ancak pek saglıklı gozukmuyorlar... A ve B elemetlı olmak uzere yaklasık 500*600 lıtre dıye tahmın ettıgım suya 500 artı 500 gram farklı gunlerde 2 defa besın elemetı attım
PH VE EC Problemı dısında 3 gun aralıksız yagmur yagdı 2. defa besın elementı atmamın sebebı yagmurlar suyu sısırdı ve tastı ...Hava suan fırtınalı ve yagıslı 2 gunde bır 1 1 bucuk lıtre kadar solucan gubresı atıyorum bugunden ıtıbaren 7 gun boyunca herhangı bır takvıye kullanmayacagım kendıme kucuk bır hobı serası calısmalarına baslayacagım bulundugum ıklım sartlarında acık havada bırseyler yetıstırmeye calısmak sonucun saglıklı alınmasını onleyecegı kesın... Havuzun altında ayrı bır depo var ve yanında ayrı bır kucuk depo kucuk depoda kucuk akvaryum motoru buyuk depoya ıse 50 adet kadar kedı balıgı koydum balıkların hem ph degerıne yardımcı olduklarını hemde dıskılarının cıcekler ıcın ayrı bır besın oldugunu dusunuyorum...Ayrıca suda tohum yetıstırme calısmaları yaptım ama aynı anda topraga dıktıgım tohumlara gore boyları 3 te 1 kadar gelısımlerı yavas ve kucuk kaldı...Gelısmelerı yazmaya calısacagımçSaygılar

Balkondasera
14-07-2017, 07:28
Herkese hayirli cumalar daha once pimas borularda akan su kulturunde basladigim sistemi koklerin fazla uzayip sistemi bozmasindan dolayi kati kulture tasidim (torf +zeolit) cok sukurki fire vermedim hepsi 1 haftadir canliligini koruyor fakat 2 sorum olacak

1 uzerinde domates olan fidelerim buyumesi fazla olmadi nedendir?

2 her salkimda 5 6 tane cicek aciyor ama 2 tanesi mutlaka cicek halde iken dökuluyor sebebi ne olabilir

Not: fideler 3 haziranda ekildi manuel sulama ile gunde 400cl ph i 6.2 ec 2.8 su vermekteyim https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170714/2a0d9580c294660a8e69f8e259814c50.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170714/0a5f9c46c2d8343cc432861e68f90a81.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170714/1d8c4b64fac1bd9a45f769649dc87c15.jpg

Redmi Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Nctelts
14-07-2017, 09:32
Herkes e kolay gelsin. Akan su da çilek yetiştirmeye çalışıyorum. EC değeri bir gece de 2.1 den 2.5-2.6 lara neden ve nasıl çıkar PH ölçemiyorum ölçme sıvısı bitti. yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.

Nctelts
15-07-2017, 23:15
Herkese iyi geceler. Kudret hocama burdan tekrar çok teşekkür ediyorum. EC değerinin bu kadar yükselmesinin nedenini anlattı sağolsun. Sıcaklık artınca ve buharlaşma ile EC nin artacağını biliyordum ama besin tankı nın hergün ya da bir kaç günde bir seviyesinin ölçülüp eğer buharlaşma varsa eski seviyesine kadar tamamlanıp EC yi istediğimiz seviyeye getirmemiz gerekiyormuş bunu bilmiyordum. Öğrenmiş oldum belki okumuştum daha önce ama uygulama olmadan okuduklarım hep havada kalıyormuş. Herkese kolay gelsin.

Nctelts
15-07-2017, 23:18
Ayrıca yine kudret Hocamın tavsiyeleri üzerine Ph I ayarlamak için limon tuzu değil sülfürik asit kullanılacağı ve akan su kültürün de suyun sürekli devir daim yapması gerektiğini öğrendim. Dediğim gibi belki daha önce yazılmıştır ama insan uygulamadan öğrenemiyor. Formları okuyan arkadaşlar en kısa zamanda uygulamaya başlasın bir yandan. Eksikler başka türlü ortaya çıkmıyor yoksa.

Turkthai
16-07-2017, 02:37
Nctelts; Ben bu topraksız tarıma kudret hocanın cine5 deki programini izleyince merak saldım.Hazir besin solisyinu ile cilek ve yesillikleri pvc boruya akan su kultutune koydum, Suyun icinde taşa diktim, kopuge delik delip suda yuzdurdum SONUC Hicbiri olmedi ve daha da guçlü duriyorlar her gecen gün.Bulundugum iklim sezonu suan muson yagmur dönemi güneş pek yok hergun yağmur buradan cesaretle kendime 40m2 sera kurdum bugun etrafini kaplayacagim orada ceşitli calismalar yapacagim cocopet ile damlama sulama sistemi dusunuyorum.Bende yaptihim calismalari paylasmaya devam edecegim.Calismalarinda basarilar dilerim...Yukarida resim boyutunu ayarlayamadigim icin kusurabakmayin oldukca buyuk ve forum duzenini biraz bozuyor.

prince78
17-07-2017, 12:20
merhabalar bende topraksız tarım işine yeni başladım 1 dekar sera içerisinde ağırlıklı olarak çilek yetiştiriyorum belli yerlerde de denemeler yapıyorum marul domates salatalık gibi sera ile tek başıma ilgilendiğim için fazla vakit bulup bilgisayar başına geçemiyorum ara ara paylaşımlarda bulunup fikir alışverişinde bulunmak isterim. sera ile ilgili bir kaç resim paylaşıyorum

BarışSemavi
19-07-2017, 12:34
Doğa dostlarına selam olsun.
Aranıza yeni katıldım,fakat uzun süredir izliyordum.
Bir gün emekli olunca diye lafa başlarız ya...!
Yazlıkta küçük alanlarda domates biber vd ni yetiştirirken; toprak,verim derken bu konuya rastladım.
Diğer bir konum da yenilenebilir enerjidir.Biodiesel,diesel motorlarda diret yağı yakıt olarak kullanmak,güneş ve rüzgar enerjisi,ısı pompaları(hava,toprak,su kaynaklı),bütün bunlardan faydalanarak ucuza hatta bedava enerji üretimi.elektro magnetik enerji)Tabii ki büyük kısmı amatörce.Diğer kısmı işimin parçası)
Topraksız tarım için çok bilgi var fakat sanki biraz dağınık.
Sonunda bir başlangıç yaptım.50 lt.lik bir hacimde biber fideleri ile...
Çok da hazırlıklı başlamadım açıkçası.Belki buraya danışmalıydım ilk önce.
Bir haav da emebilen akvaryum pompası,bir ph ölçer(işe yaradığında ein değilim),turnusol kağıdı ve hazır sıvı besin(micro,bloom,grown üç kutu)
Fideler büyüdü,hatta çiçek açtı ve büyüme yavaşladı hatta durdu.Besini firma tavsiyesine göre bugün arttırdım,suyu değişridim..Bekleyip göreceğiz.
Tecrübelilerden belki yorum gelir diyerek bu hikayeyi aktarayım dedim.
Durgun su ve susuz sistemler kurmak niyetimvar.Çileklerimi de bu sistemlere aktaracağım.
Bu nedenle birkaç soruma da,hazırcı davranarak,cevap rica ediyorum.

1-Fide çeşidi ve sayısı ile su hacminin nasıl bir oranı var.Durgun su ve susuz için aynımıdır.
2-Her bitki için ayrı bir besin formülü var mı.Bu bilgiyi toplu olarak nerede bulabilirim.
3-PH ve EC ölçer için hangi marka ve tip sağlıklı değer veriyor.
4-Yaşam şartları birbirine yakın olan bitkileri aynı sistemde yetiştirebiliyormuyuz.
5-Ben de mesleğim gereği açık alan soğutması diye geçen sistemin pompası var.
Bu durumda hangi sistemi yaparak daha verimli olabilirm.
Sabrınıza teşekkürler.
Görüşmek üzere.

Turkthai
19-07-2017, 18:30
Merhaba barıs forumu bir kitap gibi baştan oku hem cevapları bulacaksin hemde cok sey ogreneceksin EC Ve PH Olcer icin Aliexpress.com veya n11 gittigidiyor vsgibi sitelere bak.Fiyatlari ucuz.Ph ve Ec metrelerin olcumleri gayet saglikli 2 farkli alet var elimde farkli markalarin degerleri ayni veriyor

Turkthai
19-07-2017, 20:42
Soru.şu google da.bulamadim mesela potasyum nitrat ila potasyum sulfat arasindaki fark nedir? **** Sulfat nitrat ne oluyor suan saatim 01.40 tanidik kimyager olsa aricamm;)

bomsas
20-07-2017, 15:07
Soru.şu google da.bulamadim mesela potasyum nitrat ila potasyum sulfat arasindaki fark nedir? **** Sulfat nitrat ne oluyor suan saatim 01.40 tanidik kimyager olsa aricamm;)

Öğrendiğim kadarıyla ileteyim.
Potasyum nitratta Potasyumun yanı sıra Azot var. Potasyum sülfatta ise Potasyumun yanı sıra Kükürt var. Bu yüzden kullanacağın formülde koyacağın potasyumun azot değerini (N) etkilemesini istemiyorsan Potasyum Sülfat kullanman gerekiyor. Yanlış bir açıklama yaptıysam hocalarım düzeltsin lütfen.

Kudret Tezel
20-07-2017, 21:54
Sevgili arkadaşlar sayın turkthai nin sorduğu soru ile iş çok başlara dönüyor hatta kimyanın temellerine gidiyor. Bizi o kadar derinler fazlaca ilgilendirmiyor ancak soruyu cevaplamak kafanızı rahatlatacaksa baz larla asitlerin birleşmesinden tuz lar meydana gelir. Mesela potasyum bir elementtir suyla birleştiğinde potasyum Hidroksit denen kuvvetli bir baz oluşur bu baz örneğin sülfürik asitle nötürleştirilirse potasyum sülfat tuzu meydana gelir yine ayni baz nitrik asitle nötürleştirilirse potasyun nitrat tuzu meydana gelir. Bu iş bizi ilgilendirmez bu gübreleri hazırlayan fabrikaların işidir ancak bunu söylerken konuyu iyi biliyorsak tabii ki gerekli gübrelerimizi amatörce hazırlaya biliriz. Ancak bu besin eriyiği hazırlamak konusu ile değil kimyasal proseslerle alakalı bir konu.
Bizim bilmemiz gereken sayın bomsas ın da açıkladığı gibi Potasyum Nitrat tuzunun Potasyum ve Azot, Potasyum Sülfat tuzunun ise Potasyum ve kükürt içermesidir. Bizi asıl ilgilendiren tuzaların molekül ağırlıkları elementlerin atom ağırlıkları ve tuz içindeki % oranlarıdır. Eğer bunlarıda hesaplayamıyorsak ki gerekte yok aslında tablolarda bütün tuzların içerikleri var ama işin ruhunu bilmek istiyorum derseniz orta okul kimya kitaplarını biraz karıştırmamız gerekiyor. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

Turkthai
21-07-2017, 18:07
Bombas ve kudret hocama teşekkür ederim.Aslinda forumun ilk 20 sayfasi kimya kitabi gibi hem okumasi zevkli hemde öğretici özellikle besin eriyikleri konusu bence Topraksız tarımla ilgilenen kisilerin kafasındaki soru işaretinin yüzde 70 belki 80 i PH EC Gibi konular hakkinda detayli bilgiler edinmek çok kolay.Eriyikler konusu hakkinda detayli bilgi edinmek isteyenler forumu baştan okumalarini tavsiye ederim biraz agir konular olabilir .Aramizda bu işi amator profesyonel yapanlarda kendi Besin eriyikleri reçetelerini veya düsuncelerini arada paylasirlarsa yapboz parcalari bir cok kisinin daha iyi oturacak. Hocamizin dedigi gibi Bilgi paylastikca buyuyor

Turkthai
22-07-2017, 16:14
NPK CALCULATOR Uygulaması .Macro ve iz element degerleri veriliyor ancak programı yeterli bilgisi olan biri faydalı olup olamayacağını açıklarsa seviniriz...

Nctelts
24-07-2017, 18:03
Herkes e Mrh. Ben sistemi akan su dan katı ortama çevirdim pet bardakların içerisine perlit koyup çilekleri tekrar ektim. 3 saat dur 15 dk çalış gündüz, 4 saat dur 15 dk gece olarak ayarladım. Yanlız bazı yerlerde su yaprakların üzerine damlıyor sıkıntı olur mu acaba. Su sıcaklığı gece kontrol etmedim ama gündüz 27-30 arasında gidip geliyor. EC 1.5, PH5-5.5 seviyesinde bugün 2. Gün şimdilik bir anormallik görünmüyor.

Nctelts
24-07-2017, 18:08
Böyle bir dönüşün sebebi sevgili kudret hocam su seviyesi ve su sıcaklığından bahsetmişti adana gibi bir yerde bu iki değerin çok dalgalı olmaması çok zor böyle olunca ec değerleri de zamanla sürekli değişiyor. Öyle olunca bende değiştirme gereği duydum. Zaten daha önce kudret hocam da uyarmıştı. Sadece borunun ağzında ki daraltmayı çevirerek içerisindeki suyun tahliye olmasını sağladım ve borunun eğimini hafif arttırdım.

Nctelts
24-07-2017, 18:10
Şimdilik takipteyim herşeye sıfırdan yeni başlıyor gibi oldu. yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim. İlk fırsatta foto çekeceğim. Herkese iyi çalışmalar.

Turkthai
25-07-2017, 03:29
NCTELTS Bende katı ortama gecirdim çilekleri.Kudret hocada olmasa ne yapìcaz;)

Nctelts
25-07-2017, 16:14
Kolay gelsin arkadaşlar. Sistemi bu şekilde ayarladım. Umarım bir hata yoktur bitkiler tuhaf duruyor. Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.

Turkthai
26-07-2017, 12:46
NTCSEL Cıleklerın kok ve govdesı cok dipte kalıyor sankı daha deneyımlı arkadasların uyarılarını beklıyoruz...

Nctelts
26-07-2017, 21:16
NTCSEL Cıleklerın kok ve govdesı cok dipte kalıyor sankı daha deneyımlı arkadasların uyarılarını beklıyoruz...

Çok teşekkür ederim. Bende bugün onunla ilgili bir çalışma yaptım. Bogaz kısmı çok aşağıda kalmış tek tek kontrol edip yukarı çektim. Bazı kökler de çalışma var bazıları öylece duruyor. Motorun çalışmasını 2 saat dur 15 dk çalış yaptım birazda öyle takip edeceğim adana çok sıcak belki bu bile yetmeyebiilir. Tecrübeli arkadaşların diyeceği varsa herşeye açığım. Herkese iyi çalışmalar.

Kudret Tezel
27-07-2017, 18:23
Arkadaşlar haberler kötü. Bir süredir telefonumda bazı problemler olduğu için resim yükleyemedim. Aslında ilgilenemiyorum her taraf orman gibi. Bugün eşim biraz budayalım dedi domatesler ortaya çıktı çok güzel salatalıklar her hafta 20-25 adet veriyor maşallah zaten 3 kök var ama gözümüzden kaçan ve yattığı yerde 650 -700 gr olmuş salatalıklarda çıktı. Yinede durum çok iyi deyip sevinirken az önce yağan gerçekten ceviz büyüklüğünde yağan dolu ne salatalık bıraktı ne domates yerle bir etti serası olan tarlası olanlara ALLAH kolaylık versin yardım etsin. Gerçekten bir afat, ne diyelim ALLAH beterinden korusun herkese geçmiş olsun.

turhanengin
27-07-2017, 19:10
Sağ olun Kudret Hocam;
Saat 17:30 suları yağan şiddetli yağmur ve doludan Çorlu da nasibini aldı. Allah dan benim seramın olduğu yer korunaklı kalıyor da hafif hasarlarla olayı atlatabildik.

Tekrardan başta size ve ekili alanlarında zarar oluşan ,amatör veya ticari ,topraklı veya topraksız tarımla uğraşan tüm dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletir saygılar sunarım.

Turhan Engin.

Kudret Tezel
27-07-2017, 19:46
Sağ olun Turhan bey gerçekten bir afat yapabilecek hiç bir şey yok her şey 15-20 dakika içinde oldu bitti. Zarar gören cümle arkadaşlarımıza cümle vatandaşlarımıza geçmiş olsun. ALLAH beterinden korusun.Herkese sevgiler selamlar.

kiziltan
27-07-2017, 20:10
Gecmis olsun

Engül
29-07-2017, 10:12
Bende besin eriyigi sipariş vermek istiyorum

Engül
29-07-2017, 10:14
Kudret bey sizden besin eriyigi nasıl temin edebilirim?

kursun
29-07-2017, 10:33
Kudret Beye mesaj atın.

Engül
29-07-2017, 21:49
Merhaba monsieur,

Besin eriyiği olmadan yetiştiricilik yapamazsınız. İstanbul'da Kudret Tezel Bey'den alabilirsiniz. Eğer ulaşamazsanız bende yardımcı olurum. Kolay gelsin.
Merhaba, besin eriyigi ni sipariş vermek istiyorum ..

Kudret Tezel
03-09-2017, 18:08
Sevgili arkadaşlarım hepinizin mübarek bayramını tebrik eder sağlık sıhhat ve tüm sevdiklerinizle nice tekrarlarını dilerim. Arife günü internet bağlantımız kesildi ancak az önce halledilebildi, gecikmeden dolayıda özür dilerim Herkese sevgiler selamlar.

kursun
04-09-2017, 12:07
Biz de sizin bayramınızı kutluyoruz, hocam.

Nctelts
05-09-2017, 20:54
Arkadaşlar herkese kolay gelsin. Fotolar net değil ama sonunda çileklerin çoğu tuttu adana sıcağına rağmen. Kuruyanların yerine soğan ektim kökleri güzel gelişmiş yaprakları nasıl olacak bekleyip göreceğiz.
Soğanları kışa hazırlık amacıyla diktim yeşillik deneyeceğim şimdilik gelişimleri nasıl olacak görmek istedim. Çalışmaları devam eden arkadaşlarda paylaşımlar da bulunursa sevinirim. İyi çalışmalar.

kar çiçeğim
23-09-2017, 21:18
Merhabalar.
Arkadaşlar internette ve forumda araştırmama rağmen sera ruhsat **** izinleri ile ilgili bilgiye rastlayamadım.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.

350 m2 sera kurmak istiyorum serayı kuracağım yer tapuda arsa olarak geçiyor köy içinde bir yer. Elektrik ve su idaresi ile görüştüm sera için hem su hemde elektrik bağlanacak fakat belediye ile görüşmemde yere gelip bakmaları gerektiğini ve ruhsata tabi olması gerektiğini söyledi konuştuğum kişi, yalnız konuya pek hakim değildi bende o hissi yarattı beni alakasız bir kaç yere yönlerdirdi.
Şimdi ise kafam iyice karıştı. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

İsmail Kuzucu
30-09-2017, 21:50
Havaların değişmesi ile birlikte işler azalmaya başladı ve yeni işler peşinde koşmaya devam. :)

Bugün devir daim motoru, ph düşürücü ve yükseltici, 2 litre besin ve file saksı siparişi verdim.

Salıdan sonrada marul fideleri gelecek. Sistemin boruları nerdeyse zaten hazırdı. Kısmetse haftaya denemelere başlıyorum.

Kudret Tezel
10-10-2017, 22:35
Sevgili arkadaşlarım bir kaç gündür yaşanan bir olayı anlatarak bilgi paylaşmak istiyorum. Lütfen bu hususa dikkat ediniz. Seramızın birinde meydana gelen arızadan başladı olay ve telefon görüşmeleri ile çözmeye çalıştık. Arkadaşım besin tanklarındaki çökmeden bahsetti çökme gübrenin içinde bulunan ve erimeyen bazı cüzi miktardaki malzemelerin çökmesidir bu bir yere kadar makuldür . Gübrenin markası ile ilgili bir olay.Neticede çöken tankın resmini istedim gördüm ki olay çökme değil doğrudan doğruya erimeme hatası. Çok sık rastlanmayan ama olabilen bir olay bazı gübreler bazılarını etkiler ve gübrenin erirmemesine neden olur ve erimeyen kısmı olduğu gibi besin tankının dibine çöker. Durum böyle olunca hazırlamış olduğumuz formül değişir ve işe yaramaz hale gelir . Lütfen dikkat ediniz hazırlamış olduğunuz gerek A ve gerekse B karışımları şeffaf tertemiz berrak bir su görünümünde olmalıdır eğer bulanık bir karışım elde ediyorsanız ya sizin iyi çalkalamamanızdan kaynaklanır **** kullandığınız gübrelerin birbirlerini etkilemesinden kaynaklanır lütfen bu hususa dikkat edelim. Gübrelerin tamamen eridiğinden emin olalım. Başarılar dilerim.

Absorbsiyon11
19-11-2017, 18:54
Herkese merhabalar;

Foruma yeni katıldığım icin yüzeysel olarak kendimi tanıtmak sonrasında kafama takılan çok önemli birkaç sorum var onları sormak istiyorum, birileri yardımcı olursa çok memnun olurum. Ben 2 yıllık seracılık bölümü birinci sınıf öğrencisiyim, topraksız tarıma karşı aşırı bir ilgim var o yüzden seracılığı yazdım, kısmet olursa Bahçe bitkilerine tamamlamak istiyorum. Bu forumda da ilk olarak bu başlıktan başladım 2008 den beri yazılanları teker teker okuyorum bilgi maiyetinde yazılan yorumları bilgisayarıma kaydediyorum, bir yerden sonrada sizi yakalamayi düşünüyorum, şimdi kendimi yüzeysel olarak tanıtma kısmını geçtim soruma gelmek istiyorum.�� Öncelikle foruma baktım ama ilgili yer bulamadım sorularımın en alakadar olduğu yerin burası olduğunu düşündüğüm için buradan sorayım dedim. Bizim sulama suyu denen bi dersimiz var, Bu derste SAR (Sodyum Adsorbsiyon oranı), RSC denen bir terim, Miliekivalan, micromos, ekivalan ağırlık gibi terimler bu söylediklerim nerede ne işime yarayacak bunları mümkünse örnekle anlatabilirseniz çok memnun olurum hocamız saolsun anlatıyorda ben pek anlıyamadım, sordum bir daha anlattı ama yine anlamadım hocamızın anlatım tekniği bana uymadı. İnternetten arastırdım elle tutulur birşey bulamadım duyarlılığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Kudret Tezel
19-11-2017, 19:42
Sodyum Absorbsiyon Oran Nasl Hesaplanr? - ketsaritim.net (http://www.ketsaritim.net/su-aritma-sistemleri/301/Sodyum-Absorbsiyon-Orani-Nasil-Hesaplanir?.html)

Bu adreste açık açık anlatılıyor faydası olacaktır umarım.

Absorbsiyon11
19-11-2017, 20:08
Abi inceledim güzel anlatmış gerçekten. Üzerinde iyi bir çalışayım yine bir kaç sorum olucak galiba, saol kudret abi.

gurcangur
22-11-2017, 14:31
Merhabalar,

Yazılanları büyük bir merakla okuyorum. Daha 10.sayfaya gelmiş olmama rağmen bir çok şey öğrendim sayenizde. Teşekkür ederim.

Ben Mersin'de yaşıyorum. İklimimiz müsait, balkonumuzda bol güneş alıyor. Mayıs başı gelmeden yeteri kadar bilgi sahibi olduktan sonra ilk denememi yapmak istiyorum. İnşallah başarılı olur.

Vermiş olduğunuz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

izengin2005
11-12-2017, 09:06
Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. Adıyaman merkezde topraksız tarıma uygun seramı satıyorum sahibinden ilan no 504946660

Engin Tunc
13-12-2017, 17:21
Merhabalar kudret bey Foruma yeni üye oldum.irdeliyorum..son bir haftadır topraksız tarım ile alakalı araştırma yapıyorum...akan su sistemi ile Pvc borularla yaklaşık 1 dönümlük araziye yatırım düşünyüorum..bu konuda bilgi alabilir miyim?

Engin Tunc
13-12-2017, 17:23
nasıl yöntem kullanıyorsunuz

Selahattint
28-12-2017, 20:44
Öncelikle bu topraksiz tarim ilgi duyan bunun gelişmesi için emek harcayan herkesee teşekkürler.Öncelikletarim ma merakım olmaması rağmen topraksiz tarımı gördükten sonra nnilmaz derecede ilgi duymami sağladı bu anlamda geçen sene ziraat tan aldığım marul tohumlarını cimlendirme yaptım ve ilk defa bahcede bir şeyler ektim daha sonra bir kısmını ise evde bulduğum bitki g ubresini suda eriterek kopuk yardımı su içeriz üzerine dizdim amacım gerçektene sadece su ve besin ile büyüme olup olmadığını görmek ve ayrica evde besledigim klarin suyunu kavanozlara koydum daha sonra icerisne kafalarını kestiği sloganları yerlestirdim 10 kavanoz yaptığım halde inanirmisniz toplamaya bıktım tabi ara ara sularını değiştirdim tabi bunlar çok çok basit şeyler sizin icn ama ben bunu ogrenmek için tam olarak nereden başlamalıyız durgun su mu yoksa akansuda mi öğrenilir **** cooper gibi şeyler ile yanlış anlatimlarim icn özü dilerim telden yaziyorum

Kudret Tezel
01-01-2018, 08:49
Bütün arkadaşlarıma sağlıklı mutlu ve topraksız tarım çıtasını biraz daha yükseltme başarısını yakalayacağımız yeni bir yıl dilerim...... Kutlu olsun.

yns_s2
20-01-2018, 20:19
Merhabalar

Sizleri uzun zamandır takip etmeye paylaştığınız bilgileri okumaya çalışıyorum. Artık Suda Marul yetiştirmeye başlamak istiyorum ve Kudret bey den Marul İçin besin eriği almak istiyorum önerebileceğiniz Ec ve Ph Cihazı almak istiyorum Sizce hangisini tavsiye edersiniz yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

raidenaaa
01-02-2018, 15:12
bende kendi balkonumda bunu denemek istiyorum ama izmirde yardımcı olabilecek bir arkadas varmı?

Kudret Tezel
01-02-2018, 18:02
Sevgili arkadaşlar topraksız tarım teknik bir olaydır. Siz onu şartlarınıza uyduramazsınız
onun şartlarına uymak zorundasınız. Yoksa saçma sapan fikirler beyan etmek zorunda kalırsınız. Oyunu kuralına göre oynanır, bilmiyorsak öğrenmek zorundayız.

TARIMIN GELECEĞİ TOPRAKSIZ TARIMDIR.

smtdncr
06-02-2018, 13:59
Öncelikle herkese selamlar,

Bende küçük bir proje amaçlı topraksız tarım ile ilgilenmeye başladım. Madrasol firmasından marul besin kiti aldım. Söylenildiği şekilde detayları karışımları gerçekleştirdim fakat içerisindeki hammaddelerin ne olduklarını aldığım yer benimle paylaşmadı.

Sistemimi 29 Ocakta kurdum.
Başlangıçta : ph 6,84 ec ,93
1. Gün : ph 6,84 ec 1,05
2. Gün : ph 6,81 ec 1,28
3. Gün : ph 6,71 ec 1,38
4. Gün : ph 6,69 ec 1,46
5. Gün : ph 6,70 ec 1,64
6. Gün : ph 6,72 ec 1,87

Burada ec değerimde çok anormalleşme olduğu için forumda biraz açıklamaları ve yorumları okumaya başladım Kudret Bey'in de tekrardan söylediği gibi su eklemem gerektiğini öğrendim ben su eklemeden ölçüyordum. 6. günde su değişimini yaptım ve günün geri kalanını o suyla devam ettirdim.

Yeni karışımım ph 6,52 ec ,93 yaptım.

7. Gün : ph 6,80 ec 1,10

burada eksildiğini düşündüğüm su kadar eklme yaparak tekrar ölçtüm ph 6,90a ec 1,01 oldu. (bugüne kadar su sanırsam biraz yukardan dökültüğü için sıçrıyor ve azalıyordu.)

8. Gün yani bugün ph 6,96 ec 1,05 civarlarında

Şimdide söyle bir sorunum oluştu ph değerim yükseliyor. Düşünüyorum acaba küçük kalan marulum yüzünden suda farklı tepkimeler oluşuyor mudur ?

Ph değerini dengeleyebilmek için kimya bölümümüzden asit buldum onu kullanmam ne kadar doğru olur ?

Yanlış gittiğim nokta var mı acaba var ise nelerdir merak ediyorum.

http://www.sametdincer.com/marullar/29Ocak-Marul-1.jpeg
http://www.sametdincer.com/marullar/29Ocak-Marul-2.jpeg
http://www.sametdincer.com/marullar/6Subat-Marul-1.jpeg
http://www.sametdincer.com/marullar/6Subat-Marul-2.jpeg
http://www.sametdincer.com/marullar/Sistem.jpeg
http://www.sametdincer.com/marullar/Sistem-1.jpeg

Farklı günlerde çektiğim fotograflar ve kök fotograflarınıda Buradan görebilirsiniz (http://www.sametdincer.com/marullar/) (bu şekilde link vermek doğru değil ise kaldırılabilir veya kaldırabilirim.).

Merak ettiğim birde şu konu var acaba ilave edeceğim suyun ph değerini istediğim değerde ayarlayıp saklasam ve ilavemi ona göre yapsam doğru olur mu?

Açıklamalarınız için şimdiden teşekkürler.

ksk2000
16-02-2018, 10:59
arkadaşlar ilk defa topraksız olarak denemem olacak. gittim biber tohumu aldım ve suyun içine koydum bi ufak kutunun içinde baktım bugün çimlenmiş ben bundan sonra nasıl topraksız olarak yetiştirebilirim yardım edermisiniz

mustafa_myb
17-02-2018, 17:25
Buda dakota seranın ısıtıcısı. Oluklu polikarbon plakadan yapılma. bir diyot bağlanarak yaklaşık 100 W güçünde.

Sayın Kudret bey,

Çalışmalarınızı çok beğeniyle izliyor ve takdir ediyorum. İyi ki varsınız. :)

17-02-2019 tarihinde denemesini yaptığınız bir çalışma vardı, dakota sera için oluklu polikarbon içine krom nikel tel ile ısıtıcı yapmıştınız. Çok merak ediyorum acaba hiç çalıştı mı? Verim alabildiniz mi? Eğer çalıştı ise nasıl yaptığınızı paylaşmanızı rica edeceğim.

19. sayfa da 547. yazı.

Eğer daha önce bahsetmişseniz ve ben de kaçırmışsam kusura bakmayın. Malum 90 sayfalık uzun bir konunun içerisindeyiz. :)

Kudret Tezel
17-02-2018, 18:36
Merhabalar sayın mustafa myb, ya herkese kolay üstünde durulacak bir mevzu değil gibi geldi , ya kimseye lazım olmadı **** olayın hassasiyetini anlatmadığımız için ilgilenen olmadı gerçekten sizi kutlarım orada basitçe geçtiğimiz konunun hassasiyetinin farkına varmışsınız. Malumunuz fide yetiştirmek için en güzel yol ısıtmalı bir mini sera. Mini sera derken abartmayalım örneğin bahsi geçen bir büyükçe saklama kabı. Ev içinde fide yetiştirmek her zaman kolay olmaz odada devamlı güneş ışığı olacak bir uygun yer bulmak problemdir serayı balkona çıkarırsanız bu seferde ısıtma sorun olur. Isıtmada en büyük sorun ısıyı yayabilmek her tarafın aynı derecede ısına bilmesidir buda noktasal bir ısıtmayla mümkün olmaz. Örneğin bir ısıtıcı kullanmak bir ampul yakmak gibi. Seramız çok küçük olduğundan güçte düşük olmalıdır güçlü ısıtıcıları yapmak daha kolaydır ama düşük güçlü ısıtıcılar biraz daha problemlidir zira çok ince tel çok uzun boy ister. Uzatmayalım yaygın bir ısıtıcı yapmak için bende ıslanmaya ve rutubete karşı korunaklı su geçirmez emniyetli bir malzeme olarak 4 mm oluklu polikarbon bir plakadan yaptım ama gerçekten çok uğraştım zira 25-30 metre rezistans telini hiç kesmeden oluklardan geçirmek zor oldu gerçekten çok zor oldu ama iyi oldu. iş bittikten sonra polikarbonun açık uçlarını geniş bantla bantladım su geçirmez güzel bir ısıtıcı oldu. O zaman dan beride çalışır vaziyette ama uğraşamadığım için hazır fide alıyorum pek ihtiyaç olmuyor.Burada bütün mesele önce ısıtıcı ebadını tespit edip kanal sayısı ile boyunu çarpıp kaç metre tel kullanacağınız sonrada mesela örnek gibi 100-150 watt için tel direncini hasaplamak. Piyasada çok çeşitli teller var öz dirençleri değişik Uygun birini seçmek ve girişlerden birine bir adet mesela 1n4007 diyot bağlayıp gücü yarıya düşürerek istediğiniz değerler çercevesinde bir ısıtıcı yapmak. Aslında bu kadar uğraşmaya değer mi derseniz değer belki ama malzeme bulmakta zorlanabilirsiniz eğer bir şekilde kullanmanın yolunu bulursanız elektrikli battaniyeler bence biçilmiş kaftan ancak ebatları biraz büyük serayı ona göre yapmak lazım sera içine birde ısı kontrol termostatı koyarsanız çok daha basit ve ucuz olur. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

mustafa_myb
18-02-2018, 11:49
Merhabalar sayın mustafa myb, ya herkese kolay üstünde durulacak bir mevzu değil gibi geldi , ya kimseye lazım olmadı **** olayın hassasiyetini anlatmadığımız için ilgilenen olmadı gerçekten sizi kutlarım orada basitçe geçtiğimiz konunun hassasiyetinin farkına varmışsınız. Malumunuz fide yetiştirmek için en güzel yol ısıtmalı bir mini sera. Mini sera derken abartmayalım örneğin bahsi geçen bir büyükçe saklama kabı. Ev içinde fide yetiştirmek her zaman kolay olmaz odada devamlı güneş ışığı olacak bir uygun yer bulmak problemdir serayı balkona çıkarırsanız bu seferde ısıtma sorun olur. Isıtmada en büyük sorun ısıyı yayabilmek her tarafın aynı derecede ısına bilmesidir buda noktasal bir ısıtmayla mümkün olmaz. Örneğin bir ısıtıcı kullanmak bir ampul yakmak gibi. Seramız çok küçük olduğundan güçte düşük olmalıdır güçlü ısıtıcıları yapmak daha kolaydır ama düşük güçlü ısıtıcılar biraz daha problemlidir zira çok ince tel çok uzun boy ister. Uzatmayalım yaygın bir ısıtıcı yapmak için bende ıslanmaya ve rutubete karşı korunaklı su geçirmez emniyetli bir malzeme olarak 4 mm oluklu polikarbon bir plakadan yaptım ama gerçekten çok uğraştım zira 25-30 metre rezistans telini hiç kesmeden oluklardan geçirmek zor oldu gerçekten çok zor oldu ama iyi oldu. iş bittikten sonra polikarbonun açık uçlarını geniş bantla bantladım su geçirmez güzel bir ısıtıcı oldu. O zaman dan beride çalışır vaziyette ama uğraşamadığım için hazır fide alıyorum pek ihtiyaç olmuyor.Burada bütün mesele önce ısıtıcı ebadını tespit edip kanal sayısı ile boyunu çarpıp kaç metre tel kullanacağınız sonrada mesela örnek gibi 100-150 watt için tel direncini hasaplamak. Piyasada çok çeşitli teller var öz dirençleri değişik Uygun birini seçmek ve girişlerden birine bir adet mesela 1n4007 diyot bağlayıp gücü yarıya düşürerek istediğiniz değerler çercevesinde bir ısıtıcı yapmak. Aslında bu kadar uğraşmaya değer mi derseniz değer belki ama malzeme bulmakta zorlanabilirsiniz eğer bir şekilde kullanmanın yolunu bulursanız elektrikli battaniyeler bence biçilmiş kaftan ancak ebatları biraz büyük serayı ona göre yapmak lazım sera içine birde ısı kontrol termostatı koyarsanız çok daha basit ve ucuz olur. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim Kudret bey,

Söyledikleriniz çok doğru ve sonuna kadar katılıyorum. Ben şu an için İstanbul'dayım ve kışın evimin içinde yazın ise balkonda böyle bir düzenek ile tohum çimlendirme ve fide elde etmeden tutun da çelikten meyve ağacı köklendirmeye kadar bir çok ürün elde etmeyi düşünüyorum.
Ben küvetin içerisine sadece tarım perliti koyarak üretim yapmayı düşünüyorum, daha sonrasında ise tüplere alıp zamanı geldiğinde bahçeye dikeceğim. Benim için zor olan kısım krom nikel telin hangi cinsinin kullanılacağını belirlemek ve kaç voltluk ya da kaç amperlik bir güç ile bunu elde etmek.
666464
666465
Elimde kullanabileceğim 25*35cm lik reklam panoları hazır, bunlar 20 kanallı ve ben diyelim ki 7 metre tel kullanacağım, sizin belirttiğiniz şekilde de plaka giriş duvarlarını biraz kesip teli içeride bırakarak ve kanalların ağzını mühürleyerek kurulumu tamamladım ve su geçirmez hale geldi.
Bu düzeneği plastik küvetin tabanına koyacağım ve üzerine perliti ekleyip sulayacağım altta 3 cm lik bir mesafe de bırakacağım ki düzenek su içerisinde kalmasın. Amacım perlit dolu kutuyu belli bir ısıya ulaştırarak köklenmeyi sağlamak, bunun için de dijital bir termostat kullanacağım, kök seviyesine probu yerleştirip otomatik start stop yapmayı düşünüyorum.
Dediğim gibi tel seçimi ve güç belirleme konusunda yardıma ihtiyacım var.
Ayrıca elektrik elektronik konusunda sizin kadar tecrübeli olmam imkansız, sonuçta ben bir Aşçıyım :p
Yardımlarınızdan dolayı şimdiden çok çok teşekkür ederim Kudret bey.

Kudret Tezel
18-02-2018, 19:16
Merhabalar sayın mustafa myb, demiştik ya sistem küçüldükçe iş zorlaşıyor diye işte ıspatı. 7 metrelik bir telle 200 wattlık bir rezistans yapmak zor neden zor u.u/r=200 den tel direnci 242 ohm yani yaklaşık 35 ohm/ metrelik tel çok ince bir teldir bulunması zor olabilir ama mesela 100-150-200 wattlık hazır bir havya fişeğinin telini kullanabilirsiniz. Bu yollardan bir tanesi. Ama çıkacak telin boyu ne kadardır bizim sistemimize uyarmı veya uyması için yeniden bir boyutlandırma yapmak gerekir mi bilinmez. Piyasada battaniye teli diye üstü silikon kaplı krom teller vardır bu telin metresi yaklaşık 21.5 ohm civarındadır 250 ohm luk bir direnç için 14 -15 metre tel işinizi görür. Her kanala 2 sarım yaparsanız 14 metre oda toplam 300 ohm civarında 160 Watt lık bir ısıtıcı olur. Bir adet 1N4007 diyot bağladığınızda gerilim yarıya düşer 80 Watlık bir ısıcı da işiniz görür zaten termostat takacaksınız nasıl olsa problem olmaz. Battaniye telini bulursanız yinede omajına bir bakın çeşitli markalara göre değişe bilir.Kolay gelsin selamlar.

mustafa_myb
18-02-2018, 22:14
Çok teşekkür ederim Kudret bey, İstanbul da yaşadığımız için teli bulmak mümkün olacaktır. Hemen çalışmalara başlıyorum. Sistemi inşallah sizin de sayenizde çalıştırdığımda resimlerini buradan paylaşacağım. Tekrar çok teşekkür ederim. Saygılarımla.

Smsrky
19-02-2018, 09:50
Kudret hocam biz tubıtakla bu projeyi yürütücez bana malzeme noktasında yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben pimaşlı bir sistem kurmayı düşünüyorum.

Kudret Tezel
19-02-2018, 10:38
Her zaman yardıma hazırım sayın Smsrky. Gerektiğinde özelden yazabilirsiniz.

Smsrky
19-02-2018, 11:32
Her zaman yardıma hazırım sayın Smsrky. Gerektiğinde özelden yazabilirsiniz.

Kudret hocam merhabalar cok tesekkur ediyorum cevap verdiğiniz için brn İstanbul da bı ortaokulda görev yapmaktayım projemız onaylandı ve biz uygulamaya gececegız bn bir veya bir bucuk metrelik pimaşlara hazırlamayı düşünüyorum şu an için malzeme listesi vermem gerekiyor. Youtube ta izlemediğim video kalmadı sanırım en sonunda bı arkadasım size yönlendirdi :)
Ph metre
Ec metre
Havalandırma sistemi
Perlit
Pimaş
Çakıl taşı sanırım bunlar başlıca malzemelerim benm sıkıntım hangı bıtkıyı yetiştirmeliyim hata payı ve süresi en az olan

Kudret Tezel
19-02-2018, 18:15
Merhabalar sayın Smsrky, kalan yarı yıl döneminde neticeye ulaşabileceğiniz bitki maruldur.
Marulu tercih etmeniz isabet olur. Ancak perlit çakıl taşı gibi malzemelere ihtiyacınız yok. kullanmak istediğiniz kadar pimaş boru 70 mm çaplı veya yağmur iniş borusu diye isimlendirilem yaklaşık 70*100 mm lik dik dörtken kesitli boru veya borular küçük bir akvaryum su pompası besin tankı olarak kullana bileceğiniz bir kova veya uygun bir kap boru veya boruların her iki ucuna uygun tapa veya dirsek suyu borulara basmak içinde biraz ince hortum. Ve tabii ki topraksız tarımın olmazsa olmazı Ph metre ve EC metre. Bu malzemelerle güzel bir topraksız tarım eğitim seti hazırlayabilirsiniz. Kolaygelsin selamlar paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Smsrky
19-02-2018, 22:00
Teşekkürler Kudret Hocam:) işin içinde yeşil varsa güzel sonuçlanacaktır elbette... En yakın zamanda paylaşımda bulunacağım. Bu arada size özelden mesaj gönderilemedi sayfamda!

Kudret Tezel
04-03-2018, 12:51
Sitemizin tekrar çalışmaya başlamamıştır hayırlı olsun.Herkese başarılar diliyorum. Selamlar sevgiler.

idris şenol
05-03-2018, 19:08
özlüyorum sizleri

Kudret Tezel
05-03-2018, 19:50
Bizde sizi özlüyoruz İdris kardeş. Paylaşımlarınızı bekliyoruz.

cihan.bakacak
07-03-2018, 20:06
Kudret hocam merhaba;

Evde topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum.
Çilekle başlamam doğru olur mu? (Yetiştirmeyi çok sevdiğim bir bitki)
Yeni başlayan biri sürekli akan sistemde zorlanır mı?
Bir de besin eriyiği konusunda internetteki satılanların içeriklerine pek güvenemedim, bu konuda yardımcı olabilir misiniz.

Teşekkürler.

vatanda
10-03-2018, 16:13
Hayırlı gunler herkeze. Ben on deneme amaclı 4 metre 70 lik borudan topraksız tarım sistemi kurdum. Çilek yetştirme amaclı. Kendi hazırladıgım fideleri kullandım. boru aralıkarı 25 cm Elde olan sıvı solucan gubresi kullandım. Ec 210 ppm gorunuyor ph 6.6 cıkıyor. Yanlız bir sorun cıktı. Boruları takarken sabun kullanmıstım. 2. gün itibariyle baktım su kopuruyor hafif hafif. suyu degistirdim Sistemi tekrar hazırlayıp kurdum ama yine kopurme oluyor ufaktan. Bir sorun olur mu. ? Ayrıca verdiğim degerler cilek yetiştirmek için uygun mu ?

Kudret Tezel
10-03-2018, 18:17
Merhabalar sevgili arkadaşlar. Terasta brokoli, Bürüksel lahanası ve pırasaları ısırgan sardı ha bugün ha yarın temizlerim derken birazını dün birazını da bugün temizleye bildim inanın ısırganları kopartmaya kıyamadım nasıl güzel nasıl sağlıklı ama yapacak bir şey yok zira ısırganlar o kadar çok ki diğerleri görünmüyor. İki büyük boy çöp torbası ot çıktı bir pişirimlik ısırgan ayırdık tadına bakacağız şimdiye kadar hiç ısırgan yemedik bilen arkadaşlarım çok güzel olur diyorlar. İşin kötüsü resim yükleyemiyorum halledince resimleride paylaşacağım.

malbman
11-03-2018, 13:39
Merhabalar sevgili arkadaşlar. Terasta brokoli, Bürüksel lahanası ve pırasaları ısırgan sardı ha bugün ha yarın temizlerim derken birazını dün birazını da bugün temizleye bildim inanın ısırganları kopartmaya kıyamadım nasıl güzel nasıl sağlıklı ama yapacak bir şey yok zira ısırganlar o kadar çok ki diğerleri görünmüyor. İki büyük boy çöp torbası ot çıktı bir pişirimlik ısırgan ayırdık tadına bakacağız şimdiye kadar hiç ısırgan yemedik bilen arkadaşlarım çok güzel olur diyorlar. İşin kötüsü resim yükleyemiyorum halledince resimleride paylaşacağım.

Kudret Hocam, iki dal da yoğurt mayalamak için ayırsaydınız ısırgandan. Harika yoğurt oluyor.

erkan52
11-03-2018, 17:17
Merhaba. Bir suredir forumda topraksiz tarim ile ilgili konulara bakiyorum. Yapilan uygulamalar sayesinde yavas yavas fikirler olusuyor. Merak ettigim bir konu var evimin bahcesinde baslamayi dusunuyorum. Ancak yaz aylarinda bile tam gunes gormuyor oglene kadar gunesli ogleden sonra binalardan kapaniyor. Bu sekilde bir ortamda sorun olusur mu. **** soyle birsey varsa onu da aciklarsaniz sevirim. Ornegin domates olmaz ama marul olabilir gibi.....

jacky_038
13-03-2018, 06:27
bütün bitkiler gün ışığına ihtiyaç duyarlar,ama tabi yeterli ısıyı yakaladıktan sonra bi miktar gelişme olacaktır buda bu sisteme başlama alışma gibi becerileri öğrenmenize yardımcı olur

erkan52
13-03-2018, 08:27
Yarim gunde gunes alsa baslanabilir diyorsunuz degil mi

ibo35
08-04-2018, 14:14
selamlar benim sorum olacak marul , çilek için besin eriği ve pc ve ec hesaplamaları yani sitede 5,5 ile6,5 aralıklarında gördüm gibi ec ise 0 ile 1,5 gibi

Hakkı03
09-04-2018, 14:08
Öncelikle herkese selamlar bir sorum olacak topraksız tarımda yedikule marul deneyen oldumu hiç şimdiden tesekkurler

Murat1578
11-04-2018, 21:39
Merhaba herkese
1000m2 sera alanına topraksız marul üretimi yapmak istiyoruz. Dikey topraksız tarım sistemi ile 40.000 adet hatta 80.000 adete kadar fide dikilebilecegini söylediler bu mümkün müdür? Yanı evet birim alanda dikey sistemde okadar hatta daha fazla fide dikimi teoride gayet mümkün uygulamada da mümkün olacaktır ancak verim acısında 15.000 fide ile aynı alana dikilen 50.000 fidenin geri dönüşümü aynı verimde olur mu ? 1000m2 'ye kurulmuş seraya en fazla diyebileceğimiz marul veya çilek fide sayısı nedir ?

Değerli yorumlariniz ve vermiş olduğunuz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Kudret Tezel
03-05-2018, 19:55
Topraksız tarım'a gönül veren sevgili arkadaşlarım, 4 mayıs cuma günü Adana'da olacağım görüşmek bilgi paylaşmak dileği ile.
Ayrıca konumumu bildireceğim.
Kudret Tezel.

Kudret Tezel
17-05-2018, 07:23
Arkadaşlarım bana özel mesaj yolluyorsunuz ama ben size ulaşamıyorum lütfen mesaj kutularınızı kontrol ediniz.

Bayram Şahin
21-05-2018, 08:06
Herkese Merhabalar

Aranıza yeni katıldım daha doğrusu 1-2 haftadır uzaktan uzaktan konuları okuyup bilgi sahibi oluyordum kayıt olmak bu güne nasip oldu. Gıda mühendisiyim ufak bir terasım var Kudret Bey'in terası kadar, hobi amaçlı ufak çaplı uğraşlar vermek için değerlendirmeyi düşünüyorum bu konuda bir kaç adım attım gerek internetten gerekse bu formlardan edindiğim bilgiler doğrultusunda. Bundan sonra da devam edeceğim kim bilir belki ileride büyük işlere girişebilirim ara ara vakit buldukça paylaşımlar yapıp fikir alışverişi için siz kıymetli arkadaşlarla iletişime geçebiliriz (: şimdilik bu kadar herkese hayırlı günler

Şafak Tıngır
21-05-2018, 22:07
sera bekçisi sayın kurdet tezel beyin üretimimi bende yakın zamanda temin etmeye niyetliyim kudret beyden temin edecektim hiç kullanılmamış ise kudret beyin onayıda olursa görüşe biliriz yanlız 1 ayı bulur almam durma göre özeldende görüşebiliriz saygılar.

DemBaBa
29-05-2018, 20:11
topraksız tarım başlangıcım çok kötüydü iki adet saksı aldım alttan drenaj için deldim üstüne çakıl taşları ekledim üstüne süzgeç amaçlı sineklik örttüm a101 den aldığım torf ile elenmiş kumu karıştırdım saksıyı tamamladım ektiğim domatesler bir gün içinde ölüyor sebebini anlayamadım suyu da kudret tezel hocamın besin eriyini kullanarak günde üç defa sabah öğlen akşam beşer dakika suladım damlama yöntemi ile fakat domateslerim nedense ölüyor bir bilgisi olan var mı ?

Kudret Tezel
15-06-2018, 19:44
Sevgili arkadaşlarım hepinizin mübarek bayramını tebrik eder , sağlıklı mutluluk nice tekrarlarını dilerim. Sevgiler selamlar.

Vfz
23-06-2018, 23:54
Kudret bey ben yeni uyeyim. İsmim Vedat marul ve çilek yetirtirmek için 4mt uzunluğunda 100 lük boruyla bir sistem kurmaya çalıştım yalnız sıvı solucan gübresi denedim maalesef başarılı olamadım nasıl bir besin kullanmam gerekiyor ve nereden temin edebilirim. Sistemdeki suyu her hafta değiştirmek gerekli mi yoksa ec değerini ph değerini dengede tutup devam etsem nasıl olur acaba Bilgi verirseniz sevinirim. Tel. 0506 8696260 msj atarsanız **** müsait bir zamanda aramamda sakınca yoksa gorusebilirsek sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

idris şenol
28-06-2018, 19:07
solcan gübresini bende denedim malesef ticari anlamda üretim yapmak şöyle dursun !yardımcı gübre kullanılmasın.. tadımlık kadar ürünü ancak çıkarırsın

caglartekin
25-07-2018, 23:23
Topraksiz tarim ile ilgilenmeye basladiktan sonra internetten yaptigim arastirmalar sonucu bitki turlerinin Ph, EC, isik ve sicaklik isteklerini ve cimlenme isteklerini ozetleyen bir excel dosyasi hazirlamistim.(Bu bilgiler tamamen internet kaynaklardan alinmadir.Benim derlemek disinda hicbir katkim yoktur.) Sizler ile paylasmamak forumumuzun amator ruhuna aykiri olacagindan , hepiniz kullanimina sunuyorum.

Onemli not:

Forum yazilimi resim dosyasi disindaki formatlari desteklemiyor. Bu nedenle bende dosyanin soyadini png olarak degistirdim ve upload ettim foruma. Aslinda bir excel dosyasi. Lutfen bilgisayariniza kaydedin ve soyadini xls olarak degistirin. Tabii ki bilgisayarinizda Excelin oldugunu varsayiyorum.Bir sorun olusursa mesaj gonderin direkt olarak mail adresinize gondereyim
Merhabalar, bu hazırladığınız çizelge hala ulaşılabilir bir yerdeyse mcaglartekin@gmail.com adresine de yollayabilir misiniz... Teşekkürler...

knamre
31-10-2018, 18:37
Herkese selam. Konu değerli bilgilere sahip ama yavaş yavaş aktifliğini yitiriyor gibi. Kudret Bey, geçmiş yıllardaki pembe domates heyecanını yazarak bile çok iyi aktarmıştınız. Sonraki paylaşımlarda pembe domates göremedim. Artık yetiştirmiyor musunuz yoksa ben mi fark edemedim?

knsrdm2
05-11-2018, 12:10
herkese selam.
Bazı sorularım var
1. Ph düşürmek için sitrik asit kullansak ne olur?
2. Borik asit yerine borlu gübre kullanıldığında oran ne olmalı?
3. aktif karbon ile çeşme suyunun EC'si düşürülebilirmi?
4. Hoagland formülü genel bir formülmüdür?
5. demir 2 sülfat , demir - edta hangisini kullanmak daha iyidir.

Kudret Tezel
05-11-2018, 17:48
Sayın knamre, haklısınız konu sanki aktifliğini yitiriyor gibi görünüyor ama gerçeği öyle değil. Burada paylaştıklarımız amatörce bir bilgi birikimi sağlamak konuyu teorik olarak öğrenmek içindi. Zannediyorum ki uygulama yapanların çoğalması, merak edenlerin çalışır vaziyette topraksız tarım seraları görme imkanlarının artması kafalarda beliren bir çok soruyu cevapladı ve uygulamalar hızlandı. Bunu gelen whatsApp mesajlarından gelen telefonlardan anlıyorum. Site dışındaki performan gün geçtikçe artıyor buda gelecek için umut veren bir durum. Terastaki pembe domateslere gelince faaliyet devam ediyor ancak bu sene terasın izolasyon problemi yüzünden biraz aksamaya uğradı, inşallah yaz sezonuna problemleri aşıp ayni hızla devam edeceğiz. Herkese başarılı çalışmalar dilerim.

Kudret Tezel
05-11-2018, 18:20
Sayın knsrdm2 aramıza hoş geldiniz henüz mesajları okuma fırsatı bulamadığınızı zannediyorum zira henüz bugün üye olmuşsunuz ancak üye olmadan takip ediyormuydunuz bilmiyorum. Sorularınızın cevapları forumlarda var ama kısaca cevaplayacak olursak Ph düşürmek için her asit kullanıla bilir ancak sitrik asit suda erimeyen bileşikler yapabilir onun için tercih etmiyoruzar. Nitrik asit fosforik asit hazırladığınız besin eriyinin kısmende olsa formülü bozar. Durum böyle olunca bir çok formülde büyük değişikliklere sebep olmayan sülfat köklü sülfürik asit tercih ediliyor. Oto elektrikçilerinden rahatlıkla bulabileceğiniz ucuz bir asittir.
Borik asit yerine borlu gübre kullanabilirmiyiz sorunuza gelince tabii ki kullanırsınız ancak kullandığınız borlu gübrenin içeriğini bilmek hesapladınız formülde dikkate almanız gerekir.
Aktif karbon sulardaki kokuları gidermek için kullanılır EC düşürmez EC nin düşmesi için iyonların tutulması lazımdır.
Hoagland formülü genel bir formüldür çok yerde kullanılır.
İz elemen olarak demir sülfat kullanılır ancak şelat lı demir yani fe EDTA kullanılması tercih edilir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

İsmail Kuzucu
05-11-2018, 19:00
Reygras otu ec 6 ile besleme yapılıyor. Bu kadar toleranslı olma sebebi nedir acaba?

683414

knsrdm2
06-11-2018, 07:47
Sayın knsrdm2 aramıza hoş geldiniz henüz mesajları okuma fırsatı bulamadığınızı zannediyorum zira henüz bugün üye olmuşsunuz ancak üye olmadan takip ediyormuydunuz bilmiyorum. Sorularınızın cevapları forumlarda var ama kısaca cevaplayacak olursak Ph düşürmek için her asit kullanıla bilir ancak sitrik asit suda erimeyen bileşikler yapabilir onun için tercih etmiyoruzar. Nitrik asit fosforik asit hazırladığınız besin eriyinin kısmende olsa formülü bozar. Durum böyle olunca bir çok formülde büyük değişikliklere sebep olmayan sülfat köklü sülfürik asit tercih ediliyor. Oto elektrikçilerinden rahatlıkla bulabileceğiniz ucuz bir asittir.
Borik asit yerine borlu gübre kullanabilirmiyiz sorunuza gelince tabii ki kullanırsınız ancak kullandığınız borlu gübrenin içeriğini bilmek hesapladınız formülde dikkate almanız gerekir.
Aktif karbon sulardaki kokuları gidermek için kullanılır EC düşürmez EC nin düşmesi için iyonların tutulması lazımdır.
Hoagland formülü genel bir formüldür çok yerde kullanılır.
İz elemen olarak demir sülfat kullanılır ancak şelat lı demir yani fe EDTA kullanılması tercih edilir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

Hocam cevaplarınız için teşekkür ederim.
Uzunca bir süre forumu takip ettim. Yeni üye oldum. Forumda konular biraz dağınık. İnternette de araştırma yaptım ama bilgi kirliliği var? Birinin olur dediği şeye birinin kesinlikle olmaz dediği yazılar okudum. onun için burada sordum. İnşallah öğrendiğim bilgileri düzenli ve diğer arkadaşlarında faydalanabilmesi adına paylaşmak isterim.

Müsadenizle bir kaç sorum daha olacak.
1.Yağmur suyu toplama şansım yok. musluk suyumun EC değeri 1.3 hazır aldığım sular (ERİKLİ) 0.3 bunu kullanıyorum. Saf su elde etmek için ucuz bir yöntem biliyormusunuz? Amatör ruh içinde bu şekilde hazır su satın alarakta yapabilirim ama ekonomik bir yolu var mı merak ettim.

2.PH'ı düşürmek için (deneysel olarak ) sitrik asit (Limon tuzu) 1 kg 12 TL ekonomik göründü bana. Evde uygularken yanlışlıkla fazla asidik yaptığım suyun PH'şını hangi elementi kullanarak yükseltmeliyim?

3.Hidroton konusunda İnternette tatmin edici bir yanıt bulamadım. pH düzenleyici etkisi olduğundan bahsedilmiş ama bu bilgiyi doğrulayamadım. pH dengeliyormu dengeliyorsa hangi seviyeye getiriyor?

4.Taşyünü kullandım. Bunun için cephe kaplamalarında kullanılan yoğunluğu yüksek taşyünü vardı elimde onu kullandım. Bununla ilgili bir husus varmıdır? (en fazla şu kadar yoğunluklu kullanın diye). **** Camyünü daha ucuz bir alternatif olarak görünüyor. (İzocam Camyünü Şilte 10cm 9,6m2 42 TL) hangisini kullanmalıyım?

5.Kratky metodu ile ilgili Türkçe kaynak yok gibi. Bu yöntemle neler yetiştirilebilir neler yetiştirilemez? Bana bir kaynak önerebilirmisiniz.

6.Besin eriyiğimi hazırlamak için HydroBuddy programını kullandım. programın çıktıları sizi forumda verdiğiniz oranlara çok yakın değerler veriyor. Elimde Borik Asit yerine Borlu Gübre kullandım. https://www.lenntech.com/calculators/molecular/molecular-weight-calculator.htm bu siteden faydalandım. Borik asit formülünü girdiğimde (H3BO3) %17.49 Bor olduğu, Borlu Gübre formülü (Na2B8O13.4H2O) girdiğimde ise %20.97 Bor olduğunu bulup eriyiğimi ona göre hazırladım. Bunu doğru yapmışmıyım?

Şimdiden teşekkür ederim.

Kudret Tezel
06-11-2018, 18:59
SAyın knsrdm2, Çeşme suyunuzun EC sinin 1,3 olması enteresan geldi bana lütfen bir daha suyunuzu ve EC metrenizi kontrol edin bukadr yüksek olmaması lazım. Ancak doğru ise en ekonomik yol yağmur suyudur. Klimaların yoğuşma sularınıda kullanabilirsiniz ama ne derece pratik olur bilemem. Ancak kullandığınız suyun içeriği tahlili mutlaka bilinmeli gübre hesapları ona göre yapılmalıdır Suyun EC si ters ozmoz arıtma cihazları ile yapılır oda çok ucuz bir yol değildir kurulum,sarf malzemeleri ve atık su maliyeti düşünülmelidir. Başka yol yok ise yapılmak zorundadır.
Ph asitle düşer bazla yükselir yükseltmek için sodyum hidroksit öneririm bol ucuz ve besin formülünüzü değiştirmeyecek bir malzemedir amatör çalışmalarda LAVOBA AÇ olarak
bilinen paketlerdeki toz kullanıla bilir zira SODYUM HİDROKSİT tir Ama alıkken yinede kontrol edilmesinde fayda vardır.
Hidrotonun PH üstünde etkisi yoktur.
Çephe kaplaması olarak kullanılan taş yünü tohum yetiştirmekte de kullanıla bilir ama sertlik problem olabilir en yumusak tipi seçilmelidir. Cam yünü çok daha ucuz ve yumuşak olmasına rağmen sıcak bakmıyorum zira kullanımı zor problemlidir eli yüzü kaşındırır ve tozlarının solunması tehlikelidir.
Topraksız tarımda sistem ekonomik ve ergonomik olması ile ilgilidir. Önemli olan bitki besinini köklere sağlıklı olarak eşit miktarda dağıtmaktır.Her sistemde her bitki yetiştirile bilir.
son sorunuz Na2B8O13+4H2O gübresindeki Bor miktarı
Na 22,991gr/mol, B 10,82 gr/mol, O 16.00 gr /mol, H 1,008 gr/ mol alındığında %23,74 çıkıyor küçük bir yanlışlık olmuş.

knsrdm2
07-11-2018, 09:05
teşekkür ederim hocam

amatordomates
22-11-2018, 21:22
Merhabalar. Balkonda domates yetiştirmeye çalışıyorum. Topraksız tarım deneyimi kazanmak için balkona sıralı bir şekilde saksılara domatesleri ekip, saksıların dibini deldim. Altına bir süzgeç koydum daha sonra en dibe 3'te 1 oranında perlit, üstüne 3'te 1 oranında torf, en üste de perlit toprak karışımı koydum. Her bitkiye bir sulama memesi gelecek şekilde damlama sulama sistemi kurdum. Altına drenaj yaptım. Üsten damlattığım besin eriğini alttan iki ayrı depo ile toplayıp sulama sistemine devir daim etme niyetindeydim ancak hala sonuç alamadım. Sulama memelerini perlit tıkıyor. Perlit tıkamasa da anlam veremediğim bir şekilde sulama memeleri duruyor. Sulama memesini çevirdiğim an yine su akmaya çalışıyor. Sözde otomasyon sistemi kurdum başından bir dakika ayrılamıyorum. Ayrıldım bazen ama 3 tane akvaryum motoru bozmama neden oldu. Sulama memelerini çıkarıp perlitleri temizlemeye çalışırken bitkilerin yapraklarını ıslattım. Domatesin yaprakları kıvırcık marula döndü. Boruları yeniden dizmeye çalışırken dalları kırdım. Memeleri çıkardım suyun akması için bu sefer de sulamayı abarttım. ph yükseldi bitkilerin yarısı kurudu. Elektrik çarptı. Başıma gelmeyen kalmadı. Ben bu başıma gelenlerin hepsini perlite bağlıyorum Üstatların tavsiyelerini dinlemek için can atıyorum. Büyük hevesle başladım ama yılmaya başladım. Bir süre daha düzen tutturamazsam tarla sürüp soğan ekeceğim.

jacky_038
26-11-2018, 06:22
resim ekleyebilirmisin???

Berkannakn
17-12-2018, 15:52
Siparişi nasıl vericez kudret bey ben sera bekçisi almak istiyorum

amatordomates
19-12-2018, 15:03
Tekrar Merhabalar. Kudret Bey'in verdiği bilgi ile domateslerin topraklarını yeniledim. Saksıları boşaltıp perlit ile torfu yarı yarıya karıştırdım. Solan fideleri söktüm. Biraz toparlandılar. Söktüklerimin yerlerine yedek olarak beklettiğim fideleri yerleştirdim. Daltonlar gibi boy boy domates fidelerim var. Besin eriğini sulama memelerinden verip drenaj yardımı ile devir-daim ettiriyorum. Ancak kafama takılan bir kaç soru var yardımlarınızı bekliyorum.
1-) Fotoğraflardaki saksılarda nerden baksanız 10 litre toprak vardır. 20'şer cm ara ile fidelerin herbirine bir adet gelecek şekilde damlama memeleri var. Ben bu sistemi kurarken topraksız tarım hevesi ile giriştim işe. Ancak uzunca süredir okuduklarımda "Domatesi fazla sulama", "Yapraklar kuruyana kadar bekle ondan sonra sula", "Çok sularsan bitki boy verir, yaprak verir ama çiçek vermez" gibi uyarılar dikkatimi çekiyor. Zira kazık gibi olup da meyve vermeye hiç niyeti olmayan fidelerim var. Şimdi bu topraksız tarımda besin eriği sürekli bitkiye ulaşmak zorunda değil mi? Yani madem bu bitkiler besin eriği ile besleniyorlar, nasıl sulamadan bırakabilirim ki? Aslında tam olarak öğrenmek istediğim şey bu kurduğum sistem topraklı tarım mı, yoksa topraksız tarım mı?
2-) Fidelerdeki alt dalların hemen hemen hepsi çürüdü gitti. Üst dallardaki yapraklarda da sararma ve kahverengi lekelenmeler var. Her akşam çürüyen yaprak ve dalları temizliyorum. Forumda okuduklarım ile toprakta eksiklik olduğuna kanaat getirdim ve 1 hafta aralar ile kalsiyum magnezyum ve çinko verdim. (Hepsini birden değil, bir hafta ara ile teker teker) Yine de olumlu bir sonuç alamadım. Çürüyüp duran dallar ve yapraklar için bir öneriniz var mı?
3-) Kapalı bir balkonum var. Günde yaklaşık 3 saat güneş alıyor. Çok ışıl ışıl bir balkon değil açıkçası. Bu yüzden çinden led lambalar getirdim. Growled dedikleri lambalardan. Mavi ve kırmızı ışık veriyorlar. Geceleri bu lambaları sürekli açık bırakıyorum. Doğru mu yapıyorum yoksa bitkileri günün belli saatlerinde karanlıkta rahat bırakmam gerekir mi?
4-) Küçük sinekler var bitkilerin etrafında. Sineğin miyatürü gibi şeyler. Bitkilere zarar verirler mi? Verirler ise nasıl mücadele edebilirim. Uğurböceği fikrini okumuştum yine forumda bir yerlerde. Bitkilere uğur böceğini nasıl çekebilirim.
Üstatlar aylardır büyük bir hevesle uğraşıyorum bu domates işi ile ama ilk başladığım zaman ile şimdiki arasında düşüncelerim çok değişti. O kadar çok detayı varmış ki bu işin bizden önceki nesillerin yetiştirdikleri domateslerin tamamiyle mucize eseri yetiştiğini düşünüyorum. İlgi gösterip bu amatör kardeşinize yardımcı olursanız çok sevineceğim. İyi günler dilerim.

Kudret Tezel
31-12-2018, 15:49
Topraksız Tarım'a gönül veren tüm arkadaşlarımın yeni yılını kutlar , seneye bugün sağlık sıhhat başarı ve ayni heyecanla yeni yılı karşılamamızı dilerim.

Nevzat Uz
01-01-2019, 18:19
Sağlık,mutluluk ve başarı dileklerimle herkesin yeni yılını kutlarım.

ismailyuca
07-01-2019, 01:48
Kudret bey merhaba iceberg marul yetiştirmeye çalışıyorum fakat bir turlu tohumdan 4 yapraklı olarak çimlendirmiyorum 2 yaprak alıyorum sonra kok gelişimi duruyor çimlendirmeyi bir bardak içerisinde 4 cm 6 cm 4 cm ortası kesik süngerde denedim pamukta denedim perlitle denedim maalesef hep aynı sonuç. tohum çimlendirmede özel bir ec ve pH değeri varmi? Çeşme suyu kullanıyorum klor yok Kayseri’de yaşıyorum çeşme sularimiz içilebilir. Çimlendirmeyin özel deney alanında yapıyorum sıcaklık 16-18c arası nem %14-16 arası kapalı alanda mor ışık kullanıyorum 16 saat aydınlatma yapıyorum konu ile ilgi bilgilerinizden faydalanmak isterim.

Kudret Tezel
07-01-2019, 18:15
Sayın İsmailyuca, her şeyden önce çalışmalarınızda başarılar dilerim..... ama olmayacak duaya amin demek gibi bir şey olur. Daha önceki yazılarımızda da ayni şeyleri söylemiştim. Çok bilinmeyenli denklemi çözmek zordur şöyle ki ;başarısızlığınız tohumdan mı acaba, sudaki besin miktarından mı acaba , kullandığınız ışıktan mı acaba , aydınlatma zamanından mı kaynaklı acaba diye sorsam eminim hiç birini sebep göstermezsiniz. Çünkü hiçbiri bilemiyoruz garanti veremiyoruz. İceberg marulun en büyük handikapı tohumdur öncelikle ve evvela tohumdan emin olmalısınız. Ben daha önce bu tohumu toprakta yetiştirdim tohumda problem yok diye bilir misiniz. Veya çok güvendiğin bir yerden aldım problem olamaz diye bilir misiniz. İceberg üretim yapan bir arkadaşımız ( kendisine ulaşamadım adından bahsetmek istemedim) bu konuda çok sıkıntılar çekti ve inanamayacaksınız ama 20 adet tohumu 70 avro ya getirterek tohum üretmek zorunda kaldı ve ancak o zaman olayı çözebildi. Öncelikle güvenilir bir tohum bulacaksınız. Sonra onu doğal şartlarda fide yapacaksınız bileceksiniz ki tohum tamam besin de tamam olursa ışık doğal olunca problem yok. veya varsa önce bunu çözeceksiniz.Ondan sonra ışık deneylerinizi yapın problem olursa ışığınızın güneş ışığını tutmadığını anlarsınız. Yanı bilinmeyenleri tek bilinmeyene indirgerseniz olayı çözebilirsiniz. Aksi taktirde hatanın nereden kaynaklandığını bulmakta zorlanırsınız. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.kolay gelsin.

ismailyuca
08-01-2019, 21:21
Hocam elimde salatalık tohumunda var onunla başlayayım, marulda işeriz marul cinsinin tohumunu alıp denemelere başlayayım teşekkür ederim ilerleme kaydeder isem paylaşırım Arduino da ec, sıcaklık otomatik alıyorum ısı ve ışığında ordan ayarlıyorum pH sensör modülünüzde aldım gelecek tüm verileri SQL de saklayıp analiz yapacağım insallah sonuçları paylaşırım teşekkür ederim

Adem61
10-01-2019, 11:38
Öncelikle herkese merhaba aranıza yeni katıldım. Daha önce hiçbir tarım ecrübesi lmayan birisi olarak 3-4 aydır topraksız tarıma merak salmış durumdayım. Hali hazırda balkonumda 40 lt ilk bir kapta ve serakuleden edindiğim hobi setinde kule üzerinde marul ve yeşil soğan yetiştiriyorum. Şuna için gayet güzel gidiyor. Yanlız yapraklarda yaprak biti olduğunu sandığım büyükleri siyah küçükleri yeşil böcekler oluştu. Bununla ilgili ne yapabilirim. Ayrıca yeni üye olsamda öncesinde bu forumdan çok faydalandım. EC ve pH değerleriyle alakalı pek çok Bilgi var fakat su sıcaklıklığıyla ilgili görmedim ve önemli olduğunuokum. Ben marul için 10 - 15 derece arası kullanıyorum. Doğru mu tavsiye var mı teşekkürler

knamre
11-01-2019, 06:11
Yaprak bitleri için arapsabunu, sıvı yağ karışımı ayrıca içine kekik, sarımsak gibi keskin kokulu malzemelerle hazırlayıp faydalı olduğunu söyleyen arkadaşlar oldu. Ben organik ilaç olan neemazol aldım yeni sezon için. Arapsabunuyla yaptığım ilaç pek faydalı olmadı bende ki muhtemelen benim uygulama hatam vardır. Önümüzdeki sezon yine deneyeceğim. İlaç hazır olsun dedim.

GokhanSMN
14-01-2019, 10:03
Herkese Merhabalar,
Forumu uzun zamandır takip etmeme ragmen yeni üye oldum.5 sene önce topraksız tarım yapmak için girişimimim aile baskısı yüzünden vazgeçmiştim ancak şuanki işimden istifa edip tekrar bu projemi hayata geçirmek için girişimlere başladım.
Öncelikle buradaki herkese bilgi paylaşımlarından dolayı teşekkür ederim ancak sürekli aynı sorular sorulup cevaplanmış **** ben aradıklarımı aslında bulamadım :) Bazı püf noktaları kaçırdım sanırım , örneğin pvc borulara eğim vermek gerekiyormu ? 20 **** 30 cm aralıklarla mı dikim yapılmalı? Sistemi sürekli devirdaim yaptırmak gerekiyormu? 0.5 hp su pompası aldım ama 7/24 çalışırmı bilmiyorum.Başlarda hata payını minimuma indirmek için safsu satın alarak sağlıklı üretim yapmak mantıklı mı?
Okuduğum birçok arkadaş başarıya ulaşmak için minimum 1 sene diye belirtmiş ancak 1 sene çok uzun bir süre değil mi ? Mutlaka sürekli yeni bilgiler elde edeceğiz ancak başarıya ulaşmak için 1 sene bana çok uzun geldi

nk_tarim
14-01-2019, 11:05
Herkese Merhabalar,
Forumu uzun zamandır takip etmeme ragmen yeni üye oldum.5 sene önce topraksız tarım yapmak için girişimimim aile baskısı yüzünden vazgeçmiştim ancak şuanki işimden istifa edip tekrar bu projemi hayata geçirmek için girişimlere başladım.
Öncelikle buradaki herkese bilgi paylaşımlarından dolayı teşekkür ederim ancak sürekli aynı sorular sorulup cevaplanmış **** ben aradıklarımı aslında bulamadım :) Bazı püf noktaları kaçırdım sanırım , örneğin pvc borulara eğim vermek gerekiyormu ? 20 **** 30 cm aralıklarla mı dikim yapılmalı? Sistemi sürekli devirdaim yaptırmak gerekiyormu? 0.5 hp su pompası aldım ama 7/24 çalışırmı bilmiyorum.Başlarda hata payını minimuma indirmek için safsu satın alarak sağlıklı üretim yapmak mantıklı mı?
Okuduğum birçok arkadaş başarıya ulaşmak için minimum 1 sene diye belirtmiş ancak 1 sene çok uzun bir süre değil mi ? Mutlaka sürekli yeni bilgiler elde edeceğiz ancak başarıya ulaşmak için 1 sene bana çok uzun geldi

Merhaba,

Forumda kendinize ait bir konu başlığı açarak sorularınızı ayrıntılandırın daha hızlı cevaplar bulabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Soner39
25-01-2019, 11:57
Hocam elimde salatalık tohumunda var onunla başlayayım, marulda işeriz marul cinsinin tohumunu alıp denemelere başlayayım teşekkür ederim ilerleme kaydeder isem paylaşırım Arduino da ec, sıcaklık otomatik alıyorum ısı ve ışığında ordan ayarlıyorum pH sensör modülünüzde aldım gelecek tüm verileri SQL de saklayıp analiz yapacağım insallah sonuçları paylaşırım teşekkür ederim

Merhaba topraksız tarımla yeni tanıştım ve aranıza yeni katıldım. Araştırması bile zevkli olan bu işe başlangıç olarak 3x6 metrelik bir sera ile başlamak istiyorum.İşim gereği herzaman kontrol edemeyeceğimden otomasyon kurmayı planlıyorum. Arduino ile ec-sıcaklık-devirdaim ve besin takviyesi işleri yapabiliyorum ancak ph konusunda takıldım. Sayın ismailyuca siz ph metre olarak ne sipariş ettiniz ? Piyasada bulunan arduino ph modülleri manuel ölçüm için kullanılıyor devamlı ölçüm yapılamıyor veya yapılsada sağlıklı sonuç vermeyeceği ve sürekli ölçümü yapılacak sıvı içinde kalmasından dolayı probun çabuk bozulacağı söyleniyor . Endüstriyel tip online ph metreler var ancak fiyatları çok uçuk. Devamlı ölçüm için ekonomik bir çözümü varmıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Proje40
30-01-2019, 13:19
Değerli arkadaşlar, topraksız tarım denemesi yapacağım, muhtemelen ben de deneylerim bitince elimdekileri koyacak yer arayacağım bu anlamda, elinizde kullanmadığınız topraksız tarım ekipmanlarınız varsa ücreti karşılığında tedarik edebilirim.

mhmmd
03-02-2019, 22:15
Merhaba arkadaşlar forma topraksız tarımı öğrenmek için kayıt oldum 0 dan başlamak yavaş ve hiçbir şeyi kaçırmadan öğrenmek istiyorum nereden hangi başlıktan baslamaliyim sırasıyla Çok güzel bir forum emeği geçen bilgisini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum

knamre
04-02-2019, 16:39
Merhaba arkadaşlar forma topraksız tarımı öğrenmek için kayıt oldum 0 dan başlamak yavaş ve hiçbir şeyi kaçırmadan öğrenmek istiyorum nereden hangi başlıktan baslamaliyim sırasıyla Çok güzel bir forum emeği geçen bilgisini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum

Öncelik bu başlık olsun. Hepsini okumanızı tavsiye ederim. Ara ara sıkıntı veriyor ama değerli bilgiler var ve sayfa atlayarak bilgiyi kaçırmayın derim. Not almayı da unutmayın. Telefona değilde bir deftere not alın. Telefon arıza yapınca hepsini kaybedebilirsiniz ki ben de öyle oldu. 50.sayfalardan tekrar baştan başlamıştım okumaya. :)

rıdvan16
06-02-2019, 20:29
Herkese merhaba. Forumu incelememe rağmen bulamadığım için konu açmam gerekti. Daha önce sorulmuş ve cevaplanmış ise kusurumuz affola. Gel gelelim derdime. Evde kendi çapımda hidroponik tarım yapmaya çalışıyorum. Erzurum'da yaşıyorum. Malum dışarısı buz gibi değil, bildiğiniz buz bu aralar. O yüzden evimde pencere kenarında ve cam balkonda birşeyler yapmaya çalışıyorum. İlk etapta filizlenme döneminde ışık azlığından dolayı fazla boy atıyorlar. Ve hidroponik sisteme alma sürem fazla uzun sürüyor. Aliexpressten mavi kırmızı led lambalardan aldım ama maalesef istediğim kadar fayda alamadım. İnternette gezerken akvaryumlar için T5 florasan lamba kullananlar gördüm. Sizden ricam bana tohumun 4-5 yaprak olana kadar yaprak ve kök sağlıklı gelişimini sağlayacak lamba önerilerinizi yazmanız. Ve mümkünse fiyatı abartılı olmayan bir seçenek olsun. Bazı sitelerde bin lira ve üstü gibi meblalar görünce insan bi soğuyor. Varsa eğer bitki yetiştirme sevdama kaldığım yerden daha hızlı devam edebilirim :)

Jroxy
07-02-2019, 20:20
Merhaba bende küçük bir topraksız tarım yapmak istiyorum balkonda bir sistem kurucam fakat fazla bilgim yok bana yardımcı olabilecek kaynakları veya siz bana yardım eder misiniz?

knamre
08-02-2019, 06:21
Merhaba bende küçük bir topraksız tarım yapmak istiyorum balkonda bir sistem kurucam fakat fazla bilgim yok bana yardımcı olabilecek kaynakları veya siz bana yardım eder misiniz?

Sayın jroxy, ben de yeniyim ve balkonda yapmayı planlıyorum. Sizin önceliğiniz bu başlığı baştan okumak olmalı. İşin teknik kısmı burada ve hobi amaçlı değerli bilgiler var. Uygulamaya gelince herkes kendi imkanına göre yaptığından ve ticari bir amaçta olmadığından çok çeşitli uygulamalar var. Bu başlık balkonda yetiştirmek için büyük ölçüde yeterli gelecektir.

mehmetziya
09-02-2019, 09:37
Herkese merhaba,
Ben şantiyede kendi çapımda amatör olarak akan su kültüründe çilek yetiştirmeye çalışıyorum, Kudret Tezel Bey'in çok önemli desteği, agaclar.net ten öğrendiklerim ve izlediğim videolar ışığında fidelerim 36. gününe kadar geldiler. Nasıl bir sistem olduğu ile ilgili tüm bilgiler forumda mevcut olduğundan detaya inmeden gelişimin fotoğraflarını paylaşmak istedim. Ayrıca belirtmek isterim ki kullanılan besinin ve fidenin bu sistemde çok önemli olduğunu 3. denememde anladım (ilk iki denemem başarısız oldu) Şimdi domates ve biber tohumları çimlenme aşamasında, Kudret Tezel Bey'den besinleri tedarik edip yine topraksız tarımla yetiştirmeye çalışacağım, gelişimlerini paylaşırım. Herkese kolay gelsin.
http://https://i.hizliresim.com/16pv1Y.jpg (http:// https://i.hizliresim.com/16pv1Y.jpg) https://hizliresim.com/r50MWV (https://hizliresim.com/r50MWV)

knamre
09-02-2019, 20:13
İnşallah verimli bir sezon geçirirsiniz.

theogre223
12-02-2019, 15:42
herkese selamunaleyküm bende bir süredir bu steyi takip ediyorum şuanda 800 m2 1000 m2 arası sera kurmayı düşünüyorum 750 m2 marul 250 m2 çilek buraya nasıl bir sistem önerirsiniz ayrıca solüsyon temini ve bilgi için ayrıca kudret beylede irtibata geçebilirim

asipoyraz
12-02-2019, 16:12
Takdir ettim doğrusu vallahi helal olsun anlamadığım neden herkes paylaşmak yerine saklamayı tercih ediyo anlamış değilim bilgi paylaşıldıkça büyür gelişir ...kime sorsam be yapacan boşver uğraşılmaz maliyeti çok yüksek sen yapamazsın diyip konuyu sizden bi nevi soğutuyorlar şevkinizi kırıyorlar. Bende hirs yapıp girecm bu ise önce küçük çaplı kısmetse sonra ticari amaclı büyük projeler .Rabbim kimsenin emeğini boşa çıkarmasın sizlerden tek isteğim amatör birisi olarak yardımlarınızı ve bilgilerinizi esirgememeniz...Rabbim alinteri olan hiç-bir isi boşa çıkarmaz yeterki sabır ve irade olsun elinize emeğinize sağlık...lütfen benide aydınlatırsanız sevinirm ismim harun hatay iskenderun dan yazıyorum saygılar selamlar.Simdiden cok teşekkür ederim. Öğrenmek istediğim akan suda tarım

Serifkrd
14-02-2019, 19:57
Merhabalar İstanbul ve yakın çevrelerinde topraksız tarım ile ilgili olarak ciddi projeler gerçekleştiren kişilerle tanışmak isterim bu alanda ciddi yatırımlar yapmayı planlıyorum ancak temel bir bilgi sahibi olup kendimi geliştirip ve destek alarak gerçekleştirmek istiyorum ürün satışı ve pazarı hakkında hiçbir sıkıntım yok ürün miktarı nekadar adet ve tonaj olursa olsun satabilirim kendim sebze hali market pazar gibi satış yerlerine hakim ve geniş çevresi olan biriyim bu alanda çalışma yapan arkadaşlar ile gorüşüp bilgilerinden istifade etmek isterim ozellikle herkese destek verip yardımlarını esirgemeyen @Kudret Tezel Bu konuda yardım ve desteklerınızi beklıyorum şimdiden herkese teşekkür ederim.

Rostow
14-02-2019, 19:58
Besin eriyiklerini kudret beyden nasıl temin ederiz

cnytsan1
20-02-2019, 12:04
Merhaba,

Benim merak ettiğim bir husus var. Eriyik reçetesi ve kimyasal kullanımı yerine Hümas maddesinini kullanmayı düşünsek nasıl olur? Fikirlerinizi alabilir miyim?

yasareraslan
06-03-2019, 00:41
merhaba kudret tezel bey

topraksız tarıma verdiğiniz desteklerden dolayı size çok teşekkür ederim sizler bu konuyu işleyeli 10 seneyi geçmiş ben geç kaldım demiyorum kısmet bu zamanmış.

1-1,5 aydır dikkatimi çekti bu konu ve araştırıyorum sayenizde. Bir iki sorum olacak
12 yılda bu form dan balkondan sahaya inen oldumu.
besin eriyikleri hakkında normal bir kişinin anlayacağı bir excell tablosu hazırlandı mı.
siz diyorsunuz abd yeniden keşfetmenin anlamı yok. Kaliforniya üniversitesi çalışmalarını tablolarını benim gibi kimya özürlüleri için güzel olmazmıydı. Geçmişe dönüp konu istemiyorum. Yeni konu ve 10 yıllık birikimleri özellikle excell tabloları ile bir konu veya form açabilirmisiniz.Sizden destek bekliyorum. Bu işi bir türk girişimci olaraktan balkanlarda başlatmak istiyorum.

saygılarımla

yasareraslan
06-03-2019, 01:09
Merhaba,

Forumda kendinize ait bir konu başlığı açarak sorularınızı ayrıntılandırın daha hızlı cevaplar bulabilirsiniz.

İyi çalışmalar

yeni form açmamda yardımcı olabilirmisiniz

saygılarımla

commenius
07-03-2019, 08:39
Merhabalar.Bir kaç yıldır topraksız tarım ilgimi çekmeye başladı. Arada sırada bu forumu takip edebildim. Özellikle Kudret Bey'in derin tecrübelerinden çok şey öğrendim. Ama bir türlü teoriden pratiğe geçme fırsatı olmadı. Bu fırsatı Kocaeli'den radikal bir kararla ailemle Bergama'ya taşınarak buldum. Uzun yıllardır Ege Bölgesi'ne yerleşme planımızı bu bölgeye Bergama'dan giriş yaparak gerçekleştirmiş olduk. Bir buçuk yıldır buradayım ve doğa ile ilgili, tarımla, bitkilerle ilgili, işin doğrusu gerçek hayatla ilgili o kadar çok şey öğrendim ki... Meğer ben Kocaeli'de yıllardır hiç bir şeyden habersiz yaşıyormuşum :) Burada bir bahçeli eve taşındım. Artık topraksız tarıma olan ilgimi teoriden pratiğe geçirmek noktasına geldim. Başta Kudret Bey olmak üzere bu konuda değerli bilgilerinize her zaman ihtiyacım olacak. Belki ben de naçizane bildiğim bir kaç konuda yardımcı olurum. Okuduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

knamre
12-03-2019, 04:38
Merhabalar.Bir kaç yıldır topraksız tarım ilgimi çekmeye başladı. Arada sırada bu forumu takip edebildim. Özellikle Kudret Bey'in derin tecrübelerinden çok şey öğrendim. Ama bir türlü teoriden pratiğe geçme fırsatı olmadı. Bu fırsatı Kocaeli'den radikal bir kararla ailemle Bergama'ya taşınarak buldum...
Hayırlı olsun sayın commenius. Güzel paylaşımlar ve fotoğraflar bekliyoruz artık.

commenius
14-03-2019, 08:13
Merhabalar. Sistemi Kurduk. EC metre Çin'den geldi. PH metre daha gelmediği için EVSERA PH düzenleyici kattım. Şu an için EVSERA besin eriğiyi koyuyorum. Hoagland besin eriğiyi hazırlamak için kimyasallar geldi. Sonrasında besin eriğini kendim yapmayı düşünüyorum. Deneysel çalışmaya başladım. İki sıraya marul ektim. Sistemin ilk iki sırası çalışıyor. Motor 3000 h/litre. Sanırım bu motor bu sistem için fazla. Seyrettiğim videolarda akan su kültüründe suyun borudan daha az miktarda aktığını görmüştüm. Sistemi daha mekanik zaman saatine bağlamadım. Manuel olarak 3 saatte bir 15 dakika çalıştırıyorum motoru.

Bu arada farklı agregatları da deniyorum. Taşyünü, torf, agregatsız olarak koydum farklı marulları. Hangi agregatın daha verimli olacağını da gözlemlemek istiyorum.

Sistemin EC'si 1,1
Tavsiyelerinizi bekliyor ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler

idris şenol
22-03-2019, 18:30
Merhabalar. Sistemi Kurduk. EC metre Çin'den geldi. PH metre daha gelmediği için EVSERA PH düzenleyici kattım. Şu an için EVSERA besin eriğiyi koyuyorum. Hoagland besin eriğiyi hazırlamak için kimyasallar geldi. Sonrasında besin eriğini kendim yapmayı düşünüyorum. Deneysel çalışmaya başladım. İki sıraya marul ektim. Sistemin ilk iki sırası çalışıyor. Motor 3000 h/litre. Sanırım bu motor bu sistem için fazla. Seyrettiğim videolarda akan su kültüründe suyun borudan daha az miktarda aktığını görmüştüm. Sistemi daha mekanik zaman saatine bağlamadım. Manuel olarak 3 saatte bir 15 dakika çalıştırıyorum motoru.

Bu arada farklı agregatları da deniyorum. Taşyünü, torf, agregatsız olarak koydum farklı marulları. Hangi agregatın daha verimli olacağını da gözlemlemek istiyorum.

Sistemin EC'si 1,1
Tavsiyelerinizi bekliyor ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler
sayın commenius ilk önce ev sera ile ilgili konuyu bakacak olursak yanlışla başlamayın KUDRET bey bu işin içinde uzun yıllardan beri uğraşyor kudret hocayla irtabat kurup çilek için se eğer hemen gübre temin edip işe başlayın daha sonraki aşamada kendi gübrenizi oluşturmak için formu güzelce okuyup burdan yola çıkın başka ev seraymış internetten başka firmalarla zaman kaybetmeyin benim naçizane fikrim yinede siz bilirsiniz
not: geçen hafta kudret beyin ilgilendiği destek aldıkları bir serayı gezdim hayran oldum ....benim formumda bu sera var daha sonra aşamalrı paylaşıcam

kenanisto
26-03-2019, 10:03
Merhabalar saygılar size bir sorum olucak ben yeniyim konuyla alakalı çilekte Hydroponics ve Cocopeat 2 çeşit kullanan var hangisi daha verimli fark nedir teşekkür ederim

cihanyildiz
29-03-2019, 12:50
Öncelikle Kudret Hocam olmak üzere tüm arkadaşlara merhaba;

2 yıl önce hobi amaçlı başladığım ufak çapta topraksız tarım denemelerimde birçok acemilik hataları nedeniyle emeklerim çöpe gitti.

Forumda emeği geçen arkadaşlar sağolsun birikimlerini paylaştıkça ufkum açıldı. Sadece bu konu başlığını bile en az 3 kere okudum ve notlar aldım. Bu sene ise sistemi yeniden kurmaya karar verdim Fakat geçtiğimiz seneki hatayı tekrarlamamak adına çözüm önerilerini sizlerle paylaşma ve fikrinizi almak istiyorum.

Kullandığım sistem hareketli sistem üzerinde çilek yetiştirme üzerine kuruldu. Dikey bir kule sistemi üzerinde 40 tane çilek fidesi yetiştirilebiliyor.

https://resmim.net/f/VVzUbo.jpg
Resim benim sistemim değil, internetten alıntıdır ama birebir aynısıdır.

https://resmim.net/f/3KHNxU.jpg

Bu sistemin dezavantajı bitkilerin mineral tüketimi arttığında besin tankı küçük gelmekte ve EC değerlerinde dalgalanmalar büyük olmakta. Bu da bitki üzerinde malumunuz çok büyük etki apmaktadır. Maalesef sistemdeki tüm ekipmanlar bu iş için butik hazırlandığında çok esnetme imkanı vermemekte.

Ben de nacizane besin deposunu büyüterek bu problemi aşmayı hedefliyorum.

Fakat aşağıda görebileceğiniz 2 farklı çözüm yönteminden hangisini seçeceğime karar veremedim. Sizce hangi yöntem daha sağlıklıdır veya artıları eksileri nelerdir?

Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
https://resmim.net/f/nzI6eF.jpg

commenius
31-03-2019, 13:39
İkazlarınız için teşekkür ederim. Yazdıklarınızı dikkate alacağım :)

commenius
31-03-2019, 13:41
Merhaba Cihan Bey. Güzel bir sistem olmuş. Sanırım bu sistem aeroponic çalışıyor (Yani köklere havadan püskürtme usulü besin veriyor). Yanıldıysam düzeltin lütfen. Umarım çalışmalarınızda başarılı olursunuz.

cihanyildiz
05-04-2019, 22:13
Merhaba Cihan Bey. Güzel bir sistem olmuş. Sanırım bu sistem aeroponic çalışıyor (Yani köklere havadan püskürtme usulü besin veriyor). Yanıldıysam düzeltin lütfen. Umarım çalışmalarınızda başarılı olursunuz.

Merhaba;

Aslında püskürtme değil, pompa suyu en üst hazneye basıyor, her haznede bir alttaki fidelerin tam üstüne gelecek yerlerde delikler var. Böylelikle su bir alt hazneye akıyor.

https://i.hizliresim.com/9aBAQ8.jpg (https://hizliresim.com/9aBAQ8)

Bendeki sistemde nu şekilde 10 tane hazne var ve 40 tane fide kapasiteli.

https://i.hizliresim.com/5aOXQd.jpg (https://hizliresim.com/5aOXQd)

cihanyildiz
11-04-2019, 10:52
Arkadaşlar merhaba;

#2729 numaralı mesajımda bahsettiğim yöntemlerden "Çözüm 1"ile yoluma devam etme kararım aldı ve sistemi kurdum.

Fakat gözden kaçırdığım bir durum olmuş, o da kulenin altındaki kovadan ana depoya gelen borunun çapını, depodan kuleye su basan pompanın çapıyla aynı tutmam oldu. Bu hata nedeniyle su kuleden depoya aynı hızla dönmedi. Kulenin altındaki kovada sıvı seviyesi yavaş yavaş yükselerek taşma oluştu.

Bende 1/2" olan kuleden depoya geri dönüş hortumu sökerek yerine 1-1/2" yani 3 katı bir boru bağlayarak çözdüm.

Depodan kuleye su basan pompanın 1/2" lik hortumunu da bu büyük borunun içinden geçirinde görüntü olarak çok hoş oldu.

Çilek fidelerini dün yerleştirdim, 1-2 gün sadece suda çalıştıracağım sistemi, ondan sonra kademeli olarak EC değerini yükselteceğim.

https://resmim.net/f/Mx6XTe.jpg

idris şenol
13-04-2019, 19:42
İzmir hatırası Urla seferihisar bademler mevki Halit beyin çilek fide ve çilek üretim topraksız sera Serabekçisi ile mütihiş gelişmiş

Tartes
14-04-2019, 13:09
Arkadaşlar merhaba;

#2729 numaralı mesajımda bahsettiğim yöntemlerden "Çözüm 1"ile yoluma devam etme kararım aldı ve sistemi kurdum.

Fakat gözden kaçırdığım bir durum olmuş, o da kulenin altındaki kovadan ana depoya gelen borunun çapını, depodan kuleye su basan pompanın çapıyla aynı tutmam oldu. Bu hata nedeniyle su kuleden depoya aynı hızla dönmedi. Kulenin altındaki kovada sıvı seviyesi yavaş yavaş yükselerek taşma oluştu.

Bende 1/2" olan kuleden depoya geri dönüş hortumu sökerek yerine 1-1/2" yani 3 katı bir boru bağlayarak çözdüm.

Depodan kuleye su basan pompanın 1/2" lik hortumunu da bu büyük borunun içinden geçirinde görüntü olarak çok hoş oldu.

Çilek fidelerini dün yerleştirdim, 1-2 gün sadece suda çalıştıracağım sistemi, ondan sonra kademeli olarak EC değerini yükselteceğim.

https://resmim.net/f/Mx6XTe.jpg
yanlış görmediysem depo bağlantılarında galvanizli parça kullanmışsınız.
sistem de galvanizli parça kullanmayın.
galvaniz ağır metal içerir.

cihanyildiz
15-04-2019, 10:00
Merhaba;

Tavsiyeniz için teşekkürler. Sistemi kurarken galvaniz konusuna dikkat etmemiştim.
Pvc boru ve 2 tane galvaniz manşon kullandım.
Galvanizli manşon sadece PVC boruları dıştan diş ile birbirine bağlamak için tercih etmiştim.
Paslanmaz manşon temin edip, ilk su değişiminde değişeyim manşonları.

Tartes
15-04-2019, 20:58
PVC malzemelerinde de kurşun içermemesine dikkat ederseniz sağlığınız için iyi olur.

Kudret Tezel
15-04-2019, 22:29
Sevgili arkadaşlarım İzmir Urla da Bademli mevkinde topraksız çilek seramızı ziyaret ettim. Beraberce yürüttüğümüz çalışmaları yakından gördün. İstanbul dan İzmir e tayin olan İdris Şenol arkadaşımız sağ olsun ziyaretime gelerek beni çok memnun etti teşekkür ederim hasret giderdik.Topraksız Tarım çilek Çalışmalarımızı beraber izledik.Öte yandan topraksız tarımın malzeme olarak en büyük destekçisi Saygın Plastik Adnan Saygın beyle serayı inceledik marul ve çilek kanallarında yapılacak değişiklikler hakkında fikir birliğine vardık. Nasip olursa iki üç ay içinde Marul verimini artıracak çilek üretimde daha sağlıklı ve başarılı neticelere ulaştıracak yeni formların imal edilmesi ile ilgili görüş birliğine vardık.
Kısa süre içinde sürpriz gelişmeler bizi bekliyor. İnşallah yakın bir gelecekte daha az emekle, standart ekonomik ve görsel açıdan daha mükemmel çalışmalar yapabileceğiz.
Adnan beye topraksız tarıma verdiği destek ve gösterdiği alakadan dolayı hepimiz adına teşekkürü bir borç bilirim. Zira topraksız tarımın gelişmesine paralel olarak kullanılan malzeme ve materyalin de gelişmesi önem taşır.

volkan0048
16-04-2019, 08:56
Evet kudret hocam, Saygın plastik Adnan Saygın bey'e teşekkürü bende borç bilirim, böyle destekçilere ihtiyacımız var, yabancı sitelerde görüyoruz topraksız tarım için üretilmiş hazır plastik ürünler ve pvc kanallar, borular, bize de böyle destekçiler lazım, hayırlısı bekliyoruz....

alpay65
18-04-2019, 17:02
kudret hocam saygın plastik hobi amaçlı kısa kanallar üretemezlermi acaba ?

Recep34
22-04-2019, 11:06
Değerli üyeler merhaba,
Öncelikle herkesin emeğini Rabbim boşa çıkartmasın.
Ben hobi amaçlı akan suda marul ve salatalık yetiştirmek istiyorum. Besin maddelerini değerlerini ne kadar ve nereden temin edebilirim?
Teşekkür ederim, saygılar. . .

Kudret Tezel
24-04-2019, 21:35
Sevgili arkadaşlar Saygın plastik ten aldığım habere göre inşallah bir aya kadar 50*80 mm kanalların imalatı başlayacak.

volkan0048
25-04-2019, 09:37
Sizin vesilenizle olan güzel bir hizmet bu, Kudret Hocam Size de Saygın plastiğe de teşekkürler...

Kudret Tezel
26-04-2019, 14:29
Sevgili arkadaşlarım zaman zaman gerek sosyal medyada gerekse sitemizde forumlarda bazı yorumlara rastlıyorum. Sera nız şundan küçük olursa para kazamaz gübre parası nı masrafını çıkartmaz Bir şey bırakmaz hani hüsrana uğrarsınız gibilerden yorumlar okuyorum. Ancak bu arkadaşlarımız sanki oyunu kuralına göre oynuyor her şeyi mükemmel dört dörtlük yaptıkları halde bu kanaate varmışlar gibi bir his uyandırıyorlar. Eğer bilgi paylaşıldıkça büyürse onlardan rica ediyorum. Siz nasıl bir sistem uyguluyorsunuz
Örneğin bir dönüm seradan ne kadar ürün elde ediyorsunuz kaça mal ediyorsunuz Elektrik su gübre nakliye bakım işçilik vs vs harcamalarınız nedir size kalan nedir bunları açık seçik anlatırlarsa o zaman bilgi paylaşmış olurlar yoksa bir dönüm sera kar bırakmaz demek bence yanlış olur. belki sizin için kalan kar tatmin edici değildir ama bir başkası için tatmin edici olabilir. Eğer konuya ışık tutmak bilgi paylaşmak istiyorsak biraz detaylara girelim yol gösterici olalım lütfen. Herkese selamlar başarılar dilerim.

Sagopa5553
28-04-2019, 00:46
Çilek soğuğa dayanıklı,lezzetli,içerdiği mineral ve vitaminler açısından çok değerli bir meyvedir. Kökleri çok yüzlek yani çok yüzeysel olduğundan 5-10 cm derinliğindeki saksı veya tavalarda yetişebilir. çabuk çoğalan bir bitkidir.

Bizim balkonumuzda 80 cm ye 35 cm 2 adet teknede ekili. Geçen sene yaklaşık 1,5-2,0 kg kadar çilek topladık, hem de Osmanlı çileği.

Balkonumuzdaki saksılarda agregat olarak yarı yarıya torf+kum olduğunu daha önce söylemiştim hatırlatmakta fayda var.Şimdi vereceğim formül ile gerek katı ortam kültüründe gerek hydroponik sistemde çilek yetiştirebilirsiniz.

Bu formül 100 litre su için dizayn edilmiştir.

45 gr 8-12-32 kompoze N-P-K gübre
45gr Ca (No3)2 4 H2O ( Kalsiyum Nitrat)
30 gr Mg So4 7 H2O ( Magnezyum Sülfat)

Bu karışıma
Fe =1,1 PPM
Mn =0,55 PPM
Zn = 0,26 PPM
B = 0,22 PPM
Cu =0,05 PPM
Mo =0,05 PPM

Olarak ilave edilecektir.

Bütün iz elementleri içeren bir iz element gübresi bu değerleri göz önünüde bulundurarak kullanılabilir.
ppm olarak verdiğiniz ölçü birimlerini nasıl tartıcaz acaba kudret hocam

Kudret Tezel
28-04-2019, 08:52
ppm olarak verdiğiniz ölçü birimlerini nasıl tartıcaz acaba kudret hocam

Bitki besin eriyikleri nin hazırlanması sayfasında nasıl hazırlanacağı detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

hayrettin6420
19-05-2019, 17:40
merhaba ii günler siteye yeni üye oldum yanlış yere yazdımsa kusura bakmayın. topraksız tarıma heves ettim balkonum da küçük bir borulu sistem kurdum akan su kültüründe çilek yetiştirmek istiyorum 6 edet fidem var sadece 1 tanesi sağlam kaldı diğerlerinin yaprakları yeşil olarak kuruyor internette çok fazla bişey bulamadım size danışmak isyedim ec metrem var ph ınıda ayarlıyorum ama birtürlü kuruma durmuyor tekrar fide aldım ziraatçıdan onlarda aynı oldu bende size danışmak istedim cevaplarsanız çokmemnun kalırım teşekkürler

alpay65
25-05-2019, 20:31
Kudret hocam topraksız tarımdaö substrat kültüründe tuzluluk herzaman yaşanırmı ? çözüm bol su ile durulamakmı acaba ?

alpay65
04-06-2019, 13:25
ramazan bayramınız mübarek olsun

mimsondo
14-06-2019, 23:01
ahududuyu topraksız yapan yabancı fırmanın lınkını nerede paylastınız?