Bağlan

View Full Version : Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12

rustueren
25-04-2016, 19:33
Sayın kudret bey, Bende diğer arkadaşlar gibi sitenizi hayranlıkla epey zamandır takip etmekteyim ve bende de topraksız tarıma karşı büyük bir ilgi uyandı.
Sizin bilgi birikiminizden diğer arkadaşlar gibi bende istifade edebilmek için;

Deneme amaçlı 4 adet 3 metrelik 100 lük PVC boruda marul,çilek ve oturak fasulye yetiştirmek istiyorum. Bunun için kök tutucu olarak kokopit,taşyünü,perlit ve torf dan hangisini tercih etmeliyim.

Bir adet 3000 L/H akvaryum motorum var, bir adet zamanlayıcı pirizim var.

Boruların bir ucuna 70 lik rediksiyon taktım. Borulardaki deliklere yerleştireceğim plastik bardaklar boru içindeki kalan suyun içindemi olacak yoksa pompa çalıştıkça mı suyla temas edecek.?

rustueren
25-04-2016, 19:51
Arkadaşlar;

Kusura bakmayın heyacan dan kendimi tanıtmayı unuttum.
Rüştü EREN, Samsun Dsi den 1995 de emekli olduktan sonra Giresun, Eynesil
kazasında yaşıyorum.

Herkese iyi akşamlar diler, yapacak olduğunuz yardımlar için şimdiden teşekkürler.

efe446
25-04-2016, 20:57
Merhaba,

Kudret Bey cevap verene kadar ben birşeyler ekleyim. Öncelikle foruma hoş geldiniz.

Boru içinde herhangi bir malzeme kullanmanıza gerek yok. Ben kullanmıyorum gerekte yok. Fide kökleri suya temas etmeli.

Resimlerdeki benim sistemin geçen seneki hali. :D

efe446
25-04-2016, 20:57
Sonucu eklemeyi unutmuşum :D

Mtutkan
25-04-2016, 21:36
Sayin Efe446,

İlk domatesim cok saglikli 10. Gunde suyu degistirdim bariz bir gelisim farki var.Hıyarda henuz o farki goremedim.Kökler gunes gorunce mi oldu anlamadim hiyarin bi yapraginda aninda bir solma oldu,bir adet de domates fidesi telef ettim:) yeni bir domates koydum oncekinin yerine bakalim bu ne olacak.

Gelelim akan su kulturu sorularina;
Besinli su deponuz kac lt ?Tek tür bitki mi var?Kac adet marul vs var?Akan kulturde besinli su bitki sayisina gore mi hazirlaniyor?Oran nasil olmali?

Kudret Tezel
25-04-2016, 21:56
Merhabalar sayın rustueren, aramıza hoş geldiniz. Heyecanlanmakta haklısınız topraksız tarım insana heyecan veren çok güzel bir uğraştır. Hele hele biz emekliler içinde biçilmiş kaftandır. Hayırlı olsun başarılar dilerim. Başaramamak diye bir şey yok sadece biraz acemilikler olabilir o kadar. Sitemiz topraksız tarım konusunda gerek bilgi, gerek pratik olarak çok güzel ve detaylı çalışmalar sergileyen bir sitedir. Arkadaşlarımızın çalışmalarını incelerseniz sistem kurmanız kolaylaşır. Eğer bahsettiğiniz gibi 100 lük PVC borularda akarsu sistemi düşünüyorsanız ilk aşamada fidelerin küçük, borunun kalın yani derin olması sebebiyle file saksı denilen saksılardan kullanmak düşünüle bilir ancak mesela 100 lük boru yerine 100*70 lik dörtköşe yağmur iniş borusu kullanırsanız fidelerin boru içine düşmesi engellenir dolayısı ile file saksı kullanmaya gerekte kalmaz. File saksı kullanmanın avantajı bitkileri boru içine düşmekten korur ama işçiliği artırır.
Akarsu sistemini çalıştırmanın diğer sistemlere göre daha ucuz daha kolay olduğunu söylene biliriz ancak yaz sıcağında suyun ısınmasına mani olacak bir sistem düşünülmesini tavsiye ederim. 100*70 PVC boru yerine 70 mm çaplı boru da kullana bilirsiniz ama gelişen köklerin boruyu tıkaması dörtköşe borulara göre daha kolaydır.
Asıl sorunuzu EFE arkadaşımız cevaplamış zaten teşekkür ederiz akar su sisteminde kökler suyun içindedir. Gerçi alçak akan NFT sistemin de kökler sadece bir kaç mm lik besin eriyiğine değer ancak amatörce ilk denemelerde tavsiye etmem zira rizikolu bir sistemdir. Siz boruların yarısına kadar dolu akan bir sistemi tercih edin.boru uçlarındaki redüktörler le su seviyesini ayarlaya bilirsiniz. Gelişmeleri paylaşırsanız bütün arkadaşlarımız yardım konusunda ellerinden geleni yapacaklarından emin olabilirsiniz.Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin selamlar.

rustueren
25-04-2016, 23:18
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahçede bulunan 4*8 ebadında seranın içinde baş tarafında uygulama yapacağım. Gün ışığı,ısı ve güneş ihtiyacı yok.Sizin resimlerinizde gördüğüm gibi iki boruyu plastik bardak çapında deldim, fideleri bardak içinde tutmak için ne kullanmalıyım.?
Yarın yapmış olduğum sistemin fotoğrafını gönderirsem daha çok yardımcı olabileceğinizi tahmin ediyorum.
Selam,sevgi ve saygılar.

efe446
26-04-2016, 07:43
Benim su depom yaklaşık 20 lt. Bu sene sadece hıyar var 10 adet. Bitki sayısına göre değil depodaki su miktarına göre besin hazırlanır. Benim size gönderdiğim besin eriyiğinde 1 litreye 10 ml olarak ayarladım.Bitkileri sisteme aktardığınızda ilk 1 hafta durağan geçer ancak ondan sonra gelişme gözle görülür şekile gelir.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/607886d1461567705-13059423_162954337436951_321440697_n.jpg

rustueren
26-04-2016, 10:40
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahçede bulunan 4*8 ebadında seranın içinde baş tarafında uygulama yapacağım. Gün ışığı,ısı ve güneş ihtiyacı yok.Sizin resimlerinizde gördüğüm gibi iki boruyu plastik bardak çapında deldim, fideleri bardak içinde tutmak için ne kullanmalıyım.?
Yarın yapmış olduğum sistemin fotoğrafını gönderirsem daha çok yardımcı olabileceğinizi tahmin ediyorum.
Selam,sevgi ve saygılar.https://drive.google.com/file/d/0BxuqrUM_XSkLZGFfRVVJM19fWnc/view?usp=drivesdk

rustueren
26-04-2016, 10:41
https://drive.google.com/file/d/0BxuqrUM_XSkLZGFfRVVJM19fWnc/view?usp=drivesdk

efe446
26-04-2016, 13:54
Sistemi güzel kurmuşsunuz. Bardak içinde tutmak için bir malzeme koymanıza gerek yok. Sera içinde rüzgar olmayacağı için koyduğunuz gibi duracaklardır. Daha sonra zaten kökleri uzayacak ve bardağı tutacaklardır. Ama yinede ben kullanmak istiyorum derseniz kaya yünü veya genleştirilmiş kil kullanabilirsiniz.

rustueren
26-04-2016, 17:22
Sayın efe yardımlarınıza ve ilginize çok teşekkür ederim. Yani bardakların altından ve yanlarından kaç mm. olarak delmek gerekir.?
1. 60 litrelik depom var. Bunun için gerekli sülüsyon için besinleri nereden alabilirim,
çünkü Eynesil şirin ama küçük bir kaza burada her aradığını bulamıyorsun.
Tabi ki bu ürünler marul,çilek,salatalık, domates için kullanılabilirmi.?
Suyu kaç günde bir değişecek ve vitaminlerin en az 2-3 aylık olması gerekli diye düşünüyorum.

2. Fideleri bardaklara yerleştirirken önce başka bir suda kökündeki toprakları temizlemek gerekirmi.?

3.sulama günde kaç defa kaçar dakika olmalı.

efe446
27-04-2016, 10:19
Rüştü Bey merhaba,

Bu sistem için özel yapılmış file saksılar var onlardan kullanabilirsiniz. Bardakta olabilir tabi köklerin rahat çıkabileceği delikler delin geniş geniş olsun.

1. Besin dediğimiz bir çok gübreden oluşuyor. Kudret Bey'in besin hazırlama konusunu okuyabilirsiniz. Aynı zamanda bende size hazırlayıp göndererek yardımcı olabilirim. Her bitki için ayrı hesaplanır besin eriyiği. Sizin tek deponuz olacağı için fazla çeşit yapmamanızı öneririm. Marul ve çilek katlı sistemler için uygundur. Suyu 7-10 gün arasında değiştirebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum. Zaten değişimden sonraki gelişim gözle görülür oluyor.

2 Kökünden topraklar temizlenebilir ancak hassas olmak lazım zarar vermeden suda bekletip kendiliğinden akmasını bekleyebilirsiniz.

3. Sulama derken boruların içinden suyun devamlı akması gerekir. Öğlen sıcağında hemen kuruma yapabilir.Ben öğlen sürekli çalıştırıp akşam 15dk çalıştırıp 15dk kapatıyorum. Bu sistemden memnun bitkilerde. Öğlen durduğumda hemen susuzluk belirtileri başlıyor.

rustueren
27-04-2016, 23:54
Sayın efe,yukarıda da belirttiğim gibi gübreleri burada temin edebileceğim yer yok. Bunun için gübrelerin tamamını (Kudret beyin listeleri) sipariş verebileceğim bir sitenin adresini veya telefon numarasını verirseniz ben sayın Kudret beyin ölçülerine göre karışımı yapabilirim. Ama domates-marul-çilek gibi ürünler için hazırlanmış ayrı ayrı setler varsa onları nereden temin edebileceğim bir yer varmı.?
Aslında bu işin hocası Kudret bey ama gördüğüm kadarı ile herkese ve heryere
koşuyor, çok yoğun onun için ona yük etmek istemiyorum.
Topraksız tarıma gönül veren tüm aileye sevgi ve saygılar.

rustueren
28-04-2016, 16:37
Bütün aileye selam ve saygılar,

Bu gün; TDS/EC metre,PH ve termometre,tarım perlit'i marul ve hoagland besin kiti siparişi verdim.
Bunları yazmamın sebebi 20 güne yakın araştırıyordum, çok zorlandım belki arayan arkadaşlara yardımcı olurum diye paylaşmak istedim.
Gitti gidiyor da ziraatmarketimden besin kitlerini, mitatarım dan tarım perlitini ve supersaga59 dan ph metre,tds /ec metre siparişi verdim.
Sipariş verdiğim besin kitlerinde sayın Kudret beyin belirtmiş olduğu, potasyum fosfat,potasyum nitrat,kalsiyum nitrat,mağnezyum nitrat ve demir karışımı olduğu için almak istedim.
Lütfen kusura bakmayın,bunları benim gibi yeni başlayanlar için yazdım.yoksa sizlerin bilgi ve birikimlerinizden şüphem yoktur.

MustafaTepe
02-05-2016, 11:50
Merhaba Arkadaşlar
Bu güne kadar sadece okuyucu idim artık ben de bir agaclar.net üyesiyim. Burda ismini sıkça duyduğumuz Kuderet Tezel Beyfendi ile hafta sonu tanıştık. Ondan sonra Beni başka bir heyacan sardı umarım sonu hayal kırıklığı olmaz. Kudret Beyin söylemleri doğrultusunda katı ortam deneyerek başlayacağım eğer sonuçlar müsbet olursa burdan memnuniyetle paylaşırım.

MustafaTepe
15-05-2016, 22:02
612296Evet Sera Bekçisi deneme testi başarı ile ilerliyor. Kudret Bey den de kurduğumuz siztem iyi not aldı. Sıra fide seçimi

idris şenol
16-05-2016, 17:05
SAYIN MUSTAFA BEY çalışmalarınızı ilgi ile takip edicem sera bekçisi! bu işin olmaza nerdeyse olmazlarından! sera bekçisi birçok kişiden olumlu görüşerini duyuyorum
belki çok zamanı olan arkadaşlar günde birkaç kez ec ve ph kontolleri ile ürün yetiştirebilirler ancak topraksız tarım hatayı çok fazla tölere gösteremez
isteneilen kalite ve verim açısından otomatik ec denetleyen sistem bu işte maxsimum verim getirir hayırlı olsun kolay gelsin

MustafaTepe
18-05-2016, 17:31
Sera Bekçisi faliyete başladı sorunsuz çalışıyor. Fideleri de diktik bir saksıya 3 fide baskısı vardı ama ben iki fide ile devam etme kararı aldım. Sulama sistemi de sorunsuz çalışıyor. Su kaybı buharlaşma hariç sıfır aslında saksıların üzerini kapatayım diye aklımdan geçiriyordum ama Kudret Bey oksijenini kesmeyelim daha iyi olur tavsiyesine uydum sulama sisitemi fidelere çok yakın umarım bir sorun teşkil etmez şimdilik sera bekçisini EC yı 2 zamanı ise 2 saatde 4 dakika olarak ayarladık bakalım zaman ne gösterecek. Aşağıdaki link de sizlerin yorum yapması için bir video var. Sizden olumlu olumsuz yorum bekliyorum.Görüntüyr giren çilekler toprakta sanırım yanlış bir seçimdi. Yerdeki saksıların bazıları toprak bazıları kokopit ve perlit toprak topraksızla tanışmadan önce idi ben topraksız tarım sözünü duyalı 45 gün oldu. 45 günde bu kadar ilerleme kaydettik.

https://www.youtube.com/watch?v=XIq3W5el0UM

Ysfrtn
23-05-2016, 15:46
Iyi gunler,iyi calismalar,Iki bucuk metre yukselikliginde dort katli bir sistem kurdum,fakat pompa konusunda karar veremedim,bildiginiz sessiz calisan fazla elektrik harcamayan cok fazla da pahali olmayan bir (malum ogrenciyim :) ) su motoru var mi,yardimci olursaniz sevinirim.

Tartes
23-05-2016, 17:48
Hailea HX-6540

Ekrem Çelikcan
23-05-2016, 19:27
Ortalama fiyatı 75 TL, dikey su basma kapasitesi 10mt

PKM-60 1 Parmak Su Motoru

efe446
23-05-2016, 20:13
Ekrem Bey bahsettiğiniz motor çok kuvvetli ev için önermiyorum ben. Elektrik tüketimide çok olur ayrıca. Akvaryum motorlarının güçlü olanları hertürlü kullanılabilir.

Ekrem Çelikcan
23-05-2016, 21:09
Sn efe446 ses ve enerji tasarrufu açısından haklısınız 3-4 metreye su basılmak istenmesi ve Hailea HX 6540 ın 160 TL lik fiyatına alternatif olarak, sn megbilgi arkadaşımızın evinde kullanıp referansı üzerine ikame bir ürün olarak önerdim.

Ysfrtn
23-05-2016, 22:31
Aynen hocam,ses ve tasarruf konusunda iyi olmasi lazim,maliyette fazla olmasa :) yani sonucta evde olacak,ve cok degil 3 4 metreye su basilcak.marka model ve alabilecegim bi yer soylerseniz cok cok iyi olur ben gordum ama hani emin olamadim is gorurler mi diye .akvaryum icin olarlar olur ama hangisi

MustafaTepe
24-05-2016, 08:28
Yeni başladı bayağı yol kat ettik havalarda düzelir ise sanırım herşey güzel olacak yeni başlayanlar fikir veriri umarım. Sera bekçisi ve sistemim.

https://www.youtube.com/watch?v=dk4Iil7Qbls

idris şenol
24-05-2016, 17:14
mustafa ustam serabekçisi ile birkertten doğruyu buldun
benim gibi çok merkalının aylarca hatta hatta yıllarca alamayacağı yolları engelleri tek atışla geçtin
sera bekçisi uzay mekiği gibi duruyor maşallah
kudret hoca mekik üerinde yeni eklemeler yapmış sanırım
şimdi bundan sonra takip ve tecrübe
vidoo paylaşımın engin paylaşımlarından dolayı teşekkür ederim görüşmek dşleği ile

FOSİL26
25-05-2016, 08:52
Tüm Tarım Severlere Merhaba.
Kısa zamandır sizleri takip etmekteyim. Sonunda üye olup aranıza katılabildim. Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

yldrm83
28-05-2016, 22:39
Sayın kudret bey Sayın arkdaslar evde topraklı olarak ektim cok gec gelişyor aslında sadece su döküyorum baska bişey yaptıgım yoktu nette geziniren sulu tarım ilgimi cekti ve baya arastırdım bu sayfayı buldum

Elimde 3 metre pimaş su borusu bulunmakta bunlara (marul.fasulye .vb) bitkileri yetiştimek istiyorum

düşüncem şu şekilde pimaş borulara panc ile karton bardaklık yer acıp tek dikimlik sıralamada 15 veya 20 cm aralıklarla delik acıp karton bardagın içine (perlit,kokopit,taşyünü, torf ) hangisini koysam da iyi verim alırım aklımda olan perlit aslında
fideleri perlit veya digerleri ile bardaga koyarken fideleri topraktan arındırcakmıyız

kökler 2 parmak suyun içindemi olucak birde

akar su modelin düşünüyorum su devir daim yapcak ama zaman ayarlımı olsa daha iyi normal mi

ve besin ögelerinde nasıl uygulama yapmalıyım suya karıstırmalıyım

MustafaTepe
29-05-2016, 20:55
https://www.youtube.com/watch?v=xCX8vlIp0Q0

MustafaTepe
30-05-2016, 07:35
İçine perlit ve kokpit karışımı koyabilirsin

MustafaTepe
31-05-2016, 07:17
Merhaba
Katı ortam damlama sulama ile fidelerimi besliyordum. Havaların ısınması ile fideler çıldırdı. Tankın üzerinden bir örnek aldım EC 2:01 gibi idi tankı karıştırdım tekrar br örnek aldım EC: 3.2 ölçtüm. Eğer ölçümlerimde bir hata yok ise ben de sulamaya başlamadan 15 dk hava verdim sisteme hem suyun oksijenini artırdı. Hem de besinli suyu karıştırdı. Sizce bir faydası olur mu?

Ekrem Çelikcan
31-05-2016, 08:41
Mustafa bey bende bu aralar yaşlı yaprakların uçlarında yanma ve kuruma tespit ediyorum besin tankındaki stabiliteden kaynaklı çökelme besin tankının dibindeki ec yi çok arttırıyor ve akvaryum pompalarıda ilk olarak tankın dibindeki suyu bitkilere ilettip bitkiler yüksek ec ye maruz kaldığı için bu sorun oluşuyor diye düşünüyorum. Bence besin tankı akvaryum pompası çalışmadan 5 dk önce karıştırılmalı veya suyun sirkülasyonunu sağlayacak bir düzenek kurulmalı, ya da garanti olsun diye besin tankının dibine sürekli hava verilerek dipte çökelme önlenmeli.

MustafaTepe
31-05-2016, 09:31
Ben sera bekçisi ve karışık sebzeler için ayrı bir tank kullanıyorum.sabah 7 de başlıyor sulamaya 9,11,13,15,17,19 da yani iki sat ara ile 4 dakika suluyor sera bekçisinin zamanlayıcını kullanıyorum diğer sistemde de. Ayrı bir zaman saati aldım sulamaya başlamadan 15 dk önce başlıyor ve sulama işlemi başlayana kadar hava veriyorum. sulama başlayınca da 1,2 dk hava veriliyor sonra sulama başlıyor zatendevirdaim başlamış oluyor. Dün akşam başladım bakalım faydasını görebilecekmiyim.Akşam terasa çıkınca içeri giresim gelmiyor. Tv yi ve bilgisayarı neredeyse terasım sayesine hayatımdan çıkardım.

Ekrem Çelikcan
31-05-2016, 15:25
Bence çok faydası olacaktır. Sanırım topraksız tarım ile uğraşanlar aynı şeyleri yaşıyor bilhassa bitkilerine gösterdiğin ilginin birazını ev halkına da göster gibisinden cümlelere maruz kalanlarımız oluyordur.

MustafaTepe
01-06-2016, 08:29
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/39604-4.htm#post1465803

Arkadaşlar uygulamalarım hakkında yanlışlarım varsa lütfen yorum yazın. özellikle olumsuz olanları

MustafaTepe
01-06-2016, 12:41
Büyümeleri iyi bakalım ürün nasıl olacak.

615603

615604

zenginn
02-06-2016, 08:04
Kudret Tezel Bey Ben Erzurum ilinde yaşıyorum yılın 8 ayı kış kalan 4 ayı degerlendirmek icin balkonumda topraksiz tarim denemesi yapiyorum 20 lt kova icerisine f1 cinsi sirik domates fideleri ektim ec degerimi dusuk sectim 20lt kovaya 19 lt ec hesapladim gelisim durumuna gore ec i 20lt için 21-22 lt olarak ayarlayacagim gubrelerimi kimya marketten 1 er kg formlarda getirttim kol tipi arizali tansiyon aletleri içerisinden aldığım mikro hava pompasini 2200 mAh lik güneş pili ne bağladım bitkim günlük 7-8 saat oksijen alıyor şimdilik hersey sorunsuz gibi, gubreler uzerinde son kullanma tarihi 01.12.2016 yaziyor bu konu beni dusundurdu ben bu gubreleri serin ve rutubetsiz bir ortamda saklasam uzun süre bozulmadan kullanabilirmiyim.Nasip olursa resimleri ilerleyen zamanda paylaşmak istiyorum.

bicere
06-06-2016, 10:49
Merhaba saygıdeğer Ağaç Dostları ben topraksız tarıma yeni başlayacağım 1 gram bile bilgim yok.Forumda gezerken bitki eriyiğini gördüm ama ne işe yaradığını nereden elde edeceğimizi bulamadım.Forumda yazan arkadaşlar eriyiği az koydum çok koydum diyor ama benim bilgim yok yeni başlayacağım nasıl başlaycağımıda bilmiyorum.Bana yardımcı olur musunuz ? Makalelerde maalesef açıklamaları bulamıyorum.Besin eriyiğini kullanmassak ne olur kullanırsak ne olur? Bu gibi sorularım var 40 inç lik borularım hazır sistemı kuracağım sadece biraz daha bilgi talep ediyorum.Teşşekür ederim :confused:

kiziltan
06-06-2016, 10:52
Dogrudan " Kudret Tezel " ve " Efe449 " un actiklari basliklara yazin hemen cevap gelsin !!
Saglicakla kalin

bicere
06-06-2016, 11:01
Teşekkür ederim Ben acemi olduğum için yazılanları anlayamadım Perlit koyuluyor fidenin altına ama bu perliti neden koyulduğunu ve ne işe yaradığını bulamadım gerekli bişey midir yoksa verim açısından fazla olması için mi koyuluyor cevaplarını arıyorum.Teşekkürler tekrardan

MustafaTepe
06-06-2016, 11:05
Ben de bu yıl yeni başladım bir şekilde formda adı sıkça geçen Kudret Tezel Beyfendiyle tanıştım onun kendi tasarımı Sera bekçisini aldım. Besin eriyiğini de ondan aldım. Şimdilik her şey yolunda. Bence sen de bu yöntemi zile yeni başladıysan benim nacizane fikrim en uygunu katı ortamdır. Perlit ve cocopit akan su ve durgun su kültürü acemiler için çok zor olduğu kanatindeyim.

MustafaTepe
06-06-2016, 11:06
Perlit fideyi ayakta tutmak ve köklerinin tutunmasını sağlamak içindir. Siz hangi sistemi kullanmayı düşünüyorsunuz.

MustafaTepe
06-06-2016, 11:11
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/39604.htm Katı ortam tercih ettim şimdilik memnunum

bicere
06-06-2016, 11:13
Elimde akvaryum motoru var durgun du kültürünü yapacağım ilk başta ''envor'' adlı kullanıcının yaptığı kavonoz ile başlayacağım daha sonra bu fideleri borulara yerleştirmeyi düşünüyorumhttp://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm

efe446
06-06-2016, 11:14
Merhaba öncelikle foruma hoşgeldiniz. Bilimsel makalelerde besin eriyiğinin reçetesi vardır hazırlanışı anlatılmaz. Sistem olarak değişik bir sistemse bu anlatılır materyal metod kısmında.

Forumda birçok kişi besin eriyiği ve sistem hazırlamayla ilgili konu açmış. Onlara bakarak hoşunuza ve kolayınıza giden bir sistem kurabilirsiniz. Hazır olarak besin eriyiği isterim derseniz yardımcı olmaya çalışırım.

MustafaTepe
06-06-2016, 11:15
Durgun su kültüründe suyun sıcaklığını ayarlama sorun olabilir ilk deneyiminde moralinini bozulması seni yıldırabilir. Ama yine de denemek istiyorsan suyun sıcaklığına dikkat etmelisin. Bu konuda tecürbem olmadığı için birşey deme şansım yok

bicere
06-06-2016, 11:31
Teşekkür ederim yavaş yavaş birşeyler yapacağım.

kiziltan
06-06-2016, 12:15
" 5 litrelik su sisesinde marul " isimli basliga bir bakin, ev icerisinde, balkonda cok az masrafla bir baslayin, ilginizi cekerse boru, kanal, motor, zamanlayici falan para koyarsiniz.

MustafaTepe
07-06-2016, 09:28
616720

Merhaba Arkadaşlar sizce bu domatesin yapraklarında bir sorun var mı? sanki alt dalları ve yaprakları biraz solgun ve kıvrılmış gibi geldi.

MustafaTepe
07-06-2016, 09:32
Yeni başladık topraksız tarıma bu yıl ilk deneyimim bakalım nasıl olacak şimdilik her şey yolunda gibi terasım orman olma yolunda ilerliyor. Çiçek aşamasına geldi fidelerim bu aşamada tavsiyesi olan varsa lütfen yazsın

616726

bicere
07-06-2016, 11:12
Merhaba üstadlar ben hidroponik sistem yapacağım su bölümüne sizce resimdeki gübreden ek olarak dökmeli miyim yoksa besin eriyiği yeter mi ? Teşekkürler

http://i.hizliresim.com/L31qgZ.jpg

perseus
07-06-2016, 22:36
Besin çözeltiniz varsa ve içeriği uygun ayarlanmışsa yukarıdaki gübreli toprağı kullanmayın. Besin çözeltiniz bitki için gerekli elementleri sağlar.

bulentalbasan
08-06-2016, 08:57
Merhaba Arkadaşlar
Bu sene ben yeni başlayabildim topraksız tarım denemelerine. geçen yıl ciddi drenaj sorunları yüzünden pek etkili olmadı denemelerim ama bu sene drenaj sorununu çözeceğimi düşünüyorum. Resimleri de paylaşmaya çalışacağım.
Ben bu dönemde çilek ve domates yetiştirmek istiyorum. bunun için sadece kokopit kullandım. Besin eriyikleri de geldi. bana sulama konusunda yardımcı olabilir misiniz? bitkileri nekadar sıklıkta nasıl sulamalıyım. geçen yılki aşırı sulama hatasına düşmek istemiyorum bu sene.

MustafaTepe
08-06-2016, 09:21
Zaman ayarlayıcı 1 saat alınız direnajın toplanacağı bir besin tankı bir de akvaryum motoru katı ortam kullanıyorsanız iki saatte dört 5 dakika sulamamız yeterli yalnız çileğe ayrı tank domatese ayrı tank kullan besin eriyikleri de farklı olsun

bulentalbasan
08-06-2016, 09:35
Zaman ayarlayıcı 1 saat alınız direnajın toplanacağı bir besin tankı bir de akvaryum motoru katı ortam kullanıyorsanız iki saatte dört 5 dakika sulamamız yeterli yalnız çileğe ayrı tank domatese ayrı tank kullan besin eriyikleri de farklı olsun

Zaman ayarlayıcı piriz var, akvaryum motorum da var. besin eriyikleri de ayrı. tek sorun şu ki geçen sene de bu şekilde bir sulama yapmıştım ve bitkiler kurudu. biraz fazla mı geldi acaba?

MustafaTepe
08-06-2016, 09:46
Saksıların altına 16 lık rakor takın çakıl taşı ve üzerine sineklik koyup perlit ve cocopit karışımını öyle koyun saksılar büyükse iki tane rakor takın sorun olmaz düşüncesindeyim

MustafaTepe
08-06-2016, 09:55
Bu linkte detaylı çalışmaların var belki size fikri verir
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/39604-3.htm

bicere
08-06-2016, 10:28
Teşekkürler besin çözeltisi kullanacığım.

MustafaTepe
13-06-2016, 12:56
Evet şimdilik her şey yolunda Ama bir aksilik çıkacak diye kormuyor da değilim.

https://www.youtube.com/watch?v=tbsVKlZAofY

MustafaTepe
15-06-2016, 11:38
Merhaba Arkadaşlar

Salatalıklarımda altda fotografda göreceğiniz üzre meyve tuttukdan sonra sararıp ve çürümeler oluyor. Hepsinde değil sağlıklı olup hasatını yaptıklarım da var. Sizce ne yapmalıyım.

618189

618190

MustafaTepe
15-06-2016, 11:54
Alt dallardaki yani 30 cm nin altındaki bütün yaprak çiçek meyve ne varsa temizliyorum.

618216

618217

618218

megbilgi
15-06-2016, 14:33
İlk akla gelen zayıf kök gelişimi ile zayıf beslenen salatalık.
Fidelerin gövde incelikleride bunu ispatlar nitelikte. ( muhtemel kalın gövdeli olanlardan daha çok salatalık alıyor olmalısınız... )
...
Fide ilk çiceklerinin toplanarak kuvvetli kök oluşumu sağlanmalı idi. Bu saatten sonra yapacak birşey yok...

idris şenol
15-06-2016, 15:11
ilk akla gelen doğru beslenme
kudret hocam herzaman tek ürün yetiştirmeden yana
anlatmak istediğim umutsuzluğa kapılmayın amatör tarzda bir yetiştircilikte önemli olan birşeyler üretip ortaya çıkarmak
kısaca anlatılmak gerkirse hıyar besleme aslına bakılırsa sekiz evreli olmalı
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826-6.htm
bu arkadaşta form üyesi yukardaki formüle göre hıyar yetiştirdi
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/37936.htm

zenginn
15-06-2016, 23:36
Sayın Kudret Tezel Bey Ben Erzurum ilinde yaşıyorum yılın 8 ayı kış kalan 4 ayı degerlendirmek icin balkonumda topraksiz tarim denemesi yapiyorum 20 lt kova icerisine f1 cinsi sirik domates fideleri ektim ec degerimi dusuk sectim 20lt kovaya 19 lt ec hesapladim gelisim durumuna gore ec i 20lt için 21-22 lt olarak ayarlayacagim gubrelerimi kimya marketten 1 er kg formlarda getirttim kol tipi arizali tansiyon aletleri içerisinden aldığım mikro hava pompasini 2200 mAh lik güneş pili ne bağladım bitkim günlük 7-8 saat oksijen alıyor şimdilik hersey sorunsuz gibi, gubreler uzerinde son kullanma tarihi 01.12.2016 yaziyor bu konu beni dusundurdu ben bu gubreleri serin ve rutubetsiz bir ortamda saklasam uzun süre bozulmadan kullanabilirmiyim.Nasip olursa resimleri ilerleyen zamanda paylaşmak istiyorum.

Kudret Tezel
16-06-2016, 07:36
Sayın Kudret Tezel Bey Ben Erzurum ilinde yaşıyorum yılın 8 ayı kış kalan 4 ayı degerlendirmek icin balkonumda topraksiz tarim denemesi yapiyorum 20 lt kova icerisine f1 cinsi sirik domates fideleri ektim ec degerimi dusuk sectim 20lt kovaya 19 lt ec hesapladim gelisim durumuna gore ec i 20lt için 21-22 lt olarak ayarlayacagim gubrelerimi kimya marketten 1 er kg formlarda getirttim kol tipi arizali tansiyon aletleri içerisinden aldığım mikro hava pompasini 2200 mAh lik güneş pili ne bağladım bitkim günlük 7-8 saat oksijen alıyor şimdilik hersey sorunsuz gibi, gubreler uzerinde son kullanma tarihi 01.12.2016 yaziyor bu konu beni dusundurdu ben bu gubreleri serin ve rutubetsiz bir ortamda saklasam uzun süre bozulmadan kullanabilirmiyim.Nasip olursa resimleri ilerleyen zamanda paylaşmak istiyorum.

Sayın zengin, pompa konusunda bir şey diyemem tercih sizin. Basit bir akvaryum hava pompası yerine çok daha sesli ömür olarak sürekli ve uzun vadeli çalışması şüpeli bir motoru seçmeniz sizin tercihiniz. Ama 20 litre kova için 19 litre EC hesapladım gelişim durumuna göre 21-22 litre olarak ayarlayacağım ifadenizden bir şey anlayamadım açıklarmısınız.
Gübrelerin son tarihine gelince firma beyanıdır bir şey denemez ama mantıken bozulmaz kullanabilirsiniz. Ancak bu gübreler nelerdir içinde organik gübremi var.

putko
16-06-2016, 08:02
Sayın zengin, pompa konusunda bir şey diyemem tercih sizin. Basit bir akvaryum hava pompası yerine çok daha sesli ömür olarak sürekli ve uzun vadeli çalışması şüpeli bir motoru seçmeniz sizin tercihiniz. Ama 20 litre kova için 19 litre EC hesapladım gelişim durumuna göre 21-22 litre olarak ayarlayacağım ifadenizden bir şey anlayamadım açıklarmısınız.
Gübrelerin son tarihine gelince firma beyanıdır bir şey denemez ama mantıken bozulmaz kullanabilirsiniz. Ancak bu gübreler nelerdir içinde organik gübremi var.

Azotun uçucu olduğunu duymuştum. Formulünüzü tutturmakda zorlanabilirsiniz. Ağzı kapalı saklamakta fayda var. Onun haricinde bozulacağını bende düşünmüyorum.

kiziltan
16-06-2016, 10:27
Topraksiz tarim sistemlerine hava verirken bir noktaya dikkat etmek gerek, verilen havanin sadece % 20 si yani beste biri oksijendir. Cikan hava kabarciklarinin icerisindeki oksijenin tamami da suya karismaz.

Biz suya oksijen vermek istedigimize gore dikkatli olmak zorundayiz, hava kabarciklari var tamamdir dememeli, hava tasini ince gozlu olanlardan secmeli ve birkac tane koymaliyiz ki dogru durust oksijen siviya karissin, bu konuda ucuza ve kucuge yonelmek pek dogru degil.

zenginn
16-06-2016, 18:24
Kudret bey bitkilerin ilk gelişim döneminde düşük ec oranını sevdiğini bundan yola çıkarak 20lt su için 19 lt olarak gübre hesapladığımı söylemek istedim.

zenginn
18-06-2016, 20:56
Topraksiz tarim sistemlerine hava verirken bir noktaya dikkat etmek gerek, verilen havanin sadece % baş i yani beste biri oksijendir. Cikan hava kabarciklarinin icerisindeki oksijenin tamami da suya karismaz.

Biz suya oksijen vermek istedigimize gore dikkatli olmak zorundayiz, hava kabarciklari var tamamdir dememeli, I hava tasini ince gozlu olanlardan secmeli ve besin erkac tane koymaliyiz kiişte ru durust oksijen siviya karissin, bu konuda ucuza ve kucuge yonelmek pek dogru degil.

Sayın Kızıltan bey 13 adet bitkim icin durgun su kültüründe 3 adet 4 çıkışlı hava motoru kullanıyorum sadece bir tanesi icin mikro hava pompasini gücü düşük olduğu için güneş paneliyle deniyorum suan sonuclar olumlu gibi.Kudret Tezel beyin tariflerine uygun 11 adet besin stogumu 1 er lt şişelerde yagmur suyu kullanarak elde ettim.Konsantre olarak 10 litre su için kullanacağım birer litrelik besin eriyikleri hazırladım.Bu iste çok yeniyim ama bazı şeyleri basarinca inanilmaz mutlu oluyorum.Evimin icinde pencere kenarinda saksida yetistirdigim fidelerimi acik balkonumda su kulturu içinde yetistirmeye basladim 5 gun oldu fidelerim durumu evin içinde daha iyilerdi , acaba hava degisikligi bitkileri etkilemiş olabilirmi.Bir diğer sorun stok olarak hazırladığım şişelerin dip kısmında tortu seklinde gubreler in çökmesi normal mi ? acaba iyice eritemedimmi.

zenginn
18-06-2016, 21:22
Temin ettiğim gubreler
di potasyum fosfat KH2PO4....... P:17 k:44
POTASYUM NITRAT KNO3 .........K.38 N.13
KALSİYU M NITRAT CaN2O6.4H2O .......CA.16 N.11
MAGNEZYUM SULFAT MgSO47H20 ..........MG.9 S.13
ÜRE CH4N2O ........N.46
POTASYUM SULFAT K2SO4 .......K.44 S.18
DEMIR II SULFAT....... FE.20
BORIK ASIT H3BO3 .......B.17
MANGA N SULFAT MNSO4H2O ......MN.31.9
ÇINKO SULFAT ZNSO4.7H2O......... ZN.22
BAKIM II SULFAT CUO4S.5H2O .....CU.25
SODYUM MOLİBDAT .........MO.36

Kudret Tezel
18-06-2016, 23:13
Temin ettiğim gubreler
di potasyum fosfat KH2PO4....... P:17 k:44
POTASYUM NITRAT KNO3 .........K.38 N.13
KALSİYU M NITRAT CaN2O6.4H2O .......CA.16 N.11
MAGNEZYUM SULFAT MgSO47H20 ..........MG.9 S.13
ÜRE CH4N2O ........N.46
POTASYUM SULFAT K2SO4 .......K.44 S.18
DEMIR II SULFAT....... FE.20
BORIK ASIT H3BO3 .......B.17
MANGA N SULFAT MNSO4H2O ......MN.31.9
ÇINKO SULFAT ZNSO4.7H2O......... ZN.22
BAKIM II SULFAT CUO4S.5H2O .....CU.25
SODYUM MOLİBDAT .........MO.36

Sayın zengin işe başlarken çok dikkatli olmamız hata yapmamız lazım . Aksi taktirde netice çok yanlış olduğu halde hesaplarımızın doğru olduğu zannederek büyük hatalar yaparız.
1. yazmış olduğunuz formül yalnış ama isim doğrudur .(di potasyum fosfat KH2PO4....... P:17 k:44) bu formül mono potasyum fosfattır di potasyum değildir. oranlar di potasyum fosfata aittir. Di potasyum fosfatın formülü K2H PO4 tür lütfen düzeltiniz yanlışlıklar olmasın. kolay gelsin.

idris şenol
19-06-2016, 05:23
Kudret Hocamın yazdıklarından alıntı;

Formül içeriği ve % miktarları (gerekli olan)

MKP Mono potasyum fosfat KH2PO4 K %28 P %22
Potasyum nitrat K NO3 K %38 N %13
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O Ca %16 N %11
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O Mg %9 S%13
Amonyum Nitrat NH4NO3 N%34
Nitrik Asit NHO3 N %22.23 %100saf
DKP Di potasyumfosfat K2HPO4 K%44 P %17
MAP Mono Amonyum Fosfat NH4H2PO4 P %26 N %12
DAP Di Amonyum Fosfat (NH4)2HPO4 P %23 N %21
DKP Di Potasyum Fosfat K2HPO4 K %44 P %17
Fosforik Asit H3PO4 P %31,6 % 100 saf
Potasyum Klörür KCL K%52
Potasyum Sülfat K2SO4 K %44 S %18
Kalsiyum Klörür CaCL2 Ca%36 CI%63
Amonyum Sülfat ( NH4)2SO4 N %21 S %24
.................................................. .

idris şenol
20-06-2016, 02:13
Merhaba,

300 m2, profesyonel sayılmayacak seviye de ancak amatör de olmayacak olan topraksız tarım işletmemizi hazırlıyoruz. Rusya'da Gürcistan'ın 200 km kuzey bölgesinde. İklim olarak Marmara ve Batı Karadeniz iklimine yakın.

Yaklaşık bir senedir çilek üzerine yoğunlaştım ve araştırmalarımı yaptım. Ancak her gün yeni fikirlerin, yeni sistemlerin ortaya çıktığı bir alan topraksız tarım ve uygun olan sistemin hangisi olduğu sorusunun cevabı da sürekli değişiyor.

Katlı sistem, kokopitte projemi hazırlıyorum. Ancak Türkiye'den danışmanlık hizmeti alabileceğim firmalardan biri dikey sistem önerisinde bulundu. Firma dikey sistem için aparatlarını üretmiş, tescillemiş. Burada foruma katkıda bulunan, emeklerini, fikirlerini paylaşan büyüklerime, arkadaşlarıma sormak istiyorum. Yarı profesyonel ve ticari bir topraksız çilek serası üzerine önerileri tavsiyeleri...

Örneğin;
1 - Katlı sistem mi? Dikey sistem mi? ya da bir başka model.
2 - Kokopit ortamı mı? ya da farklı bir malzeme.
3 - Sera yerleşim doğrultusu? doğu-batı? kuzey-güney?
af buyurun
1.katlı sistem
dikey sistem ülkemizde yeni ben henüz görmedim, belki gelecekte bu şekilde fakat macaraya atılmak bence yanlış eksik ve fazlalıklarını iyi irdelemeli
2.kokopit olmalı hatta perlitle karışık olsa bence daha iyi
başka bir malzeme akansu kültürü olabilir
pomza, zeolit ,tlaş başka malzemeler çok yaygın deyil:confused:
3.şuana gözlemlerim kuzey güney..düşünün !güneşe dönün saat 12 istikameti , solunuz doğu önünüz güney sağnız batı bitkiler daha fazla ışıktan faydalanıyor:)

nk_tarim
20-06-2016, 13:28
sn. idris şenol paylaşımınız için teşekkür ederim...

sera konumlaması ile ilgili olarak; bulunulan konumda istenilen tarihe göre güneş analizi yapılabilen bir site buldum. Benim gibi tr dışında, az güneş alan bölgelerle ilgili çalışmayı düşünen arkadaşlara faydalı olabilir.

Calculation of sun’s position in the sky for each location on the earth at any time of day (http://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php)

zenginn
20-06-2016, 15:11
Kudret Tezel bey teşekkür ederim ilginiz için yazım hatası yapmışım derhal düzettim.
Sayın hocam ben hoagland formülüne göre şöyle bir hesap yaparak domates fidelerime uyguladım

FORMÜLÜMÜZ

K 235
P 31
N 210
CA 200
MG 48
S 64
FE 5
B 0,5
MN 0,5
ZN 0,05
CU 0,02
MO 0,01

HAZIRLADIĞIM STOK MİKTARLARI

Dİ POTASYUM FOSFAT 100GR
POTASYUM NİTRAT 100GR
KALSİYUM NİTRAT 100GR
MANGANEZYUM SÜLFAT 100GR
ÜRE 100GR
POTASYUM SÜLFAT 100GR

DEMİR SÜLFAT 10GR
BORİK ASİT 10GR
MANGAN SÜLFAT 10GR
ÇİNKO SÜLFAT 5GR
BAKIR SÜLFAT 5GR
SODYUM MOLİBDAT 0,1GR
1 ER LİTRELİK PET ŞİŞELERDE YAĞMUR SUYU KULLANARAK ERİTTİM

ELİMDE BULUNAN GÜBRELER VE HESAPLADIĞIM ORANLARI

Dİ POTASYUM HİDROJEN FOSFAT K2HPO4 P 17,7826 K 44,9010
POTASYUM NİTRAT KNO3 K 38,6729 N 13,8543
KALSİYUM NİTRAT CaN2O6. 4H2O CA 16,9714 N 11,8600
MANGANEZYUM SÜLFAT mgSO47H2O MG 9,9 S 13
ÜRE CH4N2O N 46,64
POTASYUM SÜLFAT K2SO4 K 44,8700 S 18,4007

DEMİR II SÜLFAT FESO4.7H2O FE.20,0867
BORİK ASİT H3BO3 B.17,5
MANGAN II SÜLFAT MONO HİDRAT MnSO4*H2O MN.31,9
ÇİNKO SÜLFAT ZNSO4.7H2O ZN.22,74
BAKIR II SÜLFAT CUSO4.5H2O CU .25,45
SODYUM MOLİBDAT Na2MoO4 MO.39

10 LT SU İÇİN HESAPLADIĞIM MİKTARLAR
Dİ POTASYUM FOSFAT --17,43ML(1,7GR)
POTASYUM NİTRAT --39,91ML(4,0GR)
KALSİYUM NİTRAT -- 117,8ML(11,78GR)
MANGANEZYUM SÜLFAT-- 48,48ML(4,8GR)
ÜRE-- 3,20ML(0,32GR)
POTASYUM SÜLFAT-- 0,52ML(0,053GR)

DEMİR SÜLFAT-- 24,9ML(0,25GR)
BORİK ASİT-- 2,9ML(0,03GR)
MANGAN SÜLFAT-- 1,6ML(0,02)
ÇİNKO SÜLFAT-- 0,4ML(0,002)
BAKIR SÜLFAT-- 0,16ML(0,001GR)
SODYUM MOLİBDAT-- 2,56ML(0,003GR)
HAZIRLADIĞIM STOKLARDAN ÖLÇÜP 10 LİTRE SUYA EKLEDİM
DAHA SONRASINDA SÖYLE BİR HESAP DAHA YAPTIM

K 235PPM
P 31PPM
N 210PPM
CA 200PPM
MG 48PPM
S 64PPM
FE 5PPM
B 0,5PPM
MN 0,5PPM
ZN 0,05PPM
CU 0,02PPM
MO 0,01PPM
TOPLAM = 794,8PPM

ELİMDE HENÜZ EC MERTE YOK, TDS-3 METRE İLE ÇEŞME SUYUNU ÖLÇTÜĞÜMDE 85 PPM DEĞERİNİ GÖSTERDİ

794,8PPM+85PPM=879,08PPM

700PPM 1 EC İSE
879,08 X
-------------------------

879/700=1,2 EC OLARAK HESAPLADIM

DAHA SONRA TSD METRE İLE HAZIRLADIĞIM 10 LT BESİN CÖZELTİSİNİ ÖLÇTÜĞÜMDE
610-625 PPM DEĞERİNİ GÖSTERDİ VE EĞER TSD METRE SAĞLIKLI İSE ORANLARI TUTTURAMADIM HOCAM SİZE ZAHMET DEĞERLENDİREBİLİRMİSİNİZ,
ACABA NERDE HATA YAPTIM?

Kudret Tezel
20-06-2016, 16:22
Sayın zenginn hesap yolunuz doğru ancak KNO3 hesaplaması yanlış olmuş biraz fazla çıkartmışsınız işlem hatası.
kükürt değerini tutturmak için 53 mg potasyum sülfat kullanmışsınız hata olmuş zira Mg 48 ppm i karşılığı gelen 64 ppm kükürttür onu illede 64 e tamamlamak gerekmez. sayıların yuvarlanması neticesi dir. Ona bakarsanız demir sülfat Mangan Sülfat Bakır Sülfat Çinko Sülfat taki kükürtleri hesaplamayız. Ayrıca üre de yanlış hesaplanmış. Yaptığınız işlemlerin sağlamasını yapmamışsınız anlaşılan. Sizden ricam işlemleri bir daha gözden geçirmeniz. TDS PPM ölçümlerine gelince onları teorik olarak hesaplayıp pratik olarak ölçü aletinde göremessiniz. Her tuzun iletkenliği değişik olduğu halde her firmanın ürettiği mamullerin bile değerleri değişiktir. PPM TDS değerleri amprik kabul değerlerdir En gercek değer EC metre ile ökçtüğünüz Elektrik iletkenlik değeridir. Hepsi yalan söyler ama EC metrenin ms/cm diye ölçtüğü değer en doğru en güvenilir değerdir.

ciftci_aga55
20-06-2016, 23:31
selamlar kudret bey ben samsundan şafak efendim uzun süredir forumda özellikle sizin konularınızı takip ediyorum. kendimi size kısaca tanıtayım. 1975 yılında istanbul da doğdum çocuklumun okul zamanları hariç çoğunu samsun alaçamda köyümde geçirdim yıllar yılları kovaladı nihayet köye ve doğaya olan özlemimi 2013 haziranında okulların tatil olmasıyla sona erdirdim . (tabi ki hanım ve çocuklarla uzun istişareler sonucunda bu arada üç evladım var ellerinizden öperler.)İstanbul Maltepe deki evi kiraya verip köye yeni yapmış olduğumuz eve annem ve babamın yanına temelli taşındık üç yıldır koyunculuk yapıyorum topraksız tarıma ve özellikle çilek üretimine niyetim var sizden bana yardımcı olmanızı istirham ediyorum.

enderoy
21-06-2016, 13:52
Arkadaşlar ben de balkonda topraksız domates yetiştirme denemesi yapıyorum. Besin eriğim çok az kaldı. Bana kaliteli besin eriği lazım kudret hocanın iyi besin eriği hazırladığını duydum. Besin eriğini nereden ve nasıl temin edebilirim yardımcı olabilir misiniz.

Birde arkadaşlar domateslerim ürün verdi ama fazla değil sizce neden olabilir. sulama işini kendim elimle yapıyorum otamatik bir sistemim yok. Aşağıda foto paylaştım.
teşekkürler.

Erdinç Tümer
21-06-2016, 21:08
Sn.Enderoy Kudret TEZEL,Envor,efe446 isimli dostlar size yardımcı olacaklardır,kendilerine özel mesaj atabilirsiniz.selamlar.

MustafaTepe
23-06-2016, 12:14
Yeni başladık ilk hazadımızı yaptık.

619550

619551

bulentalbasan
24-06-2016, 10:14
Merhaba arkadaşlar
Topraksız tarımda sulama suyunun sıcaklığı kaç derece olmalı? bu sıcaklarda ayarlamak biraz zor oluyor. su biraz ılık olsa bitkiye ne gibi zararları olur acaba?

MustafaTepe
24-06-2016, 10:54
Fazla sıcak ve fazla soğuk sulama suyu bitkiler üzerine şok etkisi yapabilir. Sulama suyu sıcaklığının sulama sırasındaki ortam veya saksı iç sıcaklığının 1-2°C üzerinde olması idealdir. Bunun için işletmede bir dinlendirme havuzu bulundurulmalıdır. Havuzda dinlenen su hem ortam sıcaklığına yaklaşır, hem de havalanarak içindeki oksijen miktarı yükselir. Suyun içinde bulunan hava ve oksijen de kökler için önemlidir.

Suyun sıcaklığı ve suyun taşıdığı askı maddeleri.burada önemli olan suyun kaynaktaki değil, tarlaya yani bitkiye verdiği andaki sıcaklığıdır. Bitkilerin sulama suyu sıcaklığına karşı tepkileri cinslerine göre farklılık gösterir. Bazı bitkiler hassasiyet gösterirken bazıları önemli ölçüde etkilenmez. Genel olarak bitkinin sulama suyu sıcaklık istekleri şöyledir: Optimum sıcaklık: 25 0 C Maksimum sıcaklık: 35 0 C Minimum sıcaklık: 15 0 C

MustafaTepe
24-06-2016, 10:58
İlk domateslerim. Tadına bakımlık aldık.

619671

bulentalbasan
24-06-2016, 11:20
Fazla sıcak ve fazla soğuk sulama suyu bitkiler üzerine şok etkisi yapabilir. Sulama suyu sıcaklığının sulama sırasındaki ortam veya saksı iç sıcaklığının 1-2°C üzerinde olması idealdir. Bunun için işletmede bir dinlendirme havuzu bulundurulmalıdır. Havuzda dinlenen su hem ortam sıcaklığına yaklaşır, hem de havalanarak içindeki oksijen miktarı yükselir. Suyun içinde bulunan hava ve oksijen de kökler için önemlidir.

Suyun sıcaklığı ve suyun taşıdığı askı maddeleri.burada önemli olan suyun kaynaktaki değil, tarlaya yani bitkiye verdiği andaki sıcaklığıdır. Bitkilerin sulama suyu sıcaklığına karşı tepkileri cinslerine göre farklılık gösterir. Bazı bitkiler hassasiyet gösterirken bazıları önemli ölçüde etkilenmez. Genel olarak bitkinin sulama suyu sıcaklık istekleri şöyledir: Optimum sıcaklık: 25 0 C Maksimum sıcaklık: 35 0 C Minimum sıcaklık: 15 0 C

Teşekkür ederim Mustafa Bey

Kudret Tezel
25-06-2016, 08:52
selamlar kudret bey ben samsundan şafak efendim uzun süredir forumda özellikle sizin konularınızı takip ediyorum. kendimi size kısaca tanıtayım. 1975 yılında istanbul da doğdum çocuklumun okul zamanları hariç çoğunu samsun alaçamda köyümde geçirdim yıllar yılları kovaladı nihayet köye ve doğaya olan özlemimi 2013 haziranında okulların tatil olmasıyla sona erdirdim . (tabi ki hanım ve çocuklarla uzun istişareler sonucunda bu arada üç evladım var ellerinizden öperler.)İstanbul Maltepe deki evi kiraya verip köye yeni yapmış olduğumuz eve annem ve babamın yanına temelli taşındık üç yıldır koyunculuk yapıyorum topraksız tarıma ve özellikle çilek üretimine niyetim var sizden bana yardımcı olmanızı istirham ediyorum.

Sayın çiftçi aga55, sitemizde topraksız tarımla ilgili her konuda oldukça açıklayıcı gerek sözel gerek görsel pek çok bilgi paylaşılmış durumda. Size nasıl yardımcı olabiliriz bilemiyorum. Öncelikle forumları dikkatliçe okuyup inceleyip sizce eksik olan veya dahasını soracaklarınızı tesbit edip paylaşırsanız bütün arkadaşlarımız ellerinden gelen yardımı yapacaklardır. Önemli olan eksik olan bilgileri veya ihtiyacınız olan bilgileri saptamanızdır. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Biz herzaman hazırız.

nk_tarim
25-06-2016, 14:09
Çilek

Bu formül 100 litre su için dizayn edilmiştir.

45 gr 8-12-32 kompoze N-P-K gübre
45gr Ca (No3)2 4 H2O ( Kalsiyum Nitrat)
30 gr Mg So4 7 H2O ( Magnezyum Sülfat)

Benim 54 numaralı mesajda vermiş olduğum değerlerde ise

Azot 146 ppm
fosfor 23 ppm
potasyum 120 ppm

kalsiyum 76 ppm
magnezyum 29 ppm
kükürt 39 ppm

Kudret bey selamlar...

Özel mesajda sizden çilek için formulasyon istemiştim ama tahmin ediyorum ki özel mesaj kutunuz çok yoğun ve muhtemelen size ulaşmadı :)) Sonrasında da mesajla formül sormaktansa bu işin RUHUNU anlamak adına öncelikle forumu, paylaşımları, tecrübeleri okuyup kafama takılan noktalarda soru paylaşmam gerektiğini anladım... İsmim İbrahim, kimya eğitimi aldım, şu an yurtdışında küçük çaplı bir topraksız çilek hazırlığındayım, umuyorum ki eylül ayına, fide dikimine yetiştirebileceğim...

Besin çözeltileri ile ilgili okuma yaparken paylaşılan formülleri hesaplamaya çalışıyorum ancak yukarıda eklediğim mesajlarınızda diğer elementlerin yüzdeleri için sizinle aynı değerlere ulaştım ancak azot değerinde takıldım.

Hesaplama yöntemimi yazayım, sizden incelemenizi rica ediyorum...

Azot kaynakları 45 g 8-12-32 kompoze NPK ve 45gr Ca(No3)2.4 H2O

- NPK'dan gelen N > %8 N içeriyor diye biliyorum...

45 g x 0,08 = 3,6 gr N --100 lt için -- > 36 ppm N

- Ca(No3)2.4 H2O'dan gelen N > % 12 N içeriği

45 g x 0,12 = 5,4 gr N -- 100 lt için -- > 54 ppm N

54 + 36 = 90 ppm N değerine ulaşıyorum...

Siz 146 ppm olduğunu belirmişsiniz. Diğer elementlerde sizinle aynı sonuçlara ulaşmama rağmen N için bu farklı sonucu buluyorum?

N kaynaklarının %N içeriğini yanlış biliyorum?

Bahçivanabi
25-06-2016, 17:04
Öncelikle başta Kudret hocam olmak üzere herkese hayırlı günler dilerim.Ben 5 katlı binanın terasında 8 metrekare gibi bir alanda küçük çaplı bir sera yapmayı planlıyorum.Araştırma yaparken Türkiye de bundan 8 yıl önce fen proje yarışmalarında gördüğüm hidroponik tarımın yaygınlaşmaya başladığını gördüm ve madem ben bu işi çatıda yapacağım neden o kadar kumu gübreyi çatıya taşıyayım , bende suyla bu işi yaparım dedim. Toprak ve su sitesindeki gibi autopot sistem ile yapmak istedim ama fiyatlar çok uçuk mecburen bir süre araştırmaya devam edip kendi sistemimi tasarlayacağım. Fiziksel hesaplar ve kimyasal gübre hesapları ph hesaplamalarını lise bilgileriyle yaparım o konular sorun olmaz. Ben 0 dan böyle borular la değil daha derli toplu aynı o pahalı sistemlerdeki su sitemini yapıp autopot bi sistem kuracağım. Bunuda büyük ihtimalle akıllı vana yerine sifon şamandırasıyla yaparım. Merak ettiğim konu şu. Diyelimki domates yetiştiriyorum ve saksılar yarıdan fazlası su içinde kalacak pozisyonda ana hazneye gömülü halde duruyorlar. Sürekli su ile temas halinde olan kökler bu durumdan zarar görürmü (domates için) ? 2. sorum da büyük bir domates bitkisini yetiştirebilmek için haznedeki boy ve genişlik ne ölçüde olursa kök gelişimi optimum düzeyde olur ? Saksı olarak filtre saksı kullanıp içine viyole ekim yapmayı düşünüyorum viyol içerisindeki domates köklerinin suyun tamamen içinde kalmasına gerek varmıdır yoksa altta geçiçek birkaç santimlik su viyolün bitki büyük bir ağaç halini aldığı zaman dahi bitki köklerine yeterli suyu taşımaya yetebilecekmidir ? Yoksa bitki köklerim bahsettiğim viyolü aşıp geçip kendi suyuna rahatlıkla yayılacaklarmı ?
Çok soru sordum daha ilk mesajımdan ama heyecanıma verin lütfen.Daha 2 gün önce balkonda toprak saksılarda yetiştirdiğim biber ve mısırlarım potasyum sülfat ( şeker ) gübresi sebebiyle yandılar bu yüzden umudu bu işte görüyorum artık :)

Kudret Tezel
25-06-2016, 21:02
Kudret bey selamlar...

Özel mesajda sizden çilek için formulasyon istemiştim ama tahmin ediyorum ki özel mesaj kutunuz çok yoğun ve muhtemelen size ulaşmadı :)) Sonrasında da mesajla formül sormaktansa bu işin RUHUNU anlamak adına öncelikle forumu, paylaşımları, tecrübeleri okuyup kafama takılan noktalarda soru paylaşmam gerektiğini anladım... İsmim İbrahim, kimya eğitimi aldım, şu an yurtdışında küçük çaplı bir topraksız çilek hazırlığındayım, umuyorum ki eylül ayına, fide dikimine yetiştirebileceğim...

Besin çözeltileri ile ilgili okuma yaparken paylaşılan formülleri hesaplamaya çalışıyorum ancak yukarıda eklediğim mesajlarınızda diğer elementlerin yüzdeleri için sizinle aynı değerlere ulaştım ancak azot değerinde takıldım.

Hesaplama yöntemimi yazayım, sizden incelemenizi rica ediyorum...

Azot kaynakları 45 g 8-12-32 kompoze NPK ve 45gr Ca(No3)2.4 H2O

- NPK'dan gelen N > %8 N içeriyor diye biliyorum...

45 g x 0,08 = 3,6 gr N --100 lt için -- > 36 ppm N

- Ca(No3)2.4 H2O'dan gelen N > % 12 N içeriği

45 g x 0,12 = 5,4 gr N -- 100 lt için -- > 54 ppm N

54 + 36 = 90 ppm N değerine ulaşıyorum...

Siz 146 ppm olduğunu belirmişsiniz. Diğer elementlerde sizinle aynı sonuçlara ulaşmama rağmen N için bu farklı sonucu buluyorum?

N kaynaklarının %N içeriğini yanlış biliyorum?

Sayın hk tarım burada yanlış birşey yok yaptığınız hesap doğrudur ancak anladığım kadarı ile mesaj yanlış anlaşılmış.
Birincisinde 100 litre için kompoze gübre ile hazırlanan bir besin eriyiğinden bahsetmişiz, ikincisinde ise P K ve kalsiyum değerleri ayni ama azot değeri yüksek bir formül vermişiz. Zannediyorum değerlerinin ayni olması karışıklığa yol açmış. Yapmış olduğunuz hesaplama tamamen doğrudur.

nk_tarim
25-06-2016, 22:08
Çilek soğuğa dayanıklı,lezzetli,içerdiği mineral ve vitaminler açısından çok değerli bir meyvedir. Kökleri çok yüzlek yani çok yüzeysel olduğundan 5-10 cm derinliğindeki saksı veya tavalarda yetişebilir. çabuk çoğalan bir bitkidir.

Bizim balkonumuzda 80 cm ye 35 cm 2 adet teknede ekili. Geçen sene yaklaşık 1,5-2,0 kg kadar çilek topladık, hem de Osmanlı çileği.

Balkonumuzdaki saksılarda agregat olarak yarı yarıya torf+kum olduğunu daha önce söylemiştim hatırlatmakta fayda var.Şimdi vereceğim formül ile gerek katı ortam kültüründe gerek hydroponik sistemde çilek yetiştirebilirsiniz.

Bu formül 100 litre su için dizayn edilmiştir.

45 gr 8-12-32 kompoze N-P-K gübre
45gr Ca (No3)2 4 H2O ( Kalsiyum Nitrat)
30 gr Mg So4 7 H2O ( Magnezyum Sülfat)

Bu karışıma
Fe =1,1 PPM
Mn =0,55 PPM
Zn = 0,26 PPM
B = 0,22 PPM
Cu =0,05 PPM
Mo =0,05 PPM

Olarak ilave edilecektir.

Bütün iz elementleri içeren bir iz element gübresi bu değerleri göz önünüde bulundurarak kullanılabilir.

Kudret bey cevap için teşekkür ederim ve sorularıma devam etmek istiyorum müsadenizle :)

Çilek kokopit ortamı besin formülü için bu formülden hareketle, yani ;

Azot 146 ppm
fosfor 23 ppm
potasyum 120 ppm

kalsiyum 76 ppm
magnezyum 29 ppm
kükürt 39 ppm

derişimleri ile besin çözeltimizi hazırlasak uygun mudur?

Kudret Tezel
25-06-2016, 23:01
Başlangıç için uygundur fideler büyüyüp meyve tutumu başlayınca azotu azalta bilirsiniz. daha iyi olur.

nk_tarim
25-06-2016, 23:53
teşekkür ederim...

Kudret bey ec metre ve sera bekçisi tedarik edebilir miyiz? durum nedir şu an?

önümüz haftadan itibaren sera kurulumuna başlayacağım. tüm aşamaları forumun ilgili bölümünde açacağım konuda ayrıntılarıyla paylaşacağım.

şu ana kadar edindiğim bilginin temeli forumdaki paylaşımlardan oluştu ve umarım benim yürüyeceğim yol da bu paylaşım gücüne güç katar.

Kudret Tezel
26-06-2016, 07:32
Günaydın sayın nk tarim, hayırlısı olsun başarılar dilerim. EC metre ve sera bekçisi herzaman mevcut ancak sera bekçisi teslimatı siparişten 15-20 gün sonra olabiliyor bilginize. Selamlar.

Tartes
26-06-2016, 09:30
Kendi Autopot sisteminizi yaparken aşağıdaki linkteki videodan yararlanabilirsiniz.
AUTOPOT EASY2GO SULAMA KİTİ - AKSESUARLAR (http://www.e-tartes.com/AUTOPOT-AKSESUARLAR-autopot-easy2go-sulama-kiti.html)

nk_tarim
26-06-2016, 12:14
Günaydın sayın nk tarim, hayırlısı olsun başarılar dilerim. EC metre ve sera bekçisi herzaman mevcut ancak sera bekçisi teslimatı siparişten 15-20 gün sonra olabiliyor bilginize. Selamlar.

Merhaba, o zaman ben şimdi sipariş vermek istiyorum, nasıl yapabiliriz?

Bahçivanabi
26-06-2016, 13:22
Sayın Tartes teşekkür ederim attığınız link için ama eğer böyle bir sulama yaparsam alg oluşumu olmazmı ? Üstelik buharlaşmayla izmirin sıcağında çatıdaki güneşin etkisiyle günde 10 litre su heba olur gider ec değeri tavanı görür zannımca.

Bahçivanabi
26-06-2016, 13:40
Ben bu şekildeki gibi bir şey düşünüyorum açıkçası bunu da kendim tasarladım.
Toprak altında cihazın etrafına ufak bir kafes öttüğümüz zaman çalışmasında da herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum.Bu şekilde buharlaşarak su kaybını da minimize etmiş oluyoruz.Zaten outokit lerin hepsinde süreklki olarak suyla temas eden perlitler var o konuda yetiştirmede sorun olmuyorsa ben bu hafta içi auto kit i sipariş eder bu sistemi evde kendi imkanlarımla yaparım ne dersiniz ?

http://imageshack.com/a/img923/8329/HFcwr8.jpg

kiziltan
26-06-2016, 13:46
Bitkinin dikili oldugu ortamin altinda sivi birikecek yer olamali, oradan siviyi fitil seklinde perlt cekecektir.

Vana sistemi saksinin icindeki perlitin icinde degil !

Youtube icinde " autopot " ve / ve ya " autopot animation " yazip ararsaniz kurulum ve calismalari var.
Saglicakla kaliniz.

Bahçivanabi
26-06-2016, 14:07
Yazdığınız kelimelerden ne dediğinizi pek çıkaramasamda sonuna koyduğunuz ! den bana yanlış yaptığımı söylediğinizi varsayıyorum. Sayın Kızıltan İçlerine perlit koyduğunuz saksıları durgun su sisteminde tepsiye koyduğunuzda zaten perlit ler saksılardaki delikler sayesinde 7/24 suyla temas halindeler yani perlit direk suyun dolduğu kapta olmuş oluyor aradaki tek fark birinde parça parça saksılar olduğu için tek saksının altına koyamıyorsunuz cihazı halbuki benim tasarladığım şey aynı miktarda su emme etkisi yapacağına eminim.Ki zaten akan su sistemlerinde durum aynen böyle ve 15 er dakika aralıklarla doğduran perlit sulanıyor sonuçta.Perlitin ıslak olması köke sorun olur dediniz, sorun kökün ıslak olması ise sürekli olarak su içinde olan domateslerin yetiştirildiğini bundan 7-8 yıl önce görmüştüm onların direk çürümesi gerekmezmi bu durumda ?

http://imageshack.com/a/img922/858/jdrb3x.jpg

kiziltan
26-06-2016, 14:23
Burada bahsettiginiz otomatik vana bir su haznesini doldurup kapaniyor, oradaki su tamamen bosalinca tekrar acilip su veriyor. Sizin ciziminiz bu vanaya gore degil de samandira sistemi gibi birsey oluyor ki samandira perlit icinde calismaz.

Bu vananin yaninda bulundugu saksinin dibine ayarladiginiz kadar suyu verip kapaniyor, Saksi tabani ile perlit ve kokler arasinda cuval ve ya sineklik teli gibi ( biraz iri delikli ) bir sey var. Kokler buradan siviyi emiyor, bu katman koklerin su deposunu doldurmasini ve tikamayi onluyor.

Forum icerisinde aciklamasi ve resimleri var, arama bolumune Auto pot ( akilli saksi ) yazarsaniz ulasirsiniz. Basligi acan uye " Nematoth ". Bir hata yapip alacaginiz vanayi bozmanizi ve calismamasini istemedigim icin israrla yazdim.

Perlitin su icide olmasi ve ya surekli islak olmasi ile ilgili birsey yazmadim ayrica bu vana zaman ayarli degil, haznedeki sivi bitince acilip dolduruyor, yani bitki ihtiyaci kadar siviyi cektiginde hazne bosalinca tekrar dolduruyor bu arada kokler hava-oksijen almis oluyor.
Saglicakla kaliniz

idris şenol
26-06-2016, 14:44
önceki yıllarda üyelerimiz bu sistemde çalışmış alltaki linkte vidoo mevcut
Youtube icinde " autopot " ve / ve ya " autopot animation

http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/26123.htm
AUTOPOT EASY2GO SULAMA KİTİ - AKSESUARLAR (http://www.e-tartes.com/AUTOPOT-AKSESUARLAR-autopot-easy2go-sulama-kiti.html)
unutmadan ,,,iyi araştırın sistem size uygunsa yapın

Bahçivanabi
26-06-2016, 14:55
Sayın Kızıltan verdiğiniz link için teşekkür ederim.Ben bu sistemin de normal bir şamandıra edasıyla çalıştığını düşünüp aralıksız su olacak sanıyorum ama sizin dediğiniz şekilde çalışıyorsa bu zaten daha iyi olur havalanması önemli sonuçta.Ve eğer sisteme biraz file eklemem gerekiyorsa bu hiç sorun değil elimde metrekarelerce yalıtım malzemelerinden artan filelerden var baya sağlam parçalar. Şimdi yeni bir tasarım yapıyorum yine dikdörtgen bir ana saksı içerisinde küçük bölmelere ayıracağım fileleri de kullanarak. Sizinde bir çiziminiz varsa benimle paylaşırsanız sevinirim benim bahsettiğime benzer bir saksı sistemi çizip paylaşabilirmisiniz ? Önceki mesajlarımda sürç-i Lisan ettiysem affola. İyi günler dilerim.

idris şenol
26-06-2016, 15:22
15---20 gün çok uzun bir süre deyil:rolleyes:beklemeye deyer:)

Tartes
26-06-2016, 15:24
https://youtu.be/zIDOTAVPstA

MustafaTepe
26-06-2016, 17:05
Merhaba

Burada benim gibi yeni başlayanlara cesaret olsun diye tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

1- İstemek ve pes etmemek. Topraksız tarımda ilk kurulum biraz masraflı ucuza kaçıp hevesinizi kırmayın.
2- Araştırma, ben 2 ay sadece araştırdım okudum bu forumlarda okumadığım mesaj kalmadı desem inanın yalan olmaz.
3- Tecrübeli kişilerden fikir almak. Ben Kudret beyle tanışma şerefine eriştim ne dediyse o doğrultuda yaptım. Aklıma takılanları sordum. Sonuç mükemmel.
4- İlgi fideleri saksıları dikimi ipe alması tankı suyu güneşi rüzgarı her şeyi sizin derdiniz olacak yoksa bu iş saldım çayıra mevlam kayıra olursa olmaz.

Aşağıdaki fotograflar da çabalarımın bir ürünüdür.

619966

619967

619968

619969

619970

MustafaTepe
26-06-2016, 17:06
619971

619972

619973

619974

619975

MustafaTepe
26-06-2016, 17:12
https://www.youtube.com/watch?v=hNkjVp449f0

Bahçivanabi
26-06-2016, 18:03
Mustafa ağbey peki sisteminden biraz bahsedermisin burdan bakınca damlama sulama yapıyormuşsun gibi güzel gözüküyor :D
Bende yeni kurucam sistemi ama kararsızım yani her çeşidini öğrendikten sonra girişicem bu işe hangisi daha mantıklıysa onu yapıcam

beşiktaşlı
26-06-2016, 23:50
birçeşit besin kiti ilemi dometes hıyar yetiştiriyorsunuz okuduğum kadaraıyla ayrı ayrı kitler olmalı

beşiktaşlı
27-06-2016, 00:33
besin kiti için kudret beye nasıl ulaşırım

ciftci_aga55
27-06-2016, 01:46
sayın kudret amca geceniz hayırlı olsun öncelikle şunu belirteyim ki internet kullanımını Türkcell wınn ile yapıyordum kotası doldu telefon sim kartı takarak kullanıyorum bayram sonrası normal internet bağlatıp siteye daha fazla yoğunlaşacağım nasip olursa efendim benim 70 metre karelik kapalı bir alanım var burası demir profil aksamlı olup yanları ve üzeri sac levha ile kaplı benim niyetim burada güzel bir sistem kurup akan su kültüründe yani sadece su ile çilek üretmek şimdi buranın üzerini ve yanlarını açıp üzerini polikarbon levha ile yanlarını sera naylonu ilemi kaplamak mı veya gün ışığı görevi yapan led veya ampullemi burayı kullanmak hangisi mantıki ve ekonomik olur . bu sistemde sera bekçisini kullana bilir miyim derdim budur sizden birde besin eriyiği tedariği hazırlanması gibi durmlardada yardın istiycem. kurmak istediğim sistemin şekli bu alana kaç adet çilek fidesi ekile bileceği gibi konularda bilgi verebilirseniz beni bahtiyar edersiniz ayrıca size özel mesajda yazdım orda telefonumu da verdim size ulaşacak bir numara bulamadım. bana dönerseniz minnettar olurum saygı ve hürmetlerimi sunarım teşekkürler.

nk_tarim
28-06-2016, 13:24

Kudret bey tekrar selamlar,

Sera bekçisi ve ec metre siparişi vermek istiyorum. En geç 16 temmuzda teslim almam gerekiyor. 17 temmuz akşamı ürünleri yurtdışına götüreceğim.

Fiyatı nedir? Kime sipariş geçmem gerekiyor bilgi verebilir misiniz?

İyi çalışmalar

MustafaTepe
29-06-2016, 10:47
Mustafa ağbey peki sisteminden biraz bahsedermisin burdan bakınca damlama sulama yapıyormuşsun gibi güzel gözüküyor :D
Bende yeni kurucam sistemi ama kararsızım yani her çeşidini öğrendikten sonra girişicem bu işe hangisi daha mantıklıysa onu yapıcam

Sevgili Bahçivan

60 cm yüksekliğinde demir ayaklar üzerine 60*40 22 ölçülerinde 11 tane saksı saksıların altına 16 lık elektrik rakorları ile her saksıya 2 adet dranaj saksıdan çıkan 16 lık borular 50 lik pimaş ile ana depoda toplanıyor.

Saksının altına çakıl taşı rakorları kapatacak kadar. çakıl taşlarının üzerine sinekli,k tel perlit ve cocokopit dranaja zarar vermesin ve sezon sonunda bitki kokleri temizlenirken malzemeler çakıl taşları ile karışmasın diye. Sinekliğin üzerine 3 ölçek cocopit 1 ölçek perlit karışımını döküyoruz. Bu arda saksıları 30 cm ara ile demir ayakların üzerine yerleştiriyoruz. Her saksıya 2 bitki dikeceğimizi varsayarak her bitkiye sulama boruları ve damlama aparatları takıyoruz. Fideleri dikiyoruz. Fidelerin ec gereksinimlerine göre sera bekçisini ayarlıyoruz. Sera bekçisinin tanklarını dolduruyoruz. Sonrası arkamıza yaslanıp bekliyoruz. Çiçek meyve vs derken fideler büyüyür askıya alıyoruz. Duruma gire 10-15 günde bir sisteme temiz su vererek sistemi yıkıyoruz. Bu sistemde sadece domatesler var ve besin eriyigini Kudret bey den alıyorum. Benim bir numaralı sistemim bu.

Gelelim 2 numaralı sisteme

Burda da bir ana tankım var bu tankın üzerinde 3 saksı içi yine cocopit ve perlit karışımı dolu ve bu damlama sistem ve fazla sular altaki tanka akıyor. vi yine bu tankdan çektiğim suılama boruları ile beslenen ve yerde bulunan 3 adet cocopit perlit karışımı saksım mevcut bunlara yeterince su veriyorum yani damla damla çok fazla su gelirse damlama musluklarını kısıyorum su az gelirse açıyorum. Ayrıca 7 tane toprak perlit cocopit karışımı yerde duran saksılarım var bunlarda yeterince su ile damlama ile besleniyorlar. Bunların dışında 2 adet sadece toprak ile dolu saksım var bunlarda besin eriyiği ile ve yeterince damlama ile besleniyorlar. Yalnız bunların içerisinde çok çeşitli sebzelerim var. Domates biber salatalık patlıcan fasulye çilek marul kara lahana biber bunları Evsera Full ile besliyorum.

3 Numaralı sistemde ise

İçine 1,2 ec değerinde Evsera Fuul koyduğum 2 adet 5 lt lik pet şişem var ve üzerine bulaşık singeri ile tutuşdurduğum marul fidelerim var. 15 gün oldu hasada yaklaştılar. Pet şileri siyah poşet ile kapladım arda poşeti aralayıp bakıyorum su çok azalmış kökler dışarıda ise azıcık su ilave ediyorum.

Önemli not: Evsera Full ile beslenen domatesler ile Kudret Bey den aldığım besin eriyiği ile beslenen domatesler arasında %50 nin üzerinde fark görüyorum. Tek ürün ve o ürün için hazıelanmış besin eriyiğini kullanmakta fayda var. Ama insanın terasında çok farklı sebzelerin olması da güzel. Ben önümüzdeki yıl bir sera bekçisi daha düşünüyorum bir salatalık bir domates. Yoksa her akşam ec ölç besin hazırla tanka dök çok yoruyor beni inanın.

Şu an beni zorlayan iki konu var

1 - Sistemin belirli aralıklarla yıkanması. Bu su sarfiyatını artırıyor. Dolayısı ile maliyet de artıyor.

2- Besin eriyiği toplamda 50 ürün olunca doğal olarak çok gidiyor ve kendimiz hazırlamadığımız için temini istanbulda olmamıza rağmen bizi biraz uğraştırıyor.

Şimdilik ne vaktim ne de kendi eriyiğimi hazırlayacak kadar bilgim olmadığında Kudret Beyden tedarik ettiğimiz eriyikler ile ilerliyoruz.

Şukarn ve minnet duygularım

Bu işte ilk yılım ve ilk deneyimim olmasına rağmen güzel şeylerin ortaya çıkmasında en büyük pay benim değildir. bana bu işin inceliklerini anlatan Değerli Büyüğümüz Abimiz Kudret Bey indir. her telefonumuza cevap vermesi yanına gitdiğimizde her sorumuza içtenlikle cevaplaması ve bize cesaret vermesi ile 495 gr lık salatalık ve salkım salkım domates yetiştirebildik.

Sanırım çok uzattık isteyen her arkadaşım gelip sistemimizi sera bekçimizi görebilir burdan okuma ve anlatılmayla çok şey öğrenebilirsiniz ama yerinde gözünüzle görünce hadi canım bu kadar kolaymıymış diyecek kadar net anlarsınız. Şimdi bu işe başlarken çektiğim sıkıntılara ve aklımdaki karışık fikirlere çorba olmuş sorulara gülüp geçiyorum.

kiziltan
29-06-2016, 10:58
Sn Leventali`nin son zamanlarda mesaj gelmeyen " Damda 12 m2 hidroponik sera yapimi" isimli basliginda iki kere besin icin ortak malzeme temini yapildi.

Orada maliyetler yazili. Siz aldiginiz besin ile oradaki maliyeti bir karsilastirin ve ekonomok olacaksa malzeme temini icin birseyler yapmaya calisin, orada nereden ve kaca alindigi da yazili.

Sn Megbilgi`nin basliginda ise sadece iki malzeme kullanarak yetistirme yaptigi yazili, o malzemeleri kiloluk ve ucuz almak icin gerekli linkleri vermisler, isterseniz deneyin.

Paylasimlarinizin devami dilegiyle, saglicakla kaliniz.

beşiktaşlı
29-06-2016, 22:33
sn kudret bey siz bu işin hocası ve üstadısınız bunu inkar etmek ve takdir etmemek mümkün deyil 2007 yılına uzanan engin bir tecrübe ve sadece toprkasız tarım
ve bıkmadan usanmadan yazılan cevaplar çalışmalar siz nasıl birsiniz çok merak ettim
bu azim bu uğraşı sizinle tanışmak isterdim iş icabı Antalya ya gidicem kemer tarfına
birsüre istanbulda yokum çalışmaları fırsat buldukça takip edicem birkaç ay formu okumak
ve besin hazırlamak hafta sonu Antalyada seraları gezmek istiyorum
kudret beyden besin kiti almak istiyorum fakat bişeyler için yaz sezonu geçmek üzere şimdi antalya çok sıcak eylül gibi toprkasız tarıma başlıcam bu iş beni sardı:))
emeği geçen herkese teşekkür ederim......

Kudret Tezel
29-06-2016, 23:06
Merhabalar sayın beşiktaşlı, fazlaca merak edilecek bir özelliğim yok bende sizler gibi bir amatörüm. Buradan kendimi anlatmaktan sa nasip olur bir gün buluşursak sohbet eder tanışırız. Çalışmalarınızda başarılar dilerim selamlar.

monsieur
30-06-2016, 11:00
Merhaba Arkadaşlar

Ben toprak perlit karışımı 5 saksı hazırlamıştım. Gelişim çok yavaş burdakilere bakarak ama ben sadece su veriyorum. Besin Şurubu kiti eriyiği siz nasıl ifade ediyorsanız kimlerden alabiliriz ve fiyatlar ne kadardır. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

efe446
30-06-2016, 11:38
Merhaba monsieur,

Besin eriyiği olmadan yetiştiricilik yapamazsınız. İstanbul'da Kudret Tezel Bey'den alabilirsiniz. Eğer ulaşamazsanız bende yardımcı olurum. Kolay gelsin.

Bahçivanabi
30-06-2016, 15:33
Mustafa abiye öncelikle sorularımı cevapladığı için minnetlerimi sunarım..

Kudret hocam sera bekçisini sizdenmi temin edebilirim ? Fiyatı hangi aralıkta değişiyor bilgi alabilirmiyim acaba ?

beşiktaşlı
30-06-2016, 22:54
Merhabalar sayın beşiktaşlı, fazlaca merak edilecek bir özelliğim yok bende sizler gibi bir amatörüm. Buradan kendimi anlatmaktan sa nasip olur bir gün buluşursak sohbet eder tanışırız. Çalışmalarınızda başarılar dilerim selamlar.
bende istanbul paşabahçede kalıyorum hocam iş için Antalyaya gidicem
umarım enkısa zamanda görüşürüz :)

MustafaTepe
15-07-2016, 10:14
Arkadaşlar ilk yılımda 10 m2 lik yerde şimdiye kadar 20 kg salatalık 500 gr biber 500 gr patlıcan 1 kg fasulye 1 kg çilek (çilekte başarısız olduk uygulama hataları) 2 kg civarı kıvırcık(8 demet) aldım yaklaşık 10-15 kg daha salatalık alırım diye düşünüyorum. Domatesler ise yeni kızarmaya başladılar. onda da yaklaşık 30-40 kg rekolte beklentim var. Bu kadar başarılı olmamda iyi bir araştırma, azim,istek ve Kudret beyin Sera Bekçisi ve onun bana yardımlarının katkısı çok büyüktür. Aşağıdaki gibi 18 kök var bakalım hedefime ulaşabilecekmiyim. Yalnız size en önemli tavsiyem amatör ve acemiliğe teslim olup çok çeşit ve çok fide gibi açgözlülük yapmadan forumda denildiği gibi az çeşit ve fide aralarını söylenen aralaıklarda dikerek ileride orman görüntülü az ürünlü bir hasat dönemi geçirmemeniz adına çok önemlidir.

621985

kiziltan
15-07-2016, 10:21
Sn Tepe yurumeyi ogrenene kadar kac kere dustun kalktin, hatirlayamazsin bile degil mi ? Simdi emekledin, onumuzdeki sene yurursun, ileride kosabilmeni dilerim.

MustafaTepe
15-07-2016, 10:32
Sn kızıltan
Teşekkür ederim. Siz değerli forum dostlarının destekleri yönlendirmeleri bana çok yardımcı oldu. EC değeri şu an 2,5 ama sanki yüksek dal ve meyvelerde biraz az gelişim var gibi Ec yı 3 e çıkarsam mı diye düşünüyorum.

MustafaTepe
20-07-2016, 07:23
https://m.youtube.com/watch?v=TV4DrZQRqDU

idris şenol
23-07-2016, 08:03
sayın kudret hocam topraksız tarımda azot kısmını anlatırmısınız
nitrat azotu NO3 ..NH4
AZOT ZEHİRLENMELERİ
topraksız tarımda amayum nitrat ...üre sülfat azotu farkları bitkiye zararları
ne tür azot kullanmalız gibi teşekkür ederim:))

MustafaTepe
23-07-2016, 15:16
Terasımın rekoru 702 gr salatalık

622734

MustafaTepe
05-08-2016, 09:04
10 m2 lik yerde yetiştirdiğim domates ve salatalıklarımla hayatıma ayrı bir tat ve lezzet kattım. Acizane sizlere tavsiyem tek ürün ve o ürüne hitap eden bir besin eriyiği ben markası önemli değil karışık her derde deva besin şurubu ile bir domates fidesinden 5-8 domates alırken Kudret Bey den aldığım besin eriyiği ile yetiştirdiğim domates fidesinden 40-45 tane alabileceğimi tahmin ediyorum. Rahat etmek isterseniz bir de otomasyon şart elle sulama her gün ec ölçme yoruyor insanı Aşağıda bulunan fotograflardan önce 4 kez azar azar hasat edildikten sonraki halidir. İşi bilene ve tecürbesi olana soracaksınız. İlk yılımda sonsuz mutlu oldum. Bana yol gösteren terasıma kadar gelip bana fikir veren Kudret Beye sonsuz şukranlarımı sunarım.

624007

624008

624009

ksenon bizmut
23-09-2016, 23:49
arkadaşlar merhabalar
bu mesaj ilk mesajım olacak. yaklaşık 2 aydır forumu takip ediyorum ve bu hafta itibariyle arkadaşımla İzmir de 12 x 15 sera kurmaya karar verdik. bu esnada kudret hocamla veya profesyonel forum üyesi arkadaştan anlık bilgi paylaşımı talep edebilirim. sizler kudret hocamla veya diğer arkadaşlarla nasıl iletişim kuruyorsunuz.
şimdiden herkese bol hasatlar.

idris şenol
24-09-2016, 14:14
arkadaşlar merhabalar
bu mesaj ilk mesajım olacak. yaklaşık 2 aydır forumu takip ediyorum ve bu hafta itibariyle arkadaşımla İzmir de 12 x 15 sera kurmaya karar verdik. bu esnada kudret hocamla veya profesyonel forum üyesi arkadaştan anlık bilgi paylaşımı talep edebilirim. sizler kudret hocamla veya diğer arkadaşlarla nasıl iletişim kuruyorsunuz.
şimdiden herkese bol hasatlar.
kudret hocaya mesaj atın telofonunuzu yazın
bu arada sizde sera kurulumdan itibaren paylaşımlarınzı burdan yaparsanız
işin ustaları size yardımcı olur kanatindeyim:)

ksenon bizmut
25-09-2016, 00:33
kudret hocaya mesaj atın telofonunuzu yazın
bu arada sizde sera kurulumdan itibaren paylaşımlarınzı burdan yaparsanız
işin ustaları size yardımcı olur kanatindeyim:)
ben yazmadan kudret hoca yazdı sağolsun. tabi ki de seranın tüm aşamalarını sizlerle paylaşırım. hem yardım alırım hem bilgi paylaşımı yaparım. eee nede olsa bilgi paylaşıldıkça büyür değil mi :D

ksenon bizmut
25-09-2016, 00:35
Arkadaşlar ilk yılımda 10 m2 lik yerde şimdiye kadar 20 kg salatalık 500 gr biber 500 gr patlıcan 1 kg fasulye 1 kg çilek (çilekte başarısız olduk uygulama hataları) 2 kg civarı kıvırcık(8 demet) aldım yaklaşık 10-15 kg daha salatalık alırım diye düşünüyorum. Domatesler ise yeni kızarmaya başladılar. onda da yaklaşık 30-40 kg rekolte beklentim var. Bu kadar başarılı olmamda iyi bir araştırma, azim,istek ve Kudret beyin Sera Bekçisi ve onun bana yardımlarının katkısı çok büyüktür. Aşağıdaki gibi 18 kök var bakalım hedefime ulaşabilecekmiyim. Yalnız size en önemli tavsiyem amatör ve acemiliğe teslim olup çok çeşit ve çok fide gibi açgözlülük yapmadan forumda denildiği gibi az çeşit ve fide aralarını söylenen aralaıklarda dikerek ileride orman görüntülü az ürünlü bir hasat dönemi geçirmemeniz adına çok önemlidir.

621985
merhabalar mustafa bey. bu domates türünün ismini öğrenebilir miyim? ayrıca bu fideyi nereden tedarik edebilirim.

ksenon bizmut
25-09-2016, 19:58
arkadaşlar merhabalar. topraksız tarım hastalıkları üzerine forumda başlık bulmama yardımcı olur musunuz? hastalıklar genel sera üretimi için düzenlenmiş durumda sanki. veya topraksız tarımda sık karşılaşılan hastalıkları söyleyebilir misiniz?
çok teşekkürler

beşiktaşlı
03-10-2016, 22:22
sayın kudret bey benim anlamadığım bir konu var ec
musluk susyumuz 500 ec bizden istenen örnek dometes ec 2000 ec
500 zaten var olan katı madde miktarı 1500 ec ekledik 2000 oldu
fakat ec musluk suyumuz ec 100 *************1900 ec gübre ekledik
o vakit 400 ppm suyumuzda fazla gübre minareli olmuyormu
gübre minereli ile normal ec minereli aynı etkiyimi yapıyor
yoksa suyumuzun ec düşerse göreceli olarak gübremizi azaltıyoruzmu
bilmem anlatabildimi kudret hocam şimdiden teşekkür ederim

kursun
04-10-2016, 10:07
Kudret Hocamın forumda şöyle bir yorumu var.
Sorunuza cevap olur mu bilmiyorum.

"Besin eriyiğinin EC si bitkinin istediği EC +kullanma suyunun EC sidir.
Örneğin kullanma suyunuzun EC si 0,3 EC ise , bitkinizin istediği 2,2 EC ise 0,3+2,2 =2,5 olmalı. Ama bunu söylerken Suyuyunuzun EC si ne olursa olsun EC yi ikisinin toplamına ayarlayın demiyorum. Zira bu toplama kullanma suyunun EC si 0,5 yani birinci kalite su toleransları arasında ise geçerlidir.. Kullanma suyunuzun EC si yükseldikçe bitki türüne göre rizikolar artar."

kimyager147
04-10-2016, 10:27
arkadaşlar merhabalar. topraksız tarım hastalıkları üzerine forumda başlık bulmama yardımcı olur musunuz? hastalıklar genel sera üretimi için düzenlenmiş durumda sanki. veya topraksız tarımda sık karşılaşılan hastalıkları söyleyebilir misiniz?
çok teşekkürler

Merhaba. Hastalık riski yok denecek kadar azdır.
Topraksız tarım yaptığımız için toprak kaynaklı hastalık riski sıfıra iniyor.
Kapalı sera ortamı olduğu için ise dış kaynaklı etkilere en az şekilde maruz kalıyoruz.

kelebek@yarassa
04-10-2016, 17:47
Arkadaşlar bu benim ilk mesajım, ve çok merak ettiğim bir konu var.Topraksız tarım tekniği kullanarak ağaç yetiştirmek mümkün müdür? Örneğin Erik,kiraz Vs. gibi.
eğer merakımı giderecek bir cevap alabilirsem çok mutlu olucam. Şimdiden teşekkürler

beşiktaşlı
04-10-2016, 20:01
Arkadaşlar bu benim ilk mesajım, ve çok merak ettiğim bir konu var.Topraksız tarım tekniği kullanarak ağaç yetiştirmek mümkün müdür? Örneğin Erik,kiraz Vs. gibi.
eğer merakımı giderecek bir cevap alabilirsem çok mutlu olucam. Şimdiden teşekkürler
topraksız tarımda sadece adam yetişmiyor
örneğin ataeşkaptan incir yetiştiriyor

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826-31.htm

Kudret Tezel
04-10-2016, 22:28
Eğer siz bıkmadan usanmadan bir ağaca ömrü boyunca bakarım derseniz niye olmasın. Bu kadar uzun vadeli bir çalışma mutlaka çok sağlam bir alt yapı ve arızasız bir otomasyon ister.Eğer bu şartlar sağlanırsa neden olmasın.

kiziltan
05-10-2016, 07:35
Sn Ateskaptan agac yetıstırmıyor. Agactan alınan bır kalemı yaklasık 6 ay bakarak 150 cm boya ulastırıp meyvesın alacak ve sonrasında sokecek. O asamada parcalara ayırıp yenı kalemler olarak koklendırebılır ve ya topraga dıkerek o ortama alısıp yasamasını deneyebılır.

axxz
10-10-2016, 21:55
Merhabalar biz Kuşadası'nda okulumuzun bir köşesinde topraksız tarımı hem öğrencilerimize tanıtabilmek hem de topraksız tarımı öğrenebilmek adına bir köşe oluşturduk. Sayın Kudret Hocamızla da çeşitli defalar iletişime geçtik. Kendisine çok teşekkür ediyoruz bizi hiç cevapsız bırakmadı. Ben ve öğretmen arkadaşım ilk sistemimizi 6 saksıda domates fidesi ile kurduk. Ama ekim ayında domates bulması oldukça zor oldu :) Tüm malzemeleri Tartese giderek aldık. Besin eriyiklerini a ve b den 100 ml ile 50 litrede EC değeri yaklaşık 2000 2200 arasında olacağını söylediler.
Fideleri cuma günü diktik ve haftasonu okul kapalı olduğundan uğrayamadık. Pazartesi ilk işimiz fidelerin yanına koşmak oldu bitkileri biraz yaprak dökmüş be mayışmış bulduk. Bu ilk dikimde normal midir? Sonradan kendini biraz toplar mı? Siz değerli ustalarımızın görüşlerini almak isterim.Teşekkürler...

[/URL]http://i.hizliresim.com/OElnqP.jpg (http://hizliresim.com/40n2gJ)

(http://hizliresim.com/OElnqP)
[URL="http://hizliresim.com/by0A50"]

kursun
11-10-2016, 10:21
Kolay gelsin, hocam. Üzülmeyin yeniden toparlarlar.
Biraz daha bilgi verebilseniz daha çok yardımcı olunabilir.
Besin eriyiğinin EC değeri ve sulama periyodu nedir.
O boy fidelere bence EC 1,50 olarak başlayabilirsiniz.
Günde her kök için, (ortalama 3 defada) toplam 100-200 ml. verilmeli. .Ortam ısısı önemli.
Bu değerlerde EC ile sirkülasyon devam ediyorsa (Depoya geri dönüş kontrol edilmeli)bitkiler düzelir.
Hatam varsa ustalarım düzeltirler.
Kolay gelsin hocam.

axxz
11-10-2016, 13:49
Kolay gelsin, hocam. Üzülmeyin yeniden toparlarlar.
Biraz daha bilgi verebilseniz daha çok yardımcı olunabilir.
Besin eriyiğinin EC değeri ve sulama periyodu nedir.
O boy fidelere bence EC 1,50 olarak başlayabilirsiniz.
Günde her kök için, (ortalama 3 defada) toplam 100-200 ml. verilmeli. .Ortam ısısı önemli.
Bu değerlerde EC ile sirkülasyon devam ediyorsa (Depoya geri dönüş kontrol edilmeli)bitkiler düzelir.
Hatam varsa ustalarım düzeltirler.
Kolay gelsin hocam.

Ec 2000 2200 cıvarı diye tahmin ediyoruz çünkü ec ölçme olanağımız yok. Henüz ph ve ec ölçer alamadık. Güneş gören güney cephe tam boy camlı bir yetiştirme ortamımız var ama gün içi sıcaklıklarımız bazen biraz fazla olabiliyor. Kuşadası ekim ayında bile sıcak.Camları açarak dengelemeye çalışıyoruz. Sulama suyumuz fazla ısınıyor ama suda büyük bir eksilme gözlemlemedik. Sulama her iki saatte 15 dakika gibiydi ama bugün sulama sulama sayısını azalttık.

mesutbalta
13-10-2016, 14:00
Merhabalar benim seram var fakat sadece yaz aylarında kullanıyoruz ve kış aylarında ekim ayından mart ayına kadar boş duruyor serayı topraksız tarım olarak değerlendirmek istiyorum sizce olur mu sıcaklıktan problem olur mu örneğin marulu topraksız tarımda kaç dereceye kadar dayanabilit veya çilek bilgisi olan varsa paylaşabilir mi ?

mesutbalta
13-10-2016, 22:07
Ortalama olarak bakarsak minimum sera içi sıcaklık 4 dereceye kadar düşüyor sanırım geceleride minimum 0-2 derece olur bu şartlarda olur mu ?

binuman
17-10-2016, 23:37
Merhaba topraksız tarımda salatalık ureten arkadaş var mı ,donume kaç ton aliyor ,yılda kaç ay üretim yapabiliyor .sera kurulumunun dönüm maliyeti nedir ,bilen arkadas varsa bilgilendirirse çok sevinirim

Tuco
18-10-2016, 01:21
Herkese merhaba 124 metrekare bir alanım var topraksiz sebze **** meyve yetiştirmek istiyorum sistemı nasıl kurabilirim bu konuda yardımcı olabilir misiniz. Tesekkurler

Kudret Tezel
19-10-2016, 19:52
Sevgili arkadaşlar, özel mesajla sorduğunuz soruları cevaplamak istiyorum ancak mesaj kutunuz dolu olduğu için iletemiyorum. Lütfen mesaj kutularınızı kontrol ediniz. Herkese selamlar.

axxz
21-10-2016, 18:15
2 hafta önce diktiğimiz domatesler 1 haftanın sonunda göçtüler. Yaptığımız kontrollerde tahliye borusunun yeterince iyi çalıştığını ve gereğinden fazla suyu tahliye ettiğini gözlemledik. Daha sonrasında elimize Ec ölçer ve ph ölçüm kağıtları ulaştı. Domatesleri suladığımız suyun Ec si 3000 Ph ı ise 9 olarak ölçümledik. Oysaki başlangıç olarak 1400-1500 uS bizim için yeterli olabilecekken 3000 ler ters ozmos yaparak bitkilerimizi öldürmüş olabilir. Temel problem kulladığımız suyun çeşmeden aldığımız andaki değerlerinin çok yüksek olması. Henüz solusyon karıştırmadan önce suyumuz 925 Ec de ph ı ise 9 larda olması önemli bir sıkıntı sanırım. Yeni diktiğimiz marullara sadece 10'ar cl solusyonlardan eklediğimiz halde Ec değeri 1200 oldu. onları da yaşatabileceğimizden şuan için emin değilim.
http://i.hizliresim.com/OElnqP.jpg (http://hizliresim.com/OElnqP)
http://i.hizliresim.com/5YO04D.jpg (http://hizliresim.com/5YO04D)

efe446
24-10-2016, 08:28
EC 3 büyük bir problem değil ancak suyun pH'ının 9 olduğunda emin misiniz? 9 pH çok yüksek geldi bana o kağıt testlerede fazla güvenmeyin derim.

mesutbalta
24-10-2016, 09:42
Hocam koyduğunuz fidelerin yanındaki taşlar ney eğer normal bir çakıl taşı ise onlarda ec yi yükseltir ve ben suyu değiştirmenizi öneririm daha temiz arıtma suyu va kullanabilirsiniz.

axxz
24-10-2016, 18:21
Ph i kâğıtlarla olcuyoruz sürekli köyü yeşil çıkıyor testlerden :) Bugün ki Ec degerlerimiz 1450 lere kadar çıktı. Taşlar deniz kenarından topladığımız mermerimsi deniz taşları. Denize yakın bir bolgedeyiz ve suyumuza deniz suyu karışıyor. Bu yüzden su sıkıntılı. Ama bu sabah baktığımızda marullarimizi biraz daha gelişmiş gördük.

LeKLeK
27-10-2016, 19:38
köklerın temızlıgı nasıl yapılır bılgısı olan var mı yosun gıbı kahverengı almaya basladı bıtkım yapraklarını sarkıttı koklerı temızlemek ıcın bı urun **** onerı lazım hastalık gıbı bısey

Kudret Tezel
29-10-2016, 08:58
Bütün arkadaşlarımın cumhuriyet bayramını kutlar,
hürriyetlerinin daim olmasını dilerim.

idris şenol
29-10-2016, 11:46
bütün arkadaşlarımın cumhuriyet bayramını kutlar,
hürriyetlerinin daim olmasını dilerim.
bende aynı görüş ve temenimle:)

lys
29-10-2016, 18:19
*** kudret bey mineralli suyu nasıl tedarik ederim.domares yetiştirmeye çalışıyorum yardımcı olursanız sevinirim

axxz
30-10-2016, 09:29
Marullarımız 10 günlük oldu

http://i.hizliresim.com/lEljyp.jpg (http://hizliresim.com/lEljyp)
http://i.hizliresim.com/oEv3Zq.jpg (http://hizliresim.com/oEv3Zq)

Xaliq85
31-10-2016, 08:18
Oncelikle merhaba. Ben Bakude topraksiz tarima baslamak istiyorum. Ilk deneme icin marul yetisdirmek istiyorum. Simdi burada marulu akan su kulturunde ve durgun su kulturunde deneyen ve iyi verim alan arkadaslara sesleniyorum. Yapmis oldugunuz denemeyi besin eriyigi icerigini benimle paylasa bilirmisiniz? Merak etdiyim konu suki. besin eriyigi hazirlaya bilirim ama onu nasil kullanacagimi bilmiyorum. Mesela akan su kulturu ise devir dam yapan besin etiyigini kac gunde degismek lazim veya uzerine besin eriyigimi ilave etmek lazim. Eyer durgun su kulturu ise o eriyigi kac gunde yenilemek lazim **** uzerine ilave etmek lazim? Bununla bagli detaylari yapan arkadaslar verirse sevinirim. Ayrica Bakuden her kese sevgi ve saygilarimi iletiyorum.

Xaliq85
31-10-2016, 08:40

Sera bekcisinin fiyati ne kadardir? Bakuye gondermek mumkunmu?

ismailatmaca
31-10-2016, 22:18
foruma katkı sağlayan emek veren siz değerli üyelere ayrı ayrı selamlar saygılar. öncelikle bi kaç haftadır takip ettiğim forumda ilk mesajımı bu gece son mesajıda okuduktan sonra yazıyorum. giresun bulancakta yaşıyorum. terası olan bir konutta ikamet ediyorum ve toprasız tarım için uygun alana sahibim. şimdilik bir bostan (kudret beyin terası) ekmeyi planlamıyorum. ancak katı ortam perlit + (tavsiye üzerine belirlenecek ikinci madde) karışımında domates ile başlamak niyetindeyim.
henüz sistemimi somutlaştırmasamda paylaşılan formatlardan birini uygulayacağım. inşaallah

ismailatmaca
31-10-2016, 22:28
kudret hocam sizin çalışmalarınız herkesin motivasyonu artırdığı gibi çok iyi bir kaynak, öğrenmek adına. siz terasınıza ektiğiniz her ürün çeşidi için ayrı ayrı besin çözeltisi uyguluyor musunuz? yoksa ana ürüne uygun çözeltiyi (reçeteyi) diğer ürünlere aynı şekilde mi veriyorsunuz?

şimdilik bu kadar sabah 7 de mesai var :)

Kudret Tezel
01-11-2016, 08:14
kudret hocam sizin çalışmalarınız herkesin motivasyonu artırdığı gibi çok iyi bir kaynak, öğrenmek adına. siz terasınıza ektiğiniz her ürün çeşidi için ayrı ayrı besin çözeltisi uyguluyor musunuz? yoksa ana ürüne uygun çözeltiyi (reçeteyi) diğer ürünlere aynı şekilde mi veriyorsunuz?

şimdilik bu kadar sabah 7 de mesai var :)

Teşekkür ederim sayın atmaca. Teveccühünüz le nazik methiyeleriniz le sizlerde beni motive ediyorsunuz.
Terasımda resimlerde de gördüğünüz gibi iki parkurum var. Bunlardan birinde domates yetiştiriyorum diğerini de de salatalık biber ( dolma- sivri ) kavun altın çilek patlıcan vs bitkileri denemek amaçlı kullanıyorum. Sistem olarak ayırmam kolay değil. Mümkün olsa da her bitki için ayrı ayrı sistem kurabilsem.Teras buna yetmiyor. İki parkurda sera bekçileri ile denetleniyor.
Her zaman söylediğimiz gibi, her bitkinin ayrı ayrı besin formülasyonu istemesi kendini gösteriyor. Bu parkurda deneyler yapıyorum.
Yapabildiğim gözlemler ve bulgulara göre değişik değişik besinler hazırlayıp büyümelerini ve verimlerini gözlüyor dengelemeye çalışıyorum. Dolayısı ile
her bitkinin maksimum verimine değil parkurda maksimum verim ortalamasını yakalamaya çalışıyorum. Ancak yukarıda da anlattığım gibi bu parkuru deney parkuru olarak kullanıyorum. Önümüzdeki sezon nasip olursa ikinci parkurda da tek tip bitki dikimi yaparak devam etmek istiyorum.
Herkese başarılar dilerim kolay gelsin.

ismailatmaca
01-11-2016, 09:29
hocam cevabınız için teşekkürler. birlikte inşaallah güzel işler başaracağız.

beşiktaşlı
01-11-2016, 18:43
sn kudret bey sn ateşkaptanın hogland 1 ve hogland 2 konusunda görüşleriniz nedir

Kudret Tezel
02-11-2016, 08:12
Sayın beşiktaşlı , sayın ateşkaptan ın hoagland besin eriyiğinin fosfor oranını yükseltmesi yaptığı denemeler neticesinde gördüğü eksikliği tashih etmesi için taptığı bir değişikliktir. Yarın bir başka bitki için daha düşük fosfor oranı kullanılması gerektiğini veya daha yüksek potasyum oranına ihtiyaç olduğunu düşünerek formülde değişiklikler yapabilir.
Hoagland formülü çok eski bir formüldür bütün formüllerin atasıdır bütün formüller hoagland formülünün modifiye edilmiş şeklidir. O Bir örnektir. Bugün kaynaklara bakarsanız yüzlerce formül vardır hiç biri birbirinin aynısı değildir. Hoagland formülü genel bir formüldür ancak topraksız tarım çalışmaları gelişince her bitki için özel formüller gerektiği fark edilmiş araştırmacılar yetiştirdiği bitkinin davranışına göre değişiklikler yapmışlardır.
Sayın ateşkaptan bu değişikliği yaparak istediği neticeye ulaştı ise istediği verimi aldı ise mesele yoktur. Ama bu iş çok teknik bir iştir, ortalıkta bu kadar çok formül olması bir kararsızlık bir arayıştır. Bu iş laboratuvarsız bitkinin ne kadar ne kullandığını ölçmeden bilmeden yapılan varsayımlardır. Onun için deneylerimiz gözlemlerimiz önem kazanır. zira biz maalesef hala amatörüz, bu işi amatörce yapmaya gayret ediyoruz. Herkese başarılar dilerim.

ismailatmaca
02-11-2016, 09:04
ve nihayet besin kiti ve ec metre ph kitini sipariş ettik. kudret hocam sağolsun ilgilendi. sıra sistem için perlit saksı direnaj ve damlama sulama için gerekli malzemeleri temin etmede. şimdilik marol ve yeşil soğan ile bir süre recrübe edinip yaz sezonuna domates ve salatalık yapmaya çalışacağım. zamanla şekillendikçe fotoğraflama yaparak paylaşacağım.

beşiktaşlı
03-11-2016, 18:27
ve nihayet besin kiti ve ec metre ph kitini sipariş ettik. kudret hocam sağolsun ilgilendi. sıra sistem için perlit saksı direnaj ve damlama sulama için gerekli malzemeleri temin etmede. şimdilik marol ve yeşil soğan ile bir süre recrübe edinip yaz sezonuna domates ve salatalık yapmaya çalışacağım. zamanla şekillendikçe fotoğraflama yaparak paylaşacağım.
bence
bence yaza çok var soğan biraz basit iş
siz iysimi hıyar çalışması yapın

ismailatmaca
03-11-2016, 20:41
mevsimi değil ya maça bir sıfır başlayıp demoralize olmaktan çekiniyorum.

aslında ec metre ve ph metre kullanmaya aşina olmak ve besin çözeltisi ve sulama konularında pratik yapmak istiyorum yaza kadar. yazın asıl çalışmalara başlayacağım. şuanda besin eriyiklerinin hazırlanması konusunu okuyorum (ders çalışıyorum)

yaman01
03-11-2016, 21:18
bir dönüm arazının kurulumunda giden arac gerecler ve masrafını acık net bır sekılde yazarmısınız rıca etsem

yaman01
03-11-2016, 21:21
domates yetiştırmek ıstıyorum topraksız tarımda ona gore masraflar bılen bırısı bana ulasırsa yardımcı olursa sevınırım uniw son sınıf ogrencısıyım okul bıtınce yapmak ıstıyorum numaram 5445952000 arayıp yardımcı olabılırsenız dahada hayra gecer

Xaliq85
10-11-2016, 12:53
Salam. bende bir tds metre var. musluk suyunu olcdugumde 256 ppm yaziyor. bu ne demek?

beşiktaşlı
13-11-2016, 08:50
sayın kudret hocam sn ateşkaptana yazdım fakat cevap alamdım
sn ateşkaptanın hoğland 2 formülü ile 2 adt hıyar yetiştiriyorum daha doğrusu çalışıyorum
hıyar fidesi güzel gelişti çiçeklenme ve uçlarında küçük hıyarlar var fakat büyümüyorlar
hoagland 2 ile başladım ve ve hoğland 2 ile devam ediyorum
sizce sorun nedir hoğland 1 ile başlanıp sonramı 2 . hoğlanda gemeliyim
şuan ec 2700 ph 5.80
son olarak hıyar yetiştirmek için en iyi formül hangisi sizin formunuzdaki çok aşamalı bu iş için en idaalimi.... teşekkür ederim
ateşkaptan
879 nolu mesaj
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826-30.htm

Kudret Tezel
13-11-2016, 16:54
sn ateşkaptanın hoğland 2 formülü ile 2 adt hıyar yetiştiriyorum daha doğrusu çalışıyorum
hıyar fidesi güzel gelişti çiçeklenme ve uçlarında küçük hıyarlar var fakat büyümüyorlar
şuan ec 2700 ph 5.80
son olarak hıyar yetiştirmek için en iyi formül hangisi sizin formunuzdaki çok aşamalı bu iş için en idaalimi.... teşekkür ederim
ateşkaptan
879 nolu mesaj

Sayın beşiktaşlı, bir bitkinin büyümesi için sadece besin değil başka faktöre
de ihtiyaç vardır. Ama bizler amatör ruhla besin eriyiğini hazırlamakla herşey yoluna girecek zannederiz. Oysa diğer faktörlerde en az besin eriyiği kadar hatta ondan çok daha fazla önem taşır.
Bunun yanında amatörce hazırlanan besin eriyiğinin gerçekten doğru olduğundan doğru hesaplandığından emin olmak lazım. Bunu söylerken şunu kasdediyorum yanlış anlamayın bazan öyle hatalar yapıla bilir ki iş bittikten sonra kendikendinize hayıflanırsınız bu hatayı nasıl yaptım diye.
Şimdi lütfen faktörleri gözden geçirin. Isı , ışık, nem dolayısıyla havalandırma sistem besin ,EC Ph bunları topluca bir gözden geçiriniz. Siz kendinize göre en mükemmelini yatığınızı zannedebilirsiniz kişiye her işi ala görünür, ama yapılanı bir resimlerseniz sizin göremedikleriniz belki başkaları tarafından görülür ikazda bulunurlar. Hep beraber çözüm ararız kolaygelsin. Selamlar.

mesutbalta
13-11-2016, 22:22
Bardakların içine ne koydunuz axxz
Ve diğer sorum bende ec ölçer var tds olarak tanksa ölçüm yaptığımda 153x10 ^6 yazıyor yani sonuc nasıl okunuyor kaç ec olmuş oluyor.

ksenon bizmut
13-11-2016, 22:53
arkadaşlar merhabalar.

180 m2 deneme seramız tamamlanmak üzere. yanlız bir sıkıntımız var. izmirde üretim yapacağız kısmetse. arazimizin güney yamacında orman gen müdürlüğüne ait 8-10 tane çam ağacı bulunmakta. haliyle kışın güneşlenmemizi oldukça azaltıyor. biz ağaçları budamak istedik lakin orman ağacı olduğu için cesaret edemedik. daha önce arazide ki ağaçları keserek kendilerine yer edinmeye çalışanlar olduğu için mahkemelik olmuşlar. bizi de mahkeme sürecine dahil etmesinler diye budamaktan vazgeçtik. budama yapmak için gerekli ekipmanlarımız mevcut bulunmakta.

sorum şu: belli saatler güneşten yoksun kalırsak sera içini aynalar ile aydınlatırsak, aynadan gelecek güneş ışığı seradaki bitkilerin fotosentez işlemleri için yeterli olur mu?

ikinci sorum orman yetkililerine nasıl ulaşabiliriz. kendilerine durumu anlatsak budama yaparlar mı?

teşekkürler.

idris şenol
14-11-2016, 13:24
şuan ec 2700 ph 5.80
ateşkaptan
879 nolu mesaj
kudret hocamın dediğne katılıyorum
1..hoğland 2 ile başlamak biraz hata
2..madem hoğland israrınız önce hoğland1 sonra 2 ye geçmeliydiniz
3 ..ec ve ph larınızın ölçümü nekadar güvenli:) cihaz kalibreleri önemli
4..hepsi tamamsa döllenme konusunu iyi bilmiyorum kapalı balkon tipi bir yerde iseniz arılar rüzgar döllemesi gerekir veya hormon uygulaması ki ben hormon kullanımını bilmiyorum kudret beye veya anlayan formda kişilere yazın
fotoğraf istiyoruz:)
birde potasyum alımı nasıl yaprakların kenarlarında grimsi renkler mevcutmu incelyin

erdinc alp
16-11-2016, 01:43
SN Kudret tezel hocam öncelikle topraksız tarım için vermiş oldugunuz caba için size tesekkür ederim topraksız tarım sevdasına kapılmış bizlere vermiş oldugunuz destek ve yardımlarla balkon ve teraslarında bu ürünleri yeitiren arkadasların basarılarını imrenerek okuyor ve seyrediyorum fakat bu işe sizinle beraber gönül veren ve 1000 metrekare civarında bir sera ile topraksız çilek ve akan su kültüründe marul yetiştiren abi ve kardeslerimizin paylasımlarının 2015 yılında son bulduğunu ve hatta o tarihten sonra foruma bile girmediklerini gözlemliyorum bu işe baslamalarından paylasımlarının bitimine kadar sizinle iletişim halinde olduklarını düsünüyorum bu arkadaslar bu işe hala devam ediyorlarmı 2 **** 3 yıldır bu işi devam ettiren varmı malum hocam işletme kurulum maliyetleri yüksek bu arkadaslar parayı buldu forumamı girmiyor yoksa battımı battıysa sebepleri nelerdir hayırlı günler diler saygılarımı sunarım

idris şenol
16-11-2016, 11:20
sn kudret tezel hocam öncelikle topraksız tarım için vermiş oldugunuz caba için size tesekkür ederim topraksız tarım sevdasına kapılmış bizlere vermiş oldugunuz destek ve yardımlarla balkon ve teraslarında bu ürünleri yeitiren arkadasların basarılarını imrenerek okuyor ve seyrediyorum fakat bu işe sizinle beraber gönül veren ve 1000 metrekare civarında bir sera ile topraksız çilek ve akan su kültüründe marul yetiştiren abi ve kardeslerimizin paylasımlarının 2015 yılında son bulduğunu ve hatta o tarihten sonra foruma bile girmediklerini gözlemliyorum bu işe baslamalarından paylasımlarının bitimine kadar sizinle iletişim halinde olduklarını düsünüyorum bu arkadaslar bu işe hala devam ediyorlarmı 2 **** 3 yıldır bu işi devam ettiren varmı malum hocam işletme kurulum maliyetleri yüksek bu arkadaslar parayı buldu forumamı girmiyor yoksa battımı battıysa sebepleri nelerdir hayırlı günler diler saygılarımı sunarım

mermeri suyun gücü deyil damlaların sürekliliği deler

1.TOPRAKSIZ tarım ülkemizde henüz yeni Antalyada birçok sera halen topraklı olarak devam ediyor
buna rağmen hollanda %99 u topraksız tarımda
topraklı ile topraksız tarımın arasındaki enbüyük sorun kurulum ve otomasyon sistemidir
2 topraksız tarım bana göre kas kuvetinden ziyade beyin gücüne dayanıyor
hiç bilgisi olmaya birkişi bahçede,,, sakısda biraz gübre ve sulama ile sebze yetiştirebilir fakat topraksızda bunu yapmak bilgi ve ilim ister
3 .solcan gübresinde hammede olarak büyük baş hayvan gübresi olduğunu öğrenmek 3 yıllımı aldı
maalesef ülkemizde bir bilgiye ulaşmak aslanın midesinden ekmek almak gibi birşey
topraksız tarımda 1 dönümde 80 ton dometes almak demek deyil .......hedeflemek:)
....Getirisi nedir
topraktan gelen hastalık ve zararlılar olmaz
gübre maliyeti enaza iner
işçilik maliyeti enaza iner
kısa zaman içersinde ürün alınır
birim alana daha çok ürün dikilir
günün her ağnı seraya girme imkanınız(sulamadan dolayı çamur vs )
Yaklaşık olarak 2009 yılından beri ağaçlarnet üyesiyim ve 4 .5 yıldan beri topraksız tarım formundayım zaman zaman işlerimden dolayı uzaklaşsamda gönlüm hep burda:))
bu zaman zarafı içersinde çok kişlerle tanıştım fakat çoğu benim gibi balkon sevdalısı:)......(sizi bunlar yanıltmasın)
profosyenele mağnada yapmak isteyen kişiler forma bile üye olmadan öğrenmek istediğini ve kişlerle irtibat sağlayıp işlerini kurdular
şuanki konumlarını çoğnu bilmiyoruz fakat bunada aldanmamak gerekir
bulundukları yer coğrafi konum içinde bulundukları aile durumu çok farklılık gösterir
yalovada :todor üyemiz profosyenel olarak 3 veya 4 yıl topraksız tarımı bu formlardan öğrenip topraksız sera yaptı fakat aile durmu meseleinden bıraktı çok içeriğni bilmiyoruz
serayı çalıştırmaktan ziyade serayı doğru zamanda çalıştırmak önemli
dometesin pazarda 1 tl olduğu zamanda serada dometes yetiştirmek size nekadar kar sağlar
topraksız tarım seralarında çalışan işçilerle konuşmalarımda!!! ki..! bunlar çiftçi kökenli kişler, kesinlikle topraksız seradan yana olduklarını söylediler:)
kafanızda soruları çözmek için amatör olarak bu işe başlamanızı öneririm
kudret beyden veya tarım siteleinden topraksız güber çözeltisi alıp
yapmak istediğniz seranın küçük bir alanını kurup kendi kontrolünüzle bu işe başlamanuzu tavsiye ederim

eğer bu işi gerçekten yapmak istiyorsun topraksız tarım fırmda paylaşışanları hesaplamaları tek tek bıkmadan usanmadan okuyun:o
sizin bahsetiğniz gibi bundan öncekiler gibi bırakıp gitmeyin fotoğraflar paylaşın. kalın sağlıcakla .......... demir alma zamanı :)

erdinc alp
16-11-2016, 12:31
mermeri suyun gücü deyil damlaların sürekliliği deler

1.TOPRAKSIZ tarım ülkemizde henüz yeni Antalyada birçok sera halen topraklı olarak devam ediyor
buna rağmen hollanda %99 u topraksız tarımda
topraklı ile topraksız tarımın arasındaki enbüyük sorun kurulum ve otomasyon sistemidir
2 topraksız tarım bana göre kas kuvetinden ziyade beyin gücüne dayanıyor
hiç bilgisi olmaya birkişi bahçede,,, sakısda biraz gübre ve sulama ile sebze yetiştirebilir fakat topraksızda bunu yapmak bilgi ve ilim ister
3 .solcan gübresinde hammede olarak büyük baş hayvan gübresi olduğunu öğrenmek 3 yıllımı aldı
maalesef ülkemizde bir bilgiye ulaşmak aslanın midesinden ekmek almak gibi birşey
topraksız tarımda 1 dönümde 80 ton dometes almak demek deyil .......hedeflemek:)
....Getirisi nedir
topraktan gelen hastalık ve zararlılar olmaz
gübre maliyeti enaza iner
işçilik maliyeti enaza iner
kısa zaman içersinde ürün alınır
birim alana daha çok ürün dikilir
günün her ağnı seraya girme imkanınız(sulamadan dolayı çamur vs )
Yaklaşık olarak 2009 yılından beri ağaçlarnet üyesiyim ve 4 .5 yıldan beri topraksız tarım formundayım zaman zaman işlerimden dolayı uzaklaşsamda gönlüm hep burda:))
bu zaman zarafı içersinde çok kişlerle tanıştım fakat çoğu benim gibi balkon sevdalısı:)......(sizi bunlar yanıltmasın)
profosyenele mağnada yapmak isteyen kişiler forma bile üye olmadan öğrenmek istediğini ve kişlerle irtibat sağlayıp işlerini kurdular
şuanki konumlarını çoğnu bilmiyoruz fakat bunada aldanmamak gerekir
bulundukları yer coğrafi konum içinde bulundukları aile durumu çok farklılık gösterir
yalovada :todor üyemiz profosyenel olarak 3 veya 4 yıl topraksız tarımı bu formlardan öğrenip topraksız sera yaptı fakat aile durmu meseleinden bıraktı çok içeriğni bilmiyoruz
serayı çalıştırmaktan ziyade serayı doğru zamanda çalıştırmak önemli
dometesin pazarda 1 tl olduğu zamanda serada dometes yetiştirmek size nekadar kar sağlar
topraksız tarım seralarında çalışan işçilerle konuşmalarımda!!! ki..! bunlar çiftçi kökenli kişler, kesinlikle topraksız seradan yana olduklarını söylediler:)
kafanızda soruları çözmek için amatör olarak bu işe başlamanızı öneririm
kudret beyden veya tarım siteleinden topraksız güber çözeltisi alıp
yapmak istediğniz seranın küçük bir alanını kurup kendi kontrolünüzle bu işe başlamanuzu tavsiye ederim

eğer bu işi gerçekten yapmak istiyorsun topraksız tarım fırmda paylaşışanları hesaplamaları tek tek bıkmadan usanmadan okuyun:o
sizin bahsetiğniz gibi bundan öncekiler gibi bırakıp gitmeyin fotoğraflar paylaşın. kalın sağlıcakla .......... demir alma zamanı :)

sayın idris şenol katkılarınız için çok ederim...ben bursanın inegöl ilçesinde yasamaktayım bulundugum bölge tarıma müsait bir bölge oldugundan seracılık çok yaygın değil. biz buralarda topraklı tarımla ugrasıyoruz fakat yıllar önce dedemin ektiği 150 dönüm arazi miras paylasımları yüzünden düsmüş 40 dönüme hayat sartları artık bizlere bu tarlaları tekrar 150 dönüm yapma fırsatı vermiyor ve tarım yapmak zorlasıyor bu yüzden topraksız tarım sart ve gelecekte herkes bu yönteme dönmek zorunda 2016 yılının basından beri bu forumu takip ediyorum ve tporaksız tarımla alakalı hemen hemen her yazıyı okudum ve yapmaya karar verdim 1000 metrekare topraksız çilek 1000 metrekare su kültüründe marul diye planladım pazar arastırdım göbek marula sürekli satabilecek sekilde müsteri buldum çilek için en kötü bölgemde çilek hali var ilcemizde topraklı çilegi yüksek tonajlarda yapan bir bölge var oradada problem yok yatırım maliyetlerini arastırdım allahın izniyle altından kalkarız diye düsünüyorum ticaret bu karla zarar ortaktır dimi buraya kadar problem yok simdi sorun şurda 1 çilegi 12 ay yapabiliyomuyuz üretimle alakalı bir sıkıntı oluyormu 1kök fideden toprakta ne kadar serada ne kadar alınıyor 2 su kültüründe dikey sistemmi yatay sistemmi marul kaç ay yapılıyor 12 ay mümkünmü bu teknik konulara ulasmak için arastırdıgımda bu işle ilgilenen herkesin su an olmadıgını gözlemledim buda tedirginlik yaratıyor insanda ürrünü üretirsin satamazsın ayrı mevzu ama o kadar parayı harcayıp sistemde ürünü alamazsanız cok yazık olur dimi.bir kişi bile deseki ben bu işi 2 yıldır yapıyorum hemen yapıcam ama o cesareti gösterecek argümanlara hala ulasamadım saygılarımla

megbilgi
16-11-2016, 13:36
sayın idris şenol katkılarınız için çok ederim...ben bursanın inegöl ilçesinde yasamaktayım bulundugum bölge tarıma müsait bir bölge oldugundan seracılık çok yaygın değil. biz buralarda topraklı tarımla ugrasıyoruz fakat yıllar önce dedemin ektiği 150 dönüm arazi miras paylasımları yüzünden düsmüş 40 dönüme hayat sartları artık bizlere bu tarlaları tekrar 150 dönüm yapma fırsatı vermiyor ve tarım yapmak zorlasıyor bu yüzden topraksız tarım sart ve gelecekte herkes bu yönteme dönmek zorunda 2016 yılının basından beri bu forumu takip ediyorum ve tporaksız tarımla alakalı hemen hemen her yazıyı okudum ve yapmaya karar verdim 1000 metrekare topraksız çilek 1000 metrekare su kültüründe marul diye planladım pazar arastırdım göbek marula sürekli satabilecek sekilde müsteri buldum çilek için en kötü bölgemde çilek hali var ilcemizde topraklı çilegi yüksek tonajlarda yapan bir bölge var oradada problem yok yatırım maliyetlerini arastırdım allahın izniyle altından kalkarız diye düsünüyorum ticaret bu karla zarar ortaktır dimi buraya kadar problem yok simdi sorun şurda 1 çilegi 12 ay yapabiliyomuyuz üretimle alakalı bir sıkıntı oluyormu 1kök fideden toprakta ne kadar serada ne kadar alınıyor 2 su kültüründe dikey sistemmi yatay sistemmi marul kaç ay yapılıyor 12 ay mümkünmü bu teknik konulara ulasmak için arastırdıgımda bu işle ilgilenen herkesin su an olmadıgını gözlemledim buda tedirginlik yaratıyor insanda ürrünü üretirsin satamazsın ayrı mevzu ama o kadar parayı harcayıp sistemde ürünü alamazsanız cok yazık olur dimi.bir kişi bile deseki ben bu işi 2 yıldır yapıyorum hemen yapıcam ama o cesareti gösterecek argümanlara hala ulasamadım saygılarımla

İsmail kuzucunun sayfasından cevap vermek istemedim.

Buradan devam edeyim.

Bende 1 - 2 senedir araştırıyorum. Emekli olduğumda bu işi yapabilirmiyim diye. ( Çiftcilik geçmişim yok, elektronik mühendisiyim )
İzmir civarında verimsiz tarlaları ucuz yollu araştırıyorum.

Konu ile halen birçok araştırma tezi ( yurt içi - dışı ) okuyorum.

Topraksız tarım için çok iyi organize olmanız gerekiyor. ( pazarlama değil. )
Çalışacağınız her şey ölçüm - değerlendirme ve uygulama şeklinde olacak.
Hata yaptığınızda topraklı tarım gibi düzeltme şansınız çok düşük.

Diğer mesajımda yazdığım gibi eğer toprağınızdaki verim yüksek ise topraksız tarımdan alacağınız verim fazla bir katkı sağlamaz. Verimsiz topraklar için çok uygun bir uygulama. Türkiyede inatla verimi yüksek yerlerde sera ve topraksız tarıma yönlendirme var. Sonra o seraların kurulma maliyetleri ve işletme maliyetleri kurtarmıyor. Antalya ve Yalova araştırın... Vanda bir işletme topraksız tarım ile domates yapıyor ve çok karlı olmuş.

Sizin sorunuzda 1 kök çileğin topraklı ve topraksız karşılaşmasını istiyorsunuz. Birkaç araştırmada aynı gübreleme ve aynı ortamda sadece %10 luk bir artış mevcut. ( Aynı sera içinde toprağa ekilen çilek ve topraksız ortam karşılaştırması )
Diğer uygulamada verimsiz bir ortam denemesi yapılmış burada %100 lük artış var. Buna göre siz karar verin.

Çilek gibi küçük yapılı bitkilerde katlı sistem ile birim kareye üretim artışı sağlanıyor. Yani 1 metrakare alınacak ürün çoğaltılıyor.

Domates ve Hıyar için farklı ortamlar denenmiş verim artmıyor. Birkaç serayı gezmişliğim var. Seraların yanlarında toprağa ekilen aynı fideden çok büyük farklar oluşmamış.

...

Topraksız tarım hep iyi yönleri gösteriliyor. Kimse risklerinden söz etmiyor.
Ben size toprağınız verimli ve iyi ise topraksız tarım arayışına girmeyin derim.

12 ay üretim yapacağım diye israr ediyor iseniz mevsimsel ürünlerle bunu çözebilirsiniz. Ben çiftci değilim ama okuduklarımdan öğrendiğim bunlar halen rastladığım yoldaki seralara girip soruyorum. Topraksızla uğraşanada denk geliyorum. Ama bu işten çok iyi diye söz edene pek rastlamadım.
...

Hollanda örneği veren çok oluyor işte orada şöyle ürün artışı oluyor, böyle iyi...
Oradaki sistemleri burada kurabilecekseniz ve ihracat yapacaksanız o kadar yatırım yapın. Ama kimse o yatırımların altına giremez. ( Tek başına çok zor bir iş )

...

Birde siz deneyin bakalım 100 m2 deneme serası yapın ve ortam değerlendirin. Sonra büyük yatırım yaparsınız.

...

kiziltan
16-11-2016, 13:46
Burada defalarca yeni kurulan marul seralarini ve kucuk domates seralarinin fotograflari yayinlandi.

Son olarak Trabzon domates serasi ve \samsun-Carsamba marul serasi.

Yayinlayanlarda telefon numaralari vardir, onlarla irtibata gecip bugunlerinden bir fotograf yukleyebilirler. Bu cok basit, vakit almayacak, masrafsiz bir sey, yapilmiyorsa vardir bir nedeni ama ne ?

Kitabi bilgi ile savunmak kolay, tasin altina el koyandan dinlemek lazim.

erdinc alp
16-11-2016, 14:00
Konu şimdi güzelleşiyor biz birde işin bu taraflarını konusalım bu sistem ticarileştirilebilirmi üretimdeki sıkıntılar neler olabilir saygılarımla

erdinc alp
16-11-2016, 14:25
Burada defalarca yeni kurulan marul seralarini ve kucuk domates seralarinin fotograflari yayinlandi.

Son olarak Trabzon domates serasi ve \samsun-Carsamba marul serasi.

Yayinlayanlarda telefon numaralari vardir, onlarla irtibata gecip bugunlerinden bir fotograf yukleyebilirler. Bu cok basit, vakit almayacak, masrafsiz bir sey, yapilmiyorsa vardir bir nedeni ama ne ?

Kitabi bilgi ile savunmak kolay, tasin altina el koyandan dinlemek lazim.

sn kızıltan ben bursada 2 tane topraksız çilek yapan gördüm geçmişi 10 ay çarsambadaki maruluda izledim oda yaklasık 7aylık bir video benim burada yıllardır bu işe kafa yormuş kişiler 2007 2008 yılından bu yana yüzlerce kişyle tanışmışsınız ve yapılanları gözlemlemişsiniz sizden ricam bu işe gönül verip basarı hikayesi olan arkadaslar varmıdır bunlar kimlerdir paylasırsanız sevinirim 1000 metrekare gibi seralardan bahsediyorum saygılar sunuyorum

kiziltan
16-11-2016, 15:53
Bahsettiginiz seralarin sahipleri 10 ay ve 7 ay sonra hala uretip para kazanabiliyorlarsa soru ve sorun yok ve ben yanilmisim demektir.

Yine yazayim, ben olsam topraksiz serada renkli dolma biber ve kapya biber yetistiririm, fiyati herzaman yuksek. Ama satabilecegim kadar yaparim, araciya mal verecek kadar degil.

Yaninda yetistirme kolayligi ve fiyati nedeniyle, toprakli serada kabak ve fiyat avantaji nedeniyle barbunya fasulye yaparim, yine dogrudan satabilecegim kadar.

Bu arada Sn Ateskaptan`in incir olayini takibe alir kendisiyle karsilikli gorusur ve basarili olursa hic olmazsa seramin 50 m2 sinde denerim, tutarsa, basarili olursa iyi para birakabilir.
Bu tarz uretim tek olacagindan rakipler cikana kadar iyi para birakir. Yinede bir sezon deneme yapmak ve basarili olamama riskini goze almak gerek.

Bunlarin hicbirisinde akansu denen siteme para yatirmam.

Marul icin karar vermek isterseniz bir sekilde Sn Todor a ulasin, Yalova`da size cok yakin ve marulun artisini eksisini ogrenin derim.

Basarilar dilerim.

Kudret Tezel
16-11-2016, 18:39
Sevgili arkadaşlar şu anda marul ve taze soğan çok revaçta. Herkes memnun. Agaclar net üyesi olan arkadaşlarımız kadar üye olmayanlarda var. Todor arkadaşımız neden bu işi bıraktı bilmiyorum ama herkes serasını büyütmek peşinde kim bunlar derseniz bana ulaşın
sizlerle görüştüreyim fikirlerini alın. Kızıltan arkadaşımız her nedense akarsu kültürüne pek sıcak bakmıyor ama marul ve soğan için tercih edilen sistem.

kiziltan
16-11-2016, 19:14
Sn Tezel sogan (!) ve marul icin basarili olan akarsu-akansu sistemlerinden birkac fotograf ve basari hikayesini size ozel mesaj atmadan aciklamaniz mukunse memnun olurum.

Yer ve kisi ismi vermeden yapmanizda sakinca yoktur herhalde.

Bu seralarin nekadar suredir urettikleri, uretim miktarlari ve surdurulebilir olduklarini anlamamiz icin yaklasik karliliklarini verebilirseniz tadindan yenmez.

Akansu sistemi boru icerisinde yurtdisinda profesyonel kullanimda mi ? Kanal seklinde olan ve gerektiginde kapagi cikarilarak kati ortamda drenaj kullanilanlar haric, delikli boru profesyoneli var mi ? Boyle bir profesyonel uygulama var mi ?

Delikli boru ile sogan bugune kadar izlemek ve okumak nasip olmadi, mumkunse biraz detay verseniz.

Trabzon ve Carsamba dan haberiniz var mi, umarim basari ile ilerliyordur.

Size ulasilirsa basarili olanlarla gorustureceginizi soylemissiniz, neden gizli sakli olacagini anlamadim ama, email ve ya ozel mesaj olarak bildirirseniz hemen kendileri ile irtibata gecerim.

Saygilarimla

arslanereli
16-11-2016, 20:01
Merhaba arkadaşlar. Ben yaklaşık uç yıldır bu işlere merak saldim. Talihsizlik ki ilk yıl Kudret hocamla tanisamadim başka arkadaşlarla amatörce uğraştım. Sonra 150 mkare yerde deneme üretimleri yaptım her şey beklediğimizden de iyi oldu geçtiğimiz nisanda deneme uretimlerimize başlamıştık ağustos gibi de 1200 mkare sera inşaasına başladık. Su an 25 bin marul var aramızda büyüme aşamasında haftalık nöbetler halinde ekilmiş. Su bugün de taze soğan için 700 kilo arpacık aldık yarın onların da nöbetleşe dikilecek. Durgun su kültüründe üretim yapıyoruz. Gelmek görmek isteyen gelebilir. Kimse kimsenin nasibini yiyemez. Çok karlı ve bizce gelecek topraksız tarımda. Çalışma devam.

kiziltan
16-11-2016, 20:12
Merhaba Sn Arslanereli

Kolay gelsin, marullarin verimi ve karliligi ile sogan isinin durumu hakkikda fotograflarla birlikte detay verseniz cok iyi olacak.

Sogan isiini bugune kadar kimse basaramadi sizin neyi farkli yaptiginizi bilsek herkese faydali olur.

Marul isinde karlilik cok onemli, soylemek istedigim su, baska mal yapilsa daha karli olabilirmi, bu sistem uygun sistem mi ?

Bir konu da su, siz durgun su yapmissiniz, bu sekilde marul basaran surekli kar edebilen olmadi ya da az, fotograf yukleseniz ..

Basarilariniz daim olsun, kismetten otesi yok, nasibinizde kimsenin gozu olsa bile yemesine Yaradan izin vermez.

arslanereli
16-11-2016, 20:44
****** bir iki gün önce çektiğim resimleri atayim. Marullarla 35 gün önce tohum attım. Soğanlar iki boy büyükleri 17 günluk küçükler 11 günlük

arslanereli
16-11-2016, 20:47
Resimler pek beceremedim sanirim

arslanereli
16-11-2016, 20:53
...

kiziltan
16-11-2016, 21:08
Cok tesekkur ederim.

Dedigim gibi marul, taze yesillikler icin iyi sistem durgun su sistemi ( derinsu ), akansu sistemi hatadir.

Iki sorum olacak, sogan araliklari fazlami yoksa fotograftan mi bana oyle geldi, bir de marul icin tohum/fide, ilk gelisim. buyutme asamalari diyerek straforlarda aralari acarak mi yapiyorsunuz? Yani farkli delik sayilarina sahip asirtma yapilarak seyreklestirilen sistem mi ?

Farkli tarihlerde dikim yaptiginizi yazmistiniz, zaten derinsu sism icin bu lazim. Ornegin her 5 gunde bir fide asirtip havuza eklerken, havuzun diger basindan bir okadar marul hasati yapilacak. Umarim boyle bir proglamli ekim ve hasat vardir, boylece fiyat inince de cijinca da ayni miktar maliniz olacak.

Basaracaksiniz, bence sistem dogru. marul yaninda feslegen ve benzerleri para kazandirir mi ?

Basarilarinizin devami dilek ve dualariyla.

arslanereli
16-11-2016, 21:18
Evet aynen öyle. Her hafta 5000 tohum atıyoruz su an 30 bin oldu dört aşamada. İlk aşama viyol 2 hafta, ikinci aşama araları 10 santim uç hafta bekliyor, üçüncü aşama araları 20 santim ve son aşama araları 25*30 olacak şekilde. Bir taraftan girerken diğer taraftan hasat olacak şekilde. Marulu aktarma işçiliği çıkıyor ama 1200 mkare yerden aylık 20000 marul gibi bir rakama ulaşılıyor marulun buyume alanından çalmadan. Aktarmak iki kişi 5000 marulu bir günde aktarabiliyoruz. Marullarla beraber çeşit çok iyi olur fesleğen roka sogan salatalık biber biz ikinci çeşit olarak soğanı seçtik biraz çalışalım salatalik olacak yeni sera inşallah. Soğanın araları çok açık geldi evet yarın dikeceklerim 5*5 şaşırtmalı. İstense daha sık olabilir ama benim straforum zayıfladığı için daraltamadim. Farklı çözümler üzerinde düşünüyoruz. Daha sık olabilir alanı.

kiziltan
16-11-2016, 21:39
Sn Arslanereli siz bu sistemi iyi arastirarak ve detayli inceleyerek kurmussunuz, basarli olacaksiniz.

Havalandirma nasil ? Tum havuza hava basarak mi, yoksa su devirdaimi yaparken boru icerisinde mi ?

Koklerinde biraz hava olsun derseniz, dikdortgen seklindeki straforlarin altta kalan yuzunde cepecevre 5 cm eninde strafor yapistiridaniz ortadan da bir destek atarak belvermesini engellerseniz olusacak boslukta bir miktar hava temasi ile kok oksijenlenmesi
olacaktir.

Sogan icin delerken, okudugum temel hesap soyle, bir satranc tahtasi gibi dusunun bir dolu bir bos olacak sekilde delin. Arpacik sogan olursa sogan basina sayi olarak verim az olacak ama daha az yer tutunca verim metrekare basina ayni olacak, farki arpaciktan hasat ve temizleme daha kolay ve dolayisiyla ucuz olacak derim.

arslanereli
17-11-2016, 06:36
Evet bizde öyle yapacağız. 60*100 olcusundeki bir strafor üzerine 209 soğan yerleştirilecek daha da konulabilir ama strafor zayıflıyor endişesi ile bu kadar yeterli diyoruz.
Kök oksijenlenmesi işi zaten aktarma zamanları var ayrıca havuzdan havuza aktarmalar var dolayısıyla sorun çıkmıyor.
Havuzlarin hepsinde motor var kendi içinde 20 metrelik hortum ve üzerinde 25 delik actik hortumun ağzı kapalı sadece deliklerden çıkıyor ve karışıyor havuz. Hem besin hem de şu kendi içinde karışıyor.

arslanereli
17-11-2016, 06:48
Sayın Kızıltan
Bu işteki temel sorun işi basite almak ve açgözlü olmak. Bende yaşadım bunu. İlk başladığımız da dönüme 40.000 marul katlı sistem ile cosmustuk seranın maliyetini neredeyse bir ayda çıkaracak hesaplar yapiyorduk :) gerçekçi değildir. Zamanla durulduk diyebiliriz. Deneme alanımız 150 mkare alanda biz 3 kat yapalım istedik araları birer metre havadar ışık alabiliyordu. Kudret hoca ( sağolsun 3 yıldır desteğini hiç eksik etmedi bizden ) ısrarla tek kat yapın dedi biz bari iki olsun diye iki kat yaptık ( çok zeki çok açgözlü ve çok amatörce ) sonuç yine döndük dolaştık aklın yolunu bulduk şimdi tek kat birim alana düşen verimi artırmak için aktarmalar yapıyoruz. Urun ufakken alan boşa gitmesin diye biraz işçiliği kabulleniyoruz. İş güzel iş fakat biz çok açgözlü olduğumuzdan bir an önce zengin olmak istiyoruz olmayacak hesaplar yapıyoruz.

kiziltan
17-11-2016, 09:25
Insanin hata yapmasi nekadar normalse, hatadan donmenin fazilet oldugu da okadar gercek. Onemli olan nerede hata yapildiginin anlasilmasi.

Kudret Tezel`in tecrubesi de burada devreye girmis, sagolsunlar.

Katli sitemlere hep kaygiyla baktim, cok zorlama oluyor. Faydasi var, urunle ilgilenmek icin egilmeden, ayaktayken calisma imkani veriyor, bence baska faydasi yok.

Yutrdisi uygulamalara bakinca hep yatay sistem var, hatta NFT sistemler bile oyle, urun kucukken yaklastirmak buyuyunce arayi acmak seklinde yerden tasarruf etmisler.

Havalandirmada sorun olursa mikro kabarcik pompasini arastirin, hava basmak yeterli olmayabilir, ozellikle de ortam isininca suyda cozunebilen oksijen miktari azaliyor. Yani su daha az oksijen tutabiliyor. Oksijen vermek icin hava basiliyor ama unutmamak gerek ki havanin bestebiri oksijen. Cozunmeyi saglamak icin, havanin bosa gitmemesi icin, havayi mikro kucuklukte kabarcik olarak vermek mumkun. " mikro havalandirma motoru " veya " difuzor hava pompasi " diye arama yaparsaniz cok pahali olmayan pompalar var, literaturde yazilanlar faydasinin yuzde ona kadar verim artisi oldugu yonunde. Simdiden bir bakin derim, ileride gerekli olursa hazirlikli olursunuz.
Basariniz daim olsun,

kiziltan
17-11-2016, 09:28
Sn. Arslanereli, sera yuksekligi konusunda dusunceniz nedir ? Soguk zamanlarda iceriden cekilebilen ikinci bir naylon tavan ile yukseklik azaltilsa ve isitilmasi gereken hacim kuculse, isitma icin kolaylik olabilir ama bunun bir minimumu olmali, dusunceniz ve ya arastirmaniz var mi ?

arslanereli
17-11-2016, 10:19
Sn Kızıltan
Sera yuksekligimiz 4.30 oluk altı 2.20 genişlik 10 metre sıcaklık konusunda sorun yaşamadık. Suyun yüzündeki strafor su sıcaklığını 3 derece artırıyor bu sabah geldiğimde dışarda 1 derece serada 9 derece işi vardı su ısısı 11 dereceydi. Su an ( 12.17 ) sera 19 derece su sıcaklığı 14 derece. Su ısıya karşı geç tepkime verdiğinden isinmasi da soğuması da daha yavaş. İkinci bir naylonu sadece terleme için yapılabilir yoksa sıcaklık için gerek yok şimdilik. İlerde de belki uç beş gün faydası olabilir onun dışında gerek olacağını zannetmiyorum.

arslanereli
17-11-2016, 10:28
Sayın Kızıltan, sizin seraniz var mı siz nasıl yapıyorsunuz. Ne ekiyorsunuz. Bu konulara meraklı ve bilgilisiniz kaç yıldır bu ortamlarda siniz?

idris şenol
17-11-2016, 10:37
todor dan haber var:))
konu sıcakken todor nick li üyemiz aradım sağolsu cevap verdi yine herzamanki gibi yoğun bir koşuşturma halindeydi hepinize selamı var
bulunduğu ilçede baraj yapımı ve seranın bulunduğu yerde satış işleri olduğnu topraksız tarım serasının kaldırma işleri başka yere taşınma ile ilgili vs işlerle uğraştığnı uygun zamanda yeni sera ve topraksız tarım resimlerini yükleyceğni bildirdi
daha önce belirtiğim gibi aile sevepleri ile ilgili sorunlardan kaynaklı olduğnu bu yüzden
uzaklaştığnı bildrdi
daha öncede yazımda belirtiğim gibi kimseye bakıp aldanmayın, kendiniz araştırın
küçük deneme parsellerinde başlayın büyük paralar bağlamadan önce küçük deneme serasında başlayıp öyle kararnızı verin

arslanereli arkadaşımız sonunda doğru insanlarla doğruyu bulmuş
atasözü (ADAMINI BUL (!!!!!.....)UZAYA GİDERSİN) diyelim arayı doldurmayı.. hüda..

erdinc alp
17-11-2016, 19:23
sn kudret tezele nasıl ulasabilirim arkadaslar özelden yazdım ama msj gitmiyor heralde yardımcı olursanız sevinirim

Kudret Tezel
19-11-2016, 18:30
Sayın erdinc alp mesaj kutunuzda bir sıkıntı var herhalde bende mesaj yazdım ama cevap alamadım.

beşiktaşlı
19-11-2016, 19:59
yoğun hayatın akışı iş hayatı herşeye rağmen topraksız tarıma devam etmeye çalışıyorum
biraz zorlansakta fotoğraf çekmeyi başardık
bir türlü hıyarlarım gelişmiyor:(
yardım görüş ve düşüncelerinizi bekliyorum
kudret hocam ve deyerli arkadaşlar sizce hata nerde

İsmail Kuzucu
19-11-2016, 20:52
Ben genel bilgi yazayım;

Bitkiyi birden meyveye yatırmışsınız, ilk zamanlarda bitkinin gövdeye çalışması gerekli. Güçlü bitki sağlıklı meyve demek. İlk olarak en az ilk 20 cmde olan tüm meyveleri kopartın.

Gübrelemede bir sıkıntı gözükmüyor ama güneşinde etkisiyle dallar ince kalmış. Birde hafif sarı benekler var gibi havalandırmaya çok dikkat edin, mantar oluşmasın.

idris şenol
21-11-2016, 08:11
sayın beşiktaşlı topraksız tarım çalışmalarınızı herşye rağmen çalışmaya dökmeniz çok güzel:))
öncelikle arkadaşların görüşlerine katılyorum fakat biraz daha farklı gözlemlerim var
1..sayın ateşkaptanın hoğland2 ile neden başladınız.oysaki ateşkaptan önce hoağland 1 sonra hoğaland 2 geçmişti
2..sisteminizi manuel olarakmı yoksa bir sistemlemi sulanıyor
3...sanki bitkiniz bağzı mineral alımı sınırlı kalmış gibi gördüm
en önceki yapraklarda potasyum u alamamış fakat daha sonra düzelmiş gibi bu arada yapraktan gübre vs uygulamalarınız oldumu
4.. bitkiniz sanki baştan oluşan yanlıştan biraz kasmış daha sonra açılmış gibi
5... günün kaç saati güneşlenme oluyor.....
hernekadar hoğland sabit bir gübre proğramı olsada her bitkide! her mevsimde !!
ve her ortamda aynı etkiyi göstermez!
bana sorarsanız daha önce azerbeycanda bir üyemizin 5 evreli hıyar yetiştirme proğramı ile hıyarlarınız hangi evrede olduğnu düşünüyorsanız o evreyi baz alıp o şekilde devam etmeniz bitkiniz için daha hayırlı kanatindeyim:))
umarım kudret tezel beyde yorum yapar bende sonucu merak ediyorum

Kudret Tezel
21-11-2016, 18:52
Merhabalar sevgili arkadaşlar, sayın İdris Şenol'un Kudret Tezel ne der acaba merakını gidermek için bende şunları söyleyeyim. Yaradan her şeyi programlamış bize sunmuş. Bizler bu sunumu inceleyen bilimin bulduğu yollarla birtakım uygulamalar yapıyoruz. Ancak amatör olarak her yaptığımız, daha önce yapılanları baz almak, veya bu işle uğraşan kurum ve kuruluşların araştırmalarını takip ederek geliştirdiklerini uygulamaktır. Yaptıklarımız bilimsel olarak biraz daha ileri gitmek açısından bir şey ifade edemez zira bu iş yani topraksız tarım gerçekten tam manasıyla bir bir bilim dalıdır. Bir laboratuvar işidir. Neticeyi irdeleye bilmek için bitkinin adım adım takip edilmesi tahlillerinin yapılması eksiği fazlası tespit edilip ona göre beslenmesi gerekmez mi. Yapamadığımıza göre, böyle bir imkanımız olmadığına göre yorumlara itibar edeceğiz. Örneğin İsmail Kuzucu arkadaşımız bir üretici olarak yorum yapmış. İdris Şenol arkadaşımız yorum yapmış. Benim yorumum ise azot ve potasyum fazlalığı ve yüksek EC. Bitki henüz gelişemeden meyveye boğulmuş.Bu formülle devam edilirse kökler fazla gelişemeyecek ve meyveler beslenemeyecek tir. Bunu önlemek için
sayın İsmail Kuzucu arkadaşımızın dediği gibi meyveleri kopararak kök gelişiminin sağlanması yahutta aşamalı formül kullanarak bitkinin önce kök gelişimi sonra dal yaprak ve sonrada meyve aksamının gelişeceği formülleri kullanmak lazımdır. Ancak amatörce çok aşamalı besin hazırlamak zahmetine katlanamazsanız daha düşük azot ve potasyumlu besin eriyiği hazırlayıp tedrici olarak EC yi yükselterek bitkimizi beslemektir.

Xaliq85
22-11-2016, 13:25
Cok tesekkur ederim.

Dedigim gibi marul, taze yesillikler icin iyi sistem durgun su sistemi ( derinsu ), akansu sistemi hatadir.

Iki sorum olacak, sogan araliklari fazlami yoksa fotograftan mi bana oyle geldi, bir de marul icin tohum/fide, ilk gelisim. buyutme asamalari diyerek straforlarda aralari acarak mi yapiyorsunuz? Yani farkli delik sayilarina sahip asirtma yapilarak seyreklestirilen sistem mi ?

Farkli tarihlerde dikim yaptiginizi yazmistiniz, zaten derinsu sism icin bu lazim. Ornegin her 5 gunde bir fide asirtip havuza eklerken, havuzun diger basindan bir okadar marul hasati yapilacak. Umarim boyle bir proglamli ekim ve hasat vardir, boylece fiyat inince de cijinca da ayni miktar maliniz olacak.

Basaracaksiniz, bence sistem dogru. marul yaninda feslegen ve benzerleri para kazandirir mi ?

Basarilarinizin devami dilek ve dualariyla.

Neden katli sisteme hatali bakiyorsunuz? Yani bu yonde gorusl;eriniz nedir? Ben forumda takip etdim cok arkadasimiz katli sistemde iyi verim almislar. Bence sorun besin eriyiginin uzun borularda devir daim etdirilmesidir. Cunku sistem uzun oldukca basdan sona giden besin eriyigi bitki tarafindan kullanildigi icin son asamalardaki bitkilere besin catmamakda. Bence guneslenme iyi olursa ve besin erioyiginin devir daim islemi duzgun yapilirsa katli sistem yatay sistemden cok daha karli olur.

kiziltan
22-11-2016, 14:27
Borularin uzun tutulmasinda farkettiginiz sorun var, cok yerde yazili.

Borulari delerek kullaniyorsunuz, daha sonra farkli aralik gerektiren bitki dikecekseniz araliklari degistiremezsiniz.

Ozellikle marul icin ilk basta sik dikerek gittikce arayi acmak gerekiyor ama boru kullanilirsa bu mumkun olmayacaktir, bildigim kadariyla buyuk ticari seralarda durgunsu ( havuz ) sistemi uygulaniliyor. Boylece isitma kolaylastigi gibi iscilik oldukca dusuyor.

Benim karsi oldugum katli sistem degil, boru alip delerek yapmak, boru yerine ozel yapilmis kanallar kullanilirsa sorun olmayacaktir, ozellikle cilek icin.

Katli sistemde birim alana dikim kok sayisi artacagi gibi egilmeden, ayakta calisma sansi da olacaktir.

Saygilarimla

Xaliq85
22-11-2016, 17:50
Borularin uzun tutulmasinda farkettiginiz sorun var, cok yerde yazili.

Borulari delerek kullaniyorsunuz, daha sonra farkli aralik gerektiren bitki dikecekseniz araliklari degistiremezsiniz.

Ozellikle marul icin ilk basta sik dikerek gittikce arayi acmak gerekiyor ama boru kullanilirsa bu mumkun olmayacaktir, bildigim kadariyla buyuk ticari seralarda durgunsu ( havuz ) sistemi uygulaniliyor. Boylece isitma kolaylastigi gibi iscilik oldukca dusuyor.

Benim karsi oldugum katli sistem degil, boru alip delerek yapmak, boru yerine ozel yapilmis kanallar kullanilirsa sorun olmayacaktir, ozellikle cilek icin.

Katli sistemde birim alana dikim kok sayisi artacagi gibi egilmeden, ayakta calisma sansi da olacaktir.

Saygilarimla

Rvet belirtdiginiz sorunlar dogru. bu konuda fikrinizi ogrenmek istemisdim cox sagolun.

Xaliq85
22-11-2016, 17:51
Degerli arkadaslar babamin saksida limon agaci var boyu 1 metreye yakin yapraklari kenarlardan sararmis durumda. Onu topraktan alip perlit **** perlit torf karisiminda besin eriyigi ile yetisdire bilirmiyim?

erdinc alp
22-11-2016, 23:25
Değerli arkadaslar dikey sistem su kültürü kurulumu ve satışı yapan bir arkadas şöyle bir röportaj vermiş.......
topraksız tarımda cocopit perlit torf vs vs gibi yetistirilicikte bu malzemeler su tutma özelikleri cok olduğu için verilen gübreler sebebiyle tuzlanmanın çok olacagını ve bunun aynen toprakta oldugu gibi verimi düsürecegini artırmayacagını söylüyor..Yani katlı sistem yaparak benim anladıgım sadece fide adedinin artıp verimin artmayacagını hatta düşeceğini FACEBOOK UZAY BİOTEKNOLJİ 5 DAKİKALIK VİDEO söylüyor sizin fikriniz nedir hepinize saygılar sunarım

Xaliq85
24-11-2016, 14:32
Birkaç resim daha .Gecen senenin limonları ile bu seneninkiler ayni dalda.Yukarıda gördüğünüz kavunların çapları yaklaşık 10 cm ve 516 gr lik jumbo limon.

Sn Kudret hocam benim saksida boyu 1 metreye yakin limon agacim var. Yapraklari sararmak uzere. Onu perlite **** torf perlit karisimina alib topraksiz devam ede bilirmiyim? Limon icin ne kadar arasamda topraksiz yetisdirme bulamadim netde. Acaba limonun ec ve ph degeri nedir topraksiz yetisdirme icin? Ve limon icin hangi formulu uyguluyorsunuz?

beşiktaşlı
24-11-2016, 18:32
sayın beşiktaşlı topraksız tarım çalışmalarınızı herşye rağmen çalışmaya dökmeniz çok güzel:))
öncelikle arkadaşların görüşlerine katılyorum fakat biraz daha farklı gözlemlerim var
1..sayın ateşkaptanın hoğland2 ile neden başladınız.oysaki ateşkaptan önce hoağland 1 sonra hoğaland 2 geçmişti
2..sisteminizi manuel olarakmı yoksa bir sistemlemi sulanıyor
3...sanki bitkiniz bağzı mineral alımı sınırlı kalmış gibi gördüm
en önceki yapraklarda potasyum u alamamış fakat daha sonra düzelmiş gibi bu arada yapraktan gübre vs uygulamalarınız oldumu
4.. bitkiniz sanki baştan oluşan yanlıştan biraz kasmış daha sonra açılmış gibi
5... günün kaç saati güneşlenme oluyor.....
hernekadar hoğland sabit bir gübre proğramı olsada her bitkide! her mevsimde !!
ve her ortamda aynı etkiyi göstermez!
bana sorarsanız daha önce azerbeycanda bir üyemizin 5 evreli hıyar yetiştirme proğramı ile hıyarlarınız hangi evrede olduğnu düşünüyorsanız o evreyi baz alıp o şekilde devam etmeniz bitkiniz için daha hayırlı kanatindeyim:))jr bende sonucu merak ediorum[/B]
yorumunuz için teşekkür ederim
hoğaland 2 tek kalemde çözerim diye düşündüm
sistem otomatik timer 2 saate 15 dakka günde 6 defa sulanıyorakvaryum kafa motoruyla sulanıyor
kokopit ve perlit olarak saksı usulu besinli su veriliyor
hoğland 2 yi kendim hazırladım
ateşkaptanın çok aşamalı hıyar proğramı çalışmasına geçtim
ev güney cepheli 120 derece açı ile gelen güneşi alıyor fakat balkon biraz sıkıntılı bakalım görüceğiz
dalgalı iş hayatım sevebiyle baştan bitki susuz ve besinsiz kaldıgı
biraz zamanlar oldu:. bitki sitrese girdi birza geriledi şimdi biraz daha iyi

beşiktaşlı
24-11-2016, 18:41
Merhabalar sevgili arkadaşlar, sayın İdris Şenol'un Kudret Tezel ne der acaba merakını gidermek için bende şunları söyleyeyim. Yaradan her şeyi programlamış bize sunmuş. Bizler bu sunumu inceleyen bilimin bulduğu yollarla birtakım uygulamalar yapıyoruz. Ancak amatör olarak her yaptığımız, daha önce yapılanları baz almak, veya bu işle uğraşan kurum ve kuruluşların araştırmalarını takip ederek geliştirdiklerini uygulamaktır. Yaptıklarımız bilimsel olarak biraz daha ileri gitmek açısından bir şey ifade edemez zira bu iş yani topraksız tarım gerçekten tam manasıyla bir bir bilim dalıdır. Bir laboratuvar işidir. Neticeyi irdeleye bilmek için bitkinin adım adım takip edilmesi tahlillerinin yapılması eksiği fazlası tespit edilip ona göre beslenmesi gerekmez mi. Yapamadığımıza göre, böyle bir imkanımız olmadığına göre yorumlara itibar edeceğiz. Örneğin İsmail Kuzucu arkadaşımız bir üretici olarak yorum yapmış. İdris Şenol arkadaşımız yorum yapmış. Benim yorumum ise azot ve potasyum fazlalığı ve yüksek EC. Bitki henüz gelişemeden meyveye boğulmuş.Bu formülle devam edilirse kökler fazla gelişemeyecek ve meyveler beslenemeyecek tir. Bunu önlemek için
sayın İsmail Kuzucu arkadaşımızın dediği gibi meyveleri kopararak kök gelişiminin sağlanması yahutta aşamalı formül kullanarak bitkinin önce kök gelişimi sonra dal yaprak ve sonrada meyve aksamının gelişeceği formülleri kullanmak lazımdır. Ancak amatörce çok aşamalı besin hazırlamak zahmetine katlanamazsanız daha düşük azot ve potasyumlu besin eriyiği hazırlayıp tedrici olarak EC yi yükselterek bitkimizi beslemektir.
kudret beye çok teşekkür ediyorum güzel insan
hatalarımı gördüm
tavsiyelerinize uyup bu şekilde devam edip en kısa zamanda kış geliyor fakat olmazsa en kısa zamanda çok aşamalı hıyar proğramı ve imkanım el verirse otomasyon sistemi ile bu işi geliştircem

Xaliq85
28-11-2016, 17:57
Topraksizda salatalik deneyip iyi netice alan akradaslar bana formul vere bilirmi?

çamkokusu
29-12-2016, 14:02
Ben talaşta yetiştirmek istiyorum.Sorum şu verdiğimiz su sürekli içinde besin eriyiği çözülmüş su mu olmalı,yoksa arada bir sadece su mu vermeliyiz?

Kudret Tezel
29-12-2016, 22:12
Arada bir temiz suyun manası agregatın yıkanmasıdır ki oda yapacağınız EC ölçümleri ile ve bitkinin besin alma performansıyla alakalıdır. Eğer anormalleşen bir durum yoksa devamlı besinli su ile sulamanızda bir sakınca yoktur.

beşiktaşlı
30-12-2016, 22:18
kudret bey rahatsız ediyorum ama benim kafamı meşgul eden bir sorun var
diyelim elimizde yağmur suyu var içersinde hiçbir askıda madde yok
suyumuz sıfır o vakit
diyelimki faraza hıyarımızı hangi ec ile başlamalıyız
suyumuza nekadar gübreli suyu ileve etmeliyiz
yağni diyelim 2000 ec hıyar bitkisi ec miz yine aynımı gübre vereceğiz

bilmem anlatabildimmi

Kudret Tezel
31-12-2016, 09:09
Sayın beşiktaşlı bitki beslemede EC konusu önemli hassas bir konu olmakla birlikte çokta basit bir konu değildir. Teorik olarak suyun elektrik iletkenliği dir. Suyun elektrik iletkenliği içindeki iyonlarla değişir. Bununda karşılığı tuzluluk tur. Erittiğimiz tuz yani gübre miktarı ne kadar fazla ise iletkenlik de o kadar artar. Ancak olayın kavranması için ozmoz deneyi nin hatırlanması veya yapılması lazımdır. Suyunuz nekadar saf ise yani EC si düşük ise bitki tarafından okadar çok emilir . Ama içindeki tuz yani gübre miktarı az olduğu için bitki beslenemez. Sudaki gübre miktarı nekadar çok ise bitkiniz okadar az su emer ancak emdiği suyun içinde çok gübre olduğu için beslene bilir. Fakat gübre miktarı çok çok ise bitki suyu ememez EC si yüksek olan su bitkinin suyunu emerek bitkinin kurumasına ölmesine sebep olur. Bu olayın çok iyi kavranması lazımdır. Şimdi gelelim asıl sorunuza EC kaç olmalı?.
Bitkinin beslenmesi için kullandığınız suyun EC değeri nekadar düşük ise suyunuz o kadar kaliteli demektir. Kaliteli su ile hazırlanmış besin eriyikleri içindeki gübrenin tamamı bitkinin istediği oranlardaki gübreler olduğu için EC nin kullanma suyu EC si 0,5 ms/cm kadar yüksek hazırlanması makuldür. Örneğin hıyar için 1,8-2,2 + kullanma suyu EC si
yani 1,8+0,5=2,3 ile 2,2+0,5=2,7 ms/cm hazırlanması makuldür. Ancak şu teori unutulmamalıdır bitki ne kadar az su harcıyorsa o kadar yüksek EC li besin ile , ne kadar çok su harcıyorsa o kadar düşük EC li besin ile beslenmelidir. Yani bitkinin ihtiyacı olan gübre miktarı ile bitkiye verilen gübre miktarı ayni kalmalıdır.

idris şenol
31-12-2016, 13:37
bağzen nekadarda anlatsak tecrübe gerektiğini gösteriyor,araba otomobil kullanmak gibi birşey
bitkilerin ilk evrelerinde düşük ec ile başlayıp kademe kademe artışla, gözle takip ve yazarak not almak sonraki çalışmalarımıza rehper olur
Günlük tutmamızda tohumdan hasada kadar an be an yaptığmız her çalışmayı yazmalıyız
her ürün farklı ph ve ec istemekte yüksek ec leri kesinlikle kafamızdan silmeliyiz
bitkinin gelişimini yüksek ec sonlandırabilir
topraksız tarım hem kolay hemde bir okadar dikkat ister
özelikle gübre hazırlama çok titiz çalışılmalı ne az ne çok tam gramajında hassaa çalışmalı,
Bitki yapılan çalışmaya çok çabuk tepki verir !!!!
olmusuz bir durumda kökler derhal yıkanıp yeni gübre hazırlanmalı
iyi hazırlanan gübre kapalı sistemde sorun yaratmaz ama yinede 15 günde bir kökler normal su ile sakısların altından yukardan döktüğümüz suyu alana kadar yıkanması
bitkilerde bir rahatlama olduğunu kendim gözlemledim yinede benim gözlemlerim bu
büyük firmalar nasıl yapıyor bilmiyorum ,
şu ağna kadar bir firma dışında kimse serasını paylaşmadı veya ben gidemedim
yinede dediğim gibi tecrübe sahada kazanılır

Kudret Tezel
31-12-2016, 18:16
Sevgili arkadaşlarım yeni yılın, tüm umutlarımızın gerçekleşeceği, kaygılarımızın uzaklaşıp yok olacağı sağlıklı başarılı mutlu bir yıl olmasını dilerim.

MustafaTepe
26-01-2017, 18:22
merhabalar mustafa bey. bu domates türünün ismini öğrenebilir miyim? ayrıca bu fideyi nereden tedarik edebilirim.

Merhaba

Burda 4 çeşit domates var bir fideciden almıştım bu yıl köyden tohumları getirdim. Yerli malı yerli tohum deneyeceğim.

TROPİKALSEPET
27-02-2017, 11:11
Topraksız Tarım ile ilgili birkaç sorum olacak;

1- 750 adet İceberg Marulu için besin tankına günde ne kadar besin eriği karıştırmalıyım?

2- Torf ve perlit oranı ne kadar olmalı?

3- Besin Tankı kaç litre olmalı?

efe446
27-02-2017, 13:23
Merhaba,

Yeni başlayacaksınız galiba sorulardan onu anlıyorum. Sisteminizi kapalı veya açık kurmanız besin eriyiği kullanımızı ve sorduğunuz tüm soruların cevaplarını etkiler.

1- Genelde besin eriyikleri 1/10 şeklinde hazırlanır. Yani 1 litre sulama suyuna 10 ml A 10ml B eriyiği kullanılır.

2- Torf - perlit oranı size kalmış çeşitli tez çalışmalarına bakarak verim ve hasat süresine etkilerine bakarak tercih edebilirsiniz.

3- Besin tankı yine sizin tercihinize kalmış ancak ne kadar büyük olursa sizin için daha rahat olur.

idris şenol
27-02-2017, 13:28
Topraksız Tarım ile ilgili birkaç sorum olacak;

1- 750 adet İceberg Marulu için besin tankına günde ne kadar besin eriği karıştırmalıyım?

2- Torf ve perlit oranı ne kadar olmalı?

3- Besin Tankı kaç litre olmalı?

İceberg Marulu biraz sıkıntılı
göbek bağlaması sorun olabilir teknik bir konu
profosyenel yetiştiricilik düşünyorsanız kudret beyle bağlantıya geçip yardım almanızı öneririm yok eğer hobi amaçlı yapçam derseniz formda marulla ilgili çalışmalar formüller mevcut :)

TROPİKALSEPET
02-03-2017, 07:18
Ne tarz sıkıntıları oluyor?

efe446
02-03-2017, 07:29
Eskiden çeşitler bu kadar geliştirilmemişken havalar sıcak olduğunda göbek bağlama problemi yaşanıyordu. Ancak şimdi geliştirilen çeşitlerle bu sorun büyük ölçüde kalktı. Şuan bölgenize uygun çeşit seçerseniz sorun yaşamazsınız. Tabi ki kaliteli ürün almak için bitki besleme herzaman önemlidir. 750 adet yapacaksanız anladığım kadarıyla deneme amaçlı olacak. Size besin eriyiği konusunda yardımcı olabilirim. Şimdiden başarılar dilerim.

TROPİKALSEPET
02-03-2017, 18:39
Eskiden çeşitler bu kadar geliştirilmemişken havalar sıcak olduğunda göbek bağlama problemi yaşanıyordu. Ancak şimdi geliştirilen çeşitlerle bu sorun büyük ölçüde kalktı. Şuan bölgenize uygun çeşit seçerseniz sorun yaşamazsınız. Tabi ki kaliteli ürün almak için bitki besleme herzaman önemlidir. 750 adet yapacaksanız anladığım kadarıyla deneme amaçlı olacak. Size besin eriyiği konusunda yardımcı olabilirim. Şimdiden başarılar dilerim.

Evet. Bu deneme ekimi ... yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler

orangecar
14-03-2017, 21:55
merhaba sulu tarıma yeni başlıyacağım bana bu konu hakkında detaylı bilgi vere bilecek biri varmı

efe446
15-03-2017, 07:27
Detaylı bilgiye forumdaki konuları okuyarak ulaşabilirsiniz. Besin eriyiği için yardımcı olabilirim.Mesaj atmanız yeterli.

TROPİKALSEPET
17-03-2017, 11:57
Suyun Ph oranı sürekli artıyor. 8,0 civarında oluyor. Limon tuzu atarak düşürüyorum. Ertesi gün yine yükselmiş oluyor. Buna nasıl çözüm bulabilirim.

idris şenol
17-03-2017, 14:20
Suyun Ph oranı sürekli artıyor. 8,0 civarında oluyor. Limon tuzu atarak düşürüyorum. Ertesi gün yine yükselmiş oluyor. Buna nasıl çözüm bulabilirim.

Genel olarak sormanız yanlış
ne gibi bir sistem kurdunuz yazmamışsınız
ayrıca
kudret beyin formu olduğu için kudret beye direk sormanız adaba erkan a uygun :)

TROPİKALSEPET
18-03-2017, 06:30
Genel olarak sormanız yanlış
ne gibi bir sistem kurdunuz yazmamışsınız
ayrıca
kudret beyin formu olduğu için kudret beye direk sormanız adaba erkan a uygun :)
Sistem Akan Su kültürü
http://i.hizliresim.com/brbj78.jpg
http://i.hizliresim.com/vb4mr4.jpg

seazone
18-03-2017, 10:27
Sayın tropikalsepet sisteminizde güneş girmenizi engeller misiniz. ph sınız daha düzenli olacaktır. Nitrik asitle düşürmenizi tavsiye ederim benim tarzım umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla

Tartes
18-03-2017, 12:14
deponuzu ve metal parçaları, mümkünse pompanızı plastik olanlar ile değiştirin.

idris şenol
18-03-2017, 13:55
neye üzülüyorm biliyormusunuz
böyle bir güzel sistem!! bukadar emek??! sonuç nekadar olumlu olur? mualak ta
beni yanlış anlamayın profosyenel olarak bu işi yapanlardan yardım alın
belkide bu temeller ,ileriye dönük çok büyük işlerin başlangıcı olabilir:))

kiziltan
18-03-2017, 17:40
Sistemin boru uzunlugu ne kadar ? 10 metreyi gecoyorsa iki bastaki gubre icerigi farkli oluyor. Sistemi tam goremiyorum, besin sivisi en ust boruya girdikten sonra tum borulari dolasip mi cikiyor ? Yoksa her kat borunun ayri giris ve cikisi mi var ?

beşiktaşlı
18-03-2017, 22:11
burdan 16 metre görünyor
bitkiler çok mutlu görünmüyor sanki azot eksikliği var

TROPİKALSEPET
19-03-2017, 12:16
Sistemin boru uzunlugu ne kadar ? 10 metreyi gecoyorsa iki bastaki gubre icerigi farkli oluyor. Sistemi tam goremiyorum, besin sivisi en ust boruya girdikten sonra tum borulari dolasip mi cikiyor ? Yoksa her kat borunun ayri giris ve cikisi mi var ?
Sistemin uzunluğu 12 metre, Besin sıvısı en üst borudan girip en altaki borudan çıkıyor.

kiziltan
19-03-2017, 13:16
Sayabildigim 6 sira var, 12m x 6 sira = 72 metre. Bence cok fazla.
Bir deneme yapabilirsiniz. Sistem bosken borunun ilk giris yerinden bir bardak sivi doldurun, calistirip cikistan bir bardak doldurun EC ve pH olcun fark ne cikacak.

Sistemde sadece 12 metrelik bir boru icin ayni olcumleri yapin. Bakin fark ne olacak.

Boru boyu 10 metreyi gecince giris tarafinda bitkiler besini aliyor ve sona varinca besin sivisi formulu ozelligini yitiriyor, giris tarafi ile son kisma yakin bitkiler ayni olmuyor.

Sividan bitkiler kullanim yaptikca bazi gazlar cikiyor, sistem cok buyuk olunca boru icerisinde sorun oluyor.

Bahsettigim uzun ve kisa boru olcumleri farkli olur ve sorununuz hallolursa borularin her 12 metresine ayri giris vermek ve cikislari birlestirmek ve ortak depoya donus yapmak belki cozum olur.

Deponuzu tam goremedim ama bu buyuklukte sistem icin kucuk olabilir.
Saygilarimla

efe446
20-03-2017, 06:56
Bitkilerin herbirinin buharlaşma ile birlikte 100 ml su tükettiğini düşünün. 750 x 0,1 = 75lt su tüketimi olur. Sizin deponuz yanlış görmüyorsam 200 litrelik varil. Bu depo ile besin içeriğini stabil tutmanız çok zor. Daha büyük ve plastik bir depo öneririm öncelikle. Sayın kızıltanın dediği gibi boruların her katına ayrı giriş verip deneyin ancak yinede birçok problemle karşılaşacaksanız. Güneşlenme probleminiz olacak. Büyük ihtimalle marullarınız uzun ama az yapraklı olacak.

TROPİKALSEPET
24-03-2017, 12:36
Bitkilerin herbirinin buharlaşma ile birlikte 100 ml su tükettiğini düşünün. 750 x 0,1 = 75lt su tüketimi olur. Sizin deponuz yanlış görmüyorsam 200 litrelik varil. Bu depo ile besin içeriğini stabil tutmanız çok zor. Daha büyük ve plastik bir depo öneririm öncelikle. Sayın kızıltanın dediği gibi boruların her katına ayrı giriş verip deneyin ancak yinede birçok problemle karşılaşacaksanız. Güneşlenme probleminiz olacak. Büyük ihtimalle marullarınız uzun ama az yapraklı olacak.

Depo büyüklüğü kaç lt. olmalı? Güneşlenme problemi fazla güneş görmesi mi?

efe446
28-03-2017, 08:54
Depo ne kadar büyük olursa sizin için o kadar rahat olur aslında bence 1000 litrelik bir IBC iş görür. Katlar arası mesafa çok az geldi bana tabi fotoğraf yanıltıyorda olabilir . Güneş fazla değil az olur . Ayrıca kullandığınız varile sürekli güneş gelmesi aşırı derecede ısınma yapabilir.

can erdogan
03-04-2017, 11:21
Bizim konumuz topraksız tarım, toprağı gübrelerle takviye ederek verimi artırmak veya kaliteyi yükseltmek değil, örneğin plastik talaşta,kumda,suda,yani hiç besin değeri olmayan bir ortamda,bitkinin istediği bütün besinleri onun istediği gibi hazırlayarak,sağlıklı,kaliteli,ve yüksek verimli bitkiler yetiştirmek.Gerek tekil,gerek kompoze, gerek damlama sulama gübreleri,toprağı takviye içindir. Topraksıztarım için yeterli olamaz.

Kudret Bey mail ve iletişim bilgilerinizle birlikte; besin eriyikleri fiyat ve kargo bilgisi konusunda mesaj atabilir misiniz?
MEsaj kutunuz dolduğu için iletilerim size ulaşmıyor.

Kudret Tezel
04-04-2017, 07:44
Bir cenaze dolayısı ile şehir dışındaydım mesaj kutum dolmuş kusura bakmayın. Meşaj yollayabilirsiniz.

beşiktaşlı
04-04-2017, 19:35
Bir cenaze dolayısı ile şehir dışındaydım mesaj kutum dolmuş kusura bakmayın. Meşaj yollayabilirsiniz.
Başınız sağolsun kudret bey Allah kalanlara sabır versin

Kudret Tezel
04-04-2017, 21:57
Çok teşekkür ederim yapacak bir şey yok ölüm kimlik sormuyor sırası gelen gidiyor.Çok sağolun bir yıldız kaydı tanınmış bir iki beyin cerahından biri idi. ALLAH gani gani rahmet eylesin dostlar sağolsun.

idris şenol
04-04-2017, 22:18
kudret hocam başınız sağ olsun

volkan0048
05-04-2017, 08:47
Kudret hocam başınız sağ olsun,

Allah size uzun uzuuuun ömürler versin, başımızdan eksik etmesin,

bizim ve bu ülkenin, insanlığın size ve biliglerinize, paylaşımlarınıza

ihtiyacı var,

Allah'a emanet olun, hocam.....

kursun
05-04-2017, 09:37