PDA

View Full Version : Kalanchoe

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7

imre
30-04-2007, 17:56
merhabalar

balkon ve pencerelere bakıyorumda herkesin rengarenk çiçekleri açmış.benim çiçeklerimse bir türlü çiçeklenmiyorlar. nerede yanlış yaptığımı öğrenmek için buraya yazayım dedim. elimde 1 yıldır ekili olan bir "kalanchoe" var. boyu 15 cm kadar oldu yaprakları da sağlıklı görünüyor ama bir tane tomurcuğu bile yok.

selenn
30-04-2007, 18:57
Sevgili İmre gübre vermenizi öneririm bu arada saksıları birkaç boy büyük tercih ettiyseniz kök yapmaya uğraşıp çiçek vermiyor olabilirler. Çok bilgim yok ama uzman arkadaşlar tavsiyelerde bulunacaklardır.

dergene
15-06-2007, 16:15
Merhaba İmre, sorunu soralı uzun bir süre olmuş. Yaklaşık 1.5 ay kadar, ama ben şimdi gördüm. Belki de çiçek açmıştır çiçeklerin bu süre zarfında ama ben yine de cevap yazıp tecrübelerimi paylaşmak istedim. Benim de aynı sorunum yelken çiçeğimde olmuştu (spathilium). ilk aldığımda çiçekliydi. Daha sonra yaklaşık 1 yıl hiç açmadı, niye diye düşünürken yaptığım araştırmalar ve forumlardan öğrendim ki gübre kullanmam gerekiyormuş çiçeklenme için. Sana da tavsiyem tüm çiçekli bitkilerin için özel çiçekli bitki gübresini gerekli aralıklarda kullanman. Benim yelken çiçeğim daha yeni yeni açmaya başladı çiçeklerini :)
Bu arada benim de kalanchoem var. Onunla ilgili bulduğum bilgiler aşağıda:
üretim: İlkbahar **** yazın u ç dallarından kesilerek köklendirilmek suretiyle üretilir.
hastalık ve zararlılar:Fazla sıcak **** ıslak ortamda mildiyö ve yaprak bitleri görülür.
Sıcaklık: Kışın 12-15 derece sıcaklığa gereksinme gösterir. Kısa süreler için 5 dereceye de dayanır, ancak yapraklarını döker. Yazın toprak nemli olacak şekilde sulanmalı, kışın az.
Işık: Hafif güneşli yerlerde bulundurulmalı ve yakıcı güneş ışığından korunmalıdır.
Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, yaprak çürüntüsü ve kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir. Mayıs-eylül arası 15 günde bir gübre.
Üretim Tekniği: Üretimi tohum ve çelik ile yapılır. Tohumları herhangi bir tohum kompostuna Mart- Nisan aylarında ekilir. Çimlenme süresince ortam sıcaklığı 18-21 derece dolayında tutulduğu takdirde, tohumlar 10-14 günde çimlenir. Köklendirme ortamının sıcaklığı 20 derece olmalıdır.

Bakım Önlemleri:

Saksı Değiştirme: Her yıl Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Mayıs- Ağustos ayları arası haftada bir kez 1g/l kompoze gübre (çiçekler görünmeye başlayınca potasyumca zengin gübre) verilir.
Sulama: Su gereksinimi az olan bir bitkidir. Yazın bitkiye verilecek su, saksı orta derecede nemli kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Bitkiler gereğinden çok suya duyarlı oldukları gibi, saksı toprağının kuru bırakılmadından da zararlanırlar. Ocak- Şubat aylarında gerçekleşen çiçeklenmeden sonra 4-5 haftalık bir dinlenme dönemi söz konusu olduğundan, bu dönem içerisinde sulama en aza indirilmelidir.
Budama: Toplu formda bitki elde etmek için, saksı değiştirmeden sonra kuvvetlice budama yapılmalıdır.

vildan
30-12-2007, 14:54
Eklediğim fotoğraflarda kalanchoelerimin yaklaşık 1 aydan beri patlamayan ve dolayısıyla çiçeklerini açmayan tombiş tomurcukları gözüküyor :rolleyes: tomurcuklar günden güne büyüdüler ama ha bugün ha yarın patlar açarlar diye gözlerinin içine baktım ama hala çiçek açmadılar! sularını ve gübrelerini eksik etmiyorum gayet de sağlıklı yaprak ve gövdeleri var.acaba ben mi çok acele ediyorum rengarenk güzel çiçeklerini görmek için? yardımcı olup fikir verirseniz çok sevinirim,şimdiden teşekkürler :)

COYOTE
30-12-2007, 19:01
Sayın Vildan benim kalanchoelar da aynı durumda bekliyorum ha bugün ha yarın açacaklar diye...
Acaba siz balkonda mı bakıyorsunuz yoksa içeride mi? Benimkiler şimdiye kadar balkondaydı ancak havalar epey soğudu bugün içeri aldım ben de, acaba yanlış mı yaptım?

sinaninci1
30-12-2007, 22:14
Bu kalanchoemi?

İklimsiz
30-12-2007, 23:34
İki haftadır arka, kuzeye bakan balkonumda ihmal ettiğim çiçeklerimle haftasonu olması dolayısıyla bugün hasret giderme olanağı buldum. Bir de sürprizle karşılaştım, sizlerle paylaşayım istedim.

vildan
31-12-2007, 08:59
sayın coyote,
benim çiçeklerimin hepsi kapalı balkonumda duruyor;çuhalar ve soğanlı olanlar hariç (camın dışındalar).menekşelerim ise salonda sefa sürüyorlar :) balkon sıcaklığı 12-15 derece arasında değişiyor.geçen yıl da aynı yerde bakmıştım onlara ve yıl boyu hiç çiçeksiz kalmadılar.çiçeklenme zamanı ocak ayını gösteriyor kalanchoeler için,sanırım biz biraz aceleci davranıyoruz bu konuda :) inşallah yeni yılda hepsi rengarenk açmış olacaklar! herkese mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim tabii çiçeklerimizle birlikte :)

fyzn
03-01-2008, 16:20
merhaba, 1 hafta önce kalanchoe aldım çok küçük bir saksının içinde saksının deliklerinden kökleri çıkmaya başladı acaba saksısını değiştirmem mi gerekiyor? Bu mevsimde çiçekli haliyle değiştirmem doğru olur mu? Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.

fyzn
05-01-2008, 08:45
Bu da benim çiçeğim. Çok mu yaprağı var?

ayhat
05-01-2008, 12:30
merhabalar,
benimde 2 adetKalanchoe m var ama (ilk aldığımda üstü tomurcuk doluydu) hala tomurcukları inatla açmıyor. yukarıdaki resimdeki gibi aynı sadece inatla tomurcukta, bir bilen varsa ne yapabileceğimi söylesin lütfen, çok üzülüyorum ...

Arzu Kasapoğlu
09-01-2008, 16:07
Kalanchoe' nin tomurcuklanıp çiçek açması oldukça uzun sürüyor. Üç dört ay gibi...;)

Sebahattin Sargın
09-01-2008, 16:19
Sevgili Ayhat;

Bence balkona çıkartmayın ani hava değişikliği yaşayıp bu seferde tomurcuklarını döker mazallah. Sabır ile çiçeklerini bekliyeceğiz...

Sevgiler ;)

İklimsiz
09-01-2008, 16:23
Tam ben yazmak üzereydim Sebo atik davranmış:D dışarı almayın çiçeğinizi.

Ayseloge
10-01-2008, 16:13
Uzun zamandır çiçeklenmesini bekliyordum.Geçen hafta tomurcuklandı ve iki gündür de yüzünü gösterdi.Bir tane ama bana yüz tane açmış kadar mutluluk verdi.
Çünkü, toptancım getirince çok güzellerdi, çiçekliydiler.Ama çiçekleri gidince bu hale gelene kadar epey uğraştım.Doğrusu bütün uğraşlarıma değdi.

Umarım diğerleri de çiçeklenir.Acaba alt yapraklarını almam gerekir mi?

ayhat
10-01-2008, 16:23
Sn. aysel, çiçekleri gidince epey uğraştım demişsiniz, neler yaptığınızdan biraz bahsedermisiniz, bende yapmaya çalışayım, birde alttaki büyük yapraklarını zaman zaman almak mı gerekiyor, onlardanda çoğaltabilirmiyiz?

Bu arada rengi muhteşem güzel bende de pembesi ve krem rengi var

Ayseloge
12-01-2008, 15:56
Sn. aysel, çiçekleri gidince epey uğraştım demişsiniz, neler yaptığınızdan biraz bahsedermisiniz, bende yapmaya çalışayım, birde alttaki büyük yapraklarını zaman zaman almak mı gerekiyor, onlardanda çoğaltabilirmiyiz?

Bu arada rengi muhteşem güzel bende de pembesi ve krem rengi var

Sayın Ayhat;
Sera ortamından gelip burada bazen zorlanabiliyor çiçekler.Çiçeklerini döktükten sonra çürümeler oluşmuştu.Bende bütün çürümüş dallarını temiz bir falçatayla temizledim.
Yapraklarında koyulaşma ve kurumalar vardı, onları da kestim.Alt yapraklarıda görünenden daha yoğundu.Onlarıda aldım.Dükkanımın yönü batıya bakıyor, hergün dışarı çıkarttım sonbahardan sonra.
Tabi suyunuda azalttım.Hafta da bir toprağı ıslanacak kadar verdim.Alt yapraklardan çoğaltma yapılabiliyor ama onu henüz başaramadım.Hemen toprağa diktim ama 2-3 haftadır hiç bir gelişme yok aksine yumuşamalar oluştu.

Ayseloge
12-01-2008, 16:02
Bence sizde alt yapraklarını alıp çiçeğin nefes almasını sağlayın, eğer fazla yoğunsa.Umarım siz köklendirmeyi başarırsınız.

ayhat
12-01-2008, 19:47
Sn. Aysel

Cevabınız için teşekkür ederim, dediğiniz gibi yapacağım, sanırım biraz nefes almaya ihtiyacı var, şu anki yerleride doğuya bakıyor, durdukları pencere yani, baharda saksılarını değiştirip bir boy büyük saksıya almayı düşünüyorum, daha mutlu olacaklar sanırım.

Buket Aknar
12-01-2008, 20:12
Bunlar da benim kalonche'lerim. Acaba hepsi de ayni renk mi açacaklar?

fyzn
14-01-2008, 09:23
Arkadaşlar internetten okuduğum kadarıyla üretim tohum ve çelikle yapılabiliyor. Yaprakla üretim hakkında bir şeye rastlamadım. Yan dallarından kesilip köklendirmek suretiyle üretiliyormuş. Bu köklendirme süreci saksıda mı yoksa suda mı bilmiyorum. Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. Bir de bu çelik alma olayında, evde yetiştiriyorsak çiçekleri, mevsim önemli mi?

Fatma E.
14-01-2008, 11:06
Bende 4 çeşit kalanchoe var. Eflatun, sarı, beyaz, ve pembe. Pembe olan katmerli açıyor. Sarı ve eflatunu yazın almıştım, diğerleri daha yeni.

Ben yapraktan kalanchoe üretmeyi başardım. Yazın kalanchoemden kopan bir yaprağı yandaki saksıya öylesine sokuvermiştim. Çok kısa bir süre sonra kökten patlayan yaprağı farkettiğimdeki heyecanımı görmeliydiniz :) Şimdiki durumu işte burada. Boyuna bakmadan tomurcuk bile çıkardı :)

Ama bundan sonra toprağa soktuğum birkaç yaprak daha var ki onlarda henüz bir gelişme görmedim. Köklendiler sanırım ama daha yaprak yok. Eğer yapraktan üretmeyi başarabilirsem bahara doğru sizlerle paylaşabilirim.

İlkin
14-01-2008, 11:20
Maşallah ne güzeller, bende de bir tane baya büyük bir kalanchoe var. Kaktüs kardeşliğinden gelmişti. Benimkisi içeride duruyor sanırım güneş görmediği için çiçeklenme şansı hiç yok değil mi? Boyna yemyeşil yapraklar veriyor ama.

fyzn
14-01-2008, 12:14
Bende 4 çeşit kalanchoe var. Eflatun, sarı, beyaz, ve pembe. Pembe olan katmerli açıyor. Sarı ve eflatunu yazın almıştım, diğerleri daha yeni.

Ben yapraktan kalanchoe üretmeyi başardım. Yazın kalanchoemden kopan bir yaprağı yandaki saksıya öylesine sokuvermiştim. Çok kısa bir süre sonra kökten patlayan yaprağı farkettiğimdeki heyecanımı görmeliydiniz :) Şimdiki durumu işte burada. Boyuna bakmadan tomurcuk bile çıkardı :)

Ama bundan sonra toprağa soktuğum birkaç yaprak daha var ki onlarda henüz bir gelişme görmedim. Köklendiler sanırım ama daha yaprak yok. Eğer yapraktan üretmeyi başarabilirsem bahara doğru sizlerle paylaşabilirim.

Bu çok güzel Fatma hemen bende deneyeceğim. Kaç ayda köklendi acaba?

limon
14-01-2008, 12:55
Çok arsız bir çiçektir. Toprağı karşıdan görse köklenir :) Yan dallarını kırıp kırıp direk torfa-toprağa dikin. Çok çabuk köklenecektir. Hatta yan dalları kırmadan önce şöyle bir bitkinize göz gezdirin. Üzerinde köklenen dallara da raslarsınız. Suda bekletmenize gerek yok.

O kadar çabuk köklenip büyüyor ki bir ara evimde her saksı bu çiçekten olmuştu. Sonra hep aynı çiçeği görmekten sıkılıp iki koca saksı anneme, geri kalanlarını da eşe dosta vermiştim. Şİmdi bir tane bile yok. Annemden bir iki dal alıp dikicem ben de.

praecox
14-01-2008, 13:23
Buyrun bir kalanşo (Kalanchoe) da benden... :)
28294

İklimsiz
14-01-2008, 13:43
Yapmayın sayın Praecox, kıskanırız biz şimdi:)

Bizimkiler bu tür değil, nedir bu?

praecox
14-01-2008, 14:06
Bu yeni bir üretim. Magic bell diye anılıyor. Ben bile bunun kalanşo olduğuna kanaat getirmem uzun sürdü.:D
Bir tek yaprak yapısı ve habitusu benziyor. Çiçekleri çok değişik.
Son aylarda Türkiye'ye de ithal edilmeye başlandı.

Fatma E.
14-01-2008, 20:59
Sanırım birkaç hafta içinde yaprak vermişti. Ama ondan sonra diktiğim yaprak hala köke gidiyor. Bunda büyük ihtimalle ikincisini sık sık kurcalamamın etkisi var. İlkini çok umutsuzca diktiğim için dikip unutmuştum :)

limon
15-01-2008, 17:04
Praecox, bu tür de diğeri gibi kolay çoğaltılabilir mi?
Hani arsız diye tabir ettiğimizden midir?
(Siz zor çiçekleri sevdiğinize göre sanıyorum bunun da bakımı zor olsa gerek)

praecox
16-01-2008, 09:36
Praecox, bu tür de diğeri gibi kolay çoğaltılabilir mi?
Hani arsız diye tabir ettiğimizden midir?
(Siz zor çiçekleri sevdiğinize göre sanıyorum bunun da bakımı zor olsa gerek)

Sayın Limon,

Evet zor bitkiler ve bilinmiyen türler ilgi alanım. Ancak bu bitki zorbitkiler statüsünde değil :D bildik kalanchoe gibi bakılabiliyor, yetiştirilebiliyor.
Ben çok fazla uğraşmadım olanı da dağıtım. Sadece bu başlığa renk katsın, belki bilmiyen arkadaşların da ilgisini çekebilir diye bir not yazmak istedim.

fyzn
30-01-2008, 15:52
Arkadaşlar işte yeni kalanchoe lerim :cool:

ayhat
02-02-2008, 12:13
Evet çiçeğimi rahatlatmam lazım. Canım Kalanchoem bana açmak istediğini söyler gibi bakıyor. Ben çalışıyorum eve girerken daha önce çiçeklerime bakıyorum. Sonra evdeki işler. Sizlerin yardımları sayesinde de moralim düzeldi, artık daha umutla bekliyorum tomurcuklarının açmasını. Sevgiler.

Buket Aknar
03-02-2008, 11:07
Bugün ziyaret ettiğim çiçekçide inanılmaz Kalonşe'ler gördüm. Boy olarak uzun ve katmerliydiler. Arabadan fotoğraf makinemi alıp hemen görüntüledim. Bana sanki hormonluymuş gibi geldiler. Fotoğrafları küçültüp ekleyeceğim. Bakalım siz nasıl bulacaksınız?

Buket Aknar
03-02-2008, 11:18
İşte kalonşe'ler.

Ayseloge
04-02-2008, 16:47
Bunlarda bana yeni gelenler.
Gerçi şuanda biraz çiçekleri kurumaya yüz tuttu ama sanırım düzelecekler.

Penelophe
09-02-2008, 14:12
Bir daldan ürettiğim kalanşom açacak.:) Şehir dışına çıkarken cam önünden almıştım, çiçek sapları biraz fazla uzamış sanki.:dilli: Hemen yerine aldım, pembe **** kırmızı açacak galiba..

29895

Oğuzhan
09-02-2008, 16:00
Yeni aldığımızda derli toplu büyük yapraklı ve gür çiçekli .Daha sonra formu bozuluyor.Yapraklar el kadar olmuyor.ve o kadar çok açmıyor.Bunun sebebi hormon mu?

Buket Aknar
09-02-2008, 16:45
Arkadaşlar yukarıda fotoğraflarını eklediğim kalonşelere önce öyle bir saldırdım ki, sormayın! Sonrasında "Bunlar niye bu kadar gösterişli. Kesin fabrikasyon, hormonlu üretim" deyip almaktan vazgeçtim. Ama aklım yine de onlarda kaldı. Bu hafta gidip almayı düşünüyorum.
Yoksa almamalı mıyım? Belki de bende bu gösterişleri kaybolacak ve hayal kırıklığına uğrayacağım. Katmerli kalonşeler ertesi yıl da katmerli kalıyorlar mı?

fatmadundar
09-02-2008, 20:28
Katmerlilerden bu yıl ilk aldım gelecek yıl nasıl olur bilmiyorum ama diğerleri eğer bütün bir yıl (yaz-kış) dışarda tutulursa bol çiçekli olabiliyor.İzmir'de böyle ya Kıbrıs'ta da böyle olabilir.

SAHIRE
13-02-2008, 12:57
Şu 'dükkandan alıyorum çok gösterişli ve güzel.Eve getirince bir şok yiyorlar ve hemen bozuluyorlar' sorunu bence de bir muamma. Bizi aydınlatabilecek biri olursa çok sevinirim. Kalançom şimdilik iyi durumda ama alalı çok olmadı o yüzden bozulacağından da korkuyorum.

selenn
13-02-2008, 23:47
İnternette bir yerde okumuştum ama hatırlayamadığım için link veremiyorum fakat Sahire Hanım sizin sözettiğiniz sıkıntıdan bahsediliyordu.

Zamanla formu bozulan veya çiçek sayısını azaltan kalanchoe'lar için budamanın gerekliliğinden sözediliyordu. Çiçekler solduktan sonra yaprakların hemen üzerinden çiçeği taşıyan sapın kesilmesi kalanchoe'ların kış boyu çiçekli kalmasına faydalı deniyordu.

Şuanda benim kalanchoe'm da çiçekli ve iyi durumda çiçek geçtikten sonra budamayı deneyeceğim. Tabi çiçekçilerde ya da seralarda çiçekleri mutlu eden ortam kolaylıkla sağlandığı için ister istemez ev ortamında çiçekler bozulabiliyor.

Buket Aknar
14-02-2008, 09:31
Daha önce fotoğrafını eklediğim ama durumları için "Hormonlu bunlar, nasıl olsa ben ayni verimi alamayacağım" deyip almadığım ama aklımın da onlarda kaldığı kalonşelerden aldım. Bakıp bakıp duruyorum. Acaba daha sonra da aynisi olacak mı?

Buket Aknar
14-02-2008, 09:38
İşte kalonşem,

Oğuzhan
14-02-2008, 10:31
Buket Hnm. güle güle büyütün.Çiçek yapısı değişmiyor merak etmeyin.Sadece yapraklar küçülüyor.İyi seyirler :)
Fiyatı ne kadar ..

Buket Aknar
14-02-2008, 10:42
Pek de seneye kalacaklarını sanmıyorum ya. Sadece yaprakları küçülürse birşey değil. Bana, çiçeklerinin de değişeceği gibi geliyor. Bir koyu rengini de arkadaşım aldı. Eğer başarılı olursak seneye çelik paylaşımında bulunacağız. Bu arada; Sayın Oğuzhan, 20 YTL'ye aldım.

Penelophe
19-02-2008, 15:48
Kalonşem açıyor.;)

30575

öğretmen
19-02-2008, 21:57
Bu da benim kalanchoem....

Fatma E.
25-02-2008, 12:14
Merhaba,
Bu fotoğraftaki de bir kalanchoe olabilir mi? Diğer kalanchoelerimden biraz farklı gerçi ama. Daha önce Şükran Hanım crassula türünden olduğunu söylemişti (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=133848&highlight=crassula+t%FCr%FC#post133848), ama crassula türünün yaprakları sanırım daha etli oluyor. Bunun yapraklarının kalınlığı kalanchoelere benziyor, ama onlar kadar iri yapraklar olmuyor. Acaba kalanchoe de bir crassula türü olabilir mi? Cahilliğimi bağışlayın, türler konusunda pek bilgim yok.

Çiçeğim, fotoğraflardan anlaşılıyor mu bilmiyorum ama, ağaçlaşmaya başladı, ve son zamanlarda gövdesi dalları taşıyamaz hale geldi. Çiçek dalları yanlara sarkıyor ve çok büyük bir alan kaplıyor. Bunun için ne yapabilirim? Çiçekleri dökülünce tekrar yukarı doğru uzar mı? Budama mı yapmalıyım?(Gerçi ben bu seçeneğe hiç sıcak bakmıyorum) Daha büyük saksıya alıp gövdeyi toprakta mı bırakmalıyım? Umarım fotoğraflar yardımcı olur.

SAHIRE
26-02-2008, 15:35
İnternette bir yerde okumuştum ama hatırlayamadığım için link veremiyorum fakat Sahire Hanım sizin sözettiğiniz sıkıntıdan bahsediliyordu. Zamanla formu bozulan veya çiçek sayısını azaltan kalanchoe'lar için budamanın gerekliliğinden sözediliyordu. Çiçekler solduktan sonra yaprakların hemen üzerinden çiçeği taşıyan sapın kesilmesi kalanchoe'ların kış boyu çiçekli kalmasına faydalı deniyordu. Şuanda benim kalanchoe'm da çiçekli ve iyi durumda çiçek geçtikten sonra budamayı deneyeceğim. Tabi çiçekçilerde **** seralarda çiçekleri mutlu eden ortam kolaylıkla sağlandığı için ister istemez ev ortamında çiçekler bozulabiliyor.
Benim kalançomun da çiçeği bitmek üzere.. hemen çiçeklerin altından budayacağız o zaman;)

COYOTE
03-03-2008, 08:56
Bu kalanchoelerin çiçek açmasını beklemekten usandım artık. İki aydır böyleler. Açacaklar mı ümidi keseyim mi?

Buket Aknar
03-03-2008, 20:49
Kalonşeleri aşırı sulamamak gerektiğini onları kaybederek tecrübe ettim. Dikkat edin fazla suyu sevmiyorlar. Bunun tersi bir durum tecrübe eden var mı?

Sevgili Coyote yakında çiçekler açacak sadece biraz sabır. Benimkiler de böyle olmuştu, şu anda çiçeklendiler.

COYOTE
04-04-2008, 20:48
Haklıymışsınız;)sonunda açtılar. Az önce fotoğraftaki kalanchoeyu gördüm ve bayıldım,sanki mercan çiçeğine benziyor. Kalanchoe uniflora imiş adı.Duyan,bilen oldu mu?;)

Nihal
05-04-2008, 09:15
Ahh ahh...Bir zamanlar benimde bir kalanchoem vardı.Yaz kış dışarda kalıyordu.Bir gün kar yağdığında ablam üzerindeki karı temizlemiş ve benim kalanchoe rahmetli olmuş:(

zeonka
09-04-2008, 21:30
Bende bir arkadaşımdan bir filiz alıp toprağa diktim. Tutuğundan emin olunca saat 1 e kadar güneş alan kapalı balkona koydum ama yaprakları koyulaşmaya başladı daha doğrusu kızardı bu normalmidir.Yoksa güneşte çok mu kalıyor anlamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

Maude
10-04-2008, 11:16
Merhaba!
Benim sorum da aşağıdaki fotoğraflarla ilgili. Bu iki kalanchoe dalını suda bekletmeden direkt olarak toprağa diktim. Çok fazla su vermedim. Üsttekini dikeli 5 gün oluyor (kırmızı olduğunu tahmin ediyorum), alttakini ise dün diktim (beyaz bir 'kalanchoe'den kopmuştu). Ne dersiniz bu şekilde sonuç alabilir miyim? Sulama ve güneş ışığı konusunda ne önerirsiniz bu aşamada?

COYOTE
10-04-2008, 11:40
Sn Maude ben hep dediğiniz şekilde çoğalttım kalanchoelarımı gayet güzel tutuyor. Sanıyorum sukkulent sınıfından bir bitki onun için çok sulamıyorum ben. Yaprakların diriliğinden anlaşılıyor su isteyip istemediği.( ben öyle yapıyorum)Bendekiler güneş alan balkonda bence sizdekile de güneş görse iyi olur. Zira güneş görmeyince cılız bir bitki oluyor.

Tubay
10-04-2008, 11:44
Sayın Maude onlar sizi hiç üzmezler emin olun.Şu an zaten çok sağılıklı görünüyorlar.Dibi kurudukça su,bol güneş ışığı yeterli.Çok kısa zamanda yeni sürgünler verecektir.Tabi çiçek beklemek biraz sabır işi çok çabuk tomurcuklanıyor ama çiçek açma evresi oldukça uzun.Güle güle büyütün

Maude
10-04-2008, 12:19
Coyote ve Tubaykaradağ, ilginiz için çok teşekkür ederim. En iyisi sabah güneşi alan penceremin önüne yerleştireyim ikisini de. Ah bir de büyüyüp çiçeklenseler, seve seve beklerim tomurcukların tam olarak açmasını.

troya
17-04-2008, 01:40
Benim küçük kalonşem tek daldan çiçekler ve köklendirerek ediktiğim yavru ağzı kalonşelerim;)

http://img231.imageshack.us/img231/6171/sahibindendsc01764wd2.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/5837/sahibindendsc01769uv6.jpg

Maude
17-04-2008, 09:10
Troya, çok şekerler.
Beyaz bir kalanchoe'den rastgele kırılmış bir dalı ekmiştim geçenlerde. Bu sabah minik minik yapraklar gördüm üzerinde, pek mutlu oldum. Çiçeklendiğini de görmek için sabırsızlanıyorum.

Maude
20-04-2008, 15:13
Birkaç gün önce yazmıştım, ektiğim beyaz kalanchoe dalı tuttu diye. Bu arada kırık olan saksısından dolayı bir de saksı değişimine uğradı garibim.

Çıkardığı minik yapraklarıyla beni mutlu eden beyaz kalanchoe dalı bu :):

Maude
03-05-2008, 10:17
#94 numaralı mesajımda ilk (yeni ekmiş olduğum) hallerini görebileceğiniz kalanchoe çelikleri tuttular ve de büyüyorlar. Birincisinin kırmızı olduğunu tahmin ediyorum, ikincisinin ise beyaz olduğundan eminim :).

İşte çeliklerin son halleri:

ceromaya
03-05-2008, 16:28
Bu da bendeki; şeker gibi pembe pembe açtı.

caretta
06-05-2008, 22:18
Merhaba, bugün bende kırmızının yanına koyu pembe bir kalanchoe ekledim :))
Bu kırmızısı..

ceromaya
11-05-2008, 17:39
Bir de sarıkızım var :p

Buket Aknar
11-05-2008, 22:25
Ceromaya; ikisi de çok güzel. Ben de bu arada bugün kalonşem ile gerçekleştirdiklerimi anlatıp düşünce almak istiyorum.
Daha önce fotoğrafını eklediğim pembe katmerli kalonşemin çiçekleri geçti. Üzerinde kurumuş halleri ile kötü görünüyordu. Kıymayarak tüm kurumuş çiçekleri 2-3 parmak altlarından kestim. Kestiğim tüm çubuk ve kuru çiçekleri (kuru çiçeklerin altındaki sapların yeşil olmasına dikkat ettim. Hatta bazılarında yaprak bile vardı.) başka saksıya diktim. Ne dersiniz diktiklerim yeniden yeşerir mi? Yoksa çok mu saçma bir şey oldu?

Tubay
12-05-2008, 15:20
Buket Hanım yeşermesi mümkün derim

ceromaya
12-05-2008, 20:14
Buket hanım; ben bu konuda uzman değilim ama mantık yürütürsem bunların bir çiçek sapı olduğunu düşünüyorum. Çiçek sapından üretim yapılabiliyormu bilemiyorum. :rolleyes:

Ben kendi yöntemimi söyleyeyim; sarıkızımın kalınca bir dalını köke yakın yerinden kesip yanına diktim ve tuttu. Aslında çoğaltımı çok kolay çiçekler, asla sizi üzmüyorlar:p

Haftada bir su veriyorum, öğleden sonra sürekli güneş görüyorlar, arada bir de çiçek açan süs bitkilerine uygun sıvı besin takviyesi yapıyorum.:cool:

Buket Aknar
12-05-2008, 20:20
Tubay ve ceromaya; ilginiz için çok teşekkürler. Daha derin kestiklerimin çok kolay çoğaldığını tecrübe ettim. Ama bu durumdakiler ne olacak bilmiyorum. Deneyip göreceğiz.

Arzu Kırlangıç
16-05-2008, 01:19
kalanchoelerimiz,

Arzu Kırlangıç
16-05-2008, 01:23
bir de bunlar var,

Ayseloge
16-05-2008, 14:13
Şu çiçek sevdası tam bir hastalık.Bu kadar güzel,canlı ve renkgarenk olmalarının yanında verdikleri mutlulukta cabası.Çiçek hastalığımız hiç bitmesin....Bu da benim pembe kalanchoem.

arethusa
16-05-2008, 15:25
Sevgili ErtanGM
Kalanşolarınıza imrenerek baktım.Koza koza çiçekler vermişler size..ne kadar güzel.
Benim de bi kalanşom var ama daha bebek.
İşyerinde kat görevlimiz anaçtan ayırarak yapmış bana bu saksıyı.Rengi de söylediğine göre kırmızıymış.Ama "gölgede kaldığında çiçekleri kızarmıyor,sarı kalıyor "diyor.Sanırım tam olgunlaşamıyor,onu anlatmaya çalıştı.
Kalanşomu pencere kenarında büyütmeye çalışıyorum.Çiçeğin bakısı kuzeyde,sabah güneşi görüyor.Bu yeterli mi?
Bu kadar küçücük bir bitkinin bana çiçek vermesi (tomurcuklarının da 2 aydan önce açmadığını düşünürsek) sanırım 1-2 seneyi bulacak benim için :(

arethusa
16-05-2008, 15:27
bu da benim bıdık....

ne şe
20-05-2008, 09:10
Merhaba, ben de aranıza yeni katıldım. Kırmızı bir Kalanchoe'm var. Yapraklarında yırtıklar var. Sanki kuş yemiş gibi. Ne yapabilirim? yardımcı olur musunuz lütfen?

burcind
22-05-2008, 16:21
Arkadaşlar bende dün bir tane aldım bu çiçekten üstü tomurcuklu sanırım sarı açacak ama benim kafam karıştı şimdi.Birisi bu çiçeğin yazın ve kışın bakım şartlarını anlatabilirmi?Şimdi ben İzmirde yaşıyorum buna göre kışın dışarıdamı kalmalı,su ve ışık isteği nedir,yazın evdeni dışarıdamı kalmalı ışık,su gübre isteği...vs.???

COYOTE
22-05-2008, 18:35
Sevgili burcind öyle kompleks birşey değil bakımı:) yaz kış hele de İzmir'de balkonda durabilir. Ben balkonda bırakıyorum çok soğuk olursa poşet geçiriyorum. Her sene coşuyorlar bu sene de harikalar:DKaktüsler ve succulentler için kullanılan bitki besini veriyorum ayda bir. Ne de olsa bir succulent. Güneş seviyor,su isteğini siz belli süre sonra kendinizce ayarlarsınız yaprakları diri olmalı. Çelikle çok kolay üretiliyor,toprağına biraz çakıl taşı veya dere kumu ekleyip,saksının dibine de çakıl taşı döşüyorum. Bence saksının altının delik olup olmaması da fark etmiyor. Umarım karışıklık geçmiştir;)

Arzu Kırlangıç
22-05-2008, 22:22
Arkadaşlar bende dün bir tane aldım bu çiçekten üstü tomurcuklu sanırım sarı açacak ama benim kafam karıştı şimdi.Birisi bu çiçeğin yazın ve kışın bakım şartlarını anlatabilirmi?Şimdi ben İzmirde yaşıyorum buna göre kışın dışarıdamı kalmalı,su ve ışık isteği nedir,yazın evdeni dışarıdamı kalmalı ışık,su gübre isteği...vs.???

Benimkiler yaz kış balkondaydılar .Güneşi ve havadar ortamı seviyorlar. Bakımı kolay bir çiçek fazladan birşey yapmanıza gerek yok. Çok soğuk havalarda geçici olarak içeri alabilirsiniz. Tomurcuklarının açması uzun sürsede çiçekleri uzun ömürlü oluyor. Ölü çiçeklerini üzerinde bırakmayın. Toprağı kurudukça sulayın nemli kalmasın. Fazla su verirseniz çiçeğiniz uzun ömürlü olmaz.

Arzu Kırlangıç
22-05-2008, 22:28
çelikle çoğalttıklarım tuttu;

arethusa
23-05-2008, 12:17
Arzu Hanım,
Kalanchoe'yu tam olarak nasıl çeliklediğinizi anlatabilirmisiniz?
Yapraktan mı, yeni gelen daldan mı,çiçeğin sapından mı..nereden alıyorsunuz çelikleri?
Benim yeni aldığım kalanchoe'ların üzerinde hiç yeni dal yok.Birsürü yaprak ve birsürü çiçek var.Nasıl çelik alacağımı bilemedim.Bir de üzerinde çiçek olduğu için çelik almaya çekindim aslında.

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 13:46
Arzu Hanım,
Kalanchoe'yu tam olarak nasıl çeliklediğinizi anlatabilirmisiniz?
Yapraktan mı, yeni gelen daldan mı,çiçeğin sapından mı..nereden alıyorsunuz çelikleri?
Benim yeni aldığım kalanchoe'ların üzerinde hiç yeni dal yok.Birsürü yaprak ve birsürü çiçek var.Nasıl çelik alacağımı bilemedim.Bir de üzerinde çiçek olduğu için çelik almaya çekindim aslında.

Çiçekleri solduktan sonra (çiçeklenme dönemi geçince) çiçeklerin bulunduğu dalı ( yeni çıkan dalda olur ) 7-8 cm uzunluğunda kopar alttaki fazla yapraklarınıda kopar 2 gün dikmeden (kuru bırakın) beklettikten sonra toprağa dik. Sulamasınıda toprağı kurudukça yap. Somon ve turuncu dediğin bu oluyor sanırım. Bende en çok somonu seviyorum

daffodil_dr
27-05-2008, 13:30
******,
Hem forumda hem de çiçek bakımı konusunda çok yeniyim..Buralarda o kadar çok şey öğrendim ki öncelikle herkese teşekkür ediyorum,çiçeklerim bakımımı(sizin tavsiyelerinizi) çok beyenmiş olmalılar ki çok çok güzel gelişiyorlar :)
Kalanchoelerimin çiçekleri solmaya başladı artık ve bazı şeyler sormak istiyorum.
Önceki yazılarda kuruyan çiçeklerin saplarından kesilmesi gerektiği yazıyor,2 kalanchoem var,kırmızı olanının kuruyan her çiçeğini ayrı ayrı kestim,sarı olanına ise hiç dokunmadım..Ve şunu gördüm ki sarı olanında daha çok yeni tomurcuk çıktı.Ama sarıyı artık böyle solgun görmek istemiyorum,sarı bıcır kalanchoemin önceki hali
Resim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=38740&stc=1&d=1211899572)
ve şimdiki hali
Resim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=38739&stc=1&d=1211899572)
böyle..Şİmdi sorum şu: çiçek dallarını aşağıdaki resimdeki numaraların hangisinin gösterdiği yerden kesmeliyim?
Resim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=38741&stc=1&d=1211899572)
Bu konudaki tavsiyelerinizi merakla bekliyorum..Yardımınız için şimdiden teşekkürler :)

Arzu Kırlangıç
30-05-2008, 20:32
Bence 1 numara ile göstermiş olduğunuz kısımdan budamanız yeterli olur . Ben öyle yapıyorum . Yeni yaprak ve devamında tomurcukları oluşuyor . Daha toplu bir formda durmasını istiyorsanız 2 numaralı yerdende kesmenizin bir sakıncası olmaz . Her iki şekildede yaprak ve tomurcukları olacaktır .

daffodil_dr
31-05-2008, 10:56
Çok teşekkür ederim sevgili ErtanGM, bu konuda ne kadar tecrübeli olduğunuz belli oluyor, bugün bir daha baktım resimlerinize, uzuun bir ıslık çaldım ve öyle bakakaldım, mmmükemmel görünüyorlar. Nasıl açtırabildiniz bir saksıda bu kadar çok çiçeği, tebrik ediyorum!
Tavsiyenize uyacağım :) Bazılarını 1 numaralı yerden bazılarını 2 numaralı yerden kesmeyi düşünüyorum çünkü sarı olanı çok biçimsiz. Ayrıca 128. msjda söylediğiniz gibi bunları ziyan etmeyip dikmeyi düşünüyorum. Bunun için ne yapmalıyım, 2 numaradaki yaprakların 3-5mm üstünden kestiğim dalı öylece diksem olur mu yoksa böyle kestikten sonra 1 numaralı yaprağın altında kalan fazla sapı da keseyim mi?
Çok karışık oldu sorularım biliyorum ama en doğrusunu yapmak istiyorum :)
Bir de nsl bakıyorsunuz Kalanchoelarınıza merak ediyorum, sıvı besin falan kullanıyor musunuz?

Narod
01-06-2008, 12:46
Merhaba, yeni hediye edilmis bir kalanchom var ustunde kucucuk bir cicegi var fakat yapraklar kahverengimsi buradakiler gibi yesil degil.Saksı topragı azalmıs. 2 aydır kapalı camekanlı bir yerde duruyordu ama simdi o bolge cok sıcak oldugu ıcın balkona aldım. Acaba saksı degistirmelimiyim?? Balkonda durabilirmi? gunes istermi? ne kadar zamanda bir sulanmali? Cok acemi oldugum icin bu bilgilere ihtiyacım var. Pesin tesekkurlerimle

Arzu Kırlangıç
02-06-2008, 10:48
Teşekkür ederim daffodil dr . Eğer budadığınız çiçeğinizi çelikle çoğaltmayı düşünüyorsanız çeliklerin 7-8 cm olması gerekiyor. Ben 15 günde 1 sıvı besin veriyorum . Balkonda sabah güneşi gören yerde duruyorlar . Toprağı kurudukça suluyorum . Buda yeni açan pembem;

Arzu Kırlangıç
02-06-2008, 10:56
Sn Narod ; Çiçeğinizi dikkatlice inceleyin böceklerin istilasına uğramış olabilir . Kapalı ve nemli ortam un bitlerinin çoğalması için idealdir .

Buket Aknar
02-06-2008, 19:36
Arkadaşlar, bir süre önce geçen çiçekleri budadığımdan bahsetmiştim; öncelikle budadığım küçük dallarda henüz hiç bir gelişme olmadı, buna karşın budadığım kalonşem yeniden çiçeklendi.

taita
04-06-2008, 21:02
Benim kalanchoelerim amacini astilar bu sene. Bir nevi evsizler yurdu oldu.
Ucuncuye evsahipligi yapiyor

Arzu Kırlangıç
09-06-2008, 17:00
Sevgili Taita bizim balkonada yaklaşık 1 yıldır beyaz güvercin uğrar oldu . Oldukça bakımlı ve güzel ( özel olarak bakılanlardan ). Neden başka balkonlar değilde bizim balkon bir türlü çözemedim . Ara sıra uğrayıp bütün çiçek ve yaprakları kopartıp gidiyor ,heryeride pisletiyordu . Bir hafta sonu 50 km . uzaklıktaki bir yere bıraktık . 3 saat sonra yine balkondaydı ve yan gözle bize bakıyordu . İnanamadım . Ogünkü manalı bakışlarından sonra bir dahada uğramadı .

laledevri
11-06-2008, 13:33
Merhaba Çiçekseverler
Bende de kalanchoe'ye benzer bir çiçek var 2 yıl önce arkadaşım çalıştığı köyden minik bir dal getirmişti şimdi büyüdü dallandı-budaklandı ama bir kez bile açtığını hatta tomurcuklandığını görmedim.
sizin yüklediğiniz resimlere baktım yaprakları benziyor.Arkadaşımda "bu çok güzel çiçek açıyor sen seversin diye getirdim" dedi ama hala üzerinde bir çiçek belirtisi görmedim.
en kısa zamanda hatta yarın resmini yükleyip kesin bilgileri sizden almak en doğrusu sanırım.
bu foruma girip bilgilerini paylaşanlara bol çiçekli sağlıklı yaşam diliyorum.

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 21:10
Beyaz ve turuncu kalanchoelerim ;

laledevri
12-06-2008, 10:19
merhabalar
dünde yazmıştım adını bilmediğim ama Kalanchoe ye benzer bir çiçeğim var diye
resmini yüklüyorum
bu bir kalanchoe midir? **** başka bir çiçekse adı nedir.

İklimsiz
12-06-2008, 11:25
Çiçeğiniz kalanchoe.

laledevri
12-06-2008, 12:06
çok teşekkür ederim sayın iklimsiz
Peki bu çiçek 2 yıldır neden açmıyor?
yazın balkonda öğleye kadar güneş alıyor kışın çok soğuklarda içeriye cam kenarına alıyorum.suyunua hiç eksik etmiyorum.
Ben nerde hata yapıyorum.

Arzu Kırlangıç
12-06-2008, 12:08
Sevgili laledevri ; Bu kesinlikle kalanchoe . 2 yıldır açmadığını yazmışsınız . Çiçeğiniz nasıl bir ortamda duruyor . Sıvı besin takviyesi veriyormusunuz . Saksı ve toprağını hiç değiştirdinizmi .Hiç budama yaptınızmı . Dalları bayağı odunlaşmış . Bitkinizi tazelemek için yeni çıkan filizlerinden çelik alıp dikebilirsiniz . Yeni filizler daha çabuk tomurcuklanıyor .

laledevri
12-06-2008, 12:24
doğru diyorsunuz şimdiye dar hiç budamadım. toprağını 2 kez değiştirdim büyüdükçe yeni saksıya aldım. ama bir kere bile tomurcuklanmadı ki
öylece ben ona baktım o bana baktı
Tavsiyenize uyup budama yapacağım ve yeni çelikler dikeceğim. Çiçekli bitkiler için besin takviyesi de yapacağım bu seferde açmazsa bilmiyorum artık ne yaparım.
ilginize teşekkürler.
bu arada sizinkileri gördükçe içim gidiyor
bol çiçekli günler Arzu Hanım.

Oğuzhan
12-06-2008, 12:26
Her çiçekte olduğu gibi kalanchoede çiçekçiden aldığımız gibi bir formda çiçek açmıyor.Düzenli tazelemeniz gerekiyor.**** saksı değişimi yapılması gerekiyor.Besin takviyesi de yapın.Sizinki sanki yakında açaçak gibi duruyor :)

Birde arkadaşlar bir not düşelim.Gübreleme işini çok düzenli yapmak gerekiyor.Fazla besin verildiğinde de bitki küsüyor.Uzun süre çiçek açmıyor.

Az ve öz olacak.:)

laledevri
12-06-2008, 12:45
İnşallah Oğuzhan Bey
İnşallah açar da !!! üzerinde hiç tomurcuk belirtisi yok.
ben yinede budayıp yeni çelikler alıp şansımı onlarda deneyeceğim.
besin takviyesinden sonra da açmazsa Allah Kerim.

Arzu Kırlangıç
12-06-2008, 16:41
Sevgili laledevri ; Sizin Kalanchoeniz daha güzel olur inşallah . Sıvı besini 15 günde 1 vermeniz yeterli olur .

fevziye
13-06-2008, 10:40
Sn. ErtanGM, çiçekleriniz bir harika, çok güzel bakıyorsunuz. Seranız mı var acaba?

Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 22:30
Teşekkür ederim Fevziye hanım . :)Ah.. keşke seram **** bahçem olsa . 2 balkonum var . Güney ve kuzey cepheli . Biri katlanır camlı( sera olarak sayılırmı bilmem..:) diğeri panjurla kapalı . Çiçeklerin isteklerine göre yerleştiriyorum balkonlara . Evin içersindede var tabi . Rüzgardan soğuktan ve aşırı sıcaktan korumaya çalışıyorum .

chaenomeles
16-06-2008, 09:55
Sevgili ErtanGM,

Sizin kalanchoelerinize bayıldım, çok güzeller.

Bende 15 gün önce Koçtaş'tan güzelce açmış bie kalanchoe aldım, ama şimdi çiçekleri kurumaya başladı.

Ev içerisinde güneş alan bi yere koymuştum, sulamasını da aksatmadım,

Benim balkonum kuzey cephe, aydınlık ancak direk güneş ışığı almıyor yinede balkona geçirsem acaba diğer çiçekleri kurtarabilir miyim?

Kalanchoe'lere 15 günde bir sıvı besin verin demişsiniz, Koçtaş'ta "Bitki Besini" diye satılan sıvıları kastediyorsunuz demi?

Ben evde çiçeklerle ilgilenmeye yeni başladığım için ayrıntılarıyla soruyorum kusuruma bakmayın.

Şimdiden teşekkürler...

Arzu Kırlangıç
16-06-2008, 13:52
Teşekkür ederim sevgili chaenomeles . Kalanchoenizi alırken tomurcuk olanından değil çok açmış olanından seçmişsiniz . Çiçeklerinin ömrü geçmiş kuruması normal .Solmuş çiçeklerini koparın yeniden tomurcuklanmaya başlayacaktır . Siz yinede çiçeğinizi balkona koyun . Ev ortamında fazla gelişemiyorlar . Koçtaşta sıvı besinler var ( Genel kullanım için olanı ) Her çeşit çiçeğinize kullanabilirsiniz . Çiçeğinizi güle güle büyütün .

chaenomeles
16-06-2008, 14:17
Sevgili ErtanGM,
İlgilendiğin için teşekkür ederim, tavsiyelerine uyucam, inşallah bende çiçeklerimi sağlıklı yaşatmayı başarabilirim. Sizin çiçeklerinizi görünce insanın özenmemesi mümkün değil. Forumda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, çok faydalı bir ortam oluşturulmuş.

laledevri
17-06-2008, 13:03
Sn. ErtanGM, çiçekleriniz bir harika, çok güzel bakıyorsunuz. Seranız mı var acaba?

Sevgili Arzu Hanım;
Girdiğim tüm konularda sizin o muhteşem çiçeklerinizi görünce bende aynı kanıya kapılmıştım. Arzu Hanım'ın ya koskoca bir serası var ya da geniş bir bahçeye veya terasa sahip.
Ama bu soruyu soramamıştım.
Şimdi daha iyi anladımki bu güzellikler ilgi,sevgi,şevkat ve emekle oluyor.
Emeğinizin ve sevginizin karşılığı daha da bol çiçekli olur inşallah.

daffodil_dr
28-06-2008, 17:10
Ya sınavıma çalışır iken 15 gün kadar didik didik incelemekten uzak kalmıştım çiçeklerimi, nihayet yine onlara döndüğümde kalanchoelarımın dallarında kök gibi şeyler gördüm, neden ve nasıl? Hastalık değildir bunlar değil mi?

daffodil_dr
28-06-2008, 18:06
Birde arkadaşlar bir not düşelim.Gübreleme işini çok düzenli yapmak gerekiyor.Fazla besin verildiğinde de bitki küsüyor.Uzun süre çiçek açmıyor.
Az ve öz olacak.:)
Hah yeri gelmişken bir de şu besinler hakkında bir şey sormak istiyorum, bu soruyu sormak için forumda uygun bir başlık aradım ama döndüm döndüm buraya geldim

1 gr/1 lt kompoze gübre ile 1 kapak/ 1lt sıvı besin_su aynı hesaba geliyor mu?

Ben şehrimdeki bildiğim tüm çiçekçileri dolaştım ama nafile kompoze gübre bulamadım, sonra tarım_ziraat marketleri,gübrecileri gezip tozdum onlar da tonla satıyorlarmış, alamadım...
Ben de "x" çiçeği haftada 1gr/lt kompoze gübre istiyorsa, haftada 1 kapak sıvı besin/lt suyla suladım, 2 haftada bir istiyorsa 2 haftada bir verdim, ama geçen gün şefleranın haftada 2gr/lt kompoze gübre istediğini okudum ki 1lt suya 2 kapak sıvı besin koyup zavallıya vermeye cesaretim yok
İnternetten böyle şeyleri (kompoze gübre,yaprak çürüntüsü,bahçe toprağı, vs vs...) uygun fiyata alabileceğim güvenli bir yer var mı?

powered
02-07-2008, 03:25
Kalanchoe kısa gün ışığına duyarlı bir bitki daha doğrusu, Allah bu bitkiye, gün ışığını aldığı süreyi hesaplayan biyolojik bir saat koymuş. Ne zaman ki gün ışığını 10 saatten daha az aldığını tespit ederse, çiçek açtırma hormonlarını harekete geçiriyor. Şimdi eğer siz Kalanchoelerinize bol bol ışık veriyorsanız çiçek açtırmak için çok uğraşırsınız. Seralar bu teknikleri çok iyi bildiğinden bitkiye diledikleri mevsimde çiçek açtırabiliyorlar. Ama biz kışı beklemek zorunda kalıyoruz. Kışın ev ışığı da çiçeği etkilediği içiin hem zor hemde cılız çiçekler elde ediyoruz.

smiy
25-07-2008, 17:42
Uzun bir süre önce aldığım kalanchoemdan kopan yaprakları gelişigüzel diğer bir çiçeğin yanına saplamıştım. O küçük yapraklardan bir tanesi dün bana bir sürpriz yapıp küçük filizler vermiş. Çok sevindim. Şimdi diğerlerini sabırsızlıkla bekliyorum.

43796

smiy
03-08-2008, 17:11
Ufaklıklar hızla büyümeye devam ediyor.

44369

Nihal
26-08-2008, 18:11
Sevgili Coyote'nin yollamış olduğu kalanchoem.(Sevgili Coyote ben yanında olduğumdan anlayamıyorum.Sizce hiç büyümüşler mi:confused:)

teno07
27-08-2008, 08:03
ben de aldım sonunda :) nar çiçeği renginde ama katlı değil. bakımını merak edip bakarken sizin resimleri de görmüş oldum, çok güzeller. bu kadar kolay köklendiğini ve hemen tuttuğunu bilmiyordum. bana biraz nazlı göründüler. bir de ilk sayfada arkadaşların bazıları tomurcuk çiçeğe dönmedi falan deyince eyvah nazlı birşey buldum galiba dedim.
bu kadar sayfadan çıkardığım en önemli sonuç onu gün ışığı bol olan noktadan kaldırmam gerektiği :) belki benimkiler de Arzu hanımınkilere benzer :)

burko1
29-08-2008, 09:06
arkadaşlar kışın muhteşem çiçekleri olan kalanchoem yaz tatilinden döndüğümde bu haldeydi. sizce bunun nedeni ne olabilir. saksısını değiştirdim ve sıvı çiçek besini verdim. başka ne yapabilirim?

frezyab
31-08-2008, 13:51
Çiçeğiniz dışarda ve bulunduğu yere güvercinler geliyorsa onlar yemiş olabilir.
Benimde yılbaşı ve diğer birkaç çiçeklerimi yediler neyse çabuk farkedip hemen içeriye aldım.

burko1
04-09-2008, 15:18
Çiçeğim dışarıda değil ama birşey onu fena hırpalıyor o kesin. Kökleri çürüyor gibi çiçeğin. elimi attığım dal elimde kalıyor:(:(

Nariel
04-09-2008, 21:28
Sayın burko1, aynı sorun benim kalanchoede de mevcut. Tam çok güzel gelişti diyorum, bi bakıyorum kökünden yumuşamış ve kırılmış. Çok sulamaktan olabilir, sulamayı azalttım ama faydalı olur mu bilmiyorum. Elinizde kalan kopuk dalları aynı toprağa saplayın, kökleniyorlar.

çekirdek
05-09-2008, 02:08
Sevgili Burko, saksıyı değiştirirken köklerine baksaydınız keşke, kararma, çürüme, yenme var mı anlardınız.
Kök hastalıklarına karşı kökü iyice tprağından yıkayıp aspirinli suda bekletebilirdiniz. Hastalıklı bitkilerinizin saksısını değiştirince sıvı besin yerine aspiririn ve B vitamini karışımı verin, direnç kazanmaları için. Ne miktarda olduklarını Mine Pakkaner'in sayfalarında bulabilirsiniz.

eda06
06-09-2008, 12:36
selam arkadaşlar bende 1 hafta önce 1tane kalanchoede aldım geldiginde çok güzel çiçekleri vardı. şimdi yavaş yavaş,çiçekleri kuruyor kuruyan çiçekleri kesmelimiyim.bilgi varirseniz sevinirim.şimdiden saygılar..

sükunet
26-09-2008, 02:23
Aman Allahım;
Gecenin şu geç saatlerinde yaşadığım mutluluğa bak!
arkadaşlar bu yaz annemin ev değişimi yapmasıyla birlikte bir kaç çiçeğine sahip çıktım...
işte bu çiçeklerin arasında kalın ve oldukça yeşil yapraklı ama ama adını bilemediğim bir kalanchoem varmış meğer :)
anneme bu çiçek nasıl diye sorduğumda "aa o çok güzel çiçek açar" yanıtı almıştım fakat benim çiçeğim açmadı...
olsun ben sabırla beklerim bakalım ne renk açacak?
şu an halen balkonumda ama malum Eskişehirin havalarına güven olmaz :(
hemen gidip balkondan içeri alayım...
üşümesin benim minik kalanchoem :)

derya Derya
05-10-2008, 13:57
Bende 5 tane büyük, 6 tane de büyük kalanchoelerimin kırılan dallarından diktiğim kalanchoem mevcut.
Kalanchoeler( okunuşu kalanşo) çok güzel, çok dayanıklı ve çok kolay yetişebilen çiçeklerdir. Hali hazırda kırılımış olan tek bir yaprağının bile toprağa ekilmesi ile köklenen ve büyüyen çiçeklerdir.
Kırıldığı için atmaya kıyamayıp diktiğim ve diktiğim zaman 0.5 cm boyutunda bile olmayan kalanşomun şimdi 10 cm boyutunda ve inanılmaz sağlıklı olması beni çok mutlu ediyor.
Tüm bu iyi özelliklerine rağmen malesef bitki olgunlaştıkça yapraklarının sayısı artıp çiçeklerinin sayısı azalıyor hatta hiç çiçek açmaz hale geliyorlar.
Unlu bitler( mealy bugs) ise en büyük düşmanları ve ben çaresini bulamadığım için bir kalanchoemi kaybettim malesef

susam
05-10-2008, 14:39
Merhaba arkadaşlar. Ben oldukça yeni bir üyeyim. Benim de kalanşolarım var. Çiçekleri dökülmeye başlayan kalanşolarımı şimdi budasam olurmu? Birde epey dallanıp budaklanan bir kalanşom var. Onun çiçek açması için ne yapmalıyım? Lütfen yardımcı olurmusunuz?

derya Derya
05-10-2008, 19:16
Aslında belli bir yaşı geçen kalanşoları çiçeklendirmek profesyonel bir yardım olmadıkça çok zor.
Daha önce okuduğum bir kaynakta ' kısa gün yöntemi' ile çiçek açabilirler diye bahsedilmiş ancak bu yöntem hakkında bir bilgiye sahip olamadım.
Senin çiçek açmayan kalanşo olgunlaşmış bir bitki yani yaprakları büyük ve çok, çiçek açma kabiliyetini ise yitirmiş. Olsun bence onların yaprakları da çok güzel:)
Bence çiçek açan kalanşolarına şuanda el sürme ilkbaharda tazelersin.
Zaten dinlenme dönemine girmiş bir bitkiden fazla birşey beklememek lazım, bırakalım dinlensinler ki ilkbahar ve yazı bol çiçekli geçirsinler.

öğretmen
10-10-2008, 16:48
Benim kalanşolarım çok güzel olmuştu.Ancak dün üzerlerinde beyaz bitler gördüm.O dallar ve yapraklar zamanla dökülüyor ve çıplak kalıyor.Bir süre sonra da kuruyor yani çürüyerek ... Daha önceki yıllarda başıma geldi.Yarın tarım ilaçları satan görevlilerle konuşacağım.Mine Hanım'ın sayfalarını da gezeceğim.Herkese kolay gelsin...

susam
11-10-2008, 00:07
Derya derya. İyi ki kalanşolarıma dokunmamışım. Çünkü yeniden çiçeklenmeye başladılar. Kısa gün uygulaması da yapacağım. Belki daha bol bol açar.:p

derya Derya
11-10-2008, 13:58
Aman aman çok dikkatli olun!
Bu unlu bitler ( mealy bugs) seri katil gibiler:)
Benim güzel kalanchoemi 1 senelik direncime rağmen öldürdüler :(
Ve durmadılar; dedim ya seri katil bunlar:( diğer kalanchome de ölüm planı kurmuşlar ama ben bu sefer erken davranıp cezalarını verdim hepsinin::::cool:
Hemen bitkiyi diğer bitkilerinizden ayrı bir odaya alın!
Sayın Mine hanımın önerileri ve bol sabırla bu işi çözerseniz inşallah..
Unutmayın çiçeğinizi tam iyileşene kadar 'yoğun bakım ünitesinde :p ' tutun ve iyileştiğinden yüzde yüz emin olmadan diğerlerinin yanına almayıN.
GEÇMİŞ OLSUN,,,ACİL ŞİFALAR:D

derya Derya
11-10-2008, 14:51
Derya derya. İyi ki kalanşolarıma dokunmamışım. Çünkü yeniden çiçeklenmeye başladılar. Kısa gün uygulaması da yapacağım. Belki daha bol bol açar.:p

Sevgili Hatice 'kısa gün uygulaması' nedir bulabildin mi?
Öğrenirsen bana da haber ver olur mu?

susam
13-10-2008, 08:45
Derya derya. Bu kısa gün uygulamasını buradan öğrendim. Kalanşolar ve de hatta krizantemler (meşhur adıyla kasımpatılar) günde 10 saatten fazla ışık görünce çiçek açmayabiliyorlarmış. Bu yapay ışık ta olabilir. O yüzden çiçek açması için ışığı doz doz vermek lazım.:cool:. En kolayı gün içinde üstlerinden siyah bir poşet geçirmek. Yani belli bir zaman ışık gördükten sonra üstlerini örtmek. Kısacası onları kandırıyoruz.:p.

begonvil 14
18-10-2008, 13:21
benimde kalonchem bu.geçen hafta baunausetan aldım.

begonvil 14
18-10-2008, 13:30
sevgili öğretmen.benimde sakız sardunyalarımı mahvettiler unlu bitler.yarım metreyi bulmuşlardı yazın.çiçekçiye ilaç sordum.sıvı gübre vermemi söyledi.bende alakası olmadığını söyledim.ilaç bulamadım.sonra kayınvalidemde ben yokken sivrisinek ilacı sıkmış belki giderler diye.ama o 2 güzel sakız sardunyam öldü.sonra ziraatçı panzeher diye bi ilaç verdi.oda bazı çiçeklerimi öldürdü.bazılarındada tam bitti derken geçen gün tekrar yavru bitler gördüm.mine hanımın yazdığı tarifi uyguladım.hem bişey öğrendim.arap sabununu aldığım deterjancı arap sabununun organik olduğunu söyledi.bilmiyordum.

füsunANK
18-10-2008, 13:55
Benim de var bir Kalanchoem. Ve dün fark ettim ki üzerinde bir sürü böcek var. Unlu bitten bahsetmişsiniz, beyaz diyorsunuz bitler için ama benimkiler siyah. Acaba zenci olma ihtimali var mı :eek:
Şaka bir yana ,gerçekten çiçeğimde siyah,minicik böcekler goncaların üzerini ve yaprakları sarmış. Ben de çare olarak şöyle bir yol seçtim. Beyaz sabunu elimde köpürttüm ve siyah böcek olan yerleri bu köpükle kapladım, bir süre bekledikten sonrada yıkadım bitkiyi. Bu sabah baktığımda böcekler yoktu. İnşallah gitmişlerdir. :(

derya Derya
23-10-2008, 17:28
Benim de var bir Kalanchoem. Ve dün fark ettim ki üzerinde bir sürü böcek var. Unlu bitten bahsetmişsiniz, beyaz diyorsunuz bitler için ama benimkiler siyah. Acaba zenci olma ihtimali var mı :eek:
Şaka bir yana ,gerçekten çiçeğimde siyah,minicik böcekler goncaların üzerini ve yaprakları sarmış. Ben de çare olarak şöyle bir yol seçtim. Beyaz sabunu elimde köpürttüm ve siyah böcek olan yerleri bu köpükle kapladım, bir süre bekledikten sonrada yıkadım bitkiyi. Bu sabah baktığımda böcekler yoktu. İnşallah gitmişlerdir. :(

Sevgili Füsun,,sana kendi tecrübemi aktarmak istiyorum.Aynı sorunu bende yaşadım ve şu şekilde çözdüm: sprey aparatlı su şişesine bir tatlı kaşığı bulaşık detrejanı koydum karıştırıp köpürttüm ve çiçeklerin üzerine sıktım 2-3 dakika bekletip bol suyla duruladım 1 hafta sonra tekrarladım ve tamamen kayboldular ve çiçeğimde herhangi bir olumsuzluk oluşmadı hatta tertemiz oldular:pDenemeni öneririm. ( ama tüylü yapraklı bitkilere yapılamıyor)

cdemircioglu
27-10-2008, 16:01
herkese merhaba
ben aranıza yeni katıldım.şimdiye kadar yazılanları okuyunca çok şey öğrendim gerçekten.herkese teşekkür ederim.benimde bir Kalanchoem var.ancak benim başarısızlığımda büyük ,olgun yaprakları döküldü.ama tamamen kaybetmeden yeni filizler alabilmeyi başardım.

sorun şu ki bu yeni filizlerde yalnızca boyuna uzuyor.hiç çiçek açma niyetinde gibi gözükmüyorlar.o kadarda tatlı ki küçük yaprakları ama büyütemiyorum.
insallah çiçek açtığı zamanları da görürüm. tavsiyesi olan arkadaşım olursa seve seve değerlendiririm.teşekkürler.

derya Derya
27-10-2008, 18:19
Daha önce de söylediğim gibi kalanşolar belli bir yaşı geçince kendiliğinden çiçeklenmiyorlar malesef. O yüzden kısa gün uygulaması öneriliyor. Bu uygulamanın tam olarak teknik detaylarını bilmesem de sevgili Hatcce' nin verdiği bilgilere göre çiçeklerin aldığı ışık miktarını azaltıyormuşuz. Yani günün belli bir bölümünde karanlıkta tutuyormuşuz. Ben bu baharda denemeyi düşünüyorum. Bakalım olmazsa beraber deneriz deneyimlerimizi paylaşırız.
Aramıza hoş geldin.

füsunANK
05-11-2008, 15:25
Sevgili Füsun,,sana kendi tecrübemi aktarmak istiyorum.Aynı sorunu bende yaşadım ve şu şekilde çözdüm: sprey aparatlı su şişesine bir tatlı kaşığı bulaşık detrejanı koydum karıştırıp köpürttüm ve çiçeklerin üzerine sıktım 2-3 dakika bekletip bol suyla duruladım 1 hafta sonra tekrarladım ve tamamen kayboldular ve çiçeğimde herhangi bir olumsuzluk oluşmadı hatta tertemiz oldular:pDenemeni öneririm. ( ama tüylü yapraklı bitkilere yapılamıyor)

Benim zenci bitler , beyazlarla dost oldu Derya hanım. Hızla çoğalıyorlar. Şİmdi hem siyah hem beyaz bit var .Tekrar tekrar yapıyorum dediğinizi bakalım ne olacak. :(

susam
05-11-2008, 16:01
Sevgili FüsunAnk. Bitlerle mücadelede arap sabunuda deneyebilirsiniz. Tamamen organik olduğu için bitkiye zarar vermiyor. Bir süngeri iyice köpürtüp bununla bitli ve de bitsiz bölgeleri iyice köpükleyin. 5 dk kadar bekledikten sonra iyice durulayın. Kalan bitleri kulak pamuğu yardımıyla temizleyin. Özellikle yaprak altlarında ve sap diplerinde yumurtaları kalır. Bu bölgelere dikkat edin. Gerekirse bu işlemi bir kaç kez tekrar edin. Umarım bitler çiçeklerinizi terkeder. Uygulamadan sonra tecrübenizi aktarırsanız sevinirim.

susam
05-11-2008, 16:05
Kalanchoelar ve de krizantem (kasımpatı) türlerinde çiçek açtırmak için uygulanan kısa gün tekniği tam olarak şöyle uygulanıyor. İkindi vakti çiçeğin üstüne siyah naylon kapatılır. Ki biraz kalın bir poşet olursa daha iyi olur. Işığı kesip, çiçeğe akşam olduğunu hissettirmektir amaç. Ertesi gün öğleden önce saat 9 civarında üstü açılır. Düzenli yapıldığında bütün tomurcukların çiçek açtığını göreceksiniz.

füsunANK
05-11-2008, 20:19
Bilgiler için çok teşekkür ederim Susam. Kulak pamuğu çok akıllıca. Ben de düşünüp duruyordum bunları neyle alabilirim diye. Yarın ilk iş bu uygulamayı yapmak olacak . Bilgi veririm durum hakkında.

susam
06-11-2008, 09:41
Bu benim kalanchoelarımdan bir tanesi. Aylardır sürekli çiçeklerini yeniliyor. Çiçeği geçer geçmez çiçek sapından kesiyorum. Yeniden çiçeklenmeye başlayınca kısa gün uygulaması yapıyorum. Hemen tepki veriyor. Gerçi bu resimdeki kalanchoenun çiçekleri geçmeye başladı. Yine de ekliyim dedim.

derya Derya
09-11-2008, 11:11
Benim zenci bitler , beyazlarla dost oldu Derya hanım. Hızla çoğalıyorlar. Şİmdi hem siyah hem beyaz bit var .Tekrar tekrar yapıyorum dediğinizi bakalım ne olacak. :(
Anlayamadım neden böyle oldu, galiba sizin bitkide çok fazla unlu bit vardı..
Az miktarda olsaydı çözüm olurdu..
Kulak pamuğu ile temizlemek tabi ki mekanik bir yöntem..
Ama bunu hergün sabırla yapmak gerek.
Çünkü dediğiniz gibi çeok hızlı çoğalıyorlar.
Ben iki kalanchoemi bulaşık deterjanı ile kurtardım ama unlu bitlerin istila ettiği kalanchoemi hergün yıkayıp tek tek bitleri ayıklamama ve bunu yaklaşık 1 sene sürdürmeme rağmen malesef mücadeleyi kaybettim..
Mine hanım'ın unlu bitlerel mücadele ile ilgili bir yazısı var e- dergide..
Benim kalanchoem ölünce gördüm yazıyı..
Benim için çok geçti artık belki size umut olabilir.
Tekarar geçmiş olsun.
Bize bitkinizin durumunu yazmaya devam edin. El elden üstündür!
Beraber kurtaralım bitkiyi...

füsunANK
09-11-2008, 11:28
Sevgili Derya , Sn. Susam'ın önerisini de yaptım. Şimdi hergün kontrol ediyorum. Şu anda bitki temiz. Ama ne zaman çıkacakları belli olmuyor. Bakalım zaman ne gösterecek. Haber vereceğim gelişmeyi. Teşekkür ederim el birliği için ;)

elif59
09-11-2008, 20:52
selam benimde bir kolonşem var 3 yıllık.. ilk ektigimde ancak büyüdü 1 senede daha sonra yaprakları döküldü beyaz sinekler geldi sonra topragınıda degistirdim yapraklandı düzeldi bu sene açmasını bekliyorum inşallah açar ne zaman açıyor kolonşeler yarın fotografını ekliycem resmimin (gecen günde yesil kokulu böcek gördüm üstünde aldım attım cicegim cok şanssız ya zararlılar nerde olsa buluyor onu)

susam
10-11-2008, 11:34
selam benimde bir kolonşem var 3 yıllık.. ilk ektigimde ancak büyüdü 1 senede daha sonra yaprakları döküldü beyaz sinekler geldi sonra topragınıda degistirdim yapraklandı düzeldi bu sene açmasını bekliyorum inşallah açar ne zaman açıyor kolonşeler yarın fotografını ekliycem resmimin (gecen günde yesil kokulu böcek gördüm üstünde aldım attım cicegim cok şanssız ya zararlılar nerde olsa buluyor onu)

Sevgili Elif. Yeşil böceğin bitkiye bir zararı olmazdı. (Şu bildiğimiz o.....k böceğinden bahsediyorsanız tabi). O bir zararlı sayılmaz. Bu arada şu anda kalanchoeların açma zamanı. Hatta epeydir çiçekleniyorlar. Siz de daha önce bahsettiğim kısa gün uygulaması deneyin. İşe yarayacaktır. Biraz zahmetli ama, güzel çiçeklerini görmek için buna değer.

susam
10-11-2008, 11:36
Bu arada arkadaşlar. Pamuklu bitlerden bir türlü kurtaramadığımız çiçeklerimizi kaybetmemek için son çare olarak budama yapabilirsiniz. Yani bu kangren olmuş kolu kesmek gibi birşey. Gerçi bizler yeniden kol çıkaramıyoruz ama bitkimiz daha bir dallanır-budaklanır. Ölmesinden daha iyidir değil mi? Budanınca mücadele daha kolay oluyor. Ama dediğim gibi son çare olarak düşünülmeli. Ve doğru zamanda budanmalı.

elif59
10-11-2008, 18:29
sevgili susam ooo....k ne demek anlamadım yeşil kokulu böcekti buğday böceğide deniliyor herneyse kısa gün uygulamasına baktım önceki sayfalarda öyle birşey göremedim **** gözümden kaçtı cicegimin resimlerine bakarmısınız

(kısa gün uygulamasını yazarsanız veya hangi sayfaa kacıncı msj oldugunu söylerseniz sewinirim)

susam
11-11-2008, 07:25
Hangi sayfaya yazdığımı aramak yerine burada tekrar edeyim. Kısa gün uygulaması çiçek açması için bitkiyi kandırmaktır aslında. Şu şekilde uygulanır. İkindi saatlerinde çiçeğin üzeri siyah bir poşetle kapatılır. (Bitki akşam olduğunu sanır). Ertesi gün sabah 9-10 civarı tekrar açılır. Bu sayede bitkinin gün içinde aldığı gün ışığı 9-10 saat gibi olur. Bu uygulamayla kalanchoe ve kasımpatılar tomurcuk patlatmaya, çiçek açmaya başlar.

susam
11-11-2008, 11:20
Pürcek dediğin nasıl birşey. Saçak mı demek istiyorsun. İstersen yakından bir fotoğraf ekle bakalım. Bende merak ettim.

derya Derya
11-11-2008, 12:03
Bence saksı boyutu iyi, ama toprak kötülşmeye başladıysa saksıyı değiştirmeden, toprağını değiştirebilirsiniz.
Pürçek:D (çok hoş bir sözcük gerçekten), bu kalnchoeler efendim , nedendir bilinmez, çiçek olgunlaşmışsa gövdelerinden kök benzeri yapılar çıkarıyorlar.
Acaba 'ben artık yeterince büyüdüm, beni budayıp başka bir yere dik' mi demek istiyorlar acaba:p
Ama gerçekten de bu kısımları budayıp başka bir saksıya dikince, hemen tutuyorlar. Hiç sorun çıkarmıyorlar.

elif59
11-11-2008, 13:36
ewet pürçek kök demek...saksıyı değişmeyi düşünüyorum çünkü saksının deliklerinden kök cıkmış 2 senedir aynı saksıda 1 boy büyüğüne alıcam..

işte pürçek dediklerim..

elif59
11-11-2008, 13:45
kolonşemden 1 tane daha üretmek için dal koparcam neresinden koparsam tutma olasılığı daha yüksek olur. Bu mevsimde ekilirmi ? kısa gün uygulamasını yapıcam 16.30 da siyah poşetle kapatıcam

kolonşemin gecen seneki hali
fotodaki iyileşmeye baslamış hali iyice dal olarak kalmıştı beyaz sineklerden dolayı

derya Derya
11-11-2008, 18:17
ewet pürçek kök demek...saksıyı değişmeyi düşünüyorum çünkü saksının deliklerinden kök cıkmış 2 senedir aynı saksıda 1 boy büyüğüne alıcam..

işte pürçek dediklerim..

Altından kökler çıkmışsa değiştirmek lazım tabi.
Bu arada ben Compo Sana isimli bir çiçek toprağı aldım. Çok güzel birşey.
İçinde perlit, agrosil (köklendirmeyi uyarıp bitkinin sağlıklı büyümeisni sağlıyormuş) ve bolca organik gübre var.
Bu toprağa dikince 4 ay gübrelemeye de gerek yokmuş.

derya Derya
11-11-2008, 18:22
kolonşemden 1 tane daha üretmek için dal koparcam neresinden koparsam tutma olasılığı daha yüksek olur. Bu mevsimde ekilirmi ? kısa gün uygulamasını yapıcam 16.30 da siyah poşetle kapatıcam

kolonşemin gecen seneki hali
fotodaki iyileşmeye baslamış hali iyice dal olarak kalmıştı beyaz sineklerden dolayı

O yeni filizli dallardan koparıp 1 hafta- 10 gün suda bekletirsen çok kolay köklendiğini görürsün. Bu çelikler bence önce torfa dikilmeli, torf çeliklerin daha iyi gelişmesini sağlıyor (benim tecrübeme göre).
Ve inanamayacaksınız, çelikleriniz öyle hızla büyüyüp gelişecek ki, anaç çiçeği bile geride bırakacak.

elif59
11-11-2008, 18:45
tsk yani bu dallarda kökleşme kötü bişey değil öylemi

derya Derya
11-11-2008, 18:48
Yok canım, olgunlaşınca böyle yapıyorlar yaramazlar:p

elif59
11-11-2008, 18:56
tesekkürler derya peki dal neresinden koparayım asagılardan mı yukarlardanmı

kısa gün uygulamasına bugün basladım ne zmn sonuc alabilirim tomurcuk görebiilirm

derya Derya
11-11-2008, 19:05
Yukarıda ki dallarından al bence..
Kısa gün uygulamasının detaylarını Susam biliyor.
Ona soralım bence..
Kolay gelsin:cool:

susam
12-11-2008, 08:55
Elif Hanım. Kalanchoelarda her yıl saksı değişimi iyidir. Daha iyi çiçeklenme sağlar. O yüzden gönül rahatlığıyla saksısını değişin. Hazır kök gelişimleri var. Hemen onların altından kesip direk dikebilirsiniz. Yeni diktiklerinizi bol ışık alan ve sıcak olan bir yerde tutun ki çabuk gelişsinler. Sulamasına da dikkat ederseniz hemen şahlanacaklardır.

Nariel
15-11-2008, 18:49
Habire kökboğazı çürüyen, kesip kesip toprağa yeniden sapladığım kalanchoelerim hiç beklemediğim bir anda tomurcuk vermiş, hem de birsürü. İyice kartlaştıklarını ve çiçek açmayacaklarını düşünüyordum oysaki.
Bir saksıda üç renk var, bakalım bu tomurcuklar hangisine ait çıkacak;)

füsunANK
17-11-2008, 10:19
susam ///Sevgili FüsunAnk. Bitlerle mücadelede arap sabunuda deneyebilirsiniz. Tamamen organik olduğu için bitkiye zarar vermiyor. Bir süngeri iyice köpürtüp bununla bitli ve de bitsiz bölgeleri iyice köpükleyin. 5 dk kadar bekledikten sonra iyice durulayın. Kalan bitleri kulak pamuğu yardımıyla temizleyin. Özellikle yaprak altlarında ve sap diplerinde yumurtaları kalır. Bu bölgelere dikkat edin. Gerekirse bu işlemi bir kaç kez tekrar edin. Umarım bitler çiçeklerinizi terkeder. Uygulamadan sonra tecrübenizi aktarırsanız sevinirim.

Sanırım çiçegi kurtardık. Bitler görünmüyor, sağlığı ve keyfi de yerinde. Sayın Susam'ın önerileri iyi geldi. Teşekkür ederim Sn.Susam ve Sn. derya_derya.

Orkun Kırcı
17-11-2008, 21:54
Bunlarda benimkiler. Büyük yapraklı olanı birbuçuk ay önce dikmiştim. Ne zaman çiçeklenir acaba.

53127
53128

susam
20-11-2008, 13:41
ne kadar uygulamam gerek kıs gün uygulamasını ne zaman tomurcuk görürüm ?

Elif. Günler yeterince kısaldığı için şu anda kısa gün uygulaması yapmana gerek yok. Zamanı geldiğinde budadığın dalları direk toprağa dik. Çabuk tutuyor. Bu arada budadığın kalanchoe da tazelendiği için çiçek verme ihtimali artıyor.

susam
20-11-2008, 13:42
FüsunAnk. Bitlerin temizlendiğine çok sevindim. Yanlız sen yinede arada yaprak altlarına ve dal diplerine bak. Kalan yumurtalar çok küçük olduğu için gözden kaçabilir. Yenilemeden tekrar temizlersin.

elif59
20-11-2008, 14:07
Elif. Günler yeterince kısaldığı için şu anda kısa gün uygulaması yapmana gerek yok. Zamanı geldiğinde budadığın dalları direk toprağa dik. Çabuk tutuyor. Bu arada budadığın kalanchoe da tazelendiği için çiçek verme ihtimali artıyor.

Kısa gün uygulamasını 2 gün uyguladım..3 çelik almıştım şimdi suda baya köklendiler ekicem onları büyük kolonşemde zamanı gelince açar diye düşünüyorum açmassada bana onun yeşilliğide yeter;)

füsunANK
20-11-2008, 20:18
FüsunAnk. Bitlerin temizlendiğine çok sevindim. Yanlız sen yinede arada yaprak altlarına ve dal diplerine bak. Kalan yumurtalar çok küçük olduğu için gözden kaçabilir. Yenilemeden tekrar temizlersin.

Hergün kontrol ediyorum. Gördüğümüde deterjanla ıslattığım pamuklu çubukla almayı düşünüyorum. Ama görünmüyorlar Allahtan. Görünürlerse karşılarında beni görecekler. ;)

suzan7
25-11-2008, 19:52
Sevgili susam,
sana sormak istediğim bir kaç soru var.
Cevaplarsan sevinirim.
1) Benim kaıoncem kapalı balkonumda duruyor.Gündüz sıcaklık şu aralar 11-15 derece akşamları 10 dereceye kadar düşüyor. Bu sıcaklık yeterli mi?
2)Ne sıklıkta sulamalıyım.Çiçek açmak üzereler.
3) Sıvı besin verebilirmiyim.?
teşekkürler.

susam
27-11-2008, 07:49
Sevgili susam,
sana sormak istediğim bir kaç soru var.
Cevaplarsan sevinirim.
1) Benim kaıoncem kapalı balkonumda duruyor.Gündüz sıcaklık şu aralar 11-15 derece akşamları 10 dereceye kadar düşüyor. Bu sıcaklık yeterli mi?
2)Ne sıklıkta sulamalıyım.Çiçek açmak üzereler.
3) Sıvı besin verebilirmiyim.?
teşekkürler.

Sevgili Suzan.
1) Balkonunun ısısı kalanchoe için uygun. Bu açıdan için rahat olsun.
2) Soğuklar başlayınca sulama mutlaka azaltılmalı. Kalanchoe zaten suyu çok sevmez. Özellikle de kışın az sulamak lazım. Birde çiçeklenme döneminde su iyice azaltılır. Toprağı kontrol ederek sulama zamanını anlayabilirsin. Toprak kurumaya yüz tuttuğunda sulayabilirsin.
3)Sıvı besinler özellikle kalanchoe da gelişme döneminde haftada bir verilir. Daha sonraları gübreleme ihtiyacı duymazlar. Ben yinede benimkilere arasıra gübreli su veriyorum.
Bir de şunu ekliyeyim. Kalanchoenun her sene güzel çiçek açması ve gelişmesi için, ilkbaharda mutlaka saksısını değiştirmek gerekir. Bu her yıl tekrar edilmelidir.

susam
27-11-2008, 07:56
benim çiçeğim sürekli boyuna gidiyordu ben de onu budadım ama yanlış mı yaptım acaba çünkü şimdi 2 tane kalın dal kaldı.1-2 tane çiçek verdi onlar da hemen kurudu.Ne yapmam lazım acaba?

Sevgili Burcu. Çiçeğine gün ışığı yukarıdan geliyor gibi. Bitkiler gün ışığını gördükleri yöne doğru yönelirler. Bu durumda ışığı yukarıdan alıyorsa boylanması doğaldır. Sizdeki durum sanırım bundan kaynaklanmış. Budama yüzünden sıkıntıya düşmeyin. Kalanchoe dayanıklı bir bitki. Yakında sürgün vermeye başlar. Ama bu arada sulamasına dikkat edin. Yeni budadığınız için bir ay kadar sıvı gübre verebilirsiniz. Bahara saksısını değişin. Taze toprakla buluşsun. Çiçeğinin kuruma sebebini anlayamadım. Ne kadar süre kaldı çiçekleri bunu bilemediğim için bir şey söyleyemiyorum. Çiçekler kuruyunca çiçek veren sap dibinden değil de hemen çiçek altından kesilirse yeni çiçekler verir.

meraklı kaktüs
27-11-2008, 12:13
Merhabalar.benimde bir zamanlar kalanchoe çiçeğim vardı.kalanchoe yaradılış bakımından harika bi çiçek.halam almıştı.ve ilk defa çiçeğim olduğundan 15 20 günlüğüne şehir dışındaydım.ilgilenemedim.eve geldiğimde büyümüş olarak göreceğimi sandığım çiçeğimin sadece sapı kalmış:( öyle üzülmüştüm ki.ama yeniden bi kalanchoe alırsam gözüm gibi bakcam.bu arada gazetede okudum kalanchoe bi kaktüs türüymüş

elif59
02-12-2008, 10:04
Tabi öyle aspirinli suyu ne kadar veriyoruz..?

susam
03-12-2008, 10:10
Normal çiçeği sularken verdiğimiz miktarda. Yani çiçeklerin sulanma zamanı geldiğinde aspirinli suyla suluyoruz. Zaman aralığı kışın 2 hafta, yazın haftada bir.

ninina84
03-12-2008, 14:22
Merhaba
adım Nirva aranıza yeni katıldım. Kalanchoelarla ilgili bütün yazdıklarınızı okudum fakat benimkilerde olan sorunlara rastlayamadım. Koçtaş'tan aldığım sarımsı-pembe renkteki kalanchoemun büyük yapraklarının altında koyu renk çizikler olduğunu farkettim. Bu normal midir? Bir de bir arakadaşımın yazın bana verdiği ölmek üzere olan kalanchoe bayaa büyüdü iyice şekilsizleşti. Sanırım budamam gerek. Fakat yeni tomurcukları var. Onun da bazı yapraklarının altında ve üstünde kahverengi yanmış gibi lekeler var. Bunların ne olduğu konusunda bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Daha önce iki kalanchoemu sanırım mantar yüzünden kaybettim. Yapraklarında grimsi lekeler oluşuyor sonra da yaprak kuruyordu. Topas 100 EC isimli bir ilaçla müdahale etmiştim ama geç kalmışım. Zaten çiçekleri eve getirdikten bir süre sonra dipteki büyük yapraklarının hepsi kuruyor ve bir daha hiçbiri o kadar büyümüyor. Bunlar da ölecek diye çok korkuyorum. Çiçeklerin ve problemli yaprakların resimlerini ekliyorum. Telefonlar çektiğim için biraz bulanık olabilir kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

elif59
03-12-2008, 14:55
Yinede tecrübeli arkadaşlar cevap versin..Bana sorun yok gibi geldi
Benim kolonşemde tomurcuk çıkarıyor ektiğimden beri hiç açmadı 3 yıl oldu bu yıl çok açıcak her dalında tomurcuk var

ninina84
03-12-2008, 15:54
Ne mutlu size. Umarım benim bu sene aldıklarım da beni üzmez de seneye yine açar. Pembe olan bütün yaz devamlı tomurcuk verdi sonra biraz dinlendi şimdi yeniden tomurcuklandı. Genelde çiçekli bitkilerim ilk seneden sonra pek çiçek açmıyor. Sanırım sorun kullandığım toprakta. Yapraklar yemyeşil ve çok sağlıklı çıkıyor bitkiler kocaman oluyor ama çiçek yok =( Bu kalanchoeler diğerlerinden daha az nazlı sanırım ki ben bile tomurcuklandırmayı başardım.

ninina84
03-12-2008, 17:26
Ben de seneye deniyim kısa gün uygulamasını bu sene aldıklarımla. Arkadaşımın verdiği kalanchoe bütün yaz balkonda kaldı saatlerce güneş görüyordu yine de sürekli çiçek açtı. Arsız biraz galiba :) Şu an oturma odasında duruyorlar. Çok sıcak değil içerisi 22-23 derece geceleri de en düşük 18 derece oluyor. Bazı arkadaşlar dışarıda tutmanın daha iyi olduğunu yazmışlar. Kapalı balkona çıkarabilirim aslında ama orda da mantardan korkuyorum. Kararsız kaldım. Ne yaptıysam kurtulamadım mantardan habire bulaşıyor balkondakilere. İlaçlıyorum bir süre iyileşiyorlar sonra yine =(

ninina84
04-12-2008, 00:23
Şimdi farkettim. Yeni aldığım tomurcuklu sarı kalanchoemun bazı tomurcukları daha açmadan kurumuş, açmış olan bazı çiçeklerinin de ucunda kahverengi noktalar var. Neler oluyor? (resimlerini çektim fakat ışık yeterli olmadığı için çok bulanık çıktı)

susam
04-12-2008, 07:51
Merhaba
adım Nirva aranıza yeni katıldım. Kalanchoelarla ilgili bütün yazdıklarınızı okudum fakat benimkilerde olan sorunlara rastlayamadım. Koçtaş'tan aldığım sarımsı-pembe renkteki kalanchoemun büyük yapraklarının altında koyu renk çizikler olduğunu farkettim. Bu normal midir? Bir de bir arakadaşımın yazın bana verdiği ölmek üzere olan kalanchoe bayaa büyüdü iyice şekilsizleşti. Sanırım budamam gerek. Fakat yeni tomurcukları var. Onun da bazı yapraklarının altında ve üstünde kahverengi yanmış gibi lekeler var. Bunların ne olduğu konusunda bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Daha önce iki kalanchoemu sanırım mantar yüzünden kaybettim. Yapraklarında grimsi lekeler oluşuyor sonra da yaprak kuruyordu. Topas 100 EC isimli bir ilaçla müdahale etmiştim ama geç kalmışım. Zaten çiçekleri eve getirdikten bir süre sonra dipteki büyük yapraklarının hepsi kuruyor ve bir daha hiçbiri o kadar büyümüyor. Bunlar da ölecek diye çok korkuyorum. Çiçeklerin ve problemli yaprakların resimlerini ekliyorum. Telefonlar çektiğim için biraz bulanık olabilir kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.
Sevgili Ninina. Bahsettiğiniz sanırım yaşlanan yapraklarda görünen kararmalar. Bu yapraklar zaman zaman yaprak sapından kesilerek alınmalı. O zaman taze yapraklar çıkacaktır. Bu ciddi bir sorun değil. Fakat bitki üzerinde bırakmanız doğru olmaz.

susam
04-12-2008, 07:54
Ninina. Solan çiçekleri de zamanında bitkiden keserek uzaklaştırırsanız yeni tomurcuklar daha sağlıklı olacaktır. Yaz boyu açması normal. Zaten kalanchoe hemen hemen her dönem çiçek verebilir. Yanlız her baharda mutlaka toprağının değiştirilmesi gerekir. Buna dikkat ederseniz çiçekleriniz uzun yıllar yaşayacaktır.

Minem
04-12-2008, 10:54
Ben de kalanşolarımı tomurcuklu almıştım, sanırım yerlerinden memnunlar ki açmaya çalışıyorlar..
54793

ninina84
04-12-2008, 11:39
Sevgili Ninina. Bahsettiğiniz sanırım yaşlanan yapraklarda görünen kararmalar. Bu yapraklar zaman zaman yaprak sapından kesilerek alınmalı. O zaman taze yapraklar çıkacaktır. Bu ciddi bir sorun değil. Fakat bitki üzerinde bırakmanız doğru olmaz.

Teşekkür ederim Susam ben de zaten kesip atıyorum onları. Peki bu büyük yaprakların nerdeyse eve gelir gelmez sararıp bir daha da çıkmamasının sebebi nedir? Onları iyi beslemediğim için olabilir mi?

elif59
04-12-2008, 11:47
Ne kadar su döküyorsunuz kolonşenize..Belkide fazla suluyorsunuz..Ben nerdeyse ayda bir suluyorum şu aylar toprağının fazla ıslak olmasınından hoşlanmıyor bu bitki arada yumurta suyu veriyorum..(haşlanmış yumurtanın suyu) ve ben dalları çok sıkışık diye seyreltiyorum yine çıkıyor.Kopardıklarımın bazılarını ektim tuttular arsız bir çiçek zaten suda 2 günde köklendi.. Biraz fazla ilgileniyorsunuz galiba şımarıyor sizinki :)

Ülker
04-12-2008, 12:40
Merhaba arkadaşlar,
Kalanchoe,başlığını görünce sizlere danışayım dedim, Benim çiçeğim 5 yıllık zaman zaman budadım, çoğlattım,dağıttım,6 ay önce tekrar budayıp çeliklerini dağıttım.şimdi elimde anaç çiçeğim kaldı,bana keyifsiz gibi geldi,bu çiçekler kaç yıllıktı acaba,yenilemeli miyim,bilen arkadaşlar yardımcı olur musunuz?
Resmini de göndereyim bir bakın lütfen,

ninina84
04-12-2008, 12:50
Merhaba arkadaşlar,
Kalanchoe,başlığını görünce sizlere danışayım dedim, Benim çiçeğim 5 yıllık zaman zaman budadım, çoğlattım,dağıttım,6 ay önce tekrar budayıp çeliklerini dağıttım.şimdi elimde anaç çiçeğim kaldı,bana keyifsiz gibi geldi,bu çiçekler kaç yıllıktı acaba,yenilemeli miyim,bilen arkadaşlar yardımcı olur musunuz?
Resmini de göndereyim bir bakın lütfen,

Bana çok çok da keyifsiz görünmedi açıkçası. Önceki yazılarda yaşlı bitkilerin çiçek açması için kısa gün uygulaması diye özel birşey yapılması gerektiği yazıyordu. İsterseniz ilkbaharda toprağını değiştirin şu an yerinden çıkarmak uygun olur mu bilemiyorum.

Ülker
04-12-2008, 13:10
Sayın Ninina84, yaprakları çok küçüldü,yaşlılıktan herhalde diye düşündüm,bahara bakacağım çiçek açar mutlu görünürse sorun yok, ama yine de önlem alarak bir çelik alıp köklendireyim diye düşündüm,tazelemekte yarar vardır değil mi? çelik verdiklerimin yaprakları iri iri çok sağlıklı görünüyorlar.:rolleyes:

ninina84
04-12-2008, 13:15
Evet çelik alabilirsiniz sanırım. Ben de öyle yapıp kendimi garantiye alıyorum. Zaten çelikleri kolay tutuyor. Kopan ne varsa toprağa dikiyorum yakında dikecek saksı kalmayacak; koyacak yer zaten yok :)

Ülker
04-12-2008, 13:32
Çok haklısınız,keşke daha geniş yerimiz olsaymış...özellikle kışın nerelere sığdıracağımızı bilemiyoruz. dün çok hoş katmerli bir türünü gördüm çiçekçide ,aldım elime,baktım..baktıım...yer sorunu yüzünden bahara bıraktım,...evde güneş alan yerlerin hepsi eski çiçeklerim için rezerve maalesef...

ninina84
04-12-2008, 14:03
Katmerlileri çok güzel gerçekten. Bende bir tane pembe var. Herbir çiçeği ayrı tonda açıyor. Koçtaştan koyu pembesini alacaktım fakat baktım ki hepsi böceklenmişti. Sadece o rengin katmerlisinin böceklenmiş olması çok enteresandı. Böceklileri bir kenara ayırıp görevliyi uyardım fakat iki gün sonra gittiğimde hepsi tekrardan reyonda yerlerini almışlardı. Çok kızıyorum böyle şeylere.
Yer sorununa gelince... Evimde pencere içleri saksı koyamayacak kadar küçük olduğundan bütün bitkilerimi balkona sıkıştırmak zorunda kalıyorum. Kullanılmayan büyük saksıları ters çevirip bazen de düz hallerinin içine birşeyler doldurup kendi altlıklarını da üstlerine kapatıp sehpa gibi kullanıyorum. Hem yer kazanmış oluyorum hem de bitkiler yüksekte kaldıkları için daha iyi güneş alıyorlar. Resmini ekledim aklınıza yatarsa siz de yaparsınız. Bir de koçtaşta duvara asılan geniş sepetlerin içine 3er tane kalanchoe koyduklarını gördüm. Çok da hoş duruyordu. Artık duvarlara tavanlara tırmanacağız başka yolu yok :)

elif59
05-12-2008, 12:13
Kolonşemin toprağını karıştırırken oldukça uzun bir solucan gördüm, çıkardım onu ve aspirinli suyla suladım. Toprağın yüzeyine beyaz sinekler çıktı, geçen sene çiçeğimi kurutan sineklerden, pire gibi zıplıyorlar..

Kolonşem tomurcukta, saksı değiştirebilirmiyim veya sineklere ne yapıpta kaçırabilirim? Solucanlar için aspirinli su verdim ama saksının dibinden mi çıkarlar, topragın üstüne mi yoksa saksı içindemi ölürler?

ninina84
09-12-2008, 16:07
Sevgili elif59 sehpa olarak kullandığım saksının resmini tekrar eklememi istemişsin. Bu sefer üstüne kalanchoe koyup çektim resmi. Büyük bir saksının içine daha ufak bir saksı koyup büyüğün altlığını da üstüne kapatıyorum böylece çok yer kaplayan saksılar veya klanchoe gibi bir arada güzel görünen çiçekler için fazladan yerim oluyor. İyi bayramlar.

Penelophe
11-12-2008, 02:18
Ninina84, oldukça sağlıklı ve güzel görünüyor çiçekleriniz.

Benimkiler içinse aynı şey söylenemez ne yazık ki, Kalanchoelerimi unlu bit bastı ve müdahalede geç kaldım, hepsini dibinden budadım..:(

Elif59, sinekler için Mine Pakkaner'in ''Bitki Zararlıları İçin Ev Yapımı İlaçlar'' Başlığından yararlanabilirsiniz. Solucanlar içinse birşey yapmayın, solucanlar toprak için iyidir, toprağı havalandırır ve köklere daha fazla oksijen gider.

Nejla K.
11-12-2008, 23:07
Herkese merhabalar, bol çiçekli günler dilerim.Ben kalanşomun fotoğraflarını ekliyorum. Daha önce yazılanların tamamını okuma fırsatım olmadı. Göz gezdirdim ama uygun olan bir arkadaş cevap verirse çok mutlu olacağım. Kalanşomdan bu mevsim çelik alsam tutarmı ve çelik çiçeğin olduğu daldan mı yoksa yapraktan mı alınıyor? Şimdiden teşekkürler ...

Penelophe
12-12-2008, 00:25
Tomurcuksuz ve çiçeksiz herhangi bir dalı toprağa dikebilirsiniz. Önce suda köklenmesini sağlayıp, sonra da dikebilirsiniz. Çok arsızdır, her iki durumda da tutar,

ninina84
12-12-2008, 12:56
Penelophe, durum resimde görüldüğü kadar parlak değil aslında. Alttaki büyük yaprakların çoğu sarardı tomurcukların da büyük bir kısmı açmadan kurudu. Sanırım mekan değişikliği pek yaramadı. Saksıları da çok küçük en yakın zamanda değiştirmem gerek.
Nejla K., İstanbul'a getirirken saksısı kırılan tomurcuklu kalanchoemun kopan dallarını suda köklendirip diktim hepsi tuttu. Şansıma dipteki tomurcuksuz olanlar kopmuştu. Çelik almak orun olmaz sanıyorum. Bu arada çiçeğinizin rengi çok güzelmiş.

kaybol.2008
13-12-2008, 16:03
unlu bit için bir diğer çözüm de ispirtoya batırdığınız pamuk ile yaprakları silmek. Ben önce elimle topladım görünenlerin hepsini. Sonra ispirtoya batırılmış pamuk ile sildim. Uygulama yaparken önce bir iki yaprakta deneyin. Deneme yaptığınız yaprakta olumsuz bir durum gözlemlemezseniz devam edin. Kolay gelsiin.

suzan7
13-12-2008, 16:30
Selam kalonce sahipleri.
Kalonçem 1,5-ay kadar önce tomurcuklandı.Halen çiçeklerini açmadılar.Kapalı terasımda duruyordu.Gündüz sıcaklık 18 20 derece gece ise 8-9 derece .Dün salona aldım sıcakta belki açar diye ne dersiniz sorun ne olabilir.

elif59
13-12-2008, 17:41
Kısa gün uygulaması yapabilirsin..üstüne siyah bi poşet koy

suzan7
14-12-2008, 12:12
Selam elif59,
kısa gün uygulamasını nasıl uygulamalıyım,ne zaman açıp na zaman kapatmalıyım.Bilgi verirseniz sevinirim.

elif59
14-12-2008, 12:37
Kalanchoelar ve de krizantem (kasımpatı) türlerinde çiçek açtırmak için uygulanan kısa gün tekniği tam olarak şöyle uygulanıyor. İkindi vakti çiçeğin üstüne siyah naylon kapatılır. Ki biraz kalın bir poşet olursa daha iyi olur. Işığı kesip, çiçeğe akşam olduğunu hissettirmektir amaç. Ertesi gün öğleden önce saat 9 civarında üstü açılır. Düzenli yapıldığında bütün tomurcukların çiçek açtığını göreceksiniz.

Gercekten çok işe yarıyor 1 hafta yaptım tomurcuklar çıktı şimdi yine yapıcam tomurcuklar daha çabuk büyür açar belki

Buket Aknar
14-12-2008, 12:57
Arkadaşlar bayram öncesi dayanamadım ve turuncu renkli yeni bir kalonche aldım. ( o kadar çoğaldılar ki, yavaş yavaş her renkten topluyorum). Bugün sabah bir de baktım ki yeni aldığım kalonchem tüm yapraklarını aşağıya düşürmüş. Sanki küsmüş. İyice incelerdim, görünürde birşey yok sadece saksının çevresinde bir kurt buldum. bütün bu hasarı o yapabilir mi?
Ben hemen kaloncheyi yeni bir saksıya geçirdim, bu arada bazı yaprakları dokunduğumda koptu. Acaba ölüyor mu? Kopan tüm yaprakları başka saksılara yeniden diktim... Ne oluyor? ne yapabilirim?

suzan7
14-12-2008, 15:12
bu benim eşimin sabırsızlıkla açmasını bekledigi kaloncem
ve de poşetli hali

elif59
14-12-2008, 15:24
Poşetliyken evin en karanlık yerine koyun masa altı,vb.karanlık neresi varsa ben öyle yaptım..tomurcuklarıda çokmuş maşallah ama benimkiler dahada çokk en kücük daldan bile tomurcuk çıkıyor eee 3 sene açmadı olcak o kadar :D

susam
15-12-2008, 11:26
[QUOTE=Buket Aknar;329806]Arkadaşlar bayram öncesi dayanamadım ve turuncu renkli yeni bir kalonche aldım. ( o kadar çoğaldılar ki, yavaş yavaş her renkten topluyorum). Bugün sabah bir de baktım ki yeni aldığım kalonchem tüm yapraklarını aşağıya düşürmüş. Sanki küsmüş. İyice incelerdim, görünürde birşey yok sadece saksının çevresinde bir kurt buldum. bütün bu hasarı o yapabilir mi?
Buket Hanım. Acaba sulamasındamı hata yapıyorsunuz? Aşırı sulama yaprakların çürümesine ya da yaprak sapından kopmalara neden olabilir. Havalar soğuduktan sonra mümkünse toprak kurumaya yakın sulamak gerekiyor. Ve azar azar doyurmadan sulamak lazım. Kalanchoelar suyu sevmezler. Ölen yaprakları hemen alıp çiçekten uzaklaştırın. Ve sulamasına dikkat edin. Bakalım bir değişiklik olacak mı?

Buket Aknar
15-12-2008, 13:19
Sn Susam; ilginiz için teşekkürler. Daha önce belirttiğim gibi benim birçok kalonchem var ve hepsi ayni yerde duruyor. Su ihtiyacının az olduğunu bilerek, sulamayı yaptığımda hepsini birlikte suluyorum. Yani diğerleri de ayni şartlarda sulanıyor. Bunun niye böyle olduğunu bir türlü anlayamadım.

susam
16-12-2008, 11:53
Fotoğrafını koyma imkanı bulursanız daha doğru değerlendirebiliriz. Belki de çiçek size gelene dek yaşadığı olumsuz şartlardan etkilenmiştir. **** kimyasallar fazla verilmiştir. Başka birşey gelmiyor aklıma.

Nejla K.
16-12-2008, 13:44
Kalanchoe severler, yine yardımınıza ihtiyacım var. Az önce Kipa'dan atıla ayrılmış 3 saksı kalanchoe aldım. 24 Kasım için getirilmiş ama satılamamışlar. Benim için satılanı alıp büyütmekten çok ölmeye terk edileni yaşatmak önemlidir. Aldım. Çiçeklenmesi bitmiş üstünde kuruları duruyordu.

Birinci sorum, bu tamamen kurumuş çiçekler tohum olur mu? Ne zaman dikilebilir? Etkilenmiş yaprakları temizledim. Epey bir budama yaptım ve budadığım dalları torf karışımlı toprağa diktim. Birkaç dal suya ıslattım. Aspirinli su ile can suyu verdim. Acaba sera etkisi için şeffaf poşet geçirmeli miyim?

Gövdeler sağlıklı idi ancak biri çok susuz, ikisi fazla sulanmış idi. Onların topraklarını değiştirdim. Gayet iyi görünüyorlar. Önerilerinizi bekliyorum. Çok teşekkürler...

susam
17-12-2008, 11:02
Tohum konusunu bilmiyorum. O açıdan birşey söyleyemem. Fakat sera etkisi yapmayın. Nemi çok sevmedikleri için çürürler.

ninina84
17-12-2008, 18:08
Merhaba
Ben bu kalanchoenun çiçek saplarını nereden keseceğim? Daha önce bir arkadaş sormuş, tomurcukların altındaki iki yaprağın üstünden denmiş. Onlar gerçekten yaprak mı, yoksa her çiçeğin altında olan, ilkokulda çanak yaprak diye öğrendiğimiz şey mi?

Onların hemen üstünden kesersem, alttan uzun bir sap üstünde de iki tane yaprak kalacak. Çiçek sapının başladığı alttaki büyük yaprakların ordan kessem olur mu?

deryas
17-12-2008, 18:30
Sevgili ninina84,
taç yaprakların altından,yani uzun sapın başladığı noktadan kesmeniz daha iyi olur.

Ama bu kadar güzel çiçekleri neden kesmek istediğinizi anlamadım:(
Eğer vazoya koymayı düşünüyorsanız,bu çiçeğin suda çok dayanmayacağını düşünüyorum.

deryas
17-12-2008, 18:33
Çiçeğinize tekrar baktım da, bence kesmeyin böyle çok güzeller;)

Nejla K.
18-12-2008, 08:57
Haklısın Susam, suyu sevmiyor. Arkadaşlar çiçekten tohum alınması konusunda fikri olan var mı?

ninina84
19-12-2008, 21:33
Şimdi kesmek için sormadım. Bazıları kurumaya başladı da yanlış birşey yapmamak için sordum. İki küçük yaprağın üstünden kessem şekilsiz birşey olacakt,ı o yüzden bir danışayım dedim.

Sayın Nejla K. çiçekler tamamen kuruduysa tohum olması biraz zor gibi geliyor bana. Genelde tohum olduğunda çiçeğin hemen altı yeşil kalıyor.

burcuciner
20-12-2008, 08:29
İki küçük yaprağın üstünden kesmiştim bir kere, çünkü nereden keseceğimi bilememiştim. Şimdi kestiğim yerden bir sürü küçük yaprak çıktı ve büyümeye devam ediyor.

ninina84
20-12-2008, 11:20
O zaman sapı kısa olanları yaprakların üstünden geri kalanı dipten keseyim. Bakalım neler olacak. Teşekkür ederim.

Nariel
22-12-2008, 21:22
İyi akşamlar arkadaşlar,
Sürekli çürüyen ve uçlarında kalan sağlam yerlerden büyüttüğüm kalanchoem nihayet açmaya başladı, açmayalı bir sene olmuştu. Ama ilk alındığına gül gibi katmerliyken, şimdi neredeyse yalınkat olarak açıyor, katmerli kalanchoeler genelde böyle midir?

Nariel
22-12-2008, 21:43
Yanlış anlaşılmasın, iyi ifade edemedim, ilk resimdeki ilk hali, ikinci resim ise şimdiki hali.. İkinci resim yalınkat..

Nariel
22-12-2008, 23:05
Aynı saksıda üç ayrı renk var ve onlarda da tomurcuk var, bakalım onlar nasıl açacak, ya da açabilecek mi..

susam
23-12-2008, 11:36
Sevgili Nariel. Kalanchoelar bahar aylarında saksı ve toprak değişimi ister. Yapmışmıydınız. Belki de bu yüzden yalın kata dönüşmüştür.

Nariel
31-12-2008, 22:26
Kalanchoemin son açan çiçekleri daha katmerli, giderek katmerlileşiyor yeni açanlar :p Bitkinin alttan açan tomurcuklarına bakarsanız göreceksiniz katmerlileşmeyi.

Hava soğudu diye içeri almıştık bitkiyi, içerde açanlar katmerli oldu. Ortam ısısının etkisi var mı bu olayda bilmiyorum.

Baharda ya da yazın saksı değişimi yapmamıştım ama yazın bol bol sıvı gübreli su vermiştim.

corail79
01-01-2009, 11:31
Merhaba arkadaşlar, biraz önce yanlışlıkla odamda sandalyemi taşırken kalanchoemin iki dalını kırdım. :( Bu iki dalın sap kısımlarında şansıma kökler mevcut. Alttan bir kaç tane yaprağını da kopardım. Sizce bu dalları hemen başka bir saksıya diksem mi? Aşağıdaki fotoğraflara göre yardımcı olursanız sevinirim.
Dalları koptuktan sonra kalanchoemin son durumu:
57700

Köklerin durumu:
57701

Üzerindeki çiçekleriyle kopan dalların durumu:
57702

bitkiseli
01-01-2009, 12:21
Kırılan dalı hemen toprakla buluşturursan hiç bir sorun olmaz, benim köksüz olduğu halde kısa sürede yeni yapraklar verdi.

corail79
01-01-2009, 12:52
Teşekkür ederim, hemen dikeyim o zaman.

Özge Düzgün
07-01-2009, 03:19
Merhabalar,
Ben kalanchoe mi yeni aldım, fakat saksısı bana biraz küçük gibi geldi. Saksısını değiştirmek istiyorum ama bunun içine en uygun zamanın bahar ayları olduğunu duymuştum. Şu an üzerinde tomurcukları ve katmerli çiçekleri var.Ayrıca torfa dikilmiş bu yüzden ben torf ve saksı da satın aldım. Normal toprağa mı dikiliyor bilmiyorum. Acaba daha geniş saksıya geçirsem çiçeğime bir şey olur mu?Tevsiyelerinizi bekliyorum. Resmini de ekledim.;)

burcuciner
07-01-2009, 09:51
Sevgili Özge,Ben de aynı işlemi Aralıkta yapmıştım çiçeğim gayet sağlıklı.

cdemircioglu
07-01-2009, 17:46
arkadaşlar benim bi sorom olucak .yaklaşık 5 aydır benimle olan kalachoem 2 defa çiçek açtı ama bir sorun var. aldığımda sayısız çiçeği olan kalanchoemun simdi sadece 2 tane çiçeği var.üstelik aldığım zamanki gibi katmerli de değiller.yapılması gereken her şeyi yaptığımı düşünüyorum ama çok çiçek vermiyor.neden olabilir sizce?

ayhat
08-01-2009, 08:48
Kalanchoe nun kış şartlarına dayanacağını düşünerek ve gömme balkonuma güvenerek içeriye almadan hergün sayısız tomurcuklarına merakla bakıyordum, geçtiğimiz cumartesi yakınına gittiğimde gayriihtiyari dokunmamla beraber etli ve sağlıklı yaprakları bir bir elimde kaldı yaşadığım şoku ve üzüntüyü anlatamam. Tabi hemen içeri aldım tomurcukları zarar görmemiş ama bir tane bile yaprak kalmadı üzerinde, 2 adet te büyük vardı onların durumu biraz daha iç açıcı. Sorum şu; başına gelen var mı **** çiçeklerinin açıp açmayacağı veya şu anda yapmam gereken bir işlem olup olmadığını bilen varsa söylesin, çok moralim bozuldu.

günebakan
08-01-2009, 09:08
Buda benim kalanşom çiçeklerini döktü şimdi yeni tomurcuklar veriyorum:)

58348

58349

ardaçiğdem
08-01-2009, 10:25
Merhaba arkadaşlar bütün formu baştan sona okudum. Benimde bir kalanchoe çiçeğim var ve bilinmesi gereken her şeyi sizlerin sayesinde öğrendim. Bir tanede çelik aldım ve torfa diktim bakalım sonuç ne olacak...
Sayın Günebakan çiçekleri solduktan sonra budamışmıydınız.
Bu da benim kalanchoe çiçeğim ama çiçekleri çok küçük.
58361

günebakan
08-01-2009, 10:34
Evet çiçek saplarını budamıştım ayrıca kalanşonuzda çok güzel güle güle büyütün Ardaçiğdem:)

ayhat
08-01-2009, 15:57
Benim yapraklarını döken zavallı kalanchom için bir yorum yapmak isteyen yokmu, en azından tomurcukları açar mı ?

Minem
08-01-2009, 16:07
Sayın ayhat; kalanşonuzun fotoğraflarını eklerseniz yardım edecek arkadaşlar çıkabilir.

binnazyagci
10-01-2009, 10:19
Merhaba
Bana Ekim ayında hediye Kalanchoe gelmişti. Üzeri somon katmerli çiçeklerle kaplıydı. Fakat şu anda geniş yapraklarının hepsi döküldü minicik minicik yaprakları çıktı. Sizce sorunu nedir ?
Ne yapmam gerekir? Eve gidince resmini de yüklerim yardımlarınızı bekliyorum.

züleyha
11-01-2009, 18:16
Sonunda yıllar sonra benim de bir kalanchoe'm oldu çok şükür. Dün dayanamayıp kırmızı katmerli bir kalanchoe aldım. Süper gorunuyor ama evde nereye koyacagıma karar veremedim bol güneş mi ister, yoksa sadece aydınlık yeterli midir?

Penelophe
11-01-2009, 22:57
Camönü iyi bir yer diyebilirim, güneş alıyorsa daha iyi olur.

züleyha
12-01-2009, 00:15
Teşekkür ederim sayın Penelophe, mutfak camımın önüne yerleştirildi bile. Böylelikle her sabah kahvaltıda bize eşlik de etmiş olacak, süper...:)

binnazyagci
13-01-2009, 09:15
Merhaba
Bana Ekim ayında hediye Kalanchoe gelmişti. Üzeri somon katmerli çiçeklerle kaplıydı. Fakat şu anda geniş yapraklarının hepsi döküldü minicik minicik yaprakları çıktı. Sizce sorunu nedir ?
Ne yapmam gerekir? Eve gidince resmini de yüklerim yardımlarınızı bekliyorum.

İşte buda resmi;

Nariel
14-01-2009, 12:27
Binnaz Hanım, bence pek anormal bir durum yok. O upuzun ve cılız dalları budayın, budadıklarınızı da toprağa dikin. Güneş görebileceği bir yere koyun, kalanchoeler güneş sever. Ara sıra bitki besini de verebilirsiniz.

binnazyagci
14-01-2009, 16:58
Kocaman yaprakların hepsi bir ayda dökülünce korkmuştum. Anormal bir durum olmamasına sevindim :D En tepedeki uzun dalın ucunda bir iki tomurcuk var onuda budayayım mı ?
Not : İlginize teşekkürler Nariel

Nariel
14-01-2009, 17:03
Bence onu da budayın, şekil almış olur kalanchoeniz. Büyük yapraklar kısa sürede mi döküldü, uzun sürede mi? Kısa süredeyse bir problem olabilir ama zamanla döküldüyse normaldir.

binnazyagci
15-01-2009, 08:21
Ne yazık ki kısa bir sürede döküldü.

binnazyagci
15-01-2009, 13:15
Toprağıyla saksısınımı değiştirsem acaba?

ninina84
15-01-2009, 13:25
Çok su vermiş olabilir misiniz? Kalanchoelar öyle çok ıslak topraktan hoşlanmıyor pek.

ardaçiğdem
15-01-2009, 14:28
Evet çiçek saplarını budamıştım ayrıca kalanşonuzda çok güzel güle güle büyütün Ardaçiğdem:)

Teşekkür ederim sayın Günebakan. Kalanchoe çiçeğininde çok renk çeşidi var. Şimdi kırmızı rengini arıyorum inşallah bulurum.

binnazyagci
15-01-2009, 14:34
Çok su vermiş olabilir misiniz? Kalanchoelar öyle çok ıslak topraktan hoşlanmıyor pek.

Toprağı kurumadan su vermedim. Bir ara tabağından veriyordum suyu sonrada normal vermeye başladım.

burcuciner
17-01-2009, 07:43
Acaba ısı çok gelmiş olabili rmi?

binnazyagci
17-01-2009, 13:40
Belki soğuk bir odaya alayım bir de onu deneyeyim. Şu andaki yeri güneş görmüyor ondan da olabilir mi ? Malum Ankara'da da bu mevsimde güneşi bulmak çok zor ama. İnat ettim bu çiçeği canlandıracağım.
Teyzemden yeni çelikler aldım onuda bunun yanına mı dikeyim yokda başka bir yere mi ?

Orkun Kırcı
18-01-2009, 11:22
Arkadaşlar bende de bu çiçekten var ama yaprakları sizinkilere göre küçük ve dalları daha uzun. Bir saksıda sizinkilerden var ama onda henüz bir kıpırtı yok. Diğerleri uzun süredir tomurcukta dört gözle açmalarını bekliyorum. Bakalım ne renk olacaklar.

günebakan
18-01-2009, 11:24
Sanırım iki çeşit kalanşo var Orkun bey bende iri yapraklı olanından var ve üzerinde çiçek tomurcukları var:)

fevziye
21-01-2009, 18:45
Geçen yıl sürekli açan kalanchoem bu yıl hiç çiçeklenmedi? Acaba normal midir? Açması için ne yapmam gerekiyor, geçen yıl büyük olan yaprakları iyice minik minik çıktılar. Yarın bir resim eklerim, yardımcı olursanız sevinirim.

Nejla K.
21-01-2009, 18:59
Arkadaşlar, bende de 3 renk kalanşo var. Bildiğim kadarı ile kalanşo her bahar saksı değiştirmek isteyen bir çiçek. Geçen yıl saksı değiştirmedi iseniz çiçek açmıyor olabilir mi?

Nariel
22-01-2009, 11:24
Çarşıdan alınan kalanchoelerin yaprakları kocaman oluyor ama sonra onları döküyor, küçük yapraklar çıkarıyor. Benimki de iri yapraklıydı, sonra yaprakları küçüldü ama halinden hiç de şikayetçi değilim:p