View Full Version : Kalanchoe
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
benim kolonşem çok büyüdüğü için büyük bir saksıya aldım...
saksısı büyüyünce daha bir keyiflendi maşallah...
şimdi uçlarında tomurcukları var çiöek açacak sanırım.
bende resmini eklerim yakında :)
merhaba. bu da benim minik kalonşum:D
ardaçiğdem
28-01-2009, 11:17
Merhabalar benim kalanchoe çiçeğimin çiçekleri soldu budamak için ne kadar beklemem gerekir. Çiçekleri kuruyana kadarmı beklemeliyim bilmiyorum yardımcı olursanız sevimirim.
Çiçekleri kuruduktan sonra budayabilirsiniz Ardaçiğdem. Zaten yavaş yavaş hepsini döküyor. Daha sonra yeni yaprak ve çiçek çıkarıyor.
Merhaba arkadaşlar,
Beni saran ani bir çiçek aşkıyla aldığım çiçeklerin arasında bir de pembe güzel bir kalonşe vardı.Güneşli bi yere koydum, halinden mutlu görünüyordu fakat son günlerde çiçeklerine birşeyler oldu. Açmayan tohumları bile boynunu büktü sanki. Ne yapacağımı bilemedim acaba saksısı mı çok küçük geldi diye düşünüyorum.
Bir fikri olan varsa çok memnun olurum.
Çok sulamış olabilir misiniz? Toprağına bir bakın..
buda benim kolonşem
saksısını büyükttükten sonra daha bir mutlu :p
değmeyin keyfine :cool:
Sanırım ben yine aynı hatayı yaptım ve suyu fazla kaçırdım. Saksısı da çok küçük sanki ama o kadar çok çiçek var ki üzerinde korkuyorum saksıyı değiştirmeye. Ben miktar olarak suyu fazla kaçırıyorum sanırım. Artık kaşıkla vereceğim suyunu :)
TuruncuHis
02-02-2009, 23:12
Bunlar da benim bugün aldığım cimcimelerim...
Yüzlerce yalınkat arasına birkaç saksı karışmış olan katlılar çok sağlıksız görünüyordu. Atılmaktan kurtarayım diye bir tanesini aldım. Bir bayana da aldırıp, ağaçlar.net'e üye olmasını söyledim :D
Oranlamanız açısından bir kibrit kutusu ile fotoğrafladım...Bu saksılar bana çok küçük göründü; drenaj deliklerinden kökler çıkıyor. Acaba çiçekli iken ve bu mevsimde saksı değişimi yapsam sakıncası olur mu?
Bir diğer sorum da; kaktüsler için mi yoksa çiçekliler için mi olan bitki besini kullanmak gerek?
61344
burcuciner
03-02-2009, 15:28
Çok güzel gözüküyorlar,benim kalanşom bu kış açmadı :(
http://ireminkitabi.blogcu.com/
laledevri
10-02-2009, 16:25
Sayın Turuncuhis başıma gelenden sonra sakın değiştirme derim. Ben aldığım kırmızı katmerlimi saksısını değiştirdiğim için kaybettim. bütün yaprakları döküldü çiçekleri soldu hala pencere kenarında odunsu gövdesi ve 1-2 yarı baygın yaprağıyla duruyor.
Turuncu katmerlime ise hiç dokunmadım sadece haftada 1 **** 2 kez suluyorum ve halindende pek memnun. O yüzden çiçekleri geçinceye kadar kalsın derim.
laledevri
10-02-2009, 16:30
Sayın Burcuciner sizinki bu sene açmamış bennim ilk kalanşom tam 3 yıl açmadı. Hatta geçtiğimiz sayfalara da yazmıştım neden hiç açmıyor diye... Arkadaşların tavsiyesiyle bir budama yaptım şuan üzeri pespembe bıcır bıcır çiçekleri var(maşallah).
TuruncuHis
10-02-2009, 17:07
Ben de o riske girmemeye kaar vermiştim Sayın laledevri. Küçücük saksıda kocaman yapraklar , büyük saksıda küçücük yapraklar. Çiçeğin morfolojisi değişiyor resmen seradan eve gelince.
Çiçeklenme sonrası bir boy büyüteceğim sadece saksıyı. Uzun boylu, küçük yapraklı olmasını istemiyorum.
Orkun Kırcı
10-02-2009, 22:40
Bunlarda benim ilk kalanşolarım. Ekim ayının ilk haftası dikmiştim çelikleri yeni yeni çiçekleniyorlar. İki farklı tür birinin yaprakları daha küçük.
62351
62352
benimde kolonşem çiçek açmaya başladı ilk kez :)
rengi pembeymiş..
meğer zavallı kolonşemin saksısı dar geliyormuş..
geniş bir saksıya alınca çoştuda coştu çiçek bile açmaya başladı.
o keyifli ben keyifli :)
yakında tüm çiçekleri açsın(çünkü şu an 1-2 çiçeği açtı diğerleri tomurcuk )ondan sonra resmini eklerim buraya :)
çok mutluyuz çiçeğim ve ben...
günebakan
12-02-2009, 10:24
Benim kalanşomda tekrar çiçek açmaya başladı sanırım bir süre sonra bende saksı değişikliği yapmalıyım:)
62491
Orkun Kırcı
12-02-2009, 20:51
Fotosunu eklediğim büyük yapraklı kalanşomu dün gece sınıfımın camıkenarında unutmuşum. Sabah taş gibi donmuş bir çiçekle karşılaştım ve hemen içeri aldım fakat ısındıkça olduğu yere yığıldı zavallıcık :((
benim kalonşumda ölümle yaşam arasında gidip geliyor.yardım edebilirmisiniz nasıl kurtarabilirim?
bütün çiçeklerini ve tomurcuklarını döktü.
lütfen yardım:(
Benim kalanchoe halinden memnun ;) Bir-iki çok soğuk gece haricinde hep güney balkonda durdu.
Fatihbrk, kalanchoenin sorununun ne olduğunu düşünüyorsun? Sence neden döküldü yaprak ve çiçekler? Kalanchoenin isteklerini az çok biliyorsundur, buna göre nerede hata yaptığını bulabilir, sorununu kendin çözebilirsin..
TuruncuHis
12-02-2009, 21:14
Bence kökünü inceleyin Sayın orkunkırcı, eğer sağlam görünüyorsa zarar görmüş tüm toprak üstü aksamı budayın.
Zaten elden gitmiş; belki bir şansınız olur...
Sayın fatihbrk, koşullarını bilmiyoruz ki. Yaprakları da kuruyor ya da dökülüyor mu? Isı, ışık, sulama nasıl? Ne kadar süredir sizde? Herşey yolunda idi de birdenbire mi negatife döndü?
Koşullarında bir değişiklik olmadı ise kök kontrolü yapardım sizin yerinizde olsam.
Tabii bu soruların cevaplarını siz biliyorsunuz. Her koşulda zaten kaybedeceğinizi düşünüyorsanız yapın bunu yoksa boş yere bu mevsimde kökleri rahatsız edip, çiçeğinizi tümden kaybetmeyin...
herşey yolundaydı bir sabah kalktım böyle gördüm nedenini çözmeye çalışıyorum
Orkun Kırcı
12-02-2009, 21:42
Valla toprağı bile kaskatı buz kesilmişti kesin kökleride donmuştur. Eeee burası Bayburt :((
Nejla K.
12-02-2009, 22:33
Fatih,kötü olduğunu düşündüğün dalları güçlü bir budama ile azalt. Sulamaya dikkat et,fazla su sevmiyor. Kendini toparlayacaktır. Eğer kökte bir çürüme yok ise...
Nejla K.
12-02-2009, 22:34
Orkun Bey, kalanşonuza üzüldüm, çiçeğinin rengi de çok güzelmiş...
Sayın orkunkırcı, Bayburt'ta kışın kalanchoe yaşatmaya çalışmak yürek ister :) Sanırım bu durumda yapacak birşey kalmamıştır.. Yine de tepelerini kesip, gövdenin aşağılarından sürmesini bekleyin bir müddet.
Sûz-i Dilârâ
14-02-2009, 14:42
Kamerayla çektiğim için görüntü biraz kötü ama benimki de saksıyı değiştirdikten ve sabah güneşi alan pencerenin önüne koyduktan sonra coştu, en küçük bir dal bile başını azıcık uzatır uzatmaz tomurcuğa duruyor;)
Tubay Hanım'a teşekkürler. :)
Orkun Kırcı
14-02-2009, 16:14
Orkun Bey, kalanşonuza üzüldüm, çiçeğinin rengi de çok güzelmiş...
Yok yok Nejla hanım o çiçekli olan değil. Kaybettiğim diğeri büyük yapraklı olan.
binnazyagci
18-02-2009, 14:25
Herkese merhaba.
İki ay önce teyzemden iki dal kalanchoe çeliği almıştım ikiside tuttu. Fakat görünüm itibariyle gözüme garip göründü iki tane incecik daldan nasıl bildiğimiz kalanchoe olur ?
onları kısaltıp tekrar mı dikmeliyim acaba ? Yoksa rahatlarını bozmayayım mı ?
buda resimleri
Orkun Kırcı
18-02-2009, 14:52
Binnaz hanım sanırım sizin çiçeğinizde benim küçük yapraklı çiçeğimin türünden. Diğeri koca yapraklı ve daha ihtişamlı oluyor ama bunların çiçekleride gayet güzel. Benimkinin çiçekleri bir bir artıyor.
63232
binnazyagci
18-02-2009, 14:58
teyzemdekinin çiçekleri kırmızı kocaman ağaç gibi :) üzerinde tomurcukları olduğu için iki dalı alabildim sadece. Benim tek endişem bu küçücük dalların büyüyememesi :(
Orkun Bey kocaman yapraklılardanda vardı bende sonra yaprakları özüne döndü . Bu halini daha çok seviyorum ama :)
laledevri
23-02-2009, 15:20
Arkadaşlar bu bir klonşe türü mü? değilse ismini bilen var mı?
Arkadaşlar benimde kırmızı bir kalonchem var üstü tomurcuk dolu idi bu sabah birde baktım kitüm tomurcuklar açmış.Güne cepheli balkonumda.Saksım aslında küçük değil ama yaprakları çiçeklerden nefes alamayacak durumda.Daha büyük bir saksıa almak istemiyorum.Acaba çiçeklenme süreci bittikten sonramı budama yapmalıyım.Bana bilgi veebilirmisiniz.Şuanda resmi yok ama en kısa sürede çekip ekleeceğim.Birde sarı,turuncu ve beyaz kalonche çeliği arıyorum.
Çiçekler tamamen açıp kuruduktan sonra budama yaparsanız bitkiniz daha çok çiçek verecektir. Beyaz kalanchoe bende var fakat henüz çok ufak ve çelik almaya uygun değil. İleride gelişmesi durumunda seve seve paylaşırım çelikleri.
Selamlar.
Crocus Şen
27-02-2009, 13:49
Benim çoook nazlı Kalanchoe açtı nihayet:p
Özge Düzgün
27-02-2009, 21:16
Kalanchoenin üzerinde çiçekleri varken saksısını değiştirmeyin, yoksa bitki oldukça zarar görüyor. Benimkinin üzerinde çiçekleri varken saksısını değiştirmiştim, ancak sağlıksız yapraklarını ayıklayarak ve gün ışığına çıkartarak çiçeğimi kurtarabildim. İlk başta çok sulama hatasına düşmüştüm, çoğu çiçeği açmadan kaybettim. Alt yaprakları yumuşadı ve döküldü.Aradan zaman geçtikten sonra yeni yaprak çıkarmaya başladı. Şimdilik üst yaprakları diri ve orta kısımdaki yaprakları da iyice irileşti.
ninina84
01-03-2009, 14:17
178nolu mesajda yapraklarında nokta nokta kararmalar oluyor dediğim kalanchoemun son hali :( O kararmalar böcek ısırığıymış ve o böcek de iki hafta önce kendini belli eden pamuklu bitmiş. Bütün bitkiyi dikkatlice yaprak altları dahil ilaçlamama ve gördüğüm tüm bitleri toplamama rağmen kurtaramayacağım gibi görünüyor. Görünürde bit olmasa da her sabah çiçeğimin daha çok yaprağını yenmiş buluyorum. Sonunda tamamen kuruyan dalları budamaktan bu hale geldi zavallım. O resmi koyduğum günden beri durumu kötüye gitti zaten , sonunda da bitler ortaya çıktı. Çok üzgünüm :(
Crocus Şen
04-03-2009, 18:28
Şu beyazın güzelliğine bakar mısınız? Sanki yapma çiçek gibi değil mi?Üstelik kırılan dalını suya koyup köklenirken açtı:p
TuruncuHis
04-03-2009, 19:14
Rengine kilitlenip kontrol etmeden aldığım Kalanchoe'mun kök boğazı çürükmüş. Oksijenli su filan kar etmediği gibi yoğun bir mantar tabakası kaplamaya başladı kök boğazını :(
Bu Hollanda malı iri yapraklılarda çelik alacak dal olmadığı için, çürük kısmın üzerinden kestim. Alttaki iri yaprakları alıp, gövdeyi yeniden diktim. Budadığım yaprakları da diktim. Bakalım başaracak mı köklenmeyi?
Vildan Sönmez
04-03-2009, 20:17
kopardığınız yapraklardan bir iki tanesinii suya koyun.Ben bu şekilde köklendirmiştim.
Crocus Şen
05-03-2009, 10:25
Rengine kilitlenip kontrol etmeden aldığım Kalanchoe'mun kök boğazı çürükmüş. Oksijenli su filan kar etmediği gibi yoğun bir mantar tabakası kaplamaya başladı kök boğazını :(
Bu Hollanda malı iri yapraklılarda çelik alacak dal olmadığı için, çürük kısmın üzerinden kestim. Alttaki iri yaprakları alıp, gövdeyi yeniden diktim. Budadığım yaprakları da diktim. Bakalım başaracak mı köklenmeyi?
Vildan hanıma katılıyorum,benim kalanchoelerimin hepsi yapraktan ve suda köklenerek büyüdüler..Yaprakları suda köklendirme aşamasınıda güneşli bir yere koyarsanız daha hızlı sonuç alırsınız..
laledevri
13-03-2009, 12:29
Kalanchoelerin yapraktan üretilebileceğini ilk defa duydum. Bende tam bunu soracaktım ki zaten yazılmış.
Daha önce kırmızı katmerli aldığım kalanchoem fazla sulamaktan 2 hafta içerisinde çürüdü ama bir-iki yapraklı odunsu gövdesini toprakta tutuyordum taki dün akşama kadar.
Birde çürümeden önce dökülen iri yapraklarından birini yanına toprağa dikivermiştim öylece duruyordu.
Dün akşam baktım gövde iyice kurumuş içi tamamen boşalmış ve yumuşamaya başlamış saksıyı boşaltayım derken birde baktım yapraktan kökler çıkmaya başlamış çok şaırdım.
Hemen bir pet bardağa toprağa diktim. Fazlaca sulamayı düşünmüyorum.İlk denemem olacak.
İnşallah iyice köklenirde ilk kendi yapraktan üretimim kırmızı katmerli bir kalanchoem olur.
Başka yapılabilecek birşey var mı?
Crocus Şen
15-03-2009, 15:08
Nazlım tek tek açıyor nazlı çiçeklerini..O kadar nazlı olmasınında varmış bir sebebi:p
Kalanchoe manginii yeni bitkilerimden;)
67241
TuruncuHis
15-03-2009, 18:52
Sukkulent olduğu için suda köklendirme yapılmayacağını düşünüyordum. Toprağa diktiğim bir yaprağı çıkarıp baktım, 11 gün geçmesine rağmen köklenme belirtisi yoktu. Bunun üzerine suya koydum; umarım köklenirler.
Hiç hoşlanmıyorum bitki kaybetmekten...
Bizim kalanchoenin çiçekleri pek dayanıklıymış, aylar oldu hala duruyorlar;)
Çiçekleri geçince toprak değişimi ve gübre ilavesi yapacağım, dal uçlarını budayıp dibine dikeceğim ki saksı daha gür olsun.
Toprak ilavesini üzerinden toprak alıp mı yapmak gerekiyor yoksa saksının dibindeki toprak mı yenilenmeli ?
Başbahcivan
23-03-2009, 20:47
Toprak ilavesini üzerinden toprak alıp mı yapmak gerekiyor yoksa saksının dibindeki toprak mı yenilenmeli ?
Değerli arkadaşım çiçekleri geçtikten sonra halen olduğu saksıdan 1 no büyük saksıya yine torflu toprakla dikmelisin ayrıca geçmiş çiçekleri temiz bir makas yardımı ile keserek bitkinizin güçlenmesine yardımcı olmalısınız.
Teşekkür ederim Başbahcivan :)) Ben zaten çiçeklerimi 1 ay önce bir yapı marketten tomurcuklu olarak almıştım, alıralmaz da bulunduğu saksıdan daha büyük bir saksıya diktim..Tomurcuklarım açtı, şimdi de yavaş yavaş çiçeklerini dökmeye başladı. O zaman sadece geçmiş çiçekleri kesmem yeterli olur dimi ??
narinkrgl
26-03-2009, 15:50
Öncelikle merhabalar arkadaşlar.uzun süredir bu forumu okuyorum, ama hiç yazmamıştım. Öncelikle hepinizin kalanşoları çok güzel. Benim de pembe renkli bir kalanşom vardı. Annemde bırakmıştım. En son gittiğimde tamamen çürümüştü bir dal dışında. Ben hemen onu ektim ve tuttu ama sürekli boyuna büyüyor. Sizce daha dolgun görünmesi için ve başka dal vermesi için en üstündeki uzayan kısmı kesmelimiyim? Şimdiden teşekkürler.Benimle çelik veya yaprak paylaşmayı isteyen olursa çok memnun olurum:). Burada bulmak çok zor:(
Crocus Şen
01-04-2009, 21:31
Arkadaşlar,kalanchoe tohum yapar mı?Benim halen çiçekli olan kalanchoem var,ilk kez çiçeklendi,tohum oluşturuyorsa yapmam gereken bir işlem var mıdır?Teşekkürler..
Orkun Kırcı
01-04-2009, 22:08
Daha önce fotosunu yüklediğim pembelimi öğrencime hediye ettim. Diğer küçük çeliğimde sonunda açtı bu kırmızı çıktı. Minik ama çok hoşuma gidiyor.:p
70187
Bende budadığım dallardan çelikler diktim, acaba ne kadar sürer yeni yapraklar açması?
TuruncuHis
02-04-2009, 01:37
Sayın emel-erman,
Yukarıdaki mesajıma bakılırsa benim direkt torfa diktiğim çelikler yirmibeş günde yeni minik yapraklar vermiş.
Teşekkürler TuruncuHis,
Bende hiç suya koymadan direk torfa diktim, 4 gün oldu :) gün saymaya başlıyayım o zaman ben
narinkrgl
04-04-2009, 01:23
Ah ah keşke o çeliklerden benimle paylaşmak isteyen biri olsa.Yazıyorum fakat ilgilenen olmuyor.Kalanşoyu okadar çok seviyorumki bende pembesi var sadece ve buralarda bulamıyorum renklerini ve çok çabuk alışıyor yani dayanıklı bir bitki.Bende menekşelerimden paylaşabilirim isterseniz.İlginç oldu ama:))
TuruncuHis
04-04-2009, 03:24
Sayın narinkrgl,
Kök boğazı çürüyen Kalanchoe'mu budayıp, elimde kalan kısmı dikmiştim. Henüz çelik alacak boyda değiller ama olsalardı bile Diyarbakır'a istediğinizde astarı yüzünden pahalıya gelir. Burada yapı marketlerde 3-3,5 TL'sına satılıyor.
Foruma aktif katılırsanız, yakın illerdeki üyeler mutlaka gönderecektir. Biraz sabır.
Çiçeğiniz bol olsun...
Birkaç gündür kalonchemin yapraklarında yumuşamalar başladı, bir de kökü oynuyor sanki :( suyunu da ayrlı veriyorum hep. Başka neden ne olabilir acaba arkadaşlar?
TuruncuHis
06-04-2009, 21:45
Sayın emel-erman,
Aynı şey benimkinde de oldu gerçi yeniden tomurcuklandı bu haliyle. İlk aldığım minik saksıda duruyor yaprağı yumuşayan Kalanchoe, o saksıda da torf var. Az su istediği için torfun suyunu kaybetmesine neden oluyoruz. Hem hacmen az hem de kuru olduğu için bitki beslenemiyor bence.
Diğerinin saksısını değiştirmiştim, o deli gibi yaprak veriyor. Ben saksıyı su dolu kaba oturttum. Torf suyunu alsın ilk etapta, sonra normal sulama rejimine döneceğim...
Sanırım birde toprak kuru kalınca kökü tam olarak saramıyor, o yüzden de kökte oynamalar başlıyor. Ama biraz suyu fazla gelsin gene hemen yumuşuyor yaprakları
narinkrgl
07-04-2009, 12:53
Ben her zaman toprağını çok nemli tutarım ve suladığımda baya su veririm.Hiçbir sorun olmadı.Bence kalanşo suyu seviyor:))Ve biraz bahçe toprağı ekledim durumu daha iyi şimdi.Toprak sıkılaşıncasanırım daha iyi oldu.Bir de fazla güneş gördüğünde yapraklarını yere doğru eğiyor onu çözemedim.Bu ayın güneşi çok yakıcı değil aslında :(
Ben bugün kalonchemin alttan iki yaprağını koparıp daha derin bir şekilde tekrar saksınına diktim. Üstten sulayıp toprağını iyice sıkılaştırdım.Umarım bu işe yarar.
Birde güneş olayını bende farkettim. Sabah güneşi bile görse yapralarını yumuşatıp aşağı sarkıtıyor. Ya da biraz soğukta kalsın gene yapraklarını eğiyor.
Suyu çok gelse sararmalar başlıyo, çözemedim bir türlü.
narinkrgl
07-04-2009, 22:56
Ama emin olun direk güneş görmeyen çeliğim öldü.Kış ve bahar güneşini seviyor.Ben yapraktan 4 kez ürettim.Pek sağlıklı büyüyorlar.Çok uzun sürüyor filiz vermesi.Hemen kökleniyor ama geç yaprak veriyor.Sanırım sabır gerekli biraz da.Tomurcuğa durduğunda da geç çiçek açıyor zaten.Merak etmeyin tutacaklardır.Eminim birgün kalkıp minicik yaprağını göreceksiniz :)
Kalonche çeliklerim cam kenarında duruyo zaten. 1 hafta oldu onları dikeli (yapraklı dallardan çelik yaptım) İnşallah tutarlar, sanırım kök yapması bir ayı geçer. Bu çiçeğin metabolizması biraz geç çalışıyo galiba :))))
Sevgili arkadaşlar; biliyorum yeri burası değil ama ne olduklarından yarı yarıya emin olduğum, (geri kalan yarısını teyit ettirmek) için burada sormaya karar verdim. Fotoğraflarda gördükleriniz kalanchoe' midir?
Arabamı park ettikten sonra tesadüfen duvarın kenarına atılmış halde duran bu saksıyı fark ettim. Sanırım bizim komşulardan biri pek hayırsızmış. Bu zavallıları şimdi başka bir saksıya alıp cam kenarına koysam faydası olur mu, yoksa zamanı değilse hiç ellemeyip saksısının değiştirilebileceği uygun zamanı mı bekleyeyim?
Zavallıcık bu haliyle bile çiçek açmaya çalışıyor.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sevgili arkadaşlar; biliyorum yeri burası değil ama ne olduklarından yarı yarıya emin olduğum, (geri kalan yarısını teyit ettirmek) için burada sormaya karar verdim. Fotoğraflarda gördükleriniz kalanchoe' midir?
Arabamı park ettikten sonra tesadüfen duvarın kenarına atılmış halde duran bu saksıyı fark ettim. Sanırım bizim komşulardan biri pek hayırsızmış. Bu zavallıları şimdi başka bir saksıya alıp cam kenarına koysam faydası olur mu, yoksa zamanı değilse hiç ellemeyip saksısının değiştirilebileceği uygun zamanı mı bekleyeyim?
Zavallıcık bu haliyle bile çiçek açmaya çalışıyor.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Evet sn Malbman, çiçeğiniz kalanchoe. Hem de çok güzel renkte (büyük ihtimalle de katmerli kırmızı ) çiçekler açmaya çalışan bir kalanchoe.
Saksı değişimi çiçekleri döküldükten sonra yapılıyor aslında ama bende kalanchoelerimi üzeri çiçek ve tomurcuk dolu olarak aldım , ama saksısını ve toprağını hiç yeterli görmediğim için daha büyük bir sakıya geçirdim. Az su verdim ve direk güneş ışığı almayan cam kenarına koydum, şimdi mutlu mesut yaşıyorlar.
Öyleyse derhal bahçeye inilecek, o zavallılar oradan kurtarılıp yeni saksılarına alınacak. Umarım hayırsız komşu da denk gelir onları oradan alırken de, bir temiz paylarım kendisini.
Emel-erman çok teşekkür ederim.
Merak etmeyin, hele kalanchoeniz çiçeklerini bir açsın, komşunuz asıl o zaman cevabını alıcaktır :))
İşte yeni kalanchoem. Hayırsız komşum sağolsun, tam üç kök kalanchoem oldu sayesinde. Saksıya alıp üstünü başını temizleyince nasıl da pırıl pırıl bakmaya başladı. Umarım yakında çiçeklerini de açar.
TuruncuHis
09-04-2009, 15:11
Haydi gözünüz aydın her ikinizin de malbman.
Kök boğazı çürüyen çiçeğimi iki parça halinde kesip dikerken, çiçeklerini de budamıştım çelik köklensin diye. O çiçekleri suya koymuştum ve hayret ki; köklenmişler. Çiçek sapından çelikleme yapıldığını da ilk kez görmüş oldum sayemde.
Yapraklar ise suda köklenmedi ama hala bekletiyorum.
Haydi gözünüz aydın her ikinizin de malbman.
Kök boğazı çürüyen çiçeğimi iki parça halinde kesip dikerken, çiçeklerini de budamıştım çelik köklensin diye. O çiçekleri suya koymuştum ve hayret ki; köklenmişler. Çiçek sapından çelikleme yapıldığını da ilk kez görmüş oldum sayemde.
Yapraklar ise suda köklenmedi ama hala bekletiyorum.
Teşekkür ederiz sevgili Turuncuhis. Umarım saksı değişikliği nedeniyle küsmez de, bana vicdan azabı çektirmez. Zira şartşaı kötü falandı ama yine de idare edip gidiyormuştu sonuçta. Kurtarayım diye öldürmeyeyim de:eek:
Çiçek sapından köklendirme deneyimin müthiş. Şimdiye kadar hiç böyle bir şey duymamıştım. Sayende biz de bir ilke şahit oluyoruz. Tabii fotoğraflarını görürsek:D:D
TuruncuHis
09-04-2009, 18:10
Sevgili arkadaşım malbman,
Kökün fotoğrafını görüp ne yapacaksın? Bildiğin uzun saç gibi kök çıktı işte :D Ha, "yok ben inanmam bir aceminin bu başarısına, illa ispat" dersen bir fotomontaj ayarlayıp eklerim buraya :D (gerçekten çok güldüm ya)
Bugün diktim onları bardaklara, bakalım sucul kökler toprağa uyum sağlayacak mı?
Senin Kalanchoe'lar için kaygılanma. Çok gayretli bir çiçek olduğu benim bile tutturabilmiş olmamdan belli. Geçen ay bir tanesinin saksını değiştirdim, ne küstü ne öldü. Çılgın gibi yaprak üretiyor.
Karşıyakalı
14-04-2009, 11:01
Benim kalanşolarımın üzerinde siyah, küçük, ne olduğu belli olmayan şeyler var Bunlar zararlının dışkısı gibi de duruyor. Nasıl giderebileceğim konusunda yardım ederseniz sevinirim.
narinkrgl
16-04-2009, 10:10
Sevgili Karşıyakalı sitedeki zararlılar kısmını okursanız çözüm bulabilirsiniz.
Karşıyakalı
20-04-2009, 10:27
Teşekkürler Narinkrgl,
Zararlılar bölümüne bakmıştım ama, işime yarayacak birşey bulamamıştım. Daha sonra arapsabununu sulandırarak püskürttüm. O da bir işe yaramadı. Zararlılar bölümüne tekrar bakacağım. Üzüldüğüm nokta, bu bitkileri ben geçen yıl üretmiştim.
ninina84
20-04-2009, 12:35
Sn. Karşıyakalı yaprakların üzerindeki lekeler resimdeki gibi mi? Yaprak yüzeyinde sabitler mi yoksa elinizle silince geçiyor mu? Eğer sabitlerse muhtemelen bitki özsuyunu emen bir zararlının izleridir. Bendeki kabuklu bitti ve ben onları görüp de müdahale edene kadar çok geç olmuştu. Size tavsiyem bitkinin özellikle saplarını, yaprak altlarını ve diplerini iyice araştırıp böcek var mı diye bakmanız. Bulursanız gördüklerinizi bir kürdan yardımıyla temizleyip sonra da düzenli olarak ilaçlamanız gerekir.
9 Nisan günü sokaklardan kurtardığım kalancoem yavaş yavaş çiçek açmaya başladı. Umarım durduğu yerden hayırsız komşum da görüyordur çiçeklerini de, attığına atacağına pişman olur zavallıyı.
Karşıyakalı
21-04-2009, 15:42
Sn. Karşıyakalı yaprakların üzerindeki lekeler resimdeki gibi mi? Yaprak yüzeyinde sabitler mi yoksa elinizle silince geçiyor mu? Eğer sabitlerse muhtemelen bitki özsuyunu emen bir zararlının izleridir. Bendeki kabuklu bitti ve ben onları görüp de müdahale edene kadar çok geç olmuştu. Size tavsiyem bitkinin özellikle saplarını, yaprak altlarını ve diplerini iyice araştırıp böcek var mı diye bakmanız. Bulursanız gördüklerinizi bir kürdan yardımıyla temizleyip sonra da düzenli olarak ilaçlamanız gerekir.
Resimdeki gibi değil. Sizin yapraklarda sanki küçük çukurlar açılmış. Benim yapraklardakiler silince, su tutunca gidiyor. Çiçek saplarında ve çiçeklerin üstünde bile var. Arada bir bitkileri bol su püskürterek yıkıyorum ama olmuyor. artık düzenli olarak insektisit uygulayacağım. İlginize teşekkür ederim.
aldıgım kalanchoe fotoğraftaki gibi, yeni yaprakları var ama neden bu boyuna vermış? birde çiçekleri kuruyor nedeni nedir? henüz nisan ayındayız ama çiçeklerinin bir kısmı kurumuş. onları hemen koparmalımıyım? yoksa tohumamı kacıyor bekletmelimiyim? çözemedim?
NOT: bu aralar forumda çokça yazıyorum ama toptan eve bi dolu çiçek aldım, çiçekler konusunda da hiç bilgim yok diyebilirim. bir yandan bu foruma yazıyorum bir yandan da isimlerini bulup özelliklerini öğrenmeye çalışıyorum. sizleri çok meşgul ettiğim için kusuruma bakmayın.
narinkrgl
24-04-2009, 08:09
Merhabalar Sevgili Optimus.Bence kuruyan çiçekleri hemen koparmalısın ki yerine yenileri açsın.Birde saksı pencere hizasında değil sanırım,belki gün ışığı ve güneşten yararlanmak için okadar boyu uzadı.Direk güneş ışığı alamayan bitkiler boyuna uzuyor diye biliyorum :)
yok o aldığımda boyu öyleydi sn narinkrgl :) bugün sonunda işlerimden fırsat bulup çiçekçiye uğrayabileceğim, acielen gübre almam lazım sanırım. çiçeklerimin tümünü alalı 2 hafta oluyor, ve daha hiç gübrelemedim. çiçekçiden nasıl gübre isteyeceğim bilmiyorum. burası küçük bir ilçe, ve bilgi sahibi değiller anladığım kadarıyla çiçekçiler. **** bitkileri kendilerinden almadığım için bilgi paylaşmıyorlar. deneme yanılma yöntemiyle bitkilerimin dilini anlamaya çalışıyorum. ama bu arada bi kaçı telef olacak gibi :( hayırlısı, peki sayın narinkrgl o kuruyan tomurcukları tohum olarak kullanamm değil mi? bilgisi olan varmı? onlar bi işe yararmı?
ninina84
24-04-2009, 12:15
Sn. Optimus tohum olmadan önce çiçeklerin dibindeki bölüm şişer ve çiçek sapı kurumaz. Öyle bir oluşum yoksa tohum almanız pek mümkün değil.
çiçek sapları bana kuru görünmedi, hafif bi şişlik de var, ancak bu çiçeğin zaten kendinden var olan şişliği gibi neyse biraz daha kalsın ben sabırlıyım, belki onlar tohum olacaklardır, hemen koparmayayım.
TuruncuHis
24-04-2009, 15:47
Sayın optimus,
forumu baştan itibaren okumanızı öneririm. Kalanchoe çelikle üretimi çok kolay bir çiçektir. Kuruyan çiçekleri koparmanız, bitkinin enerjisini gereksiz yere tohum oluşturmaya harcamasını engeller, yeni tomurcuklar vermesini sağlar.
Nasıl olsa üretebilecekken tohum yerine çiçeklenmesini sağlamanız daha mantıklı.
benim kalanchoem henüz minik olduğu için çelik almaya pek müsait gibi görünmüyor. ama cıkan yeni yaprakları var, büyüme hızı fena değil, sanırım koparsam daha iyi olur, en azından çiçek açar. çiçeklenmesi tamamen bitince ayrıca resim gönderip sapını neresinden kesmem gerektiğini sorcam. nette çiçek sapının dibinden kesilmesi gerektiği yazıyordu.
TuruncuHis
25-04-2009, 00:28
Gözlem ve deneyimimi söylüyorum. Çiçeğin altında iki ince yaprak gibi bir yapı göreceksiniz. Onların çiçek sapına birleştiği yerden yeni çiçekler veriyor.
Bu konuyu ben de tam olarak anlamadığım için birkaç ayrı yerden keserek gözlemiştim. Kuru çiçeği, o yaprakçıkların dibinden yeni tomurcuk vermesini sağlayacak mesafede kesin.
Arkadaki Cineraria ile oranladığımda o kadar da küçük değil çiçeğiniz. Topraktan iki gövde çıktığını görüyorum. Bunlardan birini çelik yapabilirsiniz. Ama yine de acele etmeyin derim; yer değişikliğine alışsın önce, kendine gelsin. Ben daha küçük boyuttaki çiçeğimi kuşbaşı doğradım neredeyse, direkt torfa şöyle bir monte ettim(dikmedim bile). Minik yapraklarla dolu heryeri. Çiçek sapını da suda köklendirdim ve diktim. Sap ölüyor ama söküp baktığımda dipten yeni bir kök yapısı oluşturduğunu gördüm. Şimdi netleşti sanırım tohumu önermeme nedenim.
:D 1. teşekkürüm kalanchoe hakkında verdiğiniz o değerli bilgileriniz için. bugün hemen dediklerinizi yapıcam ***. o kuruyan **** tohuma kaçan (artık ne ise), kısımları alacağım hemen bunların ana sapa bağlandıkalrı yerden değilde hemen o kuru kısmın dibinden koparıyorum değilmi? çünkü ana sapa bağlandığı ince çiçek sapı hala yeşil görünüyorlar. orlardan tekrar çiçek açacak sanırım. inşallah yanlış anlamadım.
birde çiçekler tamaen kuruduğunda gönderdiğim resimde belirttiğim yerlerin hangi kısmından keseceğim?
biraz daha yerine alışsın madem, yapraktan **** dalından, artık önereceğiniz tarzda üretmek istiyorum. şimdilik daha çok yeniler, ama minik yapraklarını görünce ne kadar mutlu oluyorum...
2. teşekkürüm arkadaki çiçeğimin ismini bilmiyordum, bu vesileyle söylediniz. artık forum benden illallah edecek diye sormaya da çekinmiştim işin doğrusu. onun da ismini bildiğime göre nasıl bir ortam istediğine bakabilirim.
resim burda 3 yer isaretledim.
Çiçeklerini döktükten sonra budadığım 3 tane kalonchem tekrar tomurcuk yapmış. Bir dolu da minik yapraklar veriyor. Biri beyaz, biri koyu pembe, biri de kırmızı. Hepsi de katmerli çiçek açıyo ;)
cheaster
01-05-2009, 09:15
Arkadaşlar bir problemim var. Bende 3 ay önce aldığım iki tane kalanchoe var. Biri sarı, diğeri katmerli pembe açıyor. Mutfak camımın önünde duruyorlar ve 3 aydır sürekli çiçek veriyorlar. Bu arada yanlarında soğanken bir ay önce aldığım gloxinia da bayağı büyüdü. Kalanchoe lerin yapraklarını incelerken gövde ve saplarında ince gövdeli, kahverengimsi çok küçük böcekler gördüm. Kanatsızlar. Yaprak biti mi diye internetten araştırdım ama resimlerini bu böceklere benzetemedim. Gloxiniamı da sarmışlar. Acaba bu böcekler kalanchoe lerden mi geliyor yoksa gloxinia dan mı. Nasıl mücadele edebilirim? Yanlarında ayrıca orkide de duruyor. Hangisinden olduğunu bilmiyorum lütfen yardım edin.
ninina84
01-05-2009, 10:34
Resimlerini ekleme şansınız var mı? Kahverengi küçük böcek deyince birçok şey olabilir. Benim aklıma ilk gelen kabuklu bit. Eğer temizlenecek gibiyse bir kürdan yardımıyla görebildiklerinizi alın ve zararlılar için ev yapımı ilaçlar başlığındaki bitki özsuyunu emen böceklere karşı olan tariflerden birini uygulayın. İmkanınız varsa bitkileri ilaç satan biryere gösterip uygun ilacı da alabilirsiniz. Zaten önemli olan hangi bitkiden geldikleri değil ikisine de bulaşmış olmaları. Geçmiş olsun...
cheaster
02-05-2009, 08:04
Sizin dediğiniz gibi dün çiçeğimi bir seraya götürdüm. Bunların bir çeşit sinek olduğunu topraktan çıktığını ve çiçek toprağında hayvansal gübre kullanımından oluştuklarını söyledi. İşin kolayına kaçıp heryerden toprak almamamızı salık verdi. Didifos 55 adında bir ilaç aldık, sulandırıp tüm çiçeklerin toprağına uyguladık bir hafta sonra tekrar edeceğiz. Yardımınız için çok teşekkürler.
ninina84
02-05-2009, 11:33
Rica ederim. İlacı mutlaka tavsiye edilen dozda uygulayın. Böcekler ölsün diye fazla doz uygulamanız bitkinize zarar verir. Ben Didifos'la bütün güllerimi yakmıştım. İlaçlamayı da mümkünse evin içinde yapmayın. İlacı solumanız sağlığınız açısından zararlı. Kolay gelsin.
ben(kırmızı sarı pembe) 3renk birarada ekmiştim ve hepsi kırmızıya yakın turuncu renkte birbirini aşıladılar şimdi ayırdım acaba kendi renklerine dönerlermi
Bir kaç ay önce aldığım kalanchoe'mun saksısını değiştirdim bugün, hala üzerinde çiçekleri var ama dayanamadım çok küçüktü saksısı.Şimdi bekleyip göreceğiz bakalım çiçekleri nasıl etkilenecek.
Bu kış aldığım yavruağzı renk kalanşomu bir az sulayıp soldurduktan, kendine geldikten sonra da çok sulayıp çürüttüğüm bir türlü bakmayı beceremediğim kalanşolarım artık ölmüyorlar. Yine bu bahtsız kalanşomu kaybettiğimi anlayınca çürük olmayan yerlerinden çelikler alıp diktim, şu an sağlıklılar ama çok küçükler.
Bu resimdeki pembe kalanşom ise öğrencimin dikip getirdiği kalanşom, saksısını begonya ile paylaşıyor.
narinkrgl
07-05-2009, 12:43
Çok hoş resim.Camdan da sizin yansımanızı görüyoruz :) Nekadar güzel,elinize geldiğindemi çiçekliydi?Yoksa sizmi sağladınız bu bakımla çiçeklenmesini çok merak ettim.Teşekkürler..
Sn Narinkrgl,
Çok teşekkürler, kendimi fark etmemişim:)
İki küçücük çeliğin üzerinde tomurcukları varken yaklaşık 2 ay önce çiçek bana geldi. Ben bakımı için bir şey yapmadım. Sulamasını ayarlamaya çalıştım sadece. Malum önce bir kaybım vardı. Ama iyi yanmış gübre ile karışık toprağa ekilmişti çiçeğim.
Sayın Meraklı, çiçeğiniz çok şirin. Arada kırmızı katmerli bir çiçek daha görünüyor, o da kalanchoe' mu?
Crocus Şen
07-05-2009, 17:21
Şu kalanchoemum yaptığına bakar mısınız lütfen..;)
Sn. Züleyha,
Çok teşekkür ederim. Sizin kalanşonuz ve menekşeleriniz de çok tatlılar.
Arada görünen camın önünde duran mermer üzerindeki çiçeği soruyorsanız o onbiray çiçeğim. Kendi başlığında resmini de koymuştum. Çok güzel bir çiçek o da. Çiçeklerin hepsi güzel hepsi :)
Orkun Kırcı
07-05-2009, 19:59
Benim miniğimde tam olarak açtı. Tabii kendi çapında:D
77045
İyi günler, forumdaki kalanchoe sayfasını okuduğumda bazı paylaşımcılar, ilk aldıklarında yaprakların oldukça büyük olmasıan rağmen yeni açan yaprakların o büyüklüğe erişemediklerini yazmışlar. Aynı durum benim yetiştirdiğim kalanchoe içinde geçerli. Sanırım artık bu normal. Ancak benim çiçeğimde çiçeklerin rengi de değişti. İlk aldığımda üzerlerindeki çiçekler pembe idi. Bütün çiçekler dökülüp yeniden açtığında bu sefer kırmızı ya yakın bir pembe açtı. Zaten bu tonda koyu pembe bir kalanchoe hiç görmemiştim :) Bir sonraki açışında kırmızı olacak sanırım. Sizlerin böyle bir deneyimi oldu mu acaba ?
Saygılarımla
Komşum sayesinde sahip olduğum kalanchoem bu hale geldi:p
narinkrgl
11-05-2009, 23:50
Ya ne güzel açmış kalanşolarınız.Benimki sizinkinden daha büyük ama tomurcuklanmıyor.Neden acaba?Yeride güzel güneş alıyor.Büyümeside iyi.Acaba kışın mı açacak :(.
Sayın narinkrgl, benim kalanchoem'in hikayesi biraz değişik. Bütün kışı apartmanımızın otoparkında bir köşede geçirmiş. Ben yaklaşık bir ay kadar önce orada olduğunu farkettim ve buradaki değerli dostlarımızın yardımıyla kalanchoe olduğunu öğrenip eve aldım. Aldığımda üstünde tomurcuklar vardı ve hepsi çiçeğe döndü.
Sizin çiçeğinizin yazın ya da kışın mı açacağına dair, benden çok daha bilgili arkadaşlarımız yorum yaparcaklardır.
ninina84
12-05-2009, 10:10
Ya ne güzel açmış kalanşolarınız.Benimki sizinkinden daha büyük ama tomurcuklanmıyor.Neden acaba?Yeride güzel güneş alıyor.Büyümeside iyi.Acaba kışın mı açacak :(.
Kalanchoe başlığını biraz karıştırırsanız "kısa gün uygulaması" diye bir yöntemle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Kalanchoelar tomurcuklanmak için güneşten çok ışıksız ortam istiyormuş.
Benim Kalanchoe'mdan birisi de bu:78199
Çiçeği az, ama ben yine de memnunum. Çünkü geçen sene diktiğimde çok cılızdı, güneşsiz bir ortamda büyümüştü annemin evinde.
Bu çiçek oldukça yüzsüz, hemen her ortama da uyum sağlıyor. Nisan başından beri Ankara'da dışarıda duruyor. Ne rüzgarlar yağmurlar ve soğuk gördü. Buna rağmen daha da yaprak rengini koyulaştırarak kendini korumaya aldı. Çok çabuk ta çoğalıyor.
Geç kalsam bile aldığım filizleri bahçeye de dikmeyi düşünüyorum. Her ne kadar kışa yaklaşınca donacağını bilsem de. Olmazsa söker ve saksılara alırım tekrar.
Sn.Orkun KIrcı kendi çapında açtı demişsiniz ama o çapını falan geçmiş, maşallah ne ggüzel açmış. özel bir şey yapıyor musunuz?
Orkun Kırcı
13-05-2009, 16:50
Yoo özel birşey yapmıyorum. Sadece biraz fazla ilgi gösteriyorum galiba :)
ardabora
13-05-2009, 18:48
Merhaba sayın kalonchoe severler,
Kuzenimin terasından geçen yıl aşırdığım kalonchoe fidelerinin gelişimini göstereceğim size.
Eylül ayında yine bir kaç çelik aldım kendisinden. Nihayet bu bahar tomurcuk yaptı,hem eski hem yeni kalonşem..Ama bir gariplik var.Büyük kalonchoe yavruağzı toz pembe arası bir renk,küçük kalonchoe beyaz..
ardabora
13-05-2009, 18:48
Bu normal midir,kalonşe renk değiştirir mi?
Büyük olan dışarıda,küçük olan evin içindeydi,bundan kaynaklanıyor olabilir mi?
Küçük olan da büyüynce pembe mi açacak? :dilli:
Bilgisi olan bana yardımcı olsun lütfen.
Arzu Kırlangıç
14-05-2009, 11:23
Evet sevgili ardabora renk değiştiriyorlar .;) Özelliklede koyu pembeler yavruağzı ,sarı ,toz pembe ve beyaz renklerde olabiliyor . Geçen yıl turuncu olarak aldığım kalanchoemde şu anda kırmızı açıyor . Beyaz olarak aldığımda ; sarı, pembe ,somon ,turuncu ,renklerin hepsi mevcut olarak açtı. Ben yer değişikliği yapmadım . Saksı ve topraklarını değiştirdim . Bence değişik zamanlamalarda açtığı için havanın ısısından etkileniyor olabilir .
Crocus Şen
16-05-2009, 15:41
Benim meşhur kalanchoe çiçeklenmesini yavaş yavaş bitirirken sanırım tohumlarınıda bırakıyor;)
Ben dayanamayarak bir tanesini açtım,toprağa ektim umarım başarılı olurum ve bu güzel kalanchoe tohumlarını sizlerle paylaşırım..
Nejla K.
16-05-2009, 15:49
Arkadaşlar, benim kalanşolarım Kasımdan bu yana çiçekliler. Hala yeni bir süre tomurcuk var. Bu durumda aklım karıştı, kalanşo için kış çiçeği mi yoksa yaz çiçeği mi diyoruz?
Arkadaşlar, benim kalanşolarım Kasımdan bu yana çiçekliler. Hala yeni bir süre tomurcuk var. Bu durumda aklım karıştı, kalanşo için kış çiçeği mi yoksa yaz çiçeği mi diyoruz?
Sayın Nejle K.
Benimkide kış boyunca çiçek açtı ve büyümeye devam etti. Hala açmaya, yeni yaprak çıkartmaya devam ediyor. Dört mevsim çiçeği demek lazım galiba :)
Çiçeğimin bir tanesinin tomurcukları açmadan kurumaya başladı.. Sebebi ne olabilir acaba?
Orkun Kırcı
16-05-2009, 19:56
Benimki de kış boyunca çiçekliydi. Size katılmamak elde değil.
bunu bugün aldım, yapraklarının kendinden kırmzıız olduğunu söyledi satıcı, bir yerden çıkan birkaç yaprağı da yeşil...
(fotolar çok yer kaplamasın diye küçülttüm)
ardabora
20-05-2009, 17:40
Evet sevgili ardabora renk değiştiriyorlar .;) Özelliklede koyu pembeler yavruağzı ,sarı ,toz pembe ve beyaz renklerde olabiliyor . Geçen yıl turuncu olarak aldığım kalanchoemde şu anda kırmızı açıyor . Beyaz olarak aldığımda ; sarı, pembe ,somon ,turuncu ,renklerin hepsi mevcut olarak açtı. Ben yer değişikliği yapmadım . Saksı ve topraklarını değiştirdim . Bence değişik zamanlamalarda açtığı için havanın ısısından etkileniyor olabilir .
Merhaba,
Dediğiniz doğru sanıyorum, içerde olan minik beyaz kalonşem de, dışarı çıkarınca pembeye dönmeye başladı,teşekkürler..
laledevri
21-05-2009, 11:59
evet bende aynı şeyi yazacaktım.
İçeride pembe olan dışarı çıkınca kırmızıya dönmeye başladı.
ilk turuncu olarak aldığımda içeride sarı açmaya başlamıştı tekrar dışarı çıkarınca rengi yine turuncuya dönmeye başladı belkide zamanla tamamen kırmızı olacak.
laledevri
21-05-2009, 12:05
renk değişimi
ardabora
21-05-2009, 17:30
Aslında şanslıyız bu çiçek açısından,bir içeri bir dışarı derken bir kaç renk kalonşe sahibi oluyoruz.:))
narinkrgl
25-05-2009, 12:51
Merhabalar arkadaşlar.Kalanşomun yapraklarında uçlardan başlayarak sararma var.Sizce neden olabilir?Camın kenarında ve şuan hala direk güneş ışığı görüyor.Acana nedeni bu olabilir mi?
Nejla K.
29-05-2009, 16:18
Daha önce tomurcuklu olduğunu ve sürekli çiçek açtıklarını yazdığım kalanşolarımın görüntüleri... yavruağzı, kırmızı ve pembe renklerim var...
Merhaba çiçek sevenler,
Uzun zamandır kalanchoe çiçeği ile ilgili formunuzu takip ediyordum ve bugün bende üye oldum. Derdim büyük :( çünkü çiçeğim 8 aydır sadece yaprak açıyor bir türlü çiçeklenmedi son halide aşağıdaki gibi.Aslında bu çiçek ölmek üzereydi tek bir daldan bu hale getirdim aslında bu yüzden mutluyum fakat formdaki çiçekli kalanchoeleri görünce inanılmaz özeniyorum sizce benimkide açar mı?Fikri olan var mı?
hüsnüyusuf
31-05-2009, 20:14
Sn. zlem, öncelikle üyeliğiniz hayırlı olsun. Kalanchoe güneşi yeterince görmüyorsa çiçek açamaz. Siz onu en iyisi güneş alan bir pencere önüne yerleştirin. Çiçek açması uzun sürmeyecektir.Öğleden sonra güneş alan bir yer olursa daha iyi olur.
Bol çiçekli günler dilerim.
Kalonchelerim çiçeklendii :p
Teşekkürler hüsnüyusuf,
çiçeğim öğleden sonra akşama kadar güneş alan pencerenin önünde duruyor.Çok sıcak günlerde direkt güneş ışığına maruz bırakmıyorum iyi olmayacağını duymuştum.Tomurcuklanmadı ama sürekli yeni yeni yaprak açması da kötü değil değil mi?:(
ayşe gül
02-06-2009, 15:43
kalonşelerim
ayşe gül
02-06-2009, 16:02
yanındaki yavruağzı kalonşe köklenince başka saksıya alıcam
Arzu Kırlangıç
02-06-2009, 21:52
Çok güzelmiş rengi Sevgili Ayşegül . Buda benim renk değiştiren kalanchoem
ayşe gül
02-06-2009, 22:03
teşekkürler arzu kırlangıç sizinki beyazdan sarıyamı sarıdan beyazamı dönüyor.
Arzu Kırlangıç
02-06-2009, 22:05
Tamamen beyazdı. Daha sonra toz pembe oldu . Şimdide bu renkte .
ayşe gül
02-06-2009, 23:23
hala 10 saksı kalonşem var hepsini kendim çoğalttım
ayşe gül
02-06-2009, 23:26
hala saksılardan yeni filizler çıkıyor. resimlerini çekip koyarım
Arkadaşlar, Kalanchoe'yu çiçeklendirmenin ve büyütmenin en iyi yolu kapalı balkon olsa gerek. Benim Kalanchoe'larım evimizin üst kat merdivenlerinde büyüyor, üstü camla kapalı ve güneş görüyor. bitik duruma gelmiş Kalanchoe'm orda canlandı, büyüdü, uzadı, çiçeklendi.. Zaten arsız bir çiçek, şimdi merdivenlerimiz Kalanchoe dolu ;) eger kapalı balkonu ya da üstten camla kaplı olan yeriniz varsa kesinlikle oraya koymalısınız. Sonra çiçeklerinin güzelliğini seyredip durun ;)
peki dediğiniz yapılara sahip olmayanlar ne yapsın sayın viola ? bi türlü çiçeklendiremiyorum, ne istiyor anlamış değilim :S
Ben tek çareyi böyle buldum, evin içinde gerçekten yetiştiremedim :( Kaybetme korkusundayken ananemin tavsiyesiyle bunu uyguladım ve gerçekten çok işe yaradı. Belki cam önü olabilir tabi ki daha iyi bilen arkadaşların da tavsiyelerini almak gerekli.
ben balkona çıkardım birini artık. sabah güneşi alıyor öğleye doğru 2 saat kadar. hep dışarda. biraz minik yaprakları var ama hiç çiçek yok, açacağa da benzemiyor, hiç bişey de fayda etmiyor, besin döküyorum, çay döküyorum bana mısın demiyor. birkaç minik çok zor çıkan ve gelişen yaprak haricinde bişey yok.
ayşe gül
03-06-2009, 17:52
yeni yavrular
ayşe gül
03-06-2009, 17:55
kalonşeleri 1ay önce ayırmıştım 10 soksı 3tanesi yavruladı.
yesim ozgun
04-06-2009, 09:20
Optimus, cam onu ve direkt gunes isigi alan bir yerde durmasi gerekiyor. Bende de huzursuz bir dal vardi. Buldugumda berbat durumdaydi. Cok ugrastirdi beni, sabahtan aksama kadar gunes isigi alan penceremin onune koydum. arkadasim pencerenin onunde sigara icerken( evde icilmiyor )kulunu topraga silkelemis.!!! gunes mi iyi geldi, sigara kulumu bilemiyorum ama... 2 hafta icinde farketmedim bile tomurcugunu felan cicek acmis:) ates kırmızı hemde.. fotosunu cekip koyacagim.
umarim bir an evvel iyilesir.
ben balkona çıkardım birini artık. sabah güneşi alıyor öğleye doğru 2 saat kadar. hep dışarda. biraz minik yaprakları var ama hiç çiçek yok, açacağa da benzemiyor, hiç bişey de fayda etmiyor, besin döküyorum, çay döküyorum bana mısın demiyor. birkaç minik çok zor çıkan ve gelişen yaprak haricinde bişey yok.
Sevgili Optimus, çiçeğiniz güneş alsın en kısa zamanda iyileşecektir.
ayşe gül
04-06-2009, 14:16
bugün kalonşe'lerime yağmur banyosu yaptırdım inşallah çok iyi olucak bekleyip göreceğiz.
ayşe gül
04-06-2009, 14:22
Optimus, cam onu ve direkt gunes isigi alan bir yerde durmasi gerekiyor. Bende de huzursuz bir dal vardi. Buldugumda berbat durumdaydi. Cok ugrastirdi beni, sabahtan aksama kadar gunes isigi alan penceremin onune koydum. arkadasim pencerenin onunde sigara icerken( evde icilmiyor )kulunu topraga silkelemis.!!! gunes mi iyi geldi, sigara kulumu bilemiyorum ama... 2 hafta icinde farketmedim bile tomurcugunu felan cicek acmis:) ates kırmızı hemde.. fotosunu cekip koyacagim.
umarim bir an evvel iyilesir.
-sigara külünün böceklenmeye karşı iyi geldiğini söyleyebilirim bugüne kadar çiçeklerimde böceklenme hiç olmadı.
sigara külü gerçekten iyi gelir mi?
ayşe gül
04-06-2009, 14:27
ayrıca yumurtaları haşladığım suyu çiçeklerime döküyorum herzaman değil enaz 15 günde bir fazlasının zararlı olduğunu duymuştum.
ayşe gül
04-06-2009, 14:29
şimdiye kadar çiçeklerim hiç böceklenmedi.
ben de yumurta kabuklarının iyi geldiğini okudum Sn.ayşe gül.
ayşe gül
04-06-2009, 14:35
evet ben yumurta kabuklarını toprağa karıştırıyorum ama böceklenmeye karşı değil toprağın vitamini arttırmak için.
Nejla K.
04-06-2009, 14:37
Arkadaşlar yumurta kabuklarını toprağa karıştırmadan önce içindeki zarı alırsanız böceklerden korkmanıza bir neden kalmaz...
peki kırıp kırıp mı karıştırıyorsunuz toprağa?
Nejla K.
04-06-2009, 14:41
Ben elimle kırabildiğim kadar kırarak toprağa karıştırıyorum ama havanda toz haline getirip sulama suyuna ekleyen arkadaşların da olduğunu biliyorum.
ayşe gül
04-06-2009, 14:47
ben ufak parçalara bölerek koyuyorum.
ayşe gül
04-06-2009, 14:48
bizaman sonra onları alıyorum sonra yenilerini koyuyorum.
ayşe gül
04-06-2009, 14:56
ama haşlanmış yumurtanın kabu olmıycak.
ayşe gül
08-06-2009, 17:09
minik kalonşem açtı!
Tereddüt ettim ama dayanamıyorum. Sitede, önce Afrika menekşelerine sonra da kalanchoelara takıldım kaldım. Ücretli ve ücretsiz satışına da rastlamadım. Adana'da ulaşabildiğim çiçek satışı yapılan yerlerde de yok. Acaba ;özellikle katmerli olan; kalanşolardan ücretli ya da ücretsiz alıcı ödemeli kargo ile 1'er çelik yollamanız mümkün mü?
Teşekkürler...
Google'da detay arama yapınca sitemizde Mehtap Hanımın satış yaptığını öğrendim. Umarım kısa sürede temin ederek gönderir. Bu çiçeği bu kadar çok sevmeme neden olduğunuz için teşekkürler..
Mehtap Hanım siteye arada uğruyor sanırım. Ses yok. Bugün bir çiçekçide bulduğum çiçeklerin üzerine atladım ama satıcı kalanchoe olmadığını söyledi. kalandi.. gibi bir şey.
Herşeye rağmen aldım , bence kalachoe bunlar. Yanılıyor muyum?
85654
85656
Saksılarını değiştirmeli miyim?
Teşekkürler..
ninina84
11-06-2009, 12:35
Haftasonu Bauhaus'tan aldığım kalanchoem ;)
Valla billa çelik filan istemiyorum. Sadece yukarıdaki çiçeklerim kalachoe mu? Lütfen bilen arkadaşlar birşey desin.
ninina84
11-06-2009, 13:16
;) evet kalanchoeya benziyorlar. Hem de katmerlisinden. Yeni çiçekleriniz hayırlı olsun.
ninina84
11-06-2009, 22:13
Teşekkür ederim. Kozyatağı Bauhaus'tan aldım. Hala vardır heralde. Katmerlileri ve farklı renkleri de vardı ama bunlar daha bir gösterişli duruyordu ;)
Valla billa çelik filan istemiyorum. Sadece yukarıdaki çiçeklerim kalachoe mu? Lütfen bilen arkadaşlar birşey desin.
Valla buz gibi kalanchoe;)içiniz ferah olsun.
Sormuşsunuz söyleyeyim saksısını ben olsam değiştirirdim.
Teşekkürler ninina84 ve COYOTE.
Yarın saksılarını değiştiririm. Dönüp bir daha okuyayım formu. Ne tür toprak severmiş?
:)
Not: "Bu Konuda Ara" ile baktım. Toprak bilgisi yok gibi. Sukulente benzer özellikler taşıdığı aklımda kalmış. Torf, perlit, vermikulit ve kum karışımı , geçirgen bir toprak uygun olacak sanırım. Ne çok şey öğrendim bu siteden :) Bildiğim yanıldığıma yetmezken, yanlış bir şey yapıyorsam lütfen uyarın.
Kalanşo (okunduğu gibi yazdım) :D Benim bildiğim toprak seçmez...sulamayı unutsanda olur...özel vitamin veya ihtimamda gerektirmez.Derdi güneş ! Ne kadar çok güneş o kadar çok çiçek.Ayrık otunla yarışır bence...:D
Taze sürgünleri kır ve dik.sayısız kalanşon olsun.Naz yapmaz kesinlikle tabii güneşi varsa.:D
yazmayı unuttum çiçek rengiylede oynama şansınız var.
Adana'da batıya bakan balkonumdaki güneşe dayanırsa harika olur. Rengiyle oynama konusunda bilgi verirseniz, çiçeğimi biraz daha tanıyıp, çoğalttıktan sonra deneyebilirim :)
Sayın Maki01 derdi güneş dedim.:)) Ne kadar çok güneş o kadar çok çiçek...
Dayanırsa diye düşünmeyin dayanacak ve size istemediğiniz kadar çok çiçek verecektir.
Güneş kabul, 40 derece sıcaklıktan nasıl etkilenir? Balkonum 12 den güneş batıncaya kadar güneş görüyor.
Benim kalanchoeler bu senenin ikinci çiçeklerini açıyor;) Sadece katmerli olan ikinciyi açmadı, diğer iki katmersiz ise açtı:
evet rengiyle oynama konusunu ben de merak ettim. neler yapmamız gerek Sn.Bağdadi :confused:
eminetirsi
13-06-2009, 23:17
Bu çiçek şimdi sukulent mi oluyo?
eminetirsi
13-06-2009, 23:22
Öğrendikçe anlıyorumki,bazı insanlar _o ne biçim çiçek. diyorlar,ama farkında olmadan kendileride kaktüs veya sukulent yetiştiriyorlar.
ölmek üzere olan kalanchoem çiçek açtı ;)
Crocus Şen
15-06-2009, 10:48
Arkadaşlar,bu sabah kötü bir süprizle karşılaştım,kalancoemin yaprağında dolaşan kocaman bir kurt ve başka bir yaprağın arkasında da yumurtalar gördüm!Hemen o yaprağı kestim attım.Ama kurtu yakalayamadım hemen toprağa girdi!Ne yapacağım?
ninina84
15-06-2009, 12:17
Hiç beklemeden toprağını değiştirin bence. Yumurta bırakmaya başlamışsa bütün toprağı sarabilirler. Toprağı değiştirirken bitkinin köklerini de iyice yıkayın. Köklerin arasında da yumurtalar kalmış olabilir. Toprağı ilaçlamak da bir çözüm olabilir belki ama böylesi daha zararsız bence. Geçmiş olsun.
ayşe gül
15-06-2009, 14:00
_ yaprak tırtılına benziyor! bildiğim kadarıyla sadece yapraklara yumurta bırakır.
asumandilek
15-06-2009, 15:02
İşte buda benim (kalanchoe) kalanşom...
Crocus Şen
15-06-2009, 20:59
Eve yeni geldim arkadaşlar,şimdi okudum mesajları hemen yarın değiştireyim o halde toprağı!Bu arada kalanchoelerim tek saksıda ve dışarda duruyorlar,bundan sonra içeriye alayım o zaman..Umarım kaybetmem kalachoelerimi çok üzülürüm..
ninina84
15-06-2009, 21:49
Eğer gördüğünüz kurt toprağa kaçtıysa değiştirin bence. Yaprak tırtılı yakalanmayacak kadar hızlı şekilde kaçabilir mi bilmiyorum ;)
Bu da bnneim geçen yıl kaybettiğim kalanchoe den aldığım tek yapraktan ürettiğim miniğim.Bana göre çok yavaş büyüyor.Umarım bunu kaybetmem;)
bernacyhn
24-06-2009, 20:04
Benim kalanchoem de çiçekte şuanda bir sarı bir de kırmızı almıştım sarı olanı yaşatamadım. Ama kırmızı olan kışı dışarda geçirdiği halde çok güzel oldu. Çiçeklerini döktüğü zaman ben de çelik alırım. Bilmiyordum menekşe gibi yapraktan yetiştirilebileceğini. Umarım büyür kocaman olur da çiçeklerini görürsün Fatihciğim :)
ayşe gül
26-06-2009, 00:25
yazmayı unuttum çiçek rengiylede oynama şansınız var.
çiçek rengini nasıl değiştirebiliyoruz?
ayşe gül
28-06-2009, 20:57
_yapraktan nasıl çoğaltılıyor özel bir yöntemi varmı?
ben çelikten çoğaltma yapıyorum yapraktan hiç denemedim.
Yaprağı suda kolaylıkla köklendirebilirsiniz. Ben bu şekilde köklendiriyorum fakat toprağa daldırarak ne kadar denediysem hepsiz olumsuz sonuçlandı.
bernacyhn
29-06-2009, 11:37
Daldırma yaptım ben de umarım tutar.
Daldırma yaptım ben de umarım tutar.
Bernacım tutar canım merak etme.Bende son kalan bu yapraktı ve değerlendirdim.Belki yeni yavru almak için çok zaman bekledim ancak sonunda aldım.:DAslında yavrulamaz diyede çekiniyordum:DSon kalonşem olduğundan üstüne çok düşüyorum.İnşallah yakın zamanda yenilerinede sahip olurum:D
ayşe gül
04-07-2009, 00:22
yapraklar suda nekadar zamanda kökleniyor? (tecrübesi olan arkadaşlar bilgi verebilirmi?)
ayşe gül
04-07-2009, 00:30
Benim kalanchoeler bu senenin ikinci çiçeklerini açıyor;) Sadece katmerli olan ikinciyi açmadı, diğer iki katmersiz ise açtı:
-evet benimde katmersiz kalanchoe'm ikinci kez çiçek açtı
ama şimdiki çiçekler daha büyük.
ayşe gül
09-07-2009, 23:17
benim yapraklar 11gündür suda nezaman köklenir.
Suda köklenmeleri daha uzun sürebilir, net şu kadar günde diyemiyorum. Yapraklarda herhangi bir problem yoksa endişe etmeyin.
ayşe gül
10-07-2009, 15:47
kalonşem'in tohumlarını nezaman ekebilirim.
İşte buda benim (kalanchoe) kalanşom...
Asumancım seyahate çıkmadın daha değil mi:confused: Hele git gel diye bekliyorum artık o zaman yeniden balkonunda tur atarım neler var neler yok diye bakarım. ne ciciler eklenmiş diye:dilli:
bir saksımın dibinde kolonşe çıkmış hayret ettim nasıl olmuşsa böyle birşey..
ama nasıl sevindim anlatamam.
minik kolonşeme maşallah.
Herkese merhaba. Yirmi gün önce İstanbul'daydım. Kızım orada yaşıyor. Evinde tavana değecek yükseklikte bir kitaplığı var. Oturduğum yerden kitaplar arasında bir beyazlık çarptı gözüme.Dikkat edince beyaz kalanşo olduğunu fark ettim. Kızım evde çiçek yetiştirmeyi sevmez, bahçeyi tercih eder nedense. Alay ettim kendisiyle. Gerçeği dururken sahtesini alıp, baş köşeye koyduğu için. Güldü, sahte olmayıp, gerçek olduğunu söyledi. Kalkıp yakından baktım çiçeğe, doğruydu.
Katıldığı enstelasyon sergisinde sunucu eldeki materyalin farklı şekillerde değerlendirilmesi konusuna örnek olarak bebeklerin külotlu çoraplarının bile saksı olabileceğini anlatmış, sunum sonrasında da örneklerini izleyicilere dağıtmış. Evet, çiçek bir külotlu çorap içindeydi ve kitaplığa oturur gibi konmuştu.
Manzara güzeldi ama biliyordum ki ikinci gelişimde o çiçek orada olmayacaktı. Bana vermesini istedim. Kabul etti. Yaklaşık bir aydır sulanmayan çiçekle kaldığım sürece ilgilendim. Dayanıklı bir bitki olduğunu bildiğimden, bir naylon torbaya koyup, bavula TIKTIM, iki saat sonra Kalanşo Adana'daydı. İlk iş bitkiyi çoraptan kurtarıp, güzel bir saksıya yerleştirdim.Bütün ölü çiçeklerini temizledim. O da teşekkür olarak onlarca tomurcuk verdi bana. Mutlu- mesut birlikte Adana sıcağına dayanmaya çalışıyoruz.
Merhaba sevgili tiya,
Ben de Vildan Hanım'ın bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=423098&postcount=95) muhteşem kalanchoe'yla tutuldum bu çiçeğe. Adana'da sık görülen kırmızı türü ; çok da sevimli gelmeyen upuzun bir dalda seyrek çıkan çiçekleriyle; çok sıcak gelmemişti bana. Şu an 2 kalanchoe süslüyor balkonumu. Pembe ve beyaz.
Burada edindiğim bilgilerle batıya bakan bol güneşli balkonda yaşıyorlar. İkinci kez çiçek veriyorlar ama aşırı güneş ve sıcak çiçekleri çabuk bozuyor gibi. Adana koşullarında yaşayacağınız deneyimi paylaşırsanız sevinirim.
sevgili tiya inanın o çorap saksının fotoğrafını görmeyi çok isterdim...
Sevgili Suizan "teknoloji özürlü" olduğumdan fotoğrafını çekemedim. Uygulayabilirsiniz. Aslında kurnazca iyi düşünülmüş bir seçim külotlu çorap. Çünkü kalanşo az su isteyen bir bitki. Çevresini kirletme gibi bir sorunu yok. Ortaya çıkan görüntü de güzeldi:Çorap giymiş kalanşo....
Kızımın koyduğu yer biliçsizce de olsa doğru bir yerdi. Öğleden sonra güneş, bir saate yakın kalanşoyu besliyordu, ki bu da yeterli bir zaman diye düşünüyorum. Evim, kalanşoyu o şekilde yaşatmaya uygun olmadığı için çoraptan çıkardım. Sevgiler.
Merhaba Maki01, siz yazmasanız ben yazacaktım size, benden önce davrandınız. Kalanşoyu dün gece mutfağa aldım. Mutfak balkonu iptal edilip mutfağa eklenmiş. Yarı mutfak diyebiliriz. Kalanşo iyi durumda mı, şu anda emin değilim. Bol çiçekli ve tomurcuklu. Yalnız çiçekler sararıyor gibi. Ya daha önce bir arkadaşımızın yazdığı gibi renk değiştiriyor ya da sıcak böyle etkiliyor. Çünkü kızımla yaşadığı onca bakımsız geçen süre içinde çiçekler çok canlıydılar. Her olasılığa karşı gözümün önünde olsun diyerek oraya aldım(mutfak işlerini çok sevdiğimden değil, orada yaşama alanı oluşturdum kendime).
Buzdolabının üstünde sizin beğenmediğiniz türde bir kalanşom daha var. Birkaç gündür onun hakkında düşünüp duruyorum. neredeyse yedi yıldır aynı saksıda yaşıyor. Suyunu gübresini veriyorum o kadar. İki yıl öncesine kadar kışları çiçekleniyordu. Artık açmaz oldu. Görüntüsüyse muhteşem. Yer örtücü bitki gibi. Onlarca dal alınabilir ondan. Apartman bahçesine indirsem, çocuklardan canını kurtarıp yaşayabilir mi diye düşünüyorum. Kuşkuluyum.
Bu arada ondan aldığım iki yavru çok güzel çiçekler verdi. Vildan'ınkiler gibi değilse de sizi utandıracak kadar güzeldiler. Sevgiler.
Merhaba sevgili tiya,
Eminim ki sizin kırmızı kalanchoe'nuz bana sıcak gelmeyenle anlatmak istediğim gibi değildir ve özür diliyorum tüm kırmızı kalanchoe'lardan :) Evet, görmeden utandım haklısınız.
Benim kalanchoe'lar ikinci kez çiçek vermeye hazırlanıyor ama çiçeklerin çoğu açmadan kuruyor. Çiçek çoşturan veriyorum aralıklarla. Bir yerde yanlış yapıyorum ama nerede?
Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
asumandilek
12-07-2009, 12:51
Benim kalanchoe ölümle burun buruna geldiği için çiçeklenmedi hala. Yaprak vermeye devam ediyor. Aman yaşasında keşke çiçek açmasın varsın bu sene. Ama ümitliyim bekliyorum bıkmadan...
Asumancım seyahate çıkmadın daha değil mi:confused: Hele git gel diye bekliyorum artık o zaman yeniden balkonunda tur atarım neler var neler yok diye bakarım. ne ciciler eklenmiş diye:dilli:
Balkonda değişiklik oldu epey aslına bakarsan seyahate çıkmadan. Cemo'nun bahçeyi keşfettik ama ne keşfedişti. Yaramaz çocuklar gibi yüzsüz yüzsüz ondan da isterim, a bundan da yok diye gözüm etrafta turlamışım bahçeyi. Yıllardır mili mili diye delirdiğim halde o koca bahçede mili yi görmemişim ona yanıyorum... Bu arada seyahatin Mersin bölümü iptal oldu. :( Nasipse sonbahara kaldı. Cemo'nun bahçesinden transfer ettiğimiz arkadaşların fotoğraflarını da en kısa zamanda yükleyeceğim inşallah..
Çiçek coşturan vermeyi kesin bence. Zaten Adana'da hava çok sıcak ve nemli olduğu için rahat edemiyor zavallılar, bir de besin eklenince.. Nispeten daha serin bir yere alabilirsiniz kalanchoenizi, belki çiçekleri kurumaktan kurtulur.
Teşekkürler Nariel, daha serin (Adana'da ne kadar mümkün olabiliyorsa) bir yere aldım. Çiçeklerin narin yapıda olması ve bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=443484&postcount=452) mesaj kafamı karıştırmıştı aslında. Zamanla daha iyi tanıyacağım kalanchoe'u...
Kalanchoe güneş ve sıcak ister ama Adana sıcağı kadar da değil sanırım;) Hele yerli kırmızı türlerden değilse bu sıcağa dayanımı daha az olur bence..
Mersin şimdi çok sıcak ve nemlidir Asuman. Seni bilmem ama benim yaz mevsiminde gitmeye cesaret edemiyeceğim yerler Adana, Mersin..gibi. Antalya'ya kasımda gitmiştim. Çok az kaldığım için Mersine geçememiştim. Sonbahar daha iyi Akdenize gitmek için.
Karadenize gidiyorsun ama değil mi? gerçi temmuz ve ağustos aylarında karadenizde de nem fazladır. Perşembe günü bir velimiz uğradı. Rizeye gidecekmiş. Yaylaya çıkacağım dedi. Söz aldım ondan bana "Karadeniz"i soluklattıracak bir çiçek getirecek ne olursa:)
Benim kalachoe koyu pembe renkli. Küçük henüz. Kışın üç taneydiler. Kırmızı ve pembe arkadaşları vardı. İkisini kaybettim.:(
Merhaba Sevim Hanım,
Sakarya'da hava sıcaklığı kış aylarında eksileri çok sık görüyor. Szi de sağlık nedeniyle bitkileri içeriye alamıyosunuz tabii. Üzülmemek için soğuğa dayanıklı türlere ya da mevsimlik çiçeklere yönelseniz daha iyi olacak sanki.
Sevgiler
Evde iki üç saksı var kışın salonda duruyorlar. Sizde bilirsiniz sevgili Maki01 çiçekler geceleri oksijen emilimini arttırıyorlar. Geçen kış iki saksı yılbaşı çiçeği, iki kalanchoe, bir de menekşem vardı. Bakımlarını yapıyordum ama salonda oturmadım. Otursamda hava sirkülasyonu sağlandıktan sonra o küçük üç dört saksının bir zararı olmaz. Oturma odası benim sürekli kullandığım oda. Kitaplarım, bilgisayarım en çok ihtiyaç duyduğum şeyler oturma odasında. Eğer hayatınızı yeni oluşan koşullara göre düzenleyebiliyorsanız sevdiğiniz, zevk aldığınız şeylerden vazgeçmeniz gerekmiyor. Ya da benim vazgeçmem gerekmedi:) Eşim çok titiz en az benim kadar dikkatli.
Diğer çiçeklerim hep balkonda. Kaktüslerim, sardunyalar, mevsimlik çiçekler. Çok soğuk havada naylon sardım. Çünkü benim hatırladığım en düşük hava sıcaklığı eksi üç veya dört oldu. Balkonumdaki çiçeklerim bu soğuğa dayanabiliyor.
Şimdi yaz mevsiminde aşırı sıcakta evde çiçek saklamıyorum. Hepsi balkonda. Duyarlılığın için teşekkür ederim:)
asumandilek
14-07-2009, 01:55
Bu siyah, beyaz ve kahverengi olarak görünen yaratıkların kırmızısı var mı? Bugün kalanchoemin minik yapraklarının üzerinde kırmızı bite benzer yaratıklar gördüm. Hemen suyun altına sokup temizledim ve yaprakların kahverengi, suyla çıkan lekeler vardı ki bunların bulunduğu yaprakları da budadım. Henüz başka bit yok ama her an çıkabilirler mi? Ne yapmalıyım arkadaşlar?
ayşe gül
16-07-2009, 11:48
_sudaki yaprağım köklenmeye başladı.
bende toprağa diktim.
Arzu Kırlangıç
24-07-2009, 12:19
Tüylü yapraklar gerçekten çok sevimli görünüyorlar. Netten yaprakları tüylü olan 2 tür kalanchoe gördüm ve bayıldım.
Sevgili Nariel,
Kalanchoe'larım teşekkür ediyor sana :)
94853
94854
94855
Sevgili maki01, çok sevindim:) Ne de güzelmiş katmerli çiçekleri:)
Sevgili Maki01 kalançhoe'lar harika. Ne güzel çiçekleri var:)
Teşekkürler, ilk kez Vildan Hanım'ın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=423098&postcount=95)terasında görüp vurulmuştum bu çiçeğe... Adana'nın çıplak güneş ışığında yakmışım çiçeklerini. Sevgili Narile'in uyarısıyla panjuru kapatıp yakıcı ışıktan koruyunca çoştular. Bir sürü tomurcuk var üzerinde...
mutationation
26-07-2009, 16:12
insan bi bitkiye aşık olabilir mi?:)
ben kalanchoe behalensis e bayıldım, inanılmaz güzel...
Çoraplı beyaz kalanşo ile başlayan aşk benim için iyi olmadı. Real'de pembesini görünce dayanamayıp aldım. Çiçek sayısı çok fazlaydı, normal gelmedi doğal olarak. "bir deneyeyim" diye düşünüp aldım eve getirdim. Bitkiyi zedelemeden saksı değişimi yaptım. Bir hafta sonra kimi tomurcuklar koyu pembe olarak açıldı. Bence bir mahsuru yok, olsun. İki gün önce Barajyolu-Migros'ta koyu .siklâmen renkte çiçekleri olanına rastladım. Hayli dondüm market içinde. Sonunda çiçek kazandı mücadeleyi, aldırdı kendini.Onu da aynı özenle başka bir saksıya geçirdim.
Gözüm sürekli üstlerinde. beyaz kendini toplayıp gerçek çiçeklerini açtı. Pembe, kendisine verilen hormonları atmak istercesine, çiçeklerini azalttı. Yani bir çoğu kurudu. Kuruyanları kesip attım. Yeni oluşan tomurcukları bekliyorum. Kısa sürede açacaklardır.
Son aldığım da toparlanma süreci yaşıyor. Onun da çiçekleri kâğıt görünümünde. Alttan gelen tomurcuklar var tabii. Kısa sürede diğerleri gibi normale dönecektir.
Maki01'n deneyimlerine(bu arada çiçekleriniz çok güzel) ve benim uğraşlarım sonucuna bakarsak Kalanşo Adana sıcağına dayanacağını gösteriyor.
İlginç olan, halk arasında "kış ortancası" denilen Kalanşonun değişimi. Aralık ayında çiçeklenir, Şubat sonuna kadar çiçekli kalırdı. Ne oldu da bu bitki on bir ay çiçek açmaya başladı?
Sevgili tiya, Adana'da sokak çiçekçilerin de bile kalanchoe çok yaygınlaştı. Haklısınız, 2 renk yeter diye zor tutuyorum kendimi . Koyu pembe olan da çok güzel, her an dayanamayıp alabilirim. Sitemiz sardunya ve afrika menekşesi sevdalısı da yaptı beni. Menekşe bulabiliyorum da sakız sardunya bulmak zor Adana'da hele de katmerlisi ...
Sevgiler
Arzu Hanım gerçekten güzel resimler bulmuşsunuz. Bu bitkilere ulaşmak maalesef çok mümkün olmuyor. Aylarca Kalanchoe Tomentosa aradım. Büyük kaktüs seralarında bile yoktu. Sonunda bir yerde rastladım. Aslında fiyatı kıyaslama yaptığınızda pahallı idi. Ama olsun :) Sonunda ulaştım düşüncesi ile aldım tabi. Bu bitkileri arasam da bulabileceğimi düşünmüyorum doğrusu. Sayenizde gözlerimiz şenlendi.
Gerçekten inanılmaz detaylı güzel bir bitki. Yaprakları çok güzel. Hafta sonu koctaş a gidicem sırf bahçe ürünlerini gezicem alıcam.
Bunlar da benimkiler.
Katmerli olan aldığımda pek iyi durumda değildi ama ben onu iyileştiririm inşallah.
Arzu Kırlangıç
05-08-2009, 13:12
Kalanchoe Behalensis bu kadar büyüyebiliyormuş..
Arzu Kırlangıç
05-08-2009, 13:15
Yapraktan üretim behalensis;
ayşe gül
13-08-2009, 12:07
benim kalonşelerim 1tanesi hariç açmadılar.devamlı uzuyolar ve yeni sürgünler çıkarıyorlar çiçeklenmesi için ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.
(hepsini ilkbaharda çelikten diktim.)
ayşe gül
13-08-2009, 12:09
ilkdefa yapraktan çoğaltma deniyorum hepsi köklenmiş bakalım nezaman yavrulayacaklar.!
ayşe gül kalonşoların çok güzel ve canlı görünüyor,maki01 bayıldım çiçeklerinize optimus kardeşim çiçeklerinizi ilk defa gördüm isimlerini yazarsanız sevinirim hepsi çok güzeller.ellerinize emeğinize sağlık..
Crocus Şen
13-08-2009, 14:56
benim kalonşelerim 1tanesi hariç açmadılar.devamlı uzuyolar ve yeni sürgünler çıkarıyorlar çiçeklenmesi için ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.
(hepsini ilkbaharda çelikten diktim.)
Bende sizinle aynı durumdayım maalesef açmıyorlar,sadece yaprak çıkartıp duruyorlar,oysaki üstlerine titriyorum..:(
Ya zamanı değil çiçeklenme için ya da bol ışık almıyorlar. Yoksa bol bol çiçek açarlar. Arada gübre de vermeyi ihmal etmeyin...
Sıcaklardan olmalı, yapraklarda yumuşama var ya da suyu çok kaçırdım. Pembe olan var gücüyle yeni çiçekler veriyor ama beyazım sarsıldı gibi. Yapraklarda yumuşama hangi nedenlerle olur? Yardım lütfen...
Crocus Şen
13-08-2009, 15:16
Ya zamanı değil çiçeklenme için ya da bol ışık almıyorlar. Yoksa bol bol çiçek açarlar. Arada gübre de vermeyi ihmal etmeyin...
Kışın durmadan açmıştı,güneş olmadığı halde..Sıvı gübre takviyeside yapıyorum..Dediğiniz gibi sanırım zamanı değil..Bekleyeceğimm:o
Arkadaşlar, önerilere uyarak kalanşolarımı giydirdim, ama acaba mevsimine uygu n mu bilmiyorum poşet geçirme işini kışın mı yapmamız gerekiyor, tecrübelerinizi bekliyorum,
uygaronder
14-08-2009, 01:49
selamlar.
bende 3 adet kalanchoe var.
daha da büyüsünler diye genişçe saksılara yerleştirdim onları.ama günde 10 saat yakıcı güneş altında kaldılar ve hepsi soldular.daha sonra tekrar çiçeklenmeye başladılar.şu an yaprakları çok kötü bir durumda ve kötü gözüküyorlar.
bitkileri eski sağlığına nasıl kavuşturabilirim.
teşekkürler.
mehtap051
15-08-2009, 10:31
Çiçeğim kalanşo mu?
Arzu Kırlangıç
15-08-2009, 12:44
Evet Sevgili Mehtap Kalanchoe . Halk arasında kaşık çiçeğide deniyor. Yaprağın şeklinden olsa gerek. Latince adı kalanchoe blossfeldiana.
mehtap051
15-08-2009, 17:23
arkadaşlar benim kafam karıştı.bazı mesajlarda bu bol güneş ve su ister diyor bazı mesajlarda güneşe koymayın az su verin diyor.ne yapayım .çiçeği veren kişi ışık alan bir yere koymuştu ama direk güneş ışığına bırakmıyorum demişti..toprak kurudukça su veriyorum dedi.şimdi ben ne yapayım.şaşırdım doğrusu.sizlerden bilgi istiyorum.şimdiden teşekkürler.bakımı ve nereye koymam gerektiğini yazarsanız sevinirim.şu an çiçeğim ışıkalan bir yerde duruyor.birde batan güneş vuruyor biraz üstüne.
Arzu Kırlangıç
15-08-2009, 17:58
Kalanchoe sukulent türü bir bitkidir . Toprağı iyice kurumadan su vermeyin. Çok sulandığı taktirde yapraklarda yumuşama dallarda kararma oluşur ve bitki kökten başlayarak ölür. Suyu hiç sevmiyor. Güneşi sever fakat doğrudan ve sürekli güneş alan biryere koymayın ( en azından yazın sıcak havalar geçene kadar ) yaprak kenarlardan itibaren kurumaya başlar.
mehtap051
15-08-2009, 18:04
Arkadaşım bilgin için teşekkürler.Bu arada kalanşomun rengi turuncu.
mehtap051
16-08-2009, 20:14
Sabah güneşi olan bir cam önüne koysam olur mu?Sabah 11 den sonra güneş gidiyor.
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 21:18
Kış mevsimine kadar olur. Kışın daha uzun güneşte kalması daha uygun olur.
mehtap051
16-08-2009, 23:09
Arzu Hanım teşekkürler.İyiki varsınız sizin sayenizde çiçeklerimi daha iyi büyüteceğim.Aslında kalanşom şu anda öğleden sonra güneş alan camın önündeydi.Sonra güneşten çok etkilenebilir diye düşünüp sabah güneşi alan cam önüne koymaya karar vermiştim.O zaman çiçeğim öğleden sonra güneş alan cam önünde dursa ne olur?Ben sizin gibi çok sıcak bir yerde yaşamıyorum.Güneşiöizde çok etkili değil.şu an ağustostayız balkonda bile oturamıyoruz rüzgardan ve soğuktan.akşamları hırkasızdışarı çıkılmıyor.
maki01 kalonşonuzun çiçek açtığını yazmışsınız çok şaşırdım , buralarda bu mevsimde hiç aça kalonşo görmemiştim.ayrıca ben de kalonşolarıma kısa gün uygulaması yapıyorum ama zamanı şimdi mi yoksa kışın mı bilemiyorum?
Ben bendeki 2-3 kalanchoe'u kaktüs toprağı türündeki geçirgen topraklı bir harca almıştım. Kurban bayramından beri çiçekliydi üstü. Bazı yapraklar kurudu çiçekleri artık soldu derken elden geçirdim, tüm kuruyan yaprakları ve çiçekleri temizledim. Yeni yeşil yapraklar vermeye başladı. Bence geçirgen bir toprağa alırsanız, toprağı kurudukça sularsanız ve bol ışık alan ara ara da bol güneş alan bir yerde ( özellikle de sabah güneşi ) bakarsanız bitkinize, uygun zaman geldiğinde çiçeklerini açacaktır. İş yerimin önüne de ekmiştim değişik renklileri. Kırmızı olan hala çiçekli, pembe ve sarı renk çiçek açan 2 kalanchoe'mu da aylar önce birileri yolmuştu. Çok bakım isteyen bir bitki değil anlayacağınız...
Arzu Kırlangıç
17-08-2009, 14:16
Rica ederim sevgili Mehtap. Cam önü havadar aydınlık bir yerse yani evin iç kısmına bakmayan cam önüyse, güneşte bitkiyi olumsuz ekileyecek kadar yakıcı değilse yerini sevecektir.
Buda sevgili crocus şen'in yollağı yapraktan çıkan bebeler;)
Hatice Tarhan
24-08-2009, 17:17
Kalanchoe mun,kuruyan çiçeklerini toplamıştım üzerinden.Çiçekli olarak aldım, kuruyan çiçekleri topladım ve bir daha çiçek açtıklarını görmedim ,sebebi ne olabilir neyi yanlış yapıyorum açmasalarda kalanşoları çok seviyorum ,13 saksı kalanşom oldu, inatla açmalarını bekliyorum.
ben bu çiçkten daha yeni aldım ama bakımının nasıl yapıldığını bilmiyorum.bana bilgi verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler :)
sormam gerekenbaşka bir soru daha var. bu çiçeği nerde ve nasıl bakmalıyım. :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.