Bağlan

View Full Version : Enzim (Enzyme)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10

inkero
27-01-2014, 08:25
Aslında pekmez ve meyve/sebze parçaları dışında hiç bir şey koyulmasa dahi fermentasyon geç de olsa başlar. Maya konduğunda hemen başlayan karbondioksit üretimi fermentasyonun başladığını göstermiyor.

fermantasyonun başladığını neden göstermiyor orasını anlamadım.
sonuçta CO2 çıkması demek reaksiyonların başladığını gösterir.

MeyveliTepe
27-01-2014, 18:48
Maya da şeker tüketip karbondioksit çıkarır ama fermentasyon laktik asit grubu bakterilerince yapılır ve enzimdeki sebze/meyvedeki şekeri de tüketirler (fermentasyon). Bakteri fermentasyonu hemen başlamaz. Bunun için bakteri popülasyonunun yeterince artması gerekiyor.

Ozlem A
27-01-2014, 20:16
Üç gün önce yaptığım enzim için meyve kabuklarını biriktirirken kurumasınlar diye suya koymustum, bir yandan da çıkan kabukları ekliyordum. İki gün bu şekilde topladığım malzemeyi üçüncü gün blender ile çok ince parçalayıp mutfak tezgahına koydum ve dışarı çıktım. Blender kapağı hava geçirmeyen türde ve tepe kapağı da sıkı kapanıyor. Ev sıcaktı, akşam geldiğimde parçalanmış kabuklar havalanmış ve kapağa yapışmıştı, içerlerinde ekmek kabardığında olan doku gibi göz göz kabarcıklar vardı. Pekmez bile eklemeden fermantasyon başlamıştı.

Hemen enzim düzeneğine aktardım maya ve pekmez ekleyerek, kabarcıklar azalarak devam etmekte.

evdeçiçek
28-01-2014, 08:25
merhaba,

enzimlere sürekli pekmez verip canlı tutmaya gerek yok. çünkü içerikteki şeker bittiği zaman enzimlerin bir kısmı ölebilir fakat hepsi ölmez uyku durumuna geçerler. uzun zaman sonra siz tekrar glikoz eklediğinizde aktif hale geçtiğini görürsünüz.
benim merak ettiğim bir şey var.

Ph 3,5 - 4,0 civarlarında olan sıvılarda insan sağlığına zararlı bakteri olma ihtimali var mıdır ?

Sn. İnkero

Yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum enzimde gaz çıkışı durmuş, koyduğum meyve parçacıkları dibe çökmüştü, ben pazar günü bir çay kaşığı daha pekmez ekledim. Dün akşam baktığımda sanki şişenin içinde savaş vardı :) deyim yerinde ise harıl harıl kaynıyordu ve bayağı bir gaz çıkışı vardı. Gaz çıkışı bitene kadar bekleyeyim mi acaba, yoksa enzimi kullanabilir miyim?

inkero
29-01-2014, 11:24
Sn. İnkero

Yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum enzimde gaz çıkışı durmuş, koyduğum meyve parçacıkları dibe çökmüştü, ben pazar günü bir çay kaşığı daha pekmez ekledim. Dün akşam baktığımda sanki şişenin içinde savaş vardı :) deyim yerinde ise harıl harıl kaynıyordu ve bayağı bir gaz çıkışı vardı. Gaz çıkışı bitene kadar bekleyeyim mi acaba, yoksa enzimi kullanabilir miyim?

merhaba,

benzer bir soruyu bende daha önce meyvelitepe'ye sormuştum. bu konularda kendisi daha bilgilidir. şöyle bir cevap almıştım.bana son derece mantıklı geldi.

sonuçta fermantasyon bittiyse bakteriler meyvelerin ve diğer organik atıkların içindeki gerekli materyalleri tüketip yararlı atıkları oluşturmuş demektir.
bunda sonra katacağınız şekerin fermantasyonu uzatmaktan başka pek fazla gübreye katkısı olmayacaktır.

inkero
29-01-2014, 11:29
Maya da şeker tüketip karbondioksit çıkarır ama fermentasyon laktik asit grubu bakterilerince yapılır ve enzimdeki sebze/meyvedeki şekeri de tüketirler (fermentasyon). Bakteri fermentasyonu hemen başlamaz. Bunun için bakteri popülasyonunun yeterince artması gerekiyor.

mayaların yaptığı da fermantasyon değil mi?
mayaların yaptığı
alkol fermantasyonu
laktik asit bakterilerinin yaptığı da laktik asit fermantasyonudur.

MeyveliTepe
29-01-2014, 21:45
mayaların yaptığı da fermantasyon değil mi?
mayaların yaptığı
alkol fermantasyonu
laktik asit bakterilerinin yaptığı da laktik asit fermantasyonudur.

Genel tanım olarak evet, mayaların şekeri alkole çevirme prosesinin de adı fermentasyon. Şarap yapıyor olsaydık (ya üzüm kabuğundaki yabani maya ile ya da şarap mayaları ile) meyve şekerinin alkole dönüşme işlemine de fermentasyon diyecektik.

Fakat yaptığımız, şekeri alkole dönüştürerek alkollü meyve ekstresi elde etmekten çok laksik asit bakterilerinin gerçekleştidiği turşu benzeri bir fermentasyon.

Kullandığımız malzemeler ve hazırladığımız ortam ve şeker yoğunluğu bizi bir tür enzimden diğerine saptırabilir. Yanlış hatırlamıyorsam meyve/sebze enzimi yapayım derken şarap yapma sürecine girenlerimiz de olmuştu.

Bu başlığın konusu olan enzimde, ilk hazırlanışta maya ilave etsek bile son sözü laktik asit bakterileri söylüyor :)

2012 yılında maya da eklenerek limon kabuklarından yaptığımız bir enzimde, hazırlanışın ertesi günü ve bir hafta sonra sıvıdan örnek alarak mikroskop altında incelemiş, resimlerini de çekmiştim (http://www.agaclar.net/forum/1003198-post1119.htm).

Maya eklediğimiz için ertesi gün sıvıdaki maya popülasyonu maksimuma çıkmış, maya kolonileri adeta her yeri kaplamıştı. Görünen laktik asit bakterisi ortamda hiç yoktu.

Bir hafta sonraki incelemede ise mayalar neredeyse tamamen yok olmuşlar, meydanı bakterilere terketmişlerdi. Mayalar da muhtemelen bakteriler tarafından tüketilmişlerdi. Enzim sürecinin devamında hakim olan ve çalışanlar hep bakteriler idi.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/321696d1343425609-enzim_20120324_3.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/321697d1343425609-enzim_20120330_3.jpg

inkero
30-01-2014, 11:02
Genel tanım olarak evet, mayaların şekeri alkole çevirme prosesinin de adı fermentasyon. Şarap yapıyor olsaydık (ya üzüm kabuğundaki yabani maya ile ya da şarap mayaları ile) meyve şekerinin alkole dönüşme işlemine de fermentasyon diyecektik.

Fakat yaptığımız, şekeri alkole dönüştürerek alkollü meyve ekstresi elde etmekten çok laksik asit bakterilerinin gerçekleştidiği turşu benzeri bir fermentasyon.

Kullandığımız malzemeler ve hazırladığımız ortam ve şeker yoğunluğu bizi bir tür enzimden diğerine saptırabilir. Yanlış hatırlamıyorsam meyve/sebze enzimi yapayım derken şarap yapma sürecine girenlerimiz de olmuştu.

Bu başlığın konusu olan enzimde, ilk hazırlanışta maya ilave etsek bile son sözü laktik asit bakterileri söylüyor :)

2012 yılında maya da eklenerek limon kabuklarından yaptığımız bir enzimde, hazırlanışın ertesi günü ve bir hafta sonra sıvıdan örnek alarak mikroskop altında incelemiş, resimlerini de çekmiştim (http://www.agaclar.net/forum/1003198-post1119.htm).

Maya eklediğimiz için ertesi gün sıvıdaki maya popülasyonu maksimuma çıkmış, maya kolonileri adeta her yeri kaplamıştı. Görünen laktik asit bakterisi ortamda hiç yoktu.

Bir hafta sonraki incelemede ise mayalar neredeyse tamamen yok olmuşlar, meydanı bakterilere terketmişlerdi. Mayalar da muhtemelen bakteriler tarafından tüketilmişlerdi. Enzim sürecinin devamında hakim olan ve çalışanlar hep bakteriler idi.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/321696d1343425609-enzim_20120324_3.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/321697d1343425609-enzim_20120330_3.jpg

cevabınız için teşekkür.
1. ) mikroskopta kendiniz mi incelediniz yoksa laboratuvara mı götürdünüz ?
Eğer kendiniz incelediyseniz kullandığınız mikroskop nedir ? büyütme özellikleri ?
Çünkü bir ara bende araştırdım alayım diye. çok uygun fiyatlı mikroskoplar var.

2. ) Kullandığımız şeker miktarı ve ortamın bir tür enzimden diğerine nasıl saptırdığını anlayamadım. Oksijensiz bir ortamda maya ve şeker varsa mutlaka etanol oluşur. şeker miktarına göre bu alkol derecesi değişebilir. biz hiç maya koymasak bile, mayalar havada bile bulunan organizmalar olduğu için mutlaka enzime de geçip belirli miktarda alkol oluşumuna neden olur diye düşünüyorum.

Dediğiniz gibi mesele burada alkol değil laktik asit fermantasyonu. anladığım kadarıyla sisteme hiç maya katmamak daha mantıklı gözüküyor. enzimin içerisine olabildiğince fazla enzim katmak faydayı arttırır mı?
Ben evde şarap ve bira yapımına daha çok meyilli birisiyim. ama arpanın içerisinde çok miktarda enzim olduğunu biliyorum. arpayı çimlendirdiğiniz zaman enzim miktarı katlanarak artıyor. bu bütün tahıllar içinde geçerli sanırım.

enzime katacağımız tahılları çimlendirerek katarsak daha verimli bir gübre alabiliriz sanırım.

bir daha ki enzim denememde

ARPA
BUĞDAY
BUĞDAY KEPEĞİ
NOHUT
mutlaka katacağım.

MeyveliTepe
30-01-2014, 12:27
Bu gibi incelemeler için 1600x'e kadar büyütme imkanına sahip kameralı bir mikroskop kullanıyorum.

Maya ile başlatılan enzimlerde dahi 5-6 haftalık süreç sonunda alkol kokusu vb. olmuyor (veya kalmıyor). Alkolmetre ile bakmak aklıma gelmedi ama baksaydık da pek bir şey görebileceğimizi sanmam.

Maya katıp katmamak konusunda net bir şey söyleyemiyorum. Katılması, mayaların ortama katabileceği başka enzimler vb. sebebiyle belki olumludur, belki de hiç bir fonksiyonu olmuyordur.

Suya geçen bu gibi ekstratların bir standardı olmadığından, olsa da analizi kolay olmadığından bir şey söylemek kolay değil.

Mikrobiyolojik açıdan en yüksek popülasyon ve çeşitliliğe sahip enzimin EM ile aşılanarak hazırlanan olduğunu gördüm. Onun da resmi linkini verdiğim mesajda var.

inkero
30-01-2014, 16:44
Bu gibi incelemeler için 1600x'e kadar büyütme imkanına sahip kameralı bir mikroskop kullanıyorum.

Maya ile başlatılan enzimlerde dahi 5-6 haftalık süreç sonunda alkol kokusu vb. olmuyor (veya kalmıyor). Alkolmetre ile bakmak aklıma gelmedi ama baksaydık da pek bir şey görebileceğimizi sanmam.

Maya katıp katmamak konusunda net bir şey söyleyemiyorum. Katılması, mayaların ortama katabileceği başka enzimler vb. sebebiyle belki olumludur, belki de hiç bir fonksiyonu olmuyordur.

Suya geçen bu gibi ekstratların bir standardı olmadığından, olsa da analizi kolay olmadığından bir şey söylemek kolay değil.

Mikrobiyolojik açıdan en yüksek popülasyon ve çeşitliliğe sahip enzimin EM ile aşılanarak hazırlanan olduğunu gördüm. Onun da resmi linkini verdiğim mesajda var.

alkol oluştuktan sonra mı yok oluyor ?
Ağzı kapalı bir sistem var. alkolun buharlaşması veya asetik bakterileri tarafından sirkeleştirilmesi de mümkün değil.
haftaya elime alkol refraktometresi ulaşacak. her gün birx ve alkol değerlerini kontrol edeceğim. buradan da haber veririm hepinize.

Mikroskopu nereden aldınız ?
marka nedir.
resimdeki büyütme oranı 1:1600 mü ?
bakterileri mayaları nasıl birbirinden ayırt ediyorsunuz :)

çok soru sordum galiba.

inkero
11-02-2014, 15:48
kimse yok galiba

olcim
11-02-2014, 16:10
kimse yok galiba

Ben buradayım ama çalışmadığım yerlerden soruyorsunuz . :D

hanımeli
15-02-2014, 23:45
Benim bir sorum var,okuduklarımdan anladığım kadarıyla maya ve şeker tepkimeyle atıkları çürütüyor ve bakteri oluşturuyor.bizde sonuçta bu bakterileri kullanıyoruz peki ben enzim şişemin içine hazırlarken bakteri koysam nasıl olur,mayanın aktifleşmesini engellerim?

tarık01
16-02-2014, 00:17
arkadaşlar ben enzim yapmaya başlayacağım. elma bahçem var. burada deneme yapacağım. birkaç sorum olacak:
1. enzim yaparken portakal kabuğu kullanabilirmiyiz?
2. reçel katıldığını okudum. peki reçelde bol miktarda beyaz şekerden yapılıyor bu nasıl oluyor?
ilginize şimdiden teşekkürler...

MeyveliTepe
16-02-2014, 00:42
alkol oluştuktan sonra mı yok oluyor ?
Ağzı kapalı bir sistem var. alkolun buharlaşması veya asetik bakterileri tarafından sirkeleştirilmesi de mümkün değil.
haftaya elime alkol refraktometresi ulaşacak. her gün birx ve alkol değerlerini kontrol edeceğim. buradan da haber veririm hepinize.

Mikroskopu nereden aldınız ?
marka nedir.
resimdeki büyütme oranı 1:1600 mü ?
bakterileri mayaları nasıl birbirinden ayırt ediyorsunuz :)

çok soru sordum galiba.

Bu mesajınızı görmemişim.

Enzim denemelerinde alkolleşme emaresi görmedim ama muhtemelen süreçte alkol üretimi de oluyordur fakat nihai enzimde alkol belirtisi farketmedim. Alkolmetre ile takip ederseniz daha iyi izleyebilirsiniz.

Mikroskopu laboratuar cihazları satan bir yerden almıştım. Böyle bir çok yer olduğu için isim vermeyeyim. Marka da aynı şekilde, benzer speklerde bir çok marka var.

Resimdeki büyütme 16X x 40X, yani 640X. 1600X'e çıkmak için 100X merceği immersiyon yağı ile kullanmak gerekiyor.

Bakteriler ve mayalar çok tipik. Daha doğrusu mayalar çok tipik. Tombul, hareketsiz veya az haraketli koloniler halinde birikiyorlar. Bakteriler çok çeşitli olabiliyor. Laktik asit bakterisi grubunda olanlar çubuk şekilli, nisbeten küçük ve çok hareketliler, vızır vızır geziyorlar :)

hanımeli
18-02-2014, 11:54
Ilk enzimimi yapmaya başlıyorum hayırlısıyla birkaç sorum olacak
1),içine küflenmiş yoğurt koysam olurmu
2)yoğurtta 4 tip bakteri bulunur,bende ayrıca 21 çeşit bakterinin bulunduğu probiyotik ve prebiyotik tozları var onlarıda koysam olurmu,
3) bu bakterileri yapım aşamasında mı koymak lazım yoksa aktifleşmesini bittikten sonramı acilen
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ozlem A
18-02-2014, 12:56
Sayın hanımeli, küflü herhangi bir madde koymayın, enzim de eğer küflenirse zaten bozulmuş demektir. Enzim yapımı ile ilgili bu başlık altında çok detaylı bilgi var. Diğer bakteriler ile ilgili olarak konuya hakim olan üyeler daha ileri bilgi verebilirler. Ancak, malzemeleri mümkün olduğunca baştan koyup daha sonra olgunlaşana kadar hava ile teması kesmek ya da minimumda tutmak enzimin istenmeyen bakterilere açık bırakılmaması açısından gerekli.

Konu dışı olacak ama yoğurtların ekşimeyip küflenmesi, doğasından uzaklaşmasının en önemli göztergesi. Farmakolog, onkolog Dr. Yavuz Dizdar 'Yemezler' adlı kitabında nedenleri etraflıca anlatıyor, ilgilenenlere okumalarını öneririm.

hanımeli
18-02-2014, 17:00
Sn Ozlem A teşekkür ederim.yoğurt aslında ev yoğurdu kendim mayalıyorum tabi dolapta değil dışarda bırakmıştım,mutfakta sıcaktan küflenmiş sanırım.bahsettiğim bakteriler ise bağışıklık güçlendirici probiyotik bakterileri faydalı bakteriler yani,neyse kısım kısım deneyip görücez,umarım güzel olurda buradan paylaşırım detaylarını.

Benol Hazaroğlu
18-02-2014, 18:38
Pekiiii bu enzime hamsi de katsak olurmu? Birkaç tanecik.

hanımeli
19-02-2014, 23:21
Pekiiii bu enzime hamsi de katsak olurmu? Birkaç tanecik.

Evet olduğunu okumuştum, ama sakın evde yapmayın çünkü çok kötü kokuyor diyorlardı sadece balık artıklarından bile yapılabiliyormuş,

Safranlı
21-02-2014, 09:39
Hamsiciler ah hamsiciler
hamsiyi enzime katmayınız
direk topraga gömün olsun bitsin

inkero
21-02-2014, 22:44
Bu mesajınızı görmemişim.

Enzim denemelerinde alkolleşme emaresi görmedim ama muhtemelen süreçte alkol üretimi de oluyordur fakat nihai enzimde alkol belirtisi farketmedim. Alkolmetre ile takip ederseniz daha iyi izleyebilirsiniz.

Mikroskopu laboratuar cihazları satan bir yerden almıştım. Böyle bir çok yer olduğu için isim vermeyeyim. Marka da aynı şekilde, benzer speklerde bir çok marka var.

Resimdeki büyütme 16X x 40X, yani 640X. 1600X'e çıkmak için 100X merceği immersiyon yağı ile kullanmak gerekiyor.

Bakteriler ve mayalar çok tipik. Daha doğrusu mayalar çok tipik. Tombul, hareketsiz veya az haraketli koloniler halinde birikiyorlar. Bakteriler çok çeşitli olabiliyor. Laktik asit bakterisi grubunda olanlar çubuk şekilli, nisbeten küçük ve çok hareketliler, vızır vızır geziyorlar :)

merhaba Meyvelitepe,

bana özelden mikroskopun markasını fiyatını ve nereden aldığınızı söyleyebilir misiniz ?

ayrıca şarap yaparken de öncelikle mayalar ortama hakim oluyor. şekeri alkole dönüştürüyorlar.sonrasında şarabın içinde de laktik asit bakterileri mi hakim oluyor ? bu şarabın bozulması demek değil mi?

bir sorum daha olacak.
bira yapımında kullandığım arpaları ve enzim yaptıktan sonra çıkan artıkları 5 lt lik pet şişenin içinde toprakla karıştırdım. en üste de 3 cm kalınlığında toprak örttüm. fakat sizin dediğniz gibi günde doğaya karışmadı. beyaz ve yeşil küfler oluştu toprağın alt kısmında duruyor. pet şişede şeffaf olduğu için sürekli gözlemliyorum.
küf miktarı sürekli artıyor. bu küfler bir süre sonra bu artıkları toprağa dönüştürürler mi ?

daha önce yaptığım enzimleri süzdükten sonra posalarını bahçe toprağına gömmüştüm. 1 hafta sonra kazdığımda dediğiniz gibi hiçbirşey bulamadım.
sizce pet şişedeki sıkıntı nedir ?

küflerde organik atıkların çözünüp doğaya karışmasına katkıda bulunmuyor mu ?

yağmur
27-02-2014, 22:46
Ocak ayında balkona koyduğum enzimlerin -sıcaklık değişimi nedeniyle sanırım- küçük şişedeki suları çekilip büyük bidona dolmuştu. Ve tabi ben bunu farkedene kadar içeri hava girip çok kötü kokup bozulmuştu. Bende onları dışarı da toprağa gömmüştüm. Gömerken dahi kokuya zor dayanmıştım.
Bugün kontrol edip biraz karıştırayım dedim fakat ne mümkün! Parmak gibi olmuş bir sürü solucan kardeş ziyafet çekiyor! Onlara zarar vermeden karıştırmak mümkün değildi, bende üstünü tekrar toprakla kapadım. Farkettiğim diğer değişiklik kokusuydu. Mis gibi turşu kokuyordu.

MeyveliTepe
27-02-2014, 23:06
ayrıca şarap yaparken de öncelikle mayalar ortama hakim oluyor. şekeri alkole dönüştürüyorlar.sonrasında şarabın içinde de laktik asit bakterileri mi hakim oluyor ? bu şarabın bozulması demek değil mi?

Şarap sürecinde hakimiyet bakterilere geçtiğinde, evet şarabın bozulması anlamına gelir. Ancak %10 mertebesine çıkmış alkol düzeyinde ortam daha çok asetik asit bakterileri için cezbedici olur.

bira yapımında kullandığım arpaları ve enzim yaptıktan sonra çıkan artıkları 5 lt lik pet şişenin içinde toprakla karıştırdım. en üste de 3 cm kalınlığında toprak örttüm. fakat sizin dediğniz gibi günde doğaya karışmadı. beyaz ve yeşil küfler oluştu toprağın alt kısmında duruyor. pet şişede şeffaf olduğu için sürekli gözlemliyorum.
küf miktarı sürekli artıyor. bu küfler bir süre sonra bu artıkları toprağa dönüştürürler mi ?

daha önce yaptığım enzimleri süzdükten sonra posalarını bahçe toprağına gömmüştüm. 1 hafta sonra kazdığımda dediğiniz gibi hiçbirşey bulamadım.
sizce pet şişedeki sıkıntı nedir ?

küflerde organik atıkların çözünüp doğaya karışmasına katkıda bulunmuyor mu ?

Şişedeki kalıntıyı toprağa döküp üzerini toprak ile örtmediniz de, şişeye toprak koyup üç santim kadar üzerini kapattınız, öyle mi? Öyle ise muhtemelen kafi gelmemiştir. Bir sonraki denemenizde şişede bırakmayıp doğrudan toprağa gömmeyi deneyip karşılaştırma fırsatı olsun.

limon_sever
02-03-2014, 12:00
Enzimi bir ay kadar önce süzmüştüm ve yaklaşık 2-2.5 litrelik bir sıvı elde etmiştim. Bugün kapağını havalandırmak için açtığımda bu manzara ile karşılaştım. Sanırım yararlı beyaz mikroorganizmalar çoğalmış. İçine biraz pekmez dökmemin sakıncası var mıdır? (Bu beyaz mikroorganizmaları toplayıp sebze adalarına aşılama yapabilir miyim? Faydası veya zararı olur mu? Veya başka bir kaba alıp çoğaltma yapılabilir mi?)

473306

473307

fındıkçı74
03-03-2014, 18:31
Arkadaşlar yaklaşık bir ay önce çeşitli meyve kabuklarından yapmış olduğum enzimlerim serada olmasına rağmen çalkalayınca fokur fokur kaynıyor şişeler patlayacakmış gibi oluyor arada kapağı gevşedip tekrar sıkıyorum acaba enzimin olduğunu tam olarak nasıl anlarım.

yağmur
03-03-2014, 21:11
Sayın limon_sever;

Bir önceki sayfada sanırım olduktan sonra tekrar pekmez dökmeye gerek yok denmişti. Şu mesaj belki işinize yarar:

merhaba,

benzer bir soruyu bende daha önce meyvelitepe'ye sormuştum. bu konularda kendisi daha bilgilidir. şöyle bir cevap almıştım.bana son derece mantıklı geldi.

sonuçta fermantasyon bittiyse bakteriler meyvelerin ve diğer organik atıkların içindeki gerekli materyalleri tüketip yararlı atıkları oluşturmuş demektir.
bunda sonra katacağınız şekerin fermantasyonu uzatmaktan başka pek fazla gübreye katkısı olmayacaktır.

ocak
03-03-2014, 21:25
sayın meyveli tepe enzime bırakacağım pekmez birkaç yıllıktı sanırım kurtlanmış donmuş pekmezin üzerinde toplu iyne başı gibi siyah küçük boncuklar var bu pekmezi enzimde kullanabilirmiyim yoksa atayımmı

MeyveliTepe
03-03-2014, 23:54
sayın meyveli tepe enzime bırakacağım pekmez birkaç yıllıktı sanırım kurtlanmış donmuş pekmezin üzerinde toplu iyne başı gibi siyah küçük boncuklar var bu pekmezi enzimde kullanabilirmiyim yoksa atayımmı

Bence kullanmayın, içinde bakterileri besleyecek nitelikte besin kalmamış olması kuvvetle muhtemel, ayrıca başka patojenler üremiş olabilir.

MeyveliTepe
03-03-2014, 23:58
Enzimi bir ay kadar önce süzmüştüm ve yaklaşık 2-2.5 litrelik bir sıvı elde etmiştim. Bugün kapağını havalandırmak için açtığımda bu manzara ile karşılaştım. Sanırım yararlı beyaz mikroorganizmalar çoğalmış. İçine biraz pekmez dökmemin sakıncası var mıdır? (Bu beyaz mikroorganizmaları toplayıp sebze adalarına aşılama yapabilir miyim? Faydası veya zararı olur mu? Veya başka bir kaba alıp çoğaltma yapılabilir mi?)

Bence hazırladığınız enzim halihazırda kullanma olgunluğunda. Pekmez ilave ederseniz yeni bir beslenme ve üreme periyodu başlar ve tamamlanıncaya kadar kullanmamanız gerekir.

Bu enzimi şimdi kullanmayıp 1 ay sonra kullanacaksanız pekmez ilave edebilirsiniz. Bu durumda su da ilave etmenizde fayda var. Şimdi kullanacaksanız hiç bir ilave etmeyin.

Beyaz mikrorganizmaları üretmeye çalışmanızın bir faydası olacağını sanmam.

dadaşım
12-03-2014, 21:18
merhaba arkadaşlar,
ısırgan otu ve söğüt dal ve yaprağından birlikte enzim hazırlamak istiyorum dut pekmezi de kullanacağım. Bunu nasıl yapabilirim işin uzmanları bana izah edebilir mi. kavanozum 10 litrelik.

ocak
12-03-2014, 21:30
sayın meyvelitepe yaptığım enzimi süzdüm 5 litrelik pet şişeye doldurdum bir aydır kullanıyorum karanlık serin bir yerde saklıyorum üzerinde beyaz bir tabaka oluşmaya başladı bu bozulduğunumu gösteriyor yoksa önemli birşey değilmi kullanmaya devam edebilirmiyim

MeyveliTepe
12-03-2014, 21:40
Beyaz tabaka mayalardır ve zararlı değildir. Kokusu da turşu kokusuna benziyorsa sorun yoktur.

zebra
13-03-2014, 08:36
Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.

Gecen seneden beri enzim yapma niyetindeyim. Konuyu bastan ve sondan okudum ama 1800 mesaji tek tek okumama imkan yok. Acaba yukarida ki karisim uygun mudur yoksa baska tavsiyeleriniz var mi acaba? Evsel atik olarak sadece meyvesebze atiklari mi? Seker, bal, maya gibi konular geciyor mesajlarda, oran nedir acaba? Yapacagim karisim 1,5-2l pet siselerde olacak. Cevaplariniz ve anlayisiniz icin simdiden tesekkurler.

Sevgi Durul
13-03-2014, 08:54
Sayın zebra, öncelikle 1,5-2 litre lik kap küçük gelir. Ben en az 5 litrelik kap kullanıyorum. Öyle çok atık toplanıyor ki, bir müddet sonra bunları çöpe atmaya kıyamıyorsunuz.

Saydıklarınızın dışında muhakkak pekmez ekliyorum ben. Eklediğim malzemelerde ölçü kullanmıyorum. Göz kararı. Gayette güzel enzimlerim oluyor, hiç birinde bozulma söz konusu değil.

Son yaptığım enzimde, şalgam yaprakları ve haşladığım şalgamın suyunu da kullandım.

Ayrıca ceviz kabuğu ve yumurta kabuğu da var. Aklıma gelenler bunlar.

Kolay gelsin.

zebra
13-03-2014, 13:00
Sayın zebra, öncelikle 1,5-2 litre lik kap küçük gelir. Ben en az 5 litrelik kap kullanıyorum. Öyle çok atık toplanıyor ki, bir müddet sonra bunları çöpe atmaya kıyamıyorsunuz.

Saydıklarınızın dışında muhakkak pekmez ekliyorum ben. Eklediğim malzemelerde ölçü kullanmıyorum. Göz kararı. Gayette güzel enzimlerim oluyor, hiç birinde bozulma söz konusu değil.

Son yaptığım pekmez de şalgam yaprakları ve haşladığım şalgamın suyunu da kullandım.

Ayrıca ceviz kabuğu ve yumurta kabuğu da var. Aklıma gelenler bunlar.

Kolay gelsin.

Hizli cevabiniz icin tesekkur ederim sayin SDurul. Acaba bu artiklarin icine su katiyor muyuz? Yoksa, kendileri zaten sulaniyor mu? Bir de bu tipa isimi gorur mu acaba? Sagolun.

Sevgi Durul
13-03-2014, 16:42
Hizli cevabiniz icin tesekkur ederim sayin SDurul. Acaba bu artiklarin icine su katiyor muyuz? Yoksa, kendileri zaten sulaniyor mu? Bir de bu tipa isimi gorur mu acaba? Sagolun.

Tabii ki su da eklenecek.

Tıpa için bir şey söylemem mümkün değil. Daha bilgili arkadaşlar cevaplayacaktır.

kralmahmut
16-03-2014, 04:40
yabancı sitelerde enzimin tarımda kullanımı hakkında bilgi.. hatta tarımda çorak arazide kumlu arazide tarım yapma imkanı verir yazıyor..

Kullanım

Su ile seyreltilir

Gübre için enzim 1:100 veya 1:500 veya 1:1000
Insektisit için enzim 1:1000
Pestisit için enzim 1:100
Koku giderici / hava spreyi için 1:200
Bitki daha fazla çiçek ve meyve almak için hormonlar gibi 1:500

Jezebel
16-03-2014, 07:48
6 litre portakal enzimim oldu, rengi çok güzel.
Aynı dönemde portakal suyundan 2 litre de organik portakal sirkesi yaptım.
Fermantasyon işlemi olduğu için acaba farklı mı tatları diye parmak ucuyla denedim. Enzim hiç ekşi değil. Sirke de kokusuyla tadıyla sirke biraz turunçgil kokusu da yok değil.
Umarım bitkilerime faydası olur.
Sirkenin bir kısmını akşam hazırladığım pancar turşusunda kullandım.

yağmur
16-03-2014, 14:23
Sayın Jezebel,

Portakal enzimi fazla asidik olduğu için temizlikte kullanılıyor diye biliyorum. Bitkilerinize zarar vermesin sonra. Daha iyi bilen biri yazar umarım.

Jezebel
19-03-2014, 17:54
Sayın Jezebel,

Portakal enzimi fazla asidik olduğu için temizlikte kullanılıyor diye biliyorum. Bitkilerinize zarar vermesin sonra. Daha iyi bilen biri yazar umarım.

Asitli toprak tercih eden bitkiler var, onlarda kullanabilirim.
Saf portakal suyundan ürettim. Yine de bana hiç ekşi gelmedi ;)

parapet
11-04-2014, 13:55
Merhaba,
Bu forumdan öğrendiğim çöpten enzim elde etme yöntemini bende denemek istedim ve gerekli malzemeleri hazırladım. yaklaşık iki hafta sonra 10 ml kadar enzim elde ettim.
Merak ettiğim bir kaç konu hakkında sorularım var cevaplayan olursa çok sevinirim.
1. Elde ettiğim sıvının kokusu turşu suyu gibi hoş kokulu bu iyiye işaret midir?
2. Elde ettiğim bu sıvının 1 saksı için kaşta kaç oranında seyreltilip verilmesi lazım
3. Bu sıvıyı buz dolabında sulandırmadan saklayabilir miyim kaç gün dayanır?

Ozlem A
11-04-2014, 15:30
Merhaba,
Bu forumdan öğrendiğim çöpten enzim elde etme yöntemini bende denemek istedim ve gerekli malzemeleri hazırladım. yaklaşık iki hafta sonra 10 ml kadar enzim elde ettim.
Merak ettiğim bir kaç konu hakkında sorularım var cevaplayan olursa çok sevinirim.
1. Elde ettiğim sıvının kokusu turşu suyu gibi hoş kokulu bu iyiye işaret midir?
2. Elde ettiğim bu sıvının 1 saksı için kaşta kaç oranında seyreltilip verilmesi lazım
3. Bu sıvıyı buz dolabında sulandırmadan saklayabilir miyim kaç gün dayanır?

Merhaba,

Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir.
2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz.
3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Ozlem A
11-04-2014, 15:34
6 litre portakal enzimim oldu, rengi çok güzel.
Aynı dönemde portakal suyundan 2 litre de organik portakal sirkesi yaptım.
Fermantasyon işlemi olduğu için acaba farklı mı tatları diye parmak ucuyla denedim. Enzim hiç ekşi değil. Sirke de kokusuyla tadıyla sirke biraz turunçgil kokusu da yok değil.
Umarım bitkilerime faydası olur.
Sirkenin bir kısmını akşam hazırladığım pancar turşusunda kullandım.

Sayın Jezebel, kokusu çok hoş olduğundan ben genellikle turunçgillerle enzim yapıyorum. Hem temizlik hem de bitkilere kullanıyorum, bir problem yaşamadım.

Ayrıca sirke yapımı tarifinizi paylaşma imkanınınız varsa çok sevinirim :)

parapet
11-04-2014, 16:17
[QUOTE=Ozlem A;1269648]Merhaba,

Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir.
2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz.
3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.[/QUOSa
Sayın Özlem A,
Cevabınız için teşekkür ederim.

cekemen
15-04-2014, 09:32
Arkadaşlar merhaba,

Bende burada tarif edildiği üzere enzim hazırlamıştım. 5 lt'lik su şişesinin kapak kısmını ise toplu iğne ile deldiğim balonla kapamıştım. Herşey gayet iyi gidiyordu. 13. gün akşamı balonun yırtıldığını farkettim (12. gün baktığımda sorun yoktu). Hemen yeni balon taktım ancak balon biraz şişti ve bugün 16. gün balon tamamen söndü. Bu enzim çöp mü oldu yoksa kullanılabilir mi?

Cevaplar için teşekkürler.

Ozlem A
16-04-2014, 08:20
Sn. cekemen,

Enziminizdeki gaz çıkışı azaldığından ya da tamamen bittiğinden artık balon sönmüş olabilir. Eğer görüntüsünde küflenme ya da kötü koku verme yoksa bozulmamıştır. Yine de kapaktaki deliklerden içeriye hava girmemesine dikkat edin, deliksiz bir kapak yerleştirip gevşeterek iyice azalmış gaz çıkışını kontrol edebilirsiniz.

cekemen
16-04-2014, 09:50
Sn Özlem A.,

Bugün baktım kullandığım malzemelerin %90'ı dibe çökmüş. Şişenin dibinde grimsi tortu oluşmuş. Su da homojen kahverengi. En üstte grup grup beyaz kütleler var ama küf mü bilemedim. Koklamaya korktum doğrusu bozulduysa diye.

Kokusunda da sorun yoksa kullanmamda bir sakınca yok sanırım.

Teşekkürler.

beyaz-papatya
24-04-2014, 21:08
Merhabalar 18 kasımda yaptığım enzimi bugün süzdüm kokusu rahatsız edici değil hatta hoş bile diyebilirim yalnız ilk defa yaptığım için direkt kullanıp kullanmama konusunda biraz korktum açıkcası çiçeklerimin saksılarında bulunan gübrelerden sineklenme başladı kücük kücükler ama diğer saksılara da bulaşıp rahatsız edici bir hal aldı acaba enzimi sulandırıp çiçekleri sulasam sineklerden kurtulabilir miyim bir de ne kadar sulandırmalıyım bilgi sahibi arkadaşlar cevaplayabilirlerse cok memnun olacağım

Not: menekşelere de enzim verebilir miyim yakmasından korkuyorum :(

gökhan07
25-05-2014, 22:10
Bugün bende ilk enzimi mi yaptım. İçerisine ceviz yaprakları ve kabukları, muz, patates, kivi, domates, biber, erik, patlıcan, marul, kuru kayısı, salatalık, kahverengi şeker, melas ve pekmezle karıştırıp hazırladım.

496315

yağmur
26-05-2014, 14:40
Peki bakteri olarak ne kattınız? Maya? EMA? Yoğurt suyu veya peynir suyu?

gökhan07
26-05-2014, 21:41
Peki bakteri olarak ne kattınız? Maya? EMA? Yoğurt suyu veya peynir suyu?

Sayın yağmur, onları yazmayı unutmuşum, bakteri olarak 5-6 çorba kaşığı yoğurt suyu ve 1 çay kaşığı kuru maya ekledim karışıma.
Yanlış yaptığım noktalar var mı acaba.
Nargile sistem denilen sistemle yaptım, hava kabarcıkları çıkmaya başladı.

Meyveleri bıçak ilekesip koydum, rondo dan geçirmedim, sanırım işlem daha uzun sürecek.
Kullanma oranını 1:100 olarak düşünüyorum ya da yapraktan veya topraktan uygulamalarda farklı oranlar mı gerekiyor.

2 ay önce bir enzim satın almıştım, 1 litreye 2 ml yazıyor.

yağmur
27-05-2014, 13:04
Meyveler iyice parçalanırsa sonrasında suyunu süzüp posasını toprağa karıştırınca daha çabuk çözünüyor. Ben 1 litreye 1 ml kullanıyorum ama her sulamada kullanıyorum.

gökhan07
27-05-2014, 13:13
Sayın yağmur, aynı miktar yapraktan uygulama için de olur mu?

gökhan07
30-05-2014, 14:15
Yaptığım enzim de hava çıkışı çok azaldı, enzimi yapalı 5-6 gün kadar oldu, tahminimce 2-3 gün sonra hava çıkışı biticek ama içerisinde bulunan meyve kabukları henüz çürümedi.

Hava çıkışı bittiğinde enzim kullanılabilir hale gelecek mi ya da meyve kabuklarının çürümesini mi beklemem gerekiyor.

yağmur
30-05-2014, 14:31
Sayın gökhan07,
Enzimin tam anlamıyla olması 3 ay diye biliyorum. Ama hava sıcakken daha kısa sürede de olabiliyor. İçine attığınız parçalar yavaş yavaş dibe çöküyor -hepsi olmasa da çoğu- ve suyunun rengi berraklaşıyor. Açıp kokladığınızda sirke ya da turşu gibi kokuyor. 5-6 gün çok kısa en az 1-1,5 ay gerekir sıcak havada bile.

Not: Yapraktanda uygulayabilirsiniz ama çiçeklerde sonradan oluşan koku hoşuma gitmedi benim. Sinekleri de davet ediyor gibi.

gökhan07
30-05-2014, 14:42
Sayın yağmur, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

ocak
31-05-2014, 01:22
sevgili yagmur orkidelerde enzim kullandınızmı

yağmur
31-05-2014, 09:07
Bugüne kadar orkide yetiştirmedim, deneme şansım olmadı.

Safranlı
16-06-2014, 15:22
Dostalarım hayırdır
enzim sayfası yavaşlamış durumda..
Ben iş değişikliği nedeniyle eskisi kadar sayfalara bakamıyorum...
Enzimli çiçeklerimiz açmadı mı hala...
**** bol enzimli meyvelerimizin dalları sarkmadı mı...
Enzim müthiş bir hazinedir
vede en kolay yöntemlerdendir...
Mevsimin en güzel anını yaşıyoruz..
Biraz hızlanalım lütfen
ben yazamasamda hep buradayım...
Kolaylıklar dilerim..

Sevgi Durul
16-06-2014, 15:50

Açtı, (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/502500d1402925653-sempervivum-1.jpg) hem de hiç çiçek beklemediğim bir bitkiydi.

Sürekli, bütün saksılı bitkilerimde kullanıyorum ben ve yararını çok gördüm.

Safranlı
16-06-2014, 15:54
Ne mutlu sizlere
insan enzimi öğrenince elde avuçta olan tüm nevalenin kıymetini anlıyor
her mutfak artığını hazine olarak görüyor

Ozlem A
16-06-2014, 21:48
sevgili yagmur orkidelerde enzim kullandınızmı

Ben yapraklarına püskürterek kullanıyorum, büyük bir fark yarattı mı derseniz emin değilim, nedeni de orkide saksılarımı geçen Ekim ayında değiştirdikten sonra bir türlü kendine gelememiş olmaları ve yerinde saymaları.

Ozlem A
16-06-2014, 21:52
Dostalarım hayırdır
enzim sayfası yavaşlamış durumda..
Ben iş değişikliği nedeniyle eskisi kadar sayfalara bakamıyorum...
**** bol enzimli meyvelerimizin dalları sarkmadı mı...
Enzim müthiş bir hazinedir
vede en kolay yöntemlerdendir...
Mevsimin en güzel anını yaşıyoruz..
Biraz hızlanalım lütfen
ben yazamasamda hep buradayım...
Kolaylıklar dilerim..

Yer kalmamasına rağmen bir şişe daha yaptım, bu sefer içine limon kabuğu, yaz portakalı, zencefil, yıldız anason gibi hoş kokulu malzemeler koydum. Maya yerine eski enzim ile başlattım. Parfüm gibi kokuyor şimdiden.

Ozlem A
16-06-2014, 22:00
Yaptığım enzim de hava çıkışı çok azaldı, enzimi yapalı 5-6 gün kadar oldu, tahminimce 2-3 gün sonra hava çıkışı biticek ama içerisinde bulunan meyve kabukları henüz çürümedi.

Hava çıkışı bittiğinde enzim kullanılabilir hale gelecek mi ya da meyve kabuklarının çürümesini mi beklemem gerekiyor.

Enzim içinde hiçbir malzeme çürümemeli, çürürse bozulmuş demektir. Sayın yağmur da belirtmiş, kabukların çökmesi ve gaz çıkışının bitmesi önemli bir gösterge.

gökhan07
16-06-2014, 22:10
Enzim içinde hiçbir malzeme çürümemeli, çürürse bozulmuş demektir. Sayın yağmur da belirtmiş, kabukların çökmesi ve gaz çıkışının bitmesi önemli bir gösterge.

Sayın Özlem A, sanırım yanlış anlatmışım, çürümesinden kastım, içerisine koyduğum meyve ve kabuklarının parçalanarak dibe çökmesidir.

Şuan içerisinde bulunan bütün atıklar dibe çöktü ve gaz çıkışı yok.
Bu enzimi artık kullanabilirmiyim.

Ozlem A
16-06-2014, 22:40
İri parçalar koyduysanız bunların çok fazla ufalacağı bir parçalanma olmamalı ama dibe çökmeleri olgunlaşması yönünde göstergedir. Malzemelerin tamamı çökmeli ve tortusuz berrak bir görünümde olmalıdır. Güzel izole ettiğim enzimlerde beyaz tortu ve ekşi koku dahi olmadığını birçok kez deneyimledim. Önceki sayfalara bakarsanız, görsel olarak olmuş enzim fotoğrafları bulabilirsiniz.

Enziminiz eğer 40-45 günden daha yeni ise gaz çıkışı bitmemiş ancak farkedemeyeceğiniz kadar çok yavaşlamış olabilir, faaliyet devam ediyor olmalı. Sıcak havada enzim daha hızlı olgunlaşsa da 1.5 ayın dolmasını en azından beklemenizi öneririm.

Biraz sabırla çok etkili bir yardımcınız olacağına emin olabilirsiniz. İlk kez yaptığımda etkisine inanamamıştım. Kolay gelsin.

gökhan07
17-06-2014, 11:32
İri parçalar koyduysanız bunların çok fazla ufalacağı bir parçalanma olmamalı ama dibe çökmeleri olgunlaşması yönünde göstergedir. Malzemelerin tamamı çökmeli ve tortusuz berrak bir görünümde olmalıdır. Güzel izole ettiğim enzimlerde beyaz tortu ve ekşi koku dahi olmadığını birçok kez deneyimledim. Önceki sayfalara bakarsanız, görsel olarak olmuş enzim fotoğrafları bulabilirsiniz.

Enziminiz eğer 40-45 günden daha yeni ise gaz çıkışı bitmemiş ancak farkedemeyeceğiniz kadar çok yavaşlamış olabilir, faaliyet devam ediyor olmalı. Sıcak havada enzim daha hızlı olgunlaşsa da 1.5 ayın dolmasını en azından beklemenizi öneririm.

Biraz sabırla çok etkili bir yardımcınız olacağına emin olabilirsiniz. İlk kez yaptığımda etkisine inanamamıştım. Kolay gelsin.

Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Todor
20-06-2014, 06:58
Anadolu'da daha ne hazineler var ortaya çıkmayı bekleyen.

https://eksisozluk.com/tukenmez--49118?nr=true&rf=tukenmez

gökhan07
22-06-2014, 22:41
Bir ay önce yaptığım enzimi süzdüm, 1 hafta kadar hava çıkışı oldu daha sonra içerisinde ki meyveler dibe çöktü, her gün çalkaladım ve 1 hafta daha az da olsa gaz çıkışı oldu.
Yaklaşık 2 haftadır gaz çıkışı yok. ( 1 hafta- 10 gün daha dinlendirip kullanmayı düşünüyorum )

Sayın MeyveliTepe'nin paylaştığı bilgiler doğrultusunda pirinç suyundan laktik asit serumunu da süzüp cam kavanozlara doldurup, buzdolabına koydum.

Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı Sayın MeyveliTepe'ye ve herkese çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

504123

Safranlı
25-06-2014, 11:41
cephaneniz hazır
ne güzel bir servet...

fındıkçı74
05-07-2014, 11:57
Ben enzimlerimi süzmeden kullanıyorum bir mahsuru olmaz galiba

tufangündem
15-07-2014, 12:02
Arkadaşlar enzim uyguladığınız bitkilerin görüntülerini paylaşabilir misiniz rica etsem ?

yağmur
15-07-2014, 12:30
Bahçe-balkon sayfalarımızdan (olanları) takip edebilirsiniz.

Safranlı
17-09-2014, 13:14
dostlarım nasılsınız...
yaklaşık iki aydır işlerimin yoğunluğu nedeniyle buralara yazamadım
uzaktan hep takipteyim yanlız...
bek yokken neler oldu acaba gelişme yok mu.
benim kapımdaki mandalina ağacı çok enzim ve şerbet almaktan neredeyse dalları kırılacak
inanın bir an önce mandalinaları olsunda dalları kurtaralım demeye başladım
ağaç her gün yan yatmaya devam ediyor
meyve o kadar çokki
yarın unutmaz isem çekimlerini yapacağım
enzime devam dostlar sakın ola gevşemeyelim

Safranlı
20-09-2014, 09:54
bol enzimli vede çok çok neşeli mandalinalarımız...
kırıldı kırılacak...yıkılıyor mübarek...
enzime devam

Safranlı
20-09-2014, 09:59
sadece iki saat önce çekildi...
inanın bulunduğu toprağı görseniz şaşırırsınız
toprak dediğim yerde bizim yıllarca süren inşaat sürecimizin kalıntıları var
çoğu molozlardan oluşan dolgunun üzerine ekililer
uzun yıllar pek büyümedi
sonraları bol enzim
bol em
vede bol şerbeti görünce böyle mükemmel hale geldi
inanın o kadar güçlü ve bol meyveli ki..
halen yeni sürgünler çıkarıyor...
aman sevgili dostlar
sakın ola bu hazineleri zayi etmeyelim...

Safranlı
20-09-2014, 10:04
dikkat burası yalova...
ege ve akdenizle yarışıcağız bu enzim sayesinde

Aysel Yavuz
18-11-2014, 10:05
Dün akşam evde ilk enzim denememi yaptım. İçine mandalina limon nar üzüm elma harnup pekmezi yoğurt suyu pekmez koydum. Başına balon geçirip delik açtım. Gece pek bir kıpırtı olmadı ama sabah kalktığımda balon şişmişti ve fokurtular başlamıştı. Sabahki halini fotoğraflayamadım. İnşallah başarılı olur.

Safranlı
06-12-2014, 10:40
eee dostlar nerede kalmıştık...
yok mu hareket...
hele bu aylarda evdeki nevale oldukça bol...
elma,mandalina ve türlü artıklar bizi bekliyor...
hele muz kabukları tam hazine...
duyurulur...

Aysel Yavuz
06-12-2014, 11:42
Bende var :) Yukarıdaki enzimim oldukça iyi gidiyor. İkincisi için birikim yapıyorum. Buzdolabında bir miktar narenciye kabuğu biriktirdim. Birkaç güne ikinci enzimimi yapmış olurum. Biran önce olsa da kullansam diye sabırsızlanıyorum.

Safranlı
06-12-2014, 11:57
ne mutlu sizlere...
elde avuçta ne var ise enzime dahil edilebilir..
mutfaklarımızda ne hazineler var..
işte yüce Allah nelerden ne hazineler veriyor...
enzim kullanılan her türlü bitki en az yüzde elli diyerlerine fark atacaktır...

evdeçiçek
08-12-2014, 08:24
Merhaba arkadaşlar;

Geçen gün eve gelirken sürekli mandalina aldığım bir tezgahın önünde hemen hemen bir kasaya yakın mandalina kabuğu gördüm. İnsanlar tadına bakmak için soymuş, tezgah sahibi de çöp olmasın diye kasaya biriktirmiş.

- Bunları ben alabilir miyim" diye sorunca tezgah sahibi acayip bir bakış attı bana :D
Ben yine tekrarladım.
- Eğer kullanmayacaksanız ben alabilir miyim?
- Al abi ne yapcam ben onları, ortalığa dağılmasın diye biriktirdim, dedi.

Bende hepsini toplayıp getirdim. İçine 2 de muz attım. Şu an enzimlerin oluşmasını bekliyorum.

Saygılarımla ...

A_NOMAD
08-12-2014, 22:04
Ben de dünden beri elime geçen atıkları ince ince doğrayarak biriktirmeye başladım, dayanabilirsem 1-2 gün daha biriktirip işlemi başlatacağım :)

Safranlı
09-12-2014, 10:49
sevgili dostlarım...
bizim yapmak istediğimiz tüm hayatın kaynağı olan toprağımıza sahip çıkmaktır
görüyorsunuz sadece ve sadece birilerinin çöp dediği artıklarla bedavaya bu toprakları şenlendirebiliyoruz
köylümüz bedavadan en sağlıklı ürünlerini yetiştirebiliyor
işte yüce Yaratıcının verdiği bu büyük ve mükemmel düzen ne kadar kusursuz...
sadece gözümüzü ve en önemlisi gönlümüzü toprağa verelim yetiyor...
cennet ülkemde tam bir hazine niteliğinde olan nevaleler artık enzim ve farklı yöntemler ile geri kazanılıyor..
hiç abartmıyorum ki...
bizler çok önemli vede kutsal sayılabilecek işler yapıyoruz..
ne mutlu bizlere,sizlere ve toprağına aşkla bağlı olan insanımıza....

Ozlem A
09-12-2014, 11:18
Merhaba arkadaşlar;

Geçen gün eve gelirken sürekli mandalina aldığım bir tezgahın önünde hemen hemen bir kasaya yakın mandalina kabuğu gördüm. İnsanlar tadına bakmak için soymuş, tezgah sahibi de çöp olmasın diye kasaya biriktirmiş.

- Bunları ben alabilir miyim" diye sorunca tezgah sahibi acayip bir bakış attı bana :D
Ben yine tekrarladım.
- Eğer kullanmayacaksanız ben alabilir miyim?
- Al abi ne yapcam ben onları, ortalığa dağılmasın diye biriktirdim, dedi.

Bende hepsini toplayıp getirdim. İçine 2 de muz attım. Şu an enzimlerin oluşmasını bekliyorum.

Saygılarımla ...

Bu bana enzim yapmaya yeni başladığımda Migrostan soyulan ananasların kabuklarını istememi hatırlattı :). Millet garip garip bakarken ben yüzümde koca bir sırıtış ile bu şimdi ne güzel kokulu enzim olur diye düşünüyordum.

A_NOMAD
10-12-2014, 16:02
Bugün enzimimi kurdum sonunda ama hemen bir hareket başlamadı (sanırım hava soğuk olduğu için), fokurtu görmek için beklemedeyim :)

Ozlem A
10-12-2014, 20:35
Fokurdama kısmı ertesi güne sarkabilir, sabır genç Jedi :)

A_NOMAD
11-12-2014, 19:26
Dünden beri her yarım saatte bir enzimimin başına gidip bakıyorum (ne kadar sabırlıyım değil mi? :D) ama hala fokurdamıyor :(

Ozlem A
11-12-2014, 21:13
Şişeyi çalkalayıp evde ılık/sıcak bir yere koymayı denedin mi, bana da bir kez oldu, maya koymadığımdan fermentasyon yavaş gelişti.

Şimdi senden özenip birkaç gündür biriktirdiklerimden sabah ben de yaptım bir şişe enzim daha, bende de fokurtu yok henüz.

Bu sefer hemen yapmak için az miktarda çeşitli meyveleri fazlaca karıştırdım, genellikle hoş koku ve etkisini kontrol etmek için bu kadar karıştırmamaya çalışıyorum.

Enzim konusunu yeni izlemeye başlayanlar için örnek olabileceği düşüncesi ile içeriği burada da yazayım.

Limon ve mandalina kabukları
Dolapta duran bir avuç alıç ve bir avuç ta üzüm
Ezik dağ çileği (dikenli bir meyve, ben kocayemiş türü sanıyordum satıcı dağ çileği dedi)
1 muzun kabuğu
Soyduktan sonra yemek için fazla gelen bir patates
Dut ve üzüm kurusu, az miktarda
Demlenmiş ıhlamurdan artanlar, posa ile birlikte

Dinlendirilmiş su, 3lt kadar
Bir çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
Bir su bardağı kadar önce yaptığım enzim.

Konu içerisinde belirtilen (1/3/10 gibi) oranlara da yaklaşık dikkat etmeye çalışarak aşağıdaki adımları izledim.

Katı malzemeleri dönmesi için üzerine su ekleyerek blenderda parçaladım.
Üzerine tarih attığım 5 lt lik pet şişeye doldurup, üzerine dinlenmiş su, pekmez ve eski enzimi ekledim.

Kapağını sıkıca kapadım.

Kalorifere yakın ılık bir yere koydum ve ara ara kapağı açmayıp sadece gevşeterek hava ile temas ettirmeden, oluşan gazı çıkaracağım.

Gazı çıkarmazsak aşırı basınçla patlatıp herşeyi berbat etme riski var. Kapağı açıp hava ile temas ettiğinde istenmeyen bakteriler girip enzimi bozabilirler.

İlk hafta gaz çıkışı fazla olur, sonra azalır.

Akvaryum hortumu ile düzenek yapıp kendi havasını tahliye eden sistem yapmak ta son derece kolay.

Enzim üstatları unuttuğum ya da hatalı ilettiğim bir nokta varsa lütfen düzeltiniz.

A_NOMAD
11-12-2014, 21:18
Ben de kalorifer peteğinin yakınına yerleştirdim, hem nargile sistemi de kurdum, hava ile teması sağlam şekilde kestim..

Sabır konusunda sıkıntılarım var ama umutluyum, o enzim fokurdayacak arkadaş :D :D

Ozlem A
11-12-2014, 21:28
Olur, merak etme o zaman. Çok kıymetli olacak senin enzimin :)

A_NOMAD
11-12-2014, 21:31
...Çok kıymetli olacak senin enzimin :)

Evet, benim gözümde 'iksir' olacak :D

(Yarın fotoğrafını da ekleyeyim, sayfa renklensin)

*Düzeltme: Yeni mesajla yer işgal etmeyeyim, buraya ekleyeyim dedim benim 'iksir' nargilesini :D

529288

A_NOMAD
12-12-2014, 22:49
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim ;)

Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum :D

529347

Ozlem A
12-12-2014, 22:56
Çok iyi anlıyorum o duyguyu, herşeyi enzim görmeye başlamak :). İlk başladığım sıralarda lavabonun altındaki dolap, buzdolabının yanındaki boşluk, salondaki radyatörün yanını da sayarsak, 8 şişe yapmıştım :).

Kapaklı sistemde gaz almayı unutmamak lazım, yoksa tavanlar bile sonuçtan nasibini alabilir!

A_NOMAD
12-12-2014, 22:59
Zaten eşim 'bu gidişle yakında bomba da yaparsın sen' deyip duruyor (adamcağızın içine mi doğdu acaba) umarım patlatmam :D

Safranlı
14-12-2014, 15:56
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim ;)

Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum :D

529347

hastalığın bulaşma hızı etkileyici...
süpersiniz...
ama inanın bu kış yaptıklarınız bahardan itibaren en doğal şekliyle size dönecektir

Aysel Yavuz
14-12-2014, 22:50
Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. :) Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor.

A_NOMAD
14-12-2014, 22:59
Benimki şimdilik akıllı uslu davranıyor :)

samur
15-12-2014, 17:21
Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. :) Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor.

Sayin Ayse hanim.Ben de ilk kez denedim.5 lt su sisesinde yaptim.Agzina balon takip igne ile delikler actim.Gaz kendi kendine cikti.Tavsiye ederim kolay oluyor.

samur
15-12-2014, 17:30
Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.
bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi :((

samur
15-12-2014, 17:34
Benim hosuma gitti.Bakalim ciceklerin de hosuna gidecek mi

Sevgi Durul
15-12-2014, 17:36

Normalde uzamaması gerekir.:)

samur
15-12-2014, 17:36
Bu da yenisi

samur
15-12-2014, 17:42
Normalde uzamaması gerekir.:)

kapak kapatmadim pecete koydum belki gaz cikisi olur diye yaklasik 1 ay oldu.malzemeler curumemis tursu gibi koku vardi ve ustu beyaz olmustu.Ek oneriniz varmi

Sevgi Durul
15-12-2014, 18:22
Kapak ya da balon kullanmalısınız peçete yerine. Ben her ikisini de kullandım, kapak daha pratik geldi. Kapağı iyice sıkmadım hiç bir zaman ve sabah akşam havasını aldırdım.

Kötü kokmamışsa sorun yoktur ama bu konunun uzmanlarının yorumlarını bekleyelim, sayın samur.

Aysel Yavuz
15-12-2014, 20:12
Bende ilkini balonla yapmıştım. Ikincisini kapakla yaptım. Kapaklı olanın gaz çıkışını daha iyi gözlemledim. Sabah akşam gazını alınca hiçbir sorun olmuyor.

samur
15-12-2014, 21:00
Tesekkur ederim sevgili arkadaslar onerilerinizi uygulacagim.Aslinda 1 aydir balon vardi kapak yerine.Bugun bosaltmistim, siselere kapak kapatacagim simdi.

sumeyra47
15-12-2014, 22:49
Buda benim ilk emzim denemem. Bende kapak yerine balonla kapattım şişenin ağzını. :D:D

ilkhan17
16-12-2014, 13:33
Selamlar yaptığınız enzimleri akvaryumunda deneyen oldu mu acaba? Deneyen olduysa gözlemlerini aktarabilir mi?

erfeser
18-12-2014, 22:09
Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım. Emeği geçen herkese, bu konunun üstadlarına, özellikle de benim gibi enzimi burada öğrenmiş acemi arkadaşlara çok teşekkür ederim . Çünkü onların soruları sayesinde üstadların bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşmasına vesile oldular. Tekrar teşekkürler.

A_NOMAD
18-12-2014, 22:15
Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım...

Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim :D

Ozlem A
19-12-2014, 14:48
Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.

Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?

samur
19-12-2014, 15:49
Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?
Tesekkur ederim ilginize Ozlem hanim.Marul,mandalina,limon,kabak,pekmez,1 pk maya,havuc vardi.Kokusu tursu gibi,sebzeler de curumemis ayni tursu gibi sertti.Simdi kapakli kavanozda ilik yerde.Arada kapagi acip havalandiriyorm.Hatta suan baktim kokusu guzel.Birinin ustu beyazlasmis.

samur
19-12-2014, 15:51
Son resim enzim.

Ozlem A
19-12-2014, 21:25
Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.

samur
20-12-2014, 00:23
Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.

Enzimleri ne zaman kullanmaya baslayayim.Yakasik 40 gun olmustur.Uzerindeki beyaz tabakayi atayim dimi.Birde balkonda serinde mi saklamam gerekir.Simdiden tesekkur ederim:rolleyes:

Ozlem A
20-12-2014, 08:28
40 gün enzimi süzmek için erken sanki ama bu başlıkta gördüğünüz gibi bazen erken olgunlaşabiliyor.

Ben oda sıcaklığında saklıyorum. Buzdolabı ya da serinde enzim 'inaktif' hale geliyor, sayın Meyvelitepe soğukta saklanan enzime bir miktar pekmez ekleyerek bakterilerin yeniden aktive edilebileceğini söylemişti.

rencberdede
22-12-2014, 12:30
Benim yaptığım enzim mis gibi siyah zeytin kokuyor :)

İçindekiler:
Elma posası
Ananas posası
Havuç posası
Yumurta kabuğu
Muz kabuğu
Buğday
Nohut
Pirinç
Ihlamur
Pekmez
Yaş maya

erfeser
22-12-2014, 21:09
Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim :D
Teşekkürler. Şu an için fotoğraf yükleme imkanım yok ancak ilk fırsatta yüklemeye çalışırım. Herkese başarılar dilerim.

A_NOMAD
30-12-2014, 20:15
Ayıptır söylemesi benim kurduğum enzim sayısı 4'e çıktı. İkisini bitkilerime besin, diğer ikisini de temizlikte kullanma maksatlı kurdum..

Abarttıkça abarttım yani :D

erfeser
30-12-2014, 22:00
Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?

Safranlı
02-01-2015, 15:18
Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?

sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur

erfeser
02-01-2015, 18:35
sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur
Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?

Safranlı
03-01-2015, 12:24
Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?

aman balık enziminde acele etmeyin
alimalllah çok tehlikeli ve kötü kokar
şimdilik cephenizi genişletmeyin..
ileride açık havada yapabilirsiniz...
bu aylardaki nevaleler yeterlidir...
balık en son...
çok çok sonra yapılabilir...

Ozlem A
08-01-2015, 17:26
Ben son enzimime acı chili biber koydum. Etkisini merak ediyorum. Olur ya belki bit kovucu etki yapar ümidi besliyorum :). Acaba hiç denemiş olan var mı?

aziztoprak
26-01-2015, 09:06
Şu soru aklıma geldi. Bu enzimler, topraksız tarımda kullanılan kimyasal besin eriyiklerine alternatif midir? Konunun uzmanı olan arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

aziztoprak
26-01-2015, 09:38
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

aysozbek
26-01-2015, 13:47
Ben birkaç yıl önce bir enzim denemesi yapmış ama başarısız olmuştum. Kurduğum enzim kullanmadığımız kapalı balkonda duruyordu. Ben o zaman havaların serin olmasına bağlamıştım. Şimdi yeniden bir deneme yapmak istiyorum. Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

A_NOMAD
26-01-2015, 16:01
...Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum.

İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

Kahverengi şeker, melas ya da pekmez, kuru üzüm gibi şeylerin kullanılmasının amacı; bakterilere yoğun besin (şeker) temin edip (bakterileri aktif hale getirerek/uyandırarak) onları beslenip üremeye teşvik etmek.

Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar.

Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin.

Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... :)

loveforlife
26-01-2015, 16:50
Bugün yaklaşık 15 kiloluk bir balkabağı soydum. Kabuklarını ve içinden çıkanları enzimde kullanmayı düşünüyorum. Maya ve pekmez dışında başka ne eklememi önerirsiniz? Tek başına balkabağı yeterli olur mu? Epey fazla oldu...

A_NOMAD
26-01-2015, 17:13
Evden bitkisel ne atık çıkarsa ekle bence :)

A_NOMAD
29-01-2015, 22:22
Kutsal ustalarıma bir sorum olacak :)

İlk enzim deneyimim olan (sevgili Ozlem A. ile ortaklaşa, kendisine 'iksir' ismini uygun görmüştük) iksirimin (http://www.agaclar.net/forum/1340147-post1843.htm) erkenden olgunlaşmış olmasından korkuyorum :(

10 Aralık 2014'te aktifleştirmiştim ve nargile sistemi kurmuştum. 10lt. pet şişenin ancak yarısına kadar doldurduğumdan, sistemden fokur fokur gaz çıkışı hiç göremedim ama yavaş yavaş gaz çıkışı oluyordu.

Sıkıntı şu ki ben Şubat sonu-Mart başı hazır olacağını hesaplamıştım (bitkilerim hala uyuyorlar) ama son birkaç gündür içindeki neredeyse tüm atıklar görünmez oldu, görülebilenler ise tamamen dibe çöktü :(

Şu an olgunlaşmaması lazımdı, sistemi hiç bozmadan (olgunlaştığını görmezden gelerek) bir ay daha bu şekilde bekletsem sorun olur mu? İlla süzüp dolapta uyutmam mı gerekecek?

Ağlamak istiyorum! :(

535103

Ozlem A
30-01-2015, 01:12
Ben hiç bozmadan (hava almaz şekilde) aylarca bekletiyorum, bozulma ya da küflenme olmadı şimdiye kadar. Farketmesen de seninkinde minik aktiviteler oluyor olabilir. Ama istersen 15 gün sonra süz, küçük şişelere koyup bir kısmını serince ve ışıksız bir ortamda beklet, bir kısmını da kullanmaya başlayabilirsin.

A_NOMAD
30-01-2015, 13:05
'Hiç bozmadan bekletme' kısmı içime su serpti ;)
(Çünkü bitkilerim henüz uyanmadılar, kullanmaya başlayamam yani...)

onur1975
31-01-2015, 15:28
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.

sındırgılı
31-01-2015, 18:02
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.

arada sirada calkalamayi unutmayin,sifona da su kacmasin. Basarilar.

Sûz-i Dilârâ
01-02-2015, 21:50
Ot obur bir insan olduğum için bizim eve bol miktarda sebze-meyve, kuruyemiş vs. girişi olur. Van'dayken çıkan atıkları komşumla biriktirip bahçeye çiçek tarhına gömüyorduk bazen de üşenip ağaç diplerine döküveriyorduk. Sonbahar ve kış boyu döktüğümüz atıkları bahar gelince görmezdik çoktan çürümüş olurlardı.

Taşındığımızdan bu yana bu atıklar içime dert olmaya başlamıştı küçücük bir bahçemiz var ve ev sahibi teyzeme bu konuyu anlatıp inandırmam bir yılı bulur:D hem Türkçesi az hem de bahçesine elleteceğini pek sanmam:D

Bir gün eşimle oturmuş meyve yerken kendi kendime "yazık bu kabuklar boşa gidecek" deyiverdim (nar ve portakal, elma kabukları). Eşim o gün bu gün benimle dalga geçiyor. :D

Bu enzim başlığı tesadüfen ya da kaderin yönlendirmesiyle karşıma çıkınca işler değişti. Kolları sıvadım iki tane şişeye topladığım atıkları doldurdum. 30 Ocak'ta yaptım ilk enzimimi yalnız sizinki gibi maya koymamıştım ilk sayfadaki tarife göre yapmıştım bugün A.Nomad ve Özlem hanımların mesajlarını okuyunca maya da ilave ettim.

İlk gün sobalı odaya kanepenin arkasına koydum sıcak olsun diye Oğuz Kağan (iki yaşında) şişeyi görünce sürüyerek çıkarıp "Anne mammaa" diye tutturup ağlamaya başladı. "Oğlum o mamma değil gel ben sana başka bir şey vereyim" dediysem de şişeyi bırakmadı. Kapağını açıp koklatınca mamma demekten vazgeçti ama şişeyi de vermedi. Yerlerde yuvarladı, üzerine eliyle bastırdı, hatta oturmaya kalktı engelledim. Velhasılı bizim bakterilerin epey başını döndürdü. İnşallah bakterilerimin başına bir şey gelmemiştir. ;)

Oğuz Kağan'ın şerrinden enzimimi korumak için hemen sobalı odanın yanındaki odaya koydum ama sıcaklığın yeterli olduğunu sanmıyorum bir yolunu bulup oğlum ve enzimi aynı odada tutmalıyım. :dilli:

buzul_karizma
02-02-2015, 13:58
Merhabalar enzim konusunu açanlardan ve işleyenlerden Allah Razı Olsun diyorum. Bence bu bir sosyal sorumluluk projesi olmalı. Ve konu sabitlenmeli. Bence fidan dikmek, ağaç tohumu ekmek ne kadar önemliyse bu enzim meselesi de o kadar önemlidir. Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan :) bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?

A_NOMAD
02-02-2015, 14:46
...Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan :) bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?

Öncelikle benim verdiğim 'iksir' ismini beğenip, kullanmaya başlamanız pek hoşuma gitti ;)

İksir yapmaya başlamanızı heyecanla okudum. Gönül isterdi ki bütün sorularınıza cevap verebileyim ama atıklarınızı ağzı kapalı kapta biriktirmenizi önerebilirim ve iksiri bulaşık makinanızda da kullanabileceğinizi söyleyebilirim.
Ben sırf temizlikte kullanmak üzere de yapıyorum çünkü...

Evdeki yemek artıklarını (içinde tuz varsa) kullanmayın derim ama meyve-sebze artıklarının temiz olması yani yıkanmış olması öneriliyor.

Enzim süzüldükten sonra kalan posayı toprağa karıştırıp streç folyo ile sardıktan sonra sanırım birkaç ay öylece bekletmek gerekiyor ki kompost (http://www.agaclar.net/forum/kompost/) haline gelebilsin ya da bahçeniz varsa direkt toprağa karıştırıverirsiniz. :)

Oranlar konusunda ustalar daha iyi yönlendireceklerdir sizi ama eski enzimi maya olarak kullanma konusunda benim bildiğim kadarıyla sevgili Ozlem A. oldukça deneyimli..

Balık konusunda yorum yapamıyorum maalesef :D

Safranlı
02-02-2015, 15:16
ben sondan başlayayım
balık enzimi bir bomba niteliğindedir
her açıdan bombadır..
patlarsa şayet
Allah muhafaza aile faciası olur..
biraz daha zorlansa nerdeyse atom bombası ismini hak edecek...
dedikya bomba..bu bomba mutfğa,evin hanımefendilerine yaklaştırılır mı hiç...
bomba bu şaka değil...
şimdilik balık kalsın...
nevale çok...
evde savaş çıkarmayı göze alan balık enzimini yapsın...
malum eşinden kormayan Allahtan da korkmazmış..
ben yapım çok korktum...
o kadar korkuya deymez...
siz bildiğiniz yöntemle hoş kokulu enzim yapmaya devam ediniz...
önceki sayfalardaki facia haberlerini okuyabilirsiniz...
dedikya bomba kalsın...

buzul_karizma
02-02-2015, 15:51
Ben sırf temizlikte kullanmak üzere de yapıyorum çünkü...

Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkür ederim?
İksiri temizlikteki kullanımınızı detaylandırıp bizimle paylaşırmısınız?
Yani deterjanlarla vs. karıştırıyoru musunuz? yoksa doğrudan kullanıyor musunuz? Oranları nasıl vs..

dedikya bomba kalsın...

Anlaşıldı şimdilik kaldı..

A_NOMAD
02-02-2015, 16:35
Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkür ederim?
İksiri temizlikteki kullanımınızı detaylandırıp bizimle paylaşırmısınız?
Yani deterjanlarla vs. karıştırıyoru musunuz? yoksa doğrudan kullanıyor musunuz? Oranları nasıl vs...

Ben uzun zamandır temizlik kimyasallarını hayatımdan çıkarmaya çalışıyorum.

Yaklaşık 2-3 yıldır yer-yüzey temizliğinde sadece karbonat+limon suyu kullanıyorum, bulaşık ve çamaşırda maalesef henüz deterjandan tam olarak kurtulamasam da bu ikili sayesinde kullandığım deterjan miktarı azımsanmayacak ölçüde azaldı.

Enzimle tanışmam sevgili Ozlem A. sayesinde oldu ve en azından yer-yüzey temizliğinde enzimi deneme şansım oldu, hem deterjana hem de karbonat+limon karışımına ciddi rakip olduğunu gördüm.

Şimdi kendi iksirlerimi hazırlıyorum, şükür ki... Atıklar çöpe gitmek yerine temizleyici, lavabo açıcı, bitki besini, toprak katkısı gibi şeylere dönüşüyor artık ;)

Ben iksiri yüzey temizliğinde 10litre suya 100cc ekleyerek kullandım hep, başka bir şey ilave etmedim.. İksirsiz zamanlarımda ise limon+karbonat işimi görüyor.

Bulaşıkta ve çamaşırda henüz iksir denemedim ama iksirlerimin hepsi olgunlaştığında, her alanda bol bol kullanacağım. Etkilerini de burada daha kesin şekilde paylaşmak niyetindeyim.

*Kesin bilgi: Turunçgil ağırlıklı enzimlerin etkisi özellikle lavabolarda, fayanslarda, aynalarda ve camlarda daha çarpıcı oluyor; ışıl ışıl, mis kokulu... :)

Cumhur Tonba
02-02-2015, 18:49
Diyorum ya, agaclar net bir okyanus..
Nereleri dolaşacaksın ki?

Bu sayfayı ilk görüyorum. Dikkatlice incelemem lazım.
Harika bir sayfa.
Anlatımlar hikaye tadında.
Paylaşımda bulunanlara, tecrübelerini aktaranlara çok çok teşekkür.
Yeni başlayan arkadaşlara da kolay gelsin diyorum.

Sayın A_NOMAD,
Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... diyorsunuz.
Bakın Sayın Ozlem_A hep yanıbaşınızda.

A_NOMAD
02-02-2015, 19:13
...Sayın A_NOMAD,
Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... diyorsunuz.
Bakın Sayın Ozlem_A hep yanıbaşınızda.

Evet sevgili Cumhur Tonba,
Sevgili arkadaşım Ozlem A. sağ olsun, her zaman yanımda ;)
Sevgili Safranlı ve sevgili MeyveliTepe de desteklerini esirgemiyorlar, sağ olsunlar...

Ben henüz acemi olduğumdan, yanlış bilgilendirme yapmamak için arada sesleniyorum 'Ustalarıma' :rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
02-02-2015, 21:22
Ben enzimimi esmer şekerle yapmıştım, dün mayayı kattıktan sonra rengi açılmaya başladı, sizlerinkine bakıyorum güzel bir kızıl-kahve rengi var.

Benimkinin rengi neden açtı? Sizler sonradan pekmez ilave ediyor musunuz arkadaşlar?

Üç litrelik eski turşu bidonum hava sızdırıyor cısss sesleri kulağımın dibinde... Oğuz Kağan şişelerin varlığına alıştı. :) Sadece havalarını alırken yanıma gelip "Anne bu ne?" diye soruyor ben "enzim" diyorum o yine soruyor "Anne bu ne? ben yine "enzim" diyorum bu böyle devam ediyor :) Ece de Kağan'ı takliden "bu ne, bu ne?" diye araya giriyor bazen :)

A_NOMAD
02-02-2015, 21:44
Ben enzimimi esmer şekerle yapmıştım, dün mayayı kattıktan sonra rengi açılmaya başladı, sizlerinkine bakıyorum güzel bir kızıl-kahve rengi var...

Hiç esmer şeker ya da melas kullanmadım, sadece pekmez ve yoğurt suyunun marifeti benimkiler :)
Kullanılan atıkların da rolü vardır mutlaka, mesela benim birkaç enzimimin rengi daha açık..

Ufaklıkların enzimlerin varlığına alışmış olmasına sevindim ;)

Sûz-i Dilârâ
02-02-2015, 21:54
Hımm. Benim atıklar genelde ot, lahana, roka, tere, maydonoz, yeşil soğan, elma kabuğu, nar kabuğu, patates kabuğu vs.

Bugün yeni bir enzim daha denedim. Beş litrelik bir şişeye üç litre suyla birlikte atıkları doldurdum, yaş maya, pekmez ve kuru üzüm de ilave ederek şişeyi kapattım.

Yalnız önceki enzimlerden dehşet ötesi kokular çıkmaya başladı havasını alırken. Şişeleri sobalı odaya koyduğumu söylemiştim, eşim çocuklardan birinin bezini odada unuttuğumu sanıp bez aramış sağda solda:rolleyes: Bu gidişle güneş alan balkona koyacağım orası da iyi sıcak oluyor.

Şişelerin havasını alırken coss sesleri geliyor.

Bu koku ve bu ses normal mi? (sevgili A.Nomad)

A_NOMAD
02-02-2015, 22:35
...Bu koku ve bu ses normal mi? (sevgili A.Nomad)

Canınızı sıkmak istemem ama rahatsız edici koku oluşmaması gerekiyor diye biliyorum :(

Ses elbette, gaz boşalttığımız için normal ama kötü kokmaması lazım...
(Ben şimdiye kadar hiç kötü kokuyla karşılaşmadım, tam aksine hoş kokular yayılıyor enzimlerden.)

Sizinkiler hava almış olmasın?

Cumhur Tonba
02-02-2015, 22:51
Sayın Sûz-i Dilârâ,
Merhaba. Nedense sizinle yıldızlarımız bir türlü barışmadı. Düşünüyorum. Acaba bir yerde hata mı yaptım?

Sûz-i Dilârâ
03-02-2015, 07:48
Canınızı sıkmak istemem ama rahatsız edici koku oluşmaması gerekiyor diye biliyorum :(

Ses elbette, gaz boşalttığımız için normal ama kötü kokmaması lazım...
(Ben şimdiye kadar hiç kötü kokuyla karşılaşmadım, tam aksine hoş kokular yayılıyor enzimlerden.)

Sizinkiler hava almış olmasın?

Bozulacaksa baştan bozulsun da yenisini hazırlayalım vakitliyken. Son hazırladığım şişeden umutluyum ama sanki o normal bir enzim olacak gibi. ;)

Yukarıya yanlış yazmışım çıkan ses şişenin gazını alırken çıkmıyor -gazını alırken de ses çıkıyor da- dün akşam durup dururken her iki şişeden de cıısss diye sesler geliyordu. Kulağımı yaklaştırıp iyice dinledim hatta öyle gerilmişlerdi ki patlayacaklar diye korktum. Ben de hava almış olabileceklerini düşündüm. Başıma bir bela açmadan şu işi bir kıvırabilseydim. :D

buzul_karizma
03-02-2015, 09:12
Arkadaşlar aşağıdaki linkte evdeki çiçeklerin resimleri var. Enzim olgunlaştığında bu çiçeklerde kullanmak istiyorum. Ama olgunlaşana kadar bu çiçekler ölmesin diye bir şeyler yapmam lazım.. Yardımcı olabilir seniz çok sevinirim
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/36441.htm

A_NOMAD
03-02-2015, 13:28
..Yukarıya yanlış yazmışım çıkan ses şişenin gazını alırken çıkmıyor -gazını alırken de ses çıkıyor da- dün akşam durup dururken her iki şişeden de cıısss diye sesler geliyordu. Kulağımı yaklaştırıp iyice dinledim hatta öyle gerilmişlerdi ki patlayacaklar diye korktum. Ben de hava almış olabileceklerini düşündüm. Başıma bir bela açmadan şu işi bir kıvırabilseydim. :D

Bana onlarda çürüme başlamış gibi geldi, tez zamanda imha edin derim yoksa cidden patlayabilirler :D

samur
03-02-2015, 15:06
Enzimin bozuldugunu nasil anlariz cok acemice bir soru ama, bilemedim 2 sisenin birisi tursu gibi kokuyor birisinde hafif pis bir koku var ve uzeri beyaz bir tabaka ile kapliydi o tabakayi attim.Narenciyeli emzimim ise cok guzel kokuyo ve hava cikisi bitmis gibi

A_NOMAD
03-02-2015, 15:44
Hafif de olsa 'pis' bir koku varsa bence bozulmuştur ya da bozulmuş olduğu varsayılmalıdır.

Sûz-i Dilârâ
03-02-2015, 19:01
Üç tane enzim kurdum.

İlkini eski üç kiloluk turşu bidonuma yapmıştım, esmer şekerle. Şimdi başlığı en baştan okumaya başlayınca marketlerde satılan esmer şekerin de aslında beyaz şeker olduğuna dair bir yazı okudum. Kafam karıştı. Dün akşam sızan havayla birlikte çıkan kötü kokuyu da hesaplarsak sanırım bu enzim çalışmamı gözden çıkardım.

İkinci üç litrelik enzimimde hem ölçülere dikkat etmedim:D hem esmer şeker kullandım hem de mayayı sonradan kattım:D Bir de şişe kapağının iyice kapatmak için sıktığımda yine açılmasını sayarsak bu enzimim de gözümden düştü.

Gelelim üçüncü ve son enzime; ölçülere dikkat ettim, pekmez ve kuru üzümü bakterilere besin olarak koydum, mayayı da enzimi kurarken koydum. Şişe kapağı da sağlam. Hazırladığımdan beri sıcak odada. Oğlum onunla hiç uğraşmadı dolayısıyla yıpranmadı. :D Bu enzimimden umutluyum.

Ancak yeni enzim çalışmaları planlıyorum bir tanesi sadece yeşil sebzelerden. Bir tanesi sadece narenciye özlü olacak. Bir diğeri de karışık meyve, sebze. Yalnız bu üçüncüde narenciye ve asit içeren meyve sebze olmayacak. Bunların tamamını bütün sebze ve meyvelerden hazırlayacağım. Ve ev yapımı yoğurt suyu ve ev yapımı pekmez kullanacağım.

Fotoğraf makinemiz çalışmıyor Oğuz Kağan'ın elinden geçti. Fotoğraf eklemeyi çok istiyorum makine tamir olursa foto çekip ekleyeceğim. Foruma kalitesiz foto eklemek istemediğim için cep telefonu, tablet vs. ile fotoğraf çekmiyorum.

efeege
03-02-2015, 19:20
Bu gün. bende enzim denemesi yaptım. yani kurdum .
umarım başarılı olur.
içine muz kabuğu bütün yenmeyen elma ve havuç, patates kabukları iki tane,de portakalı.
bilendırdan geçirdim.
on kiloluk bidona koydum. içine bir kg yakın pekmez. iki su bardağı ev yapımı yoğurt.
ve maya koydum sonrada karıştırarak su ile doldurup ağzını sıkaca kapattım.
ara ara kapağını açıp gazını almaya düşünüyorum.

A_NOMAD
03-02-2015, 19:42
...ara ara kapağını açıp gazını almaya düşünüyorum.

Gözünüzü korkutmak istemem ama bu 'ara ara' planladığınız işlemi, özellikle 2.-3. günden itibaren 'sık sık' yapmanız gerekecek :D

(Çok önemli ekleme: Kapağını açarak değil, gevşeterek gazını çıkarmanız daha sağlıklı olacaktır.)

Cumhur Tonba
03-02-2015, 20:54
Bir dönem enzimler ders proğramımızda idi. Çok çektik. (Hayvan Besleme)

Fotoğraflar da çok güzeldir her halde. Umarım beğenirsiniz.

535701

535702

Kurby
04-02-2015, 09:35
Ben de enzim yaptım, buradaki bilgiler doğrultusunda. Tıslatmayı beceremedim, pet şişe elimde patladı şampanya gibi. O gün çok eğlendik bu patlama olayına. En güvenlisi, hortum sistemi, imbik de deniyor sanırım. Konunun başında nasıl yapıldığı fotoğraflarla gösteriliyor.

Enzimi süzdüğün ilk gün, salyongozlardan geriye kalan zambak soğanlarımda denedim. 1/500 oranında karıştırdım, ancak ph 6 olmadı, biraz daha su ilave edip ph'ı 6-7 arası yaptım. ( ph kağıdı kullanıyorum) İki gün sonra toprak altından baş gösterdi zamanbaklarım. :) Şimdi ara ara fısfıslıyorum üzerlerine, sanki daha hızlı uzuyorlar. Bunu görünce tüm çiçeklerimin topraklarına fısfısladım. Kireçli toprak seveni unutmuşum, ani bozuldu. Hemen yıkadım toprağını. :( Ancak, ortanca ve kamelyaların pek bir hoşuna gitti söylemeliyim.

Ben işi abartıp, ev atıklarına bir de pazar atıklarını ilave ettim. Şimdi bir tane daha var elimde hazırlanıyor bakteriler tarafından. Kalan atıklarım oldu, onları da bahçeye gömüp, üzerlerine enzim sıktım. Solucanlarıma yem, toprağa gübre olsun diye. :)

İçilebilir enzim de yapmak istiyorum eş dost için, ben içebilir miyim bilmiyorum. Çünkü fermente içeceklere alerjim var, burnuma mandal takmış gibi konuşmaya başlıyorum. Ancak yine de yapacağım, misafirlerime lezzet olur.

agaclar.net'i uzun zamandır okuyorum, ancak yeni üye oldum. Paylaşımlarınız, merakınız, uygulamalarınız ve gönülden paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Safranlı
04-02-2015, 10:49
dostlarım aman enzimi yaparken havalandırmayı ihmal etmeyin patlar gider...temizliği imkansız olur sevdiğiniz işten dolayı sıkıntı yaşayıp bu sevdadan vazğeçmek zorunda kalmayınız
bize enzim sever kişiler çok lazım

A_NOMAD
04-02-2015, 13:37
En iyisi nargile sistemi, hiç kontrole gerek kalmadan uslu uslu fermente oluyorlar ;)

sındırgılı
04-02-2015, 13:46
Mağazanın deposunun tavanı boyanmadı.. Da hala o günler aklıma geldikçe güler ve o eski dostların kulaklarını çınlatırım..

Sûz-i Dilârâ
04-02-2015, 17:01
Bir hafta sonra artık coss sesleri duyulmaz oluyor, sadece fıs diye şişedeki hava çıkıveriyor.:D

Bugün Mersin'den gelirken yolda ucuz portakal, limon buldum. Allah olduracak ya, eşim de greyfurt almış, geriye mandalina kaldı. Şişesini ve suyunu enzimde kullanmak üzere 5 lt. lik su da alındı. Bu turunçgiller, içimlik ve kabuklarından temizlikte kullanılmak üzere enzim yapımında değerlendirilecek.

Ece ve Kağan için içecek yapabilecek miyim bakalım:confused:

A_NOMAD
04-02-2015, 17:31
Tek coşanın kendim olmadığını görmek pek sevindirici.. :D

Yaşasın tek deli ben değilmişim! :D :D

efeege
04-02-2015, 17:42
Narenciye ile olanın tarifini paylaşabilirmisiniz evde limon bol miktarda var greyfurt da var portakalda mevcut.
eee geriye helva yapmak kaldı.
[sözüm şaka] narenciyelerim var,iken bende yapayım.

Sûz-i Dilârâ
04-02-2015, 17:51
Çok zevkli ama insan kaptırıyor kendini.

Bir de bende bir hastalıktır yazın reçel, turşu, marmelat, konserve, acıka, kompostolar yapmak, sebze kurutmak vs. Dağ, bayır dolaşır yabani meyve, ot toplarım o sıcaklarda güneş beni eritir iyice esmerleşirim, sabahları her yanım tutulmuş uyanırım:D yine de vazgeçmem. Yerdeki börtü böceği, otu, havadaki bulutu, daldaki yaprağı seyrede seyrede bazen coşup ağaçlara sarılarak geçer yaz aylarım. :D Arada denk geldikçe çayın içinde ayaklarını serinletip yüzünü yıkamak sonra da topladığın meyvelere aşk dolu bakışlar fırlata fırlata eve gelmek var mı bundan daha güzel bir hayat...:D

Enzim de bu bağlamda düşünürsem hem hayata artı bir değer hem bizlerin günlerine renk katacak hoş ve faydalı bir eylem okuduğum kadarıyla.

Delilikse ne tatlı bir delilik:D

Sûz-i Dilârâ
04-02-2015, 17:57
Sayın efeege,

Yine aynı baştaki tarifle, ben şöyle yapmayı planlıyorum. Beş litrelik su şişesine (benim yağmur sularım da var onlardan da kullanmayı düşünüyorum) üç litre su konacak. Sonra limon, portakal, greyfurt, mandalinaların kabuklarını soyup iç kısımlarını püre yaparak iyice karıştıracağım üç su bardağı alıp şişeye ilave edeceğim. Bir su bardağı pekmez, bir su bardağı yoğurt (suyundan bol miktarda olmak kaydıyla) şişeye aktaracağım. Sonrası sabah ve akşamları şişenin kapağını açmadan sadece gevşeterek havasını alacağım (bir ay boyunca düzenli sabah akşam havası alınacak ve ikinci ve üçüncü aylarda gerektikçe) ve gerisini yoğurdun içindeki bakterilere havale edip sabırla sonucu bekleyeceğim.

Narenciye kabukları da aynı şekilde parçalanıp karıştırılarak sadece kabuktan enzim yapılacak.

Safranlı
05-02-2015, 08:41
Mağazanın deposunun tavanı boyanmadı.. Da hala o günler aklıma geldikçe güler ve o eski dostların kulaklarını çınlatırım..

siz bir efsanesiniz ...ve bizim için en önemli referans sınız..

sındırgılı
05-02-2015, 10:04
siz bir efsanesiniz ...ve bizim için en önemli referans sınız..

Hiç öyle demeyin..
Sarıcan, Acemi Çaylak ve de Ensar bir ekol idiler..
Tabiiki hayat bir devinim..
Bugün varsak, yarın yokuz..
Enzime başlar iken çıkan karbon dioksit gazının çevreyi kirlettiğini düşünen güruha ineklere bez bağlatmayı bile söylemiştik..:)
Şimdi her tarafta kömür enerji santralları yapılmakta..
Her neyse..
En kıymetli enzimin balık enzimi olduğunu içine tuzu arındırılmış deniz yosunu kullanılır ise kaymaklı kadayıf olduğunu ( tabii bitkiler ve sebzeler için.. :)) ) belirtmeliyim..
Turnike yaptıktan sonra korkmayın..
Esenlikler ve bol enzimli günler..

buzul_karizma
06-02-2015, 22:01
Merhaba arkadaşlar ocağın 30unda yaptığım enzim 7 günde gaz çıkarmayı bitirdi.
Balon iyice büzüşmüş içine vakum yapmış. İçine oksijen almasından endişe ediyorum. Acaba bu durum normal mi? Balonu çıkarıp kapağın takabilir miyim? İçinden bir miktar alıp evde can çekişen bitkilerime verebilir miyim?
İkinci sorum ise evde küçük kavanozda atık kızartma yağı var. Bunu enzimde kullanabilir miyim? Çok güzel hava kilidi olacağını düşünüyorum.

Aysel Yavuz
06-02-2015, 22:30
Birinci sorunuzu elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım. 7 günde enzim olmaz bildiğim kadarıyla. Şişeyi arada bir gidip çalkalıyormusunuz ? Ozaman gaz çıkışı devam ediyor. Birde kokusuna bakın. Bozulduğunu ordanda anlayabilirsiniz. Henüz enzim oluşmadan içinden almayın derim ben ama yinede ustalarımız cevaplasın

buzul_karizma
07-02-2015, 06:50
Merhaba sabah 7:30 da işe giderken ve akşam 6 da işten dönerken günde iki kez çalkalıyorum. Kokusunda da henüz bir bozukluk yok. Fakat balon iyice büzüşmüş durumda

sındırgılı
07-02-2015, 12:19
Merhaba sabah 7:30 da işe giderken ve akşam 6 da işten dönerken günde iki kez çalkalıyorum. Kokusunda da henüz bir bozukluk yok. Fakat balon iyice büzüşmüş durumda

İçersine biraz melas ya da esmer şeker ilave edip karıştırın..
2.soru ise atık yağdan enzim yapmak..İnanın hiç aklıma gelmedi..Bahçeniz ve mazotla çalışan bir makineniz varsa filitre edip orada değerlendirin..

Aysel Yavuz
07-02-2015, 12:21
Sayın buzul_karizma. Aynı şey benimde ilk yaptığım enzimde olmuştu. Melas ya da siyah şekerim olmadığı için maya koymuştum. Enzim tekrar aktif hale geldi ve fokurdamaya devam etti.

buzul_karizma
08-02-2015, 11:24
Enzim materyali olarak katı meyve sıkacağı posalarını kullanmıştım. Yani meyveler un gibi ufalmıştı. Bu nedenle fermantasyonun hızlı olabileceğini düşünüyorum. Diğer enzimlerde 7. günü doldurdu. Bun enzimlerdende 1 tanesi iyice büzüşmüş diğerleri yumuşamış. Acaba kapağını kapatsam mı? yoksa pekmez vs. eklesem mi? çünkü 1-3-10 oranına 1gr hassas terazi ile uyduk :) üzerine her ekleyeceğimiz madde bu oranı bozacaktır diye düşünüyorum

Kurby
08-02-2015, 20:57
Ben enzimi yaparken, kıyma çekme makinası kullandım. Yaklaşık 25 gün sonra suyun üzerinde bişi kalmadı, tüm koyduğum nevale dibe çöktü ince bir tortu olarak. :) Ben yüzeyde birşey kalmayınce açıp, süzüyorum. Bana daha pratik geldi böylesi.

Portakal ve limondan da yaptım ancak kokusu sirke gibi hoşuma pek gitmedi. Döktüm. Ancak posasını ayırdım, aşırı asidik olduğunu düşünüyorum henüz ölçmedim. İçine yumurta kabuğu biriktiriyorum. Sonuçta yumurta kabuğunu sirkeye yatırıp, karbonat kısmını ayırmak için sirke kullanıyordum. Sirke yerine bu sirke kokulu dip çökeltisini kullanıp, asitik sever bitkilerimde kullanacağım. Bakalım sonuç ne olacak? :)

A_NOMAD
09-02-2015, 01:45
...Portakal ve limondan da yaptım ancak kokusu sirke gibi hoşuma pek gitmedi. Döktüm...

Çok afedersiniz ama kolonya kokusu mu bekliyordunuz? :D
Ziyan etmişsiniz güzelim enzimi, asidik diye bitkilere kullanmamanız tamam da temizlikte kullanırdınız ne güzel... :(

buzul_karizma
09-02-2015, 19:51
benim bu iksirlerden iki tanesinin balonu iyice büzüştü. Pet şişeyide yamultmuş kendi kendine vakum yapıyor bu normal mi?

A_NOMAD
09-02-2015, 20:04
benim bu iksirlerden iki tanesinin balonu iyice büzüştü. Pet şişeyide yamultmuş kendi kendine vakum yapıyor bu normal mi?

Bozulmuş olabilir; vakum değil, basınç yapıyor olmalıydı :(

buzul_karizma
10-02-2015, 17:37
hadi yaaa eğer bozulursa çok üzülürüm çünkü çok uğraşmıştım..

A_NOMAD
10-02-2015, 19:48
Kokusuna bir bakın bence... Umarım bozulmamıştır ama çok ümitli değilim :(

aleydi
11-02-2015, 21:33
Burada okuduklarımdan yola çıkarak yaptığım enzim . Esmer şeker yerine ,hurma kullandım . Robottan geçirmedim peynir suyu ,mor lahana ,yumurta kabuğu ,muz,ekmek parçası diğerinde elma ve portakal kabukları var . yaklaşık 15 günü geçti . Balonlarda bir sönme yok . Hata yaptığım bir nokta var mı . Ben o kadar sık çalkalamadım .Kötü bir koku almıyorum . Ne kadar daha beklemem gerekir kullanmak için .

536651

A_NOMAD
11-02-2015, 21:48
Burada okuduklarımdan yola çıkarak yaptığım enzim . Esmer şeker yerine ,hurma kullandım . Robottan geçirmedim peynir suyu ,mor lahana ,yumurta kabuğu ,muz,ekmek parçası diğerinde elma ve portakal kabukları var . yaklaşık 15 günü geçti . Balonlarda bir sönme yok . Hata yaptığım bir nokta var mı . Ben o kadar sık çalkalamadım .Kötü bir koku almıyorum . Ne kadar daha beklemem gerekir kullanmak için

Elinize sağlık...

Kullandığınız peynir suyu umarım tuzsuzdur, bu çok önemli.

İdeal olgunlaşma süreleri yanlış anımsamıyorsam 45 gün ile 3 ay arası...

Her gün çalkalamalısınız :)

aleydi
12-02-2015, 06:44
Teşekkür ederim Sn A_NOMAD .Eyvah eyvah bir tanesi baya tuzluydu :). Diğerine yoğurt suyu koymuş olabilirim .Peki işe yaramayacağı anlaşılıyor mu .Tuzdan dolayı hiç mi şansım yok dökmeli miyim .

A_NOMAD
12-02-2015, 15:39
Enzim olmaz, turşu olur... Bitkilere kullanılmaz...

loveforlife
12-02-2015, 16:44
Enzim bidonlarımın birinin üzerinde beyaz beyaz bir şeyler yüzüyor. Hani turşularda da olur ya... Diğerlerinde böyle bir şey yok. Bugün biraz daha esmer şeker koyup çalkaladım. Problem var mıdır sizce? Kokusunda problem yok. Turp katmıştım. Buram buram turp parfümü olmuş... ;)

A_NOMAD
12-02-2015, 16:58
Enzim bidonlarımın birinin üzerinde beyaz beyaz bir şeyler yüzüyor. Hani turşularda da olur ya... Diğerlerinde böyle bir şey yok. Bugün biraz daha esmer şeker koyup çalkaladım. Problem var mıdır sizce? Kokusunda problem yok. Turp katmıştım. Buram buram turp parfümü olmuş... ;)

Her şey yolunda gidiyor gibi görünüyor ;)

Sûz-i Dilârâ
12-02-2015, 18:06
İçinde yeşil soğan olan enzimim acayip kokuyor. Çok keskin bir soğan kokusu... Yeni başlayacaklara hiç tavsiye etmem. Şişenin havasını alırken balkona çıkarıyorum.

A_NOMAD
12-02-2015, 18:18
İçinde yeşil soğan olan enzimim acayip kokuyor. Çok keskin bir soğan kokusu... Yeni başlayacaklara hiç tavsiye etmem. Şişenin havasını alırken balkona çıkarıyorum.

Bir de düşünsenize Allah muhafaza 'balık enzimi' yaptığınızı :D :D

akçabardak
12-02-2015, 21:40
Arkadaşlar sizlerden özenerek bu gün ben de enzim yapmayı denedim.

İçine koyduklarım:

Domates kabukları, portakal kabukları yumurta kabukları, elma kabukları, yeşil biber artıkları, havuç kabukları
bir adet küçük boy kırmızı pancar doğradım, yoğurt suyu, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 yemek kaşığı şeker ve pekmez.

5 litrelik pet şişeye bunlar yeterli midir acaba?
Merakla sonucun nasıl olacağını bekliyorum, bakalım başarılı olabilecek miyim :)

536770

A_NOMAD
12-02-2015, 21:44
Harika görünüyor sevgili akçabardak, aramıza hoş geldiniz ;)

akçabardak
12-02-2015, 21:49
Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD

A_NOMAD
12-02-2015, 21:51
Kısa süre içinde pek çok enzim hazırlayacaksınız, çöpe bitkisel atık atmak zorunda kaldığınızda kendinizi kötü hissedeceksiniz... Hazırlıklı olun bu olacaklara :D :D

Sûz-i Dilârâ
12-02-2015, 23:23
Bir de düşünsenize Allah muhafaza 'balık enzimi' yaptığınızı :D :D

Balığı düşünemiyorum bile bir etyemez olarak:D

aleydi
12-02-2015, 23:43
Enzim olmaz, turşu olur... Bitkilere kullanılmaz...

Eve gelen bayanda turşu sanmış ,bu turşular içeride bozulur dedi :) . Neyse birinden hala ümitliyim .Bu gerçekten hastalık gibi ,çöpe bir şey atarken üzülüyorum .Plastik bir varil alıp baharda bahçeye koymayı bile düşündüm ama .Abartmamak ve kokudan korktuğum istemeye istemeye atıyorum çöpe. Teşekkür ederim cevapladığınız için.

akçabardak
13-02-2015, 00:35
Çöpe bir şey atarken üzülüyorum .Plastik bir varil alıp baharda bahçeye koymayı bile düşündüm ama .Abartmamak ve kokudan korktuğum istemeye istemeye atıyorum çöpe.

Sevgili aleydi ben hiç bir mutfak artığı ve bahçeden çıkan otları çöpe atmıyorum, çöpe atmaktansa bahçede boş bulduğum yerlere toprağa gömüyorum, toprağa karışıp gübre olsun diye :)

aleydi
13-02-2015, 11:22
Bende ektiğim sebzeleri , kışa girerken meyveleri ile birlikte toprakta bırakıyorum .Ama evdeki atıkları hiç öyle değerlendirmedim .Teşekkür ederim sevgili Akçabardak ön bahçede çiçekler için kullanabilirim :).

buzul_karizma
15-02-2015, 09:23
31.01.2015 tarihinde yapılan enzimin bugün ki halleri...
Enzim yaparken sadece maya kullandım yoğurt suyu kullanmadım.
Birde şişelerde beyaz şeker şerbeti kalıntları vardı.
Değişik bir tecrübe oluyor 3 tanesi büzüşüyor 1 tanesi şimdilik ayakta :)

sındırgılı
15-02-2015, 11:26
Pazartesi gunu, Ada daki sebze bahcelerindeki otlari temizleyip enzim yapacagim.
Hormon kullanilmadan yetistikleri icin daha da naturel olacagini dusunuyorum.

Sûz-i Dilârâ
15-02-2015, 13:08
Enzimlerim rüyalarıma girmeye başladı. Dün gece enzimlerimin içine beyaz şeker katıyormuşum "ah, vah ben bunu neden yaptım gitti güzelim enzimlerim, emeklerim" diye dövünüyordum. Sabah uyandığımda enzimlerimin yanına gittim, rüya olduğu için sevindim ve onları çalkaladım. :)

sındırgılı
15-02-2015, 13:33
Enzimlerim rüyalarıma girmeye başladı. Dün gece enzimlerimin içine beyaz şeker katıyormuşum "ah, vah ben bunu neden yaptım gitti güzelim enzimlerim, emeklerim" diye dövünüyordum. Sabah uyandığımda enzimlerimin yanına gittim, rüya olduğu için sevindim ve onları çalkaladım. :)

Aman dikkat,
Bitki delileri kulubumuz vardir..
Yillik aidat alinmamaktadir..

sındırgılı
15-02-2015, 13:36
Bende, bugunu yarina birakma dusturundan hareketle
bu soguk havada, sicak evi biraktim Adaya gidiyorum.
Hasta palmiye kesilecekti, enzim yapar birazda dal ogutme makinesini calistirir yonga cikartirim..
Size bitki delisi olmayin derken onde gidene cattiniz..:))

bahadırtrk
17-02-2015, 13:06
merhaba arkadaşlar;
dün enzim yapmaya karar verdim. forumda okuduklarımı uygulamaya koydum. 10 litrelik bir su kabı aldım. içerisine yaklaşık bir kg nar kabuğu, 250 gr muz kabuğu, bir yemek kaşığı nohut, bir talı kaşığı çörek otu tohumu, 600 gr dut pekmezi, 40 gr maya, 1 limon kabuğu, bir çay kaşığı zencefil, bir kök zerdaçal ve birazda karanfil ve kırmızı peygamber çiçeği ekledim yeterince su koydum hava çıkışını sağlamak için serum hortumu kullandım. hortumu bir buçuk litrelik su kabına saldım içerisini su doldurdum. Bundan sonra bekleyip bu harika enzimin oluşmasını izleyeceğim.

Sûz-i Dilârâ
17-02-2015, 13:12
Aman dikkat,
Bitki delileri kulubumuz vardir..
Yillik aidat alinmamaktadir..

İtinayla karizma çizilir:dilli: Vukuatım çoktur ama kulübe üye olmaya hiiiç niyetim yok;)

Ozlem A
17-02-2015, 14:06
merhaba arkadaşlar;
dün enzim yapmaya karar verdim. forumda okuduklarımı uygulamaya koydum. 10 litrelik bir su kabı aldım. içerisine yaklaşık bir kg nar kabuğu, 250 gr muz kabuğu, bir yemek kaşığı nohut, bir talı kaşığı çörek otu tohumu, 600 gr dut pekmezi, 40 gr maya, 1 limon kabuğu, bir çay kaşığı zencefil, bir kök zerdaçal ve birazda karanfil ve kırmızı peygamber çiçeği ekledim yeterince su koydum hava çıkışını sağlamak için serum hortumu kullandım. hortumu bir buçuk litrelik su kabına saldım içerisini su doldurdum. Bundan sonra bekleyip bu harika enzimin oluşmasını izleyeceğim.

Kullandığınız su şebeke suyu ise, klorunu çıkarmak için 24 saat kadar dinlendiriniz. Klor iyi bakterilerin çoğalıp enzimin oluşmasına engel olacaktır. İlk seferde maya koymanız fermantasyonun hızlı başlamasını sağlar.

Sûz-i Dilârâ
17-02-2015, 15:28
Enzimi patlattım:D

Kapağını çevirirken ani olarak fazla mı gevşettim nedir:cool: Hani haberlerde bomba imha ekipleri fünyeyle patlatıyorlar ya onun gibi bir ses çıktı. :D

Benim çığlığım bir yana Oğuz Kağan'la Ece yanıma gelip "Anne ne, anne ne" diye sordular. ;) "Bom etti çocuklar" deyince kıkır kıkır güldüler;)

Avuç içim üstte olduğu için kapak avucuma değip düştü. Kendisi narenciye enzimimdir.

A_NOMAD
17-02-2015, 15:34
Enzimi patlattım:D...

Tebrikler! :D

Ne güldüm, ne güldüm bilseniz... :D

Aslında eşim benim patlatacağımdan emindi ama sizin patlattığınızı söyleyince, kısa bir şaşkınlıktan sonra o da gülme krizi yaşadı :D

(Bana ''Sen yakında bomba yapmaya da başlarsın'' diyordu. Ben de O'na ''Sûz-i Dilârâ sağolsun benden önce bombayı yapmış, yapmışken de 'neden bekleteyim ki' deyip patlatıvermiş'' dedim de...)

Ozlem A
17-02-2015, 16:25
Enzim başlığı bu konudaki uyarı ve kazalarla doludur :). Sonuncu olmayacağınızdan emin olabilirsiniz sevgili Suz-i Dilara (A_NOMAD hanımefendi çok uğraştı ama patlatamadıydı :P )..

sındırgılı
17-02-2015, 17:14
Tebrikler..
Itfaiye ye haber verdiniz mi ?
Kazalara karsi, normlari kati sekilde yerine getirmek lazim. (Tecrube ile sabittir )
Sukurki balik enzimi degildi..
Neyse, gecmis olsun.
Turnike sistemi, balona nazaran daha guvenlikli..
Ben patlattigimda, Sevgili Sarican ile hasar tespiti yapip Sigorta ile konusmustuk.. ( saka saka ....)

Safranlı
18-02-2015, 07:33

süpersiniz...merak etmeyiniz bizde aynıyız..

Safranlı
18-02-2015, 07:37
Tebrikler! :D

Ne güldüm, ne güldüm bilseniz... :D

Aslında eşim benim patlatacağımdan emindi ama sizin patlattığınızı söyleyince, kısa bir şaşkınlıktan sonra o da gülme krizi yaşadı :D

(Bana ''Sen yakında bomba yapmaya da başlarsın'' diyordu. Ben de O'na ''Sûz-i Dilârâ sağolsun benden önce bombayı yapmış, yapmışken de 'neden bekleteyim ki' deyip patlatıvermiş'' dedim de...)

müthişsiniz vallaha..ülkem enzimle kurtulabilir

Safranlı
18-02-2015, 07:38
Enzim başlığı bu konudaki uyarı ve kazalarla doludur :). Sonuncu olmayacağınızdan emin olabilirsiniz sevgili Suz-i Dilara (A_NOMAD hanımefendi çok uğraştı ama patlatamadıydı :P )..

aman sonuncu olmasınki yeni neferlerimiz olsun

Sûz-i Dilârâ
18-02-2015, 11:47
Tebriklerinizi ve iyi dileklerinizi, teselli mesajlarınızı içtenlikle kabul ediyorum arkadaşlar:D

Peki soru:confused: Bu patlama, enzimimde işlerin yolunda gittiğini gösterir değil mi:cool:

Ozlem A
18-02-2015, 11:56
Evet, gaz çıkışı başlamış işler yolunda gidiyor diyebiliriz ama hava almamalı. Hava ile temasta enzime karışabilecek bakteriler bozulmaya sebep olacaktır.

bahadırtrk
18-02-2015, 18:44
dün reaksiyona bıraktığım enzim bugün çalışmaya başladı Allah'tan serum hortumu faaliyete geçti de bir faciadan kurtuldum oda sıcaklığında gaz çıkışı görmeye değerdi. Yavaşlaması içi biraz daha serin bir ortama aldım.

porselen
26-02-2015, 07:25
arkadaşlar, kapağı sürekli gevşek bırakırsanız patlama sorunu yaşamazsınız. ben içime sinmediğinden ki doğrusu budur inancındayım. cam kavanozda yapıyorum. cam da yaptığım halde, yani esneme payım olmamasına karşılık; patlama, taşma, zorlama yaşamadım. enzimi hazırlayıp, gevşek kapakla uygun bir yere koyuyorum, sonra her gün karıştırmaca. kolaylıklar.

porselen
26-02-2015, 07:34
Portakal ve limondan da yaptım ancak kokusu sirke gibi hoşuma pek gitmedi. Döktüm.

ahh niçin döktünüz sayın Kurby? müthiş bir temizlik malzemesini ziyan etmişsiniz. o narenciyeden yapılan enzimler öyle güzel lavabo ovuyor, cam parlatıyorlar ki ben artık eve kimyasal sokmuyorum :)

sumeyra47
28-02-2015, 13:17
Sanırım emzimim artık hazır sadece posası ile suyunu ayırmak kaldı. Bir kaç bitkiye vermeye başladım bile. Bende ki de deli cesareti işte. Acaba oldu mu olmadı mı diye kafamda ki sorulara rağmen yinede denemek istedim. Emzimi tadan bitkiler hala yaşıyor demek ki olmuş. :D :D

538756

Buda ikinci denemem. Çıtayı biraz yükselttim büyük su şişesinde yaptım. Şuan durumu iyi ara sıra kapağı gevşetiyorum. Yapalı henüz 10 gün oldu umarım unutmam yoksa bir bomba patlatma vakası daha olur mazallah. :D :D

538757

Sûz-i Dilârâ
28-02-2015, 16:53
Sümeyra hanım, ne kadar zamanda oldu enziminiz?

sumeyra47
28-02-2015, 17:07
Sümeyra hanım, ne kadar zamanda oldu enziminiz?

İki ayda oldu.

hatipali74
28-02-2015, 22:00
Uzun zamandır yapmayı planladığım enzim için bugün harekete geçtim. Narenciye, mor ve beyaz lahana, maydanoz, ısırgan, yumurta kabuğu, ekşi yoğurt ve yaş maya kullandım. Melası biraz fazla kaçtı galiba. 3 ölçek suya 1 ölçek melas kullandım. Umarım olur.:D
538806

sumeyra47
28-02-2015, 23:39
Emzime biraz su ilave etsem bir sorun olur mu? Yapalı 10 gün oldu şimdi gaz oluşturuyor. Su ilave edersem bozulur mu?

YeniGine
01-03-2015, 00:09
10 gün önce süt şişesinin içine haşladığım havuçların suyunu koydum, soğuduktan sonra da kapağını kapattım. Ve ben onu unuttum. 2 gün evvel uyanıp mutfağa indim çayımı içerken bir anda pat diye bir ses ve kırmızı birşeyin havada uçtuğunu gördüm. Süt şişesinin kapağı imiş uçan.
:D Ve bir anda aklıma enzim geldi, böyle mi yapıyorlar ki acaba deyip yardım alayım istedim...

sonromeo
02-03-2015, 10:45
Uzun zamandır yapmayı planladığım enzim için bugün harekete geçtim. Narenciye, mor ve beyaz lahana, maydanoz, ısırgan, yumurta kabuğu, ekşi yoğurt ve yaş maya kullandım. Melası biraz fazla kaçtı galiba. 3 ölçek suya 1 ölçek melas kullandım. Umarım olur.:D
538806

Küçük bir tavsiye : Su koyduğumuz 0,5 lik petleri daha aşağı bir seviyeye yani yere koyun. Yoksa belli bir zamandan sonra enzim içine su çekmeye başlıyor.

buz45
02-03-2015, 18:47
Merhabalar, nihayet ben de enzimlerimi yaptım:)
Soldaki 13 Şubatta sadece elma su ve kahverengi şekerle hazırladığım,
ortadaki 18 Şubatta sebze artıkları,ceviz, yumurta kabuğu, muz kabuğu su ve pekmez ile
sağdaki ise 18 Şubatta sadece balık, su ve pekmez ile hazırladığım enzimler...
539015

Sûz-i Dilârâ
02-03-2015, 19:11
Bundan yirmi gün kadar önce dördüncü (attıklarımla beraber altıncı) enzimimi yapmıştım. Bu tamamen yeşillikten mürekkepti. İçine bir bardak yoğurt ve bir bardak pekmez katmama rağmen bir türlü fokurdama başlamamıştı. Üç gün sonra çok hafif bir fokurdama ondan sonra tamamen suskunlaşmıştı.

İki gün önce dayanamayıp içine bir paket instant maya koydum. Şimdi şişe patlayacak gibi.

Bir de kapaklar, soba güçlü yandığı zaman gevşeyip tersinden açılmaya başlıyor.

Şimdilik yeşil soğan kattığım güzel kokulu(?) enzimimde işler yolunda içine kuru üzüm de katmıştım.

Narenciye içi'nden yaptığım enzim de güzel gidiyor.

Yalnız narenciye kabuğu enzimim de sanırım bahsettiğim kapak gevşemesi sorunu yüzünden bir sorun var gibi sanki:confused: Yine de atmıyorum beklesin bakalım rahatsız edici koku yok ama şişede basınç da olmuyor. :(

A_NOMAD
03-03-2015, 13:39
...İçine bir bardak yoğurt ve bir bardak pekmez katmama rağmen...

Yoğurt değil de yoğurt suyu katmak gerekiyor diye biliyorum ben...

Tilki Mete
03-03-2015, 17:32
Uzun süren düşünmenin sonunda enzim yapmaya karar verdim. :D e A Nomad da burda olunca yazmadan yapmayayım dedim şimdi malzemelerimi sayıyorum

2 kg kadar portakal kabuğu
Biraz elma ve soyulmuş kabukları
kivi kabukları
muz
lahana
şeker kamışı şekeri :D
Maya vb
koymayı planladım şimdi sorularıma geleyim koyduğum meyve ve kabukları birbirine miktar bakımından orantılı olmalımı ? Ne kadar çeker koymalıyım ? birazda pekmez koysam olurmu ? 5 litrelik bidonla yapayım dedim yeter heralde şimdilik :) :)

A_NOMAD
03-03-2015, 17:41
...koyduğum meyve ve kabukları birbirine miktar bakımından orantılı olmalımı ? Ne kadar çeker koymalıyım ? birazda pekmez koysam olurmu ? 5 litrelik bidonla yapayım dedim yeter heralde şimdilik :) :)

Hoş geldiniz aramıza ;)

İstediğiniz oranda, istediğiniz kadar farklı meyve-sebze atığı kullanabilirsiniz. Şeker kamışı şekerinden kastınız 'kristal beyaz şeker' ise kullanmayın, melas ya da pekmez kullanın. Maya ya da yoğurt suyu mutlaka eklemelisiniz.

Başlamadan önce mutlaka önceki sayfaları iyice incelemenizi öneririm (1-3-10 şeklinde bir oran önerilmişti), ihtiyaç duyacağınız bütün bilgiler o sayfalarda mevcut.

Meyve-sebze atıklarınızı olabildiğince küçültürseniz (doğrama, kıyma, robottan geçirme gibi yöntemlerle) daha kolay çalışan bir enziminiz olacaktır.

Gelişmeleri paylaşmanızı bekliyoruz :)

Tilki Mete
03-03-2015, 17:57
Hoş geldiniz aramıza ;)

Şeker kamışı şekerinden kastınız 'kristal beyaz şeker' ise kullanmayın, melas ya da pekmez kull...

Gelişmeleri paylaşmanızı bekliyoruz :)
Hayır kahverengi :D
Biraz okudumda okadar mesajı okumak gözümü korkuttu :D 10 sayfa geriye kadar gittim okudum
Balıkla enzim yapmak isteyenler enzimi patlatanlar :D :D şarap la ilgili bişiler okumadım bile gaz almak için aletler enzimim olmuşöı diye soranlar falan filan birazda baştan okumam lazımmış demekki :D

Sûz-i Dilârâ
03-03-2015, 17:57
Yoğurt değil de yoğurt suyu katmak gerekiyor diye biliyorum ben...

Çoğunluğu suyundan olmak üzere az bir kısmı yoğurttu, diğerlerinde de aynı şekilde kullanmıştım.

Yalnız bu yoğurdun mayası, hazır yoğurt mayasıydı ondan mıdır acaba?
Enzim durulunca rengi çok güzel; tam istediğim kızıl-kahve tonunda çıkıyor.

A_NOMAD
03-03-2015, 18:02
Enzimlerin çalışma hızı sıcaklığa göre değişkenlik gösterebiliyor, daha sıcakta daha hızlı çalışıyorlar mesela.

Yoğurttan şüpheniz varsa daha sonrakilerde maya kullanarak deneyebilirsiniz.
İstediğiniz rengi tutturmanıza sevindim ;)

Sûz-i Dilârâ
03-03-2015, 18:23
İçine kattığım malzemeler de çok güzeldi, hepsi yeşillikti, ıspanak sapları vs. Bir de kendime söz vermiştim yeni enzim yaparsam yeşil soğan katmayacağım diye.

Yeşillikleri ayırıp soğanı çöpe atmak üzere bir kenara koyunca bana üzgün üzgün bakıyormuş gibi geldi, dayanamayıp yeşil soğanları yine koydum:D
Bu sefer nedense o kadar kötü kokmadı, alın size bitkisel psişizm:D Merhamet edip çöpe atmadığım ve kadroya dahil ettiğim için o da kötü kokusuyla beni rahatsız etmedi:D (şaka tabi).

Not: Eski sayfalardaki bilgileri minik satırlarla tazeleyelim:

Azot ağırlıklı enzim için yeşil sebzelerden; potasyum ağırlıklı olsun isterseniz patates, muz kabuğu, ıhlamur vs. asidik enzim isterseniz narenciye, domates, kabak vs. enzimleri yapabilirsiniz.

A_NOMAD
03-03-2015, 18:49
...Merhamet edip çöpe atmadığım ve kadroya dahil ettiğim için o da kötü kokusuyla beni rahatsız etmedi:D...

Anlamadığım şu: Kadroya katılmayı neden bu kadar istedi acaba, kadrodakilerin nereye gideceğini sandı?

Şaşkın yeşil soğan :D :D

Selahattin Yılmaz
05-03-2015, 22:09
Arkadaşlar enzim yapımını Bursa'da kadın derneklerinde eğitim konusu olarak anlatıyorum ve oldukça da ilgi çekiyor, ancak ülkemizdeki sonuçlarını gösterecek bir resim yok yabancı kaynaklardan bulabiliyorum. Elinde sonuçlarına ait farklı ürünlerde özellikle meyve ve sebzelerde resimler olan ve mümkünse karşılaştırmalı olarak uygulamasıyla buraya koyar veya selahattinyilmaz@yahoo.com adresimden bana mail atabilirler mi? Bende ayrıca eğitimden elde edeceğim sonuçlar olarak resimleyebilirsem burada yayınlamayı düşünüyorum bu yıl.

Safranlı
06-03-2015, 06:45
hocam ellerinize sağlık...televizyon progrramıznız çok güzeldi...
tadımız damağımızda kaldı yeniden başlasa çok güzel olur...

Tilki Mete
07-03-2015, 00:01
Bugün deneme amaçlı bir litrelik pet şişeye yeşil enzim yaptım. Bakalım sonuç ne olucak ? ıspanak , maynonoz , nane , bürüksel lahanası birtane kötüleşmişti baya , sonra roka , yeşil elma kabuğu birde bana pişmiş pişmiş sırıtan kiviyi koydum :) .. 6 adet esmer küp şeker ve 1 tatlı kaşığı pekmez kuru maya buşamadım yarın atıcam ama azcık ekmek attım . Acaba nasıl birşey olcak.

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 08:33
Tee eskilerde üyeler arasında konuşulmuştu. Hatta ben de yapmıştım. Meğer bilmeden bir tür enzim yapmışım.

Isırgan otlarını topluyoruz ve bir pet şişeye dolduruyoruz, iyi güneş alan bir yere koyuyoruz. Bir süre sonra ısırgan otu suyunu bırakıyor. İşte o suyu, normal suyla seyreltip bitkilere veriyoruz. Potasyum zenginiymiş bu su. Isırganlar çıkınca yine yapmaya karar verdim. :)

Tilki Mete
07-03-2015, 10:42
Tee eskilerde üyeler arasında konuşulmuştu. Hatta ben de yapmıştım. Meğer bilmeden bir tür enzim yapmışım.

Isırgan otlarını topluyoruz ve bir pet şişeye dolduruyoruz, iyi güneş alan bir yere koyuyoruz. Bir süre sonra ısırgan otu suyunu bırakıyor. İşte o suyu, normal suyla seyreltip bitkilere veriyoruz. Potasyum zenginiymiş bu su. Isırganlar çıkınca yine yapmaya karar verdim. :)

Bütün mesajları tek tek okudunuzmu? :D bugün kapağı hafif gevşettim , fosss diye bir ses çıktı fazla bekletmeden kapattım yaş maya koyuluyormu ? şu anda maya yok durumu iyi bir fotoğraf atayımda yorumlayın ..

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 13:03
Bütün sayfaları okumadım daha Mete, çok fazla bilgisayara bakınca başım ağrıyor. Çocuklardan da fırsat olmuyor zaten. Azar azar okuyorum her gün birkaç sayfa şimdi kırklarda bir yerdeyim.

"Tee eskiler" diye bahsettiğim ısırgan otu enzimi, "enzim" başlığında değil farklı bir başlıkta konuşulmuştu, şimdi hatırlamıyorum.

Yaş maya ve yoğurt suyu konmasının sebebi fermantasyonu hızlandırmak. İlk mesajdaki enzim hazırlanışına bakarsan yaş maya veya yoğurt suyu konacak diye bir şey yazmıyor.

Valla ben enzime yorum yapacak kadar üstad olmadım daha :) Sen yine at fotoyu anlayanlar yorum yapar, bize de bir fikir olur.

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 13:07
Bugün kayınvalidemle pazara çıktık. O tezgâhların üzerine ben de tezgâh altlarına, kenarlarına baktım, gözüm atılan sebze ve meyvelere takıldı." Bunlardan da ne güzel enzim olur şimdi" dedim içimden. Balıkçının orda da balıklar vardı enzimcilerin kulaklarını çınlattım. "Herhalde benim yerimde olaydılar, kesin isterlerdi" diye düşündüm. :)

Tilki Mete
07-03-2015, 17:19
Bugün kayınvalidemle pazara çıktık. O tezgâhların üzerine ben de tezgâh altlarına, kenarlarına baktım, gözüm atılan sebze ve meyvelere takıldı." Bunlardan da ne güzel enzim olur şimdi" dedim içimden. Balıkçının orda da balıklar vardı enzimcilerin kulaklarını çınlattım. "Herhalde benim yerimde olaydılar, kesin isterlerdi" diye düşündüm. :)

Aynı şeyi bende düşündüm akşam dayanamadım yeşilleri istedim sadece ayrı olarak kivi ile naneyi evden koydum he birde elma kabuğunu :D demekki şimdiden enzimci olmuşum :D

A_NOMAD
07-03-2015, 18:14
...yaş maya koyuluyormu ? şu anda maya yok durumu iyi bir fotoğraf atayımda yorumlayın ..

Maya ya da yoğurt suyu konmasının sebebi 'ortama laktik asit bakterilerini dahil etmek' ki bu bakteriler beslensin, çoğalsın, atıklarını bıraksın (enzimi fermente etsin) da biz faydalanalım.
Ortama bu bakterileri koymadan enzim elde edemeyiz :)

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 18:29
Maya ya da yoğurt suyu konmasının sebebi 'ortama laktik asit bakterilerini dahil etmek' ki bu bakteriler beslensin, çoğalsın, atıklarını bıraksın (enzimi fermente etsin) da biz faydalanalım.
Ortama bu bakterileri koymadan enzim elde edemeyiz :)

İlk sayfadaki çeviri metinde ortama maya ya da yoğurt suyu koyun demiyor. Sadece esmer şeker, melastan bahsetmiş. Daha sonraki sayfalardan birinde sayın Meyvelitepe yanlış hatırlamıyorsam "maya ya da yoğurt suyu konmasa da bir süre sonra fermantasyon yine de başlayacaktır" mealinde bir açıklama yazmış.

Bu cümlelerden ve sizin yazdığınızdan sonra şunu mu anlamam gerekir:confused: Fermantasyon biz maya ya da yoğurt suyu katsak da katmasak da -biraz geç olsa da- başlayacak. Ancak maya ve yoğurt suyu ilave ederek süreci hızlanır; pekmez, melas vs. ile de ortama müdahele ederek ilave ettiğimiz bakterileri besleriz. :rolleyes:

A_NOMAD
07-03-2015, 18:34
Benim bildiğim kadarıyla ortama bakteri eklemezsek, başlayan olay 'çürüme benzeri' bir durumdan öte gitmeyecektir ya da bizim elde etmek istediğimizden farklı bir şeye dönüşecektir.

(Konunun başlarında doğal olarak epey acemilik yaşanmış, mesela bir ara çürümeye başlamış olan sebze-meyvelerden enzim yapmak gerektiği bile söylenmiş. Oysa şimdi biliyoruz ki çürük ya da kirli atıkları kullanmamak gerekiyor. İlk acemilikten sonra keşfedilmiş ki ortama bakteri eklemek gerekiyor. İdeal olanı EM eklemek ama maya, yoğurt suyu, tuzsuz peynir suyu da laktik asit bakterileri içerdiği için istediğimiz sonuca bizi ulaştırabiliyor. Zaten melas, pekmez ya da esmer şekeri de ortamdaki bakterileri besleme maksatlı ekliyoruz.)

Tilki Mete
07-03-2015, 18:42
İlk sayfadaki çeviri metinde ortama maya ya da yoğurt suyu koyun demiyor. Sadece esmer şeker, melastan bahsetmiş. Daha sonraki sayfalardan birinde sayın Meyvelitepe yanlış hatırlamıyorsam "maya ya da yoğurt suyu konmasa da bir süre sonra fermantasyon yine de başlayacaktır" mealinde bir açıklama yazmış.

Bu cümlelerden ve sizin yazdığınızdan sonra şunu mu anlamam gerekir:confused: Fermantasyon biz maya ya da yoğurt suyu katsak da katmasak da -biraz geç olsa da- başlayacak. Ancak maya ve yoğurt suyu ilave ederek süreci hızlanır; pekmez, melas vs. ile de ortama müdahele ederek ilave ettiğimiz bakterileri besleriz. :rolleyes:

Bir şekilde bakteri üretimi olucaktır . Kapağı açtığımızda falan girer heralde neyse ben biraz ekmek koymuştum zaten 1 kaşık kurumaya alıp koyayım evde hep yaş maya vardı yaşı koymadım bende :) birazda yeni mayalanmış doğal ev yoğurdunun suyunumdan koyayım . Birde evde akvaryumum daha doğrusu babamın işi dolayosıyla havuz malzemelerinden bir çek valf gömmüştüm onu kapağa taksam gaz çıkışı sağlar ama dışardan havayı içeri almaz tek bir korkum var. Kola gibi köpürürse ev batarmı acaba?

A_NOMAD
07-03-2015, 18:50
Bir şekilde bakteri üretimi olucaktır . Kapağı açtığımızda falan girer heralde neyse ben biraz ekmek koymuştum zaten 1 kaşık kurumaya alıp koyayım evde hep yaş maya vardı yaşı koymadım bende :) birazda yeni mayalanmış doğal ev yoğurdunun suyunumdan koyayım . Birde evde akvaryumum daha doğrusu babamın işi dolayosıyla havuz malzemelerinden bir çek valf gömmüştüm onu kapağa taksam gaz çıkışı sağlar ama dışardan havayı içeri almaz tek bir korkum var. Kola gibi köpürürse ev batarmı acaba?

Kapağı açtığında girecek olan bakteriler zararlı bakteriler olacaktır ve enzimini bozacaktır. Bizim sadece faydalı bakterilere ihtiyacımız var. Hava ile teması da tamamen kesmek gerekiyor. Gazını almak için kapağı açmıyoruz, sadece gevşetip tekrar sıkıyoruz. Dışarıdan asla hava almaması gerekiyor.

Tilki Mete
07-03-2015, 18:52
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/07/239ef51397c41f373f7104baf7b73a73.jpg

Bişiler yanlışmı gidiyor ya? Hepsi havalarda :D:D

Tilki Mete
07-03-2015, 18:56
Kapağı açtığında girecek olan bakteriler zararlı bakteriler olacaktır ve enzimini bozacaktır. Bizim sadece faydalı bakterilere ihtiyacımız var. Hava ile teması da tamamen kesmek gerekiyor. Gazını almak için kapağı açmıyoruz, sadece gevşetip tekrar sıkıyoruz. Dışarıdan asla hava almaması gerekiyor.

o kısmı anlamıştım zaten :D kapağı gevletir gevşetmez coss luyor az önce saniyelik bir açma yapıp laktik asit yüklemesi yaptım birazda maya tamamdır . Bu enzim üzerinde tecrube kazanıcam heralde :D