PDA

View Full Version : Enzim (Enzyme)




Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10

denizakvaryumu
18-06-2011, 21:52
bakır ağır bir metal olduğu için zorunlu kalmadıkça kullanmıyorum. Kullanırsam da neden labicuper, mastercrop gibi bakırlı bileşiklere extradan para vereyim. Bakır sülfatı daha ucuz yoldan temin edebilirim. .

Sn.Acemi_caylak
bakır sülfatı daha ucuz yoldan nasıl temin edebiliriz?




acemi_caylak
18-06-2011, 22:48
Sn. Denizakvaryumu,

Biz en son Polimet Kimya'nın ürününü kullanmıştık. Fiyatı 9 TL/Kg idi. Internette kısa bir arama yaparsanız bulabilirsiniz.

Daha önce yazmıştım ama bir kez daha vurgulamakta yarar var. Mastercrop'un etiketine bakarsanız; Etken Maddesi: 65,82 g/l Bakıra eşdeğer Bakır Sulfat Pentahidrat yazar.

Bu bizim bildiğimiz Bakır Sülfattır. Halk dilindeki adı ise göztaşıdır. Pentahidrat ifadesi, içerisinde 5 tane su molekülünün bağlı olduğu anlamına gelir. Çünkü penta latince 5 demektir. Formülü de CuSO4.5H2O 'dur.

Tura
20-06-2011, 20:59
Ekşi duttan yeni bir enzim yaptım. 500 gr. Pekmez,1500gr Ekşi Dut,5000gr kolrsuz su.226714

yasarugur
22-06-2011, 07:56
Enzimle ilgili deneyimlere devam edelim,iki dükkan ilerimde hediyelik eşyalar ve oyuncak satan Bahri abim beni enzim hazırlarken görmüş ve ne yaptığımı merak etmişti.Tarif etttim o da meyvelerden enzim yaptı.Aydın-Güzelçamlı'daki yazlığını bahçesinde bu yıl enzim uygulaması yaptı.Dün kendisiyle sohbet ederken gözlemlerini bana anlattı ben de sizlerle paylaşayım;"Ustacığım, bu yıl diktiğim sebze fidanlarımı enzimle suladım fidanlar hiç fire vermedi,domateslerde kadar çok çiçek var ki,komşularım da sebze fidanı dikiyorlar ama benim fidanlarım daha sağlıklı,bugüne kadar çiçek açmakda nazlanan bir begonvilim vardı enzim uygulamasından sonra yapraktan çok çiçeği oldu kocaman kocaman açtılar görmen lazım,geçen yıl yaprak büken hastalığına karşı komşum aşırı dozla ,sıkça kimyasal ilaçlarla ilaçladığı için kurumağa yüz tutmuş kayısı ağacım bu sayede yeniden yeşerdi keyifli bir şekilde büyüyor."Bahri abim, bahçesindeki fidanları koyun gübresi ve enzimle keyifle büyütüyor,bu yıl daha fazla miktarda enzim yapacak,bana da bu güzel gelişmeleri bu satırlara aktarmak kalıyor.

Safranlı
22-06-2011, 08:14
Evet nıhayet benım ılk yaptıgım enzm hazır hale geldı
yaklasık 20 gun geçti ve hava çıkısı artık kalmayınca
pazar aksamı balkondakı saksıma uyguladım
yan yana saksılardan bırıne uygulamadım
etkısı net bellı olsun dıye
saksılarımda bıber ve çıçekler var
yanlız bıberlerde işin kötüsü
yaprak bıtıne yakalanmıştı
onları temızledım
azar azar üç sefer uyguladım
ınceltme oranlarını göz kararı sagladım
bakalım sonuç ne olucak
bende merakla beklıyorum

kabuscuk
22-06-2011, 10:43
Yazıları okuyunca ben de heveslendim ve yapmaya karar verdim... Hem çiçeklerim hem kendim için. Umarım patlama filan olmaz. Kivi, kiraz, vişne uff...

kabuscuk
22-06-2011, 11:04
Hava kilidi eklediğim linkte satılıyor. Fiyatı 10 TL'miş...

http://urun.gittigidiyor.com/Hava-Kilidi-1-adet_W0QQidZZ40659003

yasarugur
22-06-2011, 12:38
sn kabuscuk,hava kilidne hiç gerek yok ,enzimi hazırladığınız kabın kapağına bir delik açınız,oraya serum hortumunun bir ucunu takınız, hortumun boşta kalan ucunu içi su dolu pet şişeye koydunuz mu sorun tamamen çözülür.(serum hortumu medikallerde bulunuyor)boşu boşuna bir de 10tl harcamağa gerek yok diye söylüyorum,isteyen satın alabilir tabii de ...

kabuscuk
22-06-2011, 12:47
haklısınız yasarugur :)

nevsune
22-06-2011, 14:04
Enzimimi açtım artık. Birkaç gündür fermantasyon durmuştu, uzatmaları oynatıyordum. İki kere tülbentten geçirip süzdüm. Turşu kokusu var ama öyle rahatsız edecek gibi değil. Suyla inceltince kokunun tamamen yokolacağını düşünüyorum. Şekerle yaptığım için rengi açık oldu. Elimdeki enzimin bitmesine çok az kaldı. Yakında kendiminkini kullanmaya başlayacağım. Umarım benim yaptığım da bitkilere aynı verimliliği sağlar.

Bu arada, kividen yaptığım içilebilir kaç gündür fermantasyonu durdurmuştu. Herşey yolunda giderken birdenbire balonumuz sönmüştü. Pekmez ilave etmeme karşın hiçbir hareket olmadı. Şimdi açıp tadına baktım sirkeleşmiş. Nerede ne yanlış yaptığımı bilmiyorum. Artık içilemez olmuş da, enzim olmuş mudur? Bunu diğer çöp enzimime ilave etsem mi ne dersiniz?

Sarıcan
24-06-2011, 23:55
Sn. nevsune,

Öyle bir soru sormuşsunuz ki ne cevap vereyim bilemiyorum. Enzim oksijensiz ortamda fermente oluyor, sirke ise oksijene açık ortamda oluşuyor. Eğer kividen yaptığınız enzim sirkeleşti ise oksijen almış demektir. Bu da enzim özelliği kayboldu demektir. bunların ikisinin birbirine karışımı sağlam olanıda bozar diye düşünüyorum.

Tura
25-06-2011, 14:21
Merhaba

15.04.2011Tarihli
Çöp Enzimi Hafif bir koku var. Şarabi. Baskın değil. PH Ölçümü 4 Gaz çıkışı sona erdi. Üstte çok az beyaz küflenme var. Büyük parçaşlar üstte.
İnsan için Kivi enzim. Koku şarabi az. PH 3. Gaz çıkışı bitti. Bütün kivi dipte.
İnsan için Çilek enzmi. koku biraz belirgin şarabi. PH 4. Gza çıkışı yok. Üstte beyaz küflenme var.

27.05.2011 Tarihli
Çöp enzimi. Koku portakal kokusu baskın. Çöp olmasına karşın en güzel bu kokuyor.İçerisinde Portakal kabuğu, elma kabuğu,çilek,kivi,balık,ekşi maya, türüf, havuç,marul yaprağı var. PK 3 renk çok güzel. Üstte az biraz beyaz küf var. ( Bunu çöp ollmasına karşın içesim geldi )

Ustalarım

Bunları ne yapayım. Kulanabilir miyim.
3 ayı mı bekleyeyim.

Sarıcan
25-06-2011, 14:30
Sn. Tura,

Enzimleriniz oluşumunu tamamlamış gibi görünüyor. Ölçtüğünüz pH seviyeleride bunu gösteriyor. Bence gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. Kullandığınızda da işe yararlılığını ölçebilecek bir uygulama yaparsanız iyi olur. Bitki gelişimlerini gözlemleyip paylaşırsanız seviniriz.

Güzel Ülke'm
25-06-2011, 20:22
Merhaba,
Sayın Sarıcan,''enzim oksijensiz ortamda oluşur.'' diyorsunuz da,ortam yine de tamamen oksijensiz değil ki...Üstte bırakılan boşluktaki havanın oksijeni var,sonra şişe ağzına takılan balona açılan deliklerden de hava, dolayısıyla oksijen girmiyor mu? Zaten tamamen oksijensiz ortam herhalde laboratuvarda oluşturulabilir ya da sizinki gibi kimyager düzenekleriyle... Kısaca,biraz oksijen kaymasından pek zarar gelmiyor çünkü ben de denedim,acemilikten herhalde,gazını çıkarmak için kapağını tamamen açıp üstelik birkaç saniye de öyle bekledim,sirkeleşmedi.Sn. Tura'nın dediği gibi şarabımsı kokuyor ve ölmeğe durmuş minik domates fidelerine iki kez verdim, şimdi küçük birer ağaççıklar.
Ben asıl şunu sormak istiyordum:Fermantasyon tamamlandıktan sonra sıvıdan ayırdığınız katı maddeleri de gübre olarak değerlendiriyor musunuz? ''Evet'' ise,kurutmak mı gerekir?
Selamlar

Sarıcan
25-06-2011, 20:38
Sn. Güzel Ülke'm,

Şişenin üzerinde olan küçük hava boşluğu kısa zamanda organik bozunmayla birlikte karbondioksit ile doluyor ve basınçla balonu şişiriyor, fazlasıda balondaki deliklerden dışarı fışkırıyor. Bu yüzden fermantasyon tam oksijensiz ortamda aynen labaratuvarlardaki hassasiyette gelişiyor. Hiç kuşkunuz olmasın. Gaz çıkışı yoğun olarak sğrereken kısa süreli olarak kısa süreli olarak şişenin kapağını açmakta pek zarar vermez. Çünki şişenin ağzını kapattığınızda fermentasyondan çıkan karbondiosit çok kısa sürede ortamı tekrar oksijensiz hale döndürür.

Burada en büyük risk enzimde tam gaz çıkışının azaldığı veye durduğu anda kontrolden çıkıp uzun süreli oksijenle teması halinde olur, ya da yapılan hava kilidinin bir şekilde işlevini görmemesi nedeniyle şişe içindeki organik malzemenin oksijenle temasından kokulu çürüme bozunmasının meydana gelmesi. Öyle bir kaç saniye oksijenle temastan enzim bozulmaz.

Enzim süzüldükten sonra kalan tortuyu herhangi bir saksıda toprakla iyice karıştırıp sonra saksıyı streç film ile sararak bir ay kadar bekletirseniz toprağın beyaz pamukçuk şeklinde küflendiğini görürüsünüz. Küflenme oluştuktan sonra streç filmi çıkarıp saksıdaki toprağı tekrar karırtırısanız organik gübre ile zenginleştirilmiş güzel bir malzemeniz olur. Bunu saksılarınızda kullanabilirsiniz.

nevsune
26-06-2011, 15:37
Sn. nevsune,

Öyle bir soru sormuşsunuz ki ne cevap vereyim bilemiyorum. Enzim oksijensiz ortamda fermente oluyor, sirke ise oksijene açık ortamda oluşuyor. Eğer kividen yaptığınız enzim sirkeleşti ise oksijen almış demektir. Bu da enzim özelliği kayboldu demektir. bunların ikisinin birbirine karışımı sağlam olanıda bozar diye düşünüyorum.

Sn Sarıcan, cevabınızı okuduktan sonra içilebilir kivili enzimimi dökmek için balonu çıkarttığımda bir de baktım ki koku değişmiş. Sanki yeniden fermantasyona başlamış gibi. Ben de hemen biraz daha pekmez ilave edip yeniden bir şans vermek istedim. Sonucu sonra yazarım.

soilless
27-06-2011, 21:42
Sn Sarıcan,

744 no.lu mesajda yaptığım ve detaylı anlattığım uygulamada, su kullanmadığımı ve de pet kapağını gevşek bırakarak doğal ormana yakın bahçe fermantasyona bıraktığımı anlatmıştım.

Ayrıca sadece taze zencefil ve sarımsak ile pekmezden oluşan karışımı da (susuz) yine kapağı gevşek olarak balkona koydum.

3. uygulamam fırında kızartılmış yumurta kabuğu ve 1/1 oranında sirke karışımını yine 0.5 lik pet şişede kapağı gevşek balkona koydum

3 uygulamayı da 5 haziranda yaptım. Gevşek kapak olmasına rağmen kesinlikle bir kötü koku ve bozunma yok. Ekşimsi alkol ve turşu kokusu hakim. Hatta sarımsak ve zencefil karışımında dahi sarımsağın baskın kokusu yerine turşu kokusu hakim.

Bitki ekstrat(özü) çıkarma olayı ki enzim, sıvı gübre aynı yöntem olarak biliyorum. Oksijene maruz kalmasına rağmen neden kokuşma olmadı?

Safranlı
04-07-2011, 13:28
Enzımlerım olgunlastı
artık hava cıkısı ıyıce azaldı
saksıdakı bıberlerıme ve seradakı bıberlerıme uyguladım
üç enzım sişesınden bırını bıtırdım
biberlerimin yaprakları müthiş koyu renge döndü
iştahlandılar buyumelerı hızlandı dıye tespıt ettım
takıbım devam edıyor bakalım sonucu görecegız

Tura
04-07-2011, 13:50
Enzimlerimi şişeledim.
Bugün domates adamın birinde deneyeceğim.
Bu iş beni iyce sardı.
Yeni bir tane yaptım. Isparta gülü ve can eriği karışımı.

Safranlı
04-07-2011, 16:03
Enzımlerınızei çeşitlendırmenızı tavsıye ederım
ben ne bulduysam eklıyorum
ama favorım muz kabugu
azot fosfor ve potasyum hepsı var

Halil Önen
11-07-2011, 01:09
'' Enzim için uygun tarif verebilir misiniz?'';)

232998

nevsune
11-07-2011, 10:06
İlk denememdeki turşu suyu kokulu enzimim çok içime sinmemişti. Yine de korka korka 5 bitkimde denemek istemiştim. Gayet olumlu sonuç alınca şimdi hepsinde kullanmaya başladım. Ph kontrolu yapamadım ama önceleri iyi suyla, yaklaşık 2 haftadır da enzimimle suladığım açelyada bile bir sıkıntı görmüyorum. Sadece ekinezya olumsuz tepki verdi, onun da başka nedenleri var mı şu an için bilemiyorum. Onun dışında küsen, kızan bitkim yok diyebilirim. Hepsi mutlu mesut, çiçek açmaya çalışıyorlar.

2. denememde, bu kez 1,5 litrelik bir pet şişe içinde; muz, elma, patates, kavun, portakal kabuğu, taze fasulye, kekik, saksıdaki yoncalardan, yumurta kabuğu ve bu kez pekmez kullandım. Şimdi bu enzimimin olmasını bekliyorum.

Not: Bizim binanın atıksu tesisatında bir sorun var, arada kötü kokular bizim 5. kata kadar gelir. Ne kadar temizleme maddesi kullansam da kokuyu önleyemezdim. Bu sabah yine o koku vardı. Biraz enzimden döktüm, çok kısa bir süre içinde koku yokoldu.

Safranlı
11-07-2011, 10:28
Halıl hocamızınkı tatından yenmez dedıgımız kadar varmış
detay beklıyoruz

nevsune
11-07-2011, 10:32
5 bitkimin enzimimi ilk kullanmaya başladığım 25.06.2011 günkü durumları:
(Bunları daha önceki bir mesajımda yüklemiş ama sonra silmiştim. Böylesi daha iyi oldu, tam bir karşılaştırma olacak)
233038 233039
233040 233041
233042

nevsune
11-07-2011, 10:44
Bugünkü durumları: Kaz üzümü ilk tomurcuğunu verdi, gelişimi gayet iyi. Yıldız ve sardunya gördüğünüz gibi. Çilekler hiç eksilmiyor, sürekli yenileniyor (hayatımda ilk kez). Lisianthusu sığdıramadım, o da tomurcukta.
233049 233050
233051 233052
233053

yasarugur
12-07-2011, 12:27
Halil hocam kekik suyunun antiseptik özelliği enzim karışımındaki canlı organizmaların faaliyetlerini kısıtlar mı acaba?

Safranlı
13-07-2011, 10:47
Enzım kabımızın günese dırek bakan alanda kalması zararlı olurmu acaba
ben artık işi buyutup iş yerındede enzım yaptım
pencereme koydum
aksam üzeri direk güneş alıyor
içeride bakteri dostlarımız güneşten memnun mudur acaba

Dogasever
13-07-2011, 14:26
Sn Safranli
Dogrudan gunes almamasi gerekir. Golge olsa daha iyi olur.

Safranlı
13-07-2011, 16:03
çok tesekur ederım
pencere önunden alayım hemen

Halil Önen
13-07-2011, 21:25
Halil hocam kekik suyunun antiseptik özelliği enzim karışımındaki canlı organizmaların faaliyetlerini kısıtlar mı acaba?

Fermantasyonda hiç bir değişiklik olmadı ama...

agozce
13-07-2011, 21:51
Evde yaklaşık 1 su bardağı eskimiş polen vardı. Hiç düşünmeden çiçekler için yaptığım 5 lt. enzimin içine boşalttım..:)))

1-Şimdi iyimi yaptım, kötü mü? Karar veremedim. Çiçeklere bir zararı olu mu?

2-Yine bayatlamış,çekilmiş nar çekirdeği, üzüm çekirdeği ve keten tohumu var. Enzime ilave edebilirmiyim?..:))

Dogasever
14-07-2011, 09:20
Sn Agozce

İlginç bir deney yapmışsınız. Benim kanım hiçbir zararı olmayacağı yönünde.
Ancak bu tür enzimlere bayatlamış ürünlerden çok dalından yeni kopmuş ürünler eklemenin hatta pek olgunlaşmamış ve büyümekte olan ürünler eklemenin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Örneğin, salatalık ve kabakların yeni büyümekte olan filizlerini koyabilirsiniz. Çünkü bu filizler büyüme hormonu ile doludur. Ya da henüz tam iriliğine ulaşmamış küçük ve ham meyveler.... Taze olması önemli.....

Tura
14-07-2011, 10:21
Yeni bir 5 litre enzim daha yaptım.

Esmer Şeker,Pekmez + Kayısı,Kiraz,Şeftali + Klorsuz su.



Öyle yapıp duruyorum. Hayırlısı.

Safranlı
14-07-2011, 10:30
Enzımde içindekı npk oranlarını mumkun oldugunca dıkkat etmek gerekır dıye düşünüyorum
gercı yapılan her enzım son derece faydalıdır
besın degerı acısından denge saglanabılırse çok guzel olur

Halil Önen
14-07-2011, 10:40
Yeni bir 5 litre enzim daha yaptım.

Esmer Şeker,Pekmez + Kayısı,Kiraz,Şeftali + Klorsuz su.



Öyle yapıp duruyorum. Hayırlısı.

Çok güçlü fermantasyon olacak,

eğer sifon sistemi yapmamışsanız, sizi başında bekletecek; patlama _ ki beraberinde hasar _ haberi alabiliriz.:)

Halil Önen
14-07-2011, 10:45
Sn Agozce

...Örneğin, salatalık ve kabakların yeni büyümekte olan filizlerini koyabilirsiniz. Çünkü bu filizler büyüme hormonu ile doludur. .....

Çok önemli bir bilgi. Bunu bir yere yazdım.:)

Sağ ol Doğasever.

Safranlı
14-07-2011, 10:57
Sögüt filizleri buyume hormonu olarak nasıl olur acaba
hem bol bulunur hemde çok kolay enzıme katılabılır
süt gıbı fılızler
iyi bir enzım motorizorü olabılır

sındırgılı
14-07-2011, 10:58
Tesbih agaci tohumlarini ezip, melas ile enzim yapan arkadaslar var ise ; kullanma bilgilerini paylasirsa sevinirim.
Ben, 1/300 oraninda sulandirip bitkilerime dus aldirdim.( Kirmizi orumcek ve yaprak bitine karsi )
Yaprak bitleri, siviyi gorunce kactilar da, kirmizi orumcekler ne yaptilar ?
Orasi, bir muamma :(

Sarıcan
14-07-2011, 11:21
Enzımde içindekı npk oranlarını mumkun oldugunca dıkkat etmek gerekır dıye düşünüyorum
gercı yapılan her enzım son derece faydalıdır
besın degerı acısından denge saglanabılırse çok guzel olur

Sn. Safranlı,

Yapılan enzimin faydalı olup olmadığını şu anda deneysel olarak gözlemlemekten başka bir olanağımız yok. Yaptığınız enzimleri uyguladığınız bitkilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası resimlerini ilave ederek veya fiziki olarak gözlemlediğiniz iyileşmeleri yazarak bugüne kadar elde ettiğiniz gelişmeleri paylaşırsanız daha iyi olur.

Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu?

Sarıcan
14-07-2011, 11:27
Enzımde içindekı npk oranlarını mumkun oldugunca dıkkat etmek gerekır dıye düşünüyorum
gercı yapılan her enzım son derece faydalıdır
besın degerı acısından denge saglanabılırse çok guzel olur

Sn. Safranlı,

Yapılan enzimin faydalı olup olmadığını şu anda deneysel olarak gözlemlemekten başka bir olanağımız yok. Yaptığınız enzimleri uyguladığınız bitkilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası resimlerini ilave ederek veya fiziki olarak gözlemlediğiniz iyileşmeleri yazarak bugüne kadar elde ettiğiniz gelişmeleri paylaşırsanız daha iyi olur. Resimlerini paylaşacağım.

Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu?

Bende kışın evde yaptığım enzimleri şimdi Altınoluk' ta bahçedeki domateslerime uyguladım. Gelişmeleri çok güzel, boyları 2 metreye yaklaştı. Enzim uygulamasından sonra salkımlar domates dolmaya başladı. Fideler Sn. şans43' ün Fethiye' den getirdiği fideler.

Tura
14-07-2011, 11:45
Ben enzimin faydasını gördüm. Sebze bahçelerimde, çiçeklerimde denedim.Yakında resimlerini yayınlayacağım.

Tura
14-07-2011, 11:51
Sögüt filizleri buyume hormonu olarak nasıl olur acaba
hem bol bulunur hemde çok kolay enzıme katılabılır
süt gıbı fılızler
iyi bir enzım motorizorü olabılır

Ben dün söğüt sürgün ve kabuğundan biraz yaptım. Bu adam dellendimi korkusuyla buraya yazmamıştım.

Halil Önen
14-07-2011, 11:56
....
Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu?..

Olur mu öyle şey hocam,

başarılı sonuçları paylaşacağım.

Ancak bir deneme_ kullama_ sonucunu iyi dememiz için birkaç defa ve birkaç bitkide yapmak gerekiyor.

Yine de, iyi olduğunu söyleyen bir çok sıvı gübre ile _ alg hariç_ baş başa gidiyoruz.:)

Daha net sonuçlar almak _ tarla denemeleri için_ biraz uzun sürecek gibi...

Saygılar

Safranlı
14-07-2011, 12:19
Sayın tura:
Yazınıza çok güldüm
aslında bende dellendım hemde fazlasıyla
neler neler yapmıyoruzkı
en son bızımkıler vişne receli yapmak için ayıkladıkları
vışnenın sapları çekırdeklerı ve kurtluları
buyuk bır su kabında toplandı
mukfaktan artıklara da göz dıktım
limon kabugu,vb ne varsa doldurdum
bıdın buyuk tabı
o kadar pekmezım yok
em yıde ıdarelı kullanayım dedım
bende var olan gübre serbetını aktıvatör olarak doldurdum
ertesı gun muthış hava çıkısı vardı
hatta sabahta baktım havasını aldım
gayet güzel gıdıyor
ben faydasını gördum
ve hıssetım
ancak yan yana sahıtlı yapmadıgım ve dogrusu resım eklemeyıde beceremedıgımden resımlerı koyamadım
artık resım eklemek şart oldu....

smarty17
14-07-2011, 14:42
Arkadaşlar yarın enzim yapacam inşallah ... Ama bazı sorularım var :

-Sifon yöntemi nedir ?
-Bazı arkadaşlarda patlama oluyor nasıl önüne geçilir
-Elde edilen sıvı bitkilere vermek için sulandırmadan mı daha çok dayanır yoksa sulandırınca mı ?
-Birde enzime komposta koyduğumuz malzemeleri koyabilir miyiz ?

yasarugur
14-07-2011, 15:12
Bugün bizim enzim sınıfına mahallemde komşu esnaf Sedat kardeşimi de kaydettim,ona enzimin faydalarından bahsedince merak etti ,o da enzim yapacak,köyde zeytin ağaçları var, strese giren ve bazı dalları sararan ağaçlarına enzim uygulayacak ,ben de sonuçları buradan yazarım herhalde...

Dogasever
14-07-2011, 15:12
Sadece söğütün değil her türlü ağacın taze sürgünlerini kullanabilirsiniz. Enziminizin içine alg de koyabilirsiniz. Algler kaya tuzu veya deniz tuzu içeren normal suyun içinde çok çabuk ürerler. Hele bir de karbondioksit verecek karbonatlı bileşikler varsa. Eskiden bir bulmaca vardı: Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane. Aynı onun gibidir....

yasarugur
14-07-2011, 15:23
Sn.Doğasever hocam Bafa gölü'nün son zamanlarda yüzeyini kaplayan yeşil renkli pelte gibi olan şey alg midir acaba?Fotoğrafı ekledim sanırım.(Not Fotoğrafı Bighaber den alıntı yaptım)

Safranlı
14-07-2011, 15:32
Sayın dogasever hocamız:
Sögüt filizlerini ögrendıgımız ıyı oldu
ancak söyledıgınız karbonatlı bılesıkler konusunu anlayamadım

Dogasever
14-07-2011, 15:39
Sn Yasarugur

Evet gölün üstünü algler kaplamış. Suyun içindeki kirlilik besin olarak davranıyor. Bu gölün üstünü kaplayan algler de bitkiler için faydalıdır. Besini ve karbondioksidi bir de yaz günlerinde parlak ve sıcak güneşi bulunca bir gün içinde ne kadar çabuk ürüyorlar değil mi? SAnıyorum suyun içinde de karbonatlı bileşikler var. Onlar da karbondioksit veriyordur. Havadan da karbondioksit alıyordur aynı bitkilerin aldığı gibi.... Karbonatlı bileşikler çarşıda satılır. Hamur kabarsın diye hamura da bikarbonat koyarlar bilirsiniz. Kolay gelsin...

yasarugur
14-07-2011, 15:50
Evet hocam,gölün suyu tuzlu - sodalı gibidir antik çağlarda Latmos Körfezi diye anılan bir yer ,Menderes nehri alüvyonlarla doldurunca göl haline gelmiş,yani eskiden denizmiş, bir de göle taze su girişi az olunca buharlaşmayla tuzluluk ve soda oranı artıyor herhalde,sonuç bu,o zaman çiftçler bu algleri toplayıp ,tuzunu yıkayıp tarlalarına serse süper olacak herhalde...

Dogasever
14-07-2011, 18:20
Fazla gelir! Suyla 1/400 oraninda seyrelterek kullansalar daha iyi ederler.
Ama yigin halinde toplayip uzerine Bukasi ve talas ilave edip nemini %30-40 oranına düşürerek kompost yapabilirler. Bu kompost çok faydalı olacaktır.

yasarugur
14-07-2011, 18:34
Anladım hocam.

agozce
16-07-2011, 01:20
Sn Agozce

İlginç bir deney yapmışsınız. Benim kanım hiçbir zararı olmayacağı yönünde.
Ancak bu tür enzimlere bayatlamış ürünlerden çok dalından yeni kopmuş ürünler eklemenin hatta pek olgunlaşmamış ve büyümekte olan ürünler eklemenin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Örneğin, salatalık ve kabakların yeni büyümekte olan filizlerini koyabilirsiniz. Çünkü bu filizler büyüme hormonu ile doludur. Ya da henüz tam iriliğine ulaşmamış küçük ve ham meyveler.... Taze olması önemli.....

Çok teşekür ederim Sn. Doğasever. Ben yinede önce bir bitkide deneyeyim.

Filiz kısımları bilmiyordum. Sağ olun.

smarty17
21-07-2011, 14:52
Kompost yapmak için yoğurt kabına patates ve salatalık kabuklarını atmıştım. Fakat yapmayı unuttuğum için kurumuşlar. Bunlardan enzim yapılırmı ?

Dogasever
21-07-2011, 16:18
Smarty
Bana sorarsan yapmasan daha iyi edersin. Taze kabuklar olsa daha iyi olur. Ayrica patatesten iyi bir enzim olmayacağını düşünüyorum.

smarty17
21-07-2011, 22:15
Smarty
Bana sorarsan yapmasan daha iyi edersin. Taze kabuklar olsa daha iyi olur. Ayrica patatesten iyi bir enzim olmayacağını düşünüyorum.

Ben sadece salatalık + patates kabuğu yapmıcaktım.Neyse yeni bir kapta yeni kabuklar topluyorum :)

sındırgılı
22-07-2011, 11:09
Dükkanın deposuna gizlice girip, üzüm enziminin tadına bakan ''yeşilim '' ve ``zeytin ``adlı kedilerimin hali :)

şaka tabiiki :)

smarty17
22-07-2011, 21:35
Akadaşlar enzim yapıp satabilir miyiz ? Sayın Sarıcan'ın konunun ilk başlarında enzimler şişelenip depolanmış(Şuan telefondan girdiğim için ekleyemiyorum). Yüksek kaliteli bir enzim maliyeti ne olur ?

Sarıcan
24-07-2011, 09:54
Ayrica patatesten iyi bir enzim olmayacağını düşünüyorum.

Sebebini açıklasanız da aydınlansak bari. %20 si nişasta olan bir üründen iyi bir enzim olmayacağını söylemenizin özel bir sebebi olsa gerekir.

smarty17
24-07-2011, 12:46
Arkadaşlar komposta süt katmayız fakat bitkilere bazen süt verilmesi önerilir.Enzime bir miktar konulur mu ?

Sarıcan
24-07-2011, 18:44
Akadaşlar enzim yapıp satabilir miyiz ? Sayın Sarıcan'ın konunun ilk başlarında enzimler şişelenip depolanmış(Şuan telefondan girdiğim için ekleyemiyorum). Yüksek kaliteli bir enzim maliyeti ne olur ?

Herkes bir şeyler yapıp satıyor, Tarım Bakanlığının bu konudaki gereklerini yerine getirirseniz elbette yapıp satabilirsiniz. Ama bir çokları gibi ruhsatsız satacağım diyorsanız ona bir şey diyemem.

Bakın ben EM başlığını açtığımdan beri ne kadar fazla benzeri ürün ortaya çıktı. Yasal olan ve işe yarayan ürünlerin başımın üstünde yeri var. Ama yasal olmayanlarla da olabildiğince mücadele etmeliyiz. Anadoluda bazı kişilerin sulandırılmış melası bile EM etiketi yapıştırıp sattıklarını ve bizim belglerin fotokopilerini kullandıklarını tespit ettik. Maalesef durum böyle.

Sn. Doğasever EM' nin bile sahtesinin yapılıp satıldığından bahsediyor. Ruhsat almazsanız kanuni bir sürü yaptırımla karşılaşabilirsiniz. Ruhsat almakta o kadar kolay bir iş değil. Bu piyasada bir çok firmanın ruhsatlarının bile geçerliliği tartışılır.

Resmi gazetede yayınlanan 4 Haziran 2010 CUMA 27601 sayılı Yönetmelik' le bu ürünlerin bir çoğunun ruhsatları geçerliliğini yitirmiş zaten. Yenisini çıkarmakta oldukça zor herhalde.

"Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 18 – (1) 4/5/2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral, Özel, Mikrobiyal ve Enzim İçerikli Organik Gübreler ile Toprak Düzenleyicilerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Piyasaya Arzı ve Denetimine Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. "

Enzim maliyetini yapacağınız kapasiteye göre belirlemeniz daha iyi olur. Bu arada ruhsatlandırma giderlerinide düğünmek gerekir tabii ki.

agozce
24-07-2011, 19:01
Salatalık ve kabak uç filizlerinde büyüme hormonu varsa,

aklıma Amerikan sarmaşığı geldi. Kötü koşullarda bile çok uzuyor. Onun da uç filizlerinde büyüme hormonu var mıdır?

Enzime konulabilir mi?..:)))

smarty17
02-08-2011, 12:35
Arkadaşlar enzime çay posası ve süt koyabilir miyiz ?

Safranlı
02-08-2011, 13:02
Bence koyulabılır
ancak besın degerını ess alarak dıkkatlı olmak lazım
ben enzım yaparken azat fosfor ve potas degerlerını dengelemeye calısıyorum
en önemlısıde ****** azot
evdekı ne varsa yapılabılır
netıcede malıyetlı bır sey degıl
sebzelerde ve çıçeklerde sonuçlar guzel
benım enzımlı bıberlerım kapının önunde
hergun enzımle doyuyorlar
şimdilik boya gıttıler
demekkı azot bayagı fazlaolmuş dıye düşünüyorum

smarty17
02-08-2011, 16:38
Bence koyulabılır
ancak besın degerını ess alarak dıkkatlı olmak lazım
ben enzım yaparken azat fosfor ve potas degerlerını dengelemeye calısıyorum
en önemlısıde ****** azot
evdekı ne varsa yapılabılır
netıcede malıyetlı bır sey degıl
sebzelerde ve çıçeklerde sonuçlar guzel
benım enzımlı bıberlerım kapının önunde
hergun enzımle doyuyorlar
şimdilik boya gıttıler
demekkı azot bayagı fazlaolmuş dıye düşünüyorum

Her gün vermeniz iyi olmayabilir bence.Ayrıca npk oranını nasıl dengeliyorsunuz ? Her ürünün değerleri varmı elinizde ?

smarty17
03-08-2011, 14:56
Arkadaşlar sıcaklıklar aşırı arttı.Buda fermantasyon hızlandırarak süreyi kısaltır.Bugün bir kaba pekmez+kuru maya+peynir alt suyu boşaltarak çalkaladım.Not :Çok fazla maya koymayın.Balkonumun güneş alan bir yerine koydum.Sürekli kabarıyor bende kapağı açıp kapatarak indiriyorum.Böylelikle orta seviyeli bir aktivatör elde edeceğim.Bu sıvıyı atıkları biriktirdiğim kaba biraz döktüm böylelikle fermantasyon dahada hızlanacak.En kısa sürede resimlerini yükleyeceğim

Safranlı
03-08-2011, 17:32
Mıkrobıyolojı ve toprak sayfasında besın degerlerı var
oradakı dengeyı saglamaya çalısıyorum
muz kabugu fovorım
ayrıca hergun yaklasık on sefer vermısımdır
hiç sakıncasını görmedım

fusion1
07-08-2011, 00:07
Sn Sarıcan Enzim başlıgınızı ilgiyle izliyoruz. Enzimlerimizi hidroponik sistemde nasıl ,ne dozda, ne sıklıkda kullanabiliriz? Bu veya başka uygun başlıkda yanıtlarsanız sevinirim Saygılarımla ..

smarty17
07-08-2011, 00:42
Arkadaşlar 4 günce başlattığım enzim bugünlerde direkt güneş almasına rağmen gaz çıkışı aşırı azaldı.Ve organik madde %50 azaldı.Bir sıkıntı mı var ?

Sarıcan
07-08-2011, 09:55
Sn Sarıcan Enzim başlıgınızı ilgiyle izliyoruz. Enzimlerimizi hidroponik sistemde nasıl ,ne dozda, ne sıklıkda kullanabiliriz? Bu veya başka uygun başlıkda yanıtlarsanız sevinirim Saygılarımla ..

Sn. Fusion,

Ben yoğurt kabında fermentasyonla elde ettiğim sıvı gübreyi durgun suda kullanmaya kalkmıştım ve sulandırma miktarını tam beceremediğim için besin eriyiğinin pH' ını ani olarak yükselterek fideye zarar vermişti. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16717&page=5) Hatta bu yüzden epeyce tartışmıştık. Bu yüzden o günden beri enzimi hep topraktaki saksılarımda kullandım. Hala da enzimin hidroponic sistemlerde kullanılmasına şüphe ile bakıyorum ama yılların getirdiği deneyimle pH 6 - 6,5 olana kadar sulandırılmış enzim hidroponic sistemde kullanılabilir diye düşünüyorum.Yinede kontrollü başlayıp enzimin besin eriyiğinin EC ve pH ını nasıl değiştirdiğini gözlemleyerek kullanmak lazım derim. Bunun için bir deney yapmadığım için net birşey söyleyemiyorum. Enzimin topraktaki başarısı kullanan arkadaşların deneyimi ile sabit, hidroponicte biraz daha deney yapmak lazım.

agozce
07-08-2011, 22:44
Benim yaptığım enzimleri toprakta ekilen çiçeklere ne kadar çok versemde bir zararı olmadı. Ama diatomittekiler olumsuz etkilendiler.

Savaş
17-09-2011, 22:53
Nihayet 822 adet mesajı tek tek, sindire sindire okudum ve bitirdim. Bu arada ilk enzim kabım bugün itibariyle 27. gününü doldurdu.

Elimden geldiğince detaylı bir okuma yaptım ve en nihayetinde sormam gereken sorular hasıl oldu. Bu sorular ve devamında önerilerimi değerlendirmenizi ve yardımlarınızı esirgememenizi talep ederim.

1)

Bugün, enzimli suyun solucanlar tarafındanda tercih edildiğini okudum, bu sayede toprakta çoğalırlarsa gübresinden istifade edeceğim demektir,sevdim bu işi ne yalan söyleyeyim.

Sayın yasarugur, solucanların enzimli suyu sevdiği bilgisini nereden okudunuz? Bu bilgi benim için önemli. Çünkü, solucanlar enzimin sahip olduğu gibi bir asit oranına dayanamazlar. Ben besin değeri açısından enzimi solucan gübresi üretim kabına spreylemeyi kontrollü bir şekilde düşünüyorum eme eğer elinizde bu yönde bilgi varsa kaynağını mutlaka paylaşmanızı rica ederim.

2)

Sarıcan hocam, bu hafta sardalya aldım ,enzimi bir de balıklı hazırladım fermantasyona bıraktım,kök gelişimine yardımcı olsun diye baharda genç zeytin fidanlarına topraktan uygulayacağım.Ama kokusu daha ilk günden dayanılmazdı o yüzden evin terasına çıkardım,...

Sayın yasarugur,

aslında balık enzimi dediğiniz şey yine bu tür konuların menşei olan yabancı ülkelerde balık emülsiyonu olarak tarif edilmekte. Burada (http://www.brighthub.com/environment/green-living/articles/103045.aspx)nasıl üretildiği konusunda örnek bir bilgi mevcut. Şimdi, sizin balık enzimi dediğiniz ama aslında emülsiyonu diyebileceğimiz bu ürünün üretiminde bazı öne çıkan detaylara dikkatleri çekmek isterim.

Balık Emülsiyonu üretirken kullanılan malzemeler şunlar:

1. Uygun bir kapaklı kap
2. Çiğ balık
3. Kuru yaprak (veya talaş, saman, doğranmış parça kağıtlar)
4. Sülfürsüz melas (burada kastedilen şeker kamışı melası: şeker kamışı olgunlaşmadan topandığında koruyucu madde olarak sülfür kullanılıyor. Bu üründen elde edilen melas sülfürlü oluyor ve mikrobakterileri öldürücü etkisi var. Ancak olgun şeker kamışından elde edilen melas sülfürsüz oluyor ve tercih edilen de bu melas. Peki neden şeker kamışı melası: Çünkü şeker kamışı melası bünyesinde bir çok besin ve mineral barındırıyor. Türkiye'de şeker kamışı melasını bulmak pek de kolay değil. Bu nedenle çaresiz şaker pancarı melası kullanıyoruz. Esmer şeker denilen ise, şeker kamışı melasıyla renklendirilmiş bir üründür.)
5. Kurutulmuş deniz yosunu ve/veya kelp(Bu konuda da farklı görüşler var. Rastgele deniz yosunu değil de, okyanuslarda yetişen bazı özel türlerden bahsediliyor: Örneğin Nori adlı bir Japon deniz yosunu gibi... Bu arada kelp denilen ürün sanırım Türkiye'de yok, yazık.)
6. Klorsuz su.
7. Bazı kaynaklara göre Epson tuzu (bu tuz emülsiyonun ihtiyacı olan magnezyum ve sülfür ihtiyacını tedarik ediyor.)
Üretim yöntemi ise kabaca şu şekilde:

Hava geçirmeyen kaba doğranmış balıklar konur. Üzeri, kuru yaprak, saman veya talaşla, balık parçalarına 1:1 oranında kaplanır. Yaprak, saman, talaş gibi malzeler ayrışma sürecini hızlandırır. Daha sonra kaba sülfürsüz melas eklenir. Sülfürsüz melas hem yararlı mikropların üremesini hemde aşırı kötü koku oluşmasını engeller. Son aşamada bir miktar deniz yosunu suda yumuşatılarak klorsuz su ile birlikte kaba eklenir. Hazırlanan karışım periyodik olarak -iki günde bir örneğin- zaman zaman karıştırılır ve kap kapalı tutulur. Yaklaşık bir veya iki hafta sonra balık parçaları iyice ayrışmış oluyor ve emülsiyon süzülerek kullanıma hazır demektir.

Yaptığım araştırmalar, en üste eklenen yaprak, saman veya talaşın bir diğer faydasının da ayrışma esnasında ortaya çıkan azotun havaya karışmasını engellemek yönünde. Sonuç olarak elde edilen ürünün çok başarılı bir sıvı gübre olarak kullanilabileceğinden bahsediliyor; ister topraktan direk ve sulandırarak ya da yapraktan spreyleme ile.

Şimdi burada bahsedilen balık emülsiyonu ile sizin bahsettiğiniz balık enzimi aynı şey midir? Bana aynı değil gibi geliyor. Ama asıl soru şu: doğru olanı hangisidir?

3)

Sn. hanndan,

O sizin yaratıcılığınıza kalmış. Yaptığınız enzim herhalde kalsiyum açısından zenginleşmiş olur. Ama yeterki pet şişenizin patlamasını engelleyin. Sevgili Sındırgılı' nın patlama resimlerini gördünüz umarım. Sonra beddua okumayın konuyu açanlara ve başınıza bela edenlere. Kolay gelsin.

Sayın sarıcan,

yumurta kabuğu solucan gübresi üretiminde sadece kalsiyum desteği sağlamak için değil aynı zamanda ve aslında en önce asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Yani asit düşürücüdür. Eğer enzim kabına yumurta kabuğu katarsak asit dengesini bozarak sistemin fermantasyonunu olumsuz yönde etkilemez mi? Baştan beri yazılanlar PH'ın düşük olması yani asitliğin yüksek olması yönünde. Yumurta kabuğunun sistemi nötrlaştirmesi bakterilerin ve mayaların üremesini nasıl etkiler?

4)

Bu konuda bir çok mesajda ( örneğin, #569) normalde bitkisel ilaç yapımında kullanılabilecek bitkilerin enzim kabına eklenmesinden bahsediliyor. Şimdi düz mantıkla şunu sormak isterim: Eğer zararlı canlıları bertaraf edecek etken maddeler bu bitkilerde mevcutsa, enzim kabındaki olmasını istediğimiz canlılar açısından bu etken maddeler nasıl bir durum sergileyecekler? Mesela ceviz yaprağı gibi bazı maddelerin normal kompost kabına eklenmemesi tavsiye edilir. Neden olarak da içerdiği toksik madde öne sürülür. Bir diğer örnek de, ne yazık ki topraktaki solucanları öldürmek için, ki bu zihniyete sahip olana azıcık yazıklar olsun, at kestanesinin suda bekletildikten sonra bu suyla toprağın sulanması tavsiye edilir. Bu ürünlerin enzime katılması acaba doğru mu olur yanlış mı?

5)

Sögüt filizleri buyume hormonu olarak nasıl olur acaba
hem bol bulunur hemde çok kolay enzıme katılabılır
süt gıbı fılızler
iyi bir enzım motorizorü olabılır

Sayın safranlı,

bu forumda ve daha başka bir çok yerde okuduğum üzere söğüt yaprağında veya kabuğun içinde bulunan asitler veya hormonlar vs. köklendirme özelliği içeriyor. O halde şunu sormak gerek, söğüt ağacı yapraklarıyla elde edilebilecek bir enzim tohum filizlendirme veya fide ekimi zamanında köklendirmeyi teşvik etmek için kullanılabilir mi? Bu da piyasadaki köklendirme hormonlarına alternatif olur herhalde.

6)

Burada yapılan enzim üzeritiminde oksijen temassız ortamda üretim özellikle vurgulanıyor. Ancak bu işin asıl kaynağına baktığımızda nargile sisteminden bahseden hiç kimse yok. Tam aksine resmen hava alabilecek ortamlarda üretim yapıyorlar. Hatta ağzı açık büyük varillerde süreç tamamlanıyor. Demek ki, oksijen temassız ortamda enzim üretimi burada görüldüğü üzere tecrübeyle sabittir ki, başarılı sonuçlar doğuruyor; ancak bu demek değildir ki sistemin oksijen alması yanlış bir üretim demektir. Hatta burada verilen kaynaklardan birinde zamanla yüzeyde kurtçukların oluşabileceğinden bahsediliyor ve çözüm olarak biraz daha esmer şekerin eklenmesi öneriliyor. Luis Pasteur'un pastörize mantığından yola çıkarsak bu kurtçuklar nereden gelebilir; büyük ihtimalle havadan. Demek ki sistemin hava alması yanlış bir şey değil. Bu konuyu iyice düşünmekte fayda var derim.

7)
Bir soru daha:

sıcak kompost, soğuk kompost veya vermikompost üretiminde bir miktar toprak sisteme eklenir. Temel nedeni toprakta yer alan yararlı bakterilerin ve mikroorganizmaların sisteme eklenmesini sağlamak. O halde enzim kabına eser miktarda kaliteli bahçe toprağının eklenmesi nasıl bir sonuç doğurabilir?

8)

Biten olgun enzimin buzdolabında stoklanarak saklanmasının fayda veya zararı neler olabilir?

9)

Hazırladığı enzimi ev temizliğinde veya bulaşık yıkama işinde kullanarak sonuç alan var mı?

10)

Enzim kabına leonardit katılması nasıl bir sonuç doğurabilir?

Şimdilik soru, tespit ve önerilerim bunlar. Zamanla dahası da gelecektir.

Hürmetler ve saygılar.

Lilium
18-09-2011, 01:48
Sayın savaş, sevgili sarıcana Eposta yoluyla ulaşabilirsiniz sanırım sayfayı göremiyor.

Savaş
18-09-2011, 20:25
Sayın savaş, sevgili sarıcana Eposta yoluyla ulaşabilirsiniz sanırım sayfayı göremiyor.

Sayın Lilium,

e-posta gönderdim. Sayfayı neden göremiyor? Görseydi iyi olurdu. Zira soruların burada sorulması ve cevaplanması çok daha uygundur.

Saygılarımla.

Safranlı
19-09-2011, 09:03
Uzun uzun okumalar kafa yormalar ve bilmecelerle buralara geldık
kompost,enzım,solucan,yarasa leonardıt ve da niceleri okuyoruz ve içinden çıkmaya çalısıyoruz
kedımce çok denemeler yaptım ve yapıyorum
enzim gerceken çok faydalı oluyor
ıkı adet mandalına agacında denedım
enzım verdıgım agaç 30 cm sürgun verdı diyerinde hareket yok
denmelerımden oldukca memnun kaldım
npk açısından oranları korumaya çalısarak seçtıgın malzemlerden yapmaya çalıştıgım enzımlerden güzel netıceler oldım
en son nasıl yaptım:
hemserım hamsı kafalarını ve kılcıklarını aldım
bir bucuk lıtre hazır enzımı ekledım
içine yumurta kabugu
biraz yarasa gubresı serbetı
mutfaktan çıkan ıvır zıvırı 8 litrelik su kabına doldurdum
tabı hamsıler oldukça baskın halde hemen kokularını verdıler
çok fazla hava çıkışı oluyor
bu enzımden oldukça ümitliyim
beninm teçrubeme göre mutfakta ve varsa bir kaba doldurulup biraz pekmezle doldurdunmu gereklı zamanda havasını aldınmı olay tamamdır

yasarugur
01-10-2011, 18:37
Sn.Savaş,yazınızı bugün okuyabildim,enzimli suyun solucanlar tarafından sevildiği hakkında bir yazıyı okuyup aktarmışım,sorunun bu şekilde sorulacağını düşünemediğimden alıntı yapmamışım ,ama enzimi kızım ev temizliğinde başarıyla kullanıyordu ,ben de kendi evimdeki ağaçlarımı enzimli suyla besliyorum,gayet neşeliler,erken çiçek açıp çok da meyve tutumu yapıyor ,tabii sonrası usta çiftçi işi ,meyve seyreltmesi ve ek gübreleme...Bir de köpek besliyoruz, onun zaman zaman yaptığı yaramazlıkları da enzimli suyla sildiğimizde koku falan kalmıyor.Özellikle çilekle yaptığım enzim kullanım sonrası o güzel çilek kokusunun ortama yayılması çok hoş oluyor.Bu yıl diğer mesajlarımı da okuduysanız görmüşsünüzdür. Bodrum'da ve Aydın'da enzim kullanmayı tarif ettiğim iki arkadaşım aldıkları başarılı sonuçları anlatmışlardı.Ama çok detaylı incelemeler sorarsanız ben bir bilim adamı olmadığım için teknik cevaplar veremem.Benim yaptığım Sarıcan hocamın bu başlıktaki tarifi üzerine yaptığım enzimi kullanmak ve ağaçlarımdan güzel ve tatlı meyveler alınca sevinmek ve bunu da arkadaşlarımla paylaşmaktan ibaret. :-) Saygılar.

Savaş
01-10-2011, 23:20
Sayın yasarugur,

yazıyı nerede okumuştunuz, bir göz atma olanağınız var mı? İngilizce veya Türkçe olsun farketmez. En azından bir kaynak verebileseniz bile iyi olur.

Saygılarımla.

yasarugur
02-10-2011, 14:00
Sayın Savaş,yazdığım mesaja bir göz attım neredeyse on ay olmuş, o yüzden nerede okuduğumu hatırlıyamadım sizin değindiğinize benzeyen bir uyarıyı da Sn.epsody yapmış o günlerde ama benim bahçemde solucanlar yaşıyor ,o da enzimi 1:500 ya da 1:1000 oranında uyguladığımdan olsa gerek diyer düşünüyorum.Tabii solucanların üzerine tamamen saf bir enzim döksek eritir herhalde çünkü enzim hazırladığım sardalya balıklarından ikinci aydan sonra geriye sadece pulları kalmıştı, omurgaları bile erimişti karışımın içinde.

Savaş
03-10-2011, 20:20
Doğru söylüyorsunuz sayın yasaruğur,

zaten enzim seyreltilince asidik özelliği de azalıyor. Bir de bitmiş enzime ufaltılmış yumurta kabuğu katılırsa enzim neredeyse tamamen nötr olur, ama bu durumda enzimin özellikleri ortadan kalkar mı acaba?

Safranlı
08-10-2011, 13:41
Hayat bir okulmuş gercekten...
lisede ve yüksekokuldayken mezunıyetı bekleyıp dururduk
çünkü artık ögrenme işini tamamladıgımızı düşünürdük
şimdi bakıyorumda yıllar geçtı ve hala ögrenme ihtıyacı bıtmedı vede bitmicek
artık yaş yolun yarısı olunca kendımıze döndük,kendımıze göre hayat kurmak ve mutlu oldugumuz işlerle meşkul olmayı ögrendik.
işin özü belkıde bir sey bilmediğimizi ögrendik..
geriye dönüp bakınca anlıyorumki..
bugün peşinden gittigim azularım aslında coklugumdan bellı imiş..
merhum babam sen ziraat müh. olman lazım deyıp duruyordu
ben topragı sevıyordum ama meslek olarak bakacak cesaretım yoktu
çünkü reelde topraktan para kazanan çok azdı
şimdi çok sular aktı ,bakış açım degişti..
rüyalarım toprakla ilgili mutfak artıklarımda aynı şekılde..
kuşun böcegın önemini daha bir kavrar oldum
hayranlıkla doğayı ve yaratılış dengesını izler oldum
kısaca köklerime döndüm
hemde memnunıyetle hemde mutlulukla köklerıme döndüm..
kimsenın vaktını almak istemıyorum
bu askın sonu nereye varıcak onuda bılmıyorum
bir iç döküş hikayesi şeklinde bu satırları yazdım
biliyorumki bu yürek atşlarına sahip çok sayıda toprak dostu var..
dostlarıma selamlar...hürmetler....

Halil Önen
09-10-2011, 01:07
Hayat bir okulmuş gercekten...
...
artık yaş yolun yarısı olunca kendımıze döndük,kendımıze göre hayat kurmak ve mutlu oldugumuz işlerle meşkul olmayı ögrendik.
....

bu askın sonu nereye varıcak onuda bılmıyorum
bir iç döküş hikayesi şeklinde bu satırları yazdım
biliyorumki bu yürek atşlarına sahip çok sayıda toprak dostu var..
dostlarıma selamlar...hürmetler....

Sürekli olan tek şey doğadır; doğal insan değişken tarihsel insanın içinde her zaman gizlice yaşar.

Gündelik hayatın 'o' nu sersem etmesine, yaşadığı dönemin karmaşalığına gömülmesine fazlaca izin verilmemek gerek; ;)

yoksa her duygu bir enzimdir ve mutluluk denen şey, bizlerin istek duyduğu uğraşlara adanmış bir yaşamdır.

Safranlı
10-10-2011, 08:43
Sürekli olan tek şey doğadır; doğal insan değişken tarihsel insanın içinde her zaman gizlice yaşar.

Gündelik hayatın 'o' nu sersem etmesine, yaşadığı dönemin karmaşalığına gömülmesine fazlaca izin verilmemek gerek; ;)

yoksa her duygu bir enzimdir ve mutluluk denen şey, bizlerin istek duyduğu uğraşlara adanmış bir yaşamdır.

bu forumda oldugumuza göre gercektende mutlu insanlarız..
binbir türlü görsel ve albenili nice sayfalar varken biz buradayız
dün hava yağmurluydu
biraz odun yarıp dizdim
enzımlerımı kotrol etttım
yenı enzım kabı yapacakken annemın hışmına ugradım
baktım annem cıddı yenı enzım kabında ısrarcı olmadım
akşam üzerı serada tohumdan ektıgım kıvılerımı özel ilgi gösterıp
hepsını sırıklara bagladım sırayla dızdım üzerıne toprak ekledım
yogun besın takvıyesıne başladım
günün sonunda ise günün karı olarak kivilerimle ilgili düzenleme yapmam benı fazlasıyla mutlu ettı
işin özü mutlulugu yakaladık galıba...

Safranlı
12-10-2011, 14:25
enzımde ögrendıgımızde fermantasyon olayı ve dıyer yöntemler
gıdadakı tursu ve sırke ile benzesiyor
ben özellıkle sirkeyi bitkide denemeyı düşündüm
acaba sirke bitki beslemede kullanılabılırmı..?

Safranlı
14-10-2011, 08:01
Bu sayfanın kurucusu sarıcan hocamızı göremıyoruz
kendısı ıyı dir inşallah
sayfalara beklıyoruz
saglıklar dılerım

seyyah53
16-12-2011, 02:18
Son Mesajdan bu yana sanirim iki ay olmus...

Ne oldu enzimden vazmigectik yoksa benim uzak kaldigim zamanlarda bilmedigimiz birseylermi gerceklesti...

Butun konu basligini okudum gecenin bu saatinde...sorularim var..:) muhattap kim?

Zeytinlibahçe
16-12-2011, 07:47
Son Mesajdan bu yana sanirim iki ay olmus...
Ne oldu enzimden vazmigectik yoksa benim uzak kaldigim zamanlarda bilmedigimiz birseylermi gerceklesti...

Butun konu basligini okudum gecenin bu saatinde...sorularim var..:) muhattap kim?

Hayır vazgeçmedik, düzenli olarak yapıp kullanıyoruz.

Forumda sorularınız için bir muhatap aramanıza gerek yok. Siz sorun, bilen varsa muhakkak cevaplanacaktır.

Safranlı
16-12-2011, 08:02
Seyyah kardesım
forumdakılerın hepsı muhataptır
ben enzımdekı kolay yapılısı ve verımını görünce
gönüllü muhatap oluyorum
kompost çayı ve enzım konuusnda düzen kurabılırsem her sey çok güzel olucak
sayfayı aktıfleştırelım
özellıklerde balık ewnzımını kaçırmamak lazım
bu ayda yaptıgımız balık enzımı bahara hazır olur
baharda da besın bombası olarak elımızn altında olur
bence kimse kacırmasın

seyyah53
16-12-2011, 17:17
Degerli Safranli sayfadaki mesajlarin onda biri sizin, siz zaten muhattapsiniz :)

Enzim yaparken sobada yanmis mese kulu kullanan varmi ?

Yoksa kullansak bir zarari olur mu ?

Baligi ****** deneyecegiz burasi sardalya cenneti...

Saygilarimla

sındırgılı
16-12-2011, 19:01
Sevgili Sarican, bildiginiz gibi Forumdan uzaklastirilmistir.Fakat, yine de bu konuda epeyce tecrube sahibi arkadaslar vardir.Ayhan kaptan ve de Halil Bey, bu iste uzman olmus arkadaslarimizdir. Her soruyu cevaplamaktan cekinmeyeceklerdir. (Gerci, ben de bir zamanlar ilgilendim, ta ki depoda ufak capli bir patlama olana kadar.. :) )

Yine de, Sarican derseniz; Topraksiz tarim ile ilgili bir forumda yazdigini biliyorum.
Her sey gonlunuzce olsun.

sındırgılı
16-12-2011, 19:02
Bu arada, Balik enzimi icin tam vaktidir.... Ben, cok faydasini gordum.

Halil Önen
16-12-2011, 19:16
Degerli Safranli sayfadaki mesajlarin onda biri sizin, siz zaten muhattapsiniz :)

Enzim yaparken sobada yanmis mese kulu kullanan varmi ?

Yoksa kullansak bir zarari olur mu ?

Baligi ****** deneyecegiz burasi sardalya cenneti...

Saygilarimla

Enzimi meyve ve sebzelerden yapıyoruz. Belki 5 lt.ye bir kaşık odun külü konabilir. Balık ise çok iyi tercih.

Safranlı
17-12-2011, 09:07
meşe külünün sahıp oldugu potasyum zengınlıgı bır cok meyvede var zaten
en basıtınden patates kabugu saltalık kabugu bolca potasyumlu
emın olmak için listeme yıne bakıyorum....
kavun kabugu var ama dönemı geçtı gıbı
patates kabugu yuzde 27,5 potasyum zengını
salatalıkta yuzde 27,2 potayum zengını
gereyfurt kabugu yuzde 30,6
portakal kabugu yüzde 27
ben genel olarak meyvelerın potasyum açısından zengın oldugunu düşünüyorum
enzımde asıl sorun
azot ihtıyacı gıbı me gelıyor
ben enzım yaparken azot dengesıne dıkkat etmek istıyorum
yerıne göre degısebılır tabıkı ama Türkiyemizin topraklarında potasyum genelde zengındır
bu mevsım azot acısından balık zengını
bence balık enzımını kacırmamak lazım
benim balık enzımım 12 lıtrelık oldu
içinde neler neler var....
bu arada enzım patlaması konusunda sayın sındırgılı dostumuza uyarılarından dolayı borçlu sayılırım
malum enzımı patlattı ama sağ olsun hepımızı kurtardı
dun aksam bıle balkondakı enzımımı kontrol etmeden duramıyorum
bu enzım askı ne olacak Allah aşkına.....
sonumuz hayrolsun....

Safranlı
31-12-2011, 13:32
Bu forumu takıp etmeden duramıyorum
işlerim yogunda olsa mutlaka göz atıyorum
pazar gunu bilgisayarı elıme almadıgımdan pazartesı hemen neler olmuş dıye bakıyorum
forum sayfalarından bezen biri bazen öteki güncel oluyor
hanımdan,yengeme,yengemden komsum elif e kadar enzım mahalleye günden oluyor
aile sohbetlerınde anlatıyorum
bazen burun kıvırıyorlar bazende dıkkat kesılıyorlar
hele kapının önündekı mandalına agaçlarındakı durum herseyı ispat edınce ilği daha da arttı
gecenlerde resmen sadece ve sadece enzım alış verısı yaptım
markete gıttım
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm
iş yerımden damacanayı aldım
mahhallede bakkldanda balon aldım
balonnun yanında çukulata da aldımkı sanki çoçuklara bir seyler alıyormuşum gibi...
Kendımı enzım alışverı içinde düşünününce sonumuz hayır olsun dedım...
birde tazesınden enzım yapalım dıye
önce kendı mutfagımızı
sonra annemın mutfagını
sonrada bıraderın mutfak hazınesının peşıne düştüm
hemen o aksam tazecık enzımı yaptım
hava soguk olunca yaz gıbı patlalama yapmaz diye düşünüyorum
ama tabı tedbırımızı aldık........
enzım aşkına neler yapıyoruz neler...
akıllara zarar bu aşk....

madlord
10-02-2012, 11:38
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

Çamtepe
10-02-2012, 13:06
B
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm


Ben de yaptım aynı işi, İstanbul koşullarında en ucuz keçiboynuzu pekmezini Real marketlerde TİP kendi markaları altında buldum. İlginç şekilde çoğu büyük ambalajdan daha ucuza satıyorlar..

Ayrıca Bursa ya da Eskişehir'de toptan melas satan bir yer var. internetten araştırınca çıkıyor.

Zeytinlibahçe
10-02-2012, 15:31
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

Sn. madlord, tahmin ettiğiniz gibi deponun sıcaklığı çok düşük. Oda sıcaklığında muhafaza ederseniz bir kaç gün içinde süreç başlayacaktır.

Safranlı
13-02-2012, 13:39
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

pekmez koymadınız mı...???
veya em...

madlord
13-02-2012, 20:53
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım

ServetAydoğan
14-02-2012, 08:45
Ekmek pişmiş olduğu için içerisinde kayda değer canlı mikroorganizma kalmamış olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda ekmek içi aktivasyon için faydalı mıdır acaba ?

Safranlı
14-02-2012, 08:53
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım

isabet olmuş gayet güzel olucaktır
ancak içindeki çeşitliliği artırabilirdiniz
yumurta kabugu
muz kabugu
elma kabugu gibi
bir çok sey koyulabılır
daha önce enzımı kullandınızmı bılmıyorum
ancak kullanınca teske daha fazal yapsaydım dıyebılırsınız
baharda yenı ekmeyı düşündügünüz
sebze ve çicek tohumlarını ektıgınızde de enzım vermenızı önerırım
tohumlar daha saglıklı olacaklardır
saygılar..........

gülenmelek
17-02-2012, 18:17
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de ;) Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım :( Yardıma ihtiyacım var azıcık ;)

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor ;)

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?

Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ;)

Halil Önen
17-02-2012, 23:14
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de ;) Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım :( Yardıma ihtiyacım var azıcık ;)

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor ;)

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?

(olur...)

Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?

(Yarım çay bardağı...)

Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?

(Bir çay bardağı...)

Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?

(Çook, patlatırsınız..Bir çay kaşığı...)

Ekmek ilavesi olacak mı?

(Maya koyduysanız gerek yok.İsteye bağlı bir dilim olabilir...)

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

(Balon sistemine gerek yok. 2 günde bir gazını alırsanız_ tamamını çıkarmadan kontrol edebilirsiniz... Kapağı hafif gevşetin gaz çıkışı yavaşlayınca kapatın.)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

(Bir süre sonra gaz çıkışı durur. Belki 10 gün belki bir ay içindekilere ve ortam ısına bağlı.)

(Gaz çıkşı durduğundan bir ay sonra kullanabilirsiniz. Hava almazsa 3 aydan fazla dayanır.)

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?

(Sebzeler kötü kokmasına sebep olur. Az kullanılmalı. Portakal, limon, mandalina kabukları az kullanılmalı ya da hiç...)

(Meyve kabuklarını ya da zamanı geçmiş meyveleri _ çürümeye yüz tutmuş dahil_ robottan geçirmeye zorunlu değil.. Küçük dilimler halinde kullanılabilir.)


Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ;)

Bunların içine, bir yemek kaşığı hümik asit, katılırsa tadından yenmez. Ema da olursa hiç yenmez.;)

Oda sıcaklığının altında ise _ üstünde olur yazın_ fermantasyon gecikir. Gaz çıkışı azalır.

Tura
18-02-2012, 07:17
Merhabalar,
......... evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ;)

Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş. :)


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.

gülenmelek
18-02-2012, 08:18
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri :( Galiba evde bomba imal ettim ben ;)

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları ;) )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

;) Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.
Üzerine bir tutam sevgi, (ilave ettim ;) ), bir avuç hoşgörü (birazcık sabırsızım, bazen hoşgörüyü bir kenara bırakabiliyorum, ama çoğunlukla var), azıcık merak (işte o fazlası ile, ama ilgimi çekerse konu), 3 avuç tebessüm (bundan fazla lazım galiba ;) ).
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek. (Sabredeceğim ve sonucu bekleyeceğim )

Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum ;)

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )

Safranlı
18-02-2012, 08:26
Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş. :)


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.

oooo ben bakmayalı sayfa hareketlenmiş....
bu enzım işi çok süper bir şey....
her türlü nevale degerlendırılebılır...
ben denemedım ama makarnanın süzülen suyuda güzel olur diye düşünüyorum
fındık kabuguda konmalı bence
hem fındık saglık için altın degerındedır
kabuklu fındıgı ucuzca alırsın
aksam oturunca agır agır kırarsın
hem vakıt gecer hemde
fazla yemeye kaptırmazsın...
tabi en önemlısıde sevgı işi bu
yoksa hangı deli çöplere hazine diye bakar....
sevgınız daim olsun
bu arada balık enzımı(dikkat çok kokar)mevsımını kaçırmayalım çok şey kaybederız....
saygılar

Tura
18-02-2012, 08:29
Görünen o ki faaliyet çabuk başlamış. ( Son ilevelerinizden olsa gerek )

Gaz çıkışı azaldığı veya tamamen kesildiği zaman şöyle bir sallayın.


Ben söğüt kabuk ve taze sürgünleriden enzim yaptım.
Tadına da baktım. Biraz acı ama ilk yudumda bir alev ağzınızdan bütün vucuda yayılıyor.
Köklendirme ve çimlendirme de kullanmak amacıyla yaptım.
Bakalım nasıl olacak.

Safranlı
18-02-2012, 08:31
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri :( Galiba evde bomba imal ettim ben ;)

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları ;) )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

;) Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.


Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum ;)

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )

her sey yolunda gayet güzel olmuş
malzmeler yukarı çıktıgına göre ve balon şiştigine göre çok güzel olucaktır
arada karıştırabılırsınız
oda sçaklıgında duruyorsa koydugunuz oranlara göre kısa sürede olucaktır
dedıgınız gıbı bu enzım şişesi çok yere yeter
ancak elınızdekı hazinedır....
bahara cephanenız hazır olucak
sizleri tebrık ederım...

Zeytinlibahçe
18-02-2012, 08:56
Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum.

Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9

1-pekmez veya melas
3-organik malzeme
9-klorsuz su

-Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli.

Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır.


[B]Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?


-Bidonun incelmeye başladığı yerin biraz altına kadar doldurmanız yeterli. Ben 3/2 oranında dolduruyorum.

-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su.
5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir.

-Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok.


Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )



Enziminizi tıpkı evinizde beslediğiniz bir evcil hayvana benzetin. Süreç, oda sıcaklığında bir kaç gün içinde başlayıp logaritmik olarak artarak devam edecektir.

Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır).

Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır.

Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz.

1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz.

gülenmelek
18-02-2012, 09:04
Teşvik ettiğiniz ve sorularımıza da sıkılmadan cevap verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Çok basit olan bir şeyi ilk defa yapınca bocalıyor insan. 2. denemem olursa (bu bir olsun hele), buradaki ipuçları ile çok daha kolay gelecek, eminim. ;) Bir anda çok şey öğrendim çünkü.
Tam kullanım oranını soracaktım ki siz yazmışsınız Sayın Zeytinlibahçe ;) Bu gerçekten iyi oldu ;) Teşekkürler.

Safranlı
18-02-2012, 09:42
sizlerin yaptıgı enzım kabı yaklasık bir ton suya yeter
ben enzım bol olunca biraz daha fazla kullanıyorum
hazır olunca çok hoşunuza gidecetır
hele bitkiler kudurunca vazgecemıyeceksınız...

gülenmelek
18-02-2012, 17:19
Sizlerin sayesinde öğrendik artık. Bitti mi tekrar yaparız ;)
Enzimin 3 ay dayanması biraz aklıma takıldı. Buzdolabına felan koysak daha uzun süre dayanmaz mı acaba ?
Bir de enzim hava almazsa 3 ay dayanıyor. Peki biz bir kapak enzim almak için her seferinde şişeyi açacağız ve haliyle hava alacak. Bu konuda da bir öneriniz olabilir mi? Nasıl muhafaza etmeliyiz ?

Cemil B.
28-02-2012, 11:02
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.

Zeytinlibahçe
28-02-2012, 11:43
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.

Sn cemheat, bu şekilde sağlıklı bir gübre elde edemessiniz. Öncelikle nasıl bir yöntem izleyeceğinize karar verin.

Enzim yapmak istiyorsanız bu bölümü baştan okumanızı tavsiye ederim.

Etkin mikroorganizmalarla yapmak isterseniz verdiğim linke bir göz atın.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-
sulama/3903.htm

Kompost yapmak isterseniz. Kompost - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/kompost/)

Cemil B.
28-02-2012, 17:03
bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim

Hatice Tarhan
01-03-2012, 18:09
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...

Halil Önen
01-03-2012, 21:35
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...

Balonu çıkarıp kapağını kapatabilirsiniz. Kış aylarında tam fermantasyon olmayabilir, havalar ısınınca devam edebilir. Ara sıra plastik şişeyi kontrol etmelisiniz.

Baharda sulandırıp kullanabilirsiniz.

diatomitte yetiştirdikleriniz bitkilerde kullanırsanız sonuçlarını sizden öğrenmiş olacağız. :) Kullanılabilir diye düşündüm ama...

Saygılar

Tura
02-03-2012, 08:57
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

271934

Safranlı
02-03-2012, 09:38
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

271934

suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
bu arada balık enzımı için tebrık ederım
mukemmel azot kaynagı olucaktır
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
hava çıkısı çok olucakır
bırazda kokabılır
ilgiyle takıp edıcez sizleri

Hatice Tarhan
02-03-2012, 22:41
Halil bey çok teşekkür ederim değerli bilgiler verdiğiniz için,diatomitte deneyip gelişmeleri paylaşırım....

elek
04-03-2012, 00:15
Hatice Hanım, ben geçen seneki toplantıda dağıtılan enzimi (sanırım sayın ensar getirmişti) diatomitteki carnosaların birinde bir kez denemiştim. Ertesi günü 3 yaprağından birini sarartıp attı, ancak bitki zaten iyi durumda da değildi. Aslında teorik olarak düşününce hiç bir şekilde olumsuz etkilenmemesi lazım. Ama enzim içeriğindekileri tam olarak bilebilmek gerekiyor ki, bu da pratikte bizim için imkansız. N,P,K oranları, iz elementler, pH'ı... Çok fazla değişken var, diatomitteki bitkinin tek besin kaynağı olarak enzim düşünülürse eksik kalabilir. Neyse, ben de tek bir denemeyle pes etmiş değilim ama; kobaylarımı ayırdım ve enzimlere başlamak için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum :rolleyes: Artık deneye yanıla öğreniriz... Yine de kullanmadan önce en azından yapılan enzimin pH seviyesini bir ölçmek gerek diye düşünüyorum ( bu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/23584.htm)faydalanabilirsiniz) Bir de diatomitte kullanmak için filtre kağıdından geçirmek daha doğru olacak gibi geliyor.

Burası not ala ala okuduğum ve yeni mesajların hiç birini kaçırmamaya gayret ettiğim başlıklardan birisi. Henüz doğrudürüst bir uygulama yapmasam da burada paylaşımda bulunan herkesten çok şey öğrendim, bu nedenle yeri gelmişken teşekkürlerimi de bildirmek isterim ;)

Tura
04-03-2012, 16:13
suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
......
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
bırazda kokabılır


Suyu arttı
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi.
Sıcak bir ortamda.
Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız.

Safranlı
05-03-2012, 09:29
Besin degeri açısından gayet güzel olucaktır

gülenmelek
07-03-2012, 09:26
Tekrar merhaba ;)
Benim yaptığım enzim denemesi galiba neticelendi. Bu tam 20 gün sürdü. Bu süre olması için yeterlimidir ki. Balon yaklaşık 7 gün önce sönmüş, içindeki tortunun az bir miktarı dibe çökmüştü. Ben bidonu salladıktan sonra tortunun hemen hemen hepsi dibe çökmüş balon yeniden şişmeye başlamıştı. Bu fotoğraflar yaklaşık yarım saat öncesine ait. Bidonu tekrar salladım. Şu an gidip baktığımda balon tekrar şişmeye başlamamış. Beyaz küf gibi oluşum çok çok az. Kurtcuklar hiç oluşmadı (şükürler olsun ;) ) Yalnız sarı bitkiler (portakal ve havuç karışımı ) top gibi öylece duruyor. Dibe çökme de olmadı. Bunu da en başta bidonun dibine koyduğum zaman karıştırmamış olmama bağlıyorum.

-Sizce artık kullanıma hazırmıdır?
-4 kat tülbentten süzeceğim ve minik pet şişelere doldurarak buzdolabında muhafaza edeceğim. Bu şekilde yapmam doğrumudur?
-Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?
-Kalan tortuyu ne şekilde kullanmalıyım?

Tura
07-03-2012, 11:47
Sayın gülenmelek.

Formda Enzimin olup olmadığı ve yapılması gerekenler şu şekilde anlatılıyor.
Enzimin PH değeri 3.5 olacak.
3.5 PH değerine ulaçan enzim süzülerek pet şişelere konacak. Serin bir yerde muhafaza edilecek.
Posası bir toprak dolu ama hiç bir şey ekilip dikilmemiş saksıya boşaltılıp ağzı hava almasın diye mesela streçle ile sıkıca kapatılıp 1 ay beklenecek. Beyaz bir küf oluşacak. Buyurun size hazır gübre.

Siz yapmış olduğunuz enzimin ilk olarak PH değerini ölçmelisiniz. Sağlıklı olan budur.

gülenmelek
07-03-2012, 12:06
Teşekkür ederim Sayın Tura ;)
Şimdi gidip PH nasıl ölçülür onu araştırayım. Zira elimde buna uygun hiçbir alet yok :(

gülenmelek
08-03-2012, 22:53
Tekrar merhaba,
PH'ı mor lahana ile evde kendim ölçmeye çalıştım.
Ne derece güvenilir bilemiyorum. Distile su ile değil, normal musluk suyunu kaynattım. 5 dk. bekledim. Kıydığım mor lahanaların üzerine ilave ettim ve yaklaşık 4 dakika karıştırdım. Süzmeden (unuttum çünkü) soğumasını bekledim. Çaybardağına bir miktar alarak, bir miktar da enzimden alıp ilave ederek karıştırdım. Bu arada bir de sirke ile denedim.

Soldaki sadece mor lahana suyu
Ortadaki mor lahana ve sirke
Sağdaki mor lahana ve enzim karışımı (berrak değil, bulanık oldu)

Bana 2 gibi geliyor (http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/23584.htm) Renkler çok net değil ama. Bendeki kırmızı değil, koyu pembe oldu.

Bu yönteme güvenebilir miyim (sonuç fotoda)
Eğer tamam derseniz kullanmaya başlayayım mı ? ;)
(Heyecan yaptım şimdi ;) )

Tura
09-03-2012, 10:23
Sayın gülenmelek.

Azminiz ve uğraşmanız taktir edilecek bir şey.
Bu konuya ustalar ne der bilmiyorum ama bu ph degeri 3.5-4 gibi olmalı.

Lahana deneyi sağlıklı gözüküyor ama zahmetli.
Piyasada şerit kağıt PH ölçerler var. 10 tl civarında. 100 Adet falan. Kimya malzemesi satanlarda bulabilirisniz.

gülenmelek
09-03-2012, 10:40
Teşekkür ediyorum Sayın Tura,
Sizler bilgilerinizle yönlendiriyorsunuz, bizler de uygulama yapmaya çalışıyoruz ;)
Az önce turnusol kağıdı aramak için dışarıya çıkmıştım ama bulamadım maalesef :(

gülenmelek
11-03-2012, 13:17
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?

Bunlar artık son sorularım zannedersem ;)

Charlaux
11-03-2012, 16:31
Merhaba arkadaşlar,
Ben bir 4 ay önce bir karışım yapmıştım.Bu karışımda,
nar kabuğu,nar,söğüt ağacı olacaktı,mandalina,bolca muz kabuğu,çeşitli otlar,hünnap ve çeşit çeşit meyve koymuştum.Ama unutmuşum ve daha gün gördüm.Hemencecik pet şişeye aldım ve yarını bekliyorum çünkü anca o zaman balon alabileceğim.1 günde baya bir gaz birikimi olmuş,ve keskin bir nar kokusu geliyordu.Ne ekleyebilirim sizce ?

Zeytinlibahçe
11-03-2012, 19:45
Nar suyu kullanmanızı ben pek tavsiye etmem çünkü nar suyunda değişik tür yararlı mikroorganizmalar pek üremiyorlar. İçinde antimikrobiyal bir bileşik olduğunu zannediyorum.

Daha önce sn Doğaseverin bu şekilde bir yorumunu hatırlıyorum. Bundan dolayı yaptığım enzimlerde nar kabuğu ve suyunu kullanmıyorum.

Halil Önen
11-03-2012, 23:25
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?

Bunlar artık son sorularım zannedersem ;)

Çok güzel bir çalışma olmuş Sn. gülenmelek, artık sıvı gübreniz hazır;

bence cam kap olmasa iyi olur, çünkü azda olsa fermantasyon olabilir ya da düşük sıcaklıkta vakum olur. Plastik kap en iyisi...

Sebze ve meyvelere uyguluyoruz ama kaktüs ve sukulentlere ne etkisi olur, siz denerseniz öğreneceğiz. :) Deneyen var mı bilemiyorum.

agozce
12-03-2012, 03:54
Evet hoyalarda (bir sukulenttir) harikalar yaratıyor....

Bende karadeniz yosunlarından topladım. Tuzunu iyice yıkadım, içne bolca EMA ve pekmez katarak enzim yaptım. Ama denemeye korkuyorum..:)). Ya tuzu gitmemişse diye...

agozce
12-03-2012, 03:56
Birde Sevgili acemi çaylaktan öğrendiğim bilgi. Nişastada bol miktarda azot varmış.

Artık emzimlerimin içine haşlanmış patates ve suyunu nda koyuyorum.

gülenmelek
12-03-2012, 08:42
Çok teşekkür ederim Halil Bey. Verdiğiniz cevaplarla benim sorularım da sonlanmış oldu. Bundan sonra deneyip sonuçları izlemek kaldı. Yardımcı olan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum ;)

hepgül
23-03-2012, 11:59
Herkese selam ve saygılarımı sunarım. Kaç gündür okuyorum. Malzeme biriktiriyorum. Sizlerin deneyimlerinizi, önerilerinizi heyecanla izledim. Korkum çoktu bende yapabilirmiyim diye. Okudum, okudum cesaretlendim. Haydi BİSMİLLALLAH diyerek başladım.Çok çok heycanlıyım anlatamam : ) Benim için müthiş bir iş bu. Bir mutfak, bahçe, balkon, ordan oraya koşuşturup durdum....

Malzemelerim
Muz kabuğu,
Salatalık,
Havuç,
Mantar sapları,
Çay,
Yumurta kabuğu,
Dört, beş tane ceviz kabuğu,
Maydanoz ve dere otu sapları...
Yarım çay bardağı ölçüsünde keçiboynuzu pekmezi(evde o vardı)
İki kaşık yoğurt,
Bir çay kaşığı ölçüsü kuru maya,
Ve su (Artezyen olduğu için kaynatmadım. Umarım birşey olmaz)

275766

Bir kısmını robotta kıydım. Evde plastik şişem yoktu bu büyüklükte. Koşa koşa bakkala gittim. 5 lt Su aldım. Çoğunuza göre belki komik gelebilir. Eh banada geliyor ama ben ilk defa bahçeli bir evde oturuyorum...Her konu benim için çok yeni ve çok heycanlandırıcı. Özür dilerim. Uzun edip can sıktıysam . Hoşgörünüze sığınıyorum : )

275767


Oğlum Furkanın balonlarından bir tane aldım (saklı gizli. belki kıymete biner vermezse diye. hahha düştüğümüz hale bak. : )) Malzemeleri robotta kıyarken bunlar çöpe benziyor dedi. Ben çöp kamyonumu getireyim de içine koyalım dedi. Bende çalışma hızımı artırmak zorunda kaldım :)

275768

Balonumuzda delikleri açtıktan sonra özellikle güneşe koydum (İyimi yaptım acaba)... Ölçülerde de umarım doğru yapmışımdır. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar...

Çamtepe
23-03-2012, 12:52
Karanlık ve sıcak bir ortam daha iyi gelecektir.

Safranlı
23-03-2012, 12:53
Her sey yolunda merak etmeyın

alpizmir
24-03-2012, 20:19
Merhaba.
Enzim sayfasına uzun süredir bakıyorum, yalnız birkaç sorunun cevabını bulamadım, belki atlamış olabilirim. Mazur görün cevabı olsa da sizden tekrar cevaplamanızı istirham ediyorum.

1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?

2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır?

3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır?

4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır?

5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı?


Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

hepgül
27-03-2012, 11:59
Enzim şişesindeki balon yırtılmış : ( Yeni gördüm. Kokladım. Kötü kokmuyordu. Şişenin ağzını kendi kapağı ile tekrar sıkı sıkı kapattım...

Tekrar yeni balon kapatayımmı?
Dört gün geçmiş üzerinden kapak kalsın gün aşırı varsa havamı alayım? Teşekkürler. Saygılar.

gülenmelek
27-03-2012, 12:50
Bence bir şekilde o şişenin ağzının tekrar kapatılması gerekiyor. Kapak zor gelebilir (bana öyle gelmişti) Sadece iğne ucu ile 3-4 delik açarak ve yırtılmamasına dikkat ederek bence yine balon geçirin derim. Yok patladıydı, yok kapak açmayı unuttum, havasını çıkarmadım derdi olmuyor en azından. Bir de balonu şişenin ağzına geçirdiğiniz yeri iple 4-5 kere sarıp bağlarsanız balonun çıkmaması garanti olur diye düşünüyorum.

Benim nacizane fikirlerim bunlar. Ama ustalarım ne der bilemiyorum ;)

hepgül
27-03-2012, 13:27
Sevgili gülenmelek teşekkürler. Yırtık balonu görünce ne yapcağımı şaşırdım. Tamam o zaman ben şimdi Furkanın balonlarına bir operasyon daha yapayım gizlice. Hemen balonu geri geçireyim : )

Ustalarımız ilk yardım için sizi tebrik ederler sanırım. Tekrar teşekkür ederim

Siz kullandınızmı enziminizi? Nelerde kullandınız?

gülenmelek
27-03-2012, 13:49
Kaktüs dahil tüm bitkilerimde bir kere kullandım ;) Zararını görmedim kesinlikle, yani ölen olmadı en azından. Sebzelerin akıbeti kötü ama enzim yüzünden değil.
Size kolaylıklar diliyorum. Balon bir daha yırtılmaz umarım ;)

hepgül
27-03-2012, 14:10
Balon bulamadım. Ne yapayım derken tek kullanımlık eldivenler geldi aklıma onlardan geçirdim. Sıkıca bağladım.....Teşekkür ederim sizede kolay gelsin : )

Safranlı
27-03-2012, 14:43
1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?
-acele etme konyanın havasıan göre bir ayı bulur...
2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır?
-kendini sıkma bilimsel deney yapmıyoruz bolca su mevsımındeyiz yagmur suyu kullan bulamazsan sebekeyı aksamdan doldur üzerı açık kalsın sabahtan kullan kaynatmayı fılan düşünme...
3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır?
-güneşi özledik ve seviyoruz ancak enzımde fazlasını semez balkonuna koy güneş zaten dönecektır...yarı gölge en ideali...
4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır?
- bizim açımızdan sonu budur ancak toprak açısından yeni başlar...
5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı?
-hemen kullan,sonra kullan nasıl istersen dilediğin gibi takıl
bitkilerine 10 gunde bır ziyafet çektır...
bitene kadar kullan
bitmesıne yakın yenisini yap
bitkiler canlandıkça sende enzim yapmaya zaten devam edeceksin....
kolay gelsın sakın vazgeçme
ben ülkem adına çöpe giden hazineye çok üzülüyorum.....


Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.[/QUOTE]

alpizmir
28-03-2012, 20:30
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

Tura
02-04-2012, 09:39
Suyu arttı
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi.
Sıcak bir ortamda.
Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız.

Bugün Bir ay önce demlenmeye alınan Balık Enzimi PH değeri ölçümü resimde görüldüğü gibi 4 derece çıktı

279040.

Safranlı
04-04-2012, 08:49
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

Ben tüm üyeler gibi sadece merakli topragı seven bir amatörüm...
iltifat etmişisin teşekkur ederım....
enzime devam ......
hemde hiç ara vermeden.....

hepgül
04-04-2012, 09:29
Hazırladığım enzim karışımında herşey yolunda gidiyor gözüküyor : ) Üst bölümde oluşan hava kabarcıkları var. Ara ara hafifçe çalkalıyorum. Oniki gün oldu. Heyecanla bekliyorum. Şimdi oluşum sürecindeki enzimin pH seviyesini nasıl ölçeceğim düşünüyorum. Güzelbahçede sordum bir iki yere ama bulamadım...Urla.... Sonrada İzmir : )

gülenmelek
04-04-2012, 11:00
Hazırladığım enzim karışımında herşey yolunda gidiyor gözüküyor : ) Üst bölümde oluşan hava kabarcıkları var. Ara ara hafifçe çalkalıyorum. Oniki gün oldu. Heyecanla bekliyorum. Şimdi oluşum sürecindeki enzimin pH seviyesini nasıl ölçeceğim düşünüyorum. Güzelbahçede sordum bir iki yere ama bulamadım...Urla.... Sonrada İzmir : )
http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/23584.htm ;)

nevsune
05-04-2012, 16:27
Forumdan bir arkadaşımız bana enzim hakkındaki düşüncelerimi sormuş. Konunun çok sayıdaki kişiyi ilgilendirebileceğini düşündüğüm için aramızdaki yazışmayı bu başlığa taşımak istedim.

Merhaba, Enzim sayfasında gezerken denemenizi gördüm.

Sonuç başarılımıydı? Hangi bitkilere kullandınız ve bitkilerde normalden daha fazla gelişme ve çiçeklenme gördünüz mü?



Ben geçen bahar İstanbul toplantısına katılan bir arkadaşımın orada dağıtılanlardan bana da 1 küçük şişe getirmesiyle enzimle tanıştım. Şişe bittiğinde gerçekten durumdan memnun kaldığım için kendim de yapmaya başladım. Geçen yaz bitkilerimin genel durumundan çok memnun kalmıştım. Bitkilerimde genel bir canlanma olmuştu. Kışın dinlensinler diye kullanmayı bıraktım. Mart başından bu yana tekrar kullanmaya başladım. Ocak ayında yine yeni bir şişe hazırladım, kullanmayı bırakmayı düşünmüyorum artık.

Daha önceleri yeşil bitkiler için ayrı, çiçekliler için ayrı besin kullanıyordum ama inanın bitkilerim böylesine beni mutlu etmiyorlardı. Benden öneri istiyorsanız ben hemen bugün bir enzim hazırlamanızı isterim:)

Yalnız enzimi hazırlarken rastgele artıklardan değil, azot, potasyum ve fosfat dengeleri konusunda dikkatli olmanızı öneririm. Başlıkta bu konuda çok güzel öğretiler var. Memnun kalacağınızdan eminim.


Not: Hangi bitkilerde kullandığım konusunu yanıtlamamış olduğumu farkettim. O soruya da buradan açıklık getireyim. Kaktüsler ve orkide dışındaki hemen hemen tüm bitkilerimde kullanıyorum. Ph'ını ölçmüyorum ama bir sorun yaşamadığıma göre mesele yok. diye düşünüp fazla da ph konusuna kafa yormuyorum

Hatice Tarhan
05-04-2012, 18:53
Kaktüslerde kullanmıyormusunuz?Özel bir sebebi veya yaşadığınız bir tecrübemi var sayın Nevsune ben pazar gün sulandırarak kaktüslerede verdim umarım zarar vermez,sadece hoya lara vermedim evdeki tüm bitkileri enzimli suyla suladım.....

nevsune
05-04-2012, 19:39
Kullandığım kaktüs besininin NPK oranları 3-7-6. Bu da bana sanki iyice planlanmış bir enzim hazırlanması gerekliliğini düşündürdü. Gerçi sukulentlere veriyorum henüz bir zararını görmedim ama onların azot gereksinimleri kaktüslerden farklı olabilir gibi geldi bana. Bunlar tamamen benim kendi çıkarımlarım. Bu konu tartışılsa iyi olur.

Hoya konusunda ise, ben geçen bütün bir yaz Hoya lacunosama enzim verdim, çiçeklenmesi hiç bitmedi. Kışın dinlensin diye kestim enzimi. Şubat ortaları falandı sanırım, uyanmadan saksısını değiştireyim dedim. Bir de gördüm ki üstünde 3 tomurcuğu varmış. Tabii kökler zedelenince onlar kuruyup döküldü. Bir aydır enzim veriyorum hemen toparlandı. Şimdi eski tomurcukların uçları belirmeye başlamış yine. Yani korkmayın bence:)

Yine de içinize sinmiyorsa ve yedekleyebileceğiniz bir hoyanız varsa onunla deneyip gelişmelerinde kıyaslama yapabilirsiniz.

gülenmelek
05-04-2012, 20:20
Ben kaktüslere bir kere verdim sulandırarak. Hala yaşıyorlar ;) Ama enzimi biraz daha fazla su ile karıştırarak denemiştim.
1 tane Hoya carnosam diatomitte. Bir de onda denemek istiyorum.

Halil Önen
06-04-2012, 00:39
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

demişsniz Sn. alpizmir,

Safranlı, yukarıda dört bayan arkadaşımızın da enzim yapıp kullandıklarını görürse koltukları iyice kabaracak, artık havasından geçilmez...:D Ama _enzim konusunda_ yakında ustalığı kaptıracak, papucu dama atılacak gibi duruyor...;)

( biraz morali bozulacak mı bakayım):)

Safranlı
06-04-2012, 07:45
demişsniz Sn. alpizmir,

Safranlı, yukarıda dört bayan arkadaşımızın da enzim yapıp kullandıklarını görürse koltukları iyice kabaracak, artık havasından geçilmez...:D Ama _enzim konusunda_ yakında ustalığı kaptıracak, papucu dama atılacak gibi duruyor...;)

( biraz morali bozulacak mı bakayım):)

hocam hürmetler
sayenızde sabah sabah çok güldüm...
biz kim ustalık kim.....
sizler gibi birisine her seyı kaptırmaya hazırım...
aksıne moralım süper oluyor....
bu sayfaları ve yürekli dostlarımı çok seviyorum.....
en derin saygılarımı sunarım....

Hatice Tarhan
06-04-2012, 08:05
Büyük cornosa ya vereyimde çiçek açsın o zaman yalnız diatomite vermemek gerekiyormuş Fatih söylemişti.Halil bey ne haddimize sayın Safranlının pabucunu dama atmak daha bizler emekliyoruz öğrenecek çok şey var.....Hepinize çok teşekkür ediyorum böyle güzellikleri bizlere öğrettiğiniz için.....

Menekşe35
06-04-2012, 12:38
buda benim enzimim;)
280241

Halil Önen
06-04-2012, 23:22
buda benim enzimim;)
280241

Üç sayfa geri gittim hiç bilgi(leriniz) yok.:)

Nasıl yapınız, içinde hiç sebze meyve parçaları görünmüyor.

Menekşe35
06-04-2012, 23:51
Halil bey bu suzulmus hali.;)))1 ölçü pekmez,3ölçü sebze meyve artığı,10 ölçü su ve 1çay kaşığı kuru mayayı 10 litrelik pet şişeye koyup ağzini bolanu bir kaç yerinden delip kapattim. Sebzeler dibe çöküp Balonun şişmesi bitincede süzdüm ;)Tavsiyeniz üzerine gülenmelek hanimi takip ettim;)selamlar.

Safranlı
07-04-2012, 08:25
çok guzel olmuş
gönlünüzce kullanın

hepgül
07-04-2012, 09:16
Sayın Menekşe35 ellerinize sağlık. Uygulama ve gözlemlerinizi bekliyoruz : ) Bitki ve çiçeklerinize afiyet bal şeker olsun : )))) Bende heyecanla bekliyorum hazırladığım Enzimi kullanmayı : )

Menekşe35
07-04-2012, 12:59
Sevgili arkadaşlar dün enzimimin ilk süzülmüş haliydi. Bu gün dinlendikten sonraki resmini ekliyorum. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. Acaba tülbentten mi geçirmek gerekir? yoksa bu haliyle kalabilir mi?;)280506

Safranlı
07-04-2012, 16:11
Sevgili arkadaşlar dün enzimimin ilk süzülmüş haliydi. Bu gün dinlendikten sonraki resmini ekliyorum. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. Acaba tülbentten mi geçirmek gerekir? yoksa bu haliyle kalabilir mi?;)280506

keyfınızı kaçırmayın ne guzel her sey yolunda
bizler bitkiye hem besın olucak hemde organık madde sağlayacak şekılde enzım
merakına tutulduk
bu tortular yabancı madde degıl ki..
öz mü öz doganın artıkları yanı organık maddedir
tordu olarak görmeyın bunlar da gubrenın kütlesidir.
keyıfle bolca kullanın.
bu artıklarda zaten toprakla karısacaktır.
döktügünüzde göz zevkınızı yorarsa toprak altına gömersınız.
ben enzımlerdeki tam dağılmamış posaları dahi kafama takmıyorum.
topraga az bir şey gömdünmü olay bitti.
daha öncede yazdım.
burada kimya deneyi yapmıyoruz.
sadece dogada zaten var olan işleyişi hızlandıryoruz.
bu ürünleri enzım yapmasak ta bir şekılde dogada kaybolacaklar.
ancak biz bu hazınenın ıyı bir sekılde degerlendırılebilmesının peşindeyiz..
küçük ayrıntılarla moralinizi bozmayın...
tüm artıklar tortular bir hazınedır
yemegını yiyen suyunu içen bitkinin keyfi yerınde olacaktır.
kalan tortuları belkıde bitki
kazan dibi olarak afiyetle hazmedecektir...
tortular artıklar ve çöpler tertemiz besinlere ve gür hoş kokulu çiçeklere dönüşsün...
saygılar...

Halil Önen
07-04-2012, 23:25
.. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. ..280506

Sn. Safranlı, dediğiniz gibi bu dipte biriken tortu_ bitki atıkları çıkarıldıktan sonra kalan_ tortuya hiç dokunulmasa enzimin ömrünü uzatan mayalama görevi yapıyor olamaz mı?

Safranlı
10-04-2012, 16:19
sn. Safranlı, dediğiniz gibi bu dipte biriken tortu_ bitki atıkları çıkarıldıktan sonra kalan_ tortuya hiç dokunulmasa enzimin ömrünü uzatan mayalama görevi yapıyor olamaz mı?

evet fazlasıyla ömrünü uzatabılır dıye düşünüyorum
enzim dediğimiz nevale zaten canlı varlıktır
canlılığı devam eder
bizlerde bu canlılık sayesınde fayda buluyoruz
ben enzım posalarını bir üretim sistemi gibi kullanıyorum
dipte kalanları hiç rahatsız etmıyorum
varsın yerınde kalsın
üzerıne yapacagınız ilave taze nevallelere forvetlık yapacaktır
onları teşvik edecektır
dönüşümlü aptıgım iki adet 10 kg bidonup dolup boşalıyor
birde ofisteki minik enzımlerım var
kısaca bu yazdıgım bilgisayar masasının altında,
eve girişteki balkonda..
Ve bahçemde enzımler hep hazır
balık enzımı çok sinirli ve bol kokulu oldugundan onu hep bahçenin
kenar mahallesınde bekletıyorum....
çok uzatmayayım
enzımlerınız hazırsa hiç beklemeden bıtkılerınıze ziyafet çekın..
Hazır degılse......
Bu sayfaları okuyup hala başalmadınız mı ???

agozce
10-04-2012, 20:44
Bende hiç süzmüyorum. Şişe bitene kadar kullanıyorum. Sonra kalanları toprağa karıştırıyorum.

Sayın Safranlı , enzimin azot oranını arttırmak için nişasta konusunda düşünceleriniz nedir? Hiç deneme yaptınız mı?

hepgül
10-04-2012, 22:04
İlk enzim şişemi heyecanla bekliyorum...

Mutfak atıklarından biriktirirdiklerimle ikinci şişeyi hazırladım. Şöyleki ağzı kapalı olarak kısık ateşte yarım saat kadar kaynattım.Kaynamış olan malzeme çok kolay parçalandı.Soğuduktan sonra 2,5 litrelik şişeyi doldurdum. Kuru maya, yoğurt, pekmezi koyduktan sonra balonu taktım. İlk hazırladığım enzim şişesinden çok daha fazla oranda balonda şişmeler oldu. Yeni şeyler öğrenmeme vesile olan sizlere teşekkür ediyorum. Saygılarımla....

Safranlı
11-04-2012, 08:15
Bende hiç süzmüyorum. Şişe bitene kadar kullanıyorum. Sonra kalanları toprağa karıştırıyorum.

Sayın Safranlı , enzimin azot oranını arttırmak için nişasta konusunda düşünceleriniz nedir? Hiç deneme yaptınız mı?

nişasta konusu hep aklımda ama henuz uygulamadım
azot konusunda özel malzeme seçmeye çalısıyorum
azot kaynagı olarak cevremızde çok şey var
hemen listemi tekrar önüme alıyorum
yumurta kabugu 2,25 oranında azot kaynagı
tüy-kıl 15,3 (bakın ne kaynaklar var)
balık 8,0 (mevsım sonu gelıyor acele etmelı ben yaptım)
ve nişasta 6,4 buda çok ıyı bır rakam
tırnak 12,5 (ben bu kaynagı sıcak suya ellerımı yıkayıp kullanıyorum)
hem temizlik saglık ve bedava hazıne....
daha ne olsun ki.....
ceviz kabuguda çok ideal ben bunu çok kullanıyorum biraz çözülmesi uzun sürüyor ama olsun..
cevizin degeride 2,5 ....
yani etrafımız her yönüyle hazinedir...
dostlarım doğanın mucizesi önümüzde duruyor...

Tura
11-04-2012, 10:34
Tırnak olarak boynuz kulanılır mı?

Safranlı
11-04-2012, 16:50
Tırnak olarak boynuz kulanılır mı?

vallahi boynuz özellıkle yazılıydı
ben espırı olmasın dıye yazmaktan kaçındım...
birde bulması oldukça zor olacagından yazmaya gerek duymadım
bulabılırsenız çok ideal olur
müthiş azot kaynagıdır

selis
11-04-2012, 18:43
balık 8,0 (mevsım sonu gelıyor acele etmelı ben yaptım)

Kısaca anlatır mısınız?
Bugün biraz balık aldım ve temizlediğim iç kısmı çöpe atmak istemiyorum.. Artıklar da işe yarar değil mi?

Safranlı
12-04-2012, 08:02
Kısaca anlatır mısınız?
Bugün biraz balık aldım ve temizlediğim iç kısmı çöpe atmak istemiyorum.. Artıklar da işe yarar değil mi?

fazlasıyla işe yarar
balığı fazla bekletmeden
bidona koyun
yeterlı oranda pekmez ekleyın
mutfanızdakı artıklarıda doldurun
tepesıne balon veya kapakla kapatın olsun bıtsın
balık enzımını olgunlaşması uzun sürüyor
2 ay kesın sürer
çok koku yapar
uygun bır yerde hemen yapmaya başlayınız
bir ölçek pekmez
3 ölçek artık ve balık
10 ölçek su oranını saglayın olsun bıtsın
yanlız havasının düzenli alınması çok önemlı

selis
12-04-2012, 12:15
Sn. Safranlı bir süredir bu sayfayı sessizce takip edip, anlamaya çalışıyordum (halâ anladım sayılmaz)

Her şey dolapta unutulan bir kilo ıspanakla başladı :))

1 Nisanda yeşil şişeyi ıspanak ve mutfak artıklarıyla doldurdum.. Benim şişelerde diğer yapanlar gibi ince hesaplar yok ne yazık ki.. Göz kararı..

Diğer şişe de aynı şekilde, onu da 4 gün önce doldurdum.. Fakat onun içinde aşırı derecede yumurta kabuğu var.. Bu iyi mi kötü mü bilemem ve robotum olmadığı için artıkları parçalamadan koyuyorum.. Varsın geç olsun..

Diğer şişe ise hergün artanları biriktirdiğim şişe.. Öneriniz üzerine onu balık artığıyla karıştıracağım.. Balon işini beceremedim, nargile yöntemi de zor geldi.. Benim için her gün gazını almak daha mantıklı.. Zaten patlayan şişeyi gördükten sonra gaz almayı unutmam mümkün değil :))
Şimdilik durum bu ;)

Safranlı
12-04-2012, 13:02
sıkıntı yok yeterınce ilerlemişsiniz
ıspanaklı sışede yeterınce yanı yaklasık ıkı buyuk su bardagı kadar pekemz ekledıysenız
hersey yolunda...
ıkıncısınde yumurtanın fazla olması da sorun degıl yanlız bu sıse çok dolmuş
üşt kısmında bıraz boşluk kalmalı ilk şişenin seviyasi ideal bunada pekemzı eyleyınız
üçüncü ve süper enzım adayına da aynı sekılde pekmez eklemelısın
pekmez, kuru ekmek,kuru üzümde çok faydalıdır
maksadımız içindeki faydalı dostları beslemektır
aydalı dostları beslıyeek içerideki besınlerı bize parcalamalarını teşvik edıyoruz
butun mesele de bu zaten
beklemeden hemen pekmezleı koyun yarına kalmadan hava çıkısı hızlanacaktır...
balıklar kokmasın....
bekletmeyın....
kolay gelsın

agozce
12-04-2012, 22:53
Sayın Safranlı çok teşekür ederim....

'' Kıl, tüy ve özellikle ceviz kabuğu (yeşil mi? kuru mu? biraz daha açarmısınız? Nasıl kullanacaksınız?

Yeşil Yonca ve fiğ azot için kullanılamaz mı?

Safranlı
13-04-2012, 07:56
Sayın Safranlı çok teşekür ederim....

'' Kıl, tüy ve özellikle ceviz kabuğu (yeşil mi? kuru mu? biraz daha açarmısınız? Nasıl kullanacaksınız?

Yeşil Yonca ve fiğ azot için kullanılamaz mı?

ceviz kabugunda kuru odunsu kabugu kullanıyoruz
kendınızi de fazla sıkmayınız
cennet vatanımızın mış gibi tombul fındıkları var
her yerde satılıyor
alırsın ıkı kılo
agır agır
coluk cocuk keyfını çıkara cıkara yersın
sonra enzım yaparsın keyfıne bakarsın
cevızın yesıl kabugunu bılemıyorum
ancak pek uygun gelmıyor bana...
yeşil yonca fiğ ve benzerı olanlar çok ideal olur...
direk azot kaynagıdır....
eşşek yoncası denılen yabanı turde yuzde 2,45 azot 0.5 fosfor ve 2,10 potasyum var
yanı pıyasada bir çok hazır ürüne yakın besın degerı var....
hep söylüyorum
muz posasını sakın ıhmal etmeyın
benım favorımdır
1,75 azot degerıne sahıptır..
kısaca etrafımızda ne hazıneler var neler...

Tura
13-04-2012, 08:53
vallahi boynuz özellıkle yazılıydı
ben espırı olmasın dıye yazmaktan kaçındım...
birde bulması oldukça zor olacagından...

Boynuzdan bol ne var.

Safranlı
13-04-2012, 09:01
boynuzdan bol ne var.

boynuz konusu oldukça hassas
başka alternatıflere baksak daha iyi olur.....

Tura
13-04-2012, 09:50
Sayın Safranlı.
Ben bir kaç tane buldum. Dekopaj testeresi ile talaş şekline getiridim. Yeni bir balık enzimi yapmıştım. Onun içerisine ilave yaptım.
Hem muz, hem bu talaş azot bakımından fazla mı gelir acaba.
Bir sakıncası var mı.
Teşekkür ederim.

Safranlı
13-04-2012, 10:37
sayın safranlı.
Ben bir kaç tane buldum. Dekopaj testeresi ile talaş şekline getiridim. Yeni bir balık enzimi yapmıştım. Onun içerisine ilave yaptım.
Hem muz, hem bu talaş azot bakımından fazla mı gelir acaba.
Bir sakıncası var mı.
Teşekkür ederim.

hiç sıkıntı olmaz
azot gıbı malınız olsun
tek yapmanız gereken enzımınız olgunlaştımı
sulama oranını arttırmaktır
azotunuzun yogun oldugunu düşündüğümüz
enzımı ıkı kat sulandırıırız olur bıter
benım sulandırma oranın 1 lite enzıme 100 litre su dur
balıklı boynuzlu enzımın sulandrmasını 1 e 150-200 yaparsanız gayet guzel olur
dostlarım enzım toprak için hazır baklavadır
sındırımı hızlııdr
kısmetse uygulayan arkadaşalar en fazla 15-20 gunde degişimi fark edeceklerdır...
Bende azot agırlıklı enzım yapmaya gayret edıyordum
ancak toprak tahlılınde potasyum çok eksık çıktı
mecburen bu sefer potasyum kaynaklarına yöneldım
dostlarım enzım dedıgımız şey bedava hazıne
ne bulduysanız ne yapabılırsenız kardır...
Sureklı kullandıgımızda mutfaktakı nevalede mevsıme göre degiştiğinden dogal olarak npk oranları dengeyı bulacaktır....
şu doganın akısına bir bakarmısınız
azot kaynagı malzemeler bu mevsımde bol bulunur
bır az sonra fosfor ve potaş acısından bol olan bezelye kabugu çıkacaktır
daha sonrada potasyumun kaynagı salatalık kabugu patates kabugu bolca olacaktır

arnavut biberi
14-04-2012, 00:53
Merhaba arkadaşlar, bende enzim denemelerine katıldım. Öncelikle konuyu açan ve buralarakadar gelmesinde emeği geçen, katkıları bulunan bütün arkadaşlarıma çok teşekkürederim.
Konuyu enbaşından itibaren okudum ve çok ilginçbuldum. İlkbaşta evdekilerin çöplerle uğraşmama göstericekleri tepkiden ötürü enzim hazırlamaya çekiniyordum ama bu gün her ne olduysa aniden malzemeleri toparlayı verdim ve bi çırpıda aklımda kaldığınca kendimce bişiler hazırladım. İnşallah başarılı olurum.
içeriğini şu şekilde hazırladım:
muz,ananas,badem kabukları,elma koçanı,ıspanak sapları,domates,biber, yoğurt,maya,potakal kabukları,ekmek,yulaflı büsküvi ve üzüm pekmezi. 5 lt su şişesinde hazırladım, son hali resimde görüldüğü gibi.

Halil Önen
14-04-2012, 01:21
...içeriğini şu şekilde hazırladım:
muz,ananas,badem kabukları,elma koçanı,ıspanak sapları,domates,biber, yoğurt,maya,potakal kabukları,ekmek,yulaflı büsküvi ve üzüm pekmezi. 5 lt su şişesinde hazırladım, son hali resimde görüldüğü gibi.

Suyunu çok koymuşsunuz, kabın üçte biri boş olmalı havasını alırken taşar. Plastik kabın kıvrımından sonrası boş olmalı.

Halil Önen
14-04-2012, 01:48
[B]...bir süredir bu sayfayı sessizce takip edip, anlamaya çalışıyordum (halâ anladım sayılmaz)

Aslında İzmir eğitimine katıldınız ve siz daha şanlısınız.

http://www.agaclar.net/forum/938235-post31.htm

Mükemmel enzimi daha doğrusu harika sıvı gübreyi yapma formülleri Mine Hanım 'ın açıklamalarında gizliydi...;)

Safranlı
14-04-2012, 09:04
Aslında İzmir eğitimine katıldınız ve siz daha şanlısınız.

http://www.agaclar.net/forum/938235-post31.htm

Mükemmel enzimi daha doğrusu harika sıvı gübreyi yapma formülleri Mine Hanım 'ın açıklamalarında gizliydi...;)

hocam merhabalar...
videoları izledım
kendımce gizli formullerı yakalamaya çalıştım....
bu gizli formullleri sizlerden dinlesekte daha iyi anlasak nasıl olur acaba...
malum kameranın harıcınde birebir size bir sır vermiş te olabılır....
sizlerden özel ricamızdır...

limon_sever
14-04-2012, 14:20
Enzim yapmaya karar vermem ansızın oldu. İçindeki malzemeler çeşit olarak biraz fazla.

- Bir dilim ekmek.
- Bir yemek kaşığı süzme yoğurt.
- Bir yemek kaşığı pekmez.
- 4 adet beyaz lahana yaprağı
- 4 adet marul yaprağı.
- 1 adet elma.
- 1 diş sarımsak.
- 3 adet muz kabuğu.
- 1 adet küçük kivi.
- Bir tutam nane.
- Bir tutam yabani endivyen.
- Bir tutam yabani ot yaprağı.
- Bir tutam kuzukulağı.
- İki yemek kaşığı içilmiş çay tortusu.
- Bir orta boy domates.
- Bir orta boy salatalık.
- Bir orta boy patates.
- Üç adet medine hurması.
- 10 adet badem çekirdeği.
- 5 adet kuru kayısı.
- 20 adet siyah kuru üzüm.
- 20-25 gr. tavuk gübresi.
- 20-25 gr. inek gübresi.
- İki yemek kaşığı hümik asit, fulvik asit, yosun suyu.
- 20-25 gr. turp.
- 50-60 gr. küçük boy havuç.
- Bir miktar karnabahar.
- 4-5 adet yumurta kabuğu.
- Hatırlayamadığım birkaç çeşit daha olabilir.

Genel içerik böyle. Suyu bidonun kıvrımına kadar doldurdum. Bidonun ağzına 5-10 yerinden deldiğim balonu koydum. Umarım bir hata yapmamışımdır :)

282891

Safranlı
14-04-2012, 15:43
Enzim yapmaya karar vermem ansızın oldu. İçindeki malzemeler çeşit olarak biraz fazla.

- Bir dilim ekmek.
- Bir yemek kaşığı süzme yoğurt.
- Bir yemek kaşığı pekmez.
- 4 adet beyaz lahana yaprağı
- 4 adet marul yaprağı.
- 1 adet elma.
- 1 diş sarımsak.
- 3 adet muz kabuğu.
- 1 adet küçük kivi.
- Bir tutam nane.
- Bir tutam yabani endivyen.
- Bir tutam yabani ot yaprağı.
- Bir tutam kuzukulağı.
- İki yemek kaşığı içilmiş çay tortusu.
- Bir orta boy domates.
- Bir orta boy salatalık.
- Bir orta boy patates.
- Üç adet medine hurması.
- 10 adet badem çekirdeği.
- 5 adet kuru kayısı.
- 20 adet siyah kuru üzüm.
- 20-25 gr. tavuk gübresi.
- 20-25 gr. inek gübresi.
- İki yemek kaşığı hümik asit, fulvik asit, yosun suyu.
- 20-25 gr. turp.
- 50-60 gr. küçük boy havuç.
- Bir miktar karnabahar.
- 4-5 adet yumurta kabuğu.
- Hatırlayamadığım birkaç çeşit daha olabilir.

Genel içerik böyle. Suyu bidonun kıvrımına kadar doldurdum. Bidonun ağzına 5-10 yerinden deldiğim balonu koydum. Umarım bir hata yapmamışımdır :)

282891

valalhi bu karısım aşure gıbı olmuş sankı
ne ararsan var
bu kadar çeşit cesaret ister
ceşitte sıkıntı yok sadece sarmısagın etkısını bılemıyorum
bırde bu karısımın üçte biri oranına yakın pekmez olsaydı ıyı olurdu
yınede cok guzel netıce verebılır
bır kaç gun takıp edınız
hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız
hava çıkışı iyi işe her sey yolunda demektır
bır ay içinde olgunlasır....

limon_sever
14-04-2012, 15:56
valalhi bu karısım aşure gıbı olmuş sankı
ne ararsan var
bu kadar çeşit cesaret ister
ceşitte sıkıntı yok sadece sarmısagın etkısını bılemıyorum
bırde bu karısımın üçte biri oranına yakın pekmez olsaydı ıyı olurdu
yınede cok guzel netıce verebılır
bır kaç gun takıp edınız
hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız
hava çıkışı iyi işe her sey yolunda demektır
bır ay içinde olgunlasır....

Teşekkür ederim. Pekmezde sıkıntı yok. Dediğiniz miktarda pekmezi hemen eklemeye gidiyorum. Sarımsağı sanki önceki mesajlarda okumuş gibiyim. Ondan eklemiştim.

(Karışımda 3-5 tane karalahana yaprağı da mevcut :) )

"Bu kadar çeşit cesaret ister demişsiniz." Biraz daha detay verebilir misiniz?

Birde "hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız" buradaki ekmek mi pekmez mi :)

Safranlı
14-04-2012, 16:38
Teşekkür ederim. Pekmezde sıkıntı yok. Dediğiniz miktarda pekmezi hemen eklemeye gidiyorum. Sarımsağı sanki önceki mesajlarda okumuş gibiyim. Ondan eklemiştim.

(Karışımda 3-5 tane karalahana yaprağı da mevcut :) )

"Bu kadar çeşit cesaret ister demişsiniz." Biraz daha detay verebilir misiniz?

Birde "hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız" buradaki ekmek mi pekmez mi :)

pekmez pekmez....
sizlerın yaptıgı kadar çeşit görmedım onu ifade edıyorum
merak etmeyın çeşit olmasında sıkıntı olmaz fayda olur.....
çeşit konusunda rekora gidebilirsiniz.....
tebrık ederım....
inşallah bitkideki buyumeyıde görürsünüz...

selis
14-04-2012, 16:44
Mükemmel enzimi daha doğrusu harika sıvı gübreyi yapma formülleri Mine Hanım 'ın açıklamalarında gizliydi...;)
Artık hayvani gübrenin demode olduğunu, kompostun daha besleyici olduğundan uzunca bahsetmişti..
Çok özür dilerim ben oraları kaçırmışım.. :(

Odeh
14-04-2012, 17:07
Enzimle pek ilgilenmedim şimdiye kadar, arada bir öylesine göz atarım. Ancak burada gördüğüm formüllerdeki hammaddeleri düşününce aklıma kurulan meyve sebze pazarlarının ardından yerlerdeki neredeyse tona yakın çürük çarık malzeme ile meyve sebze hallerindeki atıklar geliyor...

Bunlar kullanılıyor mudur acep?

gülenmelek
14-04-2012, 18:59
Sarımsağı ben de ilave etmiştim enzime. Bunu da böcekleri kaçırıcı etkisi olduğunu ve faydası olabileceğini düşünerek denemek istemiştim. Şimdilik sorun yok gibi. Enzimi kaktüslerde bile kullanıyorum. Ama uzun vadede ne olur onu bilemiyorum.

selis
14-04-2012, 19:05
pazarlarının ardından yerlerdeki neredeyse tona yakın çürük çarık malzeme ile meyve sebze hallerindeki atıklar geliyor...


Bizim kullandıklarımız da mutfakta artan sebze meyve artıkları. Bahsettiğiniz artıkların küçük boyutlu olanı yani..

Odeh
14-04-2012, 20:23
Ben de bu nedenle bu aklıma geleni yazdım. Büyük alanlarda kullanmak üzere büyük miktarda enzim üretmek için kullanılıp kullanılamayacağını sorgulamak istedim.

limon_sever
14-04-2012, 21:39
pekmez pekmez....
sizlerın yaptıgı kadar çeşit görmedım onu ifade edıyorum
merak etmeyın çeşit olmasında sıkıntı olmaz fayda olur.....
çeşit konusunda rekora gidebilirsiniz.....
tebrık ederım....
inşallah bitkideki buyumeyıde görürsünüz...

Tamamdır. Pekmezi kattıktan sonra suyun rengi tamamen koyulaştı. Yarın veya ertesi gün balon şişerse doğru yoldayım demektir :)

İçine çok az miktarda simderma ve mikoriza mantarı koysam çoğalırlar mı acaba?

Ayrıca aklıma geldi. Karışımın içinde bir tutamda ıhlamur mevcut :D

Halil Önen
14-04-2012, 22:08
...

İçine çok az miktarda simderma ve mikoriza mantarı koysam çoğalırlar mı acaba?

...

Fermantasyon bittikten sonra kullanmak daha iyi...

Halil Önen
15-04-2012, 09:49
Artık hayvani gübrenin demode olduğunu, kompostun daha besleyici olduğundan uzunca bahsetmişti..
Çok özür dilerim ben oraları kaçırmışım.. :(

Yok kaçırmadınız...:)

En iyi bir kova saksı harcına katılabilecek doğal malzemeleriyle enzim yaptığınızı düşünün...

. yonca tozu (kompostlaşmış)
. toz deniz yosunu
. kemik unu
. soya unu
. yumurta kabuğu tozu( fırınlanmış/sirkede bekletilmiş)
. havuç suyu
. solucan gübresi...ni
. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...


fermantasyon sonunda içine çay kaşığının ucuyla Mikoriza attığımızı da düşünürsek Sn. Limon_ Sever gibi_ ki bu mikorizaların çoğalması için besini de oluşturur; enzimin _ sıvı gübrenin_ çok güçlü olmasının yanında bitkiyi kök hastalıklarına dayanıklı kılar...

26 Mayıs da İzmir de aynı yerde E.Ü.Z.F dekan yardımcısı ve Bahçe Bitkileri Uzmanı Sn. Prof. Dr. Hülya İlbi;

bitkilerden tohum alma, saklama konusunda eğitim verecek, belki mükemmel enzim _ sıvı gübre_ yapma konusunda bilgi de alırız. Kim bilir belki de biz bilgi veririz. Ne dersiniz? ;)

selis
15-04-2012, 10:10
Tamam hatırladım. Hattâ birisi ''Kemik ununu, kemiği kendimiz ezerek elde edebilir miyiz?'' diye sormuştu.. Bayağı gülüşmeler oldu.. ;) Ama bu karışım beni bayağı aşar.. Mutfak artıklarına devam :rolleyes:

Listedeki ürünlerden mutlaka feyz alan olacaktır.. Teşekkür ederim..

nevsune
15-04-2012, 15:30
En iyi bir kova saksı harcına katılabilecek doğal malzemeleriyle enzim yaptığınızı düşünün...

. yonca tozu (kompostlaşmış)
. toz deniz yosunu
. kemik unu
. soya unu
. yumurta kabuğu tozu( fırınlanmış/sirkede bekletilmiş)
. havuç suyu
. solucan gübresi...ni
. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...


İyi ki bu konuyu yazdınız:) Bir yıldır yaptığım enzimler beklentilerimi fazlasıyla karşıladığı için evdeki diğer organik ürünleri kullanmayı unutuyordum. Bu yüzden fikir çok hoşuma gitti. Gerçi enzimi hazırlarken mi ilave edecektik bunu anlayamadım ama ben fermantasyonu bitmiş olan 1 lt. lik enzimin içine 2-3 çay kaşığı kemik unu, 1 kapak hümik asit ve 2 çay kaşığı kadar deniz yosunu ilave ettim. Şimdilik bunu kullanayım. Önceden ilave ise yenisini o şekilde yaparım.

Bu eklentiler toprağın yapısını düzenlerken enzimi daha da güçlü kılacaktır mutlaka. Hadi bakalım, gazamız mübarek olsun:)

limon_sever
15-04-2012, 16:31
Enzim oluşmaya başlamış sanırım :)

283215

Halil Önen
15-04-2012, 21:20
...
. yonca tozu (kompostlaşmış)
. toz deniz yosunu
. kemik unu
. soya unu
. yumurta kabuğu tozu( fırınlanmış/sirkede bekletilmiş)
. havuç suyu
. solucan gübresi...ni
. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...

.Enzim yapmak için kullandığımız mutfak atıklarını içine yukarıdaki kalemlerden birkaçını kullansak da olur.

.Bir fincan kıyılmış ya da mikserden geçirilmiş yeşil yonca, (azot kaynağı)

.bir fincan havuç suyu, ( mikro organizmaların çoğalmasını sağlar)

.bir fincan kıyılmış ya da mikseden geçirilmiş yeşil ısırgan otu, (potasyum kaynağı, şimdi her yerde var)

bir fincan yumurta kabuğu ( kalsiyum kaynağı) = yumurta kabukları önce fırında kızarıncaya kadar tutulur, sonra ezilir ve üzerine gömülecek kadar sirke konur. Yumşayıncaya kadar belki 20 gün bekletilir. Vitamin sirkeye geçse de kabuklarıyla beraber kaba konur)

.Bir fincan deniz yosunu, ( bildiğimiz denizden toplanır tatlı suda iyice yıkanır mikserden geçirilir ve mikro organizmalarça çok zengin)

. soya unu...

Bütün bunlar kolayca bulacağımız enzim yaparken kullanacağımız malzemeler.


Enzim bittikten sonra bir çay kaşının kadar Mikoriza eklenirse....;)

İçinde Sn. Limon Sever' in listesini _ kıyılmış halde_ olduğunu da düşünürsek... bence ederi ölçülmez.;)


Enzimde olmazsa olmaz melastır ve bir topan yaş _ bir çay kaşığı kuru da olur_ mayadır.

Safranlı
16-04-2012, 09:06
Allahım bu ne güzellık
enzım degıl bomba mubarek
arkadaşaların fıkırlerı enzımı atom bombası halına sokacak cinsten olmuş...
bakalım daha nerelere kadar bu askı yücelticez......
kolay gelsın

Safranlı
16-04-2012, 09:10
. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

hocam bu at kuyrugu bıldıgımız ot cinsinden ırmak kenarlarında yetişen bitki midir..

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...

Kim bilir belki de biz bilgi veririz. Ne dersiniz? ;)

ben gelmesemde sizlerin verecegı bılgiden yararlanmaya hazırız

Safranlı
16-04-2012, 09:12
Enzim oluşmaya başlamış sanırım :)

283215

süper olmuş...
tebrık ederım...

emreomurca
16-04-2012, 11:25
Merhabalar,

Enzim denemelerimi bende paylaşmak istedim.

283552

283553

Soldaki cam şişeler içilebilir enzim denemeleri. 5 Nisan da hazırlandılar.
Beyaz balon; tamamen sıvı hale getirilmiş kivi + üzüm pekmezi + su ( 3. gün balon şişti )
Yeşil balon; parçalanmış kivi + üzüm pekmezi + su ( 4. gün balon şişti )


1,5 plastik şişe beyaz balon; kivi + domates + salatalık kabukları + üzüm pekmezi + su + 1 çay kaşığı kuru maya ( yarım saat içinde balon şişti ) 3-4 gündür katı maddeler üstte toplanıp, balon arada sönüyor.

1,5 plastik şise mor balon; çilek + çok az su + çok az şeker + üzüm pekmezi. ( 11 Nisan ) Aynı gün balon şişti.

Evde pek organik atık olmadığından öncelikli denemelerimi içilebilir - tadının hoş olabileceğini düşündüğüm meyvelerden yaptım. Lezzetli olursa kendime olmazsa çiçeklerime. Seyreltilip kullanılacağından benim çiçeklere fazla gelir ama konu komşu ile en olmadı parklardaki bitkilerle paylaşırız artık :eek:

İlk mesajım çok ilgimi çektiğinden buraya kısmetmiş ;)

Safranlı
16-04-2012, 13:27
emreomurca,

sevgili komşum
öncelikle hoş geldiniz
gördüğüm kadarıyla pir geldiniz
yaptıkların gayet güzel görünüyor
son yaptığın şeker ve pekmezden oluşan şişene doğal artıklar koymalısın
madem içilebilir enzim düşünüyorsun
gönlüne göre bir meyveden yapabilirsin
bitkiler için yapacağın enzimlerde mutlaka çeşitli artıklar olmalı
sadece kivi ile de fayda sağlasa da beklediğini bulamayabilirsin....
Muz kabuğunu düşünebilirsin
karar verirsen sonradan da şişelerine eklemeler yapılabilir....
Saygılar...

emreomurca
18-04-2012, 09:24
emreomurca,

sevgili komşum
öncelikle hoş geldiniz
gördüğüm kadarıyla pir geldiniz
yaptıkların gayet güzel görünüyor
son yaptığın şeker ve pekmezden oluşan şişene doğal artıklar koymalısın
madem içilebilir enzim düşünüyorsun
gönlüne göre bir meyveden yapabilirsin
bitkiler için yapacağın enzimlerde mutlaka çeşitli artıklar olmalı
sadece kivi ile de fayda sağlasa da beklediğini bulamayabilirsin....
Muz kabuğunu düşünebilirsin
karar verirsen sonradan da şişelerine eklemeler yapılabilir....
Saygılar...

Hoş bulduk sevgili komşum.
Tanışma bölümüne yazdığım gibi, forumu okumaya başladıktan sonra bitkilerime 8 yıldır sıkı bir diyet uyguladığımın farkına vardım. Durumları çok fena değil resim koymuştum. Bu nedenle beklentim pek yüksek değil. Elime ne geçerse onunla yapmaya çalışıyorum. Hatta hemen resim ekleyeyim 1 tane daha enzim denemesi yaptım.
284298

Pirinç suyu + kurutulmuş-ezilmiş yumurta kabukları + üzüm pekmezi + şeker + su. Arkadaşımdan rica etmiştim, sağ olsun hatırlamış. Pirinç suyu ayırmış bana. Öğlen yemeği hazırlarken aldığı pirinç suyunu 0,5 lik pet şişeye koymuş, gece eve geldiğimde sanki kendi kendine fermantasyona başlamıştı. Hemen 1,5 lt. şişeye aldım. İçeriği çok yetersiz olduğunun farkındayım ama bu denemeyi 10 lt bitki enziminin başlangıcı olarak sayıyorum. Yeterli atık topladığımda 10 lt şişeye alacağım.

Safranlı
18-04-2012, 09:40
Hoş bulduk sevgili komşum.
Tanışma bölümüne yazdığım gibi, forumu okumaya başladıktan sonra bitkilerime 8 yıldır sıkı bir diyet uyguladığımın farkına vardım. Durumları çok fena değil resim koymuştum. Bu nedenle beklentim pek yüksek değil. Elime ne geçerse onunla yapmaya çalışıyorum. Hatta hemen resim ekleyeyim 1 tane daha enzim denemesi yaptım.
284298

Pirinç suyu + kurutulmuş-ezilmiş yumurta kabukları + üzüm pekmezi + şeker + su. Arkadaşımdan rica etmiştim, sağ olsun hatırlamış. Pirinç suyu ayırmış bana. Öğlen yemeği hazırlarken aldığı pirinç suyunu 0,5 lik pet şişeye koymuş, gece eve geldiğimde sanki kendi kendine fermantasyona başlamıştı. Hemen 1,5 lt. şişeye aldım. İçeriği çok yetersiz olduğunun farkındayım ama bu denemeyi 10 lt bitki enziminin başlangıcı olarak sayıyorum. Yeterli atık topladığımda 10 lt şişeye alacağım.

bildiğimiz beyaz şeker kullanılmaz diye biliyorum...
seker koymayınız
yeterınce pekmez varsa her sey yolunda gider...
başlangıç için yaptıklarınız gayet güzel görünüyor....

emreomurca
18-04-2012, 09:59
bildiğimiz beyaz şeker kullanılmaz diye biliyorum...
seker koymayınız
yeterınce pekmez varsa her sey yolunda gider...
başlangıç için yaptıklarınız gayet güzel görünüyor....

Ben de kullanılmayacağını okudum ama nedenini bulamadım. Evde şarap denemelerinde kullanıldığını okuyunca, en iyisi deneme yanılma dedim. Son 2 enzim denememe ekledim. İlk gözlem olarak istediğimiz mayayı mı yoksa başkasını mı etkiliyor bilmiyorum ama süreci baya hızlandırıyor gibi.

cukurovalı
18-04-2012, 10:55
Siyah üzüm pekmezi, dut pekmezi,harnup pekmezi, yumurta kabuğu, muz, brokoli, yeşillik, reyhan, yoğurt suyu, elma ve bunlara ilaveten tespih ağacı (melia azedarach) tohumunu havanda ezerek koydum.
Şu anda hava çıkışı gayet iyi .
Bu enzim hem gübre hem de tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi. Bittikten sonra çok seyreltip yapraktan deneme yapacağım.

Safranlı
18-04-2012, 12:05
topraktan her zaman iyidir.

cukurovalı
18-04-2012, 13:23
Sayın Safranlı;
Tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi.

Safranlı
19-04-2012, 08:24
Sayın Safranlı;
Tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi.

bu konuda fikrim yok
halil hocamız belki bir seyler yazabilir....

limon_sever
19-04-2012, 10:47
Bir çok delik olmasına rağmen dün şişedeki balon patlamış. Yenisini taktım. Neden patlamış olabilir?

xenkebikec
19-04-2012, 10:51
Sn. limon sever o kadar güzel bir karışım yaptınız ki zaten bomba gibiydi :)

Safranlı
19-04-2012, 11:24
Sn. limon sever o kadar güzel bir karışım yaptınız ki zaten bomba gibiydi :)

bence de ...
balon zor dayanır..
hava kiti de olabılır
ama deymez
balonu yenılemek en kolayı...

emreomurca
19-04-2012, 18:45
Benim de son denemem olan pirinç sulu enzimde gaz çıkışı diğerlerine kıyasla en az 2-3 kat fazla, içeriği fazla olmasa da balonunu patlatacak gibi. Cam şişelerde ki kivi enzimlerinin balonları indi. Çıkan kokulara bakarsak parçalanmış kivi sanırım sirke olmuş hava almasına imkan yok ama öyle gibi geldi, diğeri güzel kokmaya devam ediyor. Çilek enzimi ise (sabahları özelikle ) mutfağı mis gibi kokutuyor.

Halil Önen
19-04-2012, 21:35
Sayın Safranlı;
Tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi.

Sadece tespih ağacının tohumların ezilip yağı çıkarılsaydı, akar hastalıkları için iyi bir ilaç olurdu.

Cemil B.
21-04-2012, 14:54
Sevgili arkadaşlar dün enzimimin ilk süzülmüş haliydi. Bu gün dinlendikten sonraki resmini ekliyorum. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. Acaba tülbentten mi geçirmek gerekir? yoksa bu haliyle kalabilir mi?;)280506

Bitkicikler bekliyor ziyafet için.

Ama reklam kokusu alıyorum sanki su firmasının :))))))

limon_sever
21-04-2012, 18:39
bence de ...
balon zor dayanır..
hava kiti de olabılır
ama deymez
balonu yenılemek en kolayı...

Taktığım balonlar bir bir patlayınca balondan vazgeçtim. Enzim oluşana kadar bir sürü balon patlayacak bu gidişle diyerek kapağını kapadım. Bir de balonların sürekli patlaması sonucu enzim oluşumunu yavaşlatacağını düşündüğüm için vazgeçtim. Her 5-6 saatte bir kapağı havalandırıyorum. Balon yerine şişe şişmeye başladı :) Yüksek basınçlı bomba gibi patlayacak diye korkmaya başladım :)

Coskun4216
21-04-2012, 19:20
Sayın limon_sever

Konunun ilk sayfasında üçüncü mesajdaki resimlerde hava kilidi olarak kullanılan su şişesi ve hortumlu düzeneği kolayca yapabilirsiniz.

Bir ucunu enzim diğerini su şişesine bağlar. Gaz alma derdinden ve patlama sonrası evden azar işitmekten kurtulursunuz.

Kolay gelsin.

Cemil B.
21-04-2012, 23:30
Sayın limon_sever

Konunun ilk sayfasında üçüncü mesajdaki resimlerde hava kilidi olarak kullanılan su şişesi ve hortumlu düzeneği kolayca yapabilirsiniz.

Bir ucunu enzim diğerini su şişesine bağlar. Gaz alma derdinden ve patlama sonrası evden azar işitmekten kurtulursunuz.

Kolay gelsin.

Gayet mantıklı bir çözüm :)

hepgül
27-04-2012, 07:01
Birikmiş ceviz ve yumurta kabuğu var... ikisini birlikte enzim yapsam olurmu? İçine yoğurt, maya, pekmez üçlüsü birliktemi atayım? Bitkilerim acaba kafayı bulurlarmı? : ))))

Safranlı
27-04-2012, 07:55
Birikmiş ceviz ve yumurta kabuğu var... ikisini birlikte enzim yapsam olurmu? İçine yoğurt, maya, pekmez üçlüsü birliktemi atayım? Bitkilerim acaba kafayı bulurlarmı? : ))))

bitkileriniz zevkten kafayı bulabilirler
saydıkalrınızın hepsını beraberce doldurabılırsınız
ama bence çeşitlerinizi arttırınız
mutfakta mutlaka birseyler vardır...
iki çeşit de kalmasın
bari türlü kabilinde 4-5 çeşit olsun.....

hepgül
27-04-2012, 09:49
Sayın Safranlı teşekkürler. Farklı şişelerde olgunlaşmayı bekleyen enzimlerim var.( Coştummu ben acaba :D 19 lt, 5 lt, 2.5 lt )
Sizin bir yorumunuzda okumuştum eğer yanlış hatırlamıyorsam "ceviz kabuğu azot zengini " diye. Ayrı değerlendirebilirmiyim diye o açıdan sormuştum. Madem birşey fark etmeyecek diğer atıkların içine katarım :p Saygılar.

Safranlı
27-04-2012, 10:31
karışım en güzeli....
ben sadece balık enzimini ayrı yaptım
özellikle azot açısından zengin olsun diye düşündüm..
normal artıklarda karısımı n.p.k.açısından zenginleştirecektir.

Menekşe35
27-04-2012, 20:08
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar. :)

Safranlı
28-04-2012, 08:32
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar. :)

sizleri tebrik ederim
enzim gerçekten bir devrimdir arkadaşlar....
geçen yıl yan yana deneme yaptığım mandalınalarımda enzim verdiğim
fidanda acayip cicek var
ötekinde var ancak cılız gibi duruyor...
enzimli fidanda erkencilik te fazlasıyla belirgin....

Cemil B.
28-04-2012, 08:35
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar. :)

ben ilk seferde burayı okumadan birseyler yapmaya calısmıstım olmadı, şimdi malzeme biriktiriyorum enzim icin,
çiçeklerle bitkilerle ugrasanlara söylüyorum , bakın böle böle birsey var resmen costuruyor bitkileri diye , dalga gecer gibi bakıyorlar,

Bende size katılıyorum , yapan ve kulllanan arkadasların söledikleri neticesinde bende yapıp uygulayacagım.

Cemil B.
28-04-2012, 13:18
biriktirmeye devam ,
çıtlattıgımız çekirdek kabuklarıda katılabilir mi içine, odunumsu bir yapısı var sanki?

Safranlı
28-04-2012, 14:21
biriktirmeye devam ,
çıtlattıgımız çekirdek kabuklarıda katılabilir mi içine, odunumsu bir yapısı var sanki?

Çekirdeği düşünmemek gerekir.
Çünkü tuzluluk toprak açısından hiç istenmeyen bir olaydır.
Çerez kabilinden dünyada tek olduğumuz fındık,anavatanı cennet yurdumuz olan ceviz çok idealdir.
Tuzsuz yer fıstığı kabugu çok güzel besin degerlerine sahiptir..
bence son şıkkı değerlendirebilirsiniz.

selis
28-04-2012, 17:17
Eeee ben zeytin çekirdeklerini atmıyorum ve enzim şişesine ekliyorum..
Onlarda mı olmaz? ..

arapsabunu
28-04-2012, 18:10
Herkese merhabalar,
Enzim yapmaya evde çok az malzeme varken karar verdiğim için bazı sorularım var. Bir de ayrıntılı olarak yaptıklarımı anlatarak sayfalarca okumaya vakti olmayan meraklılar için bu forumdan öğrendiklerimi özetlemeye çalışacağım. Bu konuda deneyimli üyelerin; her şeyi doğru anlamış mıyım, doğru uygulamış mıyım ve doğru özetlemiş miyim diye bu mesajı gözden geçirmeleri hem enzim konusundaki heyecanımı yatıştıracaktır hem de bu mesaj üzerinde düzeltmeler yapmam gerekiyorsa uygun olacaktır. Önce özetler;

3 ölçü organik malzeme
1 ölçü pekmez
9 ölçü su ile enzim yapmaya başlanıyor.

-Organik malzemeyi blendırdan geçirip pekmez ve su ile birlikte bir pet şişeye alıyoruz. Kabın 3'te birinin hava olması gerekiyormuş, çok doldurulmayacak.
-Şişenin ağzına bir kaç yerinden delinmiş bir balonu geçirip altından sıkıca bağlıyoruz.
-Ara ara çalkalıyoruz.
-Üstlerde kabarcık olması iyi bir şey.
-Balonun şişmesi bitince, yaklaşık bir buçuk ayda hazır (Bu aşamada ph değeri ölçülebilir, ph ölçen şerit şeklinde kağıtlar satılıyormuş, 3,5-4 olması yeterliymiş bu değerin).
-Serin bir yerde saklanacak, sulandırılarak kullanılacak.

Benim uygulamam;

Kullandığım malzemeler;
3 ÖLÇÜ ORGANİK MALZEME (1 dilim ekmek,yaklaşık 1 tane haşlanmış yumurtanın kabuğu,1 tane salatalığın kabuğu,bir avuç maydanoz,1 tane elmanın kabuğu+çekirdekli kısmı,1 tane armutun kabuğu,6 tatlı kaşığı çay posası,1 tatlı kaşığı yoğurt)
1 ÖLÇÜ PEKMEZ
9 ÖLÇÜ SU

Şimdi sorularım;
1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir?
2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu?
3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı?
4- Kaynamış su kullandım, olur mu?
5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım...
6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi?
7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı?
8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi?

287961

Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...

Safranlı
30-04-2012, 09:44
Şimdi sorularım;
1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir?

ben keyfime göre hareket ediyorum balkonda ve göz önünde ise süzebilirsiniz
organık maddenin toprakla buluşması açısından daha çok süzmeden kullanıyorum
2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu?
buz dolabına bence gerek yok evinizin direk güneş almayan serin herhangi bir yeri uygundur.
3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı?
telaşa gerek yok aynı durum bizde de oluyor hiç bir sorun olmaz..oranların dengesini bozmadıktan sonra ilaveler her zamn yapılabilir
böyle durumlarda ben kabın çapına göre pekmezimi tam oranında koyuyorum
parçalanma başlamış oluyor yani canlı dostlarımız çoğalmış oluyor daha sonrada malzemeleri ekliyorum
esas olan oran dengesini aşırı kaçırmamaktır..
kuyumcu gibi çok çok hassas terazi ile de ölçmeye gerek yok..
pekmezınız az olursa süreç uzar.
artıklarınız çok olursa parçalanma olmaz
suyunuz dengesiz olursa zararlılar artabilir...
yani süreç zorlansada bir şekilde tamamlanacaktır.


4- Kaynamış su kullandım, olur mu?
kayamış suda sorun olmaz ancak canlı ve dogal su en ıyısı
ben cumartesı gubu yaptıgım butık potasyum ağırlıklı patates enzimime
akvaryum suyunu kullandım..
5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım...
bunda hiç sorun yok sadece devamlı açıp kapatacaksınız.
6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi?
enzımde benım gördüğüm kadarıyla sürekli olgunlaşma devam ediyor
biz sadece olgunlaşma çogunlula bittiğinde kullanıyoruz
gecen yılın enzimi hala hava çıkışı yapıyor
yani domateslerinize yetişecektir..
7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı?
saksı büyüklüğünü dikkate alamıyoruz bir litre suya 1-2 meşrubat kapagı eklemeniz yeterlidir.
8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi?
işte tan burada ben artık susuyorum
temizli konusunda hiç bir fikrim yok.
287961

Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...[/QUOTE]

bu sayfaları sevmesek sabah sabah bunları yazamazdık.....
kolay gelsın....
sizde her sey yolnunda ....

Safranlı
30-04-2012, 09:49
Eeee ben zeytin çekirdeklerini atmıyorum ve enzim şişesine ekliyorum..
Onlarda mı olmaz? ..

olur olur merak etmeyiniz
sorun çekirdeklerde değil üzerindeki tuz olmasındadır..
zeytini bende çok yerim.
kendisi biraz tuzlu olsada çekirdeğindeki tuz az dır diye düşünüyorum...
ama daha bir çok altın değerinde enzim kaynakları da mevcuttur..

arapsabunu
30-04-2012, 10:01
Sayın safranlı,
Çok teşekkür ediyorum, cevaplarınız için. Ben geçen sene balkonda kompost yapmaya kalkmış ama pek de becerememiştim. O yüzden enzim yapmak bana çooook kolay geldi. Bahçem olunca komposta kaldığım yerden devam edeceğim tabi.

En çok da yaptığım enzim domateslerime yetişecekmiş diye sevindim şimdi. Daha bol malzemeyle tekrar tekrar deneyeceğim, en yakın zamanda. Gübre aramaktan kurtulmak isteyen tüm üyelerin enzimi keşfetmesi dileklerimle...

Safranlı
30-04-2012, 12:21
Sayın safranlı,
Çok teşekkür ediyorum, cevaplarınız için. Ben geçen sene balkonda kompost yapmaya kalkmış ama pek de becerememiştim. O yüzden enzim yapmak bana çooook kolay geldi. Bahçem olunca komposta kaldığım yerden devam edeceğim tabi.

En çok da yaptığım enzim domateslerime yetişecekmiş diye sevindim şimdi. Daha bol malzemeyle tekrar tekrar deneyeceğim, en yakın zamanda. Gübre aramaktan kurtulmak isteyen tüm üyelerin enzimi keşfetmesi dileklerimle...

bizimde kalbimizden geçenlere tercüman oldunuz...
herkes enzim yapmalı....

agozce
30-04-2012, 12:40
Sayın Safranlı enzimin içine mineral olarak ne koyabiliriz. Örneğin yumurta kabukları kalsiyum için atıyorum ( doğru mudur?..:))

Demir ve mağnezyum, çinko için ne yapılabilir?

Safranlı
30-04-2012, 14:02
Sayın Safranlı enzimin içine mineral olarak ne koyabiliriz. Örneğin yumurta kabukları kalsiyum için atıyorum ( doğru mudur?..:))

Demir ve mağnezyum, çinko için ne yapılabilir?

Kalsiyum açısından yumurta kabuğunu bende kullanıyorum...
diyer elementler için malesef fikrim yok....
çinko açısından ceviz içinden bahsediliyor...
ama o kunuda kesin bilğiye sahip değilim.
tükettiğimiz besinlerden demir ve mağnezyum açısından zengin olanları araştırmak gerekir..diye düşünüyorum..

emreomurca
04-05-2012, 11:02
20 gün gibi bir sürede enzimlerim oldu. Sadece çilekten yaptığım içilebilir enzim denemem süzülüp farklı günlerde yudumlandı. Koku güzel, çok hafif alkollü ( kolay kolay kafa yapmaz :) ) bekledikçe daha da lezzetleniyor gibi. Bu nedenle kivi den yaptıklarımı henüz süzüp tatmadım.

290830

Çilek enzimimi yaparken yarım kilo çilek rondo ile iyice sıvı hale getirdim ve hacmen aynı oranda su ekledim. Enzimin güzel kokulu ve lezzetli olmasına rağmen ilk denememde açıkçası beklediğim koku ve lezzeti bulamadım. Bu nedenle 2. çilek enzimimde sadece sıvı hale getirdiğim çileği kullanmayı düşünüyorum.

emreomurca
04-05-2012, 11:41
Bitkiler için hazırladığım ilk enzimi de kullamaya başladım. Haftada 2 kere enzimli su ile suluyorum. İlk sulamada aşırı sulandırdım. İçeriği sadece kivi, domates, salatalık kabuklarından oluştuğundan çok kuvvetli olmadı sanırım. Her kullanımda biraz daha enzim oranını arttırıyorum. Gene de etki ettiğini hissediyorum ve yeni yaptığım enzimlerle güzel sonuçlar alacağıma inanıyorum.

Bu arada pirinç suyu ve yumurta kabuklarıyla yaptığım enzim en kuvvetli gaz üretimi olan enzim oldu. Bir çok defa balon patlamaya ramak kalana kadar şişti. Gaz çıkışı bittiğinde ilk bitki enzimimle karıştırıp kullanmayı planlıyorum.

2,5 lt ve 10 lt olarak 2 yeni enzim daha hazırladım. İçeriklerini olabildiğince fazla tuttum. Patates, muz, elma, domates, salatalık kabukları, ıspanak, marul, dere otu, maydanoz, nane, havuç ne bulduysam ekledim.

290852

Cemil B.
04-05-2012, 11:48
Enzim Çalışmam 03.05.2012
Limon Kabugu , Soğan Kabugu , salatalık kabugu , yumurta kabugu , çay posası , patates kabugu makinada parcalandı ve 5 litrelik su bidonuna dolduruldu ,
boguma kadar içme suyu dolduruldu
bir miktar pekmez ve bir miktar kahverengi toz şeker katılarak kapagı kapatıldı ve çalkalandı
sonra balkondaki güneş almayan yere konuldu,
gelişmeleri takip edicem ve sizlerle paylaşıcagım.

Safranlı
04-05-2012, 12:58
enzim çalışmam 03.05.2012
limon kabugu , soğan kabugu , salatalık kabugu , yumurta kabugu , çay posası , patates kabugu makinada parcalandı ve 5 litrelik su bidonuna dolduruldu ,
boguma kadar içme suyu dolduruldu
bir miktar pekmez ve bir miktar kahverengi toz şeker katılarak kapagı kapatıldı ve çalkalandı
sonra balkondaki güneş almayan yere konuldu,
gelişmeleri takip edicem ve sizlerle paylaşıcagım.

sizleri tebrik ederim
enzim hazinesini ortaya çıkarıp paylaştığınız için çok teşekkur ederim...
Bir uyarıda bulunmak istiyorum..
Yukarıdaki artıklar biraz daha artırılabilir.
Enzim şişesindeki artıklar yukarı dogru toplanıp sonraları parçalnmış vazıyette dibe çökerse dogru yoldasınız demektir..

Cemil B.
04-05-2012, 13:09
malzemesi mi az diyorsunuz?
sonradan ilave yapılabiliyor , daha once konustuklarımızdan hatırladıgım kadarıyla,

ne ilave etmemi önerirsiniz sayın safranlı

selis
04-05-2012, 13:54
Sn. Halil Önen ve Safranlı mutlaka bu başlıkta bahsedilmiştir ama takdir edersiniz çok sayfa var.. Ben yine de sormak isterim.. Aramızda tek tür enzim yapan da var, benim gibi saçmalayıp mutfak artıklarını karıştırıp şişeye dolduran da..

Yapıyorum ama ne için kullanacağımı bilmiyorum ki.. Sizden isteğim; (atıyorum) balık enzimi domateslere iyi gelir.. Ceviz ağırlıklı olanı kaktüslere.. Yumurta ağırlıklı olanı şuna, gibi örnekler vermeniz..

Safranlı
04-05-2012, 15:31
malzemesi mi az diyorsunuz?
Sonradan ilave yapılabiliyor , daha once konustuklarımızdan hatırladıgım kadarıyla,

ne ilave etmemi önerirsiniz sayın safranlı

yazın yediğimiz içtiğimiz etrafımızda bolca bulunan her türlü nevale uygundur..
Patates kabugu mutlaka olmalı
muz kabugu olabilir
ceviz ,fındık kabuğu
bu mevsımde bolca olan ısırgan otunu kullanabilirisiniz
ev ortamında sogan sarmısak ve limonu pek tercıh etmeden
ve tuzlu olabilecek artıkları katmadan her seyı koyabiliriz...
Artık mevla ne verdiyse hepsi fazlasıyla faydalı olacaktır..

Safranlı
04-05-2012, 15:40
Sn. Halil Önen ve Safranlı mutlaka bu başlıkta bahsedilmiştir ama takdir edersiniz çok sayfa var.. Ben yine de sormak isterim.. Aramızda tek tür enzim yapan da var, benim gibi saçmalayıp mutfak artıklarını karıştırıp şişeye dolduran da..

Yapıyorum ama ne için kullanacağımı bilmiyorum ki.. Sizden isteğim; (atıyorum) balık enzimi domateslere iyi gelir.. Ceviz ağırlıklı olanı kaktüslere.. Yumurta ağırlıklı olanı şuna, gibi örnekler vermeniz..

Degerli dostum neden kendini sıkıyorsun ki....
dilediğin yerde dilediğin şekilde kullanabilirsin...
temen mantığı şudur....
toprak tahliline göre eksik olan besin maddelerine göre tamamlayıcı enzim yapılmalı ve kulllanılmalıdır.
küçük balkonlarda ev bahçelerinde buna gerek yoktur..
ben genelde karışım yapıyorum..
ancak kivi bahçemde potasyum eksıklıği çıkınca potasyum açısından besin degeri yüksek olan patates kabukları saltalık kabukları ve muz kabuklarından özel enzim yaptım...
hızlı büyümesini istediğimiz yaprak güzeli olarak veya yeşil aksamıyla güzellik katan bitkilerine balık enzimi verebilirsin
çünkü balık enzimi direk azot ağırlıklı olacak ve bitkiyi sürgüne ve boya teşvik edecektir...
bakçenizde var ise salkım sögüt ağacına balık enzimi yakışacaktır.

Safranlı
04-05-2012, 15:54
temel mantığını anlatmaya çalıştım...
örnekleri artıramk gerekirse
bütün yaz çiçek açmasını istediğimiz güllerimize potasyum ağırlıklı patates vb.nevale ile doyurmamız gerekır.
cılız kalmış ve boya gitmesini istediğimiz fidanımız var ise balık vb.
dallarını ve gövdesini güçlendirsin ve sağlam bir yapıda büyütmek istediğimiz bitkilerimize ise içinde kalsiyum olan yumurta kabuklu enzimler ile ziyafet çekmeliyiz...
kısaca toparlamak gerekirse ev tipi küçük bahçelerde bu ayrıma gerek yok...
her gün sebzeli türlü kabilinden mutfak artıkları yeterlidir.
genelde doğamızda var olan ve büyüyen bitki kaynakları itibarıyla bahar mevsiminde büyüyen ve yeşeren kaynakalar azot kaynağıdır..
bakla,yonca,tüy,kıl vb..
ara dönemde fosfor açısından zengin meyve ve sebzeler çokça bulunur.
son dönemde ise potasyum açısından zengin olan meyveler yetişir..
bezelye kozası,kavun kabuğu,şeker pancarı artıkları buna örnektir....
acizane benim bildiklerim bu şekildedir....
hep söylediğimi tekrar edeyim...
enzim yap denize at......

cebrail-
04-05-2012, 18:13
Aşağıda adım adım nasıl yapıldığını anlattığım yoğurt kabından yapabileceğiniz fermentasyon kabı için gerkli malzemeler;

1- Bulabildiğiniz en büyük yoğurt kabı (Kapağının sızdırmaz olması gerekli)
2- 1 Adet Pet su şişesi
3- 50 cm akvaryum hortumu
4- 1 Adet Akvaryum hortumlarında kullanılan vana
5- 4 mm lik matkap ucu veya 4 mm çapında zımba (Çivi bile olabilir)


Yapımı:

1-Yoğurt kabını tam tabanına teğet olacak şekilde 4 mm çapında deleceğiz. Daha sonra akvaryum hortumunu sıkarak sızdırmazlık sağlayacağı için matkaptan ziyade 4 mm' lik bir zımba veya hiç bulunamazsa 4 mm çağında bir metal çubuk ısıtılarak çapaksız olarak delinmesi gerekir.

2- Akvaryum hortumundan kasilecek 10 cm' lik bir parça ucu büzülerek delikten geçirilir. Deliğe dairesel olarak sarması ve sızdırmazlığı sağlayabilmesi için hortum delikten geçmiş vaziyette iken hortumun iki ucundan tutarak hortum çapının delik çapı ile eşit hale gelmesini sağlayın. Bıraktığınızda hortumun deliğe sıkıca sarıldığını göreceksiniz. Daha sonra hortumu kovanın dışındaki ucundan çekerek resimde görülen pozisyona kadar çekiniz.

3- Hortumun ucuna akvaryum vanasını takınız ve kova içine su doldurarak sızdırmazlık testi yapınız. Başka büyük musluk aramanıza hiç gerek yoktur, kova içindeki sıvıtı boşaltmak için bu düzenek işinizi rahatça halledecektir. Denenmiş çözümdür.

4- Pet şişenin kapağına yan yana iki adet ve yoğurt kabının kapağına 1 adet olmak üzere delik delme işlemlerini tekrarlayalım.

5- Arta kalan uzunca akvaryum hortumunun bir ucunu yoğurt kabının kapağına deldiğimiz deliğe geçirip sızdırmazlık sağlayabilmek için daha önce tarif ettiğim, hortumun iki ucundan tutarak delik çapına uydurma işini yapalım ve yoğurt kabına bakan kısımda yaklaşık 1 cm kalana kadar dışarı doğru çekelim.

6- Yoğurt kapağına taktığımız hortumun diğer ucunu pet şişe kağağına deldiğimiz deliklerden birine geçirelim ve yaklaşık pet şişenin dibine değecek kadar çekelim. Bu delikte sızdırmazlık o kadar önemli değildir. Çünki sistemde oluşacak karbondioksit gazını nargile gibi fokurdayarak çıkarmak için zaten kapağa ikinci bir delik daha açtık.

7- Şişenin içine yeterli miktarda su (Hortumun ucunun su içinde kalması yeterlidir. Sistemin içine oksijen girmesini engellemek için yapılmıştır.)doldurduktan sonra fermentasyon kovası kullanıma hazırdır.

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.

sn sarıcan bu fermanta işleminde em yerine hümik asit uygulasak olurmu