Bağlan

View Full Version : Enzim (Enzyme)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10

antihistaminik
17-05-2013, 00:36
tecrubeli arkadaslara ne oldu gorunmez oldular...
sizden edindigim bilgilerle ve az-cok tecrubemle ben cevaplar oldum bazi sorulari...
sahipsiz birakmayin konuyu :)

Ozlem A
17-05-2013, 07:56
Teşekkürler :) ben devam ediyorum o halde.. Kötü koku gelmezse sorun yok gibi görünüyor forumda yazılanlara göre.

Çamtepe
17-05-2013, 08:50
balonun şişmesi isinan havanin genlesmesinden olmasin :))
güneş konusunda forumda degisik fikirler var, ama benim bildigim ve dusundugum, enzimi gölge yerde olgunlastirmanin daha dogru olacagi yonunde..
hatta ben daha ileri gidip enzimleri perdeleri kapali bir odada 22-25 derecede olgunlastirdim...
sicaklik konusunda How to Make Garbage Enzyme (http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm) sitesi oda sicakligi der.. ama burada 30-35 derecelerin iyi olacagini soyleyenler var...

Hedeflenen mayaların ne olduğu ile alakalı. Bildiğimiz hamur mayası oda sıcaklığında da aktif iken Lactobacillus bakterileri en iyi 30-35 derece arasında çalışır.

Safranlı
17-05-2013, 09:05
tecrubeli arkadaslara ne oldu gorunmez oldular...
sizden edindigim bilgilerle ve az-cok tecrubemle ben cevaplar oldum bazi sorulari...
sahipsiz birakmayin konuyu :)

sevgili dostlar.....
bir arıza nedeniyle tam 11 gündür siteye yazamadım....
sizlere biraz sitem edeyim...
hiç kimse sormuyor ya huuu...
diye düşünürken neyseki soranımız varmış....
sizleri özledim yahuuuu...
bu arada artık sayın anti.....(gerisini yazmıyorum)tekrübeli dostalarımızdan sınız...
nerede kalmıştık.....

civanmukti
17-05-2013, 10:32
sevgili forum severler,

ben de bu sene evdeki bozulmaya başlayan salatalık ve kabaklardan mikrobiyal gübre yaptım. verilen tariflerle sıkıntısız bir süreçle yaklaşık 2 hafta önce işlem tamamlandı ve biraz da tembellikten biraz fazla beklettikten sonra mamülü süzdüm. süzerken bayan çorabı kullansam da yine de biraz tortulu kalıyor (geçen sene de böyle olmuştu) ama pet şişede beklerken tortu dibe çöküyor. aslında üstte kalan berrak kısmı bir şekilde alabilirim. ama yapmalı mıyım yoksa tortulu daha mi iyidir?
bir de geçen sene çeşme suyuyla vermiştim bitkilere ben bu enzimi ama okuduğum kadarıyla klor mikroplara pek iyi gelmiyor :) yağmur suyu biriktirme şansım da yok ben de gittim marketten su aldım.
geçen seneki tecrübelerimden sonra bu sene toprak hazırlığımı daha iyi yaptım diye düşünüyorum. (ben naçizane balkonda, saksıda hobi olarak yapıyorum bu işi)
saksıları büyüttüm (domates için 15 lt) yanmış gübre ile toprağı karıştırdım. bir de buharlama sistemini kurabilirsem, soğuk su buharıyla sulama yapmayı düşünüyorum bu sene.
velhasıl çok da uzatmadan yaptığım enzimi henüz bitkilere vermedim. ama içimde güzel olduğuna dair bir his var. yaşayıp göreceğiz.
sevgiler, saygılar.

antihistaminik
17-05-2013, 15:57
hiç kimse sormuyor ya huuu...
diye düşünürken neyseki soranımız varmış....
sizleri özledim yahuuuu...
bu arada artık sayın anti.....(gerisini yazmıyorum)tekrübeli dostalarımızdan sınız...
nerede kalmıştık.....

yalniz degilmisiz... meyvelitepe de uzaktan goz kirpmis ne guzel...
sevgili sarıcan, denizakvaryumu, dogasever, acemi_caylak vb... onlari da burada gorsek keske.. zehiri akitip gittiler...:)

antihistaminik
17-05-2013, 16:00
neyse.. yakalamisken sn civanmukti'nin şu sorusunu netlestirmemize yardimci olursaniz ne mutlu..

........
bir de geçen sene çeşme suyuyla vermiştim bitkilere ben bu enzimi ama okuduğum kadarıyla klor mikroplara pek iyi gelmiyor :) yağmur suyu biriktirme şansım da yok ben de gittim marketten su aldım......
5-10 saksi icin bekletilmis su dert degil ama buyuk miktarlarda ne yapmali ben de bilemiyorum.. damlama sisteme katmak vs... ne yapmali?

Safranlı
17-05-2013, 16:32
Damlama en güzeli...
**** şerbet gibi verilebilir
ben üşenmiyorum
tek tek kökten veriyorum

antihistaminik
17-05-2013, 16:49
sn safranli soruyu tam soramadim anlasilan..
soru klorla ilgili. atiyorum 1 dönüm bitki sulayacagim. kuyu da yok.. o kadar suyu her gun biriktir beklet ki kloru gitsin ya da git bakkaldan şaşal al gazetelere manset ol...e sebeke suyunda klor var... yazik degil mi bizim narin faideli bakterilerimize.. cozum ne ?
yakalamisken daraltayim dedim.. :)

hanımeli
17-05-2013, 22:48
sn antihistaminik,su arıtma sistemlerine bektınızmı,mutfaklarda kullanılıyor ya biraz pahalı ama ucuzlarıda var,300 tl ye metroda görmüştüm,en azından klordan ve zararlı artıklardan kurtulmuş olursunuz hem bahçenizi sular hemde içersiniz.

hanımeli
17-05-2013, 22:52
başından beri oku oku beynim döndü ama bende öğrendim galiba birşeyler.uğraşan herkezin emeğine sağlık.

benim aklımada birşey geldi.çocukların demir ve vitamin şurupları var az az kalmış tarihi geçmiş,onlarıda hazırlayacağımız enzimin içine karıştırsak olurmu

ya da enzimi elde ettikten sonra uygulama sırasında karıştırsak daha mı anlamlı olur

ya da hiç konmazmı?

valla tam muamma oldu.

antihistaminik
17-05-2013, 23:21
sn antihistaminik,su arıtma sistemlerine bektınızmı,mutfaklarda kullanılıyor ya biraz pahalı ama ucuzlarıda var,300 tl ye metroda görmüştüm,en azından klordan ve zararlı artıklardan kurtulmuş olursunuz hem bahçenizi sular hemde içersiniz.
sn hanimeli sorum zaten klorsuz suyu nasil elde etmekten öte bunun uygulanabilme zorlugu uzerine. ben dedim 1 dönüm siz deyin 10 dönüm.. su aritmayla olacak is degil sonucta.. konuda bulamadim, bir arkadas vardi buyuk miktarlarda uretip kullanmayi dusunuyordu.. o ne yapiyor mesela onu da merak ederim..
benim su anda yaptigim sebeke suyunu 50 lt lik varilde en az bir gun bekleterek kullanmak, bu suyla yapraklara spreyleme ve manuel olarak topraga vermek...
önerdiginiz cozumde aritma cihazlari damlama sulama yonteminde basinc sorunu cikaracaktir...
yine de tesekkurler..

hanımeli
18-05-2013, 14:15
bir öneri daha bunuda beğenmezseniz başka fikir vermiycem :))varil ebatını büyütün ozaman,1 tonluk depo alın yükseğe kurun hergün düzenli dolsun damlama takıp sulayın

bizim 40 dönüm zeytinliği biz öyle suluyoruz mesala.belli yerlerde 10 metrelik ayaklar üzerinde 1 tonluk tanklar var römorkla onları dolduruyoruz damlamayı açtınmı 1 gün sürüyor kendi yükseklik ivmesiyle suluyor tarlayı.

antihistaminik
18-05-2013, 15:19
cok iyi fikir (ne me lazim küsersiniz sonra) :)))
sn hanimeli siz enzimi depoya mi koyuyorsunuz yoksa gubre tanki gibi birseyle mi ekliyorsunuz suya ..

nariçi
18-05-2013, 18:58
Herhalde 3 yıl önceydi yapmış olduğum enzimler duruyordu onları seradaki saksılara seyreltip koyacağım. bir köşede unutmuştum :)

hanımeli
20-05-2013, 11:21
yok yok sn antihistaminik küsmekte neymiş,olurmu hiç.umarım aradığınız cevabı bişekilde bulursunuz,benimkisi fikir alış verişi yaparak beyin jimnastiği yapmak sadece.

ben hiç enzim yapmadım,ilk defa yapcağım.ama tutarsa zeytinlerimdede denemek istiyorum heralde su tanklarının içinde dilüe eder öyle uygularım.

benim sorumda kaynadı bu arada :))
bu çocuklaın vitamin ilaçlarınıda karıştırsak enzime olurmu bilen **** hiç denemiş olan vermı acaba. demir ilacı mesela çinko,kalsiyum,hepsinden bol bolvar tarihleri geçmiş.

Safranlı
20-05-2013, 12:54
Enziminize katmadan direk toprağa sulandırıp dökebilirsiniz

torkulu
21-05-2013, 00:07
yaptığım enzim 8. gününde. gaz cıkışı neredeyse yok gibi. ilk 3-4 gün eldiven balon gibi şişiyordu. son 2 günde sıcak bir yerde olmasına rağmen gaz çıkışı neredeyse yok gibi . kokusunda rahatsız edici koku yok, yoğurt-bira arası bir koku var. katı maddeler neredeyse tamamen çöktü. üstte sadece büyük kalmış parçalar kaldı. bu arada bütün meyve ve sebzeleri blender da iyice parçalamıştım. oranlar 10/3/1 gibi yapmaya çalıştım ama ölçü kullanmadım ,oynamalar olmuştur mutlaka.
sizce hazırmıdır? ya da ne kadar daha beklemeliyim?

Safranlı
21-05-2013, 09:23
her sey yolunda ama
olmadı henuz
10 gün daha bekleyelim

hanımeli
22-05-2013, 23:19
bende başladım atıkları biriktirmeye,patates,domates,soğan,fasülye ne varsa yemek yaparken soyduğum kabuklarını kıyıp biriktiriyorum,

tüm bu sebze kabukları karışsa olur diymi.içine koymamam gereken bir şey varmı?

cemas
23-05-2013, 06:18
Soğan koymayın bence .

torkulu
25-05-2013, 23:21
enzimi saklarken neye dikkat etmek gerek ? buzdolabında dondurup saklamanın sakıncası var mı?

torkulu
29-05-2013, 21:55
arkadaşlar okuduklarımdan anladığıma göre enzim hava ile temas edince bozulmaya başlıyor, şu durumda nasıl bir şekilde muhafaza etmek gerek?
kapağı açılmayınca yıllarca saklayan varmış. 100/1 oranında seyrelterek, fazla fazla kullansam bile bu bana 5-6 ay yetecek gibi.
ben 2,5 litrelik şişede yaptım. yaklaşık 1,5 litre kadar enzim var diyelim. bunu 500 ml lik şişelere ayırıp serin bir yerde , ya da buzdolabında saklasam en azından kullanmadığım 2 şişe hava ile temasını keserim diyorum. ama süzme işleminde ve şişelere koyarken hava ile teması olacak mutlaka.
saklaması ile ilgili bilgi verebilecek tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba??

Safranlı
30-05-2013, 08:56
Mirim neden saklıyorsunuz ki...
Bolca bitkilerinize zivafet çekit olsun bitsin
komşunuza verin sokaktaki ağaca verin
balkonunuzda ne varsa verin
saklamayın
bitirin her yerde bolca kullanın
nasılsa yenisini yaparsınız
bu mevsimde bitkiye haftada bir verebilirsin
sakın saklama....
Hazine saklanılırmı ya hu....
Enzimi dört gözle bekleyen ülkemin bitkilerini dah fazla bekletme....

torkulu
30-05-2013, 09:20
sn safranlı sorun da o zaten , her ay yenisini yapmak istemiyorum.
saklama koşulları ya da yöntemleri ile ilgisi bilgisi olanlar, yardım lütfen...

Safranlı
30-05-2013, 10:05
Peki madem öyle...
Süzüp küçük pet şişelere doldurabilir ve serin bir odada saklayabilirsiniz

torkulu
30-05-2013, 10:20
buzdolabında olur sanırım. dondurarak saklanabilirmi?
süzme sırasında hava ile temas edecek yapısı bozulur mu?
süzdükten sonra serin bir yer veya buzdolabında ne kadar süre ile dayanır ?

teşekkürler....

kimyager147
03-06-2013, 08:52
Arkadaşlar bende enzim yapmıştım size bazı deneyimlerimi aktarayım.

1) Bilirsiniz arkadaşlar ev banyoları, banyo yaptıktan sonra temizlenmez ise kötü kokar. Eşiminde evde olmamasından faydalanarak 2 hafta temizlemedim. Banyoyu sadece banyodan sonra enzim ile şöyle bir suladım.( %50 ) Oran biraz fazlaymış ev 2 saat sirke gibi koktu. Ama banyoda temizlememekten kaynaklanan bir oluşmadı.

2) Bulaşık makinasında bulunan bulaşıklar koku yapıyordu. Üzerlerine spreyli kolonya şişesine koyduğum enzimi sıktım. Ertesi gün bulaşık makinasının içerisinde hiç koku yoktu tertemiz bir hava ile karşılaştım.

Bunlar nereden çıktı derseniz öyle içimden geldi paylaşmak vaktinizi almamışımdır umarım.

cemas
06-06-2013, 11:56
Ben de bi enzim yapıyım dedim içeriği :

220 gram armut ya da şeker kamışı pekmezi pek emin değilim

450 gram organik malzeme ( havuç, kuru fasulye, ıhlamur ,kuru incir, çay, kızılcık , maydanoz, ceviz , fındık, badem, kuru uzum, bol miktarda yumurta kabuğu,kuru menemen malzemesi (domates biber vb.), pirinç, arpa, leblebi, nohut )

1000 gram kadar su

1 , 3 ,10 'a pek uyamadık ama olsun ilk 2 gün gaz çıkışı gözlemlemedim.3. gün bu halde
414314

ara sıra eldiven iniyor çalkalıyorum, biraz şişiyor yine iniyor.Temmuz ortasına hazır olur mu ?

Safranlı
06-06-2013, 12:29
olur rahat rahat yetişir

torkulu
10-06-2013, 18:25
arkadaşlar , 5-6 hafta önce hazırladığım enzim şimdi sirke benzeri bir koku çıkartıyor. ilk zamanlar ekşimiş yoğurt-bira gibi bir kokusu vardı. neden sirke gibi kokmaya başladı? yoksa enzim çöpe mi gidecek? 2 kere kullandım şimdiye kadar , sadece bir kere dikkatlice kapağını açtım. bu arada gaz çıkışı az da olsa devam ediyor. sizce sorun ne? teşekkürler...

Ozlem A
11-06-2013, 08:55
10 gün arayla iki enzim yaptım. 14 Mayıs'ta yaptığıma musluk suyu koymuştum, diğerine ise içme suyu. İkinci olmuş gibi geliyor ilkinden emin değilim. Ph ölçer olmadan hazır olup olmadığını anlama imkanımız yok mu?

Ozlem A
14-06-2013, 09:48
10 gün arayla iki enzim yaptım. 14 Mayıs'ta yaptığıma musluk suyu koymuştum, diğerine ise içme suyu. İkinci olmuş gibi geliyor ilkinden emin değilim. Ph ölçer olmadan hazır olup olmadığını anlama imkanımız yok mu?

Sayın enzim uzmanları, gaz çıkışı durdu her iki şişede de. Süzmeli miyim artık? Şimdiden cevabınıza teşekkürler..

Safranlı
14-06-2013, 10:11
Dibe çökmüş olan hazır gibi....
Kullanabilirsiniz

Ozlem A
14-06-2013, 12:21
Çok teşekkürler sayın Safranlı. Diğerini de dibe çökene kadar beklememiz mi gerekiyor?

Safranlı
14-06-2013, 12:58
Evet iyi olur

Ozlem A
20-06-2013, 21:22
Süzdüğüm enzimi koyu renkli bir şişeye koydum, ne olur ne olmaz gaz çıkarsa diye kapağını kapamadım, tülbent geçirdim. Kokusu çok güzel oldu. Oda sıcaklığında tutuyorum. Buzdolabında tutmamız mı gerekiyor emin olamadım.

Bu sabah 1/20 oranında sulandırıp domates, salatalık, çilek ve biber saksılarına döktüm. Haftada bir kez bunu tekrarlamayı düşünüyorum.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

aviator34
24-06-2013, 09:15
Arkadaşlar benim son 40 litre enzimim kaldı 19 litrelik damacanalar da bu iş olmuyor 1 tonluk kafesli depo aldım.Hafta sonu 1 tonluk enzim hazırlamayı düşünüyorum.

Bunun için ihtiyacım olan ;

62.5 litre Melas (hazır)
185 kilo Mutfak artığı (kurulan bir pazardan toplayacağım sadece meyve sebze)
625 litre Klorsuz su
1 litre Em-A

420302

420303

Nargile sistemi yapacağım,depo bahçedeki evin yanında duracak (güneşin altında) merak ettiğim patlama riski olabilir mi ? hadi üzerine bir branda koysam bir nebze güneşi keser ama yine de tereddütlerim var...

Safranlı
24-06-2013, 10:37
üstadım
narğile sistemini kurar isen niye patlasın...
Merak etme bir şey olmaz...
Bulabilir isen tazecik yeşil otlarıda bu enzime katabilirsin....

aviator34
24-06-2013, 12:05
Nargile sistemi şart,
Sayın safranlı her yer taze ot :) biçer biçer koyarım,
Fidanlara enzim dayandıramıyoruz :))

Safranlı
24-06-2013, 13:15
Eee verimi görünce insan rüyasında bile enzim görüyor...
ya da etrafına enzim materyali olarak bakıyor

avahit
24-06-2013, 18:29
Herkese merhaba.Selam ve saygılar.Hazırlanan malzeme içerisine 1.5 kg yoğurt kabı dolusu İnek idrarı ilave edersek doğru mu yaparız yanlış mı.

ahsenn
24-06-2013, 19:03
gerçekten de öyle Sn Safranlı :
nisan ayında yapmıştım ' nargile usulü ' sizlerden öğrendiğim bilgilerle, onbeş gündür seyreltip kullanıyorum saksı çiçeklerime sonuç güzel. Hele bodur narın yaprakları, aradaki fark belli.Nasıl rüyalarımızda görmeyelim ki :D

Özgür Çifci
27-06-2013, 18:02
baştan sona bütün mesajları okudum baya zamanımı aldı bu olay lakin güzel bilgiler edindim, sonra bende safranlı arkadaşın projesinden faydalanarak nargile usulü bir enzim hazırladım, içerisinde karpuz kabuğu , paates kabukları birkaç yumurta kabuğu, biraz fındık kabuğu 2 adet salatalık, iki adet havuç ,bir portakal ,pekmez ,maya , nohut, yeşil mercimek vs derken baya karışık birşeyler oldu,, artık hayırlısı diyeceğim gerçi havalarda çok sıcak bu günlerde ama inşallah istenilen şekilde sonuc alabilirim

Safranlı
28-06-2013, 08:51
baştan sona bütün mesajları okudum baya zamanımı aldı bu olay lakin güzel bilgiler edindim, sonra bende safranlı arkadaşın projesinden faydalanarak nargile usulü bir enzim hazırladım, içerisinde karpuz kabuğu , paates kabukları birkaç yumurta kabuğu, biraz fındık kabuğu 2 adet salatalık, iki adet havuç ,bir portakal ,pekmez ,maya , nohut, yeşil mercimek vs derken baya karışık birşeyler oldu,, artık hayırlısı diyeceğim gerçi havalarda çok sıcak bu günlerde ama inşallah istenilen şekilde sonuc alabilirim

enzimin çabuk olgunlaşması için bu aylar uygun
hiç durmayınız
sürekli bir sistem dahilinde enzim yapıp bitkilerimize vermeliyiz
enzim çok çabuk tesir ediyor
hemen belli oluyor
fazla degil 3 litrelik iki üç kola şisesinde bile yapsanız
evinizin tüm bitkilerine yeter
işi büyütmek isterseniz
varil maril ne bulduysanız onla yaparsınız

cemas
28-06-2013, 10:25
Sanırım enzim 1 haftaya hazır http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=421482&stc=1&d=1372407850

üstte ince bir tabaka kaldı sadece çay kaldı nerdeyse elime aldığımda çok fokurduyor . 1 haftaya hazır mı ?

Safranlı
28-06-2013, 10:52
yaklasık olarak hazır olacaktır

ertugrula66
28-06-2013, 13:29
20 lt yoğurt kabına karpuz kabuğu,kıvırcık artıkları kabak,salatalık,üzüm posaları, hamur mayası(1 avuç kadar),1 bardak pekmez ,1 bardak yoğurt suyu ve 3 litre kadar su doldurdum nargile sistemini de kurmama rağmen hiç kabarcık çıkışı yok.Hatayı nerede yapıyorum?su koymamakmı lazımdı nargile sisteminde?malzeme miktarı 10 litrenin üzerinde acaba miktarlarlamı alakalı?kovanın üzerine kapaktan önce naylon poşette geçirdim sızdırmazlık sağlasın diye.2 gündür bekliyorum bozulmadan yardım edecek varmı?

Safranlı
28-06-2013, 16:42
yakında fokurdamaya başlar

antihistaminik
28-06-2013, 17:13
enzimi domates biberde kullanan ve etkisini gören var mı?
ben kullanıyorum ama etkisinden emin degilim..
az önce yine uyguladım..

Safranlı
28-06-2013, 17:24
enzim sadece torf ile ekili olan saksı türü alanda etkisi biraz az oluyor
tabi bu kesin yargı degil
sadece gözlem

Safranlı
28-06-2013, 17:27
birde aklıma geldi
enzimde verim açısından bekletimiz var ise daha çok potasyum ağırlıklı üretmeye çalışmak lazım
yanı patates kabugu ve muz kabugu gibi....
yeşil aksam fazla olursa azot zengini olacagından meyvede geç kalabilir

antihistaminik
28-06-2013, 17:30
birde aklıma geldi
enzimde verim açısından bekletimiz var ise daha çok potasyum ağırlıklı üretmeye çalışmak lazım

bir dahaki sefere dikkate alacağım sn safranlı..

ertugrula66
28-06-2013, 18:31
20 lt yoğurt kabına karpuz kabuğu,kıvırcık artıkları kabak,salatalık,üzüm posaları, hamur mayası(1 avuç kadar),1 bardak pekmez ,1 bardak yoğurt suyu ve 3 litre kadar su doldurdum nargile sistemini de kurmama rağmen hiç kabarcık çıkışı yok.Hatayı nerede yapıyorum?su koymamakmı lazımdı nargile sisteminde?malzeme miktarı 10 litrenin üzerinde acaba miktarlarlamı alakalı?kovanın üzerine kapaktan önce naylon poşette geçirdim sızdırmazlık sağlasın diye.2 gündür bekliyorum bozulmadan yardım edecek varmı?

acaba pekmez azmı oldu biraz daha ilave edeyim mi?

antihistaminik
29-06-2013, 04:27

sn ertugrula66

bana kalırsa oranlarda hata var. diger secenekler klorlu su kullandınız..ya da kapakta kaçak var.. ya da bunların hepsi..:)

malzeme miktari 10 lt derken ne demek istiyorsunuz? su+atık+pekmez mi sadece atık mı.. ama her halukarda hata var gibi gorunuyor,

enzim yaparken oran basit

1 ölçek pekmez + 3 ölçek organik atık + 10 ölçek su...(ölçek=kg)

1 bardak dediginiz pekmez ne kadar kg dir tam bilemesem de olsun 0.5 kg ..buna 1.5 kg civari atık ve uzerine 5 litre(=kg) su koymaniz gerekirdi..bu da toplamda (bahsettiginiz atıkların özgül ağırlıklarına bağlı degisiklik gosterecekse de) kabaca 7-8 litre eder. ki siz 3 litre su koymuşsunuz...

10 litreden kastınızın su, atık pekmez dahil herşey oldugunu dusunursek.
10 litre -3 litre su -0.2 lt(1 bardak pekmez)= 6.8 litre atık eder..bahsettiginiz atık cinsiyle 6.8 litre atık etsin 4.5 kg (gerçekten atıyorum bunu kestirmek mümkün degil) bu hesaplar altında ölçülerin şöyle olması gerekirdi..
1.5 kg pekmez - 4.5 kg atık - 15 litre su

çok karışık oldu biliyorum ama her halukarda oranlarda sorun var gibi..
sizin yerinizde olsam sıfırdan başlar ve 1-3-10 ağırlık oranına dikkat ederdim.

klorlu musluk suyu kullandıysanız boşuna hesap yaptırdınız o ayrı.. :)

bu arada hava çıkışı başladıysa ne mutlu ama yine de kullandığınız atığın ağırlığını biliyorsanız yazın ki eklenmesi gerekeni söyleyebilelim..

sn safranlı bu konuya daha hakim, o fikir beyan ederse onu dinlemenizi tavsiye ederim..

sevgiler..

Ozlem A
29-06-2013, 08:35
Sayın uzmanlar, enzime yumurta kabuğu koymanın sebebi kalsiyumca zengin hale getirmek mi oluyor? Ben üç şişe yaptım hepsinde de limon kabuğu ve pekmez kullandım bozulursa çok fena kokmaz diye. Domates ve biberlere kullandım bu enzimi, domateslerde çiçek dökülmesi durdu ve meyve tutma başladı, bilmiyorum tesadüf mü..

Safranlı
29-06-2013, 09:15
Asla tesadüf degil
hele domateste çifte kavrulmuş olucaktır

ertugrula66
29-06-2013, 09:44
sn ertugrula66

bana kalırsa oranlarda hata var. diger secenekler klorlu su kullandınız..ya da kapakta kaçak var.. ya da bunların hepsi..:)

malzeme miktari 10 lt derken ne demek istiyorsunuz? su+atık+pekmez mi sadece atık mı.. ama her halukarda hata var gibi gorunuyor,

enzim yaparken oran basit

1 ölçek pekmez + 3 ölçek organik atık + 10 ölçek su...(ölçek=kg)

1 bardak dediginiz pekmez ne kadar kg dir tam bilemesem de olsun 0.5 kg ..buna 1.5 kg civari atık ve uzerine 5 litre(=kg) su koymaniz gerekirdi..bu da toplamda (bahsettiginiz atıkların özgül ağırlıklarına bağlı degisiklik gosterecekse de) kabaca 7-8 litre eder. ki siz 3 litre su koymuşsunuz...

10 litreden kastınızın su, atık pekmez dahil herşey oldugunu dusunursek.
10 litre -3 litre su -0.2 lt(1 bardak pekmez)= 6.8 litre atık eder..bahsettiginiz atık cinsiyle 6.8 litre atık etsin 4.5 kg (gerçekten atıyorum bunu kestirmek mümkün degil) bu hesaplar altında ölçülerin şöyle olması gerekirdi..
1.5 kg pekmez - 4.5 kg atık - 15 litre su

çok karışık oldu biliyorum ama her halukarda oranlarda sorun var gibi..
sizin yerinizde olsam sıfırdan başlar ve 1-3-10 ağırlık oranına dikkat ederdim.

klorlu musluk suyu kullandıysanız boşuna hesap yaptırdınız o ayrı.. :)

bu arada hava çıkışı başladıysa ne mutlu ama yine de kullandığınız atığın ağırlığını biliyorsanız yazın ki eklenmesi gerekeni söyleyebilelim..

sn safranlı bu konuya daha hakim, o fikir beyan ederse onu dinlemenizi tavsiye ederim..

sevgiler..

Evet şehir suyu kullandım ve de atık kilo olarak fazla,ilk nargile sistemi anlatılırken su kullanılacağı geçmiyordu ondan dolayı 10 kğ atığın hepsini blender da çektim üzerine yarım kg civarı pekmez,bir o kadar peynir suyu, yarım kg mayalı hamur,yogurt suyuilave edip kapattım.suyu sonradan okudum ve 3 lt suyu sonradan ilave ettim ve biraz daha maya ve yarın kğ daha pekmez ilave ettim.ama sorun zannedersem su.Suyu nasıl kullanmam lazım bekletilmiş sumu olması lazım,yağmur suyumu?selamlar.

ertugrula66
29-06-2013, 09:46
Yeni tertipbe göre ayarlama yaparsam sulandırılmış bu atığı yeniden kullanabilirmiyim?**** ziyan olmasın diye nasıl kullanabilirim?

Ozlem A
29-06-2013, 09:50
Asla tesadüf degil
hele domateste çifte kavrulmuş olucaktır
Sayın Safranlı haftada bir 1/20 oranında dinlendirilmiş su ile veriyorum. Ama domatesler ufak saksıda meyve uçlarında çürüme başladı. Yumurta kabuğu karıştırdım toprağına ve yapraktan da limon suyunda bekletilmiş yumurta kabuğu sulandırılmuş halde uyguladım ama yeterli değil sanırım. Enzim içinde kullanılan yumurt kabuğu kalsiyum eksikliğinde etkili midir sizce?

avahit
29-06-2013, 10:24
Herkese selam.Forumu zevkle ve merakla takibediyorum. Benim sorum Enzim hazırlığında koyduğumuz suya 1.5kg İnek veya koyun idrarı ilave edebilirmiyiz.Bunun bir faydası olur mu.Konuya vakıf uzmanlaşmış arkadaşların cevabını bekliyorum.Sade ce su mu İdrar lı su mu?

Safranlı
29-06-2013, 10:24
Enzimde kullandıgınız yumurta kabukları direk kalsiyumdur...
Domatesinize yeter...
Ancak saksınız küçükse topragı az olduğundan yeterli beslenemiyordur
toprağınızın iyi kalitede olduğunu düşünüyorsanız sürekli azar azar enzim katarak sorunuzu çözebilirsiniz
ama saksının yeterli derecede toprağı olmalı....
değerli dostlarım
enzim çok çok faydalıdır
her yerde kullanılabilir
dahada meraklı arkadaşalarımız
bitki beslemede organik esaslı tüm yöntemleri kullanabilirler

cemas
29-06-2013, 13:08
birde aklıma geldi

100 gr muzda 350 mg potasyum bulunur.100 gr cevizde 700 mg potasyum bulunur' ve ıhlamur yaprağının %30'u potasyumdur.

Yani bol ceviz ve ıhlamur yaprağı da koyalım :D

Kaynak : Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık'

Bir de çok fazla yumurta kabuğu koydum fakat koyduklarım hiç yukarı çıkmadı hep dipte kaldı normal mi birde kabuklar köy yumurtası kabuğu değil çiftlik yumurtası kabuğuydu.

fındıkçı74
29-06-2013, 13:17
Merhabalar bahçelerimizin kenarlarında yabani can erikleri var napolyon kirazı gibi olmuşlar hemde çok tatlılar çok yoğun olduğu için yere dökülüyorlar bu bordo renkteki can eriklerini enzim yapabilirmiyim eğer olursa çekirdeklerini ayıklamak gereklimidir cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

cemas
29-06-2013, 13:34
Merhabalar bahçelerimizin kenarlarında yabani can erikleri var napolyon kirazı gibi olmuşlar hemde çok tatlılar çok yoğun olduğu için yere dökülüyorlar bu bordo renkteki can eriklerini enzim yapabilirmiyim eğer olursa çekirdeklerini ayıklamak gereklimidir cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Olur tabii ,fakat çeşitliliği artırın derim daha yararlı olur.Bence çekirdekleri katmayın.

Safranlı
29-06-2013, 13:48
100 gr muzda 350 mg potasyum bulunur.100 gr cevizde 700 mg potasyum bulunur' ve ıhlamur yaprağının %30'u potasyumdur.

Yani bol ceviz ve ıhlamur yaprağı da koyalım :D

Kaynak : Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık'

Bir de çok fazla yumurta kabuğu koydum fakat koyduklarım hiç yukarı çıkmadı hep dipte kaldı normal mi birde kabuklar köy yumurtası kabuğu değil çiftlik yumurtası kabuğuydu.

Bu sayfaların mudavimleri tabi ki doğal olandan yanadır
köy tavugu olsa idi çok daha iyi olurdu
ama zararı yok
şehirli tavuklarımızın yumurtası da olur
enzimde aşure gibi ne bulduysanız koyabilirsizin
tabi et kemik hariç
aşuredeki gibi şöyle üstünde nar taneleinin oldugu bol cevizli kavrulmuş fındıklı
ve bolca geleneksel üç ürünümüz (kuru kayısı,üzüm,incir)koyabilirsek deymeyin keyfimize.....
doğadaki sevdiklerimiz bu kaliteli emzimi hak ediyorlar

antihistaminik
29-06-2013, 16:02
Evet şehir suyu kullandım ve de atık kilo olarak fazla,ilk nargile sistemi anlatılırken su kullanılacağı geçmiyordu ondan dolayı 10 kğ atığın hepsini blender da çektim üzerine yarım kg civarı pekmez,bir o kadar peynir suyu, yarım kg mayalı hamur,yogurt suyuilave edip kapattım.suyu sonradan okudum ve 3 lt suyu sonradan ilave ettim ve biraz daha maya ve yarın kğ daha pekmez ilave ettim.ama sorun zannedersem su.Suyu nasıl kullanmam lazım bekletilmiş sumu olması lazım,yağmur suyumu?selamlar.

ben içme suyu kullanıyorum.. bir gün bekletilmiş böylece kloru uçmuş çeşme suyu da kullanabilirsiniz.

10 kg atığa 10kg/3=3.33 kg pekmez, 33.3 litre su isterdi.. bunu da en az 45-50 litrelik kaba koymanız gerekirdi...

enzim yaparken ilk denemeleri daha kücük ama sayıca bol yapmakta yarar var.. benim yaptığım 3 pet şişeden biri tutmamıştı mesela, ama geriye 2 pet dolusu (8 er litrelik petler) sağlam enzimim oldu.

yogurt kabındansa 5-8-10 litrelik petlerde yapmanızı tavsiye ederim...
malzemeyi bölüştürün ve oranlara mümkün olduğunca sadık kalın..

başlatmaya calistiginiz 10 kg atık 3-4 gündür klorlu suyun icinde durdu.. şans vermek icin de bir hayli pekmez eklemeniz gerekiyor.. bence sıfırdan başlayın..

kolay gelsin.

antihistaminik
29-06-2013, 16:05
Herkese selam.Forumu zevkle ve merakla takibediyorum. Benim sorum Enzim hazırlığında koyduğumuz suya 1.5kg İnek veya koyun idrarı ilave edebilirmiyiz.Bunun bir faydası olur mu.Konuya vakıf uzmanlaşmış arkadaşların cevabını bekliyorum.Sade ce su mu İdrar lı su mu?
idrar koymayın sn avahit. klorsuz su koyun..

ertugrula66
29-06-2013, 19:03
ben içme suyu kullanıyorum.. bir gün bekletilmiş böylece kloru uçmuş çeşme suyu da kullanabilirsiniz.

10 kg atığa 10kg/3=3.33 kg pekmez, 33.3 litre su isterdi.. bunu da en az 45-50 litrelik kaba koymanız gerekirdi...

enzim yaparken ilk denemeleri daha kücük ama sayıca bol yapmakta yarar var.. benim yaptığım 3 pet şişeden biri tutmamıştı mesela, ama geriye 2 pet dolusu (8 er litrelik petler) sağlam enzimim oldu.

yogurt kabındansa 5-8-10 litrelik petlerde yapmanızı tavsiye ederim...
malzemeyi bölüştürün ve oranlara mümkün olduğunca sadık kalın..

başlatmaya calistiginiz 10 kg atık 3-4 gündür klorlu suyun icinde durdu.. şans vermek icin de bir hayli pekmez eklemeniz gerekiyor.. bence sıfırdan başlayın..

kolay gelsin.

Teşekkür ederim,yeniden deniyeceğim.Fakat 10 litrelik su kabına musluklu nargile sistemi kurulabilirmi?Bir de balon takılıyor kapak kısmına herhalde.Ayrıca fermante olamayan bitki metve karışımı atığımın suyunu bitkilerimi ve fidanlarımı sulamada kullansam olur mu?

antihistaminik
30-06-2013, 01:05
Teşekkür ederim,yeniden deniyeceğim.Fakat 10 litrelik su kabına musluklu nargile sistemi kurulabilirmi?
sn ertugrul66 musluklu dediginizde kafam karisti. benim yorumlarım bu konunun ilk girişinde bahsedilen 1 nolu giriş enzim (http://www.agaclar.net/forum/551330-post1.htm) yöntemi üzerine.
siz 2 nolu giriş yogurt kabından fermentasyon kabından (http://www.agaclar.net/forum/551368-post2.htm) bahsediyor olabilir misiniz acaba ?

Özgür Çifci
30-06-2013, 06:23
enzimin çabuk olgunlaşması için bu aylar uygun
hiç durmayınız
sürekli bir sistem dahilinde enzim yapıp bitkilerimize vermeliyiz
enzim çok çabuk tesir ediyor
hemen belli oluyor
fazla degil 3 litrelik iki üç kola şisesinde bile yapsanız
evinizin tüm bitkilerine yeter
işi büyütmek isterseniz
varil maril ne bulduysanız onla yaparsınız

evet sıcaklıklar konusundaki olumlu durumlar enzim için oldukça uygun, lakin teras bahçeciliği yapıyorum kendimce bilirsiniz şehir hayatı işte elimizden geldiğince :) lakin bir hafta olmasına rağmen henüz dostumuz olan beyaz küfü hala göremedim acaba pekmezimi az attım kararsız kaldım , hayırlısı bakalım

ertugrula66
30-06-2013, 12:17
sn ertugrul66 musluklu dediginizde kafam karisti. benim yorumlarım bu konunun ilk girişinde bahsedilen 1 nolu giriş enzim (http://www.agaclar.net/forum/551330-post1.htm) yöntemi üzerine.
siz 2 nolu giriş yogurt kabından fermentasyon kabından (http://www.agaclar.net/forum/551368-post2.htm) bahsediyor olabilir misiniz acaba ?

Evet aynen öyle,ben 20 lt yoğurt kabında 10 litrelik atık,yarım kg pekmez,birer bardak yogurt suyu,ekmek hamuru mayası ile su kullanmadan musluklu nargile sistemini kurdum.2 gün bekledim fermantasyon oluşmayınca ne eksik derdine düştüm.sonra benimde kafam karıştı halbuki orada 2 ayrı dizenek var sizin de dediğiniz gibi.Daha sonra karışıma 3 litre su ve 1 kg kadar pekmez ilave ederek yeniden bekledim baktım gene fermante olmadı.Dün itibarı ile bütün karışımı süzgeçten geçirip boş bir kovaya koydum bekletiyorum,suyunu da süzdüm 5 litrelik plastik bidonda onu da bekletiyorum.Bunları nasıl değerlendirebilirim.Süzdüğüm fermante olmayan suyu fidanlarımda kullanabilirmiyim?su ile belirli orandamı kullanmam gerekir?ayrıca 10 litrelik karışımı nasıl değerlendirebilirim?atmadım bekletiyorum,acele cevap gelirse.selamlar.

antihistaminik
30-06-2013, 16:11
Evet aynen öyle,ben 20 lt yoğurt kabında ....
bu yöntemi hiç denemedim ve bilgim yok.. benim tüm yorumlarım enzim (1 nolu entry) üzerine idi..
kusuruma bakmayın hem yanlış anladığım hem de yardımcı olamayacağım için..

ertugrula66
30-06-2013, 18:20
bu yöntemi hiç denemedim ve bilgim yok.. benim tüm yorumlarım enzim (1 nolu entry) üzerine idi..
kusuruma bakmayın hem yanlış anladığım hem de yardımcı olamayacağım için..

Yine de ilginize teşekkür ederim.Bütün atığı toprakla karıştırdım her yanı delikli bir kovanın içerisine yerleştirdim ve beklemeye bıraktım bakalım gübre olacak mı?:)

ezo
01-07-2013, 08:32
Şubat ayında diktiğim ceviz ağaçlarıma bu hafta sonu yaptığım enzimden verdim. Ama bu sefer daha profesyonel düşünüp cevizlerin iyi gelişimini sağlayacak enzim yapmak istiyorum. Bunun içinde sizlerin yardımına ihtiyacım var. Hangi atıklardan kullanırsam cevizlerim daha iyi gelişir?

Safranlı
01-07-2013, 16:58
şubat ayında diktiğim ceviz ağaçlarıma bu hafta sonu yaptığım enzimden verdim. Ama bu sefer daha profesyonel düşünüp cevizlerin iyi gelişimini sağlayacak enzim yapmak istiyorum. Bunun içinde sizlerin yardımına ihtiyacım var. Hangi atıklardan kullanırsam cevizlerim daha iyi gelişir?

dostlarım....
Kendinizi sıkmayınınz
ne buluyorsanız katabilirsiniz
hiç strese gerek yok
toprak gerekni yapacaktır
temel felsefe söyledir
büyüme döneminde azot içerikli
meyve döneminde ise potasyum içerikli nevale kulanmak...

COYOTE
02-07-2013, 08:17
Valla günllerdir okuyorum başlığı( vakit buldukça biraz uzun zaman aldı bitirmem) sevgili Nevsuneye de danıştım nihayet dün akşam bir enzim yaptım .
İçinde kabak, salatalık, muz, patates kabuğu fındık yaprağı ve yeşil fındık öbeği, salatalık yaprağı, kabak çiçeği, ahududu yaprağı, bir kaç dal semizotu ve yonca maya, yoğurt, iki dilim ananas ve iki küçük kavanoz pekmez var bakalım ne olacak:confused:

Biraz ceviz kabuğu, üç ya da dört köy yumurtası kabuğu, yer fıstığı kabuğu da var..

Safranlı
02-07-2013, 08:27
Süpersiniz yaaaa...

COYOTE
02-07-2013, 08:35
Sn Safranlı ne dersiniz iyi bir karışım mı? :D
Aslında solucan gübresi de koyacaktım daha gelmedi belki eldiveni değiştirirken ilave ederim gelince. Bir de benim bir tavşanım var onun da bol miktarda gübresi eklesem mi ki :D:D

COYOTE
02-07-2013, 10:06
An itibarı ile eldivendeki durum, ümitliyim.

Safranlı
02-07-2013, 13:53
valla gidiş çok süper
tavşanı katmayın bence
tavşanı direk toprag katın

bonsaist
04-07-2013, 10:29
http://l1307.hizliresim.com/1c/4/pvyzq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)http://l1307.hizliresim.com/1c/4/pvz2u.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Merhaba arkadaslar siteden bayadan beri takip ediyorum salatalık ve biberlerime kullanmak icin enzim denemesi yapmaya karar verdim umarım basarılı olurum.bunun ne kadar beklmesi gerekmektedir.sabırsızlanıyorum acaba faydası olacakmı diye merak ediyorum.
simdiden yorumlarınız icin tesekkur ederim..
icindekiler
kavun kabugu
kiraz
kayısı
pekmez
bol miktarda kara dut
2 adet salatalık
yogurt
limon
1 adet patates

Derya Hanim
04-07-2013, 14:39
Bende siteden ogrendigim kadariyla gecen hafta bir enzim karisimi hazirladim. Meyve kabuklarini robottan gecirdim. Bos bir kahve kutusu vardi onun icine koydum. Icine biraz yogurt suyu ve iki cimdik ekmek attim. Agzini kapayip lavabonun altina koydum. Dun kutunun arkasindan birsey almak icin kenara cekmek istedim ve benim enzim sanki bir bomba olmus. Elimde bir patladi bu yer gok enzim posalari icinde kaldi. Rahat iki saat mutfat temizledim. Halisi, dolaplarin ici disi. Yani arkadaslar enzimlerinizi evde tutmayin, ben yandim siz yanmayin bari :)

Safranlı
04-07-2013, 15:14
bende siteden ogrendigim kadariyla gecen hafta bir enzim karisimi hazirladim. Meyve kabuklarini robottan gecirdim. Bos bir kahve kutusu vardi onun icine koydum. ıcine biraz yogurt suyu ve iki cimdik ekmek attim. Agzini kapayip lavabonun altina koydum. Dun kutunun arkasindan birsey almak icin kenara cekmek istedim ve benim enzim sanki bir bomba olmus. Elimde bir patladi bu yer gok enzim posalari icinde kaldi. Rahat iki saat mutfat temizledim. Halisi, dolaplarin ici disi. Yani arkadaslar enzimlerinizi evde tutmayin, ben yandim siz yanmayin bari :)

geçmiş olsun
sitede bir kaç kişinin başına da geldi
ancak her defasında burada uyarılar yapılmıştı
gözünüzden kaçtı demekki....

ertugrula66
04-07-2013, 22:54
Sn. Safranlı,yoğurt kabından enzim elde etmek için ikinci girişimimi de yaptım.İlkinde fermantasyon ve kabarcık çıkartamadım.İkinci dizenekte 2,5 lt yoğurt kabına 2 lt kadarına evdeki mutfak atıklarını(salatalık,karpuz kabuğu,şeftali kabuğu,taze fasulye vb)2 kaşık pirinç suyu,2 kaşık peynir suyu ve 100 gr pekmez dökerek kapağı kapattım.Alttan çeşmeli ve nargile sistemini de kurdum.Fakat 2 gün geçmesine rağmen yine kabarcık çıkmıyor.Yanlış nerede?selamlar.

bonsaist
05-07-2013, 08:32
Sn. Safranlı,yoğurt kabından enzim elde etmek için ikinci girişimimi de yaptım.İlkinde fermantasyon ve kabarcık çıkartamadım.İkinci dizenekte 2,5 lt yoğurt kabına 2 lt kadarına evdeki mutfak atıklarını(salatalık,karpuz kabuğu,şeftali kabuğu,taze fasulye vb)2 kaşık pirinç suyu,2 kaşık peynir suyu ve 100 gr pekmez dökerek kapağı kapattım.Alttan çeşmeli ve nargile sistemini de kurdum.Fakat 2 gün geçmesine rağmen yine kabarcık çıkmıyor.Yanlış nerede?selamlar.

merak etme aynısı bendede olsu 1 gun bisey cıkmadı dun aksam marketten aldıgım yas mayanın yarısını atıım nasıl pokurdamaya basladı off offf
az yas maya at isterken

bonsaist
05-07-2013, 08:47
Enzim fermantasyonu - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=FSWz7XgjqvU&feature=youtu.be)

fokur forur kaynayan enzim karısımım
dun marketten aldıgım yas mayanın yarısını ufalayıp icine attım aksam gordumki sisenin icinde parti var umarım hersey yolundadır
saygılar.....

ertugrula66
05-07-2013, 22:53
merak etme aynısı bendede olsu 1 gun bisey cıkmadı dun aksam marketten aldıgım yas mayanın yarısını atıım nasıl pokurdamaya basladı off offf
az yas maya at isterken

Deneyeceğim sağolun.

yağmur
08-07-2013, 12:57
bu da benim düzeneğim.gerçi içindeki enzim değil sıvı gübre sanıyorum.su var atıktan çok.kabım 6 lt. 1-1,5 lt atık + 4 litre su var.

içine şunları attım;

-kavun kabuğu
-maydanoz
-yumurta kabuğu
-limon kabuğu
-çay posası
-elma-armut artığı
-domates-salatalık kabuğu
-kefir (yoğurdu+bakterisi)
-ev yapımı ekşi yoğurt
-harnup pekmezi
-kuru maya
-kıvırcık
-ve EMA

acaba enzimle sıvı gübrenin farkı nedir?

ertugrula66
08-07-2013, 21:18
Yoğurt kabından hayır çıkmadı ben de enzim yapmaya karar verdim
dut yaprağı,ceviz yaprağı,patates kabuğu ve kendisi,yumurta kabuğu,patlıcan kabuğu,karpuz kabuğu,pekmez,yağmur suyu,az hamur mayası ve pirinç suyu dün gece itibarı ile hazırlanmıştır.Ve bu gün şahane kabarcıklar çıkartıyor.:))
Yakında resim koyarım şimdi teravih namazına gidiyorum.selamlar.

cemas
09-07-2013, 00:07
ceviz yaprağını kesinlikle atmalısınız

ertugrula66
10-07-2013, 00:24
Yoğurt kabından hayır çıkmadı ben de enzim yapmaya karar verdim
dut yaprağı,ceviz yaprağı,patates kabuğu ve kendisi,yumurta kabuğu,patlıcan kabuğu,karpuz kabuğu,pekmez,yağmur suyu,az hamur mayası ve pirinç suyu dün gece itibarı ile hazırlanmıştır.Ve bu gün şahane kabarcıklar çıkartıyor.:))
Yakında resim koyarım şimdi teravih namazına gidiyorum.selamlar.

http://s1307.hizliresim.com/1c/b/q2ts1.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Mutfak atıklarından enzim yapmak. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=4KypI__vfc4&feature=youtu.be)

bonsaist
12-07-2013, 12:09
Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta :)

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/22203_10151224923088663_1119641377_n.jpg

kac gunde kullanıma hazır oluyor acaba

ezo
13-07-2013, 21:18
Kültür mantarının soyduğum kabuklarını enzime atabilirmiyim?

cemas
13-07-2013, 23:03
Temizleyerek atabilirsiniz

ezo
15-07-2013, 07:38
Bu hafta sonu yine enzim hazırladım. İçindekiler; maydanoz, patates kabuğu, yumurta kabuğu, semizotu, havuz, çay posası, kuru maya, yoğurt suyu, kuru incir, kuru siyah üzüm, kuru kayısı ve pekmez. Karışımı hazırladıktan yarım saat sonra gaz çıkışı başladı :)

Safranlı
15-07-2013, 08:19
kuru meyvelerin olması çok fayda sağlıyor

aviator34
15-07-2013, 14:55
bahçeye enzim yetiştiremiyorum...

Safranlı
15-07-2013, 15:08
bahçeye enzim yetiştiremiyorum...

eeee bahçeniz çoşunca
enzimlerin de çoşması gerekiyor....
şaka bir yana enzim çok faydalı bir çalışmadır

cemas
15-07-2013, 23:22
Enzime tohuma kaçmış semizotunun dalını koyabilir miyim , koyabiliyorsam tohumlarla beraber koyayım mı

Safranlı
16-07-2013, 10:50
Koyabilirsiniz

avahit
16-07-2013, 16:13
sayın Antihistaminik cevabınızı az önce okudum.Çok teşekkürler.Hazırladığım karışıma sadece klorsuz su ilave edeceğim.Saygılar sunarım.

cemas
16-07-2013, 18:04
Son kullanma tarihi 8 ay geçmiş harnup pekmezini kullanabilir miyim ? ( hiç açılmamış cam kavanozda )

Eğrelti otu , at kuyruğu vb. otları koyabilir miyim ?

Üzerinde tohum olan otları tohumlarından arındırıp koysam olur mu ?

yağmur
16-07-2013, 21:13
Enzime tohuma kaçmış semizotunun dalını koyabilir miyim , koyabiliyorsam tohumlarla beraber koyayım mı

Koyabilirsiniz

kaçırdınız bu cevabı sanırım.

cemas
16-07-2013, 22:57
kaçırdınız bu cevabı sanırım.

Bu cevabın sadece semizotu için olduğunu düşünerek bir daha sordum .

Safranlı
17-07-2013, 10:29
Bol çeşit kaliteli enzim
organik asaslı hemen her bitkiyi koyabilirsinzi

cemas
17-07-2013, 14:57
Son kullanma tarihi 8 ay geçmiş harnup pekmezini kullanabilir miyim ? ( hiç açılmamış cam kavanozda )

Sn. Safranlı Kaçırdınız sanırım :D

Safranlı
17-07-2013, 16:00
Sn. Safranlı Kaçırdınız sanırım :D

gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz
elinizde var ise kuru üzümü özellikle tavsiye ederim

tevmen
20-07-2013, 03:41
Enzim harika bir şey, inandım iyice. Mesela 'bioenerji' üretimi için büyük ölçeklerde kullanılıyormuş. Neyse daha pratik açıdan Tayland'dan bir makaleye rastladım (Asian Journal of Food and Agro Industry, 2009, S169). Üç grup meyve üzerine deney yapmışlar

1) tatlı meyveler. Kullandıkları meyveleri hiç tanımıyorum, oraların tropik meyveleri olacak. Bizim elma armut kavun karpuza mukabil olduğunu tahmin ettim.

2) Ekşi meyveler. Aralarında limon, portakalı da sayıyorlar.

3) Nişastalı meyveler. Muz ve tatlı patatesi bu gruba koymuşlar.

Bir ay sonunda enzimlerin azot, potasyum, fosfor değerlerini ölçmüşler. En iyi grup 'nişastalı meyveler' grubu. Diğer iki grup ise aşağı yukarı aynı.

Safranlı
20-07-2013, 11:55
Bu şekilde araştırma neticelerini bulup bizlerle paylaşan arkadaşlara hususen teşşekur etmeliyiz
meselenin bilimsel yönüde ispatlanmış oluyor

Derya Yıldız
15-08-2013, 23:15
Sayfanız ve paylaşımlarınız çok güzel. Henüz 31. sayfadayım. Enzime başladım bile. Ancak acil bir sorum olacak. Bir yer edindik eşimle. Yıllardır kullanılmamış. Birkac güne kadar içindeki otları kestirip toprağı hazır hale getireceğiz ama benim gözüm içindeki boyumu aşmıs ama isimlerini bilmediğim otlarda. Onlarla ne yapabilirim? Enzim,kompost????

Safranlı
16-08-2013, 07:57
kompost daha mantıklı
enzim için çok gelebilirler

Derya Yıldız
16-08-2013, 22:54
Sayın Safranlı cevap için teşekkürler. Hemen kompost sayfasına ziyarete gideyim bari :)

jojoba
01-09-2013, 21:15
dolapta biraz fazlaca beklediği için yemek istemediğim yarım karpuzum var ve
değerlendirmek istiyorum. üzüm pekmezi, elma, patates kabugu,
salatalıkla beraber enzim yapabilirmiyim bu karpuzdan? ha birde
böceklenmiş ve kurtlanmış pirincim var 1 kg kadar (:D) bakliyat böceklenmesi başlığında bahsetmiştim :) nerden başlamalıyım?

Derya Yıldız
01-09-2013, 22:09
Merhabalar
Sayfanızdan öğrendiklerimle bir kaç şişe enzim yapmıştım. Birini süzdüm ama ph ını ölçemedim daha. Balkonda sıcakta duruyor iki günde bir gazını alıyorum. Eşim kızdığı için enzim yapmaya ara vermiştim. Ama dayanamadım içi kötü çıkan bir karpuzu blendırdan geçirdim kola şişesine doldurdum ancak diğer artıklar çöp muamelesi görünce ben de dedim tekrar birikene kadar beklesin. Kenardaki eski enzim den az bir şey ekledim. Sıvı olarak karpuz suyu yetmişti zaten. Birkaç saat sonra iyi ki bakmışım. Davul gibi şişmişti.

Derya Yıldız
01-09-2013, 22:14
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?

Ozlem A
11-10-2013, 15:56
İki şişe yeni enzim yaptım, ağırlıklı ananas kabuğuna muz ve limon kabuğu ilave ettim. Bileşimim şu şekilde oldu:

450-500 gr parçalanmış meyve kabuğu
50 gr pekmez
1 tatlı kaşığı kuru maya
1.2 lt su

Mutfak lavabosunun altında uykuya yatırdım ki bir saat geçmeden gaz çıkışı başladı ve bir hafta sonra çok azaalarak şu anda tamamen durdu. 26 Eylül'de hazırlamıştım. Meyveler dibe çöktü, renk berrak ve koku hoş. Acaba bu kadar kısa sürede olmuş olabilir mi?

vetman996
12-10-2013, 06:40
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?
Sayın Derya Yıldız Merhaba.

Enzim yaparken yararlı bakterileri besleyeceğin pekmez, melas, kahverengi şeker vs. mutlaka kullanmalısınız.

Enzim yaparken yoğurt suyu kullanmanız ise şart değil. eğer kullanırsanız laktik asit bakterilerisi de ilave etmiş olursunuz ki daha iyi olur.

Enzimdeki 1-3-10 kuralına dikkat ettiğiniz sürece iyi kalitede enzim elde ediyorsunuz.

Selamlar... Saygılar...

beyaz-papatya
06-11-2013, 16:04
Merhabalar tesadüf eseri keşfettim burayı yazıları okuyunca da cok etkilendim öğretmenlik yaptığım okulda enzimden bahsedince öğrencilerimizle beraber yapabileceğimiz bir proje olabileceğine karar verdik inşallah bizde başarılı olabiliriz
iyi ki varsınız :)

beyaz-papatya
11-11-2013, 23:20
Merhabalar yeniden az önce enzim yapmaya karar verdim ve akşam eşimle beraber yediğimiz 2 ekşi ve 1 tatlı nar kabupu ve 1/4 tatlı nar 4-5 mandalina kabuğunu mutfak robotundan geçirdim ve kavanozuna yerleştirdim çeşmeden aldığım suyu dinlendirip kullanabileceğimi okumuştum daha önceki sayfalarda suyuda dinlendirmeye bıraktım pekmezde hazırda bekliyor acaba yanlış **** eksik yaptığım bir şey var mı

ben ingilizce öğretmeniyim ve eğer ben yapabilirsem okuldaki fen bilgisi öğretmeni ile beraber öğrencilere proje olarak okulda yaptırmayı ve bu projeyi bir cok kişiye duyurmayı amaçlıyoruz o yüzden yardımlarınız benim için çok önemli şimdiden herkese teşekkür ederim ii geceler

yağmur
12-11-2013, 01:23
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?

beyaz-papatya
12-11-2013, 07:59
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi ve cevap için yağurt suyunu ve mayayı da hazır edip yarın yapayım o zaman kavanoz dediğim pet şişe ;)

yağmur
12-11-2013, 11:18
İlk mesajdaki gibi hortumlu bir düzenek yaparsanız çok rahat edersiniz. Yoksa saat başı açıp hava boşaltmak gerekiyor, unutunca patlayabiliyor. O düzenek için tek ihtiyaç 40 cm akvaryum hortumu ve bant.

Ben şu mesajdakine benzer yaptım hep.

http://www.agaclar.net/forum/1176612-post1582.htm

Derya Yıldız
12-11-2013, 22:34
Çocuklara öğretmeniz çok güzel olacak. Enzimi anlatmaya çalıştığımız insanların yüz ifadelerinden bıktım. En azından büyüdüklerinde içlerinden 3-5 inin aklında birşeyler kalsa o da birşeydir. Başarılar diliyorum.

kimyager147
13-11-2013, 10:42
Size katılıyorum. Halk arasında bir kulak dolgunluğu oluşturmak lazım.

beyaz-papatya
14-11-2013, 08:24
kesinlikle sizlere katılıyorum en azından kulak dolgunluğu olacak içlerinden bir tanesi bile bir cocuğa öğretse sonra o bir başkasına .... böyle böyle devam eder ve sirkülasyon sağlanır nesiller arası aktarım olmuş olur

sındırgılı
14-11-2013, 09:44
Dogranmis,ya da kiyma makinesinden gecirdiklerimi solucanlara sakladigim icin Enzim e sadece tukettigimiz meyvalarin kabuklari ve Hanimin sebze atiklari ile basladim. Tarifide Linkte belirtildigi gibi 1 kg sebze ve meyva atigi, 400 Gram esmer seker ( Melas ihtiva ediyor) ve 3 litre kaynatilmis (sogutulmus) su;
27/12/2009 Tarihinde Dukkanin deposunda isleme basladim.Her gunde kapagi hafif gevsetip gaz cikisini sagliyorum. Aslinda 3 ay surecek bir operasyon...Aylar ilerledikce ne olacagini hep beraber gorecegiz. Ote yandan pirinc suyunda herhangi bir degisiklik yok ...
Aradan, 3 seneyi askin sure gecmis..Oranlari tekrar hatirlatayim dedim.
Bu arada, forumda olmayan Sevgili Sarican ve Acemi Caylaga buradan sevgiler gonderiyorum. Belki, okurlar..:rolleyes:

beyaz-papatya
18-11-2013, 09:28
Merhabalar sonunda enzim denememi yaptım sizlerle de paylaşmak istedim içerisinde
limon ve limon kabukları
mandalina kabukları
patates
bal kabağı
elma
yoğurt suyu
pekmez
yaş maya
su

kullandım bütün malzemeyi göz kararı ölçüp kullandım ve nargile sistemi uyguladım yalnız sormak istediğim birşey var o da nargile sistemindeki küçük şişenin kapak kısmını bantla kapatmam gerekiyor muydu ve nargile sisteminde de arada kapağı açıp kapatmam gerekiyor mu
sonucu dört gözle bekliyorum sizlere bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için çoook teşekkür ederim

Not: ek bir soru daha içine koyduğum malzemelerin bir kısmı direkt olarak alt tarafa çöktü bu normal mi?

sındırgılı
18-11-2013, 12:09
Nargile sistemindeki borunun ucu suyun icinden cikmadigi surece bir sey olmaz..Fokurdamayi gormeniz, gaz cikisinin oldugunun isbatidir.
Arada sirada calkalamayi unutmayiniz..Dibe cokmede normaldir..

yağmur
18-11-2013, 13:35
Küçük şişenin ağzını açıp, içini tamamen suyla doldurun. Ardından hortumu şişeye dibe kadar sokun. Burada önemli olan büyük şişeden gelen hortum küçük şişenin içindeki sudan dışarı çıkmamalı (hava almaması için)! Büyük şişeden gelen gazlar ise suyun içinden fokurdayarak açık pet şişeden çıkmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan her şeyi mutlaka sorunuz. Başarılar dilerim.

beyaz-papatya
18-11-2013, 15:41
cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben de bir cevap bekliyordum bir sorum daha olacak küçük şişenin kapagını da hava almaması için bantla kapattım yaptığım doğru mudur yoksa küçük şişe hava almalı mıdır? Aslında anlayamadığım şey şu: büyük şişedeki gaz sıkışıp küçük şişeye geliyor su içinde fokurdama yapıyor ama bir süre sonra küçük şişede de gaz sıkışması olmayacak mı küçük şişenin patlama olasılığı var mı?

Not: küçük şişedeki hortum şişenin dibinde ve su altında

yağmur
18-11-2013, 16:04
Küçük şişenin ağzı açık olacak, gazın rahatça çıkması için. Bandı açıp ağzına kadar su doldurun. Zamanla buharlaşıp azalıyor mu diye de kontrol edin.

sındırgılı
18-11-2013, 16:54
Seneler once, ben dukkanda gaz sikismasindan dolayi patlattim..Da hala, tavanda izi durur.:rolleyes:
Tabii o zamanlar, turnikeyi yeni yeni adapte ediyorduk...

sındırgılı
18-11-2013, 16:55
Melas nereden temin edebiliriz ?

yağmur
18-11-2013, 21:01
Sayın sındırgılı pazar günü Konya'daydım. Torku fabrikasının önünden geçerken içim gitti ama nafile. Melası bir başlıkta görmüştüm temin eden biri vardı. Arayıp bulmak lazım.

inkero
21-11-2013, 14:49
herkese merhaba,
yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum.
kafama takılan bazı noktalar var.

1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi?
4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu :) bazı arkadaşlar BEYAZ ŞEKER kesinlikle kullanılmamalı demiş. sebebi nedir ?
5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı?
7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu?
8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?

sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.

yağmur
21-11-2013, 15:41
Sayın inkero,

Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.

Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.

1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?

Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.

2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.

Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.

5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?

Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.

8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?

Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar :D Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

evdeçiçek
21-11-2013, 18:07
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?

Ozlem A
21-11-2013, 18:07
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:

1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım?

2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi?

4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler..

yağmur
21-11-2013, 23:35
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?

Sayın evdecicek,

Bilimsel olarak basınç ile alakalı bir açıklaması olsa gerek ancak ben o kısmını bilemiyorum. Bazen bidonların yerini değiştirirken küçük şişedeki su hortumla büyük olana doğru kaçabiliyor. Ya da büyük şişeyi çok doldurmuşsanız gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kabarıp taşan kısım doğal olarak küçük şişeden çıkıyor. Bu çok sorun değil yeter ki hortum katı bir maddeyle tıkanmasın, gaz çıkışı devam edebilsin. Büyük bidonun üstten 10-15 cm kısmını boş bırakırsanız küçük şişeye taşma olmayacaktır. Diğer durum ise büyük bidonda gaz çıkışı devam ettikçe hortuma kaçan su zaten küçük şişeye geri döner. Sonuç olarak yanlış yaptığınız bir şey yok.

yağmur
21-11-2013, 23:49
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:

1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım?

2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi?

4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler..

Ekşi derken tam olarak nasıl? Turşu gibi mi yoksa pis bir koku mu? Benim süzdüğüm suyun üstünde de beyazlık oluyor ancak kokusu sirke/turşu gibi kokuyor rahatsız edici değil.

Ben 2 aydan önce süzmüyorum-konunun ilk sayfasındaki tarifte 3 ay yazıyordu- süzeceğim zaman ise suyun duruluğuna bakıyorum. Olduğunda su bulanık değil berrak görünüyor ve kapağını açtığımda sirke/turşu gibi kokuyor.

Yaptığım enzime maya+yoğurt suyu+kefir tanesi veya suyu+em aktif koyuyorum. Ne kadar çok yararlı bakteri o kadar iyi sanırım. Yoğurt suyunun içinde laktik asit bakterileri var ancak lordan süzülen suyun içinde var mıdır bilemiyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

ahsenn
22-11-2013, 07:45
Ben süzdüğüm enzimi hemen dolaba koyuyorum ki* enzim çok çabuk bozulabiliyor hem küflenme hem de içindeki faydalı bakterileri yok olabiliyormuş.
Tam bilmemekle birlikte, denemek için son yaptığımın dan küçük bir kap dondurucuya koydum.
dolaptaki bitti bugünlerde çıkartıp kullanmayı düşünüyorum.Ben de ph öiçer yok, güvenilirliğinden emin değilim turnusol kağıdı ile ölçüyorum.

Ozlem A
22-11-2013, 08:17
Çok teşekkürler.. Koku turşu gibiydi ama biraz daha beklerse oda sıcaklığında daha kötü olabilir, ben buzdolabında tuttum bu ihtimale karşılık. Aslında 2 ayın dolmasını bekleyecektim ama tamamen berrak ve gaz çıkışsız bir 10 gün geçince dayanamayıp süzdüm :)

Lor yaparken kefirle birlikte sütü kaynattığımı düşününce, o sıcaklıkta bakterilerin yaşama imkanı yok sanırım. İkinci partiye sadece önceki enzimden koymuştum, maya ya da yoğurt suyu koymadım, gayet iyi gidiyor, fokur fokur ve de güzel kokuyor.

Süzdükten sonra ne kadar dayanıyor enzim, hemen kullanmak mı gerekiyor?

sındırgılı
22-11-2013, 08:57
Serin bir yerde bekletirseniz yaz sonuna kadar hatta daha uzun sure kullanabilirsiniz.Zaten 1/100 oraninda seyreltip kullanin..
Ben, bir ara pirinc islama suyunuda kullanmistim..
Sayet icmek icin enzim yapiyorsaniz da ayni sekilde seyreltin..Kivi ve mango karisimi enfes oluyor..
Denenmistir...:rolleyes:

Ozlem A
22-11-2013, 11:53
Ben temizlik ve bitki besini olarak 1/20 oranında seyreltiyorum.

Enzimin içilmesi konusunu hiç düşünmemiştim açıkçası.. Çok güzel kokular geliyor şu sıra - son yaptığım partide elma, ayva, limon ve zencefil kabuğu kullanmıştım. Ama planım bitkilerime içirmek ve ev temizliğinde kullanmak.

yağmur
22-11-2013, 13:14
Dolaba koyduğunuz zaman bakteriler durgun-pasif duruma geçiyorlar, sayın Meyvelitepe'ye bunu sormuştum. Kullanacağımız kısma dolaptan çıkardıktan sonra biraz pekmez ekleyip tekrar aktif hale getirmek gerektiğini söylemişti. Tabi kışın bu aktifleşme süresi 2-3 günü bulabilir.

sındırgılı
22-11-2013, 15:13
Melas nereden temin edebiliriz ?

Eksik olmasin, eski dostlar tedarik edip getirdiler...

Ozlem A
24-11-2013, 21:08
Nargile sistemli bir enzim daha yaptım içine meyvelerin yanısıra yoğurt suyu, pekmez, maya, ıhlamur ve tarçın kabuğu da ekledim. Tam bantla sıkıca kapattıktan sonra hortumun ucunun enzim sıvısının içinde kaldığını farkettim. Umarım gaz çıkışında problem oluşturmaz.

Sfy
24-11-2013, 22:15
Sevgili Ağaç Dostları,

İlk enzim deneme çalışmasını başlatmış bulunuyoruz, umarım bir kaza ile sonuçlanmaz.

Sarıcan'in belirttiği oranlarda birazda göz kararı başladık.
Kahverengi şeker bulamadığımızdan daha önceki yıllardan kalan pekmezi kullandık,

3 litre su
1.5 Su bardağı pekmez
Çok az ekşimiş yoğurt suyu
...
Şuan ki evimiz cephe yönünden maalesef pek güneş görmüyor, enzim ve eriyik üretiminden sonra topraksız tarım denemesine başlamak istiyoruz.

Şimdilik topraklı bir saksılık alanda denemeler yapıyoruz, yaz döneminde Bursa'da inşallah daha geniş deneme imkanı bulacağımızı umut ediyoruz.

Açık bir eğitim platformu olan ağaçlar. net'e ve tüm gönüldaşlarına saygılarımı sunarım.

Resimler:

http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/24/YXzHI.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/24/OHzTE.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/24/64rDd.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/24/QjGWZ.jpg

Mütevazi saksımız :)
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/24/U0gil.jpg

yağmur
24-11-2013, 22:57
Sayın Özlem A,
Evet hortumun o şekilde enzimin içinde olması gaz çıkışını keser, bandı açıp yukarı çekmeniz lazım. Birde ufak şişenin üstünde 2. bir delik açtınız mı gazın çıkması için?

Sayın Sfy,
Sizin ufak şişeninde üstü görünmediğinden merak ettim 2. delik olup olmadığını?

Sfy
25-11-2013, 08:23
Sevgili Yağmur,

Evet hortumun girdiği yerin yanına gaz çıkışı sağlaması için delik açmıştık.

Karışım umarım tutar.

Ozlem A
25-11-2013, 09:47
Sayın Yağmur, teşekkürler cevabınıza, küçük şişenin kapağındaki delik geniş ve kapanmadı buradan çıkabilir gaz. Hortumu yukarı çekmek için kapağı açmak enzime hava aldırıp bozar diye endişelenmiştim ama tekrar ayarlamak lazım demek ki.

inkero
25-11-2013, 10:56
Sayın inkero,

Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.

Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.

Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.

Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.

Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.

Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar :D Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

cevabınız için teşekkür ederim.
yazıların tamamını okuyamadım.
yalnız maya + şeker havasız ortamda her türlü alkol oluşturur diye biliyorum.
bu alkol oranı yüksekse tüm canlıları öldürür.

adwa marka ph-metre aldım. 90 TL+ KDV ek olarakta yarım litrelik pH4 ve pH7 kalibrasyon sıvıları ve elektrodu koruma sıvısı potasyum klorür aldım. bunlarında toplam bedeli 50 TL.

2. haftasına giren enzimlerimin ph'ı biri 3,5 diğeri 3,7 çıktı.sanırım iyi yolda. fakat bir tanesinde beyaz küfler ve kötü koku geliyordu. üzerine tekrar beyaz şeker eritilmiş su ekleyince kendine geldi.

daha sonra plastik bidona tekrar enzim hazırladım. Buna;
yumurta kabuğu
turp
turp yaprağı
üzüm sapı
üzüm
mandalin kabuğu
elma kabuğu
vs. meyve kabukları koydum.
pekmez ekledim. 1:3:10 oranına uymaya çalıştım
fakat 6. günden sonra fermantasyon çok yavaşladı.
şekerli su eklemeli miyim ?

yağmur
25-11-2013, 14:39
Sayın inkero,

Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz.

inkero
25-11-2013, 16:46
Sayın inkero,

Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz.

teşekkürler Yağmur.

dediğinizi yapacağım.
bir sorum daha olacak.

1.) biz bu enzimlere yavaşladıkça şeker ve maya ilavesi yaparsak fermantasyon sürekli olarak devam eder mi?

2.) evde mayaladığım yoğurdun suyunu süzüp ayrı bir şişeye koydum ve içine ılık şekerli su ekledim. şişenin de ağzına balon geçirdim. bu şekilde bekliyor 1 haftadan beri. balon biraz şişmeye başladı. şekerli su ile sürekli beslemek gerekir mi? üzerinde beyaz küfler oluştu. müdahale etmem gerekir mi?;)

yağmur
25-11-2013, 20:22
Enzim'in içine koyduğumuz artıkların içinde bulunan yararlı maddeleri bakteriler işledikten sonra sürekli ilave yapmak daha ne gibi bir işe yarar inanın bende bilmiyorum. Bir de madem şeker kullanıyorsunuz hiç değilse önerilen şekliyle esmer şeker kullanmanızı tavsiye ederim. Bir ara neden beyaz şeker olmuyordu onu bulacağım sanıyorum. 2. sorunuzun cevabını bende bimiyorum, bu şekilde bir denemem olmadı.

Jezebel
30-11-2013, 11:05
Ben de mandalina ve kabuklarından, yağmur suyu ve mayadan oluşan bir karışımla deneyeceğim. Çok kötü kokar diye başka bir şey eklemiyorum. Bu arada yanlış bilmiyorsam hayvanal kaynaklı hiç bir atık kullanamazsınız, yumurta süt ve yoğurt dahil.

Ozlem A
30-11-2013, 21:49
Artık ben de nargile sistemli enzime geçtim. Sonuncuyu 28 Kasım tarihinde yaptım ilk yarım saatte gaz çıkışı başladı.. Aşağıda videosunu ekledim. Birkaç saat sonra daha da hızlandı hareket.

Enzim - YouTube (http://youtu.be/v2zaRw_db3g)

yağmur
30-11-2013, 22:16
Sayın Jezebel,
Haklısınız hayvansal ürünler kullanılmıyor. Yoğurdun kendisi değil de yeşil suyunu kullanmak gerekiyor. Ama çok az yoğurt karışınca bir zararı olmaz "sanıyorum". Çok azdan kastım ise yarım yemek kaşığı. Zaten yoğurt suyunu değerlendirme amacıyla değil, laktik asit bakterilerini ortama dahil etmek için kullanıyoruz.

inkero
03-12-2013, 12:17
Aslında Sarıcan'ın kendi gözlemlerine işin mikrobiyolojisi açısından bakacak olursak, bütün sır, laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve mayalarda yatmaktadır. Mayalarla ilgili oldukça fazla açıklama olduğu için fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Ancak laktik asit bakterilerine ve işlevlerine kısaca değinmekte fayda var.

Laktik asit bakterileri taksonomik sınıfllandırmada sadece bir aileye üye olmayıp, birden fazla aileye ait olan çeşitli türlerden oluşur. Bunları belirleyen temel özellik, son ürün olarak glikozdan laktik asit üeretmeleridir. Laktik asit bakterileri, üzüm, şıra, şarap ve birada bolca bulunurlar. Bozulmamış bir üzüm salkımında gram başına 103 cfu’dan daha fazla laktik asit bakterisi bulunur. (cfu: coloni forming unit, diğer deyimiyle koloni sayısı. Bakterileri tek tek saymak mümkün olmadığı için pratikte böyle bir sayım metodu geliştirilmiş.)

Çünkü üzümün pH seviyesi 3.0-3,5 arasındadır ve böylesine asidik ortamda ancak bu pH seviyelerine dayanıklı laktik asit bakterileri yaşayabilir. Yine bu pH seviyelerini maya ve asetik asit bakterileride tolere edebilirler. Ayrıca ethanol konsantrasyonu % 4 vol üzerine çıktığında 90 çeşit maya, bazı laktobasili türleri, Acetobacter (asetik asit bakterisi) ve Gluconobacter bu ortamda yaşayabilirler. (Ancak ethanol oranının %8 üzerine çıkması durumunda laktik asit türlerinin çoğu bu konsantrasyona dayanamaz. Fakat Oenococcus oeni %14 seviyesine, Lb. brevis, Lb. fructivorans and Lb. hilgardii türleri %20 seviyesine kadar rahatlıkla dayanırlar.) Ayrıca laktik asit bakterileri yüksek tuz konsantrasyonlarına da dayanıklıdırlar. (%6.5 NaCl; %18 NaCl)

Glukoz ve polisakkaritler bu canlılar tarafından karbon ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Glukoz pürivik asite, pürivik asit ise asetat ve ethanola çevrilir (Lactobacilli casei). Enzime melas ya da şeker katmamızın temel nedeni budur. Enzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur.

Laktik asit bakterileri 15 – 45 °C arasındaki sıcaklığı tolere edebilirler. Ancak en iyi geliştikleri ortam sıcaklığı 20 – 37 °C arasıdır. Şarap için en iyi sıcaklık bu yüzden 20 °C’dir. Fermentasyonun ilk günlerinde çok hızlı bir gelişim olur ve ortamdaki laktik asit bakterisi oranı 10.000 – 100.000 cfu/ml seviyelerine kadar ulaşır. Bu aşamaya malolactic fermentasyon aşması denir ve malolactic aşamadan sonra malic asit aşaması başlar. Bu aşamada ortamdaki bakteri sayısı 10.000.000-100.000.000 cfu/ml seviyelerine kadar çıkar.

Yine bu türlerin çoğu anaerobik ortamda yaşamaya toleranslıdırlar. Aslında bu bakteriler sadece asit üretmeyip, ayrıca karbon dioksit, hidrojen peroksit, pyroglutamic asit, diasetil ve bakteriyosinler üretirler. Bütün bu ürünler ortamdaki zararlı mikroorganizmaları baskı altına alır ve yiyeceklerin bozulmasını önlerler.

Laktik asit bakterilerinin bir kısmı asetik asit üretimine katılsalarda, esas olarak asetik asit üretiminden asetik asit bakterileri sorumludur. Ortama hava verilmesi durumunda devreye asetik asit bakterileri girer ve ortamdaki alkolü oksijen varlığında asetik asite çevirebilirler. Asetik asit mayaları baskı altına alır ve alkol üretimini durdurur.

Yani sonuçta oluşan enzim laktik asit, asetik asit, alkol yoğunlukta olmak üzere bir çok asitten oluşur. Bu yüzden hava almadığı sürece bozunma olmaz.

Not: Umarım fazla karışık olmamıştır. Oldukça basite indirgemeye çalıştım. Kimyasal formülleri vermedim.

Yukarıdaki yazıda dikkatimi çeken bir nokta var.

"nzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur."

yani gaz çıkışı bittiğinde enzimler ölüyorsa. bu sıvıyı bitkilere sıkmamız veya başka yerlerde kullanmamız ne gibi fayda sağlıyor.
fayda sağlayan şey bu mikroorganizmalar değil mi?

Selahattin Yılmaz
03-12-2013, 15:34
Yukarıdaki yazıda dikkatimi çeken bir nokta var.

"nzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur."

yani gaz çıkışı bittiğinde enzimler ölüyorsa. bu sıvıyı bitkilere sıkmamız veya başka yerlerde kullanmamız ne gibi fayda sağlıyor.
fayda sağlayan şey bu mikroorganizmalar değil mi?

Sevgili inkero, başlığı ve içeriğini iyi okumalısınız, enzim o mikroorganizmaların bir ürünüdür kendisi değil. Yani enzim adıyla mikroorganizmaların ürettiği enzim, organik asit gibi yan ürünler işi yapan kısım (kısaca solucanın dışkısı ne iş yapıyorsa bakterinin dışkısıda benzerdir), ayrıca mikroorganizmaların tamamı ölmez sadece aşırı asidik ortamdan dolayı ya ölürler ya da çalışamaz hale gelirler, bu esnada ölen ölmüştür çalışması duranlarda kullanım sırasında suyla seyrelmenin akabinde hemen uygun ortamda çalışmaya başlarlar.

MeyveliTepe
03-12-2013, 17:08
Selahattin beyin yazdıklarına ilave olarak;

Laktik asit bakterileri fermentasyon tamamlanıp besin tamamen bittikten sonra bir süre daha aktivitelerini devam ettirirler. Devamında popülasyonda azalma olsa dahi ölmeyip dormant halde beklerler. Bu şekilde 2 sene sonra sadece yeni besin takviyesiyle bakteri popülasyonunun aktifleşip tekrar çoğaldığını gözlemlemek mümkün.

inkero
06-12-2013, 12:42
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu.

Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı?
bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu?

inkero
06-12-2013, 12:51
Ufak bir sorum daha olacak.

fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı?

MeyveliTepe
06-12-2013, 13:37
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu.

Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı?
bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu?

Olgunlaşmış enzimde PH'ın 4,5'den daha küçük olmasını bekleriz. Bunun sebebi laktik asit bakterilerinin ortamdaki şekeri tüketip yeterince laktik asit üretmiş olmalarıdır. Yüksek PH ortamda laktik asit bulunmadığına ve muhtemel bozulmaya işaret eder.

Bitkilere verirken şeker veya başka bir besin vermenize gerek yok. Enzim olgunlaştuktan sonra 1 ay içinde tüketmeniz önerilir. Tüketemiyecek iseniz +4 derecede buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

MeyveliTepe
06-12-2013, 13:41
Ufak bir sorum daha olacak.

fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı?

Bunu yapabilirsiniz ama size fazladan çok fayda sağlamaz. Ancak enzimi kısa sürede tüketemiyecek iseniz, buzdolabına da kaldırmak istemiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Böylelikle bakterinin aktif yaşam ortamını sürdürmüş olursunuz. Enzime eklediğiniz bitki parçalarında tüketilecek şeker zaten kalmamışsa uzatılmış fermentasyon ile enzime geçecek başka bir şey de kalmamış demektir. Ancak yeni eklediğiniz besin sayesinde enzimin PH'ının biraz daha düşmesini bekleyebiliriz.

MeyveliTepe
06-12-2013, 13:49
Sn.İnkero, yukarıda alıntıladığınız mesaj sizi yanıltmasın. Mayalar vasıtasıyla şekerin alkole, alkolün havadaki asetik asit üreten başka grup bakterilerce asetik asite çevrilmesi (şarap ve sirke süreçleri) ile laktik asit bakterilerinin fermentasyon süreçleri biribirine karışmış. Enzim süreci laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği bir fermentasyon sürecinden ibarettir.

inkero
07-12-2013, 07:34
Teşekkürler Meyvelitepe. sizin sayfanız ve verdiğiniz bilgiler sayesinde bu işe acaip merak saldım.maya ve bakterilerle kafayı bozduk :)Evin her yeri laktik asit şarap enzim yoğurt mayalarıyla doldu. ve bunlar için aldığım alet edevatlarla.
hanım yakında evden atacak beni :)

siz anlatınca kafam başka sorular oluştu.
1.) Enzimde mayaların bir işlevi yok mu? ben hepsine mayada koyuyorum.
Enzimler koyduğumuz şekerle aktif hale gelip besleniyorsa ;
içine attığımız meyve kabukları,organik madde vs. ile ilişkisi nedir? sadece bu organik maddelerin içindeki şekeri mi tüketiyorlar?

2.) Enzim ve mayalar birlikte mi çalışırlar yoksa mayalar => laktik asit bakterileri => asetik asit bakterileri

3.) attığımız mayaların ve enzimlerin çeşitliliğini arttırmak fayda sağlar mı? yoksa birbirlerinin çalışmasını kesebilirler mi?

4.) Elimde şu an 1 aylık 3 tane enzim var. 3 de çok güzel kokuyor ( hatta kapağını açtığım zaman içesim geliyor :) ama birisini üzerinde beyaz küfler var. onun kokusu biraz daha farklı. neden birinde küf oluştuda diğerlerinde olmadı. hava mı aldı acaba ?

5. ) Şu ana kadar temin ettiğim materyaller
pHmetre
hidrometre
alkol refraktometresi
bome

kefir mayası
buğday kepeği ( çinko ve bakır katkılı )
arpa
azerbeycan dağ köylerinden gelmiş peynir mayası
ekşitip suyunu süzdüğüm yoğurt suyu ( şekerli su ile besliyorum. pH'ı= 3,4 )
çok miktarda peyniraltı suyu var. ( nasıl kullanabilirim bilemiyorum )

bunların hepsini karıştırıp bir deneme yapsam sizce sonuç ne olur :)

Jezebel
07-12-2013, 08:22
Sn.inkero,
Benim merak ettiğim bunca enzimi hangi bitkile'de kullanacaksınız :confused:
Çok da masraf etmişsiniz. Bitkiler enzim olmadan da harkulade gelişebiliyorlar:rolleyes:
Ben eşinize katılmak durumundayım.

inkero
07-12-2013, 09:10
Sn.inkero,
Benim merak ettiğim bunca enzimi hangi bitkile'de kullanacaksınız :confused:
Çok da masraf etmişsiniz. Bitkiler enzim olmadan da harkulade gelişebiliyorlar:rolleyes:
Ben eşinize katılmak durumundayım.

ben bu enzimler dışında düzenli olarak şarapta yaptığım için hidrometere ve alkol ref. lazım oluyor. istanbul'da bu malzemeleri daha uygun fiyata alabiliyorsunuz.

benim enzimleri asıl olarak denemek istediğim yer zeytin bahçemiz. yaklaşık 2500 adet zeytin ağacımız var. dal kuruması, düşük verim dökülme en büyük sıkıntımız belki burada işe yarayabilir. deneyip göreceğiz.
EM için dal kanserine kesin olarak çözüm olur diyor.

açıkcası bu işe bulaştığımdan beri sürekli okuyup araştırıyorum. fena sardırdım. herhalde bu merak bir tek bende olmuyordur :)

alierbektas
10-12-2013, 12:57
Sayın enzim uzmanı üstadlarım;

Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi.

Ne yapmam lazım bundan sonrasında ?

İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ?

1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ?

Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ?

Bilgilendirirseniz sevinirim.

alierbektas
11-12-2013, 07:56
Sayın enzim uzmanı üstadlarım;

Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi.

Ne yapmam lazım bundan sonrasında ?

İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ?

1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ?

Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ?

56 sayfa yazı yazılmış, herkes nereye kayboldu bir anda böyle, cevaplayacak kimse yok mu ?

ciroz
11-12-2013, 12:08
56 sayfa yazı yazılmış, herkes nereye kayboldu bir anda böyle, cevaplayacak kimse yok mu ?

Sn alierbektas,

Enzim içinde kullandığınız malzeme, sıcaklık, maya kullanılıp kullanılmadığı gibi bir çok değişken var.

Sorunuzu detaylandırırsanız, ilgili ve tecrübeli üyelerimiz daha rahat cevap verebilirler.

Sorduğunuz tüm soruların cevapları aslında o 56 sayfa içinde mevcut.

Tavsiyem, konuyu baştan sona tarayarak gelmeniz.
Arada olası başka sorularınız için de cevaplar bulacaksınız.

kimyager147
11-12-2013, 12:36
Arkadaşlar bende enzim yapmak için kurubakliyat(mercimek,kurufasülye) kullanmayı düşünüyorum. Uygun olurmu ki?
Daha sonra içine eski enzimden ilave edecem.

alierbektas
12-12-2013, 08:20
Sn alierbektas,

Enzim içinde kullandığınız malzeme, sıcaklık, maya kullanılıp kullanılmadığı gibi bir çok değişken var.

Sorunuzu detaylandırırsanız, ilgili ve tecrübeli üyelerimiz daha rahat cevap verebilirler.

Sorduğunuz tüm soruların cevapları aslında o 56 sayfa içinde mevcut.

Tavsiyem, konuyu baştan sona tarayarak gelmeniz.
Arada olası başka sorularınız için de cevaplar bulacaksınız.

Sayın ciroz ;

2 tane 5 litrelik pet şişeye 300'er gram esmer şekerle belirtilen oranlarda sadece meyve kabuklarından oluşan karışım hazırladım.

Oda sıcaklığında tutuyorum. Mayanın işlemi hızlandırdığını duyunca 1 hafta önce her şişeye yarım paket maya attım.

Gaz tertibatı yerine her akşam kapağı açıp metan gazını tahliye ediyorum ve şişeleri çalkalayıp alt üst ediyorum.

Bugün 22 ya da 23. gün, dün her iki şişeye de 100-150 gram şeker attım, fermantasyon yeniden başladı.

1-Bundan sonrasında ne yapmam lazım, şeker eklemeye ne zamana kadar devem edeyim ? (1 aylık süre tamamlanıncaya kadar / Şeker eklenmesine rağmen gaz çıkışının olmadığını görülen güne kadar )

2-İşlemin tamamlanması için ideal süre nedir ?

3-Fermantasyonun bittiğini şişe dibinde oluşan çökelmeden mi anlayacağım ?

kimyager147
12-12-2013, 15:49
Genelde gaz çıkışı durur ve üzerinde beyaz küf oluşur. Birde kokusu sirke kokusuna benzer.

inkero
13-12-2013, 10:35
Sayın ciroz ;

2 tane 5 litrelik pet şişeye 300'er gram esmer şekerle belirtilen oranlarda sadece meyve kabuklarından oluşan karışım hazırladım.

Oda sıcaklığında tutuyorum. Mayanın işlemi hızlandırdığını duyunca 1 hafta önce her şişeye yarım paket maya attım.

Gaz tertibatı yerine her akşam kapağı açıp metan gazını tahliye ediyorum ve şişeleri çalkalayıp alt üst ediyorum.

Bugün 22 ya da 23. gün, dün her iki şişeye de 100-150 gram şeker attım, fermantasyon yeniden başladı.

1-Bundan sonrasında ne yapmam lazım, şeker eklemeye ne zamana kadar devem edeyim ? (1 aylık süre tamamlanıncaya kadar / Şeker eklenmesine rağmen gaz çıkışının olmadığını görülen güne kadar )

2-İşlemin tamamlanması için ideal süre nedir ?

3-Fermantasyonun bittiğini şişe dibinde oluşan çökelmeden mi anlayacağım ?

Ali Erbektaş merhaba,

benimde bazı enzimlerimde gaz çıkışı daha kısa sürerken bazılarında çok daha uzun sürdü.
içerisine koyulan şeker ve organik atıklarının içindeki şeker miktarı ile alakalı olabilir.
Gaz çıkışınıın kısa sürmesi enzim kalitesini ne kadar etkiler bilemiyorum.
bu arada benim yaptığım 3 adet enzimden sadece birinde beyaz küf oluşmaya başladı. o da tomurcuk şeklinde değilde üstte yüzeysel tabaka gibi.

inkero
13-12-2013, 10:42
Bir arkadaşım yurtdışından aşağıdaki resimdeki ürünü getirtip burada satıyor.

böyle aparat işimize yarasa temin edebilirim.

ürünün havasını çıkarıp almak için belki işe yarayabilir diye düşündüm.

EMSA DECANTINO PRATK KAPAKLI E TIPASI - YEL MUBA - Ev ve Yaam rnleri (http://www.mubastore.com/emsa-decantino-pratik-kapakli-sise-tipasi-yesil-pmu2298)

Ozlem A
15-12-2013, 10:33
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?

yağmur
15-12-2013, 19:30
Kokusu nasıl acaba?

Jezebel
15-12-2013, 19:35
Bir arkadaşım yurtdışından aşağıdaki resimdeki ürünü getirtip burada satıyor.

böyle aparat işimize yarasa temin edebilirim.

ürünün havasını çıkarıp almak için belki işe yarayabilir diye düşündüm.

EMSA DECANTINO PRATK KAPAKLI E TIPASI - YEL MUBA - Ev ve Yaam rnleri (http://www.mubastore.com/emsa-decantino-pratik-kapakli-sise-tipasi-yesil-pmu2298)
Bu ne fiyat böyle, bir gaz almak için çok fazla:mad:

kimyager147
16-12-2013, 07:49
Renkten olmuş gibi.

alierbektas
16-12-2013, 11:10
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?

Elde edilmesi gereken bu mu acaba ? İnternette daha önce gördüğüm hazır enzimlerin rengi de kırmızıydı çünkü. Eğer renk buysa benim daha beklemem lazım.

inkero
16-12-2013, 11:21

içilebilir enzim mi?
rengi çok hoş olmuş.

inkero
16-12-2013, 11:23
Bu ne fiyat böyle, bir gaz almak için çok fazla:mad:

Türkiye'de çok fazla site gezdim fakat sadece bu sitede bulabildim.
arkadaş tanesi 6 TL'den satıyordu. burda ticari birşeye girmek istemem. sadece faydası olabilir diye düşündüm.

İstanbul'da olduğum için pH-metre,alkol metre gibi şeyleri daha ucuza temin edebiliyorum. isteyen olursa yardımcı olmak isterim.

yağmur
16-12-2013, 11:54
Sayın inkero;

pH-metreyi ne kadara almıştınız?

Daha önce yazmışsınız, şimdi okudum. Nargile sistemi denilen bir uygulama ve aparat vardı konunun başlarında. İsterseniz bir de ona bakın.

inkero
16-12-2013, 14:10
Sayın inkero;

pH-metreyi ne kadara almıştınız?

Daha önce yazmışsınız, şimdi okudum. Nargile sistemi denilen bir uygulama ve aparat vardı konunun başlarında. İsterseniz bir de ona bakın.

hava kilidinden mi bahsediyorsunuz? çift hazneli

Ozlem A
16-12-2013, 14:18
içilebilir enzim mi?
rengi çok hoş olmuş.

Enzimin içildiğini yeni öğrendim açıkçası ama koyduğum herşey temiz ve yenebilir şeyler olduğundan sanırım istenirse içilir. Ben turunçgil ağırlıklı olanları hoş koku nedeniyle temizlikte, diğerlerini ise bitki besini olarak kullanıyorum.

Ozlem A
16-12-2013, 14:23
Elde edilmesi gereken bu mu acaba ? İnternette daha önce gördüğüm hazır enzimlerin rengi de kırmızıydı çünkü. Eğer renk buysa benim daha beklemem lazım.

Kullandığınız malzemelerin içeriğine göre değişir sanırım. Daha önce yaptığım enzimlerde daha açık renkler oldu, sadece limon kabuğu ile yapmış olduğum turuncu olmuştu. Önemli olan tüm katı maddelerin dibe çökmesi ve üstteki sıvının berrak olması, pH ölçer kesin sonucu veriyor ancak bende bu alet olmadığından renk, çökelme ve gaz çıkışına göre karar veriyorum.

inkero
16-12-2013, 14:50
Beniz yaptığım enzimler yaklaşık 1 ay oldu ve gaz çıkışı durdu. acaba 3 ayı doldurması gerekir mi yoksa süzüp kullanabilir miyim ?

birde posasını toprağa karıştırdığınızda ne kadar sürede toprak oluyor inceleyen var mı?

yağmur
16-12-2013, 15:36
Sayın inkero;

Evet, sanırım o dediğiniz çift hazneli alet (camdan mamül), enzimi yaparken malzemeyi rondoda parçaladıysanız (ben öyle yapmıştım), toprakta kaybolması temmuz ayında 1 ay sürmüştü. Parçalar bıçakla rastgele doğrandığın da 2 ay belki daha fazla sürüyor. Örneğin barbunya fasulyenin kabuğunun hele de rondo da parçalanmayınca toprakta çok zor ayrıştığına şahidim.

Safranlı
16-12-2013, 17:02
dostlar...
bu ayları kaçırmayalım
ful enzime devam
baharda topraklar çoşacaktır

yağmur
16-12-2013, 20:20
Evet, haklısınız. Kendi adıma muz,patates ve nar kabuklarını (6 bidon enzim yapmış olmama rağmen) hala biriktirip devam ediyorum. Baharda dağlara taşlara enzim saçacağım sanırım :D

inkero
17-12-2013, 10:01
merhaba ,

bir sorum olacak. bilgisi olan arkadaşlar cevap versin lütfen.

enzim olgunlaştıktan sonra 1:500 ibi oranlarda seyrelterek bitkilere veriyoruz.
doğrudan vermek faydadan çok zarara neden olur deniyor.
fakat posaları doğrudan toprağa gömüyoruz.
Peki bunun toprağa zararı olmaz mı ?

ozencan43
17-12-2013, 13:56
merhaba ,

bir sorum olacak. bilgisi olan arkadaşlar cevap versin lütfen.

enzim olgunlaştıktan sonra 1:500 ibi oranlarda seyrelterek bitkilere veriyoruz.
doğrudan vermek faydadan çok zarara neden olur deniyor.
fakat posaları doğrudan toprağa gömüyoruz.
Peki bunun toprağa zararı olmaz mı ?

sayın inkero;

1. sayfa 4. mesajda istediğiniz bilgi mevcut....:rolleyes:

alierbektas
18-12-2013, 13:41
Yeni enzim hazırlarken kırmızı pancar koysak olur mu ? Bulsam şeker pancarı koyacam aslında, esmer şeker çok pahalıya geliyor.

Safranlı
19-12-2013, 16:59
yeni enzim hazırlarken kırmızı pancar koysak olur mu ? Bulsam şeker pancarı koyacam aslında, esmer şeker çok pahalıya geliyor.

olmaz malesef
siz pekmez bulun...
Marketlerdeki en ucuzunu alın
onada para vermek istemez iseniz
kuru üzüm koyun
en ucuzu bu

alierbektas
20-12-2013, 14:42
olmaz malesef
siz pekmez bulun...
Marketlerdeki en ucuzunu alın
onada para vermek istemez iseniz
kuru üzüm koyun
en ucuzu bu

Kuru üzüm şeker yerine geçiyor mu ? Şeker pancarı bulursam kesip parça parça onu atsam olur mu ?

Safranlı
20-12-2013, 15:21
Olacagını zannetmiyorum

ocak
22-12-2013, 22:59
arkadaşlar turşuda olduğu gibi kuru nohutta atsak olurmu bende iki gün önce beş kiloluk bir bidonda yaptım mutfak atıklarıyla sonradan aklıma geldi mayalanmayı kolaylaştırmak için nohut atan varmı enzimine

yağmur
23-12-2013, 00:40
Doğrusu hiç aklıma gelmemişti. Turşulara hep atarım ama. Bende merak ettim faydası olur mu? Olursa nasıl?

ocak
23-12-2013, 00:58
sayın safranlı enzim tamamlandıktan sonra suyunu aldığımız sadece posa kalan bidonun içine meyve sebze atıklarıyla beraber su eklesek mayalanması içim tekrar pekmez koymamıza gerek varmı

ahsenn
23-12-2013, 09:51
Ben nohut da katmıştım, ikinci yaptığım enzimde nohut vardı.Dediğiniz gibi Sn.ocak turşudan aklıma geldi.
Nohut, bir miktar kuru fasulyede vardı. Kuru erik, kuru kaysı,kuru üzüm hatta hurma da kattım.Harnup pekmezi kullandım bana göre sonuç ilk yaptığımdan daha iyiydi.

Ozlem A
23-12-2013, 10:17
Bir arkadaşım enzim yapmaya yeni başiladı, çay ve kahve posası da koymuş içerisine. Ben bu başlıkta hiç rastlamadım enzim içeriği olarak. Konu uzmanlarına danışmak istedim, bu maddelerle enzim yapılabilir mi? Olumlu - olumsuz etkileri var mıdır?

ocak
23-12-2013, 23:05
çay posasının koyulduğunu okumuştum bende çay posası koydum

Safranlı
24-12-2013, 07:16
sayın safranlı enzim tamamlandıktan sonra suyunu aldığımız sadece posa kalan bidonun içine meyve sebze atıklarıyla beraber su eklesek mayalanması içim tekrar pekmez koymamıza gerek varmı

evet pekmez koymalısınız

Safranlı
24-12-2013, 07:17
Ben nohut da katmıştım, ikinci yaptığım enzimde nohut vardı.Dediğiniz gibi Sn.ocak turşudan aklıma geldi.
Nohut, bir miktar kuru fasulyede vardı. Kuru erik, kuru kaysı,kuru üzüm hatta hurma da kattım.Harnup pekmezi kullandım bana göre sonuç ilk yaptığımdan daha iyiydi.

evet kuru üzüm mükemmel sonuç veriyor

Safranlı
24-12-2013, 07:18
Bir arkadaşım enzim yapmaya yeni başiladı, çay ve kahve posası da koymuş içerisine. Ben bu başlıkta hiç rastlamadım enzim içeriği olarak. Konu uzmanlarına danışmak istedim, bu maddelerle enzim yapılabilir mi? Olumlu - olumsuz etkileri var mıdır?

zararı olmaz diye düşünüyorum

HAVASUTOPRAK54
25-12-2013, 01:02
öncelikle kıvılcım ustası Sarıcan. Sındırgı. Doğa sever. Meyveli Tepe. Deniz akvaryumu. Acemi Çaylak. Halil Önen. Safranlı ve adını yazamadığım tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Tüm sayfaları büyük bir keyifle okudum. Bugün ilk gübre enzimimi kurdum. Trabzon hurması ilave ettim. bir de kocayemiş meyvesinden içmek için enzim yapan arkadaşımız oldu mu? Alkol oranı fazla olduğu için hoş bir ürün olacağını sanıyorum. selamlar.

yağmur
25-12-2013, 20:36
Sayın Özlem A;

Bende ilk yaptıklarımdan birine kahve telvesi koymuştum. Faydasını bilemiyorum ancak çok güzel kokuyordu :D

Ozlem A
25-12-2013, 22:08
Ben bugün hazır olan enzimlerinden birini açtım ve kullanmaya başladım. 1/20 oranında bir hafta dinlenmiş musluk suyuna karıştırdım ve hemen evdeki bitkilerimi suladım. Bir kısmını püskürtme başlık şişeden yapraklara uyguladım. Posasını mutfak lavabosuna koyup beklettim pırıl pırıl oldu, boruları da temizledi sanırım. Yeni enzim yapmak için de evde yer açıldı :) sıradaki 5 şişeye ek olarak :)

inkero
26-12-2013, 09:16
Ben bugün hazır olan enzimlerinden birini açtım ve kullanmaya başladım. 1/20 oranında bir hafta dinlenmiş musluk suyuna karıştırdım ve hemen evdeki bitkilerimi suladım. Bir kısmını püskürtme başlık şişeden yapraklara uyguladım. Posasını mutfak lavabosuna koyup beklettim pırıl pırıl oldu, boruları da temizledi sanırım. Yeni enzim yapmak için de evde yer açıldı :) sıradaki 5 şişeye ek olarak :)

Özlem Hn merhaba,

1/20 oranı çok düşük bir oran.
1/500 gibi oranlar söylüyor.
pH-metre ile enzimin pH'ını ölçme imkanınız oldu mu?

toprağın pH'ı kaç olması gerekir.
elimde evde yaptığım elma ve nar sirkelerinden kalan posalar var.
pH'ını ölçtüğümde 2,6 - 2,8 arası çıkıyor. bunu doğrudan toprağa gömersem zarar verir diye düşünüyorum. sulandırarak toprağa gömersek pH'ını kaça çıkartmak gerekir?
bitkilerin en iyi gelişebildiği pH aralığı nedir ?

Ozlem A
26-12-2013, 13:52
Sn. İnkero,

Başlık içerisinde baktığımızda her iki oranın da sulandırmada kullanıldığını görüyoruz. Ben geçen yıl yaptığım enzimleri de aynı oranda uyguladım saksılarıma ve gözle görünür şekilde yararını gözlemledim. Toprak ve enzim pH dengelenmesi konusunda maalesef yardımcı olamıyorum çünkü konunun uzmanı değil burada edindiğim bilgilerin pratik olarak uygulayıcısıyım. Ama eminim merak ettiğiniz konularda yardımcı olabilecek bilgi düzeyinde katılımcılar vardır konuyu ziyaret eden.

Posaları ise ben direkt saksılarımdan çıkan kullanılmış toprağa karıştırıp apartmanın arka bahçesine yayıyorum - fakirleşmiş toprağı güçlendirmek üzere. ph ölçümü yapmamakla birlikte ayrıca bahçe toprağına karıştırarak yoğunluğunu azalttığımdan fayda sağlamayı umuyorum.

İdeal ph aralığının bitkinin türüne göre değişen bir değeri olup genel geçer bir aralık olduğunu sanmam, tarım uzmanları bu konuda detaylı bilgi verebileceklerdir görüşündeyim.

Ozlem A
03-01-2014, 11:22
Kokusu nasıl acaba?

Sayın yağmur, kokusu muhteşem. Bugüne kadar yaptığım en güzel kokulu enzim oldu. Hafif ve taze, mandalina, limon ve zencefil kabuğu karışımı, maya kullanmayıp eski enzimden bol miktarda koymuştum.

Sırada elma ve ayva kabuğunu, misket limonu ve mandalina kabukları ile karıştırıp yaptığım enzim var, merakla bekliyorum :)

Safranlı
03-01-2014, 16:30
sevgili dostlarım
işlerimin farklılığı nedeniyle bu aralar fazlaca yazamıyorum
ancak bu mevsimde hepimizin evinde o kadar çok enzim olacak hazineler var ki
her aksam meyve kabuklarını değerlendirsek inanın bahara bitkilerimiz uçuşa geçerler
sevgili dostlarım enzimi lütfen ihmal etmeyelim
her yerde her durumda çok çok faydalıdır
enzim yapın lavabonuza dökün bu bile çevremize hizmettir
hep söylüyorum
enzim...enzim....enzim... sürekli enzim....

Ozlem A
03-01-2014, 22:02
Sayın Safranlı, çok haklısınız.. Alışkanlık oldu galiba, çöpe kabuk atmak suç gibi geliyor :) Arkadaşlarıma, anneme öğrettim.. Onlar da yapmaya başladılar. Yapamayanlara yaptığım enzimlerden veriyorum.

Nargile sistemli bir enzim düzeneğini 10-15 dakikada hazırlar oldum.. Dün akşam 10 dakika ile rekor kırdım kendime göre :)

Son enzimi bolca yapraklara püskürtüyorum, içeride ve dışarıdaki tüm bitkilerimi bu soğukta hem de inanılmaz hızlı geliştiriyor. Senelerdir aynı şekilde duran bir Draecena Marginata vardı köşede, o bile atağa kalktı 3 yeni yavru yaptı enzime başladıktan sonra.

ahsenn
04-01-2014, 09:40
Elimden geldiğince devamlı yapmaya çalışıyorum çevremdekilere de anlatıyorum.
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu?

alierbektas
06-01-2014, 08:55
Sayın Safranlı, çok haklısınız.. Alışkanlık oldu galiba, çöpe kabuk atmak suç gibi geliyor :) Arkadaşlarıma, anneme öğrettim.. Onlar da yapmaya başladılar. Yapamayanlara yaptığım enzimlerden veriyorum.

Nargile sistemli bir enzim düzeneğini 10-15 dakikada hazırlar oldum.. Dün akşam 10 dakika ile rekor kırdım kendime göre :)

Son enzimi bolca yapraklara püskürtüyorum, içeride ve dışarıdaki tüm bitkilerimi bu soğukta hem de inanılmaz hızlı geliştiriyor. Senelerdir aynı şekilde duran bir Draecena Marginata vardı köşede, o bile atağa kalktı 3 yeni yavru yaptı enzime başladıktan sonra.

Bakteri yakıtı olarak ne kullanıyorsunuz ? Şeker kullanmak pahalıya geliyor, daha ucuz ne kullanılabilir ? Ve ilk kurulumda koyduğunuz şekere daha sonra ekleme yapıyor musunuz ?

Ozlem A
06-01-2014, 11:29
Şeker kullanmıyorum, pekmez ve şeker içeren meyveler (ve elimin altında varsa kurutulmuş fazla meyve - üzüm, dut) yetiyor. Ben 1/3/10 ölçüsündeki 3 birimden daha fazla meyve koyuyorum, doğal şeker miktarı fazla oluyor bu durumda, tabii posası da.

Bir sefer enzimi oluşturduktan sonra kapağını enzim olgunlaşana kadar bir daha açmıyorum.

alierbektas
07-01-2014, 14:13
Şeker kullanmıyorum, pekmez ve şeker içeren meyveler (ve elimin altında varsa kurutulmuş fazla meyve - üzüm, dut) yetiyor. Ben 1/3/10 ölçüsündeki 3 birimden daha fazla meyve koyuyorum, doğal şeker miktarı fazla oluyor bu durumda, tabii posası da.

Bir sefer enzimi oluşturduktan sonra kapağını enzim olgunlaşana kadar bir daha açmıyorum.

Son soru geliyor Özlem hanım. İşlemin tamamlandığına neye göre karar veriyosunuz ?

Gaz çıkışı bitmesi, renk, çökelme, 3 aylık süre, 3 ay demiş yabancı sitede 3 ay beklemek şart mı, o süreden önce açıp kullandığınız enzim oldu mu ?

Ozlem A
07-01-2014, 18:07
Gaz çıkışı tamamen bittikten ve posa tamamen dibe çöktükten sonra enzim berrak bir renk alıyor, bunlar bir araya geldiğinde enzim hazırdır. PH ölçer daha sağlıklı karar vermenizi sağlar, yanılmıyorsam 4-4,5 civarında bir ölçüm enzim hazırdır anlamına geliyor.

Süre malzeme içeriğine ve ortam sıcaklığına göre değişiyor. Son yaptığım enzimler 45 günde hazır görünüyordu ama garantilemek için bir 10 gün daha bekledim.

Safranlı
08-01-2014, 15:10
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu?

inanın fikrim yok...
doğal malzeme olduğundan sıcak yaklaşılabilir

inkero
09-01-2014, 11:02

merhaba,

Bence boza da katılabilir. sonuçta buğday veya arpa kullanılarak yapılıyor. ve bunların içinde bolca enzim bulunuyor.
bozayı dışarıda bırakırsanız hemen ekşimeye başlar. bu da canlı olduğunu gösterir zaten.
bence tereddütsüz kullanılabilir.

fındıkçı74
15-01-2014, 21:53
İyi akşamlar enzime taze yonca ve bakla yaprakları eklesek azot bakımından zengin olurmu acaba ? ayrıca taze nar suyunu enzime katabilirmiyiz.

alierbektas
16-01-2014, 10:32

Bence enzimin olması gereken esas renk bu işte, henüz acemi olduğumuz için bilemiyoruz tabi, ilk yaptığım şişe berbat kokuyordu, su bulanık, çökelme yok gibiydi, lavaboya döktüm, ikincisi ondan daha iyiydi ama o da tam olmadı gibi.

Bu sefer yeni 2 tane kurdum ve nargile sistemiyle gazı almak için şişeyi aç kapa derdinden de kurtuldum.

Bu sefer bu rengi yakalayacağımı umut ediyorum. :p

evdeçiçek
17-01-2014, 18:01
Merhaba;

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Çocukluğumda annemler çeşitli kuru sebze ve meyveleri bizim şu an yaptığımız enzim gibi bir şişeye koyup uzun bir süre bekletip peynir mayası yaparlardı. Ve hatta bizim yaylalalar yazları dahi çok soğuk olur, çocuklar çok çabuk üşütürler. İşte bu mayayı çok öksürdüğümüz zaman babaannem bize zorla içirir ve öksürüğümüz kesilirdi. Acaba bu karışımı bitkilerimize de kullansak yararı olur mu? Annem ile ilk görüşmemde tarifini alıp burada paylaşacağım.

Safranlı
18-01-2014, 10:43
İyi akşamlar enzime taze yonca ve bakla yaprakları eklesek azot bakımından zengin olurmu acaba ? ayrıca taze nar suyunu enzime katabilirmiyiz.

katabilirsiniz çok güzel olur

alierbektas
20-01-2014, 13:46
3 tane enzim turşusu kurdum.:p

yaklaşık 350 gr pekmez görünümlü şerbet attım. Nargile sistemini de kurdum fokur fokur, kapak aç-kapa yapmıyorum, oh be dünya varmış.

Tam turşuların olma zamanı da şubat sonu olur bahar başlangıcı, çoşar artık benim çiçekler. :D

Safranlı
21-01-2014, 10:54
Kesin çoşacaktır

sardunyadervis
21-01-2014, 16:45
Merhaba cok guzel konu ben bu enzimi yapsam süzsek 1 Lt suya ne kadar koymak gerekli bir tatlı kasığı felan mı bir fincan kadar mı kıyasla tarif edermisiniz :)

aviator34
22-01-2014, 08:02
1 litre suya 10 ml. koymanız gerekli (1/100 inceltme oranı) eczaneden bir tane enjektör ya da şiringa mı diyorlar ondan alabilirsiniz.

alierbektas
22-01-2014, 09:26
1 litre suya 10 ml. koymanız gerekli (1/100 inceltme oranı) eczaneden bir tane enjektör ya da şiringa mı diyorlar ondan alabilirsiniz.

10 ml mi ? O kadar mı etkili bu enzim sıvısı :confused: Ben şişenin dibini 1-2 parmak koyuyorum göz kararı üzerini de suyla tamamlıyorum şişe dolana kadar, çalkalayıp döküyorum saksılara. :rolleyes:

Safranlı
22-01-2014, 13:32
10 ml mi ? O kadar mı etkili bu enzim sıvısı :confused: Ben şişenin dibini 1-2 parmak koyuyorum göz kararı üzerini de suyla tamamlıyorum şişe dolana kadar, çalkalayıp döküyorum saksılara. :rolleyes:

sizin oranınız fazla biraz
sık sık verin oranı az olsun
çok büyük ve geniş arazide ağaç diblerine sizin oranınızda verilebilir

inkero
22-01-2014, 15:01
Merhaba Arkadaşlar.

Enzimlerim hazır. renkleri de birbirinden farklı yakında resimlerini paylaşacağım.
Bu arada burada yazışan herkese sormak istediğim bir soru var.
ben çelik sektöründe çalışıyorum. bu araştırmaları yaparken fark ettiğim birşey
türkiye'de hava kilidi,tıpa vs. malzemeleri bulmakta ciddi sıkıntı yaşanıyor ve fiyatlar gerçekten yüksek.
Niyetim hava kilidi ve tıpa kalıbı yaptırmak.
Bu işin tek dezavantaj kısmı ilk maliyetinin yüksek olması.
kalıbı yaptırdıktan sonra maliyetler inanılmaz düşük.
Herhangi birinin piyasada yaptırabileceği ortalama bir kalıp maliyeti çıkarıyorum.
paylaşacağım

olcim
22-01-2014, 17:12
İyi akşamlar arkadaşlar !
Ben de bir enzim yapayım dedim , bu akşam büyük bir damacanaya meyve kabuklarını ve yenmeyenleri attım .

Okuduklarımdan yola çıkarak anladığım şu : Enzimin içine her türlü taze sebze- meyve, kuru sebze- meyve , pekmez , organik siyah şeker , su konuluyor.

Umarım doğru anlamışımdır .

Okumaktan gözlerim çıktı , şu tatili dört gözle bekliyorum , bu enzim işine takıldım.

Bir soru sormam gerekli : Ben bu sonbaharda bahçeme organik gübreleme yaptım , şayet enzim yapmayı başarırsam bu karışımdan bahçe bitkilerime verdiğimde problem olur mu ?

Meraklanmayınız tüm sayfaları okuyorum ve kaydediyorum .:o
Yavaş yavaş öğreniyorum , okumaya ve kaydetmeye devam .:D :D

sardunyadervis
22-01-2014, 20:43
Aviator teşekkür ederim benim merak ettigim bir başka konu Mesela bionem gibi roa gibi faydalı bakteri denilen gübre ya da ne deniyorsa em mi işte onlardan bu mayalanmalar olan yere damlatılsa o bakteriyide üretmiş beslemiş olurmuşuz?

yağmur
22-01-2014, 21:54
Ben yaptığım her enzime ilk bir haftanın sonunda 10 ml kadar EMA ve 2 katı kadar da pekmez ekliyorum. Baştaki sayfalarda enzimin içine EMA eklemek, zararlı bakteri üreme olasılığını azalttığı için tavsiye ediliyordu.

sardunyadervis
22-01-2014, 22:11
Sn yağmur peki hazır em ye EM li suya melas **** esmer şeker eklense ürer mi besleye bilir miyiz
Ve
Hazırlanan evdeki enzimden alınca ona tekrar su ve şeker (pekmez) ekleniyor mu azalmasın diye?

yağmur
22-01-2014, 23:07
EMA denilen aktifleştirilmiş demek yani Etkin Mikroorganizma Aktif. EM1 alırsanız eğer o aktifeştirilmemiş olduğundan melas veya pekmezle aktif hale getirmek gerekiyor diye biliyorum. EMA ya su ve pekmez katıp çoğaltılabilir mi? Olur sanırım ama bilimsel değil kendi görüşümü söylüyorum. Hazırladığımız enzimin suyunu süzüp sıvı gübre gibi kullanacaksak ve bu 1 aydan fazla saklayacağımız anlamına geliyorsa 15 günde bir biraz pekmez ekleyip bakterileri canlı tutmakta fayda var sanırım. Kusura bakmayın gece geç saat olunca çok kesin bilgi olmadı ama ilk sayfalarda bu konunun esas bilgi sahiplerinin paylaştığı kesin bilgiler var diye hatırlıyorum. Onları da okuyun isterseniz.

MeyveliTepe
22-01-2014, 23:22
...

Bir soru sormam gerekli : Ben bu sonbaharda bahçeme organik gübreleme yaptım , şayet enzim yapmayı başarırsam bu karışımdan bahçe bitkilerime verdiğimde problem olur mu ?
...

Problem olmaz. Hazırladığınız enzimi her durumda sulandırarak bitkilerinize vermelisiniz.

inkero
23-01-2014, 10:06
EMA denilen aktifleştirilmiş demek yani Etkin Mikroorganizma Aktif. EM1 alırsanız eğer o aktifeştirilmemiş olduğundan melas veya pekmezle aktif hale getirmek gerekiyor diye biliyorum. EMA ya su ve pekmez katıp çoğaltılabilir mi? Olur sanırım ama bilimsel değil kendi görüşümü söylüyorum. Hazırladığımız enzimin suyunu süzüp sıvı gübre gibi kullanacaksak ve bu 1 aydan fazla saklayacağımız anlamına geliyorsa 15 günde bir biraz pekmez ekleyip bakterileri canlı tutmakta fayda var sanırım. Kusura bakmayın gece geç saat olunca çok kesin bilgi olmadı ama ilk sayfalarda bu konunun esas bilgi sahiplerinin paylaştığı kesin bilgiler var diye hatırlıyorum. Onları da okuyun isterseniz.

merhaba,

enzimlere sürekli pekmez verip canlı tutmaya gerek yok. çünkü içerikteki şeker bittiği zaman enzimlerin bir kısmı ölebilir fakat hepsi ölmez uyku durumuna geçerler. uzun zaman sonra siz tekrar glikoz eklediğinizde aktif hale geçtiğini görürsünüz.
benim merak ettiğim bir şey var.

Ph 3,5 - 4,0 civarlarında olan sıvılarda insan sağlığına zararlı bakteri olma ihtimali var mıdır ?

sardunyadervis
23-01-2014, 13:52
Sn İnkero bu enzimler gubre olarak kullanılıyor ya da bitkilere ve bazı yerlere püskürme şeklinde kullanılıyor ama benim kanaatim yenilip içinmemeli ve bitkilere verirkende bol bol kullanmak yerine belli oranlarda kullanmak lazım fazlasıda overdose olur yaka bilir bitkilerimizi

inkero
23-01-2014, 15:00
Sn İnkero bu enzimler gubre olarak kullanılıyor ya da bitkilere ve bazı yerlere püskürme şeklinde kullanılıyor ama benim kanaatim yenilip içinmemeli ve bitkilere verirkende bol bol kullanmak yerine belli oranlarda kullanmak lazım fazlasıda overdose olur yaka bilir bitkilerimizi

asıl merak ettiğim şu.
evde bira ve şarap yapıyorum.
Ph 3,4 - 3,6 arasında geliyor.

ama içinde zararlı bakteri oluşup oluşmadığını merak ediyorum.

fındıkçı74
26-01-2014, 14:01
İyi günler enzime doğal ev yapımı yoğurt suyu koyuyorum ve bunu su yerine sayıyorum doğrumu yapıyorum acaba .

trilye
26-01-2014, 18:39
Beş litrelik pet şişenin içine 300 gr pekmez bir kilo kadar mutfak atığı ve üç litre kadar su ekledim. Dört gündür mutfakta bekletiyorum.Fakat enzimde herhangi bir köpürme , hava kabarcığı çıkarma durumu yok. Problem nerede bulamadım. Acaba ölçüler tahmini olduğu için mi sorun oldu. Biraz daha pekmez eklesem mi? Baştan yeni bir karışım mı hazırlasam?

tturt
26-01-2014, 19:14
Beş litrelik pet şişenin içine 300 gr pekmez bir kilo kadar mutfak atığı ve üç litre kadar su ekledim. Dört gündür mutfakta bekletiyorum.Fakat enzimde herhangi bir köpürme , hava kabarcığı çıkarma durumu yok. Problem nerede bulamadım. Acaba ölçüler tahmini olduğu için mi sorun oldu. Biraz daha pekmez eklesem mi? Baştan yeni bir karışım mı hazırlasam?

Sayın Trilye,

Eksik yazmadıysanız kuru maya ya da EM koymamışsınız. Ayrıca bana göre pekmezi 150 gr koysaydınız daha iyi olurdu.

Bu konunun ustaları mesajı fark ederlerse yazacaklardır.

Size kolaylıklar diliyorum.

yağmur
26-01-2014, 20:52
EM yoksa maya o da yoksa hiç değilse yoğurt suyu eklerseniz olacaktır. Her şey tam ancak ortamda üremesini istediğiniz bakteriyi eklememişsiniz.

MeyveliTepe
26-01-2014, 21:14
Aslında pekmez ve meyve/sebze parçaları dışında hiç bir şey koyulmasa dahi fermentasyon geç de olsa başlar. Maya konduğunda hemen başlayan karbondioksit üretimi fermentasyonun başladığını göstermiyor.

Sevgi Durul
26-01-2014, 21:30
Ben son yaptığım enzime pekmezin yanı sıra vişne ve incir reçelleri ekledim. Bol miktarda, 5 litrelik kaba 1 kg kadar incir reçeli, 100 gr. kadar da vişne reçeli.

Gayet güzel oldu, gaz çıkışı az da olsa devam ediyor. Fakat eklediğim reçeller yüzünden tereddütte kaldım. Kullanıp kullanamayacağım konusunda bilgi verilirse sevinirim.

Teşekkürler...

MeyveliTepe
26-01-2014, 21:34
Elbette kullanabilirsiniz. Eklediğiniz reçellerde bulunan şeker bakteriler tarafından tüketilmiştir ya da tüketilecektir.