PDA

View Full Version : Enzim (Enzyme)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10

A_NOMAD
07-03-2015, 19:09
Bişiler yanlışmı gidiyor ya? Hepsi havalarda :D:D

Bakteriler yedikçe yani enzim olgunlaştıkça dibe çökecekler merak etme :)

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 20:04
Narenciye içi'nden yaptığım enzim neredeyse tamamen dibe çöktü. Üst kısımda ince bir çizgi kaldı.

A_NOMAD
07-03-2015, 20:14
Gaz çıkışı ne durumda peki?

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 21:08
Gaz çıkışı durdu diyebilirim. Şişede basınç da olmuyor artık.

Bir hafta daha bekleyip açsam mı acaba?

A_NOMAD
07-03-2015, 21:17
Gaz çıkışı durdu diyebilirim. Şişede basınç da olmuyor artık.

Bir hafta daha bekleyip açsam mı acaba?

Bir hafta bekleyip süzün bence, hayırlı olsun ;)

A_NOMAD
07-03-2015, 21:22
Paint üzerinden alelacele ve beceriksizce çiziverdim ama sanırım estetik olmamasına rağmen anlaşılır olmuştur :D

Tilki Mete için özel çizim :D

539770

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 21:34
Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?

Tilki Mete
07-03-2015, 21:34
Bu mu kötü çiziminiz ? Bunu biliyordum aslında da neyse çaktırmadan bilmiyormuş yeni öğrenmiş gibi yapayım :D 15 sayfa okudum gibi okudumda anlama alıcılarımı kapattım galiba :) neyse anladığım şeyler var biraz anlamışım bazı şeyleri ne kadar çok seviyorsunuz beni , bu kadar uğraşmışsınız ki karşınızdaki üşengeç ve saf :(

Tilki Mete
07-03-2015, 21:36
Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?

Hiç bişi olmaz bence . Ama hortumu sabit tutacak suyu da bir nebze dökülmesini engelleyecek bişi lazım diğil mi ?

A_NOMAD
07-03-2015, 21:37

İki delik de açılabilir (ki ben öyle yaptım), kapağı tamamen açık da bırakılabilir ama kapak açık kalacaksa hortumu bir şekilde sabitlemek gerekir ki yanlışlıkla sudan çıkmasın...

Bu mu kötü çiziminiz ?...

Kalem kağıtla çizim yapsaydım daha net anlaşılırdı bunun ne kadar kötü bir çizim olduğu, övünmek gibi olmasın :p

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 21:40
Aslında bu çizimle aklımdan geçeni yaptınız. :) Ben fotoğraf istemeyi düşünüyordum detaylı bir şekilde.
Önceki sayfalarda eklenen fotoğraflar konuyu tam açıklamıyor bence.

Mükemmeliyetçi yapım yüzünden, konuyu anlasam da aklımdaki en ufak soru işareti ya da şüphe, harekete geçmemi engelliyor. :(

A_NOMAD
07-03-2015, 21:41
Sizin için açıklayıcı olduysa sevinirim, sevineyim mi? :D

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 22:02
Elinize sağlık çok açıklayıcı oldu. Sevinin :)

Tilki Mete
07-03-2015, 22:03
Gelçekten çok açıklayıcı oldu teşekkürler sevgili <3 A NOMAD <3

Tilki Mete
08-03-2015, 10:21
Gaz çıkışı neden durmuş olabilir ? Sabah ağzını gevşettim ama hiç gaz çıkmadı ;( :(

A_NOMAD
08-03-2015, 12:36
Gaz çıkışı neden durmuş olabilir ? Sabah ağzını gevşettim ama hiç gaz çıkmadı ;( :(

Acele etme, hemen başlamayabiliyor. Nargile kurmadın mı, kapağını neden gevşettin?

Tilki Mete
08-03-2015, 12:41
Uyumuşum bugün yapıcam inşaAllah :D

Tilki Mete
08-03-2015, 21:38
A Nomad abla az önce enzimi patlattım :( Allahım nasıl korktum bilemezsiniz ..

A_NOMAD
08-03-2015, 22:50

İlk günden patlatmayı nasıl becerdin, anlat ki öğrenelim biz de :D :D

Tilki Mete
08-03-2015, 23:03
Kitap fuarından geldim yemek falan yedim , enzim aklıma geldi gittim baktım enzime kapak şişmiş azcık gevşettim köpürdü kola gibi bende camı açtım camda kapağı gevşetmemle bommm :D :D daha doğrusu bummm , hiç bu kadar korkmamıştım elim ayağım boşaldı , güleyimmi ağlayayımmı bilemedim Allahtan kapak gözüme fırlamadı ama elim çok acıdı . Ben böyle bişi beklemiyordum patlatma olayını fışkırıyor sanmıştım :(

Benim için enzim bitmiştir ...

A_NOMAD
08-03-2015, 23:39
...Benim için enzim bitmiştir ...

Enzim bitmiştir de ne demek :mad:

Abla sözü dinle ve nargile sistemiyle kur yeni enzimini.
Hem biraz adrenalin iyidir, dinç tutar :D

Tilki Mete
08-03-2015, 23:41
Yok abla bu korkudan sonra birdaha yapabilirmiyim bilmem :D senin dediğini yapcaktım ha şimdi ha yarın derken olan oldu :(

A_NOMAD
08-03-2015, 23:45
Pes etme bence, birkaç gün dinlen, eminim sonra içindeki ses 'haydi şu enzimi bir daha deneyelim' demeye başlayacaktır ;)

sındırgılı
09-03-2015, 06:09
Kitap fuarından geldim yemek falan yedim , enzim aklıma geldi gittim baktım enzime kapak şişmiş azcık gevşettim köpürdü kola gibi bende camı açtım camda kapağı gevşetmemle bommm :D :D daha doğrusu bummm , hiç bu kadar korkmamıştım elim ayağım boşaldı , güleyimmi ağlayayımmı bilemedim Allahtan kapak gözüme fırlamadı ama elim çok acıdı . Ben böyle bişi beklemiyordum patlatma olayını fışkırıyor sanmıştım :(

Benim için enzim bitmiştir ...

Bizler de patlattik. Ne oldu ?
Dunyanin sonu gelmediya ?
Turnike SART...
Moraller bozulmasin.

Safranlı
09-03-2015, 06:55
Bizler de patlattik. Ne oldu ?
Dunyanin sonu gelmediya ?
Turnike SART...
Moraller bozulmasin.

ne olmuşku...
sadece şevkimiz çogaldı...
enzime devam
(sayın hocam erkenciliğinize hayran kaldım)

Tilki Mete
09-03-2015, 08:42
Ya evde patlasaydı hayali bile kötü.. Sabah okula giderken enzim izlerini yerde gördükçe sesli gülüş :D :D aslında zevkliydi de kapağı bulursam bir fotoğraflıyayım :D :D

sonromeo
09-03-2015, 08:55
Enzimin PH'ı kaça kadar düşer? Ben kuralı 2 ay 10 gün oldu. Gaz çıkışı daha 15 gün önce durmuştu akşam ölçeyim dedim 2,9 çıktı. Ph metrenin ayarı doğru , enzim ph ının bu kadar düşmesi normal mi ?

Sûz-i Dilârâ
09-03-2015, 20:16

Geçmiş olsun Mete:D Bunlar her enzimcinin başına gelebilecek sıradan şeyler.:cool:

Bu arada ben de pazar gezisinde yabanî sarmısak otu buldum. Ana maddesi bu olmak üzere yeni enzim planlıyorum:D Sıcakken mayalandığı için yarıdan fazlası su olan yoğurdumuz da mevcut. Bizim köyün bağlarından yapılma pekmezimiz de:D

sındırgılı
09-03-2015, 22:00
Geçmiş olsun Mete:D Bunlar her enzimcinin başına gelebilecek sıradan şeyler.:cool:

Bu arada ben de pazar gezisinde yabanî sarmısak otu buldum. Ana maddesi bu olmak üzere yeni enzim planlıyorum:D Sıcakken mayalandığı için yarıdan fazlası su olan yoğurdumuz da mevcut. Bizim köyün bağlarından yapılma pekmezimiz de:D

Yabani sarimsak, benim cimleri cimen haline getiren tatli belalar..Cumartesi gunu, epeyce kokunden cikarip imha ettim.Bilhassa, tohumlarinin dagilmamasina dikkat etmeli.
Nar gibi ; carsidan aldim bir tane , eve geldim bin tane.. Cok cabuk ureyen bitki..
Ben, bu hafta sonu balikcilardan alacagim artiklar ile kalan melasimi degerlendirmek istiyorum.
Gerci, havalar soguk.. Buyukada da evde de birakmak niyetinde degilim.Kose bir yer bulup orada fokurdatmali..:):cool:

estikey
09-03-2015, 22:06
Arkadaşlar hazır enzimler konusunda bilgisi, ürün deneyimi, maliyeti gibi konularda fikri olan varmıdır?

A_NOMAD
09-03-2015, 22:35
Arkadaşlar hazır enzimler konusunda bilgisi, ürün deneyimi, maliyeti gibi konularda fikri olan varmıdır?

Hazır enzime ne hacet, evde yapımı çok kolay ve masrafsız, üstelik içeriğini paşa gönlünüze göre ayarlayabiliyorsunuz...

pulibet
09-03-2015, 22:54
Ben enzim yapmıştım ama çabuk tüketemeyeceğim diye buzdolabına koymuştum. Birkaç aydır duruyordu. Şimdi baharla birlikte kullanayım dedim amaaa......

Neyi nasıl yapacağımı unuttum. Şimdi bu enzimi canlandırmam mı lazım?
Evet se nasıl ?

Buzdolabı dışında muhafaza edemiyor muyuz? Ve ne kadar zamanda tüketilmeli ?

A_NOMAD
09-03-2015, 23:06
Ben enzim yapmıştım ama çabuk tüketemeyeceğim diye buzdolabına koymuştum. Birkaç aydır duruyordu. Şimdi baharla birlikte kullanayım dedim amaaa......

Neyi nasıl yapacağımı unuttum. Şimdi bu enzimi canlandırmam mı lazım?
Evet se nasıl ?

Buzdolabı dışında muhafaza edemiyor muyuz? Ve ne kadar zamanda tüketilmeli ?

Önceki mesajlarda vardı ama şimdi ben de üşendim dönüp aramaya, o nedenle vereceğim bilgiler hep 'sanırım' parantezinde olacaktır. :)

Yanlış aklımda kalmamışsa dolaptan çıkarıp oda ısısına alışınca bir miktar pekmez ekleyip canlandırılıyor ve 1 ay (süreden emin değilim, daha kısa da olabilir) kadar bekleyip kullanılıyordu.

Oda ısısında ise 1 ay kadar kullanılabiliyor, daha uzun süre bekletmek sıkıntılı olur diye biliyorum...

estikey
10-03-2015, 15:26
Hazır enzime ne hacet, evde yapımı çok kolay ve masrafsız, üstelik içeriğini paşa gönlünüze göre ayarlayabiliyorsunuz...

Hocam 2500 adet bir yaşında meyve ağacı için evde ne kadar enzim yapmalıyım:(

A_NOMAD
10-03-2015, 16:20
Hocam 2500 adet bir yaşında meyve ağacı için evde ne kadar enzim yapmalıyım:(

Estağfurullah 'hoca'lık vasfına sahip değilim :)

Evinizde her gün kullandığınız meyve-sebzelerin atıkları, bahçenizdeki otlar (ki o kadar çok fidan varsa mutlaka ot da çıkıyordur) emin olun size yeterli miktarda enzim de kompost da sağlayacaktır.

Kaldı ki o kadar çok ağaç için öncelikle hayvansal gübreleri kullanmanızı öneririm, ekstra destek olarak da her ağacın izdüşümüne enzim ve/veya kompost (ki şu an başlasanız 1-2 ay içinde kullanıma hazır hale gelebilirler) uygularsınız.

Çok daha masrafsız olacaktır...

Mesela önümüzdeki kış boyunca enzim yaparsınız, sonraki bahardan itibaren bol bol kullanırsınız, geleceği de düşünmek lazım :)

Bu konuda benim fikrim (enzim kullanmak istemenize istinaden) bu ama eminim ustalarımız sizi çok daha iyi yönlendirecektir.

pulibet
10-03-2015, 23:14
Önceki mesajlarda vardı ama şimdi ben de üşendim dönüp aramaya, o nedenle vereceğim bilgiler hep 'sanırım' parantezinde olacaktır. :)

Yanlış aklımda kalmamışsa dolaptan çıkarıp oda ısısına alışınca bir miktar pekmez ekleyip canlandırılıyor ve 1 ay (süreden emin değilim, daha kısa da olabilir) kadar bekleyip kullanılıyordu.

Oda ısısında ise 1 ay kadar kullanılabiliyor, daha uzun süre bekletmek sıkıntılı olur diye biliyorum...

Aslında bende bir zamanlar başından sonuna okumuştum bu başlığı. Şimdi bende üşendiğimden yazıyorum ya.:dilli:
Yarım yamalak hatırlıyorum bende sizin gibi. Emin olamadım. Acaba bu pekmez ilavesinde önceki gibi gaz çıkışı oluyormu ki yine? Neyse bir deneyelim. Olmadı baştan yaparım. Teşekkürler.

A_NOMAD
11-03-2015, 00:09
...Acaba bu pekmez ilavesinde önceki gibi gaz çıkışı oluyormu ki yine?...

Çıkması lazım :)

Sûz-i Dilârâ
18-03-2015, 23:54
Enzim sayım sekiz oldu. :( Hastane bahçesinde taze ısırgan otlarını görünce dayanamadım, elime poşet geçirip toparladım. Eve getirdiğimde poşet bulamadığım için çıplak elle doğradım bıçak kullanmamak için. Güzelim ısırganlar ziyan olmasın niyetine. Şaşırtıcı bir şekilde ellerimi hiç ısırmadılar.

İki bidon ısırgan enzimi, üç bidon yabanî sarmısak otlu karışımlı, iki adet yeşil sebzelerden bir adet de narenciye içi... Balkon tüm gün güneş alıyor diye oraya bıraktım. Daha sonra baktığımda bir şişmişlerdi ki dokunmaya korktum. :eek: Ama korkunun ecele faydası yok diyerek "güm pat" iki şişeyi de patlataraktan havalarını aldım. Alıştık nasıl olsa patlatmaya:D

Narenciye enzimimde her şey dibe çöktü. Sanırım hazır.

acemi_cevizci
20-03-2015, 20:52
yaptığım enzim bidonlarının bazılarının içindeki meyve sebzelerin üzerlerinde beyaz beyaz küflenmeler başladı 20 gün oldu hala gözlemleyebildiğim hava çıkışı yok hatalı yapmış olabilirmiyim 1 kg üzüm pekmezi 3 kg pazarcı arkadaşımdan temin ettiğim meyve sebze artıkları 10 kg klorsuz su eklemiştim.

A_NOMAD
20-03-2015, 21:12
yaptığım enzim bidonlarının bazılarının içindeki meyve sebzelerin üzerlerinde beyaz beyaz küflenmeler başladı 20 gün oldu hala gözlemleyebildiğim hava çıkışı yok hatalı yapmış olabilirmiyim 1 kg üzüm pekmezi 3 kg pazarcı arkadaşımdan temin ettiğim meyve sebze artıkları 10 kg klorsuz su eklemiştim.

Aktifleyici de eklediyseniz (yoğurt suyu, maya ya da EM) eksik yaptığınız bir şey yok ama eğer eklemediyseniz bitkisel atıklarınızı suyun içinde çürümeye ve küflenmeye bırakmışsınız demektir. Bu durumda da gördüğünüz küfler ve gaz çıkışının olmayışı son derece normaldir.

Benim önerim: Bu konuyu baştan sona, satır dahi atlamadan okumanız...

acemi_cevizci
20-03-2015, 22:24
şimdi eklesem yoğurt suyunu olurmu ve ne kadar eklemeliyim?

A_NOMAD
20-03-2015, 22:42
şimdi eklesem yoğurt suyunu olurmu ve ne kadar eklemeliyim?

Şimdi eklemeniz muhtemelen işe yaramayacaktır çünkü küflenmeye başlamış. Enziminizi kurarken eklemeniz gerekiyor, ölçü olarak mesela 10 litrelik bidona yaklaşık 1 su bardağı yoğurt suyu ya da birkaç yemek kaşığı maya ekleyebilirsiniz.

Tekrar ve ısrarla bu konuyu en başından başlayarak okumanızı öneriyorum, zaten mevcut olan cevapları tekrar tekrar yazmak kirliliğe sebep oluyor malum...

buz45
20-03-2015, 22:45
13 Şubatta elma, kahverengi şeker ve su ile hazırladığım enzim sanırım artık tamam. İçine maya koymadım, bu konunun ilk mesajında yazıldığı gibi yaptım. Birkaç gün daha bekleyip süzerim diyorum...Sizce de olmuş mu?
541883

A_NOMAD
20-03-2015, 22:58
13 Şubatta elma, kahverengi şeker ve su ile hazırladığım enzim sanırım artık tamam. İçine maya koymadım, bu konunun ilk mesajında yazıldığı gibi yaptım. Birkaç gün daha bekleyip süzerim diyorum...Sizce de olmuş mu?

Maya ya da herhangi bir aktifleyici kullanmadıysanız, atıklarınızı etkileyen bakteriler muhtemelen istenmeyen bakteriler olmuştur, oysa enzim yapmaktaki maksadımız yararlı bakterilerden faydalanmak.
Yoğurt suyu ya da maya koymamızdaki amaç, içeriğindeki laktik asit bakterilerini ortama dahil edebilmek.
Bu bakterileri ekleyip izole etmezsek elde ettiğimiz karışım 'enzim' olmaz, başka ve yüksek olasılıkla zararlı bir karışım elde etmiş oluruz.
Ayrıca enzimin fermantasyon süresi ortalama 2,5-3 ay sürer...

Bu konunun ilk mesajının üzerinden öyle sular aktı ki okumazsanız böyle hatalara düşmeniz oldukça normal :(

buz45
20-03-2015, 23:54
Sayın A_NOMAD, bu konuyu baştan sona bir kez okudum, bir kaç kez de kafamın takıldığı yerleri tekrar okudum.
Sizin dediğiniz gibi, bitkiler için içine maya eklediğim enzim denemelerim oldu.
Ama içilebilir enzim yaparken genellikle maya konulduğuna rastlamadım.Bu deneme içilebilir enzim denemesiydi...Siz ''Bu bakterileri ekleyip izole etmezsek elde ettiğimiz karışım 'enzim' olmaz, başka ve yüksek olasılıkla zararlı bir karışım elde etmiş oluruz.'' diyorsunuz. Uyarınız için teşekkür ederim... Araştırmaya kaldığım yerden devam diyorum...

acemi_cevizci
21-03-2015, 07:59
(Biliyorum sizi fazla yoruyorum ama 20 gün gibi bir zaman kaybı ve yaklaşık 10 şişe kaybım olacak onun için soruyorum .)Konuyu okumaya başladım baştan. şöyle bir ibare var konuda ''Bekleme süresi boyunca bazen atıkların üzerinde beyaz mantarımsı bir tabaka hatta kurtçuklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir miktar daha pekmez ilave edip çalkalayınız.'' benim küf dediğim beyaz mantarımsı tabaka . A NOMAD küflenme olmayan şişelere ve mantarımsı tabaka olanlara yoğurt suyu **** kuru maya oluyorsa sıvı peynir mayası eklesek olurmu peki ?

A_NOMAD
21-03-2015, 13:16
(Biliyorum sizi fazla yoruyorum ama 20 gün gibi bir zaman kaybı ve yaklaşık 10 şişe kaybım olacak onun için soruyorum .)Konuyu okumaya başladım baştan. şöyle bir ibare var konuda ''Bekleme süresi boyunca bazen atıkların üzerinde beyaz mantarımsı bir tabaka hatta kurtçuklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir miktar daha pekmez ilave edip çalkalayınız.'' benim küf dediğim beyaz mantarımsı tabaka . A NOMAD küflenme olmayan şişelere ve mantarımsı tabaka olanlara yoğurt suyu **** kuru maya oluyorsa sıvı peynir mayası eklesek olurmu peki ?

Peynir mayası farklı bir madde diye biliyorum o nedenle bu sorunuza (ve kurtarılabilir olup olmadığı konusuna) ustalarımızdan cevap gelmesini bekleyin diyorum.

acemi_cevizci
21-03-2015, 18:37
Kuru maya aldım ve 5 lt olanlara 1 çorba kaşığı 10 lt olanlarına 2 çorba kaşığı ekledim artık ne olacaksa olsun giden gitmiştir artık . İnşallah bozulma olmadan fermente olanlar olurda emeğim boşa gitmez.

sındırgılı
24-03-2015, 07:16
Gunaydin,
Dun sabah , kadikoy balikcilar carsisinda yerde altin madeni buldum.
icim gitti,
Bundan, neler olur neler ?

acemi_cevizci
24-03-2015, 09:07
20 Gün sonra kuru maya katıncada oluyormuş nargile sistemi kurmuştum enzim bidonlarıma gaz çıkışı çok iyi fıkır fıkır :D

Sûz-i Dilârâ
24-03-2015, 10:39
Gunaydin,
icim gitti,

Atom bombası demek istediniz herhalde:D

Değerlendirebildiniz mi bari o hazineyi:D

sındırgılı
24-03-2015, 11:48
Icim gitti dedim ya ;
Persembe gunu Buyukadadaki Balikcilari gezmek sart oldu..
Gerci bizde bu kadar cevher cikar mi ?
Belli olmaz..

ssengoren
24-03-2015, 12:40
Çok basit çok kullanışlı hava kilidi yaptım.Fotoğrafları buradan yükleyemiyorum ancak facebook ta agaclar.net grubu sayfasına yükledim.

A_NOMAD
24-03-2015, 14:17
Çok basit çok kullanışlı hava kilidi yaptım.Fotoğrafları buradan yükleyemiyorum ancak facebook ta agaclar.net grubu sayfasına yükledim.

Facebook sayfasında paylaştığınız hava kilidi fotoğraflarınızı gördüm ancak hortumunuzun ucu açıkta kalıyor, oysa su içinde kalması gerekiyor ki dışarıdan enzim içine hava girme riski kalmasın...

Bizim nargile sistemlerimiz çok daha basit ve %100 güvenli, maliyeti de 50 kuruştan fazla değil :)

Saygılar...

Facebook sayfanızdaki fotoğraflarınızdan birini ekliyorum:
542577

ssengoren
24-03-2015, 14:32
Açıkta kalmıyor.kapagı kapattıktan sonra şişenin yarısına kadar su koydum.sistem tıkır tıkır çalışıyor.Bir tane kısa video çekip paylaşayım...Saygılar sunuyorum...

A_NOMAD
24-03-2015, 15:02
Açıkta kalmıyor.kapagı kapattıktan sonra şişenin yarısına kadar su koydum.sistem tıkır tıkır çalışıyor.Bir tane kısa video çekip paylaşayım...Saygılar sunuyorum...

Afedersiniz, ben şişenin takılma yönünü ters hesapladım ancak şimdi gözümde canlandırabildim (yaşlanıyor muyum ne) :D

Elinize sağlık, yer sıkıntısı için iyi bir çözüm olabilir...

Safranlı
24-03-2015, 17:00
Icim gitti dedim ya ;
Belli olmaz..

sayın hocam saygılar....
bu enzim aşkı özellikle de balık enzimini sizlerden öğrendik....
normal enzime göre çok aşırı fark oluşturuyor mu acaba...

Sûz-i Dilârâ
24-03-2015, 18:02
Icim gitti dedim ya ;
Belli olmaz..

Ben ısırgana dadandım bu ara toplayıp toplayıp enzim kuruyorum. Malûm çingene atasözü "Isırganı senede bir kez yersen o sene hastalanmazsın, iki kere yersen o sene ölmezsin":D Bitkilerimi garantilemeye çalışıyorum.:D

Trafikten uzak bir yerlerde bulabilsem ev ahalisine de yedireceğim. Ancak bulduğum yerlerin yakınları hep yol, hep araç.

acemi_cevizci
01-04-2015, 22:57
Fermantasyon bu gün itibari ile sona erdi posanın çoğu dibe çöktü sadece üzerinde ince bir hat kadar posa kaldı Pekmezin suya verdiği koyu kahve renk gitti yerine açık kahve ile sarı arasında bir renk geldi portakal kabuğu çok koymuştum portakalın rengini aldı galiba.Enzim tam oldumu bilmiyorum tam 1 ay oldu bu gün ama ben 15 gün bekleyip öyle süzmeyi pilanlıyorum inşallah doğru yoldayımdır.

acemi_cevizci
04-04-2015, 19:33
Hazırladığımız enzimleri güvercin gübresi şerbeti ile kullanımında sakınca varmıdır kullanılabilir mi ?

A_NOMAD
18-04-2015, 23:45
Enzimin bitkilerde gelişime etkisini netleştirmek için yaptığım deneyin sonuçlarını da görselleriyle birlikte paylaşmak istiyorum.

Tesadüfen eş zamanlı olarak aynı mini saksıda çimlenen biber ve hanımeli fidelerinde enzimin etkisini takip ettim.

Aşağıdaki fotoğraf bu iki fideciğin enzimle sulandıkları gün çekildi:

548428

Yukarıdaki fotoğrafta enzimin verildiği günkü halini gördüğünüz biber fidesinin enzimle sulanmasından tam 7 gün sonraki durumunu aşağıda görüyorsunuz, gelişimi bana göre başarılı ;)

548426

Yine ilk fotoğrafta enzimin verildiği günkü halini gösterdiğim hanımeli fidesini de diğer kardeşlerinin yanına aldım, onun da enzimle sulanmasından 7 gün sonraki durumu aşağıda ve şunu da eklemeliyim: Belirttiğim fidenin hemen yanında gördüğünüz diğer küçük hanımeli fidesi, kendisinden 2 hafta önce çimlenmişti ama hiç enzim almadı...

Ne dersiniz, aradaki fark yeterince açık değil mi? ;)

548427

malina
23-04-2015, 15:20
http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/37068.htm

Son mesajlar, yeni konu olarak taşınmıştır.

özfidan
23-04-2015, 17:04
Forumdaki bilgiler doğrultusunda enzimden hazırladım ( ıspanak, kabak, pırasa, maydonoz, muz kabuğu v.s ) yaklaşık 20 günde oldu. Siyah şeker yerine pekmez kullandım, kuru maya ve ev yapımı yoğurt suyu ekledim.Yaklaşık 3 haftada oluşan enzimi şişelere doldurdum, elimde 3 litrelik enzim var. Çiçeklerime haftada bir veriyorum. 2 haftadır enzim uyguluyorum sonuç şimdiden mükemmel görünüyor. Evinde mutfak artıklarından enzim yapabilen herkesin çiçeklerine uygulamasını öneririm.

Dogasever
24-04-2015, 13:12
Evet, yapılması gereken budur. Atıklardan değerli ürünler elde etmek. Tebrikler...

Dogasever
24-04-2015, 13:13
Gunaydin,
icim gitti,

Evet, yapılması gereken budur. Atıklardan değerli ürünler elde etmek. Tebrikler

B e t ü l
24-04-2015, 13:46
Ben de yapacağım okumayı bitirebilirsem. Akvaryum hortumunu bugün aldım. Bakalım nasıl olacak. Bu arada bimden organik bitki besini almıştım. Koklayınca farkettim ki sirkemsi bir kokusu var. Telgraf, fitonya ve kurdele çiçeklerine verdim. Bariz gelişme gösterdiler. Galiba onu da sizlerin burada bahsettiği gibi elde etmişler.
Bitkiler için patates elma muz karpuz kabuğu ağırlıklı
Temizlik için portakal limon ağırlıklı düşünüyorum. Kurutulmuş lavanta da katsak nasıl olur acaba?

Ozlem A
24-04-2015, 14:41
Ben lavanta, ıhlamur, adaçayı koyuyorum.

cemas
24-04-2015, 19:32
Yeni kuracağım enzimin içine , 1lt organik sıvı solucan gübresi ve söğüt suyu eklemeyi düsünüyorum . Solucan gübresi enzim içinde nasıl bir etkileşim olusturur bunu merak ediyorum , cevap verecek arkadaşlara simdiden teşekkür ederim :D

rencberdede
25-04-2015, 16:45
Enzimi verme sıklığı nedir? Her sulamada verebilir miyiz?

A_NOMAD
25-04-2015, 17:40
Enzimi verme sıklığı nedir? Her sulamada verebilir miyiz?

Her sulamada verebilirsiniz.

acemi_cevizci
25-04-2015, 19:00
Ayrı 5lt bidonlarda hazırladığımız enzimleri süzdükten sonra tek bir bidonda (40lt lik) birleştirebilirmiyiz ?

A_NOMAD
25-04-2015, 21:04
Ayrı 5lt bidonlarda hazırladığımız enzimleri süzdükten sonra tek bir bidonda (40lt lik) birleştirebilirmiyiz ?

Olur tabii ki neden olmasın...

Safranlı
27-04-2015, 14:11
Evet, yapılması gereken budur. Atıklardan değerli ürünler elde etmek. Tebrikler...

değerli hocam saygılar sunarım sizlerden çok şey öğrendik..büyük ufuklar edindik..kendinizi özletmeyin ne olur...sizleri seviyor ve özlüyoruz..
sizi aktif olarak hep görmek isteriz..

extant958
29-04-2015, 09:17
semtimdeki akvaryum malzemeleri satan petshop cu beni akvaryum yapıyor sanacak ama hava motoru,akvaryum su pompaları akvaryum hortumlarının dahada güzel bir iş için kullanılabildiğini anlarmı bilemem ama site sayesinde topraksız tarımdan,bitki besini hazırlamasına,oradanda kompost yapımına kadar uzanan bir yolculuğa çok geçte olsa başlamış bulunuyorum . hayırlı olsun :)

gulizgul
05-05-2015, 17:30
Merhabalar..
Sayfayı tek tek okuyup bende 5 litrelik pet şişeye portakal- enginar yaprakları-mydanoz sapları-salatalık kabukları ve roka yaprakları koyup üzerine 1 paket maya . 1 çay bardağı pekmez ekleyip ağzına delik açtığım balonu geçirdim ilk 1 hafta balon şiş şekilde durdu ama son bir haftadır hiç bir hareket yok...gidişatım acaba doğrumudur...Enzimi arada bir sallamaktayım...Acaba kaç haftada oluşur...

A_NOMAD
05-05-2015, 20:10
Merhabalar..
Sayfayı tek tek okuyup bende 5 litrelik pet şişeye portakal- enginar yaprakları-mydanoz sapları-salatalık kabukları ve roka yaprakları koyup üzerine 1 paket maya . 1 çay bardağı pekmez ekleyip ağzına delik açtığım balonu geçirdim ilk 1 hafta balon şiş şekilde durdu ama son bir haftadır hiç bir hareket yok...gidişatım acaba doğrumudur...Enzimi arada bir sallamaktayım...Acaba kaç haftada oluşur...

Sayfaları tek tek okuduysanız sorularınızın cevaplarını görmüş olmalısınız aslında...

Enzimi arada bir değil her gün karıştırmanız/çalkalamanız gerekiyor, ortalama olgunlaşma süresi 3 ay kadar sürer ama sıcaklığa göre bu sürede kısalma olabilmekle birlikte söz gelimi 20 gün gibi kısacık bir sürede gaz çıkışınız durursa bu enziminizin olgunlaştığı manasına gelmez, gaz çıkışının sizin gözlemleyemeyeceğiniz boyutta azaldığını gösterir.

Gaz çıkışı zaman zaman artarak-azalarak devam edebilir. Balondan ziyade nargile sistemi kurmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Minimum 1,5-2 aydan önce olgunlaşma beklememek gerekir.

gulizgul
05-05-2015, 20:45
Sayfaları tek tek okuduysanız sorularınızın cevaplarını görmüş olmalısınız aslında...

Enzimi arada bir değil her gün karıştırmanız/çalkalamanız gerekiyor, ortalama olgunlaşma süresi 3 ay kadar sürer ama sıcaklığa göre bu sürede kısalma olabilmekle birlikte söz gelimi 20 gün gibi kısacık bir sürede gaz çıkışınız durursa bu enziminizin olgunlaştığı manasına gelmez, gaz çıkışının sizin gözlemleyemeyeceğiniz boyutta azaldığını gösterir.

Gaz çıkışı zaman zaman artarak-azalarak devam edebilir. Balondan ziyade nargile sistemi kurmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Minimum 1,5-2 aydan önce olgunlaşma beklememek gerekir.

Haklısınız...sorumun cevaplarını az çok biliyorum ama bu işin ustalarından gaazümden kaçan bir yer varsa diye sordum..nargile sistemi çok meşakkatli geldiği için kolay yolu seçtim :( Umarım güzel sonuç alırım...Ayrıca cevabınız için çok teşekkür ederim...

zakharion
06-06-2015, 21:41
Iki sistemi birden kurdum. Yani hem su ile yapılan hemde susuz olarak yoğurt kovasına yaptım. Bir hafta süre geçince bugün alt Çeşmeden enzimi aldım deneme yaptım. Ve deneme amaçlı iki fideye bol verdim.
Merak ettiğim iki şey, acaba bu sebze artıkları yarı doğal olduğu için, yani kimyasal gübre ilaç filan kalıntıları enzimde kaybolacakmı. Ve bu enzim bildiğimiz sıvı gübre mi. Mesela Sardunya çiçekte iken sıvı gübre sevmez çiçeği yakar deniyor. Bu enzim de aynı sorun yaratır mı.

pulibet
06-06-2015, 23:32
Iki sistemi birden kurdum. Yani hem su ile yapılan hemde susuz olarak yoğurt kovasına yaptım. Bir hafta süre geçince bugün alt Çeşmeden enzimi aldım deneme yaptım. Ve deneme amaçlı iki fideye bol verdim.
Merak ettiğim iki şey, acaba bu sebze artıkları yarı doğal olduğu için, yani kimyasal gübre ilaç filan kalıntıları enzimde kaybolacakmı. Ve bu enzim bildiğimiz sıvı gübre mi. Mesela Sardunya çiçekte iken sıvı gübre sevmez çiçeği yakar deniyor. Bu enzim de aynı sorun yaratır mı.

Susuz derken neyi kastettiniz? Ben mi kaçırdım acaba?

A_NOMAD
06-06-2015, 23:38
Susuz derken neyi kastettiniz? Ben mi kaçırdım acaba?

http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717.htm

zakharion
07-06-2015, 08:17
Kastettiğim yoğurt kabı ve kapağı akvaryum hortumu ile monte edilmiş maya ve pekmez ile yapılan su katılmayan kısa sürede enzim üreten sistem.

pulibet
07-06-2015, 22:59
Çok teşekkürler. Linki inceliyim ben ;)

zakharion
10-06-2015, 13:20
Sn. sarıcan önce sizi tebrik etmeme izin verin. Asla ''bana ne , ne uğraşacağım bunlarla ''demiyorsunuz. Geri dönüşüm, sağlıklı yetiştiricilik söz konusu olduğunda hep en önlerde buluyorum sizi ve ilgiyle takip ediyorum. Ellerinize sağlık.

Şimdide son resimlerle ilgili fikrimi belirteyim. Resimler beni yanıltmadıysa 2 toprak katmanının arasına hazırladığınız karışımı sermişsiniz. Acaba toprakla tam harmanlayıp üzerini kapatsaydınız nasıl olurdu. Bunu söylememdeki sebep karıştırma tepkimeyi artıran bir etmendir ve kompostun toprakla temasını artırır diye düşünmemdir. Toprak temasının artması çürümeyi hızlandırmazmı acaba?

Resimde katman halinde yapılmış. Daha sonra Harmanlamadan bahsedilmiş. Harmanlama yaparak mı daha iyi sonuç alınır. Deneme yapmışmıydınız, hagisini deneyelim sayın tabiat. Teşekkürler.

erkanbey
23-06-2015, 20:49
İki gün önce sıcak kompost,dün soğuk kompost,bugünde enzim yaptım rahatladım :) ama enzim konusunu daha okumaktayım.Diğer paylaşımlarımında linklerini ekleyeyim.

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717-17.htm

Şimdide yaptığım enzimi paylaşayım.Üç adet 5 lt lik pet şişelerde yaptım enzimlerimi.Bir tanesi meyveleri dilim dilim doğradım,İKinci ve üçüncüde blendır ile çekilmiş.

Kullanılan malzemeler dilimli şişede 2.75 lt su, 1.5 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

İkinci şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

Üçüncü şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.Bu şişede ayriyetten 2 çay kaşığı kuru maya kattım denemek için.Bu şişemizin kapağını az kalın delmişim onu balonlu sistem yaptım oda değişiklik oldu hem.

Şişelerin üçüde içmelik ve gübrelik temiz yani.Sadece birinci şişe dilimli olan meyvesi bol yaptım.Meyvelerden hiç attığım kısım olmadı kabuğuyla beraber çekirdeğiyle beraber vitamin kaybetmeden devam yola.

Bidonları hazırladım iyice çalkalayıp bir kenara koydum.Balonlu bidon bir buçuk saat sonra şişmeye başladı 3 adet iğne ile delik açtım şimdi sürekli aynı boyda duruyor diğerlerinden gaz çıkışını görmek bu kadar kolay olmayacak galba hiç yakından bakmayada fırsatım olmadı ama.

Oruçlu halde inanın böyle güzel bir meyve tepsisi yaparken inanılmaz güzel gözüküyor ve kokuyor.Bol vitaminli bir enzim olacak işallah ilk denememiz.

extant958
24-06-2015, 09:23
İki gün önce sıcak kompost,dün soğuk kompost,bugünde enzim yaptım rahatladım :) ama enzim konusunu daha okumaktayım.Diğer paylaşımlarımında linklerini ekleyeyim.

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717-17.htm

Şimdide yaptığım enzimi paylaşayım.Üç adet 5 lt lik pet şişelerde yaptım enzimlerimi.Bir tanesi meyveleri dilim dilim doğradım,İKinci ve üçüncüde blendır ile çekilmiş.

Kullanılan malzemeler dilimli şişede 2.75 lt su, 1.5 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

İkinci şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

Üçüncü şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.Bu şişede ayriyetten 2 çay kaşığı kuru maya kattım denemek için.Bu şişemizin kapağını az kalın delmişim onu balonlu sistem yaptım oda değişiklik oldu hem.

Şişelerin üçüde içmelik ve gübrelik temiz yani.Sadece birinci şişe dilimli olan meyvesi bol yaptım.Meyvelerden hiç attığım kısım olmadı kabuğuyla beraber çekirdeğiyle beraber vitamin kaybetmeden devam yola.

Bidonları hazırladım iyice çalkalayıp bir kenara koydum.Balonlu bidon bir buçuk saat sonra şişmeye başladı 3 adet iğne ile delik açtım şimdi sürekli aynı boyda duruyor diğerlerinden gaz çıkışını görmek bu kadar kolay olmayacak galba hiç yakından bakmayada fırsatım olmadı ama.

Oruçlu halde inanın böyle güzel bir meyve tepsisi yaparken inanılmaz güzel gözüküyor ve kokuyor.Bol vitaminli bir enzim olacak işallah ilk denememiz.
işte bu enzim olayının sonuçları merakla beklenir.Erkanbey sonlandığındaki enzim fotolarınıda bekliyoruz ,başarılar :)

erkanbey
25-06-2015, 00:03
Tabi sonucu burada paylaşacağım ayrıca soğuk kompost ,sıcak kompost ve enzim denemelerim oldu birer gün ara ile ev ortamında en temizi enzim.Hem kendi içme şansımızda var diğerlerinde katı malzeme elde ediyorsun o kısmı iyi ama sonuçta bundanda bir miktar katı malzeme çıkacak genede favorim enzim.

Balon ikinci gününde hep aynı seviyede duruyor acaba delmeseydim top büyüklüğü kadar veya daha fazla şişermiydi diye merak etmiyo değilim yakında bir test yapabilirim, resimleride eklerim yaparsam.
Diğer iki bidonda 24 saat geçmeden hava kabarcıkları çıkmaya başladı süreklide çıkıyor şu an her şey çok iyi gördüğüm kadarıyla.

erkanbey
27-06-2015, 18:29
Balonu delmesem nolurdu sorusunun cevabını küçük bir testle çözdük.Beyaz olan balon normal enzim malzemeleri ile dolu içinde maya pekmez esmer şeker ve yoğurt da var.Kırmızı balonda sadece esmer şeker ve maya birde yoğurt var ama burada ilk tepkimeyi yapan maya oluyor büyük ihtimal Sonuçta görüldüğü gibi böyle bir karışımla rahatça bir balon şişirilebiliyor.Sabaha kadar patlar diye çıkardım balonları belki dahada şişerdi.Balonlar şişelere çok sağlam geçmiş olmasına rağman gaz çıkışı durduğunda beyaz balonda gördüğünüz gibi kaçak olabiliyor balon küçüldü.

En alttaki resimde şu andaki enzim stok durumum mevcut ilerleyen zamanda türlü türlü özelliklere sahip enzimler yapacağım kesin şimdilik bu kadar yeter.
Şırınga usulüde çok pratik ve sağlam bir yöntem balona pek güvenemedim tamam şişiyor sönüyor ama söndüğünde içine hava alırmı diye tereddütde kaldım en iyisi şırıngalı ve pet şişeli sistem gördüğünüz gibi zaten sadece ikisi üzerinden devam ettim.

Son olarak çok uzun ama faydalı bir 70 sayfa oldu emeği geçen herkese teşekkürler.

erkanbey
27-06-2015, 20:33
Balon ilk gün taktığımızda şişti ikinci gün indi diyelim sonradan illaki şişecektir ama sönük kaldığı esnada şişenin içine balondaki deliklerden hava girişi olurmu bu konuda kararsız kaldım yoksa en pratiği balon.Bu konuda net bilgi sahibi olan varmı?

Muhsin Hanif
27-06-2015, 23:47
Balon ilk gün taktığımızda şişti ikinci gün indi diyelim sonradan illaki şişecektir ama sönük kaldığı esnada şişenin içine balondaki deliklerden hava girişi olurmu bu konuda kararsız kaldım yoksa en pratiği balon.Bu konuda net bilgi sahibi olan varmı?

İlk yaptığım enzim denemelerinde 5 şişeden ikisinde balon yırtılmış ve ben 1-2 gün sonra fark etmiştim. Bana güvenlik anlamında çok sağlıklı gelmiyor, bu kadar uğraş verip riske girmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Zaten şırınga sistemi de çok zor değil.

erkanbey
28-06-2015, 20:59
Sayın Muhsin Hanif şırınga banada mantıklı geliyor belki işimiz aceleyse şişeye doldurur kafasına balon takıp iki delik açıp sonraki gün şırıngalı sisteme geçilebilir pratiklik anlamında balon işe yararayabilir ama baştan sona kadar kullanmayı düşünmem ben.Nargile sistemi güzel iki şişe ile yapılan ama arada şişeyi sallarken su taşmaması bakımından şırınga daha sağlam gibi geldi.

Doğadaki meyve sebze vs içerdikleri npk değerlerini içeren bir tablo mevcutmu acaba sayın acemi çaylak ın vermiş olduğu bir liste var ama daha teferruatlısı varmı acaba?
İlerleyen aşamalarda azot ağırlıklı ayrı potasyum ağırlıklı ayrı fosfor ağırlıklı ayrı enzimler yapmayı düşünüyorum.

ercandogan2013
04-07-2015, 14:32
Ben iki litre zeytin dibine döktüm 1 aydaki sonuç gerçekten harika %30 gibi bir tanede artış var .tane büyüklüğünü daha sonra göreceğim bu enzimi yaptıktan sonra gübreye gerek yok gibi ..ancak son söz yine tarla ve bahçe sahipleri bilir.

kerkenez
07-07-2015, 12:40
Daha henüz tamamını okuyamadım. Kafama bir şey takıldı, eğer yosundan ya da balıktan enzim yapmak istersem bunları tuzdan arındırmak için ne kadar yıkamalayım?

kerkenez
13-07-2015, 21:39
İlk denememi bu hafta yaptım.

19 litrelik şişeye 12 litre su, 3.600 gram kavun kabuğu, domates, mantar, eser miktarda kadife çiçeği bitkisi, semizotu, balkabağının tomurcukları, teklediğim salatalıkların fideleri, 500 gram şeker, 700 gram dut pekmezi, 1 adet kuru maya atıp çalkaladım. İstanbul' a döndüğümden annemle telefonda konuştum üzerinden 48 saat geçmesine rağmen hala bir hava çıkışı yok. Sorun yoktur umarım.

:(

A_NOMAD
13-07-2015, 21:54
...İstanbul' a döndüğümden annemle telefonda konuştum üzerinden 48 saat geçmesine rağmen hala bir hava çıkışı yok...

Elinize sağlık, çok iyi görünüyor. Hava çıkışını fokur fokur göremeyeceksiniz zaten, 1,5-2 ay sonra olgunlaşmış olur bu sıcaklarda ama benim asıl söylemek istediğim, (anladığım kadarıyla enzim şişesi yanınızda değil) şişenin her gün çalkalanması gerekiyor yani annenize ricada bulunmanız gerekecek ;)

acemi_cevizci
24-07-2015, 08:37
Daha önceden sorduğum bir sorum vardı cevap alamamıştım.Yapmış olduğumuz enzimleri hazırladığımız herhangi bir güvercin , koyun veya büyük baş hayvan gübresi şerbetleri ile karıştırıp kullanabilirmiyiz. Mesela güvercin gübresi şerbetini 1/100 oranında kullanıyorum.Enzimi 1/500 oranında kullanıyorum.1 tonluk bir tanka aynı anda 10 lt şerbet ve 2 lt enzim koyup kullanabilirmiyiz ? Oranlar yüksek ise oranlar ne olmalı ?
2. öğrenmek istediğim Enzim + Hümik asit veya şerbet + Enzim + Hümik asit ortak uygulaması karıştırılarak yapılabilirmi ?Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi ?

Safranlı
25-07-2015, 12:38
Kullanabilirsiniz mahsuru olmaz
oranlarını makul seviyede tutun yeter çok oranlarını arttırır iseniz problem olabilir

HakanSoyuak
28-07-2015, 12:06
Öncelikle burda emek harcayıp bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkürler.benim gibi yeni bahçeye sahip olmuş ,toprakla hiç ugraşmamış ama bir okadarda öğrenmeye istekli ve bu işlerden keyif alan acemi bahçeciler için mükemmel bir forum.herkese tekrar teşekkürler.benim merak ettiğim konu enzimin kullanım dozu ve şekli.bahçemde 100lt lik **** daha büyüklükte su koyabileğim bir alanım tankım varilim yok.1lt enzime 100lt su hesabından yola çıkarak,10lt lik damacanaya şırınga ile 1cc cik enzim katmamız yeterlimi?bu kadar küçük dozajın etkisi olurmu?

erkanbey
29-07-2015, 12:00
1 lt enzime 100 lt su hesabına göre 10 lt suya 100 ml enzim koymanız gerek.Şahsi fikrim 50 ml yetecektir.1 lt enzime 200 lt su olarak seyreltmiş olursunuz.

Sûz-i Dilârâ
01-08-2015, 13:07
Köyde sebzelerin arasında kendi kendine çıkmış ve yolunup ineğe gidecek olan semizotlarını toplayıp enzim yapayım dedim ve arabada bulduğum küçük bir boşluğa bir poşet semizotunu sokuşturuverdim eşime çaktırmadan.:D
Bugün de iki şişeye enzimi hazırlayıp güneşe çıkardım.
Arkadakiler, olmuş kullanılmayı bekleyenler ve kullanılan:D
569252

kerkenez
12-08-2015, 20:52
Yaklaşık 1 ay önce yaptığım enzim. Üzeri küflenmiş, çalkalayınca elime biraz bulaştı rahatsız etmeyecek şekilde hafif bir sirke kokusu var. İçindekiler hala parçalanmamış biraz pekmez eklesem mi acaba?

570975

A_NOMAD
12-08-2015, 21:06
...Üzeri küflenmiş...

KÜFlenmişse maalesef enziminiz bozulmuş demektir, atın :(

Zemzem
17-08-2015, 23:40
Merhaba arkadaşlar. İki gün önce bende bir enzim denemesi yaparak aranıza katılmak istedim. Mutfakta çöpe gitmeyi bekleyen malzemeleri (iki kabak, bir patlıcan, bir salatalık, yarım armut, yumurta ve domates kabukları) 1,5 lt lik pet şişeye doldurdum. Üzerini elimden geldiğince ölçülü koymaya çalışarak su doldurdum. Bir paket (10 gr) kuru maya, birkaç kaşık yoğurdu suyuyla birlikte kattım. Yarım kase kadar da bal-pekmez karışımı kattım:D Bunları enzim yapacağım heyecanıyla gece 4te yaptım :) Sabah 10 gibi uyandığımda şişe patlayacak gibiydi. İçindeki gazı boşalttıktan sonra nargile sistemini kurdum bütün gün gaz çıkışı devam etti. Ama bugün hiç çıkmadı. Gün içinde ara ara çalkalıyorum. Acaba pekmezi mi az geldi diye düşünüyorum yoksa normal mi emin de olamadım. Fotoğraların ilki dün sabah ilk gazı boşalttığım zamanki hali ikincisi şimdiki hali :(

Ozlem A
18-08-2015, 00:05
Nargile düzeneğinde gaz çıkışını gözlemlemek zor olabiliyor, yavaşlamış ta olsa gaz çıkışı oluyordur. Kapak gevşetme düzeneğinde genleşmeden kolayca takip edilebiliyor ancak, sürekli gözlemlemek gereken bir yöntem o da.

MeyveliTepe
18-08-2015, 00:16
Merhaba arkadaşlar. İki gün önce bende bir enzim denemesi yaparak aranıza katılmak istedim. Mutfakta çöpe gitmeyi bekleyen malzemeleri (iki kabak, bir patlıcan, bir salatalık, yarım armut, yumurta ve domates kabukları) 1,5 lt lik pet şişeye doldurdum. Üzerini elimden geldiğince ölçülü koymaya çalışarak su doldurdum. Bir paket (10 gr) kuru maya, birkaç kaşık yoğurdu suyuyla birlikte kattım. Yarım kase kadar da bal-pekmez karışımı kattım:D Bunları enzim yapacağım heyecanıyla gece 4te yaptım :) Sabah 10 gibi uyandığımda şişe patlayacak gibiydi. İçindeki gazı boşalttıktan sonra nargile sistemini kurdum bütün gün gaz çıkışı devam etti. Ama bugün hiç çıkmadı. Gün içinde ara ara çalkalıyorum. Acaba pekmezi mi az geldi diye düşünüyorum yoksa normal mi emin de olamadım. Fotoğraların ilki dün sabah ilk gazı boşalttığım zamanki hali ikincisi şimdiki hali :(

Düzeneği kurmuşsunuz, artık beklemeniz gerekiyor.

İlk 1-2 gündeki yoğun gaz çıkışı mayadan dolayı. Bundan sonra lactobacillus devreye girecek, gaz çıkışı yavaş ama uzun süreli olacak. 3 hafta kadar dokunmayın pek.

Yalnız, bu düzenekte şuna dikkat edilmeli. Şişede zaman zaman negatif basınç oluşabilir, bu durumda diğer şişedeki suyu çekebilir.

Zemzem
18-08-2015, 10:35
Öncelikle çok teşekkür ederim bir sorun olmadığına çok sevindim. Sayın MeyveliTepe cevabınızdan yola çıkarak bir soru daha sormak istiyorum. Gaz çıkışı gözlemlenemeyecek kadar yavaşsa eğer, sistem hortumunu kapatsam böylece dediğiniz gibi negatif basınçla oluşacak sorunu ortadan kaldırsam olur mu? Ara ara biriken gazı boşaltırım onun kontrolu daha kolay olur.

Son bir soru daha, özür dileyecek soruyorum 3 hafta pek dokunmayın demişsiniz. Bu çalkalamayın demek mi oluyor ya da değilse ne sıklıkla çalkalamalıyım? Ben gözüm çarptıkça gidip çalkalıyorum :D

erkanbey
31-08-2015, 20:03
https://www.youtube.com/watch?v=RM0BZxWGCgE&index=4&list=WL

Faydalı olacağını umuyorum,enzim nedir sorusu bundan iyi cevaplanamaz sanırım.

MeyveliTepe
31-08-2015, 20:05
Öncelikle çok teşekkür ederim bir sorun olmadığına çok sevindim. Sayın MeyveliTepe cevabınızdan yola çıkarak bir soru daha sormak istiyorum. Gaz çıkışı gözlemlenemeyecek kadar yavaşsa eğer, sistem hortumunu kapatsam böylece dediğiniz gibi negatif basınçla oluşacak sorunu ortadan kaldırsam olur mu? Ara ara biriken gazı boşaltırım onun kontrolu daha kolay olur.

Son bir soru daha, özür dileyecek soruyorum 3 hafta pek dokunmayın demişsiniz. Bu çalkalamayın demek mi oluyor ya da değilse ne sıklıkla çalkalamalıyım? Ben gözüm çarptıkça gidip çalkalıyorum :D

Olur tabii.

İlk bir haftadan sonra çalkalamaya da gerek yok.

acemi_cevizci
15-10-2015, 11:50
Artık kış geliyor gelecek baharda ve yazda kullanmak için enzim yapmaya ne zaman başlamalıyız ?

A_NOMAD
15-10-2015, 16:51
Ben bitkilerim için Ocak ayı ortalarında ya da sonunda yapmayı planlıyorum, olgunlaşması tam bahar başlangıcına denk geliyor.

evdeçiçek
15-10-2015, 17:43
İş için bir süreliğine Alanya'ya giden arkadaşımız ofistekiler yesin diye kargo ile muz gönderme gafletinde bulundu. Kargo geldiğinde muzlar bildiğimiz hamur kıvamında idi. Bu durum karşısında ben "oley yaşasın tam bana göre" deyince herkes şaşkın şaşkın bana baktı. :o Kargoyu kapar kapmak doğru malzeme deposuna götürdüm. Mutfaktan iki tane ağzı kapaklı kova istedim. Muzları bu kovalara koydum. İçine yoğurt, pekmez, hamur mayası koyup ağızlarını hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdım. Havalarının çıkması için nargile düzeneği de kurdum. Aradan tam 45 gün geçti. Bana ilk şaşkın bakışlarla bakan arkadaşlarla açtık. ve kocaman iki kova enzimden bana kalan sadece yarım litrelik su şişesi ve diplerinin posası. Eee ne derler "pay edene pay kalmaz" ne yapalım bununla idare edeceğiz. :D

acemi_cevizci
15-10-2015, 22:25
MUZ ENZİMİNDE : fosfor ,demir ,kalsiyum birazda magnezyum vardır enziminiz hayırlı olsun :)

A_NOMAD
15-10-2015, 22:28
MUZ ENZİMİNDE : fosfor ,demir ,kalsiyum birazda magnezyum vardır enziminiz hayırlı olsun :)

Potasyumu nereye sakladınız? :D

eneskrky
29-10-2015, 18:44
Benim sormak istediğim ısı önemlimidir kış ayında ben yapmak istiyorum ?
Yaparsam en faydalı hangisi olur (tek bir şişede karışım; iki şişede bağlantılı )?

A_NOMAD
30-10-2015, 14:45
Benim sormak istediğim ısı önemlimidir kış ayında ben yapmak istiyorum ?
Yaparsam en faydalı hangisi olur (tek bir şişede karışım; iki şişede bağlantılı )?

Hava ne kadar sıcaksa bakteriler o kadar enerjik olur yani enzim o kadar hızlı olgunlaşır. Kışın yapacağınız enzim 2-3 ayda ancak olgunlaşırken yaz döneminde olgunlaşma süresi 1 ay civarındadır. Süreyi hesaba katarak istediğiniz zaman enzim yapabilirsiniz.

Hava girişini engellediğiniz ve gaz çıkışını kontrol altında tuttuğunuz sürece her iki yöntem de aynı sonucu verir, size hangisi daha kolay göründüyse onu seçebilirsiniz. :)

eneskrky
30-10-2015, 15:18
Teşekkürler A_NOMAD ablam :))

Turunçgil
20-11-2015, 15:44
Merhabalar ben temizlediğim hamsi balıklarinin kafalari ve iç organlarını 5 lt lik şişeye koydum ve üzerine yarı oranda su ekledim, doğru mudur acaba ? Birde ne zaman hazır olur ? Teşekkürler...

zehradeniz
20-11-2015, 22:40
Merhabalar ben temizlediğim hamsi balıklarinin kafalari ve iç organlarını 5 lt lik şişeye koydum ve üzerine yarı oranda su ekledim, doğru mudur acaba ? Birde ne zaman hazır olur ? Teşekkürler...

Enzim yaparken et , balık ve yağlı gıdalar kullanılmıyor diye biliyorum. Sanırım çok kötü koku yapıyormuş

vural-can
21-11-2015, 09:42
Balık enzimi yaptım...

Bu enzimi yaparken...ilk günlerde leş kokusuna benzer koku yapıyor...Bidonun özellikle ilk günlerde hava almaması önemli...sonradan o leş kokusu yine turşuya dönüşüyor...

Ben balıkları 3e 4 e böldüm de attım...Reaksiyon sonucunda çoğu toza dönüştü...Yüzeyde bazı parçalar kaldı....

---
ÖNEMLİ

Şurada önemli bir nokta var...çok önemli...

Sn. Acemiçaylağın yazılarında ;

Enzim oluştuktan sonra...ph 7 civarı su ile karıştırılmalı ! Parçacıklar parçalanıp içindeki amino asitleri suya salsın...ve en az 24 saat beklemeli...

Açıkcası...bitkilerle yaptığım enzimde..gözle görülür..hayli hayli...bir gelişme göremedim...

Ph ı da ölçtüm 4 civarıydı...

Şimdi balığı deniyorum....

Ve yukarıda ki ayrıntıyı deniyorum...

4-5 domates fidem var...her birine ayrı veriyorum...

Belki sonuç alamayışımın nedeni...bitkilerin artık dinlenme dönemine geçmesindendir...

Turunçgil
21-11-2015, 13:56
Yanıtlarınız için teşekkürler peki balık enziminin hazır olduğunu nasıl anlarız ? birde faydaları neler bilen varsa sevinirim. :)

vural-can
21-11-2015, 14:14
Yanıtlarınız için teşekkürler peki balık enziminin hazır olduğunu nasıl anlarız ? birde faydaları neler bilen varsa sevinirim. :)

Balık enziminde bildiğim kadarı ile azot yüksek...Muhtemelen de fosforda vardır...

Ben de ph metre var...Hava çıkışı durduğunda bir kaç gün daha bekliyorum...Şişeyi hafif sıkıyorum..gaz sıkışması hala var mı ? Sonra hortumu çıkarıp..kapak takıp izliyorum...Sıkışma var mı...Ph ını ölçüyorum..4 civarı ise..tamam diyorum...

Siz de ph metre yoksa ...

Gaz çıkışı tamamen bitmeli...leş kokusu gidip...turşu kokusu gelmeli...Balığın nerdeyse %80 i toza dönüşüyor...O toz parçacıklar ve ölen mayalar..Bitti diyebiliyoruz...

Ben Em...ekmek mayası..kimi zaman üzüm..yoğurt suyu falan koyuyorum...

Turunçgil
21-11-2015, 18:00
Yanıtınız için teşekkürler sn vural-can peki ölçü nasıl olmalı bitkilere verirken ?

megbilgi
24-11-2015, 09:47
Merhaba

Pratik bir enzim şişesi tavsiyesi istermisiniz.

Eskiler bilir kolonyalar eskiden litrelik olarak doldurulur eczanelerde filan satılırdı.

Resimde göreceğiniz şişe işte bu şişelerden alta kalan hazneye enzim metaryeli doldurulur. Şişenin içindeki uzun boru kısa olarak kesilir. Böylece enzim şişeniz hazırdır. Ayrıca Hava almanızda çok kolay olacaktır. Üst kısımdaki vanayı boşa aldığınızda içindeki hava otomatik boşalacaktır. Kapattığınızda havasız ortam tekrar sağlanır.

O kenardaki pombalama cihazınıda çıkararak iptal edilmesi gerekiyor.

Ürünü gittigidiyor da bulabilirsiniz.

...

vural-can
24-11-2015, 10:14
Yanıtınız için teşekkürler sn vural-can peki ölçü nasıl olmalı bitkilere verirken ?

Bu biraz göreceli bir durum...Enzim içerisine kattığınız malzemenin, enzime katkısı ile alakalı....

Siz içine doldurursunuz EC 5 olur...

Ben doldururum EC 3 olur...

Her iki durumda da aynı ölçü kullanmak olmaz...

Bitkiden bitkiye de değişir...

Domates 2,5 EC ye kadar normal...

Marul 1,2 EC değerine kadar kabul eder....

Sn. Meyvelitepe 1,8 EC ile verirdi...

Eğer EC niz yoksa...

Ben 1 litrelik şişenin 5 de1 ini enzim koyup, su ile tamamlıyorum...

Bir çiçekte deniyorum..sonra ona göre davranıyorum...

Turunçgil
24-11-2015, 10:45
71 sayfanın tamamını okudum ve ihtiyacım olan bilgileri fazlasıyla aldım teşekkürler yanıtlarınız için sn vural-can.Balık gübresi 2 ay içinde hazır olacağı söyleniyor.Bakalım bugun 4.gün bir türlü çiçek açtıramadığım limonuma faydalı olacakmı ? Ayrıyetten potasyum enzimide yapacağım.

Sûz-i Dilârâ
17-12-2015, 07:17
Sabah sabah yine bir enzim patlaması yaşadım. Bu seferki önceki gibi temiz bir patlama olmadı. Daha önce sadece gürültüsünü duymuş ve korkmuştuk. Şimdikinde şişeden öyle bir gaz çıkışı oldu ki meraklı sorular ve bakışlar eşliğinde yaptığımı izleyen çocukların saçları, üstleri dahil, yerler, tezgâh kısaca mutfağım berbat oldu:( İşgüzarlık ederek şişeye atığı ve suyu çok koymuş; "aman no'lcek canım, daha önce de yaptım, bir şey olmadı işte, enzimin çok olur"un cezasını da görmüş oldum. Şişeye hava çıkışı için yeterli boşluk koymayınca böyle oluyormuş.:D

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim, bir sürü iş çıktı. Sabah, "bugün işim az, çabucak bitirir biraz kafa dinlerim" diyordum, açgözlülüğüm sayesinde güzelim demlenme saatlerimden de oldum.:rolleyes:

Bana müsade çocukların saçlarından başlayayım temizliğe:D

Not: Patlamayla birlikte enzimim 1 3 10 oranına indi:D:D

Jakin
17-12-2015, 08:26
Sabah sabah yine bir enzim patlaması yaşadım.

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim, bir sürü iş çıktı. Sabah, "bugün işim az, çabucak bitirir biraz kafa dinlerim" diyordum, açgözlülüğüm sayesinde güzelim demlenme saatlerimden de oldum.:rolleyes:

Bana müsade çocukların saçlarından başlayayım temizliğe:D

Geçmiş olsun.. Sağlık olsun.. Kolay gelsin.. Çocuklar deneyim kazanmış oldular diyelim.. ;)

mustafa1453
22-12-2015, 12:41
merhaba saygı değer üyeler.
bende enzim yapıp buğday tarımında kullanmak istiyorum.nasıl uygulama yapmak gerekiyor

acemi_cevizci
22-12-2015, 22:52
buğday tarımında enzimin faydası olacağına inanıyorum ama masraflı olabilir ben olsam buğday tarımında irfan çayını denerdim hem daha ucuza yapabilirsin tabi ustalarımız daha iyisini bilir.

mustafa1453
22-12-2015, 23:32
teşekkürler bilginiz için enzim yazılarını baştan sona okudum gübre kullananlara anlatsam bu olayı benimle dalga geçerler.bizim insanımız kafasına koymuş gübre atmasan ürün olmaz diyorlar.

mustafa1453
23-12-2015, 22:03
irfan çayı hakkında birbilgim yok nasıl yapılıyor.

A_NOMAD
23-12-2015, 22:08
irfan çayı hakkında birbilgim yok nasıl yapılıyor.

İrfan çayı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/36917.htm)

kerkenez
25-12-2015, 19:47
Yazın yaptığım ilk deneme küflenip yalan olmuştu. Şimdi yenisini yaptım. iki şişe temizlik, bir şişe içmek için.

4 Aralık' ta yaptım ilk 2-3 gün kabarcık çıktı sonra kesildi. Her gün çalkalıyorum ama kabarcık yok, küflenme belirtisi de yok. İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı?

A_NOMAD
25-12-2015, 19:51
...iki şişe temizlik, bir şişe içmek için...

...İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı?

Bitkiler için niye yok? :mad: :D

Baloncukları görememeniz çok normal, faaliyet ilk günlere göre epey azalsa da devam ediyor merak etmeyin. Ayrıca şişelerin üstündeki boşluk fazla olduğu için içeride yüksek basınç oluşmuyor, o da bir etken...
Bence bir şey eklemeyin böylece kalsın, usul usul-doya doya olgunlaşsınlar ;)

Sağdaki iki şişede çok az su var gibi görünüyor ama şu aşamada eklemek pek doğru olmayacaktır diye düşünüyorum, önemli bir sorun da değil zaten, elinize sağlık.

kerkenez
25-12-2015, 20:06
Bitkiler için bahara. :dilli:

Hem içip, hem yerleri sileceksin üzerine birde çiçekleri sulayacaksın diye benimle dalga geçip duruyorlar zaten. Haksızda sayılmazlar gerçi, iki yıl öncesi olsaydı bende dalga geçerdim. :o

A_NOMAD
25-12-2015, 20:11
Ben hem bitkileri sulamak için hem de temizlik için kullanıyorum, çok da memnunum, varsın deli desinler :D

Onlar ne kaybettiklerini, daha doğrusu ne kazanamadıklarını bir bilseler...

acemi_cevizci
26-12-2015, 18:29
içmek için yapılan enzimin tarifini yazarmısınız ?

Greant64
26-12-2015, 18:53
Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak?
590354

A_NOMAD
26-12-2015, 20:10
Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak?

Nargile sistemini öyle yükseğe koyarsanız sistemdeki su enzimin içine dolacak ve enzim hava alarak bozulacak...
Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız :D

Greant64
26-12-2015, 23:06
Nargile sistemini öyle yükseğe koyarsanız sistemdeki su enzimin içine dolacak ve enzim hava alarak bozulacak...
Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız :D

Bir yerde hata yapmıştım sanırım ama nerede hata yaptım anlamadım biraz daha açıklar misiniz. Pet şişeyi daha mi aşağıya koymaliyim?
Enzimin olduğu kap mi yoksa pet şişe mi yukarda olmalı cevap bekliyorum

A_NOMAD
26-12-2015, 23:08
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.

Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz...

Greant64
26-12-2015, 23:28
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.

Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz...

Teşekkür ederim. Anladım.

Greant64
27-12-2015, 20:16
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?

Mad Max
27-12-2015, 21:35
Şimdi benim kafam karıştı içilebilir enzim yapmış arkadaş yukarıda ama plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi 3 ay şişenin içinde fermente olurken pet şişe plastik olduğu için pet şişeden kansorejen madde kalıntısı bulaşacaktır bu enzime sağlıklı olmayacaktır **** ben yanılıyorumdur.

A_NOMAD
27-12-2015, 21:39
...plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi...

Kap içinde kuvvetli basınç oluştuğu için en uygun malzeme plastik pet şişeler oluyor (esneme payı olduğu için), cam kullanılsa daha kolay patlayabilir ki bu pet şişeleri bile patlattığımız oluyor :D

Elbette eğer sürekli kontrol altında tutabileceğinizden eminseniz cam malzeme de kullanabilirsiniz.

A_NOMAD
27-12-2015, 22:11
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?

Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin ;)

Greant64
27-12-2015, 22:47
Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin ;)

Anladım çok teşekkür ederim. Umarım başarılı olurum.

A_NOMAD
27-12-2015, 22:50
Olursunuz olursunuz, hatta daha güzel güzel ne enzimler yaparsınız göreceksiniz...
Bu hastalık bulaşmayagörsün, bir daha iflah olamıyor insan :D

Aramıza hoş geldiniz ;)

Mad Max
02-01-2016, 18:58
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?

putko
04-01-2016, 20:34
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.

sardunya18
05-01-2016, 20:46
Bende ilk enzim denememi yaptım iki saat olmadan balon şişmeye başlamış. İçmek için enzim yapıldığını okuyunca yok artık dedim ama biraz düşününce. biz zaten yıllardır yapıyoruz.acıelma armut ahlat kavun nohut katılır.şeker katılmaz. Bir iki ay sonra içilmeye başlanır. Meyvesinde yeriz temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?

A_NOMAD
05-01-2016, 21:04
...temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?

İlk enziminiz hayırlı olsun ;)
Yaptığınız her enzimi temizlikte de kullanabilirsiniz, farklı bir uygulama yapmanız gerekmiyor.

Ozlem A
05-01-2016, 21:50
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?

Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.

Ozlem A
05-01-2016, 22:02
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.

Yetiştireceğiniz bitkilerin toprak ve mineral ihtiyaçlarına bakarak asit sevmeyenlere enzim yerine başka besin takviyesi olabilir.

Ayrıca, önceki yazılarda nişastalı meyve ve sebzelerle yapılan enzimlerle daha iyi sonuç alındığını belirten bir çalışma vardı, vaktiniz varsa detaylı olarak bakabilirsiniz.

Ben saksıda yetiştirdiğim domates ve çilekte çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Sulamada enzim oranlarına dikkat etmek gerekiyor.

putko
05-01-2016, 22:42
Merhabalar,

Öncelik ile Sn. Ozlem, cevabınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu da dikkate alarak ilk enzimimi hazırladım. Bal kabağı, patlıcan, kabak çekirdeği, yumurta kabuğu, portakal, elma, muz, limon, mandalina, salatalık, biber sap ve kabuklarından oluşan bir enzim oldu.
Pekmez yerine torkunun esmer şekerini kullandım, üzerinde doğal yazıyordu. Maya olarakda kuru maya koydum. Balonları da büyük lastikli balonlardan aldım. Forumda patlayabildiklerini okumuştum.
591494

Organik atıkları aşşağı yukarı eşit malzeme oranlarıyla ama farklı miktarlarda üç kaba böldüm.
591495

Bir kullanıcının ya balonu ya da şişesi patlamış diye, balonları kapak üzerinden taktım. Kapaklara aşşağıdaki resimdeki gibi delikler deldim. Balon patlarsa ortalık pis olmasın diye. Sonra da büyük çöp poşetlerine koydum.
591496

Ve balonları takınca son halini almış oldu.
591497

Tek sıkıntım, eşimin deli olduğumu düşünmesi oldu :). Patlayabildiğini söylemediğim halde evin içine almamam için ısrar etti. Mecburen terastaki kapalı camekanın içine koydum. Burada don yemeyecektir ama mayaların ihtiyaç duyduğu ısıyı bulamayabilir.

Tek kafamı kurcalayan konu bu oldu. Acaba soğukta olması geç olgunlaşmasına mı yol açar yoksa ürün oluşmaz mı?. Bir kaç güne balonlar şişmezse içeri almayı denesem çok mu geç olur? Düşününce geç olgunlaşması zaten işime gelir zira fideleri toprağa nisan ortasında versem, ancak mayısda uygulanır diye düşünüyorum.

Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, yeşilliklerde kullanmayı umuyorum.

Şimdi en zor kısım bekleme, kısmı.

Mad Max
06-01-2016, 08:38
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.

Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

sardunya18
06-01-2016, 09:38
Bende enzimi limon agacım için yaptım içeriği 2 muz kabuğu 2 portakal kabuğu 6 nohut biraz elma orta boy patates 2 ceviz içi 1 biber yoğurt suyu pekmez şeker 1 küçük limon 1 ayva kabuğu maya yarım havuç rendeledim.Bu enzimi limon ağacımda ,menekşelerde,sardunya ve kalanşoda kullanabilir miyim.Kullanan arkadaşlar var mı .Cevap verirseniz sevinirim . Acaba limon için enzim içeriği ne olmalı?

Ozlem A
06-01-2016, 10:40
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz.

Bitkilerinize kullanmak istemiyor ya da fazla beklemesin diyorsanız bir miktar yeni enzime ekleyip kalanını temizlikte ya da lavabo giderlerini açmak için kullanabilirsiniz. Özellikle metal eşyalar ve araba temizliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim.

A_NOMAD
06-01-2016, 11:20
...en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz...

Canım arkadaşım ben bu konuda senin kadar yetkin değilim elbette ama arkadaş 1 yıllık enzim diyor, 1 yıllık enzim artık kullanılamaz hale gelmiştir.

Enzim zaten buz dolabında saklanmıyorsa en fazla 1-2 ay içinde kullanılması gerekiyor, bu sürede kullanılamayacak olan miktarı buz dolabına kaldırılıyor ve kullanılacağı zaman yaklaşınca yeniden aktiflenip öyle kullanılıyor ya hani... :rolleyes:

Ozlem A
06-01-2016, 12:14
Farkındayım :) bana göre son kullanma tarihini koku ve görünüm belirliyor sevgili A_NOMAD. Karanlıkta ve hava aldırmadan uzun süre bozulmadan saklıyorum enzimlerimi. Çok keskinse koku ve içime sinmiyorsa lavabo açmada kullanıyorum, israf haram :p

Bu arada naçizane tecrübelerimi paylaşıyorum, yetkin olduğumu düşünmeyecek kadar haddimi biliyorum ama yine de övgün için sağol arkadaşım :))

A_NOMAD
06-01-2016, 12:24
...Çok keskinse koku ve içime sinmiyorsa lavabo açmada kullanıyorum, israf haram...

...yine de övgün için sağol arkadaşım :))

Ben bitkilerde kullanımı baz alarak yazmıştım, temizlikte kullanırken ben de aynen senin yaklaşımına sahibim, kesinlikle israf haram :D

Ne de olsa enzim konusunda 'Yoda'm sensin ;)

sardunya18
07-01-2016, 06:29
İlla esmer şekermi olmalı beyaz şeker kullanılırsa enzim oluşmazmı

kerkenez
07-01-2016, 08:48
İlla esmer şekermi olmalı beyaz şeker kullanılırsa enzim oluşmazmı

Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.

sardunya18
07-01-2016, 09:11
[QUOTE=kerkenez;1431641]Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.[/QU Aslında pekmezle yaptım gözüme az geldi biraz şeker ekledim.Eğer olmazsa onu atıp yenisini yapayımmı?

Mad Max
07-01-2016, 14:39
Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüzmüdür.Alış fiyatımıda yazayım bilgilendirici olsun (8,5kg x 0,50 kr =4,50 tl )

kerkenez
08-01-2016, 08:41
[QUOTE=kerkenez;1431641]Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.[/QU Aslında pekmezle yaptım gözüme az geldi biraz şeker ekledim.Eğer olmazsa onu atıp yenisini yapayımmı?

Bence atmayın bekleyin bakalım ne olacak?

Sûz-i Dilârâ
08-01-2016, 16:33
Sabah sabah yine bir enzim patlaması yaşadım. Bu seferki önceki gibi temiz bir patlama olmadı. Daha önce sadece gürültüsünü duymuş ve korkmuştuk. Şimdikinde şişeden öyle bir gaz çıkışı oldu ki meraklı sorular ve bakışlar eşliğinde yaptığımı izleyen çocukların saçları, üstleri dahil, yerler, tezgâh kısaca mutfağım berbat oldu:( İşgüzarlık ederek şişeye atığı ve suyu çok koymuş; "aman no'lcek canım, daha önce de yaptım, bir şey olmadı işte, enzimin çok olur"un cezasını da görmüş oldum. Şişeye hava çıkışı için yeterli boşluk koymayınca böyle oluyormuş.:D

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim, bir sürü iş çıktı. Sabah, "bugün işim az, çabucak bitirir biraz kafa dinlerim" diyordum, açgözlülüğüm sayesinde güzelim demlenme saatlerimden de oldum.

Bana müsade çocukların saçlarından başlayayım temizliğe

Not: Patlamayla birlikte enzimim 1 3 10 oranına indi:D:D

Patlayan enzimim bozulmuş:( Bu ay içinde en az beş şişe enzim hazırlamak istiyorum inşallah:cool:

Ozlem A
08-01-2016, 16:50
Oo çok geçmiş olsun :)) Biz küçükken annem aynı böyle kola şişesine fazlaca doldurduğu kışlık domates suyunu patlatmıştı, baştan aşağı biz, tavanlar, dolaplar domates duşu almış, günlerce ekşi koku gitmemişti.

Siz yine de enzime hava çıkış düzeneği kurun, çocuklarınız ufak işiniz çoktur kesin, maazallah gevşetmeye fırsat bulamazsanız 5'i bir yerde olur :D

Mad Max
10-01-2016, 14:05
pazarda mandalina satan arkadaş var yaprakları hep atıyolar yemyeşil yapraklar mandalina yaprağından enzim yapılabilir mi?

putko
11-01-2016, 20:56
Hazırladığım enzimlerin balonları farklı boyda şişiyorlar. Ama bir haftadır hep şişikler. İlk günler balonları çıkartıp tekrar takıyordum. Basıncı alıyordum ama sonra bu bana kötü bir fikirmiş gibi geldi. Şuan bir bozulma yok gibi. Su kahverengi ve dibinde bir parmak kadar kahverengi bir tortu var. Maya bakterilerinin çoğaldığını varsayıyorum. Sallarken bolca köpürme oluyor ama yüzeyde bir beyazlık yok. Sanırım herşey yolunda.

Bu havalandırma işini ne sıklıkla yapmalıyım. İnternette ilk ay hergün diyor ama forumda pek bahsedilmemiş sanırım.

A_NOMAD
11-01-2016, 21:07
...Bu havalandırma işini ne sıklıkla yapmalıyım. İnternette ilk ay hergün diyor ama forumda pek bahsedilmemiş sanırım.

Havalandırmadan kastınız ağzını açmak/balonu çıkartmak ise, bunu hiç yapmamalısınız, enziminiz hava alırsa bozulur.

Yok eğer çalkalayarak karıştırmayı kast ediyorsanız, ilk günler her gün çalkalayıp içeriğin karışmasını sağlamanız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda daha seyrek yapabilirsiniz.

Balon şişkinliklerine yani gaz çıkış oran ve miktar farklarına gelince; içeriğe, karışım oranına, miktara, bulundukları yer/konum farklılıklarına göre gaz çıkışı düzeylerinin farklılık göstermesi çok normal.

putko
11-01-2016, 22:43
Havalandırmadan kastınız ağzını açmak/balonu çıkartmak ise, bunu hiç yapmamalısınız, enziminiz hava alırsa bozulur.

Yok eğer çalkalayarak karıştırmayı kast ediyorsanız, ilk günler her gün çalkalayıp içeriğin karışmasını sağlamanız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda daha seyrek yapabilirsiniz.

Balon şişkinliklerine yani gaz çıkış oran ve miktar farklarına gelince; içeriğe, karışım oranına, miktara, bulundukları yer/konum farklılıklarına göre gaz çıkışı düzeylerinin farklılık göstermesi çok normal.

Malesef kastettiğim balonu çıkartıp havasını söndürmek. Ayrıca her sabah ve akşam çalkalıyorum da. Şuan pek bir şey yok gibi o kahverengi tortudan başka. Eğer o bozulma ise de sağlık olsun. İlk gübrelemeye daha çok var nasıl olsa. Teşekkür ederim cevabınız için, kafamı kurcalayıp duruyordu.

A_NOMAD
11-01-2016, 23:12
Malesef kastettiğim balonu çıkartıp havasını söndürmek...

Umarım bozulmamışlardır ama bu durumda maalesef bozulma riskleri otomatik olarak yükselmiş... Moralimizi bozmak-ümitsizliğe kapılmak yok, böyle böyle tecrübe ediniyoruz işte. Bozulurlarsa da üzülmeyin, çok daha bilinçli şekilde yenisini yaparsınız, dediğiniz gibi daha bahara vakit var :rolleyes:

Eğer balon kullanmayı tercih ediyorsanız, balonlarınızın üstüne birkaç yerden iğne batırarak mini delikler oluşturun. Bu sayede balonları çıkarmaya gerek kalmadan gaz çıkışını sağlamış olursunuz.

Kolay gelsin ;)

Mad Max
12-01-2016, 15:41
1-Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüz müdür.

kerkenez
13-01-2016, 08:44
1-Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüzmüdür.

Ben gram olarak kullandım.

Melas bulabilsek oldukça ucuza gelecek aslında.

Sûz-i Dilârâ
17-01-2016, 16:47
Oo çok geçmiş olsun :)) Biz küçükken annem aynı böyle kola şişesine fazlaca doldurduğu kışlık domates suyunu patlatmıştı, baştan aşağı biz, tavanlar, dolaplar domates duşu almış, günlerce ekşi koku gitmemişti.

Siz yine de enzime hava çıkış düzeneği kurun, çocuklarınız ufak işiniz çoktur kesin, maazallah gevşetmeye fırsat bulamazsanız 5'i bir yerde olur :D

Hava çıkış düzeneğiyle ne bileyim hımmm heyecansız, sönük:dilli:

Benim yaptığımda gerilim, korku, heyecan had safhada. İçerideki havadan gerilip gerilip de davul gibi şişen şişenin kapağını gevşetmeye çalışırken "anaaaaamm kesin patlayacak bu, ne yapsam ne etsem de şunun patlatmadan havasını alsam" korkuları eşliğinde, tüyleriniz tiken tiken... Kalbiniz güm güm...

Bugün bir tane daha patladı:D bombanın gürültüsünü duydum, saçım başım evim temiz:D

Mad Max
30-01-2016, 23:22
https://www.youtube.com/watch?v=v3sBPJdsrg8

Videoda kullanılan malzemeler nelerdir ve yapılan işlemin adı nedir elde edilen sıvı kullanma oranı (su ile karıştırma oranı) nedir bilgisi olan varmı ?

putko
31-01-2016, 11:07
https://www.youtube.com/watch?v=v3sBPJdsrg8

Videoda kullanılan malzemeler nelerdir ve yapılan işlemin adı nedir elde edilen sıvı kullanma oranı (su ile karıştırma oranı) nedir bilgisi olan varmı ?
Merhaba Sayın Mad Max,
Yanılmıyorsam video'da kompost çayı yapıyorlar. Kova düzeneğine bokashi kovası deniyor. Malzemelerde bitkisel çöpler ve topraktan oluşuyor olmalı. Sonrasında kovanın içindekiler de komposta dönüyor olmalı. Nasıl seyreltileceğini ilgili başlıklardan öğrenebilirsiniz. Bu konuda bir fikrim yok malesef.

duy-gu
01-02-2016, 16:44
Enzimi ilk defa güzellik ürünü olarak görünce biraz şaşırdım :)
Meyve enzimlerinden cilt temizleyicisi, tonik, besleyici sprey gibi ürünler yapmışlar :)

594226

Mad Max
06-02-2016, 13:30
İçmek için yapacağımız enzim in içine yoğurt suyu ve kuru maya katmalımıyız ?

mustafa1453
06-02-2016, 13:42
merhaba arkadaşlar.bende enzim yapmaya başladım.20 gün oldu sabah baktığımda balon şişkinliği sönmüştü.bende biraz esmer şeker ilave ettim.şimdi baktığımda balon tekrar şişmeye başlamış.enzimde bozulma olmuş olabilir mi?

Sûz-i Dilârâ
09-02-2016, 11:04
Enzimlerim:D
595010

Sabah havalarını alırken 3 yaşındaki oğlum yanıma geldi:

- Yaaapooonn anne?
- Enzimlerin havasını alıyorum oğlum.
- Paddadma onlalı pamam mı anne?:D (Patlatma onları tamam mı anne):D
- Tamam oğlum patlatmam.

Kapağı çevirip de foş foş sesler çıkmaya başlayınca oğlum heyecanlanarak;

- Yine patlal o anneeee:D diyerek uzaklaştı.

-Korkma oğlum her şey kontrol altında:D

...

Ozlem A
09-02-2016, 11:12
merhaba arkadaşlar.bende enzim yapmaya başladım.20 gün oldu sabah baktığımda balon şişkinliği sönmüştü.bende biraz esmer şeker ilave ettim.şimdi baktığımda balon tekrar şişmeye başlamış.enzimde bozulma olmuş olabilir mi?

20 gün sonra gaz çıkışının oldukça azalması ve balonun sönmesi gayet normal, çok az çıkış olması nedeniyle göremiyorsunuzdur.

Hava ile temas enzime patojen bakteri karışma ihtimalini doğurduğu için olgunlaşana kadar açmamak gerekiyor. Bundan sonra açmayıp, kötü koku, küf ve renkte garip değişim olup olmadığını gözlemleyin. Bunlardan herhangi biri olursa enziminiz bozulmuştur, dökmelisiniz.

Not: Hafif ekşi turşumsu koku normaldir.

Ozlem A
09-02-2016, 11:28
Enzimi ilk defa güzellik ürünü olarak görünce biraz şaşırdım :)
Meyve enzimlerinden cilt temizleyicisi, tonik, besleyici sprey gibi ürünler yapmışlar :)

594226

İçeriğini çok iyi yıkadığım elma, salatalık, turunçgil vb kabukları ve lavanta dalları ekleyerek oluşturup berrak olması için parçalamadan ve maya koymadan yaptığım enzimleri ben de tonik olarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

mustafa1453
09-02-2016, 20:30
20 gün sonra gaz çıkışının oldukça azalması ve balonun sönmesi gayet normal, çok az çıkış olması nedeniyle göremiyorsunuzdur.

Hava ile temas enzime patojen bakteri karışma ihtimalini doğurduğu için olgunlaşana kadar açmamak gerekiyor. Bundan sonra açmayıp, kötü koku, küf ve renkte garip değişim olup olmadığını gözlemleyin. Bunlardan herhangi biri olursa enziminiz bozulmuştur, dökmelisiniz.

Not: Hafif ekşi turşumsu koku normaldir.
Evet hafif turşumsu koku vardı.enzim yaparken esmer şeker yanında biraz pekmez katmıştım.Pekmez biraz dip kısımda kalmış gibi.

Remlak
09-02-2016, 21:36
Ben gram olarak kullandım.

Melas bulabilsek oldukça ucuza gelecek aslında.

Burada satılıyor.

Gübreler : Melas : Kategori : Madrasol (http://www.madrasol.com/kategori/gubreler/melas.aspx)

Ozlem A
09-02-2016, 21:45
Evet hafif turşumsu koku vardı.enzim yaparken esmer şeker yanında biraz pekmez katmıştım.Pekmez biraz dip kısımda kalmış gibi.

İlk haftalarda arasıra sallayarak pekmezin karışmasını sağlayabilirsiniz, sonrasında gerek kalmayacaktır.

Mad Max
09-02-2016, 22:17
melas alacaklara direk şeker fabrikalarından almalarını tevsiye ederim şeker fabrikaları melasın 1 kg sini 0,50 tl den veriyor nette satılan melasların pekmez fiyatından aşağı kalır yanı yok şeker fabrikasına gidince 50 kg bidona 25,00 tl den doldurtun her sene kullanın en ucuzu bu.

kerkenez
10-02-2016, 08:50
İçeriğini çok iyi yıkadığım elma, salatalık, turunçgil vb kabukları ve lavanta dalları ekleyerek oluşturup berrak olması için parçalamadan ve maya koymadan yaptığım enzimleri ben de tonik olarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Kendi yetiştirdiğiniz ya da organik pazarlarından aldığınız ürünler rahatlıkla kullanılabilir bence.

duy-gu
10-02-2016, 09:29

Kesinlikle çok iyi fikir :) Kozmetiklerdeki kimyasalları yüzümüze sürmektense... Şöyle birşey de duymuştum: Yiyemeyeceğiniz hiçbir şeyi yüzünüze de sürmeyin :) Bu mantıkla yaklaşırsak işin içinden doğal yollarla çıkabiliriz :)

mustafa1453
10-02-2016, 21:14
Balon gene sönmüştü içine biraz esmer şeker atıp balonu tekrar taktım.Bugun itibari ile 25 gün oldu.

putko
13-02-2016, 13:42
Merhabalar, Yaklaşık 40 gün once kurduğum 3 enzim şişesinden ikisi söndü ama henüz içe çökme yapmadı. Bunlar nispeten su seviyeleri az olanlar. Üzerinde hiç bir zaman beyaz tortu oluşmamıştı, kurt da gözlemlemedim. Ama parçalar tamamen toza dönüşmedi. Bal kabağının kabuğu, narenciye kabuğu, kestane kabuğu çok belirgin olarak çözünmediği belli olanlar.

Acaba içerisine şeker koymalımıyım biraz daha, yoksa sadece beklemelimiyim?
595552

cnrtkt
13-02-2016, 14:58
Enzim yapımında kullanılabilecek atıklar içerisinde çay posasına hiç rastlamadım.
Solucan maması olarak kullanıyoruz, peki enzim yapımında da çay/ıhlamur/kahve vs. posalarını kullanabilir miyiz?

Turunçgil
13-02-2016, 15:24
Yaptığım enzim sayesinde 3 senedir çiçek açmayan mayer limonum sonunda tomurcuklandı.Gerçekten harika birşey bu enzim, herkese tavsiye ederim.İlk enzim denememdi ve başarılı oldum.Artık gübre aramak zorunda olmadığım için seviniyorum :)

Ozlem A
13-02-2016, 16:06
Merhabalar, Yaklaşık 40 gün once kurduğum 3 enzim şişesinden ikisi söndü ama henüz içe çökme yapmadı. Bunlar nispeten su seviyeleri az olanlar. Üzerinde hiç bir zaman beyaz tortu oluşmamıştı, kurt da gözlemlemedim. Ama parçalar tamamen toza dönüşmedi. Bal kabağının kabuğu, narenciye kabuğu, kestane kabuğu çok belirgin olarak çözünmediği belli olanlar.

Acaba içerisine şeker koymalımıyım biraz daha, yoksa sadece beklemelimiyim?
595552

Sadece bekleyin artık. Sert parçalar olduğu gibi kalacak, sadece enzim olgunlaştıkça dibe çökecektir. Hava almadıysa beyaz tortu oluşmaması gerekir zaten.

Ozlem A
13-02-2016, 16:15
Enzim yapımında kullanılabilecek atıklar içerisinde çay posasına hiç rastlamadım.
Solucan maması olarak kullanıyoruz, peki enzim yapımında da çay/ıhlamur/kahve vs. posalarını kullanabilir miyiz?

Bakteriler şeker ve nişastalı besinleri kullanıyor. Ben ıhlamur yaptığımda artanları ve kahve fazlalarını zaman zaman kokuları için kullanıyorum. Enzim bakterilerini beslemek anlamında katkıları var mı emin değilim.

Ayrıca böcekleri kaçırdığını gözlemlediğim için yaptığım bazı enzimlere taze acı biber koymaya başladım.

Mad Max
19-02-2016, 18:07
EM 1 online satan market bulmadım yardımcı olurmusunuz lütfen.

A_NOMAD
20-02-2016, 22:33
...Ayrıca böcekleri kaçırdığını gözlemlediğim için yaptığım bazı enzimlere taze acı biber koymaya başladım.

Bu böcek kaçırma özelliği acı biber içermeyen enzimlerde de var, ben farkına vardığımda çok heyecanlanmıştım :rolleyes:

mustafa1453
21-02-2016, 13:12
Enzim 35 gün oldu.Balon söndü acaba kullanabilirmiyim?

Ozlem A
24-02-2016, 21:25
Enzim 35 gün oldu.Balon söndü acaba kullanabilirmiyim?

Azalsa da bakteri faaliyeti devam ediyordur. Malzemeler tamamen dibe çökmeli. Ortam müsaitse ve koyduğunuz su ve besin oranlarına bağlı olarak tavsiye edilen 3 Aydan önce olgunlaşabilir, ancak 2 ayı beklemenizde fayda var.

mustafa1453
24-02-2016, 22:34
Azalsa da olsa bakteri faaliyeti devam ediyordur. Malzemeler tamamen dibe çökmeli. Ortam müsaitse ve koyduğunuz su ve besin oranlarına bağlı olarak tavsiye edilen 3 Aydan önce olgunlaşabilir, ancak 2 ayı beklemenizde fayda var.

Teşekkürler özlem hanım.Üç ay bekleyeceğim.

Sûz-i Dilârâ
03-03-2016, 18:31
Enzime pekmez yerine kuru üzüm, dut gibi şekerli yiyecekler atsak olur mu? Hiç pekmezim kalmadı, elime de biraz ısırgan otu geçti, 5-6 şişe enzim yapayım diyorum.

A_NOMAD
03-03-2016, 18:35
Ben geçen senekilerin birini kuru üzümle yapmıştım, gayet de olmuştu :)

akçabardak
03-03-2016, 18:58
Arkadaşlar ısırgan otunun yanına başka neler ilave ediyorsunuz, sadece ısırgan otundan yapılsa olur mu? bahçemde bolca ısırgan otu var onları nasıl değerlendirebilirim sizce :)

A_NOMAD
03-03-2016, 19:08
Bence imkanınız varsa, ısırgan otundan irfan çayı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/36917.htm) daha iyi olur ama uğraşamam derseniz hepsini enzim yapabilirsiniz. Bir de börekte değerlendirebilirsiniz elbette, nefis olur :D

akçabardak
03-03-2016, 19:33
Evet sevgili A_NOMAD böreği güzel oluyor bir kaç defa denemişliğim var hatta çorbasını bile yapıyorum, terbiyelisi çok güzel oluyor.

İrfan çayına daha önce göz atmıştım ama anlayamadığım noktalar olmuştu, aslında çok iyi olur tekrar adamakıllı bir daha gözden geçireyim.
Teşekkür ederim.

Resulgur
03-03-2016, 20:01
Arkadaşlar ısırgan otunun yanına başka neler ilave ediyorsunuz, sadece ısırgan otundan yapılsa olur mu? bahçemde bolca ısırgan otu var onları nasıl değerlendirebilirim sizce :)

Sn. akçabardak geçen sezonda yaptığımız bir uygulamayı size anlatayım.

- Isırgan özütü - diye araştıra da bilirsiniz. Belki de biliyor sunuzdur.

Toplamış olduğumuz taze ısırganları yaklaşık 5 cm küçük parçalar halinde doğradık . 20 Lt lik su şişesi içerisine 4 te 1 i dolacak şekilde içerisine doğramış olduğumuz ısırganları koyduk .. Kalanına su ekledik ve ağzını bir kapakla kapattık .. Yaptığınız karışımı 1 hafta 10 gün süreyle gün aşırı karıştırdık .. Isırganlar suyun içerisinde eridi su koyu yeşil bir kıvama geldi .. Tek sıkıntısı çok fazla sinek gelir ve oluşan azot çok pis kokar.

Hazırlamış olduğumuz bu karışımı 1e1 sulandırarak bahçeye sebze adalarına bir kapla serpiştirdik.. Hem zararlıları yaklaştırmadı hemde yeşil gübre elde ettik .. ;)

isterseniz spreyleme yoluyla yapraktan uygulama da yapabilir siniz. Tamamen hayal gücünüze bağlı .. Saygılar :D

akçabardak
03-03-2016, 20:22
Sn. akçabardak geçen sezonda yaptığımız bir uygulamayı size anlatayım.

- Isırgan özütü - diye araştıra da bilirsiniz. Belki de biliyor sunuzdur.
Tek sıkıntısı çok fazla sinek gelir ve oluşan azot çok pis kokar.

Buraya kadar çok net anladım, tek sıkıntı sinekler derken, daha sonra şişenin ağzını açık mı bırakıyoruz, sinekler o yüzden mi geliyor? ağzı kapalı olursa sinekler gelmez diye düşünüyorum.

En kısa zamanda denemek istiyorum bu tarifi, teşekkür ederim Sn. Resulgur.

Resulgur
03-03-2016, 20:33
Kapak kısmı çok basit yani sadece üzerini örtmüştük diyelim sinekler rahat girip çıkabiliyordu .. Sayfanızda yaptığınız aşamaları resimleyip paylaşırsanız takip edebilirz bizde .. Kolay gelsin diyelim o zaman :)

hilalll
06-03-2016, 13:47
Merhaba arkadaşlar...
Yıllardır okuyorum enzim bölümümüzü bir türlü harekete gecip denemedim.Ablama anlattim uygulamış çok memnun sonuçlardan.

Dün tekrar baktım da aklıma birşey hatta iki sey takıldı.Iceriklerine baktım emin olmak için uygun gibi görünüyor şalgam suyu ve boza hali hazırda birer enzimdir diyebilirmiyiz tazesine ev yapimina ulasirsak aktiflestirip kullanilabilir mi ?
Ne dersiniz ?

mustafa1453
06-03-2016, 16:40
iyi günler.Enzim 50 gün oldu.İçindeki malzemelerin çogu eridi dibe çöktü balonda söndü.Kokladığımda bira gibi kokuyor.Acaba kullanabir miyim?

Sûz-i Dilârâ
10-03-2016, 08:46
Isırgan özütünü daha önce farklı bir yöntemle yapmıştım. Isırgan otlarını birkaç litrelik plastik şişelere doldurmuş, ağzını kapatarak güneş altında bekletmiştim. Yapraklar çürüyüp suyunu salmış ben de bunu suyla seyrelterek bitkilerime vermiştim.

Bu defa sayın resulgur'un tarifindeki gibi yaptım böylece daha çok sıvı gübrem olur diye düşünerek. :D Malum bu sıvıyı da bire bir seyrelterek kullanıyormuşuz.

İşte ısırgan özütüm. Isırganları doğradım, bir gece bir kova suda beklettim çamurlarını salsınlar diye. Sabah 20 lt. lik şişeye doldurdum üzerine de su ekleyip tülbentle kapatıp güney balkona koydum. Isırganı beklettiğim suyu da sabah çiçeklerime paylaştırdım. :D

çamkokusu
15-03-2016, 22:31
Merhabalr.Bu yaz kompost hazılamayı düşünüyorum.Bu enzim olayıda buna benziyor.http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm buradaki tarife göre kompost yapmk istiyorum ve sizin paylaştığınız düzeneği kullanarak.Kompostun suyunu arıtma amacıyla tuvalete dökebilir miyim?Doğaya faydamız olmuş olur...Cevap verirseniz sevinirim.

Mad Max
16-03-2016, 16:59
Enzime kırmızı lahana atılabilirmi aklıma şimdi geldi kırmızı lahana vardı evde 1 ay önce yaptığım bir enzime koymuştum kıpkırmızı oldu daha önceden lahana atan göremedim sitede..

A_NOMAD
16-03-2016, 18:43
Enzime kırmızı lahana atılabilirmi...

Elbette katılabilir.

özfidan
31-03-2016, 13:36
Bu sene yeni enzim için atık sebze ve meyveleri biriktirmeye başladım. Hadi hayırlısı :) . Geçen sene tüm çiçeklerim enzim sayesinde coştular.

özfidan
31-03-2016, 13:40
Merhabalr.Bu yaz kompost hazılamayı düşünüyorum.Bu enzim olayıda buna benziyor.http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm buradaki tarife göre kompost yapmk istiyorum ve sizin paylaştığınız düzeneği kullanarak.Kompostun suyunu arıtma amacıyla tuvalete dökebilir miyim?Doğaya faydamız olmuş olur...Cevap verirseniz sevinirim.
Sn. çamkokusu enzimi zaten Asyalılar temizlikte ve birçok alanda kullanıyorlar. Ben de bulaşık yıkadım hafif sirkemsi koku oldu ama tabaklar tertemizdi. Bu enzimlerle hem lavabo, tuvalet temizlenebilir. Hem de kanalizasyona yollanan enzimler doğal döngü sağlar ve faydalı olurlar.

putko
06-04-2016, 10:46
Merhabalar, Dün itibari ile 3 aylık süre doldu şişelerden bir tanesini açtım. Süzünce iki litre enzim çıktı. Diğerlerini henüz açmadım. İhtiyaç oldukça açmayı düşünüyorum. Ne kadar süzsemde ikinci resimde görüldüğü üzere diplerinde tortu oluyor. Bu konu ile ilgili ne yapmalıyım. Raf ömrünü arttırmak için ne yapabilirim.
603809
603808

tarla kuşu
07-04-2016, 17:16
2 ay önce başlattığım enzim çalışmam bitti. Süzüp şişelere doldurdum ve buzdolabının kapağına koydum. buzdolabına koymakla yanlış mı yaptım ?

aydemiraydın
12-04-2016, 16:36
Burada satılıyor.

Gübreler : Melas : Kategori : Madrasol (http://www.madrasol.com/kategori/gubreler/melas.aspx)

melas , pekmezden pahalı.

Mad Max
12-04-2016, 17:54
melas , pekmezden pahalı.

Kütahya şeker Fabrikasından bu sene aldım ben 1kg melas 0,50 tl (Elli Kuruş) .

Resulgur
12-04-2016, 18:02
Isırgan özütünü daha önce farklı bir yöntemle yapmıştım. Isırgan otlarını birkaç litrelik plastik şişelere doldurmuş, ağzını kapatarak güneş altında bekletmiştim. Yapraklar çürüyüp suyunu salmış ben de bunu suyla seyrelterek bitkilerime vermiştim.

Bu defa sayın resulgur'un tarifindeki gibi yaptım böylece daha çok sıvı gübrem olur diye düşünerek. :D Malum bu sıvıyı da bire bir seyrelterek kullanıyormuşuz.

İşte ısırgan özütüm. Isırganları doğradım, bir gece bir kova suda beklettim çamurlarını salsınlar diye. Sabah 20 lt. lik şişeye doldurdum üzerine de su ekleyip tülbentle kapatıp güney balkona koydum. Isırganı beklettiğim suyu da sabah çiçeklerime paylaştırdım. :D
Merak ettim de .. Isırgan özütünün bir etkisi oldu mu sizde de ? [emoji4]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

çamkokusu
13-04-2016, 23:25
Şeker suyunu nasıl fermente ediyorsunuz?Birde bir şey soracağım esmer şeker Türkiyede yaygın değil pek yerine ne kullanabiliriz?

çamkokusu
13-04-2016, 23:31
Sn. çamkokusu enzimi zaten Asyalılar temizlikte ve birçok alanda kullanıyorlar. Ben de bulaşık yıkadım hafif sirkemsi koku oldu ama tabaklar tertemizdi. Bu enzimlerle hem lavabo, tuvalet temizlenebilir. Hem de kanalizasyona yollanan enzimler doğal döngü sağlar ve faydalı olurlar.

Tereddüt ettim ben,kompostun suyu kirliliği pek temizlemez gibi geliyor bana.

Ozlem A
15-04-2016, 07:11
Şeker suyunu nasıl fermente ediyorsunuz?Birde bir şey soracağım esmer şeker Türkiyede yaygın değil pek yerine ne kullanabiliriz?

Pekmez ya da melas kullanabilirsiniz.

Ozlem A
15-04-2016, 07:17
Enzim yapan arkadaşlarla benim yeni keşfettiğim bir kullanım alanını paylaşmak istiyorum.

Yıllardır kullanmadığım gümüş takılarım var, evde gümüş parlatıcısı gibi bir şey yok. Üzerleri girintili çıkıntılı olduğundan diş macunu tavsiyesini uygulayamadım.

Dün olgunlaşmış bir enzimi süzdüm ve dipte kalan tortulu kısmı ayırmıştım. Aklıma takıları içine atmak geldi. Attım ve o kapkara takılar bir kaç saat sonra kontrol ettiğimde pırıl pırıl olmuşlardı.

çamkokusu
15-04-2016, 21:19
Bu arada aklıma yeni geldi,esmer şeker almak istiyorsanız büyük,şık ve lüks pastanelere sorabilirsiniz.Ben soracağım yarın bizim oradakine.Sevmem öyle yerleri ama işim düştü...

çamkokusu
15-04-2016, 21:49
Başlıyorum yavaştan bu işe.Bu yaz boş durmayacağım.Annem nohut suyula hamur mayası yapabilceğimi söyledi.İçine katsam işe yarar mı acaba?

sardunya18
17-04-2016, 22:29
Merhabalar enzimim oldu bugün süzdüm .Benim merak ettiğim bire kaç oranında sulandırılarak kullanılacak cevap verirseniz çok sevinirim .Kokusu güzel rengi duru dip kısmı bulanıktı posasını toprakla karıştırıp bekletiyoruz galiba Bu şekilde ne kadar bozulmadan durur ki ?

Sûz-i Dilârâ
17-04-2016, 23:26
Merak ettim de .. Isırgan özütünün bir etkisi oldu mu sizde de ? [emoji4]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sadece bir kerelik verdim bu sıvıyı, ısırgan özütünden önce de enzim veriyordum. Bitkilerimin durumu oldukça iyi ama sadece bir sebebe bağlayamam. Muhtemelen hepsinin toptan sonucudur.
Küçükbaş hayvan gübresi, simsiyah funda toprağı, enzim, ısırgan özütü derken şımarmalarından korkmuyor da değilim.

mustafa1453
18-04-2016, 15:49
iyi günler.Bende bugün enzim süzdüm 1 litreye ne kadar karıştırmamız gerekiyor.

Mad Max
18-04-2016, 17:33
aklıma şu takıldı mesela 5 şişe enzim hazırladım ve küçük şişenin içine su koyup öyle havalandırma sistemi yaptım enzimler 3 ay oldu olgunlaştı diyelim 5 şişenin birisini süzsem 4 şişeyi kullanacağıma yakın süzsem olurmu 5 şişeyi 3-4 ay kullanmayı planlıyorum bu 3-4 aylık sürede süzülmemiş şişeler bozulurmu.

çamkokusu
30-04-2016, 22:27
Merhabalalar.Enzim hazırlığına başladım evde ekşi mayaya başlayarak.İki üç gündür hazırladığım karışıma bakıyor ve rahatsız oluyordum.Ablama danışınca oranları yanlış yaptığım ve doğru düzgün okumadığım ortaya çıktı kaynağı.Tekrar yaptık ve tatmin edici bir görüntüsü var.

Yoğurt işinide nohutla yapıp kapatacağım sanırım.Nohuttan elde edilen yoğurtun lactobacilius bakterilerini içeriyor mu?Sarıcan veya bilgili bir arkadaş yardım ederse sevinirim.

Antipas
11-05-2016, 12:13
Merhabalar. 3 dönüm kadar yetişkin bağlarım var.Enzim denemek istiyorum.Ne gibi önerileriniz olabilir.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Teşekkürler.

A_NOMAD
11-05-2016, 13:00
Merhabalar. 3 dönüm kadar yetişkin bağlarım var.Enzim denemek istiyorum.Ne gibi önerileriniz olabilir.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Teşekkürler.

O kadar geniş alana enzim yetiştirebilir misiniz bilemiyorum, bence farklı yöntemleri de inceleyin:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)

Antipas
11-05-2016, 17:00
O kadar geniş alana enzim yetiştirebilir misiniz bilemiyorum, bence farklı yöntemleri de inceleyin:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
Araştırmalarıma göre enzim, 1:100 ila 1:200 civarında sulandırılarak uygulanabiliyor.Ve bu durumda mesela ben yaprak gübresini mevcut bahçeye 400 lt ile halledebiliyorum.yani 4-5 litre enzim yeter diye düşünüyorum.Benim amacım bağ için hangi atık malzemelerden faydalanabilirim? onu öğrenmek.Teşekkürler.

A_NOMAD
11-05-2016, 17:44
...Benim amacım bağ için hangi atık malzemelerden faydalanabilirim? onu öğrenmek...

Her türlü bitkisel atığı kullanabilirsiniz.

Mad Max
11-05-2016, 19:21
şunu unutmayalım enzim kullanılan bitkilerde kimyevi bir ürün kullanmamalıyız yoksa enzim içindeki mikroorganizmalar ölür ve yarar sağlamaz .

Ozlem A
12-05-2016, 14:46
aklıma şu takıldı mesela 5 şişe enzim hazırladım ve küçük şişenin içine su koyup öyle havalandırma sistemi yaptım enzimler 3 ay oldu olgunlaştı diyelim 5 şişenin birisini süzsem 4 şişeyi kullanacağıma yakın süzsem olurmu 5 şişeyi 3-4 ay kullanmayı planlıyorum bu 3-4 aylık sürede süzülmemiş şişeler bozulurmu.

Hava aldırmadan, loş ve serin bir yerde saklayabilirseniz bozulmaz. Ben hep bu şekilde kullanıyorum.

kerkenez
02-06-2016, 20:37
Sonunda enzimimi süzüp şişeledim. Bu sefer küflenme olmadı. İçmek için yaptığımdan bir yudum aldım ateş suyu bunun yanında su kalır. Diğeriyle karıştırdım bahçe sulamasında kullanacağım.

615836

615837

Mad Max
02-06-2016, 21:48
3 ay bekletip süzüyoruz ve süzülmüş halini lazım oldukça kullanıyoruz. Ama benim sorum şu enzimi 3 ay bekletip olgunlaştırdıktan sonra süzmek yerine süzmeden şişeden ihtiyacımız olanı kadarını alsak geri kalanı süzülmemiş halde kullanacağımız zamana kadar saklasak olurmu ? Cevap vermek zorunda değilsiniz biliyorum ama hazırladığım enzimleri hava almayan kaba koyduğumda kap şişiyor ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz lütfen ?

Mad Max
23-06-2016, 18:44
Ben çok soru soruyorum galiba hiç cevaplanmıyor yinede bir soru daha sorayım hazırladığımız enzimleri güvercin gübresi veya koyun gübresi şerbeti ile karıştırarak kullanabilirmiyim ?

çamkokusu
18-07-2016, 21:20
Ben şişeye akvarum borusu sarkıtıp anaerobik kompost yapmaya başladım.Pek gözüm tutmadı.Kuru yapraklar,yumurta kabukları,çok az salatalık kabuğu ve çay posası kullandım.Önce kabın zeminini toprakla kapldım biraz.Sonra kuru yaprakları koydum.Daha sonasında üstüne çay posası salatalık kabuğu ve yumurta kabuğu koydum.Üstüne toprak attım ve kapağı kapattım.İlk sayfalardaki nargile sistemini kurdum.

Bekleyip göreceğiz.Enzimde deneyeceğim kışın.Bir şey sorayım birde.Nohuttan ekmek ve yoğurt mayası elde ediliyor.Nohutran çıkan bakteri lactoacilius mu?Ya da ondan ekmek için elde edilen maya,bildiğimiz ekmek mayası olan S. cerevisiae mi?Oğasever cevaplarsan çok sevinirim.Bu işlerden anlıyoa benziyorsun ve bilimsel bir cevaba ihtiyacım var.

Kuhinur
09-08-2016, 09:35
Merhaba.Konu hakkında tecrübelerini,bilgilerini ve sorularını paylaşıp konuyu genişleten herkese teşekkür ederim.Şimdilik enzim yapacak şartlarım yok..Ama iyi öğrendiğimi düşünüyorum:)

aydemiraydın
09-08-2016, 14:12
Ben şişeye akvarum borusu sarkıtıp anaerobik kompost yapmaya başladım.Pek gözüm tutmadı.Kuru yapraklar,yumurta kabukları,çok az salatalık kabuğu ve çay posası kullandım.Önce kabın zeminini toprakla kapldım biraz.Sonra kuru yaprakları koydum.Daha sonasında üstüne çay posası salatalık kabuğu ve yumurta kabuğu koydum.Üstüne toprak attım ve kapağı kapattım.İlk sayfalardaki nargile sistemini kurdum.

Bekleyip göreceğiz.Enzimde deneyeceğim kışın.Bir şey sorayım birde.Nohuttan ekmek ve yoğurt mayası elde ediliyor.Nohutran çıkan bakteri lactoacilius mu?Ya da ondan ekmek için elde edilen maya,bildiğimiz ekmek mayası olan S. cerevisiae mi?Oğasever cevaplarsan çok sevinirim.Bu işlerden anlıyoa benziyorsun ve bilimsel bir cevaba ihtiyacım var.

nohut mayası
'Saccharomyces cerevisiae'' adında çok rastlanan bir mantardır. Adı şeker mantarıdır. Eski çağlardan beri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılmasında dolayı en önemli maya/mantar türü olduğu söylenebilir.

Aysgl-Bytk
13-09-2016, 21:49
Bunlarda benim enzimlerim pekmez yerine bal kullandım içilebilir olanları cam kavanoza hazırladım 3 tane yan yana olan, baştaki sadece mango çekirdek ve kabukları ile rendelenerek konuldu ortadaki muz o da kabukları ile sonda ki greyfurt limon ve portakal karışımı... diğeri bitkilerim için onda da bal var Afrika' da yaşıyorum burada melas ta pekmez de yok :)

Olay çok heyecan verici, olayı başlatan, devam ettiren ve çeşitli katkılarla daha çok bilgi sahibi olmamızı sağlayan herkese kendi adıma teşekkürler herkesten bir şeyler öğrenerek tecrübelendim.

Zaten doğal olan her şeye müthiş ilgi duyuyorum evimin temizliği için limon kabuklarından sirke yapıyorum çok güzel tavsiye ederim bu anlamda enzimi denemek istiyorum çamaşır ve bulaşık makinesinde yerleri silecek kadar enzimim yok henüz o yüzden sirkeye devam :) ama limon sirkesi bütün deterjanlardan iyi çünkü alerjik bünyeme deterjan yaramıyor sirke yüzeyi daha parlak yapıyor ve nasıl oluyor bilmiyorum daha uzun süre temiz kalıyor.

Aysgl-Bytk
17-09-2016, 00:34
İçilebilir enzimleri hazırlayalı daha 10 gün oldu ama dibe çöktüler gerçi hala suları tam berraklaşmadı ph metre gelince phlarından da kontrol ederim. Bu arada muz enzimi eldiveni içeriye doğru çekiyor bu normal mi? Hava almasın diye gaz çıkışı azalınca 3'ününde eldivenlerini değiştirip deliksiz eldiven taktım, çalkalayınca eldiven şişiyor bir süre sonra tekrar iniyor o hava nereye gidiyor bir de içeriye vakum neden oluyor bilen var mı acaba?

Diğer gübre için olan alttaki foto katı madde miktarı azaldı onu yapalı yaklaşık 20 gün oldu. Ama hala olmadı herhalde çünkü dibe çökmediler ama bazen çalkalamak için kapağı değiştirirken gelen koku oldukça asidik; burnumu yakıyor koklarken ama çok hoş kokladıkça koklamak istiyorum :) hoş dediğim için parfüm tarzında bir şey zannedilmesin kötü olmayan değişik bir koku :) yarın ph metrem geliyor Türkiye'den, ölçüm yapmak için sabırsızlanıyorum :)

Aysgl-Bytk
22-09-2016, 16:25
İlk yaptığım enzimim oldu gibi ama henüz süzmedim. Süzmeden üstten biraz kullandım 3-4 defa maydonozlarımı suladım fark aşağıdaki resimlerde belli. Bunun dışında cansız çiçek açan domateslerim büyük ve güçlü çiçekler açtılar. Kurumaya başlayan salatalığım yeni yapraklar çıkardı. Henüz tam olgunlaşmadan kullanmış olmama rağmen iyi sonuçlar aldığımı düşünüyorum şimdilik. Maydonozlarımım 2 hafta önceki ve şu anki resimleri aşağıda renk farkı ışıktan kaynaklı.

sardunya18
30-09-2016, 16:38
İki ay evvel olgunlaşan enzimimi süzmeye fırsat bulamayıp öğle üstünden kullandım .Görüntü ve kokuda bir değişiklik yok ve o şekilde kullanmaya devam ediyorum. Merak ettiğim içeriğinde bir değişiklik olurmu ?

İlk süzdüğüm enzim hepsini kullanmadan üzeri beyazlaşmışdı .Siz nasıl yapıyorsunuz enzim ustaları ?
Enzim zamanı da geliyor :D

Julcas333
26-10-2016, 13:19
İyi günler
Bu işe 3 ay önce başladım 15 tane kadar yaptım ve ilk ürünü dün süzdüm uygulama yapmadım ,Narenciye ağaçlarında kullanmayı düşünüyorum
yaptığımız enzimlerin minarel bakımından ne işe yaradığı hakkında araştırma yapan bilgisi olan arkadaşımız varsa yardımcı olabilirmi ;

çamkokusu
26-10-2016, 21:22
Ben bukaşi hakkında soru soracaktım hazırladığım kovaya döktüğüm pekmez ve pirinç suyu,nohut vs kovanın dibine çöküyora atıklardan sıyrılıp.Annem maholan nohutları görünce çıldırdı tabii.

Atıkların üstünde kalması gerekir mi bu mlzemelerin?Yoksa sorun olmaz mı?