PDA

View Full Version : Enzim (Enzyme)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10

Halil Önen
04-05-2012, 23:34
sn sarıcan bu fermanta işleminde em yerine hümik asit uygulasak olurmu

Sn. cebrail,

5 lt lik kaba bir yemek kaşığı kadar kulllanılabilir.

cebrail-
05-05-2012, 15:35
teşkürler sn halil önen elimde em olmadığı için sordum hümik asit meyve posalarıynan fermantasyon olayına girermi diyesordum
kendim % 17 lik hümik asit yapıyorum birtek meyve posaları kaldı yapmadığım onu öğrenmek istedim
ben şilempe getittiriyorum içerisine hümik asit çinko mangan demir sıvı gübre yapıyorum örneğin organik madde %18 çinko %1.5 mangan %1.5 demir 1.5eşit şekilden yapıyorum bunların hepsini tamamladım bir meyve posalarından sıvı gübre yapmam kaldı birçok seri gübreleri tamamladım yapımını azotlu fosforlu çinko lu amino asitli gübreleride yammayı tamamladım örneğin azot %7 fosfor %15 çinko %3.6 amino asit %2.8 bu çalışmalarımı tamamladım
meyve posalarının üzerine su ilave ila fermante ediliyor ben hayvan gübrelerinin sıvı kısmıyla ferman ta işlemine koyacağım hayvan gübresinin sıvı kısmı hümik asit nar elma şeftali üzüm kayısı çalışmalarıma bu kısımnan başlayacağım

Cemil B.
06-05-2012, 10:59
Enzimimdeki son durum,
sabah aksam gazını alıyorum kapagı acıp.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/291701d1336291968-enzim06052012256.jpg

emreomurca
07-05-2012, 08:25
Enzim ile besleyip, büyüttüğüm ilk çileğim olgunlaşıyor. Bakalım lezzeti, kokusu nasıl olacak ? :D

292090 292089

Cemil B.
10-05-2012, 16:51
Sn Safranlı , enzimimizin hazır oldugunu nasıl anlıyorduk?

Gaz çıkışı henüz bitmedi , ama suyun yüzeyinde cok az birsey kaldı mutfak atıklarından cogunluk dibe çöktü.Rengi cok acık kahveye donmeye basladı,her aksam kapagı acıp gazı cıkartıp icerisinden tekrar kapatıyorum.

Safranlı
11-05-2012, 08:27
başlangıç tarihinizden en az 20 gün geçmiş ise..
içindeki tortular iyice kahve rengilesip önemli mikardakiler parçalanmış ise ve gaz çıkışı
artık kabı etkileyemeyecek adar azalmış ise iş tamam dır
havasını alırken kabı sertleştirip aşırı sıkısma olmuyor ise olgunlaşmış kabul edebiliriz
örnegin bir gün hiç havasını almadan deneme yapıpta sonraki gün az bir hava çıkışı oluyorsa bitmiş kabul edebiliriz
ancak benim geçenyıl yaptıgım enzimde dahi az da olsa hava çıkısı oluyor..
hava çıkısı tamamen hiç bitmez...
iyice etkisiz vaziyete geldiyse rahatça kullanalım...
bitkilerimiz ziyafetren daha fazla mahrum kalmasınlar..

limon_sever
11-05-2012, 10:12
başlangıç tarihinizden en az 20 gün geçmiş ise..
içindeki tortular iyice kahve rengilesip önemli mikardakiler parçalanmış ise ve gaz çıkışı
artık kabı etkileyemeyecek adar azalmış ise iş tamam dır
havasını alırken kabı sertleştirip aşırı sıkısma olmuyor ise olgunlaşmış kabul edebiliriz
örnegin bir gün hiç havasını almadan deneme yapıpta sonraki gün az bir hava çıkışı oluyorsa bitmiş kabul edebiliriz
ancak benim geçenyıl yaptıgım enzimde dahi az da olsa hava çıkısı oluyor..
hava çıkısı tamamen hiç bitmez...
iyice etkisiz vaziyete geldiyse rahatça kullanalım...
bitkilerimiz ziyafetren daha fazla mahrum kalmasınlar..

Sayın Safranlı,

Benim enzimde de 3-4 gündür hava çıkışı yok. Sadece çalkaladığım zaman hava fazla çıkıyor. Kullanıma hazır mı demek oluyor şimdi?

Safranlı
11-05-2012, 11:01
sayın safranlı,

benim enzimde de 3-4 gündür hava çıkışı yok. Sadece çalkaladığım zaman hava fazla çıkıyor. Kullanıma hazır mı demek oluyor şimdi?

aynen öyle...
Baharda bir an önce bitkiler bayram etsin..

limon_sever
11-05-2012, 15:28
aynen öyle...
Baharda bir an önce bitkiler bayram etsin..

Sayın safranlı,

Bir süre yetecek kadar sıvı gübrem var.
1- Bu enzimi nasıl saklamalıyım? İçindeki katı kısmı ile mi duracak yoksa süzeyim mi?
2- Nerede ve nasıl muhafaza edeyim?
3- Ortalama ne kadar süre bozulmaz?

Safranlı
11-05-2012, 16:26
Sayın safranlı,

Bir süre yetecek kadar sıvı gübrem var.
1- Bu enzimi nasıl saklamalıyım? İçindeki katı kısmı ile mi duracak yoksa süzeyim mi?
2- Nerede ve nasıl muhafaza edeyim?
3- Ortalama ne kadar süre bozulmaz?

ön balkonumda sonbaharda yaptıgım enzimin duruyor
süzmeden oldığu gibi az az kullanıyorum
bahçemde ekim kasımda yaptıgım balık enzimin aynen duruyor
bence süzmeden oldugu gibi kalsın
böylece besinler tamamen çözülür ve faydası artar...
kendi tecrubelerime göre çok rahat 6 ay bekler...
normal oda koşullarında dilediğiniz zaman kullanacak şekilde bekleyebilir..
temiz olsun diyorsanız süzersiniz meşrubat gibi çok uzun süre bekleyebilir.
tortularınıda toprağa gömersiniz...
benim yaptıgımı özetlersek;
tercihen hiç süzmüyorum...
bittimi aynı tortuların üzerine tazelerini ekleyip
yeniden başlatıyorum..
Bir sefer süzdüĞümdede kalan tortuları yok gibi farzedip daha büyük enzim kabına aktardım ve imalatlarıma devam ettim....
Bu tortularda hazınedir ve organik maddedir..
her yerde faydalıdır...
Artık gönlünüze göre saklyabilirsiniz
tercih sizin...

hepgül
11-05-2012, 21:21
Enzimin üzerinde beyaz köpükler oluştu normal mi?. İlk yaptığım enzimde köpüklenme olmamıştı. Balkonda duruyorlar.

Safranlı
12-05-2012, 08:17
gayet normal
beyaz köpükler faydalı dostlarımızdır.
yani bakterilerdir...
karışımın içindekilere göre köpük az veya çok olabilir...
ancak köpük çok olursa iyiye yormak gerekir.

selis
12-05-2012, 09:49
Bendeki balık enzimlerinde köpük oluştu.. Bitkisel ağırlıktakilerde yok.. Bozuluyor diye düşünmüştüm, kötü bir şey olmadığına sevindim..

Dün enginar yapraklarını bir şişeye doldurdum, üzerine de patates kabukları.. Başka şeyler de eklerim diye sıvı koymadan 3 gün kuru bir şekilde bir köşede durdu.. Ama onlar boş durmamışlar kendi içlerinde çalışmışlar..
Ekleme yapmak için kapağı bir açtım adeta ses bombası patladı evde ;)
Bomba yapımını da öğrenmiş oldum :p

hepgül
12-05-2012, 09:49
O zaman ben gayet fazla şekilde iyiye yorayım : ))) Teşekkürler sayın Safranlı

Safranlı
12-05-2012, 09:59
bendeki balık enzimlerinde köpük oluştu.. Bitkisel ağırlıktakilerde yok.. Bozuluyor diye düşünmüştüm, kötü bir şey olmadığına sevindim..

Dün enginar yapraklarını bir şişeye doldurdum, üzerine de patates kabukları.. Başka şeyler de eklerim diye sıvı koymadan 3 gün kuru bir şekilde bir köşede durdu.. Ama onlar boş durmamışlar kendi içlerinde çalışmışlar..
Ekleme yapmak için kapağı bir açtım adeta ses bombası patladı evde ;)
bomba yapımını da öğrenmiş oldum :p

dünyada bizim yaptığımız gibi teşke herkez bomba yapsa....
Dünyamızdaki açlıklar, savaşlar ve yoksullukları yenmek belkide o kadar da zor değildir.
minnacık alanlarda bir ailenin ihtiyacı giderilebilmektedir...
Bahçeli evi olan veya arazileri olan insanların dahi ellerindeki değerlerden ve bomba niteliğindeki hazinelerden haberinin olmaması beni üzüyor....
Hatta şunuda söylemek istiyorum..
Malesef kırsalda ömür tüketipte tek bir ağaç yetiştirmeden ölüp giden insanlarımız var..
Dinimizinde açıkça emretmesine rağmen bozkırdaki tek ağacın olmadığı anadolu köylerini görmek beni hayrete düşürüyor..
Mezarlıklarda dahi tek ağaç dikilmemiş.
Akan suyun yanına tek bir sögüt sopası dikilmemiş....
Insanlar, hayvanlar güneşte kavrulurken çeşmelerin başında dahi tek agaç yok...
Bu cennet vatanımız adına insanımız adına üzülüyorum....
Yapılabileceklerin aslında ekonomik ve sosyal dokunun da düzeltilmesine yardımcı olacabilecekken bir şeyler yolunda gitmiyor...
Memleketimin daha çooook bombalara ihtiyacı var......
Bombalara devam......

Safranlı
12-05-2012, 10:10
O zaman ben gayet fazla şekilde iyiye yorayım : ))) Teşekkürler sayın Safranlı

Sizdeki faydali dostların keyfi yerinde demekki...
son kullanımda bu faydalılar sizlere marifetlerini göstereceklerdir..
o kadar ki geçen yıl kullandığım bu faydalı dostlarım bu baharda dahi bolca ağaçlarıma çiçeklerini açtırıyorlar...
ve mahalleninde mis gibi mandalina çiçekleri kokmasını sağlıyorlar....
dostalarım yüce yaradan ne güzel her şeyin kardeşce ve paylaşılarak
yapılamasını öngören sistem kurmuş...
ben,sen o...
ot,börtü,böcek
görünen ve görünmeyen faydalılar...
bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir...
ve buda en çok her şeyiyle tek olan cennet yurdumuza yakışır....
sevgiler....

hepgül
12-05-2012, 10:31
Gönlünüzün güzelliği yazılarınızdan hissediliyor. Rabbim ömrünüzüde güzel kılsın.... Lezzetli ve bol bol enzimli günler dilerim. Saygılar...

Cemil B.
12-05-2012, 12:28
Enzimndeki son durum,

üstte beyaz köpürcükler,ve az miktar mutfak atıgı , gaz cıkısı az ama sadece 9 gün oldu daha

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/294598d1336817911-enzim11052012302.jpg

Safranlı
12-05-2012, 15:17
Gönlünüzün güzelliği yazılarınızdan hissediliyor. Rabbim ömrünüzüde güzel kılsın.... Lezzetli ve bol bol enzimli günler dilerim. Saygılar...

çok teşekkur ederim.. teveççügünüz.....

Safranlı
12-05-2012, 15:23
Enzimndeki son durum,

üstte beyaz köpürcükler,ve az miktar mutfak atıgı , gaz cıkısı az ama sadece 9 gün oldu daha

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/294598d1336817911-enzim11052012302.jpg

atıklar dibe çöktümü olgu nlaşığına hükmede biliriz...
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez
az da olsa devam eder...
elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda
neredeyse bir sokağa yeter....

selis
12-05-2012, 15:40
görünen ve görünmeyen faydalılar...
bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir...

Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun :)

Cemil B.
12-05-2012, 15:41
az da olsa devam eder...

az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . sonra yine dusuyorlar dibe.

Safranlı
12-05-2012, 16:16
Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun :)

hep beraber var olalım...
dünyamızı güzelleştirelim...

Safranlı
12-05-2012, 16:40
az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . Sonra yine dusuyorlar dibe.

eee kanları kaynıyor demekki ....
Sizinkiler delikanlı çağlarını yaşıyorlar...
Delikanlılık çağlarının sonuna doğru durgunlaşacaklar ve
artık ağır başlı duracaklardır...
Mütevazi bir şekilde hafifçe kabardılarmı hasat mevsimi ve bitkilerimiz içinde bayram dönemi başlamış olacaktır...

hepgül
13-05-2012, 20:27
Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?

Halil Önen
13-05-2012, 23:21
Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?
Enzim kullanmaktan da olabilir. Toprak yüzeyini hafif kaplayan toz kükürt atabilirsiniz.

hepgül
13-05-2012, 23:40
Teşekkür ederim Sayın Önen.Hemen ilgileneceğim. Nedir bu sineklerden çektiğim : ( Kompost karışımındada sineklenme olmuştu.

Bodrum Papatyasında yoğunlukta var. Başka yerlerde rastlamadım. Umarım çiçeklerime birşey yapmazlar. Saygılarımla...

himone
14-05-2012, 02:54
merhabalar, ilk 12 sayfayı okudum. İnanın bu konu hakkında bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Saracan'ın eline sağlık. Şimdi sorularıma gelecek olursam:
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım. Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

Safranlı
14-05-2012, 08:23
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor
Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...[/QUOTE]

karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.

himone
14-05-2012, 12:08
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor
Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.[/QUOTE]

çok teşekkür ederim cevabınız için...

himone
14-05-2012, 12:23
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?

Safranlı
14-05-2012, 15:40
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?

yaptığımız işlem doğadan gelen kaynakları bilinçli şekilde tekrar faydalı hale getirmekten ibarettir.
Enzimde kullanacagımız tüm artıkların taze ve temiz olması gerekir
günlerce çöp kovasında beklemiş kokuşmuş nevaleleri koyamayız...
Her türlü mutfak artıgını et türleri hariç ve limon sarmısak vb gurubu hariç kullnabiliriz
sizin sordugunuz gibi kaynatmaya hiç gerek yok
direk yumurtayı kırıp kabuğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz

himone
14-05-2012, 18:02
teşekkürler...

Çamtepe
16-05-2012, 08:56
Buzdolabında tazeliği hafif gitmiş can eriklerini enzim yapmak için pet şişeye doldurmuş, biraz da pekmez eklemiştim. Hava kilidini de yarın öbür gün takarım demiştim. Sonra yurt dışına giderken bu meseleyi unutunca döndüğümde patlamış bir şişeyle karşılaştım.. :)

Ben ettim, siz etmeyin :)

Tura
16-05-2012, 09:41
Geçmiş olsun.

Her enzimcinin başına gelebilir.

Can erik enzimi yapacaktınız öyle mi...

Çamtepe
16-05-2012, 10:24
Evet, kulağa hoş geliyor değil mi? :)

aysozbek
17-05-2012, 22:34
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

Halil Önen
18-05-2012, 01:26
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

İçine bir parça yaş maya veya 2 cay kaşığı kuru maya _ 5 lt. lik kap için_ katarsanız fermantasyon devam eder...

Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz...

Cemil B.
19-05-2012, 16:43
az önce yeni enzimi hazırladım, içerisinde elma kabugu,muz kabugu, kiraz , erik ,havuc,kıvırcık,mor lahana, yumurta kabugu , patates kabugu, salatalık kabugu , domates kabugu , kabak suya katıldıktan sonra bir miktas yas maya ve bir miktar üzüm pekmezi ekleyip 5 litrelik bidonun( önceki bidonun aynısı) bogumuna kadar suyla doldurdum, balkondaki kutuların arkasındaki yerini aldı.

Cemil B.
19-05-2012, 22:36
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

Halil Önen
19-05-2012, 23:40
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

Süreci hızlandıran içine katılan mayadır...

bcandar
23-05-2012, 19:24
Merhabalar, bu konuda yazılan mesajları okumak bile çok heyecanlıydı, uygulamak kimbilir nasıl heyecanlı olur dedim ve ben de 25 Nisan da enzim yaptım. Formülüm 300 gr pekmez+2,7 lt su (bir kısmı haşlanmış makarna suyu)+900 gr organik atık (ekmek+marasa+soğan+portakal+patates+domates kabuğu)+2 dolu yemek kaşığı yoğurt+2 çay kaşığı kuru maya idi. İşlem sonrası görüntü şöyle idi.

299557

Balkonda defalarca patlayan balonları değiştirilen ve gün aşırı çalkalanan enzimimin son durumu şöyle.

299556

Bugün oluşan sıvının ph ını ölçtüm 3,5 idi, 1/100 oranında sulandırılmış karışımın ph ı ise 5,5 geldi. Sulama suyum dinlendirilmiş musluk suyu ve toprakta&yaprakta beyazlıklar oluşturacak kadar çok kireçli, sizce ph 5,5 luk karışımı bu şekilde uygulamalı mıyım? Yoksa daha seyreltmeli miyim? Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Cemil B.
23-05-2012, 20:40
benim önceki sayfalarda okudugum kadarıyla , sogan portakal sarımsak limon enzime karıstırılmaması öneriliyor.

uugur
24-05-2012, 10:40
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?

smarty17
24-05-2012, 16:23
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?

Konur hatta dahahda hızlanır :)

Cemil B.
25-05-2012, 13:58
ben gölgede tutulur diye biliyordum , benim enzim şişeleri direk güneş ışıgı almıyor, kutuların arkasında duruyor balkonda.

Safranlı
25-05-2012, 17:03
Ben gölgece tercih ediyorum....

Entropi
28-05-2012, 03:33
Merhaba,

Geçtiğimiz yıl mutfak atıklarından yaptığım enzim (mi acaba?) . Yaklaşık 1 yıl yarı gölgede bekletilip, arada gazı alınıp, sonra unutulup geçen haftlarda akla geldip açıldıktan sonra süzüldü. Atıklar bahçenin bir köşesine gömüldü üstüne gübre+toprak serpildi. Sıvının ise bir kavanoza konularak buzdolabında muhafaza edilmeye başlandı.

Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=301478&stc=1&d=1338164991

Buda yeni atık bidonu, artık acımaya başlayan marulları söküp taze yapraklarını burda değerledirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm.
Lakin aşağıdaki sorularımda bahsedeceğim üzere pekmezle birlikte, bir miktar şarap da ilave etmiş bulundum.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=301479&stc=1&d=1338165442

Gözlemlerim:

Değişik oranlarda sulandırma yapıp sebze ve çiçeklerde yapraktan spreyleme yaptım. Amaç bitkilerin yoğunluk tepkisi ölçmek.
Yaprak biti ve kırımızı örümcek bulunan bitkilerde bu zararlılar kısmen azalma gösterdi (belki de daha önceki günlerdeki arap sabunu+zeytin yağı uygulamasının sonucuydu) Tam emin değilim
Biber fidelerindeki yapraklar daha canlı ve koyu yeşil hal aldı. Çiçekler bariz sevdi.
Tabi bir amatör/acemi olarak başka faktörler yüzünden oluşan değişimleri enzim olayına yormam da mümkün.

Sorularım:

Yeni atık bidonuna pekmezle birlikte maya kökenli diye bir miktar şarap da dökdüm. İçerdiği alkolün fermantasyona olumsuz etkisini gözden kaçırmış bulundum. Bidonu boşaltmalı sil baştan yapmalı mıyım?
Yapraktan ve topraktan uygulamalarda 1/50 1/100 gibi mutabık kalınan oranlar var mıdır? Zararlılar için bu oran değiştirmek gerekir mi caba? Lakin her atık grubu, farklı malzeme ve miktarlar içereceğinden, ortaya çıkan enzimin de farklı yoğunluk ve içerikde olacağı düşünüldüğünde bu oranlar ne kadar doğru sonuç verir sizce?
Sağlıklı ve yararlı bir enzim elde edildiğini anlamak için : gözlem,koku ve ph. PH dışında gözlem ve koku görece bir kavramlar. Benim evet sirke gibi kokuyor dediğime bir başkası "uf kötü kokuyor" diyebilri. Geriye ph kalıyor,
şu ph aralıkları kesin güvenilirdir denilebirlir mi? Yoksa bu bulgularda sadece gözlem ve tecrübeye mi dayanıyor. Binde bir ihtimalle dahi olsa kendi elimizle farkında olmadan zehir üretebileceğimiz riski insanı kaygılandırıyor.
Hem toprak hem sıvı için güvenilir ölçüm veren amatör bahçecilik için bir PH meter markası tavsiye edebilir misiniz?

Saygılar

Halil Önen
28-05-2012, 10:47
...
Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.

Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş...;) Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...;)

Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor.

Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor.

Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer...;) Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...

Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ...

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.

Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur.

Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki...

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.

Kolay gelsin. Saygılar

Entropi
28-05-2012, 11:53
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş...;) Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...;)

İşin felsefi boyutunu, atıkları çöpe atmakta ısrar eden, ilk başlarda bu atıkları mutfağının temizlik mahremiyetine bir engel olarak gören eşim üzerinde, "doğa, dönüşüm, organik, enzim" başlıklarında brifing vererek, yaşam<>ölüm döngüsü içerinde bizlerin birer gübre kaynağı olduğumuzdan tutun, işe ölüm>toprak> çiçek>bal faslında felsefe üzerine edebiyat sosu da katarak vermiştim.

Etki fazla olmuş olacak ki ne bulursa atık bidonuna koyar oldu.;) ( Veya illallah getirip, kafasını daha fazla ütületmemek için uzlaşma moduna geçti :rolleyes:

...
Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer...;) Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...

Geçmiş yazılarda fermantasyon devresinde alkolün yararlı bakterileri baskıladığı gibi bir bilgi okuduğum hatırlar gibiyim. Zaten doğal süreçte oluşan alkole + dışardan eklenen alkol dönüşüme negatif etki eder gibi bir fikir çıkarmıştım.

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...

Evet, süzme işlemi zaten 2-3 hafta ötesine ait. Bu arada mixer, rondo kullanmadan turşu gibi küçük parçalara ayırarak ilave etmiştim.Bu yüzden her hangi birsüzgece gerek kalmaksızın sıvı rahatlıkla süzüldü.

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.

İşte vurgulamak istediğim, istemeden küçük bir ihtimal bile olsa zehir üretme olasılığının bulunmaması. Bir news group' un sağlık köşesinde kültürel mantarlarda bile çok küçük bir ihtimal bile olsa zehirli ürün olabileceği ihtimalinden yola çıkarak, içeriğini kimsayasal ve/veya biyolojik analizine hakim olmadığımız bir konuda oluşan bir kaygı söz konusu.

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.
Kolay gelsin. Saygılar

Resimleri aslında yüklemiş, sunucu linklerini çekerek araya serpiştirmiştim.
Mesajında altına da ayrıca istek dışı ilave edildiğini görünce, ekleri silmiştim.
Sanırım script, resimleri sunucuda tutup, mesaj sonunda değil de içinde kullanmaya müsait değil . Ya bu şekilde devam edeceğim. Veya aralarda kullanmak gerekirse harici bir sunucu linki kullanacağım. Şu an için tekrar yükledim.

Cevaplarınız için teşekkürler.
Saygılar

Safranlı
28-05-2012, 15:24
hocam gayet güzel açıklamış.....
enzim bir geri dönüşüm bir geri kazanım pratiğidir...
doğamızda bir şekilde dönüşecek,parçalanacak ve uzun sürsede faydalı hale gelecek olan her artığı sadece kontrollu bir şekilde değerlendirmektir...
aslında enzim biraz tembel işidir....
yaparsın unutursun.....
ilk oranlama da hassas davranabilirseniz hızlı olur..
oranı kaçırırsanız yınede bir sey olmaz sadece süreyi uzatır....
içine koyduğunuz nevalenin durumuna göre besin değeri taşıyacağından;
çok özel bir şey (yarasa göbresi,yabani yonca gibi) koymadıysanız 1e 100 ve üzeri ölçü uygundur...
peşinden yağmurun geleği kesin olan günlerde akşam üzeri enzim verirseniz oranlar azalabilir...
tabi yazın yağmur az oluyor ama...
yağmur öncesi mutlaka enzim ziyafeti çekilmelidir...

dostalrın özellikle meyveliklerde bitkilerimize kış boyunca besin bombalamasına devam etmeliyiz....
bitki o kadar ki bir an önce bahar gelsede filizlerimi büyütsem demelidir..
bitkiler konuşurlar dostalrım...
ve yukarıdaki ifadeyi kullanırlar.....
bahar gelince bolca besin bulmaz ise ona göre sürgün atar
sonradan verdiğiniz besinler çok mükemmel olsada bitki hep emniyette kalır ve kontrollu büyür....
yani enzim ..... enzim .... enzim...
hele sonbaharda mutlaka enzimle tanışmalıdır her bitki....

Safranlı
28-05-2012, 15:30
bir an önce enzim hazinemizi hazırlayalım...

Cemil B.
29-05-2012, 11:54
sağdaki , ilk yaptıgım enzim ( 03.05.2012 )

soldaki 19.05.2012 de yaptıgım enzim

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/301993d1338283268-enzim28052012447.jpg

Safranlı
30-05-2012, 11:25
gayet güzel görünüyorlar....

agozce
30-05-2012, 13:54
Ben bu yıl 3 tonluk bir su tankında enzim yapacağım, bahçe için. Melas bulamassam, gazı uçmurulmuş kola ile yapmayı düşünüyorum.:) Çok ucuz.

Sizce olur mu?

MeyveliTepe
30-05-2012, 14:21
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.

hepgül
30-05-2012, 23:27
Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur?

Safranlı
31-05-2012, 08:13
Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur?

ilk yapmaya başladıgınız dönemde em yi koyarsanız daha iyi olur
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir...
bitkilerinize bir sefer enzim
diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler...

hepgül
31-05-2012, 10:11
Sayın Safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) Ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe Enzim verdim. Şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) Ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara Enzimi, Emi, Kompostu, Ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenler güldü halime : )

Sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir Enzim bir Em : ) Şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ?

Safranlı
31-05-2012, 13:21
sayın safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe enzim verdim. şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara enzimi, emi, kompostu, ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenlerin güldü halime : )

sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir enzim bir em : ) şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ?

dostlarım bizler gönüllü delileriz...
Etraf bize zaten gülüyor....
üç kardeş oturduğumuz binada her kata komşumuz kar topu fidanı hediye etmişti
eşim en güzel bizimki büyüdü;senin gübrelerini arada vermiştim..
Deyince her sey anlaşıldı..
Ben enzimlerimim süperliğinden zaten şüphem yok...
Tereddüt edenlerde gördükçe haklılığımız ortaya çıkıyor..
Ilk önce hep karşı olanlar gülerler...
Biliyorsunuz ki son gülen iyi güler....
Kendi adıma yaptıklarım sadece enzımden ibaret değil...
Yani zır deli olmaya doğru gidiyoruz....
Vallahi ben halimden memnunum....
Ve de mutluyum....
Bu arada bu kış ağır kar yağdıgında ofisimizin camının önündeki amrikan sarmaşığının tohumlarının o soğuk fırtınada minik serçelerimize nasılda besin olduğunu ve onlara sığınma alanı olduğunu görünce çok etkilendim..
Tam camımın önunde saçagın altında kalan sarmaşık tohumlarını bir bir gelip topluyorlardı...
Bizim önemsemediğimiz küçük şeyler yüce yaratıcının dengesinde
nelere yarıyor....
Dostlarım...
Tüm kalbimle söylüyorumki biz enzim yapmıyoruz...
Koca dünyamızdaki ahengi ve güzelliği arttırıyoruz....
Bir kuşa yuva hazırlıyoruz...
Börtü böceğe besin veriyoruz....
Hiç umursamadığımız yaratıklara yarar sağlıyoruz...
Ve de bu yaptıklarımızın dünyamızı güzelleştirmekle kalmayıp
ötelerde inşallah kendi cennetimizi hazırlıyoruz...
Sevgiler....

agozce
31-05-2012, 13:31
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.

Bakteri gelişimini izlemek sanırım , labaratuar ölçümleri ile olacak. Bunu yapabilmem zor. Melas bulmak daha kolay sanırım.

Tura
02-06-2012, 07:21
Sayın agozce.

Melas'a en kolay ulaşmanın yolu, eğer bulunduğunuz yerde Yem Fabrikaları varsa onlardan isteyebilirsiniz.

uugur
04-06-2012, 09:55
1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor.

Safranlı
04-06-2012, 11:04
1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor.

her sey yolunda enzime devam....

Entropi
04-06-2012, 15:05

Sayın Meyvelitepe,
Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor.

Hal böyle olunca Enzim (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-post974484.htm#post974484) diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil ;)

Saygılar

Entropi
04-06-2012, 15:15
ilk yapmaya başladıgınız dönemde em yi koyarsanız daha iyi olur
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir...
bitkilerinize bir sefer enzim
diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler...

Sayın Safranlı,
İkinci enzim denemesinde EM kullanmayı düşünüyorum.

fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?
EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur?
EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır?

Saygılar

Safranlı
04-06-2012, 16:15
fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?

İdeali başlangıçta ilave edip faydalı dostları çoğalmaktır.

EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur?

bu konuda bende tam bilği sahibi degilim ancak em komle faydalı dostlar ordusu olduğundan bırakalım baskılasın hiç zararı olmaz....

EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır?

merak etmeyiniz enzimde toksit etki olmaz her halukarda fayda sağlar
çok bozuk ve çürük artıkları koymadıktan sonra içine koyacagınız em,pekmez ve ekmek mayası ile süper bir şey olucaktır...

MeyveliTepe
04-06-2012, 18:17
Sayın Meyvelitepe,
Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor.

Hal böyle olunca Enzim (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-post974484.htm#post974484) diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil ;)

Saygılar

Bakterileri gözleyemediğiniz durumda bir kaç yan gösterge ile durumu izleyebilirsiniz. Biri PH. Kesinlikle asitik bir değer ölçüyor olmalısınız (tercihan 4-5 arası. Daha düşük de olabilir). İkincisi kokusu. Turşu gibi kokuyor olmalı. Kullandığınız meyve-sebzeye göre de çeşitlenebilir ama turşu kokusu gibi olmalı. PH yüksek ise ve/veya koku bozuşmuş, çürümüş madde kokusunu andırıyor ise olmamıştır.

Bunların ikisi bir aradaysa zararlı bir şey yapmadığınıza emin olabilirsiniz.

Yapılanın ne kadar etkin olduğunu izlemek için ise mikroskobik gözlem gerekiyor. Mikroskop altında 400x - 1600x aralığında bakteriler ve yoğunlukları izlenebilir. Başlangıç starteri olarak EM kullanılmış enzimlerde çeşitlilik, yoğunluk ve haraketlilik daha yüksek oluyor. Bir kez çok iyi ve yoğun bir kültür elde edildiğinde bir sonraki enzim yapımının starteri olabiliyor. Gram-negatif ve gram-pozitif bakterileri ayırarak gözleyebilmek için ayrıca boyama işlemi gerekiyor.

Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş :)

Entropi
05-06-2012, 15:09
...

...

Cevaplar için teşekkürler. Çıkardığım sonuç EM konusunda forum müdavimlerinin
pozitif yönde mutabık olmaları.

EM + enzim ve sadece enzim şeklinde iki ayrı deneme yapıp farkı gözlemlemeyi düşünüyorum. Ayrıca hanımı ikna edebilirsem (bkz atomu parçalamak ;)) temizlik /hijyen için kullanılmasını da düşünüyorum.

MeyveliTepe
05-06-2012, 15:25
EM + enzim ve sadece enzim şeklinde iki ayrı deneme yapıp farkı gözlemlemeyi düşünüyorum. Ayrıca hanımı ikna edebilirsem (bkz atomu parçalamak ;)) temizlik /hijyen için kullanılmasını da düşünüyorum.

Şart değil ama EM'yi enzimde bir starter (ilk mayalayıcı) olarak kullanmanız kafi. Sadece her evde bulunan mayayı da başlangıçta kullanabilirsiniz, yine olur, ama 5-6 gün kadar farkediyor.

Temizlik için buraya (http://blog.meyvelitepe.org/2012/03/30/kuskusuz_bahar_temizligi/)bir göz atabilirsiniz. Eşiniz için ikna edici olabilir.

Not: Enzimdeki mikroorganizma oluşumunun her aşamada fotoğrafını çektim ama "mikrop" ile "temizlik" kavramını yan yana getirmek problemli olur düşüncesiyle hiç yayınlamadım :) Kullananlar hep memnun kaldılar.

Entropi
05-06-2012, 18:45
Şart değil ama EM'yi enzimde bir starter (ilk mayalayıcı) olarak kullanmanız kafi. Sadece her evde bulunan mayayı da başlangıçta kullanabilirsiniz, yine olur, ama 5-6 gün kadar farkediyor.

Temizlik için buraya (http://blog.meyvelitepe.org/2012/03/30/kuskusuz_bahar_temizligi/)bir göz atabilirsiniz. Eşiniz için ikna edici olabilir.

Not: Enzimdeki mikroorganizma oluşumunun her aşamada fotoğrafını çektim ama "mikrop" ile "temizlik" kavramını yan yana getirmek problemli olur düşüncesiyle hiç yayınlamadım :) Kullananlar hep memnun kaldılar.

Rica etsek bu fotografları yayınlayıp paylaşır mısınız?
Problem olacağını sanmıyorum, Ticari bir marka pazarlamıyor, karşılığında bir şey almıyorsunuz. Aksine geçmiş mesajlardan takip ettiğim kadarı ile oldukça titiz bir araştırmacı kimliğiniz var. Bu bağlamda fikir ve gözlemleriniz paylaşmanız bizim için değerlidir.

selis
05-06-2012, 20:32
Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?

cebrail-
06-06-2012, 19:10
az da olsa devam eder...

sn safranlı
6kilo dut
1 kilo hümik asit
100gram maya
2 kilo suyosunu kurutulmuş toz halinde
1 900 kgram su
buyapım kaçgün içerisinde fermantasyon oluyor
20 litrelik boya kutusu pilastikolanı bir akvaryum hortumu
2.5 kola pilastik kutusu kullandığımmalzemeler

Halil Önen
07-06-2012, 00:28
Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?

Sn. selis,

midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim...

Çamtepe
07-06-2012, 00:52
Sn. selis,

midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim...

Kompostun asiditesini düşürmek için çok ufak parçalara ayırılarak kullanılabiliyormuş.

Ancak yine de tamamen parçalanmasının çok uzun süre alacağı belirtiliyor.

How to Compost Clam Shells | eHow.com (http://www.ehow.com/how_7020390_compost-clam-shells.html)

Safranlı
07-06-2012, 08:12
sn safranlı
6kilo dut
1 kilo hümik asit
100gram maya
2 kilo suyosunu kurutulmuş toz halinde
1 900 kgram su
buyapım kaçgün içerisinde fermantasyon oluyor
20 litrelik boya kutusu pilastikolanı bir akvaryum hortumu
2.5 kola pilastik kutusu kullandığımmalzemeler

her sey guzel ancak 1 900 kg su çok az olucaktır
toplam besın maddenızın bir kaç katı kadar su olmalı
suyu oranlamasını yaptıgınızda bu havada 20 -25 gunde hazır çok rahat hazır olur.

MeyveliTepe
07-06-2012, 08:17
1 900 kgram su

Yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?

Safranlı
07-06-2012, 09:05
yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?

bende tam oraya takıldım
19 kg olmalı....

cebrail-
07-06-2012, 18:36
bende tam oraya takıldım
19 kg olmalı....

sn safranlı buyapım 10 deyrinde bir nokta dokuzyüz gram yazmam gerekti yani birkilo dokuzyüz gram yanlışlık oldu maddelerin yapımı 1 kilo 10 kilo 100 kilo deyer tutulmalı içindeki dut osun yosun hümik asit kilo gramlarına göre su okadar düşüyor tahlillerden organik madde miktarını tutdurmak için 10 kilo ve 100 kilo çalışmalar gerek örneğin 5 kilo dut da 5 kilo su düşüyor yosun hümik asit maya eklenince 10 kilodeyerinde su miktarı onagöre deyerlendiriliyor

cebrail-
07-06-2012, 18:48
Yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?

sn meyveli tepe 20 litrelik boyakutusuna 1900 kilo sığarmı 1 .900 kgram

Dogasever
09-06-2012, 00:39
Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş

Çok doğru bir uygulama. Tebrikler Sn MeyveliTepe :)

Dogasever
09-06-2012, 00:42

Midye kabukları Halil Bey'in yukarda belirttiği gibi besin açısından zengin olmayabilir ama mineraller açısından zengin ve kompost içindeki mikroorganizmaların yaşamları için de önemli. İnce ince kırılarak komposta karıştırılabilir.

Dogasever
09-06-2012, 00:56
Yukarda Sn Entropinin

sorularına,

fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu? İdeali başlangıçta ilave edip faydalı dostları çoğalmaktır. EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur? bu konuda bende tam bilği sahibi degilim ancak em komle faydalı dostlar ordusu olduğundan bırakalım baskılasın hiç zararı olmaz.... EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır? merak etmeyiniz enzimde toksit etki olmaz her halukarda fayda sağlar çok bozuk ve çürük artıkları koymadıktan sonra içine koyacagınız em,pekmez ve ekmek mayası ile süper bir şey olucaktır...

diye yanıt vermiş. Son derece yerinde bir yanıt. Sadece bir ekleme yapmak isterim: Bu başlık altında yapılan enzimlerin hepsi eğer doğru yapıldıysa, Yararlı Mikroorganizmalar içermektedir. EM de, yararlı mikroorganizma ordusunun bir taburudur. Bu yüzden baskılamaktan ziyade destekleyecektir.

Safranlı
09-06-2012, 08:00
Yukarda Sn Entropinin

sorularına,

diye yanıt vermiş. Son derece yerinde bir yanıt. Sadece bir ekleme yapmak isterim: Bu başlık altında yapılan enzimlerin hepsi eğer doğru yapıldıysa, Yararlı Mikroorganizmalar içermektedir. EM de, yararlı mikroorganizma ordusunun bir taburudur. Bu yüzden baskılamaktan ziyade destekleyecektir.

sayın hocam bu sayfalara tekrar hoş geldiniz...
sizleri hep arıyoruz...
kendinizi özletmeyiniz lütfen...
tekrar hoş geldiniz...
sizleri aramızda görmek çok güzel....
hürmetler....

Cemil B.
18-06-2012, 11:10
ne güzel fikirler ve paylasımlar oluyor , enzim konusu resmen gün geçteikçe zenginleşip büyüyor,

bendeki enzimlerde gaz çıkısı tamamen bitti,

cebrail-
18-06-2012, 18:30
ne güzel fikirler ve paylasımlar oluyor , enzim konusu resmen gün geçteikçe zenginleşip büyüyor,

bendeki enzimlerde gaz çıkısı tamamen bitti,

sn cemil
ben 5 litrelik su kutusunda denedim ağzı iyice sıkı birşekil de gaz çıkışı iyioldu ara sıra gaz çıkışını alıyorum yalnız bir 17 litrelik bir boya kutusunda denedim bir adet hortum bir adet küçük su kutusu hortumun bir ucu 17litrelik boya kutusunda kapağı delip içne monta ettim diyer ucuda su kutusuna monta ettim sukutusunda birdelik gaz çıkışı açtım hiç gaz çıkışı olmuyor 10 günoldu 17 litrelik boya kutusunu kapağını hava almasın diye normal koli bandıynan iyice bantladım sonuç görmüyorum

tturt
18-06-2012, 19:35
Çok uzun zamandır bu sayfayı takip etmeme rağmen enzim yapmamıştım.
Perşembe gününden beri dolapta biriktirdiğimiz ağırlıklı olarak salatalık kabuğu, patates kabuğu, kabak kabuğu, 2 iki yumurta kabuğu bahçe çevresinden alınan bir miktar ısırgan otunu blendırdan geçirdim.

Burada anlatılanların bir miktar dışında uygulamayı şu şekilde yaptım.

Marketten aldığım 10 litrelik plastik su bidonunun içindeki suyun yarısını boşaltarak yaklaşık 5 litre su kalmasını sağladım. Sonra blendırdan geçen yaklaşık 750 gr çivarındaki sebze kabuklarını bir kaşık yardımıyla içinde su olan bidonun içine boşalttım. Sonra üzerine 250 gram keçiboynuzu pekmezi ilave ettim, üzerine 5 tatlı kaşığı kuru maya koydum. Son olarakda 250 gram aktifleşmiş EM ekledim. Ağzını sıkıca kapatarak ve iyice çalkalayarak oda sıcaklığında olan ve güneş görmeyen malzeme depomuza koydum.

Depoya saat 11 gibi koyduktan iki saat sonra gaz çıkışı varmı diye kontrol ettim, gaz çıkışı yoktu. Bidonu tekrar bir kaç kere alt üst ederek bıraktım. Saat 17 gibi baktığımda bana göre yoğun gaz çıkışı başlamıştı şöyleki hava kilidi kullanmadığım için kapağı hafifçe gevşettiğimde gaz çıkışı başladı ben acemiliğin verdiği etki ile kapağı yavaş yavaş açmaya devam ederken kapak pat diye fırlayıverdi. Çıkardığı ses eşimi biraz ürküttü. Tekrar bir kaç kere ters yüz ederek bıraktım. Gece 22 gibi tekrar gaz çıkışına baktığımda bu sefer ilk gaz sesini duyduğumda bekledim kabın içi hareketlenmeye ve köpükler oluşmaya başladı bu şekilde kapağı tam olarak 3-4 dakikada açtım. Gaz çıkışı oldğu esnada fokurdanma şekliyle yoğun olarak aşağıdan yukarıya hareketlenmeler oluyordu.

Bu aşamaları fotoğraflamama rağmen fotoğraf makinesini Sapancada unuttuğumdan ekleyemiyorum haftaya eklerim.

Siz deneyimli dostlardan öğrenmek istediğim. 1,3,10 oranına uymadım benim oranım 1,3,20 gibi oldu. Aynı anda aktifleşmiş EM, pekmez ve kuru maya kullandım, hava kilidi kullanmıyorum ya da buna benzer bir düzenek. Sizce ilk denememde enzim oluşmasını sağlayabilecekmiyim, bu aşamadan sonra ne gibi önerileriniz olur.

Not : EM ile pekmezi birlikte düşünürsek bu seferde oran 1, 1,5, 10 oluyor.

Safranlı
19-06-2012, 08:34
Mutfak artıklarını biraz daha ilave edebilirsiniz
oranklar azda olsa geçilebilir...
çok büyük sorun olmaz
gaz çıkısınız başlamış ve dogru yoldasınız...
20 günde hazır olur
ancak hava çıkışı için balon kullanbilirsiniz

Tura
19-06-2012, 10:07
sayın tturt; orada kavga başlamış. Aman hava kilidi. İhmal etmeyin. Cezası büyük oluyor.

tturt
19-06-2012, 11:47
Bu sayfayı okurken atlamışsam özür dilerim. Ya okumadaım ya da hatırlayamıyorum. İçilecek enzim yapılırken aktifleşmiş EM kullanılıyor mu? Öneriliyor mu?

tturt
23-06-2012, 16:19
Geçen hafta enzimin fotoğraflarını ekleyememiştim. Hem bu fotoğrafları hem de bu haftaki durumunu gösteren fotoğrafları ekliyorum.

Kokuda sorun, yok ph 4, gaz çıkışı azalmış, malzemelerin neredeyse tamamı dibe çökmüş, renk berraklaşmaya başlamış. Benim yorumum işler yolunda hatta hızlı ilerliyor sanırım iki hafta içinde hazır olmuş olacak.

Hava kilidini de taktım bakalım bundan sonrası nasıl gelişecek.

311448

311449

311450

Bu haftanın fotoğrafları

311451

311452

tturt
23-06-2012, 17:03
Sayın Sarıcan'ın bloğundaki tariften yola çıkarak ve çok küçük değişiklikler yaparak adına şarap demek uygunmu bilmiyorum ama içilecek bir şeyler yapmaya çalıştım.

4 Küçük şişeye 0,600 Litre üzerlerinde yazan bilgiler doğruysa saf meyve suları koydum. 1. de kırmızı üzüm suyu, 2. de acai, karadut, nar, elma, kırmızı üzüm suyu, 3. de blueberry, kırmızı üzüm suyu, kayısı ve kırmızı üzüm suyu şarap şisesinde ise kayısı ve üzüm suyu var.

Küçük şişlerde 4 tatlı kaşığı kuru maya, şarap şişesinde 6 tatlı kaşığı kuru maya, küçük şişlerden birine kuru mayayı az suda sulandırarak koydum diğerlerine ise sulandırmadan koydum.

3 Küçük şişede 20 beyaz kesme şeker 1 küçük şişede 3 tatlı 4 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi, şarap şişesine ise 35 beyaz kesme şeker koydum.

Önce şekerleri şişelere koydum sonra meyve sularını koyup çalkaladım sonra kuru mayaları koyup çalkaladım. Üzerlerine balonları geçirdim yaklaşık 20 dakika içinde balonlar şişmişti 5-6 yerinden toplu iğneyle deldim. 24 Saat oldu gaz çıkışı devam ediyor. Karanlık ve nispeten daha serin bir yere koydum. Bakalım gaz çıkışı ne zaman bitecek balonlar ne zaman sönecek.

311477

tturt
30-06-2012, 16:24
Yaptığım enzim sanırım hava koşullarından iki haftada oldu. Kokusu görüntüsü burada yazılanlarla örtüşüyor. Bende ilk uygulamayı bugün çiçeklerde yapmaya başladım. Ayrıca zaman zaman tıkanan mutfak su giderine seyreltmeden bir miktar döktüm. Eşim banyonun giderinden zaman zaman kötü kokuların geldiği söyleyince oraya da döktüm sonuçları yaşayarak göreceğiz.

314038

314039

cebrail-
30-06-2012, 16:27
sn arkadaşlar pancar posasında melas nasıl üretiliyor bilgisi olan varmıdır

Safranlı
30-06-2012, 16:44
yaptığım enzim sanırım hava koşullarından iki haftada oldu. Kokusu görüntüsü burada yazılanlarla örtüşüyor. Bende ilk uygulamayı bugün çiçeklerde yapmaya başladım. Ayrıca zaman zaman tıkanan mutfak su giderine seyreltmeden bir miktar döktüm. Eşim banyonun giderinden zaman zaman kötü kokuların geldiği söyleyince oraya da döktüm sonuçları yaşayarak göreceğiz.

314038

314039

çok ideal güzel olmuş....
Bitkilere mutlaka yana yana numuneli denemenizi tavsıye ederim

hepgül
01-07-2012, 00:20
Hazırlanan enzimleri bahçedeki çiçek, ağaç, sebzelerde haftada veya onbeş günde bir uyguluyordum. Şimdiye kadar bir şikayetimde olmamıştı. Son birkaç gündür salatalıklarda özellikle yapraklarında kuruma, bozulma, sararmalar ortaya çıktı. Hiç sanmıyorum ama nedeni enzim olabilirmi acaba?

Safranlı
02-07-2012, 08:56
Enzimlerinizi direk vermedikten sonra bir sey olmaz
salatalıklar çok hastalıga açıktır....
Başka etkileride degerlendirmek gerekir.

Dogasever
05-07-2012, 03:07
Bu başlık altında hazırlanan tüm enzimlerin mikroorganizmaların ve Etkin Mikroorganizmaların (EM başlığı altında anlatılan) bitkilere, hayvanlara, insanlara iyi geldiği aşikar. Bu karışımlar içinde doğal hormonlar, enzimler, antibiyotikler, vitaminler ve pek çok yararlı biyolojik maddeler var. Kuşkusuz bu maddeler, temas ettikleri veya girdikleri canlıların içinde pek çok fizyolojik değişikliklere neden oluyorlar veya dolaylı olarak temas ettikleri organik maddeler aracılığıyla ortaya çıkan yeni maddeler aracılığıyla bitkilerde, hayvanlarda ve bizlerde yararlı etkiler yaratıyorlar. İşte bunlardan biri:

Mycobacterium vaccae - toprakta bolca bulunan bu bakteriyi ABD'de incelemişler ve aşağıdaki linkte verilen makalenin kısa çevirisine göre,

It (http://blog.nwf.org/2011/03/it%E2%80%99s-in-the-dirt-bacteria-in-soil-may-make-us-happier-smarter/)

bu bakterinin çamurda oynayan çocukların daha mutlu ve zeki olmalarının bir nedeni olduğu fareler üzerinde yapılan deneylerle kanıtlanmış. Hatta, bahçe ortamında ve sebzeler üzerinde bolca bulunduğu ve çiftçinin veya bahçıvanların elllerindeki kesiklerden vücuda girdiği veya herhangi bir biçimde temas edildiği için bu insanların da daha stressiz ve daha sakin, mutlu insanlar olduğu söyleniyor. (Toprakla uğraşmanın stresi attığı ve insanı mutlu ettiğini hepimiz biliyoruz!). Yapılan çalışmalarda, bu bakterinin beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salgıladığı ispatlanmış. Aynı şekilde bu bakterinin astım riskini de azalttığı tespit edilmiş.

Bu yüzden bahçe ile uğraşmayı bırakmayın. Herkes yaşamında mutlaka toprakla ilgilenmeli. Sanırım mutluluğun sırlarından biri bu. Ayrıca, kirlendi diye çocuklarınıza kızmayın bırakınız çamurda oynasınlar. Hasta olmazlar belki de ilerde karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına karşı daha dirençli olurlar...

315724

315725

civanmukti
10-07-2012, 15:56
merhaba arkadaşlar, ben bu enzim işi için sanırım geç kaldım. 20 kadar saksıda domates, biber ve salatalığım var. tturt arkadaşımız 2 haftada oldu demiş ama kesin midir.normalde 3 ay gibi süreden bahsediliyor.
son olarak ürettiği enzimden bana satabilecek olan var mı?
ev: ankara batıkent
iş: kızılay
görüşmek üzere.

agozce
11-07-2012, 00:18
Bu sıcaklarda 20 günde olur, merak etmeyin, hemen başlayın...

Safranlı
11-07-2012, 08:15
Bu sıcaklarda 20 günde olur, merak etmeyin, hemen başlayın...

aynen hiç zaman kaybetmeyin...

civanmukti
12-07-2012, 10:45
denemeyi düşünüyorum açıkçası. bu konudaki mesaj sayısı oldukça fazla. okumak istiyorum hepsini ama çalışırken kolay olmuyor. onun yerine işin kolayına kaçıp birkaç sorumu cevaplanması umuduyla buraya yazıyorum:
1 - enzimde maya önemli evde konserve deniz börülcesi var. uzun zamandır durduğu için turşularda olduğu gibi suyunun üzerinde beyaz tabaka oluşmuş. bundan bir miktar ilave etsem mayalanmaya yardımcı olur mu?
2 - biradaki maya bakterilerinden bahsedilmiş. enzim suyuna bir miktar bira ilave etsem olur mu?
3 - evde küp esmer şeker var. toz haline getirip koysam olur mu? çünkü ingilizce dokumanda okuduğum kadarıyla black sugar yazılmış. bu bizdeki esmer şeker mi acaba?

bunları sormamdaki sebep sevgili agozce ve Safranlı nın beni cesaretlendirmesi ve aslına bakarsanız çok da vaktimim olmaması. yani deneme yanılma için çok vaktim olmayacak.

yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.

Safranlı
12-07-2012, 11:45
Elinizdeki malzemeleri kullanmak çok ideal olmaz
esmes şekeri kullanabilirsiniz...
Elinizde var ise pekmez katmak en ideali
her türlü mutfak artıgını bidona doldurun
biraz pekmez katın olsun bitsin

kapagını her gün havalandırırsınız olur
balon takarsanız daha da kolay olur...
Küçük bi şişede deneyin ve bitince bitkilerde deneyin zaten vazgecemiyeceksiniz...
Size sadece pekmez lazım..
Artık onuda bulacaksınız...

Çamtepe
12-07-2012, 12:02
Bira olabilir.. Bira yerine evdeki hamur mayasından da kullanabilirsiniz.

Ayrıca ben evde laktik asit bakterisi de çoğaltıp bir nevi ev yapımı "EM" karışımı oluşturuyorum. Bu başlık altında bir makalede "yararlı mikroorganizmalar" adı altında anlatılıyor zaten bunlar.

Esmer şeker, bildiğimiz beyaz şekere melas emdirilmesi şeklinde üretildiği için tam istenileni vermiyor. Onun yerine keçiboynuzu pekmezi de kullanabilirsiniz. Piyasada uygun fiyatlıları var (benim favorim Real'de satılan TİP marka, cidden ucuz)..

İngilizce'niz varsa şunlara bakabilirsiniz:
Beneficial Indigenous Organisms (BIM) - Effective Microorganisms (EM) - tribe.net (http://tribes.tribe.net/effectivemicro/thread/d6b8fd03-e2c7-4650-a658-51fdf4f013ad)
Indigenous Microorganisms (IMO) | The Natural Farming Way (http://www.naturalfarmingway.org/recipes/indigenous-microorganisms-imo/imo-introduction)
http://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/BIO-9.pdf
Korean Natural Farming Indigenous Microorganisms IMO « Rooftop Ecology's Blog (http://rooftopecology.wordpress.com/2009/10/19/korean-natural-farming-indigenous-microorganisms-imo/)

hepgül
26-07-2012, 13:28
Hazırladığım Enzimi seyreltip kullandım. Ama hepsi bitmedi. Bende arta kalan kısmı yine bir şişeye doldurup herzamanki yerlerine kaldırdım. Su ile karıştığı için bir hafta veya onbeşgün gibi bir süre bekledikten sonra tekrar kullanılırmı? Saygılar

Safranlı
26-07-2012, 13:58
Aynı bitkiye tekraren azar azar verilebilir
zararı olmaz
ben bazen her günde enzim verdiğim bitki oluyor
zaten inceltilmiş oldugundan zarar vermez
bence saklamayınız
size çok geliyorsa bir komşunuza verin oda yoksa sokaktaki bir bitkinin dibine dökün...
Saklamak zahmetine girmenize gerek yok
bekledikce kalitesi düşebilir..

polatuz
26-07-2012, 19:51
Bu enzim başlığını biraz geç farkettim ve tüm yazılanları okumak epey zamanımı alacak. Şimdilik hızlıca bir taradım. Dikkatimi çeken bazı konulara değinmek istiyorum.

Plastiklerin "permeabilite" denen bir özelliği vardır. Yani moleküler düzeyde oksijen geçirirler. Bu nedenle plastik şişede yapılan enzimde hava kilidi kullanılsa bile az miktarda da olsa oksijen girişi olması kaçınılmazdır. Cam şişe kullanımı daha iyi olacaktır.

Enzim üretim ortamına hamur mayası eklendiğini gördüm. Bu, saccharomyces cerevisiae adı verilen mayadır. Alkol üretimi için de aynı maya kullanılır. Rusya'da ev yapımı vodka samaghon yaparken fermentasyon sırasında şeker ve mayanın yanı sıra maya besini olarak salça kullanılıyormuş. Sanırım salçanın içinde bulunan maddeler, bu tür mikroorganizmaların ihtiyaç duyduğu besinleri içeriyor. Ayrıntıları şu an hatırlayamıyorum ama merak eden olursa araştırıp yazabilirim. Enzim üretim ortamına salça eklenirse olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum.

polatuz
26-07-2012, 21:27
Fermentasyon için önerilen, mayanın ihtiyaç duyduğu bir başka katkı (domates salçasının sağlayamadığı), B vitaminleri özellikle de B12 vitamini. Bir B kompleks vitamin tabletini ezip eklemek fermentasyon için iyi bir yöntemmiş. Birde Epsom tuzu konması öneriliyor.

Bir başka besin maddesi kaynağı da yaş mayayı kaynatıp ortama eklemek. Kaynayan mayanın hücre duvarları patlayıp, içeriğindeki tüm besin maddeleri canlı mikroorganizmalar için kullanılabilir hale geliyormuş.

Kaynak: homedistiller.org (http://homedistiller.org/)

Adalet Yağcı
26-07-2012, 21:52
Bir süredir sessizce takipteyim.
9 Temmuzda alelacale evde ve bahçede bulabildiklerimle enzim denemesi yaptım.

Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi.

Hepsini mixerde incecik çektim, 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.

Balon gerekliydi değil mi, balon bulamadım, yakın köylerden birinden bir arkadaş bulmuş getirdi, kaç senedir bekliyorsa balonlar daha şişenin ağzına takamadan parçalandılar :)

Kapağın havasını almayı unutabilirdim, çare olarak temizlikte kullandığım ameliyat eldivenleri geldi aklıma.
Güzelce bağlayıp eldivenin şişmesini bekledim.

Ama nafile, aradan geçen 17 güne rağmen eldiven şişmedi :(
Dün eldiveni çıkartıp şöyle bir kokusuna baktım, hafif ekşimsi, hiç kötü bir koku yoktu.
Ayrıca, suyun üzeri yarım cm. kadar, belki daha fazla bembeyaz mantar gibi bir oluşumla kaplanmış.
üzerine tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.

Dünden beri bakıyorum, eldivende şişme yok.
Bu konunun duayenlerine soruyorum, şimdi bu enzim olmuşmudur, yoksa çöpe mi gidecek?
Yardımlarınız ve özverili paylaşımlarınız için teşekkürler.

polatuz
26-07-2012, 22:16
Bir süredir sessizce takipteyim.
9 Temmuzda alelacale evde ve bahçede bulabildiklerimle enzim denemesi yaptım.

Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi.

Hepsini mixerde incecik çektim, 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.

Balon gerekliydi değil mi, balon bulamadım, yakın köylerden birinden bir arkadaş bulmuş getirdi, kaç senedir bekliyorsa balonlar daha şişenin ağzına takamadan parçalandılar :)

Kapağın havasını almayı unutabilirdim, çare olarak temizlikte kullandığım ameliyat eldivenleri geldi aklıma.
Güzelce bağlayıp eldivenin şişmesini bekledim.

Ama nafile, aradan geçen 17 güne rağmen eldiven şişmedi :(
Dün eldiveni çıkartıp şöyle bir kokusuna baktım, hafif ekşimsi, hiç kötü bir koku yoktu.
Ayrıca, suyun üzeri yarım cm. kadar, belki daha fazla bembeyaz mantar gibi bir oluşumla kaplanmış.
üzerine tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.

Bu konunun duayenlerine soruyorum, şimdi bu enzim olmuşmudur, yoksa çöpe mi gidecek?
Yardımlarınız ve özverili paylaşımlarınız için teşekkürler.

Sn. Adalet Yağcı,
Fermentasyon başlamamış gibi görünüyor. Çeşme suyu mu koydunuz. Eğer öyleyse sudaki klor mikroorganizmaları öldürmüş olabilir.

Bir çorba kaşığı şekeri kaynatılıp soğutulmuş ılık suya karıştırıp sonra büyük bir bardak içinde maya ekleyin. Aynı tür başka bir bardağa bu karışımı zaman zaman yüksekten dökün. İki bardak arasında bu karışımı zaman zaman aktararak havalanmasını (oksijence zenginleştirme) sağlayın. Mayalar aktif hale gelip çoğalmaya başlayınca yoğun köpüklenme olacaktır. Bir saat gibi bir süre sonra, birkaç aktarmanın ardından bu başlangıç kültürünü şişeye ekleyip, hava kilidini (eldiven) takın.

Enzim fermantasyonu konusunda ben de öğrenme aşamasında olsam da maya aktivasyonu konusunda bu öneriyi yapabilirim. Bu yöntemi ekmek mayalamak isterseniz de kullanabilirsiniz.

Adalet Yağcı
26-07-2012, 23:37
Sayın polatuz;
Çeşme suyu kullandım evet, ama bizim çeşme sularımız klorlanmıyor diye biliyorum.
Arıtma su kullanmak istemedim, arıtma yapıldığında yararlı bakterilerin de yok olduğunu düşünerek.

Bu durumda suyu dinlendirmek ve ya yağmur suyu kullanmak daha iyi olacaktır.

Safranlı
27-07-2012, 07:57
Sayın polatuz;
Çeşme suyu kullandım evet, ama bizim çeşme sularımız klorlanmıyor diye biliyorum.
Arıtma su kullanmak istemedim, arıtma yapıldığında yararlı bakterilerin de yok olduğunu düşünerek.

Bu durumda suyu dinlendirmek ve ya yağmur suyu kullanmak daha iyi olacaktır.

her sey yolunda görünüyor
eldiven veya başka bir seyde olur
arada kapagııda açarakta olur...
bu ayın sonunda çiçeklerinize ve her bitkiye rahatça kullanbilirseniz

Halil Önen
27-07-2012, 09:19
...

.., 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.

17 güne rağmen eldiven şişmedi :(
.. tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.

.

Isırgan otu enzime kötü koku_ ileride_ verebilir. En güzeli otlardan ayrı meyvelerden ayrı enzim yapmak daha iyi...

5 lt lik pet şişenin 2/3 ü kadar su doldurmak gerekir. Az su fermantasyonu geciktirir, tam sağlamaz...

Su ilave edebilirsiniz. Bir parça yaş maya daha atarsanız iyi olur.

Pek şişeği önce kendi kapağı ile kapatıp fermantasyonun oluşumunu beklemek yani gaz çıkışı başladığında _ pet şişede şişme gözlendiğinde_ eldiven kullanmak daha iyi...

Bir de yeterli oranda pekmez_ melas_ kullanılmazsa fermantasyon zayıf seyreder.

Enzimde beyaz şekerin kullanılması_ sulandırılması sonucu değiştirmez_ tavsiye edilmiyor...

Otlardan ayrı meyvelerden ayrı yapılan enzim olduktan sonra ikisini karıştırıp sulama suyuna vermek daha iyi...

Otlardan yapılan enzimin meyvelerden yapılana göre ömrünün daha az olduğuna inanıyorum.

Kolay gelsin Adalet hanım...
Saygılar

Adalet Yağcı
27-07-2012, 10:46
Sayın Safranlı, sayın Halil Önen;

İçimi rahatlattınız, çok teşekkür ediyorum cevaplarınız için.

Doğrusu bir türlü cesaret edemiyordum enzim yapımı için.
İlk sayfadan itibaren okumaya başladım, ilerledikçe kafam karışmaya başladı :)
Neyi nasıl yapmam gerektiğine karar veremedim bir türlü.

Bu gün şişenin kapağını kapatıp deneyeceğim, belki biraz da su ilâve ederim.
Bozulma olmadığını düşünüyorum, yabani yonca ve bolca ısırgan otuna rağmen kötü bir koku oluşmaması çok iyi sanırım.

Esas güzel olan, bu ayın sonunda enzimi kullanabilecek olmam :)

ciroz
27-07-2012, 10:59
Merhabalar,
Daha önce ilk enzim denemelerimizi, Bahçedeki yeşil eriklerden ( bitkiler için ) ve semt pazarından alınan çileklerden ( bizim için ) yapmıştık.

http://www.agaclar.net/forum/913390-post859.htm
yukarıdaki formülü uygulamıştık. ( harnup pekmezi kullanmıştık )

İkisi de fermantasyona başlamış ve sonlanmıştı. Yeşil Erik enzimini bahçede biraz korkarak kullandık. Gerisini kompost kabinine doktük.

İlk yaptıgımız enzimin faydasını çok test edemedik. Zararını görmediğimiz kesin. :)

yaptigimiz enzimin ilk fotografina alttaki linkten ulaşılabilinir.
http://www.agaclar.net/forum/981601-post2.htm

Aklımıza takılan iki soru var.

1 - Neredeyse 2-2.5 ay olmasına rağmen, bahçedeki malta eriklerini kullanarak, mayalı ve bol şekerli "MALTA ERİĞİ ŞARABI" denememizde fermantasyon halen sürmekte. Nedeni ne olabilir ?
malta eriğindeki şekerin halen tükenmemesi olabilir mi ?

2 - Bahçedeki yeşil erik ( artik çoğu kırmızı ) ağacından dökülen eriklerle yeni bir enzim yapmak istiyoruz.
Acaba sadece erikten ( ya da tek malzemeden ) yapılan enzimde faydalı mikro organizma miktarı daha mi azdır ?
Birden fazla malzemeyi karıştırarak yapmak daha mi iyidir ?

şimdiden teşekkürler

Dogasever
27-07-2012, 17:26
2 - Bahçedeki yeşil erik ( artik çoğu kırmızı ) ağacından dökülen eriklerle yeni bir enzim yapmak istiyoruz.
Acaba sadece erikten ( ya da tek malzemeden ) yapılan enzimde faydalı mikro organizma miktarı daha mi azdır ?
Birden fazla malzemeyi karıştırarak yapmak daha mi iyidir ?

sn Ciroz

ben ikinci sorunuza yanıt vereyim. Organik madde çeşitliliği ne kadar zengin olıursa yapılan enzim de bitkiler için o kadar faydalı olacaktır. Yukarda Halil bey otlarla meyveleri karıştırmayın demiş. Sanırım bir bildiği var. Ama yine de sırf otlarla veya sırf meyvelerle enzim yaparken, kendi içinde ot çeşitliliğini veya meyve çeşitliliğini artırmakta fayda var derim. Ayrıca önemli bir konu da, seçilecek otların veya meyvelerin çok olgun olmaması veya ağaçtan düşmüş ve uzun süre beklemiş olmamasıdır. Bir meyve ağaçtan düşer düşmez çürümeye başlar ve bulunduğu yerin de özelliklerine göre genellikle zararlı mikroorganizmaların çürütümü etkisindedir. Olgunlaşmış bir meyve de sadece şeker oranı artmış oluyor. Oysa bize şeker değil, yeni büyümekte olan meyvelerdeki büyüme hormonları, vitaminler, doğal biyolojik aktif maddeler lazım. Şekeri zaten melas olarak mikroorganizmaları yaşatmak amacıyla veriyoruz. Meyve üzerinde yararlı mikroorganizmalar var mıdır yok mudur sorusu ise biraz yanıtı zor verilebilecek bir soru. Olabilir de olmayabilir de! Nedeni: O meyve üretilirken kimyasal gübre ve ilaçların kullanılıp kullanılmadığına, meyve ağacının lokasyonuna, meyvenin türüne, iklime ve daha pek çok değişkene bağlıdır. Genelde mikroorganizmalar vardır. Örneğin, organik üzüm kullanıyorsanız, üzerinde mutlaka doğal mayalar bulunur. Bir başka örnek, pirinç bitkilerinin başaklarında mutlaka yararlı mikroorganizmalar bulunur. Benim bir diğer önerim ise, bulunduğunuz bölgede doğal ve temiz, kimyasal atıklar içermeyen göl veya dere gibi su kaynakları varsa, buralardan da su alıp enzimlerinizin içine katmanızdır. Bu tür doğal suların içinde de türlü yararlı mikroorganizmalar mevcuttur ve enzimlerinizin içeriğini bitkilerinize daha yarayışlı hale getirecektir.

ciroz
27-07-2012, 21:06
Sn Dogasever usta,

ilk olarak,
sizin ve diğer ustaların yolumuzu bulmada ışık tutan yazılarınızı, önerilerinizi, ilgilendiğimiz konu başlıklarını önde tutarak o konunun ilk sayfasından son sayfasına kadar okumaya özen göstermeye çalışıyoruz. Bizim gibi yeni arkadaşların hepsine de bunu tavsiye ederiz, zira ilgili konu bazen ( çoğunlukla ) 2006-2007 yıllarından başlayarak tecrübe ede ede olgunluğa ulaşabiliyor ve inanın bu deney ve araştırmacı ruh bizi inanılmaz heyecanlandırıyor.

Konu özelinde, biz İstanbul / Acıbadem' de yaşıyoruz. Buna rağmen kendimizi çok şanslı hissediyoruz, bahçe ile ilgili detaylara http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/27724.htm linkinden ulaşabilirsiniz.

İlk enzimde kullandığımız erikler, ( bizim bildiğimiz kadarıyla ) 4-5 senedir dokunulmamış, ilaçlanmamış erik ağacından yeni olgunlaşmaya başlamış eriklerdi. Onları toplayıp tek tek çekirdeklerini ayıklayıp ufak parçalara bölerek enzimi oluşturmuştuk. Enzim oluşurken gözlemlerimiz; faydalı bakterilerin oluşturduğu beyaz tabaka, fermantasyon bittikten sonra turşu kokusu ve tadı, ölçüm aletlerimiz olmamasına karşın, bize doğru bir enzim yapmışız hissi verdi.
Enzimin büyük bölümünü bebek yasemine, ve çiçeklerimize uygulamıştık. İlk defa denediğimiz sebze beşiğine de kullandık.

Sonuçları çok deneyleyemedik, ama hepsinin keyfi gayet yerinde görünüyor.

Biz dökülmeye başlayan eriklerin altına bir bez / çarşaf gererek toprakla temas etmeden biriktirip geri kalanı da agaçta kalanlarla desteklemeyi düsünüyorduk.
zira evde olmadığımız gün içinde bile 5 LT lik enzim düzeneği kurmaya yeter derecede erik, ağacın tepelerinden kendini toprağa bırakıyor.

Bu durumda, biz dökülen erikleri doğrudan sıcak komposta ayıracağız, Enzim için, yeni olgunlaşmaya başlayan ve çeşitliliği olan malzemeler kullanacağız.

Önerileriniz ve ilginiz için çok teşekkürler.

Sevgi Durul
27-07-2012, 23:04
Ben de deneme amaçlı, bu gün mutfak artığı olarak çıkan kavun karpuz kabuğu, maydanoz sapı, armut posası, pekmez ve kuru maya ile iki ayrı pet şişede hazırladım. İki saat geçmeden balonlarda şişme oldu, sanırım bu iyiye işaret.

İçerik yetersiz gibi, daha sonra malzeme ilave edilmesinde sakınca olur mu?

MeyveliTepe
27-07-2012, 23:52
Üç fotoğraf yayınlıyorum.

321696

Bu 23 Mart günü maya ile hazırlanan limon enziminin 24 Mart günü alınan bir damlasından çekilen fotoğraf. Görünen tek mikroorganizma bir gün içinde iyice üremiş maya kolonileri.

321697

Aynı enzimin 30 Mart günü alınan bir damlasından çekilen fotoğraf. Hiç maya kalmamış. Tamamı bakteriler tarafından tüketilmiş. Oldukça yoğun bir bakteri popülasyonu var. Laktik asit sınıfından bakterilere benziyorlar.

321698

Bu ise, yine 23 Mart günü ananas kabuklarından EM aşılanarak hazırlanan enzimin 30 Mart günü alınan bir damlasından çekilen fotoğraf.

Çok yoğun bir bakteri popülasyonu gözlemleniyor. Çoğunluk laktik asit bakterisine benzemekle beraber başka türler de göze çarpıyor.

Dogasever
28-07-2012, 11:14
Sn Meyvelitepe,

Güzel fotoğraflarınız için çok teşekkürler. Fotoğraflar her şeyi en iyi şekilde ifade ediyor. Enzim ile EM'li enzim arasındaki farkı da çarpıcı şekilde ortaya koymuşsunuz. Keşke her iki çalışmada da aynı enzimi kullanabilseydiniz (limon-limon veya ananas-ananas). Yanılıyor olabilirim ama sanırım, baştan yola çıkarken böyle bir karşılaştırma yapmayı düşünmüyordunuz.

MeyveliTepe
28-07-2012, 11:41
Sn.Doğasever, yaptım aslında. Bir çok deneme yaptım, bir çoğunda da mikroorganizma faaliyetini izledim. EM ile aşılanan enzimde mikroorganizma popülasyon ve çeşitliliği hep daha fazla oldu. Önceden yapılmış sağlıklı bir enzimin yeni bir enzimde aşılama malzemesi olarak kullanılması da EM aşılamasına oldukça yakın görünüyor ama yine de aynı değil. Bir başka farklılık, mikroorganizmaların hareketliliği idi. Mikroorganizmaların bu kadar hızlı hareket ederek kendi çaplarında seyahat edebildiğine şaşmamak mümkün değil.

Bunun böyle olması sürpriz değil, zaten beklediğim bir şeydi. Sürpriz olan, bir hafta içinde mayaların tüketilmesiydi :)

Safranlı
28-07-2012, 12:45
Iki kalemide kullananlar olarak galiba kutsal bir ittifak yapmalı ve beraber kullanmalıyız dememkki...

Adalet Yağcı
30-07-2012, 12:38
İlk denemeden sonra cesaretlenerek bu gün 2. denememi yaptım.
Bu sefer 10 L. pet şişe kullandım.

Toplam malzeme miktarı, göz kararı ile 1,5 kg. fazlaydı.
Kullandığım malzemeler;
Kırmızı pancar, elma, limon, havuç, patates, domates, hıyar kabukları.
Bir demet semizotu, yarım demet yabani yonca.

Kırmızı pancarı haşladığım suyu atmadım, 1 L. ve bir su bardağı çay demi, geri kalanı da dinlendirilmiş su.

2 su bardağı üzüm pekmezi, 4 yemek kaşığı granül hamur mayası.

Tüm malzemeyi ince ince kıyıp şişeye doldurdum, üzerine pekmei mayayı ve sıcak çay demini deilave edip ağzını kapakla kapattım.

Yarım saat içinde şişe ve kapak şişti, fermantasyonun başladığı görülüyordu.
Kapağı yavaşça açıp, eldiveni geçirdim(hâlâ balon bulamadım).
Her parmağa iğne ile iki delik açtım.

İşte hazırladıktan 1,5 saat sonra yeni enzimin durumu.
Bu sefer başaracakmışım gibi bir his var içimde :))

322264

322263

Sevgi Durul
30-07-2012, 14:04
İkinci enzimi de dün akşam hazırladım. Bu sefer içerik biraz daha fazla. Yine kavun kabuğu, taze fasulye çöpü, elma, erik, kayısı, yumurta kabuğu, ceviz kabuğu, acı biber sapları, nane, domates çöpleri, pekmez, kuru maya. Karışımdan ilk enzime de biraz ilâve ettim. Balonlar yine hemen şişti, bekleyeceğiz artık. Umarım başarılı olur.

322353

Safranlı
30-07-2012, 14:10
çok güzeller...

hepgül
30-07-2012, 15:27
Tebrikler... Rengarenk çok havalılar : ) Ellerinize sağlık

nevsune
31-07-2012, 19:54
İkinci enzimi de dün akşam hazırladım. Bu sefer içerik biraz daha fazla. Yine kavun kabuğu, taze fasulye çöpü, elma, erik, kayısı, yumurta kabuğu, ceviz kabuğu, acı biber sapları, nane, domates çöpleri, pekmez, kuru maya. Karışımdan ilk enzime de biraz ilâve ettim. Balonlar yine hemen şişti, bekleyeceğiz artık. Umarım başarılı olur.

322353

Harika görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Aman balonları arada bir kontrol etmeyi unutmayın. Arada deliniveriyorlar, şişelere hava girmemesi gerekir.

Sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğim:).

selis
01-08-2012, 18:24
Bugün, balık ve sebze karışımı yaptığım şişelerden birini leğene süzdüm.. Başka bir şeyle ilgilenirken köpeğimin onu içtiğini gördüm.. Kokusu da görüntüsü de kötüydü.. Köpek böyle bir şeyi niye içsin anlamadım.. :)

Dogasever
01-08-2012, 23:01
Bugün, balık ve sebze karışımı yaptığım şişelerden birini leğene süzdüm.. Başka bir şeyle ilgilenirken köpeğimin onu içtiğini gördüm.. Kokusu da görüntüsü de kötüydü.. Köpek böyle bir şeyi niye içsin anlamadım.. :)

Köpeklerin görüntüye aldırış edeceğini sanmıyorum ama "kokusu kötüydü" derken "bozuk" mu kokuyordu? "Ağır" bir koku olabilir ama bozuk değilse, sorun yoktur.

selis
01-08-2012, 23:14
"Ağır" bir koku olabilir ama bozuk değilse, sorun yoktur.
Bozuk olduğunu anlayamam, ama dediğiniz gibi kokusu ağırdı ve bana göre iğrenç görünüyordu..
Aradan kaç saat geçti, köpeğim cin gibi.. Demek ki sorun yok.. :rolleyes:

Halil Önen
02-08-2012, 01:32

Enzim 1/4, 1/5 gibi sulandırılır _ sek koyasanız pek içmez , o biliyor_ haftada bir verilir...

Ekmeklerinin ya da yemeklerini üzerine sulandırılmış enzim dökülerek de verilebilir...

Enzim bozulmuşsa içmezler... Nazlanıyorsa enzim bozulmaya başlamış demektir.

Balık enzimi sek olarak da içerler _ balıktan dolayı_ ama sulandırılması tercih edilmeli...

322870 (orijini Lawrak Setter, adı beyaz, enzimser; iri bir kangalla giriştiği dövüş sonrası iki kulağı tamamen sağır, işaret dili ile anlaşıyoruz. Kumda oynamaya bayılır, hep kirlidir..) :)

Balık enzimi ve sebze enzimi _ içine özellikle lahana, karnıbahar, ısırgan otu, turp, patates, kuru soğan kökü v.b konmuşsa_ kokusu ağır olur. İçine daha fazla melas/pekmez, laktik asit ve özellikle havuç suyu konmalı...

Sn. Selis,

enziminiz ağır olmasının sebebi _ bozulmasından değil_ balık ve sebze atıklarının bir arada kullanılmasıdır...

agozce
02-08-2012, 02:16
Geçen yıl sade ısırgan otu enzimi yapmıştım. Apartmanın çiçeklerine de vermek için kovaya koydum bahçeye çıkardım, arkamı döndüm, bahçede beslediğim sokak köpeği, o kötü kokulu enzimi susuz lıkır lıkır içti....

Helal olsun dedim...

Sevgi Durul
02-08-2012, 18:21

322353

Enzimlerin üçünde balonlar söndü. Bu kadar kısa sürede fermantasyon tamamlanmış mıdır?

323038

Şişenin üst tarafında biriken tortunun yerini şeffaf sıvı aldı. Kullanıma hazır mıdır?

323039

MeyveliTepe
02-08-2012, 20:44
Maya kullanılarak yapılan enzimlerde fermentasyon konusunda yanılmamak gerek.

Maya, pekmezli veya şekerli ortamda derhal üremeye geçer. Çok hızlı bir şekilde şekeri tüketerek karbondioksit gazı çıkarır. Enzim yapımında ilk bir kaç gün içinde mayanın çıkardığı karbondioksit gazına bakarak fermentasyon yorumu yapılmamalı. Ortamdaki sebze/meyvenin fermentasyonu genellikle 4-5 gün sonra başlar.

Gerektiğinde mayayı karbondioksit jeneratörü olarak kullanıyorum. Bir şişedeki şekerli suya maya eklenip kapağı sıkıca kapatıldğında, kapağa hava kaçırmayacak şekilde monte edilmiş akvaryum hortumundan bir haftaya yakın sürekli olarak karbondioksit gazı alabiliyorum.

Mayalı enzimde rastlanan hızlı gaz çıkışı bu etkidendir. En basit şekliyle mayalar ortamdaki şekeri karbondioksit + alkol'e dönüştürürler, bakteriler ise karbondioksit + laktik asit'e dönüştürür. Enzimdeki sebze/meyve parçalarının fermente olması bakteriler tarafından yapılan olsa gerek.

polatuz
02-08-2012, 22:00
Sn. MeyveliTepe,
Mayalanmanın yarattığı hızlı CO2 çıkışının pek çok kişiyi yanılttığı belli. Maya çok kısa bir sürede şekeri tüketiyor olmalı. Bu durumda oksijen de hızla tüketiliyordur. Eğer mayalanma oksijensiz ortamda devam ediyorsa bakterileri öldüren etil alkol üretimi oluyordur.

Bu durumda mayanın bulunduğu ortamda enzim üretimine hava kilidi kullanmadan başlamak daha mantıklı görünüyor. Böylece hızlı bir saccharomyces cerevisiae (maya) artışı (maya üremesi) olacaktır. CO2 çıkışı sonlandıktan sonra hava kilidi takılması daha iyi olmaz mı? Enzim oluşturacak bakteriler, mayayı tükettikten sonra ikinci bir şeker eklemesi yapmak işe yaramaz mı? Sizin yayınladığınız mikroskop görüntüleri bana bunu düşündürdü.

MeyveliTepe
02-08-2012, 22:16
Sn.Polatuz,

Ben hava kilidi kullanmıyorum. Gazın çıkabileceği sıkılıktaki bir kapak gayet iyi iş görüyor. Kısa sürede asitik olan enzim ortamına patojen pek bulaşamıyor zaten.

Maya ve mayaların bir kaç gün içinde ürettiği alkol bakterilerin ölümüne sebep olmuyor. Aslında gözlemlediğime göre tam tersi oluyor. Yukarıda #1119 nolu mesajımdaki ilk iki fotoğrafa bakarsanız, maya ile hazılanmış enzimin ikinci günü ve yedinci günü görünüyor.

İkinci günde hiç bakteri gözlemlemeyip çok yoğun maya kolonileri gözlemlenirken, yedinci günde hiç maya kalmayıp bu sefer çok yoğun bakteri popülasyonu ve hakimiyeti gözlemleniyor. Anlaşıldığı kadarıyla bakteriler hem mayaları hem de onların ürünlerini tüketerek besleniyorlar ve yeterli sayıya ulaştıklarında da sebze/meyve'nin glikozunu parçalayarak esas fermentasyonu yapıyorlar. Hem mikroskop gözlemi hem de PH düşüşü bunu doğrular nitelikte.

Bu durumda enzim yapımında maya starter kullanmanın ayrıca pratik bir faydası var mı incelemek gerekir. Maya yerine önceden yapılmış sağlıklı enzim kullanmak ya da zaten yoğun fermentantasyon bakterileri içeren EM'yi starter olarak kullanmanın toplam süreyi kısalttığını gözlemledim.

Belki şöyle denebilir; elinde hiç bir starter olmayan, daha önce enzim de yapmamış kişiler ilk başlarlarken maya kullanabilir, ancak sonrasında artık hiç maya kullanmadan bir önce yaptıkları enzimi kullanmaları gayet mantıklı görünüyor.

Hiç starter kullanılmasa ne olur sorusu aklıma geliyor. 7 veya biraz üzerindeki PH, yetersiz sayıda bakteri popülasyonu, belki oksijen fazlalığı patojen üremesine sebep olur mu? Deneyip bir bakmalı :)

polatuz
02-08-2012, 22:34
Sn. MeyveliTepe,
Sizin yazınızdan öğrendiğim, bende şimşek çaktıran durum enzim bakterilerinin maya ile beslenmesi. Ne de olsa bir habitatta besin bulabildiği sürece bireyler sonsuz üreyebilirler. Maya en kolay ve sonsuz miktarda elde edebileceğimiz kaynak.Şeker ve oksijen sağladığımız sürece mayaları sonsuz miktarda üretebiliriz. Bu durumda enzim bakterilerine istediğimiz miktarda besin sağlayabiliriz. Yanılıyor muyum?

MeyveliTepe
02-08-2012, 22:50
Mayalar ortamdan yok olduklarına göre bakteriler tarafından beğenilmişler :)

polatuz
02-08-2012, 23:19
Buradaki soru işareti şu; enzim bakterileri beslenmek için şekere mi, mayaya mı ihtiyaç duyuyor? Eğer cevap şekerse maya ile enzim bakterileri yiyecek için rekabet ediyor olmalı.

civanmukti
03-08-2012, 09:40
bu enzim olayında gaz çıkışı bitince olmuştur deniliyor hep. ama gaz çıkışının bitmesi ile anlatılmak istenen tam olarak nedir?
bu sıcak günlerde illa ki sıvı dolu pet şişede buharlaşma oluyor. dolayısıyla şişede gerginlik oluyor. o halde normal buharlaşma ile CO2 çıkışını nasıl ayırt edeceğiz. hayır yanan birşey de değil ki çakmak tutsak alev alsa.
benim enzim bildiğiniz turşu gibi kokuyor. gaz çıkışı da azaldı. ama bir türlü bitti mi diye emin olamıyorum. ph ölçer de olmadığı için ölçemiyorum.
yapalı 18 gün olmuş bu arada...

Dogasever
03-08-2012, 11:08
Mayalara bir çeşit enzim torbası gözüyle de bakabiliriz. Şekerden alkole giden yol çok basit değil. Pek çok enzimin üretilmesini ve kulllanılmasını gerektiriyor. Bence mayayı da sadece diğer fermantasyon mikroorganizmalarının besini olarak görmek de pek doğru değil çünkü mayanın salgıladığı enzimler de var ve bu enzimler diğer fermantasyon mikroorganizmalarının (laktik asit bakterisi gibi) yaşaması için uygun ortamları oluşturuyor ve onların gelişmelerini sağlıyor. Normalde ortamdaki şeker azaldıkça mayalar da azalıyor ve yerini diğer mikroorganizmalara birakıyor ama mayaların ürettiği enzimler tamamen yok olmuyor. Karışım içinde kalıyor ve bitkilerde kök hücrelerinin bölünmesine katkıda bulunuyor. Bu yüzden maya bitkilerde kök bölünmesini dolayısıyla daha büyük köklü bitkiler yetiştirilmesini mümkün kılıyor. Kanımca mayalar hem diğer mikroorganizmalar için uygun ortamı hazırlıyorlar hem de bitkilerde kök gelişmesini destekleyecek maddeler salgılıyorlar. Mayasız enzim yapılabilir mi? Olabilir. Hazırlayacağınız karışım, dışardan maya ilave etmeseniz bile havadan maya kapacaktır.

Adalet Yağcı
03-08-2012, 15:15
Enzimlerin üçünde balonlar söndü. Bu kadar kısa sürede fermantasyon tamamlanmış mıdır?

Benim enzimim de aynı şekilde, fermantasyon durmuş gibi.
Anlayabildiğim kadar şimdi bakteriler çoğalacak, bir ay sonra kullanıma hazır hale gelecektir sevgili Durul.

Bundan önceki ilk denemem hiç fermante olmamış gibiydi.
Bu gün onu dökmeye niyetlenmiştim, şöyle bir kokladım, neredeyse çok hoş bir turşu kokusu vardı, dökmeye kıyamadım, sulandırıp bitkilere verdim.
Sonucu paylaşırım.

İlk yaptığım enzimin üzerindeki beyaz bakteri tabakasını maya olarak kullanabileceğimi anladım.
İnşallah doğru anlamışımdır :confused:

civanmukti
06-08-2012, 21:06
sanırım benim enzim oldu. çok mutluyum. tülbente kıyamadığım için kadın ten çorapla süzdüm. kokusu süzüldükten sonra daha güzel oldu. hafif turşumsu ama pekmez etkisinden sanırım hafif de tatlımsı kokusu var.
damla sulama sistemimde su bidonuna ilave ettim. 1 litreye 5 cc (ml) gelecek şekilde ayarladım. sanırım biraz bol oldu. suyun içinde aktiflik durumları nasıl olur bilemiyorum. evde olmadığım zamanlarda bitkileri sulamak için zaman saatine bağlı günde 2 defa sulama yapan bir sulama sistemim var. bidon 40 lt.
inşallah işe yarar ve sebzelerim güzel büyür. zira salkım domatesler (sanırım saksıda olmasının etkisi ile her ne kadar saksıları sonradan büyütsem de) minik kaldı ama tatları çok güzel.
bu işler çok keyifliymiş belki kışın da sebze üretimine devam ederim. uygun ortam için hanımdan izin alabilirsek tabi :)
bu sene çıraklık dönemimdi seneye daha sağlam bir şekilde girişmek istiyorum bu işlere. güzel hazırlanmış bir toprak ve düzenli sulama sistemimle. inşallah olur.

sevgiler saygılar.

maki01
07-08-2012, 00:47
Sevgili agozce ve nevsune'nin hoya başlıklarındaki övgüleri hele de nevsune'nin en lezzetli yemeği kendisi yiyecekmiş gibi büyük bir iştahla enzimden söz etmesi beni de bu serüvene sürükledi sonunda :)

Malzemelerim :

5 litrelik plastik bidon (agözce'nin yolunu izleyip, kapağı aralayarak gaz çıkışı sağlayacağım )
Elma
Muz
Havuç
Patates
Limon
Karpuz
Pekmez
Maya

Halil Bey'in önerdiği gibi ilk denemede yeşillik koymamayı planlıyorum ancak kökü yan apartmanın bahçesinde olan ama benim balkonun güneye bakan bölgesini işgal eden 30 metre boyundaki dev avakado agacının yapraklarına da kötü kötü bakmaktan kendimi alamıyorum. Ne dersiniz eklemeli miyim?

maki01
07-08-2012, 23:02
Bir önceki mesajımdaki listeye 2 yemek kaşığı granül humik asit ekleyerek enzim olmasını dilediğim karışımı hazırladım.

323922

maki01
08-08-2012, 02:12
Benim karışım çıldırdı. Önerilenden fazla bir malzeme kullanmadım . Maya taze olmalı , 1 yemek kaşığı koymuştum, 1 saatte gaz çıkışı başladı. Kapağı mecburen çıkardım ve eldiveni delerek taktım. O da patlayacak kadar şişti.

22:30 da malzeme hazırlanıp kapak kapatıldı.

Saat: 01:40

323945

Saat : 01:43

323946

Saat: 02:00

323947

Uyandığımda ne ile karşılaşacağımı bilmiyorum , eldiven dayanamayıp patlayacak gibi geliyor.

maki01
08-08-2012, 02:38
Bu saatte yardım alabileceğim sadece Halil Bey var . O da haklı olarak şu an bu başlığa bakmıyor, bahçe başlığında....

Bu eldiven dayanmaz patlar diyerek şişeyi en az temizlik çıkaracak yere taşıyıp, yatmak lazım diye düşünsem de yatamadım :) Altına leğen koyup, eldivendeki delik sayısını arttırdım. Artık kendi bilir diyorum , patlayıp taşarsa toprakla buluştururum :)

Saat 03:30

323949

maki01
08-08-2012, 03:52
Halil Bey'e özel mesajla da ne yapabileceğimi sormuştum. Serin bir yere almamı önerdi. Klimalı odaya alındı, birlikte uyuyacağız :)

Teşekkürler Halil Bey...

Adalet Yağcı
08-08-2012, 10:04
Sevgili maki01, durum ne dir?
İnanın sizin kadar merak ettim şimdi, süper bir enzim yaptınız sanırım :)

Lütfen, fermantasyonun ne kadar sürdüğünü not alırmısınız, benim yaptığım 3. günde sona ermiş gibi görünüyor.

maki01
08-08-2012, 13:12
Merhaba Adalet Hanım'cım,

Enzim olabilecek mi bilmiyorum ancak kullandığım maya miktarı fazla geldi sanırım. Mesajınızda 10 litreye 3 yemek kaşığı maya eklediğinizi yazmıştınız. Ben de 5 litreye 1 yemek kaşığı maya eklemiştim.

Karışımın ağırlıklı olarak meyveden oluşması, parçalayıcıda neredeyse püre kıvamına gelmesi ve sıcak hava mayalanma sürecini hızlandırarak ani ve çok miktarda gaz çıkışına neden oldu.

Delik sayısını arttırıp 23-24 derecelik bir odaya alınca sakinledi , gaz çıkışı çok az. Deliklerin olduğu parmakların altından eldiveni bağladım.

Hızlı mayalanmanın enzim oluşumuna olumlu ya da olumsuz katkısını bilmediğim için ben de meraktayım :)

324180

civanmukti
08-08-2012, 14:06
acaba enzimle EMA yı aynı suya karıştırsam birbirlerini yerler mi? :)

Safranlı
08-08-2012, 14:33
enzim yaparken en kullanılır
enzim hazır oldumu ema ile beraber kullanmaya gerek yok
bir ondan bir ondan kullanılabilir...

maki01
11-08-2012, 00:00
3 gün dolmadan gaz çıkışı bitti. Oksijenle temas etmemesi gerektiğini bilsem de balonu çıkarıp kapağı taktım. Umarım bozulmaz...

324711

Adalet Yağcı
11-08-2012, 14:51
Bende de aynen böyle oldu sevgili maki01.
Gaz çıkışı en az 15 gün sürer diye düşünmüştüm, erken bitmesi "acaba"lara yol açtı.

Şimdi, Adana sıcak olduğu için sanırım Ağustos sonunda enzimi kullanabilirsiniz, ya da Eylül 7 gibi.

Ben 5. defa enzim veriyorum, sadece oxalis ve sarı kız pek hoşlanmadı enzimden, iç kısımdaki yapraklar sarardı.
Diğer bitkilerde gözle görülecek bir fark yok şimdilik.

maki01
11-08-2012, 15:28
Tamamen bitmiyor Adalet Hanım'cım, kapakla bunu daha iyi izleyebiliyorum. 8-10 saatte, bir "tısssss" lık kadar gaz birikmiş oluyor.

Adana çok sıcak. Enzim şişesini Halil Bey'in uyarısıyla klimalı odaya taşıdım. Enzim oluşup oluşmadığından nasıl emin olacağız? pH 4 olmalıymış. Ph ölçerim yok, test striplerle ölçmeye çalışacağım.

3 tane narenciyem var. Sanırım topraktaki tuzlanma nedeniyle demir emilimi gerçekleşmiyor, yapraklar açık yeşil. Saksı büyük, toprak değişimi yapamıyorum. Kısıtlı bilgimle en çok onlar için beklemedeyim.

ciroz
11-08-2012, 16:29
..."maya kullanılarak yapılan enzimlerde fermantasyon konusunda yanılmamak gerek" diyor sevgili meyelitepe... diğer üstadların da deneyimleri, iki sayfa öncede ;

http://www.agaclar.net/forum/1005404-post1134.htm

maki01
11-08-2012, 19:11
MeyveliTepe'nin mesajını okumuştum sayın çiroz, bu nedenle hızlı mayalanma sürecinin yoğun gaz çıkışına neden olduğunu biliyorum.

Ancak bu konuda yazılan mesajların tamamını henüz okuyamadım. 2 günde 10. sayfaya gelebildim. Akademik bilgi birikimimle kimyasal formülleri anlamam çok mümkün olmuyor, yine de öğrenmeye çalışıyorum.

Konuya emek vermış olan arkadaşlarımdan özür dileyerek iki tane tekrar sorum olacak. Sorularımın yanıtı okuduğum sayfalarda yazılmış olabilir ama ben bulamadım.

1. Ortam ısısı ne olmalı?
2. Işık durumu ne olmalı?

MeyveliTepe
11-08-2012, 20:05
1. Ortam ısısı ne olmalı? En az 25 en çok 35.
2. Işık durumu ne olmalı? Mümkünse karanlık veya loş.

maki01
11-08-2012, 22:15
Bilgi için teşekkürler.

Gaz çıkışı yavaşladı, siyah poşet geçirerek Adana için normal oda sıcaklığına (30-33 derece) alıyorum.

MeyveliTepe
12-08-2012, 00:41
Bilgi için teşekkürler.

Gaz çıkışı yavaşladı, siyah poşet geçirerek Adana için normal oda sıcaklığına (30-33 derece) alıyorum.

Mayalar yapacağını yapmıştır. Bundan sonra laktik asit bakterileri görevi devralacak. İki hafta boyunca sebze/meyve'deki glikozu parçalacak, mayaya göre çok daha yavaş ama sürekli bir gaz çıkışı devam edecek.

maki01
12-08-2012, 01:00
Normal oda sıcaklığında gaz çıkışı biraz daha artmış durumda ama kapakla kontrol edilebilecek düzeyde.

Bilgilendirme için teşekkür ediyorum.

ciroz
13-08-2012, 09:57
İkinci mayalı ve bol şekerli enzim denememiz sonuçlandı, yaklaşık 2-2,5 ay süren gaz çıkışı sonunda bitti...İlk başta çok hızlı olan gaz çıkışı maya nın tüketilmesiyle yavaşladı ama daha yeni sonlandı...

Rengi, kokusu ve tadı gayet yerinde gibi. Sanki mantarlasak ilk malta eriği sarabımız da olacak gibi geldi bize :)

hepinize bu yolda bize tuttuğunuz ışık, gösterdiğiniz püf noktaları ve değerli bilgileriniz için tekrar tekrar teşekkürler...

Hemen kullanmak gerektiğini biliyoruz ama maximum ne kadar saklarsak faydali mikroorganizmalara zarar vermeden tutabiliriz ?

Safranlı
13-08-2012, 10:12
Bitkileri enzim zenginliğinden mahrum bırakmayalım
her yerde kulanabiliriz
en fazla 6 ay kalabilir
ama siz yinede bitkilere bolca verin artık onlar köklerinde saklasınlar

selis
13-08-2012, 11:17
http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/1622-3.htm
Yalancı tespih ağacı meyvelerinden enzim yapmayı deneyeceğim.. Başlıkta birkaç bilgi var.
Tarifte sadece su ekleyin yazılmış.. Sebze artıkları da eklemek istiyorum..
Kurularının gerekli olduğunu bilmeden, yeşilleri de toplamıştım, onları da ezip ekleyeceğim ziyan olmasın..
325115

Safranlı
13-08-2012, 13:01
Pekmez ve maya eklemelisiniz

tturt
13-08-2012, 13:27
Daha önce yaptığım enzimin dibinde yaklaşık 1,5 litre kalmıştı onun üzerine bu hafta sonu kavun, karpuz, salatalık, semizotu'nu blendırdan geçirerek koydum üzerine damacana su ilave ettim üzerine EM (ema değil) ilave edip yaklaşık 4 yemek kaşığı kuru maya ilave ettim pekmez eklemedim.

Yaklaık 1 saat sonra gaz çıkışı başladı günde 3-4 kere gazını alıyoruz. Yarın hava kilidini takacağız. Dün gece itibariyle her şey yolunda gözüküyordu.

Merak ettiğim ema olmamış haliyle kullandığım EM pekmez ilave edilmemiş haliyle geçmiş enzimin etkisiyle yararlı mikroorganizmalar üretmeye başlar mı? Anlattığım haliyle enzim oluşumunun gerçekleşmesi için pekmez ilave etmelimiydim?

Safranlı
13-08-2012, 13:39
Siz em kullandığınıza göre pekmez katmalısınız....
Yaptığınız enzim çok verimli olucaktır

maki01
13-08-2012, 14:36
Enzim olmasını dilediğim karışımım üzerinde 5. gününde bir milyon baloncuk var. Gazın tatlı, ekşi diye tanımlayabileceğim bir kokusu var. Umarım süreç enzime uygun gelişiyordur.

325171

Safranlı
13-08-2012, 15:18
Tatlı eksi kokusunu aldıgınıza göre he sey tadında olucak demektir....

Ayşe Derin
13-08-2012, 19:12
Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz?
Bağışlayın bilgi eksikliğimi ama EM nedir?
Selamlar.

tturt
13-08-2012, 20:13
Sayın Ayşe Derin,

EM (Etkin mikroorganizmalar) lütfen burayı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm) inceleyin.

Ayşe Derin
13-08-2012, 22:07
Sayın Tturt;
çok teşekkür ederim.Selamlar.

aydın
14-08-2012, 17:45
arkadaşlar enzim yapmak için kullanacağım kuru ekmek mayasının tarihi geçmiş. Hafif küflenme var..

Acaba bi sorun olur mu?

Safranlı
15-08-2012, 08:20
olmaz az az kullanın

MeyveliTepe
15-08-2012, 09:04
Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz?

Bir kez hazırladıktan sonra artık malzeme ilave etmememiz gerekir.

Ayşe Derin
15-08-2012, 16:56
Kalsiyum açısından yumurta kabuğunu bende kullanıyorum...
diyer elementler için malesef fikrim yok....
çinko açısından ceviz içinden bahsediliyor...
ama o kunuda kesin bilğiye sahip değilim.
tükettiğimiz besinlerden demir ve mağnezyum açısından zengin olanları araştırmak gerekir..diye düşünüyorum..

Sayın Safranlı;

Calsiyum, çinko, demir içeren beşerî ilaçların bitkilerde kullanımı uygun olur mu?
Enzimlerimiz sizlerin sayesinde olmayı bekliyor, bir üyenin yazdıklarında bahçeye çukur açıp içine organik atıkları biriktirdiğini okumuştum, sürekli enzim hazırlamak bir noktadan sonra olmayacağına göre bu yöntemi balkonda saksı toprağında uygulayabilir miyiz?
Esenlik dileklerimle...

Adalet Yağcı
15-08-2012, 18:21
2. enzimi yapalı 15 gün oldu.
İlk 2 günden sonra balon(eldiven)sönmüştü, acaba başaramadım mı diye düşünüyordum.
Kokusu bozulmamıştı.
3 gün önce şişeden eldiveni çıkartıp kapağını kapattığımda basıncın arttığını görüp sevindim, işlem devam ediyor demek ki :)
Her gün iki defa kapağı gevşetip basıncı azaltıyorum.

Halil Önen
16-08-2012, 02:10
Sayın Safranlı;

Calsiyum, çinko, demir içeren beşerî ilaçların bitkilerde kullanımı uygun olur mu?
Enzimlerimiz sizlerin sayesinde olmayı bekliyor, bir üyenin yazdıklarında bahçeye çukur açıp içine organik atıkları biriktirdiğini okumuştum, sürekli enzim hazırlamak bir noktadan sonra olmayacağına göre bu yöntemi balkonda saksı toprağında uygulayabilir miyiz?
Esenlik dileklerimle...

Kalsiyum bitkiye genelde yapraktan verilir. Enzime kalsiyum katmayı düşünmedim ama çinko, demir konabilir %1-2 gibi ve %5 i geçmemeli...

Çinko, demir v.b iz elementler toprakta az bulur ama yokluğu bitkinin ölümü demektir... Saksı yetiştiricilinde mutlaka kullanılmalı...

Organik atıkları toprağa açılan bir çukurda _üzerine bir az toprak atarak/karıştırarak_ kullanmak güzel bir yöntem...

Aynı şekilde enzimden _ süzüldükten sonra_ geri kalan malzemeleri de bu çukurda değerlendirilebilir.

Ama bence bu enzim katı malzemeleri çok değerli;

bire bir toprakla karıştırıp _ en basitinden_ bir plastik kaba ya da naylon torbaya koyup 3-5 ay bekletip saksı toprağı olarak kullanmak çok daha iyi...

Aynı şekilde enzimi saksı toprağını nemlendirip _ bir süre bekletip_ kullanılabilir...

Saygılar

Adalet Yağcı
16-08-2012, 08:50
Sayın Halil Önen;
Orkidelerde enzim kullanabilir miyiz?

Halil Önen
16-08-2012, 10:31
Sayın Halil Önen;
Orkidelerde enzim kullanabilir miyiz?

Hiç orkidem olmadı...:( tecrübem yok, kullanılabilir her halde...

Ayşe Derin
16-08-2012, 13:13
Kalsiyum bitkiye genelde yapraktan verilir. Enzime kalsiyum katmayı düşünmedim ama çinko, demir konabilir %1-2 gibi ve %5 i geçmemeli...

Çinko, demir v.b iz elementler toprakta az bulur ama yokluğu bitkinin ölümü demektir... Saksı yetiştiricilinde mutlaka kullanılmalı...

Organik atıkları toprağa açılan bir çukurda _üzerine bir az toprak atarak/karıştırarak_ kullanmak güzel bir yöntem...

Aynı şekilde enzimden _ süzüldükten sonra_ geri kalan malzemeleri de bu çukurda değerlendirilebilir.

Ama bence bu enzim katı malzemeleri çok değerli;

bire bir toprakla karıştırıp _ en basitinden_ bir plastik kaba ya da naylon torbaya koyup 3-5 ay bekletip saksı toprağı olarak kullanmak çok daha iyi...

Aynı şekilde enzimi saksı toprağını nemlendirip _ bir süre bekletip_ kullanılabilir...

Saygılar

Çok teşekkür ederim tam da bunu merak etmiştim, artık organik atıkları değerlendirmeyi öğreniyoruz, enzimi süzdükten sonraki uygulamayı yapacağım, ancak enzim işlemine sokmadan da atıkları toprakla karıştırabiliriz sanırım.
Selamlarımı gönderiyorum...

ssengoren
17-08-2012, 12:49
Vasıfsız salatalık tohumları ve buğday çok ucuz.salatalık tohumlarını ve buğday tanelerini nem vasıtasıyla çimlendirsek.Çimlenme 2-3 cm oluncada enzim yapımında kullansak nasıl olur acaba.Aynı zamanda büyüme hormonu olarakta kullanılabilirmiki.

Safranlı
17-08-2012, 12:52
Bence çok iyi olur....
Sizlerde yeni ekol açmış olursunuz...
Fazlasıyal mantıklı....
Hemen denenebilir...

ssengoren
17-08-2012, 13:01
Teşekkürler...Dahada bir heveslendim Sn Safranlı

Ayşe Derin
17-08-2012, 23:58
4-5 gün önce hazırladığım enzimde balon sönmeye başladı, genel görünüm, renk, çökelti olağan görünüyor.Çalkaladığım zaman kısmen de olsa yeni gaz çıkışı oluyor.Ters giden bir şeyler mi var, erken değil mi?

Halil Önen
18-08-2012, 01:57
4-5 gün önce hazırladığım enzimde balon sönmeye başladı, genel görünüm, renk, çökelti olağan görünüyor.Çalkaladığım zaman kısmen de olsa yeni gaz çıkışı oluyor.Ters giden bir şeyler mi var, erken değil mi?

Balon görevini tamamladığında çıkarıp kapağını kapamak ve gölge ama sıcak bir yere almak gerekir...

Kapak ile kapıldığından sonra ara sıra çalkalamakta fayda var, bir kaç günde bir. Fermantasyon devam edecektir. Bu sırada sıkışan gazın tamamı çıkarılmadan _ kapak hafif gevşetilerek_ almak gerekir.

Bazen fermantasyon_ gaz çıkışı_ 10/15 gün sürebilir...

Fermantasyon bitikten 15/20 gün dinlendirip kullanılabileceği gibi, gölge bir yerde _ ağzı hiç açılmadan_ bir yıl kadar bozulmadan durabiliyor...

Enzim bir kez açıldı mı hızla bozulmaya bozulmaya gider. Belki bir yıl uzun gibi gelebilir ama hiç açılmamışsa ve dipte bulunan tortu mayalanma görevini sürüdürür...tıp ki şarap gibi...:) Serum alındığında hemen kullanılmalı, katı madde de bire bir toprağa karıştırıp bir kapta olgunlaşması beklenmeli, bir kaç ay gibi sonra kullanılmalı...

Enzimin _ serumun_ rengini kullanılan malzeme belirler, renge inanmamak gerekir...:)

Ayşe Derin
18-08-2012, 11:50
Balon görevini tamamladığında çıkarıp kapağını kapamak ve gölge ama sıcak bir yere almak gerekir...

Kapak ile kapıldığından sonra ara sıra çalkalamakta fayda var, bir kaç günde bir. Fermantasyon devam edecektir. Bu sırada sıkışan gazın tamamı çıkarılmadan _ kapak hafif gevşetilerek_ almak gerekir.

Bazen fermantasyon_ gaz çıkışı_ 10/15 gün sürebilir...

Fermantasyon bitikten 15/20 gün dinlendirip kullanılabileceği gibi, gölge bir yerde _ ağzı hiç açılmadan_ bir yıl kadar bozulmadan durabiliyor...

Enzim bir kez açıldı mı hızla bozulmaya bozulmaya gider. Belki bir yıl uzun gibi gelebilir ama hiç açılmamışsa ve dipte bulunan tortu mayalanma görevini sürüdürür...tıp ki şarap gibi...:) Serum alındığında hemen kullanılmalı, katı madde de bire bir toprağa karıştırıp bir kapta olgunlaşması beklenmeli, bir kaç ay gibi sonra kullanılmalı...

Enzimin _ serumun_ rengini kullanılan malzeme belirler, renge inanmamak gerekir...:)

Halil Bey;
Teşekkür ederim, son derece bilgilendirici ve endişelenmemem gerektiğini anladığım bir cevaptı.
İyi bayramlar diliyorum.

tturt
20-08-2012, 11:31
17 Ağustos'da hazırladığım yeni enzimde kavun, karpuz, salatalık, patates, patlıcan, kabak, elma kabukları ile iki kök ısırgan otunu blendırdan geçirerek kullandım. Bir miktar harnup pekmezi, kuru maya, kendi aktifleştirdiğim EM ve Halil Önen ağbimizin gönderdiği mikoriza'dan 3 çay kaşığı kullandım. Yaklaşık 3 saat sonra baktığımda çok yoğun gaz çıkışı başlamıştı. Bu yoğun gaz çıkışı dün sabah'a kadar sürdü. Dün azalmaya başlayan gaz çıkışı bu sabah itibariyle çok azaldı. Katı maddelerin hemen hemen tamamı dibe çökmüştü. Ph'ı ölçtüm 4 çıktı.

Gaz çıkışı kontrol etmeye devam edeceğim tahminim yarın çok çok azalacağı. Bu hale geldikten sonra en erken 15-20 gün bekleyip kullanmaya başlamam, sanırım en uygunu olacak.

1166 Numaralı mesajda yazdığım Enzimin gaz çıkışı tamamen bitti koku konusunda da problem yok fakat üzerinde beyaz oluşumların olmadığını görünce ph'na bakayım dedim ph 5,5 çıktı. Bu durumda şüpheye kapıldım. Enzim oluşumunda bir problem mi var? Yoksa biraz aceleci mi davranıyorum?

Katı kısımları Halil Önen ağbinin önerisi ile toprakla karıştırıp mart Ayına kadar bekleyip. Mart ayında hazırlayacağım karışımlarda kullanacağım.

Dogasever
20-08-2012, 15:35
Vasıfsız salatalık tohumları ve buğday çok ucuz.salatalık tohumlarını ve buğday tanelerini nem vasıtasıyla çimlendirsek.Çimlenme 2-3 cm oluncada enzim yapımında kullansak nasıl olur acaba.Aynı zamanda büyüme hormonu olarakta kullanılabilirmiki.

Süper olur! Tebrikler...

aydın
23-08-2012, 13:53
içindekiler;

%70 oranda bahçede yetişen kavunun kabukları,
az miktarda domates,
biber,
incir kabuğu,
çayın demi

aktivitörler;

pekmez,
kuru ekmek mayası,

ve üzerini kapatacak kadar dinlendirilmiş su

4 saat sonra kapak şişmeye ve gaz çıkışı gözlenmeye başladı :cool:

326791

326792

326793

Ayşe Derin
29-08-2012, 13:31
Eminim sorumun cevabı başlık içinde yer alıyordur, ancak yapımı sırasında tamamını okumak çok zahmetli olduğu için doğrusu sil baştan cesaret edemedim, hazırcılığın onay görmediğini dahası benim de sevmediğimi belirterek, affınıza sığınıp ;
Anladığınız üzere enzimim tamamlandı pH 4, dün ilk kez çiçeklerimle buluştular, peki kullanım sıklığı ne olmalı ve pek çok çiçeği dinlenmeye alacağımız sonbahar sonrasında kullanacak mıyız ?
Teşekkür ve selamlarımla...

aydın
29-08-2012, 13:43
Eveeet gaz çıkışı sonlandı ve portakal suyuna benzer bir renk alan sıvı gübremiz hazır.

327866

Musluk gerçekten muhteşem. Sevgili Sarıcan Bey'in bloğundan çok faydalandım. Teşekkür ederim kendisine..

kabın üzeri adeta beyaz bir örtü ile kaplı. Acaba üzerine aldığımız sıvı kadar su eklesek fermantasyon ve gaz çıkışı devam eder mi?

ya da olmadı kabın içindeki tüm sıvıyı alırım. sıvının kokusu adeta turşu kokusunu andırıyor..

yoğurt kabının üstüne basınç uyguladığımda gaz çıkışı devam etmekte.

Annemin yerleri silmek için kullandığı vileda kovasını, çatıdan gelen pimaş boru ile klimanın bağlantı noktasındaki deliğe kartondan barikat sağlayarak epey yağmur suyu ile biriktirmiştim. ;)

Bu sıvı gübreyi onun içine boşaltacağım...

maki01
29-08-2012, 13:53
21. gündeyiz, gaz çıkısı düşük de olsa devam ediyor.

Kokuyu güzel diye tanımlamam mümkün değil, çok kötü bir koku da değil. Sanırım, gaz çıkışının tamamen bitmesini bekleyip , kabaca pH ölçerek neler olduğunu anlamamız gerekiyor.

pH ölçmek için örnek alırken hava ile teması olacak. Bu durum süreci olumsuz etkilemez mi?

Afrika Menekşelerindeki zararlıyı belirleyebilmek için usb mikroskop almıştım. Sıvıyı da incelemek isterdim ancak düzeneğim uygun değil. İkinci denememde akvaryum hortumlu düzeneği kullanmak istiyorum. Bu tür gözlemleri yapmak çok daha kolay olacak.

Safranlı
29-08-2012, 14:18
Eveeet gaz çıkışı sonlandı ve portakal suyuna benzer bir renk alan sıvı gübremiz hazır.

327866

Musluk gerçekten muhteşem. Sevgili Sarıcan Bey'in bloğundan çok faydalandım. Teşekkür ederim kendisine..

kabın üzeri adeta beyaz bir örtü ile kaplı. Acaba üzerine aldığımız sıvı kadar su eklesek fermantasyon ve gaz çıkışı devam eder mi?

ya da olmadı kabın içindeki tüm sıvıyı alırım. sıvının kokusu adeta turşu kokusunu andırıyor..

yoğurt kabının üstüne basınç uyguladığımda gaz çıkışı devam etmekte.

Annemin yerleri silmek için kullandığı vileda kovasını, çatıdan gelen pimaş boru ile klimanın bağlantı noktasındaki deliğe kartondan barikat sağlayarak epey yağmur suyu ile biriktirmiştim. ;)

Bu sıvı gübreyi onun içine boşaltacağım...

yağmur suyu ile bu yaptıgınız hazine çok süper olur...

Safranlı
29-08-2012, 14:20
Eminim sorumun cevabı başlık içinde yer alıyordur, ancak yapımı sırasında tamamını okumak çok zahmetli olduğu için doğrusu sil baştan cesaret edemedim, hazırcılığın onay görmediğini dahası benim de sevmediğimi belirterek, affınıza sığınıp ;
Anladığınız üzere enzimim tamamlandı pH 4, dün ilk kez çiçeklerimle buluştular, peki kullanım sıklığı ne olmalı ve pek çok çiçeği dinlenmeye alacağımız sonbahar sonrasında kullanacak mıyız ?
Teşekkür ve selamlarımla...

haftada bir vaya on günde bir idealdır
ben meyve agaçlaına iki günde birde kullandım...
hayatlarından memnunlar....
saksıda biraz daha dikkat edilmelidir.
büyükçe ağaçlarda ve ya çiçeklerde çok aşırıya kaçmamak kaydıyla daha sık olabilir....

Ayşe Derin
29-08-2012, 16:27
Teşekkür ederim Sayın Safranlı..

Adalet Yağcı
07-09-2012, 14:54
7. ayın 30 unda yaptığım enzim (http://www.agaclar.net/forum/1003953-post1123.htm)de gaz çıkışı hâlâ devam ediyor, bu normal mi?
Ayrıca üzerinde beyaz tabaka hiç oluşmadı, ama kokusu kötü değil.

İşlemin 20. gününde biraz daha pekmez ilâve etmiştim, nedeni bu olabilir mi?

aydın
07-09-2012, 15:12
Benim 1 hafta içinde gaz çıkışı kesildi. Bir hafta daha o şekilde beklettim.

Sonunda içinden sıvıyı alıp artıkları saksının içine çoktan gömdüm.

Adalet Hanım, hala eldiven şişiyor mu yani ?

Bu kadar uzun sürmesi tuhaf geldi bana. Ama sizin enzimin rengi çok hoş :D

benim sıvı portakal rengi sadece

Adalet Yağcı
07-09-2012, 15:16
Evet, bana da tuhaf geldiği için danışmak istedim.

"Küçük şişe" dediğiniz 10 litrelik petlerden, şimdi balon takılı ve sürekli aktif görünüyor.
Gündüzleri sıcak ama enzim şişesi gölgede duruyor.
Gece ile gündüz ısı farkı çok belirgin, bu yüzden olabilir mi bilmiyorum.

maki01
07-09-2012, 15:22
1 ay bitti, benim karışımda da gaz çıkışı hala devam ediyor. Tam bitti diyorum,2 gün sonra kapağı gevşettiğimde hala az da olsa gaz çıkışı devam ediyor.

aydın
07-09-2012, 15:22
Evet, bana da tuhaf geldiği için danışmak istedim.

"Küçük şişe" dediğiniz 10 litrelik petlerden, şimdi balon takılı ve sürekli aktif görünüyor.

tamam o kısmı düzelttim Adalet hanım. Sonra sizin kaba baktım şişe yokmuş eldiven varmış :rolleyes:

Safranlı
07-09-2012, 15:24
her sey normal
birazdaha beklemeli

Adalet Yağcı
07-09-2012, 18:23
Beklerim tabii, beklemeye değeceğini biliyorum :)

hepgül
12-09-2012, 10:13
Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz....

Adalet Yağcı
12-09-2012, 11:11
Bence enziminiz olmuştur sevgili hepgül, syrelterek kullanabilirsiniz ama, özellikle tek yıllıkların besin takviyesi bu aylarda sona erer.
Ustalar sizi daha doğru aydınlatacaklardır.

Halil Önen
12-09-2012, 11:21
Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz....

Sevgili hepgül;

Eğer ağır koku yapmadıysa_ ki hava almadığı sürece bir yıldan fazla dayanabiliyor_
kullanmada ben sakınca görmedim...

kolay gelsin...

(sizin için de güzel bir haber (http://www.agaclar.net/forum/1017626-post1268.htm) buldum, ne dersiniz?);)

hepgül
15-09-2012, 01:23
Sayın Halil Önen teşekkür ederim.

Güzel haber güzelmiş : )

Tekrar teşekkürler....

Ayşe Derin
19-09-2012, 06:58
Merhabalar;

Enzimin posasını koyup toprakla kapattığım streçli kapta yer yer beyaz küflenmeler oldu, yeniden karıştırıp biraz daha toprakla örttüm-streçledim.Bu toprağı baharda kullanmamda sakınca olur mu? Benim düşüncem bahara kadar açmayıp sonra güneşletmek toprağı.

Safranlı
19-09-2012, 09:39
Beyaz küfler idealdir
direk topragınıza da katabilirsiniz
baharı beklemeye gerek yok

Ayşe Derin
19-09-2012, 11:48
Beyaz küfler idealdir
direk topragınıza da katabilirsiniz
baharı beklemeye gerek yok

Çok teşekkür ederim Sayın Safranlı..

Tura
19-09-2012, 13:48
Üç gün önce taze söğüt sürgünü kabuk ve yapraklarından enzim yaptım.
Melas + söğüt kabuk ve yapragı+ yumurta kabuğu+ su

Hoyalarımda kullanmak istiyorum.

Geçen yıl söğüt enzimi yapmıştım. Bitkilerimde kullandım. Hapside sevmişlerdi.

Başka bir malzeme katmama gerek var mı?

maki01
19-09-2012, 14:56
Hoyalarda besin olarak kendi hazırladıkları enzimi kullanan arkadaşlar muzu öneriyor sevgili Tura. Bu karışıma eklenebilir mi bilmiyorum. Deneyimli arkadaşlarımız uygun görürse denemenizi öneririm.

Tura
19-09-2012, 16:23
Sayın maki01.

O enzimi yaptım.

Balık + muz+ patetes+salatalık.

Çokça yapmıştım. Yazın bolca kullandım.

maki01
24-09-2012, 14:04
İlk enzim denemem başarısız oldu...

Gaz çıkışının son bulmasının ardından 10 gün geçtikten sonra pH ölçmek için ilk kez kapağı tam olarak açtım ve kötü kokunun anlamını öğrenmiş oldum. Yine de pH striple ölçüm yapmaya çalıştım ancak test kağıdında en ufacık bir renk değişimi olmadı. Test kağıdında sorun olabilir mi diye çeşme suyunda kontrol ettim, normal değerleri verdi, sağlam yani.

Enzim olamayan bu sıvıyı eski saksı topraklarını biriktirdiğim yığınına dökmemim faydası olur mu?

ipektuğçe
26-09-2012, 22:35
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da.:o
Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim.
10 tane muz kabuğu,
3-4 tane havuç,
4-5 tane salatalık,
1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları,
2 dilim bayat ekmek,
2 kaşık yoğurt,
1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 çay kaşığı kuru maya.
Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum.:confused:Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

tturt
26-09-2012, 22:40
Sayın İpektuğçe,

Bu konunun uzmanları daha ayrıntılı bilgi verecektir.

Bana kuru mayayı biraz az koymuşunuz gibi geldi. Kapalı ve mümkünse karanlık bir yere alın yine mümkünse sıcak bir yer olsun.

ipektuğçe
26-09-2012, 22:44
Sn.tturt,hızlı cevabınız için teşekkür ediyorum,maya ne kadar daha ekliyebilirim acaba?

Halil Önen
26-09-2012, 23:31
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da.:o
Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim.
10 tane muz kabuğu,
3-4 tane havuç,
4-5 tane salatalık,
1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları,
2 dilim bayat ekmek,
2 kaşık yoğurt,
1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 çay kaşığı kuru maya.
Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum.:confused:Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

Güzel bir karşım yapmışsınız; karını bahar biraz koku yapar _ haşlarken bilirsiniz_ ama gaz çıkışının azlığına inanmayın, biraz serin yerde kaldığındandır.

Sık sık çalkalamaya gerek yok, bir kaç gün de bir de olabilir.

Enzimi bu günlerde _ gerekli sıcaklığa ulaşması için_ güneşde de bekletebilirsiniz... Ortam ısının 25 C nin üstünde olması iyidir...

Oranlar iyidir...Bayat ekmek de maya görevi yapar...

ipektuğçe
26-09-2012, 23:47
Sn.Halil Önen,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum,çok mutlu oldum.Dediklerinizi aynen uygulayacağım,bundan sonra karnıbahar da koymam artık.:)

selis
15-11-2012, 20:08
Daha önce bu başlıkta okumuştum.. Eskiden kalan reçeller eklenmişti bidonlara..
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var.. Tadını kimse beğenmedi buzluğa koymuştum..Çıkarıp rendeleyip eklesem mi?

Enzim yapımı çoğaldıkça pekmez değerleniyor. İnsan ister istemez başka çözümler arıyor.. :rolleyes:

Tura
16-11-2012, 07:42
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var

İçilebilir ve çöp enziminde esas olan kahverengi şeker, pekmez ve melasdır.

Bana göre sağlıklı bir enzim için, reçel, lokum, hatta bizim piyasada melasa batırılarak rengi kaverengine dönüştürülmüş esmer şeker de olmaz.

Haşlanmış pancar, olur.
Oranlara dikkat edin.

En uygunu ve ucuzu melastır. Çevrenizde şeker fabrikası veya hayvan yemi fabrikaları varsa, ihtiyacınız olan melası kolaylıkla bulabilirisin. Sizin ihtiyacınıza para bile almazlar.

Safranlı
16-11-2012, 08:03
Daha önce bu başlıkta okumuştum.. Eskiden kalan reçeller eklenmişti bidonlara..
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var.. Tadını kimse beğenmedi buzluğa koymuştum..Çıkarıp rendeleyip eklesem mi?

Enzim yapımı çoğaldıkça pekmez değerleniyor. İnsan ister istemez başka çözümler arıyor.. :rolleyes:

recel harici hepsini ekleyebilirsiniz

Tura
16-11-2012, 09:06
Ustalar daha iyi bilir ama bence lokum ve reçelin birbirinden hiç farkı yok.

Hatta lokumda, artık sanayi tipi şıra kullanılıyor...ve hatta piyasadan alınmış fabrikasyon pekmezlere dahi dikkatinizi çekerim...kullanılmamalı.

selis
16-11-2012, 09:40
Hatta lokumda, artık sanayi tipi şıra kullanılıyor...
Lokum da yiyemeyeceğiz.. :rolleyes:

Değerli bilgiler için teşekkür ederim..

Tura
16-11-2012, 09:49
Lokum da yiyemeyeceğiz.. :rolleyes:

Olur mu...yersiniz. (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/19950.htm)Sizde bu beceri olduktan sonra. Bu da sadesi. (http://www.lezzet.com.tr/ev-yapimi-turk-lokumu/haberdetay/mutfakokulu/58.aspx). Güllüsü, karafillisi.

tekaüt
21-11-2012, 10:02
Teneke değil de siboplu şişe kapağı söz gelimi. Belki de yapmışlardır öyle bir şey.

İyi günler, konuya biraz geç katıldım, sibop konusunda ben bisiklet lastiği sibobunu pet şişe kapağına sıkıca yerleştiriyorum bu şekilde gerek şarap yapımında gerekse zeytin yapımında kullanıyorum, şimdide enzimde kullanacağım. bilginize

Dogasever
21-11-2012, 12:47
Arkadaşlar enzim çalışmalarından en iyi neticeyi almak istiyorsak:

Kullanılan her türlü malzemenin mümkün olduğunca taze olmasına (evet atık da olsa taze olmasına) ve ayrıca doğada bulunduğu haline en yakın formda olmasına dikkat etmek gerekir. (Örneğin, reçel yerine kahverengi şeker kullanmayı tercih etmek gibi...)

aviator34
04-12-2012, 14:43
arkadaşlar herkese paylaşımlarından dolayı tebrik ediyorum.Enzim ile ilgili sayfanın başından başlayarak okumaya başladım yarısına geldim sayılır.benim size sorum
elimde 700 kg kadar olgunlaşmış balkabağı var bundan enzim yapabilirmiyim ? 10 dönüm ceviz bahçem var.20 tonluk damlama sulama depoma koyarak tüm yaz sulama yapmak istiyorum.kısacası balkabağını kullanarak nasıl bir enzim yapabilirim ?

Çamtepe
04-12-2012, 14:55
Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen :)

Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter :)

aviator34
04-12-2012, 15:23
[QUOTE=Çamtepe;1060372]Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen :)

Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter :)[/QUOTE

:)) 5 kg lik pet bidonlarda birçok resim gördüm.Kontrolü kolayda bu kocaman mavi varillerde yapabilirmiyim onu düşünüyorum.

Çamtepe
04-12-2012, 16:08
Plastik varil, çöp konteyner'ı satan yerler var İstanbul'da.

Örneğin şunun (http://www.gungorplastik.com/UrunDetay.asp?UrunId=110&q=120_L_F%FD%E7%FD)gibi bir plastik varil alıp ağzına bir hava kilidi takarsanız işinizi görecektir.

Alt tarafına bir de musluk koyarsanız hazır enzimi çok kolay alıp damlamanıza karıştırabilirsiniz.

Kolay gelsin..

Safranlı
04-12-2012, 16:09
[QUOTE=Çamtepe;1060372]Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen :)

Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter :)[/QUOTE

:)) 5 kg lik pet bidonlarda birçok resim gördüm.Kontrolü kolayda bu kocaman mavi varillerde yapabilirmiyim onu düşünüyorum.

mavi varillerde de rahatça olur
arada üşteki kapagını açarsınız olur biter
ancak asıl sizlere çok miktarda pekmez lazım olacak...

aviator34
05-12-2012, 07:30
Selamlar.Dayanamadım dün akşam 3 tane 5 litrelik balık enzimi hazırladım geçici olarak plastik operasyon eldiveni taktım kafalarına, sabah baktığımda ise 2 si şişmiş ortadaki şişmemiş pekmezimi az geldi acaba birde şeffaf plastik hortumum yoktu (biz bunlara şirkette suplex diyoruz) onuda bugün alayımda nargile olayına geçeceğim.internetten birde ph ölçer söyleyeyim.

Sayın çamtepe ve safranı bu mavi bidon 120 L dediği 120 litredir herhalde 1-3-10 a göre 6 kg pekmez :)) (onuda nerden bulacaksam 1 bardak pekmeze bi ton laf yedik neyse) 18 kg balkabağı,muz kabuğu vs. 60 lt. su olsa toplamda 84 Lt. yapar 35 lt. Boşluk normaldir umarım.
Benim toprak analizimde fosfor,çinko,azot çok düşük,potasyum az çıktı buna göre sayın safranlı 1 kaç tüyo istiyorum sizden :)) Humas'tan aldığım 20 Lt. Humik asitimde var bundan ne kadar eklemeliyim ?
Bu durumda içine başka bir şey koyayımmı ? Ema gibi
Saygılar,sevgiler

Tura
05-12-2012, 07:52
6 kg pekmez :)) (onuda nerden bulacaksam 1 bardak pekmeze bi ton laf yedik neyse)

:)
Pekmez yerine melas kullanın...çok ucuza gelir.

Şeker fabrikalarından ve hayvan yemi yapan fabrikalardan temin edebilirisiniz.

Muz kabuğu kullanmışsınız. Patates kabuğu da kullanın...

Çamtepe
05-12-2012, 09:04
:)
Pekmez yerine melas kullanın...çok ucuza gelir.

Şeker fabrikalarından ve hayvan yemi yapan fabrikalardan temin edebilirisiniz.

Muz kabuğu kullanmışsınız. Patates kabuğu da kullanın...

Sahibinden.com'da melas satan bir kaç yer vardı bir zamanlar. Hammadeler.com'da da melas vardı sanırım ama pahalıya geliyordu, siz yine de fiyatına bir bakın.

Eğer bulamazsanız marketlerde en uygun fiyatlı pekmez Real'de Tip (kendi markası) altında satılan keçiboynuzu pekmezi. kiloluk da değil, enteresandır 250 gr'lık kavanozlar inanılmaz ucuzdu :)

700 kg balkabağınız varsa 120 lt'lik varili doldurmak sorun olmaz muhtemelen :)

Bu forumdaki yazıları okursanız çinko, fosfor, potasyum içeren sebze/meyve atıklarını bulabilirsiniz. Balık enzimi azot ve fosfor'u karşılayacaktır, muz ve patates ile de potasyumu sağlarsınız. Ancak iyi ufaltın, zor çözünüyorlar.

Aktivite olmayan bidona biraz daha pekmez ilave edebilirsiniz, biraz da maya içeriği koyabilirsiniz.

EMA bulursanız en güzeli..

aviator34
05-12-2012, 09:47
hesap yaptım bana çooook enzim lazım yaa.Önümüzdeki bir yaz boyunca 300 fidanı sulamak için takribi 100 ton suya ihtiyacım var.allahtan su sıkıntım yok.köyden elemanı aradım melas varmış uzunköprü'de hemde mavi varil ile birlikte satıyorlarmış :)) birazdan fiyatını söyleyecek yazarım buraya.Sayın çamtepe humik asit ne kadar koymalıyım söylemediniz.birde o dediğiniz sayfaları buldum öğleden sonra hammaddeleri sıralıyayım.son olarak ema nın litre fiyatı ve aldıysanız satıcı adresi **** telefon numarası alabilirmiyim.

aviator34
05-12-2012, 09:51
humik asit,fulvik asit,leonardit,tarımsal cips,melas,organik madde,hayvan gübresi vs. bu aralar millet acayip acayip bakıyor bana kayış kopmuş,devreleri yanmış,sıyırmış,gidici,cevizci gibi tabirlere alışıveriyor insan :))

Çamtepe
05-12-2012, 10:59
Bence enzime humik asit koymanıza gerek yok.
Yapabilirseniz yumurta kabuğu koyun enziminize, kalsiyum takviyesi olur.

100 ton suyun tamamına enzim karıştırmanıza gerek yok tabiiki de :) 2-3 haftada bir verseniz yeter. Siz şimdi 5 lt'lik petlerde acemiliğinizi atlatın, sonra Şubat-Mart gibi önce azotu yüksek olanlarla (balık) başlarsınız. Nisan-Mayıs gibi elinizde enzimleriniz hazır olur, taze taze kullanırsınız. Tabi düzenli yapmanız lazım ki elinizde Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında da kullanacağınız enzim olsun.

Eğer fırsatınız olur da sabah erken saatlerde hale giderseniz istemediğiniz kadar yeşil malzeme bulacaksınız. Kilolarca marul, lahana, karnıbahar yaprakları atıyorlar. Teoride balık halinden de bol bol artık balık bulursunuz, hiç gitmedim ama yine de bir alternatif olarak belirtmekte fayda var.

EMA için EM başlığına (http://www.agaclar.net/forum/1035911-post1417.htm)bakın. Ankara'daki Agriton firması satıyor. Aktif durumda alırsanız size biraz daha pahalıya patlar ama aktifleştirmekle uğraşmazsınız. Sizin durumunuzda 1 lt EMA epey işinizi görecektir.

MeyveliTepe
05-12-2012, 11:35
... humik asit ne kadar koymalıyım ...

Bence de hiç koymayın. Adı her ne kadar asit de olsa, leonarditin çok bazik bir ortamda çözünmüş hali olduğu için oldukça baz bir madde. PH 4 seviyelerinde asitik olması gereken enzim sürecini alkali yaparak mikroorganizma gelişimini önemli ölçüde saptırması kuvvetle muhtemel. Gerekiyor ise bahçenizi sularken sulama suyuna karıştırırsınız.

aviator34
05-12-2012, 12:09
170-180 litrelik mavi varildeki melas fiyatı varil dahil 130 tl imiş.Köye belirli zamanlarda geliyorlarmış iyi oldu nakliyeden kurtulmuş olucam varilde bedavaya gelecek. 130 litre melas 1-3-10 hesabına göre 13.000 litre sek enzim yapıyor 1/100 e göre 130 ton kullanıma hazır enzim yapar bu da ben dahil bütün köye yeter.

aviator34
05-12-2012, 14:16
Bence de hiç koymayın. Adı her ne kadar asit de olsa, leonarditin çok bazik bir ortamda çözünmüş hali olduğu için oldukça baz bir madde. PH 4 seviyelerinde asitik olması gereken enzim sürecini alkali yaparak mikroorganizma gelişimini önemli ölçüde saptırması kuvvetle muhtemel. Gerekiyor ise bahçenizi sularken sulama suyuna karıştırırsınız.

evet dediğiniz gibi Sulama zamanı 3-4 kez enzim vermediğim zamanlar humik asit vermeyi düşünüyordum zaten.Bu yıl ilk defa Yanmış ağır gübresi ile leonardit karışımı yaparak tüm fidanların 40 cm çapına gömerek kapatacaktım ama bu hafta alacağım toprak analizi sonucunun çıkması 3 haftayı bulur buda kış demek yağmurlar soğuk hava bu leonardit işlemi bahara kalıcak gibi.

Safranlı
05-12-2012, 14:39
170-180 litrelik mavi varildeki melas fiyatı varil dahil 130 tl imiş.köye belirli zamanlarda geliyorlarmış iyi oldu nakliyeden kurtulmuş olucam varilde bedavaya gelecek. 130 litre melas 1-3-10 hesabına göre 13.000 litre sek enzim yapıyor 1/100 e göre 130 ton kullanıma hazır enzim yapar bu da ben dahil bütün köye yeter.

işlem tamamdır
yürekten bir tebriği fazlasıyla hakettiniz
artık evdeki nevaleyede sataşırsınız
aman fazla abartmayın
hatunun tepesi atmasın

kimyager147
05-12-2012, 15:18
Merhaba arkadaşlar.
Bende evde kendi emzim çalışmama 2 gün içerisinde başlayacağım inşallah olumlu sonuç verecektir.

aviator34
05-12-2012, 18:12
işlem tamamdır
yürekten bir tebriği fazlasıyla hakettiniz
artık evdeki nevaleyede sataşırsınız
aman fazla abartmayın
hatunun tepesi atmasın

Sayın safranlı ben hurma pekmezini arabistan'dan cidde'den getiriyorum ve hurma pekmezi cilde çok iyi geliyormuş(yüz bölgesine maske).O yüzden hatun olsun annem,kayınvalide baldız hepsinde fazladan bir kavanoz vardır ama istesen yoktur :))

Benim bir sorum olacak yaptığımız enzimin ph'ını ph ölçer ile ölçebiliyoruz.peki içerisindeki mesela fosforu,azotu,potasyumu ölçen portatif bir alet yokmudur internette satılan ? illaki analizmi yaptırmamız gerekir ?

avahit
05-12-2012, 20:06
Merbaha arkadaşlar. Herkese selam ve saygılar. Ben 5lt lik pet şişe içersine bir kilo Limo ve Limon kabuğu;biraz portakal,300gr hKeçiboynuzu pekmezi,bir paket maya koydum. su miktarı 3000 gr. Sarıcan Mühendisin yaptığı nargile sisteminide kurdumve26.11.2012tarihini yazarak şişeye yapıştırdım. Birkaç gün gaz çıkışı güzeldi.Fakat Üç dört gündür gaz çıkışı görülmüyor. Şişeyi çalkalayınca veya sıkınca nargile olan ufak şişe fokurduyor. Daha sonra duruyor. Yanlış mı yaptım yoksa normal mi?Tecrübeli ve bilgili arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.Daha on gün oldu gaz çıkışı durdu. Moralim de bozuldu. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Şimdiden herkese teşekkür ve saygılar sunarım.

Safranlı
06-12-2012, 08:36
Sayın safranlı ben hurma pekmezini arabistan'dan cidde'den getiriyorum ve hurma pekmezi cilde çok iyi geliyormuş(yüz bölgesine maske).O yüzden hatun olsun annem,kayınvalide baldız hepsinde fazladan bir kavanoz vardır ama istesen yoktur :))

Benim bir sorum olacak yaptığımız enzimin ph'ını ph ölçer ile ölçebiliyoruz.peki içerisindeki mesela fosforu,azotu,potasyumu ölçen portatif bir alet yokmudur internette satılan ? illaki analizmi yaptırmamız gerekir ?

sahada kullanımlık böyle bir alet bilmiyorum
ben enzim yaparken dah öncede yazdım
bahçemde potasyum eksikliği çıktığından ona göre artık ekliyorum
patates kabugu ve muz kabuguna agırlık veriyorum
genelde meyve kabukları bu açıdan zengin
azor açısındanda avantajlı maddeler çok
bu konuda mikrobiloji ve toprak sayfasından çok yararlandım
aslında topragımızın çok çok enzime ihtiyacı var
ne bulduysanız yapın
fazla degil ilk yılda fark belirgin olarak anlaşılacaktır
türk külüründeki mutfak alışkanlıkları altın degerinde enzim yapmak için fazlasıyla müsait
düşünsenize çöpe giden elma ve patates kabugu bile bir bahçe kurtulabilir
enzim enzim enzim....

Safranlı
06-12-2012, 08:45
merbaha arkadaşlar. Herkese selam ve saygılar. Ben 5lt lik pet şişe içersine bir kilo limo ve limon kabuğu;biraz portakal,300gr hkeçiboynuzu pekmezi,bir paket maya koydum. Su miktarı 3000 gr. Sarıcan mühendisin yaptığı nargile sisteminide kurdumve26.11.2012tarihini yazarak şişeye yapıştırdım. Birkaç gün gaz çıkışı güzeldi.fakat üç dört gündür gaz çıkışı görülmüyor. şişeyi çalkalayınca veya sıkınca nargile olan ufak şişe fokurduyor. Daha sonra duruyor. Yanlış mı yaptım yoksa normal mi?tecrübeli ve bilgili arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.daha on gün oldu gaz çıkışı durdu. Moralim de bozuldu. Ne yapmalıyım bilmiyorum. şimdiden herkese teşekkür ve saygılar sunarım.

limon ve portakal ıyı olmuyor
bence içindeki artıkları hemen çıkartın
pekmez ve su kısmını süzün
içine yeniden mutfak artıkları koyun
meyve sevze artıgı bolca olsun
turunçgillerden olmasın
sogan sarmısak ta olmasın

avahit
06-12-2012, 11:24
Sayın Safranlı ,limon ve portakalı sayın Meyvelitepenin temizlik emziminden ilam alarak kurmuştum. Tavsiyenize uyarak dedeğiniz gibi yapacağım. İlginize teşekkür eder saygılar sunarım.

Safranlı
06-12-2012, 12:06
Sayın Safranlı ,limon ve portakalı sayın Meyvelitepenin temizlik emziminden ilam alarak kurmuştum. Tavsiyenize uyarak dedeğiniz gibi yapacağım. İlginize teşekkür eder saygılar sunarım.

dilerseniz hazır olanı temizlik maksadıyla bırakabilirisniz
malum oda çok güzel bir şey
ideal temizlik

MeyveliTepe
06-12-2012, 12:25
Turunçgillerin problemi ne? Biz çok yapıyoruz çiçeklerde de gayet iyi.