PDA

View Full Version : Enzim (Enzyme)




Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]

dmtmrt
25-11-2016, 18:43
5 adet enzim yaptim.En son balık atıklarından enzim yaptım.2 ay sonra neye benzedigini göreceğim Yaptıgım enzimleri bulaşık makinasinda denedim koku bitti.Kokan ayakkabilara fıs fıs yaptim sonuç harika.Bakonumda yetişen birberler boyumu gecti enzimden dolayi.Meyvelerden yaptigim enzimlerden banyo sonrasinda koltuk altina sürdügümde ter kokusu hissetmedim duş gününe kadar.Enzimlerimi 3 ay dolmadan süzmedim.3 litre su 900 gr atık ve 300gr pekmez ölçüsü dısına çikmadim.Deterjanlarin kimsallıgi azalsin diye 1 cay bardagi ölcüsunde deterjanlara koydum.Yerleri silme suyundada kullaniyorum.bakonda kapalı ortamda yetişen biberlerim hic bitlenmedi.Şimdilik gördüklerim bunlar. :)




Mad Max
22-01-2017, 23:41
Balık artıklarından enzim yapmayı düşünüyorum balıkçı bir arkadaşımdan ayırmasını rica edeceğim .Aklıma takılan şu balığı temizliyorlar ve balığın iç organlarıyla beraber kafasını kesiyorlar .İşte sorum burada enzim yaparken balığın iç organlarını balığın başıyla beraber enzime katabilirmiyim .

dmtmrt
23-01-2017, 17:17
Balik enzimini süzdüm.Aman Allahim bu ne koku off off.Siz siz olun sakin kapali ortamda süzmeyin.Süzerken mutlaka ince bir tülbent kullanin.Balik enzimine kafa ve kilcik koydum.Elimde Em vardi bir kapakda ondan ekledim.2 ay suresiz yogun bir gaz cikişi oluyor.Mutlaka serum hortumuyla gaz çikişi yapin derim.3 ay sonra bidonun icinde balikdan bisey kalmiyor.Tum yagi enzime cikiyor.1 kapak balik enzimi, 1 kapakda karisik mutfak atiklarindan yaptigim enzinden ekleyip çiceklerimi suluyorum.

çamkokusu
25-01-2017, 15:40
5 adet enzim yaptim.En son balık atıklarından enzim yaptım.2 ay sonra neye benzedigini göreceğim Yaptıgım enzimleri bulaşık makinasinda denedim koku bitti.Kokan ayakkabilara fıs fıs yaptim sonuç harika.Bakonumda yetişen birberler boyumu gecti enzimden dolayi.Meyvelerden yaptigim enzimlerden banyo sonrasinda koltuk altina sürdügümde ter kokusu hissetmedim duş gününe kadar.Enzimlerimi 3 ay dolmadan süzmedim.3 litre su 900 gr atık ve 300gr pekmez ölçüsü dısına çikmadim.Deterjanlarin kimsallıgi azalsin diye 1 cay bardagi ölcüsunde deterjanlara koydum.Yerleri silme suyundada kullaniyorum.bakonda kapalı ortamda yetişen biberlerim hic bitlenmedi.Şimdilik gördüklerim bunlar. :)

Ne mucize yahu.Yakında şampuan olarak kullananda çıkar :D

Mad Max
04-02-2017, 19:30
Sadece patates ile enzim yapılır mı ?

civanmukti
06-02-2017, 06:54
herkese merhaba,

dün 3 çeşit enzim yapımını tamamladım. birincisinde her türlü organik sebze meyve atığı (kabak, salatalık, kiwi, patates, havuç, portakal vs), ikincisinde narenciye kabuğu, üçüncüsünde ise sadece içilebilir olsun diye portakal ve limon içi kullandım.

nargile tekniğiyle yapmak için 5 lt petlere yarım litre su şişesi yapıştırdım. sıcaklık konusunda emin olamadığım için balkona koydum. bizim burda evlerin içi çok sıcak. acaba içeri alsam nasıl olur? dışarda balkonda kalsa olur mu?

siz deneyimli dostlar yardımcı olursa çok sevinirim.

selamlar.

dmtmrt
06-02-2017, 17:43
Mad Max, bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir.Ama mutfak atiklari sadece patates den ibaret degil. Enzimi daha zenginlestirebilirsin.

dmtmrt
06-02-2017, 17:47
civanmukti, icecek enzimin dışindaki enzimin olunca karistir.Daha besleyici bi bitki coşturan enzimin olur.Enziminizi balkondan iceri alin.Enzimin aktifleşmesi icin 25C uzeri sicaklik olmalidir.Hayirli olsun enziminiz.

civanmukti
07-02-2017, 06:05
civanmukti, icecek enzimin dışindaki enzimin olunca karistir.Daha besleyici bi bitki coşturan enzimin olur.Enziminizi balkondan iceri alin.Enzimin aktifleşmesi icin 25C uzeri sicaklik olmalidir.Hayirli olsun enziminiz.

teşekkürler cevabınız için, dün balkondan odaya aldım. umarım güzel bir ürün elde ederim. selamlar.

Mad Max
07-02-2017, 16:23
enzim yapmaya başladım aklıma bir şey daha takıldı normal meyve ve sebze atıklarıyla yapmaya calıştığımız enzime balık atığı da ekleyebilirmiyiz . Meyve sebze balık karıştırılıp enzim yapılabilir mi ?

1.NOT:Şu an saat gece 23.00 Kimseden cevap alamayınca temzilediğim uskumru cinsi balıkların kafalarını patatesle birlikte kullandım 0,45 gr balık kafası 0,65 gr patates kullandım yumurta kabuğu ve iki diş sarımsak ekledim olursa artık hayırlısı.

2.NOT: Sabah saat 09:20 Gece hazırladığım balık ve patates enzimi delirmiş resmen fermantasyon kaynaması zirvede diyebilirim büyük bidonun dışına bağladığım küiçük şişenin içindeki su coşuyor . Bu kaynamayı görünce umudum arttı galiba bu enzim olacak .

dmtmrt
09-02-2017, 18:54
Sevgili Mad Max, bana gore balik atiklari ve sebzelerle ayni bidonda enzim yapabilirsiniz.Bence bitkileriniz icin bu harika bi coşturan olur.Bir sure sonra çöpe giden sebze atikarina üzuleceksin hepsinden enzim yapmaya kalksak evde enzim bidonlarina basmadan yürümeye çalisiriz.Enzimleriniz hayirli olsun :)

Sûz-i Dilârâ
12-02-2017, 10:45
Balık enzimi yapmaya karar verdim. :( Biraz korkuyorum ama, o kafalar, gözler şişenin içinden bana bakarken bu iş nasıl olacak. :(

İlk adım olarak balıkçımızı aradım, bana balık içi, kafası vs. ayıracak.

İkinci adım olarak da bu sayfada bahsedilen düzeneği öğrenmem ve uygulamam gerekecek. Balık enzimindeki gaz çıkışı ve patlamayı atom bombasına benzeten arkadaşın sözleri aklımda kalmış gözüm epey korktu doğrusu.

Komşu Necla teyzenin gözleri benim ve bitkilerimin üzerindeyken işe bir de balık enzimi patlamaları karıştırırsam aklımdan epey şüphe edecek. :)

Sûz-i Dilârâ
12-02-2017, 14:53
Izgara balık artıklarından enzim olur mu? Yemekten kalanları da atıverem hazır :)

dmtmrt
13-02-2017, 20:39
Süz-i Dilârâ sade balik enzimi yapacaginiza birkac büyük balik kafası, birkac kılçik, 1 adet patates, 1 havuç ve kış sebze atiklari toplamda 1kg yakin olacak şekilde karma bir enzim yapin derim.Ben ayri yaptim 1kapak balik 1 kapak sebze enzimi koyuyorum 1 litre suya.Bitkilerimi bu sekilde suluyorum.Ama karisik yapsaydim bence 2 ayri bidon enzim yapmak zorunda olmazdim.Hayirli olsun enziminiz şimdiden :)

mister73
23-02-2017, 13:39
Merhaba, enzim başlığını bir süredir takip ediyorum ve buradan aldığım ilhamla yaklaşık iki ay önce mutfak atıklarından ilk enzimlerimi beş ve iki buçuk litrelik plastik kaplara kurdum. Analog pH metre ile ölçüm yaptım, 6 civarında bir pH değeri çıktı. Keskin ama hoş bir kokusu var. Kaplardan bir tanesinde yüzeyde beyaz küfümsü ince bir tabaka oluştu ama ilerlemedi, öylece kaldı. Doğru yolda mıyım bilmiyorum ama çabalarım kimya öğretmeni olan eşime de ilham verdi ve okulunda bir kaç öğrencisine performans ödevi olarak ev yapımı enzim konusunu vermiş. Arada bana da bir şeyler soruyor ben de çok biliyormuşum gibi cevap veriyorum ama Forumumuzun reklamını da yapıyorum :)

Herkese iyi forumlar ve bol enzimli günler diliyorum.

hberbul
23-02-2017, 18:30
4-5 gün önce Yaklaşık 4 kilo atık,4lt su,1200 gr pekmez ve bal karışımından yaptığım enzimi en üst kata bırakmıştım.Dün baktığımda balon patlamış.Ne zaman patladı bilmiyorum.Tekrar balon taktım şuan hareket yok.İnşallah bir sorun olmaz.

dmtmrt
24-02-2017, 20:51
mister73 enzimleriniz hayirli olsun.Enzim yüzeyindek beyaz tabaka fermente sonucunda olmasi gereken bir durum 3 aylık surenizi tamalayip enziminizi süzün derim.3 ay öncesinde açilan enzimlerde fermente tamamlanmamiş oluyor.Ögrencilere eşinizin bunu ögretmesi ne güzel olmuş.Onlarda evde anne babalarina anlatir, birlikde yapip faydasini gorürler umarim :)

dmtmrt
24-02-2017, 20:59
Sayin hberbul malesef enzimde ilk 2 ay yogun bir gaz çikişi oluyor.Bunu balonla halletmeniz mümkün degil.Nargile sistemi kurun birakin 3 ay beklesin enziminiz.Asya'lilar 3 kg su 900gr atik 300gr pekmez **** esmer şeker ölçusu disina cikmiyorlar.Enzimlerinin kullanim alanlari cok genis.YouTube videolar cok izlemenizi tavsiye ederim.

mister73
24-02-2017, 21:29
Teşekkürler sayın dmtmrt. Bakalım bu ilk deneme başarılı olursa devamı da gelir. Öğrencilerin ilgi göstermesi benim de çok hoşuma gitti. Sonuçta bu tür yararlı konular ne kadar çok paylaşılırsa zavallı dünyamız için o kadar iyi.

Ozlem A
24-02-2017, 22:30
Merhaba, enzim başlığını bir süredir takip ediyorum ve buradan aldığım ilhamla yaklaşık iki ay önce mutfak atıklarından ilk enzimlerimi beş ve iki buçuk litrelik plastik kaplara kurdum. Analog pH metre ile ölçüm yaptım, 6 civarında bir pH değeri çıktı. Keskin ama hoş bir kokusu var. Kaplardan bir tanesinde yüzeyde beyaz küfümsü ince bir tabaka oluştu ama ilerlemedi, öylece kaldı. Doğru yolda mıyım bilmiyorum ama çabalarım kimya öğretmeni olan eşime de ilham verdi ve okulunda bir kaç öğrencisine performans ödevi olarak ev yapımı enzim konusunu vermiş. Arada bana da bir şeyler soruyor ben de çok biliyormuşum gibi cevap veriyorum ama Forumumuzun reklamını da yapıyorum :)

Herkese iyi forumlar ve bol enzimli günler diliyorum.

Ph ile ilgili olarak olgunlaşma tamamlandığında, ph düzeyi 4-4,5 gibi olmalı.

http://www.agaclar.net/forum/1227120-post1665.htm

mister73
25-02-2017, 06:49
Evet sayın Özlem A, ben de öyle hatırlıyorum. Umudumu halen korumamın iki sebebi var aslında; birincisi analog bir pH metre kullanıyorum, hatalı ölçüm yapmış olabilirim, ikincisi de üç ayın dolmasına yaklaşık bir ay kaldı, belki bu sürede pH biraz daha düşebilir. Veya olmadı, laktik asidi bol bir enzim vermiş olurum bitkilerime :(

mister73
16-03-2017, 13:20
14 aralık 2016'da kurduğum enzimleri 15 mart itibariyle süzdüm, plastik şişelere doldurdum, toplam 5 litre civarında enzimim oldu. İlk denemeyi banyodaki gider ve klozette yaptım, belirgin derecede ortamın havasını ferahlattığını söyleyebilirim. Ayrıca yetiştirmekte olduğum biber, patlıcan fidelerini ve birkaç saksı çiçeğimi suladığım sprey şişesine az miktarda ilave ettim, sonuçları görmek için sabırsızlanıyorum.

okursan
16-03-2017, 16:16
Sayın mister73, ph dengelendi mi?

mister73
16-03-2017, 16:42
Evet, onu atlamışım. Süzmeden önce yaptığım son ölçümde 5,5 civarındaydı.

Gül Batur
17-05-2017, 14:49
Sayın mister73 sonucunuzu merak diyorum bitkilere nasıl bir etkisi oldu.

Calycadnus
04-07-2017, 11:24
Hepinize merhaba. Benim birkaç sorum olacak. Daha önce sorulmuş ise affola. Ilk olarak maya ve seker oksijensiz ortamda femente oldugu zaman alkol olusumu oluyor diye biliyorum. Enzim yapımı esnasında koyulan seker,pekmez ve meyve sebzelerin icerisinde bulunan dogal sekerler alkol olusumuna neden olmuyor mu?*
Bir diger sorum ise yapılan enzimleri ceviz fidanlarıma uygulamak istedigimde su ile karısım oranı ne olmalı?*
Cevaplarınız icin simdiden cok tesekkür ederim.

dmtmrt
22-08-2017, 11:01
1 litre suya 2 pet sise kapagi koyabilirsiniz.

Serpil Pirmit
22-08-2017, 14:42
Merhabalar.. Gerçekten çok değerli bilgiler.. Teşekkür ederimm kendi adıma benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bir forum :)))

pomodoro
10-03-2018, 17:59
Konunun başından okumaya başladım ama 70 küsur sayfa, oku oku bitmiyor. 10 küsur sayfadan sonra sona atlayıp bir de sondan başa 5 sayfa kadar okudum. Sonuç:

İlk enzim denemem... 3 kg su, 300 gr pekmez, yaklaşık 900 gr meyva. Karıştırıp hava kilidi taktım. Göze yanlış gelen bir şey var mı? Teşekkürler.

ozerkavak
16-04-2018, 15:37
ilk denememi evdeki artıklardan 5lt lik pet şişeye balonlu sistemi yarın kurmayı planlıyorum. 76 sayfayı okumak epey bir zamanımı aldı:) Arada kaçırdıklarım da olabilir. Benim anladığım;

a. 1-3-10 oranına olabildiğince sadık kalmak gerekiyor. Ufak tefek sapmalarda dahi büyük sorun çıkmıyor. Süre uzuyor/kısalıyor vs.

b. Pet şişe amatörler için en ideali. Esnek olduğu için nispeten yüksek basınca ve sıcaklık değişimleri vs düşük basınca (vakum) maruz kaldığında daha sorunsuz.

c. Hava kilidi olarak iğneyle 3-4 delik açılmış balon/eldiven en pratik yöntem (ancak aşırı gaz çıkışlarında balon iyice şişerse delikler yırtılabilir ve içeri enzim oluşumunu bozabilecek kadar oksijen girebilir diye anladım. Burada bende biraz şüphe oluştu. Balonları patlayan/yırtılan arkadaşlar iğneyle 3-4 delik deldiklerini belirtmemişler veya ben atlamış olabilirim. Delikli balonlar mı patladı?). Balon patlak değilse ve şişe ağzında yatık duruyorsa, vakum halinde şişe ağzına yapışıp içeri hava almaz diye tahmin ediyorum.

d. Hava kilidi konusunda diğer akvaryum hortumlu yöntem iyi ancak vakum nedeniyle dışarıdaki suyun içeri çekilme riski var. Büyük pet şişeler taşınırken vakum oluşabilir. İki şişe arası hortumu biraz uzunca olursa sıkıntı olmaz sanırım. Su şişesi de enzim şişesi seviyesinin üstünde olmamalı tabii ki.

e. sistem ister iyi bakteri ve mayalar eklensin ister eklenmesin, birkaç gün geç de olsa çalışmaya başlıyor. Mayalar önce baskın geliyor, şeker bolluğunu fırsat biliyorlar ve önce ortamdaki eriyik haldeki oksijeni tüketiyorlar. Ortaya çıkan alkol,asitlik,karbonsioksit derken çürümeye yol açan kötü mikroorganizmalar fazla çoğalamadan ölüp gidiyorlar.

f. Daha ilk aşamalarda, şişedeki hava boşluğunu, salınan karbondioksit hızla dolduruyor, havadan ağır olduğu için sıvı yüzeyine yakın kalıyor, içerideki havayı (oksijeni) dışarı itiyor, böylece oksijenli solunum yapan "kötü" mikroorganizmalar üreme şansı bulamıyor. İçeride 1-3 ay süren arası işlem boyunca nispeten yüksek basınç olduğu için içeri temiz hava da giremiyor. Tam da bu nedenle kapak açılmamalı, dışarıdaki su içeri borudan girmemeli, balon patlamamalı!

g. İşlem bitince eğer sifon sistemi gibi bir sistem kullanılarak, hava teması en az olacak şekilde enzim birkaç küçük şişeye silme doldurarak aktarılabilirse, serin bir yerde birkaç aya kadar idare edebiliyor. Ancak sanırım en iyisi süzmeden kullanıma kadar bekletmek, kullanım anında süzmek(veya süzmeden kullanmak) ve olabildiğince çabuk enzimin tamamını kullanmak.

h. Melas pekmez vs her ne şeker kaynağı kullanılırsa kullanılsın, mikro organizmaları öldürücü etkisi olan bir içeriği olmamalı (beyaz rafine şekerin üretim aşamaları sanırım bunu kapsıyor. Bir süre sonra yeterince fire veren bakteriler beyaz şekeri de sanırım tüketmeye başlıyor. Görünen o ki melas,, pekmez vs. kullanmak en iyisi, risk almaya değmez).

i. Su klorsuz olmalı. Bu da iyi mikro organizmalarımızın sağlığı için önemli.

j. İçindeki her maddeyi bitki besinine çevireceğimiz malzemelerimiz taze ve temiz olmalı. Çürük çarık materyal, sisteme "kötü" mikroorganizmaları bolca getireceği için iyilerin baskın çıkmasını engelleyebilir veya hiç olmadı geciktirebilir.

Aklıma takılanlar:

1. Sn. Meyvelitepe ve bazı arkadaşlar, balon veya hava kilidi sistemi yerine kapağı gevşek bırakıyorlar ki aslında en basit bir çözüm gibi duruyor. Biz farkında olmadan kapak biraz sıkışık kalırsa ve iç basıncın itmesiyle hafif gevşek kapağın iyice sıkışması ihtimali var gibi geldi bana. Bir sorunla karşılaşan oldu mu?

2. Sistemin ilk gününde besin olarak şekeri koyuyoruz. Mikroorganizmalar buna saldırıyor. Maya eklediysek (yoğurt suyu, kuru yaş maya vs) mayalar baskın çıkıyor ve hızla bu şekeri tüketiyor ardından mayaların devri kapanıyor diğer iyi bakteriler işi ele alıyorlar. Mayasız durumlarda sistemde bakteriler yavaş yavaş çoğalıyor ve her halükarda şeker bir mikroorganizma patlaması için kullanılıyor. 1-3-10 oranındaki şeker optimum besin maddesi sanırım (daha fazla şeker gereksiz masraf, azı ise iyilerin sayısını yeterince arttırmayabiliyor). Şeker sayesinde deli gibi çoğalmış iyi mikroorganizmalar yiyecek azalınca veya kalmayınca bizim enzime eklediğimiz bitkisel veya "balıksal" maddeleri yemeye başlıyorlar. Bu kapalı sistemde sürekli bir devinim var. Buraya kadar eğer doğru anladıysam sorularım şunlar

- Balık artıkları daha sisteme girerken bol miktarda kötü mikroorganizma içeriyor. İlk başlarda çok olan ve süregelen kokunun sebebi süreç içinde iyilerin yavaş yavaş kötüleri yenmesi mi? Eğer böyleyse, sistemin giriş kısmında daha yüksek oranda şeker ve maya koku sorununu en aza indirebilir veya daha kısa zamanda çözer mi?

- Yukarıdaki önerme doğruysa, örneğin müthiş miktarda mikroorganizma içeren yaş hayvan gübresi + daha çok şeker + daha çok maya/EM kullanılarak az kokulu süper azotlu bir enzim yapılabilir mi?

- Ya da bitkisel atık ve balık haricinde hayvansal girdiler kullanan oldu mu? Sonuç ne oldu?

3. Bu sistemde acaba problemli organik atıklar, mesela zeytin karasuyu, yararlı bir enzim haline getirilebilir mi? (Alkaloidleri Fabrikası atığı olan haşhaş kapsülü küspesi var ama onu zaten gübre yaparken bir de enerji üreten girişim var: Promar Gıda | İştiraklar Afyon Güç Birliği (http://promargida.com.tr/istirak-afyon-enerjivegubre.html))

4. Girdi olarak meyve sebze kabukları kullanıyoruz ki mesela muz kabuğunda büyük ihtimalle kimyasal kalıntılar var (ya da biz kullanırken hala var mı?). Bu kalıntıların (maalesef Türkiye'de hala DDT satanların olduğu söyleniyor) enzimin olgunlaşmasından sonra en az 1/100 seyreltildiği düşünülürse, Çocukların yiyeceği çileğe sıktığımızda "ihmal edilecek kadar az zararlı olabilir" diyebiliyor muyuz?

5. Tesbih ağacı tohumunun sisteme baştan katılması halinde böcek kaçırıcı/öldürücü etken maddenin, enzim olgunlaşma sürecinde mikroorganizmalar tarafından etkisiz kılınabileceğini düşünüyorum. Tesbih ağacı kaynaklı organik ilaçları kullananlar acaba enzim öncesi var olan etkiyi bu tohum katılan enzimlerde de gördüler mi? ya da diğer zehirli maddeler? Mesela zakkum enziminde zakkum suyundaki toksik maddeler hala var mı?

ksantip
28-05-2018, 15:54
ben de patates,kivi,yumurta kabuğu ve muz ile yapıcam bakalım nasıl olacak.

GübreciBaba
24-08-2018, 20:53
Kara Kafes Otu yetiştirmek için bana fide desteği verecek var mı aranızda?

yenisafranlı
16-11-2018, 13:48
dostlar hepinize sayğılar hürmetler uzun bir ara vermek zorunda kaldım eski üyelik şifremden bir türlü giriş yapamadım
safranlı üyeliğimi aktif edemedim
(bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş olursa çok mutlu olurum)
ya da olmuyorsa yeni safranlı olarak devam ederiz
tekrar selamlar hürmetler
özledik ya hu....

MeyveliTepe
16-11-2018, 13:56
dostlar hepinize sayğılar hürmetler uzun bir ara vermek zorunda kaldım eski üyelik şifremden bir türlü giriş yapamadım
safranlı üyeliğimi aktif edemedim
(bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş olursa çok mutlu olurum)
ya da olmuyorsa yeni safranlı olarak devam ederiz
tekrar selamlar hürmetler
özledik ya hu....


Enzim başlığına değil de Forumda yaşadığınız sorunlar (http://www.agaclar.net/forum/oneri-yorum-ve-sorunlariniz/38622-8.htm#post1551788)başlığına yazsanız daha isabetli olurdu. Burada ancak tesadüfen görülür.

meeteine
01-12-2018, 07:04
Merhabalar. Okuma işlemimi tamamlayınca denemelerime başladım. İki ayrı plastik kavanozda kurdum. Birisinde portakal ve patates (150gr), bal (150gr), su (500ml) ve kuru ekmek mayası (10gr), ikincisinde elma ve muz (100gr), pekmez (50gr), su (300ml) ve kuru maya (5gr) olacak şekilde kurdum. Kavanozların birisinde nargile sistemi diğerinde plastik eldiven var.
Hava sıcaklığı 20 derece civarında ama sabit tutmak adına kavanozları suya koyup akvaryum ısıtıcısı ile sıcaklığı 30 derecede sabitledim.İlk iki gün fermantasyon iyi idi sürekli gaz çıkışı oldu. Bugün üçüncü gün ve gaz çıkışı neredeyse tamamen durdu. Kavanozları çalkalayıp koyduğumda kısa süreli gaz çıkışı oluyor ama bir kaç dakika içinde yeniden duruyor.
Sizce nerede hata yapıyorum?

Safranlı
03-12-2018, 10:48
Bal kullanmak doğru değil pekmez kullanmalıydınız bal enzimde kullanılmaz

meeteine
03-12-2018, 13:04
Bal kullanmak doğru değil pekmez kullanmalıydınız bal enzimde kullanılmaz

İkincisinde üzüm pekmezi kullandım ama onda da aynı sonucu aldım. Üçüncü gün tümüyle durdurdular gaz çıkışını. alkol oluşumu fermantasyonu bitirmiş olabilir mi? Ama üç gün alkol oluşumu için bile kısa bir süre değil mi?

Adalet Yağcı
04-01-2019, 20:52
Elimde Em vardi bir kapakda ondan ekledim.

Merhaba dmtmrt..

Bir süredir EM-1 arıyorum, siz nereden tedarik ettiniz?

Nazo06
05-01-2019, 07:12
Bu enzimleri neredeyse her şeyde kullanabiliyoruz sanırım? Bu konuyu baştan sona okumak gerek

volkanaktas
05-01-2019, 07:38
Kara Kafes Otu yetiştirmek için bana fide desteği verecek var mı aranızda?

Tohum paylaşım etkinliğinde paylaşılıyor

ozerkavak
04-02-2019, 13:07
En son EM'yi 2018 Şubat'ta emturkey.com.tr adresindeki işletmeye ulaşıp almıştım.

uzunkum
28-02-2019, 11:13
Arkadaşlar merhaba, 24.02.2019 tarihinde ilk enzim denememi yaptım. 5 lt' lik plastik damacanada nargile usulü, önceki arkadaşlarımızın yaptığı şekilde. İçerisine 3 su bardağı melas, 1 kg civarı ısırgan otu ince ince doğradım, 5-6 baş sarımsak ve üzerini su ile doldurdum. Evin en sıcak odasında duruyor. Pazartesi ya patlarsa diye, düzenek kurmama rağmen iş yerinde akşamı zor ettim. Ancak bugün beşinci günü ve hiç hareket yok, ara sıra çalkalıyorum o zaman 1-2 kabarcık çıkıyor, yandaki su dolu şişenin kenarlarında küçük kabarcıklar var o kadar. Bidonu aşağıya doğru eğdirdiğimde ise tüp gaz kokusu gibi bir koku geliyor. Bu enzim denemem hakkında yorum yapabilirmisiniz, başarılı olma ihtimali varmı veya bu aşamada yapacağım bir şey olabilirmi?

uzunköy
05-03-2019, 15:37
Ben de bugün balık turşusu denebilecek düzeneği kurdum.

İçerik şu şekilde,
8 litre su,
800 gr Üzüm pekmezi
2.5 kg kadar balık artığı ağzı kapalı olarak şeffaf turşu bidonunda bekliyor.

Arada bir kapağını gevşetip gazını alacağım.

Artan balıkları da 2-3 ay sonra gübre olarak çıkartma ümidiyle toprağa gömeceğim.

derin35
21-03-2019, 17:37
Bitkilerinde enzim kullanıp, yapraklarda sararma sorunu yaşayan oldu mu?
Enzimi yıllardır kullanırım, galiba dozunu biraz fazla kaçırmış olabilirim.
Bu sararmaya neden olur mu?

uzunköy
07-04-2019, 22:44
Bu duzenegi kuralı, 5 hafta oldu.
Ilk başta gaz cikisi cok az iken artik belirgin sekilde daha fazla cikiyor ve bugün yanlislikla biraz sallama gafletinde bulundum.
Icine kurduğum Turşu kabı balon gibi sekil aldı... patlamadan inceden inceye fislatarak acarim diye dusundum ama ben actikca o resmen fışkırdı kapaktan...
Demekki saglam gaz cikisi yapiyor artik.
Bundan sonra her gün gaz almam gerekiyor.
Kokunun giderek azaldigini farkettim.
Ilk gunlerde 10 birim ise şimdi 4 e düşmüş diyebilirim.
Şimdilik durum bu sekilde,
Ilk defa yapiyorum, okuduklarima gore dogru yoldayim saniyorum.
Siz ne dersiniz?
Https://pasteboard.co/I95ahR7.jpg

uzunköy
09-04-2019, 19:31
Konuyu bastan okuyunca enzimin sadece bitkilerle yapildigini farkettim. Ben balık çöplerini koydum ayni yere.
Ortaya ne cikacak hiç belli degil.
Biraz sallayinca gazoz gibi köpürüyor ve kapagini hafif aralarsam fiskirmaya calisiyor :)

uzunköy
16-04-2019, 20:56
Son 1 haftadır, köpürme etkisi ve gaz basıncı azalmaya basladı.
Koku hissedilmeyecek seviyeye kadar düştü.

Hakkoo
21-05-2019, 02:08
Forumda ki herkese iyi günler dileyerek bu işin üstadlarına bir kaç sorum olacak eğer cevaplar iseniz çok mutlu olurum. Yaklaşık 1-1.5 aydır forumdaki birçok konuyu takip ediyorum günde birkaç defa okuyup anlamaya çalışıyorum. Bizim aşağı yukarı 100 dönüm nar bahçemiz var ve yoğun araştırmalar sonucunda önümüzdeki hafta kısmet olursa kendi çapımızda solucan çayı yapmaya karar verdik. Sorularım söyle
1-Solucan çayının yanına ek olarak enzimmi yoksa soğuk komposto yapmakmı daha doğru olur?
2-Enzim ile Soğuk kompostun arasında toprağa ve bitkiye fayda olarak bir fark varmıdır?
3- Sayın Epsody’ nin tarifinden yola çıkarak fermantasyon ile sıvı gübre yaparken EM ile birlikte maya kullanmanın ekstra bir yararı olurmu?
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum , böylesine güzel bir site için yönetime Şükran’larımı sunuyorum, eğerki sorumu yanlış konu başlığında sormuş isem onu da acemiliğime verin, esenlikler dilerim.

hümanistmohikan
12-06-2019, 16:31
bu artıkları biriktirmek için, dolapta muhafaza edip sonra işlem yapsak uygun mudur?

ramada
16-06-2019, 18:39
karpuz kabuğu, domates kabuğu gibi atıklardan enzim kurulur mu? İçinde meyve atıkları olmak zorunda mı?

halcur
31-07-2019, 14:04
Arkadaşlar, bilen birisinden yardım bekliyorum. Mutfak artıklarından yapılıyor enzim, anladım. Ben tarladan biraz semizotu, kızılbacak, çoban çökerten vb.otlarla yapmaya çalışıyorum. Olur mu? Ne dersiniz?

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Anabel
12-09-2019, 10:10
İyi Günler 2 yıl önce buradan bilgiler alarak (ot-meyve-sebze vb) bulabildiğim bitkilerden çöp enzimi yaptım daha sonra damlamadan verdim sonuç ne bilemiyorum,
analizi hakkında bilgi verecek arkadaş varmı
tekrar daha büyük çaplı yapmak istiyorum yeni gelişmeler varmı
sebze-meyve ve otlarda hangi besinler bulunur araştırma yapan varmı
her bulduğum meyve sebzeyi karıştırayımmı yoksa her meyve sebzeyi ayrı ayrı yapmak gerek

derin35
15-05-2020, 12:54
Yıllar evvel yapıp götürdüğüm enzimi, kayınpederimin yazlığının hırdavat odasında buldum. Yılını net hatırlamıyorum. 2016 ya da 2017. Tadı, rengi, kokusu ilk yapıldığı gün gibi. Enzim galiba bozulmuyor. Yıllanmış şarap gibi. Şaşırdım.

derin35
13-07-2020, 15:34
Galiba benden başka enzim yapan yok. ;)

ahkem
24-08-2020, 20:48
Ben balık artıklarından yaptım, biraz kepek biraz balık artığı biraz melas biraz su olacak şekilde,
5-6 ay kadar fermante olduktan sonra süzdüm, mısır biçildikten sonra boş tarlaya holder ile atıldı.
Faydasını önümüzdeki hasatta görürüz.
(toprağın organik maddesi düşük olduğu için topraktaki organik madde oranını arttırmaya yönelik yaptığım bir çalışmadır. Balık enzimi dışında kendi yaptığım humik asiti de holder ile attık tarlaya.)
Enzim yapma konusunda tek değilsiniz :)

Galiba benden başka enzim yapan yok. ;)

halcur
06-02-2022, 18:54
Bu adamcağız enzimle ilgili çok şey anlatıyor ama ben çok bir şey anlamıyorum. Uzman abiler/ablalar, ne diyor bu abi.
https://www.youtube.com/watch?v=0BAk0_VQd_c

Başka videoları da böyle. Kafam allak bullak.
https://www.youtube.com/watch?v=WC1pFKzaIfY

MeyveliTepe
06-02-2022, 21:18
Bu adamcağız enzimle ilgili çok şey anlatıyor ama ben çok bir şey anlamıyorum. Uzman abiler/ablalar, ne diyor bu abi.


Pek şeytmeye gerek yok, parodi niyetine izleyebilirsiniz. Sağdan soldan duyduğu beş benzemez şeyi senaryo halinde bir araya getirme alışkanlığı var. Bir ara kelebeklerin yaprak bitlerini gezdirdiğini iddia ediyordu :)

Arada, limonen'in yumuşak kabuklu bitleri öldürdüğünü de keşfetmiş :rolleyes:

Sevgi Soydan
16-02-2022, 22:45
Sayın Halcur,

Bende yeni takip etmeye başladım onu, yeni bir şey öğreneyim diye başladığım tüm videolarını sonunda hiçbir şey öğrenememiş olarak bitiriyorum.
Konunun en başındaki sayfalarda videoda anlattığından daha çok bilgi ve fazladan deneyimler var.