Bağlan

View Full Version : Enzim (Enzyme)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10

Safranlı
06-12-2012, 12:48
turunçgillerin problemi ne? Biz çok yapıyoruz çiçeklerde de gayet iyi.

önceki sayfalardan aklımda kaldığı kadarıyla böyle yer etmiş
siz onay verdikten sonra her yer süt liman
bir hatamızıda böylece düzelmiş oluyoruz...

kimyager147
07-12-2012, 17:51
enzim yaparken yaş mi kuru maya mi kullanılmalı

Halil Önen
07-12-2012, 20:10
enzim yaparken yaş mi kuru maya mi kullanılmalı

İkisi de _ ayrı ayrı_ kullanılabilir.

aviator34
10-12-2012, 13:25
arkadaşlar Çinko ve fosfor eksikliğim için aşağıdaki yazıyı buldum

Yarım bardak kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının %46 sını demirin %28.’ni, manganezin %52’sini, çinkonun %17.’sini ve proteinin yüzde 17si’ni karşılar.

Bir bardak kabak çekirdeğinde, 16 mg kadar çinko bulunur.demiş
Haliyle 700 kg kabağı çöpe atmamak için çekirdeğinden bile faydalanmam gerekiyor.Şimdilik ihtiyacımı görmesi için köyden 10 kg'lık melasımıda aldım.pekmez kullanmaktan yırttık :))

Safranlı
11-12-2012, 10:46
şu melasın resimlerini görebilirmiyiz
pekmez gercekten pahalıya gelebilir
maliyetlerini de yazmanızı rica ediyoruz

aviator34
11-12-2012, 11:22
şu melasın resimlerini görebilirmiyiz
pekmez gercekten pahalıya gelebilir
maliyetlerini de yazmanızı rica ediyoruz

Selamlar sayın safranlı Melas (köy tabiri meles :)) ) gerçekten bildiğimiz pekmez gibi ve soğukta viskozitesi inanılmaz yüksek bir sıvı (akmaya karşı göstermiş olduğu direnç) dün akşam dayanamadım 2 tane 10'ar litrelik 2 tane 5 litrelik pet'lerde enzim hazırladım. (balkabağı ağırlıklı)
Akşam hem melas'ın hemde benim hazır askerlerin fotoğrafını çekip siteye koyacağım.
Köydeki insanların Melası kullanmalarının sebebi Büyükbaş hayvanlarının yemlerine ve samanlarının içerisine melası su ile incelterek verdiklerinde hayvanlarda sütün fazla olduğunu ve hayvanın etlendiğini söylediler aslında melas sıcak tutması bakımından da bir fayda sağlıyordur diye düşünüyorum.

Fiyat olarak ben 10 kg. aldım eniştemiz sağolsun para almadı benden
180 kg ayırttırdım(1 mavi bidon) 130tl verdim.Litre Fiyatıda 1.384 tl ye geliyor.

Safranlı
11-12-2012, 12:17
Selamlar sayın safranlı Melas (köy tabiri meles :)) ) gerçekten bildiğimiz pekmez gibi ve soğukta viskozitesi inanılmaz yüksek bir sıvı (akmaya karşı göstermiş olduğu direnç) dün akşam dayanamadım 2 tane 10'ar litrelik 2 tane 5 litrelik pet'lerde enzim hazırladım. (balkabağı ağırlıklı)
Akşam hem melas'ın hemde benim hazır askerlerin fotoğrafını çekip siteye koyacağım.
Köydeki insanların Melası kullanmalarının sebebi Büyükbaş hayvanlarının yemlerine ve samanlarının içerisine melası su ile incelterek verdiklerinde hayvanlarda sütün fazla olduğunu ve hayvanın etlendiğini söylediler aslında melas sıcak tutması bakımından da bir fayda sağlıyordur diye düşünüyorum.

180 kg ayırttırdım(1 mavi bidon) 130tl verdim.Litre Fiyatıda 1.384 tl ye geliyor.

Buralarda da mutlaka vardır ama henüz ulaşamadık
aslında bedava gerçekten
melas olduktan sonra her türlü nevale altın olarak geri dönebilir
ve bizde keyfimize bakabiliriz
aslında enzimin bu aylarda ve erken ilk baharda verilmesini çok faydalı buluyorum
belki arkadaşlardan katılmayan olabilir ancak ben bitkinin her daim çalıştığını ve uyanık oldugunu düşünüyorum
yani verdiğimiz besinin alındıgını düşünüyorum

aviator34
12-12-2012, 09:27
Melas

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/p206x206/215127_10151166023763663_369188859_n.jpg

hasan_ka
12-12-2012, 09:54

Hesapta yanlışlık var Sn. Aviatör kuruşa geliyor kilosu :) Bizim buralarda da hayvan samanı iştahlı yiyor diye veriyorlar. Ancak pek kullanan yok bulmak mesele oluyor Denizli'de.

aviator34
12-12-2012, 10:18
Hesapta yanlışlık var Sn. Aviatör kuruşa geliyor kilosu :) Bizim buralarda da hayvan samanı iştahlı yiyor diye veriyorlar. Ancak pek kullanan yok bulmak mesele oluyor Denizli'de.

çook pardon yaa 130 tl bölü 180kg = 0.722 kuruş.

hasan_ka
12-12-2012, 10:22
çook pardon yaa 130 tl bölü 180kg = 0.722 kuruş.

Estağfurullah dikkatim çekti şaka yollu söyledim kafalar karışık olur o kadar :)

aviator34
15-12-2012, 20:18
ve 1-2-3 derken salonun en güzel köşesi balık enzimleri ile dolar...

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528396_10151170357428663_1466025603_n.jpg

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/479750_10151170357568663_813390167_n.jpg

Öndeki üçlü Balkabağı ağırlıkta, meyve ve sebze karışımı,aktivatör olarak melas kulandım *bunları blendır'dan bilerek geçirmedim dönüşüm süresi uzun olsun istedim kokuları turşu gibi gaz çıkışı çok yoğun değil normal mi ?.nargile olayıda gayet pratikmiş ve kullanışlı.

Arka üçlü balık enzimi (mandalina kabuğu-elma-armut-muz-turp-pekmez) blendır'dan geçirdiğim için 11 günde bu hale geldiler.gaz çıkışı yoğun koku İĞRENÇ bu normalmi ? ve bu enzim 20 günde kullanıma hazır olurmu ?

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/425696_10151170357583663_1753636319_n.jpg

saygılar...

kimyager147
18-12-2012, 10:14
Biriktirdiğim evsel atıkları örneğin; muz kabuğu, patates kabuğu, domates, salatalık, çay posası vb ürünleri mutfak robotundan geçirdim.
Gerçi ortalığı baya bi batırdım ama olsun değeçek insallah.

kimyager147
18-12-2012, 10:17
Sonra sistemi kurdum.
Gaz çıkışı 10-15 dk sonra başladı.
Yalnız anlamadığım şekilde enzim içeriği kabarmaya başladı, hava tahliyesini kapatıp patlayacaktı yetişmeseydim.
Şimdi durum iyi herşey yolunda.

aviator34
20-12-2012, 21:54
Arkadaşlar 1-3-10 oranına göre koyacağımız em miktarı ne olmalıdır ?

Agriton'un em'ini kullanan **** başka bir em ürününü kullanıp tavsiye edecek olan varmı ?

hasan_ka
20-12-2012, 22:04
Arkadaşlar merhaba 3 ay kadar önce yaptığım enzimleri ucuz analog tip ph ölçerlerle ölçüyordum, 5-7 arası çıkıyordu. Dün ph ölçer kağıtlarla ölçtüğümde ise değeri 3.5 4 civarı çıktı. Tadı ise sirkeye yakındı sizce enzimim olmuş mu :)

Halil Önen
20-12-2012, 22:14
Arkadaşlar merhaba 3 ay kadar önce yaptığım enzimleri ucuz analog tip ph ölçerlerle ölçüyordum, 5-7 arası çıkıyordu. Dün ph ölçer kağıtlarla ölçtüğümde ise değeri 3.5 4 civarı çıktı. Tadı ise sirkeye yakındı sizce enzimim olmuş mu :)

Olmuş...:)

Halil Önen
20-12-2012, 22:16
Arkadaşlar 1-3-10 oranına göre koyacağımız em miktarı ne olmalıdır ?

Agriton'un em'ini kullanan **** başka bir em ürününü kullanıp tavsiye edecek olan varmı ?

5 lt. lik kaba yarım ya da bir çay bardağı kadar ema olur. EM i bu firmadan başka satan bilmiyorum Yok galiba...

hasan_ka
20-12-2012, 22:29
Olmuş...:)

Peki abi bu benim Analog ucuz tip ph metre ile sadece toprak ph değeri mi ölçeyim yoksa yanlış mı ölçüyor ?

Toprak Nem-pH-Işık Ölçer - MagicPlant (http://www.magicplant.net/507-toprak-nem-olcer-toprak-ph-olcer-ve-isik-olcer.html)
Bendeki ürünle linkteki ürünle aynı tip ve özellikte, belki de aynısıdır :)

Halil Önen
20-12-2012, 22:50
Peki abi bu benim Analog ucuz tip ph metre ile sadece toprak ph değeri mi ölçeyim yoksa yanlış mı ölçüyor ?

Toprak Nem-pH-Işık Ölçer - MagicPlant (http://www.magicplant.net/507-toprak-nem-olcer-toprak-ph-olcer-ve-isik-olcer.html)
Bendeki ürünle linkteki ürünle aynı tip ve özellikte, belki de aynısıdır :)

Bilemiyorum...

Toprağın pH ını ölçen sıvı için aynı değeri verir mi?..

hasan_ka
20-12-2012, 22:58
Bilemiyorum...

Toprağın pH ını ölçen sıvı için aynı değeri verir mi?..

Ben araştırayım o zaman, tekrar teşekkürler Halil abi iyi geceler.

aviator34
21-12-2012, 12:44
enzim konusunun 1. sayfasında resimli çok güzel bir anlatım var

''oluşum esnasında şişenin üzerinde beyaz bir katman olabilir paniğe kapılmayın bir avuç şeker atın''

diyor bu bizim bildiğimiz beyaz şekerdenmi bahsediyorlar yoksa pekmez **** melas mı ?
aynı olay benim 2 enzim şişemde olduda ne yapmalıyım acaba ?

saygılar...

Çamtepe
21-12-2012, 13:01
Beyaz katman beni hiç paniğe sevketmemişti zaten.. Ama illaki şeker ekleyecekseniz pekmez/melas ekleyin..

aviator34
22-12-2012, 07:49
Beyaz katman beni hiç paniğe sevketmemişti zaten.. Ama illaki şeker ekleyecekseniz pekmez/melas ekleyin..

teşekkürler.

kimyager147
27-12-2012, 16:11
Bu enzimin son hali.

aviator34
29-12-2012, 12:24
Arkadaşlar aldığım ph ölçerin kalibrasyonunu yaptıktan sonra 25 günlük olan balık enzimlerinde uyguladım.değer 5.7 çıktı.

Öğrenmek istediğim ph'ın 3,5 - 4 olması enzimin oluşum süresinemi bağlı ?
Sayın safranlı sanırım balıklı enzimler 2 aydan kısa sürede olmuyorlar.

Safranlı
29-12-2012, 15:51
Arkadaşlar aldığım ph ölçerin kalibrasyonunu yaptıktan sonra 25 günlük olan balık enzimlerinde uyguladım.değer 5.7 çıktı.

Öğrenmek istediğim ph'ın 3,5 - 4 olması enzimin oluşum süresinemi bağlı ?
Sayın safranlı sanırım balıklı enzimler 2 aydan kısa sürede olmuyorlar.

evet aynen öyle balık enzimi oldukça uzun sürüyor
bu enzimleri salondan çıkardınız değil mi...
aman sorun olmasın
kabak bana patlamasın
balık enzımlerini bahçenizde yapın veya hemen bahçenize getirin
erken baharda mart başında bomba etkisi yapacaktır
yanlız kokusu çok çok kötüdür
balıkları oldugu gibi topraga gömmekte bu aylar için çok dogru bir yöntem olacaktır
cennet memleketimde hazinelerin heba olması ne kötü...

Safranlı
29-12-2012, 16:01
benim bahçem dere kenarında...
bazen düşünüyorum....
şöyle güzel bir ağ alsam balıkları toplasam;
uygun boydakileri alıp küçükleri affederek hemen oracıkta enzım yapsam diye niyetleniyorum
ancak derenin balıklarına kıyamıyorum
hemşehrim olan hamsiyi çok seviyoruz
ama onun da artıkları kalıyor kediler nasipleniyor
sogukta hayvan açken enzime koyamıyorum
süreklilik açısından enzim güzel bir yöntem
şöyle tazesinden çöpe gidecek gibi balıklar olsada bolca enzim yapsak
ya da et balık kurumu balık gübresi üretse ne güzel olur
avrupadaki her türlü artıgın önce elektirik ürettigini sonrada toprakla buluştuğunu okuyor ve duyuyoruz
cennet yurdumun bol güneşi topralarımızın her türlü atıgıyla buluşabilse üretim rekorları kırardık
devamlı okuyoruz anlamaya çalışıyoruz ki:
temel sorun organik madde eksikliği
tarımda organik madde sorununu çözebilsek ve zararlılar ile doğal mücadele sistemimizi kurabilsek bütün tarımsal sorunlar çözülmüş demektir

aviator34
30-12-2012, 09:18
ph gene kaynadı :) 3. ye mi yazsam acaba ?

Çamtepe
30-12-2012, 10:29
İsterseniz biraz daha bekleyin, veya melasla birlikte fermantasyonu bir süre daha devam ettirin. Tercih sizin.

Koku çok dayanılmazsa melas eklerken lactobacillus kültürü ekleyebilirsiniz. Lactobacillus kültürünü nasıl elde edebileceğiniz bu sayfalarda yazıyor olmalı, ya da Meyvelitepe'nin Blog'unda var.

Basitçe, pirinci (ben bulgur'dan da yaptım) bir kap suyun içinde bir süre bekletin. Suya bir miktar tozundan bırakacaktır. Bu L. Bacillus besininiz olacak. Bu suyu ağzına bir kağıt havlu kapatarak (büyük tozlar girmesin diye) bir hafta ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Daha sonra süzüp üstüne süt ekleyin. Süt bir iki gün içinde kesilecektir. Sarı serumu üstte toplanıp protein kısmı çöktüğünde sarı serumu aldığınızda elinizde l.bacillus kültürünüz olacaktır :)

aviator34
30-12-2012, 11:44
İsterseniz biraz daha bekleyin, veya melasla birlikte fermantasyonu bir süre daha devam ettirin. Tercih sizin.

Koku çok dayanılmazsa melas eklerken lactobacillus kültürü ekleyebilirsiniz. Lactobacillus kültürünü nasıl elde edebileceğiniz bu sayfalarda yazıyor olmalı, ya da Meyvelitepe'nin Blog'unda var.

Basitçe, pirinci (ben bulgur'dan da yaptım) bir kap suyun içinde bir süre bekletin. Suya bir miktar tozundan bırakacaktır. Bu L. Bacillus besininiz olacak. Bu suyu ağzına bir kağıt havlu kapatarak (büyük tozlar girmesin diye) bir hafta ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Daha sonra süzüp üstüne süt ekleyin. Süt bir iki gün içinde kesilecektir. Sarı serumu üstte toplanıp protein kısmı çöktüğünde sarı serumu aldığınızda elinizde l.bacillus kültürünüz olacaktır :)

Biraz daha bekliyeyim sonuçta balık enzimi uzun sürede oluyormuş.

Lactobacillus ilave ettiğimiz zaman sadece kokunun gitmsinemi yardımcı oluyor ?

Çamtepe
30-12-2012, 21:56
Sn Aviator34,

Uzmanı değilim, forumdaki üstatlar daha güzel yazar. Hatırladığım kadarı ile L.bacillus ortamdaki NH3 gibi molekülleri de ayrıştırmak suretiyle kokunun giderilmesine yardımcı oluyor, ama faydaları daha geniş. Bir çok patojenin oluşmasını engelliyor diye biliyorum. Bu başlık altında ve EM başlığında uzunca yazıldı. (EM'in içinde de ağırlıklı olarak L. Bacillus bulunuyor).

Ben fidan dikiminde bile kullandım. Ürettiğim L. bacillus'ları zaman zaman keson kuyuma ve sulama havuzuma salıyorum. Ben yararına inanıyorum.

Örneğin en son yaptığım kompostuma da ekledim, şu anda yeşil ağırlıklı olduğu için yoğun bir koku oluşmuş olmasını bekliyordum ama sadece hafif bir turşu kokusu ile kurtardık sanırım :)

Selamlar

kimyager147
02-01-2013, 08:02
Arkadaşlar enzimi süzdüm fakat 2-3 gün sonra üzerinde beyaz bir tabaka oluştu acaba işlem doğrumu bir hata varmı?

Çamtepe
02-01-2013, 12:21
Merhabalar

Bu adreste üstte oluşacak beyaz tabakanın problem olmadığı yazılmış.
Garbage Enzymes (http://www.bmsorganics.com/index.php/eco-classroom/garbage-enzymes)

Bu adresteki (http://www.ecowalkthetalk.com/blog/2011/02/27/how-to-make-and-use-garbage-enzymes/)aşağıdaki resimde beyaz tabaka açıkça görülüyor zaten:
http://www.ecowalkthetalk.com/blog/wp-content/uploads/2011/01/Filtering-GE-300x225.jpg

Tura
02-01-2013, 13:26
Bugün süzdüğüm enzim.

358882

Siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
PH 3.
Bütün parçalar dibe çökmüş.
Renk kırmızımsı...temiz bir görüntüsü var.
Bitkiler bayram edecek.

Safranlı
02-01-2013, 14:41
bugün süzdüğüm enzim.

358882

siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
Ph 3.
Bitkiler bayram edecek.

lokum gibi olmuş
ancak içindeki çeşitliliği arttırabilseydiniz
çifte kavrulmuş lokum olucaktı

abay54
02-01-2013, 19:10
Güzel olmuş ilk denemeye bende başladım çocuklarımla birlikte...

abay54
02-01-2013, 19:35
işte çocuklarımla enzim çalışmalarım....

aviator34
02-01-2013, 20:37
Maşallah askerler hazır :) doğramayı verin gitsin en uzun o sürüyor

abay54
02-01-2013, 21:53
Askerler evet doğramayı öğreniyorlar ama gönüllerinin bir yerinde toprak sevgisi olsun istedim
siz onları birde fındıklıktaki ok maceralarını görseniz..)))

Safranlı
03-01-2013, 08:19
Askerler evet doğramayı öğreniyorlar ama gönüllerinin bir yerinde toprak sevgisi olsun istedim
siz onları birde fındıklıktaki ok maceralarını görseniz..)))

sizleri ve askerlerimizi gönülden tebrik ediyoruz

İsmail Karagülle
08-01-2013, 00:54
Bugün süzdüğüm enzim.

358882

Siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
PH 3.
Bitkiler bayram edecek.

Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .

Tura
08-01-2013, 07:22
Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .

Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.

İsmail Karagülle
08-01-2013, 09:38
Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.

Çekine çekine yazdım . Cahillik ediyor diyecekler diye. Ama kendi köyümden getirdiğim elmaları yedik , eşe dosta dağıttık. Çok fazla artınca biraz da renkleri değişmeye başlayınca internetten araştırıp , birazından sirke ,birazından da şarap kurdum. Hiç bilmeden yaptığım bu uygulama sonucunda sirke çok mükemmel oldu. Şarap ise azıcık layt ( televizyondan alınma bir kelime layt Selami sözcüğünden ) oldu.

Yukarıdaki yazıları okuyunca benim yaptığıma benzer işlemler gördüm . Acaba derken sizin yazıyı ve resimleri görünce , Çok benzer bir işlem ve renkler gördüm. Ve benim şarabı layt yapan yanlışımı anladım . Sizin yaptığınız daha güzel bir şarap olmuştur . Sizin yaptığınızda benim yaptığım yanlış yoktu. Afiyet olsun .

Tura
08-01-2013, 12:51
Çekine çekine yazdım . Cahillik ediyor diyecekler diye. Ama kendi köyümden getirdiğim elmaları yedik , eşe dosta dağıttık. Çok fazla artınca biraz da renkleri değişmeye başlayınca internetten araştırıp , birazından sirke ,birazından da şarap kurdum....

Neden çekindiniz...burası öyle bir yer değil. Bilmediklerimizi bir birimize sorup öğreniyoruz.

İnancım gereği bu enzimi içmem. Ben bunu bitkilerim için yaptım. Yaptığım çok enzim var.
Balıklı, balıksız, söğütlü, muzlu...ama bunu sade üzüm ve melastan yaptım. Bir de onu bir köşede unutmuşum...İyice İnsan Enzimi olmuş.
Tadına bakan kişi sık sık içmek için geldiğine göre de hayli etkili olmuş galiba. :)

Elma sirkesi de güzel olur. Afiyetle tüketin.

Safranlı
08-01-2013, 12:54
Neden çekindiniz...burası öyle bir yer değil. Bilmediklerimizi bir birimize sorup öğreniyoruz.

İnancım gereği bu enzimi içmem. Ben bunu bitkilerim için yaptım. Yaptığım çok enzim var.
Balıklı, balıksız, söğütlü, muzlu...ama bunu sade üzüm ve melastan yaptım. Bir de onu bir köşede unutmuşum...İyice İnsan Enzimi olmuş.
Tadına bakan kişi sık sık içmek için geldiğine göre de hayli etkili olmuş galiba. :)

Elma sirkesi de güzel olur. Afiyetle tüketin.

madem türlü türlü enzim yaptınız
en iyi olanı ve veriem etkisini söylermisiniz
aralarında bir fark tespit edebildiniz mi.?

Tura
08-01-2013, 14:10
madem türlü türlü enzim yaptınız
en iyi olanı ve veriem etkisini söylermisiniz
aralarında bir fark tespit edebildiniz mi.?

Balık, muz, patates, ve yoncadan yaptığım karışımı, saksılarımda bulunan güllerim, ful, yasemin ve lisantuslarım için kullandım. Hepsinden de çok çiçek aldım. Eskiye göre beni oldukça memnun ettiler.

Bir de söğüt kabuk, yaprak ve yeni sürgünlerinden yaptığım enzimi hoya çeliklerken kullandım.
Daha önce hiç hoya çeliklememiştim. Aradaki farkı bilmiyorum.

Safranlı
11-01-2013, 16:24
Cennet vatanımızın her yönüyle daha güzele daha iyiye ;insanımızın huzura ve güvene kavuşabilmesi için ne yapılsa azdır
elin yabancısı çöpten elektirik üretiyor ve organik gübresi de kar kalıyor
bizler her değeri her güzeliği israf etmekle meşkuluz.
bu sayfalarda gözlerini yoran patates kabuğunu saklayan soğukta sokak hayvanlarını dahi düşünen iyi kalbli gerçek dostlarımızla çok mutluyum...
Karınca misali yolumuz belli olsun yeter.
üç beş çöpten yapılan enzim çok kıymetlidir.
aile sohbetlerinde dahi enzimin muhabbetini yaptım ve komşularımı da alıştırdım.
Atatürkün dediği gibi vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez
dünyanın açlık ile sefaletle boğuştuğunu görüyoruz.
gördüklerimiz ve duyduklarımız kalbimizi titretiyor....
Dünyada herkes paylaşmayı ve elindeki ile yetinmeyi bilmeli...
Hırslarını bırakmalı...
Mutluluk lüks konaklarda değil..
Mutluluk içte,kalpte...
Toprakta
ve enzimde......

Sevgi Durul
11-01-2013, 16:50
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu? Eğer öyleyse enzim yapımına devam etmek istiyorum.:)

En son on gün kadar önce muz, elma, salatalık kabukları, ceviz ve yumurta kabuğu, ısırgan otu saplarından hazırlamıştım, adım adım olma aşamasında.

İkinci bir sorum, kış aylarında iç mekandaki bitkilerin sulanmasında kullanımı önerilebilir mi? Teşekkürler...

Tura
11-01-2013, 19:38
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu?

Galiba bir şey olmuyor.

Serin yerde durmalı, ara sıra kapağını açıp biriken gazı dışarı atmalı. Patlama riski var.

Sulamada usulüne uygun olarak kulanabilirisniz. Zaten bitki bir alıştımı...vaz geçmiyorlar. :)

İsmail Karagülle
11-01-2013, 22:00
+5 derecenin altında bakteriler faaliyet gösteremiyorlar diye biliyorum . Yani reaksiyon duruyor. Ve herhangi bir bozulmada olmuyor .

Hava almazsa , ve +5 derecenin altında ise bakteri faaliyeti olmaz ve bozulmaz.

Hava almaması demek kabın üzerinde boşluk da olmaması anlamına gelir. Genellikler bu ihmal edilir be reaksiyon devam eder. Ve kabın patlamasına bile sebep olunabilir.

Şaraplar mahzende dinlendirilirken şişeler tamamene yakın doldurulur. Ve ağzı mantar tapa ile kapatılır. Ve yatık olarak dinlendirilir. (Yatık olmasının nedeni başka.)

tiryaki
15-01-2013, 22:32
Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum :)

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler

Safranlı
16-01-2013, 08:44
Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum :)

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler

Yaptıgınız enzim gayet güzel olucak
enziminiz hazır oldumu bitkilerinize haftada bir **** 10 günde bir verilebilir
kış sonu bahar başında biraz daha bol verilebilir
tabi nerede kulalnacagınızda önemli
meyvelerde kökten biraz uzak koyulursa oranlamada risk olmaz
ben dnemk için iki günde bir bile vermiştim
ve mandalinam kudurmuştu....
yaptıgınız enzimin içerigine göre genelde 1e 100 oranı sabittir
yanı yüz kilo suya bir kilo enzim....

tiryaki
16-01-2013, 11:00
Teşekkürler Safranlı,
Kapağını çok hafif gevşettim, devamlı tıslama sesi geliyor. 1e 100 oranı çok iyi, demek ki bendeki enzim, eğer olursa, bütün mahalleye yeter :)

Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler

Halil Balaban
16-01-2013, 19:56
Merhabalar,
10/1/2013 Perşembe günü akşam üstü yoğurt kovasına nargilesini ve alttan su almak için musluklu hortumu taktım. İçine doğranmış sebze meyve artığı koydum. 2X42 gram ekmek mayası ile kapattım. Pazar günü ekmek içi yoğurt ve 1/2 çay bardağı pekmez koymak için açtım. Fazla tutmadım hemen kapattım. İlk kurduğum günün sabahından itibaren gaz çıkarıyor. Dün akşam üstü musluk hortumumda bir birikim gördüm.
Bu gün musluğun altına 100 ml.
Lik bir şişe tuttum. Şişe doldu, sıvı kesildi. Akşam üstü koklamak için kapağını açtım. Bozulmaya başlamış çöp gibi kokuyor. Ayrıca açınca şişeden kabararak köpükler döküldü. Elbette kovada fermanyasyon devam ediyor. Kokunun sebebi fermantasyonun bitmemesimi. Yoksa bozulmamı oluşmuş? Fermantasyon bitene kadar alttan sıvı almam sakıncalımı? Bir sonraki mesaj da bir deneme daha anlatıcam.
Teşekkür ederim.

Halil Balaban
16-01-2013, 20:26
Tekrar merhaba,
13/1/2013 perşembe günü 5 lt. Pet şikeye nargile sistemini monte ettim. Bahçedeki hurma ağacının üst dalları ve meyveler kesildi. Hurmalar olgunlaşmadan bozuluyor, yenmiyor atılıyor. Bu yıl atmadım, bozulmamış yeşil hurmalardan bir daldan meyveleri topladım. Her hurmayı 5-6-7 gibi parçaya böldüm. Şişeye 1,5 kg. Doğranmış hurma, 0,5 doğranmış patates, elma, muz kabuğu, 2X42 gr ekmek mayası ve su koydum. Kapattım. Pazar günü yoğurt, ekmek, 1/2 çay bardağı pekmez ilave ettim. Gaz çıkışı ilk gün başladı. Sık sık sallayarak gaz çıkışına yardımcı oluyorum. Daha sonra artıkların NPK değerlerine baktım. Hepside potasyum yüklü bitkilermiş. Benim enzimim potasyon enzimi olmak yolunda ilerliyor. Rengi kırık beyaz, krem rengi gibi. Acaba pekmez az maya çok olduğu içinmi rengi açık acaba. Bu şişe potasyum şişesi olduğuna göre. Karıştırarak kullanmak için azot+fosfor için bir veya ayrı, ayrı iki enzim şişemi yapmam lazım. Ayrı iki şişe enzim yaparsam, potasyumu tek cins olduğu için azot ve fosfor enzimlerini potasyuma göre iki misli suylamı seyrelteyim.
Teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

tiryaki
17-01-2013, 01:44
Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler
Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş

erencool
17-01-2013, 22:59
Merhabalar,

Önceki gün belirtilen ölçülere uyarak, portakal, mandalina, muz, yoğurt suyu, bira,üzüm pekmezini beş litrelik pet şişede su ile karıştırdım. Ağzına da balon bağladım ama iki gündür hiç haketen yok balonda!
Karışım ölçüleri de kanımca doğru, diğer illere göre de Adana daha az soğuk. Ne gibi bir sorun var bilemiyorum, yoksa biraz daha mı zaman gerekiyor?
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

erencool
17-01-2013, 23:01
Yanlış yazmışım. Hareket yok balonda olacaktı.

tiryaki
17-01-2013, 23:02
Maya koydunuz mu? Toz ya da yaş maya da koymanız gerekiyor, biranın içindeki maya yeterli olmayabilir sanırım
iyi çalışmalar

Çamtepe
18-01-2013, 06:15
Merhabalar

Maya şart değil, yabancı kaynakları okursanız sadece meyve/sebze artıklarını 1/3 oranında melasla karıştırın kapağını kapatın ve bekleyin diyor :)

"Mayasız" halini geçen hafta denedim, ilk günler sıfır gaz çıkışı oldu. Bir hafta sonra şu anda ortam fokur fokur.

Nedeni, içeriye koyduğunuz organik maddelerde doğal olarak bulunan mikroorganizmalar..

Saygılar,

Ç.

tiryaki
18-01-2013, 06:42
Selamlar,
Kafama takılan bir iki husus var.

Enzim = gübre midir yoksa, enzim içinde bitkiler için besin elementleri ve mikroorganizmalar barındıran bir destek ürünü müdür? Diger türlü soracak olursam, bitkilerin besin ihtiyacı sadece enzim ile giderilebilir mi yoksa yine de gübrelenmesi mi gerekiyor?

Yaptığım enzime mikroorganizma çeşitliliğini artırmak için EMA ürününü eklemek mantıklı olur mu? Mantıklıysa hangi aşamada eklemek iyi olur?

teşekkürler

aviator34
18-01-2013, 08:41
Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş

selamlar

benim şu anda enzim çalışmalarım ev ortamında devam ediyor.Artık 20 litrelik depozitosuz damacanalarda enzim yapıyorum şu anda 155 litre enzim'im oldu balık ve bal kabağı ağırlıklı, ilk yaptığım enzimlerim sanırım başarısız oldu (balıklı olanlar) çünkü bunları pekmezden yapmııştım ve çok az koymuştum daha sonra melas ilave ettim ancak ph şu anda 5.6 larda bu da 45 gün geçmesine rağmen hiç olağan değil sanırım kokuda berbat.
Daha sonra ki yaptıklarım gayet iyi artık melas ve EMA kullanıyorum.Tablo yaptım kendime belirli günlerde ph ölçümleri yapıp takip ediyorum.
Hava yüzünden 1 aydan fazla süredir bahçeye gidemiyorum.Bu akşam kısmetse gidip 2 mavi varil'den enzim hazırlayacağım. fotoğraflarını çeker hafta içi paylaşırım sizinle

saygılar...

tiryaki
20-01-2013, 20:55
Kolay gelsin, çalışmalarınızı takip ediyor olacağım. Tohumdan ektiğim cevizlerim çıkarsa benim niyetim de damla sulama ile enzim vermek fidanlara. Bir tarafta da sıcak kompost üretip malç findanların çevresine koymayı düşünüyorum.

iyi çalışmalar

tiryaki
20-01-2013, 20:58
Selamlar,
Kafama takılan bir iki husus var.

Enzim = gübre midir yoksa, enzim içinde bitkiler için besin elementleri ve mikroorganizmalar barındıran bir destek ürünü müdür? Diger türlü soracak olursam, bitkilerin besin ihtiyacı sadece enzim ile giderilebilir mi yoksa yine de gübrelenmesi mi gerekiyor?

Forumdaki diğer mesajlardan anladığım kadarıyla enzim tek başına yeterli değil.

Yaptığım enzime mikroorganizma çeşitliliğini artırmak için EMA ürününü eklemek mantıklı olur mu? Mantıklıysa hangi aşamada eklemek iyi olur?

teşekkürler
Konunun uzmanı doğasever'in yorumuna göre EMAyı prosesin en başlarında kullanmak gerekiyormuş
http://www.agaclar.net/forum/1017242-post381.htm

aviator34
21-01-2013, 13:02
Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta :)

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/22203_10151224923088663_1119641377_n.jpg

Safranlı
21-01-2013, 13:28
Süper olmuş...
Tebrik ederim

aviator34
21-01-2013, 13:46
sayın safranlı fitili ateşleyen sizsiniz unutmayın :)

Safranlı
21-01-2013, 14:02
Inşallah neticelerinide görünce hep beraber dahada mutlu olucaz
enzim acayip bir şey yaaa....

Çamtepe
21-01-2013, 17:13
Sn. Aviator34

Elinize sağlık. Kısa zamanda kaptınız işi. Sadece iki yorumum olacak:
1. Resimde soldan ikinci şişenin nargilesi büyük damacanadaki sıvı seviyesinin biraz altında gibi duruyor. Eğer bir şekilde kabarcıklar sayesinde biraz sıvı kaçarsa hava borusuna, bu sıvılar nargile şişesine dolabiliyor. Sanırım siz de gözlemlemiş olacaksınız ki diğer şişelerde nargileler sıvı seviyesinde.
2. EMA varken bir de fazladan yoğurt suyuna çok gerek yok bence. EMA'nin yarısı L. bacillus zaten. Biliyorsunuz piyasadaki yoğurtların ne kadar yoğurt olduğu da tartışma konusu, EMA yeterli bence. Hatta EMA koyuyorsanız hamur mayasına bile gerek yok diye düşünüyorum, ama tercih sizin tabi.

Selamlar

Ç.

aviator34
21-01-2013, 22:23
Sayın çamtepe fotoğrafı çektikten sonra benimde dikkatimi çekti şişeyi diğerleri ile eşitledim.artık ancak 2 hafta sonra bakacağız.
Bugün balık aldım,yanında da satıcıda 5 kilo hurda balık verdi sağolsun.bu sefer balık enzimini yapacağım.dediğiniz gibi yoğurt maya koymam.

-Yalnız balık enzimi yapan arkadaşlar balıkları pişirerek mi yoksa pişirmeden mi koyuyorlar ?
-Balık enziminde İnceltme oranı 1/200 iyimidir ?

Safranlı
22-01-2013, 08:07
Sayın çamtepe fotoğrafı çektikten sonra benimde dikkatimi çekti şişeyi diğerleri ile eşitledim.artık ancak 2 hafta sonra bakacağız.
Bugün balık aldım,yanında da satıcıda 5 kilo hurda balık verdi sağolsun.bu sefer balık enzimini yapacağım.dediğiniz gibi yoğurt maya koymam.

-Yalnız balık enzimi yapan arkadaşlar balıkları pişirerek mi yoksa pişirmeden mi koyuyorlar ?
-Balık enziminde İnceltme oranı 1/200 iyimidir ?

aman dikkat....!!!!
balık enziminde çok dikkatli olmak gerekir
birincisi çok fena kokar
ikincisi biraz daha fazla melas veya pekmez koyulmalı
üçüncüsü asla ve asla evin içine konulmamalı
dördüncüsü aslında birinci sırada da olabilirdi
balık enzimi gerçek bir bombadır
önceki sayfalarda çoooook patlatan oldu....

tiryaki
22-01-2013, 08:32
Selamlar,
Bir işe koyulmadan mutlaka işin bilimsel arka planını araştırmaya çalışırım. Enzim için beni şaşırtan hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmamasıydı.

Okuduğum birkaç tane görüşün özeti: Üretilen bu enzimlerin temizlik ve koku önleme için sirkeye benzer şekilde kullanılabileceği (yememek gerekiyor) ama bitkilerin ve toprağın yapısına etkisi konusunda mucize beklenmemesi gerektiği şeklinde.

Hatta asidik yapısı ve içinde patojen üreme olasılığı nedeniyle bilinçsiz kullanımının bitkilere zarar verme olasılığı da yüksek gibi görünüyor.

Sayın Dogasever ve MeyveliTepe de bilimsel referans bulamadıklarından söz etmiş önceki mesajlarında.

Sonuç olarak, ben çok fazla ikna olmadım bu enzim konusunda. Kompost ve EM konularına yoğunlaşmayı düşünüyorum şimdilik.

Mucize Temizleyici - Enzim (İçilebilir Enzim ve Gübre Enzimi) (http://www.bizimbahce.net/forum/mucize-temizleyici-t12374.0.html)

Vinny's Reflections: Questions About "Garbage Enzymes" and "Farmer's EM" vs. EM Probiotic Microbial Products (http://vinnysreflections.blogspot.com/2009/05/questions-about-garbage-enzymes-and.html)

Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk (http://www.ecowalkthetalk.com/blog/2011/03/04/responses-how-effective-are-garbage-enzymes/)

Tura
22-01-2013, 08:39

Çiğ olarak yapacaksınız.

Safranlı
22-01-2013, 08:54
Selamlar,
Bir işe koyulmadan mutlaka işin bilimsel arka planını araştırmaya çalışırım. Enzim için beni şaşırtan hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmamasıydı.

Okuduğum birkaç tane görüşün özeti: Üretilen bu enzimlerin temizlik ve koku önleme için sirkeye benzer şekilde kullanılabileceği (yememek gerekiyor) ama bitkilerin ve toprağın yapısına etkisi konusunda mucize beklenmemesi gerektiği şeklinde.

Hatta asidik yapısı ve içinde patojen üreme olasılığı nedeniyle bilinçsiz kullanımının bitkilere zarar verme olasılığı da yüksek gibi görünüyor.

Sayın Dogasever ve MeyveliTepe de bilimsel referans bulamadıklarından söz etmiş önceki mesajlarında.

Sonuç olarak, ben çok fazla ikna olmadım bu enzim konusunda. Kompost ve EM konularına yoğunlaşmayı düşünüyorum şimdilik.

Mucize Temizleyici - Enzim (İçilebilir Enzim ve Gübre Enzimi) (http://www.bizimbahce.net/forum/mucize-temizleyici-t12374.0.html)

Vinny's Reflections: Questions About "Garbage Enzymes" and "Farmer's EM" vs. EM Probiotic Microbial Products (http://vinnysreflections.blogspot.com/2009/05/questions-about-garbage-enzymes-and.html)

Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk (http://www.ecowalkthetalk.com/blog/2011/03/04/responses-how-effective-are-garbage-enzymes/)

dogal dönüşüm ve kazanım adına ne yapılsa azdır
insanımız kendi imkanları ve alışkanlıkları itibariyle farklı bir yol bulabilirler
balkonunda veya genişçe arazideki çalışmalar mutlaka farklı olacaktır
yerel kültürlerde de benzer mantıkta uygulamalar oluyor
açık olan şu ki;
enzim mutlaka fayda sağlıyor
sade vadandaş için bilimsel olarak çalışma sistemini çözmek gerekmiyor
elinizde artıklar ve çöpler bir sürece giriyor ve sonunda çok faydalı neticeler alınıyor
hiç bir verim artışı dahi olamasa çöplerimizin dönüşmüş olması fazlasıyla mutlu edici neticedir
kullandığınız enzim akar suların dahi temizliğine yardımcı oluyor
çöp sorunu kalmadıgı gibi çöpten altın niteliğinde besin maddesi elde ediyorsunuz
tertemiz verimli ve sürdürülebilir sistemi oturtmuş oluyoruz
dostlarım enzim uygulanan bitkiler mutlak ve mutlak fark oluştururlar
topragınızda bayram eder
çevremizin topragımızın ve suyumuzunda daha temiz kalamasını sağlar
bence siz yinede enzimden vazgeçmeyiniz
çünkü bende em yi ve kompostuda kullanıyorum
ama enzim çok pratik....

kimyager147
23-01-2013, 13:11
Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Özellikleri
Süt ürünlerinin yapımında kullanılan laktik asit bakterilerinin önemli bir özelliği de, ortamda bulunan gıda kaynaklı patojen ve kontaminant mikroorganizmaların (E. coli, Salmonella, S. aureus gibi) gelişimini engellemeleri ve ölümlerine sebep olmalarıdır. Starter seçiminde ürünün saklama süresini uzatma ve kalite bakımından, bu özelliğe dikkat edilmektedir. L. bulgaricus ve S. thermophilus' un antibakteriyal aktivitesi insan sağlığı açısından da önem taşımaktadır (89, 90).
Laktik asit bakterilerinin en önemli inhibitör etkisi özellikle asidik ortamlarda oluşmaktadır. Ayrıca inoküle edilen starter kültür miktarı ve aktivitesi de, özellikle fermantasyonun ilk aşamasında, patojen mikroorganizmaların gelişimini inhibe etmektedir (39).
Laktik asit bakterilerinin oluşturduğu laktik asidin ve küçük konsantrasyonlarda üretilen formik asit, propiyonik asit, asetik asit gibi organik asitlerin patojen mikroorganizmalar üzerinde, antibakteriyal etkisi olmaktadır. Yapılan çalışmalarda Lactobacillus' ların inhibisyonik etkisinin, Streptococcus' lara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir (50,90).
Laktik asit bakterileri tarafından aerobik gelişme sırasında üretilen hidrojen peroksidin de bir çok mikroorganizma üzerine inhibitör etki gösterebildiği bildirilmiştir (48, 49, 60, 91-94).
Dahiya ve Speck (63), Lactobacillus lactis ve L. bulgaricus' un kültür filtratlarında S. aureus' a karşı oluşan inhibitörik faktörü, hidrojen peroksit olarak tespit etmişlerdir. Lactobacillus' ların nötr pH' da 5 °C' de, dekstrozlu ortamda saklandıklarında, maksimum hidrojen peroksit oluşturduğu sonucuna varmışlardır.
Abdel-Bar ve arkadaşları (95), L. bulgaricus' un laktik asitten farklı bir antimikrobiyal madde ürettiğini ve bu maddenin gram pozitif bakterilerden S. aureus' a, gram negatif bakterilerden de Pseudomonas fragilis' e etkili olduğunu tespit etmişlerdir.
60
Yapılan bir çok araştırma sonucunda organik asitler (laktik asit, asetik asit, formik asit), diasetil ve hidrojen peroksidin tek başına veya birlikte gerek gram pozitif gerekse gram negatif bakterilere karşı antimikrobiyal etkiye sahip olduğu gösterilmiştir (60,96).
Laktik asit bakterilerinin, Staphylococcus, Salmonella, Enterococcus, Listeria ve Pseudomonas cinsi mikroorganizmalara karşı da antagonistik etki gösterdikleri saptanmıştır (50, 89, 96, 97).

kimyager147
23-01-2013, 13:11
Yukarıdaki metin bilimsel bir yayından alınmıştır.

Tura
23-01-2013, 15:39
Yukarıdaki metin bilimsel bir yayından alınmıştır.

Bana göre çok karışık olan bu 1326 numaralı mesaj, ne diyor...buraya yazdığınıza göre bir anlamı olmalı.
Rica etsem açıklayabilir misiniz?
İyi mi kötü mü?
Bu bilimsel yayının kaynağı nedir acaba?

Safranlı
23-01-2013, 15:47
ben makaleden enzimin mikrop öldürücü oldugunu anladım
gerisi fazla akademik

tiryaki
23-01-2013, 16:17
Selamlar,

Sanırım benim yurakıdaki mesajıma cevaben yazılmış. Ben sorumu eksik
yazmışım.
Benim aradığım enzim kullanımının bitki gelişimine etkisi üzerine yapılmış bilimsel araştırmalardı. Dolayısıyla bu cevap benim soruma tam denk düşmüyor.

teşekkürler
murat

Safranlı
24-01-2013, 08:00
Sanırım benim yurakıdaki mesajıma cevaben yazılmış. Ben sorumu eksik
yazmışım.
Benim aradığım enzim kullanımının bitki gelişimine etkisi üzerine yapılmış bilimsel araştırmalardı. Dolayısıyla bu cevap benim soruma tam denk düşmüyor.

teşekkürler
murat

bu konuda bilimsel araştırmalara gerçekten çok ihtiyaç var
bizlere de çok katkısı olabilir
bizler tabi ki doğayı seven amatörleriz
bilimsel yorumlar yapamayız
ülkemin üniversiterinden böyle faydalı çalışmalar yapılsa ne güzel olur

sezik
24-01-2013, 12:32
Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta :)

Sayın Aviator34, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim.
Benim Manisa, Köprübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor.
Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz.
Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim.

sındırgılı
24-01-2013, 12:53
Cinko elementi bildigim kadar, balik enginar ve de bezelyede cokca bulunmakta.Bunlar ile yaptiginiz enzimleri (ozellikle balik artiklari ile yapilan ) 1:100 veya biraz fazla seyreltip gonul rahatligi ile agaclarinizda kullanabilirsiniz.
Evet, enginar kabuklari ve kokunden yaptigim enzimi patlattim dogrudur :(
Melas cinsi, seker kamisindan elde edilen idi.
Bence, nargile sistemini duzgun kurarsaniz ne koku olur ne de patlama korkunuz.
Tecrube ile sabittir.

Safranlı
24-01-2013, 13:11
Cinko elementi bildigim kadar, balik enginar ve de bezelyede cokca bulunmakta.Bunlar ile yaptiginiz enzimleri (ozellikle balik artiklari ile yapilan ) 1:100 veya biraz fazla seyreltip gonul rahatligi ile agaclarinizda kullanabilirsiniz.
Evet, enginar kabuklari ve kokunden yaptigim enzimi patlattim dogrudur :(
Melas cinsi, seker kamisindan elde edilen idi.
Bence, turnike sistemini duzgun kurarsaniz ne koku olur ne de patlama korkunuz.
Tecrube ile sabittir.

sizleri özlemiştik
artık daha yoğun ilğinizi bekliyoruz
balık enzimi konusu tamamen sizlerden esinlenilmiştir

Safranlı
24-01-2013, 13:13
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim.
Benim Manisa, Köprübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor.
Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz.
Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim.

bence enziminize nargile sistemi ile bahçenizde yapabilirsiniz
veya balkond ayapıp tarlaya gidebilir
enzimden bitki zarar görmez
köklerden bira uzaga verdinizmi sorun olmaz

sezik
24-01-2013, 14:05
bence enziminize nargile sistemi ile bahçenizde yapabilirsiniz
veya balkond ayapıp tarlaya gidebilir
enzimden bitki zarar görmez
köklerden bira uzaga verdinizmi sorun olmaz

Yani sırt pompası ile direk üstüne sıkmamalımıyız? Ben bu ürettiğim enzimi pompayla üstüne, gövdesine ve dibindeki toprağa sıkarım ve hatta sulama suyuna karıştırıp her birine birer kova veririm diye düşünmüştüm.(sulama sistemim yok, traktör ve tanker taşıması, sadece temmuz veya ağustosta 30 ton civarında su)

aviator34
24-01-2013, 14:32

Sevgili sezik şayet Sayfaların tamamını okuduysanız benimde enzim konusunda 40-50 günlük bir mazim olduğunu görürsünüz.Ben enzim faydalımı zararlımı tartışmasına girmeyeceğim sayfanın başında aşağıdaki tablo var adamlar bu enzimleri yaparak ücret ile satıyorlar.Bizim yaptığımız uygulama yazılanların aynısı belkide türk aklı ile bazı pratik kestirmeler bile buluyoruz.İçerisine em gibi faydalı mikroorganizlamar koyarak süreci hızlandırıyoruz ve diğer zararlı bakterilere baskın çıkartmaya çalışıyoruz.Bu sayfada Sevgili safranlı ,meyvelitepe,çamtepe'nin yazılarından çok faydalandım
http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/120208d1262286206-enzim3.jpg

Şimdi benim ilk yaptığım enzimler olmadı.

Neden olmadı ?
İlk olarak Mutfak artığı olarak kullandığım balık ve meyve sebze artıklarından enzim yapmaya çalıştım.1-3-10 oranına kulak asmadığım için bu enzim olmadı.Melasın ne olduğunu bilmediğimden pekmez kullandım 3 tane 5 litrelik pet şişeye yaptığım enzimlere topu topu 2 yemek kağışı melas/pekmez koydum (halbuki bu 15 litrede aslında 850 gr. melas/pekmez olmalı idi)Fermantasyon başlıyacağı yere içindekiler çürümeye başladı.Tabi bu olayları zamanla anlıyorum.bir anda değil.

Bozuk olduğunu nasıl anladım ?
Günler geçtikten sonra kapağını açtığımda bir koku bir koku olamaz böyle birşey ama sayfalarda balık enzimi çok kokarda diyor kendi kendime demekki doğru yoldayım diyorum Daha sonraki günlerde nargile sistemine geçtim kapağı açmaz oldum.Ardından 1 ay geçtikten sonra ph metre sipariş verdim ve gelir gelmez ölçüm yaptım.3 ile 4.5 arası çıkması gereken ph oranı 5.5-5,6 çıktı.Demekki bi yerlerde bir şeyler yanlış gitmiş diye düşündüm melas ilave ettim 1 hafta sonra tekrar ölçtüm yine aynı koku aynı şeyler...

Ne yaptım ?
Direk çöpe attım.Atmadan önce bir tanesini banyonun klozetine boşaltayım dedim kapıcı bu ne deyip açmasın diye 2 gün o koku banyoda kaldı. Büyük HATA !!!

artık 1-3-10 oranına uyarak enzim hazırlıyorum hatta bi tablo yaptım onuda eklerim

Neden balık ve balkabağı kullandım ?
Benim bahçemde yani toprak analizimde önce den de yazdığım gibi çinko,azot ve fosfor düşük çıktı.Balık'ta azot ve fosfor bakımından çok zengin,yazın olsa idi yoncadan yapardım direk azot bombası.Balkabağını elimde çok fazla olduğu için yaptım.(700 kg) Şu anki hedeğim 350 kilo saf enzim yapmak bunu köylüye ve çevremdeki bir kaç bahçesi olan insanlarla paylaşmak.Enzim yapımının ne kadar kolay olduğunu attıkları mutfak artıklarının aslında çöp değilde organik gübre olduğunu anlatmak...

Safranlı
24-01-2013, 14:41
Sizleri yürekten tebrik ediyorum
elinize sağlık

Safranlı
24-01-2013, 14:43
yani sırt pompası ile direk üstüne sıkmamalımıyız? Ben bu ürettiğim enzimi pompayla üstüne, gövdesine ve dibindeki toprağa sıkarım ve hatta sulama suyuna karıştırıp her birine birer kova veririm diye düşünmüştüm.(sulama sistemim yok, traktör ve tanker taşıması, sadece temmuz veya ağustosta 30 ton civarında su)

yapraktan uygulamak ilk devrelerde oranlamalar açısından risk taşıyabilir
yaptıgınız enzimi topraktan ilcelterek dilediğiniz bitkide rahtça kullanabilirsiniz

sındırgılı
24-01-2013, 14:47
Sn.Aviator
Dogru dusunuyorsunuz.Oranlara uyup harci hazirlarsaniz, bir de nargile sistemini yaparsaniz size sadece arada calkalamak kalir.
Sebze bahcesindekilerin cosmalari sadece ona baglanamaz ama etkisi de yadsinamaz.
Profesyonel sera isleten bir arkadasim, verimin % 30 gibi arttigini soylemisti. Bu da az bir olay degil.
Enzimi suzup, seyreltip damlama sistemlerinde; olmadi salma sulamada o da olmadi yapraktan verebilirsiniz.(yapraktan biraz daha seyreltip verin )
Olmus bir enzim, sirke gibi kokar. O kadar itici bir kokusu yoktur.
Sadece Melasa verilen para ile dunya kadar dogal besin elde edersiniz.
Yilmak yok, yola devam edin.

Safranlı
24-01-2013, 14:59
sn.aviator
dogru dusunuyorsunuz.oranlara uyup harci hazirlarsaniz, bir de nargile sistemini yaparsaniz size sadece arada calkalamak kalir.
Sebze bahcesindekilerin cosmalari sadece ona baglanamaz ama etkisi de yadsinamaz.
Profesyonel sera isleten bir arkadasim, verimin % 30 gibi arttigini soylemisti. Bu da az bir olay degil.
Enzimi suzup, seyreltip damlama sistemlerinde; olmadi salma sulamada o da olmadi yapraktan verebilirsiniz.(yapraktan biraz daha seyreltip verin )
olmus bir enzim, sirke gibi kokar. O kadar itici bir kokusu yoktur.
Sadece melasa verilen para ile dunya kadar dogal besin elde edersiniz.

hocam yazdıklarınız ne güzel...
Söyle bir soru sorayım
yüzde 30 verim artışı olan enzim balık enzimi midir
ve damlamadan tüm sezonda hangi gübreler ile beraber kullnılmıştır

sındırgılı
24-01-2013, 15:59
Domates te, NPK ile beraber balik enzimi kullanilmisti. Fakat daha detayli bilmiyorum.

aviator34
24-01-2013, 16:39
Sn.Aviator
Dogru dusunuyorsunuz.Oranlara uyup harci hazirlarsaniz, bir de nargile sistemini yaparsaniz size sadece arada calkalamak kalir.
Olmus bir enzim, sirke gibi kokar. O kadar itici bir kokusu yoktur.
Sadece Melasa verilen para ile dunya kadar dogal besin elde edersiniz.

Sevgili sındırgılı ben 250 adet ceviz fidanımın ve 50 adet karışık meyve fidanlarımın daha iyi sürgüne gitmeleri ve kök sisteminin daha iyi çalışması için bu enzimi kullanmak istiyorum.
Balık'ta çinko olduğunu bilmiyordum o zaman ben sadece balığa yoğunlaşayım.Benim tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor.
Birde 350 litre enzim yazmıştım bu 35 ton yapıyor yine yanlış yazmışım.sadece bana bir dolu bir boş yaparsam 50 ton buda 500 kilo saf enzim yapıyor birde eşe doşta dağıtırsak bayağı bi yapacağız demektir.

Safranlı
25-01-2013, 08:04
bir dolu bir boş su verildiğinde müthiş neticeler alınabilir die düşünüyorum

evzel
05-02-2013, 18:16
Arkadaşlar ben cumartesi günü enzim yapmaya çalıştım. Evdeki meyve-sebze atıklarını ( elma, armut, kivi, portakal, limon, maydanoz, havuç, marul, patates ve biraz da çam yaprağı doğradım içine ) robotta geçirdim 5 kg lık bir yoğurt kabına ortalama 4 parmak boşluk kalacak şekilde doldurdum. Araya bir sıra da esmer şeker koydum. En üste 100 gr kadar üzüm pekmezi, 100-150 gr kadar esmer şeker ve kuru maya koydum, nargile düzeneğini de kapağa yerleştirdim. Pazar gününden beri oldukça yoğun bir gaz çıkışı var. İlk gün alttaki musluk bulunan hortuma su dolmuştu fakat gaz çıkışı başladıktan sonra su kayboldu içe çekti sanırım. Ben konuyu biraz okuyayım dedim ama kafam tamamen karıştı. Kafanızı fazla şişirmeden sorumu sorayım. Bu enzimi ne zaman boşaltmaya başlayayım, bir de ne kadar süre bu şekilde devam etmeliyim bir aymı üç aymı deneyimli arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.

Safranlı
06-02-2013, 09:05
en az bir ay olmalı
daha uzunda kalabilir yanı boşaltmasanızda sıkıntı olmaz

evzel
06-02-2013, 16:16
teşekkürler sayın Safranlı. en az bir ay enzim için beklemem gerekiyor.

ozencan43
07-02-2013, 15:13
Arkadaşlar ben cumartesi günü enzim yapmaya çalıştım. Evdeki meyve-sebze atıklarını ( elma, armut, kivi, portakal, limon, maydanoz, havuç, marul, patates ve biraz da çam yaprağı doğradım içine ) robotta geçirdim 5 kg lık bir yoğurt kabına ortalama 4 parmak boşluk kalacak şekilde doldurdum. Araya bir sıra da esmer şeker koydum. En üste 100 gr kadar üzüm pekmezi, 100-150 gr kadar esmer şeker ve kuru maya koydum, nargile düzeneğini de kapağa yerleştirdim. Pazar gününden beri oldukça yoğun bir gaz çıkışı var. İlk gün alttaki musluk bulunan hortuma su dolmuştu fakat gaz çıkışı başladıktan sonra su kayboldu içe çekti sanırım. Ben konuyu biraz okuyayım dedim ama kafam tamamen karıştı. Kafanızı fazla şişirmeden sorumu sorayım. Bu enzimi ne zaman boşaltmaya başlayayım, bir de ne kadar süre bu şekilde devam etmeliyim bir aymı üç aymı deneyimli arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.

sayın evzel,
anlatımınızdan enzim yerine fermantasyonla soğuk kompost yaptığınızı anladım. acaba yanlış mı anladım? su koydum dememişsiniz.....

evzel
07-02-2013, 18:05
Su koymamıştım. Daha önce yazılanları okuyayım dedim aklım çok karıştı bu yüzden adını sayfa başlığına göre düşündüm kusura bakmayın.

n.yıldız
08-02-2013, 07:39
Arkadaşlar ben yeni üyeyim.2 gün önce sitede dolaşırken enzim konusunu keşfettim. Hayranlıkla takip ediyorum. Çalışmalar çok güzel gerçekten emeklerinize sağlık. Ben de bugün başlıyorum inşaallah.
Bu karışıma haşlanmış fasülye, nohut, bezelye eklenirse azot oranı artırılmış olur diye düşünüyorum. Zira protein grubu azot içerir. Konuyu epey okudum ama bununla ilgili birşey bulamadım.Çoluk çoçuğun tabağından arta kalanlar bile salçası giderilip kullanılabilir.
Enzim için meyvelerin hafif çürümeye yüz tutmuş kısımları kullanılabilir mi? Yoksa zararlı bakteri oluşumuna mı sebep olur? Mesela muz.

tiryaki
08-02-2013, 10:48
Selamlar,
Çürümüş maddeler tavsiye edilmiyor. Mümkün olduğunca taze olması gerekiyor.

n.yıldız
08-02-2013, 11:04
Teşekürler tiryaki.

Halil Önen
08-02-2013, 11:10
...
Enzim için meyvelerin hafif çürümeye yüz tutmuş kısımları kullanılabilir mi? Yoksa zararlı bakteri oluşumuna mı sebep olur? Mesela muz.

Kullanılanılır...

Ayva, armut, muz, elma, yeşillenmeye başlamış patates, son kullanımı geçmiş nohut, kurufasulye, pırasa ve yeşil soğanın kesilen kök kısmı, salatalığın kabukları, kivi kabukları,parcalanıp içine atılmış yumurta kabukları, ince doğranmış maydanoz roka marul sapları... tüm bunlar her gün elimizde bulunan mutfak atıkları;

ndan bir karışım yapılarak enzim yapılabilir...

(not: meyveler çürümeye başladığında aslında fermantasyona uğrar ve daha az melas/pekmez kullanılabilir...)

n.yıldız
08-02-2013, 18:06
Bilgiler için teşekkürler Halil Önen...

ezo
11-02-2013, 20:29
Bugün elimdeki beyaz lahana atıkları ile enzimyapmaya karar verdim. 5 kiloluk su bidonuna beyaz lahana, 1 adet muz kabuğu, marul, portakal kabuğu, 1 adet ayva, 5,6 adet fındık kabuğu, biraz çay posası, yarım bardak çay, 2 çorba kaşığı kuru maya, 2, 3 çorba kaşıği yoğurt suyu koydum hepsini rondadan geçirdim ve yağmur suyuekledim 1 bardak da pirinç suyu koydum. Buraya kadar herşey vüzeldi fakat suyu ekledigimde malzemelerin yarısı yukarı çikarken diğerleri suyun dibinde duruyor. Bu bir yanlışlik olduğunun göstergesimidir. agzını kapattıgım 15 dakika oldu henüz gaz çıkışıda yok, yağmur suyu soğuktu bundan olabilirmi, ya da malzemem fazla mı geldi bilemiyorum. Yardım lütfen. Ayrıca 3,4 çorba kaşığı üzüm pekmezi ve yarım dilim ekmek de koydum.

Tura
12-02-2013, 08:48
Sayın ezo.

Enzim yaparken genel kabul görmüş kurallara göre

1 Ölçek Şeker ( Esmer şeker, melas, pekmez vs..)
3 Ölçek mutfaksal artıklar.
10 Ölçek su.

Bu oranlara sadık kalmalısınız.
Malzemeler suyun üstünde kalabilir...sonradan fermantasyon başlayınca, eninde sonunda hepsi dibe çöker.

Yine de size şunu söyleyebilirim...bu konuyu baştan itibaren yeniden okumalısınız.
Kolay gelsin.

ezo
12-02-2013, 10:56
Sayın Tura; verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Verilen ölçülere bende sadık kalmaya çalıştım ancak göz kararı tutturamadım herhalde..

Tura
12-02-2013, 15:23
Sayın Tura; verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Verilen ölçülere bende sadık kalmaya çalıştım ancak göz kararı tutturamadım herhalde..

O zaman gaz çıkışını bekleyelim...acele yok...sabır. :)

ezo
13-02-2013, 08:25
İlk enzim denemem çöpe gitti...

Tura
13-02-2013, 08:33
İlk enzim denemem çöpe gitti...

O zaman yeniden yapalım.

Nargile düzeneği yapmanız mümkün mü?
Bidonun ağzına yapacağınız nargile düzeneği sizi rahatlatacaktır.
Daha sonra ise 1,3,10 ölçülere dikkat etmelisiniz.
Sonrası ise sadece beklemek.

Çeşit çok olmadan, elinizde bulunan bir kaç çeşitle ( Muz, patates, salatalık kabukları gibi) yeni enziminizi yapınız.

Kolay gelsin.

ezo
13-02-2013, 13:15
Sayın Tura; nargile düzeneği değilde balon tarzı daha kolayıma gitmişti. Fakat denememin neden sonuçlanmadığını çözdüm. Şöyle ki; EM bölümünü okurken Halil bey EM i aktifleştirmek için kendi yaptığı pekmezi kullandığında gaz çıkış işleminin uzadığını (1 ay) yazmış. Bende enzimimi yaparken ev yapımı pekmez kullanmıştım. Keşke dökmeyip biraz daha bekleseydim. Sayın Tura; Sizin de önerinizle daha az çeşit ile (muz, havuç, elma, ayva, patates) tekrar deniyeceğim. Aslında ben demir ağırlıklı (limonum için) bir enzim yapmak istiyorum. Kağıt Ph ölçer i nerden temin edebilirim.

Çamtepe
13-02-2013, 14:09
Ev yapımı pekmez çok farketmemeli bence, normalde içine hiç maya koymasanız dahi oda sıcaklığında 1-2 gün beklettiğinizde tepkime başlamalı. Yağmur suyu demişsiniz ama belki yağmur suyunu topladığınız düzenek bir şekilde kirliydi, sudan da olabilir..

Her neyse, zaten ev yapımı pekmezi enzime harcamak pek de anlamlı değil. Piyasada çok ucuza keçi boynuzu pekmezi var zaten.

Siz iyisi mi bir mutfak tartısı ile güzelce ölçerek malzemenizi koyun, daha sonra nispeten ılıman bir yerde enziminizi bekletin.

Lonicera
15-02-2013, 12:45
Ben de 3 ay kadar önce enzim yapımına başladım. Ancak ben sürecin başından beri kompost çayı yapımında olduğu gibi sıvı içerisine hava vererek deniyorum. Büyükçe bidon içerisine hem kıyılmış hem de rendelenmiş sebze ve meyveler yaklaşık olarak her ay eklediğim yarım litre melas ile oksijenli ortamda fermente oluyorlar. Aynı sistemi taze balık artıklarıyla başka bir bidonda denedim hiç ama hiç kötü koku oluşumu olmadı.

Önümüzdeki ay başından itibaren seyrelterek gerek topraktan gerekse yapraktan bitkilerimde kullanmaya başlayacağım. Daha önce de kompost çayını sıkça yaptığım için bu oksijenli düzeneği kurup işlemin devamını sağlamak zor olmadı.

Safranlı
15-02-2013, 14:05
ilginç bir yöntem olmuş...

Tura
15-02-2013, 14:17
Sayın ezo

İlk yaptığımda ben de acele etmiştim...ilk heyecan, oluyor...önemli değil.

Sayın Çamtepe'nin söylediği gibi;Ev yapımı pekmezin işlemi uzatması olası değil.
Bizim buralarda pekmezin kilosu 7 TL.
PH ölçeri kimya malzemesi satan yerlerden bulabilirisiniz.
Nargile düzeneğinin şu faydası var, sıksık kontrol etmezseniz olur...yaptığınızı unutabilirisiniz.

Size kolay gelsin.

aviator34
15-02-2013, 15:43
ilk yaptıklarımı bende attım bu işin en güzel tarafıda sindire sindire öğrenmemiz sanırım.Olmaya yaklaşan bir enzimin kokusunu ben çok çok uzun zaman sonra anlayabilmiştim :))

Şimdi ikinci yaptığım enzimlerimi önümüzdeki hafta fidan dikiminde 1/100 oranında incelterek can suyu olarak kullanacağım.
ilaveten Em-a inceltip enzim ile birlikte versem sorun olurmu ?

Safranlı
15-02-2013, 16:02
bence ema yı ayrı verin
beraber vermeyin

aviator34
15-02-2013, 16:05
karıştırmasak daha mı iyi olur acaba ?

ipektuğçe
18-02-2013, 22:44
Burdaki (http://www.agaclar.net/forum/1024024-post1215.htm) mesajımda yaptığım enzimin üzerine tarih yazmamıştım. Şimdi mesajı bulup bir baktımki üzerinden 5 ay geçmiş, bana daha 3 ay olmuş gibi geliyordu, zaman ne kadar çabuk geçmiş. :rolleyes: tatlı sirke gibi koyuyor, buda herşeyin yolunda olduğunu gösteriyor sanırım. Bu yaptığım enzimden sonra, başka enzimlerde yaptım :) bu sefer ek olarak 1 kapak hümik asitte ilave ettim.
5 ay önce yaptığım enzimi henüz süzmemiştim, yarın ilk iş onu süzgeçten geçirmek olacak. Bu kadar geç süzmek sorun olur mu ? Daha çok acemiyim, ph ölçer bulabilirsem en kısa zamanda ölçümde yaparım.

MeyveliTepe
18-02-2013, 22:56
Enzim kabına hümik asit ilave etmemenizi öneririm. Leonardit'den elde edilen hümik asit çözeltilerinin PH'ı çok yüksek olduğu için enziminizdeki dengeyi bozacaktır.

Humik asiti, kullanım esnasında sulama suyuna enzim eklediğinizde ilave edip hemen bu su ile sulamak suretiyle kullanabilirsiniz.

ipektuğçe
18-02-2013, 23:04
Aaa öylemi :eek: bir mesajda enzime hümas ilave edildiğini okuyunca, bende demekki ekleniyor deyip ilave etmiştim. :( Üstelik 4 tane 2,5 litrelik şişe enzim yapmıştım, şimdi yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Artık bunlar bir işe yaramaz mı ? imha mı etmem gerekir ? :(

MeyveliTepe
18-02-2013, 23:13
PH seviyesine bakmak gerekir. PH 4-4,5 seviyesinde ise ve kokusu da iyi ise kullanabilirsiniz.

ipektuğçe
18-02-2013, 23:21
Sn. MeyveliTepe , cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Şimdi hepsini tek tek kontrol ettim, kokuları hafif sirke kokusu şeklinde. En kısa zamanda ph ölçer alıp, ölçümlerini de yapıp burdan sizlere bilgi veririm. Saygılar...

n.yıldız
19-02-2013, 14:11
12 gün önce enzim yaptım ben de. Pekmez kullandım şişenin ağzına balon geçirdim. Geçenlerde balon sönmüştü. Yavrucuklarımın besini bitti galiba dedim ve pekmez ekledim. Balon tekrar şişti. Çöpe gidecek diye çok üzülmüştüm.
Sirkeye benzer bir kokusu var. İçindekiler de hareketli. Bir aşağı, bir yukarı hareket edip duruyorlar. Umarım herşey yolunda gider de çöpe dökmek zorunda kalmam.
Başladık bir işe, sonu gelir İnşallah. Herkese kolay gelsin arkadaşlar.

Tura
19-02-2013, 14:37
Sayın n.yıldız

Oranlara dikkat ettiyseniz ilave pekmez kullanmanıza gerek yok.

Arasıra şişeyi çalkalayın, gaz çıkışı devam edecektir.

n.yıldız
19-02-2013, 15:38
Teşekkürler sayın Tura.

sezik
21-02-2013, 20:51
06,02,2013 Tarihinde Aşağıda listelediğim malzemeleri kullanarak ilk denememe başladım. İki adet 19Lt Polikarbon şişelerde yapıyorum.
*1.300 gr Tespih ağacı tohumu
*1.000 gr Yonca, Isırgan v.b otlar
*500 gr Enginar ve yaprakları (tenesi 4tl)
*500 gr Alıç
*20 adet yumurta kabuğu
*4 adet Muz
*2 adet Patates
*2 adet Soğan
*1 Kg+1Kg esmer şeker (Melas)
*0,5Kg+0,5Kg EM1
*12+12lt dağ suyu
*4 dal Aloe Vera
*1kg Ispanak ve Pancar sapı
*iki avuç ceviz ve çam fıstığı kabuğu
Bütün malzemeyi Nargile sistemi ile donattıktan sonra ikinci gün sonunda hava kabarcıkları başladı. Bugün itibariyle malzemenin bir kısmı üstte diğer kısmı altta bulunmakta. Yurt dışından getirttiğim Ph metrenin kalibrasyonunu yapmadığım ve şişelerin ağzını açıp hava aldırmak istemediğimden Ph ölçümü yapmadım. Yarısı güneşte kalan ve üstünü bez ile örttüğüm şişe diğer gölgede kalana göre daha fazla kaynama yapıyor. Sanırım güneş veya ışık fermantasyonu hızlandırıyor. Ancak kokuda herhangi bir sorun yok şimdilik. Takip edenler bilecektir; ben bu Enzimi zeytinliğimde kullanmayı planlıyorum. Organik olarak zeytin yetiştiriciliği yapmayı hedefliyorum. Kimyasal kullananlarla belki rekolte konularında yarışamayacağım ama en azından sağlıklı nesiller için bir faydam dokunacak-ki inşallah bunun kıymetini bilecek insanlarla karşılaşırım.( Zeytinlik henüz 1,5 yaşında ve humik asit+leonardit+çiftlik gübresi+bordo bulamacı+em5 hariç başka birşey kullanmadım. Em5 benim için pahalı olduğundan Enzim kullanmayı istiyorum.

ezo
28-02-2013, 10:08
Yeni yaptığım enzimin üzeri bembeyaz bir tabaka oluşturdu. umarım bir yanlışlık yoktur.

Safranlı
28-02-2013, 13:22
yok yok merak etmeyin
beyazlar dosttur

hepgül
28-02-2013, 16:27
İzmirde ph ölçer nereden bulabilirim? Kırmızı lahanadan ölçüm yapıyorum ama içimde hep şüphe kalıyor.

Safranlı
28-02-2013, 16:46
Bu kadar şüphe etmeyiniz
turşu gibi güzel kokuyorsa iş bitmiştir
bilimsel deney yapmıyoruz ya canım....
Neticede dönüşümü hızlandırıyoruz sadece....

hepgül
28-02-2013, 17:12
Misler gibi turşu kokuyor : )

Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş.

sezik
28-02-2013, 20:22
İzmirde ph ölçer nereden bulabilirim? Kırmızı lahanadan ölçüm yapıyorum ama içimde hep şüphe kalıyor.

Ben de İzmir'de yaşıyorum ama ben burada fiyatları yüksek bulduğumdan yurt dışından getirttim. e-bay dan alabilirsiniz, en fazla bir ayda elinize ulaşır. Zaten bizimde zamanımız, bu işle uğraşırken bol olduğundan acele etmeyin derim size.

aviator34
01-03-2013, 09:21
Ben de İzmir'de yaşıyorum ama ben burada fiyatları yüksek bulduğumdan yurt dışından getirttim. e-bay dan alabilirsiniz, en fazla bir ayda elinize ulaşır. Zaten bizimde zamanımız, bu işle uğraşırken bol olduğundan acele etmeyin derim size.

Ne gerek var e-bay'a falan google'a ph metre yazın 39 tl ye çok güzel aletler var

Safranlı
01-03-2013, 13:04
işin kimyasını ve mühendisliğini seven dostlarımız ph mere alabilirler
ben işin o yönünde hiç değilim
yaparım gecerim
bitkilerime veririm keyfime bakarım
dünyamıza az da olsa çöp atmadığımızdan mutlu olurum....
keyiflenirim daha ne olsun....

Safranlı
01-03-2013, 13:05
Misler gibi turşu kokuyor : )

Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş.

bu aylarda güzelce kullanın bitkinizde erkencilik ve gelişim olacaktır
bende de var bir yıllık...
yakında kullanacağim
elinizdeki süper bir şey...

n.yıldız
01-03-2013, 14:05
Arkadaşlar, yüzeyde beyazlık oluşması şart mıdır? Benim şişede hiç olmadı. Kokusu sirkeye benziyor. Gaz çıkışı yok denecek kadar az. Bugün itibariyle tam 3 hafta geride kaldı. Umarım başarısızlıkla sonuçlanmaz.

Safranlı
01-03-2013, 16:20
üç hafta geçtiyse hazır olmamıştır
pekmez veya melası az mı koydunuz
veya çok soguk mekanda mı duruyor
kışın iki ayı buluyor
gaz çıkışı normalde azalsa da devam etmeli...

antihistaminik
01-03-2013, 18:54
sevgili arkadaslar sagolun sayenizde gozlerim bozuldu..:)
hic niyetim yokken tum konuyu bastan sona okudum.ama kafam da karismadi degil.
ben her sene terasimda domates biber vs.. yetistirmeye calisiyorum.. fena da olmuyor. gecen sene yedigim domatesin tadini anlatamam..
herneyse amacim mumkun oldugunca organik yollarla buna devam etmek..
kafamda olusan sorularin tumuyle sizi bogmak istemiyorum , o yuzden simdilik iki soru soracagim;

1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?

2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ?

simdiden tesekkurler...

n.yıldız
02-03-2013, 06:13
Haklısınız sayın Safranlı. Kapalı balkonda duruyordu. Çoluk çocuk oynamasın diye oraya koymuştum. Sivas'tayım malum. Buralar hala soğuk. Akşam içeriye almıştım. Gaz çıkışı biraz daha belirginleşti.
Teşekkür ediyorum önerileriniz için.

Safranlı
02-03-2013, 10:09
1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?

2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ?

simdiden tesekkurler...[/QUOTE]

bulabildiğiniz en ucuzundan her türlü pekmez olur
kuru üzümde olur
bitkiyi beslemek için ise bizim yemeklerimiz gibi em,bokashi vb ne bulduysanız vermelisiniz
te çeşitle nasıl idare etsin yavrucak....
her çeşitten tatsınkı tatlı olsun

hepgül
07-03-2013, 01:46
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))

Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?

Safranlı
07-03-2013, 09:13

elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?

direk oldugu gibi topraga gömün

antihistaminik
07-03-2013, 19:30

Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?

bana gönderin :)

antihistaminik
07-03-2013, 20:14
enzim yapiminda meyve yerine sebze atiklari kullanmanin dezavantajlari oluyor mu. burada konusulanlar genelde daha cok meyveler ve atiklari ile yapim uzerine. bizde meyve pek tuketilmiyor, daha cok çöpe gidenler sebze kabuklari marul vs yapraklari yumurta kabuklari gibisinden seyler. bunlara meyve eklemem avantaj saglar mi, ya da sirf meyve ve atiklari cok daha iyi mi olur.

Safranlı
08-03-2013, 08:35
her ikiside kullanılır
daha dogrusu organık esaslı her artık kullanılır
saçlarınız,tırnakalrınız dahi kullanılabilir

hepgül
08-03-2013, 10:36
bana gönderin :)

Siz çok yaşayın emi :p :p :p Beni güldürdünüz ALLAH da sizi güldürsün

Sayın Antihistaminik mutfak atıkları yerine olgunlaştığında Enzime ne dersiniz? Seve seve paylaşırım... Saygılarımla

antihistaminik
08-03-2013, 13:48
sayin hepgül siz hep gülün :)
nazik teklifiniz icin de tesekkur ederim. ben bir deneyeyim olmazsa sizden isterim.. saygilar .

antihistaminik
10-03-2013, 20:16
sadece pekmez kullandigimizda 1-3-10 orani gecerli midir (1kg pekmez 3 kg organik atik 10 kg su) ?? bir de ek olarak balik vs atiklari kullanma konusunda kararsiz kaldim..

Safranlı
11-03-2013, 08:16
evet geçerlidir
siz balık olayını sonraya bırakın isterseniz....
balık uzun sürüyor

evzel
11-03-2013, 10:21
ben bir ay önce ilk fermantasyonla soğuk kompost denememi yapmıştım. dün suyundan biraz boşalttım sirkeye yakın bir kokusu vardı. üst tarafta beyaz renkli bir sıvı vardı muslukta sarı renkli geldi sıvıyı seyreltip çiçeklere döktüm ama yanlışmı yaptım doğrumu kararsız kaldım.

Safranlı
11-03-2013, 10:54
Dogru yapmışsınız

evzel
11-03-2013, 18:01
Cevap verdiğiniz için teşekkürler. Benim çiçeklere ne olacağı haftasonuna kadar belli olur sanırım.

antihistaminik
11-03-2013, 19:20
İçine bir parça yaş maya veya 2 cay kaşığı kuru maya _ 5 lt. lik kap için_ katarsanız fermantasyon devam eder...
Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz...
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..
Süreci hızlandıran içine katılan mayadır...
maya koymak gercekten şart mi. ya da sadece sureci mi hizlandirir ?... oyleyse 1-3-10 oraninda degisklik yapmak gerekiyor mu? ya da ne kadar eklemek gerekiyor. enzim yapacagim derken kafayi siyiracagim bu gidisle .. dönüp tekrar okudukca, tamam basit bir mantigi var ama detaya girince karisiyor kafa ..:)

aviator34
11-03-2013, 20:02
Ben artık maya kullanmadan yapıyorum satın çamtepe bununla ilgili bi yazı paylaşmıştı sanırım yabancı bir siteden sadece melas/pekmez yeterlidir.

Safranlı
12-03-2013, 12:00
maya koymak gercekten şart mi. Ya da sadece sureci mi hizlandirir ?... Oyleyse 1-3-10 oraninda degisklik yapmak gerekiyor mu? Ya da ne kadar eklemek gerekiyor. Enzim yapacagim derken kafayi siyiracagim bu gidisle .. Dönüp tekrar okudukca, tamam basit bir mantigi var ama detaya girince karisiyor kafa ..:)

degerli dostlarım
neden bu işkenceyi gönüllü çekiyorsunuz
formul basit
uzay araştırması filan degil
1-3-10 formulu o kadar
bir pekmez
üç nevale
on birim su
kapgına bir balon o kadar
bir ay sonra gürbüz ve mutlu sebzeler ,meyveler ve doğaseverler

Safranlı
12-03-2013, 12:03
ben artık maya kullanmadan yapıyorum satın çamtepe bununla ilgili bi yazı paylaşmıştı sanırım yabancı bir siteden sadece melas/pekmez yeterlidir.

pekmez ve melas konusunda da anayasa maddesi yok
kafamızı yormayalım
pekmez oranından biraz daha fazla kuru üzüm koyun
aynı etkiyi yapar
memleketimde kuru uzum bedava.....
Ayrıcada potasyum etkisi olur.....
Işin özü enzim basit,çok basit,çok çok basittir
bilimsel denklem değil yaaaa.....
Yormayın kendinizi
keyfinize bakın

antihistaminik
12-03-2013, 18:06
Işin özü enzim basit,çok basit,çok çok basittir
bilimsel denklem değil yaaaa.....
Yormayın kendinizi
keyfinize bakın

sayin safranli, sizler sayesinde bulastik bu islere, artik cefamizi cekeceksiniz..:)))
ana kural ile ilgili hic bir sikinti yok. benim sorunum detaylarda...yaptim mi en dogrusunu yapmak isterim hep...

EM ler, mayalar, pirinc sulari, guneste bekletmeler-golgede bekletmeler, suzerek-suzmeyerek saklamalar, meyveler sebzeler ayri-her cesit bir arada, taze atiklar-çürümeye baslamis atiklar ... vs gibi yontem farkliliklari sanirim bu forumda benim gibi caylaklarin kafasini karistiran. bir de uzerine kanitlanmamis bilimsel yararlilik endisesi eklendi sonlara dogru..

bundandir en azindan benim sorularim..
herseyin otesinde konuyla ilgili cabaniz ve paylasimlariniz icin cok cok tesekkur ederim..bu arada serum hortumu duzenegim hazir, silikonlandi, yarin ilk deneme basliyor hayirlisiyla...
saygilar.

ezo
13-03-2013, 07:56
ilk enzim denemem başarısız ikincisi ise bana göre çok güzel oldu ve dün enzimimi süzdüm.Ancak enzimi süzerken üzerindeki beyazlaşmaların çoğu süzgeçte kaldı. Süzme işlemini sizler nasıl yapıyorsunuz?

Düz akşam demir ağırlıklı olması için (limon ağacıma) ıspanak ağırlıklı havuç ve elma ile tekrar enzim yaptım. Bu herhalde bir hastalık ve bana da bulaştı. Evde biraz atık çikınca ne yapsam diye düşünmeye başladım.

hepgül
13-03-2013, 11:01
Enzim çılgınlığı ..... ne güzel değilmi topraktan geleni geri toprağa kavuşturuyoruz. Ağaçlar.net ve birbirinden değerli üyeleri sayesinde bizlerde bu işlere girdik. Hepsine selam ve sevgiler yolluyorum.

Safranlı
13-03-2013, 16:36
sayin safranli, sizler sayesinde bulastik bu islere, artik cefamizi cekeceksiniz..:)))
ana kural ile ilgili hic bir sikinti yok. Benim sorunum detaylarda...yaptim mi en dogrusunu yapmak isterim hep...

Em ler, mayalar, pirinc sulari, guneste bekletmeler-golgede bekletmeler, suzerek-suzmeyerek saklamalar, meyveler sebzeler ayri-her cesit bir arada, taze atiklar-çürümeye baslamis atiklar ... Vs gibi yontem farkliliklari sanirim bu forumda benim gibi caylaklarin kafasini karistiran. Bir de uzerine kanitlanmamis bilimsel yararlilik endisesi eklendi sonlara dogru..

Bundandir en azindan benim sorularim..
Herseyin otesinde konuyla ilgili cabaniz ve paylasimlariniz icin cok cok tesekkur ederim..bu arada serum hortumu duzenegim hazir, silikonlandi, yarin ilk deneme basliyor hayirlisiyla...
Saygilar.

emin adımlarla hep birlikte bir yerlere gidiyoruz
etraftaki nevaleyi görünce hazine diye üzerine atlayacagız neredeyse...

Safranlı
13-03-2013, 16:40
ilk enzim denemem başarısız ikincisi ise bana göre çok güzel oldu ve dün enzimimi süzdüm.ancak enzimi süzerken üzerindeki beyazlaşmaların çoğu süzgeçte kaldı. Süzme işlemini sizler nasıl yapıyorsunuz?

Düz akşam demir ağırlıklı olması için (limon ağacıma) ıspanak ağırlıklı havuç ve elma ile tekrar enzim yaptım. Bu herhalde bir hastalık ve bana da bulaştı. Evde biraz atık çikınca ne yapsam diye düşünmeye başladım.

artık spesifik enzimler yapmaya başaldığınıza göre müthiş yol kat etmişsiniz....
Tebrik ederim
bitkilerimize perhiz yapanlar gibi yok protein yok şeker oranı fazla gibi hesaplr yapmaya gerek yok
dünyamızın en mükemmel varlıgı toprak bir çok şeyi tolere edebile bir mucizedir
bizler enzimlerimizi topragın şefkatlı kollarına verrelim iş tamamdır
toprak bu hazinenin kıymetini fazlasıyla bilecektir
enzime devam
hele bu ayalrda hiç durmamalıyız

antihistaminik
13-03-2013, 21:22
ilk denemem..
künyesi:
2 avuç bugday, 1 avuç finduk, 1 avuç ceviz içi, 1 avuç kaju fistik, 3-4 avuç terastaki saksilardan bilimum yabani ot yapraklari, 1 avuç hanimeli surgunleri, 1 patates, 2-3 patatesin kabugu (1 haftadir bekleyen), 1 elma, 1 avuç saksilardan isirgan otu(tohuma kaçmış), 2 adet kucuk aci biber, 1 carliston biber, 3-4 adet kuflenmiş kestane şekeri, 3-4 yumurta kabugu, 1 kaşık ekşi ev yapimi suzme yogurt, 1 kaşık sutas yogurt suyu, 1 kaşık tarihi geçmiş kuru maya, 400 gr pekmez, su..

kestane sekeri, tarihi gecmis maya hk emin olamadim..

yorum yaparsaniz sevinirim.

Muallim
14-03-2013, 07:07
Elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;İncirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.
Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Hangi yöntem daha sağlıklıdır.

Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler.

Safranlı
14-03-2013, 09:01
ilk denemem..
Künyesi:
2 avuç bugday, 1 avuç finduk, 1 avuç ceviz içi, 1 avuç kaju fistik, 3-4 avuç terastaki saksilardan bilimum yabani ot yapraklari, 1 avuç hanimeli surgunleri, 1 patates, 2-3 patatesin kabugu (1 haftadir bekleyen), 1 elma, 1 avuç saksilardan isirgan otu(tohuma kaçmış), 2 adet kucuk aci biber, 1 carliston biber, 3-4 adet kuflenmiş kestane şekeri, 1 kaşık ekşi ev yapimi suzme yogurt, 1 kaşık sutas yogurt suyu, 1 kaşık tarihi geçmiş kuru maya, 400 gr pekmez, su..

Kestane sekeri, tarihi gecmis maya hk emin olamadim..

Yorum yaparsaniz sevinirim.

yaptıgınız atom bombasına yakın olmuş
süpersiniz....

Safranlı
14-03-2013, 09:05
elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;incirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.

elinizde hazine var
şöyle yapabilirsiniz
eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir
çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır
örnek olarak ilk etapta
kabınıza göre
iki kg incir
üç kg nevale ve yarım kg pekmez
10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur
bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin
kısaca kuru üzüm kuru incir
kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler
kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm

Safranlı
14-03-2013, 09:15
elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Başka bir yöntem;incirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.

elinizde hazine var
şöyle yapabilirsiniz
eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir
çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır
örnek olarak ilk etapta
kabınıza göre
iki kg incir
üç kg nevale ve yarım kg pekmez
10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur
bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin
kısaca kuru üzüm kuru incir
kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler
kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm

antihistaminik
16-03-2013, 17:04
:((((
benim enzim ilk 2 gün fokur fokur giderken (saniyede bir kabarcik) 4. gunde hava cikisi tamamen durdu. 2 gundur 2 kere calkaladim. bir gelisme yok...
oranlar soyleydi:
380 gr pekmez
1400 gr nevale (yukarida detayli var)
4 lt bekletilmis sebeke suyu.
oranlarda bir sorun olmamasi lazim. (50 gr pekmez eksigim vardi)
ne yapsam.. pekmez mi eklemem lazim acaba ??
keyfim kacti..

hepgül
16-03-2013, 22:45
Artık bekleme zamanı. Gün geçtikçe gaz çıkışı azalır zaten. Merak etmeyin herşey yolunda....

antihistaminik
17-03-2013, 00:15
ben dayanamadim o 50 gr pekmez eksigini 1 litre su ile karistirip ekledim. boylece oranlar tam oldu, bir de guzelce calkaladim.. fokurdama basladi yine. ama bir daha ellemiyecefim keyfi bilir :)

antihistaminik
20-03-2013, 22:52
yaptıgınız atom bombasına yakın olmuş
süpersiniz....
sayin safranli benim bomba fisladi galiba . yukarida yazdigim uzere 2 gun sonra hava cikisi durdu 5. gunde az daha pekmez ekledim biraz salladim az bir hava cikisi oldu sonra yine durdu. çöp mü olacak , tekrar pekmez ekleyeyim mi yoksa artik kaderine mi terk edeyim

... sayin safranli yok galiba, fikri olan bir oneride bulunursa sevinirim. hepgül hn siz ne dersiniz çöp olma yolunda mi ?

Safranlı
30-03-2013, 08:06
sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz
yine hava çıkışı olacaktır

SAHIRE
04-04-2013, 22:20
Arkadaşlar, vaktim oldukça enzim konusunu okuyordum. Yaklaşık 2 ay önce ufak bir kavanoza soyduğum elma kabuklarını koydum, üzerine iyi su ekledim ve mutfak penceresi önüne bıraktım. Kavanoz kapağı kapalıydı. (Malesef gaz çıkış düzeneği yapmaya da vaktim olmadı.)Ara ara ne olmuş acaba diyerek kapağı açtığımda fıslamalar tıslamalar oldu:) Tekrar kapattım. Bir kaç hafta önce yine açtım, hafif sirkemsi kokuyordu az içtim, tadı da sirke gibiydi ama bir yudumdan fazla içilecek gibi de değildi:) Bugün baktım iyice sirke gibi keskin kokuyor ama kötü bir koku yok. 10 katı kadar su karıştırıp evdeki çiçekleri bu suyla azar azar suladım. Bakalım n'olacak:)) Merakla bekliyorum.

sezik
04-04-2013, 23:50
Merhaba,
Benim deney 2. ayında, hava çıkışı durdu, artık nargile sistemindeki suyu içine çekiyor. Ara-sıra bidonu çalkalıyorum. İçindeki malzemelerin çoğunluğu dibe çökmüş durumda, koku var ph metreyi sıfırlayamadığımdan ölçüm yapmadım. İşler iyi gitmiyor gibi ya hadi bakalım.

evzel
10-04-2013, 13:03
Ümidimi kestiğim çiçeklerim coştu. Son zamanlarda "çok iyi bir iş yaptım dediğim" tek işim bu oldu. Hafta sonu bir tane daha yaptım ( kuzenim evimizin laboratuara benzediğini söylemeye başladı ama durmak yok ). Yardımcı olan herkese teşekkürler.

Lonicera
10-04-2013, 13:21
Ben de 3 ay kadar önce enzim yapımına başladım. Ancak ben sürecin başından beri kompost çayı yapımında olduğu gibi sıvı içerisine hava vererek deniyorum. Büyükçe bidon içerisine hem kıyılmış hem de rendelenmiş sebze ve meyveler yaklaşık olarak her ay eklediğim yarım litre melas ile oksijenli ortamda fermente oluyorlar. Aynı sistemi taze balık artıklarıyla başka bir bidonda denedim hiç ama hiç kötü koku oluşumu olmadı.

Önümüzdeki ay başından itibaren seyrelterek gerek topraktan gerekse yapraktan bitkilerimde kullanmaya başlayacağım. Daha önce de kompost çayını sıkça yaptığım için bu oksijenli düzeneği kurup işlemin devamını sağlamak zor olmadı.

Yaklaşık bir aydır bazı bitkilerimde kullanıyorum, sonuç mükemmele yakın. Sıvı içerisine hava vermeyi hiç kesmedim, bidon ağız kısmında bembeyaz oluşumlar var. Sanırım bunlar faydalı bakteriler. Makine sorunlu olduğu için resimleyemedim. Uygulama yaptığım bazı bitkilerde erken çiçeklenme mevcut, özellikle frenk üzümünde ve kamkatlarda tam belirgin. Sardunya ve bodrum papatyası ise sanırım ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Hem sürekli dal ve yaprak veriyorlar hem de çiçekleniyorlar.

Balık enzimini ise ilk kullandığım bitkilerde yapraklarda yanmaya sebep oldu, daha fazla seyrelterek kullandım. Yapraklarda etkisi çok fazla belli, hem daha koyu yeşil hem çok irileştiler. Bence tam bir tonik olmuş:))

Böylece kendi doğal gübremizi elde etmiş olduk. Katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkürler.

SAHIRE
10-04-2013, 21:33
Yaklaşık bir aydır bazı bitkilerimde kullanıyorum, sonuç mükemmele yakın. Sıvı içerisine hava vermeyi hiç kesmedim, bidon ağız kısmında bembeyaz oluşumlar var. Sanırım bunlar faydalı bakteriler. Makine sorunlu olduğu için resimleyemedim. Uygulama yaptığım bazı bitkilerde erken çiçeklenme mevcut, özellikle frenk üzümünde ve kamkatlarda tam belirgin. Sardunya ve bodrum papatyası ise sanırım ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Hem sürekli dal ve yaprak veriyorlar hem de çiçekleniyorlar.

Balık enzimini ise ilk kullandığım bitkilerde yapraklarda yanmaya sebep oldu, daha fazla seyrelterek kullandım. Yapraklarda etkisi çok fazla belli, hem daha koyu yeşil hem çok irileştiler. Bence tam bir tonik olmuş:))

Böylece kendi doğal gübremizi elde etmiş olduk. Katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkürler.

Sevgili Lonicera düzeneğin fotoğrafını eklersen çok sevinirim:)) (Zahmet olmassa tabii) Ben hala tam anlamadım o olayı da... Bir de balık enzimi nasıl oluyor?? Benim çiçeklerde çok olumlu bir gelişme henüz yok :)

antihistaminik
10-04-2013, 23:13
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?

Lonicera
11-04-2013, 06:40
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.

Hülyab
11-04-2013, 07:58
Merhabalar, bende ilk enzim denememi iki gün önce yaptım ama sanırım bir hata yaparak şişeyi ağzına kadar doldurdum. Foşurdamaya başladı ve tepesindeki balonun içi dahi su doldu. Balona hava alması için açtığım deliklerden enzim dışarıya sızıyor. Şimdi ben balonu çıkartıp suyunu biiraz dökmelimiyim yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

evzel
11-04-2013, 08:26
bence aç ve içinden biraz çıkar yoksa her seferinde aynı problemi yaşarsın

Hülyab
11-04-2013, 08:29
evet bende açmak istiyordum bozulmasından korktum bişey olmaz diyorsanız açıp birazını akıtayım o zaman.

evzel
11-04-2013, 08:30
açarsan açtığın günden sonra süre tutarsın ilk günü unut başka problemi olmaz

Hülyab
11-04-2013, 08:38
tamamdır çok teşekkür ederim yardımın için o zaman hemen açayım ki zaman kaybetmeyeyim :)

evzel
11-04-2013, 08:39
Evet daha fazla taşırmadan aç. Hem zamandan hem enzimden tasarruf et. 1413 nolu mesajda resim var ona bak fikir edinirsin.

ciroz
11-04-2013, 09:25
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?

Sn antihistaminik,

Enzimin içine koyduğunuz organik malzemeye göre fermentasyon süresi değişim gösterir.

En doğrusu gaz çıkışının tamamen sonlanmasını beklemek. İlk gaz çıkışının sonlanmasından hemen sonra enzimi tekrar çalkalayıp bir süre daha gözlemlemek gerekiyor. Gaz çıkışı tamamen sonlandıktan sonra enziminiz kötü kokmuyorsa ( genellikle turşu kokusu iyi koku anlamına gelir ) enziminiz hazır demektir.

En sık yapılan hata,
enzim kurulurken maya kullanılmışsa, gaz çıkışı çok çabuk ve şiddetli başlar, daha sonra maya işini bitirince gaz çıkışı şiddetini azaltır. Bu aşamada enzimin olduğu düşünülür ama organik malzemenin fermentasyonu bu aşamadan sonra başlar. Bu süreçte gaz çıkışı yavaş olur. Yine koyduğunuz malzemelere göre süre farklılık gösterir.

Maya kullanılmışsa ilk gaz çıkışı bittikten sonra enzimi çalkalayıp bir süre gözemlerseniz gaz çıkışının devam ettiğini görürsünüz.

Kısaca, gaz çıkışı tamamen sonlanmalı, süreç içinde üstte beyaz tabaka gözlemlenmeli, süreç sonunda ph ölçülebiliyorsa ölçülmeli. Koku en kolay ipuçlarından biri.

Sizin enzim özelinde, Sn. safranlı' nın tavsiyesini dikkate almanızı öneririm.

sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz
yine hava çıkışı olacaktır

Safranlı
11-04-2013, 14:07
Ümidimi kestiğim çiçeklerim coştu. Son zamanlarda "çok iyi bir iş yaptım dediğim" tek işim bu oldu. Hafta sonu bir tane daha yaptım ( kuzenim evimizin laboratuara benzediğini söylemeye başladı ama durmak yok ). Yardımcı olan herkese teşekkürler.

Asıl bizler sizlere teşekkur ederiz
doğamız için ne yapılsa azdır
mutlu sonları duyunca biz dahada mutlu oluyoruz
gönlünüzce olsun

SAHIRE
11-04-2013, 15:21
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.

Yani sizin sistemde aşağı yukarı 1413 no.lu mesajdaki gibi değil mi?:o

Lonicera
11-04-2013, 18:22
Aşağı yukarı aynı sayılır. Benim düzenekte yan taraftaki küçük şişe yerinde akvaryum var, hortumla bidon içerisine hava basıyor. Ana bidon ağzında kapak yok, sürekli açık.

n.yıldız
11-04-2013, 18:47
Benim kafam çok karıştı şimdi.
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil :)
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.

antihistaminik
11-04-2013, 19:05
sevgili ciroz , guzel özetiniz icin tesekkurler.

sezik
11-04-2013, 19:20
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil :)
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.

Hava çıkışı gerekli ancak aynı zamanda hava girişi de olmamalı. Ben çok bilgili sayılmam ancak bana kalırsa sizin enzim çöp olmuş. İçeri alınan hava enzim için zararlı diye okudum ben, fermantasyon oksijensiz-havasız ortamda olmalı.

n.yıldız
11-04-2013, 19:39
Teşekkür ederim sayın sezik.
Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu :(
Gerçekten çok üzüldüm şimdi.

antihistaminik
11-04-2013, 20:00
enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun:

Bugün baktım iyice sirke gibi keskin kokuyor ama kötü bir koku yok. 10 katı kadar su karıştırıp evdeki çiçekleri bu suyla azar azar suladım. Bakalım n'olacak:)).
Hazırladığınız 2 kg' lık enzimi minimum 1/100 karıştursanız 200 kg suya karıştırmanız gerekir.

balonnun şismesı durdugunda (yakalsık bır hafta)sonra yuz kat suyla seyreltılıp
her bıtkıde kullanılır

Bugün, çöp enzimini bitirdim. Süzgeçten geçirerek 1/500 oranında bir miktarını suyla karıştırarak bahçedeki bitkilere verdim.
bu da şu (http://reviews.ebay.com.my/How-to-use-Garbage-Enzyme?ugid=10000000008410660) siteden:

SAHIRE
11-04-2013, 20:22

İlk mesajlardaki şekillere bakarsanız:" ilk ay her gün enzimin kapağı açılıp havası alınır"diyordu. Arkadaşlar pratik olsun, her gün açmakla uğraşmayalım diye ,zannederim, böyle bir gaz çıkış düzeneği yaptılar. Yani siz enzimi açıp sonra tekrar kapattıysanız bence bozulmamıştır. Zaten kötü de kokmuyor diyorsanız bence devam edin.Ben de bu şekilde yaptım ve zannederim oldu, yalnız sn.antihistaminik de değinmiş aklımda nedense 10 kat diye kalmış... 100 kat mı sulandıracaktık işte orda yanlış yaptım galiba ben de...

antihistaminik
11-04-2013, 20:23
sayin n.yildiz bence hemen umutsuzluga kapilmayin. isin ustadi olmadigimi bastan soyleyeyim ben de sizin gibi beginner seviyesindeyim :) ancak mantiken kapagi hafifce gevsetmek sadece icerideki fazla basinci disari atar ve bunda sorun olmamali. ancak hergun kapagi tamamen acip iceriye oksijen girmesini sagladiysaniz sanirim sorun olacaktir. ama burada ustadlar varken bana sadece size moral vermek duser..

Hülyab
11-04-2013, 21:09
Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu?

ciroz
11-04-2013, 21:55

Sn. n.yıldız,

Enzimin fotoğrafını çekip ekleme şansınız var mı ?
Eminim daha tecrübeli üyelerimiz öneriler getireceklerdir.

Balon ya da yapılan diğer düzeneklerin amacı bir hava kilidi oluşturmak.

Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran.

Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir.

ciroz
11-04-2013, 21:57
Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu?

Gaz çıkışı gözlemlenmiyorsa çalkalamakta fayda var.

ciroz
11-04-2013, 22:02
enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun:
...
bu da şu (http://reviews.ebay.com.my/How-to-use-Garbage-Enzyme?ugid=10000000008410660) siteden:

Bitkiler için;
1/100 oranı tavsiye edilen oran diye biliyorum.
1/10, 1/20 göreceli olarak fazla yoğun olur.
1/500 sakıncalı değil.

İlk denemeleri daha seyreltik yapmakta fayda var.

Lonicera
12-04-2013, 06:59
Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran.

Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir.

Kesinlikle doğru bir tesbit bence. Oksijensiz fermantasyonda hava almaması önemli. Özellikle enzime yeterli melas, pekmez vb. gıda takviyesi yetersiz verilirse içerisindeki bakterilerin ölümüyle kokuşma söz konusu oluyor.

Turşu gibi kokan enzimin olgunlaşma sürecini tamamlama ihtimali yüksek. Tam emin olunamıyorsa her türlü ihtimale karşı hazırlanan enzimin ilk olarak gözden çıkarılabilek, kaybedince çok üzülmeyeceğimiz, elimizde birden fazla olan bitkilerde denemesi ve oldukça seyreltilerek kullanılması daha iyi olur diye düşünüyorum.

Safranlı
12-04-2013, 08:22

ben size söylüyorum
her şey yolunda

MeyveliTepe
12-04-2013, 08:31
Sn.Lonicera,
Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor?

n.yıldız
12-04-2013, 09:11
Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Gece uykum kaçtı bozulmuş mudur diye. Gözden çıkardığım bir bitkide, iyice seyreltip kullanayım bari. En azından acemiliğimi atlatmış oldum. Bir daha yaparsam daha dikkatli olurum. Öneriler için tekrar teşekkürler.

Safranlı
12-04-2013, 10:03
Sn.Lonicera,
Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor?

aslında bu yöntemin neticesini bende çok merak ediyorum
aynı mantıkta başka denemeler yapmak niyetindeyim...

Safranlı
12-04-2013, 10:04
bu arada bin mesaj yazmışım
bu sayfaları çok seviyorum yaaaaa.
hemde baharın en mükemmel günlerindeyiz
daha ne isteriz...
tüm doğa dostlarına hürmetler

Lonicera
12-04-2013, 12:46
Sn.Lonicera,

Aynen dediğiniz gibi, zaten kompost çayına benzer bir düzenekle işe başladığımı da ta en başından yazmıştım. Eldeki enzimin ph'ını ölçecek bir alet yok bende. Kokusu ise tatlımsı turşu kokusu. Önceleri keskin turşu kokusu melas ekledikçe sanki nescafe'ye süt tozu eklemişsin gibi yumuşadı:)) Bidonun ağız kısmında strafora benzer yığın halinde beyaz tabaka oluşuyor. Neredeyse iki günde bir bu tabakayı sıyırıp enzim içerisine atıyorum ama yeniden birikme yapıyor. Keşke imkan dahilinde olsa da içerisinde ne var ne yok görebilsem:))

sezik
12-04-2013, 22:37
06,02,2013 Tarihinde Aşağıda listelediğim malzemeleri kullanarak ilk denememe başladım. İki adet 19Lt Polikarbon şişelerde yapıyorum.
*1.300 gr Tespih ağacı tohumu
*1.000 gr Yonca, Isırgan v.b otlar
*500 gr Enginar ve yaprakları (tenesi 4tl)
*500 gr Alıç
*20 adet yumurta kabuğu
*4 adet Muz
*2 adet Patates
*2 adet Soğan
*1 Kg+1Kg esmer şeker (Melas)
*0,5Kg+0,5Kg EM1
*12+12lt dağ suyu
*4 dal Aloe Vera
*1kg Ispanak ve Pancar sapı
*iki avuç ceviz ve çam fıstığı kabuğu
Bütün malzemeyi Nargile sistemi ile donattıktan sonra ikinci gün sonunda hava kabarcıkları başladı. Bugün itibariyle malzemenin bir kısmı üstte diğer kısmı altta bulunmakta. Yurt dışından getirttiğim Ph metrenin kalibrasyonunu yapmadığım ve şişelerin ağzını açıp hava aldırmak istemediğimden Ph ölçümü yapmadım. Yarısı güneşte kalan ve üstünü bez ile örttüğüm şişe diğer gölgede kalana göre daha fazla kaynama yapıyor. Sanırım güneş veya ışık fermantasyonu hızlandırıyor. Ancak kokuda herhangi bir sorun yok şimdilik. Takip edenler bilecektir; ben bu Enzimi zeytinliğimde kullanmayı planlıyorum. Organik olarak zeytin yetiştiriciliği yapmayı hedefliyorum. Kimyasal kullananlarla belki rekolte konularında yarışamayacağım ama en azından sağlıklı nesiller için bir faydam dokunacak-ki inşallah bunun kıymetini bilecek insanlarla karşılaşırım.( Zeytinlik henüz 1,5 yaşında ve humik asit+leonardit+çiftlik gübresi+bordo bulamacı+em5 hariç başka birşey kullanmadım. Em5 benim için pahalı olduğundan Enzim kullanmayı istiyorum.

Tekrar merhaba,
Biraz önce benim damacanaların ph seviyelerini kontrol ettiğimde ;
1 No'lu damacanadaki enzimin pH değeri 3,3
2 No'lu damacanadaki enzimin pH değerinin 3,5 olduğunu gördüm.
Bu başlıktaki mesajlarda pH seviyesinin 3-3,5 arasında olduğunda enzimin tamamlanmış olacağı yazıyordu, kokusu hafif turşu gibi, rengi bulanık ve malzemeler dibe çökmüş. Acaba benim deney başarıyla sonamı erdi? Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler.

Safranlı
13-04-2013, 09:52
deneyiniz literatüre bile girdi...
hasreti bitirin ve seyrelterek enziminizi kullanınız

n.yıldız
13-04-2013, 11:46
Benim, bozuldu mu diye düşünüp, uykularımı kaçıran enzimimde de bütün malzemeler dibe çökmüş durumda. Çalkalayınca da kabarcık çıkıyor. Sanırım cesaretimi toplayıp denemem gerekiyor :)

MeyveliTepe
13-04-2013, 12:21
Tekrar merhaba,
Biraz önce benim damacanaların ph seviyelerini kontrol ettiğimde ;
1 No'lu damacanadaki enzimin pH değeri 3,3
2 No'lu damacanadaki enzimin pH değerinin 3,5 olduğunu gördüm.
Bu başlıktaki mesajlarda pH seviyesinin 3-3,5 arasında olduğunda enzimin tamamlanmış olacağı yazıyordu, kokusu hafif turşu gibi, rengi bulanık ve malzemeler dibe çökmüş. Acaba benim deney başarıyla sonamı erdi? Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler.

Bence çok başarılı.

Safranlı
13-04-2013, 16:07
benim, bozuldu mu diye düşünüp, uykularımı kaçıran enzimimde de bütün malzemeler dibe çökmüş durumda. çalkalayınca da kabarcık çıkıyor. Sanırım cesaretimi toplayıp denemem gerekiyor :)

deneyin tabi hiç beklemeyiniz

Hülyab
22-04-2013, 11:14
Merhaba Sevgili Safranlı,

Benim hazırladığım enzim artık karıştırmadığım sürece kabarcık oluşturmuyor, karıştırdığımda ise eskisi kadar çok kabarcık çıkmıyor. İçindeki tüm katı malzemeler aşağı çökmüş durumda suyun rengide kahverengi (az sütlü kahve gibi) acaba hazır olmuşmudur. Bol güneş alan camımda duruyo 13 günde olabilir mi yoksa tamamen çalkalasamda hiç kabarcık çıkmamasını mı beklemeliyim?

Safranlı
22-04-2013, 13:15
13 günde olmaz
yaklasık üç haftada olabilir
biraz daha beklemeniz gerekecek
anlattıklarınız bir problem olmadıgını gösteriyor
kabarcıkların fazlalığı birazda içindeki pekmez ve mikrobiyal gübre ile bağlantılıdır

Hülyab
22-04-2013, 13:21
Domateslerimi tohumdan yetiştirdim kocaman oldular sabrettimde şu enzimin olmasınııabırla bekleyemedim :s o zaman biraz daha beklemem gerekiyor peki sabredicez artık, teşekkür ederim yanıtınız için.

Hülyab
22-04-2013, 13:36
Peki şimdilik son bir sorum daha olabilir mi? Ben enzimimin hazır olduğunu kabarcıkların artık kesinlikle çıkmamasından mı anlayacağım? Birde hazır olduğunda süzüp suyundan 1litre suya 1 kapak kadar mı koymalıyım? Yanlışım varsa düzeltin lütfen bitkilerimin hepsi çok iyi görünüyorlar bir hata yapıpta onlara zarar vermek istemiyorum.
Tekrar teşekkürler
Sevgiler...

Safranlı
22-04-2013, 13:51
aynen yazdıklarınız gibi yapabilirsiniz
bir litreye bir kapak
haftada bir topraktan verebilirsiniz
süzmesenizde olur
süzerseniz yakışıklı olur sadece...
ben süzmüyorum

antihistaminik
22-04-2013, 17:46
son zamanlarda mutfak evyesinin altindan nahoş kokular geliyor diye bir çay bardagi enzimi 2 caybardagi icme suyu ile karistirip deligine doktum o gece hic kullanadim ki nufuz etsin hemen akip gitmesin diye...
ama hicbir faydasi olmadi.. uygulamada yanlislik mi yaptim acaba ? var mi bunu deneyen?

Safranlı
23-04-2013, 07:45
enzimi direk inceltmeden kullanın
birde en az iki kilo dökün
ama asıl em kullanabilseniz daha iyi olur

antihistaminik
23-04-2013, 16:28
enzimi direk inceltmeden kullanın
birde en az iki kilo dökün
ama asıl em kullanabilseniz daha iyi olur
2 kilo mu!! o kadar ugrastik, acırım ben o kadarini lavaboya dokmeye .. :(
onun yerine tesisatci cagiririm..:)
peki diyelim doktuk sonra bir sure kullanmayacak miyim yoksa onemi yok mu,
siz hic denediniz mi sevgili safranli ?

Safranlı
23-04-2013, 17:04
Valla öyle....
Akşam dökersiniz sabaha
organik çözüm olur

fındıkçı74
24-04-2013, 20:53
iyi akşamlar bende çeşitli meyve ve sebze kabuklarından belirli ölçülerde pekmez ve melas artı hamur mayası kullanarak enzim yaptım yaklaşık 1.5 ay oldu serada duruyor hergün kapağı gevşedip kapıyorum şu an mükemmel aroma gibi kokusu var halen kabarcık devam ediyor acaba hazırmıdır saygılar selamlar.

Safranlı
25-04-2013, 08:51
iyi akşamlar bende çeşitli meyve ve sebze kabuklarından belirli ölçülerde pekmez ve melas artı hamur mayası kullanarak enzim yaptım yaklaşık 1.5 ay oldu serada duruyor hergün kapağı gevşedip kapıyorum şu an mükemmel aroma gibi kokusu var halen kabarcık devam ediyor acaba hazırmıdır saygılar selamlar.

mükemmel olmuş
bir 15 gün dah beklerseniz süper olur
bolca kullanın
farkı görelim

fındıkçı74
25-04-2013, 10:31
mükemmel olmuş
bir 15 gün dah beklerseniz süper olur
bolca kullanın
farkı görelim
Sayın safranlı enzim tamamen hazır olduğunda yine sıcak yerde mi muhafaza edilmeli yoksa serin bir yerde mi kalmalı inşallah bitkilerime çok faydalı olur gelişmeleri burada paylaşırım saygılar selamlar.

Safranlı
26-04-2013, 11:12
Sayın safranlı enzim tamamen hazır olduğunda yine sıcak yerde mi muhafaza edilmeli yoksa serin bir yerde mi kalmalı inşallah bitkilerime çok faydalı olur gelişmeleri burada paylaşırım saygılar selamlar.

olgunlaştığı anda
serin bir yerde muhafaza etmeliyiz
oda sıcaklıgı uygun
ben kapalı bir dolaba koyuyorum

antihistaminik
30-04-2013, 22:26
ilk yaptigim enzim hoş olmayan kokular sebiyle çöp oldu. sonra yaptiklarim gayet basarili oldugundan 3 gun once ilk deneme yapildi. esit sartlardaki baklalarin birinde sulandirarak yapraktan uygulama yaptim 3 gun once. bugunku durum soyle:
enzim uygulanan yapraklar (3 gunde) genisledi.. bana mi oyle geliyor diyerek bugun baska bir baklada denedim.. bakalim onda da olacak mi.
bu yaprak genislemesi ya da yayilmasi iyiye alamet mi, enzimden dolayi mi bilmiyorum, deneylerim devam edecek..

Safranlı
01-05-2013, 09:55
ilk yaptigim enzim hoş olmayan kokular sebiyle çöp oldu. sonra yaptiklarim gayet basarili oldugundan 3 gun once ilk deneme yapildi. esit sartlardaki baklalarin birinde sulandirarak yapraktan uygulama yaptim 3 gun once. bugunku durum soyle:
enzim uygulanan yapraklar (3 gunde) genisledi.. bana mi oyle geliyor diyerek bugun baska bir baklada denedim.. bakalim onda da olacak mi.
bu yaprak genislemesi ya da yayilmasi iyiye alamet mi, enzimden dolayi mi bilmiyorum, deneylerim devam edecek..

süpersiniz yaaa...
birde isminize hastayım....
an-ti-his-ta-mi-nik...
devamını bekliyoruz
yanlız enzimi topraktan vermeniz bence daha iyi olur

aviator34
01-05-2013, 13:19
Aslında enzimle ilgili herkez yapımını paylaşıyor.
Bu tarz örneklemeler kesinlikle çok faydalı olur,bende sulama vakti geldiği zaman örneklemeler yapacağım. Sayın antihistaminik tebrikler devamını bekliyoruz...

Safranlı
01-05-2013, 15:33
aslında enzimle ilgili herkez yapımını paylaşıyor.
Bu tarz örneklemeler kesinlikle çok faydalı olur,bende sulama vakti geldiği zaman örneklemeler yapacağım. Sayın antihistaminik tebrikler devamını bekliyoruz...

sulama mevsimini neden bekliyorsunuz
bence hemen veriniz
serin havalarda daha verimli olur
aslında çok denemeden sonra
bitki için en önemli ayların son bahar ve kış olduğuna kanaant getirdim
uzun kış günlerinde bolca besleme yapabilirseniz
artık bitkiyi kimse tutamaz
mart başında verdiğim besinlerle saksıdaki çiçeklerim
kudurmuş durumdalar birde
koca mahalleyi mandalina çiçegi kokusu sardı
o kadar çiçek varki
anlatamam

antihistaminik
01-05-2013, 16:46
süpersiniz yaaa...
birde isminize hastayım....
an-ti-his-ta-mi-nik...
devamını bekliyoruz
yanlız enzimi topraktan vermeniz bence daha iyi olur
sn safranli super olan sizsiniz sizler sayesinde bulastik bu enzim islerine..

neden topraktan vermeyi tercih etmeliyim?
topraktan verilmisi-verilmemisi testini domateste yapmayi dusunuyorum..

antihistaminik
01-05-2013, 18:14
Aslında enzimle ilgili herkez yapımını paylaşıyor.
sn aviator bence de bu karsilastirmalar yapilmali ki kimi sorular netlessin, daha cok insan atıkları dogaya geri kazandirsin.
karsilastirma-örneklemeyi yaparken esit sartlar dikkate alinmali; aklima gelenler:

-esit toprak şartlari
-esit toprak hacmi (saksilar icin)
-esit sulama
-esit gubreleme
-esit ışık
-esit ruzgar

bunlar aklima gelenler...

aviator34
01-05-2013, 21:53
sulama mevsimini neden bekliyorsunuz
bence hemen veriniz
serin havalarda daha verimli olur
aslında çok denemeden sonra
bitki için en önemli ayların son bahar ve kış olduğuna kanaant getirdim
uzun kış günlerinde bolca besleme yapabilirseniz
artık bitkiyi kimse tutamaz
mart başında verdiğim besinlerle saksıdaki çiçeklerim
kudurmuş durumdalar birde
koca mahalleyi mandalina çiçegi kokusu sardı
o kadar çiçek varki
anlatamam

Sayın safranlı malum sonbahar, kış bitti.oldukça da
Yağmur aldı bahçe,Geçen ay ceviz fidanlarıma su ile inceltilerek humik asit ve em-a uyguladım geçen haftada em-a nın 2. Uygulaması yapıldı 3 ve 4. Uygulamalar 20 günde bir devam edecek...
Aslında em-a ile enzimi birlikte verirsek ? Bu hiç aklıma gelmemişti ! Ne olur ?

Safranlı
02-05-2013, 08:06
sayın safranlı malum sonbahar, kış bitti.oldukça da
yağmur aldı bahçe,geçen ay ceviz fidanlarıma su ile inceltilerek humik asit ve em-a uyguladım geçen haftada em-a nın 2. Uygulaması yapıldı 3 ve 4. Uygulamalar 20 günde bir devam edecek...
Aslında em-a ile enzimi birlikte verirsek ? Bu hiç aklıma gelmemişti ! Ne olur ?

sakın yapmayın
em baskındır
bizim enzimler narindir
onu halt eder
ayrı ayrı verilmeli mutlaka

Safranlı
02-05-2013, 08:11
sn safranli super olan sizsiniz sizler sayesinde bulastik bu enzim islerine..

Neden topraktan vermeyi tercih etmeliyim?
Topraktan verilmisi-verilmemisi testini domateste yapmayi dusunuyorum..

dostlarım
biliyorsunuz devamlı paraları akıtıyoruz
en son latfarm grubundan npk lı organik sıvı gübre aldım
mevye sebzede çok aşırı tat farkının olduğunu iddia adiyorlar
bu aradaşalar da sistemi yapraktan uygulama esasına oturtmuşlar
ancak ben kalben her zaman topraktan vermeye inanıyorum
bu tartışma yumurta tavuk hikayesi gibi hiç bitmez
benim temel anlayışım topraktan vermek
ardada yapraktan destek olmak üzerine....
Dedim ya tartışma uzar gider....

aviator34
02-05-2013, 09:21
sakın yapmayın
em baskındır
bizim enzimler narindir
onu halt eder
ayrı ayrı verilmeli mutlaka

o zaman dediğim gibi sulama mevsiminde sıvı gübre (enzim) uygularsam daha iyi olur düşüncesindeyim,şimdiden çok su verdim bile...

Safranlı
02-05-2013, 09:52
Yagmurun yağacagını kestirtiğinizde sadece seyreltilmiş enzimi verebilirsiniz

belkis35
07-05-2013, 11:39
Bende 2012 ağustos ayında enzim denemesi yaptım. Başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak uygulama yapamadım yayla evinde karanlık ve serin ortamda duruyor. İçindeki bitkisel artıklar bile süzülmedi. Benim sorum şu : Bu enzimi kullanabilirmiyim zaman aşımı olmuşmudur?
Teşekkürler şimdiden

evzel
09-05-2013, 08:35
Enzim kullanan arkadaşlar bir sorum olacak sizlere. Çiçeklerimi enzimle suladığım zaman toprak yumuşacık oluyor suyla suladığım zaman daha sert oluyor ama öyle çok sert bir hal almıyor. Bu sizin bitkilerin toprağında da oluyor mu yoksa benim toprakta eksik bir şeyler mi var. Çiçeklerim enzimi sık sık kullandığım dönemlerde bayağı coştu.

sezik
09-05-2013, 23:31
Ben il enzimimi tarlada ağaçlara direk pompayla sıkarak uyguladım (yaklaşık 1/300) bir yabani erik ağacına ise hiç sulandırmadan verdim, kururmu diye, Erik ağacı coştu, zeytinler 1 yaşında çiçek açtı, belki bu yıl verim verecek. Elimde yaklaşık 35lt enzim hazır duruyor. Sulama sistemi kuruyorum şimdi, o sisteme bu enzimi karıştırıp bütün ağaçlara vereceğim. Karanlık ve serin yerde saklıyorum enzimi, bidonlar davul gibi şişmiş durumda :) Herkese tavsiye ediyorum enzim yapmayı.

MeyveliTepe
09-05-2013, 23:53
Bende 2012 ağustos ayında enzim denemesi yaptım. Başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak uygulama yapamadım yayla evinde karanlık ve serin ortamda duruyor. İçindeki bitkisel artıklar bile süzülmedi. Benim sorum şu : Bu enzimi kullanabilirmiyim zaman aşımı olmuşmudur?
Teşekkürler şimdiden

Kokusu çürük ve kötü bir koku değil ise kullanabilirsiniz.

torkulu
11-05-2013, 11:43
dün akşam bu konuyu okuduktan sonra gece gec saatte bende bir enzim denemesi yaptım, 500 ml şişe içine 2 yemek kaşığı pekmez , 100gr kadar ince doğradığım kabukları soyulmuş meyve parçaları , biraz bal , ve bir yemek kaşığı kadar yoğurt suyu ekledim, üstünü dinlenmiş su ile tamamladım. şişenin üstüne balon geçirdim.
yanlış yaptığım birşey var mı?
teşekkürler..

fındıkçı74
11-05-2013, 18:27
enzim müthiş birşey çeşitli sebze ve meyve fidanlarında uyguladım domates biber ve salatalıklar adeta uçtular

antihistaminik
12-05-2013, 02:30
dün akşam bu konuyu okuduktan sonra gece gec saatte bende bir enzim denemesi yaptım, 500 ml şişe içine 2 yemek kaşığı pekmez , 100gr kadar ince doğradığım kabukları soyulmuş meyve parçaları , biraz bal , ve bir yemek kaşığı kadar yoğurt suyu ekledim, üstünü dinlenmiş su ile tamamladım. şişenin üstüne balon geçirdim.
yanlış yaptığım birşey var mı?
teşekkürler..

100 grama 30 gr kadar pekmez gerekir. 2-3 kasik daha ister muhtemelen.
Bir de bal koymasaydiniz keske. Antibakteriyel oldugundan konmamasi gerektigi soyleniyor. 500 ml yani yarim litre fazla mutevazi bir baslangic olmus bence :)
5 lt lik petlerde denemenizi tavsiye ederim bari beklediginize denediginize degsin :)

zebra
12-05-2013, 21:56
Hayirli aksamlar arkadaslar,

Aklima bu aksam geldi bu soru. Acaba enzim dedigimiz, organik sivi gubreyle ayni sey midir? Yoksa sivi gubreden baska faydalari var midir?

torkulu
13-05-2013, 14:31
100 grama 30 gr kadar pekmez gerekir. 2-3 kasik daha ister muhtemelen.
Bir de bal koymasaydiniz keske. Antibakteriyel oldugundan konmamasi gerektigi soyleniyor. 500 ml yani yarim litre fazla mutevazi bir baslangic olmus bence :)
5 lt lik petlerde denemenizi tavsiye ederim bari beklediginize denediginize degsin :)

sizin hatrınızı kırmıyım dedim 2,5 litre cola şişesine bir tane yaptım. :) bal ı kullanılmadığını bilmiyordum. bu sefer bal koymadım. patates , marul , biber , salatalık... elime ne geçtiyse blender dan geçirdim , dinlenmiş su koydum , yoğurt suyu ve pekmez ilave ettim. bakalım artık ne olacak...

antihistaminik
13-05-2013, 17:41
hayirli olsun..
1(pekmez)-3(organik atık)-10(klorsuz su) oranina dikkat etmekte yarar var.
bir de nargile sistemi yapmadiysaniz başlarda her gun, sonra gerektikce kapagi sadece hafif gevseterek gazini atmasini saglayin da patlamasin mazallah :)

torkulu
16-05-2013, 14:56
karışım şişesinde bir kaç gündür fazla hareket yoktu , sıcak ve güneş alan bir yere koydum balon baya bi şişmiş. yanlız bütün sebze ve meyveleri blender dan geçirdiğimdenmidir bilmiyorum şişenin alttan yarısına kadar bir bölgede organik maddeler birikmiş durumda üstte de 2 cm kadar bir alanda da var. orta taraf koyu renkli.
balonu biraz sıktım , iğne deliklerinden rahatsız edici değil ama ekşimiş yoğurdu andıran bir koku geliyor. sanırım doğru yoldayım. yanlız organik maddeler neden bu kadar çabuk çöktü? yoğunlukla alakalı bir problemmi acaba?

Ozlem A
16-05-2013, 21:31
2 gün önce ben de bir enzim başlattım. Limon kabuğu doğal şeker az pekmez su ve kuru maya ile yaptım. İlk gün müthiş gaz çıktı ama ikinci gün pek azaldı gaz çıkışı. Miktarı şişenin yarısına kadar yaptım yani şişe içerisinde hava var. Kapağı açmadan gevşeyecek gazı çıkarıyorum ama içerdeki mevcut hava enzim oluşmasını engeller mi?

antihistaminik
17-05-2013, 00:28
karışım şişesinde bir kaç gündür fazla hareket yoktu , sıcak ve güneş alan bir yere koydum balon baya bi şişmiş....
balonun şişmesi isinan havanin genlesmesinden olmasin :))
güneş konusunda forumda degisik fikirler var, ama benim bildigim ve dusundugum, enzimi gölge yerde olgunlastirmanin daha dogru olacagi yonunde..
hatta ben daha ileri gidip enzimleri perdeleri kapali bir odada 22-25 derecede olgunlastirdim...
sicaklik konusunda How to Make Garbage Enzyme (http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm) sitesi oda sicakligi der.. ama burada 30-35 derecelerin iyi olacagini soyleyenler var...

antihistaminik
17-05-2013, 00:31
..İlk gün müthiş gaz çıktı ama ikinci gün pek azaldı gaz çıkışı.

normaldir...

... içerdeki mevcut hava enzim oluşmasını engeller mi?

tabi ki hayir.. :)